Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 17

Deze foto van vlucht MH17 en een straaljager boven het vliegveld van Donetsk blijkt dus nep – Eerste Kanaal Russische staatsomroep

Het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald is nep !!!

De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds „een fout” is gemaakt.

Het item, uitgezonden in november 2014:

De bewuste satellietfoto is te zien vanaf 2 minuut 17

In november 2014 verkondigde de Russische staatszender dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een raket van een Oekraïense straaljager en niet door een buk-raket. Om dat te bewijzen kwam de zender met satellietbeelden die van Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zijn.

De authenticiteit van de beelden werden echter al snel in twijfel getrokken. Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig. Gevraagd waarom het Eerste Kanaal hier toch mee naar buitenkwam, zegt Konstantin: „Ja, we zijn menselijk, we maakten een fout, maar niet expres.”

Luchtverkeersleider ook nep

Russische media maakten destijds ook gewag van een ‘luchtverkeersleider’ die op zijn post in Kiev zou hebben gezien dat er gevechtsvliegtuigen bij de MH17 vlogen. Ook dat bericht klopte niet. De man bleek een Spaanse oplichter te zijn die in Roemenië woonde.

Telegraaf 29.02.2020

Telegraaf 18.02.2020

AD 03.02.2020

‘Nederlands onderzoek onprofessioneel’

Rusland ontkent elke betrokkenheid. De Russische staatsmedia hebben allerlei verschillende theorieën over MH17 verspreid, waarin Oekraïne altijd de schuldige is. Ook de vervalste satellietfoto met de straaljager werd voor zo’n theorie gebruikt. In het item zegt de presentator dat in de buurt van MH17 vliegtuigen werden gezien, maar ‘dat waren zeker geen Russische vliegtuigen’. Daarmee wordt gezinspeeld op een Oekraïense straaljager die MH17 uit de lucht zou hebben geschoten. Een theorie waar Rusland later weer van afstapte.

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 16

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 15

zie ook: Dick Schoof versus de Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 14

Zie dan ook: Herdenking MH17 17.07.2014 – 17.07.2018 – Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 13

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 12

zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 9

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 8

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 7

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 6

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 5

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 4

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2

zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 1

Dertien getuigen MH17-proces blijven anoniem vanwege ‘aanzienlijke risico’s’

NOS 25.02.2020 Van dertien getuigen in de MH17-zaak zal de identiteit geheim blijven. Volgens de rechter-commissaris hebben ze recht op bescherming, omdat ze zich bedreigd kunnen voelen en de gezondheid of veiligheid van de getuige in gevaar kan zijn. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er “aanzienlijke risico’s voor de getuigen”.

Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur in handen heeft. Ook de officiële tenlastelegging, die de vier verdachten op 2 oktober 2019 kregen opgestuurd, is in het bezit van Nieuwsuur. Daaruit blijkt dat de verdachten moord en doodslag ten laste wordt gelegd, omdat ze opzettelijk een vliegtuig in gevaar hebben gebracht.

Zij hebben, volgens het OM, de “commandant(en) en de bemanning” van de Buk-raket voorzien van telefoons en informatie gegeven over de juiste locatie voor het afschieten van de raket. Daarnaast hebben de verdachten het transport begeleid en waren ze betrokken bij het verbergen van de Buk en de bemanning.

Wie zijn de verdachten?

Het OM vervolgt Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Chartsjenko. Onder de verantwoordelijkheid van Girkin, minister van Defensie, werd een speciale inlichtingen- en spionagedienst opgericht, onder leiding van Doebinski. Zijn plaatsvervanger was Poelatov en daaronder viel Chartsjenko die een aparte spionage-eenheid leidde. Chartsjenko is een Oekraïner, de anderen zijn Russen.

Op 9 maart is de eerste zitting in het MH17-proces, dat wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. De dagvaarding en de tenlastelegging daarvan zijn naar de bij justitie bekende adressen gestuurd. Onzeker is of de verdachten daar ook daadwerkelijk wonen. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat een van de verdachten, Leonid Chartsjenko, al jaren niet meer gezien is op zijn adres in Oekraïne.

Een zaak tegen Chartsjenko in Oekraïne is door de rechtbank aangehouden omdat onzeker is of hij op de hoogte is van de procedure tegen hem. Twee weken geleden besloot de officier van justitie daar om die zaak terug te trekken.

In een reactie zegt een woordvoerder van het Nederlands Openbaar Ministerie: “Het OM moet zijn uiterste best doen om een verdachte te bereiken, zodat die weet dat hij op de zitting moet verschijnen. Dat kan via de post, maar er zijn natuurlijk meer methodes om met iemand in contact te komen.”

“Of dat juist is verlopen en of het proces door kan gaan, ondanks de eventuele afwezigheid van een verdachte: dat zijn vragen die aan het begin van het proces aan de orde zullen komen. Hierover zal de rechtbank een beslissing moeten nemen. Hierbij gelden dus de Nederlandse regels. Bij Oekraïense zaken geldt het Oekraïense recht.”

Nummering van de getuigen

Uit de documenten blijkt dat bij één getuige het verzoek om de identiteit geheim te houden, is afgewezen. De rechter-commissaris vindt wel dat deze getuige zich door zijn verklaring bedreigd zou kunnen voelen, maar het zou praktisch gezien onmogelijk zijn om de anonimiteit van de getuige te waarborgen.

De getuigen die bescherming krijgen, zijn aangeduid met code X en een reeks nummers met daarvoor een V. In een reactie zegt justitie dat de nummering niets zegt over het aantal getuigen.

Opvallend is dat de getuigen die bescherming krijgen in de meeste gevallen pas gehoord zijn in 2019. Het gaat om negen personen in totaal. De overige in 2018 en één in 2016.

Wil je weten wat de verdachten precies ten laste wordt gelegd? Klik hier voor een overzicht.

Bekijk ook;

Grapperhaus: weinig gevolgen vervanging Oekraïense aanklagers MH17

NOS 18.02.2020 Minister Grapperhaus denkt dat de gevolgen van de vervanging door Oekraïne van de officieren van justitie in het MH17-proces beperkt zijn. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat hij vertrouwen heeft in de procesgang: “Het onderzoeksdossier is up-to-date.” Volgens Grapperhaus blijft Oekraïne een betrokken partner van het Joint Investigation Team (JIT) en doet de personele wisseling daar niets aan af.

Zondag kwam naar buiten dat de Oekraïense aanklagers die betrokken waren bij het MH17-onderzoek uit hun functie zijn gezet. Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne in het JIT zitten.

Betekenis voor het onderzoek

De regeringspartijen CDA en D66 maken zich zorgen over de gevolgen van die maatregel voor de voortgang van het proces. CDA-Kamerlid Van Dam zei dat “dit toch betekenis moet hebben voor het onderzoek.” Van Dam had het nieuws liever ook van de minister zelf gehoord. Nu kwam het naar buiten via NRC.

Grapperhaus zei dat een van de twee Oekraïense officieren als bijzonder adviseur bij het JIT betrokken blijft en dat daarin nog twee andere mensen worden aangesteld. Hij erkende dat Justitie al eerder van de wisseling op de hoogte is gebracht, maar omdat de Oekraïeners zeiden dat de continuïteit van het MH17-proces gewaarborgd zou blijven, is dat niet apart aan de Kamer gemeld.

De minister benadrukte dat Oekraïne in het onderzoek tot nu toe “een voorbeeldige rol” heeft gespeeld. Het openbare proces in Nederland tegen de MH17-verdachten begint op 9 maart.

Bekijk ook;

Rutte lobbyde in Davos voor aanklagers in MH17-proces

AD 18.02.2020 Premier Mark Rutte heeft in Davos, tijdens het jaarlijkse congres van wereldleiders, bij Oekraïne gelobbyd om enkele officieren van justitie uit dat land betrokken te houden bij het MH17-proces. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag gezegd in de Tweede Kamer.

Vorige week bleek, na publicaties in NRC, dat vijf van de zes officieren van justitie die zich in Oekraïne bezighielden met het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17, waren ontslagen.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Volgens Grapperhaus heeft Nederland, toen dit in het najaar duidelijk begon te worden, er bij de Oekraïense regering voor gepleit dat de aanklagers betrokken zouden blijven. Nederland wil dat vanwege hun ‘historisch besef’ van de ramp en voor de ‘continuiteit’ bij het onderzoek en de strafzaak.

Om die reden drong premier Rutte hier nog eens op aan bij de regering van het land, tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in Davos, eind januari.

Wat dit teweeg heeft gebracht is onduidelijk. Het ontslag van de vijf is niet afgewend, maar één belangrijk geachte aanklager, Oleh Peresada, blijft wel verbonden aan het JIT-team. Hij mag zich alleen geen officier van justitie meer noemen.

Hervorming

Het vertrek van de andere officieren was deel van een grote hervorming binnen het OM in Oekraïne. Onder de noemer corruptiebestrijding werden ruim 700 van de 1300 officieren ontslagen. De hervorming was een van de beloften van president Zelensky toen hij in mei vorig jaar aan de macht kwam.

Grapperhaus zegt dit slechts te kunnen volgen. ,,Ik heb daar geen invloed op. De wetgeving in dat land is veranderd, maar ik speel daar geen rol in. Ik wil wel zeggen dat Oekraïne tot dusver een voorbeeldige rol heeft gespeeld in het onderzoek naar de MH17 en het proces.”

Volgens de minister hebben de ontslagen ‘zo beperkt mogelijke gevolgen’ voor het proces dat start op 9 maart. Het OM in Nederland zei dit eerder ook al, juist omdat Peresada aanblijft.

In de Tweede Kamer, vooral bij CDA en D66, is er niettemin twijfel dat het proces niet geraakt zal worden. ,,Vijf van de zes officieren van justitie weg. Je kunt toch uittekenen dat dit gevolgen heeft,” zegt Chris van Dam (CDA), zelf oud-officier van justitie. Bovendien vindt hij dat dit eerder aan de Tweede Kamer gemeld had moeten worden.

Bij de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Grapperhaus verdedigt MH17-samenwerking met Oekraïne

MSN 18.02.2020 Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) heeft nog altijd vertrouwen in het MH17-proces, ondanks het ontslag van betrokken Oekraïense officieren van justitie. Volgens de minister is het „onderzoeksdossier up-to-date” en zijn „de gevolgen zo beperkt mogelijk” voor het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat onderzoek doet naar het neerschieten van het vliegtuig. Grapperhaus moest tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer dinsdag kritiek van CDA en D66 pareren.

Uit onderzoek van NRC bleek zondag dat alle Oekraïense aanklagers die betrokken waren bij het proces uit hun functie zijn ontheven, onder wie twee officieren die deel uitmaakten van het JIT. Vijf van de zes officieren in de Oekraïense MH17-sectie werden ook ontslagen.

De zuivering maakte deel uit van een grote hervorming van het Oekraïense openbaar ministerie onder president Zelensky. Het MH17-proces begint al op 8 maart. Nieuwe aanklagers moeten daarom in korte tijd het complexe dossier zich eigen maken.

‘Onbegrijpelijk’

Kamerlid Chris van Dam (CDA) noemde het dinsdag in de Tweede Kamer het „onbegrijpelijk” dat de betrokken aanklagers een maand voor het proces van de zaak blijken te zijn afgehaald. Sjoerd Sjoerdsma (D66) viel hem bij, en wees daarbij ook op de kwestie rond Volodymyr Tsemach.

Deze belangrijke getuige in het MH17-onderzoek werd afgelopen zomer vrijgelaten door Oekraïne tijdens een gevangenenruil tussen Moskou en Kiev, ondanks een oproep van Nederland om hem binnen het bereik van het JIT te houden.

Bovendien concludeert Sjoerdsma dat de minister toegeeft dat de zuivering wel degelijk consequenties heeft voor het MH17-onderzoek. „De minister spreekt van zo beperkt mogelijke gevolgen, maar daarmee zegt hij feitelijk dat er gevolgen zijn.”

Volgens Grapperhaus blijft één van de uit de functie ontheven officieren als „bijzonder adviseur” betrokken bij het JIT. Oekraïense collega’s hebben verder beloofd dat „de continuïteit gewaarborgd blijft”.

Verder wijst de minister erop dat Oekraïne tot nu toe in het MH17-onderzoek een „voorbeeldige rol” heeft gespeeld. De vliegramp boven separatistengebied in Oost-Oekraïne in juli 2014 kostte 298 mensen het leven.

Oekraïnse MH17-officieren ontslagen: wat betekent dat voor het proces?

AD 17.02.2020 Vijf van de zes officieren van justitie die zich in Oekraïne bezig hielden met het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 zijn ontslagen. Wat houdt dat in voor het grote MH17-proces dat over drie weken in Nederland begint?

De officieren zijn het slachtoffer van een grote hervorming binnen het Openbaar Ministerie in Oekraïne. Onder de vlag van corruptiebestrijding werden bij het landelijk parket ruim 700 van de 1300 officieren ontslagen, zo meldde NRC Handelsblad gisteren. De hervorming was een van de beloften van president Zelensky toen hij in mei vorig jaar aan de macht kwam.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Onder de 700 ontslagen medewerkers zaten vijf van de zes ‘MH17-officieren’. ,,Het is een zware slag voor het onderzoek, het duurt zeker een jaar voordat opvolgers zijn ingelezen in het dossier”, zegt een van de officieren tegen NRC.

Een zonnebloem steekt uit boven het puin en de wrakstukken in het rampgebied van de MH17. © ANP

De Oekraïnse leden van het JIT zijn betrouwba­re personen. We willen de kennis van Peresada graag behouden, aldus Nederlands Openbaar Ministerie.

Wat gebeurde er met MH17?

Op 17 juli 2014 stortte een Boein 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraiense dorp Hrabove. Het toestel was geraakt  door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment een pro-Russische opstand aan de gang.  Aan boord waren 298 mensen; 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Hiervan hadden 193 inzittenden de Nederlandse nationaliteit. Er waren geen overlevenden.

Het onderzoek van de crashsite en het bergen van lichamen en persoonlijke bezittingen verliep moeizaam. De brokstukken lagen verspreid over een grote oppervlakte, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger gewapende strijd leverden.

De oorzaak van de crash is onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte neergehaald is door een BUK-raket. De VN-Veiligheidsraad was unaniem in het oordeel dat het vliegtuig was neergehaald (zonder een oorzaak of schuldige partij aan te wijzen), en veroordeelde deze actie.

In maart 2020 start de rechtszaak over de vliegramp, die de rechtbank van Den Haag zal houden op de locatie Schiphol. Rusland heeft tot nu altijd alle betrokkenheid bij de vliegramp ontkend.

Wie zaten er achter het neerhalen?

Verdachten MH17

Klik hier om de foto te vergroten

De zesde onderzoeker, Oleh Peresada, mag zich geen officier van justitie meer noemen, maar is nog wel in dienst en werkt nog aan het onderzoek. Peresada maakte ook, samen met Nederlandse officieren van Justitie, onderdeel uit van het Joint Investigation Team waarin de vijf betrokken landen onderzoek doen naar het neerschieten van MH17.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie maakte zich bij de Oekraïners sterk om Peresada betrokken te houden voor het onderzoek. ,,De Oekraïnse leden van het JIT zijn betrouwbare personen. We willen de kennis van Peresada graag behouden”, stelt een woordvoerder.

Oekraïense geheime dienst

Oleksi Melnyk.

MH17 werd in 2014 boven Oost-Oekraïne neergeschoten. Volgens Justitie is dat gebeurd door een Russische BUK-raket, die afgeschoten werd vanuit door pro-Russische rebellen gecontroleerd gebied. De vier verdachten die vanaf 9 maart terecht staan in Nederland werd onder meer achterhaald door door de Oekraïnse geheime dienst afgeluisterde telefoongesprekken.

De dossiers voor die zaken zijn al afgerond, informatie vanuit Oekraïne is al binnen en gecontroleerd. De behandeling in de rechtbank in maart zal door Nederlandse officieren worden gedaan. Onduidelijk blijft wel wat de invloed van het ontslag van de Oekraïnse MH17-officieren zal zijn op het vervolg van het onderzoek: als er eventuele verdachten in beeld moeten komen die dichter bij het Kremlin zijn betrokken.

Oleksi Melnyk, MH17-deskundige van de Razoemkov-denktank in Kiev , denkt niet dat het ontslag van de zes officieren betrokken waren grote impact zal hebben op het lopende onderzoek. ,,Het is te prematuur daar vanuit te gaan.” Ook vermoedt hij geen opzet achter het moment van het ontslag, zo vlak voor het begin van het proces.

Gevangenruil

In Oekraïne zien tegenstanders president Volodymyr Zelensky als pro-Russisch, die te veel tegemoet komt aan de verlangens van het Kremlin. Zo willigde hij in september 2019 de eis van Moskou in, om MH17-verdachte Vladimir Tsemach te laten gaan, zodat een gevangenenruil met Rusland kon slagen.

Tsemach zat gevangen in Kiev, maar kon vrijelijk naar Moskou vertrekken en was enkele dagen later weer terug in de zogeheten volksrepubliek Donetsk.

Melnyk: ‘’Moskou heeft geprobeerd het MH17-onderzoek op verschillende manier geprobeerd te ondermijnen, met weinig succes tot nu toe. Wat mij meer zorgen baart is de houding van het Westen ten aanzien van Rusland. Een aantal leiders, zoals de Franse president Macron, veranderen hun positie ten aanzien van Rusland radicaal en tonen flexibiliteit om de relaties met Moskou te verbeteren. MH17 is in dat opzicht natuurlijk een heel gevoelig onderwerp.’’

In Nederland leefde vooral de vrees dat MH17 geen prioriteit meer zou hebben in het Oekraïnse beleid. De vooraanstaande Oekraïense politicoloog Volodymyr gelooft niet dat hun ontslag te maken heeft met een geste van Zelensky aan Rusland. ‘’Het is niet verbonden met Rusland, Zelensky doet geen unilaterale concessies aan Rusland. Oekraïne doet geen concessies omtrent MH17.’’

Video

Nabestaande MH17: Ik ga elke dag naar de rechtszaak

‘Gevolgen reorganisatie OM Oekraïne op MH17-proces niet groot’

MSN 17.02.2020 Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven. Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Volgens het OM is Nederland op de hoogte gebracht van de wisselingen. Hoofdofficier Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het JIT, is toen voor overleg naar Kiev gereisd. Hij heeft de garantie gekregen dat de uit zijn functie gezette aanklager Oleh Peresada verbonden blijft aan het JIT. Hij zou zich alleen geen officier van justitie meer mogen noemen.

“Dat was voor ons belangrijk omdat hij veel kennis van zaken heeft”, aldus een woordvoerster van het OM. “We weten niet wat het voor de toekomst betekent, maar we gaan ervan uit dat de wisselingen niet heel veel invloed zullen hebben op het proces in Nederland omdat dit dossier al klaar is.”

Bij de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

‘MH17-onderzoek getroffen door ontslag Oekraïense aanklagers’

NU 17.02.2020 Alle Oekraïne aanklagers die de MH17-vliegramp onderzochten, zijn bij een reorganisatie uit hun functie ontheven, schrijft NRC maandag. Ook twee officieren die namens Oekraïne deelnamen aan het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt, zijn ontslagen.

De aanklagers en officieren zijn ontslagen aan de vooravond van het MH17-proces, dat volgende maand van start gaat in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

Vijf van de zes officieren die namens Oekraïne onderzoek naar de vliegramp deden, zijn ontslagen. De zesde aanklager is officieel niet ontslagen, maar mag zich geen officier meer noemen. Volgens het Landelijk Parket blijft deze onderzoeker, Oleh Peresada, wel betrokken bij het onderzoek.

De ontslagen zijn het gevolg van een reorganisatie binnen het Oekraïense openbaar ministerie en onderdeel van president Volodymyr Zelensky’s strijd tegen corruptie. 710 van de 1.339 officieren van justitie in het parket-generaal zijn volgens NRC uit hun functie ontheven.

Volgens de krant blijkt uit gesprekken met Oekraïense officieren dat de reorganisatie erop was gericht om zoveel mogelijk aanklagers weg te krijgen.

‘Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd’

Hun ontslag zou grote gevolgen kunnen hebben voor het vervolgonderzoek. MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky schat in dat de opvolgers van de aanklagers zeker een jaar nodig zullen hebben om zich in te lezen. “Niemand kent het dossier dat wij hier in vijf jaar hebben opgebouwd”, zegt Hosjovsky.

Er kunnen pas op 8 maart nieuwe aanklagers worden benoemd, omdat dan de JIT-overeenkomst tussen Nederland, Oekraïne, Australië, België en Maleisië verlengd wordt.

Nederlands Openbaar Ministerie maakt zich zorgen

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vreest volgens NRC voor de continuïteit van het onderzoek. Volgens het Landelijk Parket heeft Kiev echter beloofd dat de kennis en ervaring van officier van justitie Peresada behouden blijven. De officiers hebben hun dossiers daarnaast al afgerond en daarom zullen de gevolgen voor de huidige strafzaak volgens betrokkenen meevallen.

Op 9 maart 2020 begint het proces in de MH17-zaak. Drie Russen en één Oekraïner staan terecht. Ze worden verdacht van de moord op de 298 inzittenden van het toestel. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne. Het JIT heeft vastgesteld dat het toestel werd neergehaald door een buk-raket die afkomstig was van het Russische leger.

Lees meer over: Oekraïne  MH17  Buitenland

Alle Oekraïense MH17-aanklagers uit functie ontheven na reorganisatie

NOS 17.02.2020 In Oekraïne zijn de zes officieren van justitie die de MH17-ramp onderzochten uit hun functie ontheven. Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne in het Joint Investigation Team (JIT) zaten. De regering-Zelensky wil met de reorganisatie de corruptie binnen justitie aanpakken.

De reorganisatie komt op een opvallend moment: volgende maand begint het MH17-proces in Nederland. “Maar het ontslag lijkt voorlopig geen gevolgen te hebben voor dat proces”, zegt correspondent David Jan Godfroid. “De betrokken officieren hadden hun onderzoek al afgerond en de zaak wordt in Nederland door een Nederlandse officier van justitie gedaan.”

Als gevolg van de reorganisatie zijn er van de 1339 officieren in het Oekraïense parket-generaal inmiddels 710 weg. “Het Oekraïense OM is berucht vanwege corruptie”, zegt Godfroid.

Jaar nodig voor inlezen

Van de zes officieren die de MH17-ramp onderzochten, zijn er vijf ontslagen. Een van de zes, Oleh Peresada, is nog betrokken bij het onderzoek, maar is geen officier van justitie meer. Het Landelijk Parket zegt in NRC dat Nederland de garantie heeft gekregen dat Peresada verbonden blijft aan het JIT. “Daarmee is het historisch besef van dit onderzoek gewaarborgd”, zegt het Landelijk Parket tegen de krant. Olesja Skrypnyk, die sinds 2016 betrokken is bij het JIT, is wel ontslagen.

MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky zegt tegen NRC dat zijn opvolgers zeker een jaar nodig zullen hebben om zich in te lezen. “Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.”

Munitie voor advocaten

David Jan Godfroid denkt dat de advocaten van de verdachten het ontslag van de officieren zullen gebruiken in het proces. “Als ik advocaat was, dan wist ik het wel. Zij kunnen zeggen dat de aangeleverde stukken zijn samengesteld door mensen die blijkbaar onbetrouwbaar waren.”

Het JIT laat weten dat het zich geen zorgen maakt over de gevolgen. Het benadrukt dat “de validatie van het bewijs vooropstaat. Dat leunt altijd op verschillende bronnen, waaronder technisch bewijs en getuigenverklaringen. Oekraïne heeft alle ruimte gegeven om eigen materiaal door de andere JIT-landen te laten toetsen. Op die manier blijft het onderzoek kritisch en onafhankelijk.”

Op 8 maart verlengen Nederland, Oekraïne, Australië, België en Maleisië de JIT-overeenkomst, waarna nieuwe Oekraïense aanklagers kunnen worden benoemd. Een dag later begint in de zwaarbeveiligde rechtbank in Schiphol het MH17-proces. Drie Russen en een Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel in juli 2014.

Bekijk ook;

‘Alle Oekraïense aanklagers MH17-onderzoek uit functie gezet’

AD 17.02.2020 Alle officieren van justitie die in Oekraïne de vliegramp met de MH17 onderzochten, zijn uit hun functie gezet of ontslagen. Dat meldt NRC. Ook de twee Oekraïense officieren die deel uitmaken van het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt, zijn hun baan kwijt.

Van de zes officieren van justitie die samen de Oekraïense MH17-sectie vormden, zijn er vijf ontslagen, aldus de krant. Van de zes is Oleh Peresada nog wel betrokken bij het onderzoek, maar geen officier van justitie meer. Het Landelijk Parket zegt in een reactie aan NRC dat Nederland de garantie heeft gekregen dat Peresada verbonden blijft aan het JIT. ,,Daarmee is het historisch besef van dit onderzoek gewaarborgd’’, aldus het Landelijk Parket.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Lees meer

De cockpit van de MH17. © AFP

Volgens de betrokken officieren is hun vertrek een zware klap voor het verdere onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Op 9 maart begint in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol het MH17-proces. Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel op 17 juli 2014. De vier worden verdacht van moord.

Betrokkenen stellen in NRC dat de schade voor het komende proces zal meevallen, aangezien de officieren hun dossiers afgelopen zomer al hebben afgerond. Voor het onderzoek naar nieuwe verdachten kan de reorganisatie wel een probleem vormen. Onderzoeker Roman Hosjovsky zegt in de krant dat zijn opvolgers minstens een jaar nodig hebben om zich in te lezen: ,,Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.’’

Reorganisatie

Het ontslag van de officieren is het gevolg van een grootscheepse reorganisatie bij het openbaar ministerie in Oekraïne. Die wordt uitgevoerd onder de noemer van corruptiebestrijding, een van de belangrijkste thema’s van de regering van president Volodymyr Zelensky. Inmiddels zijn 710 van de 1339 officieren in het parket-generaal weg. NRC schrijft dat ‘uit gesprekken met Oekraïense officieren blijkt dat de reorganisatie niet eerlijk verliep en erop gericht was om zoveel mogelijk aanklagers te laten afvloeien’.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Peiling: Kleine meerderheid Russen bereid MH17-smartengeld te betalen

NU 14.02.2020 Een kleine meerderheid van Russische burgers is het ermee eens dat Rusland smartengeld aan de MH17-nabestaanden moet betalen als uit internationaal onderzoek blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp met het passagiersvliegtuig. Dat schrijft Trouw op basis van een opiniepeiling in opdracht van de Universiteit Leiden en kennisplatform Raam op Rusland.

Uit de steekproef, waaraan zestienhonderd Russen meededen, blijkt dat ongeveer 55 procent van de ondervraagden het ‘eens’ of zelfs ‘helemaal eens’ is met de stelling. Ook blijkt dat een kwart van de Russen vindt dat niet bewezen is wie er schuldig is aan de MH17-ramp.

Een meerderheid, zo’n 53 procent, denkt dat het leger van Oekraïne schuld draagt. Wel neemt het aantal Russen dat vermoedt dat Rusland schuldig is toe. In 2015 dacht zo’n 2 procent van de Russen dat het land schuldig was; inmiddels denkt zo’n 10 procent dat, schrijft Trouw.

Drie kwart van de ondervraagde Russen steunt de politieke koers van de regering, ondanks Europese sancties. Wel vindt een kwart van hen dat Rusland smartengeld zou moeten betalen in ruil voor opheffing van de sancties.

De Europese Unie legde Rusland na de ramp sancties op, omdat het land in Oekraïne en op de Krim het internationale recht zou hebben geschonden.

Rusland ontkent betrokkenheid bij MH17-ramp

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne. Het internationale onderzoeksteam JIT heeft vastgesteld dat het toestel werd neergehaald door een buk-raket die afkomstig was van het Russische leger.

Op 9 maart begint het proces in de MH17-zaak. Drie Russen en één Oekraïner staan terecht. Ze worden verdacht van de moord op de 298 inzittenden van het toestel. Onder hen waren ook 196 Nederlanders.

Rusland heeft betrokkenheid altijd ontkend en is het niet eens met de conclusies van het JIT. Het land weigert daarom de verdachten aan Nederland uit te leveren.

Lees meer over: Rusland MH17 Buitenland

Russische burgers zijn voorstander van betalen smartegeld in MH17-zaak

NOS 14.02.2020 Rusland moet smartegeld betalen als het land volgens de internationale gemeenschap schuldig wordt bevonden aan de MH17-ramp. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 3200 Russen door het onafhankelijke bureau Levada, in opdracht van de Universiteit Leiden en de Nederlandse website Raam op Rusland.

Bijna 60 procent van de ondervraagde Russen vindt dat slachtoffers smartegeld moeten krijgen als de Russische schuld wordt vastgesteld. Van de jongeren tussen 18 en 25 jaar is ruim driekwart voorstander.

De resultaten worden vanmiddag in Den Haag officieel bekendgemaakt op een symposium over de relatie tussen Nederland en Rusland.

Sancties

Europa heeft na de MH17-ramp sancties tegen Rusland ingesteld, maar dat lijkt op Moskou niet veel indruk te maken. De meerderheid van de ondervraagden vindt het goed dat het Kremlin vasthoudt aan de eigen politieke koers, ondanks de sancties. Een kwart van de ondervraagden vindt dat Rusland smartegeld moet betalen als daardoor de sancties worden opgeheven.

Ruslandkenner en oud-correspondent Hubert Smeets van Raam op Rusland: “Buigen voor het buitenland wordt gezien als schuldbekentenis en – zolang de schuld niet vaststaat – als een teken van zwakte”.

Russische betrokkenheid

De meerderheid van de Russen (60 procent) denkt overigens nog steeds dat Oekraïne schuldig is aan de MH17-ramp. 10 procent zegt dat ‘de Russische zijde’ schuldig is. Daarmee worden de Russische krijgsmacht, pro-Russische separatisten en Russische vrijwilligers in Oost-Oekraïne bedoeld. De rest vindt het “moeilijk te zeggen”.

Hubert Smeets vindt vooral die 10 procent opvallend. “Dat is een stuk meer dan de enige peiling die Levada ooit eerder heeft gedaan.” In 2015 stelde Levada een enigszins vergelijkbare vraag. Toen zei 2 procent dat de ramp het gevolg is van de Russische steun aan de rebellen in Oekraïne. Van de (studerende) jongeren denkt nu 21 procent dat Rusland medeschuldig is.

Op 9 maart begint in de rechtbank op Schiphol het strafproces rond de MH17-ramp. Drie Russen en een Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines in juli 2014. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om.

Bekijk ook;

’Russische burgers bereid tot smartengeld MH17’

Telegraaf 14.02.2020 Russische burgers vinden dat hun land smartegeld moet betalen aan MH17-nabestaanden, als uit internationaal onderzoek blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp, schrijft Trouw.

Zo’n 55 procent van de Russen is het ‘eens’ of ‘helemaal eens’ met deze stelling. Het is een van de opmerkelijke uitkomsten van het eerste opinieonderzoek in Rusland dat specifiek over Nederland is gehouden, in opdracht van de Universiteit Leiden en kennisplatform Raam op Rusland.

Door Moskou is veel desinformatie verspreid over de ramp. Dat heeft waarschijnlijk ook zijn weerslag gehad op het kwart van de Russen die het op dit moment ‘moeilijk te zeggen’ vinden wie er achter de ramp steekt. Een meerderheid van de Russen (53 procent) is ervan overtuigd dat het Oekraïense leger de schuldige is. Wel groeit het aantal Russen dat het eigen leger, Russische vrijwilligers of pro-Russische rebellen aanwijst als de daders. Een jaar na de ramp was dit bij een vergelijkbare onderzoeksvraag 2 procent, ditmaal 10 procent.

Bekijk ook:

Rusland wil MH17-verdachten zelf berechten

Bekijk ook:

Russische ambassadeur Shulgin op matje bij Tweede Kamer: ’Gelijk oversteken’

Bekijk meer van; vervoersongeval/-incident strafonderzoek misdaad politiek Rusland

Knuffels bij een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraïne. Beeld ANP

Russische burgers zijn bereid smartegeld te betalen voor MH17

Russen oordelen anders over Nederland dan het Kremlin, blijkt uit onderzoek. 

Trouw 14.02.2020 Russische burgers vinden dat hun land smartegeld moet betalen aan MH17-nabestaanden, als uit internationaal onderzoek blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp.

Zo’n 55 procent van de Russen is het ‘eens’ of ‘helemaal eens’ met deze stelling. Het is een van de opmerkelijke uitkomsten van het eerste opinieonderzoek in Rusland dat specifiek over Nederland is gehouden, in opdracht van de Universiteit Leiden en kennisplatform Raam op Rusland. Zeker in het licht van het MH17-proces, dat op 9 maart begint. Hiervoor zijn drie Russen en een Oekraïner aangeklaagd. Die worden verdacht van moord op de 298 inzittenden van het Maleisische passagiersvliegtuig op 17 juli 2014. Onder hen waren 196 Nederlanders.

De Russische regering heeft altijd iedere betrokkenheid bij het neerschieten van vlucht MH17 ontkend. Het land weigert daarom verdachten uit te leveren. Ook verwerpt het de conclusies van het internationale onderzoeksteam JIT. Dat eerder vaststelde dat het wapen een Buk-raket was, afkomstig van het Russische leger. Door Moskou is veel desinformatie verspreid over de ramp.

Wie is de schuldige?

Dat heeft waarschijnlijk ook zijn weerslag gehad op het kwart van de Russen die het op dit moment ‘moeilijk te zeggen’ vinden wie er achter de ramp steekt. Een meerderheid van de Russen (53 procent) is ervan overtuigd dat het Oekraïense leger de schuldige is. Wel groeit het aantal Russen dat het eigen leger, Russische vrijwilligers of pro-Russische rebellen aanwijst als de daders. Een jaar na de ramp was dit bij een vergelijkbare onderzoeksvraag 2 procent, ditmaal 10 procent.

Onderzoek onder Russen door onafhankelijk sociologisch instituut Levada uit Moskou, in opdracht van universiteit van Leiden en kennisplatform Raam op Rusland.Beeld Brechtje Rood

Steun krijgt de Russische regering van haar bevolking (75 procent) bij het vasthouden aan de eigen ‘politieke koers’ ondanks de Europese sancties. Die werden ingesteld na de ramp, naar aanleiding van schendingen van het internationale recht door Rusland in Oekraïne en op de Krim. Al vindt een kwart van de Russen dat Rusland smartegeld moet betalen, als daardoor de sancties worden opgeheven. De Russische bevolking lijdt niet direct onder deze sancties, wel onder handelsembargo’s op gangbare importproducten die Moskou als vergelding instelde.

Hoopvolle uitkomst

Kamerleden noemen deze uitkomsten van het onderzoek ‘hoopvol’ en ‘bemoedigend’. “Russen begrijpen hoe belangrijk dit is voor nabestaanden, ondanks de slechte informatie die ze over deze ramp krijgen”, aldus CDA-Kamerlid Chris van Dam. Hij wijst op de hulp die Nederland destijds verleende bij de berging van de gezonken Russische atoomonderzeeër Koersk in 2000. Die hulp werd in Rusland destijds zeer gewaardeerd. Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma moest aan de Koersk denken. Hij noemt de uitkomsten ‘impliciet een steun in de rug van het MH17-proces’. “Bemoedigend dat Russen hardop durven zeggen dat in deze diep menselijke tragedie recht moet worden gedaan.”

VVD-Kamerlid Sven Koopmans vallen vooral de verschillen op tussen wat Russen vinden en wat hun regering officieel vindt. “Dat onderscheid moeten we blijven maken.” Desondanks denkt hij dat manipulatie door de Russische propaganda niet helemaal kan worden voorkomen. “Transparantie en openheid tijdens het proces zijn daarom van groot belang.” Dat Rusland Nederland hierin vooringenomenheid verwijt, laat hij ‘aan de Russische regering’.

Van Dam stelt dat Nederland zich meer zou kunnen inspannen voor betere informatieverspreiding richting Rusland. “Bijvoorbeeld op het dark­web, buiten bereik van de Russische internetcensuur.” Sjoerdsma pleit ervoor dat bij de livestream vanuit de rechtbank ook simultaan vertaling naar het Russisch beschikbaar is. Dat is nu nog niet geregeld.

Hoe zien de Russen ons? Voor het eerst zijn ze geënquêteerd over Nederlanders. Hun oordeel is opvallend positief – maar niet over homorechten en nederwiet, schrijven de Russische onderzoekers in Letter&Geest. Daarin geeft ook de Nederlandse oud-ambassadeur in Moskou Ron Keller zijn ongezouten mening over het Nederlandse Ruslandbeleid.

Morgen in Letter & Geest meer over dit onderzoek. 

‘Land van tulpen en fietsen’

Het opinieonderzoek beperkt zich niet tot MH17. De onderzoekers van het enige onafhankelijke sociologische instituut Levada ondervroegen eind 2019 ruim 1600 Russen (aan huis omdat Russen argwanend staan tegenover online onderzoek) hoe zij over Nederland denken. Positief tot zeer positief, zegt zeventig procent. Al sieren clichés als ‘land van tulpen’ dit beeld. Waardering krijgen de goede sociale voorzieningen. Russen roemen Nederlandse vrijheden, behalve als het gaat om homorechten of het softdrugsbeleid. Slechts 5 procent is uitgesproken negatief over Nederland.

Nederland wordt door de Russen als vijfde genoemd in het rijtje landen waarmee Rusland een vriendschapsrelatie zou moeten onderhouden, na China, Duitsland, de VS en Frankrijk. De diplomatieke relatie is daarentegen kil. Zeker nadat Moskou onlangs Kamerlid Sjoerdsma een visum weigerde. Daarop blies de Tweede Kamer een gepland bezoek af.

Lees ook:

Kamerlid Sjoerdsma: Laat MH17-proces live vertalen in het Russisch

De Russen moeten zelf een oordeel kunnen vellen, zegt de D66’er na een enquête onder Russische burgers.

Grapperhaus: Rusland wilde MH17-verdachten zelf berechten

De Russische autoriteiten hebben ­Nederland in oktober aangeboden om de drie Russische verdachten in het MH17-proces in Rusland zelf te berechten.

MH17-proces volgend jaar integraal te volgen via livestream

Het strafproces over de ramp met vlucht MH17 zal wereldwijd live te volgen zijn via internet. Dat heeft de rechtbank Den Haag laten weten tijdens een briefing voor de media.

MEER OVER; RUSLAND POLITIEK NEDERLAND ECONOMIE, BUSINESS EN FINANCIËN MISDAAD, RECHT EN JUSTITIE WENDELMOET BOERSEMA

Knuffels bij een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraine. Op het monument staat: Ter herinnering aan 298 mensen die stierven, Onschuldige slachtoffers, Van een burgeroorlog. Op 9 maart is de eerste zitting in het MH17-proces. Beeld ANP

Grapperhaus: Rusland wilde MH17-verdachten zelf berechten

Trouw 12.02.2020 De Russische autoriteiten hebben ­Nederland in oktober aangeboden om de drie Russische verdachten in het MH17-proces in Rusland zelf te berechten.

Minister Ferd Grapperhaus van justitie en veiligheid schrijft dit aan de Tweede Kamer. Nederland heeft dit verzoek niet in overweging genomen. “De overdracht van strafvervolging is geen optie”, stelt de ­minister in de brief.

In de brief praat Grapperhaus de Kamer bij over de voorbereidingen van het proces tegen de verdachten in de MH17-zaak. De strafzaak tegen vier verdachten, onder wie drie Russen, begint op 9 maart in een speciale rechtszaal op Schiphol. Grapperhaus heeft het verzoek om de strafvervolging naar Rusland te verhuizen afgewezen, maar tegelijk de Russen wel gevraagd of Nederland een vonnis aan de Russische autoriteiten kan overdragen.

Eventuele straffen kunnen dan in Rusland worden uitgevoerd. Grapperhaus hoopt daarmee ‘straffeloosheid te voorkomen’. De minister vermeldt niet of er een antwoord is gekomen op die vraag uit Den Haag.

Het strafproces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt via internet (een livestream) integraal uitgezonden. De minister: “De rechtbank van Den Haag heeft aangegeven zoveel mogelijk mensen wereldwijd in de gelegenheid te willen stellen het proces te volgen.”

Een van de Russische verdachten is Oleg Poelatov. Hij was tweede man van de inlichtingendienst van de separatisten in Donetsk, de hoofdstad van de gelijknamige rebellenrepubliek. Zijn baas Sergej Doebinski gold als de rechterhand van separatistenleider Igor Girkin. Zij zijn de andere twee Russische verdachten. De vierde is Leonid Chartsjenko, een Oekraïense garnizoenscommandant.

Justitie verdenkt hen ervan nauw te hebben samengewerkt om de Buk-raket in stelling te brengen, waardoor vlucht MH17 werd getroffen. De verdachten worden vervolgd voor moord op de 298 inzittenden. Het is vrijwel zeker dat de vier verdachten niet bij het proces aanwezig zullen zijn.

Met het proces is de MH17-zaak niet ten einde, wat Nederland betreft. Verder onderzoek van het OM richt zich op ‘de opdrachtgevers in de bestuurlijke en militaire hiërarchie’. Het OM deed in november nog een getuigenoproep voor meer informatie.

Lees ook:

MH17-verdachte neemt Nederlandse advocaten

In de komende rechtszaak over het neerschieten van vlucht MH17 staan de Nederlandse advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate de verdachte Oleg Poelatov bij. Zij werken voor het Rotterdamse kantoor Sjöcrona Van Stigt.

Meer over; Ferd Grapperhaus Nederland misdaad, recht en justitie Rusland OM MH17 Den Haag Oleg Poelatov Jelle Brandsma

Rusland wil verdachten MH17 zelf berechten

RTL 12.02.2020 De Russische autoriteiten hebben aan Nederland gevraagd om de vervolging van drie Russische verdachten van het MH17-proces, over te dragen aan Rusland. Dat heeft minister Grapperhaus laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De vraag van Rusland om zelf de drie verdachten te vervolgen is half oktober aan het ministerie van Justitie en Veiligheid gesteld. Nu komt deze informatie pas naar buiten.

Nederland: Niet ingaan op het verzoek

Nederland zal niet ingaan op het verzoek van de Russen, laat de minister weten. Hij schrijft dat het geen optie is en dat het ook niet eens in overweging is genomen om de vervolging aan Rusland over te dragen.

Lees ook:

MH17-verdachte doet via advocaat toch mee aan proces

Wel wil Nederland dat, mocht er een uitspraak komen in het MH17-proces en ook een gevangenisstraf voor de Russische verdachten, dat deze mannen daadwerkelijk hun straf uitzitten. Daarom heeft minister Grapperhaus aan Rusland gevraagd of ze ervoor willen zorgen dat wanneer de verdachten straf krijgen, dat ze die dan daadwerkelijk moeten uitzitten.

Kritiek

Het is voor het eerst dat Rusland aanbiedt om een deel van het onderzoek zelf te doen. Tot nu toe had Moskou vooral kritiek op het onderzoek. Het JIT, dat het onderzoek namens alle getroffen landen doet, heeft altijd gezegd dat Rusland onvoldoende meewerkt en dat er nog altijd hulpverzoeken open staan.

Het MH17-proces start op maandag 9 maart 2020 in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

Rowen (12) kwam om bij MH17-ramp, zijn groep 8 komt nu weer samen

Bekijk deze video op RTL XL

RTL Nieuws; MH17-proces

Grapperhaus: Rusland wilde verdachten in MH17-zaak zelf vervolgen

NU 12.02.2020 Russische autoriteiten vroegen Nederland of ze drie Russische verdachten in de MH17-zaak zelf mogen vervolgen, blijkt woensdag uit een brief van minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Grapperhaus zei in een reactie op het verzoek dat het overdragen van de vervolging “geen optie” is, schrijft hij aan de Kamer. Hij vroeg de Russische autoriteiten wel of ze bereid waren om het uiteindelijke vonnis over te nemen en de straffen zelf uit te voeren. Het is niet duidelijk of Rusland hierop geantwoord heeft .

Drie van de vier mannen die worden vervolgd voor hun aandeel in het neerhalen van MH17, hebben de Russische nationaliteit. Het gaat om Igor Girkin (48), zijn rechterhand Sergey Dubinsky (56) en diens assistent Oleg Pulatov (52). De vierde verdachte Leonid Kharchenko (47) is een Oekraïner.

De rechtszaak tegen de vier begint op 9 maart in de zittingszaal van het Justitieel Complex bij Schiphol. Het proces zal online live te volgen zijn. Waarschijnlijk zullen de verdachten niet bij de zitting aanwezig zijn. Rusland land weigert ze uit te leveren.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2015 boven Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. De vier mannen zouden onder meer de buk-raket hebben vervoerd waarmee het toestel was beschoten.

Onderzoeksteam toont gezichten van vier verdachten MH17-ramp

MH17-verdachte Sergej Dubinsky ANP

Rusland wilde MH17-verdachten zelf berechten

NOS 12.02.2020 Rusland heeft Nederland in een brief gevraagd de vervolging van de drie Russische MH17-verdachten over te dragen aan Rusland. Minister Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat hij Moskou heeft geantwoord dat dat geen optie was.

Volgens Grapperhaus kwam het Russische verzoek op 17 oktober 2019 bij zijn ministerie binnen. Van de vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig, hebben er drie de Russische nationaliteit. Als het proces tegen hen op 9 maart op Schiphol begint, zullen ze vrijwel zeker niet aanwezig zijn. Waarschijnlijk verblijven ze in Rusland, dat hen niet wil uitleveren.

Voorkomen van straffeloosheid

In zijn antwoord aan de Russische autoriteiten heeft Grapperhaus nog wel gevraagd of de Russen bereid zijn om een opgelegd vonnis over te nemen en eventuele straffen in Rusland tot uitvoering te brengen. “In het kader van het voorkomen van straffeloosheid.” Het is niet duidelijk wat Moskou daarop heeft gezegd.

Een van de Russische verdachten heeft een Nederlandse advocaat. Het proces zal via een livestream integraal te volgen zijn. Nabestaanden van de ramp kunnen de zittingen in besloten kring volgen. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, familierechercheurs en Slachtofferhulp Nederland aanwezig zijn.

Bekijk ook;

Rusland wil MH17-verdachten zelf berechten

Telegraaf 12.02.2020  Rusland wil de drie Russische verdachten in het MH17-proces zelf berechten. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft dat in een brief over het aanstaande proces aan de Tweede Kamer.

Het verzoek om „de strafvervolging van de drie Russische verdachten aan Rusland over te dragen”, is afgelopen oktober gedaan. Grapperhaus heeft geantwoord dat dat „geen optie is” en laat de Kamer weten dat het ook niet in overweging is genomen.

De minister is wel bereid om de eventuele straf die de verdachten in Nederland krijgen in Rusland te laten uitzitten. Grapperhaus wil op die manier voorkomen dat de verdachten helemaal de dans ontspringen. Hij heeft Rusland gevraagd of het bereid is te overleggen „over de mogelijkheden” daartoe.

Vervolging

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel op 17 juli 2014. De vier worden verdacht van moord. Op 9 maart is de eerste zitting van het proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

BEKIJK OOK:

’Levenslang na MH17 geen rare straf’

BEKIJK OOK:

MH17-nabestaanden eisen vliegverbod boven crisisgebied

BEKIJK OOK:

Russische ambassadeur Shulgin op matje bij Tweede Kamer: ’Gelijk oversteken’

BEKIJK MEER VAN; moord/doodslag rechtbank politiek rechtshandhaving Ferd Grapperhaus Rusland

Rusland wil MH17-verdachten zelf berechten

AD 12.02.2020 Rusland wil de drie Russische verdachten in het MH17-proces zelf berechten. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft dat in brief over het aanstaande proces aan de Tweede Kamer.

Het verzoek om ‘de strafvervolging van de drie Russische verdachten aan Rusland over te dragen’, is afgelopen oktober gedaan. Grapperhaus heeft geantwoord dat dat ‘geen optie is’ en laat de Kamer weten dat het ook niet in overweging is genomen.

Overleggen

De minister is wel bereid om de eventuele straf die de verdachten in Nederland krijgen in Rusland te laten uitzitten. Grapperhaus wil op die manier voorkomen dat de verdachten helemaal de dans ontspringen. Hij heeft Rusland gevraagd of het bereid is te overleggen ‘over de mogelijkheden’ daartoe.

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel op 17 juli 2014. De vier worden verdacht van moord. Op 9 maart is de eerste zitting van het proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

MH17-verdachte Igor Girkin: Ik heb geen dagvaarding gekregen

AD 04.02.2020 Igor Girkin heeft naar eigen zeggen geen dagvaardiging ontvangen van het Nederlandse openbaar ministerie. Ook heeft de verdachte in de zaak rond het neerhalen van vlucht MH17 geen advocaat, die hem zal vertegenwoordigen als op 9 maart het proces tegen de vier hoofdverdachten begint.

Girkin zei dat dinsdagochtend op de Russische radiozender Kommersant FM. De oud-officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe was minister van defensie van de zelfverklaarde ‘volksrepubliek’ Donetsk in Oost-Oekraïne, toen MH17 daar op 17 juli 2014 werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

,,Ik erken de rechtsgang in Nederland niet, dus heb ik me tot geen enkele advocaat gewend’’, verklaarde Girkin tegenover Kommersant FM. Het is vrijwel uitgesloten dat hij, noch de drie andere verdachten aanwezig zullen zijn tijdens het strafproces in Nederland. Rusland, dat altijd heeft ontkend dat het iets te maken heeft met de aanslag op MH17, levert geen landgenoten uit aan derden.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Gisteren werd bekend dat de Russische advocate Jelena Koetjina van het Moskouse advocatenkantoor Kovljor & partners de Russische verdachte Oleg Poelatov zal bijstaan samen met het Nederlandse advocatenkantoor Sjöcrona Van Stigt uit Rotterdam. Tegenover het Russische persbureau Tass verklaarde Koetjina, dat het Nederlandse OM de vier verdachten inmiddels heeft aangeklaagd en hen heeft opgeroepen voor onderzoek. Het OM wil dat niet bevestigen en pas tijdens de eerste rechtszitting bekendmaken.

Diepste respect

Ik erken de rechtsgang in Nederland niet, dus heb ik me tot geen enkele advocaat gewend, aldus Igor Girkin, MH17-verdachte.

Koetjina voegde eraan toe, dat het werk van de groep advocaten ‘zal worden uitgevoerd in overeenstemming met alle internationale wetgeving’. ,,Bij het verdedigen zullen we deze zaak beschouwen met het diepste respect voor de gevoelens van de families van de slachtoffers, rekening houdend met het basisprincipe van strafrechtelijke vervolging: het uitgaan van onschuld (totdat schuld is bewezen, red.). We hopen dat de behandeling van de zaak voor de Nederlandse rechtbank onafhankelijk en objectief zal zijn’’, aldus Koetjina.

Op 19 juni 2019 maakte het Nederlandse OM bekend dat het vier hoofdverdachten in de zaak-MH17 op de korrel heeft. Naast de Russen Girkin (krijgsnaam ‘Strelkov’, de schutter) en Poelatov (‘Gjoerza’, de adder) zijn dat de Rus Oleg Doebinski (‘Chmoeri’, de humeurige) en de Oekraïner Leonid Chartsjenko (‘Krot’, de mol). Volgens het OM kunnen er in de toekomst nog meer verdachten bijkomen.

Nederlandse advocaten staan Russische MH17-verdachte bij

NOS 03.02.2020 De Rotterdamse advocaten Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck zullen in het MH17-proces de Russische verdachte Oleg Poelatov verdedigen. Poelatov was lid van een speciale eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst. Hij zou betrokken zijn geweest bij de bescherming van de Buk-lanceerinstallatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald.

Bij de start van het proces over vijf weken zullen vrijwel zeker geen verdachten aanwezig zijn. Rusland wil hen niet uitleveren. Lange tijd was het onduidelijk of er advocaten zouden optreden namens de verdachten. Ten Doesschate en Van Eijck zijn de eerste en tot nu toe enige advocaten die zich gemeld hebben. Ze werken samen met een Russische advocate.

In het Advocatenblad vertellen de twee Nederlandse raadslieden welke overwegingen hebben meegespeeld bij het aannemen van deze zaak. “Wij begrijpen dat deze verschrikkelijke vliegramp voor veel emoties zorgt”, zeggen ze. “Tegelijk is het cruciaal in een rechtsstaat dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.”

De advocaten zijn nagegaan of er onder de 298 slachtoffers bekenden van hun kantoorgenoten waren. Dat kan een reden zijn om een zaak niet aan te nemen. Of ze contact hebben met hun cliënt en hoe de verdediging eruit gaat zien, is niet bekend. De advocaten waren vanmiddag niet bereikbaar.

Het MH17-proces gaat op 9 maart 2020 van start. Er staan vooralsnog vier verdachten terecht.

Bekijk ook;

Rotterdams advocatenkantoor staat MH17-verdachte bij

RTL 03.02.2020 Een van de vier verdachten van de ramp met MH17 wordt tijdens de rechtszaak bijgestaan door twee Nederlandse strafrechtadvocaten. Dat zeggen de advocaten in het Advocatenblad. Ze noemen het ‘cruciaal in een rechtsstaat’ dat ook hij recht heeft op een eerlijk proces.

Het proces tegen de vier verdachten van het neerhalen van het passagiersvliegtuig begint op 9 maart. De Nederlandse advocaten gaan bij de verdediging samenwerken met een Russische advocate, Elena Koetina.

Welke verdachte ze bijstaan, willen Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate in het Advocatenblad nog niet zeggen. Maar Koetina laat aan de Russischtalige site TASS weten dat het gaat om Oleg Poelatov, een assistent van Sergej Doebinski, de rechterhand van rebellenleider Igor Girkin.

Met respect behandelen

De advocaten zeggen te snappen dat de zaak veel emoties oproept. “Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat we de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen. Er zijn 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, omgekomen bij deze ramp. Dat is een zeer gevoelig gegeven in deze zaak. Dat beseffen wij donders goed.”

Lees ook:

MH17-verdachte doet via advocaat toch mee aan proces

Oleg Poelatov © Opsporingsfoto politie

Wel vinden ze dat iedereen recht heeft op een eerlijke verdediging, dus ook de verdachte die zij bijstaan. “Het is cruciaal in de rechtsstaat dat elke verdachte juridische bijstand krijgt. (…) Juist ook in zo’n beladen zaak is het van belang dat verdachten een onafhankelijke en objectieve advocaat krijgen. Die hun kant van de zaak belicht.”

Geen bekenden omgekomen

De twee hebben eerst uitgezocht of een van hun collega’s iemand kent die bij de ramp is omgekomen. Dat is niet het geval.

Naast Poelatov staan ook Girkin en Doebinski terecht. De vierde verdachte is garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Hoe lang de zaak gaat duren, is nog onduidelijk.

Lees ook:

MH17-proces vanwege grote belangstelling te volgen via livestream

Ook Koetina belooft tegenover TASS dat de verdediging de zaak respectvol zal behandelen. “Wij zullen met de allergrootste respect voor de gevoelens van de familieleden van de slachtoffers deze zaak aangaan, maar we gaan ook uit van het basisprincipe van het strafrecht, namelijk het vermoeden van onschuld.”

Objectieve rechtsgang

Koetina vervolgt dat ze vooral willen dat er een eerlijk proces komt. “We hopen op een onafhankelijke en objectieve rechtsgang.” Volgens de website van het Russische advocatenkantoor Kovler en Partners, waar Koetina werkzaam is, vertegenwoordigt de firma grote Russische bedrijven maar ook medewerkers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken en het Russisch openbaar ministerie.

RTL Nieuws; MH17-proces  Rechtszaak  Rusland  Oekraïne  Nederland

Nederlandse advocaten voor Russische MH17-verdachte: ‘Iedereen heeft recht op eerlijk proces’

AD 03.02.2020 Twee Rotterdamse strafrechtadvocaten gaan de de Russische MH17-verdachte Oleg Poelatov bijstaan. Zij vormen samen met een Russische advocaat een verdedigingsteam.

Igor Girkin één van de verdachten in het MH17-proces. © Joël van Houdt

Dat zeggen de twee tegen Advocatenblad.nl. Het gaat om Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate van het kantoor Sjöcrona Van Stigt. In een toelichting zeggen ze te begrijpen dat het verdedigen van de MH17-verdachten gevoelig ligt. ,,Wij begrijpen dat deze verschrikkelijke vliegramp voor veel emoties zorgt. Tegelijk is het cruciaal in een rechtsstaat dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.’’

De twee willen nog niet zeggen of ze überhaupt contact hebben met hun cliënt. ,,Helaas kunnen wij geen mededelingen doen over de vraag of dit contact er inmiddels is.’’ Ook willen ze niet zeggen of Poelatov zelf contact heeft gelegd met de Nederlandse advocaten.

Het MH17-proces start op 9 maart. In principe staan dan vier verdachten terecht. Het gaat naast Poelatov om Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Khartsjenko. De drie Russen en de Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht Malaysia Airlines MH17 op 17 juli 2014. Zodoende worden ze verdacht van moord op de 298 passagiers.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Geen van de verdachten is uitgeleverd aan Nederland. Rusland levert geen onderdanen uit. Het is daarom onwaarschijnlijk dat één van de vier het proces zal bijwonen.

We zijn niet van plan in allerlei talkshows te gaan optreden, aldus Boudewijn van Eijck, advocaat.

Volgens advocate Ten Doesschate bestaat het dossier in de zaak al uit zo’n 30.000 pagina’s. Zij hebben dat nog niet ontvangen, stellen ze. Hun betrokkenheid kwam tot stand via de Russische advocate Elena Kutina. Van Eijck zegt hierover in het vraaggesprek: ,,We vormen samen een verdedigingsteam. Kutina mag hier niet optreden namens de verdachte, wel levert zij relevante informatie aan voor onze verdediging.’’

Terughoudend

Het advocatenkantoor Sjöcrona Van Stigt Advocaten is al 28 jaar actief. Het stond in het verleden ook van misdrijven verdachte politieagenten, zoals in de zaak van Mitch Henriquez. De advocaten van het kantoor zijn altijd erg terughoudend in de media. Dat zeggen de raadslieden nu ook te zijn rond het MH17-proces. ,,We zijn niet van plan veelvuldig in allerlei talkshows te gaan optreden. De zaak gaat naar verwachting jaren duren, maar wij zullen in die tijd nauwelijks in de media zichtbaar zijn. Wij willen ons laten zien in de rechtszaal, bij het uitoefenen van ons vak’’, zegt Van Eijck.

Nederlandse advocaten verdedigen MH17-verdachte

Telegraaf 03.02.2020 Een Nederlands advocatenkantoor is via een tussenpersoon benaderd door de Rus Oleg Poelatov, één van de vier verdachten van het MH17-strafproces, dat 9 maart in de rechtbank Schiphol van start gaat.

Strafrechtadvocaten Boudewijn van Eijck (57) en Sabine ten Doesschate (39) van Sjöcrona Van Stigt (SVS) hebben de klus volgens een woordvoerder gekregen „vanwege hun goede internationale reputatie en naamsbekendheid.” De twee Nederlanders trekken in deze strafzaak op met een Russische collega Elena Kutina uit Moskou.

Pulatov is door het internationale opsporingsteam JIT onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie gedagvaard wegens betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17bijna zes jaar geleden boven het oorlogsgebied van Oost-Oekraïne. Hij wordt moord op de 298 inzittenden ten laste gelegd, waaronder 196 Nederlandse passagiers.

Poelatov was destijds plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk. Hij zal volgens de zegsman van Van Eijck en Ten Doesschate overigens niet zelf tijdens het proces in Nederland verschijnen, maar zich door zijn advocaten laten vertegenwoordigen.

Bekijk ook: 

Dit zijn de vier MH17 moordverdachten 

MH17 werd op 17 juli 2014 op grote hoogte uit de lucht geschoten door een Russische Buk-raket. Het vliegtuig, een Maleisische Boeing 777, was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

De Nederlandse advocaten laten weten eerst het strafdossier zorgvuldig te gaan verkennen. „We beseffen heel goed dat het een zeer gevoelige en beladen zaak is, die voor veel emoties zorgt. Respect voor de nabestaanden staat dan ook bij ons voorop. Iedere verdachte heeft echter recht op juridische bijstand door onafhankelijke en objectieve advocaten.”

Bekijk ook: 

Proces MH17 start in maart 2020: ’Wij willen waarheid en gerechtigheid’ 

Bekijk meer van; moord/doodslag rechtshandhaving proces Oleg Poelatov Igor Girkin Doesschate Leonid Chartsjenko Boudewijn van Eijck Den Haag Openbaar Ministerie

© ANP Nabestaanden leggen bloemen voor de slachtoffers van de MH17-ramp in Hilversum.

Rotterdams advocatenkantoor staat MH17-verdachte bij

MSN 03.02.2020 Een van de vier verdachten van de ramp met MH17 wordt tijdens de rechtszaak bijgestaan door twee Nederlandse strafrechtadvocaten. Dat zeggen de advocaten in het Advocatenblad. “Het is cruciaal in een rechtsstaat dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.”

Het proces tegen de vier verdachten van het neerhalen van het passagiersvliegtuig begint op 9 maart. De Nederlandse advocaten gaan bij de verdediging samenwerken met een Russische advocate. Welke verdachte ze bijstaan, willen Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate in het Advocatenblad nog niet zeggen.

Met respect behandelen

De advocaten zeggen te snappen dat de zaak veel emoties oproept. “Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat we de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen. Er zijn 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, omgekomen bij deze ramp. Dat is een zeer gevoelig gegeven in deze zaak. Dat beseffen wij donders goed.”

Wel vinden ze dat iedereen recht heeft op een eerlijke verdediging, dus ook de verdachte die zij bijstaan. “Het is cruciaal in de rechtsstaat dat elke verdachte juridische bijstand krijgt. (…) Juist ook in zo’n beladen zaak is het van belang dat verdachten een onafhankelijke en objectieve advocaat krijgen. Die hun kant van de zaak belicht.”

Geen bekenden omgekomen

De twee hebben wel eerst uitgezocht of een van hun collega’s iemand kent die bij de ramp is omgekomen. Dat is niet het geval.

De verdachten die vanaf maart terechtstaan, zijn drie Russen en een Oekraïner: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Hoe lang de zaak gaat duren, is nog onduidelijk.

Een of meer verdachten neerhalen vlucht MH17 hebben advocaat

NOS 27.01.2020 Een of meerdere verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 en moord op de 298 inzittenden worden bijgestaan door een advocatenkantoor, meldt de rechtbank Den Haag. Welk advocatenkantoor dat is en om welke verdachte(n) het gaat wordt niet vrijgegeven.

“Daarmee is het strafproces nu dus echt een zaak geworden”, zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp. “Tot nu toe leek het een eenzijdig proces te worden omdat de verdachten weigerden de rechtbank te erkennen of zeiden dat ze niets te maken hebben met de zaak.”

Niet vrijwillig

Nederland maakte in juni vorig jaar bekend dat vier verdachten worden vervolgd. Het gaat om Leonid Chartsjenko uit Oekraïne en Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergej Doebinski uit Rusland.

Igor Girkin (ook bekend onder de naam Strelkov) heeft vandaag tegen Nieuwsuur gezegd dat hij niet degene is die zich laat vertegenwoordigen, omdat hij de rechtbank niet erkent.

  Gert-Jan Dennekamp @gjdennekamp

Tegen Nieuwsuur zegt Igor Strelkov, een van de verdachten, dat hij zich niet laat vertegenwoordigen: ik erken de rechtbank niet …. https://t.co/eQKMHC99TR

Doebinski liet eerder al aan het Russische persbureau Interfax weten niet vrijwillig te zullen verschijnen in de rechtszaal, omdat hij naar eigen zeggen niks te maken heeft met de MH17-ramp. Over Poelatov en Chartsjenko is niets bekend.

Kijk hieronder naar een overzicht van de vier mannen die vervolgd worden.

1/4 Leonid Chartsjenko NOS

2/4 Oleg Poelatov NOS

3/4 NOS

4/4 NOS

Het is gebruikelijk dat voor aanvang van het proces geen gegevens worden verstrekt over de aanwezigen. In strafzaken ligt de informatie over een proces uiterlijk een week voor de zitting onder embargo ter inzage voor journalisten. Pas op het moment dat de openbare behandeling van de zaak begint, mogen die gegevens openbaar worden gemaakt.

Voor de behandeling van de rechtszaak tegen de MH17-verdachten wordt ruim een jaar uitgetrokken. De rechtbank Den Haag meldt dat tussen maart 2020 en april 2021 een aantal periodes is gereserveerd in het Justitieel Complex Schiphol. De eerste zitting is op 9 maart.

Bekijk ook;

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17. © ANP

Eerste advocaat verdachten meldt zich in MH17-proces

AD 27.01.2020 In het MH17-proces, dat 9 maart van start gaat, heeft zich voor het eerst een advocatenkantoor gemeld namens één of meerdere verdachten. Dat heeft de Haagse rechtbank bekendgemaakt in antwoord op vragen van deze site.

Het gaat volgens bronnen om een Nederlands kantoor. De Haagse rechtbank, die de MH17-zaak zal behandelen, maakt vooralsnog niet openbaar welk advocatenkantoor de verdediging op zich neemt. ,,Dat is de gebruikelijke gang van zaken bij een rechtszaak”, stelt de rechtbank. Ook is niet bekend namens welke verdachte of verdachten het kantoor zal optreden.

In het MH17-proces zijn tot nu toe vier verdachten bekendgemaakt. Het gaat om Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Khartsjenko. De drie Russen en een Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht Malaysia Airlines MH17 op 17 juli 2014. Zodoende worden ze verdacht van moord op de 298 passagiers.

Vorm van verdediging

Geen van de verdachten is uitgeleverd aan Nederland. Rusland levert geen onderdanen uit. Het is daarom onwaarschijnlijk dat één van de vier het proces zal bijwonen. Tot nu toe was ook onbekend of er advocaten namens de verdachten zullen optreden. Dat zich een advocatenkantoor heeft gemeld, betekent dat er een vorm van verdediging zal zijn.

De Haagse rechtbank stelt dat het aan het advocatenkantoor zelf is om wel of niet naar buiten te treden. Ook bij reguliere rechtszaken wordt de naam van de advocaat officieel pas ter zitting bekend. Het proces zal behandeld worden in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

MH17-verdachte doet via advocaat toch mee aan proces

MSN 27.01.2020 Bij de rechtbank Den Haag heeft zich een advocaat gemeld namens een of meerdere MH17-verdachten. Om welke verdachte(n) het gaat, is onduidelijk. De bekendste verdachte, Igor Girkin, zegt tegen RTL Nieuws dat hij het in ieder geval niet is.

Dat er nu minstens één verdachte via een advocaat meedoet aan het proces, is opmerkelijk. Tot dusver wilden de verdachten op geen enkele manier aan de strafzaak in Nederland meedoen. De MH17-strafzaak begint op 9 maart 2020 in Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten aangeklaagd voor betrokkenheid bij de ramp.

Onbekende advocaat

Het inhuren van een advocaat betekent overigens niet dat de verdachten in de Nederlandse rechtbank zullen verschijnen of hun straf zullen accepteren. Wel zullen de belangen van zeker een verdachte dus worden verdedigd via een advocaat. Om welke Nederlandse advocaat het gaat, is nog niet bekend.

Lees ook:

Oekraïne levert MH17-verdachte uit aan Rusland

De bekendste van de vier MH17-verdachten Igor Girkin zegt tegen RTL Nieuws dat hij in ieder geval niet degene is die zich juridisch laat bijstaan: “Ik ben er niet van op de hoogte dat ik een advocaat heb. Misschien is hij aan mij toegewezen, zoals dat in Rusland gebeurt?”

Erkenning rechtbank

Igor Girkin, die ook wel bekend staat onder zijn bijnaam Igor Strelkov, blijft de Nederlandse strafzaak afwijzen: “Hoe dan ook: het kan me helemaal niets schelen of ik een advocaat ga krijgen of niet. Ik erken de bevoegdheid van de Nederlandse rechtbank niet. En zelfs als ik op een of andere manier voor dat gerecht beland, ga ik niet meedoen aan het proces. En niemand kan mij dwingen om te gaan staan op bevel van jullie rechters.”

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

Twee andere verdachten, Sergej Doebinski en Oleg Poelatov, reageerden niet meteen op een verzoek tot commentaar.

‘Kremlin-link’ met MH17 vertrekt als adviseur van Poetin

AD 25.01.2020 Vjatseslav Soerkov, presidentsadviseur van de Russische president Vladimir Poetin, stapt op. Soerkov zou in juli 2014 mogelijk met de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne hebben onderhandeld over de levering van de BUK-installatie, die diezelfde maand vlucht MH17 neerschoot. Die rebellen noemden hem ‘onze man in het Kremlin’.

Tijdens de persconferentie op 19 juni 2019, waarin het Joint Investigation Team (JIT) vier verdachten bekend maakte van de aanslag op de Boeing van Malaysia Airlines, liet het openbaar ministerie ook een onderschept telefoonfragment horen. Daarin overlegt Soerkov volgens het JIT met de toenmalige rebellenleider Aleksandr Borodaj over militaire hulp aan de rebellen.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Grijze kardinaal

Borodaj verklaart tijdens het gesprek, dat de door het Oekraïense leger ingesloten rebellen het niet langer dan een week kunnen volhouden. Soerkov, ook wel een ‘grijze kardinaal’ in het Kremlin genoemd, antwoordt dat hij met ‘de hoogste kringen’ heeft overlegd om hulp te bieden. Zes dagen later volgde de tragedie met MH17, waarbij alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven kwamen. Het toestel werd uit de lucht geschoten door een BUK-raket die werd aangevoerd vanuit Rusland, zo stelt het JIT.

Het JIT wil de hele commandostructuur die de BUK naar Oost-Oekraïne heeft vervoerd blootleggen. De kans is groot dat Soerkov, die geen militaire achtergrond heeft, daarbij is betrokken geweest. Borodaj noemde hem destijds ‘onze man in het Kremlin’.

Contact

Borodaj erkende afgelopen zomer in een interview met deze site, dat hij in 2014 geregeld contact had gehad met Soerkov. Maar hij noemde het bewuste telefoongesprek met de adviseur van Poetin ‘nep’. ,,Dat bewuste gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Veiligheidsdiensten zijn in staat telefoongesprekken zo te verknippen, dat ze niet van echt zijn te onderscheiden. Het telefoontje laat ook niet zien dat we het concreet over wapens hebben. Het is een algemene conversatie’’, zei Borodaj over de telefoontap van het JIT.

Het vertrek van Soerkov werd bekend gemaakt door een bevriende Russische politicoloog, die het meldde op Telegram. Soerkov zou het niet eens zijn met de koers die het Kremlin ten aanzien van Oekraïne is gaan varen.

De rechtszaak over het neerschieten van MH17 begint op 9 maart in de rechtbank bij Schiphol. Het Openbaar Ministerie heeft 4 verdachten op het oog, drie Russen en een Oekraïner. Soerkov is geen verdachte.

Vjatseslav Soerkov © EPA

Minister Blok over MH17: Rusland voelt zich ongemakkelijk

Telegraaf 17.01.2020 Rusland voelt zich ongemakkelijk omdat het land door Nederland is opgeroepen om aansprakelijkheid voor de aanslag op vlucht MH17 te erkennen.

Dat zegt minister Blok (Buitenlandse Zaken) na een felle uithaal van zijn Russische ambtgenoot minister Lavrov. „Uit de heftige reactie blijkt dat mijn oproep luid en duidelijk is aangekomen”, zegt de VVD-bewindsman. „Het geeft aan dat ze het ongemakkelijk vinden.”

Bekijk ook: 

Blok: Rusland kan voorbeeld nemen aan Iran 

Rusland blijft ontkennen dat het een rol heeft gespeeld in het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 193 Nederlanders omkwamen. Minister Blok riep Rusland deze week op om aansprakelijkheid te erkennen, zoals Iran wél deed. Dat land gaf vorige week toe verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig bij Teheran.

Bekijk ook: 

Iran geeft toe Oekraïens toestel neer te hebben gehaald 

Bekijk ook: 

Iran: oorzaak vliegtuigcrash nooit willen verbergen 

Geconfronteerd met een vraag daarover haalde de Russische minister Lavrov fel uit naar Nederland, bericht RTL Nieuws. De Russische minister van Buitenlandse Zaken uitte harde kritiek op het Nederlandse MH17-onderzoek tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. „Is dit gedrag van een echte vent? Ik denk het niet.”

„Wij willen helderheid over MH17”, zei Lavrov. „Ik wil u herinneren aan een paar dingen die onze Nederlandse collega’s verzwijgen.” Lavrov blijft beweren dat Rusland actief meewerkt aan het onderzoek naar Russische betrokkenheid bij neerhalen van MH17. Volgens Blok klopt die uitspraak helemaal niet. „Er is een aantal vragen niet beantwoord.”

Bekijk meer van; terreurdaad overheid lucht- en ruimtevaartongeval/-incident misdaad Blok Rusland Den Haag Nederland Iran Malaysia Airlines-vlucht 17

Rusland haalt uit naar Nederland: ‘Zijn jullie nou een echte vent?’

MSN 17.01.2020 Moskou haalt vandaag hard uit naar Nederland over de MH17-zaak. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken uit harde kritiek op het Nederlandse MH17-onderzoek tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. “Is dit gedrag van een echte vent? Ik denk het niet.”

De vraag over MH17 kwam van een journalist van de Britse krant The Independent. Die vergeleek de recente vliegramp in Iran (waarbij het Iraanse regime bekent) met de MH17-ramp (waarbij Rusland ontkent). “Handelde Iran in dit geval als een vent, in tegenstelling tot Rusland?”

Toon gezet

“Bent u van The Independent?”, schamperde Lavrov over de naam van de krant, die ‘onafhankelijk’ betekent. “Onafhankelijk van wie?” Daarmee hintte de Russische minister erop dat de Britse journalist aan de leiband van de Britse overheid loopt.

De toon was gezet, want Lavrov begon een harde aanval op de manier waarop Nederland omgaat met de MH17-ramp. “Wij willen helderheid over MH17,” zei Lavrov. “Ik wil u herinneren aan een paar dingen die onze Nederlandse collega’s verzwijgen.”

Lees ook:

Blok roept Rusland op voorbeeld Iran te volgen: ‘Erken aansprakelijkheid MH17’

Wat volgde was een hele trits aan kritiekpunten die al eerder door Moskou zijn geuit. Lavrov zei bijvoorbeeld dat Rusland actief meewerkt aan het onderzoek: “Ze willen Rusland niet in het internationale onderzoeksteam hebben, maar toch hebben wij alles aangeleverd wat aan ons was gevraagd.”

Oproep minister Blok

Nederland heeft echter moeten vaststellen dat Moskou niet heeft gereageerd op verschillende rechtshulpverzoeken. Om deze reden heeft Nederland diplomatieke stappen tegen Rusland genomen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken riep Rusland gisteren nogmaals op om aansprakelijkheid voor de MH17-ramp te erkennen. Juist omdat Iran dit bij een vergelijkbare vliegramp wel heeft gedaan.

Lees ook:

PS752 en MH17: Buigen of Barsten

Een bekentenis uit Moskou zit er voorlopig niet in. Lavrov ging wel in op de gesprekken die Nederland en Australië voeren met Rusland over staatsaansprakelijkheid voor de ramp. “Wij gingen akkoord onder voorwaarde dat we ook gaan praten over alle vragen die ons interesseren. We gaan dus op hun vragen aanvullend antwoord geven, maar we willen ook al onze punten bespreken.”

‘Echte vent? Ik denk het niet’

Volgens Lavrov willen Nederland en Australië echter al die punten ontwijken: “Ze zeggen dat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgelopen, maar ze zeggen al wel dat wij schuldig zijn. Is dit gedrag van een echte vent? Ik denk het niet.”

Lees ook:

Wat leren de nieuwe MH17-taps ons? ‘Net rondom Kremlin sluit zich’

Moskou heeft al langer kritiek op het feit dat Nederland en Australië een staatsaansprakelijkheidszaak hebben gestart tegen Rusland, terwijl het strafrechtelijk onderzoek naar de MH17-ramp nog loopt. Toch vinden Nederland en Australië dat er nu al genoeg bewijs is om Rusland als staat aansprakelijk te stellen.

‘Highly likely’

Het bewijs dat tegen Rusland wordt aangevoerd, vindt Lavrov te dun: “Weet u, als ze gaan praten in de trant van ‘highly likely’ (hoogstwaarschijnlijk), dan is er geen internationaal recht, maar dan maken ze regels die ze zelf comfortabel vinden en dwingen ze anderen om daarin te geloven.”

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

In maart 2020 staan vier verdachten terecht

Bekijk deze video op RTL XL

RTL Nieuws; Sergej Lavrov  MH17  Rusland

De Oekraïense minister Vadym Prystaiko en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) spreken met de pers. Ⓒ ANP

Blok: Rusland kan voorbeeld nemen aan Iran

Telegraaf 16.01.2020 Rusland moet het voorbeeld van Iran volgen en schuld erkennen voor de dood van de 298 inzittenden van vlucht MH17. Dat zei minister Blok (Buitenlandse Zaken) in Londen bij een bijeenkomst over het neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig door Iran.

„Het voorbeeld van Iran zou voor Rusland een reden moeten zijn om de stap nu ook te zetten om aansprakelijkheid te erkennen en voor genoegdoening voor de nabestaanden te zorgen”, zei Blok.

Bij de bijeenkomst in Londen stond de vraag centraal welke lessen zijn te trekken uit MH17 voor vlucht PS752, die vorige week door Iran werd neergeschoten. Na aanvankelijke ontkenning gaf Iran toe het passagiersvliegtuig van Ukraine International Airlines met luchtafweer per abuis te hebben neergehaald. Alle 176 inzittenden van vlucht PS752 kwamen om het leven, vooral Iraniërs en Canadezen.

Bekijk ook: 

Europa laat Iran vallen 

Advies Nederland

Nederland adviseert vijf landen die slachtoffers hebben te betreuren (Canada, Oekraïne, Zweden, Afghanistan en Verenigd Koninkrijk) hoe om te gaan met de nasleep van zo’n aanslag.

„In Nederland hebben we geleerd de nabestaanden voorop te stellen”, zei Blok. „Vanuit dat oogpunt moet je eerst zorgen dat de lichamen naar huis komen, de stoffelijke overschotten identificeren, zorgen dat Iran zorgt voor genoegdoening.” Ook het zoeken van internationale steun, om, in het geval van MH17, druk op Rusland te houden, is essentieel.

Het strafproces tegen de verdachten van de aanslag op MH17 begint op 9 maart op de speciale rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Russen en een Oekraïner.

Bekijk ook: 

Israël heeft plannen voor aanval op nucleaire faciliteiten Iran 

Bekijk ook: 

Iraans regime heeft in eigen doel geschoten 

Bekijk ook: 

’Geen opzet, maar een vergissing van Iran’ 

Bekijk meer van; politiek lucht- en ruimtevaartongeval/-incident transport misdaad Iran Rusland Malaysia Airlines-vlucht 17

Rusland ontkent opnieuw betrokkenheid bij MH17

NOS 15.01.2020 Rusland heeft gereageerd op de klachtenprocedure die nabestaanden van vlucht MH17 bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg hebben aangespannen. Het land heeft laten weten dat de nabestaanden bij Rusland aan het verkeerde adres zijn, omdat het naar eigen zeggen geen effectieve controle had over Oost-Oekraïne, het gebied waar de MH17 in juli 2014 is neergeschoten. Om dezelfde reden kan ook niet van Rusland verlangd worden onderzoek te doen naar de ramp.

De klacht tegen Rusland is in 2018 namens enkele honderden nabestaanden uit veertien landen ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De klagers willen dat Rusland door het Hof veroordeeld wordt voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig en het frustreren van het onderzoek naar de ramp.

Zoals steeds wijst Rusland ook nu alle verantwoordelijkheid voor de ramp af. Toch gaat het land in een document van negentig pagina’s uitvoerig in op de zaak zelf. Volgens Rusland is de verdenking gebaseerd op vervalst bewijs en slecht onderzoek.

Videobeelden

Zo beweert Rusland dat verschillende video’s waarop de Buk-installatie te zien is, vervalst zijn. Het zou gaan om beelden waarop de Buk-raket gefilmd is als hij onderweg is naar de lanceerplek en als hij een dag later wordt teruggebracht naar Rusland. Ook de door het Joint Investigation Team vrijgegeven telefoongesprekken tussen verschillende Russische militairen en separatisten zouden zijn vervalst.

Daarnaast herhaalt Rusland een eerder gebruikte lezing dat MH17 niet door Rusland kan zijn neergehaald omdat het Russische leger een ander type Buk-raketten zou gebruiken.

Ten slotte wordt gesteld dat Rusland vaker slachtoffer is van een internationale lastercampagne door NGO’s. In dat verband beschuldigt Rusland onderzoekscollectief Bellingcat van het verspreiden van nepnieuws.

Iran

Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt dat de Russische reactie hem niet verbaast, maar wel weer teleurstelt. “Kijk eens naar de vliegramp in Iran. Daar is tenminste toegegeven dat het vliegtuig is neergeschoten door afweergeschut. Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat schuld wordt erkend”.

De advocaten van de nabestaanden hebben tot eind maart om hun reactie te formuleren op het Russische document. Vervolgens moet het Europees Hof een beslissing nemen over de voortgang van de zaak.

De procedure in Straatsburg staat los van de strafrechtszaak die in maart begint in de rechtbank op Schiphol. Die richt zich concreet op de vervolging van de daders. Vooralsnog zijn drie Russen en een Oekraïner aangemerkt als verdachten. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat zij bij die zaak aanwezig zullen zijn.

‘Moskou zal in zaak-MH17 geen voorbeeld nemen aan Iran’

AD 11.01.2020 De erkenning door Iran, dat het afgelopen dinsdag per ongeluk een Oekraïens vliegtuig bij Teheran heeft neergeschoten, zal er niet toe leiden dat Rusland de betrokkenheid bij MH17 sneller zal toegeven. Dat vrezen experts. Die crash is namelijk het bewijs van weer andere leugens.

Het is opvallend: na de schuldbevestiging van Teheran trekken gebruikers van sociale media collectief de vergelijking met het gedraai van Moskou in de zaak-MH17. ‘Dus nu weten we: de moellahs zijn moediger dan Poetin’, reageert een van hen op Twitter.

Ook Pavel Kanygin, journalist van de Russische oppisitiekrant Novaja Gazeta en nauw betrokken bij de verslaggeving rond MH17, doet een duit in het zakje. ‘De Iraniërs hebben meer ballen dan zij in het Kremlin. Ze erkennen de aanval op de Oekraïense Boeing en realiseren zich, dat het beter is dat meteen te doen, dan na vele jaren van schaamte (misschien hebben ze lering getrokken van de fout van de kameraden in Moskou)’, schrijft Kanygin op Facebook.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Voorbeeld

Eliot Higgins (midden) tijdens een persconferentie van Bellingcat over MH17 in 2018. De onderzoekers maakten daar de namen van enkele (vermoedelijk) betrokken bij de crash bekend. © EPA

Nederlandse nabestaanden van de MH17-slachtoffers zeiden vanochtend nog ‘dat de Russen een voorbeeld kunnen nemen aan Iran’. Maar tot een snellere erkenning van de schuld in de zaak-MH17 door Moskou zal het niet leiden, denkt Eliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat, dat zich intensief met het onderzoek rond de tragedie bezighoudt.

,,Deels omdat de Russische autoriteiten naar de wereld en de Russische bevolking altijd hebben ontkend dat ze troepen en wapens naar Oost-Oekraïne stuurden’’, verklaart Higgins. ,,Het neerhalen van MH17 was het bewijs dat ze logen in de vreselijkste omstandigheden die je maar kunt bedenken. Daarom kunnen ze het nu nog steeds niet toegeven.”

Higgins heeft weinig hoop dat Moskou nu bijdraait. ,,Ik betwijfel het ten zeerste. Ze liegen er al meer dan vijf jaar over en ik denk niet dat dat snel zal veranderen . Maar ik zou prettig verrast zijn als dat wel zo was.’’

Dat denkt ook Vadim Loekasjevitsj. De enige Russische luchtvaartexpert die van meet af aan openlijk heeft gezegd dat MH17 waarschijnlijk met Russische BUK-raket is neergeschoten, heeft lage verwachtingen. ,,Iran moest wel toegeven: er waren satellietbeelden en er zijn stukken van een raket in het wrak van het Oekraïense vliegtuig gevonden’’, zegt hij.

Niet op eigen bodem

Bij Rusland en MH17 ligt dat anders. Het is een veel belangrijker land binnen de wereldgemeenschap dan Iran en kan zich daarom meer permitteren, stelt Loekasjevitsj. Belangrijk is volgens hem ook, dat Iran het ongeluk beging op eigen bodem, terwijl Rusland de BUK die MH17 neerschoot waarschijnlijk naar buurland Oekraïne heeft gebracht.

,,Dat vergroot de verantwoordelijkheid van Rusland in vergelijking met Iran. Teheran kan nog zeggen: we verdedigden onszelf tegen Amerikaanse aanvallen. Moskou zou door MH17 toe te geven ook erkennen betrokken te zijn bij de oorlog in een buurland. Dat maakt het allemaal veel lastiger voor de Russische autoriteiten om de schuld voor MH17 te erkennen.”

Dat de Oekraïense Boeing waarschijnlijk is neergeschoten door een Russische Tor-M1-raket, maakt het voor Moskou nog pijnlijker, erkent Loekasjevitsj. ,,Maar het speelt geen rol in het verdere proces. De verkoper van een pistool is niet verantwoordelijk voor een dodelijk ongeluk daarmee. Wel kun je zeggen dat Rusland wapens verkoopt aan groeperingen die in het Westen te boek staat als ‘terroristisch’. En wij bewapenen hen.’’

Voorzitter MH17-stichting: Russen kunnen voorbeeld nemen aan Iran

AD 11.01.2020 De Iraanse regering deed vandaag wat Rusland sinds 2014 weigert: verantwoordelijkheid erkennen voor het neerhalen van een passagiersvliegtuig. En dat is belangrijk, zegt Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17.

Wat vindt u ervan, dat Iran nu schuld bekent?

,,Ik heb geen zin om Iran complimenten te geven, maar dit is een goede stap. Rusland heeft bij de MH17-ramp steevast ontkend dat ze verantwoordelijkheid dragen voor wat er is gebeurd. Wat dat betreft kunnen de Russen een voorbeeld nemen aan Iran. Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat ze erkenning krijgen voor hun leed. Dat is iets waar wij als nabestaanden al 5,5 jaar voor vechten.”

Hoe voelt dat, als de schuld ontkend wordt?

,,Het geeft je een heel machteloos gevoel. Ik vergelijk het wel eens met een medische misser. Als een arts een grote fout maakt, maar dat vervolgens niet toegeeft, is dat voor slachtoffers of nabestaanden ook niet te verkroppen. Je bent niet uit op wraak, maar je wil gewoon dat er verantwoording wordt afgelegd.

Zo is het bij MH17 ook. Als dan de partij die in jouw ogen de dader is maar blijft ontkennen, of anderen de schuld geeft, dan word je daar razend van. Het is niet respectvol, en het zorgt ervoor dat nabestaanden niet verder komen in hun rouwproces. Het bekennen van schuld en het aanbieden van excuses zou voor ons ontzettend belangrijk zijn. Ik ben totaal niet jaloers op de nabestaanden van de vliegramp in Iran, maar op dit punt hebben ze het beter getroffen dan wij, hoe stom dat nu ook klinkt.”

Was dit voor MH17-nabestaanden een extra moeilijke week?

,,Ja, zeker. Omdat wat er gebeurde zo vreselijk veel leek op wat onze geliefden is overkomen.  We hebben als stichting veel hevig ontdane reacties van nabestaanden binnengekregen. Aan mezelf merk ik sowieso dat elk vliegtuig dat neerstort veel meer met me doet dan voor 2014. En als het dan ook nog eens zo identiek lijkt te zijn aan de MH17-ramp, is het helemaal vreselijk. De hele film van toen komt weer voorbij, je ziet wrakstukken, bodybags.”

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Welke conclusies trekt u uit wat er in Iran is gebeurd?

,,Dat de wereld nog niets geleerd heeft. Het luchtruim bleef gewoon open nadat het vliegtuig was neergestort. Passagiersvliegtuigen bleven er overheen vliegen. Bedenk je eens wat er allemaal had kunnen gebeuren, onvoorstelbaar.”

OM spreekt met nabestaanden MH17: ‘Fijn dat we gehoord worden’

NOS 24.12.2019 In aanloop naar het MH17-proces, dat in maart 2020 begint, heeft het Openbaar Ministerie de afgelopen weken tientallen gesprekken gevoerd met nabestaanden. Doel was om van hen te horen welke invloed de MH17-ramp en alles wat daar mee samenhangt op hun leven heeft.

Verspreid over negen dagen – vaak op zaterdag – zijn in totaal 75 gesprekken gevoerd met familieleden van de 196 Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17. Dat gebeurde op politiebureaus in meerdere steden. Begin deze maand is bovendien een delegatie van het Openbaar Ministerie, de politie en Slachtofferhulp in Australië geweest om daar te spreken met nog eens vijftig nabestaanden van Australische slachtoffers.

Dankbaar

Zo’n gesprek met een officier van justitie is een wettelijk recht voor slachtoffers. Nabestaanden konden zelf beslissen of ze daarvan gebruik wilden maken. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer zegt: “Sommige mensen zeiden dat het meer naar boven brengt dan ze hadden verwacht. Maar ze waren na afloop ook heel dankbaar en zeiden: ik heb mijn verhaal kunnen vertellen, en er zit iemand die luistert naar mij, naar mijn verhaal.”

Wim van der Graaff – hij verloor zijn zoon Laurens (30) en diens vriendin Karlijn – is blij met het gesprek dat hij in Hoofddorp had met een officier van justitie: “Het was heel bijzonder, omdat het hier gaat om een aandeel in de officiële aanklacht van wat ons is overkomen. Het is heel fijn dat we zo persoonlijk gehoord werden. Dat is een heel goed gevoel geweest.”

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald door een uit Rusland afkomstige Buk-raket. In Oost-Oekraïne woedde destijds een hevige oorlog tussen Russisch-gezinde separatisten en regeringstroepen van Oekraïne. Vlucht MH17 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en had 298 mensen aan boord. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Op 9 maart begint in de rechtbank op Schiphol een rechtszaak tegen drie Russen en een Oekraïner die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. Dat proces gaat naar verwachting jaren duren.

Voor het OM zijn de gesprekken op meerdere niveaus waardevol, zegt Van Boetzelaer. “Tot nu toe hebben we de nabestaanden vooral als groep toegesproken. Nu was het moment dat zij in een kleinere setting tegen ons konden praten. Als OM is het goed om zo’n een-op-eencontact te hebben.”

Uitspraken en opvattingen van nabestaanden kunnen ook een rol spelen in de rechtszaak. “Als de nabestaanden dat willen en goed vinden, kan de officier van justitie straks citaten van hen gebruiken. Ze kunnen ook zelf in de zittingzaal spreken of een schriftelijke verklaring indienen. Hun verhaal kan dus op verschillende manieren een plek krijgen in de zaak.” De gespreksverslagen maken geen deel uit van het dossier.

Nabestaande Van der Graaff hoopt dat de gesprekken uitmonden in wat hij noemt “een gemeenschappelijke samenvatting van wat ons als nabestaanden de afgelopen vijf jaar zowel lichamelijk als geestelijk is overkomen”.

Impact

Toen het OM eerder dit jaar officieren van justitie zocht voor het voeren van de gesprekken, meldden heel veel officieren zich aan. Uiteindelijk zijn er 24 uitgekozen. Zij waren vooral onder de indruk van de impact die de MH17-ramp nog altijd heeft.

Van Boetzelaer: “Als OM voeren we natuurlijk vaker slachtoffergesprekken, maar meestal volgen die veel sneller. Hier spreek je met een grote groep mensen en zie je hoe groot de impact ook na vijfenhalf jaar nog is. Een impact die overal zit, die invloed heeft op heel praktische dingen, op mensen, op hun relaties.”

Spreekrecht

Als het over het MH17-proces gaat, tempert Wim van der Graaff bewust zijn verwachtingen. “Ik denk dat het proces laat zien dat men de zaak niet laat liggen, dat men er alles aan doet om tot rechtvaardigheid te komen. Of dat op termijn iets gaat opleveren, daar heb ik mijn vraagtekens bij. Ik ben voorbereid op een teleurstelling.”

Toch levert hij graag zijn bijdrage. “Ik ga gebruikmaken van mijn spreekrecht in het proces. Dat is voor mij de enige manier om het gevoel te krijgen dat ik er iets aan doe”.

Bekijk ook;

Deze foto van vlucht MH17 en een straaljager boven het vliegveld van Donetsk blijkt dus nep – Eerste Kanaal Russische staatsomroep

Rusland erkent dat satellietfoto van neerhalen MH17 nep was

NOS 11.12.2019 De satellietfoto waarop te zien zou zijn dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig vlucht MH17 neerhaalt, is nep. De baas van het Eerste Kanaal van de Russische staatsomroep, Konstantin Ernst, geeft dat toe in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker.

Het Eerste Kanaal kwam in november 2014, vier maanden na de ramp met het vliegtuig, met de foto en dacht daarmee de toen al geldende theorie te weerleggen dat de MH17 uit de lucht was geschoten met een raket. Al snel kwam er enorme kritiek. Het was overduidelijk een trucage.

Ernst erkent nu dat dat klopt. Het zou “een simpele fout” zijn. “Ja, wij zijn menselijk, we hebben een fout gemaakt, maar niet expres,” zegt hij in The New Yorker.

Luchtverkeersleider ook nep

Russische media maakten destijds ook gewag van een ‘luchtverkeersleider’ die op zijn post in Kiev zou hebben gezien dat er gevechtsvliegtuigen bij de MH17 vlogen. Ook dat bericht klopte niet. De man bleek een Spaanse oplichter te zijn die in Roemenië woonde.

De erkenning van Ernst betekent niet dat Rusland nu de opvatting van het internationale opsporingsteam JIT en het Nederlandse Openbaar Ministerie aanvaardt. Die houdt in dat de MH17 is neergehaald met een Buk-installatie die vanuit Rusland naar het conflictgebied in Oost-Oekraïne is gebracht en dat de raket is afgevuurd vanaf grondgebied dat onder controle stond van pro-Russische separatisten. Rusland ontkent dat en blijft erbij dat het JIT-onderzoek bevooroordeeld is.

Bekijk ook;

Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep

Telegraaf 11.12.2019 De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds „een fout” is gemaakt.

In november 2014 verkondigde de Russische staatszender dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een raket van een Oekraïense straaljager en niet door een buk-raket. Om dat te bewijzen kwam de zender met satellietbeelden die van Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zijn.

De authenticiteit van de beelden werden echter al snel in twijfel getrokken. Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig. Gevraagd waarom het Eerste Kanaal hier toch mee naar buitenkwam, zegt Konstantin: „Ja, we zijn menselijk, we maakten een fout, maar niet expres.”

Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep

AD 11.12.2019 De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds ‘een fout’ is gemaakt.

In november 2014 verkondigde de Russische staatszender dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een raket van een Oekraïense straaljager en niet door een Buk-raket. Om dat te bewijzen kwam de zender met satellietbeelden die van Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zijn.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

De authenticiteit van de beelden werd echter al snel in twijfel getrokken. Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig. Gevraagd waarom het Eerste Kanaal hier toch mee naar buiten kwam, zegt Konstantin: ,,Ja, we zijn menselijk, we maakten een fout, maar niet expres.’’

Russische omroepbaas erkent dat satellietfoto van neerhalen MH17 nep was

NU 11.12.2019 De baas van de Russische staatsomroep Channel One heeft in een interview met The New Yorker toegegeven dat de satellietfoto die door het land werd verspreid na het neerhalen van MH17 nep was. Op het beeld was te zien dat een gevechtstoestel van Oekraïne de vlucht zou hebben doen crashen.

Het was al vrij snel duidelijk dat er was gesjoemeld met het beeld. Zo bleken de echte beelden veel ouder te zijn en er was ook geknipt.

“Ja, we zijn maar mensen en we hebben een fout gemaakt. Maar niet expres”, zo stelt Konstantin Ernst in het interview. Overigens blijven de Russen bij het standpunt dat ze niet betrokken waren bij het neerhalen van de vlucht.

Onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) heeft eerder uitgewezen dat de buk-raket waarmee MH17 uit de lucht is geschoten, vanuit Rusland naar het conflictgebied is vervoerd. Vier verdachten, onder wie drie Russen, worden vervolgd voor hun betrokkenheid. Het proces tegen hen begint op 9 maart bij het justitieel complex bij Schiphol.

Het gaat om de Rus Igor Girkin (48), zijn rechterhand Sergey Dubinsky (56) en diens assistent Oleg Pulatov (52) en de Oekraïner Leonid Kharchenko (47). Zij hebben onder meer een aandeel gehad in het vervoeren van de buk-raket. De zittingen zijn live mee te kijken via een stream.

Lees meer over: Rusland  MH17  Buitenland

Omroepbaas Rusland: satellietfoto MH17 was nep

MSN 11.12.2019 De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is. Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds “een fout” is gemaakt.

In november 2014 verkondigde de Russische staatszender dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een raket van een Oekraïense straaljager en niet door een buk-raket. Om dat te bewijzen kwam de zender met satellietbeelden die van Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zijn.

De authenticiteit van de beelden werden echter al snel in twijfel getrokken. Verschillende mensen beweerden dat de beelden nep waren, omdat bijvoorbeeld de belettering op het vliegtuig niet overeenkwam met die van een Maleisisch vliegtuig. Gevraagd waarom het Eerste Kanaal hier toch mee naar buitenkwam, zegt Konstantin: “Ja, we zijn menselijk, we maakten een fout, maar niet expres.”

Baas staats-tv Rusland geeft toe: ons MH17-satellietbeeld klopte niet

RTL 11.12.2019 De chef van de Russische staatstelevisie doet een opvallende ontboezeming. In een interview geeft hij toe dat zijn kanaal een satellietfoto van MH17 heeft gebruikt die niet echt was. Het was een ‘fout’.

Het waren ‘sensationele beelden’, zei de presentator destijds. Een satellietfoto met vlucht MH17 en iets verderop een straaljager die een raket op MH17 afvuurt. De beelden werden vertoond op het bestbekeken tv-kanaal van Rusland: de staatszender Channel One.

Aantoonbaar vervalst

Het probleem was: de desbetreffende satellietfoto was aantoonbaar vervalst. De tijdsaanduiding klopte niet met het tijdstip van de ramp, er bleek oud satellietbeeld te zijn gebruikt en het passagiersvliegtuig op de ‘satellietfoto’ zag er anders uit dan het MH17-toestel van Malaysia Airlines. Dat werd al snel duidelijk door onderzoek van journalisten.

Het item, uitgezonden in november 2014:

De bewuste satellietfoto is te zien vanaf 2 minuut 17

De baas van de tv-zender, Konstantin Ernst, geeft nu toe dat zijn zender een valse satellietfoto heeft gebruikt. Dat doet Ernst in een interview met het Amerikaans tijdschrift The New Yorker. “Ja, we zijn ook maar mensen, we hebben een fout gemaakt, maar niet expres.” Het is voor het eerst dat een Russische tv-baas in functie toegeeft dat nepbeeld van MH17 is gebruikt.

Konstantin Ernst is al 20 jaar de baas van de Russische staatszender © TASS

De uitzending met de gewraakte satellietfoto was op 14 november 2014, vier maanden na de MH17-ramp. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven, onder wie 196 Nederlanders. De ramp vond plaats boven een oorlogsgebied, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen van Rusland. Uit het internationale strafrechtelijk onderzoek bleek later dat MH17 uit de lucht werd geschoten door een Russische Buk-raket.

‘Nederlands onderzoek onprofessioneel’

Rusland ontkent elke betrokkenheid. De Russische staatsmedia hebben allerlei verschillende theorieën over MH17 verspreid, waarin Oekraïne altijd de schuldige is. Ook de vervalste satellietfoto met de straaljager werd voor zo’n theorie gebruikt. In het item zegt de presentator dat in de buurt van MH17 vliegtuigen werden gezien, maar ‘dat waren zeker geen Russische vliegtuigen’. Daarmee wordt gezinspeeld op een Oekraïense straaljager die MH17 uit de lucht zou hebben geschoten. Een theorie waar Rusland later weer van afstapte.

Ondanks het vervalste satellietbeeld blijft tv-baas Ernst bij zijn pro-Kremlin standpunt: “Jij gelooft dat het Nederlandse onderzoek waar is”, zegt hij tegen de New Yorker, “en ik geloof dat het Nederlandse onderzoek onprofessioneel is”. Ernst zegt nog steeds achter de antiwesterse koers van zijn zender te staan.

RTL Nieuws; Joint Investigation Team JIT  MH17  Oekraïne  Rusland

december 12, 2019 - Posted by | BIJ1, BUK, mh17, MH17-ramp, MH17-tribunaal, Oekraïne, Poetin, Rusland, veiligheid | , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 17 […]

    Pingback door Op weg naar een nieuwe Koude Oorlog ??? « Debat in de Digitale Hofstad | december 24, 2019


Sorry, the comment form is closed at this time.