Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6

ramingen van het Centraal Planbureau (CPB)

Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen

De belangrijkste cijfers op een rij

Onlangs presenteerde premier Rutte na de ministerraad het aanvullende bezuinigingspakket voor 2014. ‘Ik realiseer me dat achter die cijfers mensen schuil gaan die hun baan verliezen, maar we moeten nu koers houden en zorgen dat Nederland uit de crisis komt’, aldus Rutte. De 4,3 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen op een rijtje ›

Kamerbrief van minister Timmermans Open Word-document (.docx)(69,2 kB)

De lenteprognose van de Europese Commissie Open pdf (6,1 MB) De vandaag verschenen voorjaarsprognose. De lenteprognose voor economische groei. In de definitieve versie van de Brusselse aanbevelingen aangaande het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort staat dat Nederland ‘aanvullende consolidatiemaatregelen’ (jargon voor bezuinigingen) moet nemen van ‘ten minste 1 procent van het binnenlands product’. Zie hier het papieren document met de doorgestreepte 1,2 procent Open jpeg (2,4 MB)

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 2

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 1

Martin Bosma PVV en de bezuinigingen

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen Lenteakkoord versus Herfstakkoord

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 2

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 1

Voorjaarsnota 2013 – Verantwoordingsdebat

Voorjaarsnota 2013: Economie drukt verwachtingen tekort en schuld

OR 24.05.2013 Als gevolg van de tegenvallende economie zijn het begrotingstekort en de overheidsschuld het afgelopen half jaar verslechterd. Op basis van actuele ramingen komt het tekort over 2013 naar verwachting uit op 3,3% van het bruto binnenlands product (bbp). De bijstelling van het tekort is toe te schrijven aan de belastinginkomsten, die over de hele linie lager uitvallen. Aan de uitgavenkant van de begroting worden tegenvallers opgevangen door meevallers en extra maatregelen (geen inflatiecorrectie voor ministeries), waardoor het uitgavenplafond niet wordt overschreden. Dat zijn de voornaamste conclusies uit de Voorjaarsnota 2013, met daarin een overzicht van de ontwikkeling van de inkomsten en uitgaven. De ministerraad heeft op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer.. Lees meer

Zie ook;

Voorjaarsnota: minder belastinginkomsten leiden tot miljardentegenvaller kabinet›

NRC 24.05.2013  Door de tegenvallende economie en een extra afdracht aan Brussel zijn het begrotingstekort en de overheidsschuld groter dan een half jaar geleden werd verwacht. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota waarmee het kabinet vandaag heeft ingestemd.

Verantwoordingsdebat – ‘Ik ben en blijf optimistisch’

VK 16.05.2013 Het kabinet-Rutte II legde vandaag verantwoording af over het jaar 2012. Een transitiejaar, waarin Rutte I viel, het Lenteakkoord werd gesloten en de verkiezingen leidden tot Rutte II. Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag. Wordt in september vooruit gekeken, vandaag blikten kabinet en Kamer terug. Volkskrant.nl deed live verslag.

Lees ook VVD en PvdA willen ‘toeslagenfabriek’ aanpakken – 16/05/13

Lees ook Gehaktdag in de Kamer, maar wie gaat het vlees snijden? – 16/05/13

Gehaktdag in de Kamer, maar wie gaat het vlees snijden?

VK 16.05.2013 De agenda van de Kamer is vandaag vrijwel leeggeruimd voor één evenement: het verantwoordingsdebat 2012. Daarin moet de regering zich verantwoorden voor het beleid en het beheer van de staatskas van afgelopen jaar. Maar welke partij hielp de regering vorig jaar eigenlijk niet een handje?

Een belangrijke dag die toch geruisloos voorbij zal gaan

Trouw 15.05.2013 Het is vandaag weer feest in de politiek. Verantwoordingsdag. U keek er natuurlijk al reikhalzend naar uit. Het is immers al weer ruim vier maanden geleden dat de boeken over 2012 gesloten werden en we zijn uiteraard allemaal benieuwd wat al dat beleid en al die uitgegeven miljarden vorig jaar hebben opgeleverd.

De derde woensdag in mei, vandaag dus, is de dag dat die nieuwsgierigheid bevredigd wordt. Een mooie traditie. De essentie van democratische politiek, verantwoording afleggen, geconcentreerd op één dag. Het zal bruisen in Den Haag, de media hebben te weinig zendtijd of papier om dit hoogtepunt een beetje verantwoord te verslaan.

Verantwoordingsdag: staatsschuld stijgt per dag 67 miljoen euro

Elsevier 15.05.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) biedt woensdag op Verantwoordingsdag het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2012 aan, donderdag volgt het Verantwoordingsdebat. Lees hieronder een overzicht van de belangrijkste cijfers.

Bezuiniging;

Werkgevers keren zich tegen nieuwe bezuinigingen

Trouw 10.06.2013 De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het kabinet in Brussel gaat vertellen dat het terugdringen van het overheidskort zo snel niet kan. ‘De werkgevers vinden dat de Nederlandse overheidsfinanciën op orde moeten zijn en er stevig moet worden hervormd, maar ze vinden ook dat de economie weer op gang moet komen. Door wéér nieuwe belastingverhogingen dreigt het omgekeerde’, aldus hun woordvoerder maandag.

Oproep werkgevers: begrotingstekort langzamer terugdringen

Elsevier 10.06.2013 Als het aan werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ligt, gaat het kabinet langzamer bezuinigen. Ondernemers vinden dat de overheidsfinanciën op orde moeten komen, maar de economie moet eerst op gang komen. De organisaties reageren hiermee op de cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag presenteerde.

Werkgevers willen meer tijd voor terugdringen tekort

NU 10.06.2013  De werkgevers vinden dat het kabinet aan Brussel moet vragen om meer tijd om het begrotingstekort onder de drie procent te brengen. Dit laten de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland maandag weten aan NU.nl.

Oppositie ziet in DNB-cijfers bevestiging van eigen gelijk

Elsevier 10.06.2013 De oppositie in de Tweede Kamer ziet in de tegenvallende cijfers over het oplopende begrotingstekort en de daardoor noodzakelijke extra bezuinigingen, het bewijs voor het falende beleid van het kabinet.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte maandag bekend dat het kabinet, wil het volgend jaar voldoen aan de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3 procent, tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen moet doorvoeren.

Oppositie pleit voor investeringen in plaats van bezuinigingen

NU 10.06.2013 De oppositiepartijen willen dat het kabinet snel met een voorstel komt om het begrotingstekort omlaag te brengen. Zij pleiten voor investeringen in plaats van bezuinigingen. De Nederlandsche Bank voorspelt dat er volgend jaar 6 tot 8 miljard euro bezuinigd moet worden om het begrotingstekort terug te dringen. De oppositiepartijen zijn niet blij met de begrote bezuinigingen en de economische krimp van 0,8 procent.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingstekort

‘Overheid kan niet verder gaan met lasten verzwaren’

NU 10.06.2013 De overheid kan niet verder gaan met de lasten verzwaren van burgers om zo onder het begrotingstekort van drie procent uit te komen. “Daar kun je niet eindeloos mee doorgaan, dan druk je de consumptie echt weg.”  Dit zegt directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) tegenover NU.nl in een toelichting op de economische vooruitzichten van Nederland. Lees ook: DNB voorziet bezuinigingen tot 8 miljard

DNB voorziet bezuinigingen tot 8 miljard

Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent

NU 10.06.2013 Om het begrotingstekort terug te dringen zijn er volgend jaar bezuinigingen nodig van 6 tot 8 miljard euro. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent bovendien harder dan eerder voorzien.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Nederlandse economie Begrotingstekort

DNB: tekort volgend jaar naar 3,9 procent

Trouw 10.06.2013 Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 3,9 procent. Ook in 2015 blijft het tekort met 3,4 procent boven de EU-norm van 3 procent. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwste halfjaarlijkse economische rapportage.

Het tekort stijgt niet alleen als gevolg van de slechte economische ontwikkelingen, maar ook doordat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort ‘buiten beeld’ geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank in een toelichting.

DNB: tot 8 miljard euro extra bezuinigingen nodig

Elsevier 10.06.2013 Om het begrotingstekort van Nederland aan de Europese normen te laten voldoen, zijn voor 6 tot 8 miljard euro extra bezuinigingen nodig. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 %, in 2014 is een bescheiden groei van 0,5% te verwachten.

Dat berekent De Nederlandsche Bank (DNB). Het kabinet neemt pas in augustus besluiten over nieuwe bezuinigingen. Alleen met 6 tot 8 miljard euro bezuinigingen voldoet Nederland in 2014 aan de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3,0% van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft DNB.

DNB: nog meer bezuinigen

Telegraaf 10.06.2013 AMSTERDAM – Er moet volgend jaar tussen 6 en €8 miljard extra bezuinigd worden om het begrotingstekort terug te dringen tot de maximale 3%. Dat zegt De Nederlandse Bank (DNB) vandaag in de jongste editie van de halfjaarlijkse Economisch Ontwikkelingen en Vooruitzichten.

Huizenmarkt: 1,3 miljoen hypotheken onder water

Elsevier 10.06.2013 Ongeveer 1,3 miljoen huishoudens in Nederland hadden eind vorig jaar een hypotheek waarvan de waarde hoger was dan die van hun huis. Het totale tekort bedroeg ongeveer 65 miljard euro. Dat blijkt maandag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder gaat het vooral om Nederlanders die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht en nog niet veel hebben afgelost of gespaard.

DNB: 65 miljard aan onderwaarde op hypotheken

1,3 miljoen huizenbezitters staan ’onder water’

VK 10.06.2013 Ongeveer 1,3 miljoen huishoudens hadden eind vorig jaar een hypotheek waarvan de waarde hoger was dan die van hun woning. Hun totale tekort bedroeg circa 65 miljard euro, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

Lees ook DNB: tekort volgend jaar naar 3,9 procent – 10/06/13

Van Rijn en Per Saldo bekijken criteria pgb

Trouw 10.06.2013 Op aandringen van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kijken of ook mensen die minder dan 10 uur begeleiding nodig hebben toch gebruik kunnen gaan maken van een persoonsgebonden budget (pgb).

Van Rijn noemt hervormingen zorg noodzakelijk

NU 10.06.2013 De hervorming van de langdurige zorg is noodzakelijk. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) maandag tijdens de behandeling van zijn bezuinigingsvoorstellen in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zorg

Staatssecretaris Van Rijn: hervormingen zorg onvermijdelijk

NRC 10.06.2013 De hervorming van de langdurige zorg is noodzakelijk. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vandaag tijdens de behandeling van zijn bezuinigingsvoorstellen in de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum. De oppositie is kritisch. Lees verder

Veel vragen over langdurige zorg in Tweede Kamer

NU 10.06.2013 De plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de langdurige zorg (AWBZ) te hervormen, roepen veel vragen op in de Tweede Kamer.  Dat bleek maandag tijdens het Kamerdebat over de voorstellen waarmee Van Rijn een einde wil maken aan de stijgende kosten in de langdurige zorg.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: AWBZ Langdurige zorg Martin van Rijn

Oppositie vol vragen over langdurige zorg

Trouw 10.06.2013 De plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de langdurige zorg (AWBZ) te hervormen, roepen veel vragen op in de Tweede Kamer.

Vragen oppositie over zorg

Telegraaf 10.06.2013 De plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de langdurige zorg (AWBZ) te hervormen, roepen veel vragen op in de Tweede Kamer.

Werkgevers: hervorming leidt tot massaontslag in langdurige zorg›

NRC 10.06.2013  De voorgenomen hervorming in de langdurige zorg zal de omzet van verpleeg- en verzorgingshuizen doen halveren, wat massaontslag en faillissementen zal veroorzaken. Dat meldt zorgwerkgeversorganisatie Actiz vanochtend in de Volkskrant. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) verdedigt de hervorming vandaag in de Kamer.

Lees meer;

7 jun Vijftig topbestuurders ouderenzorg verdienen boven balkenendenorm ›

23 mei Ontslaggolf bij Achterhoekse thuiszorg ›

20 apr Kabinet doet nieuw voorstel in onderhandelingen thuiszorg ›

19 apr Thuiszorg wil vrijwillig op de nullijn zitten ›

5 apr De kwestie: moet mijn werkgever de vaccinatie vergoeden? ›

‘In zorg dreigt massaontslag’

Telegraaf 10.06.2013 De geplande hervorming van de langdurige zorg leidt waarschijnlijk tot massaontslag bij de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dat zegt zorgwerkgeversorganisatie Actiz in De Volkskrant. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) verdedigt de plannen vandaag in de Tweede Kamer.

‘In zorg dreigt massaontslag’

Trouw 10.06.2013 De geplande hervorming van de langdurige zorg leidt waarschijnlijk tot massaontslag bij de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dat zegt zorgwerkgeversorganisatie Actiz in De Volkskrant. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) verdedigt de plannen vandaag in de Tweede Kamer.

Uitspraak Zijlstra werpt schaduw over zorgdebat

Trouw 10.06.2013 Vandaag overlegt de Tweede Kamer met staatssecretaris van Rijn van volksgezondheid over de hervorming van de langdurige zorg. Maar de dreigende nieuwe bezuinigingsronde werpt een schaduw over het overleg.

Van Rijn kan waarschijnlijk rekenen op steun van D66, ChristenUnie en SGP, samen met regeringspartijen PvdA en VVD voldoende voor een meerderheid, ook in de Eerste Kamer. Tenzij de partijen van gedachte veranderen door de bezuinigingen waarover VVD-leider Halbe Zijlstra onlangs sprak.

‘Kabinet gaat niet tornen aan WW’

Samsom wil sociaal akkoord niet op het spel zetten

NU 09.06.2013 Het kabinet gaat niet tornen aan de WW want dat zou het einde van het sociaal akkoord betekenen. Dat liet PvdA-leider Diederik Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof weten. De PvdA-leider kijkt verder tevreden naar de sociaaleconomische koers van het kabinet. Met het sociaal akkoord en het zorgakkoord worden veranderingen doorgevoerd die door de PvdA waren voorgesteld, zei hij. ”Dus de richting op dit moment is de juiste.” Hij erkende dat de resultaten nog geboekt moeten worden, maar op dat vlak werkt de economie niet mee, constateert Samsom.

Samsom: we gaan niet tornen aan WW

Trouw 09.06.2013 Het kabinet gaat niet tornen aan de WW want dat zou het einde van het sociaal akkoord betekenen. Dat liet PvdA-leider Diederik Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof weten.

‘En dat is Halbe Zijlstra ook met ons eens’, voegde hij eraan toe. Zijlstra is de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Die zei vorige week in Het Financieele Dagblad vooral op zorg, uitkeringen en toeslagen te willen bezuinigen als extra besparingen voor 2014 nodig zijn.

Samsom: niet tornen aan WW

Telegraaf 09.06.2013 Het kabinet gaat niet tornen aan de WW want dat zou het einde van het sociaal akkoord betekenen. Dat liet PvdA-leider Diederik Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof weten.

PvdA-leider Samsom: Sociaal Akkoord niet op het spel zetten

Elsevier 09.06.2013 Coalitiepartijen VVD en PvdA zullen niet tornen aan de werkloosheidsuitkering WW want dat zou het einde van het Sociaal Akkoord betekenen. ‘En dat is Halbe Zijlstra ook met ons eens.’ Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zondag in VPRO-programma Buitenhof. VVD-fractieleider Zijlstra zei deze week dat het kabinet moet bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen.

FNV-voorzitter Ton Heerts waarschuwde zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat het Sociaal Akkoord van tafel is als het kabinet toch gaat bezuinigen op de WW. Samsom wil het akkoord niet op het spel zetten. VVD en PvdA moeten het eens worden over zo’n 6 miljard euro aan ombuigingen.

Syp Wynia: Kabinet-Rutte II geeft iedereen inspraak en eindigt met extra lasten

Samsom: we gaan het sociaal akkoord niet op het spel zetten

NRC 09.06.2013 De PvdA wil niet praten over eventuele bezuinigingen op werkloosheidsuitkeringen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil het pas gesloten sociaal akkoord daarvoor niet op het spel zetten. Dat zei hij vanmiddag in Buitenhof in een reactie op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra van vrijdag. Lees verder

Ruim 5000 zorgmedewerkers bij manifestatie

Trouw 08.06.2013 De manifestatie in Amsterdam tegen bezuinigingen in de zorg heeft zaterdag ruim 5000 medewerkers uit de zorg getrokken. Dat meldde een woordvoerster van organisator Abvakabo FNV.  De deelnemers zijn boos over de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto ‘handen thuis, Rutte!’ demonstreren ze tegen de ‘afbraakplannen’ van het kabinet Rutte.

Protest tegen kaalslag

Telegraaf 08.06.2013 De manifestatie in Amsterdam tegen bezuinigingen in de zorg heeft zaterdag ruim 5000 medewerkers uit de zorg getrokken. Dat meldde een woordvoerster van organisator Abvakabo FNV.

Protest tegen afbraak in de zorg

Telegraaf 08.06.2013 Zorgmedewerkers houden zaterdag een manifestatie in het Oosterpark in Amsterdam. Ze zijn boos over de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto „handen thuis, Rutte!” demonstreren ze tegen de „afbraakplannen” van het kabinet Rutte.

‘Snijden in WW is einde akkoord’

Telegraaf 08.06.2013  Mocht het kabinet volgend jaar toch bezuinigen op de WW, dan is het sociaal akkoord van tafel. FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij reageerde op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

Franse president Hollande: crisis eurozone voorbij

Elsevier 08.06.2013 De crisis in de eurozone is over het diepste punt heen. De gevaren zijn geweken en de muntunie maakt zich op voor economische groei. Met die woorden probeerde de Franse president François Hollande in het Japanse Tokyo een groep investeerders te paaien.

‘Wat u hier in Japan moet begrijpen is dat de crisis in Europa voorbij is,’ vertelde de Socialist zijn Japanse toehoorders.

FNV: snijden in WW is einde sociaal akkoord

Trouw 08.06.2013 Mocht het kabinet volgend jaar toch bezuinigen op de WW, dan is het sociaal akkoord van tafel. FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij reageerde op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

Hollande: crisis in eurozone is voorbij

Trouw 08.06.2013 De crisis in de eurozone is voorbij. Dat heeft de Franse president François Hollande tijdens zijn bezoek aan Tokio gezegd.  Hollande probeert Aziatische investeerders ervan te overtuigen dat het ergste voorbij is. ‘Wat u hier in Japan moet begrijpen is dat de crisis in Europa voorbij is’, hield hij zijn gehoor voor. Hij riep op tot samenwerking tussen Frankrijk en Japan om nieuwe deuren te openen voor economische groei.

Hollande: eurocrisis is voorbij, maar groeimaatregelen blijven nodig›

NRC 08.06.2013 De eurocrisis is voorbij. Dat heeft de Franse president Francois Hollande vanochtend gezegd tijdens zijn bezoek aan Japan. Hollande stelde dat de crisis Europa sterker heeft gemaakt en geleid heeft tot een verdere integratie van het beleid in de verschillende landen.

‘Bezuiniging Nederlands onderwijs in buitenland: wil de echte verliezer opstaan?’

VK 07.06.2013 De intrekking van de subsidie aan de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland laat zien dat de regering Nederlanders in het buitenland als last blijft zien, schrijft Eelco Keij. ‘Meertalige en internationaal georiënteerde kinderen zullen de Nederlandse maatschappij links laten liggen.’

Lees ook:  200 miljoen korting op onderwijssubsidies ‘pijnlijk’ – 30/05/13

Asscher reageert niet

Telegraaf 07.06.2013  Het kabinet gaat niet reageren op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die deze week zei dat er bij nieuwe bezuinigingen gesneden moet worden op zorg en sociale zekerheid en dat onderwijs, infrastructuur en veiligheid moeten worden ontzien.

‘Investeren in economie’

Telegraaf 07.06.2013 Het kabinet moet zorgen voor investeringen in de economie als er voor komend jaar extra bezuinigd moet worden. Dat eist regeringspartij PvdA. De sociaaldemocraten willen dat er zo geld vrijkomt voor het midden- en kleinbedrijf en de bouw.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.

Rehn: rapport IMF ‘oneerlijk’

Telegraaf 07.06.2013 Europees Commissaris Olli Rehn heeft vrijdag zelf uitgehaald naar de manier waarop het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Europese Unie de fouten rond de redding van Griekenland in de schoenen heeft geschoven. De commissaris reageerde op het kritische rapport dat het IMF eerder deze week publiceerde.

‘ECB kan mogelijke verbetering afwachten’

Telegraaf 07.06.2013  De Europese Centrale Bank (ECB) ziet mogelijk af van het inzetten van aanvullende stimuleringsmaatregelen als duidelijk wordt dat in de tweede helft van het jaar de economie tekenen van herstel vertoont. Dat zei ECB-bestuurder Ewald Nowotny vrijdag. Lees verder

Zie ook:

‘ECB kan mogelijke verbetering afwachten’

NU 07.06.2013 De Europese Centrale Bank (ECB) ziet mogelijk af van het inzetten van aanvullende stimuleringsmaatregelen als duidelijk wordt dat in de tweede helft van het jaar de economie tekenen van herstel vertoont.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: ECB

Teeven vindt geld om bezuinigingen te verzachten

Trouw 06.06.2013  Staatssecretaris Fred Teeven heeft in eigen huis geld gevonden om de aanpassingen aan zijn bezuinigingsplan voor de gevangenissen betalen. Geen enkele afdeling van zijn ministerie, noch een daaraan verbonden dienst, krijgt nog langer prijscompensatie voor aankopen. Ze moeten maar efficiënter worden met hetzelfde geld. Daarmee kan 69 miljoen worden bespaard.

Teeven komt snel met aangepast gevangenisplan

Trouw 06.06.2013 Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is bereid zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen aan te passen. Hij denkt voor 1 juli met een aangepast plan te kunnen komen, liet hij de Tweede Kamer donderdag weten.

Zijlstra: extra bezuinigen op zorg, toeslagen en uitkeringen

Elsevier 06.06.2013 Het kabinet van VVD en PvdA moet bij bezuinigingen onderwijs en infrastructuur ontzien en juist extra bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag. Zijlstra doet zijn uitspraken in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

Zijlstra: VVD houdt zich aan sociaal akkoord

Trouw 06.06.2013 De VVD zal zich bij de komende bezuinigingen houden aan het sociaal akkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden heeft gesloten. Daarin zijn onder meer ingrepen in WW en ontslagrecht uitgesteld. ‘We houden ons aan onze afspraken’, zei fractieleider Halbe Zijlstra donderdag. Hij liet verder weten te verwachten er met coalitiepartner PvdA uit te komen.

‘Zijlstra: bezuinigen op uitkeringen, zorg en toeslagen’ – PvdA kritisch›

NRC 06.06.2013  Het kabinet moet in eerste instantie extra bezuinigen op zorgkosten, uitkeringen en toeslagen. Onderwijs, infrastructuur en veiligheid moeten in nieuwe bezuinigingsplannen worden ontzien, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in Het Financieele Dagblad.

De presentatie van de jaarcijfers was uitgesteld vanwege de nationalisatie van de bank en verzekeraar. SNS Reaal werd 1 februari genationaliseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Daarbij werden alle houders van aandelen en achtergestelde obligaties en leningen onteigend.

Weinig bijval in Kamer voor bezuinigingspleidooi Zijlstra

Trouw 06.06.2013 Het pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om volgend jaar vooral te bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen heeft weinig bijval opgeleverd van andere fracties in de Tweede Kamer.

Weinig steun in Kamer voor bezuinigingsplannen VVD

Elsevier 06.06.2013 Het pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om volgend jaar vooral te bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen heeft weinig bijval opgeleverd van andere fracties in de Tweede Kamer.

Weinig bijval voor VVD

Telegraaf 06.06.2013 Het pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om volgend jaar vooral te bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen heeft weinig bijval opgeleverd van andere fracties in de Tweede Kamer.

‘VVD houdt zich aan sociaal akkoord’

NU 06.06.2013 De VVD zal zich bij de komende bezuinigingen houden aan het sociaal akkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden heeft gesloten. Daarin zijn onder meer ingrepen in WW en ontslagrecht uitgesteld.

zie: Zijlstra wil niet snijden in onderwijs en infrastructuur

Samsom terughoudend over pleidooi Zijlstra

NU 06.06.2013 PvdA-leider Diederik Samsom heeft donderdag terughoudend gereageerd op het pleidooi van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijstra om in 2014 vooral te bezuinigingen op zorg, uitkeringen en toeslagen.

Samsom terughoudend

Telegraaf 06.06.2013 PvdA-leider Diederik Samsom heeft donderdag terughoudend gereageerd op het pleidooi van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijstra om in 2014 vooral te bezuinigingen op zorg, uitkeringen en toeslagen. „Ik ken de voorkeur van de VVD. De PvdA geeft prioriteit aan het vinden van een gezamenlijk en breed gedragen antwoord op de crisis, waardoor mensen weer aan het werk komen”, zegt de PvdA-leider.

Zijlstra: niet snijden in onderwijs en infrastructuur

Trouw 05.06.2013 Het kabinet van VVD en PvdA moet bij bezuinigingen onderwijs en infrastructuur ontzien. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad dat donderdag wordt gepubliceerd.

ECB: ‘Economisch herstel in zicht, hervormingen noodzakelijk’

Trouw 06.06.2013 De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone in 2014 iets verhoogd. De krimp valt dit jaar echter iets sterker uit dan eerder gedacht en de risico’s voor de euro-economie blijven groot. Dat liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten.

Kamer krijgt geen informatie over bezuinigingen AIVD

NU 05.06.2013 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil geen informatie geven over de precieze invulling van de bezuinigingen op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: AIVD

Nieuw bezuinigingsplan: werkverlof voor gedetineerden

Elsevier 05.06.2013 Gedetineerden zouden overdag buiten aan het werk moeten worden gezet. Op die manier kan er in de daluren op personeelskosten worden bezuinigd. Dat zegt Harry Versteeg, voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen (VDPI) dinsdagavond in Nieuwsuur.

‘Alternatief voor bajesplan’

Telegraaf 05.06.2013  Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) kijkt op dit moment serieus naar alternatieven voor zijn geplande bezuinigingen op de gevangenissen. Hij zei dat woensdag in een vooruitblik op het Kamerdebat van donderdag.

CPB: staatsschuld moet terug naar 60 procent

Trouw 05.06.2013 De omvang van de Nederlandse overheidsschuld is nog aanvaardbaar, maar moet omlaag. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag in een rapport. De staatsschuld steeg sinds het begin van de economische crisis in 2007 van 45 procent naar 71 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat was logisch en nodig om de schokken van de crisis enigszins op te vangen, maar zo’n stijging moet tijdelijk zijn en is aan grenzen gebonden, aldus het CPB.

CPB vindt Nederlandse staatsschuld riskant hoog

Elsevier 05.06.2013 De Nederlandse staatsschuld is te hoog. De overheid heeft hierdoor amper ruimte om tegenvallers op te vangen zonder de economie te schaden, staat in een beleidsnotitie van het Centraal Planbureau (CPB). Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag. Volgend jaar komt de staatsschuld uit op ongeveer 75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Nederlandse staatsschuld is op dit moment 426 miljard euro.

Plasterk erkent zorgen gemeenten over bezuinigingen

NU 05.06.2013 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken erkent de zorgen die gemeenten hebben over bezuinigingen en herindeling. Dat zei hij woensdag op het VNG-congres in Zwolle.  Bekijk video – ”We staan aan de vooravond van de grootste verandering van het binnenlands bestuur in lange tijd”, aldus Plasterk.

Kans op sociale onrust door crisis in Europa het grootst

NRC 04.06.2013 De kans op sociale onrust in Europa is groter dan waar ook ter wereld. Dat schrijft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in haar jaarlijkse World of Work-rapport. Lees verder

‘Welkom in de nieuwe werkelijkheid, waar crisis de normaliteit is’

VK 03.06.2013 Zet de rellen in de banlieus van Parijs, het oproer in Londen, de opstootjes in Athene én Zweden achter elkaar en je ziet een patroon, schrijft filosoof en schrijver Govert Derix. ‘Politici zijn steeds minder bij machte honing om de mond van de massa’s te smeren.’

Bezuinigingen kosten AIVD 200 banen

Trouw  03.06.2013 Bij de geheime dienst AIVD verdwijnen de komende jaren zeker 200 van de 1500 voltijdbanen. Dat is het gevolg van miljoenenbezuinigingen. De AIVD gaat onder meer bezuinigen op de ict, de inzet op rechts-, links- en dierenextremisme en de aanwezigheid in het buitenland.

Verwant nieuws

‘Stel bezuiniging op AIVD uit’ – 21/05/13

Plasterk: bezuinigingen op AIVD schaden nationale veiligheid – 23/04/13

‘Nationale veiligheid niet ter discussie’

‘Stel bezuiniging op AIVD uit’

Informatie AIVD voorkwam aanslag van al-Qaeda

Nederland kwetsbaar voor Russische spionage

200 banen weg bij AIVD door bezuinigingen

NU 03.06.2013 Bij de geheime dienst AIVD verdwijnen de komende jaren zeker 200 van de 1500 voltijdbanen. Dat is het gevolg van miljoenenbezuinigingen. De AIVD gaat onder meer bezuinigen op de ICT, de inzet op rechts-, links- en dierenextremisme en de aanwezigheid in het buitenland.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; AIVD

Bezuinigingen kosten AIVD 200 banen

Telegraaf  03.06.2013 Bij de geheime dienst AIVD verdwijnen de komende jaren zeker 200 van de 1500 voltijdbanen. Dat is het gevolg van miljoenenbezuinigingen. De AIVD gaat onder meer bezuinigen op de ict, de inzet op rechts-, links- en dierenextremisme en de aanwezigheid in het buitenland.

Gerelateerde artikelen;

23-04:  ‘Bezuinigingen raken veiligheid’

23-04:  AIVD kan potentiële dreigingen niet aan

AIVD verliest tweehonderd banen door bezuinigingen

NRC 03.06.2013 Bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst verdwijnen de komende jaren zeker tweehonderd banen als gevolg van de bezuinigingen. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief naar de Kamer vandaag. Plasterk sprak eerder al van “zeer forse” en “zeer pijnlijke” bezuinigingen, die onherroepelijk gevolgen zullen hebben voor de nationale veiligheid. Vorige maand werd al duidelijk dat de AIVD door het geldgebrek ook zal snijden in bepaalde onderzoeken naar terrorisme en minder aandacht gaat geven aan rechts-extremisme, antifascisten en extreme dierenrechtenactivisten.  Lees verder

Lees meer;

25 apr  Ex-AIVD’ers hekelen bezuiniging op de dienst – ‘ten koste van veiligheid’ ›

23 apr Plasterk: ‘bezuinigingen AIVD raken veiligheid, het is niet anders’ ›

23 apr ‘AIVD stopt bepaalde onderzoeken wegens geldgebrek’ ›

17 apr ‘AIVD voorkwam aanslag van Al-Qaedaterroristen in Europa’ ›

27 feb ‘Ex-Provo Van Duijn krijgt weer nul op rekest – AIVD wijst onderzoek af’ ›

Tweehonderd banen verdwijnen bij geheime dienst AIVD

Elsevier 03.06.2013 Bij de geheime dienst AIVD verdwijnen de komende jaren zeker tweehonderd van de vijftienhonderd voltijdbanen. De AIVD gaat bezuinigen op de inzet op rechts-, links- en dierenextremisme, op de aanwezigheid in het buitenland en op de ict. Dat schrijft verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wordt de komende jaren fors gesneden in de organisatie, met name in staf- en ondersteuningsfuncties, en wordt bezuinigd op dienstverlening en advies op het gebied van informatiebeveiliging.

Lees het commentaar Domme bezuinigingen op AIVD exemplarisch voor onmachtig kabinet van Eric Vrijsen

zie ook;

CBS: economisch beeld blijft slecht

Telegraaf 31.05.2013 De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn de afgelopen tijd niet verbeterd. Het conjunctuurbeeld ging in mei per saldo niet vooruit, waardoor er nog steeds sprake is van laagconjunctuur. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.  Lees verder

Zie ook:

• OESO somber over Nederlandse economie

Verhoging belasting onvermijdelijk

Telegraaf 31.05.2013 De extra bezuinigingen die regeringspartijen VVD en PvdA voor komend jaar moeten bedenken, zullen voor een groter deel uit lastenverzwaring bestaan dan het kabinet nu uitdraagt. Dat zeggen bronnen binnen de coalitie tegen NRC Handelsblad.

‘Belastingverhogingen nodig bij extra ombuigingen’

Elsevier 01.06.2013 De extra ombuigingen die het kabinet voor volgend jaar moet doorvoeren, zullen voor een groter deel bestaan uit lastenverzwaringen dan VVD en PvdA nu uitdragen. Bronnen binnen de coalitie zeggen tegen NRC Handelsblad dat premier Mark Rutte (VVD) de kritiek binnen zijn partij voor wil zijn.

Belastingverhoging ‘onvermijdelijk’ bij extra bezuinigingen kabinet›

NRC 01.06.2013  De extra bezuinigingen die regeringspartijen VVD en PvdA voor komend jaar moeten bedenken, zullen voor een groter deel uit lastenverzwaringen bestaan dan het kabinet nu uitdraagt. Dat zeggen bronnen binnen de coalitie tegen NRC Handelsblad. Deze week kreeg Nederland van de Europese Commissie de aanbeveling om 6 miljard extra te bezuinigen om het begrotingstekort tot maximaal 3 procent te beperken. De Commissie noemde het eerdere voornemen van Nederland om 4,3 miljard om te buigen “hoe dan ook ontoereikend”.

Rutte legt eis Rehn naast zich neer: ‘3 procent al genoeg hard werk’

VK 31.05.2013  Het kabinet wil het advies van de Europese Commissie om het begrotingstekort in 2014 terug te brengen naar 2,8 procent niet opvolgen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Volgens Rutte komt Nederland met de gevraagde bezuiniging van 6 miljard uit op exact 3 procent begrotingstekort en niet op 2,8. Hij begrijpt de ‘tegenstrijdige’ aanbevelingen van de commissie niet en wil uitleg.

Rutte: advies Rehn inhoudelijk tegenstrijdig

Trouw 31.05.2013 Het advies van eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) lijkt ‘inhoudelijk tegenstrijdig’. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Het kabinet gaat Rehn om uitleg vragen.

‘Advies Rehn tegenstrijdig’

Telegraaf 31.05.2013 Het advies van eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) lijkt „inhoudelijk tegenstrijdig”. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Het kabinet gaat Rehn om uitleg vragen. Rehn adviseert Nederland 6 miljard euro extra te bezuinigen in 2014, ten minste 1 procent van het bruto binnenlands product. Dat begrijpt Rutte, maar hij begrijpt niet waarom Rehn Nederland vraagt om het begrotingstekort naar 2,8 procent terug te brengen.

Rutte wil niet naar 2,8 procent

Voorstel eurocommissaris Rehn niet haalbaar

NU 31.05.2013 Minister-president Mark Rutte wil het begrotingstekort niet naar 2,8 procent terugdringen. Een tekort van 3 procent “is al hard werken genoeg”.  Bekijk video – Daarmee reageerde Rutte in een persconferentie op het voorstel van eurocommissaris Rehn. Die adviseert Nederland 6 miljard euro extra te bezuinigen en het begrotingstekort terug te dringen naar 2,8 procent.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingstekort

Rutte: we willen niet mee met begrotingsnorm van 2,8 procent

NRC 31.05.2013 Premier Mark Rutte zegt dat het kabinet zich in 2014 niet wil gaan houden aan de door de Europese Commissie voorgestelde begrotingsnorm van 2,8 procent. Hij zegt niet mee te zullen gaan in wat hij een ‘veiligheidsmarge’ noemt en gaat eurocommissaris Olli Rehn om uitleg vragen. De norm waarop het kabinet zich gaat richten, blijft de Europese norm van 3 procent. Dat zei Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Lees verder

Bezuinigingen gevangenissen kosten juist half miljard euro’›

NRC 30.05.2013 De bezuinigingen op gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen kosten de samenleving honderden miljoenen euro extra. Dat staat in een onderzoek dat acht gemeenten naar de plannen hebben laten uitvoeren, dat vanmorgen bekend werd. De betrokken gemeenten en de provincie Noord-Holland lieten onderzoeksbureau De Strategie Compagnie een second opinion-onderzoek uitvoeren naar Teevens plannen voor 340 miljoen euro aan bezuinigingen in het gevangeniswezen.

OCW verlegt subsidiestroom

RO 20.05.2013 Het kabinet maakt vanaf 2015 €200 miljoen vrij uit de OCW-begroting om te kunnen herinvesteren in onderwijs en onderzoek. Het geld komt uit subsidies die niet direct bijdragen aan het primaire onderwijsproces en subsidies voor activiteiten die geen prioriteit (meer) hebben. Dat schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Ze voeren daarmee een maatregel uit het regeerakkoord uit.

Download “Kamerbrief invulling subsidietaakstelling onderwijs en onderzoek”

PDF document | 21 pagina’s | 268 KB

Kamerstuk: Kamerbrief | 30-05-2013

Kabinet snijdt fors in onderwijssubsidies

Minder geld voor internationalisering en ict

NU 30.05.2013 Het kabinet bezuinigt honderden miljoenen op subsidies in het onderwijs. Onder meer de studentenorganisaties en het godsdienstonderwijs moeten het met minder geld doen. Dat staat in een brief die minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag naar de Kamer hebben gestuurd.

De kortingen moeten vanaf 2015 structureel 200 miljoen opleveren. Het kabinet is voornemens dit geld te investeren in de kwaliteit van het onderwijs.

Kabinet schrapt 200 miljoen aan onderwijssubsidies›

NRC  30.05.2013 Het kabinet schrapt 200 miljoen euro aan onderwijssubsidies. Ontzien worden daarbij subsidies die ten goede komen aan de kwaliteit van leraren, bevordering van het techniekonderwijs en praktijkgericht onderzoek in het hbo. Dat schrijven minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) in een brief (hier in pdf-vorm) die vanmiddag aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. Voor 2014 is een bezuiniging van 100 miljoen euro ingeboekt. In 2015 moet het volledige bedrag van 200 miljoen euro zijn bezuinigd, op een totaal van 470 miljoen.

‘Subsidiekortingen zijn pijnlijk’

Telegraaf 30.05.2013  De kortingen op onderwijssubsidies die minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdag heeft aangekondigd komen hard aan bij verschillende onderwijsorganisaties. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) noemt de subsidiekortingen van 200 miljoen euro „pijnlijk”.

Rutte: ‘We maken al sinds 1815 een begroting in augustus’

Trouw 29.05.2013 Premier Mark Rutte is niet geschrokken van de aanbevelingen de Europese Commissie over volgend jaar. ‘De commissie raamde eerder al dat het tekort uitkomt op 3,6 procent’, zei hij woensdag. ‘Dat betekent dat we ongeveer 6 miljard moeten bezuinigen. Maar we besluiten in augustus over aanvullende maatregelen op basis van de nieuwe raming van het Centraal Planbureau. We maken al sinds 1815 in dit land een begroting in augustus.’

Brussel hoopte eigenlijk op Nederlandse bezuinigingen van 7,2 miljard

VK 29.05.2013 Niet ‘ten minste’ 6 miljard, maar ‘circa’ 7,2 miljard euro zou Nederland volgend jaar moeten bezuinigen, was in eerste instantie het oordeel van de ambtenaren van de Europese Commissie. Journalisten in Brussel kregen een geprinte versie van het commissierapport met daarin de doorgestreepte oude aanbeveling. Online publiceerde de Europese Commissie een gekuiste versie waarin de verbetering niet meer zichtbaar is.

In de definitieve versie van de Brusselse aanbevelingen aangaande het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort staat dat Nederland ‘aanvullende consolidatiemaatregelen’ (jargon voor bezuinigingen) moet nemen van ‘ten minste 1 procent van het binnenlands product’. Zie hier het papieren document met de doorgestreepte 1,2 procent Open jpeg (2,4 MB)

Reacties op Brussel: coalitie is niet verrast door extra bezuinigingen

Trouw 29.05.2013 De Europese Commissie concludeert in haar jaarlijkse beleidsadvies aan het kabinet dat Nederland voor ten minste 6 miljard aan aanvullende maatregelen moet nemen om het begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen. Lees hier de belangrijkste politieke reacties.

‘Haast maken met hervormingen’

NU 29.05.2013 Oppositiepartijen D66 en het CDA willen dat het kabinet haast maakt met hervormingen. De partijen reageren op de aanbevelingen van de Europese Commissie.

Barroso: Europa moet vaart maken met hervormingen

VK 29.05.2013 Europa kan sterker uit de crisis komen, maar dan zullen de regeringen van de lidstaten vaart moeten maken met hervormingen. Op de korte termijn zijn maatregelen nodig om de werkloosheid, en vooral de jeugdwerkloosheid, te bestrijden. Dat zei de president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso vandaag.

Brussel geeft Nederland jaar uitstel – miljarden extra bezuinigingen nodig›

NRC 29.05.2013 Nederland krijgt van Brussel een jaar extra de tijd om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de 3 procent. Dat staat in de beoordeling van de Europese begrotingsplannen die de Europese Commissie vanmiddag presenteerde. De Commissie adviseert Nederland volgend jaar miljarden extra te bezuinigen. . Lees verder›

‘Brussel neemt veiligheidsmarge’

Telegraaf 29.05.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën denkt dat de Europese Commissie Nederland een „bepaalde veiligheidsmarge” oplegt door te eisen dat het begrotingstekort in 2014 op niet meer dan 2,8 procent staat. De afspraak in het begrotingspact is namelijk dat het tekort naar maximaal 3 procent moet.

EU: Nederland moet extra bezuinigen

Telegraaf 29.05.2013 Nederland moet extra bezuinigen, met name in 2014 om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de Europese limiet van 3 procent. Nederland krijgt 1 jaar extra de tijd om het begrotingstekort af te bouwen. Dat had eigenlijk al dit jaar moeten gebeuren.

Gerelateerde artikelen;

29-05:  ‘Brussel neemt veiligheidsmarge’

29-05:  België ontsnapt aan boete

29-05:  null

28-05:  Bezuiniging aanstaande

24-05:  Kabinet haalt 8,3 miljard minder belasting op

Brussel houdt Nederland aan bezuinigingen

NU 29.05.2013 Brussel houdt Nederland aan de afspraak om in 2014 te voldoen aan de begrotingsregels. Dit betekent dat Nederland nog dit jaar zal moeten bezuinigen om aan deze afspraak te voldoen.

Brussel: Nederland moet extra bezuinigen

Elsevier 29.05.2013 Nederland moet van de Europese Commissie nog circa 6 miljard euro extra bezuinigen. Eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken) wil dat het Nederlands begrotingstekort in 2014 uitkomt op 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Om aan die norm te voldoen, moet Nederland circa 6 miljard euro bezuinigen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ging dinsdag al uit van dit bedrag. Eerder had het kabinet bij het sluiten van het Sociaal Akkoord meer dan 4 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast gezet.

zie ook:

Dijsselbloem hoort Brusselse eis van 2,8 procent ‘voor het eerst’

Trouw 29.05.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën denkt dat de Europese Commissie Nederland een ‘bepaalde veiligheidsmarge’ oplegt door te eisen dat het begrotingstekort in 2014 op niet meer dan 2,8 procent staat. De afspraak in het begrotingspact is namelijk dat het tekort naar maximaal 3 procent moet.

Dijsselbloem hoort eis 2,8 procent ‘voor het eerst’, maar is niet verrast›

NRC 29.05.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat hij “voor het eerst” hoort over de eis van de Europese Commissie dat het Nederlandse begrotingstekort in 2014 teruggedrongen moet worden tot 2,8 procent, meldt persbureau Novum. Hij is daarentegen niet verrast en noemt de extra 0,2 procent een ‘veiligheidsmarge’.

Vandaag werd bekend dat Nederland een jaar uitstel krijgt om het tekort terug te dringen tot onder de Europese norm van 3 procent. De Europese Commissie adviseert Nederland miljarden extra te bezuinigen.

Kabinet blijft strijden tegen extra EU-claim

Trouw 29.05.2013 Het kabinet blijft zich verzetten tegen de extra bijdrage van waarschijnlijk een half miljard euro die Nederland aan Brussel moet betalen om een gat op de EU-begroting te dichten. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer bij een terugblik op de EU-top van vorige week. Een ruime meerderheid van de Kamer wil de extra bijdrage van tafel hebben.

‘Nederland is een Europees zorgenkindje geworden’

Trouw 29.05.2013 Nederland krijgt vandaag harde woorden te horen uit Brussel, verwacht Europarlementariër Corien Wortmann-Kool. In een rapport van de Europese Commissie krijgt Nederland, net als andere EU-landen, aanwijzingen over de eigen economie. ‘De ironie is dat iedereen in Nederland de nieuwe regels prees. Totdat ze Nederland zelf raakten.’

Rutte: Er moet iets gebeuren

Elsevier 28.05.2013 In navolging van minister Dijsselbloem zegt nu ook premier Rutte dat Nederland afkoerst op nieuwe extra bezuinigingen. ,,Het ziet er naar uit dat je rekening moet houden dat er toch iets moet gebeuren.”

Samsom houdt vast aan begrotingsregel van 3 procent

‘Ambitie is de 3 procent handhaven’

NU 28.05.2013 PvdA-leider Diederik Samsom houdt vast aan de afspraak dat het overheidstekort in de begroting voor volgend jaar niet boven de 3 procent uitkomt. Hij zei dat dinsdag in een toelichting op opmerkingen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Diederik Samsom Bezuinigingen Sociaal akkoord

Plan Teeven wassen neus

Telegraaf 28.05.2013 De bezuinigingen van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) op het gevangeniswezen leveren nog jaren niets op. De eerste euro’s gaan pas in 2026 richting de staatskas

‘Gat van 1 miljard in gevangenisplan Teeven’

Trouw 28.05.2013 In het bezuinigingsplan van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor het gevangeniswezen is een gat geslopen van bijna 1 miljard euro. Dat blijkt dinsdag uit een zogenoemd ‘second opiniononderzoek’ dat enkele gemeenten en provincies hebben laten doen. Het plan van Teeven om met de sluiting van 26 gevangenissen 340 miljoen euro te besparen, heeft volgens de analyse niet het gewenste effect.

Dijsselbloem houdt serieus rekening met extra miljardenbezuinigingen

Trouw 28.05.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën houdt er serieus rekening mee dat het kabinet miljarden extra moet bezuinigen om volgend jaar aan de Europese begrotingsregels te kunnen voldoen. In augustus wordt daar pas een beslissing over genomen, maar volgens de minister ‘hoef je geen whizzkid te zijn om te zien dat de economische problemen de laatste weken eerder groter dan kleiner zijn geworden’.

Dat zei Dijsselbloem dinsdag in het wekelijkse gesprek met RTLZ.

Dijsselbloem: economische problemen groter

Telegraaf 28.05.2013 Nederland moet de broekriem mogelijk nóg strakker aantrekken, voorspelt minister Dijsselbloem van Financien. Extra bezuinigingen zijn onontkoombaar als de economische cijfers zo ernstig achterblijven, meent Dijsselbloem.

Gerelateerde artikelen:

Bezuiniging aanstaande

Telegraaf 28.05.2013 Nederland moet de broekriem mogelijk nóg strakker aantrekken, voorspelt minister Dijsselbloem van Financien. Extra bezuinigingen zijn onontkoombaar als de economische cijfers zo ernstig achterblijven, meent Dijsselbloem.

Dijsselbloem verwacht miljarden extra te bezuinigen

Elsevier 28.05.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) verwacht miljarden euro’s extra te moeten bezuinigen. Eerder werden bezuinigingen nog uitgesteld toen het kabinet een Sociaal Akkoord sloot met de werkgevers en werknemers. ‘Je hoeft geen whizzkid te zijn om te zien dat de economische problemen de laatste weken eerder groter dan kleiner zijn geworden,’ zegt Dijsselbloem dinsdag tegen RTLZ. Volgens dat programma zouden VVD en PvdA in gesprek zijn met de oppositie over nieuwe bezuinigingen voor een bedrag tot 6 miljard euro.

zie ook;

PvdA: bezuiniging publieke omroep verzachten met tv-taks

Elsevier 28.05.2013 Als het aan regeringspartij PvdA ligt, moeten aanbieders van televisiepakketten een heffing betalen voor programma’s van de publieke omroep. De sociaal-democraten willen zo de bezuinigingen op het publieke bestel verzachten. Met een heffing van 8 euro op elke aansluiting wil de PvdA zo’n 60 miljoen euro binnenhalen per jaar, meldt De Telegraaf dinsdag.

Uitweg

Zo kan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep met ongeveer de helft worden verzacht. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam spreekt van een uitweg in de coalitieafspraken.

zie ook;

PvdA wil tv-taks

Telegraaf 28.05.2013 De bezuinigingen op de publieke omroep moeten verzacht worden door de kabelbedrijven en andere aanbieders van televisiepakketten een heffing op te leggen. Coalitiepartij PvdA zoekt steun bij de oppositiepartijen voor zo’n ’tv-taks’. Dit onderwerp wordt ook besproken in Telegraaf TV Nieuws.

‘PvdA wil tv-taks voor kabelaars’

Trouw 28.05.2013 De bezuinigingen bij de publieke omroep moeten verzacht worden door de kabelbedrijven en andere aanbieders van televisiepaketten een heffing op te leggen. Coalitiepartij PvdA zoekt steun bij de oppositiepartijen voor zo’n ‘tv-taks’.

Van Baalen tegen extra lastenverzwaring in 2014

NU 27.05.2013 De extra bezuinigingen voor 2014 moeten nu al worden voorbereid en mogen geen extra lastenverzwaring betekenen voor burgers. Dat zegt VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen tegen NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bezuinigingen Hans van Baalen

Dijsselbloem: economisch beeld voor 2013 verslechterd

VK 24.05.2013 Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten. Het begrotingstekort voor 2013 loopt op tot 3,3 procent, gelijk aan wat het Centraal Planbureau in maart raamde. Wel is sinds maart het ‘beeld verslechterd’, aldus Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie na de ministerraad.

Lees ook Voor eerst in jaren meevaller op zorguitgaven – 24/05/13

Kabinet haalt 8,3 miljard minder belasting op

Trouw 24.05.2013 Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten die optellen tot 8,3 miljard euro. Het gaat onder meer om de winstbelasting (2 miljard lager), de inkomstenbelasting (2,4 miljard) en de btw (2,1 miljard minder).

Miljardentegenvaller kabinet: minder belastinginkomsten

Elsevier 24.05.2013 Het kabinet heeft dit jaar te maken met een flinke financiële tegenvaller. Naar verwachting komen de belasting- en premieontvangsten 8,3 miljard euro lager uit dan van te voren werd gedacht.

Ruim 8 miljard minder belasting opgehaald

NU 24.05.2013 Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten en premieontvangsten van in totaal 8,3 miljard euro.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Belastinginkomsten Voorjaarsnota

‘Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro bezuinigen’

Trouw 24.05.2013 Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat het Openbaar Ministerie (OM) 110 miljoen gaat bezuinigen, bijna een kwart van z’n totale budget. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die Nieuwsuur in handen heeft.

‘Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro bezuinigen’

NRC 24.05.2013  Het budget van het Openbaar Ministerie gaat met 110 miljoen euro naar beneden, dat is bijna een kwart van het totaalbedrag dat het OM nu te besteden heeft. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die Nieuwsuur in handen heeft. Lees verder

Bezuiniging rijk berust op wensdenken

BB 16.05.2013 De Algemene Rekenkamer twijfelt sterk aan de haalbaarheid van de bezuinigingen op de ministeries. Minister Stef Blok van Rijksdienst denkt dat deze besparingen zich ‘gewoon zullen voordoen’. De rekenkamer noemt dit ‘wensdenken’.

Stresstest voor overheidsfinanciën
Het kabinet maakt niet duidelijk of een bezuiniging van 8 miljard in 2012 ook echt gehaald is. Met de inkrimping van de rijksoverheid schiet het nog niet erg op. Omdat de risico’s voor de overheid flink zijn toegenomen, moet er een stresstest voor de overheidsfinanciën komen.

Gerelateerde artikelen;

Waarom heeft de Europese Unie dit jaar plots 11 miljard euro extra nodig?

VK 15.05.2013 De Europese Commissie wil 11,2 miljard euro extra van de lidstaten voor de EU-begroting van 2013. Dinsdag stemden de ministers van Financiën van de EU-landen in met een eerste tranche van 7,3 miljard. Voor Nederland betekent dat een extra rekening van zeker 350 miljoen euro. Waarom heeft ‘Brussel’ plots miljarden extra nodig? Vier vragen en antwoorden.

Lees ook Timmermans legt zich niet neer bij extra geld naar EU – 15/05/13

Lees ook EU-ministers Financiën stemmen in met aanvullen begroting – 14/05/13

Baas rekenkamer: ‘Kans dat alle bezuinigingen gehaald worden niet zo groot’

VK 15.05.2013 Van 17 besparingsprojecten bij de Rijksoverheid die de Rekenkamer onderzocht ontbrak bij de helft een plan van aanpak. Voor in totaal 426 miljoen euro is nog geen onderbouwing gevonden. Volgens minister Blok (Rijksdienst) komt het ‘gewoon’ goed. De president van de Rekenkamer, Saskia Stuiveling, vraagt hier aandacht voor. ‘Wij hebben geen document op grond waarvan wij het vertrouwen van de minister snappen.’

Lees ook Rekenkamer: niet duidelijk of bezuiniging gehaald is – 15/05/13

Lees ook Rekenkamer: Belastingdienst doet stinkende best met toeslagen – 15/05/13

Rekenkamer: niet duidelijk of bezuiniging gehaald is

Trouw 15.05.2013 Het kabinet maakt niet duidelijk of een bezuiniging van 8 miljard in 2012 ook echt gehaald is. Met de inkrimping van de Rijksoverheid schiet het nog niet erg op. Omdat de risico’s voor de overheid flink zijn toegenomen, moet er een stresstest voor de overheidsfinanciën komen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport over het jaarverslag van het Rijk. In een reactie stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat het kabinet met de besparingen op koers ligt.

Dijsselbloem legt zich neer bij extra geld Brussel

NU 15.05.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) legt zich neer bij het extra geld dat Nederland dit jaar moet bijdragen aan de begroting van de Europese Unie. De minister benadrukt dat Nederland de afgelopen jaren ook fikse meevallers heeft gehad bij de Europese begroting. Dat zegt de minister woensdag tegen RTLZ.

Dijsselbloem: bodem bereikt

Telegraaf  15.05.2013 De nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat de krimp van de Nederlandse economie veel kleiner is dan in het vorige kwartaal. De bodem is bereikt, in de tweede helft van het jaar volgt naar verwachting herstel. Dijsselbloem zei dat woensdag bij RTL Z. Hij reageerde op CBS-cijfers waaruit blijkt dat de economie in de eerste 3 maanden van dit jaar met 0,1 procent is gekrompen.

Dijsselbloem: kleinere krimp, bodem bereikt

Trouw 15.05.2013 De nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat de krimp van de Nederlandse economie veel kleiner is dan in het vorige kwartaal. De bodem is bereikt, in de tweede helft van het jaar volgt naar verwachting herstel. Dijsselbloem zei dat woensdag bij RTL Z. Hij reageerde op CBS-cijfers waaruit blijkt dat de economie in de eerste 3 maanden van dit jaar met 0,1 procent is gekrompen.

Dijsselbloem: extra geld aan Brusselse begroting zijn we kwijt›

NRC 15.05.2013 Er is niks meer te doen aan het feit dat Nederland 350 tot 500 miljoen euro extra moet betalen aan het dichten van het gat in de Europese begroting. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanmiddag. In de Kamer is kritiek op de extra bijdrage die Nederland moet betalen.

Dijsselbloem maakte de “forse tegenvaller” voor Nederland gisteravond na overleg met zijn collega’s in Brussel bekend.

Kamp ziet economie stabiliseren – oppositie kritisch over kabinetsbeleid›

NRC 15.05.2013 De economie is aan het stabiliseren. Dat stelde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vanochtend in reactie op de krimpcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp met 0,1 procent in het eerste kwartaal, fors minder dan in de voorgaande twee kwartalen.

VVD-fractieleider Zijlstra in NRC: verzorgingsstaat is onhoudbaar›

NRC 15.05.2013 Nederland loopt vast als de doorgeslagen verzorgingsstaat in stand wordt gehouden. Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Volgens Zijlstra krijgen te veel mensen kind-, huur- of zorgtoeslagen of andere vergoedingen, en te vaak krijgen instellingen en bedrijven miljarden aan subsidies en garantstellingen. De rol van de overheid in de samenleving is “doorgeslagen”. Dit “opgeblazen systeem” is onhoudbaar, vindt Zijlstra.

Extra bijdrage aan EU ‘onverteerbaar’ voor VVD

Trouw 15.05.2013 Het is Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen gisteren niet gelukt een extra bijdrage aan de Europese begroting te blokkeren. Dat kost Nederland 350 tot 500 miljoen euro. “Onverteerbaar”, vindt de VVD.

Gisteren stemden de ministers van Financiën van de Europese Unie in met 7,3 miljard euro extra voor de EU-pot. Een bedrag dat later dit jaar kan oplopen tot ruim 11 miljard. Het gat in de begroting komt niet als een verrassing. Al jaren halen landen meer geld uit de Europese potten dan er in gaat. Telkens wordt dat tekort doorgeschoven naar een volgend jaar.

VVD vindt extra bijdrage EU-budget ‘onverteerbaar’

NU 15.05.2013 De VVD noemt het onverteerbaar dat Nederland nog zeker 350 miljoen euro extra moet bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

VVD: extra bijdrage EU-begroting is onverteerbaar Elsevier 15.05.2013

Timmermans legt zich niet neer bij extra geld naar EU

Trouw 15.05.2013 De VVD noemt het onverteerbaar dat Nederland nog zeker 350 miljoen euro extra moet bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Timmermans boos om extra geld voor EU – ‘slecht werk commissie’›

NRC 15.05.2013 Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is boos op de Europese Commissie. Nederland moet nog minstens 350 miljoen euro extra bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Timmermans deed in een debat met de Tweede Kamer geen moeite om zijn irritatie te verbloemen.

Nederland blijft in recessie

Telegraaf 15.05.2013 VIDEO De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,1% gekrompen. Voor het derde opeenvolgende kwartaal was onze economische groei negatief en daarmee blijft ons land in recessie Dat maakte het CBS vanochtend bekend.

Nederland nog altijd in recessie – recordwerkloosheid stijgt verder›

NRC 15.05.2013 Nederland zit nog steeds in een recessie. De economie is in het eerste kwartaal bescheiden gekrompen met 0,1 procent. Dat meldt het CBS.

Werkloosheid loopt op tot 650.000  Elsevier 15.05.2013

De Rijksoverheid heeft in totaal 7 miljoen euro weten te bezuinigen op mensen en spullen. Het gaat om ambtenaren, dienstauto's, beveiliging en andere goederen en diensten.

Rijk heeft minder geld besteed aan mensen en spullen

BB 13.05.2013 De rijksoverheid heeft over 2012 de tering wat verder naar de nering gezet. Er werd minder gespendeerd aan menskracht en spullen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Stef Blok (Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Rijk besteedde minder aan mensen en spullen

NU 13.05.2013 De rijksoverheid heeft over 2012 minder gespendeerd aan menskracht en spullen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Stef Blok (Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rijksoverheid in 2012 goedkoper en kleiner (met video)

RO 13.05.2013 Video– De Rijksoverheid is in 2012 opnieuw goedkoper en kleiner geworden. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Het slimmer en efficiënter inrichten van de bedrijfsvoering van het Rijk heeft effect.

Publicatie
Download de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2012 (pdf)

Documenten en publicaties

Kamerbrief bij Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2012

Brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer bij de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2012.  Kamerstuk | 13-05-2013

Rijk bezuinigt op mensen en spullen

Telegraaf 13.05.2013 De rijksoverheid heeft over 2012 de tering wat verder naar de nering gezet. Er werd minder gespendeerd aan menskracht en spullen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Stef Blok (Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minder ambtenaren werkzaam bij Rijk

Trouw 13.05.2013 De rijksoverheid heeft over 2012 de tering wat verder naar de nering gezet. Er werd minder gespendeerd aan menskracht en spullen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Stef Blok (Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lesje in staatsrecht helpt tegen afbraak van essentiële taken

Trouw 10.05.2013 De rijksoverheid heeft over 2012 de tering wat verder naar de nering gezet. Er werd minder gespendeerd aan menskracht en spullen. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Stef Blok (Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Brief aan Diederik Samson

Telegraaf 12.05.2013

Geachte heer Samson/Beste Diederik,

Moed kun je de Partij van de Arbeid niet ontzeggen. Dat was jaren geleden al zo toen premier Kok aankondigde dat de beurskoersen op irreële niveaus waren beland. Het leverde hem veel hoon op, maar hij had wel gelijk. En was het niet de PvdA die als eerste grote partij de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar probeerde te maken?

In deze traditie van moed en waarheid past ook jouw speech, Diederik, die je enige tijd geleden hield voor je Vlaamse collega’s van de SP.A. Hierin spreek je over ‘de nieuwe realiteit. Een realiteit waarin de bekende groeicijfers […] van 2 of 3% per jaar definitief achter ons liggen. […] Over publieke voorzieningen die, ingesteld op financiering vanuit 2% economische groei, nu moeten worden heringericht omdat die groei niet terugkeert.’

IMF: schulden drukken op Nederlandse economie

Trouw 11.05.2013  De ontwikkeling van de Nederlandse economie zal nog een behoorlijke tijd worden beperkt door de hoge schulden van huishoudens, de problemen van banken en de malaise op de huizenmarkt. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport over Nederland.

Rechters kritisch op enkelbanden in bezuinigingsplan Teeven

NRC 10.05.2013 Strafrechters zijn tegen het plan van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven om veroordeelden hun straf met een elektronische enkelband thuis uit te laten zitten. De Raad voor de Rechtspraak verwijt de staatssecretaris, in een advies dat vanochtend openbaar werd, op de stoel van de rechter plaats te nemen door te bepalen wat voor straf zij moeten opleggen.

 zie ook:

Rechters waarschuwen Teeven voor enkelbanden

‘Rechter gaat over enkelband’

Rechters willen zeggenschap over ‘enkelband’

Rechters willen zeggenschap over ‘enkelband’

Rechters wijzen Teeven terecht om plan enkelband

‘Door idee Mark Rutte groei van ruim 1 procent’

Trouw 08.05.2013 Een idee van premier Mark Rutte kan leiden tot een permanente economische groei van ruim 1 procent in de Europese Unie. Dat stelt de denktank Open Europe woensdag.

‘Spanning door bezuiniging’

Telegraaf 08.05.2013 De spanningen tussen gevangenen en bewaarders kunnen oplopen als de bezuinigingen in de gevangeniswereld niet goed worden uitgevoerd. Het aantal klachten over gevangenissen en hun personeel zou dan weer kunnen stijgen.

Gerelateerde artikelen;

02-05: Second opinion gevangenis

25-04: ‘Teeven, toon ballen’

25-04: Teeven: praten over bezuinigingen

25-04: Overleg met oppositie

25-04: Protest personeel gevangenissen

Verantwoordingsdag 2013: Dalend tekort ondanks tegenvallende economie

RO 08.05.2013 Het jaar 2012 werd voor een belangrijk deel overschaduwd door tegenvallende ontwikkelingen zoals economische krimp, oplopende werkloosheid en aanhoudende onrust in zowel de eurozone als de financiële sector. Toch kende 2012 ook positieve elementen. Voor het derde jaar op rij is sprake van een daling van het begrotingstekort en in Europees verband zijn belangrijke stappen gezet die bijdragen aan stabiliteit van de muntunie. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 (FJR), waarin het kabinet rapporteert over de economische, budgettaire en politieke ontwikkelingen in 2012.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zal het FJR en alle andere Verantwoordingsstukken op Verantwoordingsdag (woensdag 15 mei) officieel aanbieden aan de Tweede Kamer. De dag erna volgt het Verantwoordingsdebat.  Het Financieel Jaarverslag van het Rijk, de departementale jaarverslagen en alle andere Verantwoordingsstukken zijn te vinden op de nieuwe app ‘Rijksfinanciën’ (alleen voor tablets) en via de websites www.rijksoverheid.nl/financieeljaarverslagrijk en www.rijksbegroting.nl.    Lees meer

U kunt hier het persbericht van verantwoordingsdag 2013 downloaden (PDF, 116 KB).

Documenten en publicaties;

Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 – Het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) 2012 blikt terug op het begrotingsbeleid dat het kabinet heeft gevoerd in 2012. Jaarverslag | 08-05-2013

Verantwoordingsbrief 2012 – In de Verantwoordingsbrief 2012 legt de minister-president namens het kabinet verantwoording af aan de Tweede Kamer over het jaar 2012.  Kamerstuk | 08-05-2013

Belastingtegenvaller van ruim 11 miljard in 2012

VK 08.05.2013 Door de economische malaise heeft het Rijk vorig jaar veel minder belasting kunnen ophalen dan verwacht. Het begrotingstekort is mede daardoor in 2012 uitgekomen op 4,1 procent, oftewel 24 miljard euro. Dat blijkt uit het financiële jaarverslag dat het Rijk woensdag publiceerde.

Nederland op een na welvarendste EU-land

Elsevier 08.05.2013 Binnen de Europese Unie (EU) staat Nederland op de tweede plaats in de lijst welvarendste landen. Nederlanders zijn per hoofd van de bevolking ruim 30 procent welvarender dan de gemiddelde EU-inwoner. Luxemburg is het welvarendst. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zie ook: Flinke belastingtegenvaller Rijk door krimpende economie

Nederland moet mogelijk half miljard bijleggen op EU-begroting

Trouw 07.05.2013 Nederland zal moeten bijleggen op de Europese begroting van dit jaar. Het is de bedoeling dat de ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten volgende week instemmen met 7,3 miljard euro extra. Later dit jaar moet dan nog de knoop worden doorgehakt over het resterende tekort van 3,9 miljard. Voor Nederland zou het in totaal om ruim een half miljard euro extra kunnen gaan.

Nederland moet bijpassen aan EU-begroting

Telegraaf 07.05.2013  Nederland zal moeten bijpassen aan de Europese begroting van dit jaar. Het is de bedoeling dat de ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten volgende week instemmen met 7,3 miljard euro extra. Later dit jaar moet dan nog de knoop worden doorgehakt over het resterende tekort van 3,9 miljard. Voor Nederland zou het in totaal om ruim een half miljard euro extra kunnen gaan.

Brussel: Nederland moet mogelijk half miljard euro bijleggen

Elsevier 07.05.2013 Nederland moet bijbetalen voor de Europese begroting van dit jaar. Het zou om ruim een half miljard euro extra kunnen gaan. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend. Het geld is nodig om rekeningen te betalen van Europese steun aan projecten in de lidstaten. Nog 3,9 miljard

De Europese Commissie had eind maart al bekendgemaakt 11,2 miljard euro meer nodig te hebben. Over de eerste 7,3 miljard euro daarvan zijn de ministers van Financiën van de lidstaten het nu eens geworden.

Koorddansen blijft nodig voor Rutte II

Trouw 04.05.2013 Op het ministerie van financiën hadden ze er al op gerekend: Nederland staat geen Europese boete te wachten nu het begrotingstekort voor de vijfde keer op rij boven de 3 procent dreigt uit te komen. Daarmee eindigt het goede nieuws. De noodzaak voor het kabinet om steun te vinden voor bezuinigingen en lastenverzwaringen voor volgend jaar groeit snel en dat wordt nog een hele balanceeract.

Waarom houdt Europa toch zo vast aan die 3 procent?

Trouw 04.05.2013 De meeste Nederlandse economen zijn tegen, zo bleek maandag uit een enquête. Nobelprijswinnaar Paul Krugman is tegen, al jaren, voor wie het ontgaan mocht zijn. De meeste grote industrielanden buiten Europa zijn tegen. Net als het IMF en eigenlijk ook steeds meer landen binnen Europa tegen zijn.

Lees ook: Een alternatieve visie op de Eurocrisis – 27/01/12

Nederlandse economie na alle akkoorden geen steek verder

Elsevier 04.05.2013 De Europese Commissie drukte de Nederlandse overheid en de sociale partners, werkgevers en werknemers, gisteren met de neus op de harde feiten: een jaar lang akkoorden sluiten heeft voor de gezondheid van de overheidsfinanciën niets uitgehaald.  Waar economen eerder uitgingen van een begrotingstekort van zo’n 3,3 tot 3,4 procent in 2013, voorziet eurocommissaris voor economie Olli Rehn nu een tekort van 3,6 procent in zowel 2013 als 2014.

Voor Nederland was de boodschap van Rehn gisteren opvallend kordaat. In 2013 krijgen we respijt, maar in 2014 moet het tekort lager zijn dan 3 procent, was de boodschap.

Herstel economie EU langzamer

Telegraaf 03.05.2013 Het herstel van de economie in de Europese Unie gaat langzamer dan gedacht. Ook over de economie in de eurozone zijn de vooruitzichten iets somberder geworden. In 2014 moet het herstel momentum krijgen en positief worden.

Pak banken op Amerikaanse wijze aan (Video)

Telegraaf 03.05.2013 MET VIDEO Het herstel van de economie in de Europese Unie gaat langzamer dan gedacht. Ook over de economie in de eurozone zijn de vooruitzichten iets somberder…

Zie ook:

Europese Centrale Bank dwingt ons tot flink consumeren

Elsevier 03.05.2013 Premier Mark Rutte (VVD) mag zich in de handen wrijven. De Europese Centrale Bank verlaagde gisteren haar belangrijkste rentetarief van 0,75 naar 0,5 procent – het laagste niveau sinds de invoering van de euro. De ECB verlaagt de rente om de nog steeds erg zwakke economie van de eurozone aan te zwengelen. Door de rente te verlagen, maakt de ECB sparen nog onaantrekkelijker, en lenen aantrekkelijker.

Rehn gunt Nederland meer tijd voor tekort

Telegraaf 03.05.2013 Nederland krijgt een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent terug te dringen. Die aanbeveling deed Europees Commissaris Olli Rehn vrijdag… Fout! De hyperlinkverwijzing is ongeldig.

Rehn gunt Nederland meer tijd voor begrotingstekort

Trouw 03.05.2013 Nederland krijgt een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent terug te dringen. Die aanbevelig deed Europees Commissaris Olli Rehn vrijdag tijdens een persconferentie. De EU-lidstaten moeten hier formeel hun goedkeuring aan geven.

Nederland krijgt extra jaar voor halen 3-procentsnorm

Elsevier 03.05.2013 Het begrotingstekort van Nederland neemt dit jaar niet verder af en blijft op 3,6 procent. Eurocommissaris Olli Rehn geeft Nederland een jaar langer de tijd om toch aan de Europese norm van een maximaal tekort van 3 procent te voldoen.  Dat zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Olli Rehn vandaag bij de presentatie van de lenteprognose voor economische groei.

Nederland krijgt waarschijnlijk jaar extra voor begrotingstekort

NRC 03.05.2013 Het ziet ernaar uit dat Nederland een jaar extra de tijd krijgt om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Daar zinspeelde Eurocommissaris Olli Rehn vanochtend op tijdens de presentatie van de voorjaarsprognose. De Nederlandse economie zal dit jaar sterker krimpen dan verwacht. Die verwachting spreekt de Europese Commissie uit in de vandaag verschenen voorjaarsprognose. De Europese Commissie verwacht nu 0,8 procent krimp in 2013 in plaats van 0,6 procent.

Sterkere krimp economie

Telegraaf 03.05.2013  De Nederlandse economie zal dit jaar nog sterker krimpen dan eerder gedacht. Consumenten geven niets of nauwelijks iets uit door onder meer de onzekerheid op de huizenmarkt. Alleen de export is sterk, waardoor de Nederlandse economie naar verwachting langzaam weer zal aantrekken.

Nederlandse economie krimpt sterker dan gedacht

Trouw 03.05.2013 De Nederlandse economie zal dit jaar nog sterker krimpen dan eerder gedacht. Consumenten geven niets of nauwelijks iets uit door onder meer de onzekerheid op de huizenmarkt. Alleen de export is sterk, waardoor de Nederlandse economie naar verwachting langzaam weer zal aantrekken. Deze verwachting sprak de Europese Commissie vrijdag uit in de zogeheten lenteprognoses voor economische groei. Over de hele linie is Brussel pessimistischer geworden over de Nederlandse economie dan twee maanden geleden. De lenteprognose van de Europese Commissie Open pdf (6,1 MB)

Meer over:

Bezuinigen en de economie stimuleren kan wel degelijk samen gaan

Trouw 02.05.2013 Het sociaal akkoord van vorige maand is een mooie stap vooruit, zeker voor de hervorming van het ontslagrecht en de WW. Het is inhoudelijk echt vernieuwend: in heel Europa is het thema ‘van werk naar werk’ nog nergens zo omvattend opgepakt. Ook bijzonder is dat het ruimte schept voor een nieuwe vakbeweging als verantwoordelijke partner.

Hoge staatsschuld wellicht niet zo erg

Trouw 19.04.2013 Een zeer invloedrijke Amerikaanse studie over het negatieve effect van een hoge overheidsschuld op economische groei blijkt niet te kloppen. Beleidsmakers en politici over de hele wereld, inclusief die in Nederland, verwezen veelvuldig naar het onderzoek om zware bezuinigingen te verdedigen.

Verder:

Het sociaal akkoord: een eerste stap, maar we zijn er nog lang niet

Trouw 01.05.2013 Na de grote euforie rond het onlangs ondertekende sociaal akkoord is het tijd om de balans op te maken. Het akkoord weerspiegelt het hernieuwd vertrouwen tussen werkgevers en werknemers, maar biedt de 8 procent werklozen binnen de beroepsbevolking weinig hoop.

Kabinet moet nu zelfs polderen over Prinsjesdagstukken

Trouw 26.04.2013 Er doemt weer een akkoord op tussen kabinet en oppositiepartijen. Minister Dijsselbloem van financiën gaat druk in overleg met de Kamer om alvast draagvlak te krijgen voor verdere bezuinigingen – voor als deze zomer blijkt dat die nodig zijn.

Brusseldebat – Dijsselbloem na meireces weer langs oppositie

VK 25.04.2013 Vóór 1 mei stuurt het kabinet een pakket aan bezuinigingen en hervormingen naar de Europese Commissie in Brussel. Volgend jaar geldt weer de 3-procentsnorm voor het begrotingstekort, maar in de polder is afgesproken dat bezuinigingen van tafel zijn. Hoe redt het kabinet zich uit die spagaat? Vandaag debatteerde de Kamer met het kabinet over die vraag. Volkskrant.nl deed live verslag.

Het kabinet moet een middenweg zoeken tussen bezuinigingen en hervormingen, en afspraken in Den Haag en in de polder. Zonder steun in eigen land geen stabiel kabinet, zonder goedkeuring van Brussel reputatieschade en sancties in Europa. Vandaag debatteert de Kamer over het pakket dat het kabinet één dezer dagen naar Brussel stuurt. Daarin zijn het sociaal akkoord en het zorgakkoord meegenomen.

Dijsselbloem: akkoorden of niet, alle mogelijke bezuinigingen zijn bespreekbaar

NRC 25.04.2013 Het kabinet is bereid om alle mogelijke bezuinigingsmaatregelen met de oppositie te bespreken, ook die zijn vastgelegd in het sociaal akkoord, het zorgakkoord en het woonakkoord, zo stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag in de Tweede Kamer.

Overleg met oppositie

Telegraaf 25.04.2013  Het kabinet is bereid nu al met de oppositiepartijen te overleggen over de bezuinigingen voor 2014. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Gerelateerde artikelen;

25-04: Protest personeel gevangenissen

23-04: ‘Praten over bezuinigingen’

Kabinet bereid tot overleg met Kamer over bezuinigingen

NU 25.04.2013 Het kabinet heeft de oppositiepartijen toegezegd nog voor de zomer samen te willen kijken naar hoe bezuinigingen voor 2014, mochten deze nodig zijn, ingevuld kunnen worden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelde dit met elkaar te willen ‘verkennen’, zo heeft hij donderdag in een debat met de Tweede Kamer gezegd. Deze verkenningen kunnen vervolgens leiden tot onderhandelingen. Het kabinet publiceerde woensdagavond het pakket aan maatregelen aan Brussel, waarin duidelijk wordt hoe ons land de economie wil hervormen en wil voldoen aan de afspraak om het begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begroting

Ex-AIVD’ers hekelen bezuiniging op de dienst – ‘ten koste van veiligheid’

 NRC 25.04.2013  Twee oud-directeuren van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hekelen de harde bezuiniging van PvdA en VVD op de dienst. “Ik heb het regeerakkoord op dat punt niet begrepen. De opstellers ervan hebben net als minister Plasterk geen argumenten, maar slechts het mantra dat er is afgesproken dat er wordt bezuinigd”, zegt oud-directeur Arthur Docters van Leeuwen tegenover NRC Handelsblad.

Teeven: praten over bezuinigingen

Telegraaf 25.04.2013 Het duurde even voordat Fred Teeven boven het gejoel en het schrille gefluit van duizenden boze gevangenismedewerkers uitkwam. Maar toen hij hen donderdag tijdens een grote demonstratie in Den Haag kon toespreken, zei de staatssecretaris van Justitie dat hij wil praten over hoe zijn miljoenenbezuinigingen worden ingevuld. Teeven zei dat hij wil dat „iedereen meedoet met de invulling” van de bezuiniging en dat er tot 1 juli nog niks wordt doorgevoerd.

Protest personeel gevangenissen

Telegraaf 25.04.2013 Duizenden medewerkers van gevangenissen en justitiële inrichtingen hebben zich donderdag rond 12 uur verzameld op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteren tegen het plan van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om te bezuinigen op het gevangeniswezen. Abvakabo FNV schat het aantal actievoerders op 3500 tot 4000, ze komen uit het hele land.

Boos gevangenispersoneel bijeen in Den Haag

NU 25.04.2013 Fred Teeven, staatssecretaris van Justitie, zei donderdag tijdens een grote demonstratie in Den Haag dat hij wil praten over hoe zijn miljoenenbezuinigingen worden ingevuld. Teeven zei dat hij wil dat ”iedereen meedoet met de invulling” van de bezuiniging en dat er tot 1 juli nog niks wordt doorgevoerd.

 Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Gevangenissen

Oppositie vindt ontwerpbegroting boterzacht

Trouw 24.04.2013 De oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie hebben woensdag zeer kritisch gereageerd op de ontwerpbegroting voor 2014 die het kabinet naar Brussel wil sturen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA noemt het pakket ‘boterzacht’, omdat het een gat bevat van ruim 1 miljard euro. Zijn D66-collega Wouter Koolmees spreekt van ‘een ongedekte cheque’ en ‘een bende in de begroting’. ‘Moeilijke maatregelen worden almaar vooruitgeschoven. Dit is zwak leiderschap van premier Mark Rutte’, vindt Koolmees.

Oppositie noemt ontwerpbegroting boterzacht

NU 24.04.2013 De oppositiepartijen CDA en D66 hebben woensdag zeer kritisch gereageerd op de ontwerpbegroting voor 2014 die het kabinet naar Brussel wil sturen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA noemt het pakket ”boterzacht”, omdat het een gat bevat van ruim 1 miljard euro.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Ontwerpbegroting Begroting

Zorgakkoord ook naar Brussel

Telegraaf 24.04.2013 Het kabinet heeft niet alleen het sociaal akkoord, maar ook het zorgakkoord kunnen verwerken in de jaarlijkse brief over de overheidsfinanciën aan de Europese Commissie. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft het zogeheten stabiliteitsprogramma 2013 woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Gerelateerde artikelen;

24-04: Nullijn in zorg van tafel

24-04: Zorgplannen sterk afgezwakt

24-04: Wel deal met andere bonden

24-04: Van Rijn naar Kamer om akkoord

24-04: Zorgakkoord van de baan

Wat er is afgesproken in het zorgakkoord

Trouw 24.04.2013 Werkgevers, werknemers en het kabinet maakten woensdag afspraken over hervormingen in vooral de langdurige zorg. De belangrijkste afspraken op een rijtje.

Lees ook: ‘Zorgakkoord is vooralsnog een akkoord vol vraagtekens’ – 24/04/13

Lees ook: Nullijn in zorg definitief van tafel – 24/04/13

Lees ook: Zorgakkoord bereikt, alleen Abvakabo wijst akkoord af – 24/04/13

Dit staat er in het vandaag gesloten zorgakkoord

VK 24.04.2013 Twee weken na het sociaal akkoord is het kabinet met werkgevers en werknemers ook tot een zorgakkoord gekomen. De grootste vakbond Abvakabo FNV wijst het akkoord af, andere vakbonden stemmen er wel mee in. De sociale partners onderhandelden de afgelopen maanden met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn over bezuinigingen en hervormingen in de zorg.  Brief van Schippers aan de Tweede Kamer. Zie; Open pdf (349,5 kB)

VERWANT NIEUWS;

Schippers: hervormingen zorg gaan door – loonmatiging zorgpersoneel›

NRC 24.04.2013 De hervormingen in de zorg zoals die zijn afgesproken in het regeerakkoord gaan door. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag tijdens de presentatie van het zorgakkoord. Schippers zei ‘trots’ en ‘heel blij’ te zijn met het zorgakkoord. Daarin wordt in totaal voor 1,1 miljard euro geschoven in de zorgbegroting.

Oppositie onthoudt zich nog van steun zorgakkoord

NU 24.04.2013 Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn vooralsnog niet bereid het zorgakkoord te steunen dat woensdag is gepresenteerd.  Dat bleek tijdens het debat dat de Tweede Kamer woensdagavond hield over het gesloten akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet over de toekomst van de langdurige zorg.

In de oppositie leeft vooral de vraag waarom het kabinet er niet in is geslaagd om ook de handtekening van de Abvakabo, de grootste werknemersbond in de zorg, onder het akkoord te krijgen waardoor volledig draagvlak voor de plannen ontbreekt.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zorgakkoord

‘Zorgakkoord is vooralsnog een akkoord vol vraagtekens’

Trouw 24.04.2013 Het kabinet is tot een zorgakkoord gekomen. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn presenteerden vanmiddag het akkoord. Lees hier de reacties uit de politiek.

Kritiek op zorgakkoord

Telegraaf 24.04.2013 Veel partijen hebben zich woensdagavond kritisch uitgelaten over het zorgakkoord dat het kabinet woensdag sloot met werkgevers en werknemers in de zorg. Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) stelde dat „de boekhoudstaatssecretaris” Martin van Rijn (Volksgezondheid) winst heeft geboekt: „de bezuingingen staan recht overeind, alleen de rekening is verplaatst.”

Akkoord over hervormingen in de zorg gepresenteerd

NU 24.04.2013 Het kabinet is met werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers tot een akkoord gekomen over de toekomst van de langdurige zorg. Een deel van de voorgenomen bezuinigingen wordt verzacht.   Bekijk video – Woensdagmiddag presenteerden minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn samen met de bonden de nieuwe plannen. De grootste werknemersvakbond binnen de publieke sector, Abvakabo, is echter niet akkoord gegaan met het akkoord.  Eerder stelde de oppositie zich nog zeer sceptisch op, met name als het ging om de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Samen met het eerder gesloten sociaal akkoord wordt het zorgakkoord evenals het in maart opgestelde bezuinigingspakket ter beoordeling opgestuurd naar Brussel door minister Dijsselbloem van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Zorgakkoord

Zorgplannen sterk afgezwakt

Telegraaf 24.04.2013 De helft van de bezuinigingen op de thuishulp wordt teruggedraaid. Bovendien is er een jaar uitstel voor de bezuinigingen op de dagbesteding, persoonlijke verzorging en de thuishulp. De bezuiniging om verstandelijk gehandicapten meer thuis te laten wonen gaat niet door.

Gerelateerde artikelen;

24-04: Wel deal met andere bonden

24-04: Van Rijn naar Kamer om akkoord

24-04: Zorgakkoord van de baan

Abvakabo wijst zorgakkoord af

NU 24.04.2013 Vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel waarmee staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de bezuinigingen in de thuiszorg wil verzachten, af.  Dat heeft de bond woensdag laten weten.  Abvakabo mist de politieke wil bij het kabinet om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zorgakkoord FNV Abvakabo

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo

Trouw 24.04.2013 Het kabinet heeft woensdag een akkoord gesloten met de zorgsector over de hervormingen en besparingen in de zorg. Maar de grootste vakbond, Abvakabo FNV, doet niet mee. De Abvakabo kan zich niet vinden in de bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens de bond zullen zo’n 50.000 werknemers daar nu hun baan kwijtraken.

Kabinet sluit zorgakkoord, maar zonder grootste vakbond Abvakabo

NRC 24.04.2013 Kabinet, werkgevers en sociale partners hebben een akkoord gesloten over bezuinigingen en hervormingen in de zorg. Het akkoord wordt vanmiddag gepresenteerd, maar de grootste vakbond die aan tafel zat, Abvakabo FNV, heeft er geen handtekening onder gezet.

Schippers: nullijn in zorg is echt van tafel

Trouw 24.04.2013 Op aandringen van de Tweede Kamer heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag herhaald dat de nullijn voor personeel in de zorg van tafel is. ‘Als we nu loonafspraken maken, komen we niet in augustus weer met een nullijn’, was de boodschap van de bewindsvrouw.

Nullijn in zorg definitief van tafel

Trouw 24.04.2013 De nullijn in de zorg is definitief van tafel. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Schippers stuurde de Kamer een brief over het zorgakkoord dat kabinet en zorgsector woensdagochtend hebben gesloten. Het kabinet had eerder aangekondigd dat de salarissen van medewerkers in de zorg vanaf volgend jaar bevroren zouden worden. In het sociaal akkoord dat het kabinet eerder sloot met werkgevers en vakbonden werd dit voornemen voorlopig in de ijskast gezet, en nu gaat het helemaal niet meer door.

Nullijn in zorg van tafel

Telegraaf 24.04.2013 De nullijn in de zorg is definitief van tafel. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Schippers stuurde de Kamer een brief over het zorgakkoord dat kabinet en zorgsector woensdagochtend hebben gesloten. Het kabinet had eerder aangekondigd dat de salarissen van medewerkers in de zorg vanaf volgend jaar bevroren zouden worden. In het sociaal akkoord dat het kabinet eerder sloot met werkgevers en vakbonden werd dit voornemen voorlopig in de ijskast gezet, en nu gaat het helemaal niet meer door.

Kabinet bereikt zorgakkoord: nullijn definitief van tafel

Elsevier 24.04.2013 Het kabinet heeft woensdag een akkoord bereikt met werkgeversorganisaties over hervormingen in de zorgsector. Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) gaat nu voor 1,1 miljard euro schuiven op haar begroting. Schippers is naar eigen zeggen trots en blij met het zorgakkoord. ‘Ik kan me niet herinneren dat er ooit zo’n breed akkoord is gesloten.’

Nullijn

De nullijn voor werknemers in de zorg is met het akkoord van tafel. Het kabinet bereikte hier eerder al overeenstemming over met de sociale partners. Toen werd de nullijn echter alleen uitgesteld tot 2016 maar nu gaat de maatregel helemaal niet meer door.

Vakbond Abvakabo FNV weigerde het zorgakkoord woensdag te ondertekenen.

zie ook;

 12 apr Veel kritische reacties op ‘Uitstelakkoord’ kabinet

Kamer buigt zich over zorgakkoord

Trouw 24.04.2013 De Tweede Kamer buigt zich woensdagavond over het zorgakkoord. De Kamerleden besloten de agenda om te gooien om het met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over het akkoord te hebben. De bonden – Abvakabo FNV uitgezonderd – tekenen dat akkoord woensdagmiddag.

Van Rijn naar Kamer om akkoord

Telegraaf 24.04.2013 Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) informeert de Tweede Kamer woensdagochtend over de gesprekken van het kabinet met werkgevers en werknemers in de zorg. De grootste vakbond, Abvakabo FNV, liet woensdag weten dat het geen handtekening zet onder een eventueel zorgakkoord.

Gerelateerde artikelen;

24-04: Zorgakkoord van de baan

23-04: Heerts wil door als voorzitter FNV

23-04: Gesprek over zorg voortgezet

Zorgakkoord van de baan

Telegraaf 24.04.2013 Vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel waarmee staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de bezuinigingen in de thuiszorg wil verzachten, af. Dat heeft de bond woensdag laten weten.

‘Domme bezuinigingen op AIVD exemplarisch voor onmachtig kabinet’

Elsevier 24.04.2013 Als een uitgedunde AIVD straks een aanslag niet kan voorkomen, is de maatschappelijke schade veel groter dan de voorgenomen bezuiniging. Iedereen snapt dat de economie baat heeft bij veiligheid en bescherming. Het budget van de geheime dienst ging de afgelopen jaren vier keer over de kop. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mocht ruim tien jaar geleden amper 50 miljoen uitgeven, maar spendeert nu ruim 200 miljoen.

‘Praten over bezuinigingen’

Telegraaf 23.04.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil graag de komende tijd met oppositiepartijen praten over hun alternatieven voor het bezuinigingspakket dat het kabinet voorlopig in de ijskast heeft gezet. Wat Dijsselbloem betreft leiden zijn gesprekken met de oppositie tot een „pakket in potlood”.

Dijsselbloem wil bezuinigingen ‘in potlood’

Trouw 23.04.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil graag de komende tijd met oppositiepartijen praten over hun alternatieven voor het bezuinigingspakket dat het kabinet voorlopig in de ijskast heeft gezet. Wat Dijsselbloem betreft leidden zijn gesprekken met de oppositie tot een ‘pakket in potlood’. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.

Dijsselbloem wil bezuinigingen ‘in potlood’

NU 23.04.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil graag de komende tijd met oppositiepartijen praten over hun alternatieven voor het bezuinigingspakket dat het kabinet voorlopig in de ijskast heeft gezet.  Wat Dijsselbloem betreft leiden zijn gesprekken met de oppositie tot een ”pakket in potlood”. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem Sociaal Akkoord

CBS: huishoudens geven opnieuw minder uit

NRC 23.04.2013 Huishoudens gaven in februari weer minder uit dan dezelfde maand in 2012. In deze maand is 2,2 procent minder aan goederen en diensten besteed dan vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. De bestedingen liggen hiermee iets hoger dan in januari, toen consumenten 2,3 procent minder uitgaven.

‘Opheldering over zorgakkoord’

Telegraaf 23.04.2013 De Tweede Kamer wil van het kabinet voor woensdagmiddag per brief opheldering over de onderhandelingen tussen kabinet en sociale partners over de zorgsector. SP-Kamerlid Renske Leijten drong daar dinsdag op aan en kreeg steun van andere fracties. Mogelijk houdt de Kamer deze week nog een debat over het onderwerp.

Gerelateerde artikelen

22-04: Toenadering plannen thuiszorg

21-04: Massale omscholing zorg

20-04: ‘Verantwoord hervormen’

20-04: Overleg thuiszorg verder

20-04: FNV voor sociaal akkoord

20-04: FNV wil  zorgakkoord

20-04: Bod   beperkt banenverlies

20-04: FNV-bonden akkoord

20-04: Nieuw voorstel thuiszorg

20-04: Dupuis: niet koppelen

20-04: Senioren vrezen Abvakabo

20-04: Oproep aan kabinet

Kamer wil opheldering over zorgakkoord

Trouw 23.04.2013 De Tweede Kamer wil voor woensdagmiddag per brief opheldering over de onderhandelingen tussen kabinet en sociale partners over de zorgsector. SP-Kamerlid Renske Leijten drong daar dinsdag op aan en kreeg steun van andere fracties. Mogelijk houdt de Kamer deze week nog een debat over het onderwerp.

Onderhandelingen over zorgakkoord voortgezet

Trouw 23.04.2013 De onderhandelingen over een zorgakkoord zijn dinsdagavond na enkele uren weer stopgezet. Woensdag wordt er verder gepraat. Betrokkenen hebben dat meegedeeld. Zaterdag werden de gesprekken opgeschort omdat de standpunten ver uiteen lagen. Abvakabo had het kabinet een ultimatum gesteld, maar daar ging staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid niet op in. Hij legde zelf een tegenbod op tafel.

‘Bezuinigingen raken veiligheid’

Telegraaf 23.04.2013 De bezuinigingen bij de geheime dienst AIVD zijn zeer pijnlijk en hebben gevolgen voor de veiligheid. Dat erkende minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag over 2012 van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. „Het raakt aan de veiligheid, daar ontkom je niet aan, maar je moet keuzes maken.”

‘Bezuinigingen AIVD raken aan staatsveiligheid’

Effect 50 miljoen minder volgens Plasterk ‘onvermijdelijk’

NU 23.04.2013 De bezuinigingen op de AIVD zullen een effect hebben op de staatsveiligheid. Dat zegt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag.

Plasterk: bezuinigingen AIVD raken staatsveiligheid

Elsevier 23.04.2013 Bezuinigingen bij de geheime dienst AIVD zijn zeer pijnlijk en hebben gevolgen voor de veiligheid. Door de bezuinigingen kan de dienst minder doen aan bijvoorbeeld advisering over informatiebeveiliging. ‘Het raakt aan de veiligheid, daar ontkom je niet aan, maar je moet keuzes maken,’ zegt minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) in het jaarverslag van de AIVD.

Plasterk: ‘bezuinigingen AIVD raken veiligheid, het is niet anders’

NRC 23.04.2013 De miljoenenbezuinigingen op de AIVD zullen gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.  Plasterk verzekerde dat de bezuinigingen niets zouden betekenen voor acute activiteiten, zoals de “jihadistische uitreizigers“, omdat ze pas van kracht worden in 2018. De minister verwacht dat de AIVD selectiever onderzoek gaat doen; er moet minder aandacht zijn voor rechts- en linksextremisme en meer voor jihaditische bedreigingen. Er wordt ook bezuinigd op de juridische dienst en kunnen er minder landen in de gaten worden gehouden. De Telegraaf meldde vanochtend dat onder andere onderzoek naar de Koerdische beweging PKK op een laag pitje wordt gezet. Lees verder 

AIVD kan potentiële dreigingen niet aan

Telegraaf 23.04.2013 Geheime dienst AIVD gaat bepaalde terrorismeonderzoeken staken uit geldgebrek. Onderzoek naar de activiteiten in Nederland van de gewelddadige Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden op een laag pitje gezet, andere vormen van separatistisch terrorisme worden zelfs helemaal gestaakt.

Gerelateerde artikelen;

17-04: ‘Geen contact Rus en AIVD’

17-04:  AIVD verijdelde complot

16-04: ‘Geen bewijs ronselen voor jihad’

21-03: AIVD: ‘doden’ illustreren risico’s

31-10: ‘AIVD wordt tweederangs’

‘AIVD stopt bepaalde onderzoeken wegens geldgebrek’

NRC 23.04.2013  De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat bepaalde onderzoeken naar terrorisme staken uit geldgebrek. Zo wordt onder andere onderzoek naar de Koerdische beweging PKK op een laag pitje gezet,meldt De Telegraaf vandaag.

‘Geheime dienst AIVD wordt gedecimeerd’

NU 23.04.2013 Nederland doekt zijn internationale spionagenetwerken grotendeels op. Dat voorziet althans AIVD-watcher Roger Vleugels.  Bekijk video – Dat is het gevolg van de draconische bezuinigingen van 70 miljoen euro die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (AIVD) in opdracht van het kabinet moet doorvoeren.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: AIVD

‘Geen ruzie AIVD en Plasterk’

Telegraaf 23.04.2013  De AIVD zegt dat er geen ruzie is tussen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en AIVD-topman Rob Bertholee. De dienst reageert daarmee op een interview met AIVD-kenner Roger Vleugels bij NU.nl. Daarin zegt Vleugels dat er ‘oorlog’ bestaat over de bezuinigingen van 70 miljoen euro bij de geheime dienst, 35 procent van het budget.

Gerelateerde artikelen;

23-04: ‘Bezuinigingen raken veiligheid’

23-04: AIVD kan potentiële dreigingen niet aan

AIVD-watcher ziet ‘oorlog’ rond geheime dienst

Trouw 23.04.2013 Rond de AIVD woedt een ‘oorlog’ tussen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en het diensthoofd Rob Bertholee. Dat zegt Roger Vleugels, AIVD-watcher en expert op het gebied van veiligheidsdiensten, op de website NU.nl.

Brussel verwacht meer dan voetnoot over sociaal akkoord

NU 23.04.2013 De Europese Commissie verwacht meer dan een voetnoot over de afspraken van het sociaal akkoord in het pakket van maatregelen dat eind april naar Brussel wordt gestuurd over de Nederlandse begroting. Dat blijkt dinsdag uit woorden van Andy Klom, directeur van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Barroso: grens aan bezuinigingsbeleid is bereikt

Trouw 23.04.2013 De Europese eenheidsgedachte erodeert onder druk van teruglopende welvaart en oprukkende armoede, zien ook Jose Manuel Barroso en Herman van Rompuy. Waarvoor alle begrip. Toch blijven de Europese leiders koersvast, al lieten zij wel ruimte voor een minder dwingende bezuinigingen.

Er zijn grenzen aan het bezuinigingsbeleid, zei de voorzitter van de Europese commissie Barroso gisteren tijdens een bezoek aan Europese denktanks in Brussel.

Nibud: Percentage Nederlanders dat bezuinigt nog nooit zo hoog

Trouw 22.04.2013 Vorig jaar heeft 70 procent van de Nederlandse huishoudens bezuinigd. Ze houden vooral de hand op de knip bij uitgaven aan luxe goederen (bijvoorbeeld tv’s en computers), etentjes en kleding. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Nibud, dat maandag is gepubliceerd.

Schulden in crisislanden blijven toenemen

Trouw 22.04.2013 De staatsschuld van Nederland bedraagt 71,2 procent van het BBP. Daarmee is ons land een Europese middenmoter. Iets dat ook geldt voor het begrotingstekort, dat vorig jaar daalde van 4,5 naar 4,1 procent.

Begrotingstekort eurozone omlaag

Trouw 22.04.2013 Het begrotingstekort van de eurozone is aan het einde van 2012 uitgekomen op 3,7 procent, tegen 4,2 procent een jaar eerder. Voor de gehele Europese Unie werd een tekort gemeten van 4 procent, tegen 4,4 procent in 2011. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

Maandag niet verder gesproken over thuiszorg

Trouw 22.04.2013  Kabinet en Abvakabo FNV hebben maandag niet verder gesproken over de op handen zijnde bezuinigingen in de thuiszorg. De vakbond verzet zich tegen de kabinetsplannen waardoor 100.000 banen in de thuiszorg zouden vervallen, maar na veel en lang praten lijken beide partijen toch nader tot elkaar te komen….

Toenadering plannen thuiszorg

Telegraaf 22.04.2013  Kabinet en Abvakabo FNV hebben maandag niet verder gesproken over de op handen zijnde bezuinigingen in de thuiszorg. De vakbond verzet zich tegen de kabinetsplannen waardoor 100.000 banen in de thuiszorg zouden vervallen, maar na veel en lang praten lijken beide partijen toch nader tot elkaar te komen.

Mantelzorgers zwaar belast

Telegraaf 22.04.2013 Ruim 1,5 miljoen Nederlanders geven mantelzorg en zo’n 220.000 van hen voelt zich tamelijk zwaar tot zwaar belast door deze zorg voor een naaste. Dat blijkt uit een landelijke gezondheidsmonitor die is gehouden door GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Europa blijft zorgenkind op voorjaarsbijeenkomst IMF

Trouw 21.04.2013 Voordat de wereldeconomie opnieuw op volle toeren kan draaien, moet nog heel wat werk worden verzet. Dat is de boodschap die in Washington weerklonk op de traditionele voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds. Europa blijft het voornaamste zorgenkind.

Bas Heijne: Polderen

NRC 21.04.2013 Twee fijne Hollandse democratische fenomenen – polderen en dualisme – worden door dit kabinet ingezet als een krampachtige vorm van lijfsbehoud. Dat geeft niet alleen een nare smaak. Het kan ook niet goed gaan, betoogt Bas Heijne. De bezuinigen zijn, kortom, van de baan, zodat ze in september alsnog kunnen doorgaan. De vakbond roept dat nieuwe bezuinigingen van de baan zijn. De VVD beweert dat ze, wanneer de economie deze zomer geen grote sprong voorwaarts maakt, toch echt gewoon doorgaan. De PvdA vraagt aan andere partijen of die misschien alvast ideeën hebben, in het kader van het broodnodige draagvlak. In die partij is men voor de drieprocentnorm, maar eigenlijk dus niet.

Voorzitter Abvakabo mist het sociale gezicht van de PvdA

NRC 21.04.2013 Voorzitter van vakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk mist het sociale gezicht van de PvdA. Dat zei de vakbondsvrouw, zelf ook PvdA-lid, vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof. Het gaat in haar ogen steeds over geld, niet over mensen. De Abvakabo onderhandelt op het moment met PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn over een zorgakkoord. Abvakabo heeft naar eigen zeggen alternatieven aangedragen, onder meer in de vorm van een overbrugging. Van Brenk wees erop dat de zorgverzekeraars 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt. De eisen die De Nederlandsche Bank aan hun buffers stelt zouden wel omlaag kunnen. Volgens Van Brenk gaat het om zorggeld dat niet naar de burgers is gegaan.

IMF beoordeelt wereldeconomie somber: focus op groei en banen

 NRC 21.04.2013  Landen moeten hun aandacht richten op economische groei en het creëren van banen, schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de slotverklaring van haar voorjaarsvergadering. De lidstaten van het IMF zijn nog steeds niet erg positief over de wereldeconomie.

Keulemans: ‘Waarom het consumentenvertrouwen niet te vertrouwen is’

VK 21.04.2013 Het consumentenvertrouwen lijkt wat op te veren, maar Maarten Keulemans moet het nog zien. ‘Ik zie een verontrustende trend: het op en neer te gaan van het consumentenvertrouwen valt precies samen met de hoeveelheid blogs die ik post. ‘ Tussen alle sombere berichten over Griekenland, de oplopende werkloosheid en de stagnerende huizenmarkt was er in elk geval één lichtpuntje: consumenten blijken ‘beduidend minder somber’ over de economie dan een paar maanden geleden.

Sterker nog, signaleerde het CBS vrijdag, al twee maanden zijn we ‘minder negatief’ dan de voorliggende maand. Het consumentenvertrouwen is nog wel erg laag, er is in elk geval sprake van een ‘verrassende opleving van het vertrouwen’, zo vernam ik.

IMF beoordeelt wereldeconomie somber: focus op groei en banen

NRC 21.04.2013 Landen moeten hun aandacht richten op economische groei en het creëren van banen, schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de slotverklaring van haar voorjaarsvergadering. De lidstaten van het IMF zijn nog steeds niet erg positief over de wereldeconomie. lees verder

Lees meer:

10 apr Brussel: neem de tijd voor huizenmarkthervormingen ›

2012 IMF wil meer actie tegen crisis – Rehn heeft lof voor eurolanden ›

Dijsselbloem: voor 2014 worden er geen concessies meer gedaan

VK 20.04.2013 ‘Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goed maken door inhaalgroei. Zo is het niet. We zullen de tijden van een groei van 3 procent niet terugkrijgen.’ Ondanks zijn drukke programma in Washington had minister en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag kennis genomen van  de kritiek van CPB-directeur Coen Teulings die de limiet van 3 procent wil loslaten. Wat hij ervan dacht? ‘Moet ik dat weer zeggen.’

Lees ook Teulings: verlaat 3 procent, schrap extra bezuinigingen – 19/04/13

Lees ook Paul Krugman: ‘Hoe kan een beleidsmaker denken dat prominente economen allemaal fout zitten?’ – 03/04/13

DNB: geen betere economische vooruitzichten

Elsevier 20.04.2013 De vooruitzichten van de economische groei worden voorlopig niet beter. Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten we eerder uitgaan van een ‘kleine neerwaartse aanpassing’. Scheidend directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zegt zaterdag in een interview met het AD dat het kabinet er te makkelijk vanuit gaat dat de economie de komende maanden zal aantrekken.

‘Verantwoord hervormen’

Telegraaf 20.04.2013  Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt dat hij zaterdag een redelijk voorstel heeft gedaan in de onderhandelingen met Abvakabo FNV over de toekomst van de thuiszorg. Hij wacht nu op een reactie van de vakbond om verder te praten.

Gerelateerde artikelen;

20-04: Overleg thuiszorg verder

20-04: FNV voor sociaal akkoord

20-04: FNV wil  zorgakkoord

20-04: Bod   beperkt banenverlies

20-04: FNV-bonden akkoord

20-04: Nieuw voorstel thuiszorg

20-04: Dupuis: niet koppelen

20-04: Senioren vrezen Abvakabo

20-04: Oproep aan kabinet

Oud-minister Ruding kraakt Sociaal Akkoord kabinet

Elsevier 20.04.2013 Met het Sociaal Akkoord maakt het kabinet zijn hervormingsagenda niet waar, constateerde oud-minister van Financiën en oud-topbankier Onno Ruding (CDA) vrijdag op het Grip Op Je Vermogen-congres in Utrecht. Ruding hamert op het belang van structurele hervormingen: minder ontslagbescherming leidt tot een flexibeler arbeidsmarkt en zo tot meer economische groei. Ruding vindt het bijzonder kwalijk dat het overleg met de sociale partners er ook in resulteerde dat de extra bezuinigingen van 4 miljard euro worden uitgesteld. ‘Over de begroting hebben de vakbonden niets te zeggen.’

Alle FNV-bonden stemmen in met sociaal akkoord

VK 20.04.2013 Alle 18 FNV-bonden, dus ook de kritische Abvakako, hebben zaterdag tijdens hun Federatieraad in Utrecht unaniem voor het sociaal akkoord gestemd dat FNV-voorzitter Ton Heerts anderhalve week geleden sloot met het kabinet en de werkgevers.

Lees ook Heerts sms’t Rutte: ‘Als julllie echt de vlam in de pan willen, moeten jullie zo doorgaan.’ – 20/04/13

FNV wil komende week nog een zorgakkoord

Trouw 20.04.2013 Alle 18 bonden van de FNV hebben zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers anderhalve week geleden sloten. Daarnaast werd besloten de onderhandelingen met het kabinet en de werkgevers over een zorgakkoord te verlengen. Ook dit weekeinde wordt verder onderhandeld.

Meer over;

Overleg thuiszorg verder

Telegraaf 20.04.2013 Vakbond Abvakabo wil de komende dagen verder praten met het kabinet over de bezuinigingsplannen voor de thuiszorg. De bond laat weten dat de partijen zaterdag opnieuw hebben gesproken en elkaar wel zijn genaderd, maar nog niet genoeg om een akkoord te kunnen sluiten.

Gerelateerde artikelen;

20-04: FNV voor sociaal akkoord

20-04: FNV wil  zorgakkoord

20-04: Bod   beperkt banenverlies

20-04: FNV-bonden akkoord

20-04: Nieuw voorstel thuiszorg

20-04: Dupuis: niet koppelen

20-04: Senioren vrezen Abvakabo

20-04: Oproep aan kabinet

Overleg bezuinigingen thuiszorg gaat verder

NU 20.04.2013 Vakbond Abvakabo wil de komende dagen verder praten met het kabinet over de bezuinigingsplannen voor de thuiszorg.  De bond laat weten dat de partijen zaterdag opnieuw hebben gesproken en elkaar zijn genaderd, maar nog niet genoeg om een akkoord te kunnen sluiten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Thuiszorg

Nieuw voorstel thuiszorg

Telegraaf 20.04.2013 Het kabinet heeft zaterdag een nieuw voorstel gedaan over de bezuinigingen op de thuiszorg. Over de inhoud daarvan wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) geen mededelingen doen om „het proces” niet te verstoren, meldt zijn woordvoerster. Abvakabo noemt het nieuwe voorstel vooralsnog onvoldoende maar stelt nog wel te overleggen met het kabinet. Een eerdere deadline van de bond aan het kabinet liep af om 12.00.

Gerelateerde artikelen

20-04: Senioren vrezen Abvakabo

20-04: Oproep aan kabinet

19-04: Zorgoverleg gestaakt

Kabinet doet nieuw voorstel in onderhandelingen thuiszorg

NRC 20.04.2013  Het kabinet heeft de sociale partners een nieuw voorstel gedaan over de bezuinigingen op de thuiszorg. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn (Volkgezondheid, PvdA) gezegd. Abvakabo FNV deed gisteren een tegenvoorstel dat masaal banenverlies in de thuiszorg moet voorkomen.

Oproep aan kabinet

Telegraaf 20.04.2013 Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk heeft zaterdag een laatste oproep gedaan op het kabinet om het laatste bod van de bond voor behoud van 65.000 banen in de thuiszorg over te nemen. „Dit is echt een ultiem bod waarbij wij de redelijkheid zelve zijn”, zei Van Brenk op Radio-1. Ze riep het kabinet op om over de eigen schaduw heen te stappen en de thuiszorg te redden.

Gerelateerde artikelen;

19-04: Zorgoverleg gestaakt

19-04: Nog geen akkoord thuiszorg

19-04: FNV Bondgenoten steunt sociaal akkoord

19-04: ‘Minder banen weg in thuiszorg’

18-04: ‘Banen in thuiszorg voor vrijwillige nullijn’

16-04: Abvakabo nog niet achter akkoord

Abvakabo stelt kabinet ultimatum over zorg

VK 20.04.2013 Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. De FNV-bond Abvakabo heeft een ‘eindbod’ op tafel gelegd. Reageert het kabinet niet voor zaterdag 12.00 uur, dan zal de bond ’s middags waarschijnlijk tegen het sociaal akkoord stemmen dat met kabinet en werkgevers is gesloten.

Lees ook Onderhandelingen over zorg afgebroken – 19/04/13

Onderhandelingen over zorg afgebroken

Trouw 20.04.2013 Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. Een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat gezegd. Wanneer het gesprek verder gaat is onbekend.

Heerts sms’t Rutte: ‘Als jullie echt de vlam in de pan willen, moeten jullie zo doorgaan.’

VK 20.04.2013 Een sms-bericht van FNV-voorzitter Ton Heerts aan premier Rutte en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes brak op donderdag 28 februari de onderhandelingen over het sociaal akkoord open. Heerts reageerde op de aankondiging van 4,3 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen. Dit blijkt uit een reconstructie, vandaag in de Volkskrant, van het precaire proces dat vorige week leidde tot het sociaal akkoord tussen kabinet, vakbeweging en werkgevers. Het volgende essentiële zetje kwam van buiten, in maart, toen stakende medewerkers de distributiecentra van Albert Heijn platlegden.

Lees ook FNV-bonden stemmen in met reorganisatie – 17/04/13

Lees ook ‘Ik kan flink boos worden, maar Wientjes ook. En Rutte en Asscher net zo goed.’ – 12/04/13

Teulings: verlaat 3 procent, schrap extra bezuinigingen

VK 19.04.2013 De komende drie jaar moet het kabinet het oorspronkelijke bezuinigingsprogramma voortzetten zonder op de Brusselse eis van 3 procent te letten. Ook extra bezuinigingen horen daar niet bij, zoals het pakket van 4,3 miljard euro dat het kabinet tot augustus in de ijskast heeft gezet.

Lees ook Zorgonderhandelingen: wat ligt er op tafel? – 19/04/13

Lees ook ‘Met het Brusselse vertrouwen in Nederland zit het wel goed’ – 19/04/13

Teulings: Minder bezuinigen

Telegraaf 19.04.2013 Het kabinet moet de EU-begrotingslimiet van 3 procent laten varen en volgend jaar niet extra bezuinigen. Scheidend directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zegt dat vrijdag in een interview op de website van de Volkskrant.

Consumentenvertrouwen stijgt opnieuw iets

Trouw 19.04.2013 Het consumentenvertrouwen in Nederland is deze maand opnieuw iets verbeterd, maar is nog altijd erg laag. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Verwant nieuws;

Consument iets minder pessimistisch over economie

Elsevier 19.04.2013 Consumenten waren in april minder negatief over de economie dan de periode daarvoor. De stemming was ook in maart iets minder somber, maar de kleine opleving volgt op een historisch dieptepunt. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). Het consumentenvertrouwen is nog altijd erg laag. Nederlanders waren in april minder pessimistisch over het algemeen economisch klimaat voor het komende jaar. Ook over het afgelopen jaar waren ze minder negatief, meldt het CBS. Donderdag publiceerde het CBS zorgwekkende werkloosheidscijfers. Van de beroepsbevolking zit 8,1 procent zonder werk.

zie ook

Consumenten iets minder pessimistisch – vertrouwen blijft laag

NRC 19.04.2013 Zou Rutte’s oproep om te stoppen met somberen nu al geholpen hebben? Consumenten zijn in april iets meer koopgraag en minder somber dan in maart: het consumentenvertrouwen stijgt met 6 punten en komt uit op -35, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen.

Lees meer;

18 APR Werkloosheid verder gestegen tot ruim acht procent ›

21 MRT Huizenprijzen 8 procent lager dan een jaar eerder – huizen net zo duur als in 2003 ›

21 MRT Voor het eerst sinds 1984 meer dan 600.000 werklozen ›

22 FEB Kwart meer huiseigenaren hebben een hypotheekachterstand ›

21 FEBHuizenprijzen dalen met 10 procent – huizen net zo duur als in 2003 ›

Lagarde: ECB heeft nog bewegingsruimte

Trouw 19.04.2013 De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog bewegingsruimte om de crisis in de eurozone verder aan te pakken en de groei te stimuleren. Dat heeft de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, donderdag gezegd in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

Gevangenispersoneel voert 25 april landelijk actie tegen bezuinigingen

NRC 18.04.2013 Het personeel van gevangenissen voert volgende week donderdag actie tegen de bezuinigingen in het gevangeniswezen. De gesprekken tussen de bonden en de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn vandaag op niets uitgelopen, maakt Abvakabo FNV bekend namens de drie gevangenisbonden. Lees verder

Landelijke staking gevangenispersoneel

NU 18.04.2013 Het gevangenispersoneel en medewerkers van andere justitiële inrichtingen gaan donderdag 25 april een landelijke staking houden.  Ze trekken dan naar Den Haag om actie te voeren tegen de omvangrijke bezuinigingen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, kondigde de vakbond Abvakabo FNV donderdag aan.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Gevangenissen Fred Teeven

‘Bezuinigingen gevangenissen gaan ten koste van veiligheid’

Elsevier 18.04.2013 Het is geen goed idee om meer gevangen hun straf thuis te laten uitzitten met een enkelband, zoals staatssecretaris van JustitieFred Teeven (VVD) wil. Gevangenisdirecteuren waarschuwen donderdag dat het ten koste gaat van de veiligheid op straat. Vakbond Abvakabo wil dat staatssecretaris Teeven zijn bezuinigingsplannen intrekt.

‘En wat nu als er helemaal geen groei meer komt?’

VK 17.04.2013 Nog veel zorgwekkender dan de verkrampte vrolijkheid van premier Rutte, is het gevaar dat de economische groei op korte termijn helemaal niet terugkeert, schrijft politicoloog en schrijver Gerhard Hormann. ‘Want hoe groot is de kans nou eigenlijk écht dat vanaf 1 januari 2016 alles weer bij het oude is?’

Lees ook Kabinet hoopt op 1 procent meer groei – 15/04/13

Teruglezen: debat sociaal akkoord – ‘Ik ben volstrekt ontspannen over begroting’

VK 17.04.2013 Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met onder meer minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Rutte over het sociaal akkoord. Volkskrant.nl volgde het debat live. In het debat over het sociaal akkoord ging het weinig over de inhoud van het sociaal akkoord, maar vooral over de vraag of de extra bezuinigingen in 2014 nu wel of niet van de baan zijn. Ook was er veel aandacht (kritiek) op de oproep van Rutte om meer te consumeren en zo te werken aan het herstel van de economie.

Lees ook Oppositie wil sociaal akkoord toch laten doorrekenen – 12/04/13

Lees ook Kabinet sluit akkoord met sociale partners – 11/04/13

Lees ook De belangrijkste punten uit het sociaal akkoord – 11/04/13

Coalitie wil met oppositie in overleg over bezuinigingen

Kabinet verantwoordt zich over sociaal akkoord

NU 17.04.2013 PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra staan er voor open om komende tijd met de oppositie te praten over mogelijke bezuinigingen voor 2014. Lees hier ons LIVEBLOG over het debat (gesloten) – Zij zeiden dat woensdag, in antwoord op vragen van ChristenUnie-leider Arie Slob, tijdens het debat over het vorige week tussen sociale partners en kabinet gesloten sociaal akkoord.

Dijsselbloem wil met oppositie ‘verkennen’

Trouw  17.04.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is bereid al voor de zomer met oppositiepartijen te verkennen welke alternatieven zij hebben voor de bezuinigingen die mogelijk toch nog nodig zijn voor volgend jaar. Hij zei dat woensdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Dijsselbloem wil ‘verkennen’

Telegraaf 17.04.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is bereid al voor de zomer met oppositiepartijen te verkennen welke alternatieven zij hebben voor de bezuinigingen die mogelijk toch nog nodig zijn voor volgend jaar. Hij zei dat woensdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Kabinet wil nog niet praten over pakket 2014; oppositie ‘verbijsterd’

Trouw 17.04.2013 Het kabinet wil niet nu al samen met de oppositie de extra bezuinigingen invullen die volgend jaar mogelijk nodig zijn om het overheidstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Een motie van D66, CDA, ChristenUnie en SGP is door premier Mark Rutte ontraden.

Niemand gelooft in schrappen geparkeerde bezuiniging

Trouw 17.04.2013 De bezuinigingen van 4,3 miljard zijn weliswaar tijdelijk geparkeerd, in het debat over het sociaal akkoord staat de begroting voor 2014 in het middelpunt van de belangstelling.

Pakket 2014 niet nu al invullen

Telegraaf 17.04.2013 DEN HAAG Het kabinet wil niet nu al samen met de oppositie de extra bezuinigingen invullen die volgend jaar mogelijk nodig zijn om het overheidstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Een motie van D66, CDA, ChristenUnie en SGP is door premier Mark Rutte ontraden.

Oppositie eist snel duidelijkheid over 2014

VK 17.04.2013 De oppositiefracties in de Tweede Kamer willen van het kabinet snel duidelijkheid over de bezuinigingen voor volgend jaar. Dat bleek woensdag bij een debat over het sociaal akkoord met premier Mark Rutte en enkele andere ministers.

Lees ook Sociale partners: bezuinigingen echt van tafel – 16/04/13

Pechtold en Slob verbijsterd over Rutte

NU 17.04.2013 Fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn ”verbijsterd” dat premier Mark Rutte hun motie ontraadde om nog voor de zomer met de oppositie te praten over het aanvullend bezuinigingspakket voor volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Sociaal Akkoord

Pechtold en Slob verbijsterd

Telegraaf 17.04.2013 De fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn „verbijsterd” dat premier Mark Rutte hun motie ontraadde om nog voor de zomer met de oppositie te praten over het aanvullend bezuinigingspakket voor volgend jaar. Slob spreekt van „het weigeren van een uitgestoken hand”. Volgens Pechtold zijn kabinet en oppositie nu in een „soort niemandsland beland”.

Oppositie wil voor zomer besluit over extra bezuinigingen – coalitie wil alleen praten

NRC 17.04.2013 Wordt er in het najaar toch extra bezuinigd of niet? Het hele pakket kan mogelijk weer op tafel komen als de economie niet aantrekt, zo werd vandaag duidelijk bij het debat over het sociaal akkoord. Of het akkoord ook daadwerkelijk op steun kan rekenen van de oppositie werd nog niet duidelijk. Lees verder

Samsom sluit niet uit dat bezuinigingspakket alsnog op tafel komt

NRC 17.04.2013  PvdA-leider Samsom sluit niet uit dat het bezuinigingspakket toch weer op tafel komt. Dat zei hij tijdens het Kamerdebat over het sociaal akkoord. Hij zorgde voor grote verwarring in de Kamer door open te staan voor onderhandelingen over bezuinigingen.

VVD: kans op geen bezuinigingen niet groot

Telegraaf 17.04.2013 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemt de kans niet groot dat extra bezuinigingen volgend jaar achterwege kunnen blijven. Hij verwacht dat het kabinet daar in augustus alsnog toe zal moeten besluiten. Hij sluit zelfs niet uit dat er meer bezuinigd moet worden dan de 4,3 miljard euro die het kabinet eerder noemde, zei hij woensdag in het debat over het sociaal akkoord in de Tweede Kamer.

VVD: kans op geen bezuinigingen niet groot

Trouw 17.04.2013 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemt de kans niet groot dat extra bezuinigingen volgend jaar achterwege kunnen blijven. Hij verwacht dat het kabinet daar in augustus alsnog toe zal moeten besluiten. Hij sluit zelfs niet uit dat er meer bezuinigd moet worden dan de 4,3 miljard euro die het kabinet eerder noemde, zei hij woensdag in het debat over het sociaal akkoord in de Tweede Kamer.

VVD acht kans op bezuinigingen groot

NU 17.04.2013 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemt de kans niet groot dat extra bezuinigingen volgend jaar achterwege kunnen blijven. Hij verwacht dat het kabinet daar in augustus alsnog toe zal moeten besluiten.

FNV en VNO-NCW wachten bezuinigingsplannen af

Trouw 17.04.2013 De sociale partners FNV/de nieuwe vakbeweging en VNO-NCW schrikken niet van de uitspraken over mogelijke bezuinigingen van de leiders van de regeringsfracties PvdA en VVD in het debat over het sociaal akkoord.

CU wil duidelijkheid

Telegraaf 17.04.2013  Er moet snel duidelijkheid komen over het extra bezuinigingspakket voor 2014. Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie heeft het kabinet woensdag in het debat over het sociaal akkoord opgeroepen op korte termijn afspraken daarover te maken met de oppositiefracties. Zijn partij is bereid tot overleg.

Samsom: bezuinigingspakket komt mogelijk terug

Trouw  17.04.2013 Als de economie niet aantrekt en het geraamde begrotingstekort voor 2014 niet daalt onder de 3 procent, ‘herleeft’ het opgeschorte bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro geheel of gedeeltelijk. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat woensdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

‘Pakket bezuinigingen terug’

Telegraaf 17.04.2013 Als de economie niet aantrekt en het geraamde begrotingstekort voor 2014 niet daalt onder de 3 procent, „herleeft” het opgeschorte bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro geheel of gedeeltelijk. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat woensdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Rutte: uitstel hervormingen betekent geen afstel

Elsevier 17.04.2013 In het Sociaal Akkoord mogen bezuinigingen en hervormingen zijn uitgesteld, toch maakt het kabinet haast met de behandeling ervan. Met die schijnbare tegenstelling probeerde premier Mark Rutte (VVD) woensdag een mokkende oppositie gerust te stellen. De premier verdedigde woensdag de plannen in het Sociaal Akkoord in de Tweede Kamer.

De oppositie gaf de liberale premier er flink van langs omdat het uitstellen van de bezuinigingen en hervormingen uit het Regeerakkoord veel onduidelijkheid veroorzaakt.

‘Tempo met hervormingen’

Telegraaf 17.04.2013  In het sociaal akkoord mag dan een aantal hervormingen zijn uitgesteld, het kabinet blijft haast maken met de behandeling ervan. In het najaar liggen de plannen voor een andere opzet van onder meer WW en ontslagrecht in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in het debat over het sociaal akkoord.

VVD-prominenten positief over sociaal akkoord

NRC 17.04.2013 Oud-VVD-leiders Hans Wiegel en Ed Nijpels zijn opmerkelijk positief over de afspraken die premier Rutte vorige week met de vakbeweging en werkgevers maakte. “Prima dat het akkoord er is”, zegt Wiegel. Hij prijst het dat het kabinet ruimte heeft gecreëerd “om in augustus een eigen afweging over bezuinigingen in 2014 te maken”. Het kabinet heeft met de sociale partners afgesproken dat een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voorlopig van tafel is. Mocht in augustus blijken dat de economie onvoldoende groeit, dan worden er “aanvullende maatregelen” gemomen. Wiegel verwacht in dat geval dat Rutte kiest voor snijden in de overheid in plaats van hogere lasten.

Buma belooft ‘open kijk’

Telegraaf 17.04.2013 CDA-leider Sybrand Buma heeft veel kritiek op premier Mark Rutte, maar hij belooft met zijn fractie open te kijken naar de inhoud van het akkoord dat het kabinet vorige week sloot met werkgevers en werknemers. Hij zei dat dinsdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Oppositie kritisch over Sociaal Akkoord: ‘Heeft Rutte spacecake op?’

Elsevier 17.04.2013 Het kabinet krijgt woensdag veel kritiek over zich heen tijdens het Kamerdebat over het Sociaal Akkoord. D66-leider Alexander Pechtold haalde uit naar het ‘jojobeleid’ en volgens PVV-leider Geert Wilders houdt premier Mark Rutte (VVD) Nederlanders ‘straal voor de gek’. De oppositiepartijen zijn vooral niet te spreken over de onduidelijkheid over extra bezuinigingen en de oproep van Rutte om geld uit te geven.

Herstellen

Het kabinet was van plan volgend jaar extra te bezuinigen en lasten te verzwaren maar de maatregelen zijn met de komst van het Sociaal Akkoord van tafel. Als de economie voor augustus onvoldoende aantrekt, voert het kabinet de extra bezuinigingen en lastenverzwaringen alsnog door.

“Rutte ongeloofwaardig”

Telegraaf 17.04.2013  PVV-leider Geert Wilders vroeg zich woensdag af of premier Mark Rutte wellicht paddo’s of spacecake had gegeten toen hij mensen opriep om de economie te stimuleren. Rutte deed die oproep nadat het sociaal akkoord was gesloten.

Pechtold: jojobeleid

Telegraaf 17.04.2013  D66-leider Alexander Pechtold heeft woensdag uitgehaald naar het ‘jojobeleid’ rond het sociaal akkoord. Daarin staat dat dat de extra bezuinigingen van 4,3 miljard voor 2014 van tafel zijn. Maar volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn de bezuinigingen allerminst van de baan, constateerde de D66-leider woensdag in het debat over het sociaal akkoord.

Oppositie: te vroeg voor oordeel over sociaal akkoord – “jojo-beleid”

NRC 17.04.2013  De oppositie heeft het debat in de Kamer over het sociaal akkoord vandaag kritisch afgetrapt. De partijen hebben er niet veel vertrouwen in. Ook vinden ze het nog te vroeg voor een goed oordeel over het akkoord.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er nog veel te veel onduidelijkheden zijn en hekelde het “gejojo” van het kabinet. Zo wees Pechtold erop dat FNV-voorman Ton Heerts heeft gezegd dat de extra miljardenbezuinigingen van tafel zijn, maar dat is tegengesproken door VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

Zijlstra was ‘not amused’ met matige informatie over sociaal akkoord

NRC 17.04.2013 Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra voelde zich vorige week door premier Mark Rutte al matig geïnformeerd over de voortgang van het sociaal akkoord. Toen hij pas donderdagavond, tijdens het laatste overleg van kabinet en sociale partners, de tekst onder ogen kreeg waarmee de Tweede Kamer over het akkoord zou worden ingelicht, was hij not amused, staat vandaag in nrc.next.

LIVEBLOG: Kamerdebat over sociaal akkoord

NU 17.04.2013 In de Tweede Kamer wordt woensdag gedebatteerd over het sociaal akkoord, dat vorige week werd gesloten tussen kabinet en sociale partners. NU.nl houdt u middels dit liveblog op de hoogte.

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord

Vijf vragen over het sociaal akkoord

Door: NU.nl

Gerelateerde artikelen;

Debat Kamer over akkoord

Telegraaf 17.04.2013 De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) over het sociaal akkoord dat het kabinet vorige week na weken onderhandelen sloot met werkgevers en vakbonden.

‘Rutte zette fractie klem met sociaal akkoord’

VK 17.04.2013 De VVD-fractie voelde zich voor het blok gezet om het sociaal akkoord te tekenen. Het stak de Kamerleden dat ze niet betrokken waren bij de totstandkoming van het akkoord, maar zich donderdag wel in een vloek en een zucht achter de plannen moesten scharen, zo meldt De Telegraaf.

Rutte zette fractie klem

Telegraaf 17.04.2013 De VVD-fractie voelde zich voor het blok gezet om het sociaal akkoord te accepteren. „Het was tekenen bij het kruisje of naar de Koningin”, vertelt een betrokkene over de goedkeuring van de plannen die hun partijleider Rutte met werkgevers en werknemers had afgesproken.

‘VVD-fractie onder druk om sociaal akkoord te accepteren’

Elsevier 17.04.2013 De Tweede Kamerfractie van regeringspartij VVD voelde zich voor het blok gezet om in te stemmen met het sociaal akkoord. ‘Het was tekenen bij het kruisje of naar de Koningin.’ Dat zegt een betrokkene woensdag in De Telegraaf. VVD-Kamerleden zijn niet te spreken over de gang van zaken rond het akkoord tussen het kabinet en de sociale partners.

Afwijzing

Het stak Kamerleden dat ze niet werden betrokken bij het overleg maar wel het akkoord snel moesten goedkeuren. De fractie was vooral verrast door het schrappen van de extra bezuinigingen die het kabinet vorige maand nog omschreef als noodzakelijk.

Roemer: ‘Het beleid schuift op richting SP’

VK 17.04.2013 Een antilichaam? Emile Roemer, leider van de Socialistische Partij, spuwt het woord uit. In die typering, vrijdag in de Volkskrant, herkent hij zich he-le-maal niet. ‘Dit is een partij moedwillig in een hoek zetten.’ De SP mag ooit zijn begonnen als tegenpartij, de nee-fase is ze al jaren ontgroeid, vindt Roemer. Dat zal hij vandaag laten blijken ook, in het Kamerdebat over het sociaal akkoord. Want met een aantal onderdelen uit het akkoord is de SP-leider gewoon ‘hartstikke blij’.

Roemer: woorden Rutte loos

Telegraaf 17.04.2013 Premier Mark Rutte wil het vertrouwen in de economie herstellen, maar komt niet verder dan „loze woorden en onnozele oproepen om auto’s te kopen en naar het café te gaan. Dat is een regelrechte aanfluiting.”

Roemer uit kritiek op Rutte

Telegraaf 16.04.2013 SP-leider Emile Roemer heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op premier Mark Rutte. Die neemt volgens de SP-voorman de problemen van mensen en bedrijven niet serieus met zijn oproep in de economie te investeren.

Gehaaide reactie Rutte

Telegraaf 17.04.2013  PVV-leider Geert Wilders vroeg zich woensdag af of premier Mark Rutte wellicht paddo’s of spacecake had gegeten toen hij mensen opriep om de economie te stimuleren. “Wat kost dat nou, zo’n flink stuk spacecake?’, vroeg Wilders. ‘Dat weet u beter dan ik, aan uw haar te zien’, antwoordde Rutte meteen.

‘Rutte neemt problemen niet serieus’

NU 16.04.2013 Premier Mark Rutte neemt met zijn oproep om in de economie te investeren de problemen van mensen bedrijven niet serieus. Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Emile Roemer Sociaal Akkoord

‘Optimisme Rutte werkt averechts’

NU 16.04.2013 Met het sociaal akkoord beweegt het kabinet in de richting van de SP, maar bij partijleider Emile Roemer overheerst de boosheid over het in stand blijven van bezuinigingen. U moet tevreden zijn. Flexwerkers krijgen meer zekerheid, de beperking van de WW-duur en versoepeling ontslagrecht worden uitgesteld, de nullijn in de zorg gaat niet door. “In sommige dingen is het akkoord in de richting van de SP opgeschoven. De maatregelen tegen flexwerk zijn voor 95 procent het voorstel van ons Kamerlid Paul Ulenbelt.”

Help Rutte en koop!

Trouw 16.04.2013 Koop een nieuw huis en samen verslaan we de crisis, is de boodschap van premier Rutte na het sluiten van het sociaal akkoord. Het is maar de vraag of ons leven er echt beter van wordt als we allemaal meer gaan kopen, schrijft Wijnand Duyvendak.

GroenLinks: ‘Onduidelijkheid over kabinetsbeleid duurt voort’

Trouw 16.04.2013 De onduidelijkheid over het kabinetsbeleid duurt voort na het sociaal akkoord. Pas in juni worden de effecten op de werkgelegenheid doorgerekend door het Centraal Planbureau. En pas in september krijgen de werknemers in de zorg zekerheid over hun salarissen, want dan pas beslist het kabinet of de nullijn in deze sector er al dan niet komt.

Van Haersma Buma uit stevige kritiek op Rutte

Elsevier 16.04.2013 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is niet te spreken over het optreden van premier Mark Rutte (VVD) na de presentatie van het sociaal akkoord. De ‘tsjakka-premier’ schuift burgers de crisis in de schoenen. ‘Het is bijna een afgedwongen blijheid,’ zegt Van Haersma Buma in een interview met De Telegraaf.

Vertrouwen

Als er de komende maanden niet genoeg auto’s, huizen en kleren worden gekocht, krijgt de burger de rekening gepresenteerd met miljardenbezuinigingen. ‘Dat moet je niet doen als je het vertrouwen wilt herstellen,’ zegt de christen-democraat.

CDA: enige dat ontbreekt aan Rutte is tsjakka

Trouw 16.04.2013 Premier Mark Rutte is een ‘tsjakka-premier’. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het goed dat er een sociaal akkoord ligt, maar de oproep om meer geld uit te geven, is hem in het verkeerde keelgat geschoten.

Buma haalt uit naar Rutte

Telegraaf 16.04.2013  Premier Rutte schuift de burger de crisis in de schoenen. Als er de komende maanden niet voldoende auto’s, huizen en kleren worden gekocht, krijgt de burger de rekening gepresenteerd met miljardenbezuinigingen.

Schippers: 3 procent is voor mij de norm

Trouw 16.04.2013 Een begrotingstekort van maximaal 3 procent is ook voor minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ‘de norm’. Ze schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, nadat D66-leider Alexander Pechtold had gevraagd om een toelichting op een interview dat Schippers aan het AD had gegeven. In dat interview relativeerde ze de begrotingsnorm van 3 procent. ‘Ik ben niet de politiek ingegaan voor die 3 procent’, zei ze zaterdag in het AD. ‘We moeten het land klaarmaken voor de toekomst.

Dijsselbloem: 3 procent staat buiten kijf

VK 16.04.2013 Een groei van de economie van 1 procent, waardoor extra bezuinigingen niet meer nodig zijn, zou ‘heel optimistisch zijn’, aldus minister Dijsselbloem (Financiën). Tegelijk zei hij te hopen ‘dat het sociaal akkoord een groot economisch effect zal hebben’. Nederland zal hoe dan ook vasthouden aan de Europese drieprocentsnorm, aldus de minister. Dijsselbloem deed zijn uitspraken in een interview met RTL Z.

Gevraagd naar de opmerkingen van FNV-voorzitter Ton Heerts, die dinsdag meldde dat de bezuinigingen van tafel zijn, zei de minister dat dit de mening is van Heerts, maar geen kabinetsbeleid.

Dijsselbloem: begrotingstekort 2014 blijft maximaal 3 procent

Elsevier 16.04.2013 Het ‘staat buiten kijf’ dat het kabinet er in augustus voor gaat zorgen dat het begrotingstekort in 2014 op maximaal 3 procent uitkomt. ‘Als het nodig is, komen de bezuinigingsmaatregelen meteen weer terug op tafel,’ zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag.

‘3 procent staat buiten kijf’

Telegraaf 16.04.2013 Het „staat buiten kijf” dat het kabinet er in augustus voor gaat zorgen dat het begrotingstekort in 2014 op maximaal 3 procent uitkomt. „Daar committeren wij ons aan”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTL Z.

Heerts: bezuinigingen voor 2014 echt van tafel

Elsevier 16.04.2013 De samenstellers van het vorige week gesloten akkoord lijken een wedstrijdje touwtrekken te spelen over de bezuinigingen voor 2014. Terwijl de VVD premature vreugde over geschrapte bezuinigingen probeert te onderdrukken, jubelt vakbond FNV er vrolijk op los. ‘Het pakket is écht van tafel,’ zei FNV-voorman Ton Heerts dinsdagochtend over de bezuingingen in het akkoord in een gesprek met de Tweede Kamer.

Heerts: bezuinigingspakket voor ons van tafel

Telegraaf 16.04.2013  De extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro en de plannen voor de nullijn voor personeel in de zorg zijn wat betreft Ton Heerts van tafel. Heerts stelde dinsdagochtend in reactie op vragen uit de Tweede Kamer over het sociaal akkoord: „Ja, voor ons is dat pakket van tafel.”

Heerts: bezuinigingspakket 2014 is van tafel – ‘interpretatie van FNV’

NRC 16.04.2013  De bezuinigingen voor 2014 die het kabinet in gedachten had, zijn wel degelijk van de baan. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts vanochtend onderstreept in een gesprek met de Tweede Kamer over het vorige week gesloten sociaal akkoord.

Sociale partners: bezuinigingen echt van tafel

Trouw 16.04.2013 De extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro en de plannen voor de nullijn voor personeel in de zorg zijn wat betreft Ton Heerts van tafel. Heerts stelde dinsdagochtend in reactie op vragen uit de Tweede Kamer: ‘Ja, voor ons is dat pakket van tafel.’

Bezuinigingen voor FNV van tafel

NU 16.04.2013 Volgens Ton Heerts (FNV) is het bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro van tafel. Er zijn tussen de sociale partners geen afspraken gemaakt over het scenario waarin bezuinigingen in augustus toch aan de orde zijn.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Sociaal akkoord

Dekker houdt vast aan bezuiniging op omroepen

Trouw 16.04.2013 Staatssecretaris Sander Dekker (Media) houdt vast aan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep vanaf het jaar 2016. Hij wil geen concessies doen om oppositiepartijen tegemoet te komen.

Dekker houdt vast aan bezuiniging op omroepen

Geen concessies om oppositiepartijen tegemoet te komen

NU 16.04.2013 Staatssecretaris Sander Dekker (Media) houdt vast aan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep vanaf het jaar 2016. Hij wil geen concessies doen om oppositiepartijen tegemoet te komen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Sander Dekker Publieke omroep

Bezuiniging op omroepen blijft

Telegraaf 16.04.2013  De nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep is de volgende paragraaf uit het regeerakkoord die op de helling gaat. De PvdA wil die korting niet alleen met steun van de PVV door het parlement loodsen, terwijl dat wel de enige partij is die daar tot nu toe voor te porren was.

Oppositie: extra bezuiniging publieke omroep van tafel

 Trouw 16.04.2013 De extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep die in het regeerakkoord is afgesproken, moet van tafel. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft dat maandagavond gezegd. Volgens hem zijn de meeste andere oppositiepartijen het met hem eens.

‘Bezuiniging omroep van tafel’

Telegraaf 16.04.2013 De extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep die in het regeerakkoord is afgesproken, moet van tafel. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft dat maandagavond gezegd. Volgens hem zijn de meeste andere oppositiepartijen het met hem eens.

Extra bezuinigingen omroep nog onzeker

NU 16.04.2013 Het is nog onzeker of het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer weet te vinden voor de geplande nieuwe bezuinigingen op de publieke omroep. De PvdA voelt er niet voor het plan aangenomen te krijgen met steun van alleen de PVV, bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Asscher: ongelukkig uitgelaten

Telegraaf 16.04.2013 Lodewijk Asscher vindt dat hij zich ongelukkig heeft uitgelaten over het akkoord dat het kabinet vorige week sloot met vakbeweging en werkgevers. „Ik heb een klassieke fout gemaakt door de woorden van een vragensteller te herhalen: in beton gegoten. Dat had ik niet moeten doen”, zegt de minister van Sociale Zaken dinsdag in een interview in De Volkskrant.

Asscher: uitspraak ‘in beton gegoten’ was klassieke fout

VK 16.04.2013 De afspraken die het kabinet vorige week met de sociale partners maakte zijn afspraken op hoofdlijnen. ‘Het vergt nog veel uitwerking’, zegt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in de Volkskrant. Minister Asscher zegt in het interview verder dat de hervorming van de WW, zoals vorige week afgesproken, het begin is van een nieuw stelsel. In 2020 moeten vakbeweging en werkgevers weer voornamelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen aan werklozen.

Morgen debatteert de Kamer over het vorige week gesloten sociaal akkoord. Vandaag in de Volkskrant: ‘Ik ben opgevoed in het besef dat we in dit land de moeilijkste besluiten samen nemen.’

Asscher vindt uitspraak ‘in beton gegoten’ klassieke fout

NU 16.04.2013 Lodewijk Asscher vindt dat hij zich ongelukkig heeft uitgelaten over het akkoord dat het kabinet vorige week sloot met vakbeweging en werkgevers. ”Ik heb een klassieke fout gemaakt door de woorden van een vragensteller te herhalen: in beton gegoten. Dat had ik niet moeten doen”, zegt de minister van Sociale Zaken dinsdag in een interview in de Volkskrant.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Sociaal akkoord Lodewijk Asscher

Kabinet hoopt op 1 procent meer groei

Trouw 15.04.2013 De Nederlandse economie moet over de periode 2013-2014 met 1 procent extra groeien wil het kabinet kunnen afzien van de eerder geplande bezuinigingen voor 2014. Dat blijkt uit antwoorden van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op vragen uit de Tweede Kamer over het sociaal akkoord.

april 20, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 […]

  Pingback door Blockupy ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 31, 2013

 2. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 […]

  Pingback door Blockupy ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | mei 31, 2013

 3. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2013

 4. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 2, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: