Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD

 
 

Orde op zaken stellen in de overheidsfinanciën en zorgen dat de rekening niet wordt doorgeschoven naar onze kinderen is voor de VVD de topprioriteit. Lees meer over de Financiën

Standpunten:

Economie en Financiën

Een sterke economie zorgt voor banen en welvaart voor iedereen. Bovendien is een gezonde economie nodig om onze sociale voorzieningen te kunnen betalen. De VVD kiest voor een kleine en krachtige staat met lage belastingen en zonder overbodige regels. Om de economie te laten groeien zijn goed opgeleide mensen en een goede infrastructuur nodig. Innovatie is dé motor voor toekomstige economische groei. Als we de juiste voorwaarden creëren, kan ons land binnen afzienbare tijd bij de wereldtop horen.

Niet doorschuiven maar aanpakken.

Kandidatenlijst VVD blijft ongewijzigd  –  De definitieve kandidatenlijst van de VVD is bekend. De lijst is grotendeels gelijk aan de conceptversie, zo bleek vrijdag. Alleen Charlie Aptroot trekt zich terug om burgemeester van Zoetermeer te worden.

concept-verkiezingsprogramma 06.07.2012

Dit zijn de belangrijkste punten uit het programma van de VVD

Lees hier een samenvatting van het verkiezingsprogramma 

Verder: 

VVD meldt 600 opzeggingen

Trouw 10.11.2012 Er kwamen afgelopen week nauwelijks nog boze telefoontjes en e-mails binnen bij het partijbureau van de VVD over het voorstel voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar inmiddels zijn wel 600 opzeggingen binnen, meldt de partij zaterdag.

VVD meldt 600 opzeggingen

Telegraaf 10.11.2012 Er kwamen afgelopen week nauwelijks nog boze telefoontjes en e-mails binnen bij het partijbureau van de VVD over het voorstel voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar inmiddels zijn wel 600 opzeggingen binnen, meldt de partij zaterdag.

VVD meldt 600 opzeggingen

NU 10.11.2012 Er kwamen afgelopen week nauwelijks nog boze telefoontjes en e-mails binnen bij het partijbureau van de VVD over het voorstel voor een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over VVD

VVD’er Oplaat blij met aanpassing

Telegraaf 10.11.2012 Gert-Jan Oplaat, bestuursvoorzitter van de VVD-Overijssel toonde zich vrijdag verheugd nu er beweging lijkt te zitten in het omstreden voornemen van het kabinet om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Het kabinet hoopt maandag met een oplossing te komen voor de problemen die er over ontstonden. Vooral binnen de VVD vielen de plannen verkeerd. Oplaat had eerder felle kritiek op het plan en riep partijleider Mark Rutte op de maatregel aan te passen. „Rutte kan nu leiderschap tonen door gewoon te erkennen dat dit een weeffout is”, zei hij toen.

Gebrek aan debat breekt VVD steeds meer op

Trouw 09.11.2012 Terwijl PvdA-leider Diederik Samsom zich openstelt voor kritiek op het nieuwe regeerakkoord, zowel in de Tweede Kamer als in dialoog met zijn partij, wil de VVD het regeerakkoord gaan ‘uitleggen’. Door de storm aan kritiek die is opgestoken, heeft het VVD-bestuur in allerijl partijbijeenkomsten uitgeschreven. Er zou sprake zijn van voorbarige conclusies en een ‘uitermate vertekend beeld’. Op die regionale bijeenkomsten gaan Tweede Kamerleden de ongeruste leden uitleggen dat het allemaal wel meevalt met die heikele punten in het regeerakkoord. Ruimte voor discussie is er niet, want de fractie heeft vorige week nog eens omstandig verklaard dat ze achter het regeerakkoord staat en dat de schade voor de achterban heus meevalt. De VVD neemt haar leden en achterban met die boodschap weinig serieus.

‘De VVD weet het nog niet maar er zit een bom onder de gehele Nederlandse politiek’

VK 08.11.2012 De huidige VVD top verkwanselt de eigen rechts liberale ideologie. Lees het sprookje van Astrid Lingren en je weet dat de kiezer in opstand zal komen, schrijft Alexander Sassen van Elsloo. ‘De partijtop is aangeschoten wild dat omringd wordt door hyena’s van zowel binnen als buiten de eigen gelederen. Heyna’s schakelen uit wat niet gezond is en niemand zal hierom rouwen.’

Driekwart VVD wil af van zorgplan

NRC 07.11.2012 Van de VVD-bestuurders kan 40 procent “absoluut niet” leven met de inkomensafhankelijke zorgpremie en 30 procent ziet deze maatregel liever niet. Dat blijkt uit een representatieve enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder alle VVD-bestuurders.

Peiling: VVD halveert, PvdA de grootste

Trouw 06.11.2012 Met name de VVD heeft een flinke vertrouwensdeuk opgelopen na de bekendmaking van het regeerakkoord. Als er vandaag verkiezingen worden gehouden, zou de partij nagenoeg halveren en op 21 zetels blijven steken. Coalitiepartner PvdA levert ook in, maar is met 33 zetels wel ruimschoots de grootste.

‘VVD in Kamer halveert bijna’

Telegraaf  06.11.2012 Als er dinsdag verkiezingen waren gehouden, zou de VVD mogelijk nagenoeg zijn gehalveerd en nog maar 21 zetels overhebben. Dat valt althans op te maken uit een steekproef van TNS NIPO.

VVD gehalveerd in nieuwe peiling

NU 06.11.2012 AMSTERDAM – De VVD krijgt in de peilingen opnieuw een dreun. In de peiling van TNS Nipo wordt de partij van Mark Rutte nagenoeg gehalveerd. In een peiling van Maurice de Hond die zaterdag werd gepubliceerd, viel de VVD in een week tijd ook al terug van 38 naar 27 zetels.

Gerelateerde artikelen

VVD halveert in peiling TNS Nipo – onrust in VVD-fractie Eerste Kamer ›

NRC 06.11.2012 Na de peiling van Maurice de Hondafgelopen weekend, krijgt de VVD nu ook in de peiling van TNS Nipo een klap: de partij wordt nagenoeg gehalveerd. De liberalen houden 21 zetels over van de 41 die het bij de verkiezingen veroverde, meldt Novum. Ook de PvdA levert zetels in, maar blijft met 33 stuks ruimschoots de grootste, tegenover 38 zetels bij de verkiezingen.

VVD afgestraft voor zorgpremie in peiling De Hond

Elsevier 04.11.2012 Alle commotie rond de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft de VVD van Mark Rutte geen goed gedaan. De liberalen zakken in de peiling van Maurice de Hond liefst elf zetels ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van De Hond. Volgens de opiniepeiler is zo’n groot zetelverlies in zo’n korte tijd niet eerder voorgekomen.

Verkiezingen
Vorige week gaf nog 85 procent van de VVD-kiezers aan opnieuw op VVD te zullen stemmen. Op 2 november was dat nog maar 55 procent.

Zie ook:

Stemmen

VVD krijgt met opstand koekje van eigen deeg

Trouw 03.11.2012 Even een raadseltje. Welke politicus zei: ‘Wie hard werkt, mag heel veel verdienen, zeker als wij daar allemaal beter van worden’. Nee, het was niet Hans Wiegel. Het was, hoe klassiek-liberaal het ook klinkt, evenmin een andere VVD’er. Het was de toenmalige minister van financiën en PvdA-aanvoerder Wouter Bos in een Kamerdebat over topinkomens in 2007, anderhalf jaar voor de kredietcrisis. Met de nivelleringsdrift van de PvdA is het, in weerwil van het beeld van ‘socialistisch jaloeziedenken’ dat Wiegel er vakkundig heeft ingeramd, dus nogal meegevallen.

In de jaren negentig werkten de sociaal-democraten zelfs zo gretig mee aan het vergroten van de particuliere welvaart door belastingverlagingen, dat de armoe van publieke voorzieningen als onderwijs en zorg er schril bij begon af te steken. Daardoor ontstond een politieke voedingsbodem voor de Fortuynrevolte in 2002. Of een inkomensherverdeling via de zorgpremies gelukkig is, is de vraag.

De strategische betekenis is dat de door liberalen verfoeide nivellering de PvdA in staat stelt zich de SP van het lijf te houden, zoals het strenge immigratiebeleid en de verlaging van het ontwikkelingsbudget de VVD moeten dienen in de strijd met de PVV. Dat de PvdA-kiezers de prijs die hun partij betaalt voor de samenwerking zo gemakkelijk accepteren, zeker in vergelijking met de commotie bij de VVD-achterban, is misschien nog wel het opmerkelijkste in de gebeurtenissen van deze week. Het legt nogal pijnlijk de oude waarheid bloot dat het hemd nader is dan de rok.

Peiling: VVD in vrije val

Telegraaf 03.11.2012 De VVD is een vrije val geraakt bij zijn kiezers. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeker Maurice de Hond. Gaf vorige week nog meer dan 85 procent van de VVD-kiezers aan opnieuw op de liberalen te zullen stemmen, door de immense onvrede over het regeerakkoord is dat aantal nu verschrompeld tot een magere 55 procent. Vorige week had de VVD in de peiling nog 38 zetels, daar zijn er nu nog maar 27 van over. 03-11-2012: VVD verliest 11 zetels na commotie over afspraken regeerakkoord (laatste peiling)

Boze reacties op VVD-site Video

Telegraaf 03.11.2012 VVD-stemmers uitten hun ongenoegen over het Regeerakkoord op de website van de partij. Al meer dan 11894 boze reacties zijn geplaatst als reactie op het artikel waarin staat dat het Regeerakkoord een ‘evenwichtig pakket is om Nederland sterker uit de crisis te halen’.

Ongezouten kritiek in gelekte mail VVD-prominent

RTL 03.11.2012 “Sorry. Allemaal bullshit! Om het maar even onparlementair te zeggen”, zo begint een uitgelekte e-mail van VVD-prominent Marcel Kummel.  Kummel was ooit de woordvoerder van fractievoorzitter en politiek VVD-leider Joris Voorhoeve (1986-1990). Nu is hij fractievoorzitter van de VVD in het waterschap Regge en Dinkel. Hij heeft maar weinig goeds over voor het gesloten akkoord met coalitiepartner PvdA. Lees de volledige email hier:

‘VVD liet aftrek bij voorbaat vallen’ video

NOS 03.11.2012 De VVD-top heeft op de ochtend van de Tweede Kamerverkiezingen besloten om een beperking van de hypotheekrenteaftrek te accepteren. NRC Handelsblad zegt dat dat besluit is genomen door onder anderen partijleider Rutte, toenmalig fractieleider Blok en de huidige Kamervoorzitter Van Miltenburg.

‘Hypotheekrenteaftrek: VVD gaf meteen toe’

RTL 03.11.2012 De VVD was op verkiezingsdag al bereid water bij de wijn te doen over de hypotheekrenteaftrek om een kabinet met de PvdA te kunnen vormen. Dat zou blijken uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

‘VVD gaf al snel hypotheekrenteaftrek op’

NU 03.11.2012 AMSTERDAM – De VVD-top heeft op de dag van de verkiezingen al besloten om in te stemmen met een beperking van de hypotheekrenteaftrek, als dat nodig zou zijn om te regeren met de PvdA. Dat blijkt uit een reconstructie van de formatie door NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Hypotheekrenteaftrek VVD PvdA Verkiezingen 2012

VVD was direct al bereid hypotheekrenteaftrek op te geven

NRC 03.11.2012 De VVD-top heeft op de verkiezingsdag al besloten een beperking van de hypotheekrenteaftrek te accepteren als dat nodig was om met de PvdA te regeren. Dat blijkt uit een reconstructie van de formatie door NRC Handelsblad. Het besluit viel op de ochtend van 12 september, in de aanwezigheid van partijleider Mark Rutte, fractievoorzitter Stef Blok, Eerste Kamerfractievoorzitter Loek Hermans, partijvoorzitter Benk Korthals en vice-fractievoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Bas Heijne: Zorg

NRC 03.11.2012 Dat binnen de VVD nu het oproer kraait, verbaast me niks – wel dat het binnen de PvdA zo stil blijft. Want ook voor mensen die solidariteit tussen burgers voorstaan, is het een ondoordacht, om niet zeggen stupide voorstel, schrijft onze columnist Bas Heijne.

Mark Rutte betwist forse achteruitgang koopkracht

RTL 02.11.2012 VVD-leider Mark Rutte spreekt tegen dat de koopkracht van grote groepen Nederlanders er de komende kabinetsperiode veel meer op achteruit gaat dan VVD en PvdA beloven. Dat zei Rutte op een VVD-partijbijeenkomst in Lunteren vanavond.

VVD-leden eisen stemming

Telegraaf 02.11.2012 Twee ontstemde VVD-leden zijn een online petitie gestart om een congres af te dwingen waarop leden kunnen stemmen over het regeerakkoord. Het is een race tegen de klok, want zaterdag al moet het benodigde aantal van 3800 steunbetuigingen binnen zijn.

Gerelateerde artikelen;

02-11: Plasterk verwacht commotie

02-11: Schultz: scherpe randjes van akkoord afhalen

02-11: Bolkestein kraakt plan

01-11: 10 vragen over de nieuwe zorgpremie

01-11: JOVD: Plan absurd

01-11: ‘Maatwerk’ mogelijk bij premie

01-11: Waarom stijgen de zorgpremies?

01-11: Zorgen fractieleden VVD

01-11: Leden lopen weg bij VVD

01-11: VVD-fractie achter akkoord

01-11: ‘Zorgvuldig uitwerken plan’

01-11: Ook veel vragen bij PvdA

01-11: Linschoten: Dit gaat niet gebeuren

02-11: VVD in diepe crisis

02-11: VVD-aanhang geeft Rutte rood

Peiling De Hond: PvdA winnaar onderhandelingen, VVD grote verliezer

Trouw 02.11.2012 Ruim de helft van de VVD-kiezers vindt dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. PvdA-kiezers zijn overwegend positief over het resultaat van hun partij. Kiezers van beide partijen willen wel dat deze coalitie de termijn uitzit.

VVD worstelt met emoties kiezers

Trouw 02.11.2012 Elders op het Binnenhof formeerde VVD-leider Mark Rutte stoïcijns verder. Hij ontving gisteren de eerste serie kandidaat-ministers voor zijn tweede kabinet. In de wetenschap dat op hetzelfde moment alle schijnwerpers stonden gericht op zijn Kamerfractie in paniek. Meer dan vier uur had de VVD-fractie nodig om de schok te verwerken van de duizenden boze berichten in de liberale e-mailpotten over de inkomensafhankelijke zorgpremie in het ontwerp-regeerakkoord.

Krampachtige Mark Rutte II stort VVD in verderf

Elsevier 02.11.2012 Ongelooflijk dat de spindoctors van de grootste partij van Nederland niet alle zeilen hebben bijgezet om de verwarring over de zorgpremie te beperken. Wie wordt gelyncht, moet terugvechten. Misschien schokkender dan dat Mark Rutte akkoord ging met de inkomensafhankelijke zorgpremie, is de manier waarop de VVD-leider en zijn secondanten hun VVD in minder dan één week tijd in het verderf hebben gestort. De trotse, grootste partij van Nederland isin no time veranderd in een club bangige politici die het moeten hebben van zwijgen en wegkijken.

Commentaar Syp Wynia:Rutte II maakt Nederland niet sterk en niet stabiel

Commentaar Jean Dohmen:Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

Ruim helft VVD-stemmers spreekt van kiezersbedrog

Mening over zorgkosten in twee dagen tijd flink verschoven

NU 02.11.2012 AMSTERDAM – Ruim de helft van de Nederlanders die in september op de VVD hebben gestemd, vindt dat die partij met het nieuwe regeerakkoord kiezersbedrog heeft gepleegd. Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Gerelateerde artikelen: 02/11/2012 VVD-Kamerleden gaan regeerakkoord uitleggen

Lees meer over; VVD Kiezersbedrog Regeerakkoord Mark Rutte Formatie

Woedende VVD-kiezers: 56 procent spreekt van bedrog

Elsevier 02.11.2012  VVD-kiezers staan na alle commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie een stuk negatiever tegenover hun partij. Van de VVD’ers zegt 56 procent dat de partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Twee dagen eerder was dat nog 41 procent. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het onderzoek is uitgevoerd op donderdag 1 november en de resultaten zijn vergeleken met die van twee dagen daarvoor.

Zie ook:

VVD-Kamerleden gaan regeerakkoord uitleggen

Trouw 02.11.2012 Tweede Kamerleden van de VVD trekken de komende weken het land in om uitleg te geven over het regeerakkoord met de PvdA. Dat meldt de partij op haar website. Er komt een reeks regionale bijeenkomsten over de afgesproken maatregelen in aanloop naar het VVD-congres op 24 november. De eerste ‘informatie-avond’ is dinsdag 6 november in Breda.

VVD-Kamerleden gaan regeerakkoord uitleggen

NU 02.11.2012 Tweede Kamerleden van de VVD trekken de komende weken het land in om uitleg te geven over het regeerakkoord met de PvdA. Dat meldt de partij op haar website.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: VVD Formatie Regeerakkoord

VVD-Kamerleden gaan land in voor uitleg Regeerakkoord 

Elsevier 02.11.2012 Kamerleden van de VVD gaan de komende weken op verschillende plekken in het land uitleg geven over het Regeerakkoord van het kabinet-Rutte II. De VVD’ers zullen het vooral hebben over de hypotheekrenteaftrek en de zorgpremie. De Kamerleden hebben een zware taak nu blijkt dat 83 procent van de VVD-kiezers tegen de nieuwe zorgpremie is. In aanloop naar het VVD-congres op 24 november komt een reeks regionale bijeenkomsten.

Zie ook:

VVD-bestuurders rekenen op aanpassing zorgpremie

Elsevier 02.11.2012 Bestuurders van de VVD gaan ervan uit dat de controversiële inkomensafhankelijke zorgpremie uit het Regeerakkoord zal worden aangepast. Dat bleek vrijdag in Lunteren waar de bestuurdersvereniging van de liberalen bijeenkomt. De VVD-bestuurders zijn bezorgd over de nivellering in de zorg, maar rekenen erop dat ‘excessen zullen worden voorkomen’. Volgens Alexander Bruch, fractievoorzitter van de VVD in Weesp, pakt het Regeerakkoordvoor gezinnen hard uit: ‘Ik ga ervan uit dat de partij tot het uiterste gaat om daar wat aan te doen.’

ZIE OOK: Bolkestein: Mark Rutte nog niet klaar met zorgpremie

VVD-prominent Linschoten: zorgplan kan niet waar zijn

Elsevier 02.11.2012 VVD-prominent en oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten denkt niet dat de lastenverzwaring daadwerkelijk zo dramatisch zal uitpakken als nu wordt voorgerekend. Volgens Linschoten moet het voorstel nog beter worden uitgewerkt. ‘Dit gaat niet gebeuren, dat voorspel ik u nu al,’ zei Linschoten donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur

Zie ook:  Zware kritiek wetenschappelijk bureau VVD op zorgpremie

VVD in diepe crisis

Telegraaf 02.11.2012 De VVD staat in brand door de zorgplannen van de nieuwe coalitie. De liberalen krijgen uit alle hoeken klappen, maar de wanhopige fractie durft het onderhandelingsresultaat met de PvdA niet aan te passen uit vrees dat dan de prille coalitie instort.

Gerelateerde artikelen;

02-11: Bolkestein kraakt plan

02-11: VVD legt akkoord uit

01-11: Linschoten: Dit gaat niet gebeuren

02-11: Ongerust over eerlijk proces

02-11: VVD-aanhang geeft Rutte rood

01-11: Ook veel vragen bij PvdA

01-11: ‘Zorgvuldig uitwerken plan’

02-11: Laatste ministerraad Rutte 1

01-11: VVD-fractie achter akkoord

01-11: Leden lopen weg bij VVD

01-11: Zorgen fractieleden VVD

01-11: Waarom stijgen de zorgpremies?

01-11: ‘Maatwerk’ mogelijk bij premie

Lees meer over: VVD  –  zorgpremie

Peiling: grote meerderheid VVD-stemmers tegen zorgpremie

Elsevier 01.10.2012 Een grote meerderheid van de VVD-stemmers wil dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt aangepast. 83 procent van de ondervraagden in het EenVandaag Opiniepanel ziet het controversiële plan uit het Regeerakkoord niet zitten.  Bijna de helft van de 2.900 ondervraagde VVD-stemmers zegt spijt te hebben van hun keuze op die partij. Een derde van de bevraagde VVD-leden zou nu niet meer op de liberalen hebben gestemd

Zie ook: Zware kritiek wetenschappelijk bureau VVD op zorgpremie

‘VVD’ers willen af van inkomensafhankelijke zorgpremie’

Elsevier 01.10.2012 Een grote meerderheid van de VVD-stemmers wil dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt aangepast. 83 procent van de ondervraagden in het EenVandaag Opiniepanel ziet het controversiële plan uit het Regeerakkoord niet zitten. Bijna de helft van de 2.900 ondervraagde VVD-stemmers zegt spijt te hebben van hun keuze op die partij. Een derde van de bevraagde VVD-leden zou nu niet meer op de liberalen hebben gestemd. Een nipte meerderheid (55 procent) wil dat het plan bij een congres wordt voorgelegd aan de leden. Dat is opvallend aangezien de liberalen geen traditie van ledenraadpleging hebben over regeringsplannen.

Zie ook:  Zware kritiek wetenschappelijk bureau VVD op zorgpremie

‘Rutte verkwanselt met zorgpremie’ – leden eisen inspraak en actie VVD-top

NRC 01.11.2012 Leden van de VVD richten zich in grote getale op de partijtop om actie te ondernemen na het verder oplaaien van de ophef rond het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. De top moet de regie meer in handen nemen volgens het partijkader. ‘Dit gaat de partij leden kosten’, zo dreigen enkele lokale fracties. Lees verder›

‘Wederom politiek verraad van kameleon Rutte aan de eigen achterban’

VK 01.11.2012 Eerst boog Rutte mee met de PVV en de SGP, nu met de PvdA. Dit is geen flexibiliteit, maar opportunisme, zegt ondernemer en VVD-lid Ed Sinke. ‘Een goede leider slaat met de vuist op tafel, maar Rutte waait met alle winden mee.’

‘Kameleon Rutte en volgzame VVD verraden achterban’ 

Elsevier 01.11.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte heeft met het Regeerakkoord zijn eigen achterban verraden. ‘Hij draait en keert naar believen en past zich als een kameleon aan aan iedere nieuwe omgeving.’ Dat schrijft zakenman en VVD-lid Ed Sinke donderdag in een opinieartikel in de Volkskrant.
‘Na het behagen van PVV en SGP in Rutte I, fietsen de principeloze Rutte en zijn volgzame VVD nu de andere kant op en gaan ze een sterk socialistisch beleid voeren.’

‘De invoering van inkomens-afhankelijke premies in de zorg dreigt uit te lopen op een financieel drama voor miljoenen werkende Nederlanders.’

Jean Dohmen: Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

‘De hardwerkende Nederlander verkeert in een schoktoestand en mompelt: hoe moet het verder met ons?’

Afshin Ellian: De ideologische veren van Mark Ruttes VVD

Zie ook: Hans Wiegel: nieuwe kabinet nivelleert meer dan Den Uyl

‘Marx Rutte onder vuur’ – de kranten over de ‘nivellerende’ VVD

NRC 01.11.2012 ‘Woede over explosie zorgpremie’, ‘Rutte II loopt eerste kras op’ en ‘Achterban VVD ziedend’. Een greep uit de koppen op de voorpagina’s van kranten naar aanleiding van de aanstaande inkomensafhankelijke zorgpremie. Hieronder een overzicht van de berichten naar aanleiding van de ‘nivelleringsplannen’. Premier Mark Rutte en zijn partij worden vanochtend flink aangepakt door De Telegraaf.

Zware kritiek wetenschappelijk bureau VVD op zorgpremie

Elsevier 01.11.2012 De inkomensafhankelijke zorgpremie die het nieuwe kabinet wil invoeren, stoelt op socialistische beginselen en niet op liberale. Ook is de maatregel ‘verre van eerlijk’. Dat zegt directeur Patrick van Schie van deTeldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, tegen BNR Nieuwsradio. Van Schie zegt dat heel veel Nederlanders bij de uitwerking van de plannen zullen denken: ‘dit is niet eerlijk’. ‘Daaruit blijkt dat de sociaaldemocratische opvatting van eerlijknogal verschilt van de liberale opvatting van eerlijk.’

Commentaar Syp Wynia: Rutte II maakt Nederland niet sterk en niet stabiel

Commentaar van Jean Dohmen:Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

Zie ook:

Ook binnen de VVD-fractie onvrede over zorgpremie

Elsevier  01.11.2012 Binnen de VVD heerst grote onvrede over de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De plannen leidden tot veel kritiek binnen de VVD-fractie, maar niemand durfde tijdens een bijeenkomst over het Regeerakkoord tegen te stemmen. ‘Een smerige graat in de keel,’ zegt een anoniem VVD-Kamerlid donderdag in De Telegraaf. ‘Dit is waardeloos,’ zegt een ander. Hij voegt er wel aan toe dat de rekenvoorbeelden die in de media worden gebruikt, ‘overdreven’ zouden zijn. Een paar weken radiostilte waren voor de PvdA’ers Samsom, Dijsselbloem en Bos voldoende om de VVD-top helemaal in te pakken. Maar een stabiele coalitie krijgen ze niet, want het Regeerakkoord heeft de VVD in de misère gestort

Commentaar Syp Wynia: Rutte II maakt Nederland niet sterk en niet stabiel

‘De hardwerkende Nederlander verkeert in een schoktoestand en mompelt: hoe moet het verder met ons?’

Weblog Afshin Ellian: De ideologische veren van Mark Ruttes VVD

Zie ook:

‘Inkomensafhankelijke zorgpremie bewuste keuze VVD’

Elsevier 01.11.2012 De inkomensafhankelijke zorgpremie is een bewuste keuze geweest van de VVD. Dat zeggen anonieme bronnen die betrokken waren bij de onderhandelingen over het Regeerakkoord. De VVD zou de keuze hebben gehad om de opbrengst van de afschaffing van de zorgtoeslag (4 miljard euro) te gebruiken om de premie minder hard te laten stijgen,melden de GPD-bladen donderdag.

Commentaar Syp Wynia: Rutte II maakt Nederland niet sterk en niet stabiel

Zie ook:

Rutte het land in voor uitleg  – Video

Telegraaf 31.10.2012 Mark Rutte gaat de komende tijd het land in om de nu al zeer omstreden kabinetsplannen te verdedigen bij de achterban. De VVD zal het regeerakkoord echter niet ter instemming aan de leden voorleggen, zoals de PvdA dat wel doet. Volgens Rutte past dat niet in de traditie van de VVD.

Rutte in reactie op onrust zorgpremie: geen VVD-congres over regeerakkoord

NRC 31.10.2012 Er komt geen congres waarbij de leden van de VVD kunnen instemmen met het regeerakkoord. Dat zei partijleider Rutte vanavond na afloop van het debat over dat akkoord. Wel gaat hij het land in om de plannen te verdedigen bij zijn achterban. Lees verder›

Rutte: geen VVD-ledenraadpleging over Regeerakkoord

Elsevier 31.10.2012 VVD-leden mogen niet tijdens een congres stemmen over de plannen van het beoogde kabinet. Volgens Mark Rutte is het niet …

Zie ook: VVD-kiezers woedend over nivellerend Regeerakkoord

VVD erkent stijging zorgpremie in e-mail voor boze leden

Elsevier 31.10.2012 Na alle kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie bevestigt een e-mail van de VVD de forse stijging van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders. De partij mailt rekenvoorbeelden over de ‘vervelende maatregel’. De VVD geeft in de e-mail, die namens Stef Blok is verstuurd, drie rekenvoorbeelden, meldt RTL Nieuws woensdag.

Zie ook:

Mail VVD bevestigt forse stijging zorgpremies

NU 31.10.2012 DEN HAAG – VVD-Kamerlid Stef Blok bevestigt in een mail aan bezorgde VVD-kiezers de forse stijgingen van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders op het moment dat de premies inkomensafhankelijk worden, zoals VVD en PvdA voorstellen in het regeerakkoord.  Bekijk video – De mail lekte uit naar RTL Nieuws en is te lezen op de RTL-website. Uit rekenvoorbeelden van Blok blijkt dat een gezin waarin de twee ouders beide 70.000 euro verdienen, met de maatregel in 2014 bijna 480 euro per gezin per maand meer betalen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Zorg Zorgpremie

Halbe Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD

NU 31.10.2012 DEN HAAG – Halbe Zijlstra wordt donderdag tot nieuwe voorzitter van de VVD-fractie benoemd. Hij is de enige kandidaat om Mark Rutte op te volgen als fractievoorzitter. Bekijk video – Zijlstra (43) is op het moment zowel Kamerlid als staatssecretaris van Onderwijs. Rutte wordt woensdag naar verwachting door de Kamer benoemd tot formateur en is vanaf volgende week weer missionair premier en dan geen Kamerlid meer.

Zijlstra donderdag benoemd als VVD-fractievoorzitter

Elsevier 31.10.2012 Halbe Zijlstra wordt donderdag benoemd tot nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. De 43-jarige Zijlstra is de enige kandidaat om Mark Rutte op te volgen als fractieleider.  Zijlstra is op dit moment zowel staatssecretaris van Onderwijs als Kamerlid. Tot aan de verkiezingen was Stef Blokvoorzitter van de VVD-fractie. Hij wordt in het nieuwe kabinet minister van Wonen en Rijksdienst.

Zie ook:

VVD-leden willen stemmen over Regeerakkoord

Elsevier 31.10.2012 De onrust binnen de VVD over de verhoging van de zorgpremie neemt steeds grotere vormen aan. VVD-leden eisen een congres om te stemmen over de plannen in het Regeerakkoord. ‘Dat de PvdA tevreden is met deze maatregel dat is te begrijpen. … Des te onbegrijpelijker is het dat de VVD tijdens de onderhandelingen maar ook tijdens de fractieconsultatie dit PvdA-voorstel voor zoete koek heeft geslikt,’ schrijft de VVD-fractie in het Noord-Brabantse Schijndel in een open brief aan het VVD-bestuur en de Tweede Kamerfractie. De raadsfractie eist dat de VVD-leden op een congres mogen stemmen over het omstreden plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken.

Bekijk ook Dohmen Duidt
Nieuwe zorgpremie is klassieke nivellering

‘Een financieel drama voor miljoenen werkende Nederlanders.’
Commentaar Jean Dohmen: Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

‘De hardwerkende Nederlander verkeert in een schoktoestand en mompelt: hoe moet het verder met ons?’
Weblog Afshin Ellian: De ideologische veren van Mark Ruttes VVD

Zie ook:  VVD-kiezers woedend over nivellerend Regeerakkoord

VVD-kiezers woedend over nivellerend Regeerakkoord

Elsevier 31.10.2012 VVD-kiezers zijn verbolgen over het Regeerakkoord dat is gesloten met de PvdA van Diederik Samsom. Vooral de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt gehekeld. ‘Na 32 jaar stemmen op VVD zeg ik: VVD klaar ermee!’ ‘Ik schaam mij voor dit Regeerakkoord,’ schrijft Theo van Deudekom op de site van de VVD, waar inmiddels ruim duizend reacties staan, nagenoeg allemaal negatief.

‘Een financieel drama voor miljoenen werkende Nederlanders.’

Commentaar Jean Dohmen: Stijging zorgpremie is absurd en moet van tafel

‘De hardwerkende Nederlander verkeert in een schoktoestand en mompelt: hoe moet het verder met ons?’

Weblog Afshin Ellian: De ideologische veren van Mark Ruttes VVD

‘VVD nog niet overstelpt door opzeggingen’

VK 30.10.2012 De leden van de VVD roeren zich nog niet, zegt Boudewijn Revis, directeur van het partijbureau van de VVD. In tegenstelling tot de PvdA organiseert de VVD geen extra congres over het regeerakkoord. Op het reguliere congres in november zal het akkoord wel besproken worden. Het regent nog geen klachten van de leden.

Thomas von der Dunk: ‘Is de VVD de nieuwe sjoemelpartij?’

VK 28.10.2012 Het behoort tot de leerrijkste Bommelverhalen van Maarten Toonder, aan wie thans ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag een tentoonstelling in het Letterkundig Museum is gewijd: ‘Het Grote Overdoen’, begint Thomas von der Dunk zijn wekelijkse column voor Volkskrant.nl.

De VVD rukt op in de leegte die het CDA achterlaat

Trouw 21.09.2012 Nederland kan wel wat meer VVD gebruiken, adverteerden de liberalen. En Nederland kreeg wat meer VVD. Wat heet. Nederland kleurde blauw, daar waar het tot voor kort nog het groen van de christen-democraten liet zien. Vrijwel nergens is het CDA nog de grootste partij. De VVD heeft, met een rechts verkiezingsprogram, de positie van het centrum-rechtse CDA overgenomen. Voor de tweede keer in successie, waardoor het zeer wel definitief kan zijn. Temeer daar de christen-democraten nog niet eens een derde van het aantal stemmen van de liberalen wisten te behalen.

‘VVD heeft meest trouwe kiezers’

NU 14.09.2012 AMSTERDAM – De VVD heeft de meest trouwe kiezers in de afgelopen twee jaar. Van alle mensen die in 2010 op die partij stemde, heeft 85 procent dat afgelopen woensdag weer gedaan.

Rutte claimt overwinning na nek-aan-nekrace PvdA

NRC 13.09.2012 VVD-leider Mark Rutte heeft de verkiezingsoverwinning geclaimd. PvdA-leider Diederik Samsom erkende woensdagnacht rond 02.40 uur dat de VVD de verkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft Rutte gefeliciteerd met de overwinning.

‘PvdA met SP gevaarlijke cocktail’

Telegraaf 11.09.2012 Een kabinet met daarin de PvdA en SP is een ’gevaarlijke cocktail’ voor Nederland. Daarvoor waarschuwt voormalig VVD-leider Frits Bolkestein in een interview in De Telegraaf.

 ‘Paars bijna onmogelijk’

Telegraaf 10.09.2012  VVD-leider en premier Mark Rutte noemt een paarse coalitie – waarin de VVD samenwerkt met de PvdA en D66 – „hoogst onwaarschijnlijk“ en „bijna onmogelijk”. Dat zei hij maandagochtend op Radio 1.

Rutte noemt paarse coalitie ‘hoogst onwaarschijnlijk’

VK 10.09.2012 VD-leider en premier Mark Rutte noemt een paarse coalitie – waarin de VVD samenwerkt met de PvdA en D66 – ‘hoogst onwaarschijnlijk’ en ‘bijna onmogelijk’. Dat zei hij op Radio 1. Rutte stelde dat een paarse constructie ‘los van de inhoudelijke verschillen’ ook nog eens ‘geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer’. Dat betekent dat wetgeving niet door de Eerste Kamer komt, constateert de VVD’er.

VVD acht paars kabinet ‘bijna onmogelijk’

NU 10.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte noemt een paarse coalitie – waarin de VVD samenwerkt met de PvdA en D66 – ”hoogst onwaarschijnlijk” en ”bijna onmogelijk”.

Gerelateerde artikelen;

09/09/2012 ‘Rutte moet geen angstbeelden schetsen’

09/09/2012 ‘Bijstandsmoeder moet juist VVD stemmen’

09/09/2012 ‘Tussen PvdA en VVD zit de stad Utrecht aan banen’

09/09/2012 ‘PvdA maakt Nederland minder veilig’

08/09/2012 Snel en stabiel kabinet is prioriteit voor Rutte

Mark Rutte: coalitie met PvdA en D66 bijna onmogelijk

Elsevier 10.09.2012  VVD-lijsttrekker Mark Rutte noemt een paarse coalitie – VVD, PvdA en D66 – ‘hoogst onwaarschijnlijk’ en ‘bijna onmogelijk’. Hij zegt dit maandag in een interview met Radio 1.
Eerste Kamer
Rutte wijst erop dat de partijen ‘los van de inhoudelijke verschillen’ geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Omdat de volgende senaatsverkiezingen pas in 2015 worden gehouden, zal wetgeving de komende jaren vastlopen, aldus de liberaal.

Zie ook: Geert Wilders waarschuwt voor nieuwe paarse coalitie

De VVD pakt niet aan, maar schuift financiële problemen voor zich uit

Trouw 10.09.2012 De VVD vat de eigen politieke leidraad samen met de adagia ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’ en ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’. Deze ferme taal staat in schril contrast met het VVD-verkiezingsprogramma. Daaruit blijkt dat de VVD de (al jaren handophoudende) bankensector niet aanpakt en de rekening wel degelijk doorschuift.

‘Bijstandsmoeder moet juist VVD stemmen’

NU 10.09.2012 uist bijstandsmoeders zouden VVD moeten stemmen, vindt premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Hij zegt dit in een interview met NU.nl.

Marktwerking

In het interview zegt Rutte verder dat er door de marktwerking in de zorg geen sprake is van financiële prikkel voor zorgaanbieders om onnodige behandelingen voor te schrijven. “Waarom zou je artsen zo wantrouwen dat ze ineens onnodige behandelingen voorschrijven? Ik geloof daar niks van.”

Lees hier het hele interview met Mark Rutte

Uitgebreid profiel van VVD-leider Rutte

Aanvallen van Rutte op PvdA worden steeds feller

Trouw 10.09.2012 De aanvallen van de VVD op de PvdA worden feller en feller. VVD-lijsttrekker Mark Rutte vindt dat echter niet op gespannen voet staan met zijn allerhoogste prioriteit: de snelle vorming van een stabiel kabinet.

Rutte heeft beste papieren’

Telegraaf 10.09.2012  In een tweekamp tussen Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) heeft laatstgenoemde de beste papieren om de verkiezingen te winnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau TNS Nipo, dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd.

‘Getruukte leider Rutte heeft beste papieren’

 Trouw 10.09.2012 In een tweekamp tussen Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) heeft laatstgenoemde de beste papieren om de verkiezingen te winnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau TNS Nipo, dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd.

Rutte: ‘We moeten niet te gevoelig doen’

VK 10.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte vindt dat het bij een campagne hoort ‘om de scherpte op te zoeken in debatten’. Dat zei hij op Radio 1. Volgens Rutte is dat dé manier om de kiezer te laten zien wat de verschillen zijn tussen de partijen.

Kiezers: Rutte betrouwbaarder in Brussel dan Samsom

Elsevier 10.09.2012 Kiezers vertrouwen VVD-leider Mark Rutte meer dan Diederik Samsom (PvdA) als het gaat om het verdedigen van de Nederlandse belangen in Brussel. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau TNS Nipo, meldt de Volkskrant. Rutte scoort onder kiezers hoog op kwaliteiten als ‘echte leider’ en ‘bekwaam’.

Zie ook: Mark Rutte: Plannen PvdA zijn gevaarlijk voor Nederland

Rutte weigert te reageren op Pinokkio-imago of negatieve campagne

NRC 10.09.2012 “Ik ga niet de campagne analyseren”, zegt Mark Rutte in een interview met Nu.nl. Want de demissionair premier en lijsttrekker van de VVD herkent zich niet in het beeld dat hij een negatieve campagne voert en niet altijd de waarheid spreekt. Lees verder›

Gelijkmaker PvdA doet Rutte niets: ‘Vertrouwen in oordeel van de kiezer’

Trouw 09.09.2012 Premier Mark Rutte wordt niet nerveus van de nieuwste peiling waaruit blijkt dat de PvdA – om in voetbaltermen te spreken – de gelijkmaker heeft gescoord. Zowel de VVD als de PvdA staan op 35 zetels. Dat zei de VVD’er in het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen. Hij is ook wel gewend dat iemand hem in de nek hijgt, zei hij, doelend op de SP eerder.

Rutte: Freek is van gisteren

Telegraaf 09.09.2012 Lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte heeft de cabaretier Freek de Jonge zaterdagavond nog een flinke trap na gegeven.

Kijken: had Rutte toch niet liever Freek de Jonge aan tafel gehad?

NRC 09.09.2012 Het was niet zo dat Rutte niet met een komiek aan tafel wilde, Freek de Jonge was alleen de verkeerde komiek. Maar of de combinatie met Theo Maassen gisteren bij 1 Voor de Verkiezingen zo goed uitpakte? Lees verder›

Mark Rutte: Nederland onveiliger met PvdA aan de macht

Elsevier 09.09.2012  Als de PvdA aan de macht komt, wordt Nederland minder veilig, zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Volgens Rutte zorgen de bezuinigingen op veiligheid voor afname van het veiligheidsniveau. Dat zegt de demissionaire premier in een interview met nu.nl.

Zie ook:

Rutte noemt PvdA gevaarlijk

Daling van banen

‘PvdA maakt land onveiliger’

Telegraaf 09.09.2012 Nederland wordt onveiliger als de PvdA aan de macht komt. Dat zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte in een interview met NU.nl. „Als je in een financiële crisis zit willen mensen van de politiek het puntje aan de horizon. Maar dat gaat altijd gepaard met onzekerheid. Dat kun je wegnemen door iets essentieels als de veiligheid van mensen. Dan moet je dus niet, zoals de PvdA voorstelt, een half miljard bezuinigen”, aldus Rutte.

Rutte: PvdA maakt Nederland onveilig

Spits 09.09.2012 Nu 12 september dichterbij komt gaat premier Mark Rutte furieus door met het gooien van modder richting de PvdA. Volgens Rutte zal Nederland onveiliger worden als de PvdA na de komende verkiezingen aan de macht komt, dat zegt VVD-lijsttrekker in een interview met NU.nl. Door de bezuinigingen op veiligheid van de partij van Diederik Samsom zal het veiligheidsniveau in Nederland afnemen. 

‘PvdA maakt Nederland minder veilig’

NU 09.09.2011 Met de PvdA aan de macht wordt Nederland weer onveiliger, stelt premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte in een interview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

08/09/2012 ‘VVD en PvdA allebei op 35 zetels’

08/09/2012 Rutte noemt opkomst PvdA gevaarlijk

Rutte niet nerveus

Telegraaf 09.09.2012 Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD wordt niet nerveus van de nieuwste peiling waarin de VVD en de PvdA allebei op 35 zetels uitkomen. Dat zei hij zaterdag in het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen. Hij is ook wel gewend dat iemand hem in de nek hijgt, zei hij, doelend op de SP eerder.

VVD scoort bij dure huizen

Telegraaf 09.09.2012 De VVD doet het goed in gemeenten waar de woningwaarde hoog ligt. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van de Kiesraad en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

VVD scoort goed in gemeenten met dure huizen

NU 09.09.2012 De VVD doet het goed in gemeenten waar de woningwaarde hoog ligt. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van de Kiesraad en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Marks joviale toon zit staatsman Rutte in weg

Trouw 08.09.2012  Het is tekenend voor de campagne van Mark Rutte. Het beschermen van de renteaftrek voor bestaande hypotheken is voor zijn partij ‘topprioriteit’, zegt hij in De Telegraaf. Reden? Hij kan geen ander onderwerp verzinnen dat belangrijker is.

Rutte: snel, stabiel kabinet is prioriteit

Trouw 08.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk een stabiel kabinet komt. Rutte stelde zaterdag in Dordrecht dat dit voor hem ‘absolute prioriteit’ heeft.

Rutte: snel, stabiel kabinet is prioriteit

Telegraaf 08.09.2012  VVD-leider en premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk een stabiel kabinet komt. Rutte stelde zaterdag in Dordrecht dat dit voor hem „absolute prioriteit“ heeft.

Snel en stabiel kabinet is prioriteit voor Rutte

Premier noemt mogelijk paars kabinet ‘ver weg’

NU 08.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk een stabiel kabinet komt. Rutte stelde zaterdag in Dordrecht dat dit voor hem ”absolute prioriteit” heeft. Dat hij zich ook zaterdag nog in scherpe bewoordingen uitliet over de in de peilingen sterk opkomende PvdA, vindt Rutte niet overdreven.

Gerelateerde artikelen;

Mark Rutte: Plannen PvdA zijn gevaarlijk voor Nederland 

Elsevier 08.09.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte haalt hard uit naar zijn grootste concurrent in de peilingen, de PvdA. Als de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen van 12 september de grootste wordt, is dat ‘gevaarlijk’ voor Nederland. ‘Ik zie het niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland,’ zegt de VVD’er zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Zie ook: Rutte: Spectaculaire daling banen met PvdA aan de macht

Rutte: ‘PvdA bedreiging voor Nederland’

VK 08.09.2012 Als de Partij van de Arbeid de grootste partij wordt, is dat slecht nieuws voor Nederland. Dat zegt VVD-leider en premier Mark Rutte in een interview in De Telegraaf van zaterdag. Rutte ziet de partij van Diederik Samsom als een bedreiging voor Nederland.
 

Rutte waarschuwt voor PvdA

Telegraaf 08.09.2012 De opmars van de PvdA in de peilingen is een gevaar voor Nederland. Die harde waarschuwing geeft VVD-lijsttrekker Rutte vandaag in een interview met De Telegraaf.

VVD en PvdA willen liever niet samen. Maar iets anders lijkt niet meer mogelijk

NRC 08.07.2012 VVD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom vechten een hevige strijd uit om wie de grootste wordt. Maar als de peilingen niet al te zeer bedriegen, zijn de twee straks sowieso tot elkaar veroordeeld. De kansen voor de SP om mee te regeren lijken verkeken.LEES VERDER›

Mark Rutte: Plannen PvdA zijn gevaarlijk voor Nederland

Elsevier 08.09.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte haalt hard uit naar zijn grootste concurrent in de peilingen, de PvdA. Als de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen van 12 september de grootste wordt, is dat ‘gevaarlijk’ voor Nederland. ‘Ik zie het niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland,’ zegt de VVD’er zaterdag in een interview metDe Telegraaf.

Banen
In de peilingen is de PvdA van Diederik Samsom de VVD tot op één zetel genaderd. Sinds twee weken richt Rutte zijn pijlen dan ook op Samsom, niet meer op SP-leiderEmile Roemer. Vorige week zei Rutte dat PvdA-beleid zal leiden tot een ‘spectaculaire daling’ in het aantal banen.

Zie ook: Rutte: Spectaculaire daling banen met PvdA aan de macht

Rutte waarschuwt: opmars PvdA is een bedreiging voor Nederland

NRC 08.09.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte maakt zich zorgen om de opmars van de PvdA in de peilingen. Hij ziet het als een bedreiging voor Nederland als een linkse partij de grootste van het land wordt. Dat zegt Rutte vanochtend in een interview met De Telegraaf.

Rutte noemt opkomst PvdA gevaarlijk

NU 08.09.2012  Dat zegt Rutte zaterdag in een interview in De Telegraaf. “Ik zie het niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland”, aldus Rutte wijzend naar de PvdA-plannen.

Analyse: VVD-programma het beste voor huizenmarkt

Elsevier 07.09.2012 De huizenmarkt zou het meest gebaat zijn bij het verkiezingsprogramma van de VVD. De maatregelen uit het programma hebben als enige een stimulerend effect op de huizenmarkt en daarmee de bouwproductie en de werkgelegenheid in de sector.

Dat blijkt uit een analyse van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het EIB kijkt onder meer naar de effecten van de hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en de liberalisering van de sociale huursector.

Zie ook:

‘Woningmarkt meest gebaat bij plannen VVD’

NU 07.09.2012 AMSTERDAM – De Nederlandse woningmarkt is het meest gebaat bij de maatregelen uit het verkiezingsprogramma van de VVD.

Rutte garandeert: VVD behoudt hypotheekrenteaftrek

Elsevier 07.09.2012 Als de VVD in het nieuwe kabinet komt, blijft de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd. Die garantie geeft VVD-lijsttrekker Mark Rutte. ‘Het is voor mij absolute topprioriteit.’ Dat zegt Rutte in een interview dat zaterdag wordt gepubliceerd in De Telegraaf. Hoewel de VVD’er geen breekpunten wil noemen, is er volgens hem geen ander onderwerp dat opweegt tegen het beschermen van de aflossingsvrije hypotheekvoor bestaande gevallen. Volgens Rutte zijn die bij andere partijen de klos.

Zie ook: De Jager: Aflossingsvrije hypotheek wordt afgeschaft

Rutte: hypotheekaftrek beschermen is topprioriteit

Metro 07.09.2012 Het beschermen van de hypotheekaftrek is topprioriteit voor de VVD in de komende formatie. Dat zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte in een interview met De Telegraaf. Hij waarschuwt dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek sterk worden benadeeld als de VVD geen deel uitmaakt van het nieuwe kabinet, schrijft de krant vrijdag.

‘Stoere uitspraken Rutte premieronwaardig’

NU 07.09.2012 Volgens de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher is het een mythe dat er meer geld in de publieke sector gepompt moet worden om de kwaliteit te verbeteren. “Er moet naar de bal gekeken worden, in plaats van naar de spelers.”

Premier Mark Rutte (VVD) heeft ‘een probleem’ als hij niet op een lijn zit met zijn minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over nieuwe hulp aan Griekenland. Dat zeiden CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en D66-leider Alexander Pechtold donderdag in het lijsttrekkersdebat van Eenvandaag.

‘Rutte heeft probleem met onenigheid Griekenland’

Metro 06.09.2012 Premier Mark Rutte (VVD) heeft ‘een probleem’ als hij niet op een lijn zit met zijn minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over nieuwe hulp aan Griekenland. Dat zeiden CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en D66-leider Alexander Pechtold donderdag in het lijsttrekkersdebat van Eenvandaag.

Rutte weer aangevallen om Griekenland

NU 06.09.2012 AMSTERDAM – Premier Rutte is tijdens het EenVandaag-debat bij de Erasmus Universiteit opnieuw aangevallen om zijn harde lijn tegen Griekenland.  “Leiderschap is een streep trekken. Onder mijn leiding zal er geen derde steunpakket komen voor Griekenland als zij zich niet aan de afspraken houden”, aldus Rutte. “Dat is niet in het Nederlandse belang.”

Rutte flirt met Buma: ‘CDA hebben we er graag bij’ RTL 06.09.2012

Opkomst PvdA geen reden tot wijzigen strategie VVD R TL 06.09.2012

VVD-leider Mark Rutte wil regeren met CDA

Elsevier 06.09.2012  VVD-leider Mark Rutte heeft een sterke voorkeur om te regeren met het CDA. Tegen de NOS zei Rutte donderdag dat de VVD en het CDA altijd goed hebben samengewerkt. ‘Het CDA is een partij die je er graag bij hebt,’ zei de premier en VVD-lijsttrekker tegen deNOS.

Paars
Rutte liet woensdagavond bij Nieuwsuurweten dat de kans op een coalitie met VVD, PvdA en D66 heel klein is

Zie ook: Mark Rutte: paarse coalitie is nog heel ver weg

‘Kabinet-Rutte zo inconsequent als de pest’

FNV-voorzitter Heerts wil af van ‘rituele dans’ Den Haag

NU 06.09.2012 AMSTERDAM – De FNV mag dan intern orde op zaken moeten stellen, Den Haag is volgens de nieuwe voorzitter Ton Heerts “ook niet alles”. “Het kabinet-Rutte was zo inconsequent als de pest.”  Dit zegt hij in een uitgebreid interview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen

Mark Rutte: paarse coalitie is nog heel ver weg

Elsevier 05.09.2012 De kans op een coalitie van de partijen VVD, PvdA en D66 is heel klein. De verschillen tussen de PvdA en de VVD zijn daar volgens VVD-leider Mark Rutte te groot voor. De VVD-lijsttrekker zei dat woensdagavond in Nieuwsuur.

Zie ook: Gat tussen PvdA en VVD wordt kleiner in peilingen

‘Paarse coalitie is heel ver weg’

NU 05.09.2012  Een paarse coalitie is volgens VVD-leider en premier Mark Rutte ”heel ver weg”. Dat zei hij woensdag voor de camera van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Rutte heeft ‘niets nieuws gezegd’ over Europa

Trouw 05.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte vindt dat hij niets nieuws heeft gezegd over Europa en eventuele nieuwe steun aan het noodlijdende Griekenland. Tijdens het lijsttrekkersdebat op RTL 4 zei Rutte gisteren dat de Grieken wat hem betreft een nieuw, derde pakket aan noodsteun kunnen vergeten. En dat heeft hij altijd al gevonden, zegt Rutte vandaag tegen de NOS. 

Rutte wil niet met De Jonge aan tafel

Spits 05.09.2012 De kans dat Freek de Jonge nog op premier Mark Rutte gaat stemmen is vrij klein. De cabaretier is zaterdag niet welkom als gast bij het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen, omdat Rutte weigert met hem aan tafel te zitten. De VVD-lijsttrekker is diezelfde avond te gast bij het programma.

‘Rutte wil niet met Freek de Jonge aan tafel’

NU 05.09.2012 HILVERSUM – Freek de Jonge is zaterdag niet welkom als gast bij het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen. Dat heeft de 68-jarige cabaretier woensdag gezegd. De Jonge is niet welkom omdat premier Mark Rutte, die die avond ook een van de tafelgasten bij het praatprogramma is, niet bij een komiek aan tafel wil zitten.

Gerelateerde artikelen

Minister Kamp noemt uitspraak SP-leider Roemer zielig

Elsevier 05.09.2012 Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) noemt de uitspraak van SP-leider Emile Roemer dat hij na de verkiezingen hoopt op te bouwen wat er in de afgelopen 25 jaar is afgebroken, zielig.  ‘Mijn mond viel open van verbazing,’ aldus Kamp woensdag bij een presentatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de Nederlandse economie in 2011

Zie ook: Nederland in top ranglijst concurrerende economieën

Next checkt: Neelie Kroes verdient 25.000 euro per maand, AOW’er in geen twee jaar

NRC 05.09.2012  Next.checkt controleert twee beweringen uit het Radio 1-debat. Zo zei Wilders dat Neelie Kroes per maand meer verdient dan een AOW’er in twee jaar krijgt (waar). Van der Staaij verkondigde dat het relatieve aandeel van kleine partijen toeneemt (ook waar). Lees verder›

VVD verontwaardigd over kabinetsplannen renteaftrek

Elsevier 05.09.2012 De VVD zegt ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het nieuws dat de hypotheekrenteaftrek in de uitwerking van het begrotingskkoord verder wordt beperkt dan volgens de liberalen nodig is. De Volkskrant schrijft woensdag dat alleen huiseigenaren die hun lening daadwerkelijk maandelijks aflossen, in de toekomst nog hun hypotheekrente kunnen aftrekken.

Zie ook: Commentaar: Discussie over renteaftrek is flauwekul

VVD tegen strenge beperking renteaftrek

NU 05.09.2012 DEN HAAG – De VVD is ”onaangenaam verrast” door een bericht in de Volkskrant dat de hypotheekrenteaftrek in de uitwerking van het Lenteakkoord strenger wordt beperkt dan volgens de liberalen nodig is.  ‘Dat is uiterst ongelukkig. Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen”, zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

Gerelateerde artikelen

‘VVD verliest steun onder artsen’

NU 04.09.2012  DEN HAAG – De steun voor de VVD onder artsen en medische studenten neemt af. Dat komt woensdag naar voren uit een peiling van het vakblad Medisch Contact onder KNMG-leden. Het populairst onder artsen is D66 met 25 procent van de stemmen.

Gerelateerde artikelen

Rutte onder vuur over Europese Unie in Carré-debat

Elsevier 04.09.2012 Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is hard door de lijsttrekkers aangepakt in het Carré-debat over de Europese Unie en steun aan Griekenland. Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) verweten de VVD-leider gebrek aan een duidelijke boodschap.

Volg hier live het Carré-debat ‘Waarom zegt u tegen kiezers in Nederland dat er geen cent meer naar Griekenland gaat en stemt u vervolgens voor de steunplannen in Europa?’ verweet Diederik Samsom de demissionair premier.

VVD’er wil CDA en D66

Telegraaf 04.09.2012 De VVD-kiezers hebben een duidelijke voorkeur voor het CDA en D66 als toekomstige coalitiepartner. Die partijen scoren bij de VVD-achterban rond de 66 procent. De PvdA scoort bij VVD-kiezers 34 procent als mogelijke samenwerkingspartner, de PVV is met 15 procent uit de gratie.

Mark Rutte: Keuze voor SP of PvdA lood om oud ijzer

Elsevier 04.09.2012 Voor VVD-leider Mark Rutte maakt het weinig verschil of de SP of de PvdA de grootste linkse partij wordt. ‘Ik merk dat ze er op links heel erg mee bezig zijn, maar het maakt me niet zo heel veel uit. Zolang ze maar niet te groot worden.’ Dat zei Rutte in het tv-programma 1 voor de verkiezingen.

Zie ook: PvdA gaat SP ruim voorbij in politieke barometer

Weekers (VVD) aangehouden

Telegraaf 04.09.2012 VVD-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is zaterdag in Maastricht aangehouden omdat hij zonder vergunning verkiezingsfolders uitdeelde.

VVD verwacht snel einde forensentaks

Kamerlid Elias denkt dat maatregel er ‘snel aan gaat’

NU 04.09.2012 ZOETERMEER – De VVD verwacht dat de forensentaks ”er snel aan gaat”. Dat zei Tweede Kamerlid Ton Elias van die partij dinsdag tijdens een debat van verladersorganisatie EVO. Hij gaf geen garanties, maar stelde wel dat wordt overlegd over het handhaven van de belastingvrijstelling voor het woon-werkverkeer.

Gerelateerde artikelen;

VVD: snel einde forensentaks

Telegraaf 04.09.2012  De VVD verwacht dat de forensentaks „er snel aangaat”. Dat zei Tweede Kamerlid Ton Elias van die partij dinsdag tijdens een debat van verladersorganisatie EVO. Hij gaf geen garanties, maar stelde wel dat wordt overlegd over het handhaven van de belastingvrijstelling voor het woon-werkverkeer.

Gerelateerde artikelen

01-09: Forensentaks weegt zwaar

06-07: ‘Minder files door forensentaks’

‘VVD mag aansluiten bij links blok’

Telegraaf 04.09.2012 SP-leider Emile Roemer ziet een samenwerking met de VVD alleen zitten als die partij zich aansluit bij een verbond van een aantal linkse partijen. Roemer zei dat maandagavond in het tv-programma 1 voor de Verkiezingen.

‘VVD draagt wel macht over aan Europa’

NU 03.09.2012 De VVD kan niet volhouden dat ze niet meer macht naar Brussel willen overdragen, terwijl de partij dat de afgelopen jaren wel heeft gedaan.

Rutte: Niet meer bevoegdheden naar Europese Unie

Elsevier 03.09.2012  Demissionair premier Mark Rutte (VVD) blijft zich verzetten tegen het overdragen van meer bevoegdheden aan Brussel. Wel pleit de VVD-leider voor meer centraal toezicht op de eurolanden. Dat zei de VVD-leider maandag tijdens het NOS-debat op Radio 1. Het overdragen van meer bevoegdheden naar de ‘stroperige besluitvorming’ van Brussel ziet Rutte op korte termijn niet zitten.

Zie ook: Rutte: Exit EU dodelijk voor banen en pensioenen

Rutte waarschuwt voor aanpak renteaftrek

Trouw 03.09.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte waarschuwt voor grote gevolgen voor de inkomens van huizenbezitters als andere partijen hun plannen doorzetten om de hypotheekrenteaftrek te beperken of af te schaffen.

Eurocommissaris Kroes waarschuwt voor PVV en SP

Elsevier 03.09.2012  Volgens eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) kan geen enkel Europees land zich staande houden zonder de Europese Unie. ‘We hebben een kroonjuweel in handen met de Europese interne markt.’ Dat zegt Kroes maandag in een interview met persbureau ANP.

Zie ook: Kroes: Eurozone in crisis zonder Griekenland? Leugens!

Kroes: NL kan niet zonder Europa

Telegraaf 03.09.2012 Geen enkel Europees land, ook Nederland of Duitsland niet, kan zich in het mondiale geweld door opkomende economieën alleen staande houden. Samenwerking binnen Europa is daarvoor nodig. Dat stelt Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) maandag.

Remkes wil coalitie VVD/CDA/ PvdA/D66

NU 03.09.2012 AMSTERDAM – Een coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 is de beste coalitie om Nederland langdurige stabiliteit te geven. Bekijk video – Dat zegt voormalig VVD-minister en huidige commissaris van de Koningin in Noord-Holland Johan Remkes in een interview met NU.nl.

“Ik maak me grote zorgen over de politieke stabiliteit. Kiezers zijn onzeker over de pensioenen, de woningmarkt en hun werk. Er is een stabiele regering nodig met een langjarige heldere koers”, legt Remkes uit, die minister was van 2002 tot en met 2007 in de eerste drie kabinetten Balkenende.

Zie ook:

SP-leider Roemer sceptisch over samenwerking met D66

Coalitievorming splijt links

Stembrief van Lieke Smits: ‘VVD wil een samenleving voor ‘succesvolle’ mensen’

NRC 03.09.2012 Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. Op nrc.nl gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat middels een briefwisseling. Lees brief›

Rutte spreekt meeste aan

Telegraaf 04.09.2012  VVD-lijsttrekker Mark Rutte wint met een straatlengte van zijn politieke tegenstanders als het gaat om het meest aansprekende karakter.

Ondernemers willen middenkabinet met Rutte als premier

Elsevier 03.09.2012 Als ondernemers het voor het zeggen zouden hebben, wordt VVD-leider Mark Rutte na 12 september opnieuw premier. De huidige minister-president van Nederland laat zijn tegenstanders ver achter zich. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl.

Zie ook:

Ondernemers gaan voor VVD

Telegraaf 02.09.2012 Als de ondernemers het in Nederland voor het zeggen zouden hebben, krijgt de VVD het na de verkiezingen van 12 september voor het zeggen. Dat blijkt uit ‘Stem van de Ondernemer’, een opiniepeiling van marketingonderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder 1300 ondernemers.

Ondernemers gaan massaal voor VVD

Trouw 02.09.2012 Als de ondernemers het in Nederland voor het zeggen zouden hebben, krijgt de VVD het na de verkiezingen van 12 september voor het zeggen. Dat blijkt uit ‘Stem van de Ondernemer’, een opiniepeiling van marketingonderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder 1300 ondernemers.

Ondernemers gaan voor VVD

Telegraaf  02.09.2012 Als de ondernemers het in Nederland voor het zeggen zouden hebben, krijgt de VVD het na de verkiezingen van 12 september voor het zeggen. Dat blijkt uit ‘Stem van de Ondernemer’, een opiniepeiling van marketingonderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder 1300 ondernemers.

Zijlstra: ‘Roemer is een mooi uithangbord’Video

RTVWEST 02.09.2012 DEN HAAG – ‘De lijstrekker Emile Roemer van de SP is een heel mooi uithangbord voor een hele lelijke winkel.’ Dat zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra in het TV West programma Westbusiness.  Lees verder

Zijlstra: ‘verkiezingsdebatten niet leuk om naar te kijken’Video

RTVWEST 02.09.2012 DEN HAAG – De huidige verkiezingsdebatten op televisie zijn niet leuk om naar te kijken. Dat zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra in het TV West programma WestBusiness.  Lees verder

Rutte: ‘Ik ga mijn eigen campagne voeren’

TROUW 01.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte gaat alleen nog maar zijn eigen campagne voeren. Dat zei hij tijdens een campagnebezoek aan Breda. Rutte stelde niet meer in te willen gaan op uitspraken van andere politici. SP-leider Emile Roemer zei eerder op de dag dat hij een rechts blok niet aan een meerderheid wil helpen. De premier had daar niets aan toe te voegen.Ook op een oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) om de PVV uit te sluiten, ging Rutte niet in.

Rutte: eigen campagne voeren

Telegraaf 01.09.2012 VVD-leider en premier Mark Rutte gaat alleen nog maar zijn eigen campagne voeren. Dat zei hij zaterdag tijdens een campagnebezoek aan Breda. Rutte stelde niet meer in te willen gaan op uitspraken van andere politici. SP-leider Emile Roemer zei eerder op de dag dat hij een rechts blok niet aan een meerderheid wil helpen. De premier had daar niets aan toe te voegen. Ook op een oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) om de PVV uit te sluiten, ging Rutte niet in. „De VVD sluit geen partijen uit”, zei hij enkel. Eerder gaf Rutte wel aan dat een samenwerking met de PVV zeer onwaarschijnlijk is.

Rutte wil niet meer reageren op uitspraken van andere partijen

VK 01.09.2012  VVD-leider en premier Mark Rutte gaat alleen nog maar zijn eigen campagne voeren. Dat zei hij tijdens een campagnebezoek aan Breda. Rutte stelde niet meer in te willen gaan op uitspraken van andere politici. SP-leider Emile Roemer zei eerder op de dag dat hij een rechts blok niet aan een meerderheid wil helpen. De premier had daar niets aan toe te voegen. Ook op een oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) om de PVV uit te sluiten, ging Rutte niet in.

Lees ook Roemer helpt rechts blok niet aan meerderheid – 01/09/12

Lees ook Kroes over PVV: ‘Daar moet je niet mee in zee willen’ – 01/09/12

Kroes sluit PVV uit

Telegraaf 01.09.2012 Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat de VVD een nieuwe samenwerking met de PVV uitsluit. Kroes noemt de PVV zaterdag in het Algemeen Dagblad volstrekt onvoorspelbaar.

Kroes sluit PVV uit

‘Daar moet je niet mee in zee willen’

NU 01.09.2012  BRUSSEL – Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat de VVD een nieuwe samenwerking met de PVV uitsluit. Dat zegt ze in een interview in het AD. In de krant hekelt ze de ‘oneliners’ tegen Europa van PVV-leider Geert Wilders ‘die kant nog wal raken’.

Kroes over PVV: ‘Daar moet je niet mee in zee willen’

Trouw 01.09.2012 Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat de VVD een nieuwe samenwerking met de PVV uitsluit. Kroes noemt de PVV in het Algemeen Dagblad volstrekt onvoorspelbaar. ‘Daar moet je niet mee in zee willen’, stelt de VVD-coryfee. ‘Alles hangt af van de stemming waarmee één man ’s ochtends uit bed is gestapt.’

VVD: Rutte had het mis door ‘techniek van de cijfers’

NRC 31.08.2012 De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte de fout inging tijdens het debat bij Knevel & Van den Brink. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo, erkent een woordvoerder van de liberalen vanmiddag. Lees verder›

VVD erkent fout van Rutte tijdens lijsttrekkersdebat

NRC 31.08.2012  De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte de fout inging tijdens het debat bij Knevel & Van den Brink. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo,… Lees verder›

Rutte erkent verkeerde uitspraak over PvdA

NU 31.08.2012 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte heeft donderdagavond in het lijsttrekkersdebat bij het tv-programma Knevel & Van den Brink ten onrechte gezegd dat de economie door de plannen van de PvdA op langere termijn gaat krimpen.  De groei in de PvdA-plannen wijkt weliswaar af van de verwachtingen, maar desondanks blijft er nog sprake van economische groei, zo erkende het VVD-campagneteam vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Gerelateerde artikelen

VVD: ‘Niet alle uitspraken Rutte klopten’

VK 31.08.2012  Het campagneteam van de VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte in het televisiedebat gisteravond uitspraken deed die niet klopten. Dat meldt de NOS. Het gaat onder meer over de bewering van Rutte dat de economie in de plannen van de PvdA krimpt.

Lees ook ‘Samsom deed onjuiste uitspraak in debat’ – 31/08/12

Rutte geeft Samsom gelijk

Telegraaf 31.08.2012  De VVD geeft toe dat Mark Rutte niet helemaal eerlijk is geweest in het tv-debat gisteren bij Knevel & Van den Brink. De demissionaire premier beschuldigde Diederik Samsom daarin dat de economie krimpt door de plannen van de PvdA. Dat klopt niet, erkent het VVD-campagneteam nu.

Edith Schippers (VVD): ‘De staat weet altijd grotere luchtkastelen te bouwen’

VK  31.08.2012 Volkskrant.nl spreekt in de aanloop naar 12 september met de nummers twee op de kieslijsten van de verschillende politieke partijen. Vandaag: Edith Schippers (VVD). ‘Premier worden lijkt me helemaal niks.’

Schippers: SP-minister gruwel

Telegraaf 31.08.2012 Een minister van de SP op het ministerie van Volksgezondheid. Dat is ongeveer het ergste dat huidig VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kan bedenken.

Premier als presentator

Telegraaf 31.08.2012  Premier Rutte is vanavond medepresentator van het WNL-televisieprogramma Half Acht Live. Samen met de vaste presentatrice Merel Westrik ontvangt hij Willeke Alberti en Gerard Joling.

Rutte: Spectaculaire daling banen met PvdA aan de macht

Elsevier 31.08.2012 Als de PvdA het voor het zeggen krijgt in Nederland, leidt dat tot een ‘spectaculaire daling’ van het aantal banen. Dat zei VVD-leider Mark Rutte donderdagavond in het lijsttrekkersdebat van Knevel & Van den Brink. PvdA-leider Diederik Samsom verweet Rutte dat hij liegt. In het debat benadrukte Rutte dat de PvdA-plannen ook leiden tot een daling van de huizenprijzen en dat de sociaal-democraten de staatsfinanciën niet op orde brengen.

Waarheid
‘Nu doet u het weer,’ reageerde Samsom, verwijzend naar het premiersdebat waar SP-leider Emile Roemer Rutte ook van liegen betichtte. Roemer accepteerde de uitleg van Rutte niet. Op zijn beurt vond PVV-leider Geert Wilders dat ‘niet de zieken, maar de Grieken’ moeten betalen. Rutte en Samsom debatteerden vanavond een op een over werk en wonen, Roemer en Alexander Pechtold (D66) over de zorg, en Wilders en Sybrand van Haersma Buma (CDA) kruisten de degens over Europa.

Zie ook: Roemer daalt in peilingen door te veel te zwalken

Rutte zit met een probleem. Hij komt maar niet van zijn ‘Pinokkio-imago’ af

NRC 31.08.2012 “Meneer Rutte, nou doet u het wéér.” Diederik Samsom (PvdA) zei het gisteren een paar keer en hield daarmee het frame in stand dat dezer dagen rond premier en VVD-leider Mark Rutte is ontstaan: de man die leugens verspreidt. Lees verder›

Rutte: ‘Geen premier, dan terug in Kamer’

Trouw 31.08.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte keert terug in de Tweede Kamer als hij niet opnieuw minister-president wordt. Dat zei hij donderdagavond in het …

Rutte terug in Kamer bij verlies

Metro 31.08.2012 Mark Rutte (VVD) keert terug in de Tweede Kamer, mocht hij na de verkiezingen niet opnieuw premier worden. Dat zei hij donderdagavond aan het einde van het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink. “Als ik geen minister-president ben, dan word ik weer fractievoorzitter.”

VVD: kabinet niet te links

Spits 30.08.2012 De VVD is niet van plan om na de verkiezingen met meer dan één linkse partij in het kabinet te gaan zitten. Dat zei lijsttrekker Mark Rutte gisteren in een vraaggesprek met lezers van Tubantia. „De VVD is er niet om links aan een meerderheid te helpen. Wij gaan niet met GroenLinks, de SP én de PvdA in één coalitie zitten.”

Kiezersprofielen: VVD is een mannenpartij en SP-kiezer is relatief vaak werkloos

VK 30.08.2012 De VVD-stemmer is een hoogopgeleide, niet-gelovige man met een goed betaalde baan bij een baas of een eigen bedrijf. Tegelijk overweegt de VVD-kiezer ook regelmatig om een andere partij te stemmen. 

Lees ook Live: nog 13 dagen tot de verkiezingen; Knevel & Van den Brink zetten Rutte en Samsom tegenover elkaar’ – 30/08/12

Kiezersprofielen: VVD is een mannenpartij en SP-kiezer is relatief vaak werkloos

Parool 30.08.2012 De afgelopen 40 jaar is de VVD vrijwel altijd voornamelijk een mannenpartij geweest. Slechts een enkele keer stemden er iets meer vrouwen op de liberalen, maar gemiddeld genomen maken mannen 55 procent van het kiezersbestand uit en vrouwen 45.

VVD-stemmer hoogopgeleide man

Telegraaf 30.08.2012 De VVD-stemmer is een hoogopgeleide, niet-gelovige man met een goed betaalde baan bij een baas of een eigen bedrijf. Tegelijk overweegt de VVD-kiezer ook regelmatig om een andere partij te stemmen, valt op te maken uit de cijfers van Nationale Kiezersonderzoeken van de afgelopen 40 jaar.

Insiderspanel: Rutte moet vanavond zijn tactiek wijzigen in tweede tv-debat

NRC 30.08.2012  Vanavond staat het tweede grote tv-debat op het programma, ditmaal bij Knevel en Van den Brink. Moet premier en VVD-leider Rutte volgens onze politieke insiders zijn tactiek wijzigen voor dit debat? LEES VERDER›

Opstelten opnieuw beschikbaar als minister

NU 30.08.2012 AMSTERDAM – Ivo Opstelten is beschikbaar voor een nieuwe termijn als minister. Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Rutte wil niet regeren met ‘links blok’ (maar verder sluit hij geen partijen uit)

NRC 29.08.2012 Premier en VVD-leider Mark Rutte zal een ‘links blok’ van SP, PvdA en GroenLinks na de verkiezingen niet aan een meerderheid helpen. Dat zei Rutte vandaag tijdens een bezoek aan de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede. Lees verder›

Rutte helpt links blok niet aan meerderheid

VK 29.08.2012 De VVD zal een links blok van SP en PvdA niet aan een meerderheid helpen. Lijsttrekker Mark Rutte heeft dat woensdag gezegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst van dagblad Tubantia in Enschede, aldus een VVD-woordvoerster.

Mark Rutte weigert mee te werken aan ‘links blok’

Elsevier 29.08.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte zal niet meewerken aan een coalitie met de partijen SP, PvdA en GroenLinks. Maar los van elkaar sluit de VVD geen partijen uit. Dat zei de lijsttrekker van de VVD woensdag tijdens een bezoek aan de redactie van de Twentsche Courant Tubantia. Volgens Rutte zijn de linkse partijen een blok aan het vormen. ‘

Zie ook: Mark Rutte: Socialisten spelen politiek piramidespel

Hoger eigen risico verdeelt achterban VVD

VK 29.08.2012 De achterban van de VVD is sterk verdeeld over de vraag of het eigen risico in de zorgverzekering omhoog moet, laat staan dat de liberale kiezer zit te wachten op eigen betalingen per verrichting bovenop een hoger eigen risico.

Rutte blijft bij uitspraak debat

NU 28.08.2012 AMSTERDAM – Mark Rutte blijft achter zijn uitspraak staan dat zijn partij het eigen risico niet verhoogt. Dat zei de VVD-leider maandagavond in het televisieprogramma Wat kiest Nederland op RTL 4.

Gerelateerde artikelen;

VVD streeft naar volledig vrije huurmarkt

NU 28.08.2012 DEN HAAG – De VVD wil uiteindelijk naar een huursector die 100 procent geliberaliseerd is. Dat zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer in een interview met NU.nl. “Die investeerders zeggen: ik ben wel gek. Ik ben meer aan kosten kwijt dan dat het oplevert”, aldus De Boer. “De SP zegt altijd dat het opkomt voor de lagere inkomens. Integendeel! Zij blokkeren huurverhogingen, waardoor mensen veel te lang voor 300 euro per maand blijven wonen.”

Gerelateerde artikelen;

VVD staat laag op ‘humanistische meetlat’

VK 28.08.2012 GroenLinks en D66 scoren het best op de zogenoemde ‘humanistische meetlat’ die het Humanistisch Verbond dinsdag presenteert. De VVD blijft achter bij de verwachtingen. ‘Het verrast me, maar het past wel bij de accenten die de VVD nu legt’, aldus Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond in Trouw.

VVD scoort slecht op humanistische meetlat

Metro 28.08.2012  De VVD scoort slecht op de zogeheten humanistische meetlat. De partij wordt op humanistische waarden voorbijgestreefd door D66 en GroenLinks.

Eerste campagnespeech van Rutte legt de inhoudelijke armoede van de VVD bloot

Trouw 27.08.2012  Het was een uiterst teleurstellende toespraak, waarmee VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich afgelopen zaterdag in de strijd om de kiezersgunst wierp. Rutte deed nauwelijks moeite het door hem voorgestane beleid te schetsen. Het bleef bij een aantal oneliners in een speech die vooral bedoeld was om zich af te zetten tegen die ‘vermaledijde’ socialisten.

Rutte vreest lange formatie door passeren Koningin

Elsevier 27.08.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte vreest voor een lange formatie na de verkiezingen. Dat is volgens hem onder meer het gevolg van het recente besluit van de Tweede Kamer om het staatshoofd geen rol meer te geven bij de kabinetsformatie. Dat zegt Rutte in een interview in het AD van maandag.

Elseviers opinie 
‘Waar koningin Beatrix vroeger nog tamelijk eigengereid de kabinetsformatie kon leiden, is die ruimte kleiner geworden. Er wordt meer op haar gelet. Ook omdat haar politieke opvattingen omstreden zijn geworden.’

Lees het hele Elsevier-commentaar van Syp Wynia:Koningin Beatrix loopt bij de formatie op eieren

Zie ook: Tweede Kamer ontneemt staatshoofd rol bij formatie

Vrees voor lange formatie

Telegraaf 27.08.2012  VVD-lijsttrekker Mark Rutte vreest voor een lange formatie na de verkiezingen. Dat is volgens hem onder meer het gevolg van het recente besluit van de Tweede Kamer om het staatshoofd geen rol meer te geven bij de kabinetsformatie, zegt de VVD-lijsttrekker in een interview in het AD van maandag.

Rutte vreest lange formatie

Spits 27.08.2012 De verkiezingen zijn nog niet geweest, maar Mark Rutte vreest nu al een lange formatieperiode. Dat is volgens de VVD-lijsttrekker onder andere het gevolg van het recente besluit van de Tweede Kamer om het staatshoofd geen rol meer te geven bij de kabinetsformatie.

Rutte vreest voor lange formatie

NU 27.08.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte vreest voor een lange formatie na de verkiezingen. Dat is volgens hem onder meer het gevolg van het recente besluit van de Tweede Kamer om het staatshoofd geen rol meer te geven bij de kabinetsformatie, zegt de VVD-lijsttrekker in een interview in het AD van maandag.

Gerelateerde artikelen

Plannen VVD vinden weinig weerklank bij kiezer

NU 26.08.2012 De plannen van de VVD omtrent lastenverlichting vinden geen grote weerklank bij de kiezers. Dat blijkt uit peilingen van Maurice de Hond. Afgelopen woensdag liet VVD-leider Mark Rutte in weten dat in het verkiezingsprogramma van de VVD vanaf 2014 ruimte is voor lastenverlichting. Werkenden moeten vanaf dan via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging krijgen.

Gerelateerde artikelen;

Von der Dunk: Komt het tweede kabinet-Den Uyl er dan eindelijk toch?

VK 26.08.2012 Den Uyl vormt de favoriete eigen Godwin-variant van de VVD. Rutte meende te moeten waarschuwen voor ‘het socialisme van Den Uyl’. Zijn grote voorloper Hans Wiegel wist ooit de lachers op zijn hand te krijgen met het ingestudeerde grapje ‘Sinterklaas bestaat, en hij zit daar’ – waarbij hij wees op Den Uyl. Maar hoe weinig moet je niet te melden hebben, om hem nu nog als schrikbeeld van stal te halen, vraagt Thomas von der Dunk zich af.

Geen Roemer in speech Rutte – een weinig vrolijk verhaal met veel angstbeelden

NRC 25.08.2012  Eindelijk verscheen hij officieel ten tonele in de campagnestrijd, maar zijn speech was inhoudelijk niet naar gelang het gewicht dat de afgelopen weken werd gehangen aan Mark Ruttes afwezigheid. Weinig verrassend was vanmiddag op het VVD-congres de strekking “Nederland kiest voor socialisme of voor liberalisme”. Lees verder›

Cameron prijst Rutte Video

Telegraaf 25.08.2012 De Britse premier David Cameron heeft zaterdag VVD-leider Mark Rutte In aanloop van de verkiezingen een hart onder de riem gestoken. Via een videoboodschap tijdens het VVD-verkiezingscongres in Rotterdam prees Cameron het leiderschap van zijn „vriend” Rutte.

VVD’ers stellen koers vast

Telegraaf 25.08.2012 De leden van de VVD hebben zaterdag tijdens het congres in Rotterdam zonder grote aanpassingen het verkiezingsprogramma vastgesteld.

Mark Rutte: Socialisten spelen politiek piramidespel

Elsevier 25.08.2012   VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam uitgehaald naar het socialisme. Rutte zei dat sommige socialisten denken dat socialisme hetzelfde is als sociaal. ‘Wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar de toekomst?’

Rutte waarschuwde voor een socialistisch beleid zoals het kabinet-Den Uyl voerde in de jaren zeventig. ‘Dat willen we liberalen nooit meer.’ De VVD en de SP leggen elkaar in peilingen het vuur aan de schenen.  In een interview met het AD noemde VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes een kabinet onder leiding van SP-leider Emile Roemer een ‘ramp’ voor Nederland.

Rutte haalt uit naar socialisme

Telegraaf 25.08.2012  VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam hard uitgehaald naar het socialisme. Hij noemde tijdens zijn toespraak geen partijen, maar in een toelichting achteraf had hij het over SP, PvdA en GroenLinks.

Rutte haalt uit naar socialisme

Parool 25.08.2012 VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam hard uitgehaald naar het socialisme. Hij noemde tijdens zijn toespraak geen partijen, maar in een toelichting achteraf had hij het over SP, PvdA en GroenLinks.

Rutte waarschuwt voor socialisme

Metro 25.08.2012 Bij de verkiezingen staat de vraag centraal of Nederland kiest voor socialisme of voor liberalisme. Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte zaterdag tijdens zijn toespraak op het congres van de VVD in De Doelen in Rotterdam. “Nog nooit was de keuze voor Nederland zo duidelijk als op 12 september”, zei hij.

Rutte haalt uit naar socialisme

NU 25.08.2012 ROTTERDAM – VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam hard uitgehaald naar het socialisme. Hij noemde tijdens zijn toespraak geen partijen, maar in een toelichting achteraf had hij het over SP, PvdA en GroenLinks. Sommige socialisten denken ten onrechte dat socialisme hetzelfde is als sociaal, zei Rutte. ”Wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar de toekomst?’’.

Gerelateerde artikelen;

Boeroepers bij congres VVD

Spits 25.08.2012 Een groep van zo’n 20 jongeren houdt vandaag buiten bij het VVD-verkiezingscongres in congresgebouw De Doelen in Rotterdam een protestactie. Volgens hen wil de VVD een ‘asociaal beleid’ voeren en daar zijn zij het niet mee eens.

Protest bij VVD-congres

Trouw 25.08.2012 Een groep van zo’n 20 jongeren houdt zaterdag buiten bij het VVD-verkiezingscongres in congresgebouw De Doelen in Rotterdam een protestactie. Ze protesteren tegen het asociale beleid dat de VVD in hun ogen wil voeren.

Protest bij verkiezings- congres VVD

NU 25.08.2012 ROTTERDAM – Een groep van zo’n 20 jongeren houdt zaterdag buiten bij het VVD-verkiezingscongres in congresgebouw De Doelen in Rotterdam een protestactie.

Gerelateerde artikelen;

Toets bij koopzondag optie voor VVD

Trouw 25.08.2012 De VVD ziet het liefst dat een ondernemer zelf kan beslissen of hij op zondag open is. Maar een draagvlakonderzoek, dat aan de gemeente duidelijk maakt of een meerderheid van de bewoners het eens is met een besluit, kan een secord-best-oplossing zijn.

Toets bij koopzondag optie voor VVD

Parool 25.08.2012 Als er na de verkiezingen een compromis moet worden gesloten over de koopzondag, is een verplicht draagvlakonderzoek voor gemeenten een optie. Dat stelt VVD-Kamerlid Erik Ziengs zaterdag in het openingsartikel van het Reformatorisch Dagblad.

Het is zover: Rutte mengt zich vanaf vandaag écht in de verkiezingsstrijd

NRC  25.08.2012 Eerder deze week meldde Mark Rutte zich via De Telegraaf al aan het front met een belastingverlaging van duizend euro voor de hardwerkende Nederlander, maar vanaf vandaag mengt de VVD-leider zich pas écht in de verkiezingsstrijd. Lees verder›

Rutte begint campagne

Telegraaf 25.08.2012 Niet alleen VVD’ers maar ook andere partijen hebben naar dit moment uitgekeken: de VVD houdt zaterdag in Rotterdam haar verkiezingscongres. Dat betekent dat VVD-leider Mark Rutte zich officieel in de verkiezingsstrijd gaat mengen.

Posters VVD spreken het meest aan

VK 24.08.2012 De VVD heeft de beste verkiezingsposters. De posters met VVD-logo en partijkleuren bevatten alleen leuzen en dat spreekt het publiek aan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.De affiches bevestigen niet alleen wat mensen al weten van de VVD, maar ze vertellen ook iets nieuws.

Lees ook ‘Dat Mark Rutte voor Sinterklaas speelt, is gewoon pervers’ – 24/08/12

Lees ook Leers: PVV maakte Nederland verdacht in EU – 24/08/12

‘Campagne VVD wordt riskant gefinancierd’

NRC 24.08.2012 De manier waarop de VVD haar verkiezingscampagnes financiert, is “bijzonder intransparant” en zelfs “riskant”. Dat zegt voormalig partijvoorzitter Bas Eenhoorn vandaag in NRC Handelsblad. Ook sommige lokale VVD-bestuurders hebben hun twijfels. LEES Verder

‘Dat Mark Rutte voor Sinterklaas speelt, is gewoon pervers’

VK 24.08.2012  Rutte denkt blijkbaar dat hij de kiezers kan paaien met 1000 euro, schrijft publiciste Maja Mischke. ‘Maar laat hem eerst eens een plan voor de problematiek in de zorg maken.’

VVD: Nederlanders moeten thuishulp zelf betalen

Elsevier 23.08.2012 De meeste Nederlanders moeten, als het aan de VVD ligt, thuiszorg zelf gaan betalen. Ouderen die hulp nodig hebben, moeten dit zelf regelen in hun omgeving. Als dat niet lukt, moet er thuiszorg komen via de overheid.

Dat zegt demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) donderdag in het AD. Schippers, de nummer twee op de kieslijst, zei eerder al dat er moet worden ingegrepen in de ouderenzorg.

Minister heeft gelijk met haar pleidooi om te korten op de ouderen. Maar bezuinigingen zijn onvoldoende om langdurige zorg betaalbaar te houden

Commentaar van Wierd Duk:Schippers wil terecht ingrijpen in ouderenzorg

Zie ook:

Rutte heeft veel uit te leggen, mocht hij ooit nog campagne voeren

Trouw 22.08.2012 De VVD van Mark Rutte kan maar beter volhouden dat de verkiezingscampagne voorlopig niet begint. Zo mogelijk tot en met de dag voor de verkiezingen.

Niet meedoen is in ieder geval niet schadelijk voor de positie van de liberalen in de kiezersgunst. Door weg te blijven, behoud je de suggestie dat deze verkiezingen vooral een strijd zijn tussen Mark Rutte en het rode gevaar van Emile Roemer. Zodra Rutte immers het strijdtoneel betreedt zal hij ook uitspraken moeten doen met wie hij denkt Nederland uit de economische crisis te kunnen leiden. Het is wel profijtelijk het idee voort te laten bestaan dat een stem op de premier de beste garantie is voor de hardwerkende Nederlander. Rutte heeft namelijk nog wel wat uit te leggen.

Kritiek op VVD-belofte 1000 euro: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’

Trouw 22.08.2012 D66-leider Alexander Pechtold vindt dat premier Mark Rutte ‘geen cadeautjes moet uitdelen die hij niet kan dekken’. Hij reageert op plannen van de VVD-leider om opnieuw bezuinigingen uit het Lente-akkoord terug te draaien.

Rutte mengt zich in strijd: lastenverlichting vanaf 2014

Elsevier 22.08.2012 Premier Mark Rutte (VVD) heeft het stilzwijgen doorbroken en zich gemengd in de verkiezingsstrijd. Het verkiezingsprogramma van de liberalen biedt volgens de liberaal ruimte voor forse lastenverlichtingen vanaf 2014. Dat zegt Rutte woensdag tegen De Telegraaf. ‘Voor ons is het glashelder: wie werkt, moet dat terugzien in de portemonnee.’

Kiezen
Rutte wil iedere werkende Nederlander via arbeidskorting 1.000 euro aan belastingverlaging geven. ‘Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen. Van het geld dat ze verdienen, houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie.’

Maar hoe geloofwaardig is het voorstel van de VVD om lasten voor werkenden te verlagen?

Commentaar van Eric Vrijsen:Terecht legt Rutte nadruk op loon naar werken

‘Proefballon Rutte niet geloofwaardig’

Telegraaf 22.08.2012 D66-leider Alexander Pechtold vindt dat premier Mark Rutte „geen cadeautjes moet uitdelen die hij niet kan dekken”. Hij reageert op plannen van de VVD-leider om opnieuw bezuinigingen uit het Lenteakkoord terug te draaien.

Kritiek op Rutte’s ‘gratis geld’.

Spits 22.08.2-12 Er is forse kritiek op de plannen van premier Rutte om allerhande bezuinigingen te schrappen en werkenden een bonus van 1000 euro te geven.

Rutte: 1000 euro meer arbeidskorting

Spits 22.08.2012 Premier Rutte wil iedere werkende Nederlander 1000 euro aan belastingverlaging geven. Dit zou via de arbeidskorting kunnen. Dit zegt hij tegen De Telegraaf.

Rutte: werken belonen

Telegraaf 22.08.2012 Premier Rutte wil iedere werkende Nederlander via dearbeidskorting 1000 euro aan belastingverlaging geven. „Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen: van het geld dat ze verdienen houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie”, aldus Rutte.

Rutte wil lastenverlichting vanaf 2014

NU 22.08.2012  In het verkiezingsprogramma van de VVD is vanaf 2014 ruimte voor lastenverlichting. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte woensdag in De Telegraaf.

PvdA: VVD doet of ze in oppositie zat

VK  21.08.2012 De VVD doet bij herhaling of zij de afgelopen jaren in de oppositie zat, terwijl ze de grootste regeringspartij was en met Mark Rutte de premier leverde. Dat zei PvdA’er Ronald Plasterk tijdens een verkiezingsdebat op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

PvdA: VVD gedraagt zich als oppositie

Spits 21.08.2012 De VVD doet bij herhaling alsof zij de afgelopen jaren in de oppositie zat, terwijl ze de grootste regeringspartij was en de premier, in de persoon van Mark Rutte, leverde. Dat zei PvdA’er Ronald Plasterk vandaag tijdens een verkiezingsdebat op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

VVD sluit PVV niet uit

Metro 21.08.2012 De VVD sluit nieuwe samenwerking met de PVV niet uit. Dat heeft VVD-Kamerlid Mark Harbers dinsdag gezegd tijdens een verkiezingsdebat op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Harbers tekende er wel bij aan dat zijn partij grote problemen heeft met de PVV, omdat Geert Wilders in april wegliep uit het Catshuis-overleg en daarmee de gedoogcoalitie opblies. De VVD is de enige partij die samenwerking met de PVV niet uitsluit. Het CDA, de andere partner in de gedoogconstructie, doet dat inmiddels wel

Kritiek op minister Schippers om plan ouderenzorg

Elsevier 20.08.2012 Het voorstel van demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) om te bezuinigen op de ouderenzorg heeft haar veel kritiek van andere partijen opgeleverd. De VVD-politicus wil snijden in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Oma mag onder de brug slapen en in Griekenland nemen ze er nog een ouzootje op,’ reageerde PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema via Twitter.

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma noemt het voorstel van Schippers om meer zorg thuis te verlenen ‘VVD-taal voor “zoek het zelf maar uit”’.

Dubbelhartig
SP-Kamerlid Renske Leijten noemt Schippersdubbelhartig: ‘Ze wil mensen langer thuis laten wonen, maar de VVD bezuinigt 1,2 miljard op het budget voor de huishoudelijke verzorging.’

Zie ook: Minister Schippers: Fors ingrijpen in ouderenzorg

‘Kom Mark, laat je horen’

VK 20.08.2012 Iedereen heeft recht op zijn eigen campagnestrategie, maar nu is het wel mooi geweest met de stilte rond Rutte, vindt Raoul du Pré, chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Het moet gezegd: de VVD heeft in de eerste fase van de zomerse verkiezingscampagne een bewonderenswaardige zelfdiscipline aan de dag gelegd. Vanuit de diepe overtuiging dat een premier zich beter kan afficheren als bedachtzaam landsbestuurder, verheven boven het politieke gekibbel, houdt Mark Rutte zich zorgvuldig buiten het campagnegewoel. Vanuit zijn Torentje laat hij het circus aan zich voorbijtrekken. Het zal af en toe hebben gekriebeld, zoals toen SP-leider Roemer Ruttes bezuinigingspolitiek ter discussie stelde, maar zelfs toen bleef de premier stil. Pas in de laatste 17 dagen wil hij er staan.

Politiek erkent: zorg wordt onbetaalbaar

NRC 20.08.2012  Het VVD-verkiezingsprogramma stelt het probleem eenvoudig. Gezinnen betalen nu 11.000 euro per jaar aan zorg. Zonder ingrepen is dat in 2040 opgelopen tot de helft van het gezinsinkomen. Zelfs SP-Kamerlid Renske Leijten erkende onlangs in Trouw schoorvoetend dat dit doemscenario weleens bewaarheid zou kunnen worden. “Bij ongewijzigd beleid zou dit de prognose kunnen zijn. Daarom willen wij ook een ander beleid”.

Schippers wil fors ingrijpen in ouderenzorg

NRC 20.08.2012 Om de groei van de zorgkosten te beteugelen moet dringend worden ingegrepen in de ouderenzorg. “De ouderenzorg is hier drie keer zo duur als in Duitsland en twee keer zo duur als in Frankrijk”, zegt demissionair minister van Volksgezondheid en tweede op de lijst van de VVD Edith Schippers vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad. Lees verder›

Schippers wil ingrijpen bij ouderenzorg

Trouw 20.08.2012 Om de zorg voor Nederlanders betaalbaar te houden, moet er vooral ingegrepen worden in de ouderenzorg. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.

‘De ouderenzorg moet bij de mensen thuis worden georganiseerd, met behulp van sociale netwerken, in plaats van dure instellingen’, betoogt de VVD-politica, die op de tweede plek op de kieslijst van de VVD staat voor de verkiezingen in september. In fors snijden in het basispakket ziet Schippers niets. Bovendien valt de voornaamste winst volgens haar niet te behalen bij die ziekenhuizen, omdat het stelsel daaronder ‘in de kern wel deugt’.

Schippers denkt winst te pakken bij ouderenzorg

NU 20.08.2012 DEN HAAG – Om de zorg voor Nederlanders betaalbaar te houden, moet er vooral ingegrepen worden in de ouderenzorg. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Gerelateerde artikelen;

‘Gefeliciteerd langstudeerstudent, je bent een vette melkkoe voor de VVD’

VK 16.08.2012 Columnist René van Leeuwen verbaast zich over de tergende stupiditeit van de politici die slechts een paar maanden geleden met de langstudeerboete instemden en daar nu alweer op terugkomen. ‘Met als resultaat dat niemand meer weet hoe het er eigenlijk voorstaat.’

VVD wil langstudeerboete niet direct schrappen

NU 15.08.2012  AMSTERDAM – De VVD is niet van plan de langstudeerboete per direct te schrappen. Dat zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff dinsdagavond in het televisieprogrammaNieuwsuur in reactie op het nieuws dat het CDA zich tegen de boete keert. Volgens Dijkhoff zou het direct schrappen van de langstudeerboete een gat in de begroting veroorzaken.

VVD en SP geven verkeerde voorstelling van zaken met hun tweestrijd Rutte-Roemer

Trouw 08.08.2012 De scholen zijn nog zeker anderhalve week dicht, maar zaterdag begint de PvdA haar verkiezingscampagne al. De VVD trapt eind augustus af. Dit is, gelet op de andere partijen, laat, maar altijd nog een krappe drie weken voor de verkiezingen. Dat moet genoeg zijn voor politieke partijen om duidelijk te maken waar ze voor staan en wat het verschil is met de concurrenten. Zie ook: VVD en SP hopen op tweestrijd

‘Is Rutte dan toch de man die we nodig hebben in een Europa vol draken en struikrovers?’

VK 07.08.2012 VVD-stemmer Jan Bennink zag in twee jaar zijn liefde voor de liberalen bekoelen. Tot hij las hoe Brusselse ambtenaren zich beklagen over Rutte. Sinds op 9 juni 2010 m’n potlood het hokje naast VVD coryfee Jeanine Hennis rood kleurde, is de liefde tussen mij en de VVD behoorlijk bekoeld. 

‘Is Mark Rutte nu een irritant etterbakje of een gewiekst onderhandelaar?’

VK 07.08.2012 Voor Nederland is het van groter belang wat de Duitsers van premier Rutte vinden dan de Brusselse ambtenaren, vindt Xander van Uffelen. Is Mark Rutte nu een irritant etterbakje of een gewiekst onderhandelaar? De Nederlandse premier stelt zich in Brussel bij de onderhandelingen met andere regeringsleiders trainerend op, zo schetsen diverse Europese ambtenaren. Elk compromis stuit op verzet van Rutte. 

Spanjaarden boos vanwege slogan VVD op Facebook

Elsevier 26.07.2012 ‘De beker mogen ze hebben, onze kredietwaardigheid niet.’ Dat is een slogan die de VVD op Facebook heeft geplaatst. De regeringspartij refereerde aan de finale van het Europees Kampioenschap voetbal, die tussen Spanje en Italië ging. Naast de slogan zijn de Spaanse voetballerXavi Hernandez en de Italiaan Andrea Pirlo te zien. De uiting was ook gericht tegen Italië, een ander noodlijdend euroland. De poster werd twee dagen voor de EK-finale door de partij op Facebook gelanceerd.

Populisme
In Spanje wordt boos gereageerd op de slogan. De nationale krant El Mundo noemt de poster een teken van groeiende euroscepsis en populisme. VVD-premier Mark Rutte zou ermee afstand nemen van de afspraken van de eurotop, waar Europese leiders maatregelen voor stabiliteit beloofden. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde deze week dat de vooruitzichten voor sterke eurolanden Nederland, Duitsland en Luxemburg negatief zijn vanwege de voortwoekerende eurocrisis. Vooral de problemen in Griekenland kunnen een risico vormen.

Zie ook:

Ophef in Spanje over verkiezingsslogan van de VVD

NRC 26.07.2012 In Spanje is verontwaardiging ontstaan over een verkiezingsslogan van de VVD: “Die beker mogen ze hebben. Onze kredietwaardigheid niet.” Naast de tekst staan de Spaanse voetballer Xavi en zijn Italiaanse collega Pirlo afgebeeld. De afbeelding werd op 29 juni, twee dagen voor de EK-finale, op de Facebookpagina ‘Stem VVD’ geplaatst. “Italië of Spanje wordt Europees kampioen voetbal”, zo staat er in het bijschrijft.

Spanjaarden woedend over slogan VVD

Metro 26.07.2012 De VVD-actie in aanloop naar de EK-finale tussen Spanje en Italie werd niet goed ontvangen door de Spanjaarden. Twee dagen voor de finale zette VVD het volgende bericht op hun Facebook: ‘Die beker mogen ze hebben, onze kredietwaardigheid niet’. Bij het bericht zaten twee foto’s: Xavi Hernandez als Spaanse voetballer en Andrea Pirlo als lid van het Italiaanse voetbalteam.

‘D66 en VVD, flirten maar’

VK 20.07.2012   Zo’n coalitieflirt tussen D66 en de VVD waar politici in interviews over reppen is aangenaam nieuws voor een liberaal reveil in Nederland. Dat betoogt columnist voor de Volkskrant Nausicaa Marbe. Nu even geen koffiedik kijken in de economie als verkiezingsthema. Maar wel de vraag welke partij de burger een maximale vrijheid garandeert. Welke partij wil het zelfbeschikkingsrecht van het individu beschermen; wie waakt voor betutteling en dwang; wie dringt de overheid zo veel mogelijk terug? Bij wie moet je zijn voor de ruimste interpretatie van de vrijheid van meningsuiting, voor digitale vrijheid; voor een bescheiden overheid die haar plaats kent als het op cruciale levenskeuzes aankomt, die geen bureaucratische jungle toestaat en/of vernederende preventiemaatregelen verzint?

Mark Rutte sluit nieuwe gedoogconstructie niet uit

Elsevier 13.07.2012  VVD-lijsttrekker Mark Rutte sluit niet uit dat zijn partij na de verkiezingen weer een minderheidskabinet zal vormen. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar een kabinet waarmee ik zoveel mogelijk van mijn programma kan realiseren. In welke vorm, dat zal na de verkiezingen moeten blijken.’ Dat heeft Rutte vrijdag na afloop van de laatste ministerraad gezegd, meldt de NOS.

VVD grootste
In de vandaag verschenen politieke barometer is de VVD, met nog twee maanden te gaan voor de verkiezingen, royaal de grootste partij. In de peilingen van TNS Nipo enMaurice de Hond is de SP echter groter.

Rutte gaat nu op vakantie. Hij wordt in de zomerweken achtereenvolgens vervangen door ministers Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken), Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie), Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) en Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken).

Half augustus is de minister-president terug. Op 25 augustus start de VVD de verkiezingscampagne voor 12 september.

Zie ook:

Rutte sluit gedoogkabinet niet uit

NOS 13.07.2012 remier Rutte sluit ook als VVD-lijsttrekker een minderheidskabinet niet uit. Op zijn persconferentie wilde hij geen antwoord geven op de vraag of hij zo’n kabinet met een gedoogpartner wil. “Mijn voorkeur gaat uit naar een kabinet waarmee ik zo veel mogelijk van mijn programma kan realiseren. In welke vorm, dat zal na de verkiezingen moeten blijken”, zei Rutte.

Bekijk ook…

Next checkt: het verkiezingsprogramma van de VVD

NRC 10.07.2012  Niet doorschuiven, maar aanpakken. Dat is de titel van het VVD-verkiezingsprogramma dat vrijdag werd gepresenteerd. In de 11 pagina’s tellende samenvatting die de VVD op de website heeft gezet, staan genoeg beweringen voor next.checkt om grondig te bekijken. We kozen uiteenlopende onderwerpen, van vergrijzing en staatsschuld tot gezondheidszorg en files. Het resultaat: tweemaal waar, eenmaal half waar en een keer onwaar.

Dit zijn de belangrijkste punten uit het programma van de VVD

Parool 06.07.2012 De VVD heeft vanochtend haar conceptverkiezingsprogramma ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’ gepresenteerd. Het programma wordt door de leden op het verkiezingscongres op 25 augustus bekrachtigd. Hieronder de belangrijkste punten.

Lees ook: VVD: 24 miljard bezuinigen voor ‘wederopbouw’ van Nederland (06-07-12)

Dit zijn de belangrijkste punten uit het programma van de VVD

VK 06.07.2012 De VVD heeft vanochtend haar conceptverkiezingsprogramma ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’ gepresenteerd. Het programma wordt door de leden op het verkiezingscongres op 25 augustus bekrachtigd. Hieronder de belangrijkste punten.

Januskop van Rutte past ons allemaal

Trouw 06.07.2012 Euroscepticus in eigen land en eurofiel in Brussel zijn, is nodig om Zuid-Europese landen te dwingen tot begrotingsdiscipline. Premier Mark Rutte heeft een januskop, volgens zijn politieke tegenstanders. Hij heeft in Brussel een ander gezicht dan in Den Haag. Of, zoals CDA-europarlementariër Wim van de Camp het zo mooi formuleerde: “Rutte is een Hazeldonk-gevalletje.” Hij is op het Binnenhof euroscepticus, passeert bij het Brabantse Hazeldonk de grens, en is daarna de eurofiel die netjes meedoet in Europa. Dat klinkt als ‘draaien’ en dat is een gevaarlijk verwijt – zeker voor rechtse politici die nu eenmaal dol zijn op de retoriek van een rechte rug, de heldere koers en het doorpakken.

‘De VVD bakt geen zoete broodjes’

VK 06.07.2012 ‘Nuchter, zakelijk en degelijk’, noemde lijsttrekker Mark Rutte vanochtend het verkiezingsprogramma van de VVD. En al moet het nog worden doorgerekend door het Centraal Planbureau, het is gedekt. Er moeten nu goede keuzes worden gemaakt, zei hij, willen we ons mooie en sociale land handhaven. Er moet worden gesneden in de overheid, om elders te kunnen investeren.

VVD: Flink bezuinigen en strengere immigratieregels

Elsevier 06.07.2012 De VVD wil de komende vier jaar de overheidsfinanciën op orde brengen. Dat moet gebeuren door 24 miljard euro te bezuinigen, vooral op sociale zekerheid, de overheid en zorg. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de VVD dat vandaag is bekendgemaakt. Het programma heet Niet doorschuiven maar aanpakken.

Opt-out
De VVD wil er daarnaast voor zorgen dat Nederland in Europa een opt-out krijgt, zodat het land zich niet hoeft te houden aan Europese regels rond immigratie. Zo kan Nederland strengere eisen stellen.

Denemarken heeft in Europa ook een zogenoemde opt-out voor het migratiebeleid. Daarmee hoeft het land zich niet aanEuropese regels voor bijvoorbeeld gezinshereniging te houden. ‘Liever sterk Nederlands beleid dan slap Europees beleid,’ zegt Kamerlid Klaas Dijkhoff.

Demissionair minister Gerd Leers (CDA, Immigratie) heeft geprobeerd in Europa te pleiten voor strengere immigratieregels, maar hij ving bot bij eurocommissaris Cecilia Malmström. Weinig lidstaten willen de regels aanscherpen. Het CDA is tegen een uitzonderingspositie in Europa.

Met eurocommissaris Cecilia Malmström op het immigratiedossier lijkt aanscherping onmogelijk. Dan maar een opt out 
Commentaar Carla Joosten: EU en immigratie: Leers, dwing uitzondering af! 

Zie ook: ‘Weinig steun lidstaten voor strengere migratieregels’

VVD: 24 miljard bezuinigen voor ‘wederopbouw’ van Nederland – Video

VK 06.07.2012 De VVD wil in de komende kabinetsperiode 24 miljard euro bezuinigen om het overheidstekort volledig weg te werken. Op termijn wil de partij zelfs 29 miljard bezuinigen om na 2017 een begrotingsoverschot te bereiken. Tegelijkertijd heeft de VVD een lastenverlichting van 5 miljard voor de burger en 3 miljard extra aan investeringen in onderwijs, veiligheid en infrastructuur. De partij trekt bijvoorbeeld 250 miljoen uit voor extra blauw op straat. 

‘Bezuinigen, werken goedkoper’

Telegraaf 06.07.2012  De VVD wil de komende vier jaar voor 24 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven. Het overheidstekort moet daarmee worden weggewerkt.

VVD: 24 miljard euro bezuinigen

Spits 06.07.2012 Als het aan de VVD ligt, wordt er de komende vier jaar voor 24 miljard bezuinigd op de overheidsuitgaven. Met het bespaarde geld moet het overheidstekort worden weggewerkt.

Van het geld dat wordt bespaard, wil de VVD 3 miljard uitgeven aan onder andere meer agenten (250 miljoen euro per jaar), meer wegen (250 miljoen per jaar) en het onderwijs. Netto blijft zo een bezuiniging van 21 miljard over, onder meer in de sociale zekerheid, de zorg en door te snijden in het aantal ambtenaren.

VVD: 24 miljard bezuinigen voor ‘wederopbouw’ van Nederland

Trouw 06.07.2012 Die miljarden haalt de VVD weg bij de sociale zekerheid (9 miljard) en de zorg (7 miljard), en nog eens 8 miljard op de overige rijksuitgaven. Op ontwikkelingshulp wil de partij 3 miljard bezuinigen. De partij snijdt in de overheid: minder ambtenaren, vereenvoudiging van wetten en regels, de publieke omroep terug naar twee netten, stoppen met ‘rondpompen van geld via talloze kleine subsidiepotjes’. 

VVD wil 24 miljard bezuinigen – aftrek hypotheekrente fors beperkt

NRC 06.07.2012 De VVD wil de komende kabinetsperiode 24 miljard euro bezuinigen. Dat staat in het verkiezingsprogramma Niet doorschuiven maar aanpakken van de partij, dat vanochtend gepresenteerd is. Zo wil de partij 9 miljard bezuinigen op sociale zekerheid, 7 miljard op de zorg en 8 miljard op de overige rijksuitgaven. Op ontwikkelingssamenwerking wil de VVD 3 miljard bezuinigen.

De plannen rond de hypotheekrenteaftrek komen grotendeels overeen met de afspraken die gemaakt zijn in het Lenteakkoord. Wel komt de partij met verzachtende maatregelen. Zo wordt de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een eerste huis afgeschaft. Ook komt er meer ruimte om belastingvrije schenkingen te doen voor de aankoop van een woning. Kopers moeten weer meer kunnen lenen dan de waarde van hun huis.

Lees hieronder een samenvatting van het verkiezingsprogramma en hier het volledige programma.

Samenvatting verkiezingsprogramma 2012-2017

VVD: Nederland moet 24 miljard bezuinigen

Metro 06.07.2012 De VVD wil de komende jaren 24 miljard euro bezuinigen. Dat staat in het gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij. Volgens de partij is dat nodig voor de ‘wederopbouw van Nederland’.

De VVD wil de komende jaren 24 miljard euro bezuinigen. Dat staat in het gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij. Volgens de partij is dat nodig voor de ‘wederopbouw van Nederland’. Het verkiezingsprogramma heeft als titel Niet doorschuiven maar aanpakken en  werd gepresenteerd in aanwezigheid van premier en lijsttrekker Mark Rutte. 

VVD wil bezuinigen op overheidsuitgaven  video foto’s

NU 06.07.2012 De VVD wil de komende vier jaar voor 24 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven om het overheidstekort weg te werken. “Nuchter, zakelijk en degelijk”, noemde lijsttrekker Mark Rutte vrijdag het verkiezingsprogramma van de VVD. En al moet het nog worden doorgerekend door het Centraal Planbureau, het is gedekt.

Er moeten nu goede keuzes worden gemaakt, zei Rutte, willen we ons mooie en sociale land handhaven. Er moet worden gesneden in de overheid, om elders te kunnen investeren. Al onze verworvenheden zijn ons niet komen aanwaaien, benadrukte hij. ”Nederland is niet op de pof gebouwd, maar op hard werken. Op de mentaliteit van niet lullen maar poetsen.” We moeten een euro eerst verdienen, voordat we hem uitgeven, waarschuwde Rutte.

”Welvaart komt van ondernemers en hard werkende mensen, van mensen die initiatief nemen, niet van de overheid.”

VVD wil migratiebeleid aanscherpen

NU 06.07.2012 De VVD wil het migratiebeleid aanpakken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Gerelateerde artikelen;

VVD: Migratie harder aanpakken

Telegraaf 06.07.2012  Nederland moet het migratiebeleid weer in eigen hand nemen. Na de mislukte missie van minister Leers (Immigratie en Asiel) om de Europese regels aan te scherpen, wil de VVD dat een scherper beleid de inzet wordt van een nieuw kabinet.

 
VVD-prominenten willen ‘groenere’ koers: km-heffing en meer milieubeleid EU

NRC 05.07.2012 Het pleidooi voor een ‘groenere’ koers staat in veel opzichten haaks op de standpunten van de VVD tot nu toe. Tot de ondertekenaars van het pamflet Tien duurzame punten voor de VVD behoren de twee oud-ministers Ed Nijpels en Pieter Winsemius, een drietal provinciale bestuurders, enkele burgemeesters en wethouders en voorzitters van natuurorganisaties.

VVD-prominenten willen groenere koers

Metro 05.07.2012 “We willen kiezers die belang stellen in duurzaamheid aanspreken om straks op de VVD te stemmen”, staat in het pleidooi dat donderdag verscheen. Ze pleiten onder meer voor een kilometerheffing voor automobilisten.

 
VVD-prominenten willen groene koers

NU 05.07.2012 AMSTERDAM – Een groep VVD-prominenten pleit voor meer aandacht voor duurzaamheid in hun partij. In een tienpuntenplan doen onder anderen Ed Nijpels en Pieter Winsemius een oproep tot een groener profiel voor de VVD. “We willen kiezers die belang stellen in duurzaamheid aanspreken om straks op de VVD te stemmen”, staat in het pleidooi dat donderdag verscheen. Ze pleiten onder meer voor een kilometerheffing voor automobilisten.

De VVD presenteert vrijdagochtend het verkiezingsprogramma.

Gerelateerde artikelen;

 
VVD wil scholen spijbelaars beboeten

Metro 05.07.2012 De VVD wil dat scholen die spijbelaars niet melden, een boete krijgen opgelegd. Ouders die niet serieus proberen te voorkomen dat hun kinderen spijbelen moeten daarnaast de kinderbijslag kwijtraken. De VVD bevestigt woensdagavond het bericht op nu.nl dat dit in het verkiezingsprogramma van de liberalen staat.

VVD kan Europa gebruiken als wapen tegen de PVV

Trouw 04.07.2012  Hún Europa, óns Nederland. De titel van het verkiezingsprogramma van Geert Wilders is mooi. Let vooral op de leestekens op de twee bezittelijke voornaamwoorden. Het geeft de titel iets onmiskenbaar dreigends. Alsof Wilders ons laat weten dat alleen hun inkeer (van de grachtengordelelite, naar mag worden aangenomen) kan voorkomen dat de toorn van hét volk hén onheil zal brengen.

Forensentaks van de baan bij VVD

Parool 04.07.2012 De VVD wil af van de forensentaks. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, meldde een woordvoerder vandaag. ‘Wie ’s ochtends in de auto of trein stapt om naar zijn werk te reizen draagt een steentje bij aan de economie. De VVD wil deze hardwerkende Nederlanders niet zwaarder belasten. De fiscale vrijstelling van de tegemoetkoming woon-werkverkeer blijft daarom behouden’, staat in het programma.

Lees ook: Weekers worstelt nog met forensentaks (04-07-12)

Forensentaks van de baan bij VVD

VK 04.07.2012  De VVD wil af van de forensentaks. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, meldde een woordvoerder vandaag. ‘Wie ’s ochtends in de auto of trein stapt om naar zijn werk te reizen draagt een steentje bij aan de economie. De VVD wil deze hardwerkende Nederlanders niet zwaarder belasten. De fiscale vrijstelling van de tegemoetkoming woon-werkverkeer blijft daarom behouden’, staat in het programma.

Lees ook Komt die forensentaks er eigenlijk nog wel? – 04/07/12

Lees ook Weekers worstelt nog met forensentaks – 04/07/12

VVD: Hogere hypotheek dan koopprijs moet weer kunnen

Elsevier 30.06.2012  De VVD wil dat het weer mogelijk wordt een hogere hypotheek dan de koopprijs af te sluiten. Ook moeten ouders tot 100.000 euro belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken voor de aankoop van een huis. De VVD wil op deze manier de huizenmarkt weer in beweging brengen, meldt het AD zaterdag.

De partij vermoedt dat de doorstroming van de woningmarkt weer op gang komt als de markt voor starters aantrekt. De plannen zijn aanvullende maatregelen op het begrotingsakkoord.

Zie ook: VVD blijft grootste partij van Nederland in peilingen

‘VVD: af van overdrachtsbelasting, terug naar hogere hypotheken’

NRC 30.06.2012 De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft en moeten starters een aantal jaar lang ruimere mogelijkheden krijgen om de hypotheekrente in zijn geheel af te trekken. Dat schrijft het AD vanochtend. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen.

VVD wil weer hogere hypotheek

Metro 30.06.2012 De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook wil de liberale partij dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen. Dat schrijft het AD zaterdag. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen

VVD wil weer hogere hypotheek

NU 30.06.2012 De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook wil de liberale partij dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen. 

Dat schrijft het AD zaterdag. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen

VVD-lijst ongewijzigd

Telegraaf 29.06.2012 De VVD-leden hebben geen wijzigingen aangebracht in de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dat heeft de VVD vrijdag gemeld.  

Kandidatenlijst VVD blijft ongewijzigd

Metro 29.06.2012 De definitieve kandidatenlijst van de VVD is bekend. De lijst is grotendeels gelijk aan de conceptversie, zo bleek vrijdag. Alleen Charlie Aptroot trekt zich terug om burgemeester van Zoetermeer te worden.

VVD-kandidatenlijst ongewijzigd vastgesteld

VK 29.06.2012 De VVD-leden hebben geen wijzigingen aangebracht in de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dat heeft de VVD vandaag gemeld.

VVD-kandidatenlijst ongewijzigd vastgesteld

NU 29.06.2012 DEN HAAG – De VVD-leden hebben geen wijzigingen aangebracht in de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dat heeft de VVD vrijdag gemeld. Wel is er één wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke lijst: Charlie Aptroot wordt burgemeester in Zoetermeer en heeft zich daarom teruggetrokken. Omdat hij op plek 9 stond, schuiven alle kandidaten vanaf plek 10 een plaatsje op.

Gerelateerde artikelen;

Rutte noemt kritiek ‘verkiezings- retoriek’

Premier heeft zich volgens CDA ‘laten overrompelen’ tijdens EU-top

NU 29.06.2012 BRUSSEL – Volgens premier Rutte is kritiek uit Nederland op zijn optreden tijdens de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel ‘verkiezingsretoriek’. “Ik heb hier juist verschrikkelijk hard onderhandeld in het belang van Nederland.” Dit liet de premier vrijdag weten op een persconferentie tijdens de tweedaagse top waarbij regeringsleiders van de Europese Unie overleg voeren over oplossingen de schuldencrisis tegen te gaan. “Met de verkiezingen houd ik me pas in augustus bezig.” Op de top werd onder meer besloten het onder strenge voorwaarden mogelijk te maken om noodlijdend banken direct van kapitaal te voorzien uit het Europees noodfonds.

Gerelateerde artikelen;

Johan Fretz: ‘Charlie Aptroot is geen Bolkestein, het is niet zo’n denker’

VK 27.06.2012  VVD’er Charlie Aptroot wil de korting op ontwikkelingssamenwerking graag steken in asfalt. ‘Je hoopt dat hij daarmee gewoon een beetje de linkse correctheidsdenkers uit hun tent wilde lokken’, schrijft columnist Johan Fretz, ‘maar je hoopt het tegen beter weten in’.

Lees ook Aptroot: geld ontwikkelingshulp naar automobilist – 24/06/12

Lees ook Zoetermeer wil Aptroot als burgemeester – 31/05/12

Mark Rutte kan niet op dat slappe koord blijven staan

Parool 25.06.2012 Ik doe een voorspelling: het woord dat we rond de verkiezingen het meest te horen zullen krijgen, is trilemma. Ik hoorde het de filosoof Pieter Pekelharing vrijdag voor het eerst gebruiken.

Brussen vs. Von der Dunk: ‘VVD’ers – het zijn net mensen – willen dolgraag overtuigd worden’

VK 25.06.2012 Het VVD-pleidooi voor minder ontwikkelingshulp is verfrissend, meent Bert Brussen. Welnee, riposteert Thomas von der Dunk. Het is vooral schaamteloos. Het was weer een explosie van collectieve morele verontwaardiging de afgelopen week. Bij wijze van verkiezingsstunt had de VVD voorgesteld de subsidiestroom naar ontwikkelingslanden drastisch in te dammen. Want wat is het argument voor ontwikkelingshulp? ‘We zijn ontwikkelingshulp moreel verplicht’, schreef een hoofdredactionele commentator van deze krant. 

Rutte: SP is nachtmerrie

Telegraaf 25.06.2012 De VVD heeft de aanval op de SP geopend. De gedachte aan SP-leider Roemer in het Torentje noemt premier Rutte vreselijk. „Maar het kan gebeuren. Dat moet de kiezer weten. Er is een reëel risico dat de SP de grootste kan worden”, zei Rutte zaterdag na afloop van een voorjaarscongres van zijn partij in Den Haag. VVD en SP ontlopen elkaar nauwelijks in de peilingen. Maurice de Hond peilt de socialisten nu op 30 zetels, terwijl de VVD blijft hangen op 28.

Aptroot: geld van ontwikkelingssamenwerking naar automobilist

Trouw 24.06.2012 Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) zegt dat de miljarden euro’s die op ontwikkelingssamenwerking moet worden bezuinigd, gebruikt kunnen worden om ‘de automobilist meer dan tevreden mee te stellen’. ‘Dan kun je nog meer wegen aanleggen, geen extra lasten, dat is toch geweldig’, zegt Aptroot tegen KRO Brandpunt. 

‘Hulp aan anderen is onontbeerlijk én in het eigen belang’

VK 24.06.2012 Zeventig procent korten op ontwikkelingssamenwerking, zoals de VVD voorstelt, is vooral kortzichtig. De welvaart en het welzijn van Nederland zijn immers sterk afhankelijke van de situatie in de rest van de Wereld. Dat schrijven Herman Wijffels en Willemijn Aerds.

Het pleidooi van VVD-ers Stef Blok en Ingrid de Caluwé om rigoureus te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking van afgelopen zaterdag doet veel stof opwaaien. De Kunduz-coalitiegenoten reageerden onthutst en noemden de voorgestelde bezuiniging ‘niet solidair’ en ‘egoïstisch’. Behalve dat bezuinigen op de allerarmsten moreel dubieus is, is het plan om 70 procent te korten op ontwikkelingssamenwerking vooral kortzichtig.

Blok: twee gezichten-aanval CDA ongeloofwaardig en onhandig

NRC 24.06.2012 De aanval van het CDA op de VVD over de twee gezichten van de partij ten opzichte van de EU is inhoudelijk ongeloofwaardig. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok vandaag in een interview met nu.nl.

Blok noemt aanval CDA ‘ongeloofwaardig’

NU 24.06.2012 DEN HAAG – De aanval van het CDA op de VVD is ‘inhoudelijk ongeloofwaardig’. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok in een interview met NU.nl.

Blok: Opnieuw regeren met PVV zal heel lastig worden

Elsevier 24.06.2012 VVD-fractievoorzitter Stef Blok sluit niet uit dat de VVD ooit weer met de PVV zal regeren, maar de partij zal wel met hele goede argumenten moeten komen om de VVD ervan te overtuigen dat hij niet weer zal weglopen. ‘Geert Wilders heeft Nederland echt in de steek gelaten.’  Dat zegt Blok in een interview met nu.nl.

De fractievoorzitter heeft daarnaast kritiek op CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, die demissionair premier Mark Rutte aanviel op dat hij twee gezichten zou hebben als het over Europa gaat.

Zie ook:

‘Wilders zal met goede argumenten moeten komen’

NU 24.06.2012 VVD-fractievoorzitter Stef Blok erkent dat een nieuwe coalitie met de PVV lastig wordt. “De PVV zal met goede argumenten moeten komen om ons te overtuigen dat ze niet weer weglopen.” NU.nl sprak Blok zaterdag tijdens de algemene ledenvergadering uitgebreid over de aanstaande verkiezingen. In welk opzicht is deze campagne anders dan in 2010?

Martin Sommer: ‘Heel verstandig dat Rutte pruttelt wat hij kan’

VK 24.06.2012  De crisis in Europa wordt in snel tempo omgekat in een solidariteitscrisis, betoogt Martin Sommer. Sinds Hollande in Frankrijk de baas is, luidt het parool dat de tekorten in het zuiden de winsten in het noorden zijn. De weigering schulden te delen is noordelijk egoïsme en de oplossing bestaat uit een groeiagenda en vooral meer geld. Solidair of niet solidair, dat is de kwestie.

Rutte haalt uit naar SP en prijst verantwoordelijkheidsgevoel VVD

NRC 23.06.2012 Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft vanmiddag tijdens een toespraak op het VVD-partijcongres hard uitgehaald naar de SP. Verder prees hij het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn partij en pleitte hij voor “een Europa met meer VVD”. De kans dat de VVD en SP na de verkiezingen gaan samenwerken lijkt klein. VVD-prominent Henk Kamp zei vanochtend in NRC Handelsblad “geen basis voor samenwerking” te zien met de SP omdat “de standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid” haaks op elkaar zouden staan.

VVD-leider Rutte wil van maatregelen Kunduz-akkoord af

Elsevier 23.06.2012 VVD-lijsttrekker en demissionair premier Mark Rutte wil maatregelen uit het Kunduz-akkoord aanpassen. Dat zei de VVD-leider zaterdag tijdens het voorjaarscongres van de liberalen. Volgens Rutte zal de VVD de bezuinigingen anders invullen dan in het Kunduz-akkoord is afgesproken.

De VVD-leider zei de zorgen over de strenge bezuinigingen te begrijpen. Vooral de maatregelen die ‘de hardwerkende Nederlander’ treffen, vallen hem zwaar. De lastenverzwaringen zoals de btw-verhoging zullen in het VVD-verkiezingsprogramma worden teruggedraaid. De VVD presenteert het programma op 6 juli.

Zie ook: VVD-prominent Kamp ziet geen coalitie met VVD en SP

Rutte wil maatregelen Lenteakkoord vervangen

‘Ik schrik soms zwetend wakker omdat ik Roemer in het torentje zie zitten’

NU 23.06.2012 DEN HAAG – Premier Mark Rutte belooft dat als de VVD het voor het zeggen krijgt, hij een aantal maatregelen uit het akkoord over de begroting voor 2013 zal vervangen.

Rutte doet belofte

Telegraaf 23.06.2012 Premier Mark Rutte belooft dat als de VVD het voor het zeggen krijgt, hij een aantal maatregelen uit het akkoord over de begroting voor 2013 zal vervangen. Rutte zei dat zaterdag op een congres van de VVD in Den Haag.

Rutte: maatregelen Lenteakkoord vervangen

Trouw 23.06.2012 Premier Mark Rutte belooft dat als de VVD het voor het zeggen krijgt, hij een aantal maatregelen uit het akkoord over de begroting voor 2013 zal vervangen. Rutte zei dat vandaag op een congres van de VVD in Den Haag.

Hij zei de zorgen van mensen over het bezuinigingspakket te begrijpen. Hij verwees naar maatregelen als bezuinigingen op kinderopvang, het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding (forensentaks) en de verhoging van het hoge btw-tarief. 

VVD: lange, hete zomer

Telegraaf 23.06.2012 VVD-partijvoorzitter Benk Korthals verwacht in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lange en hete politieke zomer. Hij zei dat zaterdag op het voorjaarscongres van de VVD in Den Haag.

VVD-voorzitter: lange, hete politieke zomer

Trouw 23.06.2012 VVD-partijvoorzitter Benk Korthals verwacht in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lange en hete politieke zomer. Hij zei dat vandaag op het voorjaarscongres van de VVD in Den Haag. Het is in het belang van Nederland en in het belang van de partij dat de VVD weer de grootste wordt en met Mark Rutte opnieuw de premier levert, zei Korthals.

‘De grote kladderadatsch roetsjt op ons af, en Rutte zegt: O, was ik erbij?’

VK 22.06.2012 En nu moet Mark Rutte plots. Hij moet een Groot Verhaal houden. Hij moet ‘eerlijk’ zijn, iets met vergezichten. De natie toespreken, zeggen waar het heen moet, met ons, met de euro en met Europa.

Rutte over kritiek CDA: ‘Laat ze toch, het is campagnetijd’

VK 22.06.2012 Premier Mark Rutte doet de kritiek van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma af als campagneretoriek. Het CDA vindt de premier ‘volstrekt onduidelijk’ over Europa. Rutte wilde er vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie liefst niet op reageren. ‘Laat ze toch, het is campagnetijd.’

Rutte laconiek over kritiek CDA

Telegraaf 22.06.2012 Premier Mark Rutte gunt het regeringspartner het CDA dat die zich in aanloop naar de verkiezingen profileert, bijvoorbeeld door kritiek te uiten op de Europa-standpunten van de premier. Rutte zei dat vrijdag over harde kritiek van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma aan zijn adres.

Rutte laconiek over kritiek CDA

NU 22.06.2012 DEN HAAG – Premier Mark Rutte gunt het regeringspartner het CDA dat die zich in aanloop naar de verkiezingen profileert, bijvoorbeeld door kritiek te uiten op de Europa-standpunten van de premier. Rutte zei dat vrijdag over harde kritiek van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma aan zijn adres.

”Luister, het is campagnetijd. Laat iedereen even”, zei Rutte op vragen van journalisten. ”Ik verwijt niet Buma dat hij ten koste van mij profiel zoekt.” Buma heeft wel ongelijk, zei Rutte, nadat hij had uitgelegd wat zijn Europese standpunten zijn.

VVD zoekt naar goede slogan; SP heeft er al twee

VK 21.06.2012 Het is altijd weer een lastige opgave: een goede verkiezingsslogan bedenken. De VVD heeft er een bureau voor ingeschakeld die momenteel drie mogelijke slogans laat testen, zo ontdekte de Telegraaf. Ondertussen zit de concurrentie ook niet stil.

Volgens de Telegraaf worden de VVD-slogans momenteel voorgelegd aan panelleden, die moeten aangeven welke frase het meest overtuigend is.

VVD maakt ontwikkeling weer tot charitas, en staat tot nachtwaker

Trouw 20.06.2012  De uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Stef Blok over de door zijn partij gewenste korting van 3 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking zijn voor een groot deel gedaan voor de bühne. Ook Blok weet heel goed dat een verlaging van het budget van ruim 4 naar ruim 1 miljard euro niet kan zonder dat Nederland zijn internationale verplichtingen schendt.

Hulpsector verwijt VVD gebrek aan kennis ontwikkelingssamenwerking

Trouw 20.06.2012  Als de VVD met haar visie op ontwikkelingshulp een discussie wilde uitlokken, dan is de partij daar uitstekend in geslaagd. Vooral vanuit de hoek van ontwikkelingssamenwerking is veel onbegrip over het ‘fact free’ beleid van de liberalen. Ontwikkelingshulp is niet effectief, schreven VVD fractieleider Stef Blok en partijgenote Ingrid de Caluwé afgelopen zaterdag in de Volkskrant..

“Is het een mislukking dat de gemiddelde leeftijd met vijfentwintig jaar is toegenomen, dat de deelname van kinderen aan het onderwijs tot boven de 90% is gestegen, dat het aantal Aidsdoden daalt, dat vaccinatie van kinderen eerder regel dan uitzondering is, dat 80 miljoen mensen toegang hebben tot microkrediet?” vraagt de directeur van Cordaid Rene Grotenhuis zich af in Vice Versa, het vakblad voor ontwikkelingssamenwerking. 

Ruerd Ruben, hoogleraar Effectiviteit van de Hulp aan de Radboud Universiteit Nijmegen, voegt daar aan toe dat ontwikkelingshulp op langere termijn voor 0.2% extra economische groei per jaar zorgt. Ook wijst hij er op dat de kindersterfte met een derde is teruggebracht, wat dagelijks 12.000 overleden kinderen scheelt.

Minder goed meetbaar maar niet onbelangrijk is de goodwill die Nederland kweekt met de hulp en positief uitpakt voor de Nederlandse economie, meent Ruben. Een mening die wordt gedeeld door de directeur van Oxfam Novib, Farah Karimi. “De Brazilianen waarderen nog altijd onze steun in het verleden en zien in ons een gewilde handelspartner, net als Afrikaanse landen als bijvoorbeeld Nigeria, Kenia en Rwanda, die zich gestaag opwerken naar de status van middeninkomensland.”

Alexander Kohnstam van Vereniging Parthos waarschuwt dat de economische crisis eens te meer duidelijk maakt dat Nederland afhankelijk is van het buitenland. “Met name de opkomende economieën bieden nu nog enige hoop waar de traditionele ‘ontwikkelde landen’ eerder krimp dan groei laten zien. Die opkomende economieën zijn voormalige ontwikkelingslanden die, mede juist door ontwikkelingssamenwerking, een stevige rol in de wereldeconomie zijn gaan spelen.”

‘De drie VVD-stellingen om te snoeien in ontwikkelingshulp zijn volkomen ongefundeerd’

VK 20.06.2012 De drie stellingen, waarmee de VVD haar voorstel rechtvaardigt om 70 procent te korten op het budget voor ontwikkelings-samenwerking, zijn volkomen ongefundeerd. Het is een ordinaire manier om 3 miljard euro te bezuinigen, vindt Dirk-Jan Omtzigt.

De VVD-Tweede Kamerleden Stef Blok en Ingrid de Caluwé betogen, aan de hand van drie stellingen dat het budget van Ontwikkelingssamenwerking van 4,4 miljard euro naar 1,4 miljard euro kan worden verlaagd – dus ongeveer naar 0,2 procent van het bnp.

‘Bij VVD zou ratio meer op zijn plaats zijn dan populistische opvattingen’

VK 18.06.2012 De VVD schaadt de belangen van haar eigen achterban met het voorstel te schrappen op ontwikkelingshulp, meent Carlijne Vos, redacteur van de Volkskrant. Waarom zou de overheid de morele plicht om mensen die het minder hebben op deze wereld, moeten afkopen? De VVD ziet er bij monde van fractievoorzitter Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé, geen reden toe. Laat burgers zelf maar geld storten op de rekening van hulporganisaties, aldus het duo zaterdag in de Volkskrant.

‘Kunduz-partijen’ tegen VVD-plan ontwikkelingshulp

Elsevier 16.06.2012  Het plan van de VVD om drie miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp, heeft de toorn gewekt van CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Volgens GroenLinks-fractieleider Jolande Sap regeert bij premier Mark Rutte (VVD) het ‘egoïsme’. Sap vindt dat een bezuiniging van 70 procent op het budget van ontwikkelingshulp, zoals de VVD wil, ‘breekt met de Nederlandse traditie van internationale solidariteit’. 

VVD-Kamerleden Stef Blok en Ingrid de Caluwé zijn van mening dat de overheid daar niet voor moet opdraaien. ‘Niets houdt mensen tegen een financiële bijdrage te geven aan zinnige ontwikkelingsprojecten,’ schrijven ze in de Volkskrant. Het plan krijgt geen steun van de partijen met wie de VVD het begrotingsakkoord sloot, waarin bezuinigingen op ontwikkelingshulp juist worden teruggedraaid.

Triest
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier laat weten dat de VVD ‘volledig de weg kwijt’ is. Ook is er kritiek van D66 en ChristenUnie. ‘Je zal maar als eerste nieuwe verkiezingspunt willen brengen dat je drie miljard wilt bezuinigen op de allerarmsten,’ zegt Alexander Pechtold. ChristenUnie-leider Arie Slob noemt het voorstel ‘driemiljard keer triest’.

Zie ook: VVD: Drie miljard euro bezuinigen op ontwikkelingshulp

‘VVD de weg kwijt’

Telegraaf 16.06.2012 CDA, PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben geen begrip voor het VVD-plan om de ontwikkelingshulp met 3 miljard euro per jaar te korten. „VVD volledig de weg kwijt”, twitterde Kathleen Ferrier (CDA) zaterdag. „Egoïsme regeert bij Rutte”, aldus GroenLinks-leider Jolande Sap. 70 procent bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp breekt volgens haar met de Nederlandse traditie van internationale solidariteit.

Oxfam Novib verbijsterd over bezuinigingsplan VVD

VK 16.06.2012  Oxfam Novib noemt het een onthutsend voorstel van de VVD om 3 miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Directeur Farah Karimi van de hulporganisatie zegt dat er misleidende argumenten worden genoemd en dat ontwikkelingshulp wel enorme resultaten heeft geboekt. ‘Miljoenen kinderen kunnen dankzij investeringen in onderwijs naar school, de resultaten op het gebied van gezondheidszorg zijn indrukwekkend – neem alleen al de strijd tegen aids.’

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé schrijven vandaag in de Volkskrant dat de resultaten van zestig jaar hulp ‘op zijn vriendelijkst gezegd niet overtuigend’ zijn, en dat er 3 miljard euro minder naartoe kan gaan.

Lees ook ‘Ontwikkelingshulp, daar kan 3 miljard af’ – 16/06/12

Lees ook VVD wil 3 miljard euro minder ontwikkelingshulp – 16/06/12

Oxfam Novib verbijsterd

Telegraaf 16.06.2012 Oxfam Novib noemt het een onthutsend voorstel van de VVD om 3 miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Directeur Farah Karimi van de hulporganisatie zegt dat er misleidende argumenten worden genoemd en dat ontwikkelingshulp wel enorme resultaten heeft geboekt. „Miljoenen kinderen kunnen dankzij investeringen in onderwijs naar school, de resultaten op het gebied van gezondheidszorg zijn indrukwekkend – neem alleen al de strijd tegen aids.”

VVD wil 3 miljard euro minder ontwikkelingshulp

VK 16.06.2012 De VVD-Kamerfractie wil drastisch bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp. De liberalen nemen zo afstand van het Lenteakkoord en komen in de buurt van de PVV die de hulp het liefst wil afschaffen.

In de Volkskrant schrijven fractieleider Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé vandaag dat de hulp aan ontwikkelingslanden met 70 procent omlaag moet: van 4,4 naar 1,4 miljard euro per jaar.

‘Ontwikkelingshulp, daar kan 3 miljard af’

VK 16.06.2012 Wie geld wil geven aan de derde wereld heeft daar de overheid niet voor nodig. Er kan 3 miljard euro af van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking, schrijven Stef Blok en Ingrid de Caluwé.

Waarom moet de Nederlandse overheid haar inwoners verplichten 0,7 procent van het nationaal inkomen af te dragen aan ontwikkelingshulp? Omdat de resultaten zo goed zijn? De resultaten van de afgelopen zestig jaar waren op zijn vriendelijkst gezegd niet erg overtuigend. Er is op deelterreinen vooruitgang geboekt met ontwikkelingsgeld.

VVD: Drie miljard euro bezuinigen op ontwikkelingshulp

Elsevier 16.06.2012 Nederlanders die ontwikkelingshulp zo belangrijk vinden, moeten zelf meer geld geven aan projecten in arme landen. Het is tijd dat de overheid drastisch gaat bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp, vindt de VVD. In een opinieartikel in de Volkskrant schrijven fractieleider Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé dat de hulp aan ontwikkelingslanden met 70 procent omlaag moet: van 4,4 naar 1,4 miljard euro per jaar.

De liberalen nemen daarmee afstand van het begrotingsakkoord, waar bezuinigingen op deze post juist werden teruggedraaid. Bezuinigen op ontwikkelingshulp kunnen rekenen op grote steun onder de Nederlandse bevolking, blijkt uit peilingen.

Bij de mislukte Catshuis-besprekingen van VVD, CDA en PVV werd een bezuiniging van 750 miljoen ingeboekt. Die is in het begrotingsakkoord teruggedraaid door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Twee weken geleden nam de VVD ook al afstand van een andere controversiële maatregel uit het begrotingsakkoord, de forensentaks.

In 2008 kwam de VVD ook al met plannen om flink te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Syp Wynia schreef daarover een commentaar:VVD pakt eindelijk door met ontwikkelingshulp

Zie ook:

VVD: mes diep in ontwikkelingshulp

Telegraaf 16.06.2012 Nederlandse hulpclubs moeten geen cent subsidie meer krijgen van de overheid. Ook kan het mes diep in het budget voor ontwikkelingshulp, waar drie miljard euro op bezuinigd mag worden. Dat staat in het komende VVD-verkiezingsprogramma, dat begin juli wordt gepresenteerd.

VVD wil budget ontwikkelingshulp met zeventig procent verlagen

NRC 16.06.2012 De VVD wil drie miljard bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de liberalen dat begin volgende maand wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf vanochtend. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking moet van de partij met zeventig procent omlaag: van 4,3 naar 1,3 miljard euro.

VVD wil drie miljard minder ontwikkelingshulp

NU 16.06.2012 De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil 3 miljard euro bezuinigen op het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat zou dan omlaag gaan van 4,4 naar 1,4 miljard euro per jaar. Fractieleider Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé schrijven dat in een opiniestuk in de Volkskrant van zaterdag. Volgens hen is het ontwikkelingshulpbeleid van de afgelopen decennia geen succes. Het was ”op zijn vriendelijkst gezegd niet overtuigend”. Zij zien bovendien geen noodzaak om de ”morele plicht tegenover medemensen” af te laten kopen door de overheid.

Gerelateerde artikelen;

Fred de Graaf: Rutte moet wachten met campagnevoeren

Elsevier 13.06.2012 Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) vindt dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) zo laat mogelijk moet beginnen met campagne voeren. ‘Als hij de verkiezingsstrijd te snel induikt, blijft er niets over van zijn premierschap.’ Dat zegt De Graaf deze week in Elsevier. 

‘Laat de campagne maar beginnen tijdens het reces, in juli en augustus, dan gebeurt er toch niets in dit land,’ zegt De Graaf in het interview.

Blunder
‘Als je de ene dag op de barricaden staat om je eigen partijprogramma uit te venten en de volgende dag als premier van Nederland er even zeven wetten doorheen wilt krijgen, wordt dat lastig.’ Volgens de VVD’er is het het handigst als Rutte zijn campagne zolang mogelijk uitstelt.

De opmeringen zijn opvallend, omdat Rutte eerder kritiek kreeg omdat hij te onzichtbaar zou zijn tijdens verkiezingscampagnes.

In het interview gaat De Graaf ook in op de kritiek van VVD-coryfee Hans Wiegel op de VVD. Hij noemde het Lente-akkoord een strategische blunder van de VVD vanwege de vele lastenverzwaringen.

‘Met dat verwijt van die lastenverzwaringen ben ik gauw klaar. Het is kiezen of delen, we gaan de plomp in of we komen eruit,’ zegt De Graaf. ‘We moeten door de zure appel heen.’

VVD en CDA achter forensentaks

Spits 13.06.2012 Mark Rutte mag dan altijd stellig hebben ontkend, maar de forensentaks blijkt een idee te zijn van de VVD, die het plan samen met het CDA heeft uitgewerkt. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat door het Nederlands Dagblad is gedaan.

De forensentaks is misschien wel de meest impopulaire maatregel die in het Kunduz-akkoord is opgenomen. Van de vijf partijen die het akkoord sloten, hebben vier hun handen van de maatregel af getrokken.

Rutte: forensentaks kwam in Catshuis niet van de VVD

VK 12.06.2012 Vrijwel niemand wil meer verantwoording dragen voor de voorgestelde forensentaks uit het Lenteakkoord. Premier Rutte herhaalde tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer dat de VVD alternatieve voorstellen gaat doen in haar verkiezingsprogramma. Rutte had dit zondag al gezegd in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Rutte: VVD kwam niet met forenzentaks

Metro 12.06.2012 De VVD is tijdens de onderhandelingen in het Catshuis niet met de forenzentaks op de proppen gekomen als bezuinigingspost. Dat verklaarde demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

‘Taks weg als er alternatief is’

Telegraaf 12.06.2012 Het staat partijen vrij om in het verkiezingsprogramma afstand te nemen van de forensentaks, maar dan moeten ze wel een alternatief bieden dat de Staat een zelfde opbrengst geeft voor de begroting van volgend jaar. En dat moet dan in de formatie worden uitonderhandeld. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

‘Rutte zit op rozen’

VK 11.06.2012  Na ‘Lubbers I, II en III’, ‘Kok I en II’ en ‘Balkenende I, II, III en IV’ is de vraag of Rutte, net als zijn laatste drie voorgangers, ook op mag voor een tweede kabinet onder zijn naam. De voortekenen zijn erg gunstig voor de demissionaire premier. Het moet gek lopen wil hij op 12 september de sleutel van het Torentje moeten inleveren, betoogt Roderik van Grieken. Vier argumenten ondersteunen deze voorspelling.

‘VVD draait forensentaks terug’

Telegraaf 10.06.2012 Er is een reële kans dat de VVD in haar verkiezingsprogramma de plannen met de forensentaks uit het Kunduz-akoord gaat terugdraaien. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag. Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer door de Kunduzcoalitie strookt niet met de VVD-idealen.

Rutte: Euro blijft, forensentaks niet

Spits 10.06.2012 Het mag dan gezellig zijn geweest bij Eva Jinek op zondag, Mark Rutte deed er meer dan flirten met de interviewster en tips geven aan Bert van Marwijk. Zo sprak de demisionaire minister-president uit dat er een reële kans is dat VVD een terugdraaiing van de forenzentaks uit het Kunduz-akkoord opneemt in haar verkiezingsprogramma.

‘Reële kans dat VVD forenzentaks terugdraait’

NU 10.06.2012 HILVERSUM – Er is een reële kans dat de VVD in haar verkiezingsprogramma de plannen met de forenzentaks uit het Kunduz-akoord gaat terugdraaien.

Gerelateerde artikelen:

VVD-kiezer ziet VVD als verliezer Kunduz-akkoord

Metro 01.06.2012 De VVD is de grote verliezer van het Kunduz-akkoord en heeft van alle partijen het meest moeten inleveren. Dat vindt 57 procent van de VVD-kiezers, blijkt donderdag uit een peiling van Eenvandaag. Toch staat 76 procent van de kiezers nog achter het akkoord dat afgelopen maand werd gesloten.

Kamp beschikbaar voor nieuw kabinet

NU 31.05.2012 AMSTERDAM – De huidige demissionaire minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) is weer beschikbaar voor een ministerspost in een volgend kabinet.

Johan Fretz: ‘Diep van binnen hoopt Hans Wiegel dat zijn kameraden hem bellen’

VK 30.05.2012  Mark Rutte deed iets wat Wiegel zelf nooit was gelukt: hij maakte van de VVD de grootste partij. ‘Dat moet pijn hebben gedaan: dat het ietwat linkse broekie het Torentje bestormde waar Wiegel zo graag zijn drankkabinet in had geïnstalleerd’, schrijft columnist voor Volkskrant.nl Johan Fretz.

Opeens was hij daar weer: mastodont der mastodonten, de zelfbenoemde ‘beste premier die Nederland nooit heeft gehad’: Hans Wiegel.  Met keiharde kritiek op zijn eigen club. En het rammelt al zo bij de VVD. De partij worstelt met het Kunduzakkoord, ploetert om de juiste balans te vinden tussen verantwoordelijke ernst en joviaal hockeykantine-optimisme. Mark is vast op zijn hoede. Hij weet hoe betrekkelijk vriendschappen in de politiek kunnen zijn.

VVD: akkoord later herzien – Video

NOS 29.05.2012 De VVD wil sommige afspraken uit het Vijfpartijenakkoord herzien na de verkiezingen. Fractievoorzitter Blok zei in de Tweede Kamer dat de VVD op bepaalde onderdelen liever andere keuzes had gemaakt. De VVD zou bijvoorbeeld graag meer snijden in ontwikkelingshulp en media en de btw-verhoging in de culturele sector had de partij liever in stand gelaten. Ook wil de partij een kleinere overheid.

Blok: begrotingsakkoord geldt tot komst nieuw kabinet

VK 29.05.2012 Het begrotingsakkoord dat het kabinet sloot met de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, geldt voor de VVD tot het aantreden van een nieuw kabinet. Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok vandaag in het Kamerdebat over het akkoord voor de begroting van 2013.

VVD voorziet andere keuzes voor 2013

NU 29.05.2012 De VVD staat voor de handtekening onder het begrotingsakkoord voor 2013, maar wil na de verkiezingen zo snel mogelijk een nieuw kabinet dat ‘andere keuzes kan maken’. Dat zei fractievoorzitter Stef Blok tijdens een debat over het begrotingsakkoord voor 2013 dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie onlangs sloten.

Gerelateerde artikelen;

Opstelten neemt afstand van Wiegel na kritiek op VVD

Trouw 29.05.2012 De top van de VVD is het niet eens met partijcoryfee Hans Wiegel die kritiek heeft geleverd op de samenwerking van de VVD met andere partijen bij de totstandkoming van een akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte zou het ‘een onaanvaardbaar risico’ zijn geweest als het minderheidskabinet van VVD en CDA zou zijn doorgegaan nadat gedoogpartner PVV was afgehaakt en niet tot samenwerking was gekomen met andere partijen. ‘Dan was er geen begroting voor 2013 geweest’, aldus Rutte.

Opstelten oneens met Wiegel

Telegraaf 29.05.2012 VVD-minister en kopstuk Ivo Opstelten neemt afstand van zijn partijgenoot Hans Wiegel. Die uitte dinsdag in het AD harde kritiek op de huidige koers van de VVD en op de deelname aan het ‘Kunduz-akkoord’.

VVD-top verwerpt kritiek van Hans Wiegel

Elsevier 29.05.2012 De top van de VVD is het niet eens met partijcoryfee Hans Wiegel die kritiek heeft geleverd op de samenwerking van de VVD met andere partijen bij de totstandkoming van een akkoord over de begroting voor volgend jaar. Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte zou het ‘een onaanvaardbaar risico’ zijn geweest als het minderheidskabinet van VVD en CDA zou zijn doorgegaan nadat gedoogpartner PVV was afgehaakt en niet tot samenwerking was gekomen met andere partijen. ‘Dan was er geen begroting voor 2013 geweest,’ aldus Rutte.

Financiële chaos
VVD-fractievoorzitter Stef Blok waarschuwde dat de strategie van Wiegel ‘niet goed zou zijn geweest’ voor het land. ‘Er zou financiële chaos zijn ontstaan.’

Zie ook: Wiegel: Lenteakkoord is strategische blunder VVD

VVD-top verwerpt kritiek van Wiegel

VK 29.05.2012 De top van de VVD is het niet eens met partijcoryfee Hans Wiegel die kritiek heeft geleverd op de samenwerking van de VVD met andere partijen bij de totstandkoming van een akkoord over de begroting voor volgend jaar. Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte zou het ‘een onaanvaardbaar risico’ zijn geweest als het minderheidskabinet van VVD en CDA zou zijn doorgegaan nadat gedoogpartner PVV was afgehaakt en niet tot samenwerking was gekomen met andere partijen. ‘Dan was er geen begroting voor 2013 geweest’, aldus Rutte.

VVD-top verwerpt kritiek van Wiegel

NU 29.05.2012 DEN HAAG – De top van de VVD is het niet eens met partijcoryfee Hans Wiegel die kritiek heeft geleverd op de samenwerking van de VVD met andere partijen bij de totstandkoming van een akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

Wiegel: Lenteakkoord is strategische blunder VVD

Elsevier 29.05.2012 VVD-prominent Hans Wiegel denkt dat zijn partij een historische fout heeft gemaakt door een akkoord te sluiten met D66, GroenLinks en ChristenUnie. ‘Het kabinet heeft veel te snel zijn ontslag ingediend. Dat was niet noodzakelijk en buitengewoon onverstandig.’ Dat zegt Wiegel tegen het Algemeen Dagblad. De VVD’er had liever gezien dat de VVD met het CDA een begroting had gemaakt. ‘Dan had je nog tot half september gehad om zaken te doen met andere groeperingen.’

Lastenverzwaringen
Wiegel vindt het niet verwonderlijk dat VVD-kiezers ontevreden zijn over het Lenteakkoord.De vijf partijen bezuinigen ruim 12 miljard euro op de overheidsbegroting door flinke lastenverzwaringen in te voeren.

Zie ook:

Wiegel noemt Lenteakkoord grote fout VVD – ‘fiks ingeleverd’

NRC 29.05.2012 Het Lenteakkoord is het gevolg van een grote strategische fout. De VVD en het CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen, zegt VVD-coryfee Hans Wiegel vanochtend in het AD. Hij maakt zich zorgen nu de VVD het slecht doet in de peilingen.

Wiegel Kunduz-akkoord ‘strategische fout’ van VVD

AD 29.05.2012  Er is serieuze reden tot zorg voor de VVD. Dat zegt partijcoryfee Hans Wiegel vandaag in het AD. In de jongste peilingen staat de VVD zeven zetels lager dan een maand geleden. Volgens Wiegel was het Kunduz-akkoord een ‘grote strategische fout’ van de VVD.

Kunduz-akkoord ‘grote fout’

Spits 29.05.2012 Er is serieuze reden tot zorg voor de VVD. Dat zegt partijcoryfee Hans Wiegel. In de jongste peilingen staat de VVD zeven zetels lager dan een maand geleden. Volgens Wiegel was het Kunduz-akkoord een ‘grote strategische fout’ van de VVD. Het kabinet heeft volgens hem veel te snel zijn ontslag ingediend. “Ik heb de partijtop intern ook geadviseerd om het niet te doen”, zegt Wiegel in het AD. “Nu kon de oppositie het initiatief nemen.”

Wiegel haalt uit naar koers VVD

Telegraaf 29.05.2012 Er is serieuze reden tot zorg voor de VVD. In de jongste peilingen staat de VVD zeven zetels lager dan een maand geleden. Volgens Oud-VVD-leider Wiegel was het Kunduz-akkoord een “grote strategische fout” van de VVD.

Wiegel noemt Kunduz-akkoord grote fout VVD

Metro 29.05.2012 Het Kunduz-akkoord is het gevolg van een grote strategische fout. De VVD en het CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen, zegt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in het AD en op Radio 1. Hij maakt zich zorgen nu de VVD het slecht doet in de peilingen.

Wiegel Kunduz-akkoord ‘strategische fout’ van VVD

Trouw 29.05.2012 Er is serieuze reden tot zorg voor de VVD. Dat zegt partijcoryfee Hans Wiegel vandaag in het AD. In de jongste peilingen staat de VVD zeven zetels lager dan een maand geleden. Volgens Wiegel was het Kunduz-akkoord een ‘grote strategische fout’ van de VVD.

Wiegel noemt Kunduz-akkoord ‘grote fout VVD’

NU 29.05.2012 AMSTERDAM – Het Kunduz-akkoord is het gevolg van een grote strategische fout. De VVD en het CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen. Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in het AD. Hij maakt zich zorgen nu de VVD het slecht doet in de peilingen.

Het kabinet heeft volgens hem veel te snel zijn ontslag ingediend. “Ik heb de partijtop intern ook geadviseerd om het niet te

Gerelateerde artikelen;

VVD’er Van Beek stopt als Kamerlid

VK 22.05.2012 VVD-Tweede Kamerlid Willibrord van Beek stopt ermee. De 63-jarige Brabantse politicus stelt zich bij de komende verkiezingen op 12 september niet meer verkiesbaar.

Van Beek stopt als Kamerlid

Telegraaf 22.05.2012 VVD-Tweede Kamerlid Willibrord van Beek stopt ermee. De 63-jarige Brabantse politicus stelt zich bij de komende verkiezingen op 12 september niet meer verkiesbaar.

VVD’er Van Beek keert niet terug in Kamer

Metro 22.05.2012 VVD-Kamerlid Willibrord van Beek stelt zich niet verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat heeft hij het partijbestuur en zijn fractie dinsdag laten weten.

VVD’er Van Beek stopt als Kamerlid

NU 22.05.2012 DEN HAAG – VVD-Tweede Kamerlid Willibrord van Beek stopt ermee. De 63-jarige Brabantse politicus stelt zich bij de komende verkiezingen op 12 september niet meer verkiesbaar.

VVD wil nog miljoen euro voor campagne

Spits 08.05.2012 De VVD wil nog zeker 1 miljoen euro binnenharken om de campagnekas voor de verkiezingen van 12 september te spekken. De liberalen hebben sinds de vorige verkiezingen 1,2 miljoen euro opzij gezet, zeggen ze tegen het AD.

Campagnekas VVD blijft achter bij 2010

Metro 07.05.2012 De VVD heeft veel minder geld in de campagnekas dan twee jaar geleden. Waar de liberalen in 2010 zo’n 2,5 miljoen euro uitgaven aan de verkiezingen, blijft de teller momenteel steken op 1,2 miljoen. Ook het CDA moet de kas nog flink zien te spekken voor september, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek.

Kandidaten:

VVD-jongeren boos op VVD

Spits 01.06.2012 De jongeren binnen de VVD, verzameld in de JOVD, zijn boos op de samenstelling van de kandidatenlijst van de VVD voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. De JOVD riep eerder op meer jongeren hoger op de lijst te stellen, maar daar heeft het partijbestuur niets mee gedaan.

De concept kandidatenlijst VVD ziet er als volgt uit:

1 Mark Rutte

2 Edith Schippers

3 Stef Blok

4 Anouchka van Miltenburg

5 Fred Teeven

6 Jeanine Hennis

7 Halbe Zijlstra

8 Frans Weekers

9 Charlie Aptroot

10 Mark Harbers

11 Tamara Venrooy

12 Betty de Boer

13 Han ten Broeke

14 Cora van Nieuwenhuizen

15 Helma Nepperus

16 Ard van der Steur

17 Klaas Dijkhoff

18 Ton Elias

19 Anne Mulder

20 Mark Verheijen

21 Malik Azmani

22 Barbara Visser

23 Helma Lodders

24 Pieter Duisenberg

25 Pieter Litjens

26 Erik Ziengs

27 Brigitte van der Burg

28 Bas van ‘t Wout

29 Anne Wil Lucas

30 André Bosman

Kieslijst VVD bekend

Telegraaf 29.05.2012 De VVD kieslijst laat weinig verrassingen zien. De hoogste nieuwkomer is vice-voorzitter Mark Verheijen op plek 20, zo blijkt uit de lijst die in handen is van De Telegraaf.

VVD presenteert advieslijst Tweede Kamerverkiezingen

VVD presenteert advies verkiezingslijst

VVD 29.05.2012 Het Hoofdbestuur van de VVD presenteert vandaag de advieslijst voor de Tweede Kamer

Bestuurder Haagse Vogelwijk hoog op VVD-lijst

RTVWEST 29.05.2012 DEN HAAG – Voorzitter Pieter Duisenberg van de Haagse wijkvereniging Vogelwijk is een van de hoge nieuwe binnenkomers op de kandidatenlijst van de VVD in de Tweede Kamer. De zoon van de oud-minister van financiën staat op 24.  Lees verder

Zoon Wim Duisenberg op lijst VVD, Afke Schaart vertrekt

Elsevier 29.05.2012 De VVD wilde de kieslijst voor de verkiezingen eigenlijk pas om 16.00 uur presenteren, maar de eerste dertig namen zijn uitgelekt via De Telegraaf.

Bronnen in de VVD bevestigen de lijst. Weinig verrassend wordt de lijst aangevoerd door Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Ze had al aangegeven op de lijst te willen staan. Fractievoorzitter Stef Blok staat op plek drie. Kamerlid Anouschka van Miltenburg is verrassend op de vierde plek gezet.

Staatssecretaris
De vijfde plek is voor staatssecretaris Fred Teeven. Daarna komt Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, in 2010 nog nummer vier. Op de zevende plaats staat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur), daarna volgt Frans Weekers (Financiën).

Ministers Melanie Schultz van HaegenUri RosenthalIvo Opstelten en Henk Kamp staan niet op de lijst. Ook staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) ontbreekt.

Nieuw
De eerste nieuwe naam op de lijst is Mark Verheijen, vice-voorzitter van de partij. Ook nieuw is Barbara Visser, op plek 22. Zij is nu wethouder in de gemeente Zaanstad.

Daarnaast staat Pieter Duisenberg, zoon van voormalig Europese Centrale Bank-directeur en PvdA-minister Wim Duisenberg, op plek 24. Hij komt uit het eerste huwelijk van Duisenberg en is geen zoon van Gretta Duisenberg. Duisenberg is directeur bij energiebedrijf Eneco.

Op plek 25 staat ook een nieuweling: Pieter Litjens, burgemeester van Aalsmeer. Kamerlid Afke Schaart, nieuw in 2010, staat niet meer op de kieslijst. Ze vertrekt uit de politiek. Of alle VVD’ers op de lijst in de Kamer komen, is onzeker. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de partij op 24 zetels.

Zie ook: PVV verslaat VVD in peiling, GroenLinks krabbelt op

Weinig verrassingen op VVD-kieslijst

Trouw 29.05.2012 De VVD heeft geen nieuwelingen gezet in de top van de kandidatenlijst. Bovenaan staan bekende kopstukken als Mark Rutte, Edit Schippers, Stef Blok en iets lager in de top-10 de staatssecretarissen Fred Teeven, Halbe Zijlstra en Frans Weekers. De hoogste nieuwkomer is Mark Verheijen op plek 20. Bronnen binnen de VVD bevestigen berichtgeving daarover in De Telegraaf.

‘Weinig nieuwkomers op kandidatenlijst VVD’

NU 29.05.2012 Op de kandidatenlijst voor de VVD staan weinig nieuwe namen. De lijst is dinsdagmiddag uitgelekt naar deTelegraaf en wordt officieel om 16.00 gepresenteerd.

Weinig verrassingen in VVD-kieslijst

AD 29.05.2012 De kieslijst van de VVD laat weinig verrassingen zien. De hoogste nieuwkomer is vicevoorzitter Mark Verheijen op plek 20, zo blijkt uit de lijst die in handen is van De Telegraaf. Een andere nieuweling is Pieter Duisenberg. Hij staat op plek 24 en is de zoon van wijlen ECB-president en PvdA-minister Wim Duisenberg.

Bas van ’t Wout hoog op lijst VVD

Parool 29.05.2012 Bas van ’t Wout, Amsterdams gemeenteraadslid en oud politiek assistent van partijleider Mark Rutte, staat hoog op de VVD-kandidatenlijst voor de verkiezingen op 12 september. Van ’t Wout (33) staat op plaats 28. De liberalen hebben op dit moment 31 zetels, maar staan in de recente peilingen op verlies.

Blok op nummer 3 voor VVD

Telegraaf 29.05.2012 Fractievoorzitter Stef Blok van de VVD komt op nummer 3 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei hij maandagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Blok op nummer 3 voor VVD

AD 29.05.2012 Fractievoorzitter Stef Blok van de VVD komt op nummer 3 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei hij gisteravond in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Blok op nummer 3 voor VVD

Trouw 29.05.2012 Fractievoorzitter Stef Blok van de VVD komt op nummer 3 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei hij gisteravond in het tv-programma Knevel en Van den Brink. De lijst van de VVD wordt vandaag om 16.00 uur openbaar.

Helft VVD bewindslieden niet op lijst voor verkiezingen

Elsevier 16.05.2012 VVD-ministers Henk Kamp, Ivo Opstelten, Uri Rosenthal, Melanie Schultz en staatssecretaris Paul de Krom stellen zich geen kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dit liet het partijbestuur van de VVD woensdag weten.

Lijsttrekker Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers lieten al weten dat ze zich wel kandidaat zullen stellen. Ook de staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën), Halbe Zijlstra (Onderwijs) en Fred Teeven (Justitie) willen weer op de verkiezingslijst.

Zie ook: Mark Rutte definitief lijsttrekker voor de VVD

VVD-bewindslieden Kamp, Opstelten en Schultz niet op kieslijst Kamer

Trouw 16.05.2012 Minister Edith Schippers en de staatssecretarissen Frans Weekers, Halbe Zijlstra en Fred Teeven hebben zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze komen voor de VVD op de lijst, net als premier Mark Rutte. Dat meldde partijvoorzitter Benk Korthals vandaag.

Bewindslieden VVD op kieslijst Kamer

NU 16.05.2012 Minister Edith Schippers en de staatssecretarissen Frans Weekers, Halbe Zijlstra en Fred Teeven hebben zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Ze komen voor de VVD op de lijst, net als premier Mark Rutte. Dat meldde partijvoorzitter Benk Korthals woensdag.

Ministers Henk Kamp, Ivo Opstelten, Uri Rosenthal, Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Paul de Krom hebben laten weten dat zij niet op de lijst voor de Tweede Kamer willen. Mogelijk zijn zij nog wel te porren voor een functie als minister of staatssecretaris in een nieuw kabinet.

Edith Schippers verkiesbaar voor Tweede Kamer

VK 14.05.2012 Demissionair minister Edith Schippers (47) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt zichzelf verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat zegt zij in een interview in het Volkskrant Magazine aanstaande zaterdag. De VVD’er stond in 2010 op de tweede plek van de VVD-kandidatenlijst, onder Mark Rutte.

Rutte definitief lijsttrekker bij VVD

VK 11.05.2012 Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september. Tot vrijdagmiddag konden kandidaten zich nog als uitdager melden voor een interne lijsttrekkersverkiezing, maar dat heeft niemand gedaan.

Rutte was al voorgedragen door het partijbestuur en zijn lijsttrekkerschap is nu definitief, zei een woordvoerster van de partij. De deadline voor aanmeldingen voor VVD’ers die op de Tweede Kamerlijst willen, is volgende week vrijdag om 12.00 uur.

Mark Rutte lijsttrekker VVD

VVD 10.05.2012  -Mark Rutte is de lijsttrekker van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Het hoofdbestuur droeg Mark Rutte vorige week voor en de VVD-leden stelden geen tegenkandidaat. Dat kon tot vandaag 12:00 uur.

Opstelten niet op kandidatenlijst VVD

Metro 04.05.2012 Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelt zich niet verkiesbaar voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Het is nu officieel, Mark Rutte is wederom lijsttrekker voor de VVD

NRC 04.05.2012 Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september is Mark Rutte lijsttrekker voor de VVD. Het hoofdbestuur droeg Mark Rutte vorige week voor en de VVD-leden stelden geen tegenkandidaat. Dat meldt de partij.

Premier Mark Rutte definitief lijsttrekker voor de VVD

Elsevier 04.05.2012 Mark Rutte zal de komende verkiezingen weer fractievoorzitter zijn voor de VVD. De aanmeldingstermijn verstreek vrijdagmiddag en er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld.

Rutte definitief lijsttrekker bij VVD

VK 04.05.2012 Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september. Tot vrijdagmiddag konden kandidaten zich nog als uitdager melden voor een interne lijsttrekkersverkiezing, maar dat heeft niemand gedaan.

In tegenstelling tot geruchten over een eventueel vertrek zal Frans Timmermans na 12 september in de Tweede Kamer willen terugkeren. Dit maakte hij bekend op zijn Facebook-pagina.

Rutte komt naar je toe deze zomer

Spits 04.05.2012 En ook de VVD heeft definitief zijn lijsttrekker gekozen voor de verkiezingen van 12 september: Mark Rutte. Bij de interne lijsttrekkersverkiezing was er tot vanmiddag tijd voor kandidaten om zich aan te bieden. Rutte kent echter geen concurrentie.

Rutte definitief lijsttrekker bij VVD

Parool 04.05.2012 Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september. Tot vrijdagmiddag konden kandidaten zich nog als uitdager melden voor een interne lijsttrekkersverkiezing, maar dat heeft niemand gedaan.

Rutte lijsttrekker bij VVD

Telegraaf 04.05.2012 Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september. Tot vrijdagmiddag konden kandidaten zich nog als uitdager melden voor een interne lijsttrekkersverkiezing, maar dat heeft niemand gedaan.

Rutte definitief lijsttrekker bij VVD

NU 04.05.2012 DEN HAAG – Mark Rutte is definitief lijsttrekker voor de VVD voor de verkiezingen van 12 september.

VVD wil Rutte als lijsttrekker

Telegraaf 24.04.2012 Het hoofdbestuur van de VVD heeft maandagavond besloten om Mark Rutte voor te gaan dragen als lijsttrekker van de partij. Dat meldde een woordvoerster van de VVD.

Bestuur VVD wil Rutte weer

Spits 24.04.2012 Als het aan het hoofdbestuur van de VVD ligt, wordt Mark Rutte weer opgetrommeld om als lijsttrekker de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie de aan te voeren. Het bestuur kwam gisteren tot de conclusie dat Rutte de beste kaarten in handen heeft en hem daarom voor te dragen als lijsttrekker van de partij, zo meldt een woordvoerster van de VVD.

Bestuur VVD wil Rutte als lijsttrekker

NU 24.04.2012 DEN HAAG – Het hoofdbestuur van de VVD heeft maandagavond besloten om Mark Rutte voor te gaan dragen als lijsttrekker van de partij. Dat meldde een woordvoerster van de VVD. De vergadering van het bestuur stond al gepland, stelde ze.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Weer met PVV uitgesloten’

Telegraaf 23.04.2012 Een nieuwe samenwerking tussen de VVD en PVV lijkt oud-VVD-leider Frits Bolkestein uitgesloten. Hij zei dit maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

‘Samenwerking VVD/PVV uitgesloten’

Spits 23.04.2012 Een nieuwe samenwerking tussen de VVD en PVV lijkt oud-VVD-leider Frits Bolkestein uitgesloten. Hij zei dit vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Bolkestein: geen nieuwe samenwerking VVD en PVV

Metro 24.04.2012 Oud-partijleider van de VVD Frits Bolkestein denkt niet dat de VVD nog gaat samenwerken met de PVV. “De PVV heeft aangetoond een onbetrouwbare partner te zijn”, zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

‘In zee met PVV lijkt uitgesloten’

NU 23.04.2012 DEN HAAG – Een nieuwe samenwerking tussen de VVD en PVV lijkt oud-VVD-leider Frits Bolkestein uitgesloten. Hij zei dit maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een samenwerking met het CDA zou ”zeer nuttig” kunnen zijn. Ook een coalitie met de PvdA sloot de oud-leider niet uit. ”Dat hangt er vanaf”, aldus Bolkestein.

Lees meer over dit onderwerp;

Advertenties

mei 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties »

 1. AFTRAP:
  Pvv is thans uitgeregeerd, dat betekent dan ook, dat -Wilders- ook uitgerangeerd in de regie en de vorming omtrent het Landsbelang en de E.U.
  Daarnaast zijn er enige kolossale fouten begaan door groepen van mensen te verdelen, te minachten,en dus als niet direct, maar juist op indirecte wijze te beledigen. Daarnaast ook nog eens om eigen Nederlanders, het Volk, die eerstens Families van elkaar zijn, hijzelf menige mensen, in feite dus iedereen in een verdomhoekje te plaatsen.
  Polen, Nederlanders, andere Europeanen en van buiten de E.U., enzovoorts, en nota bene mensen uit het voormalige Nederlands-Indië, mensen van het eerste uur (1,5 miljoen en meer), mensen van het grote kapitaal en met vele invloeden en vindingrijkheid, Nobel / Patriciërs, Kooplieden, Wetenschappers, mensen vanuit de Oudheid, de oudste Dynastieën (primeur), zowel van Europa als die van de Indische – Archipel werden en worden door een zeker of onzekere Wilders en z`n na apen de Pvv`ers, telkenmale en uiterst op ÉÉN HOOP gezet.

  Catshuis:Begrotingsvoorstel traineren of doorgaans 7 weken uitstellen kosten de Staat en alle Nederlanders in binnen- en buitenland alléén maar vele tientallen Miljoenen per dag.
  Dames & Heren, Jongens & Meisjes tel uit uw Verlies….. !!! WINST ?

  In staat van ontbinding nog niet helemaal, maar wel dusdanig ruimschoots…., in VERVAL.

  Daarom had Kraft als adviseur 2004, geeneens zin in een Tweede – Kamerlidmaatschap voor het toenmalige Groep Wilders, vanwege innerlijke gevoelens en beginnende twijfels en zelfs voor de PvdA destijds periode 2005 / 6 niet.

  Reactie door ronantoinekraft | mei 6, 2012 | Beantwoorden

 2. Leiderschap:

  Proficiat VVD & Mark Rutte,voor wat betreft definitieve lijsttrekkerschap.

  CDA buigt zich over ruim 12 kandidaten, waarvan Liesbeth Spies en Sybrand Haersma Buma aan elkaar gewaagd zijn en naar waarschijnlijkheid een spannend Debat wordt in een reeks van ruim 6 Debatten centraal en in alle uithoeken van het land.
  Wie weet, ook alle anderen hebben reëel enige kans van slagen.
  Dus zal het in de maand Mei extra spannend worden, wie dan de grote leider van het CDA zal worden.

  Kardinaal zal men bij de politieke organisatie er voor zorg dragen, voor een goed evenwicht en streven naar een gezond – en stevig D e b a t, met de aller belangrijkste vragen van de Leden en Sympathisanten, die bijzondere interesses hebben.. ..De CDA discussies, gaan met inbegrip van een nieuw leiderschap,goodwill tonen. Werken in pragmatische zin en het schrijven van een degelijk toekomstig nieuw programmatuur, t.b.v. de vorming van een nieuw Kabinet en alsmede ‘ principieel ‘ de lobby`s, t.a.v., o.m. de oppositie en de ruime coalitiemeerderheid op 12 september 2012. Goede Beraad en nieuwe uitgangspunten c.q. nuances en een voortreffelijke P.r.- voering, zal a.s. maandag vanzelfsprekend uiterst gezegd, ” troef ” zijn !

  Reactie door ronantoinekraft | mei 6, 2012 | Beantwoorden

 3. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

 4. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

 5. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012 | Beantwoorden

 6. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – VVD […]

  Pingback door Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ?? « Debat in de Digitale Hofstad | november 5, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: