Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS

Nederland ook in de strijd tegen IS

In de lucht
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren nam het samen met de SP op tegen de rest van de wereld. Terwijl deze linkse partijen bang zijn dat het sturen van F-16’s naar Irak de situatie daar alleen maar verergert omdat een oorlog tegen terroristen niet te winnen is met bombardementen, is minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken trots op die rest van de wereld. Hij vindt het “zo waardevol dat de wereldgemeenschap bijna unaniem IS wil stoppen”. En het kabinet wil ook nog op missie naar Syrië. Wel had de PvdA nog wat vragen.
Kortom, op de SP en de Partij voor de Dieren na steunen alle fracties in de Tweede Kamer de Nederlandse militaire bijdrage aan de strijd tegen IS in Irak. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde die brede steun ‘misschien wel historisch‘. Hij voegde eraan toe dat in de gehele Kamer consensus bestaat over de dreiging van terreurbeweging Islamitische Staat.
We liepen eerder ook al een risico. Kennelijk is men vergeten dat de moord op Van Gogh en de moorden eerder dit jaar op de bezoekers van het Joods Historisch Museum in Brussel door extreme moslims zijn gepleegd, maar niet omdat Nederland of België meededen aan de strijd. Bovendien werd de schietpartij in Brussel uitgevoerd door een Franse Syriëganger, niet door een Belgische.
Er hoeft dus geen direct verband te zijn tussen de bombardementen door Nederland en aanslagen in ons land. Het is evengoed mogelijk dat extremisten uit België, Frankrijk of Engeland hier aanslagen plegen. Of dat in Nederland woonachtige extremisten dat doen die worden opgejut door een video van een broeder in Syrië of Irak. Met andere woorden, de hele discussie over maatregelen tegen die Syriëgangers richt zich dus op een deel van de dreiging.
Ook grondtroepen
Enkele tientallen Nederlandse militairen gaan binnenkort naar Irak om de training van Iraakse en Koerdische collega’s voor te bereiden. Dat heeft het kabinet aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
De Paus
Zelfs de Paus veroordeelt geweld uit naam van God. Hij spreekt zelfs van de Derde Wereldoorlog !!! Want inmiddels is ook het Vaticaan het doelwit van IS geworden !!!
zie ook: Paus: het is misschien WOIII
en ook: Paus spreekt van Derde Wereldoorlog
zie ook: Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Wel een beetje vreemd toch wel !!! ????

Als Jezus pacifist was, waarom droegen apostelen dan wapens?
Trouw 20.09.2014 Grijp niet naar het zwaard, zegt Jezus in bijbelboek Matteus. Nieuwtestamenticus Dale Martin van de Yale-universiteit vindt het een vreemde passage. De evangeliën melden immers dat sommige van Jezus’ apostelen grote messen op zak hadden. Volgens Martin spelen die in Jezus’ verhaal een belangrijkere rol dan veel mensen denken.
(…) De bende kwam naderbij, ze grepen Jezus vast en namen hem gevangen. Nu greep een van Jezus¿ metgezellen naar zijn zwaard. Hij trok het, haalde uit en sloeg de dienaar van de hogepriester een oor af. Daarop zei Jezus tegen hem: `Steek je zwaard terug op zijn plaats. Want wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen.’ Matteüs 26, vers 50-52
Jezus’ waarschuwing voor zwaarden is deel van een cruciale passage in het Nieuwe Testament. Hij richt zich tot apostel Simon Petrus, direct nadat hij door soldaten en joodse geestelijken in de boeien is geslagen. De arrestatie maakte Simon Petrus zo boos dat hij zijn zwaard trok en bij een slaaf van een hogepriester het rechteroor afhakte. Uiteindelijk schoot hij er niets mee op: Jezus moest gewoon voor prefect Pontius Pilatus verschijnen. De afloop van dat verhaal is bekend.
Er wordt zelfs gesproken over de dreiging der Kruistochten in de 21e eeuw !!!!
Kruistochten
Wikipedia – Kruistochten
Uitkijk – Kruistochten
Oorlog is geen Oplossing
Oorlog is geen oplossing – Den Haag – Media/Nieuws …
Oorlog is Geen Oplossing! – AFVN
picket ‘oorlog is geen oplossing’ na israelische …
Oorlog is geen Oplossing | Mediawerkgroep Syrië
Oorlog is geen oplossing – ZelfSterk
zie ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ???
zie ook: Geert Wilders PVV vreest aanslag op Nederland door gewelddadige moslimradicalen
zie ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 2
zie ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 1
zie ook: De dreiging der Kruistochten in de 21e eeuw
zie ook: Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 2

Turkije valt niet alleen IS aan maar ook Koerden in Irak
Trouw 25.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in het noorden van Irak aangevallen. Eerder op de avond zijn er luchtaanvallen en grondaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) en de PKK in Noord-Syrië. Dat maakte de Turkse regering zaterdag bekend.
Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten waren op pad om bijna driehonderd mensen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.
Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. ,,Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk”, schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft ingezien. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.
Turkije heeft volgens Eler ,,noodzakelijke en proportionele militaire acties” ondernomen tegen IS ,,in samenwerking met leden van de internationale coalitie” die tegen IS strijdt. Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen de terreurbeweging.
Volgens Turkse media hebben de Verenigde Staten en Turkije een plan opgesteld om een deel van het grensgebied in Syrië ‘IS-vrij’ te maken. Amerikaanse en Turkse vliegtuigen zullen bombardementen uitvoeren in een gebied van 98 kilometer lang en 40 kilometer breed.
Verwant nieuws
lees ook: Turkse politie zet traangas in tegen demonstranten Ankara

IS en PKK doelwit van Turkse bommenwerpers en grondtroepen
Elsevier 25.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in Noord-Irak aangevallen. Eerder op de avond was Islamitische Staat (IS) al aan de beurt.
Bij de bombardementen zouden de gevechtsvliegtuigen in het Syrische luchtruim hebben gevlogen, melden diverse Turkse media.
IS-vrij
Turkije blijft doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op doelen van IS zolang als nodig is, zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Ook liet hij weten dat er vrijdag zeker 590 vermeende leden van IS en de Koerdische PKK zijn opgepakt.
Behalve luchtaanvallen in Syrië en Irak is Turkije ook begonnen met grondoffensieven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kondigde aan delen van Noord-Syrië bij de grens met Turkije ‘IS-vrij’ te willen maken. In de gebieden waar de terroristen zijn weggejaagd kunnen vluchtelingen worden opgevangen, is het idee.
De gebieden bij de Turkse grens, volgens Turkse media een strook land van 98 bij 40 kilometer, moeten ook als veiligheidsbuffer dienen voor Turkije.
Invallen
Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten werden op pad gestuurd om bijna driehonderd mensen op te pakken op verdenking van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties als terreurbeweging IS en de PKK.
Een van de mensen die werd opgepakt is een leider van IS, die luistert naar de naam Halis Bayancuk. Hij is onder jihadisten ook wel bekend als ‘Abu Hanzala’ en werd op vrijdag samen met zijn vrouw gearresteerd in Istanbul.
Bayancuk zou een leider geweest zijn van een IS-gerelateerde groep in Istanbul, en werd vorig jaar al voor een korte tijd vastgehouden na een politieoperatie tegen Al-Qa’ida. Het is niet duidelijk waarom hij toen weer vrijgelaten is. Vermoedelijk ronselde de man radicale moslims voor de jihad in Syrië en Irak.
Lang afzijdig
Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. ‘Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk,’ schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft gelezen. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.
Turkije heeft volgens Eler ‘noodzakelijke en proportionele militaire acties’ ondernomen tegen IS ‘in samenwerking met leden van de internationale coalitie’ die tegen IS strijdt. Turkije heeft zich lange tijd afzijdig gehouden in het conflict in buurland Syrië, maar de aanslag in Suruc en het vuurgevecht aan de grens tussen IS-terroristen en Turkse militairen lijkt daar nu verandering in te brengen.

Turkse aanvallen op IS ‘zolang nodig is’
Turkije voert ook grondoffensieven uit
NU 25.07.2015 Turkije blijft doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) zolang als nodig is.
Dat zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag volgens nieuwszender al-Jazeera. Ook liet hij weten dat er vrijdag zeker 590 vermeende leden van IS en de Koerdische PKK zijn opgepakt.
Behalve luchtaanvallen in Syrië en Irak is Turkije ook begonnen met grondoffensieven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kondigde aan delen van Noord-Syrië bij de grens met Turkije ‘IS-vrij’ te maken. In de gebieden waar de terroristen zijn weggejaagd kunnen ontheemden worden opgevangen.
De gebieden bij de Turkse grens, volgens Turkse media een strook land van 98 bij 40 kilometer, moeten ook als veiligheidsbuffer dienen voor Turkije. De Turken werken samen met de Verenigde Staten in het gevecht tegen IS. De Amerikanen mogen gebruik maken van militaire vliegbases in Turkije.
Zie ook: Onder heerschappij van IS: Een staat van angst
Lees meer over: IS Turkije
Gerelateerde artikelen;
Lucht- en grondaanvallen Turkije op IS en PKK
Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis tegen IS
Turkije beschiet IS met tanks na dood militair

Turkse blijven IS aanvallen
Telegraaf 25.07.2015 Turkije blijft doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) zolang als nodig is. Dat zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag volgens nieuwszender al-Jazeera. Ook liet hij weten dat er vrijdag zeker 590 vermeende leden van IS en de Koerdische PKK zijn opgepakt.
Behalve luchtaanvallen in Syrië en Irak is Turkije ook begonnen met grondoffensieven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kondigde aan delen van Noord-Syrië bij de grens met Turkije ‘IS-vrij’ te maken. In de gebieden waar de terroristen zijn weggejaagd kunnen ontheemden worden opgevangen.
De gebieden bij de Turkse grens, volgens Turkse media een strook land van 98 bij 40 kilometer, moeten ook als veiligheidsbuffer dienen voor Turkije. De Turken werken samen met de Verenigde Staten in het gevecht tegen IS. De Amerikanen mogen gebruik maken van militaire vliegbases in Turkije.
Gerelateerde artikelen;
24-07: Turkije vernietigt stellingen IS
24-07: Turkije pakt verdachten op
23-07: Gevechten tussen Turkije en IS

‘Turkije valt IS en PKK aan’
Telegraaf 25.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in het noorden van Irak aangevallen. Eerder op de avond zijn er luchtaanvallen en grondaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) en de PKK in Noord-Syrië. Dat maakte de Turkse regering zaterdag bekend.
Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten waren op pad om bijna driehonderd mensen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.
Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. „Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk”, schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft ingezien. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.
Turkije heeft volgens Eler „noodzakelijke en proportionele militaire acties” ondernomen tegen IS „in samenwerking met leden van de internationale coalitie” die tegen IS strijdt. Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen de terreurbeweging.

Lucht- en grondaanvallen Turkije op IS en PKK
NU 25.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in het noorden van Irak aangevallen. Dat maakte de Turkse regering zaterdag bekend.
Eerder op de avond zijn er luchtaanvallen en grondaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) en de PKK in Noord-Syrië.
Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten waren op pad om bijna driehonderd mensen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.
In een reactie op de aanvallen noemt de PKK de wapenstilstand met Turkije zaterdag “betekenisloos”. Dat zegt de organisatie in een verklaring op haar website. “Het bestand heeft geen betekenis meer na de intensieve bombardementen door het bezettende Turkse leger.”
De luchtaanvallen van Turkije zijn opvallend, omdat de Koerdische partij sinds vorig jaar aanvallen uitvoert op de gezamenlijke vijand terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije voerde vrijdag de eerste aanvallen uit op IS.
Zie ook: Dit moet u weten over de opmars van IS in Irak en Syrië
Bedreiging
Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. “Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk”, schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft ingezien. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.
Lees meer over: Turkije IS
Gerelateerde artikelen;
Turkse gevechtsvliegtuigen schieten op drie IS-doelen update: 09:11
Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis tegen IS

Turkse lucht- en grondaanvallen op IS en PKK›
NRC 25.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht kampen van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK in het noorden van Irak aangevallen. Eerder op de avond zijn er luchtaanvallen en grondaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) en de PKK in Noord-Syrië. De Turkse regering heeft deze berichten vanochtend bevestigd.

Turkije voerde aanvallen uit op onder meer schuilplaatsen van PKK-rebellen, bunkers, opslagfaciliteiten en andere “logistieke punten”, zo laat de regering weten. De PKK is de schade nog aan het inventariseren, maar volgens een PKK-woordvoerder uit Irak ziet het ernaar uit dat er geen slachtoffers bij zijn gevallen.
TURKIJE PAKT 251 VERDACHTEN OP
Donderdagavond werd bekend dat Turkije en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over het gebruik van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik om aanvallen uit te voeren op IS. Al maanden probeerden de VS dit militaire vliegveld in Zuid-Turkije te gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoğlu staat het gebruik van Incirlik los van de militaire aanval op IS.
Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een aanval van eerder deze week. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS. LEES VERDER›
lees ook: PKK: wapenstilstand met Turkije betekent niets meer
Lees ook uit NRC: Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt en een interview met NAVO-watcher Sinan Ülgen: Oorlog tussen Turkije en IS, NAVO wacht af
Lees meer;
VANDAAG Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt
11:45 PKK: wapenstilstand met Turkije betekent niets meer ›
24 JUL Turkije stort zich in de strijd tegen IS
21 JUL Spanning loopt op na aanslag Turkije
21 JUL Ze wilden een bieb bouwen

Turkse kijkt niet langer toe bij strijd tegen IS
VK 24.07.2015 Met drie luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië heeft Turkije zich donderdagnacht bij de strijd tegen de terreurbeweging gevoegd. Ook mogen de Verenigde Staten voortaan een Turkse luchtmachtbasis gebruiken voor aanvallen op IS. Dat is ‘een keerpunt’ in de strijd, aldus een hoge Amerikaanse functionaris tegen de New York Times.
Meer over IS en Turkije
Maandag kwamen 32 idealistische jongeren om bij de eerste aanslag van IS op Turks grondgebied. Wat zal Erdogan doen? Een analyse van Rob Vreeken (+).
Wie zijn de jongeren die doelwit waren van de terreuraanslag in Turkije? In een uitgelaten stemming wilden ze een weekje helpen in de verwoeste stad Kobani in Syrië. Al hadden ze nog geen toestemming van de regering-Erdogan. Lees hier meer (+).
De escalatie van Turkse betrokkenheid bij de strijd tegen IS ging gepaard met een enorme arrestatiecampagne van vermoedelijke IS-aanhangers en sympathisanten van de militante Koerdische PKK in Turkije. Volgens Turkse media werden 297 mensen gearresteerd, onder wie 37 buitenlanders. Bij de actie, in 16 Turkse provincies, waren 5000 agenten betrokken.
ISLAMITISCHE STAAT;
‘Aanslag Suruç bezorgt IS enorme problemen’
Kabinetsstandpunt IS en Syrië splijt VVD en PvdA
Turkije kijkt niet langer toe bij strijd tegen IS
Middendorp: IS kan alleen in Syrië worden verslagen
Britse tiener (15) plande aanslag en onthoofding in Australië
BEKIJK HELE LIJST

Waarom kiest Turkije plots voor ramkoers met IS?
Trouw 24.07.2015 Gedreven door recente aanslagen en onderliggende politieke belangen is Turkije dan eindelijk om. Voor het eerst mengde Turkije zich vandaag met straaljagers openlijk in de strijd tegen Islamitische Staat, nadat het zich maandenlang passief opstelde in de coalitie tegen de terreurorganisatie. “Dit is een game changer”, oordeelde een Amerikaanse diplomaat.

Straaljagers op het vliegveld van Incirlik. Surveillancevliegtuigen mochten al wel opstijgen vanaf het vliegveld, maar nu kunnen ook bommenwerpers de basis gebruiken.
De Turkse regering besloot tot actie nadat het in een week twee keer in verlegenheid werd gebracht door aanvallen van IS. Eerst was er maandag de aanslag in Suruç. 32 jonge Koerdische socialisten overleden in een tuin van een cultureel centrum, waar ze plannen maakten om Syriërs in Kobani te helpen. Gisteren werden Turkse grenswachten beschoten door een aanvalseenheid van de terreurgroep. Hierbij kwam een Turkse soldaat om het leven.
Vooral de bomaanslag in Suruç had naast demoralisatie van de Koerden (die IS na de overwinning in Kobani inmiddels in diverse steden verjagen) ook een politieke betekenis. Turkije onderkende de afgelopen maanden de dreiging van IS door aanhangers van de terreurgroep in grote getale op te pakken en ook vandaag pakte het in een grote operatie ruim 250 mensen op. Het was een verandering in de houding van de Turkse regering, die zich eerder amper met IS bemoeide.

Sterker nog, IS tierde welig in het noorden van Turkije. Vele jongeren vonden de weg naar het zelfuitgeroepen Kalifaat, wat Turkije al dan niet oogluikend toestond. Het was niet voor niets dat de Koerden na de aanslag in Suruç de straat opgingen om te demonstreren tegen het vermeende handjeklap van Erdogan en premier Davutoglu met IS. Zij denken dat de Turkse regering IS toestaat aan de grens te blijven, om zo tegenstand te bieden aan de opmars van de Koerden, die nu bijna de hele Turks-Syrische grens in handen hebben.

Dat zou betekenen dat er verkiezingen plaatsvinden op een heel ongunstig moment voor de AKP. De Koerden, die in juni voor het eerst de kiesdrempel haalden en er mede voor zorgden dat de partij van Davutoglu geen meerderheid verwierf, zijn gemobiliseerd na de aanslag in Suruç, in tegenstelling tot de AKP-kiezer. Grote kans dus dat de Koerdische partij HDP een nog groter blok kan vormen in het Turkse parlement.

Wat betekent dit in de strijd tegen IS?
Ondanks alle interne verhoudingen verwelkomt de internationale coalitie tegen IS het instappen van Turkije. Niet alleen vanwege de inzet van nieuw materieel – waarvan maar moet worden afgewacht in welke mate Turkse strijdkrachten worden ingezet – maar ook vanwege de belofte die de Turkse president Erdogan woensdag telefonisch deed in een gesprek met de Amerikaanse president Obama. Turkije staat Amerikaanse bommenwerpers toe te vertrekken en landen op de basis Incirlik, zo’n tachtig kilometer van de grens met Syrië, zo melden bronnen aan de New York Times.
Ook komt er na overleg tussen de VS en Turkije een no-fly zone rond de Turks-Syrische grens, die veertig tot vijftig kilometer diep is. Amerikaanse straaljagers dragen ‘indien nodig’ zorg voor de veiligheid in het gebied en zullen ‘aanvallende of verkennende bewegingen’ uitvoeren, zo melden Turkse bronnen. Dit kan overigens weer gevolgen hebben voor de gewapende Koerdische troepen, maar Amerika lijkt aangegeven te hebben hen niet aan te vallen, omdat ze tegen IS vechten.
Verwant nieuws

Strijd tegen Islamitische Staat zal nog vele jaren duren
Elsevier 24.07.2015 De oorlog tegen IS wordt stapsgewijs uitgebreid en Nederland schuift daarin mee. Van een ‘oplossing’ is voorlopig nog geen sprake.
NAVO-bondgenoot Turkije is de afgelopen dagen in gevecht geraakt met strijders van Islamitische Staat in de grenszone met Syrië. Aan beide zijden sneuvelden militairen.
Het Verenigd Koninkrijk wil de IS-strijders behalve in Irak, nu ook in Syrië bombarderen. Ook het kabinet-Rutte II maakt aanstalten om de Nederlandse F16’s boven Irak in te zetten.
Vandaag zegt commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp in NRC Handelsblad dat IS ook in ‘vrijhaven Syrië’moet worden aangepakt: ‘Anders is er weinig kans op een oplossing.’ Militairen spreken in Nederland zelden voor hun beurt. Het zal niet lang duren voordat het kabinet het operatiegebied van de bommenwerpers uitbreidt naar Syrië.
Het CDA drong hier vorig jaar al op aan, maar het kabinet Rutte II wilde daar toen niet van weten en beriep zich op volkenrechtelijke argumenten. Er was inderdaad geen VN-mandaat voor acties in Syrië.
Maar de Verenigde Staten gingen er gelukkig wel toe over; anders waren nóg grotere delen van Syrië een vrijhaven voor IS geworden. Sinds april bombarderen ook de Canadezen in Syrië.
In Londen is nu grote ophef over deelname van enkele Britse vliegers aan de acties boven Syrië, maar dat is een kwestie die door de linkse oppositie wordt opgeklopt. De Britse militairen dienden in het kader van de internationale uitwisseling in Amerikaanse vliegtuigen vanaf een Amerikaans vliegdekschip.
Zij waren ‘embedded’ en stonden onder Amerikaans commando. Het is misleidend om dit voor te stellen als stiekeme, democratisch niet gelegitimeerde Britse bombardementen op doelen in Syrië.
Wat wel wringt: de afgelopen jaren wilden Washington en Londen – met in hun kielzog NAVO-bondgenoten als Nederland – de Syrische president Bashar al-Assad weg hebben. Barack Obama dreigde zelfs met bombardementen tegen het regime.
Inmiddels bestoken de Amerikanen en weldra ook de Britten en de Nederlanders de belangrijkste tegenstanders van Assad. Feitelijk komen ze dus het regime te hulp.
Turkije
In Syrië kregen de IS-strijders de afgelopen periode volop steun van buurland Turkije. Jihadstrijders en wapens stroomden toe via Turkije, waar handelaren ook olie kochten van IS en feitelijk de Jihadisten financierden. President Erdogan heeft een monster gecreëerd, waar hij nu zelf last van krijgt.
Turkije wilde op geen enkele manier hulp bieden aan bij voorbeeld de Nederlandse F-16’s die boven Irak werden ingezet. Die konden niet terecht in Turkije en moesten naar de woestijn van Jordanië. Maar Nederlandse bewindslieden durven daar niet in het openbaar schande van te spreken, want stel je toch voor dat Ankara zich gegriefd voelt.
Oplossing
De oorlog tegen IS wordt stapsgewijs uitgebreid en Nederland schuift daarin mee. Generaal Middendorp spreekt over ‘een oplossing’, maar dat is veel te optimistisch. De strijd tegen IS zal vele jaren vergen. Een ‘oplossing’ zit er voorlopig niet in.
Nederland klinkt een beetje stoer, maar het aantal vliegtuigen dat kan worden ingezet boven Irak en Syrië is net verlaagd van zes naar vier.
zie ook;

‘Turkse strijdkrachten zijn Syrië niet binnengevallen om IS te vernietigen’›
NRC 24.07.2015 Turkije heeft de militaire aanvallen op IS vanuit het Turkse grondgebied uitgevoerd. Het leger is Syrië niet binnengetrokken, zegt de Turkse premier Ahmet Davutoğlu in een verklaring. Afgelopen nacht bombardeerde Turkijestellingen van IS als wraak op de dood van een Turkse militair.
Drie Turkse F-16’s voerden om vier uur ‘s nachts luchtaanvallen uit op het Noordoost-Syrische dorpje Havar, vlakbij de Turkse grensplaats Kilis. Deze operatie staat bekend als ‘Yalçın Nane’, de naam van de gisteren omgekomen Turkse onderofficier. De Turkse straaljagers hebben deze bombardementen uitgevoerd vanuit het Turkse luchtruim.
‘COÖRDINATIE MET DE VERENIGDE STATEN’
De militaire aanval volgt op de beschieting van jihadisten van IS die vanuit Syrië een Turkse grenspost nabij Kilis onder vuur namen. Daarbij kwam één soldaat om het leven en raakten twee anderen gewond. Ook werd een jihadist gedood. Afgelopen maandag kwamen bij een bomaanslag in de Turkse Suruc meer dan dertig mensen om het leven. De dader was een Turkse Syriëganger, zo melden internationale persbureau’s.
De Turkse premier Davutoğlu laat weten dat “concrete stappen” richting IS zullen plaatsvinden in coördinatie met de Verenigde Staten.
‘GEDEELTELIJKE NO FLY-ZONE’
Gisteravond werd bekend dat Turkije en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereiktover het gebruik van de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik om aanvallen uit te voeren op IS. Al maanden probeerde de VS dit militaire vliegveld in Zuid-Turkije gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie. Volgens Davutoğlu staat het gebruik van Incirlik los van de militaire aanval op IS.
De Turkse krant Hurriyet meldt dat Turkije en de VS ook hebben afgesproken tot het instellen van een gedeeltelijke no-fly zone boven de Turks-Syrische grens. De afstand is 90 kilometer lang- van het Syrische dorpje Mare tot Cerablus – en 40 tot 50 kilometer diep. Deze veiligheidszone moet er voor zorgen dat jihaditische groepen als IS en Al-Nusra niet dit gebied betreden. Zowel Amerikaanse als Turkse straaljagers zullen zorg dragen voor de veiligheid “wanneer nodig” en “aanvallende of onderzoekende” vluchten uitvoeren, melden Turkse bronnen aan Hurriyet.
Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een de aanval van eergisteren. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS.
Lees ook:Turkije stort zich in de strijd tegen IS

Turkije verklaart oorlog aan IS
Telegraaf 24.07.2015 Turkije heeft vrijdag toestemming gegeven aan landen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) om gebruik te maken van luchtmachtbases in Turkije. Donderdag werd al bekend dat Ankara de Amerikanen uiteindelijk toch toestemming gaf de Amerikaanse basis bij het Turkse Incirlik te gebruiken om jihadisten in het Midden-Oosten te bestoken. Turkse gevechtsvliegtuigen zijn begonnen doelen van IS te bestoken.
Ankara heeft de oorlog aan de soennitische extremisten van IS verklaard, na lange tijd deze uitwas van de machtsstrijd in Syrië en in Irak zo veel mogelijk te hebben genegeerd. President en voorheen premier Erdogan heeft sinds de Arabische Lente in 2011 losbarstte in het Midden-Oosten vaak op het verkeerde paard gewed, terwijl twee miljoen Syriërs naar Turkije uitweken. Erdogan aarzelde voorts uit vrees dat vechten tegen IS een andere terreurbeweging waar hij meer last van had, de extremistische Koerdische PKK, in de kaart zou spelen. Bovendien was de val van de Syrische president Assad een prioriteit en gewapende soennieten lopen voorop in de strijd tegen Assad.

Turkije opent de aanval op IS – acties in Syrië én eigen land›
NRC 24.07.2015 Turkije is vannacht een grootschalige operatie begonnen tegen Islamitische Staat (IS). Vliegtuigen van het Turkse leger hebben, net over de grens met Syrië, drie doelen van de terreurgroep gebombardeerd. Daarnaast deed de politie in Istanbul invallen in meer dan honderd verdachte panden, zo melden lokale media vanochtend.
De operatie komt een dag nadat jihadisten van IS vanuit Syrië een Turkse grenspost onder vuur namen. Daarbij kwam één soldaat om het leven. Twee dagen eerder kwamen er bij een bomaanslag in het Turkse stadje Suruç meer dan dertig mensen om het leven. De dader was een Turkse Syriëganger, zo meldde persbureau Reuters gisteren.
TURKIJE NEEMT ‘ALLE NOODZAKELIJKE MAATREGELEN’
Reden om ook leden van de verboden Turks-Koerdische PKK aan te pakken is een derde aanval eergisteren. Toen schoten leden van de partij twee Turkse politieagenten dood in een dorp nabij de Syrische grens. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS.
De Turkse premier Davutoğlu zei gisteren in een reactie op de recente aanvallen dat Turkije “alle noodzakelijke maatregelen [neemt] om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen in reactie op de aanvallen van de Islamitische Staat en Koerdische militanten”.
Vandaag voegde Davutoğlu daaraan toe geen enkel onderscheid te maken tussen IS en de Koerdische militanten.
Lees meer;
VANDAAG Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt
24 JUL Turkije stort zich in de strijd tegen IS
22 JUL Twee Turkse agenten gedood bij grens Syrië – PKK claimt aanslag ›
21 JUL Ze wilden een bieb bouwen
20 JUL Zeker 30 doden bij aanslag in Turks stadje nabij Kobani ›

Turkse gevechtsvliegtuigen vallen drie doelen IS aan
Trouw 24.07.2015 Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben vrijdagochtend vroeg drie doelen van Islamitische Staat in Syrië aangevallen, bevestigde het kantoor van de Turkse premier.
Volop arrestaties in Turkije
De Turkse politie heeft vrijdagochtend 251 mensen gearresteerd bij een grote operatie gericht tegen Islamitische Staat en Koerdische militanten. Dat meldde het kantoor van premier Ahmet Davutoglu.
De minister-president meldde dat hij vastbesloten was alle ‘terroristische groepen’ zonder onderscheid te bestrijden. Bij de antiterreuroperatie waren naar verluidt 5000 politiemensen en speciale troepen betrokken. In dertien provincies in heel Turkije werden invallen gedaan. Alleen al in Istanbul vielen de veiligheidsmensen binnen op ruim honderd adressen.
De operatie viel nagenoeg samen met luchtaanvallen op stellingen van IS.
Eerder meldde een Turkse veiligheidsfunctionaris dat er vier doelen waren aangevallen. Volgens die functionaris zijn de vliegtuigen in het Turkse luchtruim gebleven. Doden of gewonden zijn niet gemeld. Donderdag werden ook al Turkse gevechtsvliegtuigen ingezet bij de Syrische grens.
Vier gevechtsvliegtuigen zouden vrijdag vanuit Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije zijn vertrokken en vier doelen in het Syrische dorp Havar hebben bestookt. Havar ligt net over de grens. Volgens de Turkse staatszender hoefden de vliegtuigen daarvoor niet het Syrisch luchtruim in. De aanvallen volgen op een onrustige week met meerdere gevechten rond de grens.
Meer over;

Turkse gevechtsvliegtuigen schieten op drie IS-doelen
NU 24.07.2015 Turkse gevechtsvliegtuigen hebben drie doelen van de Islamitische Staat (IS) in de buurt van de Syrische grens beschoten.
Dat bevestigt het kantoor van de Turkse premier. Eerder meldde een Turkse veiligheidsfunctionaris dat er vier doelen waren aangevallen.
De aanvallen waren vrijdagochtend vroeg. De vliegtuigen zijn volgens de functionaris in het Turkse luchtruim gebleven. Of er doden of gewonden zijn, is nog onduidelijk.
De acties zijn een reactie op een aanval van IS op Turkse soldaten donderdag. Daarbij kwam een Turkse militair om het leven en raakten twee andere soldaten gewond.
IS
Turkse media melden dat er in de nacht van donderdag op vrijdag ook in eigen land acties tegen IS zijn geweest. Daarbij zou een dode zijn gevallen en 279 mensen zijn opgepakt, onder wie 37 buitenlanders. In dertien provincies in heel Turkije werden invallen gedaan.
Premier Ahmet Davutoglu meldde dat hij vastbesloten was alle “terroristische groepen” zonder onderscheid te bestrijden. In Istanbul waren meer dan honderd invallen op locaties die mogelijk iets te maken hebben met IS en Koerdische militante groeperingen.
Er zouden vijfduizend agenten en speciale troepen bij betrokken zijn geweest. Ook werden volgens de media helikopters ingezet. De invallen waren in 26 districten in Istanbul. Volgens Davutoglu zijn de operaties niet eenmalig maar zullen er meer volgen.
Vliegbasis
Turkije heeft de VS donderdag toestemming gegeven om de vliegbasis in het Turkse Incirlik te gebruiken voor luchtaanvallen op IS. Volgens de premier staat de toestemming los van de acties.
Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen IS. De Verenigde Staten gebruiken de basis in Incirlik al, maar niet voor bombardementen op doelen van IS.
Eerste stap
De Turkse president Tayyip Erdogan noemde de acties een “eerste stap”. Hij eiste dat militante groepen hun wapens neerleggen en anders de consequenties onder ogen moeten zien.
Turkse tanks hebben donderdag ook op doelen van de IS in Syrië geschoten. Daarbij is een strijder van de terreurbeweging omgekomen. Bij een zelfmoordaanslag nabij de stad Suruç kwamen maandag 32 mensen om het leven.
Vergelding
In de stad Sanliurfa, nabij de grens met Syrië, werden woensdag als vergelding voor de aanslag in Suruç twee Turkse agenten van dichtbij doodgeschoten. De Koerdische beweging PKK eiste de moorden op.
Donderdagochtend kwam opnieuw een Turkse agent om het leven. Bij de aanval in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, raakte een andere agent gewond.
Zie ook: Dit moet u weten over de opmars van IS in Irak en Syrië
Lees meer over: IS Turkije Syrië
Gerelateerde artikelen;
Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis tegen IS
Turkije beschiet IS met tanks na dood militair

Turkije vernietigt stellingen IS
Telegraaf 24.07.2015 De Turkse luchtmacht heeft stellingen van Islamitische Staat (IS) vernietigd die het grensgebied met Turkije bedreigden. Dat heeft de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu vrijdag gezegd.
Turkije kwam donderdag en vrijdag in actie tegen IS en tegen Koerdische militanten. De luchtmacht bombardeerde stellingen van IS in Syrië. Enkele duizenden politiemensen en speciale troepen deden invallen in dertien provincies in het land.
Davutoglu meldde dat 297 mensen zijn gearresteerd, onder wie 37 buitenlanders. Volgens hem zijn de operaties niet eenmalig maar zullen er meer volgen. De toestemming die Turkije heeft gegeven aan de VS voor het gebruik van de vliegbasis in Incirlik staat hier los van, aldus de premier.
De Turkse president Tayyip Erdogan noemde de acties een ,,eerste stap”. Hij eiste dat militante groepen hun wapens neerleggen en anders de consequenties onder ogen moeten zien.
Gerelateerde artikelen;
24-07: Turkije pakt verdachten op
23-07: Gevechten tussen Turkije en IS
23-07: Weer agent doodgeschoten
22-07: Twitter geblokkeerd in Turkije
21-07: Turkije ‘identificeert’ dader

Turkije valt doelen IS aan
Telegraaf 24.07.2015 Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben vrijdagochtend vroeg drie doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aangevallen, bevestigde het kantoor van de Turkse premier. Eerder meldde een Turkse veiligheidsfunctionaris dat er vier doelen waren aangevallen. Volgens die functionaris zijn de vliegtuigen in het Turkse luchtruim gebleven. Doden of gewonden zijn niet gemeld.
Turkse media meldden dat er in de nacht van donderdag op vrijdag ook in eigen land acties tegen IS zijn geweest. In Istanbul waren meer dan honderd invallen op locaties die mogelijk iets te maken hebben met IS en Koerdische militante groeperingen. Er zouden vijfduizend agenten en speciale troepen bij betrokken zijn geweest. Ook werden volgens de media helikopters ingezet. De invallen waren in 26 districten in Istanbul. Of er arrestaties zijn verricht, wordt niet gemeld. Donderdag werden al Turkse gevechtsvliegtuigen ingezet bij de Syrische grens.
Gerelateerde artikelen;
24-07: Turkije bekent kleur, bestookt IS

Middendorp: IS kan alleen in Syrië worden verslagen
VK 24.07.2015 Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp ziet ‘weinig kans op een oplossing’ als terreurgroep Islamitische Staat niet ook in Syrië wordt aangepakt. Deze uitspraak doet generaal Tom Middendorp vrijdag in een gesprek met NRC.
‘Militair technisch zijn er argumenten om de caveat (beperking, red.) van de missie af te halen’, maar het ‘huiswerk is nog niet klaar’, zegt Middendorp. Tot op heden bombardeert het Nederlandse leger alleen vanuit Irak.
Het kabinet heeft in juni laten onderzoeken of er een volkenrechtelijk mandaat bestaat voor het bestrijden van IS in Syrië. Juristen die het kabinet adviseren, oordeelden dat dit gelegitimeerd is omdat de terroristische beweging vanuit Syrië aanvallen op Iraakse doelen uitvoert en aanstuurt. Het Syrische regime van Assad slaagt er niet in om dat te voorkomen, daarom zou de internationale coalitie ook in Syrië moeten kunnen optreden, stellen de juristen.
ISLAMITISCHE STAAT;
Kabinetsstandpunt IS en Syrië splijt VVD en PvdA
Turkije kijkt niet langer toe bij strijd tegen IS
Middendorp: IS kan alleen in Syrië worden verslagen
Britse tiener (15) plande aanslag en onthoofding in Australië
Leren hoe je een mens onthoofdt
BEKIJK HELE LIJST

Ook legerbaas hint op F16’s boven Syrië
Trouw 24.07.2015 Nederlandse straaljagers gaan mogelijk ook boven Syrië luchtaanvallen op Islamitische Staat uitvoeren. “Militair technisch” zijn er argumenten om doelen van IS in Syrië te bombarderen, maar het “huiswerk is nog niet klaar”, zegt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.
Nederland doet mee aan de coalitie tegen IS, maar valt alleen stellingen in Irak aan. Het kabinet overweegt dat uit te breiden naar Syrië en zegt dat het mag volgens het volkenrecht. IS is heel sterk in Syrië. Volgens Middendorp is er “weinig kans op een oplossing” als de extremisten niet ook in Syrië worden aangepakt.
Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat een militair ingrijpen niet gerechtvaardigd is. Hij vindt dat er eerst een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië moet komen. Het land wordt niet alleen geteisterd door IS-terreur maar er woedt ook een burgeroorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad.
Verwant nieuws
Meer over: Islamitische Staat (IS)

‘Nederlandse F-16’s moeten IS aanvallen in Syrië’
NU 24.07.2015 Niet alleen boven Irak, maar ook boven Syrië moet Nederlandse F-16’s luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) uitvoeren. Dat zegt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp vrijdag tegenNRC Handelsblad.
Als Syrië niet wordt aangepakt, heeft de strijd tegen IS “weinig kans op een oplossing,” aldus Middendorp. De vraag is of alleen optreden boven Irak wel zin heeft. Dit vragen meerdere landen zich af.
“Heeft het wel zin als we de bron van de ellende niet aanpakken?”, aldus Middendorp tegen de krant. “Maar we moeten kijken wat de uitstralingseffecten daarvan zijn. Dat huiswerk is nog niet klaar.”
Middendorp noemde eerder de situatie in Syrië complexer dan de situatie in Irak door de verschillende strijdende partijen.
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. In de Iraakse hoofdstad Baghdad trainen Nederlandse militairen Iraakse speciale eenheden.
Lees meer over: IS Syrië Tom Middendorp
Gerelateerde artikelen;
Turkse gevechtsvliegtuigen schieten op drie IS-doelen update: 09:11

Legerbaas: F16’s boven Syrië
Telegraaf 24.07.2015 Nederlandse straaljagers gaan mogelijk ook boven Syrië luchtaanvallen op Islamitische Staat uitvoeren. „Militair technisch” zijn er argumenten om doelen van IS in Syrië te bombarderen, maar het „huiswerk is nog niet klaar”, zegt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vrijdag in een gesprek met NRC Handelsblad.
Nederland doet mee aan de coalitie tegen IS, maar valt alleen stellingen in Irak aan. Het kabinet overweegt dat uit te breiden naar Syrië en zegt dat het mag volgens het volkenrecht. IS is heel sterk in Syrië. Middendorp zegt tegen NRC dat er „weinig kans op een oplossing is” als de extremisten niet ook in Syrië worden aangepakt.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat een militair ingrijpen niet gerechtvaardigd is. Hij vindt dat er eerst een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië moet komen. Het land wordt niet alleen geteisterd door IS-terreur maar er woedt ook een burgeroorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Generaal Middendorp: IS ook in Syrië aanvallen
Elsevier 24.07.2015 Nederlandse F-16’s vallen doelwitten aan van terreurbeweging IS in Irak, maar dit is onvoldoende. Er bestaat inmiddels ‘een volkenrechtelijke grondslag’ voor militair optreden tegen IS in Syrië.
‘Militair technisch gezien zijn er argumenten om de caveat (beperkingen, red.) van de missie af te halen,’ zegt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp tegen NRC Handelsblad.
Bombarderen
Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) schreef eind juni aan de Tweede Kamer dat er een volkenrechtelijk mandaat bestaat om Islamitische Staat ook in Syrië te bombarderen.
Het mandaat voor aanvallen in Irak is verlengd tot 2016, maar een eventueel kabinetsbesluit over het aanvallen van doelen in Syrië ‘komt pas later in het jaar aan de orde’. Daarvoor ontbreekt ‘een breed gedragen politieke strategie ter oplossing van het conflict’.
Eric Vrijsen: ‘De oorlog tegen IS wordt stapsgewijs uitgebreid en Nederland schuift daarin mee. Van een “oplossing” is voorlopig nog geen sprake.’ Lees het commentaar nu >
De Verenigde Staten, Canada en enkele Arabische landen bombarderen wel doelwitten in Syrië. Donderdagavond en vrijdagochtend hebben ook gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht doelen aangevallen van IS in Syrië.
IS heeft inmiddels voornamelijk terrein verloren in het noorden van Irak. Dat ziet Middendorp als teken dat de Nederlandse bijdrage, bombarderen en het trainen van Koerdische strijders, helpt.
Maar in Syrië moet er meer worden gedaan: ‘We zien dat de capaciteit van de coalitie in Syrië te beperkt is om IS effectief aan te grijpen,’ zei Van Middendorp tijdens een bezoek aan de missie in Kuweit en Irak.
Vergif
Niet alleen in Nederland wordt de inzet van gevechtsvliegtuigen in Syrië geopperd. Ook in Groot-Brittannië ligt deze optie op tafel. De Britse premier David Cameron noemde maandag IS in een toespraak ‘het vergif in onze samenleving‘.
Vorig jaar kreeg Cameron geen meerderheid voor deelname van de Royal Air Force aan de strijd in Syrië, maar de Britse premier wil zich daar nu opnieuw hard voor maken.
Huiverig
In Nederland is regeringspartij PvdA nog huiverig voor de inzet van Nederlandse F-16’s in Syrië. Ondanks dat zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Defensie concludeert dat er een ‘volkenrechtelijke grondslag’ is voor luchtacties boven Syrië, ziet PvdA-Kamerlid Michiel Servaes niet water nu fundamenteel anders is dan vorig jaar.
Servaes vindt het belangrijk dat er een effectieve politieke strategie komt, en die is er wat hem betreft nu nog niet.
zie ook;

Legerchef Tom Middendorp: val IS ook in Syrië aan›
NRC 24.07.2015 Generaal Tom Middendorp ziet “weinig kans op een oplossing” in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) als die terreurorganisatie niet ook in haar “vrijhaven” Syrië wordt aangepakt. Wat hem betreft zou het logisch zijn dat Nederlandse F-16’s niet alleen boven Irak, maar ook boven Syrië gaan bombarderen.
Dat zegt de commandant der strijdkrachten in gesprek met NRC. “Militair technisch zijn er argumenten om de caveat [beperking, red.] van de missie af te halen”, aldus Middendorp. “Maar we moeten kijken wat de uitstralingseffecten daarvan zijn. Dat huiswerk is nog niet klaar.”
Lees meer;
VANDAAG Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt
24 JUL Legerchef: val IS ook in Syrië aan
24 JUL Een beetje troepenman, en altijd strateeg
24 JUL Generaal Middendorp: bombardeer IS ook in Syrië
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›

Kerry: ‘Betrek ook Iran bij coalitie tegen IS’
Elsevier 24.07.2015 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de komende weken met zijn Russische ambtsgenoot bespreken hoe terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verslagen kan worden. Een optie daarbij is het betrekken van Iran bij de strijd tegen de terroristen.
Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. Kerry vertrekt binnenkort naar Qatar om daar met onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov te praten.
‘We moeten de dynamiek in Syrië zien te veranderen,’ zei Kerry vrijdag op een bijeenkomst van een denktank in New York. ‘Daarom zijn we ook in onderhandeling met de Turken en is de manier waarop we dingen aanpakken veranderd.’
Over dat laatste punt zei Kerry niet veel, maar vermoedelijk doelt hij hiermee op de onderhandeling met Turkije over het Amerikaanse gebruik van de Incirlik-vliegbasis. Donderdag gaf Turkije de Amerikanen naar verluidt toestemming om deze basis te gebruiken om IS aan te vallen. Sinds donderdag heeft Turkijede strijd tegen IS opgevoerd, na een reeks bloederige incidenten in het land.
Atoomdeal
‘We willen de Saudiërs erbij hebben, de Turken erbij hebben, en uiteindelijk willen we waarschijnlijk ook kijken naar wat Iran kan doen,’ aldus Kerry, die onlangs het historische atoomakkoord sloot met de islamitische republiek. De deal van Kerry stuit zowel in eigen gelederen als in Iran op verzet.
Volgens Kerry zijn zowel de Iraanse president Hassan Rouhani en de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif bereid om te praten over eventuele bijdrages aan ‘regionale issues’. De Russen werken ook aan een uitgebreidere alliantie tegen de terroristen van IS.
zie ook;

Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis tegen IS
NU 24.07.2015 De Verenigde Staten hebben van Turkije toestemming gekregen om de vliegbasis in het Turkse Incirlik te gebruiken voor luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS), melden Amerikaanse functionarissen donderdag.
De basis ligt niet ver van de Syrische grens.
Het nieuws komt een dag na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Het Witte Huis wil niets zeggen over de overeenkomst, behalve dat de presidenten hebben afgesproken om de samenwerking in de strijd tegen IS uit te breiden.
Ook Ankara zwijgt over toestemming.
Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen IS. De Verenigde Staten gebruiken de basis in Incirlik al, maar niet voor bombardementen op doelen van IS.
Lees meer over: VS Turkije IS–
Gerelateerde artikelen;
Turkije beschiet IS met tanks na dood militair
Dader aanslag Turkije was Syriëganger

Akkoord Turkije en VS
Telegraaf 24.07.2015 De Verenigde Staten hebben van Turkije toestemming gekregen om de vliegbasis in het Turkse Incirlik te gebruiken voor luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS), meldden Amerikaanse functionarissen donderdag. De basis ligt niet ver van de Syrische grens.
Het nieuws komt een dag na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Het Witte Huis wil niets zeggen over de overeenkomst, behalve dat de presidenten hebben afgesproken om de samenwerking in de strijd tegen IS uit te breiden. Ook Ankara zwijgt over toestemming.
Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen IS. De Verenigde Staten gebruiken de basis in Incirlik al, maar niet voor bombardementen op doelen van IS.

VS krijgen toestemming om vanuit Turkije IS aan te vallen›
NRC 23.07.2015 Turkije heeft de Verenigde Staten toestemming verleend om vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik bombardementen uit te voeren op de Islamitische Staat (IS), dat meldt de Wall Street Journal. Eerder deze dag vonden voor het eerst openlijke gevechten plaats tussen Turkije en IS nadat een Turkse militair was omgekomen.
De Amerikanen proberen al maanden om het militaire vliegveld Incirlik in Zuid-Turkije te gebruiken voor luchtaanvallen op de terroristische organisatie.
KOERSWIJZIGING TURKIJE
Turkije is onderdeel van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen IS, maar wilde niet dat de luchtmachtbasis in Turkije gebruikt zou worden voor de bombardementen. Al werd er vorig jaar wel gemeld dat het Turkse luchtruim gebruikt zou zijn om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van IS bij de Turks-Syrische grensplaats Kobani.
De toestemming van NAVO-lid Turkije volgt op een gisteren gevoerd telefonisch gesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Zij spraken af om gezamenlijk op te treden tegen jihadisten die via Turkije naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij IS.
De Verenigde Staten had lange tijd kritiek op Turkije omdat het land te weinig zou doen om IS-strijders die naar Syrië afreizen aan te pakken. De Amerikaanse vice-president Joe Bidenliet vorig jaar tijdens een toespraak op de Harvard universiteit zelfs weten dat Turkije en Golfstaten als Saoedi-Arabië verantwoordelijk zijn voor de groei van jihadistische groepen in Syrië.
“Ze hebben honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens gegeven aan iedereen die tegen Assad zou vechten. Die wapens zijn terecht gekomen bij al-Nusra, al-Qaeda en extremistische jihadisten van over heel de wereld”.
Na deze uitspraken moest Biden zijn excuses aanbieden. Dat Turkije haar koers nu wijzigt lijkt te zijn ingegeven door de openlijke gevechten die vanmiddag plaatsvonden tussen militanten van IS en het Turkse leger.
TURKSE ONDEROFFICIER GEDOOD EN TWEE MILITAIREN GEWOND
Eerder op de dag vonden nabij de Turks-Syrische grensplaats Kilis vuurgevechten plaatstussen IS en Turkije waarbij een Turkse onderofficier werd gedood en twee militairen gewond raakten. Volgens tv-zender CNNTürk probeerde de militanten van IS de grens over te steken. Het Turkse leger beantwoordde het vuur door zeker één militant van IS dood te schieten, ook werden drie voertuigen kapot geschoten. Bij deze militaire aanvallen werden tanks ingezet en stuurde Turkije straaljagers naar het Noordoosten van Syrië. Er is geen melding gemaakt van luchtaanvallen.
Hiermee reageert Turkije op de vuurgevechten tussen het Turkse leger en IS en de PKK-aanslag van gisteren waarbij twee agenten omkwamen. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS. De aanslag is daarmee een reactie op de bomaanslag in Suruc van afgelopen maandag toen 32 jongeren om het leven kwamen door een zelfmoordaanslag van een Turkse student met banden met IS.

‘Amerika mag IS bombarderen vanuit Turkse vliegbasis’
Elsevier 23.07.2015 De Verenigde Staten hebben toestemming gekregen van Turkije om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bombarderen vanaf een Turkse vliegbasis. Na maanden van onderhandelen zouden president Barack Obama en president Recep Tayyip Erdogan eindelijk tot een overeenkomst zijn gekomen.
Dat meldt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse defensiebronnen. Het Witte Huis bevestigt dat er een gesprek is geweest, maar laat nog niets los over een overeenkomst over de vliegbasis. De Turken lijken hiermee, na verschillende bloederige incidenten in de afgelopen week, de strijd tegen IS te willen opvoeren.
Het zou gaan om de Incirlik Air Base, die op ongeveer 250 kilometer afstand van de Syrische stad en IS-bolwerk Raqqa ligt en waar ook Nederlandse Patriot-raketten zijn gestationeerd. Mochten de aanvallen vanaf deze plek worden uitgevoerd, dan hoeven de gevechtsvliegtuigen een beduidend kortere afstand af te leggen naar hun doelen.
De afstand tussen de Incirlik Air Base en IS-doelen – Foto: Twitter
Het Witte Huis wil zich uit veiligheidsoverwegingen niet uitlaten over de kwestie, zei woordvoerder Josh Earnest donderdag. Wel bevestigt hij dat Amerika en Turkije hun strijd tegen IS vanaf nu zullen uitbreiden.
zie ook;

VS krijgen toestemming om vanuit Turkije IS aan te vallen
NRC 23.07.2015 Turkije heeft de Verenigde Staten toestemming verleend om vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik bombardementen uit te voeren op de Islamitische Staat (IS), dat meldt de Wall Street Journal. Eerder deze dag vonden voor het eerst openlijke gevechten plaats tussen Turkije en IS nadat een Turkse militair was omgekomen.
KOERSWIJZIGING TURKIJE
Turkije is onderdeel van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen IS, maar wilde niet dat de luchtmachtbasis in Turkije gebruikt zou worden voor de bombardementen. Al werd er vorig jaar wel gemeld dat het Turkse luchtruim gebruikt zou zijn om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van IS bij de Turks-Syrische grensplaats Kobani.
De toestemming van NAVO-lid Turkije volgt op een gisteren gevoerd telefonisch gesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Zij spraken af om gezamenlijk op te treden tegen jihadisten die via Turkije naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij IS.
De Verenigde Staten had lange tijd kritiek op Turkije omdat het land te weinig zou doen om IS-strijders die naar Syrië afreizen aan te pakken. De Amerikaanse vice-president Joe Bidenliet vorig jaar tijdens een toespraak op de Harvard universiteit zelfs weten dat Turkije en Golfstaten als Saoedi-Arabië verantwoordelijk zijn voor de groei van jihadistische groepen in Syrië.
“Ze hebben honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens gegeven aan iedereen die tegen Assad zou vechten. Die wapens zijn terecht gekomen bij al-Nusra, al-Qaeda en extremistische jihadisten van over heel de wereld”.
Na deze uitspraken moest Biden zijn excuses aanbieden. Dat Turkije haar koers nu wijzigt lijkt te zijn ingegeven door de openlijke gevechten die vanmiddag plaatsvonden tussen militanten van IS en het Turkse leger.
TURKSE ONDEROFFICIER GEDOOD EN TWEE MILITAIREN GEWOND
Eerder op de dag vond nabij de Turks-Syrische grensplaats Kilis vuurgevechten plaatstussen IS en Turkije waarbij een Turkse onderofficier werd gedood en twee militairen gewond raakten. Volgens tv-zender CNNTürk probeerde de militanten van IS de grens over te steken. Het Turkse leger beantwoordde het vuur door zeker één militant van IS dood te schieten, ook werden drie voertuigen kapot geschoten. Bij deze militaire aanvallen werden tanks ingezet en stuurde Turkije straaljagers naar het Noordoosten van Syrië. Er is geen melding gemaakt van luchtaanvallen.
Hiermee reageert Turkije op de vuurgevechten tussen het Turkse leger en IS en de PKK-aanslag van gisteren waarbij twee agenten omkwamen. Volgens de Koerdische-Arbeidspartij PKK, die in Turkije en in het Westen beschouwd wordt als terroristische organisatie, steunden de agenten IS. De aanslag is daarmee een reactie op de bomaanslag in Suruc van afgelopen maandag toen 32 jongeren om het leven kwamen door een zelfmoordaanslag van een Turkse student met banden met IS. LEES VERDER
zie ook: Turkije stuurt straaljagers naar Syrië voor aanval op IS›

‘VS gaan IS bombarderen vanaf Turks grondgebied’
VK 23.07.2015 De Verenigde Staten gaan terreurgroep IS bombarderen vanaf een Turkse vliegbasis. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen bij Defensie. Dat zouden de Amerikaanse president Barack Obama en de Turkse president Tayyip Erdogan zijn overeengekomen volgens de krant. Het Witte Huis bevestigt dat er een gesprek tussen de leiders heeft plaatsgevonden, maar wil niets loslaten over een eventuele overeenkomst over de vliegbasis.
Het zou gaan om de Incirlik Air Base, die op ongeveeer 250 kilometer van de Syrische stad Raqqa ligt, de stad die IS beschouwt als de hoofdstad van het te stichten kalifaat. Wanneer de aanvallen gericht op IS voortaan inderdaad vanaf dit punt worden uitgevoerd, hoeven de gevechtsvliegtuigen een veel kortere afstand af te leggen naar hun doelwitten.
BURGEROORLOG IN SYRIË;
‘VS gaan IS bombarderen vanaf Turks grondgebied’
VN bezorgd over ‘ongekende destructie’ door vatenbommen in Syrië
Verdwenen in Aleppo, de gevaarlijkste plek ter wereld
Spaanse journalisten vermist in Syrië
Turkse politie treedt hard op bij demonstratie na aanslag
BEKIJK HELE LIJST

‘Britse piloten voeren luchtacties uit in Syrië’
AD 17.07.2015 Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, hoewel het Britse Lagerhuis eerder tegen militaire acties in dat land stemde. Dat meldt de BBC vrijdag.
Het gaat om piloten die zijn ondergebracht bij de strijdkrachten van de VS en Canada, landen die wél militaire acties in Syrië uitvoeren. De acties van de Britse piloten werden bekend nadat een organisatie voor mensenrechten, Reprieve, een beroep deed op de Britse Wet op openbaarheid van bestuur.
Volgens de Britse minister van Defensie Michael Fallon hebben de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen.

‘Britse piloten bombarderen in Syrië’ zonder steun parlement
Trouw 17.07.2015 Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, hoewel het Britse Lagerhuis in 2013 tegen militaire acties in dat land stemde. Dat meldde de BBC vrijdag.
Het gaat om drie piloten die, samen met een twintigtal andere Britse medewerkers, zijn ondergebracht bij de strijdkrachten van de VS en Canada, landen die wél militaire acties in Syrië uitvoeren. De acties van de Britse piloten werden bekend nadat een organisatie voor mensenrechten, Reprieve, een beroep deed op de Britse Wet op openbaarheid van bestuur.

‘Luchtaanvallen door Britse piloten op doelen Syrië’
NU 17.07.2015 Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, hoewel het Britse Lagerhuis eerder tegen militaire acties in dat land stemde. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.
Het gaat om piloten die zijn ondergebracht bij de strijdkrachten van de VS en Canada, landen die wél militaire acties in Syrië uitvoeren. De acties van de Britse piloten werden bekend nadat een organisatie voor mensenrechten, Reprieve, een beroep deed op de Britse Wet op openbaarheid van bestuur.
Volgens de Britse minister van Defensie Michael Fallon hebben de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen.
Een internationale coalitie onder leiding van de VS voert in Syrië en Irak luchtaanvallen uit gericht tegen IS.
Het Lagerhuis stemde in 2013 tegen aanvallen op Syrisch gebied door Britse toestellen. Wel worden er verkenningsvluchten boven het land uitgevoerd.
Lees meer over: Syrië Groot-Brittanië
Gerelateerde artikelen
Zeker negentien burgerdoden door luchtaanval Noord-Syrië
Groot-Brittannië wil luchtaanvallen op Syrië beginnen

Britse piloten voeren in Syrië aanvallen uit op Islamitische Staat›
NRC 17.07.2015 Britse piloten voeren, ondanks de weigering van het Lagerhuis daar toestemming voor te geven, luchtaanvallen uit in Syrië. Dat doen ze terwijl ze zijn ingekwartierd bij het Canadese, Franse en Amerikaanse leger.
Twee jaar geleden weigerde het Lagerhuis premier David Cameron toestemming te geven voor militaire actie in Syrië, toen als respons op de vermeende gifgasaanval door de Syrische president Bashar al-Assad. Dat werd gezien als een grote nederlaag voor Cameron. Voor aanvallen in Irak op de Islamitische Staat (IS) kreeg hij vorig jaar wel goedkeuring.
Lees meer;
17 JUL Airforce negeert Lagerhuis en bombardeert in Syrië
2014 Roep om harder ingrijpen tegen IS. Gaat Obama ook in Syrië bombarderen? ›
2014 Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen ›
2014 Syrië: militaire actie zonder onze toestemming is daad van agressie ›
2014 Obama veroordeelt moord op Brit Haines, noemt deze ‘barbaars’ ›

Obama: coalitie zal acties tegen IS opvoeren
VK 07.07.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) gaat de acties in Syrië intensiveren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd.
‘We gaan achter de leiders van IS aan en de infrastructuur in Syrië, het hart van IS dat geld en propaganda de wereld rond stuurt’, aldus Obama.
De Amerikaanse president zei verder dat de recente successen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS aantonen dat de militanten verslagen zullen worden. Er zijn op dit moment geen plannen om extra Amerikaanse militairen te sturen, zei Obama. Hij herhaalde dat de strijd tegen IS er een is van de lange adem.
Obama merkte ook op dat er dreiging is voor kleinere aanslagen in de Verenigde Staten. Hij zei verder dat er meer moet worden gedaan om te voorkomen dat IS volgelingen kan werven in zijn land. ‘Onze inspanningen om gewelddadig extremisme tegen te gaan moet niet gericht zijn tegen een gemeenschap vanwege hun geloof of achtergrond, waaronder patriottische islamitische Amerikanen die helpen om ons land veilig te houden’, aldus Obama.

Obama: coalitie zal acties tegen IS opvoeren
Trouw 07.07.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) gaat de acties in Syrië intensiveren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd.
‘We gaan achter de leiders van IS aan en de infrastructuur in Syrië, het hart van IS dat geld en propaganda de wereld rond stuurt’, aldus Obama.
De Amerikaanse president zei verder dat de recente successen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS aantonen dat de militanten verslagen zullen worden. Er zijn op dit moment geen plannen om extra Amerikaanse militairen te sturen, zei Obama. Hij herhaalde dat de strijd tegen IS er een is van de lange adem.
Obama merkte ook op dat er dreiging is voor kleinere aanslagen in de Verenigde Staten. Hij zei verder dat er meer moet worden gedaan om te voorkomen dat IS volgelingen kan werven in zijn land. ‘Onze inspanningen om gewelddadig extremisme tegen te gaan moet niet gericht zijn tegen een gemeenschap vanwege hun geloof of achtergrond, waaronder patriottische islamitische Amerikanen die helpen om ons land veilig te houden’, aldus Obama.

VS trainen zestig Syrische strijders
Telegraaf 07.07.2015 De Verenigde Staten wilden 5400 Syriërs opleiden om te gaan vechten tegen Islamitische Staat, maar dat komt nog niet echt van de grond. Op dit moment worden slechts zestig mensen klaargestoomd. Dat is „veel minder dan we hoopten”, zei minister van Defensie Ash Carter dinsdag.
Carter belooft dat er meer rekruten komen. Hij zegt dat duizenden Syriërs momenteel worden gescreend. Het Witte Huis zei dat de zestig „niet genoeg” zijn, maar dat de Verenigde Staten erg voorzichtig zijn met wie er worden toegelaten.

Verenigde Staten gaan acties tegen IS opvoeren
NU 07.07.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) gaat de acties in Syrië intensiveren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd.
”We gaan achter de leiders van IS aan en de infrastructuur in Syrie, het hart van IS dat geld en propaganda de wereld rond stuurt”, aldus Obama.
De Amerikaanse president zei verder dat de recente successen van de internationale coalitie in hun strijd tegen IS aantonen dat de militanten verslagen zal worden.
Er zijn op dit moment geen plannen om extra Amerikaanse troepen te sturen, zei Obama. Hij herhaalde dat de strijd tegen IS er een is van de lange adem.
Gewelddadige extremisme
Obama merkte ook op dat er dreiging is voor kleinere aanslagen in de Verenigde Staten. Hij zei verder dat er meer moet worden gedaan om te voorkomen dat IS volgelingen kan werven in zijn land.
“Onze inspanningen om gewelddadig extremisme tegen te gaan moet niet gericht zijn tegen een gemeenschap vanwege hun geloof of achtergrond, waaronder patriottische islamitische Amerikanen die helpen om ons land veilig te houden”, aldus Obama.
Illegale geldstromen
Volgens persbureau Reuters stelde Obama ook dat de Verenigde Staten blijven proberen de illegale geldstromen te traceren waarmee IS de strijd financiert. Daarnaast blijft de VS de tegenstanders van IS in Syrië trainen en bewapenen, aldus de president. Obama sprak vanuit het Pentagon, waar het Amerikaanse ministerie van Defensie gehuisvest zit.
Lees meer over: Islamitische Staat Barack Obama Syrië
Gerelateerde artikelen;
IS achter aanslag Turkse oppositiebijeenkomst
Coalitie bombardeert IS-bolwerk met succes
Doden bij ontploffing moskee Syrische stad Ariha
Groot-Brittannië wil luchtaanvallen op Syrië beginnen

VS trainen veel minder Syrische strijders dan verwacht
VK 07.07.2015 De Verenigde Staten hebben tot 3 juli zestig Syrische oppositiestrijders getraind om te vechten tegen Islamitische Staat. Dat is ver onder de verwachting die de VS bij aanvang van het project in mei uitsprak. Het initiële doel om 5.400 van hen per jaar te trainen zal niet worden gehaald door de VS
Personele problemen zijn de reden voor de tegenvallende resultaten. Door de rigoureuze screening van de Amerikaanse krijgsmacht zouden veel rekruten afvallen. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dinsdag in het Amerikaanse Congres.
‘We zoeken naar een manier om onze trainingsprogramma en selectieprocedure te stroomlijnen zodat er meer kandidaten getraind kunnen worden.’ Ook worden lessen getrokken uit de eerste trainingsronde om het programma te verbeteren. Daarmee hopen de Amerikanen meer rekruten van de gematigde oppositie te bereiken.
De trainingen vinden sinds mei plaats in Jordanië. Later zullen ook strijders worden getraind in Turkije. Het initiële doel om 5.400 van hen per jaar te trainen zal niet worden gehaald door de VS.
De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag dat de internationale coalitie tegen IS de acties in Syrië gaat intensiveren. ‘We gaan achter de leiders van IS aan en de infrastructuur in Syrië, het hart van IS dat geld en propaganda de wereld rond stuurt’, zei Obama. ‘Het is duidelijk dat het aantal getrainde soldaten op dit moment nog niet genoeg is.’

Anti-IS-coalitie voert 38 luchtaanvallen uit
VK 05.07.2015 De door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag en zondag een serie van 38 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelwitten in Syrië en Irak. Bij de luchtaanvallen zijn ten minste tien strijders gedood. Ook zijn er veel gewonden gevallen. Dat meldt de coalitie zondag.
De coalitie heeft volgens AP gezegd dat het gaat om één van de grootste anti-IS-operaties in Syrië tot op heden. Achttien luchtaanvallen waren gericht op Raqqa, de ‘IS-hoofdstad’ in het oosten van Syrië. Andere aanvallen waren gericht op Hasaka en plekken vlakbij Kobani. Hierbij werden onder andere vervoermiddelen en infrastructuur vernietigd.In Irak werden er twaalf aanvallen uitgevoerd nabij acht steden. Daarbij vielen minimaal 76 doden, waarvan 29 burgers.

Coalitie bombardeert IS-bolwerk met succes
NU 05.07.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen flinke successen geboekt in de Syrische stad Raqqa.
De coalitie onder leiding van de VS voerde zaterdag zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten.
De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren.
Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.
Zie ook: Dit moet u weten over de opmars van IS in Irak en Syrië
Lees meer over: IS Syrië
Gerelateerde artikelen;
‘IS voert massa-executie uit in Syrische stad Palmyra’
Iraakse autoriteiten beloven herovering Mosul van bezetting IS
Groot offensief leger en Hezbollah West-Syrië

IS met succes gebombardeerd
Telegraaf 05.07.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen flinke successen geboekt in de Syrische stad Raqqa. De coalitie onder leiding van de VS voerde zaterdag zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten.
De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren. Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.

Groot-Brittannië wil luchtaanvallen op Syrië beginnen
NU 02.07.2015 De Britse minister van Defensie Michael Fallon wil zijn luchtmacht luchtaanvallen laten uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat meldt de BBC donderdag. Hij zal het Britse Lagerhuis vragen te kijken naar mogelijkheden voor missies in Syrië.
Volgens Fallon kunnen die luchtaanvallen terroristische aanslagen voorkomen zoals in het Tunesische Sousse, waar 38 mensen door een student werden doodgeschoten, onder wie dertig Britten. Die aanslag kan in Syrië zijn beraamd. Op dit moment doet de Britse luchtmacht RAF mee aan de luchtaanvallen op stellingen van IS in Irak.
Lees meer over: Syrië

Syrië: Londen wil luchtaanvallen
Telegraaf 02.07.2015 De Britse minister van Defensie Michael Fallon wil zijn luchtmacht luchtaanvallen laten uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Hij zal het Britse Lagerhuis vragen te kijken naar mogelijkheden voor missies in Syrië, aldus de BBC donderdag.
Volgens Fallon kunnen die luchtaanvallen terroristische aanslagen voorkomen zoals in het Tunesische Sousse, waar 38 mensen door een student werden doodgeschoten onder wie dertig Britten. Die aanslag kan in Syrië zijn beraamd. Op dit moment doet de Britse luchtmacht RAF mee aan de luchtaanvallen op stellingen van IS in Irak.

Kabinet onduidelijk over voorwaarden militair ingrijpen Syrië
NU 30.06.2015 Het kabinet weigert aan te geven hoe de politieke strategie er uit moet zien alvorens het zal overgaan tot militair ingrijpen in Syrië. Dat blijkt woensdag uit het Kamerdebat over de verlenging van de missie tegen IS in Irak.
VVD, SP en D66 wilden van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) horen welke voorwaarden het kabinet voor zich ziet om wel over te gaan tot militair ingrijpen in Syrië in de strijd tegen IS. “Wij moeten als Kamer weten waar wij aan toe zijn”, zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
Koenders voelde er weinig voor de Kamer daar op dit moment nader over in te lichten. “Ik ga nu niet op de late avond met lijstjes en punten het beleid uiteenzetten”, zei de bewindsman. “Het punt is pas aan de orde als het aan de orde is.”
Lees meer over: Islamitische Staat

Kamer: in Syrië meevechten
Telegraaf 30.06.2015 moeten in principe behalve in Irak op termijn ook boven Syrië kunnen optreden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag over verlenging van het Nederlandse militaire optreden tegen terreurleger Islamitische Staat (IS).
Na twee doortimmerde adviezen is het kabinet er inmiddels van overtuigd dat het volkenrechtelijk in de haak is om militair op te treden op Syrisch grondgebied. Eerder was het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat nog het grootste bezwaar tegen ingrijpen in dat land. Toch wil het kabinet eerst afwachten wat de andere Europese landen doen. Bovendien moet er zicht zijn op een eindoplossing voor Syrië zonder de omstreden president Assad als overwinnaar.
De PvdA is ’niet principieel tegen’ ingrijpen in Syrië. Lees meer in De Telegraaf van vandaag

‘F-16’s treffen in Irak altijd doel’
NU 30.06.2015 De Nederlandse F-16’s die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak bombarderen treffen altijd hun doel. De zes gevechtsvliegtuigen hebben sinds oktober vorig jaar al meer dan zeshonderd bombardementen uitgevoerd. Dat schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie dinsdag aan de Kamer.
”Tot op heden heeft meer dan 99 procent van de afgeworpen Nederlandse wapens hun beoogde doel getroffen. Dit is mede dankzij de grote professionaliteit van de Nederlandse jachtvliegers, het gebruik van precisiewapens en een zorgvuldig en precies targeting proces”.
Het kabinet besloot onlangs de missie met een jaar te verlengen. Wel wordt het aantal operationele F-16’s teruggebracht tot vier. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië.
De afgelopen week vlogen de F-16’s ongeveer vijftien missies boven Irak.
De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de missie. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt de verlenging van de inzet die beperkt blijft tot Irak.
Lees meer over: Jeanine Hennis F-16
Gerelateerde artikelen;
Minister Hennis sluit aankoop van kruisraketten niet uit
Defensie presteert volgens Hennis ‘op toppen van haar kunnen’
Nederlandse F-16’s leiden luchtaanval Irak
Hennis ontkent besluit over inzet F-16’s tegen IS

‘F-16′ treft in Irak altijd doel’
Telegraaf 30.06.2015 De Nederlandse F-16’s die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak bombarderen treffen altijd hun doel. De zes gevechtsvliegtuigen hebben sinds oktober vorig jaar al meer dan zeshonderd bombardementen uitgevoerd.
„Tot op heden heeft meer dan 99 procent van de afgeworpen Nederlandse wapens hun beoogde doel getroffen. Dit is mede dankzij de grote professionaliteit van de Nederlandse jachtvliegers, het gebruik van precisiewapens en een zorgvuldig en precies targeting proces”, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie dinsdag aan de Kamer.
Het kabinet besloot onlangs de missie met een jaar te verlengen. Wel wordt het aantal operationele F-16’s teruggebracht tot vier. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië. De afgelopen week vlogen de F-16’s ongeveer vijftien missies boven Irak.
De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de missie. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt de verlenging van de inzet die beperkt blijft tot Irak.

VS trainen tot nu toe honderd Syriërs in strijd tegen IS
NU 29.06.2015 De Verenigde Staten hebben tot nu toe minder dan honderd Syrische strijders getraind om te strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau AP maandag.
Het getal ligt een stuk lager dan de beoogde 5.400 nieuwe strijders die de VS jaarlijks willen trainen om de strijd met IS aan te gaan.
Het trainingsprogramma van Syrische rebellen die tegen IS moeten gaan vechten, is een belangrijk element van de Amerikaanse strategie in de strijd tegen IS.
In totaal heeft het Amerikaanse congres 500 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor het trainingsprogramma, dat parallel loopt met de opbouw van een Irakees leger.
Zie ook: Dit moet u weten over de opmars van IS in Irak en Syrië
Afwijzingen
Het grote probleem is het tekort aan beoogde militairen. Zo’n zesduizend vrijwilligers hebben zich bij de Amerikanen gemeld, maar velen zijn afgewezen op basis van fysieke redenen of omdat er vermoed wordt dat ze extremistische banden hebben.
Lees meer over: IS

Mandaat voor Syrië, maar geen ingrijpen
Trouw 26.06.2015 Volgens het kabinet is er een volkenrechtelijk mandaat om Islamitische Staat in Syrië te bombarderen, maar is dit onvoldoende om militair ingrijpen te rechtvaardigen. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Nadat de juridische adviseurs van Buitenlandse Zaken en Defensie eerder al concludeerden dat er een volkenrechtelijke grondslag is voor ingrijpen, blijkt nu ook een externe juridische adviseur die mening te zijn toegedaan.
Er moet echter eerst een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië komen, aldus Koenders. Bovendien hecht hij grote waarde aan een gezamenlijke aanpak van de kwestie door de landen van de Europese Unie.
Nederlandse F-16’s voeren sinds vorig jaar missies uit tegen doelen van IS in Irak. Dat mandaat is net verlengd met een jaar tot oktober 2016. Een eventueel kabinetsbesluit over deelname aan de strijd in Syrië ‘komt pas later in het jaar aan de orde’, zei Koenders eerder op de dag nog.
Meer over: Aanval op Islamitische Staat Syrië Islamitische Staat (IS) Burgeroorlog in Syrië Defensie

Militaire hulp voor Irak?
Telegraaf 26.06.2015 In de strijd tegen Islamitische Staat (IS) onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om opnieuw steun te geven aan het de Koerdische en Iraakse strijdkrachten. Het gaat dan niet om wapens.
Eerder leverde ons land helmen en scherfvesten aan Koerdische strijders (peshmerga’s) in Noord-Irak. De meeste van deze eenheden hebben een „zeer beperkte uitrusting, zeker naar westerse maatstaven”, schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag in reactie op Kamervragen.
Ongeveer 130 Nederlandse militairen trainen momenteel peshmerga’s en Iraakse commando’s. Het kabinet sluit niet dat de Nederlandse mobiele trainingsteams in Noord-Irak actief worden op andere, extra locaties. Ook houdt hij er rekening mee dat er meer officieren getraind moeten worden of dat extra Nederlandse trainers moeten worden ingezet.

Niet ingrijpen in Syrië
Telegraaf 26.06.2015 Volgens het kabinet is er een volkenrechtelijk mandaat om Islamitische Staat in Syrië te bombarderen, maar is dit onvoldoende om militair ingrijpen te rechtvaardigen. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Nadat de juridische adviseurs van Buitenlandse Zaken en Defensie eerder al concludeerden dat er een volkenrechtelijke grondslag is voor ingrijpen, blijkt nu ook een externe juridische adviseur die mening te zijn toegedaan.
Er moet echter eerst een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië komen, aldus Koenders. Bovendien hecht hij grote waarde aan een gezamenlijke aanpak van de kwestie door de landen van de Europese Unie.
F-16’s
Nederlandse F-16’s voeren sinds vorig jaar missies uit tegen doelen van IS in Irak. Dat mandaat is net verlengd met een jaar tot oktober 2016. Een eventueel kabinetsbesluit over deelname aan de strijd in Syrië „komt pas later in het jaar aan de orde”, zei Koenders eerder op de dag nog.

Wel volkenrechtelijk mandaat, geen militair ingrijpen boven Syrië
NRC 26.06.2015 Er is een volkenrechtelijk mandaat om Islamitische Staat (IS) in Syrië te bombarderen, maar het kabinet acht dit onvoldoende om ook militair in te grijpen. Dat schrijft minister Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.
Ook een externe juridisch adviseur zegt nu dat er een volkenrechtelijk mandaat bestaat. Vorige week kwamen juristen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie tot dezelfde conclusie. Toch zullen er geen Nederlandse F-16’s boven Syrië bombarderen, totdat er een brede politieke strategie ligt voor een oplossing in Syrië, aldus de minister. LEES VERDER
Lees meer;
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
22 JUN Waarom willen we naar Syrië?
20 JUN Kabinet vindt alsnog juridische grondslag voor luchtacties Syrië
19 JUN Nederlandse luchtsteun boven Syrië tegen IS stap dichterbij ›
20 JUN Nu ook Nederlandse steun vanuit de lucht

Volkenrechtadvies Syrië snel naar Tweede Kamer
NU 26.06.2015 Het advies van een extern volkenrechtelijk adviseur over bombarderen boven Syrië gaat snel naar de Tweede Kamer. Waarschijnlijk voor het Tweede Kamerdebat erover volgende week dinsdag. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakte dat vrijdag duidelijk voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.
Het advies wordt nu nog door het kabinet bestudeerd en gaat daarna met een kabinetsreactie naar de Kamer, nog voor het debat erover volgende week dinsdag. Een eventueel kabinetsbesluit over deelname met Nederlandse F-16’s aan de strijd tegen IS in Syrië “komt pas later in het jaar aan de orde”, aldus Koenders.
Daarvoor is niet alleen een volkenrechtelijk mandaat nodig, maar wil het kabinet ook kijken naar de politieke strategie ten aanzien van Syrië en onderhandelingen in het land. Nederland neemt nu wel deel aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak, maar niet in Syrië.
De kans op uitbreiding naar Syrië is wel gegroeid sinds juristen van zowel Buitenlandse Zaken als van het ministerie van Defensie concluderen dat er een ‘volkenrechtelijke grondslag’ is voor luchtacties boven Syrië.
Mandaat
Regeringspartij de PvdA is alleen nog niet overtuigd. Volgens Kamerlid Michiel Servaes is niet helder wat er nou fundamenteel anders is dan vorig jaar toen het kabinet oordeelde dat er geen mandaat was om doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aan te vallen.
Nog belangrijker vindt Servaes dat er een effectieve politieke strategie moet zijn als Nederland in Syrië gaat bombarderen. En die strategie is er niet in zijn ogen.
De missie tegen IS in Irak is vorige week met een jaar verlengd.
Lees meer over:
Tweede Kamer Volkenrechtadvies Syrië

‘NAVO gaat Irak helpen leger te hervormen voor strijd tegen IS’
Elsevier 24.06.2015 De NAVO komt binnenkort met een plan voor de hervorming van het Iraakse leger. Het plan moet uitkomst bieden voor het leger dat met moeite strijdt tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).
Dat melden bronnen binnen de NAVO aan persbureau Reuters. Een officiële aankondiging laat nog op zich wachten.
Irak vroeg de NAVO vorig jaar december om hulp, specifiek bij het training van de veiligheidstroepen. Hoewel de internationale coalitie tegen IS veel NAVO-landen bevat, heeft de organisatie zelf zich tot dusver weinig bemoeid met het conflict in Syrië en Irak.
Nederlagen
Volgens de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Douglas Lute moet het plan de Iraakse regering adviseren hoe het leger het beste hervormd kan worden en hoe de regering een programma voor nationale veiligheid kan opzetten. Het Iraakse leger leed in de afgelopen diverse nederlagen en ontving veel kritiek van buitenaf. Vooral bij de stad Ramadi wisten de Iraakse soldaten zich niet goed staande te houden, waarna de stad werd ingenomen door de terroristen van IS.
Daarnaast wil de NAVO waarschijnlijk gaan helpen met het trainen van een select groepje Iraakse soldaten. Het is nog niet bepaald of ze in Irak zelf worden getraind of daarbuiten. Het aanbod van de NAVO zou als aanvulling gelden op wat de internationale coalitie nu al doet in termen van training
De NAVO had eerder een speciaal team in Irak om veiligheidstroepen te training maar het team werd in 2011 verwijderd, omdat er niet langer een juridische basis zou zijn voor hun aanwezigheid.
zie ook;

IS
Het kabinet heeft nog geen besluit genomen om ook in Syrië in te grijpen. Nog belangrijker vindt Servaes dat er een effectieve politie strategie moet zijn als Nederland in Syrië gaat bombarderen. En die strategie is er niet, dat erkent het kabinet ook. Daarvoor moet je optrekken met andere landen, aldus Servaes.
Hij ziet internationaal niet meer draagvlak voor militair ingrijpen in Syrië. Alleen de Verenigde Staten, Canada en een aantal Arabische landen zetten hun gevechtsvliegtuigen in om IS in Syrië te bestrijden. Ook praktisch gezien ziet hij beren op de weg. Nederland zet vanaf oktober vier F-16’s in tegen de terreurgroep. Je moet je afvragen of het met dit aantal F-16’s heel praktisch is om de missie verder uit te smeren, vraagt hij zich af. Het kabinet verlengde de missie tegen IS in Irak vrijdag met een jaar. De F-16’s opereren vanaf een basis in Jordanië.
Ook D66 heeft de nodige twijfels. Sjoerd Sjoerdsma wil graag de argumenten weten waarom nu wel een volkenrechtelijk mandaat aanwezig is. En de politiek strategie moet duidelijk zijn. „Wat wil je daar bereiken?“ Ingrijpen kan volgens hem erop neerkomen dat je het ene kwaad (IS) verdelgt ten gunste van een andere (president Bashar al-Assad).
‘Weinig reden voor ingrijpen’
Telegraaf 23.06.2015 Het bombarderen van doelen van IS in Syrië is dichterbij gekomen nadat juristen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben geconstateerd dat hiervoor een volkenrechtelijk mandaat bestaat.
Maar de PvdA is nog niet overtuigd, zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes dinsdag. Het is Servaes „niet helder” wat er fundamenteel anders is dan vorig jaar toen het kabinet meldde dat er geen mandaat was om doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aan te vallen. Het kabinet besloot daarop dat Nederlandse F-16’s de terreurgroep alleen in Irak zouden bestrijden.
Er is volgens de juristen een basis voor bombardementen boven Syrië, omdat er doorlopend IS-aanvallen vanuit Syrië op Irak zijn. Maar volgens de PvdA’er was dat een jaar geleden ook al het geval. „In onze afwegingskader is niets veranderd sinds vorig jaar.”

Nederland neemt jaar langer deel aan strijd tegen ISIS en aan VN-missie in Afgani, Irak en Mali
RO 19.06.2015 De Nederlandse militaire deelname aan de strijd tegen ISIS en aan de VN-missie in Mali, MINUSMA, wordt met een jaar verlengd. De onrust en instabiliteit in de regio’s die grenzen aan Europa blijven aanhouden. Daarom wordt de bijdrage aan de internationale inspanningen voor de bestrijding van die crises voortgezet. De ministerraad heeft ingestemd met toezending van de artikel 100-brieven hierover aan de Tweede Kamer. In deze brieven kondigt het kabinet ook aan dat de Tweede Kamer op Prinsjesdag wordt geïnformeerd over de structurele financiering van missies.

Kabinet overweegt bombarderen IS in Syrië
VK 19.06.2015 Het kabinet wil langer doorgaan met de militaire missies in Irak, Mali en Afghanistan. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Ook overweegt het kabinet deel te gaan nemen aan bombardementen op doelen van Islamitische Staat in Syrië. In totaal zijn voor de missies in Irak, Mali en Afghanistan nu ruim negenhonderd militairen uitgezonden. De omvang van de bijdragen wordt wel iets kleiner. ‘Je doet een klein stapje terug, maar je draagt nog steeds fors bij’, zei minister Jeanine Hennis vrijdag in een toelichting.
De Nederlandse deelname aan de internationale coalitie in Irak tegen Islamitische Staat (IS) zal nu tot 1 oktober 2016 lopen. Vanaf oktober worden dan vier F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet. Nu zijn dat er nog zes. Verder blijven Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op de grond trainen. Nederland wil ook met België gaan samenwerken.
Syrië
Het kabinet heeft laten onderzoeken of er een volkenrechtelijk mandaat bestaat voor het bestrijden van IS in Syrië. Tot nog toe nam Nederland niet deel aan bombardementen boven Syrië omdat niet duidelijk was of internationaal recht die deelname toestaat. Juristen zijn van mening dat van een dergelijk mandaat sprake is, zei minister Lilianne Ploumen vrijdag. Ze sprak namens minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

‘Luchtsteun boven Syrië tegen IS dichterbij’
AD 19.06.2015 De kans dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen behalve boven Irak ook boven Syrië gaan bombarderen, lijkt iets groter te worden. Juristen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie concluderen dat er een ‘volkenrechtelijke grondslag’ voor is.
Het kabinet wacht nu op een advies hierover van de extern volkenrechtelijk adviseur en neemt daarna een besluit. Dat zeiden de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag na het kabinetsbesluit om de missies in Irak, Mali en Afghanistan te verlengen.
GERELATEERD NIEUWS;

Kabinet sluit ingrijpen in Syrië niet langer uit
NU 19.06.2015 Het kabinet sluit niet uit de Nederlandse bijdrage in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) zich uitbreidt naar Syrië.
Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) hebben vrijdag gezegd dat het kabinet nu ‘voldoende’ volkenrechtelijke grondslag ziet voor een militair ingrijpen in Syrië.
Volgens Ploumen, die de afwezige minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vervangt, zijn de volkenrechtelijke juristen tot de conclusie gekomen dat een interventie in Syrië gerechtvaardigd is binnen de internationale wetten, omdat het Syrische regime niet in staat is de aanvallen van IS vanaf haar grondgebied op buurland Irak een halt toe te roepen.
“Het is evident dat de Syrische regering de serie gewapende aanvallen van IS vanuit Syrië in Irak niet weet te stoppen”, aldus Ploumen. Volgens de internationale verdragen mag de internationale gemeenschap ingrijpen als de overheid niet langer soeverein is binnen de eigen landsgrenzen.
De Nederlandse deelname aan de internationale coalitie in Irak tegen IS zal nu tot 1 oktober 2016 lopen. Daarna zullen er wel nog vier F-16-gevechtsvliegtuigen worden ingezet. Nu zijn dat er zes. Verder blijven Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op de grond trainen.
In principe wordt de missie met een jaar verlengd, maar Hennis sluit niet uit dat Nederland langer actief zal blijven. De strijd tegen IS is er een tegen een ‘weerbarstige tegenstander’ die zich aanpast aan de aanvallen van de coalitie, zei Hennis. Daarvoor is het nodig de strategie geregeld tegen het licht te houden om zo effectief mogelijk te zijn.
Lees meer over: Irak Defensie IS Syrië
Gerelateerde artikelen;
Nederlandse militaire missies in Irak, Afganistan en Mali verlengd

Nederlandse luchtsteun boven Syrië tegen IS stap dichterbij
NRC 19.06.2015 Het kabinet is een stap dichterbij het toestaan van het bombarderen van ISIS-strijders op het grondgebied van Syrië. Een jaar geleden constateerde het kabinet nog dat hiervoor geen volkenrechtelijke grondslag bestond. Daarom werd besloten de acties van de Nederlandse F16’s te beperken tot Irak. De VS en Canada zijn al wel actief boven Syrië. LEES VERDER
Lees meer;
20 JUN Nu ook Nederlandse steun vanuit de lucht
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
2014 Nederlandse F-16’s voeren voor eerste keer aanvallen uit in Irak ›
2014 Timmermans: Syrië gaf geen toestemming voor luchtaanvallen ›
15 MEI Kabinet overweegt verlenging van militaire missie in Irak tegen IS-strijders

Nederlandse F-16’s gooien 500e bom op doelen IS
NU 26.05.2015 Nederlandse F-16’s hebben hun vijfhonderdste bom afgeworpen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat bracht het ministerie van Defensie dinsdag naar buiten.
De missie tegen de terreurbeweging begon in oktober vorig jaar.
Zes F-16’s voeren operaties uit vanaf een basis in Jordanië en twee toestellen zijn mee voor reserve. De gevechtsvliegtuigen hebben al meer dan zeshonderd missies boven Irak uitgevoerd. Met de gevechtsvliegtuigen is ongeveer tweehonderd man personeel mee.
Zie ook: Dit moet u weten over de opmars van IS in Irak en Syrië
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen

F-16’s gooien 500e bom op IS
Telegraaf 26.05.2015 Nederlandse F-16’s hebben hun vijfhonderdste bom afgeworpen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak.
Dat bracht het ministerie van Defensie dinsdag naar buiten. De missie tegen de terreurbeweging begon in oktober vorig jaar.
Zes F-16’s voeren operaties uit vanaf een basis in Jordanië, nog eens twee toestellen zijn mee voor reserve. De gevechtsvliegtuigen hebben al meer dan zeshonderd missies boven Irak uitgevoerd. Met de gevechtsvliegtuigen is ongeveer tweehonderd man personeel mee.
De uitzending loopt in oktober af. Defensie kijkt of de missie daarna kan worden voortgezet met de Belgen die vanaf dezelfde basis opereren. De verwachting is dat het kabinet ergens in de komende weken beslist over verlenging van de missie.

IS-doelen gebombardeerd; tegenaanval Ramadi ingezet
VK 23.05.2015 De door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat heeft sinds gisteren 22 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelwitten. Vier van de luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van Iraakse stad Ramadi. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op vijf door IS bezette steden in Syrië, laat de coalitie tegen IS in een statement weten.
De luchtaanvallen bij Ramadi raakten onder andere gewapende voertuigen en een strategische positie van de terreurgroep.
Tegenaanval
Het Iraakse leger en sjiitische milities hebben vandaag de tegenaanval geopend op IS in de provincie Anbar. Bij de aanval vechten zo’n 3000 milities aan de regeringskant, meldde de BBC op gezag van Iraakse functionarissen. De gevechten hebben vooral plaats in Husayba, ten westen van Ramadi.

Verder werd vandaag bekend dat de autoriteiten in Irak een brug hebben afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit Ramadi. De Bzebiz-brug wordt gezien als de enige veilige weg uit de provincie Anbar naar Bagdad. Dat meldde de BBC.
Islamitische Staat;
IS-doelen gebombardeerd; tegenaanval Ramadi ingezet
‘IS-strijders in museum Palmyra’
VS-strategie tegen IS op dood spoor
IS claimt aanslag sjiitische moskee Saoedi-Arabië
‘IS-strijders trekken moordend door Palmyra’
BEKIJK HELE LIJST

‘Defensie wil samen met België IS bombarderen’
VK 22.05.2015 Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de missie van F-16’s tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) samen met de Belgen voort te zetten. Bronnen bevestigen berichtgeving daarover in het AD.
Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft de zaak deze week besproken tijdens en bezoek aan haar Belgische collega. Hennis zei aan het begin van de minsterraad vandaag dat Nederland al samenwerkt met de Belgen tegen IS, en dat dan altijd kan worden gekeken naar verdere mogelijkheden.
Zes Nederlandse F-16’s bombarderen sinds vorig jaar doelen van IS in Irak. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië. Daar zijn de Belgische F-16’s die tegen IS vechten ook gestationeerd. Beide landen werken hier samen. Bij een verlenging van de missie zou het voordehandliggend zijn om weer vanuit Jordanië te opereren.
Strijd in Irak;
‘Defensie wil samen met België IS bombarderen’
Verenigde Staten: val van Ramadi is ‘tegenslag’
IS-strijders op zelfmoordmissie moeilijk te stoppen
IS hijst zwarte vlag boven regeringsgebouw Ramadi
Nederland stuurt aan op verlenging Irak-missie
BEKIJK HELE LIJST

Defensie wil IS samen met België bestrijden
NU 22.05.2015 Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de missie van F-16’s tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) samen met de Belgen voort te zetten.
Bronnen bevestigen berichtgeving daarover vrijdag in het AD. De Belgen willen graag bij de verlenging van de missie samenwerken met Nederland.
Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft de zaak deze week besproken tijdens een bezoek aan haar Belgische collega. “We werken al samen (tegen IS) en het betekent ook dat je op operationeel niveau altijd kijkt wat de verdere mogelijkheden zijn”, zei ze voor het begin van de ministerraad.
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

Bundelen Nederland en België krachten bij inzet F-16’s tegen IS?
Elsevier 22.05.2015 Defensie kijkt naar de mogelijkheid om de missie van F-16’s tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) samen met onze zuiderburen voort te zetten. De Nederlandse F-16’s bombarderen sinds vorig jaar doelen van IS.
Het AD berichtte daarover en bronnen bevestigen vrijdag de berichtgeving. De twee landen zouden om beurten doelen van IS willen gaan bombarderen.
Niet alleen
Nederland heeft zes F-16’s ingezet in de strijd tegen IS. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië, waar de F-16’s van België ook zijn gestationeerd. Nederland en België werken hier al in beperkte mate samen.
Bezuinigingen
De Nederlandse F-16’s die naar het gebied zijn uitgezonden moeten terugkomen voor onderhoud. Ook moeten de piloten opnieuw gaan trainen voor andere gevechtstaken. Volgens Hennis is het essentieel dat Nederland blijft bijdragen aan de strijd tegen de terreurbeweging. Door jarenlange bezuinigingen is het voor Defensie steeds lastiger om bij te dragen aan grote missies. Zo kan Nederland bijvoorbeeld ook algeen marineschip leveren aan de Europese missie tegen mensensmokkel.

Nederland moet blijven bijdragen aan de indamming van IS
VK 18.05.2015 Ondanks de vragen die te stellen zijn bij de strijd tegen IS, moet Nederland zijn bijdrage handhaven. Om volkenrechtelijke redenen wel meedoen in Irak, maar niet in Syrië, waar anderen (lees: de Amerikanen) het vuile werk mogen opknappen.
Minister van Defensie Jeanine Hennis nam vorige week tegenover de Volkskrant een voorschot op de vraag of de Nederlandse militaire missie tegen Islamitische Staat in Irak moet worden voortgezet en zo ja hoe. Ze herinnerde fijntjes aan de gekunstelde – sommigen zouden zeggen: hypocriete – positie waarin Nederland, samen met andere Europese landen, zich in de strijd tegen IS bevindt: om volkenrechtelijke redenen wel meedoen in Irak, maar niet in Syrië, waar anderen (lees: de Amerikanen) het vuile werk mogen opknappen.

Hoge leider IS gedood door speciale eenheden VS in Syrië
VK 16.05.2015 Speciale eenheden van het Amerikaanse leger hebben de Tunesische Abu Sayyaf, een hoge leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), gedood. Dat gebeurde bij een inval in een huis in het oosten van Syrië, waar de militairen ’s nachts per helikopter naartoe vlogen. Dat meldt het Pentagon vandaag.
Hoe werd Bin Laden ontdekt?
De Amerikaanse operatie in Syrië doet denken aan die van vier jaar geleden, toen de VS in Pakistan Osama Bin Laden om het leven brachten. Ook toen werd gezegd dat het vinden van de terroristische leider het gevolg was van Amerikaanse inlichtingen en dat de operatie een soloactie was van de VS. Bin Laden had bovendien net als Abu Sayyaf levend meegenomen moeten worden, zei de VS destijds. Afgelopen week laaide de discussie over die lezing van het Witte Huis weer op door een verhaal van 10 duizend woorden van de gelauwerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Lees de reconstructie in Lopend Vuur.
Abu Sayyaf was hoofd van de olie- en gaszaken van IS en was nauw verbonden met de hoogste leiding van de beweging. Het was de bedoeling dat de Amerikanen hem meenamen, maar de man werd gedood tijdens een vuurgevecht in de woning. Wel zouden ‘communicatiemiddelen’ van Abu Sayyaf zijn meegenomen. Volgens CNN stond hij mogelijk in contact met IS-baas Abu Bakr al-Baghdadi, die recentelijk zwaar gewond raakte.
Het leger wist waar de IS-leider zich bevond nabij de olievelden al-Omar in Oost-Syrië, een gebied dat in handen is van IS. De vrouw van Abu Sayyaf kon wel levend worden meegenomen. Ook zij zou nauwe banden hebben met de IS-leiding en wordt verdacht van mensenhandel. De Iraakse vrouw wordt verhoord. Een Yezidi zou volgens The New York Times bij de actie zijn bevrijd. De jonge vrouw werd mogelijk gegijzeld. Alle militairen die bij de actie waren betrokken, zijn veilig teruggekeerd.
Afgelopen week laaide de discussie over die lezing van het Witte Huisweer op door een verhaal van 10 duizend woorden van de gelauwerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Volgens Hersh werd Bin Laden jarenlang vastgehouden door de Pakistaanse geheime dienst voordat zij toestemming gaven aan de VS om hem te doden.

Carter: IS-kopstuk gedood bij speciale operatie
Elsevier 16.05.2015 De militairen hebben zijn vrouw, die ook nauwe banden heeft met IS, meegenomen voor verhoor. Amerikaanse commando’s hebben tijdens een speciale operatie een belangrijke IS-leider gedood. De Amerikanen vielen een huis in het oosten van Syrië binnen, waarna de terrorist bij een vuurgevecht om het leven kwam.
Dit meldde de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter onder meer aan persbureau AP. Het gaat om de IS-leider Abu Sayyaf.
De soldaten wisten de vrouw van Sayyaf. vermoedelijk eenJezidi-slavin, wel levend mee te nemen. Ook zij zou, al dan niet gedwongen, nauwe banden hebben met de IS-leiding en wordt verdacht van mensenhandel. De vrouw wordt nu verhoord. Volgens Carter zijn er bij de operatie geen militairen gewond geraakt. Ze zijn allen veilig teruggekeerd.
zie ook;
18 apr Geheime IS-documenten onthullen spionagetechnieken
17 apr Nederlands-Marokkaanse Syriëgangers gearresteerd in Turkije
16 mrt Assad wijst Amerikaanse ‘toenadering’ af

VS doden hooggeplaatst persoon binnen IS bij inval in Syrië
NRC 16.05.2015 Voor de eerste keer, althans voor zover bekend, hebben speciale eenheden van het Amerikaanse leger in Syrië een militaire operatie uitgevoerd. Bij een inval in het oosten van het land werd een hooggeplaatst figuur binnen terreurbeweging Islamitische Staat gedood, hebben functionarissen vandaag volgens persbureau Reuters bekendgemaakt.
Volgens het Witte Huis had president Obama opdracht gegeven tot de inval, die vannacht plaatsvond. De IS-leider die gedood werd zou Abu Sayyaf zijn. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter omschreef Sayyaf als iemand die betrokken was bij de militaire operaties van de beweging en als iemand die ook hielp bij de “illegale olie-, gas- en financiële operaties”. De vrouw van Sayyaf is gevangengenomen en wordt nu vastgehouden in Irak. Zij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de terroristische activiteiten van IS.
Lees meer;
2014Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen ›
2013Congres praat over aanval op Syrië. De voor- en tegenargumenten op een rij ›
2011‘Belegerde Syrische stad Deir al-Zor weer in handen regime’ ›
2011‘Regering-Obama gaat aftreden president Assad eisen’ ›
2001Druk VS op Syrië zich in te houden

Iraaks leger krijgt meer Amerikaanse wapens voor strijd tegen IS
Trouw 16.05.2015 Strijders van Islamitische Staat hebben het niet lang volgehouden in de Iraakse stad Ramadi. Volgens de burgemeester en een stamhoofd hebben de extremisten zich vanmiddag teruggetrokken uit het overheidsgebouw dat ze gisteren hadden veroverd.
Militanten hadden niet lang daarna grote delen van de stad, die zo’n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, in handen en bliezen meerdere gebouwen op. Het Iraakse leger trommelde extra militairen op om tegenstand te bieden aan IS. Ook zegden de Verenigde Staten zwaar wapentuig aan Irak toe en voerde de internationale coalitie tegen IS luchtaanvallen uit. Door de bombardementen zagen de IS-strijders geen andere weg dan zich terug te trekken, aldus de burgemeester en het stamhoofd.
Verwant nieuws;

Nederland wil ook in Syrië strijd aangaan met IS
NU 15.05.2015 Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak, waarbij Nederland ook boven Syrië luchtaanvallen wil uitvoeren.
Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd.
Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.
Nederland doet mee met de luchtaanvallen in Irak met F-16-gevechtsvliegtuigen. Verder trainen ongeveer 350 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga).
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

‘Minister Hennis wil Irak-missie verlengen’›
NRC 15.05.2015 Nederland gaat mogelijk de Irak-missie, die in oktober zou aflopen, verlengen. Dat meldt de Volkskrant. Ook zou worden gesproken over luchtaanvallen op Syrië. Vanwege discussie over het volkenrechtelijk mandaat zei het kabinet eerder niet mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, die beduidend moeizamer verloopt dan die in Irak.
Minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) gaat ervan uit dat de strijd tegen IS in oktober niet voorbij is. Ze verwacht in de zomer meer duidelijkheid over het verlengen van de missie in Irak.
“De klus is zeker nog niet geklaard. We moeten serieus kijken naar wat de coalitie nodig heeft om IS verder terug te dringen.”
Lees meer;
15 MEI Kabinet overweegt verlenging van militaire missie in Irak tegen IS-strijders
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
7 JAN Nederlandse F-16’s gebruikten in Irak 200 keer wapens tegen IS ›
9 APR Nederlandse F16’s geven steeds meer luchtsteun in Irak ›
2014 Nederlandse F-16’s ingezet bij bevrijding yezidi’s ›

Nederland praat over langere missie tegen IS
AD 15.05.2015 Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven Syrië.
Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.
GERELATEERD NIEUWS;

Verlenging missie IS
Telegraaf 15.05.2015 Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven Syrië. Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak
Gerelateerde artikelen
12-05: ‘Onze held’, de commando

‘Onderbevelhebber IS omgekomen in Noord-Irak’
ISLAMITISCHE STAAT
VK 13.05.2015 De onderbevelhebber van terreurgroep Islamitische Staat (IS), Abdul Rahman Mustafa Mohammed, is in Noord-Irak omgekomen bij een een luchtaanval door de internationale coalitie. Dat heeft het Iraakse ministerie van Defensie gemeld.
Mohammed, ook wel bekend als Abu Alaa al-Afri, was in een moskee in Tal Afar toen de aanval werd ingezet, aldus woordvoerder brigadier-generaal Tahsin Ibrahim. Hij had een ontmoeting met tientallen militanten, die ook zijn omgekomen bij de aanval. De internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, strijdt al sinds vorig jaar september tegen de opmars van IS in Irak en Syrië.
De Amerikanen hadden vorige week nog een beloning van 7 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over een IS-commandant met de naam Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. Volgens Iraakse bronnen gaat het om dezelfde man, aldus de BBC.
Islamitische Staat;
‘Onderbevelhebber IS omgekomen in Noord-Irak’
‘Vervalste Nederlandse paspoorten bij IS’
Schutter Texas had contact met ronselaar van IS
Die gast met Jezustatoeage moest eruit
De christenen in Irak gaan het zelf doen
BEKIJK HELE LIJST

Tweede man IS gedood bij aanval Irak
Telegraaf 13.05.2015 De op één na hoogste commandant van de terreurgroep Islamitische Staat is in Noord-Irak omgekomen bij luchtaanvallen van de internationale coalitie. Dat meldt de BBC op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie. Abdul Rahman Mustafa Mohammed, ook bekend als Abu Alaa al-Afri, was in een moskee toen deze werd getroffen door bommen. Dat meldt het Iraakse ministerie van Defensie. Abdul Rahman Mustafa Mohammed zat in een moskee in Tel Afar, waar hij tientallen militairen zou ontmoeten. Deze zijn ook allen gedood.
De VS loofden 7 miljoen dollar uit voor informatie die leidde tot zijn arrestatie. De ervaren terrorist had ruim een maand geleden de dagelijkse leiding van Islamitische Staat overgenomen, nadat Abu Bakr al-Baghdadi bij een luchtaanval gewond was geraakt.
Gerelateerde artikelen;
07-05: Prijs op hoofd nieuwe kalief
11 -05: ‘IS beraadslaagt over nieuwe leider’
21-04: Hij leidde IS vanuit achtergrond
21-04: ‘Al-Baghdadi leidt IS niet meer’

Irak: tweede man IS ‘gedood bij bombardement op moskee’
Elsevier 13.05.2015 De plaatsvervangend leider van Islamitische Staat (IS) is om het leven gekomen bij een luchtaanval in het noorden van Irak. Abu Alaa al-Afri was naar verluidt in een moskee in Tal Afar aan het bidden op het moment van de aanval.
Hij zou in het gebedshuis een ontmoeting hebben gehad met tien andere IS-terroristen, die eveneens bij het bombardement zijn gedood, meldt de BBC op basis van het Iraakse ministerie van Defensie.
Tijdelijk bevel
De afgelopen tijd waren er onbevestigde berichten dat Al-Afri tijdelijk het bevel had over de terreurbeweging en haar operaties. Volgens diverse bronnen zou leider Abu Bakr al-Baghdadi in maart ernstig gewond zijn geraakt bij een actie vanuit de lucht in het westen van Irak, niet ver van de grens met Syrië.
Leraar natuurkunde
Maar de gezondheidssituatie van Al-Baghdadi lijkt zich inmiddels te hebben gestabiliseerd. Toch zou hij nog niet in staat zijn om IS te leiden, vandaar de tijdelijke overname door Al-Afri. De terrorist, die werd geboren in Mosul tussen 1957 en 1959, was oorspronkelijk een leraar natuurkunde in Tal Afar, schreefNewsweek eerder.
zie ook;
2 mei Nederlaag IS op komst? Anti-IS-coalitie zelfverzekerd over zege
15 apr Irak is bang dat Ramadi snel onder de voet wordt gelopen door IS
21 apr IS-leider al-Baghdadi ontsnapt aan de dood bij luchtaanval

‘Onderbevelhebber IS omgekomen bij luchtaanval’
NU 13.05.2015 De onderbevelhebber van Islamitische Staat (IS), Abdul Rahman Mustafa Mohammed, is omgekomen bij een luchtaanval van internationale coalitie.
Dat meldt BBC woensdagmiddag (Nederlandse tijd) op basis van het Iraakse ministerie van Defensie.
De Verenigde Staten, die de coalitie leiden, hebben de dood van de IS-commandant nog niet bevestigd. Ook IS-media zwijgen over de aanval.
Mohammed, ook wel bekend als Abu Alaa al-Afri, zat in een moskee in het Iraakse Tal Afar, toen de aanval werd ingezet, aldus woordvoerder Brig-Gen Tahsin Ibrahim. Ook tientallen andere militanten zouden zijn omgekomen. De aanval zou dinsdag al zijn uitgevoerd.
Lees meer over: IS

‘Tweede man IS gedood bij aanval in Irak’
NRC 13.05.2015 De tweede leider van Islamitische Staat (IS) is gedood bij een luchtaanval door de internationale coalitie in het noorden van Irak, zo meldt de BBC bij monde van de Iraakse minister van Defensie.
Een internationale coalitie van landen, geleid door de VS, voert al tijden luchtaanvallen uit op doelen van de IS. Abdul Rahman Mustafa Mohammed, ook bekend als Abu Alaa al-Afri, zou in een moskee geweest zijn in Tal Afar op het moment van de aanval. Hij zou daar een ontmoeting hebben met een stuk of tien militanten, die ook bij de aanval zijn omgekomen. LEES VERDER
Lees meer
22 APR ‘Leider IS zwaar gewond geraakt’
7 MRT Boko Haram zweert trouw aan Islamitische Staat › BUITENLAND
10 JAN Luchtaanvallen op IS bij Syrische plaats Kobani › BUITENLAND
2007 Irak: opvolger van Al-Zarqawi gedood
2006 Ontvoerde soldaten VS ‘geslacht’

‘VS beginnen training strijders’
Telegraaf 07.05.2015 Het Amerikaanse leger is begonnen met het trainen van Syrische opstandelingen, die de strijd moeten aanbinden met terreurgroep Islamitische Staat. Dat bevestigden de Jordaanse regering en de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter donderdag.
Het trainingsprogramma is van start gegaan in Jordanië en krijgt volgens functionarissen binnenkort navolging in Turkije. De Amerikanen zijn van plan uiteindelijk duizenden manschappen klaar te stomen voor de strijd in Syrië. De gematigde rebellen worden door de VS ook voorzien van uitrusting.

‘Turkije en Saudi-Arabië steunen rebellen Syrië in strijd tegen Assad’
NU 07.05.2015 Turkije en Saudi-Arabië hebben een bondgenootschap gesloten om de rebellen in Syrië te steunen in de strijd tegen president Bashar al-Assad. Dat meldt persbureau AP op basis van verklaringen van Turkse vertegenwoordigers.
De steun behelst logistieke en financiële hulp. De recente opmars van de rebellen in het noorden van Syrië zou al aan de Turkse en Saudische steun te danken zijn.
De Verenigde Staten bekijken de ontwikkelingen naar alle waarschijnlijkheid met argusogen: onder de Syrische rebellen zijn veel jihadistische splintergroeperingen, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte al-Nusra Front.
‘Geen oorlog met Syrië’
Het programma is volgens de Amerikaanse regering alleen gericht tegen Islamitische Staat, aangezien de VS niet in oorlog zijn met Syrië.
Volgens critici is die theoretische beperking niet opgewassen tegen de realiteit van het conflict in Syrië, waar door de VS getrainde strijders waarschijnlijk vroeg of laat tegenover Syrische regeringstroepen zullen komen te staan.
Lees meer over: Syrië
Gerelateerde artikelen;

Zeshonderd aanvallen NL in Irak
Telegraaf 06.05.2015 Sinds het begin van de internationale missie tegen Islamitische Staat hebben Nederlandse F-16’s in Irak bijna zeshonderd aanvallen gepleegd.
Dat zei luitenant-kolonel bij de luchtmacht Harry Oostema dinsdag in Pauw. Hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen, kon hij niet zeggen. Volgens Oostema worden er geen cijfers bijgehouden.

Coalitie bombardeert burgers in Syrië
NU 02.05.2015 Bij een bombardement van de door de Amerikanen geleide coalitie op Syrië zijn veel burgerdoden gevallen.
Het bombardement op het stadje Birmahle zorgde voor meer dan zestig doden en gewonden, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zaterdag.
De bommen vielen vrijdagochtend, meldden Franse media op basis van het persbureau AFP. Er zouden zeker 52 doden zijn gevallen. Het Observatorium zei dat “hele families onder de doden zijn” en dat “sommige mensen zwaargewond zijn”.
Zie ook: Vier dingen die u moet weten over Islamitische Staat (IS)
Lees meer over: Syrië Islamitische Staat
Gerelateerde artikelen;

Nederlaag IS op komst? Anti-IS-coalitie zelfverzekerd over zege
Elsevier 02.05.2015 De anti-IS-coalitie voert nu al negen maanden luchtaanvallen uit op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Die zijn, in combinatie met het Koerdische en Iraakse offensief, zo succesvol, dat een nederlaag van de terreurbeweging aanstaande is.
‘De vastberadenheid van de coalitie is overweldigend. Dit is de sterkste militaire coalitie ooit verzameld. Met dit plan zal IS worden verslagen,’ zei de Britse brigadegeneraal Gary Deakin vrijdag, na een meerdaagse strategievergadering van ruim 300 militaire afgevaardigden uit 39 landen in Tampa, in de Amerikaanse staat Florida.
Afspraken
Vanuit die stad coördineert het Amerikaanse leger de bombardementen op IS. De deelnemers aan de conferentie maakten afspraken over het vervolg van de luchtacties in Irak en Syrië.
Daarnaast is ook de opleiding en bevoorrading van de Iraakse troepen ter sprake gekomen. Volgens de Franse generaal-majoorBernard Commins hebben de Iraakse troepen de opmars van het terreurleger gestuit en hen teruggedrongen. Details over de plannen van de anti-IS-coalitie, waartoe ook Nederland behoort, zijn niet gepubliceerd.
Burgerdoden
Intussen zijn bij een bombardement van de coalitie op Syrië op het stadje Birmahle veel burgerdoden gevallen. Er zouden meer dan 50 doden zijn gevallen, melden het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zaterdag en Franse media op gezag van persbureau AFP.
zie ook
10 feb Assad en anti-IS-coalitie: contact, maar geen samenwerking
28 feb IS heeft Samarra in vizier, clash met sjiieten
26 feb IS sloopt beelden in museum Niniveh (video)

Klein automatisch wapen voor F-16-piloot
Trouw 25.04.2015 De Nederlandse F-16-piloten die worden ingezet in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben sinds enige tijd behalve een pistool ook een klein automatisch wapen bij zich.
Als de piloot in vijandelijk gebied terechtkomt nadat zijn toestel is geraakt, kan hij zich beter verdedigen. De uitrusting wordt aangepast aan de te verwachten omstandigheden. Uitgangspunt daarbij is dat het risico zo klein mogelijk is en de veiligheid zo groot mogelijk, aldus een woordvoerder van Defensie, die vandaag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigde.

Wapen voor F-16-piloot
Telegraaf 25.04.2015 De Nederlandse F-16-piloten die worden ingezet in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben sinds enige tijd behalve een pistool ook een klein automatisch wapen bij zich.
Als de piloot in vijandelijk gebied terechtkomt nadat zijn toestel is geraakt, kan hij zich beter verdedigen. De uitrusting wordt aangepast aan de te verwachten omstandigheden. Uitgangspunt daarbij is dat het risico zo klein mogelijk is en de veiligheid zo groot mogelijk, aldus een woordvoerder van Defensie, die zaterdag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigde.
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. In de Iraakse hoofdstad Bagdad trainen Nederlandse militairen Iraakse speciale eenheden.

IS-aanhang valt familie van Nederlandse militairen lastig
AD 21.04.2015 Familieleden van Nederlandse militairen worden lastiggevallen door IS-aanhangers. Die achterhalen de thuisnummers van militairen die op missie zijn, of benaderen de thuisblijvers via social media. Het gaat om extremisten die in Europa wonen, maar zich aangesproken voelen door de oproep van IS om ‘de kruisvaarders aan te pakken’.
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst schrijft in het gisteren verschenen jaarverslag dat het sinds vorig jaar onderzoek doet naar ‘de dreiging die uitgaat van IS richting Defensie in Nederland’.
,,Naar aanleiding van beoordelingen van de MIVD heeft Defensie voorzorgsmaatregelen getroffen om het personeel te beschermen”, schrijft de dienst. ,,Een voorbeeld hiervan is het niet reizen in uniform tijdens woon-werkverkeer.”

‘Joint Strike Fighter faalt bij luchtsteun’
NU 14.04.2015 Het ultramoderne gevechtsvliegtuig van Lockheed Matin, de Joint Strike Fighter, valt tegen als het om luchtsteun aan troepen op de grond gaat.
De F35, zoals het toestel officieel heet, is dan niet beter dan de A10 Thunderbolt II uit de jaren zeventig, van de inmiddels niet meer bestaande fabrikant Fairchild.
De chef van de testoperaties, Michael Gilmore, heeft in een brief aan de defensiecommissie van het Amerikaanse parlement gezegd de F35 allerlei beperkingen heeft die de A10 Thunderbolt II, bijgenaamd Warthog (wrattenzwijn), niet heeft.
Lees meer over: Joint Strike Fighter
Gerelateerde artikelen;

F-16’s aan eind van Latijn
Telegraaf 10.04.2015 Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Nederlandse F-16’s langer dan een jaar in Irak actief blijven tegen de Islamitische Staat. Er is te weinig capaciteit voor, zo weten bronnen bij Defensie.
Dat gebrek aan capaciteit heeft vooral te maken met de training voor de vliegers. Tijdens missies ’oefenen’ vliegers alleen precisiebombardementen en ondersteuning van grondtroepen. Om F-16-vliegers voor alle taken geschikt te houden, moeten ze ook trainen op luchtgevechten, verkenning en het handhaven van een vliegverbod. Onze F-16’s zijn de afgelopen jaren zo intensief en veelvuldig ingezet, dat de trainingsachterstand moet worden ingelopen.
Gerelateerde artikelen;
09-04: NL’se F-16’s ingezet in Tikrit
07-04: 3 miljoen voor hulppakket aan oppositie Syrië

‘IS kan alleen op de grond worden verslagen’
NU 09.04.2015 Waar de Nederlandse gevechtsvliegtuigen voornamelijk IS-commandoposten en bevoorradingsroutes bombarderen, gaan de F16’s zich ook richten op de ondersteuning van het Iraakse en Koerdische grondoffensief tegen de terroristen in Irak. De Nederlandse inspanningen in de internationale strijd tegen IS gaan daarmee een volgende fase in.
Dat zei de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp donderdag tijdens een voortgangsrapportage over de strijd tegen IS.
In de eerste fase van bombardementen zijn vooral de commandoposten, opslagposten en bevoorradingsroutes van IS onder vuur genomen, maar dat is niet voldoende. “De winst moet geboekt worden bij het grondoffensief”, zei de generaal.
Lees meer over:
Tom Middendorp Irak Syriëislamitische Staat

Nederlandse F-16’s ingezet bij slag om Tikrit
NU 09.04.2015 Nederlandse F-16’s hebben het Iraakse grondoffensief tegen Islamitische Staat (IS) in Tikrit ”enkele keren gesteund”.
Dat zei generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, donderdag. Iraakse troepen kregen de stad vorige week in handen.
De gevechtsvliegtuigen hebben volgens hem ”geen grote rol” in de strijd gespeeld. Tikrit was de thuisbasis van voormalig dictator Saddam Hussein. Voor IS was de stad van groot strategisch belang onder meer omdat hier belangrijke aanvoerlijnen voor de terreurgroep lopen. ”Ze hadden zich er flink genesteld.”
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Tikrit IS Irak
Gerelateerde artikelen;

NL’se F-16’s ingezet in Tikrit
Telegraaf 09.04.2015 Nederlandse F-16’s hebben het Iraakse grondoffensief tegen Islamitische Staat in Tikrit „enkele keren gesteund”. Dat zei generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, donderdag. Iraakse troepen kregen de stad vorige week in handen.
De gevechtsvliegtuigen hebben volgens hem „geen grote rol” in de strijd gespeeld. Tikrit was de thuisbasis van voormalig dictator Saddam Hussein. Voor IS was de stad van groot strategisch belang onder meer omdat hier belangrijke aanvoerlijnen voor de terreurgroep lopen. „Ze hadden zich er flink genesteld.”
De generaal ziet wel dat het accent van de missie steeds meer wordt verlegd naar ondersteuning van Iraakse grondtroepen. „Daar moet vooral de winst geboekt worden.” IS heeft door de inzet van de coalitie „grote verliezen” geleden en is daardoor flink beperkt in zijn optreden. Tot dusver werden vooral logistieke en commandodoelen van IS aangepakt.

Nederlandse F16’s gaan nu ook luchtsteun geven in Irak
NRC 09.04.2015 De Nederlandse militaire missie in Irak verschuift van het bombarderen van duidelijke doelwitten van Islamitische Staat (IS) naar het geven van luchtsteun aan Irakese en Koerdische grondtroepen. Dat zei generaal Tom Middendorp, de commandant der strijdkrachten, vanmiddag op een persconferentie.
Middendorp zei daarover: “IS heeft aanzienlijk terrein verloren, veel logistieke lijnen zijn verbroken en ze hebben verliezen in het leiderschap geleden. Daardoor zijn ze minder zichtbaar. We moeten nu de focus verleggen.” LEES VERDER
Lees meer;
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
2014 NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak ›
6 FEB Nederlandse vliegers Irak niet extra beschermd
7 JAN Nederlandse F-16’s gebruikten in Irak 200 keer wapens tegen IS ›
29 JAN OM wil DNA van gedode jihadisten

Nederland trekt 3 miljoen euro uit voor oppositie Syrië
Trouw 07.04.2015 Nederland trekt 3 miljoen euro uit om gematigde gewapende oppositiegroepen in Syrië te steunen. Met dat geld worden voedselpakketten, medische spullen, kleding, dekens en communicatieapparatuur geleverd aan deze groepen in het noorden en zuiden van het Arabische land, waar een burgeroorlog woedt.
De brief van de ministers Koenders, Hennis en Ploumen Open pdf
Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.
Meer over;

Kabinet geeft 3 miljoen voor hulppakket aan Syrische oppositie
NU 07.04.2015 Nederland trekt 3 miljoen euro uit om gematigde gewapende oppositiegroepen in Syrië te steunen. Met dat geld worden voedselpakketten, medische spullen, kleding, dekens en communicatieapparatuur geleverd aan deze groepen.
Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Militaire steun aan de gewapende groepen is niet aan de orde.
Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië
I Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Syrië IS
Gerelateerde artikelen;

3 miljoen voor hulppakket aan oppositie…
Telegraaf 07.04.2015 Nederland trekt 3 miljoen euro uit om gematigde gewapende oppositiegroepen in Syrië te steunen. Met dat geld worden voedselpakketten, medische spullen, kleding, dekens en communicatieapparatuur geleverd aan deze groepen in het noorden en zuiden van het Arabische land, waar een burgeroorlog woedt.
Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Militaire steun aan de gewapende groepen is niet aan de orde. De Verenigde Staten gaan Syrische oppositiegroepen wel bewapenen. Het kabinet realiseert zich dat ook de niet-militaire steun in verkeerde handen kan vallen en dat er gefraudeerd kan worden, maar zegt alles te doen om die risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Iraakse premier heeft kritiek op VS
NU 04.04.2015 Premier Haider al-Abadi van Irak heeft kritiek geuit op de manier waarop de Verenigde Staten omgingen met de opkomst van terreurbeweging Islamitische Staat in Irak.
”Bagdad werd snel door IS ingesloten, maar niemand deed iets. De VS deden niets, noch anderen.” Dat zei Abadi zaterdag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.
De VS hebben een val van de Iraakse hoofdstad op de koop toe genomen, in plaats van snelle en effectieve steun te verlenen, schreef het blad.
Lees meer over: Haider al-Abadi Islamitische Staat

Britten gaan samen met VS Syrische oppositie trainen
Trouw 26.03.2015 Ook de Britten gaan Syrische oppositietroepen trainen, zodat die beter de strijd aankunnen met terreurgroep IS. Dat maakte de minister van Defensie Michael Fallon vandaag bekend. Er gaan in totaal 75 Britse legermedewerkers naar het Midden-Oosten voor de missie.
De Amerikanen leiden al Syriërs op. De Britten voegen zich bij de Amerikanen, die buiten Syrië duizenden strijders willen opleiden in drie jaar tijd. De Britten voeren al sinds vorig jaar bombardementen uit op doelen van IS in Irak, maar doen dat net als Nederland niet in Syrië.

Britten gaan Syriërs trainen
Telegraaf 26.03.2015 Ook de Britten gaan Syrische oppositietroepen trainen, zodat die beter de strijd aankunnen met terreurgroep IS. Dat maakte de minister van Defensie Michael Fallon donderdag bekend. Er gaan in totaal 75 Britse legermedewerkers naar het Midden-Oosten voor de missie.
De Amerikanen leiden al Syriërs op. De Britten voegen zich bij de Amerikanen, die in buiten Syrië duizenden strijders willen opleiden in drie jaar tijd. De Britten voeren al sinds vorig jaar bombardementen uit op doelen van IS in Irak, maar doen dat net als Nederland niet in Syrië.

Britse legermedewerkers gaan Syriërs opleiden
NU 26.03.2015 De Britten gaan ook Syrische oppositietroepen trainen, zodat die beter de strijd aankunnen met terreurgroep IS. Er gaan in totaal 75 Britse legermedewerkers naar het Midden-Oosten voor de missie. Dat maakte de minister van Defensie Michael Fallon donderdag bekend.
Lees meer over: Syrië IS Groot-Brittannië
Gerelateerde artikelen;

Fransen bombarderen Iraakse stad Tikrit
NU 26.03.2015 Franse troepen zijn begonnen met het bombarderen van de Iraakse stad Tikrit. Sinds woensdag strijdt de internationale coalitie daar tegen Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau AFP donderdagmiddag.
Samen met het Iraakse leger is donderdag de definitieve aanval ingezet. Het leger had eerder al de rand van de stad bereikt, maar trekt nu op naar het centrum van Tikrit, zegt generaal Abdul-Wahab al-Saadi.
Naast steun van de internationale coalitie, waaronder de Verenigde Staten, krijgt Irak ook steun van militaire adviseurs uit Iran, die de sjiitische milities van advies voorzien.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Irak Tikrit
Gerelateerde artikelen;

Slag om Tikrit begonnen
Trouw 25.03.2015 Luchtaanvallen op de Iraakse stad Tikrit moeten terreurbeweging Islamitische Staat uit de stad verdrijven. Volgens een Amerikaanse bron zijn de Verenigde Staten vanavond begonnen met bombardementen op de stad ten noorden van Bagdad. De Iraakse regering had de VS al eerder om hulp gevraagd.
De bombardementen zijn ‘gaande’, aldus een de Amerikaanse bron tegen persbureau AP, die verder geen details vrijgaf. Een correspondent van AP in Tikrit hoorde woensdag straaljagers overvliegen, gevolgd door meerdere explosies. Ook Lex Runderkamp, correspondent voor de NOS bevestigt de explosies.

VS voeren luchtaanvallen uit op doelen IS in Tikrit
VK 25.03.2015 De VS zijn vanavond begonnen met luchtaanvallen op terreurbeweging Islamitische Staat in de Iraakse stad Tikrit. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris bevestigd. De Iraakse regering had de VS om hulp gevraagd. ‘De bombardementen zijn gaande’, aldus de functionaris.
De bevestiging van de luchtbombardementen komt na berichten maandag dat Irak de VS op korte termijn zou vragen om luchtsteun bij het offensief tegen Islamitische Staat in Tikrit. Volgens een Westerse diplomaat, afkomstig uit een land dat deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS, zou het verzoek op korte termijn worden gedaan. De Amerikaanse luchtmacht was toen al begonnen met verkenningsvluchten boven Tikrit.

Coalitie voert luchtaanvallen uit op Tikrit in strijd tegen IS
NU 25.03.2015 De internationale militaire coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voert woensdagavond luchtaanvallen uit op de Iraakse stad Tikrit. Dat meldt de BBC.
Een verslaggever van persbureau AP stelt straaljagers en meerdere explosies gehoord te hebben in de stad. De Verenigde Staten hebben echter nog geen bevestiging gegeven over de aanvallen.
Eerder liet een Amerikaanse legerfunctionaris weten dat de coalitie de luchtaanvalling wel in de planning had staan. Hij reageerde daarmee op een uitlating van president Fouad Massoum van Irak dat zulke bombardementen nabij zijn.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS Tikrit
Gerelateerde artikelen;

‘Coalitie plant luchtaanvallen’
Telegraaf 25.03.2015 De internationale militaire coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat wil luchtaanvallen gaan uitvoeren op de Iraakse stad Tikrit. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag gezegd. Hij reageerde op een uitlating van president Fouad Massoum van Irak dat zulke bombardementen nabij zijn.
Iraakse en Koerdische militairen veroverden deze maand driekwart van de stad ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Eind vorige week stokte de opmars. De herovering van Tikrit zou een belangrijke overwinning voor de regering in Bagdad zijn. De plaats ligt aan de strategisch belangrijke route naar Mosul, een van de grootste steden in Irak. Mosul viel vorig jaar in handen van IS.

Nederland start commando-opleiding in Irak
NU 16.03.2015 Nederlandse instructeurs zijn met coalitiepartners begonnen met het opleiden van special forces voor het Iraakse leger. Dat heeft het ministerie van Defensie zondag bekendgemaakt.
De deelnemers leren schieten en worden daarnaast lichamelijk en geestelijk voorbereid op sf-operaties. “We werken aan hun kracht, conditie en zelfverdediging”, legt majoor-instructeur Piet van het Korps Commandotroepen uit. “Daarbij gaan we verder dan bij normale militairen.”
Lees meer over: Irak Defensie
Gerelateerde artikelen
Missie NL in Bagdad begonnen
Telegraaf 10.03.2015 Nederlandse commando’s zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van Iraakse speciale eenheden. Daarmee is de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak compleet.
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en sinds half februari geven Nederlandse trainers in Arbil een basiscursus aan Koerdische strijders.

Nederlandse trainingmissie in Bagdad begonnen
NU 10.03.2015 Nederlandse commando’s zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van Iraakse speciale eenheden.
Daarmee is de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak compleet.
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en sinds half februari geven Nederlandse trainers in Arbil een basiscursus aan Koerdische strijders.
Lees meer over: Irak
Gerelateerde artikelen;

Trainen tegen IS
NRC 09.03.2015 In het Iraakse Najaf trainen veiligheidstroepen op 7 maart voor deelname aan het offensief waarmee zo’n 30.000 Irakese strijders proberen Tikrit te heroveren op IS (Islamitische Staat). De militaire operatie, waarbij het leger wordt ondersteund door geallieerde sji’ietische en soennitische milities, ging op 2 maart van start. In totaal doen 30.000 manschappen mee aan het offensief. De stad wordt van drie kanten aangevallen. Tikrit, de woonplaats van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, viel afgelopen zomer in handen van IS, net als andere steden in het noorden van Irak. Sindsdien werden al verschillende vergeefse pogingen ondernomen om de stad terug te veroveren. Tikrit vormt een belangrijk bruggenhoofd om Mosul, de tweede stad van het land, te kunnen heroveren.

IS lijkt tekenen te gaan vertonen van ‘overstretch’
Trouw 07.03.2015 Vorige week meldde het Amerikaanse tijdschrift The National Interest dat IS een personeelsprobleem zou hebben. Alleen al in Kobani kwamen ruim 1100 IS-strijders om het leven. Elders in Syrië en Irak moeten inmiddels duizenden strijders zijn gesneuveld. Dit hakt er flink in bij een geschat aantal hardcore strijders van maximaal 30.000. Worden die verliezen niet aangevuld, dan heeft het Kalifaat geen toekomst.
Het extreme geweld versterkt het afgrijzen en verenigt moslims en niet-moslims.
Buitenlandse rekruten lijken goed te werven. Dat geldt niet voor lokale rekruten. IS raakt aanhang kwijt omdat families worden gedwongen rekruten af te staan. Dit verklaart mogelijk ook het toenemende aantal deserties.
Bovendien heeft IS veel mensen nodig voor het runnen van de ‘staat’. Als dit zo doorgaat, raken de militaire krachtsverhouding uit balans en wordt IS uiteindelijk kwetsbaar.

Patriarch: werk samen met Assad tegen IS
Trouw 03.03.2015 Het Westen moet gaan samenwerken met de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daar pleitte het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk vandaag voor in de Tweede Kamer.
‘Waarom gaat het Westen de strijd tegen IS niet coördineren met het Syrische leger’, vroeg patriarch Mor Ignatius Aphrem II aan de Kamerleden. Meer dan twintig landen uit het Westen en de Arabische wereld bestrijden IS in Syrië en Irak. Zij werken niet samen met Assad. Nederlandse F-16’s voeren vanuit Jordanië aanvallen uit op IS in Irak.

VVD’er Han ten Broeke zei met ‘de bloedigste hand’ te willen samenwerken als dat vrede brengt, maar is niet optimistisch over een coöperatie met Assad. Hij wees erop dat diens regime op grote schaal mensenrechtenschendingen pleegt met onder meer bomvaten die uit helikopters worden gegooid.

‘Samen met Assad tegen IS’
Telegraaf 03.03.2015 Het Westen moet gaan samenwerken met de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daar pleitte het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk dinsdag voor in de Tweede Kamer.
„Waarom gaat het Westen de strijd tegen IS niet coördineren met het Syrische leger”, vroeg patriarch Mor Ignatius Aphrem II aan de Kamerleden. Meer dan twintig landen uit het Westen en de Arabische wereld bestrijden IS in Syrië en Irak. Zij werken niet samen met Assad. Nederlandse F-16’s voeren vanuit Jordanië aanvallen uit op IS in Irak.

‘België stuurt tientallen militairen naar Irak’
NU 27.02.2015 De Belgische regering zou tientallen militairen willen inzetten in Irak. Dat zegt een betrouwbare bron donderdag tegen persbureau Belga. De militairen moeten onder meer gaan helpen bij het trainen van de Iraakse strijdkrachten.
Het zou gaan om een groep van 35 soldaten. Ongeveer twintig manschappen gaan Iraakse collega’s opleiden, terwijl vijftien militairen zich bezighouden met ondersteunende taken en de beveiliging.
Het is niet de bedoeling dat de Belgen zelf de strijd aanbinden met terreurgroep Islamitische Staat. De groep wordt ondergebracht op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Volgens de bron geeft de Belgische ministerraad mogelijk vrijdag al toestemming voor de inzet van de militairen. België is al betrokken bij de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Net als Nederland doet het land met gevechtstoestellen mee aan de bombardementen op IS.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS België Irak
Gerelateerde artikelen;

‘Kalief IS gebombardeerd’
Telegraaf 26.02.2015 Zeker zeventien IS-strijders en negen burgers zijn in de nacht van woensdag op donderdag gedood bij een bombardement op het Iraakse grensstadje al-Qaim. Zelfbenoemd kalief en IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi ontkwam volgens Arabische media aan de bommenregen. Eerder werd gemeld dat ook hij in het gebied was, maar volgens onbevestigde berichten was hij enkele uren voor de aanval uit de regio vertrokken.

Amerika voert luchtaanvallen uit op IS na ontvoering 220 christenen
NRC 26.02.2015 Een internationale groep onder leiding van de VS voert luchtaanvallen uit op door de Islamitische Staat (IS) veroverd grondgebied in het noordoosten van Syrië, nadat de terreurgroep zeker 220 Assyrische christenen heeft ontvoerd.
Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een groep die de oorlog in Syrië monitort. De luchtaanvallen vallen samen met een groot offensief van Syrische Koerden tegen IS in het noordoosten van Syrië.
‘DRIEDUIZEND ASSYRISCHE CHRISTENEN OP DE VLUCHT’
Het aantal ontvoerde christenen is flink omhoog bijgesteld. Twee dagen geleden ging het Observatorium voor Mensenrechten nog uit van negentig ontvoerde christenen. Volgens het Observatorium heeft de IS een aantal dorpen overvallen langs een strategisch gelegen rivier. LEES VERDER
zie ook: IS-militanten slaan antieke beelden kapot in Irak – ‘een catastrofe’
zie ook: IS-barbaren slaan eeuwenoude beelden en schatten kort en klein
zie ook: ‘Bombardement op al-Baghdadi’, en IS ontvoert meer christenen
Lees meer;
2014 Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn ›
24 FEB ‘Islamitische Staat ontvoert negentig christenen in Syrië’ ›
24 FEB Strijd bij Aleppo eist 245 levens
2014 Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen ›
2014 Syrië steunt ‘iedere internationale inspanning’ tegen terrorisme ›

Nederlandse trainers in Irak gestart
Trouw 15.02.2015 Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in Erbil in Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. Die behoren tot de Iraakse strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Het ministerie van Defensie heeft dat vandaag laten weten.
Tijdens de opleiding komen dingen als schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

Nederlandse trainers in Irak
Telegraaf 15.02.2015 Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in Erbil in Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. Die behoren tot de Iraakse strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Het ministerie van Defensie heeft dat zondag laten weten.

Nederlandse trainers in Irak gestart met trainen Peshmerga
NU 15.02.2015 Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in Erbil in Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders.
Die behoren tot de Iraakse strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Het ministerie van Defensie heeft dat zondag laten weten.
Tijdens de opleiding komen dingen als schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Irak

Hoe Nederlandse F-16’s vechten tegen IS
Elsevier 13.02.2015 Nederlandse F-16’s bombarderen al enkele maanden doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat. Elsevier-redacteur Eric Vrijsen sprak met de commandant over de risico’s en (kleine) successen.
De luitenant-kolonel, wiens naam uit veiligheidsoverwegingen niet wordt genoemd, voert het bevel over 250 Nederlandse militairen. Zelf vliegt hij ook F-16.
Verkenningen
Eerder sprak Eric Vrijsen al met ingewijden over de strijd tegen IS. Het ministerie van Defensie is terughoudend met het verstrekken van informatie vanwege de veiligheid van militairen. De strijd tegen Islamitische Staat is totaal anders dan die tegen de Taliban in Afghanistan.

CNN: internationale coalitie tegen IS bombardeert Mosul flink
Elsevier 08.02.2015 Mosul, de grote Noord-Iraakse stad die in handen is van Islamitische Staat (IS), is zaterdag zeker twaalf keer onder vuur genomen door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen de terreurbeweging.
Dat zegt een verslaggever van de Amerikaanse tv-zender CNN, die samen met Koerdische milities ten zuidoosten van de stad op de berg Zartak staat.
Marteldood
Volgens de Koerden, die proberen Mosul te omsingelen met als doel de terroristen te verjagen, is het aantal luchtaanvallen op de stad sinds dinsdag fors toegenomen. Toen publiceerde de terreurbeweging een video waarop is te zien hoe de Jordaanse piloot Moaz al- Kassasbeh levend wordt verbrand en waarvan de beelden zijn verspreid via het internet.
De marteldood van de Jordaanse vliegenier riep erg boze reacties op in zijn thuisland. Jordanië heeft het aantal luchtaanvallen opgeschroefd. De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat het land de extremisten van IS zal opsporen waar ze ook zijn, om ze uit te roeien.
Veiligheid
De Verenigde Arabische Emiraten laten intussen weer bommen vallen op de terreurbeweging. Het Arabische land stuurt een squadron van F-16’s naar Jordanië, om van daaruit bombardementen uit te voeren.
De Emiraten besloten eerder op te houden met de luchtaanvallen, omdat zij bezorgd waren over de veiligheid van hun vliegers. De Emiraten eisten dat het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – de reddingsoperaties verbetert. Pas als het V-22 Osprey-toestel – dat vaak wordt ingezet bij reddingsacties – niet meer in Kuweit wordt gestationeerd, maar in Noord-Irak, worden de luchtaanvallen weer hervat, klonk het in Abu Dhabi.

Lees ook…
Waarom de Emiraten al een tijdje geen bommen meer gooien op IS
Inmiddels heeft het Amerikaanse leger de reddingteams- en helikopters verplaatst naar de Noord-Iraakse stad Erbil, zodat zoekacties naar vermiste piloten voortaan sneller kunnen worden opgestart.

‘IS evacueert Mosul om bombardementen’
NU 07.02.2015 De internationale coalitie is volgens de Koerden begonnen met massale bombardementen op de Iraakse stad Mosul.
Islamitische Staat (IS) zou inmiddels zijn overgegaan tot ontruiming van de stad, melden Koerdische media op gezag van het Koerdische peshmerga-leger.
Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite al-Sumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul, de tweede stad van Irak die sinds de zomer in handen is van de fundamentalisten.
Propaganda van IS: het nieuws melden of doodzwijgen?
Al-Baghdadi regeert kalifaat op achtergrond
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

F-16 raakt meer met ’minibom’
Telegraaf 07.02.2015 De effectiviteit van naar oorlogsgebieden uitgezonden Nederlandse F-16’s groeit spectaculair nu ze vanaf eind dit jaar vier keer zwaarder kunnen worden bewapend.
Momenteel oefent een vlieger van de Koninklijke Luchtmacht in de VS voor het eerst met een zogeheten ’kleinediameterbom’. Deze is met zijn 250 pond een stuk lichter dan de tot nu toe gebruikte 500 en 2000 ponders. De proeven verlopen uiterst succesvol, zo juicht de luchtmacht die de wapens nog voor 2016 hoopt aan te schaffen.
Van de nieuwe bommen, waarin 17 kilo aan explosieven is verwerkt, passen er acht onder een F-16. „Daardoor kunnen we per vlucht meer doelen bestoken. Naast de vier kleintjes per vleugel kunnen, afhankelijk van de missie, ook nog de zware raketten hangen”, zo meldt majoor Diana Niggendijker.
Gerelateerde artikelen;
07-02: Jihadist reisde met pas Nederlander
07-02: ‘Deze kreeg Van Gerwen nog’
06-02: Koeman blij met spelers
06-02: Houthi’s grijpen macht
06-02: ‘Geen zorgen om Touré en Bony’

Trainingsmissie Irak uitgesteld vanwege tekort aan leerlingen
VK 07.02.2015 De Nederlandse trainingsmissie in Irak is tot nader order uitgesteld vanwege een tekort aan leerlingen en vertalers. Enkele tientallen Nederlanders zouden zondag beginnen met het opleiden van Irakese militairen en Koerdische peshmerga-strijders, die terreurorganisatie IS op de grond moeten gaan bevechten.
Te weinig leerlingen en te weinig vertalers voor opleiding Koerden en Irakezen.
Dit bevestigen het ministerie van Defensie in Den Haag en brigadegeneraal Hazhar Ismail, de planningscoördinator van het Koerdische ministerie van Peshmerga aan de Volkskrant.
Volg en lees meer over:

Amerikaans leger bekijkt opties voor grondoffensief tegen IS
NU 07.02.2015 De Amerikaanse militaire inlichtingendiensten verzamelen zoveel mogelijk informatie over de posities van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul. Daarmee wordt een advies uitbracht over mogelijke Amerikaanse hulp bij een grondoffensief. Dat meldt CNN zaterdag.
Het Iraakse leger wil met een groot offensief Mosul, de op een na grootste stad van het land, heroveren op de militanten. Dat kan op zijn vroegst in april, maar het lijkt erop dat IS de militaire macht in de stad uitbreidt. Als de verdediging verder wordt versterkt, heeft het Iraakse leger mogelijk Amerikaanse hulp nodig bij de aanval.
Resolutie
Volgens The New York Times werkt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan een resolutie die moet voorkomen dat Islamitische Staat (IS) geld verdient met onder meer handel in olie. Het kopen van olie van IS wordt verboden. Ook wil de raad landen straffen die IS helpen met de productie en smokkel van de olie.
‘Ernstig bezorgd’
Het Witte Huis is “ernstig bezorgd” over het bericht van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat een Amerikaanse gevangene is omgekomen bij een bombardement van de Jordaanse luchtmacht, maar stelt dat daar geen bewijs voor is geleverd. Dat zei een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de VS tegen de krant USA Today.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Propaganda van IS: het nieuws melden of doodzwijgen?
Lees meer over: IS Verenigde Staten
Gerelateerde artikelen;

‘Executie Jordaanse piloot motiveert Nederlandse krijgsmacht’
NU 05.02.2015 De executie van de Jordaanse piloot maakt de Nederlandse krijgsmacht nog meer gecommiteerd in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat zei Commandant der Strijdkrachten (CdS) generaal Tom Middendorp donderdag.
“De verbranding van de Jordaanse vlieger is een bevestiging van de gruweldaden waar IS(IS) toe in staat is,” aldus Middendorp. “Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor wat hier gebeurt. Daar zullen wij onze ogen niet voor sluiten.”
Deze week publiceerde de terreurgroep een video waarin te zien is dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand.
Middendorp vertelde ook dat de Nederlandse F-16’s in Irak “een enkele keer” zijn getroffen door klein kaliber geweervuur. Een woordvoerder van Defensie bevestigde berichtgeving van de NOS hierover.
Voor de Jordaanse piloot kwam die hulp te laat. “Hij had de pech in vijandelijk terrein te zijn neergestort.” Berichten dat coalitiepartner Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich heeftteruggetrokken, omdat het ontevreden is over de zoek- en reddingscapaciteiten, kon Middendorp niet bevestigen.
De Nederlandse krijgsmacht is tevreden met de reddingscapaciteiten van de internationale coalitie, aldus de generaal.
Lees meer over: IS Missie Irak

‘Nederland wordt beperkt door deelname coalitie tegen IS’
NU 05.02.2015 Doordat Nederland deelneemt aan de coalitie tegen IS, is het beperkt in zijn mogelijkheden mensenrechten bij de andere deelnemers aan de kaak te stellen.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat donderdag in de Tweede Kamer.
”We werken samen met landen die we niet zelf hebben uitgekozen.” In een toelichting zei Koenders dat het niet zijn intentie is gas terug te nemen op het gebied van de mensenrechten.
Gerelateerde artikelen;

‘Coalitie tegen IS beperkt kabinet’
Telegraaf 05.02.2015 Doordat Nederland deelneemt aan de coalitie tegen IS, is het kabinet beperkt in zijn manoeuvreerruimte. Over allerlei zaken moet met andere deelnemers in de coalitie worden overlegd. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat donderdag in de Tweede Kamer. „We werken samen met landen die we niet zelf hebben uitgekozen.” In een toelichting zei Koenders dat het niet zijn intentie is gas terug te nemen op het gebied van de mensenrechten.

Generaal Middendorp: we hebben IS flink teruggedrongen
Elsevier 05.02.2015 De internationale troepenmacht waar ook het Nederlandse leger aan meedoet, heeft terreurgroepering Islamitische Staat (IS) flink teruggedrongen op Iraaks grondgebied. IS heeft de afgelopen periode ‘zware verliezen geleden’.
Het gaat niet goed met de terroristische organisatie IS. Door de bombardementen van de ‘coalition of the willing’ heeft de groepering in Irak ‘zware verliezen geleden’ en hebben ze een groot deel van de bezette grond moeten opgeven.
Teruggedrongen
Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorpdonderdag gezegd tijdens een persbijeenkomst in Den Haag. Volgens de generaal zijn de IS-strijders flink teruggedrongen in Irak en is 50 procent van het leiderschap van de organisatie aangepakt.
Om de volledige controle over het gebied te krijgen, moeten er grondtroepen worden ingezet. Daarom zullen de komende periode Irakezen en Koerden door militairen van de internationale troepenmacht worden getraind.

Nederland heeft de afgelopen periode 499 vluchten uitgevoerd waarbij 300 keer wapens zijn gebruikt. Nederlandse doelen waren hoofdzakelijk opslagplaatsen, konvooien, infrastructuur en vijandelijke eenheden.
De dood van de Jordaanse piloot had volgens Middendorp ‘een grote impact’ op de Nederlandse vliegers, maar heeft er ook voor gezorgd dat zij ‘nog meer vastberaden zijn om de strijd voort te zetten’. Risico’s voor de Nederlandse F-16-vliegers zijn volgens Middendorp nooit uit te sluiten, ‘maar ze zijn wel heel klein’. De vliegers krijgen ook training om niet in handen van IS te vallen en mogen, als ze op de grond terecht komen, hun dienstwapen gebruiken.

Procedure piloten IS-missie blijft
Telegraaf 05.02.2015 Nederlandse F-16’s zijn tijdens missies tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak beschoten en geraakt. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp gezegd na afloop van een persconferentie over de anti-IS-missies donderdag.
In gesprek met NOS op 3 zei Middendorp dat de jachtvliegtuigen “een enkele keer” zijn geraakt, vermoedelijk met lichte wapens. Dat leverde geen problemen op: de F-16’s konden ondanks de schade gewoon doorvliegen. De Commandant der Strijdkrachten zegt dat de jachtvliegtuigen waarschijnlijk zijn beschoten tijdens het geven van grondsteun met hun boordkanon. De kogelgaten werden pas bij terugkomst in Jordanië ontdekt.
Zes F-16’s opereren vanaf een basis in Jordanië tegen IS. Ze hebben 499 missies uitgevoerd en 300 keer hun wapens ingezet.

Middendorp: Nederlandse F16’s bombarderen wapenopslag IS›
NRC 05.02.2015 Nederlandse F16’s hebben onlangs wapendepots van terreurbeweging IS in Irak vernietigd. In totaal hebben Nederlandse straaljagers tot nu toe 499 vluchten uitgevoerd en driehonderd keer wapens ingezet. Doelen waren voornamelijk konvooien, infrastructuur en vijandelijke strijders. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vandaag gezegd tijdens een briefing.
De generaal wilde niet melden hoeveel strijders gedood zijn door Nederlandse F16’s. De Amerikaanse krijgsmacht liet recent weten dat de hele internationale coalitie tegen IS zo’n zesduizend strijders heeft gedood. Ook zou de helft van het leiderschap van de terreurgroep zijn uitgeschakeld, aldus de VS. Middendorp liet zei dat Nederlandse aanvallen geen burgerslachtoffers of nevenschade hebben veroorzaakt.
Middendorp sprak ook over de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh, die recent door IS werd geëxecuteerd. Volgens hem heeft deze wandaad Jordaanse piloten alleen maar gehard en gestimuleerd in de strijd tegen de terreurgroep. De generaal zei tegen NRC-verslaggever Emilie van Outeren dat risico’s voor vliegers nooit helemaal zijn uit te sluiten, maar dat deze wel laag zijn. Bovendien krijgen piloten een speciale training om niet in handen van IS te vallen als zij in vijandelijk gebied belanden.
Generaal Middendorp is net terug van een tweedaags bezoek aan Nederlandse militaire missies in het Midden-Oosten. Hij is sinds 2012 Commandant der Strijdkrachten.
Lees meer;
VANDAAG F16’s bombardeerden wapendepots IS
2014 NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak ›
27 JAN Symbolische nederlaag voor IS
2014 Inmiddels 75 Nederlandse bombardementen op IS
2014 Nederlandse F-16’s ingezet bij bevrijding yezidi’s ›

Koerden en peshmerga’s vieren de bevrijding van Kobani
Elsevier 27.01.2015 De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is in zijn geheel uit het Syrische grensstadje Kobani verdreven. Koerdische strijders vierden deze overwinning maandagavond.
Maandag kwamen er al berichten binnen dat Kobani bevrijd zou zijn. Er werd toen geschat dat het nog 24 uur zou duren voordat de stad volledig vrij van terroristen zou zijn.
Viering
De Koerdische militie heeft inmiddels een officiële verklaring uitgedaan over de bevrijding van Kobani. Het grensstadje in het noorden van Syrië is hiermee weer volledig in Koerdische handen. Koerdische strijders en Peshmerga’s vierden de overwinning maandagavond.

‘Wij bedanken alle leden van de Anti-IS coalitie, de brigades van het vrije Syrische leger en onze Peshmerga-broeders voor hun steun tijdens de gevechten’, staat er onder meer in het statement van de Koerden te lezen.
Coördinatie
Waarom is het nu wel gelukt de terroristen te verdrijven? De eliminatie van IS in Kobani is voltooid dankzij de meer dan 700 luchtaanvallen die door de internationale coalitie tegen IS werden uitgevoerd. Dit is bijna driekwart van het totale aantal luchtaanvallen dat in Syrië werd uitgevoerd.
Koerdische activisten zeggen tegen The New York Times dat de overwinning te danken is aan ‘verbeterde coördinatie tussen de Amerikaanse luchtaanvallen en de Koerdische grondtroepen’. Momenteel bevinden zich in het oosten van Kobani noglandmijnen van IS. Koerdische strijders proberen die nu onschadelijk te maken.

Weblog;
Afshin Ellian: ‘Logisch dat ook de Koerdische helden soms genadeloos zijn’
Koerdische strijders voerden meer dan drie maanden een hevige strijd met terroristen van IS om het stadje nabij de grens met Turkije. Van Kobani is daarom helaas niet heel veel over: voor de start van de oorlog had de stad meer dan 50.000 inwoners. Daarvan zijn de meesten inmiddels vertrokken.
lees: ‘Kobani bijna bevrijd uit handen van Islamitische Staat’
zie ook;
29 nov 2014 Bomaanval IS vanuit Turkije? Syrië wil scherpere grenscontrole
26 jan ‘Kobani bijna bevrijd uit handen van Islamitische Staat’
10 okt 2014 Waarom Turkije de grens moet openen voor Koerdische vrijwilligers

‘Coalitie tegen IS en Iraakse leger bereiden herovering Mosul voor’
VK 23.01.2015 De door de VS geleide internationale coalitie en het Iraakse leger bereiden zich voor op een offensief om de Iraakse stad Mosul te heroveren. Volgens The Wall Street Journal moet de operatie dit voorjaar van start gaan. De op één na grootste stad van Irak, die 600 duizend inwoners telt, viel vorig jaar juni in handen van Islamitische Staat. Daarbij vluchtten veel mensen, onder wie christenen, soennieten en Koerden naar Dohuk en andere Koerdische steden.
Mosul is de grootste stad van het door IS uitgeroepen kalifaat en ligt op de grens tussen Noord-Irak en Oost- Syrië. Met regelmaat pendelen strijders heen en weer tussen de Syrische en Irakese gebieden, die in handen zijn van IS. De door de VS geleide coalitie voert met regelmaat luchtaanvallen uit op doelen van de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Nederland gaat nauw samenwerken met Frankrijk tegen IS
NU 23.01.2015 Nederland gaat nauw samenwerken met Frankrijk om te bereiken dat minder mensen naar landen als Irak en Syrië reizen om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag afgesproken met zijn Franse collega Laurent Fabius.
Koenders maakte de afspraken met Fabius in Londen waar landen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS bijeenkwamen.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS Nederland Frankrijk
Gerelateerde artikelen;

John Kerry: ‘Internationale coalitie boekt winst op IS’
Elsevier 22.01.2015 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat Islamitische Staat in Irak over zijn hoogtepunt heen is. Volgens Kerry zullen de extra Amerikaanse wapens ten behoeve van het Iraakse leger ‘heel snel’ arriveren.
De Amerikaanse minister sprak zich tijdens een bijeenkomst van de kopstukken van de internationale coalitie tegen IS in Londen optimistisch uit. Volgens Kerry is de terreurgroepering in sommige regio’s van Irak zelfs op zijn retour, meldt persbureau Reuters.
Uitgeschakeld
Kerry verklaart dat er sinds het ontstaan van de internationale coalitie bijna 2.000 luchtaanvallen zijn uitgevoerd op IS. Daarmee heeft de internationale coalitie inmiddels meer dan 6000 leden van de terreurgroep weten te doden. Hiermee is de helft van de leiding van de terreurgroep uitgeschakeld.
Hoogtepunt
‘We hebben zo’n 700 vierkante kilometer aan grondgebied weten terug te winnen,’ zei hij. Volgens Kerry begint de ‘wapenpijpleiding’ die daar is gecreëerd om het Iraakse leger van extra bewapening te voorzien, dan ook de vruchten af te werpen. ‘IS verliest momentum,’ aldus de Amerikaanse minister. Volgens verschillende kopstukken die op de vergadering aanwezig waren zal het nog zo’n jaar tot twee jaar duren totdat IS volledig is uitgeschakeld.

Coalitie voert in een dag 29 luchtaanvallen uit tegen IS
Parool 17.01.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft in 24 uur tijd 29 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië en Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger vandaag bekend.
Zestien luchtaanvallen in Irak zijn uitgevoerd op voertuigen, gebouwen en materieel rondom zeven steden. In Syrië zijn elf bombardementen uitgevoerd nabij de grensstad Kobani. Daarbij is in ieder geval een tank vernietigd. Andere doelwitten waren bij de Oost-Syrische plaatsen Abu Kamal en Dawr az Zawr. De militaire acties hadden plaats tussen gisterochtend en vanochtend.

Trainingsmissie Nederlandse militairen in Irak begint in februari
NU 14.01.2015 Nederlandse militairen beginnen naar verwachting begin februari in Irak met de training van Iraakse commando’s en Koerdische strijders. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer.
Ongeveer honderd Nederlanders zullen vanuit Arbil op verscheidene locaties in het noorden van Irak een basiscursus van vier weken geven aan Koerdische peshmerga’s.
Lees meer over: Missie Irak
Gerelateerde artikelen;

Missie Irak in februari
Telegraaf 14.01.2015 Nederlandse militairen beginnen naar verwachting begin februari in Irak met de training van Iraakse commando’s en Koerdische strijders. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer.

Koenders wil Vrije Syrische Leger redden
Trouw 14.01.2015 Het gaat niet goed met de rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL), de enige Syrische strijdgroep die in het Westen nog het predikaat ‘gematigd’ kreeg. Sinds de voormalige partner: Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida, begin november in Noord-Syrië de wapens opnam tegen VSL, verliezen ze gestaag terrein. Meer dan honderd guerrilla’s zijn overgelopen naar Al-Nusra, anderen zijn gevlucht naar Turkije.
Een ‘factfinding-missie’ van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft vorige maand in de regio onderzocht welke hulp Nederland zou kunnen geven aan de gematigde strijdgroepen. Militaire hulp is absoluut niet aan de orde. Voedselpakketten, winterkleding, basisuitrusting en medicijnen zouden wel tot de mogelijkheden behoren zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer.
Verwant nieuws;
Meer over: Syrië

Kabinet overweegt uitbreiding steun aan gematigde Syrische rebellen
Elsevier 14.01.2015 Nederland overweegt voedselpakketten, winterkleding, basisuitrusting en medicijnen te leveren aan de gematigde gewapende groepen in Syrië. Dat zei minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.
Vorige maand stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken een factfinding-missie naar het gebied gestuurd om te onderzoeken welke hulp Nederland zou kunnen geven aan gematigde strijdgroepen. Militaire hulp is in ieder geval totaal niet aan de orde.
Los verbond
De hulp is bedoeld voor groepen die vechten onder vlag van het Vrije Syrische leger. Er kleeft wel een tweetal voorwaarden aan de hulp: de partijen mogen niet samenwerken met radicale islamitische bewegingen IS, en er moet gewerkt worden aan een overkoepelende structuur voor de gematigde groepen. Momenteel bestaat het Vrije Syrische Leger namelijk uit een los verbond van verschillende anti-Assad-groepen.
Volgens Koenders is de gematigde oppositie flink verzwakt. Het Vrije Syrische Leger is nog actief in delen van het zuiden en noorden van Syrië. Bij de gewapende oppositie zijn vooraljihadistische groeperingen zoals IS en Jabhat al-Nusra sterk.
Speciaal gezant
Koenders benoemde verder oud-ambassadeur Koos van Dam tot speciaal gezant voor Syrië. Van Dam zal gestationeerd zijn in Istanbul en zal vanuit de Turkse stad contact onderhouden met Syrische oppositiegroepen, autoriteiten en collega-gezanten. Van Dam is onder meer in Irak, Egypte en Turkije ambassadeur geweest.
zie ook;
2 jan Nu is het moment voor Obama om de ayatollahs uit te schakelen
14 nov 2014 IS en Al-Qa’ida ‘spannen samen’, kalifaat krijgt eigen munt
4 nov 2014 Gaan de Amerikanen van strategie veranderen in Syrië?

Nederland overweegt hulp voor gewapende oppositie Syrië
NU 14.01.2015 Voedselpakketten, winterkleding, basisuitrusting en medicijnen. Die overweegt Nederland te leveren aan gematigde gewapende groepen in Syrië. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.
Een ‘factfinding-missie’ van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft vorige maand in de regio onderzocht welke hulp Nederland zou kunnen geven aan gematigde strijdgroepen. Militaire hulp is absoluut niet aan de orde. Er woedt al bijna vier jaar een burgeroorlog in het Arabische land.
Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië
Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië
Lees meer over: Syrië

Luchtaanvallen op IS-doelen bij Kobani
NU 10.01.2015 De internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft bij de Syrische plaats Kobani elf luchtaanvallen uitgevoerd. Gevechtsvliegtuigen hebben twee grote eenheden van IS onder vuur genomen. Vijftien posities zijn vernietigd, aldus het Amerikaanse leger zaterdag.
De coalitie heeft ook een luchtaanval uitgevoerd op wachtposten van IS bij de noordoostelijke plaats al-Hasakah.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

Luchtaanvallen op IS bij Kobani
NRC 10.01.2015 De internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft bij de Syrische plaats Kobani elf luchtaanvallen uitgevoerd, zo heeft het Amerikaanse leger vandaag laten weten.
Gevechtsvliegtuigen hebben twee grote eenheden van IS onder vuur genomen. Vijftien gevechtsposities zijn vernietigd, evenals een gebouw van IS, schrijft persbureau Reuters.
De coalitie heeft ook een luchtaanval uitgevoerd op wachtposten van IS bij de noordoostelijke plaats al-Hasakah. In Irak zijn drie luchtaanvallen uitgevoerd op een brug bij Erbil , waarbij twee voertuigen bij Ramadi en twee gevechtsposities bij Mosul zijn vernietigd. LEES VERDER
Lees meer;
2014 Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn ›
2014 ‘Luchtaanvallen hebben effect: IS uit centrum Kobani verdreven’ ›
2014 IS-strijders rukken op richting Turkse tombe – vicepremier belooft reactie ›
2014 VS bombarderen IS bij Kobani en stuwdam Mosul ›
2014 NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak ›

F-16’s gebruikten 200 keer wapens
Telegraaf 07.01.2015 De Nederlandse F-16’s hebben sinds het begin van hun missie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak, vier maanden geleden, ongeveer 375 missies uitgevoerd. Daarbij gebruikten ze meer dan tweehonderd keer hun wapens, meldde Defensie woensdag.
De piloten wierpen vaker geleide bommen af dan dat zij hun boordkanon gebruikten, zegt een woordvoerder van Defensie. Doelwit waren gebouwen en posities van IS-strijders.

Nederlandse F-16’s gebruikten in Irak 200 keer wapens tegen IS
NRC 07.01.2015 De F-16’s die Nederland de afgelopen vier maanden heeft ingezet tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak hebben tot nu toe 375 missies uitgevoerd. Ze gebruikten meer dan tweehonderd keer hun wapens, zo heeft Defensie vandaag bekendgemaakt.
De straaljagers worden ingezet om kampen en andere doelen van de terreurgroep te bombarderen. Nederland doet met zes F-16-gevechtsvliegtuigen en 250 militairen mee aan de internationale missie om de opmars van IS in Irak tegen te gaan. De eerste lichting militairen van het F-16-detachement komt deze week terug naar Nederland. In totaal worden meer dan tweehonderd militairen afgelost door nieuwe collega’s. Dat gebeurt in fases, zegt een woordvoerder tegen ANP. LEES VERDER
Lees meer;
2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
2014 Drie jaar geen krant gelezen, parlementariërs? ›
2014 NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak ›
2014 Nederland wil F-16’s sturen naar Irak ›
2014 Nederlandse F-16’s gooiden tien bommen op stellingen IS in Irak ›

Tweede deel van Nederlandse missie tegen IS begint
VK 03.01.2014 In Noord-Irak beginnen Nederlandse militairen zondag met het trainen van het Koerdische leger.
Na het gooien van ruim honderd bommen boven Irak, begint zondag het tweede – stille – deel van de Nederlandse missie om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot een halt te roepen. Nabij het vliegveld van de Koerdische stad Erbil maakt een tiental Nederlanders zich komende week op voor het geven van een proeftraining aan het Koerdische leger.

Deze zogenoemde peshmergastrijders gaan daarna zelfstandig IS in Noord-Irak bevechten. De echte training begint ruim een maand later, op zondag 8 februari, met circa honderd Nederlandse trainers.
Volg en lees meer over:
Strijd in Irak;
Tweede – stille – deel van missie tegen IS van start
Zelfmoordaanslag op begrafenis in Irak
‘IS-strijder uit Maastricht omgekomen’
Dit bling bling-Witte Huis van 16 miljoen euro staat op 80 kilometer van IS-strijders
VS verkopen tanks en pantserwagens aan Irak
BEKIJK HELE LIJST

IS claimt neerhalen F-16 en neemt Jordaanse piloot gevangen
NU 24.12.2014 Syrische jihadisten zouden woensdag een Jordaanse straaljager van de coalitie tegen IS hebben neergeschoten bij het IS-bolwerk Al Raqqa, in het noorden van Syrië. De piloot is gevangengenomen.
De Jordaanse autoriteiten hebben bevestigd dat de piloot gevangen is genomen door terreurgroep Islamitische Staat.
“Jordanië houdt de groep (IS, red.) en zijn aanhangers verantwoordelijk voor de veiligheid van de piloot en zijn leven”, aldus een statement van het Jordaanse leger.
Het is nog niet duidelijk of het toestel daadwerkelijk door IS is neergeschoten of dat de piloot een technisch probleem had, waardoor het toestel neerstortte.
Foto’s
Volgens Al Arabiya hebben strijders van IS foto’s van de gevangengenomen Jordaanse piloot online geplaatst (zie beeld). Deze beelden kunnen niet geverifieerd worden.
De noordelijke provincie waar het toestel zou zijn neergehaald, wordt gecontroleerd door de terreurbeweging.
Volgens BBC claimt IS de straaljager naar beneden te hebben gehaald met een hittezoekende raket.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS Syrië Irak
Gerelateerde artikelen;

Straaljager van coalitie neergehaald in door IS beheerd gebied›
NRC 24.12.2014 Er is een straaljager neergehaald door Syrische jihadisten in een door de Islamitische Staat (IS) beheerst gebied. Dat meldt persbureau Reuters. Het toestel zou toebehoren aan één van de landen die deel uitmaken van de anti-IS-coalitie, die bommen gooit op doelen van de islamitische terreurgroep IS.
Het vliegtuig crashte in het noordelijke Raqqa in Syrië. IS claimt dat de Jordaanse piloot van het toestel gevangen is genomen. Familie van de piloot heeft dit bericht inmiddels bevestigd.
Lees meer;
23 SEP ‘Dood drie Nederlandse jihadisten bevestigd’ ›
29 OKT Op zoek naar de treurigste werkplek ›
14 OKT Nederlandse F-16’s gooiden tien bommen op stellingen IS in Irak ›
17 JUL Russische VN-ambassadeur: Oekraïense straaljager niet door ons neergehaald ›
5 AUG Man opgepakt voor bommelding in vliegtuig uit Doha ›

Jordaanse piloot in handen van jihadisten: ‘IS verantwoordelijk’
Elsevier 24.12.2014 Jordanië bevestigt dat een straaljager is gecrasht in Syrië en dat de piloot is gevangengenomen door IS. ‘Jordanië houdt de groep en haar sympathisanten verantwoordelijk voor de veiligheid en het leven van de piloot.’ Op de Jordaanse staatstelevisie is een verklaring van het leger voorgelezen over de piloot, die in handen is van IS.
Raket
Eerder vandaag werden foto’s gepubliceerd, waarop is te zien hoe gewapende IS-leden de piloot vasthouden en uit het water halen. Er werd al gesuggereerd dat het ging om een Jordaans gevechtsvliegtuig, maar dat was nog niet bevestigd.




Helikopter
Jihadisten zeggen dat zij het gevechtsvliegtuig hebben neergehaald, maar of dat ook echt zo is, is nog maar de vraag. Het zou kunnen dat IS het vliegtuig heeft laten neerstorten met behulp van een luchtdoelraket die zij op een Syrische of Iraakse legerbasis hebben bemachtigd.
Maar militair specialisten zeggen tegen journalist Harald Doornbos dat dat onwaarschijnlijk is omdat straaljagers erg hoog vliegen. De specialist denkt eerder aan een technisch mankement. ‘Daarom is de piloot nog steeds in leven, hij had de tijd om weg te gaan.’
Het is IS eerder wel gelukt om militaire helikopters uit de lucht te halen. Daarvoor werden raketwerpers gebruikt. Het vliegtuig stortte neer in Raqqa, dat door IS is uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat. In de omgeving van de stad worden regelmatig bombardementen uitgevoerd.
Tags: jordanië raqqa maaz zal-kassabeh is

Zo ziet de Nederlandse trainingsmissie in Irak eruit
Elsevier 22.12.2014 Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is in Irak om te praten over de strijd tegen IS. Onderwerp van gesprek daarbij is onder meer de training van de Peshmerga’s, de Koerdische strijdkrachten.
In Bagdad praat Koenders onder anderen met president Fouad Massoum en minister Ibrahim al-Jaafari van Buitenlandse Zaken. Jaafari spreekt hij samen met buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Unie.

Koenders benadrukt belang hervormingen in Irak
NU 22.12.2014 Het is van groot belang dat de Iraakse regering haar hervormingen doorzet. Dat stelden minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een gesprek maandag met hun Iraakse ambtgenoot Ibrahim al-Jaafari.
Uit alle gesprekken blijkt dat het betrekken van de de minderheden bij het bestuur en respect voor mensenrechten ”de sleutelwoorden” zijn, zei Koenders op een persconferentie na afloop. ”Respect voor minderheden is cruciaal voor het vinden van een politieke oplossing hier.”
Lees meer over: Bert Koenders Irak
Gerelateerde artikelen;

Koenders: Irak moet hervormen
Telegraaf 22.12.2014 Het is van groot belang dat de Iraakse regering haar hervormingen doorzet. Dat stelden minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een gesprek maandag met hun Iraakse ambtgenoot Ibrahim al-Jaafari.
Uit alle gesprekken blijkt dat het betrekken van de de minderheden bij het bestuur en respect voor mensenrechten „de sleutelwoorden” zijn, zei Koenders op een persconferentie na afloop. „Respect voor minderheden is cruciaal voor het vinden van een politieke oplossing hier.”
Gerelateerde artikelen;
22-12: Koenders overleg in Bagdad
22-12: F-16’s bombardeerden Sinjar
22-12: Trainers actief in Noord-Irak

Koenders in Irak voor missie tegen IS
Trouw 22.12.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn vandaag in Arbil aangekomen.
Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga’s trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.

Minister Bert Koenders in Irak voor missie tegen IS
NU 22.12.2014 Met enige vertraging is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag aangekomen in Bagdad. Hij maakt een reis door de regio waarbij de strijd tegen Islamitische Staat (IS) centraal staat.
Koenders overlegt in de Iraakse hoofdstad onder anderen met president Fouad Massoum en minister Ibrahim al-Jaafari van Buitenlandse Zaken. Die laatste spreekt hij samen met de Europese buitenlandcoördinator Federica Mogherini.
Nederlandse militairen gaan in Bagdad special forces trainen. Het gaat vermoedelijk om dertig trainers. In het noorden van het land gaan maximaal honderd Nederlanders aan de slag om Koerdische troepen basisvaardigheden bij te brengen.
Nederlandse F-16’s hielpen bij bevrijding yezidi’s | Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS Bert Koenders Irak
Gerelateerde artikelen;

Koenders overleg in Bagdad
Telegraaf 22.12.2014 Met enige vertraging is minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aangekomen in Bagdad. Hij maakt een reis door de regio waarbij de strijd tegen Islamitische Staat (IS) centraal staat.
Koenders overlegt in de Iraakse hoofdstad onder anderen met president Fouad Massoum en minister Ibrahim al-Jaafari van Buitenlandse Zaken. Die laatste spreekt hij samen met de Europese buitenlandcoördinator Federica Mogherini.

Trainers actief in Noord-Irak
Telegraaf 22.12.2014 Nederlandse trainers gaan op verschillende locaties in Noord-Irak peshmerga’s trainen. De commandant van de trainers in Arbil heeft „goede hoop” in februari van start te gaan. Dat zegt overste Harm – zijn achternaam mag niet worden gegeven – in een gesprek met het ANP. Deze „behoorlijke klus” maakt deel uit van de strijd van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS).
Gerelateerde artikelen;
22-12: IS doodt eigen strijders
21-12: IS doodt eigen strijders
21-12: Koenders voor missie tegen IS
21-12: Koerden: Massagraf yezidi’s op Sinjarberg
20-12: Massagraf ontdekt in Sinjargebergte

Missie in Irak: ‘Nederland helpt de peshmerga’s waar we kunnen’
Elsevier 22.12.2014 Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil een Nederlandse missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Hij is nu in Irak om de missie te bespreken.
‘We helpen de peshmerga’s waar we kunnen’, zei Koenders. De eerste Nederlandse militairen zijn zondag in de Iraakse plaats Arbil aangekomen. De trainingsmissie is onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS.
Training
Wat voor missie wordt het? Nederlandse militairen zullen Koerdische peshmerga-strijders gaan trainen. Hierbij gaat Nederland nauw samenwerken met Duitsland. Daarnaast gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.
Naar verwachting zullen de trainingen begin volgend jaar beginnen. Uiteindelijk gaan 130 Nederlandse militaire trainers in Irak aan de slag.
‘Een goed begin’
De Koerdische premier Nechirvan Barzani noemt de trainingsmissie ‘een goed begin’. De missie zal in beginsel een jaar duren maar Barzani sluit niet uit dat hij na afloop zal vragen om een verlenging.
Omsingeling
Nederlandse F-16’s bombarderen nu al twee maanden doelen van IS in Irak vanuit een basis in Jordanië. Volgens Koenders hebben de bombardementen de afgelopen dagen bijgedragen aanhet succes van de internationale coalitie op de berg Sinjar.
Daar zaten sinds de zomer honderden jezidi’s vast. De jezidi’s konden geen kant op doordat ze omsingeld waren door IS. De luchtaanvallen stelden de Koerdische peshmerga-strijders in staat de omsingeling te doorbreken.
Vorige week wisten de Verenigde Staten al drie kopstukken van IS te doden, iets wat naar alle waarschijnlijkheid frustrerend werkt voor de operatie van de terreurgroep.

Lees ook:
‘IS doodt buitenlandse jihadisten die Syrië willen verlaten’

F-16’s Nederland hielpen bij bevrijding yezidi’s
NU 22.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga’s brachten strijders van Islamitische Staat (IS) hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.
”Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn, gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan, uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16’s de afgelopen dagen”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken die in Irak is om de missie tegen IS te bespreken.
Het verhaal van het yezidisme, dat leeft dankzij overlevering
Koenders in Irak voor missie tegen IS | Vier dingen die u moet weten over IS
Dossier IS
Lees meer over: IS

Nederlandse F-16’s bombarderen IS Noord-Irak
AD 22.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga’s brachten strijders van Islamitische Staat hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.
,,Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn – gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan – uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16’s de afgelopen dagen”, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken) die in Irak is.

F-16’s bombardeerden Sinjar
Telegraaf 22.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga’s brachten strijders van Islamitische Staat hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.
„Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn – gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan – uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16’s de afgelopen dagen”, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken) die in Irak is.
Gerelateerde artikelen;
21-12: IS doodt eigen strijders
21-12: Koenders voor missie tegen IS
20-12: Massagraf ontdekt in Sinjargebergte
18-12: Peshmerga´s bij Sinjarberg

Nederlandse F-16’s ingezet bij bevrijding yezidi’s
NRC 22.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben dit weekend meegeholpen bij het doorbreken van de omsingelingen van IS van de berg Sinjar. Op die berg in het noorden van Irak zaten nog yezidi’s vast. Dat zei minister Koenders tijdens zijn bezoek aan Irak, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Koerdische peshmerga’s brachten strijders van IS (Islamitische Staat/ISIS) de afgelopen dagen een nederlaag toe in het Sinjar-gebied. Het was al bekend dat zij daarbij vanuit de lucht werden geholpen door de Amerikanen. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders over de Nederlandse bijdrage:
“Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn – gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan – uit hun benarde positie bevrijd. De internationale coalitie tegen ISIS heeft daaraan bijgedragen met luchtaanvallen. Ik heb aangegeven dat Nederland vastberaden is te blijven bijdragen aan de strijd tegen ISIS.” LEES VERDER

Nederland draagt fors bij aan Koerdische strijd tegen ISIS
RO 21.12.2014 ‘Ik ben onder de indruk van de manier waarop de regering en de bevolking van de Koerdische regio weerstand bieden aan de terreur van ISIS. De strijd in Sinjar en de opvang van duizenden vluchtelingen getuigen daarvan.’ Dit zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) tijdens een bezoek aan Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio in Irak, waar hij sprak met premier Nechirvan Barzani, hoofd Buitenlandse Betrekkingen Falah Mustafa en Fuad Hussein, kabinetschef van de Koerdische regionale regering.
Zie ook;

Missie in Irak: ‘Nederland helpt de peshmerga’s waar we kunnen’
Elsevier 21.12.2014 Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil een Nederlandse missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Hij is nu in Irak om de missie te bespreken.
‘We helpen de peshmerga’s waar we kunnen’, zei Koenders. De eerste Nederlandse militairen zijn zondag in de Iraakse plaats Arbil aangekomen. De trainingsmissie is onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS.

Lees ook:
‘IS doodt buitenlandse jihadisten die Syrië willen verlaten’
Training
Wat voor missie wordt het? Nederlandse militairen zullen Koerdische peshmerga-strijders gaan trainen. Hierbij gaat Nederland nauw samenwerken met Duitsland. Daarnaast gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.
Naar verwachting zullen de trainingen begin volgend jaar beginnen. Uiteindelijk gaan 130 Nederlandse militaire trainers in Irak aan de slag.
‘Een goed begin’
De Koerdische premier Nechirvan Barzani noemt de trainingsmissie ‘een goed begin’. De missie zal in beginsel een jaar duren maar Barzani sluit niet uit dat hij na afloop zal vragen om een verlenging.
Omsingeling
Nederlandse F-16’s bombarderen nu al twee maanden doelen van IS in Irak vanuit een basis in Jordanië. Volgens Koenders hebben de bombardementen de afgelopen dagen bijgedragen aan het succes van de internationale coalitie op de berg Sinjar.
Daar zaten sinds de zomer honderden jezidi’s vast. De jezidi’s konden geen kant op doordat ze omsingeld waren door IS. De luchtaanvallen stelden de Koerdische peshmerga-strijders in staat de omsingeling te doorbreken.
Vorige week wisten de Verenigde Staten al drie kopstukken van IS te doden, iets wat naar alle waarschijnlijkheid frustrerend werkt voor de operatie van de terreurgroep.

Koenders in Irak voor missie tegen IS
Trouw 21.12.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn vandaag in Arbil aangekomen.
Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga’s trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.
Zestien kwartiermakers bereiden de missie in Noord-Irak voor. De verwachting is dat de trainingen ergens begin volgend jaar kunnen beginnen. Uiteindelijk gaan 130 Nederlandse trainers in Irak aan de slag. ‘We helpen de peshmerga waar we kunnen’, zei Koenders.
Meer over; Islamitische Staat (IS)

Koenders in Irak voor missie tegen IS
NU 21.12.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn zondag in Arbil aangekomen.
Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga’s trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS Bert Koenders Irak
Gerelateerde artikelen;

Koenders voor missie tegen IS
Telegraaf 21.12.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn zondag in Arbil aangekomen.
Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga’s trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.

Koenders: oppositie Syrië moet eenheid worden
Trouw 20.12.2014 Het is ‘cruciaal’ dat Syrische oppositiegroepen hun meningsverschillen opzij zetten en eindelijk een eenheid gaan vormen. Die boodschap gaf minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in Istanbul aan gematigde tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.
Het kabinet kondigde vorige week aan meer hulp te willen geven aan gematigde groepen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische Leger. Ze zijn teruggedreven naar delen van het noorden en zuiden van het land en dreigen te marginaliseren.
Meer over; Burgeroorlog in Syrië Syrië Bert Koenders

Meer steun kabinet aan oppositie Syrië, EU steunt wapenstilstand Aleppo
Trouw 15.12.2014 Het kabinet gaat de steun voor de gematigde Syrische oppositie opvoeren. Ook groepen die onder het Vrije Syrische Leger vallen, kunnen hulp verwachten. Wapensteun is echter uitgesloten, schrijft het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer.
De oppositie moet ‘in staat worden gesteld een geloofwaardig alternatief te vormen’ voor Islamitische Staat (IS) en het regime van president Bashar al-Assad. De steun moet ertoe leiden ‘dat zij effectief kunnen blijven opereren en de gematigde oppositie niet verder wordt gemarginaliseerd’.
Meer over; Islamitische Staat (IS) Syrië Burgeroorlog in Syrië

‘Meer steun oppositie Syrië’
Telegraaf 15.12.2014 Het kabinet gaat de steun voor de gematigde Syrische oppositie opvoeren. Ook groepen die onder het Vrije Syrische Leger vallen, kunnen hulp verwachten. Wapensteun is echter uitgesloten, schrijft het kabinet maandag aan de Tweede Kamer.
De oppositie moet „in staat worden gesteld een geloofwaardig alternatief te vormen” voor Islamitische Staat (IS) en het regime van president Bashar al-Assad. De steun moet ertoe leiden „dat zij effectief kunnen blijven opereren en de gematigde oppositie niet verder wordt gemarginaliseerd”.

Nederlandse militairen bereiden trainingsmissie Irak voor
NU 15.12.2014 Enkele tientallen Nederlandse militairen gaan binnenkort naar Irak om de training van Iraakse en Koerdische collega’s voor te bereiden. Dat heeft het kabinet maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis van Defensie benadrukken daarin opnieuw dat de uiteindelijk 130 Nederlandse trainers niet mee zullen gaan in gevechtssituaties. Van Nederlandse gevechtstroepen is geen sprake, schrijven ze.
De komende trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren ondertussen al weken bombardementen uit op IS-doelen, maar alleen in Irak.
Lees meer over: Trainingsmissie Irak
Gerelateerde artikelen;

Irak: eerste kwartiermakers
Telegraaf 15.12.2014 Enkele tientallen Nederlandse militairen gaan binnenkort naar Irak om de training van Iraakse en Koerdische collega’s voor te bereiden. Dat heeft het kabinet maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis van Defensie benadrukken daarin opnieuw dat de uiteindelijk 130 Nederlandse trainers niet mee zullen gaan in gevechtssituaties. Van Nederlandse gevechtstroepen is daarom geen sprake, schrijven ze.

Eerste Nederlandse kwartiermakers snel naar Irak
Trouw 15.12.2014 Enkele tientallen Nederlandse militairen gaan binnenkort naar Irak om de training van Iraakse en Koerdische collega’s voor te bereiden. Dat heeft het kabinet vandaag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis van Defensie benadrukken daarin opnieuw dat de uiteindelijk 130 Nederlandse trainers niet mee zullen gaan in gevechtssituaties. Van Nederlandse gevechtstroepen is geen sprake, schrijven ze.
De Nederlandse militairen gaan in Arbil in het noorden van Irak aan de slag met Koerdische strijders en in de hoofdstad Bagdad met Iraakse speciale eenheden. In Arbil werken de Nederlanders samen met Duitsers, in Bagdad met Amerikanen.

‘Nederlandse F-16’s gooiden tot nu toe honderd bommen op IS’
NU 09.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben al meer dan duizendvlieguren gemaakt in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarbij wierpen de gevechtsvliegtuigen tot dusver ongeveer honderd bommen af. Dat meldt het ministerie van Defensie.
De F-16’s voeren inmiddels zeven weken bombardementen uit op IS. De afgelopen week vlogen ze in totaal 22 missies boven Irak waarbij tien bommen werden gegooid op onder meer brandstoftrucks, bunkers en versterkte posities van de terreurbeweging.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

F-16’s gooien bommen op IS
Telegraaf 09.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben al meer dan 1000 vlieguren gemaakt in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarbij wierpen de gevechtsvliegtuigen volgens het ministerie van Defensie tot dusver ongeveer honderd bommen af.
De F-16’s voeren inmiddels zeven weken bombardementen uit op IS. De afgelopen week vlogen ze in totaal 22 missies boven Irak waarbij tien bommen werden gegooid op onder meer brandstoftrucks, bunkers en versterkte posities van de terreurbeweging.

VS: coalitielanden sturen 1500 man naar Irak
Trouw 08.12.2014 De coalitielanden hebben beloofd dat ze 1500 militairen naar Irak sturen om Iraakse en Koerdische troepen te trainen en te adviseren in hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse bevelhebber van de coalitietroepen, James Terry, vandaag in Koeweit gezegd. De 1500 militairen komen bovenop de 3100 man die de Amerikaanse president Barack Obama eerder al had toegezegd.
Nederland heeft 130 man toegezegd. Een deel daarvan zal militairen in het noordelijke, Koerdische deel van Irak trainen. Een andere groep zal dat doen bij de special forces in de buurt van Bagdad. Nederlandse militairen zullen niet gaan meevechten in Irak.
Meer over;

VS: 1500 militairen naar Irak
Telegraaf 08.12.2014 De coalitielanden hebben beloofd dat ze 1500 militairen naar Irak sturen om Iraakse en Koerdische troepen te trainen en te adviseren in hun strijd tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Amerikaanse bevelhebber van de coalitietroepen, James Terry, maandag in Koeweit gezegd.
Gerelateerde artikelen
04-12: Assad: lange strijd tegen IS

Verenigde Staten: coalitielanden sturen 1.500 militairen naar Irak
NRC 08.12.2014 De coalitielanden hebben gezegd dat ze 1.500 militairen naar Irak sturen om de Iraakse en Koerdische troepen te trainen en te adviseren in hun strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zei James Terry, de Amerikaanse bevelhebber van de coalitietroepen.
Nederland heeft 130 militairen toegezegd. Een deel daarvan moet militairen in het noordelijke, Koerdische deel van Irak gaan trainen. Een andere groep doet dat bij despecial forces in de buurt van Bagdad. De militairen uit Nederland gaan niet meevechten in Irak. (AFP) LEES VERDER
Lees meer;
2 OKT Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
7 OKT Nederlandse F-16’s voeren voor eerste keer aanvallen uit in Irak ›
18 NOV Trainingsmissie begint in januari
7 NOV Obama stuurt tot 1.500 extra militairen naar Irak ›
25 SEP Wat gaat Nederland in Irak doen?

Sinds woensdag voerde de anti-IS-coalitie twintig luchtaanvallen uit›
NRC 05.12.2014 De internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft sinds woensdag twintig luchtaanvallen op Syrië en Irak uitgevoerd. Vijf of zes van de aanvallen waren gericht op Kobani, schrijft persbureau Reuters. Dat is een stad op de grens van Syrië en Turkije.
De aanvallen vernietigden zes aanvalsposities van IS en een zwaar wapen, zei de U.S. Central Command.

F-16’s gooien achttien bommen op IS-doelen in Irak
Trouw 02.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben in de afgelopen week tijdens ruim twintig vluchten boven Irak achttien bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Ook zetten de gevechtsvliegtuigen vijf keer het boordkanon in.
Volgens Defensie waren bunkers, gebouwen, stellingen, voertuigen en strijders van IS het doelwit van de luchtaanvallen.

Nederlandse F-16’s gooien achttien bommen op IS-doelen in Irak
NU 02.12.2014 Nederlandse F-16’s hebben in de afgelopen week tijdens ruim twintig vluchten boven Irak achttien bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Ook hebben de gevechtsvliegtuigen vijf keer het boordkanon ingezet.
Volgens Defensie waren bunkers, gebouwen, stellingen, voertuigen en strijders van IS het doelwit van de luchtaanvallen. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

Koenders bij overleg tegen IS
Telegraaf 27.11.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken doet mee aan hoog internationaal overleg woensdag in Brussel over de bestrijding van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het gaat om de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie, nadat de Verenigde Staten de coalitie begin september in het leven hadden geroepen.

Koenders bij internationaal overleg over bestrijding IS
Trouw 27.11.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken doet mee aan hoog internationaal overleg vandaag in Brussel over de bestrijding van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het gaat om de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie, nadat de Verenigde Staten de coalitie begin september in het leven hadden geroepen.
Het initiatief voor de vergadering komt van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die ook voorzitter zal zijn. Er worden vertegenwoordigers van ruim zestig landen verwacht, van westerse tot Arabische als Saudi-Arabië en Jordanië. De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten.

Ruim 20 bommen op IS
Telegraaf 25.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim dertig vluchten boven Irak meer dan twintig bommen gegooid op doelen van Islamitische Staat (IS). Defensie gaat ervan uit dat daarbij ook een onbekend aantal strijders van de terreurorganisatie is gedood.
Nederland doet vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië met zes F-16’s mee aan de internationale luchtaanvallen op IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. In totaal hebben de Nederlandse F-16’s in de afgelopen weken ongeveer honderd bommen afgeworpen op IS-doelen.
Gerelateerde artikelen;
17-11: Trainingsmissie Irak start januari
11-11: Weer bommen F-16’s op IS
04-11: IS-doelen Irak uitgeschakeld

Zeker 30 luchtaanvallen op Islamitische Staat
Trouw 21.11.2014 De Amerikanen en hun bondgenoten hebben sinds woensdag dertig luchtaanvallen op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) uitgevoerd. Het Amerikaanse leger repte van 23 bombardementen in Irak. Bij de andere luchtacties werden doelen van IS in Syrië bestookt.
De coalitie voerde onder meer zes aanvallen uit in de omgeving van de Noord-Iraakse oliestad Baiji. Daarbij zouden onder meer voertuigen en gebouwen van IS zijn getroffen.
Meer over: Aanval op Islamitische Staat Irak Syrië

Dertig luchtaanvallen op IS in Irak en Syrië uitgevoerd
NU 21.11.2014 De Amerikanen en hun bondgenoten hebben sinds woensdag dertig luchtaanvallen op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) uitgevoerd. Het Amerikaanse leger repte van 23 bombardementen in Irak. Bij de andere luchtacties werden doelen van IS in Syrië bestookt.
De coalitie voerde onder meer zes aanvallen uit in de omgeving van de Noord-Iraakse oliestad Baiji. Daarbij zouden onder meer voertuigen en gebouwen van IS zijn getroffen.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Islamitische Staat ISIS
Gerelateerde artikelen;

Waarom blijft het Westen Afghanistan steunen?
VK 19.11.2014 Nederland heeft een morele verantwoordelijkheid tot nazorg in zowel Irak als in Afghanistan. Na de F-16-bombardementen begint de Nederlandse trainingsmissie in Irak in januari volgend jaar. Het is wonderbaarlijk hoe Nederland zich zo snel weer volop in een een nieuw gewapend conflict gestort heeft. Regering en parlement zouden eerst eens moeten nadenken over de mogelijkheden om langetermijnsteun en nazorg te kunnen bieden, in plaats van deelname aan mediagenieke, snelle militaire responsmissies. Zelfs in Afghanistan is die noodzakelijke continuïteit al lastig te bewerkstelligen.

Een plan voor Syrië, dankzij IS
Trouw 16.11.2014 Er zijn 1001 redenen waarom elk plan voor vrede in Syrië geen schijn van kans maakt. Maar ik stel voor dat we die vandaag even negeren. Er zijn wat dingen gaande die voorheen onwrikbare posities in dit conflict aan het wankelen lijken te brengen, en het zou misdadig zijn niet te proberen daar gebruik van te maken – er zijn genoeg doden gevallen en genoeg mensen verdreven.
Potentiële uitkomst: Assad blijft formeel president van Syrië,
Dat er een zekere opening zou kunnen zijn – alles moet hier aarzelend geformuleerd worden – is te danken aan Islamitische Staat. De opmars van deze extremisten onder de extremisten heeft de stellingen op het spelbord van het Midden-Oosten danig door elkaar geschud: gezworen vijanden, zowel binnen als buiten Syrië, zien zich geconfronteerd met een zeer gevaarlijke gezamenlijke tegenstander. Ze moeten zich afvragen hoe nuttig het is alle energie te steken in de onderlinge strijd, nu IS zich gereedmaakt om het uitgeputte land over te nemen.
Verwant nieuws
Verder:

Koenders herhaalt: Nederlandse militairen gaan niet vechten in Irak
Trouw 18.11.2014 Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het sturen van grondtroepen zou eerder ‘contraproductief’ werken, aldus de bewindsman.
Nederland gaat Koerdische strijders in het noorden en Iraakse special forces in de buurt van Bagdad trainen. De Nederlandse militairen gaan niet mee ‘mentoren in gevechtssituaties’, aldus de bewindsman. Kamerlid Louis Bontes (voormalig PVV’er) wilde opheldering naar aanleiding van uitlatingen van commandant der strijdkrachten Tom Middendorp tijdens een persbriefing.

‘Geen grondtroepen naar Irak’
Telegraaf 18.11.2014 Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het sturen van grondtroepen zou eerder „contraproductief” werken, aldus de bewindsman.

‘Geen Nederlandse grondtroepen naar Irak’
NU 18.11.2014 Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het sturen van grondtroepen zou eerder ”contraproductief” werken, aldus de bewindsman.
Nederland gaat Koerdische strijders in het noorden en Iraakse special forces in de buurt van Bagdad trainen. De Nederlandse militairen gaan niet mee ”mentoren in gevechtssituaties”, aldus de bewindsman. Ze komen niet ”buiten de poort”. Louis Bontes wilde opheldering naar aanleiding van uitlatingen van generaal Tom Middendorp tijdens een persbriefing.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Irak Bert Koenders IS
Gerelateerde artikelen;

Middendorp bepleit grondtroepen in Irak
Telegraaf 18.11.2014 Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp maakt de geesten rijp voor Nederlandse grondtroepen in Irak tegen terreurleger Islamitische Staat (IS).

Als in januari behalve onze F-16’s ook militaire trainers actief zijn in Irak, neemt de behoefte aan luchtsteun voor grondtroepen toe. Daarbij zijn ’forward air controllers’ (fac’ers), die vanaf de grond doelen aanstralen, zeer behulpzaam, zo zei Nederlands hoogste generaal. Eerder gaf minister Hennis (Defensie) al te kennen dat Nederlandse militairen verzeild kunnen raken in grondgevechten.

Defensie overweegt de inzet van Nederlandse grondtroepen in Irak
VK 18.11.2014 Nederland overweegt in Irak grondtroepen in te zetten. De 130 Nederlandse militairen die hun Iraakse en Koerdische collega’s vanaf januari zullen trainen, doen dat niet alleen in beveiligde kazernes maar mogelijk ook daarbuiten. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, gisteren bevestigd.
Het gaat onder meer om Nederlandse militairen die vanaf de grond Islamitische Staat-doelwitten moeten aanwijzen voor F16-piloten (de zogenoemde Forward Air Controllers). Een andere optie is dat Nederlandse commando’s hun Iraakse collega’s buiten de poort van een veilige kazerne begeleiden. Het kabinet neemt nog voor de Kerst een besluit over de inzet van Nederlandse grondtroepen.
Strijd in Irak;
Defensie overweegt de inzet van Nederlandse grondtroepen in Irak
Pleger aanslag was vrijwel zeker Nederlander
Iraakse troepen verjagen IS uit Baiji
‘Enkele IS-kopstukken gedood’ bij luchtaanval VS
Amerika verdubbelt aantal militairen in Irak
BEKIJK HELE LIJST

Trainingsmissie Irak begint in januari
Trouw 17.11.2014 De Nederlandse militaire trainingsmissie in Irak begint naar verwachting in januari. Een deel van de 130 militairen gaat Iraakse grondtroepen trainen in het noorden van het land. Het andere deel gaat waarschijnlijk bij de hoofdstad Bagdad in het midden van Irak aan de slag met speciale eenheden van Irak.
Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vandaag gezegd. De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie IS in Irak.

Trainingsmissie Irak start januari
Telegraaf 17.11.2014 De Nederlandse militaire trainingsmissie in Irak begint naar verwachting in januari. Een deel van de 130 militairen gaat Iraakse grondtroepen trainen in het noorden van het land. Het andere deel gaat waarschijnlijk bij de hoofdstad Bagdad in het midden van Irak aan de slag met speciale eenheden van Irak.
Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag gezegd. De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. De Nederlanders zullen hun Iraakse collega’s op beveiligde locaties trainen.

Commandant der Strijdkrachten wil grondsteun in strijd tegen IS
NU 17.11.2014 tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) krijgen slechts “beperkte” informatie over te bombarderen doelen. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag gezegd.
Nu doen vliegtuigen verkenningsvluchten, maar de informatie over de strategische posities en wapendepots zijn niet volledig. Daarvoor is hulp van gespecialiseerde grondtroepen nodig, aldus Middendorp.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: Trainingsmissie Irak Irak IS

Vijftig dagen luchtaanvallen op IS eisen 865 levens
Trouw 12.11.2014 De luchtaanvallen door de internationale coalitie op terreurbeweging Islamitische Staat hebben tot nog toe minstens 865 levens geëist in Syrië. Onder de doden na vijftig dagen aan bombardementen bevinden zich vijftig burgers, stelde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag.
Volgens het observatorium behoort een overgrote meerderheid van de doden tot IS. Minstens 746, en mogelijk veel meer IS-strijders vonden de dood. Het al-Nusra Front, dat gelieerd is aan al-Qaeda, verloor sinds 23 september 68 strijders door de luchtaanvallen.
Meer over;

Weer bommen F-16’s op IS
Telegraaf 11.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw bommen gegooid op gebouwen, voertuigen en gevechtsposities van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarbij is ook een onbekend aantal strijders van IS gedood.
Gerelateerde artikelen
06-11: Bezoek aan F-16’s in Jordanië
04-11: IS-doelen Irak uitgeschakeld
28-10: F-16’s gooiden tientallen bommen

F-16’s bombarderen weer IS-doelen in Irak
NU 11.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw bommen gegooid op gebouwen, voertuigen en gevechtsposities van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarbij is ook een onbekend aantal strijders van IS gedood. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De F-16’s vielen in bijna dertig vluchten meer dan twintig keer aan.
Lees meer over: IS

Bezoek aan F-16’s in Jordanië
Telegraaf 06.11.2014 Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie hebben donderdag voor het eerst een bezoek gebracht aan de Nederlandse F-16’s die in Irak meevechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze spraken op de luchtmachtbasis in Jordanië, waar de gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd, met vliegers en grondpersoneel.
Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. De commandant van de F-16-eenheid vertelde tijdens een rondleiding bij de straaljagers over het planningsproces en de manier waarop ze opereren. Asscher zei dat hij „groot respect” heeft voor de de Nederlandse militairen en hoe zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen IS. „Het is belangrijk werk in het belang van Nederland.” Ook de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, was bij het bezoek aanwezig. Voor hem was het ook de eerste keer dat hij bij de F-16’s in Jordanië was.

Asscher en Hennis bezoeken F-16’s in Jordanië
NU 06.11.2014 Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis van Defensie hebben donderdag voor het eerst een bezoek gebracht aan de Nederlandse F-16’s die in Irak meevechten tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).
Ze spraken op de luchtmachtbasis in Jordanië, waar de gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd, met vliegers en grondpersoneel.
Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. De commandant van de F-16-eenheid vertelde tijdens een rondleiding bij de straaljagers over het planningsproces en de manier waarop ze opereren.
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over: F-16’s IS
Gerelateerde artikelen;

Nederlandse leger heeft eerste F-35-eenheid gevormd
NU 05.11.2014 Het Nederlandse leger heeft zijn eerste F-35-squadron, hoewel het eerste toestel pas in 2019 naar ons land komt. De Koninklijke Luchtmacht heeft momenteel twee F-35’s, ofwel Joint Strike Fighters.
Dat meldt het ministerie van Defensie woensdag.
Het 323 Squadron wordt verantwoordelijk voor de operationele test- en evaluatiefase van de F-35. Het squadron moet de Koninklijke Luchtmacht voorbereiden ”op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig”, aldus squadron-commandant kolonel Bert de Smit.
Het kabinet wil 37 F-35’s kopen en er zijn in de Verenigde Staten inmiddels drie Nederlanders opgeleid tot F-35-vlieger.
Lees meer over: F-35 Joint Strike Fighter JFS

F-16’s schakelen weer doelen en strijders van IS uit
AD 04.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.
Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag gemeld. De F-16’s maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.
Lees ook

F-16’s schakelen weer doelen en strijders van IS uit
Trouw 04.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.
Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag gemeld. De F-16’s maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.
Verwant nieuws;

IS-doelen Irak uitgeschakeld
Telegraaf 04.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.
Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De F-16’s maakten zestien vluchten boven Irak. Ze gooiden volgens een woordvoerster in totaal ruim tien bommen. Ook namen de jachtvliegtuigen doelen onder vuur met het boordkanon.
Gerelateerde artikelen;
28-10: F-16’s gooiden tientallen bommen
25-10: ‘F-16’s mogen leiders IS doden’

F-16’s schakelen weer IS-doelen Irak uit
NU 04.11.2014 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week opnieuw doelen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgeschakeld. Ze bombardeerden onder meer materieelcomplexen en voertuigen. Daarbij is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood.
Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Lees meer over: IS F-16’s
Gerelateerde artikelen;
Gaan de Amerikanen van strategie veranderen in Syrië?
Elsevier 04.11.2014 Washington zou op dit moment bekijken of de militaire campagne boven Syrië verder wordt uitgebreid. Mogelijk wordt ook Jabhat al-Nusra een doelwit van Amerikaanse bommenwerpers.
Dat schrijft The Washington Post. President Barack Obama zou op dit moment nog geen voorstander zijn van een uitbreiding van de luchtaanvallen.
Grensovergang
Maar de regering in Washington maakt zich wel degelijk ernstige zorgen over de laatste ontwikkelingen. Naast Islamitische Staat (IS), die nog altijd geen beslissende slag is toegebracht bij Kobani, stoomt ook Jabhat al-Nusra op in Syrië. Die radicaalislamitische beweging heeft banden met Al-Qa’ida.
Bab al-Hawa is een van de openingen waardoor het Vrije Syrische Leger onder meer wapens en andere steun krijgt. Het Vrije Syrische Leger wordt gezien als een ‘gematigde’ rebellengroep die het opneemt tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar wie er precies deel uitmaken van dit ‘leger’, is niet helemaal duidelijk.
Zwak
Tot dusver richtten de luchtaanvallen van de Amerikanen en vrienden zich hoofdzakelijk tegen IS. Maar de afgelopen tijd is ook Jabhat al-Nusra bezig aan een opmars. Dit weekeinde lanceerden de extremisten een aanval op rebellen van het Vrije Syrische Leger. Daarbij verloren de ‘gematigden’ fors terrein inIdlib, een provincie die zij eerst stevig in handen hadden.
Bovendien maakte Jabhat al-Nusra verschillende geavanceerde wapens buit, waaronder Amerikaanse raketlanceerinstallaties, schrijft The Telegraph.

Lees ook…
Terroristen onder vuur: dit zijn IS en Al-Nusra
zie ook
24 sep Terroristen onder vuur: dit zijn IS, Al-Nusra en Khorasan
28 okt Turkije: ons leger kan niets doen voor belegerde stad Kobani
3 okt Vijf valkuilen voor Nederlandse IS-missie in Irak

Frankrijk pleit voor meer steun in Aleppo
Trouw 04.11.2014 Islamitische Staat lijkt opnieuw op te rukken bij Aleppo, een van de grootste steden van Syrië. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, riep vandaag met een commentaar in Le Figaro de internationale coalitie op om de stad te redden.
Aleppo, voorheen het economische centrum van Syrië, is al langer zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Sinds 2012 is de stad het strijdtoneel van verzet tegen het regime van Assad. De stad wordt stelselmatig gebombardeerd en is bijna volledig omsingeld door de troepen van Assad. De dictator probeert het verzet van onder andere het Vrije Syrische Leger te breken door alle wegen naar voorzieningen af te snijden.
The Washington Post stelt vandaag dat Assad en IS uiteindelijk hetzelfde doel nastreven: het vernietigen van de kleine oppositie. Vanuit dat punt is het voor beide partijen cruciaal dat Aleppo, vooralsnog de enige stad met een enigszins politiek alternatief binnen Syrië, veroverd wordt.

Frankrijk wil Aleppo redden
Trouw 04.11.2014 De coalitie die tegen Islamitische Staat (IS) vecht, moet nu Aleppo redden, na Damascus de belangrijkste stad van Syrië. Dit schrijft Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, vandaag in een commentaar in de krant Le Figaro. De bewindsman noemt de stad het ‘bolwerk’ van de oppositie die er bijna is omsingeld.
De door het Westen gesteunde oppositie wordt aangevallen door zowel IS als de troepen van president Bashar al-Assad. ‘Aleppo opgeven zou 300 duizend mannen, vrouwen en kinderen veroordelen tot een verschrikkelijke keuze: de moordende belegering van de bommen van het regime of de barbaarsheid van de terroristen van IS’, aldus Fabius.
Verwant nieuws
Meer over;

Nederlandse officier: IS-terroristen zonder pardon uitschakelen
Elsevier 30.10.2014 Het ministerie van Defensie verstrekt slechts mondjesmaat informatie over de inzet van F-16’s in Irak. Ingewijden vertellen in weekblad Elsevier meer over de strijd tegen terreurbeweging IS. Vanwege de veiligheid van militairen in Nederland is Defensie terughoudend wat betreft het delen van informatie.
Waarschuwen
Het is gebruikelijk dat media om veiligheidsreden alleen de rang en voornaam van uitgezonden militairen vermelden. Van de commandant te velden wordt wel de volledige naam vrijgegeven. Dit keer gebeurt dat niet, wegens het gevaar van represailles van moslimfanaten in Nederland.
Aanvallen
Het ministerie van Defensie meldde dinsdag dat Nederlandse F-16’s de afgelopen week tientallen bommen op doelen van IS in Irak hebben gegooid. Het ging om opslagplaatsen voor munitie, wapens en bermbommen, hoofdkwartieren van IS en extremisten van de terreurgroep.
De F-16’s gingen meer dan veertig keer in de lucht om meer dan dertig succesvolle aanvallen uit te voeren. Hoeveel doden daarbij zijn gevallen, is niet bekend.
zie ook;
3 okt ‘Strijd tegen IS is vergelijkbaar met die tegen de nazi’s’
25 sep Rutte: dreiging IS raakt ook Nederland, stevig antwoord nodig
24 sep ‘Nederland alleen actief in Irak, met zes F-16’s’
Nederlandse F-16’s gooiden tientallen bommen
Trouw 28.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben de afgelopen week tientallen bommen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gegooid. Het ging om opslagplaatsen voor munitie, wapens en bermbommen, hoofdkwartieren van IS en strijders van de terreurgroep, aldus het ministerie van Defensie vandaag.
De F-16’s gingen meer dan 40 keer de lucht in om meer dan 30 succesvolle aanvallen uit te voeren. Bij de acties werd ook het boordkanon ingezet. Er viel een onbekend aantal doden bij de operaties. De Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in Jordanië.
Meer over

F-16’s gooiden tientallen bommen
Telegraaf 28.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben de afgelopen week tientallen bommen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gegooid. Het ging om opslagplaatsen voor munitie, wapens en bermbommen, hoofdkwartieren van IS en strijders van de terreurgroep, aldus het ministerie van Defensie dinsdag.
Gerelateerde artikelen;
28-10: ‘Censuur propaganda onzinnig’
27-10: NL leidt bombardement
26-10: IS doodt 20 agenten
26-10: Nieuwe video IS-gijzelaar verschenen
25-10: ‘F-16’s mogen leiders IS doden’

Nederlandse F-16’s gooiden tientallen bommen in Irak
NU 28.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben de afgelopen week tientallen bommen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gegooid. Het ging om opslagplaatsen voor munitie, wapens en bermbommen, hoofdkwartieren van IS en strijders van de terreurgroep, aldus het ministerie van Defensie dinsdag.
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Lees meer over: IS
Gerelateerde artikelen;

‘Coalitie tegen IS in media’
Telegraaf 27.10.2014 In de media moet Islamitische Staat (IS) net als op het slagveld worden aangepakt door een grote coalitie. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bericht. De start van zo’n coalitie is het resultaat van een conferentie, maandag in Koeweit, van de VS, Turkije, enkele landen in Europa en negen in de Arabische Wereld die IS gezamenlijk op internet willen bestrijden.
zie: ‘Anti-IS-strijdster onthoofd’

Nederlandse F-16-vlieger leidde bombardement op IS
Trouw 27.10.2014 In Noord-Irak is afgelopen weekend onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger met 15 vliegtuigen een luchtaanval op IS-doelen uitgevoerd. Het ministerie van Defensie heeft dat vandaag laten weten. Het was voor het laatst op 19 november 1994 dat een Nederlander een bombardementsmissie leidde. Dat was tijdens het conflict in voormalig Joegoslavië.
Volgens Defensie vertrokken vrijdag 4 Nederlandse F-16’s vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar doelen uit te schakelen. Dat gebeurde in samenwerking met vier coalitiepartners.
Verwant nieuws;

Nederlandse F-16 leidt aanval op IS
NRC 27.10.2014 Een Nederlandse F-16 heeft afgelopen vrijdag met vijftien vliegtuigen een luchtaanval uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat (IS). Het was voor het eerst sinds 1994 dat een Nederlands vliegtuig een bombardementsmissie leidde. Dat meldt het ministerie van Defensie. LEES VERDER
Lees meer;
19 AUG Islamitische Staat Nieuwe luchtaanvallen Verenigde Staten in Irak
Nederlandse F-16’s leiden luchtaanval Irak
NU 27.10.2014 In Noord-Irak is afgelopen weekend onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger met vijftien vliegtuigen een luchtaanval op IS-doelen uitgevoerd. Het ministerie van Defensie heeft dat maandag laten weten.
Het was voor het laatst op 1994 dat een Nederlander een aanvalsmissie leidde. Dat was tijdens het conflict in voormalig Joegoslavië.
Dossier IS
Lees meer over: IS F-16 Irak

Wilders: F-16’s mogen leiders IS uitschakelen
Trouw 25.10.2014 PVV-leider Geert Wilders vindt dat de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, en andere IS-leiders moeten worden uitgeschakeld. Hij hoopt dat de Verenigde Staten daartoe het voortouw nemen. Als Nederlandse F-16’s daar met gerichte bombardementen aan kunnen bijdragen, ‘dan moeten we dat zeker doen’.
Meer over; Geert Wilders

‘F-16’s mogen leiders IS doden’
Telegraaf 25.10.2014 PVV-leider Geert Wilders vindt dat de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, en andere IS-leiders moeten worden uitgeschakeld. Hij hoopt dat de Verenigde Staten daartoe het voortouw nemen. Als Nederlandse F-16’s daar met gerichte bombardementen aan kunnen bijdragen, „dan moeten we dat zeker doen”.

Zelfs als we IS ooit verslaan, zullen er altijd nieuwe jihadisten zijn
Elsevier 24.10.2014 Op welke manier het Westen zich ook bemoeit met het Midden-Oosten, moslimterroristen zullen altijd een reden vinden om aanslagen te plegen. Voor wie het nog niet wist, of niet wilde weten: we zijn in oorlog met de politieke islam.
De oorlog komt steeds dichterbij. Westerse inlichtingendiensten hebben in de voorbije maanden gewaarschuwd voor jihadistische aanslagen. Al in mei werd in Brussel een dodelijke aanslag gepleegd bij het Joods Museum.
Toen was er nog geen sprake van een westerse oorlog tegen IS. Islamitische Staat werd pas in juli opgericht. Heeft deelname aan de oorlog tegen IS dan geen effect gehad op de terreurdreiging?

Lees ook…
Paspoort afpakken? ‘Laat jihadisten naar Syrië gaan’

Lees ook…
René van Rijckevorsel: De monumentale verwoesting van Syrië

Minder vluchten Nederlandse F-16’s boven Irak
Trouw 22.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben de afgelopen week 14 missies boven Irak uitgevoerd, een stuk minder dan de week ervoor. Daarbij is één lasergeleide bom afgeworpen op een voertuig van Islamitische Staat (IS) dat de weg versperde. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde weekoverzicht van missies van Defensie.
Vorige week voerden de Nederlandse gevechtspiloten nog ruim 25 vluchten uit, waarbij een ‘onbekend aantal’ terroristen werd gedood.
Nederland zet zes F-16’s in bij de internationale strijd tegen terreurorganisatie IS in Irak. De gevechtsvliegtuigen bombarderen doelen en ondersteunen Iraakse en Koerdische grondtroepen tegen aanvallen van IS-strijders. De eenheid telt ongeveer 250 militairen.
Meer over;
Heeft minister Koenders wél ‘indicaties’ van Turkse steun aan IS?
Elsevier 18.10.2014 Een Turkse hoofdofficier van Justitie heeft bevestigd dat Turkije wapens levert aan terroristen van Islamitische Staat (IS). Gaat een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Turkije nu wel om opheldering vragen?
De Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu zegt over verklaringen te beschikken van de hoofdofficier van justitie in Adana waarin wapenleveranties aan Islamitische Staat (IS) worden bevestigd. Ook de vrachtwagenchauffeurs, die de wapens zouden hebben vervoerd, zetten hun handtekening onder de verklaring.
‘Geachte Ahmet Davutoğlu, wie pleegt hier nu landverraad? We sturen vrachtwagens met humanitaire hulp, maar de Turkmenenzeggen dat ze niets hebben gekregen,’ riep de oppositieleider. De beelden van die toespraak zijn offline gehaald door de Turkse overheid.
Geen indicaties
Nederland heeft Turkije nooit om opheldering gevraagd over de mogelijke steun aan IS. Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) geen indicaties te hebben van Turkse steun aan jihadisten. Ook een rapport, waarin wordt beschreven hoe Turkije de grenzen openhoudt voor extremisten, bracht het kabinet niet op andere gedachten. En een motie van CDA en SP, waarin het kabinet wordt gevraagd om zich in te spannen voor een internationaal onderzoek, werd eveneens afgewezen. Timmermans bleef, tot op zijn allerlaatste dag op de Apenrots, beweren dat er niets aan de hand is.
Onderzoek
De partijen willen dat er een internationaal onderzoek komt naar de situatie in de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak. Nederland heeft nooit aangedrongen op een dergelijk onderzoek, maar moet dit wel doen, vinden de oppositiepartijen.
Intussen zegt Turkije de internationale coalitie tegen IS te steunen, maar tot echt concrete daden leidde dit vooralsnog niet. Wel praat het land met Amerika over het gebruik van militaire bases voor luchtaanvallen. Ook zou Turkije ‘gematigde rebellen’ gaan trainen.

Volgens Elsevier;
Eric Vrijsen: Turkije toont zich weinig dankbaar voor Nederlandse Patriot-steun

Koenders voelt zich geen minister van oorlog
Trouw 17.10.2014 De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voelt zich geen minister van oorlog nu Nederland in Irak meevecht tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar hij is zich er wel terdege van bewust dat ons land in een conflictgebied actief is en vindt dat een ‘grote verantwoordelijkheid’. Dat zei Koenders vandaag tegen journalisten nadat hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken het stokje had overgenomen van Frans Timmermans, die Europees commissaris wordt.
Koenders leidde in de afgelopen tijd de VN-vredesmissie in Mali en hij hoopt dat die ervaring kan helpen bij de manier waarop hij omgaat met de internationale strijd tegen IS. Ook in Mali was volgens Koenders een conflict dat te maken had met mensen die zich gemarginaliseerd voelden, maar ook met extremisme en de inzet van militaire middelen.
Leverde de Turkse regering inderdaad wapens aan IS?
Elsevier 17.10.2014 Verschillende Kamerleden willen opheldering van minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA). Was NAVO-lidstaat Turkije betrokken bij wapenleveranties aan IS, zoals onlangs werd beweerd door de Turkse oppositieleider?
Kemal Kılıçdaroğlu zei deze week onomwonden dat de regering steun geeft aan Islamitische Staat (IS) en andere terreurorganisaties, schreef onder meer het Turkse persbureauDogan. De seculiere oppositieleider zei daarvoor bewijs te hebben.
Documenten
Hij toonde documenten die volgens hem bewijzen dat de AKP, de islamistische partij van president Recep Tayyip Erdogan, wapens levert aan IS, meldde ook Zaman Vandaag.
De verklaringen zouden afkomstig zijn van de hoofdofficier van justitie in Adana, een stad in het zuiden van NAVO-lidstaat Turkije en van vrachtwagenchauffeurs die de wapens naar de terreurbeweging in Irak en Syrië zouden hebben gebracht.
Kılıçdaroğlu: ‘De hele wereld weet dat ze IS steunen. Wil je bewijs, Ahmet Davutoğlu (de premier van Turkije)? Hier heb je bewijs (…). Je zei: “Als je geen bewijs levert, ben je een landverrader”. Geachte Ahmet Davutoğlu, wie pleegt hier nu landverraad?! “We sturen vrachtwagens met humanitaire hulp” [naar Iraakse Turkmenen], zeiden ze. Maar..”Wij hebben niets gekregen,” zeggen de Turkmenen.’
Deal
De beweringen van Kılıçdaroğlu zijn ook doorgedrongen tot de Nederlandse politiek. Zeven partijen in de Tweede Kamer (CDA, SP, PVV, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Groep Bontes/Van Klaveren) stellen vragen aan de kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA).
De fracties willen weten of de minister bekend is met de beweringen van de Turkse politicus en hoe hij de getoonde schriftelijke verklaringen beoordeelt. En willen zij weten, klopt de berichtgeving dat Turkije een deal met IS gesloten heeft waarbij 180 terroristen zijn vrijgelaten in ruil voor het door IS gevangen genomen personeel van het Turkse consulaat in Mosul?
Olie
Volgens de oppositieleider bewijzen de ‘IS-rekruteringscellen‘ in Turkse steden als Gaziantep en Ankara ook dat de AKP-regering ‘openlijk’ de terreurbeweging steunt. Daarnaast suggereerde hij dat Turkije olie koopt van IS. ‘Aan wie verkopen ze de olie?’ vroeg hij zich af.
Zij hebben de terroristen en andere radicaalislamitische groepen gesteund met ‘miljarden dollars en heel veel wapens’, zei de vicepresident tot Amerikaanse studenten. Later bood hij voor die uitlatingen zijn excuses aan.

Lees ook…
Times: Turkije ruilde honderden IS-terroristen voor gijzelaars

Volgens Elsevier
Eric Vrijsen: Turkije toont zich weinig dankbaar voor Nederlandse Patriot-steun
zie ook;
16 okt Turkije licht ‘veilige zones’ in Syrië toe
12 sep Zo kan IS onbekommerd terroristen rekruteren in Istanbul
7 okt Frans-Turkse gesprekken over Kobani

Timmermans: Nederland niet in oorlog ondanks F-16’s
Trouw 15.10.2014 De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak bombarderen, verrichten daarmee oorlogshandelingen. Maar dat betekent volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken niet dat Nederland in oorlog is.
Verwant nieuws

‘Nederland niet in oorlog’
Telegraaf 15.10.2014 De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van terreurgroep ISIS in Irak bombarderen, verrichten daarmee oorlogshandelingen. Maar dat betekent volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken niet dat Nederland in oorlog is.
Gerelateerde artikelen;
15-10: ‘Extremisme lijkt op verslaving’
15-10: Fors meer asielaanvragen Dld
15-10: Maleisië pakt jihadisten op
15-10: Asielzoekers moeten weg
15-10: ‘Militairen VS gewond door gifgas’
14-10: ‘Bombarderen helpt weinig’
14-10: Vechten tegen ISIS mag
14-10: Topoverleg strijd tegen ISIS
14-10: ‘Irak doodt strijders ISIS’
14-10: ‘Geen wapens voor Koerden’

Legerleider Middendorp: ‘Ook grondtroepen nodig in strijd tegen IS’
Trouw 15.10.2014 De Verenigde Staten moeten in Irak en Syrië ook over de grond de strijd aangaan met de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gisteren tegen de NOS gezegd na afloop van een internationale top in Washington.
Verwant nieuws;
Meer over: Aanval op Islamitische Staat Islamitische Staat (IS) Defensie
Waarom grondtroepen ook nodig zijn in strijd tegen IS
Elsevier 15.10.2014 De luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging IS werpen hun vruchten af, maar er is meer nodig. Militaire leiders en bevelhebbers van de internationale coalitie tegen IS zeggen dat er ook grondtroepen nodig zijn.
‘Er zal een grondcampagne achteraan moeten, met name met Iraakse eenheden,’ zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tegen de NOS. Middendorp woonde in Washington een top over IS bij.
Het Witte Huis liet dinsdagavond weten dat het effect van Amerikaanse luchtaanvallen op de Syrische grensstad Kobani beperkt is. Dat komt omdat er niet voldoende grondtroepen zijn die na een luchtaanval in actie komen om de belegering te doorbreken.
In Amerika groeit intussen de steun voor de inzet van Amerikaanse grondtroepen in de strijd tegen IS. Uit een peilingvan NBC News en Wall Street Journal blijkt dat 41 procent van de Amerikanen geloven dat grondtroepen én luchtaanvallen nodig zijn om de terreurbeweging uit te schakelen. In september was dat nog maar 34 procent.
Verwijten
Intussen hebben Amerikaanse politici Turkije verwijten gemaakt dat het land veel te terughoudend is tegen IS. Het land zou meer moeten doen voor de internationale coalitie tegen IS. De regering in Ankara wil eerst duidelijk hebben wat het einddoel is.
De coalitie richt zich nu vooral op het bestrijden van IS, maar Turkije wil ook dat het regime van Bashar al-Assad omver wordt geworpen. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zegt dat Turkije en de Verenigde Staten op één lijn zitten als het gaat om de strijd tegen IS.
zie ook;
10 okt Waarom Turkije de grens moet openen voor Koerdische vrijwilligers
13 okt Turkije helpt coalitie in strijd tegen IS, militaire bases open
14 sep Egypte: coalitie IS tegen alle terreur

Militair topoverleg over strijd tegen IS
Trouw 14.10.2014 Even buiten de Amerikaanse hoofdstad Washington, op Andrews Airforce Base, zijn militaire kopstukken van de coalitie tegen Islamitische Staat begonnen aan een ingelaste vergadering over de te volgen strategie.
De bijeenkomst wordt geleid door de voorzitter van de Amerikaanse gemeenschappelijke chefs van staven, generaal Martin Dempsey. Voor Nederland schuift commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aan. President Barack Obama zal ook langskomen.
Meer over

Coalitie houdt eerste topoverleg over IS
NU 14.10.2014 In Washington is de eerste militaire bijeenkomst gehouden over de bestrijding van IS sinds de start van de internationale coalitie in september. Dat laat een woordvoerder van het Amerikaanse leger dinsdag weten.
De bijeenkomst is een initiatief van de Amerikaanse strijdkrachten en gaat over de te volgen strategie. Er wordt gesproken over een “gemeenschappelijke visie op de campagne tegen IS, de uitdagingen daarvan en de weg voorwaarts”, zo laat de woordvoerder weten.
Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Lees meer over IS

NL overweegt steun Syrische rebellen
Telegraaf 14.10.2014 Nederland overweegt militaire steun te leveren aan gematigde strijdgroepen in Syrië. Dat laat minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) weten aan de Tweede Kamer. Doel van de militaire steun is ervoor te zorgen dat de Syrische dictator Assad door de strijd tegen terreurleger ISIS niet steviger in het zadel komt te zitten.

Nederlandse F-16’s gooiden tien bommen op stellingen IS in Irak
NRC 14.10.2014 De afgelopen week hebben Nederlandse F-16’s boven Irak meer dan 25 missies gevlogen, waarbij in totaal tien bommen op stellingen van de extremistische jihadisten van IS werden gegooid. Volgens het ministerie van Defensie werd daarbij “een onbekend aantal terroristen uitgeschakeld”.
Precies een week geleden wierpen twee Nederlandse straaljagers voor het eerst drie bommen af in Irak. Het weekend ervoor vonden er al verkenningsvluchten plaats. LEES VERDER
Lees meer
VANDAAG F-16’s 25 missies, tien bommen afgeworpen
7:26 NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak ›
10 OKT IS rukt op in Kobani – VS vernietigen doelen IS in Syrië ›
11 OKT Opnieuw zware gevechten om Syrische stad Kobani ›
6 OKT Gevechten bij Kobani gaan door – ‘IS-vlag op gebouw te zien’ ›

F-16’s doden ISIS-strijders
Telegraaf 14.10.2014 Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim 25 vluchten boven Irak een „onbekend aantal“ terroristen gedood. De F-16’s bombardeerden voertuigen en posities van de terreurgroep ISIS.
Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde weekoverzicht van Defensie van operaties die van maandag tot en met zondag zijn uitgevoerd. De F-16’s gooiden in die periode 10 bommen op ISIS-doelen, zei een woordvoerster. De gevechtsvliegtuigen ondersteunen Iraakse en Koerdische grondtroepen tegen aanvallen van IS-strijders.
LEES OOK;

‘Geen wapens voor Koerden’
Telegraaf 14.10.2014 Nederland zal geen wapens leveren aan de Koerden die de Syrische grensstad Kobani verdedigen tegen strijders van ISIS. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden hier vorige week in een debat om gevraagd. Al duizenden mensen zijn uit de stad gevlucht voor de gevechten.
In een brief aan de Kamer dinsdag schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat „het risico van het weglekken van wapens naar de PKK” te groot is. De PKK staat op de Europese terrorismelijst. Eerder leverde het kabinet wel duizend helmen en scherfvesten aan Koerden in Noord-Irak.

Geen Nederlandse wapens voor Koerden in Kobani
NU 14.10.2014 Nederland zal geen wapens leveren aan de Koerden die de Syrische grensstad Kobani verdedigen tegen strijders van Islamitische Staat (IS). Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden hier vorige week in een debat om gevraagd.
In een brief aan de Kamer dinsdag schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat ”het risico van het weglekken van wapens naar de PKK” te groot is.
Overzicht
De F-16’s wierpen vorige week dinsdag de eerste drie bommen in Irak. Bij die aanval, waarbij bewapende voertuigen van IS werden vernietigd, kwamen naar schatting acht à twaalf IS-strijders om het leven.
Defensie meldt niet elke wapeninzet meer apart, maar geeft wekelijks een globaal overzicht van de activiteiten.
Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over IS Irak
Kabinet: geen wapens voor Koerden in Kobani
Elsevier 14.10.2014 Nederland zal geen wapens leveren aan de Koerden die de Syrische grensstad Kobani verdedigen tegen strijders van Islamitische Staat (IS). Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden hier vorige week in een debat om gevraagd.
In een brief aan de Kamer dinsdag schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat ,,het risico van het weglekken van wapens naar de PKK” te groot is. De PKK staat op de Europese terrorismelijst. Eerder leverde het kabinet wel duizend helmen en scherfvesten aan Koerden in Noord-Irak.
zie ook;
7 okt Koerden dinsdagochtend welkom in Kamer
7 okt Koerden bestormen Kamer: ‘Wereld kijkt toe bij massaslachting Kobani’
7 okt ‘Demonstratie Koerden spontane actie’

,,Vroeger was het in dienst treden bij buitenlandse strijdkrachten strafbaar, nu is het niet langer verboden. Je mag alleen niet deelnemen aan een strijd tegen Nederland”, zegt woordvoerder Wim de Bruin tegen het persbureau. Als één van de motorclubleden zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden zou hij wel vervolgd kunnen worden. ,,Maar dit gebeurt allemaal heel ver weg, dus het is moeilijk te bewijzen”, voegt De Bruin daar aan toe.
Vorige week kwam naar buiten dat drie leden van No Surrender samen met Koerdische strijders tegen ISIS vechten in het noorden van Irak.

Vechten tegen ISIS mag – video
Telegraaf 14.10.2014 Het Openbaar Ministerie zal de drie leden van motorclub No Surrender die met de Koerden meevechten tegen ISIS, niet vervolgen. Dat heeft het OM desgevraagd laten weten aan persbureau AFP.
Gerelateerde artikelen;
10-10: Leden motorclub in Irak
10-10: NL’er vecht tegen ISIS

Toetsingskader voor wel of niet militair ingrijpen
VK 12.10.2014 Een militaire humanitaire interventie kan meer of minder legitiem zijn. Kenneth Manusama (VU) pleit voor een toetsingskader. De geest van de Commissie-Davids waart nog steeds rond op het Binnenhof. Terwijl we worden geconfronteerd met een imminente humanitaire tragedie in Kobani, Syrië, debatteert politiek Den Haag over de vraag of er een volkenrechtelijk mandaat is voor militaire ingrijpen. Sinds het rapport Davids uit 2010 staat het volkenrecht centraal in het buitenlands beleid en wordt in de politiek elke steun aan militaire interventies bepaald door magische term ‘(adequaat) volkenrechtelijk mandaat’. Dat klinkt nobel en in lijn met de grondwettelijke traditie om de internationale rechtsorde te bevorderen, maar maskeert de politieke én juridische realiteit.

Nederlandse F-16’s weer actief boven Irak
Nederlandse straaljagers voeren samen met Amerikaanse luchtmacht aanvallen uit
NU 11.10.2014 Voor de derde keer deze week hebben Nederlandse F-16’s luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat.
De Nederlandse straaljagers voerden samen met de Amerikaanse luchtmacht drie aanvallen uit. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie zaterdag.
De aanvallen werden uitgevoerd bij Tal Afar en Hit, in het noorden van Irak. Bij Tal Afar werd een kleine strijdgroep geraakt en werd een gewapend voertuig vernietigd. Bij twee luchtaanvallen ten noordwesten van Hit werden nog twee eenheden van IS (voorheen ISIS) geraakt.
Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS
Waarom Nederland wel F-16’s naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over Irak IS

Nederland en VS voeren drie aanvallen uit op IS-doelen in Irak
Trouw 11.10.2014 Nederlandse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag en gisteren drie luchtaanvallen uitgevoerd in Irak op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt het Amerikaanse leger.
De Nederlandse F-16’s gooiden bommen op IS-doelen nabij de steden Tal Afar en Hit. Het Amerikaanse leger voerde de afgelopen twee dagen ook zes luchtaanvallen uit op IS bij de belegerde Syrisch-Koerdische stad Kobani.
Meer over:
Grensbewaking is hard nodig tegen terroristen uit het kalifaat
Elsevier 11.10.2014 Nu Europa in oorlog is met het kalifaat, is het tijd om de binnengrenzen weer te bewaken. Want als ‘Brussel’ onze veiligheid niet kan garanderen, moeten we het zelf maar doen.
Het mooie Europa ligt er kwetsbaar bij – om niet te zeggen: voor het oprapen.
De verhalen, deze week, over IS-terroristen die er vanuit het kalifaat op uit zouden worden gestuurd om zeg maar vermomd als asielzoeker aanslagen te plegen op het oude continent, vestigen er weer eens de aandacht op hoe ongelooflijk slecht Europa is beveiligd. Wie houdt ze tegen? Het verontrustende antwoord is: helemaal niemand.
Fort
Je hoort weleens spreken van het ‘fort Europa’, maar dat is lachwekkende asielactivistenretoriek. Was het maar waar; eerder is Europa een zandkasteeltje bij opkomende vloed. In Elsevier is deze week te lezen dat Frontex, het agentschap dat de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert, laat weten dat er van bewaking helemaal geen sprake

Als IS verdreven is, is onze veiligheid mogelijk meer in het geding
Trouw 10.10.2014 Nederland bombardeert alleen Irak. Zonder mandaat mag er geen bom op Syrië worden gegooid, zegt de regering. Dat klopt met de conclusies van de commissie-Davids die stelde dat Nederland alleen mag meedoen als er een mandaat van de VN-Veiligheidsraad is.
Nu al wordt in Ankara hardop nagedacht over het inrichten van een bufferzone in het noorden van Syrië
Deskundigen menen dat een interventie in Syrië mogelijk is met een beroep op het noodzakelijkheidsbeginsel: het internationale recht mag terzijde worden geschoven als dat een groter belang dient. Mij dunkt dat dit aan de orde is in Syrië, waar IS in de naam van Allah net zoals in Irak beestachtig huishoudt.

Rutte: Nederland niet in oorlog met Islamitische Staat
Trouw 10.10.2014 Nederland is ondanks de bombardementen op de Islamitische Staat juridisch gezien niet in oorlog met de terreurbeweging. Premier Mark Rutte zei dat vandaag na de wekelijkse ministerraad.
Nederland helpt Irak op ‘uitdrukkelijk verzoek’ van de regering van dat land met de strijd tegen IS omdat Irak heel veel moeite heeft om de ‘eigen soevereiniteit te handhaven’. Maar volgens artikel 96 van de grondwet zijn we niet ‘in oorlog’.

Rutte: niet in oorlog met ISIS
Telegraaf 10.10.2014 Nederland is ondanks de bombardementen op de Islamitische Staat juridisch gezien niet in oorlog met de terreurbeweging. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.
Nederland helpt Irak op „uitdrukkelijk verzoek” van de regering van dat land met de strijd tegen ISIS omdat Irak heel veel moeite heeft om de „eigen soevereiniteit te handhaven”. Maar volgens artikel 96 van de grondwet zijn we niet ‘in oorlog’.

VNL wil wapens voor Koerden
Telegraaf 08.10.2014 Nederland zou wapens moeten leveren aan Koerden in de belegerde Syrische grensstad Kobani en landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland moeten vragen hetzelfde te doen. Dat zal Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) donderdag bepleiten tijdens een ingelast overleg met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Gerelateerde artikelen;
08-10: Syrië-gezant wil hulp Kobani
08-10: Dodental Turkije loopt op
07-10: ‘Bommen niet altijd oplossing’
07-10: Gevechten in Kobani
07-10: Gesprekken over Kobani
07-10: ‘Kobani staat op punt te vallen’
07-10: Snel overleg over Kobani
07-10: CDA en CU ontevreden
07-10: Eerste bommen op ISIS-doelen

Kamer steunt Syrië-beleid
Telegraaf 09.10.2014 Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het beleid van het kabinet om op dit moment niet militair in te grijpen tegen terreurgroep ISIS in Syrië. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een aantal oppositiepartijen waaronder CDA en ChristenUnie dringt aan op militaire interventie in dat land.
De PvdA blijft streven naar een internationale rechtsbasis voor ingrijpen. Ook het feit dat bombardementen geen eind zullen maken aan het conflict speelt mee bij de afweging om voorlopig militair afzijdig te blijven, aldus Michiel Servaes. Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) lijkt de „meerwaarde van een inzet boven Syrië beperkt”.

Voorlopig alleen humanitaire hulp voor Kobani
Trouw 09.10.2014 Een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die militair ingrijpen van Nederland in Syrië mogelijk maakt, zit er voorlopig niet in. Maar het kabinet gaat wel zoeken naar brede steun voor andere mogelijkheden. Het gaat dan om een bufferzone, humanitaire corridor naar Turkije en een vliegverbod.
De meerwaarde van een inzet boven Syrië lijkt beperkt
Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de situatie in de Syrische grensstad Kobani. De stad wordt aan drie kanten belegerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die heeft volgens de minister inmiddels een derde van de stad in handen.

Geen actie Kobani
Telegraaf 09.10.2014 In de Syrische grensstad Kobani is een humanitaire noodsituatie, maar internationaal is er geen overeenstemming over welke gevolgen hieraan moeten worden verbonden. Dat schrijft het kabinet woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
Er kan in een dergelijke noodsituatie militair worden ingegrepen, ook zonder een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Maar bij een „dergelijk vergaand politiek besluit” vindt het kabinet dat de internationale gemeenschap eensgezind moet optreden en die eensgezindheid is er niet.
Gerelateerde artikelen;
08-10: Beveiliging Tweede Kamer opgevoerd
08-10: Strijd om Kobani is bloedige patstelling
08-10: Aanvallen op ISIS in Kobani

Kabinet: voorlopig geen luchtaanvallen rondom Kobani›
NRC 09.10.2014 Het kabinet erkent dat in de Syrische stad Kobani sprake is van een humanitaire noodsituatie, maar dat betekent niet dat de weg vrij is voor luchtaanvallen waar Nederland aan kan deelnemen. Dat heeft het kabinet gisteravond aan de Tweede Kamer laten weten.
Bij een humanitaire noodsituatie kan met geweld worden ingegrepen, maar dan moet de internationale gemeenschap wel ‘zo eensgezind mogelijk’ optreden. Op dit moment is er ‘geen internationaal gedeeld beeld over de consequenties die verbonden moeten worden aan de situatie in Kobani’, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) aan de Kamer.
Lees meer;
13:15 IS rukt op in Kobani ›
9 OKT ‘Noodsituatie Kobani kan ingrijpen rechtvaardigen’
7 OKT Nederlandse F-16’s voeren voor eerste keer aanvallen uit in Irak ›
7 OKT Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn ›
6 OKT Spoedverzoek van partijen: kabinet moet uitleg geven over strijd Kobani ›
Kabinet ziet geen ruimte voor actie in Kobani
Timmermans wil vliegverbod Syrië onderzoeken

We voelen ons nog ‘veilig’
Telegraaf 08.10.2014 De bombardementen die Nederlandse F-16’s dinsdag op doelen van ISIS uitvoerden hebben weinig invloed op het gevoel van veiligheid van Nederlanders.
Dat blijkt althans uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 18.000 leden. Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden voelt zich even veilig in Nederland als voor de bombardementen. Een op de vijf (22%) voelt zich minder veilig.
Aanhangers van ISIS dreigden eerder met vergeldingsaanslagen in Nederland wanneer er militair tegen ISIS wordt ingegrepen.
Gerelateerde artikelen;
08-10: Aanvallen op ISIS in Kobani
08-10: VNL wil wapens voor Koerden
08-10: VNL wil wapens voor Koerden
08-10: Canada steunt luchtaanvallen
08-10: Koerden en moslims op de vuist
08-10: Syrië-gezant wil hulp Kobani
08-10: ‘Aanslag ISIS verijdeld in Londen’
08-10: Minister VS bedankt Nederland
08-10: Dodental Turkije loopt op
07-10: FBI vraagt hulp bij id
07-10: ‘Bommen niet altijd oplossing’
Mediaoverzicht: ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden’
Elsevier 08.10.2014 De eerste Nederlandse bommen op IS-doelen in Irak domineren de voorpagina’s van de Nederlandse ochtendkranten. ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden’.
‘Met het gooien van drie bommen door F-16’s is Nederland gisteren aan een ingewikkelde oorlog begonnen in het Midden-Oosten,’ schrijft het AD. ‘Nu is ’t ook onze oorlog geworden,’ meent de krant, al wil premier Mark Rutte (VVD) niet van een oorlog spreken omdat de vijand geen land betreft. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) was dinsdag toevallig in Washington bij haar Amerikaanse ambtsgenoot Chuck Hagel toen ze van de eerste Nederlandse militaire operatie in Irak hoorde. ‘De snelheid waarmee Nederland heeft gereageerd, heeft hij zeer verwelkomd. Nee we feliciteren elkaar natuurlijk niet. Oorlog en het afwerpen van bommen zijn bepaald geen zaken om elkaar mee te feliciteren.’
zie ook;
6 okt ‘Meer armslag VS in Syrië door inzet F-16’s’
5 okt Eerste vluchten Nederlandse F-16’s boven Irak
1 sep F-16’s bewaken luchtruim Baltische staten

NLse F-16 bombardeert ISIS
Telegraaf 08.10.2014 Een Nederlands gevechtsvliegtuig heeft woensdag in het noorden van Irak een voertuig van de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) gebombardeerd. Daarbij zijn mogelijk enkele ISIS-strijders gedood.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. De F-16-vlieger gooide de lasergeleide bom om Iraakse of Koerdische grondtroepen te beschermen tegen aanvallen van ISIS-strijders.
De actie vond plaats in hetzelfde gebied als dinsdag. Toen wierpen twee Nederlandse F-16’s de eerste drie bommen op doelen van ISIS in Irak. Bij die aanval, waarbij ook voertuigen werden vernietigd, zijn naar schatting 8 à 12 ISIS-strijders gedood.
Defensie kan geen precies aantal doden noemen. Ook maakt het ministerie de exacte locaties van de bombardementen niet bekend.

Nederlandse F-16 bombardeert IS-voertuig Irak
NU 08.10.2014 Een Nederlands gevechtsvliegtuig heeft woensdag in het noorden van Irak een voertuig van de terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gebombardeerd. Daarbij zijn mogelijk enkele IS-strijders gedood.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. De F-16-vlieger gooide de lasergeleide bom om Iraakse of Koerdische grondtroepen te beschermen tegen aanvallen van IS-strijders.
De actie vond plaats in hetzelfde gebied als dinsdag. Toen wierpen twee Nederlandse F-16’s de eerste drie bommen op doelen van IS in Irak. Bij die aanval, waarbij ook voertuigen werden vernietigd, zijn naar schatting acht tot twaalf IS-strijders gedood.

Kamer wil snel hulp voor door IS belegerd Kobani
Trouw 08.10.2014 Zeer verontrust over de situatie in de door IS belegerde Syrische stad Kobani, debatteert de Tweede Kamer morgen over de opties die Nederland heeft om te hulp te schieten. De Turkse president Erdogan zei gisteren dat Kobani “dreigt te vallen”.
Het kabinet moet hier met urgentie naar kijken, en niet zoals eerder bij de opmars van IS te lang doorpraten, want dan is Kobani al gevallen, Joël Voordewind (ChristenUnie)
Nu de yezidi’s van de Sinjar berg zijn gered en Nederlandse F-16s gisteren de eerste bommen boven Irak hebben afgeworpen, creëert het lot van de belegerde Koerdische stad Kobani in Noord-Syrië opnieuw een gevoel van urgentie in de Tweede Kamer. Eerder was het ook al de volksvertegenwoordiging die aandrong op het sturen van militairen naar Irak.
Verwant nieuws;
Meer over;

Waarom wachten op VN-mandaat als zich een massamoord voltrekt?
Elsevier 08.10.2014 Terwijl in Kobani volkerenmoord dreigt, houdt Nederland schijnheilig vast aan de noodzaak van een VN-mandaat. Zo’n mandaat zal er nooit komen. De eerste zwarte vlag op een gebouw aan de oostelijke rand van Kobani, een Koerdische stad in Syrië, moet de Tweede Kamer te denken geven. Het is de aankondiging van een massamoord door terreurbeweging IS op de plaatselijke bevolking. Vorige week ging het parlement akkoord met de inzet van het luchtwapen tegen IS, maar alleen in Irak.
Krampachtig
Premier Mark Rutte (VVD) hield toen de mogelijkheid open dat de F-16’s ook in Syrië zouden opereren. De PvdA hecht echter sterk aan een uitspraak van de VN Veiligheidsraad alvorens daartoe over te gaan. De Nederlandse F-16’s, die dinsdag voor het eerst bommen gooiden in Irak, moeten daarom omkeren bij de grens met Syrië.

Lees ook…
‘Nu is het ook onze oorlog’ De eerste Nederlandse bommen op IS-doelen in Irak domineren de voorpagina’s van de Nederlandse ochtendkranten.
zie ook;
25 sep Rutte: dreiging IS raakt ook Nederland, stevig antwoord nodig
7 okt PVV opent de aanval op Kamervoorzitter Van Miltenburg
28 sep Antiradicalisering is een zaak van de lange adem

Minister VS bedankt Nederland
Telegraaf 08.10.2014 De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft Nederland bedankt voor de deelname aan de missie in Irak tegen ISIS. Hij bracht de dankwensen over aan onze minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, die dinsdag op bezoek was in het Pentagon.
Hagel bedankte niet alleen voor de contributie van F-16’s en het trainen van Iraakse soldaten, maar ook voor de hulp aan Syrische vluchtelingen en de NAVO-missie in Afghanistan. Volgens Hennis heeft Hagel geen beroep op Nederland gedaan om ook in Syrië te gaan meevechten tegen ISIS. De Nederlandse F-16’s zijn op dit moment alleen boven Irak actief.
Hennis: bombarderen niet altijd oplossing

‘Bommen niet altijd oplossing’
Telegraaf 07.10.2014 Bombarderen is niet altijd een oplossing in de strijd tegen de terreurbeweging ISIS. In de Syrische stad Kobani mengen ISIS-strijders zich onder de bevolking, waardoor bombardementen kunnen leiden tot een onevenredige hoeveelheid slachtoffers.

Tweede Kamer debatteert snel over Kobani
Trouw 07.10.2014 In de Tweede Kamer vindt snel een debat plaats over de situatie in het Syrische Kobani. Daarbij zal onder meer aan de orde komen wat de Nederlandse mogelijkheden zijn om humanitaire hulp te verlenen. De grensstad wordt belegerd door Islamitische Staat (IS).
De Kamercommissie Buitenlandse Zaken steunde vandaag een voorstel daartoe van de ChristenUnie. Er wordt gekeken of nog deze week een overleg kan plaatsvinden met de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).
Meer over
Snel overleg over Kobani
CU voor militaire actie bij Kobani
CDA en CU ontevreden
Nederlandse F-16’s gooien eerste bommen in Irak
RO 07.10.2014 2 Nederlandse F-16’s hebben vanmorgen voor het eerst wapens gebruikt in Irak tegen de terroristische organisatie ISIS. De jachtvliegers gooiden in totaal 3 bommen op bewapende ISIS-voertuigen die Peshmerga-strijders onder vuur namen in het noorden van het land. Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook ISIS-strijders omgekomen.
Zie ook:

Eerste bommen op ISIS-doelen
Telegraaf 07.10.2014 Twee Nederlandse F-16’s hebben dinsdag voor het eerst ISIS-doelen in Irak gebombardeerd. Bij een bombardement in het noorden van het land zijn strijders van ISIS gesneuveld, aldus het ministerie van Defensie. Plaatsvervangend directeur operaties Theo ten Haaf schat hun aantal op 8 à 12, zei hij in het tv-programma Pauw.
Twee F-16’s schoten Koerdische strijders (peshmerga’s) te hulp die onder vuur lagen van bewapende voertuigen van ISIS. Bij de aanval gooiden de toestellen drie door laser geleide bommen af, waardoor de voertuigen werden vernietigd. Het was de tweede vlucht van de Nederlandse F-16’s boven Irak.
zie ook: De spanning rond de Koerdische stad Kobani loopt verder op
zie ook: Opmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet
zie ook: Kunnen geallieerden Kobani met alleen luchtaanvallen redden?
Ook Nederland doet nu mee: eerste bommen gegooid in Irak
Elsevier 07.10.2014 In navolging van bondgenoten heeft Nederland dinsdagochtend de eerste bommen geworpen op doelen van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). F-16’s wierpen drie bommen op bewapende IS-voertuigen in het noorden van Irak. Ook voor Nederland is de strijd tegen IS nu begonnen, zo laat hetministerie van Defensie weten.
Doelen vernietigd
Twee Nederlandse F-16’s wierpen dinsdagochtend in totaal drie bommen op bewapende voertuigen van IS die op dat moment Koerdische Peshmerga onder vuur namen.
De voertuigen werden door de aanval vernietigd en de IS-terroristen zijn daarbij mogelijk om het leven gekomen.
Alle acht F-16’s (twee reserves) die de Nederlandse luchtmacht inzet, zijn nu in het operatiegebied. Vanuit een militaire basis in Jordanië vliegen zij naar Irak om operaties uit te voeren. Doelwit van de jachtvliegtuigen zijn kampen, commandoposten, munitieopslagplaatsen en militair materieel zoals tanks en mortieropstellingen. De vliegers zullen zo veel mogelijk grondtroepen ondersteunen, zoals dinsdag gebeurde met Peshmerga die door de moslimfundamentalisten onder vuur werden genomen.
Niet in Syrië
Nederland is vooralsnog alleen actief boven Irak. Voor Syrië ontbreekt een volkenrechtelijk mandaat. Een oproep van Koerdische betogers afgelopen nacht in de Tweede Kamer om ook IS-strijders in het Syrisch-Koerdische Kobani te bombarderen, blijft tot op heden zonder resultaat.
In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weten dat ‘een en ander’ binnen de coalitie zal worden besproken waarna een ‘gezamenlijke analyse over eventuele vervolgacties’ zal volgen. Een snelle ontcijfering van deze ambtelijke taal leert dat Nederland voorlopig alleen nog luchtaanvallen boven Irak zal uitvoeren.
zie ook: Moslims en Jezidi’s vechten in Duitsland
zie ook:
2 okt Kabinet rekent erop dat opmars IS binnen een jaar gestopt is
2 okt Verkenning Belgische F-16’s boven Irak
25 sep Waarom de PvdA moeite heeft met aanval IS-doelen in Syrië
Voortschrijdend inzicht PvdA: snel zoeken naar mandaat actie Syrië
Zoeken naar mandaat actie Syrië’
Tweede Kamer debatteert snel over Kobani

Nederlandse F-16’s voeren voor eerste keer aanvallen uit in Irak›
NRC 07.10.2014 Voor de eerste keer hebben Nederlandse F-16’s bommen afgeworpen in Irak. De straaljagers ondersteunden in het noorden van Irak Koerdische Peshmerga-strijders tijdens een gevecht met strijders van IS.
Dat heeft Defensie vandaag gemeld. Bij de aanval zijn twee F-16’s ingezet die drie bommen afwierpen. De doelwitten waren een aantal voertuigen van Islamitische Staat. Het is nog onbekend of daarbij slachtoffers zijn gevallen. De voertuigen zijn vernietigd.
AFGELOPEN WEEKEND AL VERKENNINGSVLUCHTEN
De laatste paar dagen leek het aannemelijk dat de straaljagers spoedig in actie zouden komen. In een brief van minister van Defensie Hennis-Plasschaert van afgelopen vrijdagbleek nog dat de eerste vluchten vervroegd werden. Afgelopen weekend voerden de F-16’s al de eerste verkenningsvluchten boven Irak uit.
KABINET BEZORGD OVER KOBANI
De vliegtuigen komen alleen in actie boven Irak en niet boven Syrië, waar Islamitische Staat grote delen van het land heeft veroverd. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken)schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat het kabinet ‘grote zorgen’ heeft over de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani. Die stad dreigt ingenomen te worden door IS. Timmermans schrijft dat het kabinet ‘voortdurend’ in gesprek is over de te nemen stappen om de burgerbevolking in Kobani en elders in Syrië en Irak te beschermen, aldus Novum.
Minister Frans Timmermans (PvdA) stuurde vandaag weliswaar een brief over de situatie, maar die kwalificeert Voordewind als onvoldoende. In de brief staat volgens hem “geen enkele suggestie” over wat Nederland nog meer kan doen, zoals bijvoorbeeld het creëren van een humanitaire corridor. . LEES VERDER›
Lees over de situatie in Kobani: ‘Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn’
Lees meer
14:10 Waarom alle ogen van de wereld nu op Kobani gericht zijn ›
6 OKT Spoedverzoek van partijen: kabinet moet uitleg geven over strijd Kobani ›
2 OKT Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›
3 OKT Kabinet bekijkt hoe Nederland toch in Syrië kan meedoen
4 OKT 35 doden bij luchtaanvallen van coalitie tegen IS in Syrië ›
Eerste vluchten Nederlandse F-16’s boven Irak
RO 06.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben zondag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. In totaal voerden de jachtvliegtuigen 2 vluchten uit, steeds met 2 toestellen per keer. Er zijn nog geen wapens ingezet.
De Nederlandse F-16’s testten onder meer hun inzet voor zogeheten ‘close air support’. Daarbij ondersteunen vliegtuigen troepen op de grond. Na zondag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak.
Zie ook;

Oppositie wil opheldering over door IS belegerde stad Kobani
Trouw 06.10.2014 Bijna de hele oppositie steunt een verzoek van het CDA om opheldering te krijgen van het kabinet over de situatie in het Syrische Kobani. Die plaats aan de grens met Turkije dreigt te worden veroverd door strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).
In een brief moet het kabinet helder maken wat de internationale coalitie tegen IS onderneemt om de burgers van Kobani te beschermen en of het de noodzaak ziet voor de internationale gemeenschap om de burgers daar te beschermen. Nederland steunt de coalitie onder meer met F-16’s.

Nederlandse F16’s vliegen boven Irak, nog geen wapens ingezet›
NRC 06.10.2014 Nederlandse F16’s hebben vandaag voor het eerst sinds de strijd tegen IS boven Irak gevlogen. Er zijn nog geen wapens ingezet. Dat meldt het ministerie van Defensie.
Twee toestellen voerden twee vluchten uit, aldus Defensie. “Na vandaag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak.”
EERSTE VLIEGTUIGEN KWAMEN DEZE WEEK AAN
De eerste drie toestellen vertrokken eerder deze week. De overige vijf vliegtuigen arriveerden vrijdagmiddag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet toen weten dat de F-16’s dit weekend mogelijk al in actie zouden komen.
De jachtvliegtuigen mogen voorlopig alleen in Irak IS-doelen bombarderen, omdat er volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is voor bombardementen op Syrië. Irak heeft expliciet om buitenlandse hulp gevraagd, Syrië niet. Deze week steunde een groot deel van de Tweede Kamer de missie in Irak, die maximaal een jaar duurt. Naast Nederland doen ook Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Australië, Denemarken en Arabische Landen mee met de strijd tegen IS, die wordt geleid door de VS.
Lees meer
VANDAAG Nederlandse missie Eerste verkenningsvluchten van F-16’s boven Irak
1 OKT Zelfs de Amerikanen hebben meer bedenkingen
25 SEP Defensie adviseert militairen niet in uniform te reizen ›
25 SEP Nederland gaat meevechten tegen Islamitische Staat: dit moet je weten ›
24 SEP Nederland gaat met zes F-16’s boven Irak missies uitvoeren ›

‘Meer armslag VS door de F-16’s’
Telegraaf 06.10.2014 Door de inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) krijgt de Amerikaanse defensie de mogelijkheid zich te concentreren op Syrië. Dat zegt defensiespecialist Kees Homan van Clingendael.

‘Nederlandse F16’s vandaag of morgen aan de slag’
Trouw 06.10.2014 Door de inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) krijgt de Amerikaanse defensie de mogelijkheid zich te concentreren op Syrië. Na de proefsessies van afgelopen weekeinde kunnen de toestellen vandaag of morgen echt aan de slag. Dat zegt defensiespecialist Kees Homan van Clingendael.
Het parlement gaf alleen steun aan de inzet van de Nederlandse F-16’s boven Irak en niet boven Syrië, omdat er geen VN-mandaat voor Syrië is. Door de inzet van de Nederlandse toestellen boven Irak kunnen de Nederlandse bondgenoten dus wel actief zijn boven Syrië, stelt Homan.
Verwant nieuws

Eerste F-16’s NL boven Irak
Telegraaf 05.10.2014 Nederlandse F-16’s hebben zondag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. In totaal voerden de jachtvliegtuigen twee vluchten uit, steeds met twee toestellen per keer. Er zijn nog geen wapens ingezet. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt.

Geloofgemeenschap maakt video tegen IS
Trouw 06.10.2014 Een groep gelovigen uit Enschede heeft een film gemaakt tegen IS. De groep staan in dezelfde hulpeloze houding als de slachtoffers van de onthoofdingen van IS. Ze zijn gekleed in de neutrale kleur wit en spreken de IS-leden toe.
Het Engels is van sommige deelnemers enigszins gebrekkig, de boodschap is duidelijk: we mogen niet bang zijn. De tekst is ondertiteld in het Arabisch, zodat de IS-leden het eventueel zouden kunnen lezen.
Protest tegen ISIS – Video
Telegraaf 06.10.2014 In dezelfde hulpeloze houding als de bruut afgeslachte slachtoffers in onthoofdingsfilmpjes, richt een aantal gelovige inwoners van Enschede zich tot de strijders van de islamitische terreurgroep ISIS.
LEES OOK;

Missie tegen IS kan de coalitie breken
Trouw 05.10.2014 De politieke steun voor een militaire missie is in het Nederlandse parlement zelden zo breed geweest als nu voor de missie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. Maar minstens zo groot, al zegt niet iedereen het hardop, is ook de twijfel over de effectiviteit van ‘het indammen van het barbaarse kwaad’ door middel van bombardementen.
Van een weloverwogen politieke strategie om dit deel van het Midden-Oosten veilig te maken is in elk geval geen sprake.
Die twijfel blijkt misschien nog wel het sterkst uit het veel gehoorde imperatief ‘dat niets doen geen optie is’. Dat lijkt vooral op een bezwering van de publieke emoties die het ongekende geweld van IS oproept. Tegelijk klinkt er een zekere onmacht in door. Van een weloverwogen politieke strategie om dit deel van het Midden-Oosten veilig te maken is in elk geval geen sprake, als dat al in de macht van de westerse wereld ligt.

VS verwelkomen deelname Nederland aan missie IS
Trouw 04.10.2014 De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van de Nederlandse regering om deel te nemen aan de missie tegen IS in Irak. Dat staat in een verklaring die het Witte Huis heeft uitgegeven.
De militaire bijdrage komt bovenop stappen die Nederland al eerder heeft genomen, zoals humanitaire hulp, diplomatieke steun en de strijd tegen de financiering van terrorisme, staat in de verklaring. De VS zijn trots op hun langdurige vriendschap met Nederland en zijn bevolking en kijken uit naar een nauwe samenwerking, laat het Witte Huis weten.

VS blij met Nederland
Telegraaf 04.10.2014 De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van de Nederlandse regering om deel te nemen aan de missie tegen ISIS in Irak. Dat staat in een verklaring die het Witte Huis heeft uitgegeven.
De militaire bijdrage komt bovenop stappen die Nederland al eerder heeft genomen, zoals humanitaire hulp, diplomatieke steun en de strijd tegen de financiering van terrorisme, staat in de verklaring.
Gerelateerde artikelen;
04-10: ISIS kan F-16’s neerhalen
03-10: F-16’s mogelijk dit weekeinde al in actie
03-10: Nederlandse passagiers vast
03-10: Rutte: strijd ISIS als ’40-’45
03-10: Laatste 5 F-16’s vertrokken
03-10: ‘Risico op fouten ISIS-missie’

Ploumen: situatie in Noord-Irak dramatisch
Telegraaf 04.10.2014 Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vindt de „massaliteit en het individuele leed” van vluchtelingen in Noord-Irak dramatisch. Ploumen heeft dat zaterdag gezegd na een tweedaags bezoek aan diverse vluchtelingenkampen in het gebied. In totaal 1,8 miljoen mensen hebben huis en haard moeten verlaten als gevolg van de terreur van ISIS.

ISIS kan F-16’s neerhalen
Telegraaf 04.10.2014 Er zijn wel degelijk risico’s voor F-16-vliegers die mogelijk vandaag of morgen al in actie komen om ISIS-doelen in Irak te bombarderen. Het grootste gevaar is dat strijders van Islamitische Staat mobiele raketinstallaties van het type SA-16 op de Nederlanders afschieten.
Gerelateerde artikelen;
04-10: VS ‘trots om schouder aan schouder te staan’
03-10: F-16’s mogelijk dit weekeinde al in actie
03-10: Laatste 5 F-16’s vertrokken

VS ‘trots om schouder aan schouder te…
Telegraaf 04.10.2014 De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, is blij dat de Tweede Kamer donderdag zijn steun heeft uitgesproken voor de Nederlandse militaire missie in Irak. „Verenigde Staten trots om wederom schouder aan schouder met Nederland te staan”, schreef Broas vrijdagavond op Twitter.

De ‘fatwa’s’ van westerse leiders zijn in strijd met de rechtsstaat
Elsevier 04.10.2014 Regeringsleiders en andere politici kunnen zich beter niet met Koran-interpretatie inlaten. En moslims moeten niks.
Volgens de Amerikaanse president Barack Obama ‘belichaamt de islam een religie van vrede, redelijkheid en tolerantie’, die ‘vervormd wordt door een paar extremisten’. Onlangs ging Obama een stapje verder.
Hij zei over de beweging die in Syrië en Irak de Islamitische Staat (IS) heeft uitgeroepen dat die ‘niet-islamitisch’ is. Obama plaatste IS buiten de islam.
Obama’s voorganger George W. Bush deed twaalf jaar geleden iets soortgelijks. Nadat hij vele malen het vreedzame karakter van de islam had benadrukt, stelde Bush dat Al-Qa’ida en de Taliban niet vreedzaam waren en dus niet in de islamitische ‘traditie’ zouden passen. Nadat wederom een Brit door een IS-beul was onthoofd, zei de Britse premier David Camerononlangs: ‘De islam is vrede. IS zijn geen moslims, maar monsters.’ Ook hij weet dus echte moslims van valse moslims te onderscheiden.
Moeten we bang zijn voor jihadisten? Dit is wat de regering zegt
Kans op aanslag ‘ietsje groter’ door IS-missie, maar niet overdrijven

Hoe meer we betrokken raken, hoe groter de kans op aanslagen
Trouw 03.10.2014 Hoe vaak mij de afgelopen weken is gevraagd of Nederland onveiliger wordt nu we mee gaan bombarderen, weet ik niet. Mijn standaardantwoord was dat hoe meer we bij de strijd betrokken raken, hoe groter de kans op aanslagen. Wat dacht je anders? Het aantal geschokte of bagatelliserende reacties dat ik vervolgens kreeg, was opmerkelijk.
-
Terrorisme is niet veel meer dan een extreme vorm van straattheater.
We liepen eerder ook al een risico. Kennelijk is men vergeten dat de moord op Van Gogh en de moorden eerder dit jaar op de bezoekers van het Joods Historisch Museum in Brussel door extreme moslims zijn gepleegd, maar niet omdat Nederland of België meededen aan de strijd. Bovendien werd de schietpartij in Brussel uitgevoerd door een Franse Syriëganger, niet door een Belgische.

F-16’s mogelijk dit weekeinde al in…
Telegraaf 03.10.2014 De Nederlandse F-16’s komen mogelijk al dit weekeinde in actie boven Irak. Dat heeft minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld. De laatste vijf van de acht gevechtstoestellen die Nederland inzet, zijn vrijdag aangekomen in de regio.
De Nederlandse toestellen zullen in eerste instantie Iraakse en Koerdische grondtroepen ondersteunen in een zogeheten ‘close air support’ rol. Dat betekent dat ze worden ingezet als deze troepen in de problemen komen. De piloten kunnen dan laag overvliegen om de vijandelijke strijders af te schrikken maar ze mogen zo nodig ook vuren met hun boordkanon of een bom afwerpen als daarvoor opdracht wordt gegeven.
Vervolgens zullen de Nederlandse F-16’s ook ingezet worden om aanvallen uit te voeren op vaste doelwitten van Islamitische Staat (IS).
Gerelateerde artikelen;
03-10: Canada vecht mee in Irak
03-10: Laatste 5 F-16’s vertrokken
03-10: ‘Risico op fouten ISIS-missie’
Nederlandse F-16’s mogelijk al dit weekend boven Irak
Nederlandse F-16’s mogelijk dit weekend al in actie tegen de IS›
Nederlandse F-16’s mogelijk dit weekeinde in actie in Irak
Rutte: strijd ISIS als ’40-’45
‘Risico op fouten ISIS-missie’
Rutte vergelijkt strijd tegen IS met ’40-’45
‘Strijd tegen IS is vergelijkbaar met die tegen de nazi’s’
Vijf valkuilen voor Nederlandse IS-missie in Irak
Rutte gaat niet actief op zoek naar rechtsgrond missie Syrië
Laatste vijf Nederlandse F-16’s vertrokken naar Jordanië
Laatste vijf F-16’s vertrokken naar Jordanië
Laatste 5 F-16’s vertrokken

Demonstratie op Spuiplein tegen IS
Den HaagFM 02.10.2014 Donderdag is op het Spuiplein gedemonstreerd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Op hetzelfde moment werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de deelname van Nederlandse F16′s aan de internationale strijd tegen IS in Irak. De Federatie Koerden in Nederland riep tijdens de demonstratie op om “op alle mogelijke manieren humanitaire en militaire hulp te bieden aan met name aan de Koerden in Rojava (Syrië) in de strijd tegen IS ter bescherming van de democratie en mensenrechten”. De demonstranten konden niet terecht op het Plein omdat daar de boeken- en antiekmarkt werd gehouden. De Federatie Koerden in Nederland zegt dat meer dan 200.000 Koerden op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. …lees meer
Steun voor missie, maar wat daarna?
Brede steun voor militaire missie in Irak
Tweede Kamer stemt in met IS-missie Irak
Tweede Kamer stemt in met bijdrage aan strijd IS – zoals verwacht›
Ben ik dan de laatst overgebleven pacifist van Nederland?
D66 onaangenaam verrast door vertrek F-16’s
Tweede Kamer, stuur niet alleen F-16’s maar ook soldaten naar Irak
Kamer debatteert over missie Irak – dit is waar je op moet letten›
Wat is de prijs van de missie tegen IS?

Brede steun voor militaire missie in Irak
AD 02.10.2014 Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben donderdagavond officieel hun steun uitgesproken voor de Nederlandse militaire missie in Irak. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen gaan in dat land doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bombarderen en militairen gaan hun Iraakse en Koerdische collega’s trainen.
Lees ook

Kabinet wil ook missie naar Syrië
Coalitiepartijen waarschuwen voor naïviteit in Irak-missie
Hopelijk beseft de Kamer dat deze oorlog niet zomaar eindigt
Grote zorgen in Kamer om financiering IS-missie
Eerste Nederlandse F-16’s geland op basis Jordanië
Eerste F-16’s al in Jordanië
‘Deze missie in Irak is misschien wel historisch’
Brede steun in Kamer voor Irakmissie ‘misschien wel historisch’
‘Brede steun missie historisch’

PvdA blijft twijfelen over bombarderen IS in Syrië, ook bij mandaat
Trouw 02.10.2014 Zelfs als er een ‘helder mandaat’ is voor militair ingrijpen in Syrië, is het niet direct zeker dat de PvdA hiervoor het groene licht geeft. Dat bleek vandaag uit de bijdrage van Tweede Kamerlid Michiel Servaes tijdens het Kamerdebat over de missie in Irak.
‘Zelfs bij een helder mandaat wil je weten waar je uitkomt’, zei hij. ‘Wordt het regime-Assad vaster in het zadel geholpen met bombardementen op Islamitische Staat (IS) en kan de terreurbeweging worden verslagen zonder grondtroepen?’ Ook die vragen moeten volgens hem beantwoord worden.
PvdA onzeker over missie Syrië
‘Structurele oplossing missies’
F-16’s vliegen 600 uur per maand
Kamerdebat over vechtmissie tegen IS in Irak
Standpunt Syrië leidt niet tot volkenrechtelijk mandaat
‘Geen toestemming van Syrië voor luchtaanvallen’
‘Geen toestemming Syrië’
‘Syrië gaf geen toestemming voor luchtaanvallen op IS’
Timmermans: Syrië gaf geen toestemming voor luchtaanvallen
Eerste NL’ers in missiegebied
Geld voor missies niet op
Geen geld voor strijd tegen ISIS
Kamer wil Rutte bij debat
Kamer wil Rutte bij debat over missie IS
Eerste Nederlandse militairen naar Midden-Oosten

Wie Irak zegt, moet ook Syrië zeggen
NRC 30.09.2014 De situatie is in zekere zin omgekeerd aan die in 2003. De vraag of ingrijpen gerechtvaardigd is, levert minder discussie op dan in 2003, toen de vrees dat Saddam Hoessein beschikte over massavernietigingswapens, meteen al werd betwist als Bush’ alibi voor oorlog. Weinig twijfelen nu aan de morele juistheid van Obama’s strijd tegen de wrede Islamitische Staat. Maar veel vragen zijn er over de effectiviteit, duur en het beoogde einde. Is deze oorlog voor Nederland af als IS wel verslagen is in Irak maar niet in Syrië? Volstaat „begrip” voor de aanvallen van de VS cum suis in Syrië als Nederlandse F16’s worden neergehaald vanuit dat land? Kan toenemende terreurdreiging in Nederland uiteindelijk toch dienen als rechtvaardiging om IS ook in Syrië mee aan te vallen? Om al deze vragen: let op de kleine lettertje in het Kamerdebat over Irak deze week. Elke fractie moet daar al voorsorteren voor fase twee van deze oorlog.
‘F-16’s vertrekken deze week voor missie tegen IS’
‘F-16’s deze week naar missie’
Zelfverdediging tegen aanval uit Syrië…
‘Risico’s missie tegen IS beperkt’
‘Beperkt’ risico voor Nederlandse…

Moeten we bang zijn voor jihadisten? Dit is wat de regering zegt
Onwetendheid van Nederlandse ‘terreurexperts’ is lachwekken
Kans op aanslag in Nederland ‘ietsje groter’
Kans op aanslag ‘ietsje groter’
Kans op aanslag ‘ietsje groter’ door IS-missie, maar niet overdrijven
‘ISIS is niet islamitisch’
Kamer bijgepraat over missie tegen IS

Ruim 80% voor aanval
Telegraaf 28.09.2014 De besluitvorming rondom het deelnemen aan de luchtacties op ISIS heeft tot nu toe geen effect op de electorale verhoudingen, mede omdat het overgrote deel van de Nederlanders (81 procent) het een goede beslissing vindt van de VS en partners om met luchtaanvallen te beginnen.
Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Slechts 18% van Nederland is tegen de deelname aan een aanval. 37% vindt dat we ook aan de aanvallen op Syrie moeten meedoen.
Gerelateerde artikelen;
27-09: Dreigement van al-Nusra
27-09: ISIS bij Kobani aangevallen
26-09: Weer bommen op ISIS
25-09: Frankrijk sluit aanval Syrië niet uit
25-09: ‘Luchtaanval doodt 14 ISIS- strijders’

Al-Nusra dreigt VS en bondgenoten met aanslagen
VK 27.09.2014 Al-Nusra, een terroristische organisatie uit Syrië, dreigt met aanslagen tegen de Verenigde Staten en andere landen die meewerken aan de luchtaanvallen op Syrië. Dat liet de terreurgroep, die gelinkt is aan al-Qaeda, gisteravond weten.
‘Het is geen oorlog tegen al-Nusra, maar een oorlog tegen de islam’, zei een woordvoerder van al-Nusra in een videoboodschap op internet. Volgens hem zullen jihadisten over de hele wereld aanslagen plegen als vergelding van deze oorlog. Al-Nusra bedreigt niet alleen het Westen, maar ook de Arabische bondgenoten.

‘Gezocht: politieke strategie en grondtroepen voor strijd tegen IS’
VK 27.09.2014 Alles wijst erop dat de strijd tegen IS een missie zonder einde wordt, betoogt algemeen directeur van vredesorganisatie Pax Jan Gruiters. ‘IS bloeit op eerdere militaire mislukkingen en politieke nalatigheid.’ De Nederlandse bijdrage dreigt daardoor een vorm van symptoombestrijding te worden
Nederland wil bijdragen aan het deëscaleren van de situatie in de regio, het voorkomen en beëindigen van ernstige schendingen van fundamentele mensenrechten door Islamitische Staat (IS) en het beschermen van de burgerbevolking, zo schrijft het kabinet in de zogeheten artikel-100-brief. Over het belang van deze doelstellingen kan geen enkel misverstand bestaan. De internationale gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om directe en acute dreigingen van genocide en grootschalige mensenrechtenschendingen door IS te stoppen. In uiterste omstandigheden en onder strikte voorwaarden kan militair geweld daarbij noodzakelijk en gerechtvaardigd zijn.
MEER OVER;

Grote weerzin bij SP over militaire acties tegen IS
AD 27.09.2014 De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP’ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak. Dat bleek vandaag tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraten.
SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn. Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale militaire actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

Grote weerzin bij SP over militaire acties tegen IS
Trouw 27.09.2014 De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP’ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak. Dat bleek vandaag tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraten.
SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn. Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale militaire actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

SP verzet zich tegen ingrijpen ISIS
Telegraaf 27.09.2014 De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP’ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak.
Dat bleek zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraten. SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn.
Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale militaire actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

De Hoop Scheffer: ‘Operatie IS effectiever in Irak én Syrië’
Trouw 27.09.2014 Het is effectiever om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak aan te vallen maar ook in Syrië. Dat zei Jaap de Hoop Scheffer, voormalig baas van de NAVO, vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Het kabinet wil nu alleen aan de internationale militaire acties in Irak meedoen, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor Syrië is. Frankrijk en Groot-Brittannië zitten ook op dat spoor. De VS bombarderen wel in Syrië, samen met enkele Arabische landen.
Meer over: Islamitische Staat (IS)

‘Val IS in zowel Irak als Syrië aan voor succes’
NU 27.09.2014 Het is effectiever om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak aan te vallen maar ook in Syrië. Dat heeft Jaap de Hoop Scheffer, voormalig baas van de NAVO, zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Het kabinet wil nu alleen aan de internationale militaire acties in Irak meedoen, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor Syrië is. Frankrijk en Groot-Brittannië zitten ook op dit spoor. De VS bombarderen wel in Syrië, samen met enkele Arabische landen. Een twitteraar zegt dat er bij Amerikaanse luchtaanvallen drie Nederlanders, vier Britten en vier Syriërs zijn omgekomen. Waar en wanneer dat zou zijn gebeurd staat niet in de tweet. ‘Geen nieuwe doden’
Een Nederlandse jihadist die zichzelf ‘Muhajiri Sháám’ noemt, Arabisch voor ‘immigrant in Syrië, zegt over het bericht op Twitter: ”Het gaat om dezelfde aanval als enkele dagen terug, er zijn geen nieuwe doden!”
Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak
Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten
Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over Jihadisten Syrië IS

‘Operatie in Irak én Syrië’
Telegraaf 27.09.2014 Het is effectiever om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak aan te vallen maar ook in Syrië. Dat zei Jaap de Hoop Scheffer, voormalig baas van de NAVO, zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Het kabinet wil nu alleen aan de internationale militaire acties in Irak meedoen, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor Syrië is. Frankrijk en Groot-Brittannië zitten ook op dit spoor. De VS bombarderen wel in Syrië, samen met enkele Arabische landen.

Moet Nederland ook in Syrië meevechten tegen IS?
Trouw 26.09.2014 Afgelopen woensdag hakte de regering de knoop door: Nederland gaat meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. Het stelt daarvoor onder meer zes F16’s ter beschikking. Maar vooralsnog mijdt Nederland het Syrische luchtruim, hoewel de Islamitische Staat zich van landsgrenzen niets aantrekt. Toch spreekt hoogleraar internationaal recht Nico Schrijver van een ”verstandige koers’. “De Nederlandse bijdrage is voornamelijk symbolisch.”
Verwant nieuws

‘Nederland moet niet meedoen met deze kruistocht tegen de islam’
Trouw 26.09.2014 Islamitische bewoners van de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaalkwartier zijn bang, boos of onverschillig over het Nederlandse bondgenootschap met de Verenigde Staten (en andere landen) in Irak. Vrees voor aanslagen en spanningen in de wijk, haat jegens de Amerikanen met Nederland als brave volger en het idee ‘ik heb mijn eigen problemen op te lossen’ voeren de boventoon.
Verwant nieuws

Bombarderen alleen helpt niet in de strijd tegen IS
Trouw 26.09.2014 Nederland doet mee in de strijd tegen IS. Dat wordt een lange strijd, hield president Obama de Verenigde Naties voor. Dit getuigt van realiteitszin, want de gekozen aanpak zal zeker niet leiden tot snel succes. Een van de grootste obstakels voor een spoedige beëindiging van de strijd is Turkije.
Bombardementen alleen helpen niet.
Als ik een IS-leider was, zou ik het wel weten: mijn troepen samentrekken in de stedelijke gebieden en de kwetsbaarheid van de troepen daarbuiten verminderen door ze zoveel mogelijk te laten opgaan in de bevolking. Als je dat doet, is de kans groot dat de bommen vooral burgerdoelen treffen en dat is goed om een antiwesterse stemming onder de bevolking te kweken. Ook zou ik in de etnisch gezuiverde gebieden het geweld terugbrengen en wat vrijheden invoeren. Roken is inmiddels door IS alweer toegestaan.
Verwant nieuws;
‘Vecht niet als kip zonder kop tegen Islamitische Staat’
Bombarderen alleen helpt niet in de strijd tegen IS
‘Nederland moet niet meedoen met deze kruistocht tegen de islam’
‘Dat de Nederlandse bijdrage zich beperkt tot Irak doet gekunsteld aan’
Nederland gaat meevechten tegen Islamitische Staat: dit moet je weten›
GroenLinks voor missie tegen IS
‘Leeuwarden levert F-16’s voor missie IS in Irak’
Rutte: dreiging IS raakt veiligheid Nederland
Terugkijken: Rutte spreekt Veiligheidsraad toe over strijd tegen IS
Nederland grijpt in, maar wil ook braafste jongetje van de klas zijn
Hoe de PvdA de inzet van F16’s in Syrië omzeilde
Wat gaat het Nederlandse leger doen in Irak?
‘Extra alertheid op veiligheid door missie’
Rutte: mandaat Syrië is er niet, maar kan wel komen›
Merendeel van de Kamer positief over actie tegen Islamitische Staat›
Rutte: dreiging IS raakt ook Nederland, stevig antwoord nodig
‘Nederland alleen actief in Irak, met zes F-16’s’
Begrijpelijk dat het kabinet treuzelt met inzet F-16’s tegen IS
Islamitische Staat is wreed, maar hoe wreed precies?
Vind ik leuk:
Like Laden...
Gerelateerd
oktober 4, 2014 -
Posted by jandewandelaar |
politiek | commissie davids, factfinding-missie, humanitaire hulp, humanitaire interventie, irak, is, isis, kabinet Rutte II, Kenneth Manusama, oorlog, rutte 2, Rutte II, Syrië, terreurdreiging, Toetsingskader, volkenrechtelijk mandaat
Sorry, the comment form is closed at this time.
[…] zie ook: Rutte !! Nederland in de strijd tegen IS […]
[…] zie ook: Rutte !! Nederland in de strijd tegen IS […]
Pingback door Demonstratie Tegen Oorlog 04.10.2014 op het Plein Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 4, 2014
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
Pingback door Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 24, 2014
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
Pingback door Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 9, 2015
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
Pingback door Verbindingsbijeenkomst Theater Concordia 18.01.2015 “Bruggen slaan” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 10, 2015
[…] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]
[…] ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel […]