Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5

Bezuinigen.

Het kabinet dreigt zijn eigen deadlines voor bezuinigingen en hervormingen niet te halen. Zo kan de versobering van de WW en de langdurige zorg (AWBZ) grote vertraging oplopen. Daarmee komen bezuinigingsdoelstellingen voor 2014 in gevaar. Afhankelijk van de duur van de vertraging kan dat honderden miljoenen op de Rijksbegroting schelen.

Het tekort van de overheid is vorig jaar gedaald tot 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Intussen steeg de overheidsschuld tot 71,2 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland overschrijdt al vier jaar de Europese normen. De overheidsuitgaven namen vorig jaar iets toe. Zij waren 24 miljard euro hoger dan de inkomsten. Vooral de lasten in het kader van de AWBZ stegen met bijna 3 miljard euro fors. Uitgaven aan de basiszorgverzekering bleven voor het eerst in jaren stabiel. De overheidsschuld liep eind vorig jaar op tot 428 miljard euro, 33 miljard euro meer dan in 2011. 

De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent gedaald, de sterkste afname in meer dan 30 jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. bekendgemaakt. De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies, en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5 procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent. De eerste raming van medio februari ging nog uit van 0,2 procent krimp. Ten opzichte van 2011 bedroeg de krimp in het vierde kwartaal 1,2 procent. Dat was 0,9 procent volgens de eerste raming. De consumentenuitgaven waren iets lager dan gedacht. Verder gaven vooral gemeenten minder geld uit dan was verwacht.

De koopkrachtdaling is vooral het gevolg van bezuinigingen door het kabinet. De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies, en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5 procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent. Het Nibud lanceert op haar site een koopkrachtberekenaar waarmee iedereen de gevolgen van het kabinetsbeleid voor het eigen inkomen kan uitrekenen.  Koopkrachtveranderingen per inkomensgroep Open pdf (299,5 kB)

Het kabinet bezuinigt te veel op de financiële steun aan gezinnen. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) zei dat woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat gaat over een wetsvoorstel om de kinderbijslag per 1 juli niet aan te passen aan de inflatie. In totaal snijdt dit kabinet de komende jaren voor honderden miljoenen in de ondersteuning aan gezinnen, zei Heerma.

Inmiddels zijn de regeringspartijen het volgens bronnen op het Binnenhof oneens over de besteding van 750 miljoen euro voor hulp en handel in ontwikkelingslanden. Dat melden De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag. PvdA-minister Lilianne Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil vooral investeren in het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. 

Ook is het kabinet van plan de komende jaren ruim 1,6 miljard euro extra te gaan bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Deze ingreep komt bovenop eerder aangekondigde bezuinigingen. Dat meldt het AD vrijdag. De bezuiniging wordt gespreid over de periode tot 2028, schrijft minister Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Brancheorganisatie Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de extra bezuinigingen. Dit zou onherroepelijk ten koste gaan van wegen, vaargeulen en spoor.

Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in de regering. Waar in het laatste kwartaal van vorig jaar het politieke vertrouwen nog aanzienlijk steeg, houdt die positieve stemming dit kwartaal geen stand. Het vertrouwen in de regering daalde van 57 naar 51 procent.

Je hoeft dus geen zwartkijker te zijn om te voorspellen dat het kabinet-Rutte II een moeilijk voorjaar te wachten staat. Het moet enkele zeer omstreden plannen uit het regeerakkoord gaan uitwerken, op één lijn zien te komen met vakbonden en werkgevers over het bestrijden van de economische crisis en misschien ook nog eens extra bezuinigen. Intussen blijft de economie maar tegenzitten en loopt de werkloosheid op.

De komende twee jaar blijft het staatstekort de norm met 0,6 procentpunt overschrijden.

Een vergelijking van de verschillende begrotingstekorten vindt u hier. Het Nederlandse begrotingstekort komt  volgens de Europese Commissie de komende twee jaar 0,6 procentpunt uit boven de Europese norm van 3 procent van het bnp. Het Nederlandse binnenlands product is 600 miljard, 0,6 procent daarvan is 3,6 miljard, pakweg de kosten van het nationaliseren van SNS Reaal. Moet Nederland dat bedrag alsnog gaan bezuinigen? Vandaar dat het kabinet 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen inboekte, waarmee Nederland in de prognoses van afgelopen november nog onder de 3 procent uitkwam. Maar dat was nog voor de nationalisatie van SNS Reaal

Toch kent ook de VVD een grens aan de bezuinigingsdrift. In plaats van bezuinigen willen VVD en PvdA nu zoeken naar ‘financiële ruimte’. Een beetje stoom kon uit de ketel gelaten worden door garant te staan voor de buffers van DNB en op die manier ‘gratis’ te delen in de rente van de staatsbank. 

CoenTeulings waarschuwde terughoudend te zijn met nieuw bezuinigingen. Het CPB publiceerde een studie met veel munitie voor tegenstanders van forse bezuinigingen. Die zouden een economie in recessie extra beschadigen.Het kabinet kondigde begin deze maand aan volgend jaar vier miljard extra te bezuinigen om aan de norm te voldoen. CPB-voorzitter Coen Teulings zei vorige week ook al dat de slechte huizenmarkt zorgt voor een slecht consumentenvertrouwen, wat weer de voornaamste reden is van de krimp van de economie. Wel was hij positief over de toekomst.

De kerncijfers uit het CEP die twee weken geleden bekendgemaakt werden, zijn nog steeds hetzelfde. Een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen die twee weken geleden werden bekendgemaakt voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar. ”Hier is iets geks gaande”, zei CPB-directeur Coen Teulings.

Zie ook: Centraal Economisch Plan 2013

DNB-president Klaas Knot denkt dat de ergste daling achter de rug is.  Klaas Knot zegt dat het kabinet moet doorzetten met de extra 4,5 miljard euro aan bezuinigingen om volgend jaar het begrotingstekort onder 3 procent te krijgen.  Lees hier het hele jaarverslag van DNB Open pdf (3,9 MB)

En Moody’s heeft de vooruitzichten van drie Nederlandse banken bijgesteld van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Het gaat om de Rabobank, de ABN Amro Bank en de NIBC Bank. Dat heeft de kredietbeoordelaar bekendgemaakt

 ramingen van het Centraal Planbureau (CPB)

Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen

De belangrijkste cijfers op een rij

De 4,3 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen op een rijtje ›

Kamerbrief van minister Timmermans Open Word-document (.docx)(69,2 kB)

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3

 Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 2

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 1

Martin Bosma PVV en de bezuinigingen

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen Lenteakkoord versus Herfstakkoord

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 2

Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord – deel 1

Prinsjesdag –Troonrede – Miljoenennota 2013

Zie ook: Kabinet Rutte II – Kamerdebat Regeringsakkoord

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 2

Formatie nieuw kabinet Rutte II versus Herfstakkoord – Slotronde deel 1

Verkiezingen 2e kamer 12.09.2012

Formatie nieuw kabinet Rutte II na 12.09.2012 versus Herfstakkoord 

Lees ook Oppositie maakt afspraken over onderhandelingsproces – 28/02/13

Lees ook De belangrijkste cijfers op een rij – 28/02/13

Draghi dringt bij Rutte aan op hervormingen  – Video

‘Enige manier om concurrentievermogen te herstellen’

NU 15.04.2013  Het is heel belangrijk dat Nederland de voorgenomen hervormingen op de arbeidsmarkt en de huizenmarkt voortzet. Dat heeft Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank vandaag in een gesprek met premier Mark Rutte benadrukt.  Bekijk video – Dit liet Draghi weten tijdens een bijeenkomst van studenten op de Universiteit van Amsterdam, waar hij een speech gaf over de ECB.

Draghi: de beloofde hervormingen moeten de eurolanden ook uitvoeren

NRC 15.04.2013 Onder het motto ‘wat je belooft, moet je doen’, spoorde de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de zeventien eurolanden aan de door hen aangekondigde hervormingen, ook uit te voeren. De inwoners van de eurolanden moeten daar van op aankunnen, zo zei hij vandaag. Voor zijn bezoek aan de UvA had Draghi een ontmoeting met premier Rutte, minister van Financiën Dijsselbloem en de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Tijdens dat gesprek verwees hij naar de door het kabinet aangekondigde hervormingen op de arbeidsmarkt en de huizenmarkt in Nederland. En weer hamerde hij op het belang van uitvoering: “Het is voor Nederland belangrijk dat de hervormingen die zoals ik begrijp zijn aangekondigd, worden doorgevoerd.” Lees verder

Draghi: Nederland moet doorgaan met hervorming

Trouw 15.04.2013 Nederland moet doorgaan met de structurele hervorming van de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag tijdens een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam.

Rutte ontvangt ECB-president Draghi

Trouw 15.04.2013 Premier Mark Rutte ontving maandag president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi bij het Castshuis in Den Haag. Op de agenda staan onder meer de totstandkoming van de bankenunie en het macro-economische beleid in de eurozone. Bij de lunchbijeenkomst in het Catshuis zullen ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank aanschuiven.

61 banen weg bij VPRO

Trouw 15.04.2013 De kabinetsbezuinigingen op de publieke omroep kosten de VPRO 61 banen. De omroep ziet zich gedwongen te reorganiseren en schrapt komende maanden 81 banen. Ondertussen komen er ook 20 nieuwe vacatures bij. Dat liet de omroep maandag weten.

Bezuiniging kost VPRO 61 banen

Telegraaf 15.04.2013 De kabinetsbezuinigingen op de publieke omroep kosten de VPRO 61 banen. De omroep ziet zich gedwongen te reorganiseren en schrapt komende maanden 81 banen. Ondertussen komen er ook 20 nieuwe vacatures bij. Dat liet de omroep maandag weten.

UWV schrapt komende jaren duizenden banen

NU 15.04.2013 Uitkeringsinstantie UWV gaat de komende jaren fors bezuinigen en schrapt duizenden banen.  Bekijk video – Als gevolg van het regeerakkoord moet tot 2018 circa 489 miljoen euro worden bespaard. Dat blijkt uit het jaarverslag van het UWV dat maandag is gepubliceerd.

UWV schrapt duizenden banen vanwege bezuinigingen

Elsevier 15.04.2013 Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen de komende jaren duizenden banen als gevolg van forse bezuinigingen. Tot 2018 moet het UWV 440 miljoen euro bezuinigen, zoals is vastgelegd in het Regeerakkoord. Dat staat in het jaarverslag dat de uitkeringsinstantie maandag heeft gepubliceerd. Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 18.500 in 2010 naar 14.500 in 2018.

‘Bezuinigingen omroep bespreken voor fusies’

NU 15.04.2013 Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet aan de publieke omroep duidelijk maken hoe de bezuinigingen gaan uitpakken, voordat hij een wet in laat gaan die omroepen dwingt om te fuseren. Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag, vooruitlopend op een Kamerdebat van dinsdag over de media.

”We zitten door de bezuinigingen nu dicht tegen het hart van de publieke omroep. Als de omroepen niet weten welke keuzes ze van Dekker moeten gaan maken, is er zomaar een kans dat ze een stuk van het hart afsnijden”, vindt Verhoeven.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Publieke omroepen Bezuinigingen cultuur

Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen

Trouw 15.04.2013 Ondanks dat het UWV door de crisis fors meer werk heeft, worden door bezuinigingen komende jaren toch duizenden banen bij de uitkeringsorganisatie geschrapt. Tot 2018 moet circa 489 miljoen euro worden bespaard, maakte de instantie maandag bekend.

‘Bezuinigingen omroep bespreken voor fusies’

Trouw 15.04.2013 Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet aan de publieke omroep duidelijk maken hoe de bezuinigingen gaan uitpakken, voordat hij een wet in laat gaan die omroepen dwingt om te fuseren. Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag, vooruitlopend op een Kamerdebat van dinsdag over de media.

‘Uitgesloten dat bestedingen hard genoeg groeien om begrotingstekort in te lopen’ – Video

 NRC 15.04.2013   Het is uitgesloten dat de binnenlandse bestedingen zo hard groeien dat de extra miljardenbezuinigingen niet meer nodig zijn. Dat zei hoogleraar overheidsfinanciën en voormalig PvdA-Kamerlid Flip de Kam vanmiddag in Buitenhof. De oproep van premier Rutte om meer te besteden komt volgens De Kam niet aan, schrijft persdienst Novum. “Je kunt wel roepen: blijf glimlachen. Maar mensen kijken naar hun portemonnee en zien daar dan geen reden toe.” VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder in Eva Jinek op Zondag er op te rekenen dat de extra bezuinigingen alsnog nodig zijn.

‘Goed verwachtingenmanagement van Zijlstra’

Trouw 14.04.2013 Fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra deed aan ‘goed politiek verwachtingenmanagement’ toen hij zondagochtend liet weten dat de uitgestelde bezuinigingen van 4,3 miljard waarschijnlijk toch nodig zullen blijken.

Zijlstra: 3,2 procent tekort geen goed plan

Trouw 14.04.2013 Het begrotingstekort mag echt niet hoger zijn dan 3 procent en moet gewoon naar 0. Dat zei Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD, zondag bij Eva Jinek op Zondag.

Partijgenote Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, relativeerde de begrotingsnorm van 3 procent afgelopen week in het AD enigszins. ‘Het huishoudboekje op orde brengen, is een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent, dat zijn voor mij willekeurige getallen’, zei Schippers. Maar Zijlstra vindt 3,2 procent ‘geen goed plan’, verklaarde hij zondag. Je gaat dan schuiven met waar het kabinet en de VVD voor staan, vindt hij.

Zijlstra: geen goed planVideo

Telegraaf 14.04.2013 Het begrotingstekort mag echt niet hoger zijn dan 3 procent en moet gewoon naar 0. Dat zei Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD, zondag bij Eva Jinek op Zondag.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Zijlstra wil tekort wegwerken

Zijlstra: schrappen bezuinigingen beetje gekke constructieVideo

NRC 14.04.2013 De miljardenbezuinigingen die zijn uitgesteld gaan in september waarschijnlijk alsnog door. Dat verwacht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. “Ik wil niet de indruk wekken dat er in september niks gaat gebeuren”, zei hij in Eva Jinek op Zondag. Lees verder

Zijlstra: in september gewoon bezuinigen als dat moet

Elsevier 14.04.2013 Het kabinet kan met het sociaal akkoord de bezuinigingen hebben uitgesteld, maar dat betekent niet dat ze daarmee van de baan zijn. Als de economie niet aantrekt, worden de miljardenbezuinigingen in september gewoon doorgevoerd. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbij Zijlstra zondag bij Eva Jinek op Zondag.

‘De belangrijkse hervorming van dit kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën,’ zei Zijlstra. De VVD’er zei het dan ook vreemd te vinden als die plannen nu opeens van de baan zijn. ‘Het begrotingstekort mag echt niet hoger zijn dan 3 procent en moet eigenlijk gewoon naar 0,’ zei Zijlstra. Afgelopen week zei partijgenoot en minister van Volksgezondheid Edith Schippers de begrotingsnorm van 3 procent van het bbp maar ‘een willekeurig getal te vinden’.

Maar volgens Zijlstra kan het niet zo zijn dat door het sociaal akkoord de Europese norm opeens uit het oog wordt verloren.

Zie ook: ‘Kabinet van machteloze Rutte bezuinigt niet, hervormt niet, verzwaart lasten en schuift door’

Slob: kabinet koopt alleen tijd met sociaal akkoord

Trouw 13.04.2013 Het kabinet neemt met het sociaal akkoord de onzekerheid niet weg. Het koopt alleen tijd door de extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 uit te stellen. In september begint de hele discussie weer opnieuw. En tot die tijd heerst er onzekerheid over andere belangrijke onderwerpen, zoals de ziektekostenverzekering AWBZ.

‘Kabinet neemt onzekerheid niet weg’

NU 13.04.2013 Het kabinet neemt met het sociaal akkoord de onzekerheid niet weg. Het koopt alleen tijd door de extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 uit te stellen. In september begint de hele discussie weer opnieuw. En tot die tijd heerst er onzekerheid over andere belangrijke onderwerpen, zoals de ziektekostenverzekering AWBZ.

Schippers: ‘3 procent is voor mij een willekeurig getal’

Trouw 13.04.2013 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid relativeert de begrotingsnorm van 3 procent. ‘Ik ben niet de politiek ingegaan voor die 3 procent’, zegt ze zaterdag in een interview met het AD. ‘We moeten het land klaarmaken voor de toekomst. Nogmaals: het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent. Dat zijn voor mij willekeurige getallen.’

Schippers relativeert 3-procentsnorm

NU 13.04.2013 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid relativeert de begrotingsnorm van 3 procent. ”Ik ben niet de politiek ingegaan voor die 3 procent’’, zegt ze zaterdag in een interview met het AD. ”We moeten het land klaarmaken voor de toekomst. Nogmaals: het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent… Dat zijn voor mij willekeurige getallen.”

Minister Schippers: ‘3 procent is een willekeurig getal’

Elsevier 13.04.2013 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) relativeert de 3 procentsnorm. In een interview met het Algemeen Dagblad zaterdag noemt ze 3 procent ‘een willekeurig getal’. De EU-afspraak dat het begrotingstekort van lidstaten maximaal 3 procent mag zijn van het bruto binnenlands product wil minister Schippers niet loslaten, maar de getallen luisteren volgens haar niet zo nauw.

VVD-minister Schippers: 3 procent is voor mij willekeurig getal

NRC 13.04.2013 Het kabinet moet zich niet blindstaren om het begrotingstekort onder de 3 procent te laten komen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vanochtend in een interview in het AD. Voor haar is de 3 procent een willekeurig getal.

Polderakkoord, lenteakkoord; de akkoorden van premier Rutte

Trouw 12.04.2013 Sociaal akkoord, Mondriaanakkoord of Polderakkoord. Welke naam ook beklijft, de Nederlanders zijn inmiddels wel wat gewend. Sinds premier Mark Rutte in 2010 aan de slag ging, heeft hij al aardig wat akkoorden bij elkaar gesprokkeld. Het begon met het gedoogakkoord en leverde het meest recent het akkoord met de sociale partners op.

Kabinet met ‘ijskastakkoord’ naar Brussel

Trouw 12.04.2013 Het kabinet stuurt het bezuinigingspakket dat het begin maart opstelde voor 1 mei naar Brussel. Ook al staan de ruim 4 miljard aan bezuinigingen als gevolg van het sociaal akkoord met werknemers en werkgevers voorlopig in de ijskast, naar Brussel zal het voor alle zekerheid gaan. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het pakket wel vergezeld gaat van ‘een grote voetnoot’ met uitleg over het sociaal akkoord.

Brussel houdt vertrouwen in Nederland

Trouw 12.04.2013 De Europese Commissie is ervan overtuigd dat Nederland zijn huishoudboekje op orde zal brengen. Brussel vertrouwt erop dat de Nederlandse regering zich zal blijven richten op het gezond maken van zijn begroting, en dat dat gebeurt op een consistente manier die de economische groei niet belemmert.

Oppositie wil sociaal akkoord toch laten doorrekenen

Trouw 12.04.2013 Het sociaal akkoord moet door het Centraal Planbureau (CPB) worden doorgerekend. Dat vinden oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP vrijdag. Premier Mark Rutte wil de Tweede Kamer wel tegemoetkomen wat betreft een doorrekening van het sociaal akkoord, maar hij ziet de mogelijkheden hiertoe niet echt. Als je een pakket laat doorrekenen door het CPB dan is het volgens hem ‘heel lastig’ daarvan de effecten te doorzien. Hij gaat kijken wat precies de wensen zijn van de Tweede Kamer. Hij hoopt daar woensdag meer over te weten te komen wanneer het kabinet met de Kamer over het akkoord praat.

Rutte, een tovenaar, gokker of optimist?

Trouw 12.04.2013 Wie het bezuinigingspakket van ruim miljard euro in 2014 schrapt en tegelijkertijd verkondigt dat die 3 procent uit Brussel overeind blijft, is een briljante tovenaar, roekeloze gokker of hardnekkige optimist.

“De economie trekt aan en met dit akkoord schudden we de hand van de samenleving. Dat moet leiden tot verder vertrouwensherstel”, stelt Rutte. “In het najaar moet blijken of het genoeg is geweest, want de 3 procent staat.” 

Veel kritische reacties op ‘Uitstelakkoord’ kabinet

Elsevier 12.04.2013 Het donderdagavond gesloten polderakkoord heeft veel kritische reacties veroorzaakt. De grootste vakbond Abvakabo FNV noemt het akkoord ‘niet af’ en ook ministers Henk Kamp enEdith Schippers (VVD) zijn kritisch. Abvakabo FNV, de grootste vakbond van de vakcentrale FNV klaagt over de WW-uitkering die niet voor iedereen overeind blijft. ‘Dat weegt voor ons zwaar,’ zegt voorzitter Corrie van Brenk.

De vakbond is ook verontrust over de aanscherping van de keuringen van arbeidsgehandicapten en daarnaast niet tevreden over de nullijn van zorgmedewerkers die nog niet helemaal van de baan is. Zaterdag zullen de leden definitief besluiten over het akkoord.

Wat kost het sociaal akkoord en hoe wordt dat betaald?

VK 12.04.2013 Wat scheelt het sociaal akkoord de schatkist eigenlijk? Premier Rutte sprak gisteren over structureel 600 miljoen. Die kosten zijn gedekt, aldus de premier. Maar daarnaast zijn er tal van besparingen die nu twijfelachtig zijn geworden of niet doorgaan.

Extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard
Op 1 maart presenteerde premier Rutte na de ministerraad het aanvullende bezuinigingspakket voor 2014. ‘Ik realiseer me dat achter die cijfers mensen schuil gaan die hun baan verliezen, maar we moeten nu koers houden en zorgen dat Nederland uit de crisis komt’, aldus Rutte. Gisteren kondigde Rutte aan dat het pakket van tafel is. In het najaar kijkt minister Dijsselbloem (Financiën) of de economie is aangetrokken en of nieuwe maatregelen nodig zijn – of politiek haalbaar.

Weekers: ‘Norm 3 procent halen we sowieso’

Trouw 12.04.2013 De norm voor het begrotingstekort van maximaal 3 procent wordt volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) ‘linksom of rechtsom’ gerealiseerd. ‘Die afspraak is sowieso gemaakt’, zei Weekers vrijdag na afloop van de ministerraad.

Weekers: 3 procent halen we

Telegraaf 12.04.2013 De norm voor het begrotingstekort van maximaal 3 procent wordt volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) „linksom of rechtsom” gerealiseerd. Dat zei Weekers vrijdag na afloop van de ministerraad.

Laten we stoppen met somberen, zegt Rutte

NRC 12.04.2013 Binnenland  Rutte begrijpt dat Nederlanders zich in deze crisistijd zorgen maken, maar de meeste mensen hebben het nog altijd goed. Daarom moeten we ‘stoppen met somberen, met negatief naar de dingen kijken’. Dat zei de premier vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie, die grotendeels over het sociaal akkoord ging. Lees verder

Kabinet van machteloze Rutte bezuinigt niet, hervormt niet, verzwaart lasten en schuift door

Elsevier 12.04.2013 Het regeerakkoord van Rutte en Samsom is bijgesteld, nu door vakbonden en werkgevers. Beweerd wordt dat deze deal bijna alle zorgen van Nederland oplost. Zou het? Het gisteravond gepresenteerde polderakkoord tussen het kabinet en de lobby’s van ondernemers en vakbonden vervangt hele hoofdstukken vanhet regeerakkoord, dat ook al een nederlaag was voor VVD-leider en premier Mark Rutte.

Toen zegde PvdA-leider Diederik Samsom nog toe dat het begrotingstekort onder de Brusselse norm gebracht zou worden, maar die doelstelling hangt nu volstrekt in de mist. Het akkoord slaat immers een miljardengat in de begroting voor volgend jaar.

Kabinet sluit sociaal akkoord, bezuinigingen uitgesteld

Elsevier 11.04.2013 Het kabinet is donderdagavond akkoord gegaan met de werkgevers en werknemers. Door de nieuwe plannen zijn de bezuinigingen van 4 miljard van de baan en krijgt het kabinet een extra schuldenlast van 600 miljoen euro. ‘Dit is een historisch moment,’ zei premier en Mark Rutte (VVD) bij de bekendmaking van het akkoord. ‘Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt,’ zei historicus Rutte die er inmiddels een gewoonte van lijkt te maken om gesloten akkoorden als ‘historisch’ te bestempelen. Het akkoord dat nu op tafel ligt, betekent dat de geplande bezuinigingen van 4 miljard weer in de ijskast kunnen. Sterker nog, het kabinet wordt opgezadeld met een structurele kostenpost van 600 miljoen euro.

Asscher: ‘We gaan de crisis beteugelen’

Trouw 11.04.2013 Het akkoord tussen de sociale partners en het kabinet is niet het einde van het sociaal overleg. ‘Het is het begin van een nieuwe samenwerking om te zorgen dat we de uitdagingen – en die zijn er wel degelijk – samen te lijf gaan en overwinnen’, zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher donderdagavond.

LTO: ‘Door akkoord geen extra bezuinigingen in 2014’

Trouw 11.04.2013 De geplande bezuiniging van 4 miljard euro voor volgend jaar is in het akkoord van werkgevers en werknemers van de baan. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Hij reageert op het conceptakkoord waarover werkgevers en werknemers het eens zijn en dat ze op dit moment met het kabinet bespreken.

Maat noemt dit akkoord het ‘enig juiste antwoord’ op de lastige situatie waarin de Nederlandse economie verkeert. ‘Het is goed om nu pas op de plaats te maken en de grote hervormingen nog even uit te stellen. Dat draagt bij aan het herstel van vertrouwen.’

 ‘Afzien van bezuinigingen’

Telegraaf 11.04.2013  FNV-voorzitter Ton Heerts vertrouwt erop dat het bezuinigingspakket van 4 miljard euro van tafel is en blijft. Dat zei hij donderdag op een persconferentie over het sociaal akkoord dat het kabinet heeft gesloten met de sociale partners. Heerts ging niet in op de vraag of hij akkoord is met de bezuinigingen, mochten die na de zomer toch nodig blijven. Hij hoopt dat het akkoord de economische groei zal stimuleren en het herstel van vertrouwen zal versterken, zodat de bezuinigingen niet nodig zullen zijn.

Kabinet houdt vast aan 3 procent in 2014

NU 11.04.2013 Als in het najaar de economie niet voldoende is hersteld zullen alsnog extra bezuinigingen voor 2014 gevonden moeten worden. Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond tijdens de persconferentie naar aanleiding van het bereikte akkoord tussen kabinet en sociale partners.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Sociaal Akkoord

 
Dijsselbloem houdt vast aan extra bezuinigen

Trouw 10.04.2013 Het overheidstekort moet volgend jaar terug naar de EU-limiet van 3 procent. Minister Jeroen Dijsselbloem piekert er niet over deze doelstelling los te laten. Hij heeft dat woensdag duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem houdt vast aan extra bezuinigen

NU 10.04.2013 Het overheidstekort moet volgend jaar terug naar de EU-limiet van 3 procent. Minister Jeroen Dijsselbloem piekert er niet over deze doelstelling los te laten.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Dijsselbloem Bezuinigingen

Inflatie iets omlaag, maar met 2,9 procent nog hoger dan jaar eerder

NRC 09.04.2013  De inflatie is in maart licht gedaald naar 2,9 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari enfebruari waren de prijzen voor consumenten nog 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie daalde vooral doordat autobrandstoffen goedkoper werden, meldt het CBS.

VVD en CDA botsen over infrabezuinigingen

Trouw 08.04.2013 VD en CDA zijn maandag tijdens een debat over bezuinigingen op wegen flink met elkaar in botsing gekomen. VVD-Kamerlid Ton Elias en CDA-Kamerlid Sander de Rouwe beschuldigden elkaar ervan de weg kwijt te zijn.

VVD en CDA botsen over infrabezuinigingen

NU 08.04.2013 VVD en CDA zijn maandag tijdens een debat over bezuinigingen op wegen flink met elkaar in botsing gekomen. VVD-Kamerlid Ton Elias en CDA-Kamerlid Sander de Rouwe beschuldigden elkaar ervan de weg kwijt te zijn.

Kamer heeft wensenlijstje klaar voor bezuinigingsplan Schultz

Trouw 07.04.2013 Minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft al aangekondigd hoe ze tot 2028 maar liefst 6,4 miljard euro wil gaan bezuinigen op wegen en spoor, maar de partijen in de Tweede Kamer willen toch nog wel wat veranderen aan de plannen. Veel Kamerleden hebben hun wensenlijstje voor het debat van maandag al klaar.

Bezuiniging ontwikkelingshulp ten koste van maatschappelijke organisaties

VK 05.04.2013  De bezuiniging van een miljard euro op Ontwikkelingssamenwerking gaat ten koste van maatschappelijke organisaties. Verder gaat er minder geld naar grote multilaterale organisaties en gaan budgetten voor zaken als goed bestuur, milieu en onderwijs versneld naar beneden.

Coalitie lijkt akkoord over toekomst ontwikkelingshulp

Trouw 04.04.2013 De coalitie van VVD en PvdA lijkt het eens te zijn geworden over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking. Dat meldden ingewijden donderdag. Het conflict draaide om het zogeheten revolverend fonds waarin 750 miljoen euro zit.

‘Rutte staat voor de keus: de 3 procent of stranden in de polder’

VK 02.04.2013 De druk groeit op Ruttes VVD: laat varen die 3 procent. Geen gek idee, mits er heel wat tegenover staat, schrijft Raoul du Pré. Er is geen reden om lichtzinnig te doen over de begrotingstekorten die Nederland nu alweer jarenlang op elkaar stapelt. Ooit stonden we vooraan om anderen te berispen als zij het Europese 3-procentsmaximum schonden, maar het rijtje van premier Rutte mag er ook zijn. 2010: 5,2 procent. 2011: 4,5 procent. 2012: 4,1 procent. En de voorlopige prognose voor 2013: 3,3 procent.

Dijsselbloem: 3 procent loslaten is onverstandig

Trouw 02.04.2023 Het kabinet houdt voor 2014 vast aan de Europese 3-procentsnorm voor het begrotingstekort. Het zou onverstandig zijn de norm los te laten, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag. ‘Het kan niet zo zijn dat we begin 2013 al besluiten om het saldo in 2014 te laten varen. Dat zou mijn eer te na zijn en onverstandig zijn’, zei Dijsselbloem tegen RTLZ. Hij wees er op dat de huidige recessie geen klein of tijdelijk dipje is, maar ‘structureel welvaartsverlies’. Dat maakt het onvermijdelijk dat ook de overheid haar uitgavenpatroon aanpast.

Asscher: begrotingstekort blijft in 2014 onder 3 procent

NRC 02.04.2013 Het kabinet houdt voor volgend jaar, in tegenstelling tot in 2013, vast aan een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent. Dat verklaarde minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag tegenover de NOS. Hiermee gaat Asscher in tegen de mening van VVD-coryfee Frits Bolkestein en andere oud-VVD-leiders als Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen dat het kabinet de norm los moet laten.  Lees verder

“Rutte moet eerst zijn beloftes waarmaken” – Video

Telegraaf 31.03.2013 „Rutte moet vooral zelf bepalen wanneer hij wil stoppen, maar ik vind het belangrijk dat hij eerst zijn beloftes gaat waarmaken,” aldus Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Uit elkaar drijven VVD en PvdA goed voor democratie, slecht voor coalitie

Trouw 30.03.2013 Iedereen wacht op iedereen en ondertussen raken steeds meer mensen hun baan kwijt. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is niet gelukkig met het lijdzame wachten tot werkgevers en werknemers met een sociaal akkoord komen.

Druk groeit op Rutte: ook in 2014 minder saneren

Vakbeweging en werkgevers: EU-norm loslaten

VK 30.03.2013 Achter de schermen groeit de druk op de VVD en op premier Rutte om niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar minder te bezuinigen dan gepland. Dit betekent dat de Europese begrotingsnorm nogmaals moet worden losgelaten.

‘Druk op Rutte neemt toe: minder bezuinigen in 2014’

Elsevier 30.03.2013 De druk op premier Mark Rutte (VVD) groeit om ook volgend jaar de Europese norm voor het begrotingstekort los te laten. Rutte zou volgend jaar minder moeten bezuinigen. Dat blijkt zaterdag uit een rondgang van de Volkskrant langs betrokkenen bij het overleg over een sociaal akkoord.

Oud-VVD-leiders: 3 procent ook in 2014 loslaten

Trouw 30.03.2013  Drie oud-leiders van de VVD vinden dat de drieprocentsnorm ook in 2014 kan worden losgelaten. Dat zeggen ze zaterdagavond in het programma Nieuwsuur. Volgens Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen moet het kabinet niet vasthouden aan de Europese norm van 3 procent begrotingstekort, als dat schadelijk is voor de economie.

En Nijpels hierover: ‘Als bijvoorbeeld in het kader van het sociaal akkoord het nodig zou zijn om die 3 procent tijdelijk wat op te rekken en je krijgt daardoor een sociaal akkoord binnen handbereik zou ik dat heel verstandig vinden.’ De Volkskrant berichtte zaterdag dat de druk op de VVD en op premier Rutte toeneemt om niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar minder te bezuinigen dan gepland. 

Oud-VVD-leiders: 3 procent van Brussel is niet heilig

Elsevier 30.03.2013 Nederland zou niet extra moeten bezuinigen om aan de regels van Europa te voldoen. De norm voor een maximaal begrotingstekort van 3 procent, is niet heilig. Dat zeggen drie oud-VVD-leiders zaterdagavond in televisieprogramma NieuwsuurHans WiegelFrits Bolkestein en Ed Nijpels praten vanwege het 65-jarige bestaan van de VVD over hun partij. Ook burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen komt aan het woord.

‘Rutte, stop als VVD-leider’

Telegraaf 30.03.2013 Het is beter als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein zaterdag in Nieuwsuur. „Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden”. Het erelid zegt verder dat het onvermijdelijk is dat er na 10 jaar partijleiderschap ‘metaalmoeheid’ optreedt.

Bolkestein wil dat Rutte na deze periode stopt als leider

NU 30.03.2013 Het is beter als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein. Bolkestein doet de uitlaring zaterdag inNieuwsuur. ”Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden”. Het erelid zegt verder dat het onvermijdelijk is dat er na tien jaar partijleiderschap ‘metaalmoeheid’ optreedt.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Mark Rutte Frits Bolkestein

‘Rutte, stop na deze periode als VVD-leider’

Elsevier 30.03.2013 Het is beter als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein zaterdag in Nieuwsuur. ,,Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden”. Het erelid zegt verder dat het onvermijdelijk is dat er na 10 jaar partijleiderschap ‘metaalmoeheid’ optreedt.

‘Rutte moet na deze periode stoppen als VVD-leider’

NRC 30.03.2013 Premier Mark Rutte kan na deze regeerperiode beter stoppen als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein vanavond in Nieuwsuur. Volgens hem en andere oud-VVD-leiders moet de 3 procent regel met betrekking tot het begrotingstekort bovendien niet als heilig worden beschouwd.

Naast Bolkestein spreken ook Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen zich uit over Rutte en de partij.  

Van Europa mag het begrotingstekort niet hoger zijn dan 3 procent. Maar Wiegel, Nijpels en Bolkestein vinden dat die norm niet heilig moet zijn. Bolkestein zegt onder de indruk te zijn van het verhaal van het Centraal Planbureau, dat waarschuwt voor de gevolgen van te veel bezuinigen.  Lees verder

Oppositie zegt bezuinigingen op ontwikkelingshulp niet te pikken

Trouw 30.03.2013  ‘Recepten voor ruzie’, noemde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma nog onlangs de ontwikkelingsfondsen die het kabinet in het leven riep bij de kabinetsformatie. Inderdaad. VVD- en PvdA-ministers verschillen nog steeds van mening over hoe dat geld mag worden uitgegeven. Minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking hoopte haar plannen over het combineren van hulp en handel rond de paasdagen te presenteren, maar het overleg binnen het kabinet loopt nog.

Terugkijken: Samsom in College Tour – ‘Jullie komen er heus wel’

NRC 29.03.2013 PvdA-voorman Diederik Samsom was vanavond te gast in College Tour om vragen van studenten te beantwoorden op de TU Delft, en die waren vooral kritisch op de bezuinigingsmaatregelen die hen zelf treffen.

Noodklok over bezuiniging

Telegraaf 29.03.2013 Het kabinet gaat tot 2028 1,6 miljard euro extra bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Brancheorganisatie Bouwend Nederland luidt de noodklok over de ingreep, die bovenop eerdere miljardenbesparingen komt.

Koopkracht per groep bekeken

Telegraaf 29.03.2013 De koopkrachteffecten van de maatregelen die het kabinet neemt, zullen voor een aantal groepen mensen apart worden berekend. Het gaat dan onder meer om gepensioneerden, studenten, alleenstaande ouders en uitkeringsgerechtigden. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher vrijdag aan de Tweede Kamer.

 
Asscher gaat per groep naar koopkracht kijken

NU 29.03.2013 De koopkrachteffecten van de maatregelen die het kabinet neemt, zullen voor een aantal groepen mensen apart worden berekend. Het gaat dan onder meer om gepensioneerden, studenten, alleenstaande ouders en uitkeringsgerechtigden. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher vrijdag aan de Tweede Kamer.

Overheidstekort slinkt tot 4,1 procent

Trouw 29.03.2013 Het overheidstekort van Nederland is vorig jaar gedaald tot 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De staatsschuld groeide tot 71,2 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Overheidstekort vorig jaar gedaald, schuld gestegen

Elsevier 29.03.2013 Het tekort van de overheid is vorig jaar gedaald tot 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Intussen steeg de overheidsschuld tot 71,2 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland overschrijdt al vier jaar de Europese normen. De overheidsuitgaven namen vorig jaar iets toe. Zij waren 24 miljard euro hoger dan de inkomsten. Vooral de lasten in het kader van de AWBZ stegen met bijna 3 miljard euro fors. Uitgaven aan de basiszorgverzekering bleven voor het eerst in jaren stabiel. De overheidsschuld liep eind vorig jaar op tot 428 miljard euro, 33 miljard euro meer dan in 2011. 

Overheidstekort voor vierde jaar op rij boven Europese norm

NRC 29.03.2013 Het overheidstekort was vorig jaar 4,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Vorige maand stelde het Centraal Planbureau (CPB) dat het tekort uit zou komen op vier procent. De schuld is volgens het CBS vorig jaar met 33 miljard euro opgelopen tot 428 miljard euro. Dat is gelijk aan 71,2 procent van het bruto binnenlands product.

Inkomens dalen het hardst in meer dan 30 jaar

Trouw 29.03.2013 De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent gedaald, de sterkste afname in meer dan 30 jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies, en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5 procent ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6 procent. 

Sterkste daling besteedbaar inkomen in meer dan dertig jaar

NRC 29.03.2013 Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar 3,2 procent minder te besteden dan in 2011. Hiermee daalt het reële inkomen voor het vijfde jaar op rij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. Het is volgens het CBS de sterkste afname “sinds het begin van de reeks in 1981″.

Kabinet gaat 1,6 miljard extra bezuinigen op wegen

Elsevier 29.03.2013 Het kabinet is van plan de komende jaren ruim 1,6 miljard euro extra te gaan bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Deze ingreep komt bovenop eerder aangekondigde bezuinigingen. Dat meldt het AD vrijdag. De bezuiniging wordt gespreid over de periode tot 2028, schrijft minister Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Brancheorganisatie Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de extra bezuinigingen. Dit zou onherroepelijk ten koste gaan van wegen, vaargeulen en spoor.

Harde botsing PvdA en VVD over ontwikkelingsgeld

VK 29.03.2013 PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn in botsing gekomen over de besteding van 750 miljoen euro waarmee de economie in ontwikkelingslanden moet worden gestimuleerd.

Hulpgeld splijt coalitie

Telegraaf 29.03.2013 Binnen het kabinet is tweedracht ontstaan over de besteding van geld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden. De onenigheid is zo groot, dat PvdA-minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de presentatie van haar plannen op het laatste moment moest uitstellen.

PvdA en VVD twisten over ontwikkelingsgeld

NU 29.03.2013 De regeringspartijen zijn het volgens bronnen op het Binnenhof oneens over de besteding van 750 miljoen euro voor hulp en handel in ontwikkelingslanden. Dat melden De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag. PvdA-minister Lilianne Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil vooral investeren in het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. 

Conflict tussen VVD en PvdA over ontwikkelingsgeld

Elsevier 29.03.2013 Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de besteding van 750 miljoen euro ontwikkelingsgeld. De onenigheid is zo groot dat minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) de presentatie van haar plannen moest uitstellen. Ploumen zou haar voorstellen donderdag, direct na de ministerraad, tijdens een persconferentie presenteren. De VVD heeft dat tegengehouden, meldt De Telegraaf.

‘Onenigheid binnen kabinet over pot met ontwikkelingsgeld’

NRC 29.03.2013   Er is frictie tussen coalitiepartijen VVD en PvdA over hoe een fonds van 750 miljoen euro uitgegeven moet worden. Het is bedoeld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden, maar daar verstaat Lilianne Ploumen (PvdA) iets anders onder dan Henk Kamp (VVD). Dat schrijven de Volkskrant (hier) en De Telegraaf  (hier) vanochtend.

Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in de regering

NRC 29.03.2013 Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in de regering. Waar in het laatste kwartaal van vorig jaar het politieke vertrouwen nog aanzienlijk steeg, houdt die positieve stemming dit kwartaal geen stand. Het vertrouwen in de regering daalde van 57 naar 51 procent.

Vertrouwen Nederlanders in regering weer hard gedaald

Trouw 29.03.2013 Nederlanders hebben weer minder vertrouwen in de regering. Het vertrouwen nam rond de kabinetsformatie een vlucht, maar daalde weer net zo hard in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit het rapport Burgerperspectieven van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders hebben minder vertrouwen in regering

NU 29.03.2013 Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in de regering. Waar in het laatste kwartaal van vorig jaar het politieke vertrouwen nog aanzienlijk steeg, houdt die positieve stemming dit kwartaal geen stand. Het vertrouwen in de regering daalde van 57 naar 51 procent, blijkt vrijdag uit het eerste kwartaalbericht van 2013 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Vertrouwen in regering daalt

Telegraaf 29.03.2013 Nederlanders hebben weer minder vertrouwen in de regering. Het vertrouwen nam rond de kabinetsformatie een vlucht, maar daalde weer net zo hard in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit het rapport Burgerperspectieven van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Vertrouwen in regering daalt

VK 28.03.2013 Nederlanders hebben weer minder vertrouwen in de regering. Het vertrouwen nam rond de kabinetsformatie een vlucht, maar daalde weer net zo hard in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit het rapport Burgerperspectieven van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Economie krimpt harder dan gedacht

Trouw 29.03.2013 De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2012 harder gekrompen dan eerst werd gedacht. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS die donderdag is verspreid. Volgens de tweede raming van het CBS is de economie is met 0,4 procent gekrompen. Het CBS ging bij de eerste raming, medio februari, nog uit van een krimp van 0,2 procent.

Nieuwe raming CBS: economie krimpt harder

Elsevier 28.03.2013 De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent gekrompen. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS die donderdag per ongeluk is verspreid. De eerste raming van medio februari ging nog uit van 0,2 procent krimp. Ten opzichte van 2011 bedroeg de krimp in het vierde kwartaal 1,2 procent. Dat was 0,9 procent volgens de eerste raming. De consumentenuitgaven waren iets lager dan gedacht. Verder gaven vooral gemeenten minder geld uit dan was verwacht.

CBS: economie krimpt harder

Telegraaf 28.03.2013 De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent gekrompen. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS die donderdag per ongeluk is verspreid. De eerste raming van medio februari ging nog uit van 0,2 procent krimp.

Gerelateerde artikelen;

28-03:  ABN Amro: meer concurrentiekracht nodig

19-03:  IMF: ruimte voor optimisme over Nederland

14-03:  Knot: doorgaan met bezuinigen

CDA bezorgd over gezinnen

Telegraaf 27.03.3013  Het kabinet bezuinigt te veel op de financiële steun aan gezinnen. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) zei dat woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat gaat over een wetsvoorstel om de kinderbijslag per 1 juli niet aan te passen aan de inflatie. In totaal snijdt dit kabinet de komende jaren voor honderden miljoenen in de ondersteuning aan gezinnen, zei Heerma.

 
CDA bezorgd over korten op gezinnen

Trouw 27.03.2013 Het kabinet bezuinigt te veel op de financiële steun aan gezinnen. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) zei dat woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat gaat over een wetsvoorstel om de kinderbijslag per 1 juli niet aan te passen aan de inflatie. In totaal snijdt dit kabinet de komende jaren voor honderden miljoenen in de ondersteuning aan gezinnen, zei Heerma.

CDA bezorgd over korten op gezinnen

NU 27.03.2013 Het kabinet bezuinigt volgens het CDA te veel op de financiële steun aan gezinnen. Tweede Kamerlid Pieter Heerma van het CDA zal dat woensdag naar voren brengen in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Kabinet dreigt zijn eigen bezuinigingsdeadlines te missen

 NRC 27.03.2013 Het kabinet dreigt zijn eigen deadlines voor bezuinigingen en hervormingen niet te halen. Zo kan de versobering van de WW en de langdurige zorg (AWBZ) grote vertraging oplopen. Daarmee komen bezuinigingsdoelstellingen voor 2014 in gevaar. Afhankelijk van de duur van de vertraging kan dat honderden miljoenen op de Rijksbegroting schelen.

maart 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5 […]

    Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | april 20, 2013

  2. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5 […]

    Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2013

  3. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5 […]

    Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 2, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: