Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013

De  ramingen die het CPB heeft gepubliceerd.  Juniraming Centraal Planbureau (CPB): economische vooruitzichten 2013 en 2014
Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen – De belangrijkste cijfers op een rij

Onlangs presenteerde premier Rutte na de ministerraad het aanvullende bezuinigingspakket voor 2014. ‘Ik realiseer me dat achter die cijfers mensen schuil gaan die hun baan verliezen, maar we moeten nu koers houden en zorgen dat Nederland uit de crisis komt’, aldus Rutte. De 4,3 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen op een rijtje ›

Kamerbrief van minister Timmermans Open Word-document (.docx)(69,2 kB)

De lenteprognose voor economische groei. In de definitieve versie van de Brusselse aanbevelingen aangaande het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort staat dat Nederland ‘aanvullende consolidatiemaatregelen’ (jargon voor bezuinigingen) moet nemen van ‘ten minste 1 procent van het binnenlands product’. Zie hier het papieren document met de doorgestreepte 1,2 procent Open jpeg (2,4 MB)

Eurocommissaris Rehn zei tijdens zijn bezoek aan Nederland al dat de 3 procentnorm niet vastligt en dat Nederland misschien meer tijd krijgt, maar alleen als de economische groei tegenvalt. Eerder kreeg Nederland al een jaar uitstel om aan de norm te voldoen. Volgens nieuwe ramingen van het CPB komt het begrotingstekort dit jaar uit op 3,7 procent van het BBP.

Ook als de economische cijfers de komende maanden verder tegenvallen, wordt er bovenop de 6 miljard niet nog eens extra bezuinigd. Het kabinet neemt daarmee de opdracht van eurocommissaris Olli Rehn over, die in zijn aanbevelingen voor Nederland stelde dat het kabinet volgend jaar 1 procent van het bruto binnenlands product moet bezuinigen. Dat komt neer op 6 miljard euro  Kabinet bezuinigt 6 miljard Open pdf (101,1 kB)

Het kabinet zoekt naar steun van een deel van de oppositie voor de plannen, om verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer. De coalitiepartijen hebben daar geen meerderheid. Daarnaast speelt de zes miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Het overleg met D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en leden van het kabinet was maandagavond 01.07.2013  afgebroken omdat partijen het niet eens konden worden. Groenlinks en D66 eisen een investering in onderwijs in ruil voor hun akkoord met het extra bezuinigingspakket van zes miljard euro. GroenLinks wil ook extra geld voor milieumaatregelen. Het kabinet wil hieraan echter niet zo veel uitgeven als de oppositiepartijen verlangen.

De begroting voor 2014 moet in augustus af zijn. Omdat coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, moeten zij voor alle bezuinigingen steun hebben van de oppositie o.a. D66 en Groenlinks. Op Prinsjesdag zal duidelijk zijn wat uiteindelijk het resultaat is van de inspanningen van  Kabinet Rutte II !!!

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 7

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 2

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 1

Martin Bosma PVV en de bezuinigingen

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen Lenteakkoord versus Herfstakkoord

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 2

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 1

Beetsma: Krimpen verzorgingsstaat moet welvaart redden

Trouw 29.07.2013 Snijden in uitkeringen en meer geld naar onderwijs is de enige manier om de concurrentie aan te gaan met landen buiten Europa en de welvaart veilig te stellen, betoogt econoom Roel Beetsma. In het blog ‘Weg uit de crisis‘ leest u meer over hoe de economische malaise achter ons te laten.

Het is politiek geen prettige boodschap, weet hoogleraar economie aan de UvA Roel Beetsma. Toch moeten de uitkeringen omlaag en zal de welvaartsstaat moeten krimpen. Zo niet, dan zullen de overheidsuitgaven blijven stijgen en hogere belastingen het wurgkoord rond de economie steeds strakker aantrekken, zegt hij op economensite Me Judice.

‘De surveillancestaat leidt tot een schaduweconomie van repareren, ruilen en oogsten’

Trouw 27.07.2013 Wat als Occupy-begon, begint nu pas wortel te schieten, schrijft Gerhard Hormann. Een soort schaduweconomie die zich grotendeels buiten beeld van beleidsmakers afspeelt, als reactie op het wantrouwen van de machthebbers. ‘Als je als burger je eigen stroom opwekt, je auto omruilt voor een fiets en je spaargeld in een kluis bewaart, hebben de autoriteiten helemaal het nakijken.’

‘Kabinet maakt NL onveiliger’

Telegraaf 27.07.2013 Het kabinetsbeleid maakt ons land onveiliger. Dat stelt Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in een interview met het AD. Van Brenk zegt onder meer dat door ‘obsessieve’ bezuinigingen er inmiddels 15.000 veroordeelde criminelen op straat lopen, dat de brandweer te laat arriveert en dat er nauwelijks nog controle is op voedselveiligheid.

Van Brenk: Kabinet maakt Nederland onveiliger

Trouw 27.07.2013 Het kabinetsbeleid maakt ons land onveiliger. Dat stelt Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in een interview met het AD. Van Brenk zegt onder meer dat door ‘obsessieve’ bezuinigingen er inmiddels 15.000 veroordeelde criminelen op straat lopen, dat de brandweer te laat arriveert en dat er nauwelijks nog controle is op voedselveiligheid.

SP: snel debat over thuiszorg

Telegraaf 27.07.2013 De SP wil dat de Tweede Kamer nog tijdens het reces spreekt over de ontslagen bij de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire. Met een debat hoopt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt de ontslagen te voorkomen.

SP: snel debat over ontslagen thuiszorg

Trouw 27.07.2013 De SP wil dat de Tweede Kamer nog tijdens het reces spreekt over de ontslagen bij de Achterhoekse thuiszorginstelling Sensire. Met een debat hoopt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt de ontslagen te voorkomen.\

‘Grootste kostenpost in de zorg? Angst’

VK 27.07.2013 Een bevriende dorpsdokter laat columnist Lidy Nicolasen zien dat angst de grootste kostenpost is in de gezondheidszorg, en dat het zorgakkoord daarom een goed idee is. Maar kom van die angst maar eens af.

Ik weet haast zeker dat iedereen wel ergens een onbenutte verwijsbrief van de huisarts heeft liggen. Je wordt wakker van een vreemd pijntje in je lijf. Niks om je zorgen over te maken, denk je. Toch blijft dat pijntje de hele dag en de dagen erna je aandacht opeisen. Het zal toch niet zijn? Tal van mogelijkheden passeren de revue en gieren door je keel.

 
Oud-minister Witteveen wil miljardenimpuls economie

NU 27.07.2013 Oud-minister van Financiën Johan Witteveen pleit voor een Maatschappelijk Investeringsfonds (MIF). De 92-jarige econoom (VVD) schrijft dat zaterdag in het FD. Hij wil dat de regering meewerkt aan een investeringsimpuls van tussen de 10 en 12 miljard om de economie op te peppen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Nederlandse economie Johan Witteveen

Oud-minister wil miljardenimpuls economie

Telegraaf 27.07.2013 Oud-minister van Financiën Johan Witteveen pleit voor een Maatschappelijk Investeringsfonds (MIF). De 92-jarige econoom (VVD) schrijft dat zaterdag in Het Financieele Dagblad. Hij wil dat de regering meewerkt aan een investeringsimpuls van tussen de 10 en 12 miljard om de economie op te peppen.

Oude recept van bezuinigen werkt niet meer

Trouw 26.07.2013 Eind vorige eeuw moest de verzorgingsstaat via loonmatiging en ingrepen in de sociale zekerheid aangepast worden aan de nieuwe economische werkelijkheid. Het antidotum tegen de crisis nu bestaat uit investeringen in mensen. Deel 2 van een serie van Anton Hemerijck over een ‘toerustingsagenda’.

De economie doet het beter dan het besteedbaar inkomen

Trouw 24.07.2013 De Nederlandse economie krimpt door de aanhoudende daling van de consumptie. Niet zo raar, blijkt nu: de inkomens zijn de afgelopen vijftien jaar nauwelijks gestegen.

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander is in de afgelopen vijftien jaar nauwelijks gestegen, hoewel de economie in die periode flink is gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Slechte staat Nederlandse economie wereldnieuws

Telegraaf 24.07.2013 De steeds verder wegzakkende Nederlandse economie is ook in de internationale financiele wereld het gesprek van de dag. De gerenommeerde zakenkrant Wall Street Journal brengt…

ZIE OOK:

‘Herstel economie komt niet van de grond’

’Duitse economie laat Nederland ver achter zich’

Nederlandse export neemt licht toe

Nederlandse staatsschuld gestegen tot 72 procent bbp

Trouw 22.07.2013 De Nederlandse staatsschuld is in het eerste kwartaal gestegen tot 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

De staatsschuld lag daarmee flink hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de schuldenlast 66,7 procent van het bbp. De schuld blijft echter ruim onder het gemiddelde van alle eurolanden. Dat lag in het eerste kwartaal met 92,2 procent 4 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

Crisisblog – Burgers kijken niet alleen maar naar hun portemonnee

Trouw 20.07.2013 Kan Hegel ons iets leren over de aanpak van de economische crisis? Jazeker, zo leert de laatste bijdrage aan het blog ‘Weg uit de financiële crisis’.

Landen van de G20: groei belangrijker dan soberheid

Trouw 20.07.2013 De landen van de G20 vinden economische groei belangrijker dan soberheid. De G20 wil op die manier de balans in de wereldeconomie terugkrijgen. Het beleid moet voorzichtig worden aangepast, zodat herstel van de economie niet wordt verstoord door vluchtige financiële markten. Dat bleek zaterdag tijdens een vergadering van de G20 in Moskou. Daar spraken de betrokken ministers van Financiën en bestuurders van de centrale banken elkaar.

G20 komt met plan voor economische groei

Elsevier 20.07.2013 De landen van de G20 vinden economische groei belangrijker dan strenge regels over begrotingstekorten. In september komen de landen met een actieplan om werkgelegenheid en economische groei te stimuleren. Dat bleek zaterdag tijdens een vergadering van de G20 in Moskou. Daar spraken ministers van financiën en directeuren van centrale banken uit 19 landen en de Europese Unie met elkaar over economische onderwerpen.

Overheidstekorten

Het actieplan moet klaar zijn voor de G20-top in Sint Petersburg in september van dit jaar. ‘De G20-collega’s hebben niet besloten om de verantwoordelijkheid te nemen om hun tekorten en schulden in 2016 te hebben verlaagd’, zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov tegen persbureauReuters. ‘Sommigen vinden dat je eerst voor economische groei moet zorgen.’

Maandelijks koopt de Fed voor 85 miljard dollar (bijna 65 miljard euro) aan schulden en staatsleningen op. Fed-voorzitter Bernanke liet eerder weten dat stimuleringsprogramma af te bouwen als de economische groei in de Verenigde Staten voortzet.

zie ook;

Bodem crisis niet in zicht

Trouw 19.07.2013 In een halfjaar tijd zijn er ruim honderdduizend werklozen bijgekomen in Nederland, waarmee de werkloosheid in juni is gestegen tot 8,5 procent van de beroepsbevolking, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Daarmee is het dieptepunt nog niet bereikt, voorspellen economen.

Consumenten kopen minder auto’s, kleding en voedsel

Elsevier 19.07.2013 Huishoudens hebben in mei 1,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Al bijna twee jaar dalen de consumptieve bestedingen vrijwel onafgebroken.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

zie ook;

CBS: krimp consumptie houdt aan

Trouw 19.07.2013 Nederlandse huishoudens hebben in mei 1,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De consumptieve bestedingen zijn al twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen zijn sterk afgenomen.

Ruding haalt uit naar ‘onduidelijke’ overheid

Trouw 19.07.2013 De overheid is medeverantwoordelijk voor het lage consumentenvertrouwen in Nederland. Dat zegt oud-minister van Financiën Onno Ruding in een vrijdag gepubliceerd interview met Trouw.

Ruding: ‘Zwakke politiek is oorzaak van deze aanhoudende crisis’

Trouw 19.07.2013 “Het antwoord is: onzekerheid, door onduidelijk overheidsbeleid.” Oud-minister van financiën Onno Ruding (73) heeft vanaf zijn vakantie-adres weinig woorden nodig als hem wordt gevraagd hoe de Nederlandse economie toch zo diep heeft kunnen zinken.

Ruding haalt uit naar ‘onduidelijke’ overheid

NU 19.07.2013 De overheid is medeverantwoordelijk voor het lage consumentenvertrouwen in Nederland. Dat zegt oud-minister van Financiën Onno Ruding in een vrijdag gepubliceerd interview met Trouw.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Onno Ruding

‘Ook Rutte II gedraagt zich anti-rechtsstatelijk’

VK 18.07.2013 Sinds de VVD de scepter zwaait bij Veiligheid en Justitie is de rechtsstaat in het gedrang geraakt. Dat het de PvdA niet lukt zijn coalitiepartner weer op het rechte pad te krijgen, is ronduit teleurstellend. Dat betogen D66-Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw.

‘Herstel economie komt niet van de grond’

Trouw 18.07.2013 De Nederlandse economie zal ook volgend jaar nauwelijks groeien. Dat voorspelde het economisch bureau van ING donderdag.

ING verwacht voor 2014 een minieme economische groei van 0,1 procent. Daarmee zijn de economen van de bank veel pessimistischer dan instanties als het Centraal Planbureau (CPB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die gaan voorlopig uit van een groei met 1 procent.

CBS: werkloosheid gestegen tot 8,5 procent

Trouw 18.07.2013 De werkloosheid is in juni gestegen tot 8,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen van consumenten en bedrijven blijft onverminderd laag.

D66 vindt dat kabinet ‘ontwrichtend’ bezig is

NU 18.07.2013 Rechtstatelijke principes moeten weer leidend zijn voor het kabinet. Nu is er vooral ”foute, kortzichtige dadendrang”, schrijven D66-Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw donderdag in de Volkskrant.

”De bezuiniging op de rechtsbijstand, de verhoging van de griffierechten, advocaten onder staatstoezicht, het aanvankelijke voorstel buiten de rechter om gedetineerden aan de enkelband leggen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: D66

‘Gym mag door bezuinigingen niet eenvoudiger worden’

NU 15.07.2013 Bezuinigingen door basisscholen op het lerarenbestand mogen niet uitmonden in vereenvoudiging van de gymnastieklessen die kinderen krijgen. Dat stelt de sectororganisatie PO-raad (Primair Onderwijs) maandag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Pabo Gymnastiek PO-raad Basisonderwijs

Aantal geboorten door crisis gedaald tot niveau begin jaren tachtig›

NRC  15.07.2013 Het aantal geboorten is tussen juni 2012 en mei 2013 opnieuw gedaald, tot 172.000. Daarmee is het aantal geboorten in Nederland bijna net zo laag als in de eerste helft van de jaren tachtig, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

Thomas von der Dunk: ‘Haalt het kabinet 2015?’

VK 14.07.2013 Het als daadkrachtig verkochte uitruilen begint steeds meer te knellen, betoogt Thomas von der Dunk.

Driekwart jaar zit Rutte-II er inmiddels, en de glans, voor zover ooit aanwezig, is er nu wel helemaal af. Veel enthousiasme weet het allang niet meer op te wekken. Het bakt er tot nu toe dan ook niet al teveel van. Alleen doet de oppositie dat nog minder.

Boer Koekoek in de Tweede Kamer.

Boer Koekoek in de Tweede Kamer.

Binnenhof verandert snel in Borgen

Trouw 14.07.2013 De crisis die het politieke bestel in de jaren zestig van de vorige eeuw doormaakte, leidde niet tot een stijlbreuk in de Nederlandse politiek. De snelle afbrokkeling van het christelijke midden en de opkomst van nieuwe partijen (Boerenpartij, D66 en DS’70) veroorzaakten wel instabiliteit, maar veranderden niets aan het patroon van afwisseling tussen centrum-linkse en centrum-rechtse meerderheidskabinetten. Bij de huidige politieke crisis doet die stijlbreuk zich wel voor.

Rutte II, het laatste minderheidskabinet

Trouw 13.07.2013 Vorige week is de Tweede Kamer het zomerreces ingegaan. Bij de hervatting van haar reguliere werkzaamheden, op 3 september, ligt de omineuze maand augustus achter ons. Dan moet er (eindelijk) duidelijkheid zijn of er inderdaad 6 miljard extra bezuinigd gaat worden, waarvoor dan op Prinsjesdag de exacte plannen volgen.

Wilders: Rutte, breek met PvdA

Telegraaf 13.07.2013 De VVD moet breken met de PvdA. Dat advies geeft PVV-leider Wilders aan de liberalen, na het lezen van het interview met PvdA-leider Samsom vandaag in de Telegraaf.

In het vraaggesprek zegt de sociaaldemocraat dat de nivelleringsplannen van het kabinet gewoon door moeten gaan, ook al maken die volgens vooraanstaande economen de economie kapot.

Coalitie kan op adem komen

Telegraaf 13.07.2013 De Tweede Kamer ging een week geleden al met vakantie en vrijdag was het de beurt aan het kabinet. Pas op 12 augustus komt de ministerraad weer bijeen. Veel ministers en Kamerleden van de coalitiepartijen zullen het zomerreces met een diepe zucht van verlichting hebben begroet. Eindelijk even een adempauze. Want zelden heeft een regering het zo moeilijk gehad als Rutte-II in de afgelopen negen maanden.

‘Geen meerderheid in Senaat is zegen’

NU 13.07.2013 Fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA vindt het een ‘verhulde zegen’ dat de coalitie met de VVD in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. “PvdA nivelleert NL kapot en de VVD staat erbij, kijkt ernaar en laat het gebeuren. Rutte schoffeert kiezers opnieuw”, twitterde Geert Wilders van de PVV. “t Zal je baan maar zijn. Partij van de Arbeidsloosheid”, aldus Harry van Bommel van de SP ook in een tweet. En Sybrand Buma van het CDA twitterde ook al een reactie: ”Diederik Samsom geeft in Telegraaf nu zelf ook toe: nivelleringsbeleid Rutte-2 kost banen” en ”Mensen vragen om banen, niet om nivelleren.”

Samsom: nivelleren is goed ondanks banenverlies

Trouw 13.07.2013 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom blijft hameren op nivellering, ook al zitten daar nadelen aan. Dat zegt hij zaterdag in De Telegraaf. ‘De impact van een eerlijker inkomensverdeling op de economie is gelukkig heel klein. Ik geloof dat het een paar duizend banen is in de modellen van het Centraal Planbureau, in 2035.’

Samsom staat op nivelleren

Telegraaf 13.07.2013  PvdA-leider Diederik Samsom noemt in een interview met De Telegraaf de inkomensverdeling in ons land „oneerlijk”. Hij vindt dat de nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan, ook al raken die het economisch herstel.

Samsom: blijven nivelleren, ook al kost het banen

Elsevier 13.07.2013 Fractievoorzitter Diederik Samsom (PvdA) noemt het een ‘verhulde zegen’ dat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Ook vindt hij dat de nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan, ook al kost dit banen. Dat zegt Samsom zaterdag in dagblad De Telegraaf.

‘Samsom: juist in de crisis moeten we nivelleren’›

 NRC 13.07.2013 De nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in een interview met De Telegraaf. Hij zegt er juist in crisistijd voor te willen zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden.

Bezuinigingspakket bevat nog veel onzekerheden

Trouw 13.07.2013 Minister Dijsselbloem van financiën is een optimist. Het kabinet is er volgens hem nagenoeg uit hoe zes miljard euro extra kan worden gesneden in de begroting voor 2014. We sluiten zonder problemen in augustus daarover een akkoord, aldus Dijsselbloem gisteren voor de laatste vergadering van de ministerraad voor de zomervakantie.

Dijsselbloem optimistisch over bezuinigingen

Telegraaf  13.07.2013 DEN HAAG – Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is optimistisch over de bezuinigingsbesprekingen in het kabinet. Hij gaat er van uit dat in augustus zonder veel problemen een akkoord kan worden gesloten. De kans dat naar aanleiding van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) de boel nog drastisch moet worden bijgesteld, is volgens Dijsselbloem niet groot.  Lees verder

De hordenloop van het kabinet richting de Senaat

VK 12.07.2013  Premier Mark Rutte en de zijnen staat een aantal politieke veldslagen te wachten na de zomer. De rust van het reces zal van korte duur zijn, want half augustus moet het kabinet vol aan de bak om het eind van het jaar te halen. In de eerste helft van 2013  sloten de ministers akkoord na akkoord en kondigde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën steeds hogere bezuinigingen aan voor 2014. Het leeuwendeel van de plannen moet nog door Tweede en Eerste Kamer. Maar de oppositie is nog verre van overtuigd.

Lees ook VVD en PvdA eens over invulling bezuiniging van 6 miljard – 12/07/13

Lees ook Zijlstra start vast met onderhandelingen: ‘Stop met optimistische oproepen’ – 10/07/13

Lees ook Het politieke jaar 2012-13 (2); akkoord op akkoord en de strijd om 6 miljard – 05/07/13

Asscher kan zich ‘nauwelijks voorstellen’ dat Senaat gaat dwarsliggen

VK  112.07.2013 Volgens vicepremier Lodewijk Asscher wordt de rol van de Eerste Kamer in het huidige kabinet ‘ten onrechte geproblematiseerd’. Hij verwacht niet dat de Senaat voorstellen om louter politieke redenen zal wegstemmen. Dat zei Asscher in een gesprek met radio 1.

‘Mijn ervaring is dat als je gewoon een inhoudelijk goed verhaal hebt en uitlegt waarom wetten in het belang zijn van Nederland, de Eerste Kamer met die wetten instemt. Ik heb daar nog geen bloedneuzen opgelopen’, aldus Asscher. Hij wijst erop dat hij tot nu toe zo’n negen à tien wetten door de Senaat heeft geloodst.

Dijsselbloem optimistisch over bezuinigingen

Trouw 12.07.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is optimistisch over de bezuinigingsbesprekingen in het kabinet. Hij gaat er van uit dat in augustus zonder veel problemen een akkoord kan worden gesloten. De kans dat naar aanleiding van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) de boel nog drastisch moet worden bijgesteld, is volgens Dijsselbloem niet groot

Dijsselbloem optimistisch over bezuinigingen

NU 12.07.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is optimistisch over de bezuinigingsbesprekingen in het kabinet.  Bekijk video – Hij gaat er van uit dat in augustus zonder veel problemen een akkoord kan worden gesloten. De kans dat naar aanleiding van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) de boel nog drastisch moet worden bijgesteld, is volgens Dijsselbloem niet groot.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem Bezuingingen CPB

Dijsselbloem optimistisch

Telegraaf 11.07.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is optimistisch over de bezuinigingsbesprekingen in het kabinet. Hij gaat er van uit dat in augustus zonder veel problemen een akkoord kan worden gesloten. De kans dat naar aanleiding van de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) de boel nog drastisch moet worden bijgesteld, is volgens Dijsselbloem niet groot.

Gerelateerde artikelen;

11-07:  ’Terug naar 19% btw’

28-06:  ‘Tekort niet boven 3 procent’

19-06:  Kabinet: 6 miljard bezuinigen

VVD en PvdA eens over invulling bezuiniging van 6 miljard

VK 12.07.2013  Het kabinet-Rutte II gaat vandaag na de laatste ministerraad voor de zomervakantie uiteen met een invulling in potlood van de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen. Pas als na half augustus de nieuwste economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) bekend zijn, worden de maatregelen definitief ingevuld.

Kabinet gaat akkoord met nieuwe pensioenwet

Elsevier 12.07.2013 De minsterraad is vrijdag akkoord gegaan met het nieuwe pensioensysteem van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). De pensioenwet gaat in 2015 in en moet volgens Klijnsma pensioenpremies omlaag brengen. De pensioenfondsen voorspelden afgelopen week dat de nieuwe regels juist tot een premiestijging leiden. Volgens de fondsen is de stijging groter dan de premieverlaging die ook in 2015 van kracht wordt.

Klijnsma baseert haar positieve voorspellingen op de becijfering van De Nederlandsche Bank (DNB). Die laat een positief saldo zien van de pensioenmaatregelen van het kabinet.

Kabinet akkoord met pensioenvoorstellen Klijnsma

NRC 12.07.2013 Het kabinet is vandaag, op de laatste dag voor het zomerreces, akkoord gegaan met de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Lees verder

VVD en PvdA zijn het in hoofdlijnen eens over pakket van 6 miljard›

NRC  11.07.2013  VVD en PvdA zijn het in hoofdlijnen eens over de invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor 2014 en verder. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan NRC.

Lees meer:

26 jun Overeenstemming in coalitie: budget zorg in 2015 omlaag ›

26 jun Samsom: lage inkomens ontzien bij bezuinigingen – oppositie kritisch ›

14 jun Dijsselbloem over cijfers CPB: het valt mee en het valt tegen ›

13 jun CPB: tekort van 3,7 procent – ‘6 miljard besparen genoeg?’ ›

13 jun Coalitie: maximaal 6 miljard euro aan bezuinigingen in 2014 ›

Extra bezuinigingspakket van zes miljard ligt klaar

Elsevier 11.07.2013 Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het in grote lijnen eens over het extra bezuinigingspakket van zes miljard euro. Ziekenhuizen en artsen moeten de kosten drukken en laten uitbetalen van geld uit ‘Stamrecht BV’ moet economie een impuls geven. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan NRC Handelsblad donderdag.

In maart presenteerde minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) al een aantal bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 3,3 miljard euro, bovenop het bezuinigingspakket van 16 miljard euro uit het Regeerakkoord. Maar daar bleek in juni nog eens 2,7 miljard euro bij te moeten.

zie ook;

Nog geen begrotingsakkoord, de coalitie praat in augustus verder›

NRC 10.07.2013 Overleg tussen coalitiepartijen VVD en PvdA heeft vandaag nog niet kunnen leiden tot een akkoord over de bezuinigingen van zes miljard voor volgend jaar. Het overleg wordt half augustus hervat.  Kringen rond de coalitie hebben dat vanavond tegenover nu.nl verklaard na het beraad.

Lees meer;

27 jun Wientjes: verkoop ‘tafelzilver’ als ABN Amro en SNS in plaats van te bezuinigen ›

26 jun Overeenstemming in coalitie: budget zorg in 2015 omlaag ›

26 jun Kamer debatteert over zes miljard extra bezuinigingen ›

23 jun Plasterk wil niet vooruitlopen op einde aan sociaal akkoord ›

22 jun ‘Zes miljard bezuinigen betekent einde van sociaal akkoord’ ›

Nog geen begrotingsakkoord

Telegraaf 10.07.2013 De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Het overleg wordt half augustus voortgezet. Kringen rond de coalitie hebben dat woensdag gezegd na beraad tussen de top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD).

Gerelateerde artikelen;

10-07:  Beraad over extra bezuinigingen

10-07:  Bezuiniging pensioen in gevaar

Nog geen begrotingsakkoord in coalitie

NU 10.07.2013 De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Het overleg wordt half augustus voortgezet. Kringen rond de coalitie hebben dat woensdag gezegd na beraad tussen de top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD). Volgens de NOS is de coalitie al een eind op weg met de bezuinigingen.

Gerelateerde artikelen;

Nog geen begrotingsakkoord in coalitie

Trouw 10.07.2013 De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Het overleg wordt half augustus voortgezet. Kringen rond de coalitie hebben dat woensdag gezegd na beraad tussen de top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD).

Nog geen begrotingsakkoord in coalitie

NU 10.07.2013 De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Het overleg wordt half augustus voortgezet. Kringen rond de coalitie hebben dat woensdag gezegd na beraad tussen de top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD).

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingsakkoord

Coalitie in beraad over extra bezuinigingen

NU 10.07.2013 De top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) buigen zich woensdag over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Een definitief besluit hierover wordt pas in augustus genomen, maar volgens ingewijden hoopt de coalitie woensdag al een flink eind te komen. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bezuinigingen

Coalitie in beraad over extra miljardenbezuinigingen

Trouw 10.07.2013 De top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) buigen zich woensdag over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Een definitief besluit hierover wordt pas in augustus genomen, maar volgens ingewijden hoopt de coalitie woensdag al een flink eind te komen. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën.

Beraad over extra bezuinigingen

Telegraaf 10.07.2013  De top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) buigen zich woensdag over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Een definitief besluit hierover wordt pas in augustus genomen, maar volgens ingewijden hoopt de coalitie woensdag al een flink eind te komen. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

10-07:  Bezuiniging pensioen in gevaar

10-07:  Dijsselbloem irriteert Zijlstra

03-07:  ‘Maatregelen worden ingrijpend’

Zijlstra start vast met onderhandelingen: ‘Stop met optimistische oproepen’

VK 10.07.2013 ‘Hou nou toch op met dit soort oproepen’, stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag tegen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en zijn eigen premier Mark Rutte. In de kolommen van de Telegraaf hekelde hij de verzoeken van het kabinet en coalitiepartner PvdA aan de burger om het geld te laten rollen. Zijlstra bijt met zijn kritiek het spits af van nieuwe onderhandelingen tussen de coalitiepartners: in het najaar moet nog eens 6 miljard aan bezuinigingen worden begroot.

Lees ook VVD’er Zijlstra: stop met roep om geld uit te geven – 10/07/13

Lees ook Zijlstra zuinig over uitspraken Samsom – 25/06/13

Lees ook Samsom en Zijlstra zijn het eens: volgend jaar 6 miljard euro extra bezuinigen – 13/06/13

VVD-leider vindt consumptie-oproepen zinloos

NU 10.07.2013 Het moet afgelopen zijn met de oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen. Dat stelt VVD-leider Halbe Zijlstra woensdag in De Telegraaf. De irritatie van Zijlstra leidt tot hoongelach bij de oppositie. PVV-leider Geert Wilders reageert honend en noemt de uitlatingen van Zijlstra hypocriet. “Zijlstra boos? Wie verhoogde de btw, de inkomstenbelasting en het eigen risico? De belastingheks? Oh nee, Zijlstra van de VVD!”, twittert de PVV-leider.

VVD’er Zijlstra: stop met roep om geld uit te geven

Trouw 10.07.2013 Het moet afgelopen zijn met de oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen. Dat stelt VVD-leider Halbe Zijlstra woensdag in De Telegraaf.

‘Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken’, aldus Zijlstra.

Zijlstra: stop eens met dat gezeur over meer geld uitgeven!

Elsevier 10.07.2013 Het moet maar eens afgelopen zijn met het gejammer van de politiek over burgers die te weinig geld uitgeven. Nederlanders ergeren zich groen en geel aan de oproepen om meer geld uit te geven. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in De Telegraaf. Zijlstra doelt onder anderen op minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem die wil dat ouderen meer van hun kapitaal gaan uitgeven, investeren of aan hun kinderen schenken. Maar het is niet alleen de PvdA die in de persoon van Dijsselbloem en Diederik Samsom burgers probeert te overtuigen om meer geld uit te geven. Premier Mark Rutte, partijgenoot van Zijlstra, kan er ook wat van.

zie ook;

Dijsselbloem irriteert Zijlstra

Telegraaf 10.07.2013 VVD-fractieleider Zijlstra ergert zich groen en geel aan PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën) die denkt dat de economie uit het slop kan worden getrokken als ouderen meer gaan uitgeven. Het moet afgelopen zijn met de vrijblijvende oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen.

Gerelateerde artikelen

08-07:  Minister: ouderen moeten meer uitgeven

25-06:  Dijsselbloem steunt Samsom

Tegenvaller kabinet dreigt

Telegraaf 10.07.2013 Voor het kabinet dreigt een miljardentegenvaller als gevolg van de nieuwe pensioenregels die in 2015 moeten ingaan. Het kabinet rekent erop dat de pensioenpremies straks fors dalen door een verlaging van de pensioenopbouw. Voor de schatkist betekent dit een extraatje van bijna 3 miljard euro. Maar de pensioenfondsen verwachten dat de nieuwe, strengere pensioenregels de premies juist opdrijven. De meevaller voor de schatkist slaat dan om in een tegenvaller van mogelijk zo’n 4 miljard.

Gerelateerde artikelen;

05-07:  Pensioen niet extra gekort

05-07:  Pensioen bij overname

01-07:  Hogere pensioenpremies maar minder pensioen

Pensioenplan zorgt voor belastingtegenvaller van 4 miljard›

NRC 10.07.2013 Als de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Klijnsma worden ingevoerd, moet het kabinet rekening houden met een belastingtegenvaller van bijna 4 miljard euro.

Lees meer1 jul ‘Hogere inleg pensioenpremie voor minder pensioenopbouw’ ›

26 jun Overeenstemming in coalitie: budget zorg in 2015 omlaag ›

25 jun Het pensioenoverleg heeft nog niks opgeleverd ›

24 jun Bonden: jongeren kunnen niet genoeg pensioen opbouwen ›

22 jun  Kabinet zet pensioenplan sociale partners op zijspoor ›

‘Miljardenbezuiniging pensioenen in gevaar’

Trouw 10.07.2013 Het kabinet kan niet de geplande 3 miljard euro bezuinigen op pensioenen, als de nieuwe pensioenregels worden uitgevoerd. Dat meldden betrokkenen aan de NOS.

Meer over:  Pensioen  Kabinet-Rutte II  Economie Politiek Consument

‘Jongeren vrezen voor pensioen’

Raad van State kraakt pensioenplan

Pensioenfonds ABP: kans op een tweede korting aanzienlijk

50PLUS wil pensioenplan van tafel

Bezuiniging pensioen in gevaar

Telegraaf 10.07.2013 Het kabinet kan niet de geplande 3 miljard euro bezuinigen op pensioenen, als de nieuwe pensioenregels worden uitgevoerd. Dat meldden betrokkenen aan de NOS. Volgens de nieuwe regels wordt de premie die werkgevers en werknemers betalen voor het pensioen op een nieuwe manier berekend. In de praktijk betekent dit voor veel fondsen dat de premie omhoog gaat. Om de bezuinigingen van het kabinet te halen, moet de premie juist omlaag.

‘Bezuiniging op pensioenen in gevaar’

NU 10.07.2013 De geplande bezuinigingen van 2,9 miljard euro op pensioenen zijn niet haalbaar, als de nieuwe pensioenregels worden uitgevoerd. Dat melden betrokkenen woensdag aan de NOS. Het kabinet wil bezuinigen door het verlagen van de pensioenopbouw en de premie.

NRC Handelsblad meldt dat de voorstellen door een verwachte stijging van pensioenpremies juist voor een belastingtegenvaller van bijna 4 miljard euro zou zorgen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Pensioen

‘Overheid, doe eens wat aan de werkloosheid in plaats van aan het tekort’

VK 08.07.2013 Momenteel stijgt de werkloosheid in Nederland hard en de overheid doet er niets aan. Dat is heel erg. Waarom? Omdat werkloosheid één van de ergste dingen is die mensen kan overkomen. Het is bekend dat werklozen ongelukkiger zijn dan werkenden. Het is ook bekend dat langdurige werkloosheid littekens bij mensen achterlaat. Langdurig werklozen raken beschadigd en komen er niet meer geheel bovenop.

Publieke omroep komt met acties tegen bezuinigingen

VK 08.07.2013 De publieke omroep (NPO) laat een tweede bezuinigingsronde niet zomaar over zijn kant gaan. Het vorige kabinet kortte de omroepen al voor 200 miljoen euro, deze kabinetsperiode komt daar 100 miljoen bij. Vrijdag besloten de omroepbazen dat zij gezamenlijk in protest zullen komen.

Meer over: Nederlandse publieke omroep Televisie Politiek Kabinet-Rutte II Omroepen

* NPO vindt ook dat tv-sterren salaris moeten inleveren

* Kamer praat over toekomst publieke omroep

* ‘Budget NPO te veel afhankelijk van politiek’

* Zeven presentatoren NPO verdienen nog te veel

‘Publieke omroep gaat actievoeren tegen extra bezuinigingen’

NRC 08.07.2013 De publieke omroep gaat een ‘publieksvriendelijke’ protestactie voeren tegen de voorgenomen extra bezuiniging van 100 miljoen euro. Dat hebben de omroepdirecteuren en de leiding van de NPO vrijdag besloten, melden Broadcast Magazine en De Volkskrant. Lees verder

Economen: ‘Nederland bijna uit recessie’

Trouw 08.07.2013 De Nederlandse economie vertoont in het tweede kwartaal van dit jaar nog een kleine krimp van 0,3 procent, maar daarna zet het herstel in. Dat hebben de Rotterdamse economen Philip Hans Franses en Bert de Groot, beiden hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, maandag voorspeld.

CDA en D66: kabinet gaat botsen met Eerste Kamer

VK 08.07.2013 Wat de oppositie in de Eerste Kamer betreft kan het kabinet zich na het reces opmaken voor flinke problemen. De leiders van de oppositiepartijen CDA en D66 in de senaat kondigen aan tegen tal van voorstellen te stemmen die het kabinet ze vanaf september voorlegt.

De te dwarsbomen kabinetsmaatregelen komen uit het regeerakkoord, het sociaal akkoord, het zorgakkoord en het woonakkoord. ‘De Eerste Kamer toetst, met het eigen verkiezingsprogramma in de hand, de kwaliteit van wetgeving’, zei de senaatsfractievoorzitter van D66, Roger van Boxtel, tegen de NOS. ‘Iemand die zegt dat de Eerste Kamer helemaal niet politiek oordeelt, is niet van deze tijd.’

Meer over: Kabinet-Rutte II Politiek CDA D66

Pechtold: kabinet moet kiezen in partnerpartijen

Rutte en Schultz volgende week op handelsmissie naar Texas

Het politieke jaar 2012-13 (2); akkoord op akkoord en de strijd om 6 miljard

Van Rijn schrapt 10 uursgrens pgb

‘Vooral ouderen moeten meer uitgeven’

NU 08.07.2013 De oproep van premier Mark Rutte om een huis of een auto te kopen, moeten vooral ouderen zich aantrekken.  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat gezegd in een interview met Vrij Nederland.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem

Minister: vooral ouderen moeten meer uitgeven

Telegraaf 08.07.2013 De oproep van premier Mark Rutte om een huis of een auto te kopen, moeten vooral ouderen zich aantrekken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat gezegd in een interview met Vrij Nederland. Notarissen pleitten vorige week in De Telegraaf voor een verhoging van de vrijstelling voor eenmalige schenkingen en versoepeling van de voorwaarden (lees hier meer). Volgens hen zou dit een positieve impuls geven aan de woningmarkt als jongeren dit geld besteden aan aankoop van een woning.

Gerelateerde artikelen;

27-06:  Helft Nederlanders beknibbelt op boodschappen

25-06:  50-plusser gaat niet kleiner, maar juist groter wonen

25-06:  Samsom: mensen moeten uitgeven

Dijsselbloem: vooral ouderen moeten meer uitgeven

Trouw 08.07.2013 De oproep van premier Mark Rutte om een huis of een auto te kopen, moeten vooral ouderen zich aantrekken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat gezegd in een interview met Vrij Nederland.

Meer over: Kabinet-Rutte II Schuldencrisis Jeroen Dijsselbloem Politiek Economie Economische crisis

Rekenkamer: niet duidelijk of bezuiniging gehaald is

Dijsselbloem verkent steun bij fractievoorzitters voor nieuwe bezuinigingen

Lagarde: IMF verlaagt waarschijnlijk groeiverwachtingen›

NRC 07.07.2013  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt hoogstwaarschijnlijk deze week de groeivooruitzichten voor de mondiale economie vanwege de tragere groei in de opkomende landen. Dat liet IMF-voorzitter Christine Lagarde vandaag weten volgens persbureau Reuters.

Medio april verlaagde het IMF ook al de groeiverwachtingen. Het fonds stelde de groei toen bij van 3,5 naar 3,3 procent, hetgeen nog wel altijd nipt boven de groei van 3,2 procent over 2012 is.

Lees meer:

7 mei Lezing Lagarde op UvA verstoord – ‘demonstranten boos op organisatie’ ›

21 apr IMF beoordeelt wereldeconomie somber: focus op groei en banen ›

Sommer: ‘Na acht maanden zie je licht verbijsterd hoe snel Rutte-II versleten is’

VK 07.07.2013 De razendsnelle terugkeer van de scepsis is niet iets om tevreden op terug te kijken, vindt Martin Sommer. Waar heb ik het afgelopen jaar de plank misgeslagen? Het parlementaire jaar is donderdagavond zoals altijd afgesloten met een rijsttafel in Nieuwspoort en dansen toe. Het hoort er ook bij om af en toe aan maoïstische zelfkritiek te doen, vooral als je week in week uit anderen de maat neemt. Het is pas acht maanden sinds het regeerakkoord trots werd gepresenteerd. Bruggen slaan! Ik schreef meteen abusievelijk over ‘bruggen bouwen’, maar belangrijker is het enthousiasme dat uit dat eerste stukje over dit kabinet opsteeg.

Roemer: sociale partners gaan niet akkoord met 6 miljard

Elsevier 07.07.2013 SP-leider Emile Roemer zegt dat de sociale partners de stekker uit het Sociaal Akkoord moeten trekken als het kabinet de aangekondigde bezuinigingen van 6 miljard euro doorzet. Dat bedrag staat volgens Roemer ‘haaks’ op het Sociaal Akkoord waarin bezuinigingen juist in de ijskast werden gezet. Met 6 miljard euro aan extra bezuinigingen ‘kunnen ze nooit akkoord gaan en dat zullen ze ook niet doen’, aldus Roemer. In het Sociaal Akkoord waren juist eerder voorgestelde maatregelen die 4,3 miljard euro kunnen opleveren in de ijskast gezet.

Roemer: kabinet heeft eigenlijk al einde aan sociaal akkoord gemaakt

NRC 07.07.2013 Het kabinet van PvdA en VVD heeft “eigenlijk” al een streep gezet door het sociaal akkoord. Dat zegt Emile Roemer in een interview met NU.nl. Hij stelt dat de sociale partners nooit akkoord kunnen gaan met nieuwe bezuinigingen van 6 miljard euro. Lees verder

Lees meer;

26 jun Samsom: lage inkomens ontzien bij bezuinigingen – oppositie kritisch ›

22 jun Kabinet zet pensioenplan sociale partners op zijspoor ›

13 jun Roemer: kabinet bezuinigt economie kapot – GroenLinks: focus op werkloosheid ›

12 jun ‘Nieuwe WW mag niet ten koste gaan van koopkracht’ ›

29 mei Dijsselbloem hoort eis 2,8 procent ‘voor het eerst’, maar is niet verrast ›

‘Sociale partners moeten bezuinigingen niet accepteren’

Roemer verwacht niet dat partners akkoord zullen gaan met maatregelen

NU 07.07.2013 De sociale partners moeten de stekker uit het sociaal akkoord trekken als het kabinet doorgaat met de bezuinigingsoperatie van zes miljard euro voor 2014. Bekijk video – Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Emile Roemer Sociaal Akkoord

‘Knot en Weidmann tegen renteverlaging’

NU 07.07.2013 De noordelijke eurolanden hebben afgelopen week een nieuwe renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) geblokkeerd. Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag.

ECB-hoofdeconoom Peter Praet zou voor de rentevergadering van vorige week donderdag met steun van ECB-president Mario Draghi een voorstel voor een renteverlaging van 0,5 naar 0,25 procent hebben voorbereid. Onder meer de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann en zijn Nederlandse collega Klaas Knot zouden zich echter tegen het voorstel hebben verzet.

‘IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie’

NU 07.07.2013 De groei van de internationale economie valt dit jaar nog iets zwakker uit dan eerder gedacht. Vooral in opkomende economieën is de vooruitgang minder sterk dan verwacht.  Dat stelde IMF-presidente Christine Lagarde zondag.

IMF somberder over groei wereldeconomie

Trouw 07.07.2013 De groei van de internationale economie valt dit jaar nog iets zwakker uit dan eerder gedacht. Vooral in opkomende economieën is de vooruitgang minder sterk dan verwacht. Dat stelde IMF-president Christine Lagarde zondag.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt dinsdag met nieuwe ramingen voor de wereldeconomie. In april werd nog een groei met 3,3 procent voorspeld.

ECB-hardliner: lage rente lost crisis niet op, sneller hervormen wel

NRC 07.07.2013 Jens Weidmann, een van de hardliners binnen het 23-koppige bestuur van de ECB, zegt dat diezelfde Europese Centrale Bank de eurocrisis niet kan oplossen. Hij reageert hiermee op de keuze van de bank om de rente op recordlaagte te houden. Lees verder

‘ECB kan de crisis niet verhelpen’

Telegraaf 07.07.2013 Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de economische crisis in de eurozone niet oplossen. Daarvoor zijn structurele hervormingen en strengere begrotingsafspraken noodzakelijk. Dat stelde de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann zondag op een congres in het Franse Aix-en-Provence.

Het politieke jaar 2012-13 (2); akkoord op akkoord en de strijd om 6 miljard

VK 06.07.2013 Het politieke seizoen ’12 – ’13 is ten einde, het lange zomerreces begint. Volkskrant.nl blikt in twee delen terug op de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Deel 2: over de akkoordenstorm en ‘niet zo somberen’.

Lees ook Het politieke jaar 2012-13; OPROER en hoe een gitarist het kabinet moest verlaten – 04/07/13

Pechtold: kabinet moet kiezen in partnerpartijen

Trouw 06.07.2013 Het kabinet moet een heldere keuze maken in partijen met wie het wil samenwerken. Pas dan kan er tempo worden gemaakt met het beleid. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in TROS Kamerbreed.

Nu kijkt het kabinet steeds weer naar andere partijen. Dat schiet niet op, vindt Pechtold. De regering kent volgens hem ‘de stokpaardjes van het constructieve midden” en weet dus precies op welk terrein er zaken valt te doen met een oppositiepartij.

‘Kabinet moet kiezen’ een

Telegraaf 06.07.2013  Het kabinet moet een heldere keuze maken in partijen met wie het wil samenwerken. Pas dan kan er tempo worden gemaakt met het beleid. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in TROS Kamerbreed.

‘Kabinet moet kiezen met wie het wil samenwerken’

Duidelijke keuze volgens Pechtold noodzakelijk om tempo te kunnen maken

NU 06.07.2013 Het kabinet moet een heldere keuze maken in partijen met wie het wil samenwerken. Pas dan kan er tempo worden gemaakt met het beleid.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Kabinet Rutte II D66 Alexander Pechtold

‘Politiek Den Haag grootste rem op economie’

Kabinet zoekt ‘keer op keer instabiele meerderheden’

NU 05.07.2013 Politiek Den Haag is de grootste rem op het herstel van de economie. Dat stelde D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in televisieprogramma Nieuwsuur. Pechtold denkt dat het vertrouwen pas terugkeert als helderheid wordt geschapen ”over zaken die voor iedereen belangrijk zijn: een baan, een huis, een opleiding, pensioenen”. Volgens D66 kan het niet zo zijn dat het kabinet ”keer op keer instabiele meerderheden” zoekt, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

‘Politiek Den Haag grootste rem’

Telegraaf 05.07.2013 Politiek Den Haag is de grootste rem op het herstel van de economie. Dat stelde D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in televisieprogramma Nieuwsuur. Pechtold denkt dat het vertrouwen pas terugkeert als helderheid wordt geschapen „over zaken die voor iedereen belangrijk zijn: een baan, een huis, een opleiding, pensioenen”. Volgens D66 kan het niet zo zijn dat het kabinet „keer op keer instabiele meerderheden” zoekt, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen;

02-07:  Uitleg verbaast Pechtold

01-07:  Pechtold: overleg mislukt

01-07:  Opnieuw overleg D66 en GL

28-06:  ‘Positief gesprek’ kabinet

27-06:  ‘Burger is bezuinigen beu’

Oppositie hekelt gebrek aan resultaten kabinet

Trouw 05.07.2013 Partijleiders Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Kees van der Staaij (SGP) zien veel ambitie bij het kabinet, maar nog weinig resultaten. De samenwerking tussen coalitiepartijen VVD en PvdA is moeizaam, zeiden de oppositieleiders vrijdag in programma Nieuwsuur. Pechtold stelde zelfs dat ‘Politiek Den Haag de grootste rem is op het herstel van de economie.’

Inflatie in Nederland bijna dubbel zo hoog als in eurozone

Elsevier 04.2013 Het inflatiecijfer in Nederland blijft ongekend hoog. Met een gemiddelde van 2,9 procent bedraagt de inflatie bijna het dubbele van het gemiddelde van de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek. In mei waren de prijzen al gestegen naar een gemiddelde van 2,8 procent. In de maand juni kwam daar nog een promille bij.

Dure benzine is de hoofdoorzaak voor de inflatiestijging. De gemiddelde benzineprijs kwam in juni uit op 1,73 euro. De benzineprijs, en daarmee de inflatie, is zo hoog omdat in oktober het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent ging.

zie ook:

Inflatie stijgt tot 2,9 procent

Trouw 04.07.2013 De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 2,9 procent, van 2,8 procent een maand eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Ook in de eerste helft van dit jaar kwam de inflatie uit op gemiddeld 2,9 procent, het hoogste halfjaarlijkse niveau in meer dan 10 jaar.

Meer over: Economie

Werkloosheid eurozone hoger dan gedacht

Bezuiniging op les in buitenland afgezwakt

Trouw 04.07.2013 Er blijft nog 2,1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor onderwijs in het buitenland. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.

De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) zou eigenlijk de gehele subsidie van 8,2 miljoen euro verliezen. Minister Jet Bussemaker vond het niet nodig om de subsidieperiode te verlengen.

Bezuiniging op les in buitenland afgezwakt

NU 04.07.2013 Er blijft nog 2,1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor onderwijs in het buitenland. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) zou eigenlijk de gehele subsidie van 8,2 miljoen euro verliezen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Onderwijs

De eenzijdige nadruk op snijden breekt de coalitie langzaam op

Trouw 03.07.2013 Nederland is de bezuinigingen moe. Elk kwartaal meet het Sociaal en Cultureel Planbureau de stemming in de samenleving en dit kwartaal valt vooral op dat het draagvlak voor de inzet van het kabinet krimpt.

‘Nederland geeft verkeerd signaal af met begroting aan EU’

NU 03.07.2013 Nederland geeft een verkeerd signaal af in de voorjaarsnota richting Brussel door de tegenvaller op de Europese begroting alvast ruim in te boeken in de begroting.

Nederland zal dit jaar meer aan de Europese begroting moeten bijdragen dan voorzien, zo werd in mei bekend. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 350 miljoen euro, maar dat kan in het slechtste scenario oplopen tot meer dan 500 miljoen. Dat in de Voorjaarsnota, het overzicht van de begroting over 2013, al rekening gehouden met de extra afdrage is volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum een volledig verkeerd signaal, zo laat hij weten aan NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese begroting Europese Unie Eddy van Hijum

‘Maatregelen worden ingrijpend’

Telegraaf 03.07.2013 In het bezuinigingspakket van 6 miljard euro waarover het kabinet deze zomer beslist, zullen „ingrijpende maatregelen” en „vergaande hervormingen” zitten. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kondigde dat woensdag aan in een Kamerdebat over de voorjaarsnota, de tussenstand van de lopende begroting.

‘Bezuinigingsmaatregelen worden ingrijpend’

Trouw 03.07.2013 In het bezuinigingspakket van 6 miljard euro waarover het kabinet deze zomer beslist, zullen ‘ingrijpende maatregelen’ en ‘vergaande hervormingen’ zitten. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kondigde dat woensdag aan in een Kamerdebat over de voorjaarsnota, de tussenstand van de lopende begroting.

Dijsselbloem sluit bezuinigingen op sociale zekerheid niet uit

NU 03.07.2013 Minister Dijsselbloem (Financiën) sluit ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in de sociale zekerheid en de zorg niet uit. Dit heeft hij woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bezuinigingen Begrotingstekort

Op zoek naar de 6 miljard euro aan bezuinigingen

Trouw 03.07.2013 Wat gebeurt er met de WW, de hoogte van uitkeringen, de zorg? En met welke partijen vormen VVD en PvdA straks de bezuinigingscoalitie? Volg de ontwikkelingen in dit live dossier.

Uitleg verbaast Pechtold

Telegraaf 02.07.2013 D66-leider Alexander Pechtold heeft dinsdag verbaasd gereageerd op uitspraken van premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat overleg van het kabinet met zijn partij en GroenLinks over de kindregelingen en het hoger onderwijs „niet mislukt“ is.

Gerelateerde artikelen

01-07:  Studenten blij met D66 en GL

01-07:  Pechtold: overleg mislukt

‘Gesprekken met oppositie niet mislukt’

Minister Dijsselbloem hoopt in augustus gesprekken te hervatten

NU 02.07.2013 De gesprekken met oppositiepartijen GroenLinks en D66 over onderdelen van het regeerakkoord zijn niet mislukt, maar opgeschort.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: GroenLinks D66 Regeerakkoord

Dijsselbloem: ‘gesprekken met GroenLinks en D66 niet mislukt, maar opgeschort’

Trouw 02.07.2013 Voor de afronding van de begroting in augustus zal minister Dijsselbloem (Financiën) weer praten om D66 en GroenLinks om steun te krijgen voor een deel van het kabinetsbeleid. Dat zei de minister dinsdag bij RTL Z.  ‘Het gesprek is niet mislukt, maar even opgeschorst. Ik hoop dat we voor de afronding van de begroting in augustus weer verder kunnen praten’, aldus Dijsselbloem. Het overleg met D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en leden van het kabinet was maandagavond afgebroken omdat partijen het niet eens konden worden.

Pechtold: overleg niet voor niks afgebroken

Trouw 02.07.2013 D66-leider Alexander Pechtold heeft dinsdag verbaasd gereageerd op uitspraken van premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat overleg van het kabinet met zijn partij en GroenLinks over de kindregelingen en het hoger onderwijs ‘niet mislukt’ is.

Studenten blij met D66 en GL

Telegraaf 01.07.2013 Studentenvakbond LSVb is blij dat D66 en GroenLinks maandag tijdens het overleg met het kabinet „hun poot hebben stijf gehouden”. Dat zei voorzitter Jorien Janssen maandag nadat bekend werd dat de onderhandelingen zijn stukgelopen.

Kabinetsoverleg met oppositie afgebroken

Elsevier 01.07.2013  Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en Groenlinks is afgebroken. Maandagavond probeerde het kabinet de oppositie achter bezuinigingsplannen uit het regeerakkoord te krijgen, maar dat is mislukt.  D66-leider Alexander Pechtold and Groenlinks-leider Bram van Ojik meldden na tweeënhalf uur dat de onderhandelingen zijn gestopt. Zij waren het niet eens met de bezuiniginsplannen. De begroting voor 2014 moet in augustus af zijn. Omdat coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, moeten zij voor alle bezuinigingen steun hebben van de oppositie.

Pechtold: overleg mislukt

Telegraaf 01.07.2013 Het overleg tussen een delegatie van het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is op niets uitgelopen. ,,De onderhandelingen zijn afgebroken”, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs.

Onderhandelingen D66 en GroenLinks afgebroken

NU 01.07.2013 Het overleg tussen een delegatie van het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is op niets uitgelopen. ”De onderhandelingen zijn afgebroken”, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: D66 GroenLinks Regeerakkoord

Overleg kabinet en oppositie mislukt – ‘laatste kans op steun lijkt weg’›

NRC 01.07.2013  Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is stukgelopen. Dat hebben de fractieleiders van beide partijen, Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) vanavond bekendgemaakt. De bekendmaking volgde op twee uur onderhandelen op het ministerie van Financiën, schrijft persbureau Novum. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil in augustus verder praten.

Lees meer;

28 jun Gesprekken kabinet, D66 en GroenLinks maandag verder ›

13 jun Roemer: kabinet bezuinigt economie kapot – GroenLinks: focus op werkloosheid ›

11 apr Oppositie reageert op akkoord – ‘waar staat dit kabinet voor?’ ›

27 mrt Ook het CDA heeft geen zin in een eventuele tussenformatie ›

Onderhandelingen met D66 en GroenLinks afgebroken

Trouw 02.07.2013 Het overleg tussen een delegatie van het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is op niets uitgelopen. ‘De onderhandelingen zijn afgebroken’, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen.

juli 2, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. […] het kabinet VVD-PvdA de Crisis aan het bestrijden is, horen we niet meer zoveel van Geert Wilders. Achter de gordijnen is hij wel alvast begonnen met […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus de Zomerdip in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2013

 2. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 31, 2013

 3. […] en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Prinsjesdag 17.09.2013 deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 29, 2013

 4. […] en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Prinsjesdag 17.09.2013 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 13, 2013

 5. […] Zie ook: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 2 en ook: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 1 zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013 en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | september 15, 2013

 6. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013 en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Feestvieren of Demonsteren ?? « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2013

 7. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013 en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Feestvieren of Demonstreren ?? « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2013

 8. […] en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – op weg naar de Begroting 2014 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 12, 2013

 9. […] en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – het krakende Herfst-akkoord « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 14, 2013

 10. […] en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Najaarsnota 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | november 30, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: