Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme

Oproep aanslagen

IS en Al-Qa’ida roepen via obscure websites jihadisten op om toe te slaan in het Westen.

Alinea uit de Engelse vertaling van een IS-oproep van afgelopen zondag om aanslagen te plegen „op de straten en in de treinstations” in het Westen, zoals in Amsterdam.

Nederland

Amsterdam wordt volgens De Telegraaf expliciet genoemd als een van de doelen voor lone wolves. Dat is te horen in een oproep die zondag werd onderschept door de Amerikaanse inlichtingendiensten, meldt de krant. De oproep die is verspreid wordt door veiligheidsdiensten ‘in essentie een aanvalsopdracht’ genoemd.

Debat 14.01.2015 

CDA en D66 vielen minister Opstelten aan op zijn huidige aanpak van radicalisering. En Geert Wilders had het met zo’n beetje iedereen aan de stok.

En hoe om te gaan met jihadstrijders die terugkeren uit Syrië? ‘Ze lopen vrij rond in Nederland,’ klaagde Joram van Klaveren (VNL). VVD-premier Mark Rutte bezwoer dat er ‘meer mogelijkheden’ komen om ze het Nederlanderschap te ontnemen

Zo was het debat een aaneenschakeling van stoere woorden, mitsen, maren en tegenstrijdigheden. Concreet leverde het niets op. Een rituele dans met natuurlijk een hoofdrol voor Geert Wilders, die zelf op de dodenlijst staat en dus niet de ondoordachte opmerking van PvdA-leider Diederik Samsomhoefde te accepteren dat Wilders ‘hetzelfde doet als de moslim-extremisten’.

Geen Oorlog !!!

Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam. Dat zei premier Rutte eerder in het tv-programma Buitenhof. Rutte: “We zijn in strijd met extremisten die hun geloof misbruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen.”

zie ook: Cartoon Charlie Hebdo – aanslag Parijs 07.01.2015

zie ook:  Debat 14.01.2015 verhoogde dreiging aanslagen door extremisme

zie ook: Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Geert Wilders PVV – De strijd tegen de Moskee – deel 2

zie ook:  Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS

zie ook: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie

zie ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 2

zie ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? – deel 1

zie ook: Geert Wilders PVV vreest aanslag op Nederland door gewelddadige moslimradicalen

zie ook:  Steunbetuiging aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Terreuraanslag op redactie Charlie Hebdo Parijs

Aanslag Parijs Telegraaf

Aanslag Parijs NU

Aanslag Parijs NRC

Aanslag Parijs Elsevier

Aanslag Parijs AD

Aanslag Parijs Trouw

Aanslag Parijs VK

AANSLAG CHARLIE HEBDO

BELGIË

ANTI-TERREURACTIES

BELGIË

TERRORISME

FRANKRIJK

LUIK

Aanslag Parijs

Jihadnieuws

Charlie Hebdo

#JIHADNIEUWS

IMG_0690

IMG_0692

Als het aan regeringspartijen VVD en PvdA ligt, hoeft er niet meer te worden bezuinigd op het ministerie van Veiligheid en Justitie, ondanks dat er gaten in de begroting zitten. Dat zeggen de Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) in het AD. Beide partijen staan toe dat minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven meer uitgeven dan was begroot. ‘De duimschroeven zijn al zo ver aangedraaid. Ik zie geen ruimte meer,’ zegt Recourt. Ook Van der Steur vindt dat de rek eruit is en weet niet meer waar het ministerie nu nog geld vandaan moet halen. Nieuwe besparingen zijn niet verantwoord, zegt VVD’er Van der Steur. Normaal moeten ministeries zelf de gaten dichten en daarvoor ergens geld vandaan halen. Voor justitie wordt nu een uitzondering gemaakt vanwege de toenemende dreiging van (terugkerende) jihadisten, schrijft de krant.

Kamer wil zelf beoordelen hoeveel geld nodig is voor veiligheid

Trouw 12.02.2015 Gek worden Tweede Kamerleden ervan. Keer op keer zegt premier Rutte dat de veiligheidsdiensten er geld bij krijgen als dat nodig is. Maar in welke situatie dat dan nodig is, kan hij niet zeggen. Terwijl voor de meeste Kamerfracties wel vaststaat dat de veiligheidsdiensten er extra middelen bij moeten hebben vanwege de huidige terreurdreiging.

Voor die conclusie hoeven ze de deur niet eens uit. In en rondom het Kamergebouw stonden de afgelopen tijd politieagenten, ingevlogen uit het hele land. Deze week zijn zij vervangen door marechaussees. Net als eerder de agenten moeten zij daardoor ander werk laten liggen, stelde CDA-leider Sybrand Buma gisteren in een debat met de premier. “Die marechaussees zaten toch niet thuis?”

Verwant nieuws;

‘Europese antiterreur kan beter’

Telegraaf 11.02.2015 De bestaande Europese maatregelen tegen terrorisme moeten beter worden ingezet. Dat benadrukte Europees Commissaris Frans Timmermans woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij deed dat aan de vooravond van een Europese top in Brussel over onder meer de strijd tegen terreur.

Timmermans noemde de huidige naleving een zwak punt. Maar hij waarschuwde voor te snelle stappen in de strijd tegen terreur. „Het gaat erom snel te handelen, maar niet overhaast”, aldus de commissaris. De zogenoemde Schengenlanden, die onderling geen permanente pascontroles uitvoeren, zouden bijvoorbeeld eerst de bestaande mogelijkheden voor flexibele grenscontroles moeten benutten.

Zorgen om slagkracht politie

Telegraaf 11.02.2015  In de Tweede Kamer blijven grote zorgen bestaan over de slagkracht van de politie. De sterkte neemt af, er komen te weinig nieuwe agenten en veel politiebureaus moeten sluiten zonder dat de effecten daarvan bekend zijn, waarschuwde de oppositie woensdag tijdens een debat.

Tegelijk is er veel werk bij gekomen, onder meer vanwege de aanpak van het opkomend jihadisme. Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn niet gerust.

Door structureel tekort aan personeel en materieel zijn veel onderdelen van het Nederlandse leger niet inzetbaar, zegt voorzitter Marc de Natris van de vereniging van marineofficieren KVMO tegen het AD. ‘Zolang we niet alle eenheden hoeven in te zetten, is het probleem nog te verhullen,’ zegt De Natris.

‘Maar we zien allemaal dat de situatie in de wereld verandert. Als we nu zouden worden geconfronteerd met een oorlogsdreiging, wat helaas niet langer ondenkbeeldig is, dan kunnen we lang niet alle eenheden inzetten. Dan zijn de tekorten veel te groot.’

Druk op kabinet om investeringen in veiligheid neemt toe

NU 11.02.2015 Diverse oppositiepartijen eisen dat het kabinet toegeeft dat extra investeringen in de veiligheidsketen nodig zijn om Nederland te beschermen tegen de gevaren van buiten.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de capaciteit van de inlichtingendiensten, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De coalitiepartijen houden vooralsnog vol dat extra investeringen nu niet nodig zijn. Onlangs stelde premier Mark Rutte dat de diensten met de huidige capaciteit in staat zijn te doen wat redelijkerwijs nodig is bij de aanpak van terroristische dreiging.

Als een uitbreiding van de capaciteit nodig is zal de financiering daarbij geen belemmering zijn, stelde hij ook.

Vorige week schreef het kabinet echter aan de Kamer dat de diverse diensten een analyse maken om te bezien of, gezien het langdurige karakter van het huidige dreigingsbeeld, extra capaciteit nodig is.

Lees meer over: Veiligheid Jihadisme

Gerelateerde artikelen;

Oppositie hekelt ‘sussende woorden’ kabinet over veiligheid

Elsevier 11.02.2015 Het kabinet gebruikt ten onrechte geruststellende woorden om aan te geven dat het wel goed zit met de veiligheids- en opsporingsdiensten. Werknemers van deze diensten melden juist dat het werk zich opstapelt.

Dit zeiden oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie woensdag in de Tweede Kamer in een overleg over Veiligheid en Justitie.

Volgens de veiligheidsambtenaren wordt het ene gat met het andere opgevuld om werk te kunnen uitvoeren. SP-leider Emile Roemer wil een onderzoek naar het gebrek aan capaciteit en ook de ChristenUnie vraagt zich af waarom het kabinet doet alsof ‘alles in orde is’ in plaats van toe te geven dat er aanvulling nodig is.

Commentaar;

Gerlof Leistra: ‘Meer en beter bewapende politie is nodig tegen terreurdreiging’

Altijd negatief

D66 verweet het kabinet alleen maar reactief te handelen en niet vooruit te denken. Bovendien duurt het volgens de partij te lang voordat maatregelen worden uitgevoerd. Hierop reageerde VVD-leider Halbe Zijlstra dat D66 ‘zelf juist alleen maar reageert en dan altijd negatief’.

PVV-leider Geert Wilders en Louis Bontes van Groep Bontes/Van Klaveren willen dat minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie verdwijnt. Wilders verweet hem dat hij in de afgelopen maand, na het eerste terreurdebat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, niets heeft gedaan.Tijdens het eerdere terreurdebat werd Opstelten ook al onder vuur genomen, omdat hij antiterreurwetten niet snel genoeg zou doorvoeren. Wilders wil dat de minister met pensioen gaat. Ook riep hij premier Rutte op om af te treden als hij niet optreedttegen het jihadisme.

Lees ook:

Eric Vrijsen: ‘Franse les voor Nederland: stop de bezuinigingen op de AIVD’

Niet aan politici

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat het niet aan politici is maar aan de veiligheidsexperts om te  beoordelen of er genoeg middelen beschikbaar zijn. Als er meer geld nodig is, vertrouwen VVD en PvdA er volgens hem op dat het kabinet dit zal geven. Samsom vindt verder dat de rol van leraren bij het signaleren en tegengaan van radicalisering wordt onderschat: zij verdienen daarin alle steun, aldus de PvdA-leider.

Illusie

Premier Mark Rutte houdt intussen vol dat ‘de hele veiligheidsketen op dit moment in orde’ is. Volgens de premier moeten er ‘altijd keuzes worden gemaakt’ bij de inzet van de diensten. Hij vindt de manier waarop het kabinet dat doet verantwoord. Ook is het volgens hem een illusie om te denken dat veiligheid en bescherming te koop is, ‘maar geld mag ook niet het probleem zijn’.

Het kabinet heeft aan de diensten gevraagd of zij het werk, inclusief de nieuwe prioriteiten, aankunnen en het antwoord daarop was ja, zei Rutte. Merkwaardig omdat de oppositie juist beweert de informatie van de opsporings- en veiligheidsdiensten zelf te hebben ontvangen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dan ook dat mensen uit de veiligheidsketen in het openbaar gehoord worden over de werkdruk. D66 sluit zich daarbij aan. Opstelten moet daar toestemming voor geven, maar vindt het vooralsnog niet nodig: ‘We besturen ordelijk het land’.

Oppositie laakt sussende woorden

Telegraaf 11.02.2015  Het kabinet gebruikt ten onrechte geruststellende woorden om aan te geven dat het wel goed zit met de veiligheids- en opsporingsdiensten. Mensen die bij deze diensten werken, melden juist dat het werk zich opstapelt, zeiden oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie woensdag in de Tweede Kamer.

‘Leger is te klein’

Telegraaf 11.02.2015 Het Nederlandse leger is te klein en daarmee niet voorbereid op eventuele oorlogsdreiging. Er is een tekort aan personeel en materieel, waardoor niet alle legereenheden ingezet zouden kunnen worden. Dat zegt de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) woensdag in hetAlgemeen Dagblad.

En dat is een probleem, zegt voorzitter Marc de Natris, „omdat de situatie in de wereld verandert. Oorlogsdreiging is niet langer ondenkbaar”. Defensie heeft een personeelstekort van zo’n 3500 militairen en de uitstroom van goed opgeleide militairen is groot, omdat ze de bezuinigingen zat zijn. „Een op de vijf militairen heeft vorig jaar gesolliciteerd buiten defensie”, reageert Anne-Marie Snels van vakbond AFMP.

Rutte: ‘veiligheid nu goed’

Telegraaf 11.02.2015 Premier Mark Rutte heeft woensdag opnieuw gezegd dat de hele veiligheidsketen op dit moment in orde is. Het kabinet heeft aan de betrokken diensten gevraagd of zij het werk aankunnen, inclusief de nieuwe prioriteiten die worden gesteld, en het antwoord daarop was ja, benadrukte Rutte.

Hij reageerde op de ongerustheid van de oppositie, die juist zegt dat het vele werk de opsporings- en veiligheidsdiensten over de schoenen loopt. Ze horen dat van de diensten zelf, zeker nu er meer mensen worden ingezet om de dreiging van van het jihadisme en terrorisme tegen te gaan.

Rutte: de veiligheidsketen is in orde – oppositie ongerust over capaciteit

NRC 11.02.2015 Volgens minister-president Mark Rutte (VVD) is de veiligheidsketen in orde. Het kabinet heeft aan alle betrokken diensten gevraagd of zij het werk dat er nu ligt aankunnen, inclusief de nieuwe prioriteiten die worden gesteld, en het antwoord daarop was ja. De Tweede Kamer debatteert vanavond met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Jusititie, VVD) en Rutte over de situatie van de veiligheidsketen. LEES VERDER

Wijkagent tegen radicalisering’

Telegraaf 11.02.2015 Om radicalisering onder leerlingen op vmbo- en mbo-scholen sneller aan te pakken wil D66 dat het kabinet ‘schoolwijkagenten’ gaat inzetten. De partij doet dat voorstel woensdag tijdens een Kamerdebat met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Volgens Magda Berndsen van D66 dreigt een grote groep jongeren te radicaliseren. Er is onvoldoende capaciteit om die allemaal in de gaten te houden. Deze speciale wijkagent kan voor leraren, ouders en leerlingen het aanspreekpunt worden om die gedragsverandering te bespreken.

Prominente VVD’ers: Jihadronselaars met Voetbalwet aanpakken

RTVWEST 10.02.2015 De Voetbalwet moet ook kunnen worden gebruikt om jihadronselaars aan te pakken, vindt de VVD. Door middel van deze onlangs aangepaste wet kunnen ze huisarrest of gebiedsverboden krijgen opgelegd, zodat ronselaars niet meer bij scholen, buurthuizen en jeugdhonken kunnen komen en ongestoord hun gang kunnen gaan. Lees verder

gerelateerde artikelen;

VVD:“Geef burgemeester meer ruimte om jihadronselaars aan te pakken”

Den HaagFM 10.02.2015 In een gezamenlijk opinieartikel in de NRC van dinsdag pleiten de fractievoorzitters van de VVD in de vier grootste steden ervoor de voetbalwet toe te kunnen passen op ronselaars voor de jihad.

De vier fractievoorzitters willen dat burgemeesters de mogelijkheid krijgen de voetbalwet, die de mogelijkheid geeft om huisarrest of gebiedsverboden op te leggen bij verstoringen van de openbare orde, ook toe te passen op ronselaars voor de jihad, schrijft de Haagse fractievoorzitter Martin Wörsdörfer met zijn collega’s. “Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat ronselaars niet meer bij scholen, buurthuizen en jeugdhonken kunnen komen en ongestoord hun gang kunnen gaan.” …lees meer

CDA eist meer geld voor veiligheid

Telegraaf 10.02.2015 Oppositiepartij CDA eist dat het kabinet snel extra geld vrijmaakt voor de AIVD, de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdag, in een vooruitblik op een Kamerdebat woensdag met minister minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en premier Mark Rutte.

Hoe gemeenten worstelen met teruggekeerde Syriëgangers

Elsevier 09.02.2015 Nederlandse gemeenten worstelen met de opvang en begeleiding van teruggekeerde Syriëgangers. Een doordachte aanpak lijkt te ontbreken.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) schat dat zo’n 150 tot 160 Nederlandse jihadisten zijn vertrokken naar Irak en Syrië. Maar het werkelijke aantal zou wel eens veel hoger kunnen liggen.

Het International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) schat het aantal Nederlandse uitreizigers eerder op 200 tot 2.50. Nu er dertig Syriëgangers zijn teruggekeerd, is het niet ondenkbaar dat er nog tientallen zullen volgen.

Enerzijds is dit logisch omdat deradicalisering maatwerk is. Anderzijds deed de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen (VVD), afgelopen november een oproep om de aanpak van terugkeerders centraal te organiseren. Gemeenten hebben volgens hem te weinig kennis en expertise op dit terrein.

Lees ook;

Arnhemse jihadzaak: vrijspraak voor twee Syriëgangers

Terugkeerders

De vraag is wat er dan wel gebeurt. De gemeenten Delft en Utrecht lieten hun gemeenteraad weten dat terugkeerders eerst worden onderzocht door de politie en de AIVD. Mocht er geen strafrechtelijke vervolging mogelijk zijn, dan wordt er ingezet op ‘stabilisering en normalisatie van de situatie waarin de terugkeerder zich bevindt’.

Dit houdt in dat de gemeente terugkeerders zal helpen met het vinden van huisvesting, het vinden van een baan of het volgen van een opleiding, en het wegwerken van eventuele schulden.

Daarnaast krijgen terugkeerders psychische bijstand en specialistische coaching, onder meer vanuit het bureau van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Lees ook;

Hoe haatimams indirect door de overheid worden gesubsidieerd

Rechter: wet is niet berekend op Syriëgangers

Trouw 09.02.2015 Het Openbaar Ministerie heeft grote moeite potentiële jihadstrijders veroordeeld te krijgen, blijkt maandag weer uit de vrijspraak van twee mannen die volgens het OM van plan waren in Syrië te gaan vechten. “Het OM worstelt nog met de strafrechtelijke aanpak van potentiële Syriëgangers”, aldus binnenlandredacteur Nico de Fijter.

Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) werden begin vorig jaar even over de Duitse grens opgepakt omdat het OM aanwijzingen had dat de twee naar IS-gebied wilden afreizen om daar aan de strijd deel te nemen. In hun auto’s werd onder meer een grote hoeveelheid cash en gevechtskleding gevonden, mogelijk bedoeld om de strijd in Syrië te faciliteren. Het OM eiste twee jaar cel, maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs is om te kunnen aantonen dat met name El A. ‘een concreet aan te duiden ernstig misdrijf zou willen plegen of voorbereiden’. De rechter zag daarvoor ‘onvoldoende aanknopingspunten’. Bij B. waren de twijfels nog groter.

Verwant nieuws;

Grote opkomst

Hosni Zarzar, voorzitter van de stichting, kijkt tevreden terug op het evenement: ‘De opkomst was groot, in totaal zijn er de afgelopen dagen zo’n 1300 mensen geweest. De reacties waren positief. Veel mensen gaven aan dat ze het goed vonden dat we dit doen.’

Islamitische stichting organiseert in Rijswijk conferentie over radicalisering

RTVWEST 09.02.2015  ‘De islam keurt radicalisering af’; dat is het motto van de conferentie die Stichting Alhoeda wa Noer dit weekend in Rijswijk organiseerde.

De stichting wil met de 3-daagse conferentie duidelijk maken dat de islam tegen geweldadige jihad is. Iedereen, moslim en niet moslim, was welkom. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de terroristische actie in Parijs op 7 januari.

Eregast was Sheikh Soelaylmaan ar-Roehayli. Hij is professor en hoogleraar aan de islamitische universiteit in Saoedi-Arabi. Daarnaast bezoekt hij islamitische terroristen in gevangenissen om ze te bekeren tot een geweldloze strijd. Hij sprak tijdens de conferentie onder meer over hoe je extremisme kunt herkennen en voorkomen. Lees verder

IMG_0753[1]

“Geduld met Opstelten op’

Telegraaf 07.02.2015  Het geduld van het CDA met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) begint op te raken. „De hele veiligheidsketen staat te veel onder druk, in een tijd waarin de dreiging groot is.” Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

„Opstelten zegt voortdurend: wacht u maar. En de Kamer heeft hem lang het voordeel van de twijfel gegeven. Maar het geduld begint op te raken; die waarschuwing wil ik wel geven. Het is nu aan Opstelten om te laten zien dat hij het kan.”

Gerelateerde artikelen

04-02: Meer inzet marechaussee

03-02: Jihadist kwijt, oppositie boos

01-02: ‘Meldplicht voor ‘tijdbommen’

30-01: Oppositie ongerust over AIVD

Buma als aanvoerder van team anti-jihad

Trouw 06.02.2015 Met initiatieven als een verbod op verheerlijken van terreur ontpopt CDA-leider Buma zich tot de voorman van de strijd tegen extremisme. Buma verweet moslimorganisaties zich te weinig uit te spreken tegen aanslagen en geweld.

De vraag is niet of, maar waar en wanneer een volgende aanslag zal worden gepleegd. Dat kan ook in ons land zijn”, zei Sybrand Buma toen de Tweede Kamer een paar weken geleden sprak over de aanslagen in Parijs. “De terreur van de radicale islam”, zo ging hij verder, “is de grootste bedreiging voor onze veiligheid op dit moment.”

De CDA-leider ontwikkelt zich tot de aanvoerder van het antiterreurteam, de pleitbezorgers voor groot uitpakken tegen jihadisme. Of het nu voor de camera is bij Wakker Nederland of op de bank bij Eva Jinek: Van Haersma Buma trekt van leer. Het kabinet doet te weinig, het gevaar loert om de hoek.

Verwant nieuws;

Kabinetsbrief bevestigt inzet marechaussee voor bewaking gebouwen›

NRC 05.02.2015 De Koninklijke Marechaussee gaat de komende tijd worden ingezet bij de bewaking van gebouwen en objecten. Dat staat in een brief die de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie), Hennis (Defensie) en Plasterk (BZK) naar de Kamer hebben gestuurd in antwoord op Kamervragen. De Tweede Kamer debatteert volgende week met premier Rutte en Opstelten over extra maatregelen tegen terreurdreiging.

In de brief staat dat de marechaussee de bewaking en beveiliging van een aantal gebouwen met een ‘hoog risicoprofiel’ gaat overnemen van de politie. Dat is niet omdat de dreiging is toegenomen, maar om de politie te ontlasten. Gisteren meldde RTL Nieuws dit al op basis van bronnen.

Politie krijgt hulp marechaussee

Telegraaf 05.02.2015  Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt het goed dat de marechaussee op korte termijn beveiligingstaken overneemt van de politie. Volgens de hoogste politiebaas kunnen de politieagenten zich daardoor meer richten op hun gewone taken.

De bewaking van bijvoorbeeld joodse instellingen door agenten, vanwege terreurdreiging, vergt veel capaciteit. Bouman spreekt van een „substantiële ontlasting” als de marechaussee een deel van dat werk overneemt.

Kabinet laat versterken van veiligheidsdiensten onderzoeken

NU 05.02.2015 Op verzoek van het kabinet wordt onderzocht of de veiligheidsdiensten die zich in Nederland bezighouden met de bestrijding van terrorisme, versterkt moeten worden.

Dat staat in een brief die het kabinet donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet heeft onder meer de geheime diensten AIVD en MIVD, politie, marechaussee en justitie gevraagd om te kijken of ze bij het voortduren van de huidige dreiging, versterkt moeten worden.

Lees meer over: Terreur Terreurdreiging

Gerelateerde artikelen;

Onderzoek versterking AIVD

Telegraaf 05.02.2015 Op verzoek van het kabinet wordt onderzocht of de veiligheidsdiensten die zich in Nederland bezighouden met de bestrijding van terrorisme, versterkt moeten worden. Dat staat in een brief die het kabinet donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet heeft onder meer de geheime diensten AIVD en MIVD, politie, marechaussee en justitie gevraagd om te kijken of ze bij het voortduren van de huidige dreiging, versterkt moeten worden. Volgens het kabinet zelf tonen de aanslagen in Brussel en Parijs en de arrestaties in Verviers en de aanhoudende aantallen vertrekkende en terugkerende Nederlandse jihadgangers aan, dat de terroristische dreiging langdurig van aard is.

Meldplicht bij dreiging terreur

Telegraaf 05.02.2015  Mensen die de nationale veiligheid bedreigen, kunnen straks een meldplicht opgelegd krijgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daarvoor. De ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ook voor bepaalde buitenlandse reizen komt er een meldplicht.

Kabinet wil meldplicht voor mensen die nationale veiligheid bedreigen

NU 05.02.2015 Mensen die de nationale veiligheid bedreigen, kunnen straks een meldplicht opgelegd krijgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daarvoor.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ook voor bepaalde buitenlandse reizen komt er een meldplicht.

Afgelopen zondag drong CDA-leider Sybrand Buma aan op een meldplicht voor ”wandelende tijdbommen”. Daarmee doelde hij op mensen die geradicaliseerd zijn, maar niet vastgezet kunnen worden.

Lees meer over: Radicalisering Jihadstrijders

Debat stappen tegen terreur

Telegraaf 05.02.2015 De Tweede Kamer debatteert volgende week met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over extra maatregelen tegen terreurdreiging. Dat is donderdag besloten op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold.

Het kabinet is onder meer van plan marechaussees te gaan inzetten bij beveiliging van objecten met veel risico’s. Zij kunnen taken overnemen van agenten die nu bijvoorbeeld joodse instellingen bewaken. Dat staat in een brief die het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Woensdagavond lekte dit voornemen al uit.

Verwar gewone moslims niet met de sadistische islamofascisten

Elsevier 04.02.2015 Is er een oorlog gaande tussen moslims en niet-moslims? Je zou het haast denken, maar nog altijd zijn verreweg de meeste slachtoffers van Al-Qa’ida, IS en de Taliban zelf moslims.

Oergeweld heerst over de wereld van de islam. Van het Midden-Oosten tot Afrika verschijnt het sadistische geweld, dat in de Middeleeuwen ‘het satanische’ werd genoemd. We moeten voorzichtig zijn met het gebruik van theologische termen.

Het islamitische terrorisme neemt echter een vorm aan die we slechts in termen van het kwaad kunnen duiden.

In opdracht van Islamitische Staat is een gevangengenomen Jordaanse piloot levend in brand gestoken. De jonge piloot Moaz al-Kassasbeh leeft niet meer. Laat je niet misleiden door chic geklede islamitische fundamentalisten: de islamisten zijn niet vreedzaam en verlangen tot in hun vezels naar geweld.

Marteldood

De chic pratende fundamentalisten van soennitische of sjiitische huize willen de wereld voor de gek houden – ze willen doen voorkomen dat ze niets met geweld hebben te maken. Maar ze zijn heer en meester wat betreft het geweld.

De Jordaanse piloot werd met geduld en zorgvuldigheid naar zijn marteldood begeleid. Ondanks alle bombardementen namen ze de tijd om in een ruïne een kooi te produceren voor een krijgsgevangene.

Vervolgens werd de 26-jarige piloot met sadistische precisie in brand gestoken. De producenten van deze reële horrorvoorstelling zijn geduldige, satanische kunstenaars. Ze genieten van het zien van lijden, van de geur van brand en benzine. Dat bedoel ik met satanisch geweld.

Lees ook…

Nieuwe IS-video: Jordaanse piloot levend verbrand

Profeet

Wie niet luistert, wordt gedood. Waarom pleegt de IS nu zo veel wreedheden? Toen de Taliban aan de macht kwamen, pleegden ook zij wrede misdaden. Dat hebben ze van hun profeet geleerd.

Ook de profeet Mohammed gebruikte het aanjagen van vrees als een regeermethode bij de oprichting en de vestiging van zijn staat.

De islamofascisten zijn bezig om moslims uit te roeien ter voorbereiding van de komst van de echte moslims.

Er is dus geen oorlog gaande tussen moslims en niet-moslims. De in brand gestoken Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh was een moslim, evenals talloze Koerden, Syriërs en Irakezen.

Er is wel een oorlog gaande tussen het islamofascisme en de tolerante beschaving. Islamofascisten willen met wreedheden moslims en niet-moslims dwingen tot capitulatie.

Verwar de slachtoffers van het islamofascisme niet met de daders, verwar dus de gewone moslims niet met de islamofascisten.

Confronteer potentiële jihadist met nuance

VK 04.02.2015 Hoe ontstaat radicalisering? En hoe verkleinen we de kans dat jongeren besluiten naar het Midden-Oosten af te reizen? De oplossing ligt in het bestrijden van propaganda en het doorbreken van groepspolarisatie, een zichzelf versterkend proces binnen groepen van gelijkgestemden, schrijft Mark van Vugt.

Stel: je overweegt naar Syrië af te reizen om je aan te sluiten bij IS. De reis is niet zonder risico’s en gevaren. Mocht je al in het Midden-Oosten arriveren, dan raak je verzeild in een oorlogssituatie met een redelijke kans dat je het niet kunt navertellen. Welke kans om dood te gaan accepteer je om toch te besluiten naar Syrië te vertrekken? 1 procent, 10 procent, 25 procent of zelfs 50 procent? Bij dergelijke keuzedilemma’s doet zich een merkwaardig fenomeen voor. Iemand is bereid om grotere risico’s te nemen na een gesprek met gelijkgestemden. Dus moet je potentiele Jihadisten in aanraking laten komen met feiten en meningen die tot voorzichtigheid manen.

‘Kabinet zet marechaussee in tegen terreurdreiging’

VK 04.02.2015 Het kabinet gaat meer marechaussees inzetten tegen de terreurdreiging. Het gaat om de beveiliging van risicovolle objecten zoals het parlement, ambassades en Joodse instellingen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een kamerbrief die morgen zou verschijnen.

Nu gebeurt de bewaking grotendeels nog door agenten. De inzet van marechaussees zorgt voor minder werkdruk bij de politie. Marechaussees kunnen zwaarder bewapend worden, maar dat verschilt per situatie.

Vanuit de politievakbonden en gemeenten was geklaagd over de werkdruk bij de politie, nu steeds meer agenten werden ingezet voor de beveiliging van gebouwen en instellingen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet bekendgemaakt hoeveel marechaussees precies worden ingezet.

‘Kabinet gaat meer marechaussee inzetten door terreurdreiging’

NU 04.02.2015 Het kabinet gaat de inzet van de marechaussee vergroten vanwege de terreurdreiging. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de kabinetsbrief die donderdag verschijnt.

De marechaussee zou vaker worden ingezet om gebouwen en objecten te bewaken. Deze taak was tot nu toe grotendeels in handen van de politie. De marechaussee kunnen tevens zwaarder worden bewapend, maar dat hangt van de situatie af. Met het besluit wordt de werkdruk van de politie dus verminderd.

De marechaussee werd midden januari al ingezet bij de bewaking van synagoges en joodse scholen in Amsterdam, vanwege de anti-terreuractie in Verviers in België.

Lees meer over: Terrorisme

‘Een beetje begrip kan radicaliserende jongeren redden’

Elsevier 03.02.2015 In plaats van keihard aanpakken zouden we radicaliserende jongeren in achterstandwijken moeten proberen beter te begrijpen. Het huidige antiterreurbeleid heeft een tegendraads effect. Dat zegt de Palestijns-Vlaamse onderzoeker Montasser AlDe’emeh in het programma Brandpunt.

Een normaal leven

Volgens AlDe’emeh willen de meeste moslimjongeren in België en Nederland ‘een normaal leven leiden’ en houden ze zich niet bezig met de internationale jihadbeweging. Maar doordat de kleine geradicaliseerde groep zo hard wordt aangepakt, stappen er steeds meer mensen uit het gematigde kamp over.

‘Bezuinigen op veiligheid is onverantwoord’

AD 02.02.2015 De bewindslieden Opstelten en Teeven hoeven niet meer te bezuinigen op veiligheid, ondanks de gaten in hun begroting. VVD en PvdA accepteren dat justitie nu méér geld uitgeeft dan begroot.

,,Op justitie wordt niet meer bezuinigd,” zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt stellig. ,,De duimschroeven zijn al zo ver aangedraaid. Er zijn al gevangenissen gesloten, de rechtspraak en het OM leveren in, ik zie geen ruimte meer.”

 

Graag iets minder westerse arrogantie

Trouw 02.02.2015 Als we willen begrijpen wat jihadisten beweegt kunnen we niet om de internationale context heen, aldus historicus Leo Lucassen.

Religieuze idealen vormen wel een wenkend alternatief voor de toekomst.

Waren de aanslagen in Parijs een koekje van eigen deeg? Volgens Sander van Walsum (de Volkskrant, 17 januari) is dat onzin en hij pleit in plaats daarvan voor een groter zelfbewustzijn en wat meer Europese arrogantie.

‘WANDELENDE TIJDBOMMEN MOETEN ZICH BIJ GEMEENTE MELDEN’

BB 01.02.2015 Mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden, zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente zodat de overheid weet waar ze zijn. Ook zouden de autoriteiten deze ,,wandelende tijdbommen” moeten volgen.

Burgemeesters weten het niet

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Nederlanders die terugkeren van de strijd in Syrië moeten volgens hem de cel in. Daarnaast is er ,,een grote groep” die wel geradicaliseerd is, van wie niet bekend is of ze in Syrië of Irak zijn geweest en die niet in ons land in de cel terecht komt. Burgemeesters weten vaak niet wat ze met deze mensen aanmoeten, aldus Buma.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

CDA: meldplicht voor ‘wandelende tijdbommen’

Trouw 01.02.2015 Mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente, zodat de overheid weet waar ze zijn. Ook zouden de autoriteiten deze ‘wandelende tijdbommen’ moeten volgen.

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vandaag in het televisieprogramma Buitenhof. Nederlanders die terugkeren van de strijd in Syrië moeten volgens hem de cel in. Daarnaast is er ‘een grote groep’ die wel geradicaliseerd is, van wie niet bekend is of ze in Syrië of Irak zijn geweest en die niet in ons land in de cel terecht komt. Burgemeesters weten vaak niet wat ze met deze mensen aanmoeten, aldus Buma.

‘Meldplicht voor ‘tijdbommen’

Telegraaf 01.02.2015 Mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden, zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente zodat de overheid weet waar ze zijn. Ook zouden de autoriteiten deze „wandelende tijdbommen” moeten volgen.

Gerelateerde artikelen;

29-01: ‘Afkickcentra voor radicalen’

27-01: België pakt radicalen op

CDA wil meldplicht voor geradicaliseerde ‘wandelende tijdbommen’

NU 01.02.2015 Mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden, zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente zodat de overheid weet waar ze zijn.

Ook zouden de autoriteiten deze ”wandelende tijdbommen” moeten volgen.

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in het televisieprogrammaBuitenhof. Nederlanders die terugkeren van de strijd in Syrië moeten volgens hem de cel in.

Daarnaast is er ”een grote groep” die wel geradicaliseerd is maar niet naar Syrië of Irak afreist en ook niet in ons land in de cel terecht komt. Burgemeesters weten vaak niet wat ze met deze mensen aanmoeten, aldus Buma.

Lees meer over: 

CDA Jihadstrijders Radicalisering

Gerelateerde artikelen;

CDA: geradicaliseerden moeten zich melden bij de gemeente›

NRC 01.02.2015 Geradicaliseerden zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente, zodat de overheid weet waar ze zijn. De autoriteiten zouden de “wandelende tijdbommen” moeten volgen, zei CDA-leider Buma vandaag in het tv-programma Buitenhof.

‘Moslims, neem stelling’

Telegraaf 01.02.2015 Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA roept moslims in Nederland op stelling te nemen tegen radicalisering en geweld. Ook moeten ze volgens hem hun plaats in de samenleving opeisen om de maatschappij samen met bestuurders en politici vooruit te helpen.

De politiek moet daar wel bij helpen. Dat kan onder meer door de positie van moslims als opvoeders, docenten en geestelijk begeleiders te erkennen, meer te doen dan straffen, radicalisering effectief te bestrijden, ongelijkheid te bestrijden en de verspreiding van haatzaaiende teksten tegen te gaan.

Marcouch: ‘Moslims, neem stelling tegen radicalisering’

Trouw 01.02.2015 Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA roept moslims in Nederland op stelling te nemen tegen radicalisering en geweld. Ook moeten ze volgens hem hun plaats in de samenleving opeisen om de maatschappij samen met bestuurders en politici vooruit te helpen.

De politiek moet daar wel bij helpen. Dat kan onder meer door de positie van moslims als opvoeders, docenten en geestelijk begeleiders te erkennen, meer te doen dan straffen, radicalisering effectief te bestrijden, ongelijkheid te bestrijden en de verspreiding van haatzaaiende teksten tegen te gaan.

Marcouch, die zelf moslim is, schreef dat zondag op zijn Facebookpagina. Hij verwijst naar een initiatief van Belgische moslims, die na de terreuraanslagen in Parijs een verklaring tegen radicalisering en voor burgerschap opstelden.

Verwant nieuws;

Goed dat moslims zich distantiëren van geweld

VK 31.01.2015 In Nijmegen laten moslims zien dat zij in vrede samen- leven met anderen en dat van hen niets te vrezen valt.

Wrang genoeg ontstond na de verschrikkelijke terreuraanslagen in Parijs onder velen een gevoel van verbroedering en eensgezindheid. Bij de massale bijeenkomsten in steden overal in Europa werden fier potloden en pennen in de lucht gehouden; als steunbetuiging aan de pers en cartoonisten, maar zeker ook als teken dat de vrijheid van meningsuiting misschien wel het hoogste goed is in een democratie en open samenleving.

Hoe gaat docent om met radicale ideeën van scholieren?

Trouw 31.01.2015 PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch gaf deze week in het Kamergebouw docenten training in hoe om te gaan met de soms zeer radicale ideeën van hun leerlingen. Een democratische gezindheid is niet aangeboren. Daar is het vak maatschappijleer voor

Ze zijn er allemaal: de docent die haar mavo-leerlingen een betoog laat schrijven over de vrijheid van meningsuiting, de opleider die de opmerkingen na een voorlichtings-uur over homoseksualiteit ‘niet te harden’ vond, de leerkracht op een witte vmbo-school die wil weten hoe hij zijn leerlingen een beetje positiever kan laten denken over moslims. En de Joodse lerares, die haar achtergrond verzwijgt op haar overwegend zwarte mbo.

Veiligheid politiemedewerkers aangescherpt wegens recente terreur

NU 31.01.2015 De Nationale Politie heeft de veiligheidsmaatregelen voor agenten aangescherpt als gevolg van de recente aanslagen in Parijs en de anti-terreuractie in de Belgische stad Verviers. Zo moeten agenten die in hun uniform naar het werk komen, verplicht hun wapen mee naar huis nemen.

Dat zegt Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie vrijdag tegen RTL Nieuws. De politie meldt het nieuws zelf ook.

Lees meer over: Politie Terreur

Gerelateerde artikelen;

Agent moet wapen mee naar huis nemen

Telegraaf 30.01.2015  Vanwege de toenemende terreurdreiging zijn agenten die in uniform werken voortaan verplicht hun dienstpistool mee naar huis te nemen. Tot nu toe mochten politiemedewerkers hier zelf over beslissen.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie kondigde gisteren aan dat de maatregel te maken heeft met extra veiligheidsrichtlijnen na de bloedige terreuraanslagen op agenten in Parijs en de verijdelde aanslagen in het Belgische Verviers waarbij jihadisten het hadden voorzien op politiebureaus.

Gerelateerde artikelen;

30-01: Vier man opgepakt in België

29-01: Noodlanding Eindhoven

21-01: Jihadi’s Verviers langer vast

21-01: Run op kogelvrije vesten

Europese ministers willen dat internetbedrijven extremisme aanpakken

NU 30.01.2015 Internetbedrijven moeten meer gaan optreden tegen de verspreiding van extremistisch gedachtegoed. Als het aan de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie ligt, gaan veiligheidsdiensten nauwer samenwerken met de sector.

Bedrijven moeten ”worden aangemoedigd om terroristische en extremistische inhoud van hun kanalen te wissen”.

Lees meer over: terrorisme extremisme internetproviders

Bondgenoten tegen extremisme

Telegraaf 30.01.2015  Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zoekt „bondgenoten tegen de kinderlokkers van de jihad”. De integratieminister zei dat vrijdag na een bezoek aan een moskee in Leiden. Hij sprak daar met moslims over de gespannen situatie na de gebeurtenissen in Parijs en in Verviers. Zijn gesprek met vooral jongeren was „direct en open”.

Oppositie ongerust over middelen en personeel AIVD en politie

NU 30.01.2015 De leiders van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn ongerust of de inlichtingendienst AIVD en de politie in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg middelen en (gespecialiseerde) mensen hebben.

Dat valt op te maken uit vragen aan premier Mark Rutte van Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP).

Lees meer over: Terreur Terorisme

Oppositie ongerust over AIVD

Telegraaf 30.01.2015 De leiders van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn ongerust of de inlichtingendienst AIVD en de politie in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg middelen en (gespecialiseerde) mensen hebben. Dat valt op te maken uit vragen aan premier Mark Rutte van Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP).

‘Wis extremisme van net’

Telegraaf 30.01.2015 Internetbedrijven moeten meer gaan optreden tegen de verspreiding van extremistisch gedachtegoed. Als het aan de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie ligt, gaan veiligheidsdiensten nauwer samenwerken met de sector. Bedrijven moeten „worden aangemoedigd om terroristische en extremistische inhoud van hun kanalen te wissen”.

IS bevechten met tegenpropaganda: hoe doe je dat?

VK 29.01.2015 Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.

‘De EU moet IS bestrijden met tegenpropaganda’, zei EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove in de Volkskrant. Maar hoe moet die tegenaanval eruitzien?

Moslimorganisaties komen met plannen aanpak haatpredikers

NU 29.01.2015 Islamitische organisaties komen over drie weken met plannen om haatpredikers te weren en om weerwoord te bieden op social media tegen de verheerlijking van het terrorisme. Ze hebben dat donderdag afgesproken met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Asscher sprak met afgevaardigden van islamitische organisaties, verenigd in het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid). Volgens de minister is er aan beide kanten waardering uitgesproken voor de manier waarop is gereageerd na de aanslagen in Parijs en de maatschappelijke spanningen die daardoor zijn veroorzaakt.

Lees meer over: Haatpredikers Terrorisme

 

EU helpt lidstaten met afpakken paspoorten van terreurverdachten

NU 29.01.2015 De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving geïntroduceerd om lidstaten te helpen de reisdocumenten af te nemen van mensen die zich bij terreurorganisaties buiten de EU willen aansluiten.

Frankrijk en enkele andere landen overwegen tot deze maatregel over te gaan om te voorkomen dat ingezetenen naar landen als Syrië en Irak reizen.

De nieuwe regels vereisen een aanpassing van het datacentrum van het Schengen Informatiesysteem. Langs de grenzen van de Unie krijgen douaneautoriteiten een seintje als mensen op een lijst staan.

Hun paspoorten zullen worden ingenomen en zijzelf zullen worden vastgezet.

Lees meer over: Terrorisme

‘EU moet terreurorganisaties veel harder aanpakken op internet’

NU 29.01.2015 De Europese anti-terreurcoördinator Gilles De Kerckhove vindt dat de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hun best moeten doen om terreurbewegingen als IS en al-Qaeda op internet harder aan te pakken. Dat zegt De Kerckhove donderdag in een interview met de Volkskrant.

Volgens de anti-terreurcoördinator is internet een leerschool voor potentiële terroristen. Hij is van mening dat de Europese landen pr-experts en reclamemensen in moet huren om de tegenaanval in te zetten. Volgens De Kerckhove is dit noodzakelijk omdat de informatie van terroristen op het internet zeer professioneel en dus effectief is.

Lees meer over: Gilles de Kerckhoven EU IS

‘EU moet IS bestrijden met tegenpropaganda’

VK 29.01.2015 EU-landen moeten terreurorganisaties als IS en Al Qaida veel agressiever en professioneler aanpakken op internet. Dat betekent schokkend beeldmateriaal van moslimterroristen blokkeren, maar ook kiezen voor de tegenaanval met clips waarin IS wordt neergezet als een bende door seks geobsedeerde verkrachters.

Alleen al in de herfst van vorig jaar zijn er 45 duizend accounts aangemaakt die loyaal zijn aan IS

Dit zegt EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove vandaag in een interview met de Volkskrant. De Kerchove roept de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vandaag op de radicalisering van moslims via internet een halt toe te roepen. Volgens De Kerchove is internet steeds meer de leerschool voor potentiële terroristen. De EU-ministers proberen vandaag in Riga een antwoord te vinden op de toenemende terreurdreiging.

Opstelten wil ook Nederlanderschap huidige jihadisten intrekken

Trouw 28.01.2015 Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil ook het Nederlanderschap kunnen intrekken van mensen die op dit moment in Syrië of Irak met een terroristische training bezig zijn (geweest), in Nederland terugkomen en strafrechtelijk worden vervolgd.

Hij heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer voorgesteld. Hij heeft al plannen om het Nederlanderschap te kunnen intrekken van mensen die zijn veroordeeld wegens het geven of volgen van een terroristische training. Die kunnen echter pas werkelijkheid worden voor ‘nieuwe gevallen’, na het aannemen van de wet door de Tweede en Eerste Kamer. Dat kan nog wel even duren. Huidige Syrië- en Irakgangers zouden daardoor de dans kunnen ontspringen.

Opstelten denkt aan intrekken Nederlanderschap jihadisten

NU 28.01.2015  Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil ook het Nederlanderschap kunnen intrekken van mensen die op dit moment in Syrië of Irak met een terroristische training bezig zijn (geweest), in Nederland terugkomen en strafrechtelijk worden vervolgd.

Hij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer voorgesteld. Hij heeft al plannen om het Nederlanderschap te kunnen intrekken van mensen die zijn veroordeeld wegens het geven of volgen van een terroristische training.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Lees meer over: IS Syrië Jihadisten

Gerelateerde artikelen;

‘Trek NL’s paspoort jihadist in’

Telegraaf 28.01.2015  Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil ook het Nederlanderschap kunnen intrekken van mensen die op dit moment in Syrië of Irak met een terroristische training bezig zijn (geweest), in Nederland terugkomen en strafrechtelijk worden vervolgd.

Opstelten: ook Nederlanderschap van huidige jihadisten intrekken

NRC 28.01.2015 Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil het Nederlanderschap van jihadisten intrekken die op dit moment in Syrië of Irak bezig zijn met een training. Het voorstel komt boven op eerdere maatregelen om het Nederlanderschap af te nemen van jihadisten.

De maatregel om het Nederlanderschap af te nemen werd in augustus vorig jaar al aangekondigd. Het afnemen van het Nederlanderschap is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen tegen jihadisten. LEES VERDER

Lees meer;

14 JAN De Kamer praat over terreurdreiging. En dit willen de belangrijkste partijen ›

2014 Meer mogelijkheden voor afnemen Nederlanderschap jihadisten ›

2014 Je moet je niet door je emoties laten leiden

15 JAN Kabinet: geen extra maatregelen nodig na aanslagen in Parijs ›

19 JAN ‘Amsterdamse jihadist omgekomen in Syrië’ ›

‘We kunnen sneller ingrijpen’

Telegraaf 27.01.2015 Door de veroordeling van ‘Syriëganger’ Omar H. dinsdag in hoger beroep, kan het Openbaar Ministerie veel sneller optreden bij een terroristische dreiging. Dat benadrukt woordvoerder Charles Wiegant na de uitspraak.

Het gerechtshof vindt dat ook het verwerven van kennis een vorm van training voor terrorisme is. Tot nu toe was training en het vergaren van kennis nog niet strafbaar. „Het op zoek zijn naar hoe word ik een goede jihadist, is nu strafbaar”, concludeert Wiegant.

Gerelateerde artikelen;

27-01: 1,5 jaar cel voor ‘Syriëganger’

‘Syriëganger’ Omar H. krijgt 1,5 jaar cel in hoger beroep

NU 27.01.2015 Het gerechtshof in Den Haag heeft ‘Syriëganger’ Omar H. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel.

Volgens het gerechtshof wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Dit is de eerste zaak waarin de Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt, meldt het hof zelf. De uitspraak werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

Lees meer over: Omar H.

Gerelateerde artikelen;

1,5 jaar cel voor ‘Syriëganger’

Telegraaf 27.01.2015  ‘Syriëganger’ Omar H. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Dit is de eerste zaak waarin de Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt, meldt het hof zelf. De uitspraak werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

Gerelateerde artikelen;

15-12: Eis 2 jaar cel tegen ‘Syriëganger’

1,5 jaar cel voor ‘Syriëganger’ Omar H.

Trouw 27.01.2015 ‘Syriëganger’ Omar H. is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

  •  De man uit Amsterdam is veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting.

     

Dit is de eerste zaak waarin de Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt, meldt het hof zelf. De uitspraak werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

De man uit Amsterdam is veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg eerder bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Anderhalf jaar cel voor ‘Syriëganger’ Omar H.

NRC 27.01.2015 Syriëganger’ Omar H. is vanmiddag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde H. eind 2013 tot twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij werd toen schuldig bevonden aan voorbereiding van brandstichting en ontploffing. Het hof acht hem nu ook schuldig aan voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. Tegen H. werd vorige maand in hoger beroep twee jaar cel geëist.  LEES VERDER

Lees meer

2014 Vijf jaar cel voor Oscar Pistorius ›

2014 Arrestaties bij betogingen Den Haag, 26 mensen aangehouden ›

2014 Journalist Rena Netjes veroordeeld in Egypte tot tien jaar cel ›

2014 Teruggekeerde Syriëganger veroordeeld tot drie jaar cel ›

2014 Celstraf van drie jaar geëist tegen Syriëganger ›

Wilders heeft gelijk maar krijgt het niet

NRC 26.01.2015 PVV-leider Wilders waarschuwt sinds jaar en dag voor de dreiging van het islamitisch terrorisme. En terwijl terroristen met de koran in de hand moorden, blijven alle links-liberale partijen volhouden dat dit niets met de islam te maken heeft. Geen enkele Nederlandse partijleider of opiniemaker wil Wilders’ gelijk toegeven. Er zijn vijf verklaringen hiervoor.

Aboutaleb herhaalt harde woorden in Essalam Moskee

VK 25.01.2015 De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft in de Essalam Moskee in Rotterdam ondubbelzinnig herhaald dat fanatici die zich niet thuisvoelen in de Nederlandse samenleving beter kunnen gaan. ‘Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken. Ik ben een burgemeester die wil verbinden, maar ook grenzen wil stellen’, zei hij voor een gehoor van ongeveer 250 mensen.

Hervormers binnen de islam kunnen satire goed gebruiken

Frans journaal mist aanslag Charlie Hebdo, redactiechef overgeplaatst

Mali wil lichaam terrorist Parijs niet

Belgisch museum ziet af van expositie Charlie Hebdo

BEKIJK HELE LIJST VOLGEN

Aboutaleb herhaalt woorden in Essalam Moskee

NU 25.01.2015 De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdag in de Essalam Moskee in Rotterdam ondubbelzinnig herhaald dat fanatici die zich niet thuisvoelen in de Nederlandse samenleving beter kunnen gaan.

”Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken. Ik ben een burgemeester die wil verbinden, maar ook grenzen wil stellen”, zei hij voor een gehoor van ongeveer 250 mensen.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel ‘tegendraads’ Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag

Lees meer over: Ahmed Aboutaleb

Aboutaleb herhaalt woorden in moskee

Telegraaf 25.01.2015 De bijeenkomst in de moskee, georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te brengen. De burgemeester zei zich graag te willen verantwoorden voor zijn publieke optredens naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Een grote groep moslims heeft moeite met de toon die hij naar zijn geloofsgenoten aanslaat.

„Dat is een burgemeester onwaardig, zeiden mensen mij. Maar dat is deze burgemeester niet onwaardig, want ik wil dicht bij de burgers staan. Ik weet hoe scherp er wordt gesproken in huiskamers. Daar is de taal nog veel scherper. Ik wil het daarom in deze eerbiedwaardige behuizing nog maar eens stellen: als je je boven het voetvolk wil verheffen door een kalasjnikov op te pakken, dan moet je gaan. Ik zie geen juridische gronden om ze dan tegen te houden. Dus waarom zouden we dat doen.”

Aboutaleb spreekt moslims streng toe in Rotterdamse moskee

Elsevier 25.01.2015 De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn mening over extremisten die zich niet thuis voelen in Nederland en overwegen naar Syrië of Irak te vertrekken zaterdagavond opnieuw herhaald, dit keer voor het gehoor honderden geloofsgenoten. Hij deed dit in de Essalam Moskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken,’ zei hij tegenover ongeveer 250 toeschouwers.

Toon

De bijeenkomst in de moskee werd georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, een koepelorganisatie van islamitische organisaties in de regio Rotterdam, en was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te laten gaan.

Volgens de burgemeester was hij zelf ook op de bijeenkomst aanwezig om zich te verantwoorden voor zijn reeks aan standvastige publieke optredens naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Een grote groep moslims schijnt namelijk moeite te hebben met de toon die hij naar zijn geloofsgenoten hanteert.

Met dit laatste statement gaat Aboutaleb wederom direct tegen het kabinetsbeleid in, dat wil voorkomen dat jihadisten uitreizen naar Syrië of Irak. Aboutaleb zei eerder al meerdere keren dat jihadisten hun paspoorten bij hem mogen inleveren en dan maar ‘een nieuwe mogen aanvragen bij kalief Al-Baghdadi‘.

zie ook;

13 jan #Aboutaleb held op Twitter met harde boodschap voor jihadisten

Jihadisme overstijgt de grenzen van de banlieues

VK 24.01.2015 De jongens in de banlieues afficheren zich sterker met de postcode van hun wijk dan met Allah.

In de nasleep van drie dagen terreur in Parijs, wordt veelvuldig verwezen naar de Franse banlieues als voedingsbodem voor het kwaad. Dat is begrijpelijk, het stereotype verhaal van voorstedelijk Frankrijk ligt immers al klaar: veel migranten, woekerende armoede en werkloosheid, betonnen flats, en een decennialange beruchte reputatie, waarin geweld, dreiging en gevaar de boventoon voeren.

Burgemeester vraagt begrip voor jihadisten-standpunt

AD 24.01.2015 Burgemeester Jan van Zanen hoopt op begrip voor zijn terughoudendheid in het geven van informatie over Jahidisten in Utrecht.

Dat in Utrecht jihadisten wonen of gewoond hebben, kreeg afgelopen dinsdag een gezicht door de doorzoeking van het ouderlijk huis van verdachte Zaid K in Overvecht. Zijn  paspoort was gevonden in het Belgische Verviers, waar een terreurcel een aanslag voorbereidde.

Sindsdien gaf de gemeente geen antwoord op vragen over het aantal mensen in Utrecht dat door de politie en inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden. Andere burgemeesters noemden wel getallen.

Het noemen van een getal lost niets op. En de veranderingen kunnen snel gaan. Jongens die niet zo duidelijk herkenbaar zijn als radicaal, maar tot verrassing van ouders en docenten plotseling verdwenen zijn.

Kopschuw

,,Ik snap die vragen heel goed”, zegt Van Zanen in een gesprek met deze krant. ,,De kern van onze aanpak is een zo goed mogelijke informatiepositie. ,,Als we cijfers noemen, kan dat ervoor zorgen dat het herleidbaar wordt naar personen of dat mensen kopschuw worden om iets te melden. Dat zou de informatiepositie juist kwetsbaar maken.”

Europa moet nu het salafisme en de salafisten aanpakken

Elsevier 23.01.2015

ij de laatste terreuraanslagen in Europa zijn grove fouten gemaakt door inlichtingendiensten. Het is belangrijk dat religiekritiek wordt bevorderd, dat is een groot onderdeel in de bestrijding van terrorisme.

De Europese inlichtingendiensten hebben naar alle waarschijnlijkheid ernstige fouten gemaakt bij de laatste terreuraanslagen. Een cumulatie van fouten zien we bij de terreuraanslagen in Frankrijk. Of deze ernstige gebeurtenissen tot een fundamentele beleidswijziging leiden, betwijfel ik.

Eerst een analyse van de recente terroristische aanslagen.

1.

Mohammed Merah had deelgenomen aan de jihad in Afghanistan. In 2010 werd hij daar door de Amerikanen gearresteerd. Vanaf dat moment stond hij op de zwarte no-fly lijst van de Amerikaanse autoriteiten. Daarna werd hij uitgezet naar Frankrijk.

Deze Franse moslimextremist vermoorde in maart 2012 in Toulouse een aantal joden (schoolkinderen en een rabbi) en drie Franse soldaten. Tijdens de arrestatie kwam Merah om het leven. Merah behoorde zeker tot de groep van ‘bekend gevaar’. Achteraf erkenden de Franse inlichtingendiensten dat hij een salafist en radicaal jihadist was. De slachtoffers hadden geen baat bij deze analyse.

2.

Mehdi Nemouche nam deel aan de jihad in Syrië. Het is nog niet duidelijk bij welke groepering. In Duitsland werd beweerd dat de Duitse inlichtingendiensten de Franse autoriteiten wel op de hoogte hadden gebracht van het feit dat Nemouche in Syrië was geweest. Deze Syriëganger executeerde op 24 mei 2014 vier Joden bij het Joodse Museum in Brussel. Hij werd pas op 30 mei tijdens een toevallige controle in Marseille gearresteerd en uitgeleverd aan België. Ook hij behoorde dus tot bekend gevaar.

3.

Op 7 januari 2015 vielen de gebroeders Chérif Kouachi en Saïd Koucahi het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo aan. Ze executeerden daar tien journalisten en twee politieagenten. De radicalisering van de terreurbroers begon in 2000. Ze werden salafist. In 2008 werd de oudste broer tot drie jaar cel (waarvan achttien maanden voorwaardelijk) veroordeeld wegens het rekruteren van jihadisten voor de jihad in Irak. In 2011 is een van hen in Jemen geweest waar hij training had gehad van Al-Qa’ida. De opdracht was helder: dood de vijanden van Allah, en die bleken in de redactie van Charlie Hebdo te zitten. Ook deze terreurbroers behoren tot de categorie bekend gevaar.

4.

Op 7 januari 2015 pleegde Amedy Coulibaly een aanslag op een politieagente in Parijs. Twee dagen later pleegde hij aanslag op een joodse supermarkt waarbij hij vier onschuldige Joden executeerde. Voordat hij aan zijn daad begon, sprak hij eenvideoboodschap over zijn motieven. Daarin maakte hij bekend dat hij gescheiden van de broers Kouachi opereerde: ‘zodat het meer impact zou hebben. Ik heb mij gericht op de politie.’ En wat de aanval op de joodse supermarkt betreft, zei hij dat het ‘volledig gerechtvaardigd is’. De rechtvaardiging ligt in deze bizarre verklaring: ‘Als je het kalifaat en de Islamitische Staat aanvalt, word jij zelf ook aangevallen.’ IS is bij mijn weten nog niet aangevallen door Israël. Maar wat maakt het uit, de Joden moeten dood.

Deze laatste terrorist leidde een dubbelleven: hij was een keurige medewerker van Coca Cola-fabriek. Zelfs ontmoete hij ooit, als voorbeeldig medewerker, de Franse president Nicolas Sarkozy. Coulibaly behoorde niet tot de categorie bekend gevaar. Frankrijk heeft geen last meer van deze killers, ze zijn allemaal gedood bij de politieacties.

Oorlogswapens

In al deze gevallen zijn oorlogswapens gebruikt. Tevens richtten de dader zich op drie groepen: islamcritici, politie of leger en Joden.

Verschillende instanties hebben ook minstens drie fouten gemaakt. Allereerst hebben de Franse inlichtingendiensten een inschattingsfout gemaakt. Dat is zonneklaar. Ten tweede hebben de Europese inlichtingendiensten niet of nauwelijks samengewerkt en ten derde wisten ze de groei van het salafisme niet tegen te houden.

Dit laatste is niet alleen een fout van de inlichtingendiensten. Er waren belangrijke Franse islamologen die tegen de bestrijding van salafisten waren. In hun ogen zijn de salafisten slechts ultrareligieuze moslims die we niet moeten verwarren met de jihadisten.

Theo van Gogh

Een van deze figuren, die ook toen een belangrijke adviesfunctie had, heb ik een paar jaar geleden ontmoet tijdens een conferentie: een open en kritische dialoog was niet mogelijk.

De aanslag op Theo van Gogh was in zijn ogen te wijten aan harde islamdebatten in Nederland. Frankrijk daarentegen, houdt de boel goed in de gaten, beweerde de man die op dat moment de Franse autoriteiten adviseerde.

De meeste Europese islamologen zijn nu echt door het ijs gezakt. De overheden zouden gek zijn als ze nog steeds naar deze lieden luisteren.

Jammer

In Nederland bracht de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) ooit een zeer misleidend en verkeerd rapport uit over islam en islamisme.

Mensen als ik en mijn Duitse collega Bassam Tibi werden systematisch geweerd door overheden en zelfs onderzoeksinstanties. Voor mij persoonlijk of voor Bassam Tibi maakt het allemaal niets zo veel uit. Wij blijven ons werk doen. Maar het is ontzettend jammer voor de veiligheid van Europa.

Verspreiden

Met alle andere kritische wetenschappers blijf ik zeggen: stop het verspreiden van het salafisme in Europa en bevorder dereligiekritiek, in dit geval islamkritiek als onderdeel van de terrorismebestrijding.

Daarmee beschermt Europa miljoenen moslims en niet-moslims voor terreur en intolerantie.

Europa moet, voordat het te laat is het salafisme en de salafisten wegjagen.

Islamitische Universiteit onder verscherpt toezicht: vier vragen

Elsevier 23.01.2015 Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) heeft de Islamitische Universiteit Rotterdam onder verscherpt toezicht geplaatst. Als het onderzoek aanleiding geeft om in te grijpen, zal Bussemaker ‘niet aarzelen dat te doen’.

Wat is de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) eigenlijk voor instelling en waarom staat deze onder verscherpt toezicht? Vier vragen en antwoorden over de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Is de Islamitische Universiteit Rotterdam een universiteit?

Nee. Universiteit is geen beschermde naam en daar maakt de IUR dan ook gebruik van. Het is een ‘islamitische instelling waarvan de activiteiten worden geïnspireerd door islamitische beginselen en waarden’, zo staat op de website van het instituut te lezen.

Waarom wordt de IUR onder verscherpt toezicht gesteld?

Enkele voorvallen zijn aanleiding geweest voor het strengere toezicht. Vorig jaar ontstond ophef over de ondemocratische en anti-westerse opvattingen van rector Ahmet Akgündüz. Op Facebook maakte hij Turks-Nederlandse europarlementariërs uit voor landverraders. De Inspectie voor het Onderwijs heeft toen gesproken met het college van bestuur van de IUR en een lid van de raad van toezicht.

Toen is afgesproken dat Akgündüz geen uitspraken meer zou doen, die voor ophef kunnen zorgen. ‘De rector dient zich te realiseren dat zijn uitlatingen gezien de maatschappelijke contect grote impact kunnen hebben en zorgvuldigheid dus vereist is. Dat heeft hij onvoldoende gedaan,’ schrijft Bussemaker in antwoord op Kamervragen aan de Tweede Kamer. De afspraak werd wat haar betreft geschonden.

Verder werden twee studenten van het instituut weggestuurd nadat zij klachten hadden ingediend van seksuele intimidatiedoor een lid van het college van bestuur.

De NVAO gaat onderzoek doen naar de opleidingen van de IUR. ‘Wanneer de bevindingen aantoonbaar ernstig zijn, kan de NVAO besluiten tot een negatief oordeel over de betreffende onderdelen van het kader en over de opleiding als geheel.’ Als de IUR de situatie kan verbeteren, zal het instituut daarvoor de tijd krijgen, maar als dat niet zo is, kan het instituut zijn accreditatie verliezen. De VVD pleitte hier eerder al voor.

zie ook;

Islamitische Universiteit Rotterdam onder verscherpt toezicht geplaatst

NU 23.01.2015 De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie geplaatst. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingen aan de IUR.

Daarin wordt vooral gekeken naar de manier waarop de visie van de universiteit op ”burgerschap en sociale integratie in de praktijk van het onderwijs gestalte krijgt”, schrijft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) mede namens haar collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Lees meer over: Islamitische Universiteit RotterdamRotterdam

Gerelateerde artikelen

Onderwijsinspectie plaatst Islamitische Universiteit onder toezicht

Trouw 23.01.2015 De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie geplaatst. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingen aan de universiteit.

Daarin wordt vooral gekeken naar de manier waarop de visie van de universiteit op ‘burgerschap en sociale integratie in de praktijk van het onderwijs gestalte krijgt’, aldus minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Als de onderzoeken aanleiding geven in te grijpen, zal Bussemaker ‘niet aarzelen dat te doen’.

Islamitische Universiteit onder verscherpt toezicht

AD 23.01.2015 De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie geplaatst. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingen aan de IUR.

Daarin wordt vooral gekeken naar de manier waarop de visie van de universiteit op ,,burgerschap en sociale integratie in de praktijk van het onderwijs gestalte krijgt,” schrijft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) mede namens haar collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Als de onderzoeken aanleiding geven in te grijpen, zal Bussemaker ,,niet aarzelen dat te doen”.

Islamitische Universiteit Rotterdam onder verscherpt toezicht geplaatst

NRC 23.01.2015 De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) staat onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen van de universiteit. Dat schrijft minister Bussemaker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek wordt gekeken naar de manier waarop de universiteit haar visie op “burgerschap en sociale integratie” in het onderwijs integreert. Als het onderzoek aanleiding geeft tot ingrijpen, zal Bussemaker “niet aarzelen dat te doen”.

OPHEF OVER DE RECTOR

Vorig jaar ontstond ophef over rector Ahmet Akgündüz die anti-westerse en ondemocratische opvattingen zou hebben geuit. Hij beloofde beterschap, maar volgens Bussemaker ging hij opnieuw in de fout door zich op Facebook negatief uit te laten over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Islamitische universiteit onder verscherpt toezicht

2014 Aangifte om smaad tegen rector islamuniversiteit ›

2014 De predikant krijgt geld, de imam niet

2014 Met zo’n rector doen wij geen zaken

2013 Wat voor imams worden hier opgeleid?

Sluiting Islam Uni dreigt

Telegraaf 23.01.2015  De Islamitische Universiteit in Rotterdam moet vrezen voor haar toekomst. Minister Bussemaker (Onderwijs) gelast een onderzoek door de NVAO, de overheidsinstantie die de vergunning voor de theologische academie kan intrekken.

Dat schrijft de minister vandaag in antwoord op Kamervragen van de VVD en de PVV, die al langer aandrongen op sluiting. Dat deden ze onder meer omdat de rector van de Islamitische Universiteit twee vrouwelijke studenten wegstuurde die een klacht indienden over de universiteit.

‘Utrecht doet te geheimzining over jihadisten’

AD 23.01.2015 Wat doet Utrecht precies om te voorkomen dat jongeren radicaliseren? Daarover willen oppositiepartijen PvdA en CDA in Utrecht meer openheid.

De gemeenteraad is meerdere keren vertrouwelijk geïnformeerd, maar die geheimhoudingsplicht zit de raadsleden in de weg.

Extremisten in afzondering

Telegraaf 23.01.2015 Geharde terroristen moeten in de gevangenis zo veel mogelijk gescheiden worden van jihadi’s die nog op andere gedachten kunnen worden gebracht. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil zo voorkomen dat moslimextremisten in de cel verder radicaliseren.

Zelf maakt de VVD-bewindsman het onderscheid tussen „zoetwaterterroristen en de echte”. In de terroristenafdelingen in Rotterdam en Vught zitten alle extremisten bij elkaar, maar die mogen nu al weinig onderling contact hebben.

Gouda houdt 20 potentiële jihadisten in de gaten

AD 22.01.2015 Gouda telt ongeveer twintig radicale jongeren die mogelijk jihadist kunnen worden. Zij worden nauwgezet in de gaten gehouden. De gemeente probeert deze jongeren via ‘sleutelfiguren’ perspectief te bieden en te voorkomen dat ze verder radicaliseren.

,,We proberen tegenwicht te bieden,” zegt burgemeester Milo Schoenmaker. ,,Het zijn jongeren die met veel vragen rondlopen. We proberen met hen in gesprek te komen en kijken wat er nodig is om hen een ander perspectief te bieden.”

Lees ook;

Hou op met cliché over armoede en terrorisme

VK 22.01.2015  DE Syriëganger bestaat niet. Hoezeer in de media ook de archetypische Syriëganger geschetst wordt als kansarme allochtone jongere uit een achterstandswijk, uit internationaal onderzoek blijkt dat de groep jongeren die naar Syrië vertrekt heel divers is. Achterstandswijken vormen beslist een voedingsbodem, maar radicalisering komt in alle sociale lagen voor. De 9/11-aanslagplegers waren hoogopgeleid, net als de derdejaars medicijnenstudent die uit Nederland naar Syrië vertrok.

Marion van San, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, sprak met ouders van Syriëgangers en stelt vast dat ze maar in één geval een situatie van armoede en achterstand tegenkwam. Van San snapt dan ook niet waar het beeld van kansarme jongeren dat in de media wordt geschetst vandaan komt.

Radicale moslim: ‘Sharia en jihad horen erbij’

Trouw 22.01.2015  Wie wil begrijpen waar terreur en jihadisme vandaan komen, kan maar beter kennisnemen van geluiden uit radicaal-islamitische hoek. Shabir Burhani – geen terrorist, geen jihadist – legt uit. ‘Wij moeten de mensheid bevrijden uit ongeloof.’

We moeten de islam in zijn geheel accepteren, niet aanpassen aan de tijdgeest.

Een islamitische staat, daar droomt hij van, liefst wereldomvattend. Om dat te bewerkstelligen ziet hij twee wegen: vreedzame dawa, zending, maar ook jihad. En jihad, dat is ‘het streven op het pad van Allah om al het kwaad tegen te houden’, zegt Shabir Burhani. “Stel dat de Profeet wordt bespot en je schakelt degene die dat doet uit, dan is dat ook jihad. Vanuit islamitisch oogpunt is de aanslag op Parijs dus toegestaan.”

Terreurverdachte wilde politie aanvallen met brandbom›

NRC 22.01.2015 De 27-jarige Marokkaan Mohamed B., die verdacht wordt van het beramen van een aanslag in Nederland, wilde met een brandbom politie en soldaten aanvallen. Hij vroeg in chats hoe hij de bom kon maken, en beschikte over een recept.

INFORMATIE IN EEN SCHRIFTJE

Verder had hij in een 35 pagina’s tellend schriftje een brief opgesteld aan de Nederlandse regering, waarin hij dreigementen uitte vanwege de deelname van Nederland aan de coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). In hetzelfde schriftje zwoer hij trouw aan de kalief als hoofd van IS, en toonde hij zich gefascineerd aan IS met zijn sharia-wetgeving.

Verdachte voorbereiding aanslag op politie in Nederland langer vast

NU 22.01.2015 De 27-jarige Mohamed B. die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie, blijft drie maanden langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten. B. zegt zelf dat hij onschuldig is. Tijdens de zogeheten pro-formazitting wees zijn advocaat André Seebregts erop dat B. zich bepaald niet gedroeg als iemand met extremistische ideeën.

Hij rookte en hij dronk en praatte niet over het geloof. Dat stellen zijn schoonzus, bij wie hij woonde, en zijn Surinaamse ex-vriendin.

Lees meer over: Mohamed B.

Gerelateerde artikelen;

Terreurverdachte Mohamed B. langer vast

Trouw 22.01.2015 De 27-jarige Mohamed B. die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie, blijft drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten.

Mohamed B. zelf liet weten dat hij onschuldig is. Tijdens de zogeheten pro-formazitting wees zijn advocaat André Seebregts erop dat de Marokkaan B. zich bepaald niet gedroeg als iemand met extremistische ideeën. Hij rookte en hij dronk en praatte niet over het geloof. Daarvan getuigen zijn schoonzus, bij wie hij woonde, en zijn Surinaamse ex-vriendin. B. werkte bij een slager in Amsterdam.

Meer over: Terrorisme

Mohammed B. langer vast

Telegraaf 22.01.2015 De 27-jarige Mohamed B. die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie, blijft drie maanden langer vastzitten. Dat besloot de rechtbank in Rotterdam donderdag.

B. zegt dat hij onschuldig is. Tijdens de zogeheten pro-formazitting wees zijn advocaat André Seebregts erop dat de Marokkaan B. zich bepaald niet gedroeg als iemand met extremistische ideeën. Hij rookte en hij dronk en praatte niet over het geloof. Daarvan getuigen zijn schoonzus, bij wie hij woonde, en zijn Surinaamse ex-vriendin.

Gerelateerde artikelen;

21-01: Zelfgemaakte bom moest agent raken

Stiekem veel meer Utrechtse jihadi’s

Telegraaf 22.01.2015 Vanuit Utrecht zijn het afgelopen jaar elf mannen naar Syrië en Irak gereisd om als jihadi aan het front te vechten. Een deel daarvan is teruggekeerd en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Dat bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek naar de Utrechtse vermiste terreurverdachte Zaid K. (18). Bij zijn ouderlijk huis werd eergisteren een huiszoeking gedaan.

Minister wil dat school radicalisering aanpakt

Trouw 22.01.2015 Docenten mogen niet langer wegkijken als ze zien dat één of een aantal leerlingen op hun school radicaliseert. Dat zegt minister Jet Bussemaker van onderwijs in een interview met Trouw.

‘Het onderwijs mag nooit wegkijken. Ook niet als een leerling opeens niet meer met meisjes aan een tafeltje wil zitten.’.

Bussemaker vindt dat scholen en hun docenten zich meer moeten richten op hun maatschappelijke taak. “Als leerlingen op jouw school aan het radicaliseren zijn, is het zaak dat je dus niet denkt: dit is heel lastig, heel pijnlijk en heel vervelend, maar ik weet niet zo goed wat ik er aan moet doen. Zoiets vraagt van een docent dat je erop af gaat en met andere partijen gaat overleggen.”

‘Grotere rol voor school bij aanpak radicalisering’

NU 22.01.2015 Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vindt dat leraren niet langer mogen wegkijken als ze merken dat één of meer leerlingen op hun school radicaliseren.

“Ik vind dat net zo belangrijk als wat we vragen van docenten op het gebied van de vakinhoud, taal en rekenen”, zegt ze in een interview donderdag in dagblad Trouw.

Lees meer over: Jet Bussemaker Radicalisering

Gerelateerde artikelen;

‘Grotere rol school bij aanpak…

Telegraaf 22.01.2015 Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vindt dat leraren niet langer mogen wegkijken als ze merken dat één of meer leerlingen op hun school radicaliseren. „Ik vind dat net zo belangrijk als wat we vragen van docenten op het gebied van de vakinhoud, taal en rekenen.”

Dat zegt ze in een interview donderdag in dagblad Trouw. „Het onderwijs mag nooit wegkijken. Niet als een leerling van vakantie terugkomt en opeens meent dat hij niet meer met een meisje aan tafel wil zitten”, aldus Bussemaker. „Of als een docent zijn vrouwelijke collega’s geen hand meer wil geven. Je moet altijd het gesprek aan gaan.

Bussemaker: grotere rol voor leraren bij aanpak radicalisering

Elsevier 22.01.2015 Ook docenten hebben een belangrijke rol als het gaat om het signaleren van radicalisering bij hun scholieren. Ze mogen niet langer wegkijken als ze zien dat een leerling van hun school radicaliseert.

Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) zegt dat donderdag in een interview met dagblad Trouw. ‘Als leerlingen op jouw school aan het radicaliseren zijn, is het zaak dat je dus niet denkt: dit is heel lastig, heel pijnlijk en heel vervelend, maar ik weet niet zo goed wat ik er aan moet doen.’

Vakantie

Docenten die zien dat scholieren radicaler worden in hun geloof moeten ‘erop afgaan’ en met andere partijen overleggen. ‘Het onderwijs mag nooit wegkijken. Niet als een leerling van vakantie terugkomt en opeens meent dat hij niet meer met meisjes aan een tafeltje wil zitten. Of als een docent zijn vrouwelijke collega’s geen hand meer wil geven. Je moet altijd het gesprek aangaan.’

Lees ook;

Waarom het lezen van Plato helpt tegen radicalisering

Moslims

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zei woensdagavond over radicalisering in Nieuwsuurdat zorginstellingen en inlichtingendiensten anno 2015 alerter zijn op waarschuwingen hiervoor.

De vader van de in Syrië overleden Ashraf verwijt de Nederlandse regering veel te weinig te doen om extremisten hier te houden. De kans dat jihadisten toch het land verlaten, is volgens Schoof inmiddels veel kleiner. ‘De betrokken diensten weten nu beter in welke kringen die geradicaliseerde moslims zich bewegen.’

Toch zijn er altijd mensen die aan de aandacht van diensten kunnen ontglippen en zo toch hun weg vinden naar Syrië. Ook burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam zei dat hij niet kan garanderen dat alle geradicaliseerde moslims worden tegengehouden.

zie ook;

26 nov 2014 Aboutaleb tegen jihadisten: ga, maar er is geen weg meer terug

4 nov 2014 Zo beraamden jihadisten een terroristische aanslag via internet

Bussemaker: scholen moeten radicalisering aanpakken›

NRC 22.01.2015 Scholen en docenten mogen niet langer wegkijken als duidelijk wordt dat een leerling of groep leerlingen radicaliseert. Leraren moeten in dat geval met de betrokken partijen in gesprek gaan, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs in een interview met Trouw.

“Het onderwijs mag nooit wegkijken”, zegt Bussemaker. “Je moet altijd het gesprek aangaan.” Scholen zouden volgens de minister meer kunnen nadenken over hun rol in de samenleving. De school is de plek waar verschillende groepen uit de maatschappij samenkomen en met elkaar in aanraking komen.

Lees meer;

2014 ‘35 procent van de docenten ervaart antisemitisme’

2014 ‘Verplichte rekentoets is te moeilijk’ ›

2013 In 2017 moet leraar verplicht een diploma hebben ›

2013 Bond loopt weg bij gesprek nationaal onderwijsakkoord

2012 Bussemaker komt met aparte opleiding voor vmbo-leraar ›

‘IS-aanhanger wilde aanslag op Nederlandse politie plegen’

Elsevier 21.02.1015 Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd, zou plannen hebben gehad om een aanslag te plegen op politieagenten en militairen in Nederland

27-jarige man verdacht van plannen aanslag op agenten en militairen

NU 21.01.2015 Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd zou plannen hebben gehad voor een aanslag op politieagenten en militairen in Nederland.

De in Marokko geboren Mohamed B. had volgens justitie een brief die verwees naar Islamitische Staat (IS) en de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen die terreurgroep. B.zou zich in september en oktober hebben voorbereid in Amsterdam en zou hebben geprobeerd de hand te leggen op vuurwapens en explosieven. Volgens justitie was hij nog niet zover dat op korte termijn een aanslag dreigde. Hij werd aangehouden voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Lees meer over: Terreurverdachte

Gerelateerde artikelen;

Zelfgemaakte bom moest agent raken

Telegraaf 21.01.2015 Nederland is ternauwernood ontsnapt aan een aanslag op politie- en defensiemedewerkers door een moslimradicaal die handelde uit naam van de Islamitische Staat (IS). De illegaal in Nederland verblijvende Mohamed B. (27) die morgen terechtstaat voor de rechtbank Rotterdam, zou zich in ons land hebben voorbereid op een aanslag met vuurwapens en zelfgemaakte explosieven, aldus justitie.

Facebookpagina ‘Meld Islamofobie’ruim 6.900 likes

Den HaagFM 19.01.2015 Sinds de aanslagen in Frankrijk, staan moslim onder druk. Op social media verschijnen steeds meer verhalen van mensen die op basis van hun uiterlijk worden aangevallen. Ook in Den Haag zijn er incidenten geweest. Dit weekend kwamen er nog twee bedreigingen aan het huis van twee moskeeën.

Rahma Bavelaar is initiatiefnemer van de Facebookpagina ‘Meld Islamofobie’, die alle aanvallen op een rij probeert ze te zetten. Tientallen moslims en moslima’s hebben last van bedreigingen. De spanningen zijn opgelaaid na de aanslagen in Parijs. “Ze worden bespuwd, uitgescholden als ze boodschappen doen en zelfs de hoofddoek wordt soms afgetrokken.” Dit zei Rahma op Den Haag FM.

Het doel van de Facebookpagina is “om het probleem duidelijk in beeld brengen, druk uitoefenen op instanties zoals politie op politiek om hier meer aandacht aan te besteden en de vereiste maatregelen te nemen”, aldus Rahma. …lees meer

Imams zijn belangrijk in strijd tegen radicalisme

VK 19.01.2015 Imams moeten radicale groeperingen confronteren met hun verkeerde interpretatie van de islam.

Jaren geleden kwam ik een jongen tegen van mijn buurt. Het was al een tijdje dat ik hem niet meer had gesproken. We kennen elkaar van de moskee, waar we af en toe samen gingen bidden. Hij vroeg mij waar ik mee bezig was.

Natuurlijk kan de moslimgemeenschap iets betekenen in het bestrijden van deze ideologie, die niet overeenkomt met de islam

Toevallig organiseerde ik in die periode een cursus voor jongeren over religies en levensbeschouwingen. We legden bezoeken af aan de kerk, synagoge en de boeddhistische tempel in Rotterdam.

lees: Gedoe om brief Britse minister aan imams over extremisme

Radicale moslims vluchten weg uit Den Haag

RTVWEST 19.01.2015 Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen 11 van hen de benen genomen. Dat schrijft het AD maandag.

Van hen werden er 4 aangehouden in Turkije. Zij wilden naar Syrië. Het viertal liep al langer rond met plannen om naar Syrië te gaan, maar versnelden hun plannen na de gebeurtenissen in België. Lees verder

Radicale moslims vluchten weg uit DenHaag

Den HaagFM 19.10.2015 Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen elf van hen de benen genomen. Dat schrijft het AD maandag.

Van hen werden er vier aangehouden in Turkije. Zij wilden naar Syrië. Het viertal liep al langer rond met plannen om naar Syrië te gaan, maar versnelden hun plannen na de gebeurtenissen in België.

Volgens het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid werd het de groep te heet onder de voeten, na de aanslagen in Frankrijk en de verijdelde plannen van een terreurcel in België. “Er leeft angst voor arrestaties in Nederland”, zegt hij in de krant. Dat geldt ook voor andere jongeren, die inderhaast Den Haag hebben verlaten. Een aantal heeft onderdak gevonden in Marokko of is ondergedoken bij familie. …lees meer

‘Radicale moslims op de vlucht uit angst voor arrestatie’

Elsevier 19.10.2015 Enkele moslims die in Nederland bekendstaan als radicaal, zijn op de vlucht geslagen sinds de verijdelde aanslag in België en de terreuraanslagen in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag zouden elf radicalen zijn vertrokken.

Vier van de radicale moslims werden aangehouden in Turkije toen zij op weg waren naar Syrië, bevestigen bronnen aan het Algemeen Dagblad.

Marokko

De vier radicalen liepen al langer rond met plannen om naar Syrië te vertrekken, maar pakten vanwege de gebeurtenissen inBelgië en Frankrijk versneld hun spullen. Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, van de Partij van de Eenheid, zegt tegen de krant dat het de groep te heet onder de voeten werd. ‘Er leeft angst voor arrestaties in Nederland.’

Commentaar;

Nikki Sterkenburg: Geen garantie, wel nuttig: verklaar paspoorten jihadgangers ongeldig

zie ookl

16 jan Vroeger had je God, nu Facebook: godsdienst is uit de tijd

17 jan ‘Ook in Nederland wilde jihadist agenten om het leven brengen’

8 jan In veel gemeenten kunt u vanavond demonstreren tegen aanslag

Radicale moslims op de vlucht uit Nederland

Trouw 19.01.2015 Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen elf van hen de benen genomen. Vier van hen werden aangehouden in Turkije. Zij wilden naar Syrië.

Radicale moslims vluchten

Telegraaf 19.01.2015 Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen elf van hen de benen genomen. Vier van hen werden aangehouden in Turkije. Zij wilden naar Syrië.

Leger ziet niets in zwaarbewapende agent

Trouw 19.01.2015 De politie zwaardere wapens geven naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, is geen optie. Dat vindt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officiersvereniging (GOV).

In een interview met Trouw zegt hij: “Laat het optreden in groepsverband met zwaardere geautomatiseerde wapens vooral over aan de delen van de krijgsmacht die daarvoor zijn getraind”. Volgens Vermeulen is de kracht van de politie juist dat “zij optreedt tussen de mensen”, vaak individueel. “Er is niet voor niets gekozen voor wijkagenten. En we zien dat dat werkt, kijk maar eens naar het verschil met de Amerikaanse politie met hun militaire bewapening.” Militairen trainen ook veel meer op schietvaardigheid en gevechtsschieten.

‘Politie zwaarder bewapenen is geen optie’

NU 19.01.2015 De politie zwaardere wapens geven naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, is geen optie. Dat vindt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officieren Vereniging (GOV).

Lees meer over:Aanslag Parijs

Zie ookProfiel ‘tegendraads’ Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag

Lees meer over: Aanslag Parijs

Zwaar bewapende agent ‘geen optie’

Telegraaf 19.01.2015  De politie zwaardere wapens geven naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, is geen optie. Dat vindt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officiersvereniging (GOV). In dagblad Trouw zegt hij: „laat het optreden in groepsverband met zwaardere geautomatiseerde wapens vooral over aan de delen van de krijgsmacht die daarvoor zijn getraind”.

‘Dit is een oorlog tegen onze vrijheid’

Trouw 18.01.2015 Noem het beestje alsjeblieft bij de naam: het is oorlog. Het gaat de jihadisten niet om beledigende tekeningen, maar om onze bekering, betoogt de Franse essayist Pascal Bruckner. ‘Wij zijn doelwit om alles waar we voor staan.’

Ik zou nu niet graag in de schoenen staan van degenen die er toen op aandrongen om onze toon te matigen.

Nog maar een maand geleden zat Pascal Bruckner in het theater met Jean Cabu, een van de vermoorde tekenaars van Charlie Hebdo. Ze zagen er een satire van Yasmina Reza op het Parijse literaire mileu. Ook de vermoorde cartoonist Georges Wolinski was een goede vriend, en Bruckner kende ook andere vermoorde medewerkers, zoals de econoom Bernard Maris. Politiek gesproken heeft de essayist Bruckner niet veel met het erg linkse satirische blad. Maar het was de sfeer van ‘een beetje ouderwets anarchistische, antiklerikale geintjes’ die hem zo aantrok.

Geen soldaten op straat

Telegraaf 18.10.2105 Het in Frankrijk en België inmiddels ingeburgerde beeld van zwaarbewapende militairen op de straathoeken zal in ons land niet snel te zien zijn.

Burgemeesters zijn uiterst terughoudend bij het vragen om militaire bijstand binnen hun gemeentegrenzen. Dit zou een provocerende uitstraling geven en vooral het gevoel van onveiligheid onder de bevolking erg vergroten.

„We zijn dergelijke taferelen in Nederland nou eenmaal absoluut niet gewend”, zo klinkt het vanuit gemeentelijke kringen.

Gerelateerde artikelen;

17-01: Arrestatiegolf op komst

16-01: ‘Nederland in vizier terreurcellen’

16-01: België nu op niveau 3 terreur

16-01: Bewaking leger Antwerpen

“Opnieuw jihadist op gepakt in DenHaag”

Den HaagFM 18.01.2015 Volgens de Volkskrant heeft de politie opnieuw een jihadist opgepakt in Den Haag. De krant baseert zich op “bronnen in de Haagse Schilderswijk”.

De aanhouding zou zijn verricht na de aanslagen in Parijs op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen om het leven zijn gekomen. Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wilde tegenover de krant de arrestatie niet bevestigen, maar zegt deze na te zullen trekken.

De Volkskrant meldt verder dat verschillende radicale moslimjongeren halsoverkop Den Haag hebben verlaten uit angst voor arrestaties. Het is onduidelijk of de betreffende jongeren nog in Nederland zijn of naar het buitenland zijn vertrokken. …lees meer

Bedreigd gezin in Schilderswijk is familie van oud-Syrieganger

Den HaagFM 18.01.2015 Het gezin in de Schilderswijk dat door een onbekend persoon wordt bedreigd, blijkt de familie van oud Syriëganger Jordi de J. (alias Abu Mousa al Gharib) te zijn.

Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Jordi de J. komt uit Schipluiden en is in Den Haag gaan wonen om rust te vinden. Begin 2013 is hij een paar maanden in Syrië geweest. Naar eigen zeggen om humanitaire hulp te verlenen, maar het Openbaar Ministerie verdenkt hem van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Volgens justitie maakt J., samen met onder anderen Oussama C. (Abu Yazeed), Azzedine C. (Abou Moussa) en Rudolph H. (Abu Suhayb), deel uit van een netwerk van ronselaars en jihadstrijders. Hij zou een terreurtraining hebben gevolgd in Syrië. Omdat hij twee jonge kinderen heeft mag hij zijn proces in vrijheid afwachten.

Jordi de J. deed zeven jaar geleden mee aan de talentenjacht X-Factor. Later kreeg hij een islamitische vriendin en bekeerde hij zich tot de islam. De J. heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging met de dood. …lees meer

‘Je koppie gaat eraf mannetje’: Haags moslimgezin uit de Schilderswijk met de dood bedreigd

RTVWEST 18.01.2015 Een Haags moslimgezin is de afgelopen week per brief met de dood bedreigd. De briefschrijver zegt de man een kopje kleiner te willen maken als hij niet ‘oprot’. Ook dreigt hij zijn huis op te blazen. ‘We weten ook hoe we jou gasleiding in jou huis tot ontploffing kunnen brengen, en dan ben niet alleen jij maar ook je vriendinnetje en kinderen de dupe’. De brief wemelt van de spel- en taalfouten.

De aanslagen in Parijs lijken de aanleiding te zijn van het schrijven. ‘We weten wat je van plan bent, net als wat jou vriendjes in Parijs hebben aangericht (…) We geven je een kleine week de tijd om even grof gezegd op te rotten, zonder ooit terug te keren. Jullie soort denken dat jullie hier de dienst uit maken, maar jullie zijn ziek in je hoofd.’

Groep radicale moslims

De briefschrijver meent dat de Hagenaar banden onderhoudt met een groep Haagse moslims, die door de politie als radicaal wordt beschouwd. Daarom zou de ontvanger een ‘koppie kleiner’ gemaakt moeten worden. ‘Je koppie gaat eraf mannetje’, schrijft de bedreiger.

Lees hier de dreigbrief   Lees verder

gerelateerde artikelen

Dreigbrief aan moslimgezin: ‘Hier is geen plek voor jou’

’Jij bent de eerste! Je koppie gaat eraf mannetje’

AD 18.01.2015 Een Haagse moslim en zijn gezin zijn afgelopen week per brief met de dood bedreigd. Directe aanleiding lijkt de aanslagen in Parijs. De briefschrijver dreigt de man een ‘kopje kleiner te maken’ en zijn huis op te blazen als hij niet binnen een week ‘oprot’

Aangifte

Open jpeg (241,1 kB)

Dreigbrief

Open jpeg (159,3 kB)

,,We weten wat je van plan bent, net als je vriendjes in Parijs hebben aangericht,” staat in de brief. Die werd woensdag bezorgd op het woonadres van de man, in de Schilderswijk.

Dreigbrief voor Haags moslimgezin

Telegraaf 18.10.2015 Een moslim uit Den Haag en zijn gezin zijn met de dood bedreigd. De vader van het gezin ontving vorige week een brief met verschillende dreigementen. Zo wil de briefschrijver de man een ,,koppie kleiner” maken of zijn huis opblazen. De briefschrijver wil dat de moslim weggaat uit Nederland.

Wie intolerante kern islam negeert, wakkert gevaarlijke illusies aan

Elsevier 18.01.2015 De aanslagen in Parijs roepen vragen op over hoe een intolerante en gewelddadige minderheid kan worden beteugeld. Het geloof in Allah heeft een radicale, intolerante kern. Dat moeten we niet ontkennen.

Eigenlijk zei Kurt Westergaard zo ongeveer alles wat er te zeggen viel. Een paar uur na de wereldschokkende islamitische aanslag in Parijs op woensdag 7 januari liet de, zelf meermalen bedreigde, Deense cartoonist weten dat hij geschokt en aangeslagen was, maar dat de strijd voor de vrijheid van meningsuiting gevoerd moest blijven worden. ‘Doorgaan en niet toegeven,’ luidde zijn devies.

Persorgaan

De ontzetting en eensgezindheid waren begrijpelijk. IS, Boko Haram en andere islamitische terreurbewegingen moorden dagelijks opponenten uit. Maar hier ging het om een aanslag in het hart van een West-Europese democratie op een persorgaan, een van de pijlers van een open samenleving.

Koningshuis

Af en toe werd ook al duidelijk dat alle stoere taal met een korreltje zout moet worden genomen. Het televisieprogrammaDe Wereld Draait Door had als gast Youp van ’t Hek, een cabaretier die zijn maatschappelijk engagement doorgaans toont door grappen te maken over Onno Hoes en Albert Verlinde. Hij gaf meteen aan zijn woorden voortaan extra voorzichtig te zullen kiezen.

Daar hoort een krachtige bescherming van bedreigden bij, plus een harde aanpak van bedreigers. In een open samenleving is het ondoenlijk het risico van een aanslag uit te bannen. Niet alleislamkritische vrijdenkers kunnen eenzelfde bescherming krijgen als Wilders. Religieuze fanatici met machinegeweren die in de overtuiging leven na hun dood beloond te worden voor het over de kling jagen van ongelovigen, blijven een gevaar.

Een voorbeeldige rol speelt de Rotterdamse burgemeesterAhmed Aboutaleb, die zijn geloofsgenoten oproept tot protest tegen geweld en een helder advies heeft voor jihadisten: rot op. Zulke moslims doen de hoop herleven op de groei van een polderislam.

zie ook;

10 jan De les van Parijs: toon onze weerbaarheid tegen het extremisme

15 dec 2014 Waarom een sharia-partij mag worden verboden

27 nov 2014 Met steun VVD en SGP komt verbod ‘sharia-partijen’ dichterbij

Nederland potentieel doelwit: ‘Jihadgevaar van alle kanten’

AD 17.01.2015 Nederland is een potentieel doelwit van jihadisten en wordt van alle kanten bedreigd. Inlichtingendiensten weten niet waar ze moeten beginnen, zeggen experts. Er ligt een oorlogsverklaring van de jihadisten: eerst Charlie Hebdo, daarna de verijdelde aanslagen in België, en dan… Wraak ….

Onoverzichtelijke oorlog
Maar als het oorlog is, is het wel een onoverzichtelijke. Waren er vroeger twee kampen die elkaar bestreden, nu wordt ook Nederland van alle kanten bedreigd. Aan de ene kant zijn er de eenlingen, die bestaat uit moslimradicalen van divers allooi. Zoals de ex-Syriëgangers, die op eigen houtje wraak willen nemen. De sympathisanten, die de jihad in eigen land vorm willen geven.

En dan zijn er de jihadi-wannabees, die dolgraag naar Syrië willen, maar worden tegengehouden door de overheid en zich daarom op westerse doelen richten. Sommigen van hen verenigen zich in groepen, de terreurcellen. In Europa zouden er zo’n twintig zijn. Vroeger werden de cellen geleid op hiërarchische wijze. Wist Amerika een kopstuk uit te schakelen, zoals bij al-Qaeda gebeurde, dan wist de rest van de groep niet meer wat ze moesten doen.

Groepen van gelijken
Maar dat is nu anders, zegt Ronald Sandee, voorheen analist contraterrorisme bij de militaire geheime dienst MIVD, nu jihadanalist bij de Amerikaanse denktank Kronos Advisory. ,,Het zijn nu veel meer groepen van gelijken, die worden gedreven door één gedachte, één ideologie.”

Lees ook

‘Nederland in vizier terreurcellen’

Telegraaf 16.01.2015 Nederland is nadrukkelijk in beeld als mogelijk doelwit van een aanslag. Dat zegt een bron binnen een Europese inlichtingendienst vrijdag tegen CNN. West-Europa telt op dit moment een stuk of twintig slapende terreurcellen die elk moment kunnen toeslaan in Nederland en de ons omringende landen. In totaal gaat het om tussen de 120 en 180 terroristen, aldus de bron.

Gerelateerde artikelen;

17-01: ‘Cel geleid uit Griekenland’

16-01: Britse (18) vast voor terreur

16-01: België nu op niveau 3 terreur

16-01: Rutte: leef maar wees alert

16-01: Bewaking leger Antwerpen

16-01: België neemt extra maatregelen

16-01: Opstelten: alle reden voor zorg

CNN: terreurcellen vormen bedreiging voor Nederland

AD 17.01.2015 Nederland is een van de West-Europese landen die een mogelijk doelwit zijn van terroristen. Dat heeft nieuwszender CNN gisteren gemeld op basis van een bron binnen een westerse inlichtingendienst.

De bron stelt dat er zo’n twintig slapende terreurcellen zijn die klaar zouden kunnen zijn om een aanslag te plegen in Frankrijk, Duitsland, België of Nederland. Het zou gaan om 120 tot 180 terroristen.

Lees ook;

‘Jihadist wilde agenten doden in Nederland’

AD 17.01.2015 Ook in Nederland had een jihadist plannen om politieagenten te vermoorden. De politie arresteerde in oktober vorig jaar in Amsterdam een illegaal uit Marokko die politiemensen wilde doden.

De arrestatie volgde na een ambtsbericht van de geheime dienst AIVD. De man zit vast en zal komende donderdag voor het eerst verschijnen voor de rechtbank Dordrecht.

Politiebond slaat alarm: niet voorbereid op terreuraanslag

AD 17.01.2015 De Nederlandse politie is totaal niet voorbereid op een terreuraanslag van het kaliber zoals afgelopen donderdag werd verijdeld in het Belgische Verviers. Dat stelt politiebond ANPV in De Telegraaf.

“Wij zijn het niet eens met de uitspraak van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de korpsleiding van de Nationale Politie dat alles onder controle is en vinden dat we beslist onvoldoende zijn uitgerust en bewapend om zulk buitenproportioneel geweld het hoofd te bieden”, aldus vicevoorzitter Hans Schoones van de ANPV.

Lees ook

januari 17, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 reacties

  1. Kraft 1999 Veiligheid !

    Reactie door ronantoinekraft | januari 18, 2015

  2. […] zie ook:  Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme […]

    Pingback door Heeft Geert Wilders PVV toch gelijk over de dreiging van het islamitisch terrorisme « Debat in de Digitale Hofstad | januari 28, 2015

  3. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 15, 2015

  4. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Geert Wilders PVV op weg naar de VS « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2015

  5. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2015

  6. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | december 30, 2015

  7. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | december 30, 2015

  8. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2016

  9. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | april 6, 2016

  10. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 11, 2016

  11. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging geweldsincidenten rond de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 15, 2016

  12. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | november 27, 2016

  13. […] ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 16, 2017

  14. […] zie ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 1 […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | november 21, 2017

  15. […] zie ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 1 […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 7, 2018

  16. […] zie ook: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 1 […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 12 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 6, 2018

  17. […] zie ook nog verder dan: Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 1 […]

    Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 13 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.