Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij BIJ1

De voorheen artikel 1 partij

Van Artikel 1 naar BIJ1 ??

Sylvana Simons stopt bij de politieke beweging DENKNL.

Ze verlaat de heren Selcuk Ozturk, Tunahan Kuzu en Farid Azarkan om een eigen politieke partij op te richten.>Lees meer

De progressieve stroming van Denk is met het vertrek van Simons nagenoeg weg, tenzij de partij goede andere namen heeft weten te vinden.

Volgens Tunahan Kuzu is het niet gebruikelijk om in de Tweede Kamer over veiligheidsmaatregelen te praten. Maar hij deed het toch toen er na een eerste aangifte van Sylvana Simons niets gebeurde, zegt hij in de interviewserie Tien Geboden. En dat hielp.

Columnist Ger groot wenst Simons alle succes toe met haar nieuwe partij. Maar deze heeft volgens hem wel een verkeerde naam.

AD 03.02.2020

Partijprogramma

Het programma dat Simons wil opstellen met haar nieuwe partij toetst thema’s aan artikel 1 van de Grondwet. Daarin staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt gelijk wordt behandeld. De Grondwet geldt natuurlijk al voor alle Nederlanders, maar Simons meent dat artikel 1 niet consequent wordt toegepast. “Het fundament van onze rechtstaat staat onder druk. Als wij niet solidair zijn en thema’s die in de Kamer worden besproken niet consequent aan deze wet toetsen rijden wij straks als samenleving het ravijn is.”

Artikel1  Artikel1 @Art1kel

Het eerste programmapunt kunnen we onthullen: Iedereen is vrij andere mensen fijne dagen toe te wensen, hoe je wilt. Of niet.  3:20 PM – 24 Dec 2016

Lees hier het interview dat NU.nl met Van der Kooye had.

zie ook: Denk.nl versus Integriteit

zie ook: NL Denk – De Return van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk (ex-PvdA)

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

Sylvana Simons wil met Bij1 net zo schaamteloos en luid zijn als Baudet

AD 02.02.2020 Sylvana Simons wil als lijsttrekker van Bij1 opnieuw een gooi doen naar een Kamerzetel. Dat de vorige poging mislukte en dat ze op sociale media de nodige drek over zich heen krijgt, schrikt haar niet af. ,,Ik weet wat me te wachten staat.”

Wie mee wil doen met Bij1 moet wel een mondje Engels kunnen spreken. ‘Please give me space, you get on my nerves’, zegt-zingt de Diemense Marassa als opwarmer in het kleurrijk versierde DOK Amsterdam. Haar als ‘poëtische hiphop’ omschreven bijdrage wordt in dit bonte gezelschap gewillig ontvangen. Alle 350 aanwezigen zijn vandaag gekomen om hun plekje onder de zon op te eisen, of ze nu ‘mensen van kleur’, ‘witte trans-sisters’ of ‘heteroseksuele cis-mannen’ zijn.

In het inclusieve idioom van Bij1 wordt elk beestje bij de naam genoemd, vooral om verschillen te vieren. En wie wil dat mensen veranderen zodat er geen verschil meer is, kraamt ‘destructieve onzin’ uit, zegt gastvrouw en boegbeeld Sylvana Simons onomfloerst.

Ook Simons ruilt het Nederlands in als het 350-koppige publiek opgezweept moet worden. ,,I am sick and tired of being sick and tired”, schalt ze door de microfoon. Mensen klappen, hier en daar gaat een vuist in de lucht. Engels is de taal van de jeugd, zegt ze. En de taal van het activisme.

Politieke peetmoeder

Want dat wil Bij1 vooral zijn, activistisch. En ‘linkser dan links’, zoals emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker in haar bijdrage betoogt.

Ik was zó blij dat Sylvana wegging bij Denk, aldus Gloria Wekker.

Wekker is de politieke peetmoeder van Simons. Met haar boek ‘Witte onschuld’ schreef ze een aanklacht tegen het ‘dominante zelfbeeld van de witte Nederlander’, waardoor racisme volgens haar in stand wordt gehouden.

Wekker stelt dat werk in ‘laaggewaardeerde maatschappelijke domeinen’ vooral wordt verricht door ‘mensen van kleur’, terwijl de boardrooms van grote bedrijven vooral wit zijn. ,,Dat kan niet waar zijn”, stelt ze. Van Bij1 wordt ze ‘blij’. Simons deelt hetzelfde verlangen als zij. Wekker: ,,Ik was zó blij dat Sylvana wegging bij Denk.”

Aan dat geruchtmakende vertrek maakt Simons weinig woorden vuil. Ze ziet de periode bij Denk als ‘een fase’ in haar leven, zegt ze na haar speech, en ze is niet van plan met modder te gooien. Wel heeft ze er één belangrijke les geleerd, zegt ze schalks: ,,Dat ik het heel goed zelf kan.”

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Sylvana Simons luistert naar de ‘poëtische hiphop’ van Marassa. © Jean-Pierre Jans

‘Grote boze media’ 

Tegelijkertijd is Bij1 veel meer dan de partij van Sylvana Simons, vindt Simons. ,,Ja, ik sta graag op de barricaden, maar ik sta er niet alleen”, zegt ze tegen de menigte.

Ik weet wat me te wachten staat. Maar het zou onverteer­baar zijn als mensen op sociale media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken, aldus Sylvana Simons .

Niemand kijkt er desondanks van op dat ze zichzelf kandideert voor het lijsttrekkerschap. Zij was al bekend als tv-presentator en vj en is als raadslid in Amsterdam op dit moment de enige actieve politicus voor Bij1. In de raad behaalt Bij1 tastbare resultaten, stelt Simons. Maar daar leest ze weinig over terug. Ze doet een oproep aan de ‘mensen van de grote boze media’: ,,We willen graag wat leuks lezen. We zijn eraan toe.”

Volgens Wekker is Simons moedig, want het is ‘niet eenvoudig’ je staande te houden ‘als er weer eens de pleuris uitbreekt’. Ze doelt op de harde, vaak racistisch getinte aanvallen jegens het boegbeeld van de partij. Voor Simons zelf zijn de ‘trollen’ geen reden geweest om misschien maar niet voor een nieuw lijsttrekkerschap te gaan. ,,Ik weet wat me te wachten staat. Maar het zou onverteerbaar zijn als mensen op sociale media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken.”

Baudet

Simons piekert er niet over haar woorden anders te kiezen. ,,Dat onze toon niet voor iedereen prettig zal zijn, jammer dan”, zegt ze. Bij1 wil ‘direct en duidelijk’ zijn: ,,Racisten noemen we racisten, fascisten noemen we fascisten en seksisten noemen we seksisten.”

In 2017 haalde de partij net geen zetel. De voorbereidingstijd was toen te kort, meent Simons. Met nog ruim een jaar te gaan zitten er misschien wel vijf zetels in, dagdroomt Wekker. Simons houdt het op ‘een aantal’.

De campagne zal er een van strijd zijn. ,,We moeten vechten voor wat ons toebehoort”, zegt Simons. En: ,,Het zal vechten worden.” Met woorden, welteverstaan. Zodat een politicus als Thierry Baudet niet zomaar ‘Marokkanen’ ten onrechte kan beschuldigen van het lastigvallen van twee ‘dierbare vriendinnen’. Simons: ,,We hoeven niet te liegen. Maar we moeten net zo luid en schaamteloos zijn.”

© Jean-Pierre Jans

Partij Sylvana Simons doet nieuwe gooi naar Kamerzetel: ‘Kom aan de macht met BIJ1′

AD 25.01.2020 De partij van Sylvana Simons, BIJ1, wil meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Simons stapte de politiek in onder de vlag van DENK, maar begon al gauw voor zichzelf. De vorige keer slaagde Simons er niet in om in de Kamer te komen.

Met Artikel 1, zoals haar partij aanvankelijk heette, vergaarde ze bij de Kamerverkiezingen van 2017 vooral stemmen in Amsterdam en Rotterdam en enkele andere steden. Maar voor een Kamerzetel had ze er nog bijna twee keer zoveel moeten halen. Wel belandde ze vervolgens in de Amsterdamse gemeenteraad.

BIJ1 trapt volgende week zondag, ruim een jaar voor de verkiezingen, de verkiezingscampagne al af. Dat doet de jonge partij onder de leus ‘Kom aan de macht met BIJ1′. Die vangt de twee doelen van BIJ1, zegt Simons: vanuit de Kamer een vinger in de pap krijgen én de gevestigde orde uitdagen en raken.

BIJ1 legt veel nadruk op de achterstelling van Nederlanders met een migratie-achtergrond en andere minderheden. De partij trekt de aandacht met bijvoorbeeld de strijd tegen Zwarte Piet.

Bij1 valt uit elkaar: derde kandidaat-lid vertrekt

Elsevier 23.01.2018 Opnieuw is een kandidaat-raadslid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, opgestapt. Ditmaal gaat het om Naomi Doevendans. Waarom zij heeft besloten zich terug te trekken, is niet bekend.

Doevendans kondigde haar besluit aan op Facebook en verwijderde vervolgens de pagina. Op de website van Bij1 staat Doevendans op de zesde plaats, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij ook op de zesde plaats op de kieslijst staat, schrijft Het Parool. De partij van Sylvana Simons wil in maart in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Doevendans is de derde kandidaat op rij die opstapt. Eerder deze maand gaven Cailin Kuit en buschauffeur Bob Schoute aan zich terug te trekken. Kuit kwam in opspraak omdat ze op de web­site van Bij1 meldde als psychiater te hebben gewerkt, terwijl ze nooit als arts geregistreerd was. Schoute kondigde kort daarna zijn vertrek aan wegens ‘persoonlijke redenen’.

Lees ook deze veelgelezen column van Geerten Waling over Simons:

Nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: Sylvana Simons

Twijfels over werk in prostitutie

Later ontstonden twijfels over kandidaat Ana Paula Lima, van wie pikante foto’s op prostitutiewebsite Kinky.nl opdoken. Ze gaf toe dat ze uit geldnood in het verleden als prostituee heeft gewerkt, maar dat daar recent geen sprake meer van is. Volgens haar gaat het om een vals profiel. Op een site voor prostitueebezoekers zijn echter recente klantrecensies over haar te vinden, meldde De Telegraaf.

Op de site van Bij1 is te lezen dat Doevendans op haar zeventiende dakloos werd. In de gemeenteraad wilde zij graag ‘belangen van mensen met een fysieke en mentale beperking, met geestelijke problematiek, dak- en thuislozen en LHBTQI+’ers verenigen en een stem geven door middel van workshops, privilegetrainingen en lezingen’.

De partij heeft nog niet op het vertrek van Doevendans gereageerd.

  Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 op de webredactie. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Omstreden Cailin Kuit trekt zich terug uit partij Sylvana

Sunny Bergman op lijst partij BIJ1 van Sylvana Simons

Nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: Sylvana Simons

Partij Sylvana Simons valt uiteen: ook ex-dakloze stapt op

Telegraaf 22.01.2018 De partij Bij1 van Sylvana Simons valt verder uit elkaar. Opnieuw is er een kandidaat-raadslid opgestapt.

Dit keer gaat het om Naomi Doevendans, die op haar Facebookpagina aangeeft zich terug te trekken uit de lijst van Bij1. De ex-dakloze wil niet aangeven wat de reden is van haar vertrek bij de nieuwe partij, die afgelopen maand fikse partijcrises meemaakte.

In januari stapten ook zelfbenoemd oud-psychiater Cailin Kuit en buschauffeur Bob Schoute op. De eerste kwam in opspraak toen bleek dat zij loog over haar werk als ’psychiater’, terwijl ze nooit ingeschreven heeft gestaan in het artsenregister. De artsenfederatie KNMG dreigde daarop met aangifte en wilde opheldering van Sylvana Simons. Schoute stopte om persoonlijke redenen.

Pikante foto’s

Later waren er twijfels over kandidaat Ana Paula Lima, van wie zeer pikante foto’s op prostitutiewebsite Kinky.nl verschenen. Zij verklaarde dat het om een vals profiel ging. Op een site voor prostitueebezoekers zijn echter klantrecensies te vinden van recente datum. Bezoekers verbazen zich over het feit dat het profiel opeens is verdwenen van de site. Een van de tevreden klanten stelde vast dat de profielfoto’s kloppen met wat hij in werkelijkheid aantrof.

De nu opgestapte Doevendans gaf eerder nog aan middels ‘privilegetrainingen’ mensen te willen laten verenigen. “Voorheen was de politieke wereld niet aan mij besteed, daar zij een inclusief plan van aanpak miste. Ook de normalisering van discriminatie, de propaganda en de onwetendheid hielden mij op een zekere afstand.”

’Campagnemanager’ Chihiro Geuzenbroek van Bij1 is onbereikbaar voor commentaar.

Bij1 doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam op 21 maart 20128.

Bij1 verliest ook nummer 6 op kandidatenlijst

AD 22.01.2018 Bij1, de politieke beweging waarmee Sylvana Simone meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, verliest opnieuw een kandidaat. Naomi Doevendans, die zesde stond op de kieslijst, trekt zich terug.

Doevendans kondigt haar vertrek aan op Facebook, kort voordat ze haar Bij1-account verwijderde. Over haar motivatie om te stoppen wil ze niet uitwijden. ,,Maar mijn politieke carrière stopt hier in ieder geval niet. Ik ga me eerst weer even richten op anti-validisme activisme en dan zie ik verder.”

Eerder stopten Cailin Kuit en Bob Schoute al vroegtijdig als kandidaten voor Bij1. Kuit raakte omstreden omdat in haar partijprofiel stond dat ze had gewerkt als psychiater, maar uit haar eigen cv bleek dat niet. Ook stond ze niet ingeschreven in het zogenoemde BIG-register, waar artsen zich moeten laten registreren om hun vak uit te kunnen oefenen. Bob Schoute vertrok om persoonlijke omstandigheden.

Cailin Kuit trekt zich terug als kandidaat van Bij1, de partij van Sylvana Simons

VK 11.01.2018 Een in opspraak geraakt lid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, trekt zich terug als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Op de website van Bij1 presenteerde Cailin Kuit zich als psychiater. Onlangs bleek dat haar naam niet is terug te vinden in het big-register voor zorgverleners. Dat duidt erop dat Kuit nooit psychiater is geweest, of haar vak heeft uitgeoefend zonder de vereiste registratie.

Alle rumoer over de veronderstelde leugen op haar cv deed Kuit besluiten zich terug te trekken voor de verkiezingen, meldde Bij1 donderdagavond op zijn website. Kuit stond nummer drie op de kandidatenlijst. In een verklaring houdt Kuit overigens vol wel als psychiater werkzaam te zijn geweest. ‘Maar heel kort (…). We praten dan over twintig jaar geleden.’

Volgens Bij1 werd Kuit afgelopen tijd ‘op een extreme manier aangetast in haar gevoel van veiligheid door onbekende mensen die zich dag en nacht bij haar woning opdrongen met camera’s’. De conclusie die de partij na de afgelopen dagen trekt: ‘Kandidaat zijn op de lijst van Bij1 betekent dat je tegen veel stoten moet kunnen.’ Bij1 werd eind 2016 opgericht door Sylvana Simons, nadat zij was opgestapt als kandidaat-Kamerlid bij Denk. Kernthema’s van Bij1 zijn onder meer de strijd tegen racisme en seksisme.

Cailin Kuit is overigens niet de enige die opstapt: ook buschauffeur Bob Schoute stelt zich niet langer verkiesbaar voor Bij1, wegens ‘persoonlijke redenen’.

Volg en lees meer over:  SYLVANA SIMONS   NEDERLAND   POLITIEK

Kandidaat partij Sylvana Simons trekt zich terug na onduidelijkheid over cv

NOS 11.01.2018 Een kandidaat van de politieke partij Bij1 van Sylvana Simons heeft zich teruggetrokken nadat ze in opspraak was geraakt vanwege haar cv. Cailin Kuit stopt volgens de partij vanwege “persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit”.

Kuit stond derde op de lijst van Bij1 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Deze week kwam ze in het nieuws omdat ze zich ten onrechte als psychiater had gepresenteerd. Op de website van Bij1 stond dat ze in het verleden dat beroep had uitgeoefend. Ze kwam echter niet voor in het BIG-register, terwijl zo’n registratie verplicht is voor psychiaters.

In een verklaring zegt Kuit dat ze op haar eigen cv niet vermeldt dat ze als psychiater heeft gewerkt. Dat dit wel op de website stond, kwam volgens haar door een redacteur van de partij. “Iemand van de Bij1-redactie die wist dat ik vroeger in de kliniek werkte, heeft dit toegevoegd aan mijn biografie op de website”, zegt ze. Uit de verklaring wordt niet duidelijk wat voor werk ze heeft gedaan.

Onduidelijkheid

Ook een andere kandidaat op de lijst, Bob Schoute, trekt zich terug “vanwege persoonlijke omstandigheden”. Op de website schrijft Bij1 dat “smaad en laster al langer de realiteit zijn voor lijsttrekker Sylvana Simons”. De partij noemt het opmerkelijk dat nu ook andere kandidaten op de lijst het moeten ontgelden.

Artsenfederatie KNMG zei gisteren tegen RTL Nieuws dat Kuit een einde moest maken aan de onduidelijkheid over haar cv. “Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van titelmisbruik, kan de KNMG daar aangifte van doen”, zei een woordvoerder. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zei voorlopig geen onderzoek te zullen starten naar Kuit.

Simons maakte op Nieuwjaarsdag de lijst met kandidaten bekend. Vrijwel alle mensen op de lijst hebben een activistische achtergrond. Zo zijn ook voormalig Occupy-activist Jazie Veldhuyzen en documentairemaker Sunny Bergman kandidaat.

BEKIJK OOK;

Veel activisten op lijst van Sylvana Simons voor gemeenteraad

Amsterdamse BIJ1-kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug

AD 11.01.2018 Kandidaat-raadslid voor BIJ1, Cailin Kuit, stelt zich niet langer verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Kuit raakte omstreden omdat in haar partijprofiel stond dat ze had gewerkt als psychiater, maar uit haar eigen cv bleek dat niet. Ook stond ze niet ingeschreven in het zogenoemde BIG-register, waar artsen zich moeten laten registreren om hun vak uit te kunnen oefenen.

Kuit zegt nu in een schriftelijke verklaring op de website van BIJ1 dat een partijgenoot de titel van psychiater heeft toegevoegd aan haar profiel. Ze is wel actief geweest als psychiater, maar dat was meer dan 20 jaar geleden en heel kort.

,,Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt. Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd”, zegt de partij in een verklaring op de website.

Omstreden kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug uit partij Sylvana Simons

Elsevier 11.01.2018 Cailin Kuit, het omstreden lid van de politieke beweging BIJ1 van Sylvana Simons, trekt zich terug uit de partij. Kuit kwam eerder in opspraak vanwege de bewering op haar CV dat ze in het verleden als psychiater zou hebben gewerkt.

De website GeenStijl sprak verschillende bronnen die het verhaal van Kuit tegenspraken. Simons en haar partijgenoten zwegen – ook na urenlang beraad met elkaar – dagenlang in alle toonaarden over de vermoedelijke leugens over Kuits arbeidsverleden.

Kuit stond nooit in het BIG-register

In een verklaring op de site van de partij staat donderdagavond: ‘Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt. Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die.zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd.’

Op het CV van Cailin Kuit en op de site van BIJ1 stond dat ze psychiater is, maar ze heeft bijvoorbeeld nooit in het BIG-register gestaan, terwijl psychiater een beschermde titel is. Ook staat niets over een studie geneeskunde op haar online-CV op Linkedin. Een psychiater is een medisch specialist. Wie psychiater wil worden, moet eerst een studie geneeskunde afronden en vervolgens een opleiding tot psychiater volgen.

Simons zag geen reden voor twijfel

Afgelopen zondag verdedigde Simons haar partijgenoot nog in het programma Buitenhof. Simons sprak van een ‘gerucht’ en zei niet te twijfelen aan de deskundigheid van Kuit. Ze vond bovendien dat ‘serieuze journalistieke programma’s een verantwoordelijkheid hebben om niet mee te gaan in die stelselmatige framing’.

BIJ1-campagnemanager Chihiro Geuzebroek stelde eerder bovendien dat Kuit niet meer in het BIG-register is te vinden omdat haar diploma’s zijn vervallen ’door escalatie van haar ziekte’. Kuit zit in een rolstoel.

Artsenfederatie KNMG eiste woensdag duidelijkheid over de loopbaan van Kuit. Mocht Kuit inderdaad liegen over haar arbeidsverleden als psychiater, dan kan de federatie namelijk aangifte tegen haar doen. Volgens KNMG is het ‘theoretisch gezien’ mogelijk dat Kuit in het buitenland als psychiater heeft gewerkt. Dat scenario lijkt echter niet aannemelijk. De verklaring van BIJ1 van donderdagavond biedt nog altijd geen helderheid over Kuits zogenaamde medische titel.

   Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

SunnBergman op lijst partij BIJ1 van Sylvana Simons

Nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: Sylvana Simons

Cailin Kuit trekt zich terug als kandidaat van lijst BIJ1

NU 11.01.2018 Cailin Kuit trekt zich terug als kandidaat van lijst BIJ1. De door Sylvana Simons opgerichte politieke partij doet in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

De partij heeft het vertrek van Kuit donderdagavond aangekondigd op de website. ”Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt” staat in de verklaring.

“Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd.”

Er werd de afgelopen dagen getwijfeld aan de bewering dat Kuit psychiater is. Psychiaters moeten geregistreerd zijn in het BIG-register, maar een woordvoerder van dit register zei maandag tegen Geenstijl dat Kuit daar nooit in heeft gestaan. Het ministerie van Volksgezondheid zei hetzelfde tegen De Telegraaf.

Kliniek

Op de site zegt Kuit over de kwestie dat iemand van de BIJ1-redactie bij haar biografie op de website had toegevoegd dat ze vroeger in een kliniek werkte.

”Ik schrijf er zelf niks over omdat het een heel lang en pijnlijk traject geweest is om het voor elkaar te boksen om überhaupt toegelaten te worden op de Radboud Universiteit in Nijmegen”, aldus Kuit. “Daarnaast is mijn fysieke gesteldheid flink achteruit gegaan en daardoor ben ik er uiteindelijk maar heel kort werkzaam geweest.”

Volgens Kuit was dit twintig jaar geleden. In de verklaring wordt niet duidelijk hoelang ze werkzaam was als psychiater.

“Om het vak uit te oefenen moet je je ook regelmatig bijscholen en laten zien dat je meegaat in de laatste inzichten in het veld. Tevens moet je een bepaald aantal patiënten behandelen om aan het werk te mogen blijven. Dit was voor mij onhaalbaar.”

Lees meer over: BIJ1

KUIT TREKT ZICH TERUG ALS KANDIDAAT BIJ1

Telegraaf 11.01.2018 Cailin Kuit, prominent lid van de partij van Sylvana Simons, heeft zich teruggetrokken als kandidaat-raadslid voor BIJ1 in Amsterdam. Ook kandidaat-raadslid Bob Schoute heeft zich teruggetrokken. Dat meldt het bestuur van Bij1 in een verklaring.

Sunny Bergman op lijst politieke partij Sylvana Simons

VK 02.01.2018 Documentairemaker Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingen naar een plek in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons maakte de kandidatenlijst van haar partij BIJ1 maandag bekend.

Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het Zwarte Pietendebat. Ook schrijver en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als de Surinaams-Nederlandse antropoloog Gloria Wekker, programmamaker Anousha Nzume en Jazie Veldhuizen, een van de mensen die in 2016 werden opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet.

Simons zelf wordt lijsttrekker. Ze was eerder kandidaat-Kamerlid voor Denk. Toen ze daar vertrok, richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een Kamerzetel. Van de rechter moest de partij een andere naam gebruiken omdat Artikel 1 al toebehoort aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

Dit schreven we eerder over Sunny Bergman en haar veelbesproken documentaires;

Wit is ook een kleur
Witte mensen, zegt Sunny Bergman, zien zichzelf als nulpunt. Zo zadelen ze onbewust hun kinderen op met vooroordelen. Hoe kunnen we dat anders doen? ‘Witte mensen denken dat ongelijkheid niet hun probleem is, tot ze zich realiseren dat hun kind ook racistische ideeën krijgt aangeleerd.’

Zwart als roet
Toen twee miljoen Nederlanders op Facebook achter het uiterlijk van Zwarte Piet gingen staan, hakte documentairemaker Sunny Bergman de knoop door: ze zou een film over hem gaan maken. Vervolgens belandde ze in een spagaat. ‘Onderdeel zijn van een feministisch debat is lastig, maar dit is nog tien keer heftiger. Racisme bespreken is in Nederland een nog veel groter taboe.’

Sunny side op spirit
Bergman: ‘Onbewust denken Europeanen: wij zijn superieur, de rest van de wereld moet uitkomen bij onze waarden. Dat wilde ik omdraaien. Wij in het Westen hebben de meeste last van stress en burn-outs, zo veel kinderen krijgen hier op school een psychiatrische diagnose en toch denken we dat onze manier de enige juiste is. Hoe arrogant is het om te denken dat wij het meest ontwikkeld zijn?’

Zo zwart-wit is de wetenschap niet
Een proef met poppen zou aantonen dat jonge kinderen een voorkeur hebben voor een blanke huidskleur. Maar daarop valt wel wat af te dingen.

Volg en lees meer over:  POLITIEK   NEDERLAND   SYLVANA SIMONS

Nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: Sylvana Simons

Elsevier 02.01.2018 Op 21 maart valt er wat te kiezen. In Amsterdam doet Sylvana Simons een nieuwe poging met haar partij BIJ1. Dat ze bij de Tweede Kamerverkiezingen geen zetel wist te bemachtigen was sneu, maar waarom wil ze nu opeens in de gemeenteraad?

Sinds Sylvana Simons door Kuzu en Öztürk de politieke arena is ingezogen, lijkt ze niet meer terug te kunnen. Haar vertrek uit DENK, ruim een jaar geleden, leek een vlucht naar voren. De afloop zonder zetels, ondanks de krankzinnige hoeveelheid publiciteit die Artikel 1 mocht genieten, was een goede aanleiding geweest om met opgeheven hoofd het politieke toneel te verlaten.

Niets daarvan, de show van Simons must go on – de nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: ‘BIJ1 is verheugd aan te kondigen dat we mee zullen doen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. We zijn trots dat Sylvana Simons lijsttrekker wordt en op haar bevlogen wijze de Amsterdamse fractie wil gaan leiden.’

Dat is knap. Niet alleen is de door Simons zelf opgerichte partij trots op haar lijsttrekkerschap – dat is toch mooi meegenomen – maar ook moet zij een fractie gaan leiden die nog helemaal niet bestaat.

BIJ1, centrum voor psychotherapie

De website van BIJ1 bestaat wel, al is die maar moeilijk te vinden. Eerst komen we uit bij de Praktijk BIJ1, Centrum voor Psychotherapie Zaanstreek-Waterland. Pijnlijk detail: Artikel 1 moest van de rechtbank Amsterdam haar al naam veranderen omdat die te veel leek op Art.1 (de Stichting Expertisecentrum Discriminatie).

‘Wij zijn ertoe veroordeeld de naam Artikel 1 niet langer te gebruiken,’ vermeldt de website. Daar ga je al. Een racistische rechter. Een ‘veroordeling’ (sic) aan je broek voor je ook maar één zetel hebt bemachtigd. Dit is het Nederland van nu. Met zijn ‘racisme, seksisme, LHBT-fobie, validisme en alle andere vormen van ongelijkheid’.

Voetbal Inside: het gelijk van Sylvana Simons, lees hier het commentaar van Gerry van der List 

BIJ1 maskeert een agenda van grimmige identiteitspolitiek

Want dat is waartegen de partij zegt te strijden. Wat zegt u? Nee, niet ‘vandalisme’, dat leest u verkeerd. ‘Validisme’. Dat is zeg maar ‘anti-invalidisme’, want zoals u natuurlijk weet worden mensen met een fysieke of psychische ‘uitdaging’ in dit land stelselmatig onderdrukt.

Met mooie woorden als ‘gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit’ maskeert BIJ1 een agenda van grimmige identiteitspolitiek, ordinair jatwerk van een verziekt Amerikaans discours, waarin slachtofferschap tot politiek kapitaal wordt gemaakt.

In feite is het de verleiding voor alle politieke partijen – de SP komt op voor de achtergestelde arbeider, de VVD voor de overbelaste multinational – maar BIJ1 tilt bediening van slachtofferschap naar een heel nieuw niveau. Is je huidskleur ietwat getint, val je op je eigen geslacht of heb je een handicap? Dan kan het niet anders dan dat je het tot op het bot gepolariseerde wereldbeeld van Sylvana Simons onderschrijft.

BIJ1 maakt van Amsterdam geen vrijere, ‘lievere’ stad

Identiteit, en de vrije beleving daarvan, wordt gelijkgeschakeld aan politieke voorkeuren en doelstellingen. En BIJ1 lijkt ook nog te geloven dat zij in de Amsterdamse gemeenteraad dit politieke kapitaal in daden kan omzetten. Dat zal tegenvallen. In de raad valt vrijwel niets niet te bereiken, zelfs al zou BIJ1 een absolute meerderheid halen.

De gemeenteraad gaat niet over wetgeving, noch over mentaliteitsverandering van burgers. Veel meer dan een paar, met belastinggeld betaalde, ‘bewustwordingscampagnes’ zal BIJ1 niet kunnen bereiken. Als daar al een meerderheid van de raad voor te vinden is. Want Amsterdam is wel progressief, maar niet gek.

Een vrijere, ‘lievere’ stad valt met de identiteitspolitiek van BIJ1 niet te verwachten, eerder een beklemming en verstarring – met, als het even tegenzit, een woordenpolitie, openbare huidskleurmetingen en de verplichte verheerlijking van slachtofferschap.

De paradijsvogels van het Rembrandtplein

Blijft dus over dat BIJ1 een noodwendig vehikel is voor de publiciteitscampagne van Sylvana Simons en enkele andere ‘prominente activisten’. En dat zal de echte ‘slachtoffers’ in de samenleving al snel van de club vervreemden, net zo snel als Simons van DENK vervreemd raakte.

Zelfs de meest vrijgevochten Amsterdammers, zoals de schitterende paradijsvogels in de kroegen rond het Rembrandtplein, zitten er niet op te wachten om politiek misbruikt te worden. Die willen gewoon lekker zichzelf kunnen zijn.

Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee, schreef Philip van Tijn eerder

  Geerten Waling is historicus en schrijver van o.a. de boeken Zetelroof (2017) en 1848 – Clubkoorts en revolutie (2016).

Sunny Bergman kandidaat op Amsterdamse lijst Bij1 

NU 01.01.2018 Documentairemaakster Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingt naar een plaatsje in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons maakte de kandidatenlijst van haar partij BIJ1 maandag bekend.

Sunny Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het zwartepietendebat.

Ook schrijfster en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als de Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker, programmamaakster Anousha Nzume en Jazie Veldhuizen, een van de mensen die in 2016 werden opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet. Simons zelf wordt lijsttrekker.

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Toen ze daar vertrok richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer.

Van de rechter moest de partij een andere naam gaan gebruiken omdat Artikel 1 al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De nieuwe naam werd BIJ1.

Lees meer over: Bij1 Sylvana Simons Sunny Bergman

Sylvana Simons presenteert lijst vol radicalen

Telegraaf 01.01.2018 Sylvana Simons, die dit jaar mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad, heeft een kandidatenlijst vol activisten, radicalen en een overtuigd kraker gepresenteerd. De lijst telt ook bekende namen als Sunny Bergman en Anja Meulenbelt.

Simons, zelf lijsttrekker, doet op 21 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam met haar partij BIJ1. De partij doet volgens Simons ’recht aan onze kleurrijke stad’. Ze stelt op te komen voor ’radicale gelijkwaardigheid’ en wil ’geen genoegen nemen met oppervlakkige of cosmetische verbeteringen’. Dat wil ze doen met een clubje activistische aanhangers.

Kandidaat Jazie Veldhuysen wil zich bijvoorbeeld focussen op het ’vertegenwoordigen van een duidelijk internationaal georiënteerd dekoloniaal en antikapitalistisch geluid’, activist Cailin Kuit wil het ’institutioneel racisme en validisme’ uitbannen. Kandidaat-raadslid en ex-dakloze Naomi Doevendans hoopt middels ’privilegetrainingen’ mensen verenigen. In het verleden was de politiek niet aan haar besteed, onder andere vanwege de ’normalisering van discriminatie, de propaganda en de onwetendheid’.

Oud-kraker ’vreer’ schrijft dat hij zich geen leven kan indenken zonder activisme en hield zich bezig met de ’linkse strijd in het algemeen’. „Ik heb de schurft aan het kapitalistische uitbuitingssysteem waarin we zitten”, is de boodschap. Kandidaat Bob Schoute schrijft dat de politieke partij van Simons de ’bindende factor is’. Hij vertrok, nadat ’het warme badwater van de witte suprematie begon te stinken’ naar Amsterdam.

Bekende namen

Bekendere namen op de lijst zijn pro-Palestina-activiste Anja Meulenbelt, die voorheen voor de SP in de Eerste Kamer zat. „De onacceptabele onderdrukking van Palestijnen die maar voortduurt heeft van mij nog meer een activist gemaakt dan ik al was”, schrijft ze. Ook Sunny Bergman, die zich in het verleden in de Zwarte Piet-discussie mengde, en emeritus hoogleraar genderstudies Gloria Wekker steunen BIJ1.

Veel activisten op lijst van Sylvana Simons voor gemeenteraad

NOS 01.01.2018 Politica Sylvana Simons heeft op Nieuwjaarsdag de lijst met kandidaten bekendgemaakt waarmee haar partij BIJ1 meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Vrijwel alle kandidaten hebben een activistische achtergrond. Simons zelf is lijsttrekker. Voormalig Occupy-activist Jari Veldhuyzen, die in 2016 werd gearresteerd bij demonstratie tegen Zwarte Piet in Rotterdam, staat op nummer twee.

Ook documentairemaker Sunny Bergman ( o.a. Wit is ook een kleur) is kandidaat. Pasgeleden riep ze de sponsors op van het RTL-programma Voetbal Inside hun medewerking te staken. Aanleiding waren recente uitspraken over homo’s, maar ze vindt dat VI al jaren seksistisch en racistisch is.

‘Wit privilege’

Een andere naam op de lijst van Simons is actrice en columnist Anousha Nzume. Zij publiceerde afgelopen jaar het boek Hallo witte mensen.

Een andere activist op het gebied van het zogenoemde privilege van witte mensen is emeritus hoogleraar Gloria Wekker, van wie recent het boek Witte onschuld verscheen. De antropoloog houdt zich bezig met onder meer genderstudies en post-kolonialisme.

Verder staan op de lijst onder anderen de namen van Pride-ambassadeur Ana Paula Lima, oud-senator voor de SP Anja Meulenbelt en vluchtelingenactivist Marjan Sax.

Verhuizing

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Na een conflictrichtte ze Artikel 1 op, maar die partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer.

Op last van de rechter moest ze de naam van de partij wijzigen, omdat Artikel 1 al werd gebruikt door een kenniscentrum tegen discriminatie.

Simons woont nog niet in Amsterdam, maar in Duivendrecht. Ze gaat verhuizen naar de hoofdstad als ze wordt gekozen, heeft ze toegezegd.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.

BEKIJK OOK

‘Sylvana Simons wil lijsttrekker Bij1 Amsterdam worden’

Partij van Sylvana Simons heet voortaan Bij1 (en ook die naam bestaat al)

Sunny Bergman op lijst Sylvana’s politieke partij BIJ1

AD 01.01.2018 Documentairemaakster Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingt naar een plaatsje in de Amsterdamse gemeenteraad. De cultureel diverse kandidatenlijst van partij BIJ1 werd vandaag bekendgemaakt.

Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het zwartepietendebat. Op de website van BIJ1 zegt ze dat ze haar ‘maatschappijkritiek graag naar de politiek’ brengt. ,,Het is tijd voor een nieuw geluid. BIJ1 maakt dat geluid”, aldus Bergman.

Ook schrijfster en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als programmamaakster Anousha Nzume en de Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker. Ook Jazie Veldhuizen, een van de mensen die in 2016 werden opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet en de activistische ‘genderzwerver’ vreer doen mee voor BIJ1. Simons wordt zelf lijsttrekker.

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Toen de voormalig presentatrice daar vertrok, richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Van de rechter moest de partij een andere naam gaan gebruiken omdat Artikel 1 al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De nieuwe naam werd BIJ1. Ook die naam bleek al in gebruik. Een groep therapeuten in Noord-Holland werkt onder de naam Praktijk Bij1.

Lees ook;

‘Sylvana Simons verhuist naar Amsterdam voor verkiezingen’

Lees meer

Sylvana Simons roept op tot boycot van ‘homofoob’ Voetbal Inside

Lees meer

‘Alles wat ik zeg en doe, wordt negatief vertaald’

Lees meer

Sunny Bergman. © Gratis

Sunny Bergman op lijst Sylvana Simons partij BIJ1

Elsevier 01.01.2018 Documentairemaakster Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingt naar een plaatsje in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons maakte de kandidatenlijst van haar partij BIJ1 maandag bekend.

Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee, schreef Philip van Tijn vorige week.

Sunny Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het zwartepietendebat. Ook schrijfster en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als de Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker. Zij won begin december de Joke Smitprijs voor verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

In de lijst zijn ook programmamaakster Anousha Nzume en Jazie Veldhuizen opgenomen. Veldhuizen werd in 2016 opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet. Simons zelf wordt lijsttrekker.

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Toen ze daar vertrok richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Van de rechter moest de partij een andere naam gaan gebruiken omdat Artikel 1 al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De nieuwe naam werd BIJ1.

  Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 op de webredactie. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee

Voetbal Inside: het gelijk van Sylvana Simons

‘Sylvana Simons wil lijsttrekker Bij1 Amsterdam worden’

NOS 02.12.2017 Sylvana Simons wil als lijsttrekker van Bij1 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de oud-presentator bekendgemaakt op een interne vergadering van de Amsterdamse afdeling van haar partij, schrijft de Volkskrant.

Om op de Amsterdamse kandidatenlijst te komen, wil Simons naar de hoofdstad verhuizen. Nu woont ze nog in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel.

Volgens de Volkskrant schreef Bij1-lid en publicist Anja Meulenbelt op Facebook over de kandidatuur van Simons. Manju Reijmer, lokaal bestuurslid van de partij, bevestigt het voornemen. De Amsterdamse leden van Bij1 moeten de kandidatenlijst nog vaststellen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar op 21 maart.

Geschikt?

In mei kondigde Simons’ partij aan in Amsterdam mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toen leek het niet waarschijnlijk dat de oud-presentator zelf op de kandidatenlijst zou komen. “De vraag is ook of ik überhaupt geschikt ben voor de gemeentepolitiek. Als je in de gemeenteraad wilt meedoen, heb je iemand nodig die heel goed is ingevoerd op gemeentelijk niveau”, zei ze destijds tegen de Telegraaf.

De partij van Simons deed afgelopen voorjaar onder de naam Artikel 1 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar kreeg te weinig stemmen voor een Kamerzetel. Daarvoor was Simons actief voor DENK. Daar vertrok ze eind vorig jaar vanwege de reactie van de partij op de bedreigingen die ze kreeg.

BEKIJK OOK;

Partij van Sylvana Simons heet voortaan Bij1 (en ook die naam bestaat al)

Artikel 1 waarschijnlijk zonder Simons naar Amsterdam

Columniste Nanninga lijsttrekker Forum voor Democratie in Amsterdam

Sylvana Simons verhuist en wil meedoen aan Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen

VK 02.12.2017 Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen om als lijsttrekker namens haar Bij1 mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar. Dat heeft de voormalige tv-presentator twee weken geleden bekendgemaakt op een interne vergadering van ‘Bij1 020′, de afdeling van de door haar opgerichte partij in Amsterdam.

Bij1 Amsterdam heeft het nieuws tot nu toe niet naar buiten gebracht omdat de leden de kandidatenlijst nog moeten vaststellen. Simons, die nu nog in de aan Amsterdam grenzende gemeente Ouder-Amstel woont, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Maar lokaal bestuurslid Manju Reijmer bevestigt een Facebookbericht van Bij1-lid en publicist Anja Meulenbelt over Simons’ kandidatuur.

Met Simons als lijsttrekker van Bij1 krijgt de Amsterdamse politiek er na Denk en Forum voor Democratie nog een nieuwkomer van gewicht bij. In de gemeenteraad, waar PvdA, D66, VVD, SP en GroenLinks al decennia de dienst uitmaken, vrezen de gevestigde partijen flink wat zetels kwijt te raken. Algemeen wordt rekening gehouden met een ‘totale versnippering’ van de raad.

Nieuwkomers

Grootste in Zuidoost

Dat Bij1 een politieke factor van belang kan worden in Amsterdam staat wel vast. Bij de Kamerverkiezingen afgelopen voorjaar was Artikel1 (zoals Bij1 tot juni dit jaar heette) de vierde partij stadsdeel Zuidoost. Met een aantal stemmen dat goed is voor 1 à 2 zetels in de gemeenteraad (op een totaal van 45).

Behalve de strijd met de gevestigde partijen belooft vooral het debat tussen de nieuwkomers onderling fel te zijn. Met name stevige confrontaties tussen Sylvana Simons en lijsttrekker Annabel Nanninga van Forum voor Democratie liggen voor de hand. De twee vrouwen waren de afgelopen jaren opponenten in nationale debatten over racisme en discriminatie.

Simons streed bijvoorbeeld tegen het gebruik van het woord ‘neger’ en ‘de racistische karikatuur van Zwarte Piet’. Terwijl columnist Nanninga intussen met provocerende termen strooide als ‘dobberneger’ (bootvluchteling) en ‘klaagneger’ (gekleurde mensen die zich verzetten tegen etnisch profileren en discriminatie bij sollicitaties). Nanninga noemde Simons in de Volkskrant ‘een beetje een gekke vrouw’.

Alle drie de nieuwe partijen profileren zich sterk op onderwerpen die verband houden met integratie en cultuur. Die spelen op lokaal niveau onder meer bij beleid over scholen, musea en antiradicalisering. Maar het overgrote deel van de beleidsthema’s waarover de emoties lokaal hoog oplopen, zijn moeilijk te linken aan de speerpunten van de drie partijen. Zo zullen zij ook opvattingen moeten hebben over onderwerpen als ruimtelijke ordening, het percentage sociale huurwoningen in de stad en regels voor Airbnb.

Twijfel

Ze heeft er lang en goed over nagedacht en ze heeft besloten deze nieuwe weg in te slaan, aldus Manju Reijmer.

Eerder dit jaar zei Simons om die reden te twijfelen over een rol in de Amsterdamse gemeenteraad (naast haar huiver om Ouder-Amstel te verlaten). ‘Als je in de gemeenteraad wilt meedoen, heb je iemand nodig die heel goed is ingevoerd op gemeentelijk niveau’, zei ze tegen De Telegraaf. ‘Maar ze heeft er lang en goed over nagedacht en ze heeft besloten deze nieuwe weg in te slaan’, zegt Manju Reijmer.

De bewogen politieke carrière van Sylvana Simons

© anp

Waarom Sylvana Simons vertrok bij Denk en haar eigen partij begon
Eind december 2016 besloot Sylvana Simons Denk te verlaten en een nieuwe partij te beginnen, Artikel 1. Waarom? ‘Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel.’ De Volkskrant sprak Simons in december over haar missie en reden de politiek in te gaan.

‘Ik lach om die hele Zwarte Pietendiscussie’
Sylvana Simons (45) uitgebreid aan het woord over ‘het geval Sylvana Simons’. ‘Weet je wat mij het meest wordt kwalijk genomen? Dat ik van mezelf houd.’

‘Politie moet intimidatie rondom Zwarte Pietendiscussie serieus nemen’
Dat zei Simons, die aangifte deed nadat activisten haar thuis hadden opgezocht. Als het strafrecht hiervoor niet toereikend is, moet de politiek volgens haar actie ondernemen.

Volg en lees meer over: NOORD-HOLLAND   NEDERLAND   AMSTERDAM   POLITIEK   SYLVANA SIMONS

Haagse stichting Bij-1 baalt van naamkeuze politieke partij Sylvana Simons

Den HaagFM 30.10.2017 De Haagse Stichting Bij-1 aan de Prudens van Duysestraat maakt zich zorgen om de naamsverandering van de politieke partij van Sylvana Simons. Die kondigde zaterdag aan haar nieuwe politieke partij, net als de in Spoorwijk gevestigde stichting, Bij1 te noemen. “Wij zitten al ruim acht jaar in Den Haag en we vinden het dus niet zo fijn dat mensen de partij en onze organisatie door elkaar kunnen halen”, zei Rosalie Vellekoop van Bij-1 in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.

Hoewel de organisatie van Rosalie zich absoluut niet met politiek bezighoudt, ziet zij toch een gevaar in de mogelijke verwarring. “Wij organiseren dingen voor ouders en kinderen in Spoorwijk. Het gevaar is dat de partij van Simons zich waarschijnlijk ook gaat laten registreren in Den Haag. Bijna alle politieke partijen registreren zich in Den Haag.” Afgelopen zomer diende een rechtszaak tegen Simons, waarna zij de naam van haar voormalige partij Artikel1 moest veranderen. Die behoorde al toe aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

De Haagse organisatie heeft nog geen contact opgenomen met Sylvana. “We hebben nog geen mail gestuurd. Het is nog een beetje te vroeg om stappen te ondernemen. Sylvana’s partij heeft ons in ieder geval nog niet gevraagd of ze dezelfde naam mogen gebruiken.” Vellekoop hoopt vooral dat Sylvana zelf bedenkt dat het niet handig is om dezelfde naam te gebruiken. “We hopen dat ze zelf stappen onderneemt om het probleem op te lossen.”

“Andere tak van sport”

Zondag uitte een therapeut van de Noord-Hollandse Praktijk Bij1 in het AD ook al haar ongenoegen over de naam waarmee Simons nu campagne wil gaan voeren. Het partijbestuur van Bij1 ziet het probleem niet. “Bij1 is weliswaar in gebruik, maar niet voor dezelfde “tak van sport”, laat het bestuur in een reactie weten.…lees meer

Gerelateerd

Raadslid Stadspartij op tweede plaats partij Sylvana Simons

16 januari 2017

Fatima Faïd en lector Vincent Smit te gast in Nieuwslicht

20 januari 2017

Raadslid Stadspartij woedend over filmpje over Sylvana Simons: “Hardcore racisme en seksisme”

21 november 2016

Politieke partij Artikel 1 omgedoopt tot BIJ1

NU 29.10.2017 De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken “tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting”.

Onder de naam Artikel 1 lukte het de partij niet om bij de Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen.

Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken, omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Een nieuwe naam voor een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Dit is #BIJ1

PolitiekBIJ1   14:48 – 29 oktober 2017

Lees meer over: Artikel 1 BIJ1 Sylvana Simons

Partij Sylvana Simons omgedoopt tot BIJ1

Telegraaf 29.10.2017 De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1. Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken „tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting.”

Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen. Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Ook al in gebruik

Overigens blijkt BIJ1 ook al in gebruik te zijn, en wel als naam van een Centrum voor Psychotherapie in Koog aan de Zaan. Een van de therapeuten van dat centrum, Kerstin Schwardtmann, zegt niet blij te zijn met de naamgeving. „We willen niet dat onze praktijk in verband wordt gebracht met een politieke partij. Sylvana Simons had deze naam even moeten googlen”, zegt Schwardtmann. Ze weet nog niet of de praktijk stappen zal ondernemen tegen de politica. „Ik hoop dat zij ons benadert.”

BIJ1 wil in elk geval in Amsterdam op de lijst en onderzoekt of deelname ook in andere gemeenten haalbaar is. BIJ1 heeft afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Nijmegen.

Voordat ze Artikel 1 oprichtte, was Simons kandidaat-Kamerlid voor DENK. Vanaf het moment dat ze zich politiek manifesteerde kreeg ze veel commentaar en beledigingen over zich heen. Twintig mensen die zich hieraan schuldig maakten, kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd.

Nieuwe partijnaam Sylvana Simons al gebruikt door therapeuten

AD 29.10.2017 Sylvana Simons heeft opnieuw een partijnaam gekozen die al in gebruik blijkt te zijn. Gisteren lanceerde ze trots de nieuwe naam BIJ1, maar een groep therapeuten in Noord-Holland werken ook onder die naam: Praktijk BIJ1.

Simons moest op last van de rechter een nieuwe naam kiezen om mee te kunnen doen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. De vorige partijnaam, Artikel 1, leek te veel op Art. 1, een onderzoeksinstituut van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED).


De nieuwe naam lijkt opnieuw niet gelukkig gekozen. De therapeuten van Praktijk BIJ1 zijn in elk geval niet blij met de naam waarmee Simons nu campagne wil gaan voeren. ,,Het is hele leuke naam, maar dit had ze wel even mogen googlen. Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen,’’ zegt Muziek- en Psychodramatherapeut Kerstin Schwardtmann.

Samen met nog vier therapeuten vormt Schwardtmann het Centrum voor Psychotherapie Zaanstreek-Waterland. Volgens de therapeute is Praktijk BIJ1 niet benaderd door Simons of zij de naam ook mocht gebruiken. ,,En daar zitten we zeker ook niet op te wachten. Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij. Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken. Dit is echt ongelooflijk.’’

Schwardtmann weet nog niet hoe het naamprobleem opgelost moet worden. ,,We zullen eerst maar eens contact met haar zoeken.’’

Geduld

Sylvana Simons is gevraagd om een reactie, maar was nog niet in de gelegenheid te reageren. Op de Facebook-pagina van de nieuwe partij schrijft ze dat het wachten lang is geweest en veel geduld heeft gevraagd van sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij. ‘Maar nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij BIJ1!’

BIJ1 staat wat haar betreft voor ‘een gedeeld verlangen naar connectie, empathie, solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Met respect voor onze verschillen, maar met focus op wat ons bindt.’

Partij van Sylvana Simons heet voortaan BIJ1

NOS 29.10.2017 De politieke partij van Sylvana Simons heet niet langer Artikel 1 maar BIJ1. De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juni dat de partij van naam moest veranderen omdat Artikel 1 te veel lijkt op antidiscriminatiebureau Art. 1, een kenniscentrum voor discriminatie.

Simons deed in maart met Artikel 1 mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar haalde geen zetel. Nu kan de partij onder de nieuwe naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat wil de partij in ieder geval in Amsterdam, maar onderzocht wordt of het ook in andere gemeenten haalbaar is.  Er is verder nog niet bekendgemaakt in welke gemeenten BIJ1 zal meedoen.

“Het wachten is lang geweest en heeft van leden, sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij ongelooflijk veel geduld gevraagd. Maar nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij Bij1”, schrijft de partij op Twitter.

 Volgen

BIJ1 @PolitiekBIJ1

Een nieuwe naam voor een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Dit is #BIJ1

15:48 – 29 okt. 2017

Overigens is ook de nieuwe naam al in gebruik. De praktijk van een groep therapeuten in Koog aan de Zaan heet ook Bij1. “Dit had ze wel even mogen googelen”, zegt therapeute Kerstin Schwardtmann tegen het AD.

Partijleider Simons heeft de praktijk niet gevraagd of ze de naam mag gebruiken. En had ze dat wel gedaan, dan was het antwoord waarschijnlijk nee geweest. “Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij”, zegt Schwardtmann. “Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken.”

Het partijbestuur van Bij1 ziet het probleem niet. “Bij1 is weliswaar in gebruik, maar niet voor dezelfde ‘tak van sport'”, laat het bestuur in een reactie weten. “Vele rechtspersonen delen een naam maar niet het product. Wij verwachten dan ook dat het onderscheid helder is voor burgers en consumenten.”

Sylvana Simons: ik wist niets over nepaccounts DENK

Elsevier 11.02.2017 Sylvana Simons was verbaasd, maar niet verrast toen ze hoorde dat DENK internettrollen inzet op sociale media. Daarmee probeert de partij van Tunahan Kuzu de publieke opinie te beïnvloeden met nepaccounts.

Ik wist hier niets van, zegt Simons tegen Radio 1-programma Kamerbreed. Simons was DENK-politica, maar besloot eind december uit deze beweging te stappen uit onvrede over de koers. Ze richtte haar eigen partij op, Artikel 1, waarmee ze deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. DENK, de partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk, diende een schadeclaim van 30.000 euro bij haar in, omdat ze zich niet hield aan ‘contractuele verplichtingen’.

Foto’s gebruikt zonder toestemming

Dat DENK nepaccounts op sociale media gebruikt om tegenstanders aan te vallen en reclame te maken voor de partij, werd gemeld door NRC Handelsblad. De krant sprak met (oud-)medewerkers, las vertrouwelijke stukken en zag interne mails en chats. Sommige nepaccounts hebben autochtone namen, zoals Adriaan Wijenberg, Norbert Groenendijk en Ted van Denen. Voor de profielen worden foto’s van internet geplukt, zoals de foto van de Belgische theatermaker Lucas De Man. Zonder toestemming.

De partij zou autochtone profielen hebben gemaakt omdat ze niet wilde worden gezien als ‘boze Turken die alleen maar voor moslims opkomen’. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zou doelwit zijn geweest van een dergelijk nepaccount, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over DENK in een interview. Diegene die toestemming had gegeven tot zo’n aanval, was Farid Azarkan, nummer twee op de DENK-kieslijst. Marcouch reageert kwaad:

   Volgen  Ahmed Marcouch مركوش 

✔@ahmedmarcouch

Zo voert #Denk van @F_azarkan campagne.Mensen belagen met een bende trollen, als dat niet helpt dan neppe advocaten https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/10/nep-aanhang-online-actief-voor-denk-6642349-a1545568 …    23:17 – 10 februari 2017

Photo published for Nep-aanhang is online actief voor politieke partij Denk

Nep-aanhang is online actief voor politieke partij Denk

Verkiezingen: De politieke partij Denk maakt op sociale media gebruik van nepprofielen om de publieke opinie te beïnvloeden.

nrc.nl

‘DENK krijgt hulp uit Ankara’

Eerder vandaag meldde Elsevier dat DENK steun zou krijgen van de Turkse overheid. Door Turkije betaalde imams verspreiden een SOS-bericht met de oproep om op 15 maart DENK te stemmen, zeggen voorzitter Sefa Yürükel en vicevoorzitter Mustafa Cingoz van de Turkse Raad in Nederland – een particuliere organisatie die erop is gericht de integratie te bevorderen. Ankara wil op deze manier voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders ‘geen moslims meer binnen laat, moskeeën zal sluiten en de Koran zal verbieden’ aldus de Turkse Raad.

2016-07-16 16:46:13 ROTTERDAM - Tunahan Kuzu (fractievoorzitter Denk) spreekt voor Nederlandse Turken die zich bij de Erasmusbrug in Rotterdam hebben verzameld om te betogen tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJL

Lees meer over het vermeende mail-en sms-bericht dat onder Turken in Nederland circuleert >

De tekst in het bericht richt zich op ‘iedereen die zich de laatste tijd een tweederangsburger voelt’. ‘SOS Mensen sta op en ga op 15 maart stemmen. De enige partij die zich inzet voor ons, is de partij DENK. Doe het ook voor je nageslacht voordat het te laat is. De toon is alarmerend:  ‘Laat van je horen. Kijk wat er nu gebeurt in Amerika. De minderheden worden overal openlijk gediscrimineerd. Moslims worden dagelijks door politici voor eigen gewin misbruikt om zetels te krijgen. In de media worden wij met z’n allen als uitschot neergezet. 52 procent van de christenen en 95 procent van de ruim 2 miljoen Wilders-aanhangers haat moslims en wil dat alle niet-westerse burgers het land verlaten.’

Tom Reijner  Tom Reijner  (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags:  Artikel 1  DENK  Nepaccounts Sylvana Simons Trollen Tunahan Kuzu Turkse Raad

Simons niet bezorgd over DENK

Telegraaf 08.02.2017 Sylvana Simons maakt zich weinig zorgen over de schadeclaim die haar voormalige partij DENK tegen haar heeft ingediend. Dat zegt de lijsttrekker van de politieke partij Artikel 1 in een interview met Zaman Vandaag, waarvan woensdagavond een deel is verschenen.

DENK eist van Simons 30.000 euro en van voormalig campagneleider Ian van der Kooye, die samen met Simons vertrok, 40.000 euro. Door zich negatief uit te laten over DENK hebben de twee contractbreuk gepleegd, zo redeneert DENK. Maar hier ligt Simons dus niet wakker van, zegt ze nu.

ZIE OOK: DENK wil geld van Simons om contractbreuk

„Geen rechter gaat DENK gelijk geven”, stelt Simons. „Het enige wat wij niet willen, is de kiezers van DENK schofferen. Dat zijn oprechte mensen met een oprecht verlangen. Ook over de partij of organisatie zal je ons niets horen zeggen, vragen over onze persoonlijke ervaringen beantwoorden we gewoon.”

Strategie DENK

Simons gaat ook in op de strategie van haar voormalige partij, die volgens haar vooral het werk was van Van der Kooye. „Laat de media vertellen aan alle Turken dat er een ’Turkenpartij’ is in Nederland”, luidde het advies van Van der Kooye. „Dat wilde Selçuk Özturk, de voorzitter en werkelijke leider van DENK, eigenlijk niet, hij wilde van het label ’Turkenpartij’ af.”

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. „DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.” Het hele interview met Zaman Vandaag verschijnt zaterdag.

LEES MEER OVER; SYLVANA SIMONS DENK ARTIKEL 1TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2017 IAN VAN DER KOOYE

Simons niet bezorgd over schadeclaim DENK

AD 08.02.2017 Sylvana Simons maakt zich weinig zorgen over de schadeclaim die haar voormalige partij DENK tegen haar heeft ingediend. Dat zegt de lijsttrekker van de politieke partij Artikel 1 in een interview met Zaman Vandaag, waarvan vanavond een deel is verschenen.

DENK eist van Simons 30.000 euro en van voormalig campagneleider Ian van der Kooye, die samen met Simons vertrok, 40.000 euro. Door zich negatief uit te laten over DENK hebben de twee contractbreuk gepleegd, zo redeneert DENK. Maar hier ligt Simons dus niet wakker van, zegt ze nu.

,,Geen rechter gaat DENK gelijk geven”, stelt Simons. ,,Het enige wat wij niet willen, is de kiezers van DENK schofferen. Dat zijn oprechte mensen met een oprecht verlangen. Ook over de partij of organisatie zal je ons niets horen zeggen, vragen over onze persoonlijke ervaringen beantwoorden we gewoon.”

Turkenpartij

Simons gaat ook in op de strategie van haar voormalige partij, die volgens haar vooral het werk was van Van der Kooye. ,,Laat de media vertellen aan alle Turken dat er een ‘Turkenpartij’ is in Nederland”, luidde het advies van Van der Kooye. ,,Dat wilde Selçuk Özturk, de voorzitter en werkelijke leider van DENK, eigenlijk niet, hij wilde van het label ‘Turkenpartij’ af.”

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. ,,DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Simons: DENK profileerde zich bewust als ‘Turkenpartij’

Elsevier 08.02.2017 Sylvana Simons weidt uit over haar voormalige politieke partij DENK. Hoe de beweging bewust transformeerde van ‘Turkenpartij’ tot ‘allochtonenpartij’: ‘Het bleef hangen in verwijten, boosheid en appelleren aan de onderbuik van gefrustreerde migranten.’

In een interview met website Zaman Vandaag dat zaterdag wordt gepubliceerd, vertelt Simons dat ze niet uit is op ruzie met Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, ook niet na haar onverwachte vertrek uit de partij. ‘Wat wij niet willen, is de kiezers van DENK schofferen. Dat zijn oprechte mensen met een oprecht verlangen.’

Schadevergoeding? ‘Ik word er niet warm of koud van’
DENK eist 30.000 euro schadevergoeding van Simons en 40.000 euro van voormalig campagneleider Ian van der Kooye, die samen met Simons vertrok. Door negatieve uitlatingen over de partij zouden de twee contractbreuk hebben gepleegd. Simons – oud-tv-presentator en een van de voormalige boegbeelden van de partij – maakt zich er weinig zorgen over: ‘Wij worden daar niet echt warm of koud van. Geen rechter gaat DENK gelijk geven.’

Lees ook: Arabisch sprekende Kuzu hit bij internationale media

Simons stapte in december vorig jaaruit de partij en richtte Artikel 1 op. Ze zei het niet eens te zijn met de polariserende stijl van DENK en de hunkering naar media-aandacht. Simons wilde bovendien meer aandacht voor de situatie van homo’s, maar daar was de partij niet mee bezig.

De aandacht trekken
In het interview legt Simons uit hoe DENK er vooral op gebrand was ‘spraakmakend’ te zijn. ‘Het belangrijkste: laat de media vertellen aan alle Turken dat er een “Turkenpartij” is in Nederland.’ Daarna vroegen ze Farid Azarkan erbij, een activist met een Marokkaanse achtergrond, want ‘dan gaan mensen denken dat je een “moslimpartij” bent’. De derde stap: een Surinaamse Nederlander strikken, waardoor DENK wordt gezien als ‘een allochtonenpartij’, aldus Simons. Met een witte Nederlander zou ‘het circus compleet’ zijn.

Waarom DENK hooguit een paar zetels krijgt. Lees deze analyse van Syp Wynia >

Aandacht gegarandeerd, ook omdat de partijleden steevast ‘het grote r-woord’ gingen gebruiken: racisme. Maar volgens Simons misten Kuzu en Öztürk een echte visie. ‘Het bleef hangen in verwijten, boosheid en appelleren aan de onderbuik van wanhopige, gefrustreerde migranten. Op het thema verbinding liep het tussen mij en de heren dan ook stuk. Als je eerst hard om aandacht roept en je krijgt die aandacht uiteindelijk, moet je wel wat te vertellen hebben.

  Emile Kossen  (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Europese Unie Politiek Tech

Tags:  Artikel 1  DENK  Simons Sylvana  TK2017

DENK wil (veel) geld zien van vertrokken Sylvana Simons

Elsevier 23.01.2017 DENK, de politieke beweging van Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk, eist een forse schadevergoeding van Sylvana Simons en ex-DENK-campagneleider Ian van der Kooye. De twee zouden hun ‘contractuele verplichtingen’ niet zijn nagekomen.

Tegenover persbureau ANP bevestigt DENK-partijleider Kuzu berichtgeving hierover van NRC. Volgens de krant wil DENK 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil de genoemde bedragen vooralsnog niet bevestigen.’Het is nu aan de advocaten.’

‘Contract niet nagekomen’

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en ‘als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen’. Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting. Het is volgens Kuzu te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. ‘Dat was niet onze keuze.’

Vlak voor Kerst besloten Simons en Van der Kooye DENK te verlaten. Simons – oud-tv-presentator en een van de boegbeelden van de partij – zei het niet eens te zijn met de polariserende stijl van DENK, en het feit dat alles maar lijkt te draaien om zoveel mogelijk media-aandacht.

Waarom DENK hooguit een paar zetels krijgtLees deze analyse van Syp Wynia >

Simons richtte nieuwe partij op

Ook was ze teleurgesteld in de manier waarop DENK heeft gereageerd op bedreigingen aan haar adres. ‘DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.’ Een van haar bezwaren was dat er bij DENK weinig ruimte was om zich in te zetten voor homo’s.

Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken. Vorige week presenteerde Simons de kandidatenlijst van Artikel 1 voor de Tweede Kamer, met bijvoorbeeld ex-SP-Senator Anja Meulenbelt als lijstduwer.

  Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: DENK Sylvana Simons Tunahan Kuzu

DENK eist geld van Simons om contractbreuk

VK 22.01.2017 Denk eist geld van Sylvana Simons, die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist de partij een schadevergoeding.

Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt zondag berichtgeving hierover van de NRC. Volgens de krant wil Denk 30 duizend euro van Simons en 40 duizend van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen. ‘Het is nu aan de advocaten.’

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en ‘als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen’. Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding geschonden, evenals de geheimhoudingsplicht.

Kuzu zegt te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. ‘Dat was niet onze keuze.’

Teleurgesteld

Waarom vertrok Sylvana bij Denk?

‘Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel,’ zei ze in het interview met de Volkskrant waarin ze de breuk bekendmaakte (+)

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor Kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van Denk. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. ‘Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.’

Sylvana Simons. © ANP

Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken.

Denk komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.

Volg en lees meer over:  POLITIEK   NEDERLAND

Denk wil geld van Simons om contractbreuk

Trouw 22.01.2017 Denk eist geld van Sylvana Simons die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist Denk schadevergoeding.

Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt dit vandaag naar aanleiding van  berichtgeving hierover van de NRC. Volgens de krant wil Denk 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen. “Het is nu aan de advocaten.”

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en “als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen”. Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting. Hij zegt te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. “Dat was niet onze keuze.”

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van Denk. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. “Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken.

Denk komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.

Meer over; Denk  Sylvana Simons  Politiek

‘Denk eist schadevergoeding van Sylvana Simons vanwege contractbreuk’

NU 22.01.2017 De politieke partij Denk eist een schadevergoeding van Sylvana Simons vanwege kritische uitlatingen over de partij. Daarmee zou ze contractbreuk hebben gepleegd.

Denk wil voorkomen dat Simons zich in de toekomst opnieuw negatief uitlaat over haar oude werkgever, meldt NRC. Volgens de krant eist Denk van Simons 30.000 euro.

Ook van voormalig campagneleider Ian van der Kooye eist de partij 40.000 euro. Denk stelt dat de uitlatingen de partij in diskrediet hebben gebracht, wat in strijd zou zijn met eerder gesloten contracten. Kuzu liet weten aan de krant dat er bedragen worden gevraagd, maar wilde over de hoogte geen uitlatingen doen. “Het is nu aan de advocaten.”

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en “als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen”. Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting.

Polarisatie

Simons sloot zich een jaar geleden aan bij Denk, maar vertrok in december onverwachts om samen met Van der Kooye een eigen partij op te richten: Artikel 1. Na haar vertrek zei Simons in de Volkskrant dat Denk “appeleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie”. “Maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Bovendien vond Simons dat de partij meer bezig was met de media-aandacht rond de bedreigingen die ze kreeg, dan met haar welzijn.

Momenteel staat Denk in peilingen op nul tot twee zetels. Denk komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.

Zie ook: Overzicht: Ontwikkelingen sinds Denk-lidmaatschap Sylvana Simons

Lees meer over: Denk Sylvana Simons

DENK wil geld van Simons

Telegraaf 22.01.2017 DENK eist geld van Sylvana Simons die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist DENK schadevergoeding.

Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt zondag berichtgeving hierover van de NRC. Volgens de krant wil DENK 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen. „Het is nu aan de advocaten.”

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en „als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen.” Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting.

Hij zegt te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. „Dat was niet onze keuze.”

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. „DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken.

DENK komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.

Denk eist scha­de­ver­goe­ding van Sylvana Simons

AD 22.01.2017 DENK eist geld van Sylvana Simons die de politieke partij eind vorig jaar plotseling verliet. Met het kandidaat-Kamerlid vertrok ook campagneleider Ian van der Kooye. Ook van hem eist DENK schadevergoeding.

Partijleider Tunahan Kuzu bevestigt zondag berichtgeving hierover van de NRC. Volgens de krant wil DENK 30.000 euro van Simons en 40.000 van Van der Kooye. Kuzu wil niet ingaan op de genoemde bedragen. ,,Het is nu aan de advocaten.”

Volgens Kuzu zijn Simons en Van der Kooye hun contractuele verplichtingen niet nagekomen en ,,als je die niet nakomt moet je een vergoeding betalen”. Het tweetal heeft volgens hem onder meer het relatie- en concurrentiebeding van het contract geschonden, evenals de geheimhoudingsverplichting.

Hij zegt te betreuren dat de zaak in de publiciteit is gekomen. ,,Dat was niet onze keuze.”

Geen leiderschap

Simons en Van der Kooye verlieten kort voor kerst de partij. Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van DENK. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. ,,DENK appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Simons en Van der Kooye hebben inmiddels de nieuwe partij Artikel 1 opgericht. De partij stelt zich ten doel de gelijkwaardigheid tussen mensen te versterken.

DENK komt voort uit de Groep Kuzu/Öztürk die in de Tweede Kamer zit. Beide Kamerleden vertrokken eind 2014 met ruzie uit de PvdA-fractie.

FatimaFaïd: “Kiesdrempel alleen om eigen positie te versterken”

Den HaagFM 21.01.2017 Fatima Faïd van Artikel 1, de nieuwe politieke partij van Sylvana Simons, is tegen het plan van het CDA om een kiesdrempel in te voeren. Volgens Faïd, die nu nog gemeeneeraadslid is voor de Haagse Stadspartij, is versplintering in de politiek geen probleem, maar juist goed voor de democratie.

Deze week werd bekend dat Faïd op plek twee van de kandidatenlijst staat van Artikel 1. Als runner-up probeert ze met Simons een plek te veroveren in de Tweede Kamer. “De ambitie is een of twee zetels, dat zou leuk zijn”, zei ze zaterdag in het radioprogramma Nieuwslicht op Den Haag FM. Dat aantal zou, als het aan het CDA ligt, onvoldoende moeten zijn om in de Tweede Kamer te komen. Die partij pleit voor een minimum van drie. “Dat is alleen maar om je eigen positie te versterken”, zegt Faïd. “Vroeger had dat soort partijen dertig zetels, nu mogen ze blij wezen als ze er vijftien hebben.”

Het verwijt dat ‘versplintering’ slecht is voor de democratie is volgens de politica onjuist. De Haagse gemeenteraad zou het tegendeel bewijzen. “Ik vind niet dat de Haagse raad daardoor niet vooruitkomt”, zegt Faïd. Of Artikel 1 ook daadwerkelijk op 18 maart deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen is overigens nog onzeker. De partij moet eerst nog het vereiste aantal steunbetuigingen verzamelen. …lees meer

Simons praat met Al-Jazeera: Nederland is inherent racistisch

Elsevier 18.01.2017 Sylvana Simons vergaart ook internationale aandacht. In een interview met het Arabische Al Jazeera vertelt zij waarom ze de politiek in wil.

Haar voornaamste punt? ‘Racisme is geaccepteerd in Nederland,’ aldus de kop van haar interview met de Arabische omroep.

Bedreigingen en beledigingen

Sinds zij eind december plotseling de politieke beweging DENK uit stapte, wil zij met haar nieuwe beweging Artikel 1 aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart meedoen. Zij wil naar eigen zeggen de ‘zogenaamde inclusiviteit van Nederland’ aan de kaak stellen.

2016-05-27 14:39:23 HILVERSUM - Gasthoofdredactrice Sylvana Simons tijdens de officiele presentatie van het juninummer van ParaVisie, een spiritueel magazine over bewustwording en het buitenzintuiglijke. ANP JEROEN JUMELET

Lees ook
Politieke partij van Sylvana Simons zit in zwaar weer

Het artikel noemt de vele beledigingen en bedreigingen die Simons moest verwerken nadat ze zich bij DENK aansloot. Onder meerhet carnavalsfimpje waarin haar hoofd op een gelyncht lichaam werd gemonteerd wordt genoemd. Simons legt uit wanneer ze besloot de politiek in te gaan: dat moment bijDe Wereld Draait Door toen radio- en tv-presentator Martin Simek het woord ‘zwartjes’ gebruikte, en zij hem daarop aanviel. ‘Toen realiseerde ik me dat racisme wordt geaccepteerd in Nederland: in Nederland is het okay om een racist te zijn,’ aldus Simons, die haar beweging ‘de enige partij die een tegengas biedt aan Geert Wilders’ noemt.

Opzettelijk racistisch

Volgens haar zijn landen in West-Europa institutioneel racistisch: ‘Dat is natuurlijk’. ‘Wanneer je je rijkdom via slavernij en kolonialisme hebt vergaart, baseer je je juridische apparaten, politie en rechtbanken op dat systeem,’ zegt Simons. ‘Het probleem is dat wanneer je dat uitspreekt, het klinkt alsof je zegt dat iedereen constant opzettelijk racistisch is. Dat is niet zo, maar de manier waarop onze maatschappij is gevormd, is racistisch en verdeelt de bevolking’.

Volgens Simons worden vrouwen in Nederland minder goed betaald dan mannen, en worden moslims in de rechtbank ‘anders behandeld’ dan niet-moslims. Ook zouden kinderen met een migrantenachtergrond en uit ‘lagere sociale klassen’ buitengesloten worden uit elite kringen.

Simons presenteerde maandag haar kandidatenlijst. Ze zei er trots op te zijn ‘een kandidatenlijst te hebben met allerlei kleuren en pluimages. Alle religies zijn vertegenwoordigd, net als de LHBT-gemeenschap,’ zei ze maandag. Die laatste groep was volgens haar de grootste drijfveer om bij DENK weg te gaan en haar eigen partij op te richten.

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: Al-Jazeera  Artikel 1  DENK  racisme  Sylvana Simons  TK2017  Verkiezingen

Fatima Faïd: Ik ben klaar met de uitsluiting en de haat

AD 18.01.2017 Raadslid Fatima Faïd maakt zich kwaad over de ‘bagger’ die Sylvana Simons over zich heen krijgt. De activistische HSP-politica staat op plek twee van Simons’ partij Artikel 1.

Het was een verrassende mededeling maandagavond laat: HSP-raadslid Fatima Faïd doet mee aan de landelijke verkiezingen in maart. Ze staat tweede op de kandidatenlijst van de nieuwe partij Artikel 1 van politica en voormalig tv-presentatrice Sylvana Simons. Simons zelf staat op één.

,,Sylvana belde me: kunnen we praten?”, vertelt Faïd. ,,Na lang wikken en wegen heb ik besloten mee te doen. Het is belangrijk dat er een ander geluid in de Tweede Kamer komt. Het geluid van de toekomst. Dat zie je aan onze lijst: iedereen is vertegenwoordigd.” Artikel 1 staat voor diversiteit, verbinding en het agenderen van maatschappelijke problemen zoals racisme, zegt Faïd. ,,Dan wordt het niet ‘racisme, racisme, racisme’. Nee. Dat benoemen we wel, maar we zoeken ook meteen de oplossing.”

Lees ook;

Haags raadlid op lijst van nieuwe partij Sylvana Simons

Lees meer

Sylvana Simons. © anp

Strijden
Faïd staat bekend als een activistisch raadslid. De HSP’er maakte zich sterk voor de aanpak van discriminatie, onder meer door de Haagse politie. En ze strijdt voor de rechten van demonstranten.

Eind november nam Faïd het al op voor Sylvana Simons. Het raadslid diende een klacht in bij een anti-discriminatiebureau tegen de makers van een filmpje op social media. Daarin is Simons te zien als Zwarte Piet en slachtoffer van een lynchpartij. Faïd: ,,Ze heeft racisme op de kaart gezet. Als je de partij bagger ziet die vervolgens over haar heen is gekomen, niet te geloven zeg. Ik ben helemaal klaar met de haat en de uitsluiting.”

Sylvana Simons begon haar politieke carrière in maart, toen ze zich aansloot bij de tweemansfractie Denk van oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. In december vertrok ze, omdat Denk niet ‘verbindend’ maar juist ‘polariserend’ zou zijn

Belangen
Ook zou de partij geen oog hebben voor de belangen van vrouwen en homoseksuelen. Faïd was blij met die stap van Simons. ,,Denk is te conservatief. Wij zoeken de verbinding. Je moet het niet alleen benoemen, je moet ook met elkaar verder.”

Faïd blijft gewoon in de gemeenteraad voor de HSP, belooft ze. ,,Het is dus geen overstap, het ligt in elkaars verlengde. Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken. Of het nou lukt of niet, ik heb wel mijn idealen gevolgd.”

Artikel 1 moet minstens een zetel halen, vindt Faïd. ,,Je moet reëel zijn, we bestaan drie weken. Maar goed, een zetel moet zeker kunnen. En de Tweede Kamer in is ook geen doel op zich in mijn leven.”

Het stadhuis van Den Haag (Foto: Richard Mulder)

Na aansluiten bij ‘Sylvana’: Haagse Stadspartij trots op ‘stoere’ Fatima Faid

RTVWEST 17.01.2017 Fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij (HSP) is trots op Fatima Faid. HSP-raadslid Faid staat op plek 2 van de partij van Sylvana Simons, Artikel 1. ‘Ik vind het heel stoer van haar’, zegt Bos.

Simons maakte maandagavond bekend wie er op haar kandidatenlijst staat. Zelf is ze lijsttrekker enFaid is dus de nummer 2 op de lijst. Het Haagse raadslid kwam in november op voor Sylvana Simons, toen nog DENK-politica. Faïd diende een klacht in na het verschijnen van een racistisch filmpje over Simons.

Fractievoorzitter Peter Bos is trots op Faid. ‘Ze gaat een enorm avontuur aan door zich een paar maanden voor de verkiezingen aan te sluiten bij een nieuwe partij die zo uitgesproken is. Ik vind dat heel stoer van haar.’

Liever niet weg

Maar hij ziet Faid niet graag vertrekken uit zijn fractie. ‘Ik hoop dus hartstochtelijk dat ze niet gekozen wordt’, zegt hij lachend. ‘Want we willen haar liever niet missen.’

Sylvana Simons vertrok in december bij politieke partij DENK om haar eigen partij Artikel 1 te beginnen. Hoofdpunten van de nieuwe partij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie. Derde op de lijst is Brigitte Sins, oud SP’er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

Meer over dit onderwerp: FATIMA FAID HAAGSE STADSPARTIJ HSPSYLVANA SIMONS ARTIKEL 1

Stemmen (archiefbeeld)

Haags raadslid Fatima Faïd tweede op lijst Artikel 1

RTVWEST 17.01.2017 Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij staat tweede op de lijst van nieuwe partij Artikel 1. Lijsttrekker Sylvana Simons presenteerde de lijst maandagavond.

Het Haagse raadslid kwam in november nog op voor Sylvana Simons, toen nog DENK-politica. Faïd diende een klacht in na het verschijnen van een racistisch filmpje over Simons. Tegen Omroep West zei ze dat een overstap naar DENK er voor haar niet inzat. Ook noemde ze de lokale politiek ‘het mooiste wat er is’.

Sylvana Simons vertrok in december bij politieke partij DENK om haar eigen partij Artikel 1 te beginnen. Hoofdpunten van de nieuwe partij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie. Derde op de lijst is Brigitte Sins, oud SP’er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

LEES OOK: Raadslid Fatima Faïd: ‘Meerdere klachten over filmpje Sylvana, en terecht!’

Meer over dit onderwerp: FATIMA FAïD HAAGSE STADSPARTIJSYLVANA SIMONS ARTIKEL 1

 

 

Haags raadlid op lijst van nieuwe partij Sylvana Simons

AD 17.01.2017 Raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij doet mee aan de landelijke verkiezingen van 15 maart. Ze staat tweede op de kandidatenlijst van de nieuwe partij Artikel 1 van politica en tv-presentatrice Sylvana Simons.

Dat maakte Simons gisteravond bekend. Zelf voert ze de lijst aan. Nummer drie is Birgitte Sins, een communicatie-consultant bij Unicef. De bekende feministe en publiciste Anja Meulenbelt heeft zich opgeworpen als lijstduwer van de nieuwe partij die zich nadrukkelijk inzet voor gelijkwaardigheid en tegen discriminatie.

Eind november nam Fatima Faïd het al op voor Sylvana Simons. Het raadslid diende een klacht in bij een anti-discriminatiebureau tegen de makers van een filmpje dat op sociale media was verschenen. Daarin is Simons te zien als Zwarte Piet, naakte Afrikaanse vrouw en slachtoffer van een lynchpartij van de Ku Klux Klan.

DENK
Sylvana Simons begon haar politieke carrière in maart, toen ze zich aansloot bij de tweemansfractie DENK van oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. In vertrok ze, omdat Denk niet ‘verbindend’, maar juist ‘polariserend’ was. Ook zou de partij geen oog hebben voor de belangen van vrouwen en homoseksuelen.   http://cdn.prod.else4.nl/uploads/2016/11/ANP-45900034-1200×800.jpg

Sylvana Simons (ex-DENK) komt met kandidatenlijst Artikel 1

Elsevier 16.01.2017 Sylvana Simons heeft bij RTL Late Night van Humberto Tan de kandidatenlijst voor haar partij Artikel 1 gepresenteerd. Met deze mensen wil ze zetels veroveren tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie.

Oud-SP’er en columnist op de lijst

Oud-SP’er Anja Meulenbelt (ze zat luttele jaren in de Eerste Kamer voor de socialisten) is lijstduwer op de twintigste plek. Een andere opvallende naam is die van columnist Simone van Saarloos. Ze staat op acht. Tegenover presentator Humberto Tan wilde Simons zich niet uitlaten over het aantal zetels dat ze wil behalen.

‘Maar als we met z’n allen moedig zijn en laten zien dat we echt iets anders willen, dat we niet willen kiezen voor haat, angst en verdeling, dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Ik ben helemaal klaar met de haat en negativiteit.’ Ze zei er trots op te zijn ‘een kandidatenlijst te hebben met allerlei kleuren en pluimages. Alle religies zijn vertegenwoordigd, net als de LHBT-gemeenschap. ‘

Simons wil zich inzetten voor homo’s

In december verraste Simons met het nieuws dat zij de beweging DENK zou verlaten. Ze vond dat Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk te veel bezig waren met media-aandacht. De reden voor haar vertrek zijn volgens Simons de reactie van DENK op de bedreigingen aan haar adres. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’. Ze richtte de partij Artikel 1 op.

Lees ook: Sylvana Simons zit in zwaar weer met haar nieuwe partijEr is onder meer gedoe over de naam >

Later gaf ze aan dat ze zich ook wilinzetten voor homo’s, iets waar bij DENK geen ruimte voor was. ‘Er zijn ook homoseksuele moslims, er zijn ook lesbische Surinamers,’ zei ze voor de camera’s van EenVandaag. ‘Gelijkwaardigheid betekent gelijkwaardigheid voor iedereen. Helaas kreeg ik daar niet helemaal de ruimte toe en heb ik moeten constateren dat de visie en het leiderschap dat ik hoopte te vinden binnen die partij, er niet is.’

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

TagsAnja Meulenbelt  Artikel 1  DENK  Sylvana Simons

Sylvana Simons presenteert lijst kandidaten Artikel 1

NU 17.01.2017 Sylvana Simons heeft maandag de lijst met kandidaten van haar nieuwe partij Artikel 1 voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd.

Ze deed dat in het televisieprogramma RTL Late Night.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie. Oud-SP’er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

Andere bekende namen zijn schrijfster Simone van Saarloos (8) en sociaal en cultureel antropoloog Gloria Wekker (19).

Zie ook: Simons richtte nieuwe partij op weken voor vertrek uit Denk

Sylvana Simons vertrok in december bij de politieke partij DENK en begon haar eigen partij. Ze kon zich niet meer vinden in de koers van DENK en was teleurgesteld in de omgang met haar.

DENK-campagneleider Ian van der Kooye vertrok samen met Simons en staat nu op nummer zes op de lijst van Artikel 1.

Hoofdpunten van de nieuwe partij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie.

Lees meer over: Artikel 1 Sylvana Simons

Artikel 1 presenteert lijst

Telegraaf 16.01.2017  Sylvana Simons heeft maandag de lijst met kandidaten van haar nieuwe partij Artikel 1 voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Ze deed dat in het televisieprogramma RTL Late Night.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie. Oud-SP’er Anja Meulenbelt is lijstduwer op de twintigste plek.

Sylvana Simons vertrok in december bij de politieke partij DENK en begon haar eigen partij. Ze kon zich niet meer vinden in de koers van DENK en was teleurgesteld in de omgang met haar. DENK-campagneleider Ian van der Kooye vertrok samen met Simons en staat nu op nummer zes op de lijst van Artikel 1.

Hoofdpunten van de nieuwe partij zijn het bevorderen van gelijkwaardigheid en het tegengaan van discriminatie.

LEES MEER OVER; SYLVANA SIMONS

Raadslid Stadspartij op tweede plaats partij Sylvana Simons

Den HaagFM 16.01.2017 Gemeenteraadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij staat op de tweede plaats van Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

In november sprong het Haagse raadslid al in de bres voor Simons door een klacht in te dienen bij Bureau Discriminatiezaken. Aanleiding was een filmpje rondom het ‘carnavalslied’ ‘Oh Sylvana’. In het filmpje, waarin de toenmalige DENK-politica Sylvana Simons te zien was, werd verwezen naar een lynchpartij. “Dit is hardcore racisme en seksisme. Vrouwen in de politiek moeten zich uitspreken in solidariteit met Sylvana Simons”, zei Faïd daar toen over.

Niet alleen het raadslid van de Stadspartij hoopt op woensdag 15 maart een plek in de Tweede Kamer te krijgen. Ook wethouder Ingrid van Engelshoven (D66), Fractievoorzitter Martin Wörsdörfer van de VVD, fractievoorzitter Bart van Kent van de SP en vier raadsleden van de Haagse PVV staan op de kandidatenlijsten van hun partijen. …lees meer

Gerelateerd;

Raadslid Stadspartij woedend over filmpje over Sylvana Simons: “Hardcore racisme en seksisme”

VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer wil naar Tweede Kamer

Dinand Woesthoff lijstduwer bij Partij voor de Dieren

 

Simons presenteert twintig kandidaten Artikel 1

VK 16.01.2017 Artikel 1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, gaat met twintig kandidaten de verkiezingen in. Simons presenteerde de lijst maandagavond bij talkshow RTL Late Night. Zij voert de lijst aan.

Waarom vertrok Simons bij Denk?

‘Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel,’ zei ze in het interview met de Volkskrant waarin ze de breuk bekendmaakte (+)

Op nummer twee staat Fatima Faïd, nu nog raadslid van de Haagse Stadspartij. Ook Ian van der Kooye, die samen met Simons in december de partij Denk verliet, is kandidaat. Hij staat op plek 6. Auteur en NRC Next-columnist Simone van Saarloos is kandidaat 8. Onderaan de lijst staan hoogleraar antropologie Gloria Wekker en feministe en oud-SP-politica Anja Meulenbelt. 

> Bart Mijland 🍀🌈👤 @bmijland

De lijst van @Art1kel! Enkele bekende namen! #artikel1 #tk2017  10:35 PM – 16 Jan 2017

Simons wil met de partij verdeeldheid in Nederland tegengaan. ‘Artikel 1 staat onder druk’, zei ze bij RTL Late Night. ‘Niet alleen van de overheid richting de burger, maar ook door mensen onderling. Er wordt ons continu verteld dat we bang moeten zijn voor elkaar.’ Het uitgangspunt van haar partij is het bevorderen van gelijke behandeling, zoals het eerste artikel van de Grondwet voorschrijft.

Volgens Simons krijgt ze meer waardering voor haar verhaal sinds ze Denk heeft verlaten. ‘Ik merk wel dat mensen nu anders op mij reageren en ik anders word ontvangen. Er wordt geluisterd, dat is het begin van een oplossing. Ik ben heel erg klaar met de negativiteit, de haat, de verdeeldheid.’ Bij Denk kreeg ze naar eigen zeggen niet de ruimte om haar idealen uit te dragen. Daarom keerde ze de partij de rug toe.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   SYLVANA SIMONS  POLITIEK  TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN

Simons over vertrek DENK: moet ruimte zijn voor homo’s op de lijst

Elsevier 13.01.2017 Sylvana Simons geeft iets meer details prijs over haar vertrek uit de politieke beweging DENK.  Ook reageert de ex-presentatrice op de ophef rondom ‘Artikel 1’, de naam van haar kersverse politieke beweging.

Eerder werd bekend dat het Antidiscriminatiebureau Radar/Art.1 een rechtszaak tegen haar wil aanspannen vanwege het gebruik van de naam.

‘Wij hebben ons netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat was op 14 december. Op 24 december zijn we naar buiten getreden met deze naam. En wat bleek? Op 30 december heeft het antidiscriminatiebureau de naam geregistreerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom,’ zegt Simons zowel in de NTR-talkshow De Nieuwe Maan als in een verklaring op haar Facebook-pagina.

Simons was eerder te gast bij anti-discriminatiebureau

‘Art. 1 moet boven de politieke partijen staan, maar dat gaat niet als één partij zich onze naam toe eigent. En al helemaal niet als we hetzelfde profileren,’ zei Cyriel Triesscheijn, directeur van Radar/Art.1 eerder.

2016-09-14 17:44:20 DEN HAAG - Sylvana Simons (DENK) tijdens de sportieve opening van het parlementaire jaar. De wedstrijd is onderdeel van de Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar. ANP BART MAAT

Lees ook
Na DENK wil Simons zich inzetten voor homorechten

De directeur van het kenniscentrum voor discriminatie zegt dat Simons weet dat zijn organisatie dezelfde naam draagt. ‘Ze was in maart te gast bij een bijeenkomst van ons. In december zijn we nog uitgenodigd om met haar in debat te gaan. Rond die dag heeft zij haar nieuwe partijnaam vastgelegd. Dit wist ze.’

Simons nodigt het bureau uit voor een ‘dialoog over het onderwerp, en heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat ze er dan wel uit gaan komen.

Simons deed eerder ook een oproep voor donaties om de waarborgsom van 11.250 euro – een vereiste voor elke partij om mee te kunnen doen aan de verkiezingen op 15 maart – bij elkaar te krijgen.

Belangrijke drijfveer

De tv-presentatrice maakte eind december bekend dat ze DENK, de partij waar ze zich eerst bij aansloot, had verlaten. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’.

Farid Azarkan van DENK zei dat hij ‘verbaasd’ was door het vertrek. De nieuwe partij van Simons krijgt overigens nog van geen van de grote peilingbureaus zetels.

Ze zegt vrijdagavond dat er op haar kandidatenlijst ook ruimte moet zijn voor homoseksuelen, biseksuelen en andere seksuele minderheden. Die komen ook voor bij etnische minderheden, aldus Simons. Eerder maakte ze al bekend dat ze zich met haar nieuwe partij wil inzetten voor LHBT-rechten. Dat was volgens haar een van de belangrijkste drijfveren om DENK te verlaten en haar eigen partij te beginnen. Ze doet nog geen uitspraken over wie er bij haar op de kandidatenlijst komt.

Elif Isitman   Elif Isitman  (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: Artikel 1 Cyriel Triesscheijn DENK Farid Azarkan Homo’s kandidatenlijst Radar/Art. 1 Sylvana Simons

 

Anti-discriminatiebureau Art. 1 start procedure om partijnaam Sylvana Simons

NU 11.01.2017 De Rotterdamse organisatie tegen discriminatie Art. 1 is een gerechtelijke procedure gestart tegen Sylvana Simons om de naam van haar politieke partij Artikel 1.

Volgens het Rotterdamse bureau maakt Simons met de partijnaam inbreuk op het merkrecht op de naam ‘Artikel 1’, dat de organisatie in 2007 liet vastleggen voor de Benelux.

Art.1 vroeg Simons op 30 december in een brief om een andere naam te kiezen voor haar partij. Na het uitblijven van haar reactie besloot directeur Cyriel Triesscheijn om woensdag via een merkrechtenbureau een zogenoemde inbreukprocedure te starten.

“We procederen niet graag, maar als mevrouw Simons niet reageert, zien we geen andere mogelijkheid,” zegt Triesscheijn tegen NU.nl. Volgens Triesscheijn is inbreuk gepleegd in juridische zin, maar zou de naam Artikel 1 ook niet verbonden moeten zijn aan één partij.

“We denken dat het strategisch niet verstandig dat ze deze naam kiest voor haar partij. Artikel 1 zou boven de partijen moeten staan en onpartijdig moeten zijn,” zegt Triesscheijn. De naam verwijst naar het eerste artikel van de Nederlandse grondwet dat discriminatie op grond van bijvoorbeeld ras, religie of geslacht uitsluit, het zogenoemde gelijkheidsbeginsel.

Denk

Het merkrechtenbureau dat Art. 1 in de arm nam, heeft Simons opnieuw verzocht de naam van haar partij te veranderen. De organisatie hoopt dat beide partijen er onderling alsnog uitkomen en dat een gang naar de rechter kan worden voorkomen.

Simons stapte op 24 december uit de politieke partij Denk en wil met haar eigen partij Artikel 1 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. NU.nl kon Simons woensdag niet bereiken voor commentaar.

Lees meer over: Sylvana Simons Artikel 1

Politieke partij Sylvana Simons in zwaar weer

Elsevier 10.01.2017 Het ziet er niet goed uit voor de politieke partij van Sylvana Simons, Artikel 1. Het is twijfelachtig of ze genoeg geld verzamelt om mee te mogen doen aan de verkiezingen. En dan dreigt er ook nog eens een rechtszaak over de naam van de partij.

Op Facebook vraagt Simons haar volgers om donaties. Nog deze week moet de partij een waarborgsom van 11.250 euro overmaken aan de Kiesraad – een vereiste voor elke partij om mee te kunnen doen aan de verkiezingen op 15 maart – maar dat geld lijkt nog niet binnen.

Simons schrijft dat er ‘nog belangrijke hordes moeten worden genomen’. ‘We zijn hard op zoek naar meer donateurs.’ Op de post reageren verscheidene mensen dat ze graag eerst een verkiezingsprogramma willen zien van de anti-racismepartij.

Sylvana verlaat DENK: ‘Vooral bezig met media-aandacht’

Juridische stappen om partijnaam
Tegelijkertijd hangt Simons een rechtszaak boven het hoofd. Antidiscriminatiebureau Radar/Art.1 – actief door heel Nederland – is niet blij dat de aspirant-politica vrijwel dezelfde naam gebruikt voor politieke doeleinden.

In een interview met Powned zegt directeur Cyriel Triesscheijn dat Simons snel moet reageren op eerder geuite bezwaren, anders worden juridische stappen ondernomen. ‘Art. 1 moet boven de politieke partijen staan, maar dat gaat niet als één partij zich onze naam toe eigent. En al helemaal niet als we hetzelfde profileren.’

De directeur van het kenniscentrum voor discriminatie zegt dat Simons weet dat zijn organisatie dezelfde naam draagt. ‘Ze was in maart te gast bij een bijeenkomst van ons. In december zijn we nog uitgenodigd om met haar in debat te gaan. Rond die dag heeft zij haar nieuwe partijnaam vastgelegd. Dit wist ze.’ Simons heeft nog niet gereageerd.

Lees ook: Belg op staande voet ontslagen na beledigen Sylvana Simons

Nog geen zetels in de peilingen
De tv-presentatrice maakte eind december bekend dat ze DENK, de partij waar ze zich eerst bij aansloot, had verlaten. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’.

Farid Azarkan van DENK zei dat hij ‘verbaasd’ was door het vertrek. De nieuwe partij van Simons krijgt overigens nog van geen van de grote peilingbureaus zetels.

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses

Tags: Artikel 1 DENK racisme Simons Sylvana Simons TK2017

Sylvana speelde wekenlang toneel

Telegraaf 29.12.2016 Terwijl Sylvana Simons in het geheim al een nieuwe partij had opgericht, heeft ze zich in een Engelstalig interview nog gepassioneerd opgeworpen als de frontvrouw van Denk.

In het interview van 18 december spreekt ze over het filmpje waarin haar hoofd op het lichaam van een aan een boom bungelende zwarte Amerikaan is gemonteerd. Later zou ze zeggen dat dit filmpje en het gebrek aan compassie bij de partijleiding een reden was voor haar om bij Denk op te stappen.

Inmiddels is duidelijk dat Simons ten tijde van het interview stiekem al lang en breed afscheid had genomen van Denk. Uit stukken blijkt namelijk dat ze op 6 december de website voor haar nieuwe partij Artikel1 heeft geregistreerd en op 14 december werd de politieke beweging bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Uiteindelijk maakte Simons pas op 24 december de breuk met Denk openbaar.

Lees meer: Sylvana’s sluwe streek (premium

Artikel1 al opgericht voor vertrek Sylvana

Trouw 29.12.2016 De nieuwe politieke partij van Sylvana Simons was al opgericht voordat zij was opgestapt bij Denk. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat de nieuwe partij Artikel1 van Simons niet op haar naam staat maar op die van culturele activisten Bram Verhappen en Reguillo Wijngaarde. Hierdoor kon Simons haar plannen voor aftreding bij Denk verborgen houden en haar nieuwe partij inschrijven voor de verkiezingen van maart 2017.

De website van Artikel1 werd op 6 december geregistreerd en op 14 december werd de politieke beweging bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

In een Engelstalig interview van 18 december heeft Simons zich nog uitgesproken als frontvrouw van Denk. Ze sprak daarin over het filmpje waarin haar hoofd op het lichaam van een zwarte Amerikaan is gemonteerd, die aan een boom hing. Later zou ze zeggen dat dit filmpje en het gebrek aan compassie bij de partijleiding een reden was voor haar om bij Denk op te stappen.

Verwant nieuws;

Meer over; Sylvana Simons Politiek

Simons richtte nieuwe partij op weken voor vertrek uit Denk

NU 29.12.2016 De nieuwe politieke partij van Sylvana Simons was al opgericht voordat zij was opgestapt bij Denk.

Dat bevestigt campagneleider van Artikel1 en eveneens oud-medewerker van Denk Ian van der Kooye aan NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf donderdag. “Kort voor haar vertrek is inderdaad de partij opgericht”, aldus Van der Kooye.

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat de nieuwe partij Artikel1 van Simons niet op haar naam staat maar op die van culturele activisten Bram Verhappen en Reguillo Wijngaarde.

Hierdoor kon Simons haar plannen voor aftreding bij Denk verborgen houden en haar nieuwe partij inschrijven voor de verkiezingen van maart 2017.

De website van Artikel1 werd op 6 december geregistreerd en op 14 december werd de politieke beweging bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

In een Engelstalig interview van 18 december heeft Simons zich nog uitgesproken als frontvrouw van Denk. Ze sprak daarin over het filmpje waarin haar hoofd op het lichaam van een zwarte Amerikaan is gemonteerd, die aan een boom hing.

Later zou ze zeggen dat dit filmpje en het gebrek aan compassie bij de partijleiding een reden was voor haar om bij Denk op te stappen.

 

Zie ook: Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

Lees meer over: Sylvana Simons

Na DENK wil Simons zich inzetten voor homorechten

Elsevier 27.12.2016 DENK gaf geen ruimte voor het werken naar echte gelijkwaardigheid, zegt oud-lid Sylvana Simons. De voormalige presentatrice begon haar eigen partij, en wil zich naast racisme vooral LHBT-discriminatie bestrijden.

DENK reageert eindelijk op vertrek Sylvana: ‘Grote verbazing’

‘Er zijn ook homoseksuele moslims, er zijn ook lesbische Surinamers,’ aldus Simons in een interview metEenVandaag. ‘Gelijkwaardigheid betekent gelijkwaardigheid voor iedereen. Helaas kreeg ik daar niet helemaal de ruimte toe en heb ik moeten constateren dat de visie en het leiderschap dat ik hoopte te vinden binnen die partij, er niet is.’

‘DENK houdt rekening met conservatieve achterban’

Tijdens een eerder interview, waarin Simons haar vertrek bij DENK aankondigde, gaf ze al aan dat ze het belangrijk vond haar strijd voor gelijkheid van vrouwen en Lesbiennes, Homo’s Transgenders en Biseksuelen (LHBT)  door te zetten. ‘Ik heb nadrukkelijk en herhaaldelijk gevraagd of dat een probleem voor de partij was,’ zegt Simons.

Nee, was steevast het antwoord van DENK. ‘Maar in de praktijk bleek dat toch veel gevoeliger te liggen. Ik geloof niet dat de partij anti-homo is, maar DENK houdt wel rekening met een conservatief deel van zijn achterban.’

In het interview met EenVandaag weigerde Simons over haar huidige standpunten over de gebeurtenissen in Turkije te praten: ‘Ik vind Erdogan in het kader van Artikel 1 totaal niet interessant. Ik ga daar nog steeds niets over zeggen.’ Haar woordvoerder kapte het gesprek met het NPO-programma af, en Simons zei later tegen de redacteuren dat ze niet over het onderwerp wil praten uit angst ‘DENK tegen de schenen te schoppen’.

Lees ook: dit is het antidiscriminatieplan van politieke beweging DENK

Anoniem solliciteren

Met Artikel 1 hoopt Sylvana tevens met meer oplossingen komen, in plaats van alleen maar ‘problemen aankaarten’. Ook wil ze zich onder meer sterk maken voor anoniem solliciteren.

DENK verzette zich juist tegen plannen om anonieme sollicitaties in te voeren, omdat de partij wil dat mensen trots zijn op hun naam en achtergrond. DENK wil juist discriminerende bedrijven aanpakken, door middel van bijvoorbeeld ‘loksollicitaties’, waarbij discriminatie bij bepaalde bedrijven moet worden blootgelegd.

Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier

Tags: Artikel 1 DENK homorechten LHBT Sylvana Simons

DENK reageert eindelijk op vertrek Sylvana: ‘Grote verbazing’

Elsevier 25.12.2016  Na urenlange stilte heeft politieke Beweging DENK gereageerd op het vertrek van Sylvana Simons. De beweging heeft met ‘grote verbazing’ kennis genomen van het vertrek van Simons.

‘Wij hebben dit via de media gehoord,’ laten Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk en kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan weten in een verklaring op sociale media. Ook heeft Azarkan een videoboodschap voor Sylvana gemaakt.

Vooral verbazing

Kuzu, Ozturk en Azarkan zeggen ook verbaasd te zijn over de beweegredenen van Simons, die aangaf zich niet meer te kunnen vinden in de koers van DENK. ‘Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken,’ zeggen ze. ‘Wij laten ons niet verdelen,’ is de boodschap na haar vertrek.

Lees ook; Sylvana verlaat DENK: ‘Vooral bezig met media-aandacht’

Eerder op de dag liet Simons via interviews in de media weten DENK te verlaten. De voornaamste reden voor haar vertrek was de reactie van de politieke beweging op bedreigingen aan haar adres. Volgens Simons waren de ledenvooral bezig met de media-aandacht en niet met haar: ‘Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.’

‘In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie (over de bedreigingen, red.) genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat’.

DENK kan zich daar niet in vinden: ‘Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel ondersteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende maatregelen voor haar werden getroffen,’ aldus de verklaring. ‘We hebben zelfs een auto voor je geregeld,’ zegt Azarkan bovendien in de aan Simons gerichte videoboodschap.

Andere politieke koers

Simons zou zich overigens ook niet meer kunnen vinden in de ‘stijl van de partij’. De partij appelleert volgens haar aan boosheid en gedijt bij polarisatie. Simons is ‘blij dat ze racisme op de politieke agenda hebben gezet, maar ik wil niet alleen maar tegen iets zijn’. Ze start samen met Ian van der Kooye, tot zaterdag strateeg en campagneleider bij DENK, een nieuwe partij genaamd Artikel 1.

Met de naam verwijst ze naar artikel 1 van de grondwet, dat gelijke behandeling voor iedereen garandeert en discriminatie verbiedt. Van der Kooye en Simons zouden begin december al zijn begonnen met gesprekken over een nieuwe partij. Saillant detail is dus dat de twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek.

‘Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan,’ aldus Simons daarover. Simons en Van der Kooye beraden zich nog over een partijprogramma en kandidatenlijst.

Elif Isitman  (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: bedreigingen DENK Farid Azarkan politieke beweging racisme Selcuk Öztürk Sylvana Simons Tunahan Kuzu

Denk verliest met Sylvana Simons belangrijke troef

Trouw 24.12.2016 De politieke partij Denk verliest met het vertrek van Sylvana Simons een belangrijke troef en haar aftocht wijst op heibel in de tent. Beide zijn slecht voor het imago voor de beweging die de van de PvdA afgescheiden Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk vorig jaar begonnen. Simons wil een eigen partij beginnen onder de naam ‘Artikel 1’.

De komst van Simons betekende in mei een verbreding van de partij met de eerste vrouw op de lijst, een Surinaams- Nederlandse en een niet-moslim. Bovendien is Simons een befaamd gezicht, bekender dan Kuzu en Öztürk zelf en de derde politieke kompaan Farid Azarkan, voorman van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Tot haar politieke entree was Simons regelmatig gast in praatprogramma’s. Daar kondigde zij ook aan zich aan te sluiten bij Kuzu en Öztürk.

Over waarom zij vertrekt bij Denk zei Sylvana Simons vandaag in een interview met de Volkskrant: “Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie.” Bij de oprichting van de partij betoogden Kuzu en Öztürk dat zij juist verbinding in de samenleving willen bewerkstelligen. Simons vindt ook dat Denk te conservatief is en geen oog heeft voor de situatie van vrouwen en homoseksuelen. Simons zelf en partijleider Kuzu waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Publiciteit en bedreigingen

Simons zelf en partijleider Kuzu waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar. In een verklaring uitte Kuzu vanmiddag verbazing over het vertrek van Simons. Hij zegt dat zij ‘alle ruimte’ kreeg en dat alles is gedaan om haar te steunen. Tegen de leden zegt hij: “Wij blijven rekenen op jou steun.”

De aansluiting van Simons bij Denk leverde de partij veel publiciteit op. In televisieprogramma’s had zij eerder al aandacht gevraagd voor discriminatie en in rascime. Na haar stap op het politieke podium trok zij hiermee nog meer publiek en dit leidde tot bijval, kritische reacties en zelfs bedreigingen. Simons signaleert dat Denk alleen maar blij reageerde op al die commotie vanwege de publiciteit en haar onvoldoende steunde toen zij beveiliging nodig had.

In de peilingen was Denk tot op heden goed voor nul tot drie zetels. De partij mikt met name op allochtonen die het idee hebben dat zij in de Nederlandse samenleving onvoldoende aan hun trekken komen. Op een bijeenkomst in Utrecht waar deze krant over schreef was het dominante geluid bij de achterban dat je bij Denk ‘mag zijn wie je bent’. Er waren Turkse en Marokkaanse Nederlanders en een enkele witte aanhanger van de partij.

Artikel 1

De progressieve stroming van Denk is met het vertrek van Simons nagenoeg weg, tenzij de partij goede andere namen heeft weten te vinden. De partij presenteert binnenkort de kandidatenlijst. Denk richt zich op de zielige allochtoon en conservatieve moslim, meent Simons. Zij verwacht dat er ook heel veel progressief denkende Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn die een multi-etnische samenleving willen opbouwen. Bij Denk treft zij boosheid. “De partij biedt geen perspectief en toont geen leiderschap. Ik ben blij dat zij rascime op de politieke agenda hebben gezet, maar wil niet alleen maar tègen iets zijn”, zegt zij in het interview.

Het programma dat Simons wil opstellen met haar nieuwe partij toetst thema’s aan artikel 1 van de Grondwet. Daarin staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt gelijk wordt behandeld. De Grondwet geldt natuurlijk al voor alle Nederlanders, maar Simons meent dat artikel 1 niet consequent wordt toegepast. “Het fundament van onze rechtstaat staat onder druk. Als wij niet solidair zijn en thema’s die in de Kamer worden besproken niet consequent aan deze wet toetsen rijden wij straks als samenleving het ravijn is.”

Verwant nieuws;

Denk ‘verbaasd’ over vertrek Simons: ‘Wij hebben haar altijd ruimte gegeven’

VK 24.12.2016 Denk heeft met verbazing gereageerd op het plotselinge vertrek van Sylvana Simons. In een reactie die zaterdagmiddag op Twitter werd geplaatst, zegt de partij altijd goed met haar te hebben samengewerkt en haar alle ruimte te hebben gegeven om ‘samen met ons haar idealen te verwezenlijken’.

‘Wij hebben alles gedaan wat binnen onze machte ligt om haar te steunen en te ondersteunen’, aldus de politieke beweging, die het nieuws over de keuze van Simons om haar eigen partij op te richten via de media vernam. ‘In roerige tijden hebben wij ons ingezet voor haar veiligheid. Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel gesteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende beveiligingsmaatregelen voor haar werden getroffen.’

Sylvana Simons tijdens een interview in De Balie in Amsterdam. © ANP

Simons zegt in een interview met de Volkskrant dat ze zich te weinig gesteund voelde door de leiders van DENK toen ze beveiliging nodig had na bedreigingen aan haar adres. ‘Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde’, aldus de politica. Ook zoekt Denk volgens haar onvoldoende naar de maatschappelijke verbinding die de partij predikt.

View image on Twitter    DENK @DenkNL  Wij laten ons niet verdelen!  2:28 PM – 24 Dec 2016

Afspraak om ‘elkaar vast te houden’
De reactie van Denk op Twitter is gericht aan de achterban en begint met: ‘Zoals je wellicht hebt gehoord heeft Simons besloten om Denk te verlaten. Net zoals jou hebben wij dit via de media gehoord.’ De kopstukken van de partij stellen ‘verbaasd’ te zijn. Ze schrijven dat ze ruim een half jaar geleden met Simons de afspraak maakten ‘om ondanks alles elkaar vast te houden om ons doel te halen’. Simons sloot zich in mei aan bij de partij.

Volgens Denk volgde daarop een goede samenwerking met Simons, ‘zoals zij ook talloze keren heeft uitgedragen’. In de zeven maanden dat Simons kandidaat-Kamerlid voor Denk was, schoof zij geregeld namens de partij aan in talkshows en actualiteitenrubrieken.

Haar onvrede hield ze de afgelopen weken voor zich en de breuk met Denk bereidde ze heimelijk voor. In de Volkskrant zegt Simons: ‘Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan.’ Ze vreesde een negatief ‘frame’ als ze haar vertrek eerst binnen de partij zou aankondigen.

Meer lezen: Sylvana Simons verlaat Denk

Analyse: Denk zonder Sylvana
Simons over haar vertrek‘Ik werd steeds vaker geacht de stijl van Denk te verdedigen terwijl ik die stijl niet deel’
Kerstinterview in Volkskrant Magazine: in een zeer persoonlijk gesprek blikt Simons terug op ‘het geval Sylvana Simons’

Denk-kandidaat Farid Azarkan.© ANP

Denk schrijft te zullen blijven strijden tegen de ‘verdeel-en-heers-strategie’. Uit de verklaring blijkt niet of ze daarmee doelen op Simons of anderen die de partij uit elkaar zouden willen spelen.

De tekst is ondertekend door kandidaat-Kamerleden Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan, maar ook door Gladys Albitrouw, secretaris van de partij. Albitrouw, net als Simons van Surinaamse komaf, opereerde tot nog toe voornamelijk achter de schermen. Zij sloot zich bij Kuzu en Öztürk aan kort na hun vertrek uit de PvdA in november 2014.

‘Ik vind het zo jammer, Syl’
Na de geschreven verklaring volgde ook een videoboodschap van kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan gericht aan Simons. Hij memoreert de verschillende keren dat ze elkaar beloofd hadden ‘elkaar niet te verrassen’ en ‘dat niets ons uit elkaar zou drijven’. In het begin was het wennen, zegt hij. ‘De toon die je hanteerde, je boosheid. Het was allemaal ondergeschikt aan ons ideaal.’ Volgens Azarkan heeft Denk veel voor Simons gedaan, van het regelen van beveiliging tot financiële ondersteuning. ‘We hebben zelfs een auto voor je ter beschikking gesteld.’

Simons was de afgelopen vijf weken goeddeels onbereikbaar voor Denk, vertelt Azarkan. ‘Je meldde je vaak ziek.’ Toch sprak hij haar nog afgelopen dinsdag over de telefoon. ‘Ik wenste je beterschap.’

Hij zegt haar te vergeven voor het feit dat ze via de media haar vertrek bekend maakte. ‘Ik vind het zo jammer Syl,  dat je niet met ons wilt strijden voor een eerlijker en rechtvaardiger Nederland.’ Azarkan sluit zijn boodschap af met: ‘Wij gaan door. Dat doen we omdat we zielsveel van Nederland houden, voor alle kinderen en kleinkinderen van Nederland. Dat doen we ook voor jou. Het was bijzonder om met je te mogen optrekken. Het ga je goed.’

  DENK @DenkNL

Een boodschap aan Sylvana 3:07 PM – 24 Dec 2016

Artikel1 @Art1kel

Het eerste programmapunt kunnen we onthullen: Iedereen is vrij andere mensen fijne dagen toe te wensen, hoe je wilt. Of niet.  3:20 PM – 24 Dec 2016

Artikel1
Eveneens op Twitter liet de nieuwe partij van Simons, Artikel 1, vandaag voor het eerst van zich horen. ‘Het eerste programmapunt kunnen we onthullen: Iedereen is vrij andere mensen fijne dagen toe te wensen, hoe je wilt. Of niet.’ De tweet refereert aan de discussie over hoe mensen elkaar fijne kerst wensen (of het woord kerst juist zouden vermijden).

Verbazing bij Denk over vertrek Simons

Trouw 24.12.2016 Binnen de politieke beweging Denk is met grote verbazing kennisgenomen van het vertrek van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons, één van de gezichten van de groep. “Wij hebben dit via de media gehoord”, laten de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk en kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan weten.

De drie zeggen ook verbaasd te zijn over de beweegredenen van Simons, die zich niet meer kan vinden in de koers van Denk. “Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken”, verklaren ze. Denk laat verder weten de afgelopen maanden goed met haar te hebben samengewerkt.

De beweging herkent zich niet in de kritiek van Simons dat ze zich te weinig gesteund voelde door de leiders van Denk, nadat een bedreigend filmpje over haar was verschenen. “In roerige tijden hebben wij ons ingezet voor haar veiligheid. Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel gesteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende beveiligingsmaatregelen voor haar werden getroffen.”

De partij laat zich naar eigen zeggen niet verdelen door het besluit van Simons. “Juist in deze tijden moeten wij elkaar vasthouden om Nederland rechtvaardiger, gelijkwaardiger en eerlijker te maken”.

Kandidaat-Kamerlid Azarkan laat in een gesproken boodschap op Facebook weten teleurgesteld te zijn dat Simons haar vertrek niet eerst intern maar via de media heeft aangekondigd. “We zouden elkaar niet verrassen, was de afspraak.” Ook is hij kritisch over de felle toon waarop ze het debat zoekt en over haar boosheid.

Simons meldde zich volgens hem de laatste tijd vaak ziek en heeft haar rol van hoofd communicatie niet vervuld. Positief is Azarkan over de manier waarop ze ‘met passie en bevlogenheid’ streed voor een beter Nederland. “Daar was ik trots op. Het ga je goed.”

Partij Denk verbaasd over vertrek Sylvana Simons

NU 24.12.2016 Binnen de politieke beweging Denk is met grote verbazing kennisgenomen van het vertrek van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons.

”Wij hebben dit via de media gehoord”, laten de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk en kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan weten.

De drie zeggen ook verbaasd te zijn over de beweegredenen van Simons, die zich niet meer kan vinden in de koers van Denk. ”Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken”, verklaren ze.

De partij benadrukt op de ingeslagen weg door te gaan en zich niet te laten verdelen. Simons en campagneleider Ian van der Kooye lieten zaterdag weten te vertrekken uit Denk omdat “de vijandige toon er onvoldoende in slaagt om de samenleving te verbinden.”

Zie ook: Overzicht: Ontwikkelingen sinds Denk-lidmaatschap Sylvana Simons

De beweging herkent zich ook niet in de kritiek van Simons dat ze zich te weinig gesteund voelde door de leiders van Denk, nadat een bedreigende video over haar was verschenen.

”In roerige tijden hebben wij ons ingezet voor haar veiligheid. Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel gesteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende beveiligingsmaatregelen voor haar werden getroffen.”

Simons gaat de verkiezingen in met een nieuwe partij: Artikel 1.

Zie ook: Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

Lees meer over:  Sylvana Simons Denk

DENK reageert eindelijk op vertrek Sylvana: ‘Grote verbazing’

Elsevier 24.12.2016 Na urenlange stilte heeft politieke Beweging DENK gereageerd op het vertrek van Sylvana Simons. De beweging heeft met ‘grote verbazing’ kennis genomen van het vertrek van Simons.

‘Wij hebben dit via de media gehoord,’ laten Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk en kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan weten in een verklaring op sociale media. Ook heeft Azarkan een videoboodschap voor Sylvana gemaakt.

Vooral verbazing

Kuzu, Ozturk en Azarkan zeggen ook verbaasd te zijn over de beweegredenen van Simons, die aangaf zich niet meer te kunnen vinden in de koers van DENK. ‘Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken,’ zeggen ze. ‘Wij laten ons niet verdelen,’ is de boodschap na haar vertrek.

Simons begint haar eigen partij en vernoemt hem naar artikel 1 van de Grondwet - Foto: ANP

Lees ook
Sylvana verlaat DENK: ‘Vooral bezig met media-aandacht’

Eerder op de dag liet Simons via interviews in de media weten DENK te verlaten. De voornaamste reden voor haar vertrek was de reactie van de politieke beweging op bedreigingen aan haar adres. Volgens Simons waren de leden vooral bezig met de media-aandacht en niet met haar: ‘Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.’

‘In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie (over de bedreigingen, red.) genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat’.

DENK kan zich daar niet in vinden: ‘Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel ondersteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende maatregelen voor haar werden getroffen,’ aldus de verklaring. ‘We hebben zelfs een auto voor je geregeld,’ zegt Azarkan bovendien in de aan Simons gerichte videoboodschap.

Andere politieke koers

Simons zou zich overigens ook niet meer kunnen vinden in de ‘stijl van de partij’. De partij appelleert volgens haar aan boosheid en gedijt bij polarisatie. Simons is ‘blij dat ze racisme op de politieke agenda hebben gezet, maar ik wil niet alleen maar tegen iets zijn’. Ze start samen met Ian van der Kooye, tot zaterdag strateeg en campagneleider bij DENK, een nieuwe partij genaamd Artikel 1.

Met de naam verwijst ze naar artikel 1 van de grondwet, dat gelijke behandeling voor iedereen garandeert en discriminatie verbiedt. Van der Kooye en Simons zouden begin december al zijn begonnen met gesprekken over een nieuwe partij. Saillant detail is dus dat de twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek.

‘Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan,’ aldus Simons daarover. Simons en Van der Kooye beraden zich nog over een partijprogramma en kandidatenlijst.

lees ook: Waarom DENK hooguit een paar Kamerzetels krijgt

DENK heeft zijn basis in Turkse moskeeclubs
DENK is een afsplitsing van de PvdA. Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk waren twee weinig opgemerkte PvdA-kamerleden, totdat ze zich in het najaar van 2014 verzetten tegen het voornemen van PvdA-minister Lodewijk Asscher om Turkse moskeeclubs onder de loep te nemen,  omdat die de integratie zouden belemmeren. De twee Turkse Nederlanders werden uit de PvdA-fractie gezet en begonnen een eigen fractie.

De basis van DENK wordt dus gevormd door het opkomen voor Turkse moskeeclubs die vanuit Turkije de Nederlandse Turken aan hun herkomstland en hun tradities willen binden.

De belangrijkste van die clubs zijn Diyanet (onderdeel van de Turkse staat) enMilli Görüs, dat voortkomt uit dezelfde fundamentalistische beweging waar president Tayyip Erdogan vandaan komt. Sinds Erdogan in 2002 de politiek leider van Turkije werd, zijn Diyanet en Milli Görüs twee handen op één buik.

Ruud Koopmans: ‘DENK bestaat uit een stelletje Turkse Geert Wildersen’

De Nederturken die op Erdogan stemden, zijn goed voor 1 zetel
Het is dus niet zo vreemd, dat iemand als de socioloog Ruud Koopmans stelt dat DENK niets anders is dan de lange arm van de Turkse president Erdogan in de Nederlandse politiek.

Nu is Erdogan erg populair onder Nederturken. Bij de laatste Turkse parlementsverkiezingen, ruim een jaar geleden, stemde 69,7 procent van de opgekomen kiezers in Nederland op Erdogan. Dat is aanzienlijk meer dan in Turkije zelf. Dat kan worden verklaard doordat Nederlandse Turken doorgaans afkomstig zijn uit Midden-Anatolië, dat ook in Turkije zelf doorgaat voor hetheartland van Erdogan.

Daarbij moet niet worden vergeten, dat vooral de aanhang van Erdogan met behulp van de bevriende moskeeën en de Turkse ambassade was opgetrommeld om te komen stemmen. Van de 245.000 Nederlandse kiesgerechtigden voor de Turkse parlementsverkiezingen kwam minder dan de helft opdagen: 113.000. Welgeteld 78.800 daarvan brachten hun stem op Erdogan uit. Dat is veel, maar toch niet meer dan, omgerekend, één zetel in de Tweede Kamer.

Niet alle Nederlandse Turken zullen op DENK stemmen
Nederlandse Turken die geen aanhanger zijn van Erdogan zijn nu stiller dan ooit, vanwege Erdogans schrikbewind dat sinds de mislukte zomercoup ook buiten Turkije voelbaar is. Maar vaststaat dat lang niet alle in Nederland stemgerechtigde Koerden, alevieten, kemalisten, linksen en rechtsen zonder meer aanhanger van Erdogan zijn. Alle kans dat er heel wat Turkse stemmen naar partijen als PvdA, GroenLinks, D66, CDA en ook VVD zullen blijven gaan.

Nu zijn Kuzu en Öztürk zo slim geweest zich te verbreden tot een soort ‘immigranten’-partij. Eerst kon de Marokkaanse belangenbehartiger Farid Azarkan worden gestrikt, vervolgens ook de Surinaamse tv-persoonlijkheid Sylvana Simons.

Ook het programma van DENK werd daartoe verbreed. De partij verzet zich tegen integratie van alle immigranten en hun nazaten, maar vindt juist dat autochtoon Nederland zich moet aanpassen. Wat de Turkse oprichters van DENK delen met Azarkan en Simons, is dat ze de etnische groepen waaruit ze voortkomen vooral zien als slachtoffers. In toenemende mate voegen Kuzu, Öztürk en Azarkan zich in het slavernij-frame dat Simons en haar leermeesteres, professor Gloria Wekker, uit de Verenigde Staten hebben gehaald.

Lees ook
Verkiezingsprogramma DENK: ‘dekoloniseer’ tunnels en straten

Of ‘identity politics’ van DENK stemmen oplevert, is de vraag

Zo is DENK in de Nederlandse politiek de drager geworden van ‘identity politics’ waarbij minderheidsgroepen als slachtoffers van de dominante (‘witte’) en racistische cultuur worden gezien.

DENK neemt autochtoon (‘wit’) Nederland moreel de maat. Nederland is ‘institutioneel racistisch’, het land dient heropgevoed, duizend man racistenpolitie moeten er komen, bedrijven moeten op racisten worden gescand en krijgen geen overheidsopdrachten meer. Enzovoorts.

DENK is een Turkse uitvinding in Hollandse, uit de Verenigde Staten geïmporteerde, en aan de Amerikaanse slavernijgeschiedenis ontleende identity politics. Met zo’n mengsel kun je het moreel zo gevoelige Nederland danig ontwrichten en hele tv-programma’s vullen. Maar haal je er ook stemmen mee? De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben al laten zien dat als je je volledig op minderheden richt – zoals Hillary Clinton deed – je dat niet per se het presidentschap oplevert.

Gerry van der List: DENK is een democratische aanwinst

En hoeveel Surinamers stemmen straks op Sylvana?
Laat DENK onder de Nederlandse Turken één, hooguit twee zetels in de Tweede Kamer halen. Hoeveel Surinamers zouden, gemobiliseerd door Sylvana Simons, een stem op DENK uitbrengen? Voorlopig is slechts een minderheid van Surinamers en Antillianen van mening dat Zwarte Piet moet veranderen. Dat zou een teken aan de wand kunnen zijn.

En sinds wanneer voelen Nederlandse Marokkanen zich bij uitstek aangetrokken tot een partij waarin ze gezellig onder één paraplu met Turken en Surinamers kunnen schuilen?

DENK zal nog veel van zich laten horen, dat staat buiten kijf. Maar veel zetels? Met de kennis van nu houdt het met twee à drie wel op. Ongeveer zoveel als de Partij voor de Dieren, daaromtrent. Niet zonder belang, niet verwaarloosbaar, maar geen gamechanger.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: bedreigingen DENK  Farid Azarkan politieke beweging racisme Selcuk Öztürk Sylvana Simons Tunahan Kuzu

Denk verbaasd over vertrek Sylvana

Telegraaf 24.12.2016 De top van politieke beweging Denk heeft vol verbazing gereageerd op het vertrek van Sylvana Simons.

In een verklaring wordt benadrukt dat Denk compleet verrast is. „Net zoals jou, hebben wij dit via de media gehoord.”

Simons liet in interviews weten zich te storen aan de partij omdat deze mensen niet bij elkaar brengt, maar juist uiteendrijft. Ook zei ze zich niet gesteund te voelen door de partij. Nadat ze ernstig bedreigd werd, liet de beweging haar in de kou staan. Ze belden niet eens om te vragen hoe het haar verging, stelt de voormalige TMF-presentatrice.

In de verklaring van Denk wordt dat ontkend. „We hebben alles gedaan wat binnen onze machte ligt om haar te steunen en te ondersteunen. We hebben haar emotioneel ondersteund en financieel gesteund.”

Kuzu, Öztürk en anderen hopen dat kiezers de partij nu niet de rug toe keren. „Juist in deze tijden moeten wij elkaar vast houden om Nederland rechtvaardiger, gelijkwaardiger en eerlijker te maken. Wij blijven rekenen op jouw steun.”

Partij Denk verbaasd over vertrek Sylvana

AD 24.12.2016 De partij Denk is verbaasd over het vertrek van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons, één van de gezichten van de groep. ,,Wij hebben dit via de media gehoord”, laten de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk en kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan weten.

De drie zeggen ook verbaasd te zijn over de beweegredenen van Simons, die zich niet meer kan vinden in de koers van Denk. ,,Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken”, verklaren ze.

Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken, aldus DENK.

De beweging herkent zich niet in de kritiek van Simons dat ze zich te weinig gesteund voelde door de leiders van DENK, nadat een bedreigend filmpje over haar was verschenen. ,,In roerige tijden hebben wij ons ingezet voor haar veiligheid. Wij hebben haar emotioneel ondersteund en financieel gesteund. Wij hebben het voor elkaar gekregen dat er passende beveiligingsmaatregelen voor haar werden getroffen.”

Sylvana Simons sloot zich in mei aan bij Denk, op uitnodiging van de oprichters Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, maar vertrekt dus alweer voor de verkiezingen. De partij benadrukt op de ingeslagen weg door te gaan en zich niet te laten verdelen. ,,Juist in deze tijden moeten wij elkaar vasthouden om Nederland rechtvaardiger, gelijkwaardiger en eerlijker te maken”.

Kandidaat-Kamerlid Azarkan laat in een gesproken boodschap op Facebook weten teleurgesteld te zijn dat Simons haar vertrek niet eerst intern maar via de media heeft aangekondigd. ,,We zouden elkaar niet verrassen, was de afspraak.” Ook is hij kritisch over de felle toon waarop ze het debat zoekt en over haar boosheid.

Simons meldde zich volgens hem de laatste tijd vaak ziek en heeft haar rol van hoofd communicatie niet vervuld. Positief is Azarkan over de manier waarop ze ‘met passie en bevlogenheid’ streed voor een beter Nederland. ,,Daar was ik trots op. Het ga je goed.”

De presentatrice en politica maakte in interviews bekend dat ze Denk verlaat.

Ze kan zich naar eigen zeggen niet vinden in de koers van de partij. Simons richt een nieuwe partij op: Artikel 1.

Met Artikel 1 gaat ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De directe aanleiding voor Simons’ vertrek is de commotie rondom een lynchfilmpje dat op internet werd verspreid. Naar aanleiding van dat filmpje werd een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens Simons werd ze daarbij te weinig gesteund door de leiders van Denk. ,,Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde”, zegt ze tegen de Volkskrant.’

,,Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, vertelt Simons aan de NOS.

Ertussenuit knijpen
Ook Ian van der Kooye, tot vandaag campagneleider van Denk, stapt uit de partij en sluit zich aan bij Artikel 1. De twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek. ,,Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan”, zegt Simons in de Volkskrant.

Sylvana verlaat DENK: ‘Vooral bezig met media-aandacht’

Elsevier 24.12.2016  Sylvana Simons stopt bij politieke beweging DENK. Ze verlaat de heren Selcuk Ozturk, Tunahan Kuzu en Farid Azarkan om een eigen politieke partij op te richten.

Haar partij vernoemt ze naar Artikel 1, en ze doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, zegt ze in  een interview met NOS en de Volkskrant.

Teleurstellende reactie op bedreigingen

De reden voor haar vertrek zijn volgens Simons de reactie van DENK op de bedreigingen aan haar adres. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’.

Syp Wynia

Lees ook
Syp Wynia: ‘Allochtonen hebben geen monopolie op gediscrimineerd worden’

De oud-presentatrice sloot zich in mei aan bij DENK, waarna zij meerdere malen werd bedreigd. Zeker tien mensen worden nu daarvoor door het Openbaar Ministerie vervolgd.

DENK meldde de bedreigingen eerder aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die met maatregelen kwam. Simons gaat verder: ‘Voordat die maatregelen werden toegepast, werd mij al duidelijk dat DENK vooral bezig was met het vieren van de media-aandacht, niet met mijn welzijn. Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.’

‘In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie (over de bedreigingen, red.) genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat’.

DENK ‘gedijt bij polarisatie’

Simons zou zich bovendien niet meer kunnen vinden in de ‘stijl van de partij’. De partij appelleert volgens haar aan boosheid en gedijt bij polarisatie. Simons is ‘blij dat ze racisme op de politieke agenda hebben gezet, maar ik wil niet alleen maar tegen iets zijn’.

Met de naam van haar nieuwe partij,  Artikel 1, verwijst ze naar artikel 1 van de grondwet, dat gelijke behandeling voor iedereen garandeert en discriminatie verbiedt. Begin december zou  ze samen met Ian van der Kooye, tot zaterdag strateeg en campagneleider van DENK, met gesprekken over een nieuwe partij zijn begonnen. Saillant detail is dat de twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek.

‘Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan,’ aldus Simons daarover. Simons en Van der Kooye beraden zich nog over een partijprogramma en kandidatenlijst.

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: Artikel 1 bedreigingen DENK Farid Azarkan Selcuk Öztürk Sylvana Simons Tunahan Kuzu

Sylvana Simons begint eigen partij

Trouw 24.12.2016 Sylvana Simons verlaat Denk en begint een nieuwe partij onder de naam Artikel 1. Dat maakt ze vandaag bekend in interviews met de Volkskrant en de NOS. Simons kan zich naar eigen zeggen niet meer vinden in de koers van de partij.

Met Artikel 1 gaat ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De directe aanleiding voor Simons’ vertrek is de commotie rondom een lynchfilmpje dat op internet werd verspreid. Naar aanleiding van dat filmpje werd een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens Simons werd ze daarbij te weinig gesteund door de leiders van Denk. ,,Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde”, zegt ze tegen de Volkskrant.’

,,Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, vertelt Simons aan de NOS.

Ertussenuit knijpen
Ook Ian van der Kooye, tot vandaag campagneleider van Denk, stapt uit de partij en sluit zich aan bij Artikel 1. De twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek. ,,Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan”, zegt Simons in de Volkskrant.

Sylvana Simons sloot zich in mei aan bij Denk, op uitnodiging van de oprichters Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu.

Meer over; Denk Sylvana Simons Politiek

Sylvana weg bij Denk

Telegraaf 24.12.2016 Sylvana Simons heeft de politieke beweging Denk een opmerkelijk ’kerstcadeau’ gegeven. De partijleiding moest vanochtend via de media vernemen dat de voormalig tv-presentatrice Denk de rug heeft toegekeerd. Denk komt later vandaag met een persverklaring.

Simons laat in interviews met de Volkskrant en NOS weten dat ze stopt bij Denk en haar eigen partij gaat oprichten, Artikel 1. Als reden voor de breuk zegt ze dat ze Denk te polariserend vindt. Ook heeft ze er een kater aan overgehouden dat ze geen medeleven voelde van kopstukken Kuzu en Öztürk, nadat ze bedreigd werd. Ze belden niet eens om te vragen hoe het met haar gaat.

Het vertrek van Simons betekent een enorme dreun voor Denk. Voorman Kuzu heeft er altijd op gehamerd dat zijn beweging verbinding zoekt in de politiek en in de samenleving. Dat Simons nu zegt dat dit helemaal niet zo is, zal hard aankomen.

Simons is niet de enige die bij Denk vertrekt. Ook campagneleider Ian van der Kooye pakt zijn biezen om dezelfde redenen als de voormalige TMF-presentatrice. Hij sluit zich bij haar nieuwe politieke beweging aan.

LEES MEER OVER; SYLVANA SIMONS DENK KUZU DISCRIMINATIE

Sylvana Simons begint eigen partij

AD 24.12.2016 Sylvana Simons verlaat Denk en begint een nieuwe partij onder de naam Artikel 1. Dat maakt ze vandaag bekend in interviews met de Volkskrant en de NOS. Simons kan zich naar eigen zeggen niet meer vinden in de koers van de partij.

Met Artikel 1 gaat ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De directe aanleiding voor Simons’ vertrek is de commotie rondom een lynchfilmpje dat op internet werd verspreid. Naar aanleiding van dat filmpje werd een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens Simons werd ze daarbij te weinig gesteund door de leiders van Denk. ,,Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde”, zegt ze tegen de Volkskrant.’

,,Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, vertelt Simons aan de NOS.

Ertussenuit knijpen
Ook Ian van der Kooye, tot vandaag campagneleider van Denk, stapt uit de partij en sluit zich aan bij Artikel 1. De twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek. ,,Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan”, zegt Simons in de Volkskrant.

Sylvana Simons sloot zich in mei 2016 aan bij Denk, op uitnodiging van de oprichters Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu.

Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

Simons kan zich niet meer vinden in de koers van de partij

VK 24.12.2016 Sylvana Simons verlaat Denk en begint een nieuwe partij onder de naam Artikel 1. Dat maakt ze vandaag bekend in een interview met de Volkskrant. Simons kan zich naar eigen zeggen niet meer vinden in de koers van de partij. ‘Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie’, aldus de politica. Ook Ian van der Kooye, tot vandaag campagneleider van Denk, stapt uit de partij en sluit zich aan bij Artikel 1.

Wat betekent het vertrek van Simons bij Denk?

Met haar vertrek laat Sylvana Simons het zorgvuldig geconstrueerde multi-etnische bouwwerk van Denk goeddeels ineenstorten. Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk streden de afgelopen twee jaar tegen het imago van ‘Turkenpartij’ en ‘moslimpartij’. Maar de gedroomde verbinding tussen migrantengroepen loopt stuk in de eigen gelederen. Lees hier meer.

Volgens Simons is Denk er weliswaar in geslaagd om het racismeprobleem in Nederland op de politieke agenda te zetten, maar zoekt de partij onvoldoende naar de maatschappelijke verbinding die Denk predikt. Ook op andere punten kan ze zich niet meer vinden in de partij. Zo vindt ze dat Denk te veel rekening houdt met een conservatief deel van de achterban als het gaat over het agenderen van vrouwen- en homo-emancipatie.

Simons en Van der Kooye hakten de knoop door na de commotie rondom een lynchfilmpje over Simons dat op internet werd verspreid. Naar aanleiding van dat filmpje werd een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens Simons werd ze te weinig gesteund door de leiders van Denk.

Interview Sylvana Simons: ‘Ik wil niet alleen maar tégen iets zijn’

Sylvana Simons verlaat Denk en begint haar eigen partij, Artikel 1. Waarom? ‘Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel.’ Lees hier het interview met Sylvana Simons (+).

Sylvana Simons sloot zich in mei aan bij Denk, op uitnodiging van de oprichters Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Öztürk en Kuzu, zelf in 2014 afgesplitst van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, vroegen Simons erbij vanwege haar inzet in de strijd tegen racisme. Met name in het tv-programma De Wereld Draait Door ontpopte ze zich tot een stevige critica van racisme en discriminatie in Nederland. Ze vroeg onder meer aandacht voor achteloos racistisch taalgebruik in de witte mediawereld.

Simons kwam door haar tv-optredens onder vuur te staan. Zo maakten radio- en tv-presentatoren Giel Beelen en Johan Derksen racistische grappen over haar tijdens live-uitzendingen en ontving ze duizenden racistische beledigingen en dreigementen via internet. Donderdag maakte het Openbaar Ministerie bekend meer dan tien mensen te zullen vervolgen voor die dreigementen en racistische uitlatingen.

Toen Simons zich zeven maanden geleden aansloot bij Denk steeg het profiel van de partij. Ze verscheen namens Denk in talkshows, debatcentra en voerde in diverse steden campagne voor de partij. In sommige peilingen telt Denk inmiddels drie zetels.

Sylvana Simons vormde samen met Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk de partij Denk. © ANP

Artikel 1

‘Vooral Turkse-Nederlanders gaan op Denk stemmen’

Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders hebben vrijwel geen interesse in Denk. De politieke beweging krijgt vrijwel uitsluitend stemmen van Turkse en in mindere mate Marokkaanse Nederlanders. Dat blijkt uit kiezersonderzoek van Kantar Public, voorheen TNS Nipo, onder ruim 1140 Nederlanders met een migratieachtergrond. Lees hier meer.

Nieuwe partijen konden tot 19 december een partijnaam registreren bij de Kiesraad. Simons heeft dit gedaan, maar niet onder haar eigen naam of die van Van der Kooye. De namen van twee gemachtigden staan vermeld bij de registratie.

De partijnaam, Artikel 1, verwijst naar het eerste wetsartikel in de grondwet dat stelt dat iedereen recht heeft op een gelijke behandeling. Met Artikel 1 beogen Simons en Van der Kooye naar een naleving van dit wetsartikel en naar meer verbinding in de samenleving. ‘Artikel 1 van de grondwet, het fundament van onze rechtsstaat, staat onder druk. En als we niet solidair zijn en thema’s die in de Kamer worden besproken niet consequent aan deze wet toetsen, dan rijden we straks als samenleving het ravijn in.’

Volg en lees meer over:  POLITIEK   SYLVANA SIMONS   DENK   NEDERLAND

Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

NU 24.12.2016 Sylvana Simons verlaat de politieke partij Denk en gaat de verkiezingen in met een nieuwe partij: Artikel 1.

Dat bevestigt de campagneleider van Denk, Ian van der Kooye. Hij verlaat net als Simons Denk en gaat mee naar Artikel 1, vernoemd naar het grondwetsartikel over gelijkheid.

In een vraaggesprek met NU.nl zegt Van der Kooye dat hij en Simons vonden dat Denk er door de vijandige toon onvoldoende in slaagt om de samenleving te verbinden.

Ook vindt hij dat de discussie rond gelijkheid breder moet worden gevoerd dan enkel over racisme en discriminatie.

Tv-presentatrice Sylvana Simons sloot zich een half jaar geleden aan bij Denk nadat ze zich al eerder had gemengd in de discussie rond racisme.

Filmpje

Afgelopen tijd kwam Simons regelmatig in het nieuws door bedreigingen en racistische uitingen aan haar adres. Zo werd onlangs een man opgepakt nadat hij een filmpje had geplaatst waarbij Simons was geplakt in beelden van een lynchpartij door de Ku Klux Klan.

Simons zegt in een interview met de Volkskrant dat de reactie van Denk op dit filmpje het doorslaggevende moment was om de partij te verlaten. Volgens Simons vierde Denk de media-aandacht, terwijl zij in een totaal onwerkelijke situatie leefde. Fractieleider Tunahan Kuzu zou Simons na het filmpje en de aandacht daarvoor nooit hebben gebeld en gevraagd hoe het met haar gaat.

Input

Komende tijd willen Simons en Van der Kooye medestanders en potentiële Kamerleden vinden. Ook roepen ze mensen op om input te leveren voor de inhoudelijke koers van de partij.

Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk laat NU.nl weten dat zijn partij zaterdag met een reactie op het vertrek van Simons komt.

Zie ook: Overzicht: Ontwikkelingen sinds Denk-lidmaatschap Sylvana Simons

Interview met Ian van der Kooye:

Waarom vertrekken jullie bij Denk?

“Wij zijn beide de politiek in gegaan met een ideaal. Om Nederland mooier te maken voor alle Nederlanders. Waarbij iedereen op een gelijkwaardige manier kan bijdragen aan de samenleving. Dat is hard nodig gezien de polarisatie in deze tijd.”

Wat ging er dan mis bij Denk?

“We moeten af van het vijandsdenken. De manier waarop Denk opereert zorgt niet voor verbinding. Het vijandsdenken bij Denk en andere partijen, daar heeft de samenleving geen profijt van.”

Kun je een voorbeeld geven?

“Het gaat om de toon. Die is beschuldigend en hard. Dat werkt afstotend in plaats van verbindend.”

“In het begin was die confronterende toon nodig om het probleem te kunnen aankaarten, maar daarna moet de omslag worden gemaakt. Daar is Denk niet toe in staat gebleken. Ondanks waarschuwingen van binnen en buiten.”

Die waarschuwingen van binnen kwamen van u?

“Van mij en Sylvana.”

En van buiten?

“Van de achterban. Mensen zeiden: ik ben tegen racisme, maar de manier waarop Denk de discussie voert bevalt me niet. Deze mensen haken dan toch af.”

Ook Sylvana Simons kreeg die kritiek. Bijvoorbeeld tijdens haar discussie met Wilfred Genee. Hij zei: ik ben het met je eens, maar je toon bevalt me niet.

“Maar iemand als Genee geloof ik niet, want die heeft nooit iets gedaan om gelijkheid te bevorderen. Hij zit met ’s lands bekendste tv-racist aan tafel en deed niets toen in de uitzending racistische opmerkingen over Sylvana werden gemaakt.”

Maar in welk opzicht verschilt de toon van Sylvana Simons met de toon van de rest van Denk?

“Sylvana doet niet aan aanvallen. Ze legt uit en probeert verbinding te maken. Ze gaat niet uit van een vijand. En als iemand onzin kletst dan legt ze uit waarom dat onzin is. Op een beheerste welbespraakte manier.”

Kan Sylvana wel effectief zijn als politica en in de discussie rond racisme en discriminatie als er steeds maar discussie is over haar persoon en ook over haar toon?

“Dat zullen we moeten bewijzen. Zij zal blijven zeggen wat ze denkt. Het gaat haar er niet om dat de ander zich lekker voelt bij wat ze zegt. Ze heeft geen agressieve toon, wel een confronterende toon.”

Het is nogal wat om uit een kansrijke partij als Denk te stappen. Jullie gingen best wel goed op social media en waren al op lokaal niveau actief.

“Ik mis een verbindende toekomstvisie. Hun verhaal appelleert nu aan het boze migrantendeel, maar ook bij migranten is juist behoefte aan verbinding. En ook bij de witte Nederlanders. Niet iedereen is een racistische, xenofobe haatzaaier. Niemand wil in een hoek gedrukt te worden.”

Was het alleen de toon of was er meer aan de hand?

“Het had ook te maken met de onderlinge samenwerking. Die was niet goed. En er was een gebrek aan leiderschap, gebrek aan daadkracht.”

Wie valt dat te verwijten?

“Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu. Zij zijn de oprichters. Er is te weinig ruimte voor ideologie, visie en diepgang bij de leiding van Denk.”

Dit zorgt wel voor verdere versplintering op links.

“Er is nog steeds een gat op links. Een verbindende partij is er op links nog niet op dit onderwerp.”

Wordt Sylvana Simons de lijsttrekker?

“Zij is komende maanden het gezicht van Artikel 1. Maar het is niet haar hoogste doel om met haar gezicht op tv te komen. Ze wil idealen realiseren. Als er mensen komen die het beter kunnen dan zal ze graag een stapje opzij doen. Idealiter staan er straks in de top drie enkel vrouwen.”

Waarom?

“Het is uniek en het is nodig. Het is tijd dat er partij komt die het op een andere manier probeert. De emancipatie is nog niet afgerond.”

Zijn jullie een oneissuepartij? Gaan jullie je alleen bezig houden met gelijkheid?

“Dat is het hoofdthema. Net als dat alle andere partijen een hoofdthema hebben. En gelijkheid is een breed onderwerp. Denk aan de loonongelijkheid tussen man en vrouw, arbeidsmarktdiscriminatie, mannen die maar twee dagen verlof krijgen na de bevalling.”

Heeft Sylvana Simons er wel zin in? Ik kan me voorstellen dat ze na alle bedreigingen en discussies rond haar persoon zou zeggen: Ik ga toch maar weer wat anders doen.

“Ze heeft zich zeker afgevraagd of het het waard is. En het antwoord is ‘ja’. En ze krijgt naast hatemail ook veel lovemail.”

Hoeveel zetels gaan jullie halen?

“Ik ga geen getallen noemen. Daar ga ik me niet toe laten verleiden.”

Lees meer over: Sylvana Simons Denk

Sylvana Simons vertrekt bij Denk en begint nieuwe partij 

NU 24.12.2016 Aspirant-politica en tv-persoonlijkheid Sylvana Simons vertrekt bij Denk, de politieke partij waar ze zich een half jaar geleden bij aansloot.

Dat meldt de Volkskrant. Ook campagneleider Ian van der Kooye vertrekt bij Denk. De twee beginnen een nieuwe partij: Artikel 1, vernoemd naar het grondwetsartikel over gelijkheid. Lees hier het interview dat NU.nl met Van der Kooye had.

Simons kan zich niet meer vinden in de koers van de partij, vertelt ze zaterdag in een interview met de krant. Bovendien appelleert Denk volgens haar aan boosheid en gedijt het bij polarisatie.

Denk is er volgens Simons wel in geslaagd om het racismeprobleem op de politieke agenda te zetten, maar ze vindt ook dat de partij onvoldoende zoekt naar maatschappelijke verbinding.

Daarnaast zegt Simons in de krant dat Denk te veel rekening houdt met een conservatief deel van de achterban als het gaat om vrouwen- en homo-emancipatie.

Bedreigingen

Tv-presentatrice Simons sloot zich een half jaar geleden aan bij Denk, nadat ze zich al eerder had gemengd in de discussie rond racisme.

Afgelopen tijd kwam Simons regelmatig in het nieuws door bedreigingen en racistische uitingen aan haar adres. Zo werd onlangs een man opgepakt, nadat hij een filmpje had geplaatst waarin Simons was geplakt in beelden van een lynchpartij door de Ku Klux Klan.

Zichtbare-en-onzichtbare-beveiliging-voor-sylvana-simonschtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons’

Na het filmpje werden veiligheidsmaatregelen getroffen, maar Simons voelde zich te weinig gesteund door de leiders van Denk. Ze besloot daarom samen met Van der Kooye uit de partij te stappen.

Zie ook: Overzicht: Ontwikkelingen sinds Denk-lidmaatschap Sylvana Simons

Lees meer over: Sylvana Simons Denk

Lees hier het interview dat NU.nl met Van der Kooye had.

december 24, 2016 - Posted by | 2e kamer, 2e kamerverkiezingen 2017, BIJ1, Denk NL, Erdogan, politiek, President Tayyip Recep Erdogan, Selcuk Ozturk, Sylvana Simons, Tayyip Recep Erdogan, Tunahan Kuzu, turkije, verkiezingen, verkiezingen 2017 | , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] zie ook: Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij […]

    Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | december 26, 2016

  2. […] zie ook: Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij […]

    Pingback door Denk NL – gedonder in de tent « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

  3. […] zie ook: Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij […]

    Pingback door Denk NL – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.