Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 9 – de Bulgarenfraude en meer

Betrokkenen bij de Bulgarenfraude ten onrechte gecompenseerd

Staatssecretaris Van Huffelen (Financiën – Toeslagen en Douane) informeert de Tweede Kamer over herstelbetalingen aan personen die betrokken zijn geweest bij fraudeonderzoeken met betrekking tot kinderopvangtoeslag in het verleden. Dit doet zij vooruitlopend op het commissiedebat van 19 januari 2022 en naar aanleiding van recente berichtgeving in de media.

De 14 personen die mogelijk betrokken waren bij de Bulgarenfraude hebben een compensatie van 30.000 euro gekregen vanwege de toeslagenaffaire. Het ministerie van Financiën doet momenteel nog onderzoek of zij de compensatie onterecht hebben ontvangen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Huffelen in een Kamerbrief naar aanleiding van de berichtgeving in De Correspondent.

In 2013 kwam naar buiten dat mensen in Bulgarije door criminelen ‘geronseld’ werden om hier toeslagen aan te vragen. Het uitgekeerde geld ging naar de criminelen en de Bulgaren keerden vaak met zo’n 500 euro op zak terug naar Bulgarije. Of de aanvragers van de compensatie ook uit Bulgarije komen is volgens De Correspondent onduidelijk omdat nationaliteitsgegevens bij de Belastingdienst niet meer zijn in te zien.

Ministerie doet onderzoek

“We doen op dit moment onderzoek naar signalen over het toekennen van compensatie aan mensen die daar geen recht op hebben, of zelfs misbruik hebben gemaakt van de kinderopvangtoeslag”, reageert het ministerie van Financiën. “Over de eerste inzichten van dit onderzoek zou staatssecretaris Van Huffelen afgelopen donderdag 16.12.2021 tijdens het debat de Tweede Kamer hebben geïnformeerd. Dit debat is niet doorgegaan vanwege het debat over het coalitieakkoord en verzet naar januari.”

Deelnemers aan de Bulgarenfraude kunnen compensatie krijgen omdat de Belastingdienst hun het kenmerk ‘opzet/grove schuld’ heeft gegeven. Vanwege de toeslagenaffaire is er een compensatieregeling gekomen voor mensen die op deze manier werden gecategoriseerd. Het kabinet beloofde vorig jaar december dat de getroffen ouders 30.000 euro zouden krijgen ter compensatie.

Er wordt nu van uitgegaan dat iedereen ten onrechte ‘opzet/grove schuld’ is verweten, tenzij iemand strafrechtelijk is veroordeeld of een vergrijpboete kreeg. Maar de Bulgaren zijn nooit veroordeeld, omdat ze zowel dader waren als slachtoffer van de criminelen die hen ronselden.

‘Overcompensatie’

Volgens De Correspondent gaan er binnen de Belastingdienst inmiddels brandbrieven rond die waarschuwen voor overcompensatie. “Iedereen binnen de Dienst is het er waarschijnlijk wel over eens dat echte slachtoffers ruimhartig gecompenseerd dienen te worden”, staat er in een brief van het team Intensief Toezicht. “Maar (…) als dit zo doorgaat, mag over een paar jaar de dan zittende staatssecretaris weer verantwoording gaan afleggen over deze uitwassen.”

Rol Eerste Kamer

Ook de Eerste Kamer heeft steken laten vallen bij het controleren van het beleid dat uiteindelijk leidde tot de toeslagenaffaire. Dat concludeert een onderzoekscommissie van Eerste Kamerleden.

De Senaat controleerde de wetgeving wel, maar had daarbij “onvoldoende aandacht voor de punten die er, achteraf gezien, het meest toe deden”, staat in de zelfevaluatie. Volgens het rapport gaat het daarbij onder meer om “zorgen rondom wat tegenwoordig benoemd wordt als ‘doenvermogen’ van ouders” en de problemen bij de Belastingdienst.

Amper actie

Er werden zorgen geuit, maar als puntje bij paaltje kwam kregen wetsvoorstellen “het voordeel van de twijfel”. Dat leidde ertoe dat de nadruk lag op fraudebestrijding en bezuinigingen “en veel minder op het menselijke aspect”.

De Senaat kreeg signalen dat het misging bij de Belastingdienst, maar daarop volgde amper actie, schrijft de commissie. Zo kwamen brieven van burgers binnen over de complexiteit van het toeslagensysteem.

Een ander voorbeeld dat de onderzoekers noemen, was een rapport van de Nationale Ombudsman dat “de ontdekking van de toeslagenaffaire in gang heeft gezet”. Dat rapport was de Eerste Kamer niet toegezonden, maar werd wel besproken in de media en de Tweede Kamer.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEhLSbhHq0Rd-dLG_KBYsYvXTgY3gupMJtZcuC94qWJobaraJ-dtqTL9GvLWfUHhsGPZ7t0-Fhg75hjsExcOBt8mpO7N8T9QnfceMpJclmPUcaXHJV05ocunlXWPshbJNXLNlXlyG9d1KWNsMw4Xaoq60NpvHr7L50ma39ePB5myAjX54IuHbw=s320

Snoeihard rapport

De Eerste Kamer is niet het eerste gremium dat de hand in eigen boezem steekt in de kinderopvangtoeslagenaffaire. Bijna een jaar geleden trad het kabinet af na een snoeihard rapport van een parlementaire ondervragingscommissie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEgzGBwPQBxmGIPjpW_3dG5LWmjzUJbRbG8u2ifad5qyFWkIa61FIAgEH7PYWpBZwYKxQPtwk-vKlBXZXxUcfUflQzzRJeIHM_easaZ1P1ZbFeeRMi3Nyz-iF25miGjYqp28J8DI8SNzzT9jeXHX5WE3qBecTvHX3BSatGkGNsGgAxssTpb4Qw=s320

In dat rapport liet de Tweede Kamer zichzelf ook niet vrijuit gaan. De rechtspraak en Raad van State hebben ook geconcludeerd dat ze zelf fouten hebben gemaakt.

In de affaire met de kinderopvangtoeslagen moesten duizenden ouders ten onrechte geld terugbetalen – soms tienduizenden euro’s – met grote financiële en sociale problemen als gevolg.

Lees: Advocaat: afwikkeling compensatie toeslagenaffaire duurt veel te lang Telegraaf 25.01.2022

Lees: Advocaat: afwikkeling compensatie toeslagenaffaire duurt te lang MSN 25.01.2022

Lees: Belastingdienst worstelt met verouderde systemen NOS 25.01.2022

Lees: Fiscus deed fraude-onderzoek op basis van ’nationaliteit of uiterlijk voorkomen’ Telegraaf 25.01.2022

Lees: Belastingdienst zette mensen op zwarte lijst vanwege uiterlijk of nationaliteit RTL 25.01.2022

Lees: Belastingdienst zette mensen op zwarte lijst vanwege uiterlijk of nationaliteit MSN 25.01.2022

Lees: ‘Fiscus schatte risico op fraude tientallen keren in op basis van uiterlijk of nationaliteit’ AD 25.01.2022

Lees: Belastingsdienst schatte frauderisico soms in op basis van nationaliteit of uiterlijk NOS 25.01.2022

Lees: Van afgebakende groep toeslagenouders minder schulden teruggevorderd NOS 27.12.2021

Lees: Advocaat: ‘Had bij Belastingdienst met stelletje wilden te maken’ AD 26.12.2021

Lees: Schimmige bureautjes die profiteren van gedupeerden Toeslagenaffaire aangepakt door Tweede Kamer AD 13.01.2022

Lees: In achterkamertje van beautysalon verdienen ze aan leed van toeslagenouders: ‘Schandalig’ AD 08.01.2022

Lees: Uitstelbrief antwoorden Kamervragen over box 3 RO 24.01.2022

Lees: Fiscus laat box 3 even liggen na uitspraak van Hoge Raad NU 24.01.2022

Lees: Na uitspraak over spaartaks voorlopig uitstel van aanslagen vermogensbelasting NOS 24.01.2022

Lees: Fiscus laat aangiftes met spaartaks liggen na uitspraak Hoge Raad Telegraaf 24.01.2022

Lees: Fiscus laat aangiftes met spaartaks liggen na uitspraak Hoge Raad MSN 24.01.2022

Lees: Gedupeerde spaarders kunnen fluiten naar compensatie AD 07.01.2022

Lees: Fiscus moet compenseren voor spaartaks, nog onzeker wie ervoor in aanmerking komen NOS 04.01.2022

Lees: Klap voor Belastingdienst: spaartaks in strijd met de wet RTL 24.12.2021

Lees: Ook Eerste Kamer kritisch op eigen rol in toeslagenaffaire NOS 22.12.2021

Lees: Eerste Kamer had ‘te weinig oog’ voor grootste problemen in toeslagenaffaire NU 22.12.2021

Lees Eerste Kamer had ‘te weinig oog’ voor grootste problemen in toeslagenaffaire MSN 22.12.2021

Lees: Senaat: te weinig oog voor grootste problemen in toeslagenaffaire  AD 22.12.2021

Lees: ‘Betrokkenen Bulgarenfraude kregen compensatie toeslagenaffaire’ NOS 21.12.2021

Lees: 14 betrokkenen ’Bulgarenfraude’ kregen toeslagencompensatie Telegraaf 21.12.2021

Lees: 14 betrokkenen ’Bulgarenfraude’ kregen toeslagencompensatie MSN 21.12.2021

Lees: 14 betrokkenen ‘Bulgarenfraude’ kregen toeslagencompensatie (rd.nl) 21.12.2021

Lees: 14 betrokkenen Bulgarenfraude kregen toeslagencompensatie | TaxLive 21.12.2021

Lees: Schuldsanering van duizenden mensen mogelijk ten onrechte door fiscus geweigerd NOS 25.11.2021

lees: Grootschalige fraude Bulgaren met toeslagen RTL 21.04.2013

meer: bulgarenfraude – Search (bing.com)

zie ookKinderopvangtoeslag RO

Bekijk hier; ons dossier over de toeslagenaffaire. RTL

meer: Van affaire tot val kabinet NOS

Meer: Menno Snel RTL

Meer: Belastingdienst RTL

Meer: Toeslagenaffaire Belastingdienst RTL

Meer: belastingen Telegraaf

Meer: Jaap Uijlenbroek Telegraaf

Meer: Belastingdienst Telegraaf

Meer: Toeslagenaffaire NU

dossier: Kinderopvangtoeslag Trouw

Zie ook: Minister Wopke Hoekstra CDA rommelde zelf ook met de belastingdienst

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 8 – verhoor top belastingdienst

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 7

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 6

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 5

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 4

Zie ook: De erfenis van demissionair kabinet Rutte 3 – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 3

Zie dan ook: De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer gewoon vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 2

Zie verder ook: De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 1

Zie dan ook nog: De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer vrolijk verder !!!

Zie verder: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – een nieuwe stap

zie dan nog verder: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst gaat maar weer verder !!!

zie ook nog: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 5 – kamerdebat 29.04.2021 – terugblik

Zie dan ook nog: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 4 – kamerdebat 29.04.2021

zie ook nog verder dan: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 3

Zie dan ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is onderweg – deel 2

Zie verder: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is onderweg  – deel 1

Zie ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep deel 3

Zie ook nog: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep deel 2

Zie dan ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep – deel 1

Zie verder: De val van Rutte III vanwege het gedonder met de belastingdienst

Zie meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 31 – nasleep POK eindverslag – deel 7

Zie nog meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 30 – nasleep POK eindverslag – deel 6

Zie ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 29 – nasleep POK eindverslag – deel 5

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 28 – nasleep POK eindverslag – deel 4

Zie verder: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 27 – nasleep POK – deel 3

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 26 – nasleep POK – deel 2

Zie verder dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 25 – nasleep POK – deel 1

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 24 – nasleep

Zie verder ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 23 – nasleep

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 22 – nasleep

Zie verder : De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 21 – nasleep

Zie dan verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 20 – nasleep

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 19 – nasleep

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 18 – nasleep

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 17 – nasleep – Parlementaire ondervraging

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 16 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 15 – nasleep rapport commissie Donner

Zie nog meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 14 – nasleep rapport commissie Donner

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 13 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 12 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 11 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 10 – rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 9

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 8

Zie  verder dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 7

En zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 6

Zie dan ook nog verder: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 5 – commissie Donner

Zie verder dan ook: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 4 – commissie Donner

en zie dan ook nog: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 3

en zie verder dan ook: Voorheen Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) het Gedonder met de belastingdienst – deel 2

en verder zie dan ook nog: Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst deel 1

december 22, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.