Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ??

druk hier –>>Kabinet Rutte II – wie is wie ?

Alle voornemens van het kabinet-Rutte-Asscher zijn terug te lezen in het regeerakkoord.

Zie ook:

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 2

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 1

Formatie nieuw kabinet Rutte II na 12.09.2012 versus Herfstakkoord

De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012

Verkiezingen 2e kamer 12.09.2012

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – PvdA

Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 2

Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 1

En zie ook:

Kabinet Rutte II (i.o.) – verdere bezuinigingen Lenteakkoord versus Herfstakkoord

Prinsjesdag –Troonrede – Miljoenennota 2013

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 2

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 1

Chaos op Binnenhof wordt er niet kleiner op

Trouw 06.11.2012 Er wás al geen meerderheid in de Eerste Kamer voor de omstreden kabinetsplannen met de zorgpremie en nu heeft ook de Senaatsfractie van de VVD er zelf ‘grote moeite’ mee. Ook is het onzeker of het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring (de presentatie van het nieuwe kabinet aan het parlement) donderdag plaatsheeft, want de voltallige oppositie eist eerst meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

NRC reconstrueert de snelle formatie – ‘Bruggen keihard aanpakken’ ›

NRC 05.11.2012 Met  de beëdiging van vanochtend is  het tweede kabinet-Rutte een feit. De formatie tussen VVD en PvdA duurde slechts 54 dagen. NRC Handelsblad publiceerde zaterdag een uitgebreide reconstructie van de formatie. Lees het artikel hier terug. 

‘Deze vijf valkuilen bedreigen kabinet-Rutte II’

VK 05.11.2012  Het kabinet Rutte II gaat sneuvelen in 2014, voorspelt Ronald Buijt. Een zware regeerperiode wordt het sowieso. Er zijn vijf valkuilen die een voortijdig einde van het nieuwe kabinet kunnen inluiden. Rutte en Samsom wilden vooral een stabiel kabinet dat Nederland sterker uit de crisis zou laten komen. Over dat laatste valt nu nog weinig te zeggen. Daarvoor zijn ze vooral afhankelijk van de wereldeconomie. De kans dat dit een stabiel kabinet wordt is echter veel kleiner dan dat veel mensen dachten en vooral hoopten. Ik denk dat 2014 het einde wordt voor Rutte II. 

Hoe kan iemand als Samsom nou serieus verwachten dat een forse verhoging van de zorgpremie alleen slecht zou vallen bij de achterban van de VVD, als het een maatregel is die ook de gemiddelde PvdA-stemmer hard treft?

‘Paars maakt er deze keer pas echt een puinhoop van’

VK 05.11.2012  De weeffout zit niet in het akkoord, maar in het kabinet zelf. ‘Bij veel maatregelen is alleen nagedacht over de vraag of men het aan de eigen achterban kon verkopen en niet wat voor effect het uiteindelijk zou hebben op de koopkracht’, zegt politicoloog en schrijver Gerhard Hormann.

Het tweede kabinet-Den Uyl komt er alsnog

 VK 05.11.2012  Menig VVD’er blijkt er een merkwaardig wereldbeeld op na te houden, constateert Thomas von der Dunk naar aanleiding van hun reacties op de zorgpremieverhoging. ‘Zij lijden aan de eigenwaan dat rijkdom geheel eigen verdienste is. Maar heeft één miljonair zichzelf rekenen en schrijven geleerd of uit eigen zak het snelwegennet aangelegd?’

Beediging:

Rutte II twee keer beëdigd – Beatrix: dat wordt een toneelstukje

NRC 05.11.2012 De beëdiging van het nieuwe kabinet-Rutte II heeft vanochtend twee keer plaatsgevonden. De ministers werden door koningin Beatrix iets eerder beëdigd dan was afgesproken, waardoor de live-uitzending niet mogelijk was. De ceremonie werd toen herhaald, verklaart de RVD tegenover NRC. Beatrix zelf was niet heel blij met de gang van zaken, bleek later uit een fragment van RTL Nieuws. Lees verder›

Geen ‘toneelstukje’

Telegraaf 05.11.2012 De beëdiging van de ministers opnieuw doen omdat de NOS deze niet direct had kunnen uitzenden, was volgens koningin Beatrix geen goed idee. „Gaan we het opnieuw doen? Echt? Niet toch. Dan wordt het een toneelstukje”, zegt de koningin in een geluidsfragment dat RTL Nieuws maandag op de website heeft gezet.

Beëdiging opnieuw? Koningin wilde geen ‘toneelstukje’

Elsevier 05.11.2012 Koningin Beatrix vond het maar niets dat de beëdiging van bewindslieden maandag een keer over moest. ‘Gaan we het opnieuw doen? Echt? Niet hoor, dan wordt het een toneelstukje,’ zei koningin Beatrix. De nieuwe bewindslieden werden dit jaar voor het eerste in het openbaar beëdigd in Paleis Huis ten Bosch. De beelden van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) waren beschikbaar voor zowel RTL Z als de NOS.

Zie ook:

Koningin Beatrix beëdigt Kabinet-Rutte IIVideo

‘Nou, dat was het dan’- kijk hier de beëdiging van het kabinet terug

Trouw 05.11.2012 Presentator Jeroen Tjepkema van het NOS Journaal was er ook een beetje door verrast: de snelheid waarmee de nieuwe ministers van het tweede kabinet-Rutte werden beëdigd door de eed of de belofte af te leggen. ‘Nou, dat was het dan’, zei Tjepkema na de ceremonie.

Meer over :

Kabinet-Rutte II door foutje twee keer beëdigd

Elsevier 05.11.2012 De beëdiging van de bewindslieden van kabinet-Rutte II is maandag twee keer voltrokken. De ceremonie moest over omdat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) tien minuten eerder begon dan met de NOS en RTL was afgesproken.  Dat meldt de NOS.

Zie ook: Kabinet-Rutte II beëdigd door koningin Beatrix (video)

Ministers twee keer beëdigd om uitzending NOS

NU 05.11.2012 DEN HAAG – De beëdiging van de ministers van het tweede kabinet-Rutte heeft twee keer plaatsgevonden. Volgens RTL Nieuws was koningin Beatrix hier niet tevreden over. “Gaan we het opnieuw doen? Echt. Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje”, zo is te horen in een audiofragment op de website.

Kabinet-Rutte-Asscher beëdigd 

Rijksoverheid 05.11.2012  Koningin Beatrix heeft het kabinet-Rutte-Asscher beëdigd. Het nieuwe kabinet bestaat uit 13 ministers en 7 staatssecretarissen. Het nieuwe kabinet wordt gevormd door een coalitie van VVD en PvdA. Er komen 7 ministers van VVD-huize en 6 PvdA-ministers en daarnaast 7 staatssecretarissen, 3 VVD en 4 PvdA.

Alle voornemens van het kabinet-Rutte-Asscher zijn terug te lezen in het regeerakkoord.

Kabinet-Rutte II beëdigd door koningin Beatrix (video)

Elsevier 05.11.2012 Koningin Beatrix heeft maandag de nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte II beëdigd. De ceremonie op Paleis Huis ten Bosch was voor het eerst in tweehonderd jaar openbaar.  Aan het einde van de ochtend zijn de bewindslieden ontvangen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Zie ook: VVD afgestraft voor zorgpremie in peiling De Hond

Kabinet-Rutte II beëdigd en op het bordes

NRC 05.11.2012  De nieuwe ministersploeg van het kabinet-Rutte II is zojuist onder het toeziend oog van koningin Beatrix beëdigd op Paleis Huis ten Bosch. De beëdiging werd gevolgd door de traditionele bordesscène.

Koningin beëdigt ministers

Telegraaf 05.11.2012 Koningin Beatrix heeft het kabinet Rutte II beëdigd. De aangelegenheid was voor het eerst live op televisie te volgen. De beëdiging duurde slechts enkele minuten en alleen de ministers van de PvdA en VVD-ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) legden de eed of belofte af. 

Zeven staatssecretarissen ook beëdigd

Trouw 05.11.2012 Alle staatssecretarissen van het kabinet-Rutte II hebben maandag de eed of de belofte afgelegd ten overstaan van koningin Beatrix. Dat gebeurde in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Eerder op de dag gingen de ministers hen al voor.

Koningin beëdigt bewindslieden

Telegraaf 05.11.2012 Koningin Beatrix beëdigt aan het eind van de ochtend de dertien ministers in het kabinet-Rutte II. De beëdiging is rechtstreeks op televisie te zien, voor het eerst. Direct daarna, rond 11.50 uur, verschijnt de koningin met de VVD- en PvdA-ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Om 13.00 uur worden de zeven staatssecretarissen beëdigd.

Kabinet Rutte II op bordes  Video

NU 05.11.2012 Op paleis Huis ten Bosch zijn maandag de nieuwe ministers in het openbaar beëdigd. Na afloop vond direct de bordesscène plaats. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze beëdiging in het openbaar plaatsvond. Dit was een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Verder;

Kamer beslist morgen over uitstel debat regeerakkoord

Trouw 06.11.2012 De Tweede Kamer beslist morgen over mogelijk uitstel van het debat over de regeringsverklaring. Het debat staat voor donderdag gepland, maar de oppositie in de Kamer wil het debat niet voeren als zij niet beschikt over alle koopkrachtcijfers. Morgen ontvangt de Kamer een brief van het kabinet met aanvullende koopkrachtinformatie. Als die brief niet afdoende is, zal de oppositie pleiten voor uitstel van het debat.

Debat mogelijk uitgesteld

Telegraaf  06.11.2012 Het is nog onzeker of het debat over de regeringsverklaring donderdag plaatsvindt. De voltallige oppositie eist meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Debat regeringsverklaring mogelijk uitgesteld

NU 06.11.2012 DEN HAAG – Het is nog onzeker of het debat over de regeringsverklaring donderdag plaatsvindt. De voltallige oppositie eist meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Chaos op Binnenhof wordt er niet kleiner op

Trouw 06.11.2012 Er wás al geen meerderheid in de Eerste Kamer voor de omstreden kabinetsplannen met de zorgpremie en nu heeft ook de Senaatsfractie van de VVD er zelf ‘grote moeite’ mee. Ook is het onzeker of het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring (de presentatie van het nieuwe kabinet aan het parlement) donderdag plaatsheeft, want de voltallige oppositie eist eerst meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Oppositie weigert debat zonder koopkrachtcijfers

Trouw 06.11.2012 De grootste oppositiepartijen willen dat het kabinet zo snel mogelijk met cijfers laat zien wat de financiële gevolgen zijn van het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook willen ze dat het Nibud de gevolgen voor de koopkracht op een rij zet.

Ruime meerderheid wil nivelleren

NU 06.11.2012 AMSTERDAM – Zo’n zeventig procent van de Nederlanders vindt verdere nivellering een goede zaak.   Dat vinden ook de meeste mensen met hogere inkomens en een meerderheid van de VVD-stemmers, blijkt uit een dinsdag verschenen peiling van Intomart GfK.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Nivellering

VVD-senatoren: grote moeite met zorgpremie

Trouw 06.11.2012 De Senaatsfractie van de VVD heeft ‘grote moeite’ met de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt over de zorgpremie. Voorzitter Loek Hermans heeft dat dinsdagavond gezegd.

VVD-senatoren: grote moeite met zorgpremie

Telegraaf  06.11.2012 De Senaatsfractie van de VVD heeft „grote moeite” met de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt over de zorgpremie. Voorzitter Loek Hermans heeft dat dinsdagavond gezegd.

VVD-senatoren hebben ‘grote moeite’ met zorgpremie

Vraag of zorgpremie bijdraagt aan kostenbeheersing in zorg

NU 06.11.2012 DEN HAAG – De Senaatsfractie van de VVD heeft ”grote moeite” met de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt over de zorgpremie.  Voorzitter Loek Hermans heeft dat dinsdagavond gezegd. 

VVD in Eerste Kamer heeft ‘grote moeite’ met zorgpremie

Elsevier  06.11.2012 De VVD in de Eerste Kamer is kritisch over de inkomensafhankelijke zorgpremie. VVD-fractievoorzitter Loek Hermans in de Eerste Kamer betwijfelt dat in het plan voldoende is gewaarborgd dat de kosten in de zorg worden beheerst.

Zie ook:

‘CPB: alternatief zorgplan’

Telegraaf  06.11.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) moet een alternatief doorrekenen voor het zorgplan uit het regeerakkoord. Dan wordt duidelijk dat er betere manieren zijn om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken en de zorgtoeslag af te schaffen. De ouderenbond ANBO heeft dat dinsdag bepleit in een brief aan de Tweede Kamer

Onderzoek wijst uit: akkoord gunstiger voor PvdA

Elsevier 06.11.2012 Het Regeerakkoord van VVD en PvdA pakt gunstiger uit voor de sociaaldemocraten dan voor de liberalen. De maatregelen in het akkoord liggen op acht van de elf onderzochte punten dichterbij de PvdA dan bij de VVD. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens het onderzoek heeft PvdA-leider Diederik Samsom goed onderhandeld en meer binnengesleept dan van te voren werd gedacht.

Zie ook:

Rechtszaak RTL over koopkracht dient woensdag

NU 05.11.2012 AMSTERDAM – Het kort geding dat RTL Nieuws heeft aangespannen tegen de ministeries van Algemene Zaken en van Economische Zaken dient woensdag.  Dat maakte RTL dinsdag bekend. Het nieuwsprogramma eist dat alle koopkrachtcijfers die bij het Centraal Planbureau liggen openbaar worden gemaakt. Het nieuwe kabinet weigert dat tot nu toe.

Kamp en Bos kregen honderden lobbybrieven. Maar lezen ho maar

NRC 06.11.2012 Honderden lobbybrieven. Ze bleven maar binnenstromen bij informateurs Kamp en Bos tijdens de formatieonderhandelingen. Het nut ervan valt te betwijfelen. Lezen gebeurde namelijk niet of nauwelijks. Jan Peter Balkenende, André Kuipers, Thom de Graaf, Onno Hoes, Alexander Rinnooy Kan. Allemaal deden ze hun zegje in de hoop invloed uit te oefenen op de heren aan de onderhandelingstafel. Door de grote hoeveelheid brieven, nota’s en verzoeken konden Kamp en Bos “onmogelijk” inhoudelijk reageren. Wel kreeg elke brievenschrijver netjes een bedankje. Hier meer uit het vrijgegeven formatiedossier. Lees verder›

Jan Peter Balkenende en André Kuipers stuurden brief aan onderhandelaars

VK 06.11.2012 Nu de formatie voorbij is, komen – onder druk van de Tweede Kamer – steeds meer documenten naar buiten. Gisteren stuurde Mark Rutte onder andere een overzicht van de belangengroepen en individuen die gedurende de formatie brieven aan de onderhandelaars hebben gestuurd. Mysterieuze genootschappen zoals de vrijmetselaars of de wapenlobby staan er niet tussen. Wel weten we nu dat onder meer oud-premier Balkenende een lans probeerde te breken voor duurzame groei.

Rutte negeert achterban

Telegraaf 06.11.2012  De VVD-kiezer kan prima leven met de zorgplannen van het kabinet, denkt premier Rutte. Ook vindt de liberale leider de nivelleringsdrift van de PvdA „een heel redelijke wens”.

Zijlstra: aanpassing bij tegenvallende koopkrachtcijfers

Elsevier 06.11.2012 VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat als wordt afgeweken van 4,0 procent koopkrachtverlies voor de hoogste inkomens of 0,5 procent koopkrachtstijging voor de laagste inkomens, de maatregelen in het Regeerakkoord moeten worden aangepast. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstradinsdag tegen de Volkskrant.

Zie ook: Mark Rutte stelt gerust: maximaal 4 procent achteruit

Regeerakkoord: huizenprijs daalt met minstens 6,7 procent

Telegraaf  06.11.2012 Dankzij het beleid van Rutte II krijgen de huizenprijzen een nieuwe optater. De prijzen van koopwoningen zakken sinds het begin van de crisis al ongekend hard. Het nieuwe regeerakkoord doet daar nog eens een flinke schep bovenop. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

‘Sommige huren dalen’

Telegraaf  06.11.2012 Terwijl de huren over het algemeen stijgen, kunnen sommige huurders toch een huurverlaging tegemoet zien als gevolg van het regeerakkoord. Het gaat om huurders van corporatiewoningen met een lage WOZ-waarde. Dat concludeert het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Rutte II gaat verder met nivelleren, ook via huurbeleid

Elsevier 06.11.2012  Het kabinet-Rutte II nivelleert niet alleen door de inkomensafhankelijke zorgpremie maar ook door de huren van corporatiewoningen te verlagen. Het gaat om huurders van corporatiewoningen in krimpgebieden.  Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het Regeerakkoord. De huurverlaging wordt afgedwongen door de afspraak tussen coalitiepartners VVD en PvdA om de maximumhuur in de sociale huursector vast te zetten op 4,5 procent van de WOZ-waarde.

Zie ook: Woedende VVD-kiezers: 56 procent spreekt van bedrog

 Nibud heeft paar dagen nodig

Telegraaf  06.11.2012  Het Nibud zou enkele dagen, zeer waarschijnlijk niet meer dan een week, nodig hebben voor een onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord voor de koopkracht. Dat zei een woordvoerster van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dinsdag. Daarvoor zou het Nibud wel meer gegevens nodig hebben dan er nu bekend zijn. „Er zijn nu macrogegevens, maar we hebben ook de microgegevens nodig.”

Oppositie wil snel duidelijkheid over koopkracht

NU 06.11.2012 De grootste oppositiepartijen willen dat het kabinet zo snel mogelijk met cijfers laat zien wat de financiële gevolgen zijn van het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook willen ze dat het Nibud de gevolgen voor de koopkracht op een rij zet. Bekijk video – Voor het debat over de regeringsverklaring, donderdag, moet er duidelijkheid zijn voor burgers; anders willen de oppositiepartijen het debat uitstellen. Dat hebben de fractieleiders van PVV, SP, CDA en D66 dinsdag tijdens een overleg besloten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Regeerakkoord

Oppositie: snel duidelijkheid

Telegraaf  06.11.2012  De grootste oppositiepartijen willen dat het kabinet zo snel mogelijk met cijfers laat zien wat de financiële gevolgen zijn van het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook willen ze dat het Nibud de gevolgen voor de koopkracht op een rij zet.

VVD en PvdA steunen verzoek oppositie om doorrekening Nibud

NRC 06.11.2012 Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de gevolgen van het regeerakkoord worden doorgerekend door het Nibud. Eerder vandaag legden de fractieleiders van SP, D66, PVV en CDA deze eis op tafel. Alleen zo kan volgens deze partijen een einde komen aan de verwarring over de gevolgen voor de koopkracht. VVD en PvdA steunen dat verzoek nu. Het kabinet stuurt morgenochtend een koopkrachtbrief naar het parlement. Daarna besluit de Kamer of het over voldoende informatie beschikt om het debat over de regeringsverklaring donderdag door te laten gaan. Rutte weigerde tot dusver het Nibud in te schakelen. Hij verzekerde gisteren dat huishoudens maximaal vier procent inleveren.

 

Oppositie wil doorrekening regeerakkoord door Nibud

NRC 06.11.2012 Het kabinet moet de gevolgen van het regeerakkoord voor verschillende groepen Nederlanders laten doorrekenen door het Nibud. Dat eisen de fractieleiders van SP, D66, PVV en CDA. Alleen zo kan volgens deze partijen een einde komen aan de verwarring over de gevolgen voor de koopkracht.

Blok kijkt naar startersleningen

Telegraaf  06.11.2012 Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) gaat het probleem met de startersleningen op korte termijn oplossen. Hij heeft dat dinsdag laten weten in reactie op de aankondiging van de stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) dat ze vanaf 15 november voorlopig geen nieuwe aanvragen voor startersleningen meer in behandeling neemt.

Voorlopig geen starterslening te krijgen

Telegraaf  06.11.2012  Mensen die voor het eerst een huis kopen, kunnen voorlopig geen starterslening meer aanvragen. De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kan tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer in behandeling nemen, zo heeft ze dinsdag bekendgemaakt. Deze „rigoureuze maatregel” is nodig omdat niet duidelijk is of startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn, zegt de SVn.

Geen startersleningen meer door onduidelijkheid in regeerakkoord

NRC 06.11.2012 Onduidelijkheid in het regeerakkoord heeft ertoe geleid dat er vanaf volgende week geen startersleningen voor huizenkopers in behandeling worden genomen. Dat meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). De stichting die leningen afgeeft neemt vanaf 15 november geen aanvragen meer in behandeling. In het Belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd, is opgenomen dat nieuwe hypotheken vanaf 1 januari annuïtair en volledig moeten worden afgelost. Huizenkopers die een starterslening afsluiten moeten ook annuïtair aflossen, maar in tegenstelling tot de voorgenomen afspraken in het regeerakkoord is dat op dit moment nog niet vanaf het eerste jaar

Nieuwe vragen over de zorgpremie: Gaan miljonairs er ook op achteruit?

VK 06.11.2012 Vele tientallen vragen van lezers over koopkrachtplaatjes en de zorgpremie kwamen binnen via telefoon, e-mail of Twitter. Antwoord op de meest gestelde vragen.

We leveren wel degelijk keihard in

Telegraaf  06.11.2012 Precies weten hoeveel je inlevert dankzij het nivelleringskabinet PvdA-VVD? Ronald Veerman van de financiële redactie legt het in deze extra DFT-flits uit.

Ook oud-Kamerlid PvdA boos

Telegraaf 06.11.2012 De nivelleringsdrang van het kabinet Rutte II stuit ook binnen de PvdA op verzet. In een ingezonden brief in de Volkskrant haalt oud-Eerste Kamerlid Ria Mastik-Sonneveldt van de sociaal democraten hard uit naar het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. “Is de PvdA echt dom geworden of is het volksverlakkerij?”, zo vraagt ze zich boos af.

Hypotheekrenteaftrek in een keer van 42 naar 38 procent

VK 05.11.2012  De hypotheekrenteaftrek voor middeninkomens daalt op 1 januari 2014 in één klap met bijna 10 procent door de verlaging van het middelste belastingtarief. Die belastingschijf gaat dan van 42 naar 38 procent om het verdwijnen van de zorgtoeslag te compenseren. Tegenover een belastingvoordeel van maximaal 1.800 euro staat een mindere aftrek van een gemiddeld circa 500 euro netto per jaar. Dat is een directe consequentie van het regeerakkoord, bevestigen de Tweede-Kamerfracties van VVD en PvdA.

Lees ook Wouter Bos: ‘De PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg met eigen achterban’ – 03/11/12

Lees ook Lek hypotheekaftrek: misser of sluwe tactiek? – 30/10/12

Acht vragen over de koopkracht en Rutte II: is de paniek terecht?

VK 05.11.2012 Verwarring alom. Eerst was er een koopkrachtdaling van 0,6 procent voor de hogere inkomens. Toen bleek dat de zorgpremie stijgt, tot wel 480 euro per maand. En, meldde RTL: 30 procent inleveren zal niet zelden voorkomen.

Is de paniek over het verlies aan koopkracht terecht?
Het is op zijn minst voorbarig. Veel Nederlanders gaan er door de kabinetsplannen niet of nauwelijks op achteruit. Uitkeringsgerechtigden en lagere inkomens, tot 30 duizend euro, kunnen zelfs een voordeeltje verwachten. Alleen voor hogere inkomen is er veelal sprake van een duidelijk verlies aan koopkracht.
Vragen over de koopkrachteffecten van het nieuwe regeerakkoord? Mail internet@volkskrant.nl en lees morgen in de Volkskrant en op Volkskrant.nl de antwoorden.

Lees ook FNV-voorzitter noemt arbeidsmarktplannen ‘PvdA-onwaardig’ – 03/11/12

Lees ook ‘Grote groepen die er 20% op achteruit gaan? Heb ik een borrel te veel op?’ – 03/11/12

Rutte tracht zorg weg te nemen

Telegraaf 05.11.2012 Middeninkomens gaan er de komende kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit in koopkracht. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond duidelijk in het tv-programma EenVandaag.

Tweede Kamer krijgt koopkrachtberekeningen

NU 05.11.2012 DEN HAAG – Het dossier met alle documenten over de formatie is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.  Een van de belangrijkste stukken van het dossier is van het ministerie van Sociale Zaken, dat heeft gekeken naar de koopkrachteffecten van het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten.

Tweede Kamer krijgt formatiedossier

Telegraaf 05.11.2012 DEN HAAG –  Het dossier met alle documenten over de formatie is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de belangrijkste stukken van het dossier is van het ministerie van Sociale Zaken, dat heeft gekeken naar de koopkrachteffecten van het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten.

Lodewijk Asscher populairste minister

NU 05.11.2012 AMSTERDAM – Lodewijk Asscher is bij het aantreden van het nieuwe kabinet de meest populaire minister. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.  De PvdA’er, die maandag beëdigd werd als minister van Sociale Zaken, wordt beoordeeld met een 7,0. Op de tweede plaats volgt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (ook PvdA), die een 6,9 krijgt.

De Jager draagt sleutel over aan Dijsselbloem

NU 05.11.2012 DEN HAAG – Jan Kees de Jager heeft maandag de sleutel van de schatkist overgedragen aan de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.  De CDA’er riep Dijsselbloem op ”een goede schatkistbewaarder” te zijn. ”Het is geen makkelijke baan, maar het is de mooiste baan hier in Den Haag”, zei De Jager, die Dijsselbloem succes wenste met ”de moeilijke werkzaamheden”.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Jan Kees de Jager Jeroen Dijsselbloem Financiën

De Jager draagt sleutel over

Telegraaf 05.11.2012 Jan Kees de Jager heeft maandag de sleutel van de schatkist overgedragen aan de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De CDA’er riep Dijsselbloem op „een goede schatkistbewaarder” te zijn. „Het is geen makkelijke baan, maar het is de mooiste baan hier in Den Haag”, zei De Jager, die Dijsselbloem succes wenste met „de moeilijke werkzaamheden”.

Rosenthal ontbrak op drukbezochte afscheidsreceptie BuZa

NRC 05.11.2012 Uri Rosenthal, inmiddels ex-minister van Buitenlandse Zaken en de enige VVD-bewindspersoon die niet terugkeert in het vandaag beëdigde kabinet, is via de zijdeur vertrokken van zijn departement. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Lees verder›

Kabinet levert koopkrachtcijfers, oppositie ontevreden

Elsevier 05.11.2012 De Tweede Kamer heeft maandag het dossier met alle documenten over de formatie gekregen. Een van de belangrijkste stukken is van het ministerie van Sociale Zaken, dat heeft gekeken naar de koopkrachteffecten van het Regeerakkoord. PVV, SP, CDA en D66 eisten vandaag dat zij ruim voor het debat over de Regeringsverklaring alle cijfers konden inzien over de koopkrachteffecten van het akkoord. Het debat is komende donderdag.

Zie ook:

Oppositie wil uiterlijk woensdag koopkrachtcijfers

NU 05.11.2012 De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 willen uiterlijk woensdag alle cijfers over de koopkrachtgevolgen van de maatregelen van het kabinet van VVD en PvdA zien.

Oppositie: meer info nodig

Telegraaf 05.11.2012 Oppositiepartijen in de Tweede Kamer houden nog veel vragen over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor burgers, ook nadat maandag nieuwe stukken uit de kabinetsformatie naar de Tweede Kamer waren gestuurd.

Oppositie eist koopkrachtcijfers van nieuwe kabinet

Elsevier 05.11.2012  PVV, SP, CDA en D66 willen ruim voor het debat over de Regeringsverklaring alle cijfers zien over de gevolgen voor de koopkracht. Als de partijen die cijfers over de maatregelen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA niet krijgen, zullen ze donderdag niet deelnemen aan het debat over de Regeringsverklaring.  Dat heeft PVV-leider Geert Wilders maandag namens de vier oppositiepartijen laten weten.

Mark Rutte stelt gerust: maximaal 4 procent achteruit

Elsevier 05.11.2012 Huishoudens met een middeninkomen gaan er de komende kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit in koopkracht. Nederlanders die meer dan 100.000 euro verdienen, krijgen te maken met een teruggang van 4 procent.Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag in actualiteitenrubriek EenVandaag. De inkomens tussen de 50.000 en 70.000 euro blijven onder die grens.

Het nog verder nivelleren van inkomens is fundamenteel slecht, zeker ook als dat via de zorgverzekering gebeurt. Het fundament van het tweede kabinet-Rutte deugt gewoon niet.

Commentaar Syp Wynia:Spekman, nivelleren is helemaal geen feest!

Zie ook:

Rutte tracht zorg middeninkomens weg te nemen

Groep gaat er deze kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit

NU 05.11.2012 DEN HAAG – Middeninkomens gaan er de komende kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit in koopkracht. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond duidelijk in het tv-programma EenVandaag.

Rutte: huishoudens gaan er maximaal vier procent op achteruit

NRC 05.11.2012 Huishoudens gaan er de komende kabinetsperiode maximaal vier procent op achteruit. Voor middeninkomens is de teruggang kleiner. Dat heeft Rutte vanavond gezegd in een interview met het tv-programma EenVandaag. Lees verder›

Koopkrachtcijfers naar Kamer gestuurd – ‘kijken of ze verschillen van CPB-cijfers’

NRC 05.11.2012 Het formatiedossier, met daarin alle stukken die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De stukken zouden meer licht moeten werpen op de koopkrachteffecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 lieten eerder vandaag weten dat zij het debat over de regeringsverklaring niet willen voeren als de stukken niet eerst openbaar worden gemaakt.  De afgelopen dagen ontstond er veel onrust over de gevolgen van het regeerakkoord en dan met name de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

next.checkt gevolgen kabinetsbeleid: ‘Koopkracht keldert tot wel 20 procent’

NRC 05.11.2012 Afgelopen vrijdag bracht RTL Nieuws in de uitzending van half acht verontrustend nieuws over de koopkracht onder het kabinet-Rutte II. Ook op hun site stond het nieuws in een bericht met de kop ‘koopkracht keldert tot wel 20 procent’. ‘De koopkracht van grote groepen Nederlanders gaat de komende kabinetsperiode veel meer achteruit dan VVD en PvdA beloven. Sommige burgers zullen de komende vijf jaar tot wel 20 procent minder te besteden hebben. 

‘Koopkrachtverlies van 10 procent zal niet gebeuren’

NU 05.11.2012 Een koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent is voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar. ”Daarvan kan ik zeggen: dat gaat sowieso niet gebeuren.” at zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandagochtend in het Radio1 Journaal.

Gerelateerde artikelen;

Zijlstra: nooit meer dan 10 procent koopkrachtverlies

Elsevier 05.11.2012 Een koopkrachtverlies van meer dan 10 procent zal onder het bewind van de PvdA en VVD niet voorkomen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.  ‘Dat gaat sowieso niet gebeuren,’ zei Zijlstra maandagochtend in het Radio1 Journaal.  De VVD-fractievoorzitter verwees naar het Regeerakkoord waarin de lagere inkomens er ongeveer een half procent op vooruit moeten gaan en hoge inkomens een koopkrachtdaling van 4 procent in vier jaar te verduren krijgen.

Zie ook: ‘CPB bevestigt koopkrachtdaling tot 30 procent’

GroenLinks wil ook meer helderheid over koopkracht

Trouw 05.11.2012 Ook GroenLinks wil meer duidelijkheid van het kabinet over de gevolgen van het regeerakkoord voor de koopkracht van de burgers. Eerder op maandag verklaarden de fractieleiders van SP, D66, PVV en CDA ook al ontevreden te zijn over de gestuurde informatie van de regering.

Wilders: informatie koopkracht onvoldoende

Trouw 05.11.2012 PVV-leider Geert Wilders houdt nog veel vragen over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor burgers, ook nadat maandag nieuwe stukken uit de kabinetsformatie naar de Tweede Kamer waren gestuurd.

‘Er moet meer duidelijkheid komen over koopkracht’

 Trouw 05.11.2012 D66-leider Alexander Pechtold is nog niet tevreden met de maandag aangeleverde cijfers over de gevolgen van de koopkracht van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Zijlstra: 10 procent eraf ‘zal niet gebeuren’

Telegraaf 05.11.2012 Een koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent is voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar. „Daarvan kan ik zeggen: dat gaat sowieso niet gebeuren.”

Eerst cijfers dan pas debat

Telegraaf 05.11.2012 De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 willen uiterlijk woensdag alle cijfers over de koopkrachtgevolgen van de maatregelen van het kabinet van VVD en PvdA zien, anders heeft een debat over de regeringsverklaring met premier Mark Rutte op donderdag geen zin. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders maandag namens de vier oppositiepartijen laten weten.

Asscher wil ‘offers niet bagatelliseren’

NU 05.11.2012 DEN HAAG – ”Je vraagt wel offers. Je moet nooit bagatelliseren wat die voor mensen betekenen.” Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maandagavond tijdens de kennismakingsuitzending van de NOS over de opmerking van de voorzitter van zijn partij, Hans Spekman, dat ‘nivelleren ‘een feest’ is. ”Ik zou dat woord niet gebruiken”, aldus Asscher.

PvdA geeft nivellering niet op

Telegraaf 05.11.2012  Beoogd PvdA-vicepremier Asscher gaat de komende tijd met minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Weekers (Financiën) om de tafel om de inkomensafhankelijke zorgpremie uit te werken, zodat snel helder wordt wat het beloofde maatwerk wordt. De PvdA houdt echter vast aan het nivelleringsprincipe. Afspraak is afspraak, volgens PvdA-leider Samsom.

RTL stapt naar rechter over koopkrachtcijfers

NU 05.11.2012 HILVERSUM – RTL Nieuws zet de rechtszaak over de omstreden koopkrachtcijfers door.  Het nieuwsprogramma stapt naar de rechter om alsnog duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van het regeerakkoord voor alle inkomensgroepen in Nederland. Dinsdagochtend dient RTL Nieuws een verzoek in bij de rechtbank Amsterdam voor een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte. Dat heeft RTL Nieuws laten weten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over RTL Nieuws Koopkrachtcijfers

Advertenties

november 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties »

  1. […] Zie ook: Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ?? […]

    Pingback door Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 5, 2012 | Beantwoorden

  2. […] Zie: Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ?? […]

    Pingback door Kabinet Rutte II – Kamerdebat Regeringsakkoord « Debat in de Digitale Hofstad | november 7, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: