Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Vervolg onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV

De achtste dag.

De formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen ”op koers”.

Dat heeft informateur Ivo Opstelten donderdag gezegd na een nieuwe dag van besprekingen tussen hem en de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Maxime Verhagen (CDA).

Volgens Opstelten is er sprake van een ”constructief proces” waarin ook tijd en rust nodig zijn voor het lezen van stukken. Beoogd toekomstig premier Rutte ging in de avond bij demissionair premier Jan Peter Balkenende langs in het Torentje op het Binnenhof, naar verluidt om bij te praten en zaken op elkaar af te stemmen.

Zo is het demissionaire kabinet druk bezig met de de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar. Die wordt in september gepresenteerd. 

Echter volgens ingewijden zijn de coalitieonderhandelingen in een moeilijke fase beland. De VVD, het CDA en de PVV botsen over de bezuinigingen in de zorg, en Geert Wilders ligt dwars op het gebied van de sociale zekerheid.

De VVD wil dat het eigen risico in de zorg flink omhoog gaat, maar het CDA voelt daar weinig voor. Ook de onrust binnen het CDA zorgt voor vertraging bij de formatieonderhandelingen. 

De Volkskrant meldt op basis van bronnen rond de formatie dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de protesten binnen zijn partij inzet: Als het CDA ook nog eens te veel toegeeft op het gebied van bezuinigen, raakt de partij haar sociale gezicht kwijt. Dit meldt de Volkskrant donderdag op basis van bronnen rond de formatie

De onderhandelaars gaan vrijdag verder met hun besprekingen over een rechtse minderheidscoalitie.

‘Zorg zet formatie op scherp’

Telegraaf 19.08.2010  De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn in ‘woelig vaarwater’ terechtgekomen. De reden: bezuinigingen in de zorg en ingrepen in de WW en het ontslagrecht.

‘CDA en PVV liggen dwars bij bezuinigingen’

Elsevier 19.08.2010 De formatie-onderhandelingen hebben een moeilijk punt bereikt. De VVD wil veel meer bezuinigen op de zorg dan PVV en CDA, de PVV weigert aan VVD en CDA tegemoet te komen als het gaat om de versoepeling van het ontslagrecht en het verkorten van de WW.  Dat meldt de Volkskrant.

Zie ook:

Formatie op scherp door bezuinigingen

Spits 19.08.2010 CDA, VVD en PVV liggen met elkaar in de clinch over de bezuinigingen. Daarover schrijft De Volkskrant vanochtend.

Zorg zet formatie op scherp

VK 19.08.2010 De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn in woelig vaarwater terechtgekomen. CDA, VVD en PVV liggen met elkaar in de clinch over de invulling van de voorgenomen 18 miljard euro aan bezuinigingen.


‘Formatie in woelig vaarwater’

NU 19.08.2010 De coalitieonderhandelingen zijn in een moeilijke fase beland. De VVD, het CDA en de PVV botsen over de bezuinigingen in de zorg, en Geert Wilders ligt dwars op het gebied van de sociale zekerheid.

Opstelten: formatie ligt op koers

NOS 19.08.2010 Informateur Opstelten zegt dat de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV op koers ligt. De gesprekken verlopen volgens hem buitengewoon constructief.

Opstelten: informatie ligt op koers

VK 19.08.2010 De formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen ‘op koers’. Dat heeft informateur Ivo Opstelten donderdag gezegd na een nieuwe dag van besprekingen tussen hem en de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Maxime Verhagen (CDA).

Opstelten: informatie ligt op koers

DePers 19.08.2010  De formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen ,,op koers”. Dat heeft informateur Ivo Opstelten donderdag gezegd na een nieuwe dag van besprekingen.

‘Informatie ligt op koers’

NU 19.08.2010  De formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen ”op koers”. Dat heeft informateur Ivo Opstelten donderdag gezegd na een nieuwe dag van besprekingen tussen hem en de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Maxime Verhagen (CDA).

Formatie ligt op koers

Spits 19.08.2010 De coalitieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA liggen op koers. Dat heeft informateur Ivo Opstelten zojuist gezegd.

‘Radiostilte’ houdt aan

Telegraaf 19.08.2010 „Ik kan niks zeggen.” Mark Rutte van de VVD volhardde donderdagochtend in de zogenoemde ‘radiostilte’ over de onderhandelingen over een kabinet met het CDA en gedoogsteun van de PVV. Ook bij Maxime Verhagen van het CDA kon er alleen maar een „goedemorgen” vanaf.

‘Radiostilte’ houdt aan

De Pers 19.08.2010 ,,Ik kan niks zeggen.” Mark Rutte van de VVD volhardde donderdagochtend in de zogenoemde ‘radiostilte’ over de onderhandelingen over een kabinet met het CDA en gedoogsteun van de PVV. Ook bij Maxime Verhagen van het CDA kon er alleen maar een ,,goedemorgen” vanaf.

Zie ook:

En zie ook:

Overleeft het CDA de PVV?

Trouw 19.08.2010 De vraag of het CDA kan samenwerken met de PVV in een regeringscoalitie verdeelt de partij tot op het bot. Oude reflexen herleven: moet de partij voorrang geven aan principes of gaat het om de macht?

Coalitie zal struikelen over ’stoere’ Wilders

Trouw 19.08.2010 Volgens de PVV is de islam de grote vijand. VVD en CDA hebben een vreedzamer visie op de wereld. Die visies botsen. Nederland staat op het punt een regering te krijgen die even noodzakelijk als kansloos is.

CDA-fractie telt een dissident

Trouw 19.08.2010 Het is geen uitgemaakte zaak dat de voltallige CDA-fractie zal instemmen met een regeerakkoord met de VVD dat wordt gedoogd door de PVV. Ten minste één CDA-Kamerlid heeft om principiële redenen een voorbehoud gemaakt tegen een coalitie die mede steunt op de PVV. Andere CDA-Kamerleden twijfelen.

Het mooiste komkommernieuws ooit

Metro 19.08.2010 Vermoeiend, al dat gedoe rondom de kabinetsformatie. Het begint te vervelen. Maar gelukkig bereikte ons deze week het…

Blog:

Gelooft u nog in VVD, CDA, PVV combinatie?

Magazine President

Zorg zet formatie op scherp

augustus 20, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.