Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 28 – nasleep POK eindverslag – deel 4

Kamervoorzitter Khadija Arib bedankt de commissie voor het rapport.

Eindverslag onderzoek kinderopvangtoeslag overhandigd

Commissievoorzitter Chris van Dam heeft vandaag 17.12.2020 het eindverslag aangeboden van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, P.O.K. aan Kamervoorzitter Khadija Arib. In het verslag, getiteld ‘Ongekend onrecht’, constateert de commissie onder meer dat bij de fraudeaanpak van de kinderopvangtoeslag de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.

Een vergissing bij een aanvraag werd al gauw als fraude gezien, waardoor ouders in de uitvoering ten onrechte gebrandmerkt zijn als opzettelijke fraudeurs. Dit verwijt treft niet alleen de uitvoering – specifiek de Belastingdienst/Toeslagen – maar ook de wetgever en de rechtspraak, aldus de commissie in haar eindverslag. “De schending van de rechtsstaat raakt iedere Nederlander”, zei Van Dam bij de overhandiging.

Telegraaf 18.12.2020

Grove inbreuk

Kabinet en parlement (de wetgevende macht) mogen het zich aanrekenen dat zij wetgeving hebben vastgesteld die spijkerhard was en die daardoor onvoldoende de mogelijkheid in zich had om recht te doen aan individuele situaties. De wetgeving had door het opdracht gevende ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op elk moment kunnen worden aangepast, als daarvoor de noodzaak was gevoeld.

Maar dit is niet gebeurd. De uitvoerder – het ministerie van Financiën – heeft de kinderopvangtoeslag uitgevoerd als een massaproces. De groepsgewijze aanpak, de ‘alles-of-niets’ benadering en de wijze waarop ‘opzet/grove schuld’ werd gehanteerd, hebben grove inbreuk gemaakt op het rechtsstatelijke principe dat recht gedaan moet worden aan individuele situaties van mensen, schrijft de commissie.

Spijkerharde wetgeving

Alle betrokkenen krijgen van de commissie een stevige veeg uit de pan. Om te beginnen zijn kabinet en parlement er schuldig aan dat ‘spijkerharde wetgeving’ is opgesteld die weinig ruimte liet om recht te doen aan individuele situaties:

 pieter klein

@pieterkleinrtl

Een ongekend onrecht. En een ongekend hard rapport. Systeemfalen in drie pagina’s: #toeslagenaffaire

1:23 p.m. · 17 dec. 2020 890 485 mensen tweeten hierover

Geen oog voor mensen

Het ministerie van Financiën heeft de kinderopvangtoeslag uitgevoerd als een massaproces, waarbij nauwelijks oog was voor de individuele situaties van mensen. Hele groepen werden als fraudeur bestempeld, zonder goede reden kregen mensen het stempel ‘opzet/grove schuld’ en door de ‘alles-of-niets’ benadering moesten ouders bij een kleine fout de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen.

AD 21.12.2020

Reactie gedupeerde ouders

“Ongekend onrecht.” Zo beschrijft de ondervragingscommissie kinderopvang in haar rapport wat veel Gedupeerde  ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire is aangedaan. Het kritische rapport is vanmiddag gepubliceerd en daarin wordt geen van de betrokken door de commissie gespaard. Gedupeerde ouders zijn niet verbaasd over het snoeiharde rapport.

Veel ouders kwamen in de kinderopvangtoeslagaffaire in de problemen doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Zij moesten vaak tienduizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen, wat vaak leidde tot financiële en sociale problemen.

Janet, slachtoffer toeslagenaffaire, schreeuwt om hulp: ‘Wéér bedolven onder onterechte boetes’

Janet Ramesar (35), slachtoffer van de toeslagenaffaire en daardoor hartpatiënt, schreeuwt om hulp. Ook na het vernietigende oordeel deze week van een parlementaire onderzoekscommissie over de verwoestende affaire, heeft ze vrijdag 54 onterechte boetes op de mat.

,,Ik heb een rot weekend”, zegt de Haagse Janet Ramesar. ,,Hoe kan het dat ik de dag na de presentatie van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire op één dag 54 enveloppen van het Centraal Justitieel Incassobureau in de brievenbus heb? Ik eis dat dit wordt opgelost!” Ze kan het wel uitschreeuwen en doet dat ook op Twitter.

Lees ook;

De molens van de ambtenarij blijven haar vermorzelen en ze kan er allang niet meer tegen. Maar ze kan er ook, en velen met haar, niet met haar verstand bij dat de onterechte boetes blijven komen.

Juist nadat donderdag een parlementaire onderzoekscommissie een snoeihard rapport presenteerde over het ‘ongekend onrecht’ dat ouders is aangedaan bij de harde aanpak van de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. ,,Waarbij de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden”, aldus de onderzoekscommissie.

‘Wonder dat ik er nog ben’

Kristie Rongen is een van de ouders die onterecht geld moest terugbetalen aan de Belastingdienst. Ze heeft daardoor een schuld van 92.000 euro en zit in de schuldhulpverlening, vertelt ze. Rongen leeft van 50 euro per week. Vanaf 2008 moest ze de kinderopvangtoeslag terugbetalen. Ze was toen alleenstaande moeder met drie jonge kinderen, haar jongste kind is inmiddels 19. “Het is een schande hoe het allemaal is gelopen, het is gewoon niet te geloven.”

Donderdag 17.12.2020 verscheen het verslag van de parlementaire commissie over de toeslagenaffaire. Een historische dag voor Renate (46), een van de duizenden gedupeerde ouders. Is alle ellende na dertien jaar eindelijk over?

Ja, als het aan Renate  ligt, rollen er koppen na het eindverslag van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Iemand moet toch bloeden voor de chaos bij het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst? ,,Het zou bizar zijn als al die hoge ambtenaren op hun post mogen blijven.’’ En, zeker, ze hoopt dat de affaire tot een totaal andere manier van werken leidt. ,,Zoals het nu gaat, kan het niet. De Belastingdienst behandelt burgers als nummers. Wie luistert naar je als je in de problemen zit?’’

Steken laten vallen

Ook het ministerie van Sociale Zaken – dat verantwoordelijk was voor het toeslagenbeleid – heeft flinke steken laten vallen. En de Raad van State, die juist zou moeten waken over de rechten van burgers, heeft de spijkerharde uitvoering van regels jarenlang in stand gehouden, en heeft essentiële rechten van burgers ‘veronachtzaamd’.

Rechtspraak

Zonder zich te willen uitlaten over individuele rechterlijke uitspraken, constateert de commissie dat ook de bestuursrechtspraak jarenlang een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de – niet dwingend uit de wet volgende – spijkerharde uitvoering van de regelgeving van de kinderopvangtoeslag.

Telegraaf 18.12.2020

Herhaling voorkomen

De commissie is gedurende haar werkzaamheden eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot het besef gekomen dat ouders jarenlang geen schijn van kans hebben gehad. Zij doet een dringend beroep op alle betrokken partijen om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen.

AD 18.12.2020

Antwoord op onderzoeksvragen

De opdracht van de commissie was na te gaan wat bewindspersonen wisten van de harde fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag, welke sturing zij daaraan hebben gegeven en waarom het zo lang heeft kunnen doorgaan. De harde aanpak van fraude is mede door bewindspersonen geïnitieerd.

De politieke en ambtelijke top van de betrokken ministeries hadden echter lange tijd geen volledig beeld van de harde aanpak die werd gevolgd. In de loop der jaren hebben bewindslieden weliswaar verschillende signalen gekregen over de gevolgen van de fraudeaanpak en het toezicht bij de kinderopvangtoeslag, maar ernst en urgentie werden niet ingezien en oplossingen bleven lang uit.

AD 19.12.2020

Slechte informatievoorziening

De commissie constateert ook dat de informatievoorziening vanuit de rijksoverheid onvoldoende is. Op het hoogste niveau is de Tweede Kamer bij herhaling niet op tijd, onvolledig of onjuist geïnformeerd over de kinderopvangtoeslag. Achter de gebrekkige informatievoorziening gaat een tekortschietende informatiehuishouding schuil.

Bij alle ministeries waar de commissie onderzoek van enige omvang heeft verricht, bleek de informatiehuishouding onvoldoende op orde. De commissie is van mening dat het op orde brengen van de informatiehuishouding een prioriteit moet zijn. Dat is nodig voor het goed functioneren van de ministeries, van de parlementaire democratie en van de controlerende functie van de media.

AD 17.11.2020

Ongekend onrecht

Wat veel ouders is overkomen, ziet de commissie als ongekend onrecht. Het oplossen van de problemen waarin ouders door toedoen van de overheid terecht zijn gekomen, werd lang niet gezien als noodzakelijk en is keer op keer vooruitgeschoven.

Daarvoor zijn allerlei verklaringen te geven, zoals een al langer bestaande praktijk in de uitvoering die voor de rechter standhield, verantwoordelijkheden die zijn verspreid over meerdere ministeries, de oriëntatie op beleid en politiek in plaats van op de uitvoering en de vrees voor financiële, juridische of publicitaire consequenties.

Deze verklaringen mogen volgens de commissie echter nooit een excuus zijn. Het heeft binnen de ambtelijke en politieke top te lang ontbroken aan personen die de ernst van de problemen inzagen en verantwoordelijkheid namen voor het geheel.

Diegenen die de moed hebben gehad om, tegen de stroom in, de vinger op de zere plek te leggen, verdienen groot respect, aldus de commissie.

Over de commissie

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is op donderdag 2 juli 2020 ingesteld om onderzoek te doen naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag in een bepaalde periode. De commissie verhoorde negentien getuigen en deskundigen onder ede en deed onderzoek op basis van openbare documenten en door de commissie gevorderde informatie. Er is een reconstructie gemaakt van gebeurtenissen die van belang zijn geweest voor het fraudebeleid bij de kinderopvangtoeslag.

  • Meer informatie over de verhoren, onderzoeksvragen en samenstelling van de commissie vindt u op de commissiepagina.

Kinderopvangtoeslagen

De vaste commissie voor Financiën sprak op dinsdagavond 15 december 2020  over de Hersteloperatie kinderopvangtoeslagen. Op de agenda stond onder meer de Vierde Voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag. Voor het overleg kwam staatssecretaris Van Huffelen van Financiën naar de Tweede Kamer.

Verruiming compensatieregeling

Het kabinet gaat kijken of een veel grotere groep gedupeerde ouders in aanmerking komt voor de ruimste compensatieregeling in verband met de toeslagenaffaire. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) toe op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De Belastingdienst heeft in de toeslagenaffaire mogelijk vaak ‘op foute gronden’ gehandeld, denkt Omtzigt. Daardoor is het kabinet misschien juridisch wel verplicht veel meer ouders veel meer geld te geven.

Tweede Kamer wil meer vaart bij afhandeling toeslagenaffaire

De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel te traag. In het debat 15.12.2020 met staatssecretaris Alexandra van Huffelen gingen Kamerleden aandringen op meer tempo. “Dit gaat niemand snel genoeg.”

Dit jaar krijgen slechts enkele honderden gedupeerden compensatie, terwijl was beloofd dat het er duizenden zouden zijn. Het is ingewikkelder dan gedacht, schreef Van Huffelen eerder aan de Tweede Kamer. Volgend jaar moet de hersteloperatie verder op stoom komen.

Volg live

Het overleg vond plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

AD 17.12.2020

Hersteloperatie

In de afgelopen jaren zijn duizenden ouders onterecht aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag. Zij kregen geen toeslag meer en moesten de ontvangen toeslagen terugbetalen, waardoor velen in de financiële problemen kwamen. De Tweede Kamer doet hier zelf onderzoek naar met de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Die commissie kwam op donderdag 17 december 2020 met een rapport.

Met de Hersteloperatie kinderopvangtoeslagen moet de getroffen ouders recht worden gedaan en hulp en compensatie worden geboden. Er zijn aanwijzingen dat de Belastingdienst ook bij de uitvoering van de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget aanvragers heeft gedupeerd. De compensatieregelingen gaan ook voor die mensen gelden.

Eenmalige uitkering

Eén van de herstelmaatregelen is een eenmalige tegemoetkoming van €750. Ongeveer 9200 ouders hebben zich daarvoor aangemeld en volgens de staatssecretaris hebben nog eens 7000 ouders recht op deze compensatie.

De staatssecretaris schrijft in de Vierde voortgangsrapportage over de kinderopvangtoeslag dat 8600 van de betrokken ouders de tegemoetkoming hebben ontvangen.  Verder is directe hulp geboden aan bijna 300 ouders in acute probleemsituaties.

Voortgang hersteloperatie

In 2020 worden de zaken van ongeveer 400 gedupeerde ouders onderzocht en zo mogelijk afgehandeld. In de loop van volgend jaar gaat het tempo omhoog, van minimaal 1500 zaken in het eerste kwartaal tot ten minste 2800 zaken in het laatste kwartaal. Aan het eind van het jaar 2021 zouden 8000 tot 12000 zaken afgehandeld moeten zijn, maar dat hangt ook af van de ernst en de ingewikkeldheid van de dossiers.

Discriminatie

De Belastingdienst heeft mensen met een dubbele nationaliteit jarenlang gediscrimineerd bij de verwerking van kinderopvangtoeslagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. De staatsecretaris stelt voor dat de ouders die dit aangaat zich melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College behandelt de zaak dan in een openbare zitting en oordeelt of er sprake is geweest van discriminatie. De Belastingdienst zal dit oordeel altijd overnemen en erkennen.

Opzet en grove schuld

Ouders die door het optreden van de Belastingdienst hun toeslag kwijtraakten en eerdere toeslagen moesten terugbetalen, kregen massaal het stempel ‘opzet/grove schuld’. Daardoor kregen zij geen betalingsregeling of geen toegang tot schuldsanering. Sommigen zijn ook bij andere instanties dan de Belastingdienst als fraudeur behandeld.

De Auditdienst Rijk onderzoekt nu hoe dit kon gebeuren en komt begin 2021 met een rapport. De staatssecretaris heeft de regeling voor compensatie aangepast om de schade die ouders hierdoor hebben geleden te vergoeden.

Daarnaast zijn de namen van ouders opgenomen in een frauderegistratie van de Belastingdienst, de Fraude Signalering Voorziening FSV, waardoor zij ook bij de afhandeling van hun andere belastingzaken nadeel ondervonden.

Inzage dossiers

Inmiddels hebben 920 ouders een verzoek ingediend om inzage in hun dossier. Met bijna 800 van hen is inmiddels contact gezocht “om de exacte informatiebehoefte te inventariseren”. Binnen deze groep zijn van 325 ouders de verzoeken gelijk afgehandeld.

Er zijn 475 ouders die hun volledige dossier willen of een samenvatting daarvan. Op dit moment wordt er gewerkt aan de samenstelling van 115 volledige dossiers. De eerste 3 dossiers zijn afgerond; de overige worden in het eerste kwartaal van 2021 aan de betreffende ouders gestuurd.

Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2021

De Eerste Kamer heeft op 15 december ingestemd met het pakket Belastingplan 2021. Dit betekent dat er vanaf volgend jaar een flink aantal belastingmaatregelen per 01.01.2021 veranderen. Hierna treft u een overzicht aan van de belangrijkste wijzigingen, het volledige overzicht vindt u hier. Als u in een paar minuten wil weten wat de wijzigingen voor u betekenen, ga dan naar de ‘wat betekent dit voor mij’ tool van Wijzer in Geldzaken.

Toeslagenstelsel gaat op de schop

Het huidige toeslagenstelsel is onhoudbaar. Het vraagt heel veel van mensen die een toeslag nodig hebben en leidt tot onzekerheid over terugvorderingen en nabetalingen. Een volgend kabinet zal daarom een keuze moeten maken om het stelsel fundamenteel te hervormen. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) maandag 14.12.2020 aan de Tweede Kamer.

Kortom, Het toeslagenstelsel zoals we dat nu kennen gaat op de schop. Maar of de politiek alleen de bezem erdoor haalt of de bijl in de toeslagen zet, zal pas bij de kabinetsformatie moeten blijken. Het huiswerk is in elk geval gedaan.

Er is haast geen onderwerp te bedenken waar de afgelopen maanden zó hard op is gestudeerd als de hervorming van het toeslagenstelsel. Iedereen in Den Haag is doordrongen van de gedachte dat het zó niet langer gaat.

Het schandaal met de kinderopvangtoeslagen heeft ook de laatste verdedigers van het stelsel de ogen geopend. Welke conclusies de parlementaire ondervragingscommissie komende donderdag in haar eindverslag ook trekt, nu al is zeker dat het systeem zal veranderen. De vraag is alleen: hoe?

Meer: Menno Snel RTL

Meer: Belastingdienst RTL

Meer: Toeslagenaffaire Belastingdienst RTL

Meer: belastingen Telegraaf

Meer: Jaap Uijlenbroek Telegraaf

Meer: Belastingdienst Telegraaf

Meer: Toeslagenaffaire NU

dossier: Kinderopvangtoeslag Trouw

lees: eindverslag_parlementaire_ondervragingscommissie_kinderopvangtoeslag 17.12.2020

lees: Kamermotie Kwint en Leijten (1) 15.12.2020

lees: Kamermotie Kwint en Leijten (2) 15.12.2020

lees: Kamermotie Kwint en Leijten (3) 15.12.2020

lees: 0a eindrapportage alternatieven voor het toeslagenstelsel

lees: 0b beleidsopties h5 voor alternatieven voor het toeslagenstelsel

lees: Aanbiedingsbrief Eindrapportage Alternatieven voor het toeslagenstelsel voor de Tweede Kamer 14.12.2020

lees: bijlage 1 verantwoording onderzoek doenvermogen

lees: bijlage 2 rapportage toeslagen en doenvermogen

lees: bijlage 3 achtergrond bij integrale vereenvoudiging belastingen en toeslagen

lees: bijlage 4 aanbiedingsbrief weging op de hand alternatieven toeslagenstelsel 19.11.2020

lees: bijlage 5 wegingen op de hand

lees: bijlage 6 cpb notitie doorrekening beleidsopties voor een alternatief toeslagenstelsel

lees: Infographic Alternatieven voor het toeslagenstelsel

lees: brief signalen ten aanzien opzet grove schuld 27.11.2020

lees: bijlage memo tg 304 versnellingsmaatregelen 09.01.2016

lees: Verhoren toeslagendrama klaar: niemand wist van of deed iets aan ontspoorde aanpak Elsevier 27.11.2020

lees: Toeslagenstelsel is absurd, blijkt uit gehaspel bij enquête. Stop ermee Elsevier 27.11.2020

Zie: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 27 – nasleep POK – deel 3

Zie: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 26 – nasleep POK – deel 2

Zie: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 25 – nasleep POK – deel 1

Zie dan: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 24 – nasleep

Zie ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 23 – nasleep

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 22 – nasleep

Zie verder : De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 21 – nasleep

Zie dan verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 20 – nasleep

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 19 – nasleep

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 18 – nasleep

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 17 – nasleep – Parlementaire ondervraging

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 16 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 15 – nasleep rapport commissie Donner

Zie nog meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 14 – nasleep rapport commissie Donner

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 13 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 12 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 11 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 10 – rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 9

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 8

Zie  verder dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 7

En zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 6

Zie dan ook nog verder: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 5 – commissie Donner

Zie verder dan ook: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 4 – commissie Donner

en zie dan ook nog: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 3

en zie verder dan ook: Voorheen Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) het Gedonder met de belastingdienst – deel 2

en verder zie dan ook nog: Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst deel 1

PvdA’ers spuien kritiek op Asscher: ‘Er zijn leden die vinden dat hij moet aftreden’

AD 21.12.2020 PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher ligt binnen zijn partij onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Een deel van de PvdA-leden, waarvan de omvang onduidelijk is, vindt dat Asscher moet aftreden.

In een interne PvdA-groepsapp stellen kandidaat-Kamerleden de vraag of Asscher nog wel geloofwaardig door kan als lijsttrekker. Dat meldt RTL Nieuws. Een kandidaat-Kamerlid zou hebben gezegd dat Asscher zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet opstappen. ,,Het is heel moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire en de rol die Asscher daarin heeft gespeeld’’, aldus de anonieme PvdA’er.

Lees ook;

Asscher plaatste zondagavond laat een bericht op Facebook waarin hij door het stof ging. ‘Woorden schieten eigenlijk tekort om te beschrijven hoe zeer ouders geraakt zijn door een onredelijk, onrechtvaardige en onheuse behandeling door de overheid’, schreef Asscher. ‘De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte.’

Excuses

Het is wel lastig. Dit raakt de kerk van de sociaal-democratie, aldus Gerard Bosman, PvdA-lid.

Asscher was in het vorige kabinet vicepremier en minister van Sociale Zaken. Een parlementaire commissie oordeelde afgelopen week dat slachtoffers in de toeslagenaffaire ‘ongekend onrecht’ is aangedaan. Asscher erkent dat hij als minister beter ‘had kunnen doorvragen’ hoe hard sommige mensen door de wetgeving werden geraakt. ‘Dit heb ik niet genoeg gedaan’, zegt hij in zijn verklaring.

De PvdA-lijsttrekker hoopt dat met die verklaring de kou uit de lucht is. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden. Achter de schermen wordt op dit moment fel gediscussieerd of dit voldoende is. ‘Zijn positie staat op het spel’, zo zegt een anonieme bron tegen RTL Nieuws.

‘Aan alle kanten fout’

De partij lijkt verdeeld te zijn. Dat er vragen zijn, snap ik wel, aldus Gerard Bosman, PvdA-lid.

Gerard Bosman – activistisch PvdA-lid – erkent dat op dit moment strijd wordt gevoerd over de positie van Asscher. ,,Het is wel lastig’’, erkent Bosman, die bestuurder is bij Linksom, een beweging binnen de PvdA die de partij voortdurend naar links probeert bij te sturen. ,,Dit raakt de kern van de sociaal-democratie. De PvdA moet opkomen voor kwetsbaren, dat is nu niet gebeurd. Onze rechtsstaat is met voeten getreden, er is gediscrimineerd. Het was aan alle kanten fout.’’

Volgens Bosman helpt een eventueel aftreden van Asscher de partij echter niet. ,,Ik heb liever iemand die leert van z’n fouten dan iemand die blanco in het lijsttrekkerschap stapt.’’

Ingecalculeerd

Bosman krijgt veel reacties van PvdA-leden die het niet met hem eens zijn, zo zegt hij. ,,De partij lijkt verdeeld te zijn. Dat er vragen zijn, snap ik wel. Er zijn zeer betrokken PvdA-leden die vinden dat de verklaring van Asscher niet genoeg is. Die vinden dat hij wél moet aftreden.’’

Een woordvoerder van Asscher laat weten dat ‘kritische discussie bij de partij hoort’. ,,Dat gebeurt bij ons altijd in alle openheid. Daarom heeft Lodewijk zondag ook zijn reactie geschreven. En ja, er zijn mensen die het daar niet mee eens zijn. Dat is ingecalculeerd.’’ Op anonieme bronnen wil de woordvoerder niet reageren. Ook Asscher wil verder niets kwijt over de kwestie.

Lijsttrekker Asscher binnen PvdA onder vuur om toeslagenaffaire

RTL 21.12.2020 Achter de schermen woedt in de PvdA een felle discussie over de positie van Lodewijk Asscher. Kritische leden vragen zich af of hij wel lijsttrekker kan blijven na het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. “Trek je conclusie, Lodewijk!”, klinkt het.

In een interne groepsapp van de PvdA werpen kandidaat-Kamerleden de vraag op of Asscher nog wel geloofwaardig door kan als lijsttrekker. Politiek gaat om vertrouwen en geloofwaardigheid, zegt één van hen. Asscher moet zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt hij. “Het is heel moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire en de rol die Asscher daarin heeft gespeeld.”

Excuses

Asscher maakte gisteravond op Facebook in het openbaar excuses voor zijn rol in de toeslagenaffaire. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher.

Het is een direct antwoord op de discussie die binnen de partij speelt. In een appbericht schrijft Asscher aan de critici binnen de PvdA: “Alle begrip voor de vragen hoe hiermee om te gaan.” Hij wijst hen naar het stuk dat hij heeft geschreven op Facebook.

Lees ook:

PvdA-leider Asscher biedt excuses aan voor rol in toeslagenaffaire

Ook in andere appgroepen die RTL Nieuws heeft ingezien van PvdA’ers die betrokken zijn bij de campagne wordt hierover fel gediscussieerd. Er wordt hardop gezegd dat Asscher feitelijk medeverantwoordelijk is voor het ongekende onrecht en de ellende en daardoor niet door kan.

De messen worden geslepen, zegt een PvdA-lid dat anoniem wil blijven. “Zijn positie staat op het spel.” Asscher moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt een ander. “Het zou hem sieren als hij niet anderen zou afwachten.”

App-discussie in PvdA-groepen;

– Wat zegt dit over de positie van Lodewijk?

– Jullie weten dat ik al heel lang zeg dat Lodewijk geen geloofwaardigheid heeft.

– Ik vind het nu gewoon een moeilijker verhaal worden…

– Idd. Asscher is medeverantwoordelijk genoemd. Kunnen we moeilijk ontkennen.

– Juist de leider van de PvdA moet altijd staan voor hen die kwetsbaar zijn…

– En dát is dus het moeilijke in deze kwestie…!

– En als hij zélf nou gewoon denkt van: dit wordt tricky en zélf consequenties trekt….

– Vergelijkbaar met Kok en Srebrenica. “Kijk, wij nemen verantwoordelijkheid, kabinet niet!”

Lees ook:

Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

Kwetsbaar

Sommige PvdA-prominenten willen wel spreken over de positie van Asscher maar alleen ‘off the record’. “Ik vrees dat niemand ‘on the record’ zal willen, want de loyaliteit is groot”, zegt één van hen. “Er zijn wel zorgen, want het is natuurlijk superkwetsbaar allemaal.”

Het rommelt inderdaad in de partij, zegt ook een oud-Kamerlid. “Maar Asscher zit nog stevig in het zadel. Er is weinig animo voor nieuw gedoe na 2017. Het is voor de PvdA natuurlijk wel pijnlijk en ook in tegenspraak met de koers die hij kiest.”

Lees ook:

Rutte over toeslagenaffaire: ‘We kunnen ons er alleen maar voor schamen’

Verkiezingscongres

In januari houdt de PvdA haar verkiezingscongres. Er zijn leden die met de gedachte spelen om dan officieel de positie van Asscher als lijsttrekker ter discussie te stellen. Het is nog niet zeker of zij hun actie zullen doorzetten.

Hoe het ook afloopt, dit is heel schadelijk voor Asscher, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Het was al pijnlijk voor hem te moeten toegeven dat hij zelf als minister heeft gefaald in de toeslagenaffaire. Dat nu ook partijgenoten zeggen dat hij daarmee zijn geloofwaardigheid kwijt is, zal hem in de aanloop naar de verkiezingen geen goed doen.”

Asscher biedt op Facebook excuses aan voor rol in toeslagenaffaire

Asscher schreef gisteren op Facebook uitgebreid over het rapport en zijn eigen rol in de toeslagenaffaire. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schreef Asscher.

“Wat ik niet goed heb gezien, is dat er naast de ‘reguliere’ terugvorderingen, ook onterechte terugvorderingen waren. En zoals ik ook in mijn verhoor door de commissie heb gezegd, zie ik nu dat er verschillende momenten geweest zijn waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.”

Asscher haalt aan dat het kabinet anderhalf jaar geleden, formeel ook namens hem, excuses heeft gemaakt. “Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

Lees ook:

Pieter Klein over rapport toeslagenaffaire: ‘Pijnlijke en dodelijke conclusies’

Meer: Roel Schreinemachers Lodewijk Asscher PvdA Tweede Kamer Belastingdienst Toeslagenaffaire Belastingdienst

Lijsttrekker Asscher binnen PvdA onder vuur om toeslagenaffaire

MSN 21.12.2020 Achter de schermen woedt in de PvdA een felle discussie over de positie van Lodewijk Asscher. Kritische leden vragen zich af of hij wel lijsttrekker kan blijven na het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. “Trek je conclusie, Lodewijk!”, klinkt het.

In een interne groepsapp van de PvdA werpen kandidaat-Kamerleden de vraag op of Asscher nog wel geloofwaardig door kan als lijsttrekker. Politiek gaat om vertrouwen en geloofwaardigheid, zegt één van hen. Asscher moet zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt hij. “Het is heel moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire en de rol die Asscher daarin heeft gespeeld.”

Excuses

Asscher maakte gisteravond op Facebook in het openbaar excuses voor zijn rol in de toeslagenaffaire. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher.

Het is een direct antwoord op de discussie die binnen de partij speelt. In een appbericht schrijft Asscher aan de critici binnen de PvdA: “Alle begrip voor de vragen hoe hiermee om te gaan.” Hij wijst hen naar het stuk dat hij heeft geschreven op Facebook.

Ook in andere appgroepen die RTL Nieuws heeft ingezien van PvdA’ers die betrokken zijn bij de campagne wordt hierover fel gediscussieerd. Er wordt hardop gezegd dat Asscher feitelijk medeverantwoordelijk is voor het ongekende onrecht en de ellende en daardoor niet door kan.

De messen worden geslepen, zegt een PvdA-lid dat anoniem wil blijven. “Zijn positie staat op het spel.” Asscher moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt een ander. “Het zou hem sieren als hij niet anderen zou afwachten.”

App-discussie in PvdA-groepen;

– Wat zegt dit over de positie van Lodewijk?

– Jullie weten dat ik al heel lang zeg dat Lodewijk geen geloofwaardigheid heeft.

– Ik vind het nu gewoon een moeilijker verhaal worden…

– Idd. Asscher is medeverantwoordelijk genoemd. Kunnen we moeilijk ontkennen.

– Juist de leider van de PvdA moet altijd staan voor hen die kwetsbaar zijn…

– En dát is dus het moeilijke in deze kwestie…!

– En als hij zélf nou gewoon denkt van: dit wordt tricky en zélf consequenties trekt….

– Vergelijkbaar met Kok en Srebrenica. “Kijk, wij nemen verantwoordelijkheid, kabinet niet!”

Kwetsbaar

Sommige PvdA-prominenten willen wel spreken over de positie van Asscher maar alleen ‘off the record’. “Ik vrees dat niemand ‘on the record’ zal willen, want de loyaliteit is groot”, zegt één van hen. “Er zijn wel zorgen, want het is natuurlijk superkwetsbaar allemaal.”

Het rommelt inderdaad in de partij, zegt ook een oud-Kamerlid. “Maar Asscher zit nog stevig in het zadel. Er is weinig animo voor nieuw gedoe na 2017. Het is voor de PvdA natuurlijk wel pijnlijk en ook in tegenspraak met de koers die hij kiest.”

Verkiezingscongres

In januari houdt de PvdA haar verkiezingscongres. Er zijn leden die met de gedachte spelen om dan officieel de positie van Asscher als lijsttrekker ter discussie te stellen. Het is nog niet zeker of zij hun actie zullen doorzetten.

Hoe het ook afloopt, dit is heel schadelijk voor Asscher, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Het was al pijnlijk voor hem te moeten toegeven dat hij zelf als minister heeft gefaald in de toeslagenaffaire. Dat nu ook partijgenoten zeggen dat hij daarmee zijn geloofwaardigheid kwijt is, zal hem in de aanloop naar de verkiezingen geen goed doen.”

Asscher biedt op Facebook excuses aan voor rol in toeslagenaffaire

Asscher schreef gisteren op Facebook uitgebreid over het rapport en zijn eigen rol in de toeslagenaffaire. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schreef Asscher.

“Wat ik niet goed heb gezien, is dat er naast de ‘reguliere’ terugvorderingen, ook onterechte terugvorderingen waren. En zoals ik ook in mijn verhoor door de commissie heb gezegd, zie ik nu dat er verschillende momenten geweest zijn waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.”

Asscher haalt aan dat het kabinet anderhalf jaar geleden, formeel ook namens hem, excuses heeft gemaakt. “Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

Asscher maakt excuses voor rol toeslagenaffaire: ‘Pijnlijke constateringen’

NOS 21.12.2020 PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft excuses aangeboden voor zijn rol in de kinderopvangtoeslagenaffaire. In reactie op een snoeihard rapport over de kwestie schrijft hij op Facebook: “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”.

Asscher was van 2012 tot 2017 minister van Sociale Zaken. In die periode werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur, met als gevolg dat ze soms tienduizenden euro’s aan toeslagen moesten terugbetalen. Asscher was als minister niet verantwoordelijk voor de fiscus, maar wel voor de Wet kinderopvang waarin de kostenverdeling voor opvang is geregeld.

Vorige week oordeelde een parlementaire ondervragingscommissie dat ouders “ongekend onrecht” was aangedaan en dat beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Asscher getuigde voor die commissie.

Het kabinet heeft in 2019 al excuses aangeboden. “Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens mij”, schrijft Asscher. “Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

‘Heb ik niet goed genoeg gedaan’

De oud-minister zegt dat er meerdere momenten waren waarop hij had kunnen doorvragen “om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen”. “Dat heb ik niet goed genoeg gedaan.”

Asscher zegt verder dat er lessen getrokken moeten worden uit de affaire en dat gedupeerde ouders zo snel mogelijk gecompenseerd moeten worden. “Dit mag nooit meer gebeuren”, besluit hij.

BEKIJK OOK;

Asscher noemt eigen rol in toeslagenaffaire ‘pijnlijk’ en biedt zijn excuses aan

NU 21.12.2020 PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft zondag in een verklaring op Facebook zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Asscher was minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017, toen veel ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt.

Vorige week verscheen het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie, die de affaire onder de loep heeft genomen. De conclusies in het rapport Ongekend Onrecht waren spijkerhard. Zo stelde de commissie onder meer dat de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.

“De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher. “Het huidige kabinet heeft anderhalf jaar geleden excuses aan de getroffen ouders aangeboden. Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens mij. Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

Asscher zegt dat er verschillende momenten zijn geweest waarop hij “had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen”. “Dat heb ik niet genoeg gedaan”, aldus de PvdA-voorman.

De overheid moet lessen trekken uit de affaire, vindt Asscher. Zo moeten de getroffen ouders volgens hem “snel en ruimhartig” gecompenseerd worden en moet de financiering van de kinderopvang op de schop gaan.

Oud-minister Asscher wordt gehoord over toeslagenaffaire

Lees meer over: Lodewijk Asscher Binnenland  Toeslagenaffaire

Asscher maakt excuses voor rol in toeslagenaffaire: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

AD 20.12.2020 PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Asscher was minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017, toen veel ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt.

Vorige week kwam het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie naar buiten, die de affaire onder de loep nam. De conclusies in het rapport, met de titel Ongekend Onrecht, waren spijkerhard: de commissie stelde onder meer dat de beginselen van de rechtstaat zijn geschonden. ‘Ongekend onrecht. Een harde en terechte titel voor het toeslagenrapport’, aldus Asscher in een verklaring op Facebook.

Ik wil ook persoon­lijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is, aldus Lodewijk Asscher.

‘Woorden schieten eigenlijk tekort om te beschrijven hoe zeer ouders geraakt zijn door een onredelijke, onrechtvaardige en onheuse behandeling door de overheid’, schrijft Asscher. ‘Het is deels onherstelbaar, zeker nu de meesten van hen ook nog steeds moeten wachten op compensatie. De verhalen over wat het voor mensen heeft betekend en nog steeds betekent gaan door merg en been.’

‘De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte’, aldus Asscher. ‘Het huidige kabinet heeft anderhalf jaar geleden excuses aan de getroffen ouders aangeboden. Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens mij. Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.’

Compensatie

Asscher zegt dat er ‘verschillende momenten zijn geweest waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan’.
De overheid moet lessen trekken uit de affaire, vindt Asscher. Zo moeten de getroffen ouders ‘snel en ruimhartig’ gecompenseerd worden, en moet de financiering van de kinderopvang op de schop.

 Lodewijk Asscher

Ongekend onrecht. Een harde en terechte titel voor het toeslagenrapport.

Vorige week presenteerde de parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van kamerlid Chris van Dam (CDA) het rapport “Ongekend Onrecht” over de toeslagenaffaire. Een goed gekozen titel. Ik had tijd nodig om het rapport goed op me te laten inwerken, het is confronterend om het achter elkaar te lezen. In het verhoor dat ik voor de commissie heb gehad heb ik uitgebreid de kans gehad om in te gaan op …

Meer weergeven

‘Beleid kan desastreus uitpakken als we niet goed letten op de uitvoering’, gaat Asscher verder. ‘Als niet mensen centraal staan, maar rigide regels. Fraudejacht kan een bureaucratie in een monster veranderen. De commissie van Dam oordeelt zeer scherp over de informatievoorziening naar de Tweede Kamer – ook dat moet veel beter. Het is verschrikkelijk dat de commissie heeft moeten vaststellen dat de beginselen van de rechtsstaat zelf geschonden zijn.’

Asscher wil ook dat etnische profilering binnen de Belastingdienst wordt onderzocht. ‘De overheid moet de komende jaren weer een schild en een bondgenoot van mensen zijn. Dit mag nooit meer gebeuren’, besluit hij.

PvdA-leider Asscher biedt excuses aan voor rol in toeslagenaffaire

MSN 20.12.2020 PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij doet dat vanavond in een bericht op Facebook. Deze week werd een snoeihard rapport over de toeslagenaffaire gepresenteerd. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher, die tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken was.

De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag concludeerde deze week dat gedupeerden in de toeslagenaffaire ongekend onrecht is aangedaan. Alle betrokkenen kregen van de commissie een stevige veeg uit de pan. Ook Asscher had een grote rol en werd ook gehoord door de commissie.

Asscher schrijft daar vanavond over: “Wat ik niet goed heb gezien, is dat er naast de ‘reguliere’ terugvorderingen, ook onterechte terugvorderingen waren. En zoals ik ook in mijn verhoor door de commissie heb gezegd, zie ik nu dat er verschillende momenten geweest zijn waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.”

Excuses

Asscher haalt aan dat het kabinet anderhalf jaar geleden, formeel ook namens hem, excuses heeft gemaakt. “Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

De PvdA-leider haalt een voorbeeld aan in zijn Facebookbericht over een grootmoeder die hem schreef toen hij verantwoordelijk was als minister van Sociale Zaken. De Belastingdienst eiste van haar zoon en schoondochter een groot bedrag terug.

Brief grootmoeder

“Tot mijn spijt heb ik haar destijds geantwoord dat ik niets kon doen in individuele gevallen. Ik heb geen alarm geslagen. Vorige maand heb ik een gesprek gehad met de grootmoeder en de ouders, ik ben hen dankbaar dat ze met me wilden praten. Ik heb haar persoonlijk verteld hoe ik erg ik het vind dat ik geen onraad heb geroken toen ik haar brief kreeg.”

Asscher pleit onder meer voor een snelle en ruimhartige compensatie voor de getroffen ouders. Hij eindigt zijn bericht met de verzuchting ‘dit mag nooit meer gebeuren’.

PvdA-leider Asscher biedt excuses aan voor rol in toeslagenaffaire

RTL 20.12.2020 PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij doet dat vanavond in een bericht op Facebook. Deze week werd een snoeihard rapport over de toeslagenaffaire gepresenteerd. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte”, schrijft Asscher, die tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken was.

De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag concludeerde deze week dat gedupeerden in de toeslagenaffaire ongekend onrecht is aangedaan. Alle betrokkenen kregen van de commissie een stevige veeg uit de pan. Ook Asscher had een grote rol en werd ook gehoord door de commissie.

Asscher schrijft daar vanavond over: “Wat ik niet goed heb gezien, is dat er naast de ‘reguliere’ terugvorderingen, ook onterechte terugvorderingen waren. En zoals ik ook in mijn verhoor door de commissie heb gezegd, zie ik nu dat er verschillende momenten geweest zijn waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.”

Lees ook:

Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

Excuses

Asscher haalt aan dat het kabinet anderhalf jaar geleden, formeel ook namens hem, excuses heeft gemaakt. “Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

De PvdA-leider haalt een voorbeeld aan in zijn Facebookbericht over een grootmoeder die hem schreef toen hij verantwoordelijk was als minister van Sociale Zaken. De Belastingdienst eiste van haar zoon en schoondochter een groot bedrag terug.

Brief grootmoeder

“Tot mijn spijt heb ik haar destijds geantwoord dat ik niets kon doen in individuele gevallen. Ik heb geen alarm geslagen. Vorige maand heb ik een gesprek gehad met de grootmoeder en de ouders, ik ben hen dankbaar dat ze met me wilden praten. Ik heb haar persoonlijk verteld hoe ik erg ik het vind dat ik geen onraad heb geroken toen ik haar brief kreeg.”

Asscher pleit onder meer voor een snelle en ruimhartige compensatie voor de getroffen ouders. Hij eindigt zijn bericht met de verzuchting ‘dit mag nooit meer gebeuren’.

Lees ook:

Pieter Klein over rapport toeslagenaffaire: ‘Pijnlijke en dodelijke conclusies’

RTL Nieuws; Lodewijk Asscher Mark Rutte Toeslagenaffaire Belastingdienst Toeslagenwet Kinderopvangtoeslag

Leijten: kabinet moet weg om toeslagenaffaire

MSN 20.12.2020  Het gehele kabinet zou moeten opstappen in verband met de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten, die zich samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al jaren vastbijt in het dossier.

“Ik vind dat ze politiek verantwoordelijk zijn, en die verantwoordelijkheid moeten nemen”, zei Leijten bij het tv-programma Buitenhof over de bewindslieden die de afgelopen jaren betrokken waren bij de affaire. Gevraagd wat dat betekent, verduidelijkte Leijten: “Naar de koning gaan en je ontslag aanbieden”. Ze gelooft niet dat de huidige bewindslieden de boel recht kunnen trekken. “De mensen die dit hebben veroorzaakt gaan het echt niet oplossen. Daar ben ik van overtuigd.”

Tegelijkertijd zou het kabinet de voorstellen vanuit de Kamer moeten overnemen om de genoegdoening van de slachtoffers te versnellen en te versimpelen, vindt zij. “We moeten niet vergeten dat ouders nóg in de penarie zitten. En de compensatieregeling die er is, die maken ze ingewikkelder dan nodig.”

Afwachten

Omtzigt zat ook bij Buitenhof. Hij wil eerst de kabinetsreactie afwachten op het rapport over de affaire, dat afgelopen week uitkwam. De hoofdrolspelers die deel uitmaken van het huidige kabinet komen dinsdag op het Catshuis bijeen om over het rapport te praten. Wat Omtzigt betreft zullen ze wel met “een verdraaid goede reactie moeten komen over wat er is gebeurd.”

De CDA’er komt zondag nog met nieuwe Kamervragen over “mogelijk meineed dat is gepleegd” tijdens de ondervragingen van de commissie die de affaire onder de loep nam. “Volgens mij wisten een heleboel ambtenaren die getuigd hebben wel zeker wat er aan de hand was”, aldus Omtzigt.

De twee Kamerleden hekelen allebei de cultuur bij ministeries, die ertoe leidde dat zij keer op keer niet de informatie kregen waar ze om vroegen. “We zijn behoorlijk hard tegengewerkt in dit dossier. De rechtstaat is hier geschonden”, benadrukt Omtzigt. Volgens hem is er een “nieuw sociaal contract nodig om ervoor te zorgen dat die rechtstaat wordt hersteld”.

Hij vreest bovendien dat er ook op andere plekken binnen de overheid zaken bewust niet gecommuniceerd worden. Het kabinet zou moeten kijken “of het niet-informeren tot een cultuur heeft geleid waarbij problemen worden weg gemasseerd onderin de organisatie”.

Leijten: kabinet moet weg om toeslagenaffaire

MSN 20.12.2020 Het gehele kabinet zou moeten opstappen in verband met de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten, die zich samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al jaren vastbijt in het dossier.

“Ik vind dat ze politiek verantwoordelijk zijn, en die verantwoordelijkheid moeten nemen”, zei Leijten bij het tv-programma Buitenhof over de bewindslieden die de afgelopen jaren betrokken waren bij de affaire. Gevraagd wat dat betekent, verduidelijkte Leijten: “Naar de koning gaan en je ontslag aanbieden”. Ze gelooft niet dat de huidige bewindslieden de boel recht kunnen trekken. “De mensen die dit hebben veroorzaakt gaan het echt niet oplossen. Daar ben ik van overtuigd.”

Tegelijkertijd zou het kabinet de voorstellen vanuit de Kamer moeten overnemen om de genoegdoening van de slachtoffers te versnellen en te versimpelen, vindt zij. “We moeten niet vergeten dat ouders nóg in de penarie zitten. En de compensatieregeling die er is, die maken ze ingewikkelder dan nodig.”

Kabinetsreactie afwachten

Omtzigt zat ook bij Buitenhof. Hij wil eerst de kabinetsreactie afwachten op het rapport over de affaire, dat afgelopen week uitkwam. De hoofdrolspelers die deel uitmaken van het huidige kabinet komen dinsdag op het Catshuis bijeen om over het rapport te praten. Wat Omtzigt betreft zullen ze wel met “een verdraaid goede reactie moeten komen over wat er is gebeurd.”

De CDA’er komt zondag nog met nieuwe Kamervragen over “mogelijk meineed dat is gepleegd” tijdens de ondervragingen van de commissie die de affaire onder de loep nam. “Volgens mij wisten een heleboel ambtenaren die getuigd hebben wel zeker wat er aan de hand was”, aldus Omtzigt.

Toeslagenaffaire hakt erin; neemt Rutte de ultieme verantwoordelijkheid?

NU 19.12.2020 De toeslagenaffaire is nog lang niet klaar met dit kabinet. Daar is de schade bij de ouders als gevolg van het grootschalige overheidsfalen te groot voor. Politieke consequenties kunnen niet uitblijven na het donderdag gepubliceerde snoeiharde rapport van de ondervragingscommissie die uitzocht hoe het zo mis heeft kunnen gaan. De vraag is wélke consequenties.

Het rapport Ongekend onrecht hakte erin bij de politiek. “Daar kunnen we ons alleen maar voor schamen”, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Ouders werden jarenlang vermorzeld door het toeslagensysteem van de Belastingdienst, met ongekende gevolgen. De problemen beperkten zich echter niet tot alleen grote schulden, die volgden op het harde terugvorderbeleid: het had ook invloed op hun werk, ze kregen relatieproblemen of ze moesten hun huis verlaten.

In de afgelopen periode lieten publicaties van Trouw en RTL Nieuws en de vastberadenheid van Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) zien hoe hopeloos de situatie is.

De rapporten van de Nationale ombudsman (2017) en de commissie-Donner (2019 en 2020) maakten ook veel duidelijk. Maar in het eindverslag van de ondervragingscommissie kwam alle ellende samen.

Volgende week speciale bijeenkomst kabinet

De Belastingdienst, de Tweede Kamer, het kabinet en de bestuursrechtspraak; allemaal hadden ze aandeel in het leed van de ouders.

Hoe nu verder? Volgende week ligt deze vraag voor tijdens een bijeenkomst in het Catshuis met de meest betrokken kabinetsleden, onder aanvoering van Rutte.

Een speciaal kabinetsberaad om tot een reactie op een rapport te komen is al zeldzaam, en al helemaal tijdens het kerstreces, zoals in dit geval. Het toont de uitzonderlijke impact van dit rapport aan. Begin januari komt er een officiële reactie.

Zie ook: Verhoren toeslagaffaire afgerond: waarom greep politiek niet in?

Wat betekent een kabinetsval voor de politiek?

Aftreden is de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid nemen. Rutte werd er vrijdag naar gevraagd, maar wilde er niet op vooruitlopen. “Die politieke vraag komt natuurlijk een keer terug”, zei hij daar alleen over.

We zitten vlak voor de verkiezingen, die niet vervroegd zullen worden. Als het kabinet aftreedt, is het tot aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart volgend jaar demissionair.

Er worden dan alleen nog lopende zaken afgehandeld, totdat er een nieuwe ploeg zit. Vanwege de recessen staan er nog maar vijftien officiële vergaderdagen op de agenda.

Er wordt sinds de afkondiging van de recentste coronamaatregelen al minder vergaderd door de Kamer, dus veel parlementaire impact zal zo’n val niet hebben.

Kamervoorzitter Arib (links) neemt het rapport Ongekend onrecht aan van commissievoorzitter Van Dam (tweede van links), op de voorgrond CDA-Kamerlid Omtzigt. (Foto: ANP)

Ook CDA en D66 lopen bij aftreden schade op

De ondervragingscommissie deed onderzoek van 2013 tot en met november 2019. Van de meest bij de toeslagenaffaire betrokken bewindspersonen zit alleen Rutte nog op dezelfde positie.

Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017), Eric Wiebes (staatssecretaris van Financiën tussen 2014 en 2017, nu minister) en Frans Weekers (staatssecretaris van Financiën tussen 2010 en 2014) hebben inmiddels een andere functie of zitten niet meer in het kabinet.

Als het kabinet aftreedt, is Rutte niet de enige die gezichtsverlies lijdt. De politieke leiders van D66 (Sigrid Kaag) en het CDA (Wopke Hoekstra) zitten ook in de regering. Eind vorig jaar stapte bovendien al een D66-bewindsman (Menno Snel) op.

Maar de premier loopt als het gezicht en de naamgever van de afgelopen drie kabinetten de meeste schade op.

Vanuit de oppositie zal de PvdA hier liever ook geen campagnethema van maken. De commissie concludeerde immers dat partijleider Asscher medeverantwoordelijk is voor de harde fraudeaanpak.

SP-Kamerlid Leijten tijdens een van de verhoren van de ondervragingscommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. (Foto: ANP)

Bij een eventueel aftreden van Rutte gaan de gedachten misschien terug naar 2002. Toenmalig premier Wim Kok trad af vanwege het rapport over de val van Srebrenica in 1995, waarbij Nederlandse VN-militairen betrokken waren. Meer dan zevenduizend moslimjongens en -mannen werden vermoord.

Natuurlijk is zo’n tragedie met zo veel doden niet te vergelijken met wat er nu gebeurt, maar er is een politieke parallel: ook Kok zat in de laatste maanden van zijn kabinet.

Een belangrijk verschil is dat de PvdA-premier destijds bezig was aan zijn laatste kabinet; hij zou de politiek verlaten. Rutte heeft aangekondigd voor nog een termijn te gaan.

De bal ligt nu bij Rutte. De premier heeft – waarschijnlijk heel bewust – de ernst van de zaak duidelijk gemaakt door aan te kondigen midden in de kerstvakantie topoverleg te voeren over de politieke consequenties. Dat is doorgaans niet de opmaat voor alleen een schriftelijke kabinetsreactie.

Rutte over rapport toeslagenaffaire: ‘Kunnen ons er alleen voor schamen’

Politieke schade voor Rutte is al een feit

De politieke schade voor Rutte is al een feit. Ook als hij niet besluit op te stappen.

Tijdens zijn verhoor door de ondervragingscommissie maakte hij zijn rol kleiner dan die was. Zo ontstond het beeld van een premier die geen vuile handen wil maken.

Dan was er nog zijn rol als voorzitter van een speciale commissie die in 2013 in het leven werd geroepen om fraude hard aan te pakken. Dat spoorde mensen misschien aan om te fanatiek op fraudejacht te gaan, erkende Rutte zelf.

Tot slot dook de term ‘Rutte-doctrine’ op in sms-verkeer tussen zijn medewerkers. Daarmee wordt bedoeld dat informatieverkeer tussen ambtenaren zo min mogelijk naar buiten komt, anders kunnen zij volgens de premier hun werk niet goed doen.

De gebrekkige informatievoorziening richting de Kamer, de media en de ondervragingscommissie is juist een van de grote frustraties in het toeslagendossier.

Hoe dan ook dilemma voor Rutte

Met alles minder dan aftreden, kan de indruk ontstaan dat Rutte de toeslagenaffaire niet serieus neemt. Stapt hij op, dan gaat hij de campagne in als de premier die het tijdens zijn bewind liet gebeuren dat duizenden gezinnen de vernieling in werden geholpen.

Dé schuldige ga je niet vinden, zei een oud-belastingambtenaar al tegen de ondervragingscommissie. De verantwoordelijkheid lag op vele politieke bureaus.

Zo bezien is er nog een vergelijking te maken met zijn voorganger Kok, die bij zijn aftreden zei dat de internationale gemeenschap “anoniem” is en daarom geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de slachtoffers. “Ik kan en doe dat wél”, zei hij.

Lees meer over: Politiek Mark Rutte Toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire hakt erin; neemt Rutte de ultieme verantwoordelijkheid?

MSN 19.12.2020 De toeslagenaffaire is nog lang niet klaar met dit kabinet. Daar is de schade bij de ouders als gevolg van het grootschalige overheidsfalen te groot voor. Politieke consequenties kunnen niet uitblijven na het donderdag gepubliceerde snoeiharde rapport van de ondervragingscommissie die uitzocht hoe het zo mis heeft kunnen gaan. De vraag is wélke consequenties.

Het rapport Ongekend onrecht hakte erin bij de politiek. “Daar kunnen we ons alleen maar voor schamen”, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Ouders werden jarenlang vermorzeld door het toeslagensysteem van de Belastingdienst, met ongekende gevolgen. De problemen beperkten zich echter niet tot alleen grote schulden, die volgden op het harde terugvorderbeleid: het had ook invloed op hun werk, ze kregen relatieproblemen of ze moesten hun huis verlaten.

In de afgelopen periode lieten publicaties van Trouw en RTL Nieuws en de vastberadenheid van Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) zien hoe hopeloos de situatie is.

De rapporten van de Nationale ombudsman (2017) en de commissie-Donner (2019 en 2020) maakten ook veel duidelijk. Maar in het eindverslag van de ondervragingscommissie kwam alle ellende samen.

Volgende week speciale bijeenkomst kabinet

De Belastingdienst, de Tweede Kamer, het kabinet en de bestuursrechtspraak; allemaal hadden ze aandeel in het leed van de ouders.

Hoe nu verder? Volgende week ligt deze vraag voor tijdens een bijeenkomst in het Catshuis met de meest betrokken kabinetsleden, onder aanvoering van Rutte.

Een speciaal kabinetsberaad om tot een reactie op een rapport te komen is al zeldzaam, en al helemaal tijdens het kerstreces, zoals in dit geval. Het toont de uitzonderlijke impact van dit rapport aan. Begin januari komt er een officiële reactie.

Wat betekent een kabinetsval voor de politiek?

Aftreden is de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid nemen. Rutte werd er vrijdag naar gevraagd, maar wilde er niet op vooruitlopen. “Die politieke vraag komt natuurlijk een keer terug”, zei hij daar alleen over.

We zitten vlak voor de verkiezingen, die niet vervroegd zullen worden. Als het kabinet aftreedt, is het tot aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart volgend jaar demissionair.

Er worden dan alleen nog lopende zaken afgehandeld, totdat er een nieuwe ploeg zit. Vanwege de recessen staan er nog maar vijftien officiële vergaderdagen op de agenda.

Er wordt sinds de afkondiging van de recentste coronamaatregelen al minder vergaderd door de Kamer, dus veel parlementaire impact zal zo’n val niet hebben.

Kamervoorzitter Arib (links) neemt het rapport Ongekend onrecht aan van commissievoorzitter Van Dam (tweede van links), op de voorgrond CDA-Kamerlid Omtzigt. (Foto: ANP)

Ook CDA en D66 lopen bij aftreden schade op

De ondervragingscommissie deed onderzoek van 2013 tot en met november 2019. Van de meest bij de toeslagenaffaire betrokken bewindspersonen zit alleen Rutte nog op dezelfde positie.

Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017), Eric Wiebes (staatssecretaris van Financiën tussen 2014 en 2017, nu minister) en Frans Weekers (staatssecretaris van Financiën tussen 2010 en 2014) hebben inmiddels een andere functie of zitten niet meer in het kabinet.

Als het kabinet aftreedt, is Rutte niet de enige die gezichtsverlies lijdt. De politieke leiders van D66 (Sigrid Kaag) en het CDA (Wopke Hoekstra) zitten ook in de regering. Eind vorig jaar stapte bovendien al een D66-bewindsman (Menno Snel) op.

Maar de premier loopt als het gezicht en de naamgever van de afgelopen drie kabinetten de meeste schade op.

Vanuit de oppositie zal de PvdA hier liever ook geen campagnethema van maken. De commissie concludeerde immers dat partijleider Asscher medeverantwoordelijk is voor de harde fraudeaanpak.

SP-Kamerlid Leijten tijdens een van de verhoren van de ondervragingscommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. (Foto: ANP)

Bij een eventueel aftreden van Rutte gaan de gedachten misschien terug naar 2002. Toenmalig premier Wim Kok trad af vanwege het rapport over de val van Srebrenica in 1995, waarbij Nederlandse VN-militairen betrokken waren. Meer dan zevenduizend moslimjongens en -mannen werden vermoord.

Natuurlijk is zo’n tragedie met zo veel doden niet te vergelijken met wat er nu gebeurt, maar er is een politieke parallel: ook Kok zat in de laatste maanden van zijn kabinet.

Een belangrijk verschil is dat de PvdA-premier destijds bezig was aan zijn laatste kabinet; hij zou de politiek verlaten. Rutte heeft aangekondigd voor nog een termijn te gaan.

Rutte over rapport toeslagenaffaire: 'Kunnen ons er alleen voor schamen'

De bal ligt nu bij Rutte. De premier heeft – waarschijnlijk heel bewust – de ernst van de zaak duidelijk gemaakt door aan te kondigen midden in de kerstvakantie topoverleg te voeren over de politieke consequenties. Dat is doorgaans niet de opmaat voor alleen een schriftelijke kabinetsreactie.

Politiek

Politieke schade voor Rutte is al een feit

De politieke schade voor Rutte is al een feit. Ook als hij niet besluit op te stappen.

Tijdens zijn verhoor door de ondervragingscommissie maakte hij zijn rol kleiner dan die was. Zo ontstond het beeld van een premier die geen vuile handen wil maken.

Dan was er nog zijn rol als voorzitter van een speciale commissie die in 2013 in het leven werd geroepen om fraude hard aan te pakken. Dat spoorde mensen misschien aan om te fanatiek op fraudejacht te gaan, erkende Rutte zelf.

Tot slot dook de term ‘Rutte-doctrine’ op in sms-verkeer tussen zijn medewerkers. Daarmee wordt bedoeld dat informatieverkeer tussen ambtenaren zo min mogelijk naar buiten komt, anders kunnen zij volgens de premier hun werk niet goed doen.

De gebrekkige informatievoorziening richting de Kamer, de media en de ondervragingscommissie is juist een van de grote frustraties in het toeslagendossier.

Hoe dan ook dilemma voor Rutte

Met alles minder dan aftreden, kan de indruk ontstaan dat Rutte de toeslagenaffaire niet serieus neemt. Stapt hij op, dan gaat hij de campagne in als de premier die het tijdens zijn bewind liet gebeuren dat duizenden gezinnen de vernieling in werden geholpen.

Dé schuldige ga je niet vinden, zei een oud-belastingambtenaar al tegen de ondervragingscommissie. De verantwoordelijkheid lag op vele politieke bureaus.

Zo bezien is er nog een vergelijking te maken met zijn voorganger Kok, die bij zijn aftreden zei dat de internationale gemeenschap “anoniem” is en daarom geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de slachtoffers. “Ik kan en doe dat wél”, zei hij.

© Foto David van Dam Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financien en Staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geven een reactie op het rapport van de parlementaire onderzoekcommissie over de toeslagenaffaire

De vraag is nu: moeten er in Den Haag koppen rollen?

MSN 18.12.2020  Wanneer valt een kabinet? En waarover? Die vragen galmen na door de (lege) Haagse wandelgangen sinds de commissie-Van Dam donderdag haar vernietigende rapport Ongekend onrecht uitbracht over de vele gemaakte fouten rondom de kinderopvangtoeslag.

Bij dit al jaren spelende schandaal, zo is nu ook parlementair vastgesteld, heeft de rijksoverheid op alle fronten gefaald. Alle betrokken instanties maakten grote fouten, keken weg of lieten anderszins de misstanden onnodig lang voortbestaan.

Van de „spijkerharde wetgeving” door kabinet en parlement, en de „oververhitte politieke behoefte aan fraudebestrijding” tot het schenden van „diverse rechtsbeginselen” door de Belastingdienst bij aangespannen bezwaarprocedures en het veronachtzamen van de (rechts)bescherming van burgers door, nota bene, de hoogste bestuursrechter.

Een „optelsom van onvermogen”, allitereerde de commissie-Van Dam verder, bij „alle betrokken staatsmachten”, waardoor tienduizenden gezinnen die door de Belastingdienst jarenlang onterecht zijn klemgezet er helemaal alleen voor stonden.

„Daar kun je je alleen maar voor schamen”, reageerde premier Rutte (VVD) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Op de vraag bij dezelfde persconferentie of hij er politieke verantwoordelijkheid voor zal gaan nemen, zei Rutte dat dat „te vroeg” is om te zeggen. „Op de politieke weging kan ik niet vooruitlopen.”

‘Zie je wel: ik had gelijk. Ik ben niet gek’

Bijeenkomst in het Catshuis

Er zijn in het verleden kwesties geweest waarover ministers of hele kabinetten struikelden, die zo op het eerste gezicht minder zwaar waren: de paspoortaffaire in 1988, het reiskostenforfait een jaar later, interne ruzie over het Nederlanderschap van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in 2006.

In dit geval, de Toeslagenaffaire, is niet alleen het individuele leed van burgers aanzienlijk omvangrijker, het aantal betrokken bewindslieden ligt veel hoger. Het aantal politieke partijen trouwens ook. Regeringspartijen CDA, VVD en D66 en in het vorige kabinet ook de PvdA, leverden allemaal ministers of staatssecretarissen die voor het toeslagenbeleid en de fraudebestrijding verantwoordelijk zijn (geweest).

Dat gegeven blijkt voor het kabinet geen reden om al meteen politieke consequenties uit het vernietigende onderzoek te trekken. Komende dinsdag zal een deel van het kabinet samenkomen in het Catshuis om informeel over het rapport van de commissie-Van Dam te spreken.

Bij de vraag of en hoe er ‘politieke verantwoordelijkheid’ moet worden genomen, speelt een aantal overwegingen een rol. Zo zijn er factoren die het best gunstig maken om het grootste politiek gebaar te maken dat er is: het kabinet biedt in z’n geheel het ontslag aan bij de koning. Allereerst zouden gedupeerde ouders er in morele zin genoegdoening mee krijgen. Zij voelen zich namelijk vooral ongelijk behandeld: toen zij iets vermeend fouts hadden gedaan, werden ze keihard aangepakt. Als de ‘hoge heren in Den Haag’ wanbeleid voeren, gaan zij vaak vrijuit. Al valt ertegenin te brengen dat sinds 2014 al twee staatssecretarissen op het toeslagendossier zijn gesneuveld (VVD’er Frans Weekers en D66’er Menno Snel vorig jaar).

Bestuurlijk gezien zou het aftreden van het kabinet niet al te grote gevolgen hebben. Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur, half maart, is het kabinet eigenlijk al uitgeregeerd. Die paar laatste maanden kunnen heel goed in demissionaire stand worden voltooid. Het tweede kabinet-Kok deed hetzelfde in 2002 na het kritische onderzoeksrapport over de val van de moslimenclave in Srebrenica. Er waren nog maar vier weken tot de volgende verkiezingen.

Daarbij zal de demissionaire status de onderlinge politieke spanning binnen de coalitie, behoorlijk opgelopen door de tweede coronagolf, wellicht wegnemen. Tijdens de komende verkiezingscampagne, altíjd bron van rivaliteit, zouden de gemaakte fouten bij de Belastingdienst niet meer als verwijt hoeven klinken – als dat al een rol speelt in een door corona gedomineerde campagne. Ook zou het verlichting bieden voor drie hoofdrolspelers in het toeslagendossier die nu lijsttrekker zijn: premier Rutte, minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) en de vorige minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Vol mandaat nodig

Er is één groot bezwaar tegen de ultieme stap van het kabinet: de huidige coronacrisis. Een land in nood, sinds afgelopen week zelfs in zware lockdown, heeft een regering nodig met een vol mandaat. Hoewel er staatsrechtelijk geen regels zijn voor wat een demissionaire regering wel en niet mag doen – dat bepaalt de Tweede Kamer –, is het ongebruikelijk om dan ingrijpende besluiten te nemen.

Daarbij zullen getroffen sectoren – de zorg, de horeca, de detailhandel – toch liever een volwaardige gesprekspartner hebben in Den Haag dan een kabinet dat één hand op de rug gebonden heeft.

Lees ook: ‘Wij juristen maakten te weinig kabaal’

De mildere optie die op het Binnenhof rondzoemt, is dat niet het gehele kabinet opstapt, maar één betrokken hoofdpersoon. Daarbij klinkt eigenlijk maar één naam: die van VVD’er Eric Wiebes, de huidige minister van Economische Zaken en Klimaat en in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag.

Eén zoenoffer van een zwaargewicht zou voor gedupeerde ouders en getergde oppositiepartijen wellicht voldoende zijn. Maar ook voor Wiebes geldt: hij speelt een belangrijke rol in het huidige crisisbeleid van het kabinet. Hij is de man van de creatieve ideeën om de economische schade beperkt te houden, en een van de ontwerpers van het financieel-economisch steunbeleid. Daarbij zal de grootste regeringspartij niet makkelijk een bewindspersoon laten gaan: eerder sneuvelden al Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken en Mark Harbers als staatssecretaris van Vreemdelingenzaken.

Voorlopig ligt de vraag over een vrijwillig vertrek van (een deel van) het kabinet op tafel. De politieke druk loopt pas echt op als de Tweede Kamer over het rapport zal debatteren. Het dit weekend begonnen kerstreces duurt nog drie weken.

Raad van State neemt kritiek op rol in toeslagenaffaire ‘zeer serieus’

NOS 18.12.2020 Rechterlijke instanties gaan nog niet inhoudelijk in op de kritiek die de parlementaire ondervragingscommissie gisteren uitte over hun rol in de toeslagenaffaire. Wel laat de Raad van State weten de opmerkingen zeer serieus te nemen en zegt de Raad voor de rechtspraak de oproep om in de spiegel te kijken “ter harte” te nemen.

Zowel de Raad voor de rechtspraak als de Raad van State zegt het rapport eerst zorgvuldig te gaan bestuderen alvorens met een inhoudelijke reactie te komen.

Snoeihard oordeel

De parlementaire ondervragingscommissie die de affaire behandelde, oordeelde in haar eindrapport snoeihard over de rechters. Zij hielden zich aan een “spijkerharde uitvoering van de regels”, die niet noodzakelijkerwijs op die manier uitgevoerd hoefde te worden.

“Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van bescherming van individuele burgers veronachtzaamd”, constateerde commissievoorzitter Chris van Dam met zijn collega’s in het 132 pagina’s tellende document.

Premier Rutte zei gisteren in een eerste reactie dat in de affaire de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden: “Je ziet dat de rechtsstaat niet de burgers heeft beschermd en in een heel heftige mate schade heeft toegebracht”.

‘Geen schijn van kans’

In de kinderopvangtoeslagaffaire zijn veel ouders in de problemen gekomen doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld en eerder ontvangen toeslagen moesten terugbetalen. Zaken die door gedupeerde ouders aan de rechter werden voorgelegd, werden nagenoeg altijd afgewezen. Door het falen van de overheid beschikten rechters niet altijd over volledige of juiste informatie. Onder meer daardoor hadden de ouders volgens de commissie in rechtszaken “geen schijn van kans”.

Daarnaast gold lang een zogenoemde alles-of-niets-regeling, die door de rechters strikt werd gevolgd. Door die regeling werd ouders te allen tijde opgedragen het volledige voorschot terug te betalen en verviel tegelijk het recht op kinderopvangtoeslag.

Commissievoorzitter Van Dam maakte gedurende de verhoren een proces door “van verwondering naar verontwaardiging”.

Sprak iedereen de waarheid tegen de commissie?

In oktober 2019 wijzigde de Raad van State de eigen jurisprudentie, toen bleek dat tal van gezinnen buiten hun schuld om in grote financiële problemen waren terechtgekomen. In die nieuwe jurisprudentie vond de hoogste bestuursrechter dat de Belastingdienst soepeler moest omgaan met het vaststellen en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Rechters konden daarmee ook meer ruimte bieden in hun uitspraken.

“De rechter heeft zoals de commissie terecht concludeert de taak de burger wanneer nodig te beschermen tegen de overheid”, schrijft de Raad voor de rechtspraak over de gewijzigde jurisprudentie in een reactie op het toeslagenaffairerapport. “Dat is in dit soort gevallen nu beter mogelijk.”

BEKIJK OOK;

Rutte over toeslagenaffaire: ‘te vroeg’ om over aftreden te praten

NOS 18.12.2020 Premier Rutte vindt het nog te vroeg om na te denken over een mogelijk kabinetsaftreden vanwege het zeer harde rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire. “Ik wil nu nog geen conclusies trekken”, benadrukte de premier op zijn wekelijkse persconferentie. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie constateert dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Rechters, ambtenaren, de Tweede Kamer en ministers kregen het ervan langs.

Schamen

In een eerste reactie sprak Rutte gisteren over een “heftig” en “fair” rapport en die woorden herhaalde hij vandaag op zijn persconferentie. “Het gaat om onschuldige mensen. We kunnen ons daar alleen maar voor schamen.”

Rutte zei dat hij eerst met het kabinet het rapport goed wil lezen en zal bekijken wat in de toekomst beter moet om te voorkomen dat burgers komen vast te zitten door de regels van de overheid. Een deel van de ministersploeg zal daar volgende week over praten in het Catshuis.

De vraag over aftreden is nog niet in het kabinet besproken. “Ik sluit het niet uit, maar het is voor later”, zei Rutte daarover. Hij wil naar eigen zeggen alles “stap voor stap” doen. Volgens hem moet eerst worden geregeld dat de getroffen ouders zo snel mogelijk geld krijgen vanwege het leed wat hun jarenlang is overkomen.

De premier weerspreekt dat hij te lichtzinnig reageert op het rapport. “Dat we het rapport gaan bestuderen wil niet zeggen dat we er maar even naar kijken. We gaan daar veel tijd voor nemen.”

Srebrenica

Bij vernietigende rapporten in het verleden zijn vaker ministers of het gehele kabinet opgestapt. Het tweede kabinet-Kok viel in 2002 vanwege het NIOD-onderzoek dat harde conclusies trok over de Nederlandse rol bij de val van Srebrenica, toen duizenden moslims omkwamen. De ministers Donner en Dekker traden in 2006 af na een rapport over de verantwoordelijkheid van de overheid bij een brand in een cellencomplex op Schiphol.

BEKIJK OOK’;

Rutte denkt nog niet aan aftreden na toeslagendebacle

Telegraaf 18.12.2020 Premier Rutte ziet vooralsnog geen reden om het kabinet, of een deel van het kabinet te laten aftreden vanwege de toeslagenaffaire. „Dat is echt nog te vroeg om te zeggen”, vindt hij.

Uit een snoeihard onderzoeksrapport van de Tweede Kamer dat donderdag naar buiten kwam, blijkt dat ouders ’ongekend onrecht’ is aangedaan, en de ’beginselen van de rechtsstaat’ zijn geschonden. „Daar kunnen we ons alleen maar voor schamen”, zegt Rutte.

Desondanks ziet hij er vooralsnog niets in om conclusies te trekken door bijvoorbeeld het hele kabinet op te laten stappen, zoals ooit eerder gebeurde naar aanleiding van het Srebrenica-rapport. „Die vraag is nog niet aan de orde”, vindt hij. Hij wil nu eerst met zijn kabinetsploeg de inhoud van het rapport goed bestuderen.

Volgens politiek commentator Wouter de Winther kan het rapport over de toeslagenaffaire wel degelijk het einde van kabinet-Rutte III betekenen:

Catshuis

Volgende week dinsdag komen de belangrijkste bewindslieden die verantwoordelijkheid dragen voor de toeslagenaffaire bijeen in het Catshuis. Volgens minister Wiebes (Economische Zaken) moet die bijeenkomst worden gezien als ’een eerste gesprek’. „Er zullen er nog wel meer volgen.” In het Catshuis zal volgens Wiebes ook worden bekeken of het kabinet wel genoeg doet om de gedupeerden te compenseren en of het niet sneller kan.

Premier Rutte wil voor het bestuderen van het onderzoeksrapport de tijd nemen, geeft hij aan. „Niet in de lengte maar in de diepte.” In januari verwacht hij met een officiële kabinetsreactie te kunnen komen.

BEKIJK OOK:

’Conservatieve partij die rechts is maar wel met iedereen praat’

BEKIJK OOK:

Ongekend oneerlijk

Rutte ging vrijdag ook in op de demonstranten die tijdens zijn toespraak in het Torentje te horen waren. „Mijn enige zorg was eigenlijk: is het geluid niet zo hard dat je mij niet meer hoort.”

„Ik kan niet vragen om zendtijd en me dan laten afleiden door potten en pannen”, zei de premier tijdens zijn persconferentie op vrijdag. Daarom besloot hij zich alle „mooie Nederlanders” in te beelden die zijn boodschap wilden horen. „Ik heb toen bedacht, ik ga me vol richten, via die camera, op de huiskamers.”

BEKIJK MEER VAN; overheid Mark Rutte Catshuis

Rutte ontwijkt vraag over aftreden na rapport toeslagen: ‘Eerst zorgen dat we ouders helpen’

AD 18.12.2020 Premier Mark Rutte zegt dat een eventueel aftreden van bewindspersonen of het gehele kabinet vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire ‘nu niet aan de orde’ is. ,,Het belangrijkste is dat ouders nu zo snel mogelijk worden geholpen.”

Het kabinet gaat alle uitvoeringsorganisaties tegen het licht houden om te kijken of burgers er wel rechtmatig behandeld worden. Dat zeggen bronnen rond het kabinet. Rutte en de meest betrokken ministers buigen zich de komende weken over de vraag hoe herhaling van de toeslagenaffaire kan worden voorkomen.

Lees ook;

De Belastingdienst benadeelde duizenden ouders die probeerden het stopzetten van hun kinderopvangtoeslag aan te vechten. Ook de wet zelf was te hardvochtig. ,,Als dit zo lang bij de Belastingdienst kon gebeuren, kan die weeffout ook in andere overheidsorganisaties zitten. We gaan proberen meer controlemechanismen in te bouwen’’, zegt een betrokkene.

Premier Mark Rutte noemde tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad het gisteren verschenen rapport van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag ‘indrukwekkend’ en ‘fair’. ,,Onschuldige mensen zijn in de knel gekomen. Daar kunnen we ons alleen maar voor schamen.” Hij benadrukte wel dat hij pas in mei 2019 in de gaten kreeg dat het toeslagenbeleid zo hard uitpakte dat ouders bij een klein foutje alles terug moesten betalen. ,,Ik had kunnen ingrijpen als ik ervan wist. Ik wist het voor 2019 niet.”

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. © ANP/Lex van Lieshout

Rutte noemt dat het eventueel aftreden van bewindspersonen nu ‘niet aan de orde’. Eerst moet worden gezorgd dat de slachtoffers van de affaire goed en snel worden gecompenseerd, zegt hij.

De Tweede Kamer is verbolgen over het feit dat vrijwel alle getroffen ouders, die als fraudeur werden gestempeld en vaak grote bedragen moesten terugbetalen, nog altijd niet zijn gecompenseerd. Rutte wilde er nog niet op vooruitlopen of de compensatieregeling wordt aangepast. ,,Dat gaan we stap voor stap grondig bekijken.” Volgens Rutte is de goede afwikkeling van de kinderopvangtoeslagaffaire ‘een erekwestie’. ,,We moeten aan het werk: hoe zorgen we dat dat in toekomst niet meer kan gebeuren?”

Wiebes: alle aspecten toeslagenrapport verbijsterend

TELEGRAAF 18.12.2020 De conclusies van de Kamercommissie die de toeslagenaffaire heeft onderzocht, zijn „in alle aspecten verbijsterend”, maar wel zeer terecht. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken), die in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk was voor de Belastingdienst.

De commissie oordeelt zeer hard over de manier waarop de overheid ouders behandelde die ten onrechte beschuldigd werden van fraude met de kinderopvangtoeslag. Die mensen is „groot onrecht” aangedaan en dat was te voorkomen geweest als de verantwoordelijke bewindspersonen beter waren omgegaan met de signalen van misstanden, die er wel degelijk waren.

BEKIJK OOK:

‘Verantwoordelijken toeslagenaffaire wacht zwaar debat’

„Ik voel me medeverantwoordelijk”, zegt Wiebes. „Van al die overheidsorganen, was ik er ook één. We hebben er allemaal bij gestaan, maar we hebben niet op tijd gezien dat het zo groot was. Dat is buitengewoon verdrietig, maar ook iets dat echt in Nederland niet hoort te gebeuren.”

BEKIJK OOK:

Ouders toeslagenaffaire ’ongekend onrecht’ aangedaan

De commissie hekelt ook de manier waarop de betrokken ministeries hun eigen bewindslieden, de Tweede Kamer, de media en zelfs de rechterlijke macht van informatie voorzagen. Vooral dat laatste vindt Wiebes „verbijsterend.” Hij zegt er zelf ook last van te hebben gehad dat de informatievoorziening „op alle terreinen” onvoldoende was. „Daardoor hebben we het ook veel te laat doorgehad.”

Volgens politiek commentator Wouter de Winther kan het rapport over de toeslagenaffaire zelfs het einde van kabinet-Rutte III betekenen:

BEKIJK MEER VAN; overheidsbeleid bedrog overheid Eric Wiebes

Wiebes: alle aspecten toeslagenrapport verbijsterend

MSN 18.12.2020 De conclusies van de Kamercommissie die de toeslagenaffaire heeft onderzocht, zijn „in alle aspecten verbijsterend”, maar wel zeer terecht. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken), die in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk was voor de Belastingdienst.

De commissie oordeelt zeer hard over de manier waarop de overheid ouders behandelde die ten onrechte beschuldigd werden van fraude met de kinderopvangtoeslag. Die mensen is „groot onrecht” aangedaan en dat was te voorkomen geweest als de verantwoordelijke bewindspersonen beter waren omgegaan met de signalen van misstanden, die er wel degelijk waren.

„Ik voel me medeverantwoordelijk”, zegt Wiebes. „Van al die overheidsorganen, was ik er ook één. We hebben er allemaal bij gestaan, maar we hebben niet op tijd gezien dat het zo groot was. Dat is buitengewoon verdrietig, maar ook iets dat echt in Nederland niet hoort te gebeuren.”

De commissie hekelt ook de manier waarop de betrokken ministeries hun eigen bewindslieden, de Tweede Kamer, de media en zelfs de rechterlijke macht van informatie voorzagen. Vooral dat laatste vindt Wiebes „verbijsterend.” Hij zegt er zelf ook last van te hebben gehad dat de informatievoorziening „op alle terreinen” onvoldoende was. „Daardoor hebben we het ook veel te laat doorgehad.”

Volgens politiek commentator Wouter de Winther kan het rapport over de toeslagenaffaire zelfs het einde van kabinet-Rutte III betekenen.

Hoekstra: snellere toeslagencompensatie ligt nu weer op tafel

MSN 18.12.2020 Snellere compensatie van ouders die geraakt zijn in de toeslagenaffaire “ligt ook nu weer op tafel”. Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën) na het vernietigende rapport van de speciale Kamercommissie die zich over het overheidsschandaal boog. Hij benadrukt dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) hard bezig is de compensatie te regelen. “Ik denk dat zij ook zal kijken: wat kan er nou nog meer of nog sneller de komende periode”, voegt Hoekstra daaraan toe.

Het kabinet komt in de eerste week van de kerstvakantie bijeen op het Catshuis om het rapport te bespreken. Daar zal niet alleen gesproken worden over de politieke gevolgen van het rapport (welke bewindspersonen zouden eventueel moeten aftreden), maar ook de compensatieregeling. Er wordt steeds meer duidelijk over het overheidsschandaal, waarbij ouders financieel in het nauw werden gedreven, maar compensatie is er nog maar voor een heel klein deel van de vele gedupeerden. Of er voor de kerst nog meer gaat gebeuren voor ouders, kon Hoekstra niet zeggen.

De Kamercommissie haalt in het rapport ook hard uit naar de manier waarop het ministerie van Financiën met informatie en documenten omgaat. De informatievoorziening van de meeste ministeries was beroerd, maar dat gold vooral voor het ministerie van Hoekstra. Welke stukken wel en niet naar buiten werden gebracht, werd “in meerdere gevallen ingegeven door gewenste juridische of politieke uitkomsten”, concludeerde de commissie zelfs. Daar ligt “evident een opdracht voor mijn ministerie”, zegt de bewindsman.

Dat ook de informatievoorziening naar de rechter niet op orde was, noemt Hoekstra een “onverkwikkelijk voorbeeld”.

Rutte: rechtsstaat heeft burgers schade toegebracht, nu snel compensatie

NOS 17.12.2020 Premier Rutte is het eens met de harde conclusies van de toeslagencommissie dat de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Hij spreekt over een “heel heftig” en een “terecht” rapport. “Je ziet dat de rechtsstaat niet de burgers heeft beschermd en in een hele heftige mate schade heeft toegebracht”, aldus de premier vanavond in zijn eerste reactie.

Het kabinet vindt dat de toeslagenaffaire heel veel verdriet en schade bij de ouders heeft veroorzaakt en dat dit nooit meer mag gebeuren, zo zei staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken vanmiddag namens het kabinet in reactie op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie.

Die concludeerde eerder vandaag dat de ouders ongekend onrecht is aangedaan nadat ze onterecht als fraudeur werden aangemerkt bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Er is volgens de commissie in strijd gehandeld met de beginselen van de rechtsstaat.

“De conclusies zijn duidelijk en hard”, zei Van ’t Wout. “Kinderopvang hoort het leven van ouders makkelijker te maken. Het tegendeel is hier gebeurd.” Verder wilde hij er nog geen “grote uitspraken” over doen. “We gaan hier de komende weken heel hard mee aan de slag.”

Kabinet volgende week in Catshuis

Zijn collega Van Huffelen van Financiën, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, noemde het “meer dan verschrikkelijk” wat er met de ouders is gebeurd. “Door toedoen van de overheid zijn ze in diepe problemen geraakt.”

Ze kondigde aan dat het kabinet volgende week dinsdag in het Catshuis bij elkaar komt om het rapport te bespreken. Waarschijnlijk zullen er meer sessies nodig zijn om “een heel goed antwoord te maken”. Het kabinet wil dan in januari met een volwaardige reactie komen.

Premier Rutte benadrukt dat de gedupeerden zo snel mogelijk gecompenseerd moet worden. Het kabinet werkt volgens Van Huffelen hier keihard . “Maar dat is ingewikkeld en complex.” De meest schrijnende gevallen worden nog voor de Kerst geholpen, zei de staatssecretaris.

BEKIJK OOK;

Ouders toeslagenaffaire ’ongekend onrecht’ aangedaan

Telegraaf 17.12.2020  De ouders in de toeslagenaffaire is ’ongekend onrecht’ aangedaan, waarbij de ’grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden’. Met die vernietigende conclusie komt de ondervragingscommissie. Daarbij krijgen niet alleen de Belastingdienst, maar ook het kabinet, de Tweede Kamer en de rechtspraak een flinke veeg uit de pan. Het kabinet overlegt volgende week in het Catshuis over het rapport.

De titel van het rapport van de commissie laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Ongekend onrecht. Dat is wat de tienduizenden ouders volgens de Kamerleden is aangedaan in de toeslagenaffaire. Jarenlang werden ze vermorzeld door een keiharde fraudeaanpak en nietsontziende terugvordering van de Belastingdienst.

De rechtsstaat is bij die affaire in het geding geweest, schrijft de commissie. En ook al bezworen commissievoorzitter en CDA-Kamerlid Chris van Dam dat er geen schuldigen aangewezen zouden worden, deelt de commissie wel degelijk een paar stevige standjes uit.

BEKIJK OOK:

’Niemand zag welk leed overheid eigen burgers aandeed in toeslagenaffaire’

Uiteraard aan de Belastingdienst zelf, waar de fraude-aanpak zo uit de hand liep en ’grove inbreuk’ werd gemaakt op de rechten die mensen hebben. Maar ook ’kabinet en parlement’ mogen van de commissie het boetekleed aantrekken, omdat zij die ’spijkerharde’ wetgeving hebben gemaakt die te weinig ruimte gaf aan burgers om zich te verdedigen. De fiscus stond daardoor onder druk van een ’oververhitte politieke behoefte’ om mensen keihard aan te pakken.

BEKIJK OOK:

De ontembare fraude-bloeddorst van de Belastingdienst

Dat vervolgens de rechtspraak, met name de Raad van State, ook nog jarenlang groen licht gaf aan de harde aanpak van de Belastingdienst, heeft ook niet geholpen. De commissie ziet dat rechters een ’wezenlijke bijdrage’ hebben geleverd aan de keiharde uitvoering. Al met al is er volgens de commissie sprake van een ’optelsom van onvermogen om recht te doen aan het individu’.

Catshuis-overleg

Het kabinet gaat volgende week in het Catshuis overleggen over het rapport. Premier Rutte spreekt van een ’heel heftig rapport’: „Je ziet dat inderdaad de rechtsstaat niet burgers heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht.” Volgens staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) moet het kabinet met ’een heel goed antwoord’ komen op het rapport. Dat antwoord moet dan halverwege januari komen. De Kamer wil kort daarna over het rapport debatteren met in elk geval Rutte en minister Hoekstra.

CDA-Kamerlid Omtzigt, die al tijden zijn tanden heeft gezet in dit dossier, hoopt dat het ’recht doen aan de ouders’ in de reactie van het kabinet ’op plek 1, 2 en 3’ staat. „Het gaat niet om nog een keer sorry zeggen”, zegt Omtzigt. Hij wil dat het kabinet eindelijk haast gaat maken met de compensatie van de ouders en die ook ruimhartiger maakt.

Het verslag van de commissie bevestigt verder het beeld dat tijdens de verhoren van topambtenaren en prominente politici al naar boven kwam. Onder anderen Rutte, Hoekstra en PvdA-leider Asscher moesten langskomen voor een verhoor.

Op de betrokken ministeries werd naar elkaar gewezen, waardoor niemand de verantwoordelijkheid nam om de problemen voor ouders op te lossen. En de politieke top bij Financiën en Sociale Zaken was jarenlang niet goed op de hoogte hoe omvangrijk de problematiek eigenlijk was.

Informatievoorziening

De grootste veeg uit de pan bewaart de commissie overigens voor het ministerie van Financiën; en dan specifiek voor hoe dat ministerie omging met de verzoeken om informatie te leveren. Financiën leverde het gros van de informatie veel later dan afgesproken, en vlak voor, tijdens en zelfs ná de verhoren dook nog weer nieuwe informatie op.

„De commissie is hier ontstemd over”, staat in het rapport. De Kamerleden spreken van een ’hardnekkig probleem’ en weten niet eens zeker of ze nu al wel alle opgevraagde informatie hebben gekregen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan de commissie of de Tweede Kamer ’nog stappen overwegen’, staat er dreigend in het rapport.

BEKIJK MEER VAN; overheid overheidsbeleid bedrog Den Haag Belastingdienst Financiën Tweede Kamer der Staten-Generaal

Kabinet: ‘Schade en verdriet veroorzaakt bij ouders, dit mag nooit meer gebeuren’

RTL 17.12.2020 De ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst heeft ‘veel schade en verdriet veroorzaakt’. Dat zegt het kabinet naar aanleiding van het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Kamerleden vinden dat het rapport niet zonder gevolgen kan blijven, maar willen eerst dat de ouders snel worden gecompenseerd. “Er is nog geen klap gebeurd”, stelt CDA’er Pieter Omtzigt.

De ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst heeft ‘veel schade en verdriet veroorzaakt’, zegt staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken) in een eerste reactie namens het kabinet. Zijn collega Alexandra van Huffelen noemt wat er is gebeurd ‘meer dan verschrikkelijk’.

Het kabinet komt volgende week bijeen op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, om zich over het toeslagenrapport van de ondervragingscommissie te buigen. Premier Mark Rutte reageerde vanmiddag al op het rapport.

Premier Rutte heeft gereageerd over het rapport over de toeslagenaffaire: ‘een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem’.

Snoeihard rapport

Dat rapport is snoeihard. Tienduizenden ouders zijn onterecht het slachtoffer geworden van spijkerharde regels en een even harde uitvoering. Ze zijn jarenlang niet door de politiek gehoord.

De wetgeving was veel te hard, de uitvoerders keken niet naar individuele gevallen en de ministeries namen geen verantwoordelijkheid. Kijk hier wat commissievoorzitter Chris van Dam daarover zei.

Niet zonder gevolgen blijven

De conclusies kunnen volgens de Tweede Kamer niet zonder gevolgen blijven. Maar de Kamer eist nu eerst dat er veel meer tempo wordt gemaakt met het compenseren van de tienduizenden gedupeerde ouders. “Er is nog geen klap gebeurd. Er zijn pas 500 ouderen gecompenseerd en er zijn tienduizenden gedupeerden”, zegt CDA’er Omtzigt. Hij noemt het rapport ‘spijkerhard’ en ‘honderd procent’ juist.

Maar het moet ook gaan over de politieke gevolgen, vinden Kamerleden. “Het is een vraag die zeker op tafel ligt”, zegt regeringspartij ChristenUnie. De SP vindt dat er politieke verantwoordelijkheid genomen moet worden, maar ook de SP vindt eerst dat de tienduizenden gedupeerde ouders nu snel gecompenseerd moeten worden. “We moeten geen dag langer meer wachten”, zegt SP-leider Marijnissen.

Lees ook:

Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

Niet direct snelle compensatie

Het kabinet wil niet direct overgaan op snelle compensatie van alle ouders die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld. “We moeten op dit rapport een heel goed antwoord maken”, zegt staatssecretaris Van Huffelen.

Het kabinet heeft volgens haar ‘een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt’.

Geert Wilders. © ANP

Pijlen op Rutte

PVV-leider Geert Wilders richt zijn pijlen vooral op premier Rutte. De premier was medeverantwoordelijk voor de harde fraudeaanpak die tijdens het kabinet Rutte-II werd gestart.

Wilders zegt in een reactie op het rapport: “Dit is dus het Nederland van Rutte en Asscher. Een overheid die mensen keihard in de steek laat, de rechtsstaat opzij zet en onschuldigen zonder enige gêne criminaliseert en collectief de andere kant op kijkt. De Nederlandse overheid is totaal losgezongen van de burger.”

Knalhard rapport

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het een knalhard rapport. “De overheid heeft de levens van mensen kapotgemaakt. Duizenden mensen moeten nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd. De hoogste tijd om kinderopvang gratis te maken en de toeslagen af te schaffen.”

“De overheid, politiek en rechtspraak hebben hier allemaal steken laten vallen”, zegt VVD’er Helma Lodders (VVD) op Twitter. “Dat moeten we ons aantrekken, ook ik persoonlijk, en ervan leren zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Dit leed kunnen we niet meer terugdraaien.”

Lees ook:

Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan

Commissie kijkt nog naar mogelijke meineed in toeslagenverhoren

MSN 17.12.2020 De ondervragingscommissie kijkt nog of, op basis van bijvoorbeeld nieuwe documenten, blijkt dat getuigen gelogen hebben onder ede. “Als uit een verklaring nu iets komt dat iemand enorm heeft zitten jokkebrokken dan zullen we ook de stappen ondernemen, zodat je nog aangifte kunt doen of zoiets”, zegt voorzitter Chris van Dam (CDA)

Volgens Van Dam is er vooralsnog geen directe aanleiding om mensen te verdenken van meineed (liegen onder ede, een strafbaar feit). Dat werd op sociale media wel af en toe gesuggereerd, naar aanleiding van nieuwe documenten die het ministerie van Financiën naar buiten bracht. De commissie gaat nog eens zitten om hiernaar te kijken en te onderzoeken wat ze eventueel kan doen tegen mensen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan meineed.

De afgelopen dagen heeft dat departement een hele reeks documenten vrijgegeven die journalisten hadden opgevraagd, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een heel volledig beeld van die memo’s en notities heeft de ondervragingscommissie nog niet. Twee weken geleden heeft de commissie gezegd geen documenten meer mee te nemen. “Je kan je staf niet vragen een concept-rapport te schrijven en dan ’s nachts nog even checken of alles wel klopt met wat er nu naar buiten is gekomen.”

“Het is natuurlijk wel bijzonder onaangenaam om dit mee te maken”, zegt Van Dam hierover. “Het is voor ons ook niet helemaal te begrijpen waarom net nu die Wobs naar buiten moeten komen.”

Commissie: politiek had kansen om in te grijpen bij toeslagen

MSN 17.12.2020 De politieke top heeft behoorlijk wat kansen laten liggen om in te grijpen bij de aanpak van fraude met toeslagen, zegt Chris van Dam, voorzitter van de ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire onderzocht. Er is volgens hem niet één schuldige aan te wijze, maar de politiek en topambtenaren moeten “goed in de spiegel kijken”.

Een half jaar lang zat Van Dam de commissie voor die documenten opeiste van ministeries, die (oud-)bewindspersonen en ambtenaren onder ede hoorde en “reconstrueerde” wie verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire. Veel politici zeiden weinig zorgwekkende signalen te ontvangen, maar die waren er wel degelijk, zegt Van Dam.

Hij wijst naar een hard rapport van de Ombudsman, brieven die ouders of grootouders naar bewindspersonen stuurden en vragen en moties uit de Tweede Kamer. “Bij alle verantwoordelijke bewindspersonen” kwamen volgens de commissie signalen langs “die ze hadden kunnen omzetten in actie”.

De politiek maakte slechte regels en negeerde signalen over de ontspoorde fraudejacht, maar bij de Belastingdienst ging ook een hoop mis. De harde invulling van de regels, bijvoorbeeld. “Dat is wel iets dat zich binnen de Belastingdienst ontwikkeld heeft”, zegt CDA’er Van Dam. “Waarbij in eerste instantie ook niet de politiek verantwoordelijken goed geïnformeerd zijn.” Dat hebben topambtenaren verzuimd.

Kritiek rechtspraak

In het rapport stond ook de opmerkelijke constatering dat de rechtspraak veel te verwijten valt in dit schandaal. Van Dam vond het naar zijn zeggen “spannend” om daar wat over te schrijven: politici zijn over het algemeen heel voorzichtig met kritiek op de rechtspraak. Maar toch was de rol van de rechtspraak twijfelachtig, concludeerde de commissie. De bestuursrechtspraak wordt er in het rapport van beschuldigd beginselen weg te redeneren die juist “zouden moeten dienen als stootkussen en beschermende deken voor mensen in nood”.

Ook de rol van de rechtspraak heeft ervoor gezocht dat het onderwerp zijn beslag heeft gehad op het vertrouwen dat Van Dam zelf heeft in de rechtstaat, zegt hij desgevraagd. De commissie viel naar zijn zeggen “van verwondering in verbijstering”. Van Dam: ik kreeg “een steen in mijn maag”.

Kamer: lessen trekken uit rapport, maar eerst ouders compenseren

NOS 17.12.2020 Het snoeiharde rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire moet consequenties hebben, maar het belangrijkste is dat de gedupeerde ouders nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd. Dat vindt de Tweede Kamer.

SP-leider Marijnissen noemt de conclusies van de parlementaire ondervragingscommissie “heel helder”. Volgens haar is het kabinet verantwoordelijk voor het vernielen van de levens van de gedupeerde gezinnen. Ze vraagt zich af of een kabinet dat betrokken is bij het schenden van rechtsbeginselen nog wel geloofwaardig is. “Ik kan het in ieder geval niet uitleggen.”

Nog voor de verkiezingen moet er een Kamerdebat komen, vindt Marijnissen. “Maar we moeten vooral geen dag langer meer wachten met compensatie.”

Zware Kerst

Dat is voor Henk Nijboer van de PvdA ook het belangrijkste. “De ouders gaan een hele zware Kerst in. Dat is heel slecht en beschamend. Mensen zijn de vernieling in geholpen en zitten tot op de dag van vandaag in de ellende.” Het kabinet heeft een half miljard euro uitgetrokken voor die compensatie, maar van de duizenden ouders zijn er nog maar een paar honderd gecompenseerd.

PVV-leider Wilders wijst de vinger naar het huidige en vorige kabinetten: “Dit is dus het Nederland van Rutte en Asscher. Een overheid die mensen keihard in de steek laat, de rechtsstaat opzijzet en onschuldigen zonder enige gêne criminaliseert en collectief de andere kant opkijkt. De Nederlandse overheid is totaal losgezongen van de burger.”

Farid Azarkan van Denk spreekt van een “politieke doodzonde”, omdat veel bewindspersonen al veel eerder op de hoogte waren van de problemen, maar niets deden. “Het is aan henzelf om conclusies te trekken, maar ik zou me kapot schamen.”

Kamer: nu eerst ouders compenseren

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met SP’er Renske Leijten de zaak aan het rollen bracht, vindt dat de kern van de rechtsstaat is geschaad: de verhouding tussen de burger en de overheid. “Maar het is wat snel om binnen een uur na de presentatie al politieke conclusies te trekken.”

Hij verwacht van het kabinet dat het zich nu eerst op de ouders richt en daarna begint met het herstellen van de rechtsstaat.

Omtzigt over harde rapport: kern rechtsstaat geschaad

Gert-Jan Segers, voorman van regeringspartij ChristenUnie, vindt ook dat de vraag gesteld moet worden of het kabinet nog wel geloofwaardig is. “De overheid moet een schild zijn voor de zwakkeren. Als dat zo misgaat, is dat een terechte vraag. Vandaag zien we wat er gebeurt als het systeem het wint van menselijkheid.”

Zwarte bladzijde

D66 noemt de hele zaak een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse politiek en rechtsstaat. “Niemand binnen de overheid nam echt verantwoordelijkheid”, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. Net als de meeste partijen in de Tweede Kamer wil hij dat het huidige toeslagensysteem wordt afgeschaft en vervangen wordt door een eenvoudiger systeem.

Helma Lodders van de VVD erkent dat alle onderdelen van de overheid, zowel de politiek, de ambtenarij als de rechters, “collectief gefaald” hebben. Zij wil nog niet praten over politieke consequenties. “Voor mij staan vandaag de ouders centraal. Die moeten zo snel mogelijk gecompenseerd worden.”

BEKIJK OOK;

Toeslagenaffaire schokt politiek, maar ouders wachten nog altijd op geld

NU 17.12.2020 De bevindingen van de ondervragingscommissie die onderzoek deed naar de kinderopvangtoeslagenaffaire schokken heel politiek Den Haag. Het kabinet gaat zich volgende week beraden op wat nu de beste reactie is. Duizenden gedupeerde ouders wachten nog steeds op compensatie.

Premier Mark Rutte had het donderdag over “een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem”. “Je ziet inderdaad dat de rechtsstaat burgers niet heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht”, aldus de premier.

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) laat het onderzoek zien “dat het meer dan verschrikkelijk is wat er met de ouders is gebeurd”. “Levens zijn geruïneerd en het vertrouwen in de politiek is geschaad.”

Het donderdag gepubliceerde rapport Ongekend Onrecht laat zien dat het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst én de rechtspraak de belangen van burgers hebben verkwanseld. Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd, werden door de fiscus onterecht als fraudeurs bestempeld of werden keihard aangepakt als er een kleine fout werd gemaakt.

Er werden grote sommen geld teruggevorderd, waardoor gezinnen in grote financiële problemen kwamen. De levens van gezinnen werden totaal ontwricht.

De commissieleden leggen feilloos bloot dat signalen – die waren er genoeg – niet zijn opgepikt door de politiek.

Rutte over toeslagenaffaire: ‘Bal die richting ravijn rolde’

Veel frustratie over trage compensatie

De bevindingen volgen twee dagen na een tumultueus debat dat Van Huffelen met de Tweede Kamer had over de compensatie voor de gedupeerden. Dat proces verloopt moeizaam en liep al vertraging op, tot grote frustratie van Kamerleden.

“In dit tempo moet de staatssecretaris ouder dan honderd jaar worden om alle gezinnen te compenseren”, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Er gaan stemmen op om minder fijnmazig te kijken, zodat ouders sneller gecompenseerd worden.

De Belastingdienst heeft een team van zo’n vijfhonderd mensen opgetuigd dat zich bezighoudt met de terugbetaling. Er moet per geval worden bekeken op hoeveel compensatie iemand recht heeft. “Het is ingewikkeld en complex”, zei Van Huffelen donderdag meerdere keren. “Gewoon iedereen uitbetalen klinkt heel makkelijk, maar de schade is ongelooflijk verschillend.”

Aan alle gedupeerden hetzelfde bedrag overmaken, zou volgens de bewindsvrouw dan ook “heel veel mensen heel veel onrecht aandoen”.

Het kabinet heeft ervoor gekozen om mensen in acute problemen en schrijnende situaties te helpen, zodat zij voor de Kerst hun geld ontvangen – dat zijn er voor dit jaar 430.

Daarna is de verwachting dat in het eerste kwartaal van volgend jaar 1.500 mensen worden geholpen en in het tweede kwartaal 3.500. Mogelijk komen ruim twintigduizend gedupeerden voor compensatie in aanmerking. Het kabinet heeft in totaal ongeveer een half miljard euro uitgetrokken voor de compensatieoperatie.

SP’er Leijten: ‘Het lek is nog steeds niet boven’

De compensatie moet wat Omtzigt betreft nu prioriteit hebben, voordat het kabinet zich buigt over de eigen politieke consequenties. “Morgen (vrijdag, red.) dient het kabinet eerst en vooral te praten over hoe de ouders snel en volledig recht gedaan kan worden”, laat hij via Twitter weten.

Daar wordt Kamerbreed zo over gedacht. “De overheid heeft de levens van mensen kapotgemaakt. Duizenden mensen moeten nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd”, laat GroenLinks-leider Jesse Klaver weten.

VVD’er Helma Lodders: “Dit leed kunnen we niet meer terugdraaien. We kunnen het wel verzachten. De compensatie moet nu voortvarend gebeuren.”

In de Kamer waren het Omtzigt en SP’er Renske Leijten die de kar steeds trokken in het dossier. Leijten, een van de acht Kamerleden die lid waren van de ondervragingscommissie, wil het liefst dat er een nog zwaarder parlementair instrument wordt gebruikt om de toeslagenaffaire te onderzoeken: de parlementaire enquête. Daarmee worden ook conclusies getrokken; dat is nu niet het geval.

Sowieso is het laatste woord hier nog niet over gezegd. “Het lek is nog steeds niet boven”, zei Leijten tegen Trouw.

Lees meer over: Politiek Toeslagenaffaire

Kamer wil nu snel compensatie voor gedupeerden toeslagenaffaire

MSN 17.12.2020 De slachtoffers van de toeslagenaffaire moeten nu eerst heel snel compensatie krijgen voor het aangedane leed. Daarover zijn de partijen in de Tweede Kamer het eens na een snoeihard rapport over de zaak. Daarnaast zal ook gesproken moeten worden over de politieke consequenties.

Volgens Gert-Jan Segers van de kleinste regeringspartij ChristenUnie “moeten betrokkenen in de politiek, rechtspraak en uitvoeringsorganisaties, maar ook de Kamer als geheel, zich rekenschap geven voor wat er is gebeurd”. De politiek moet na het rapport “goed naar zichzelf kijken”, vindt Steven van Weyenberg (D66).

“De overheid, politiek en rechtspraak hebben hier allemaal steken laten vallen”, zegt Helma Lodders (VVD) op Twitter. “Dat moeten we ons aantrekken, ook ik persoonlijk, en er van leren zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Dit leed kunnen we niet meer terugdraaien.”

Politieke verantwoordelijkheid

Oppositiepartij SP vindt dat er politieke verantwoordelijkheid genomen moet worden. “Genoeg is genoeg”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Ze wil een snel debat over het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie, maar dat kan pas na het reces. Deze donderdag is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer dit jaar.

Volgens de parlementaire ondervragingscommissie hebben het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst én de rechtsspraak ervoor gezorgd dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Ouders is “ongekend leed” aangedaan.

Geen verrassing

De partijen zijn het allemaal eens dat het vreselijk mis is gelopen, hoewel het niet als een verrassing komt. “De overheid heeft de levens van mensen kapotgemaakt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Duizenden mensen moeten nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd.” Volgens Geert Wilders (PVV) is de overheid “totaal losgezongen van de burger”.

Henk Nijboer (PvdA) noemt de oordelen van de commissie terecht. “Ouders is ongekend leed aangedaan en zijn door de overheid de vernieling in geholpen. Het is beschamend dat ouders na al die jaren nog steeds niet zijn gecompenseerd.” Alle slachtoffers moeten binnen enkele weken “recht worden gedaan”, zegt Nijboer. “Schrijnend dat dit zo lang duurt”, vindt SGP’er Kees van der Staaij.

Zwarte bladzijde

“Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse politiek en rechtstaat”, noemt D66’er Van Weyenberg de conclusies in het rapport. “Vandaag zien we wat er gebeurt als het systeem het wint van menselijkheid. Als een anonieme overheid beleid maakt op basis van wantrouwen. Als mensen niet centraal staan en niet beschermd worden door de rechtsstaat”, aldus CU-voorman Segers.

Het kabinet heeft eerder een half miljard euro uitgetrokken om de gedupeerden te compenseren. Maar de Kamer klaagt al langer over het trage tempo van de compensatie. Van de vele duizenden slachtoffers in beeld bij Financiën, is nog maar een handjevol gecompenseerd.

Gedupeerden toeslagaffaire: ‘Eindelijk erkenning, maar littekens blijven’

NOS 17.12.2020 “Ongekend onrecht.” Zo beschrijft de ondervragingscommissie kinderopvang in haar rapport wat veel ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire is aangedaan. Het kritische rapport is vanmiddag gepubliceerd en daarin wordt geen van de betrokken door de commissie gespaard. Gedupeerde ouders zijn niet verbaasd over het snoeiharde rapport.

Veel ouders kwamen in de kinderopvangtoeslagaffaire in de problemen doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Zij moesten vaak tienduizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen, wat vaak leidde tot financiële en sociale problemen.

‘Wonder dat ik er nog ben’

Kristie Rongen is een van de ouders die onterecht geld moest terugbetalen aan de Belastingdienst. Ze heeft daardoor een schuld van 92.000 euro en zit in de schuldhulpverlening, vertelt ze. Rongen leeft van 50 euro per week. Vanaf 2008 moest ze de kinderopvangtoeslag terugbetalen. Ze was toen alleenstaande moeder met drie jonge kinderen, haar jongste kind is inmiddels 19. “Het is een schande hoe het allemaal is gelopen, het is gewoon niet te geloven.”

Rongen is het ermee eens dat er “onherstelbaar leed” is veroorzaakt door de affaire. “Ik ben er behoorlijk aan onderdoor gegaan. Ik heb twee jaar thuisgezeten met een burn-out en het mag überhaupt een wonder heten dat ik er nog ben”, vertelt ze. “Gelukkig heb ik sterke kinderen om me heen en was mijn moeder er voor me. Zonder hen en andere mensen had ik het qua eten gewoon niet gered.”

Haar auto is in beslag genomen door de affaire, ze raakte bijna haar huis kwijt, vertelt ze. Ook kon haar zoon zijn studie niet meer betalen omdat hij zijn studiefinanciering gebruikte om haar te helpen met de huur. “Je voelt je totaal machteloos, alles wordt je afgepakt. Ik kreeg straatvrees en durfde niemand meer aan te spreken. Als de deurbel ging was ik bang dat er weer een deurwaarder voor zou staan.”

Het volgen van de verhoren afgelopen weken bracht bij Rongen veel emoties boven. “Ik heb er met woede naar gekeken. Af en toe heb ik echt zitten schreeuwen naar de tv, zo van ‘horen jullie mij?!’. Ik werd boos van het liegen, de plotselinge Alzheimer.”

De commissie zegt in het rapport dat alle onderdelen van de staat moeten nadenken over hoe kwesties als de kinderopvangtoeslagaffaire in de toekomst voorkomen kunnen worden en hoe het onrecht kan worden rechtgezet. Voor Rongen kan dat niet snel genoeg gaan. “Ik heb nu gehoord dat ik volledige compensatie krijg, maar ik weet nog niet wanneer.”

Littekens blijven

Ook gedupeerde Nazmiye Yigit-Karaduman vindt dat er haast gemaakt moet worden met de compensatie. “We zijn hier hard door geraakt, dus er moet een hele goede compensatie komen voor alle gedupeerde ouders en kinderen.” De ellende begon voor Yigit-Karaduman in 2013, toen ze binnen twee weken 32.000 euro aan kinderopvangtoeslag moest terugbetalen.

Nazmiye Yigit-Karaduman EIGEN FOTO (BEWERKING: NOS)

Yigit-Karaduman tekende bezwaar aan, maar verloor elke zaak. Met moeite heeft ze de duizenden euro’s met een aflossingsregeling afbetaald. “Ik heb keihard moeten werken, soms zo’n vijftig tot zestig uur per week. Ook heb ik veel moeten lenen en altijd goed moeten rekenen. We hebben heel veel gemist.”

Ze is dan ook niet verbaasd over de kritiek in het rapport. “Het is iedere keer een herhaling. Ik wist al dat ik geen fraudeur was en dat ik niks fout deed. Nu zien zij ook dat ik gelijk had, maar we hebben veel schade opgelopen.” Toch is ze blij met het rapport. “Er wordt erkend hoeveel onrecht en ellende ze ons hebben aangedaan. Eindelijk wordt nu bevestigd hoe slordig een overheidsinstelling kan zijn.”

‘Eens kijken of ze nu wel hun belofte nakomen’

Door die ‘slordigheid’ denkt ze dat het nog lang zal duren voor haar vertrouwen in de overheid weer is hersteld. “We hebben schade opgelopen en die wonden moeten helen. Maar of het helemaal gebeurt weet ik niet, ik denk dat er altijd een litteken overblijft.” Ook gaat het compenseren volgens haar ook niet snel genoeg. “Ze moeten beter en sneller compenseren, want het duurt veel te lang. Het zou dit jaar voor kerst nog komen, maar ik heb nog niks binnen. Ik wacht rustig af, eens kijken of ze nu wel hun belofte gaan nakomen.”

In het rapport worden geen conclusies getrokken of echte aanbevelingen gedaan. De Tweede Kamer houdt volgend jaar een debat over de kwestie. Het is nog niet bekend wanneer dat precies zal zijn, maar in ieder geval voor de verkiezingen in maart.

Snoeihard rapport: gedupeerden toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan | RTL Nieuws

RTL 17.12.2020 Gedupeerden in de toeslagenaffaire is ongekend onrecht aangedaan. Dat concludeert de parlementaire commissie kinderopvangtoeslag. Ze zijn het slachtoffer geworden van spijkerharde regels en een even harde uitvoering en zijn jarenlang niet door de politiek gehoord. “Dit raakt alle Nederlanders”, zegt commissievoorzitter Chris van Dam.

Bij een kleine fout bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag werden ouders al gebrandmerkt als fraudeur. Als ze daartegen in het verweer kwamen, maakten ze geen schijn van kans. Ouders werden vermalen in de ‘raderen van de uitvoering’: “Ze stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtsstaat, die hen niet de bescherming boden die ze verdienden”, schrijft de commissie in haar rapport.

“De nadruk op fraude en misbruik leidde tot te weinig oog voor de menselijke maat”, zei Van Dam. “De slachtoffers stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtstaat, die hen niet de bescherming boden die zij verdienden”, zo zei de commissievoorzitter het.

Spijkerharde wetgeving

Alle betrokkenen krijgen van de commissie een stevige veeg uit de pan. Om te beginnen zijn kabinet en parlement er schuldig aan dat ‘spijkerharde wetgeving’ is opgesteld die weinig ruimte liet om recht te doen aan individuele situaties:

 pieter klein

@pieterkleinrtl

Een ongekend onrecht. En een ongekend hard rapport. Systeemfalen in drie pagina’s: #toeslagenaffaire

1:23 p.m. · 17 dec. 2020 890 485 mensen tweeten hierover

Geen oog voor mensen

Het ministerie van Financiën heeft de kinderopvangtoeslag uitgevoerd als een massaproces, waarbij nauwelijks oog was voor de individuele situaties van mensen. Hele groepen werden als fraudeur bestempeld, zonder goede reden kregen mensen het stempel ‘opzet/grove schuld’ en door de ‘alles-of-niets’ benadering moesten ouders bij een kleine fout de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen.

Steken laten vallen

Ook het ministerie van Sociale Zaken – dat verantwoordelijk was voor het toeslagenbeleid – heeft flinke steken laten vallen. En de Raad van State, die juist zou moeten waken over de rechten van burgers, heeft de spijkerharde uitvoering van regels jarenlang in stand gehouden, en heeft essentiële rechten van burgers ‘veronachtzaamd’.

Pieter Klein: ‘Ongekend onrecht’

Volgens Pieter Klein van RTL Nieuws, die samen met Trouw de affaire onthulde zegt de titel van het rapport alles al: “Ongekend onrecht, dat is echt een vernietigend oordeel. Op alle fronten heeft de overheid gefaald. Dat zal voor ouders een gevoel van erkenning en gerechtigheid geven.”

Klein noemt het een ‘onthullend rapport over politieke en ambtelijke leiders die wegkeken’: “En Kamer, media en burgers blijken ook nog eens stelselmatig onjuist geïnformeerd.”

“De commissie is eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot dit besef gekomen.” Zij doet een dringend beroep op alle betrokken staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen. Talloze signalen werden door politieke en ambtelijke kopstukken genegeerd, ook toen de toeslagenaffaire in volle omvang duidelijk werd.

Ze hadden te lang een ‘blinde vlek’: “Het heeft binnen de ambtelijke en politieke top te lang ontbroken aan personen die de ernst van de problemen inzagen en verantwoordelijkheid namen voor het geheel.”

Premier Mark Rutte voor de parlementaire enquêtecommissie. © ANP

Asscher en Rutte

Oud-staatssecretarissen Frans Weekers en Eric Wiebes, voormalig minister Asscher en premier Rutte zijn mede verantwoordelijk voor de harde fraudeaanpak die tijdens het kabinet Rutte-II werd gestart. Ze kregen wel signalen dat dit in de praktijk tot grote problemen leidde, maar dat ging om individuele zaken. Dat de problemen breder speelden was voor hen een blinde vlek.

Ook over de informatievoorziening kraakt de commissie harde noten. De Tweede Kamer is meermalen ontijdig, onvolledig en onjuist geïnformeerd: “Transparantie, openheid en volledigheid zijn in de praktijk niet de leidende principes geweest bij de beantwoording van Kamervragen, het opstellen van kamerbrieven, het reageren op Wob-verzoeken en het samenstellen van dossiers voor rechtszaken.”

Troost voor ouders

De commissie is ook ‘zeer ontstemd’ over de gebrekkige informatie van het ministerie van Financiën, die veel te laat kwam en onvolledig was. Voor gedupeerde ouders is het rapport nog een keer erkenning dat zij onterecht als fraudeur zijn bestempeld. Maar daar moet het niet bij blijven, zegt de commissie. “Het onrecht wordt nu onderkend, maar is nog niet rechtgezet. Excuses zijn gemaakt, nu het herstel nog.”

Kamervoorzitter Arib, die het rapport in ontvangst nam, reageerde kort. Zij hoopt dat het rapport troost biedt aan ouders.

RTL NIeuws; Toeslagenaffaire Belastingdienst

Toeslagenaffaire: ‘Grondbeginselen rechtsstaat zijn geschonden’

AD 17.12.2020 De ouders die slachtoffer zijn geworden van de harde aanpak bij de kinderopvangtoeslag is ‘ongekend onrecht’ aangedaan. De ‘grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden’ en ouders hebben jarenlang ‘geen schijn van kans’ gehad.

Dat constateert de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag in haar eindverslag. Daarin wordt gesproken over een ‘optelsom van onvermogen om recht te doen aan het individu’.

Lees ook;

 

Het kabinet last dinsdag een speciale vergadering in om over het eindrapport van te spreken. Dat zal gebeuren op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Na de jaarwisseling komt het kabinet dan met een uitgebreide reactie, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) vanmiddag. ,,Het kabinet heeft een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.’’

Minister-president Mark Rutte vindt het eindverslag van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire ‘een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem’. Maar hij noemt het ook gedegen en terecht. ,,Je ziet dat inderdaad de rechtsstaat niet burgers heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht.”

In het rapport wijst de commissie niet één hoofdschuldige aan: behalve de Belastingdienst treft ook de politiek en de rechtspraak blaam. Kabinet en parlement mogen zich aanrekenen dat zij wetgeving hebben vastgesteld die ‘spijkerhard’ was en geen recht deed aan individuele situaties. De Belastingdienst heeft mensen ‘ten onrechte gebrandmerkt als opzettelijke fraudeurs’ en de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft ‘zijn belangrijke functie van (rechts)bescherming van individuele burgers veronachtzaamd’.

Rutte, Asscher, Wiebes en Weekers medeverantwoordelijk voor toeslagenaffaire

NU 17.12.2020 Premier Mark Rutte en voormalige bewindspersonen in het vorige kabinet Lodewijk Asscher, Eric Wiebes en Frans Weekers zijn medeverantwoordelijk voor de keiharde fraudeaanpak die geleid heeft tot de dramatische kinderopvangtoeslagenaffaire. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag schrijft donderdag in het eindrapport Ongekend Onrecht dat de vier mannen als deelnemer aan de Ministeriële Commissie Aanpak Fraude “een harde aanpak van fraude mede geïnitieerd” hebben.

Het gaat om een in 2013 opgerichte fraudebestrijdingscommissie onder leiding van premier Rutte.

Toenmalig staatssecretaris Weekers (VVD) tuigde de harde aanpak op, Asscher (PvdA) keurde de op kinderopvangtoeslag gerichte intensievere fraudebestrijding als minister van Sociale Zaken goed.

Weekers’ opvolger Wiebes (VVD) was vanaf augustus 2017 op de hoogte van misstanden bij de fraudejacht, maar het duurde tot juni 2019 voordat staatssecretaris Menno Snel duidelijk werd wat de omvang en impact van de uit de hand gelopen fraudejacht was.

“Tot dan toe hadden hier besproken bewindslieden signalen die zij kregen veelal gekoppeld aan incidentele zaken; dat de problemen veel breder speelden, was voor hen een blinde vlek.”

Commissievoorzitter Chris van Dam (CDA) zei bij de presentatie van het rapport dat bewindspersonen en ambtenaren op meerdere momenten hadden kúnnen en hadden móéten ingrijpen.

De commissie constateert in het rapport dat de grondbeginselen van de rechtsstaat bij de spijkerharde fraudeaanpak met voeten zijn getreden.

Commissie: ‘Kinderopvangtoeslag is uitgevoerd als massaproces’

Commissie oordeelt hard over tekortschieten alle staatsmachten

Het kabinet, het parlement en zelfs de rechterlijke macht hebben een rol gehad in het onrecht dat tienduizenden onschuldige ouders is aangedaan. Dat zijn de belangrijkste constateringen van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, die donderdag het eindrapport Ongekend Onrecht presenteert.

“De commissie is gedurende haar werkzaamheden eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot dit besef gekomen”, schrijft de commissie. “Zij doet een dringend beroep op alle betrokken staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen en hoe het ontstane onrecht alsnog kan worden rechtgezet.”

Volgens de commissie heeft “de politieke behoefte” om het toeslagenproces efficiënt in te richten en de politieke en maatschappelijk wens om fraude te voorkomen tot spijkerharde wetgeving geleid, waarbij onvoldoende ruimte was om rekening te houden met individuele situaties.

Ook rechterlijke macht heeft drama niet kunnen voorkomen

De aanpak van de Belastingdienst waardoor hele groepen ouders zonder individuele toets werden aangemerkt als fraudeur – de zogenoemde “alles-of-nietsaanpak” heeft volgens de commissie “grove inbreuk gemaakt op het rechtstatelijke principe dat optimaal recht gedaan moet worden aan individuele situaties”. Ook het ministerie van Sociale Zaken heeft fouten gemaakt. De manier waarop dit ministerie zijn verantwoordelijkheid heeft ingevuld, is volgens de commissie “ver onder de maat”.

De commissie constateert ook dat de rechterlijke macht niet in staat is gebleken het onrecht een halt toe te roepen. Volgens de commissie heeft de bestuursrechtspraak jarenlang een “wezenlijke bijdrage geleverd” aan het in stand houden van de spijkerharde fraudejacht.

Een oververhit politiek klimaat, waardoor een kleine vergissing in de aanvraag van de toeslag gezien werd als fraude, de keiharde aanpak van de Belastingdienst en de afwezigheid van het ministerie van Sociale Zaken bij signalen van de negatieve effecten van de disproportioneel harde aanpak leidden volgens de commissie tot een “optelsom van onvermogen”, waardoor de getroffen ouders jarenlang geen schijn van kans hebben gehad om hun gelijk te halen.

Snoeihard rapport over toeslagendrama: Iedereen heeft gefaald (msn.com)

MSN 17.12.2020 Het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst én de rechtsspraak hebben ervoor gezorgd dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat staat in een explosief rapport van de ondervragingscommissie van Kamerleden die het overheidsschandaal heeft onderzocht. Daarin werden tal van ouders “ten onrechte gebrandmerkt als opzettelijke fraudeurs”.

Bewindspersonen en topambtenaren tuigden na politieke druk een harde fraudeaanpak op. Signalen dat deze aanpak voor sommige ouders ernstige en onterechte gevolgen had, werden jarenlang door de volledige politieke top gemist. De Belastingdienst ging ook in de fout. De commissie concludeert dat de fiscus de fraudejacht als “massaproces” aanvloog, zonder oog voor individuele gevallen.

Oud-staatssecretarissen Frans Weekers en Eric Wiebes (beiden VVD), voormalig minister Lodewijk Asscher (PvdA-leider) en premier Mark Rutte (VVD) worden specifiek genoemd als grondleggers van de fraudeaanpak. Zij sloegen allemaal onvoldoende aan op de signalen die naar boven kwamen. Ook voormalig staatssecretaris Menno Snel, vanaf oktober 2017 staatssecretaris op Financiën, vroeg niet genoeg door na berichten die hij hierover ontving. De commissie oordeelt bovendien snoeihard over de informatievoorziening vanuit het ministerie van Financiën.

Fraudeur

Zo kon het gebeuren dat duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld en behandeld werden. De meesten moesten grote bedragen aan toeslagen in korte tijd terugbetalen, soms omdat de Belastingdienst een gastouderbureau of kinderopvangbedrijf indirect in de portemonnee wilde raken.

“Ongekend onrecht”, heet het rapport van de ondervragingscommissie, naar de gevolgen van de affaire voor de slachtoffers. De groepsgewijze aanpak waarmee de Belastingdienst fraudeurs te lijf wilde gaan, heeft “grove inbreuk gemaakt op het rechtstatelijke principe dat optimaal recht gedaan moet worden aan individuele situaties van mensen”, zegt de commissie. Die ruimte voor individuele gevallen ontbrak ook in wetgeving, vastgesteld door beide Kamers en de kabinetten onder leiding van premier Mark Rutte.

Machteloos

De rechtspraak heeft op zijn beurt de harde invulling van de wet in stand gehouden door verschillende uitspraken. “Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van (rechts)bescherming van individuele burgers veronachtzaamd.”

De slachtoffers van deze aanpak, de toeslagenouders, “stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtstaat, die hen niet de bescherming boden die zij verdienden”. De manier waarop ouders zijn behandeld stond in geen verhouding tot “wat hen – veelal onterecht – door de Belastingdienst werd verweten”. Het aangedane onrecht wordt nu meer onderkend, ziet de commissie. “Maar is nog niet rechtgezet. Excuses zijn gemaakt. Nu het herstel nog.” Van de vele duizenden gedupeerden in beeld bij de Belastingdienst, is slechts een handjevol ouders gecompenseerd.

Rutte, Asscher, Wiebes en Weekers medeverantwoordelijk voor toeslagenaffaire (msn.com)

MSN 17.12.2020 Premier Mark Rutte en voormalige bewindspersonen in het vorige kabinet Lodewijk Asscher, Eric Wiebes en Frans Weekers zijn medeverantwoordelijk voor de keiharde fraudeaanpak die geleid heeft tot de dramatische kinderopvangtoeslagenaffaire. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag schrijft donderdag in het eindrapport Ongekend Onrecht dat de vier mannen als deelnemer aan de Ministeriële Commissie Aanpak Fraude “een harde aanpak van fraude mede geïnitieerd” hebben.

Het gaat om een in 2013 opgerichte fraudebestrijdingscommissie onder leiding van premier Rutte.

Toenmalig staatssecretaris Weekers (VVD) tuigde de harde aanpak op, Asscher (PvdA) keurde de op kinderopvangtoeslag gerichte intensievere fraudebestrijding als minister van Sociale Zaken goed.

Weekers’ opvolger Wiebes (VVD) was vanaf augustus 2017 op de hoogte van misstanden bij de fraudejacht, maar het duurde tot juni 2019 voordat staatssecretaris Menno Snel duidelijk werd wat de omvang en impact van de uit de hand gelopen fraudejacht was.

“Tot dan toe hadden hier besproken bewindslieden signalen die zij kregen veelal gekoppeld aan incidentele zaken; dat de problemen veel breder speelden, was voor hen een blinde vlek.”

Commissievoorzitter Chris van Dam (CDA) zei bij de presentatie van het rapport dat bewindspersonen en ambtenaren op meerdere momenten hadden kúnnen en hadden móéten ingrijpen.

De commissie constateert in het rapport dat de grondbeginselen van de rechtsstaat bij de spijkerharde fraudeaanpak met voeten zijn getreden.

Commissie oordeelt hard over tekortschieten alle staatsmachten

Het kabinet, het parlement en zelfs de rechterlijke macht hebben een rol gehad in het onrecht dat tienduizenden onschuldige ouders is aangedaan. Dat zijn de belangrijkste constateringen van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, die donderdag het eindrapport Ongekend Onrecht presenteert.

“De commissie is gedurende haar werkzaamheden eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot dit besef gekomen”, schrijft de commissie. “Zij doet een dringend beroep op alle betrokken staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen en hoe het ontstane onrecht alsnog kan worden rechtgezet.”

Volgens de commissie heeft “de politieke behoefte” om het toeslagenproces efficiënt in te richten en de politieke en maatschappelijk wens om fraude te voorkomen tot spijkerharde wetgeving geleid, waarbij onvoldoende ruimte was om rekening te houden met individuele situaties.

Ook rechterlijke macht heeft drama niet kunnen voorkomen

De aanpak van de Belastingdienst waardoor hele groepen ouders zonder individuele toets werden aangemerkt als fraudeur – de zogenoemde “alles-of-nietsaanpak” heeft volgens de commissie “grove inbreuk gemaakt op het rechtstatelijke principe dat optimaal recht gedaan moet worden aan individuele situaties”. Ook het ministerie van Sociale Zaken heeft fouten gemaakt. De manier waarop dit ministerie zijn verantwoordelijkheid heeft ingevuld, is volgens de commissie “ver onder de maat”.

De commissie constateert ook dat de rechterlijke macht niet in staat is gebleken het onrecht een halt toe te roepen. Volgens de commissie heeft de bestuursrechtspraak jarenlang een “wezenlijke bijdrage geleverd” aan het in stand houden van de spijkerharde fraudejacht.

Een oververhit politiek klimaat, waardoor een kleine vergissing in de aanvraag van de toeslag gezien werd als fraude, de keiharde aanpak van de Belastingdienst en de afwezigheid van het ministerie van Sociale Zaken bij signalen van de negatieve effecten van de disproportioneel harde aanpak leidden volgens de commissie tot een “optelsom van onvermogen”, waardoor de getroffen ouders jarenlang geen schijn van kans hebben gehad om hun gelijk te halen.

Commissie: ongekend onrecht in toeslagenaffaire, beginselen rechtsstaat geschonden

NOS 17.12.2020 Veel ouders is in de kinderopvangtoeslagaffaire een “ongekend onrecht” aangedaan. Bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslagen zijn grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden. Die snoeiharde constateringen doet de parlementaire ondervragingscommissie in haar eindrapport. Ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en zelfs rechters krijgen ervan langs.

Ouders hadden jarenlang geen schijn van kans door een optelsom van onvermogen, concludeert de commissie “met verbazing en uiteindelijk diepe verontwaardiging”. Zij doet een dringend beroep op alle onderdelen van de staat om bij zichzelf te rade te gaan hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen en hoe het ontstane onrecht kan worden rechtgezet.

In de kinderopvangtoeslagaffaire zijn veel ouders in de problemen gekomen doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld en toeslagen moesten terugbetalen.

De commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Van Dam schetst een beeld van grote fouten op zeer veel fronten; Commissie: ongekend onrecht bij toeslagenaffaire

Ernst lang niet onderkend

Dat het onrecht ongekend was, blijkt volgens de commissie onder meer doordat het lang heeft geduurd voordat de omvang en ernst door de politieke en ambtelijke top werden erkend. Bovendien was de informatievoorziening vanuit de Belastingdienst beperkt en stond de manier waarop ouders werden aangepakt in geen verhouding stond tot wat hun werd verweten, vaak ook nog eens onterecht.

De commissie noemt het een grondbeginsel van de rechtsstaat dat bij het maken en uitvoeren van wetten zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van mensen. Maar bij de uitvoering van de toeslagen lag zoveel nadruk op een efficiënte uitvoering en op de wens om fraude te voorkomen, dat er niet of nauwelijks naar individuele situaties werd gekeken. Zelfs als ze zonder kwade opzet een administratieve vergissing maakten, constateert de commissie.

Spijkerharde wetgeving

In het rapport wordt de rol van veel betrokken huidige en voormalige bewindslieden kritisch besproken. De hardste kritiek lijkt uit te gaan naar Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën in het tweede kabinet-Rutte en nu minister van Economische Zaken. Hij krijgt het verwijt dat hij vanaf augustus 2017 “persoonlijk op de hoogte was van de groepsaanpak, de gebrekkige rechtsbescherming en de disproportionele gevolgen voor ouders van de fraudeaanpak”.

Kabinet en parlement mogen het zich aanrekenen dat ze spijkerharde wetgeving hebben gemaakt die onvoldoende recht kon doen aan individuele situaties, staat verder in het rapport. De commissie stelt dat het ministerie van Financiën de kinderopvangtoeslag uitvoerde als een massaproces, met een ‘alles-of-niets-benadering’, waarin ouders “in de raderen van de uitvoering door de Belastingdienst” ten onrechte gebrandmerkt werden als fraudeurs.

Ook de manier waarop het ministerie van Sociale Zaken zijn verantwoordelijkheid voor het beleid heeft ingevuld, was volgens het eindrapport ver onder de maat.

Rechters lieten steken vallen

Rechters krijgen van de commissie eveneens een veeg uit de pan. Er werd vastgehouden aan een “spijkerharde uitvoering van de regels” die niet noodzakelijkerwijs uit de wet volgde. “Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van bescherming van individuele burgers veronachtzaamd”, constateren Van Dam en zijn collega’s.

De commissie zegt verder dat de informatievoorziening vanuit de rijksoverheid op allerlei fronten onvoldoende is. Volgens het rapport was die in meerdere gevallen ingegeven door gewenste juridische of politieke uitkomsten. De commissie constateert dat de Tweede Kamer bij herhaling geconfronteerd is met ontijdige, onvolledige en onjuiste informatie.

Informatiehuishouding moet prioriteit krijgen

Ook binnen en tussen de ministeries schoot de informatievoorziening tekort. In het rapport wordt benadrukt dat ook eerdere commissies op de gebrekkige informatiehuishouding hebben gewezen. Volgens de commissie moet het daarom prioriteit krijgen om dat op orde te brengen.

“Dat is nodig voor het goed functioneren van de ministeries, van de parlementaire democratie en van de controlerende functie van de media.”

De commissie heeft vorige maand verschillende politici en ambtenaren gehoord. Ook hadden de commissieleden de beschikking over een groot aantal documenten, zoals brieven en e-mails.

Meineed

In een toelichting zegt Van Dam dat hij nog van geen enkele getuige hard kan zeggen dat die meineed heeft gepleegd. Maar de commissie heeft daarover nog geen definitief oordeel.

“Nog zeer recent zijn er stukken boven water gekomen. En twee weken geleden zijn we gestopt met het innemen van informatie. Als commissie maken we rustig de balans op en kijken we wat er nog binnenkomt. Als er aanleiding is om te handelen, zullen we dat niet nalaten.”

Sprak iedereen de waarheid tegen de commissie?

Het eindrapport is een onderzoek naar de feiten. De commissie trekt zelf geen conclusies en doet ook geen echte aanbevelingen. De Kamer houdt begin volgend jaar een debat over de kwestie. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend, maar het gebeurt in elk geval voor de verkiezingen van maart.

BEKIJK OOK;

Ouders toeslagenaffaire ’ongekend onrecht’ aangedaan

MSN 17.12.2020 De ouders in de toeslagenaffaire is ’ongekend onrecht’ aangedaan, waarbij de ’grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden’. Met die vernietigende conclusie komt de ondervragingscommissie. Daarbij krijgen niet alleen de Belastingdienst, maar ook het kabinet, de Tweede Kamer en de rechtspraak een flinke veeg uit de pan.

De titel van het rapport van de commissie laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Ongekend onrecht. Dat is wat de tienduizenden ouders volgens de Kamerleden is aangedaan in de toeslagenaffaire. Jarenlang werden ze vermorzeld door een keiharde fraudeaanpak en nietsontziende terugvordering van de Belastingdienst.

De rechtsstaat is bij die affaire in het geding geweest, schrijft de commissie. En ook al bezworen commissievoorzitter en CDA-Kamerlid Chris van Dam dat er geen schuldigen aangewezen zouden worden, deelt de commissie wel degelijk een paar stevige standjes uit.

Uiteraard aan de Belastingdienst zelf, waar de fraude-aanpak zo uit de hand liep en ’grove inbreuk’ werd gemaakt op de rechten die mensen hebben. Maar ook ’kabinet en parlement’ mogen van de commissie het boetekleed aantrekken, omdat zij die ’spijkerharde’ wetgeving hebben gemaakt die te weinig ruimte gaf aan burgers om zich te verdedigen. De fiscus stond daardoor onder druk van een ’oververhitte politieke behoefte’ om mensen keihard aan te pakken.

Optelsom van onvermogen

Dat vervolgens de rechtspraak, met name de Raad van State, ook nog jarenlang groen licht gaf aan de harde aanpak van de Belastingdienst, heeft ook niet geholpen. De commissie ziet dat rechters een ’wezenlijke bijdrage’ hebben geleverd aan de keiharde uitvoering. Al met al is er volgens de commissie sprake van een ’optelsom van onvermogen om recht te doen aan het individu’.

Het verslag van de commissie bevestigt verder het beeld dat tijdens de verhoren van topambtenaren en prominente politici al naar boven kwam. Onder anderen premier Rutte, minister Hoekstra (Financiën) en PvdA-leider Asscher moesten langskomen voor een verhoor.

Op de betrokken ministeries werd naar elkaar gewezen, waardoor niemand de verantwoordelijkheid nam om de problemen voor ouders op te lossen. En de politieke top bij Financiën en Sociale Zaken was jarenlang niet goed op de hoogte hoe omvangrijk de problematiek eigenlijk was.

Informatievoorziening

De grootste veeg uit de pan bewaart de commissie overigens voor het ministerie van Financiën; en dan specifiek voor hoe dat ministerie omging met de verzoeken om informatie te leveren. Financiën leverde het gros van de informatie veel later dan afgesproken, en vlak voor, tijdens en zelfs ná de verhoren dook nog weer nieuwe informatie op.

„De commissie is hier ontstemd over”, staat in het rapport. De Kamerleden spreken van een ’hardnekkig probleem’ en weten niet eens zeker of ze nu al wel alle opgevraagde informatie hebben gekregen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan de commissie of de Tweede Kamer ’nog stappen overwegen’, staat er dreigend in het rapport.

De Kamer gaat in januari met in elk geval Rutte en Hoekstra in debat over het rapport.

Hoe kon het zo misgaan bij de toeslagenaffaire? Volg de presentatie live

MSN 17.12.2020 Wat wisten politici en topambtenaren van de keiharde fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag en hoe kon het zo misgaan? Om 13:00 uur komt de Tweede Kamercommissie met het rapport over de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst waar tienduizenden ouders de dupe van werden. De verwachting is dat het rapport vernietigend is. Volg de presensatie hier live.

De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) presenteert na maanden onderzoek en twee weken openbare verhoren onder ede, het verslag met de officiële ‘bevindingen’. De commissie ondervroeg betrokken (top)ambtenaren en politici, onder wie premier Rutte.

Volg de livestream vanaf 13 uur:

Den Haag verwacht een pijnlijk en zeer kritisch rapport over het falen van politici, topambtenaren en de hele rechtsstraat in de toeslagenaffaire. Tienduizenden ouders kwamen in grote financiële problemen door het stopzetten en terugvorderen van toeslagen voor kinderopvang. Velen van hen werden onterecht bestempeld als fraudeur en kregen te maken met loonbeslag en huisuitzettingen.

Of het rapport nog politieke gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Vorig jaar trad staatssecretaris Snel al af vanwege de affaire. In de coalitie wordt gevreesd dat het rapport zo vlak voor de verkiezingen een ‘nieuwe dynamiek’ zal veroorzaken, ook omdat compensatie van duizenden gedupeerde ouders nog steeds traag op gang komt.

Bekijk hier de presentatie van rapport over toeslagenaffaire terug

NOS 17.12.2020 De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft het rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire gepresenteerd. Volgens de commissie is ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire een “ongekend onrecht” aangedaan en zijn de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.

Hoe kon het zo misgaan bij de toeslagenaffaire? Volg de presentatie live | RTL Nieuws

RTL 17.12.2020 Wat wisten politici en topambtenaren van de keiharde fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag en hoe kon het zo misgaan? Om 13:00 uur komt de Tweede Kamercommissie met het rapport over de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst waar tienduizenden ouders de dupe van werden. De verwachting is dat het rapport vernietigend is. Volg de presensatie hier live.

De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) presenteert na maanden onderzoek en twee weken openbare verhoren onder ede, het verslag met de officiële ‘bevindingen’. De commissie ondervroeg betrokken (top)ambtenaren en politici, onder wie premier Rutte.

Den Haag verwacht een pijnlijk en zeer kritisch rapport over het falen van politici, topambtenaren en de hele rechtsstraat in de toeslagenaffaire. Tienduizenden ouders kwamen in grote financiële problemen door het stopzetten en terugvorderen van toeslagen voor kinderopvang. Velen van hen werden onterecht bestempeld als fraudeur en kregen te maken met loonbeslag en huisuitzettingen.

Of het rapport nog politieke gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Vorig jaar trad staatssecretaris Snel al af vanwege de affaire. In de coalitie wordt gevreesd dat het rapport zo vlak voor de verkiezingen een ‘nieuwe dynamiek’ zal veroorzaken, ook omdat compensatie van duizenden gedupeerde ouders nog steeds traag op gang komt.

Lees ook:

Dit weten we nu door de verhoren over de toeslagenaffaire

Ondervragingscommissie presenteert reconstructie toeslagenaffaire (msn.com)

MSN 17.12.2020 De Parlementaire Ondervragingscommissie Toeslagen komt donderdag met een reconstructie van de toeslagenaffaire. In een rapport presenteert de commissie haar bevindingen na weken van onderzoek en een reeks geruchtmakende verhoren onder ede. Daarin moet ook meer duidelijkheid komen over de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid voor het overheidsschandaal.

Onder anderen premier Mark Rutte werd gehoord door de commissie, net als oud-minister Lodewijk Asscher en voormalig staatssecretaris Eric Wiebes. Maar ook vrijwel de volledige betrokken ambtelijke top moest verklaren onder ede.

Uit de verklaringen bleek dat de ambtenaren en de politieke top veel signalen misten dat het behoorlijk misging bij de Belastingdienst. Zo kon zich, in de woorden van de vroegere baas van de Belastingdienst “een ramp in slow motion” voltrekken. Alle kopstukken die gehoord werden, vonden het ‘verschrikkelijk’. Hoe de fraudejacht bij de Belastingdienst en de harde werking van het toeslagensysteem mensen in de knel bracht, werd stukje bij beetje steeds duidelijker.

Sindsdien zijn de afgelopen weken overigens alsnog tal van documenten naar boven gekomen. De commissie mocht ook, anders dan gebruikelijk, documenten opeisen bij ministeries. Daardoor hadden de ondervragende Kamerleden al een goed beeld van de gang van zaken voor de verhoren begonnen.

De commissie heeft vanaf het begin gezegd een ‘foto te willen maken’. Voorzitter Chris van Dam (CDA), zelf oud-officier van justitie, voelde zich een ‘rechercheur’, zo zei hij meermaals. De ondervragers zullen in het rapport zelf geen directe conclusies trekken. Dat is aan de Kamerleden in een later debat. Toch valt niet uit te sluiten dat de commissie hier al een voorzet voor geeft.

Den Haag verwacht pijnlijk en kritisch rapport over falende overheid in toeslagenaffaire | RTL Nieuws

RTL 17.12.2020 Politiek Den Haag verwacht vandaag een pijnlijk en zeer kritisch rapport over het falen van individuele politici, topambtenaren en de hele rechtsstaat in de toeslagenaffaire.

Naar gedupeerde ouders werd jarenlang niet geluisterd en hun rechten werden uitgehold. Signalen dat onschuldige mensen in grote financiële nood kwamen door een te harde uitleg van wetgeving en een ontspoorde fraudejacht, werden jaren genegeerd.

Vanmiddag om 13.00 uur presenteert de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) het verslag met de officiële ‘bevindingen’. Na maanden onderzoek en twee weken openbare verhoren onder ede, overhandigt commissievoorzitter Chris van Dam (CDA) het rapport aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Buikpijn en schaamrood

In de verhoren met (oud-)topambtenaren en politici bleek al dat zij ‘buikpijn’ hadden van het hardvochtig beleid. Ook vertelden ze dat zij het ‘schaamrood’ op de kaken kregen toen de ernst en omvang van de affaire aan het licht kwam, na onthullingen van RTL Nieuws en Trouw.

Premier Mark Rutte sprak van een ‘verschrikkelijk ongeluk’, oud-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van ouders die zijn ‘aangereden’ door de staat. Commissievoorzitter Van Dam vatte verhoren samen door te zeggen dat het leek op ‘het wereldkampioenschap bestuurlijk onvermogen’.

Lees ook:

Dit weten we nu door de verhoren over de toeslagenaffaire

Ouders werden vermalen

De ondervragingscommissie werd afgelopen zomer ingesteld. Na een reeks onderzoeken bleef voor de Tweede Kamer onduidelijk wat politieke en ambtelijke hoofdrolspelers wisten en waarom zij toch niet ingrepen. Tienduizenden ouders kwamen in grote financiële problemen door het stopzetten en terugvorderen van toeslagen voor kinderopvang. Velen van hen werden onterecht bestempeld als fraudeur en kregen te maken met loonbeslag en huisuitzettingen.

Ook door de hoogste rechters werd lang niet ingegrepen, waardoor het hele systeem van rechtsbescherming van burgers ernstig tekortschoot. Gedupeerde ouders werden zo vermalen, zeker als zij in het vizier kwamen bij de ‘institutioneel vooringenomen’ fraudejacht. Zelfs toen de Raad van State en de Nationale Ombudsman in 2017 de Belastingdienst een forse tik op de vingers gaven, werd het beleid niet gecorrigeerd en kregen ouders geen schadevergoeding.

Lees ook:

Boevenstreken van de Belastingdienst: de toeslagenaffaire in vogelvlucht

Alles of niets

De POK vorderde duizenden documenten bij onder meer de ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Algemene Zaken. Maar ook de afgelopen weken bleven nieuwe, gevoelige documenten opduiken die de onderzoekscommissie niet had gekregen. Het ging bijvoorbeeld om een explosief memo uit 2017, waarin toen al werd gezegd dat de Belastingdienst in een vermeende fraudezaak ‘laakbaar’ had gehandeld en dat ouders moesten worden gecompenseerd.

Ook werd een vertrouwelijk advies van de landsadvocaat niet aan de commissie gegeven, waaruit blijkt dat de ‘alles of niets-benadering’ (het terugvorderen van álle toeslagen bij kleine foutjes), al veel eerder hersteld had kunnen worden. En eergisteren werd een nota uit november 2019 openbaar, waarin de hoogste ambtenaar van Financiën toen al zei dat er misschien ambtsmisdrijven zijn gepleegd.

Lees ook:

Toeslagenaffaire: Kamer onvolledig geïnformeerd over gebruik tweede nationaliteit

Aanwijzingen voor meineed?

De commissie zal daarom naar verwachting forse kritiek hebben op de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. Niet alleen in het verleden, omdat de Kamer dan eerder het beleid had kunnen veranderen, maar ook over de recente afwikkeling.

In Den Haag zijn er ook twijfels of hoofdpersonen onder ede de gehele waarheid hebben gesproken, bijvoorbeeld over het nogmaals ‘verdwijnen’ van dat memo in 2019, toen de hele affaire escaleerde. Of de POK daadwerkelijk aanwijzingen of bewijs heeft voor mogelijke meineed, moet vandaag blijken uit het eindverslag.

Nieuwe dynamiek

De POK komt zelf niet met politieke conclusies. Voorzitter Van Dam zei eerder dat de commissie een ‘foto’ wil maken, een feitelijke reconstructie. Of het rapport nog politieke gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Vorig jaar trad staatssecretaris Snel al af vanwege de affaire.

In de coalitie wordt gevreesd dat het rapport zo vlak voor de verkiezingen een ‘nieuwe dynamiek’ zal veroorzaken, ook omdat compensatie van duizenden gedupeerde ouders nog steeds traag op gang komt. Na het rapport volgt eerst een officiële kabinetsreactie. Halverwege januari volgt een Kamerdebat met premier Rutte, minister Hoekstra en betrokken staatssecretarissen.

RTL Nieuws; Mark Rutte Toeslagenaffaire Belastingdienst

Keihard rapport verwacht in kinderopvangtoeslagenaffaire

NOS 17.12.2020 Drie weken na de ondervragingen over het “wereldkampioenschap bestuurlijk onvermogen”, komt de Tweede Kamercommissie vandaag met het rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire.

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag presenteert het rapport vandaag om 13.00 uur. De NOS zendt de presentatie vanaf 12.55 uur uit op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Politiek, via een livestream op NOS.nl en de NOS-app en op de NOS-kanalen op Facebook en YouTube.

De commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Chris van Dam (die de bovenstaande WK-verzuchting deed in een van de verhoren) heeft de opdracht gekregen om een reconstructie te maken. Zonder conclusies en aanbevelingen dus. Algemeen wordt aangenomen dat het rapport desondanks keihard zal zijn.

Dat is ook waar de eerste ondervraagde op hoopte. “U zegt dat u een foto gaat maken”, waren de woorden van advocaat Eva González Pérez bij aanvang van haar verhoor. Ze staat gedupeerde ouders bij, al vanaf toen het nog geen affaire heette. “Ik hoop op een hele scherpe en onthullende foto, zodat iedereen exact ziet welke conclusies hier nodig zijn.” Dat is natuurlijk belangrijk voor de ouders, maar ook voor de politiek kunnen de gevolgen groot zijn.

Fraudeur

De affaire in een notendop: ouders worden vanaf 2012 door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur als zij ook maar iets niet goed hebben ingevuld bij hun toeslagaanvraag of te weinig eigen bijdrage hebben betaald. Een dubbele nationaliteit was reden om als verdacht te worden aangemerkt.

De slachtoffers – tienduizenden ouders, weten we nu – raakten hun toeslag kwijt zonder opgaaf van redenen. En erger: reeds ontvangen toeslagen werden teruggevorderd Dat kon flink in de papieren lopen: het ging om vaak om tienduizenden euro’s die moesten worden teruggestort – met grote financiële en sociale problemen als gevolg.

ANP

De commissie ondervroeg betrokken (top)ambtenaren en bewindslieden. De tientallen uren aan verhoren heel kort samengevat: iedereen vond het achteraf erg, velen wezen naar elkaar en waarschuwingen kwamen niet waar ze moesten zijn. En als ze daar wel kwamen, dan werden ze nauwelijks herkend.

Ongetwijfeld staat dit allemaal in het rapport. Maar mogelijk staat er nog meer in. Want de commissie had naast de verhoren ook de beschikking over een lading brieven, e-mails, memo’s en gespreksverslagen.

Wat de gevolgen gaan zijn van het rapport, is natuurlijk nog onzeker, maar er wordt in Den Haag zeker al op voorgesorteerd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, samen met SP’er Renske Leijten, RTL Nieuws en Trouw aanjagers in dit dossier, vindt het belangrijk om naar de toekomst kijken van de ouders die wachten op compensatie.

“Het rapport zal helpen om nog meer druk te zetten om tot compensatie over te gaan.”, aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

“Die operatie verloopt veel te traag”, zegt hij daarover. Veel gedupeerden wachten al jaren op het geld dat onterecht is afgenomen. Tot nu toe zijn pas 500 van de naar schatting 22.000 gedupeerden geholpen. “Het rapport zal helpen om nog meer druk te zetten om tot compensatie over te gaan”, is de hoop van Omtzigt.

Andere Kamerleden sluiten zich daarbij aan. “Het rapport zet druk”, zegt Henk Nijboer van de PvdA. “Het allerbelangrijkste is dat de ouders die zo de vernieling in zijn geholpen fatsoenlijk worden gecompenseerd.” Farid Azarkan van Denk hoopt “op de eerste plaats” op erkenning van het leed. Maar wil toch ook graag weten wat “de top van de politiek” wist.

Premier Rutte sprak in zijn verhoor over ‘een bal die het ravijn in rolde’:

Rutte: de bal rolde in het ravijn

De commissie heeft nadrukkelijk niet de opdracht om schuldigen aan te wijzen, maar er zal waarschijnlijk toch een beeld ontstaan. “Ouders zullen begrijpen wie verantwoordelijk is”, verwacht Omtzigt. Dat zo ongeveer iedere betrokkene in meer of mindere mate iets te verwijten is, lijkt duidelijk. Maar omdat het kabinet uiteindelijk verantwoordelijk is, wordt vooral naar de bewindslieden gekeken.

Niet in de laatste plaats door het kabinet zelf. Onderling wordt gesproken over wie ‘verantwoordelijkheid moet nemen’ en wanneer. Een denkbaar scenario is het aftreden van Eric Wiebes. Hij was in de toeslagenaffairetijd staatssecretaris van Financiën en heeft toen steken laten vallen.

‘Idioot’

Dat vond Wiebes zelf ook, bleek uit zijn verhoor, waarin hij onder meer zijn eigen antwoorden op Kamervragen van destijds “verbijsterend”, “idioot” en “gewoon fout” noemde. Toen hij wegliep na zijn verhoor was nog net te horen dat hij mompelde: “Wat een verdrietige boel. Verschrikkelijk”.

Aftreden van Wiebes zou overigens een ongebruikelijke stap zijn. Het ging namelijk mis toen hij staatssecretaris van Financiën was. Nu is hij minister van Economische Zaken en dus niet meer politiek verantwoordelijk (dat is de huidige staatssecretaris Van Huffelen). En praktisch gezien: Wiebes gaat over de economie en Nederland zit in een economische crisis. Is aftreden dan wel handig?

Srebrenica-scenario

Maar politieke verantwoordelijkheid nemen gaat niet in de eerste plaats over handig. Het gaat meer om het gebaar. Daar komt het Srebrenica-scenario uit 2002 om de hoek kijken. Dat ging als volgt: het kabinet Kok-II trad in 2002 af naar aanleiding van een rapport over de val van de Bosnische enclave. Maar omdat dat kort voor al geplande Kamerverkiezingen gebeurde, had het praktisch gezien weinig consequenties.

Over eenzelfde gebaar van Rutte – die in zijn tien jaar als premier eindverantwoordelijk was voor de hele duur van de affaire – wordt nu in kabinetskring ook gesproken. Met de verkiezingen half maart en het Kamerdebat over het rapport na het kerstreces, is verwachting overigens dat welk gebaar dan ook pas volgend jaar wordt gemaakt.

BEKIJK OOK;

Renate ging ten onder aan druk Belastingdienst: ‘Een miljoen euro kan nog niet herstellen wat kapot is gegaan’

AD 16.12.2020 Morgen verschijnt het verslag van de parlementaire commissie over de toeslagenaffaire. Een historische dag voor Renate (46), een van de duizenden gedupeerde ouders. Is alle ellende na dertien jaar eindelijk over?

Ja, als het aan Renate ligt, rollen er koppen na het eindverslag van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Iemand moet toch bloeden voor de chaos bij het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst? ,,Het zou bizar zijn als al die hoge ambtenaren op hun post mogen blijven.’’ En, zeker, ze hoopt dat de affaire tot een totaal andere manier van werken leidt. ,,Zoals het nu gaat, kan het niet. De Belastingdienst behandelt burgers als nummers. Wie luistert naar je als je in de problemen zit?’’

Lees ook;

Maar uiteindelijk gaat het Renate uit het Overijsselse dorpje Nijverdal niet om bobo’s, ontslagprocedures of reorganisaties. Nee, het gaat de moeder van vijf kinderen (23, 20, 15, 12 en 6 jaar) maar om één ding. Eén ding moet ze vandaag uit de mond van commissievoorzitter Chris van Dam horen. Luid en duidelijk. Dat zij noch al die andere duizenden ouders iets fout deden. Dat zij géén sjoemelaars zijn, géén oplichters. ,,Ik heb jaren als fraudeur te boek gestaan. En hoewel ik wist dat ik niks fout had gedaan, schaamde ik me toch. Mensen denken: waar rook is, is vuur.’’

De eigenaar van het gastouder­bu­reau was inmiddels spoorloos verdwenen: waarschijn­lijk zit hij nu van onze centen cocktails op de Bahama’s te drinken.’’, aldus Renate.

Renates lijdensweg begon zo’n dertien jaar geleden met een ogenschijnlijk simpel verzoek van de Belastingdienst. Die wilde een jaaropgave van het Almelose bureau van Renates gastouder. Een gastouder die Renate in die tijd meer dan nodig had: zij werkte hele dagen als bedrijfsleider bij een kapper, haar man als monteur bij de NS. Maar die jaaropgave kwam niet boven tafel, hoe vaak Renate er ook om vroeg. ,,Het bureau bleef me met smoezen afschepen en toen ging het mis. De Belastingdienst concludeerde dat wij ten onrechte tienduizenden euro’s kinderopvangtoeslag hadden gekregen en dat we die terug moesten betalen.’’

Spoorloos

Het gezin belandde in de daaropvolgende jaren pijlsnel in een neerwaartse financiële spiraal. ,,Wij hebben op alle manieren geprobeerd aan te tonen dat het niet onze schuld was, maar de Belastingdienst kende geen genade. Wij moesten op een gegeven moment maandelijks duizenden euro’s terugbetalen en dat lukte, in combinatie met onze vaste lasten, gewoon niet. De eigenaar van het gastouderbureau was inmiddels spoorloos verdwenen: nooit hebben we nog wat van hem vernomen. Waarschijnlijk zit hij nu van onze centen cocktails op de Bahama’s te drinken.’’

Dat vind ik het allerergst: dat de kinderen een stuk jeugd is ontnomen, aldus Renate.

Laatst vatte Renate nog eens op vier A4’tjes staccato samen tot hoeveel financiële ellende de schuldenlast bij haar thuis leidde: afsluiting gas, water en licht; loonbeslag; beslag op roerend en onroerend goed, dreiging verkoop huis door achterstand hypotheek, achterstand bij de zorgverzekeraar (‘jarenlang niet naar tandarts geweest’), geen extra’s voor de kinderen (‘geen sport, geen dagjes weg, geen kerst, geen sinterklaas, geen vakanties’). ,,Dat vind ik het allerergst: dat de kinderen een stuk jeugd is ontnomen.”

Op dezelfde afstandelijke toon pende ze op de vier velletjes de ingrijpende emotionele gevolgen op: scheiding van partner door oplopende spanningen; oudste dochters het huis ontvlucht vanwege conflicten; faalangst bij jongste dochter; slaapproblemen en hoofdpijn bij haar partner; twee keer burn-out bij haarzelf, geheugenverlies bij haarzelf, hypertensie, hartproblemen, verlies tanden door de vele medicijnen. ,,Ik ben er fysiek en mentaal aan onderdoor gegaan.”

Renate werd slachtoffer van de toeslagenaffaire. © VINCENT JANNINK

Razend

Renate, die met haar baan stopte: ,,Anderen zijn aangedaan als ze deze samenvatting zien maar ik kan het emotieloos oplezen. Net alsof het niet over mij gaat maar over iemand anders. Misschien heb ik het verdriet de afgelopen jaren zo diep weggestopt dat ik gewoon niet kán huilen?’’

Andere emoties borrelen wel op. Woede vooral. Over de ambtenaren en ministers die voor de tv doen alsof ze niks wisten van de huiselijke drama’s door het keiharde terugvorderingsbeleid van de Belastingdienst. ,,Echt, ik word razend als ik zo’n topman zie doen alsof hij Alzheimer heeft.’’ Dan is er nog de frustratie over reacties op sociale media. ,,Ik lees dat ik maar geen vijf kinderen had moeten hebben, want dan had ik niet zoveel toeslag nodig gehad. Waarom schrijven mensen die dingen? Ik heb er toch gewoon recht op?’’

Er is ons gezegd: dat geld staat vóór het einde van het jaar op jullie rekening, maar na alles denk ik: eerst zien dan geloven, aldus Renate.

Ook is er de angst voor iedereen met een uniform. ,,Agenten pikten de afgelopen jaren in politiefuiken mijn auto er vaak uit: mijn kenteken stond als fraudeur geregistreerd. Die schaamte, als je met je kind op weg bent naar zwemles, en je wéér staande wordt gehouden.’’ Onbekenden aan de deur vindt ze nog altijd eng. ,,In het verleden stond er regelmatig een incassobureau voor de deur en dan verschuilde ik me in de keuken, lichten uit, rolgordijnen omlaag.’’

Deurbelfobie

Ze kampte zelfs met een deurbelfobie. ,,Dat snerpende geluid maakte me zo bang. Toch niet wéér iemand die geld wilde.’’ Volgens psychologen lijdt Renate aan een trauma vergelijkbaar met ptss, posttraumatisch stresssyndroom. ,,Ik linkte dat altijd aan oorlog maar blijkbaar overkomt het ook mensen zoals ik.’’

Omdat dit jaar beetje bij beetje duidelijk is geworden dat noch Renate noch duizenden andere lotgenoten iets te verwijten valt, is er eindelijk zicht op teruggave van geld. ,,Er is ons gezegd: dat geld staat vóór het einde van het jaar op jullie rekening, maar na alles denk ik: eerst zien dan geloven.’’ Ze heeft volgend jaar hoogstwaarschijnlijk ook recht op compensatie maar, nee, dat maakt niks goed. ,,Al gaf het rijk mij één miljoen euro: het kan nooit herstellen wat kapot is gegaan.’’

Veel meer toeslagenouders krijgen mogelijk hoogste compensatie

MSN 15.12.2020 Het kabinet gaat kijken of een veel grotere groep gedupeerde ouders in aanmerking komt voor de ruimste compensatieregeling in verband met de toeslagenaffaire. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) toe op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De Belastingdienst heeft in de toeslagenaffaire mogelijk vaak “op foute gronden” gehandeld, denkt hij. Daardoor is het kabinet misschien juridisch wel verplicht veel meer ouders veel meer geld te geven.

Nu krijgen verschillende groepen ouders afhankelijk van hun situatie compensatie, een tegemoetkoming of een andere speciale regeling. Volgens Omtzigt is het goed mogelijk dat alle ouders compensatie moeten krijgen en niet alleen die ouders die het slachtoffer zijn van ‘institutionele vooringenomenheid’ van de Belastingdienst. Want ook het gebruik van een tweede nationaliteit en de manier waarop de fiscus de wet interpreteerde, zijn misschien wel “in zichzelf nietig”. Dat blijkt onder meer uit nieuwe informatie die de laatste tijd naar buiten is gekomen.

“Je hebt een wedstrijd die niet goed verlopen is, daar is vals gespeeld, door de Belastingdienst. Daarmee verklaar je de hele wedstrijd en de uitslag nietig.” Door dat te doen, vallen alle ouders ineens in de hoogste categorie. Dat zou ook betekenen dat niet alle dossiers van ouders individueel beoordeeld moeten worden. Ze worden in één keer gecompenseerd. “Je hebt direct een versnelling van hier tot Tokio”, zegt Omtzigt.

Compensatieregelingen

“Ik laat het graag uitzoeken”, zegt Van Huffelen hierover. Maar wanneer daarover meer duidelijkheid komt, is nog niet bekend. Het zou namelijk ook enorme gevolgen hebben voor de compensatieregelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen. Als de compensatie inderdaad aan alle groepen wordt uitbetaald, heeft dat ook gevolgen voor het geld dat hiervoor opzij is gezet.

De Tweede Kamer uitte zich in het debat opnieuw boos over de traagheid waarmee de ouders worden gecompenseerd. Van de vele duizenden ouders krijgt maar een kleine groep een compensatie of vergoeding in 2020. Van Huffelen denkt wel dat het straks steeds sneller gaat met de afhandeling van de dossiers. De crisisorganisatie die zich hierover buigt, leert namelijk steeds meer.

Veel meer toeslagenouders krijgen mogelijk hoogste compensatie

AD 15.12.2020 Het kabinet gaat kijken of een veel grotere groep gedupeerde ouders in aanmerking komt voor de ruimste compensatieregeling in verband met de toeslagenaffaire. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) toe op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De Belastingdienst heeft in de toeslagenaffaire mogelijk vaak ‘op foute gronden’ gehandeld, denkt Omtzigt. Daardoor is het kabinet misschien juridisch wel verplicht veel meer ouders veel meer geld te geven.

Lees ook;

Nu krijgen verschillende groepen ouders afhankelijk van hun situatie compensatie, een tegemoetkoming of een andere speciale regeling. Volgens Omtzigt is het goed mogelijk dat alle ouders compensatie moeten krijgen en niet alleen die ouders die het slachtoffer zijn van ‘institutionele vooringenomenheid’ van de Belastingdienst. Want ook het gebruik van een tweede nationaliteit en de manier waarop de fiscus de wet interpreteerde, zijn misschien wel ‘in zichzelf nietig’. Dat blijkt onder meer uit nieuwe informatie die de laatste tijd naar buiten is gekomen.

‘Wedstrijd’

,,Je hebt een wedstrijd die niet goed verlopen is, daar is vals gespeeld, door de Belastingdienst. Daarmee verklaar je de hele wedstrijd en de uitslag nietig.” Door dat te doen, vallen alle ouders ineens in de hoogste categorie. Dat zou ook betekenen dat niet alle dossiers van ouders individueel beoordeeld moeten worden. Ze worden in één keer gecompenseerd. ,,Je hebt direct een versnelling van hier tot Tokio”, zegt Omtzigt.

,,Ik laat het graag uitzoeken”, zegt Van Huffelen hierover. Maar wanneer daarover meer duidelijkheid komt, is nog niet bekend. Het zou namelijk ook enorme gevolgen hebben voor de compensatieregelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen. Als de compensatie inderdaad aan alle groepen wordt uitbetaald, heeft dat ook gevolgen voor het geld dat hiervoor opzij is gezet.

De Tweede Kamer uitte zich in het debat opnieuw boos over de traagheid waarmee de ouders worden gecompenseerd. Van de vele duizenden ouders krijgt maar een kleine groep een compensatie of vergoeding in 2020. Van Huffelen denkt wel dat het straks steeds sneller gaat met de afhandeling van de dossiers. De crisisorganisatie die zich hierover buigt, leert namelijk steeds meer.

Geduld raakt op: Tweede Kamer wil meer vaart bij afhandeling toeslagenaffaire

RTL 15.12.2020 De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel te traag. In een debat met staatssecretaris Alexandra van Huffelen vanavond gaan Kamerleden aandringen op meer tempo. “Dit gaat niemand snel genoeg.”

Dit jaar krijgen slechts enkele honderden gedupeerden compensatie, terwijl was beloofd dat het er duizenden zouden zijn. Het is ingewikkelder dan gedacht, schreef Van Huffelen eerder aan de Tweede Kamer. Volgend jaar moet de hersteloperatie verder op stoom komen.

Lees ook:

Dit weten we nu door de verhoren over de toeslagenaffaire

Het is de zoveelste vertraging in de afhandeling van de toeslagenaffaire. Het geduld van Kamerleden begint daarom op te raken. “Het duurt veel te lang”, vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook de SP pleit voor versnelling, desnoods door de Belastingdienst uit de compensatieregeling te halen.

Directeur Toeslagen in tranen tijdens verhoor toeslagenaffaire

Directeur Toeslagen Agaath Cleyndert brak tijdens het begin van het verhoor over de toeslagenaffaire. Gesprekken voeren met gedupeerde ouders was, zei ze, het moeilijkste wat ze in haar loopbaan heeft gedaan.

Langzaam

Er is een hele organisatie opgetuigd die zich buigt over compensatie van de duizenden gedupeerden. “Dan zou daar meer voortgang moeten zijn”, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ze wil weten waarom het zo langzaam gaat.

Het kabinet heeft beloofd om nog voor de kerst de meest schrijnende gevallen te beoordelen en uit te betalen. Het gaat om zo’n 430 ouders. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg hoopt dat volgend jaar dan veel grotere aantallen ouders kunnen worden geholpen.

Lees ook:

Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang

Ook vragen Kamerleden zich af waarom er toch nog steeds nieuwe informatie blijft opduiken over de toeslagenaffaire. Het afgelopen anderhalf jaar zijn honderden Kamervragen gesteld en vele debatten over het onderwerp gevoerd. Toch sijpelen keer op keer weer nieuwe brokjes informatie naar buiten.

Later deze week komt ook de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) met haar eindrapport. Tijdens de verhoren van ambtenaren en politici bleek dat intern allang bekend was dat onschuldige burgers zwaar in de problemen kwamen door de toeslagenaffaire. Maar niemand deed er wat aan.

Lees ook:

‘Kerstgeld’ voor nog eens ruim 7000 ouders in toeslagenaffaire

RTL Roel Schreinemachers; Alexandra van Huffelen Belastingdienst Ministerie van Financiën Toeslagenaffaire Belastingdienst

Geduld raakt op: Tweede Kamer wil meer vaart bij afhandeling toeslagenaffaire

MSN 15.12.2020 De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel te traag. In een debat met staatssecretaris Alexandra van Huffelen vanavond gaan Kamerleden aandringen op meer tempo. “Dit gaat niemand snel genoeg.”

Dit jaar krijgen slechts enkele honderden gedupeerden compensatie, terwijl was beloofd dat het er duizenden zouden zijn. Het is ingewikkelder dan gedacht, schreef Van Huffelen eerder aan de Tweede Kamer. Volgend jaar moet de hersteloperatie verder op stoom komen.

Het is de zoveelste vertraging in de afhandeling van de toeslagenaffaire. Het geduld van Kamerleden begint daarom op te raken. “Het duurt veel te lang”, vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook de SP pleit voor versnelling, desnoods door de Belastingdienst uit de compensatieregeling te halen.

Langzaam

Er is een hele organisatie opgetuigd die zich buigt over compensatie van de duizenden gedupeerden. “Dan zou daar meer voortgang moeten zijn”, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ze wil weten waarom het zo langzaam gaat.

Het kabinet heeft beloofd om nog voor de kerst de meest schrijnende gevallen te beoordelen en uit te betalen. Het gaat om zo’n 430 ouders. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg hoopt dat volgend jaar dan veel grotere aantallen ouders kunnen worden geholpen.

Ook vragen Kamerleden zich af waarom er toch nog steeds nieuwe informatie blijft opduiken over de toeslagenaffaire. Het afgelopen anderhalf jaar zijn honderden Kamervragen gesteld en vele debatten over het onderwerp gevoerd. Toch sijpelen keer op keer weer nieuwe brokjes informatie naar buiten.

Later deze week komt ook de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) met haar eindrapport. Tijdens de verhoren van ambtenaren en politici bleek dat intern allang bekend was dat onschuldige burgers zwaar in de problemen kwamen door de toeslagenaffaire. Maar niemand deed er wat aan.

Toeslagenstelsel gaat op de schop, maar wat komt er voor in de plaats?

AD 15.12.2020 Het toeslagenstelsel zoals we dat nu kennen gaat op de schop. Maar of de politiek alleen de bezem erdoor haalt of de bijl in de toeslagen zet, zal pas bij de kabinetsformatie moeten blijken. Het huiswerk is in elk geval gedaan.

Er is haast geen onderwerp te bedenken waar de afgelopen maanden zó hard op is gestudeerd als de hervorming van het toeslagenstelsel. Iedereen in Den Haag is doordrongen van de gedachte dat het zó niet langer gaat.

Het schandaal met de kinderopvangtoeslagen heeft ook de laatste verdedigers van het stelsel de ogen geopend. Welke conclusies de parlementaire ondervragingscommissie komende donderdag in haar eindverslag ook trekt, nu al is zeker dat het systeem zal veranderen. De vraag is alleen: hoe?

Lees ook;

Het belangrijkste nadeel van het toeslagensysteem is dat de mensen die er het meest van afhankelijk zijn grote problemen ondervinden. Van hen wordt gevraagd dat ze een glazen bol hebben: zij moeten bijvoorbeeld vóóraf voorspellen hoeveel uren ze gaan werken, wat hun salaris zal zijn en hoeveel kinderopvang ze gaan afnemen. Op basis van al die inschattingen wordt de hoogte van de toeslagen vastgesteld.

Maar o wee als de waarzeggerij niet strookt met de realiteit: iemand verliest zijn baan, gaat scheiden of besluit minder te werken om voor een ziek familielid te zorgen. Dan verandert het recht op toeslag.

In maar liefst tachtig procent van de gevallen krijgen mensen achteraf een correctie toegestuurd. En zo’n aanpassing kan leiden tot hoge terugvorderingen, vooral bij mensen die vanwege een laag inkomen relatief veel toeslag ontvangen en te laat in actie komen als hun situatie verandert.

Obsoleet

Zo kan het niet langer, vindt ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën. ,,Het stelsel is obsoleet”, ofwel verouderd, meent ze. En daarom hebben haar ambtenaren nu een drietal varianten aangedragen, te kenmerken als een kleine aanpassing, een wat grotere en een radicale hervorming.

Het moet, het kan en het is een kwestie van kiezen en doen. Dat vergt politieke moed, aldus Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën.

In de eerste variant blijven de huurtoeslag en het kindgebonden budget bestaan, maar krijgen ontvangers meer zekerheid door het recht op toeslag vast te stellen op basis van inkomsten van twee jaar terug. De zorgtoeslag verdwijnt door de zorgkosten minder via de premie en meer uit de belastingen te betalen.

Tegelijkertijd zorgt een hoger minimumloon ervoor dat lage inkomens meer overhouden. De subsidie voor kinderopvang loopt niet langer via de ouders maar gaat direct naar de instelling. De tweede variant lijkt sterk op de eerste, maar daarin wordt niet de zorgpremie verlaagt maar een verzilverbare heffingskorting geïntroduceerd, ofwel – de naam zegt het al – de mogelijkheid dat mensen die nu geen belasting betalen geld toe krijgen.

Alleen in de derde variant verdwijnt het toeslagenstelsel als geheel en gaat ook de bijl in fiscale aftrekposten en heffingskortingen. In ruil daarvoor krijgen mensen op basis van een aantal kenmerken (bijvoorbeeld wel of geen kinderen) extra uitkeringen. Geen toeslagen maar toelagen dus.

Politieke moed

Dat één van deze drie varianten precies zal worden uitgevoerd is onwaarschijnlijk. Politieke partijen hebben elk zo hun eigen plannen en ook vanuit de wetenschap en in denktanks wordt er stevig meegedacht.

Maar wie door zijn oogharen kijkt ziet wel een aantal overeenkomsten: zo willen bijna alle partijen een hoger minimumloon, maar de SP wil daar veel verder in gaan dan de VVD. Ook zijn progressieve partijen voor gratis kinderopvang en hebben D66 en CU het idee van de verzilverbare heffingskorting in hun verkiezingsprogramma gezet.

En dus hangt de toekomst van het toeslagenstelsel af van de verkiezingsuitslag en de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Volgens Van Huffelen kan de politiek het zich niet veroorloven om nog eens een formatie voorbij te laten gaan zonder knopen door te hakken over een systeem dat ‘zo fnuikend’ uitpakt. ,,Het moet, het kan en het is een kwestie van kiezen en doen”, zegt Van Huffelen. ,,Dat vergt politieke moed.”

Kabinet presenteert voorstellen voor hervormingen toeslagen

RO 15.12.2020 Het huidige toeslagenstelsel is onhoudbaar. Het vraagt heel veel van mensen die een toeslag nodig hebben en leidt tot onzekerheid over terugvorderingen en nabetalingen. Een volgend kabinet zal daarom een keuze moeten maken om het stelsel fundamenteel te hervormen. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer.

Het complexe stelsel veroorzaakt schrijnende situaties. ,,Deze problematiek is binnen het huidige stelsel niet op te lossen. De stap naar een nieuw stelsel is dan ook noodzakelijk,’’ aldus de staatssecretaris.

Van Huffelen heeft vandaag het rapport ‘Alternatieven voor het toeslagenstelsel’ gepresenteerd dat 3 scenario’s schetst om het stelsel te hervormen. Het belang van mensen die toeslagen ontvangen, is in deze scenario’s steeds centraal gesteld. Er is bij alle varianten gekeken of ze begrijpelijk zijn, wat mensen moeten doen om een toeslag te ontvangen en wat de risico’s zijn dat ze bedragen moeten terugbetalen. Daarnaast is gekeken naar inkomenseffecten en de uitvoerbaarheid.

Het rapport ‘Alternatieven voor het toeslagenstelsel’ is geschreven met het oog op de formatie van een volgend kabinet. Omdat verandering van het toeslagenstelsel zorgvuldig moet en tijd zal vergen, schetst het rapport hoe het stelsel er in 2025 uit kan zien, en hoe in de periode daarna. Het is belangrijk om tijdens een langjarige stelselhervorming ook oog te houden voor een goede uitvoering van het bestaande toeslagenstelsel, benadrukt Van Huffelen.

Van Huffelen: ,,Er is het afgelopen jaar veel gesproken over de noodzaak om tot een ander stelsel te komen. Dit rapport laat zien dat het mogelijk is om richting een eenvoudiger stelsel te gaan. De vervolgstap is om hierin een keuze te maken. We hebben niet de luxe om niets te doen.’’

Beeld: ©Ministerie van Financiën / Ministerie van Financiën

Zie ook;

Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2021

RO 15.12.2020 De Eerste Kamer heeft op 15 december ingestemd met het pakket Belastingplan 2021. Dit betekent dat er vanaf volgend jaar een flink aantal belastingmaatregelen veranderen. Hierna treft u een overzicht aan van de belangrijkste wijzigingen, het volledige overzicht vindt u hier. Als u in een paar minuten wil weten wat de wijzigingen voor u betekenen, ga dan naar de ‘wat betekent dit voor mij’ tool van Wijzer in Geldzaken.

Overdrachtsbelasting

Het kabinet verbetert de toegang voor starters tot de woningmarkt. Vanaf 2021 betalen woningkopers jonger dan 35 jaar, die een huis kopen en daar zelf in gaan wonen, eenmalig geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen betalen 2%. Andere kopers, zoals beleggers, gaan 8% betalen.

Sparen

Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot € 50.000 (of € 100.000 met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30% naar 31%. Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt daalt hierdoor met bijna 1 miljoen mensen. En het betekent dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot € 220.000 (of € 440.000 met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen.

Heffingskortingen

Door de verhoging van de arbeidskorting uit 2022 een jaar naar voren te halen, gaat werken komend jaar meer lonen. Zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan. Deze verhoging komt bovenop een al eerder geplande verhoging voor 2021. De algemene heffingskorting gaat € 126 omhoog. In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Tot slot wordt ook de ouderenkorting verhoogd.

In 2021 gaat de maximale inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) met € 66 omlaag naar € 2.815. Door een uitspraak van de Hoge Raad krijgt een ruimere groep co-ouders recht op de IACK. Om de IACK betaalbaar te houden, verlaagt het kabinet daarom eenmalig deze korting in 2021.

Belastingen voor het klimaat

Internationaal vliegen wordt in tegenstelling tot de auto, bus of trein nu niet belast, maar levert tegelijkertijd wel een bijdrage aan de (wereldwijde) uitstoot. Daarom wordt per 1 januari 2021 een vliegbelasting ingevoerd. Luchthavens zullen dan per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, de belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening brengen. Het tarief van de vliegbelasting voor 2021 is nu na correctie voor inflatie definitief vastgesteld op € 7,845.

Ook de CO2-heffing voor de industrie gaat in. De heffing stimuleert bedrijven op verstandige wijze om te verduurzamen.

De overheid stimuleert milieuvriendelijker rijden. De CO2-grenzen en tarieven in de bpm voor personenauto’s worden per 1 januari 2021 aangescherpt passend bij de technologische ontwikkeling van personenauto’s.

Aanpak belastingontwijking

Belastingontwijking wordt volgend jaar verder aangepakt. Zo gaat de bronbelasting op rente en royalty’s in. Met deze bronbelasting van 25% worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast en wordt ook de doorstroom via ons land tegengegaan.

Intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 januari 2021 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken bij de Belastingdienst te melden. Dit zijn fiscale constructies waarbij inwoners van verschillende landen zijn betrokken en die mogelijk gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken.

Multinationals zullen eerlijker worden belast, met oog voor het vestigingsklimaat. Juist in economisch zware tijden is het belangrijk dat sommige bedrijven niet méér mogelijkheden hebben om hun belastingdruk te verlagen dan andere. Het verrekenen van verliezen bij bedrijven wordt daarom per 2021 beperkt.

MKB

Meer MKB-bedrijven gaan in de komende jaren het lagere vpb-tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief van 15% voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000.

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd. Per 1 januari 2021 wordt de zelfstandigenaftrek daarbij verlaagd van € 7.030 naar € 6.670. Hiermee wil het kabinet de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner maken.

BIK

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling zorgt ervoor dat bedrijven ook in deze tijden blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines.

De regeling geldt voor investeringen in 2021 of 2022. Bij grote investeringen in een jaar is de korting tot € 5 miljoen 3,9%, daarboven 1,8%. Bedrijven kunnen de investeringskorting verrekenen met de af te dragen loonheffing. De mogelijkheid om als ‘fiscale eenheid’ gebruik te maken van de BIK, gaat pas later in.

De Europese Commissie moet dit specifieke onderdeel nog goedkeuren. Als na deze goedkeuring de mogelijkheid om als ‘fiscale eenheid’ gebruik te maken van de BIK gaat gelden, is dit met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021. Als die  goedkeuring onverhoopt niet komt, zullen de percentages van de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 worden verhoogd. Bij grote investeringen in een jaar wordt de korting tot € 5 miljoen in dat geval 5%, daarboven 2,08%.

Verhoging tabaksaccijns

Sigaretten, rooktabak en sigaren worden in 2020 duurder. Zo wordt een pakje van 20 sigaretten wordt per 1 januari 12 cent duurder. Een pakje shag van 50 gram wordt per 1 januari 30 cent duurder.

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2021

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2021

Publicatie | 15-12-2020

Zie ook

december 18, 2020 - Posted by | 2e kamer, Belastingdienst, debat, fraude, kinderopvangtoeslag, kinderopvangtoeslagaffaire, menno snel, Menno Snel D66, onderzoek, Parlementaire ondervraging, Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, POK, politiek, Staatssecretaris Eric Wiebes, Staatssecretaris Hans Vijlbrief, Staatssecretaris Menno Snel, Staatssecretaris Menno Snel D66, staatssecretaris Van Huffelen, toeslagen, toeslagenaffaire, toeslagenstelsel, tweede kamer | , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 28 … […]

    Pingback door De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 29 – nasleep POK eindverslag – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | december 23, 2020


Sorry, the comment form is closed at this time.