Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012

“Alles wegend, lijkt mij 12 september een compromis”, zei Rutte. Waarschijnlijk valt vrijdag in de ministerraad het formele besluit om de nieuwe gang naar de stembus op 12 september te houden.

Rutte heeft ontslag kabinet aangeboden

Premier Mark Rutte heeft koningin Beatrix maandagmiddag het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. Dat heeft het Kabinet der Koningin maandag meegedeeld. Het staatshoofd heeft de ministers en staatssecretarissen verzocht ,,al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten”.

Na de 2e kamerverkiezingen in 2010 bleek de rol van Geert Wilders PVV middels de gewraakte gedoogconstructie een heet hangijzer te zijn. Menig binnenbrandje 1, binnenbrandje 2 moest geblust worden bij de PVV. Het beloofde dus al in 2011 en in 2012  een hete Lente te worden. Er werd nogal eens gedreigd met de Stekker eruit en het stopcontact. Tot zeer recent liepen de gemoederen ook in Den Haag nogal eens hoog op. En ook bij het  CDA alwaar een oude zweer weer open brak.

Het was dus niet de vraag of maar wanneer het kabinet zou vallen. En inderdaad komen de nieuwe verkiezingen er aan. Want uiteindelijk liet in 2012 de Hete Lente van zich horen.

Maandag 23.04.2012  kwam de ministerraad in een extra zitting bijeen. De ministerraad heeft zich ruim 1,5 uur beraden over de politieke crisis die is ontstaan nadat de PVV de stekker uit het Catshuisberaad had getrokken. VVD, CDA en PVV onderhandelden de afgelopen weken in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen van zo’n 14 miljard euro. Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leggen de schuld van het mislukken van de onderhandelingen beiden bij PVV-leider Geert Wilders. ,,De PVV schrok middels een solo-actie op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken”, zei Rutte.

Na afloop van het kabinetsberaad wilden de bewindslieden niets inhoudelijks zeggen. Het is gebruikelijk dat de premier eerst de koningin inlicht en dan de Tweede Kamer.

Ontslag kabinet
Premier Mark Rutte (VVD) zei zaterdag na de breuk in het Catshuisoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan. De verwachting is dan ook dat Rutte na de ministerraad naar koningin Beatrix gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Het staatshoofd kan dan mogelijk later maandag advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer voor advies.

De Kiesraad bepaalt de verkiezingsdatum niet.  Bij de 2e kamerfracties is inmiddels nogal wat gedoe ontstaan omtrent de verkiezingsdatum. Daarom noemde de Kiesraad alvast 5 september als alternatieve datum.

Al een paar dagen zijn alle ogen gericht op de  Tweede Kamer. De trendinglist op Twitter wordt gedomineerd door hashtags als Pechtold, debat, Slob, Henk en Ingrid (saillant detail: over Ingrid wordt meer getwitterd dan over Wilders).

In Nederland gaat het debat  er behoorlijk tam aan toe. Goed, er viel een keer bijna een lamp op het hoofd van minster Edith Schippers en meneer Wilders was niet altijd even beleefd, maar dat was het dan wat opstootjes betreft. In andere landen gaat het er een stukje, tja, heftiger aan toe. Neem daarom even een kijkje bij de debatten elders in de wereld.

Zie ook:

Ruth Peetoom CDA – de stekker uit kabinet Rutte 1 ?

Geert Wilders PVV – De Stekker eruit ??

Job Cohen PvdA – Geert Wilders PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 – deel 2

Job Cohen PvdA – Geert Wilders PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 – deel 1

Geert Wilders PVV Gedoogregering – gedoogrelatie versus open latrelatie

De verkiezingen van 2012 AD

Nederland KiestNOS 

 

 

‘We kunnen kiezen tussen stoere partijen, dappere partijen, en mistige partijen’

 

VK 29.06.2012 Hoe denken de verschillende partijen eigenlijk volgens hun verkiezingsprogramma de schuldencrisis het hoofd te gaan bieden? Econoom Marcel Canoy legde ze naast elkaar.

 

Toen ik in mei in Buitenhof mocht optreden, werd vóór mij CDA-voorzitter Ruth Peetoom geïnterviewd. Mijn zoon Joris (11), die erg in politiek is geïnteresseerd, was meegekomen. Tijdens de lunch ontspon zich een boeiende discussie tussen zoonlief en Peetoom. Zoon vond het verdacht dat politici tijdens verkiezingstijd van alles beloven en dat als ze eenmaal gekozen zijn de beloftes als sneeuw voor de zon wegsmelten.

 

 

Wat is een Haagse belofte eigenlijk waard?

 

VK 29.06.2012 Dit weekend komen vijf politieke partijen voor congres bijeen. Met de verkiezingen in aantocht klinken mooie beloften: van forensentax tot hypotheekrenteaftrek. Maar wat zijn die waard?

 

Ziet u ze naar u kijken? Op zo’n manier van: wij begrijpen elkaar? Wenken? Kom er maar bij, kiezer, ik maak uw leven mooier?
Politieke leiders zijn verleiders, zo in verkiezingstijd. Ook komend weekend, als op Superzaterdag maar liefst vijf partijen congresseren, zullen ze van alles beloven. Sommige beloften zullen ze heus wel houden, maar andere gaan sneuvelen zodra ze hun buit – de stemmen van de kiezers – binnen hebben.

 

 

FNV plaatst cactussen bij de VVD  

 

Den HaagFM 29.06.2012 De FNV heeft donderdag geprotesteerd bij het kantoor van de VVD aan de Laan Copes van Cattenburch in Den Haag. De vakbond gooide zand op straat en zette daar cactussen in. Volgens de FNV verbeelde dat de ‘sociale woestijn’ die…Lees meer

 

Vakbond FNV bereidt felle aanvallen voor op politici

 

Elsevier 29.06.2012 Vakbond FNV gaat de komende maanden ‘gewone burgers’ naar politieke bijeenkomsten sturen om politici daar in het openbaar tekst en uitleg te vragen over hun plannen. FNV voorziet ‘confronterende’ situaties. Dat zegt Ron Meyer van het FNV-campagneteam vrijdag tegen het AD. Volgens Meyer zal de vakbond de meest politieke campagne in dertig jaar gaan voeren.

Zie ook: Vakcentrale FNV wordt omgedoopt in de VakBeweging

 

Vakbeweging FNV mengt zich in verkiezingsstrijd

 

Metro 29.06.2012 De vakbeweging roert zich in de verkiezingsstrijd. De komende periode voert de FNV honderden acties om mensen bewust te maken van de gevaren van een stem op de vijf partijen die eind april tot een begrotingsakkoord kwamen. Uit protest tegen de plannen voor versoepeling van het ontslagrecht trokken gisteren ruim vijftig leden naar het partijkantoor van de VVD. Zij kroonden de partij tot Koning Klapdeur.

 

 

FNV komt met politieke ‘guerrilla’

 

NU 29.06.2012 AMSTERDAM – De FNV gaat politici tijdens verkiezingstoespraken bestoken met lastige vragen van werknemers. Op onverwachte plekken worden politici geconfronteerd met verpleegkundigen, agenten, bouwvakkers, metaalwerkers of schoonmakers die willen weten wat de bezuinigingen voor hen betekenen, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer vrijdag in het AD.

Tot eind augustus kunnen partijen nog lekker luchtfietsen

Trouw 27.06.2012 Zo, de verkiezingsprogramma’s zijn bekend. Alleen de VVD blijft achter. De liberalen wachten nog even met hun wensenlijstje voor de komende kabinetsperiode. En wat weten we nu? Vrijwel niets. Natuurlijk, er is een aantal vertrouwde elementen. De PvdA wil het iets rustiger aan doen met het terugdringen van het overheidstekort; GroenLinks concentreert zich met de Partij voor de Dieren op vergroening; D66 maakt van hervormen een doel op zich en denkt opnieuw dé onderwijspartij te zijn; het CDA haalt het gezin uit de mottenballen. Maar wat weten we vervolgens? Nogmaals, vrijwel niets,

 
‘Kamerleden zijn de clowns van deze goedkope theaterdemocratie’

VK 27.06.2012  De roep om ‘inhoud’, die steeds wanhopiger klinkt aan het Binnenhof, is verworden tot een lege kreet, geuit in een parlementaire taal die gestaag verruwd, constateert Rutger Bregman. En daarmee glijdt onze democratie af in monisme.

“Den Haag moet zonesupplement forens behouden”

Metro 27.06.2012 De landelijke politiek moet het naderende afschaffen van het zonesupplement op de treinreis voorkomen. Die oproep doet reizigersorganisatie Rover. Vanaf zondag is het voor treinreizigers niet meer mogelijk bij een trajectabonnement een aanvulling te kopen om nog één of meerdere zones met de bus, tram of metro verder te reizen. Hierdoor zullen de reiskosten voor forenzen flink duurder worden, waarschuwt Rover.

‘Traditionele partijen vangen klappen van schuldencrisis’

NU 27.06.2012 In het door de schuldencrisis verscheurde Europa is het vooral de gevestigde orde die politieke klap op politieke klap krijgt. Door ingrijpende beslissingen, die tientallen miljoenen mensen direct in de portemonnee treffen, verspelen veel traditionele partijen in rap tempo hun krediet bij de kiezers.

Een ruk naar links, een ruk naar rechts, of een ruk naar protestpartijen zonder uitgesproken politieke kleur: kiezers in Europa maken een duidelijke keuze. Alleen Nederland lijkt een buitenbeentje. ”De kiezer stemt beleid weg, behalve in Nederland’’, stelt hoogleraar vergelijkende politicologie Ingrid van Biezen.

Mark Rutte kan niet op dat slappe koord blijven staan

Parool 25.06.2012 Ik doe een voorspelling: het woord dat we rond de verkiezingen het meest te horen zullen krijgen, is trilemma. Ik hoorde het de filosoof Pieter Pekelharing vrijdag voor het eerst gebruiken.

‘Machtspositie Kamerlid is ongepast door gebrek aan persoonlijk mandaat’

VK 25.06.2012 Wat er in de Nederlandse politiek ontbreekt, is de herkenbaarheid van Kamerleden, betoogt Roderik van Grieken. Dat kan anders, zoals in Groot-Brittannië waar mensen spreken over ‘hun’ parlementslid. Een kortere afstand tussen burger en politicus kan het vertrouwen in de politiek doen toenemen.

Kamerkandidaten lijken nogal op elkaar

Trouw 23.06.2012 Ze zijn weg! De babyboomgeneratie is van het politieke toneel verdwenen. De nieuwe volksvertegenwoordiger is 42 jaar, vaker man dan vrouw, academisch geschoold en woonachtig in de linkerhelft van het land. Of partijen, zoals het CDA, hun kandidatenlijsten nu radicaal vernieuwden of dat ze, zoals de SP, vooral kozen voor vertrouwde gezichten – wie goed kijkt naar het geheel van alle lijsten, ziet steeds hetzelfde merk Nederlander voorbijkomen.

Kieswijzers werken aan Kamerverkiezingen

Trouw 23.06.2012 Stemwijzer en Kieskompas willen in augustus online zijn. De samenstellers van beide kieswijzers zijn druk bezig om de partijprogramma’s van de deelnemende partijen door te nemen. Op 5 of 6 juli zal de website Stemmentracker al in het teken staan van de komende verkiezingen.

Kiezer vindt Europa belangrijk

Metro 22.06.2012 Waar voorheen Europa op de verkiezingsagenda niet scoorde, lijkt de kiezer het thema bij de komende verkiezingen belangrijk te vinden. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO naar de stemmotieven van kiezers. Tien procent van de kiezers vindt Europa zelfs het belangrijkste thema. Bij de vorige twee verkiezingen was dat nog een of nul procent.

Politiek als stem van volkswoede is een gevaarlijke zaak

Trouw 20.06.2012 Nederland is boos. De crisis is de Nederlander overkomen. De schuldige zit in een megalomaan bankgebouw nog steeds bonussen te vangen. De bankier is degene die ervoor zorgt dat zijn huisje onverkoopbaar is of in ieder geval de laatste jaren minder waard geworden is. De crisis is van de banken en zeker niet van de Nederlander. Net zo goed als de structurele problemen in dit land niet de zaak zijn van de Nederlander. Ben je gek? Hij heeft rechten en van die rechten heb je af te blijven. Is er een probleem met dat recht? Haal het maar bij de banken. Zij zijn de bron van alle kwaad. Of anders bij de rijken. Hun solidariteit kan tot in het oneindige worden afgedwongen.

Welke politici keren niet terug in de Tweede Kamer?

Elsevier 20.06.2012  Wat hebben Ineke van Gent (GroenLinks), Charlie Aptroot (VVD) en Esmé Wiegman (ChristenUnie) met elkaar gemeen? Ze keren alledrie na de verkiezingen van 12 september niet terug in de Tweede Kamer. Welke politici verdwijnen, gewild of ongewild, ook uit het parlement? Een overzicht.

De lijst is (nog) niet compleet. Verschillende partijen hebben hun kieslijst nog niet gepresenteerd.

50 partijen geregistreerd

Telegraaf 19.06.2012 Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn 50 partijnamen geregistreerd. Dat meldt de Kiesraad. De raad heeft dinsdag nog 15 verzoeken voor registratie van namen ingewilligd. Daar blijft het nu bij.

Wie nu nog met een naam komt aanzetten, komt daarmee niet op de kandidatenlijsten en stembiljetten te staan, maar moet het met een nummer doen. Onder de 15 dinsdag geaccepteerde namen zijn onder meer: Red het Noorden, NLB (Nederlandbeter), PAO (Partij Anti Onrecht), Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van Hero Brinkman, P.V.D.M. en alle overige aardbewoners en de Club van niet kiezers.

Kleine kans, maar wellicht kunt u straks ook op deze partijen stemmen

NRC 19.06.2012 Op de valreep heeft de Kiesraad vandaag nog vijftien registratieverzoeken van nieuwe politieke partijen ingewilligd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het Democratisch Politiek Keerpunt heeft vandaag al veel aandacht gekregen, maar ook de volgende partijen komen straks mogelijk op het stembiljet te staan. Lees verder›

Registratie verkiezingen gesloten: op de valreep doen nog 15 nieuwe partijen mee

Partijnaam Occupy Politiek afgewezen

VK 19.06.2012 Partij Voor De Mens (PVDM) en alle overige aardbewoners, Club van niet kiezers en NLB (Nederlandbeter). De Kiesraad heeft op de valreep nog 19 nieuwe politieke partijen geregistreerd voor de verkiezingen van 12 september. In totaal hebben zich 50 partijen aangemeld. De registratie is nu gesloten.

Al 35 partijnamen geregistreerd, waaronder IQ-partij, FAMILIA en Anti Europa Partij

VK 18.06.2012 Vandaag is de laatste dag waarop politieke partijen hun naam bij de Kiesraad kunnen laten registreren voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Afgelopen week werden er nog zeven namen geregistreerd. Het totale aantal partijen dat toen geregistreerd stond, kwam daarmee op 35.

Er valt genoeg te kiezen

Spits 18.06.2012  Partijen die zich vandaag hun naam niet laten registreren bij de Kiesraad zijn te laat om mee te kunnen doen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Aan de andere kant, er zijn al 35 partijen geweest die zich hebben aangemeld. Vorige week alleen al werden er zeven nieuwe namen geregistreerd.

Al 35 partijnamen geregistreerd

Telegraaf 18.06.2012 Maandag is de laatste dag waarop politieke partijen hun naam bij de Kiesraad kunnen laten registreren voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Afgelopen week werden er nog zeven namen geregistreerd. Het totale aantal partijen dat toen geregistreerd stond, kwam daarmee op 35.

‘Politici moeten niet zo meehuilen’

VK 18.06.2012 Links en rechts roepen dat crises zijn veroorzaakt door asociaal ge-drag. Maar morele ongeremdheid leidt tot bestuurlijke stomheid, meent politicoloog Gerard Drosterij. Optredens van politici in de verkiezingscampagne gaan over bezuinigen of investeren, met onderlinge verwijten van respectievelijk ongehoorde snoeidrang of zieke spilzucht. De felheid van deze discussie verdoezelt echter een overeenstemming tussen links en rechts, namelijk morele verontwaardiging. Deze emotie is de drug van politici en heeft veel institutionele schade aangericht.

Middencoalitie veruit het beste voor Europa

Trouw 17.06.2012 Is het bij de versplintering van het politieke krachtenveld nog mogelijk na de verkiezingen van 12 september een stabiel parlementair meerderheidskabinet te vormen? Of moet de natie zich voorlopig blijven instellen op minderheidskabinetten? Het antwoord hangt uiteraard af van de verkiezingsuitslag, maar nu al zijn enkele lijnen te trekken.

Daadkracht is in Nederlandse politiek een relatief begrip

NRC 16.06.2012 Iedereen in de Nederlandse politiek probeert leiderschap uit te stralen, maar het is niet de bedoeling dat er ook echt een deuk in het pakje boter komt. Dat daden consequenties hebben, Jezus, wie heeft dat ooit bedacht, schrijft onze columnist Bas Heijne. Lees verder›

‘Lijsttrekkers moeten niet de indruk wekken dat kleiner bezuinigingspakket haalbaar is’

VK 05.06.2012 De verkiezingsdebatten zouden niet moeten gaan over de vraag of, maar waarop er moet worden bezuinigd, schrijft Xander van Uffelen, chef economie van de Volkskrant.

De bezuinigingen en het begrotingstekort zullen het politieke debat de komende jaren blijven beheersen, zo valt op te maken uit de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Want ook na het enorme bezuinigingspakket van 12 miljard dat op stapel staat, zal de Nederlandse overheid nog een begrotingstekort kennen. Sterker nog, als Nederland rond 2017 zijn tekort volledig weggewerkt wil hebben, moet er misschien nog wel 20 tot 25 miljard extra worden omgebogen.

Wie weet zijn vertrek uit de fractie het best te verkopen?

Trouw 13.06.2012 Ze zijn er in alle soorten en maten: excuses om straks niet opnieuw op de kandidatenlijst te verschijnen. Van ‘het wordt tijd om andere dingen te gaan doen’ (Nebahat Albayrak) tot ‘anderen moeten een kans krijgen’ (Kathleen Ferrier). Of, iets origineler verwoord, ‘ik krijg geen sprankel meer in mijn ogen als ik denk aan nog vier jaar Kamerlidmaatschap’, zoals CDA’er Sabine Uitslag in een brief aan haar fractiegenoten schreef.

Kiezer krijgt het moeilijk: welke partij is de groenste?

VK 13.06.2012 Groen is terug van weggeweest. Na zware jaren van bezuinigingen, uitbreiding van de jacht en uitspraken als ‘een koe in de wei is ook natuur’, is volgens natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten de lente weer aangebroken in politiek Den Haag.

Zeven nieuwe politieke partijen

Spits 12.06.2012 Nederland is weer een aantal politieke partijen rijker. Op dit moment zijn er 35 geregistreerde partijen en dat betekent dat er weer zeven partijen zijn bijgekomen. Dat meldde de kiesraad vandaag.

Namen van 35 politieke partijen geregistreerd

Metro 12.06.2012 Aan de verkiezingen op 12 september kunnen minstens 35 partijen onder hun eigen naam meedoen. Dinsdag registreerde de Kiesraad zeven nieuwe politieke partijen.

De Partij van de Toekomst (PvdT), Familia, Libertarische Partij, Anti Europa Partij, Platform Gelijk Staatsburgerschap V/M, IQ-Partij; met IQ voor Eerlijkheid, en de Partij Onze Nederlandse Samenleving mogen onder hun eigen naam meedoen aan de verkiezingen. Partijen waarvan voor 18 juni de naam niet is geregistreerd kunnen dit niet. Bij deze partijen kom er dan alleen een nummer op de kandidatenlijsten en het stembiljet te staan.

7 nieuwe politieke partijen

Telegraaf 12.06.2012 Nederland heeft er weer zeven nieuwe politieke partijen bij. Het totaal aantal geregistreerde partijen komt daarmee op 35. Dat heeft de kiesraad dinsdag gemeld.

Zeven nieuwe politieke partijen geregistreerd

NU 12.06.2012 DEN HAAG – Nederland heeft er weer zeven nieuwe politieke partijen bij. Het totaal aantal geregistreerde partijen komt daarmee op 35. Dat heeft de kiesraad dinsdag gemeld. Onder de nieuwelingen zitten partijen als de Partij van de Toekomst (PvdT), Libertarische Partij (LP), Anti Europa Partij en de IQ-Partij.

Getouwtrek in Den Haag rond verkiezingsdebatten

VK 09.06.2012  Voor de VVD begint de verkiezingscampagne op zaterdag 25 augustus. Die dag houdt de partij haar verkiezingscongres en wordt het programma definitief vastgesteld. Pas vanaf dat moment kan en mag VVD-premier Mark Rutte van zijn partij vrijuit als VVD-lijsttrekker de standpunten van de liberalen verdedigen.

Vervelend voor de NOS. Want daar is het voornemen de verkiezingscampagne op 22 augustus te laten beginnen. Het startschot wordt een politieke uitzending met debat en gesprekken, waarvoor het format op dit moment in de maak is. Het is de bedoeling is dat alle elf partijen meedoen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, dus ook Hero Brinkman op zijn solozetel. Nu de VVD afhaakt, aarzelen ook SP en PVV over deelname.

Verkiezingstijd.

Nederlanders maken zich boos over bezuinigingen op kinderopvang, ivf-behandelingen en dieetadviseringsvergoedingen. Politici agenderen onderwerpen die de belangen van hun potentiële kiezers aanspreken: ouderen, jongeren, gezinnen, beneden-modalen, boven-modalen. En straks kunnen we weer lezen hoe de koopkrachtplaatjes voor al die groepen eruit zien, zodat mensen stemmen op de partij die hun belangen het best behartigt. Geen wonder dat het land verdeeld is. 

‘Weg met de koopkrachtplaatjes, we moeten weer waarden en idealen als uitgangspunt nemen’

VK 08.06.2012  Politici moeten hun potentiële kiezers niet aanspreken op de koopkrachtplaatjes. Om verder te kijken dan onze neuzen lang zijn, moeten we weer waarden en idealen als uitgangspunt nemen, in plaats van belangen. Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Dorien Konst van Tien Organisatieadvies pleiten er daarom voor koopkrachtplaatjes te verbieden.

‘Strijd met Roemer wordt Samsoms grootste zorg’

VK 08.06.2012  Het PvdA-verkiezingsprogramma zet zich af tegen het kabinetsbeleid. Linkse kiezers staan voor een moeilijke keuze, schrijft Raoul du Pré, chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

‘Kom op SP en PvdA, duik gewoon met elkaar in bed’

VK 08.06.2012 De PvdA zal door het gebrek aan ideeën en het succes van de SP nog verder uitdunnen. Hun beste alternatief is samengaan met de partij die niet langer socialistisch is, meent Lars Anderson. Er zijn de SP deze week flink wat veren tussen de billen geduwd. Vooruitlopend op peilingen waarin de partij tussen de 27 en 31 zetels wordt toebedeeld en soms zelfs de grootste partij van het land zijn, hebben ze een verkiezingsprogramma in elkaar gedraaid dat verleidelijk is voor iedereen die een beetje links loenst.

12 september wordt echt een referendum

Elsevier 07.06.2012 Als de Kamerleden er bij gevoelige vraagstukken niet uitkomen, dan laten ze het aan de kiezer over. Op 12 september kiezen we niet zo maar een nieuwe Tweede Kamer. Op 12 september wordt een referendum gehouden over verschillende vraagstukken: hypotheekrenteaftrek, belasting op het woon-werk-verkeer en het Europees Noodfonds. Wellicht komt er nog een aantal andere zaken bij.

De Kunduz-coalitie staat op losse schroeven omdat het niet goed gaat met GroenLinks. En het gaat nog steeds slecht met het CDA. Met dat gezinsverhaal van het CDA kan deze partij niet al te veel mensen aan zich binden. De burgers willen ondubbelzinnige antwoorden op de vragen die tijdens het referendum van 12 september aan de orde komen. Daarin schiet het CDA behoorlijk te kort. –>>12 september wordt echt een referendum.

Ondanks versplintering is wil tot samenwerken niet verdwenen, gelukkig

Trouw 07.06.2012 Nu de eerste verkiezingsprogramma’s zijn verschenen, lijkt zich voorzichtig een trend af te tekenen. Zo spreekt uit twee van die programma’s, van het CDA en van de SP, een krachtige wil tot samenwerking.

Als hier sprake is van een nieuwe wind, dan mag van pure winst gesproken worden voor de nationale politiek. Na jaren van polariseren en een steeds verdere verzwakking van het politieke midden, is de toon die uit de beide verkiezingsprogramma’s spreekt een verademing.

CDA en VVD blijken niet zuiniger dan ‘potverterende’ PvdA›

NRC 06.06.2012 Het beeld van de “potverterende” PvdA dat concurrenten VVD en CDA in de verkiezingscampagne schetsen wordt niet gestaafd door feiten. Dat schrijft NRC Handelsbladvanmiddag op basis van een historisch overzicht van op CBS-cijfers gebaseerde begrotingstekorten. Volgens deze cijfers waren er in jaren van economische groei relatief minder vaak tekorten bij regeringen met de PvdA dan bij regeringen met CDA en VVD.

De verkiezingscampagne is dé gelegenheid om de vrucht van Europa te tonen

Trouw 05.06.2012  Moet Europa inzet worden van de verkiezingen? Het eenvoudige antwoord: nee, natuurlijk niet. Europa is geen keuze, Europa ís. Je kunt niet stemmen over de zwaartekracht of de stand van de maan.

Het bestaan van de Europese Unie is misschien geen natuurwet, maar zit daar ook weer niet zo heel ver vandaan. Zoals we ooit van stadstaten naar natie zijn gegaan, zo bewegen we ons nu van natiestaat naar supranationale verbanden. En we zijn daarin niet alleen, want het gebeurt overal, en we zouden onszelf en onze economie terugwerpen in de tijd als we die supranationale verbanden zouden verbreken.

Welke politicus roept het hardst?

Trouw 03.06.2012 De verkiezingscampagnes worden kort en heftig. Daar zijn politici voor nodig die zich als marktkooplieden gedragen. De winst verzilveren kunnen ze allemaal wel. De aandacht van de Nederlandse bevolking zal de komende tijd vooral uitgaan naar de Europese Kampioenschappen voetbal, Wimbledon, de Tour de France, en de Olympische Spelen. Bovendien gaat een groot deel van de Nederlandse bevolking binnenkort met vakantie.

Eurosceptici, kom eens met visie

Trouw 03.06.2012  Bij de Tweede Kamerverkiezingen zouden de anti-Europa partijen veertig procent van de stemmen kunnen binnenhalen. Als je daar de steun van de ChristenUnie en de SGP aan toevoegt, die willen dat de EU zich beperkt tot kerntaken en niet teveel aan de soevereiniteit van de lidstaten komt, keert bijna de helft van de Nederlandse bevolking zich tegen een sterker Europa.

Lees ook: ‘Europamoet emotie worden’ – 02/06/12

‘Campagnestrategie CDA, VVD en PvdA tot mislukken gedoemd’

VK 01.06.2012 De partijen die pro-Europa zijn, moeten zich voorbereiden op een heftige confrontatie daarover met de PVV en de SP over Europa, in plaats van hun kop in het zand te steken.

Wie Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) heeft zien discussiëren bij Knevel & Van den Brink krijgt de indruk dat de verkiezingen slechts gaan over de vraag hoe men het best kan bezuinigen, waarbij de voormalige Greenpeace-activist Samsom zich sterk maakt voor de belastingaftrek voor reiskosten woonwerkverkeer, terwijl VVD’er Blok de hardwerkende Nederlanders dit belastingvoordeeltje juist wil ontnemen.

In zijn column van 31 mei legt Wouter Bos, onder de kop Framing, uit hoe campagneteams van politieke partijen te werk gaan: zij proberen hoog op de politieke agenda thema’s te krijgen waarop hun eigen partij goed scoort bij de kiezers en – omgekeerd – thema’s te mijden waarop vooral de politieke tegenstanders sterk staan.

Lente-akkoord: welke voorstellen halen de verkiezingen?

Parool 31.05.2012 Het zomerreces staat voor de deur. De tijd om de maatregelen uit het Lente-akkoord aan de Tweede Kamer voor te leggen is beperkt. De verhoging van de btw wordt zeker doorgevoerd. Met de hypotheekrente-aftrek kan het nog alle kanten op.

Lees ook:

Lente-akkoord: dit staat er in de kleine lettertjes

Afschaffing onbelaste reiskosten: zo verzacht je de pijn

Hypotheek onder water: kun je verhuizen met een restschuld?

Plan hypotheekrenteaftrek rammelt

Welke onderwerpen worden doorgeschoven tot na de verkiezingen?

Parool 31.05.2012 Welke politieke dossiers zijn zo controversieel dat de Tweede Kamer ze doorschuift tot na de volgende verkiezingen? Deze week moesten de verschillende Kamercommissies hun lijstje inleveren bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ruim 20 onderwerpen werden op de zwarte lijst gezet.

De les van 1972: mijd de partij die is weggelopen

Trouw 31.05.2012 VVD en CDA hopen dat de kiezers de buik vol zullen hebben van Wilders en consorten. Maar wat als die gok anders uitpakt?

Politieke analisten en partijprominenten zetten vraagtekens bij het demissionair verklaren van het kabinet-Rutte. Dezer dagen viel VVD-coryfee Hans Wiegel Trouw-columnist Hans Goslinga bij in zijn betoog dat het kabinet-Rutte na de breuk met Wilders ten onrechte demissionair is geworden en tot vervroegde verkiezingen heeft besloten. Er was immers geen conflict met het parlement en de regel is dat een kabinet geacht wordt het vertrouwen van de Kamer te hebben totdat het tegendeel blijkt. Als die regel wordt verlaten, rollen we van de ene verkiezing in de andere. Van politieke stabiliteit is dan geen sprake meer.

Tweede Kamer is meer duiventil dan tegenmacht

Trouw  27.05.2012 Een voormalig topambtenaar die zeven premiers van nabij tot zeer nabij meemaakte, vertelde me deze week dat al die landsbestuurders één ding gemeen hadden. Na een kabinetscrisis wilden ze zo snel mogelijk door. Nou vooruit, voor Dries van Agt, premier van 1977 tot 1982, gold dat misschien wat minder. Maar hij keek er niet van op dat Mark Rutte na de breuk in het Catshuis op snelle verkiezingen aanstuurde, liefst nog voor de zomervakantie.

Doe-democratie kan succes worden als iedereen meedoet, ook premier Rutte

Trouw 26.05.2012  Politici kunnen gerust zijn; de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) kent burgers een veel grotere rol toe bij het vormgeven van de samenleving. Maar uiteindelijk beslist de politiek: de Tweede Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraad. Daar zitten zij die zijn gekozen door het volk.

‘Maak eenpersoonfracties met lijsttrekkers – de overige zombies hoeven Kamer niet in’

VK 24.05.2012 Feitelijk zitten we opgescheept met zeker 140 mensen in de Kamer, die geen enkele democratische legitimiteit hebben, maar toch dingen doen, schrijft Paul Frentrop. Dat kan beter. Met twee t’s, twee r’en en twee k’s is lijsttrekker bij scrabble een waardevol woord, maar nu we zijn vergast op lijsttrekkersverkiezingen bij PvdA, CDA en – na enige aarzeling – GroenLinks, wordt het tijd stil te staan bij de corruptie die onder deze vlag verborgen gaat.

Gezocht: Kamerlid

Spits 23.05.2012 Kandidatencommissies van de diverse partijen werken momenteel hard aan de samenstelling van hun kandidatenlijsten. Waar komen de kandidaat-Kamerleden eigenlijk vandaan en, belangrijker, hoe voorkom je brievenbuspissers en pornobaronnen op je lijst?

Debat noodfonds: Kamer klem tussen crisis en kiezer

VK 23.05.2012 Als ‘Europa’ het thema wordt van de verkiezingen, dan is de campagne gisteren begonnen. De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over een fonds waarmee eurolanden elkaar in geval van nood te hulp kunnen schieten. In dat fonds, het Europese Stabiliteitsmechanisme, ESM, vinden zowel eurosceptici als eurofielen in de Kamer de bevestiging van hun gelijk. De een ziet er zeggenschap en geld mee uit Nederland verdwijnen, voor de ander redt het noodfonds de euro en daarmee de economie.

Waarom heeft GroenLinks zoveel moeite met politieke en democratische principes? Tot voor kort was GroenLinks eigenlijk geen politieke beweging. Het was een kerk vol menslievende en niet-menslievende idealen. Democratie en geloof gaan niet echt samen. Democratie is gebaseerd op opinies, het geloof op absolute waarheid.

Na de opkomst van Femke Halsema werd GroenLinks een echte politieke beweging die macht vooropstelde. Tegelijkertijd leerde GroenLinks respect op te brengen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat was onder Mohamed Rabbae en zijn vriendjes wel anders.

De heilzame werking van partijdemocratie

Elsevier 21.05.2012 Het regentenland is nog niet helemaal gewend aan de doorwerking van democratie in de politieke partijen. VVD, PvdA en D66 moesten al eerder door de strubbelingen van de partijdemocratie, nu zijn GroenLinks en CDA aan de beurt.

Kamer laat zich op toppunt van kracht ontbinden

Trouw 20.05.2012 Met het uitgewerkte Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie op tafel rijst eens te meer de vraag waarom het nodig is nieuwe verkiezingen te houden.

Natuurlijk is die vraag een academische geworden, nu de koningin aan het demissionaire kabinet-Rutte heeft verzocht de Tweede Kamer te ontbinden en een nieuwe stembusgang uit te schrijven. Dat lijkt logisch en democratisch, maar is het dat ook? Juist nu de Kamer zich met het sluiten van een akkoord van haar sterkste kant heeft laten zien, wordt diezelfde Kamer ontbonden.

Het leeggeslingerde midden

Trouw 20.05.2012 Open de wasmachine en je ziet wat een centrifuge doet: alles is naar de randen geslingerd. De politiek is zo’n centrifuge: het midden wordt leger, de partijen aan de randen groeien. Is dat erg?

De partijen in het midden worden de laatste jaren kleiner, aan de flanken – de SP, de PVV – groeien ze. De Nederlandse politiek lijkt daarmee op een centrifuge. En hoewel Nederland een stabiele democratie is, weten we dat zulke centrifugale krachten een land in problemen kunnen brengen. Dat gebeurde eerder in Frankrijk, Italië en Duitsland.

De laatste Nederlandse verkiezingen

Trouw 19.05.2012  Het begrotingsdebat toont aan dat Nederland een groot deel van zijn soevereiniteit is kwijtgeraakt aan Europa. Het Nederlandse parlement is aan het verdwijnen. De verkiezingen van 12 september 2012 zouden wel eens de laatste verkiezingen van Nederland kunnen zijn. Nederland lijkt staatkundig steeds minder te bestaan.

‘Sobere verkiezingsstrijd dreigt’

NU 18.05.2012 AMSTERDAM – Door de vervroegde verkiezingen zijn de campagnebudgetten van politieke partijen nog lang niet op niveau. Er dreigt een sobere verkiezingsstrijd. En de campagnes in Nederland behoren normaal gesproken al tot de goedkoopste van West-Europa.

Gerelateerde artikelen;

Lenteakkoord laat vooral de kloof zien die dwars door de Tweede Kamer loopt

VK 17.05.2012  Als de gisteren uitgelekte details uit het zogenoemde Lenteakkoord iets laten zien, is het wel de kloof die dwars door de Tweede Kamer loopt, en die vooral inzet zal worden van de verkiezingen van september. Aan de ene kant de grootste oppositiepartijen, voormalig gedoogpartner PVV incluis, aan de andere kant de vijf partijen die tot het akkoord kwamen.

Vertrekkers van het Binnenhof

Telegraaf 17.05.2012 Nieuwe verkiezingen betekenen voor Tweede Kamerleden dat ze moeten beslissen of ze een plekje op de kandidatenlijst willen. Wie geen nieuwe termijn ambieert kan op zoek naar een nieuwe baan.

Jongerius vestigt hoop op kiezer

Metro 17.05.2012 Vakbond FNV is blij dat de kiezer in september weer naar de stembus mag. Voorzitter Agnes Jongerius hoopt dat de maatregelen uit het Kunduz-akkoord dan deels kunnen worden tegengehouden.

‘Een politicus mag best met mate ‘draaien”

VK 15.05.2012  De vraag of politici vasthouden aan een standpunt doet tijdens verkiezingscampagnes meer ter zake dan het standpunt zelf. Kiezen is verliezen. Voor politici op weg naar verkiezingen is dat een ijzeren wet. Wie zich al te stellig op een standpunt vastnagelt, loopt het risico te worden overgeslagen zodra er zaken worden gedaan. Het overkwam Diederik Samsom en Emile Roemer die fier hun partijprogramma overeind hielden in de dagen waarin ijlings een lente-akkoord moest worden gesmeed. Maar ook wie zich rekbaar opstelt, heeft veel te verliezen. Als je zoals Henk Bleker ‘eerlijk en helder’ je eigen standpunt heroverweegt, kom je bekend te staan als een ‘draaier’.

Openlijke verwijten luiden verkiezingscampagne in

VK 14.05.2012 De verkiezingscampagne is begonnen nu twee hoofdrolspelers in de kabinetscrisis elkaar voor het eerst openlijk verwijten maken. PVV-leider Geert Wilders beschuldigt VVD-premier Mark Rutte van ‘bedreiging en intimidatie’, Rutte waarschuwt dat een stem op de PVV ‘een verloren stem’ is.

Vanaf zijn partijcongres riep ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob zaterdag VVD en CDA op zich te distantiëren van de samenwerking met de PVV. Hij veroordeelde het avontuur: ‘Alsof Nederland een politiek laboratorium is.’ Slob: ‘Ik kan niet anders zeggen: wat een onverantwoord gedrag van VVD, CDA en PVV.’

Tien natuurwensen voor het tijdperk na Bleker

Trouw 14.05.2012 Ruim veertig groene organisaties presenteren vandaag in Den Haag een tienpuntenplan voor een ‘goed natuurbeleid’. Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september eisen zij onder andere het volledig verbinden van natuurgebieden in de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Hoe gaan we in Nederland om met onze heilige huisjes?

Trouw 13.05.2012  Wat is voor ons niet onderhandelbaar? Dat onderzoekt theologe Elianne Keulemans met haar project Heilig.

Door over kernwaarden te debatteren, blijft de omgang met het heilige in de veilige ruimte tussen fundamentalisme en onverschilligheid

“Over wat ons heilig is, willen we niet onderhandelen. Tegelijk zie je dat steeds opnieuw gestreden wordt, en heftig ook, over wat het predikaat ‘heilig’ verdient. Dus zo absoluut is het ook weer niet.”

Leiderschapsraces leiden af van grote vraagstukken waar politiek voor staat

NRC 12.05.2012  Het is de vraag hoe we het politieke systeem zo aanpassen dat burgers kunnen meepraten én mede verantwoordelijk worden voor de lastige keuzes waar dit land als onderdeel van een zwaar beproefd Europa niet aan kan ontkomen, schrijft onze politieke columnist Marc Chavannes.Lees verder›

Alweer naar de stembus is alles behalve winst voor de democratie

Trouw 08.05.2012 Een minderheidskabinet heeft vele voordelen, zeker na het wegvallen van de PVV. Deze constitutionele noviteit had langer de kans moeten krijgen. Nu het kabinet van VVD en CDA is gevallen, mogen we al in september weer naar de stembus: voor de vijfde keer in krap elf jaar. Dit is allesbehalve winst voor de democratie.

 
‘De verkiezingen worden een soort vervolg-referendum over Europese samenwerking’

VK 08.05.2012 Het zou goed zijn als het in de verkiezingsstrijd om fundamentele zaken gaat. In de kern gaat het Europese project namelijk niet om de vraag of begrotingstekorten een procentje meer of minder mogen bedragen. ‘Het wezen van Europese samenwerking is de vraag hoe Europese staten en burgers zich tot elkaar willen verhouden.’ Dat schrijft Peter ’t Lam.

‘Geen Griekse stemming NL’

Telegraaf 08.05.2012 De Europese Unie verwacht van de verkiezingen in september in Nederland niet precies dezelfde „boodschap” als die van de stembusronde afgelopen weekeinde in Griekenland. Daar verloren de voormalige regeringspartijen die drastische bezuinigingen doorvoerden, fors ten gunste van extreem links en uiterst rechts.

‘Geen Griekse stemming in Nederland’

NU 08.05.2012 BRUSSEL – De Europese Unie verwacht van de verkiezingen in september in Nederland niet precies dezelfde ”boodschap” als die van de stembusronde afgelopen weekeinde in Griekenland.

Campagnekassen politieke partijen nog niet op orde

Elsevier 07.05.2012 De campagnekassen van VVD en CDA zijn nog niet voldoende gevuld voor een nieuwe campagne. De VVD gaf bij de Kamerverkiezingen in 2010 zo’n 2,5 miljoen euro uit, maar heeft momenteel slechts 1,2 miljoen in kas. De VVD bevestigt berichtgeving hierover van het AD.

Zie ook:

Wientjes noemt in het interview het leiden van een land ‘ongelooflijk gecompliceerd’, waarvoor ‘redelijk zeldzame eigenschappen nodig zijn’. ‘Een land hoort politiek bestuurd en geleid te worden door de besten. Door de elite, ook al is dat een vreselijk woord en is het een karikatuur geworden in het taalgebruik van populisten. Ik bedoel: topmensen. En daar hebben wij er te weinig van.’

Zelf staat de werkgeversvoorzitter niet te springen om plaats te nemen in een kabinet. ‘Ik vind dit vak leuk. Ik wil vechten voor ondernemend Nederland. Als het noodzakelijk is, doe ik het. Zo zei ik het ook tegenover minister-president Mark Rutte toen hij me vroeg. Maar ik sta niet te popelen.’

Wientjes: te weinig toppolitici in Nederland

Trouw 05.05.2012 Er zijn te weinig toppolitici in Nederland. Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, vandaag in een interview in NRC Handelsblad. ‘De echte elite zie je niet meer in de top van ons politieke stelsel. (…) Dat is uitermate slecht voor het land.’

Deze Kamerleden gaan op voor hun 7de verkiezingen

VK 03.05.2012 Albayrak is nummer 15 op het lijstje van langstzittende Kamerleden. Op 16 staat Gerdi Verbeet. Beide PvdA’ers maakten deze week bekend op te stappen. Hieronder de 14 Kamerleden die nog langer in Den Haag zitten. Allemaal traden ze aan ten tijde van Paars II, overleefden vier kabinetten onder leiding van Balkenende en zagen twaalf dagen geleden hun zesde kabinet vallen. Nu gaan ze voor de zevende keer de verkiezingsstrijd aan.

Wat u over de aankomende verkiezingen weten moet

VK 03.05.2012 Nog vierenhalve maand tot de verkiezingen van 2012. De politieke partijen zijn meteen begonnen met de voorbereidingen: kandidatenlijsten, campagneteams en verkiezingsprogramma’s, het moet allemaal weer geregeld worden.

Na 18 juni weten we welke partijen mee zullen doen aan de verkiezingen. Dan is de deadline verstreken voor nieuwe partijen om zich aan te melden bij de Kiesraad. Nieuwkomers zijn in ieder geval de Onafhankelijke Burger Partij (OBP) van Hero Brinkman en 50Plus van Jan Nagel.

Akkoord wordt inzet van de verkiezingen

Trouw 02.05.2012 ‘Coalitie van de Opluchting’ zou Samsoms PvdA wel eens nodig kunnen hebben voor vorming nieuw kabinet. Het meest verbazingwekkende van de kabinetscrisis en de oplossing daarvan was de afwisseling tussen traagheid en snelheid.

Wie likt zijn vingers af bij het Kunduz-akkoord?

Trouw 02.05.2012 Nu de eerste opwinding over de turbulente politieke ontwikkelingen van vorig week wat getemperd is, vallen een paar elementen wel erg op.

Daar is om te beginnen het kennelijke gemak, waarmee VVD en CDA hun verantwoordelijkheid voor anderhalf jaar ellende in een gedoogcoalitie met de PVV kunnen maskeren. Tot hun ongetwijfeld niet geringe vreugde bood zich al meteen tijdens de onderhandelingen met andere Kamerfracties een uitstekende bliksemafleider aan.

Herovering van midden luidt Haagse Lente in

Trouw 28.04.2012 Sinds koning Willem II in1848 inéén nacht van conservatief liberaal werd en de weg opende voor een parlementaire democratie zijn de panelen in de Nederlandse politiek niet zo spectaculair verschoven als in de afgelopen dagen. Het is nog te vroeg voor al te vergaande conclusies, maar een paar betekenisvolle gevolgtrekkingen kunnen wel worden gemaakt.

Verkiezingsdatum ligt definitief vast: 12 september

NRC 27.04.2012 De datum voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt nu definitief vast: het wordt woensdag 12 september 2012. Dat heeft het kabinet bepaald. Lees verder›

Tweede Kamerverkiezingen definitief op 12 september

Elsevier 27.04.2012 Het kabinet heeft vrijdag definitief vastgesteld dat op 12 september Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. Het besluit is in lijn met de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) heeft dat bekendgemaakt.

Akkoord
De verkiezingen zijn noodzakelijk omdat premier Mark Rutte (VVD) ontslag heeft ingediend bij de Koningin voor zijn kabinet. VVD, CDA en gedoogpartner PVV konden geen akkoord bereiken over extra miljardenbezuinigingen voor volgend jaar.

In de Tweede Kamer pleitten deze week VVD, PvdA en SP voor verkiezingen op 27 juni. De partijen zeggen dat er te veel tijd verloren gaat als er wordt gewacht tot na de zomervakantie. De PvdA besloot echter het voorstel voor verkiezingen in september te steunen om andere partijen tegemoet te komen.

Verkiezingen op 12 september

Telegraaf 27.04.2012 Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest. Dat is vrijdag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Data rond de verkiezingen

Telegraaf 27.04.2012 De Tweede Kamerverkiezingen zullen plaatsvinden op 12 september. Hieronder de belangrijkste data die verband houden met de stemronde.

Verkiezingen definitief op 12 september

Parool 27.04.2012 Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest. Dat is vandaag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. Gisteren opperde premier Rutte tijdens het debat over de begroting in 2013 …

Verkiezingen definitief op 12 september

Spits 27.04.2012 De datum was al geprikt, maar nu is het officieel: op 12 september togen we meer met zijn allen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Dat heeft demissionair minister  Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken laten weten.

Kamerverkiezingen definitief op 12 september

NU 27.04.2012 DEN HAAG – Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest.  Dat is vrijdag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Ruim een week na de verkiezingen, op 20 september, zal de Tweede Kamer worden ontbonden, liet de Kiesraad weten. Dat is twee dagen na Prinsjesdag. Direct na de ontbinding zal de Kamer in de nieuwe samenstelling bijeenkomen.

Rutte werpt 5 september op als mogelijke verkiezingensdatum

Trouw 26.04.2012 Premier Mark Rutte heeft de Tweede Kamer vandaag gevraagd of het niet verstandig is om de verkiezingen op 5 september te houden. Afgelopen dinsdag werd Rutte het met de Kamer eens over 12 september.

‘Laat de kiezer bepalen wie met wie regeert’

VK 26.04.2012 We mogen de keuze voor een specifieke regeringscoalitie niet langer overlaten aan pokeraars in het politiek grillige Den Haag. Dat vindt Jean Tillie, hoogleraar electorale politiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Niets staat verkiezingen op 12 september meer in de weg

VK 25.04.2012 ‘De voorzitter van de Tweede Kamer heeft aan de Koningin de wens van de Tweede Kamer overgebracht tot het houden van vervroegde verkiezingen op 12 september. Op grond hiervan heeft de Koningin het demissionaire kabinet verzocht de ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal te bevorderen en daarmee verkiezingen op die datum mogelijk te maken.’

Koningin: verkiezingen op 12 september ›

NRC 25.04.2012 Koningin Beatrix heeft het demissionaire kabinet verzocht om “de ontbinding van de Tweede Kamer te bevorderen” om verkiezingen op 12 september mogelijk te maken.

Rutte: verkiezingen op 12 september

Metro 24.04.2012 De Tweede Kamerverkiezingen worden hoogstwaarschijnlijk op 12 september gehouden. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer. Eerder op de dag had een meerderheid in de Tweede Kamer zich uitgesproken voor verkiezingen na de zomer.

“Alles wegend, lijkt mij 12 september een compromis”, zei Rutte. Waarschijnlijk valt vrijdag in de ministerraad het formele besluit om de nieuwe gang naar de stembus op 12 september te houden.

’12 september verkiezingen’

NU 24.04.2012 DEN HAAG – Premier Rutte stelt voor om op 12 september nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Bekijk video – Volgens de premier is er dan nog voldoende tijd voor nieuwe partijen om zich in te schrijven. Ook meent hij dat daarmee aan de wens van veel partijen tegemoet wordt getreden, zo zei hij in het Tweede Kamerdebat over de ontstane kabinetscrisis. Een formeel besluit volgt later.

‘Tot 19 juni inschrijven’

Telegraaf 24.04.2012 Als de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september plaatsvinden, kunnen nieuwe politieke partijen hun naam tot en met 18 juni registreren. Dat heeft de Kiesraad dinsdag gemeld na het debat in de Tweede Kamer. Hierin suggereerde premier Mark Rutte dat de verkiezingen op 12 september kunnen plaatsvinden.

Koningin wil ontbinding Tweede Kamer en verkiezingen

Elsevier 24.04.2012  Koningin Beatrix sprak dinsdagavond met haar vaste adviseurs over de ontstane politieke situatie nu premier Mark Rutte (VVD) haar zijn ontslag heeft aangeboden.

Vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, zijn door het staatshoofd dinsdag op Huis ten Bosch ontvangen.

Zie ook:

Koningin wil ontbinden

Spits 24.04.2012 De mededeling kwam nadat demissionair premier Mark Rutte vanavond een uur met de koningin had overlegd. De koningin sprak eerder op de avond ook met haar vaste adviseurs, voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer, voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer en vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State.

Koningin vraagt om ontbinding Tweede Kamer

Parool 24.04.2012 Koningin Beatrix heeft het demissionaire kabinet verzocht ‘de ontbinding van de Tweede Kamer te bevorderen’. Daarmee wordt het mogelijk om op 12 september verkiezingen te houden. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Koningin vraagt om ontbinding Tweede Kamer

NU 24.04.2012 Koningin Beatrix heeft het demissionaire kabinet verzocht ,,de ontbinding van de Tweede Kamer te bevorderen”.

Liveblog – Rutte weer bij de koningin

VK 24.04.2012 Koningin Beatrix heeft het demissionaire kabinet vanavond verzocht ‘de ontbinding van de Tweede Kamer te bevorderen. Eerder vandaag vergaderde de voltallige Tweede Kamer over wat er moet gebeuren nu het kabinet is gevallen. De verkiezingen zijn waarschijnlijk op 12 september. De redactie van Volkskrant.nl houdt ook vandaag weer de hele dag een liveblog bij.

Rutte ook naar koningin

Telegraaf 24.04.2012 De koningin zal dinsdagavond ook overleggen met demissionair premier Mark Rutte. Hij wordt verwacht op Paleis Huis ten Bosch. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Koningin ontvangt vanavond premier en vaste adviseurs

VK 24.04.2012 Koningin Beatrix ontvangt vanavond haar vaste adviseurs op Paleis Huis ten Bosch. Dat zijn de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, respectievelijk Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, en vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner. De koningin zal ook overleggen met demissionair premier Mark Rutte.

Donner, Verbeet en de Graaf vanavond naar Beatrix – Ook Rutte brengt bezoek

NRC 24.04.2012 Koningin Beatrix ontvangt vanavond vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner. Ook Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) worden bij de koningin verwacht. Dat laat de Rijkvoorlichtingsdienst weten. Lees verder›

Koningin ontvangt vanavond vaste adviseurs

Parool 24.04.2012 Koningin Beatrix ontvangt vanavond haar vaste adviseurs op Paleis Huis ten Bosch. Dat zijn de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, respectievelijk Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, en vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner.

Koningin ontvangt vaste adviseurs

NU 24.04.2012 DEN HAAG – Koningin Beatrix ontvangt dinsdagavond haar vaste adviseurs op paleis Huis ten Bosch voor overleg over de huidige politieke situatie. Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Beatrix ontvangt adviseurs

Telegraaf 24.04.2012 Koningin Beatrix ontvangt dinsdagavond haar vaste adviseurs op paleis Huis ten Bosch voor overleg over de huidige politieke situatie. Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Kamer somber over snelle aanpak crisis

NU 24.04.2012 Een meerderheid in de Tweede Kamer wil wel snel crisismaatregelen doorvoeren, maar vraagt zich tegelijkertijd sterk af of daar meerderheden voor te vinden zijn.

Crisisdebat van start in Tweede Kamer

NU 24.04.2012 DEN HAAG – De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en PvdA hebben de VVD dinsdag aangevallen om de mislukte samenwerking met de PVV.

meer over dit onderwerp;

LIVE: Kamerdebat over val van kabinet-Rutte

NRC 24.04.2012 De Tweede Kamer debatteert sinds 14.00 uur over de val van Rutte-I. Wat willen de partijen met de begroting van 2013 en wanneer vinden verkiezingen plaats? Wij houden een liveblog bij.

LIVE: babbelen over de Kabinetscrisis

Spits 24.04.2012 In de Tweede Kamer voeren demissionair premier Rutte en de partijen vanmiddag een debat over de crisis binnen het kabinet. De miljardenbezuinigingen zijn onderwerp van gesprek en ook moet er een verkiezingsdatum worden geprikt. Alle fracties krijgen de tijd om hun zegje te doen over het mislukken van de Catshuisonderhandelingen.

Meerderheid voor verkiezingen in september

NU 24.04.2012 De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties. Bekijk video  Dat meldde PvdA-leider Diederik Samsom maandag. Daarmee is het vrijwel zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

PvdA is om; Tweede Kamerverkiezingen na de zomer

Elsevier 24.04.2012 De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties. Daarmee is het vrijwel zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

PvdA-leider Diederik Samsom wil een gebaar maken naar de partijen die maandag fel tegen voorstellen waren voor een stembusgang op 27 juni.

Kamermeerderheid
VVD, PvdA en SP (samen 76 zetels in de Kamer) hadden dat voorgesteld, wat tot woedende reacties leidde bij een aantal andere partijen. Nu is een Kamermeerderheid dus voor verkiezingen na de zomer.

Lijsttrekkerverkiezingen PvdA
De PvdA had bij de keuze voor Samsom als fractievoorzitter beloofd bij nieuwe Kamerverkiezingen,
opnieuw lijsttrekkerverkiezingen te houden.

Maar maandag maakte PvdA-voorzitter Hans Spekman bekend het te kort dag te vinden om ‘primaries’ te houden. Dat was echter het geval toen de PvdA nog voorstander was van een stembusgang op 27 juni.

Zie ook:

Samsom: Nederland snel uit impasse halen en nieuwe start bieden

Trouw 24.04.2012  PvdA-leider Diederik Samsom is voorstander van snelle verkiezingen, namelijk op 27 juni. Met zijn collega’s van VVD en SP – tijdens de verkiezingen misschien wel zijn grootste concurrenten en op dit moment samen goed voor de kleinst mogelijke Kamermeerderheid van 76 zetels – heeft hij daarover een deal gesloten. De kleine fracties zijn woedend. Vanwaar die haast?

Aftellen naar het Kamerdebat. Rutte kan flinke aanval oppositie verwachten

NRC 24.04.2012 Vanmiddag zal premier Rutte zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de val van zijn kabinet. De oppositie zal naar verwachting flink op hem inhakken, nu hij er niet in geslaagd is de boel bij elkaar te houden in crisistijd. Lees verder›

Debat in de Kamer over datum verkiezingen

Trouw 24.04.2012 Rutte zal vanmiddag om 14.00 uur een verklaring afleggen in de Kamer, waarna een debat volgt over het mislukken van het Catshuisberaad, over nieuwe verkiezingen en over de manier waarop het kabinet toch voorstellen kan doen voor miljardenbezuinigingen aan Brussel.

Met name de vraag wanneer nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden leidde tot grote onenigheid tussen partijen. Op de dag dat premier Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet indiende bij koningin Beatrix, maakte de Tweede Kamer meteen al ruzie over de toekomst.

Pleidooi verkiezingen vóór de zomer frustreert democratische proces

Trouw 24.04.2012 Zelfs de datum waarop Kamerverkiezingen kunnen worden gehouden, is inmiddels hogere politiek. De partijen die denken klaar te zijn voor de stembusgan dreigen in Den Haag hun meerderheid aan te wenden en zullen wellicht vandaag premier Mark Rutte adviseren de verkiezingen nog voor de zomer te houden.

De politiek kan niet met maatregelen wachten tot na de verkiezingen

Trouw 23.04.2012 Nederland zou opgelucht adem kunnen halen als de crisis niet te ernstig was. Toch kan er wel wat goeds komen uit de beslissing van de PVV de steun aan de minderheidscoalitie van VVD en CDA in te trekken.

Van meet af aan was het enige positieve van de ongelukkige gedoogcoalitie, dat de PVV met verantwoordelijkheid werd opgezadeld. Geert Wilders heeft in de anderhalf jaar dat de gedoogcoalitie het uithield, gemerkt dat politieke verantwoordelijkheid dragen iets heel anders is dan roepen vanaf de zijlijn. Nu blijkt dat hij die verantwoordelijkheid niet aankan.

‘Dat Rutte werd gedoogd was slechts een toestand van tijdelijke genade. Meer niet’

VK 24.04.2012 Een gedoogcoalitie kan nooit slagen. Want gedogen doe je per definitie tegen je zin, zegt Malou van Hintum. Gedogen, daar hebben we ervaring mee in Nederland. Dankzij ons gedoogbeleid struikel je over de coffeeshops en de illegale prostituées – twee zaken die beleidsmakers liever op een andere en betere manier zouden regelen. Maar omdat goed en effectief beleid maken ze niet lukt, vallen ze terug op gedoogbeleid. Totdat ze een beter plan hebben.

Helmen op, riemen vast voor kabinet-Paars Plus

NRC 24.04.2012 De politieke partijen moeten over hun eigen schaduw springen, maar als zij dat doen is er niet één coalitie waar een begin van een meerderheid vertrouwen in heeft.

Nieuwe verkiezingen kunnen pas in september of oktober worden gehouden, want campingverkiezingen durft niemand aan. Dan blijft er zelfs na een snelle formatie nauwelijks tijd voor een serieuze begroting voor 2013. Die zouden de VVD en het CDA vóór de zomer moeten maken, met hulp van centrum-links. Maar die kiezers wijzen dat vrij unaniem af.

Kabinet officieel nog niet gevallen, maar in de praktijk wel

VK 23.04.2012 Premier Rutte heeft zijn bezoek aan de koningin inmiddels afgerond. De premier bood de vorstin het ontslag van zijn kabinet aan, waardoor de regering nu demissionair is. Nu is het wachten op het besluit van de vorstin of de regering direct ontbonden wordt of aanblijft om de lopende zaken te bestieren.

Ontslag kabinet-Rutte is aangeboden: hoe nu verder?

Elsevier 23.04.2012 Wat willen de fractievoorzitters van verschillende partijen nu premier Mark Rutte (VVD) het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden?

Lees de brief van Rutte aan de koningin

NRC 23.04.2012 Rond vier uur vanmiddag kwam Mark Rutte uit Huis ten Bosch, waar hij het ontslag van het kabinet aan koningin Beatrix aanbood. Per brief, gericht aan de koningin, licht hij de Tweede Kamer officieel in. Lees de hele brief… Lees verder›

Kiesraad: 5 september eerste reële datum voor verkiezingen

NRC 23.04.2012 De Kiesraad vindt dat het erg kort dag is om op 27 juni verkiezingen te houden en noemt woensdag 5 september “de eerste reële datum”. Dat meldt de website van De Volkskrant.

Na een overleg tussen de fractieleiders met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet meldde Hero Brinkman dat een meerderheid van de Kamer verkiezingen wil op 27 juni. Hij wilde geen namen noemen. Volgens Brinkman, die recent uit de PVV stapte, wordt het voor hem hierdoor ‘buitengewoon moeilijk’ om op tijd een partij en kieslijst uit de grond te stampen. “Ik ben zwaar teleurgesteld.”

Kleine Kamermeerderheid wil verkiezingen op 27 juni’

Elsevier 23.04.2012 Een meerderheid van 76 Kamerleden wil nieuwe verkiezingen houden op 27 juni. Dit is de laatste woensdag voor de zomervakantie in het zuiden van Nederland begint. Verkiezingen zijn doorgaans op woensdag.

Zie ook:

Nog geen besluit over datum verkiezingen

NU 23.04.2012 DEN HAAG – De fracties in de Tweede Kamer zijn het diep oneens over de datum voor nieuwe verkiezingen.

Lees meer over dit onderwerp:

Live: Kabinetscrisis   video

NOS 23.04.2012 Premier Rutte gaat het ontslag van zijn kabinet aanbieden bij de koningin. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Zie ook: 14:15 Rutte bij koningin Beatrix

Liveblog – Rutte bij koningin voor ontslag kabinet

RTL 23.04.2012 Premier Rutte is bij koningin Beatrix om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. De Tweede Kamer bespreekt morgen de politieke crisis. Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen.

Live uitzending RTLZ over de kabinetscrisis

Rutte bij koningin voor ontslag

NRC 23.04.2012 De premier is vlak voor 14.00 uur op Paleis Huis ten Bosch aangekomen om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

‘Rutte biedt ontslag aan’

Trouw 23.04.2012 Premier Mark Rutte is vanmiddag even voor 14 uur aangekomen bij koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch. Hij informeert haar daar over de ontstane politieke situatie sinds de PVV zaterdag de gedoogsteun voor het minderheidskabinet van VVD en CDA introk. Bronnen melden dat Rutte zijn ontslag gaat aanbieden bij de koningin.

Premier Rutte biedt Koningin ontslag kabinet aan

Elsevier 23.04.2012 Premier Mark Rutte (VVD) bezoekt in de loop van maandagmiddag koningin Beatrix, om haar het ontslag van het kabinet aan te bieden. Na afloop van het kabinetsberaad wilden de bewindslieden niets inhoudelijks zeggen. Het is gebruikelijk dat de premier eerst de koningin inlicht en dan de Tweede Kamer

Zie ook:

Premier Mark Rutte biedt ontslag kabinet aan bij koningin

Metro 23.04.2012 Het aangevraagde ontslag van alle ministers en staatssecretarissen gaat, als de koningin het verzoek honoreert, per direct in, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht dat te blijven doen wat zij in het belang van het koninkrijk noodzakelijk achten.

‘Kabinet-Rutte gevallen’

Premier biedt koningin ontslag aan

NU 23.04.2012 DEN HAAG – Het kabinet-Rutte is gevallen. De premier gaat zijn ontslag en dat van zijn ministers aanbieden aan koningin Beatrix. Dit meldden bronnen maandag aan ANP. Het kabinet-Rutte kon na dit weekeinde niet meer rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, nadat PVV-leider Geert Wilders de gedoogcontructie had opgeblazen.

Lees meer over dit onderwerp:

Dinsdag debat over crisis

Telegraaf  23.04.2012 De Tweede Kamer gooit zijn agenda voor dinsdag totaal om. Eerst zal de premier worden gevraagd een verklaring af te leggen, waarop de partijen dan in volgorde van grootte zullen reageren.

De Catshuiscrisis:

  14:13 Vier vragen over een demissionair kabinet

  13:59 Pechtold bereid tot maatregelen

  13:47 CDA zoekt snel nieuwe leider

  13:29 Dinsdag debat over crisis

  13:27 Kabinet was kort in functie

  12:59 Extra kijkers nieuws

  12:55 Doorgaan met hervormen

  12:55 Philips-topman: Politiek vaccuüm fnuikend…

  12:20 ‘Rutte biedt ontslag kabinet aan’

Morgen debatteert de Kamer over de politieke crisis

NRC 23.04.2012 De Tweede Kamer debatteert morgen met het kabinet over de ontstane politieke situatie. Dat zegt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) na overleg met de fractieleiders van de verschillende politieke partijen. Vanmiddag dient Rutte het ontslag van zijn kabinet in bij koningin Beatrix. Lees verder›

Ministerraad over crisis ten einde

NU 23.04.2012 De ingelaste ministerraad tussen de ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA  is beëindigd.

Lees meer over dit onderwerp:

Vanochtend komt de ministerraad in een extra zitting bijeen – hoe nu verder?

NRC 23.04.2012 Vandaag om 9.30 uur komt de ministerraad in een extra zitting bijeen naar aanleiding van het afbreken van de Catshuisonderhandelingen. De vraag is: ontslag aanbieden of verder gaan als minderheidskabinet? Naar verwachting zal premier Rutte na de ministerraad naar de koningin gaan om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Verkiezingen liggen voor de hand. Veel partijen houden vandaag fractieberaad.

Extra ministerraad bijeen vanwege kabinetscrisis

Elsevier 23.04.2012 De ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA komen maandagochtend om 9.30 uur bijeen voor een ingelaste ministerraad. Ze zullen praten over de politieke situatie die is ontstaan nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer

Zie ook:

Samsom bereid tot regeren met Rutte

NU 23.04.2012 DEN HAAG – PvdA-leider Diederik Samsom is bereid na de verkiezingen te regeren met de VVD van premier Mark Rutte, bijvoorbeeld in een paars-plusvariant. Samsom zei dat zondagavond in de tv-rubriek Brandpunt. ”Ik ben tot alles bereid, als iedereen over zijn schaduw heen wil springen.”

Lees meer over dit onderwerp;

Mogelijke nieuwe verkiezingen over tachtig dagen

Elsevier 23.04.2012 Als er nieuwe verkiezingen komen, duurt het nog ongeveer tachtig dagen voor de kiezers naar de stembus kunnen gaan. Dat is bepaald in de Kieswet, die voorschrijft dat partijen maximaal veertig dagen de tijd hebben om een kandidatenlijst in te dienen na het moment dat koningin Beatrix de val van het zittende kabinet heeft geaccepteerd.

Die periode van veertig dagen kan maandag of dinsdag ingaan. Als de kandidaatstelling is gesloten, hebben 43 dagen later verkiezingen plaats. Maar het zou kunnen zijn dat die datum dan zondag 15 juli wordt en dat gaat in elk geval niet gebeuren.

Zie ook:

Als er verkiezingen komen, wanneer dan? En wie doen er mee?

VK 23.04.2012 Als er nieuwe verkiezingen komen, duurt het nog ongeveer 80 dagen voor de kiezers naar de stembus kunnen gaan. Dat is bepaald in de Kieswet, die voorschrijft dat partijen maximaal 40 dagen de tijd hebben om een kandidatenlijst in te dienen na het moment dat koningin Beatrix de val van het zittende kabinet heeft geaccepteerd.

Kiezer wil snel naar de stembus

NU 23.04.2012 Een meerderheid van de Nederlandse kiezers wil verkiezingen nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis stukgelopen zijn. Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond die na de breuk in Den Haag gehouden.

Onmacht heeft de Nederlandse politiek in een stevige houdgreep genomen. De vrijwel onwerkbare verkiezingsuitslag van 2010, de emoties van de daaropvolgende formatie en de volstrekte onberekenbaarheid van PVV-leider Wilders kwamen zaterdag in het Catshuis, na anderhalf jaar uitstel, alsnog samen in een giftige cocktail die de val van het kabinet-Rutte inluidt.

‘Laten de ware politieke leiders opstaan’

VK 23.04.2012  Nederlands financiële geloofwaardigheid kan slechts gered als links en rechts nu over hun schaduw heen springen. Dat betoogt politiek redacteur van de Volkskrant Raoul du Pré.

‘Over ongeveer een jaar wordt Nederland misschien weer eens echt geregeerd’

VK 23.04.2012  Het duurt nog minstens vijf maanden voordat er nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Daarna komt er nog een kabinetsformatie. ‘De crisis waarin wij ons bevinden gaat veel verder dan de economie. Het is de crisis van een politieke cultuur die partijbelang en persoonlijk prestige boven landsbelang stelt’, schrijft antropoloog Maja Mischke.

Grote kans op nieuwe verkiezingen

BB 21.04.2012 De kans op nieuwe verkiezingen is groot nu het Catshuisberaad is stukgelopen. Premier Mark Rutte zei zaterdag tijdens een persconferentie dat een ronde naar de stembus voor de hand ligt.  lees meer

Gerelateerde artikelen:

Verkeert onze democratie echt in een herfsttij?

Trouw  09.04.2012 In zijn NRC-column van 17 november vorig jaar stelde J.L. Heldring zichzelf de vraag of de Verlichting, waarvan hij naar eigen zeggen een kind was, niet op een grote vergissing berust. Wat heeft de emancipatie van de mens van ‘hogere krachten’ opgeleverd? Heeft de twintigste eeuw niet aangetoond dat de mens die zich van God bevrijd heeft, verleidbaar is gebleken voor andere, demonische krachten, valse goden?

april 23, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 reacties

 1. […] ook: Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel […]

  Pingback door Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 1, 2012

 2. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 2012 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 3. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 2012 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 4. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 2012 […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 5. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 1 […]

  Pingback door Uitslag 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2012

 6. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 1 […]

  Pingback door Formatie nieuw kabinet Rutte II na 12.09.2012 « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2012

 7. […] Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel 1 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II 2012 – Kunnen we dat maken ?? « Debat in de Digitale Hofstad | november 5, 2012

 8. […] ook: Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel […]

  Pingback door Hoe Geert Wilders PVV de stekker eruit trok « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2014

 9. […] ook: Na de val van kabinet Rutte 1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – deel […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: