Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 7

AD 13.01.2020

Nieuwe reorganisatie Belastingdienst

De Belastingdienst gaat op de schop. Het kabinet deelt de Belastingdienst op in drie stukken na de problemen rond de kinderopvangtoeslag. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgemaakt van de rest van de organisatie.

AD 21.01.2020

Telegraaf 13.01.2020

Directeur-generaal

Die twee onderdelen en de Belastingdienst zelf krijgen elk een eigen directeur-generaal. schrijft minister Wopke Hoekstra (Financiën) zaterdag 11.01.2020 in een brief aan de Tweede Kamer. De afsplitsing is onderdeel van een reorganisatie. Voor de fiscus is nu nog één directeur-generaal verantwoordelijk.

Telegraaf 10.01.2020

Vrijdag 10.01.2020 werd al bekend dat de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst ook opstapt naar aanleiding van de affaire.

Kortom, Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek vertrekt op korte termijn..

AD 13.01.2020

Staatssecretaris en de portefeuille 

Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwacht dat de opvolger van de opgestapte staatssecretaris Menno Snel binnen een maand gevonden zal zijn. Eerst wordt nog gekeken of de aansturing van de Belastingdienst anders moet, zo zei hij na afloop van de Ministerraad.

Volgens Haagse bronnen liggen er verschillende scenario’s op tafel om de Belastingdienst beter te laten functioneren. De problemen binnen de Belastingdienst zijn zo groot dat er meerdere bewindspersonen voor nodig zijn, melden bronnen aan de NOS.

Telegraaf 14.01.2020

Zo is er de optie om niet één maar twee staatssecretarissen aan te stellen, zodat het loodzware takenpakket van de staatssecretaris over twee personen kan worden verdeeld. De extra staatssecretaris komt op Financiën.

Volgens Haagse bronnen zou er ook overeenstemming zijn over opsplitsing van de portefeuille die eerder aan D66’er Menno Snel toebehoorde, maar is het de vraag welke partij de extra staatssecretaris mag leveren.

Betrokkenen rekenen erop dat D66 in ieder geval de fiscale kant van Snels vroegere portefeuille zal claimen. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om belastingwetgeving. Wie vervolgens verantwoordelijk wordt voor de Belastingdienst is een vraag die in coalitieverband moet worden beantwoord.

Over de vermoedelijke aanstelling van deze twee staatssecretarissen die verantwoordelijk worden voor de Belastingdienst zegt Hoekstra dat hij en premier Rutte eerst willen overleggen met de coalitiepartijen. “Ik wil het in de juiste volgorde doen.” Het overleg tussen het kabinet en de coalitiepartijen is maandagmorgen 13.01.2020.

Telegraaf 17.01.2020

Stelsel op schop

Een van hen moet zich richten op het innen van belasting en op fiscale wetgeving, de ander is verantwoordelijk voor de afdelingen Toeslagen en de Douane. Een van de twee nieuwe staatssecretarissen op Financiën moet de komende maanden werken aan een plan om het toeslagenstelsel te herzien.

Dat plan moet na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen worden aangeboden aan partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen, vindt premier Mark Rutte. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil inmiddels ook dat het stelsel op de schop gaat.

Telegraaf 14.01.2020

2 maal D66 Staatssecretaris

De afgetreden staatssecretaris van Financiën Menno Snel krijgt definitief twee opvolgers, die allebei lid zijn van D66. Dat heeft de regeringscoalitie vandaag besloten tijdens het wekelijks coalitieberaad op maandag 13.01.2020 , zo zei fractieleider Rob Jetten zojuist na afloop. De taken van Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen.

D66 zoekt niet één maar twee staatssecretarissen. Eén daarvan moet zich buigen over de afdeling Toeslagen, een glibberig terrein. D66 krijgt hieraan een hele kluif aan het vinden van maar liefst twee staatssecretarissen voor financiën.

De een krijgt de politieke leiding over de Belastingdienst, de ander moet de problemen bij de afdeling Toeslagen oplossen. Beide zijn loodzware klussen, ook al zit het kabinet er nog maar relatief kort, tot de volgende verkiezingen in maart volgend jaar.

Bij de formatie van het huidige kabinet was de staatssecretaris van financiën een van de laatste posten die werden ingevuld. D66 wist Menno Snel weg te halen bij de Nederlandse Waterschapsbank. Hij werd met spoed lid van D66 voordat hij eind oktober 2017 aan het werk ging. Hij kreeg heel lang van alle kanten lof en waardering in de Tweede Kamer maar struikelde uiteindelijk toch over het echec met de kinderopvangtoeslag.

Jetten zei zo snel mogelijk aan de slag te gaan om twee geschikte kandidaten te vinden. Een van de staatssecretarissen zal zich daarbij richten op de belastinginning en de hervorming van het fiscale stelsel en de andere staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor de Toeslagen en de Douane.

In december besloot D66-staatssecretaris Snel op te stappen vanwege de affaire met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst had bij een groot aantal gezinnen onterecht de kinderopvangtoeslagen stopgezet en dat bracht gedupeerde gezinnen in grote problemen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra grijpt in bij de Belastingdienst. De onderdelen toeslagen en douane worden afgesplitst en de hoogste ambtenaar ruimt het veld. Ingrijpender hervormingen zijn volgens hem nodig, maar allerminst eenvoudig. ,,We moeten oppassen voor nog grotere brokken.”

Het einde van de toeslagenaffaire is nog lang niet in zicht. Duizenden mensen wachten nog altijd op een oordeel over compensatie, nadat de Belastingdienst hun toeslag ten onrechte stopzette en terugvorderde. Toch vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra het nú tijd om de Belastingdienst anders te organiseren, zo maakte hij reeds eerder bekend.

Ok, ik heb binnenkort een nieuwe baan !! Wat is het probleem ???

Nieuwe baan Topambtenaar Jaap Uijlenbroek

Vertrekkend Topambtenaar Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst wordt de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag, melden bronnen aan NOS en Omroep West. In die functie wordt Uijlenbroek, als eerste beleidsadviseur voor het college van burgemeester en wethouders, de hoogste ambtenaar op het Haagse stadhuis.

De gemeente Den Haag moest sinds maart op zoek naar een nieuwe gemeentesecretaris, nadat Peter Hennephof afscheid nam. Hij kon er naar eigen zeggen ‘zijn ei niet kwijt’ en vertrok daarom al na 1,5 jaar. Zijn vertrek ging op 1 juni in. Dineke ten Hoorn Boer is sindsdien waarnemend gemeentesecretaris.

Dat Belastingdienstbaas Jaap Uijlenbroek, de man die er binnenkort bij de fiscus uitvliegt na de toeslagenaffaire, mogelijk de hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag wordt, leidt tot ophef.

In de stad Den Haag wordt geschokt gereageerd. Lokale partij Groep De Mos heeft een spoeddebat aangevraagd. Raadslid Ralf Sluijs rept van een ’bizarre transfer’. „Iemand die duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond bracht, doodleuk hier laten werken. No Way!”

De gemeente Den Haag heeft het nog niet bevestigd. Uit de brief die minister Hoekstra (Financiën) zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde valt op te maken dat het bedje van Uijlenbroek hoe dan ook wel gespreid is. De vertrekkende fiscusbaas ’wordt bijzonder adviseur’ bij de Algemene Bestuursdient (ABD) en ’zal zich richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën’.

AD 25.01.2020

De Algemene Bestuursdienst is een soort banenpoule voor hoge ambtenaren, waaruit ministeries en andere overheden kunnen putten. Ook hoge ambtenaren die enorme missers hebben gemaakt komen erin terecht.

lees: Ophef om nieuwe baan belastingdienstbaas Telegraaf 12.01.2020

lees: Baas Belastingdienst nieuwe topambtenaar Den Haag Den HaagFM 11.01.2020

lees: Baas Belastingdienst nieuwe topambtenaar Den Haag OmroepWest 11.01.2010

lees: Topman Belastingdienst wordt hoogste ambtenaar Den Haag AD 11.01.2020

Telegraaf 21.01.2020

Terugblik;

De Belastingdienst is al jaren een zorgenkindje van de overheid. Het toeslagensysteem geldt als moeilijk uitvoerbaar, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag.

Een van de gedupeerden was Angela Sanches. Zij zit op een schuld van 100.000 euro en deed in november haar verhaal, aldus Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik ben geen crimineel’.

Bij de reorganisatie hoort ook dat de dienst meer oog krijgt voor “de menselijke maat”. Om dat te bereiken worden er twee functies in het leven geroepen, waar medewerkers misstanden kunnen melden.

Ruimhartige vertrekregeling

De reorganisatie is de tweede in vijf jaar tijd. In 2015 ging de dienst op de schop om de ICT te verbeteren en jonge medewerkers aan te trekken.

Dat ging verkeerd, omdat veel ervaren medewerkers vertrokken door een ruimhartige vertrekregeling. De toenmalige topman van de Belastingdienst stapte in 2017 op.

Eerder werd de Belastingdienst in verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen ICT-project. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Maar dat bleek veel lastiger dan gedacht en in 2014 werd na negen jaar proberen de stekker uit het project gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

De huidige reorganisatie gaat mogelijk jaren duren, blijkt uit een persbericht van het ministerie van Financiën. “Sommige van de noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen.”

Nasleep

Een deel van de ouders van wie onterecht kinderopvangtoeslag is teruggevorderd, gaat niet akkoord met de schadevergoeding die de Belastingdienst heeft geboden. Dat meldt Trouw zaterdag.

De krant schrijft dat de groep, die uit ongeveer vijftig gedupeerden uit Eindhoven bestaat, via hun advocaat de Belastingdienst wil dwingen een beter voorstel te doen.

Fraude

In totaal werd in deze zaak de toeslag van ruim 300 ouders stopgezet omdat fraude werd vermoed bij een Eindhovens gastouderbureau. Ouders moesten duizenden tot tienduizenden euro’s terugbetalen. De meeste betrokken ouders kregen voor Kerstmis een deel van de schadevergoeding uitbetaald.

In een brief aan deze ouders bood de inmiddels afgetreden staatssecretaris Snel nogmaals zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de ouders zijn gebracht en voor het onterecht bestempelen als fraudeur. Het uiteindelijke compensatiebedrag kan nog hoger uitvallen, bijvoorbeeld als zij juridische bijstand hebben gehad of andere kosten hebben gemaakt.

Meer weten over de misstanden die ontstonden door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, lees hier verder.

Dossier Kinderopvangtoeslag Trouw

dossier “Toeslagenaffaire” AD

Zie verder:

lees: Kamerbrief uitkomsten IV-portfolioproces Belastingdienst (Tweede Kamer) 21.01.2020

lees: Bijlage 1 Rapport EY 31.10.2019

lees: Bijlage 2 Rapport KPMG 03.12.2019

lees: Versterken besturing Belastingdienst 11.01.2020

lees: Dossierinzage ouders kinderopvangtoeslag 07.01.2020

lees: Stand van zaken uitbetaling compensatie CAF 11 24.12.2019

lees: Uitnodiging voor een gesprek met de Minister-President en de Minister van Financien  20.12.2019

lees: Gesprek met verschillende betrokken ouders in het kinderopvangdossier 19.12.2019

lees: Kamerbrief compensatie ouders CAF 11 en gedane toezeggingen 17.12.2019

lees: Bijlage 1 Antwoord Kamervragen over stopzetting van kinderopvangtoeslag 13.12.2019

lees: Bijlage 2 Brief staatssecretaris wel compensatie 17.12.2019

lees: Bijlage 3 Brief Toeslagen wel compensatie 17.12.2019

lees: Bijlage 4 Brief staatssecretaris geen compensatie 17.12.2019

lees: Bijlage 5 Brief van Toeslagen geen compensatie 17.12.2019

lees: Bijlage 6 Verzamelbesluit toeslagen proportioneel terugvorderen

lees: Bijlage 7 Instellingsbesluit Commissie van onafhankelijke deskundigen CAF Toeslagen 16.12.2019

lees: Bijlage 8 Cases en situaties schrijnende gevallen

lees: notitie vervolging ambtsmisdrijven 28.11.2019

Zie ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 6

Zie dan ook:  Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 5 – commissie Donner

Zie verder dan ook:  Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 4 – commissie Donner

en zie dan ook nog: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 3

en zie verder dan ook: Voorheen Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) het Gedonder met de belastingdienst – deel 2

en verder zie dan ook nog: Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst deel 1

Verzet binnen fiscus tegen nieuw aangiftesysteem ondernemers

Telegraaf 22.01.2020 Het nieuwe aangiftesysteem van de Belastingdienst voor ondernemers stuit op veel verzet. Bij ondernemers, Kamerleden, maar ook medewerkers van de fiscus zelf is er weerstand tegen het systeem.

Dat blijkt uit een presentatie die de Belastingdienst eind oktober heeft gegeven op een evenement van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over het nieuwe systeem, dat eHerkenning heet.

De fiscus signaleert daarin binnen eigen gelederen verzet tegen dat nieuwe inlogportaal, waarmee honderdduizenden ondernemers vanaf het begin van dit jaar verplicht moeten inloggen om hun aangifte te doen. Dat is volgens de fiscus veiliger in het nieuwe systeem.

Maar medewerkers hebben vraagtekens bij de invoer van eHerkenning. „Ook intern is er weerstand tegen implementatie van eHerkenning”, valt te lezen in de presentatie. „Interne communicatie vraagt aandacht.”

’Politiek risico’

De fiscus had ook al voorzien dat de problemen bij de invoer van eHerkenning een ’politiek risico’ zouden zijn. „Betrokkenheid ambtelijke top is noodzakelijk”, waarschuwt de Belastingdienst-medewerker daarom in de presentatie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die al meerdere vragen stelde over eHerkenning bij de Belastingdienst, is geschrokken van de presentatie. „Dit geeft wel een behoorlijk inzicht in de problemen.”

Dat het aangiftesysteem ondanks de weerstand toch ingevoerd wordt, vindt Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) typerend voor de problemen bij de fiscus. „Als er signalen van onderuit de organisatie komen dat het niet goed gaat, moet je het proces meteen stilleggen.”

Terug naar de tekentafel

Daar sluit VVD’er Helma Lodders zich bij aan. „Als ik lees dat er op de werkvloer bij de Belastingdienst weerstand is tegen het systeem, dan denk ik dat een terugkeer naar de tekentafel een goed idee is.”

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is de weerstand binnen de fiscus tegen eHerkenning de afgelopen periode af zou zijn genomen, omdat de medewerkers van de fiscus inmiddels beter geïnformeerd zijn over het systeem.

De coalitie-Kamerleden zijn niet over de snelle invoering van eHerkenning te spreken. Zij wijzen erop dat de wettelijke basis daarvoor lijkt te ontbreken, omdat de wet digitale overheid nog niet door de Tweede Kamer is behandeld. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt het ’onverstandig’ en ’vreemd’ dat het portaal nu al wordt ingevoerd, voor die wetsbehandeling.

eHerkenning

Ook ondernemers bokken tegen het aangifteportaal. De kosten zijn voor hen de steen des aanstoots. Want zij moeten zo’n 30 tot 45 euro per jaar betalen om eHerkenning aan te schaffen. Aangifte doen gaat dus geld kosten. VNO-NCW en MKB Nederland eisen daarom compensatie voor de aanschafkosten. „Dat kan eenvoudig verrekend worden met de aangifte”, stelt een woordvoerder van de werkgeversclubs.

Van Weyenberg begrijpt die frustratie: „Ik snap dat de beveiliging beter moet. Maar waarom moet je betalen om aangifte te doen, kan dat niet anders?”

In de presentatie duikt ook nog op dat er 60.000 belastingplichtige organisaties zijn waarvoor eHerkenning helemaal niet beschikbaar is. Dat komt omdat ze niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Zonder die inschrijving kunnen ze geen eHerkenning aanschaffen en dus geen aangifte voor de loonheffing en de winstbelasting doen. Dat gaat bijvoorbeeld om kerkgenootschappen of goede doelen.

’Bizar’

„Dat geeft aan dat er onvoldoende over nagedacht is en wat de gevolgen van deze invoering zijn”, zegt Lodders. Bruins noemt het ’bizar’ en ’een groot probleem’. Hij vraagt samen met Omtzigt aan minister Hoekstra (Financiën) hoe kerkgenootschappen straks aangifte moeten doen.

Volgens de woordvoerder van de Belastingdienst geldt voor de 60.000 partijen grotendeels dat ze aangifte voor de omzetbelasting moeten doen. Dat kan vooralsnog via het oude portaal. Er blijven volgens de zegsman dan nog wel een paar honderd partijen over die eHerkenning wel nodig hebben, maar het niet aan kunnen schaffen.

Die hebben in november een brief van de fiscus gekregen dat ze hun aangifte moeten uitbesteden aan een adviseur of dat ze een commercieel administratiepakket moeten kopen.

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner kijkt naar de mensen die in zogenoemde CAF-zaken mogelijk onterecht van fraude zijn beschuldigd. Ⓒ ANP

Nieuw rapport toeslagenaffaire commissie-Donner wederom vertraagd

Telegraaf 22.01.2020 Het nieuwe rapport van de commissie-Donner over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst verschijnt pas volgende maand, in plaats van eind januari. Ingewijden verwachten dat het rapport in de eerste helft van februari naar buiten komt.

De publicatie van het rapport, dat naar verwachting meer duidelijkheid zal bieden over de omvang van de affaire, was al eerder uitgesteld. In een debat over de Belastingdienst liet Hoekstra al doorschemeren dat het rapport mogelijk niet voor het einde van deze maand naar buiten komt, zoals eerder aan de Kamer toegezegd.

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner kijkt naar de mensen die in zogenoemde CAF-zaken mogelijk onterecht van fraude zijn beschuldigd. In zijn eerste rapport oordeelde Donner snoeihard over de gang van zaken bij de afdeling Toeslagen, en adviseerde het kabinet de gedupeerden te compenseren.

Bekijk meer van; bedrog belastingen Piet Hein Donner Den Haag Belastingdienst

Rutte wil af van het toeslagensysteem, kabinet gaat alternatieven voorbereiden

NOS 21.01.2020 Premier Rutte wil af van het toeslagensysteem, waarbij zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag worden uitgekeerd door de Belastingdienst. Rutte wil alternatieven klaar hebben voor het nieuwe kabinet dat na de komende verkiezingen in 2021 aantreedt.

Dat zei hij in het Kamerdebat over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Rutte: “Dat 7 miljoen mensen alleen al een zorgtoeslag krijgen, dat wil je natuurlijk niet. Dat moet op een eenvoudiger manier met het inkomen verrekend worden.”

De nieuwe D66-staatssecretaris die de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst onder zich krijgt, gaat ermee aan de slag. Rutte spreekt van een grote klus, waarbij geen taboes gelden. “Anders gaat het niet lukken.”

Wie de nieuwe staatssecretarissen op Financiën worden, is nog niet bekend.

Waarschuwingen

De toeslagen zijn in 2005 ingevoerd met brede politieke steun. Wel waren er toen al waarschuwingen dat het niet verstandig was de organisatie die is ingericht op het innen van geld, de Belastingdienst, ook verantwoordelijk te maken voor het uitkeren van geld.

Inmiddels zijn de meeste politieke partijen om. Ze vinden dat het toeslagensysteem niet werkt, en dat het burgers in de problemen brengt. Dat komt mede doordat er eerst geld wordt uitgekeerd, en pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand er wel recht op heeft. Daardoor komen mensen soms in de schulden terecht.

In de affaire met de kinderopvangtoeslagen moesten honderden en mogelijk zelfs duizenden ouders ten onrechte geld terugbetalen, soms tienduizenden euro’s.

Bekijk ook;

Kamerbrede kritiek op Hoekstra’s reorganisatieplannen Belastingdienst

NU 21.01.2020 Meerdere partijen hebben dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer vragen gesteld bij de plannen van CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) om de Belastingdienst op te knippen. Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie vragen zich af waarom Hoekstra heeft gekozen voor het opknippen van de organisatie. Ook het CDA is kritisch.

Hoekstra, die na het aftreden van staatssecretaris Menno Snel de portefeuille tijdelijk overneemt, kondigde onlangs aan de Belastingdienst rigoureus te reorganiseren.

De dienst wordt opgeknipt in drie diensten: Belastingen, Toeslagen en Douane met ieder een eigen ambtelijke top en twee staatssecretarissen.

Kamer wijst op risico’s bij te snelle reorganisatie

Meerdere parlementariërs wezen in het debat op een rapport waaruit blijkt dat een te snelle ontvlechting van Toeslagen en het fiscale deel van de Belastingdienst een risico is voor de continuïteit en de dienstverlening aan burgers. Naast de kinderopvangtoeslag kampt de fiscus al jaren met grote ict-problemen en personeelswerving.

Henk Nijboer (PvdA) vroeg zich af waarom Hoekstra de Belastingdienst zo snel wil reorganiseren, nog voordat de vervangers van Snel zijn begonnen. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels noemde de plannen “onverstandig” en vindt dat het kabinet de opsplitsing moet heroverwegen.

Opvallend is dat ook de coalitie vraagtekens heeft.”Waarom komen er meer koks in de keuken?” wilde VVD’ers Helma Lodders weten. Steven van Weyenberg (D66): “Wie wordt er verantwoordelijk voor de ict? En wie voor de Belastingtelefoon? Waarom is voor deze vorm gekozen?” Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt toonde zich kritisch. Hij wil dat het takenpakket en de invulling van de verantwoordelijkheden kunnen worden aangepast.

Als het aan VVD, D66 en ChristenUnie ligt, blijft de minister ook in de toekomst betrokken bij de drie nieuwe departementen en in het bijzonder bij de afhandeling van de kinderopvangtoeslag.

Volgens Hoekstra zijn de “hoofdcontouren helder” en wordt het volledige takenpakket en de verdeling bekend na de benoeming van de twee nieuwe staatssecretarissen. Hij zegde toe dat hij “absoluut” betrokken blijft bij de Belastingdienst en de afhandeling van de opvangtoeslagfraude.

Waardering voor bezoek Rutte, Kamer blijft kritisch

De Kamer debatteerde dinsdag met premier Mark Rutte en Hoekstra over de reorganisatieplannen en de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire.

In de Kamer klonk brede waardering voor de bijeenkomst met 200 gedupeerde ouders waar Rutte en Hoekstra maandag bij aanwezig waren. Naar eigen zeggen liet Rutte meerdere malen een traan vallen bij het horen van de verhalen van de ouders.

Tegelijkertijd bleef de Kamer kritisch. Zo vroegen Snels en Omtzigt om opheldering over een speciale ministeriële commissie waar onder meer de harde fraudeaanpak in zou zijn besproken. Premier Rutte was voorzitter van die commissie.

Volgens de premier is de keiharde fraudeaanpak nooit besproken. Ook is volgens Rutte niet terug te vinden wanneer precies en door wie is besloten op welk moment door de gaan met de uit de hand gelopen fraudejacht.

Dat er niets terug te vinden is, noemde Omtzigt “doodeng”. “Wat is dit voor overheid? De overheid houdt alles bij van de burger, maar wanneer de overheid een besluit neemt, met grote gevolgen voor de burgers, kan er niets worden gereconstrueerd.”

Premier Rutte zegde toe nogmaals na te gaan wat er kan worden gevonden en met een tijdlijn te komen.

Kamer wil deadline voor rapporten Donner

Daarnaast wees de Kamer erop dat het het enige waar mogelijk duizenden gedupeerde ouders iets aan hebben is dat zij zo snel mogelijk gecompenseerd worden voor de materiële en immateriële schade.

Zo wil SP’er Renske Leijten dat de Belastingdienst de verjaringstermijn loslaat, zodat ouders niet bij de rechter hun gelijk moeten halen.

Om daar stappen in te kunnen maken herhaalde Hoekstra dat het onderzoek van de commissie-Donner moet worden afgewacht. Die had vorige maand al de resultaten moeten presenteren, maar om onduidelijke redenen is de presentatie een maand uitgesteld.

De Kamer wilde weten wanneer dat onderzoek uiterlijk is afgerond. Ook het onderzoek naar het mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst van de gedupeerde ouders laat op zich wachten. Hoekstra kon daar geen uitsluitsel over geven, maar benadrukte dat het kabinet er alles aan doet om de ouders snel, maar op een zorgvuldige manier, te helpen.

In de toeslagenaffaire zette de Belastingdienst de opvangtoeslag waar ouders recht op hadden in veruit de meeste gevallen onterecht stop en vorderde voor tienduizenden euro’s terug, terwijl er geen bewijs voor fraude was. Duizenden ouders raakten in de financiële problemen.

Zowel de Tweede Kamer als het kabinet is het er eerder over eens geworden dat het toeslagenstelsel op de schop moet. Het kan echter jaren duren voordat er een nieuw systeem is; het is de bedoeling dat het nog uit te werken voorstel pas bij de volgende formatie op tafel komt.

Premier Rutte (VVD), minister Hoekstra (CDA) en SP-Kamerlid Leijten met dossiers van gedupeerde ouders. ANP

Tweede Kamer zet vraagtekens bij reorganisatie Belastingdienst

NOS 21.01.2020 Partijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de reorganisatie van de Belastingdienst zoals die is voorgesteld door minister Hoekstra van Financiën. Dat blijkt in het debat over de Belastingdienst met Hoekstra en premier Rutte.

Hoekstra stelde de reorganisatie voor naar aanleiding van de affaire rond de kinderopvangtoeslag, waarbij ouders ten onrechte van fraude werden beschuldigd en in grote financiële problemen kwamen.

Het plan is om de Belastingdienst op te splitsen in drie delen: Douane, Toeslagen en de rest van de Belastingdienst. Elk deel krijgt een eigen ambtelijke leiding. Twee nog te benoemen staatssecretarissen worden politiek verantwoordelijk.

Ei van Columbus

GroenLinks ziet dit plan niet meteen zitten. “Het gaat om inkomens van miljoenen huishoudens, dan zijn toeslagen en belastingen toch niet als twee aparte zaken te zien?” vraagt Kamerlid Snels aan het kabinet.

CDA-Kamerlid Omtzigt vindt dat er nog discussie over de plannen mogelijk moet zijn. “Er komen twee nieuwe staatssecretarissen aan, die misschien een hele interessante mening over deze reorganisatie hebben.”

Ook regeringspartijen ChristenUnie en VVD vragen zich af of een grootscheepse reorganisatie wel verstandig is. “Ik zal eerlijk zijn”, zegt VVD-Kamerlid Lodders. “Het is mij nog niet duidelijk of we met de voorgestelde reorganisatie nu het ei van Columbus hebben gevonden.” De ChristenUnie wil helemaal van het toeslagensysteem af.

Hoekstra beloofde de Tweede Kamer geen overhaaste beslissingen te nemen. Maar sommige knelpunten moeten gewoon snel worden opgelost, zei hij. Als voorbeeld noemde hij de dienstverlening door de Belastingtelefoon.

Duurt lang

De PVV vindt dat D66 er lang over doet om twee nieuwe staatssecretarissen te vinden. Kamerlid Mulder: “Bij D66 is kennelijk heel veel ervaring met harddrugs, maar bij de Belastingdienst duurt het nu wel heel lang.”

D66 stelt niet te hebben geëist dat beide staatssecretarissen van D66 zijn. “Wij zaten daar open in, maar dit hebben de coalitiepartijen afgesproken”, zegt Kamerlid Van Weyenberg.

De vragen van de verschillende fracties gingen ook over hoe het nu staat met de regelingen voor de benadeelde ouders. Rutte en Hoekstra, die gisteren met gedupeerde ouders spraken, beloofden nogmaals zo snel mogelijk alle gedupeerde ouders te compenseren. Zij willen wel het tweede advies van de commissie-Donner afwachten, dat waarschijnlijk begin februari wordt gepresenteerd.

Vandaag maakte het OM ook bekend dat vier gedupeerden aangifte hebben gedaan. Meer details zijn daarover niet bekendgemaakt.

Bekijk ook;

’Hoekstra moet betrokken blijven bij fiscus’

Telegraaf 21.01.2020 De reorganisatie van de Belastingdienst moet ook de verantwoordelijkheid van minister Wopke Hoekstra (Financiën) worden. Coalitiepartijen D66, VVD en ChristenUnie willen dat de CDA-bewindspersoon samen met de twee nieuwe staatssecretarissen het voortouw neemt bij de fiscus.

Hoekstra moet ’eigenaar’ worden van de problematiek bij de Belastingdienst, zei D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij volgde daarmee de oproep van zijn coalitiegenoten van VVD en ChristenUnie aan de minister om ook betrokken te blijven bij het toeslagendossier en de reorganisatie van de fiscus.

Die zette Hoekstra zelf eerder deze maand in gang door aan te kondigen dat de Belastingdienst in drie delen op wordt geknipt met elk een eigen topambtenaar: belastingen, toeslagen en de douane. De coalitie koos er daarna voor om daar twee staatssecretarissen op te zetten om de vanwege de toeslagaffaire opgestapte Menno Snel op te volgen.

Omtzigt werd gepolst

Die twee nieuwe bewindspersonen worden allebei geleverd door D66, ondanks een poging van die partij om een deel van Snels erfenis te parkeren bij het CDA: bij Hoekstra zelf, of door CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tot een van de twee staatssecretarissen te benoemen.

In het debat over de reorganisatie van de Belastingdienst probeerden VVD, D66 en ChristenUnie weer een deel van de verantwoordelijkheid voor de fiscus bij Hoekstra te parkeren. Hoekstra zei dat hij zich sinds de zomer al meer met de portefeuille van de staatssecretaris bemoeide en daar ook mee door te gaan. „Maar ik wil de nieuwe staatssecretarissen niet voor de voeten lopen”, zette hij daar als kanttekening bij.

Pieter Omtzigt (CDA). Ⓒ ANP

Omtzigt probeerde op zijn beurt de ook aanwezige minister-president Mark Rutte betrokken te houden bij het toeslagendossier. Dat vond de premier geen goed plan. „Ik kan dat niet over gaan nemen”, zei Rutte. „Dat gold ook voor andere grote dossiers als Groningen of MH17.”

Haalbaarheid reorganisatie

Vanuit de Kamer werden ook veel vraagtekens gezet bij de plannen voor de reorganisatie en de benoeming van twee staatssecretarissen en drie verschillende topambtenaren. „We kunnen niet elke dag het spelletje ’wie van de drie’ gaan spelen”, zei Van Weyenberg. „Ik neem aan dat vooraf na is gedacht wie voor welke zaken verantwoordelijk is?”

Omtzigt en Kamerlid Helma Lodders (VVD) vroegen Hoekstra om een concreet plan van aanpak uit te werken voor de reorganisatie. Lodders: „Daarin moet staan wat het einddoel is, hoe lang het gaat duren en wat het gaat kosten.”

De VVD’er wil ook dat getoetst wordt of de Belastingdienst de reorganisatie wel uit kan voeren. Daar maakt Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) zich ook zorgen om. „Kan de dienst dit wel aan?”, vroeg hij zich af. „Is ‘laten we weer eens reorganiseren’ niet een te makkelijke oplossing van het probleem?”

Kamer niet gerust op nieuwe reorganisatie Belastingdienst

AD 21.01.2020 Het plan om de Belastingdienst op te knippen stuit op onverwacht felle weerstand in de coalitie. Kamerleden vragen zich af of minister van Financiën Wopke Hoekstra er wel goed over heeft nagedacht. Zij willen de CDA’er ter verantwoording kunnen roepen als het straks wéér mis zou gaan.

Hoekstra wil de onderdelen Douane en Toeslagen weghalen bij de Belastingdienst en onderbrengen in drie aparte ambtelijke organisaties, zo kondigde hij onlangs aan. Ook komen er niet één, maar twee D66-staatssecretarissen die hun opgestapte partijgenoot Menno Snel zullen gaan opvolgen.

De Tweede Kamer heeft echter grote twijfel of de fiscus een nieuwe reorganisatie wel aankan, zo bleek gisteravond in een debat met Hoekstra en minister-president Mark Rutte.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

‘Grote risico’s’

Vooral de regeringspartijen lieten zich ongemeen kritisch uit. ,,Gaan meer koks in de keuken het gerecht beter maken?”, vroeg VVD-Kamerlid Helma Lodders zich hardop af. Zij wil dat Hoekstra vooraf toetst of de Belastingdienst bestand is tegen de veranderingen die Hoekstra wil doorvoeren.

De Kamer is vooral geschrokken van een alarmerende passage in een adviesrapport van de Algemene Bestuursdienst (ABD). Daarin wordt gewaarschuwd dat een ‘te snelle en volledige ontvlechting’ van de dienst Toeslagen uit de Belastingdienst ‘grote risico’s oplevert voor de continuïteit en de dienstverlening aan burgers’.

Houtje-touwtje

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). © ANP

De Kamer maakt zich toch al grote zorgen over de wankele ict-infrastructuur bij de fiscus en de aanhoudende problemen bij de Belastingtelefoon. Zij moet er niet aan denken dat een reorganisatie bij de Belastingdienst de problemen nog groter maken.

,,De ict hangt nog steeds houtje-touwtje aan elkaar. Waarom moet het zo snel?”, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Daarnaast is het de Kamer onduidelijk welke ambtenaar en welke staatssecretaris straks nou precies waar over gaat. ,,Dat zorgt voor veel onrust bij ambtenaren”, stelde CDA’er Pieter Omtzigt.

Desondanks blijft het voorlopig gissen wat de Belastingdienst precies te wachten staat. Hoekstra wil de drie nieuwe directeuren eerst een plan laten opstellen om de onderdelen Toeslagen en Douane los te knippen van de Belastingdienst. Daarbij is de borging van de stabiliteit en continuïteit ‘van cruciaal belang’, aldus de minister.

,,Bij haast is niemand geholpen”, erkende Hoekstra. Ook al zal de nieuwe structuur niet onmiddellijk het ei van Columbus zijn, het is volgens hem wel noodzakelijk dat nu de bestuurlijke ‘flessenhals’ bij de Belastingdienst wordt aangepakt.

Hoofdpijndossier

De Kamer is er echter niet gerust op. Zij vinden bovendien dat Hoekstra zich in het verleden wel wat meer had kunnen bemoeien met het hoofdpijndossier van zijn staatssecretaris. Vooral VVD en D66 – die de afgelopen jaren beide een partijgenoot hierop zagen sneuvelen – willen voorkomen dat de CDA-minister een reorganisatieplan over de schutting van de nieuwe staatssecretarissen deponeert en er vervolgens zijn handen van aftrekt.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg riep Hoekstra op zich meer ‘eigenaar’ te tonen. Lodders kwam nog scherper uit de hoek: ,,Hoe blijft de minister betrokken bij een proces dat hijzelf begonnen is? Zal hij meer dan de afgelopen jaren betrokkenheid tonen bij de reorganisatie?”

De CDA-minister merkte op dat hij zich sinds afgelopen zomer al meer met de portefeuille van de staatssecretaris heeft bemoeid. Hoekstra: ,,Vanzelfsprekend ga ik daarmee door. Al moet ik ook niet de nieuwe staatssecretarissen voor de voeten willen lopen.”

Accountants kraken ruggengraat Belastingdienst in harde rapporten

RTL 21.01.2020 In een van de belangrijkste onderdelen van de Belastingdienst is van alles niet in de haak, blijkt uit twee onderzoeken. Het gaat om de ruggengraat van de dienst, namelijk de afdeling Informatievoorziening (IV) die gaat over alle informatie binnen de dienst.

De Belastingdienst is een van de belangrijkste organisaties van ons land, vanwege het innen van grofweg 1 miljard euro aan belastingen per werkdag. Iedere dag verstuurt de dienst zo’n 600.000 berichten over onder meer toeslagen, premies en invoerheffingen.

Om dit goed te kunnen doen, is het van het grootste belang dat alle onderdelen van de dienst over dezelfde informatie kunnen beschikken. Daar is het onderdeel Informatievoorziening voor, een van de negen onderdelen van de fiscus.

‘Niet in control’

Deze afdeling ontwerpt en beheert de IT-systemen waarmee de andere onderdelen het werk van de Belastingdienst uitvoeren. Bij dit onderdeel zijn zo’n 3000 mensen in dienst, daarnaast huurt het onderdeel ongeveer 800 externe krachten in. In totaal heeft de fiscus zo’n 30.000 mensen in dienst.

De afdeling is ‘niet in control’ als het gaat om het uitvoeren van de doelen op het gebied van ICT, meldt accountant EY in een rapport. Die doelen zijn niet helder en er worden te weinig eisen gesteld aan wat het mag kosten.

Te veel dure inhuur

EY is ook kritisch over het personeelsbeleid van de afdeling. Het lukt niet om geschikt nieuw personeel te vinden, met als gevolg dat er veel dure externen moeten worden ingehuurd.

De inhuur van mensen van buiten gebeurt bovendien meer dan bij bedrijven gebruikelijk is. Om bezuinigingsdoelen te halen, worden er minder vaste contracten uitgedeeld met als gevolg dat ingehuurde experts bijna permanent aan het werk zijn, ook op belangrijke posities. En dat zorgt weer voor hogere kosten én vertroebelt het carrièreperspectief van talent dat wel in dienst is.

Een klein lichtpuntje in het rapport van EY: het niveau van bestaande programma’s is net zo goed als dat van bedrijven. Maar als het gaat om het bedenken en programmeren van nieuwe IT-applicaties dan is de fiscus 30 procent duurder dan de markt.

Te weinig aandacht voor uitvoering

Een ander groot probleem is dat niet zeker is of de data waarmee gewerkt wordt, helemaal correct en volledig zijn, zien zowel EY als KPMG, dat ook een onderzoek naar de afdeling deed. Het gevolg daarvan is dat deze data eigenlijk niet geschikt zijn om te gebruiken bij het nemen van besluiten.

Een ander probleem volgens de accountants: er worden wel veel plannen gemaakt, maar de uitvoering ervan krijgt ‘onvoldoende aandacht’.

Van de gewenste cultuuromslag bij de Belastingdienst, aangekondigd in 2012, is op de afdeling nog weinig terechtgekomen. Het zogenaamde ‘volwassenheidsniveau’ is laag, aldus KPMG.

Dat is een term om uit te drukken hoe ver een organisatie is in een veranderproces van traditioneel werken naar een situatie waarin de klant centraal staat. Dat komt omdat het ontbreekt aan een goede planning en omdat er te weinig aandacht wordt gegeven aan het financiële aspect en de kwaliteit.

Lees ook:

FNV: ‘afrekencultuur’ Belastingdienst, angst bij medewerkers

Murw van onderzoeken

Dat het niet loopt zoals het zou moeten, is niet alleen de schuld van de organisatie zelf, nuanceert EY, zonder daar overigens onderzoek naar te hebben gedaan.

Goede krachten vinden is lastig vanwege de krappe arbeidsmarkt, er is niet altijd voldoende geld om verbeteringen door te voeren en de organisatie is ‘murw’ van alle tijdrovende onderzoeken naar het functioneren van de dienst.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) erkent de problemen: de dienst heeft nog een ‘aanzienlijke weg’ te gaan, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De conclusies zijn ‘stevig en kritisch’, die vragen om een ‘forse en gedegen’ plan van aanpak, aldus Hoekstra. De uitkomsten van de rapporten neemt hij mee bij het verder uitwerken van de plannen om orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst.

Lees ook:

Drastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën

Drastisch ingrijpen

Dat ingrijpende plan, waarbij Toeslagen en Douane losse onderdelen worden, volgt op de toeslagenaffaire. De totaal uit de hand gelopen meedogenloze jacht op duizenden ouders die onterecht kinderopvangtoeslag zouden hebben ontvangen, kostte staatssecretaris Menno Snel en de hoogste ambtenaar van de fiscus, Jaap Uijlenbroek, hun baan.

Om een eind te maken aan de jarenlange interne chaos en het wanbeleid bij de fiscus, krijgen de nieuwe zelfstandige onderdelen allemaal een eigen directeur-generaal. Bovendien wordt Snel niet door één, maar twee staatssecretarissen opgevolgd.

Lees ook:

Waar begin je met de Belastingdienst-puinhoop op te ruimen?

meer: Michaël Niewold Wopke Hoekstra  Menno Snel  Belastingdienst  KPMG  EY  Ministerie van Financiën  Belasting  Belastingaangifte

Rutte laat traan om gedupeerden toeslagenaffaire: ‘Geen normaal mens houdt het droog’

RTL 20.01.2020 Premier Rutte hield het vanavond niet droog bij een bijeenkomst in Rijswijk met een paar honderd ouders die de dupe zijn van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Hun verhalen raakten Rutte, liet hij weten. “Het was heel indrukwekkend.”

Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte ‘geen normaal mens het droog zou houden’. Tot dusver vond de premier de MH17-ramp en het gaswinningsdrama in Groningen ‘de twee grote onderwerpen’ waar hij sinds zijn aantreden mee te maken kreeg. “Dit begint wel in de buurt te komen.”

De bijeenkomst heeft volgens Rutte duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het goed te maken met alle getroffen ouders. Dat aantal loopt waarschijnlijk in de duizenden. Die klus kan nog wel dit hele jaar duren. “Het heeft geen zin om de indruk te wekken dat het heel veel sneller kan. Het moet ook zo zorgvuldig mogelijk.”

‘Een hoop drama’

Eén van de ouders, Roger Derikx, vertelde eerder op de avond wat de kwestie voor hem had betekend. Tienduizenden euro’s aan toeslagen werden van hem teruggevorderd. “Ik kreeg te maken met beslagleggingen, ik ben diverse keren ontslagen, kortom: een hoop drama.” Ruim tien jaar lang vocht hij tegen de Belastingdienst.

Aan excuses hecht hij weinig waarde. “Wat is in dit dossier een excuus waard? Ik vind dat lastig.” Wel heeft Derikx er vertrouwen in dat er nu schot in de zaak komt. “We hopen nu op een punt te zijn dat we het drama achter ons kunnen laten.”

Weer excuses

Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. Rutte en Hoekstra deden dat vanavond opnieuw. Het gesprek achter gesloten deuren had plaats mede op verzoek van de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Premier Rutte biedt gedupeerden toeslagenaffaire excuses aan

“Ook na de excuses van Rutte en Hoekstra zijn de problemen niet meteen opgelost”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Duizenden mensen weten nog niet of ze in aanmerking komen voor compensatie en het gaat nog zeker nog een jaar – of langer – duren voordat dit voor iedereen is vastgesteld.”

Daden van kabinet

Aanwezigen hebben volgens Schreinemachers vandaag wel het gevoel dat nu eindelijk naar hen wordt geluisterd. “En dat er serieus werk van wordt gemaakt om de toeslagenaffaire op te lossen.”

Maar om het vertrouwen echt te herstellen is een gesprek niet voldoende, zegt Schreinemachers. “Dat vertrouwen zal vooral moeten komen van de daden van het kabinet en compensatie voor de mensen die onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt.”

‘Verschrikkelijk, die onmacht van mensen’

Bekijk deze video op RTL XL

Met zijn collega Jan Kleinnijenhuis van dagblad Trouw beet Pieter Klein van RTL Nieuws zich vast in de toeslagenaffaire. Hij vertelt hoe de zaak ook hem aangreep.

RTL Nieuws / ANP; Mark Rutte Wopke Hoekstra Belastingdienst Toeslagenaffaire Belastingdienst

Rutte ‘laat traan’ bij excuses voor aanpak opvangtoeslagfraude

NU 20.01.2020 Premier Mark Rutte heeft maandag in een emotionele bijeenkomst excuses aangeboden voor het handelen van de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire.

“Waar de rechtsstaat de burger heeft moeten beschermen tegen de almacht van de staat, zijn hier in gevallen dingen echt heel erg misgegaan”, zei Rutte na afloop van een bijeenkomst met tweehonderd gedupeerde ouders.

“Met wat dit met het persoonlijk leven van deze mensen heeft gedaan, zou geen normaal mens het droog houden”, zei de premier die het bij sommige verhalen naar eigen zeggen een traan heeft moeten laten.

Rutte zei dat in zijn premierschap twee grote onderwerpen zijn voorbijgekomen die een extra impact hebben gemaakt, de aanslag op MH17 en de aardbevingen in Groningen. “Dit begint in de buurt te komen.”

“Het vertrouwen in overheid heeft grote schade opgelopen. Deze bijeenkomst gaat dat niet herstellen”, aldus de premier. “Dat vertrouwen in mij herstel ik misschien ook niet in een bijeenkomst. Dat is niet het doel, het doel is een begin te maken met luisteren en laten zien hoe wij proberen de zaak vanaf hier verder te helpen.”

Rutte over toeslagaffaire: ‘Geen mens houdt het droog’

Nog geen duidelijkheid voor veel ouders

Het kabinet heeft bij monde van de onlangs opgestapte staatssecretaris van Financiën Menno Snel al meerdere malen excuses aangeboden voor de onrechtmatige fraudeaanpak van de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire.

De fiscus zette de opvangtoeslag waar ouders recht op hadden in veruit de meeste gevallen onterecht stop en vorderde voor tienduizenden euro’s terug, terwijl er geen bewijs voor fraude was.

Het debacle kostte Snel vorige maand de kop. Tegelijkertijd is na het aftreden van de staatssecretaris en de excuses van premier Rutte nog geen zicht op duidelijkheid voor een groot deel van de ouders.

Ouders hebben nog veel vragen, weinig antwoorden

Hoewel er maandag 20.01.2020 bij de ouders waardering was voor de erkenning dat zij door de fiscus ten onrechte zijn bestempeld als fraudeur, blijven meerdere ouders in onzekerheid.

“Er waren vooral veel vragen en weinig antwoorden”, zegt de 33-jarige Debby over de bijeenkomst. Vanwege de persoonlijke omstandigheden wil ze liever niet met haar achternaam op de site. Zij kampt met een schuld van ruim 48.000 euro die zij moet terugbetalen.

Toch is ze blij dat ze naar de bijeenkomst is geweest. “Ik ben vooral blij dat ik met andere gedupeerde ouders heb kunnen praten. Om ervaringen te delen en te horen dat jij niet gek bent.”

Naciye Polat, moeder van drie, heeft het gesprek met Rutte als “prettig” ervaren. “Het is fijn om eindelijk gehoord te worden”, zegt ze. Maar het vertrouwen in de overheid is zij kwijt. Polat kampte met een schuld van 80.000 euro.

“Ik ben mijn ondernemingen kwijt, mijn gezondheid is eronder gaan leiden, ik ben afgekeurd. Ik heb twee keer geprobeerd mijzelf van het leven te beroven.”

Groot deel van ouders ontving compensatie

Een groot deel van de ouders van wie vaststaat dat zij gedupeerd zijn, hebben compensatie ontvangen. Maar de groep is mogelijk nog veel groter. Het kabinet moet rekening houden met duizenden ouders die slachtoffer zijn geworden van het optreden van de Belastingdienst.

Rutte kon de ouders die nog in onzekerheid zitten geen duidelijkheid bieden. Voor deze groep geldt dat zij het advies van de commissie-Donner moeten afwachten. Daaruit moet blijken hoe groot de groep van ongeveer 9000 ouders uit de zogeheten CAF-zaken is die in aanmerking komt voor compensatie.

Kamer debatteert dinsdag 21.01.2020 over kwestie

Premier Rutte verwacht dat het zeker nog een jaar – en waarschijnlijk wel langer – zal duren voordat de problemen van alle gedupeerde ouders zijn opgelost.

Het kabinet heeft een reorganisatie van de Belastingdienst aangekondigd met niet één, maar twee nieuwe staatssecretarissen. De nieuwe bewindspersoon die verantwoordelijk wordt voor de toeslagen mag direct aan de slag met een voorstel om het toeslagensysteem te veranderen. Dat plan zal echter pas bij de volgende kabinetsformatie aan bod komen.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag 21.01.2020 over de reorganisatieplannen.

Zie ook: Vijf vragen over gesprek Rutte met gedupeerde ouders in toeslagaffaire

Rutte en Hoekstra bieden excuses aan voor toeslagenaffaire

NOS 20.01.2020 Premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën hebben ouders hun excuses aangeboden voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. In Rijswijk spraken ze vanmiddag zo’n 300 ouders die gedupeerd zijn.

“Ik begrijp het”, zei Rutte vooraf over de boosheid van ouders die getroffen zijn. De premier denkt niet dat excuses en een luisterend oor de geleden schade kunnen goedmaken. Hij denkt ook niet het vertrouwen op korte termijn terug te winnen. “Niet in een week.”

Onder de aanwezigen zijn ouders uit de ‘CAF11’-zaak die al een compensatie hebben gekregen. Een deel van hen vindt die compensatie niet voldoende.

Maar er is in Rijswijk ook een veel grotere groep die nog geen compensatie heeft gekregen. Er gingen ook uitnodigingen naar ouders die inzage in hun dossier hebben gevraagd en andere mensen die te kennen hebben gegeven dat ze zijn gedupeerd.

56.000 euro

“Ik ben net onder bewind vandaan”, zegt Saskia Gantvoort, die ook bij de bijeenkomst is. Ze moest bij elkaar 56.000 euro terugbetalen. Volgens Gantvoort heeft ze nog geen geld, excuus, of een bevestiging dat ze geen fraude heeft gepleegd gekregen. “Ik verwacht in ieder geval bevestiging dat ik niet de fraudeur ben. Dat betekent voor mij al heel veel.”

“Ik wil meer dan sorry”, zegt Nazmiye Yigit-Karaduman. “Niet alleen sorry in woorden, ook sorry in daden. 30.000 euro heeft het ons gekost.” Yigit-Karaduman zat ook vijf jaar zonder werk en zonder kinderopvang. “De schade is gewoon groot.”

Mogelijk veel meer gevallen

De uit de hand gelopen aanpak van veronderstelde fraude met kinderopvangtoeslagen door de Belastingdienst, heeft de afgelopen jaren veel ouders in grote moeilijkheden gebracht. Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen werden ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten enorme bedragen terugbetalen.

Eind deze maand wordt het tweede rapport verwacht van de commissie-Donner, die onderzoek doet naar de toeslagenaffaire. De verwachting is dat dat nog veel meer gevallen oplevert van ouders die ten onrechte van fraude zijn beschuldigd, zei minister Hoekstra eerder deze maand.

Volgens de minister heeft de Belastingdienst het hele jaar nodig om in al die gevallen te bepalen wat er is gebeurd en hoe dat wordt rechtgezet. “Het is een heel complexe puzzel, de commissie-Donner is nog bezig en ik vind het heel belangrijk dat we dit zorgvuldig doen. Dat betekent ook dat we hier nog een lange tijd mee bezig zullen zijn.”

“Er is zo veel gebeurd. Ik durf niet eens te hopen”, zegt Yigit-Karaduman. “Maar ja, we wachten geduldig af.”

Bekijk ook;

Gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire verlaten De Broodfabriek na een gesprek met premier Mark Rutte en minster Wopke Hoekstra (Financiën). © ANP

Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

AD 20.01.2020 Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwam om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden;  ‘eerst zien dan geloven’.

Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen werden door de Belastingdienst ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten enorme bedragen terugbetalen. Dat Rutte en Hoekstra nu naar de ouders hebben geluisterd, betekende voor de meesten al heel veel.

Er werd ruim de tijd genomen om de ervaringen van de betrokkenen te horen. En dat voelt goed, zegt Kuipers. De emoties zitten bij iedereen nog hoog. Jarenlang onterecht als fraudeurs betiteld worden, gaat je niet in de koude kleren zitten. Ook bij Kuipers thuis in Almelo is nog lang niet alles bij het oude: financieel en psychisch heeft de episode er flink in gehakt.

Lees ook;

Lees meer

Concrete toezeggingen over de tegemoetkoming zijn er vandaag niet gedaan. ,,Samen met de advocaat hebben we gevraagd om een compensatie richting de kinderen. Want die zijn uiteindelijk de dupe van alles wat er is gebeurd.

De financiële gevolgen en de stress bij alle gezinnen, dat heeft op hen ook grote invloed. Rutte heeft gezegd dat ze daarnaar gaan kijken. We zullen zien. Er zijn eerder dingen beloofd die niet waargemaakt zijn, maar ik heb het gevoel dat de premier het nu wel echt serieus neemt. Dat geeft wel hoop.’’

Eerste stap

Het vertrouwen in de overheid krijgt Kuipers er niet meteen mee terug. ,,Ik ben benieuwd naar wat er gaat gebeuren de komende tijd.  We moeten gewoon afwachten, meer kunnen we niet doen. Als er passende maatregelen komen komt het geloof langzaamaan wel terug. De excuses zijn een eerste stap. Al kan uiteindelijk geen geldbedrag goedmaken wat ons de afgelopen jaren is aangedaan.’’

Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. In een poging de fouten enigszins te herstellen, gaan ook Rutte en Hoekstra nu door het stof.

Steve Kuipers, gedupeerde kinderopvangtoeslag. © VINCENT JANNINK

Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

AD 20.01.2020 Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen.

Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’

Jarenlang als fraudeur bestempeld worden, het is het gezin Kuipers niet in de koude kleren gaan zitten. Dat is wat vader Steve vandaag op de bijeenkomst voor gedupeerden tegen premier Rutte hoopt te kunnen zeggen.

Want: financieel hebben ze er nog steeds last van en ook psychisch is het leed nog niet geleden. Zo is hun vertrouwen in de overheid volledig weg: ,,Er is ons vaker aangeraden om weer kinderopvangtoeslag aan te vragen, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt. Ik ben veel te bang dat ik over twee jaar weer een blauwe envelop op de mat krijg en alle ellende opnieuw begint.’’

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Terug naar het begin: in 2014 ontving het gezin uit Almelo de eerste brief. Er werd 56.000 euro teruggeëist aan te veel ontvangen toeslagen voor de opvang van twee van hun drie kinderen. Die opvang hadden ze geregeld via het gastouderbureau Dadim uit Eindhoven en dat bureau werd, evenals de honderden klanten, weggezet als fraudeur.

Dreiging

Steve en zijn vrouw spanden direct een rechtszaak aan. De halve ton hebben ze niet betaald, maar de dreiging hing lange tijd boven hun hoofd en eiste zijn tol. ,,We hebben heel wat slapeloze nachten gehad. De angst om in de schuldsanering te komen met je drie kleine kindertjes, is onbeschrijflijk.

Mijn vrouw ging twaalf uur minder werken omdat we de opvang niet meer konden betalen. Ik ben gedegradeerd als vestigingsmanager. Door alle spanningen functioneerde ik minder op mijn werk. Ik begreep het besluit van mijn baas wel, maar ik heb hem of mijn collega’s nooit verteld wat er thuis speelde. Ik wilde ze er niet mee lastigvallen en dacht: wat schieten zij ermee op.’’

Zoals de familie Kuipers zijn er zeker nog honderden gezinnen slachtoffer geworden van de Belastingdienst, die onterecht toeslagen terugvorderde. In 2018 begon het tij te keren: er kwam meer naar buiten over het grillige optreden van de Belastingdienst.

Zo liet toenmalig staatssecretaris Menno Snel vorig jaar in een document aan de Tweede Kamer weten dat het gastouderbureau Dadim weinig te verwijten viel en ook de honderden ouders niets verkeerd deden.

Uiteindelijk leidde de rel half december tot de val van de bewindsman. Inmiddels, een schrale troost, heeft het Almelose gezin – evenals andere gedupeerden – een compensatie op hun bankrekening gestort gekregen. ,,We hebben het vooral te danken aan onze advocaat Eva Gonzalez Perez, Kamerlid Pieter Omtzigt en het gastouderbureau Dadim, zij hebben echt voor ons geknokt.’’

Toch is voor de familie Kuipers de zaak hiermee niet afgedaan. ,,Tja… compensatie… We vinden die echt te mager.’’ Hoe hoog het bedrag is, wil Steve niet kwijt. Samen met andere gedupeerde klanten van het gastouderbureau Dadim overweeg hij een rechtszaak aan te spannen om een hogere compensatie af te dwingen. ,,We zijn daarover nog in overleg met de Belastingdienst’’, voegt hij eraan toe.

We vinden de compensa­tie echt te mager, aldus Gedupeerde Steve Kuipers.

Ingehakt

Stapje voor stapje gaat het weer wat beter, maar ze zijn er nog niet. Dat is wat Steve vandaag ook persoonlijk tegen de minister-president hoopt te kunnen zeggen: dat het er diep ingehakt heeft. Een ander punt dat hij de premier op het hart wil drukken is om niet alle zaken van gedupeerden hetzelfde te behandelen, zoals nu het plan is.

,,Ons gastouderbureau heeft zich 100 procent aan de regels gehouden en geen van die klanten heeft iets fout gedaan. Maar er zijn gastouderbedrijven die met de noorderzon zijn vertrokken of waar toch iets niet helemaal klopte. Bijvoorbeeld met urenregistratie of met contracten. Dat wil ik Rutte meegeven: let daar op.’’

Althans, als hij die gelegenheid krijgt, want er zijn vandaag nog zo’n tweehonderd gedupeerden aanwezig bij de bijeenkomst in Rijswijk. Meer mensen zullen hun zegje willen doen, beseft hij. Hoewel de Almeloër er niet veel van verwacht, vindt hij het toch belangrijk om erbij te zijn. ,,En het is positief dat de minister-president ons een luisterend oor biedt.’’

Politiek

Vijf vragen over gesprek Rutte met gedupeerde ouders in toeslagaffaire

NU 19.01.2020 Terwijl de Belastingdienst bezig is om enkele honderden nieuwe mensen te werven om waarschijnlijk duizenden gedupeerden ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire nu wel te helpen, spreken premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) maandag met tweehonderd gedupeerde ouders.

Zij gaan vooral om te luisteren, want ook na het aftreden van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel zijn de problemen nog niet opgelost.

Steeds meer mensen willen weten of de fiscus ook bij hen de kinderopvangtoeslag of ook de huurtoeslag ten onrechte heeft stopgezet.

Waar gaat de kinderopvangtoeslagenaffaire ook al weer over?

De affaire draait om de onrechtmatige fraudeaanpak van de Belastingdienst in 170 zogeheten CAF-zaken, waardoor waarschijnlijk duizenden ouders in financiële problemen zijn gekomen. De fiscus zette de toeslag in veruit de meeste gevallen onterecht stop en vorderde voor tienduizenden euro’s terug, terwijl er geen bewijs voor fraude was.

Na aanhoudende publicaties van RTL Nieuws en Trouw en Kamervragen van het CDA en de SP kwam aan het licht dat de Belastingdienst grove fouten heeft gemaakt. Er kwamen excuses van de D66-staatssecretaris en er werd beterschap beloofd.

Maar nadat Snel de Tweede Kamer meerdere malen te laat en verkeerd had geïnformeerd en de fiscus zwartgelakte dossiers naar de gedupeerde ouders had gestuurd, was voor de Kamer de maat vol. Vorige maand trad de staatssecretaris af, maar de toeslagenproblematiek blijft bestaan.

Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Minister Hoekstra heeft de portefeuille tijdelijk overgenomen, terwijl coalitiepartner D66 op zoek mag naar niet één, maar twee nieuwe staatssecretarissen. De dienst gaat na het debacle op de schop: de diensten Toeslagen en Douane komen los te staan van Belastingen.

De zoektocht naar twee nieuwe bewindspersonen duurt al een paar weken en volgens ingewijden is het eerder een kwestie van weken dan van dagen voordat de posten worden ingenomen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de nieuwe ontwikkelingen.

Intussen heeft Hoekstra afscheid genomen van Jaap Uijlenbroek, de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst. Het wordt de top van de fiscus verweten dat die wist van de misstanden, deze negeerde en de keiharde aanpak zelfs door de organisatie heen drukte.

Hoewel de CDA-minister zegt geen aanwijzingen te hebben dat ambtenaren in strafrechtelijke zin over de schreef zijn gegaan, roept hij iedereen op om alle informatie die op ambtsmisdrijven duidt te melden. “Laat ik benadrukken dat ik geen enkele reden heb om te zuinigjes te zijn om dit te willen uitzoeken. Integendeel”, zei hij vorige week.

Blijft na het fiasco het toeslagenstelsel nog bestaan?

Op het Binnenhof is inmiddels ook duidelijk dat het huidige toeslagensysteem, waarbij eerst wordt uitbetaald en pas achteraf wordt gecontroleerd, zijn langste tijd heeft gehad. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verandering en de nieuwe staatssecretaris mag direct werken aan een voorstel voor de vervanging van het toeslagensysteem. “Het stelsel is te ingewikkeld”, concludeerde Rutte vorige week.

Het kan echter jaren duren voordat er een nieuw systeem is; het is de bedoeling dat het nog uit te werken voorstel pas bij de volgende formatie op tafel komt.

Daar hebben de ouders die de afgelopen jaren door toedoen van de fiscus in financiële problemen zijn geraakt nu niets aan. “De gedupeerden hebben het meeste aan zo snel en zo goed mogelijk orde op zaken stellen en dat er recht wordt gedaan aan hun specifieke situatie”, zei Hoekstra vorige week bij RTL Z.

Hoe wordt er dan recht gedaan aan hun situatie?

De zaak die de affaire aan het licht bracht, is het CAF 11-fraudeonderzoek naar een gastouderbureau in Eindhoven. Van de onderzochte groep van ongeveer 300 ouders hebben 287 gedupeerden recht op compensatie.

Maar de groep gedupeerde ouders is nog veel groter: waarschijnlijk gaat het om een groep van in totaal negenduizend ouders. De Adviescommissie uitvoering toeslagen onder leiding van Piet Hein Donner komt naar verwachting eind januari met een advies over de compensatie van deze ouders. In dat advies wordt ook meegenomen of de fiscus zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren van de gedupeerden.

Er is voor een compensatieregeling gekozen om zo snel mogelijk tot betaling over te gaan. Gedupeerden die vinden dat de compensatie de schade onvoldoende dekt, kunnen bezwaar aantekenen en eventueel ook naar de rechter stappen. Het kabinet wil de ouders in dat proces helpen en begeleiden, ook als wordt gekozen voor een gang naar de rechter.

Hoelang gaat het duren voordat de problemen zijn opgelost?

Ondertussen melden zich bij de Belastingdienst mensen die niet onder het zogeheten CAF-onderzoek vallen, maar ook opheldering over hun dossier eisen.

Het gaat om mensen die de fiscus vragen om een herbeoordeling van hun dossier. Bij de Belastingtelefoon hebben zich inmiddels 3.510 mensen gemeld die te maken hebben gehad met terugvorderingen of stopzetting van de kinderopvangtoeslag of de huurtoeslag. Hoeveel anderen zich de komende maanden zullen melden met een soortgelijk verzoek, kan de Belastingdienst niet inschatten.

Wel is de fiscus alvast begonnen met het werven van “enkele honderden” nieuwe personeelsleden. Minister Hoekstra verwacht dat het zeker nog een jaar – en waarschijnlijk wel langer – zal duren voordat de problemen van de gedupeerde ouders zijn opgelost.

Lees meer over: Belastingdienst  Politiek  Mark Rutte

Ondernemers boos over verplicht aangiftesysteem Belastingdienst

NOS 19.01.2020 Ondernemers met een besloten vennootschap klagen over een verplicht aangiftesysteem voor de belasting, waar ze ineens voor moeten betalen. Waar ze voorheen gratis met een gebruikersnaam en wachtwoord via de site aangifte konden doen, moeten ze dat nu doen via “E-herkenning”. Daardoor moeten ze extra kosten maken, zeggen ze.

120.000 ondernemers met een BV hebben al een brief gekregen met het bericht dat ze op de nieuwe manier aangifte moeten doen, terwijl de Tweede Kamer het systeem nog niet heeft goedgekeurd. CDA, ChristenUnie en VVD zijn niet te spreken over weer een kwestie bij de Belastingdienst.

Wie een BV heeft kan sinds 1 januari van dit jaar alleen inloggen via E-herkenning. Daarvoor moet je een account aanmaken bij een van de zes commerciële aanbieders. De kosten zijn tussen de 45 en 50 euro per jaar.

Wie geen account aanmaakt kan geen aangifte doen en loopt het risico op een boete die kan oplopen tot honderden euro’s. E-herkenning is een communicatiesysteem waar verschillende overheidsdiensten al mee werken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanvragen van vergunningen.

“Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen”, aldus Jaap Zwemmer, oud-hoogleraar belastingrecht.

Emeritus hoogleraar belastingrecht Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam maakt zich kwaad en spreekt van “machtsmisbruik” door de Belastingdienst. Volgens hem is het systeem ook onwettig, omdat het dus nog niet goedgekeurd is door de Tweede Kamer. Behalve ondernemers moeten ook stichtingen, goede doelen en organisaties die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan via E-herkenning werken.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een dienstverlening, omdat ondernemers via E-herkenning kunnen communiceren met de overheid. Dan is het logisch dat daar kosten aan verbonden zijn, zo is de redenering.

Oud-hoogleraar Zwemmer bestrijdt dat. “Het is zeker geen dienst die verleend wordt, ik verleen de overheid een dienst door aangifte te doen. De overheid hoort te zorgen voor een gratis veilige digitale omgeving waar ondernemers aangifte kunnen doen.

Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen. Het is principieel onjuist, dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen.”

Wettelijke basis ontbreekt

Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, VVD en D66 vinden dat de Belastingdienst, net als bij eerdere affaires, over de schreef gaat en zich niet aan de wet houdt. CDA-Kamerlid Omtzigt, betrokken bij het aan het licht komen van de problemen met de ten onrechte teruggevorderde kindertoeslagen, weet niet op basis van welke wet de Belastingdienst nu geld vraagt voor het doen van aangifte. “Die lijkt te ontbreken”.

Daarbij heeft hij veel vragen over de uitvoering. Want veel partijen zoals kerkgenootschappen, opgeheven bedrijven, en bedrijven uit het buitenland die hier mensen in dienst hebben kunnen niet eens E-herkenning aanvragen.

ChristenUnie-Kamerlid Bruins wil dat er uitstel komt. Hij merkt op dat het motto “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” van de Belastingdienst zo langzamerhand niet meer van toepassing is. Bruins wil dat de Belastingdienst snel besluit om de maatregel uit te stellen.

Steven van Weyenberg (D66) zegt te begrijpen dat de overheid digitale communicatie beter wil beveiligen, maar vraagt zich af waarom E-herkenning al wordt ingevoerd terwijl de Kamer het wetsvoorstel nog moet behandelen.

Heel veel vragen

Niet alleen voor ondernemers met een BV, ook voor kerken en sommige goede doelen is invoering van E-herkenning een probleem. “Wat tot voor kort in vijf minuten was gebeurd, is nu een hels karwei”, aldus Bruins.

VVD-Kamerlid Lodders stoort zich eraan dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd. “Ik heb heel veel brieven en e-mails gehad van ondernemers.” Volgens haar is het systeem te snel geïntroduceerd. “Er is iets minder goed nagedacht over de gevolgen. Nu wordt al duidelijk dat bij een aantal mensen grote problemen ontstaan.”

Voor sommige ondernemers is het niet mogelijk om een E-herkenning aan te vragen omdat ze geen KvK-nummer hebben. “Heel veel vragen waar ik opheldering over wil voordat we hiermee verder gaan.”

Reactie ministerie van Financiën

Het ministerie van Financiën wijst erop dat de Belastingdienst zich moet houden aan de privacyregels en gegevens adequaat moet beveiligen. E-herkenning is daar een middel voor. De fiscus is een van de eerste overheidsdiensten die het middel gaat gebruiken en heeft daarom nu al aan veel ondernemers gevraagd om het aan te schaffen.

Bekijk ook;

Als de Belastingdienst bezwijkt, worden we een ontwikkelingsland

AD 19.01.2020 Weinig organisaties zijn zo gehaat als de Belastingdienst. Maar de fiscus is van vitaal belang voor ons allemaal. De dienst piept en kraakt al jaren. Nu het kabinet de boel wéér op de schop gooit, moeten we allemaal ons hart vast houden.

Waarom moeten we ons zorgen maken?

1 miljard euro. Dat is het gemiddelde bedrag dat de Belastingdienst elke werkdag ophaalt. Doen de 30.000 medewerkers van de fiscus hun werk niet meer, dan komt het land letterlijk stil te liggen.

Dan worden dijken niet meer verstevigd, slibben wegen dicht, gaat het licht uit in ziekenhuizen, lopen er geen agenten meer op straat, worden militairen niet meer betaald en staan schoolkinderen voor een dichte deur.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

En dat is nog niet alles: dan kunnen mensen hun huur of zorgverzekering niet meer betalen. Want de Belastingdienst int in 2020 niet alleen voor bijna 200 miljard euro aan belastingen en voor ruim 100 miljard euro aan premies.

De dienst is óók verantwoordelijk voor de uitbetaling van zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. In 2018 werd in totaal 12,9 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd aan ruim 7 miljoen ontvangers.

© ANP XTRA

Duizelingwekkende getallen

Minister Wopke Hoekstra van Financien staat de pers te woord na afloop van een gesprek met gedupeerde ouders over de toeslagenaffaire © ANP

Het zijn duizelingwekkende getallen. De fiscus vervult dan ook een scharnierfunctie waar álles om draait. Zonder goed functionerende Belastingdienst vallen we terug naar het niveau van een ontwikkelingsland. Geen politicus wil zo’n meltdown op zijn geweten hebben. Geen wonder dat de dienst al tijden onder het parlementaire vergrootglas ligt.

De dienst die ooit te boek stond als ‘de beste Belastingdienst ter wereld’ is van Neerlands trots een zorgenkindje geworden. Politieke partijen weten heel goed dat ze al hun mooie plannen in de prullenbak kunnen kieperen als de inningsmachine hapert. En dus zitten zij de verantwoordelijk staatssecretaris continu achter de vodden.

De bewindspersonen liggen voortdurend onder vuur en struikelen tussentijds, zoals Frans Weekers in 2014 en Menno Snel eind vorig jaar. Dan weer is de dienst niet streng genoeg, zoals bij de Bulgarenfraude. Dan weer is die juist veel te streng, zoals recent bij de toeslagen affaire.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) is opgestapt vanwege de toeslagenaffaire.

Hardnekkig

Hardnekkig zijn de problemen met ict-systemen en het gebrek aan expertise in het personeels­be­stand dat bovendien een relatief hoge gemiddelde leeftijd van 53 jaar kent

Hardnekkig zijn de problemen met ict-systemen en het gebrek aan expertise in het personeelsbestand dat bovendien een relatief hoge gemiddelde leeftijd van 53 jaar kent. Een reorganisatie die ervoor moest zorgen dat afscheid werd genomen van overtollig ‘lager’ personeel mislukte: juist de hooggekwalificeerde medewerkers die de Belastingdienst had willen behouden, liepen met een forse vertrekpremie de deur uit.

De dienst kampt ondertussen met een gesloten cultuur. Daardoor signaleert de top vaak pas (te) laat dat er zaken misgaan. De fiscus verslikte zich daardoor ook lelijk in een nieuw ict-systeem voor de erf en schenkbelasting. De staatskas liep zo tot complete verrassing van Snel en minister Hoekstra plots honderden miljoenen euro’s mis.

Wat is er al gedaan?

© Shutterstock

Om ervoor te zorgen dat de miljarden binnen blijven stromen, heeft de politiek al jaren hetzelfde antwoord: reorganiseren. Al in 2008 greep toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) in nadat door een fout in de computersystemen 730.000 belastingaangiftes onbruikbaar werden.

De Jager riep een afdeling ‘ict regie en architectuur’ in het leven die direct onder de ambtelijke en politieke leiding kwam te staan. Maar reorganiseren is lastig bij een organisatie waar zo veel mensen werken en waar zulke ingewikkelde wetgeving moet worden uitgevoerd die bovendien elk jaar weer wijzigt (alleen al vorig jaar negentig wetswijzigingen).

En tijdens de verbouwing moet de winkel absoluut open blijven. Die 1 miljard euro die dagelijks wordt opgehaald, is immers keihard nodig om de BV Nederland draaiende te houden.

Systemen

Het kabinet kan niet tegen tienduizen­den wegenbou­wers, agenten en leraren zeggen: ga vooral door met jullie werk, we betalen jullie later wel een keer

Daardoor is het zo lastig ict-problemen voor eens en altijd op te lossen. In de loop der jaren is het systeem telkens uitgebreid. Meer dan de helft van die systemen is verouderd, constateerde de Algemene Rekenkamer.

Neem het systeem voor de omzetbelasting. Dat dateert uit 1982. Op zich draait het nog, maar het is niet mogelijk om nieuwe belastingpercentages in te voeren. Daar zijn weer nieuwe systemen voor nodig. Ondertussen hapert de boel en is het duur in onderhoud.

Het meest effectief zou het zijn om de machinerie stil te leggen en een nieuw systeem te bouwen dat alle andere oude, ruim negenhonderd ict-applicaties in één keer vervangt. Maar dat kan niet. Het kabinet kan niet tegen tienduizenden wegenbouwers, agenten en leraren zeggen: ga vooral door met jullie werk, we betalen jullie later wel een keer.

Dus moet het systeem werkendeweg gemoderniseerd worden. Dat duurt nog jaren en jaren. Ondertussen staan de medewerkers te tollen van de ene na de andere reorganisatie. En daar kwam nog eens een forse bezuiniging bovenop. In het tweede kabinet Rutte spraken VVD en PvdA af dat er 400 miljoen euro op de dienst bespaard moest worden.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien) gaf het startsein voor de campagne die het afscheid van de blauwe envelop van de Belastingdienst inluidt. Na 100 jaar neemt de Belastingdienst afscheid van de envelop, en worden de eerste stappen gezet naar volledig digitaal berichtenverkeer © ANP

VVD’er Weekers wilde onder meer in de kosten snijden door kantoren te sluiten. Zijn opvolger Eric Wiebes (ook VVD) gooide het weer over een andere boeg: hij zette in op meer automatisering van de controle op aangiftes en ging uiteindelijk het schip in met de totaal mislukte vertrekregeling.

Vervolgens kwam D66’er Menno Snel die een pas op de plaats maakte: in zijn agenda lag de nadruk op meer personeel aantrekken en de problemen met ict-systemen stap voor stap oplossen. En minister Hoekstra (die zolang er nog geen opvolger is voor Snel waarneemt) kondigt alweer de vólgende structuurwijziging aan: Toeslagen en Douane worden losgesneden van de Belastingdienst en gaan door als aparte onderdelen.

Hoe gaat het nu verder?

Stoor ons niet, wij halen elke dag 1 miljard euro binnen voor de Staat

De inning, controle en service aan burgers en bedrijven komt in gevaar, waarschuwde toenmalig staatssecretaris Snel twee jaar geleden al. De dienst dreigt te bezwijken onder een tekort aan personeel. Mede door de mislukte vertrekregeling verdwenen duizenden goede krachten.

Het personeel dat overbleef, is murw door de opeenstapeling van reorganisaties. De onophoudelijke stroom negatieve publiciteit doet het moreel evenmin goed. Een commissie van wijzen omschreef de ingesleten mentaliteit in 2017 als: ‘Stoor ons niet, wij halen elke dag 1 miljard euro binnen voor de Staat.’

De waarschuwing van Snel is twee jaar na dato nog steeds actueel. Volgens de vakbond FNV heerst er een angstcultuur. Medewerkers klagen anoniem bij deze krant over de verkokering. Terwijl op de ene afdeling medewerkers duimen zitten te draaien, worden burgers op een andere afdeling slecht geholpen omdat ze het werk niet aankunnen.

Gekwalificeerd personeel

© ANP

Het maakt de dienst in een periode dat het toch al lastig is voldoende gekwalificeerd personeel te vinden niet bepaald aantrekkelijk als werkgever. Niemand kan het zich veroorloven de boel nog verder in het zand te laten rijden. Een plan voor een nieuwe belasting op vervuilende dieselauto’s moest al een jaar worden uitgesteld.

De schenkbelasting kan nog steeds niet goed worden gecontroleerd. En intern is al vaker gewaarschuwd dat de inning van loonbelasting en btw (het leeuwendeel van het geld dat wordt opgehaald) gevaar loopt. En tegelijkertijd moet een heel nieuw toeslagensysteem worden ingevoerd.

Van links tot rechts: iedereen is ontevreden over hoe het nu gaat. Het systeem is te omslachtig en razend ingewikkeld. Burgers kunnen een toeslag simpel aanvragen, maar moeten daarna veel moeite doen om te bewijzen dat het ontvangen bedrag wel klopt. Gaat er iets mis, dan kan er nog jaren later geld worden teruggevorderd.

Het moet simpeler, vindt iedereen. Maar hoe?

Dat moet simpeler, vindt iedereen. Maar hoe? Elke minieme verandering heeft gevolgen voor het inkomen van grote groepen mensen. Toen het vorige kabinet besloot de zorgtoeslag af te schaffen om iedereen naar draagkracht zorgpremie te laten betalen, trok Rutte II dat plan schielijk in. Midden- en hogere inkomens zouden anders te duur uit zijn.

En een plan om de kinderopvangtoeslag voortaan over te maken naar de crèches, strandde omdat het onuitvoerbaar bleek. Het kabinet wil een plan maken waar een volgend kabinet mee aan de slag kan. Maar er is nog geen begin van een oplossing voor een toeslagensysteem dat simpeler en uitvoerbaar is.

Minister weigert huurders te compenseren

Telegraaf 18.01.2020 Honderden huurders bij wie de huurtoeslag de afgelopen jaren door een misser van de Belastingdienst ten onrechte is stopgezet en teruggevorderd, moeten dit geld terugkrijgen. Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) stelt ten onrechte dat zij niet hoeven te worden gecompenseerd.

Dit zeggen belastingdeskundigen zaterdagavond tegen consumentenprogramma Kassa (BnnVara). Het gaat om huurders met een zogeheten verworven recht op huurtoeslag.

Uit een uitspraak van de Raad van State van 24 juli 2029 jl. blijkt dat deze huurders hun recht op huurtoeslag niet definitief kwijtraken als zij tijdelijk te veel inkomen of vermogen hebben. Bijvoorbeeld door een ontslagvergoeding of uitkering van een begrafenisverzekering. Zodra het inkomen en vermogen weer is gezakt tot onder de toeslaggrens, hebben huurders weer recht op huursubsidie.

Geen juridische status

Tot aan deze uitspraak raakten huurders wel definitief hun recht kwijt als hun inkomen of vermogen te hoog was. De fiscus besloot zo te handelen op basis van een zogenoemd circulair ministerieel geschrift uit 1998. Dit geschrift maakt echter geen deel uit van de Wet op de huurtoeslag en heeft daardoor geen juridische status, concludeerde de Raad van State.

Omdat de toeslag als voorschot wordt uitgekeerd, moesten huurders soms duizenden euro’s terugbetalen als bleek dat in het verleden te veel geld op hun rekening stond. Sommige huurders zitten nog steeds in een betalingsregeling, blijkt uit meldingen die bij Kassa en de Woonbond binnen kwamen. Minister Van Veldhoven maakte onlangs bekend dat ze deze mensen niet wil compenseren omdat het om nieuwe jurisprudentie zou gaan.

’Dat moeten ze netjes oplossen’

Hoogleraar belastingrecht Hans Gribnau van de Universiteit Leiden is buitengewoon kritisch over de gang van zaken. „De Belastingdienst heeft de wet verkeerd uitgelegd en een fout gemaakt. Dat moeten ze gewoon netjes oplossen.”

Ook oud-inspecteur van de Belastingdienst Huub Rijnders heeft er geen goed woord voor over: „Het is volstrekt onacceptabel dat de Belastingdienst in 2017 haar beleid heeft gewijzigd zonder de belastingbetaler daarover te informeren. Daardoor zijn mensen onterecht in grote problemen gekomen.”

De kritiek op de Belastingdienst komt terwijl de dienst nog steeds in zwaar weer zit vanwege de kinderopvangaffaire waardoor duizenden gezinnen in financiële problemen zijn gekomen. Staatssecretaris Snel (Financiën) stapte hierom in december op.

Bekijk meer van; overheid belastingen Belastingdienst Raad van State Kassa

FNV: schaf kinderopvang- en zorgtoeslag af

MSN 18.01.2020 De kinderopvangtoeslag en de zorgtoeslag kunnen beter worden afgeschaft. Dat zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in De Telegraaf. Volgens hem is het huidige toeslagenstelsel “nodeloos gecompliceerd” en moet nodig op de schop.

Door de toeslagen kan het voorkomen dat mensen erop achteruitgaan als ze meer gaan verdienen, omdat ze geen recht meer hebben op toeslag. “Liefst een op de drie toeslagen wordt later weer teruggevorderd. Dat leidt tot financiële onzekerheid”, legt Elzinga uit.

Zijn oplossing is om het geld van de kinderopvangtoeslag te gebruiken voor de kinderopvang en geld van de zorgtoeslag in te zetten om de zorgpremie te verlagen. “De afschaffing van deze toeslagen kun je financieren door de hogere inkomens meer belasting te laten betalen.”

Hoekstra laat onderzoek doen naar verdwenen stukken in toeslagenaffaire

NU 17.01.2020 Er wordt een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het verdwijnen van bewijsstukken van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. Dat laat minister van Financiën Wopke Hoekstra de Kamer vrijdag weten.

Ouders bij wie de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet, kregen het idee dat bewijsstukken die zij zelf bij de Belastingdienst hebben aangeleverd, kwijt zijn geraakt door de fiscus.

Hoekstra erkent dat die signalen – soms via de media – de afgelopen weken weer naar boven zijn gekomen. “Hoewel ik geen indicatie heb dat stukken of bezwaarschriften bewust zijn kwijtgemaakt of vernietigd, ben ik van mening dat de aanhoudende signalen van burgers en de media dienen te worden onderzocht.”

De minister wil dit door een onafhankelijke instantie laten onderzoeken. Dit onderzoek staat weer los van andere onderzoeken die al lopen rondom de affaire, laat Hoekstra’s woordvoerder weten. Zo maakte de bewindsman eerder deze week bekend dat hij een buitenstaander onderzoek laat doen naar ambtsmisdrijven binnen de Belastingdienst in de toeslagenaffaire.

De fiscus heeft inmiddels erkend dat de gedupeerde ouders onterecht als fraudeurs zijn aangemerkt. Zij worden hiervoor financieel gecompenseerd. Vorig weekend kwam Hoekstra met maatregelen om de Belastingdienst op te knippen in drie onderdelen: de Belastingdienst, Toeslagen en de Douane. Elk onderdeel krijgt een eigen ambtelijke aansturing.

Lees meer over: Belastingdienst  Politiek

Minister laat onafhankelijk onderzoek doen naar strafbaar handelen belastingambtenaren

AD 17.01.2020 Minister van Financiën Wopke Hoekstra bevestigt dat hij een externe instantie laat onderzoeken of ambtenaren van de Belastingdienst strafbaar hebben gehandeld in de toeslagenaffaire. Hoekstra laat ook bekijken of er mogelijk zaken bij zijn die voorgelegd moeten worden aan het Openbaar Ministerie.

,,Hoewel ik geen incidatie heb dat stukken of bezwaarschriften bewust zijn kwijtgemaakt of vernietigd, ben ik van mening dat de aanhoudende signalen van burgers en de media dienen te worden onderzocht’’, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer. Een onafhankelijke externe instantie moet de beschikbare informatie nog eens bekijken. Hij roept iedereen die meent ‘belastende informatie’ te hebben zich te melden.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Uit een aantal dossiers van ouders bij wie de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet, zou blijken dat de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst de door ouders aangeleverde stukken ‘structureel’ niet meer lijkt te hebben. Het gaat daarbij om bewijsstukken, waarmee zij de aanspraak op de toeslagen wilden aantonen of om bezwaren tegen het stoppen ervan. Hoekstra laat weten dat het kan zijn dat stukken niet bewaard zijn, of ‘zeer moeizaam terug te vinden’.

Signalen van ouders

Volgens Hoekstra zijn er geen aanwijzingen waaruit blijkt dat stukken of bezwaren ‘op systematische wijze zijn vernietigd’. Hoewel er ‘aanhoudende signalen’ van ouders zijn over het incomplete beeld dat dossiers van de Belastingdienst geven, heeft de dienst gezegd dat dit niet bewust is gebeurd. Desondanks laat de minister de zaak onafhankelijk onderzoeken. Hoekstra voert daarover overleg met de Auditdienst Rijk, dat al onderzoek doet naar 9000 gevallen waarin ouders zijn gedupeerd.

Het gaat hierbij om zaken, waarin gezinnen het slachtoffer zijn geworden van ‘een politiek en bestuurlijk klimaat waarin fraudebestrijding vooropstond’. De Tweede Kamer zal, zo zegt Hoekstra, worden betrokken bij het formuleren van de opdracht voor dit onderzoek. Hij benadrukte dat het een omvangrijke en ingewikkelde klus is, waarvan de conclusies nog wel even op zich zullen laten wachten. In de nasleep van de toeslagenaffaire moest deze maand directeur-generaal van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek al het veld ruimen.

Dossiers

Hoekstra beloofde in de kerstvakantie dat dertien mensen die nog altijd op hun dossier zaten te wachten dat uiterlijk deze week toegestuurd zouden krijgen. De minister meldt in een brief aan de Kamer dat dit in 12 gevallen is gelukt. Eén dossier is volgens hem zeer omvangrijk en daardoor ‘complexer dan verwacht’. De desbetreffende ouder heeft over het uitstel een telefoontje gehad en krijgt nu voor 1 maart, ‘en waar mogelijk aanzienlijk eerder’, het dossier thuisgestuurd.

De dossiers die wel zijn verstuurd zijn ditmaal allemaal voorzien van extra informatie over de inhoud. Zo is een toelichting op de werkwijze opgenomen, is een afkortingenlijst toegevoegd en zit er een samenvatting bij met antwoord op de vraag waarom er toeslag moest worden terugbetaald en of deze persoon door de Belastingdienst als fraudeur is aangemerkt. Ook zijn de ouders gebeld over het tijdstip waarop de dossiers aan hen overhandigd konden worden.

Deze aanpak verschilt nogal van de manier waarop de Belastingdienst in december een aantal dossiers verstuurde. Toen kregen mensen een dik pak papier waarbij sommige gedeelten helemaal zwart bleken te zijn gelakt zonder enige toelichting. Toen de Tweede Kamer daar lucht van had gekregen, moest toenmalig staatssecretaris Menno Snel voor de tweede keer die maand op het matje komen. Dat debat bleek zijn laatste: nadat de Kamer zijn zegje had gedaan, besloot hij de eer aan zichzelf te houden en zijn ontslag in te dienen.

Ouders krijgen inzage in toeslagdossiers, dit keer met witte lak

NOS 17.01.2020 Een groep van twaalf ouders die nog wachtten op inzage in hun dossier in de toeslagenaffaire, heeft de relevante stukken gekregen. Er zitten dit keer geen volledig weggelakte pagina’s bij, en de Belastingdienst heeft ervoor gekozen geen zwarte maar witte lak te gebruiken.

Eerder was er ophef over dossiers die voor het grootste deel waren zwartgelakt. Dat werd door de ouders als een nieuwe klap in het gezicht ervaren en droeg bij aan de val van staatssecretaris Snel van Financiën.

De twaalf ouders die hun dossier nu hebben gekregen, horen bij de groep die in november bij de Belastingdienst in Rotterdam hun dossier opeiste. Zij wilden weten waarom ze als fraudeur werden gezien, en grote bedragen moesten terugbetalen.

Uit de informatie die ze nu hebben gekregen, blijkt dat de problemen vaak begonnen als er een verandering in inkomen was, bijvoorbeeld doordat mensen gingen scheiden of na ziekte weer aan het werk gingen. Als de Belastingdienst daarachter kwam, werd de volledige kinderopvangtoeslag teruggevraagd.

Persoonlijke aanpak

Minister Hoekstra heeft na het vertrek van Snel besloten dat mensen die hun dossier hebben opgevraagd, anders benaderd moeten worden. Hij is persoonlijk bij een aantal ouders op bezoek geweest.

De twaalf ouders uit Rotterdam hebben hun dossier vandaag persoonlijk overhandigd gekregen door een medewerker van de Belastingdienst. Er is vantevoren gebeld wanneer het hun goed uitkwam.

Maandag spreekt Hoekstra, samen met premier Rutte, 250 slachtoffers toe. Rutte zei in zijn persconferentie vanmiddag dat hij dan vooral goed wil luisteren.

De toeslagenaffaire ging naar schatting in totaal over zo’n 9000 mensen. Inmiddels hebben nog eens 3500 mensen op eigen initiatief om een herbeoordeling van hun dossier gevraagd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Hoekstra dat dossiers “op onderdelen onvolledig zijn”. De afgelopen tijd heeft hij ook van gedupeerde ouders en media signalen gekregen dat er mogelijk stukken zijn verdwenen. Hij wil hier onafhankelijk onderzoek naar laten doen.

Bekijk ook;

Onderzoek naar onvolledige dossiers toeslagenaffaire

MSN 17.01.2020 Minister Wopke Hoekstra (Financiën) laat onafhankelijk onderzoek doen naar de onvolledige dossiers die naar gedupeerden in de toeslagenaffaire zijn gestuurd. Dat schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer.

Tijdens het samenstellen “is al gebleken dat de dossiers op onderdelen onvolledig zijn”, schrijft Hoekstra. De afgelopen tijd heeft hij ook van gedupeerde ouders en de media signalen ontvangen dat er mogelijk stukken ontbreken. Hij gaat kijken welke organisatie dit het beste kan onderzoeken. Mogelijk nemen de accountants van het Rijk die taak op zich. Zij doen al onderzoek naar de toeslagenaffaire en de problemen bij de Belastingdienst.

Hoekstra roept personeel fiscus op informatie ambtsmisdrijf te delen

NU 14.01.2020 Minister Wopke Hoekstra van Financiën roept medewerkers van de Belastingdienst op om informatie te delen die erop zou kunnen duiden dat er sprake was van ambtsmisdrijven bij de toeslagenaffaire. Dat kan anoniem bij de twee vertrouwenspersonen die dit jaar bij de fiscus aan de slag gaan.

“Ik wil een appel doen op degenen die zeggen over informatie te beschikken waar een strafrechtelijke component aan zit. Die informatie moet dan gedeeld worden met het Openbaar Ministerie en het ministerie”, zei Hoekstra dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het Vragenuur.

Het is de vraag of ambtenaren strafrechtelijk vervolgd kunnen worden vanwege hun werkwijze bij het onterecht afwijzen en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag bij enkele honderden ouders. Hoekstra liet zondag in de uitzending van het televisieprogramma Buitenhof weten dat hij tot dusver niet over dergelijke informatie beschikt.

“Ik kan naar eer en geweten zeggen dat ik geen indicatie heb van strafbare feiten”, antwoordde hij dinsdag op vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Dat betekent volgens Hoekstra overigens niet dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. “Laat ik benadrukken dat ik geen enkele reden heb om te zuinigjes te zijn om dit te willen uitzoeken. Integendeel”, aldus de bewindsman.

Staatssecretaris Snel stapte op vanwege toeslagenaffaire

Hoekstra heeft sinds drie weken ook de Belastingdienst onder zijn hoede, omdat Menno Snel net voor de kerstvakantie aftrad als staatssecretaris van Financiën. Snel dacht de Kamer er niet meer van te kunnen overtuigen dat hij een deel van de oplossing kon zijn in het toeslagendossier.

Inmiddels erkent de fiscus dat gedupeerde ouders onterecht als fraudeurs zijn aangemerkt en worden zij financieel gecompenseerd. Het is nu de vraag of medewerkers van de Belastingdienst bij de afdeling Toeslagen de wet hebben overtreden en vervolgd moeten worden.

Hoekstra laat nu eerst door een buitenstaander onderzoek doen. Als deze persoon concludeert dat vervolging mogelijk is, dan wordt het Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld. “Ik kan niet zonder een specifiek delict het OM of wie dan ook de dienst insturen. Zo werkt het niet”, zei Hoekstra.

SP wil dat Hoekstra zelf onderzoek doet

SP’er Leijten ziet liever dat Hoekstra zelf onderzoek gaat doen. Uit opgevraagde documenten bleek namelijk dat medewerkers instructie hadden gekregen om bezwaren van gedupeerde ouders niet in behandeling te nemen. “Dat is een overtreding. Onderzoek dat!”, zegt Leijten.

“Er is onrechtmatig gehandeld bij het stopzetten en terugvorderen. Er zijn geen dossiers dat mensen fraudeurs waren en die behandeling verdienden. Dan kijk je toch wie heeft dat besloten? Wie wist daarvan? Was dat strafbaar?” Dit is volgens de SP’er zo’n groot dossier, dat Hoekstra het onderzoek zelf moet uitvoeren.

De minister kondigde het afgelopen weekend maatregelen aan. Zo wordt de fiscus opgeknipt in drie onderdelen: de Belastingdienst, Toeslagen en de Douane. Elk onderdeel krijgt een eigen ambtelijke aansturing.

Er komt ook een extra staatssecretaris op het ministerie. Een voor de belastinginning en de hervorming van het fiscale stelsel en een voor de Douane en de Toeslagen. Beide bewindslieden zullen voor de resterende kabinetsperiode D66’ers zijn.

Lees meer over: Belastingdienst  Politiek

Hoekstra: nader onderzoek naar strafbare feiten toeslagenaffaire

NOS 14.01.2020 Minister Hoekstra wil een onafhankelijke derde inschakelen om uit te zoeken of ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire strafbare feiten hebben gepleegd. Hij antwoordde dat in de Tweede Kamer op vragen over zijn uitspraken van afgelopen zondag.

De minister zei toen in het tv-programma Buitenhof dat hij geen aanwijzingen heeft dat in de toeslagenaffaire ambtenaren ook in strafrechtelijke zin fouten hebben gemaakt. Die uitspraak leidde tot verbazing bij onder meer SP en Denk.

Sommige advocaten zeggen dat er wel degelijk strafbare feiten zijn gepleegd en ook volgens SP-Kamerlid Leijten zijn er aanwijzingen voor machtsmisbruik, ambtsmisdrijven en plichtsverzuim door ambtenaren.

Buitenstaander van kaliber

Hoekstra herhaalde vandaag dat hij die aanwijzingen niet heeft. Maar hij voegde eraan toe dat hij geen enkele reden heeft “om te zuinigjes te zijn om dit te willen uitzoeken”, omdat het gaat om herstel van vertrouwen. De minister wil een second opinion vragen aan een “buitenstaander van groot kaliber”.

Ook doet hij een oproep aan mensen die denken dat er strafbare feiten zijn gepleegd, om zich te melden bij het Openbaar Ministerie en bij Financiën. Verder ligt hier volgens Hoekstra ook een taak voor de “personeelsvertrouwenspersonen” die hij wil benoemen.

De minister maakte dit weekeinde bekend dat hij de Belastingdienst ingrijpend wil reorganiseren. Gisteren werd duidelijk dat de kort voor Kerstmis afgetreden D66-staatssecretaris Snel zal worden vervangen door twee bewindslieden. Door de toeslagenaffaire is bij mogelijk duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag ingetrokken.

Bekijk ook;

Toch onderzoek naar ambtsmisdrijven in toeslagenaffaire Belastingdienst

RTL 14.01.2020 Er komt toch een onderzoek naar misdrijven of overtredingen door ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Dit kondigde minister Hoekstra (Financiën) zojuist aan in de Tweede Kamer.

De minister, die de afgetreden staatssecretaris Snel vervangt, herhaalde dat hij zelf nog ‘geen indicaties’ heeft dat ambtenaren strafrechtelijk vervolgd moeten worden. “Ik heb daarover nog geen informatie op mijn bureau gekregen.”

Maar hij noemde aanhoudende signalen over mogelijk machtsmisbruik en plichtsverzuim zo ernstig, dat hij een externe functionaris gaat inschakelen voor een ‘second opinion’.

Bronnen in Den Haag zeggen dat de minister er niet zeker van is dat hij door eigen ambtenaren goed genoeg is voorgelicht over wat er in de toeslagenaffaire allemaal is voorgevallen en of hij door hen juist is geïnformeerd over de stappen die hij moet nemen.

Lees ook:

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

Ver over de schreef

De buitenstaander moet onderzoek doen of ambtenaren bij het stopzetten van toeslagen en het onrechtmatig behandelen van burgers niet toch ver over de schreef zijn gegaan. Hoekstra informeert de kamer later over hoe dit onderzoek er precies uit moet zien.

De minister deed zijn toezegging naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten, die zei: “Er is een misdaad gegaan tegen burgers.” Na het onderzoek zal Hoekstra de Kamer laten weten ‘of er aanleiding is een andere weg in te slaan’, zoals via een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM).

Lees ook:

Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis ‘journalist van het jaar’ voor onthullingen toeslagenaffaire

Onderzoek misstanden Belastingdienst

Het onderzoek komt naast het aanstellen van twee prominente vertrouwenspersonen, die ook onderzoek gaan doen naar misstanden bij de Belastingdienst. Verder wilde de inmiddels opgestapte staatssecretaris Snel niet gaan; in december werd in overleg in de coalitie nog besloten dat het hier bij zou blijven.

Uit eerder onderzoek bleek dat wetten willens en wetens niet werden nageleefd en dat burgers in grote problemen werden gebracht, onder meer door stopzetting van toeslagen en terugvorderingen van tienduizenden euro’s.

Er zijn inmiddels al diverse aangiften gedaan tegen topambtenaren wegens machtsmisbruik, plichtsverzuim, en knevelarij: het willens en wetens mensen geld laten (terug-) betalen van geld, terwijl daar geen reden voor was. Het Openbaar Ministerie heeft hierover nog geen besluit genomen.

Meer weten over de misstanden die ontstonden door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, lees hier verder.

Zo werd de toeslagenaffaire Menno Snel fataal:

Bekijk deze video op RTL XL

Lees ook:

Wie wist wat wanneer, meneer Rutte?

RTL Nieuws; Wopke Hoekstra  Menno Snel Belastingdienst  Toeslagenwet  Toeslagenaffaire Belastingdienst

Toch onderzoek naar ambtsmisdrijven in toeslagenaffaire Belastingdienst

MSN 14.01.2020 Er komt toch een onderzoek naar misdrijven of overtredingen door ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Dit kondigde minister Hoekstra (Financiën) zojuist aan in de Tweede Kamer.

De minister, die de afgetreden staatssecretaris Snel vervangt, herhaalde dat hij zelf nog ‘geen indicaties’ heeft dat ambtenaren strafrechtelijk vervolgd moeten worden. “Ik heb daarover nog geen informatie op mijn bureau gekregen.”

Maar hij noemde aanhoudende signalen over mogelijk machtsmisbruik en plichtsverzuim zo ernstig, dat hij een externe functionaris gaat inschakelen voor een ‘second opinion’.

Bronnen in Den Haag zeggen dat de minister er niet zeker van is dat hij door eigen ambtenaren goed genoeg is voorgelicht over wat er in de toeslagenaffaire allemaal is voorgevallen en of hij door hen juist is geïnformeerd over de stappen die hij moet nemen.

Ver over de schreef

De buitenstaander moet onderzoek doen of ambtenaren bij het stopzetten van toeslagen en het onrechtmatig behandelen van burgers niet toch ver over de schreef zijn gegaan. Hoekstra informeert de kamer later over hoe dit onderzoek er precies uit moet zien.

De minister deed zijn toezegging naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten, die zei: “Er is een misdaad gegaan tegen burgers.” Na het onderzoek zal Hoekstra de Kamer laten weten ‘of er aanleiding is een andere weg in te slaan’, zoals via een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM).

Onderzoek misstanden Belastingdienst

Het onderzoek komt naast het aanstellen van twee prominente vertrouwenspersonen, die ook onderzoek gaan doen naar misstanden bij de Belastingdienst. Verder wilde de inmiddels opgestapte staatssecretaris Snel niet gaan; in december werd in overleg in de coalitie nog besloten dat het hier bij zou blijven.

Uit eerder onderzoek bleek dat wetten willens en wetens niet werden nageleefd en dat burgers in grote problemen werden gebracht, onder meer door stopzetting van toeslagen en terugvorderingen van tienduizenden euro’s.

Er zijn inmiddels al diverse aangiften gedaan tegen topambtenaren wegens machtsmisbruik, plichtsverzuim, en knevelarij: het willens en wetens mensen geld laten (terug-) betalen van geld, terwijl daar geen reden voor was. Het Openbaar Ministerie heeft hierover nog geen besluit genomen.

Meer weten over de misstanden die ontstonden door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, lees hier verder.

Rutte: volgend kabinet krijgt nieuw plan toeslagenstelsel na drama bij Belastingdienst

AD 13.01.2020 Een van de twee nieuwe staatssecretarissen op Financiën moet de komende maanden werken aan een plan om het toeslagenstelsel te herzien. Dat plan moet na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen worden aangeboden aan partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen, vindt premier Mark Rutte.

De coalitie besloot maandag dat er twee staatssecretarissen op het departement moeten komen na het vertrek van voormalig staatssecretaris Menno Snel. Hij stapte op vanwege de toeslagenaffaire.

Stelsel op schop

Een van hen moet zich richten op het innen van belasting en op fiscale wetgeving, de ander is verantwoordelijk voor de afdelingen Toeslagen en de Douane. Die laatste moet ook werk maken van een plan om het toeslagensysteem te veranderen, vindt Rutte. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil inmiddels ook dat het stelsel op de schop gaat.

,,Het probleem bij de vorige formatie was dat er geen voorstel lag voor de aanpak van het toeslagensysteem’’, zegt Rutte. Het is een goed idee om de nieuwe staatssecretaris wel zo’n plan op te laten stellen. ,,Het stelsel is te ingewikkeld, maar het hervormen is ook niet zo makkelijk’’, aldus de minister-president. ,,Het vraagt een plan. Dat heeft wel vijf tot tien jaar nodig om uitgewerkt te worden.’’

Rob Jetten (D66) staat de pers te woord na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg. Beeld ANP

D66 wacht lastige speurtocht naar twee nieuwe staatssecretarissen

Trouw 13.01.2020 D66 zoekt niet één maar twee staatssecretarissen. Eén daarvan moet zich buigen over de afdeling Toeslagen, een glibberig terrein.

D66 krijgt een hele kluif aan het vinden van maar liefst twee staatssecretarissen voor financiën. De een krijgt de politieke leiding over de Belastingdienst, de ander moet de problemen bij de afdeling Toeslagen oplossen. Beide zijn loodzware klussen, ook al zit het kabinet er nog maar relatief kort, tot de volgende verkiezingen in maart volgend jaar.

Bij de formatie van het huidige kabinet was de staatssecretaris van financiën een van de laatste posten die werden ingevuld. D66 wist Menno Snel weg te halen bij de Nederlandse Waterschapsbank. Hij werd met spoed lid van D66 voordat hij eind oktober 2017 aan het werk ging. Hij kreeg heel lang van alle kanten lof en waardering in de Tweede Kamer maar struikelde uiteindelijk toch over het echec met de kinderopvangtoeslag.

D66 blijft aan zet, besloot de coalitie maandag. In de formatie kreeg die partij het beleidsterrein belastingen en daar houden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan vast, ook al gebeurt het werk straks door twee personen.

De andere coalitiepartijen staan niet te springen om een extra staatssecretaris te leveren voor deze risicovolle posten. Na Menno Snel waarschuwde ook minister van financiën Wopke Hoekstra afgelopen weekeinde dat de problemen niet voorbij zijn na het debacle met de kinderopvangtoeslag.

De reorganisatie van de Belastingdienst zelf is ook nog lang niet op orde. En eigenlijk moet er een nieuw en simpeler belastingstelsel worden ontworpen. D66-fractievoorzitter Rob Jetten kondigde maandag aan dat hij op zoek gaat naar geschikte kandidaten.

Innen en uitgeven gaan niet samen

Hoekstra schreef zaterdag al aan de Tweede Kamer dat hij de Belastingdienst wil reorganiseren. Hij doet na het aftreden van staatssecretaris Snel zijn taken er tijdelijk bij. De afdelingen Toeslagen en de douane worden apart gezet en dit maakte de weg vrij voor de benoeming van een aparte staatssecretaris. De gewone Belastingdienst en de afdelingen Toeslagen en Douane krijgen ook alle drie een aparte directeur-generaal.

De nieuwe staatssecretaris die over de afdeling Toeslagen gaat, kan hoop putten uit het besef bij een groot deel van de Kamer dat het toeslagen-systeem moet worden hervormd. De nieuwe politieke baas kan ook gaan bouwen aan iets nieuws.

Vorig jaar verscheen al een analyse van een groep ambtenaren waarin haarfijn duidelijk werd gemaakt dat het innen van geld (de taak van de Belastingdienst) en het uitgeven van geld (de opdracht van de afdeling Toeslagen) niet samengaan. Premier Mark Rutte zei maandag dat er bij de formatie van een volgend kabinet een plan op tafel moet liggen. Het gaat daarna nog vijf tot tien jaar duren om dat uit te voeren, voegde hij er aan toe.

Ruime steun in Kamer

Het idee om twee staatssecretarissen te zoeken voor het ministerie van financiën ondervindt ruime steun in politiek Den Haag. De eerste die dit opperde was anderhalf jaar geleden het toenmalig Tweede Kamerlid voor 50Plus Martin van Rooijen (inmiddels zit hij voor die partij in de Eerste Kamer). Hij was in de jaren zeventig al eens (namens de KVP) staatssecretaris fiscale zaken. Er ligt te veel werk, concludeerde Van Rooijen al 2018.

Steven van Eijck, kortstondig staatssecretaris van financiën voor de LPF, in het eerste kabinet Balkenende, zou graag een strikte scheiding zien tussen belasting innen en toeslagen uitbetalen. Hij treedt regelmatig op als adviseur van diverse ministeries. De dienst toeslagen zou een zelfstandige organisatie moeten worden of een onderdeel van de Sociale Verzekeringsbank (die nu ook onder meer AOW betaalt) of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (die WW uitbetaalt) . “Dit is een goede eerste stap op weg naar de uitgang”, zegt Van Eijck.

Lees ook:

Grote reorganisatie Belastingdienst na affaire; afdeling Toeslagen wordt apart onderdeel

Toeslagen voor kinderopvang, huren en zorg zullen niet langer door de Belastingdienst worden uitgekeerd. Het onderdeel Toeslagen krijgt een aparte plek binnen het ministerie van Financiën. Dat heeft het ministerie zaterdagavond in een brief aan de Kamer gemeld. 

De Belastingdienst gaat voortaan niet meer over toeslagen (want dat gaf vanaf het begin al problemen)

Minister Wopke Hoekstra van financiën liet de Kamer zaterdag per brief weten dat de onderdelen Toeslagen en Douane niet meer onder de Belastingdienst vallen en zelfstandig binnen het ministerie verder gaan.  Vijf vragen over die verandering.

meer: Kinderopvangtoeslag dossier

MEER OVER; BELASTINGDIENST POLITIEK D66 ECONOMIE, BUSINESS EN FINANCIËN KINDEROPVANGTOESLAG JELLE BRANDSMA

 

Extra staatssecretaris voor Belastingdienst

Trouw 13.01.2020 Het ministerie van Financiën krijgt een extra staatssecretaris om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. De taken van de afgetreden Menno Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen.

D66, de partij van de opgestapte Snel, mag twee kandidaten voordragen. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Afgelopen weekeinde kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra al aan dat de Belastingdienst wordt opgeknipt. De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige diensten.

De staatssecretaris die zich gaat richting op de toeslagen en de douane gaat aan de gang met richting geven aan de oplossing. Dat wordt veel en belangrijk werk, zei Hoekstra.

Over de hervorming van het stelsel temperde Hoekstra wel meteen de verwachtingen. “De echte transfer naar een nieuw stelsel, zoals ik en de meerderheid van de Tweede Kamer willen, dat is echt een proces van jaren. Juist om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe brokken ontstaan.” Ook premier Rutte zei dat er een lange adem nodig is.

Lees ook:
Grote reorganisatie Belastingdienst na affaire; afdeling Toeslagen wordt apart onderdeel

Toeslagen voor kinderopvang, huren en zorg zullen niet langer door de Belastingdienst worden uitgekeerd. Het onderdeel Toeslagen krijgt een aparte plek binnen het ministerie van Financiën. 

De Belastingdienst gaat voortaan niet meer over toeslagen (want dat gaf vanaf het begin al problemen)

Gaat dit plan van Hoekstra werken? Vijf vragen en antwoorden over de reorganisatie van de Belastingdienst. Kinderopvangtoeslag dossier

MEER OVER; BELASTINGDIENST POLITIEK WOPKE HOEKSTRA ECONOMIE, BUSINESS EN FINANCIËN OVERHEIDSBELEID KINDEROPVANGTOESLAG REDACTIE

Twee D66-staatssecretarissen moeten problemen Belastingdienst aanpakken

RTL 13.01.2020 Het kabinet gaat twee staatssecretarissen bij het ministerie van Financiën aanstellen om de grote problemen van de Belastingdienst op te lossen. D66 zal allebei de staatssecretarissen leveren, is zojuist bekend geworden.

De problemen bij de Belastingdienst zijn zo groot, dat één staatssecretaris alleen ze niet meer kan oplossen, vindt de coalitie.

Zo moet onder meer de schade van de toeslagenaffaire worden hersteld, waarvan duizenden ouders de dupe werden. Maar daarnaast moet de dienst ook nodig hervormd worden en moet er gekeken worden naar de toekomst van het toeslagenstelsel.

Opsplitsing

D66, de partij van de in december opgestapte staatssecretaris Menno Snel, mag de twee kandidaten voordragen. De een gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van de Belastingdienst. Volgens ministerie Wopke Hoekstra is dit een proces ‘dat jaren gaat duren’.

De tweede staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Opknippen Belastingdienst

Zaterdag maakte het kabinet al bekend fors in te grijpen bij de Belastingdienst. De douane, de afdeling toeslagen en de klassieke belastingdienst worden drie naast elkaar bestaande, losse onderdelen, met elk een eigen hoogste ambtenaar.

Met die ingreep hoopt het kabinet sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. Het vertrouwen in de Belastingdienst is de afgelopen jaren ‘ernstig beschaamd’, schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Lees ook:

Drastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën

Nog geen namen

Wie de nieuwe staatssecretarissen worden, is nog onbekend. Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, zegt snel aan de slag te gaan om twee kandidaten te vinden. Die staan voor ‘een van de meest ingewikkelde’ klussen binnen dit kabinet, zegt Jetten.

Zo werd de toeslagenaffaire Menno Snel fataal

Bekijk deze video op RTL XL

RTL Nieuws; Belastingdienst  Toeslagenaffaire Belastingdienst

 

Twee D66-staatssecretarissen om problemen Belastingdienst op te lossen

NOS 13.01.2020 Er komt op het ministerie van Financiën een extra staatssecretaris om de problemen bij de Belastingdienst aan te pakken. De ene staatssecretaris gaat zich bezighouden met het innen van belasting en de hervorming van het fiscale stelsel, de andere met de douane en de toeslagen, hebben de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten.

“Twee is echt nodig. Er ligt een enorme hoop werk”, zei Rutte na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg.

De twee nieuwe bewindslieden zullen allebei van D66 zijn, dat nu naar de opvolgers van staatssecretaris Snel op zoek gaat. “Ik ga na vandaag zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten zoeken en hoop dat ze snel aan de slag kunnen”, zegt fractievoorzitter Jetten.

Excuus

In december besloot D66-staatssecretaris Snel op te stappen vanwege de affaire met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst had bij een groot aantal gezinnen onterecht de kinderopvangtoeslagen stopgezet en dat bracht gedupeerde gezinnen in grote problemen.

Snel erkende de fouten en bood zijn excuus aan. Hij trad af omdat hij er niet in slaagde de afhandeling en het uitkeren van de schadevergoedingen goed te laten verlopen.

De problemen bij de Belastingdienst zijn groot, erkent de coalitie. De hoop bestaat nu dat een extra staatssecretaris een oplossing naderbij kan brengen.

Minister Hoekstra van Financiën maakte zaterdag bekend dat hij de Belastingdienst gaat opsplitsen, in de onderdelen Toeslagen, Douane en Belastinginning.

Bekijk ook;

Twee staatssecretarissen bij Belastingdienst

Telegraaf 13.01.2020 De Belastingdienst krijgt twee opvolgers voor de opgestapte staatssecretaris Snel (Financiën). Dat hebben coalitiepartijen maandagochtend afgesproken.

De bewindslieden zullen beide van D66 zijn. De partij moet nog op zoek naar gegadigden. Partijleider Jetten belooft snel aan de slag te gaan om die te vinden.

Eén staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel, de andere gaat over de toeslagen en de Douane. „Ik ga na vandaag aan de slag om zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten te vinden”, zegt D66-leider Jetten.

Bekijk ook: 

Grote reorganisatie Belastingdienst na toeslagenaffaire 

Aanleiding voor de wijziging zijn de problemen met de kinderopvangtoeslag, waarbij duizenden ouders onterecht als fraudeurs werden aangemerkt en grote bedragen moesten terugbetalen. Verantwoordelijk bewindsman Snel stapte vlak voor het reces op nadat problemen hardnekkig bleven terugkeren.

„Er ligt een enorme hoop werk”, licht premier Rutte de opsplitsing toe. „Op de traditionele Belastingdienst, maar juist ook op het terrein van toeslagen en Douane. Zowel de afwikkeling van de vreselijkheden waar we nu naar kijken. Maar ook het voorbereiden van hoe je het toeslagstelsel gaat hervormen.”

Uit de debatten bleek steevast dat de dubbele taak – het innen van belastingen en het uitkeren van toeslagen – de fiscus boven het hoofd gegroeid is. Nu het fiscale stelsel de komende jaren ook nog op de schop moet, acht het kabinet het wijs de dienst bestuurlijk te scheiden. Het toeslagensysteem moet eenvoudiger worden. Daarnaast komen er belastingen bij, zoals de vliegtaks en de CO2-heffing.

Op de staatssecretaris-functie ligt vaak veel politieke druk. Snel stapte op, zijn voorganger Wiebes werd net op tijd minister in het nieuwe kabinet en diens voorganger Weekers stapte ook op.

Minister Hoekstra (Financiën) denkt toch niet dat het moeilijk wordt om kandidaten te vinden voor de twee posities. „Voor elke portefeuille in de politiek geldt dat er fantastische dingen in zitten, maar ook dat het hard werken is en niet makkelijk. Maar het zal ook heel eervol zijn om deze mooie maar moeilijke klus te vervullen.”

Bekijk ook: 

Brief 1 ’Ophef waait snel weer over’ 

Bekijk ook: 

Brief 2 ’Ontslagen voor de bühne’ 

Bekijk ook: 

Brief 3 ’Op naar de volgende topbaan’ 

Bekijk meer van; overheid overheidsbeleid Jetten Snel Hoekstra Dijkhoff Den Haag Belastingdienst

D66 krijgt twee nieuwe staatssecretarissen na toeslagenaffaire

AD 12.01.2020 De afgetreden  staatssecretaris van Financiën Menno Snel krijgt twee opvolgers, die allebei lid zijn van D66. Dat heeft de regeringscoalitie vandaag besloten tijdens het wekelijks coalitieberaad, zo zei fractieleider Rob Jetten zojuist na afloop. De taken van Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen.

Jetten zei zo snel mogelijk aan de slag te gaan om twee geschikte kandidaten te vinden. Een van de staatssecretarissen zal zich daarbij richten op de belastinginning en de hervorming van het fiscale stelsel en de andere staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor de Toeslagen en de Douane.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Volgens Jetten is er binnen de coalitie een ‘fundamentele discussie’ gevoerd. Daarbij is geconstateerd dat er ‘grote opgaven’ liggen. Allereerst moet recht worden gedaan aan de getroffen ouders in de toeslagenaffaire en moet het toeslagensysteem simpeler. Daarnaast heeft het kabinet echter ook ambities op het gebied van belastingwetgeving, zoals fiscale vergroening.

Rutte

Volgens minister-president Mark Rutte ligt er ‘een enorme hoop werk’ te wachten op de nieuwe bewindspersonen en zal er moeten worden gewerkt aan herstel van vertrouwen binnen de Belastingdienst. ,,Wat je nu moet doen is zorgen dat de structuur goed is.”

Volgens Rutte zitten er ‘geen diepere gedachten’ achter het besluit dat de twee nieuwe bewindspersonen allebei van D66-huize zullen zijn. ,,Zij hadden natuurlijk de post, dus het ligt voor de hand dat er in eerste instantie naar hen gekeken wordt. En zij zeggen dat ze die verantwoordelijkheid willen proberen in te vullen.”

‘Oppassen voor nog grotere brokken bij Belastingdienst’

AD 13.01.2020 Minister van Financiën Wopke Hoekstra grijpt in bij de Belastingdienst. De onderdelen toeslagen en douane worden afgesplitst en de hoogste ambtenaar ruimt het veld. Ingrijpender hervormingen zijn volgens hem nodig, maar allerminst eenvoudig. ,,We moeten oppassen voor nog grotere brokken.”

Het einde van de toeslagenaffaire is nog lang niet in zicht. Duizenden mensen wachten nog altijd op een oordeel over compensatie, nadat de Belastingdienst hun toeslag ten onrechte stopzette en terugvorderde. En ook de nieuwe staatssecretaris van Financiën – mogelijk worden het er zelfs twee – is nog altijd niet bekend. Toch vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra het nú tijd om de Belastingdienst anders te organiseren, zo maakte hij dit weekend bekend.

De toeslagen­af­fai­re is niet alléén de aanleiding voor deze maatrege­len. Het is mede de aanleiding

U laat er geen gras over groeien. Wat schieten gedupeerde ouders hier concreet mee op?
,,De splitsing van de Belastingdienst moet ervoor zorgen dat de drie onderdelen op termijn effectiever gaan functioneren. Dus op de korte termijn merken mensen daar niet meteen iets van. Wat de ouders betreft ligt er een dure plicht om recht te doen aan zaken die op een verschrikkelijke manier verkeerd zijn gegaan. Binnen Toeslagen betekent dit bijvoorbeeld concreet dat honderden medewerkers bezig zullen gaan met herstelwerk. Maar de toeslagenaffaire is niet alléén de aanleiding voor deze maatregelen. Het is mede de aanleiding.”

U bedoelt dat de problemen veel groter zijn.
,,Absoluut. En niet alleen bij Toeslagen. Ook bij ‘blauw’, ofwel het deel van de Belastingdienst dat zich met de belastinginning bezighoudt, zijn er veranderingen nodig. Sommige problemen zijn hardnekkig, zoals met de Belastingtelefoon. Menno Snel heeft al veel van deze bewegingen in gang gezet, maar de aanpak zal een lange adem vergen.”

Intussen laat u medewerkers zitten die het onderling hadden over ‘afpakjesdag’ en meenden dat zij over een ‘license to disturb’ beschikten, terwijl tegelijkertijd mogelijk de wet is overtreden. Hoe kan dat?
,,Laat ik duidelijk zijn: Ik heb geen aanleiding om te denken dat er reden is voor een strafrechtelijk onderzoek. Tegelijkertijd weet ik ook dat er verontrustende signalen bij Kamerleden zijn beland. Daarom komen er nu voor het personeel tijdelijk twee externe raadsmannen – het kunnen ook vrouwen zijn – van grote statuur bij wie misstanden kunnen worden gemeld. Maar ik wil ook benadrukken dat er 30.000 mensen bij de Belastingdienst werken die met hart en ziel aan de slag zijn.”

© ANP

Vindt u het acceptabel dat er bij de Belastingdienst mensen werken die een kwalificatie als ‘afpakjesdag’ gebruiken als ze beslagleggen?
,,Ik vind het ingewikkeld om personele gesprekken via de media te voeren.”

De vraag is of u een dergelijke bejegening acceptabel vindt.
,,Het is volstrekt helder: burgers mogen van de Belastingdienst verwachten dat integer over hen wordt gecommuniceerd. In de voorbeelden die u noemt, waarvan ik gehoord heb maar waar ik de precieze achtergrond niet van ken, is dat niet gebeurd. Dat is natuurlijk kwalijk en moet worden aangepakt.”

Het toeslagensysteem is bedacht door uw partij. Wat heeft het CDA verkeerd gezien?
,,Als je de film terugdraait denk ik dat men destijds echt de hoop had dat dit systeem beter voor het land zou zijn. Het is anders uitgepakt. Dat is ook meteen de waarschuwing die ik geef. Ja, dit stelsel moet anders, moet fundamenteel op de schop. Maar iedereen die doet alsof het kinderlijk eenvoudig is om een alternatief te bedenken zal bedrogen uitkomen. Het zal veel tijd en aandacht vragen.”

U vreest onderschatting?
,,Het is de politiek die verantwoordelijkheid draagt voor het stelsel. De nadelen ervan kun je ambtenaren niet kwalijk nemen, en al helemaal niet de burgers. Kennelijk is het ingewikkeld, anders hadden we deze problemen nu niet. Daarom moeten we niet halsoverkop over naar een nieuw stelsel. Dan zouden de brokken nog weleens groter kunnen zijn. Daar moeten we echt voor oppassen.”

Iedereen die doet alsof het kinderlijk eenvoudig is om een alterna­tief te bedenken zal bedrogen uitkomen

Zou uw partijgenoot Pieter Omtzigt, die de toeslagenaffaire op de kaart zette, geschikt zijn als aparte staatssecretaris voor alleen de Belastingdienst?
Lacht: ,,Ik ga met de minister-president en de fractievoorzitters van de coalitie het gesprek aan over de politieke aansturing. Kijk, dit is een portefeuille met een grote complexiteit en er ligt een grote veranderingsopgave. Tegelijkertijd hebben we ook nog een Brexit waarop de Douane voorbereid moet zijn en is er een fiscale agenda die dit kabinet nog wil uitvoeren.”

Dus u ziet een tweede staatssecretaris wel zitten?
,,Luister, ik begrijp die vraag, maar het is aan de coalitiefracties.”

‘Plan voor twee staatssecretarissen bij de Belastingdienst’

NU 12.01.2020 Er komen waarschijnlijk twee opvolgers voor staatssecretaris Menno Snel, die verantwoordelijk was voor de Belastingdienst. De problemen binnen de Belastingdienst zijn zo groot dat er twee bewindspersonen voor nodig zijn, melden bronnen aan de NOS.

De coalitiepartijen moeten eerst nog overleggen of het mogelijk is om twee staatssecretarissen aan te stellen. Dat overleg zal maandag plaatsvinden.

De Belastingdienst staat al langere tijd onder druk, met als laatste ontwikkeling de toeslagaffaire waarin ouders onterecht werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Mogelijk zijn er duizenden gedupeerden. Als gevolg van deze affaire trad staatssecretaris Snel vorige maand af.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte zaterdag al bekend dat de Belastingdienst in drie stukken wordt opgedeeld naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Elk onderdeel krijgt een eigen directeur-generaal. Op dit moment heeft de volledige organisatie er één, Jaap Uijlenbroek. Hij zal zijn functie neerleggen en wordt bijzonder adviseur bij de Algemene Bestuursdienst.

Ook binnen de werkcultuur worden wijzigingen aangebracht. Zo komen er bijvoorbeeld twee onafhankelijke personeelsraadspersonen, bij wie medewerkers misstanden binnen de organisatie kunnen melden. Het tweetal wordt later deze maand nog aangesteld.

Lees meer over: Belastingdienst Politiek

Kabinet denkt aan extra staatssecretaris voor aansturing Belastingdienst

NOS 12.01.2020 Oud-staatssecretaris Snel, die verantwoordelijk was voor de Belangdienst, krijgt waarschijnlijk twee opvolgers. De problemen bij de dienst zijn te groot om één bewindsman of -vrouw verantwoordelijk te maken, melden bronnen aan de NOS.

Snel trad af vanwege de misstanden rond de kinderopvangtoeslagen. Duizenden ouders kwamen in grote financiële en persoonlijke problemen nadat ze ten onrechte waren beschuldigd van fraude en werden gekort.

Bij Angela Sanches is de schuld opgelopen tot 100.000 euro. Ze deed eerder bij ons haar verhaal, aldus Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik ben geen crimineel’

Gisteren werd bekend dat de Belastingdienst wordt opgesplitst. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgetrokken van de dienst en zullen worden geleid door aparte topambtenaren. Nu is nog één directeur-generaal verantwoordelijk voor de hele Belastingdienst. Verder werd bekend dat er twee vertrouwenspersonen worden aangesteld, waar medewerkers van de fiscus anoniem terechtkunnen als ze misstanden signaleren.

Minister Hoekstra zei erbij dat er “een heleboel nodig is om recht te zetten wat verkeerd is gegaan”. Volgens hem moet iedereen er rekening mee houden dat er ook de komende maanden, of zelfs jaren, nog dingen fout zullen gaan. “Het is het begin van een lange weg die we inslaan.”

Overleg morgen

Over de vermoedelijke aanstelling van twee staatssecretarissen die verantwoordelijk worden voor de Belastingdienst zegt Hoekstra dat hij en premier Rutte eerst willen overleggen met de coalitiepartijen. “Ik wil het in de juiste volgorde doen.”

Het overleg tussen het kabinet en de coalitiepartijen is morgen.

Bekijk ook;

Tweede staatssecretaris na hard ingrijpen bij Belastingdienst

AD 12.01.2020 De coalitietop besluit waarschijnlijk morgen dat er een extra staatssecretaris op Financiën komt. Volgens Haagse bronnen zou er overeenstemming zijn over opsplitsing van de portefeuille die eerder aan D66’er Menno Snel toebehoorde, maar is het de vraag welke partij de extra staatssecretaris mag leveren.

Betrokkenen rekenen erop dat D66 in ieder geval de fiscale kant van Snels vroegere portefeuille zal claimen. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om belastingwetgeving. Wie vervolgens verantwoordelijk wordt voor de Belastingdienst is een vraag die in coalitieverband moet worden beantwoord.

De tweede staatssecretaris zal leiding moeten geven aan de organisatorische veranderingen die minister van Financiën Wopke Hoekstra dit weekend aankondigde. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgeknipt van de Belastingdienst en krijgen elk een eigen directeur-generaal. Ook de Belastingdienst krijgt een nieuwe topambtenaar. De huidige, Jaap Uijlenbroek, stapt op. Hij zou het niet eens zijn met de veranderingen die Hoekstra wil doorvoeren.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Belastingtelefoon

Doel van de operatie is verbetering van de dienstverlening. Ook de Belastingtelefoon wordt tegen het licht gehouden. Ondanks extra personeel in het afgelopen jaar gaat het daar nog niet goed genoeg: mensen staan te lang in de wacht of krijgen niet de juiste informatie. Een externe partij gaat nu bekijken hoe ‘een fundamentele transformatie’ bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen. Doel is om ‘burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan’.

Hoekstra oogstte dit weekend bijval, al staan niet alle Kamerleden te juichen bij de maatregelen die hij aankondigde. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het kabinet eerst een onderzoek naar de verantwoordelijken rond de toeslagenaffaire moet laten uitvoeren door de Rijksrecherche. ,,Anders organiseren kan zaken oplossen, maar brengt geen moraal of juridische kennis in de top. Als de verziekte cultuur binnen de Belastingdienst niet wordt aangepakt, dan gaat een reorganisatie niet werken.”

Hoekstra: geen aanwijzingen voor strafbaar handelen bij Belastingdienst

NOS 12.01.2020 Minister van Financiën Hoekstra zegt dat hij geen aanwijzingen heeft dat ambtenaren van de Belastingdienst strafrechtelijk vervolgd zullen worden voor hun rol in de toeslagenaffaire. “Wij hebben geen aanwijzingen dat er strafrechtelijk iets verkeerd is gegaan”, zei hij in het tv-programma Buitenhof op NPO 1.

Omdat de Tweede Kamer de onderste steen boven wil hebben, worden er twee vertrouwenspersonen aangesteld, zo bleek gisteren uit een brief aan de Kamer. Daar kunnen medewerkers van de fiscus dan anoniem terecht.

Later in het gesprek vraagt presentator Rob Trip of het klopt dat de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst een hoge functie bij de gemeente Den Haag krijgt, aldus Hoekstra bij Buitenhof: geen aanwijzing voor strafbaar handelen.

De toeslagenaffaire leidde tot het opstappen van staatssecretaris Snel. Volgens bronnen wordt binnen de coalitie serieus nagedacht over de vraag of hij twee opvolgers moet krijgen nu de diensten Douane en Toeslagen van de Belastingdienst worden afgesplitst.

Hoekstra wilde daar niet op ingaan. “Het ligt voor de hand in dit specifieke geval te kijken hoe je de politieke aansturing op een verstandige manier vormgeeft. Daar gaan de minister-president en ik naar alle waarschijnlijkheid ook morgen met de coalitiepartners over in gesprek.”

Hoekstra verwacht niet dat de problemen met de toeslagen snel worden opgelost en er geen fouten meer worden gemaakt, daarvoor is de problematiek te moeilijk. “Ik denk dat het reëel is dat we nog minstens het hele jaar bezig zullen zijn met recht doen aan de ouders. En de transformatie naar een nieuw stelsel, dan hebben we het echt over een periode van jaren.”

Bekijk ook

Hoekstra: ambtenaren Belastingdienst niet strafrechtelijk over de schreef

AD 12.01.2020 Er zijn de afgelopen jaren veel dingen misgegaan bij de Belastingdienst, maar er zijn geen signalen dat ambtenaren bij de fiscus strafrechtelijk iets te verwijten valt. Dat zei minister Hoekstra (Financiën, CDA) vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hoekstra: ,,Er zijn geen aanwijzingen dat er strafrechtelijk iets verkeerd is gegaan, maar de Tweede Kamer wil weten wat er gebeurd is. Dus komen er twee vertrouwenspersonen waar mensen aan de bel kunnen trekken.”

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Daarnaast komt er volgens de minister van Financiën geen grote reorganisatie voor de 30.000 mensen die bij Belastingdienst werken. Vooral de ambtelijke aansturing in de top verandert, aldus Hoekstra.

Niet via de media

CDA‘er Hoekstra wil afzonderlijke personeelsgesprekken met betrokken ambtenaren bij de toeslagen-rel niet via de media voeren, zei hij ook in Buitenhof. Verder weigerde hij in te gaan op het gerucht dat een vertrekkende topambtenaar bij de fiscus alweer in de race is voor een baan bij de gemeente Den Haag. Veel ouders en politici vinden het onverteerbaar dat hij en andere verantwoordelijken in hun ogen wegkomen met hun daden.

Wat betreft de toekomstige politieke aansturing van de opgesplitste onderdelen van de fiscus zei Hoekstra dat hij en de premier morgen met de coalitieleiders in gesprek gaan over de invulling daarvan. Dat kan door een of meerdere staatssecretarissen gebeuren.

Geduld hebben

Specifieker wil de bewindsman nu nog niet zijn over wie de vertrokken staatssecretaris Menno Snel (D66) gaat ofwel gaan opvolgen. ,,U moet echt even geduld hebben.” De naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, expert op het dossier van de Belastingdienst, wordt genoemd. Het is onduidelijk of Omtzigt zelf wel wil.

Hoekstra wil nog steeds niet kwijt of hij lijsttrekker van het CDA wil worden bij de aankomende landelijke verkiezingen, die uiterlijk maart 2021 plaatsvinden. ,,Ik ga daar eens goed met mijn vrouw over praten als dat opportuun is.”

‘Deel van ouders in toeslagenaffaire niet tevreden met schadevergoeding’

NU 11.01.2020 Een deel van de ouders van wie onterecht kinderopvangtoeslag is teruggevorderd, gaat niet akkoord met de schadevergoeding die de Belastingdienst heeft geboden. Dat meldt Trouw zaterdag.

De krant schrijft dat de groep, die uit ongeveer vijftig gedupeerden uit Eindhoven bestaat, via hun advocaat de Belastingdienst wil dwingen een beter voorstel te doen.

De bedragen die de gedupeerden in de zogenoemde CAF 11-zaak krijgen, lopen uiteen van 20.000 euro tot 66.000 euro. Volgens Trouw stapt de groep gedupeerden zelf naar de rechter als het niet lukt om via hun advocaat met de Belastingdienst tot een hogere schadevergoeding te komen.

De ouders zijn volgens de krant van mening dat de Belastingdienst te weinig rekening houdt met hun situatie. Het voorstel zou niet genoeg recht doen aan de verdere schade die de ouders hebben geleden, zoals het verlies van een woning of baan.

Honderden en waarschijnlijk duizenden ouders zijn door de Belastingdienst willens en wetens ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Ambtenaren gingen over tot stopzetting en terugvordering van de kinderopvangtoeslag, waardoor meerdere ouders in grote financiële problemen kwamen. Verantwoordelijken bij de fiscus omschreven de praktijk als “afpakjesdag”.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel trad afgelopen december af na nieuwe onthullingen waaruit bleek dat het ministerie de Kamer wederom niet actief informeerde en nadat meerdere ouders zwartgelakte dossiers kregen waaruit niet bleek waarom zij door de Belastingdienst als fraudeur zijn bestempeld.

Man verlaat Tweede Kamer in tranen: ‘Mijn leven is naar de klote’

Lees meer over: Binnenland

Geëmotioneerde gedupeerden bij het Kamerdebat met toenmalig staatssecretaris Snel ANP

Deel ouders niet tevreden met compensatie kinderopvangtoeslag

NOS 11.01.2020 Een groep ouders uit Eindhoven is niet tevreden met het compensatiebedrag dat zij van de Belastingdienst hebben gekregen. Hun advocaat bevestigt een bericht daarover van Trouw. De ouders werden gedupeerd doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. De bedragen liepen zo hoog op dat een aantal van hen in grote problemen kwam.

De schadevergoeding die zo’n 200 ouders uit de zogeheten CAF11-zaak hebben gekregen, varieert van 20.000 tot 66.000 euro. Ongeveer vijftig ouders nemen geen genoegen met het bedrag. Via hun advocaat roepen zij de Belastingdienst in een brief op een nieuw voorstel te doen. Ze stellen daarbij een ultimatum tot donderdag. Als er dan nog geen reactie is, willen ze verdere stappen zetten. Welke dat zijn, wil de advocaat nog niet zeggen.

Werkelijke schade

De ouders vinden dat de schade die zij hebben geleden, soms zelfs het verlies van hun huis of baan, niet voldoende wordt gecompenseerd. Er zou nauwelijks rekening zijn gehouden met hun situatie. “Het voelt niet goed om alleen het standaardbedrag te krijgen dat ook wordt toegekend bij vertraging van een uitkering”, zegt de advocaat.

De gedupeerde ouders krijgen een bedrag ter grootte van 25 procent van het onterecht teruggevorderde bedrag aan toeslagen. Ze willen dat de Belastingdienst de werkelijke schade vergoedt, naast het bedrag dat ze ten onrechte hadden betaald. Ook de vergoeding voor immateriële schade vinden ze te laag.

Fraude

In totaal werd in deze zaak de toeslag van ruim 300 ouders stopgezet omdat fraude werd vermoed bij een Eindhovens gastouderbureau. Ouders moesten duizenden tot tienduizenden euro’s terugbetalen. De meeste betrokken ouders kregen voor Kerstmis een deel van de schadevergoeding uitbetaald.

In een brief aan deze ouders bood de inmiddels afgetreden staatssecretaris Snel nogmaals zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de ouders zijn gebracht en voor het onterecht bestempelen als fraudeur. Het uiteindelijke compensatiebedrag kan nog hoger uitvallen, bijvoorbeeld als zij juridische bijstand hebben gehad of andere kosten hebben gemaakt.

Gisteren werd bekend dat de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst ook opstapt naar aanleiding van de affaire. Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek vertrekt op korte termijn.

Bekijk ook;

Drastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën

RTL 11.01.2020 Het kabinet komt met een keiharde ingreep bij de Belastingdienst. De dienst wordt opgeknipt in drie delen, schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast de Belastingdienst gaat het om Toeslagen en de Douane. Die worden alle drie een zelfstandig onderdeel, met een eigen directeur-generaal.

Wanbeleid

Gisteren maakte RTL Nieuws bekend dat de directeur-generaal van de huidige Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, op korte termijn vertrekt. Zijn positie kwam onder druk te staan door de slechte afhandeling van de affaire rondom de kinderopvangtoeslag. Bij de dienst is al jaren sprake van interne chaos en wanbeleid.

Lees ook:

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

Minister Wopke Hoekstra hoopt met de drastische ingreep sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. De Belastingdienst staat onder druk. Het vertrouwen is geschaad, benadrukt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Burgers gedupeerd

Hoekstra wijst op de misstanden rond de kinderopvangtoeslag en bij andere zaken, waardoor burgers gedupeerd raakten. Ook dreigen door de huidige aanpak van de acute problemen de vernieuwingen binnen de Belastingdienst in het slop te raken.

Klokkenluider kon misstanden Belastingdienst niet langer aanzien

Bekijk deze video op RTL XL

Lange tijd zag Pierre Niessen van binnenuit hoe het misging bij de Belastingdienst en hoe duizenden burgers slecht werden behandeld. Hij kaartte de misstanden aan, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.

Ook bij de Belastingtelefoon gaat het nog niet goed genoeg, ondanks extra capaciteit het afgelopen jaar, zegt Hoekstra. Er wordt dan ook onderzocht hoe die dienst burgers en bedrijven ‘beter en effectiever’ te woord kan staan.

Veilige werkomgeving

Verder zal de bedrijfscultuur bij de fiscus intensiever en uitgebreider dan nu onder de loep worden genomen. Een cultuur met oog voor de menselijke maat en een veilige werkomgeving is van groot belang, vindt Hoekstra. Medewerkers kunnen binnenkort terecht bij twee onafhankelijke zogenoemde personeelsraadspersonen om misstanden te melden.

Het is ook de vraag of de Belastingdienst nog onder de staatssecretaris van Financiën blijft vallen, gezien ‘het grote pakket aan verantwoordelijkheden’ en de ‘veranderingen die nodig zijn’, meldt Hoekstra. Er doen verschillende scenario’s de ronde, zoals het aanstellen van twee staatssecretarissen. Premier Mark Rutte en de leiders van de vier regeringsfracties zouden zich er maandag tijdens hun coalitieoverleg over gaan buigen.

Lees ook:

Boevenstreken van de Belastingdienst: de toeslagenaffaire in vogelvlucht

RTL Nieuws; Wopke Hoekstra  Belastingdienst  Ministerie van Financiën  Douane  Toeslagenaffaire Belastingdienst

Toeslagen en Douane weg bij Belastingdienst

MSN 11.01.2020 Door aanhoudende problemen bij de Belastingdienst zullen de onderdelen Toeslagen en Douane worden afgesplitst. Zij gaan zelfstandig verder binnen het ministerie van Financiën, waar de fiscus ook onder valt.

Verantwoordelijk bewindsman Wopke Hoekstra hoopt met zijn ingreep sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. De Belastingdienst staat onder druk. Het vertrouwen is geschaad, benadrukt hij aan de Tweede Kamer. Hoekstra wijst op de misstanden rond de kinderopvangtoeslag en bij andere zaken, waardoor burgers gedupeerd raakten. Ook dreigen door de huidige aanpak van de acute problemen de nodige vernieuwingen binnen de Belastingdienst in het slop te raken.

Belastingen, Toeslagen en Douane krijgen ieder een topman. Vrijdag werd al bekend dat de huidige directeur-generaal van de fiscus, Jaap Uijlenbroek, vertrekt. Dat gebeurt komende week. Hij zat er sinds 2017. De toeslagenaffaire kostte vorige maand staatssecretaris Menno Snel van Financiën de kop.

Kabinet deelt Belastingdienst op in drie stukken na toeslagaffaire

NU 11.01.2020 Het kabinet deelt de Belastingdienst op in drie stukken na de problemen rond de kinderopvangtoeslag. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgemaakt van de rest van de organisatie, schrijft minister Wopke Hoekstra (Financiën) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Elk onderdeel krijgt een eigen directeur-generaal. Op dit moment heeft de volledige organisatie er één, Jaap Uijlenbroek. Hij zal zijn functie neerleggen en wordt bijzonder adviseur bij de Algemene Bestuursdienst.

“In Nederland moeten we kunnen rekenen op een betrouwbare overheid”, zegt Hoekstra. “Helaas is ondanks grote inspanningen van de Belastingdienst dit de afgelopen periode niet altijd goed gegaan. Dat gaan we veranderen met een aantal maatregelen.”

Door de top van de Belastingdienst anders in te vullen, hoopt hij de dienstverlening van de organisatie te verbeteren. Er wordt ook actie ondernomen om de Belastingtelefoon te verbeteren, omdat het daar ook “nog niet goed genoeg” gaat. Een externe partij gaat hierbij helpen.

Een andere maatregel die genomen wordt, is het op orde maken van de managementinformatie. “De informatie is nu nog niet snel en adequaat genoeg beschikbaar om risico’s in de organisatie vroegtijdig te kunnen signaleren en aan te pakken”, legt Hoekstra uit.

Reorganisatie duurt mogelijk jaren

Ook binnen de werkcultuur worden wijzigingen aangebracht. Zo komen er bijvoorbeeld twee onafhankelijke personeelsraadspersonen bij wie medewerkers misstanden binnen de organisatie kunnen melden. Het tweetal wordt later deze maand nog aangesteld. Bij de reorganisatie, die mogelijk jaren zal duren, komt ook meer oog voor “de menselijke maat”.

De Belastingdienst staat al langere tijd onder druk, met als laatste ontwikkeling de toeslagaffaire waarin ouders onterecht werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Mogelijk zijn er duizenden gedupeerden. Als gevolg van deze affaire en andere incidenten is het vertrouwen in de organisatie geschaad, benadrukt Hoekstra in zijn brief.

Lees meer over: Belastingdienst  Politiek

Kabinet grijpt in bij Belastingdienst: opsplitsing in drie delen

NOS 11.01.2020 De Belastingdienst gaat op de schop. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Financiën dat de diensten Douane en Toeslagen worden afgesplitst. Die twee en de Belastingdienst zelf krijgen elk een eigen directeur-generaal.

De afsplitsing is onderdeel van een reorganisatie. Voor de fiscus is nu nog één directeur-generaal verantwoordelijk. Gisteren werd bekend dat die vertrekt.

De Belastingdienst is al jaren een zorgenkindje van de overheid. Het toeslagensysteem geldt als moeilijk uitvoerbaar, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag.

Een van de gedupeerden was Angela Sanches. Zij zit op een schuld van 100.000 euro en deed in november haar verhaal, aldus Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik ben geen crimineel’.

Bij de reorganisatie hoort ook dat de dienst meer oog krijgt voor “de menselijke maat”. Om dat te bereiken worden er twee functies in het leven geroepen, waar medewerkers misstanden kunnen melden.

Ruimhartige vertrekregeling

De reorganisatie is de tweede in vijf jaar tijd. In 2015 ging de dienst op de schop om de ICT te verbeteren en jonge medewerkers aan te trekken.

Dat ging verkeerd, omdat veel ervaren medewerkers vertrokken door een ruimhartige vertrekregeling. De toenmalige topman van de Belastingdienst stapte in 2017 op.

Eerder werd de Belastingdienst in verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen ICT-project. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Maar dat bleek veel lastiger dan gedacht en in 2014 werd na negen jaar proberen de stekker uit het project gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

De huidige reorganisatie gaat mogelijk jaren duren, blijkt uit een persbericht van het ministerie van Financiën. “Sommige van de noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen.”

Bekijk ook;

Hoekstra hoopt op die manier sneller veranderingen door te kunnen voeren. Ⓒ ANP

Grote reorganisatie Belastingdienst na toeslagenaffaire

Telegraaf 11.01.2020 Een grootscheepse reorganisatie van de taken moet de Belastingdienst vlot trekken, kondigt minister Hoekstra (Financiën) aan. Hij wil de onderdelen ’Toeslagen’ en ’Douane’ ontvlechten van de rest van de Belastingdienst. Het moet de dienst overzichtelijker en slagvaardiger maken, zodat megamissers als de toeslagenaffaire verleden tijd zijn.

Bij de toeslagenaffaire werden honderden ouders die kinderopvangtoeslag aanvroegen door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur. Ze werden verordonneerd grote bedragen terug te betalen. Het duwde hen in financiële ellende.

De toeslagenaffaire heeft vlak voor de kerst staatssecretaris Menno Snel (D66) de kop gekost. Vrijdag lekte uit dat ook de hoogste baas van de fiscus, Jaap Uijlenbroek, de wijk moet nemen.

Kaarten flink geschud

CDA-minister Hoekstra is nu tijdelijk verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Hij is het die de Tweede Kamer nu laat weten dat hij wil dat de kaarten bij de fiscus flink worden geschud.

Er komen straks drie takken die allemaal onder het ministerie van Financiën komen te hangen: Toeslagen, Douane en Belastingdienst (inclusief FIOD). Op dit moment zijn de eerste twee nog onderdeel van de Belastingdienst, maar deze taken worden dus losgeweekt en krijgen eigen aansturing. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor de drie takken aangesteld.

Bekijk ook: 

’Topambtenaar Belastingdienst weg om toeslagen’ 

Bekijk ook: 

Opnieuw tegenslag in toeslagenaffaire 

Het kabinet wil met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en CU in overleg om te bezien wie er straks voor de reorganisatie en de nieuwe onderdelen verantwoordelijk wordt. Tot recent was er één staatssecretaris (Menno Snel) mee belast, maar overwogen wordt om dat wat meer te verdelen. Te denken valt aan bijvoorbeeld twee staatssecretarissen. Het is ook mogelijk om bepaalde onderdelen bij de minister van Financiën onder te brengen. Die discussie zal nu losbranden.

Bekijk meer van; belastingen Wopke Hoekstra Menno Snel Den Haag Belastingdienst Zorgtoeslag Douane Financiën Tweede Kamer der Staten-Generaal Belastingen

Kabinet grijpt hard in en knipt Belastingdienst op in drie stukken

AD 11.01.2020 De Belastingdienst wordt in drie stukken geknipt. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst. Ook de Belastingtelefoon gaat op de schop. Minister Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief over de wijzigingen geïnformeerd. De hele operatie kan jaren gaan vergen, waarschuwt hij.

De aansturing verandert, beginnend bij de top, meldt Hoekstra. Douane en Toeslagen worden op termijn zelfstandige onderdelen binnen het ministerie van Financiën. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor Toeslagen, de Douane, en de Belastingdienst (incl. FIOD). Zij zullen samen de verdere ontvlechting regelen.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Op korte termijn zal de minister de drie functies (waar nodig op interim-basis) vervullen. ,,Hiermee komt een eind aan de integrale verantwoordelijkheid van de huidige directeur-generaal voor de gehele Belastingdienst en komt er een eind aan diens werkzaamheden.”

Het vertrek van de directeur, Jaap Uijlenbroek, werd gisteren al bekend. Hij zal zich volgens Hoekstra gaan richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën. Uijlenbroek bekleedde de functie van directeur-generaal Belastingdienst sinds januari 2017. Eerder vandaag lekte het gerucht uit dat hij topambtenaar zou worden bij de gemeente Den Haag.

 Wopke Hoekstra @WBHoekstra

In NL moeten we kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Helaas is ondanks grote inspanningen van de <a href=”https://twitter.com/Belastingdienst?ref_src=twsrc%5Etfw”>@Belastingdienst</a> dit de afgelopen periode niet altijd goed gegaan. Dat gaan we veranderen met een aantal maatregelen: <a href=”https://t.co/NOZ2V0O8LO”>https://t.co/NOZ2V0O8LO</a> <a href=”https://t.co/uSJ0cU8kiW”>pic.twitter.com/uSJ0cU8kiW</a>

Versterking

Het kabinet versterkt daarmee de aansturing van de Belastingdienst om de dienstverlening te verbeteren, stelt Hoekstra in een persbericht. ,,De Belastingdienst heeft als één van de grootste publieke uitvoerders van Nederland een wezenlijke en omvangrijke maatschappelijke opdracht’’, aldus Hoekstra.

,,Voor een goede uitvoering van deze cruciale taken is een moderne en slagvaardige Belastingdienst een absolute randvoorwaarde. De afgelopen jaren zijn hiervoor al diverse belangrijke stappen gezet. Met deze aanvullende stappen versterken we deze.”

Een onderdeel wat ook tegen het licht gehouden wordt is de Belastingtelefoon. ,,Daar gaat het nog niet goed genoeg”, stelt Hoekstra. ,,Ondanks extra capaciteit in het afgelopen jaar.” Een externe partij gaat nu bekijken hoe ‘een fundamentele transformatie’ bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen. Doel is om ‘burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan’.

Politieke aansturing

Met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen willen Hoekstra en premier Mark Rutte gaan bekijken hoe de nieuwe organisaties gaan worden aangestuurd. ,,Gegeven het grote pakket aan verantwoordelijkheden van een staatssecretaris van Financiën en de veranderingen die nodig zijn, zullen de minister-president en de minister van Financiën overleggen met de voorzitters van de coalitiefracties om te bezien hoe de politieke sturing op de Belastingdienst verder vorm zal krijgen.

Sommige van deze noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen.”

‘Eerst onderzoek’

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het kabinet eerst een onderzoek naar de verantwoordelijken rond de toeslagenaffaire moet doen. ,,Anders organiseren kan zaken oplossen, maar brengt een moraal of juridische kennis in de top.’’

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (r) en zijn inmiddels opgestapte staatssecretaris Menno Snel. Binnen een maand moet diens opvolger bekend zijn. © ANP

Mogelijk twee opvolgers voor Menno Snel

AD 10.01.2020 Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwacht dat de opvolger van de opgestapte staatssecretaris Menno Snel binnen een maand gevonden zal zijn. Eerst wordt nog gekeken of de aansturing van de Belastingdienst anders moet, zo zei hij na afloop van de Ministerraad.

Volgens Haagse bronnen liggen er verschillende scenario’s op tafel om de dienst beter te laten functioneren. Zo is er een optie om niet één maar twee staatssecretarissen aan te stellen, zodat het loodzware takenpakket van de staatssecretaris over twee personen kan worden verdeeld.

Betrokkenen benadrukken echter dat dit slechts één van de denkrichtingen is en dat de overpeinzingen nog niet ver gevorderd zijn. Een andere oplossing zou kunnen zijn om een extra directeur-generaal aan te stellen, om zodoende de ambtelijke top te versterken.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Ingewikkeld

Hoekstra vindt het ‘ingewikkeld’ om op de Haagse geruchtenstroom in te gaan. Wel stelt hij dat het belangrijk is eerst te kijken naar de structuur van de dienst, voordat naar invulling van de vacature wordt gekeken.

Snel is immers de derde staatssecretaris die door problemen bij de Belastingdienst in het nauw kwam: ook VVD’ers Frans Weekers en Eric Wiebes lagen in het vorige kabinet voortdurend onder vuur. Hoekstra: ,,Als je de film langer terugdraait, moet je de vraag stellen of we het goed georganiseerd hebben. Kunnen we op deze manier verder?”

Volgens de minister – die de taken van Snel voorlopig waarneemt – moet er fundamenteel worden gekeken naar het functioneren van de Belastingdienst. Daarbij gaat het onder meer om hardnekkige problemen als verouderde ict-systemen en de falende informatieverstrekking naar de top.

Maar daarnaast zal volgens Hoekstra ook het toeslagensysteem onder de loep moeten worden genomen. Volgens de minister zullen er deze kabinetsperiode nog ‘oplossingsrichtingen’ gevonden moeten worden, zodat tijdens de volgende formatie knopen kunnen worden doorgehakt.

https://images0.persgroep.net/rcs/26MKOb9wXsFuNxyFclkwj49HsOc/diocontent/163834022/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Minister Wopke Hoekstra van Financiën staat de pers te woord na afloop van een gesprek met gedupeerde ouders over de toeslagenaffaire. © ANP

‘Hoogste ambtenaar van Belastingdienst moet weg vanwege toeslagaffaire’

NU 10.01.2020 Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst, de hoogste ambtenaar binnen de organisatie, moet vertrekken vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van Haagse bronnen.

Uijlenbroek zou al op korte termijn vertrekken. Een woordvoerder van de Belastingdienst kan dit niet bevestigen of ontkennen. “We doen geen uitspraken over ambtenaren”, benadrukt hij.

RTL Nieuws meldt verder dat minister Wopke Hoekstra van Financiën al voor de feestdagen het vertrouwen in Uijlenbroek had opgezegd.

De affaire kostte staatssecretaris Menno Snel (D66) in december de kop. De positie van de bewindspersoon bleek onhoudbaar na nieuwe onthullingen en onbegrip over het weglakken van stukken in dossiers die gedupeerde ouders duidelijkheid moesten geven over waarom zij jarenlang onterecht als fraudeur zijn bestempeld.

De affaire draait om het onterecht stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. De fiscus merkte de ouders jarenlang willens en wetens ten onrechte als fraudeur aan. Honderden, mogelijk duizenden ouders kwamen hierdoor in de financiële problemen.

Sinds het vertrek van Snel heeft Hoekstra het dossier rond de kinderopvangtoeslag in beheer. De minister verwacht dat de afwikkeling van de affaire nog zeker een jaar duurt. Dit komt mede doordat nog niet duidelijk is hoeveel gedupeerden er zijn. Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner doet hier onderzoek naar en komt eind januari met een rapport.

Lees meer over: Belastingdienst  Politiek  Binnenland

Menno Snel en Jaap Uijlenbroek (rechts) ANP

Hoogste ambtenaar Belastingdienst weg na toeslagaffaire

NOS 10.01.2020 De hoogste ambtenaar van de Belastingdienst vertrekt in de nasleep van de toeslagenaffaire. Haagse bronnen bevestigen berichten van RTL Nieuws dat de directeur-generaal Jaap Uijlenbroek op korte termijn weggaat.

RTL meldt dat de positie van Uijlenbroek “wankelde vanwege de gebrekkige omgang met de affaire”. Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op het vertrek.

Haagse bronnen zeggen dat hij vertrekt omdat de Belastingdienst wordt gereorganiseerd. “Na drie jaar deze zware klus werd het tijd voor wat anders.” Bovendien zou hij een nieuwe baan krijgen als hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag.

Financiële problemen

Bij duizenden ouders werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet, omdat zij onterecht als fraudeur werden gezien. Zij moesten vaak tienduizenden euro’s terugbetalen en raakten in de financiële problemen.

Volgens RTL Nieuws heeft minister Hoekstra van Financiën al voor de Kerst het vertrouwen in Uijlenbroek opgezegd.

Verkeerd geïnformeerd

Staatssecretaris Menno Snel (D66) stapte in december op vanwege de slepende affaire. Hij bleek verschillende keren niet goed geïnformeerd te zijn door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.

Voor Snel is nog geen opvolger. Minister Hoekstra is bezig met plannen de dienst Toeslagen te hervormen. Mogelijk wordt de dienst afgesplitst van de Belastingdienst. Volgens RTL Nieuws worden daar mogelijk een aparte directeur-generaal en staatssecretaris voor aangesteld.

Bekijk ook;

Directeur-generaal Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

AD 10.01.2020 Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van de Belastingdienst, is de wacht aangezegd. De nasleep van de toeslagenaffaire is de reden dat hij binnen enkele weken moet vertrekken, zo bevestigen Haagse bronnen aan deze site.

Uijlenbroek kan zich naar verluidt niet vinden in de verschillende scenario’s die op tafel liggen om de dienst beter te laten functioneren.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Ambtenaren van de Belastingdienst riepen eind november al op tot maatregelen tegen leidinggevenden die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire. Daarbij werden toeslagen voor kinderopvang onrechtmatig stopgezet.

Medewerkers vinden dat betrokkenen disciplinair moeten worden gestraft. Sommigen drongen aan op het inschakelen van de Rijksrecherche, zo bleek uit woedende reacties van medewerkers op de Beeldkrant, het intranet van de Belastingdienst.

Ambtenaren van de Belastingdienst luchten daar hun hart over de toeslagenaffaire en drongen erop aan dat alsnog ‘verantwoordelijkheid’ zou worden genomen. Dit omdat ze de reacties van de top van de Belastingdienst en staatssecretaris Snel (Financiën) veel te slap vonden.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) stapte op 18 december op vanwege de toeslagenaffaire. Hij kwam tot de conclusie dat zijn positie onhoudbaar was geworden. De gehele oppositie zag het niet meer zitten met hem en ook binnen de coalitiepartijen werd getwijfeld of Snel nog wel de man was om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen.

De affaire draait om honderden, maar waarschijnlijk duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur waardoor zij tot vele tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Ten onrechte werden zij door dwangbevelen en loonbeslagen in grote problemen gebracht.

Zwartgelakte dossiers

Hoewel Snel beterschap beloofde en een regeling trof om de gedupeerde ouders te compenseren, bleek een week voor zijn vertrek dat ambtenaren bij de Belastingdienst nog steeds te veel volgens de regeltjes werkten en te weinig rekening hielden met ‘de menselijke maat’.

Toen ouders hun dossiers opvroegen om te weten te komen waarom ze ooit als fraudeur waren aangemerkt, bleken veel pagina’s zwartgelakt. Hoewel daar redenen voor waren (gegevens van derden moeten volgens de wet worden zwartgelakt) had ouders op zijn minst moeten worden uitgelegd waarom dat zo was, volgens Snel.

Negeren wetgeving

Snel was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Die besloot in 2014 voor circa 300 ouders – de tellingen lopen uiteen – de kinderopvangtoeslag volledig stop te zetten en terug te vorderen. Aanleiding daarvoor was een onderzoek door een antifraudeteam, dat de naam CAF 11 kreeg.

Bij controle van het Eindhovense gastouderbureau Dadim was het team op ‘onregelmatigheden’ gestuit. Zo bleek dat ouders onvolledige of onjuiste informatie hadden aangeleverd toen zij de toeslag aanvroegen. Soms ging het om een verkeerd ingevuld getal of een ontbrekend bonnetje. Toch greep de Belastingdienst keihard in.

De Belastingdienst zou zich sinds 2016 aan de wet houden bij het controleren van toeslagen. Dat verklaarde de staatssecretaris in de Tweede Kamer en beloofde de Belastingdienst aan de Nationale Ombudsman. Desondanks negeerde de dienst de wet, bleek medio december uit interne verslagen van het managementteam van de Directie Toeslagen van de Belastingdienst van de afgelopen twee jaar.

Compensatie

Een kleine 300 gedupeerde ouders in de kindertoeslagenaffaire hoorden een week voor kerst van de Belastingdienst hoeveel compensatie ze in 2019 nog zouden krijgen. Het ging om een voorlopig bedrag, gebaseerd op de informatie die toen beschikbaar was. De bedragen werden voor de kerst overgemaakt.

In ruim tweehonderd gevallen gaat het om bedragen tot 20.000 euro, bij ruim zeventig ligt het bedrag hoger. De hoogste uitkering is 66.000 euro. Begin dit jaar volgt een definitieve beoordeling.

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

MSN 10.01.2020 De hoogste baas van de Belastingdienst moet vertrekken in de nasleep van de toeslagenaffaire. Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek verlaat de dienst op korte termijn, zo bevestigen goed ingevoerde Haagse bronnen tegenover RTL Nieuws.

De positie van Uijlenbroek wankelde al langere tijd vanwege de gebrekkige afhandeling van de affaire. Duizenden ouders werden onterecht als fraudeur met toeslagen voor kinderopvang aangemerkt en kwamen in grote problemen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zou volgens ingewijden al voor de kerst het vertrouwen in de topambtenaar hebben opgezegd.

In december moest staatssecretaris Menno Snel (D66) het veld ruimen na een reeks onthullingen van dagblad Trouw en RTL Nieuws. Hij bleek meermalen door zijn ambtelijke top niet goed te zijn geïnformeerd over de ernst en omvang van de affaire.

Het zal nog enkele weken duren voordat er een opvolger is voor Snel. Minister Hoekstra heeft vandaag in de ministerraad plannen op tafel gelegd om de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst flink op de schop te nemen.

In de coalitie wordt gesproken over de gedachte om de Belastingdienst te splitsen, waarbij Toeslagen een aparte organisatie wordt. Er wordt gekeken naar de optie om een nieuwe, aparte directeur-generaal voor Toeslagen aan te stellen.

Twee staatssecretarissen

Ambtenaren werken daar nu voorstellen voor uit, onder leiding van de hoogste ambtenaren van Hoekstra en het ministerie van Algemene Zaken van Mark Rutte. De premier is nauw betrokken bij het zoeken naar oplossingen. Er wordt zelfs gesproken over het aanstellen van twee staatssecretarissen.

Daartoe is nog niet besloten. Kringen rond het kabinet zeggen dat eerst duidelijk moet worden hoe de problemen het beste kunnen worden opgelost, voordat er een of twee nieuwe staatssecretarissen worden benoemd.

Lees ook: Belastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later

Onduidelijk is of de toeslagenaffaire nog meer ambtenaren de kop zal kosten. Gedupeerde ouders drongen in een gesprek met minister Hoekstra aan op maatregelen tegen topambtenaren die in de affaire ver over de schreef zijn gegaan.

“Daar werken we aan”, zou Hoekstra toen hebben gezegd. Er zijn ook aangiften gedaan van machtsmisbruik door ambtenaren, maar het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek gaat instellen.

januari 12, 2020 - Posted by | 2e kamer, Belastingdienst, commissie-Donner, debat, Jaap Uijlenbroek, menno snel, Menno Snel D66, politiek, Staatssecretaris Menno Snel, Staatssecretaris Menno Snel D66, toeslagen, toeslagenaffaire, tweede kamer, Wopke Hoekstra | , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie : De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de bela… […]

    Pingback door Onrust rondom de benoeming van nieuwe Haagse gemeentesecretaris | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 12, 2020


Sorry, the comment form is closed at this time.