Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3

Nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk

Elke crisis houdt een keer op. Dat zal ook nu gebeuren – hopelijk dit keer zonder wereldoorlog.

De Nederlandse economie is aan het krimpen, voor de derde keer sinds de banken ons de crisis brachten. De werkloosheid stijgt. Dat de regering-Rutte nu zwaar bezuinigt, komt door die recessies. Niet de hulp aan de banken, niet de hulp aan de Grieken, maar de gederfde inkomsten door de krimp zijn de reden om te bezuinigen. Is er  een uitweg uit de crisis? ‘Rijnlands model’ !!!

Hoe komen we hier uit?

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe. Dit ondanks de miljarden aan bezuinigingen van het kabinet-Rutte I, het Lenteakkoord en Rutte-II. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse economische vooruitzicht van De Nederlandsche Bank dat eerder werd gepresenteerd.

Dit jaar wordt de economie volgens de centrale bank 1 procent kleiner. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013.  DNB verwacht verder dat de werkloosheidvolgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar. In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent.  ‘Dat zijn percentages die we lange tijd niet hebben gezien,’ zegt DNB-directeur Job Swank. ‘De werkloosheid reageert met vertraging op de economie. Zelfs bij een opleving blijft de werkloosheid nog een tijd lang hoog.’

Het overheidstekort komt volgens de voorspellingen in 2013 en 2014 uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het gat op de begroting groter dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft. Nieuwe bezuinigingen zijn daarom onvermijdelijk, denkt DNB.

Bezuinigen in 2013.

Ondanks de Sterke structuur van de Nederlandse economie zijn de vooruitzichten voor 2013 dus nogal somber. De toch al snel opgelopen werkloosheid zal verder stijgen. De koopkracht gaat voor het vierde jaar op rij omlaag en zal voor veel groepen sneller afnemen dan voorheen. De huizenmarkt blijft naar verwachting in een dip. En door de scherpe bezuinigingen van de overheid, zullen veel gesubsidieerde instellingen met minder geld moeten zien rond te komen.

De koopkrachtdaling is vooral het gevolg van bezuinigingen door het kabinet. Het Nibud lanceert op haar site een koopkrachtberekenaar waarmee iedereen de gevolgen van het kabinetsbeleid voor het eigen inkomen kan uitrekenen.  Koopkrachtveranderingen per inkomensgroep Open pdf (299,5 kB)

Je hoeft dus geen zwartkijker te zijn om te voorspellen dat het kabinet-Rutte II een moeilijk voorjaar te wachten staat. Het moet enkele zeer omstreden plannen uit het regeerakkoord gaan uitwerken, op één lijn zien te komen met vakbonden en werkgevers over het bestrijden van de economische crisis en misschien ook nog eens extra bezuinigen. Intussen blijft de economie maar tegenzitten en loopt de werkloosheid op.

De komende twee jaar blijft het staatstekort de norm met 0,6 procentpunt overschrijden.

Een vergelijking van de verschillende begrotingstekorten vindt u hier. Het Nederlandse begrotingstekort komt  volgens de Europese Commissie de komende twee jaar 0,6 procentpunt uit boven de Europese norm van 3 procent van het bnp. Het Nederlandse binnenlands product is 600 miljard, 0,6 procent daarvan is 3,6 miljard, pakweg de kosten van het nationaliseren van SNS Reaal. Moet Nederland dat bedrag alsnog gaan bezuinigen? Vandaar dat het kabinet 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen inboekte, waarmee Nederland in de prognoses van afgelopen november nog onder de 3 procent uitkwam. Maar dat was nog voor de nationalisatie van SNS Reaal

Toch kent ook de VVD een grens aan de bezuinigingsdrift. In plaats van bezuinigen willen VVD en PvdA nu zoeken naar ‘financiële ruimte’. Een beetje stoom kon uit de ketel gelaten worden door garant te staan voor de buffers van DNB en op die manier ‘gratis’ te delen in de rente van de staatsbank. 

Vandaag sprak de Europese begrotingstsaar Olli Rehn verlossende woorden voor het kabinet: Nederland doet het goed. 

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 2

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 1

Martin Bosma PVV en de bezuinigingen

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen Lenteakkoord versus Herfstakkoord

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 2

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 1

Prinsjesdag –Troonrede – Miljoenennota 2013

Zie ook: Kabinet Rutte II – Kamerdebat Regeringsakkoord

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 2

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 1

Verkiezingen 2e kamer 12.09.2012

Formatie nieuw kabinet Rutte II na 12.09.2012 versus Herfstakkoord 

Het loodzware spel om de schatkist kan beginnen

VK 28.02.2013 Het kabinet staat voor een loodzware opgave: binnen twee maanden moet er èn een sociaal akkoord liggen met werkgevers en werknemers, èn moet er een begrotingsdeal zijn gesloten met een aantal oppositiepartijen. Die zullen hun huid duur verkopen.

Lees ook Oppositie maakt afspraken over onderhandelingsproces – 28/02/13

Lees ook De belangrijkste cijfers op een rij – 28/02/13

Kamer praat volgende week woensdag met Rutte over economie

Trouw 28.02.2013 Het had de nodige voeten in de aarde, maar de Tweede Kamer discussieert volgende week met premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de werkgelegenheid, bezuinigingen en de CPB-cijfers.

Fracties VVD en PvdA steunen begrotingsplan

Trouw 28.02.2013 De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014. Bronnen rond de fracties hebben dat vandaag tegen het ANP gezegd.

Fracties VVD en PvdA steunen begrotingsplan

NU 28.02.2013 De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014.  Bronnen rond de fracties hebben dat donderdag tegen het ANP gezegd. De PvdA-fractie werd donderdagmiddag bijgepraat door fractievoorzitter Diederik Samsom en financieel specialist Henk Nijboer.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Begroting Begrotingsplan Begrotingstekort

Fracties steunen plan

Telegraaf 28.02.2013  De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014. Bronnen rond de fracties hebben dat donderdag tegen het ANP gezegd.

‘Kabinet wil 4,6 miljard bezuinigen’

VK 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA is van plan een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 640 miljoen euro te schrappen. Ook wordt 200 miljoen euro bezuinigd op het gemeente- en provinciefonds. De ministeries in Den Haag moeten 700 miljoen euro ophoesten. In totaal wil het kabinet volgend jaar zo’n 4,6 miljard bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen donderdag berichtgeving daarover op de site van De Telegraaf.

Uitgelekt: alle bezuinigingen

Telegraaf 28.02.2013 De coalitie wil eenmalig een half miljard euro uittrekken om investeringen in infrastructuur te doen. Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat VVD en PvdA op deze manier proberen de bouwsector weer een stevige impuls te geven.

Kabinet komt vrijdag met extra pakket maatregelen

NU 28.02.2013 Het kabinet komt deze vrijdag met een extra pakket maatregelen om het begrotingstekort voor 2014 terug te dringen. Daarvoor zal draagvlak gezocht worden bij oppositiepartijen en sociale partners. Bekijk video – Dat maakte VVD-fractieleider Halbe Zijlstra donderdag bekend nu het Centraal Planbureau heeft becijferd hoe het ervoor staat met het begrotingstekort en de werkloosheid.

Nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor volgend jaar bekend

Elsevier 28.02.2013 Nu duidelijk is dat het kabinet volgend jaar extra gaat bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen, lekken steeds meer maatregelen uit. Zo zou het kabinet van plan zijn de geplande lastenverlichting voor bedrijven terug te draaien. Dat melden bronnen rond het kabinet donderdag. Het schrappen van de lastenverlichting voor bedrijven levert zo’n 640 miljoen euro op.

‘Kabinet wil 500 miljoen investeren in asfalt’

Trouw 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA is van plan een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 640 miljoen euro te schrappen. Ook wordt 200 miljoen euro bezuinigd op het gemeente- en provinciefonds. De ministeries in Den Haag moeten 700 miljoen euro ophoesten. In totaal wil het kabinet volgend jaar zo’n 4,6 miljard bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen donderdag berichtgeving daarover op de site van De Telegraaf

‘Kabinet steekt half miljard euro in infrastructuur’

NU 28.02.2013  Het kabinet zal 500 miljoen euro investeren in infrastructuur om de bouwsector weer op gang te brengen. Ook worden de laagste inkomens met 300 miljoen euro gecompenseerd in hun koopkracht.  Dat meldt de Telegraaf op basis van bronnen, vooruitlopend op de ministerraad van vrijdag waarin wordt gesproken over mogelijkheden om het begrotingstekort voor 2014 terug te dringen. Het kabinet staat voor de taak in totaal voor zo’n 4 miljard aan bezuinigingen te vinden nu het Centraal Planbureau (CPB) donderdag becijferde dat het tekort voor volgend jaar op 3,4 procent zal uitkomen; enkele tienden boven de Brusselse norm van 3 procent.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: CPB Begrotingstekort

‘Bezuinigingsplannen bekend – ook een half miljard geïnvesteerd in infrastructuur’

NRC 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA wil volgend jaar niet alleen ongeveer vier miljard eurobezuinigen, maar ook een half miljard euro extra uittrekken voor investeringen in infrastructuur. Dat meldt De Telegraaf vanmiddag op basis van anonieme bronnen.Lees verder

Economen: ‘Bezuinigen moet geen doel op zich zijn’

Trouw 28.02.2013 Bezuinigen moet geen doelstelling op zich zijn. Het kabinet moet werk maken van hervormingen die de economie op langere termijn ondersteunen en consumenten vertrouwen geven. Dat is de algemene strekking van de reacties van door het ANP geraadpleegde economen op de jongste cijfers van het CPB. ‘Wat het kabinet absoluut niet moet doen, is volgend jaar nieuwe bezuinigingen doorvoeren. Dat zou dramatisch zijn voor de werkgelegenheid’, zegt Sylvester Eijffinger.

Zijlstra: 4 miljard bezuinigingen – Rutte: koers houden en draagvlak zoeken›

 NRC 28.02.2013  Het kabinet moet volgend jaar vier miljard gaan bezuinigen nu het financieringstekort iets gunstiger uitvalt dan verwacht, zo meldt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in een reactie op de nieuwe CPB-cijfers. Zowel premier Rutte als de oppositiepartijen reageren door te spreken over ‘slecht nieuws’. Zijlstra verwacht dat het kabinet morgen een besluit neemt over de hoogte van de nieuwe bezuinigingen. Als het tekort dit jaar nog onder de 3 zou moeten komen moeten de belastingen worden verhoogd, en dat is volgens de fractieleider niet wenselijk, zo schrijft de Volkskrant.  Premier Rutte vindt dat het kabinet koers moet houden, hervormingen door moet zetten maar tegelijkertijd moet werken aan een breed draagvlak, zo meldt hij vanochtend in een reactie tegenover de NOS.  Er zijn nog miljarden euro’s te halen bij de overheid en de EU, zo stelt hij tegenover de NOS: “De maat is vol, we hebben nu belastingverlaging nodig.” D66-leider Alexander Pechtold sprak vanochtend van “slecht nieuws, maar niet onoverkomelijk”. Pechtold geeft tegenover de NOS aan dat de het probleem van de werkloosheid groter is dan het begrotingstekort.  Hij benadrukt daarbij dat het kabinet mensen boven cijfers moet stellen, en dat de economie ‘slim en duurzaam’ moet worden hervormd door bijvoorbeeld vervuiling te belasten. CDA-leider Sybrand Buma uit zijn zorgen via de website van zijn partij.

Oppositie maakt afspraken over onderhandelingsproces

Trouw 28.02.2013 Een aantal fractieleiders van de oppositie kwamen vanochtend bijeen om te spreken over de nieuwe CPB-cijfers. Ze maakten afspraken om zich in het overleg met het kabinet niet uiteen te laten spelen. De meeste fractievoorzitters uit de oppositie schoven aan in de kamer van D66-leider Alexander Pechtold. PVV-leider Geert Wilders was niet bij het overleg. Het kabinet heeft de oppositie nodig voor steun aan een nieuwe begrotingsakkoord.

Oppositie uit stevige kritiek op kabinet na CPB-cijfers

Elsevier 28.02.2013 De politieke partijen reageren verdeeld op de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). De oppositiepartijen gebruiken de cijfers over een hoger begrotingstekort en een toenemende werkloosheid om kritiek te spuien op het kabinetsbeleid. Coalitiepartners VVD en PvdA hopen op politieke samenwerking met de oppositie. Volgens fractieleider Halbe Zijlstra van regeringspartij VVD betekenen de cijfers van het CPB dat volgend jaar 4 miljard extra moet worden bezuinigd. Het kabinet neemt daarover volgens hem vrijdag een besluit. 

Begrotingstekort dit jaar hoger dan toegestaan

NU 28.02.2013 Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het begrotingstekort dit jaar met 3,3 procent opnieuw hoger uitvalt dan in Brussel toegestaan. In 2014 zal het tekort verder oplopen naar 3,4 procent. Dat blijkt uit de cijfers die het CPB donderdag heeft bekend gemaakt. In de afgelopen 2 jaar was het begrotingstekort ook al te hoog.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: CPB Begrotingstekort

Rutte: 3 procent begrotingstekort in 2013 niet mogelijk

Trouw 28.02.2013 Premier Mark Rutte wil dat het kabinet zoekt naar een ‘breed draagvlak’ bij de oppositie in de Eerste en Tweede Kamer en bij de werkgevers en werknemers om te komen tot nieuwe begrotingsplannen. Rutte zei dat donderdag in reactie op de CPB-cijfers.

De belangrijkste cijfers op een rij

Trouw 28.02.2013 Het CPB kwam vanochtend met een hele trits aan cijfers over de economie. Dit zijn de belangrijkste op een rij.

Hoeveel zat het CPB er in de afgelopen jaren naast?

VK 28.02.2013 Pas volgend jaar trekt de economie aan, bericht het Centraal Planbureau vandaag. In 2012 voorspelde het CPB nog economische groei voor dit jaar. Ieder jaar blijkt de praktijk weerbarstiger dan de daaraan voorafgaande voorspellingen. Wat zeggen de prognoses van voorgaande jaren over de CPB-voorspelling van dit jaar?

CPB: tekort boven 3 procent, werkloosheid loopt op

Trouw 28.02.2013 Het Nederlandse begrotingstekort overschrijdt de komende twee jaar de Europese norm van 3 procent. De werkloosheid loopt in 2013 en 2014 op tot 6,5 procent van de beroepsbevolking. De economische krimp houdt ook dit jaar aan. Pas volgend jaar is groei te verwachten. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Planbureau vanochtend bekendmaakte.

CPB: tekort niet hoger dan werd gevreesd, werkloosheid stijgt

Trouw 28.02.2013 Een nieuwe bezuinigingsronde voor 2014 is onafwendbaar, zo blijkt uit de nieuwe ramingen van het CPB. Dit jaar komt het begrotingstekort uit op 3,3 procent, volgend jaar op 3,4 procent. De tekorten vallen beide jaren hoger uit dan de EU-norm van 3 procent, maar iets minder slecht dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden.

 
‘We zitten gevangen in het frame van de 3 procentsnorm’

Trouw 28.02.2013 De 3 procentsnorm zullen we dit jaar en in 2014 niet halen, zo liet het CPB ons vanmorgen weten. Het beproefde recept van politici: bezuinigen en lasten verzwaren. Slecht idee, vinden economen. “Dat tekort van drie procent is belangrijk omdat we het belangrijk hebben gemáákt”, zegt econoom David Hollanders.

CPB: begrotingstekort 3,4 procent van bbp in 2014

Elsevier 28.02.2013 Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid zal dit jaar uitkomen op 3,3 procent en in 2014 oplopen tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product. Het aantal werklozen zal volgend jaar oplopen tot 575.000.  Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die donderdag werden gepubliceerd.

D66 waarschuwt voor korten op onderwijs

Trouw 28.02.2013 D66 waarschuwt dat bezuinigingen op onderwijs om het begrotingstekort in de hand te houden, de partij niet bereidwilliger maakt om te praten over de invoering van een sociaal leenstelsel. ‘Elke euro korting op onderwijs brengt voor D66 het leenstelsel verder weg’, aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdag.

D66 waarschuwt voor korten op onderwijs

NU 28.02.2013 D66 heeft minister Jet Bussemaker gevraagd zich ”maximaal in te spannen” om nieuwe bezuinigingen op onderwijs te voorkomen. Nieuwe besparingen maken het voor de partij niet eenvoudiger om haar plan voor het sociaal leenstelsel te steunen.

Oppositie bezorgd over oplopende werkloosheid

Trouw 28.02.2013 De cijfers van het CPB zijn zoals verwacht somber, maar benadrukken volgens de oppositiepartijen dat het kabinet moet stoppen met lastenverzwaringen. Vooral de oplopende werkloosheid baart de oppositie zorgen. De reacties op de nieuwste CPB-cijfers op een rij.

Dijsselbloem: niet alleen bezuinigen

Trouw 28.02.2013 Het kabinet wil niet alleen bezuinigen, maar ook proberen de economie aan te jagen en te zorgen voor meer werkgelegenheid. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in reactie op de jongste CPB-ramingen.

Kabinet tracht oppositie te paaien

Trouw 28.02.2013 De coalitie is tot veel bereid om steun te krijgen van één of meer oppositiefracties. Het regeerakkoord mag hier en daar worden opengebroken en, zo melden betrouwbare bronnen, naast een bezuinigingspakket voor 2014 komt er een nieuw investeringsprogramma en wordt gezocht naar verbetering van de koopkracht van de allerlaagstbetaalden.

Kabinet met ‘open’ bezuinigingspakket naar oppositie

Trouw 28.02.2013 De ministerraad besluit vrijdag over een serie maatregelen die het begrotingstekort volgend jaar moeten terugdringen. Ook komt er naar verwachting extra geld om de koopkracht van de laagstbetaalden bij te spijkeren en de werkgelegenheid te verbeteren. Maar het wordt geen dichtgetimmerd pakket, zeggen ingewijden. De oppositiepartijen en de sociale partners kunnen er nog over meepraten.

Rutte: Nederland door moeilijke fase

RO 28.02.2013 ‘De CPB-cijfers laten zien dat Nederland door een moeilijke fase gaat.’ Dat zegt minister-president Rutte in reactie op de economische prognose van het Centraal Planbureau. Het CPB verwacht dat het begrotingstekort in 2013 oploopt tot 3,3% bbp en tot 3,4% in 2014. Deze cijfers maken duidelijk dat de doelstelling van een begrotingstekort van maximaal 3% in 2013 niet haalbaar is. Het kabinet gaat kijken welke extra maatregelen nodig zijn om in 2014 wel op 3% te komen.

Rutte wil steun oppositie

Telegraaf 28.02.2013 Premier Mark Rutte wil dat het kabinet zoekt naar een „breed draagvlak” bij de oppositie in de Eerste en Tweede Kamer en bij de werkgevers en werknemers om te komen tot nieuwe begrotingsplannen. Rutte zei dat donderdag in reactie op de CPB-cijfers.

Gerelateerde artikelen;

28-02: CPB: tekort dit jaar 3,3 procent, 3,4 in 2014

28-02: The only way is UP

28-02: Wanneer stijgt de rente nou?

28-02: Coalitie bluft met abdicatie

28-02: Samsom hoopt op ‘oranjecoalitie’

27-02: Roemer praat niet meer

27-02: Misschien ‘extraatje’

27-02: Pechtold wil extra bezuinigen

27-02: CDA steunt hogere tax niet

Coalitie bluft met abdicatie

Telegraaf 28.02.2013  De abdicatie van koningin Beatrix dreigt onderdeel te worden van een politiek steekspel. In de coalitie van VVD en PvdA wordt erop gegokt dat de oppositie geen kabinetcrisis wil veroorzaken door nieuwe bezuinigingen voor 2014 te blokkeren, als het staatshoofd op het punt staat om haar taken over te dragen aan haar zoon.

Samsom hoopt op ‘oranjecoalitie’

Trouw 28.02.2013 PvdA-leider Diederik Samsom hoopt dat het kabinet het met oppositiepartijen eens wordt om samen als ‘oranjecoalitie’ afspraken te maken over de begroting. Hij zei dat woensdag bij Pauw en Witteman.

Samsom hoopt op ‘oranjecoalitie’

NU 28.02.2013 PvdA-leider Diederik Samsom hoopt dat het kabinet het met oppositiepartijen eens wordt om samen als ‘oranjecoalitie’ afspraken te maken over de begroting. Dat zei hij woensdag bij Pauw en Witteman. Samsom noemde de ronde van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) langs oppositiefracties ”heel verstandig” en zei dat het ”een mooie tocht is die hoort bij de democratie”.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Diederik Samsom Begrotingsakkoord

Samsom hoopt op ‘oranjecoalitie’

Telegraaf 28.02.2013 PvdA-leider Diederik Samsom hoopt dat het kabinet het met oppositiepartijen eens wordt om samen als ‘oranjecoalitie’ afspraken te maken over de begroting. Hij zei dat woensdag bij Pauw en Witteman.

‘Kabinet hoopt op bezuinigingsakkoord door abdicatie’

Elsevier 28.02.2013 Het kabinet hoopt dat oppositieleden met het oog op de komende troonswisseling, akkoord zullen gaan met nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Niemand zal het op zijn geweten willen hebben dat de abdicatie van koningin Beatrix wordt overschaduwd door een kabinetscrisis. Dat zegt een hooggeplaatste PvdA’er tegen De Telegraaf. ‘We hopen op een Oranjeakkoord,’ zegt de PvdA’er, die ervan uitgaat dat geen enkele politicus op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wil zitten met een kabinetscrisis op zijn geweten.

Wilders: dikke onvoldoende

Telegraaf 28.02.2013 De nieuwe CPB-ramingen betekenen „een dikke onvoldoende voor dit vreselijke kabinet”. PVV-leider Geert Wilders heeft dat donderdag gezegd.

Vandaag CPB-cijfers. Hoeveel moet er nu weer bezuinigd worden?›

NRC 28.02.2013  Oké, dat het begrotingstekort dit en volgend jaar boven de Brusselse norm van 3 procent uit gaat komen is helder. Hoe hoog het tekort precies uitvalt, horen we straks rond 9.00 uur wanneer het Centraal Planbureau met ongetwijfeld sombere voorspellingen voor 2013 en 2014 naar buiten komt. Grote vraag: hoeveel moet er nu weer bezuinigd worden?

Het zit niet mee dezer dagen. Het vertrouwen van consumenten heeft een historisch dieptepunt bereikt. Bedrijven investeerden minder en de werkloosheid is sterk gestegen. Ook de ‘triple dip’ is een feit: de derde recessie 

Lees meer;

11:41 Grote bezorgdheid over CPB-cijfers werkloosheid ›

9:53 Zijlstra: 4 miljard bezuinigingen – Rutte: koers houden en draagvlak zoeken ›

9:04 CPB: begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,4 procent – ‘valt mee’ ›

27 FEB Dijsselbloem positief over gesprekken met oppositie over extra bezuinigingen ›

27 FEB Kabinet komt vrijdag al met voorstellen voor extra bezuinigingen ›

Rutte staat voor de keus al dan niet de nieuwe Colijn te worden

Trouw 27.02.2013 Van de meer dan veertig miljard euro aan aangekondigde bezuinigingen van het eerste en het tweede kabinet-Rutte is nog niet veel meer dan acht miljard euro gerealiseerd. Nog 32 miljard, tachtig procent (!), te gaan.

Met Catshuis in achterhoofd gaat coalitie op zoek naar nieuwe miljarden

VK 27.02.2013 VVD en PvdA hebben geleerd van het Catshuis en zijn vastberaden de fouten van vorig jaar dit jaar te voorkomen. Deze twee partijen hebben onderling geen zeven weken crisisberaad nodig, maar zoals Rutte I steunde op PVV en SGP, moet Rutte II ook op zoek naar gelegenheidsgedogers. De nieuwe minister van Financiën wedt op meerdere paarden en begint nog voordat de leidende CPB-cijfers er zijn.

De route naar een nieuw Lenteakkoord is uitgestippeld

VK 27.02.2013 Woensdag sprak minister Dijsselbloem (Financiën) met bijna alle Kamerfracties over de te volgen procedure om tot nieuwe bezuinigingen te komen. Wat weten we inmiddels over de inhoud van die gesprekken?

Minister Dijsselbloem: het wordt een lastige puzzel

Elsevier 27.02.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën is vol vertrouwen na zijn rondgang woensdag langs zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen. Zij zijn, op de PVV na, bereid om verder te praten over kabinetsplannen over de begroting. Dat zei Dijsselbloem woensdag nadat hij met SP-fractieleider Emile Roemerhad gesproken. Hij sprak vandaag met Henk Krol (50PLUS), Kees van der Staaij (SGP), Arie Slob (ChristenUnie), Sybrand van Haersma Buma (CDA),Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66).

Dijsselbloem heeft vertrouwen

Telegraaf 27.02.2013 De Tweede Kamer vindt dat het Europees Parlement niet geheim zou moeten stemmen over de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Een grote meerderheid in de Kamer vindt het voorstel van voorzitter Martin Schulz van het Europarlement maar helemaal niks.

Gerelateerde artikelen

27-02: Snelle bak bij Wilders

27-02: Pechtold wil extra bezuinigen

27-02: CDA steunt hogere tax niet

27-02: Kamer accepteert ‘meevaller’

Dijsselbloem maakt ronde langs fracties

Dijsselbloem positief over gesprekken met oppositie over extra bezuinigingen

NRC 27.02.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft vandaag “constructieve gesprekken” gevoerd met de fractievoorzitters van oppositiepartijen. Tegelijkertijd denkt hij dat het een “lastige puzzel” wordt om de naar verwachting tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau op te vangen. Lees verder

Misschien ‘extraatje’

Telegraaf 27.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro’s op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Coalitie overweegt vrijmaken miljoenen voor koopkracht

NU 27.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro’s op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Koopkracht

Coalitie overweegt koopkrachtextraatje

Trouw 27.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro’s op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

‘Kabinet verbetert koopkracht lage inkomens in 2014’

Elsevier 27.02.2013 Het kabinet van VVD en PvdA overweegt om volgend jaar enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Ook wordt er geld vrijgemaakt om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen. Dat melden bronnen rond het kabinet woensdag aan persbureau ANP. De maatregelen moeten onderdeel uitmaken van een totaalpakket waarin ongeveer 4,5 miljard euro wordt bezuinigd. Ingewijden zeggen dat VVD en PvdA nog geen akkoord hebben bereikt overde manier waarop zij gaan bezuinigen. ‘Het kan nog veranderen,’ zegt een bron.

Kabinet komt vrijdag al met voorstellen voor extra bezuinigingen

 NRC 27.02.2013 Het kabinet is van plan vrijdag al met voorstellen te komen voor extra bezuinigingen in 2014 en verder. De komende weken moeten deze bezuinigingen in samenwerking met oppositiepartijen en sociale partners verder worden uitgewerkt. Dat bevestigen bronnen rondom het kabinet aan NRC Handelsblad. 

Snelle bak bij Wilders

Telegraaf 27.02.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft tijdens zijn rondgang langs fractievoorzitters maar heel kort met PVV-leider Geert Wilders gesproken. „Min. Dijsselbloem 7 minuten op bezoek gehad. Kop koffie gegeven en gezegd dat hij steun PVV voor asociaal beleid op zijn buik kan schrijven”, twitterde Wilders na afloop.

Wisselend succes voor Dijsselbloem bij rondje Kamer

 Trouw 27.02.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën spreekt vandaag met de fractieleiders van oppositiepartijen over de begroting van 2014 en nieuwe bezuinigingen van circa 4 miljard. Verschillende oppositiepartijen stellen zich kritisch op, maar houden de deur naar onderhandelingen open.

Dijsselbloem heeft vertrouwen na rondgang oppositie

Begroting gaat wel ‘zeer lastige puzzel’ worden

NU 27.02.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is vol vertrouwen na zijn rondgang woensdag langs zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen.  Alle fractievoorzitters, op PVV-leider Geert Wilders na, hebben tegen hem gezegd dat zij bereid zijn in maart verder te praten over kabinetsplannen over de begroting.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem Bezuinigen Begrotingstekort

Dijsselbloem verkent steun bij fractievoorzitters voor nieuwe bezuinigingen

Trouw 27.02.2013 De eerste gesprekken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met fractievoorzitters van de oppositie over de begroting van 2014 zijn achter de rug. Hij sprak woensdagmorgen met de leiders van 50PLUS, de ChristenUnie en de SGP. Het kabinet wil in 2014 voldoen aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Daarvoor zijn nieuwe bezuinigingen nodig en is steun van de oppositie onontbeerlijk.

Roemer praat pas als bezuinigingen weg zijn

Trouw 27.02.2013 SP-leider Emile Roemer wil pas ‘serieus in een kamer praten met de minister’ als de bezuinigingen op sociale zekerheid en de zorg van tafel gaan. Dat zei Roemer woensdag na afloop van een gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Roemer praat niet meer

Telegraaf 27.02.2013  SP-leider Emile Roemer wil pas „serieus in een kamer praten met de minister” als de bezuinigingen op sociale zekerheid en de zorg van tafel gaan. Dat zei Roemer woensdag na afloop van een gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

D66 wil wel extra bezuinigen

NU 27.02.2013 D66 wil ook dit jaar extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold woensdagmiddag. Pechtold liet dat weten nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij hem op bezoek was geweest. Hij gaat daarmee in tegen de opvatting van regeringspartijen VVD en PvdA.

Gerelateerde artikelen;

                               27/02/2013 Zijlstra wil dit jaar niet extra bezuinigen

Lees meer over: CPB Bezuinigingen Begrotingstekort

Pechtold wil extra bezuinigen

Telegraaf 27.02.2013 D66 wil anders dan de regeringspartijen VVD en de PvdA ook dit jaar extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. D66-leider Alexander Pechtold liet dat blijken nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij hem op bezoek was geweest.

Zijlstra: voor 2014 is de 3-procentsnorm wél hard – Dijsselbloem langs oppositie›

NRC 27.02.2013 Voor komend jaar is de 3-procentsnorm wél een harde afspraak. Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vanochtend in een interview met de Volkskrant. De coalitiepartners VVD en PvdA kwamen gisteren overeen dat er dit jaar niet extra bezuinigd wordt om de Europese begrotingsnorm te halen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei gisteren al dat de norm “belangrijk” is, maar dat er in de huidige “buitengewone omstandigheden” van afgeweken kan worden om de groei en werkgelegenheid te bevorderen. 

Nederland komende jaren 0,02 procentpunt bnp minder kwijt aan EU

Trouw 27.02.2013 Het kabinet verwacht tot en met 2020 netto minder geld kwijt te zijn aan de EU. De afdrachten aan Brussel dalen en de inkomsten uit de EU nemen toe. Netto is Nederland jaarlijks nog 0,39 procent van het binnenlands product kwijt aan Europa. In voorgaande jaren ging het om 0,41 procent. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.  Kamerbrief van minister Timmermans Open Word-document (.docx)(69,2 kB)

‘Lagere bijdrage aan EU’

Telegraaf 27.02.2013 Nederland zal naar verwachting de komende jaren netto iets minder kwijt zijn aan de Europese Unie. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer op vragen van de oppositie.

Kamer accepteert ‘meevaller’ Dijsselbloem

 Trouw 27.02.2013 De regeringspartijen VVD en PvdA gaan akkoord met een constructie waardoor de schatkist de komende jaren 3,2 miljard euro extra tegemoet kan zien. Het gaat om een staatsgarantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB) voor leningen aan Zuid-Europese probleemlanden. DNB keert in ruil daarvoor de komende jaren 3,2 miljard aan winst op deze leningen uit aan de overheid.

Kamer accepteert ‘meevaller’

Telegraaf 27.02.2013 De regeringspartijen VVD en PvdA gaan akkoord met een constructie waardoor de schatkist de komende jaren 3,2 miljard euro extra tegemoet kan zien. Het gaat om een staatsgarantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB) voor leningen aan Zuid-Europese probleemlanden. DNB keert in ruil daarvoor de komende jaren 3,2 miljard aan winst op deze leningen uit aan de overheid.

Kamer kritisch op ‘meevaller’ begroting

NU 27.02.2013 De Tweede Kamer is kritisch op de ‘meevaller’ die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) deze maand wist te creëren op de begroting, maar stemt met meerderheid wel in met het voorstel. Dat bleek woensdag tijdens het debat daarover met Dijsselbloem in de Tweede Kamer.

Minister Dijsselbloem kwam deze maand met een constructie waardoor de Nederlandse staat de komende jaren 3,2 miljard euro aan winst krijgt uitgekeerd, in ruil voor een garantie van 5,7 miljard euro van De Nederlandsche Bank (DNB) voor leningen aan Zuid-Europese probleemlanden.

Hij sluit zich wat betreft de risico’s die de staat zou lopen met het voorstel aan bij het oordeel dat de Algemene Rekenkamer maandag uitsprak tijdens een hoorzitting, namelijk dat er “sprake is van lood om oud ijzer” ten opzichte van de huidige situatie. Inmiddels hebben regeringspartijen PvdA en VVD allebei laten weten niet verder te willen bezuinigen voor dit jaar, maar moeten er wel voor 2014 nieuwe bezuinigingsposten worden gevonden. Om daarover brede overeenstemming te bereiken maakt minister Dijsselbloem deze week een verkennend rondje langs alle fractievoorzitters.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: DNB

Nederlandse EU-bijdrage daalt: 48 miljard naar Brussel

Elsevier 27.02.2013 Nederland zal naar verwachting de komende jaren netto iets minder kwijt zijn aan de Europese Unie (EU). In de periode 2014-2020 zal ons land 48,1 miljard euro afdragen een Brussel. Dat schrijft minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In de voorgaande periode van zeven jaar droeg Nederland nog 49,9 miljard euro af.

Zijlstra: dit jaar geen extra bezuinigingen

Trouw 27.02.2013 Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen. De VVD wilde dat eigenlijk omdat het begrotingstekort hoger lijkt te worden dan de 3 procent die Europa toestaat, maar de liberalen zien toch af van nieuwe maatregelen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in de Volkskrant.

Zijlstra wil dit jaar niet extra bezuinigen

NU 27.02.2013 Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen. De VVD wilde dat eigenlijk omdat het begrotingstekort hoger lijkt te worden dan de 3 procent die Europa toestaat, maar de liberalen zien toch af van nieuwe maatregelen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in de Volkskrant.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer overL Bezuinigingen Halbe Zijlstra

VVD-leider Zijlstra: dit jaar geen extra bezuinigingen

Elsevier 27.02.2013 De regering gaat dit jaar geen extra bezuinigingen doorvoeren. Het begrotingstekort zal daarmee vrijwel zeker boven de Europese norm van 3 procent uitkomen. Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra tegen de Volkskrant. Het uitstellen van bezuinigingen is vooral een nederlaag voor de VVD. De liberalen hadden zich tot doel gesteld om dit jaar nog het begrotingstekort terug te brengen tot 3 procent. Die norm zal dit jaar vrijwel zeker niet worden gehaald. Donderdag komt het Centraal Planbureau met definitieve cijfers over het begrotingstekort.

Hè, hè, de VVD van Mark Rutte komt weer bij zinnen

Elsevier 27.02.2013 Om aan Brusselse eisen te voldoen, werden belastingen verhoogd, wat er toe leidde dat de staat een nog groter miljardengat opliep. Gelukkig wordt de kwaal niet nog eens verergerd door overhaaste, extra lastenverzwaringen. De VVD is door de bocht. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra mocht de boodschap brengen, maar in feite is het een mededeling van partijleider en premier Mark Rutte: er valt een miljardengat in de begroting, maar er komen dit jaar geen extra lastenverzwaringen om het nieuwe gat te dichten.

Dijsselbloem praat over budget

Telegraaf 27.02.2013 De eerste gesprekken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met fractievoorzitters van de oppositie over de begroting van 2014 zijn achter de rug. Hij sprak woensdagmorgen met de leiders van 50PLUS, de ChristenUnie en de SGP.

Roemer: kabinet doof en blind

Telegraaf 26.02.2013 Emile Roemer is niet te spreken over het bericht dat het kabinet van plan zou zijn om in 2014 nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen. „Het kabinet blijft doof en blind en wil 4 miljard éxtra bezuinigen in 2014. Bezuinigingen zullen leiden tot nog meer werkloosheid en economische krimp”, zo laat de leider van de SP dinsdagavond weten op Twitter.

Roemer: kabinet blijft doof en blind

Trouw 26.02.2013 Emile Roemer is niet te spreken over het bericht dat het kabinet van plan zou zijn om in 2014 nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen. ‘Het kabinet blijft doof en blind en wil 4 miljard éxtra bezuinigen in 2014.

CNV: nieuwe bezuinigingen oliedom

Telegraaf 26.02.2013  Het kabinet moet zich niet blindstaren op bezuinigingen. Dat zei voorzitter Jaap Smit van de vakcentrale CNV dinsdag in reactie op het bericht dat het kabinet voor 2014 rekening houdt met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen.

Gerelateerde artikelen;

26-02: ‘In 2014 extra bezuinigingen’

26-02: Bernanke waarschuwt voor bezuinigingen

26-02: ‘Reden om niet te bezuinigen’

CNV-voorzitter: nieuwe bezuinigingen oliedom

Trouw 26.02.2013 Het kabinet moet zich niet blindstaren op bezuinigingen. Dat zei voorzitter Jaap Smit van de vakcentrale CNV dinsdag in reactie op het bericht dat het kabinet voor 2014 rekening houdt met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen.

‘Kabinet gaat tot 4 miljard extra bezuinigen’

Bronnen reppen van belastingverhoging en bevriezen belastingschijven in 2014

NU 26.02.2013 Het kabinet-Rutte gaat extra maatregelen nemen om volgend jaar 3,5 tot vier miljard euro extra te bezuinigen. Bronnen rond het kabinet bevestigen dinsdag berichtgeving daarover van RTL Nieuws, vooruitlopend op de cijfers over de economische groei en het begrotingstekort die het Centraal Planbureau donderdag presenteert.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingstekort Economie en euro

‘Kabinet gaat volgend jaar 4 miljard extra bezuinigen’

Trouw 26.02.2013 Het kabinet gaat volgend jaar mogelijk de belastingen verhogen en belastingschijven bevriezen. Ook wordt gedacht aan een nul-lijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector. Bronnen rond het kabinet bevestigen dinsdag berichtgeving daarover in RTL Nieuws..

‘Kabinet gaat miljarden extra bezuinigen in 2014’

Elsevier 26.02.2013 Het kabinet gaat volgend jaar tot 4 miljard euro aan extra maatregelen nemen om de begroting binnen de perken te houden. Het gaat om belastingverhogingen en bezuinigingen. Dat melden bronnen dinsdag aan RTL Nieuws. Het gaat om extra bezuinigingen bovenop de 16 miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet bij het aantreden afsprak.

Commentaar Syp Wynia: Nu wordt ook 3 procent van Rutte niet gehaald

zie ook;

Samsom: cijfers afwachten – ‘nieuwe miljardenbezuinigingen in 2014′

NRC 26.02.2013 Diederik Samsom liet vandaag weten dat de 3-procentsnorm ‘belangrijk is’, maar dat er in de huidige ‘buitengewone omstandigheden’ van afgeweken kan worden. Voor dit jaar ziet hij geen noodzaak voor nieuwe bezuinigingen. Voor 2014 staan al wel extra miljardenbezuinigingen op stapel, zo meldt RTL vanavond.Lees verder

‘Reden om niet te bezuinigen’

Telegraaf 26.02.2013  PvdA-leider Diederik Samsom lijkt niet te voelen voor extra bezuinigingen dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de ‘buitengewone omstandigheden’ die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

Gerelateerde artikelen;

22-02: Crisis eurozone verdiept

Samsom wil niet extra bezuinigen

Trouw 26.02.2013 PvdA-leider Diederik Samsom lijkt niet te voelen voor extra bezuinigingen dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de ‘buitengewone omstandigheden’ die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

Samsom ziet in recessie reden om niet te bezuinigen

NU 26.02.2013 Diederik Samsom lijkt niet veel te voelen voor extra bezuinigingen dit jaar.  De PvdA-leider ziet in de huidige recessie één van de ‘buitengewone omstandigheden’ die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

Samsom: recessie reden om niet extra te bezuinigen

Elsevier 26.02.2013  PvdA-leider Diederik Samsom is geen voorstander van extra bezuinigingen dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de ‘buitengewone omstandigheden’ die volgens de Europese Unie (EU) ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

Commentaar Michiel Dijkstra: Kabinet moet stoppen met het frustreren van de economie

Week van de waarheid: nieuwe bezuinigingen?

VK 25.02.2013 Donderdag doet het Centraal Planbureau zijn nieuwste voorspelling voor het begrotingstekort in 2013 en 2014. Vorig jaar was dat de aanleiding voor het Catshuisoverleg over nieuwe bezuinigingen. Hoe zal het kabinet dit keer reageren?

Precies een jaar geleden stond politiek Den Haag onder hoogspanning. Het CPB zou op 1 maart zijn economische prognose presenteren en het Catshuis was al gereserveerd voor de onderhandelingen tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Het wachten was alleen nog op de exacte cijfers: hoeveel zou er bezuinigd moeten worden? 

Lees ook Nederland krijgt mogelijk meer tijd van Brussel – 22/02/13

Lees ook Begrotingstekort Nederland ruim boven Europese norm – 22/02/13

Oppositie wil helderheid over uitgaven aan EU

Trouw 25.02.2013 De oppositie wil van het kabinet weten hoeveel ons land precies aan de Europese Unie kwijt is voor de periode 2014-2020. CDA, PVV, SP, 50PLUS en de ChristenUnie hebben daarover maandag vragen gesteld aan premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).

Oppositie wil helderheid

Telegraaf 25.02.2013 De oppositie wil van het kabinet weten hoeveel ons land precies aan de Europese Unie kwijt is voor de periode 2014-2020. Het CDA, de PVV, de SP, 50PLUS en de ChristenUnie hebben daarover maandag vragen gesteld aan premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Hoogduin laakt ‘truc’ Dijsselbloem

Telegraaf 25.02.2013 Hoogleraar monetaire economie en oud-directielid van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin heeft kritiek op een regeling die minister Jeroen Dijsselbloem onlangs heeft afgesproken met DNB. Dijsselbloem geeft DNB een garantie voor 5,7 miljard euro voor risico’s op leningen aan Zuid-Europa en krijgt daarvoor een winstafdracht van in totaal 3,2 miljard euro terug.

‘Onterechte suggestie meevaller staatskas’

NU 25.02.2013 De meevaller voor de Nederlandse schatkist waarmee minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onlangs op de proppen kwam “heeft de geur van creatief boekhouden”.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: DNB

Wat kunnen we leren van eerdere crises?

Trouw 24.02.2013 De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,6 procent, bleek gisteren uit prognoses van de Europese Commissie. Het begrotingstekort komt uit op 3,6 procent, ruim boven de toegestane 3 procent. De tegenvallende cijfers komen bovenop slecht nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek een dag eerder.

CDA geen voorstander verdere lastenverzwaring bij hoger tekort

NU.24.02.2013 DEN HAAG – Het CDA zou er geen voorstander van zijn als het kabinet van VVD en PvdA de lasten verder zou verzwaren om de begroting op orde te krijgen. Dat zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zondag tijdens het Utrechtse debatprogramma Limes030.

Komende week maakt het Centraal Planbureau bekend hoe groot het tekort is op de Nederlandse begroting. Mogelijk is het tekort groter dan de door Brussel verlangde 3 procent, mede door de kosten die met de redding van SNS Reaal gepaard gingen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Begrotingstekort EU Begrotingsafspraken

Kapitalisme: verraden ideaal?

Trouw 24.02.2013  Wat bepaalde de invloed van filosofe Ayn Rand op econoom Alan Greenspan? Bij het debat daarover zijn drie uitgangspunten fundamenteel. In de eerste plaats gaat een bekende sociologische wetmatigheid op over sektes of kleine groepen die pretenderen een absolute waarheid in pacht te hebben. Daarin komen vaak spanningen voor, gevolgd door uitstotingen van leden.

Lees ook: Niemand snapt het kapitalisme – 23/02/13

Niemand snapt het kapitalisme

Trouw 23.02.2013 Bewijst de economische crisis het ongelijk van het kapitalisme, zoals Denker des Vaderlands Hans Achterhuis beweert? Allerminst, vindt student Yernaz Ramautarsing.

De overheid gaat de crisis te lijf met hetzelfde beleid dat tot grote problemen heeft geleid – en waarvan ze zelfs de hoofdschuldige is. Ook in ons land. Ook door de VVD. Die zegt een liberaal, kapitalistisch systeem aan te hangen, waar vraag en aanbod de markt in evenwicht houden. Onzin, de VVD is alleen in naam liberaal. Kijk alleen al naar het nationaliseren van banken en het subsidiëren van falende Zuid-Europese staten. Is dat kapitalisme?

VVD-premier Mark Rutte prijst Ayn Rand: zij is de ‘grote geest’ van het liberalisme. Maar wie is zij? Alisa Zinov’yevna Rosenbaum uit Sint Petersburg werd na haar emigratie naar de VS als schrijfster bekend onder de naam Ayn Rand. Amerikaanse lezers riepen haar ‘Atlas Shrugged’ (1957, een lofzang op egoïsme en kapitalisme) in Time uit tot belangrijkste boek van de twintigste eeuw (na de Bijbel). Voor uitgever Luitingh-Sijthoff was dat, gevoegd bij de kredietcrisis, in 2012 aanleiding om de Nederlandse vertaling als ‘De kracht van Atlantis’ opnieuw uit te brengen. Over de oplage doet de uitgever geen mededelingen.

‘Objectivisme’
Het Amerikaanse Ayn Rand Institute, dat Rands denken, het ‘objectivisme’, verbreidt, heeft een Nederlandse afdeling, geleid door Yernaz Ramautarsing. Hij debatteerde op 18 februari in Utrecht met Rand-criticus Hans Achterhuis. De daar aanwezige Nederlandse objectivisten maakten tijdens het debat duidelijk dat ze net als hun inspiratrice een ongebreideld kapitalisme nastreven en voor de overheid slechts een minimale rol zien weggelegd. Alleen defensie en justitie zijn staatsaangelegenheden; voor uitkeringen, gezondheids- en ouderenzorg en zelfs voor kustverdediging hoeft de overheid niet op te draaien, laat staan voor al die andere taken die de staat naar zich heeft toegetrokken en waarvoor de burger moet betalen; belasting is volgens hen bijna altijd diefstal. Het ‘redden’ van banken (zoals het overeindhouden van SNS; de staat garandeerde daarbij spaartegoeden) staat haaks op het objectivistische ideaal van een markt waarin nooit wordt ingegrepen.

Triple A-natie Nederland vergeleken met Groot-Brittannië, het land zonder AAA

Trouw 23.02.2013 En toen waren er nog maar veertien landen met een triple A-status van Moody’s. De kredietbeoordelaar verlaagde gisteren de Britse AAA naar AA1 vanwege de slechte prognose voor economische groei en de oplopende nationale schuld. Hoe doet Nederland het in vergelijking met Groot-Brittannië? Allereerst de lopende rekening waarop de internationale handel- en inkomensstromen worden bijgehouden. In 2011 leverde dat voor Nederland een plus op van bijna 71 miljard dollar. De Britten stonden ruim 46 miljard in de min. Uit de prognoses die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oktober vorig jaar in de World Economic Outlook publiceerde, blijkt dat de vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk (IMF gaat niet uit van Groot-Brittannië maar van V.K.) weliswaar een stijgende lijn vertonen, maar ver achterblijft bij Nederland.

Minister Plasterk: verdere bezuinigingen blijven optie

Elsevier 23.02.2013 Nu Olli Rehn heeft gezegd dat Nederland voldoende doet om het begrotingstekort terug te dringen, moeten we niet achterover gaan leunen. Verdere bezuinigingen blijven tot de opties behoren. Dat zei de minister voor Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in het Radio1-programma Tros Kamerbreed. Plasterk wilde met zijn woorden het enthousiasme over de uitspraken van Rehn drukken. De uitspraken van Plasterk zijn opvallend omdat zijn partij in de verkiezingscampagne nog zei dat verdere bezuinigingen vanwege de 3-procentsnorm onverstandig waren. Het was PvdA-fractieleider Diederik Samsom die weigerde aan het Kunduz-overleg (Herfstakkoord) mee te doen omdat zijn partij tegen de rigoreuze bezuinigingen was.

Plasterk sluit nieuwe bezuinigingen wegens hoger tekort niet uit

NRC 23.02.2013 De mededeling van eurocommissaris Olli Rehn dat Nederland afdoende maatregelen heeft genomen tegen het begrotingstekort betekent niet dat verdere maatregelen uitblijven. Daar moet eerst rustig in het kabinet over worden gesproken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend. Rehn maakte gisteren in Brussel bekend dat het Nederlandse tekort dit jaar en volgend jaar bij ongewijzigd beleid uitkomt op 3,6 procent. Daarnaast wordt voorspeld dat onze economie in 2013 met 0,6 procent krimpt. Deze verwachting laat zien dat Nederland slechter presteert dan het EU-gemiddelde

Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. Het kabinet besluit op basis van deze gegevens of het verder ingrijpen nodig acht.   Lees verder

Lees meer

22 feb EU: Nederlands tekort 3,6 procent, economie krimpt met 0,6 procent ›

2 feb ‘Rutte beledigt ministers met salaris nieuwe SNS-topman’ ›

1 feb Staat nationaliseert SNS Reaal – kosten 3,7 miljard › 

2012 Dijsselbloem wil regels nieuwe hypotheken niet versoepelen › 

2012 Ondanks ‘tegenvallende’ cijfers ziet Rutte nog geen reden tot extra bezuinigingen › 

Plasterk sluit nieuwe bezuinigingen niet uit

NU 23.02.2013 AMSTERDAM – De mededeling van eurocommissaris Olli Rehn dat Nederland afdoende maatregelen heeft genomen tegen het begrotingstekort betekent niet dat verdere maatregelen uitblijven.  Daar moet eerst rustig in het kabinet over worden gesproken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

PvdA blij met uitspraken Rehn

NU 23.02.2013 De PvdA is blij met de uitspraken van eurocommissaris Olli Rehn (monetaire zaken) die heeft laten doorschemeren dat Nederland meer tijd krijgt om zijn begrotingstekort op orde te brengen. Tweede Kamerlid Michiel Servaes, Europawoordvoerder van de PvdA-fractie, zei dat vrijdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

PvdA blij met Rehn

Telegraaf 23.02.2013  De PvdA is blij met de uitspraken van eurocommissaris Olli Rehn (monetaire zaken), die heeft laten doorschemeren dat Nederland meer tijd krijgt om zijn begrotingstekort op orde te brengen. Tweede Kamerlid Michiel Servaes, Europawoordvoerder van de PvdA-fractie, zei dat vrijdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Gerelateerde artikelen;

22-02: Begrotingstekort Nederland boven 3 procent

28-01: Rehn: Spaanse regio’s financieel gezonder

‘We moeten nu door de zure appel heen bijten’

Trouw 23.02.2013 Barbara Baarsma is niet verrast dat het consumentenvertrouwen in Nederland lager is dan ooit, sinds de eerste meting in 1986. Ze is directeur van wetenschappelijk bureau SEO economisch onderzoek en bijzonder hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.

Er is een uitweg uit de crisis: het ‘Rijnlands model’, dat oog heeft voor evenwicht

Trouw 23.02.2013 Elke crisis houdt een keer op. Dat zal ook nu gebeuren – hopelijk dit keer zonder wereldoorlog. De Nederlandse economie is aan het krimpen, voor de derde keer sinds de banken ons de crisis brachten. De werkloosheid stijgt. Dat de regering-Rutte nu zwaar bezuinigt, komt door die recessies. Niet de hulp aan de banken, niet de hulp aan de Grieken, maar de gederfde inkomsten door de krimp zijn de reden om te bezuinigen.

Geen geld meer voor huwelijk in crisistijd

Trouw 23.02.2013 Nederlanders trouwen aanmerkelijk minder in deze crisistijd. Het aantal huwelijken was vorig jaar met zo’n 70.000 sinds 1944 niet meer zo laag, blijkt uit een schatting van CBS-demograaf Jan Latten.

Dat schrijft het AD. Sinds 2010 loopt het aantal huwelijken terug van ruim 75.000 naar ongeveer 70.000 in 2012. Dat komt niet alleen doordat trouwen allang niet meer de norm is. ‘De enorme dips in de economie zie je bijna volledig terug in de trouwcijfers’, zegt Latten. Sinds 1944, toen de oorlog de trouwlust ontnam, werd er niet meer zo weinig getrouwd als vorig jaar. Nu is de economische malaise de grote boosdoener.

Consument schrikt zich rot van Stef Blok en Mark Rutte

Elsevier 22.02.2013 Sinds de minister voor Wonen is aangetreden, zijn de problemen op de huizenmarkt alleen maar groter geworden. Het ontbreekt dit kabinet aan een groter plan. Het vertrouwen van de Nederlandse consument is naar een historisch dieptepunt gedaald. Sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1986 dat vertrouwen ging bijhouden, kwam er nooit een lager cijfer uit de bus.

Nederland krijgt mogelijk meer tijd van Brussel

Trouw 22.02.2013 De Europese Commissie zal Nederland waarschijnlijk meer tijd geven om op termijn aan de Europese drieprocentsnorm te voldoen. Brussel becijferde vandaag dat Nederland de komende twee jaar op een begrotingstekort van 3,6 procent van het bnp zal uitkomen. Het jaarlijks tekort voldoet niet aan de norm, maar de commissie is wel te spreken over de structurele hervormingen van Nederland.

0,6 procent te veel, dat is 3,6 miljard bezuinigen, toch?

VK 22.02.2013 Het Nederlandse begrotingstekort komt volgens de Europese Commissie de komende twee jaar 0,6 procentpunt uit boven de Europese norm van 3 procent van het bnp. Het Nederlandse binnenlands product is 600 miljard, 0,6 procent daarvan is 3,6 miljard, pakweg de kosten van het nationaliseren van SNS Reaal. Moet Nederland dat bedrag alsnog gaan bezuinigen? Vandaar dat het kabinet 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen inboekte, waarmee Nederland in de prognoses van afgelopen november nog onder de 3 procent uitkwam. Maar dat was nog voor de nationalisatie van SNS Reaal

Toch kent ook de VVD een grens aan de bezuinigingsdrift. In plaats van bezuinigen willen VVD en PvdA nu zoeken naar ‘financiële ruimte’. Een beetje stoom kon uit de ketel gelaten worden door garant te staan voor de buffers van DNB en op die manier ‘gratis’ te delen in de rente van de staatsbank. 

Vandaag sprak de Europese begrotingstsaar Olli Rehn verlossende woorden voor het kabinet: Nederland doet het goed. 

Lees ook Gemiddeld begrotingstekort eurozone ligt op 2,8 procent – 22/02/13

Lees ook Nederland krijgt mogelijk meer tijd van Brussel – 22/02/13

Zwarte wolken boven Nederland

Telegraaf 22.02.2013 De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk niet groeien. Consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid.

Gerelateerde artikelen;

22-02: Begrotingstekort Nederland boven 3 procent

16-02: Stimuleren van bedrijfsleven loont

13-02: Kans extra bezuinigingen klein

01-02: Zeer zuinig zijn op vertrouwen

Europa nog somberder over Nederlandse economie

Begrotingstekort dit jaar fors boven norm van 3 procent

NU 22.02.2013 BRUSSEL – De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk niet groeien. Consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid. Die verwachting spreekt de Europese Commissie uit in de vrijdag verschenen zogeheten winterprognoses voor economische groei.

Gerelateerde artikelenl

Lees meer over: EU Consumentenvertrouwen

Begrotingstekort Nederland ruim boven Europese norm

VK 22.02.2013 Het Nederlandse begrotingstekort blijft dit en komend jaar steken op 3,6 procent van het nationaal product. Ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses van de Europese Commissie die vandaag verschenen. Persbericht EC met alle cijfers (Engels) Open Word-document (.doc) (1,5 MB)

De komende twee jaar blijft het staatstekort de norm met 0,6 procentpunt overschrijden. Een vergelijking van de verschillende begrotingstekorten vindt u hier.

Brussel: Nederlands begrotingstekort boven 3 procent

Elsevier 22..02.2013 Het begrotingstekort van Nederland zal dit jaar naar verwachting flink boven de 3 procent uitkomen. De Europese Commissie voorspelt dat het tekort uitkomt op 3,6 procent. Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de norm van 3 procent hebben teruggebracht.

zie ook;

EU: Nederlands tekort 3,6 procent, economie krimpt 0,6 procent ›  

NRC 22.02.2013 Het Nederlandse begrotingstekort komt in 2013 en zonder aangepast beleid in 2014 uit op 3,6 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses die Eurocommissaris Olli Rehn vandaag presenteerde. Daarnaast wordt voorspeld dat onze economie in 2013 met 0,6 procent krimpt. Uit de CBS-raming die vorige week naar buiten kwam bleek al dat Nederland wederom in een recessie is beland, waarmee de triple dip een feit is, de derde recessie (twee opeenvolgende kwartalen van krimp) in drie jaar tijd.  Lees verder›

D66 wil 100 miljoen voor jeugdwerkloosheid

BB 21.02.2013 D66 wil dat het kabinet 100 miljoen euro uittrekt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat donderdag gezegd. Hij reageert op de sombere werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt heeft. De werkloosheid onder jongeren is opgelopen tot 15 procent.

Gerelateerde artikelen:

februari 23, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 1. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 2, 2013

 2. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 30, 2013

 3. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | april 20, 2013

 4. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2013

 5. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 2, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: