Dat zei Rob Wainwright, de baas van politieorganisatie Europol maandag bij de opening van een groot antiterrorismecentrum in Den Haag. Volgens Wainright heeft Islamitische Staat met de aanslagen in Parijs een nieuw front geopend en is het bezig meer aanslagen te plannen in Europa.

Volgens aanwijzingen van Europol loopt Frankrijk het grootste risico op een terreuraanslag. De terroristen hebben een grote reeks aan mogelijke doelwitten en manieren om aanslagen te plegen. Het doel is altijd hetzelfde, zegt Wainright: ‘Zoveel mogelijk burgerslachtoffers maken.’

Syriëgangers

Hoewel de algehele strategie van IS in Syrië en Irak wordt bepaald, worden de nieuwe aanslagen waarschijnlijk grotendeels gepland vanuit Europa. Vooral de 5.000 Syriëgangers die weer zijn teruggekeerd naar Europese landen zijn een groot risico, aldus Wainwright. De AIVD zegt dat in Nederland 42 teruggekeerde Syriëgangers verblijven.

Europol schrijft in een maandag verschenen rapport dat er geen concreet bewijs is dat terroristen zelf gebruik maken van de migratiestromen om aanslagen te plegen. Wel heerst het ‘serieuze gevaar’ dat asielzoekers die in Europese landen zijn gearriveerd, daar radicaliseren, bijvoorbeeld door toedoen van jihad-ronselaars.

Het maandag geopende European Counter Terrorism Centrewordt een plek waar de informatie van verschillende nationale inlichtingendiensten zal worden verzameld. Zo moet een vuist worden gemaakt in de strijd tegen terrorisme. De AIVD zal het anti-terreuroverleg gaan leiden.

Dat de nood daarvoor hoog is, bleek al na de aanslagen in Parijs. Verschillende daders werden weliswaar gevolgd door bepaalde inlichtingendiensten, maar die informatie was niet bekend in andere landen. Zo konden de terroristen ongestoord hun daden plannen en wist Salah Abdeslam te ontsnappen.

Europol: IS plant meer grootschalige aanslagen in Europa
Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.