Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Grillo in Nederland in 2013 ?

Beppe Grillo Italie.

Pechtold wilde niet wedden op het verliezende VVD/PvdA-paard. Begrijpelijk. Maar daarmee bespoedigt hij het door hem geschetste rampscenario: de voortijdige val van het kabinet; vervroegde verkiezingen en de opkomst van een komiek als Beppe Grillo.

De tijd van vernevelingstrucs is ook in Italie voorbij . Veel kiezers zijn deze spelletjes beu en geven hun vertrouwen impulsief aan diegene die zegt hun noden te lenigen, maar vooral iemand zoals Beppe Grillo die de indruk wekt helderheid te bieden over zijn politieke winkelgedrag.

Belgie en Nederland.

„De beide Europese democratieën (Nederland en Belgie) ondergaan een ongekende crisis”, stelde de krant Le Monde vast. Nadat Geert Wilders hard wegliep uit het Catshuisoverleg en hij na de verkiezingen op 12.09.2012 nog maar weinig zetels ophaalde, werd het akelig stilletjes rondom hem.  Behalve dan een enkele scheet, opgepakt door de media,  liet Geert niets meer van zich horen.

Totdat !!!!   ….  hij het woord Marokkanen  gebruikte. (Zie:  Achtergrond) En dan hebben we het maar niet over het verdere gedonder  bij de PVV !!! Geert is dus weer helemaal terug in de Peiling en ook is  na zijn recente uitspraken over ‘Almere’ de beveiliging weer helemaal opgeschaald tot het hoogste nivo. 

Duitsland.

En ook Duitsland kent een soortgelijk probleem met de ‘Protestpartij’ En figuren zoals Thilo Sarrazin met zijn boek getiteld  “Duitsland schaft zichzelf af”. Hierin bespreekt hij het onderwerp integratie in Duitsland. Thilo heeft onder meer gezegd dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groente en fruit en dat alle Joden en Basken een specifiek gen delen.

Hoe verhouden de ideaaltypes van Pedagoog en demagoog zich tot de wens van de burger dat er naar hem geluisterd wordt? Is in een moderne democratie met zelfbewuste burgers nog wel plaats voor pedagogie?

Of is daar juist grote behoefte aan (zie bijvoorbeeld de verschillende oproepen om leiding) maar weet niemand meer de juiste toon te vinden?

Lees een kort stukje geschreven in de Huffington Post. Mogelijk allemaal wat kort door de bocht, maar het roept wel vragen op die ook voor de Nederlandse politiek interessant zijn. « Europa sterft een langzame dood

Video –  Buitenhof 19 september 2010: Herman Wijffels & transatlantsich populisme

Zie ook: CDA versus het Populisme

Geert Wilders PVV – terug van weggeweest

Peiling 2e kamer 09.12.2012 Maurice de Hond – PVV de grootste

Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 10

Njet van Pechtold bespoedigt juist opkomst van een komiek als Beppe Grillo

Elsevier 07.03.2013 D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt voor de opkomst van een radicale komiek als Beppe Grillo in Nederland. Maar met zijn stuurse gedrag richting kabinet-Rutte II werkt hij juist mee aan een podium voor een Nederlandse Grillo.

D66-leider Alexander Pechtold bedankt ervoor. Hij gaat niet samenwonen met het kabinet. ‘Ik mag alleen het behang uitkiezen,’ zegt hij deze week in Elsevier.

Het zijn niet zozeer inhoudelijke bezwaren tegen bezuinigingen en hervormingen die hem drijven. Pechtold wil juist méér dan het kabinet. Hij werkt om politieke redenen niet mee.

In de peilingen zijn VVD en PvdA allebei op weg naar een halvering. Waar gaan al die ontevreden kiezers straks naartoe? Henk Krol met zijn 50Plus is als vluchtheuvel te beperkt. Pechtold voorspelt een komeetachtige nieuwkomer, zoals Beppe Grillo. zie:  PvdA daalt in barometer PvdA daalt verder in politieke barometer

Zie ook:

Verder:

Schnabel: Meer populisme

Trouw 02.03.2013 Door de kabinetsplannen met de werkloosheidsuitkeringen dreigt een groep burgers zich van de politiek af te keren. Dat levert voer voor emotie-politiek, zoals Henk Krol die bedrijft. Dat zegt vertrekkend directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lees in de digitale editie het volledige gesprek met Paul Schnabel: ‘ik republikein? Zeker niet’

Zie ook: Paul Schnabel: ik republikein? Zeker niet’

Als politici in deze crisis falen ligt populisme op de loer

Trouw 27.10.2012  Sinds eind jaren zestig heeft de politiek aan de leiband gelopen van haar burgers. Nu moet ze hervormen zonder de kiezer van zich te vervreemden. Vormt de crisis de opmaat naar een nieuwe bloeiperiode of markeert zij het einde van het democratische kapitalistische model?

Advertenties

maart 8, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties »

  1. […] Kabinet Grillo in Nederland in 2013 ? […]

    Pingback door De rol van de 1e kamer staat onder druk « Debat in de Digitale Hofstad | maart 10, 2013 | Beantwoorden

  2. […] Zie: Kabinet Grillo in Nederland in 2013 ? […]

    Pingback door Niet alleen België verwilderd door het Populisme « Debat in de Digitale Hofstad | maart 22, 2013 | Beantwoorden

  3. […] zie: Kabinet Grillo in Nederland in 2013 ? […]

    Pingback door De Tijdgeest genaamd Populisme « Debat in de Digitale Hofstad | maart 23, 2013 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: