Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4

 

ramingen van het Centraal Planbureau (CPB)

Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen

De belangrijkste cijfers op een rij

De 4,3 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen op een rijtje ›

Kamerbrief van minister Timmermans Open Word-document (.docx)(69,2 kB)

Bezuinigen in 2013.

CoenTeulings waarschuwde terughoudend te zijn met nieuw bezuinigingen. Het kabinet kondigde begin deze maand aan volgend jaar vier miljard extra te bezuinigen om aan de norm te voldoen.

CPB-voorzitter Coen Teulings zei vorige week ook al dat de slechte huizenmarkt zorgt voor een slecht consumentenvertrouwen, wat weer de voornaamste reden is van de krimp van de economie. Wel was hij positief over de toekomst. Ook DNB-president Klaas Knot denkt dat de ergste daling achter de rug is.

Ondanks de Sterke structuur van de Nederlandse economie zijn de vooruitzichten voor 2013 dus toch nogal somber. De toch al snel opgelopen werkloosheid zal verder stijgen. De koopkracht gaat voor het vierde jaar op rij omlaag en zal voor veel groepen sneller afnemen dan voorheen. De huizenmarkt blijft naar verwachting in een dip. En door de scherpe bezuinigingen van de overheid, zullen veel gesubsidieerde instellingen met minder geld moeten zien rond te komen.

De koopkrachtdaling is vooral het gevolg van bezuinigingen door het kabinet. Het Nibud lanceert op haar site een koopkrachtberekenaar waarmee iedereen de gevolgen van het kabinetsbeleid voor het eigen inkomen kan uitrekenen.  Koopkrachtveranderingen per inkomensgroep Open pdf (299,5 kB)

Je hoeft dus geen zwartkijker te zijn om te voorspellen dat het kabinet-Rutte II een moeilijk voorjaar te wachten staat. Het moet enkele zeer omstreden plannen uit het regeerakkoord gaan uitwerken, op één lijn zien te komen met vakbonden en werkgevers over het bestrijden van de economische crisis en misschien ook nog eens extra bezuinigen. Intussen blijft de economie maar tegenzitten en loopt de werkloosheid op.

De komende twee jaar blijft het staatstekort de norm met 0,6 procentpunt overschrijden.

Een vergelijking van de verschillende begrotingstekorten vindt u hier. Het Nederlandse begrotingstekort komt  volgens de Europese Commissie de komende twee jaar 0,6 procentpunt uit boven de Europese norm van 3 procent van het bnp. Het Nederlandse binnenlands product is 600 miljard, 0,6 procent daarvan is 3,6 miljard, pakweg de kosten van het nationaliseren van SNS Reaal. Moet Nederland dat bedrag alsnog gaan bezuinigen? Vandaar dat het kabinet 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen inboekte, waarmee Nederland in de prognoses van afgelopen november nog onder de 3 procent uitkwam. Maar dat was nog voor de nationalisatie van SNS Reaal

Toch kent ook de VVD een grens aan de bezuinigingsdrift. In plaats van bezuinigen willen VVD en PvdA nu zoeken naar ‘financiële ruimte’. Een beetje stoom kon uit de ketel gelaten worden door garant te staan voor de buffers van DNB en op die manier ‘gratis’ te delen in de rente van de staatsbank. 

Recent sprak de Europese begrotingstsaar Olli Rehn verlossende woorden voor het kabinet namelijk: Nederland doet het goed. 

CoenTeulings waarschuwde terughoudend te zijn met nieuw bezuinigingen. Het CPB publiceerde een studie met veel munitie voor tegenstanders van forse bezuinigingen. Die zouden een economie in recessie extra beschadigen.Het kabinet kondigde begin deze maand aan volgend jaar vier miljard extra te bezuinigen om aan de norm te voldoen. CPB-voorzitter Coen Teulings zei vorige week ook al dat de slechte huizenmarkt zorgt voor een slecht consumentenvertrouwen, wat weer de voornaamste reden is van de krimp van de economie. Wel was hij positief over de toekomst.

De kerncijfers uit het CEP die twee weken geleden bekendgemaakt werden, zijn nog steeds hetzelfde. Een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen die twee weken geleden werden bekendgemaakt voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar. ”Hier is iets geks gaande”, zei CPB-directeur Coen Teulings.

Zie ook: Centraal Economisch Plan 2013

DNB-president Klaas Knot denkt dat de ergste daling achter de rug is.  Klaas Knot zegt dat het kabinet moet doorzetten met de extra 4,5 miljard euro aan bezuinigingen om volgend jaar het begrotingstekort onder 3 procent te krijgen.  Lees hier het hele jaarverslag van DNB Open pdf (3,9 MB)

En Moody’s heeft de vooruitzichten van drie Nederlandse banken bijgesteld van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Het gaat om de Rabobank, de ABN Amro Bank en de NIBC Bank. Dat heeft de kredietbeoordelaar bekendgemaakt

Zie ook:

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 3

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 2

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 1

 
Nederland in top 5 slimste economieën

Trouw 26.03.2013 Nederland is dit jaar gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst van de meest innovatieve economieën in de EU. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van de Europese Commissie. Vorig jaar stond Nederland zevende. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken laat ‘de mooie score zien dat de Nederlandse economie heel sterk is’.

Dijsselbloem: ‘Financiële sector zal hier aan moeten wennen’

Trouw 26.03.2013 De financiële sector zal er aan moeten wennen dat de rekeningen van bankencrises niet automatisch meer naar de Europese overheden en de Europese belastingbetalers kunnen worden doorgeschoven. ‘Dat automatisme gaan we verlaten’, zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem kreeg maandag veel kritiek over twee interviews die hij had gegeven over de aanpak van de problemen in de financiële sector. De uitspraken leidde tot paniek op de Europese beurzen. 

 
‘Nederlandse economie nog niet in opbloeiende lente’

Trouw 25.03.2013 De Nederlandse economie groeit in april naar verwachting met 0,4 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer voor de conjunctuur van zakenwebsite Z24, die maandag is gepubliceerd.

‘Debat over zorg moet gevoerd worden voordat probleem onbeheersbaar is’

VK 22.03.2013 Het CPB gooit een steen in de vijver als het gaat om de zorgkosten, schrijft Raoul du Pré in zijn commentaar voor de Volkskrant van vandaag. En terecht.

Het Centraal Planbureau (CPB) vervult steeds nadrukkelijker de rol van onverschrokken aanjager in het publieke debat, vooral als het gaat om de gezondheidszorg. Waar de poliiek de fundamentele beslissingen soms liever voor zich uitschuift, legt het CPB ze keer op keer terug op tafel.

Trouw 22.03.2013 Nederland kent in vergelijking met andere Europese landen lage eigen bijdragen en een laag eigen risico. Dit ter discussie stellen is op den duur onvermijdelijk. Nederland heeft een solidair zorgstelsel. Jong is solidair met oud, gezond met ziek en hogere inkomens met lagere inkomens. Internationaal scoort het goed op toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit. De grote bedreiging voor ons zorgstelsel zijn de exploderende zorguitgaven. De zorgkosten stijgen sneller dan de economie. Dat is onhoudbaar. In 2017 zullen we 75 miljard euro uitgeven aan zorg. Bij een recent opinieonderzoek van TNS NIPO kon de geënquêteerde aangeven waarop de overheid in de zorg het beste kan bezuinigen. 

Plan zorgkosten: wie te duur is, krijgt geen vergoeding

Trouw 22.03.2013 Hoe stoppen we de kostenexplosie in de zorg? Het CPB kwam donderdag met een plan: druk de extra jaren die iemand kan leven door een medische ingreep uit in een geldbedrag. Wie te veel kost, krijgt geen vergoeding.

De extra jaren die iemand kan leven door een medische ingreep, moeten in een geldbedrag worden uitgedrukt. Dat bedrag, afgezet tegen de kosten van die ingreep, bepaalt of deze wordt gedekt door de basisverzekering. Dat geldt dan bijvoorbeeld wél voor een 40-jarige die tien levensjaren wint door een dure behandeling, maar niet voor een 84-jarige die daardoor een half jaar langer leeft.

Producentenvertrouwen afgenomen – consumptie opnieuw gedaald

NRC 22.03.2013 Ondernemers in de industrie zijn in maart iets pessimistischer geworden dan in februari. Het producentenvertrouwen daalde met 1,2 punten tot -4,8. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

Kabinet bespaart 340 miljoen op gevangeniswezen

Trouw 22.03.2013 Het aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af. Over vijf jaar zijn er van de 12.595 plaatsen in de gevangenis nog 10.917 over. Meer dan de helft van alle gevangenen zal een cel moeten gaan delen met andere gevangenen. Tbs’ers moeten eerder naar goedkopere en lichtere zorg.

340 mln gekort op cellen

Telegraaf 22.03.2013 Het aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af. Over 5 jaar zijn er van de 12.595 plaatsen in de gevangenis nog 10.917 over. Meer dan de helft van alle gevangenen zal een cel moeten gaan delen met andere gevangenen. Tbs’ers moeten eerder naar goedkopere en lichtere zorg.

‘Kabinet bezuinigt op gevangenissen’

NU 22.03.2013 Het kabinet buigt zich vrijdag over een plan van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om fors te bezuinigen op het gevangeniswezen. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. Details zijn er nog niet. Als de ministerraad een besluit neemt, zal Teeven vrijdagmiddag een persconferentie houden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Gevangenissen

3.700 gevangenisbanen op de tocht – 340 miljoen euro bezuinigd

NRC 22.03.2013  De bezuinigingen op het gevangeniswezen die het kabinet vandaag aankondigde hebben gevolgen voor 3.700 mensen. Naar verwachting kunnen 1.300 van hen eenvoudig worden overgeplaatst, maar voor 2400 dreigt dat zij hun baan verliezen, blijkt uit de plannen die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vanmiddag bekendmaakte. De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met de plannen. Lees verder

Lees meer;

6:50 ‘Gevangene moet van kabinet zelf gaan betalen voor celstraf’ › BINNENLAND

22.03.2013 3.700 gevangenisbanen op de tocht – plan ‘desastreus’›

IMF: reden voor optimisme over Nederlandse economie

Trouw 19.03.2013 Nederland gaat door een pijnlijk proces waarbij huishoudens, banken en de overheid hun financiën op orde moeten brengen. De gezonde basis van de Nederlandse economie geeft echter voldoende ruimte voor optimisme. Dat stelde een afvaardiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die de Nederlandse economie de afgelopen weken onder de loep heeft genomen, dinsdag.

Kabinet besluit volgende maand over rechtshulp

Trouw 19.03.2013  Het kabinet besluit komende maand over de bezuinigingen op de rechtshulp. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer. Er is commotie omdat er 100 miljoen euro bezuinigd zou moeten worden, maar dat staat volgens Teeven (VVD) nog niet vast. Tegelijk betreurt hij het dat het bedrag naar buiten is gekomen.

IMF positief over aanpak Nederlandse huizenmarkt – ‘extra bezuinigen niet nodig’

NRC 19.03.2013 De maatregelen die de Nederlandse overheid neemt op de huizenmarkt zijn gepast. De prijsdaling van bijna twintig procent van de huizenprijzen is ‘gezond’ en verloopt ordelijk. Dat stelt een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid.

Nog besluit over rechtshulp

Telegraaf 19.03.2013  Het kabinet besluit komende maand over de bezuinigingen op de rechtshulp. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

16-03: ‘Niet korten op rechtshulp’

Kabinet besluit volgende maand over rechtshulp

NU 19.03.2013 Het kabinet besluit komende maand over de bezuinigingen op de rechtshulp. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer.  Er is commotie omdat er 100 miljoen euro bezuinigd zou moeten worden, maar dat staat volgens Teeven nog niet vast. Tegelijk betreurt hij het dat het bedrag naar buiten is gekomen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Rechtshulp

CDA vreest werkloosheidsgolf in de zorg

RTVWEST 16.03.2013 DEN HAAG – Het CDA in Den Haag is bang voor een werkloosheidsgolf in de thuiszorg, als de bezuinigingen van het kabinet doorgaan. Zeker tweeduizend werknemers dreigen dan hun baan te verliezen. Lees verder

gerelateerde artikelen:

Liever meer banen dan een paar maanden extra WW

Trouw 16.03.2013  De economische crisis kent vele slachtoffers: werkloze 55-plussers die nooit meer aan de bak komen, ontslagen dertigers die hun huis met een forse restschuld moeten verkopen, twintigers die zich ongans solliciteren terwijl de jeugdwerkloosheid oploopt.

Het bezuinigingsbeleid nadert zijn einde

Telegraaf 16.03.2013 Deze week kreeg het kabinet Rutte-2 twee tegenstrijdige adviezen over het te voeren begrotingsbeleid. Volgens de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, zijn de tegenvallende economische ontwikkelingen en de stijgende werkloosheid in ons land geen redenen om af te zien van bezuinigingen en economische hervormingen. Een dag eerder hield de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Coen Teulings, bij de presentatie van het Centraal Economisch Plan (CEP) juist een pleidooi tegen extra bezuinigingen.

 
‘100 miljoen minder naar rechtshulp’

NU 16.03.2013 Het kabinet is van plan honderd miljoen euro te bezuinigen op de sociale rechtshulp. Dat kan betekenen dat iedereen voortaan zelf zijn advocaat moet betalen bij huur- en arbeidsconlficten en echtscheidingen zonder kinderen, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bezuinigingspakketten die rondgaan op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer over: PVV Politiek

Wilders: ‘30.000 mensen in verzet tegen Rutte’

PVV geeft verzetspamflet aan ministerraad

Kamer verwerpt PVV-motie van afkeuring tegen Rutte

Vertrokken PVV-Kamerleden komen niet aan nieuwe baan

PVV opent fraudeloket zorg

 
Wilders: ‘30.000 mensen in verzet tegen Rutte’

Trouw 15.03.2013 In vier dagen tijd hebben meer dan 30.000 mensen bij PVV-leider Geert Wilders hun ongenoegen geuit over het kabinetsbeleid. ‘Dit toont aan dat mensen in verzet willen komen. Het afbraakbeleid van Rutte moet worden gestopt’, aldus Wilders vrijdag, omringd door stapels papieren met steunbetuigingen voor de verzetsactie.

‘30.000 mensen in verzet tegen Rutte’

NU 15.03.2013 In vier dagen tijd hebben meer dan 30.000 mensen bij PVV-leider Geert Wilders hun ongenoegen geuit over het kabinetsbeleid. ”Dit toont aan dat mensen in verzet willen komen. Het afbraakbeleid van Rutte moet worden gestopt”, aldus Wilders vrijdag.

De PVV-leider kreeg meer reacties dan verwacht op zijn oproep om in verzet te komen. ”Mensen moeten hun naam en e-mailadres opgeven om mee te doen. Dat is een hele stap. Dat zoveel mensen daartoe bereid zijn, laat zien dat er heel veel woede en ontevredenheid heerst.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Geert Wilders Mark Rutte

Wilders: ‘Hardwerkende Nederlanders worden uitgeknepen als een citroen’

VK 14.03.2013 De Nederlandse staat pakt onder premier Mark Rutte steeds meer geld van de burgers af, schrijft PVV-leider Geert Wilders. Door het kabinetsbeleid daalt het vertrouwen, stijgt de werkloosheid en krimpt de economie. ‘Er is maar één manier om uit de crisis raken. Dat is door de belastingen te verlagen en slim te bezuinigen.’

Rabobank: 0,75 procent krimp in 2013

Trouw 14.03.2013 De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,75 procent. Dit verwacht de Rabobank. In november voorspelde de bank nog een groei van 0,25 procent. Maar door de tegenvallende tweede helft van 2012 heeft de Rabobank zijn economische raming voor dit jaar naar beneden moeten bijstellen.

PvdA houdt zorgen om korting rechtsbijstand

 Trouw 14.03.2013 Regeringspartij PvdA blijft zorgen houden over de gevolgen van de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Mensen met een kleine beurs moeten altijd naar de rechter kunnen stappen als dat nodig is, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt donderdag in de Tweede Kamer.

 
PvdA houdt zorgen om korting rechtsbijstand

NU 14.03.2013 Regeringspartij PvdA blijft zorgen houden over de gevolgen van de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand .  Mensen met een kleine beurs moeten altijd naar de rechter kunnen stappen als dat nodig is, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt donderdag in de Tweede Kamer.

DNB: koers houden met bezuinigingen

Trouw 14.03.2013 De tegenvallende economische ontwikkelingen en de stijgende werkloosheid zijn geen redenen om af te zien van bezuinigingen en economische hervormingen. Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank.

Nederlandsche Bank: kabinet blijf bezuinigen

Elsevier 14.03.2013 De bezuinigingen en economische hervormingen moeten doorgaan ondanks tegenvallende economische ontwikkelingen en de stijgende werkloosheid. Dat vindt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot. ‘Er zijn betekenisvolle hervormingen ingezet. Het is een langdurig en pijnlijk proces, maar dat is geen reden om de maatregelen af te zwakken.

Wel of geen extra bezuinigingen? CPB en DNB zijn het oneens›

NRC 14.03.2013 De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau zijn het oneens over de mate waarin het kabinet moet bezuinigen. DNB-president Klaas Knot zegt dat het kabinet moet doorzetten met de extra 4,5 miljard euro aan bezuinigingen om volgend jaar het begrotingstekort onder 3 procent te krijgen. Het CPB publiceerde gisteren juist een studie met veel munitie voor tegenstanders van forse bezuinigingen. Die zouden een economie in recessie extra beschadigen.

Moody’s: vooruitzichten Nederlandse banken van stabiel naar negatief

NRC 14.03.2013 Moody’s heeft de vooruitzichten van drie Nederlandse banken bijgesteld van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Dat heeft de kredietbeoordelaar zojuist bekendgemaakt.  Het gaat om de Rabobank, de ABN Amro Bank en de NIBC Bank. 

Moody’s kritischer op Nederlandse banken

Trouw 14.03.2013 Moody’s heeft de verwachting voor de kredietbeoordeling van drie Nederlandse banken bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat maakte de firma woensdag bekend.

 

Trouw 13.03.2013 Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland buitengewoon slecht ontwikkeld. Alleen Griekenland staat er slechter voor. Lees hier de reacties op het gedaalde consumentenvertrouwen.

SP-leider Emile Roemer
‘In plaats van zich blind te staren op nieuwe bezuinigingen zou het kabinet moeten werken aan herstel van vertrouwen. Deze cijfers laten zien dat keihard bezuinigen voor meer onzekerheid en onrust zorgt, Rutte II maakt wat dat betreft precies dezelfde fout als Rutte I. We moeten juist nu investeren en zorgen dat mensen aan het werk komen en aan het werk blijven. Inmiddels zeggen bijna alle economen dat extra bezuinigingen averechts zullen uitpakken. Iedereen ziet het, behalve die politici die nu alweer onderhandelen over nieuwe forse bezuinigingen.’

 

Trouw 13.03.2013 Het consumentenvertrouwen is in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie, blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar.

 

NU 12.03.2013 Het consumentenvertrouwen is in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie. Dat blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau op de ramingen die twee weken geleden werden bekendgemaakt voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar. ”Hier is iets geks gaande”, zei CPB-directeur Coen Teulings woensdag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: CPB Begrotingstekort Schuldencrisis

CPB: economie krimpt door dalende consumptie – ‘extra bezuinigingen onverstandig’›

NRC 13.03.2013  De krimp van de Nederlandse economie in 2013 wordt vooral veroorzaakt door het achterblijven van de binnenlandse bestedingen. Alleen Griekenland staat er slechter voor. Dat maakte het CPB vanmorgen bekend in een toelichting op het Centraal Economisch Plan 2013.

Staatssecretaris Van Rijn moet niet doen alsof bezuinigen op hulp fijn is

Trouw 12.03.2013  Als de overheid bezuinigt op de huishoudelijke hulp, dan moet zij niet doen alsof dat fijn is, omdat we dan allemaal meer voor elkaar gaan zorgen. Staatssecretaris Van Rijn kan zich beter wat betrokkener tonen en waar echt nodig toch bijspringen, betoogt Lilian Linders in een voorschot op het debat Iedereen zorgverlener! aanstaande woensdag.

Oppositie neemt D66 onder vuur om leenstelsel

Trouw 12.03.2013 SP, CDA en ChristenUnie hebben dinsdag tijdens een debat over het sociaal leenstelsel D66 flink onder vuur genomen, omdat de partij niet duidelijk zou aangeven of er nog steun is voor de plannen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. ‘Welke bezuinigingen moeten er nu precies van tafel’, vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk zich af. En: ‘U bent toch enigszins geschoffeerd door dit kabinet’, aldus Carola Schouten van de ChristenUnie.

D66 onder vuur

Telegraaf 12.03.2013 SP, CDA en ChristenUnie hebben dinsdag tijdens een debat over het sociaal leenstelsel D66 flink onder vuur genomen, omdat de partij niet duidelijk zou aangeven of er nog steun is voor de plannen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. „Welke bezuinigingen moeten er nu precies van tafel”, vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk zich af. En: „U bent toch enigszins geschoffeerd door dit kabinet”, aldus Carola Schouten van de ChristenUnie.

‘Politiek, stop met bezweringsformules en zeg wanneer wie wat erbij krijgt’

VK 12.03.2013 Politiek Den Haag moet ophouden met vage taal als ‘de broekriem aanhalen’, schrijft Ton Planken. ‘Met men moet concrete mededelingen komen over wie het wanneer beter gaat krijgen. Zo ontstaat draagvlak voor bezuinigingen.’

Politiek verlangt meer vertrouwen consument in economie

NU 11.03.2013 Het is zaak dat consumenten weer vertrouwen krijgen in de economie en het geld dat ze nu op de spaarrekening zetten, gaan uitgeven. Dat geven SP, CDA en D66 maandag aan in reactie op de laatste CBS-cijfers die het hoogste aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen ooit in februari melden. Volgens Sharon Gesthuizen (SP) moet het kabinet echt ophouden met bezuinigen. 

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Consumentenvertrouwen Faillissementen

 
Spekman vindt sociaal akkoord noodzakelijk

NU 10.03.2013 Een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers is noodzakelijk om de door het kabinet geplande miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat vertelt PvdA-voorzitter Hans Spekman in een interview met NU.nl. “Desnoods halen ze nachten door om tot een akkoord te komen. Ik weet dat iedereen tot een akkoord wil komen, het is cruciaal dat dit slaagt”, aldus Spekman.

‘Ik zie de angst in de ogen van mensen’

NU 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman zal niet schromen om de vinger op de zere plek te blijven leggen als kabinetsplannen slecht uitpakken. “Je moet niet veronachtzamen wat onzekerheid met mensen doet”, zegt hij in een interview met NU.nl.

PvdA-voorzitter Spekman rekent op afzwakking WW-verkorting

Trouw 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. ‘Dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan’, zei Spekman zondag in een interview met Nu.nl.

‘Verkorting WW afzwakken’

Telegraaf 10.03.2013  PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. „Dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan”, zei Spekman zondag in een interview met Nu.nl.

PvdA-voorzitter Spekman wil afzwakking WW-verkorting

Elsevier 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. ‘Ik zou het niet erg vinden als de verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt. We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag,’ zegt Spekman zondag. Hij doet dat in een interview met Nu.nl. PvdA-leider Diederik Samsom zinspeelde afgelopen week ook al op verandering van de ingreep in de WW. Hij zei daarvoor ‘ruimte en lucht’ te zien.

zie ook;

Spekman: sociaal akkoord cruciaal – plan WW ligt als steen op onze maag› 

NRC 10.03.2013 Een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet is noodzakelijk om miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag in een interview met NU.nl.

Lees meer;

16 feb PvdA kiest nieuwe koers: minder individualisme, meer saamhorigheid › 

9 feb Top grootste thuiszorginstelling weg om misstanden ›  

12 jan Kom je aan Spekman of Wilders, dan kom je aan ons! ›  

11 jan Rutte roept iedereen op het debat op internet stevig te voeren, maar met fatsoen ›  

2012 Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom › 

 
Oppositie stelt voorwaarden aan steun bezuinigingen

D66 wil meer geld voor onderwijs en strafbaarheid illegaliteit moet van tafel

NU 09.03.2013 D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen in ruil voor hun eventuele steun aan de nieuwe bezuinigingen van het kabinet ook immateriële zaken regelen.  Dat melden de partijen zaterdag in Nieuwsuur. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, eisen de drie partijen.

Pechtold: ‘Wij rekenen het kabinet af op het onderwijs’

VK 09.03.2013 D66-leider Alexander Pechtold heeft vandaag een dringende oproep gedaan aan werkgevers en vakbonden. ‘Laat de polder niet teleurstellen’, stelde Pechtold bij het partijcongres in Eindhoven. ‘Ik ben voor een sociaal akkoord als de partijen in de polder opkomen voor alle belangen, ook die van jongere generaties.’

‘Heel weinig geld voor aanpak jeugdwerkloosheid’  

NU 09.03.2013 De vijftig miljoen euro die het kabinet uittrekt om de toenemende jeugdwerkloosheid te bestrijden is ‘wel heel erg weinig’.  “Maar als je niks doet, gebeurt er sowieso niks”, zei wethouder van werkgelegenheid in Den Haag Henk Kool (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jeugdwerkloosheid

Grillo.

Pechtold wil niet wedden op het verliezende VVD/PvdA-paard. Begrijpelijk. Maar daarmee bespoedigt hij het door hem geschetste rampscenario: de voortijdige val van het kabinet; vervroegde verkiezingen en de opkomst van een komiek als Grillo.

Njet van Pechtold bespoedigt juist opkomst van een komiek als Beppe Grillo

Elsevier 07.03.2013 D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt voor de opkomst van een radicale komiek als Beppe Grillo in Nederland. Maar met zijn stuurse gedrag richting kabinet-Rutte II werkt hij juist mee aan een podium voor een Nederlandse Grillo.

D66-leider Alexander Pechtold bedankt ervoor. Hij gaat niet samenwonen met het kabinet. ‘Ik mag alleen het behang uitkiezen,’ zegt hij deze week in Elsevier.

Het zijn niet zozeer inhoudelijke bezwaren tegen bezuinigingen en hervormingen die hem drijven. Pechtold wil juist méér dan het kabinet. Hij werkt om politieke redenen niet mee.

In de peilingen zijn VVD en PvdA allebei op weg naar een halvering. Waar gaan al die ontevreden kiezers straks naartoe? Henk Krol met zijn 50Plus is als vluchtheuvel te beperkt. Pechtold voorspelt een komeetachtige nieuwkomer, zoals Beppe Grillo. zie:  PvdA daalt in barometer PvdA daalt verder in politieke barometer

Zie ook:

Oppositie wil helderheid

Telegraaf 07.03.2013 Oppositiepartijen CDA, D66 en SP willen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten hoe nieuwe investeringen in wegen op korte termijn leiden tot meer werkgelegenheid. „Als ik naar het lijstje kijk van projecten die snel uitgevoerd moeten gaan worden, zit veel nog niet eens in de planfase”, stelt Stientje van Veldhoven van D66 donderdag.

Oppositie wil helderheid investering in wegen

Trouw 07.03.2013 Oppositiepartijen CDA, D66 en SP willen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten hoe nieuwe investeringen in wegen op korte termijn leiden tot meer werkgelegenheid. ‘Als ik naar het lijstje kijk van projecten die snel uitgevoerd moeten gaan worden, zit veel nog niet eens in de planfase”, stelt Stientje van Veldhoven van D66 donderdag.

Oppositie wil helderheid investering in wegen

NU 07.03.2013 Oppositiepartijen CDA, D66 en SP willen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten hoe nieuwe investeringen in wegen op korte termijn leiden tot meer werkgelegenheid. ”Als ik naar het lijstje kijk van projecten die snel uitgevoerd moeten gaan worden, zit veel nog niet eens in de planfase”, stelt Stientje van Veldhoven van D66 donderdag.

VNG wil overleg kabinet over bezuinigingen

Trouw 07.03.2013 De gemeenten maken zich zorgen over hun financiële armslag nu ze opnieuw lijken te worden geconfronteerd met een forse korting van 200 miljoen euro uit het gemeentefonds. De Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) wil daarom met het kabinet om de tafel om te overleggen over het vorige week aangekondigde bezuinigingspakket.

 
Oppositie op de stellingen om bezuinigingen gemeenten

NU 07.03.2013 De voltallige oppositie is erover verbolgen dat regeringspartijen PvdA en VVD weigeren de gevolgen te laten onderzoeken van de bezuinigingen op gemeenten in samenhang met de extra taken die ze krijgen toebedeeld.  Woensdag pleitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opnieuw voor zo’n onderzoek, maar de coalitiepartijen wilden daar vooralsnog niet aan.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Gemeenten VNG

‘Bezuiniging Nabestaandenwet haalt het niet’

NU 07.03.2013 Het kabinet moet zijn plan om voor 100 miljoen euro te bezuinigen op de nabestaandenuitkering schrappen. Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie heeft dat donderdag gezegd. Ze bevestigt een bericht van deze strekking in de Volkskrant.

‘Sociaal akkoord niet meer van deze tijd, investeren in landbouw en waterbeheer’›

 NRC 07.03.2013  Het sluiten van een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is niet meer van deze tijd. Om uit de crisis te komen, is het juist nodig om te innoveren en te investeren in onderwijs. Dat zeggen twintig deskundigen vandaag in Trouw.  De hoop is dat door de duidelijkheid die een polderakkoord biedt, het vertrouwen van consumenten weer toeneemt. Lodewijk Asscher hoopt dat de sociale partners nog deze maand een akkoord bereiken.

Asscher belooft nog niks over kinderopvang

Trouw 07.03.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kan nog niet toezeggen of er meer geld komt voor de kinderopvang. Hij werkt aan een analyse van de problemen in de sector. In april krijgt de Tweede Kamer meer informatie. Het kabinet komt dan met de Voorjaarsnota, een jaarlijkse tussenstand van de lopende overheidsbegroting. ‘Ik kan nog niks beloven’, zei Asscher donderdag in de Kamer.

Asscher belooft nog niks

Telegraaf 07.03.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kan nog niet toezeggen of er meer geld komt voor de kinderopvang. Hij werkt aan een analyse van de problemen in de sector. In april krijgt de Tweede Kamer meer informatie. Het kabinet komt dan met de Voorjaarsnota, een jaarlijkse tussenstand van de lopende overheidsbegroting. „Ik kan nog niks beloven”, zei Asscher donderdag in de Kamer.

Mogelijk parlementair onderzoek kinderopvang

NU 07.03.2013 Het CDA overweegt een parlementair onderzoek naar de problemen bij de kinderopvang als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag geen uitzicht biedt op een blijvende oplossing. Tweede Kamerlid Pieter Heerma heeft dat donderdag naar voren gebracht tijdens een overleg met de minister.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over:  Kinderopvang

Politici hollen naar het midden, maar kan de kiezer die run volgen?

Trouw  06.03.2013 Lex Oomkes De kiezer was massaal naar het politieke midden gestroomd, concludeerden politieke commentatoren nogal voorbarig op grond van de uitslag van de verkiezingen. De zoektocht van de coalitie naar breder draagvlak, in de politiek en onder maatschappelijke organisaties, is vanuit politiek oogpunt opportuun en dus begrijpelijk. De tocht kwam met horten en stoten, en met meer vallen dan opstaan, van de grond, maar het massieve offensief vanuit het regeringskamp is nu toch echt begonnen.

VNG wil overleg kabinet over bezuinigingen

Trouw 06.03.2013 De gemeenten maken zich zorgen over hun financiële armslag nu ze opnieuw lijken te worden geconfronteerd met een forse korting van 200 miljoen euro uit het gemeentefonds. De Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) wil daarom met het kabinet om de tafel om te overleggen over het vorige week aangekondigde bezuinigingspakket.

VNG wil overleg kabinet over bezuinigingen

‘Het zou terecht zijn als gemeenten worden ontzien’

NU 06.02.2013  De gemeenten maken zich zorgen over hun financiële armslag nu ze opnieuw lijken te worden geconfronteerd met een forse korting van 200 miljoen euro uit het gemeentefonds. De Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) wil daarom met het kabinet om de tafel om te overleggen over het vorige week aangekondigde bezuinigingspakket.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer overL VNG Bezuinigingen Gemeenten

‘Ouderen en gehandicapten ontzien’

NU 06.03.2013 Het merendeel van de Nederlandse bevolking vindt dat ouderen en gehandicapten bij bezuinigingen in de zorg moeten worden ontzien. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, dat woensdag wordt gepresenteerd tijdens het dertiende Clingendael European Health forum in Den Haag.

‘Ouderen ontzien’

Telegraaf 06.03.2013  Het merendeel van de Nederlandse bevolking vindt dat ouderen en gehandicapten bij bezuinigingen in de zorg moeten worden ontzien.

‘Draai bezuinigingen kinderopvang terug’

Trouw 06.03.2013 Draai de bezuinigingen in de kinderopvang terug. Het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag naar kinderopvang, moet in de sector zelf worden geïnvesteerd. Zorg ervoor dat ouders meer kinderopvangtoeslag krijgen nu minder mensen er gebruik van maken. Dat zijn een paar maatregelen die enkele partijen uit de kinderopvang woensdag opperen aan Tweede Kamerleden.

‘Draai bezuinigingen kinderopvang terug’

NU 06.03.2013 Partijen in de kinderopvang adviseren Kamerleden de bezuinigingen in de kinderopvang terug te draaien. Het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag naar kinderopvang, zou in de sector zelf moeten worden geïnvesteerd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Kinderopvang

‘Draai bezuinigingen terug’

Telegraaf 06.03.2013 Draai de bezuinigingen in de kinderopvang terug. Het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag naar kinderopvang, moet in de sector zelf worden geïnvesteerd. Zorg ervoor dat ouders meer kinderopvangtoeslag krijgen nu minder mensen er gebruik van maken.

Pechtold weigert kabinet opnieuw te hulp te schieten

Elsevier 06.03.2013 D66-leider Alexander Pechtold voorziet de opkomst van een Nederlandse Beppe Grillo. VVD en PvdA vormen een voedingsbodem voor politieke instabiliteit, waardoor een partij van een of andere cabaretier wortel kan schieten, zegt Pechtold deze week in Elsevier. D66 is qua verkiezingsprogramma kampioen bezuinigen. De coalitie rekent daarom op steun van D66. De gedachte is dat D66 ook GroenLinks en eventueel het CDA over de streep zal trekken, zodat Rutte II in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen.

zie ook;

Charmeoffensief Samsom moet oppositie binnenboord houden

VK 06.03.2013 Coalitiepartijen VVD en PvdA waren gisteravond hard bezig met een charmeoffensief in de Tweede Kamer. Verschillen zijn er om overbrugd te worden, iedereen mag meedoen, was het credo.

CPB-debat: ‘Het kabinet functioneert en is stabiel’

Trouw 06.03.2013  Oppositiepartijen in de Tweede Kamer missen regie bij het kabinet, maar volgens premier Mark Rutte functioneert het kabinet goed. Volgens hem is het kabinet van VVD en PvdA stabiel en worden problemen opgelost. Dat zei hij dinsdagavond in het debat met de Tweede Kamer over de sombere economische ramingen die het CPB vorige week presenteerde.

Premier Rutte vindt dat kabinet goed functioneert

Trouw 06.03.2013 Premier Mark Rutte vindt dat zijn kabinet stabiel is en goed functioneert. Hij zei dat donderdag tijdens een Tweede Kamerdebat over de economische crisis en de oplopende werkloosheid. Kritiek van de oppositie op het gebrek aan regie en richting, snijdt volgens hem geen hout.

Dijsselbloem maakt snel tweede ronde langs oppositie

Trouw 06.03.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt in de tweede helft van maart een nieuwe ronde langs de oppositiepartijen om steun te zoeken voor de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het kabinet moet op zoek naar bredere steun, omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid heeft.

Dijsselbloem: 2e ronde

Telegraaf 05.03.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt in de tweede helft van maart een nieuwe ronde langs de oppositiepartijen om steun te zoeken voor de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het kabinet moet op zoek naar bredere steun, omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid heeft.

Gerelateerde artikelen;

05-03: Rutte: kabinet functioneert

05-03: ‘Alternatief WW bespreekbaar’

05-03: Samsom ziet ‘ruimte en lucht’ 

05-03: ‘VVD moet zich schamen’

05-03: ‘Miljoenen asfalt naar ov’

05-03: ‘Ontslagrecht en WW van tafel’

05-03: ‘Hoop op snel akkoord’

VK 05.03.2013 Verschillende oppositiepartijen grepen vanavond het debat over de CPB-cijfers aan om felle kritiek te leveren op het kabinetsbeleid. Ook droegen ze alternatieven aan voor de door het kabinet voorgestelde bezuinigingen in 2014. Zo vroeg CDA-leider Buma de beoogde lastenverzwaringen te schrappen en wilde SP-leider Roemer een ‘deltaplan’ voor de economie.

Lees ook CPB: tekort boven 3 procent, werkloosheid loopt op – 28/02/13

Lees ook Rutte krijgt ‘Paars met de bijbel’ nog niet rond – 01/03/13

Lees ook Rutte: Er is financiële ruimte bij de onderhandelingen – 02/03/13

 

Trouw 05.03.2013 Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen. Fractieleider Halbe Zijlstra zei dat dinsdag in het debat met het kabinet over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Telegraaf 05.03.2013  PvdA-leider Diederik Samsom ziet ‘ruimte en lucht’ om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Hij zei dat dinsdagavond in een debat met het kabinet over de economische crisis. Volgens Samsom kunnen vakbonden en werkgevers volop meepraten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur fors te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.

VVD: alternatief voor WW moet wel hervormen

Trouw 05.03.2013  Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen. Fractieleider Halbe Zijlstra zei dat dinsdag in het debat met het kabinet over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Getouwtrek over korting WW-duur

NU 05.03.2013 PvdA-leider Diederik Samsom ziet ‘ruimte en lucht’ om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Wel moet een eventueel alternatief de economie hervormen, vindt VVD’er Halbe Zijlstra. Dat stelden de beide fractievoorzitters van de coalitiepartijen dinsdagavond tijdens een debat over het begrotingstekort en de economie, nadat het kabinet vorige week aankondigde voor 2014 voor ruim 4 miljard euro te willen bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. Daarbij benadrukt het kabinet steeds dat er ruimte is voor wijzigingen van de plannen. Veel oppositiepartijen hebben samen met vakbonden FNV en CNV met name grote moeite met de al in het regeerakkoord opgenomen plannen van het kabinet om de duur van de WW fors in te perken. ok de ChristenUnie is er stellig van overtuigd dat de huidige plannen van het kabinet op dit terrein van tafel moeten. “Die verlaging van de WW-duur is echt een onding”, aldus ChristenUnie-leider Arie Slob.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingstekort

Telegraaf 05.03.2013 Het kabinet helpt Nederland naar de knoppen met zijn beleid van lastenverzwaringen en bezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders zei dat dinsdagavond in een debat met het kabinet over de economische crisis en de werkloosheid. Volgens hem vond premier en VVD-leider Mark Rutte vroeger ook dat lastenverzwaringen „gif” zijn voor de economie. Hij citeerde uitlatingen van Rutte uit 2002, waarin die iets dergelijks zei.

Gerelateerde artikelen;

05-03: ‘Miljoenen asfalt naar ov’

05-03: ‘Ontslagrecht en WW van tafel’

05-03: ‘Hoop op snel akkoord’

CDA: kabinet moet voorbeeld nemen aan Lubbers

Trouw 05.03.2013 Het kabinet-Rutte moet een voorbeeld nemen aan de kabinetten-Lubbers. Die regeerden in de jaren 80 ook onder moeilijke economische omstandigheden, maar kozen voor lastenverlaging in plaats van lastenverhoging. CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdagavond in een debat met premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Henk Kamp (Economische Zaken) over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Telegraaf 05.03.2013 Het kabinet-Rutte moet een voorbeeld nemen aan de kabinetten-Lubbers. Die regeerden in de jaren 80 ook onder moeilijke economische omstandigheden, maar kozen voor lastenverlaging in plaats van lastenverhoging. CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdagavond in een debat met premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Henk Kamp (Economische Zaken) over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Tweede Kamer debatteert over kabinetsbeleid

CPB-debat: oppositie hekelt chaos en instabiliteit coalitieVideo

NRC 05.03.2013 De coalitie van VVD en PvdA is verdeeld en slaagt er daardoor niet in met een goede aanpak van de crisis te komen. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vanavond gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de vorige week verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Lees verder

Lees meer;

28 FEB Zijlstra: 4 miljard bezuinigingen – Rutte: koers houden en draagvlak zoeken › 

5 FEB Kabinet schuift keuzes over Europa voor zich uit – Rutte wil doorwrochte lijst ›  

31 JAN Buma waarschuwt voor massawerkloosheid ›  

2012 Samsom geeft toe: PvdA heeft ingeleverd – ‘kwetsbare opstelling naar Kamer’ ›   

2012 Regeringsverklaring na nieuw akkoord: hoe gaat het met VVD, PvdA en de rest? › 

Telegraaf 05.03.2013  Premier Mark Rutte zou het „fantastisch” vinden als er binnen een maand een sociaal akkoord ligt van kabinet, werkgevers en vakbonden. Een breed gedragen akkoord is volgens hem belangrijk omdat er dan veel draagvlak is voor de hervormingen die het kabinet wil doorvoeren.

Elsevier 05.03.2013 De economische groei is op een structureel lager niveau komen te liggen dan Nederland in het verleden gewend was. ‘Deze tijd vraagt dus om een structurele herziening van onze verwachtingen van de overheid en dwingt tot bijstelling van onze verzorgingsstaat.’  Dat schrijft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

Groei

De veel gehoorde gedachte dat het consumenten- en producentenvertrouwen op korte termijn zijn te herstellen door minder te bezuinigen, gaat volgens Zijlstra niet op.

Tekort lokale overheden 4,1 miljard euro

NU 05.03.2013 Lokale overheden verwachten dit jaar op een gezamenlijk begrotingstekort van 4,1 miljard euro uit te komen. Dat is 1 miljard meer dan de Europese norm, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Gerelateerde artikelen;

 Lees meer over Gemeenten

Lokale overheden overschrijden norm begrotingstekort

Elsevier 05.03.2013 Niet alleen de landelijke overheid geeft meer uit dan er binnenkomt, ook lokale overheden verwachten dit jaar een flink tekort. De gemeenten, provincies en waterschappen komen waarschijnlijk uit op een tekort van 4,1 miljard euro. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). Het tekort ligt boven de norm die met de Europese Unie (EU) is afgesproken.

Bouwsector flink geraakt door economische crisis

Elsevier 05.03.2013 De bouwsector heeft een zwaar jaar achter de rug waarin de productie daalde met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent. Daarmee is de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De bouw van huizen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt. Ook de vooruitzichten zijn niet goed. Vorig jaar zijn er 37.000 bouwvergunningen verleend voor nieuwe huizen. Dat is een daling van bijna 33 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Architectenbureaus hebben het ook nog steeds moeilijk

Ledenraad PvdA over bezuinigingen

NU 05.03.2013 De Partij van de Arbeid organiseert 16 maart een politieke ledenraad over de bezuinigingen. Dat heeft het partijbestuur maandag besloten. Het bestuur geeft gehoor aan een oproep van diverse afdelingen, gewesten en de Jonge Socialisten om nader van gedachten te wisselen over de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en de kabinetsplannen voor dit en volgend jaar.

Gerelateerde artikelenp;

Lees meer over: PvdA Begrotingstekort

Kabinet trekt 50 miljoen uit voor jeugdwerkloosheid

Trouw 05.03.2013 Het kabinet wil 50 miljoen euro extra uittrekken in 2013 en 2014 om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Ministers Asscher van Werkgelegenheid en Bussemaker van Onderwijs presenteerden vandaag een pakket aan maatregelen om de hoge werkloosheid onder jongeren te lijf te gaan.

‘Staatssecretaris Klijnsma is naïef over rekenrente’

VK 04.03.2013  Staatssecretaris Klijnsma miskent de grimmige werkelijkheid nu zij onverkort vasthoudt aan de rekenrente, vindt oud-staatssecretaris van Financiën Martin van Rooijen. ‘Zij baseert zich daarbij op een niet bestaande financiële wereld.’

‘De balans tussen protectionisme en mondialisering moet worden hersteld’

VK 04.03.2013 Als gevolg van de onmacht van de natiestaat om het imperium van de markt het hoofd te bieden, groeit het wantrouwen van de bevolkingen jegens hun overheid en ontstaat er steeds meer verzet, betoogt historicus Jurjen van der Garde. In een uitzending van Nieuwsuurwerd bekend gemaakt dat een Nederlands transportbedrijf zich op grote schaal bezighield met het zogenaamde ‘premieshoppen’. 

En weer ligt alles op tafel. Houdt de coalitie stand?

Trouw 04.03.2013 Alle ogen zijn gericht op de oppositie, nu blijkt dat zonder andere partijen niets van de kabinetsplannen overblijft. VVD en PvdA zullen water bij de wijn moeten doen. Wie komt er sterker uit die strijd?  Tweeënhalf jaar lang heeft premier Mark Rutte het geroepen. Zijn kabinetten zouden een hand reiken naar de oppositie, naar de sociale partners, naar de samenleving.

Samsom gelooft in uitzondering bij krimpende economie

NU 04.03.2013 De economie kapot bezuinigen op het moment dat die krimpt, is geen goed idee. Dat zei Diederik Samsom tegen Sven Kockelmann in KRO’s Oog in Oog zondag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Diederik Samsom Begrotingstekort Bezuinigingen

Spanning rondom bezuiniging

Telegraaf 04.03.2013 Het kabinet wacht met spanning af of de polder bereid is de helpende hand te bieden. Vandaag moet FNV-voorman Ton Heerts van zijn mensen een mandaat krijgen om te gaan onderhandelen over een fors bezuinigings- en hervormingspakket.

Gerelateerde artikelen;

02-03: FNV blaast polder op

28-02: Polder heeft moeite met nieuwe bezuinigingen

VVD en PvdA wachten overleg sociale partners af

NU 04.03.2013 VVD en PvdA wachten voorlopig eerst het gesprek af tussen de vakbond FNV en de werkgevers. Dat meldden beide regeringspartijen maandag nadat de vakcentrale FNV had laten weten eerst met de werkgevers om de tafel te gaan zitten en pas in een later stadium met het kabinet.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Sociaal overleg

Jonge Socialisten eisen ledenraad over bezuinigingen

NU 04.03.2013 De Jonge Socialisten willen dat het partijbestuur van de PvdA zo snel mogelijk een politieke ledenraad over de nieuwe bezuinigingen organiseert. De jongerenafdeling vindt inspraak op zijn plaats, omdat de bezuinigingen van de afgelopen vijf jaar Nederland tot nu toe weinig goeds hebben gebracht.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA  Begrotingstekort Schuldencrisis

CDA en SP hebben hoge eisen bij gesprekken bezuinigingspakket

Trouw 03.03.2013 Het CDA en de SP willen praten met het kabinet over de bezuinigingsplannen, maar stellen hierbij hoge eisen. Dit zeiden CDA-leider Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer vandaag in Buitenhof.

‘Herstel economie duurt jaren’
 
Trouw 03.03.3013 Het zal nog jaren duren voordat de economie zich weer herstelt. Dat denkt 77 procent van de ondervraagden in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ongeveer net zoveel mensen (79 procent) vindt het belangrijker dat de economie een impuls krijgt dan dat het begrotingstekort onder de 3 procent komt. De cijfers zijn zondag bekendgemaakt.

Asscher: Vakbonden kunnen met eigen ideeën bezuinigingspakket komen

Trouw 03.03.2013 Vakbonden kunnen zelf met goede ideeën komen voor het bezuinigingsplan van het kabinet. Vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) zegt in het programma Eva Jinek op zondag dat over alles te praten valt. Hij reageert hiermee op de kritiek van de FNV. FNV-voorzitter Ton Heerts noemde het bezuinigingspakket ‘dom en onverstandig’. De FNV vindt 2014 veel te vroeg voor bezuinigingen en noemt het een aanslag op het herstel van de economie. ‘Dit zijn de foute maatregelen op het verkeerde moment.’

Ook zei Heerts voorlopig niet voornemens te zijn met het kabinet in gesprek te gaan. ‘Komende maandag beslissen we of we met werkgevers gaan spreken, als we er met hen niet uitkomen hoeven we er met het kabinet niet eens over te beginnen.’ Asscher vindt dit jammer: ‘Vakbonden moeten aan tafel komen en nu hun kansen grijpen om gebruik te maken van de stimulerende maatregelen.’

CDA-leider Haersma Buma niet tegen nullijn in zorg

Elsevier 03.03.2013 Met oppositiepartij CDA is te praten over de nullijn in de zorg zoals het kabinet van VVD en PvdA voorstelt. ‘Het is een lijn die ik snap, zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zondag. Hij zei dat in het televisieprogramma Buitenhof. Het kabinet wil met die maatregel ongeveer 1 miljard euro bezuinigen. SP-leider Emile Roemer zei in hetzelfde programma niets te willen weten van de nullijn in de zorg. Het is volgens hem dramatisch voor het consumentenvertrouwen en de binnenlandse bestedingen. Het kabinet wil graag komen tot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Minister van Social Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) riep de vakbonden zondag bij Eva Jinek op Zondag op te praten over de aangekondigde bezuinigingen. Hij zei dat ‘over alles valt te praten’.

zie ook;

Buma niet tegen nullijn

Telegraaf 03.03.2013 Met het CDA is te praten over de nullijn in de zorg. Dat zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Het kabinet wil met die maatregel ongeveer 1 miljard euro bezuinigen.

 
‘Stimuleren economie nu belangrijker dan begrotingstekort’

NU 03.03.2013 Een grote meerderheid van de kiezers, bijna tachtig procent, acht het belangrijker dat de economie wordt gestimuleerd dan dat het begrotingstekort onder de drie procent komt.  Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Ook denkt een vergelijkbare meerderheid dat het nog jaren zal duren voordat de economie weer herstelt.

Tevens is de actuele Thermometer beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Begrotingstekort CPB Peilingen

Uit nood geboren: de PVV-activist

Trouw 02.03.2013 “Hé actievoerder!” Minister Edith Schippers (volksgezondheid) loopt deze vrijdagmorgen op het Binnenhof Geert Wilders tegen het lijf. De PVV-leider, geflankeerd door al zijn partijgenoten uit de Tweede én Eerste Kamer, draagt een groot verzetspamflet. Het is een protest tegen de nieuwe miljardenbezuinigingen, zegt Wilders. “Tegen dit kabinet dat bezig is onze samenleving systematisch te plunderen.”

Meer over: PVV Politiek

PVV geeft verzetspamflet aan ministerraad

Kamer verwerpt PVV-motie van afkeuring tegen Rutte

Vertrokken PVV-Kamerleden komen niet aan nieuwe baan

PVV opent fraudeloket zorg

Lodewijk Asscher bij Eva

Telegraaf 02.03.2013 Zondag neemt vice-premier Lodewijk Asscher plaats op de paarse bank van Eva Jinek. De minister van Sociale Zaken komt uitleggen hoe hij draagvlak wil creëren voor de extra bezuinigingen van het kabinet. Vooral de sociale partners spelen daarbij een belangrijke rol.

‘Met deelakkoordjes komen Rutte en Samsom niet weg. Tijd voor masterplan’

VK 02.03.2013 Als het hun menens is met het economisch herstel, dan komt het kabinet met een groot, veelomvattend akkoord, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant. De kordaatheid waarmee premier Rutte vrijdag ‘iedereen van goede wil’ opriep de handen ineen te slaan in het landsbelang, kan niet verhullen dat het kabinet allerminst de daadkrachtige, stabiele ploeg is die de kiezers werd beloofd. Het effect van gebrek aan steun in de Eerste Kamer is door VVD en PvdA totaal onderschat. In de veelbezongen ‘flow’ van hun onderhandelingen in het najaar is de buitenwereld kennelijk uit het zicht geraakt. Dat leidde eerder al tot het premie-oproer in de VVD.

Lees ook Kabinet met pakket van 4,3 miljard bezuinigingen naar oppositie – 01/03/13

Rutte: Er is financiële ruimte bij de onderhandelingen

Trouw 02.03.2013 Er is financiële ruimte om de vakbeweging tegemoet te komen in de onderhandelingen over de bezuinigingen. Dat zei Mark Rutte vanavond in de uitzending van Pauw & Witteman. Volgens de premier moet er 4 miljard worden bezuinigd. ‘Het pakket is iets groter dan wat er nodig is, deels ook omdat de volgende CPB-raming misschien nog wat verslechtering laat zien. Daarom hebben we iets meer ruimte genomen.’ Eerder had ook minister Jeroen Dijselbloem van Financiën al aangegeven dat er financiële ruimte zit in het pakket.

Kabinet heeft financiële ruimte bij onderhandelingen

NU 02.03.2013 Het kabinet heeft in het bezuinigingspakket financiële ruimte om te kunnen gebruiken bij de onderhandelingen met sociale partners en oppositiepartijen.  Premier Mark Rutte liet dat merken bij Pauw en Witteman vrijdagavond. ”Het pakket is iets te groot”, zei Rutte.

Het kabinet besloot vrijdag tot een bezuinigingspakket van netto 4,3 miljard euro, waar ongeveer 4 miljard genoeg was geweest om het begrotingstekort in 2014 weer tot 3 procent terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Begrotingstekort Schuldencrisis

Rutte: financiële ruimte bij onderhandelingen

Telegraaf 01.03.3012 Het kabinet heeft in het bezuinigingspakket financiële ruimte om te kunnen gebruiken bij de onderhandelingen met sociale partners en oppositiepartijen. Premier Mark Rutte liet dat merken bij Pauw en Witteman vrijdagavond. „Het pakket is iets te groot”, zei Rutte.

Gerelateerde artikelen;

01-03: Roemer: het gaat niet meer om de mensen

01-03: ‘Over alles valt te praten’

01-03: Ruim 4 mrd extra bezuinigen

31-12: Reacties op bezuinigingen

Dijsselbloem: Onderhandelingsruimte over salarissen in de zorg  

VK 01.03.2013 Er is nog onderhandelingsruimte voor de vakcentrales over de salarissen in de zorg. Dat zei minister Dijsselbloem in vanavond in Nieuwsuur. Als de bezuinigingsplannen worden doorgevoerd zijn er mogelijkheden om geld terug te laten vloeien naar de werknemers.

Hij stelt daarbij wel een aantal belangrijke voorwaarden. De positieve effecten voor de economie en de werkgelegenheid moeten overeind blijven en het begrotingstekort van de overheid mag in 2014 de 3 procent niet overstijgen.

MEER OVER: Kabinet-Rutte II Jeroen Dijsselbloem Politiek

Geen extra bezuinigingen in 2013, wel aanvullend pakket voor 2014

BB 01.03.2013 De verslechterde economische en financiële vooruitzichten leiden voor dit jaar niet tot extra bezuinigingen of lastenverzwaringen. Volgend jaar zijn extra budgettaire maatregelen echter onvermijdelijk. De ministerraad heeft ingestemd met een aanvullend bezuinigingspakket van € 4,3 miljard dat in 2014 in moet gaan.

Reactie op CPB-cijfers –>Minister van Financiën Dijsselbloem stuurt de Tweede Kamer, mede namens de minister-president, de vice-minister-president en … Kamerstuk | 01-03-2013 | Financiën

Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen

VK 01.03.3013 De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een pakket aan extra bezuinigingen, lastenverzwaringen en uitgaven voor 2014 om het begrotingstekort omlaag te brengen. Hieronder de maatregelen op een rij.

Wat zijn de extra bezuinigingsmaatregelen?

Elsevier 01.03.2013 Het kabinet-Rutte II gaat extra bezuinigingen doorvoeren om het begrotingstekort terug te dringen. Welke maatregelen wil het kabinet volgend jaar nemen? De bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn nog niet definitief. De komende weken overlegt het kabinet met sociale partners en de oppositie.

 
De 4,3 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen op een rijtje ›

NRC 01.03.2013 Een nullijn voor ambtenaren. Een nullijn in de zorg. De belastingschijven bevriezen. Lees hier waar het kabinet nog meer op wil gaan bezuinigen. Lees verder›

Ruim vier miljard extra bezuinigingen – Rutte: Nederland is te repareren ›

NRC 01.03.2013 Het kabinet wil 4,3 miljard euro extra bezuinigen in 2014. Het pakket leidt tot koopkrachtverlies voor vrijwel alle huishoudens. De druk om een akkoord te sluiten met de sociale partners is hoog. Lees verder›

Roemer: het gaat niet meer om de mensen

Telegraaf 01.03.2013 SP-fractievoorzitter Emile Roemer heeft hard uitgehaald naar het kabinet Rutte II, nadat vrijdagmiddag bekend werd dat er vier miljard extra zal worden bezuinigd.

Rutte: iedereen moet extra inspanningen leveren

Elsevier 01.03.2013 Het kabinet heeft besloten volgend jaar ruim 4 miljard euro aan extra bezuinigingen door te voeren. Zo moet het begrotingstekort onder de Brusselse norm van 3 procent komen. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten. Premier Mark Rutte (VVD) heeft de maatregelen toegelicht in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. ‘Iedereen moet extra inspanningen leveren.’

‘Over alles valt te praten’

Telegraaf 01.03.2013 Het kabinet is bereid om met sociale partners en oppositiepartijen in de Tweede Kamer te praten over alle maatregelen in het bezuinigingspakket dat vrijdag is voorgesteld. „We zijn bereid te praten over alternatieven of aanpassingen”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag.

Dijsselbloem: over alternatieven valt te praten

Trouw 01.03.2013 Het kabinet is bereid om met sociale partners en oppositiepartijen in de Tweede Kamer te praten over alle maatregelen in het bezuinigingspakket dat vrijdag is voorgesteld. ‘We zijn bereid te praten over alternatieven of aanpassingen’, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag.

‘Nullijn onacceptabel’

Telegraaf 01.03.2013  Een nullijn voor het onderwijspersoneel is volstrekt onacceptabel. Zo reageerde de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag op het bezuinigingspakket dat het kabinet heeft aangekondigd. Daarin worden de inkomens van werknemers in de semi-overheid bevroren.

Oppositie nog niet overtuigd – plannen ‘visieloos’ en ‘bagger’

NRC 01.03.2013 De oppositie is niet enthousiast over het extra bezuinigingspakket voor 2014 dat het kabinet vanmiddag presenteerde. Premier Mark Rutte hoopt echter wel de steun van enkele van deze partijen te verwerven om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Hij zal water bij de wijn moeten doen, schrijft persdienst Novum. Lees verder

Vakbonden vinden nullijn onacceptabel

Telegraaf 01.03.2013 Dat het kabinet de lonen van rijksambtenaren en werknemers in de zorg wil bevriezen, is onacceptabel. Dat zeggen de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Het kabinet maakte de plannen voor de nullijn vrijdag bekend. De maatregel moet de schatkist in totaal 2 miljard euro opleveren, is de verwachting in Den Haag.

Reacties: FNV-leden willen WW-ingreep van tafel

Trouw 01.03.2013 De ingrepen in WW en ontslagrecht die het kabinet van plan is, moeten van tafel. Dat heeft het ledenparlement van de vakcentrale FNV vrijdag uitgesproken, zeggen ingewijden. Het ledenparlement boog zich vertrouwelijk over de onderhandelingsinzet voor FNV-voorzitter Ton Heerts bij het sociaal overleg met kabinet en werkgevers.

Vakbonden accepteren bezuinigingsplannen kabinet niet

NRC 01.03.2013 Economie De vakbonden zijn uiterst kritisch over het pakket aan extra bezuinigingen voor 2014 dat het kabinet vanmiddag presenteerde. Premier Mark Rutte zei dat hij de steun van de vakbonden zeer belangrijk vindt, maar vooralsnog noemen die de plannen volgens Novum onacceptabel. Met name de nullijn voor ambtenaren en zorgpersoneel valt verkeerd. Lees verder

Kabinet met pakket van 4,3 miljard bezuinigingen naar oppositie

Trouw 01.03.2013 Het kabinet is het eens geworden over een nieuw pakket van bezuinigingen en lastenverzwaringen van 4,3 miljard euro. Daarnaast moet 800 miljoen worden vrijgemaakt voor investeringen. Minister-president Mark Rutte presenteerde het pakket na afloop van de ministerraad. De maatregelen moeten het begrotingstekort volgend jaar onder de Europese norm van 3 procent brengen. Het kabinet houdt de volgende verdeling aan: eenderde lastenverzwaringen en tweederde bezuinigingen. 

Ruim 4 mrd extra bezuinigen

Telegraaf 01.03.2013 Het kabinet is het eens geworden over een bezuinigingspakket, bevestigde minister Stef Blok (Wonen) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Het gaat om een bedrag van ruim 4 miljard euro. Premier Mark Rutte zal het akkoord vrijdag nader toelichten.

Nieuwe bezuinigingen in aantocht. Waarom nu en komen ze er wel door? ›

NRC 01.03.3013  Het kabinet komt vanmiddag naar verwachting met nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen om het tekort volgend jaar onder de drie procent te houden. Met welke plannen komen VVD en PvdA? En maken die plannen wel kans in de Eerste Kamer? Drie vragen, drie antwoorden.  Lees verder

Kabinet akkoord over nieuwe bezuinigingen ›

NRC 01.03.3013 De ministerraad heeft vandaag een besluit genomen over een pakket extra bezuinigingen, meldt persdienst Novum. Het gaat volgend jaar ruim vier miljard euro extra bezuinigen, zei minister Stef Blok vanmiddag volgens ANP. Premier Mark Rutte geeft om kwart over vier vanmiddag uitleg over wat de maatregelen precies inhouden.  Lees verder› 

Kabinet akkoord met extra pakket bezuinigingen

NU 01.03.2013 Volgens premier Rutte ‘valt over alles nog te praten’. Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen van 4,3 miljard euro waarmee het begrotingstekort voor 2014 moet worden teruggedrongen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Begrotingstekort CPB Schuldencrisis

PVV geeft verzetspamflet aan ministerraad Video

Trouw 01.03.2013 De PVV-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben vrijdag een verzetspamflet aangeboden aan de ministerraad. Zij protesteren daarin tegen het afbraakbeleid dat het kabinet volgens hen voert. De ministerraad buigt zich vrijdag over een nieuw bezuinigingspakket van 4,5 miljard euro, bovenop de 16 miljard die al in het regeerakkoord zijn afgesproken.

PVV tekent verzet aan

Telegraaf 01.03.2013 De PVV-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben vrijdag een verzetspamflet aangeboden aan de ministerraad. Zij protesteren daarin tegen het afbraakbeleid dat het kabinet volgens hen voert. De ministerraad buigt zich vrijdag over een nieuw bezuinigingspakket van 4,5 miljard euro, bovenop de 16 miljard die al in het regeerakkoord zijn afgesproken.

PVV tekent bij ministerraad verzet aan

NU 01.03.2013 De PVV-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben vrijdag een verzetspamflet aangeboden aan de ministerraad. Bekijk video  Zij protesteren daarin tegen het afbraakbeleid dat het kabinet volgens hen voert. De ministerraad buigt zich vrijdag over een nieuw bezuinigingspakket van 4,5 miljard euro, bovenop de 16 miljard die al in het regeerakkoord zijn afgesproken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over PVV Bezuinigingen   

 
Het loodzware spel om de schatkist kan beginnen

VK 28.02.2013 Het kabinet staat voor een loodzware opgave: binnen twee maanden moet er èn een sociaal akkoord liggen met werkgevers en werknemers, èn moet er een begrotingsdeal zijn gesloten met een aantal oppositiepartijen. Die zullen hun huid duur verkopen.

Lees ook Oppositie maakt afspraken over onderhandelingsproces – 28/02/13

Lees ook De belangrijkste cijfers op een rij – 28/02/13

Kamer praat volgende week woensdag met Rutte over economie

Trouw 28.02.2013 Het had de nodige voeten in de aarde, maar de Tweede Kamer discussieert volgende week met premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de werkgelegenheid, bezuinigingen en de CPB-cijfers.

Fracties VVD en PvdA steunen begrotingsplan

Trouw 28.02.2013 De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014. Bronnen rond de fracties hebben dat vandaag tegen het ANP gezegd.

Fracties VVD en PvdA steunen begrotingsplan

NU 28.02.2013 De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014.  Bronnen rond de fracties hebben dat donderdag tegen het ANP gezegd. De PvdA-fractie werd donderdagmiddag bijgepraat door fractievoorzitter Diederik Samsom en financieel specialist Henk Nijboer.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Begroting Begrotingsplan Begrotingstekort

Fracties steunen plan

Telegraaf 28.02.2013  De fracties van VVD en PvdA scharen zich achter de plannen die in de top van de regeringscoalitie zijn ontwikkeld voor de begroting van 2014. Bronnen rond de fracties hebben dat donderdag tegen het ANP gezegd.

‘Kabinet wil 4,6 miljard bezuinigen’

VK 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA is van plan een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 640 miljoen euro te schrappen. Ook wordt 200 miljoen euro bezuinigd op het gemeente- en provinciefonds. De ministeries in Den Haag moeten 700 miljoen euro ophoesten. In totaal wil het kabinet volgend jaar zo’n 4,6 miljard bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen donderdag berichtgeving daarover op de site van De Telegraaf.

Uitgelekt: alle bezuinigingen

Telegraaf 28.02.2013 De coalitie wil eenmalig een half miljard euro uittrekken om investeringen in infrastructuur te doen. Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat VVD en PvdA op deze manier proberen de bouwsector weer een stevige impuls te geven.

Kabinet komt vrijdag met extra pakket maatregelen

NU 28.02.2013 Het kabinet komt deze vrijdag met een extra pakket maatregelen om het begrotingstekort voor 2014 terug te dringen. Daarvoor zal draagvlak gezocht worden bij oppositiepartijen en sociale partners. Bekijk video – Dat maakte VVD-fractieleider Halbe Zijlstra donderdag bekend nu het Centraal Planbureau heeft becijferd hoe het ervoor staat met het begrotingstekort en de werkloosheid.

Nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor volgend jaar bekend

Elsevier 28.02.2013 Nu duidelijk is dat het kabinet volgend jaar extra gaat bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen, lekken steeds meer maatregelen uit. Zo zou het kabinet van plan zijn de geplande lastenverlichting voor bedrijven terug te draaien. Dat melden bronnen rond het kabinet donderdag. Het schrappen van de lastenverlichting voor bedrijven levert zo’n 640 miljoen euro op.

‘Kabinet wil 500 miljoen investeren in asfalt’

Trouw 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA is van plan een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 640 miljoen euro te schrappen. Ook wordt 200 miljoen euro bezuinigd op het gemeente- en provinciefonds. De ministeries in Den Haag moeten 700 miljoen euro ophoesten. In totaal wil het kabinet volgend jaar zo’n 4,6 miljard bezuinigen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen donderdag berichtgeving daarover op de site van De Telegraaf

‘Kabinet steekt half miljard euro in infrastructuur’

NU 28.02.2013  Het kabinet zal 500 miljoen euro investeren in infrastructuur om de bouwsector weer op gang te brengen. Ook worden de laagste inkomens met 300 miljoen euro gecompenseerd in hun koopkracht.  Dat meldt de Telegraaf op basis van bronnen, vooruitlopend op de ministerraad van vrijdag waarin wordt gesproken over mogelijkheden om het begrotingstekort voor 2014 terug te dringen. Het kabinet staat voor de taak in totaal voor zo’n 4 miljard aan bezuinigingen te vinden nu het Centraal Planbureau (CPB) donderdag becijferde dat het tekort voor volgend jaar op 3,4 procent zal uitkomen; enkele tienden boven de Brusselse norm van 3 procent.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: CPB Begrotingstekort

‘Bezuinigingsplannen bekend – ook een half miljard geïnvesteerd in infrastructuur’

NRC 28.02.2013 De coalitie van VVD en PvdA wil volgend jaar niet alleen ongeveer vier miljard euro bezuinigen, maar ook een half miljard euro extra uittrekken voor investeringen in infrastructuur. Dat meldt De Telegraaf vanmiddag op basis van anonieme bronnen.Lees verder

Economen: ‘Bezuinigen moet geen doel op zich zijn’

Trouw 28.02.2013 Bezuinigen moet geen doelstelling op zich zijn. Het kabinet moet werk maken van hervormingen die de economie op langere termijn ondersteunen en consumenten vertrouwen geven. Dat is de algemene strekking van de reacties van door het ANP geraadpleegde economen op de jongste cijfers van het CPB. ‘Wat het kabinet absoluut niet moet doen, is volgend jaar nieuwe bezuinigingen doorvoeren. Dat zou dramatisch zijn voor de werkgelegenheid’, zegt Sylvester Eijffinger.

maart 2, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door De rol van de 1e kamer staat onder druk « Debat in de Digitale Hofstad | maart 10, 2013

 2. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door Haagse CDA maakt zich zorgen om bezuinigingen kabinet Rutte II | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 17, 2013

 3. […] Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 30, 2013

 4. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | april 20, 2013

 5. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2013

 6. […] Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2013 – deel 4 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 2, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: