Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CDA versus het Populisme

Nog steeds is het CDA het spoor bijster.

Maxime in strijd tegen het opkomend Populisme.

Maxime Verhagen hekelt zijn gedoogpartner PVV-leider Geert Wilders als een populist die zelf beter wil worden van het inspelen op het onbehagen en de onzekerheid bij mensen. Daar heeft CDA-minister Verhagen nu wat op gevonden.

Althans dat denkt hij zo bleek dit tijdens een Symposium over het Populisme !!   Binnen de CDA-gelederen denkt men daar wat meer genuanceerd over.

Zie ook:

Niet alleen België verwilderd door het Populisme

En ook: CDA nog steeds in de steigers !!!! 

“Het heeft te maken met elementen van populisme, die ook in Indonesië voorkomen in de vorm van radicale fundamentalistische religieuze zienswijzen”, zo doceert Knapen in het grootste moslimsland ter wereld. “Helaas is dit een verschijnsel dat je overal in de wereld ziet, maar volgens ons neemt het niet toe.”

Inmiddels heeft hij zijn keuteltje deels ingetrokken. In een reactie tegenover het weblog laat hij weten het over “het populisme en godsdienstig radicalisme als verschijnsel” te hebben gehad. “Een inhoudelijke vergelijking met fundamentalistische opvattingen van Indonesische radicalen en Wilders is wat mij betreft dus helemaal niet aan de orde. Dat zou Wilders onrecht doen.”

‘Wilders is een soort moslimfundamentalist’

Spits 12.07.2011 Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken (CDA) is in de Indonesische krant The Jakarta Post fel van leer getrokken tegen Geert Wilders. Op een vraag naar de “islamofobie” in Nederland vergeleek de CDA’er Wilders in de krant met moslimfundamentalisten, zo ontdekte weblog Dagelijkse Standaard.

Verder ….

De Speld: ‘Het jaar waarin Buma de nachtmerrie werd van het kabinet’

VK 26.12.2013 Het Nederlandse politieke landschap werd in 2013 flink opgeschud door de entree van een nieuwe radicale middenpartij. Het ‘Christen-Democratisch Appèl’ (CDA) kwam in 2012 uit het niets met dertien zetels in de Kamer en liet in 2013 meteen luidkeels van zich horen. Een analyse van het succes en de potentie van de nieuwe anti-establishmentpartij. Deel 4 van de terugblik 2013 van satirisch weblog De Speld.

Wie CDA zegt, zegt Sybrand van Haersma Buma. De 48-jarige burgemeesterszoon groeide op in de getto’s van Workum en ontpopte zich in Den Haag dan ook als een straatvechter. ‘Buma’, zoals hij door zijn achterban liefkozend wordt genoemd, werd de nachtmerrie van het kabinet. Vele ministers werden in de Kamer ter verantwoording geroepen door het politieke wonderkind. Velen van hen gingen ten onder.   

zie ook: Ruttes participatiesamenleving doet kiezer denken aan CDA

Mensen behoren respectvol met elkaar om te gaan, ongeacht kleur of geur. Het kabinet zou daartoe moeten inspireren. Opmerkingen als “Keer op keer blijkt dat veel Nederlanders de etnische en culturele diversiteit als een bedreiging ervaren”, voegen onnodige emotie-ballast toe aan de, ook door mij gedeelde opvatting dat ‘meedoen’ – zonodig via sancties – verplicht is.

Teleurstellend is dat het kabinet de aanwezigheid van migranten problematiseert, ook van hen die het wel gelukt is om hun weg in de samenleving te vinden en op een enthousiaste manier hun bijdrage leveren aan de welvaart in brede zin van dit land.

Kabinet problematiseert de aanwezigheid van migranten

Trouw 21.07.2011  De samenleving is en blijft gekleurd. Het kabinet moet inspireren tot respect voor iedereen, niet krampachtig straffen en corrigeren.

Met het kabinet vind ik dat migranten zelf verantwoordelijk zijn voor het succes van hun inburgering. Kiezen voor Nederland als land van permanent verblijf, betekent ook de consequenties van die keuze aanvaarden.

‘Donner legt schuld bij vreemdeling’

NU 19.07.2011 AMSTERDAM – Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) doet te veel of problemen waarmee Nederland kampt worden veroorzaakt door vreemdelingen.

‘Donner doet te veel alsof problemen door vreemdeling komen’

NRC 19.07.2011 Piet Hein Donner doet te veel of problemen waarmee Nederland kampt worden veroorzaakt door vreemdelingen. Dat zegt zijn CDA-partijgenoot en oud-minister Ernst Hirsch Ballin over de huidige minister van Binnenlandse Zaken in een interview met dagblad De Pers.

Hirsch Ballin: Donner doet alsof alle problemen van immigranten komen

VK 19.07.2011 Minister Piet Hein Donner van Integratie zet migranten te veel weg als groep waar de problemen in Nederland vandaag komen, vindt oud-minister en partijgenoot van Donner Ernst Hirsch Ballin.

Hirsch Ballin – minister van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende en verklaard tegenstander van de samenwerking van het CDA met gedoogpartner PVV – reageert in een interview met Dagblad De Pers op de integratienota van Donner, zoals die onlangs werd gepresenteerd.

Gerelateerd nieuws

v      ‘Vreemdeling zonder goed verhaal moet echt weg’ – 07/07/11

v      Verhagen noemt angst voor buitenlandse invloeden terecht – 28/06/11

v      Minister Leers: Nederland kan niet alle vluchtelingen aan – 20/06/11

Hirsch Ballin bekritiseert Donner

Telegraaf 19.07.2011 Minister Piet Hein Donner (Integratie) doet te zeer of de problemen van vreemdelingen komen. Dat zegt zijn partijgenoot en oud-minister Ernst Hirsch Ballin maandag in een interview met dagblad De Pers.

Hirsch Ballin, tegenwoordig hoogleraar, vindt dat ontevreden burgers een zondebok hebben gevonden in moslims. Van ‘de uitsluiting en minachting die daarbij horen’ zit volgens hem ‘veel verborgen in de manier waarop nu over integratie wordt gesproken’.

Zie ook:

‘Donner vindt vreemde probleem’

De Pers 19.07.2011 Minister Donner van Integratie doet te zeer of de problemen van vreemdelingen komen, vindt zijn partijgenoot en oud-minister Ernst Hirsch Ballin. 

Hirsch Ballin, minister van Justitie in het vorige kabinet en nu hoogleraar, zegt in een interview met Dagblad De Pers dat mensen door ongenoegen en gebrek aan herkenning een zondebok zoeken in moslims.

Uitsluiting en minachting

Van ‘de uitsluiting en minachting die daarbij horen’ zit volgens hem ‘veel verborgen in de manier waarop nu over integratie wordt gesproken’ en volgens hem ‘treedt in de politiek daaraan een verregaande gewenning op’.

Integratienota

Hij bekritiseert in dat kader de onlangs gepresenteerde integratienota van minister Piet Hein Donner: ‘Die bevat passages waar een redelijk mens het mee eens moet zijn maar ook passages waarin het vreemdeling zijn, het uit een ander land komen, te veel in de hoek wordt gezet van: en daar komen de problemen vandaan.’

Hirsch Ballin: CDA te negatief over allochtonen en islam

Elsevier 19.07.2011 CDA-ministers Piet Hein Donner en Maxime Verhagen doen te veel alsof of alle problemen in de Nederlandse samenleving van allochtonen komen.

Zie ook:

Kritiek CDA-prominent Hirsch Ballin op integratienota Donner

Trouw 19.07.2011  Oud-minister van Justitie en CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin heeft kritiek op de integratienota van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Hirsch Ballin stelt dat in het stuk van zijn partijgenoot ,,het vreemdeling zijn, het uit een ander land komen, te veel in de hoek wordt gezet van: en daar komen de problemen vandaan.”

Dat zegt de oud-bewindspersoon dinsdag in een interview met De Pers. De CDA’er vreest voor uitsluiting, minachting en een wij-zij-denken in de samenleving.

Zie: Minister Donner over nieuw integratiebeleid

En nog verder.

‘Willen de traditionele partijen met succes het populisme bestrijden en het midden heroveren, dan zullen zij opnieuw de politiek moeten uitvinden.’, aldus Tjeenk Willink.

Identiteit is anders-zijn’. Heldring overziet de politieke implicatie van zijn notie in één volzin: ‘Tussen ons denken over eigen identiteit en een vijand­denken bestaat geen onoverwinbare barrière’. Subtiel voegt hij daaraan toe: ‘Velen springen er al te gemakkelijk overheen’.

Het is een tikkeltje ironisch dat Tjeenk Willink zichzelf afvraagt of de politiek die positie ooit heeft gehad. In een eerdere beschouwing constateerde hij al dat het grote voordeel van de verzuiling, de kunst om met verschillen om te gaan, met de ontzuiling is verdwenen, terwijl het grote nadeel, de onmacht om een politiek-inhoudelijk debat te voeren, is gebleven. Met J.L. Heldring verzucht hij in zijn zwanenzang dan ook ‘dat Nederland geen politiek denkende natie is’.

Onderkoning laat een politiek hard testament na

Trouw 09.07.2011 Politieke partijen en politici hebben zich in de afgelopen jaren in een hoekje laten drukken, constateert Herman Tjeenk Willink, de vertrekkende vicepresident van de Raad van State.

Hij bedoelt dat niet letterlijk, maar in de zin dat de politiek het laat afweten in het formuleren van een visie op het algemeen belang. Politici trekken nog altijd veel publieke aandacht, maar in werkelijkheid hebben zij zich de kaas van het brood laten eten door de markt met haar eigen wetten, de bureaucratie met haar eigen ratio en de onuitroeibare neiging tot bestuurlijk denken.

De waarneming is dramatischer dan het lijkt. Tjeenk Willink legt haarscherp de vinger bij de frictie in de verhouding tussen de politiek en de samenleving. Met de veelbesproken kloof heeft dat niets te maken, integendeel. Tjeenk Willink roept de politieke partijen en hun vertegenwoordigers juist op hun authentieke plaats te heroveren, zodat zij de verbroken verbinding met de burgers kunnen herstellen en het democratisch proces weer inhoud kunnen geven. Dat is wat anders dan de schijn ophouden dat zij naar de burgers luisteren en beslissende invloed uitoefenen op de bestemming van de natie.

Nederland? Een kruitvat dat nat moet blijven

Trouw 18.06.2011 Volgens Heldring is het geen wonder dat deze vraag is opgekomen nadat de Nederlandse samenleving werd geconfronteerd met steeds meer allochtonen die zich hier kwamen vestigen. ‘Een identiteit valt niet in een luchtledig te bepalen. Daarvoor is een tegenstelling met een ander nodig.

‘Kiezers behagen is doel op zich’

Trouw 07.07.2011 Rode draad is de angst van VVD en CDA om kiezers kwijt te raken aan de PVV. Deze kiezers behagen, is doel op zich geworden. Eigen beginselen – bijvoorbeeld liberale opvattingen over het omroepbestel – worden daarbij klakkeloos overboord gezet. En dan ga ik nog voorbij aan meer fundamentele zaken als het begrip dat minister Verhagen toont voor de angst voor alles dat ooit uit het buitenland kwam, inclusief ons voedsel. Of aan de integratienota van minister Donner.

‘Subprime politics’

Trouw 07.07.2011 Natuurlijk, er moest bezuinigd worden, en de onstuimige groei van passend onderwijs en persoonsgebondenbudgetten kon zo niet doorgaan. Maar het is opmerkelijk hoe weinig er is veranderd aan de in de haast van een regeerakkoord gemaakte plannen. Niet de mensen, maar het bezuinigingsdoel was het ijkpunt. 

Luxe van twijfel
Het is politiek in tijden van populisme. In een gefragmenteerd en snel verschuivend politiek landschap kunnen de machthebbers zich de luxe van de twijfel niet veroorloven. Het motto is: overleven door te behagen, door stelselmatig de schaduwzijde van het beleid te ontkennen. Dat werkt, maar de teleurstelling is ingebakken. Maar met één oog op de laatste peilingen en één oog op een rellende gedoogpartner kan de blik nu eenmaal niet ook nog eens op de toekomst gericht zijn.

CDA-groepen: immigratiebeleid van partij ‘naïef’ en ‘provinciaals’

NRC 05.07.2011 Met ongewoon scherpe kritiek hebben twee CDA-partijorganisaties de aanhoudende interne discussie over de multiculturele samenleving verder aangewakkerd.

CDA Vrouwen (brief) en CDA Kleurrijk (brief) wijzen cruciale elementen van het immigratie- en integratiebeleid af. Dit beleid wordt gesteund door de eigen Tweede Kamerfractie en uitgevoerd door CDA-ministers. De organisaties noemen het beleid in twee brieven “naïef” en “provinciaals”. Ook kan het “in de praktijk zeer ongewenste gevolgen hebben” omdat het de integratie van nieuwkomers eerder tegengaat dan bevordert.

Een week nadat vicepremier Maxime Verhagen, de facto partijleider, zei dat de multiculturele samenleving is “mislukt”, speelden CDA’ers de brieven door naar NRC-redacteuren Freek Staps en Derk Stokmans. CDA Kleurrijk vindt het afwijzen van multiculturalisme kortzichtig. “Die samenleving is in werkelijkheid een onontkenbaar feit.”

Beleid niet laten leiden door populisme’
De recentelijk gepresenteerde integratienota van minister Piet Hein Donner ziet “etnische en culturele diversiteit” volgens CDA Kleurrijk als een “bedreiging”. Dat is “onjuist” vinden de briefschrijvers. “We moeten ons niet laten leiden door populisme.” Verhagen zei vorige week nog in zijn veelbesproken toespraak dat hij “niet blind wil zijn voor de voedingsbodem van populisme” en noemde de zorgen die sommige Nederlanders over buitenlandse invloeden hebben “terecht”.

CDA werkt mee aan afscheid van de tolerantie

Trouw 03.07.2011 Er is in het politieke klimaat in Nederland een wezenlijke verschuiving opgetreden. Het is alsof de herinnering aan de tijd dat de natie nog open, verdraagzaam en gastvrij was tot overtollige ballast is verklaard. Dat maakt de uitspraak van Donner en Verhagen dat de multiculturele samenleving is mislukt, hoe nietszeggend feitelijk ook, tot een politiek brisante, omdat zij uitnodigt ook de bijbehorende vaardigheden als tolerantie, nieuwsgierigheid en respect bij het grootvuil te zetten, zoals Hirsch Ballin en Ab Klink voorzagen.

Dat zal niet de bedoeling van Donner en Verhagen zijn, maar zij gaan ineens wel erg ver in hun begrip voor de angst voor ‘buitenlanders’ en zelfs voor ‘buitenlandse producten’. Zijn we een land van watjes geworden of is dit de waarneming van iemand die met kosmopolitisch dedain neerkijkt op kleinburgerlijke angsten? Flauwe kul.

Uit de jongste rapportage van het Sociaal en cultuur planbureau over de opvattingen van burgers blijkt dat ik mij in goed gezelschap bevind. Een groot deel van de bevolking, meldt directeur Paul Schnabel, wil zich helemaal niet terugtrekken achter de dijken, maar voelt zich betrokken bij rampen en internationale conflicten en is doordrongen van de economische afhankelijkheid van Nederland. Er wordt een prioriteit gelegd bij het oplossen van een aantal nationale problemen, maar dat is wat anders dan angst koesteren voor alles wat vreemd is.

Zo terecht is het gevoel van onbehagen niet, klinkt het in CDA

Trouw 30.06.2011 Een prikkelende bijdrage aan de discussie, maar wel wat eenzijdig. Zo kwalificeren de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan de speech …

Lees ook: Verhagen: Begrip voor buitenlandervrees – 29/06/11

Lees ook: ‘Ik wil niet blind zijn voor de voedingsbodem van populisme’ – 29/06/11

Het CDA heeft geen antwoord op het populisme

Trouw 29.06.2011 Samenwerken met de PVV in een coalitie en tegelijkertijd een politiek antwoord willen vinden om het populisme te bestrijden. Het is geen gemakkelijke opgave, die de christen-democratie zich stelt.

CDA-Kamerlid Ferrier hekelt uitspraken Verhagen

Elsevier 29.06.2011 CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier stoort zich aan uitspraken van CDA-vicepremier Maxime Verhagen. CDA-minister Verhagen zou met zijn uitspraken volgens Ferrier een sfeer creëren van wij tegen zij. Dat zegt zij woensdag tegen nu.nl.

Onbehagen
Verhagen zei dinsdagavond tijdens een symposium over populisme dat hij de zorgen van mensen over veranderingen in de maatschappij begrijpelijk vindt.

Kathleen Ferrier hekelt wij/zij-denken Verhagen

NU 29.06.2011 CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stoort zich aan de wij/zij-sfeer in de speech die CDA-vicepremier Maxime Verhagen dinsdag uitsprak op een symposium over populisme.

‘Ik wil niet blind zijn voor de voedingsbodem van populisme’

Trouw 29.06.2011 Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA hield gisteren in Den Haag een symposium over populisme. Dit is de integrale tekst van de toespraak van CDA-coryfee en minister van economische zaken, landbouw en innovatie Maxime Verhagen.

Verhagen: Begrip voor buitenlandervrees

Trouw 29.06.2011 CDA-coryfee snapt onbehagen in de samenleving, maar vindt Wilders’ oplossing niet de juiste.

Even leek het er gisteren op dat CDA-coryfee en minister van economische zaken , landbouw en innovatie Maxime Verhagen is gezwicht voor het populisme van Geert Wilders.

Verhagen begrijpt angst voor buitenlanders

Spits 28.06.2011 Dat sommige Nederlanders bang zijn voor “de buitenlanders” snapt Maxime Verhagen best. Dat stelt hij in een toespraak die hij vanavond op een partijbijeenkomst zal uitspreken. Een NRC-redacteur wist de hand te leggen op de tekst van de toespraak.

In de speech zegt hij best begrip te hebben voor Nederlanders die bang zijn voor buitenlanders. Hij vindt de angst zelfs terecht.

Het CDA is sinds vandaag ook een volkspartij

De Pers 28.06.2011 Op een partijbijeenkomst omarmde CDA-voorman Maxime Verhagen gisteren – zo netjes mogelijk – het populisme. Op een partijbijeenkomst omarmde CDA-voorman Maxime Verhagen gisteren – zo netjes mogelijk – het populisme.

‘Blijft Nederland nog wel Nederland als er zoveel buitenlanders bij komen? Blijft mijn buurt wel mijn buurt als er weer een kerk gesloten wordt en er een moskee wordt gebouwd? Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Zij hebben geen last van mij, ik wil ook geen last van hen hebben. Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in?’

Verhagen: onbehagen begrijpelijk

Telegraaf 28.06.2011 CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen hekelt zijn gedoogpartner PVV-leider Geert Wilders als een populist die zelf beter wil worden van het inspelen op het onbehagen en de onzekerheid bij mensen. Verhagen deed dat in een speech dinsdagavond op een symposium over populisme.

Verhagen noemt angst voor buitenlanders ‘begrijpelijk’

NU 28.06.2011 CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen hekelt zijn gedoogpartner PVV-leider Geert Wilders als een populist die zelf beter wil worden van het inspelen op het onbehagen en de onzekerheid bij mensen.

 Verhagen: Wilders populist

De Pers 28.06.2011 CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen hekelt zijn gedoogpartner PVV-leider Geert Wilders als een populist die zelf beter wil worden van het inspelen op het onbehagen en de onzekerheid bij mensen. Verhagen deed dat in een speech dinsdagavond op een symposium over populisme.

Verhagen zet Wilders weg als populist

Telegraaf 28.06.2011 DEN HAAG –  CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen hekelt zijn gedoogpartner PVV-leider Geert Wilders als een populist die zelf beter wil worden van het inspelen op het onbehagen en de onzekerheid bij mensen. Verhagen deed dat in een speech dinsdagavond op een symposium over populisme.

juli 2, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

  1. […] is het aanhoudende geluid van de onvrede van de steeds meer mondige burger ofwel het opkomend Populisme waar die meneer de Jager van het CDA het onlangs nog over had […]

    Pingback door Het Minderheidskabinet is Hot in Europa « Debat in de Digitale Hofstad | juli 3, 2011

  2. […] Zie ook: CDA versus het Populisme […]

    Pingback door Niet alleen België verwilderd door het Populisme « Debat in de Digitale Hofstad | juni 3, 2012

  3. […] Zie ook: CDA versus het Populisme […]

    Pingback door Kabinet Grillo in Nederland in 2013 ? « Debat in de Digitale Hofstad | maart 8, 2013

  4. […] en: CDA versus het Populisme […]

    Pingback door De Tijdgeest genaamd Populisme « Debat in de Digitale Hofstad | maart 23, 2013

  5. […] zie ook: CDA versus het Populisme […]

    Pingback door De Polarisatie in Nederland neemt toe !! « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.