Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Staat het Kabinet Rutte 2 op barsten ?

Diederik, ligt de drukproef voor de stembiljetten 2014 al bij de drukkerij ??

Nieuwe verkiezingen in 2014 ???

Mark Rutte (VVD) denkt al ‘vanaf dag één’ na over zijn opvolging’. Binnen de partij is er ‘een kleine groep getalenteerden’ die hij wil klaarstomen. ‘Ik sta ze bij als coach.’ VVD-prominent Frits Bolkestein zei in januari tegen Elsevier dat fractieleider Halbe Zijlstra een geschikte opvolger voor Rutte zou zijn. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt wat Bolkestein betreft in aanmerking voor de functie.

‘Ik stel vast dat dit goed is afgelopen’, zei Rutte gisteren op vragen over het hachelijke pensioendebat in de Eerste Kamer. Hij had het net zo goed over het jaar 2013 kunnen hebben. Tijd voor een oliebol, een glas champagne en een vuurpijl. En dan op naar het volgende brandje, op naar 2014.

Het jaar 2013 werd voor het kabinet-Rutte II het jaar van de smalle marges en met de hakken over de sloot. Maar alle onheilsprofeten ten spijt, de coalitie van VVD en PvdA staat overeind, sterker nog, komt eindelijk op stoom. De grote dossiers uit het regeerakkoord zijn voorzien van politieke steun en staan in de steigers. Het kabinet kan met een (enigszins) gerust hart 2014 in, op naar nieuwe uitdagingen: de gemeenteraads- en de Europese verkiezingen.

VVD en PvdA begonnen op de valreep van 2012 vol bravoure aan hun nieuwe politiek: die van pragmatische uitwisseling, geen verwaterde compromissen, maar ieder eigen accenten. Daarin zou, ongetwijfeld, het maatschappelijke én politieke middenveld zich kunnen vinden. Want in het gat tussen VVD en PvdA bevinden zich alle gematigde en constructieve krachten, meenden architecten Rutte en Samsom. Met die minderheid in de Senaat zou het wel goed komen.

zie: VVD – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012

ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

en zie ook: Huurdersheffing versus De Nacht van Adri Duivesteijn ??

en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014

Kabinet overleeft door vrienden

Telegraaf 26.12.2013  Rutte II heeft een moeilijk jaar achter de rug. Er waren momenten dat het kabinet van VVD en PvdA, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, aan het eind van zijn latijn leek. Maar dankzij een stroom van akkoorden wist het het hoofd boven water te houden. Vooral de hulp van drie ‘bevriende’ oppositiefracties was essentieel. D66, ChristenUnie en SGP staken het kabinet diverse malen de reddende hand toe, waardoor de coalitie inmiddels spottend ‘paars met de Bijbel’ wordt genoemd. Een overzicht.

Asscher trok Duivesteijn over de streep en redde kabinet

Trouw 24.12.2013 PvdA-senator Adri Duivesteijn stemde vorige week in met de kabinetsplannen voor de verhuurderheffing vanwege de integriteit van vicepremier Lodewijk Asscher met wie hij vele, intensieve gesprekken had gevoerd over de kwestie. Duivesteijn wilde met een tegenstem ook niet in het kamp belanden van de oppositiepartijen in de Senaat die vooral uit waren op de val van het kabinet.

Duivesteijn koos voor integriteit van Asscher

NU 24.12.2013 PvdA-senator Adri Duivesteijn stemde vorige week in met de kabinetsplannen voor de verhuurderheffing vanwege de integriteit van vicepremier Lodewijk Asscher met wie hij vele, intensieve gesprekken had gevoerd over de kwestie. Duivesteijn wilde met een tegenstem ook niet in het kamp belanden van de oppositiepartijen in de Senaat die vooral uit waren op de val van het kabinet.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Adri Duivesteijn

PvdA-senator Duivesteijn wilde kabinetscrisis voorkomen

Elsevier 24.12.2013 PvdA-senator Adri Duijvesteijn stemde vorige week in met het woonakkoord omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn voor de val van dit kabinet. Vooral de ‘integere’ vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) trok Duivesteijn over de streep. Dat zei Duivesteijn maandag in Nieuwsuur. De senator probeerde gedaan te krijgen dat de heffing van tijdelijke aard zou zijn, maar dat lukte niet. Overleg met fractievoorzitter Diederik Samsom zou Duivesteijn daarentegen alleen maar bozer hebben gemaakt. Als hij hetwoonakkoord zou blokkeren, zou het kabinet opgescheept zitten met een begrotingsgat van 1,7 miljard euro.

Lees ook: Drie vragen over ‘principiële’ PvdA’er Adri Duivesteijn

Duivesteijn koos voor Asscher

Telegraaf 24.12.2013  PvdA-senator Adri Duivesteijn stemde vorige week in met de kabinetsplannen voor de verhuurderheffing vanwege de integriteit van vicepremier Lodewijk Asscher met wie hij vele, intensieve gesprekken had gevoerd over de kwestie. Duivesteijn wilde met een tegenstem ook niet in het kamp belanden van de oppositiepartijen in de Senaat die vooral uit waren op de val van het kabinet.

Asscher vreesde nooit voor kabinetscrisis 

NU 22.12.2013 Hoewel het kabinet afgelopen jaar de grootste moeite had om voor grote hervormingen politieke steun in de Eerste Kamer te verwerven, heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) nooit gevreesd dat het kabinet in de problemen zou komen.  Bekijk video – Dat zegt hij in een uitgebreid kerstinterview met NU.nl

D66

In het interview haalt hij uit naar D66. De partij van Alexander Pechtold diende onlangs, bij een debat waarbij gesproken werd over het openen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen per 1 januari, een motie in die opriep niet te morrelen aan het vrije verkeer van werknemers. Lees hier het hele interview

‘Problemen in Senaat tot minimum beperken’

Pechtold wil stabiliteit in samenwerking betrekken bij gesprekken in voorjaar

NU 21.12.2013 Kabinet, coalitie en de ‘constructieve oppositie’ van D66, ChristenUnie en SGP moeten zorgen dat problemen in de Senaat, zoals deze week met Adri Duivesteijn, ”tot een minimum” beperkt worden. D66-leider Alexander Pechtold bepleit dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij wil ”de stabiliteit” van de samenwerking tussen de vijf partijen betrekken bij gesprekken die ze waarschijnlijk in het voorjaar gaan voeren over de rijksbegroting voor 2015.  

‘Problemen in Senaat tot minimum beperken’

VK 21.12.2013  Kabinet, coalitie en de ‘constructieve oppositie’ van D66, ChristenUnie en SGP moeten ervoor zorgen dat problemen in de Senaat, zoals die deze week met Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn, ‘tot een minimum’ beperkt worden. D66-leider Alexander Pechtold bepleitte dat vandaag in het TROS Kamerbreed..

‘Pechtold, Van der Staaij en Slob zijn het politieke trio van het jaar’

VK 21.12.2013 Na een valse start wordt de papieren werkelijkheid van het regeerakkoord alsnog in wetgeving omgezet, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant. ‘Met dank aan D66, de ChristenUnie en de SGP die net op tijd het kabinet-Rutte II uit de modder wisten te trekken.’

MEER OVER:

PvdA lijdt electoraal meer onder kabinetsdeelname dan VVD

NRC 21.12.2013  Coalitiepartijen PvdA en VVD krijgen weinig waardering van hun eigen kiezers, blijkt uiteen enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral kiezers van coalitiepartij PvdA geven aan dat ze zich definitief van de partij afkeren.  LEES VERDER

Lees meer;

0:00  Peiling De Hond: verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers ›

0:00 Peiling: een derde van stemmen op PvdA was strategisch – bij VVD 23 procent ›

0:00 De peilingencarrousel: De Wereld Draait Door was het ergst ›

0:00 PvdA en VVD blijven nek-aan-nek – fouten vermijden belangrijk in slotdebat ›

0:00 SP en VVD blijven grootste in peilingen ›

Samsom voorbereid op meer weerstand in Senaat

NU 20.12.2013 PvdA-leider Diederik Samsom houdt er rekening mee dat kabinetsplannen in de toekomst opnieuw op serieuze weerstand in de Senaat kunnen stuiten. Het kabinetsplan voor de verhuurderheffing werd deze week maar ternauwernood aangenomen in de Senaat.

April tot september 2013 ‘allerlastigste periode’ in politieke carrière Samsom

VK 20.12.2013 Voor PvdA-leider Diederik Samsom waren de maanden april tot en met september ‘de allerlastigste periode’ die hij tot nu toe als politicus doormaakte. Het kabinet moest vaststellen dat de minderheidssteun in de Eerste Kamer veel problematischer was dan in de formatie nog werd aangenomen, twee fractieleden stapten op en zijn huwelijk strandde.

Asscher: kabinet niet in gevaar›

NRC 20.12.2013 Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt niet dat het kabinet was gevallen als het woonakkoord deze week in de Eerste Kamer was gestrand. Het was volgens Asscher spannend, maar hij deelt niet de indruk van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dat het kabinet zou zijn gevallen als PvdA-senator Adri Duivesteijn tegen de verhuurdersheffing had gestemd. Lees meer

0:00 Schrijft Adri Duivesteijn vandaag een Nacht van… op zijn naam? ›

0:00 Blok: woonakkoord niet aanpassen – huurverhoging gaat door ›

0:00 Voor of tegen woonakkoord? Duivesteijn zwijgt nog ›

0:00 Duivesteijn wil tijdelijke heffing en herinvestering opbrengst ›

0:00 Duivesteijn is positief over toezegging Blok ›

Kabinet bijna gevallen

Telegraaf 20.12.2013  Het kabinet is deze week langs de rand van de afgrond gescheerd. Onenigheid over het woonakkoord leidde tot grote spanningen en irritaties tussen hoofdrolspelers uit de coalitie en de drie meewerkende oppositiepartijen D66, CU en SGP. De PvdA werd met een kabinetscrisis gedreigd.

Gerelateerde artikelen;

18-12: ‘Eens Duivesteijn, nooit weer Duivesteijn’

18-12: Woonbond teleurgesteld

18-12: Senaat steunt woonakkoord

18-12: ‘PvdA draait in debat’

17-12: Blok krijgt standje

17-12: ‘Belangrijke stappen Blok’

 
 
‘Kabinet dreigde te gaan vallen door debacle rond Woonakkoord’
 
Elsevier  20.12.2013 Het kabinet dreigde deze week te vallen, vanwege de onenigheid over het Woonakkoord. De situatie leidde tot grote irritaties tussen hoofdrolspelers uit de coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Direct betrokkenen zeggen vrijdag in De Telegraaf dat hoewel VVD en PvdA deden alsof het allemaal wel meeviel, dreigde achter de schermen een kabinetscrisis.
 
Er was vooral veel kritiek op PvdA-leider Diederik Samsom, die geen greep had op de opstandige PvdA-senator Adri Duivesteijn. Als Duivesteijn daadwerkelijk tegen het Woonakkoord had gestemd, was ook het Herfstakkoord en Pensioenakkoord van tafel geveegd.
 
Bij het topoverleg waren onder anderen premier Mark Rutte (VVD) en minister Stef Blok (VVD, Wonen) en de fractieleiders Alexander Pechtold(D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). ‘Samsom werkt bij Duivesteijn als een rode lap op een stier,’ zegt een betrokken fractieleider. Duivesteijn stemde in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog in met het Woonakkoord, nadat Blok hem iets was tegemoetgekomen.

Dijkgraaf over Duivesteijn: dit moet je elkaar niet aandoen

zie ook

 
17 dec Duivesteijn niet principieel tegen heffing
 
16 dec PvdA-Senatoren nog niet eens over woonakkoord
 
17 dec Duivesteijn kan leven met toezegging

Mission accomplished: kabinet kan door naar 2014

VK 19.12.2013 Het jaar 2013 werd voor het kabinet-Rutte II het jaar van de smalle marges en met de hakken over de sloot. Maar alle onheilsprofeten ten spijt, de coalitie van VVD en PvdA staat overeind, sterker nog, komt eindelijk op stoom. De grote dossiers uit het regeerakkoord zijn voorzien van politieke steun en staan in de steigers. Het kabinet kan met een (enigszins) gerust hart 2014 in, op naar nieuwe uitdagingen: de gemeenteraads- en de Europese verkiezingen.

VVD en PvdA begonnen op de valreep van 2012 vol bravoure aan hun nieuwe politiek: die van pragmatische uitwisseling, geen verwaterde compromissen, maar ieder eigen accenten. Daarin zou, ongetwijfeld, het maatschappelijke én politieke middenveld zich kunnen vinden. Want in het gat tussen VVD en PvdA bevinden zich alle gematigde en constructieve krachten, meenden architecten Rutte en Samsom. Met die minderheid in de Senaat zou het wel goed komen.

‘Dikke kus van onze minister’

Telegraaf 19.12.2013 Op Twitter is een opmerkeliijk kaartje opgedoken van Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Op de kerstkaart, waarmee ze veteranen een hart onder de riem steekt, prijken twee roodgestifte lippen.

Wat gaat het pensioenakkoord voor u betekenen?

‘Hypotheek straks aflossen met pensioenpremie’

Handkus Rutte aan Van Miltenburg bekrachtiging van haar positie?

Oppositie: akkoord is plunderen van pensioenpot

Huurdersheffing versus De Nacht van Adri Duivesteijn ??

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014

Rutte stoomt opvolgers klaar

Telegraaf 18.12.2013 Premier Mark Rutte is bezig om een klein clubje mensen binnen zijn VVD klaar te stomen die hem eventueel kunnen opvolgen als hij geen volgende termijn wil als VVD-aanvoerder. In een interview in Elsevier zegt hij dat er een klein team getalenteerden is. ,,Het is mijn taak ze klaar te stomen. Ik sta ze bij als coach.” Hij zegt al vanaf dag één na te denken over zijn opvolging. ,,Dat hoort ook zo. Kwestie van leiderschap.”

‘Premier Rutte coacht VVD-talentengroepje voor opvolging’

Trouw 18.12.2013 Mark Rutte (VVD) denkt al ‘vanaf dag één’ na over zijn opvolging. Binnen de partij is er een kleine groep getalenteerden die hij wil klaarstomen. ‘Ik sta ze bij als coach’, zegt Rutte in het kerstnummer van Elsevier. ‘Ik zorg ervoor dat ze in functies komen waar ze ervaring opdoen en zich kunnen bewijzen.’ VVD-prominent Frits Bolkestein noemde eerder al fractieleider Halbe Zijlstra en minister Edith Schippers als mogelijke opvolgers van Rutte.

Rutte stoomt opvolgers klaar

Telegraaf 18.12.2013 VVD-leider Mark Rutte is achter de schermen al druk bezig met zijn opvolger. Binnen de VVD is er ,,een kleine groep getalenteerden” die hij wil klaarstomen, zegt hij. ,,Ik sta ze bij als coach.”

VVD-leider Mark Rutte al bezig met opvolging

Elsevier 18.12.2013 Mark Rutte (VVD) denkt al ‘vanaf dag één’ na over zijn opvolging. Binnen de partij is er ‘een kleine groep getalenteerden’ die hij wil klaarstomen. ‘Ik sta ze bij als coach.’ VVD-prominent Frits Bolkestein zei in januari tegen Elsevier dat fractieleider Halbe Zijlstra een geschikte opvolger voor Rutte zou zijn. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt wat Bolkestein betreft in aanmerking voor de functie.

december 19, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

1 reactie

  1. […] en zie ook: Staat het Kabinet Rutte 2 op barsten ? […]

    Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 14, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: