Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV

10 jaar Geert Wilders. 

Geert Wilders laat het tienjarig jubileum van zijn PVV op 22 februari 2016 niet zomaar voorbij gaan.

IMG_3088[1]

Op de dag zelf, komende maandag, is er volgens hem alleen een tv-interview, maar op een nog te bepalen datum komt er een ,,grote feestelijke bijeenkomst, een zogenaamde Gekozenendag”, aldus Geert Wilders donderdag.

10 jaar PVV. De trots van Nederland

Geert Wilders gaf een interview aan de NOS om stil te staan bij tien jaar PVV.

Precies tien jaar geleden registreerde Geert Wilders de Partij voor de Vrijheid (PVV). De hoogte- en dieptepunten van de PVV in een foto-overzicht.

PVV

De tiende verjaardag van de PVV roept reacties op waaruit toch wel  blijkt hoe Nederland gemengd reageert op het jubileum voor de anti-immigratiepartij. Sommigen vergeleken de PVV met een meeuw die al tien jaar lang alles onder poept, anderen zien een partij die na 10 jaar kleuteren volwassen wordt en klaar is om te regeren.

We zijn Tien jaar verder en toch is Geert Wilders nog altijd een herkenbaar figuur, en nog altijd vertoont zijn partij geen tekenen van een doodsstrijd, ondanks de krakkemikkige manier waarop deze is opgebouwd. Voor de vele populistische kiezers die Nederland telt is dat een hele opluchting. Voor hen is Wilders geen politicus. Hij is een messias, een waarheidszegger en een ziener. Facebookpagina’s als “Geert Wilders Is Mijn Held” of “Geert Wilders Als Premier Is Wat Nederland Nodig Heeft” schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond.

Het absolute dieptepunt van de PVV was wel de dag in 2012 dat Geert Wilders besloot dat het tijd werd om het meest rechtse kabinet dat Nederland ooit gehad heeft te dumpen. Geert Wilders werd daarmee de ere-formateur van Rutte II, en de geestelijk vader van een hele kabinetsperiode vol ideologieloze, taai beleid waarvoor de Nederlandse burger mocht betalen via een serie lastenverhogingen.

zie ook: Geert Wilders PVV Premier kabinet Wilders 1 ??? deel 2

zie ook: Geert Wilders PVV Premier kabinet Wilders 1 ??? deel 1

zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 16

Peiling

Peiling 2e kamer 13.03.2016 Maurice de Hond – PVV 38 zetels

De PVV staat in de peiling op 38 zetels. Daarmee zijn ze veruit de grootste partij van Nederland. De VVD, in 2013 nog de grootste partij met 41 zetels, volgt op ruime afstand met 23 zetels in de peilingen.

De PvdA staat nog steeds op een historisch dieptepunt van slechts 8 zetels in de peilingen. Tijdens de verkiezingen van 2013 sleepten zij nog 38 zetels in de wacht. In totaal zijn de regeringspartijen VVD en PvdA sinds maart 2013 al 48 zetels kwijt.

13/03/16 Negatief over deal EU-Turkije, sceptisch over effect
06/03/16 PvdA met 8 zetels op all time low; Aboutaleb bovenaan.
21/02/16 Electoraat PVV al 14 jaar duidelijk zichtbaar.
24/01/16 PVV en GroenLinks naar hoogste scores ooit (42 en 16)

 

Nieuwe peiling: Partij Wilders vast op 38 zetels

PVV blijft veruit grootste

Telegraaf 13.03.2016 De PVV gaat richting zonnige verkiezingen in 2017. De politieke partij van Geert Wilders is sinds de verkiezingen in 2013 23 zetels gestegen in de peilingen van opiniepeiler Maurice de Hond.

De PVV maakte binnen een jaar een reuzensprong van 14 zetels in de peilingen. Tijdens de verkiezingen van 2013 sleepten Wilders & Co nog 15 zetels binnen, inmiddels staan ze in de peiling op 38. Daarmee zijn ze veruit de grootste partij van Nederland. De VVD, in 2013 nog de grootste partij met 41 zetels, volgt op ruime afstand met 23 zetels in de peilingen.

De PvdA staat nog steeds op een historisch dieptepunt van slechts 8 zetels in de peilingen. Tijdens de verkiezingen van 2013 sleepten zij nog 38 zetels in de wacht. In totaal zijn de regeringspartijen VVD en PvdA sinds maart 2013 al 48 zetels kwijt.

Verkiezingen in maart 2017

De volgende Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15 maart 2017, tenzij er uiteraard tussentijdse (ontbindings)verkiezingen plaatsvinden. Dit was op 17 september 2012. Dit was een ontbindingsverkiezing als gevolg van de val van het Kabinet-Rutte-Verhagen. Vanaf deze datum wordt 4 jaar opgeteld. Er zijn dus 4 jaren verstreken op 17 september 2016. De Tweede Kamer treedt altijd af op de eerstvolgende donderdag in de periode van 23 tot en met 29 maart nadat deze 4 jaren zijn verstreken. Donderdag 23 maart 2017 wordt de huidige Tweede Kamer ontbonden.

Momenteel (21.02.2016) staat de PVV rond de 40 zetels in peilingen. Over pakweg een jaar is het moment van de waarheid: zal Geert de elfde verjaardag van de PVV kunnen vieren met een daverende verkiezingsoverwinning?

De Partij voor de Vrijheid van oud-VVD’er Wilders werd op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De partij, die geen leden heeft, verzet zich met name tegen islamisering en tegen de Europese Unie.

De partij heeft nu (na drie afsplitsingen) twaalf zetels in de Kamer, maar kan volgens peilingen wel drie keer zo groot worden.

De tijd zal het leren…..

Peilingen: Prachtig cadeau voor de jarige Job PVV

DS 21.02.2016 De PVV krijgt het beste cadeau wat ze maar kunnen wensen voor hun tiende verjaardag. Gisteren publiceerde ik al een artikel over de tiende verjaardag van de PVV, waaruit blijkt hoe Nederland gemengd reageert op het jubileum voor de anti-immigratiepartij vandaag. Sommigen vergeleken de PVV met een meeuw die al tien jaar lang alles onder poept, anderen zien een partij die na 10 jaar kleuteren volwassen wordt en klaar is om te regeren.

Hoe kiezers erover denken wordt vandaag duidelijk:

De PVV is de favoriet om volgend jaar de Tweede Kamerverkiezingen te winnen. Met maar liefst 40 zetels tegenover 21 van de VVD is Nederland duidelijk:

Out with Rutte, in with Wilders.

Wie de trends over de afgelopen tien jaar bekijkt, ziet dat Wilders al jaren langzaam in de lift zit. Ja, bepaalde gebeurtenissen (Griekse crisis, moord op Van Gogh) zorgen voor een heel sterke tijdelijke opleving, maar de ondergrens voor de PVV wordt steeds hoger:

Clipboard01

Maurice de Hond vermeldt er ook bij: 

“In het verslag van deze week wordt dieper ingezoomd op de demografische kenmerken van degenen die sinds 2012 als kiezer bij de PVV bijgekomen zijn (16% van het electoraat). En dan blijkt dat de PVV op de verschillende kenmerken veel meer een normale afspiegeling wordt van het Nederlandse electoraat. De gemiddelde leeftijd is bij de nieuwe kiezers jonger dan bij het electoraat uit 2012, het gemiddelde opleidingsniveau hoger en qua inkomen zijn de nieuwe kiezers een goede afspiegeling van het hele electoraat.”

Maar het is niet alleen de toekomst? Als je kijkt naar waar de partij vandaan komt… Daar snakte Nederland al jaren naar, aldus De Hond:

“Overall kan dus gesteld worden dat het PVV-electoraat al 14 jaar duidelijk aanwezig is. Zelfs voordat de PVV werd opgericht!”

Hoe moet het dus verder voor Wilders en zijn kompanen?

Voor de politicus zelf zal het antwoord waarschijnlijk zijn: dóór op de ingeslagen weg. Wie gaat hem nog stoppen? …Lees meer…

21/02/16 Electoraat PVV al 14 jaar duidelijk zichtbaar.
07/02/16 Al 4 weken in een stabiele periode
24/01/16 PVV en GroenLinks hoogste scores (42 en 16)
10/01/16 PVV naar 41, 5 minder dan VVD+CDA+PvdA
28/12/15 Samenstelling regering TK2017 (of TK2016)?

zie ook: PVV: Tien jaar sarren in de Tweede Kamer – bron Trouw 20.02.2016.

De PVV viert maandag haar tiende verjaardag. Steeds lieten Wilders’ collega-Kamerleden zich weer op de kast jagen. In de loop van de jaren veranderde wel hun strategie.

Wilders is een treiterkont. Een pestkop. Hij weet precies hoe hij de Kamer op stang jaagt

D66-leider Alexander Pechtold wéét het. Laat je niet provoceren. Ga er niet op in. Laat die man toch – zo reageert Rutte, en dat werkt. Maar hij kan het niet. “Ik zal er nooit aan wennen”, verzucht Pechtold bij de Algemene Politieke Beschouwingen in het najaar van 2014. “Het schijnt dat wij het moeten laten begaan, maar ik wil aangeven dat ik het nooit zal accepteren.”

Wilders heeft die dag net Rutte verweten met ouderen te sollen, schaamteloos te zijn en ‘voor de volle honderd procent medeverantwoordelijk voor de gevolgen van de terreur en islamisering van Nederland’ – op de keper beschouwd een milde dag, zou je kunnen zeggen.

Want Wilders is een treiterkont. Een pestkop. Hij weet precies hoe hij de Kamer op stang jaagt. En heeft hij dat eenmaal voor elkaar, dan stopt hij niet snel. Pechtold weet dat in 2014 allang. Een jaar eerder is hij het die door Wilders tot in het eindeloze wordt uitgemaakt voor ‘zielig, miezerig, hypocriet mannetje’. “De hele zaal kan op zijn kop gaan staan maar u bent te klein, te miezerig om ook maar een minuut serieus genomen te worden.”

De boom in
Pechtold heeft dan net zijn zorgen geuit over een NSB-vlag die op een PVV-bijeenkomst wapperde. Wilders: “De PVV heeft niets met dat soort idioterie. Als u nu daarover gaat zieken, dan klimt u maar een boom in, meneer Pechtold.”

Over de tien jaar dat Wilders’ Partij Voor de Vrijheid nu bestaat – overmorgen is het feitelijke verjaarsmoment – zijn veel verhalen te vertellen. Het verhaal van zijn partij, een merkwaardig monstrum met tientallen volksvertegenwoordigers, dat maar één lid kent. Het verhaal van die volksvertegenwoordigers en hun talrijke schandalen. Het verhaal over Wilders’ gevecht tegen de islam, en hoe dat door de werkelijkheid werd ingehaald.

Dit verhaal gaat over de Tweede Kamer. Over de collega’s van Geert Wilders, medefractievoorzitters, die na tien jaar geprovoceerd te zijn zich nog steeds de kast op laten jagen, tegen beter weten in. Het betekent altijd dat híj de aandacht krijgt.

© ANP. Beveiligers houden een oogje in het zeil als PVV-leider Geert Wilders (M)zijn stem uitbrengt voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Rutte, die al meer dan tien jaar ervaring heeft met Wilders, is inmiddels een ster in het meebewegen. Hij geeft Wilders deels gelijk.

Sinds vorig najaar is ‘nepparlement’ het toverwoord. “Dit is een parlement dat niemand vertegenwoordigt”, zei Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen. Het deed de D66-leider voor de zoveelste keer in woede ontsteken. “Waar haalt de heer Wilders het lef vandaan om tegen 138 volksvertegenwoordigers die hier gekozen zijn te zeggen: jullie vertegenwoordigen het volk niet meer? U leidt zelf een partij waarin u democratie niet toelaat, waar zich inmiddels twee afsplitsingen hebben voorgedaan, waar net weer iemand gewoon de kas heeft gelicht.”

Woordenlijst
Sindsdien zegt Wilders ‘nepparlement’ zo vaak hij kan: minstens één keer per week op Twitter, en soms nog eens in een interview hier of daar. Hij heeft het woord inmiddels toegevoegd aan zijn lange lijst van woorden waarmee hij de Kamer tot razernij dreef en zo zichzelf de beeldbuis op speelde; kopvoddentaks, schoothondje, rambam, klimaatwaanzin.

Eén keer lukte het hem niet. Dat was het jaar 2012, toen Wilders net zijn gedoogsteun onder het kabinet van CDA en VVD had uitgetrokken. Na verkiezingen kwam er een kabinet van PvdA en VVD – het huidige. Dat jaar stond Wilders even woedend als weleer achter het spreekgestoelte en sprak over het Regeerakkoord:

“Wat een bende. Wat een enorme bende. Wat een aanfluiting. Wat een wanvertoning, wat een blamage. Wat een ongelooflijk amateurisme. Wat een beginnerswerk. Wat een gedrocht. FC Rutte is FC Knudde.”

Dat jaar reageerde in de Tweede Kamer helemaal niemand. De belangstelling voor Wilders in het land was meteen een stuk minder.

Meebewegen
Er zijn meer strategieën die werken. Rutte, die al meer dan tien jaar ervaring heeft met Wilders, is inmiddels een ster in het meebewegen. Hij geeft Wilders deels gelijk. “Ik ben het op een aantal punten eens met de analyse van de heer Wilders”, zei hij afgelopen najaar. “Hij bracht bijvoorbeeld het belangrijke punt van het asielhoppen naar voren. Ik ben het ook met de heer Wilders eens dat er terechte zorgen leven bij mensen.”

© ANP. Job Cohen en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.

Ik vraag me elke keer af of het u lukt een overtreffende trap van radicaliteit te vinden. Dat lukt u altijd, Femke Halsema over Geert Wilders.

Ook Cees van der Staaij van de SGP is een ster in die techniek. Afgelopen september: “In het verleden is de invloed van het moslimradicalisme zwaar onderschat, daar heeft de heer Wilders gewoon een punt.”

Rutte weet hoe het moet. ‘De beste manier’, heeft hij de Kamer in 2011 al voorgehouden, is om op het moment te normeren en vervolgens door te gaan.” Dus zegt Rutte dat hij termen als ‘testosteronbommen’ en ‘islamitische tsunami’ ‘verschrikkelijke termen’ vindt, maar maakt hij verder geen woord vuil aan Wilders. “Ik ga niet reageren op ieder stuk rood vlees dat hier de arena in wordt gegooid”, vindt de premier.

Het lukt de ene keer beter dan de andere. Het heeft ook even gekost voor de leden van de Kamer wisten wat de juiste strategie was. Het eerste jaar, 2006, probeerde minister-president Jan-Peter Balkenende de strategie van de verontwaardiging. Zei Wilders dat hij de koran wilde verbieden, dan zei Balkenende dat hij dat een ‘affront tegen de Nederlandse samenleving en de vrijheid van godsdienst’ vond.

Spiegel voorhouden
Wat volgde was een hausse aan interviews waarin Wilders zijn bezwaren tegen de koran haarfijn uit de doeken deed.

Er volgden jaren waarin de fractievoorzitters probeerden om Wilders een spiegel voor te houden. Was Wilders respectloos, grof, dan toonden zij hun verontwaardiging. “U kunt niet mensen categorisch omwille van hun geloof afwijzen in Nederland. Dat hebben wij in het verleden wel eens meer meegemaakt. Dat leidt tot rampen, meneer Wilders”, zei SP-leider Jan Marijnissen in 2007.

“Ik vraag me elke keer af of het u lukt een overtreffende trap van radicaliteit te vinden. Dat lukt u altijd. Tot nog toe sprak u over islamisering, niet over ‘de moslims’. Vandaag zegt u dat ‘de moslims’ koloniseren”, zei Femke Halsema van GroenLinks in 2008.

En PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei ‘dat Wilders met twee maten meet’. “Hij behandelt mensen niet gelijk en dat neem ik hem zeer kwalijk.”

Er gebeurde van alles, maar Wilders bond niet in.

Niet op de hoogte
Er waren pogingen Wilders te vertellen dat niet alleen hij verstand heeft van het volk. “De heer Wilders suggereert dat ik niet op de hoogte ben van de problemen in de wijken. Ik woon door de week in Den Haag en bij mij is ook ingebroken”, zei Pieter van Geel van het CDA.

© ANP. 

PVV-voorman Geert Wilders en CDA-fractieleider Sybrand Buma in de Tweede Kamer.

In 2014 weet Wilders de Kamer bijna op te hitsen, als hij vraagt of de Koran kan worden verwijderd 

Het kwam niet heel sterk over.

Er waren pogingen Wilders te ontmaskeren als deel van het systeem. Per slot van rekening loopt hij al meer dan 25 jaar in de Kamer rond – een nogal lange periode voor iemand die zich afzet tegen de Haagse bestuurderskliek. “U was Kamerlid voor de VVD, medewerker voor de VVD, ambtenaar. Nadat u de elite, waarop u zo afgeeft, ontvlucht bent, is bij u het heldenvuur gekomen. Wat hebt u al die jaren gedaan om de tweedeling in Nederland te voorkomen”, vroeg Pechtold in 2008.

Het was te bedacht.

SP-fractievoorzitter Kant probeerde het in 2009 met cynisme. Het was het jaar waarin Wilders voorstelde om een hoofddoekjesbelasting in te voeren. “De vervuiler betaalt”, zei hij.

Kant: “Ik ben ook voor een taks. Een taks op peroxide. Dat vind ik ook heel vervuilend.”

Hij kreeg meer aandacht dan zij.

Taqiyya
Job Cohen, PvdA-leider vanaf 2010, probeerde het met keiharde confrontatie. “U zegt dat moslims nooit vertrouwd kunnen worden”, zegt hij als Wilders het begrip taqiyya uitlegt (‘als een moslim taqiyya pleegt kan hij redenen hebben om niet de waarheid te vertellen’). “Dat zeg ik niet”, zegt Wilders. “Dat zegt u wel”, zegt Cohen. “Nee, dat zeg ik niet”, zegt Wilders.

Een jaar later noemt Geert Wilders Job Cohen ‘de bedrijfspoedel’ van Mark Rutte en weet hij daarmee de gemoederen te verhitten. “En het is nog waar ook”, zei hij verheugd.

Pas de laatste jaren gaat het beter. In 2014 weet Wilders de Kamer bijna op te hitsen, als hij vraagt of de Koran kan worden verwijderd. “De grondwet van Isis”, zegt hij.

Het is het jaar waarin hij buiten de Kamer heeft gevraagd om minder, minder, minder Marokkanen.

De Kamerleden proberen zich in te houden. “Ik ben er zó klaar mee”, zegt Roemer. En Samsom: “Daar sluit ik me volledig bij aan. Ik ben er helemaal klaar mee.”

Het lukt. Als Wilders in 2015 zijn aanhangers via de Kamer oproept om ‘verzet te plegen’ tegen asielzoekerscentra, houden de Kamerleden zich stil. “Democratisch, geweldloos verzet”, zwakt Wilders vervolgens af, helemaal zelf.

Verwant nieuws

In het blad Foreign Affairs, onlangs geheel gewijd aan het thema ongelijkheid, wijst de Amerikaanse politicoloog Ronald Inglehart erop dat de polarisatie niet langer gaat over economische kwesties, zoals in de vorige eeuw, maar over waarden en identiteit. Bij de grote sociaal-economische ongelijkheid komt de verdelingsvraag wel weer terug, maar op dit moment bepaalt de identiteitspolitiek nieuwe verhoudingen en is de boel door veranderingen op veel terreinen onrustbarend sterk in beweging.

De begrippen links en rechts zijn eerder verwarrend dan verhelderend…

Een historische breuk voltrok zich in de Nederlandse politiek in 1994, toen PvdA en VVD met hun coalitie het confict tussen de werkende en de midden- en hogere klassen voor geslecht verklaarden. Dat moment kan worden beschouwd als het begin van het einde van de politieke orde, die het CDA een middenpositie schonk tussen de PvdA links en de VVD rechts.

Verbleking
Paars doorbrak deze grenzen en gaf daarmee het signaal af dat het electoraat free for all was. En niet alleen het electoraat, ook de partijvorm. Wat Trump nu laat zien in zijn conflictueuze verhouding tot de Republikeinse Partij, vertoonde Fortuyn al in 2002 toen hij, uit Leefbaar Nederland gestoten, met een inderhaast gevormde nieuwe lijst doorging. Wilders heeft die lijn met zijn eenmanspartij de PVV voortgezet. Het verbleken van politieke inzet en vorm verklaart de turbulentie en de verbrokkeling.

Een onderstroom die hier en in Amerika wel steeds zichtbaarder wordt is de combinatie van cultureel rechts en sociaal-economisch links. Behoudend in alle opzichten lijkt adequater. De begrippen links en rechts zijn eerder verwarrend dan verhelderend. Zo kwalificeerde Wilders het gedoogkabinet Rutte I (VVD, CDA, PVV) als ‘het meest rechtse kabinet aller tijden’, terwijl door zijn invloed grote ingrepen in de sociale zekerheid (WW, ontslagbescherming, ouderenzorg) tot taboe werden verklaard. Tegelijk zette dit kabinet, gesteund door de PvdA en D66, de in de EU afgesproken straffe bezuinigingspolitiek door.

De weerstand tegen de economische ongelijkheid neemt toe, terwijl de acceptatie van culturele ongelijkheid afneemt. Dat is precies de kaart die Trump en Wilders spelen, en die laat zien waarom de PvdA uiteen wordt gereten en ook de VVD het lastiger krijgt.

Na van de val van de Muur in 1989 brak niet het liberale paradijs aan, al leek dat even zo, maar sloeg in de economische en sociale sfeer de vrijheid door en kwam de gelijkheid steeds verder in de knel. Trump en Wilders zijn de symptomen van wat er misgaat en moeten daarom, dwars door hun populistische retoriek heen, serieus worden genomen.

Trump en Wilders passen in de tijd

Trouw 06.03.2016 Wat verklaart de aantrekkingskracht van politici als Trump in Amerika en Wilders, eerder Fortuyn, in Nederland? Het veiligste antwoord is misschien dat zij met hun uitgesproken stijl voluit profiteren van de onzekerheid der tijden. De politieke orde van de 20ste eeuw loopt op zijn einde, een nieuwe ordening is nog niet gevonden. Het zijn ideale omstandigheden voor avonturiers. Of is er nog iets meer aan de hand?

Op dit moment bepaalt de identiteitspolitiek nieuwe verhoudingen en is de boel door veranderingen op veel terreinen onrustbarend sterk in beweging

De Duitse journalist Sebastian Haffner schreef in zijn dagboek ‘Het verhaal van een Duitser’ over de periode 1914-1933 in zijn land, dat in verwarrende tijden de massa het sterkst reageert op degene die het minst op haar lijkt. Normaalheid, tezamen met deskundigheid, kan populair maken, maar adoratie en vervloeking is slechts de buitengewoon abnormale, door de massa geheel onbereikbare man beschoren.

Hoewel ik altijd huiverig ben voor de psychologische factor in politieke analyses, uit de lucht gegrepen is deze notie niet. Trump en Wilders lijken in weinig op de doorsneeman. Dat gold ook voor Fortuyn. Haffner voegde er nog een element aan toe: het stemgeluid van de profeet, dat tegelijkertijd aanklacht, eis en belofte meevoert. Ook dat element is in Trump en Wilders herkenbaar. Ze spreken, zoals Haffner schreef over zijn tijdgenoten Rathenau, een liberaal, en Hitler, de nationaal-socialist, dwingend en overtuigend, eisend en wervend.

Opportunistisch
Bezien vanuit de traditionele orde (die in de jonge democratie van de Weimarrepubliek nog niet bestond) zijn de stijl en het geluid van zulke nieuwkomers allicht bedreigend en al gauw extreem, zeker als die orde zelf geen geruststellende antwoorden meer produceert. Maar de relevante vraag is of Trump en Wilders, eerder opportunistisch dan constructief zoekend naar mogelijkheden tot machtsvorming, toch niet onderstromen raken en naar de oppervlakte brengen die in de machtscentra over het hoofd zijn gezien.

Verwant nieuws+

Wilders ziet ‘patriottistische lente’ gloren

Telegraaf 04.03.2016 PVV-leider Geert Wilders ziet wereldwijd steeds meer krachten die zich mobiliseren tegen de fundamentalistische islam. “ De patriottische lente begint overal, bij Donald Trump in de VS, in Frankrijk met Marine Le Pen, in Oostenrijk en in Nederland en Vlaanderen”, aldus Wilders vanavond tijdens een gastlezing in Brussel voor zusterpartij het Vlaams Belang.

Wilders ging ook in op de komende EU-top maandag met de Turken. Hij waarschuwde dat “de gevestigde regeringsleiders ons gaan uitverkopen aan de Turkse sultan en dictator Erdogan. De Turken zijn onbetrouwbaar en ze zullen asielzoekers naar Europa blijven sturen.” Wilders gaat er nog steeds van uit dat hij bovenaan in de peilingen staat en premier kan worden. “Dan sluiten we de grenzen en ik wil Vlaanderen daarin best meenemen.” Hij vond ook dat de leidster van het Franse Front National Marine Le Pen ‘meer ballen heeft dan de premiers van Nederland en België bij elkaar.’

’Minder Marokkanen’

Wilder schetste voor zijn Vlaamse toehoorders  zijn leven dat zich vooral afspeelt in een cocon van bewakers, maar volgens hem is dat het allemaal waard. Hij ging ook in op de rechtszaak die in Nederland loopt over ‘minder Marokkanen’. “Als ik het over minder Syriërs had gehad, was ik waarschijnlijk in aanmerking gekomen voor een Nobelprijs.”

Lees meer over; geert wilders pvv

Wilders ziet een wereldwijde ‘patriottistische lente’ gloren

AD 04.03.2016 Geert Wilders ziet de ‘wereldwijde krachtige beweging tegen islam” op steeds meer plekken groeien. ‘De patriottistische lente begint overal, in Amerika en Frankrijk, Oostenrijk en Italië, Nederland en Vlaanderen. De winter van onze ontevredenheid is bijna voorbij.”

© belga.

Dat zei de PVV-leider vrijdagavond in Brussel op een bijeenkomst van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement over de vrijheid van meningsuiting. ‘Overal klinkt de stem van het volk steeds luider: we willen geen islamtsunami. Wij zwijgen niet langer. Niemand kan ons stoppen. De geest is uit de fles en zal er nooit meer in komen.’

Wilders ging ook weer tekeer tegen de Europese Unie. Over de EU-top met Turkije van maandag in Brussel zei hij dat de regeringsleiders ‘ons gaan uitverkopen aan de Turkse sultan en dictator Erdogan’.

Politieke lafaards
,,Daarmee verkwanselen deze politieke lafaards onze nationale belangen. Turkije is een onbetrouwbaar land dat zich toch aan geen enkele afspraak houdt en miljoenen asielzoekers naar Europa blijft sturen”, zei de PVV-politicus, die op veel applaus kon rekenen.

Ook de rechtszaak over Wilders’ oproep of er minder Marokkanennaar Nederland moeten komen, kwam aan de orde. De politicus zei dat als hij dat over Syriërs had gezegd, hij de Nobelprijs zou krijgen. ‘Want alle regeringsleiders zetten daarop in.’ Hij voegde daaraan toe dat ‘rechtbanken geen ideeën kunnen tegenhouden’.


Wilders zei het fantastisch te vinden in Brussel te zijn, ‘de oude hoofdstad van de Nederlanden’. De PVV-leider werd aangekondigd als ‘de man die tot schrik van het Nederlandse bewind al maandenlang de peilingen aanvoert’.

GERELATEERD NIEUWS;

PVV boos over kritiek hoogleraar op Wilders

‘Wilders hielp Arib zelf in het zadel’

PVV naar recordhoogte in peiling: 41 zetels

MEER OVER; GEERT WILDERS PVV POLITIEK

“Oppervlakkigheid van politiek en journalistiek speelt PVV in de kaart”

Den HaagFM 28.02.2016 Politieke partijen en media nemen de burger onvoldoende serieus. De oppervlakkige benadering draagt volgens politicoloog Chris Aalberts bij aan de groei van de populariteit van de PVV.

Aalberts was zaterdag te gast in het radioprogramma Nieuwslicht op Den Haag FM om te praten over het tienjarig bestaan van de PVV. Aalbert schreef eerder boeken over de partij. Volgens hem hebben de andere partijen het contact met de burger verloren. “Als partij moet je één dag per week de straat op. Zonder je jasje en zonder je flyers. Vraag eens aan mensen of het bestuur zoals we dat met elkaar hebben wel goed genoeg werkt.”

Ook vindt Aalberts dat de journalistiek faalt. “Je zou eens wat minder politici het vuur na aan de schenen moeten leggen. Laat ze gewoon eens hun verhaal vertellen. Een hele hoop kiezers worden in hun informatiebehoefte helemaal niet bevredigd.” …lees meer

Dit waren alle vragen van de NOS aan Geert Wilders

VN 24.02.2016 Wat vind jij van de vragen in het grote NOS-interview met de grote PVV-leider? Kritische journalistiek, te voorzichtig uit angst om hem boos te maken, of een staatsomroep die zich laat lenen als propagandakanaal van ‘Cassandra’ Geert Wilders?

De NOS heeft, om het tienjarig bestaan van de PVV te markeren, de leider en enig lid van die partij, Geert Wilders geïnterviewd. Wat Geert Wilders te zeggen heeft, is altijd hetzelfde en daarom niet het citeren waard – geen nieuws. De vrágen zijn dat wel.

In een weekend dat een woedende Duitse menigte een bus vol angstige vluchtelingen belaagde, andere Duitsers stonden te juichen bij een brand in een toekomstig asielzoekerscentrum en in Lunteren twee dode varkens werden gevonden op de plek waar een azc moet komen: hoe benutte de NOS de kans om de heer Geert ‘minder, minder, minder’ Wilders het vuur aan de schenen te leggen?

Dit waren de vragen, oordeel zelf:

‘Geert Wilders, welkom. Ja, op de dag dat, of althans bijna, de PVV tienjarig jubileum viert. Ehm, had u dat tien jaar geleden kunnen denken, dat we hier zo zouden zitten?’

‘Maar u heeft de partij om een bepaalde reden opgericht. Is het iets om te vieren, zat ik me af te vragen.’

‘Maar u was een roepende in de woestijn destijds, mensen verklaarden u voor gek.’

‘Maar wist u zelf dat het zo belangrijk zou worden?’

‘Merkt u dat mensen anders reageren? Ik moet wel eens denken aan Cassandra, de Griekse waarzegster die ook verguisd werd, maar wel gelijk had, oftewel de onheilsprofeet – het woord viel net al – die toch zijn gelijk krijgt. Even los van de analyse van het probleem, maar het staat wel op het netvlies nu. Merkt u dat mensen er anders op reageren nu, dan toen?’

‘U hoeft die film [Fitna 2, HvR] niet meer te maken?’

‘En nou is uw analyse: dat ligt aan de islam. De islam is een verderfelijke ideologie, zoals u het noemt. En dat is een analyse die niet iedereen deelt. Omdat de meeste mensen zeggen: nee, dit gaat om extremisme, en niet om de islam.’

‘Maar dit is een kille analyse die u maakt. Zoals u het ziet. Dat lijkt me geen vrolijk wereldbeeld.’

‘Maar het is een soort alles of niets-redenering, die u hier opzet.’

‘Maar als u dat zegt, had u dan niet liever de opheffing van uw partij willen vieren?’

‘Voelt u zich wel eens een roepende in de woestijn?’

‘Maar u bent enorm strijdbaar. Maar met zo’n wereldbeeld vraag ik me wel eens af: bent u wel eens bang?’

‘Maar die [Europese landen, HvR] dus niet doen wat u belangrijk vindt.’

‘En tegelijkertijd bevindt u zich hiermee in een krachtenveld wat zo heftig is dat ik me wel eens afvraag: is dat nog te beheersen? U maakt de analyse van de externe bedreigingen, maar we zien hier ook in ons land krachten opkomen, emoties opkomen, die misschien moeilijk te beheersen zijn. Heeft u dat gevoel? Deelt u dat, die analyse?’

[Bevestigend] ‘Frustratie.’

‘U zegt dat ze niet gehoord worden. Uw criticasters zeggen: u ruit ze op.’

‘Een gevaar voor de democratie, zei de partijleider, eh, de voorzitter van de PvdA.’

‘U speelt met vuur, dat is de kern.’

‘Maar niemand wil met u regeren.’

‘Maar wat wilt u? U heeft een hele uitgesproken manier van politiek bedrijven, laat ik het zo omschrijven, die andere politieke partijen de gordijnen injaagt. Wat heeft u liever, blijft u aan die zijlijn, rammelen aan die poorten, en misschien via die manier, want dat heeft u ook wel eens gezegd hè: op die manier hebben we invloed op wat er gebeurt in Nederland. Of zegt u van nee, ik wil die verantwoordelijkheid nemen en compromissen sluiten en toch meebuigen met wat andere mensen willen?’

‘U begon uw gesprek met: toen ik mij… eh toen ik wegging uit de VVD, zei een journalist tegen mij: wat zonde, nou horen we nooit meer van u, u zult nooit staatssecretaris of minister worden. Gaan we dat nog meemaken?’

‘Dat begrijp ik, maar mijn vraag is wel deze. Of krijgen we straks: Wilders, de beste premier die Nederland nooit gehad heeft? Hè, wat ze van Wiegel altijd zeggen.’

‘En kunnen we dan…. is het mogelijk voor een partij, een man, om premier te worden die eigenlijk niet bereid is om op deze punten waar we het over gehad hebben, concessies te doen?’

‘Dank u wel.’

LEES VERDER OVER POLITIEK

 

Geert Wilders viert tien jaar PVV met flinke taart

AD 22.02.2016 Het tienjarig jubileum van de Partij Voor de Vrijheid is maandag niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zo kreeg partijleider Geert Wilders een enorme taart van een PVV-fan. ,,Neem allemaal maar een stuk taart vandaag hoor”, meldde een trotse Wilders op Twitter.

✔‎@geertwilderspvv

Wat lief. Zojuist in Den Haag bezorgd door een PVV-fan! Neem allemaal maar een stuk taart vandaag hoor! #10JAARPVV  1:08 PM – 22 Feb 2016

De afgelopen tien jaar wist Wilders regelmatig de aandacht op zichzelf en zijn partij te vestigen. Met een term als ‘kopvoddentax‘, het invoeren van een Polen-meldpunt en de verzekering aan zijn stemmers dat hij voor minder Marokkanen in Nederland zal zorgen, wist de PVV-voorman zijn standpunten steevast op de politieke agenda te krijgen. Dat valt ook te merken aan de vele opiniepeilingen, waarin de PVV op dit moment de grootste partij is.

Maar zijn gewaagde uitspraken zijn ook ten koste van zijn eigen vrijheid en veiligheid gegaan. Zo wordt Wilders al meer dan elf jaar beveiligd, omdat de vrees voor een aanslag op zijn leven bestaat.

Wat dat betreft is het ook niet vreemd dat veel van volgers op Twitter hem maandag waarschuwden voor de taart. ,,Laat hem maar even voorproeven”, en ,,Veiligheid voor alles! Laat de taart eerst checken!”, valt er als reacties te lezen.
Lees ook:

Wilders: geen concessies over terugdringen islam

NOS 22.02.2016 PVV-leider Wilders doet op het punt van “de-islamisering” geen water bij de wijn als hij na de verkiezingen meepraat over deelname aan een nieuw kabinet. In een gesprek met de NOS erkent hij dat je in een coalitie concessies moet doen, maar hij wil alleen regeren als de PVV op belangrijke punten zijn zin krijgt.

Wilders is bang voor het voortbestaan van het vrije Nederland. Hij vindt dat de islam moet worden teruggedrongen, wil Nederland over tien tot dertig jaar nog bestaan.

Existentieel

“Als de islam meer voet aan de grond krijgt in West-Europa, is er geen vrijheid meer en valt er niks meer te kiezen.” Wilders spreekt van een existentieel probleem voor Nederland en een historisch moment.

Het gesprek met Wilders is gehouden omdat de PVV tien jaar bestaat. Nadat Wilders in 2004 de VVD had verlaten, bleef hij tot 2006 in de Kamer als onafhankelijk Kamerlid. Sinds 2006 is hij de leider van de Partij voor de Vrijheid.

Dezelfde standpunten

Volgens Wilders is een van de oorzaken van de grote steun voor de PVV dat de partij al jaren dezelfde standpunten inneemt en ook vóór de opkomst van IS waarschuwde voor  wat hij noemt islamisering.

De PVV-leider vindt het niet meer nodig om een vervolg op zijn anti-Koran-filmFitna te maken. Volgens Wilders zie je Fitna 2 tegenwoordig iedere dag in hetNOS Journaal. “Ik heb in Fitna gewaarschuwd voor vreselijke dingen die in naam van de islam en de Koran gebeuren, en die dingen gebeuren nu. En we zien aan de vluchtelingenstroom en de open grenzen waar dat toe kan leiden voor onze veiligheid.”

Cultuur

Volgens Wilders wordt door de immigratie uit Arabische landen een cultuur naar Nederland gebracht die het niet zo nauw neemt met vrijheid en veiligheid. Hij zegt verder dat “niet alle moslims verkrachters en terroristen zijn”.

De PVV-leider herhaalt dat Nederland de baas moet zijn over zijn eigen grenzen en niet de EU.

De PVV bestaat tien jaar. Wilders wil best concessies doen om in de regering te komen, maar niet over de islam.

Wilders: geen concessies

Telegraaf 22.02.2016 PVV-leider Geert Wilders doet geen concessies op het punt van ‘de-islamisering’ om na de Tweede Kamerverkiezingen mee te doen aan een nieuw kabinet. Dat zegt Wilders maandag in een interview met de NOS.

De PVV-leider realiseert zich dat partijen om te regeren zullen moeten geven en nemen, maar hij wil alleen regeren als de PVV op belangrijke punten zijn zin krijgt. Wilders is bang voor het voortbestaan van het vrije Nederland. Hij wil de islam terugdringen uit het dagelijks leven en daarbij gaat hij geen water bij de wijn doen, zegt hij. ,,Als de islam meer voet aan de grond krijgt in West-Europa, is er geen vrijheid meer en valt er niks meer te kiezen.”

Het interview vond plaats vanwege het tienjarig bestaan van de PVV.

‘Pr-kanon Wilders kan nog zeker 10 jaar door’

AD 22.02.2016 Tijd voor taart bij de PVV, de partij viert vandaag zijn tiende verjaardag. Meermaals werd het politieke einde van Geert Wilders voorspeld, maar zijn partij bleef altijd overeind. En dat zal over 10 jaar nog zo zijn, voorspellen mede- en tegenstanders in de politiek. ‘Hij móet wel doorgaan.’

Hij voldeed aan geen enkele regel die voor andere partijen wel gelden, aldus Koen Vossen.

Daar zat hij dan. In een veredelde bezemkast van het Kamergebouw. Slechts een telefoon op het verder lege bureau, in een kamer zonder ramen. Met ruzie vertrokken uit de VVD had Geert Wilders in september 2004 slechts een droom over een eigen partij. Op 22 februari 2006 werd die werkelijkheid, toen hij zijn Partij voor de Vrijheid registreerde bij de Kiesraad.

10 jaar later is de PVV niet meer weg te denken uit de vaderlandse politiek. Als vijfde partij in het parlement, als voormalig gedoogpartner van een kabinet én als populairste in de opiniepeilingen. ,,Het heeft lang geduurd voordat duidelijk werd dat Wilders het vacuüm op rechts zou opvullen,” zegt politiek historicus Koen Vossen, die veel studie deed naar de PVV. ,,Even leek Verdonk het te gaan doen, of een van de erfgenamen van Pim Fortuyn als Marco Pastors. Wilders werd niet meteen gezien als dé kandidaat. Hij voldeed immers aan geen enkele regel die voor andere politieke partijen wel gelden.”

Nu de eerste 10 jaar zijn verstreken, heeft Belgisch politicus Filip Dewinter – collega op de rechterflank – des te meer vertrouwen in de komende 10 jaar voor de PVV. De voorman van Vlaams Belang voerde al vanaf het begin gesprekken met Wilders.

Wilders houdt alles in eigen hand. Dat is zijn succes, aldus Filip Dewinter.

Michael Heemels © ANP.

Drie steden
Hun eerste gesprek was toen Wilders overwoog voor het eerst mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. ,,Hij wilde advies.” Dewinter drukte hem op het hart niet te hard van stapel te lopen. De PVV kende al een hele reeks voorgangers die het allemaal niet hadden gered, met de LPF als bekendste voorbeeld. ,,Ik heb toen gezegd: Geert, kies voor een stuk of drie steden waar je een kader kunt vinden dat je kunt vertrouwen en waarvan je weet dat je kans hebt om veel stemmen te halen. Niet meteen overal meedoen.”

De manier waarop Wilders zijn partij strak houdt, is zijn kracht, vindt Dewinter. ,,Dat is wat hij voorheeft op Pim Fortuyn, die uiteindelijk niet goed bleek te kunnen organiseren. Wilders houdt alles in eigen hand. Dat is zijn succes.”

Zodra de PVV begon te groeien, ze ging meedoen in alle provincies en de partij meer zetels in de Tweede kamer kreeg, ging het mis. De ene na de andere PVV’er raakte in opspraak. Vorige week nog bekende Wilders’ rechterhand Michael Heemels dat hij gemeenschapsgeld gestolen had om zijn ‘drank- en drugsgebruik’ te bekostigen.

Het is een ijzeren regel dat een partij alleen overleeft als ze personeel en poen heeft. Allebei is een probleem bij Wilders, aldus Koen Vossen.

Schandaal
Ook dit schandaal heeft echter geen invloed op de populariteit van de PVV, blijkt uit alle peilingen. Dewinter snapt dat wel. De PVV is Geert Wilders, de rest is bijzaak. ,,Zolang hij zelf niet in het gedrang komt, blijft de PVV bestaan.”

Vossen vindt dat fascinerend. ,,Andere partijen verliezen aanhang door intern gedoe. De PVV niet. En zo zijn er meer regels niet van toepassing op de PVV. Het is een ijzeren regel dat een partij alleen overleeft als ze personeel en poen heeft. Allebei is een probleem bij Wilders. Er is nog geen geld voor een fatsoenlijk campagnefilmpje en op verkiezingsbijeenkomsten blaast hij nog net niet zelf de ballonnen op. Maar hij heeft één ding wel: publiciteit. En daar leeft hij op.”

Volgens Vossen is Wilders meer een mediastrateeg dan een politicus. Hij werkt via een andere logica en dat is waarom andere politici zo moeilijk grip op hem kunnen krijgen. Hij roept vergaande dingen, genereert aandacht, daar reageren mensen boos op en zo genereert hij nog een keer aandacht door te stellen dat hij niet mag zeggen wat hij wil. ,,Het is dezelfde strategie die iemand als Donald Trump nu ook gebruikt. Je kunt er jaren mee doorgaan. Alleen zal het lastig worden als hij ooit nog eens echt macht wil uitoefenen. Als je zo veel mensen beledigt, wil niemand een coalitie met je sluiten.”

Nadeel is dat de partij alleen op hem leunt. Zodra Wilders stopt, stopt ook de PVV, denkt politicoloog Meindert Fennema. ,,Als hij morgen stopt of iemand schiet hem dood, dan is het over met de PVV. Je ziet ook bij andere partijen dat het steeds meer om de leider draait, maar bij de PVV is dat het sterkst.”

Hij wordt zo zwaar beveiligd. Hoe kan hij ooit nog rustig leven buiten de politiek?, aldus Koen Vossen.

Geaccepteerd
Voormalig PVV-senator Ronald Sørensen weet dat zo net nog niet. Hij zag hoe de LPF ineenstortte na de moord op Pim Fortuyn. ,,Aan de andere kant zeg ik: Leefbaar Rotterdam is er nog steeds als stevige partij. Waarom zou dat bij de PVV niet kunnen zonder Wilders?”

Bovendien zegt hij te merken dat het steeds meer geaccepteerd wordt om te zeggen dat je PVV’er bent. ,,Leefbaar Rotterdam werd ook eerst met de nek aangekeken. Nu hoor ik ambtenaren gewoon zeggen dat ze erop stemmen. Dat merk ik ook met de PVV.”

En als het de PVV niet is, dan wel een andere partij, voorspelt Fennema: ,,De electorale achterban blijft er gewoon. De favoriete thema’s van de PVV worden alleen maar groter: het vluchtelingenvraagstuk, de EU. Op die thema’s kan een succesvolle protestcampagne gevoerd blijven worden. Zo bezien kan hij nog jaren vooruit.”

Wie volgt Wilders op?
Wel zal Wilders de komende 10 jaar moeten nadenken over zijn opvolging, zegt Dewinter. Op dit moment ziet hij niemand binnen de partij die dat zou kunnen. Weliswaar lopen er kundige mensen rond als Martin Bosma, vindt hij, ‘maar die kunnen nog niet tot aan Geerts kuiten reiken’.

Wilders in 2006, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen © ANP.

,,Geen enkele leider kan 20 tot 30 jaar mee. Uiteindelijk komt er altijd slijtage. Kijk naar Jean-Marie Le Pen. Maar dat is nu nog lang niet aan de orde bij Geert.”

Dat denkt Vossen ook. ,,Politici als Wilders gaan lang door. Kijk naar Jan Marijnissen. Mensen die de partij zelf hebben opgezet en niet kunnen loslaten. Bovendien heeft Wilders geen alternatief. Hij wordt zo zwaar beveiligd. Hoe kan hij ooit nog rustig leven buiten de politiek? Voor hem wacht over 10 jaar geen baan als burgemeester. Hij móet wel doorgaan.”

Hoera! De PVV bestaat tien jaar. Hoe ga jij Geerts feestje vieren?

DS 20.02.2016 Aanstaande zondag zal bij veel PVV’ers de vlag uitgaan: Geert Wilders’ politieke partij wordt dan 10 jaar oud. Hoe ga jij die gebeurtenis vieren?

Op een koude 22 februari in 2006 gebeurde iets waarvan maar weinig mensen verwachtten dat het de Nederlandse politiek zo lang en zo blijven zou beïnvloeden: het van de VVD weggebroken Kamerlid Geert Wilders richtte de PVV op en zette daarmee de formele stap om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, waarvan later dat jaar bleek dat die in november gehouden zouden worden.

Tien jaar is Geert Wilders nog altijd een herkenbaar figuur, en nog altijd vertoont zijn partij geen tekenen van een doodsstrijd, ondanks de krakkemikkige manier waarop deze is opgebouwd. Voor de vele populistische kiezers die Nederland telt is dat een hele opluchting. Voor hen is Wilders geen politicus. Hij is een messias, een waarheidszegger en een ziener. Facebookpagina’s als “Geert Wilders Is Mijn Held” of “Geert Wilders Als Premier Is Wat Nederland Nodig Heeft” schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond.

Overigens is begrijpelijkerwijs niet iedereen bijzonder gelukkig met de tiende verjaardag van de anti-immigratiepartij. Cartoonist Ruben Oppenheimer haalt nog maar eens aan dat veel mensen vinden dat de PVV in die tijd meer dingen verprutst heeft, dan bijgedragen:

Als je mij vraagt wat het hoogte- en dieptepunt is van 10 jaar Wilderiaanse fratsen, dan moet ik als hoogtepunt toch de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen van 2009 noemen. Voor het eerst bleek toen dat Nederland niet alleen bereid is ‘nee’ te stemmen bij referenda over Europese aangelegenheden, maar dat men ook politici naar Brussel wilde sturen die actief tegen het EU-establishment zouden gaan vechten.

Het absolute dieptepunt van de PVV was wel de dag in 2012 dat Geert Wilders besloot dat het tijd werd om het meest rechtse kabinet dat Nederland ooit gehad heeft te dumpen. Geert Wilders werd daarmee de ere-formateur van Rutte II, en de geestelijk vader van een hele kabinetsperiode vol ideologieloze, taai beleid waarvoor de Nederlandse burger mocht betalen via een serie lastenverhogingen.

Momenteel staat de PVV rond de 40 zetels in peilingen. Over pakweg een jaar is het moment van de waarheid: zal Geert de elfde verjaardag van de PVV kunnen vieren met een daverende verkiezingsoverwinning? De tijd zal het leren. … Lees meer…

Controverse en controle: Tien jaar PVV

VK 20.02.2016 Geert Wilders richtte tien jaar geleden de PVV op. Hij drukte zijn stempel op de Nederlandse politiek, maar achter de schermen overheerst nog steeds het amateurisme. ‘De zon mag alleen op Geert schijnen.’

Het is een jubileum in stijl. Geert Wilders viert krokusreces en gaat op vakantie en ondertussen kampt een lokale branche van zijn partij met de zoveelste PVV-rel.
De persoonlijk woordvoerder van Geert Wilders blijkt als Statenlid in Limburg een greep in de kas te hebben gedaan. Het draait om onbetaalde rekeningen aan hotel Van der Valk, dubieuze overboekingen aan een bevriende snackbareigenaar, neploonstrookjes en drank en drugs.  Lees meer…

Feestje voor de PVV

Telegraaf 18.02.2016 Geert Wilders laat het tienjarig jubileum van zijn PVV op 22 februari niet zomaar voorbij gaan. Op de dag zelf, komende maandag, is er volgens hem alleen een tv-interview, maar op een nog te bepalen datum komt er een ,,grote feestelijke bijeenkomst, een zogenaamde Gekozenendag”, aldus Wilders donderdag.

Iedereen die voor de PVV is gekozen voor de Kamers, voor het Europees Parlement en voor provincies en gemeenten is daar welkom. Verder wil Wilders dit jaar een keer per maand tien kiezers uitnodigen om in de Tweede Kamer te komen praten en eten. De aanmeldingsprocedure moet nog worden uitgewerkt.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van oud-VVD’er Wilders werd op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De partij, die geen leden heeft, verzet zich met name tegen islamisering en tegen de Europese UnieDe partij heeft nu (na drie afsplitsingen) twaalf zetels in de Kamer, maar kan volgens peilingen wel drie keer zo groot worden.

Wilders viert tien jaar PVV met grote feestdag

AD 18.02.2016 PVV-leider Geert Wilders wil een groot feest organiseren ter ere van het tienjarig jubileum van zijn partij. Op de dag zelf, volgende week maandag, geeft hij alleen een interview, maar later komt er een heuse feestdag: de Gekozenendag.

Alle PVV’ers uit de Eerste en Tweede Kamer, het Europees Parlement, de provincies en de gemeenten zijn uitgenodigd.

Daarnaast wil de fractievoorzitter dit jaar een keer per maand met tien kiezers gaan eten en praten in de Tweede Kamer. De aanmeldingsprocedure moet nog worden uitgewerkt.

Gunstige peilingen

De Partij voor de Vrijheid van oud-VVD’er Wilders werd op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De partij, die geen leden heeft, verzet zich met name tegen islamisering en tegen de Europese Unie. De partij heeft nu (na drie afsplitsingen) twaalf zetels in de Kamer, maar kan volgens peilingen wel drie keer zo groot worden.

Lees ook;

PVV en GroenLinks op hoogste score ooit

Wilders: Of in de coalitie of opstand van het volk

 

februari 20, 2016 - Posted by | geert wilders, politiek, PVV | , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

  1. […] 22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV […]

    Pingback door 22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV – PolitiekKiosk | februari 20, 2016

  2. […] zie ook: 22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV […]

    Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2016

  3. […] Op dit moment zit de PVV alleen in Almere en Den Haag in de gemeenteraad. Het is een koerswijziging voor de partij, zegt ook Wilders zelf, die rept van een ‘historische stap’ voor zijn partij, die 10 jaar bestaat. […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – oproep nieuwe gemeenteraadsleden « Debat in de Digitale Hofstad | december 4, 2016

  4. […] Op dit moment zit de PVV alleen in Almere en Den Haag in de gemeenteraad. Het is een koerswijziging voor de partij, zegt ook Wilders zelf, die rept van een ‘historische stap’ voor zijn partij, die al 10 jaar bestaat. […]

    Pingback door Aftrap Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 4, 2016

  5. […] zie ook: 22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 2018 « Debat in de Digitale Hofstad | april 5, 2017

  6. […] zie ook: 22.02.2016 – 10 jaar Geert Wilders PVV […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent ?? – deel 18 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.