Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

PvdA presenteert resolutie ‘Over wat van Waarde is’ 
door Hans Spekman op 16 februari 2013   – Vandaag presenteerde ik namens het bestuur van de Partij van de Arbeid de partijresolutie ´Over wat van Waarde is´ (pdf). Deze resolutie beschrijft hoe sociaaldemocraten in deze tijd van economische en maatschappelijke veranderingen politiek willen bedrijven.Ik ben trots op het project Van Waarde van ons wetenschappelijk bureau, de WBS. Uit dit project komt de resolutie van het partijbestuur voort. Een ding staat voorop: er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’. Het eigenbelang van ondernemingen en individuen moet een omslag maken naar het algemeen belang van de samenleving. Dat is voor PvdA-politici én leden een richtsnoer in hun dagelijks handelen. De online versie van het manifest.

Ook de speech van Diederik samsom bij de presentatie staat online. In pdf of als html.   lees verder »

Het volgende Congres van de Partij van de Arbeid komt weer bijeen op zaterdag 27 april 2013 , dit keer in Leeuwarden. Belangrijke agendapunten op dit congres zijn de resolutie ‘Tussen leden en leiders’ over ledendemocratie binnen de partij, de congresvoorstellen voor kandidaatstelling en de resolutie “Over wat van Waarde is” over de kracht als gemeenschap.

Je vindt de resoluties en voorstellen in de congresstukken (pdf) >

Daarnaast kiezen we een nieuwe PES-delegatie, een nieuwe beroepscommissie en een gedeeltelijk nieuw presidium.  lees verder »

Samsom: Verhaal PvdA is niet gemakkelijk

Trouw 20.09.2014 Het verhaal van de PvdA is heel goed uit te leggen, maar een makkelijk verhaal is het niet. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat zaterdag na afloop van een politieke ledenraad van zijn partij in Den Bosch.

Hij reageerde daarmee op partijleden die tijdens de bijeenkomst de partijtop vroegen om een begrijpelijker en minder complex verhaal. ‘Iedereen op straat voelt wel dat niemand de samenleving in één keer kan veranderen, dat manna uit de hemel valt en de werkgelegenheid met bakken binnenkomt. Het is ingewikkeld, het is knokken.’

‘PvdA geen makkelijk verhaal’

Telegraaf 20.09.2014 Het verhaal van de PvdA is heel goed uit te leggen, maar een makkelijk verhaal is het niet. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat zaterdag na afloop van een politieke ledenraad van zijn partij in Den Bosch.

Samsom noemt PvdA-verhaal ‘niet makkelijk’

Partijleider is nog niet bereid om al te praten over extra budget voor Defensie

NU 20.09.2014 Het verhaal van de PvdA is heel goed uit te leggen, maar een makkelijk verhaal is het niet. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat zaterdag na afloop van een politieke ledenraad van zijn partij in Den Bosch.

Hij reageerde daarmee op partijleden die tijdens de bijeenkomst de partijtop vroegen om een begrijpelijker en minder complex verhaal. ”Iedereen op straat voelt wel dat niemand de samenleving in één keer kan veranderen, dat manna uit de hemel valt en de werkgelegenheid met bakken binnenkomt. Het is ingewikkeld, het is knokken.”

PvdA verbijt de pijn: Verkiezingsresultaat geen kabinetscrisis waard

VK 24.05.2014 De PvdA gaat vooralsnog gewoon door met het tweede kabinet-Rutte; er is geen alternatief. Een kabinetscrisis wordt beschouwd als ‘politieke zelfmoord’. Ondanks twee teleurstellende verkiezingsresultaten in korte tijd zal de PvdA zich hier doorheen moeten slaan, zeggen bronnen in en rond de PvdA-top tegen de Volkskrant.

Liefde PvdA en CDA is slecht voor het land

Trouw 11.05.2014 Het moois dat opbloeit tussen CDA en PvdA wil hij niet verstoren, betoogt Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting. Maar een coalitie van CDA en PvdA lijkt hem niks. Indien tussen twee partijen iets moois opbloeit, dient een derde zich daarbuiten te houden

Er bloeit liefde voor het CDA op in het wetenschappelijk instituut van de PvdA. Liever samen regeren met het CDA dan met de VVD, luidde de hartekreet van René Cuperus en Bert Ummelen op 12 april in deze krant. Het vreemde aan deze liefdesverklaring was alleen wel dat het verlangen niet uitgaat naar het CDA van Buma maar naar een CDA ‘van de dominees’. En die dominees, zo voegen de auteurs zelf toe, zijn de afgelopen decennia ‘vrijwel helemaal’ uit het CDA verdwenen.

Verwant nieuws

PvdA sombert over coalitie

Telegraaf 03.05.2014 De PvdA is somber gestemd over de coalitie met de VVD. Dat beeld rijst op uit de notulen van een bijzondere vergadering van de PvdA-senaatsfractie met vicepremier Asscher, die in handen zijn van De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen;

01-05: PvdA-kiezers hebben spijt

PvdA-kiezers hebben spijt

Telegraaf 01.05.2014 De helft van de kiezers die in september 2012 op de PvdA hebben gestemd, heeft spijt van die keuze. Van de VVD-stemmers heeft 37 procent spijt.

Dat blijkt uit de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos van donderdag. Het niet waarmaken van verkiezingsbeloften is volgens Ipsos de belangrijkste reden om de regeringspartijen de rug toe te keren.

Gerelateerde artikelen;

20-04: Beetje winst voor VVD en PvdA

06-04: Deal breekt coalitie op

PvdA zwijgt over functie Kok

Telegraaf 18.04.2014  Kok ontvangt als niet-uitvoerend bestuurder bij de China Construction Bank – die groter is dan ABN Amro en ING samen – een vergoeding van circa 42.000 euro, waarvoor hij negen keer per jaar moet vergaderen. Omgerekend incasseert de PvdA’er dus zo’n 4700 euro per bijeenkomst.

Gerelateerde artikelen;

17-04: Wim Kok heeft nieuwe baan 

Chinese bijbaan Wim Kok: €4700 per vergadering

Telegraaf 18.04.2014 Na oud-president Nout Wellink (70) van De Nederlandsche Bank is nu ook voormalig PvdA-premier Wim Kok (75) actief bij een grote Chinese bank. Sinds november is hij niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank.

Gerelateerde artikelen;

17-04: Wim Kok heeft nieuwe baan 

20-11: Wellink gaat schaken op Chinese borden

‘PvdA moet vriendjespolitiek harder aanpakken’

Deskundigen zouden integriteitsonderzoeken moeten doen

NU 17.02.2014 De PvdA moet vriendjespolitiek onder allochtone politici harder aanpakken.  Dat stelt vertrekkend PvdA-raadslid Fouad el Haji maandag in een interview met de Volkskrant. Het Rotterdamse raadslid El Haji zit twintig jaar in de politiek en al die tijd ziet hij “etnisch cliëntelisme”.

‘Integriteit gemeenteraadsleden beter in de gaten houden’

NU 15.02.2014 Gemeenten moeten meer aandacht hebben voor de integriteit van hun raadsleden. Zo moeten alle kandidaat-raadsleden worden gescreend en moet het curriculum vitae worden gecontroleerd.  Dat zegt voorzitter Peter Otten van de beroepsvereniging van raadsleden Raadslid.nu zaterdag tegen de NOS.

Aankomend raadsleden moeten volgens de vereniging worden verplicht een verklaring omtrent het gedrag te halen. Ook zouden alle kandidaten een integriteitstest moeten afleggen. “Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel.”

‘Meer aandacht voor integriteit’

Telegraaf 15.02.2014  De integriteit van gemeenteraadsleden is onderbelicht. Gemeenten moeten daar veel meer aandacht aan besteden. Dat zegt Peter Otten, voorzitter van Raadslid.Nu, de beroepsvereniging van raadsleden, tegen NOS.

Gerelateerde artikelen

15-02: Raadslid weg om alcholwalm

14-02: Ex-PVV’er riskeert celstraf

07-02: Raadslid plunderde meer

16-01: Raadslid met kas nog spoorloos

zie ook;

PvdA richt pijlen op VVD en D66

PvdA richt pijlen op VVD en D66

Spekman haalt uit naar VVD en D66 op PvdA-congres

Hans Spekman haalt uit naar VVD en D66 op PvdA-congres

Spekman valt uit naar VVD en D66

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom denkt niet aan opstappen

zie ook: PvdA denkt met ongeloofwaardig verhaal verkiezingsverlies te beperken

‘Asscher laat PvdA-lijsttrekkerschap aan zich voorbijgaan’

NU 02.02.2014 Lodewijk Asscher wil bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen geen lijsttrekker van de PvdA zijn. Dat heeft hij zondag gezegd op een bijeenkomst in Doetinchem, meldt de NOS. De minister van Sociale Zaken en vicepremier vindt dat de sociaaldemocraten onder leiding van fractieleider Diederik Samsom de verkiezingen in moeten gaan.

Asscher wil PvdA niet leiden

Telegraaf 02.02.2014 Vicepremier Lodewijk Asscher wil bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker worden van de PvdA. Hij ziet fractieleider Diederik Samsom als de aangewezen persoon om zijn partij opnieuw aan te voeren bij de Tweede Kamerverkiezingen.

‘Asscher laat PvdA-lijsttrekkerschap aan Samsom’

NU 02.02.2014 Lodewijk Asscher wil bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen geen lijsttrekker van de PvdA zijn. Dat heeft hij zondag gezegd op een bijeenkomst in Doetinchem, meldt de NOS. De minister van Sociale Zaken en vicepremier vindt dat de sociaaldemocraten onder leiding van fractieleider Diederik Samsom de verkiezingen in moeten gaan.

Gemopper op partijleider Samsom: wie is eigenlijk de baas in de PvdA?

Elsevier 08.01.2014 PvdA-Kamerleden en -bewindslieden mopperen over het leiderschap van Diederik Samsom. Hij schaart zich te veel achter het kabinetsbeleid en legt te weinig nadruk op PvdA-wapenfeiten. Dit blijkt uit het artikel ‘Wie is eigenlijk de baas in de PvdA?’ in weekblad Elsevier van deze week.

Diederiks dingetje

Een PvdA-bewindsman klaagt: ‘Het kabinetsbeleid is teveel Diederiks dingetje.’ Ook in de fractie en in de partijorganisatie wordt gemopperd over het bleke PvdA-profiel.

Hypotheekrenteaftrek

Onlangs ging de Eerste Kamer akkoord met het beperken van dehypotheekrenteaftrek, waarvoor de PvdA ruim tien jaar heeft gestreden. Enkele PvdA-prominenten hekelen het feit dat Samsom niet paraat was om dit op te eisen als een overwinning: ‘Ja, daar baal ik ook van.’

Samsom en vice-premier Lodewijk Asscher treden om beurten op als voorzitter van het wekelijkse bewindsliedenoverleg. Het begint in PvdA-kringen op te vallen dat het onder Asscher concreter en vruchtbaarder discussiëren is dan onder Samsom.

zie ook

Diederik Samsom heeft zijn opkomst te danken aan Pim Fortuyn

Elsevier 06.01.2014 Job Cohen was het laatste obstakel voor de rode ingenieurs Samsom, Dijsselbloem en Depla, die van de PvdA een dynamische partij wilden maken. De ondergang van de sociaal-democratische regenten laat zien hoeveel Pim Fortuyn heeft teweeggebracht. Daarmee werd andermaal de vitaliteit van de democratische rechtsorde aangetoond. Verrassingen en democratie horen bij elkaar omdat de samenlevingsvorm waarin de democratie functioneert, een open samenleving is.

Roemer werd na het eerste debat afgevoerd naar de achterbank van de strijd.

De opkomst van Samsom is geen bewijs voor de vitaliteit van het sociaal-democratische denken. Samsom is een onweerlegbaar bewijs van de vitaliteit van onze democratie in haar onvoorspelbaarheid en van de afhankelijkheid van een deel der bevolking aan de sociale verzorgingsstaat.

Rutte en Samsom verdienen een compliment voor hun politieke ambachtswerk

zie ook

Dijsselbloem wil PvdA niet leiden

Telegraaf 22.12.2013 Jeroen Dijsselbloem is niet van plan om Diederik Samsom als partijleider van de PvdA uit te dagen. Het partijleiderschap ambieert hij niet. „Ik vond en vind dat Diederik Samsom daar veel geschikter voor is”, zei Dijsselbloem zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Dijsselbloem wil PvdA niet leiden

NU 22.12.2013 Jeroen Dijsselbloem is niet van plan om Diederik Samsom als partijleider van de PvdA uit te dagen. Het partijleiderschap ambieert hij niet.  Tegelijkertijd doet de PvdA het slecht in de peilingen. Maar Dijsselbloem wees het idee meteen van de hand. Samsom is beter geschikt om partijleider te zijn vanwege ”diens enorme gedrevenheid en idealisme”.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem PvdA

Kabinet overleeft door vrienden

Telegraaf 26.12.2013  Rutte II heeft een moeilijk jaar achter de rug. Er waren momenten dat het kabinet van VVD en PvdA, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, aan het eind van zijn latijn leek. Maar dankzij een stroom van akkoorden wist het het hoofd boven water te houden. Vooral de hulp van drie ‘bevriende’ oppositiefracties was essentieel. D66, ChristenUnie en SGP staken het kabinet diverse malen de reddende hand toe, waardoor de coalitie inmiddels spottend ‘paars met de Bijbel’ wordt genoemd. Een overzicht.

‘Pechtold, Van der Staaij en Slob zijn het politieke trio van het jaar’

VK 21.12.2013 Na een valse start wordt de papieren werkelijkheid van het regeerakkoord alsnog in wetgeving omgezet, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant. ‘Met dank aan D66, de ChristenUnie en de SGP die net op tijd het kabinet-Rutte II uit de modder wisten te trekken.’

PvdA lijdt electoraal meer onder kabinetsdeelname dan VVD

NRC 21.12.2013  Coalitiepartijen PvdA en VVD krijgen weinig waardering van hun eigen kiezers, blijkt uiteen enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral kiezers van coalitiepartij PvdA geven aan dat ze zich definitief van de partij afkeren.  LEES VERDER

Lees meer;

0:00 Peiling De Hond: verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers ›

0:00 Peiling: een derde van stemmen op PvdA was strategisch – bij VVD 23 procent ›

0:00 De peilingencarrousel: De Wereld Draait Door was het ergst ›

0:00 PvdA en VVD blijven nek-aan-nek – fouten vermijden belangrijk in slotdebat ›

0:00 SP en VVD blijven grootste in peilingen ›

Boris Dittrich: ‘Samsom geeft Cohen zo toch een trap na’

VK 08.11.2013 Iets anders: Diederik Samsom zag niets in Job Cohen als PvdA-leider zo schrijft journalist Derk Stokmans in zijn boek. Was dit voor u verrassend? ‘Ik neem aan dat Samsom aan het boek heeft meegewerkt en hier dus wordt geciteerd, en dat heeft een sfeer van natrappen die mij niet aanspreekt. Waarom moet dit nu? Ik wil dit helemaal niet weten; ik wil horen welke politieke voorstellen de PvdA heeft voor de problemen waar Nederland voor staat. Dit is een beetje smakeloos.’

Lees ook Erik van Heeswijk: ‘Diep in ons DNA zit de nederigheid tegenover de VS’ – 07/11/13

Lees ook Marc Chavannes: ‘We zijn niet gewend om in termen van macht te denken’ – 06/11/13

Samsom zag niets in ‘langzame leerling’ Cohen als PvdA-leider

VK 08.11.2013 Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem waren in 2010 onaangenaam verrast door de keuze van partijleider Wouter Bos om Job Cohen aan te wijzen als zijn opvolger. Samsom was ‘gefrustreerd’, maar zag ‘de electorale logica’. Dijsselbloem ‘vond het niets’ en voorspelde ‘een enorme deceptie’.

Samsom en Dijsselbloem wilden Job Cohen nooit als partijleider

Elsevier 08.11.2013 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) waren totaal verrast toen Job Cohenin maart 2010 lijsttrekker werd van hun partij. Ze zagen niets in een Haagse taak voor de toenmalige Amsterdamse burgemeester. Toen Wouter Bos zijn opvolger Job Cohen aanwees, was Samsom ‘gefrustreerd’ en voorspelde Dijsselbloem ‘een enorme deceptie’, schrijft de Volkskrant.

In een boek over Samsom schrijft NRC-journalist Derk Stokmans, die de politicus sinds 2007 volgt, dat Samsom destijds niet begreep waarom een man van ‘de oudere generatie’ de partij zou moeten leiden. De huidige fractievoorzitter en de minister van Financiën legden zich beiden neer bij de benoeming van Cohen, in de hoop dat hij zijn tegenstanders zou ‘vermorzelen’. Ondanks coaching van Samsom bij verkiezingsdebatten gebeurde dat niet: de PvdA behaalde bij de verkiezingen dertig zetels, één minder dan de VVD. n 2011 werd de kritiek op Cohen openlijker, toen PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bij haar vertrek zei dat hij niet zichtbaar genoeg was en zich niet genoeg rekenschap gaf van de discussies binnen de partij.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen uit 2011

 

‘Het merk PvdA wordt niet gepruimd’

Trouw 03.04.2014 Zijn kritiek op de PvdA-top is keihard: ook al is de strafbaarstelling van illegaliteit van de baan, Diederik Samsom moet weg. Maar denk niet dat Co van Schaik (64) pas vrijuit durft te spreken nu hij vertrekt, na 36 jaar (!) wethouderschap in het Zeeuws-Vlaamse Axel en Terneuzen. “Nee, nee, ik heb altijd recht uit mijn hart gepraat. Er is geen keurslijf van de landelijke partij. Als het goed is, heb ik dat gezegd, en als het niet goed is, zeg ik dat ook. Je moet dingen benoemen zoals ze zijn, want de mensen zijn niet gek.”

 

Hoe benoemt u de meest recente deal tussen PvdA en VVD?
“Het is absurd wat er woensdag gebeurde. De PvdA krijgt het schrappen van het voorstel over straffen van illegalen, en ze geeft de VVD 500 miljoen euro voor reparatie van midden- en hogere inkomens. Dat is de helft van het bedrag dat er wordt gekort op arbeidsgehandicapten en chronisch zieken. Ik heb een mooi salaris, ik ging er in januari een tientje op achteruit en nu krijg ik er weer 25 euro bij. Ik heb dat geld helemaal niet nodig. Geef het aan de groepen waarop zo wordt gekort.”

 

o Lees ookZo hard was die afspraak in het regeerakkoord dus niet – 01/04/14

Sommer: ‘Niemand houdt nog van de PvdA, het is heerlijk stampen’

VK 30.03.2014 Precies als de Franse PS krijgt de PvdA de schuld van alle plagen van Egypte, schrijft Martin Sommer, politiek commentator van de Volkskrant. Na de verkiezingsnederlaag leefden professor Heertje en Marcel van Dam zich uit op de Partij van de Arbeid. Alle plagen van Egypte zijn te wijten aan de PvdA. De vergelijking met Frankrijk leert dat die gedachte nogal provinciaals is. De trends zijn internationaal en dus kan het lastig allemaal aan Samsom liggen. In mijn dorp was de opkomst 71 procent, in heel Frankrijk bijna 65 procent. Hoger dan in Nederland, wel dalend net als hier. Veel lokale lijsten ook en de peilingen zaten er net zo goed naast.

oLees ook: Sommer: ‘Echt leiderschap betekent risico’s nemen, je eigen plan trekken’ – 23/03/14

oLees ook: ‘Op gebied van privatisering is de Nederlandse naïviteit het refrein’ – 16/03/14

Lees ook: Frankrijk stemt opnieuw, hoe groot wordt het Front National?

‘Bezorgde PvdA’ers praten over koerswijziging’

NU 28.03.2014 Een groep bezorgde PvdA’ers voert ‘huiskamergesprekken’ waarin ze overleggen over een koersverandering van de partij. Dat meldt EenVandaag vrijdag.

De gesprekken vinden volgensEenVandaag plaats onder leiding van oud-minister Jan Pronk, die vorig jaar zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Tot de deelnemers behoren de opgestapte PvdA-Kamerleden Désirée Bonis en Myrthe Hilkens. Het gezelschap zou zichzelf Open Links noemen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Gemopper op partijleider Samsom: wie is eigenlijk de baas in de PvdA?

Elsevier 08.01.2014 PvdA-Kamerleden en -bewindslieden mopperen over het leiderschap van Diederik Samsom. Hij schaart zich te veel achter het kabinetsbeleid en legt te weinig nadruk op PvdA-wapenfeiten. Dit blijkt uit het artikel ‘Wie is eigenlijk de baas in de PvdA?’ in weekblad Elsevier van deze week.

Diederiks dingetje

Een PvdA-bewindsman klaagt: ‘Het kabinetsbeleid is teveel Diederiks dingetje.’ Ook in de fractie en in de partijorganisatie wordt gemopperd over het bleke PvdA-profiel.

Elsevier 06.01.2014 Job Cohen was het laatste obstakel voor de rode ingenieurs Samsom, Dijsselbloem en Depla, die van de PvdA een dynamische partij wilden maken. De ondergang van de sociaal-democratische regenten laat zien hoeveel Pim Fortuyn heeft teweeggebracht. Daarmee werd andermaal de vitaliteit van de democratische rechtsorde aangetoond. Verrassingen en democratie horen bij elkaar omdat de samenlevingsvorm waarin de democratie functioneert, een open samenleving is.

Roemer werd na het eerste debat afgevoerd naar de achterbank van de strijd.

De opkomst van Samsom is geen bewijs voor de vitaliteit van het sociaal-democratische denken. Samsom is een onweerlegbaar bewijs van de vitaliteit van onze democratie in haar onvoorspelbaarheid en van de afhankelijkheid van een deel der bevolking aan de sociale verzorgingsstaat.

Rutte en Samsom verdienen een compliment voor hun politieke ambachtswerk

zie ook

Boris Dittrich: ‘Samsom geeft Cohen zo toch een trap na’

VK 08.11.2013 Iets anders: Diederik Samsom zag niets in Job Cohen als PvdA-leider zo schrijft journalist Derk Stokmans in zijn boek.

Was dit voor u verrassend?
‘Ik neem aan dat Samsom aan het boek heeft meegewerkt en hier dus wordt geciteerd, en dat heeft een sfeer van natrappen die mij niet aanspreekt. Waarom moet dit nu? Ik wil dit helemaal niet weten; ik wil horen welke politieke voorstellen de PvdA heeft voor de problemen waar Nederland voor staat. Dit is een beetje smakeloos.’

Lees ook Erik van Heeswijk: ‘Diep in ons DNA zit de nederigheid tegenover de VS’ – 07/11/13

Lees ook Marc Chavannes: ‘We zijn niet gewend om in termen van macht te denken’ – 06/11/13

Samsom zag niets in ‘langzame leerling’ Cohen als PvdA-leider

VK 08.11.2013 Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem waren in 2010 onaangenaam verrast door de keuze van partijleider Wouter Bos om Job Cohen aan te wijzen als zijn opvolger. Samsom was ‘gefrustreerd’, maar zag ‘de electorale logica’. Dijsselbloem ‘vond het niets’ en voorspelde ‘een enorme deceptie’.

Samsom en Dijsselbloem wilden Job Cohen nooit als partijleider

Elsevier 08.11.2013 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) waren totaal verrast toen Job Cohenin maart 2010 lijsttrekker werd van hun partij. Ze zagen niets in een Haagse taak voor de toenmalige Amsterdamse burgemeester. Toen Wouter Bos zijn opvolger Job Cohen aanwees, was Samsom ‘gefrustreerd’ en voorspelde Dijsselbloem ‘een enorme deceptie’, schrijft de Volkskrant.

In een boek over Samsom schrijft NRC-journalist Derk Stokmans, die de politicus sinds 2007 volgt, dat Samsom destijds niet begreep waarom een man van ‘de oudere generatie’ de partij zou moeten leiden. De huidige fractievoorzitter en de minister van Financiën legden zich beiden neer bij de benoeming van Cohen, in de hoop dat hij zijn tegenstanders zou ‘vermorzelen’. Ondanks coaching van Samsom bij verkiezingsdebatten gebeurde dat niet: de PvdA behaalde bij de verkiezingen dertig zetels, één minder dan de VVD. n 2011 werd de kritiek op Cohen openlijker, toen PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bij haar vertrek zei dat hij niet zichtbaar genoeg was en zich niet genoeg rekenschap gaf van de discussies binnen de partij.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen uit 2011

Samsom gooide campagne kort voor eerste verkiezingsdebat drastisch om›

NRC 07.11.2013 De snelle opmars van de PvdA in de verkiezingscampagne vorig jaar volgde op een dramatisch besluit van lijsttrekker Diederik Samsom om op het laatste moment zijn campagne om te gooien. Dat blijkt uit het boekStraatcoach en Strateeg, de opkomst van Diederik Samsom van Derk Stokmans, politiek redacteur van NRC Handelsblad, dat morgen verschijnt.

De campagne waarmee PvdA-leider Diederik Samsom in 2012 kiezers en tegenstanders verraste, is pas twee weken voor het eerste verkiezingsdebat bedacht. In eerste instantie was de PvdA van plan campagne te voeren tegen maatregelen uit het zogeheten Lenteakkoord, zoals de forensentaks, de btw-verhoging en liggeld voor ziekenhuizen. Er waren al slogans verzonnen, reclameposters en flyers gedrukt om met deze boodschap kiezers te werven. Lees verder›

Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de PvdA nog maar 11 zetels. D66 zit de partij op de hielen met 10 zetels. Dat blijkt uit een peiling 

Barsten in rood bolwerk

Telegraaf 23.10.2013 Het rode bolwerk dat Amsterdam van oudsher is vertoont grote barsten. De PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad, dreigt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar te worden ingehaald door D66.

Marcel van Dam: ‘Het is een waanidee dat het verdwijnen van de verzorgingsstaat onvermijdelijk zou zijn’

VK 29.08.2013  In zijn 1000ste column beschrijft Marcel van Dam tien ontwikkelingen waardoor in Nederland de goed uitgeruste verzorgingsstaat is verdwenen. ‘Zoals ik het zie glijdt Nederland af naar het Amerikaanse sociaal-economische model. Sterke mensen hebben weinig van te vrezen.’

Meer over;

Marcel van Dam: ‘Welkom bij de club Jan Pronk, al is het wat laat’

‘Door het CPB is de weg nu vrij: een hek om lageropgeleiden, win-win’

Verder:

‘PvdA schendt belangrijkste belofte: eerlijk delen’

VK 05.10.2013 Door de 6 miljard aan bezuinigingen heilig te verklaren, gooit de PvdA de deur om over links naar meerderheden te zoeken hard dicht, schrijft Arnold Merkies.

Op Polen na is in geen enkel Europees land de vermogensongelijkheid zo groot als in Nederland. En dat verschil groeit met de dag. De inkomensverschillen zijn de afgelopen decennia fors opgelopen en zullen door het kabinetsbeleid verder oplopen. Een verdere verrechtsing van het beleid ligt op de loer nu de PvdA tekent voor 6 miljard euro aan extra bezuinigingen en nieuwe gedoogpartners op rechts zoekt.

Kamp ziet opties voor deal schaliegas met PvdA

NU 21.09.2013 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet mogelijkheden om deze kabinetsperiode alsnog tot een overeenkomst te komen met de PvdA over schaliegas. Dat zegt hij in een gesprek met NU.nl.

“Dat debat wil ik graag in de Kamer hebben en dan zullen we kijken hoe het gaat”, aldus de minister.

PvdA Leiden wil congres over de JSF

RTVWEST 19.09.2013 LEIDEN – De afdeling Leiden van de PvdA wil een apart partijcongres over de Jont Strike Figther. De Leidenaren gaan de politieke ledenraad van de PvdA daarover zaterdag een uitspraak vragen. Lees verder

PvdA-leden zullen motie tegen JSF indienen

Trouw  19.09.2013 Pvda-leider Diederik Samsom krijgt een zware dobber aan zijn achterban komende zaterdag op de ledenraad van de partij. Hij gaf namens zijn partij fiat aan het kabinet om de JSF-straaljager aan te schaffen. Veel PvdA-leden zijn het daar niet mee eens. RTL-Nieuws bemachtigde een motie tegen de JSF die zaterdag zal worden ingediend.

De motie van de Utrechtse PvdA-afdeling pleit ervoor om ‘alle noodzakelijke stappen te zetten om uit het JSF-project te stappen, conform de vorig jaar aangenomen PvdA-motie’.

PvdA Leiden wil apart partijcongres over JSF

Trouw  19.09.2013 De afdeling Leiden van de PvdA wil een apart partijcongres over de JSF. De Leidenaren gaan de politieke ledenraad van de PvdA daarover zaterdag een uitspraak vragen.

Meer over PvdA Politiek Kabinet-Rutte II

PvdA-fractie heeft vragen bij aanschaf JSF na kritisch rapport

Elsevier 19.09.2013 De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft nog vragen over de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF. De sociaal-democraten willen bekijken of het besluit ‘goed in elkaar zit’.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt dat donderdag tegen de NOS. Hij reageert daarmee op het kritischerapport van de Algemene Rekeningkamer over het jachtvliegtuig, dat donderdag werd gepubliceerd.

Vrijdag extra fractievergadering PvdA over JSF

Trouw 19.09.2013 De PvdA-fractie komt vrijdag bijeen ter voorbereiding op een ledenraad van de partij in Zwolle zaterdag. Een woordvoerster heeft dat laten weten. De ledenraad gaat over de overheidsbegroting voor volgend jaar, maar ook de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF, waartoe het kabinet deze week besloot, zal daar aan de orde komen.

Dat onderwerp ligt zeer gevoelig binnen de PvdA. In de Volkskrant van donderdagzeggen anonieme PvdA-Kamerleden dat ze zich door het kabinetsbesluit voor een voldongen feit geplaatst voelen.

Extra fractievergadering PvdA

Telegraaf 19.09.2013 De PvdA-fractie komt vrijdag bijeen ter voorbereiding op een ledenraad van de partij in Zwolle zaterdag. Een woordvoerster heeft dat laten weten. De ledenraad gaat over de overheidsbegroting voor volgend jaar, maar ook de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF, waartoe het kabinet deze week besloot, zal daar aan de orde komen.

‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij JSF’

NU 19.09.2013 Een groot deel van de PvdA-Kamerleden voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters (JSF) te kopen.

De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over JSF

‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij JSF’›

NRC 19.09.2013 Een groot deel van de PvdA-Kamerleden voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters te kopen. De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden.

De Kamerleden willen het onbehagen volgens de krant morgen opnieuw aan de orde stellen tijdens een extra fractievergadering. Enkele PvdA-Kamerleden overwegen bij de vergadering van vrijdag een stemming aan te vragen.

zie:  Kritiek op cijfers JSF

zie: Stem tegen JSF verlost ons van kernwapens

zie: ‘Haal JSF-plan van tafel’

zie: SP en D66: haal JSF-plan van tafel

zie: Rekenkamer: ‘Berekeningen kabinet JSF niet compleet’

Zie ook: Rekenkamer kritisch over plannen Defensie – ‘berekeningen JSF niet compleet’›

De PvdA, nu ook creatief met krantenkoppen

 VK 18.09.2013 Het is een truc die tot dusver vooral werd gebruikt door uitgevers van boeken, filmproducenten en marketeers van musicals: knip zinnetjes uit slechte recensies en benut ze in je eigen voordeel. Zo kan een afgekraakte film alsnog een ‘bijzondere vertoning’ worden, of aangeprezen voor ‘apart acteerwerk’. Dinsdag, Prinsjesdag, waagde ook de PvdA zich aan die strategie.

Boze PvdA-jongeren: ‘Kabinetsbeleid is schizofreen’

VK 18.09.2013  De coalitie doet haar uiterste best de kabinetsplannen voor 2014 te verdedigen, maar in de eigen achterban bestaan twijfels. De Jonge Socialisten, de jongerenvereniging van de PvdA, is zeer ontevreden over de kabinetsplannen. ‘Het kabinetsbeleid is schizofreen. Een dikke onvoldoende.’Een ontevreden voorzitter Toon Geenen van de Jonge Socialisten laat weten: ‘Het was een Troonrede waar sociaaldemocraten boos over zouden moeten zijn. De verzorgingsstaat wordt verder afgebroken en we krijgen er onzekerheid voor terug.’

Nederland gaat definitief de JSF kopen

Elsevier 17.09.2013 Nederland heeft besloten om 37 Joint Strike Fighters (JSF) te kopen. Het besluit tot aanschaf van de JSF betekent een einde aan een lange periode van politiek debat over het gevechtsvliegtuig.

PvdA

De weg voor de uiteindelijke aanschaf van de JSF kwam vrij nadat de PvdA voor het zomerreces van de Tweede Kamer akkoord ging met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Op 3 juli werd in een geheim beraad van de partij daartoe besloten.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen‘Terecht gaat PvdA akkoord met aanschaf JSF: een superieure luchtmacht is essentieel’

Sceptici binnen de PvdA-fractie hebben zich tot het laatste moment tegen de aankoop van het Amerikaanse jachttoestel verzet.

JSF lang besproken

Telegraaf 17.09.2013 Net als bij de vervanging van de Starfighter in de jaren ’70 heeft ook de opvolging van de F-16 behoorlijk wat voeten in de aarde gehad.  Uiteindelijk vindt de regeringscoalitie van VVD en PvdA het na alle debatten onontkoombaar dat 37 JSF-toestellen worden aangeschaft. Daarmee geeft het kabinet-Rutte II een vervolg aan het besluit van het kabinet Kok II in 2002 om met acht andere landen deel te nemen aan de ontwikkelingsfase.

Kabinet kiest definitief voor JSF

Eerste en Tweede Kamer moeten nog instemmen met besluit

NU 17.09.2013 Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen als opvolger van de F-16.

PvdA nu tegen proefboringen schaliegas

BB 14.09.2013 In Boxtel is zaterdag opgelucht gereageerd op een werkbezoek van een kleine delegatie van de PvdA-fractie die zich kwam informeren over de lokale weerstand tegen schaliegas. PvdA-energiewoordvoerder Jan Vos sprak met lokale politici en inwoners en bleef herhalen dat zijn partij op basis van de huidige informatie volgende maand tegen proefboringen zal stemmen.

Gehoopt op meer

De lokale PvdA-afdeling die het werkbezoek organiseerde was voor een deel gerustgesteld door het voorlopige standpunt van de landelijke fractie. ,,Het is winst, maar we hadden gehoopt op een definitief nee’’, reageerde fractievoorzitter Anja van den Einden.

Gerelateerde artikelen;

‘Straks gelooft geen kiezer ons meer’

Trouw 14.09.2013 “Ik ben ongelooflijk bang dat niemand ons straks nog gelooft”, zegt een van de PvdA-leden die tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar nog langs de deuren vertelde dat zijn partij tegenstander was van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Ook andere partijleden die gisteravond in Den Haag kwamen debatteren over de toekomst van de krijgsmacht en vooral het komende kabinetsbesluit voor het omstreden Amerikaanse gevechtsvliegtuig, kijken nu al bezorgd uit naar de campagnes van volgend jaar voor gemeenteraden en Europees Parlement. “Ik weet niet meer wat ik moet zeggen als ik straks met rozen langs de kiezers ga. Ik kan alleen nog zeggen dat de rest nog rotter is.”

Vijftig mensen bij JSF-bijeenkomst PvdA

Den HaagFM 14.09.2013 Ongeveer vijftig mensen hebben vrijdag een discussiebijeenkomst van de PvdA in het Museum voor Communicatie bezocht om te praten over de mogelijke aanschaf van Joint Strike Fighters (JSF).…lees meer

PvdA praat met Haagse leden over JSF

Den HaagFM 14.09.2013 De PvdA ging vrijdagavond in het Museum voor Communicatie op een bijeenkomst met Haagse partijleden praten over de mogel…lees meer

JSF raakt gevoelige snaar bij PvdA-achterban

NU 13.09.2013 PvdA-leden hebben Kamerlid Michiel Servaes vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag het vuur aan de schenen gelegd. Menigeen sprak zich uit tegen de aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16. ”In de verkiezingscampagne is beloofd: we kopen geen JSF. Je bent onbetrouwbaar als je daar op terugkomt”, klonk het in de zaal waar zo’n 50 PvdA-leden bijeen waren gekomen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA JSF

PvdA-achterban herinnert Kamerleden aan verkiezingsbelofte: geen JSF

Trouw 13.09.2013 Is de PvdA nog wel geloofwaardig als wordt ingestemd met de aankoop van de JSF? Een groot aantal PvdA’ers dat zich vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag uitsprak over de mogelijke aanschaf van het gevechtsvliegtuig, vindt van niet.

Verwant nieuws: PvdA-afdelingen tegen aanschaf JSF – 12/09/13

Enkele PvdA-afdelingen tegen JSF

NU 12.09.2013 Een aantal PvdA-afdelingen heeft de Tweede Kamerfractie van die partij gevraagd tegen de aanschaf van de JSF te stemmen. De nieuwe gevechtsvliegtuigen zouden gestationeerd worden in Leeuwarden en Volkel, vlak bij Uden. Een woordvoerster van de PvdA heeft een bericht van de NOS hierover donderdag bevestigd.

Gerelateerde artikelen: 06/09/2013 SP wil opheldering van PvdA over JSF

Lees meer over: JSF


‘Samsom wordt sterker van kritiek’

NU 01.09.2013 Opstappen PvdA-Kamerleden hoort volgens Asscher bij periodes waarin partij moeilijke keuzes moet maken. PvdA-leider Diederik Samsom zal sterker worden door de kritiek op zijn leiderschap en de onrust in zijn fractie. Vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) zei dat zondag in Buitenhof.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA Diederik Samsom Lodewijk Asscher

Spekman trekt les uit vertrek duo VIDEO

NOS 01.09.2013 PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman wil dat PvdA-leden voortaan beter getraind worden voor ze de Tweede Kamer in komen. In het tv-programma Nieuwsuur zei hij dat ze zo de “harde werkelijkheid van de Kamer kunnen leren”. In juni vertrok PvdA’er Désirée Bonis gedesillusioneerd uit de Kamer. Woensdag stapte ook Myrthe Hilkens op. Spekman zegt dat hij het heel erg vindt dat zij zijn gestopt. “Ik reken het ook mezelf aan, ik ben verantwoordelijk voor de lijst.” Spekman heeft met fractieleider Samsom gesproken over de kritiek die er zou zijn op de leiding van de fractie. Hij zegt dat hij vertrouwen heeft in Samsom.

Bekijk ook…

Spekman: PvdA-fractie weer een team

VK 01.09.2013 De PvdA-fractie is als ‘een team’ teruggekomen van een tweedaagse fractiebijeenkomst in Sneek. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat gehoord te hebben van verschillende fractieleden. Spekman sprak zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur ‘veel vertrouwen’ uit in PvdA-leider en fractievoorzitter Diederik Samsom. Deze week stapte een tweede PvdA-Kamerlid in korte tijd op uit de fractie en kwamen er berichten over een ‘kadaverdiscipline’.

MEER OVER;

‘PvdA-fractie weer een team na bijeenkomst’

NU 01.09.2013 De PvdA-fractie is als “een team” teruggekomen van een tweedaagse fractiebijeenkomst in Sneek. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat gehoord te hebben van verschillende fractieleden. Spekman sprak zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur “veel vertrouwen” uit in PvdA-leider en fractievoorzitter Diederik Samsom. Deze week stapte een tweede PvdA-Kamerlid in korte tijd op uit de fractie en kwamen er berichten over een kadaverdiscipline.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Spekman: Kamerleden in de toekomst extra training geven

Elsevier 01.09.2013 Toekomstige Kamerleden voor de PvdA die van buiten de politiek komen, moeten extra worden getraind. Ze moeten zo beter zijn voorbereid op de harde politieke werkelijkheid. Dat zei Spekman zaterdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur.

De PvdA-voorzitter heeft begrip voor het opstappen van Myrthe Hilkens deze week en Désirée Bonis in juni. Ze hadden volgens Spekman uitstekende Kamerleden kunnen zijn. Hij rekent hun afhaken ook zichzelf aan. ‘Ik ben verantwoordelijk voor de lijst.’

     Hala Naoum Néhmé: Désirée Bonis bewijst Nederlandse diplomatie slechte dienst

zie ook;

NRC 01.09.2013  PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman pleit ervoor dat nieuwe Kamerleden die van buiten de politiek komen beter worden getraind voordat ze de Kamer in komen. Zo kunnen zij beter “de harde werkelijkheid van de Kamer” leren kennen. Na het opstappen van Myrthe Hilkens deze week meldden verschillende media anonieme klachten over Samsom. Zo zouden volgens De Telegraaf Kamerleden worden geconfronteerd met bandopnames van fractievergaderingen waarin zij een ander standpunt kozen dan de afspraken in het regeerakkoord met de VVD. De krant sprak van “kadaverdiscipline”. Samsom wees vrijdag tegenover de NOS van de hand dat de bandopnames intimiderend zouden kunnen werken. Hilkens vertrok uit de PvdA-fractie omdat voor haar het streven naar idealen en politiek bedrijven in de Kamer niet samengingen. In juni stapte Désirée Bonis al op. Zij verweet de fractie een gebrek aan eigen inbreng in het buitenlands beleid van Nederland. Om de VVD als coalitiepartner en de ‘eigen’ minister Frans Timmermans ter wille te zijn, zouden uitgangspunten van de PvdA stelselmatig opzij worden gezet, zo schreef ze onlangs in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Lees verder

Lees meer;

28 AUG Myrthe Hilkens stapt uit PvdA-fractie ›

24 AUG Ex-fractielid PvdA: partij liet buitenlandbeleid door VVD bepalen ›

9 AUG ‘Kamerleden mogen te gemakkelijk terugkomen bij oude ambtenarenbaan’ ›

13 JUN PvdA-Kamerlid Désirée Bonis stapt op ›

22 MEI Kamer praat wéér over illegaliteit. Wat is stand van zaken in heikele kwestie? ›

‘PvdA-fractie weer een team’

Telegraaf 31.08.2013 De PvdA-fractie is als „een team” teruggekomen van een tweedaagse fractiebijeenkomst in Sneek. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat gehoord te hebben van verschillende fractieleden. Spekman sprak zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur „veel vertrouwen” uit in PvdA-leider en fractievoorzitter Diederik Samsom. Deze week stapte een tweede PvdA-Kamerlid in korte tijd op uit de fractie en kwamen er berichten over een kadaverdiscipline.

Gerelateerde artikelen;

31-08: ‘Opnemen overleg prima zaak’

31-08: Samsom onder hoogspanning

30-08: Rutte niet bezorgd over PvdA

30-08: Pvda tapet vergaderingen

Vol idealen naar de Kamer om met compromissen huiswaarts te keren

Trouw 31.08.2013 Deze week vertrok opnieuw een Kamerlid omdat ze haar idealen in Den Haag niet kon waarmaken. Het vak van politicus kan demotiverend zijn. PvdA-Kamerleden Myrthe Hilkens en Désirée Bonis hielden het niet langer vol en besloten minder dan een jaar na de verkiezingen op te stappen. Voor hen gold zeker dat ze met grootse plannen de Haagse arena in stapten.

‘Opnemen overleg prima zaak’

Telegraaf 31.08.2013 De oud-Kamerleden en oud-ministers Klaas de Vries (PvdA) en Hans Hillen (CDA) zien geen enkel probleem in het opnemen van fractieberaad, zoals bij de PvdA al sinds het einde van de jaren 80 gebeurt.

Oud-Kamerleden: Opnemen overleg alleen maar goed

Elsevier 31.08.2013 Oud-Kamerleden en –ministers Klaas de Vries (PvdA) en Hans Hillen (CDA) vinden het opnemen van fractieberaad geen enkel probleem. Vrijdag werd bekend dat de PvdA opnames maakt van vergaderingen. Volgens Hillen nam het CDA ook vergaderingen op. Dat vertelden de oud-Kamerleden zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Goed idee

Vrijdag werd bekend dat de PvdA opnames maakt van de eigen fractievergaderingen in de Tweede Kamer. Sinds de jaren tachtig kunnen Kamerleden zo worden geconfronteerd met hun eigen uitspraken.

Ook het CDA

Hillen zegt dat toen hij tussen 1998 en 2001 secretaris van de CDA-fractie was, er ook opnames werden gemaakt. ‘Net zoals van elk openbaar debat in de Tweede Kamer’, vertelt hij. Hij denkt dat het voor de ‘kwaliteit van de besluitvorming’ alleen maar goed is. RTL nieuws schrijft dat CDA-fractievergaderingen nu niet meer worden opgenomen.

Samsom onder hoogspanning

Telegraaf 31.08.2013 PvdA-leider Samsom moet alle zeilen bijzetten om morrende Kamerleden en een teleurgestelde achterban tot kalmte te manen. De druk op de rode voorman loopt op, nu hij zelf ook toegeeft dat eerder gemaakte bandopnames worden ingezet bij hoogoplopende fractiediscussies over moeilijke maatregelen in het regeerakkoord.

Onno Smit: ‘Praktijken bij de PvdA doen denken aan Noord-Korea’

 VK 30.08.2013 Zegt het woord ‘kadaverdiscipline’ u iets?  ‘Wat zeg je? Kadaverdiscipline? Nog nooit van gehoord. Leg eens uit.’  Ik moest het zelf ook opzoeken hoor, maar het betekent iets als onvoorwaardelijke, blinde gehoorzaamheid. Dat zou geëist worden van de PvdA-leden.
‘Dit had ik even gemist. Maar als ik het zo hoor, zijn ze heel erg bezig met een soort interne machtsstrijd en de vraag of iedereen wel gehoorzaam is binnen de partij. Dat lijkt me toch een bijzaak in deze economische tijden, waarin er beleid moet worden gemaakt en gezocht moet worden naar oplossingen voor belangrijkere problemen.’

Samsom: ‘Soms lopen gemoederen hoog op, maar geen kadaverdiscipline’

Trouw 30.08.2013 PvdA-leider Diederik Samsom herkent zich niet in de berichtgeving van de Telegraaf over ‘kadaverdiscipline’ in de PvdA-fractie. Dat zei hij vandaag in Leeuwarden. ‘Er wordt veel gediscussieerd en soms lopen de gemoederen hoog op, maar van kadaverdiscipline is geen sprake.’ De Telegraaf meldde vandaag dat de vergaderingen worden opgenomen en bestempelde de omgang binnen de fractie als ‘kadaverdiscipline’.

‘Vertrek PvdA-Kamerleden niets te maken met sfeer in fractie’

NU 30.08.2013 Diederik Samsom betreurt het dat in korte tijd twee PvdA-Kamerleden uit onvrede zijn opgestapt: Désirée Bonis en Myrthe Hilkens. Maar Samsom heeft niet het idee dat hun vertrek te maken heeft met de sfeer in de fractie. Bekijk videoDe manier waarop zij hun idealen wilden waarmaken botste met de harde realiteit in Den Haag.” Samsom zei dat vrijdag in Leeuwarden in reactie op berichtgeving in De Telegraaf. De krant kopt dat er ‘kadaverdiscipline’ heerst bij de fractie. De PvdA-leider zei zich niet te herkennen in het beeld dat in de PvdA-fractie ‘kadaverdiscipline’ zou heersen. Er wordt veel gediscussieerd en soms lopen de gemoederen hoog op, maar van kadaverdiscipline is geen sprake, aldus Samsom.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA Tweede Kamer

Samsom herkent zich niet in kritiek

NOS 30.08.2013  PvdA-leider Samsom spreekt berichten tegen dat het binnen zijn fractie rommelt. Bij een deel van de PvdA-Kamerleden zou onvrede bestaan over de compromissen met de VVD. De Telegraaf sprak vanochtend van kadaverdiscipline, maar Samsom neemt daar afstand van. “Ik discussieer elke dinsdag met de fractie en dat heeft weinig te maken met kadaverdiscipline,” zei hij tegen de NOS.

Rutte niet bezorgd over PvdA

Telegraaf 30.08.2013 Premier Mark Rutte maakt zich geen zorgen over onrust in de Tweede Kamerfractie van zijn coalitiegenoot de PvdA. Hij zei dat vrijdag na de ministerraad.

Gerelateerde artikelen;

30-08: ‘PvdA wil belgedrag weten’

30-08: Pvda tapet vergaderingen

‘PvdA wil belgedrag weten’

Telegraaf 30.08.2013 PvdA-fractieleider Diederik Samsom zet alles op alles om gevoelige informatie over hem en zijn partij binnenboord te houden. Samsom gaat daarin kennelijk zo ver, dat hij heeft geprobeerd om de belgeschiedenis van alle fractieleden boven tafel te krijgen.

Gerelateerde artikelen;

30-08: Pvda tapet vergaderingen

28-08: Kamerlid PvdA stapt op

‘PvdA-top wilde belgeschiedenis fractie inzien’

Elsevier 30.08.2013 De PvdA maakt opnames van de eigen fractievergaderingen in de Tweede Kamer. Sinds de jaren tachtig kunnen Kamerleden zo worden geconfronteerd met hun eigen uitspraken. Volgens de krant gebruikt de fractie de opnames om morrende Kamerleden’ te confronteren met hun eigen, inconsequente standpunten. Eerder dit jaar zouden zes PvdA’ers die zich verzetten tegen de strafbaarheid van een illegaal verblijf in Nederland, zijn teruggefloten.

Ook PvdA-leider Diederik Samson snapt niet waar het woord ‘kadaverdiscipline’ vandaan komt.  De PvdA-fractie kwam deze week al eerder in het nieuws doordat twee leden kort na elkaar opstapten. Désirée Bonis vond dat zij haar eigen standpunten in de coalitie niet kon profileren en klaagde over het, volgens haar, door de VVD gedomineerde buitenlandbeleid. Woensdag volgde Myrthe Hilkens. ‘De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven,’ verklaarde zij. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

zie ook:

PvdA confronteert fractieleden met bandopnames

Elsevier 30.08.2013 De PvdA maakt opnames van de eigen fractievergaderingen in de Tweede Kamer. Sinds de jaren tachtig kunnen Kamerleden zo worden geconfronteerd met hun eigen uitspraken. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Inconsequent

Volgens de krant gebruikt de fractie de opnames om morrende Kamerleden’ te confronteren met hun eigen, inconsequente standpunten. Eerder dit jaar zouden zes PvdA’ers die zich verzetten tegen de strafbaarheid van een illegaal verblijf in Nederland, zijn teruggefloten.

Pvda tapet vergaderingen

Telegraaf 30.08.2013 Fractievergaderingen van de PvdA worden op band opgenomen. Morrende Kamerleden worden later met hun eerdere uitspraken geconfronteerd, in een poging ze weer in het gareel te krijgen.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.

Elsevier 28.08.2013 PvdA’er Myrthe Hilkens stapt woensdag op als lid van de Tweede Kamer. Zij is daarmee de tweede politicus van de partij die de Kamer verlaat. Hilkens, die bekendheid kreeg met een boek over de ‘pornoficatie’ van de samenleving, zegt nog niet te weten wat zij nu gaat doen. Wel heeft zij aangegeven dat ze geen wachtgeld wil ontvangen.

Myrthe Hilkens stapt uit PvdA-fractie

NU 28.08.2013 PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt uit de PvdA-fractie. Dat kondigt het Kamerlid donderdag aan. De fractie van de PvdA is op dit moment bijeen in Friesland. Ze is daarmee in korte tijd de tweede PvdA’er die uit de Kamer gaat. Half juni stapte Désirée Bonis teleurgesteld op.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Myrthe Hilkens PvdA

Hilkens stapt uit PvdA-fractie – tweede vertrek in korte tijd

Trouw 28.08.2013 PvdA’er Myrthe Hilkens stapt op als Tweede Kamerlid. Ze is daarmee in korte tijd de tweede PvdA’er die uit de Kamer gaat. Half juni stapte Désirée Bonis teleurgesteld op. Hilkens zegt in een aan het ANP gestuurde verklaring: ‘Ik zeg per vandaag mijn Kamerlidmaatschap op. De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven. Daarom kies ik ervoor om me buiten de Tweede Kamer in te blijven zetten voor maatschappelijk relevante kwesties. Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik zie in ieder geval af van mijn wachtgeld.’

Afgelopen zaterdag schreef Bonis een opiniestuk in NRC Handelsblad, waarin ze betoogde dat met name de VVD het buitenlands beleid van de regeringscoalitie bepaalt. Ook schreef ze dat de coalitie reeds besloten heeft de Joint Fight Striker-toestellen (JSF) te gaan kopen. Dit noemde Bonis ‘wederom een concessie van de PvdA aan de VVD’.

Telegraaf 28.08.2013 PvdA’er Myrthe Hilkens stapt op als Tweede Kamerlid. Ze is daarmee in korte tijd de tweede PvdA’er die uit de Kamer gaat. Half juni verliet Désirée Bonis teleurgesteld het Binnenhof.

Gerelateerde artikelen;

27-08: PvdA-afvaller doet niets voor €110.000

17-06: Cegerek volgt Bonis op

13-06: Bonis (PvdA) stapt uit Kamer

‘Myrthe Hilkens stapt uit PvdA-fractie’

NRC 28.08.2013 PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt uit de PvdA-fractie. Dat kondigt het Kamerlid morgen aan, zo melden betrouwbare bronnen vandaag aan Novum Nieuws. Waarom ze haar Kamerlidmaatschap neerlegt is onduidelijk. De fractie van de PvdA is op dit moment bijeen in Friesland. In een verklaring tegen Nu.nl zegt Hilkens. Hilkens had vooral moeite met het fractiestandpunt over de strafbaarstelling rond illegaliteit. Tegenover Vrij Nederland zei ze in een interview: Lees verder

Lees meer;

24 AUG Ex-fractielid PvdA: partij liet buitenlandbeleid door VVD bepalen ›

9 AUG ‘Kamerleden mogen te gemakkelijk terugkomen bij oude ambtenarenbaan’ ›

13 JUN PvdA-Kamerlid Désirée Bonis stapt op ›

22 MEI PvdA houdt zich op de vlakte over versoepeling asielbeleid ›

22 MEI Kamer praat wéér over illegaliteit. Wat is stand van zaken in heikele kwestie? ›

Elsevier 27.08.2013 Het voormalige PvdA-Kamerlid Désirée Bonis is teruggekeerd bij haar oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft nog geen werk voor Bonis, maar geeft haar al wel een salaris dat kan oplopen tot 110.000 euro. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Terugkeer

Bonis stapte in juni op als Kamerlid uit onvrede met het buitenlandbeleid van het kabinet, dat volgens haar wordt bepaald door de VVD. Zij maakt gebruik van de terugkeerregeling voor ambtenaren die een politieke functie hebben bekleed.

Lees de weblog van Afshin Ellian: ‘Opgestapte PvdA’er Bonis heeft niets van politiek begrepen’

Begin deze maand maakte ook voormalig Kamerlid, Mariko Peters(GroenLinks), gebruik van de terugkeerregeling. Zij werkt nu als senior beleidsmedewerker humanitaire hulp op het ministerie van Buitenlandse zaken.

PvdA-afvaller doet niets voor 110.000 euro

Trouw 27.08.2013 Vertrokken PvdA-Kamerlid Desiree Bonis heeft weer onderdak bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die heeft nog geen werk voor haar, maar Bonis incasseert wel alvast een salaris dat kan oplopen tot ruim 110.000 euro per jaar. Dat schrijft De Telegraaf.

Telegraaf 27.08.2013 Voor een royaal salaris zit het vertrokken PvdA-Kamerlid Desiree Bonis weer bij haar oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het departement heeft echter nog geen werk voor haar.

Trouw 24.08.2013 Het buitenlandbeleid van het kabinet wordt bepaald door de VVD. Binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte voor een ander geluid op het terrein van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Daarom stapte Désirée Bonis deze zomer op als PvdA-Kamerlid.

Dat schrijft Bonis zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Ze was het onder meer niet eens met de Nederlandse standpunten over een EU-trainingsmissie in Mali en de status van de Palestijnen bij de VN. De oud-ambassadeur in Syrië had ook liever gezien dat Nederland meer Syrische vluchtelingen opneemt.

‘VVD bepaalt het buitenlandbeleid’

Désirée Bonis zag binnen PvdA-fractie geen ruimte voor ander geluid

NU 24.09.2013 Het buitenlandbeleid van het kabinet wordt bepaald door de VVD. Binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte voor een ander geluid op het terrein van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Désirée Bonis

Ex-fractielid PvdA: partij liet buitenlandbeleid door VVD bepalen›

NRC 24.08.2013 Het in juni opgestapte Tweede Kamerlid Désirée Bonis (PvdA) verwijt de fractie van haar partij een gebrek aan eigen inbreng in het buitenlands beleid. Om de VVD als coalitiepartner en de ‘eigen’ minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) ter wille te zijn, zouden uitgangspunten van de PvdA stelselmatig opzij worden gezet.

Opgestapt PvdA-Kamerlid: ‘VVD bepaalt het buitenlandbeleid’

Elsevier 24.08.2013 Ex-Kamerlid Désirée Bonis zegt dat de VVD het buitenlandbeleid van het kabinet volledig bepaalt. Binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte voor een andere mening op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Daarom stapte Bonis afgelopen juni op.

Dat schrijft het ex-PvdA-Kamerlid zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Het is voor het eerst dat zij haar vertrek toelicht.

Syrië

Bonis was het niet eens met de Nederlandse standpunten over een Europese trainingsmissie in Mali en de status van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Het ex-Kamerlid was ook oud-ambassadeur in Syrië en wilde dat Nederland meer Syrische vluchtelingen zou opnemen.

zie ook;

‘VVD bepaalt buitenlandbeleid’

Telegraaf 24.08.2013 Het buitenlandbeleid van het kabinet wordt bepaald door de VVD. Binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte voor een ander geluid op het terrein van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Daarom stapte Désirée Bonis deze zomer op als PvdA-Kamerlid.

Jan Pronk verbeeldt nog altijd ‘iets groters’

Trouw 09.06.2013 Het vertrek van Jan Pronk uit de PvdA heeft weinig rimpelingen in de Hofvijver veroorzaakt. Dat is jammer want hij was een bijzonder politicus, soms zo omstuimig dat het water tegen het Torentje op sloeg, soms zo hondsmoe van zijn reizen door de Derde Wereld dat minister Gruijters een keer tijdens het kabinetsberaad aan de premier vroeg of hij ‘het slapende hoofd van collega Pronk op diens eigen vloeiblad mocht leggen’.

Voor de lachende Rutte is Jan Pronks vertrek goed nieuws

Elsevier 03.06.2013 Pronks opzegging is geen onbeduidend feit, maar of het de positie van partijleider Samsom lastig zal maken, valt te betwijfelen. Dat Pronk zegt dat de PvdA haar beginselen verloochent, brengt bij Rutte zijn vertrouwde glimlach terug. Veel passages in Pronks brief waren eigenlijk een regelrechte aanklacht tegen Wouter Bos, oud-partijleider en informateur van het kabinet-Rutte II: de politieke goochelaar die met zijn consultancy-trukendoos wonderen leek te kunnen door onderwerpen uit te ruilen.

Daarom was pagina 31 van de Volkskrant van donderdag 30 mei 2013 in alle opzichten hilarisch. Op de ene helft gingen alle zeven lezersbrieven over Pronk, waarbij een zelfs werd begeleid door een foto van Willem Drees, die begin jaren zeventig ook zijn PvdA-lidmaatschap had opgezegd.  Pronks opzegging is geen onbeduidend feit, maar of het de positie van partijleider Samsom lastig zal maken, valt te betwijfelen.

VK 02.06.2013 Binnen de PvdA is minder ruimte voor meningen die afwijken van de lijn van de partij. ‘De cultuur is: dit is de lijn. Liever geen kritiek daarop’, zei oud-minister Jan Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

NU.02.06.2013 Jan Pronk gelooft dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld. “Ik heb goede hoop dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA het weet tegen te houden”, zei hij zondag in Buitenhof. Waar die hoop op is gebaseerd, legde de coryfee niet uit.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jan Pronk

Elsevier 02.06.2013 Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, die onlangs zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd, vindt dat er weinig ruimte is voor kritiek binnen de PvdA. ‘Andere geluiden worden minder graag gehoord.’

Dat zei Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Geen kritiek

‘Ik geloof dat er wat minder ruimte is voor het linkse geluid binnen de PvdA,’ aldus Pronk.

Telegraaf 02.06.2013 Binnen de PvdA is minder ruimte voor meningen die afwijken van de lijn van de partij. „De cultuur is: dit is de lijn. Liever geen kritiek daarop”, zei oud-minister Jan Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

VK.02.06.2013 Na 1979 ontstond een andere wereldorde die buiten het blikveld van Jan Pronk bleef, schrijft Martin Sommer. ‘Samsom moet niet snotteren om Pronk maar zich bezighouden met de wereld van vandaag.’ Jan Pronk heeft met een paukeslag afscheid genomen van de PvdA. Volgens hem zijn de sociaaldemocratische principes bij de formatie overboord gezet. De fameuze 0,7 procent voor ontwikkelingshulp werd verruild voor collaboratie met ‘de markt’. De druppel te veel was de strafbaarstelling van illegaliteit waarmee ‘documentlozen’ in criminelen veranderden. De partijleiding, Samsom en Spekman, huilde hete tranen, maar mij wil niet duidelijk worden waarom.

VK 01.06.2013 Toen ik deze week Jan Pronks afscheidsbrief las, dacht ik onmiddellijk: daar hebben we hem weer, schrijft Lidy Nicolasen. ‘Pacman haalt uit’. Het was op een zaterdagmorgen. Ik had weekenddienst en stond te boek voor een bijeenkomst met Jan Pronk, toen nog volop PvdA-coryfee en vooraanstaand politicus. In de theaterzaal vond ik een stoel dicht bij de deur, bereid om snel weer weg te wezen mocht er geen draad nieuws in zitten. Ik raakte vertwijfeld toen Pronk na een dik half uur opmerkte dat hij zijn inleidende woorden ging afsluiten om aan zijn eigenlijke betoog te beginnen.

Vadertje Drees: ‘Destijds ben ik weggegaan om jongens zoals Jan Pronk!’

Parool  31.05.2013 Dus ik toog naar bejaardenhuis In den roode hemel en trof daar Willem Drees aan. (Bij leven: 1886-1988.) Vadertje Drees was geen steek veranderd. Hij zat een beetje te praten met Ko Suurhoff en Willem Schermerhorn en toen hij mij zag, riep hij verheugd: ‘Een mariakaakje?’

‘Toen Jan Pronk minister was, is er onbekommerd geprivatiseerd’

VK 31.05.2013  In deze situatie helpt het niemand om weg te lopen uit boosheid vanwege moeilijke keuzes. Jan Pronk moet lid blijven van de PvdA, schrijft PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. ‘Zeker nu.’ Jan Pronk is niet langer lid van de PvdA. Het is dramatisch nieuws, voor mij als sociaaldemocraat. Mensen als Jan Pronk maakten dat ik lid van de partij ben geworden, en ik deel ook veel van zijn kritiek op de keuzes in de huidige coalitie.

Lees ook ‘Voor de PvdA is inderdaad alles onderhandelbaar geworden’ – 31/05/13

Lees ook Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – 28/05/13

‘Voor de PvdA is inderdaad alles onderhandelbaar geworden’

VK 31.05.2013  Sinds Paars worden morele vraagstukken sterk gerelativeerd, terwijl financiële, die juist een pragmatische benadering vereisen, worden verabsoluteerd. Dat schrijft Thomas von der Dunk. Hij had de stap al dreigend aangekondigd, maar tussen woord en daad gaapt bij (ex-)politici vaak een kloof, dus als het woord dan in een daad wordt omgezet, komt dat hard aan. Zeker in dit geval, waar Jan Pronk immers als een icoon van de PvdA mocht gelden. Na Marcel van Dam is hij de tweede ex-bewindspersoon uit het roemruchte kabinet-Den Uyl die zijn lidmaatschap opzegt, omdat de PvdA zich te ver van de sociaal-democratische beginselen heeft verwijderd.

Lees ook Samsom en Spekman teleurgesteld, maar weerspreken kritiek Pronk – 28/05/13

Lees ook Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – 28/05/13

lees ook: ‘Toen Jan Pronk minister was, is er onbekommerd geprivatiseerd’

Oud-politici zouden voorbeeld moeten nemen aan Jan Pronk

Elsevier 29.05.2013 Na vijftig jaar verliet Jan Pronk de PvdA Door hun ongeloofwaardige houding beschadigen oud-politici het aanzien van de politiek bij de burgers. In dat opzicht is Jan Pronk, die zijn partij verliet, een buitengewoon oprecht politicus. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd.’ Aldus sprak Jan Pronk. Pronk schrijft daarover: ‘Meer nog dan op het terrein van de sociaal economische politiek in eigen land, blijkt dat uit de houding ten aanzien van de ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid.’

Is dat waar? Jan Pronk maakte deel uit van de Paarse kabinetten. In die periode begon, onder leiding van Job Cohen, het strenge vreemdelingenbeleid. Sinds wanneer denkt een minister dat een democratisch tot stand gekomen wet niet wordt uitgevoerd en gemodificeerd?

Onder Frits Bolkestein, VVD-leider tijdens Paars, begon het nieuwe vreemdelingenbeleid in Nederland. Nu klinkt hij als het geweten van de sociaal-democratie. Waar was dit geweten toen Wim Kok de AOW versoberde? Waar was Jan Pronk toen Wim Kok de ideologische veren afschudde? Dat afschudden van de ideologische veren betekende dat het sociaal-democratische beginsel van solidariteit niet als een dogma maar als een bewegende, of vloeibare gedachte werd gezien. Ook Dries van Agt is zo’n type. Het zijn politieke pyromanen. Sommige oud-politici radicaliseren na enige tijd. Als ze geen politieke verantwoordelijkheid meer dragen, gedragen ze zich als morele anarchisten die extreme uitganspunten propageren. Hans van den Broek was ooit minister van Buitenlandse zaken en buitenland-commissaris van de EU. In die periode was hij een uitgesproken atlantische, pro-Amerikaanse, pro-Israëlische politicus. Thans presenteert hij zich geregeld als een rabiate pro-Palestijnse, anti-Amerikaanse oud-politicus.

De grijze olifanten in de politiek brengen de politiek en de actieve politici in diskrediet. Door hun ongeloofwaardige houding beschadigen ze het aanzien van de politiek bij de burgers. Bovendien denken de grijze olifanten dat het volk aan een ongeneeslijke vorm van amnesia lijdt.

Oud-politici moeten het leven in stilte aanvaarden. De wereld gaat verder, ook zonder grijze olifanten.

Zo humaan zijn die opstandige PvdA-leden niet. Lees het commentaar van Arendo Joustra

Samsom en Spekman teleurgesteld, maar weerspreken kritiek Pronk

Trouw 28.05.2013 PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman betreuren het vertrek van Jan Pronk uit hun partij. Ze kunnen zich echter niet vinden in zijn kritiek. Spekman: ‘Er is nu meer debat in de partij dan in de afgelopen vier jaar.’ Samsom: ‘Voor het eerst sinds de jaren zeventig worden de verschillen tussen arm en rijk kleiner.’

PvdA-prominent en voormalig minister Jan Pronk kondigde vandaag zijn vertrek uit de partij aan op zijn weblog

Spekman: opzeggen Pronk is ‘buitengewoon erg

Telegraaf 28.05.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt het „buitengewoon erg“ dat Jan Pronk zijn lidmaatschap op de PvdA heeft opgezegd. Spekman had recent nog verscheidene keren contact met Pronk, maar kom hem niet overtuigen van de juistheid van de standpunten van de PvdA-top.

Jan Pronk weg bij PvdA

RTVWEST 28.05.2013 DEN HAAG- PvdA-prominent en Scheveninger Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Telegraaf 28.05.2013 PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

Gerelateerde artikelen

28-05:  Samsom betreurt vertrek

28-05:  Jonge Socialisten blij

28-05:  Spekman: opzeggen Pronk is ‘buitengewoon erg’

28-05:  Asscher: jammer van Pronk

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Trouw 28.05.2013 PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

Oud-minister Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Elsevier 28.05.2013 Voormalig minister Jan Pronk verlaat na bijna een halve eeuw lidmaatschap de PvdA. Volgens Pronk heeft de partij zich teveel verwijderd van de sociaaldemocratische waarden. ‘Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd’, schrijft Pronk in zijn afscheidsbrief aan het partijbestuur.

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – ‘mijn politieke thuis niet meer’›

NRC 28.05.2013 Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat schrijft hij vandaag op zijn eigen site in een lange afscheidsbrief. Pronk schrijft dat hij zich niet meer thuis voelt in de partij: “In plaats van traditie te koesteren, wordt afstand genomen. Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb ik besloten dat huis te verlaten. Ik doe dat met heimwee, maar het is mijn politieke thuis niet meer. Ik ervaar de partij niet langer als sociaaldemocratisch.” Hij was boos op de samenwerking van de PvdA met de VVD en hekelde met name de strafbaarstelling van illegalen.

Spekman gaat met linksere PvdA strijd aan tegen efficiency-denken

Trouw 16.02.2013 Efficiency is niet het hoogste goed en er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’ waarbij niet het eigenbelang maar het belang van de samenleving voorop staat. Het is de kern van het nieuwe beleid van de PvdA die zich opnieuw wil tooien met de rode ideologische veren. Vanmorgen presenteerde de Wiardi Beckman Stichting (WBS) een rapport met stevige kritiek op de koers die de partij de afgelopen jaren was ingeslagen.

Meer over: PvdA Politiek

PvdA wil linksere koers

Trouw 16.02.2013 De De PvdA wil een linksere koers inslaan. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft vandaag een voorstel gepresenteerd waarin staat dat ‘efficiency niet het hoogste goed is’ en dat niet alles van waarde in geld is uit te drukken. ‘Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons”. Ook moet de politiek weer meer zeggenschap krijgen over de publieke sector. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho zei vandaag in Trouw dat het rapport op gespannen voet staat met het kabinetsbeleid.

PvdA wil linksere koers

Telegraaf 16.02.2013 De PvdA wil een linksere koers inslaan. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin staat dat „efficiency niet het hoogste goed is” en dat niet alles van waarde in geld is uit te drukken. „Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’”. Ook moet de politiek weer meer zeggenschap krijgen over de publieke sector.

Kritiek binnen PvdA op Diederik Samsom

Trouw 16.02.2013 De directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Monika Sie Dhian Ho heeft zware kritiek op het regeerakkoord dat haar partijgenoot Diederik Samsom sloot met de VVD. “We moeten stoppen met die politiek van versobering”, vindt Sie. Ook de komende ingrepen in de WW wijst Sie af, zo lang mensen niet beter worden toegerust voor een herstart op de arbeidsmarkt.

Kritiek PvdA-denktank op regeerakkoord

Partijvoorzitter Spekman presenteert als reactie eigen ontwerpresolutie

NU 16.02.2013 DEN HAAG – Monika Sie Dhian Ho, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, heeft flinke kritiek op het regeerakkoord.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Wiardi Beckman Stichting PvdA

Onvrede binnen PvdA: partij is niet links genoeg

Elsevier 16.02.2013 PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin wordt gepleit voor een linksere koers. Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’, stelt de resolutie. De ontwerpresolutie, die de komende weken voor discussie aan de PvdA-afdelingen voorgelegd, is een reactie op een kritisch rapport van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Volgens dit rapport is de partij de afgelopen decennia te veel doorgeslagen in liberale richting. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho hekelt zaterdag in dagblad Trouw de ‘pure versoberingsagenda’ van het kabinet en de plannen om de WW-duur fors te bekorten.

PvdA kiest nieuwe koers: minder individualisme, meer saamhorigheid

NRC 16.02.2013 De PvdA moet afstand nemen van het individualisme en zich meer richten op gemeenschapszin, lotsverbondenheid en saamhorigheid. Dat schrijft partijvoorzitter Hans Spekman in de resolutie ‘Wat van waarde is’, waarin de politieke koers van de partij voor de komende jaren is vastgelegd. Hij wil dat zijn partij in het politieke denken een “omslag” maakt “van ik naar ons”.

Lees meer:

2012 Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom

2012 Achterban PvdA kan zich zaterdag uitspreken over akkoord

2012 Tweestrijd PvdA en VVD laait op – ‘VVD is bulldozer die over belangen mensen heen walst’

2012 Cohen: linkse partijen omvormen tot één progressieve volkspartij

2012 Samsom definitief lijsttrekker van PvdA bij verkiezingen in september

Kritiek PvdA-denktank

Telegraaf 16.02.2013 Monika Sie Dhian Ho, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, heeft flinke kritiek op het regeerakkoord. Zij vindt dat het kabinet bezig is met „een pure versoberingsagenda”. Zo noemt ze het „heel onverstandig de WW te versoberen in crisistijd”.

Denktank van PvdA wil nieuw politiek kompas

Trouw 14.02.2013 De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen. Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman presenteert dan een ontwerpresolutie, die op het PvdA-congres van 27 april wordt besproken.

Nieuw kompas PvdA

Telegraaf 14.02.2013  De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen. Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman presenteert dan een ontwerpresolutie, die op het PvdA-congres van 27 april wordt besproken.

Denktank van PvdA wil nieuw politiek kompas

NU 14.02.2013 DEN HAAG – De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen.  Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Samsom kan tot een tweede Drees uitgroeien

Trouw  09.02.2013 PvdA-leider Samsom vertelde vorige week op de Bilderbergconferentie dat hij zijn tienjarig lidmaatschap van de Tweede Kamer op ‘Dreesiaanse wijze’ had gevierd. Sober dus. Naderhand wilde hij wel zeggen hoe sober: ‘Een kop koffie met een puntje appeltaart.’ Wilde hij met dit beeld zeggen dat de dagen van het biefstuksocialisme voorbij zijn of had hij er nog iets anders mee voor?

De PvdA heeft haar ideaal van volksverheffing verkwanseld

Trouw 27.01.2013   Het fatsoensoffensief van de PvdA is mooi, vindt filosoof Sebastien Valkenberg. Maar haar ideaal van volksverheffing heeft de partij verkwanseld. Taal en rekenen zijn belangrijk, maar uiteindelijk moet het in het onderwijs draaien om Bildung. Verrassend is dat dit pleidooi afkomstig is uit een recent rapport van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Het had natuurlijk moeten komen van de PvdA.

Niks verkiezingsstrategie, normen en waarden horen bij sociaal-democratie

Trouw 26.01.2013 Met veel instemming, maar met minstens net zo veel verbazing is de oproep ontvangen van PvdA-voorzitter Hans Spekman om in de sociale media fatsoenlijker met elkaar om te gaan. Instemming vanwege de inhoud, verbazing vanwege de afzender. Een PvdA’er (Spekman nog wel!) die oproept tot fatsoen, het moet niet gekker worden.

‘Beste Diederik Samsom, gaan we nog iets zien van uw vooruitgangsgeloof?’

VK 24.01.2013  Wat is er nog over van het vooruitgangsgeloof van de sociaal-democratie, vraagt Rutger Bregman zich af. Kunnen we nog sprankelende ideeën verwachten van Diederik Samsom of past hij slechts op de winkel?

PvdA herontdekt de moraal, al blijft het voorlopig vrijblijvend

Trouw 23.01.2013 De sociaal-democratie was ooit een bij uitstek moraliserende ideologie. Sociaal-economische bestaanszekerheid was geen doel op zich, het was een noodzakelijke voorwaarde om tot zelfverheffing van de arbeider te komen. Een eerlijke verdeling van kansen, niet als doel maar als middel tot een beter leven en tot verantwoord burgerschap. Het doel van de sociaal-democratie verschilde uiteindelijk niet al te veel van dat van bijvoorbeeld de christen-democratie. Het fundamentele verschil lag in de visie op de rol van de overheid bij de realisatie van het doel.

Aanbevelingen om partijdemocratie te vernieuwen

door Han Noten op 23 januari 2013 Ik heb onze leden vandaag het rapport ‘Tussen leden en leiders – Over de noodzaak van permanente vernieuwing van de partijdemocratie’ (pdf) aangeboden. In opdracht van het Partijbestuur hebben wij als commissie een evaluatie uitgevoerd naar de stand van zaken rondom de ledendemocratie binnen onze partij. Het rapport bevat naast een evaluatie een aantal concrete aanbevelingen om de partijdemocratie verder te vernieuwen. lees verder »

Verder:

PvdA houdt haar geboortepapieren bij het vuur

Trouw 14.01.2013 Op haar geboortepapieren afgaande is het verrassend de PvdA aan te treffen in het koor van liberale en vrijzinnige partijen die God en, meer nog, Allah achter de voordeur willen terugdringen. De partij werd in 1946 nu juist opgericht om de tegenstelling seculier – christelijk, die de vooroorlogse politiek in Nederland kenmerkte, te doorbreken. Nu werken de sociaal-democraten eraan mee dat die, als verstarrend ervaren, antithese of polarisatie nieuw leven wordt ingeblazen.

Nog verder:

Centraal Planbureau: VVD is ‘winnaar’ formatie

VK 16.01.2013  De VVD is veel sterker uit de formatie van het kabinet-Rutte II gekomen dan de PvdA. De liberalen hebben ruim driekwart (77 procent) van hun verkiezingsprogramma in het regeerakkoord weten op te nemen. Voor de PvdA is dat veel minder: 41 procent.

VVD blijkt ‘winnaar’ formatie met PvdA

Trouw 16.01.2013 De VVD blijkt, gemeten naar maatregelen die geld opleveren voor de staatskas, de winnaar van de kabinetsformatie van afgelopen najaar met de PvdA. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat het Centraal Planbureau (CPB) woensdag heeft gepubliceerd.

CPB: VVD grote winnaar

Telegraaf 16.01.2013 Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is de VVD veel sterker uit de formatie van het kabinet-Rutte II gekomen dan de PvdA. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat het Centraal Planbureau (CPB) woensdag heeft gepubliceerd.

‘VVD als winnaar uit formatie gekomen’

NU 16.01.2013 De VVD heeft 77 procent van hun verkiezingsprogramma in het regeerakkoord weten te krijgen. De PvdA slechts 41 procent. De liberalen lijken hiermee de winnaar van de formatie. Dat stelt de Volkskrant woensdag. De krant baseert zich op het Centraal Planbureau (CPB) dat het regeerakkoord vergeleek met de verkiezingsprogramma’s van beide partijen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: VVD PvdA

Berekening CPB: VVD is winnaar kabinetsformatie

Elsevier 16.01.2013 De VVD is de winnaar van de formatie van het kabinet-Rutte II. De liberalen hebben volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) 77 procent van hun verkiezingsprogramma in het Regeerakkoord gekregen. Regeringspartner PvdA wist slechts 41 procent van haar programma binnen te halen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Het CPB heeft het Regeerakkoord vergeleken met de verkiezingsprogramma’s van beide coalitiepartners. Zij bekeken welke maatregelen het Regeerakkoord hebben gehaald en hoeveel geld daarmee gepaard gaat. Het gaat om voorstellen die in geld zijn uit te drukken.

zie ook

Spekman: ‘Ieder kind dat kan tellen, kon zien dat dit kabinet de uitkomst zou zijn’

VK 28.12.2012 De PvdA begon het jaar in crisis en eindigde 2012 als de nieuwe coalitiepartner van de VVD. Hans Spekman trad in januari aan als partijvoorzitter en was nauw betrokken bij de achtbaan aan ontwikkelingen, van de opvolging van Cohen tot aan de razendsnelle kabinetsformatie. Volkskrant.nl blikt met Spekman terug op 2012. ‘Ik denk dat deze uitslag er niet was geweest als Job nog partijleider was, daar was het allemaal te snel voor geweest. Maar dan nog, ik laat mensen niet zomaar vallen.’

Melkert weer aan de slag voor PvdA

Trouw 27.11.2012 Ad Melkert (56), onder wiens leiding de PvdA in 2002 een historische verkiezingsnederlaag leed in de strijd met wijlen Pim Fortuyn, gaat na tien jaar van afwezigheid weer een actieve rol spelen in de PvdA. Dit schrijft NRC Handelsblad vandaag. Melkert wordt, op vrijwillige basis, voorzitter van een commissie die ‘linkse oplossingen’ voor de internationale economische crisis moet bedenken.

Melkert terug bij de PvdA

Telegraaf 27.11.2012  Voormalig PvdA-leider Ad Melkert gaat opnieuw aan de slag voor de sociaal democraten. Op verzoek van partijleider Hans Spekman wordt Melkert op vrijwillige basis voorzitter van een naar hemzelf vernoemde commissie die ‘linkse oplossingen’ voor de financiële crisis moet bedenken.

Gerelateerde artikelen

12-03: Melkert in race voor topfunctie

08-10: Nieuwe VN-gezant in Bagdad

Melkert doet crisisklus voor PvdA

NU 27.11.2012 Ad Melkert keert tijdelijk terug bij de PvdA. Hij is voorzitter van een commissie die zich gaat buigen over aanpassingen van de Nederlandse economie om de crisis het hoofd te bieden. Partijvoorzitter Hans Spekman prijst Melkert in NRC Handelsblad als een ‘gedreven, ideologisch scherpe sociaaldemocraat die goed thuis is in de internationale politiek’. “Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Ad Melkert PvdA

Melkert op zoek naar ‘linkse oplossingen’ voor de crisis

Elsevier 27.11.2012 Oud-PvdA-leider Ad Melkert gaat voor zijn partij een aantal ‘linkse oplossingen’ bedenken voor de economische crisis. Zijn rapport zal voorstellen bevatten voor ‘een economie waar de mensen achter staan, weg van het Angelsaksische model’. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag in NRC Handelsblad. De commissie-Melkert heeft al haar eerste bijeenkomst gehad. Andere leden van de commissie zijn Tweede Kamerlid Ed Groot, Senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer. Spekman zegt dat hij zich bewust is van de omstreden status van Melkert binnen de PvdA. De partij leed onder zijn leiding in 2002 een enorme verkiezingsnederlaag.

‘Wat je ook van Ad mag vinden, hij is een redelijk briljante man,’ zegt Spekman. Als laatste werkte hij als vertegenwoordiger van de VN in Irak. In mei greep hij naast de functie van directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO.

Wie was de voorzitter van dit comité? Onze eigen Adje Melkert, u weet nog wel, de fiere sociaal-democraat die Pim zo goed van repliek kon dienen!’

Weblog van Afshin Ellian: De laffe rol van Melkert bij de Wereldbank

Ad Melkert is tijdelijk terug bij PvdA

NRC 27.11.2012  Hij vertrok via de achterdeur, maar nu is hij terug – althans, voor eventjes. Ad Melkert (56), onder wiens leiding de PvdA in 2002 een historische verkiezingsnederlaag leed, gaat na tien jaar weer een klus doen voor zijn partij. Zo schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Lees meer;

6 mei Zo reageerden politici op de moord op Pim Fortuyn › Steven de Jong

6 mei Zo reageerden politici op de moord op Pim Fortuyn › Beste van het web

6 mei Roemer: Fortuyn wilde versneld verder waar Paars gebleven was › Beste van het web

6 mei Van Haersma Buma: Fortuyn zou niet hebben getwitterd › Beste van het web

6 mei Diederik Samsom: Ik vond Fortuyns ideeën verschrikkelijk › Beste van het web

PvdA eist andere koers van Opstelten en Teeven

NRC 27.11.2012 Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt de nadruk te veel op repressie. Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers een kans krijgen, zeggen PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt vandaag in de Volkskrant.

Zodra de PvdA regeert, verkwanselt zij idealen

Trouw 26.11.2012 Ook in tijden van crisis is aandacht voor emancipatie geen overbodige luxe. Veel vrouwen willen wel meer uren werken. Maar ja, de kinderen, de schooltijden, de kosten van de kinderopvang. Veel mannen willen minder uren werken. Maar ja, de carrière, het inkomen, de baas.

Peil 25.11.2012

Peil 25.11.2012  – VVD en PvdA zakken.

De coalitiepartners VVD en PvdA zouden bij verkiezingen op dit moment respectievelijk 23 en 25 zetels halen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

VVD en PvdA hebben nu 79 zetels in de Tweede Kamer. Als de kiezers nu naar de stembus zouden gaan zouden ze samen uitkomen op 48 zetels.

Beide partijen kregen veel kritiek na het sluiten van het Regeerakkoord. De VVD kreeg te maken met een ongekende ledenopstand tegen het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.

25-11-2012: Positie VVD, PvdA en Mark Rutte verzwakt verder (laatste peiling

Peil 18.11.2012

Peil 18.11.2012

VVD stijgt deze week een zetel, om op 24 uit te komen. PvdA daalt één zetel en komt uit op 26. Bij elkaar is dat nog steeds 29 zetels verlies ten opzichte van het aantal in de Tweede Kamer.

De PvdA is in een week tijd gezakt van 30 naar 27 zetels bij De Hond. Bij de verkiezingen twee maanden geleden kreeg de PvdA nog 38 zetels.

De actuele Thermometer.

Zie ook: Peiling 2e kamer 11.11.2012 Maurice de Hond – VVD en PvdA zakken als bakstenen

Peiling 2e kamer 04.11.2012 Maurice de Hond – VVD zakt flink

Peiling 2e kamer 28.10.2012 Maurice de Hond – PvdA zakt verder

Peiling 2e kamer 21.10.2012 Maurice de Hond – PvdA zakt flink

Peiling 2e kamer 18.10.2012 IPSOS Synovate – VVD de hoogste sinds 1998

Peiling 2e kamer 14.10.2012 Maurice de Hond – PvdA zakt naar 32 zetels

Peiling 2e kamer 11.09.2012 Synovate/Maurice de Hond/EenVandaag/TNS NIPO – VVD de grootste ??

PvdA’ers: bezuinigingen op langdurige zorg pijnlijkste maatregel uit regeerakkoord

NRC 14.11.2012  PvdA’ers vinden de bezuinigingen op de langdurige zorg, zoals thuishulp en verpleeghuiszorg, de pijnlijkste maatregel uit het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl onder PvdA-bestuurders – van raadsleden en wethouders tot burgemeesters en parlementariërs. Aan de enquête deden 559 van de 1.666 bestuurders mee.

Samsom geeft toe: PvdA heeft ingeleverd – ‘kwetsbare opstelling’ ›

NRC 13.11.2012PvdA-voorman Diederik Samsom heeft openlijk erkend dat zijn partij in het regeerakkoord op enkele cruciale punten heeft ingeleverd om er met de VVD uit te komen. Hij stelt zich zelfs kwetsbaar op.

‘PvdA door de knieën gegaan’

NU 13.11.2012 De PvdA is met de afschaffing van de inkomensafhankelike zorgpremie door de knieën gegaan. Dat zegt SP-leider Emile Roemer.

PvdA’er Van der Ploeg: plan zorgpremie is broddelwerk

Elsevier 08.11.2012 PvdA-prominent Rick van der Ploeg noemt de plannen om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken ‘broddelwerk’. De oud-staatssecretaris van Cultuur zei dat donderdag in het tv-programma Pauw en Witteman. De econoom heeft geen goed woord over voor de inkomenspolitiek die Rutte II bedrijft via de zorgpremies. ‘Met zorgpremies inkomenspolitiek bedrijven, iedere econoom weet dat dat niet werkt,’ aldus de hoogleraar economie. ‘Het is hartstikke slecht voor de zorg.’

Zie ook: PvdA-prominenten: Partij neemt geen verantwoordelijkheid

Marcel van Dam: ‘Geen kabinet met de PvdA dat zo gretig zijn ziel aan de duivel verkocht’

VK  08.11.2012 Waarom krijgt het CPB geen opdracht om eens precies uit te zoeken wat de gevolgen zijn van het totaal aan ombuigingen voor burgers en de economie?, vraagt columnist Marcel van Dam zich af. Asscher verklaarde een nieuwe vloer te leggen onder de verzorgingsstaat. ‘Om er daarna weer door te zakken.’

Vicepremier Asscher ziet ‘veel moois’ in regeringsplannen

Elsevier 03.11.2012 Beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ziet naast de ‘heftige en nare’ maatregelen ‘veel moois’ in het Regeerakkoord. Dat zei de voormalige Amsterdamse wethouder zaterdag op het ledencongres van zijn partij.

Zie ook: PvdA-voorzitter Spekman: geen aanpassingen zorgplan

Asscher tempert verwachtingen

NOS  03 nov 2012 De nieuwe PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher tempert de verwachtingen over de mogelijkheden om de crisis aan te pakken en over zijn eigen persoon. Op het partijcongres over deelname aan het kabinet-Rutte II benadrukte Asscher dat er geen eenvoudige oplossingen zijn voor de economische crisis. “Er is geen toverstokje waarmee je de sluimerende politieke onvrede weg kunt toveren,” aldus Asscher.

“Tijd van minder aangebroken”

Telegraaf 03.11.2012 Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat behalve „heftige en nare maatregelen”, maar ook „veel moois”. Aanstaand vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat zaterdag in Den Bosch op het PvdA-congres. Asscher sprak nadat het congres had ingestemd met het regeerakkoord en met deelname van de PvdA in een kabinet met de VVD. Hij waarschuwde: „Het wordt niet makkelijk.

Gerelateerde artikelen;

03-11: Steun voor Samsom 

03-11: PvdA-congres akkoord

03-11: Bos: PvdA krijgt het moeilijk

03-11: PvdA houdt formatiecongres

03-11: ‘Nivellering is een feest’

03-11: Akkoord desastreus 

03-11: ‘Domino-effect korten op hulp’

03-11: Weinig moties bij PvdA

03-11: ‘PvdA is geen mooiweerpartij’

03-11: Wilders dreigt al met wegsturen

03-11: ‘Kijken naar onbedoelde effecten’

03-11: Mopperen zinloos

Lees meer over: politieke partijen en bewegingen  –  overheidsfinancien

Asscher nuanceert verwachtingen – ‘de tijd van minder is aangebroken’

NRC 03.11.2012 Lodewijk Asscher gaat in Den Haag zijn best doen om het vertrouwen waar te maken. Dat heeft de aanstaande vicepremier en minister van Sociale Zaken vanmiddag gezegd op het congres in Den Bosch waar de PvdA-leden instemden met het…  Lees verder›

Bas Heijne: Zorg

NRC 03.11.2012  Dat binnen de VVD nu het oproer kraait, verbaast me niks – wel dat het binnen de PvdA zo stil blijft. Want ook voor mensen die solidariteit tussen burgers voorstaan, is het een ondoordacht, om niet zeggen stupide voorstel, schrijft onze columnist Bas Heijne.

PvdA-congres stemt in met regeerakkoord

RTL 03.11.2012 Het kabinet-Rutte II kan maandag worden beëdigd. Een grote meerderheid van het PvdA-congres heeft officieel ingestemd met het regeerakkoord.  Vanavond is waarschijnlijk al de oprichtingsvergadering in Den Haag en komende maandag zal het kabinet worden beëdigd door koningin Beatrix. Onduidelijk is nog of dat in het openbaar gebeurt.

PvdA’ers eens met regeerakkoord

NOS 03 nov 2012 De leden van de Partij van de Arbeid hebben ingestemd met deelname aan het kabinet-Rutte II. Op het congres in Den Bosch was een ruime meerderheid voor het regeerakkoord.

PvdA-congres stemt in met plannen Regeerakkoord

Elsevier 03.11.2012 De leden van de Partij van de Arbeid (PvdA) zijn zaterdag akkoord gegaan met de plannen uit het Regeerakkoord. Hiermee staat niets de beëdiging van Rutte II meer in de weg. Een ruime meerderheid stemde zaterdag in Den Bosch voor de resolutie om met het Regeerakkoord en regeringsdeelname van de PvdA in te stemmen. De uitslag is geen verrassing, vooraf rekende de partij erop dat de leden hun fiat zouden geven aan het nivellerende Regeerakkoord.

Zie ook: Samsom: onbedoelde effecten zorgpremie aanpakken

PvdA-congres stemt voor regeringsdeelname

NRC 03.11.2012 De leden van de PvdA hebben op het congres in Den Bosch vanmiddag zo goed als unaniem ingestemd met deelname aan het kabinet Rutte-II. Nu de partij akkoord is met het leveren van bewindslieden, kan het nieuwe kabinet van VVD en PvdA komende maandag worden beëidigd. Lees verder›

PvdA accepteert pijnpunten

Congres stemt in met regeerakkoord

NU 03.11.2012 DEN HAAG – De PvdA accepteert de pijnpunten om Nederland ‘sterker en socialer’ uit de crisis te halen. Dat stellen PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag in Den Bosch op het congres over het regeerakkoord met de VVD.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA Formatie

Samsom: geen mooi-weer-partij

NOS 03 nov 2012 PvdA-leider Samsom heeft bij het congres van zijn partij in Den Bosch gezegd dat de PvdA “geen mooi-weer-partij” is. Volgens Samsom is de PvdA bereid om juist in moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van Nederland.

Samsom hekelt bangmakerij video

NOS 03.11.2012 PvdA-leider Samsom zegt dat mensen met een gemiddeld salaris ten onrechte is wijsgemaakt dat ze er honderden euro’s per maand op achteruitgaan. Voor zijn achterban zei hij dat mensen die samen 70.000 euro verdienen er door de inkomensafhankelijke zorgpremie iets op vooruitgaan.

Samsom: onrust over zorgpremie onterecht

RTL 03.11.2012 Volgens Diederik Samsom is de onrust over de ziektekostenpremie gebaseerd op veel ‘halve en onvolledige berekeningen’. Mensen met een normaal salaris zijn ‘ten onrechte bang gemaakt voor torenhoge premies van honderden euro’s per maand’, zegt hij op het PvdA-congres in Den Bosch.

Samsom: onbedoelde effecten zorgpremie aanpakken

Elsevier 03.11.2012  PvdA-leider Diederik Samsom wil dat ‘onbedoelde effecten’ van het nivellerende zorgplan worden aangepast. Dat zei hij bij het PvdA-ledencongres in Den Bosch. Samsom zei achter de maatregel te staan om de zorgpremie afhankelijk van het inkomen te maken. Maar omdat hij samen met Mark Rutte (VVD) de verantwoordelijkheid voor het plan draagt, is Samsom bereid om te kijken naaronbedoelde effecten van de maatregel.

‘Dat prachtige rode verhaal van de ziektekosten-premies, die inkomens-afhankelijk worden. What’s next? Verkeersboetes, schoolgeld en de boodschappen in de supermarkt naar draagkracht beprijzen?’

Lees de weblog van Paul Lieben: Waar staan Rutte en zijn VVD nog voor?

Zie ook: PvdA-voorzitter Spekman: geen aanpassingen zorgplan

Moties tegen regeerakkoord niet toegelaten op congres

RTL 03.11.2012 Moties van PvdA-leden of -afdelingen die strijdig zijn met het regeerakkoord van VVD en PvdA worden niet in stemming gebracht op het PvdA-congres in Den Bosch. Dat heeft het partijbestuur besloten. Het regeerakkoord is tijdens het congres niet amendeerbaar en daarom zijn moties die in strijd zijn met de gemaakte afspraken met de VVD ‘niet toelaatbaar’. Het congres kan wel de PvdA-fractie oproepen iets wel of niet te doen.

Geen moties tegen Regeerakkoord bij PvdA-congres

Elsevier 03.11.2012 Bij het PvdA-congres in Den Bosch zullen zaterdag geen moties tegen onderdelen van het Regeerakkoord in stemming worden gebracht. De partijleden kunnen alleen voor of tegen het gehele akkoord stemmen.  Dat heeft het partijbestuur besloten. Het Regeerakkoord is niet amendeerbaar en daarom zijn moties tegen onderdelen van de plannen volgens de partij ‘niet toelaatbaar’.

Financieel drama voor miljoenen werkende Nederlanders
Commentaar Jean Dohmen: Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

FNV: WW-plannen PvdA onwaardig

NOS 03.11.2012 Vakcentrale FNV roept het nieuwe kabinet op de WW niet te versoberen. In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de WW-duur wordt verkort, van 38 naar 24 maanden. In het tweede WW-jaar wordt de hoogte van de uitkering ook verlaagd, tot 70 procent van het minimumloon.

Samsom betreurt onrust over zorgpremie – ‘PvdA wil verantwoordelijkheid nemen’

NRC 03.11.2012 PvdA-leider Diederik Samsom betreurt het dat er grote maatschappelijke onrust is ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei hij vanmiddag op het PvdA-congres in Den Bosch. Samsom riep zijn leden verder op het regeerakkoord goed te keuren omdat het volgens hem een “evenwichtig pakket” is. Lees verder›

Live meekijken: PvdA-congres beslist over deelname aan kabinet

NRC 03.11.2012 PvdA-leden kunnen zich vandaag uitspreken over het regeerakkoord. Bekijk vanaf twaalf uur live via onze site het congres in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees meer over het congres in onze voorbeschouwing van vanochtend.

‘Geen medelijden met ‘slachtoffers’ nivellering’

RTL 03.11.2012 PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman is niet van plan om coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. “We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren”, zegt hij in het AD. Bij regeringspartner de VVD is Mark Rutte loslopend wild door de plannen met de zorgverzekering, maar PvdA-voorzitter Hans Spekman noemt de inkomensnivellering ‘ een feest‘. “In crisistijd is het logisch dat de sterkste schouders de grootste lasten dragen”, zegt hij.

Spekman: nivelleren is een feest audio

NOS 03.11.2012 De PvdA-achterban heeft volgens partijvoorzitter Spekman geen problemen met de plannen in het regeerakkoord die de inkomensverdeling veranderen. “Nivelleren is een feest”, zo zegt hij in het AD.

Spekman vindt inkomensnivellering ‘een feest’

NU 03.11.2012 Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, is niet van plan om coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De inkomensnivellering noemt hij ‘een feest’. Dat heeft Spekman zaterdag gezegd in een interview met het AD.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Hans Spekman PvdA Zorgpremies

PvdA-voorzitter Spekman: geen aanpassingen zorgplan

Elsevier 03.11.2012 Als het aan de partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman ligt, wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie niet aangepast. De partijvoorzitter noemt het huidige zorgplan ‘uitstekend’.  ‘Nivelleren is een feest,’ zegt Spekman zaterdag in Het Algemeen DagbladDe partijvoorzitter wil de VVD dan ook niet tegemoet komen over de inkomensafhankelijke zorgpremie: ‘waarom moet ik medelijden hebben met die mensen?

‘Dat prachtige rode verhaal van de ziektekosten-premies, die inkomens-afhankelijk worden. What’s next? Verkeersboetes, schoolgeld en de boodschappen in de supermarkt naar draagkracht beprijzen?’

Lees de weblog van Paul Lieben: Waar staan Rutte en zijn VVD nog voor?

Zie ook: VVD-bestuurders rekenen op aanpassing zorgpremie

PvdA-voorzitter: zorgplan uitstekend, niet opeens minder nivelleren

NRC 03.11.2012 Nivelleren is “een feest” en de PvdA is niet van plan coalitiepartner VVD tegemoet te komen als het gaat om het plan voor de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in een interview met het AD

Zie: Bos: ‘Ook de PvdA krijgt het nog moeilijk’

‘PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg’

NU 03.11.2012 DEN HAAG – Wouter Bos voorziet een moeilijke periode voor de PvdA.  ”Als je 16 miljard bezuinigt en hervormingen doorvoert waarbij niets en niemand gespaard blijft behalve het onderwijs, dan weet je dat de storm op een zeker moment opsteekt”, zei de voormalig PvdA-leider in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Formatie PvdA VVD Wouter Bos

Bos: ook PvdA krijgt het moeilijk

NOS 03.11.2012 De PvdA krijgt het de komende tijd nog moeilijk genoeg met de eigen achterban. Dat zegt ex-informateur Wouter Bos in een interview met de Volkskrant. “Maar beide partijen wisten exact waar met dit regeerakkoord de pijn zou zitten voor hun achterban. Ook de VVD”, zegt Bos. De PvdA-informateur zegt dat het voor de hand lag dat de wittebroodsweken voor het nieuwe kabinet eens voorbij zouden zijn, al gebeurde dat wat eerder dan hij had verwacht.

Wouter Bos waarschuwt PvdA voor ‘moeilijke periode’

Elsevier 03.11.2012 Door de bezuinigingen uit het Regeerakkoord krijgt de PvdA het ‘moeilijk genoeg’ met de eigen achterban. Volgens oud-informateur Wouter Bos (PvdA) kunnen ook de sociaaldemocraten een storm van kritiek verwachten.  Dat zegt de oud-partijleider zaterdag in een interview met de Volkskrant.  ‘Als je 16 miljard bezuinigt en hervormingendoorvoert waarbij niets en niemand gespaard wordt, behalve het onderwijs, dan weet je dat de storm op zeker moment opsteekt,’ zegt Bos voor wie de kritiek bij de VVD op het zorgplan niet als een verrassing komt.

Ongelooflijk dat de spindoctors van de grootste partij van Nederland niet alle zeilen hebben bijgezet om de verwarring over de zorgpremie te beperken. Wie wordt gelyncht, moet terugvechten

Commentaar René van Rijckevorsel: Krampachtige Mark Rutte II stort VVD in verderf

Zie ook: PvdA-leider Samsom trots op nivellerend zorgplan

PvdA bijeen voor formatiecongres

NOS 03.11.2012 De Partij van de Arbeid houdt vanmiddag een formatiecongres in Den Bosch. De leden kunnen zich uitspreken over het regeerakkoord dat door het bestuur met een positief advies wordt voorgelegd. De verwachting is dat het congres akkoord gaat met regeringsdeelname.

PvdA’er Depla: ‘Overdreven reacties op zorgpremieplan’

VK 02.11.2012 De Eindhovense PvdA-wethouder Staf Depla vindt de felle reacties op de inkomensafhankelijke zorgpremie wel erg overdreven. ‘De meeste mensen gaan er nog altijd op vooruit’, zegt Depla in het programma The Friday Move op BNR.

Samsom over nivellering: moedig besluit van VVD

Elsevier 01.11.2012 Diederik Samsom (PvdA) noemt het een moedig besluit van de VVD om in te stemmen met de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei de PvdA-leider tijdens een partijbijeenkomst in Zwolle.  Samsom ging donderdagavond met ongeveer honderd PvdA-leden in debat over de omstreden maatregel uit het Regeerakkoord.

Een paar weken radiostilte waren voor de PvdA’ersDiederik Samsom,Jeroen Dijsselbloem enWouter Bos voldoende om de VVD-top helemaal in te pakken. Maar een stabiele coalitie krijgen ze niet, want het Regeerakkoord heeft de VVD in de misère gestort.  Commentaar Syp Wynia: Rutte II maakt Nederland niet sterk en niet stabiel

Lees de weblog van Afshin Ellian: De ideologische veren van Mark Ruttes VVD

Samsom aangevallen vanwege korten ontwikkelingshulp

Elsevier 31.10.2012 Terwijl premier Mark Rutte (VVD) onder vuur ligt vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie, wordt Diederik Samsom (PvdA) aangevallen wegens de bezuinigingen op ontwikkelingshulp. D66-voorman Alexander Pechtold vindt het ‘dramatisch’ dat het nieuwe kabinet 1 miljard euro minder uittrekt voor ontwikkelingshulp, zegt hij tijdens het debat over de formatie en het Regeerakkoord.

Het kabinet gaat waarschijnlijk verder snijden in ontwikkelingshulp. Rijke particulieren en het bedrijfsleven kunnen mooi in dit gat springen. Neem een voorbeeld aan Bill Gates

Commentaar René van Rijckevorsel: Waarom moet overheid opdraaien voor hulp?

Achterban maakt het Samsom niet te moeilijk

VK 30.10.2012  PvdA-leider Diederik Samsom kijkt met vertrouwen naar het congres dit weekeinde waar zijn partij over het regeerakkoord stemt. Dat zei hij dinsdagavond na een eerste bijpraatsessie met de leden over het akkoord dat is gesloten met de VVD. De circa 150 leden legden Samsom niet het vuur na aan de schenen. ‘Ik heb wel de indruk dat ik steun heb’, zei Samsom na afloop. Hij voegde eraan toe ‘een goed gevoel’ te hebben over het partijcongres zaterdag in Den Bosch.

Lees ook Samsom praat achterban bij in drie sessies – 29/10/12

Lees ook Kamer praat woensdag met informateurs – 29/10/12

Samsom praat achterban bij

Telegraaf 30.10.2012 In de Jaarbeurs in Utrecht is dinsdagavond de eerste bijeenkomst van de PvdA begonnen waar partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord met de VVD aan de leden toelicht. Circa 150 mensen hebben zich aangemeld voor de vergadering.

Samsom praat achterban bij over regeerakkoord

NU 30.10.2012 UTRECHT – In de Jaarbeurs in Utrecht is dinsdagavond de eerste bijeenkomst van de PvdA begonnen waar partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord met de VVD aan de leden toelicht. Circa 150 mensen hebben zich aangemeld voor de vergadering.

Samsom verdedigt akkoord in PvdA-ledenbijeenkomsten

Elsevier 30.10.2012 PvdA-leider Diederik Samsom zal deze week in drie regionale bijeenkomsten zijn achterban nadere toelichting geven op het Regeerakkoord van VVD en PvdA. Dat doet hij in de aanloop naar het partijcongres dat de PvdA zaterdag houdt in de Brabanthallen in Den Bosch.

Zie ook: Tweede Kamer debatteert woensdag met informateurs

Achterban PvdA kan zich zaterdag uitspreken over akkoord ›

NRC 29.10.2012 De PvdA houdt zaterdag een congres waarop de leden zich kunnen uitspreken over het gisteren gepresenteerde regeerakkoord. Dat heeft het partijbestuur gisteravond besloten, meldt een woordvoerder aan Novum. Het congres vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

Samsom praat achterban bij

Telegraaf 30.10.2012 PvdA-leider Diederik Samsom zal in drie regionale bijeenkomsten deze week aan zijn achterban nadere toelichting geven op het regeerakkoord dat hij gesloten heeft met de VVD. Dat doet hij in de aanloop naar het partijcongres dat de PvdA zaterdag houdt in de Brabanthallen in Den Bosch. Dat heeft de PvdA maandag gemeld.

‘In de PvdA moet het een beetje een rommeltje zijn’

Trouw 27.09.2012 Joop van den Berg is een rasechte PvdA’er. Hij had in de partij tal van functies, maar toch was hij in 2003 ‘als de dood’ dat de PvdA meer dan veertig zetels zou halen. Het werden er 42, een spectaculaire winst na de 23 van het jaar ervoor. Van den Berg: “Ik was bang dat die uitslag zou worden opgevat als signaal dat er niks aan de hand was, en dat het denken zou stoppen. Die dreiging is er bij een goed verkiezingsresultaat altijd, en toen is het ook gebeurd. Over de positie van een sociaal-democratische partij in deze tijd hoorde je niks meer.”

Comeback PvdA, Wilders afgedroogd

NRC 13.09.2012 Wilders afgedroogd en (vrijwel) opgeborgen. Grote verliezer: de euroscepsis. VVD en PvdA onverwacht omvangrijke winnaars. Nederland heeft weer eens gestemd – en opnieuw maakte de kiezer er een daverende verrassing van.

Samsom: Geen keuze Berlijn of Parijs bij aanpak crisis

Elsevier 12.09.2012 PvdA-leider Diederik Samsom verwijt VVD en CDA dat zij bij de aanpak van de eurocrisis te veel inzetten op samenwerking met Duitsland. Volgens Samsom is het een misvatting dat de crisis kan worden opgelost door een keuze tussen Parijs en Berlijn. Dat zei Samsom dinsdag tijdens het slotdebat van de NOS. Het is het laatste debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen.

Zie ook:

Spanning stijgt voor debat

VVD blijft de grootste

PvdA: ‘Kwaliteit en veiligheid onderwijs omhoog’

RTVWEST 11.09.2012 REGIO – De kwaliteit van het onderwijs moet beter en de veiligheid moet omhoog, zodat kinderen en jongeren een toekomst kunnen opbouwen in de wijken waar ze wonen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch belooft zich daarvoor de komende jaren hard te gaan maken.  Op de speciale verkiezingssite van Omroep West zijn meer beloftes terug te vinden die kandidaten doen. Na de verkiezingen moet blijken of de politici zich eraan hebben gehouden. Lees verder

PvdA wint bij scholieren

Telegraaf 11.09.2012 De PvdA is de grote winnaar van de Scholierenverkiezingen. De partij kreeg ruim 22,3 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de VVD die 18,3 procent kreeg. De PVV werd de derde partij met 12,6 procent van de stemmen. ProDemos, die de scholierenverkiezingen organiseert, maakte dinsdag de uitslagen bekend.

Kille ingreep van Samsom kleedt zzp’ers uit

Elsevier 11.09.2012 De Partij van de Arbeid wil honderdduizenden zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel, na 12 september de rekening presenteren. Ze gaan er mogelijk vele honderden euro’s in inkomen op achteruit

Samsom: PvdA in kabinet met VVD ligt ver weg

Trouw 10.09.2012 Desnoods, als het echt moet, dan is de PvdA bereid in een kabinet te stappen met de VVD. ‘Maar sjonge, wat ligt dat ver weg’, zei PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom maandag in het tv-programma EenVandaag.

Hij benadrukte dat SP en GroenLinks het dichtst bij de PvdA staan, en op grotere afstand D66 en CDA. Maar Samsom wees erop dat het land na 12 september een regering nodig heeft en de kiezers woensdag de krachtsverhoudingen bepalen.

november 12, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 reacties

  1. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2013

  2. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 […]

    Pingback door PvdA in een Najaarsdip ??? « Debat in de Digitale Hofstad | september 1, 2013

  3. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Het gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  4. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  5. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  6. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  7. […] PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door The return van Ad Melkert PvdA !!! deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 22, 2013

  8. […] zie: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten « Debat in de Digitale Hofstad | december 17, 2013

  9. […] ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Staat het Kabinet Rutte2 op barsten ? « Debat in de Digitale Hofstad | december 19, 2013

  10. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 2, 2014

  11. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 2, 2014

  12. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

  13. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2014

  14. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

  15. […] zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !! […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.