Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2

17.07.2014  – 17.07.2015 

 De zwartste julidag uit de geschiedenis

Reconstructie MH17-drama

Het was het laatste moment waarop je aan een ramp dacht. Maar wat begon als een heerlijke zomerdag eindigde in een drama waarbij 298 mensen – onder wie 198 Nederlanders – om het leven kwamen. 17 juli zal vanaf nu door het neerschieten van vlucht MH17 in ons land voor altijd een beladen datum zijn.

Het is zo’n lange, lome zomerdag waaraan maar geen eind lijkt te komen. Na het WK dat we verloren maar toch met opgeheven hoofd verlieten, maakt Nederland zich midden juli op voor de grote vakantie. In het noorden zijn de scholen al vrij. De regio zuid volgt over twee dagen. Op straat is het merkbaar rustiger.

Bij bedrijven gaat de mail massaal op de afwezigheidsassistent. Op terrassen bedienen vaak nog wat onwennige vakantiemedewerkers en in politiek Den Haag is het premierpiket ingegaan. Deze donderdag past minister Blok (Wonen) op de winkel.

In het Radio 1-programma De Ochtend krijgt de liberaal de vraag wat hij de komende dagen allemaal voor beleidsveranderingen gaat doorvoeren. Blok maakt zich er met een grapje vanaf, waarna het gesprek ontspannen doorkabbelt. Het wachten is eigenlijk alleen nog op de nieuwe Veluwepoema of een van de andere dieren die altijd tijdens komkommertijd opduiken.

Terwijl Blok het interview afrondt, maken op Schiphol 283 passagiers en vijftien man bemanning zich klaar voor de vlucht van 12.14 uur naar Kuala Lumpur, Maleisië. De stemming is vooral uitgelaten. Natuurlijk zijn er zakenreizigers aanwezig, zoals de bekende aidsbestrijder Joep Lange. Hij is met collega’s onderweg naar een groot congres in Australië. Maar de sfeer aan de gate wordt vooral bepaald door vrolijke vakantiegangers. Ze maken zich op voor een heerlijke vakantie in Azië. Passagiers zetten blije berichtjes op sociale media. Sommige tieners leven aan hun tijdlijn te zien al dagen naar de reis toe.

Wrang

Cor Schilder had vlak voor vertrek nog een foto van het toestel op Facebook geplaatst.Cor Schilder had vlak voor vertrek nog een foto van het toestel op Facebook geplaatst.Foto: Facebook

De Volendamse bloemenman Cor Schilder durft een wrang grapje aan. Op zijn Facebookpagina plaatst hij een foto van de Boeing 777 aan de pier. „Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij eruit”, schrijft Schilder refererend aan Malaysia Airlines-vlucht MH370. Die verdween vier maanden eerder spoorloos boven de Indische Oceaan. Eenzelfde Boeing 777 van dezelfde maatschappij; Cor Schilder zal vast niet de enige zijn die eraan moet denken. Maar statistisch is twee keer noodlot binnen zo’n korte tijd onmogelijk. Toch?

De vlucht verloopt bijna drie uur lang probleemloos. Dan is er om even voor half vier Nederlandse tijd een enorme knal. Een wolk van staal scheurt de aluminium huid van MH17 in stukken. Of en wat de inzittenden er precies van meekrijgen, daarover verschillen de deskundigen later van mening. Maar het lijkt erop dat de passagiers in ieder geval secondenlang, wellicht zelfs tientallen, beseffen dat er iets heel erg mis is. Sommigen grijpen elkaar nog vast voor ze in de ijzige kou en ijle lucht het bewustzijn verliezen. De val van tien kilometer hoogte begint.

De brokstukken van MH17 en haar inzittenden komen neer in een 8,5 kilometer uitgestrekt gebied tussen Rozsypne en Hrabove. Plaatsjes die geen van de passagiers zal kennen, maar die wel hun voorlopige rustplaats worden. Sommige slachtoffers eindigen bijna ongeschonden in de velden, nog ingegespt in hun stoel. Van anderen vinden reddingswerkers alleen lichaamsdelen terug. Wanneer lokale media zonder enige vorm van zelfcensuur beelden via internet beginnen te streamen wordt duidelijk dat de graanschuur van de voormalige Sovjet-Unie is veranderd in de hel op aarde.

Foto: Reuters/EPA

In Nederland duurt het even voordat doordringt wat er duizenden kilometers verderop aan de hand is. Het Russische persbureau Interfax meldt om drie over vijf onze tijd dat er een passagiersvliegtuig is neergestort in Oekraïne. Minuten later neemt Reuters het over en komt het bericht ook in ons land door. Het is schrikken. Een vliegtuig vertrokken uit Amsterdam dat waarschijnlijk is neergestort. De verontwaardiging groeit wanneer de eerste berichten komen over mogelijk neerhalen door Oekraïense rebellen. Maar de volledige impact van de ramp voor Nederland komt bij weinig mensen echt over.

Contact

Vrienden, familieleden en bekenden beginnen als eerste de link tussen het neergeschoten toestel en hun geliefden te leggen. Onder de foto van Cor Schilder zijn er eerst de vragen. „Dit is toch die waar Cor in zit, hè?” Direct gevolgd door een nog banger: „Er zijn maar twee vliegtuigen vertrokken vandaag… Als je gaat rekenen.” Wanneer Malaysia om kwart voor zes heeft bevestigd dat het contact met het toestel is verloren weten vrienden van Cor het eigenlijk al: „Mijn maag draait om.” en: „RIP Cor.”

De maalstroom van slecht Nederlands nieuws begint om zes uur. Touroperator D-reizen meldt als eerste dat het twintig klanten aan boord heeft. Luchtvaartdeskundige Arnold Burlage waarschuwt op BNR voorzichtig dat het waarschijnlijk hier niet bij zal blijven. „Dit is een heel populaire vlucht bij Nederlandse vakantiegangers, ga uit van veel meer slachtoffers”, zegt de oud-verslaggever van deze krant. Hij krijgt helaas gelijk. Touroperator na reisonderneming komt met nieuwe getallen. Om acht uur is al sprake van 76 waarschijnlijke doden.

Twee KLM-stewardessen staan stil bij de bloemenzee bij vertrekhal 3 op Schiphol. Veel passagiers laten bloemen en persoonlijke boodschappen achter voor de slachtoffers van vlucht MH17.Twee KLM-stewardessen staan stil bij de bloemenzee bij vertrekhal 3 op Schiphol. Veel passagiers laten bloemen en persoonlijke boodschappen achter voor de slachtoffers van vlucht MH17.    Foto: Hans van Tilburg

Schiphol is voor even het middelpunt van het land. Bij vertrekhal drie worden de eerste bossen bloemen neergelegd. Het tijdelijk monument zal uitgroeien tot tienduizenden boeketten die er weken lang liggen.

Thuisblijvers krijgen de oproep zich op de luchthaven te melden bij de Dakota’s bar naast het panoramadek. Een vreemde opvanglocatie, want familieleden moeten zich door een menigte vrolijke vakantiegangers heen dringen voordat ze de roltrap naar de bar kunnen nemen.

Nabestaanden verlaten Schiphol na een informatiebijeenkomst over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia AirlinesNabestaanden verlaten Schiphol na een informatiebijeenkomst over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia Airlines   Foto: ANP

Wonder

Het zijn hartverscheurende taferelen die ze in de vertrekhal voor zich zien afspelen. Ouders op van de zenuwen die met hun kinderen tussen zich in binnen komen rennen. Hopend op een wonder, maar eigenlijk al in het besef dat het niet meer goed komt. In de ogen van een jochie is goed te zien dat hij helemaal niets snapt van wat er allemaal gebeurt.Met stadsbussen worden de nabestaanden later overgebracht naar het Steigenberger hotel op Schiphol-Oost. Op het vrijwel verlaten bedrijfsterrein stappen de naasten uit. Ze dragen korte broeken, slippertjes en T-shirts. Kleren die horen bij een barbecue en biertje in de achtertuin, niet bij rouwen.

Premier Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol
Premier Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol  – Foto: ANP

Op Schiphol zelf houdt om tien uur een in grote haast van vakantie teruggekomen premier Rutte een persconferentie. „Het dramatische nieuws is maar nauwelijks te bevatten”, zegt de minister-president aan de vooravond van wat ook bestuurlijk loodzware maanden zullen worden. Het geginnegap van zijn piketvervanger Blok vanochtend lijkt wel maanden geleden. Even voor elven maakt Schipholbaas Jos Nijhuis bekend dat er 154 Nederlanders in het ramptoestel zaten. Het aantal zal de volgende ochtend nog meerdere keren worden bijgesteld. Naar boven.De eerste nabestaanden staan ver na middernacht verdwaasd weer op het bordes van het Steigenberger. Via internet beginnen namen van slachtoffers door te sijpelen. Van Cor Schilder bijvoorbeeld en zijn vriendin Neeltje Tol. Ze zullen nooit meer te vinden zijn in hun gezellige Volendamse winkeltje. Hetzelfde geldt voor het Rotterdamse restaurantechtpaar Jenny Loh en Shun Po Fan, eigenaren van het bekende Asian Glories en lokale bekendheden.

Foto: REUTERS

Stukje bij beetje wordt duidelijk dat Nederland een collectief verdriet te verwerken krijgt dat er in jaren niet is geweest.

Zeker, de strijd is geluwd na het staakt-het-vuren in Minsk tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten. Maar dat wil nog niet zeggen dat er niet meer wordt gevochten in het oosten van het land.

Acht soldaten van het Oekraïense leger kwamen dinsdag en woensdag om het leven, toen pro-Russische rebellen een aanval uitvoerden. Dat zegt althans legerwoordvoerder Andriy Lysenko, meldt persbureau Reuters.

Kogels

Oekraïense checkpoints als Avdiikca en Peski, even ten noorden van rebellenbolwerk Donetsk, waren doelwit. Ook in de regio Loehansk vlogen de kogels in het rond. Het gaat volgens de Oekraïners om een van de krachtigste aanvallen, nadat in februari handtekeningen werden gezet onder het bestand.

De separatisten ontkennen op hun beurt dat zij begonnen zijn met schieten. Het is juist Kiev dat de gevechten aanwakkert. Twee van onze strijders en een burger zijn gedood, melden zij. Van een echt nageleefd staakt-het-vuren is in werkelijkheid dus helemaal geen sprake. Beide vechtende partijen beschuldigen elkaar ervan dat de zware wapens (verboden volgens het Minsk-akkoord) gewoon weer worden opgepakt.

Crashzone

In totaal zou ‘Minsk’ al zo’n honderd keer zijn geschonden. Volgens Oekraïne hebben de rebellen in twee gevallen gebruikgemaakt van geavanceerde raketsystemen.

Rond Grabovo, niet ver van de crashzone van vlucht MH17 is het nu rustig. Precies een jaar geleden, toen het toestel vermoedelijk door rebellen werd neergehaald, liep de frontlinie dwars door het gebied. Vrijdag zal een groep van ongeveer honderd separatisten de herdenkingsceremonie in Grabovo beveiligen. De rebellen kwamen vanmorgen aangereden met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens.

Inwoners van Grabovo bouwen een MH17-herdenkingsmonument – bron: ANP

Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving. Volgens burgemeester Vladimir Berezjnoj van Grabovo verwachten de leiders van de separatisten ‘mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne’. Daarom kammen ze nu de omgeving uit op zoek naar mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors.

Radicalen

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei maandag informatie te hebben van de NAVO en de EU dat er een ‘recordaantal‘ Russische troepen is gestationeerd bij de grens tussen Rusland en zijn land.

Deze week in Elsevier;

Een interview met de Oekraïense presidentPetro Porosjenko. Over MH17: ‘Ik zie de slachtoffers als burgers van Oekraïne’. Lees het interview online, of koop het laatste nummer vanaf donderdag in de winkel. Nooit meer iets missen? Neem dan een(digitaal) abonnement!

Hij vermeldde er overigens niet bij om hoeveel troepen het precies ging. Intussen zijn er ook berichten van gevechten tussen de paramilitaire Oekraïense groep Pravy Sektor (Rechtse Sektor) en het regeringsleger – die de radicalen onder controle proberen te houden.

zie ook:  Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 1

zie ook: Nationale herdenkingsdag 10 november 2014 MH17

zie ook: Terugblik – Hoorzitting over MH17 crash ging niet door

zie ook:  Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne

zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17

zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne

Zie ook: Vliegramp MH17

Nasleep;

Nog geen besluit over vervolging MH17-daders VK 12.10.2015

Kremlin herhaalt kritiek MH17 Telegraaf 12.10.2015

Onderzoek MH17-expert Maat blijft deels geheim Trouw 12.10.2015

Onderzoek MH17-expert Maat blijft deels geheim AD 12.10.2015

‘Gesprekken Malaysia Airlines verlopen buitengewoon stroef’ VK 12.10.2015

‘Gesprekken met Malaysia Airlines erg stroef’ AD 12.10.2015

Onderzoek Maat deels geheim Telegraaf 12.10.2015

‘Situatie niet vergelijkbaar’ Telegraaf 12.10.2015

Onderzoek naar daders MH17 ‘nog lang niet klaar’ NU 11.10.2015

Onderzoek MH17 nog lang niet klaar Telegraaf 11.10.2015

Onderzoek naar daders MH17 nog lang niet klaar› NRC 11.10.2015

Nooit meer een knuffel van z’n meiden AD 10.10.2015

Rusland toont eigen simulatie als tegenoffensief rapport MH17 VK 09.10.2015

‘Vraag of rapport antwoord geeft’ Telegraaf 09.10.2015

MH17-rapport komt dinsdag Telegraaf 09.10.2015

Australiërs: Opstelten en Teeven voor rechter vanwege MH17

Elsevier 07.10.2015 Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek ingediend om naast de daders en medeplichtigen onder anderen oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven (allebei VVD) te vervolgen.

Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, schrijven de ouders van de omgekomen Fatima Dyczynski in hun verzoek.

Nalatig

De ouders vinden dat Opstelten, ten tijde van de ramp minister van Veiligheid en Justitie, en Teeven, toen staatssecretaris op hetzelfde ministerie, ‘nalatig’ zijn geweest en hebben gefaald.

Onder de ‘nalatigen’ vallen in de ogen van de ouders ook iemand als Luis Fronseca de Almeida, regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant-generaal Jac Jansen.

Proces

Het Strafhof zegt het verzoek te hebben ontvangen, en later te beslissen of er al dan niet een onderzoek wordt geopend. Het is dus nog maar zeer de vraag of het ooit tot een proces en een mogelijke uitspraak komt, zeker omdat het International Criminal Court (de officiële naam voor het Strafhof) nu niet bepaald bekend staat om de grote successen. Het dure instituut veroordeelt aangeklaagden maar zelden.

Duur, maar weinig succesvol

Het was de bedoeling dat het Strafhof het internationaal recht zou bevorderen als tribunaal voor oorlogsmisdaden wereldwijd. Ook zittende leiders kunnen er worden aangeklaagd en veroordeeld. Dat laatste gebeurt zelden: in al die jaren werden slechts twee aangeklaagden daadwerkelijk veroordeeld. Lees meer >

Wel is het zo dat Oekraïne de bevoegdheid van het ICC intussen heeft erkend, waardoor het Strafhof in Den Haag ook mensen mag vervolgen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Raket

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar vermoedelijk met een BUK-raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Dinsdag presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het rapport over de oorzaak van de ramp. Behalve hiernaar hebben de onderzoekers ook gekeken naar de vraag waarom er op dat moment, terwijl de oorlog in alle hevigheid woedde, nog passagiersvliegtuigen over het conflictgebied vlogen.

Australiërs: Opstelten en Teeven voor rechter vanwege MH17

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; ivo opstelten mh17 fred teeven internationaal strafhof fatima dyczynski

zie ook;

Nabestaanden MH17 eisen vervolging Opstelten en Teeven

AD 07.10.2015 Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 vorig jaar hebben een verzoek neergelegd om naast de daders en medeplichtigen onder meer ook oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen voor nalatigheid en falen bij hun taken om passagiers van de luchtvaart te beschermen.

De nabestaanden hebben hun verzoek onlangs ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Ook andere personen die volgens de ouders ,,nalatig” zijn geweest en onvoldoende hebben gedaan aan de bescherming van passagiers in de burgerluchtvaart, moeten worden berecht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski hebben dit in hun verzoek geschreven.

Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Ramp
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Daders
Het onderzoek van de OVV gaat niet over schuldigen en aansprakelijkheid. Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat wel over de daders. Dat is nog in volle gang.
Lees alles over de crash van vlucht MH17 in ons dossier

GERELATEERD NIEUWS;

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17

‘Weer brokstukken MH17 gevonden in Oekraïne’

MEER OVER;

RAMPVLUCHT MH17 VLIEGRAMPENRAMPEN EN ONGEVALLEN

‘Vervolging Opstelten om MH17’

Telegraaf 07.10.2015 Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek neergelegd om naast de daders en medeplichtigen onder meer oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Ook andere personen die volgens de ouders ,,nalatig’’ zijn geweest en hebben gefaald bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen, moeten worden berecht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski hebben dit in hun verzoek geschreven. Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Nabestaanden slachtoffer MH17 willen Opstelten vervolgen

NRC 07.10.2015  Nabestaanden van een Australisch slachtoffer met vlucht MH17 een jaar geleden, hebben een verzoek neergelegd om oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, zo meldt persbureau ANP.

Volgens de nabestaanden zijn Teeven en Opstelten “nalatig” geweest en hebben zij “gefaald” bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen. Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd aan ANP en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Ook andere personen die volgens de ouders van het slachtoffer “nalatig” zijn geweest, moeten worden berecht. In de ogen van de ouders zijn dat onder meer de regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant generaal Jac Jansen. LEES VERDER

Lees meer;

8 SEP Oekraïne erkent bevoegdheid Internationaal Strafhof in Den Haag ›

2014 ICC opent vooronderzoek naar mogelijke misdaden in Oekraïne ›

2007 Sudan weigert samenwerking Internationaal Strafhof ›

2008 Oppositie Kenia: klacht Strafhof

2007 ICC beslist over eerste proces ›

Nabestaanden Australisch slachtoffer MH17 willen Opstelten vervolgen  

NU 07.10.2015 Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek neergelegd om naast de daders en medeplichtigen onder meer oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Ook andere personen die volgens de ouders ”nalatig’’ zijn geweest en hebben gefaald bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen, moeten worden berecht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski hebben dit in hun verzoek geschreven. Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Crash

Verder is onderzocht of de inzittenden iets van de crash hebben meegekregen. Tenslotte heeft de OVV bekeken waarom Nederlandse nabestaanden twee tot vier dagen moesten wachten op bevestiging van de Nederlandse overheid dat hun naasten aan boord waren.

Het onderzoek van de OVV gaat niet over schuldigen en aansprakelijkheid. Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat wel over de daders. Dat is nog in volle gang.

Zie ookChronologie van de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne Ivo Opstelten

Gerelateerde artikelen;

‘Deeltjes Buk-raket in lichamen slachtoffers vliegramp MH17’  

Reconstructie deel ramptoestel MH17 te zien tijdens presentatie  

‘Nabestaanden MH17-ramp krijgen elektronica terug’  

Opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers MH17 gevonden  update: 16:14

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter voor meer documenten vliegramp MH17

RTVWEST 07.10.2015 RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17. Ze stappen daarvoor naar de rechter.

Ze willen ‘het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren’. RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant deden eerder al afzonderlijk een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal – gedeeltelijk – openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig.
Delen van de tientallen documenten die het ministerie toen vrijgaf zijn zwart gemaakt. Het gaat dan om onder meer om persoonsgegevens en informatie die de betrekkingen met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden.

‘Openbaarheid cruciaal’
Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof liet toen weten dat het ook ging om ‘informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen’.
Volgen NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff wordt de zaak nu gezamenlijk aangespannen omdat ‘ze willen onderstrepen dat openbaarheid juist in deze zaak zo cruciaal is. Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa’.

Raket
De Boeing 777 stortte half juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne waar het regeringsleger en rebellen vechten. Door de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines verloren 298 inzittenden – onder wie 196 Nederlanders van wie er 24 uit deze regio kwamen – het leven. Het toestel is waarschijnlijk neergeschoten met een raket.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp, het Openbaar Ministerie naar de mogelijke daders. De OVV komt dinsdag met haar rapport over de zaak.

Meer over dit onderwerp: MH17 – VLIEGRAMP – MALAYSIA AIRLINES – DOCUMENTEN – NOS NIEUWS – RTL NIEUWS – DE VOLKSKRANT

NOS, RTL en Volkskrant eisen bij rechter documenten vliegramp MH17

Den HaagFM 07.10.2015 NOS, RTL en de Volkskrant eisen dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17. Ze stappen daarvoor naar de rechter.

De media willen “het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren.” RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant deden eerder al afzonderlijk een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal gedeeltelijk openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig. Volgens Marcel Gelauff (kleine foto) van de NOS wordt de zaak nu gezamenlijk aangespannen omdat “het niet alleen gaat om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa.”

De vlucht van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in het oosten van Oekraïne, met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord bevonden zich onder meer dertien Hagenaars en een jonge vrouw uit Indonesië, van wie de ouders in Den Haag wonen. Het toestel werd waarschijnlijk neergeschoten met een raket. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp en komt dinsdag met haar eindrapport. …lees meer

Volkskrant met NOS en RTL naar rechter om MH17

VK 07.10.2015 De Volkskrant, RTL Nieuws en NOS Nieuws stappen gezamenlijk naar de rechter om openheid over de MH17-ramp af te dwingen. De drie nieuwsorganisaties willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp.

De Volkskrant, RTL en de NOS hebben het afgelopen jaar afzonderlijk van elkaar verzoeken gedaan op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Daarbij werd gevraagd om de verslagen van de ministeriële en ambtelijke commissies die zich bezighielden met de MH17, om zo het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie te kunnen reconstrueren. De uitkomst van die Wob-verzoeken noemen de drie nieuwsorganisaties ‘teleurstellend’. Het ministerie weigerde veel documenten openbaar te maken en maakte van andere documenten hele stukken onleesbaar. Een bezwaarprocedure bij het ministerie heeft daarin niets veranderd.

RAMPVLUCHT MH17:

Volkskrant met NOS en RTL naar rechter om MH17

‘Buk-deeltjes in lichamen MH17-slachtoffers’

‘Weer brokstukken MH17 gevonden in Oekraïne’

Rutte bij MH17-overleg: we blijven werken aan tribunaal

Geen Emmy voor MH17-herdenking NOS

BEKIJK HELE LIJST

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17

Trouw 07.10.2015 RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17. Ze stappen daarvoor gezamenlijk naar de rechter.

Ze willen ‘het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren’. Deze media deden eerder afzonderlijk een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal (gedeeltelijk) openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig.


Delen van de tientallen documenten die het ministerie toen vrijgaf zijn zwart gemaakt. Het gaat dan om onder meer om informatie die de betrekkingen met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden en persoonsgegevens.

Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof liet toen weten dat het ook ging om ‘informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen’.

 • Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa, aldus NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

‘Openbaarheid is cruciaal’
Volgens NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff wordt de zaak nu gezamenlijk aangespannen omdat ‘we willen onderstrepen dat openbaarheid juist in deze zaak zo cruciaal is. Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa.’

Meer over;

Nederlandse nieuwsmedia naar rechter om MH17-documenten

NU 07.10.2015 RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17.

Ze stappen daarvoor naar de rechter.

Ze willen “het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren”. Deze media deden eerder afzonderlijk een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal (gedeeltelijk) openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig.

Delen van de tientallen documenten die het ministerie toen vrijgaf zijn zwart gemaakt. Het gaat dan om onder meer om informatie die de betrekkingen met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden en persoonsgegevens.

Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof liet toen weten dat het ook ging om “informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen”.

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

Reconstructie deel ramptoestel MH17 te zien tijdens presentatie  

‘Weer honderden brokstukken MH17 gevonden in rampgebied’  

‘Nabestaanden MH17-ramp krijgen elektronica terug’  

Geen Emmy Award voor MH17-verslag van NOS 

Onderzoeker: deeltjes van Buk-raket in lichamen MH17

Trouw 06.10.2015 Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket.

De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

‘Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega’s ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk’, aldus Vovk, die eerder voor de Oekraïense geheime dienst werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. “De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken.”

Het OM herhaalt dat het meest waarschijnlijke scenario allang is dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket. “Hoewel veel wijst in één richting kunnen andere scenario’s niet worden uitgesloten”, aldus de reactie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert volgende week dinsdag de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het gaat niet over de daders. Dat onderzoek wordt gedaan door het JIT.

Verwant nieuws;

Meer over: Oekraïne  Oorlog in Oekraïne  Vliegrampen  Rampvlucht MH17  Rampen en Ongevallen

‘Deeltjes Buk-raket in lichamen slachtoffers vliegramp MH17’ 

NU 06.10.2015 In de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn deeltjes van een Buk-raket gevonden. Dat zegt de voormalig leider van de Oekraïense afdeling van het internationale onderzoeksteam tegen NOS. Vasyl Vovk spreekt in een interview over de voorlopige resultaten van het onderzoek van het MH17-onderzoeksteam.

Vovk was tot 19 juni van dit jaar leider van de Oekraïense tak van het Joint Investigation Team (JIT). Hij was ook hoofd van de onderzoeksafdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

Vovk: “Bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers en in de resten van het vliegtuig zijn gevonden, zitten elementen die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk. Die monsters zijn aan de experts gegeven voor vergelijkend onderzoek.”

Animatie door: In60seconds

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Reconstructie deel ramptoestel MH17 te zien tijdens presentatie  

‘Nabestaanden MH17-ramp krijgen elektronica terug’  

Opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers MH17 gevonden

Buk-deeltjes in lichamen

Telegraaf 06.10.2015  Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

,,Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega’s ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk”, aldus Vovk, die ook voor de Oekraïense geheime dienst SBU werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. ,,De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken.”

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17

AD 06.10.2015 Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

,,Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega’s ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk”, aldus Vovk, die ook voor de Oekraïense geheime dienst SBU werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. ,,De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken.”

GERELATEERD NIEUWS;

Reconstructie voorzijde MH17 wordt binnenkort getoond

Foto van Mark Rutte bij MH17-overleg valt verkeerd

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17

MEER OVER: RAMPVLUCHT MH17  VLIEGRAMPENRAMPEN EN ONGEVALLEN

‘Deeltjes Boek-raket in lichamen MH17 aangetroffen’

NRC 06.10.2015  In de lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 zijn deeltjes van een Boek-raket aangetroffen, dat meldt de NOS.

Ook in de brokstukken van het vliegtuig zouden sporen van zo’n luchtdoelraket zijn aangetroffen. De NOS baseert zich op Vasyl Vovk, de voormalige leider van de Oekraïense afdeling van het internationale MH17-onderzoeksteam.

Begin dit jaar concludeerde RTL Nieuws al dat vlucht MH17 is neergehaald door een Boek-raket. RTL-correspondent Jeroen Akkermans vond op de rampplek al een fragment dat volgens experts van een Boek-raket afkomstig zou zijn.  LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG ‘Raketdeeltjes in lichamen aangetroffen’

2014 ‘Er komt een vogeltje aan’ – reconstructie neerschieten vlucht MH17 ›

11 AUG MH17-team doet onderzoek naar mogelijke onderdelen Boek-raket ›

12 AUG OM verwijst voor eerst in ‘MH17’ naar Boek-raket

6 MEI Russische ingenieurs: MH17 neergehaald door Boek-raket ›

Team terug uit Oekraïne

Telegraaf 06.10.2015 Het Nederlands team dat in het oosten van Oekraïne heeft gezorgd voor de overdracht van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van MH17, keert dinsdag terug in ons land, aldus het ministerie van Defensie.

De acht medewerkers van Defensie, politie en Buitenlandse Zaken zorgden er ook voor dat wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland terugkomen. De stoffelijke resten zijn vrijdag al met een lijnvlucht op Schiphol aangekomen.

De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren. Het vliegtuig is vermoedelijk door een raket neergeschoten. Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de oorzaak van de ramp wordt volgende week gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen;

06-10: Buk-deeltjes in lichamen

06-10: ’Crash MH17 door bom cockpit’

30-09: Weer brokstukken MH17 gevonden

’Crash MH17 door bom cockpit’

Telegraaf 06.10.2015 De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst bestudeert een mysterieus onderzoeksrapport, dat een nieuwe theorie bevat over de oorzaak van de crash met vlucht MH17. Het rapport is vorige week aangeboden door een Russische bron aan Nederlanders. Die speelden het door aan MIVD-directeur Pieter Bindt.

De kern van de conclusies in het mysterieuze MH17-dossier, dat ook in handen is van De Telegraaf en bestaat uit een usb-stick met daarop documenten, geluids- en videofragmenten, is dat de crash zou zijn veroorzaakt door een explosief dat was geplaatst in de cockpit van vlucht MH17.

Dit explosief zou bewust zijn geactiveerd toen de vlucht zich bevond boven het strijdgebied van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vechten voor afscheiding van Kiev.

Raadselachtig

MIVD-woordvoerder Maarten Hilbrandie zegt desgevraagd over het merkwaardige rapport: „We wachten op de bevindingen van de Onderzoeksraad.”

Het rapport is in het Engels, maar lijkt vertaald uit het Russisch. Sommige delen zijn niet vertaald. Het raadselachtige rapport is door deze krant verstrekt aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Na bestudering gaf de Onderzoeksraad als commentaar: „We hebben kennis genomen van het dossier en de geluids- en videobestanden, maar het heeft geen invloed op onze conclusies.”

Een zeer goed ingevoerde Haagse inlichtingenbron waarschuwt nadrukkelijk: „Pas echt op voor desinformatie. In deze fase is het niet ongebruikelijk dat allerlei desinformatie actief wordt verspreid.”Lees het complete verhaal hier.

Reconstructie deel ramptoestel MH17 te zien tijdens presentatie

NU 02.10.2015 De reconstructie van een deel van het rampvliegtuig van vlucht MH17 zal op 13 oktober te zien zijn tijdens de presentatie van de onderzoeksrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De rapporten van de OVV gaan over de toedracht van de ramp en komt na vijftien maanden van onderzoek naar de ramp.

De reconstructie van de voorzijde van de Boeing 777 van Malaysia Airlines is gemaakt op vliegbasis Gilze-Rijen.

Een deel van de cockpit en de business class is gereconstrueerd met wrakstukken die zijn geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Daar vloog het toestel met 298 inzittenden onder wie 196 Nederlanders over oorlogsgebied, toen het vrijwel zeker werd getroffen door een raket.

Zie ook: Chronologie van de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

‘Weer honderden brokstukken MH17 gevonden in rampgebied’ 

‘Nabestaanden MH17-ramp krijgen elektronica terug’ 

Reconstructie deel MH17 Telegraaf 02.10.2015

Reconstructie voorzijde MH17 wordt binnenkort getoond AD 02.10.2015

‘Weer brokstukken MH17 gevonden in Oekraïne’ VK 01.10.2015

‘Weer honderden brokstukken MH17 gevonden in rampgebied’ NU 01.10.2015

Weer brokstukken MH17 gevonden Telegraaf 30.09.2015

Rutte bij MH17-overleg: we blijven werken aan tribunaal VK 30.09.2015

Rutte bij MH17-overleg: we blijven werken aan tribunaal Trouw 30.09.2015

‘Foute foto MH17-overleg niet de schuld van Mark Rutte’ AD 30.09.2015

Foto van Mark Rutte bij MH17-overleg valt verkeerd AD 30.09.2015

Rutte bij MH17-overleg Telegraaf 30.09.2015

‘Nabestaanden MH17-ramp krijgen elektronica terug’ 

NU 29.09.2015 Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 krijgen mobiele telefoons, laptops en fotocamera’s van hun familieleden terug. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM onderzocht of de elektronica nuttige informatie bevatte voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Dat onderzoek is inmiddels afgerond, maar leidde volgens het OM niet tot nieuwe informatie.

Volgens RTL Nieuws was het onderzoek naar de apparaten moeilijk, omdat ze door de vliegtuigcrash beschadigd raakten of beveiligd waren met wachtwoorden. Apparaten waarvan kan worden vastgesteld van wie ze waren, worden aan de nabestaanden teruggegeven.

Malaysia Airlines coördineert de teruggave van de spullen.

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

Opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers MH17 gevonden  

Van der Steur wil mogelijk weer samenwerken met MH17-onderzoeker  

‘Wetenschappers eisen excuses minister in zaak MH17-lezing’  

Mobieltjes MH17-slachtoffers terug naar nabestaanden

AD 29.09.2015 Familieleden krijgen telefoons, laptops, foto- en filmcamera’s en tablets van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 terug. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Gecheckt is of op de apparaten nuttige informatie staat voor het onderzoek naar de ramp. Dat was extra lastig doordat apparaten zijn beschadigd door de val, de brand en weersomstandigheden op de rampplek. Het onderzoek is volgens het OM inmiddels afgerond en heeft niet geleid tot nadere informatie.

Van de apparaten kan worden vastgesteld van wie ze zijn. Dat zal gebeuren door Malaysia Airlines, dat ook zal uitzoeken of de overgebleven apparaten ook nog aan de juiste families kunnen worden teruggegeven.

Lees ook

Mobieltjes naar familie MH17

Telegraaf 29.09.2015 Mobieltjes, camera’s en laptops van slachtoffers van de ramp met MH17 worden teruggegeven aan familie en andere nabestaanden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze elektronica onderzocht op de aanwezigheid van eventuele bewijzen voor de toedracht tot de vliegramp, maar die waren er niet.

De nabestaanden zijn over de teruggave dinsdag in kennis gesteld. Veel van de apparaten zijn volgens het OM zwaar beschadigd.

Gerelateerde artikelen;

25-09: Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

Geen Emmy voor MH17-verslag

Telegraaf 29.09.2015 De NOS heeft geen Emmy Award gewonnen voor een reportage over de dag van nationale rouw na de ramp met vlucht MH17. De prestigieuze internationale mediaprijs in de categorie nieuwsprogramma’s ging maandag in New York naar de Canadese omroep CBC News die een reportage had gemaakt over de ebola-epidemie in West-Afrika.

Het verslag van de NOS gaat over de aankomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp op 23 juli 2014 op het vliegveld van Eindhoven en de lange rouwstoet die volgde naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum.

Naast de NOS en CBC waren ook een Indiase productie over overstromingen in Srinagar en een Braziliaanse inzending over de dood van presidentskandidaat Eduardo Campos genomineerd.

Gerelateerde artikelen;

07-08: NOS maakt kans op Emmy

Koning: daders MH17 achterhalen

Telegraaf 28.09.2015 Alle landen moeten zich inzetten om de verantwoordelijken van de vliegramp met MH17 te achterhalen en te berechten. Dat zei Koning Willem-Alexander maandag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij riep daarmee op om de VN-resolutie rond MH17 uit te voeren. “Geweld mag nooit overheersen”, zei Willem -Alexander. “Onrecht doet pijn als een open wond. Nederland rouwt nog steeds om onze dierbaren van de MH17-ramp.”

De koning is de eerste Nederlandse vorst in het zeventigjarig bestaan van de VN die deze vergadering toespreekt. Het moment van zijn toespraak is niet toevallig. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. De koning maakte zich daar hard voor.

Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Italië en Zweden zijn eveneens in de race om de zetels in te nemen. Al vijf keer eerder was Nederland lid van de Veiligheidsraad.

Meer over Een jaar na de MH17-ramp

Rampvlucht MH17

De zwartste julidag

MH17 stort neer: een jaar later

Reconstructie van de dag dat MH17 neerstortte

Nieuwe stoffelijke resten MH17 gevonden; ceremonie op Schiphol

RTVWEST 25.09.2015 In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Tot nu toe gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd ‘omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond’.

Een achtkoppig Nederlands team is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het vliegtuig op te halen. De overblijfselen zijn gevonden in de buurt de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove, en zijn verzameld door de plaatselijke autoriteiten.

LEES OOK: Vliegramp MH17 Malaysia Arlines: 24 slachtoffers uit onze regio

Stoffelijke resten MH17 naar Schiphol

RO 25.09.2015 Een Nederlands team is in de Oekraïne voor de eerste overdracht van na 1 mei 2015 gevonden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van MH17-slachtoffers. Het 8-koppig team van Defensie, politie en Buitenlandse zaken zal ook resten van het vliegtuig ophalen.

De vermoedelijke stoffelijke resten en het materiaal werden aangetroffen in de omgeving van de ‘burned site’ bij Hrabove, waar vlucht MH17 neerkwam. De burgemeesters van de omliggende plaatsen verzamelden alles en stelden het de afgelopen maanden veilig. Dit was ook afgesproken bij het afronden van de repatriëringsmissie. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren.

Het Nederlandse team ziet nu toe op een juiste overdracht van stoffelijke resten, persoonlijke eigendommen en nog aanwezige wrakstukken. De Nederlandse ambassade in Kiev zorgt voor het vervoer naar Kharkiv. Vanuit Kharkiv komt dit naar Nederland. De restanten van het MH17-toestel worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Lees meer

Zie ook;

Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

Telegraaf 25.09.2015 In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd ,,omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond”.

Een achtkoppig Nederlands team is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het vliegtuig op te halen. De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove, en werden sinds 1 mei verzameld door de plaatselijke autoriteiten. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren.

Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten naar Schiphol. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Daar vindt – zonder media – een gedenkmoment plaats. De marechaussee zorgt voor de ceremoniële ontvangst. Daarvoor is de familie van de twee nog niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers uitgenodigd.

Op 2 mei vloog een militair toestel voor het laatst kisten met stoffelijke resten naar Eindhoven. Dat was de tiende keer dat er menselijke resten werden overgevlogen naar Nederland. De officiële bergingsmissie was in die week afgerond.

Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

Trouw 25.09.2015  In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van rampvlucht MH17. De stoffelijke resten worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag bekendgemaakt.

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven, waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd, omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond.

Een achtkoppig Nederlands team is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het vliegtuig op te halen. De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove, en werden sinds 1 mei verzameld door de plaatselijke autoriteiten.

Gevonden spullen
Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren. Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten naar Schiphol. Daar vindt, zonder media, een gedenkmoment plaats. De marechaussee zorgt voor de ceremoniële ontvangst, waarvoor de families van de twee nog niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers zijn uitgenodigd.

Verwant nieuws

Meer over; Rampvlucht MH17  Vliegrampen  Rampen en Ongevallen

Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

VK 25.09.2015 In het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen vier maanden kleine delen menselijk materiaal gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden binnenkort met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat niet om grote lichaamsdelen, maar om hele kleine botresten en ander minuscuul menselijk weefsel die zijn gevonden door lokale hulpverleners en burgers die nabij de rampplek wonen. Zij hebben het materiaal ingeleverd bij een speciaal verzamelpunt dat is ingericht na het vertrek van de Nederlandse bergingsmissie in mei. Het gaat om meerdere vondsten. Het is voor het eerst dat de missieleden terugkeren naar het rampgebied om de mensenresten op te halen.

RAMPVLUCHT MH17;

Zetel VN-veiligheidsraad belangrijker dan voorheen

Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

‘MH17-landen overwegen eigen tribunaal’

Kabinet rehabiliteert MH17-patholoog

Minister wil MH17-onderzoeker weer inzetten

BEKIJK HELE LIJST


Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden, worden naar Schiphol gebracht

NRC 25.09.2015 Er zijn opnieuw stoffelijke resten van slachtoffers gevonden van de ramp met vlucht MH17. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om stoffelijke resten die sinds 1 mei dit jaar zijn gevonden op de plek waar het vliegtuig neerkwam, bij de Oekraïense plaats Hrabove. De afgelopen maanden zijn de resten verzameld en veiliggesteld door lokale autoriteiten.

Dat is ook afgesproken bij het afronden van de repatriëringsmissie; omwonenden van de ‘burned site’ kunnen nog steeds op vaste punten gevonden spullen inleveren.

Een achtkoppig Nederlands team ziet toe op het vervoer van de stoffelijke resten. Er zijn ook delen van het vliegtuig gevonden, die worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. De eerdere stoffelijke overschotten gingen per militair transport van het Oekraïense Charkov naar vliegbasis Eindhoven, om daarna in colonne naar de Hilversumse Korporaal van Oudheusden kazerne vervoerd te worden voor identificatie. LEES VERDER

LEES MEER;

VANDAAG Nieuwe stoffelijke resten gevonden

2014 Dit is wat we nu weten over (de nasleep van) de vliegramp ›

2014 Experts nemen stoffelijke resten mee van rampplek – zelfde ceremonie ›

30 APR Bergingsmissie MH17 afgerond na maken van ‘laatste slag’ ›

15 JUN Nieuw technisch onderzoek MH17 gestart inOost-Oekraïne ›

‘MH17-landen overwegen eigen tribunaal’

VK 24.09.2015 Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.

Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in Amerikaanse media. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht.

Rusland

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om ‘de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen’. Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Onder anderen premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schuiven aan.

RAMPVLUCHT MH17;

‘MH17-landen overwegen eigen tribunaal’

Kabinet rehabiliteert MH17-patholoog

Minister wil MH17-onderzoeker weer inzetten

Waar is de tweet van Lisitsa over MH17?

‘Rusland heeft aanmerkingen op onderzoek MH17’

BEKIJK HELE LIJST

Nieuw plan MH17-tribunaal

Telegraaf 24.09.2015 Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.

Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in Amerikaanse media. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om “de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen”. Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Onder anderen premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schuiven aan.

Gerelateerde artikelen;

11-08: Verdachten MH17 in vizier

10-08: Geheim MH17-overleg uitgelekt

05-08: Kritiek Lavrov op Nederland

Gesprek minister, MH17-anatoom

Telegraaf 23.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de in opspraak geraakte patholoog-anatoom George Maat hebben elkaar woensdag gesproken over een eventuele hervatting van de samenwerking. Die was door Veiligheid en Justitie beëindigd na een spraakmakende lezing waarbij de wetenschapper foto’s had getoond van MH17-slachtoffers.

De professor sprak – zonder in te gaan op de uitkomst ervan – van een “zinvol gesprek”. Het was volgens hem op verzoek van de minister “‘a deux’, dus vertrouwelijk”.

Van der Steur had aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper maar wilde Maat hand reiken. De bewindsman liet maandag de Tweede Kamer weten te hopen dat de samenwerking kan worden hervat. “In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren”, aldus de minister.

Van der Steur weigerde onlangs nog zijn excuses aan Maat. De expert eiste die nadat de minister had gezegd dat er duidelijkere regels nodig zijn voor het gebruik van foto’s bij lezingen.

Gerelateerde artikelen;

21-09: Minister reikt Maat de hand

12-09: ‘Excuses minister aan Maat’

12-08: Van der Steur: geen excuses

11-08: ‘MH17-professor’ wil excuses RTL

05-08: ´Openheid rapport MH17-foto’s´

04-08: Maat dacht dat dia’s mochten

04-08: Vaker dia’s MH17 vertoond

15-06: MH17-expert zou het weer doen

15-06: ‘Forensisch anatoom zat fout’

24-04: Maat gebruikte eerder lichamen

23-04: MH17-expert aan de kant gezet

22-04: Van der Steur woedend

22-04: Lezing kost patholoog de kop

Van der Steur wil mogelijk weer samenwerken met MH17-onderzoeker

NU 23.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de in opspraak geraakte onderzoeker George Maat hebben elkaar woensdag gesproken over een eventuele hervatting van de samenwerking.

Die was door Veiligheid en Justitie beëindigd na een spraakmakende lezing waarbij de wetenschapper foto’s had getoond van MH17-slachtoffers.

De professor sprak – zonder in te gaan op de uitkomst ervan – van een “zinvol gesprek”. Het was volgens hem op verzoek van de minister “a deux, dus vertrouwelijk”.

Maat raakte in opspraak na een openbare lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij hij foto’s van slachtoffers zou hebben getoond. De lezing aan de universiteit van Maastricht was aanvankelijk bedoeld voor studenten, maar bleek publiek toegankelijk. Nabestaanden van slachtoffers reageerden na afloop geschokt.

Felle kritiek

Van der Steur had aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper, maar wilde Maat de hand reiken. De bewindsman liet maandag de Tweede Kamer weten te hopen dat de samenwerking kan worden hervat.

Zie ook: ‘Meer lezingen met foto’s slachtoffers MH17′

Lees meer over: Ard van der Steur George MaatVliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Van der Steur reikt omstreden MH17-anatoom de hand 

‘Wetenschappers eisen excuses minister in zaak MH17-lezing’  

Minister ziet geen reden voor excuses aan MH17-expert 

MH-17-expert wil excuses en eerherstel 

Minister wil MH17-onderzoeker weer inzetten

VK 21.09.2015 Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie reikt de omstreden forensisch antropoloog George Maat de hand. Maat raakte in opspraak na een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers. Van der Steur uitte toen felle kritiek op de wetenschapper omdat hij foto’s had gebruikt van de slachtoffers. De emeritus hoogleraar vecht al maanden voor eerherstel.

De minister gaat woensdag met Maat praten. Hij hoopt dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing.

‘In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren’, aldus de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Hoe één lezing hem de kop kostte

Prof. George Maat was een alom gerespecteerd wetenschapper. Een lezing over de identificatie van de MH17-slachtoffers werd hem echter fataal. Maar hij vecht voor eerherstel.

RAMPVLUCHT MH17;

Minister wil MH17-onderzoeker weer inzetten

Waar is de tweet van Lisitsa over MH17?

‘Rusland heeft aanmerkingen op onderzoek MH17’

KLM verwijdert pianiste van playlist vliegtuigen

Lavrov: ‘Nederland houdt feiten MH17 achter’

BEKIJK HELE LIJST

Van der Steur reikt omstreden MH17-anatoom de hand 

NU 21.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) reikt anatoom George Maat de hand. Maat raakte in opspraak na een openbare lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij hij foto’s van slachtoffers zou hebben getoond.

Van der Steur uitte aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper. Hij noemde het optreden van Maat destijds “buitengewoon ongepast en onsmakelijk”.

De minister gaat woensdag met Maat praten. De bewindsman hoopt dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing.

De lezing aan de universiteit van Maastricht was aanvankelijk bedoeld voor studenten, maar bleek publiek toegankelijk. Nabestaanden van slachtoffers reageerden na afloop geschokt.

“In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren”, aldus de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Van der Steur weigerde onlangs nog zijn excuses aan Maat. De expert eiste die nadat de minister had gezegd dat er duidelijkere regels nodig zijn voor het gebruik van foto’s bij lezingen.

Zie ook: ‘Meer lezingen met foto’s slachtoffers MH17′

Gerelateerde artikelen;

‘Wetenschappers eisen excuses minister in zaak MH17-lezing’  

Minister ziet geen reden voor excuses aan MH17-expert 

MH-17-expert wil excuses en eerherstel 

Minister reikt Maat de hand

Telegraaf 21.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) reikt anatoom George Maat de hand. Maat raakte in opspraak na een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers. Van der Steur uitte aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper.

De minister gaat woensdag met Maat praten. De bewindsman hoopt dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing. “In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren”, aldus de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Van der Steur weigerde onlangs nog zijn excuses aan Maat. De expert eiste die nadat de minister had gezegd dat er duidelijkere regels nodig zijn voor het gebruik van foto’s bij lezingen.

Gerelateerde artikelen;

12-09: ‘Excuses minister aan Maat’

01-09: Nep-arts wilde bij MH17-team

12-08: Van der Steur: geen excuses

11-08: ‘MH17-professor’ wil excuses RTL

10-08: Geheim MH17-overleg uitgelekt

05-08: ´Openheid rapport MH17-foto’s´

04-08: Maat dacht dat dia’s mochten

Van der Steur opnieuw in gesprek met anatoom George Maat

NRC 21.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat woensdag in gesprek met patholoog-anatoom George Maat, die na een lezing over identificatie van MH17-slachtoffers in opspraak raakte omdat hij foto’s toonde, schrijft persdienst ANP. Van der Steur uitte daarop felle kritiek en gaf de politie opdracht om kaders en privacyregels voor presentaties aan te scherpen.LEES VERDER

Lees meer;

22 SEP Van der Steur gaat in gesprek met anatoom die ‘onsmakelijke’ lezing gaf overMH17-onderzoek

22 SEP Van der Steur in gesprek met MH17-anatoom George Maat

8 JUL ‘Lezing over MH17-lichaamsresten was wél zorgvuldig’

22 APR Van der Steur veroordeelt MH17-expert die identificatiefoto’s toont ›

5 AUG Van der Steur (Justitie) wil na ophef over MH17-foto’s duidelijkere regels stellen

Minister reikt omstreden MH17-anatoom de hand

 

AD 21.09.2015 Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) reikt de ontslagen anatoom George Maat de hand. Maat kwam in opspraak omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing. Van der Steur uitte aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper.

In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat, aldus Minister Ard van der Steur.

De minister gaat woensdag met Maat praten. De bewindsman hoopt dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing. ,,In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren”, aldus de minister maandag aan de Tweede Kamer.

Van der Steur noemde de actie van Maat eerder ,,buitengewoon ongepast en onsmakelijk.”

Lees ook;

MEER OVER; RAMPVLUCHT MH17RAMPEN EN ONGEVALLENVLIEGRAMPEN ARD VAN DER STEUR

CDA en D66 willen rapport ontslagen MH17-expert openbaar

NU 14.08.2015 CDA en D66 willen dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het politieonderzoek naar het handelen van de ontslagen forensisch anatoom George Maat tijdens een MH17-lezing openbaar maakt.

Dat zeggen Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) tegen NU.nl. In Kamervragen eisen zij opheldering van de minister over het ontslag van de forensisch expert.

Omtzigt en Sjoerdsma zijn niet tevreden met de eerdere antwoorden van minister Van der Steur over de kwestie. Volgens de Kamerleden wekt de minister de indruk “iets te verbergen” te hebben.

Lezing

Maat raakte in opspraak na berichtgeving van RTL Nieuws. Het nieuwsprogramma maakte melding van een lezing van Maat waarbij beelden van de identificatie van MH17-slachtoffers werden getoond.

‘Nooit Buk-onderdelen gevonden bij MH17’ – AD 12.08.2015

‘Nooit Buk bij MH17’  – Telegraaf 12.08.2015

RTL Nieuws mag MH17-documenten niet inzien – AD 12.08.2015

RTL krijgt MH17-stukken niet  – Telegraaf 12.08.2015

‘Geen reden voor excuses aan in opspraak geraakte Leidenaar na MH17-lezing’ – RTVWEST 12.08.2015

MH17-expert krijgt geen excuses van RTL en Van der Steur VK 12.08.2015

Van der Steur: geen excuses  – Telegraaf 12.08.2015

MH17-expert George Maat wil excuses van RTL en minister – Trouw 12.08.2015

Minister ziet geen reden voor excuses aan MH17-expert – NU 12.08.2015

Minister: geen reden voor excuses aan MH17-expert – AD 12.08.2015

MH-17-expert wil excuses en eerherstel – NU 12.08.2015

MH17-expert George Maat wil excuses van RTL en minister – AD 12.08.2015

‘MH17-professor’ wil excuses RTL

Telegraaf 11.08.2015 Anatoom George Maat wil excuses van RTL Nieuws en van minister Ard van der Steur (Justitie). Maat wil ook eerherstel. Maat sprak dinsdagavond bij het radioprogramma Dit is de dag en bij Jinek op televisie over de zaak. „Ik kan niet anders dan vragen om eerherstel”, zei Maat bij Jinek. „En uitleggen dat deze werkwijze niet ongebruikelijk is.” De werkwijze van RTL noemde hij bij Dit is de Dag „onfatsoenlijk”.

Maat kwam in opspraak omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing. RTL Nieuws berichtte in april over de lezing. Van der Steur noemde de actie van Maat daarna „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”. Hij raakte zijn plek in het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) door de zaak kwijt.

Later schreef Van der Steur aan de Tweede Kamer dat er duidelijkere afspraken moeten komen voor het gebruiken van dit soort materiaal bij lezingen en in het onderwijs. Maat zelf zegt dat zijn aanpak gebruikelijk is in het onderwijs. Hij zou een soortgelijke lezing op dezelfde manier zo weer geven, zo herhaalde hij.

Gerelateerde artikelen;

10-08: Geheim MH17-overleg uitgelekt

05-08: ´Openheid rapport MH17-foto’s´

04-08: Maat dacht dat dia’s mochten

04-08: Vaker dia’s MH17 vertoond

15-06: MH17-expert zou het weer doen

Verdachten MH17 in vizier

Telegraaf 11.08.2015  Het Openbaar Ministerie komt steeds dichter bij de personen die iets te maken hebben met het neerhalen van vlucht MH17. Volgens hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, die namens het OM het onderzoek naar de ramp coördineert, zijn er mensen waar bijzondere aandacht voor is, meldt de NOS.

„Maar er is nog niemand formeel tot verdachte bestempeld.” Wanneer dat wel gaat gebeuren, kan de hoofdofficier nog niet zeggen. Eind dit jaar of begin volgend jaar hoopt Westerbeke daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Gerelateerde artikelen;

11-08: Onderzoek naar Buk-raket MH17

10-08: Geheim MH17-overleg uitgelekt

05-08: Kritiek Lavrov op Nederland

MH17: OM onderzoekt onderdelen BUK-raket

Elsevier 11.08.2015 Het internationale opsporingsteam (JIT) onderzoekt enkele onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem. De onderdelen zijn tijdens een eerdere bergingsmissie in Oost-Oekraïne verzameld. Dat melden het Openbaar Ministerie (OM) en deOnderzoeksraad Voor Veiligheid dinsdag gelijktijdig.

Meer informatie

Volgens de onderzoekers zijn de onderdelen van belang voor het strafrechtelijke onderzoek, omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van Malaysia Airlines vlucht MH17.

Het JIT heeft daarom de hulp ingeroepen van internationale experts, onder wie enkele forensische onderzoekers en wapendeskundigen. De onderzoekers houden nog wel een slag onder de arm: op dit moment kan nog niet worden geconcludeerd of er een causaal verband bestaat tussen de onderdelen en de crash van het toestel.

Het JIT doet onder leiding van Nederland strafrechtelijk onderzoek naar de personen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de crash. De OVV voert onafhankelijk van het OM onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Voor de onderzoeken delen beide organisaties materiaal, zoals deze mogelijke raketdelen.

Maandag en dinsdag zijn vertegenwoordigers van betrokken landen bijeengekomen om de conceptrapporten van de OVV te bespreken. De landen hebben het recht om hun visie te geven op de bevindingen van de OVV. Naar verwachting zal in oktober het definitieve rapport worden gepubliceerd. Ook de OVV neemt de mogelijke raketdelen mee in het onderzoek.

MH17: OM onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Tags; mh17 buk malaysia ailrines boeing 777 joint investigation team

zie ook;

MH17-team doet onderzoek naar mogelijke onderdelen Boek-raket›

NRC 11.08.2015 Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een Boek-raketsysteem. De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne.

BOEK-RAKET

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17.

De onderdelen zijn waarschijnlijk al maanden in het bezit van het onderzoeksteam, omdat de bergingsmissie eind april eindigde. Het OM laat weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash.

De onderzoekers koersen al langer af op het “waarschijnlijke scenario” dat de Boeing 777-200 door een Boek-raket is neergehaald. Justitie denkt zeker nog tot eind december nodig te hebben om het onderzoek af te ronden en te beginnen met bijvoorbeeld verzoek tot uitlevering van verdachten.

Rusland heeft toegegeven dat het vliegtuig vermoedelijk met een Boekraket is neergeschoten, maar dat de raket door Oekraïne is afgevuurd.

Lees de NRC-reconstructies: Er vliegt een vogeltje in uw richtingKostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van vorige maand.

Lees meer;

VANDAAG OM verwijst voor eerst in ‘MH17’ naar Boek-raket

15 JUL Rusland blokkeert definitief MH17-tribunaal ›

13 JUL Betrokken landen MH17 vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal ›

29 JUL Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 ›

6 MEI Russische ingenieurs: MH17 neergehaald door Boek-raket ›

OM onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

VK 11.08.2015 Op de rampplek van vlucht MH17 hebben onderzoekers fragmenten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raket. Volgens het Openbaar Ministeriewerden de fragmenten aangetroffen tijdens een eerdere bergingsmissie in het oosten van Oekraïne. De onderdelen worden onderzocht door het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de toedracht van de ramp met het Maleisische vliegtuig dat vorig jaar boven rebellengebied werd neergehaald.

Meer lezen;

Het team dat de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, komt ‘steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs‘. Er zijn nog geen officiële verdachten aangemerkt, maar er is al wel een groep personen naar wie een bovengemiddelde belangstelling uitgaat.

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie laat weten dat het team de beschikking heeft over fragmenten van een mogelijke BUK-raket. Het Openbaar Ministerie beklemtoonde dat nog niet kan worden geconcludeerd dat het toestel met een BUK-raket werd neergehaald. Maar dat is wel de meest waarschijnlijke theorie voor het Joint Investigation Team dat de ramp onderzoekt. Het team heeft nu de hulp ingeroepen van internationale experts om de fragmenten te onderzoeken.

MH17: onderzoek mogelijke onderdelen BUK-raket

Trouw 11.08.2015 Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne. Dat betekent dat ze al zeker maanden in Nederlands bezit zijn. Het bergingswerk werd eind april afgerond.

De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). De OVV doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het OM naar de schuldigen.

Verwant nieuws;

Mogelijke onderdelen Buk-raket bekeken in onderzoek MH17

NU 11.08.2015 Het Joint Investigation Team (JIT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de instanties die belast zijn met het MH17-onderzoek, bekijken onderdelen die wellicht afkomstig zijn van een Buk-raket. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De betreffende onderdelen zijn geborgen tijdens een eerdere bergingsmissie in het oosten van Oekraïne, waar de Boeing 777 vorig jaar neerkwam.  Het bergingswerk werd eind april afgerond.

De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17. Het OM laat weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash.

“We zijn nog niet zo ver dat we kunnen zeggen dat die stukken van een mogelijke Buk-raket zijn waarmee vlucht MH17 is neergeschoten, maar het kan op termijn wel een belangrijk onderdeel van de bewijsvoering worden.” Dat zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, die namens het OM het onderzoek naar de ramp coördineert, tegen NOS.

Het is onbekend of de raket van Oekraïense of Russische afkomst is. “Dat is echt iets wat verder onderzoek vergt.”

Animatie door: in60seconds

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

‘Meeste Nederlanders houden Rusland verantwoordelijk voor MH17’ 

Rusland betreurt politiseren onderzoek MH17  

Ban Ki-moon laat zich niet uit over wenselijkheid tribunaal MH17  

Onderzoek naar Buk-raket MH17

Telegraaf 11.08.2015  Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een Buk-raketsysteem. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne. Dat betekent dat ze al zeker maanden in Nederlands bezit zijn. Het bergingswerk werd eind april afgerond.

De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). De OVV doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het OM naar de schuldigen.

Nederland heeft bij Rusland een rechtshulpverzoek ingediend. Daarin wordt onder meer gevraagd om medewerking van de Russische fabrikant van de Buk-raket bij het technisch onderzoek. Of daar al een antwoord op is gekomen is niet bekend.

Gerelateerde artikelen;

18-07: Waar zijn die raketten? 

Geheim internationaal overleg over MH17 in Den Haag

Den HaagFM 10.08.2015 In Den Haag worden maandag en dinsdag geheime besprekingen gehouden over de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de ramp met vlucht MH17.

Het topoverleg was in het diepste geheim gepland, maar is nu toch via de Telegraaf uitgelekt. In Den Haag komen volgens de krant vertegenwoordigers samen van Maleisië, Oekraïne, Rusland, Amerika, Engeland, Australië en Nederland. Gezamenlijk bespreken zij de conceptrapporten over de toedracht van de crash.

De vlucht van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in het oosten van Oekraïne, met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord bevonden zich onder meer dertien Hagenaars en een jonge vrouw uit Indonesië, van wie de ouders in Den Haag wonen. …lees meer

Internationaal overleg over OVV-rapport MH17

VK 10.08.2015 De conceptrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17 worden vandaag in Nederland besproken door internationale experts.

Lees ook

George Maat was een alom gerespecteerd wetenschapper. Een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers werd hem fataal. Hij voelt zich bedonderd en vecht voor eerherstel. (+)
Woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne bevestigden dat maandag tegenover de NOS. De betrokken landen, Nederland, Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië, hadden zestig dagen de tijd gekregen om commentaar te leveren op de rapporten die de OVV op 2 juni naar de vertregenwoordigers van die landen stuurden. Mede op basis van het overleg van maandag en dinsdag wordt het eindrapport samengesteld. Naar verwachting in de eerste helft van oktober wordt dat gepresenteerd.
De internationale luchtvaartonderzoekers gaan ook naar de luchtmachtbasis Gilze-Rijen om de reconstructie van een deel van het toestel te bezichtigen.

RAMPVLUCHT MH17;

Internationaal overleg over OVV-rapport MH17

Hoe één lezing over MH17 hem de kop kostte

Lavrov: Nederlands MH17-onderzoek is gebrekkig

Patholoog eist ook openheid rapport MH17-lezing

Meer lezingen met MH17-foto’s gehouden

BEKIJK HELE LIJST

Internationaal overleg over rapport MH17

NU 10.08.2015 Internationale experts zijn maandag en dinsdag in Nederland bijeen om de concepteindrapporten te bespreken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17. Dat hebben Oekraïense bronnen maandag bevestigd.

De OVV heeft de rapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 op 2 juni gestuurd naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere landen.

De landen kregen zestig dagen de tijd om commentaar te leveren. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Na beoordeling van de commentaren worden de definitieve eindrapporten opgesteld. Het is de verwachting dat de eindrapporten in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

Zie ook: ‘Meeste Nederlanders houden Rusland verantwoordelijk voor MH17’

Animatie door in60seconds.

Zie ook: In beeld: Vliegramp MH17, een jaar geleden

Lees meer over: MH17

Gerelateerde artikelen;

Russische minister Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek 

‘Politierapport MH17-foto’s moet boven tafel’ 

‘Meer lezingen met foto’s slachtoffers MH17′ 

Ban Ki-moon laat zich niet uit over wenselijkheid tribunaal MH17  

Betrokken landen praten ‘stiekem’ in Den Haag over MH17

Elsevier 10.08.2015 Vertegenwoordigers van betrokken landen praten maandag en dinsdag in Den Haag over de ramp met vlucht MH17. De landen krijgen de kans om hun oordeel te geven over het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het ging aanvankelijk om een bijeenkomst waaraan geen publiciteit werd gegeven, maar woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne bevestigden de gesprekken tegenover de NOS.

Conceptrapporten

Onderwerp van gesprek zijn de twee conceptrapporten die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft opgesteld naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17. Het internationale protocol bij luchtvaartincidenten schrijft voor dat de onderzoekers van een vliegramp de bevindingen eerst met betrokken partijen delen voordat de resultaten worden gepubliceerd.

Vertegenwoordigers uit Maleisië, Oekraïne, Amerika, Australië, Groot-Brittannië en Rusland krijgen de kans om hun kanttekeningen bij de onderzoeksresultaten te delen.

Russische kritiek

Vooral van Russische zijde wordt de nodige kritiek verwacht. Onlangs liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich nog ontvallen dat hij niet te spreken is over de voortgang van het onderzoek. Hij noemde het onderzoek onder meer ‘traag’ en ‘gebrekkig’.

Het definitieve eindrapport van de OVV zal naar verwachting in oktober worden gepubliceerd. Het lijkt erop dat de conclusie, die vorig jaar al voorzichtig werd geopperd in een voorlopig rapport, in het definitieve rapport zal worden bevestigd.

Volgens CNN is uit het onderzoek gebleken dat vlucht MH17 met een luchtdoelraket uit de lucht is geschoten. Pro-Russische rebellen zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het afschieten van de raket.

Schuldige

Het is maar de vraag of dit laatste deel in het rapport zal worden opgenomen. Los van mogelijke kritiek van Rusland is het niet de opdracht van de OVV om een schuldige aan te wijzen.

Het onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de oorzaak van de ramp. Het is aan het internationale strafrechtelijke team, dat onder leiding staat van het Nederlandse Openbaar Ministerie, om een dader aan te wijzen.

Betrokken landen praten 'stiekem' in Den Haag over MH17

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

 

Tags; mh17 oekraïne boeing 777 onderzoek onderzoeksraad voor veiligheid rusland malaysia airlines

zie ook

Geheim MH17-overleg uitgelekt

Telegraaf 10.08.2015 Nederland ontvangt vandaag en morgen vertegenwoordigers van zes landen om te praten over de conclusies van de de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Het topoverleg was in het dieptste geheim gepland, maar is nu toch uitgelekt.

Woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne bevestigen de gespekken tegenover de NOS. Behalve uit die landen, reizen ook vertegenwoordigers uit Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië af naar Nederland. Ze zijn hier op uitnodiging van de OVV.

Op tafel liggen de twee OVV-conceptrapporten over de toedracht van de crash en de vliegroute. De afgelopen twee maanden hebben de betrokken landen de tijd gehad om de conceptrapporten te bestuderen. Hun commentaar wordt de komende twee dagen besproken. In oktober komt de OVV dan met de eindrapporten.

China gelooft niet in MH17-tribunaal, en zo vreemd is dat niet

Elsevier 06.08.2015 Niet alleen Rusland, maar ook China wijst Nederland en de andere initiatiefnemers terecht over het MH17-tribunaal. Contraproductief, noemt Peking het plan.

Traag en gebrekkig.

Zo karakteriseerde Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, woensdag het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

We hadden van hem niet anders verwacht, al blijft het verbazingwekkend uit zijn mond het verwijt van Nederlandse propagandaspelletjes te horen.

Toch was er afgelopen week een andere boodschap die wel tot nadenken stemt. De Chinese vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Liu Jieyi, uitte scherpe kritiek op de vijf landen die bij de VN-veiligheidsraad een ontwerpresolutie indienden voor het instellen van een internationaal MH17-tribunaal.

Niet behulpzaam

Volgens China kwam het verzoek van Maleisië, gesteund door Australië, België, Nederland en Oekraïne, voor het berechten van de schuldigen ‘te vroeg’, namelijk voordat het onderzoek is afgerond.

En bovendien, zei Liu, is met het doorzetten van een resolutie waarvan bekend was dat Rusland zijn veto zou uitspreken het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling was. ‘Onder [deze] omstandigheden heeft het met kracht doorzetten van de ontwerpresolutie alleen geleid tot verdeeldheid in de Veiligheidsraad.’

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl dagelijks over het belangrijkste nieuws uit en over China.

De opstelling van onder meer de Nederlandse regering is in de ogen van China dus contraproductief geweest. ‘Dit is niet behulpzaam om het leed van nabestaanden te verzachten, de feiten boven tafel te krijgen en de daders te berechten,’ zei Liu na de stemming.

Volgens hem moet de prioriteit worden gelegd bij het ‘achterhalen van de waarheid en recht doen aan de slachtoffers’. Daarvoor is een door de VN ingesteld tribunaal in de ogen van Peking niet noodzakelijk.

Buitenspel

Het is verleidelijk om zijn opmerkingen af te doen als misplaatste loyaliteit aan Moskou of een nieuwe poging van de Chinezen om multinationale organisaties als de VN buitenspel te zetten bij problemen tussen landen.

Ik wil daar de volgende kanttekening bij maken: China is anders dan vaak wordt gedacht niet anti-VN. Het is waar dat China’s buitenlandse politiek decennialang werd gedomineerd door het non-interventiebeginsel: als jij je niet met onze binnenlandse sores bemoeit, dan bemoeien wij ons niet met jouw problemen.

Maar naarmate de Volksrepubliek meer belangen in de wereld heeft, ondersteunt zij het werk van de VN in toenemende mate. Van de achttien internationale vredesmissies op dit moment, levert China aan tien een bijdrage. Er is geen land dat daaraan kan tippen.

Ook aan VN-organisaties, zoals de wereldgezondheidsorganisatie en het wereldvoedselprogramma, levert China een welkome bijdrage.

Dat betekent niet dat China alle reserves ten opzichte van de VN heeft laten varen. De Chinese leiders zijn nog steeds sceptisch over in hun ogen bemoeizuchtige organisaties zoals de VN-mensenrechtenraad en het permanente hof van arbitrage in Den Haag.

De huidige Chinese opstelling ten opzichte van de VN is vooral pragmatisch en gericht op eigenbelang – zoals bij de meeste andere lidstaten dus.

In de Speciale Editie China komt de geschiedenis van China en zijn dynastieën aan de orde, rijk geïllustreerd met kaarten en beelden van het land. Daarnaast aandacht voor de staatsinrichting en economie, mensenrechten, de Chinese taal, ‘oude Chinese gezegden’. Bestel nu

Veel mensen zullen wijzen op de positie van China in de VN-Veiligheidsraad. China is één van de vijf permanente leden en beschikt daarom over een vetorecht. In het Westen heerst de gedachte dat China daar vooral een dwarsligger is die internationale besluitvorming stelselmatig tegenhoudt.

Bewijs

De Chinese regering wijst op haar beurt naar de opstelling van de permanente leden Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië, die al jaren dwarsliggen als het gaat om hervorming van de Veiligheidsraad en de opstelling van Israël tegenover de Palestijnen.

In Nederland is de blanco stem van China uitgelegd als een bewijs voor het isolement waarin de Russische president Vladimir Poetin zich zou bevinden. Dat kun je zo zien. Maar de uitspraken van Liu wijzen daar niet op.

En misschien heeft hij ook wel een punt. De Nederlandse regering heeft een resolutie doorgezet die onhaalbaar was. Leuk voor binnenlands politiek gewin, maar de nabestaanden van MH17 kopen er niets voor.

China gelooft niet in MH17-tribunaal, en zo vreemd is dat niet

Fred Sengers

Chinadeskundige Fred Sengers (1968) is gastblogger van Elsevier.

Tags; china mh17 rusland mh17-tribunaal

zie ook

Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek

Trouw 05.08.2015  Een week na het Russische veto tegen het MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd. Dat zou ‘traag en gebrekkig’ zijn. Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek.

Volgens Lavrov heeft Rusland aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden. Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. “Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal”, zei Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

Lavrov vindt de VN-Veiligheidsraad niet het juiste forum om de verantwoordelijken voor de vliegramp te straffen. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden. “De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek zo traag en zo gebrekkig loopt”, aldus de bewindsman.

Russische minister Lavrov hekelt Nederlands MH17-onderzoek 

NU 05.08.2015 Een week na het Russische veto tegen het MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd.

Dat zou “traag en gebrekkig” zijn. Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek.

Volgens Lavrov heeft Rusland aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden.

Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. “Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal”, aldus Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

De rampvlucht van MH17 eindigde vorige zomer in Oost-Oekraïne met de dood van vele Nederlanders.

Zie ook: Rusland blokkeert MH17-tribunaal in Veiligheidsraad

Lees meer over: MH17 Rusland Sergej Lavrov

Gerelateerde artikelen;

‘Politierapport MH17-foto’s moet boven tafel’ 

‘Meer lezingen met foto’s slachtoffers MH17′ 

Rusland betreurt politiseren onderzoek MH17  

Rusland blokkeert MH17-tribunaal in Veiligheidsraad update: 23:35

Lavrov: Nederlands MH17-onderzoek is gebrekkig

VK 05.08.2015 Een week na het Russische veto tegen het MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd. Dat zou ‘traag en gebrekkig’ zijn.

Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek. Volgens Lavrov heeft Rusland aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden. Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen.

‘Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal’, zei Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

Lavrov vindt de VN-Veiligheidsraad niet het juiste forum om de verantwoordelijken voor de vliegramp te straffen. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden. ‘De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek zo traag en zo gebrekkig loopt’, aldus de minister.

RAMPVLUCHT MH17;

Hoe één lezing over MH17 hem de kop kostte

Lavrov: Nederlands MH17-onderzoek is gebrekkig

Patholoog eist ook openheid rapport MH17-lezing

Meer lezingen met MH17-foto’s gehouden

Deze opties heeft Nederland nog om MH17-daders te berechten

BEKIJK HELE LIJST

Kritiek Lavrov op Nederland

Telegraaf 05.08.2015 Een week na het Russische veto tegen het MH17-tribunaal heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Nederlandse onderzoek naar de vliegramp scherp bekritiseerd. Dat zou „traag en gebrekkig” zijn. Het tribunaal zou slechts een manier zijn geweest om af te leiden van het gebrekkige onderzoek.

Volgens Lavrov heeft Rusland aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld om een speciale MH17-gezant te benoemen. Die zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden. Ook zou hij een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. „Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal”, aldus Lavrov in de marge van een internationale conferentie in Maleisië.

Gerelateerde artikelen;

02-08: ‘Optreden regering MH17 als positief ervaren’

30-07: Brussel: teleurstelling over Russisch nee

17-06: Spoedoverleg Oekraïne in Parijs

05-06: Koenders heeft ‘stevig’ gesprek

‘MH17-onderzoek is traag en gebrekkig’

Elsevier 05.08.2015 Rusland heeft geen goed woord over voor de manier waarop Nederland het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 aanpakt. Volgens Moskou is het voorgestelde MH17-tribunaal slechts een middel om de aandacht van het slechte onderzoek af te leiden.

‘Traag’ en ‘gebrekkig’, zo omschreef de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Afleiden

Lavrov sprak woensdag over het onderzoek in de marge van een internationale conferentie in Maleisië. Volgens de minister was het voorgestelde VN-tribunaal slechts een manier om de aandacht af te leiden van het gebrekkige voorstel.

Rusland sprak zijn veto uit over het VN-tribunaal omdat de Veiligheidsraad volgens Moskou niet het juiste forum is om de verantwoordelijken te bestraffen. ‘De obsessie met de Veiligheidsraad doet mij vermoeden dat sommige mensen propagandaspelletjes spelen omdat zij geen antwoord hebben op de vraag waarom het onderzoek zo traag en zo gebrekkig loopt,’ zei Lavrov.

Hij zei dat Rusland aan VN-secretaris generaal Ban Ki-moon had gevraagd om een speciale MH17-gezant te benoemen. De gezant zou de voortgang van het MH17-onderzoek in de gaten moeten houden.

Ook zou de gezant een mandaat moeten krijgen om een missie naar het rampgebied te sturen. ‘Deze voorstellen zijn geblokkeerd door de landen die blijven hameren op de oprichting van een tribunaal,’ zei Lavrov.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat Rusland kritiek uit in de richting van de onderzoekers. Toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar de eerste bevindingen publiceerde zei Lavrov verbaasdte zijn over het ‘lakse onderzoek’. ‘De toon is kalm, het werk is traag en laks gedaan,’ zei Lavrov destijds die vond dat Nederland meer moest doen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Met die uitspraken haalde Lavrov het bloed onder de nagels van de Nederlandse regering vandaan. Nederland is van mening dat het juist de Russen zijn die de voortgang van het onderzoek frustreren.

Rusland: 'MH17-onderzoek is traag en gebrekkig'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Tags; mh17 rusland sergej lavrov mh17-tribunaal verenigde naties

zie ook;

NFI heeft achterstand door MH17-onderzoek nog niet ingelopen

RTVWEST 05.08.2015  Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag heeft nog maanden nodig om de achterstanden goed te maken die het heeft opgelopen door het MH17-onderzoek.

Door al het extra werk zijn 250 reguliere onderzoeken vertraagd, vertelde woordvoerder Eef Herregodts van het NFI aan nieuwszender BNR. ‘Om het MH17-onderzoek goed uit te kunnen voeren, hebben we een deel van de reguliere DNA-onderzoeken uitbesteed. Maar helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat in die zaken vertraging is opgetreden.’

LEES OOK: MH17 één jaar later: 24 mensen uit onze regio kwamen om bij de vliegramp

‘Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken’, legt Herregodts uit. ‘Het gaat maximaal drie tot vier maanden extra duren om de achterstanden weg te werken. Procentueel is dit misschien een klein deel van die 40.000, maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Dus er wordt heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen.’

‘Geen structureel probleem’ 

Herregodts benadrukt dat het niet om een structureel probleem gaat bij het NFI. Lees verder

gerelateerde artikelen;

MH17-onderzoek zorgt voor grote achterstanden bij NFI

Den HaagFM 05.08.2015 Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag heeft nog maanden nodig om de achterstanden goed te maken die het heeft opgelopen door het MH17-onderzoek.

Door al het extra werk zijn 250 reguliere onderzoeken vertraagd, vertelde woordvoerder Eef Herregodts van het NFI aan nieuwszender BNR. “Om het MH17-onderzoek goed uit te kunnen voeren, hebben we een deel van de reguliere DNA-onderzoeken uitbesteed. Maar helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat in die zaken vertraging is opgetreden.” Herregodts benadrukt dat het niet om een structureel probleem gaat bij het NFI.

“Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken”, legt Herregodts uit. “Het gaat maximaal drie tot vier maanden extra duren om de achterstanden weg te werken. Procentueel is dit misschien een klein deel van die 40.000, maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Dus er wordt heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen.” …lees meer

‘Vertraging dna-onderzoeken door MH17’

NU 05.08.2015 Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft maanden vertraging opgelopen door al het extra werk dat de aanslag op vlucht MH17 heeft opgeleverd. Dat zegt Eef Herregodts van het NFI woensdag tegen BNR Nieuwsradio.

Zo’n 250 reguliere onderzoeken bij het NFI lopen hierdoor achter. “Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken. Het gaat maximaal drie tot vier maanden extra duren om de achterstanden weg te werken.”

Procentueel is dat misschien een klein deel van die 40.000, zegt Herregodts. “Maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven, en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Er wordt dus heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen.”

In september besloot het instituut ook al werk over te dragen aan het Openbaar ministerie en de politie door de ramp met MH17. Inmiddels is een deel van de reguliere onderzoeken uitbesteed. Herregodts benadrukt dat het niet om een structureel probleem gaat bij NFI.

Lees meer over: Dna-onderzoek NFI

Gerelateerde artikelen;

Politie en OM bezorgd over bezuiniging op NFI 

‘NFI heeft voldoende capaciteit voor secties’ 

Nog maanden vertraging bij NFI door MH17-onderzoek

AD 05.08.2015 Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft nog maanden nodig om de achterstanden goed te maken die het heeft opgelopen door het MH17-onderzoek. Door al het extra werk zijn 250 reguliere onderzoeken vertraagd, zegt woordvoerder Eef Herregodts van het NFI tegen BNR.

,,Om het MH17-onderzoek goed uit te kunnen voeren, hebben we een deel van de reguliere DNA-onderzoeken uitbesteed, maar helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat in die circa 250 zaken vertraging is opgetreden.”

Het onderzoek dat werd gedaan in het kader van de ramp met de MH17 is niet het enige werk dat de afdeling zwaar heeft belast. ,,Er speelde in 2014 en 2015 een aantal andere heel omvangrijke zaken”, aldus Herregodts. De afdeling die het DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken.

Forse vertraging NFI

Telegraaf 05.08.2015 Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft maanden vertraging opgelopen door al het extra werk na de aanslag op vlucht MH17. Dat heeft Eef Herregodts van het NFI woensdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Zo’n 250 reguliere onderzoeken bij het NFI lopen hierdoor achter. ,,Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken. Het gaat maximaal drie tot vier maanden extra duren om de achterstanden weg te werken. Procentueel is dat misschien een klein deel van die 40.000, maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven, en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Dus er wordt heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen”, vertelt Herregodts.

Een deel van de reguliere onderzoeken heeft het instituut inmiddels uitbesteed. Herregodts benadrukt dat het niet om een structureel probleem gaat bij NFI.

Ontslagen patholoog eist openheid rapport MH17-foto’s

 

AD 05.08.2015  Het politierapport over het onderzoek naar forensisch onderzoeker George Maat over zijn MH17-lezing moet alsnog boven tafel, zegt de Leidse hoogleraar woensdag. Maat werd ontslagen als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij zonder toestemming foto’s had getoond van de identificatie van slachtoffers van rampvlucht MH17.

Maat eist openheid naar aanleiding van de beantwoording van Kamervragen door minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Van der Steur schreef aan de Tweede Kamer dat Maat aannam dat hij dit soort presentaties zonder toestemming vooraf kon geven ,,in het kader van educatie en voor vakgenoten”, omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen.

Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.

Lees ook

‘Politierapport MH17-foto’s moet boven tafel’

NU 05.08.2015 Het politierapport over het onderzoek naar forensisch onderzoeker George Maat en zijn handelen bij een MH17-lezing moet openbaar gemaakt worden.

Dit zegt de Leidse hoogleraar Maat woensdag zelf nadat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie Kamervragen over de kwestie heeft beantwoord.

Maat moest vertrekken als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij tijdens een lezing foto’s toonde van het identificatieproces van slachtoffers van rampvlucht MH17. Hij had daar geen toestemming voor gevraagd.

Lees meer over: MH17 Maat

Gerelateerde artikelen;

Omstreden patholoog uit MH17-team gezet  

Openheid rapport MH17-foto’s

Telegraaf 05.08.2015 Het politierapport over het onderzoek naar het handelen van forensisch onderzoeker George Maat bij zijn MH17-lezing moet alsnog boven tafel. Dit stelde de Leidse hoogleraar woensdag naar aanleiding van de beantwoording van Kamervragen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag.

Maat werd de laan uit gestuurd als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij tijdens een lezing foto’s had getoond van de identificatie van slachtoffers van rampvlucht MH17. Hij vroeg daarvoor geen toestemming. De rampvlucht eindigde vorige zomer in Oost-Oekraïne met de dood van vele Nederlanders.

Van der Steur schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat Maat aannam dat hij dit soort presentaties zonder toestemming vooraf kon geven „in het kader van educatie en voor vakgenoten”, omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen.

Gerelateerde artikelen;

04-08: Maat dacht dat dia’s mochten

04-08: Vaker dia’s MH17 vertoond

Patholoog eist ook openheid rapport MH17-lezing

VK 05.08.2015 Het politierapport over het onderzoek naar het handelen van forensisch onderzoeker George Maat bij zijn omstreden MH17-lezing eerder dit jaar, moet alsnog boven tafel. Dit stelde de Leidse hoogleraar woensdag zelf naar aanleiding van de beantwoording van Kamervragen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag. Eerder pleitte CDA-Kamerlid Omtzigt al voor openbaarmaking.

Maat werd de laan uit gestuurd als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij tijdens een lezing foto’s had getoond van de identificatie van slachtoffers van rampvlucht MH17. Hij vroeg daarvoor geen toestemming.

De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook anderen konden er bij zijn. ‘De toegangscontrole op de betreffende avond heeft zich beperkt tot circa 150 aanwezigen. De organisatie heeft desgevraagd aangegeven dat het te druk was iedereen te controleren’, schrijft Van der Steur dinsdag. RTL Nieuws woonde de bijeenkomst bij en berichtte er op 22 april van dit jaar over. 

KABINET-RUTTE II;

Patholoog eist ook openheid rapport MH17-lezing

Kabinet wil Airbnb meer ruimte geven

‘Geen dader aangewezen in MH17-rapport’

Kamer wil voor morgen reactie kabinet op IMF-rapport

Rutte: in kern lever ik verkiezingsbelofte in

BEKIJK HELE LIJST

Maat dacht dat dia’s mochten

Telegraaf 04.08.2015 Patholoog-anatoom George Maat, die in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, dacht hij dat mocht. Hij vroeg geen toestemming. Wel nam Maat aan dat hij ook presentaties kon geven „in het kader van educatie en voor vakgenoten”, omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie) in antwoord op Kamervragen van de CDA’er Pieter Omtzigt (CDA). De lezing van Maat was bedoeld voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook anderen konden er bij zijn. Van der Steur noemde de actie van professor Maat „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”.

„De toegangscontrole op de betreffende avond heeft zich beperkt tot ca. 150 aanwezigen. De organisatie heeft desgevraagd aangegeven dat het te druk was iedereen te controleren”, schrijft Van der Steur dinsdag.

Volgens Van der Steur moeten er duidelijker afspraken komen voor het gebruiken van dit soort materiaal bij lezingen en in het onderwijs. „Ik heb de politie de opdracht gegeven om deze kaders spoedig uit te werken.”

Gerelateerde artikelen;

04-08: Vaker dia’s MH17 vertoond

Waarom moest professor Maat het veld ruimen?

Elsevier 04.08.2015 Er is geen enkele afspraak gemaakt met fysisch antropoloog en anatoom George Maat over geheimhouding van het MH17-onderzoek. Omdat anderen ook lezingen geven, ging Maat ervan uit dat ook hij toestemming had om lezingen te geven.

Dit blijkt uit het oriënterend feitenonderzoek dat de politie verrichte naar aanleiding van de lezing van Maat, schrijftminister van Justitie Ard van der Steur (VVD) aan de Tweede Kamer.

Andere lezingen

Van der Steur schrijft dat een vakgenoot van professor Maat een lezing had gegeven aan ongeveer 30 leden van de Nederlandse Vereniging van Fysische Antropologie. Aangezien het hoofd van het Landelijke Team Forensische Opsporing ook lezingen gaf, dacht Maat dat hij ook toestemming had om lezingen te geven.

Dit deed hij vervolgens zonder toestemming te vragen aan studenten Gezondheidswetenschappen. Dat de lezing open was voor andere studenten wist Maat niet.

Geen afspraken

Het is de vraag of Maat had moeten weten dat hij niet over het MH17-onderzoek mocht praten tegen de studenten. Er waren vooraf geen afspraken gemaakt over geheimhouding.

‘In de jarenlange gegroeide werkprocessen en gewoonten van het LTFO was het gebruikelijk om aan vakgenoten lezingen te geven,’ schrijft de minister die toegeeft dat ‘het aan formele kaders, afspraken en criteria ontbrak’.

Dat het voor Maat niet duidelijk was of hij wel of geen lezing mocht geven, valt hem lastig aan te rekenen aangezien duidelijkheid hierover ontbrak. Toch werd de veelgeprezen professor op non-actief gezet. Hij had toestemming moeten vragen, zo luidt de conclusie uit het feitenonderzoek.

Geheim

Dit feitenonderzoek is intern en zal niet openbaar worden gemaakt, meldt Van der Steur. Opvallend is dat ook Maat zelf geen inzicht heeft gekregen in dit onderzoek.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de minister extra vragen stelde over de situatie rond Maat vindt het ‘nogal ongebruikelijk dat je ontslagen wordt en dat je geen inzage krijgt in de onderliggende stukken’.

Het is niet duidelijk waarom het onderzoek naar Maat geheim moet blijven. ‘In het debat beloofde minister van der Steur het allemaal te laten onderzoeken en te rapporteren. Dan moet hij het rapport gewoon openbaar maken,’ stelt het Kamerlid.

Naar aanleiding van het incident wordt er een protocol opgesteld binnen het LFTO waarin formele regels worden vastgelegd voor het geven van lezingen aan derden. Voor professor Maat, die van het identificatieproces werd gehaald, komen deze afspraken te laat.

Waarom moest professor Maat het veld ruimen?

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Tags; mh17 george maat fysisch antropoloog anatoom lezing maastricht

zie ook;

Meer lezingen met MH17-foto’s gehouden

VK 04.08.2015 Er zijn meer lezingen gehouden waar deskundigen foto’s van MH17-slachtoffers hebben laten zien. Die lezingen waren besloten en alleen voor vakgenoten toegankelijk. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie) in antwoord op Kamervragen van de CDA’ er Pieter Omtzigt (CDA).

Patholoog-anatoom George Maat kwam in opspraak omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing die vrij toegankelijk was. Van der Steur schrijft vandaag dat Maat hiervoor geen toestemming heeft gevraagd. Maat dacht hij ook presentaties kon geven ‘in het kader van educatie en voor vakgenoten’, omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen.

RAMPVLUCHT MH17;

Lavrov: Nederlands MH17-onderzoek is gebrekkig

Patholoog eist ook openheid rapport MH17-lezing

Meer lezingen met MH17-foto’s gehouden

Deze opties heeft Nederland nog om MH17-daders te berechten

MH17-families dupe van machtsspel

BEKIJK HELE LIJST

‘Meer lezingen met foto’s slachtoffers MH17′

NU 04.08.2015 Er hebben meer lezingen plaatsgevonden waarbij “confronterende foto’s” zijn getoond van slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. Zo bericht RTL Nieuws.

De minister stelde een onderzoek in nadat een identificatie-expert die was verbonden aan het forensisch team dat de slachtoffers identificeert, in april een omstreden lezing gaf. Daarbij werden foto’s van slachtoffers aan een groep studenten Gezondheidswetenschappen getoond, maar de bijeenkomst was destijds publiek toegankelijk.

Nabestaanden reageerden destijds geschokt en de expert is inmiddels uit het forensisch team gezet. Uit het feitenonderzoek blijkt nu dat de expert geen toestemming had om de foto’s te gebruiken.

Zeker een foto was “herleidbaar naar een slachtoffer”, aldus het politierapport dat in handen is van het ministerie.

Lees meer over: MH17

Vaker dia’s MH17 vertoond

Telegraaf 04.08.2015 Behalve de omstreden lezing van identificatie-expert George Maat, zijn er meer lezingen geweest waarbij foto’s van MH17-slachtoffers zijn gebruikt.

Dat heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven, bericht RTL Nieuws. Die andere lezingen waren echter allemaal besloten en louter voor vakgenoten. Uiteindelijk gaf Maat drie lezingen en daar had hij geen toestemming voor, blijkt uit onderzoek na de omstreden lezing voor studenten in april.

Studentenvereniging

In april gaf George Maat een lezing bij een studievereniging van studenten gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Via Facebook werd daarvoor een evenement aangemaakt, waarop duidelijk werd gemaakt dat ook andere geïnteresseerden welkom waren. Nabestaanden waren echter niet persoonlijk uitgenodigd.

Gerelateerde artikelen;

15-06: MH17-expert zou het weer doen

15-06: ‘Forensisch anatoom zat fout’

24-04: Maat gebruikte eerder lichamen

23-04: MH17-expert aan de kant gezet

22-04: Lezing kost patholoog de kop

22-04: Onderzoeker MH17 lekt

‘Optreden regering MH17 als positief ervaren’

Telegraaf 02.08.2015  De Nederlandse kiezer is overwegend positief over hoe onze regering het afgelopen jaar is opgetreden in de nasleep van de MH17-vliegramp, nu iets meer dan een jaar geleden. Uit cijfers van peiler Maurice de Hond, komt naar voren dat gemiddeld 14 procent van de deelnemers aan zijn peiling daarover positief is; 31 procent is ‘vrij positief’. 15 Procent is ‘vrij negatief’ en 13 procent is uitgesproken ‘negatief’.

De Hond vroeg de mensen ook wat Nederland zou moeten doen na het veto van Rusland tegen het gewenste MH17-tribunaal. 61 procent vindt dat er een (ander) speciaal strafhof moet komen waarin de vijf landen met de meeste slachtoffers samenwerken.

Uit zijn peiling blijkt, als het gaat om de virtuele Nederlandse politieke zetelverdeling, dat VVD, CDA, SP en PVV de vier grootste partijen blijven en dat die dicht bij elkaar liggen: tussen 24 en 21 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. De PvdA blijft met 9 virtuele zetels op de zevende plaats, 5 virtuele zetels achter GroenLinks.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

‘Meeste Nederlanders houden Rusland verantwoordelijk voor MH17’

NU 02.08.2015 De meeste Nederlanders (79 procent) blijven de Russische regering direct of indirect verantwoordelijk houden voor het neerschieten van vlucht MH17 vorig jaar in Oost-Oekraïne.

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De opiniemaker stelt daarbij een aantal vragen die vorig jaar een week na de ramp ook aan bod kwamen.

Toen werd de Russische regering ook grotendeels direct of indirect verantwoordelijk gehouden. Wel is er een verschil in de antwoorden over wie het vliegtuig daadwerkelijk heeft neergeschoten.

Dacht een groot deel van de Nederlanders (78 procent) eerst nog dat de pro-Russische seperatisten die in het gebied vechten verantwoordelijk zijn voor de vliegramp, nu is dat nog 56 procent.

De verdenking van het Russische leger is daarentegen groter geworden. Vorig jaar dacht 6 procent dat ze het vliegtuig hebben neergeschoten, nu is dat 29 procent.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2.500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Rusland betreurt politiseren onderzoek MH17  

Rusland blokkeert MH17-tribunaal in Veiligheidsraad 

Nieuw pleidooi door Nederland voor MH17-tribunaal 

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN  

‘Laat Nederland en Rusland samen de daders berechten’

Trouw 31.07.2015 Wat kan Nederland doen om verdachten van het neerhalen van MH17 voor de rechter te krijgen, nu het VN-tribunaal er niet komt? Internationaal strafrechtjurist Mischa Wladimiroff adviseerde bij diverse internationale tribunalen, waaronder het Joegoslaviëtribunaal. Hij ziet een Russische rechtbank met daarin ook Nederlandse rechters als een goede mogelijkheid.

Dat China zich van stemming onthield is een teken aan de wand. Dat verhoogt de druk op een oplossing die het gezicht van de Russen nog een beetje redt

Hoe ziet u dat?
“De lijn van de Russen is tot nu toe dat vragen over de berechting voorbarig zijn zolang de nog lopende onderzoeken naar de toedracht en de schuldvraag niet zijn afgerond. Ze hebben wel al gezegd dat als de verdachte een Russisch staatsburger blijkt te zijn, ze die persoon zelf zullen berechten.

“Volgens de Russische wet mogen eigen staatsburgers niet uitgeleverd worden. Het voordeel van een VN-tribunaal zou zijn geweest dat het nationale wetten opzijzet. Nu dat tribunaal er niet komt, ligt het voor de hand om te kijken of Nederlandse en Russische rechters samen de berechting in Rusland ter hand kunnen nemen. Dat is ook gebeurd in Cambodja, waar Cambodjaanse rechters aangevuld met internationale rechters onder toezicht van de Verenigde Naties rechtspreken.”

Verwant nieuws;

Geen MH17-tribunaal: wat zijn de alternatieven?

Elsevier 31.07.2015 Rusland heeft een stokje voor het door Nederland gewenste MH17-tribunaal gestoken. Welke opties zijn er nu nog over om de daders toch te kunnen berechten?

Tot teleurstelling van de Nederlandse regering komt er voorlopig geen speciaal MH17-tribunaal. Rusland liet al meerdere keren weten niets in een dergelijk tribunaal te zien en gebruikte daarom een ‘veto’ in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Toch zijn er nog verschillende andere opties om de daders te berechten met ieder voor- en nadelen. ‘Mijn devies is: “Wacht eerst de feiten af,” zegt Jill Coster van Voorhout van het The Hague Institute for Global Justice. ‘Het succes van de verschillende mogelijkheden hangt namelijk af van de uitkomsten van de twee onderzoeken naar de oorzaak van de crash en de verantwoordelijk te houden personen of mogelijk staten,’ zegt Coster van Voorhout. Op verzoek van elsevier.nl schetst ze zes opties voor een alternatieve berechting van de daders:

 1. Een internationaal tribunaal dat wordt opgericht met de steun van twee derde van de lidstaten van de Verenigde Naties: geniet internationaal draagvlag en legitimiteit. De VN kan eventueel sancties gebruiken als niet wordt meegewerkt met het tribunaal. Maar dit plan is in de praktijk moeilijk te realiseren, aangezien twee derde van de 193 VN-leden het plan zal moeten steunen.
 2. Een tribunaal van getroffen landen: de vijf landen die de krachten hebben gebundeld in het Joint Investigation Team, Nederland, Oekraïne, Australië, Maleisië en België, kunnen zelf een tribunaal oprichten. Dit zou een unicum zijn. Het lastige is dat de oprichters tevens de getroffen landen zijn. Hiermee kunnen er twijfels ontstaan over de onafhankelijkheid van het tribunaal.
 3. Nederlandse rechtbank: Nederland heeft de mogelijkheid om zelf internationale misdrijven in eigen land te berechten. Ook hier zal mogelijk gesteld worden dat Nederland als getroffen land niet onafhankelijkheid kan zijn bij de berechting.
 4. Een ander land dat niks met de tragedie te maken heeft, neemt de berechting op zich. Hier zijn er geen problemen voor de legitimiteit. Maar welk land zal de kosten en toch ook de mogelijke consequenties van de politieke gevoeligheden willen dragen?
 5. Internationaal Strafhof: kan de berechting op zich nemen op verzoek van het land waar het misdrijf is gepleegd: Oekraïne. Oekraïne zond wel eerder een situatie ter onderzoek naar het Strafhof, maar deze nog niet.
 6. Internationaal Gerechtshof: Als uit onderzoek blijkt dat een staat verantwoordelijk is voor de daad, kan het Internationaal Gerechtshof de zaak op zich nemen. Dit kan alleen wanneer de betreffende staten de jurisdictie van het Gerechtshof accepteren.

Geen MH17-tribunaal: wat zijn de alternatieven?

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Er komt dus geen VN-tribunaal. Wat zijn de opties nu?

NRC 30.07.2015 Zoals verwacht stemde Rusland gisteren tegen een VN-tribunaal, als enige van de VN-Veiligheidsraad. China, Angola en Venezuela onthielden zich van stemming. De overige elf landen stemden voor.

Premier Mark Rutte reageerde in een persconferentie: We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie.

Lees ook in NRC Handelsblad:De stemming was vooral symbolisch en Isolement baart Poetin vooralsnog geen zorgen

Lees meer;

31 JUL Welke opties zijn er na het veto van Rusland?

29 JUL Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen ›

30 JUL Rutte: vastberaden door voor berechting daders MH17 ›

29 JUL Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 ›

30 JUL MH17: kabinet moet nu meteen over op plan B

‘Juridische deur nog op kiertje in MH17’

Trouw 30.07.2015  De daders van de ramp met het toestel van vlucht MH17 vorig jaar in Oekraïne kunnen nog steeds berecht worden. De verwachtingen moeten na het veto van Rusland tegen het MH17-tribunaal echter wel getemperd worden. Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

“De juridische deur staat nog op een kiertje, niet alle opties zijn afgesneden”, legt Knoops uit. “Maar bij alle toekomstige opties die er nog zijn, moet Rusland medewerking verlenen. Daarbij moet nog wel aangetekend worden dat er eerst bewijs moet komen dat de daders ook echt uit Rusland afkomstig zijn. De politici blijven wel roepen dat ze niet rusten voordat de daders berecht zijn, maar de juridische verwachtingen moeten wel getemperd worden.”

Volgens Knoops zijn er nog twee opties over. De betrokken landen kunnen met elkaar een internationaal tribunaal opzetten. “Ik denk dat dit voor Nederland nu de beste optie is. De belanghebbende landen kunnen met steun van de VN een tribunaal oprichten met internationale rechters en aanklagers. Ik denk dan aan de landen Australië, België, Nieuw-Zeeland, Maleisië. Ik ga er ook wel van uit dat nog andere landen zich hierbij zullen aansluiten. Landen die het tribunaal niet erkennen zijn echter niet verplicht hieraan mee te werken. Het is dus zaak dat Rusland dit toch wel gaat doen.”

Verwant nieuws;

‘Juridische deur op kiertje’

Telegraaf 30.07.2015 De daders van de ramp met het toestel van vlucht MH17 vorig jaar in Oekraïne kunnen nog steeds berecht worden. De verwachtingen moeten na het veto van Rusland tegen het MH17-tribunaal echter wel getemperd worden. Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

„De juridische deur staat nog op een kiertje, niet alle opties zijn afgesneden”, legt Knoops uit. „Maar bij alle toekomstige opties die er nog zijn, moet Rusland medewerking verlenen. Daarbij moet nog wel aangetekend worden dat er eerst bewijs moet komen dat de daders ook echt uit Rusland afkomstig zijn. De politici blijven wel roepen dat ze niet rusten voordat de daders berecht zijn, maar de juridische verwachtingen moeten wel getemperd worden.”

Volgens Knoops zijn er nog twee opties over. De betrokken landen kunnen met elkaar een internationaal tribunaal opzetten. „Ik denk dat dit voor Nederland nu de beste optie is. De belanghebbende landen kunnen met steun van de VN een tribunaal oprichten met internationale rechters en aanklagers. Ik denk dan aan de landen Australië, België, Nieuw-Zeeland, Maleisië. Ik ga er ook wel van uit dat nog andere landen zich hierbij zullen aansluiten. Landen die het tribunaal niet erkennen zijn echter niet verplicht hieraan mee te werken. Het is dus zaak dat Rusland dit toch wel gaat doen.”

Brussel: teleurstelling over Russisch nee

Telegraaf 30.07.2015  De Europese Commissie is „zeer teleurgesteld” dat de Veiligheidsraad niet kon instemmen met het opzetten van een tribunaal om de daders van het neerhalen van vlucht MH17 te berechten. Rusland gebruikte zijn veto en stemde tegen het oprichten van zo’n speciale rechtbank.

Een woordvoerster van EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet donderdag weten dat het opzetten van het tribunaal „de voorkeur” had. „Ongeacht deze tegenslag, moet het werk verder gaan. De slachtoffers verdienen gerechtigheid en zij die verantwoordelijk zijn moeten ter verantwoording worden gehouden.” Brussel riep dan ook alle partijen op mee te werken aan het onderzoek naar de daders.

Het vliegtuig werd ruim een jaar geleden neergehaald boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Gerelateerde artikelen;

30-07: ‘Juridische deur op kiertje’

30-07: ‘Tribunaal politieke zaak’

30-07: Het gesprek van de dag

30-07: Teleurstelling over Russisch veto

‘Tribunaal politieke zaak’

Telegraaf 30.07.2015 Rusland betreurt het dat de partijen die woensdag bij de VN hebben geprobeerd een tribunaal van de grond te krijgen over het neerstorten vorig jaar van een Maleisische Boeing 777 er een politieke zaak van maken. Het is jammer dat de initiatiefnemers haastig en zonder overleg over alternatieven te werk zijn gegaan, stelde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een door Russische media verspreide verklaring.

Rusland heeft herhaaldelijk betoogd dat het nog te vroeg is om zo’n tribunaal op te zetten en dat het bovendien contraproductief werkt voor het onderzoek. Maar daar is niet naar geluisterd. Rusland heeft zich daarom gedwongen gezien woensdag in de Veiligheidsraad het gepolitiseerde initiatief te blokkeren, aldus het Kremlin.

Nederland was een van de voornaamste initiatiefnemers. Bij het neerstorten van het toestel boven het oosten van Oekraìne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Gerelateerde artikelen;

30-07: Teleurstelling over Russisch veto

30-07: Rusland ‘beledigd’

30-07: Rutte: Rusland geeft niet thuis

29-07: Koenders diep teleurgesteld

29-07: ‘Hopelijk geen tijdverlies’

29-07: Veto tegen MH17-tribunaal

Russische diplomaat beledigd door opmerkingen over MH17

Trouw 30.07.2015 Volgens Rusland zijn er ‘beledigende opmerkingen’ gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over een VN-tribunaal voor MH17. “Ik beschouw bepaalde uitspraken beledigend en diplomaatonwaardig”, zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag na de vergadering.

Het veto maakt de gruweldaad alleen nog maar erger

Rusland stemde tegen de resolutie voor het oprichten van een VN-tribunaal voor de berechtiging van de daders die vlucht MH17 neerhaalden. In de spreektijd tijdens de vergadering veroordeelden een aantal landen de houding van de Russen.

Volgens Tsjoerkin had de resolutie überhaupt niet ingediend hoeven worden, omdat Rusland al te kennen had gegeven tegen te stemmen. De partijen die de resolutie steunden hebben volgens de diplomaat geweigerd in de geest van samenwerking te handelen. “Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren.” Volgens Tsjoerkin lijkt het erop dat praktische redenen minder belangrijk waren dan propaganda en politieke redenen.

Verwant nieuws;

Rusland ‘beledigd’

Telegraaf 30.07.2015  Volgens Rusland zijn er „beledigende opmerkingen“ gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over een VN-tribunaal voor MH17. „Ik beschouw bepaalde uitspraken beledigend en diplomaatonwaardig”, zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag na de vergadering.

Rusland stemde tegen de resolutie voor het oprichten van een VN-tribunaal voor de berechtiging van de daders die vlucht MH17 neerhaalden. In de spreektijd tijdens de vergadering veroordeelden een aantal landen de houding van de Russen.

Tsjoerkin hekelt dat de resolutie is ingediend, nadat Rusland al te kennen had gegeven tegen te stemmen. De partijen die de resolutie steunden „hebben geweigerd in de geest van samenwerking te handelen”. „Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren.” Volgens Tsjoerkin lijkt het erop dat praktische redenen minder belangrijk waren dan propaganda en politieke redenen.

Gerelateerde artikelen;

30-07: Rutte: Rusland geeft niet thuis

29-07: Koenders diep teleurgesteld

29-07: ‘Hopelijk geen tijdverlies’

29-07: Veto tegen MH17-tribunaal

29-07: ‘Recht zaak van iedereen’

Rusland betreurt politiseren onderzoek MH17 

NU 30.07.2015 Rusland betreurt het dat de partijen die woensdag bij de VN hebben geprobeerd een tribunaal van de grond te krijgen over het neerstorten vorig jaar van een Maleisische Boeing 777 er een politieke zaak van maken.

Het is jammer dat de initiatiefnemers haastig en zonder overleg over alternatieven te werk zijn gegaan, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een door Russische media verspreide verklaring.

Rusland heeft herhaaldelijk betoogd dat het nog te vroeg is om zo’n tribunaal op te zetten en dat het bovendien contraproductief werkt voor het onderzoek.

Maar daar is niet naar geluisterd. Rusland heeft zich daarom gedwongen gezien woensdag in de Veiligheidsraad het gepolitiseerde initiatief te blokkeren, aldus het Kremlin.

Rutte: Rusland geeft niet thuis

Telegraaf 30.07.2015 In een reactie op het sneuvelen van de resolutie over het oprichten van een VN-tribunaal voor MH17, zei Rutte dat „Rusland kennelijk geen thuis geeft als het gaat om internationale rechtspraak”. „Het Russische veto komt niet als een verrassing”, zei de premier. Toch noemt hij het „buitengewoon teleurstellend”.

Rusland was de enige in de VN-Veiligheidsraad die tegen de resolutie stemde. Dat is volgens Rutte „een tegenslag, maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van ramp MH17 zal plaatsvinden”. „We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie.”

Gerelateerde artikelen;

29-07: Veto tegen MH17-tribunaal

29-07: ‘Recht zaak van iedereen’

29-07: Rutte doet beroep op Poetin

Rutte teleurgesteld over MH17-tribunaal, Rusland beledigd

Elsevier 30.07.2015 Rusland sprak zoals verwacht woensdagavond zijn veto uit voor de komst van een speciaal MH17-tribunaal. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat het land ‘kennelijk geen thuis geeft als het gaat om internationale rechtspraak’.

Rusland heeft al diverse keren laten weten dat het niet zit te wachten op een MH17-tribunaal: ‘Het Russische veto komt niet als een verrassing,’ laat de premier weten in een verklaring.

Veto

Rutte ziet het veto van Rusland als een ‘tegenslag’: ‘Maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van de vreselijke ramp met de MH17 plaats zal vinden. Daaraan doet dit veto niets af. Daar kunnen de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp op aan.’

Hoewel er andere opties zijn om de daders van de aanslag op vlucht MH17 te berechten, had deze optie voor Rutte de voorkeur ‘omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak van het vervolgingsproces’. ‘Ook was het de beste garantie voor medewerking van alle landen.’

In deze Speciale Editie verhaalt de redactie van Elsevier in woord en beeld over de twee langste weken van juli. Bestel de Speciale Editie Fatale vlucht MH17 >

Nederland zou de daders zelf kunnen berechten of samen met de andere getroffen landen een tribunaal kunnen oprichten buiten de VN om. Internationaal strafrechtexperts zeiden eerder al dat een MH17-tribunaal niet de beste manier zou zijn om de daders te berechten, omdat dit jaren zou duren.

Beledigend

Terwijl de getroffen landen teleurgesteld zijn, voelt Rusland zich beledigd vanwege de opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. ‘Ik beschouw bepaalde uitspraken beledigend en diplomaatonwaardig,’ zegt de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Vanwege het veto van Rusland spraken diverse landen tijdens de vergadering hun onvrede uit over de daders. Tsjoerkin hekelt het feit dat de resolutie toch is ingediend, ook al was bekend dat Rusland tegen zou stemmen.

Volgens de Russische ambassadeur hebben de partijen die de resolutie steunden ‘geweigerd in de geest van samenwerking te handelen’. ‘Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren.’

Rutte teleurgesteld over MH17-tribunaal, Rusland beledigd

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Tags; rusland mark rutte mh17 mh17-tribunaal

zie ook;

Rutte: vastberaden door voor berechting daders MH17›

NRC 30.07.2015 Nederland blijft zich inzetten voor berechting van de daders van MH17, ook na het Russische veto gisteren over de oprichting van een VN-tribunaal. Rusland geeft kennelijk geen thuis “als het gaat om internationale rechtspraak”, zei premier Rutte volgens persbureau ANP na het sneuvelen van de resolutie in de Veiligheidsraad. Hij is “buitengewoon teleurstellend”, maar “het Russische veto komt niet als een verrassing”.

Rusland was het enige lid van de Veiligheidsraad dat tegen de resolutie stemde. Dat is volgens Rutte “een tegenslag, maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van ramp MH17 zal plaatsvinden”. “We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie.”

Lees meer;

30 JUL Er komt dus geen VN-tribunaal. Wat zijn de opties nu? ›

29 JUL Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen ›

29 JUL Rutte belt nogmaals met Poetin over MH17-tribunaal ›

29 JUL Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 ›

28 JUL ‘Rusland zal tegen MH17-tribunaal stemmen’ – En dan komt het er niet ›

Teleurstelling over Russisch veto

Telegraaf 30.07.2015 Er is vooral veel teleurstelling over het veto dat Rusland in de VN-Veiligheidsraad uitsprak over de komst van een MH17-tribunaal. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was woensdag „diep, diep teleurgesteld”. „Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.”

Ook premier Mark Rutte had kritiek op de Russische houding tegenover een VN-tribunaal om de daders van de ramp voor de rechter te krijgen. „Rusland geeft kennelijk geen thuis als het gaat om internationale afspraken”, liet hij in een verklaring weten. Nabestaanden van de slachtoffers van MH17 hopen dat er geen kostbare tijd verloren gaat, nu er geen overeenstemming is bereikt over een tribunaal, liet Stichting Vliegramp MH17 weten.

Hoewel een VN-tribunaal door de stemming van de baan is, ligt de weg nog open voor alternatieven. De Nederlandse regering werkt samen met andere landen van het onderzoeksteam naar de ramp met MH17 aan een plan om de daders alsnog te kunnen berechten. „Er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau”, zei Koenders.

Gerelateerde artikelen;

30-07: ´Ze krijgen ons er niet onder´

30-07: Rusland ‘beledigd’

30-07: Rutte: Rusland geeft niet thuis

29-07: Koenders diep teleurgesteld

29-07: ‘Hopelijk geen tijdverlies’

29-07: Veto tegen MH17-tribunaal

Koenders diep teleurgesteld

Telegraaf 30.07.2015 „Diepe, diepe teleurstelling” voelt Nederland na de Russische beslissing om de vorming van een MH17-tribunaal te blokkeren. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdagavond in de VN-Veiligheidsraad in New York. Door het veto ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden, aldus Koenders.

Nederland zal er alles aan doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht, herhaalde Koenders. Hij stond nog eens stil bij het grote leed dat de inzittenden van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines en hun nabestaanden heeft getroffen. Hun diepste wens is gerechtigheid, zei de minister.

Hij noemt het onbegrijpelijk dat een lid van de Veiligheidsraad (Rusland) de loop van het recht dwarsboomt, bij „deze tragedie die zovelen heeft geraakt”. Aan Nederland heeft het niet gelegen, aldus Koenders. Wij hebben goed geluisterd naar de argumenten en zorgen die Rusland kenbaar heeft gemaakt. Wij hebben op alle vragen geantwoord.” De daders ongestraft laten wegkomen geeft een gevaarlijk signaal en vormt een bedreiging voor de veiligheid van de burgerluchtvaart, meent Koenders.

„Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.” Koenders vond de beslissing van de Russen „betreurenswaardig”.

Gerelateerde artikelen;

29-07: Veto tegen MH17-tribunaal

Diepe teleurstelling na veto Russen tegen MH17-tribunaal

’Onbegrijpelijk dat lid Veiligheidsraad het recht dwarsboomt’

AD 29.07.2015 ,,Diepe, diepe teleurstelling” voelt Nederland na de Russische beslissing om de vorming van een MH17-tribunaal te blokkeren. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdagavond in de VN-Veiligheidsraad in New York.

De daders ongestraft laten wegkomen geeft een gevaarlijk signaal, aldus Minister Bert Koenders.

Door het veto ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden, aldus Koenders.
Nederland zal er alles aan doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht, herhaalde Koenders. Hij stond nog eens stil bij het grote leed dat de inzittenden van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines en hun nabestaanden heeft getroffen. Hun diepste wens is gerechtigheid, zei de minister.

Onbegrijpelijk
Hij noemt het onbegrijpelijk dat een lid van de Veiligheidsraad (Rusland) de loop van het recht dwarsboomt, bij ,,deze tragedie die zovelen heeft geraakt”. Aan Nederland heeft het niet gelegen, aldus Koenders. Wij hebben goed geluisterd naar de argumenten en zorgen die Rusland kenbaar heeft gemaakt. Wij hebben op alle vragen geantwoord.”

GERELATEERD NIEUWS

Rusland spreekt veto uit over VN-tribunaal MH17

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

Russisch veto tegen oprichting VN-tribunaal MH17›

NRC 29.07.2015  De schuldigen van de ramp met vlucht MH17 worden niet berecht voor een VN-tribunaal. Dat is de uitkomst van een stemming, vanavond bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland stemde tegen, elf leden waren voor en drie landen onthielden zich van een stem. Omdat Rusland een permanent lid is van de Veiligheidsraad en zijn veto uitsprak, sneuvelde de resolutie die opriep tot oprichting van het tribunaal.

RUSLAND TWIJFELT AAN ONDERZOEK

De Maleisische transportminister herinnerde voorafgaand aan de stemming aan de ook door Koenders genoemde resolutie, waarin alle staten medewerking beloofden aan het onderzoek naar de ramp en de vervolging van de schuldigen. Het land reageerde teleurgesteld na het Russische veto. De Russische vertegenwoordiger bij de VN trok de onafhankelijkheid van het internationale onderzoek in twijfel.

Zowel Maleisië als de Verenigde Staten blijven zich ondanks het veto inzetten voor vervolging van de daders. Die gebruikten naar alle waarschijnlijkheid een boek-raket om de Boeing 777 uit de lucht te halen. In het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 overheen voerde, vond ten tijde van de ramp een luchtoorlog plaats, bleek uit een reconstructie van NRC. Een Boek-raketinstallatie stond op scherp om Oekraïense gevechts- en transportvliegtuigen uit de lucht te schieten. Maar er kwam ook bijna ieder kwartier een verkeersvliegtuig over.

Een van de personen die volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie mogelijk betrokken waren bij het neerhalen van MH17, is door Oekraïne herkend als een Russische inlichtingenofficier. Dat bleek begin april na publicatie door het OM van vier afgeluisterde telefoongesprekken rondom de crash. Het was de eerste concrete aanwijzing dat de Nederlandse justitie rekening houdt met betrokkenheid van hoge Russische (ex-)militairen.

De nabestaanden van 18 slachtoffers van vlucht MH17 dienden eerder deze maand in Chicago een aanklacht in tegen separatistenleider Igor Strelkov. Strelkov (Russisch voor ‘schutter’, echte naam: Girkin) wordt daarin officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het neerschieten van het toestel. In de aanklacht staat dat Strelkov met goedkeuring van het Kremlin de opdracht gaf tot het neerhalen van het vliegtuig. Bij de aanklacht zijn geen nabestaanden van Nederlandse slachtoffers betrokken. Die wachten tot het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is afgerond.  LEES VERDER›

MH17 Draft Vetoed on July 29, 2015 by Russian With China, Angola and Venezuela Abstaining by Matthew Russell Lee

Lees meer;

29 JUL Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen ›

2014 Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

29 JUL Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen ›

2014 Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw ›

8 JUL Rusland stemt tegen VN-resolutie om Srebrenica genocide te noemen ›

Rusland spreekt veto uit over VN-tribunaal MH17

AD 29.07.2015 Rusland heeft de oprichting van een VN-tribunaal dat zich bezig zal gaan houden met de berechting van de daders van de MH17-ramp middels een veto-stem verworpen. De motie waarin de komst van een tribunaal werd geëist, was mede namens Nederland ingediend door Maleisië.

Een mandaat van de Veiligheidsraad zou het meest heldere signaal geweest zijn van een gezamenlijke wil om de onderste steen boven te krijgen

Reactie Pieter Omzigt, CDA

Het kabinet moet zich niet laten afbluffen door Rusland, maar nu snel overschakelen op plan B.

Reactie Sjoerd Sjoerdsma, D66

De vergadering op het hoofdkantoor van de VN in New York begon om 21:00 uur Nederlandse tijd. Kort voor de stemming werd een minuut stilte gehouden om de 298 slachtoffers van de vliegramp te herdenken. Elf leden van de Veiligheidsraad stemden voor, alleen Rusland stemde zoals verwacht tegen.
De voorstemmers hebben teleurgesteld gereageerd. De Maleisische minister van transport Liow Tiong Lai zei na afloop van de stemming dat de VN-Veiligheidsraad ,,een gevaarlijke boodschap van straffeloosheid heeft gegeven aan de dader van deze afschuwelijke misdaad”.

Russen niet uitgeleverd
Plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko zei in een gesprek met AD dat mochten de daders Russen blijken te zijn ze niet worden uitgeleverd aan het buitenland. ,,Een Russische rechtbank zal ze dan moeten berechten”, aldus Zhilko.

,,Artikel 61 van onze wet verbiedt dat ze worden uitgeleverd. Dat betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben. Wij willen onze onschuld bewijzen.”

GERELATEERD NIEUWS;

Diepe teleurstelling na veto Russen tegen MH17-tribunaal

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

Rusland spreekt veto uit over MH17-tribunaal

Elsevier 29.07.2015 De Russen bleken uiteindelijk niet te vermurwen, ondanks een laatste poging van premier Mark Rutte (VVD) bij de Russische president Vladimir Poetin. Woensdagavond spraken de Russen hun veto uit over een VN-tribunaal voor de MH17-ramp.

Het was al lange tijd duidelijk dat de Russen niet van plan waren om ‘ja’ te zeggen tegen de vorming van zo’n tribunaal, dat de vermeende daders van de neergehaalde vlucht zou moeten berechten.

Rechtbank

Elf leden van de Veiligheidsraad stemden voor, alleen Rusland gebruikte het recht op een veto. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet eerder al weten dat zijn land hoe dan ook zou tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Rutte had eerder op dag nog bij Poetin op de vorming van de speciale rechtbank aangedrongen. Ook minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) was dinsdag en woensdag in New York, waar het hoofdkantoor van de VN is gevestigd, om te praten over het MH17-tribunaal. Maar tevergeefs. ‘Diepe, diepe teleurstelling’ voelt Nederland na de Russische beslissing om de vorming van een MH17-tribunaal te blokkeren, zei Koenders. Volgens hem ontneemt Rusland met dit veto de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden.

Minuut stilte

De motie waarin de komst van een tribunaal werd geëist, was mede namens Nederland ingediend door Maleisië. Kort voor de stemming werd een minuut stilte gehouden om de 298 slachtoffers van de vliegramp te herdenken. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.

De Boeing van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 werd ruim een jaar geleden neergehaald boven Oost-Oekraïne, waarschijnlijk door pro-Russische rebellen. Het onderzoek naar de ramp, dat wordt geleid door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, is in oktober klaar.

Voor Rutte was één ding, vlak na de crash, ‘glashelder’: onderzoek naar de aanslag moet de ‘onderste steen boven krijgen’. De premier benadrukte destijds in een persconferentie dat hij ‘niet zal rusten‘ voordat de verantwoordelijken voor de crash zijn opgespoord en gestraft.

Moskou vindt het plan voorbarig, omdat het onderzoek naar de crash nog niet klaar is. De Russen vinden de vorming van een tribunaal bovendien ‘contraproductief‘.

Zoals verwacht: Rusland spreekt veto uit over VN-tribunaal MH17

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; rusland mh17 veto mh17-tribunaal veiligheidsraad vladimir poetin

zie ook;

‘Russische daders ramp MH17 worden niet uitgeleverd’

RTVWEST 29.07.2015 Als de daders achter de MH17-ramp Russen blijken te zijn, worden ze niet uitgeleverd aan het buitenland. Dat zegt plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko woensdag in het AD. Volgens hem zal een Russische rechtbank de daders dan berechten.

‘Artikel 61 van onze wet verbiedt dat ze worden uitgeleverd. Dit betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben. Wij willen onze onschuld bewijzen’, laat Zhilko weten in de krant.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdagavond over de oprichting van een tribunaal om de daders achter de ramp te berechten. Rusland dreigde al een veto hierover uit te spreken. Bij de ramp met vlucht MH17 verloren 24 mensen uit de regio het leven.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Rusland blokkeert MH17-tribunaal in Veiligheidsraad

NU 29.07.2015 Rusland heeft woensdagavond tijdens een stemming in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over de oprichting van een tribunaal dat de daders van de MH17-ramp zou moeten berechten.

De resolutie ter oprichting van het tribunaal werd ingediend door Maleisië, het thuisland van eigenaar van het ramptoestel Malaysia Airlines. Het was een gezamenlijk voorstel van Maleisië, Nederland, Australië, België en Oekraïne.

Elf leden van de Veiligheidsraad stemden voor, alleen Rusland stemde tegen. De voorstemmers hebben teleurgesteld gereageerd. China, Angola en Venezuela onthielden zich van hun stem.

Als een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland vetorecht.

Het besluit dat recht te gebruiken komt niet als een verrassing. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet op dinsdag weten dat zijn land hoe dan ook zou zorgen dat het plan voor het tribunaal van tafel zou worden geveegd.

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Bellen

Premier Mark Rutte belde woensdagochtend nog met de Russische president Vladimir Poetin om hem dringend te vragen om steun voor het tribunaal.

Poetin bleef bij het standpunt dat een VN-tribunaal “voorbarig” is, omdat het onderzoek naar de toedracht van de ramp nog niet is afgerond.

Volgens Koenders kijkt Nederland nu samen met de andere landen in het onderzoeksteam naar mogelijkheden om de daders alsnog voor een rechter te krijgen. “Er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau”, aldus Koenders.

Zie ook: In beeld: Vliegramp MH17, een jaar geleden

Onderzoek

Nederland heeft de leiding in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Ook Rusland voerde een onderzoek uit. De Russische onderzoekers leggen de schuld voor het neerhalen van het toestel bij het Oekraïense leger.

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Rutte belt opnieuw met Poetin over VN-resolutie MH17 

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17  

VN-Veiligheidsraad stemt woensdag over oprichting MH17-tribunaal  

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN  

Eerdere berichten

Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne  

“Russische daders ramp MH17 worden niet uitgeleverd”

Den HaagFM 29.07.2015 Als de daders achter de MH17-ramp Russen blijken te zijn, worden ze niet uitgeleverd aan het buitenland. Dat zegt plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko woensdag in het AD. Volgens hem zal een Russische rechtbank de daders dan berechten.

“Artikel 61 van onze wet verbiedt dat ze worden uitgeleverd. Dit betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben. Wij willen onze onschuld bewijzen”, laat Zhilko weten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdagavond over de oprichting van een tribunaal om de daders achter de ramp te berechten.

De vlucht van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in het oosten van Oekraïne, met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord bevonden zich onder meer dertien Hagenaars en een jonge vrouw uit Indonesië, van wie de ouders in Den Haag wonen. …lees meer

Rusland blokkeert oprichting VN-tribunaal MH17

Trouw 29.07.2015 Rusland heeft vanavond in de Veiligheidsraad in New York zijn veto uitgesproken over de vorming van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de MH17-ramp. Van tevoren was al duidelijk dat Rusland de komst van zo’n tribunaal zou blokkeren.

Premier Mark Rutte had woensdag nog bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal. Maar Moskou vindt dat voorbarig, omdat het onderzoek naar de crash nog niet klaar is.

‘Gevaarlijke confrontatie’
Vitali Tsjoerkin, Ruslands ambassadeur bij de VN, noemde de resolutie die oproept tot oprichting van een VN-tribunaal deze week ‘een gevaarlijke confrontatie’, die vergaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen. Kiezen voor een tribunaal is ‘voorbarig en contraproductief’, stelde Moskou al eerder. Die Russische houding is begrijpelijk, vindt Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Nederland kan beter wachten tot het onderzoek van het Openbaar Ministerie eind dit jaar is afgerond, zei hij op Radio 1.

Verwant nieuws;

Rusland zal niet vrijwillig meewerken aan berechting

VK 29.07.2015 De Russen zullen niet vrijwillig meewerken aan berechting van de daders van het neerhalen van MH17.

De Nederlandse regering heeft al veel geïnvesteerd in het onderzoek naar en de berechting van de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Ondanks de verzekering van de Russen dat ze ‘in dit stadium’ niet meewerken, stuurde Nederland aan op een uitspraak van de Veiligheidsraad.
Daarmee werd afgeweken van de behoedzame koers die de Nederlandse regering tot dusver heeft gevaren en die gericht was op medewerking van de Russen aan het onderzoek naar de toedracht van de vliegramp.
Op het eerste gezicht is voor de confrontatiekoers veel te zeggen. Alleen de Veiligheidsraad kan landen verplichten tot uitlevering van verdachten aan een tribunaal. Het veto van Rusland kan worden uitgelegd als bewijs van een slecht geweten. En tenslotte maakt de Nederlandse regering aan de nabestaanden duidelijk dat het geen conflict uit de weg gaat om de daders voor de rechter te krijgen.

Rusland blokkeert MH17-tribunaal in Veiligheidsraad

VK 29.07.2015 Met een Russische tegenstem tegen is woensdagavond de oprichting van een MH17-tribunaal verworpen tijdens VN-Veiligheidsraad. Voor dit speciale tribunaal hadden de daders van de MH17-ramp berecht moeten worden. De vergadering is op dit moment nog bezig. Verwacht wordt dat de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken straks spreekt. De bijeenkomst is hier live te volgen.

Andere opties

Het MH17-tribunaal is van de baan. Welke opties heeft Nederland nu nog meer om de daders te berechten? Lees hier een analyse(+).

Zoals verwacht blokkeerde Rusland met een veto de oprichting van een speciaal VN-tribunaal, dat is ingediend door Nederland, België, Australië, Oekraïne en Australië. Elf landen stemden voor, drie onthielden zich van stemming. Dit waren China, Venezuela en Angola. Na de stemming liet Vitaly Churkin, de VN-ambassadeur van Rusland, weten dat het land absoluut wil dat de daders bestraft worden, maar niet via een tribunaal. Het land trekt bovendien de onafhankelijkheid van het onderzoek in twijfel.

Karel van Oosterom ✔@KvanOosterom

SG UN Ban Ki-moon in #MH17 meeting: it is our common responsibility that justice and accountability be realised. 3:34 PM – 29 Jul 2015 · Manhattan, NY, United States

Poetin

Vanmorgen nog telefoneerde premier Mark Rutte met zijn collega Vladimir Poetin. De Russische leider noemde het oprichten van een tribunaal ‘onverstandig’. Rutte heeft de Poetin erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Daarnaast zei plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko vanmorgen in het AD dat als de daders achter de MH17-ramp Russen blijken te zijn, ze niet worden uitgeleverd aan het buitenland. Volgens hem zal een Russische rechtbank ze dan berechten. ‘Artikel 61 van onze wet verbiedt dat ze worden uitgeleverd. Dat betekent niet dat wij niet willen dat de schuldigen worden gepakt: de Russische Federatie wil laten zien dat we er niets mee te maken hebben,’ zei hij in de krant.

RAMPVLUCHT MH17; 

Rusland blokkeert MH17-tribunaal met veto

Rutte probeert Poetin opnieuw te overtuigen van MH17-tribunaal

Welke opties heeft Nederland om de MH17-daders te berechten?

Rusland stemt hoe dan ook tegen MH17-tribunaal

VN-veiligheidsraad stemt woensdag over MH17-tribunaal

BEKIJK HELE LIJST

Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen›

NRC 29.07.2015 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in New York gesproken met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. De VN-chef heeft benadrukt dat gerechtigheid en aansprakelijkheid met betrekking tot de ramp met vlucht MH17 de verantwoordelijkheden zijn van iedereen. Over de wenselijkheid van een VN-tribunaal voor berechting van de daders heeft hij zich niet uitgesproken, zegt de woordvoerder van Koenders tegen persbureau ANP.

Ban heeft wel aangegeven dat hij wil dat resolutie 2166 wordt uitgevoerd. Daarin eisen de Verenigde Naties een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17.

NLatUN Netherlands Mission#Netherlands FM #Koenders@JulieBishopMP & other JIT members meet UNSG to discuss establishment @UN tribunal #MH17http://t.co/V5DMZmHYvu29 juli 2015 @ 15:22

Premier Rutte heeft de Russische president Vladimir Poetin vanochtend nog geprobeerd over te halen akkoord te gaan met de oprichting van het VN-tribunaal. Rutte verzocht hem telefonisch “dringend” om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Lees ookVanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen

Lees meer;

29 JUL Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 ›

29 JUL Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen ›

29 JUL Rutte belt nogmaals met Poetin over MH17-tribunaal ›

29 JUL ‘VN-Veiligheidsraad stemt vanavond over MH17-tribunaal’ ›

VANDAAG Rusland blokkeert VN-tribunaal over MH17

Ban Ki-moon laat zich niet uit over wenselijkheid tribunaal MH17

NU 29.07.2015 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft woensdagochtend (lokale tijd) in New York gesproken met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. “Gerechtigheid en aansprakelijkheid zijn de verantwoordelijkheid van iedereen”, aldus Ban. Dat meldt Koenders’ woordvoerder.

Het gesprek vond plaats in aanloop naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad woensdagavond, waarin gestemd wordt over de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de ramp met vlucht MH17.

Ban Ki-moon liets zich niet uit over de wenselijkheid van een VN-tribunaal. Wel liet hij weten dat hem er veel aan is gelegen dat resolutie 2166 wordt uitgevoerd.

In die resolutie eist de VN een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Het ligt overigens niet voor de hand dat het VN-tribunaal er ook komt. Rusland is tegen de oprichting ervan en zal naar verwachting een veto uitspreken.

Tijdens het gesprek waren ook vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig, waaronder Australië en Maleisië.

Lees meer over:

MH17 Bert KoendersVliegramp Oekraïne

Rutte spreekt met Poetin over oprichting VN-tribunaal MH17

RO 29.07.2015 Minister-president Rutte sprak vanmorgen met de Russische president Poetin. Hij vroeg nogmaals aandacht voor de door Maleisië bij de Veiligheidsraad ingediende resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de mogelijke daders van de crash van MH-17. De resolutie wordt woensdagavond 21.00 uur (Nederlandse tijd) in New York in stemming gebracht.

De minister-president ging specifiek in op de eerder door Rusland geuite twijfels over timing en vorm van dit tribunaal. Hij gaf aan dat Nederland goed naar eerdere Russische vragen heeft geluisterd. Juist om politisering van de rechtsgang te voorkomen, is besluitvorming over het tribunaal voorafgaand aan vaststelling van de toedracht en de aanklacht wenselijk. Dit was ook het geval bij de meeste andere gespecialiseerde VN-tribunalen. Ook bestaat alle ruimte voor landen om informatie te verschaffen aan zo’n tribunaal, terwijl het gebonden is aan de hoogste internationale standaarden voor onafhankelijkheid en legitimiteit.

Zie ook;

Rutte probeert Poetin opnieuw te overtuigen van MH17-tribunaal

VK 29.07.2015 Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appèl op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Opties

De kans op de berechting van de MH17-daders slinkt. Welke opties heeft Nederland om de daders te berechten? Lees hier over vijf mogelijkheden (+).

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Toch lijkt Rusland voorlopig niet van zins mee te werken. Plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko zei vanmorgen in het AD dat als de daders achter de MH17-ramp Russen blijken te zijn, ze niet worden uitgeleverd aan het buitenland.

RAMPVLUCHT MH17;

Rusland blokkeert MH17-tribunaal met veto

Rutte probeert Poetin opnieuw te overtuigen van MH17-tribunaal

Welke opties heeft Nederland om de MH17-daders te berechten?

Rusland stemt hoe dan ook tegen MH17-tribunaal

VN-veiligheidsraad stemt woensdag over MH17-tribunaal

BEKIJK HELE LIJST

Rutte belt opnieuw met Poetin over VN-resolutie MH17 

NU 29.07.2015 Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om nogmaals aandacht te vragen voor de VN-resolutie voor de oprichting van een MH17-tribunaal.

Rutte deed tijdens een telefoongesprek een dringend appèl op hem om deze vorm te steunen voor berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek.

Woensdagavond stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken over zo’n speciaal gerecht.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in New York. Hij voert nog gesprekken en zal het woord voeren tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vlieguig.

Poetin

Poetin blijft echter bij het standpunt dat de oprichting van een VN-tribunaal niet verstandig is. Het Kremlin vindt het voorbarig om vooruit te lopen op de vervolgingsstrategie, omdat het onderzoek naar de toedracht nog niet is afgerond.

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17  

Russische VN-ambassadeur wil geen MH17-tribunaal update: 08:23

VN-Veiligheidsraad stemt woensdag over oprichting MH17-tribunaal  

Rutte doet beroep op Poetin

Telegraaf 29.07.2015  Premier Mark Rutte heeft woensdag opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Woensdagavond stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een nieuw VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is.

Bovendien stelde Poetin volgens Russische media dat er nog steeds veel vragen zijn over het onderzoek. Zo zijn er vragen ten aanzien van het verzamelen van bewijs en de weigering Russen toe te laten bij een belangrijk deel van het onderzoek. Maar Rusland blijft bereid tot nauwe samenwerking om de oorzaken en omstandigheden van deze tragedie aan het licht te brengen, meldde persbureau Tass.

Gerelateerde artikelen;

29-07: Het gesprek van de dag

29-07: ‘Daders niet uitgeleverd’

29-07: Stemming over MH17

28-07: Het gesprek van de dag

28-07: Rusland zint op veto tribunaal

28-07: Ultieme poging MH17-tribunaal

24-07: Woensdag stemming tribunaal MH17

24-07: Nederlandse export Rusland bijna gehalveerd

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

AD 29.07.2015 Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Woensdagavond stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt.
Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is. Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Lees ook;

Rutte belt nogmaals met Poetin over MH17-tribunaal

NRC 29.07.2015  Premier Mark Rutte heeft vanochtendnogmaals gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om hem over te halen akkoord te gaan met het plan van de Verenigde Naties (VN) om een tribunaal op te richten voor de berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17.

Dat meldt persbureau ANP. Rutte verzocht hem telefonisch, “dringend”, om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

OPEN EN UITGEBREID GESPREK

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken over zo’n speciaal Gerecht.

Tijdens het gesprek heeft Poetin gezegd dat het idee van een tribunaal “onverstandig” is. Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen persbureau TASS dat het standpunt van Rusland onveranderd blijft. Ook benadrukte hij dat er nog steeds veel vragen zijn over het onderzoek, waaronder het verzamelen van bewijsmateriaal en Rusland betrekken bij dit proces. LEES VERDER

Lees ook:’MH17, één jaar geleden‘.

Lees meer;

18:31 Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen ›

7:14 ‘VN-Veiligheidsraad stemt vanavond over MH17-tribunaal’ ›

17:17 Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen ›

21:16  Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 ›

28 JUL ‘Rusland zal tegen MH17-tribunaal stemmen’ – En dan komt het er niet ›

MH17-tribunaal maakt amper kans

Trouw 29.07.2015 Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken hoopt vanavond in New York de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te kunnen overhalen om in te stemmen met de oprichting van een tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet berechten. Of dat lukt is zeer twijfelachtig.

Het gaat jaren duren voordat er een tribunaal is en het kost veel geld.

Wat kan een VN-tribunaal eigenlijk doen?
Een rechtsgang onder toezicht van de VN verbreedt het draagvlak van het onderzoek en de Veiligheidsraad kan landen verplichten tot uitlevering van verdachten. “Voor mij staat voorop dat we gerechtigheid krijgen voor slachtoffers en nabestaanden en dat we tot het uiterste gaan om de daders te vervolgen. Dat zijn we hun verplicht”, zei minister Koenders gisteren. “De veiligheid van de burgerluchtvaart is voor iedereen van groot belang. Niet alleen voor de landen die betrokken zijn bij MH17.”

Maar het gaat jaren duren voordat er een tribunaal is en het kost veel geld. ‘Tribunaal biedt de schijn van daadkrachtige en efficiënte rechtspleging’, schreef de Amsterdamse hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter vorige maand in NRC Handelsblad, verwijzend naar het geringe succes dat het Internationaal Strafhof in Den Haag en het Libanon-tribunaal in Leidschendam boeken. Het Libanon-tribunaal, dat acht jaar geleden is ingesteld om de moord op de Libanese premier Hariri te onderzoeken, heeft al 400 miljoen dollar gekost, maar nog geen veroordeling opgeleverd.

Verwant nieuws;

Meer over: Rampvlucht MH17 Vliegrampen  Rampen en Ongevallen

‘VN-Veiligheidsraad stemt vanavond over MH17-tribunaal’›

NRC 29.07.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich vanavond buigen over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17.

Om 21.00 uur (Nederlandse tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigt Nieuw-Zeeland, dat de Veiligheidsraad voorzit, tegenover het Russische Sputnik. Nieuw-Zeeland bepaalt als voorzitter wat er op de agenda komt. Bij de bespreking en de stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig.

RUSLAND: WIJ WILLEN BEWIJZEN DAT WE ONSCHULDIG ZIJN

Rusland heeft eerder al laten weten tegen te stemmen en zijn vetorecht uit te oefenen als een van de permanente leden van de Veiligheidsraad. Nederland heeft de afgelopen maand geprobeerd Rusland over te halen.

Lees ook‘Rechter, Strafhof of toch VN-tribunaal?’

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

Lees meer

18:31 Ban Ki-moon: gerechtigheid inzake MH17 is zaak van iedereen › 

17:17 Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over een MH17-tribunaal. Vier vragen › 

21:16 Rusland vetoot oprichting VN-tribunaal MH17 › 

12:46 Rutte belt nogmaals met Poetin over MH17-tribunaal › 

28 JUL Moskou zet Nederland voor blok: uitstel MH17-motie, anders veto

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

Trouw 29.07.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdag zoals verwacht over een resolutie voor de oprichting van een speciaal tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigde de vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland woensdag tegenover persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en de stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland. Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

De resolutie voor de oprichting van het tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft. Volgens TASS telt de resolutie twee pagina’s. Daarin staat dat de ramp met MH17 een ‘bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’ is en dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.

Verwant nieuws;

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

NU 29.07.2015 De vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland bevestigt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich woensdag buigt over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, aldus het Russische persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland.

Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken. De resolutie voor de oprichting van een tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft.

Zie ook: Chronologie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oost-Oekraïne

​Lees meer over: Vliegramp Oekraïne Verenigde Naties

Gerelateerde artikelen;

Russische VN-ambassadeur wil geen MH17-tribunaal

VN-Veiligheidsraad stemt woensdag over oprichting MH17-tribunaal  

Stemming over MH17

Telegraaf 29.07.2015  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdag over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigde de vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland woensdag tegenover persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland. Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

Rusland stemt hoe dan ook tegen MH17-tribunaal

VK 28.07.2015 De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd. Dat melden Russische media.

De Nederlandse regering heeft haar zinnen duidelijk gezet op een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Maar hoe groot is de kans op succes en zijn er meer opties? Lees hier de analyse van Volkskrant-journalist Rob Vreeken.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Het tribunaal moet degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne gaan berechten. Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers ‘politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen’.

RAMPVLUCHT MH17;

Rusland stemt hoe dan ook tegen MH17-tribunaal

VN-veiligheidsraad stemt woensdag over MH17-tribunaal

Nederlandse export Rusland bijna gehalveerd

Ministers dringen opnieuw aan op MH17-tribunaal

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

BEKIJK HELE LIJST

‘Rusland stemt hoe dan ook tegen MH17-tribunaal’

Trouw 28.07.2015 De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd, dat melden Russische media maandag.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Het tribunaal moet degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne gaan berechten. Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers ‘politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen’.

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een ‘gevaarlijke confrontatie’ die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

De stemming zou eigenlijk vorige week al zijn, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam in de tussentijd met een eigen voorstel, waarin ook staat dat er ‘gerechtigheid’ moet komen, maar met geen woord wordt gerept over een tribunaal.

Russische VN-ambassadeur wil geen MH17-tribunaal

NU 28.07.2015 De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd.  Daarover berichten Russische media.

Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers ”politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen”.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten.

Zie ook: De ramp die Nederland uit de geopolitieke winterslaap haalde

Verder uiteen

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een ”gevaarlijke confrontatie” die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

Zie ook: In beeld: Vliegramp MH17, een jaar geleden

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

VN-Veiligheidsraad stemt woensdag over oprichting MH17-tribunaal  

Nieuw pleidooi door Nederland voor MH17-tribunaal 

‘Stemming over VN-tribunaal MH17 uitgesteld’ update: 12:37

Britten steunen plan tribunaal MH17 

Poetin noemt oproep om tribunaal MH17 ‘contraproductief’  update: 12:28

‘Rusland zal tegen MH17-tribunaal stemmen’ – En dan komt het er niet›

NRC 28.07.2015 De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zegt dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd. Dat meldt persbureau ANP op basis van Russische media.

WOENSDAG WORDT ER GESTEMD

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Het tribunaal moet degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne gaan berechten.

Op 16 juli zei de Russische president Poetin in een telefoongesprek met premier Rutte dat het oprichten van een internationaal tribunaal “contraproductief” is. Het was een herhaling van het Russische standpunt over een internationaal tribunaal. Het telefoongesprek was een laatste poging van Rutte om Rusland alsnog over te halen.

MH17-RAMP: RUIM EEN JAAR GELEDEN

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om bij de ramp.

Lees meer;

VANDAAG Moskou zet Nederland voor blok: uitstel MH17-motie, anders veto

2014 Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

18 JUL Stemming VN-Veiligheidsraad over tribunaal MH17 uitgesteld ›

20 JUL Rusland komt met eigen MH17-resolutie ›

16 JUL Poetin tegen Rutte: MH17-tribunaal is ‘contraproductief’ ›

VN-veiligheidsraad stemt woensdag over MH17-tribunaal

Trouw  25.07.2015 De VN-Veilgheidsraad stemt woensdag over de oprichting van een speciaal tribunaal dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten.

De verwachting is dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die het voorstel indienen, waaronder Nederland, bij de stemming aanwezig zullen zijn. Dat meldden diplomaten vrijdag.

Rusland is tegen een VN-tribunaal en kan het voorstel met een veto van tafel vegen. Moskou vindt een tribunaal voorbarig. VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde het initiatief eerder al een poging om een ‘grandioze politieke show’ op te voeren.

Rusland
De stemming zou eigenlijk vorige week al zijn, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam in de tussentijd met een eigen voorstel, waarin ook staat dat er ‘gerechtigheid’ moet komen, maar met geen woord gerept wordt over een tribunaal.

Tsjoerkin liet vrijdag weten dat er in het voorstel waar woensdag over wordt gestemd delen van het Russische voorstel zijn opgenomen, maar dat het voorstel niet ingaat op de kern van de Russische zorgen. ‘Dit is geen goede zaak voor de Veiligheidsraad om te doen, want het gaat niet om een bedreiging van internationale vrede en veiligheid’, zei Tsjoerkin.

Verwant nieuws;

VN-Veiligheidsraad stemt woensdag over oprichting MH17-tribunaal

NU 24.07.2015 De VN-Veilgheidsraad stemt woensdag over de oprichting van een speciaal tribunaal dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten. Dat melden diplomaten vrijdag.

De verwachting is dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die het voorstel indienen, waaronder Nederland, bij de stemming aanwezig zullen zijn.

Rusland is tegen een VN-tribunaal en kan het voorstel met een veto van tafel vegen. Moskou vindt een tribunaal voorbarig. VN-ambassadeur Vitaly Churkin noemde het initiatief al een poging om een “grandioze politieke show” op te voeren.

Zie ook: In beeld: Vliegramp MH17, een jaar geleden

Gerechtigheid

De stemming zou eigenlijk vorige week al zijn, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam in de tussentijd met een eigen voorstel, waarin ook staat dat er “gerechtigheid” moet komen, maar met geen woord gerept wordt over een tribunaal.

Tsjoerkin liet vrijdag weten dat er in het voorstel waar woensdag over wordt gestemd delen van het Russische voorstel zijn opgenomen, maar dat het voorstel niet ingaat op de kern van de Russische zorgen. “Dit is geen goede zaak voor de Veiligheidsraad om te doen, want het gaat niet om een bedreiging van internationale vrede en veiligheid”, zei Tsjoerkin.

Lees meer over: Vliegramp Oekraïne MH17

Gerelateerde artikelen;

Nieuw pleidooi door Nederland voor MH17-tribunaal 

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN  

‘Stemming over VN-tribunaal MH17 uitgesteld’ update: 12:37

Woensdag stemming tribunaal MH17

Telegraaf 24.07.2015 De VN-Veilgheidsraad stemt woensdag over de oprichting van een speciaal tribunaal dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten. De verwachting is dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die het voorstel indienen, waaronder Nederland, bij de stemming aanwezig zullen zijn. Dat meldden diplomaten vrijdag.

Rusland is tegen een VN-tribunaal en kan het voorstel met een veto van tafel vegen. Moskou vindt een tribunaal voorbarig. VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde het initiatief eerder al een poging om een „grandioze politieke show” op te voeren.

De stemming zou eigenlijk vorige week al zijn, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam in de tussentijd met een eigen voorstel, waarin ook staat dat er „gerechtigheid” moet komen, maar met geen woord gerept wordt over een tribunaal. Tsjoerkin liet vrijdag weten dat er in het voorstel waar woensdag over wordt gestemd delen van het Russische voorstel zijn opgenomen, maar dat het voorstel niet ingaat op de kern van de Russische zorgen. „Dit is geen goede zaak voor de Veiligheidsraad om te doen, want het gaat niet om een bedreiging van internationale vrede en veiligheid”, zei Tsjoerkin.

Ministers dringen opnieuw aan op MH17-tribunaal

VK 24.07.2015 Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doet die oproep vrijdag samen met zijn collega’s in Maleisië, Australië, België en Oekraïne in The Financial Times.

Lees ook

De Nederlandse regering heeft haar zinnen duidelijk gezet op een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Maar hoe groot is de kans op succes en zijn er meer opties? Lees hier de analyse van Volkskrant-journalist Rob Vreeken. (+)

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de crash hiervoor worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hen de beste optie.

RAMPVLUCHT MH17;

VN-veiligheidsraad stemt woensdag over MH17-tribunaal

Nederlandse export Rusland bijna gehalveerd

Ministers dringen opnieuw aan op MH17-tribunaal

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

Rusland dreigt met boycot Nederlandse bloemen

BEKIJK HELE LIJST

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

VK 24.07.2015 Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten.

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in het oosten van Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp hiervoor moeten worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hun de beste optie, omdat dit onafhankelijk en transparant is.

De VN-Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar dat werd uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. Moskou vindt een tribunaal voorbarig, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond.

RAMPVLUCHT MH17;

Nederlandse export Rusland bijna gehalveerd

Ministers dringen opnieuw aan op MH17-tribunaal

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

Rusland dreigt met boycot Nederlandse bloemen

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN

BEKIJK HELE LIJST

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

Trouw 24.07.2015 Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doet die oproep vandaag samen met zijn collega’s in Maleisië, Australië, België en Oekraïne in The Financial Times.

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de crash hiervoor worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is de beste optie, omdat dit onafhankelijk en transparant is, schrijven ze.

Stemming
De Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar de stemming is uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. Moskou vindt een tribunaal voorbarig, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond.

Het onderzoek van de vijf landen is in oktober klaar. De vijf ministers brengen de breed gedragen wens voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden in herinnering. Verder waarschuwen ze dat het ongestraft laten van dit soort misdaden onaanvaardbare risico’s oplevert voor de veiligheid van de burgerluchtvaart in de toekomst.

De Maleisische Airbus was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het mogelijk werd neergehaald door pro-Russische rebellen met een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Verwant nieuws;

Nieuw pleidooi voor MH17-tribunaal

Telegraaf 24.07.2015 Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doet die oproep vrijdag samen met zijn collega’s in Maleisië, Australië, België en Oekraïne in The Financial Times.

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in het oosten van Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp hiervoor moeten worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hun de beste optie, omdat dit onafhankelijk en transparant is.

De VN-Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar dat werd uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. Moskou vindt een tribunaal voorbarig, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond.

Het onderzoek van de vijf landen is in oktober klaar. De vijf ministers brengen de breed gedragen wens voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden in herinnering. Verder waarschuwen ze dat het ongestraft laten van dit soort misdaden onaanvaardbare risico’s oplevert voor de veiligheid van de burgerluchtvaart in de toekomst.

De Maleisische Airbus was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het mogelijk werd neergehaald door pro-Russische rebellen met een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Gerelateerde artikelen;

20-07: Nieuwe beelden MH17 op YouTube

17-07: Claim ook namens Nederlanders

17-07: Verdriet en hoop

17-07: Toespraak Rutte MH17

17-07: Elk jaar herdenking MH17

17-07: OVSE houdt minuut stilte

Nieuw pleidooi door Nederland voor MH17-tribunaal

NU 24.07.2015 Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doet die oproep vrijdag samen met zijn collega’s uit Maleisië, Australië, België en Oekraïne inThe Financial Times.

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in het oosten van Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp hiervoor moeten worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hun de beste optie, omdat dit onafhankelijk en transparant is.

De VN-Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar dat werd uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. Moskou vindt een tribunaal voorbarig, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond.

Onderzoek

Het onderzoek van de vijf landen is in oktober klaar. De vijf ministers brengen de breed gedragen wens voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden in herinnering.

Verder waarschuwen ze dat het ongestraft laten van dit soort misdaden onaanvaardbare risico’s oplevert voor de veiligheid van de burgerluchtvaart in de toekomst.

De Maleisische Boeing was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het mogelijk werd neergehaald door pro-Russische rebellen met een raket.

Alle 298 inzittenden kwamen om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Lees meer over: MH17 Vliegramp Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN  

‘Stemming over VN-tribunaal MH17 uitgesteld’

Britten steunen plan tribunaal MH17 

Nieuwe beelden MH17 op YouTube

Telegraaf 21.07.2015 Op YouTube zijn nog niet eerder vertoonde beelden van vlak na de aanslag op vlucht MH17 gezet. Te zien is hoe twee Oekraïners langs de rampplek rijden.

De beelden werden afgelopen vrijdag op YouTube gezet door een Duitse journalist die zegt de beelden van inwoners van het dorpje Grabova te hebben gekregen.

Op de beelden is te zien dat de brokstukken nog branden. De man en de vrouw spreken over ‘vallende lichamen’.

Gerelateerde artikelen;

21-07: Nieuwe beelden MH17 

20-07: Rusland komt met MH17-resolutie

20-07: Waarschuwing voor gevaar Egyptereizen

18-07: Veiligheids- raad stemt eind juli

18-07: ‘NL wilde leger sturen’

18-07: Vuurwerk tijdens Vierdaagse

17-07: Kermis Tilburg minuut stil

17-07: ‘Aandacht onrechtvaardig’

17-07: Claim ook namens Nederlanders

17-07: Porosjenko stellig over MH17

17-07: Verdriet en hoop

17-07: Toespraak Rutte MH17

17-07: Elk jaar herdenking MH17

17-07: OVSE houdt minuut stilte

17-07: Nabestaanden verzamelen zich

17-07: BBC: ‘Beelden MH17 niet nieuw’

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN

AD 20.07.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag.

De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. Daarom stelt Moskou een maandagavond in New York een alternatief voor, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt.

Aanvankelijk zou dinsdag worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats.

De Russische regering is tegen het voorstel van een tribunaal, omdat ze het te vroeg zou vinden voor een proces. Rusland vindt dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond.

Lees ook;

Rusland komt met eigen MH17-resolutie

NRC 20.07.2015 Rusland heeft bij de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie ingediend over de ramp met vlucht MH17. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

Vandaag vergadert de Veiligheidsraad achter gesloten deuren over de ontwerpresolutie. Het Russische voorstel moet als alternatief dienen voor het Maleisische plan om een internationaal tribunaal op te richten dat het neerhalen van de MH17 berecht.

Volgens persbureau Reuters wil de Russische resolutie ‘de daders van het incident voor het gerecht laten verschijnen’. Hoe dat moet gebeuren is niet bekendgemaakt.

STEMMING EEN WEEK UITGESTELD

Aanvankelijk zou er dinsdag gestemd worden over de resolutie, maar de stemming werd afgelopen weekend verplaatst naar 27 juli. Vooraf lijkt al vast te staan wat de uitkomst wordt; Rusland liet weten een internationaal tribunaal als ‘contraproductief en voorbarig’ te zien.

Een persoonlijk telefoontje van premier Rutte aan de Russische president Poetin mocht daarbij niet baten. Rusland kan als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad het voorstel met een veto blokkeren. LEES VERDER

Lees meer

18 JUL Stemming VN-Veiligheidsraad over tribunaal MH17 uitgesteld ›

16 JUL Rusland blokkeert tribunaal MH17

15 JUL Rusland blokkeert definitief MH17-tribunaal ›

13 JUL Betrokken landen MH17 vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal ›

2011 Frankrijk roept Rusland op om sancties tegen Syrië te steunen ›

Rusland komt met MH17-resolutie

Telegraaf 20.07.2015  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag. De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. Daarom stelt Moskou maandagavond in New York een alternatief voor, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt.

Aanvankelijk zou dinsdag worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats. Maandagavond, 21.00 uur Nederlandse tijd, vindt er dus eerst een overleg plaats over het Russische plan. Die vergadering is op het hoofdkantoor van de Veiligheidsraad in New York.

Gerelateerde artikelen;

17-07: Kermis Tilburg minuut stil

17-07: ‘Aandacht onrechtvaardig’

17-07: Claim ook namens Nederlanders

17-07: Porosjenko stellig over MH17

17-07: Verdriet en hoop

17-07: Toespraak Rutte MH17

17-07: Elk jaar herdenking MH17

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN 

VK 20.07.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag.

De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. Daarom stelt Moskou een maandagavond in New York een alternatief voor, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt.

Aanvankelijk zou dinsdag worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats. Maandagavond, 21.00 uur Nederlandse tijd, vindt er dus eerst een overleg plaats over het Russische plan. Die vergadering is op het hoofdkantoor van de Veiligheidsraad in New York.

RAMPVLUCHT MH17;

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN

Stemming over VN-Tribunaal MH17 uitgesteld

Hoe de Koude Oorlog terugkwam

Claims nabestaanden zijn lastige puzzel

De veldengelen van Grabovo

BEKIJK HELE LIJST

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN

NU 20.07.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag.

De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen.

Daarom stelt Moskou een maandagavond in New York een alternatief voor, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt.

Aanvankelijk zou dinsdag worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats.

Zie ook: De ramp die Nederland uit de geopolitieke winterslaap haalde

Lees meer over: 

Vliegramp Oekraïene MH17

Stemming over VN-tribunaal MH17 uitgesteld

Stemming over VN-Tribunaal MH17 uitgesteld

Veiligheids- raad stemt eind juli

‘Stemming over VN-tribunaal MH17 uitgesteld’

Stemming VN-Veiligheidsraad over tribunaal MH17 uitgesteld

Rutte na ramp: We moeten erheen, dondert niet hoe!

‘NL wilde leger sturen’

Nabestaanden MH17 gelokt met miljoenen

Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen

‘Ongelukkige’ minuut stilte MH17 op Tilburgse kermis

Kermis Tilburg minuut stil

‘Aandacht onrechtvaardig’

MH17-schadeclaim ook namens zes families Nederlandse slachtoffers

Claim ook namens Nederlanders

Rutte bedankt nabestaanden MH17-ramp voor geduld en vertrouwen

Toespraak Rutte MH17

Elk jaar herdenking MH17

Porosjenko stellig over Russische rol vliegramp MH17 .

Oekraïne krijgt nu de schuld

Liveblog: Nabestaanden staan stil bij vliegramp MH17

Vader MH17-slachtoffer Elsemiek (17): ‘Een schaterlach is er niet meer bij de rest van mijn leven’

MH17 één jaar later: 24 mensen uit onze regio kwamen om bij de vliegramp

Zij zagen onze naasten het laatst

MH17 één jaar later: ‘Ondersteun jongeren en volwassenen bij rouwverwerking’

OVSE houdt minuut stilte

Nabestaanden verzamelen zich

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

Haagse Hindoetempel brandt 298 kaarsjes voor slachtoffers MH17: ‘Elke dag wordt er gerouwd’

Nederland herdenkt slachtoffers vliegramp MH17

Slachtoffers MH17 herdacht

KLM en Schiphol gedenken MH17

Vliegramp MH17 vrijdag internationaal herdacht 

OVV reageert niet op beelden

Oekraïne krijgt schuld op herdenking Grabovo

Grabovo nog steeds bedroefd

‘Mooie waardige ceremonie met veel emotie’

Een witte pan met bloemen in het veld

Post MH17 komt retour afzender

Ruim miljoen zag MH17-docu

MH17 herdenking in Grabovo

De zwartste julidag

MH17 stort neer: een jaar later

Gedenkteken MH17 onthuld

‘Ik zal het niet begrijpen’

Stille diplomatie voor MH17-tribunaal

MH17-schadeclaim ook namens Nederlanders

MH17-schadeclaim ook namens Nederlandse nabestaanden

Slachtoffers MH17 herdacht in Nieuwegein – Rutte: respect voor waardigheid›

MH17-herdenking ‘aangrijpend’ en ‘waardig’

Vijfduizend zonnebloemen, vlaggen halfstok: wereld herdenkt MH17-ramp

MH17, één jaar geledenAustralië herdenkt slachtoffers MH17

Herdenking in Oekraïne voor MH17-slachtoffers

Oekraïense president over MH17: ‘moordenaars’ moeten gestraft worden› 

In Beeld: Separatisten en speelgoedpistolen. De ramplocatie, een jaar later 11 foto’s

Meer over Een jaar na de MH17-ramp›

‘Nieuwe beelden MH17 kunnen verdenking rebellen versterken’

Nieuwe beelden van vlak na de crash van MH17

Onderzoek naar ramp MH17 is een farce

BBC: ‘Beelden MH17 niet nieuw’

Nieuwe beelden MH17 crash

‘Nieuwe’ beelden MH17, Australië geschokt

‘Nieuwe’ beelden rampplek MH17 al eerder uitgezonden    

Nieuwe beelden opgedoken van MH17 vlak na crash – delen waren al eens te zien›

Nieuwe beelden rampplek MH17 opgedoken

Op 17 juli 2014 werd de gewetenloze Poetin ontmaskerd

VLAGGEN HALFSTOK OP OVERHEIDSGEBOUWEN

Onderzoek naar ramp MH17 is een farce

Details uitgelekt uit onderzoeksrapport MH17 

Rusland blijft grossieren in ‘informatieve ruis’ over crash MH17 

Op weg naar het rampgebied een jaar later: hou je ‘propoesk’ gereed 

Stille getuigen nog op rampplek

‘Kippenvel als ik weer een naam op een kist zette’

‘Ik wil graag weten wie zij was’

Schiphol biedt plek om MH17-ramp te herdenken

Schiphol wil gedenkplek MH17

Zonnebloemenkunst voor nabestaanden van MH17 ramp

Expositie over zonnebloemkunst voor nabestaanden MH17-slachtoffers

MH17 één jaar later: Omroep West herdenkt de slachtoffers met speciaal programma

Jaar na MH17: hoe het er nu voor staat in Oost-Oekraïne

Bericht CNN ontkend: ‘Rapport MH17 wijst geen dader aan’

‘Geen dader aangewezen in MH17-rapport’

Poetin tegen Rutte: roep om VN-tribunaal contraproductief

Poetin noemt oproep om tribunaal MH17 ‘contraproductief’

Poetin tegen tribunaal MH17

Poetin tegen Rutte: MH17-tribunaal is ‘contraproductief’

Poetin: roep om tribunaal MH17 contraproductief

Rutte belt met Poetin

Nabestaanden beginnen zaak

Nabestaanden MH17 klagen separatistenleider aan

Schiphol biedt plek om MH17-ramp te herdenken

Monument MH17 is af

Docu’s MH17 goed bekeken

‘Veiligheidsraad stemt 21 juli over komst MH17-tribunaal’

Raad VN stemt over tribunaal’

Hindoetempel herdenkt slachtoffers MH17

Haagse Hindoetempels herdenken slachtoffers MH17

Hindoetempels herdenken slachtoffers MH17

‘Nabestaanden MH17 uitgenodigd’

OVV zwijgt over MH17

Monument Grabovo voor MH17

Details uitgelekt uit onderzoeksrapport MH17

‘Geen dader aangewezen in MH17-rapport’

MH17-rapport gelekt: dit zijn de daders

Elsevier 15.07.2015  Malaysia Airlines Boeing 777-200 vlucht MH17 werd vorig jaar op 17 juli uit de lucht geschoten door een langeafstandsraket, concludeert Onderzoeksraad.

Details uitgelekt over concept-rapport MH17

Rusland blijft grossieren in ‘informatieve ruis’ over crash MH17

Rusland gaat VN-resolutie tribunaal voor MH17-ramp blokkeren

Kabinet kan VN-tribunaal voor daders MH17 wel vergeten

Zonnebloemen voor MH17

Reconstructie van de dag dat MH17 neerstortte

Museum gevuld met zonnebloemen voor MH17

Rebellen haalden MH17 neer’

‘Pro-Russische rebellen schoten vlucht MH17 neer’

‘Onderzoeksraad: pro-Russische rebellen haalden vlucht MH17 neer’

Rusland blokkeert definitief MH17-tribunaal

MH17 één jaar later: ‘Ik hield het met moeite droog’, Ruud Hooghiemstra reed 7 keer in rouwstoet

Vrienden eten elke zondag bij ouders van MH17-slachtoffer

MH17 geeft na 363 dagen nog elke dag verdriet

Kevin (19) verloor in één klap moeder en zusje

Nationale berechting MH17-verdachten: sneller, goedkoper en realistischer

‘Onduidelijk wie bepaalde dat MH17 over Oekraïne kon vliegen’

Herdenking MH17 in extra journaal NOS

Herdenking in extra journaal

MH17 één jaar later: Mika’s beste vriendje Duy (13) overleed bij vliegramp

MH17 één jaar later : ‘Dit is het zwaarste lot wat een mens kan treffen’, oma van Elsemiek de Borst

Rutte overlegt met premier Maleisië over MH17 

Rutte overlegt over MH17

‘MH17 heeft Oekraïne en Europa verenigd’

Omroep West blikt terug op het jaar na de ramp met de MH17

Nog steeds vluchten boven oorlogsgebieden na MH17

MH17-landen vragen V-raad om tribunaal

Nederland en andere MH17-landen vragen VN om tribunaal

MH17-landen vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal 

MH17-tribunaal in V-raad

Betrokken landen MH17 vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal›

Kamervragen over bijna-oorlog met Venezuela

juli 17, 2015 - Posted by | 2e kamer, mh17, politiek | , , , , ,

16 reacties

 1. […] Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 – PolitiekKiosk | juli 17, 2015

 2. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 13, 2015

 3. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nabestaanden MH17 verzamelen zich op 13.10.2015 in het Haagse World Forum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 13, 2015

 4. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 5, 2016

 5. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 24, 2016

 6. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 4, 2016

 7. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2016

 8. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | september 29, 2016

 9. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 5, 2017

 10. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 nabestaanden aanslag MH17 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 16, 2017

 11. […] Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 in Den Haag door nabestaanden aanslag MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 16, 2017

 12. […] zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2017

 13. […] zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door MH-17 tribunaal in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 6, 2017

 14. […] zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 26, 2017

 15. […] zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Tweede monument voor MH17: na het ‘herdenkingsbos’ een wereldbol op 298 stenen | Kunst in de Wijk | maart 25, 2018

 16. […] zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 12 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 25, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: