Van der Steur heeft nogmaals benadrukt dat er ‘veel waardering is voor de inzet en expertise van de patholoog-anatoom en dat de politie daar in voorkomende gevallen opnieuw een beroep op zal doen’. Maat is hiertoe bereid, zegt een woordvoerder van het ministerie.

‘Smakeloos’

De VVD’er noemde het eerder ‘buitengewoon ongepast en smakeloos’ dat Maat een lezing met foto’s had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. En hij beëindigde de samenwerking, maar daar kwam hij later van terug.

Maat toonde op basis van onderzoek aan dat hij eigenlijk niks fout had gedaan. Maat eiste daarop dat de minister openlijk excuses zou maken. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen weten hoe de minister precies heeft gehandeld en waarom hij in een uitgebracht rapport zo veel onleesbaar heeft gemaakt. Van der Steur moet daar nog op antwoorden.

Emotie

De minister heeft nu in een onderhoud met Maat gezegd dat hij zich in zijn eerste reactie op de avond van 22 april (‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’) ‘achteraf bezien, te veel door de emotie heeft laten leiden’ en dat het beter was geweest als hij zich zakelijker had uitgelaten. De beslissing om Maat weg te sturen, zou overhaast zijn gemaakt, bleek uit het hierboven genoemde onderzoeksrapport van de politie, dat onder meer werd bekeken door het AD.

De minister probeerde het rapport lange tijd geheim te houden. Ook elsevier.nl deed een wob-verzoek om het document openbaar te maken. Pas na maandenlange druk van de Tweede Kamer zwichtte Van der Steur.

Van der Steur zegt dan toch 'sorry' tegen MH17-anatoom Maat
Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie
zie ook;