Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Tussenstand onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – informeel overleg VVD, CDA en PVV – deel 5

De vijfde dag

Groen licht voor minderheidskabinet VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV

De drie fractievoorzitters hebben sinds maandag gesproken over de mogelijkheden van politieke samenwerking. Hun bevindingen hadden ze vrijdagmiddag al besproken met hun eigen fractie.

Vrijdagavond werd bekend dat fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA gaven voor de ingang van de Eerste Kamer een toelichting op het  besluit, dat de afgelopen dagen werd voorgekookt tijdens de informele gesprekken tussen de drie heren. Daarbij is ‘heel grondig’ met elkaar gesproken, zei Rutte. Dit is de ‘beste variant’ en biedt perspectief voor een stabiel kabinet. Rutte zei dat hij ook premier van dit kabinet wil worden.

Reden voor een minderheidskabinet zijn de verschillen tussen PVV en CDA over onder meer de islam. “De scheidslijn zit hem in het karakteriseren van de islam als óf religie óf (politieke) ideologie”, luidt de officiële verklaring van de drie partijen. “Partijen accepteren elkaars verschil van inzicht hierover en zullen hier ook op grond van hun eigen opvattingen naar handelen.”

Verhagen zei dat hij nu samen met de VVD een regeerakkoord kan gaan schrijven dat de vrijheid van onderwijs en van godsdienst ongemoeid laat. “Juist wanneer verschillende opvattingen worden erkend heb je zekerheid dat het tot een goede en stabiele samenwerking kan komen”, zei Verhagen.

Geert Wilders is ‘ontzettend blij’ dat Nederland nu mogelijk een rechts kabinet krijgt. “De PvdA krijgt het niet voor het zeggen.” Een minderheidskabinet maakt het zowel makkelijk voor het CDA als voor de PVV, zei Wilders. “Wij kunnen alles over de islam blijven zeggen wat wij willen.” In ruil voor het gedogen worden in een ‘gedoogakkoord’ harde afspraken gemaakt over immigratie, integratie en veiligheid.

Wilders toonde zich ook bereid tot forse bezuinigingen die de VVD wil. “De achttien miljard zullen we steunen.” Hij beloofde dat zijn partij zich zal opstellen als een betrouwbare regeringspartner. “We zullen het kabinet niet zomaar naar huis sturen. Natuurlijk wil ik liever regeren, maar dit is een hele goede optie. Ik denk dat we historie schrijven als dit goed gaat.”

Job Cohen PvdA vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, voordat er definitief wordt gekozen voor het Middenkabinet met gedoogsteun van de PVV.

,,Het is onvoorstelbaar dat de VVD, maar vooral het CDA, gezien zijn staatsrechtelijke opvattingen, zich laten gijzelen door de PVV”, schetst Halsema. Vandaar dus dat een aantal partijen aansturen op een Kamerdebat, waarbij ook informateur Ruud Lubbers aanwezig zal zijn. Er  is namelijk een meerderheid van de Kamer nodig om uiteindelijk verder te gaan met het Middenkabinet.

Blijft ook nog de vraag liggen: Hoe verhoudt Gedoogsteun zich met het Dualisme van de 2e kamer ??

Fractieleiders overleggen met achterban  Video

Achtergrond.

Cohen: eerst meerderheidskabinet

Telegraaf 30.07.2010  PvdA-leider Job Cohen vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, vóór wordt gekozen voor een instabiel minderheidskabinet. Dat zei Cohen in een reactie op de plannen van VVD, PVV en CDA om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV.

Cohen: Eerst meerderheidsvarianten onderzoeken

Elsevier 30.07.2010 PvdA-leider Job Cohen vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, voordat er wordt gekozen voor…

Zie ook:

Cohen: eerst meerderheidskabinet onderzoeken

AD 30.07.2010  DEN HAAG – PvdA-leider Job Cohen vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, vóór wordt gekozen voor een instabiel minderheidskabinet. Dat zei Cohen in een reactie op de plannen van VVD, PVV en CDA …

Rechts formatietrio heeft nog één etmaal

NRC 30.07.2010 Vanmiddag bespreken de fracties van VVD, CDA en PVV de vorderingen in de formatiegesprekken. Na de geheime, informele gesprekken blijven er drie mogelijkheden over.

·   Minderheidskabinet is serieuze optie

·   Formatiescenario: minderheidskabinet

Hoe komt een rechts regeerakkoord tot stand: vijf vragen

VK 30.07.2010 Wie heeft baat bij een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV?

CDA bepaalt of er een rechts kabinet komt

VK 30.07.2010 Half juni dreigde het CDA nog te scheuren. Naar de zin van veel CDA’ers sloot interim-fractieleider Maxime Verhagen toen niet duidelijk genoeg uit dat hij ooit zou gaan praten met Geert Wilders over een rechts kabinet.

’CDA moet grondslag verruimen’

Trouw 29.07.2010 Het CDA zou zijn grondslag zodanig moeten wijzigen dat ook mensen met een niet-christelijke geloofs- of levensovertuiging zich thuis kunnen voelen bij de partij. Dat adviseert CDA’er Bert Ramakers namens vijf Brabantse afdelingen aan de partijcommissie die de verkiezingsnederlaag van 9 juni onderzoekt.

Moslims CDA willen niet met PVV

DePers 30.07.2010 – Verschillende islamitische gemeenteraadsleden van het CDA vinden dat een regeringssamenwerking met de PVV niet door de beugel kan.

CDA’ers berusten in overleg PVV

Trouw 30.07.2010 „We moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, zo klinkt het nu in de achterban.

Wilders gedoogt graag centrum-rechts kabinet

Trouw 30.07.2010 Al in januari 2010 dacht PVV-leider Geert Wilders eraan gedoogsteun te leveren aan een VVD-CDA-kabinet. In april herhaalde hij dat. Direct nadat hij verkondigde ministers te willen leveren, zei Wilders dat als dat niet lukt, de PVV gedoogsteun wil geven. Waarom wil Wilders zo graag gedogen?

‘Kabinet met PVV is slechtste optie’

AD 30.07.2010 DEN HAAG – Een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is ,,de op een na slechtste optie”. Dat zei oud-fractievoorzitter van het CDA Willem Aantjes vrijdag bij Radio 1. ,,De slechtste optie zou zijn als de PVV een volwaardige …

‘Kabinet met PVV slechtste optie’

Telegraaf 30.07.2010 Een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is „de op een na slechtste optie”. Dat zei oud-fractievoorzitter van het CDA Willem Aantjes vrijdag bij Radio 1. „De slechtste optie zou zijn als de PVV een volwaardige regeringspartner zou worden”, zei Aantjes vervolgens.

Linkse partijen kijken gefrustreerd toe vanaf de zijlijn

Elsevier 30.07.2010 Nauwelijks twee weken geleden leek een Paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks het nog te gaan halen. Maar een gebrek aan…

Zie ook:

D66, PvdA, SP, GroenLinks willen Kamerdebat

Trouw 30.07.2010 D66, PvdA, SP en GroenLinks zullen de Tweede Kamer terugroepen van reces omdat ze volgende week een Kamerdebat willen houden over de plannen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Voor een debat, waarbij ook informateur Ruud Lubbers aanwezig zal zijn, is een meerderheid van de Kamer nodig.

Het informele overleg en verder.

Overige partijen praten volgende week over formatie

Trouw 30.07.2010 Informateur Ruud Lubbers wil maandag met de zeven overige fractievoorzitters praten over de stand van zaken in de formatie. Dat meldt zijn woordvoerder. Vrijdagavond werd bekend dat fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Lubbers wil overige fractieleiders spreken

Parool 30.07.2010 DEN HAAG – Informateur Ruud Lubbers gaat maandag de overige zeven fractievoorzitters uitnodigen om met hen de consequenties te bespreken van de jongste ontwikkelingen in de informatie. De woordvoerder van de informateur heeft dat vrijdagavond …

Lubbers wil overige fractieleiders spreken

Trouw 30.07.2010 Informateur Ruud Lubbers gaat maandag de overige zeven fractievoorzitters uitnodigen om met hen de consequenties te bespreken van de jongste ontwikkelingen in de informatie. De woordvoerder van de informateur heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt.

Lubbers wil overige fractieleiders spreken

Telegraaf 30.07.2010 Informateur Ruud Lubbers gaat de overige zeven fractievoorzitters uitnodigen om met hen de consequenties te bespreken van de jongste ontwikkelingen in de informatie.

Onderhandelingen over kabinet met gedoogsteun PVV 

NRC 30.07.2010 NIEUWS – De VVD en het CDA onderzoeken of ze een minderheidskabinet kunnen vormen, met gedoogsteun van de PVV.

Bij dit artikel

Rechts gaat formeren

VK 30.07.2010 – VVD, CDA en PVV gaan onderhandelen over een minderheidskabinet met gedoogsteun van Geert Wilders. Dat is de uitkomst van vijf dagen gesprekken tussen Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Wilders (PVV)..

Basis voor kabinet VVD-CDA  

Telegraaf 30.07.2010 De fractieleiders van VVD, PVV en CDA, Rutte, Wilders en Verhagen hebben met informateur Lubbers afgesproken dat er onderhandelingen komen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Minderheidskabinet met gedoogsteun PVV in de maak

Trouw 30.07.2010 De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zien perspectief voor onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Dat hebben Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen vrijdagavond laten weten aan informateur Ruud Lubbers (CDA).

Wilders ‘ontzettend blij’ met rechts minderheidskabinet

AD 30.07.2010  DEN HAAG – VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun zou leveren.

Minderheidskabinet kan steunen op PVV

Trouw 30.07.2010 Ze willen door. VVD en CDA zijn bereid officieel te onderhandelen over de vorming van een minderheidskabinet waarbij de PVV gedoogsteun geeft. 

VVD, PVV, CDA: veel wat ons bindt
Telegraaf 30.07.2010 VVD, PVV en CDA zijn het niet eens over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie, maar accepteren dat meningsverschil en zullen op grond van hun eigen opvattingen handelen als ze het eens worden over een minderheidskabinet. Dat stellen de drie fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) in een gezamenlijke verklaring.

Basis voor kabinet VVD-CDA
Telegraaf 30.07.2010 VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun zou leveren. 

Onderhandelingen minderheidskabinet VVD-CDA gaan beginnen

VK 30.07.2010  DEN HAAG – De VVD en het CDA gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, waarbij de PVV gedoogsteun geeft. Dat heeft fractievoorzitter van de VVD, Mark Rutte, verklaard na afloop van een gesprek bij informateur Lubbers.

·   Minderheidskabinet is serieuze optie

·   Formatiescenario: minderheidskabinet

De partijen hebben volgens Geert Wilders afgesproken dat er 18 miljard euro bezuinigd gaat worden. Wilders is ‘ontzettend blij’.

Verhagen vol vertrouwen: Dit wordt een stabiel kabinet

Elsevier 30.07.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft alle vertrouwen in samenwerking met VVD en PVV in een minderheidskabinet. Volgens hem …

Verhagen vertrouwt op stabiele samenwerking

Trouw 30.07.2010 DEN HAAG (ANP) – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vertrouwt erop dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV een politieke samenwerking oplevert die stabiel is. Dat zei Verhagen vrijdag over de geplande samenwerking met de VVD en de PVV.

VVD, PVV en CDA gaan ervoor; rechts kabinet nabij

Elsevier 30.07.2010 Nederland stevent af op een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Wat de drie partijen.

Zie ook:

Onderhandelingen over minderheidskabinet

Parool 30.07.2010 DEN HAAG – VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun geeft. VVD-leider Mark Rutte zei vrijdagavond dat hij, Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen …

Wilders gedoogt graag centrum-rechts kabinet

Trouw 30.07.2010 Al in januari 2010 dacht PVV-leider Geert Wilders eraan gedoogsteun te leveren aan een VVD-CDA-kabinet. In april herhaalde hij dat. Direct nadat hij verkondigde ministers te willen leveren, zei Wilders dat als dat niet lukt, de PVV gedoogsteun wil geven.

Wilders aan tafel in formatie

Trouw 30.07.2010 Het is zo goed als zeker dat VVD, CDA en PVV volgende week onderhandelingen beginnen over de vorming van een kabinet. Daarbij komt een meerderheidsregering van de drie partijen aan de orde, maar ook de mogelijkheid van een minderheidskabinet.

Minderheidskabinet kan steunen op PVV

Trouw 30.07.2010 Ze willen door. VVD en CDA zijn bereid officieel te onderhandelen over de vorming van een minderheidskabinet waarbij de PVV gedoogsteun geeft.

Minderheidskabinet met gedoogsteun PVV in de maak

30.07.2010 (Novum) – De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zien perspectief voor onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Dat hebben Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen vrijdagavond laten weten aan informateur Ruud Lubbers (CDA).

Lubbers ontvangt fractieleiders

Trouw 30.07.2010 Informateur Ruud Lubbers heeft vrijdag om 19.00 uur Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) ontvangen. De drie fractieleiders kwamen nadat ze hun fracties vrijdagmiddag hadden bijgepraat over de onderhandelingen over een rechts kabinet, eerst gedrieën bijeen in de kamer van Rutte.

Fractievoorzitters vrijdagavond naar Lubbers

Parool 30,07.2010 DEN HAAG – Informateur Ruud Lubbers ontvangt vrijdagavond de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA). Ze zullen verslag uitbrengen van hun onderlinge informele gesprekken over politieke samenwerking van …

Lubbers ontvangt fractieleiders 

30.07.2010 (Novum) – Informateur Ruud Lubbers heeft vrijdag om 19.00 uur Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) ontvangen. De drie fractieleiders kwamen nadat ze hun fracties vrijdagmiddag hadden bijgepraat over de onderhandelingen over een rechts kabinet, eerst gedrieën bijeen in de kamer van Rutte.

Rutte, Wilders en Verhagen bij informateur Lubbers

AD 30.07.2010 DEN HAAG – De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn bij informateur Ruud Lubbers aangeschoven om hem verslag uit te brengen van hun informele gesprekken de afgelopen week. De drie hebben deze week …

Fractieleiders bij Lubbers
Telegraaf 30.07.2010 De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn vrijdagavond bij informateur Ruud Lubbers aangeschoven om hem verslag uit te brengen van hun informele gesprekken de afgelopen week. De drie hebben sinds maandag gesproken over de mogelijkheden van politieke samenwerking.

Rutte zegt niets over uitkomst fractieberaad

Parool 30.07.2010 DEN HAAG – Net als PVV-leider Geert Wilders wilde vrijdag ook Mark Rutte (VVD) niets zeggen over de uitkomst van het fractieberaad. De liberalen zaten ruim 1,5 uur bij elkaar om te spreken over mogelijke politieke samenwerking met de PVV en het …

Wilders en Rutte zwijgen

Telegraaf 30.07.2010 PVV-leider Geert Wilders en VVD-leider Mark Rutte wilden vrijdag na afloop van de fractieberaden van hun partijen niets zeggen over de uitkomst.

Fracties klaar met beraad; partijleiders zeggen niets

Elsevier 30.07.2010 De PVV van Geert Wilders heeft vrijdag als eerste haar overleg over samenwerking met VVD en CDA afgerond. Wat de…

Partijleiders zwijgzaam na fractieoverleg

30.07.2010 (Novum) – De leiders van VVD en PVV wilden vrijdagmiddag geen verslag doen van het overleg dat ze met hun Kamerfracties hadden. Voor aanvang zwegen ze ook al over de voortgang van de onderhandelingen over de vorming van een rechts kabinet.

Fracties begonnen aan overleg

AD 30.07.2010 DEN HAAG – De fracties van VVD, PVV en CDA zijn vrijdag rond 14 uur begonnen aan hun overleg over mogelijke politieke samenwerking. Bij binnenkomst hielden de meeste fractieleden hun kaken stijf op elkaar. Niemand zei te weten of er alleen een … 

Fracties bijeen voor overleg
Telegraaf 30.07.2010 De fracties van VVD, PVV en CDA zijn vrijdag rond 14 uur ieder afzonderlijk begonnen aan hun overleg over mogelijke politieke samenwerking. Volgens bronnen rond de besprekingen sturen de drie fractievoorzitters aan op een minderheidskabinet.

Ontknoping nabij: laatste fase in overleg rechts kabinet

Elsevier 30.07.2010 Na een week van ‘informele gesprekken’ tussen VVD, PVV en CDA gaan vandaag de afzonderlijke fracties van de partijen.

Cruciale dag voor rechts kabinet

AD 30.07.2010 DEN HAAG – Het wordt vandaag een cruciale dag voor een mogelijk rechts kabinet. De fracties van VVD, PVV en CDA moeten dan beslissen of ze hun fractievoorzitters de ruimte geven om volgende week daadwerkelijk te gaan onderhandelen over een …

Dag van de waarheid rechts kabinet

Telegraaf 30.07.2010 DEN HAAG –  Nadat VVD, PVV en CDA sinds maandag met elkaar overleg hebben gehad over de vorming van een rechts kabinet, is het woord vrijdag aan de afzonderlijke fracties van de partijen. Zij zullen ’s middags door hun politieke leiders worden bijgepraat over de onderhandelingen en aangeven wat ze vinden van een rechtse samenwerking.

Spanning loopt op: Nu of nooit voor rechts kabinet

Elsevier 30.07.2010 Vrijdag komt er, na een een week radiostilte, duidelijkheid: dan besluiten VVD, PVV en CDA of ze ‘formeel’ met elkaar willen onderhandelen over een rechts kabinet.  

Blog:

We kunnen een regering vormen. Nu zaken gaan doen

Quasi Mundo

Jaja na al het verwijten is er nu ineens veel wat het CDA, PVV en VVD bindt

Hilfiger reads the news

Op komst: een minderheidskabinet VVD en CDA

PLUSPOST

Pechtold wil kamerdebat met Lubbers over onbegrijpelijke coalitie

zeernuttig nieuws 

Rechts meerderheidskabinet van de baan

juli 31, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

  1. […] had het PvdA-effect een plek kunnen krijgen in het nieuwe kabinet.  Helaas heeft het voortschrijdend inzicht inmiddels geleidt tot een Minderheidskabinet waarin geen ruimte  is voor de PvdA. Dit zou wel […]

    Pingback door Taliban-effect – Tij gekeerd voor de PvdA ? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 31, 2010

  2. […] het er niet op lijkt dat de PvdA nog deel gaat uit maken van de nieuwe Coalitie, doet zich vanaf woensdag een (zeer) kleine kans […]

    Pingback door Waar blijft de PvdA toch? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2010

  3. […] Tussenstand onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – informeel overleg VVD, CDA en PVV – deel 5 […]

    Pingback door Ruud Lubbers CDA – Terugblik op de kabinetsformatie 2010 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2011

  4. […] Tussenstand onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – informeel overleg VVD, CDA en PVV – deel 5 […]

    Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.