Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 2

Zie ook: Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 1

De tweede dag.

De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten zijn dinsdag begonnen aan de tweede dag van hun onderhandelingen over een nieuw kabinet. Ze lieten zich dinsdag bijpraten over de financieel-economische situatie. 

CDA-secondant Ab Klink zei voor het overleg dat het de bedoeling is aan het begin van het formatieproces de balans op te maken van de financiële kaders. Volgens hem heeft het demissionaire kabinet redelijk in beeld wat de toekomstige situatie van de financiën en de begroting is.

VVD en CDA willen beiden een kortere WW, verhoging van de AOW-leeftijd, minder geld naar kinderopvang en een ontkoppeling van de uitkeringen. Wat betreft de zorg zijn er meer verschillen, onder meer over de AWBZ, het eigen risico en bezoek aan de huisarts.

De PVV, die het minderheidskabinet waar over onderhandeld wordt gedoogsteun moet geven, wil drie tot vier keer minder bezuinigen dan de twee andere partijen. De partij van Wilders wil wel hard snijden in de kosten van defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Achtereenvolgens kwamen de topambtenaren van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse en Laura van Geest, Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) en directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) langs bij het gebouw van de Eerste Kamer, waar de besprekingen met informateur Ivo Opstelten plaatsvinden.  

De PVV heeft in het verleden verschillende aanvaringen gehad met het CPB van Teulings, die lid is van de PvdA. Zo beschuldigde Wilders het CPB ervan met een ‘socialistische bril’ te hebben gekeken naar het PVV-verkiezingsprogramma, toen deze door het instituut werd doorgerekend. Wilders twijfelt eraan of hij zijn programma in de toekomst nog wil laten doorberekenen door deze – volgens de PVV’er – ‘linkse gasten’.

Ook reageerde het CPB indertijd terughoudend op de vragen van de PVV over de kosten van immigratie. Volgens een woordvoerder gingen de vragen van de PVV ‘wel heel erg één kant uit’.

Terzijde:

Nederlandse ambassades in het buitenland hebben geen instructies of een opdracht gekregen om uitleg te geven over de kabinetsformatie en de rol van de PVV daarin. Dat bericht NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

Het dagblad zegt te beschikken over een interne memo van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin mogelijke vragen en antwoorden staan geformuleerd. Hoe kan het dat een anti-islampartij zo populair is in Nederland? Hoe kan het dat Geert Wilders wordt vervolgd en tegelijkertijd meedoet aan de formatie van een nieuw kabinet?

Benadrukt wordt dat deelname van de PVV in een nieuw kabinet nu niet aan de orde is. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Hij wilde bevestigen noch ontkennen dat een document op de site van NRC Handelsblad met die strekking inderdaad een interne mededeling is.

„Het departement doet nooit mededelingen over interne stukken en interne zaken”, aldus de woordvoerder.

Echter dit alles terzijde..

Hoe gaat Wilders bezuinigen? Trouw 10.08.2010 Ooit was Geert Wilders, als woordvoerder sociale zekerheid van de VVD-fractie, een liberaal van het meer radicale soort.

De verzorgingsstaat kon volgens de VVD-woordvoerder van destijds niet ver genoeg worden ingeperkt. Die Wilders, uit de tijd van het tweede paarse kabinet, zou in de onderhandelingen over de bezuinigingen van het CDA/VVD-minderheidskabinet gauw klaar geweest zijn. VVD en CDA  zien in de sociale zekerheid één van de twee grote bezuinigingsmogelijkheden.

Maar hij is van mening veranderd. De Geert Wilders van nu zal zich, als hij zich aan zijn verkiezingsprogramma houdt, juist verzetten tegen radicale hervorming van de sociale zekerheid, zoals de WW, AOW-76. Hoewel hij nogal makkelijk zijn Breekpunten laat vallen.

Onderhandelingen.

Fractievoorzitters weer bijeen (video)

VK 10.08.2010 De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten zijn dinsdag begonnen aan de tweede dag van hun onderhandelingen over een nieuwe kabinet. Ze laten zich door deskundigen bijpraten over de financieel-economische situatie.

‘VVD en CDA zijn het eens over zestien miljard’

Trouw 10.08.2010 De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten zijn dinsdag begonnen aan de tweede dag van hun onderhandelingen over een nieuw kabinet. Ze laten zich dinsdag bijpraten over de financieel-economische situatie.

Fractievoorzitters praten over financiën

VK 10.08.2010  De VVD en het CDA kunnen snel overeenstemming bereiken over een kleine zestien miljard aan bezuinigingen. Het meeste zal komen uit de zorg en de sociale zekerheid. Over het overgrote deel van de voorgenomen achttien miljard die structureel bezuinigd moet worden zijn de twee partijen het eens, meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk overzicht van het ministerie van Financiën.

Fracties bijgepraat over economie
Telegraaf 10.08.2010 De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten laten zich dinsdag op de tweede dag van hun onderhandelingen bijpraten over de financieel-economische situatie. Maandag begon het officiële overleg met informateur Ivo Opstelten in het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof.

VVD, PVV en CDA overleggen met financiële experts

Elsevier 10.08.2010 De fractieleiders van VVD, PVV en CDA en hun secondanten zitten vandaag om de tafel met onder andere De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau (CPB). Met laatstgenoemd instituut heeft de PVV regelmatig in de clinch gelegen.

augustus 10, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. Krijgen we nog dat uitgeleende geld ( 16,5 miljard) terug van de banken , de zogenaamde kapitaal injecktie ???

    Reactie door joop | augustus 11, 2010

  2. […] Zie ook:  Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 09.08.2010 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 2    […]

    Pingback door Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 09.08.2010 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 11, 2010

  3. […] Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV – deel 2 […]

    Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.