Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne

Debat 23.04.2015 nasleep van de vliegramp.

Forensisch experts zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat voor 1 juli 2015 alle stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn geïdentificeerd. Het identificatieteam krijgt er mensen bij om het proces te versnellen.

Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdagavond 23.04.2015  aangekondigd in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp. In de afgelopen week zijn er opnieuw veel menselijke resten geborgen in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De dertig specialisten die daar nu zijn, hebben naar verwachting nog veertien werkdagen nodig om de resterende menselijke resten te bergen, aldus de minister.

Het kabinet deelde de diplomatieke correspondentie op 18 januari met de onderzoekers. Anderhalve week eerder onthulde de NOS het bestaan van deze diplomatieke correspondentie die onder verschillende ministeries was verspreid.

Dat de MH17-memo over de vliegveiligheid in oost-Oekraïne pas na media-aandacht gedeeld is met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) was voor de Tweede Kamer reden om het kabinet op te roepen alle relevante informatie over de ramp pro-actief met de raad te delen.

Terugblik vliegramp MH17

De Boeing 777 stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Uiterste inspanning

De huidige missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten, bezittingen en brokstukken te bergen. De experts hebben de kleine locatie waar brand is geweest (45 bij 80 meter) met de hand doorzocht. Het werk daar is klaar. Op de grote zogeheten burned site (100 bij 100 meter) worden ook vorderingen gemaakt. Maar door het natte weer is het nog niet gelukt om de iets dieper gelegen delen van deze plek te onderzoeken, zei Aalbersberg. Dat gebeurt zodra het kan.

Nabestaanden MH17 voeren woord bij herdenking 

FOTOSPECIAL Rampplek MH17 100 dagen na de ramp – 26/10/14

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen

Telegraaf  Trouw  VK  Elsevier  NU  NRC AD

NOS; MH17 oekraïnenabestaandenvliegrampRampplekMalaysia AirlinesHuib Gorter  MH17 OEKRAÏNE

18/07: Liveblog Vliegtuigcrash MH17

Rapport ramp met MH17.  Rapport van eerste bevindingen – MH17  Open pdf

zie: Brief kabinet MH17 (178.09 kB)

Persbericht Onderzoeksraad voor de Veiligheid Open pdf (190,5 kB)

zie ook: Nationale herdenkingsdag 10 november 2014 MH17

zie ook: Terugblik – Hoorzitting over MH17 crash ging niet door

zie ook:  Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne

zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17

zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne

Zie ook: Vliegramp MH17

Michiel van Erp ontroerd

Telegraaf 12.07.2015 Documentairemaker Michiel van Erp is erg ontroerd geraakt tijdens de reis die hij onlangs maakte naar Oekraïne. Hij sprak er Oekraïners die graag in contact willen komen met nabestaanden van de vliegtuigramp MH17.

Van Erp bezocht Oekraïne onlangs voor zijn documentaire MH17: Het verdriet van Nederland. In de VARA-film portretteert hij nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigcrash en toont hij eveneens hoe Oekraïners een jaar na dato omgaan met de ramp.

„Ik wilde graag laten zien dat de ramp met vlucht MH17 aan veel kanten slachtoffers heeft gemaakt. In Oekraïne heerst nog veel verdriet en verbijstering. De mensen in de kleine dorpjes die ik bezocht, zijn er erg mee bezig”, blikt Van Erp terug op zijn reis naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli vorig jaar neerstortte. Een herdenkingsbordje met de Oekraïense tekst ‘respect, hier is een Boeing neergestort en iemands leven weggerukt’, markeert een van de plekken.

Hij filmde Oekraïense vrouwen die een van de monumenten wekelijks onderhouden met verse bloemen. ‘God, laat ze rusten’, smeekt een van de vrouwen aan het einde van de film. „Ik zag ook een boer fietsen langs de rand van het dorp. Bij een van de monumentjes stopte hij om een kruisje te slaan.”

Gerelateerde artikelen;

09-07: Veel aandacht voor MH17

26-01: Documentaire over MH17

12-03: Internationale aandacht Van Erp

12-02: Michiel van Erp maakt film over Tour

15-10: Michiel van Erp maakt docu over Erwin Olaf

Rouw nabestaanden MH17 in beeld

Telegraaf 12.07.2015  De documentaire MH17: Het verlies van Nederland toont aan hoe verschillend nabestaanden omgaan met het verlies van dierbaren die vorig jaar op 17 juli omkwamen bij de vliegtuigramp in Oekraïne.

De VARA vroeg documentairemaker Michiel van Erp om een monumentale film te maken die een jaar na dato recht doet aan de collectieve rouw na de nationale ramp. Van Erp nam de tijd erover na te denken: „Ik raakte gefascineerd door de onmenselijke situatie waarin de nabestaanden belandden. Hoe ze almaar hopen op identificatie en omgaan met hun verdriet, ook als er geen of nauwelijks menselijke resten terugkomen. Hoe ingewikkeld is dat? Mijn tweede drijfveer was het nationale verdriet. Hoe kun je rouwen als het hele land met je mee rouwt? De mensen stonden volop in de belangstelling van instanties als slachtofferhulp en familierechercheurs van de politie.”

In de film portretteert Van Erp nabestaanden van drie omgekomen gezinnen. Onder hen Mirjam en Sandra Ploeg, die hun vader, moeder en broer verloren en alleen achterbleven in het ouderlijk huis. Van hun vader Alex is niets meer teruggevonden. Van Erp: „De meiden zijn nog maar 19 en 22 jaar oud. Ik ben gefascineerd door hun levenslust. Ze proberen het leven te omarmen en vast te grijpen. Hoewel hun oom nog wenst dat het lichaam van zijn broer terugkomt, geven de meiden duidelijk aan dat ze daar geen behoefte meer aan hebben. Letterlijk zeggen ze dat ze inmiddels geen kisten meer willen zien.”

Gerelateerde artikelen;

12-07: Fonds nabestaanden MH17

11-07: ‘Helder beeld ramp MH17’

10-07: Vlag halfstok jaar na MH17-ramp

10-07: Slachtoffers MH17 begraven

‘Humanitair fonds nabestaanden MH17 in de maak’

NU 12.07.2015 Voor de nabestaanden van de MH17-ramp is een humanitair fonds in de maak. Dat meldt De Telegraaf zondag. Luchtvaartjurist Frans Vreede en reisadvocaat Benno Friedberg zijn bezig een denktank bijeen te brengen van oud-politici, vliegbazen en advocaten.

Zij moeten geld gaan lospeuteren bij de betrokken landen, voor snelle hulp aan de families van slachtoffers. Ook wil het fonds een monument voor de slachtoffers financieren.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

Onderzoeksteam heeft ‘duidelijk beeld’ van oorzaak ramp MH17  

Vlaggen overheidsgebouwen halfstok bij herdenking MH17  

Rutte wil VN-tribunaal voor berechting daders MH17 

Fonds nabestaanden MH17

Telegraaf 12.07.2015  Er is een humanitair fonds voor de nabestaanden van MH17 in de maak. Luchtvaartjurist Frans Vreede en reisadvocaat Benno Friedberg zijn bezig een ’commissie van wijze mensen’ te installeren.

Deze denktank van oud-politici, vliegbazen en advocaten moet volgens hem nog deze zomer met een concreet plan komen om in alle betrokken landen geld vrij te maken voor snelle hulp aan de families van slachtoffers. „Ook de Nederlandse regering zal daarbij worden betrokken.”

Friedberg en Vreede benaderen experts, maar ze willen pas namen noemen als het panel compleet is. Vreede heeft ervaring met rampen, waaronder de Afriqiyah-crash in Tripoli in 2010 met veel Nederlandse doden. „Naast het rouwproces en de verwerking is het belangrijk dat families schadeloos worden gesteld, met name de schrijnende gevallen”, meent hij. Ook wil hij met dit fonds bijvoorbeeld het monument voor de slachtoffers financieren.

Lees verder: Letselschade-advocaten verwachten claims die kunnen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro

Gerelateerde artikelen;

11-07: ‘Helder beeld ramp MH17’

10-07: Vlag halfstok jaar na MH17-ramp

10-07: Burgemeester MH17-dorp weg

10-07: Rusland ziet niets in resolutie

09-07: Veel aandacht voor MH17

Onderzoeksteam heeft ‘duidelijk beeld’ van oorzaak ramp MH17  

NU 11.07.2015 Het onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 uitvoert heeft een ”helder beeld” van de oorzaak van de ramp.

Dat zei premier Datuk Seri Najik Razak van Maleisië zaterdag tijdens een nationale herdenkingsceremonie in Maleisië, meldden lokale media zaterdag.

De premier zei dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp waarschijnlijk eind dit jaar wordt afgerond. Hij herhaalde daarmee wat hoofdofficier Fred Westerbeke van het Nederlandse Openbaar Ministerie eerder al zei.

Door de ramp in Oost-Oekraïne een jaar geleden kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Maleisië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutievoorstel voorgelegd voor het opzetten van een internationaal tribunaal voor MH17.

Minister Datuk Seri Lio Tiong Lai van Transport zei zaterdag te hopen dat de raad komende week daarover stemt.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Vlaggen overheidsgebouwen halfstok bij herdenking MH17  

VN-ambassadeur Rusland ziet niets in resolutie berechting daders MH17 

1600 nabestaanden melden zich aan voor herdenking MH17 

‘Helder beeld ramp MH17’

Telegraaf 11.07.2015 Het onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 uitvoert heeft een „helder beeld” van de oorzaak van de ramp. Dat zei premier Datuk Seri Najik Razak van Maleisië zaterdag tijdens een nationale herdenkingsceremonie in Maleisië, meldden lokale media zaterdag.

De premier zei dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp waarschijnlijk eind dit jaar wordt afgerond. Hij herhaalde daarmee wat hoofdofficier Fred Westerbeke van het Nederlandse Openbaar Ministerie eerder al zei. Door de ramp in Oost-Oekraïne een jaar geleden kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Maleisië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutievoorstel voorgelegd voor het opzetten van een internationaal tribunaal voor MH17. Minister Datuk Seri Lio Tiong Lai van Transport zei zaterdag te hopen dat de raad komende week daarover stemt.

Vlaggen overheidsgebouwen halfstok bij herdenking MH17

NU 10.07.2015 De Nederlandse vlag hangt vrijdag 17 juli op alle overheidsgebouwen halfstok. Het is dan precies een jaar geleden dat de vliegramp met vlucht MH17 plaatsvond.

Dat heeft Minister-president Mark Rutte met instemming van de ministerraad vrijdag bekend gemaakt. Gemeenten, provincies, ambassades en consulaten worden verzocht deze instructie te volgen.

Bij de vliegramp in Oekraïne op 17 juli vorig jaar kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Zie ook: 1600 nabestaanden melden zich aan voor herdenking MH17

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

VN-ambassadeur Rusland ziet niets in resolutie berechting daders MH17 

Rutte wil VN-tribunaal voor berechting daders MH17 

Toespraken, muziek en dans bij herdenking MH17 

Maleisië steunt plan MH17-tribunaal 

Slachtoffers MH17 begraven

Telegraaf 10.07.2015  Donderdag zijn vier slachtoffers van de MH17-ramp begraven in Teteringen. Het gaat om Rob en Caroline van Keulen en hun zoons Allard en Jeroen.

De rouwadvertentie voor het gezin stond vrijdag in BN / De Stem. Nabestaanden van de familie Van Keulen bedanken daarin iedereen van wie ze het afgelopen jaar “warmte en steun” hebben ontvangen.

Over een week is het een jaar geleden dat Malaysia Airlines vlucht MH17 neerstortte in het oosten van Oekraïne, vermoedelijk na te zijn neergehaald door een luchtdoelraket die door pro-Russische separatisten was afgevuurd. De 298 inzittenden en bemanning van de Boeing 777 kwamen allen om het leven.

Veel aandacht voor MH17

Telegraaf 09.07.2015 Bijna alle televisiezenders besteden de komende week aandacht aan de vliegramp met de MH17. Het is op 17 juli precies een jaar geleden dat het toestel met bijna 200 Nederlanders neerstortte in Oekraïne. De publieke omroep en de commerciële stations staan met documentaires stil bij de ingrijpende ramp.

Documentairemaker Michiel van Erp maakte een documentaire met de titel: het verdriet van Nederland. Hij sprak met nabestaanden van slachtoffers en mensen die op een andere manier bij de ramp betrokken waren. „De film wil een gezicht geven aan de mensen die met de ramp geconfronteerd werden en geeft een beeld van het collectieve verdriet dat heel Nederland overviel. Een film over rouw, maar ook over veerkracht”, aldus een woordvoerder. De VARA zendt de documentaire op donderdag 16 juli uit op NPO1.

1600 nabestaanden melden zich aan voor herdenking MH17 

NU 08.07.2015 Zestienhonderd nabestaanden hebben zich tot nu toe aangemeld voor de herdenkingsbijeenkomst voor de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne, 17 juli in Nieuwegein.

Dat meldt de Stichting Vliegramp MH17 woensdag. Het is dan precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen.

Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een BUK-raket. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

De herdenking wordt van 14.00 tot 15.45 uur gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De plechtigheid is besloten.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Rutte wil VN-tribunaal voor berechting daders MH17 

Toespraken, muziek en dans bij herdenking MH17 

OVV stuurde conceptrapport MH17 maand geleden naar betrokken landen 

Russische onderminister: ‘MH17-tribunaal is onacceptabel’

VK 08.07.2015 Een speciaal MH17-tribunaal, waar onder andere Nederland voor pleit, is onacceptabel voor Rusland. Dit heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov tegen het eveneens Russische persbureau TASS gezegd.

Nederlandse lobby

In een interview met de Volkskrant (+) sprak minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders al over een berechtingsmechanisme voor de daders. Later werd duidelijk dat Nederland samen met een aantal andere landen intensief lobbyt voor een MH17-tribunaal. Maar hoe groot is de kans op succes? Rob Vreeken analyseert (+).

De uitspraken deed hij naar aanleiding van de gesprekken die de VN-veiligheidsraad voert over een resolutie die oproept tot zo’n tribunaal.
‘Om verschillende redenen is dit idee onacceptabel voor ons’, zegt Gatilov. Hij benadrukte dat het onderzoek naar de ramp nog loopt en de resultaten eind dit jaar worden verwacht. Bovendien, zo zegt de diplomaat, is het opzetten van een tribunaal een zeer lang en moeilijk proces. ‘In dit geval vinden we het politiek onlogisch en onnodig’, aldus Gatilov.

RAMPVLUCHT MH17;

Russische onderminister: ‘MH17-tribunaal is onacceptabel’

Berechting MH17 kan ook nog anders

Rutte: ‘MH17-tribunaal beste kans om daders te berechten’

MH17-onderzoek nog niet klaar, maar ‘overtuigend bewijs’ gloort

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

BEKIJK HELE LIJST

Vader van Haags MH17-slachtoffer naar rampplek

Den HaagFM 06.07.2015 Het televisieprogramma ‘Nieuwsuur zendt dinsdag een reportage uit over de nabestaanden van de inzittenden van de MH17, het boven de Oekraïne neergeschoten vliegtuig waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. Nieuwsuur reisde onder meer met een nabestaande naar de rampplek in Oost-Oekraïne.

Reggy Specken is de vader van Rein Specken (foto) uit Den Haag die op 17 juli vorig jaar met zijn vriendin Desirée om het leven kwam. Er kwamen slechts enkele stukjes van zijn lichaam terug naar Nederland. “Ik wilde naar de rampplek toe omdat ik het toch als de begraafplek van mijn zoon zie”, zegt Reggy. “Ook wilde ik contact maken met de mensen die het daar allemaal hebben meegemaakt.” In Oekraïne sprak hij met burgemeesters van de dorpen rond de rampplek en met een hulpverlener die het bergen van de lichamen coördineerde.

Het televisieprogramma ‘Nieuwsuur is dinsdag om 22.00 uur te zien op NPO2. …lees meer

MH17-tribunaal? Dat is een ‘heel slecht idee’

Elsevier 04.07.2015 Premier Mark Rutte (VVD) wil een internationaal VN-tribunaal om de daders van de MH17-crash te berechten. Strafrechtexperts vinden dat geen goed idee. Het wezenlijke probleem wordt hiermee niet aangepakt.

Twee strafrechtexperts zeggen zaterdag in De Telegraaf dat zo’n tribunaal wat hen betreft helemaal niet zo’n goed idee is.

Kosten

De berechting van de daders zou met een VN-tribunaal nog jaren op zich laten wachten, zeggen hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter en internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het eerste moment onze prioriteit geweest,’ zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Rutte zegt dat je met een tribunaal ‘de grootste kans op vervolging van eventuele daders’ hebt. Voor zo’n tribunaal kan internationaal draagvlak worden geschapen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België, dat lid is van het internationale opsporingsteam.

In deze Speciale Editie over MH17 verhaalt de redactie van Elsevier in woord en beeld over de twee langste weken van juli. Bestel nu >

Rusland

Sluiter noemt een VN-tribunaal een ‘heel slecht idee’. ‘Het zal voor onnoemelijk veel vertraging zorgen, de kosten zijn veel hoger, terwijl de kans op succes niet hoger is dan bij berechting in Nederland.’

Bovendien kan Rusland de oprichting van een tribunaal al blokkeren, omdat het eerst via de VN-Veiligheidsraad moet. ‘En als Rusland dat niet doet, dan zal het zorgen dat de voorwaarden wurgend zijn. Bijvoorbeeld dat er geen samenwerkingsverplichting voor Rusland geldt.’

Vervolging via een VN-tribunaal zou ook jaren duren, omdat er nieuwe aanklagers moeten worden aangewezen. ‘Die moeten opnieuw eigen onderzoek doen. Je bent zo tien jaar verder. En dat terwijl we in Den Haag een gespecialiseerde rechtbank hebben die morgen kan beginnen.’

Rusland

Ook Knoops wijst erop dat het wezenlijke probleem met een VN-tribunaal niet wordt aangepakt, namelijk dat Rusland niet wil meewerken. ‘Rusland heeft al aangegeven niet mee te willen werken aan zo’n tribunaal.’

Met zijn uitspraak dat Nederland ‘niet zal rusten’ voordat de daders zijn opgepakt en berecht, heeft Rutte volgens Spong hoge verwachtingen gewekt. ‘Het ziet er nu naar uit dat hij die niet kan waarmaken.’

zie ook;

 

 

 

 

Strafrechtexperts: VN-tribunaal voor MH17 heel slecht idee›

NRC 04.07.2015 Het oprichten van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders die bijna een jaar geleden vlucht MH17 neerhaalden is een ‘heel slecht’ idee. Dat zeggen strafrechtexperts vandaag in De Telegraaf. Gisteren maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend dat het kabinet ernaar streeft met Maleisië, België, Australië en Oekraïne een dergelijk tribunaal op te richten.

Hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter wijst erop dat de kans op succesvolle vervolging van de daders door deze stap niet groter wordt, terwijl de kosten wel toenemen en het proces jaren in beslag kan nemen. Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops valt hem bij en zegt dat het instellen van een VN-tribunaal het wezenlijke probleem niet oplost: de onwaarschijnlijke medewerking van Moskou. Knoops: “Rusland heeft al aangegeven niet mee te willen werken met zo’n tribunaal.”

HOOFDOFFICIER TEAM IS HOOPVOL GESTEMD

Het joint investigation team heeft de afgelopen maanden “grote vorderingen” gemaakt, zei hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie eerder deze week al tegen NRC Handelsblad. Westerbeke coördineert het onderzoek.

Lees meer;

3 JUL Nederland wil VN-tribunaal voor vervolging verdachten MH17-ramp ›

2014 Vliegtuig uit Amsterdam neergestort in Oekraïne – 154 Nederlanders aan boord ›

1 JUL Onderzoeksteam MH17 verwacht met hard bewijs te komen

30 JUN Onderzoeksteam MH17 heeft nu zo’n honderd getuigen gehoord ›

23 JUN ‘Internationaal tribunaal beste optie voor bestraffen daders MH17’ ›

Rutte: ‘Internationaal Tribunaal optie voor berechting daders MH17’

RO 03.07.2015  ‘Een Internationaal Tribunaal is een logische optie met voordelen. Maar ook andere opties staan nog open, zowel internationaal als nationaal.’ Zo reageerde minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op de mogelijke oprichting van een Internationaal Tribunaal om de verantwoordelijken voor de MH17-ramp te vervolgen.

Rutte: ‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het begin één van onze prioriteiten geweest. De schuldigen moeten gevonden en berecht worden. Nederland staat daarin niet alleen. Ook de VN-Veiligheidsraad heeft op 21 juli 2014 resolutie 2166 aangenomen die stelt dat de daders van het neerhalen van MH17 moeten worden vervolgd.’

Zie ook

http://static1.persgroep.net/volkskrant/image/ac8d7e9e-ecea-4208-95e4-933be75b3ad8?width=664&height=374

Rutte: ‘MH17-tribunaal beste kans om daders te berechten’

VK 03.07.2015 Het Nederlandse kabinet zet in op een internationaal tribunaal waar de daders van de MH17-ramp worden berecht. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het zal echter niet meevallen om ook Rusland te overtuigen van de wenselijkheid van zo’n gerechtshof.

Interview Koenders

Minister Bert Koenders sprak deze week voor het eerst uitgebreid over zijn buitenland beleid en vlucht MH17: ‘Elke speculatie van mijn kant over een mogelijke schuldige is het verkeerde teken. Het onderzoek is volledig onafhankelijk, ik weet niet wie erachter zit.’ Lees hier het interview. (+)

‘Een tribunaal geeft de beste garantie op medewerking van alle landen’, verklaarde Rutte vrijdag. ‘Op deze manier wordt er breed draagvlak gecreëerd. Dit geeft de grootste kans om de daders voor het gerecht te brengen.’

Er is Nederland veel aan gelegen om de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines te berechten. Voor Rutte is het een erekwestie: hij heeft de nabestaanden van de talrijke Nederlandse slachtoffers in de ogen gekeken en beloofd dat hij niet rust voordat de schuldigen zijn vervolgd.

RAMPVLUCHT MH17;

Rutte: ‘MH17-tribunaal beste kans om daders te berechten’

MH17-onderzoek nog niet klaar, maar ‘overtuigend bewijs’ gloort

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

BEKIJK HELE LIJST

Nederland wil een VN-tribunaal voor MH17

Trouw 03.07.2015 Een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten, is ‘een zeer belangrijke optie’ voor het kabinet. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie.

Ook premier Rutte bevestigde na de ministerraad dat Nederland een VN-tribunaal wil. 

Dat is overigens geen verrassing. Maleisië had de optie van een internationaal tribunaal vannacht al aangekaart bij de VN-Veiligheidsraad, en sprak daarbij mede namens Australië, Nederland, België en Oekraïne. Het land zit momenteel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad en gaat kijken hoe over deze optie wordt gedacht.

Een tribunaal “geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging”, zei Koenders. Al moet je voor zo’n tribunaal wel eenheid in de VN-Veiligheidsraad hebben, voegde hij eraan toe.

Verwant nieuws;

Rutte wil VN-tribunaal voor berechting daders MH17

NU 03.07.2015 Premier Mark Rutte wil een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. “Een VN-tribunaal biedt de grootste kans de daders voor het gerecht te krijgen”, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie.

Deze optie geeft in het licht van de VN-resolutie, die verzekert dat de daders van de vliegramp berecht worden, de grootse kans op vervolging, zei de bewindsman. Hij probeert deze optie ook internationaal te bevorderen. “We moeten kijken of er draagvlak voor is”, zei de premier.

Maleisië heeft donderdag al bij de VN-Veiligheidsraad aangedrongen op een MH17-tribunaal, zei de voorzitter van de VN-veiligheidsraad en VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Gerard van Bohemen.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Rusland lijkt weinig voor deze keuze te voelen. Het plaatsvervangend hoofd van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, zei over het tribunaal: ”Wij staan daar negatief tegenover. Wij achten dit idee voorbarig en contraproductief.” Het is van belang dat ook Rusland zich achter het initiatief schaart, omdat het permanent lid van de Veiligheidsraad is en een vetorecht heeft.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Maleisië steunt plan MH17-tribunaal 

OVV stuurde conceptrapport MH17 maand geleden naar betrokken landen 

Rutte wil VN-tribunaal MH17, maar hoe kansrijk is dit plan?

Elsevier 03.07.2015 Een internationaal VN-tribunaal voor de vervolging van de vermeende daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van MH17: dat is wat het kabinet wil. Maar hoe groot zijn de kansen hierop?

Nederland wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne de Verenigde Naties (VN) vragen om een tribunaal op te richten voor de berechting van de vermeende daders van de MH17-ramp, deze maand precies een jaar geleden.

Resolutie

De genoemde landen dienen daarvoor een resolutie in bij de VN-Veiligheidsraad. ‘We moeten kijken of er draagvlak voor is,’ zei premier Mark Rutte (VVD). Met een tribunaal heb je de ‘grootste kans op vervolging van eventuele daders’.

De Veiligheidsraad nam vier dagen na de vliegramp resolutie 2166 aan waarin wordt geëist dat de daders worden vervolgd. ‘Het ligt daarom voor de hand om nu ook bij de VN terug te komen om steun te vinden voor het tribunaal,’ aldus Rutte, die tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet wilde ingaan op de vraag of het tribunaal in Nederland moet komen.

De Veiligheidsraad is inmiddels al geïnformeerd over de voorkeur. Maleisië heeft donderdag aangedrongen op een tribunaal, zei de voorzitter van de Veiligheidsraad en VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Gerard van Bohemen.

Maar er is wel voldoende steun in New York? –  iets dat ook Rutte zelf ‘niet met zekerheid’ kan zeggen. Zonder steun van de permanente leden zal het er überhaupt niet van komen, de oprichting van een dergelijke tribunaal.

Veto

Rusland is van oudsher één van die permanente leden, met een speciale bevoegdheid: het uitspreken van een veto over moties die in de Veiligheidsraad worden gebracht. Die zouden ze zomaar eens kunnen inzetten, want de reactie op Rusland op de plannen is negatief.

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei er vooralsnog niets in te zien. ‘We achten dit idee voorbarig en contraproductief,’ zei Gennadi Gatilov vorige week.

Kritiek

Gisteren had Rusland, dat er door westerse leiders van wordt verdacht steun te verlenen aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, ook kritiek op het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over vlucht MH17. Volgens de luchtvaartautoriteit Rosaviatsia roept het rapport meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden waren 196 Nederlanders. Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie afkomstig was uit Rusland.

zie ook;

Nederland wil VN-tribunaal voor verdachten MH17-ramp› 

NRC 03.07.2015 Het kabinet wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne een VN-tribunaal oprichten voor de berechting van de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Maleisië heeft de voorkeur voor een tribunaal gisteren meegedeeld in de VN-Veiligheidsraad.

Dat maakte minister-president Mark Rutte zojuist bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Een VN-tribunaal heeft de voorkeur van het kabinet. Rutte: “Met een tribunaal heb je de grootste kans op vervolging van eventuele daders. “

HOOFDOFFICIER FRED WESTERBEKE: IK BEN HOOPVOL GESTEMD

Het joint investigation team heeft de afgelopen maanden “grote vorderingen” gemaakt, zei hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie eerder deze week al tegen NRC Handelsblad. Westerbeke coördineert het onderzoek. LEES VERDER›

Lees meer

7:50 Strafrechtexperts: VN-tribunaal voor MH17 heel slecht idee ›

2014 Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

2014 Vliegtuig uit Amsterdam neergestort in Oekraïne – 154 Nederlanders aan boord ›

2014 Boeing 777 uit Amsterdam neergestort in Oekraïne – dit is er tot dusver bekend ›

1 JUL Onderzoeksteam MH17 verwacht met hard bewijs te komen

Nederland wil MH17-tribunaal

Telegraaf 03.07.2015 Het kabinet wil een VN-tribunaal voor de berechting van de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat maakte minister-president Mark Rutte vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Een tribunaal geeft volgens Rutte „de beste garantie” voor medewerking van alle landen. „We moeten kijken of er draagvlak voor is”, zei de premier. Met een tribunaal heb je de „grootste kans op vervolging van eventuele daders.” De voorkeur voor een tribunaal is al meegedeeld aan de VN-Veiligheidsraad.

Hij kan „niet met zekerheid zeggen” of er steun is voor een tribunaal in de VN-Veiligheidsraad. Er wordt gestreefd naar een meerderheid in de raad en de steun van de permanente leden. Zonder steun van die laatsten zal het niet lukken. Het tribunaal moet gesteund worden door een VN-resolutie.

Gerelateerde artikelen;

03-07: Koenders: VN-tribunaal optie

02-07: Maleisië steunt plan MH17

29-06: ‘Berechting MH17 in Nederland’

26-06: Rusland: geen VN-tribunaal MH17

24-06: ‘MH17-tribunaal slecht idee’

23-06: ‘Internationaal tribunaal MH17’

Koenders: VN-tribunaal optie

Telegraaf 03.07.2015 Een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten, is „een zeer belangrijke optie” voor het kabinet. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie.

Deze optie „geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging”, zei de bewindsman. Hij probeert deze optie ook internationaal te bevorderen. Voor een dergelijk tribunaal moet je wel eenheid in de VN-Veiligheidsraad hebben, voegde hij eraan toe.

Maleisië zit momenteel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad en gaat kijken hoe over deze optie wordt gedacht. Maleisië heeft donderdag al bij de VN-Veiligheidsraad aangedrongen op een MH17-tribunaal, zei de voorzitter van de VN-veiligheidsraad en VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Gerard van Bohemen.

Toespraken, muziek en dans bij herdenking MH17

NU 03.07.2015 Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan praten, maar ook muziek maken en dansen tijdens de herdenking op vrijdag 17 juli. 

Op die datum is het precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen.

Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een raket. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

De herdenking is van 14.00 tot 15.45 uur en wordt gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De plechtigheid is besloten.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Alles over de vliegramp in Oekraïne in ons dossier

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein

Optredens bij herdenking MH17

Telegraaf 03.07.2015  Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan praten, maar ook muziek maken en dansen tijdens de herdenking op vrijdag 17 juli. Dan is het precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen.

Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een raket. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

De herdenking is van 14.00 tot 15.45 uur en wordt gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De plechtigheid is besloten.

De herdenking is georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17. De stichting laat weten dat het programma van deze herdenking door de nabestaanden van de ramp zelf is samengesteld. Naast nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen.

Ook premier Mark Rutte is te gast, net als de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Rusland heeft kritiek op concepteindrapport MH17

Trouw 03.07.2015 De Russische luchtvaartautoriteit heeft kritiek geuit op een concepteindrapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid voor commentaar naar onder meer Rusland heeft gestuurd. Volgens Rosaviatsia roept het rapport meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de concepteindrapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van de zes andere landen gestuurd, die betrokken zijn bij het onderzoek. De OVV maakte dat woensdag bekend.

De landen hebben zestig dagen de tijd om commentaar te leveren op het rapport. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het definitieve eindrapport wordt verwacht in oktober.

Volgens het plaatsvervangend hoofd van de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia, Oleg Stortsjevoj, geeft de rapportage geen volledig beeld van wat er is gebeurd. Het agentschap zet vraagtekens bij zowel de technische gegevens als bij de argumentatie in het concepteindrapport.

“Als ik er zo naar kijk, kan ik zeggen dat het meer vragen oproept dan antwoorden geeft”, aldus Stortsjevoj tegen enkele Russische persbureaus. Hij gaf geen verdere details, maar zei te hopen dat “onze toevoegingen en commentaren weerspiegeld zullen worden in het eindrapport, en dat we antwoorden krijgen op de vragen die we naar voren hebben gebracht”.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was vorig jaar op 17 juli onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het neerstortte in het door rebellen gecontroleerde gebied in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Verwant nieuws;

Maleisië steunt plan MH17-tribunaal

NU 03.07.2015 Maleisië heeft donderdag bij de VN-veiligheidsraad aangedrongen op een MH17-tribunaal.  Dat meldt de voorzitter van de VN-veiligheidsraad en VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland Gerard van Bohemen donderdag.

”Maleisië zoekt een manier om het neerhalen van het vliegtuig strafrechtelijk te kunnen beoordelen”, aldus Bohemen. Maleisië sluit zich hiermee aan bij het voorstel van Nederland, België en Oekraïne voor een MH17-tribunaal. Rusland liet vorige week weten niets te zien in het plan.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

OM dichter bij ‘wettig en overtuigend bewijs’ in onderzoek MH17  

Rusland negatief over VN-tribunaal voor MH17 

Maleisië steunt plan MH17

Telegraaf 03.07.2015 Maleisië heeft donderdag bij de VN-veiligheidsraad aangedrongen op een MH17-tribunaal. Dat meldde de voorzitter van de VN-veiligheidsraad en VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland Gerard van Bohemen donderdag.

„Maleisië zoekt een manier om het neerhalen van het vliegtuig strafrechtelijk te kunnen beoordelen”, aldus Bohemen. Maleisië sluit zich hiermee aan bij het voorstel van Nederland, België en Oekraïne voor een MH17-tribunaal. Rusland liet vorige week weten niets te zien in het plan.

Maassluis’ slachtoffer MH17 blijft ongeïdentificeerd

AD 01.07.2015 Gary Slok, een 15-jarige jongen uit Maassluis die vorig jaar omkwam bij de rampvlucht MH17, wordt waarschijnlijk nooit geidentificeerd. Hij is één van de twee slachtoffers waarvan geen stoffelijke resten zijn gevonden op de rampplek. Dat meldt RTV Rijnmond.

Het afgelopen jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan om zo veel mogelijk slachtoffers van de vliegramp te identificeren. Van de 298 slachtoffers zijn er in totaal 296 wel geidentificeerd.
Gary, leerling van het Rivius College in Maassluis, was samen met zijn moeder op weg naar een vakantiebestemming toen het vliegtuig uit de lucht werd gehaald. Van de moeder van Gary zijn wél stoffelijke resten gevonden. Het duo maakte nog een foto net voordat de vlucht vertrok. De foto zou volgens nabestaanden typerend zijn voor Gary. Altijd vrolijk en altijd lachen.

GERELATEERD NIEUWS;

OVV zendt conceptrapport MH17 naar landen

Kans klein op identificatie twee MH17-doden

Onderzoek MH17 vordert goed: dichter bij wettig bewijs

MEER OVER: RAMPVLUCHT MH17

OVV stuurde conceptrapport MH17 maand geleden naar betrokken landen

NU 01.07.2015 De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stuurde een maand geleden een concept van het eindrapport van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 naar de bij het onderzoek betrokken landen. Dat meldt NOS woensdag.

Die betrokken landen – Maleisië, Oekraïne, de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland – hebben zestig dagen de tijd om commentaar op het rapport terug te sturen.

De OVV deed onderzoek naar de oorzaak van de ramp en de besluitvorming rond de vliegroutes boven Oekraïne. Het orgaan verwacht begin oktober twee eindrapporten te publiceren.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

‘Twee slachtoffers MH17 worden waarschijnlijk nooit geïdentificeerd’ 

OM dichter bij ‘wettig en overtuigend bewijs’ in onderzoek MH17  

MH17-route genegeerd om twee verkeersleidingenupdate: 12:02

Rapport MH17 naar landen

Telegraaf 01.07.2015  De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de concepteindrapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 gestuurd naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere landen. Die zijn bij het onderzoek betrokken. Dat heeft de OVV woensdag bekendgemaakt.

De landen hebben zestig dagen de tijd om commentaar te leveren op het rapport. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

De OVV zal de commentaren beoordelen en daarna de definitieve eindrapporten opstellen. Het is de verwachting dat de eindrapporten in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

In september publiceerde de OVV al een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door ,,een groot aantal objecten” die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

De OVV sprak niet over een raket. Het Openbaar Ministerie, dat de daders zoekt, noemt een BUK-raket het meest waarschijnlijke scenario. Er zijn volgens justitie nog geen officiële verdachten, maar er is wel zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders. Twee Nederlanders zijn nog niet geïdentificeerd en de kans is heel klein dat dat ooit nog gebeurt. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Gerelateerde artikelen;

01-07: Separatisten liggen dwars

‘Twee slachtoffers MH17 worden waarschijnlijk nooit geïdentificeerd’

NU 30.06.2015  De kans dat de laatste twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in de toekomst nog worden geïdentificeerd, is zeer klein. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer volgens RTL Nieuws.

Bij de vliegramp kwamen op 17 juli in totaal 298 mensen om het leven. De twee slachtoffers die nog niet zijn geïdentificeerd hebben de Nederlandse nationaliteit.

“De laatste twee slachtoffers zijn tot op heden nog niet geïdentificeerd. De kans dat dit alsnog gaat gebeuren moeten we helaas zeer klein achten”, schrijft het kabinet.

In een eerdere persconferentie werd al gesteld dat de kans op identificatie van de laatste twee slachtoffers klein was.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Kans op identificatie twee MH17-doden ‘zeer klein’

Trouw 30.06.2015 De kans is ‘zeer klein’ dat de laatste twee slachtoffers van rampvlucht MH17 alsnog worden geïdentificeerd. Dat heeft minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Het identificatieproces is volgens planning nu afgerond.

Van de 298 slachtoffers van het boven Oekraïne neergeschoten vliegtuig zijn de stoffelijke resten van 296 mensen geïdentificeerd. Van twee slachtoffers is dat nog niet het geval, beiden Nederlanders.

“De laatste twee slachtoffers zijn tot op heden nog niet geïdentificeerd. De kans dat dit alsnog gaat gebeuren moeten we helaas zeer klein achten”, schrijft Van der Steur ook namens enkele collega’s.

Kans klein op identificatie MH17

Telegraaf 30.06.2015 De kans is „zeer klein” dat de laatste twee slachtoffers van rampvlucht MH17 alsnog worden geïdentificeerd. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het identificatieproces is volgens planning nu afgerond.

Van de 298 slachtoffers van het boven Oekraïne neergeschoten vliegtuig zijn de stoffelijke resten van 296 mensen geïdentificeerd. Van twee slachtoffers is dat nog niet het geval, beiden Nederlanders. „De laatste twee slachtoffers zijn tot op heden nog niet geïdentificeerd. De kans dat dit alsnog gaat gebeuren moeten we helaas zeer klein achten”, schrijft Van der Steur ook namens enkele collega’s.

In april waren tijdens een bergingsmissie nog nieuwe stoffelijke resten gevonden op en bij de rampplek in Oekraïne en overgebracht naar Nederland. Voor het vaststellen van de identiteit werden de laatste maanden extra forensische experts ingeschakeld.

Gerelateerde artikelen;

30-06: BuZa wilde geen noodnummer MH17

30-06: ‘Onderzoek MH17 vordert goed’

29-06: ‘Berechting MH17 in Nederland’

28-06: ‘Route MH17 gemeden om verkeersleidingen’

Onderzoek MH17 ‘dichterbij wettig en overtuigend bewijs’

RAMPVLUCHT MH17 

VK 30.06.2015 Het internationale team dat de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, komt ‘steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs’. Er zijn nog geen officiële verdachten aangemerkt, maar er is al wel een groep personen naar wie een bovengemiddelde belangstelling uitgaat.

Dat zei hoofdofficier Fred Westerbeke dinsdag over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het Joint Investigation Team (JIT) waarin Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België samenwerken, onderzoekt zowel wie de daders van de aanslag zijn, als hun opdrachtgevers. Het uiteindelijke doel is berechting, desnoods bij verstek als verdachten niet worden gevonden of uitgeleverd. ‘Niemand kan die berechting tegenhouden’, aldus Westerbeke.

MH17-tribunaal

Nederland is een lobby begonnen bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om schuldigen van de ramp met vlucht MH17 voor een rechtbank te krijgen. Met China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al diverse juridische mogelijkheden besproken. Lees hier het nieuwsbericht en hier het interview met minister Koenders.(plusartikel)

Heeft u hier een BUK gezien?

Veel mensen moeten het transport hebben gezien van de BUK-raket die de MH17 neerhaalde. Bert Lanting volgt het spoor, vanaf de Russische grens Oekraïne in, en vraagt ooggetuigen over hun angst heen te stappen.(plusartikel)

Rampvlucht MH17;

MH17-onderzoek nog niet klaar, maar ‘overtuigend bewijs’ gloort

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

BEKIJK HELE LIJST

OM: onderzoek MH17 vordert goed

Trouw 30.06.2015 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne vordert goed. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd.

‘We komen steeds dichterbij wettig en overtuigend bewijs’, zegt hij. De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat verdachten ‘formeel’ zijn geïdentificeerd. Wel is er zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines vol Nederlanders is neergehaald met een BUK-raket het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario’s om die te kunnen staven of uit te sluiten.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn dinsdag ook op de hoogte gebracht van de stand van zaken van het onderzoek.

Verwant nieuws;

BuZa wilde geen noodnummer MH17

Telegraaf 30.06.2015 Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde na de ramp met vlucht MH17 aanvankelijk het landelijke noodnummer in gebruik te stellen. Het nummer 070-3487770 leek te veel op het neergestorte toesteltype van Malaysia Airlines, een Boeing 777. Dat meldt het tv-programma Brandpunt Reporter, dat dinsdagavond een reconstructie van de eerste dagen na de vliegramp uitzendt.

Het ministerie was bang nabestaanden voor het hoofd te stoten. Het departement besloot het bestaande noodnummer alsnog te activeren toen bleek dat er geen alternatief beschikbaar was. Omdat veel mensen naar Schiphol belden heeft het crisisteam van de luchthaven „druk gezet” op de overheid om het nationale nummer alsnog geactiveerd te krijgen.

Uit de reconstructie van het KRO-NRCV-programma blijkt verder dat niemand van Malaysia Airlines was uitgenodigd voor de herdenkingsceremonie op vliegbasis Eindhoven bij de terugkeer van de eerste stoffelijke overschotten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie begrijpt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Onderzoeksteam MH17 heeft nu zo’n honderd getuigen gehoord

NRC 30.06.2015 Het internationaal strafrechtelijk team dat de vliegramp met de MH17 onderzoekt, heeft ongeveer honderd getuigen gehoord. Dat zei Fred Westerbeke, hoofd van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, vanmiddag tegen journalisten in Rotterdam. “Veel mensen zijn bereid erover te praten”, aldus Westerbeke.

Hij verwacht dat het zogenoemde Joint Investigation Team tot zeker het eind van het jaar nodig heeft om met “echte resultaten” te komen en bijvoorbeeld landen te vragen om uitlevering van verdachten. Justitie zegt geen uitgesproken voorkeur te hebben voor aard en locatie van een uiteindelijke berechting.

Nederland, zo werd deze week bekend, stuurt aan op een VN-tribunaal. Justitie heeft eerder verklaard dat het toestel op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk is neergehaald door een Boekraket. Het onderzoek van de afgelopen maanden heeft justitie in die opvatting gesterkt. Maar zeker is dat nog altijd niet helemaal, aldus Westerbeke. LEES VERDER

Lees ook: Russen: wel een Boek, niet van ons (€). Volgens Russische ingenieurs kwam Boek-raket van Oekraïeners, Kiev zegt dat bewijsmateriaal is vervalst.

Lees meer;

2 APR Brompot, een ervaren Russische houwdegen

1 APR Russische ex-legerofficier herkend op justitietape MH17 ›

6 MEI Russen: wel een Boek, niet van ons

1 APR Russische ex-legerofficier herkend op justitietape MH17

2 APR Russische ex-officier op MH17-tapes te horen

MH17-onderzoek nog niet klaar, maar ‘overtuigend bewijs’ gloort

RAMPVLUCHT MH17

VK 30.06.2015 Het internationale team dat de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, komt ‘steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs’. Er zijn nog geen officiële verdachten aangemerkt, maar er is al wel een groep personen naar wie een bovengemiddelde belangstelling uitgaat.

Dat zei hoofdofficier Fred Westerbeke dinsdag over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het Joint Investigation Team (JIT) waarin Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België samenwerken, onderzoekt zowel wie de daders van de aanslag zijn, als hun opdrachtgevers. Het uiteindelijke doel is berechting, desnoods bij verstek als verdachten niet worden gevonden of uitgeleverd. ‘Niemand kan die berechting tegenhouden’, aldus Westerbeke.

MH17-tribunaal

Nederland is een lobby begonnen bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om schuldigen van de ramp met vlucht MH17 voor een rechtbank te krijgen. Met China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al diverse juridische mogelijkheden besproken. Lees hier het nieuwsbericht en hier het interview met minister Koenders.(plusartikel)

Heeft u hier een BUK gezien?

Veel mensen moeten het transport hebben gezien van de BUK-raket die de MH17 neerhaalde. Bert Lanting volgt het spoor, vanaf de Russische grens Oekraïne in, en vraagt ooggetuigen over hun angst heen te stappen.(plusartikel)

Rampvlucht MH17;

MH17-onderzoek nog niet klaar, maar ‘overtuigend bewijs’ gloort

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

BEKIJK HELE LIJST

OM dichter bij ‘wettig en overtuigend bewijs’ in onderzoek MH17

NU 30.06.2015 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne vordert goed. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd. Westerbeke denkt dat hij aan het eind van het jaar resultaten van het onderzoek kan delen.

”We komen steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs”, zegt hij. De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat verdachten ”formeel” zijn geïdentificeerd. Wel is er zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines vol Nederlanders is neergehaald met een BUK-raket het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario’s om die te kunnen staven of uit te sluiten.

Het OM kijkt bij de zoektocht naar de verdachten naar zowel ”uitvoerders als opdrachtgevers”, aldus Westerbeke. ”We proberen zo ver mogelijk te komen in de ‘chain of command’ (bevelsstructuur)” zegt hij.

Alles over de vliegramp in Oekraïne in ons dossier

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Opsporingsmissie MH17 in Oekraïne afgerond 

Nieuw onderzoek naar MH17 gestart in Oost-Oekraïne

‘Meer bewijs dat Rusland BUK-raket leverde aan separatisten’ 

MH17 volgens Russisch rapport neergeschoten vanuit Oekraïens gebied

‘Onderzoek MH17 vordert goed’

Telegraaf 30.06.2015 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne vordert goed. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd. Westerbeke denkt dat hij aan het eind van het jaar resultaten van het onderzoek kan delen.

„We komen steeds dichterbij wettig en overtuigend bewijs”, zegt hij. De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat verdachten „formeel” zijn geïdentificeerd. Wel is er zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines vol Nederlanders is neergehaald met een BUK-raket het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario’s om die te kunnen staven of uit te sluiten.

Gerelateerde artikelen;

30-06: Eerste uren na ramp MH17

29-06: ‘Berechting MH17 in Nederland’

28-06: ‘Route MH17 gemeden om verkeersleidingen’

‘Berechting MH17 in Nederland’

Telegraaf 29.06.2015 De verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne moeten in Nederland worden berecht door een nationale rechtbank die opereert met internationale steun. Daarvoor pleit hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter maandagavond in Nieuwsuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders overlegt met onder meer de leden van de Veiligheidsraad over de opties. Dat kan bijvoorbeeld een Nederlandse rechtbank zijn, maar ook een internationaal VN-tribunaal. Sluiter ziet weinig heil in dat laatste omdat erg moeilijk is aan te tonen dat ,,men welbewust driehonderd mensen uit de lucht heeft willen schieten’’. Hij denkt aan het voorbeeld van het Lockerbie-tribunaal, dat de daders berechtte van de aanslag op het PanAm-vliegtuig dat in 1988 neerstortte.

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

VK 28.06.2015 Nederland is een lobby begonnen bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om schuldigen van de ramp met vlucht MH17 voor een rechtbank te krijgen. Met China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al diverse juridische mogelijkheden besproken.We denken na over een berechtingsmechanisme, aldus  Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in een interview met de Volkskrant. Vorige week gaf zijn departement al toe dat het opsporingsteam met ‘betrokken landen’ overlegt over de beste optie voor vervolging. Met wie er werd gesproken, was niet duidelijk.

‘We denken na over een berechtingsmechanisme’, zegt Koenders nu. ‘Ik heb onlangs zeer intensief alle vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad gesproken – China, Rusland, De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië – om te herbevestigen dat VN-resoluties 2166 en 2202 worden uitgevoerd. Daarin staat onder meer dat ieder land zich maximaal moet inspannen om schuldigen voor het gerecht te krijgen.’ ‘We hebben opties besproken hoe de berechting van schuldigen kan plaatsvinden. Welke opties dat zijn, zeg ik niet. Er moet eerste internationale consensus over zijn.’

Rampvlucht MH17;

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

BEKIJK HELE LIJST

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

VK 28.06.2015 Luchtvaartmaatschappijen vlogen al maanden niet over de conflictzone in Oekraïne. Niet om de oplopende militaire spanningen in het gebied, maar vanwege een conflict tussen de Oekraïense en Russische verkeersleiding.

Piloten kregen plotseling te maken met twee verkeersleidingen, aldus Joe Sultana, directeur netwerk operaties Eurocontrol

Na de ramp met de MH17 verklaarden veel luchtvaartmaatschappijen dat ze al maanden niet meer vlogen over de conflictzone in het oosten van Oekraïne. Maar het verleggen van de vliegroutes had niets te maken met de oplopende militaire spanning in het gebied, maar met de twee verkeersleidingen waarmee piloten te maken kregen. Dat meldt televisieprogramma Brandpunt Reporter (KRO) zondagavond.

Rampvlucht MH17;

Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Route MH17 al gemeden voor de oorlog in Oekraïne

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

BEKIJK HELE LIJST

MH17-route genegeerd om twee verkeersleidingen

NU 28.06.2015 Na de ramp met de MH17 verklaarden veel luchtvaartmaatschappijen dat ze al maanden niet meer vlogen over de conflictzone in het oosten van Oekraïne.

Maar het verleggen van de vliegroutes had niets te maken met de oplopende militaire spanning in het gebied, maar met de twee verkeersleidingen waarmee piloten te maken kregen. Dat meldt televisieprogramma Brandpunt Reporter (KRO) zondagavond.

Dat had te maken met een conflict tussen de Oekraïense en Russische verkeersleiding over de zeggenschap in het luchtruim boven de Krim, het schiereiland dat Rusland begin april 2014 annexeerde.

”Piloten kregen plotseling te maken met twee verkeersleidingen. Zoiets kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dat wil je natuurlijk niet”, zegt Sultana.

Luchtvaartmaatschappijen besloten daarom het luchtruim boven de Krim en het bijbehorende deel van de Zwarte Zee te mijden.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen; Eerdere berichten

MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag 

‘Route MH17 gemeden om verkeersleidingen’

Telegraaf 28.06.2015 Na de ramp met de MH17 verklaarden veel luchtvaartmaatschappijen dat ze al maanden niet meer vlogen over de conflictzone in het oosten van Oekraïne. Maar het verleggen van de vliegroutes had niets te maken met de oplopende militaire spanning in het gebied, maar met de twee verkeersleidingen waarmee piloten te maken kregen. Dat meldt televisieprogramma Brandpunt Reporter (KRO) zondagavond.

„Veel maatschappijen hebben die risico’s niet eens geëvalueerd”, zegt Joe Sultana, de directeur netwerk operaties, van de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol in het programma.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

28-06: Corendon zorgt voor cash

28-06: Weinig zorgen bij toeristen

28-06: ‘Check je polis en huur een geldkluisje’

28-06: ‘Neem cash mee naar Griekenland’

28-06: Ook zondag veel festivalvertier

Opsporingsmissie MH17 in Oekraïne afgerond

NU 27.06.2015 De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is afgerond.

Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De missie om bewijs te verzamelen ging ruim twee weken geleden van start. Op meerdere plekken zijn grondmonsters genomen. Ook is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren.

Experts van de Nationale Politie en Defensie hebben met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang gekregen tot de regio Donetsk.

Rebellen

Een door rebellen afgeschoten raket is echter niet het enige scenario waarnaar wordt gekeken. Het onderzoek in Oekraïne moet helpen de verschillende scenario’s over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen.

De missie is uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Het toestel crashte op 17 juli vorig jaar. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Rusland negatief over VN-tribunaal voor MH17 

‘Berechting daders MH17 mogelijk via VN-tribunaal’update: 22:32

Nieuw onderzoek naar MH17 gestart in Oost-Oekraïneupdate: 00:49

Technisch onderzoek MH17 in Oost-Oekraïne afgerond

NRC 27.06.2015 Het Nederlandse opsporingsonderzoek in Oost-Oekraïne naar het neerstorten van vlucht MH17 is afgerond. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Daarbij is het de onderzoekers met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gelukt om het gebied rondom de stad Donetsk te bereiken.

De onderzoeksmissie ging twee weken geleden van start en had als doel om bewijs te verzamelen. Er zijn grondmonsters genomen en er is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren. De informatie die tijdens het onderzoek is verkregen wordt in Nederland verder onderzocht. LEES VERDER

Lees meer;

2014 Twee dagen na de ramp worden lichamen geborgen en bloemen gelegd › I

2014 Dit is wat we nu weten over (de nasleep van) de vliegramp ›

15 JUN Nieuw technisch onderzoek MH17 gestart in Oost-Oekraïne ›

2014 Gevechten rond rampplek MH17 – onderzoek voor vandaag afgerond ›

30 APR Bergingsmissie MH17 afgerond na maken van ‘laatste slag’ ›

Rusland negatief over VN-tribunaal voor MH17

NU 26.06.2015 Rusland ziet niets in het idee om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten voor een door de VN gesteund internationaal tribunaal.

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt ”negatief” tegenover deze optie te staan. Persbureau Reuters meldde deze week dat het Nederlandse kabinet inzet op een dergelijk tribunaal.

Op die manier zou de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen, aldus anonieme bronnen tegen de persdienst.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat er nog geen keuze is gemaakt. Hij noemt de Russische reactie ”voorbarig” omdat er nog geen vastomlijnde precieze voorstellen zijn gedaan hoe de daders moeten worden berecht. Hij spreekt daar nog over met bondgenoten en betrokken landen.

Dossier vliegramp Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

‘Berechting daders MH17 mogelijk via VN-tribunaal’

Rusland negatief over VN-tribunaal voor MH17

Trouw 26.06.2015 Rusland ziet niets in het idee om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten voor een door de VN gesteund internationaal tribunaal. Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt ‘negatief’ tegenover deze optie te staan.

Het plaatsvervangend hoofd van het ministerie, Gennadi Gatilov, zegt in de Russische krant Kommersant over het tribunaal: “Wij staan daar negatief tegenover. Wij achten dit idee voorbarig en contraproductief. Het is nu noodzakelijk om het einde van het onderzoek af te wachten en niet overhaaste beslissingen te nemen om een tribunaal in te richten.”

Verwant nieuws;

Rusland: geen VN-tribunaal MH17

Telegraaf 26.06.2015 Rusland ziet niets in het idee om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten voor een door de VN gesteund internationaal tribunaal. Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt „negatief” tegenover deze optie te staan.

Het plaatsvervangend hoofd van het ministerie, Gennadi Gatilov, zegt in de Russische krant Kommersant over het tribunaal: ,,Wij staan daar negatief tegenover. Wij achten dit idee voorbarig en contraproductief. Het is nu noodzakelijk om het einde van het onderzoek af te wachten en niet overhaaste beslissingen te nemen om een tribunaal in te richten.’’

Persbureau Reuters meldde deze week dat het Nederlandse kabinet inzet op een dergelijk tribunaal. Op die manier zou de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen, aldus anonieme bronnen tegen de persdienst.

Rusland: internationaal tribunaal daders MH17 is ‘contraproductief’

NRC 26.06.2015 Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het idee van een internationaal tribunaal om de daders van de MH17-ramp berecht te krijgen “contraproductief”, meldt het Russische dagbladKommersant op basis van informatie van persbureau Tass. “We vinden het een voorbarig en contraproductief idee”, zegt het plaatsvervangend hoofd van het ministerie. “We moeten het eind van het onderzoek afwachten, niet allerlei haastige resoluties aannemen over het oprichten van een tribunaal.”

NRC-journalist Laura Starink noemt het commentaar van de Russische overheid “voor de hand liggend”: “Rusland zegt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag te dragen. Het land heeft natuurlijk geen belang bij zo’n tribunaal, een internationaal opgetuigde organisatie van de Verenigde Naties die Rusland ter verantwoording gaat roepen. Dat zullen ze boycotten. Rusland legt de schuldvraag nog steeds ondubbelzinnig bij Oekraïne.”  LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Rusland wil geen MH17-tribunaal

2014 Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

2014 Teruglezen liveblog Oekraïne: OVSE stuurt waarnemers, Rusland test raket ›

2014 Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw ›

23 JUN ‘Internationaal tribunaal beste optie voor bestraffen daders MH17’ ›

Advocaten vinden MH17-tribunaal slecht idee’

AD 24.06.2015 De oprichting van een door de VN gesteund internationaal tribunaal om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen is geen goed idee. Dat zeggen twee internationale strafrechtadvocaten tegen RTL Nieuws.

Strafrechtadvocaat Göran Sluiter stelt dat tribunalen niet goed werken, omdat landen niet samenwerken. ‘Landen gaan niet achter verdachten aan. Ze doen geen gezamenlijk onderzoek.”

Lege zaal
Advocaat Geert-Jan Knoops, die het hiermee eens is, neemt als voorbeeld het Libanontribunaal. ‘Daar verschijnt nooit iemand. Rechters zitten daar in een lege zaal. Ze berechten mensen daar bij verstek. De verdachten zijn dus afwezig. Daar heb je niets aan.”
Volgens de raadsman is het berechten van mensen voor een tribunaal niet eenvoudig. ,,Je hebt te maken met dezelfde moeilijke bewijslast. Waar kwam de raket precies vandaan? Wie heeft de raket afgevuurd? Onder wiens leiding stond deze persoon?, zegt Knoops. ,,Allemaal vragen die voor een strafrechter moeilijk te bewijzen zijn. Of het nou een strafrechter uit Nederland is of een strafrechter van een internationaal tribunaal.”

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

VK 24.06.2015 Een internationaal tribunaal, gesteund door de VN-Veiligheidsraad, is volgens bronnen rond de Nederlandse regering de beste optie om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Experts zien er niet veel heil in, het valt of staat met de medewerking van Rusland. Volgens de anonieme bronnen aan Reuters zou de oprichting van een internationaal tribunaal de voorkeur genieten vanwege ‘de juridische en politieke complexiteit van de zaak’. Het tribunaal zou bij voorkeur in Nederland gevestigd moeten worden.

Rusland is lid van de Veiligheidsraad. In die hoedanigheid zou het een internationaal tribunaal inzake de MH17-ramp kunnen blokkeren, maar dan zou het wel kleur moeten bekennen. Kort na de ramp steunde Rusland nog een resolutie van de Veiligheidsraad die opriep tot een grondig onderzoek en berechting van de daders.

Rampvlucht MH17;

MH17-tribunaal ‘juridisch en politiek zeer complex’

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

MH17-expert die foto’s toonde van doden zat volgens politie fout

‘Niemand dacht in Kiev aan gevaar burgerluchtvaart’

BEKIJK HELE LIJST

‘MH17-tribunaal slecht idee’

Telegraaf 24.06.2015 De oprichting van een door de VN gesteund internationaal tribunaal om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen is geen goed idee. Dat zeggen twee internationale strafrechtadvocaten.

Strafrechtadvocaat Göran Sluiter stelt tegenover RTL Nieuws dat tribunalen niet goed werken, omdat landen niet samenwerken. „Landen gaan niet achter verdachten aan. Ze doen geen gezamenlijk onderzoek.” Advocaat Geert-Jan Knoops, die het hiermee eens is, neemt als voorbeeld het Libanontribunaal. „Daar verschijnt nooit iemand. Rechters zitten daar in een lege zaal. Ze berechten mensen daar bij verstek. De verdachten zijn dus afwezig. Daar heb je niets aan.”

Gerelateerde artikelen

23-06: ‘Internationaal tribunaal MH17’

Internationaal tribunaal om daders neerschieten MH17 te vervolgen

Den HaagFM 24.06.2015 Er komt mogelijk een internationaal tribunaal om de daders van het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne te vervolgen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat dit één van de opties is die worden besproken met Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië en Oekraïne. “De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie.” Den Haag zou in beeld zijn als vestigingsplaats voor zo’n tribunaal omdat in onze stad meer soortgelijke instanties zijn gevestigd.

De vlucht van Malaysia Airlines crashte op 17 juli vorig jaar in het oosten van Oekraïne, met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord van de MH17 bevonden zich onder meer dertien Hagenaars en een jonge vrouw uit Indonesië, van wie de ouders in Den Haag wonen. …lees meer

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

VK 23.06.2015 De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. ‘Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen’, citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Rampvlucht MH17;

‘Nederland bespreekt oprichting MH17-tribunaal’

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

MH17-expert die foto’s toonde van doden zat volgens politie fout

‘Niemand dacht in Kiev aan gevaar burgerluchtvaart’

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

BEKIJK HELE LIJST

‘Internationaal tribunaal beste optie voor bestraffen daders MH17’

NRC 23.06.2015 Een internationaal tribunaal is de beste optie om de daders van de ramp met vlucht MH17 toch berecht te krijgen. Dat stellen althans twee bronnen binnen de Nederlandse regering vanavond tegenover persbureau Reuters. Nederland zou met de andere landen in het opsporingsteam spreken over de oprichting van zo’n tribunaal.

Volgens de twee bronnen denkt Nederland over een tribunaal in de stijl van een VN-hof, zoals bijvoorbeeld ook gebeurde bij de berechting na de aanslag op een vliegtuig in het Schotse Lockerbie. Dat laatste was overigens een Schots hof dat in Nederland zetelde. Een hoge functionaris binnen de Nederlandse overheid zegt daarover tegen het persbureau: “We verwachten dat dit de grootste kans biedt op medewerking van alle betrokken landen.”  LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG Internationaal tribunaal moet daders berechten

2014 Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw › 

2014 Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek › 

12 FEB Akkoord Oekraïne kan gevolgen hebben voor vervolging daders MH17 › 

13 FEB Haagse zorgen dat daders MH17 door akkoord vrijuit gaan

Internationaal tribunaal voor MH17 is optie

Trouw 23.06.2015 De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde vandaag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen die Reuters heeft gesproken, is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. ‘Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen’, citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Verwant nieuws;

‘Bestraffing daders MH17 mogelijk via VN-tribunaal’

NU 23.06.2015 De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs de belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen.

”Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen”, citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Lees meer over: vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

‘Expert uit forensisch team gezet na ongepaste MH17-lezing’ 

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17 

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein update: 16:56

‘Internationaal tribunaal MH17’

Telegraaf 23.06.2015 De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. „Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen”, citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) „in voorbereiding op afronding van de diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken. De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie.”

Gerelateerde artikelen;

18-06: Fiscus pakt MH17-nabestaande

17-06: ‘Tipgever komt voor beloning’

16-06: Nieuw onderzoek MH17

Krijgt Nederland een speciaal MH17-tribunaal?

Elsevier 23.06.2015 Anonieme bronnen melden dat een speciaal VN-tribunaal de beste optie is om de daders ter verantwoording te roepen.

De oprichting van een door de Verenigde Naties gesteund internationaal tribunaal voor MH17 is een optie die door Nederland wordt onderzocht. Het tribunaal zou de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 moeten vervolgen.

Dat melden twee anonieme hooggeplaatste Nederlandse bronnen dinsdag aan persbureau Reuters. Het zou de belangrijkste optie zijn die Nederland momenteel bespreekt met bondgenoten.

Daders

De twee bronnen stellen dat op deze manier de kans het grootst is dat de daders alsnog gestraft worden voor hun daden en dat medewerking van Rusland kan worden afgedwongen. Het tribunaal zou pas kunnen worden opgezet wanneer bekend is wie de daders zijn.

Het tribunaal zou in Nederland gevestigd moeten worden, al is nog niet precies bekend welk rechtssysteem erop toegepast zou worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt noch ontkent het bericht: het meldt dat de landen van het Joint Investigation Team, bestaande uit Australië, de Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne, ‘in voorbereiding op afronding van de diversie onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken.’

De landen ‘consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie,’ aldus een verklaring van het ministerie.

De vraag wie schuldig is aan het neerschieten van vlucht MH17 is een klein jaar na dato nog steeds niet beantwoord. Volgens het Openbaar Ministerie is het meest waarschijnlijke scenario dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket.

De VN-Veiligheidsraad nam kort na de dag van MH17 een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders ter verantwoording worden geroepen.

zie ook;

Fiscus pakt MH17-nabestaande

Telegraaf 18.06.2015  Een nabestaande van een MH17-slachtoffer wordt aangepakt door de fiscus. Hans van Mens in Castricum moet de helft van het smartengeld dat hij namens zijn omgekomen zuster kreeg, afdragen aan de Belastingdienst. Die heeft een speciaal team opgezet, dat zich bezighoudt met het afromen van schadevergoedingen.

„De overheid heeft de stoffelijke resten van de slachtoffers met groot respect behandeld, maar nu tref ik een spijkerharde overheid die wil verdienen aan het leed van de nabestaanden”, zegt Van Mens geëmotioneerd. „Die dubbelheid steekt mij.”

‘Informant geeft gouden tip in zaak-MH17’

Elsevier 17.06.2015 Wie heeft Malaysia Airlines vlucht MH17 vorig jaar uit de lucht geschoten. Een anonieme informant zou een gouden tip hebben gegeven in ruil voor een forse beloning. Dat zegt althans Josef Resch van het Duitse detectivebureau Wifka tegen Duitse media.

Gouden tip

Resch werd vorig jaar benaderd door een onbekende opdrachtgever die 23 miljoen euro over had voor de gouden tip die zou leiden tot het ontmaskeren van de daders.

Die gouden tip is nu gegeven en de informant krijgt zijn geld, zegt Resch in het Duitse tijdschrift Capital. ‘Onze opdrachtgever heeft de informatie gekregen die hij verlangde. Daarmee is onze opdracht ten einde gekomen.’

Wie?

Wie de informant is en welke informatie die heeft gegeven, wil Resch niet zeggen en ook niet weten. ‘Ik heb de informant en de opdrachtgever met elkaar in contact gebracht en die twee hebben een deal gesloten,’ zegt hij tegen Der Spiegel.

zie ook;

6 jun In propagandaspel rond MH17 zijn niet alleen Russen verdacht

21 sep 2014 Nabestaanden MH17: Oekraïne mede-schuldig aan crash

31 mrt Zijn getuigenverklaringen MH17 na acht maanden nog wel wat waard?

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

Trouw 16.06.2015 Experts van politie en defensie zijn maandag in Oost-Oekraïne een nieuwe missie begonnen voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Het onderzoek richt zich op het vinden van bewijs. Dat moet helpen de verschillende scenario’s over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen.

De missie wordt uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het nieuwe onderzoek in Oost-Oekraïne zal hoogstens twee weken duren.

De bergingsmissie werd enkele weken geleden afgerond. Menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines werden naar Nederland overgebracht.

Nieuw onderzoek MH17

Telegraaf 16.06.2015 Experts van politie en defensie zijn maandag in Oost-Oekraïne een nieuwe missie begonnen voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op het vinden van bewijs. Dat moet helpen de verschillende scenario’s over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen.

De missie wordt uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

De bergingsmissie werd enkele weken geleden afgerond. Menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines werden naar Nederland overgebracht.

Gerelateerde artikelen;

15-06: ‘Niemand dacht aan burgers’

10-06: Dorpen rond MH17 geholpen

09-06: Rutte bij herdenking ramp MH17

Forensisch expert zou MH17-lezing zo weer doen

Elsevier 15.06.2015  Fysisch antropoloog en anatoom George Maat mag definitief geen werkzaamheden meer verrichten voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) vanwege een lezing die hij gaf aan studenten. Toch zegt Maat geen spijt te hebben.

‘Ik zou de MH17-lezing zo weer doen, heb geen spijt van de manier waarop ik het deed’, zei Maat maandagavond in Nieuwsuur.
Het LTFO heeft de samenwerking met Maat definitief beëindigd, onder meer omdat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door beelden van MH17-slachtoffers te tonen. De conclusies zijn volgens Maat ‘in vier dagen negatiever geworden’. Het lid van het MH17-identificatieteam zei dat zijn contacten binnen en buiten het team aangeven dat hij is ‘geslachtofferd’.

Ongeloof onder vakgenoten

Collega’s van Maat zijn boos over de manier waarop hij wordt behandeld.  ‘Secuur en volkomen integer’ en ‘een heer tussen de lijken’, zo wordt George Maat door vakgenoten omschreven.

Niemand had verwacht dat deze man, met enorme staat van dienst, ooit in opspraak zou komen. ‘George is een zeer gerespecteerde wetenschapper. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan een taak die weinigen willen oppakken. Forensische antropologie, het identificeren van slachtoffers, is een piëteitsvak,’ zei geneticus Piero Giordano onlangs in NRC Handelsblad.

Het Nederlands Forensisch Instituut maakte bij meerdere grote zaken gebruik van de kennis en kunde van Maat. Zo was hij betrokken bij het identificatieproces van de vuurwerkramp in Enschede, de massagraven in Kosovo en de tsunami in Thailand.

Verkeerde inschatting

Maar één verkeerde inschatting zorgt er nu voor dat Maat niet meer voor het Forensisch instituut mag werken. Of anders gezegd: Het Forensisch instituut mag nu geen gebruik meer maken van de expertise van Maat.

Volgens Nieuwsuur heeft het LTFO de samenwerking met Maat definitief beëindigd vanwege de lezing die hij gaf aan studenten in Maastricht. Uit intern onderzoek is gebleken dat Maat wist dat hij niet voor vakgenoten, maar voor studenten Gezondheidswetenschappen sprak en is hij te ruimhartig geweest in het delen van informatie. Het LTFO geeft wel toe dat er niet echt duidelijke kaders of criteria zijn voor het houden van lezing. De vraag is dus hoe Maat dan kon weten dat zijn lezing niet door de beugel kon.

Weggezet als crimineel

Minister van Justitie Ard van der Steur noemde het optreden van Maat ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Direct na die uitspraak werd Maat al op non-actief gesteld.

Collega’s spreken schande van de manier waarop Maat nu door de overheid wordt weggezet. Collega Giordano zei in NRC: ‘George Maat wordt ineens weggezet als een crimineel, na een leven lang in dienst van slachtoffers.’

zie ook;

22 apr Professor onthult geheime informatie MH17 tijdens lezing

5 jun MH17 en zwarte lijst: daarover spreekt Bert Koenders in Moskou

16 mei Media: ‘Namen chauffeurs BUK-raket bekend’, en meer nieuws

MH17-expert zou het weer doen

Telegraaf 15.06.2015 Forensisch anatoom George Maat staat ondanks alle kritiek nog altijd achter zijn lezing waarbij hij beelden toonde van slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17 en gevoelige informatie naar buiten bracht. „Ik zou de MH17-lezing zo weer doen, heb geen spijt van de manier waarop ik het deed”, zei hij maandag in Nieuwsuur.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft de samenwerking met Maat definitief beëindigd, bleek eerder op de dag, onder meer omdat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door de beelden te tonen. De conclusies zijn volgens Maat „in vier dagen negatiever geworden”. Het lid van het MH17-identificatieteam zei dat zijn contacten binnen en buiten het team aangeven dat hij is „geslachtofferd”. Het LTFO praat woensdag met Maat over de toekomst. Het is niet uitgesloten dat hij wordt ingezet voor andere onderzoeken.

Gerelateerde artikelen;

15-06: ‘Forensisch anatoom zat fout’

‘Niemand dacht in Kiev aan gevaar burgerluchtvaart’

VK 15.06.2015 Bij het diplomatenoverleg in Kiev, enkele dagen voordat de MH17 op 17 juli 2014 werd neergeschoten, is geen moment gesproken over de veiligheid van de burgerluchtvaart. Dat vertelt de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt, maandag in het AD.

Tijdens het overleg werd gesproken over het zware luchtafweergeschut in Oost-Oekraïne dat civiele toestellen kon raken, maar zowel westerse regeringen als de Oekraïense regering zagen geen gevaar voor de burgerluchtvaart. Pyatt was bij het overleg – waarover tot op heden veel onduidelijkheid is – aanwezig.

Volgens de ambassadeur probeerde Kiev met allerlei briefings ‘de internationale gemeenschap wanhopig duidelijk te maken wat er speelde in Oost-Oekraïne’. Maar er was op die bijeenkomsten veel scepsis, met name bij Europese landen, zegt Pyatt. ‘Zijn dit echt Russen? Is dit niet slechts lokaal oproer? Wij waren destijds al overtuigd van de Russische betrokkenheid, maar onze bondgenoten niet.’

Rampvlucht MH17;

MH17-expert die foto’s toonde van doden, zat volgens politie fout

‘Niemand dacht in Kiev aan gevaar burgerluchtvaart’

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

Minister Koenders heeft ‘stevig’ gesprek in Moskou over MH17

Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17

BEKIJK HELE LIJST

Nieuw onderzoek naar MH17 gestart in Oost-Oekräine

NU 15.06.2015 Experts van de Nationale Politie en Defensie zijn maandag een nieuwe missie in Oost-Oekraïne gestart in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De missie wordt gefaciliteerd de OVSE en is erop gericht bewijs te vergaren dat ondersteuning of verwerping kan bieden van verschillende scenerio’s over de oorzaak van de vliegramp.

De missie wordt in opdracht van het Joint Investigation Team uitgevoerd en zal maximaal twee weken duren.

Afgerond

Eerder werd in Oost-Oekraïne de bergingsmissie afgegrond en werden de laatste menselijke resten, persoonlijke eigendommen en wrakstukken voor nader onderzoek naar Nederland gebracht.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

‘Expert uit forensisch team gezet na ongepaste MH17-lezing’ 

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein update: 16:56

Koenders had ‘stevig gesprek’ in Moskou over MH17update: 22:12

Nieuw technisch onderzoek MH17 gestart in Oost-Oekraïne›

NRC 15.06.2015 In Oost-Oekraïne start een nieuwe missie in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17, meldt het Openbaar Ministerie. Dit gebeurt in opdracht van het Joint Investigation Team, een internationale onderzoeksgroep met Australië, België, Maleisië en Oekraïne, waarover Nederland de leiding heeft. De missie moet maximaal twee weken duren.

Het is de eerste missie in het kader van technisch onderzoek, stelt een woordvoerder van het Landelijk Parket. De missie wordt uitgevoerd door experts van de Nationale Politie en Defensie. NRC-correspondent Steven Derix vanuit Moskou:

“Ik kan me voorstellen dat het daarbij gaat om mensen die verstand hebben van raketsystemen als de Boek M-1, waarmee de MH17 waarschijnlijk is neergeschoten, en dat er nog veel bewijs te halen is vanaf de plek waarvandaan waarschijnlijk de raket is afgevuurd.”

Op 30 april werd het bergingswerk in Oost-Oekraïne afgerond. De leider van de repatriëringsmissie zei toen dat “veel” stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken geborgen waren. Hij sloot niet uit dat er later nog iets gevonden zou worden. In april overhandigde de lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo ook de persoonlijke bezittingen die zij in het gebied hadden aangetroffen.

Lees meer;

2014 Twee dagen na de ramp worden lichamen geborgen en bloemen gelegd › 

2014 Weer 74 kisten naar Nederland – Obama en Rutte willen meer sancties › 

2014 Abbott: nog steeds niet geborgen stoffelijke resten op de rampplek › 

22 APR Opnieuw menselijke resten gevonden op rampplek MH17

30 APR Bergingsmissie MH17 afgerond na maken van ‘laatste slag’ › 

MH17-expert die foto’s toonde van doden, zat volgens politie fout

Trouw 15.06.2015 Forensisch anatoom George Maat heeft onzorgvuldig gehandeld door tijdens een lezing beelden te tonen van slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft de samenwerking met Maat definitief beëindigd. Dat schrijft de politie maandag in een brief aan de nabestaanden. Dit meldt Nieuwsuur.

Maat raakte in april in opspraak omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing die vrij toegankelijk was. Hij werd direct op non-actief gezet. Een dag later werd hij uit het forensisch team gezet.

Meer over;

Forensisch expert definitief weg om MH17-lezing aan studenten

Elsevier 15.06.2015 Fysisch antropoloog en anatoom George Maat mag definitief geen werkzaamheden meer verrichten voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) vanwege een lezing die hij gaf aan studenten. Toch zegt Maat geen spijt te hebben.

‘Ik zou de MH17-lezing zo weer doen, heb geen spijt van de manier waarop ik het deed’, zei Maat maandagavond inNieuwsuur.
Het LTFO heeft de samenwerking met Maat definitief beëindigd, onder meer omdat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door beelden van MH17-slachtoffers te tonen. De conclusies zijn volgens Maat ‘in vier dagen negatiever geworden’. Het lid van het MH17-identificatieteam zei dat zijn contacten binnen en buiten het team aangeven dat hij is ‘geslachtofferd’.

Ongeloof onder vakgenoten

Collega’s van Maat zijn boos over de manier waarop hij wordt behandeld.  ‘Secuur en volkomen integer’ en ‘een heer tussen de lijken’, zo wordt George Maat door vakgenoten omschreven.

Niemand had verwacht dat deze man, met enorme staat van dienst, ooit in opspraak zou komen. ‘George is een zeer gerespecteerde wetenschapper. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan een taak die weinigen willen oppakken. Forensische antropologie, het identificeren van slachtoffers, is een piëteitsvak,’ zei geneticus Piero Giordano onlangs in NRC Handelsblad.

Het Nederlands Forensisch Instituut maakte bij meerdere grote zaken gebruik van de kennis en kunde van Maat. Zo was hij betrokken bij het identificatieproces van de vuurwerkramp in Enschede, de massagraven in Kosovo en de tsunami in Thailand.

Verkeerde inschatting

Maar één verkeerde inschatting zorgt er nu voor dat Maat niet meer voor het Forensisch instituut mag werken. Of anders gezegd: Het Forensisch instituut mag nu geen gebruik meer maken van de expertise van Maat.

Volgens Nieuwsuur heeft het LTFO de samenwerking met Maat definitief beëindigd vanwege de lezing die hij gaf aan studenten in Maastricht. Uit intern onderzoek is gebleken dat Maat wist dat hij niet voor vakgenoten, maar voor studenten Gezondheidswetenschappen sprak en is hij te ruimhartig geweest in het delen van informatie. Het LTFO geeft wel toe dat er niet echt duidelijke kaders of criteria zijn voor het houden van lezing. De vraag is dus hoe Maat dan kon weten dat zijn lezing niet door de beugel kon.

Weggezet als crimineel

Minister van Justitie Ard van der Steur noemde het optreden van Maat ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Direct na die uitspraak werd Maat al op non-actief gesteld.

Collega’s spreken schande van de manier waarop Maat nu door de overheid wordt weggezet. Collega Giordano zei in NRC: ‘George Maat wordt ineens weggezet als een crimineel, na een leven lang in dienst van slachtoffers.’

zie ook;

22 apr Professor onthult geheime informatie MH17 tijdens lezing

5 jun MH17 en zwarte lijst: daarover spreekt Bert Koenders in Moskou

16 mei Media: ‘Namen chauffeurs BUK-raket bekend’, en meer nieuws

‘Expert uit forensisch team gezet na ongepaste MH17-lezing’

NU 15.06.2015 Forensisch anatoom George Maat heeft onzorgvuldig gehandeld toen hij tijdens een lezing beelden liet zien van slachtoffers van de crash van MH17. Hij is daarom definitief uit het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) gezet. De politie heeft maandag hierover een brief aan de nabestaanden gestuurd, zo meldt Nieuwsuur.

Ook heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer geïnformeerd over de bevindingen.

Maat, die deel uitmaakte van het MH17-identificatieteam, bracht tijdens een lezing aan de Universiteit van Maastricht gevoelige informatie over slachtoffers naar buiten.

Ook liet hij foto’s van verminkte lichamen zien. Maat vertelde bovendien onjuistheden het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

Duidelijke kaders

De anatoom had hier geen toestemming voor gevraagd. Bovendien had hij de foto’s niet mogen tonen en niets mogen zeggen over zaken die buiten zijn vakgebied lagen, oordeelt het LTFO.

Het team erkent wel dat er geen duidelijke kaders waren met betrekking tot het geven van lezingen. Foto’s van slachtoffers mogen voortaan alleen voor dit soort gelegenheden worden gebruikt na expliciete toestemming van de nabestaanden.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17 

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein update: 16:56

Minister Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17 

‘Rusland manipuleerde satellietbeelden MH17’ 

‘Politieonderzoek: expert zat fout met lezing MH17’

NRC 15.06.2015 Hoogleraar anatomie George Maat heeft niet goed gehandeld bij een lezing die hij gaf over de ramp met MH17. Hij liet tijdens die lezing onder andere foto’s zien van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat meldt de politie na intern onderzoek in een brief aan nabestaanden, meldt Nieuwsuur. De samenwerking tussen het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en Maat is definitief stopgezet.

Er ontstond veel commotie toen naar buiten werd gebracht wat Maat, die betrokken was bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp die vorig jaar aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders het leven kostte, tijdens de lezing besprak en liet zien. De lezing was bovendien openbaar toegankelijk voor studenten, iets wat Maat achteraf zei niet te hebben geweten.

Maat werd na de commotie over de lezing al op non-actief gezet, waarna vervolgens zijn samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) al werd beëindigd. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Hoogleraar had foto’s niet mogen gebruiken

2014 Teruglezen: dit weekend eventueel besluit over gewapende missie, 75 kisten inNederland ›

2014 Zeven Nederlandse onderzoekers tegengehouden op weg naar Donetsk ›

2014 Trein met slachtoffers MH17 is in Donetsk aangekomen ›

22 APR Van der Steur veroordeelt MH17-expert die identificatiefoto’s toont ›

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

VK 10.06.2015 Dorpen in het oosten van Oekraïne rond de plek waar vlucht MH17 vorig jaar neerstortte, krijgen op korte termijn hulp van Nederland. Op deze wijze wil het kabinet onder meer zijn dankbaarheid tonen aan de dorpsbewoners die na de crash hebben geholpen met het bergen van wrakstukken en stoffelijke resten.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) zei woensdag in de Tweede Kamer dat het gaat om voedsel- en hygiënepakketten. Ook wordt er gekeken hoe de dorpsbewoners op langere termijn kunnen worden geholpen. De hulp wordt verdeeld via een lokale organisatie.

Volgens Ploumen is de situatie voor de dorpen niet echt rooskleurig. ‘Het leek ons aangelegen nu zij het moeilijk hebben om iets extra’s voor ze te doen’, aldus de minister. De ChristenUnie had er in april al voor gepleit om deze dorpen extra te steunen als blijk van waardering voor hun hulp.

Lees ook

Correspondent Olaf Koens schreef over de lokale reddingswerkers: ‘Ze komen uit de dorpen en kleine steden in de buurt. Ze redden katten uit bomen, ze knippen dronkaards uit hun verkreukelde Lada’s. Nu staan ze midden tussen wat er over is van vlucht MH17 vanuit Amsterdam. De tranen hebben ze een dag eerder al uit het gezicht geveegd. Nu drinken ze om het leven.’ Lees de gehele (prijswinnende) reportage.

Rampvlucht MH17;

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

Minister Koenders heeft ‘stevig’ gesprek in Moskou over MH17

Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17

‘Russische satellietbeelden MH17 vervalst’

Russische eenheden gevonden die BUK-installatie leverden

BEKIJK HELE LIJST

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

NU 10.06.2015 Dorpen in het oosten van Oekraïne rond de plek waar vlucht MH17 vorig jaar neerstortte, krijgen op korte termijn hulp van Nederland.

Op deze wijze wil het kabinet onder meer zijn dankbaarheid tonen aan de dorpsbewoners die na de crash hebben geholpen met het bergen van wrakstukken en stoffelijke resten.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) zei woensdag in de Kamer dat het gaat om voedsel- en hygiënepakketten. Ook wordt er gekeken of de dorpsbewoners op langere termijn kunnen worden geholpen. Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Ploumen is de situatie voor de dorpen niet echt rooskleurig. ”Het leek ons aangelegen nu zij het moeilijk hebben om iets extra’s voor ze te doen”, aldus de minister. De ChristenUnie had er in april al voor gepleit om deze dorpen extra te steunen als blijk van waardering voor hun hulp.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Oekraïne Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein update: 16:56

‘Rusland manipuleerde satellietbeelden MH17’ 

Dorpen rond MH17 geholpen

Telegraaf 10.06.2015 Dorpen in het oosten van Oekraïne rond de plek waar vlucht MH17 vorig jaar neerstortte, krijgen op korte termijn hulp van Nederland. Op deze wijze wil het kabinet onder meer zijn dankbaarheid tonen aan de dorpsbewoners die na de crash hebben geholpen met het bergen van wrakstukken en stoffelijke resten.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) zei woensdag in de Tweede Kamer dat het gaat om voedsel- en hygiënepakketten. Ook wordt er gekeken hoe de dorpsbewoners op langere termijn kunnen worden geholpen. De hulp wordt verdeeld via een lokale organisatie.

Herdenkingsbankje geplaatst voor MH17-slachtoffers

AD 09.06.2015 Speciaal voor Annet de Jong en Wim Bakker is er een bankje geplaatst in het Buytenpark. Het stel kwam om tijdens de vliegramp met MH17 in juli 2014. In totaal vonden 298 inzittenden, waaronder 193 Nederlanders de dood.

,,Praat niet altijd over morgen, je weet niet eens wat de dag van vandaag je zal brengen”, is te lezen op het bankje, die dit weekeinde in besloten kring werd onthuld.

Bezoekers van het park, waaronder Ron Hunt kunnen plaatsnemen op de zitplek en de gebeurtenissen overdenken. De twee Zoetermeerse slachtoffers kwamen graag op de plek waar de herdenkingsbank nu staat.

Regeringsdelegatie woont herdenking MH17 bij in Nieuwegein

NU 09.06.2015 Minister-president Mark Rutte, de ministers Ard van der Steur, Bert Koenders, Ronald Plasterk en staatssecretaris Wilma Mansveld wonen op vrijdag 17 juli in Nieuwegein de herdenking bij van de vliegramp met de MH17. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Op 17 juli is het precies een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne neerstortte. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders.

Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden van de ramp zijn verenigd, heeft de bewindspersonen uitgenodigd.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken had vorige week nog een “stevig gesprek” met zijn Russische collega Sergej Lavrov over de ramp met de MH17.

heeft de Russische bewindsman “opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166”. Die VN-Veiligheidsresolutie eist dat de daders worden berecht.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Eerdere berichten

Rutte bij herdenking ramp MH17

Telegraaf 09.06.2015 Minister-president Mark Rutte is vrijdag 17 juli in Nieuwegein aanwezig bij de herdenking van de ramp met vlucht MH17. Het is die dag precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte, vermoedelijk neergeschoten door een raket.

Ook ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn erbij, net als staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Ze zijn aanwezig op uitnodiging van de Stichting Vliegramp MH17 die de herdenking organiseert.

Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven onder wie 196 Nederlanders.

In propagandaspel rond MH17 zijn niet alleen Russen verdacht

Elsevier 06.06.2015 In het wespennest dat is ontstaan rond de ramp met vlucht MH17 worden in het westen vaak Russische bronnen als propaganda bestempeld. Toch spelen lang niet alleen Russen het vuile propagandaspel mee.

Het gerenommeerde Duitse weekblad Der Spiegel moest deze week flink door het stof. Het blad staat bekend om goede onderzoeksjournalistiek op basis van gedegen feitenonderzoek, maar vloog in de berichtgeving over vlucht MH17 toch uit de bocht.

De online redactie van het blad plaatste een opvallende excuusbrief naar aanleiding van het blinde vertrouwen dat het tijdschrift had gehad in het burgerjournalistenplatform Bellingcat. Dat vertrouwen, zo ontdekte Der Spiegel zelf, was niet terecht.

Wat is er aan de hand?

De meeste analisten gaan er intussen vanuit dat vlucht MH17afgelopen zomer uit de lucht is geschoten door een zogenoemde BUK-raket. Maar wie die raket heeft afgeschoten en vanaf welke plek is allerminst duidelijk. Oekraïne wijst de Russische separatisten als schuldige aan, terwijl Rusland beweert dat Oekraïne de raket afschoot.

Het bewijs voor het Russische standpunt zijn satellietbeeldenwaarop een BUK-installatie op Oekraïense grondgebied te zien zou zijn. Het Russische leger presenteerde deze beelden al daags na de vliegramp vorig jaar.

Lees ook…

Zijn getuigenverklaringen MH17 na acht maanden nog wel wat waard?

Valse beelden

Volgens Bellingcat, een website van de Britse blogger Eliot Higgins, zijn die satellietbeelden vervalst. De beelden zouden van een andere dag zijn en bovendien zou er met hulp van Photoshop een BUK-installatie op zijn getoverd.

Als Higgins, een werkeloze hobbyist zonder enige relevante professionele ervaring op dit onderwerp, een Rus was geweest, zou hij door westerse media ongetwijfeld zijn weggezet als een complotdenker. Bellingcat schrijft al vanaf het begin dat de pro-Russische separatisten de Boeing uit de lucht hebben geschoten en komt voortdurend met ‘bewijzen’ voor dit standpunt. Het is precies dezelfde werkwijze die Russische propaganda-media hanteren en die door het westen zo wordt verafschuwd.

Blind vertrouwen

Maar Bellingcat wordt door westerse media, onder aanvoering van Der Spiegel, uiterst serieus genomen. ‘Hoe Rusland het MH17-bewijs manipuleerde,’ schreef het weekblad afgelopen maandag nog. Het artikel is volledig gebaseerd op een analysevan de satellietbeelden door Bellingcat. Ook Nederlandse media penden de analyse van Bellingcat driftig over. Slechts een enkeling, onder wie Joost Niemöller, plaatste vraagtekens bij de conclusies.

Waarom dat blinde vertrouwen in dit platform voor burgerjournalisten? Die vraag is kennelijk ook gesteld op de redactie van Der Spiegel in Hamburg. Het tijdschrift vroeg een échte forensisch wetenschapper de analyse van Bellingcat onder de loep te nemen. Het oordeel van de wetenschapper wasvernietigend: de analyse van Bellingcat is niet forensisch verantwoord, en bovendien zeer subjectief. Op basis van het ‘bewijs’ van Bellingcat kan met geen mogelijkheid worden aangetoond dat Moskou de beelden heeft gemanipuleerd, zo oordeelde de wetenschapper.

Lees ook…

MH17-debat: wat wist het kabinet voor 17 juli?

Ook westerse propaganda

Der Spiegel besloot Bellingcat maar eens verder onder de loep te nemen en ontdekte dat één van zijn medewerkers een voormalige werknemer van de Stasi is geweest. Het tijdschrift plaatste vervolgens een ‘mea culpa’ op zijn website. Het blad zegt van deze fouten te hebben geleerd en belooft een betere omgang met bronnen in de toekomst.

Zelfs een tijdschrift van statuur zoals Der Spiegel maakt zo nu en dan een misstap op het mijnenveld van de propagandaoorlog. Ook voor Nederlandse media is dit een wijze les: aan het schimmige spel rond MH17 doen echt niet alleen de Russen mee.

zie ook;

31 mrt Als MH17 door Russische Buk werd geraakt, pleit dat Oekraïne niet vrij

1 jun Lekken van zwarte lijst was niet de bedoeling, zegt Rusland

28 apr Moskou toont het Westen graag: met Rusland valt niet te spotten

Koenders had ‘stevig gesprek’ in Moskou over MH17

NU 06.06.2015 Een ”stevig gesprek” was het vrijdagavond in Moskou tussen minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Russische collega Sergej Lavrov. Belangrijkste gespreksonderwerp was de ramp met vlucht MH17. “Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn”, aldus Koenders na afloop in een verklaring.

Het was voor het eerst sinds de ramp op 17 juli vorig jaar dat een Nederlandse minister in de Russische hoofdstad was.

Volgens Koenders heeft de Russische bewindsman ”opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166”. Die VN-Veiligheidsresolutie eist dat de daders worden berecht.

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

Minister Koenders heeft ‘stevig’ gesprek in Moskou

VK 05.06.2015 Voor het eerst sinds de ramp met passagiersvlucht MH17 heeft een Nederlandse minister Rusland bezocht om te spreken over de noodaak van het vervolgen van de daders. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sprak vrijdagavond in Moskou met zijn Russische collega Lavrov. ‘Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn’, stelde hij na afloop in een schriftelijke verklaring. ‘Maar het zijn wel gesprekken die moeten worden gevoerd.’

Het bezoek ligt gevoelig, omdat in westerse media de meest waarschijnlijke lezing is dat Rusland achter het neerschieten van het passagierstoestel zit. De Nederlandse regering heeft dat vermoeden nooit uitgesproken, maar hamert erop dat eerst gedegen onderzoek nodig is naar de toedracht van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert naar verwachting pas na de zomer de eerste onderzoeksresultaten.

Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17

VK 05.06.2015 Voor het eerst sinds de ramp met passagiersvlucht MH17 is een Nederlandse bewindspersoon op bezoek in Rusland om daar te spreken over de noodzaak van het vervolgen van de daders.

Het is een gevoelig en lastig bezoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Moskou, omdat de meest waarschijnlijke lezing in westerse media is dat Rusland achter het neerschieten van het passagierstoestel zit. De Nederlandse regering heeft dat vermoeden nooit uitgesproken, maar hamert erop dat eerst gedegen onderzoek nodig is naar de toedracht van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert naar verwachting pas na de zomer de eerste onderzoeksresultaten.

MH17 en zwarte lijst: daarover spreekt Bert Koenders in Moskou

Elsevier 05.06.2015  Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is naar Moskou gevlogen voor overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De twee bewindslieden hebben veel te bespreken.

Het is het eerste bezoek aan Rusland, nadat hij in oktober vorig jaar Frans Timmermans opvolgde als minister van Buitenlandse Zaken. En er staat veel op de agenda in Moskou.

Daders

Het ministerie meldt dat er zal worden gesproken over de noodzaak tot vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17, waarbij in juli vorig jaar alle 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, om het leven kwamen.

De situatie in het Oost-Europese land zal tijdens het gesprek onder vier ogen worden aangehaald. Hoewel er in februari een staakt-het-vuren werd afgesproken, zijn de gevechten de laatste tijd weer opgelaaid, met aan beide kanten doden tot gevolg.

Inreisverbod

Ook het onlangs opgelegde inreisverbod voor drie Nederlandse politici zal aan bod komen. Vorige week kregen de Tweede Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en VVD-europarlementariër Hans van Baalen te horen dat ze op een zwarte lijst staan.

Het Kremlin ontzegt 89 politici en militairen – met daarbij ook Guy Verhofstadt – uit de Europese Unie de toegang tot het land, tot in elk geval november 2019. De reden: hun kritische houding tegenover Rusland over de rol die het land speelt in het conflict in Oost-Oekraïne, en de sancties die de EU oplegde aan Rusland.

Het Nederlandse kabinet is niet te spreken over het inreisverbod. Premier Mark Rutte (VVD) heeft dat naar eigen zeggen luid en duidelijk laten weten aan de Russen, en wel ‘in blokletters’. Koenders nam direct actie door de tijdelijke zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het matje te roepen.

zie ook;

2 jun Waarom zingt de VVD hetzelfde liedje als links over Guantanamo?

16 mei Media: ‘Namen chauffeurs BUK-raket bekend’, en meer nieuws

24 apr Waarom er nog altijd een taboe rust op de Armeense genocide

Koenders naar Moskou

Telegraaf 05.06.2015 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is vrijdag in Moskou voor overleg met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over onder meer de ramp met vlucht MH17. Het is Koenders eerste bezoek aan Rusland sinds zijn aantreden in oktober vorig jaar.

Koenders en Lavrov bespreken aan het begin van de avond onder meer de noodzaak van de vervolging van de daders van het neerhalen van het vliegtuig, aldus een verklaring van het ministerie. VN-Veiligheidsresolutie 2166 eist dat de daders worden berecht. Beide bewindslieden spraken elkaar al verscheidene malen, maar het is de eerste keer sinds de vliegtuigramp dat een Nederlandse minister in Moskou is.

Minister Koenders spreekt in Moskou met Lavrov over MH17

NU 05.06.2015 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken overlegt vrijdagavond in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over onder meer de ramp met vlucht MH17.

Het is Koenders’ eerste bezoek aan Rusland sinds zijn aantreden in oktober vorig jaar.

Koenders spreekt met Lavrov over de vliegramp, waar 196 Nederlanders om het leven kwamen, en over het belang van de vervolging van de daders.

Het toestel is vermoedelijk neergehaald door een lange-afstandsraket. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt het erop dat de MH17 met een Russische BUK-raket is neergehaald.

Lees meer over: Bert Koenders Vliegramp OekraïneRusland

Koenders naar Rusland voor politiek overleg over MH17

NRC 05.06.2015 Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft vanavond in Moskou een “stevig gesprek” gehad met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov over de ramp met vlucht MH17. Ook werd over het inreisverbod van Europese parlementariërs en het conflict in Oekraïne gesproken. Het is het eerste bezoek van Koenders sinds hij in oktober het stokje overnam van scheidend minister Frans Timmermans.

Dat meldt persbureau ANP. Volgens Koenders heeft Lavrov “opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166″. In die VN-resolutie is overeengekomen dat de personen die verantwoordelijk zijn voor het neerstorten van de MH17 worden opgepakt en berecht. Nederland leidt het onderzoek naar de oorzaak van het incident. Tot nu toe zijn van officiële zijde nog geen verdachten aangewezen. Koenders: “Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn.”

MH17

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer in rebellengebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk is neergehaald met een Boek-raket, die werd afgevuurd uit het door pro-Russische separatisten beheerste gebied.

Tevens sprak Koenders over het conflict in Oekraïne. Rondom de stad Marinka, ten westen van rebellenbolwerk Donetsk, is de afgelopen dagen bijzonder heftig gevochten. De Oekraïense president Petro Porosjenko vreest dat de opstandelingen een groot offensief voorbereiden. Het Westen steunt de regering in Kiev en verdenkt Moskou van hulp aan de separatisten. Rusland ontkent dat in alle toonaarden.

RUSSISCHE ZWARTE LIJST

Vorige week maakte het Kremlin bekend dat drie Nederlandse parlementariërs Rusland niet meer in mogen. Het gaat om Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren). Het inreisverbod is een reactie op de sancties die de Europese Unie instelde nadat Rusland de Krim had geannexeerd. LEES VERDER

Lees meer

2014 Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw 

2014 Teruglezen: dit weekend eventueel besluit over gewapende missie, 75 kisten in Nederland › 

6 JUN Koenders in Moskou voor overleg MH17

6 JUN ‘Moskou werkt mee aan onderzoek naar MH17’

4 JUN De persoonlijke wraak van Poetin › 

‘Andere lanceerplek MH17’

Telegraaf 02.06.2015 De luchtdoelraket waarmee een vliegtuig van Malaysia Airlines vol Nederlanders afgelopen zomer werd neergehaald, is afgevuurd vanaf een andere plek dan tot nog toe is aangenomen. Dat zegt de Russische defensiefirma Almaz-Antei, de producent van de opvolgers van de gebruikte raket, dinsdag in Moskou.

Een expert van het bedrijf heeft berekend dat het projectiel niet is afgeschoten uit Snizjne maar waarschijnlijk uit de omgeving van Zarosjtsjenske, aldus het Russische persbureau Itar-Tass. Begin mei berichtte de Russische activistische krant Novaja Gazeta al over de uitkomsten van het onderzoek.

Op satellietfoto’s die het Russische leger openbaarde na de ramp was te zien dat het Oekraïense leger in dat gebied ten minste een BUK-installatie had gestationeerd op een militaire basis. Afgelopen weekeinde werden de foto’s ontmaskerd als vervalsingen. Ze waren eerder genomen en er was een raketinstallatie met Photoshop ingezet.

President Obama steunt Nederlands onderzoek naar ramp MH17

NU 01.06.2015 De Amerikaanse president Barack Obama steunt de manier waarop Nederland het onderzoek uitvoert naar de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Dat zei de president maandag aan het einde van een ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in de Oval Office in het Witte Huis.

Het is belangrijk dat de waarheid boven water komt en dat schuldigen aan deze tragedie worden gestraft, aldus Obama. ”Er kan volgens de president ook geen amnestie zijn”, zei Koenders in een toelichting na afloop.

Obama steunt onderzoek MH17

Telegraaf 01.06.2015  De Amerikaanse president Barack Obama steunt de manier waarop Nederland het onderzoek uitvoert naar de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat zei de president maandag aan het einde van een ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in de Oval Office in het Witte Huis.

Het is belangrijk dat de waarheid boven water komt en dat schuldigen aan deze tragedie worden gestraft, aldus Obama. „Er kan volgens de president ook geen amnestie zijn”, zei Koenders in een toelichting na afloop.

‘Russische satellietbeelden MH17 vervalst’

VK 31.05.2015 De satellietbeelden die het Russische ministerie van Defensie op 21 juli vorig jaar presenteerde om aan te tonen dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines door een Oekraïense raketinstallatie uit de lucht is geschoten, zijn vervalst. Dat meldt Bellingcat, het onderzoeksbureau van de Britse journalist en blogger Eliot Higgins.

Op de beelden waren ook twee Oekraïense BUK-raketwerpers zichtbaar ten zuiden van het dorp Zaroschinskoe. De raketwerpers bevonden zich op vuurafstand van de MH17. Bij het ongeluk kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven.

Volgens Bellingcat, dat een rapportheeft gepubliceerd, zijn de satellietbeelden vervalst. Uit een analyse van de beelden blijkt onder meer dat een BUK-raketwerper is verplaatst, waardoor het lijkt dat het wapentuig actief was op 17 juli, toen het vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Ook zijn er BUK-raketwerpers aan de beelden toegevoegd, dichtbij de rampplek.

BUK-raket gezien?

Veel mensen moeten het transport hebben gezien van de BUK-raket die de MH17 neerhaalde. Volkskrant-journalist Bert Lanting volgt het spoor, vanaf de Russische grens Oekraïne in, en vraagt ooggetuigen over hun angst heen te stappen.

Rampvlucht MH17

‘Russische satellietbeelden MH17 vervalst’

Russische eenheden gevonden die BUK-installatie leverden

‘Goede vorderingen’ op internationaal overleg MH17

Russisch rapport MH17: BUK-raket vanuit Oekraïens gebied

Extra capaciteit ingekocht voor identificatie MH17

BEKIJK HELE LIJST

‘Rusland manipuleerde satellietfoto’s kort na MH17′

Trouw 31.05.2015 De satellietbeelden van Oekraïense raketinstallaties die het Russische ministerie van defensie vorig jaar kort na de ramp met vlucht MH17 liet zien,  zijn vervalst. Dat meldt de Britse site Bellingcat van burgerjournalist Eliot Higgins.

Het Russische ministerie toonde de beelden vorig jaar tijdens een persconferentie, vier dagen nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines was neergeschoten. Het ministerie meldde dat op de opnames twee Oekraïense luchtafweerinstallaties ten zuiden van het dorpje Zaroschinskoe te zien waren die MH17 hadden kunnen raken.

Volgens Bellingcat, dat een rapport heeft gepubliceerd over de beelden, zijn de afbeeldingen echter ouder dan werd gezegd. Vermoedelijk zijn de beelden uit juni, een maand voordat MH17 werd neergeschoten. Deze beelden zijn op Google Earth te zien, aldus de onderzoekers.

Bij het ongeluk met het rampvliegtuig MH17 vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders. Onlangs moest ook Rusland erkennen dat een Buk-raket het vliegtuig neerhaalde.

Vliegtuigcrash Oekraïne

Lees het volledige dossier »

Verwant nieuws;

‘Rusland manipuleerde satellietbeelden MH17’

NU 31.05.2015  Rusland heeft gesjoemeld met satellietbeelden die vrijgegeven zijn na de crash van de MH17 van Malysia Airlines, die vorig jaar werd neergeschoten boven Oekraïens grondgebied.

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoekscollectief voor burgerjournalistiek Bellingcat.

Bellingcat onderzocht satellietbeelden die werden vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie. Dat deden ze in het kader van een persconferentie over het ongeluk met MH17.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde op de persconferentie dat de satellietfoto’s activiteiten laten zien van Oekraïense luchtverdediging op de dag dat MH17 werd neergeschoten.

Lees meer over: 

Vliegramp Oekraïne

Eerdere berichten

 ‘MH17-beelden gemanipuleerd’

Telegraaf 31.05.2015 Satellietbeelden die Rusland vorig jaar liet zien om te bewijzen dat Oekraïne de MH17 uit de lucht schoot, zijn vervalst. Dat schrijft de Britse blogger Eliot Higgins op zijn website Bellingcat. De beelden zijn volgens Higgins ouder.

Het Russische ministerie van Defensie presenteerde de beelden op 21 juli vorig jaar, vier dagen na de ramp, om aan te tonen dat Oekraïne achter de aanslag zit. Maar Bellingcat stelt nu dat de beelden al uit juni zijn. De verschillen tussen de echte beelden en de valse zijn te checken op Google Earth. De beelden zijn gemanipuleerd en er zijn BUK-raketinstallaties toegevoegd, concludeert het onderzoekscollectief.

Bellingcat, waar journalisten aan meewerken, stelt dat er steeds meer bewijs komt dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 is neergeschoten.

Onderzoeksjournalisten: Rusland manipuleerde beelden MH17

NRC 31.05.2015  Satellietbeelden die Rusland vorig jaar liet zien om te bewijzen dat Oekraïne de MH17 uit de lucht schoot, zijn vervalst. Dat schrijft het Britse online-collectief van onderzoeksjournalisten Bellingcat, dat eerder middels een goed onderbouwde analyse stelde dat het een Russische Boek-raket was die het toestel neerhaalde.

De beelden zijn volgens Bellingcat-blogger Elliot Higgins ouder. Het Russische ministerie van Defensie presenteerde de beelden op 21 juli vorig jaar, vier dagen na de ramp, om aan te tonen dat Oekraïne achter de aanslag zit. Maar Bellingcat stelt nu dat de beelden al uit juni zijn. Bellingcat, waar journalisten aan meewerken, stelt dat er steeds meer bewijs komt dat Rusland het Boek-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 is neergeschoten. In september leverde de site al beelden op basis waarvan zij tot de conclusie komen dat Russische militairen met een BUK-raketsysteem vlucht MH17 uit de lucht hebben neergeschoten. LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG Onderzoekscollectief: Russen manipuleerden satellietbeelden van MH17-ramp

2014 ‘MH17 neergehaald met BUK-raketsysteem door Russische soldaten’ ›

2014 ‘Rusland betrokken bij raketsysteem dat MH17 neerhaalde’ ›

6 MEI Russische ingenieurs: MH17 neergehaald door Boek-raket ›

30 MRT OM: veel bewijs dat MH17 is neergeschoten door separatisten ›

Benefietdiner voor onderzoek

Telegraaf 30.05.2015  In de Heineken Music Hall in Amsterdam vindt zaterdagavond een benefietdiner plaats om geld op te halen voor onderzoek van de aidsactivisten die vorig jaar omkwamen bij de vliegramp met de MH17.

De opbrengst van het jaarlijkse Amsterdam Diner wordt gebruikt om de projecten te financieren van Joep Lange en zijn collega en partner Jacqueline van Tongeren. Zij zaten in het neergestorte toestel toen ze op weg waren naar een aidscongres in de Australische stad Melbourne.

‘Meer bewijs dat Rusland BUK-raket leverde aan separatisten’

NU 16.05.2015 Er komen steeds meer bewijzen die aantonen dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vorig jaar toestal MH17 uit de lucht werd geschoten boven het oosten van Oekraiïne. Dat schrijft de Volkskrant.

Het Britse onderzoekscollectief voor burgerjournalistiek Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm zeggen de Russische eenheden te hebben achterhaald die betrokken waren bij het transport van de installatie naar Oekraïne.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Bewijs BUK-raket stapelt op

Telegraaf 16.05.2015 De bewijzen dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vorig jaar juli vlucht MH17 werd neergehaald stapelen zich op.

Het onderzoekscollectief Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm hebben de Russische eenheden achterhaald die betrokken waren bij het transport ervan, meldt de Volkskrant zaterdag. De organisaties hebben zelfs de namen van een aantal chauffeurs opgespoord.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat twee transporteenheden van het Russische leger zomer vorig jaar een hoofdrol speelden bij het vervoer van militaire voertuigen, waaronder BUK-luchtafweersystemen, naar de grens met Oekraïne.

Gerelateerde artikelen;

06-05: Nieuw rapport ingenieurs MH17

22-04: Meer luchtafweer Russen

Media: ‘Namen chauffeurs BUK-raket bekend’, en meer nieuws

Elsevier 16.05.2015 Twee organisaties zouden de militaire eenheden hebben achterhaald die betrokken waren bij het transport van het vermeende BUK-raketsysteem dat de MH17 zou hebben neergehaald. En een doodgewaande Syrische journaliste blijkt gewoon in een asielzoekerscentrum in Nederland te zitten. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 16 mei.

Er is meer bewijs gevonden dat Rusland de BUK-raket heeft geleverd waarmee vlucht MH17 zou zijn neergehaald.

Dit schrijft de Volkskrant zaterdag althans op basis van een rapport van het initiatief voor burgerjournalistiek Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm. De twee organisaties zouden de militaire eenheden hebben achterhaald die betrokken waren bij de transport van het raketsysteem. Sommige chauffeurs zouden ze ook bij naam kennen.

zie ook;

22 apr Professor onthult geheime informatie MH17 tijdens lezing

18 apr MH17: veiligheidsmemo kwam met een half jaar vertraging

14 apr Kabinet behandelt de burger als pottenkijker

Russische militairen speelden rol bij levering BUK-raket

VK 15.05.2015 Er zijn steeds meer bewijzen dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. Het onderzoekscollectief Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm hebben de militaire eenheden achterhaald die betrokken waren bij het transport van het luchtafweersysteem. Enkele chauffeurs wisten ze zelfs bij naam op te sporen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat twee transporteenheden van het Russische leger zomer vorig jaar een hoofdrol speelden bij het vervoer van militaire voertuigen, waaronder BUK-luchtafweersystemen, naar de grens met Oekraïne. Het gaat om het 2de transportbataljon van de 69ste Bijzondere Logistieke Brigade en een Moskouse eenheid van het 147ste  transportbataljon.

Rampvlucht MH17;

Russische militairen speelden rol bij levering BUK-raket

‘Goede vorderingen’ op internationaal overleg MH17

Russisch rapport MH17: BUK-raket vanuit Oekraïens gebied

Extra capaciteit ingekocht voor identificatie MH17

Bergingsmissie MH17 in Oost-Oekraïne afgerond

BEKIJK HELE LIJST

Succesvol overleg MH17′

Telegraaf 07.05.2015 Het team van internationale luchtvaartonderzoekers dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, heeft een bijeenkomst op luchtbasis Gilze Rijen gehouden en daarbij „goede vorderingen” gemaakt. Onderzoekers uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hebben informatie uitgewisseld over onder meer het forensisch onderzoek en de reconstructie van een deel van het ramptoestel.

Dit heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag laten weten. Volgens een woordvoerster worden geen nadere inhoudelijke details bekendgemaakt tot het eindrapport klaar is. De laatste soortgelijke internationale onderzoeksbijeenkomst was in februari. De Onderzoeksraad leidt het internationale onderzoek.

Door de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Succesvol internationaal overleg over MH17

Elsevier 07.05.2015 Het team van internationale luchtvaartonderzoekers dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, heeft een bijeenkomst op luchtbasis Gilze Rijen gehouden en daarbij ,,goede vorderingen” gemaakt. Onderzoekers uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hebben informatie uitgewisseld over onder meer het forensisch onderzoek en de reconstructie van een deel van het ramptoestel.

Ook Rusland erkent nu: MH17 werd neergehaald door Buk-raket

Trouw 06.05.2015 ‘Het was een ‘Buk-M1”. De voorpagina van Ruslands meest kritische krant Novaja Gazeta laat er geen misverstand over bestaan: dit is een nieuw hoofdstuk in althans het Russische onderzoek naar de ware toedracht van de ramp met vlucht MH17. Alle eerdere officiële of half-officiële versies die in de Russische media zijn geventileerd over Oekraïense straaljagers lijken hiermee definitief van tafel geveegd. MH17 is neergehaald door een luchtafweerraket.

“De propagandistische reportages van het Eerste Kanaal en de Komsomolskaja Pravda over een ‘Oekraïens gevechtsvliegtuig’, een ‘anonieme getuige’ en de ‘Spaanse verkeersleider’ zijn niets anders dan leugens”, concludeert de krant. Novaja Gazeta doelt daarmee op eerdere verhalen in de Russische media die suggereren dat vlucht MH17 doelbewust door de Oekraïners is neergehaald in een ingenieuze operatie waarbij ook de Oekraïense luchtverkeersleiding zou zijn betrokken.

Meer over;

Russisch rapport MH17: BUK-raket vanuit Oekraïens gebied

Trouw 06.05.2015 Ingenieurs van de Russische defensie-industrie hebben een rapport opgesteld over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Uit hun onderzoek blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten met een BUK-raket, mogelijk vanuit een gebied dat onder controle was van het Oekraïense leger. De Russische activistische krant Novaja Gazeta besteedt in de woensdageditie uitgebreid aandacht aan het onderzoek.

Volgens de krant gaat het om een geheim rapport dat naar het Nederlandse onderzoeksteam zal worden doorgestuurd. De experts hebben aan de hand van foto’s van de brokstukken en satellietbeelden scenario’s geschetst. Ze sluiten in het rapport uit dat de raket vanuit de plaats Snizjne is afgeschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen van het vliegtuig. Snizjne was op het moment van de vliegramp in handen van de rebellen.

MH17 volgens Russisch rapport neergeschoten vanuit Oekraïens gebied

NU 06.05.2015 Ingenieurs van de Russische defensie-industrie hebben een rapport opgesteld over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Uit hun onderzoek blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten met een BUK-raket, mogelijk vanuit een gebied dat onder controle was van het Oekraïense leger.

De Russische activistische krant Novaja Gazeta besteedt in de woensdageditie uitgebreid aandacht aan het onderzoek.

Volgens de krant gaat het om een geheim rapport dat naar het Nederlandse onderzoeksteam zal worden doorgestuurd. De experts hebben aan de hand van foto’s van de brokstukken en satellietbeelden scenario’s geschetst.

Door de ramp met vlucht MH17 op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Nieuw rapport ingenieurs MH17

Telegraaf 06.05.2015 Ingenieurs van de Russische defensie-industrie hebben een rapport opgesteld over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Uit hun onderzoek blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten met een BUK-raket, mogelijk vanuit een gebied dat onder controle was van het Oekraïense leger. De Russische activistische krant Novaja Gazeta besteedt in de woensdageditie uitgebreid aandacht aan het onderzoek.

Volgens de krant gaat het om een geheim rapport dat naar het Nederlandse onderzoeksteam zal worden doorgestuurd. De experts hebben aan de hand van foto’s van de brokstukken en satellietbeelden scenario’s geschetst. Ze sluiten in het rapport uit dat de raket vanuit de plaats Snizjne is afgeschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen van het vliegtuig. Snizjne was op het moment van de vliegramp in handen van de rebellen.

Russische ingenieurs: MH17 neergehaald door Boek-raket

NRC 06.05.2015  MH17 is neergehaald door een Boek-raket. Dat schrijven Russische ingenieurs in een geheim rapport dat in handen is van de Russische krant Novaja Gazeta. Volgens de ingenieurs, die werken in de Russische defensie-industrie, is de raket niet afgeschoten vanuit een gebied dat op dat moment werd bezet door pro-Russische separatisten.

Wel suggereren ze dat de Boek-raket is gelanceerd vanuit Zaroshchens’ke, een plaatsje 30 kilometer ten westen van Snizjne waar destijds militairen van het Oekraïense leger gevestigd waren. In het rapport worden naar eigen zeggen satellietbeelden van 14 juli getoond van het dorp waarop een raketinstallatie te zien is. De ingenieurs schrijven dat het afweergeschut op 17 juli, de dag waarop vlucht MH17 crashte, is verdwenen. Oekraïne zegt dat de beelden nep zijn.

250 KISTEN

Op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven toen het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders, alsook de precieze toedracht, loopt nog. Nederland speelt in de onderzoeken een leidende rol. Het Openbaar Ministerie gaf eind maart nieuwe beelden en geluidsfragmenten vrij in een poging meer getuigen te vinden over een transport van een Boek-raketsysteem door een groep separatisten. Inmiddels zijn er tientallen bruikbare tips binnengekomen.

Afgelopen zaterdag kwam de laatste vlucht met stoffelijke resten van slachtoffers aan in Nederland. De bergingsmissie is afgerond. In totaal zijn er ongeveer 250 kisten naar Nederland gevlogen. Alleen twee Nederlandse passagiers zijn nog niet geïdentificeerd, maar forensische experts hopen ook hen binnenkort te kunnen identificeren. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Russen: wel een Boek, niet van ons

2014 ‘Rusland betrokken bij raketsysteem dat MH17 neerhaalde’ ›

2014 ‘Er komt een vogeltje aan’ – reconstructie neerschieten vlucht MH17 ›

2014 ‘MH17 neergehaald met BUK-raketsysteem door Russische soldaten’ ›

23 APR VS: Rusland schendt afspraken Minsk-2 akkoord ›

Broer van MH17-slachtoffer hoopt elke dag op identificatie

AD 04.05.2015 Op vliegveld Eindhoven kwamen zaterdag zeven kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp aan. Piet Ploeg was erbij. ‘Het kán toch niet anders dan dat er nu wel iets bij zit van mijn broer?’

Piet Ploeg verloor zijn broer, schoonzus en neef bij de MH17-ramp. Broer Alex is één van de twee Nederlandse slachtoffers die nog steeds niet zijn geïdentificeerd. ,,De afgelopen dagen hebben we vaak gehoord dat de missie is afgerond. Veel mensen zien dat moment ook als een emotionele afsluiting. Er is tevredenheid over hoever ze zijn gekomen. Maar voor ons is dat gemakkelijk praten, zo ver is het nog niet.”

Misschien is er niets gevonden, misschien wordt dna gematcht, misschien keert er een horloge terug, een trouwring. ,,De ring van zijn vrouw is ook teruggekomen. Dat is iets belangrijks, iets tastbaars, ook voor hun dochters,” zegt Ploeg. ,,Of dat genoeg is om het ook af te sluiten, weet ik dan pas.”

De bijeenkomst van zaterdag was volgens Ploeg bijzonder. ,,Er waren veel meer mensen dan de voorgaande keer. Er waren ook veel aanwezigen wier nabestaanden al lang geleden zijn geïdentificeerd. Het was een gebaar van betrokkenheid dat ze er waren.”

Lees alles over de ramp met vlucht MH17 en de nasleep daarvan in ons dossier.

Lees ook;

Capaciteit identificatie groter

Telegraaf 03.05.2015 Om de identificatie van slachtoffers van vlucht MH17 te versnellen is extra capaciteit ingekocht in Sarajevo, Groot-Brittannië en de VS. Het totale identificatieproces, dat tot nu toe alleen in Hilversum plaatsvond, moet voor 1 juli zijn afgerond, zei missieleider van de repatriëring Pieter-Jaap Aalbersberg zaterdag in Nieuwsuur.

Aalbergsberg heeft goede hoop dat de twee laatste nog niet geïdentificeerde inzittenden van MH17 alsnog worden geïdentificeerd aan de hand van de laatste stoffelijke resten die zaterdag zijn aangekomen in Nederland. „De laatste twee zaten waarschijnlijk in dit gedeelte van het vliegtuig waar we nu op de burnsite veel stoffelijke resten van hebben gevonden.”

Gerelateerde artikelen;

02-05: Kisten MH17 in Hilversum

02-05: Laatste kisten aangekomen

02-05: Slachtoffers MH17 ‘thuis’

‘Missie was beladen maar effectief’

Telegraaf 03.05.2015 Hij zat als militair attaché in Afghanistan toen vorig jaar juli in Oekraïne rampvlucht MH17 met bijna tweehonderd Nederlanders aan boord neerstortte. Drie dagen later coördineerde hij vanuit de Oekraïense stad Charkov de operatie om resten van slachtoffers, hun persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig te bergen.

Sindsdien is luitenant-kolonel Hans van de Ven (54) vrijwel onafgebroken bezig geweest met de internationale bergingsmissie. Zaterdag, ruim negen maanden na dato, werden de laatste kisten met lichaamsdelen overgevlogen naar Nederland.

Gerelateerde artikelen;

03-05: ’Opsporing en berechting MH17 pittige klus’

02-05: Capaciteit identificatie groter

02-05: Kisten MH17 in Hilversum

02-05: Kisten richting Hilversum

02-05: Laatste kisten MH17 

30-04: Laatste kisten MH17 naar Nederland

‘Daders MH17 opsporen wordt veel moeilijker dan wij hopen’

Trouw 02.05.2015 De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn vandaag aangekomen in Nederland. Hiermee is de bergingsactie van de slachtoffers definitief ten einde en kan alle aandacht gevestigd worden op het vinden en berechten van de daders. “Het zal veel moeilijker zijn dan wij allemaal hopen”, aldus Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Vanochtend vertrokken de laatste kisten vanuit Charkov naar Eindhoven. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), veel andere autoriteiten uit Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië en leden van het bergingsteam stonden zij aan zij in terwijl de C-130 Hercules de lucht in ging. Vanuit Eindhoven worden ze vanmiddag onder begeleiding van de marechaussee en de politie naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar de resten de komende tijd worden geïdentificeerd. Forensisch experts hopen dat het lukt om daarmee ook de laatste twee slachtoffers (Nederlanders) te identificeren.

http://images0.tcdn.nl/avond/article23924293.ece/BINARY/q/2ANP+MH17

‘Berechting daders lastig’

Telegraaf 02.05.2015 Niemand twijfelt er volgens minister Ard van der Steur aan dat het heel moeilijk zal zijn om de daders achter de vliegramp in Oost-Oekraïne op te sporen en te berechten. „Maar dat wil niet zeggen dat we niet alles moeten doen wat nodig is om dat te realiseren”, zegt de bewindsman van Veiligheid en Justitie.

Hij was zaterdag in de Oost-Oekraïense stad Charkov bij het vertrek van de laatste lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers naar Nederland. Nu de bergingsmissie klaar is, verschuift de aandacht zich verder naar de onderzoeken naar de toedracht van de ramp en de pogingen om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Laatste lijkkisten MH17 naar Nederland

RTVWEST 02.05.2015 De voorlopig laatste lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 gaan zaterdag naar Nederland. Een Nederlands militair transportvliegtuig brengt ze van de Oost-Oekraïense stad Charkov naar vliegbasis Eindhoven, waar de Hercules rond 16.00 uur zal aankomen.

Identificatie

Vanuit Eindhoven worden de kisten onder begeleiding van de marechaussee en de politie naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar de resten de komende tijd worden geïdentificeerd. Forensisch experts hopen dat het lukt om daarmee ook de laatste twee Nederlandse slachtoffers te identificeren. Deze week werd bekend dat een inwoner uit Kaag en Braassem is geïdentificeerd.  … Lees verder

KIJK EN LEES OOK Vader van MH17-slachtoffer Elsemiek de Borst: ‘Ik dacht: dit is een foute grap’

» Lees meer over de vliegramp met de MH17 in ons dossier.

gerelateerde artikelen;

Laatste kisten slachtoffers MH17 aangekomen

Rampvlucht MH17 – AD 02.05.2015 Op de vliegbasis Eindhoven is vanmiddag een Herculestoestel geland met aan boord de laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17. De kisten worden met het nodige ceremonieel van boord gehaald en met lijkwagens overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de resten geïdentificeerd.

Lees ook;

Laatste kisten MH17 aangekomen in Hilversum

RAMPVLUCHT MH17

VK 02.05.2015 Voor de identificatie van slachtoffers van vlucht MH17 is extra capaciteit ingekocht in Sarajevo en in de VS. Het identificatieproces, dat tot nu toe alleen in Hilversum plaatsvond, moet voor 1 juli zijn afgerond, zei missieleider van de repatriëring Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag in Nieuwsuur.

Hij heeft goede hoop dat de twee laatste nog niet geïdentificeerde inzittenden van MH17 alsnog worden geïdentificeerd aan de hand van de laatste stoffelijke resten die zaterdag zijn aangekomen in Nederland. ‘De laatste twee zaten in dit gedeelte van het vliegtuig waar we nu op de burnsite veel stoffelijke resten van hebben gevonden.’

Wat schreef de Volkskrant eerder over de MH17-ramp?

Lees het hier

‘Berechting daders MH17 heel lastig’

Niemand twijfelt er volgens minister Ard van der Steur aan dat het heel moeilijk zal zijn om de daders achter de vliegramp in Oost-Oekraïne op te sporen en te berechten. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we niet alles moeten doen wat nodig is om dat te realiseren’, zegt de bewindsman van Veiligheid en Justitie. ‘Maar het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen. En het zal ook tot teleurstelling leiden, want iedereen, ik ook, vindt dat dat binnen een paar maanden na het verschijnen van de rapporten zou moeten gebeuren. Maar dat zal niet gaan, want het is veel en veel te complex.’

Kisten met stoffelijke resten MH17 aangekomen in Hilversum

NU 02.05.2015 De zeven laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn zaterdagavond aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Bij de kazerne stonden rond de honderd belangstellenden, onder wie burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

In de kazerne worden de resten geïdentificeerd. Van de 298 inzittenden van het ramptoestel zijn er twee nog niet geïdentificeerd, beiden Nederlanders.

Rouwstoet

De C-130 Hercules met de kisten aan boord vertrok zaterdagochtend vanaf het vliegveld van Charkov in Oost-Oekraïne, na een korte ceremonie. Die werd bijgewoond door onder meer minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte.

Het bergingswerk op de crashsite werd deze week afgerond. Forensisch experts hopen dat het lukt om nu ook de laatste twee Nederlandse slachtoffers te identificeren. Tot nu toe is van 296 slachtoffers de identiteit vastgesteld.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Kisten MH17 in Hilversum

Telegraaf 02.05.2015 De zeven laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn zaterdagavond aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Bij de kazerne stonden rond de honderd belangstellenden, onder wie burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

In de kazerne worden de resten geïdentificeerd. Van de 298 inzittenden van het ramptoestel zijn er twee nog niet geïdentificeerd, beiden Nederlanders.

De kisten kwamen zaterdagmiddag vanuit de Oekraïense stad Charkov aan op de vliegbasis Eindhoven. Ze werden met militair ceremonieel overgebracht naar zeven klaarstaande rouwwagens. Die reden vervolgens onder politiebegeleiding via de A2 en de A27 naar Hilversum.

Gerelateerde artikelen;

02-05: Kisten richting Hilversum

02-05: Laatste kisten aangekomen

02-05: Slachtoffers MH17 ‘thuis’

02-05: ‘Berechting daders lastig’

Toestel met laatste kisten MH17 geland in Eindhoven

NRC 02.05.2015 De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn vanmiddag even voor vier uur geland in Eindhoven. Een Nederlands militair vliegtuig, een C-130 Hercules, vertrok met de zeven kisten aan boord uit Charkov. Bij de ceremonie in de Oost-Oekraïense stad waren onder anderen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie, aanwezig.

De marechaussee en de politie begeleiden het vervoer van de kisten vervolgens naar de Korporaal Van Oudheusden Kazerne in Hilversum, zoals dat eerder ook gebeurde. Tijdens het passeren van de rouwstoet wordt het overige verkeer kort tegengehouden.

HOOP OP IDENTIFICATIE LAATSTE SLACHTOFFERS

Forensisch experts hopen in Hilversum nu ook de laatste slachtoffers te kunnen identificeren. Van de 298 inzittenden van vlucht MH17 is bijna iedereen geïdentificeerd, behalve twee Nederlandse passagiers. Het bergingswerk zit er nu helemaal op, zo werd deze week bekend. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een “laatste slag” gemaakt, zodat de missie kon worden afgerond.

In totaal zijn sinds de ramp (op basis van gegevens van rijksoverheid hierover) rond de 250 kisten naar Nederland gehaald. Telkens was er zowel bij vertrek uit Oekraïne als bij aankomst in Nederland een ceremonie. Telkens waren er bij vertrek en aankomst hoge ambtenaren of politici aanwezig. Nabestaanden van de slachtoffers waren welkom bij de ceremonies op Eindhoven Airport.  LEES VERDER

Kisten richting Hilversum

Telegraaf 02.05.2015  De zeven laatste kisten met resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn vanaf de vliegbasis Eindhoven op weg gegaan naar Hilversum. Voordat de lijkwagens de weg opgingen, was er in een hangar op de vliegbasis nog een korte plechtigheid met nabestaanden.

Onder politiebegeleiding volgt de rouwstoet de route via de A2 en de A27, die bij het passeren van de stoet even afgesloten zullen zijn. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten daar alert op te zijn en niet te stoppen op rij- en vluchtstroken. Ook kunnen mensen beter niet langs de snelweg gaan staan, omdat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Laatste kisten aangekomen

Telegraaf 02.05.2015 Op de vliegbasis Eindhoven is zaterdagmiddag een Herculestoestel geland met aan boord de laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17. De kisten worden met het nodige ceremonieel van boord gehaald en met lijkwagens overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de resten geïdentificeerd.

Slachtoffers MH17 ‘thuis’

Telegraaf 02.05.2015 In stilte dragen Oekraïense militairen zeven lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar een militair transportvliegtuig. Nederlandse experts die de lichaamsdelen hebben geborgen, staan in de houding en kijken toe. Nadat de laadklep is gesloten en de ceremonie voorbij is, omhelzen sommigen elkaar en bedankt de missieleider iedereen persoonlijk.

De repatriëringsmissie in Oekraïne zit erop. Ruim negen maanden geleden stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines in oorlogsgebied in het oosten van dat land neer. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Twee van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Zaterdag werden voor de tiende en laatste keer kisten met menselijke resten overgevlogen vanuit de stad Charkov naar Nederland.

Wegen vanmiddag dicht voor laatste kisten vlucht MH17

Rampvlucht MH17 – AD 02.05.2015 De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn onderweg naar Nederland. Een Nederlands militair transportvliegtuig dat ze vervoert, is vanmorgen vertrokken vanaf het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov. Rijkswaterstaat houdt het verkeer op de A2 en de A27 vanmiddag tijdelijk tegen als de colonne voorbij rijdt.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), veel andere autoriteiten uit Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië en leden van het bergingsteam stonden zij aan zij in terwijl de C-130 Hercules de lucht in ging.

Lees ook;

Laatste kisten MH17 vertrokken uit Charkov

NU 02.05.2015 Vanaf het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn zaterdagochtend de voorlopig laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 vertrokken naar Nederland.

Daarvoor werd een ceremonie gehouden waarbij Oekraïense militairen zeven lijkkisten droegen naar een Nederlands militair transportvliegtuig, dat rond 16.00 uur zal aankomen op vliegbasis Eindhoven.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte, woonden de ceremonie bij.

Lees meer over: 

Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Laatste kisten MH17

Telegraaf 02.05.2015 De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn onderweg naar Nederland. Een Nederlands militair transportvliegtuig dat ze vervoert, is zaterdagochtend vertrokken vanaf het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov.

De kisten worden in Nederland onder politiebegeleiding vervoerd in een rouwstoet over de A2 en de A27 naar Hilversum. Naar verwachting zal het vervoer aan het eind van de middag plaatsvinden. Weggebruikers dienen vanmiddag op de route van Eindhoven naar Hilversum (A2 en A27) rekening te houden met extra reistijd. Tijdens het passeren van de rouwstoet wordt het overige verkeer kort tegengehouden. Het advies van Rijkswaterstaat aan weggebruikers is de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden.

Ceremonie MH17 begonnen

Telegraaf 02.05.2015 Op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov is zaterdag een ceremonie begonnen voorafgaande aan het vertrek van stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar Nederland. Oekraïense militairen dragen zeven lijkkisten naar een Nederlands militair transportvliegtuig, dat rond 16.00 uur zal aankomen op vliegbasis Eindhoven.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte, wonen de ceremonie bij. Het zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland worden overgevlogen om vervolgens in een kazerne in Hilversum te worden geïdentificeerd.

Laatste lijkkisten MH17

Telegraaf 02.05.2015 De voorlopig laatste lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 gaan zaterdag naar Nederland. Een Nederlands militair transportvliegtuig brengt ze van de Oost-Oekraïense stad Charkov naar vliegbasis Eindhoven, waar de Hercules rond 16.00 uur zal aankomen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), de leider van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg, andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte, zijn bij het vertrek op het vliegveld van Charkov aanwezig. Tijdens een ceremonie zullen Oekraïense militairen zeven kisten met menselijke resten naar het transportvliegtuig dragen.

Rusland verzekert dat amnestieregeling niet voor daders MH17 geldt

NU 01.05.2015 Rusland heeft verzekerd dat de daders van de aanval op vlucht MH17 niet onder de amnestieregeling vallen die opgenomen is in het staakt-het-vuren-akkoord in oost-Oekraïne.

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa, en samenwerkingsverband van Europese ministers van Buitenlandse Zaken waar Oekraïne én Rusland deel van uitmaakt, bevestigt het oordeel van het kabinet dat de daders van de MH17-ramp niet vrijuit mogen gaan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een vrijdag verzonden Kamerbrief.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had het kabinet opgeroepen een uitspraak van de Raad van Europa af te dwingen, omdat Rusland weigerde zich uit te spreken over de amnestieregeling in het Minsk-akkoord van 12 februari.

Bij de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Zie ook: Bergingsmissie MH17 afgerond

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Laatste kisten MH17 naar Nederland, slachtoffer Kaag en Braassem geïdentificeerd

RTVWEST 30.04.2015 Zaterdag komen zeven kisten met menselijke resten van de MH17-ramp naar Nederland. Naar nu blijkt is een inwoner van Kaag en Braassem de afgelopen periode geïdentificeerd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het is niet bekend of van dit slachtoffer zaterdag met de vlucht stoffelijke resten worden thuisgebracht.

Kaag en Braassem verloor vier inwoners bij de vliegramp op 17 juli in Oekraïne. Erik van der Poel en Truike Heemskerk uit Oud Ade en Gijsbert van Duijn en Inge van der Sar uit Leimuiden zaten in het toestel van Malaysia Airlines. Drie van de vier slachtoffers werden al snel geïdentificeerd. Het laatste slachtoffer is recent geïdentificeerd.

Het is voorlopig de laatste keer dat er stoffelijke resten worden overgebracht: de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne is afgerond, zo liet missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag weten. De resten die zaterdag aankomen, worden onderzocht in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Bij de vliegramp overleden alle 298 passagiers, van wie 196 Nederlanders. Lees verder

Lees meer over de vliegramp met de MH17 in ons dossier.

gerelateerde artikelen;

Bergingsmissie MH17 gereed

Trouw 30.04.2015  Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een ‘finale laatste slag’ gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond.

‘Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was’, zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag. In de afgelopen tijd zijn ‘veel’ stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden. Met de plaatselijke autoriteiten zijn afspraken gemaakt hoe dat dan aan Nederland wordt overgedragen.

Verwant nieuws;

Bergingsmissie MH17 afgerond

NU 30.04.2015 Het bergingswerk in het oosten van Oekraïne waar de MH17 vorig jaar is neergestort, is afgerond. De laatste zeven kisten komen zaterdag om 16.00 uur aan op de luchthaven Eindhoven.

Dat maakte leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag bekend.

Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn zaterdag in Charkov aanwezig bij het vertrek van de kisten.

In Nederland worden de kisten met hetzelfde ceremonieel als de andere keren vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Fysiek en mentaal

Aalbersberg stond donderdag uitvoerig stil bij “het fysiek en mentaal zware werk” dat de afgelopen maanden is verricht. Hij bedankte de teams en ook de lokale autoriteiten, inwoners van het gebied en de hulpdiensten.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Repatriëringsmissie MH17 ten einde

RO 30.04.2015 De repatriëringsmissie MH17 in zijn huidige vorm is afgerond. Zaterdag brengt een Hercules-transportvliegtuig van de luchtmacht de voorlopig laatste kisten met stoffelijke resten naar Nederland. Dit maakte Pieter-Jaap Aalbersberg, die de missie leidde, vanmiddag in Den Haag bekend. Aalbersberg stond nadrukkelijk stil bij het fysiek en mentaal zware werk dat de vele Defensie- en politiemensen de afgelopen maanden hebben verricht. Hij bedankte hen daarvoor, maar sprak ook zijn waardering uit voor de hulp van de lokale autoriteiten, bewoners en hulpdiensten. “Dankzij de hulpdienst SES kon het team elke dag voortgang maken op de locaties waar we dachten nog stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te vinden. Daarvoor zijn we hen zeer erkentelijk.”

Zie ook

Bergingsmissie MH17 afgerond na maken van ‘laatste slag’›

NRC 30.04.2015 Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft vandaag een “laatste slag” gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond. Dit meldt het ANP.

‘GOEDE HOOP OP IDENTIFICATIE LAATSTE SLACHTOFFERS’

Eerder deze maand werden nog stoffelijke resten geborgen. De lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo overhandigde toen ook de persoonlijke bezittingen die zij afgelopen tijd aantrof aan de onderzoekers.

Intussen zijn bij het OM veel bruikbare tips binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep. Het OM deed de oproep een maand geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash.

Lees meer;

2014 Dit is wat we nu weten over (de nasleep van) de vliegramp ›

22 APR Opnieuw menselijke resten gevonden op rampplek MH17

17 APR Missie MH17 bergt weer menselijke resten

16 APR Missie MH17 bergt weer menselijke resten ›

20 APR Opnieuw menselijke resten MH17 geborgen

Laatste kisten MH17 naar Nederland

Telegraaf 30.04.2015 Zaterdag komen zeven kisten met menselijke resten van de MH17-ramp naar Nederland. Het is voorlopig de laatste keer dat er stoffelijke resten worden overgebracht: de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne is afgerond, zo liet missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag weten. De resten worden onderzocht in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Twee van de 298 slachtoffers zijn nog altijd niet geïdentificeerd.

http://images0.tcdn.nl/avond/article23924293.ece/BINARY/d/2ANP+MH17

Berging MH17 afgerond

Telegraaf 30.04.2015 Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een ,,finale laatste slag” gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond.

”Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was”, zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag. In de afgelopen tijd zijn “veel” stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. ”Het gaat om spullen als paspoorten, trouwringen, horloges en rijbewijzen, alsmede 120 kuub brokstukken. Alles wordt naar Nederland gebracht voor nader onderzoek en reconstructie door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.”

Gerelateerde artikelen;

30-04: Laatste kisten MH17 naar Nederland

Advies voor Stichting Vliegramp

Telegraaf 30.04.2015 Een aantal deskundigen gaat de Stichting Vliegramp MH17 adviseren. Dat heeft het bestuur van de stichting die de belangen behartigt van nabestaanden van slachtoffers van de ramp donderdag bekendgemaakt.

De adviesraad is deze week geïnstalleerd. Ze bestaat uit Jaap Smit (commissaris van de Koning in Zuid-Holland), Berthold Gersons (verbonden aan onder meer Arq Psychotrauma Expert Groep), luitenant-generaal buiten dienst Jouke Eikelboom (European Network for Cyber Security). Ook de juridische experts Theo de Roos (emeritus hoogleraar strafrecht en procesrecht) en Arno Akkermans (hoogleraar privaatrecht) verlenen hun medewerking.

De Stichting Vliegramp MH17 bestaat uit nabestaanden. Vanwege de complexiteit van het hele MH17-dossier is er deskundige ondersteuning nodig, aldus het bestuur.

Terugkijken: kritische Duitse documentaire over ‘Todesflug MH17’

NRC 28.04.2015 Ze spraken met ooggetuigen, internationale onderzoekers, militaire analisten, politici, medewerkers van de inlichtingendiensten en met nabestaanden. De onderzoeksjournalisten van de Duitse omroepen NDR en deWestdeutsche Rundfunk Köln en van de Süddeutsche Zeitung maakten een uitgebreide tv-documentaire over de ramp met de MH17: Todesflug MH17.

Opvallend: de Duitse onderzoeksjournalisten negeerden de vier Duitse slachtoffers van de vliegramp, maar spraken met twee Nederlandse nabestaanden en met de weduwe van de Maleisische gezagvoerder. De journalisten deden erg hun best om zelf tot conclusies te komen, schrijft onze televisierecensent Hans Beerekamp. Veel van wat ze ontdekten wisten we al, maar ze vonden ook nieuwe aanknopingspunten. De hele recensie lezen? Kijk vanmiddag in NRC Handelsblad. Klik hier om de documentaire te bekijken.

Omstreden patholoog uit MH17-team gezet

NU 24.04.2015 Patholoog-anatoom George Maat, die woensdag in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers had getoond tijdens een lezing, is uit het forensisch team gezet.

Dat team zet intussen alles op alles om ervoor te zorgen dat vóór 1 juli alle stoffelijke resten van slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het identificatieteam krijgt er mensen bij om het proces te versnellen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei dat donderdag in de Tweede Kamer in een debat over de nasleep van de ramp met vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne, vorig jaar op 17 juli. Het toestel werd zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Identificatie MH17 1 juli klaar

Telegraaf 23.04.2015  Forensisch experts zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat voor 1 juli alle stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn geïdentificeerd. Het identificatieteam krijgt er mensen bij om het proces te versnellen.

Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdagavond aangekondigd in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp. In de afgelopen week zijn er opnieuw veel menselijke resten geborgen in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De dertig specialisten die daar nu zijn, hebben naar verwachting nog veertien werkdagen nodig om de resterende menselijke resten te bergen, aldus de minister.

‘Alle informatie MH17 verstrekt’

Telegraaf 23.04.2015 Het kabinet verstrekt alle informatie over de ramp met vlucht MH17 waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vraagt. „Er wordt niets achtergehouden”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp.

Veel fracties wilden weten waarom zijn ministerie een verslag van de Nederlandse ambassade in Kiev niet uit zichzelf aan de OVV had gegeven. Dat gebeurde pas begin dit jaar nadat er publiciteit over was geweest en de onderzoeksraad het document had opgevraagd. Het ging om een vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli waren geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Het is volgens Koenders aan de OVV om te bepalen wat relevant is voor het onderzoek. „De OVV vraagt, wij draaien”, zei hij. Volgens de wet mag het ministerie niet zelf selecteren wat het aan de OVV stuurt. De OVV moet in alle onafhankelijkheid bepalen welke documenten relevant zijn en daar om vragen. Het ministerie levert die documenten vervolgens.

Gerelateerde artikelen;

23-04: MH17-expert aan de kant gezet

23-04: Vaker MH17-materiaal gebruikt

22-04: Van der Steur woedend

Kamer uit kritiek op kabinet om MH17

VK 23.04.2015 De Tweede Kamer heeft kritiek op het kabinet over de wijze waarop het is omgegaan met een verslag van een diplomatieke briefing over de oorlog in Oekraïne, drie dagen voordat vlucht MH17 op 17 juli 2014 neerstortte. Dat bleek vanavond bij het eerste plenaire Kamerdebat over MH17, negen maanden na de ramp waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

De Kamer kritiseert het feit dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de ramp onderzoekt, dit verslag pas kreeg nadat media er begin januari 2015 over hadden bericht. Bovendien vindt de Kamer het verkeerd dat de OVV zelf om het verslag moest vragen.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is bij wet vastgelegd dat de OVV om informatie moet vragen en het kabinet niet documenten en informatie mag selecteren en aanbieden. ‘De OVV bepaalt de relevantie van informatie, niet wij.’ D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ‘Kennelijk moet de OVV maar gedachten lezen welke informatie op het ministerie aanwezig is.’

Rampvlucht MH17;

Spreekgestoelte Tweede Kamer zakt in bij MH17-debat

Kamer uit kritiek op kabinet om MH17

MH17-expert die foto’s slachtoffers toonde uit team gezet

MH17-spook achtervolgt kabinet

Identificatie-expert MH17 op non-actief na lezing

BEKIJK HELE LIJST

Kamer eist meer medewerking kabinet in MH17-onderzoek

NU 23.04.2015  Dat de MH17-memo over de vliegveiligheid in oost-Oekraïne pas na media-aandacht gedeeld is met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) is voor de Tweede Kamer reden om het kabinet op te roepen alle relevante informatie over de ramp pro-actief met de raad te delen. Verschillende fracties in de Tweede Kamer roepen het kabinet donderdag in het Kamerdebat hiertoe op.

Eerder op de dag schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de Kamer dat het kabinet de memo pas met de OVV heeft gedeeld nadat de raad daar expliciet om vroeg.

Het kabinet deelde de diplomatieke correspondentie op 18 januari met de onderzoekers. Anderhalve week eerder onthulde de NOS het bestaan van deze diplomatieke correspondentie die onder verschillende ministeries was verspreid.

Van der Steur sprak in het debat de hoop uit dat alle stoffelijke resten van de slachtoffers voor 1 juli zijn geïdentificeerd. Het identificatieteam krijgt er mensen bij om het proces te versnellen. De bergingsmissie heeft de afgelopen dagen opnieuw veel menselijke resten geborgen in het rampgebied. Van der Steur hoopt dat de bergingsmissie de laatste twee Nederlanders kan identificeren.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Kabinet deelde MH17-informatie pas na mediastorm

NU 23.04.2015 De MH17-memo aan het kabinet van de Nederlandse diplomate over de aanwezigheid van zware luchtdoelraketten in oost-Oekraïne is pas met de Onderzoeksraad voor de veiligheid gedeeld nadat media over het bestaan ervan berichtte.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schrijft donderdag in een brief aan de Kamer dat de memo met de OVV is gedeeld nadat de onderzoeksraad daar expliciet om vroeg.

In de memo doet een Nederlandse diplomate verslag van een bijeenkomst in Kiev, waar verschillende diplomaten drie dagen voor de MH17-ramp werden bijgepraat over de oorlog in oost-Oekraïne, de regio waar de MH17 is neergestort.

Hier werd onder andere meegedeeld dat er diezelfde dag een Antonov van 6,2 kilometer hoogte uit de lucht was geschoten door een zware luchtdoelraket.

Het kabinet deelde de diplomatieke correspondentie op 18 januari met de onderzoekers. Anderhalve week eerder onthulde de NOS het bestaan van deze diplomatieke correspondentie die onder verschillende ministeries was verspreid.

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

 ‘We geven waar OVV om vraagt’

Telegraaf 23.04.2015  Het kabinet verstrekt alle informatie over de ramp met vlucht MH17 waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vraagt. „Er wordt niets achtergehouden”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp.

Veel fracties wilden weten waarom zijn ministerie een verslag van de Nederlandse ambassade in Kiev niet uit zichzelf aan de OVV had gegeven. Dat gebeurde pas begin dit jaar nadat er publiciteit over was geweest en de onderzoeksraad het document had opgevraagd. Het ging om een vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli waren geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Gerelateerde artikelen

23-04: MH17-expert aan de kant gezet

23-04: Vaker MH17-materiaal gebruikt

22-04: Van der Steur woedend

MH17-expert George Maat weg uit het onderzoeksteam vliegramp

NRC 23.04.2015 De samenwerking tussen hoogleraar anatomie George Maat en de onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV) bij het onderzoek naar de vliegramp met de MH17 is stopgezet. Dat heeft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in de Tweede Kamer gezegd.

Maats positie kwam woensdag ter discussie nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond. In reactie hierop was hij al op non-actief gezet. Nu is de relatie dus definitief beëindigd. LEES VERDER

MH17-expert die foto’s slachtoffers toonde uit team gezet

Trouw 23.04.2015 Patholoog-anatoom George Maat, die gisteren in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, is uit het forensisch team gezet.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was gisteren al op non-actief gesteld.

Van der Steur zei dat het toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto’s mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Van der Steur noemde de actie van Maat woensdag ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Meer over;

MH17-expert aan de kant gezet

Telegraaf 23.04.2015 Patholoog-anatoom George Maat, die woensdag in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, is uit het forensisch team gezet. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was woensdag al op non-actief gesteld.

Van der Steur noemde de actie van professor Maat woensdag al „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”. Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Gerelateerde artikelen;

23-04: Vaker MH17-materiaal gebruikt

23-04: MH17-onderzoeker blundert op lezing

22-04: Lezing kost patholoog de kop

Vaker MH17-materiaal gebruikt voor lessen en presentaties

AD 23.04.2015 Materiaal dat gebruikt wordt voor de identificatie van slachtoffers van de vliegramp met MH17, is vaker gebruikt voor presentaties. Dat heeft Arie de Bruijn, het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), tegen RTL Nieuws gezegd.

Behalve het gisteren bekend geworden geval is zeker nog een presentatie gegeven met MH17-voorbeelden. ,,Wij willen ook andere collega’s leren wat het werk van de identificatie inhoudt en daar moet je dingen bij tonen van het werk.” Dit is goedgekeurd door de leiding. Er is geen duidelijkheid bij hoeveel presentaties het beeldmateriaal is gebruikt.

Nabestaanden zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld en willen dat er gedurende het identificatieproces geen materiaal meer wordt getoond. Volgens De Bruijn hoeft dat ook niet, omdat de beelden met respect worden getoond en de lichaamsdelen onherkenbaar zijn.

 Vaker MH17-materiaal gebruikt

Telegraaf 23.04.2015  Materiaal dat gebruikt wordt voor de identificatie van slachtoffers van de vliegramp met MH17, is vaker gebruikt voor presentaties.

Dat heeft Arie de Bruijn, het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), donderdag tegen RTL Nieuws gezegd. Behalve het woensdag bekend geworden geval is zeker nog een presentatie gegeven met MH17-voorbeelden. „Wij willen ook andere collega’s leren wat het werk van de identificatie inhoudt en daar moet je dingen bij tonen van het werk.”

Nabestaanden zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld en willen dat er gedurende het identificatieproces geen materiaal meer wordt getoond.

Nabestaanden MH17 willen verbod op gebruik beelden slachtoffers

NU 23.04.2015 Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 willen dat leden van het identificatieteam stoppen met het gebruiken van foto’s van stoffelijke resten tijdens presentaties. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Woensdag werd duidelijk dat forensisch anatoom George Maat foto’s van slachtoffers gebruikte bij een openbare bijeenkomst. Daar had hij geen toestemming voor en hij is vervolgens om die reden ontslagen.

Het is echter niet ongebruikelijk dat deze gevoelige informatie wordt gebruikt bij besloten presentaties. In ieder geval een andere anatoom heeft dezelfde beelden als Maat gebruikt bij een presentatie.

Verbod

Dennis Schouten, waarnemend voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, wil echter een verbod op het gebruik van foto’s zolang het identificatieproces nog in volle gang is. De stichting gaat aan de betrokken ministeries vragen om daarvoor te zorgen.

Zie ook: Foto’s en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

Dossier vliegramp Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Zonnebloemen voor slachtoffers MH17

Telegraaf 23.04.2015 Hilversum krijgt een jaar na de vliegramp van vlucht MH17 een levend monument als eerbetoon aan de slachtoffers van de catastrofale crash in Oekraïne.

Bij het station, de kazerne waar lichamen worden geïdentificeerd, op scholen en sportverenigingen worden op 17 juli zonnebloemen geplant afkomstig uit het veld waar het toestel neerstortte.

Burgemeester Pieter Broertjes: „Van een Hilversumse nabestaande ontving ik zonnebloemzaden uit het veld in Oekraïne waar het toestel is neergestort. Die heb ik overgedragen aan Pinetum Blijdenstein.” De bloemen krijgen rond 17 juli een geschikte bestemming: „Daarbij kun je denken aan de overhandiging aan sportverenigingen en scholen waar slachtoffers op zaten.” Zo ontstaat een even krachtig als subtiel symbool van ons verdriet over de ramp en onze niet aflatende steun aan de nabestaanden.”

De nabestaande kreeg een blikje met circa 280 zaadjes van de Australische journalist Paul McGeough, die kort na de ramp de het rampgebied bezocht en zaadjes voor nabestaanden verzamelde. „Vorige week donderdag kreeg ik de zaadjes van de gemeente. Ik heb ze gelijk ingezaaid”, vertelt Hans van Roon, beheerder van Pinetum Blijdenstein.

Nasleep ramp MH17 wordt politiek moeras

AD 23.04.2015 De nasleep van vliegramp MH17 krijgt een steeds politieker karakter – zoals vaak met rampen. Dat komt mede door de ongelukkige informatievoorziening door het kabinet. Vanavond debatteert de Kamer over de ramp.

Het debat vanavond gaat niet over de vraag wie MH17 heeft neergehaald. Politici moeten wegblijven bij lopend onderzoek. En daarmee houdt de politieke eensgezindheid op.

Onderzoek naar laatste momenten passagiers MH17

Trouw 22.04.2015 De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekijkt of antwoord is te geven op de vraag of de passagiers van rampvlucht MH17 bewust iets hebben meegekregen van de crash. Dat heeft een woordvoerder van de OVV vandaag bevestigd na berichtgeving door RTL Nieuws.

Bij nabestaanden rees de vraag al kort na de ramp en na de publicatie van het OVV-rapport met de eerste bevindingen over de crash van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Voorzitter Tjibbe Joustra heeft op een bijeenkomst voor nabestaanden gezegd dat de OVV dit zal onderzoeken

Meer over;

Onderzoek naar einde MH17

Telegraaf 22.04.2015 De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekijkt of antwoord is te geven op de vraag of de passagiers van rampvlucht MH17 bewust iets hebben meegekregen van de crash. Dat heeft een woordvoerder van de OVV woensdag bevestigd na berichtgeving door RTL Nieuws.

Bij nabestaanden rees de vraag al kort na de ramp. Voorzitter Tjibbe Joustra heeft op een bijeenkomst voor nabestaanden gezegd dat de OVV dit zal onderzoeken.

Gerelateerde artikelen;

22-04: Van der Steur woedend

22-04: Lezing kost patholoog de kop

22-04: Onderzoek naar einde MH17

Van der Steur woedend

Telegraaf 22.04.2015 Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar patholoog-anatoom George Maat, die foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was.

Van der Steur noemde het optreden van Maat woensdag „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”. Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Gerelateerde artikelen;

22-04: Lezing kost patholoog de kop

Van der Steur veroordeelt MH17-expert die identificatiefoto’s toont

NRC 22.04.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid, VVD) heeft geen goed woord over voor een medisch expert die vanavond tijdens een lezing foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers liet zien. De minister spreekt van een “buitengewoon ongepast en onsmakelijk” optreden, zo laat hij in een reactie aan persbureau ANP weten.

Ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), dat de patholoog-anatoom had ingehuurd, is niet te spreken over de lezing. Volgens een zegsman van het team is de identificatie-expert op de lezing zijn boekje te buiten gegaan. Het LTFO heeft hem nu op non-actief gesteld en beraadt zich nu op verdere stappen. Volgens de zender bracht Maat tijdens de lezing “gevoelige informatie over de ramp” naar buiten. Het ging daarbij om “zaken die onderdeel uitmaken van het lopende strafrechtelijk onderzoek naar de crash”. Daarnaast toonde hij foto’s van verminkte lichamen van slachtoffers. Dat waren beelden van tijdens het identificatieproces in de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG Identificatie-expert MH17 op non-actief

2014 Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw › 

2014 Teruglezen: dit weekend eventueel besluit over gewapende missie, 75 kisten inNederland › 

22 APR Deze foto’s zijn moeilijk voor Nederland

21 APR ‘Deze foto’s zijn moeilijk voor Nederland’

Lezing kost pathaloog de kop

Telegraaf 22.04.2015  Patholoog-anatoom George Maat wordt waarschijnlijk uit het MH17-identificatieteam gezet. „Met de gegevens die we nu hebben, wordt het lastig voor hem om nog terug te keren in de functie die hij had bij het LTFO”, zegt woordvoerder Thomas Aling van landelijke eenheid van de politie woensdag tegen de NOS. Maat hield een openbare lezing over MH17 waarin hij gevoelige details deelde en uitspraken deed over

Gerelateerde artikelen;

22-04: Van der Steur woedend

22-04: Onderzoek naar einde MH17

22-04: Onderzoeker MH17 lekt

Rel na ongepaste presentatie MH17 identificatie-expert

Trouw 22.04.2015 Een lid van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert is tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij tijdens een vrij toegankelijke lezing over zaken heeft gesproken die niet binnen zijn expertise vallen. Hij zei ondermeer dat het toestel met een raket is neergehaald.

Patholoog-anatoom George Maat heeft een jarenlange staat van dienst en is één van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) is ingehuurd. Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. “We tillen hier heel zwaar aan”, aldus een woordvoerder. Die laat weten de uitglijder te betreuren, in de eerste plaats voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Verwant nieuws;

Professor onthult geheime informatie MH17 tijdens lezing

Elsevier 22.04.2015 De patholoog-anatoom George Maat, een lid van het identificatieteam van de ramp met MH17, heeft tijdens een lezing op de Universiteit Maastricht gevoelige informatie over de ramp naar buiten gebracht. Ook heeft hij foto’s getoond waarop lichaamsdelen van slachtoffers te zien zijn.

Dit meldt RTL Nieuws woensdag. De lezing was voor iedereen toegankelijke en de nabestaanden waren niet op de hoogte gesteld.

Welkom

De lezing werd georganiseerd door de studievereniging voor Gezondheidswetenschappen. Op de uitnodiging op de Facebook-pagina van de vereniging stond vermeld dat leden welkom waren om buitenstaanders uit te nodigen. Er waren uiteindelijk ongeveer 150 mensen bij de lezing aanwezig, onder wie niet-leden van de vereniging.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat het kabinet alle verslagen en besluitlijsten over MH17 van de eerste drie maanden na de crash tot staatsgeheim verklaart. Het Ministerie weigert al geruime tijd om informatie over de crash te openbaren.

Lees ook:

MH17: veiligheidsmemo kwam met een half jaar vertraging

Maat heeft zijn excuses aangeboden voor deze blunder. De professor zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat er ook studenten medische en forensische wetenschappen bij aanwezig zouden zijn. Het is nog onduidelijk of hij zijn werk kan voortzetten in het MH17-identificatieteam. Het team buigt zich daar op dit moment nog over.

zie ook

18 apr MH17: veiligheidsmemo kwam met een half jaar vertraging

Geheime informatie MH17 gedeeld op lezing

VK 22.04.2015 Patholoog-anatoom George Maat van het MH17-identificatieteam is op non-actief gezet. Maat heeft foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was. Dit meldt RTL Nieuws. Daarnaast deelde hij gevoelige en deels foutieve informatie over de ramp.

Maat is een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli. Tijdens een lezing voor studenten in Maastricht sprak hij over de identificatie, maar ook over de oorzaak van de ramp. Zo zei hij dat het toestel met een raket is neergehaald.

Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. ‘We tillen hier heel zwaar aan’, aldus de woordvoerder. Voor de presentatie was goedkeuring. ‘Het tonen van foto’s mag, als die niet zijn te herleiden tot slachtoffers’, aldus de LTFO-woordvoerder. De presentaties zijn bedoeld om studenten in het vakgebied te laten leren van de specialisten. Het was echter niet de bedoeling dat de doelgroep zo breed was. Er waren ongeveer 150 aanwezigen, waaronder een journalist van RTL Nieuws.

Rampvlucht MH17;

MH17-spook achtervolgt kabinet

Identificatie-expert MH17 op non-actief na lezing

Onderzoek naar laatste momenten passagiers MH17

Veel menselijke resten MH17 geborgen op rampplek

Opnieuw menselijke resten MH17 geborgen

BEKIJK HELE LIJST

Foto’s en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

NU 22.04.2015 Een lid van het MH17-identificatieteam heeft tijdens een lezing gevoelige informatie over de ramp openbaar gemaakt. Ook toonde hij bij de openbare bijeenkomst foto’s van verminkte slachtoffers, Dat blijkt uit onderzoek van de RTL Nieuws.

Nabestaanden wisten van niets. Patholoog-anatoom George Maat zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat de lezing voor iedereen toegankelijk was en niet alleen voor vakgenoten. Hij had geen toestemming om deze informatie te delen buiten werkkringen.

Maat vertelde dat vlucht MH17 was neergehaald door een raket terwijl officieel de lezing is dat dat een optie is die wordt onderzocht. Hij heeft spijt betuigd over zijn optreden.

Laatste minuten

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekijkt of antwoord is te geven op de vraag of de passagiers van rampvlucht MH17 bewust iets hebben meegekregen van de crash. Dat heeft een woordvoerder van de OVV woensdag bevestigd.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Onderzoeker MH17 lekt foto’s

Telegraaf 22.04.2015 Een lid van het MH17-identificatieteam heeft gevoelige informatie over de ramp bekend gemaakt en daarnaast afbeeldingen van verminkte lichamen van slachtoffers laten zien tijdens een lezing. De bijeenkomst was voor iedereen toegankelijk, terwijl nabestaanden niet waren geïnformeerd. Dat meldt RTL Nieuws.

De lezing werd gegeven door George Maat, een pathaloog-anatoom die daar sprak op een bijeenkomst van een studievereniging gezondheidswetenschappen. De onderzoeker legde stapsgewijs uit hoe het identificatieproces verloopt. Hij toonde daarbij foto’s die voor buitenstaanders strikt geheim zijn.

Repatriëringsmissie MH17 vordert gestaag

RO 22.04.2015 De repatriëringsmissie heeft sinds de hervatting van de taken op de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne ongestoord kunnen werken. Daardoor vordert het werk goed. Wel zijn de weersomstandigheden – natte sneeuw, regen en harde wind – een uitdaging voor de circa 20 leden van het team. Dat meldt missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg woensdag.

De missie levert een uiterste inspanning om resterende stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van slachtoffers te bergen. Het doel is om beide ‘burned sites’ te schonen en het gebied ten noorden van Petropavlivka te doorzoeken. De missie duurt zolang als nodig, naar verwachting enige weken.

Zie ook;

Veel stoffelijke resten en spullen op crashsite MH17

AD 22.04.2015 Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen ,,veel” stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim 50 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.

Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter Jaap Aalbersberg © anp. © epa. © epa. © epa. © epa. © epa. © reuters.

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek.

Vliegramp

De Boeing 777 stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Uiterste inspanning

De huidige missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten, bezittingen en brokstukken te bergen. De experts hebben de kleine locatie waar brand is geweest (45 bij 80 meter) met de hand doorzocht. Het werk daar is klaar. Op de grote zogeheten burned site (100 bij 100 meter) worden ook vorderingen gemaakt. Maar door het natte weer is het nog niet gelukt om de iets dieper gelegen delen van deze plek te onderzoeken, zei Aalbersberg. Dat gebeurt zodra het kan.

Lees alles over de vliegramp met vlucht MH17 en de nasleep daarvan in ons dossier.

Lees ook;

Veel menselijke resten MH17 geborgen op rampplek

Trouw 22.04.2015 Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim 50 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek. Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

Meer over;

Bergingsteam vindt nog veel menselijke resten vlucht MH17

NU 22.04.2015 Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, woensdag gemeld.

Ook is ruim vijftig kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld. De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov.

Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek.

Missieleden zijn ook in het gebied ten noorden van het dorpje Petropavlivka geweest, waar inwoners en lokale hulpverleners al eerder bergingswerk deden. De burgemeester zal opnieuw een oproep aan inwoners doen om gevonden spullen in te leveren.

Zie ook: MH17: Na ultieme bergingsmissie rest de schuldvraag

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Menselijke resten MH17 geborgen

Telegraaf 22.04.2015 Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen „veel“ stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim 50 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, woensdag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek. Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

april 25, 2015 - Posted by | mh17, MH17-tribunaal, politiek | , , , , , , , , ,

17 reacties

 1. […] Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – PolitiekKiosk | april 25, 2015

 2. […] ook:  Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2015

 3. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 13, 2015

 4. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nabestaanden MH17 verzamelen zich op 13.10.2015 in het Haagse World Forum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 13, 2015

 5. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 5, 2016

 6. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 24, 2016

 7. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 4, 2016

 8. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2016

 9. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | september 29, 2016

 10. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 5, 2017

 11. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 nabestaanden aanslag MH17 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 16, 2017

 12. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 in Den Haag door nabestaanden aanslag MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 16, 2017

 13. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2017

 14. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door MH-17 tribunaal in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 6, 2017

 15. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 26, 2017

 16. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Tweede monument voor MH17: na het ‘herdenkingsbos’ een wereldbol op 298 stenen | Kunst in de Wijk | maart 25, 2018

 17. […] ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 12 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 25, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: