Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 24 – proces deel 6

En op Maandag 31 augustus 2020 ging het proces weer verder.

Tijdens het MH17-proces zullen zeker 76 nabestaanden van inzittenden van het vliegtuig een slachtofferverklaring uitspreken. Ook hebben 316 nabestaanden aangegeven een verzoek tot schadevergoeding te zullen indienen. Die moet van de rechtbank uiterlijk op 1 februari 2021 worden ingediend. Dat stellen de advocaten van de nabestaanden.

Dat bleek maandagmiddag 31.08.2020 tijdens de voortzetting van het MH17-proces in de rechtbank bij Schiphol. Vandaag kwamen voor het eerst de advocaten van de nabestaanden uitgebreid aan het woord. ,,De nabestaanden zeggen: het gaat hier om onze dierbaren. Laten we dat niet uit het zicht verliezen. Voor de nabestaanden gaat dit proces om wie er verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd op 17 juli 2014″, aldus advocate Arlette Schijns.

Telegraaf 02.09.2020

De nabestaanden krijgen later tijdens het proces, waarschijnlijk in mei volgend jaar, de kans hun verhaal te vertellen. 76 nabestaanden hebben aangegeven te willen spreken, 66 van hen willen dat in de rechtszaal doen, 10 vanaf een andere locatie, bijvoorbeeld via een (opgenomen) videogesprek.

55 mensen willen in het Nederlands spreken, 20 in het Engels en 1 in het Duits. Advocaat Peter Langstraat van het rechtsbijstandteam van de nabestaanden: ,,Sommige nabestaanden zijn al oud, zij weten niet of ze volgend jaar nog leven. Ze willen wel graag een videoboodschap opnemen.”

AD 02.09.2020

Het rechtsbijstandteam vertegenwoordigt zo’n 450 nabestaanden van de MH17-crash. Het Openbaar Ministerie stelt tot nu toe 11 schriftelijke slachtofferverklaringen te hebben gekregen. Ze gaan nog een keer een inventarisatie maken.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Advocaten naar Rusland

Eerder op de dag was er het nieuws dat de Nederlandse advocaten van Oleg Poelatov, de enige van de vier verdachten in het MH17-proces die een advocaat heeft, binnenkort naar Rusland vliegen om met hun cliënt te overleggen. De Rus is vooralsnog niet van plan naar Nederland te komen om het proces bij te wonen.

De vier verdachten; Oleg Poelatov, Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko

Van de vier verdachten (Girkin, Doebinski, Poelatov en Chartsjenko) heeft alleen Poelatov ervoor gekozen zich door twee advocaten te laten verdedigen. Die verdediging meldde tijdens de voorgaande zittingen nauwelijks met hun cliënt te hebben kunnen overleggen vanwege de reisbeperkingen door de corona-maatregelen. Volgens het Openbaar Ministerie is een reis naar Moskou daarvoor overigens niet nodig; overleg kan ook via een videoverbinding.

De advocaten vinden die optie echter niet veilig genoeg. ,,We hebben de afgelopen weken enkele keren een vlucht geboekt, maar die werden steeds gecanceld. Nu lijkt het wel te lukken”, aldus advocaat Sabine ten Doesschate. Wanneer de advocaten precies naar Rusland reizen, zeggen ze niet. ,,Gezien het feit dat er wel vaker advocaten worden gevolgd.” Daarmee verwijst zij naar het proces rond Ridouan Taghi, waarin justitie twee Nederlandse advocaten in Dubai liet observeren omdat ze mogelijk met Taghi zouden afspreken.

Advocaten Sabine ten Doesschate (r) en Boudewijn van Eijck (l) van verdachte Oleg Poelatov met op de achtergrond de rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, tijdens een eerdere zitting. © ANP

De rechtszaak wordt op 28 september 2020 hervat. Dan komen onder andere de advocaten van verdachte Poelatov aan het woord.

Welke zaken lopen er nu rond het neerhalen van vlucht MH17?

Een overzicht van de Nederlandse inzet voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor het neerhalen van MH17 vindt u op MH17tijdlijn.nl.

Zie ook; Neerhalen vlucht MH17

Dossier MH17 NRC

dossier MH17 Trouw

Meer: MH17-vliegramp OM

Lees meer over: MH17 NU

Volg de eerste zittingsdag in het MH17-proces via ons liveblog NU

meer: MH17-proces NOS

Meer: mh17 AD

meer: MH17-proces RTL

Alle verhalen over MH17, de verdachten en de nabestaanden lees je in het AD dossier.

Zie : Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 23

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 22 – proces deel 5

Zie verder: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 21 – proces deel 4

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 20 – proces deel 3

Zie dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 19 – proces deel 2

En zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 18 – proces deel 1

Zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 17

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 16

En zie ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 15

Zie dan ook nog: Dick Schoof versus de Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 14

Zie dan verder ook nog: Herdenking MH17 17.07.2014 – 17.07.2018 – Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 13

En zie verder dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 12

En zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11

Zie dan verder ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 9

Zie ook dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 8

Zie dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 7

Zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 6

Zie verder ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 5

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 4

En zie ook nog dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3

Zie dan verder dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2

En dan ook nog dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 1

Advocaten nabestaanden MH17: Belangrijker dan vergoeding is gerechtigheid

NU 31.08.2020 De advocaten van de nabestaanden van de ramp met MH17 in juli 2014 hebben maandag in een toelichting aan de rechtbank gezegd dat gerechtigheid centraal staat. In de rechtbank van Den Haag werd er gesproken over nog te geven slachtofferverklaringen en het indienen van schadevergoedingen.

“Antwoord op de vraag wat er is gebeurd op 17 juli 2014 staat centraal”, aldus advocaat Arlette Schijns namens de nabestaanden.

Aan boord van het vliegtuig waren 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders. Niemand overleefde de ramp. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het toestel neergehaald met een buk-raket uit Rusland.

Vier mannen staan terecht voor betrokkenheid bij het neerhalen van MH17. Slechts een van hen laat zich vertegenwoordigen door een advocatenteam.

Zelf spreken de nabestaanden liever van een “herstelbetaling”. Tot nu toe hebben 316 nabestaanden gezegd een verzoek tot schadevergoeding te willen indienen.

Het OM zegt dat deze vorderingen uiterlijk februari volgend jaar ingediend moeten worden om ze nog op tijd kenbaar te maken bij de verdachten. Zij hebben het recht te reageren op deze vorderingen.

Kans klein dat verdachten vergoeding betalen

Als het gaat om het spreekrecht hebben 76 mensen laten weten te willen spreken. Een deel van hen in het Engels en één in het Duits.

Omdat de ramp zich in 2014 heeft voltrokken, kunnen nabestaanden geen aanspraak doen op zogenoemde affectieschade, oftewel smartengeld. Deze wet is pas in 2019 in werking getreden.

Geen van de verdachten is sinds de aanvang van het proces verschenen in de rechtszaal en de kans lijkt dus klein dat zij een eventuele schadevergoeding zullen betalen. In dat geval zal de Nederlandse Staat het bedrag uitkeren.

Zie ook: Overheid schiet miljoenen aan schadevergoedingen voor, hoe werkt dit?

Lees meer over: MH17 Binnenland

Tientallen nabestaanden willen stem laten horen in MH17-proces

RTL 31.08.2020 Minstens 76 nabestaanden van mensen die omkwamen bij de vliegramp met MH17, willen gebruikmaken van hun spreekrecht. Dat bleek vandaag tijdens de hervatting van het proces.

Vandaag was er een nieuwe zitting in de strafzaak over de vliegramp met vlucht MH17. Die werd op 17 juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

Lees ook:

Advocaten ‘snel’ naar Rusland voor overleg met MH17-verdachte Poelatov

De nabestaanden willen live of vanaf een andere locatie gebruikmaken van hun spreekrecht. Bijvoorbeeld via een video-verbinding of door een vooraf opgenomen videoboodschap. Vanwege het groot aantal nabestaanden dat van zich wil laten horen, zullen ze in etappes aan de beurt komen. Per dag zullen zo’n tien mensen het woord krijgen.

Schadeclaim

Daarnaast overwegen 316 nabestaanden een schadeclaim in te dienen. Die moet van de rechtbank uiterlijk op 1 februari 2021 worden ingediend.

De rechtszaak wordt op 28 september 2020 hervat. Dan komen onder andere de advocaten van verdachte Poelatov aan het woord.

RTL Nieuws; MH17 MH17-proces Rechtspraak Oekraïne

Het proces ging vandaag na een pauze van een paar weken weer van start ANP

MH17: zeker 76 nabestaanden willen spreken tijdens het proces

NOS 31.08.2020  76 nabestaanden van slachtoffers van rampvlucht MH17 willen gebruikmaken van hun spreekrecht tijdens het proces. Dat bleek vandaag tijdens een voorbereidende zitting voor het proces tegen de vier verdachten van het neerhalen van de lijnvlucht in 2014.

De meesten willen dat daadwerkelijk in de rechtbank doen, een aantal zou via een videoverbinding het woord willen voeren of wil vooraf een videoboodschap opnemen die tijdens het proces getoond zou moeten worden. Ook hebben meer dan honderd mensen gezegd dat ze een schriftelijke verklaring willen indienen, zei advocaat Peter Langstraat namens het team van advocaten, dat in totaal ongeveer 450 nabestaanden bijstaat.

“Meer dan 300 nabestaanden willen ook een schadevergoeding indienen bij de daders, als die veroordeeld worden”, zei verslaggever Mattijs van de Wiel, die vandaag bij de zitting was.

Herstel van rechtvaardigheid

“Schadevergoeding is op zichzelf niet het doel van de nabestaanden”, zei advocaat Arlette Schijns. “Het gaat hen in de eerste plaats om enige vorm van herstel van rechtvaardigheid. Herstel van het onrecht, voor zover dat mogelijk is, dat op 17 juli 2014 heeft plaatsgevonden. En de betaling van schadevergoeding is de enige manier waarop dat herstel kan plaatsvinden.”

De vier verdachten zijn niet bij het proces. Een van hen heeft voor zijn verdediging Nederlandse advocaten aangesteld. Die willen hem voor het proces begint ontmoeten, maar door de coronacrisis is het volgens hen lastig om naar Rusland te vliegen.

‘Vileine opmerking’

Volgens het OM gaan er meerdere vluchten per week naar Rusland en wil het OM graag helpen bij het boeken van een vlucht. “Een beetje een vileine opmerking”, aldus verslaggever Van de Wiel.

Het MH17-proces gaat 28 september 2020 verder.

BEKIJK OOK;

MH17-proces: 76 nabestaanden willen spreken tijdens proces, 316 vragen schadevergoeding

AD 31.08.2020 Tijdens het MH17-proces zullen zeker 76 nabestaanden van inzittenden van het vliegtuig een slachtofferverklaring uitspreken. Ook hebben 316 nabestaanden aangegeven een verzoek tot schadevergoeding te zullen indienen. Dat stellen de advocaten van de nabestaanden.

Dat bleek maandagmiddag tijdens de voortzetting van het MH17-proces in de rechtbank bij Schiphol. Vandaag kwamen voor het eerst de advocaten van de nabestaanden uitgebreid aan het woord. ,,De nabestaanden zeggen: het gaat hier om onze dierbaren. Laten we dat niet uit het zicht verliezen. Voor de nabestaanden gaat dit proces om wie er verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd op 17 juli 2014″, aldus advocate Arlette Schijns.

De nabestaanden krijgen later tijdens het proces, waarschijnlijk in mei volgend jaar, de kans hun verhaal te vertellen. 76 nabestaanden hebben aangegeven te willen spreken, 66 van hen willen dat in de rechtszaal doen, 10 vanaf een andere locatie, bijvoorbeeld via een (opgenomen) videogesprek.

55 mensen willen in het Nederlands spreken, 20 in het Engels en 1 in het Duits. Advocaat Peter Langstraat van het rechtsbijstandteam van de nabestaanden: ,,Sommige nabestaanden zijn al oud, zij weten niet of ze volgend jaar nog leven. Ze willen wel graag een videoboodschap opnemen.”

Het rechtsbijstandteam vertegenwoordigt zo’n 450 nabestaanden van de MH17-crash. Het Openbaar Ministerie stelt tot nu toe 11 schriftelijke slachtofferverklaringen te hebben gekregen. Ze gaan nog een keer een inventarisatie maken.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Advocaten naar Rusland

Eerder op de dag was er het nieuws dat de Nederlandse advocaten van Oleg Poelatov, de enige van de vier verdachten in het MH17-proces die een advocaat heeft, binnenkort naar Rusland vliegen om met hun cliënt te overleggen. De Rus is vooralsnog niet van plan naar Nederland te komen om het proces bij te wonen.

Van de vier verdachten (Girkin, Doebinski, Poelatov en Chartsjenko) heeft alleen Poelatov ervoor gekozen zich door twee advocaten te laten verdedigen. Die verdediging meldde tijdens de voorgaande zittingen nauwelijks met hun cliënt te hebben kunnen overleggen vanwege de reisbeperkingen door de corona-maatregelen. Volgens het Openbaar Ministerie is een reis naar Moskou daarvoor overigens niet nodig; overleg kan ook via een videoverbinding.

De advocaten vinden die optie echter niet veilig genoeg. ,,We hebben de afgelopen weken enkele keren een vlucht geboekt, maar die werden steeds gecanceld. Nu lijkt het wel te lukken”, aldus advocaat Sabine ten Doesschate. Wanneer de advocaten precies naar Rusland reizen, zeggen ze niet. ,,Gezien het feit dat er wel vaker advocaten worden gevolgd.” Daarmee verwijst zij naar het proces rond Ridouan Taghi, waarin justitie twee Nederlandse advocaten in Dubai liet observeren omdat ze mogelijk met Taghi zouden afspreken.

Advocaten Sabine ten Doesschate (r) en Boudewijn van Eijck (l) van verdachte Oleg Poelatov met op de achtergrond de rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, tijdens een eerdere zitting. © ANP

Advocaten ‘snel’ naar Rusland voor overleg met MH17-verdachte Poelatov

RTL 31.08.2020 De advocaten van Oleg Poelatov, één van de verdachten in het MH17-proces, verwachten ‘op betrekkelijk korte termijn’ naar Rusland te kunnen gaan om hun cliënt te bezoeken.

Dat zei advocaat Sabine ten Doesschate bij de hervatting van de grote strafzaak in de rechtbank op Schiphol over de vliegramp zes jaar geleden. Het is de negende dag van het proces.

Vanwege de coronacrisis is het tot nu toe niet gelukt om Poelatov te bezoeken, zegt Ten Doesschate. “Wij hebben ons best gedaan, maar er waren geen vluchten. Of deze gingen op het laatste moment niet door.” Er is nu een vlucht geboekt en deze lijkt door te gaan, zegt ze.

Lees ook:

Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: ‘Ze trekken werkelijk álles in twijfel’

Ten Doesschate wil niet zeggen op welke datum het bezoek aan Poelatov plaatsvindt, vanwege ‘zorgwekkende berichten over geobserveerde advocaten in een andere strafzaak’.

Ze doelt daarmee op het liquidatieproces Marengo. Onlangs werd bekend dat twee advocaten in opdracht van het Openbaar Ministerie zijn gevolgd naar Dubai omdat er een tip bij justitie was binnengekomen dat zij met de toen nog voortvluchtige Ridouan Taghi hadden afgesproken. Dat bleek niet zo te zijn.

OM: helpen met vlucht boeken

In een reactie zei de officier van justitie niet precies te weten waarom de advocaten zo veel moeite hebben met het boeken van een vlucht naar Rusland. “Er gaan geregeld vluchten, ook via andere Europese steden. Wij willen best helpen met het boeken.”

 Geert Gordijn

@geertgordijn

Nabestaanden #MH17 spreken vandaag (via hun advocaat) nog niet over hun persoonlijke verhalen na de dood van hun dierbare, het gaat vooral nog om juridische vragen.

11:35 AM · Aug 31, 2020 1 See Geert Gordijn’s other Tweets

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne.  Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

Een door de Nederlandse justitie geleid internationaal onderzoek leidde tot de aanklacht tegen de vier verdachten. Oleg Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich door Nederlandse advocaten laat verdedigen. De andere drie – Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko – hebben niets van zich laten horen.

Lees ook:

Ben je ooit klaar met herdenken? ‘Een ramp zoals MH17 kún en mag je niet vergeten’

RTL Nieuws / ANP; MH17 MH17-proces

Advocaten MH17-verdachte Pulatov gaan naar Rusland om cliënt te spreken

NU 31.08.2020 De twee advocaten van Oleg Pulatov, die met drie anderen wordt verdacht van het neerhalen van vlucht MH17, laten maandag weten op korte termijn naar Rusland te willen vertrekken om hun cliënt te spreken. Dat zou het eerste persoonlijke contact tussen Pulatov en zijn raadslieden zijn.

Advocaat Sabine ten Doesschate zei maandag bij de hervatting van het proces inmiddels een vlucht te hebben geboekt. Ten Doesschate meldde dat eerdere pogingen als gevolg van de coronacrisis zijn gestrand. De advocaten hopen dat de vlucht kan doorgaan.

De raadslieden willen niet laten weten wanneer ze vertrekken, omdat onlangs bleek dat bij het Marengo-proces betrokken advocaten zijn gevolgd. Ten Doesschate zei alleen dat ze op “betrekkelijk korte termijn” naar Rusland vertrekken.

OM verbaasd dat boeken vlucht nu pas is gelukt

Het Openbaar Ministerie (OM) zei in een korte reactie blij te zijn dat de advocaten eindelijk in contact kunnen treden met Pulatov. Wel zijn zij enigszins verbaasd dat dit nu pas is gelukt, omdat er volgens de officier van justitie al langer vluchten naar Rusland te boeken zijn.

Het OM heeft al vaker zijn ongenoegen geuit over het trage verloop van het contact tussen de verdediging en Pulatov. Ten Doesschate en Boudewijn van Eijck zeggen het van belang te vinden het dossier in persoon met hun cliënt te bespreken. Een videoverbinding zou daarom geen optie zijn.

Zie ook: MH17-verdachte Pulatov: de man die het vervoer van de buk-installatie overzag

Lees meer over: MH17 

Strafrechtadvocaten Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck verdedigen Oleg Poelatov ANP

Advocaten MH17-verdachte binnenkort naar Rusland

NOS 31.08.2020 De advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov hebben hem nog steeds niet ontmoet, maar ze hopen binnenkort naar Rusland te kunnen reizen. Vanochtend begon weer een reeks voorbereidende zittingen in het proces.

Advocaat Sabine ten Doesschate zei dat ze de afgelopen weken geprobeerd hebben een vlucht te vinden, maar dat er geen vluchten naar Rusland waren, of dat ze op het laatste moment werden geannuleerd.

Strategie bespreken

De Nederlandse advocaten willen hun cliënt in levenden lijve ontmoeten om de verdedigingsstrategie te bespreken. De rechtbank heeft de verdediging hiervoor tot het najaar de tijd gegeven. De afgelopen maanden konden ze niet naar Rusland reizen vanwege de coronamaatregelen.

Bij een eerdere zitting konden ze nog niet zeggen welke zaken ze verder willen laten onderzoeken, voordat het proces inhoudelijk van start gaat.

Ten Doesschate zei dat ze nu toch een vlucht hebben gevonden. Ze wilde niet zeggen op welke datum ze reizen vanwege de “recente zorgwekkende berichten over het schaduwen van advocaten”. Daarmee doelde ze op de zaak tegen Ridouan Taghi, waarin twee advocaten zijn geobserveerd toen ze naar Dubai reisden.

OM weinig begripvol

Het Openbaar Ministerie (OM) toont weinig begrip voor het uitblijven van de ontmoeting. Officier van justitie Ferdinandusse zei dat het OM eerder de advocaten had gemeld vanuit welke Europese steden er naar Rusland wordt gevlogen. Volgens hem gaan er meerdere vluchten per week. Hij zei dat het OM graag wil helpen bij het boeken van een vlucht.

Later vandaag komen de advocaten van de nabestaanden aan het woord. Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald boven Oekraïne. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Hiervoor staan vier mannen terecht, onder wie Oleg Poelatov.

BEKIJK OOK;

september 1, 2020 - Posted by | Bellingcat, BUK, EHRM, Igor Girkin, JIT, Joint Investigation Team, Justitieel Complex Schiphol, Leonid Chartsjenko, Malaysia Airlines, mh17, MH17-proces, MH17-ramp, MH17-tribunaal, Oekraïne, Oleg Poelatov, Poelatov, Poetin, rechtzaak, Rusland | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.