Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Het scheefwonen van Henk en Ingrid

Ook flink wat achterbanners van Geert Wilders PVV zullen het zo dadelijk merken in hun portemonnees.

Wilders kondigde ooit een frisse wind aan, waarbij er weer ‘hoop is voor de Henk en Ingrid in Nederland. Na de 2e kamerverkiezingen in 2010 werd het echter wederom Draaikonterij van de PVV.

De PVV-fractie trok namelijk op het laatste moment haar steun in voor een motie waarin werd voorgesteld om de strengere Europese regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen niet in te voeren.

„PVV’er Eric Lucassen wilde de motie zelfs als eerste indienen”, foeterde SP-kamerlid Sadet Karabulut kort na de stemming. „Maandenlang hebben ze gezegd ’handen af van de sociale huisvesting’ en spraken ze over Henk en Ingrid.

Henk en Ingrid krijgen NU dus geen andere woning omdat ze volgens EU-regels te veel verdienen voor de sociale huursector. Zij zijn nu dus ‘Scheefwoners’ ???

Ingrid vindt de regeling ’gewoon belachelijk’. „Stel, jij wil een huis kopen van 220.000 euro en de overheid zegt: ’Jij verdient te veel. Je moet een huis kopen van 600.000 euro’. Daar vergelijk ik het mee. Dat slaat toch helemaal nergens op?”

Henk overweegt nu om een paar uur per week minder te werken. „Heel frustrerend, want ik hou juist helemaal niet van dat thuiszitten.”

Zie ook:

Geert Wilders PVV – Het scheefwonen van Henk en Ingrid – deel 2

De aanpak van het Scheefwonen ook in Den Haag !?!?

Wederom Draaikonterij van de PVV – toewijzing sociale huurwoning

Het kabinet wil het zogeheten scheefwonen aanpakken en de wachttijd voor goedkope huurwoningen verkorten, staat in het regeerakkoord. Hiertoe worden de huren van mensen die meer verdienen dan 43 duizend euro en wonen in een sociale huurwoning jaarlijks met maximaal vijf procent verhoogd, de inflatiecorrectie niet meegerekend.

Hierdoor moeten deze huurders een prikkel krijgen om te verhuizen naar bijvoorbeeld een koopwoning, is de gedachte.

In het Regeerakkoord lanceerde Donner drie plannen voor de sociale huursector; een verplicht energielabel, een huurstijging van 5 procent extra voor wie meer dan 43.000 euro per jaar verdient en herziening van het woningwaarderingsstelsel.

Corporaties en woonorganisaties hoopten op een ‘gedifferentieerd’ systeem, waarbij per woning slechts een puntentoeslag tot 25 punten zou worden toegekend. Intussen hebben zij begrepen dat waarschijnlijk álle woningen er 25 punten bij krijgen.

Scheefwonen

Het ging allemaal om de rapportage Doorrekening effecten Regeerakoord voor de corporatiesector die naar de Kamer is gestuurd. De verwachte extra huurstijgingen zullen vooral terechtkomen bij de huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro, valt daaruit op te maken.

Samen met zes andere regelingen wil de gemeente snel iets kunnen doen aan de problemen die mensen met een middeninkomen hebben op de woningmarkt. Mensen die tussen de 33.614 en 50.000 euro verdienen worden het meest getroffen door de crisis op de woningmarkt. Vooral nu mensen die meer verdienen dan 33.614 als gevolg van Europese regelgeving niet meer in aanmerking komen voor sociale huurwoningen.

Doorstromen

Zij zouden dan naar een particulier huur- of koophuis door kunnen stromen. Als deze niet beschikbaar zijn, mogen de scheefwoners blijven zitten, maar dan moeten ze wel meer huur gaan betalen.

Dit moet worden vastgelegd in een zogeheten doorstroomcontract met de nieuwe huurder.

D66 zal dit donderdag voor gaan stellen tijdens overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de huurprijzen.

Met deze afspraak komen de sociale huurwoningen eerder vrij voor huurders die ze echt nodig hebben. Nu zijn er voor deze huizen vaak lange wachtlijsten, ook omdat er te veel mensen in wonen die te veel verdienen.

De huurders krijgen maandelijks 1 tot 20 euro minder toeslag. De vermindering geldt voor bewoners van een huis waarvan de huur hoger is dan 361,66 euro.

Budget
De afgelopen jaren is het budget voor huursubsidie fors overschreden, zegt Donner. De bezuiniging van Donner moet in 2012 al 100 miljoen euro opleveren en in 2015 157 miljoen euro. Vanaf 2013 moet elke sociale huurder ook 3,93 euro per maand meer betalen als eigen bijdrage aan de huurtoeslag.

Eerder kondigde Donner al aan corporaties de mogelijkheid te geven huurhuizen meer punten toe te kennen, waardoor de huren zullen stijgen. Vooral in gebieden met lange wachtlijsten zullen corporaties hier gebruik van maken.

‘De verhuisprikkel gaat niet ver genoeg. Gemiddeld betalen huurders van sociale woningbouw een huur van 75 procent van de marktwaarde. Maar zeker in Amsterdam zijn er heel wat locaties waar nu 400 euro wordt betaald terwijl de marktprijs 600 of 700 euro is. Die mensen krijg je er met een jaarlijkse huurverhoging van vijf procent dus niet zo snel uit.’

Huur per 1 juli omhoog, afhankelijk van inkomen

Trouw 16.01.2013 De huren mogen per 1 juli omhoog. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, mogen verhuurders in elk geval 1,5 procent meer huur vragen. Voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro mag daar 1 procent bovenop en voor wie meer verdient dan 43.000 euro en in een sociale huurwoning zit, 5 procent.

Huren omhoog

Telegraaf 16.01.2013 De huren mogen per 1 juli omhoog. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, mogen verhuurders in elk geval 1,5 procent meer huur vragen. Voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro mag daar 1 procent bovenop en voor wie meer verdient dan 43.000 euro en in een sociale huurwoning zit, 5 procent.

Gerelateerde artikelen;

03-01: Huren neemt steeds hogere vlucht

14-12: Heb ik recht op huurtoeslag?

Sociale huurwoning voor veel huurders te duur

BB 15.01.2013 Honderdduizenden mensen met een sociale huurwoning betalen zo veel huur, dat zij moeten beknibbelen op andere uitgaven zoals kleding, huishoudelijke artikelen en abonnementen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau OTB, dat verbonden is aan de TU Delft.

Gerelateerde artikelen;

Woonlasten in 35 grootste gemeenten iets gestegen

BB 15.01.2013 De woonlasten in de 35 grootste gemeenten van Nederland stijgen dit jaar, maar blijven onder het niveau van de inflatie. Die bedraagt dit jaar 2,75 procent, terwijl de woonlasten zoals de rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb) slechts met 2 procent stijgen.

Gerelateerde artikelen;

Huurders houden geen cent over

RTVWEST 15.01.2013 REGIO – Honderdduizenden mensen met een sociale huurwoning betalen zo veel huur, dat zij moeten beknibbelen op andere uitgaven zoals kleding, huishoudelijke artikelen en abonnementen. Dat blijkt uit een onderzoek van … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Veel huurders snijden in dagelijkse uitgaven

Trouw 15.01.2013 Honderdduizenden mensen met een sociale huurwoning betalen zo veel huur, dat zij moeten beknibbelen op andere uitgaven. De onderzoekers bekeken wat volgens kenniscentrum Nibud het minimum is dat mensen moeten uitgeven aan levensbehoeften, het zogenoemd ‘maatschappelijk aanvaardbare consumptiepatroon’. Als dat van het inkomen is afgetrokken, blijft het resterend inkomen over. Voor 37 procent van de mensen met een sociale huurwoning in 2009 bleek dat er te weinig geld zou overblijven om de huur te betalen, oftewel 855.000 mensen.De verwachting is dat de situatie in de afgelopen jaren niet beter is geworden.

‘Huur verhogen naar inkomen onhaalbaar’

Trouw 11.01.2013 De per 1 juli geplande inkomensafhankelijke huurverhoging in de sociale sector is naar verwachting niet langer haalbaar, nu de maatregelen …

 

‘Huurplan onhaalbaar’

Telegraaf 11.01.2013  De per 1 juli geplande inkomensafhankelijke huurverhoging in de sociale sector is naar verwachting niet langer haalbaar, nu de maatregelen voorlopig in de Eerste Kamer zijn gestrand. Dat meldde de Nederlandse Woonbond, de belangrijkste vertegenwoordiger van sociale huurders.

Weerstand in Senaat tegen verhuurderheffing

Trouw 18.12.2012 De verhuurderheffing kost de woningcorporaties iets meer dan 2 miljard euro. Volgend jaar kan de VVD-minister met de regeling 50 miljoen ophalen, maar daarna moet hij van de oppositiepartijen met een aangepast plan komen. Blok toonde zich na afloop van de stemming tevreden. ‘Er was brede steun voor de verhuurderheffing en de aanpak van scheefwonen.’

Uit een effectanalyse blijkt dat de kabinetsmaatregelen niet helpen om de woningmarkt op gang te brengen. De G32 wil graag meedenken over andere manieren van bezuinigen.

G32: regeerakkoord houdt woningmarkt op slot

BB 06.12.2012  De maatregelen van het kabinet brengen de verhuisbeweging niet op gang en houden de woningmarkt dus op slot. Dat blijkt uit een effectanalyse van de G32.

Nadenken over invulling bezuinigingen
De G32 heeft de bevindingen uit de update van het eind juni uitgebrachte Position Paper Woningmarkt woensdag aangeboden aan Minister Blok van Wonen en Rijksdiensten. ‘Hij sprak van een harde taakstelling, maar ook dat we nog konden nadenken over de invulling.’ De update maakt onderscheid tussen de gevolgen voor de koopmarkt, de sociale huursector en de markthuursector en de effecten voor zowel starters, doorstromers als zittende eigenaren.

Gerelateerde artikelen;

‘Sluit woningen studenten uit van huurmaatregelen’

Vrees voor tekort aan woningen door kabinetsplannen

NU 05.11.2012 AMSTERDAM – Studentenwoningen moeten uitgezonderd worden van de maatregelen die het kabinet neemt met betrekking tot de nieuwe vaststelling van huurprijzen. Hiervoor pleit Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) tegenover NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Studentenwoningen  Woningmarkt DUWO

‘Meer huurwoningen middeninkomens’

NU 30.10.2012 Er zijn mogelijkheden om tijdelijk meer sociale huurwoningen voor middeninkomens te bouwen zonder dat toestemming van Brussel vereist is. 

Gerelateerde artikelen

Nieuwe plannen uitgelekt: extra huur scheefwoner

RTL 27.10.2012 De VVD en PvdA gaan scheefwonen aanpakken. Woningbouwcorporaties mogen de huur voor mensen met een bovenmodaal inkomen extra verhogen. Dat zijn de partijen overeengekomen in hun regeerakkoord, melden bronnen rond de formatie.

‘Extra huurverhoging voor bovenmodaal inkomen’

Trouw 26.10.2012 Voor mensen met een bovenmodaal inkomen mogen woningbouwcorporaties de huur extra gaan verhogen. PvdA en VVD zijn dat in hun regeerakkoord overeengekomen, zo meldt RTL Nieuws op basis van bronnen rond de formatie. De huurverhoging is inkomensafhankelijk. Voor huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro mag de huur met 1,5 procent worden verhoogd, bovenop de inflatie. Voor inkomens tussen de 33.000 en 43.000 euro gaat het om 2,5 procent en boven de 43.000 euro om 6,5 procent.

‘Forse huurverhoging scheefwoners’

NU 27.10.2012 De huur van mensen met een bovenmodaal inkomen mag extra worden verhoogd. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken, meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van bronnen rond de formatie.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Formatie Scheefwonen

‘Scheefwoners krijgen forse huurverhoging gepresenteerd’

NRC 27.10.2012 De huurprijzen die mensen met een bovenmodaal inkomen betalen voor hun woning mogen extra worden verhoogd. VVD en PvdA zouden daarnaast ook het belasten van de pensioenpremies willen veranderen en de werkloosheidsuitkering willen beperken tot maximaal twaalf maanden. Lees verder›

‘Huurverhoging drijft tienduizenden woningen naar vrije sector’

NRC 27.09.2012 Het verhogen van huurpijzen door woningcorporaties heeft in de regio Amsterdam een averechts effect. Het woningtekort wordt niet verlaagd, tienduizenden sociale huurwoningen worden de komende jaren juist zo duur dat ze in de vrije sector terechtkomen, concludeert de Volkskrant vanochtend.

Stem met je huis!

Telegraaf 12.09.2012 De verkiezingen gaan deze keer meer dan ooit over de woningmarkt. Vandaag is de keuze aan u. De Telegraaf zet op de valreep op een rij hoe de verschillende partijen denken over alles wat met uw huis te maken heeft. Van aflossen tot scheefwonen. Iets om nog even te overwegen voordat u zo direct het stemhokje instapt.

De PvdA eist dat de Donnerpunten worden geschrapt en dat het toezicht op de corporaties wordt verscherpt.

Woningcorporaties in Centrum, Zuid en West overvragen

Parool 01.09.2012 Woningcorporaties verhuren of verkopen nu veel woningen in de stadsdelen Centrum, Zuid en West voor onbehoorlijke bedragen. Voor ruim een derde van de corporatiewoningen in de vrije sector moet meer dan negenhonderd euro huur per maand worden betaald. Dit zeggen gemeenteraadslid Michiel Mulder en onderzoekster Winnie Terra, beiden van de PvdA. Volgens hen schuwen de corporaties huren van meer dan vijftienhonderd euro niet. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer signaleert landelijk dezelfde trend. Zij zal de minister van Binnenlandse Zaken hierover aan de tand voelen.

VVD streeft naar volledig vrije huurmarkt

NU 28.08.2012 DEN HAAG – De VVD wil uiteindelijk naar een huursector die 100 procent geliberaliseerd is. Dat zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer in een interview met NU.nl. “Die investeerders zeggen: ik ben wel gek. Ik ben meer aan kosten kwijt dan dat het oplevert”, aldus De Boer. “De SP zegt altijd dat het opkomt voor de lagere inkomens. Integendeel! Zij blokkeren huurverhogingen, waardoor mensen veel te lang voor 300 euro per maand blijven wonen.”

Gerelateerde artikelen;

Hogere huren, dalende huizenprijzen

NOS 27.08.2012 Als de verkiezingsprogramma’s van de PVV, SP, de VVD of het CDA worden doorgevoerd worden de problemen op de woningmarkt groter. Dat blijkt uit de doorrekeningen van het CPB.

De Key voert per direct forse huurverlaging door

Parool 24.08.2012 Woonstichting De Key heeft per direct een huurverlaging ingevoerd. De korting geldt voor meerpersoons huishoudens met lage inkomens en hoge huren. De korting kan oplopen tot honderd euro per maand. Het doel van de verlaging is dat 55 procent van het woningbestand een huur krijgt onder de 562 euro, aldus Lidy van der Schaft van Nimwegen, de directeur Wonen. De Key wil de maatregel betalen uit extra opbrengsten van huurders met meer inkomen.

‘Klacht hoge huur overdreven’

Parool 23.08.2012 De huren in Amsterdam stijgen minder snel dan huurdersorganisaties zeggen, stelt Hans van Harten van de Federatie van Amsterdamse Woningcorporaties (AFWC).’De huren zijn voor nieuwe huurders omhooggegaan. Dat doet pijn, maar we halen niet het onderste uit de kan. Wel zien we dat verhuizen moeilijker wordt. Dat vinden wij ernstig.’

PvdA wil wachtlijsten huurwoning verminderen

Trouw 22.08.2012 De PvdA wil de wachttijd voor een huurwoning flink verminderen. Het aanbod van sociale huurwoningen en de doorstroming moeten daarvoor omhoog. De lengte van de wachtlijsten loopt de spuigaten uit, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch woensdag. Hij wil onder meer de maatregel van het kabinet terugdraaien die zorgt voor een huurverhoging van 120 euro als mensen besluiten te verhuizen.

Actieplan tegen hoog opgelopen wachttijd sociale huurwoning

Parool 22.08.2012 De PvdA komt met een actieplan om de hoog opgelopen wachttijd voor een sociale huurwoning te bekorten. Als onderdeel van het plan schrapt de partij de ‘Donnerpunten’, die in Amsterdam voor fikse huurstijgingen hebben gezorgd.

PvdA-plan voor huurwoningen

Telegraaf 22.08.2012  De PvdA komt met een actieplan om de hoog opgelopen wachttijd voor een sociale huurwoning te bekorten. Als onderdeel van het plan schrapt de partij de ‘Donnerpunten’, die in Amsterdam voor fikse huurstijgingen hebben gezorgd.

‘Huurhuis te duur voor lage inkomens’

Parool 20.08.2012  De huren van sociale huurwoningen stijgen door de Donnerpunten, de door minister Piet Hein Donner ingevoerde waarderingspunten, sneller dan verwacht. De huizen worden zeker in schaarstegebieden als Amsterdam te duur voor de doelgroep. Dit zeggen de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond, op grond van cijfers die ze hebben verzameld. Die cijfers staan in het vandaag verschenen rapport Stop de Donnerhuren. Het onderzoek was landelijk, maar bijna de helft van de reacties kwam uit Amsterdam..

“Sociale huurwoningen zijn onbetaalbaar geworden”

Metro 20.08.2012 Sociale huurwoningen in diverse zogeheten schaarstegebieden zijn onbetaalbaar geworden voor de doelgroep, mensen met lagere inkomens. Dat zeggen de Woonbond en enkele andere organisaties in een maandag verschenen rapport over de zogenoemde ‘Donnerhuren’. Sinds oktober 2011 mogen de huren voor nieuwe huurders in gebieden met een tekort aan woningen maximaal 120 euro per maand worden verhoogd.

Gerelateerd nieuws;

‘Sociale huur niet meer te betalen’

NU 20.10.2012 AMSTERDAM – Sociale huurwoningen in de zogeheten schaarstegebieden zijn onbetaalbaar geworden voor de doelgroep, mensen met lagere inkomens. Dat zeggen de Woonbond en enkele andere organisaties in een maandag verschenen rapport over de zogenoemde ‘Donnerhuren’.

D66 wil met starters de woningmarkt vlottrekken

VK 27.07.2012 D66 wil de positie van starters op de woningmarkt snel verbeteren. Zij kunnen de vastgelopen woningmarkt weer in beweging krijgen. Als starters kunnen kopen, kunnen anderen immers verkopen, aldus D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. En nieuwe huurders kunnen pas huren als bestaande huurders doorstromen.

D66 wil met starters woningmarkt vlottrekken

NU 27.07.2012 DEN HAAG – D66 wil de positie van starters op de woningmarkt snel verbeteren. Zij kunnen de vastgelopen woningmarkt weer in beweging krijgen.

Gerelateerde artikelen;

‘Schaf de huurbescherming af en zeg de huur voor middeninkomens op’

VK 15.07.2012 In feite, stelt diaconaal schuldhulpverlener Jaap Bos, subsidieert de overheid met de huurbescherming het autobezit van de middeninkomens. Om de lagere inkomens te helpen, moeten we daar vanaf. ‘Ze zullen hun auto moeten verkopen om een woning op de ongesubsidieerde huurmarkt te kunnen bekostigen.’

Scheefwonen beboet

Telegraaf 12.07.2012 Scheefwonen wordt over een jaar beboet. Dat is het plan van minister Spies van van Binnenlandse Zaken. Wie jaarlijks meer dan 43.000 euro verdient, zal per 1 juli 5% extra aan huur gaan betalen. Die tariefsverhoging komt bovenop de jaarlijkse huurverhoging die per 1 juli wordt doorgevoerd. Ook degenen die tussen de 33.000 en 43.000 euro verdient zal meer moeten gaan betalen, maar voor deze groep blijft de verhoging beperkt tot 1%.

Gemeente beperkt liberalisering huurmarkt

Parool 09.07.2012 Oud-minister Piet Hein Donner maakte vorig jaar een deel van de sociale huurmarkt vrij. Amsterdam plaatst die nu deels weer onder eigen regels. Amsterdam heeft van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken toestemming gekregen medio oktober te gaan experimenteren met flexibele huren.

Experiment tegen scheefwonen

Telegraaf 05.07.2012 Vijf grote woningcorporaties in Amsterdam beginnen in oktober met een experiment dat scheefwonen in de stad moet tegengaan. Dit maakte wethouder en initiatiefnemer Freek Ossel donderdag bekend.

Woningcorporaties starten experiment tegen scheefwonen

Parool 05.07.2012 Vijf grote woningcorporaties in Amsterdam beginnen in oktober met een experiment dat scheefwonen in de stad moet tegengaan. Dit maakte wethouder en initiatiefnemer Freek Ossel vandaag bekend. Flexibele huurprijzen vormen het uitgangspunt van het experiment. Huurders gaan meer huur betalen bij een inkomensstijging en minder huur bij een daling van hun inkomen. Volgens Ossel is dit een sociaal systeem dat aansluit op de huidige arbeidsmarkt, waarbij zzp’ers te maken hebben met schommelende inkomens.

 

KWART SOCIALE HUURWONINGEN ‘SCHEEF’ BEWOOND

BB 03.07.2012 n ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties zaten vorig jaar ‘scheefwoners’, mensen die in vergelijking met hun inkomen een te lage huur betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

33 duizend euro

Het ging om 609.000 van de 2,2 miljoen bewoonde corporatiewoningen. Sinds 2011 moet de inkomensgrens van 33 duizend euro van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van vrijwel alle sociale huurwoningen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kwart huizen bewoond door scheefwoners

Telegraaf 03.07.2012  In ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties zaten vorig jaar ‘scheefwoners’, mensen die in vergelijking met hun inkomen een te lage huur betalen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kwart sociale huurders verdient boven de 33.000 euro

Elsevier 03.07.2012 Ruim een kwart van de huurwoningen van corporaties is vorig jaar bewoond door mensen die in te veel verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS worden van de 2,2 miljoen sociale huurhuizen in beheer van woningcorporaties, er 609.000 bewoond door mensen die boven de inkomensgrens voor deze huurwoningen zitten. Sinds 2011 moeten corporaties een inkomensgrens van 33.000 euro bruto per jaar hanteren bij het toewijzen van sociale huurwoningen

Kwart huurders verdient te veel voor sociale woning

NRC 03.07.2012 Ruim een kwart van de huishoudens van corporatiewoningen heeft een inkomen van meer dan 33 duizend euro. Dat blijkt uit door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde cijfers. Volgens Europese regels komen alleen huishoudens die minder dat bedrag verdienen in aanmerking om een corporatiewoning te huren.

Ruim een kwart huurders sociale woning huurt scheef

Metro 03.06.2012 Ruim vijfentwintig procent van de huishoudens van corporatiehuurwoningen heeft een inkomen van meer dan 33 duizend euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens Europese regels komen alleen huishoudens die minder dat bedrag verdienen in aanmerking om een woning te huren bij een corporatie.

Kwart scheefwoners in corporatiewoningen

NU 03.07.2012 In ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties zaten vorig jaar ‘scheefwoners’, mensen die in vergelijking met hun inkomen een te lage huur betalen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfersvan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het ging om 609.000 van de 2,2 miljoen bewoonde corporatiewoningen. Sinds 2011 moet de inkomensgrens van 33.000 euro van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van vrijwel alle sociale huurwoningen.

Klik op de gemeenten om het percentage scheefwoners te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van CBSBekijk hier een grote versie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gerelateerde artikelen

Effect huurverhoging mogelijk pas na jaren

VK 19.06.2012 De extra huurverhoging voor mensen die met een inkomen van meer dan 43.000 euro toch een corporatiehuis bewonen, zal mogelijk pas na enkele jaren effect hebben. Dat zei minister Liesbeth Spies (Wonen) gisteren in de Eerste Kamer, die kritisch is over het plan. 

Huurverhoging in de ijskast

NU 19.06.2012 De extra huurverhoging voor mensen die met een inkomen van meer dan 43.000 euro toch een corporatiehuis bewonen, gaat voorlopig nog even in de ijskast. De Eerste Kamer besloot het wetsvoorstel voor de verhoging van 5 procent dinsdagavond aan te houden.

Gerelateerde artikelen;

Eerste Kamer steunt extra huurverhoging niet

Metro 19.06.2012 Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen het voorstel van het demissionaire kabinet om de huren extra te verhogen voor mensen met een inkomen boven 43 duizend euro. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de senaat.

Gerelateerd nieuws:

Eerste Kamer steunt extra huurverhoging niet

NU 19.06.2012 AMSTERDAM – Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen het voorstel van het demissionaire kabinet om de huren extra te verhogen voor mensen met een inkomen boven 43 duizend euro.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de senaat. PvdA, PVV, SP, GroenLinks, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en 50Plus spraken zich uit tegen het plan. Zij hebben samen 38 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Spies benadrukt noodzaak huurverhoging

‘We kunnen geen dag meer wachten’

NU 19.06.2012 DEN HAAG – Een huurverhoging van 5 procent voor inkomens vanaf 43.000 euro is noodzakelijk om scheefwonen tegen te gaan. Dat zeg demissionair minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) in een interview met NU.nl. “We kunnen geen dag meer wachten”, stelt ze. Uit cijfers die Spies dinsdag in een brief naar de Kamer zal sturen, blijkt dat er steeds minder huurwoningen worden gerealiseerd. Ook nemen de investeringen af.

Gerelateerde artikelen;

‘We kunnen geen dag meer wachten’

NU 19.06.2012 Demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken) is pas zes maanden minister, maar krijgt toch een aantal ingrijpende maatregelen op haar bordje om de woningmarkt vlot te trekken. “We doorbreken de patstelling van de laatste tien jaar.”

Gerelateerde artikelen;

Huren middeninkomens mogen extra omhoog

NU 01.06.2012 AMSTERDAM – De huur voor huishoudens met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro mag met 1 procent boven de inflatie verhoogd worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekend gemaakt na de ministerraad. De maatregel komt uit het Begrotingsakkoord 2013 en is bedoeld om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Gerelateerde artikelen;

1% extra huurverhoging voor middeninkomens

R.O. 01.06.2012 Verhuurders mogen de huur met 1% bovenop de inflatie verhogen voor huishoudens met een inkomen tussen €33.000 en €43.000. De ministerraad heeft met deze wetswijziging ingestemd op voorstel van minister Spies (BZK), mede namens minister Opstelten (VenJ) en staatssecretaris Weekers (Financiën).

Documenten en publicaties

Huren mogen met 1% extra omhoog voor inkomens tussen €33.000 en €43.000

Verhuurders mogen voor huishoudens met een inkomen tussen de €33.000 en €43.000 euro de huur met 1% bovenop de inflatie verhogen.

Persbericht | 01-06-2012 | BZK, VenJ, Financiën

Zie ook

PvdA en CDA nemen woonakkoord serieus

Trouw 31.05.2012 PvdA en CDA willen dat het Centraal Planbureau (CPB) berekent welk effect het ‘nationaal woonakkoord’ heeft op de overheidsbegroting. Dit plan, ‘wonen 4.0’ genoemd, werd vorige week door corporaties, makelaars, woonbond en de Vereniging Eigen Huis gepresenteerd. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch doet het voorstel tot doorrekening vandaag in de Kamer, mede namens het CDA.

Spies blijft bij plannen woningmarkt

NU 29.05.2012 Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is niet bereid om haar plannen voor de woningmarkt aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Freek Ossel steunt huurverhoging

VK 26.05.2012 PvdA-wethouder Freek Ossel is vóór een geleidelijke verhoging, gedurende een reeks van jaren, van de huren. De gemeente heeft actief meegewerkt aan het deze week gelanceerde plan waarin zo’n huurverhoging is opgenomen, om de woningmarkt vlot te trekken.

Wonen 4.0 is een baanbrekend plan, laat het niet in een la verdwijnen

Trouw 25.05.2012 Ze hebben er anderhalf jaar over gestoeid, maar het was het waard. Wat een prachtig plan voor de woningmarkt, dat gisteren werd gepresenteerd door de brancheorganisaties van huurders, verhuurders, huizenbezitters en makelaars. Als zulke verschillende clubs samen tot zo’n baanbrekend voorstel weten te komen, dan verdient dat serieuze aandacht.

Bovendien worden de zogeheten scheefwoners – prima inkomen, goedkoop huurhuis – gestimuleerd om te verkassen. Goed zo, want dan komen er weer huizen vrij voor de mensen voor wie die zijn bedoeld.

Nu kan een plan goed zijn voor de woningmarkt als geheel, maar voor individuele kopers en huurders toch heel vervelend uitpakken. Ondanks fiscale compensatie zullen mensen gaandeweg in hun portemonnee gaan voelen dat ze meer gaan betalen voor hun huur- of koophuis.

Steden achter plan woningmarkt

Telegraaf 25.05.2012 De 4 grote steden staan achter de hervormingsplannen voor de woningmarkt die belangenverenigingen deze week presenteerden. Wethouders denken dat de plannen de vastgelopen woningmarkt in hun steden weer op gang helpen.

Amsterdam achter plan woningmarkt

VK 25.05.2012 Amsterdam staat achter de hervormingsplannen voor de woningmarkt die enkele grote belangenverenigingen deze week hebben gepresenteerd. Ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag staan positief tegenover de plannen.

De wethouders van Wonen denken dat de plannen de vastgelopen huur- en koopmarkt in hun steden weer op gang kunnen helpen. Dat lieten ze vandaag weten.

Zorgen PvdA over plan woningmarkt

‘Verhoging van de huur is te fors’

NU 23.05.2012  DEN HAAG – In de Tweede Kamer is waardering voor het initiatief van de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en de woningcorporaties, die woensdag met een plan kwamen voor de toekomst van de woningmarkt.

Gerelateerde artikelen;

Partijen huizenmarkt eens over afbouw aftrek en huurverhoging

NRC 23.05.2012  De hypotheekrenteaftrek moet voor iedereen in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten ieder jaar bovenop de inflatie met twee procent stijgen. Het is voor het eerst dat de belangengroepen Vereniging Eigen Huis, huurdersvereniging Woonbond en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes hierover een akkoord sluiten. Dit schrijft de Volkskrant vanochtend.

Extra huurverhoging gaat niet op 1 juli in

BB 19.04.2012 De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor mensen die samen meer dan 43.000 euro verdienen en toch een corporatiehuis bewonen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan. lees meer

Gerelateerde artikelen;

Extra huurverhoging later dan 1 juli

ROI 19.04.2012 De extra huurverhoging van maximaal 5 procent bovenop de inflatie voor huishoudens met een inkomen boven 43.000 euro kan niet op de voorziene datum van 1 juli 2012 worden toegepast, maar op een later moment. Na instemming van de Eerste Kamer met het wetsvoorstel dat de verhoging regelt en de invoering daarvan, kan de verhuurder bij de Belastingdienst een nieuwe inkomensverklaring aanvragen en die bij een voorstel voor de extra huurverhoging doen. Dat schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer.  Lees meer

Extra huurverhoging voor ‘rijke huurders’ uitgesteld

NRC 19.04.2012 De extra huurverhoging voor huurders met relatief hoge inkomens wordt niet op 1 juli ingevoerd. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de beslissing is de uitspraak van de rechter vorige week dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders aan de verhuurders mag verstrekken voor de nieuwe wet die de extra huurverhoging toestaat van kracht is.

Spies stelt huurverhoging voor ‘scheefwoners’ uit

Elsevier 19.04.2012 Minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) moet haar plannen voor een huurverhoging voor mensen met hogere inkomens in de sociale huur uitstellen. De minister wil de huren met maximaal 5 procent verhogen.

Zo hoopt Spies het zogenoemde scheefwonen, met een goed salaris in een gesubsidieerd huurhuis wonen, aanpakken. Huishouders die meer dan 43.000 euro per jaar verdienen, krijgen met de nieuwe regels te maken. Spies wilde de huurverhoging per 1 juli doorvoeren, maar dat gaat niet lukken.

Lees ook: Wanneer heeft het zin een huurverhoging aan te vechten?

 Zie ook:

Spies: Extra huurverhoging voorlopig uitgesteld

Parool 19.04.2012 De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en toch een corporatiehuis bewonen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan.

Even respijt scheefhuurders

Telegraaf 19.04.2012 De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en toch een corporatiehuis bewonen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan. Dat laat minister Liesbeth Spies (Wonen) donderdag definitief aan de Tweede Kamer weten. Het voorstel voor de verhoging werd vorige week aangenomen door de Tweede Kamer, maar de rechter stak een dag later een stokje voor de wijze waarop de fiscus al inkomensgegevens aan huisbazen verstrekte.

Spies: Extra huurverhoging voorlopig uitgesteld

VK 19.04.2012 De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en toch een corporatiehuis bewonen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan.

Kabinet zet huurverhoging per 1 juli vooralsnog door

Parool 17.04.2012 Het kabinet wil nog altijd proberen om een huurverhoging van 5 procent op 1 juli van dit jaar voor scheefhuurders door te voeren. ‘Wij geven alle prioriteit aan een snelle behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer’, zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies vandaag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. De huurverhoging is verder onder vuur komen te liggen als gevolg van een een uitspraak van een Haagse rechter.

Spies geeft huurverhoging ‘alle prioriteit’

NU 17.04.2012 Minister Liesbeth Spies (Wonen) geeft nog steeds ‘alle prioriteit’ aan de plannen om de huren extra te verhogen voor bewoners van een corporatiehuis die een inkomen van meer dan 43.000 euro per jaar hebben.  Bekijk video Dat zei ze dinsdag in de Tweede Kamer.

‘Prioriteit voor huurverhoging’

Telegraaf 17.04.2012 Minister Liesbeth Spies (Wonen) geeft nog steeds ‘alle prioriteit’ aan de plannen om de huren extra te verhogen voor bewoners van een corporatiehuis die een inkomen van meer dan 43.000 euro hebben. Dat zei ze dinsdag in de Kamer.

Rechter fluit kabinet terug, huurders blij

Trouw 14.04.2012 “Gluurverhoging van tafel! Muziek!” De huurders uit Amsterdam-Oost vierden gisteren hun overwinning in het kort geding tegen de staat over de aanpak van het scheefwonen. Voor het kabinet is het een vette streep door de rekening. “Een tegenvaller”, noemde minister Spies (binnenlandse zaken) het vonnis.

‘Maatregel niet verantwoord’

Telegraaf 13.04.2012 De vereniging van woningcorporaties Aedes ziet niet hoe de huurverhoging nog op 1 juli kan worden ingevoerd nu de Belastingdienst voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties mag geven. Dat meldde de vereniging vrijdag.

Spies: uitspraak valt tegen

Telegraaf 13.04.2012 „De uitspraak van de rechter is een tegenvaller.” Dat erkende minister Liesbeth Spies (Wonen) vrijdag over de uitspraak van de rechtbank dat de Belastingdienst voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties mag geven.

Woonbond tevreden

Telegraaf 13.04.2012 De Nederlandse Woonbond is blij dat de Belastingdienst voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen mag geven. Dat meldde de organisatie vrijdag.

PvdA wil uitstel huurverhogingsmaatregel

Metro 13.04.2012 Het kabinet moet de huurverhoging voor huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen uitstellen, nu de rechter een streep door de plannen heeft gezet. Dat laat PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vrijdag weten. Hij heeft een debat aangevraagd met minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

Belastingdienst mag geen info huurders geven

Parool 13.04.2012 De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden, vindt de rechtbank.

Het kabinet wil dat huisbazen de huur van mensen met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. De regering wil hiermee het scheefwonen, waarbij mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen, tegengaan. De wet werd deze week goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Het kabinet hoopt dat de wet op 1 juli ingaat.

Onderdeel van het plan is dat verhuurders gegevens over het inkomen van huurders kunnen opvragen bij de fiscus. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu al te geven. Op die manier kon de huurverhoging al per 1 juli ingaan.

Kamer stemt voor extra huurverhoging

NU 12.04.2012 DEN HAAG – Woningcorporaties mogen vanaf 1 juli de huren van mensen die meer dan 43 duizend euro verdienen met vijf procent verhogen.  De Tweede Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De bewindsvrouw wil met deze wet het zogeheten scheefwonen tegengaan. Tegen het voorstel bestaat veel verzet, omdat het de privacy van huurders zou aantasten. Verhuurders mogen bij de Belastingdienst namelijk inkomensgegevens opvragen.

Vraag naar huurhuizen stijgt komende jaren sterk

Elsevier 06.04.2012 De vraag naar een huurhuis zal de komende acht jaar met 75.000 toenemen, waar twee jaar geleden nog werd uitgegaan van een daling van 45.000. Dit komt door de economische crisis, waardoor mensen geen huis meer durven te kopen.

Dat staat in een rapport over de huizenmarkt dat minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Zowel in de vrije sector als in de sociale huurmarkt zullen de huren naar verwachting omhoog gaan. De Woonbond voorspelt dat corporaties hun huren met ongeveer 13 procent zullen verhogen.

Zie ook:

‘Is scheefwoonaanpak wel de privacy van huurders waard?’

Trouw 06.04.2012  Wanneer minister Liesbeth Spies (CDA, binnenlandse zaken) de privacy van huurders voldoende kan waarborgen, mag ze op de steun van D66 rekenen voor haar wetsvoorstel dat de doorstroming in de huurmarkt moet verbeteren.

Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven; sinds gisteren voorzitter van een tijdelijke commissie die namens het parlement de kostenontwikkeling en prijsvorming op de huizenmarkt gaat onderzoeken.

Flink hogere huur is onvermijdelijk

Parool 06.04.2012 Een substantiële verhoging van de huren van sociale huurwoningen is onvermijdelijk. Die verhoging moet geleidelijk worden ingevoerd. Dit zegt Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Spies: Extra huurverhoging is echt een goede keuze

Parool 05.04.2012 De hoop is dat bewoners vertrekken naar duurdere huurhuizen of naar een koopwoning en zo huizen vrijmaken voor mensen met minder geld. Ze kunnen ook blijven zitten, maar dan moeten ze dus meer betalen, bedragen die dan kunnen worden gebruikt om het woningbezit van de corporatie te verbeteren.

Spies noemt extra huurverhoging ‘goede keuze’

NU 05.04.2012 DEN HAAG – ”Dit is echt een goede keuze”. Dat zei minister Liesbeth Spies (Wonen) woensdag over de huurverhoging tot 5 procent extra.

Lees meer over dit onderwerp;

Verhoging huur ‘goede keuze’

Telegraaf 04.04.3012  „Dit is echt een goede keuze”. Dat zei minister Liesbeth Spies (Wonen) woensdag over de huurverhoging tot 5 procent extra die woningcorporaties mogen opleggen aan bewoners van een sociaal huurhuis die samen meer dan 43.000 euro bruto verdienen. De 5 procent extra komt bovenop de toegestane 2,3 procent.

Gerelateerde artikelen;

29-03: Boze huurders naar rechter

‘In 1 op de 6 sociale huurwoningen zit een scheefwoner’

NRC 03.04.2012 Vorige week zondag besteedde het NOS Journaal aandacht aan het kabinetsplan om een verhoging van 5 procent van de huurprijs van sociale huurwoningen toe te staan, wanneer het gezamenlijk inkomen van de bewoners hoger is dan 43.000 euro. Huurprijzen stijgen sowieso elk jaar met het niveau van de inflatie; de extra 5 procent is bedoeld om mensen die relatief veel verdienen ten opzichte van hun huur aan te moedigen door te stromen naar een koophuis of een huurhuis in de vrije sector.

Scheefwoners naar rechter om plannen huurverhoging

Rtl 29.03.2012 Vier huurders spannen een kort geding aan tegen plannen om zogenoemde scheefwoners aan te pakken. Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil scheefwoners een extra huurverhoging van vijf procent opleggen. Spies hoopt op deze manier de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Ze wil scheefwoners met een jaarinkomen van 43.000 euro of meer een extra huurverhoging opleggen. Om te weten wie scheefwonen, worden inkomensgegevens opgevraagd bij de Belastingdienst.

Lees ook: Minder huurtoeslag bij scheefwonen

Boze huurders naar rechter

Telegraaf 29.03.2012 Een aantal huurders uit Amsterdam sleept de Nederlandse staat voor de rechter. Inzet is het plan van het kabinet dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhuren. Dat heeft de Huurdersvereniging Oost, waar de huurders lid van zijn, donderdag gezegd.

‘Kort geding tegen extra huurverhogingen’

Parool 29.03.2012 Vier huurders in Amsterdam hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Ze maken bezwaar tegen de extra huurverhoging voor huurders met een hoog inkomen. Die maatregel zou hun recht op privacy aantasten. Dat meldt de NOS. Veel woningcorporaties vragen bij de belastingdienst gegevens op over het inkomen van hun huurders. Ze mogen de huur met 5 procent extra verhogen bij inkomens boven de 34.000 euro, voor particuliere verhuurders geldt een grens van 43.000 euro. Daar is volgens de huurders nog geen wettelijke basis voor.

Naar rechter om extra huurverhogingen

Spits 29.03.2012 De extra huurverhoging voor huurders met een hoog inkomen zit enkelen van hen zo dwars, dat ze een kort geding hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Volgens de NOS zijn vier huurders uit Amsterdam naar de rechter gestapt omdat de maatregel hun recht op privacy aantast.

Aanpak scheefwoners stuit op steeds meer barrières: waarom lukt het niet?

VK 27.03.2012 Woningcorporaties hebben moeite om van de belastingdienst te horen hoeveel hun huurders verdienen. Die informatie is nodig in de strijd tegen ‘scheefwoners’. Het kabinet wil maatregelen nemen tegen mensen die gebruik maken van goedkope sociale huisvesting, maar er geen recht op hebben. Toch zitten er steeds weer kinken in de kabel.

Huurverhoging stagneert door fiscus

Spies: corporaties niet verplicht tot huurverhoging voor scheefwoners

NRC 26.03.2012 Woningcorporaties worden niet verplicht de huur voor scheefwoners te verhogen. “Ik ga ervan uit dat corporaties uit zichzelf gebruik maken van de mogelijkheid die wij bieden”, zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vanochtend op Radio 1, zo meldt persbureau Novum.

Zij reageerde op een rondgang van de NOS. Daaruit bleek gisteren dat een op de zes woningcorporaties niet van plan is de huur voor huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro extra te verhogen. Spies zei vooral te kijken naar de vijf op de zes corporaties die wel meewerken.

‘Corporaties kunnen beter maatwerk bieden als regering niets verplicht’

Door vanuit de regering niets te verplichten, kunnen corporaties volgens haar beter maatwerk bieden.

Geen verplichte huurverhoging

NU 26.03.2012 AMSTERDAM – Woningcorporaties worden niet verplicht de huur voor scheefwoners te verhogen.  “Ik ga ervan uit dat corporaties uit zichzelf gebruik maken van de mogelijkheid die wij bieden”, zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) maandag op Radio 1.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Woningcorporaties weigeren huur te verhogen’

AD 25.03.2012  Zeker één op de zes woningcorporaties is niet van plan om de huur van rijkere huurders te verhogen. Van het kabinet mogen de corporaties per 1 juli de huur van huishoudens met een inkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent verhogen.  Dat moet ‘scheefhuurders’ stimuleren hun goedkope huis beschikbaar te stellen voor mensen die weinig verdienen.

Lees ook

‘Woningcorporaties weigeren huur te verhogen’

Parool 25.03.2012 Zeker één op de zes woningcorporaties is niet van plan om de huur van rijkere huurders te verhogen. Van het kabinet mogen de corporaties per 1 juli de huur van huishoudens met een inkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent verhogen.

Corporaties: geen hogere huur

Telegraaf 25.03.2012 Zeker een op de zes woningcorporaties is niet van plan om de huur van rijkere huurders te verhogen.

Corporaties willen geen hogere huur

Metro 25.03.2012  Minstens een op de zes woningcorporaties is niet voornemens om de huur van rijkere huurders te verhogen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil scheefwonen tegengaan door de huur te verhogen van meer gefortuneerde huurders.

Corporaties willen geen hogere huur

NU 25.03.2012   AMSTERDAM – Minstens een op de zes woningcorporaties is niet voornemens om de huur van rijkere huurders.

Spies probeert ‘doorstroomcontract’ huurders

NU 21.03.2012 DEN HAAG/AMSTERDAM – Mensen die in de nabije toekomst een sociaal huurhuis in Amsterdam betrekken, lopen de kans een ‘doorstroomcontract’ te moeten tekenen.

Sociale huurwoningen fors duurder

AD 01.03.2012 De huur van vrijkomende sociale huurwoningen gaat de komende jaren gemiddeld 13 procent omhoog. Dat blijkt uit een onderzoek van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) waar RTL over bericht.

Sociale huurwoningen fors duurder

Trouw 01.03.2012 huur van vrijkomende sociale huurwoningen gaat de komende jaren gemiddeld 13 procent omhoog. Dat blijkt uit een onderzoek van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) waar RTL over bericht.

Meldpunt voor slachtoffers ‘Donnerhuren’

Parool 27.02.2012 De Amsterdamse fracties van de PvdA, SP en Groenlinks hebben samen met de huurdersvereniging Amsterdam een meldpunt opgericht voor mensen die benadeeld zijn door de ‘Donnerhuren’.

Inkomensgrens huurwoningen slecht voor wijkenaanpak

NU 23.02.2012 AMSTERDAM – De inkomensgrens voor sociale huurwoningen is slecht voor de aanpak van aandachtswijken.

Lees meer over dit onderwerp

Ergernis over ‘botte huurverhoging’

NU 21.02.2012 De Woonbond en vakcentrale FNV zijn kwaad over de kabinetsplannen om de huren voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro met 5 procent extra op de inflatie te verhogen.

Kabinet volgt SP: Brussel moet inkomensgrens sociale huurwoningen aanpassen

03-02-2012 • SP-Kamerlid Sadet Karabulut is verheugd dat minister Spies zich gisteren bereid heeft getoond om in Brussel te gaan praten over verhoging van de inkomensgrens van 34.000 euro voor sociale huurwoningen. ‘Wat een verademing. Spies voert hiermee na 1 debat mijn aangenomen motie uit, iets wat Donner debat na debat naliet.’

Wel was het SP-Kamerlid verbaasd over de grote draai* die PvdA-Kamerlid Jacques Monasch gisteren maakte tijdens het debat. ‘Na maanden samen opgetrokken te hebben, trok hij gisteren de steun in voor ons voorstel. Hiermee laat hij de huurders met lage middeninkomens die tussen wal en schip vallen in de steek’.

*Zie: Plan voor meer betaalbare woningen

Spies naar Brussel voor grens

Telegraaf 02.02.2012 Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) gaat naar Brussel om informeel haar licht op steken over de inkomensgrens van 34.000 euro voor sociale huurhuizen die de EU hanteert. Haar voorganger Piet Hein Donner zag helemaal niets in zo’n trip.

Spies naar Brussel om huurgrens

Metro 02.02.2012 Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is bereid om in Brussel een verkennend onderzoek te doen om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te veranderen. Dat zegde ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer toe. Ze waarschuwde wel voor te hoge verwachtingen. “Dit moeten we met fluwelen handschoentjes aanpakken.”

Prijzen huurwoningen stijgen met maximaal 2,3 procent

NRC 02.02.2012 De prijzen van huurwoningen voor mensen met een inkomen tot 43.000 euro stijgen per 1 juli dit jaar met maximaal 2,3 procent. Dat staat in een brief die minister Spies van Binnenlandse Zaken aan gemeenten en verhuurders stuurde.

De verhoging volgt het niveau van de inflatie, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Voor huurders met een inkomen boven de 43.000 euro mogen verhuurders ook de kale huurprijs van de woning met maximaal vijf procent extra verhogen.

Huren met maximaal 2,3 procent omhoog

De Pers 02.02.2012 De huren gaan op 1 juli met maximaal 2,3 procent omhoog. Dat heeft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) donderdag bekendgemaakt. De huurverhoging volgt de stijging van prijzen.

Huren met maximaal 2,3 procent omhoog

02.02.2012 De huren gaan op 1 juli met maximaal 2,3 procent omhoog. Dat heeft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) donderdag bekendgemaakt. De huurverhoging volgt de stijging van prijzen.

Voor huurders die meer dan 43.000 euro verdienen, kan de huurprijs met maximaal 7,3 procent stijgen. In het regeerakkoord staat dat voor deze groep de huren met 5 procent extra omhoog kunnen. De wet die dit regelt, moet nog door het parlement worden behandeld.

Lokaal instrument
De afgelopen jaren is bij 13 woningcorporaties geëxperimenteerd met Huur op Maat. Daarbij zijn in totaal 7.400 speciale huurcontracten afgesloten waarbij het inkomen van de huurder meegerekend werd in de hoogte van de huurprijs.

In juni vorig jaar heeft de stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) hierover een advies uitgebracht aan de minister naar aanleiding van deze experimenten. Eén van die adviezen was om inkomensafhankelijke huur te gebruiken als een lokaal aanvullend instrument.

Doorstroomcontracten
De minister heeft wel oren naar een plan van D66 voor zogeheten ‘doorstroomcontracten’ voor nieuwe huurders in schaarstegebieden.

Het idee hierachter is dat nieuwe huurders wier inkomen boven de 33 duizend euro stijgt kunnen kiezen om een marktconforme prijs te gaan betalen of om de woning weer te verlaten. Spies vindt het ‘de moeite waard om in experimentvorm te toetsen’, schrijft ze. Ze gaat met de gemeente Amsterdam in gesprek over een pilot ‘flexibel huren’.

Huur naar inkomen: de huurder vindt het prima, maar het Rijk wil het niet 

Trouw 24.01.2012 Huurders die meer gaan verdienen, willen best wat meer huur betalen. Als de huur dan ook maar omlaag gaat als hun inkomen daalt. Als de huur dan ook maar omlaag gaat als hun inkomen daalt.

Dat was vorig voorjaar de uitkomst van een eerste proef met inkomensafhankelijke huren van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Meer dan 90 procent van de deelnemers moest meer huur betalen, en deed dat doorgaans zonder morren.

Dit experiment met inkomensafhankelijke huren wordt nu pardoes gestaakt door minister Spies (binnenlandse zaken). Waarom eigenlijk? In de Kamerbrief waarin ze de beeindiging van de proef bekendmaakt, houdt Spies het kort.

Ze is geen voorstander van lokaal inkomensbeleid, terwijl de SEV nu juist adviseerde om inkomensafhankelijke huren te gebruiken als lokaal aanvullend instrument, met lokaal uit te werken markthuren, referentiewoningen en kortingstabellen.

Lees ook: Einde in zicht voor test met variabele huur

Spies stopt met ‘Huur op maat’

BB 19.01.2012 Minister Spies van Binnenlandse Zaken stopt met het project ´Huur op Maat´ waarbij het inkomen van een huurder voor een deel de hoogte van de te betalen huur bepaald. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Bijvoorbeeld huurders die bij de huurcommissie een lagere huur vragen, kunnen met de nieuwe regels weleens van een koude kermis thuiskomen, zo had de Woonbond de Kamer gewaarschuwd.

Kamer komt op voor huurders

Telegraaf 19.01.2012 De Tweede Kamer vreest dat ook zittende huurders te maken krijgen met hogere huren in gemeenten waar goede woningen schaars zijn. Sinds oktober mogen verhuurders maximaal 120 euro extra vragen in de tien regio’s met de duurste huizen. Maar het uitgangspunt dat dit alleen geldt bij nieuwe huurcontracten, staat volgens de Woonbond op de tocht.

Verzet tegen verplichte verkoop huurwoningen

RTVWEST 18.01.2012 GOUDA – Het wetsvoorstel van het kabinet om huurders van corporatiewoningen het recht te geven hun woning te kopen, deugt niet. Dat vindt woningcorporatie Mozaïek Wonen. Lees verder

‘Gemeenten ondersteunen woningcorporaties nauwelijks’

BB 06.01.2012 Gemeenten maken nauwelijks prestatieafspraken met woningcorporaties over huisvesting van woningzoekenden met een inkomen boven 33.614 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis. 

Alertheid
In het onderzoek heeft Arcadis aan 40 grote en middelgrote gemeenten gevraagd hoe zij denken over woningzoekenden met een inkomen boven de 33.000 euro en hoe zij lokaal afspraken maken om te voorkomen dat deze groep tussen wal en schip valt.

Gemeenten blijken maar heel beperkt te kijken naar aanvullende maatregelen. ‘De alertheid is wel toegenomen toen minister Donner vorig jaar een besluit nam over het honoreren van schaarstegebieden met woningwaarderingspunten. Toen kwam in deze regio’s ineens het besef: dit gaat over ons.’

Kwantiteit
Het middel van de dure huur wordt als oplossing vaak ontkend door gemeenten, maar als ze in de enquête wordt gevraagd naar huurmutatiebeleid (bijvoorbeeld het “omkatten” naar huren boven de 664 euro) zeggen ze dat zoiets ook wel zou kunnen, vertelt Noort.

‘De meeste gemeenten zijn reactief. Natuurlijk kunnen meer woningen met een hogere huur van bijvoorbeeld onder 800 euro ten koste gaan van sociale huur. De corporatie verdient er dan geld aan en dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Maar prestatieafspraken kun je maken. Die gaan nu alleen over sociale huurwoningen, terwijl lage middeninkomens misschien nog wel slechter af zijn.’ Noort wijst op de woningnood. ‘Bij sociale huurwoningen gaat het meer om kwaliteit dan om kwantiteit, terwijl voor middeninkomens de kwantiteit juist een probleem is.’

Inkomen en locatie moeten huur bepalen

Metro 19.12.2011 Amsterdam moet een proeftuin worden waar de hoogte van het inkomen bepaalt wat de hoogte van sociale huur is. Ook moet de locatie de prijs van de huur uitmaken, niet alleen het aantal vierkante meters. De gemeente is daarover in gesprek met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. “De aanbevelingen zijn leidend voor de gemeente. We willen scheef wonen tegengaan”, laat een woordvoerder van wethouder Wonen Freek Ossel weten.

Huurgrens omhoog óf andere berekening

BB 02.12.2011  De inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet omhoog, óf de manier waarop het inkomen wordt berekend, moet veranderd. Dat schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in een brief aan minister Donner. De grens en de huidige berekening draagt bij aan de stagnatie van de woningmarkt, aldus de AFWC.

Gerelateerde artikelen;

Alarm over huurmarkt

Parool 26.11.2011 Stadsdeel Oost luidt de noodklok over de maatregel van minister Piet Hein Donner om huurwoningen met 25 punten op te waarderen.
In Oost zou dan een kwart van de sociale huurwoningen in de vrije sector belanden, blijkt uit een inventarisatie. In …

‘Huur koppelen aan inkomen’

Telegraaf 23.11.2011 Amsterdam wil gaan experimenteren met het koppelen van de huur aan het inkomen van de huurder en de populariteit van een woning. Hoe hoger het inkomen van de bewoner of hoe gewilder de woning, hoe hoger de huur. De hoofdstad praat hierover met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken.

PvdA dreigt Donner met motie

Telegraaf 22.11.2011 De PvdA dreigt minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) met een motie van wantrouwen als hij blijft ingaan tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om sociale huurwoningen meer beschikbaar te stellen voor wat hogere inkomens.

PvdA’er Jacques Monasch zei maandag in tv-programma Radar een motie van wantrouwen te overwegen als Donner de Kamer niet tegemoet komt in een debat dat volgende week op de rol staat.

PvdA hamert op hogere huurgrens

Telegraaf 15.11.2011 De PvdA zal deze week tijdens de behandeling van de begroting Wonen opnieuw gaan hameren op een verhoging van de huidige inkomensgrens voor een sociaal huurhuis (nu 33.600 euro). De Kamer wil dat al langer, maar minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil nog geen verzoek aan Brussel om verhoging doen. Hij wil eerst de ontwikkelingen daar op dit gebied afwachten. Die zijn nog niet uitgekristalliseerd.

PvdA heeft extra hoop op verhoging huurgrens

NU 15.11.2011 DEN HAAG – De PvdA zal deze week tijdens de behandeling van de begroting Wonen opnieuw gaan hameren op een verhoging van de huidige inkomensgrens voor een sociaal huurhuis (nu 33.600 euro).

VVD wil uitleg over adviessite huurders

NU 03.11.2011 DEN HAAG – Minister Donner moet een einde maken aan een particuliere website die huurders adviseert hoe onder de inkomensgrens van 33.614 euro per jaar voor sociale huurwoningen te blijven. www.ymere-advies.nl

Verhoging huren mag doorgaan

Telegraaf 20.10.2011 Verhuurders in tien regio’s mogen de huren gewoon verhogen. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven. De rechtbank in Den Haag heeft de minister donderdag echter gelijk gegeven.

Donner mag huurprijzen verhogen in tien duurste regio’s

NRC 20.10.2011 Minister Donner van Binnenlandse Zaken mag de huurprijzen in de tien duurste regio’s verhogen. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen om de huurmaatregel te voorkomen. Verhuurders kunnen vanaf vanaf begin deze maand maximaal 120 euro per maand meer vragen. De huurders vrezen dat tienduizenden huurwoningen in vooral de grote steden nu onbetaalbaar worden. De maatregel geldt alleen voor nieuwe huurders.

Verhoging huren mag doorgaan

De Pers 20.10.2011 Verhuurders mogen de huren in tien regio’s gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag geoordeeld. Sinds 1 oktober mogen verhuurders in tien regio’s (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt van Donner de huur tot 123 euro verhogen.

Huurprijzen in tien regio’s toch omhoog, woonbond procedeert

Parool 20.10.2011 De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Huren sociale huurwoningen mogen verhoogd worden

Metro 20.10.2011 Verhuurders in tien regio’s mogen de huren gewoon verhogen. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven. De rechtbank in Den Haag heeft de minister donderdag echter gelijk gegeven.

Verhoging huren mag doorgaan

20.10.2011 Verhuurders mogen de huren in tien regio’s gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag geoordeeld. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Rechtbank oordeelt over verhoging huren

Parool 20.10.2011 De rechtbank in Den Haag velt donderdag een oordeel over het verhogen van de maximale huren in bepaalde regio’s. Deze maatregel van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken ging 1 oktober in.

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam eisten vorige week tijdens een kort geding dat hij weer van tafel gaat.

Donner snel naar Brussel voor oplossingen sociale huurmarkt

Donner snel naar Brussel voor oplossingen sociale huurmarkt

GL wo 19 okt 2011 – Linda Voortman – Minister Donner blijkt door de eurocommissaris Barnier toch uitgenodigd te zijn om te komen praten over de inkomensgrens van 33.000 euro voor de sociale huurmarkt.
 
Donner gaf eerder aan dat hij niet welkom was in Brussel en dat de hoogte van de inkomensgrens onbespreekbaar zou zijn. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt vandaag schriftelijke vragen over de uitnodiging en wil dat de minister stagnatie op de sociale woningmarkt voorkomt.

Rechtszaak over verhoging huren

Telegraaf 13.10.2011 Donner heeft besloten dat verhuurders in tien regio’s met een schaarse woningmarkt 15 of 25 punten extra mogen tellen in het woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen.

Door de maatregel kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen tot 123 euro stijgen. Dat geldt overigens niet voor zittende, maar alleen voor nieuwe huurders.

‘Woningmarkt op slot door besluit Donner’

NU 13.10.2011 DEN HAAG – De woningmarkt komt verder op slot te zitten door maatregelen van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken).

Lees meer over dit onderwerp:

‘Veel sociale huur vrijgegeven’

Telegraaf 12.10.2011 Tienduizenden sociale huurwoningen komen door maatregelen van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken in de geliberaliseerde huursector. Eigenaren kunnen daar dan voor vragen wat ze willen.

Dat is een van de argumenten die de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam donderdag aandragen tijdens het kort geding dat ze hebben aangespannen tegen de staat.

Zie ook: ‘Onderzoek huizenprijzen’

‘Veel sociale huurwoningen geliberaliseerd’

NU 12.10.2011 Tienduizenden sociale huurwoningen komen door maatregelen van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken in de geliberaliseerde huursector.

Lees meer over dit onderwerp:

Corporaties bieden oplossingen voor middeninkomens

BB 07.10.11 • Dertien woningcorporaties hebben samen met Stichting Opmaat en adviesbureau Atrivé drie businessmodellen ontwikkeld die oplossingen bieden voor het huisvesten van de groep middeninkomens.

In de knel
Door de invoering van de Europese Beschikking zijn veel huishoudens met een middeninkomen in de knel gekomen. Sinds 1 januari 2011 moeten corporaties ten minste 90% van hun sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen lager dan 33.614 euro. Bij overschrijding volgt een sanctie. Meerdere corporaties zijn nu terughoudend in de toewijzing van sociale huurwoningen aan middeninkomens. Dat heeft in grote delen van Nederland gevolgen voor de kansen van middeninkomens op de woningmarkt.

Mix
Voor leefbare buurten en wijken blijft een mix van lagere inkomens en middeninkomens nodig, constateren de corporaties. Zowel de Europese Beschikking als de nieuwe Woningwet biedt (straks) mogelijkheden aan corporaties om hun middeninkomens te blijven bedienen. Die uitgangspunten hebben geleid tot drie strategische opties voor woningmarkten waar middeninkomens in de knel zitten: Doorstroming, overmaat en bundeling.

Donner: huurgrens niet omhoog

NRC 07.10.2011 Minister Donner trekt de inkomensgrens voor sociale huurwoningen niet op. Dat heeft Donner gesteld tijdens een overleg over de huurmarkt Dat meldt de NOS.

De grens voor sociale huurwoningen ligt door Europese regels verankerd op een inkomen van 33.000 euro. De oppositie wilde dat Donner in Brussel zou proberen om deze grens te verhogen, maar volgens Donner kan de Europese regelgeving niet worden veranderd.

‘Huurgrens kan niet omhoog’

NU 07.10.2011 De inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt niet opgetrokken. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kan dat niet omdat de Europese regelgeving niet kan worden veranderd.

Lees meer over dit onderwerp:

Donner vraagt corporatie naar probleemhuurder

NU 06.10.2011 Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat bij de woningcorporaties navragen hoeveel schrijnende gevallen zij kennen van mensen die door nieuwe Europese regels geen betaalbare woning kunnen vinden. 

Lees meer over dit onderwerp:

Donner vraagt corporatie naar probleemhuurder

De Pers 06.10.2011 Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat bij de woningcorporaties navragen hoeveel schrijnende gevallen zij kennen van mensen die door nieuwe Europese regels geen betaalbare woning kunnen vinden.

De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam vinden het nieuwe stelsel tegen de wet en willen eerst een oordeel van de rechter.

In tien regio’s met 140 gemeenten kunnen verhuurders maximaal 120 euro meer vragen voor de aantrekkelijkste huizen op het moment dat daar een nieuwe huurder in komt.

Huurstelsel gaat gewoon in

Telegraaf 29.09.2011 Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet ‘geen reden’ om het nieuwe woningwaarderingsstelsel niet per 1 oktober te laten ingaan.

Dat schrijft minister Gerd Leers, die de portefeuille waarneemt voor collega Piet Hein Donner, aan de Kamer.

Nieuw woningwaarderingstelsel gaat gewoon in

Parool 29.09.2011 Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet ‘geen reden’ om het nieuwe woningwaarderingsstelsel niet per 1 oktober te laten ingaan.

 

Huurders slepen staat voor de rechter

Spits 28.09.2011 De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben de staat vandaag voor de rechter gedaagd. Ze willen dat de rechter minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) verbiedt om in gebieden met de duu

januari 18, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Geert Wilders PVV – Het scheefwonen van Henk en Ingrid […]

    Pingback door De aanpak van het Scheefwonen ook in Den Haag !?!? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 4, 2011

  2. […] Geert Wilders PVV – Het scheefwonen van Henk en Ingrid […]

    Pingback door PVV Den Haag en de Rotterdamwet | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 27, 2011

  3. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – Het scheefwonen van Henk en Ingrid […]

    Pingback door Het Scheefwonen van Henk en Ingrid in Den Haag wordt aangepakt. | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 5, 2011


Sorry, the comment form is closed at this time.