Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012

De nieuwe Coalitie.

Geert Wilders PVV heeft met de gedoogconstructie de test niet doorstaan. Na de 2e kamerverkiezingen in 2010 bleek de rol van Geert Wilders PVV een heet hangijzer te zijn. Menig binnenbrandje 1, binnenbrandje 2 moest geblust worden bij de PVV. Het beloofde dus al in 2011 en in 2012  een hete Lente te worden. Er werd nogal eens gedreigd met de Stekker eruit en het stopcontact. Tot zeer recent liepen de gemoederen ook in Den Haag nogal eens hoog op. Binnenkort is men Geert ‘Wilders zo weer vergeten’. Voor Geert Wilders PVV bleek de gedoogconstructie slechts een ‘een tussenfase’

Zie ook: Maxime Verhagen CDA – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? en Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ??

Het was dus niet de vraag of,  maar wanneer het kabinet zou vallen. En inderdaad komen de nieuwe verkiezingen er aan. Want uiteindelijk in 2012 liet de Hete Lente van zich horen.

Afgelopen donderdag kwamen VVD, CDA, D’66, GroenLinks en ChristenUnie (vijf partijen, samen goed voor 77 zetels) een bezuinigingspakket overeen. Schijnbaar uit het niets ontstaat er een gelegenheidscoalitie, waar een waaier aan partijen aan deelneemt. Schijn bedriegt, want met de verkiezingen in aantocht kiezen partijen een strategie. En waar partijen als D’66, GroenLinks en ChristenUnie er belang bij hebben om meer salonfähig over te komen, zijn partijen als PvdA, SP en PVV er juist meer bij gebaat om stelling te nemen tegen de ‘macht’.

Er zijn inmiddels al verschillende ballonen opgelaten voor de nieuwe coalitie in 2012. De Wandelgangencoalitie met de combinatie CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks heeft inmiddels testfase 1 doorstaan. Zie ook: Peiling 2e kamer 29.04.2012 Maurice de Hond – Voorkeurcoalitie VVD-CDA-D66-GL-CU Peiling TNS-NIPO: D66 en GroenLinks winnaars wandelgangenakkoord

De combinatie VVD-CDA-PVV is dus gebakken lucht gebleken !! Een combinatie VVD-PVV is derhalve uitgesloten volgens Bolkenstein. Dan maar  Samenwerking VVD +D66 ??  Of mogelijk een  Kabinet VVD-SP ?  Of toch maar een Kabinet VVD-PVV ?

Jolande Sap wilde het gisteren tussen alle sterspelers van deze week toch wel even zeggen: na de verkiezingen werkt GroenLinks gewoon weer het liefst samen met de PvdA.  Een Kunduz-coalitie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, waarmee zo knap een begrotingsakkoord is gesmeed, is niet de eerste optie.  Jolande Sap (GroenLinks) wil graag een zo progressief mogelijke coalitie vormen na de verkiezingen. ‘Als de verkiezingsuitslag het toelaat, zou ik graag de VVD of het CDA willen wippen voor de PvdA ‘ .

Meneer Spekman PvdA heeft iets met de combinatie PvdA, CDA, SP.  Deze coalitie heeft wat hem betreft de voorkeur boven een paarse coalitie met VVD, GroenLinks en D66. Of toch maar geen Kabinet PvdA-SP ? Terwijl zijn PvdA-collega meneer Samsom het meer ziet in de combinatie  PvdA-VVD.

Dan hebben we ook nog  VVD, SP en PvdA  !!!  Of wordt Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ?? of wordt de nieuwe Premier Emile Roemer SP ??

Maar zeker ook moeten we zeker niet de combinatie VVD-SP vergeten !! En mogelijk zelfs een Kabinet VVD-SP ??  Hoewel Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?  Wordt Emile Roemer SP – Premier van Nederland na 12.09.2012 Ja of Nee ??  En anders een Kabinet D66-SP ???? Of toch maar een Kabinet VVD-SP-PVV ?

Het CDA ziet het meer in de combinatie CDA – PvdA. Uiteraard hing al een tijdje de combinatie  PvdA-SP-GroenLinks-D66 in de hete Lentelucht. Echter gezien de recente ontwikkelingen is de plek van de PvdA hierin uiterst twijfelachtig geworden. Of toch maar wel een Kabinet CDA-PvdA ?? 

In Nederland maakt men zich zorgen namelijk de populisten  heersen.  Henk en Ingrid zouden eens tegen moeten stemmen. Stop eens met die middelvinger. Kortom, de herovering van het midden luidt de Haagse Lente in

De combinatie PVV- SP-PvdA slijpen al de messen.Komt er dus een kabinet PVV, PvdA en SP ?

Krijgen we deze keer dus wel een Paars kabinet ?  Het vertrouwen in Kabinet Rutte 1 was al wisselvallig en uit onvrede ontstaan er ook weer nieuwe Politieke Bewegingen. Ook de jongeren van G 500 laten flink van zich horen.

Nieuw: coalitiemeter
De Stemming is vanaf vandaag uitgebreid met een coalitiemeter. Op de website http://www.destemming.nl en de app voor de iPad kunnen gebruikers nu zelf coalities samenstellen. “Mensen kunnen nu zelf zien hoe moeilijk het na 12 september mogelijk zal gaan worden om tot een meerderheidscoalitie te komen,” zegt Gijs Rademaker. De Stemming, met oa de coalitiemeter vindt u hier.

Kortom, inmiddels is de verkiezingscampagne los gebarsten. Het belooft dus toch nog een hete zomer te worden.

Verder:

Paars, denk er niet te licht over

Trouw 23.09.2012 Van oorsprong mogen ze dan neefjes zijn, liberalen en sociaal-democraten blijken vooral antipoden. Met een misschien wel voorgoed onmachtig CDA zijn ze ertoe veroordeeld zich tegen elkaar af te zetten, maar net zo goed af en toe samen te werken.

Overzicht van mogelijke coalities

NOS 12.09.2012  Op basis van de prognoses na de exitpolls zijn allerlei coalities mogelijk. Hier een aantal meerderheidscoalities die aan de orde kunnen komen:

 • VVD met PvdA: 81 zetels, maar geen meerderheid in de Eerste Kamer
 • VVD met PvdA en CDA: 94 zetels en een meerderheid in de Eerste Kamer
 • VVD met PvdA, CDA en D66: 106 zetels en een meerderheid in de Eerste Kamer
 • VVD met PvdA en D66 (Paars): 93 zetels, geen meerderheid in de Eerste Kamer
 • VVD met PvdA, D66 en GroenLinks (Paars +): 97 zetels en een meerderheid in de Eerste Kamer
 • PvdA met SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren: 77 zetels, geen meerderheid in de Eerste Kamer

Bekijk ook: Welke coalitiemogelijkheden biedt deze prognose?

VVD en PvdA hebben zo’n 80 zetels, maar zullen derde partij nodig hebben

NRC 12.09.2012 De twee grote winnaars van de verkiezingen, de VVD en de PvdA, hebben samen rond de tachtig zetels gehaald, genoeg om samen een kabinet te vormen. Toch zullen ze hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten naar een derde partij. Lees verder›

Formeren met Frits Wester; cruciale rol voor D66 en CDA

RTL 12.09.2012  D66 en het CDA zullen een cruciale rol gaan spelen in de coalitie-onderhandelingen. Dat verwacht politiek commentator Frits Wester. In een voorlopige prognose van het ANP komt de VVD uit op 41 zetels. De PvdA zou 39 zetels halen. Een linkse meerderheid zit er niet in, zegt Wester: ”De PvdA, SP en GroenLinks, redden het niet.”

Mogelijke coalities op een rij

Trouw 12.09.2012 Op basis van de exitpoll bij de Tweede Kamerverkiezingen lijken er voor de vorming van een nieuw kabinet niet zoveel combinaties mogelijk. Een aantal mogelijkheden op een rij.

VVD juicht voorzichtig, geen speculatie formatie

NU 12.09.2012 DEN HAAG – De VVD juicht voorzichtig bij het zien van de exit-polls met een uitslag van 41 zetels, zo zegt fractievoorzitter Stef Blok. Zowel PvdA en VVD willen echter nog niet vooruitlopen op mogelijke samenwerking. Uit de exit-polls bleek dat de VVD 41 zetels krijgt, en PvdA 40. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom reageerde uitgelaten op de uitslag, volgens hem is de vraag wie de grootste partij wordt nog niet beantwoord: “Het roer kan om.”

‘Niet veel coalities mogelijk’

NU 12.09.2012 RIJSWIJK – Op basis van de ‘definitieve prognose’ van de Tweede Kamerverkiezingen lijken er voor de vorming van een nieuw kabinet niet zoveel combinaties mogelijk.  De eerste exitpolls laten woensdagavond een nek-aan-nekrace zien tussen de VVD van Mark Rutte (41 zetels) en de PvdA van Diederik Samsom (40).

De overige prognoses zijn: de SP op 15 zetels, de PVV en het CDA beide op 13 zetels, D66 12, GroenLinks: 4, ChristenUnie: 4, SGP: 3, Partij voor de Dieren: 2, 50PLUS: 3.

Wijers: sterk middenkabinet is nodig

Trouw 10.09.2012 D66-prominent en oud-minister Hans Wijers pleit voor een sterk middenkabinet van vier partijen. Dat kan bestaan uit VVD, PvdA en D66 aangevuld met ofwel het CDA of GroenLinks.

Meer over

 D66 wil OV-forenzen ontzien

D66 wil gemeenten halveren en provincies samenbrengen

D66: Iedereen automatisch orgaandonor maken

D66: ziekenhuis moet wegblijven aanpakken

Wijers pleit voor sterk middenkabinet

NU 10.09.2012 D66-prominent en oud-minister Hans Wijers pleit voor een sterk middenkabinet van vier partijen. Dat kan bestaan uit VVD, PvdA en D66 aangevuld met ofwel het CDA of GroenLinks. Wijers erkent dat de verschillen tussen PvdA en VVD groter zijn dan ooit. ”Daarom is een sterk D66 nodig.”

VVD-leider Mark Rutte wil regeren met CDA

Elsevier 06.09.2012  VVD-leider Mark Rutte heeft een sterke voorkeur om te regeren met het CDA. Tegen de NOS zei Rutte donderdag dat de VVD en het CDA altijd goed hebben samengewerkt. ‘Het CDA is een partij die je er graag bij hebt,’ zei de premier en VVD-lijsttrekker tegen deNOS.

Paars
Rutte liet woensdagavond bij Nieuwsuurweten dat de kans op een coalitie met VVD, PvdA en D66 heel klein is

Mark Rutte: paarse coalitie is nog heel ver weg

Elsevier 05.09.2012 De kans op een coalitie van de partijen VVD, PvdA en D66 is heel klein. De verschillen tussen de PvdA en de VVD zijn daar volgens VVD-leider Mark Rutte te groot voor. De VVD-lijsttrekker zei dat woensdagavond in Nieuwsuur.

Zie ook: Gat tussen PvdA en VVD wordt kleiner in peilingen

‘Paarse coalitie is heel ver weg’

NU 05.09.2012  Een paarse coalitie is volgens VVD-leider en premier Mark Rutte ”heel ver weg”. Dat zei hij woensdag voor de camera van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Remkes wil coalitie VVD/CDA/ PvdA/D66

NU 03.09.2012 AMSTERDAM – Een coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 is de beste coalitie om Nederland langdurige stabiliteit te geven. Bekijk video – Dat zegt voormalig VVD-minister en huidige commissaris van de Koningin in Noord-Holland Johan Remkes in een interview met NU.nl.

“Ik maak me grote zorgen over de politieke stabiliteit. Kiezers zijn onzeker over de pensioenen, de woningmarkt en hun werk. Er is een stabiele regering nodig met een langjarige heldere koers”, legt Remkes uit, die minister was van 2002 tot en met 2007 in de eerste drie kabinetten Balkenende.

Zie ook:

Roemer wil geen coalitie met PVV, Wilders houdt deur open

SP-leider Roemer sceptisch over samenwerking met D66

D66 niet eerste keus van Roemer

Coalitievorming splijt links

Ondernemers willen middenkabinet met Rutte als premier

Kabinet met vier of vijf partijen geen unicum

VK 31.08.2012 Als de huidige peilingen uitkomen, zal na de Tweede Kamerverkiezingen een kabinet van vier of misschien wel vijf partijen moeten worden gevormd. Dat lijkt erg veel, maar enkele decennia terug waren dergelijke kabinetten vrij gewoon.

Er bestaat geen staatsrechtelijke bepaling die stipuleert dat de grootste partij per definitie de premier mag leveren. Premier wordt degene die door de meerderheid in de Kamer als premier wordt geaccepteerd. Hij hoeft in theorie niet eens lid van een politieke partij te zijn. Er zijn in het niet zo heel verre verleden kabinetten geweest die door een van de kleinere coalitiepartners werden geleid. Zo werd het kabinet-Biesheuvel (1971-1972) geleid door in zetelaantal de vierde partij in de Tweede Kamer, de ARP. Ook de premier van het kabinet Van Agt-Wiegel (1977-1981) kwam niet uit de grootste partij in de Kamer.

Grootste partij hoeft niet de premier te leveren

Trouw 30.08.2012 Het is de laatste jaren steeds lastiger geworden om een stabiele coalitieregering te vormen. Coalitievorming wordt bemoeilijkt door de gedachte dat de grootste partij de premier moet leveren. Deze gedachte is niet alleen staatsrechtelijk een misvatting, zij legt ook een hypotheek op mogelijke coalitievormingen en op de stabiliteit van toekomstige regeringen. Het zou goed zijn als deze misvatting uit de wereld werd geholpen.

Rutte wil niet regeren met ‘links blok’ (maar verder sluit hij geen partijen uit)

NRC 29.08.2012 Premier en VVD-leider Mark Rutte zal een ‘links blok’ van SP, PvdA en GroenLinks na de verkiezingen niet aan een meerderheid helpen. Dat zei Rutte vandaag tijdens een bezoek aan de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede. Lees verder›

Rutte helpt links blok niet aan meerderheid

VK 29.08.2012 De VVD zal een links blok van SP en PvdA niet aan een meerderheid helpen. Lijsttrekker Mark Rutte heeft dat woensdag gezegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst van dagblad Tubantia in Enschede, aldus een VVD-woordvoerster.

Mark Rutte weigert mee te werken aan ‘links blok’

Elsevier 29.08.2012 VVD-lijsttrekker Mark Rutte zal niet meewerken aan een coalitie met de partijen SP, PvdA en GroenLinks. Maar los van elkaar sluit de VVD geen partijen uit. Dat zei de lijsttrekker van de VVD woensdag tijdens een bezoek aan de redactie van de Twentsche Courant Tubantia. Volgens Rutte zijn de linkse partijen een blok aan het vormen. ‘

Zie ook: Mark Rutte: Socialisten spelen politiek piramidespel

Lijsttrekkers zwijgen over coalitievoorkeuren

Metro 22.08.2012 Verschillende lijsttrekkers willen nog niet zeggen met welke partij ze een coalitie willen smeden na de verkiezingen. Dat bleek woensdagavond aan het eind van het eerste verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1.

‘Als SP bij formatie sleutelrol krijgt, is dat mede te danken aan Wouter Bos’

VK 19.07.2012 Wouter Bos mag dan pleiten voor een zo breed mogelijke coalitie, Marcel van Dam ziet er niets in. ‘De sleutelrol die de SP waarschijnlijk bij de formatie krijgt is mede te danken aan Wouter Bos die de SP altijd heeft behandeld als oud vuil.’

Je kon er op wachten, een pleidooi voor een nationaal kabinet. Hoewel het idee voor sociaal-democraten altijd verwerpelijk was, is het niet echt verrassend dat Wouter Bos er als eerste mee kwam in zijn column van vorige week waarin hij stelde dat het volgend kabinet ‘niet breed genoeg kan zijn’. Hij is altijd bezig geweest de sociaal-democratie aan te passen aan de bestaande orde in plaats van te pogen die aan te passen aan de sociaal-democratie.

Meindert Fennema: ‘Een kiesdrempel zal niet helpen’

VK 17.08.2012 Een kiesdrempel zal de kleine partijen doen verdwijnen, maar het vormen van een regeringscoalitie zal maar weinig gemakkelijker worden. Dat is geen kleinigheid. ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Hero Brinkman: ze zouden allemaal uit het parlement verdwijnen. Opgeruimd staat netjes, vindt Heleen Mees en in haar voetspoor ook Volkskrantcolumnist Paul Brill in zijn column van 9 juli.

En dan? Wordt de formatie van een kabinet makkelijker als PVV, D66, CDA en PvdA elk ongeveer 20 zetels halen en de VVD en de SP elk 35?  ‘Het is beter als de middenpartijen zich nu eens helder uitspreken over wat er met de euro moet gebeuren’, vindt columnist voor Volkskrant.nl Meindert Fennema.

Cuba Libre-coalitie is nog ver weg

Trouw 07.07.2012 De SP en de VVD verschillen in de Kamer het vaakst van mening, blijkt uit hun stemgedrag. Moeilijk voor te stellen dat ze ooit samen gaan regeren. De verkiezingscampagne wordt steeds vaker neergezet als een strijd tussen SP en VVD: Roemer óf Rutte. Bij de coalitieonderhandelingen zouden de twee partijen elkaar echter best eens kunnen vinden: Roemer én Rutte. Zo betoogt althans Hans Goslinga (Trouw, 23 juni), die erop wijst dat de grote tegenstellingen tussen socialisten en liberalen zijn verdwenen. Wie echter kijkt naar het parlementaire stemgedrag van SP en VVD ziet dat de zogenoemde Cuba Libre-coalitie op dit moment weinig realistisch is: SP en VVD stemmen maar weinig hetzelfde.

Verwant nieuws: Cuba Libre op z’n Hollands: VVD en SP samen? – 23/06/12

VVD’er Halbe Zijlstra wil coalitie met D66

NRC 07.07.2012 De VVD zou het liefst met D66 regeren. Dat zegt Halbe Zijlstra, staatsecretaris en lid van het campagneteam van de VVD, in een gesprek met NRC Handelsblad. “Mijn ideale coalitie is één met D66. Ook een liberale partij die met de economie stappen wil zetten.” Lees verder›

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma flirt met PvdA

Elsevier 05.07.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat de PvdA een goede partij is om mee samen te werken. Hij ziet in de linkse partij een partner om de crisis mee te bestrijden. Dat zegt Van Haersma Buma tegen NRC Handelsblad. De uitspraak is opvallend, omdat de vorige samenwerking tussen CDA en PvdA erg slecht verliep. Het kabinet Balkenende-IV viel uiteindelijk na verschillende botsingen over verlenging van de missie in Uruzgan.

Van Haersma Buma: zaken doen met PvdA om crisis te bestrijden

NRC 05.07.2012 Het CDA was twee jaar terug erg kwaad op de PvdA. Maxime Verhagen zei dat alleen nog “in uiterste noodzaak met socialisten geregeerd kon worden.” Maar de huidige CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA weer een partij om zaken mee te doen. Lees het volledige artikel in de digitale editie van NRC Handelsblad.

Cuba Libre op z’n Hollands: VVD en SP samen?

Trouw 24.06.2012 Een kabinet van Rutte en Roemer lijkt nog altijd een hersenschim, maar de natie moet er rekening mee houden dat het na de Kamerverkiezingen in september tot zo’n ongekende samenwerking komt. Er zijn redenen en omstandigheden die VVD en SP bijeen kunnen brengen in wat het liberale Kamerlid Han ten Broeke deze week al doopte tot de ‘Cuba Libre-coalitie’.

VVD-prominent Kamp ziet geen coalitie met VVD en SP

Elsevier 22.06.2012 VVD-prominent en huidig demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp ziet geen basis voor een politieke samenwerking tussen zijn partij en de SP. Daarvoor zijn volgens Kamp de verschillen te groot.

De VVD sluit nooit partijen uit, zegt Kamp in een interview met NRC Handelsblad. Maar door de verschilen tussen de partijen lijkt een samenwerking hem onwaarschijnlijk.

Zie ook:

Middencoalitie veruit het beste voor Europa

Trouw 17.06.2012 Is het bij de versplintering van het politieke krachtenveld nog mogelijk na de verkiezingen van 12 september een stabiel parlementair meerderheidskabinet te vormen? Of moet de natie zich voorlopig blijven instellen op minderheidskabinetten? Het antwoord hangt uiteraard af van de verkiezingsuitslag, maar nu al zijn enkele lijnen te trekken.

De Limburger/Limburgs Dagblad meldde vandaag dat Marijnissen tijdens het debat politieke samenwerking met GroenLinks uitsloot. Die conclusie is volgens Marijnissen ‘totale onzin’. ‘We sluiten nooit andere partijen uit. Ik heb wel gezegd dat het moeilijker wordt omdat GroenLinks zich steeds meer richt op samenwerking in de Kunduz-variant (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, red.). Ze zeggen bovendien steevast dat ze niet met de SP in zee willen gaan omdat wij te conservatief zouden zijn. Dat maakt het wel lastig.’

Marijnissen (SP): Berichten over uitsluiten GroenLinks ‘totale onzin’

VK 21.05.2012 SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen ontkent dat hij politieke samenwerking met GroenLinks heeft uitgesloten. Wel is hij bijzonder kritisch op de partij vanwege haar handtekening onder het Lenteakkoord over de bezuinigingen.  Dat zei hij tegen Volkskrant.nl.

Kritiek Jan Marijnissen op ‘elitepartij’ GroenLinks

Elsevier 21.05.2012 Een toekomstige samenwerking met GroenLinks wordt voor de SP steeds lastiger. Dat zegt SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen. GroenLinks schuift volgens de partijvoorzitter steeds meer op naar rechts en zou zich door het ondertekenen van het Lenteakkoord geen linkse partij meer mogen noemen.

Marijnissen noemde GroenLinks zondag tijdens een debat in Heerlen een ‘grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan’. Dat meldt dagblad de Limburger.

‘Wat bezuinigingen en hervormingen heten, blijken vooral hogere belastingen te zijn. Daar gaan de verkiezingen van 12 september ook niets aan veranderen’

Commentaar van Syp Wynia: Kunduz wordt niet mooier door het lente te noemen

Zie ook:

SP: Niet met GroenLinks

Telegraaf 21.05.2012 SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen sluit samenwerking met GroenLinks uit, schrijft De Limburger/Limburgs Dagblad. “GroenLinks is een elitepartij, een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan”, zei Marijnissen zondag tijdens een politiek debat in Heerlen over linkse samenwerking.

Marijnissen haalt uit naar GroenLinks

Spits 21.05.2012 Jan Marijnissen is weinig terughoudend als het gaat om zijn kritiek op GroenLinks, zo schrijft dagblad De Limburger. De SP-partijvoorzitter noemt het een elitepartij die lang niet meer links is.

“Het is een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan.” Dat zei Marijnissen zondag tijdens een debat in Heerlen. Volgens de krant heeft hij zelfs een mogelijke samenwerking met GroenLinks uitgesloten, maar een woordvoerder kan dat niet bevestigen.

Harde kritiek Marijnissen op GroenLinks

Metro 21.05.2012 SP-prominent Jan Marijnissen heeft forse kritiek op de koers van GroenLinks. De partij van Jolande Sap is volgens hem een elitepartij en niet echt links meer, schrijft dagblad De Limburger maandag. Fractieleider Emile Roemer (SP) houdt de deur echter open voor GroenLinks.

‘Marijnissen (SP) wijst GroenLinks af’

NU 21.05.2012 SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen ziet weinig in een samenwerking met GroenLinks, vanwege het gesloten Lente-akkoord. 

Dat schrijft De Limburger. Ook de NOS meldt dat Marijnissen de kans zeer klein acht na de verkiezingen met GroenLinks in zee te gaan.

‘Niet GroenLinks, maar Rutte blokkeerde eerder Kunduz-coalitie’›

NRC 19.05.2012 In tegenstelling tot wat demissionair premier Rutte beweert, was GroenLinks in 2010 wel degelijk bereid te onderhandelen over een coalitie met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Dat zeggen direct betrokkenen vandaag in NRC Handelsblad. Lees verder›

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) lijkt zich weinig bewust van deze realiteit. In een interview in Trouw van 11 mei stelt hij dat de kans klein is dat zijn partij in een coalitie met VVD en D66 stapt.

‘Kunduz-coalitie wel optie voor GL in 2010’

VK 19.05.2012 Direct betrokkenen van GroenLinks, D66 en ChristenUnie ontkennen vandaag in NRC Handelsblad de mededeling van premier Mark Rutte dat GroenLinks tijdens de laatste kabinetsformatie niet bereid was te praten over samenwerking met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, bekend als de Kunduz-coalitie.

‘Kunduz-coalitie wel optie voor GL in 2010’

Parool 19.05.2012 Direct betrokkenen van GroenLinks, D66 en ChristenUnie ontkennen vandaag in NRC Handelsblad de mededeling van premier Mark Rutte dat GroenLinks tijdens de laatste kabinetsformatie niet bereid was te praten over samenwerking met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, bekend als de Kunduz-coalitie.

GL was wel in voor coalitie

Telegraaf 19.05.2012 Direct betrokkenen van GroenLinks, D66 en ChristenUnie ontkennen zaterdag in NRC Handelsblad de mededeling van premier Mark Rutte dat GroenLinks tijdens de laatste kabinetsformatie niet bereid was te praten over samenwerking met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, bekend als de Kunduz-coalitie.

‘GroenLinks wilde wél coalitie in 2010’

Spits 19.05.2012 Degenen van GroenLinks, D66 en ChristenUnie die in 2010 direct betrokken waren bij formatieonderhandelingen ontkennen de mededeling van demissionair premier Mark Rutte dat GroenLinks toentertijd niet wilde samenwerken. Rutte geeft GroenLinks er de schuld van dat er toen geen zogenoemde Kunduz-coalitie kon komen.

‘Rutte verkoos PVV boven Kunduz-coalitie’

Metro 19.05.2012 Premier Mark Rutte heeft bij de kabinetsformatie de kans op een samenwerking van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, de Kunduz-coalitie, laten schieten. Hij koos twee jaar geleden naar eigen zeggen voor de PVV omdat GroenLinks niet over samenwerking wilde praten, maar volgens direct betrokkenen klopt dat niet.

‘Kunduz-coalitie was wel optie GroenLinks’

Rutte zegt volgens Halsema ‘iets dat bezijden de waarheid is’

NU 19.05.2012 ROTTERDAM – De mededeling van Mark Rutte dat GroenLinks tijdens de kabinetsformatie in 2010 niet bereid was te praten over samenwerking met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, is niet waar.

ChristenUnie plaatst zich buiten realiteit

Trouw 18.05.2012  De christelijke partijen hebben het paarse beleid niet kunnen terugdraaien. Waarom zou dat in een nieuw kabinet wel lukken? Sinds de jaren zestig is de confessionele politiek op haar retour. De machtspositie die ze gedurende vijftig jaar bekleedde sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917, keerde na de jaren zestig niet terug.

Lees ook: ‘Teruggaan op een grondprincipe, de Bijbel, geeft je een anker’ – 11/05/12

Zo’n vijfpartijen-coalitie, die komt er wel na 12 september

Trouw 17.05.2012 Het begrotingsakkoord tussen de fracties van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks kan straks een schimmige en verwarrende verkiezingscampagne veroorzaken.

Ze hebben in elkaar geïnvesteerd en er zijn vertrouwensbanden ontstaan, nu de vijf partijen het tot in detail eens zijn geworden over de manier waarop het begrotingstekort in 2013 moet worden teruggedrongen naar drie procent, zoals Brussel eist. “We zijn trots”, zegt een Kamerlid van de ChristenUnie over het pakket bezuinigingen en hervormingen.

CDA’ers pakken Wilders aan en omarmen Samsom

VK 12.05.2012 De kandidaten wilden niet vooruitlopen op mogelijke coalities na de verkiezingen, maar gaven wel alle zes aan dat moet worden geprobeerd ‘dicht in de buurt te blijven’ van middenpartijen VVD en PvdA. Daarbij lieten ze alle zes weten na 12 september liever met het PvdA van Diederik Samsom samen te willen werken, dan met de SP van Emile Roemer.

De CDA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap hebben zich zaterdagavond in een livedebat tijdens het programma Nieuwsuur fel afgezet tegen Geert Wilders. De pijlen waren tijdens het debat vooral op Geert Wilders gericht. Sybrand van Haersma Buma noemde Wilders’ uitspraken vandaag – over een intimiderende Mark Rutte tijdens het Catshuisberaad – ‘overdreven’ en ‘kleinzielig’. ‘Ik kon die woedeuitbarsting van Rutte juist heel goed begrijpen’, aldus Van Haersma Buma, die zelf bij het beraad aanwezig was.

ChristenUnie tempert verwachtingen

Trouw 11.05.2012 De kans dat de ChristenUnie straks na de verkiezingen in een coalitie stapt met D66 en VVD, is klein. Dat stelt vice-fractievoorzitter Joël Voordewind (ChristenUnie) vandaag in een interview met Trouw. Zijn fractie mag er in het Lente-akkoord qua financiën dan uitgekomen zijn met deze twee partijen; op immaterieel vlak ‘zal dat lastig worden’, zegt Voordewind. “Vooral met D66, aangezien we op dat vlak echt opponenten van elkaar zijn.”

Arie Slob: CDA en VVD doen niet wat ze beloven

Elsevier 11.05.2012 Het is volgens ChristenUnie-leider Arie Slob nog lang geen uitgemaakte zaak dat zijn partij in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. De partij werkt mee aan het ‘Kunduzakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD.

Betrouwbaarheid
‘Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen,’ zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ‘Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd,’ vindt hij.

De verkiezingen zijn nog een paar maanden weg, maar nu de PVV zichzelf politiek buitenspel heeft gezet, ligt een coalitie door het midden voor de hand. Krijgen we een nieuw vechtkabinet of zetten we eindelijk weer eens een stap naar de toekomst?

CDA, VVD èn PvdA
De kans dat de drie voorheen grote partijen, CDA, VVD en PvdA, elkaar treffen aan die onderhandelingstafel is groot. Waarschijnlijk is de steun van alle drie deze partijen nodig om een levensvatbaar kabinet te smeden. Behaalden de drie veertien jaar geleden gezamenlijk nog 112 zetels, in de huidige peilingen halen ze niet eens meer een meerderheid. Maar een kabinet zonder CDA, VVD en PvdA is nog onwaarschijnlijker.

De PvdA zal de neiging hebben om de SP te betrekken bij de coalitievorming om steun en rugdekking op links te krijgen. Tot op heden stond die partij echter te ver van het CDA en de VVD af om acceptabel te zijn als coalitiepartner. Na de recente coalitie over rechts zou dat wel heel veel flexibiliteit vergen van die partijen. De kans is groter dat een volgend kabinet wordt samengesteld uit de circa 100 zetels die CDA, CU, D66, GL, PvdA en VVD samen inbrengen.

‘Het is weer tijd voor een grote coalitie’

VK 10.05.2012 Het wankele evenwicht van de gedoogconstructie en het breedgedragen Kunduz-akkoord maken één ding in ieder geval duidelijk, vinden Maarten Rothman en Davied van Berlo: het is tijd voor een grote coalitie met een groot akkoord.

Peiling TNS-NIPO: D66 en GroenLinks winnaars wandelgangenakkoord

VK 02.05.2012 Uit een peiling van TNS-NIPO onder bijna duizend Nederlanders blijkt dat GroenLinks en D66 respectievelijk twee en drie zetels stijgen ten opzichte van de vorige peiling van 20 maart. De partijen profiteren van het bezuinigingsakkoord dat zij na de val van het Catshuisberaad sloten met VVD, CDA en de ChristenUnie. PvdA-leider Diederik Samsom is volgens het onderzoeksbureau zijn ‘nieuwkomersbonus’ kwijt. De PvdA deed niet mee aan het akkoord en verliest drie zetels.

Coalities met kleinere partijen worden steeds waarschijnlijker

Trouw 01.05.2012 Partijen worden gedwongen tot samenwerking door het wegvallen van linkse of rechtse meerderheden. De politieke invloed van de burger moet worden vergroot.

Hooggestemde verwachtingen over verkiezingen als panacee voor de impasse klonken door in de reacties op de val van het kabinet. Diederik Samsom wilde zo snel mogelijk verkiezingen, want ‘hoe langer je wacht, hoe langer de onzekerheid blijft.’ Ook Geert Wilders vond het tijd ‘dat de kiezers bij de stembussen laten merken wat ze nou precies willen’. En volgens Stef Blok moest ‘de kiezer zo snel mogelijk aan het woord, omdat Nederland een doortastende aanpak van de crisis nodig heeft’.

Samsom ziet eind aan zijn isolement

Trouw 30.04.2012  PvdA-leider Diederik Samsom gelooft dat na de verkiezingen van september nog altijd gekoerst kan worden op een kabinet waaraan zowel PvdA als D66 …

Samsom: Er is niets kapot

Telegraaf 30.04.2012 PvdA-leider Diederik Samsom gelooft dat na de verkiezingen in september nog altijd gekoerst kan worden op een kabinet waaraan zowel PvdA als D66 en GroenLinks deelnemen.

Zie ook  2e kamerverkiezingen 09.06.2010

Werd het Paarse Kabinet tegengehouden door meneer Pechtold ?

Onderhandelingen 03.09.2010 Kabinet Rutte 1 – terug bij af VVD + ? + ? = ?

Onvrede bij de VVD, CDA en PvdA – Minderheidskabinet versus Meerderheidskabinet – deel 3

Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 2

Tussenstand onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – informeel overleg VVD, CDA en PVV – deel 5

Voortgang onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ruud Lubbers als informateur – deel 2

Tussenstand onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – En toen ??

Het PvdA-effect en het nieuwe Kabinet

Voortgang onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – GEEN PaarsPlus

Voortgang onderhandelingen kabinet Rutte 1 + (Pimpel)Paars plus – deel 11

Tussenstand onderhandelingen kabinet Rutte 1 + (Pimpel)Paars plus

Onderhandelingen kabinet Rutte 1 – Paars plus

Formatie Kabinet Rutte 1 – Herman Tjeenk Willink overlegt met leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks

Negende verkenning kabinet Rutte 1 – Smal Middenkabinet VVD, CDA, D66 en Groenlinks ?

Achtste verkenning Kabinet Rutte 1 – Middenkabinet VVD, PvdA en CDA

Tussenstand kabinet Rutte 1 – Pvda niet met CDA en VVD sluit Paarsplus uit

Zevende verkenning Kabinet Rutte 1 – weer verder met de Paars-plus coalitie

Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie

Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA

Vierde verkenning kabinet Rutte 1 – rechtse coalitie VVD, PVV en CDA van de baan

Eerste verkenning formatie kabinet Rutte 1 – VVD, PVV en CDA

Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SGP

De nieuw coalitie – een Paarse Wilders of zonder Wilders

Droomcoalitie – CDA, VVD, D66 en GL

Geert Wilders gaat voor Coalitie VVD-CDA-PVV

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Paars of PimpelPaars ?

VVD + PvdA = Coalitie NO, We can Not, Nee, Never!!

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – D66 coalitievorming voor de verkiezingen ??

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Het Paarsplus kabinet van GroenLinks, D66 en de PvdA

april 27, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 reacties

 1. […] Zie ook: De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Kabinet VVD-D66 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 2. […] door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 6, 2012 | […]

  Pingback door Kabinet CDA-PvdA ?? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 3. […] reacties Kabinet CDA-PvdA ?? « Debat in de Digitale Hofstad op De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012Kabinet VVD-D66 « Debat in de Digitale Hofstad op De lakmoesproef voor een nieuwe […]

  Pingback door Kabinet VVD-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 4. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – SP « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 5. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2012

 6. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Kabinet PvdA-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2012

 7. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 8. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 9. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 10. […] Zie: De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Formatie nieuw kabinet Rutte II na 12.09.2012 « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2012

 11. […] De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ?? « Debat in de Digitale Hofstad | november 5, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: