Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – De PvdA en het Cohen-effect

Ex-PvdA’er Marcel van Dam die indertijd overstapte naar de SP waarschuwde ons al met zijn relaas over de koers van de PvdA. 

Zie ook: De laatste socialist ex-neoliberaal interview

Denk aan zijn terugblik ‘ Bos is niet geloofwaardig om de PvdA-koers te kunnen verleggen’. En juist daarom werd het voor Wouter Bos einde oefening na ruim 15 jaar in de politiek.  

Marcel van Dam, zorg- staat is niet uitgekleed! Video

Oud-voorzitter van de VARA en columnist bij de Volkskrant Marcel van Dam blijft maar herhalen dat de verzorgingsstaat is uitgekleed onder het neo-liberale bewind. Niets is minder waar, aldus Marike Stellinga. Zo is de armoede in die periode juist afgenomen.

Een Volkspartij dreigt ten onder te gaan aan het Neoliberalisme. Een partij die door het Verheffingsideaal het slachtoffer werd van de door hun  hun zelf gecreëerde verrechtsende Middenklasse. De goed opgeleide mondige burger werd de nieuwe Elite  die dus in de vaart der Volkeren het roer over nam van de Klassieke Drees politiek. Hiermee verloor de partij haar ware doelgroep uit het oog. 

Yes we Cohen!

Parool 15.03.2010 DEN HAAG – Op internet heeft de keuze voor burgemeester Job Cohen als waarschijnlijke nieuwe PvdA-lijsttrekker voor veel enthousiasme gezorgd. ‘Yes we Cohen’, klinkt het op Facebook. Op de netwerksites Facebook en Hyves zijn spontaan websites …

En ook de de Peilingen van nu geven aan wat het volk werkelijk wil. Een Volksvertegenwoordiger die de zgn. “People-Politician” uitstraalt. Een die gekruid is met een flinke dosis Obama Yes, we Can.

Internet in de ban van ‘Cohenmania’

VK 15.03.2010 Het wemelt op internet van de Job-affiches. Zijn facebookgroep heeft zesduizend leden. Maar Cohen twittert ook nog…  

Ex-Burgemeester Job Cohen heeft bewezen een man voor en door het Volk te zijn. De peilingen staan feitelijk symbool voor de door het Volk gekozen Premier.

Neem hierbij in gedachte het inmiddels klassieke erfgoed van D66 in de persoon van Hans van Mierlo die ooit pleitte voor de door het Volk gekozen Burgermeester. Ook via het volksreferendum en andere politieke vernieuwingen  zou dan de rol van de Stemmers meer in het voetlicht komen.

De SP wil samenwerken met PvdA en GroenLinks. Maar een Minderheidskabinet zou dus ook kunnen resulteren in een nieuwe Coalitie bestaande uit: PvdA, SP, D66 en GroenLinks. (27+10+18+12 volgens Maurice de Hond.

De enige en nogal theoretische combinatie van drie partijen die dus meer dan 75 zetels en dus een meerderheid in de Tweede Kamer haalt is PvdA met PVV en CDA (78). En willen we dat ??

 We hadden het toen in 2002 over het Pim-effect 

en in 2006 over het Wilders-effect

 

dan spreken we nu in 2010 van het Cohen-effect.

De volledige analyse vindt u op PolitiekeDialoog.nl.  

Waarom moest Wouter Bos eigenlijk weg?  videoElsevier 12.04.2010  Er zijn verschillende aanwijzingen dat de wisseling van de wacht binnen de PvdA van Wouter Bos naar Job Cohen met strijd gepaard is gegaan. Volgens Syp Wynia is het snijdende punt in de machtsstrijd immigratie, integratie en vooral islam geweest.   

Cohenkoorts slaat hard toe bij de media

Elsevier 16.03.2010 Veel media zijn kritiekloos over de komst van Job Cohen als leider van de PvdA en zien hem als een ware verlosser. De Volkskrant spreekt zelfs van een ‘Cohenmania’, die vergelijkbaar zou zijn met de hype rond Barack Obama toen hij president van Amerika werd.

‘Cohen geen man voor oppositie’ Video

……………….. Verder   

 ,,Wat het land nodig heeft is een zekere stabiliteit. Er is iemand nodig die rust kan brengen en dat kan Job Cohen heel goed.” Bos wees er op dat vier van Balkenendes vijf kabinetten de afgelopen zeven jaar sneuvelden. ,,Dat is wat veel van het goede.”

Bos deed zijn uitlatingen over Balkenende in het tv-programma Moraalridders van de EO. 

Cohen: PvdA liet kiezers in de steek

Dit zei Cohen woensdagavond in de talkshow Pauw & Witteman.

Telegraaf 06.05.2010 AMSTERDAM –  De PvdA heeft de afgelopen jaren een deel van de kiezers in de steek gelaten. Die mensen hebben het vertrouwen in de PvdA verloren. „Er is alle reden om dat gevoel weg te nemen. Dat begint met de erkenning dat het in een aantal gevallen niet goed is gegaan”, zei Cohen woensdagavond in Pauw & Witteman.  

Job Cohen: PvdA heeft kiezers in de steek gelaten

Elsevier 06.05.2010  PvdA-lijsttrekker Job Cohen snapt waarom veel Nederlanders klaar zijn met de Partij van de Arbeid. Volgens de nieuwe voorman van de socialisten…

Cohen snapt niets van kritiek  Lijst Vogelaarwijken

Bos: Balkenende is ongeschikt als premier

Elsevier 04.05.2010  Oud-vice-premier Wouter Bos heeft zich tijdens zijn afscheidstournee in weinig lovende woorden uitgelaten over demissionair premier…

Bos: Balkenende niet geschikt als premier

AD 04.05.2010   HILVERSUM – Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier. Dat zei hij dinsdag in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Bos: Balkenende niet geschikt als premier

Telegraaf 04.05.2010  Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier. Dat zei hij dinsdag in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Bos: Balkenende niet geschikt als premier

Parool 04.05.2010  HILVERSUM – Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier. Dat zei hij dinsdag in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Bos: Balkenende niet geschikt als premier

VK 04.05.2010  Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier….

Cohen wil samenleving bij elkaar houden  

AD 01.05.2010  AMSTERDAM -De samenleving wordt bedreigd door een ‘ieder voor zich en god voor allen houding’. Dat zei PvdA-leider Job Cohen zaterdag in zijn toespraak voor de Dag van de Arbeid.

Cohen wil samenleving bij elkaar houden

Trouw 01.05.2010  De samenleving wordt bedreigd door een ‘ieder voor zich en god voor allen houding’. Dat zei PvdA-leider Job Cohen zaterdag in zijn toespraak voor de Dag van de Arbeid. Volgens Cohen komt die houding onder meer door het neoliberalisme dat de nadruk te veel legt op het behalen van een zo groot mogelijke winst.

PvdA lost veel op als ze Cohen aan de natie afstaat

Trouw 01.05.2010  Moet een premier van Nederland weten wat een halfje casinowit kost of hoe groot de totale hypotheekschuld van de bevolking is? De Amerikaanse president Franklin Roosevelt, die aantrad tijdens de zware economische depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw, wist heel weinig van economie.  

Volgens Cohen lijkt het wel een mensenleven geleden dat het voorkomen van extremen nog als een deugd werd gezien. „Nu geldt: hoe wilder, hoe beter. De winnaar is de helft plus één en de verliezer heeft dikke pech. Extreme standpunten zijn ‘lekker duidelijk’ – nuance en bedachtzaamheid al gauw ‘niet helder’ en ‘laf’. Ook dit geschreeuw is een vorm van gedrag dat de samenleving geen stap verder helpt, maar wel het onderlinge wantrouwen tussen mensen bevordert”, aldus Cohen.  

 

Cohen: redelijkheid moet terug

Telegraaf  01.05.2010  Nederland moet weer op zoek naar de „redelijke compromissen tussen verschillende belangen”, zoals 10 jaar geleden nog gebruikelijk was. Dat zei PvdA-leider Job Cohen zaterdag in Haarlem.

Cohen: Schreeuwen helpt niet

Trouw 01.05.2010  Nederland moet weer op zoek naar de „redelijke compromissen tussen verschillende belangen”, zoals tien jaar geleden nog gebruikelijk was, vindt PvdA-leider Job Cohen.

Militaire missie  Ja of Nee ???  –  Parool 30.04.2010  Ik ga proberen het te begrijpen. Van de PvdA mogen vijftig politietrainers naar Afghanistan en die krijgen 250 militairen mee om ze te beveiligen. ”Maar die militaire aanwezigheid mag geen militaire missie worden genoemd.” Ik citeer nu Cohen.

Jan Mulder: draaimolen Video

VK 03.05.2010  Waar is het kabinet ook weer over gevallen? Het betonharde standpunt van de PvdA dat er geen nieuwe militairen naar Afghanistan mochten. Maar de nieuwe partijleider, Job Cohen, is bereid dat standpunt aan te passen. Een politieke partij als draaimolen op de kermis, aldus Jan Mulder

Job Cohen in het tv-programma Oog in Oog van Sven Kockelman  zegt dat hij niet tegen zo’n nieuwe missie is, waarbij naast enkele tientallen politieagenten ook 250 militairen betrokken zullen zijn. Op het internet stromen de boze verwijten binnen dat ook Cohen net zo als Wouter Bos een draaikont blijkt te zijn !!!!

Ruggegraat

Trouw 01.05.2010  Laten we in onze zoektocht naar staatkundige puurheid niet roomser zijn dan de paus: draaien is een onvermijdelijke component van het politieke bedrijf. Wie niet vroeg of laat (bij)draait, dreigt in een geïsoleerde minderheidspositie te worden opgesloten.

Job Cohen snapt niets van de kritiek op zijn persoon

Elsevier 01.05.2010  Job Cohen, de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, zegt niet onder de indruk te zijn van de kritiek op zijn optreden sinds hij het stokje van Wouter Bos …

Cohen laconiek onder kritiek

Telegraaf  01.05.2010  PvdA-lijsttrekker Job Cohen is niet onder de indruk van de kritiek op zijn optreden.

Cohen laconiek onder kritiek

Parool 01.05.2010  AMSTERDAM – PvdA-lijsttrekker Job Cohen is niet onder de indruk van de kritiek op zijn optreden sinds Wouter Bos hem presenteerde als nieuwe lijsttrekker voor de PvdA. Cohen wordt verweten dat hij te weinig verstand heeft van de economie, er …

Job Cohen minister-president?

VK  29.04.2010 Goede man maar ongeschikt, vindt David Pinto

Cohen wikt en weegt constant

Trouw 09.04.2010  De timing van een biografie van Job Cohen, aan de vooravond van de Tweede-Kamerverkiezingen is perfect. En toch is deze reportage over Cohens burgemeesterschap geen gelegenheidsproduct.

De duivel himself ? 

Frits Abrahams NRC 08.04.2010 De Telegraaf heeft zich op een nieuwe politieke prooi gestort en zijn naam is Job Cohen.

‘Cohen geen man voor oppositie’

Parool 07.04.2010 Parooljournalist Marcel Wiegman schreef samen met Hugo Logtenberg het boek Job Cohen – burgemeester van Nederland, waarin het  van Job Cohen wordt gereconstrueerd. Is hij nou een slapjanus of is hij de verlosser? En wordt het …

Cohen haalt uit naar het ‘neoliberalisme’

NRC 27.03.2010 Job Cohen nam gisteren in zijn eerste grote toespraak als beoogd lijsttrekker van de PvdA over de economie afstand van het „neoliberalisme”. In de Van der Wielen-lezing in Leeuwarden betoogde hij dat „casino-bankieren” debet is aan de financiële crisis.

Cohen ziet religie als bindmiddel

Trouw 22.03.2010  De nieuwe lijsttrekker van de PvdA, Job Cohen, kan goed uit de voeten met de integratienota van zijn partij. Maar op twee wezenlijke punten lopen zijn visie en die van de partij uiteen. 

Cohen verdient de spilpositie van het wegduikende CDA

Trouw 20.03.2010 Het heeft even geduurd voordat Joop den Uyl aan het eind van de jaren vijftig was gewonnen voor de inzichten van de Amerikaanse econoom John Galbraith, maar daarna vormden ze de harde kern van zijn beleid.

PvdA-leider Job Cohen krijgt bijles economie

Elsevier 20.03.2010 Om af te komen van de kritiek dat hij te weinig afweet van overheidsfinanciën krijgt de nieuwe PvdA-leider Job Cohen bijles in het vak …

Cohen krijgt  bijles

Telegraaf 20.03.2010  PvdA-leider Job Cohen krijgt bijles over de economie.

Cohen populairste lijsttrekker

Novum 19.03.2010 PvdA-voorman Job Cohen is de populairste lijsttrekker. De kersverse lijsttrekker krijgt gemiddeld een 6,6. Hij wordt op de voet gevolgd door D66-lijsttrekker een Alexander Pechtold, hij krijgt een 6.5. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate, op basis van een peiling onder duizend mensen.

Waar staat Job Cohen voor?

Trouw 19.03.2010 Job Cohen wordt als verlosser binnengehaald, alsof hij in onbestuurbaar Nederland wijlen Joop den Uyl én Barack Obama belichaamt. Niet alleen bij PvdA-aanhangers.

Wat zegt Cohen tegen Almere?

Trouw 19.03.2010 Over het enthousiasme voor Job Cohen hoeven we ons geen zorgen te maken. Van Jobmania tot profeet, de verwachtingen stijgen razendsnel. Er zijn er die Nederland voor minder hysterisch hebben verklaard. Dat kan dus alleen nog tegenvallen. Mag ik herinneren aan de komst van W. Bos in 2003? Toen zou ‘de dasloze premier’ Nederland weer heel maken.

Cohen en Pechtold populairste lijsttrekkers

AD 19.03.2010  DEN HAAG – PvdA-leider Job Cohen en D66-fractieleider Alexander Pechtold zijn momenteel de populairste lijsttrekkers met de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni in aantocht. In de vrijdag gepubliceerde politieke barometer van Synovate scoort …

Sentiment rond PvdA positiever door Cohen

Trouw 19.03.2010 In online discussies wordt over de PvdA een stuk positiever gesproken sinds Job Cohen zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap, zo blijkt uit analyse van PolitiekeDialoog.nl.

 Cohen enige kandidaat-lijsttrekker

VK 17.03.2010 Job Cohen is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de…

Cohen is de enige kandidaat

Parool 17.03.2010 Job Cohen was woensdagochtend de enige die zich meldde op het partijbureau van de PvdA om zich kandidaat te stellen als lijsttrekker van de partij.

Vorming kabinet wordt heidens karwei

VK 15.03.2010 Paars-plus of nationaal door het midden? Het speculeren over coalities na de verkiezingen van 9 juni gaat van start. Nieuwe leiders verkennen politieke landschap

 Peiling De Hond: Cohen maakt PvdA grootste partij

Elsevier 14.03.2010 De PvdA zou volgens jongste peiling van Maurice de Hond nu met 27 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer zijn. Dat is drie zetels meer dan…

‘Cohen haalt Marokkaanse stemmer terug bij PvdA’

Elsevier 15.03.2010 Met de komst van Job Cohen als leider van de PvdA lijkt ook de allochtone stemmer terug te keren bij de partij. Zo zal de eerste generatie …

‘Marokkanen kiezen voor Cohen’

Trouw 15.03.2010 De eerste generatie Marokkanen in Nederland zal eerder geneigd zijn PvdA te stemmen met Job Cohen aan het roer dan met Wouter Bos als leider.” Dat zei Farid Azarkan, voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), maandag.

‘Marokkanen kiezen voor Cohen’

Telegraaf 15.03.2010  „De eerste generatie Marokkanen in Nederland zal eerder geneigd zijn PvdA te stemmen met Job Cohen aan het roer dan met Wouter Bos als leider.”

Tijd van Balkenende is voorbij

VK 15.03.2010  Het is niet te laat de koers te verleggen, stelt Jan Bolscher…

Na een lange tijd heb ik weer hoop

VK 15.03.2010 Job Cohen is precies de leider die Nederland nu nodig heeft,…

Vol overtuiging stel ik mij kandidaat

VK 15.03.2010 Ik breng een offer brengen dat zwaar valt, stelt Job Cohen
Geloven
De actualiteit van Troelstra
Salam voor Cohen
Onmogelijke Ascese
Jos Collignon over het vertrek van Bos, Eurlings en Kant
De burgemeester van Nederland
Een test voor de democratie
Repressie!
Deetmans onderzoek
Maandag: Agnes Kant
Potlood of stemprinter?
Wat mankeert fervente haters?
Haagse stoelendans

BLOG:

Marokkanen kiezen Cohen

Quasi Mundo

Advertenties

maart 16, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

9 reacties

 1. […] 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – De PvdA en het Cohen-effect […]

  Pingback door 2e kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Wie wordt de nieuwe Premier ? – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | april 16, 2010

 2. […] Vandaar dat de PvdA begon aan een grootse reddingsoperatie. Het lanceren van het nieuwe boegbeeld zou leiden tot het Cohen-Effect. […]

  Pingback door 2e kamerverkiezingen 9 juni 2010 – De Wederopstanding van de PvdA ?? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 10, 2010

 3. […] de PvdA dicht op de hielen zo blijkt uit recente Peilingen 14.05.2010 , Peilingen 12.05.2010. Het Cohen-effect lijkt op de langere termijn niet echt te helpen. Zal Cohen echt de nieuwe Premier ? worden ??? Het […]

  Pingback door PvdA doet water bij de Wijn « Debat in de Digitale Hofstad | mei 18, 2010

 4. […] Cohen-effect lijkt op de langere termijn niet echt te helpen. Zal Cohen echt de nieuwe Premier ? worden ??? Het […]

  Pingback door 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Peiling 25.05.2010 Synovate – PvdA zakt flink « Debat in de Digitale Hofstad | mei 25, 2010

 5. […] het Cohen-Effect aan het verdwijnen ??? Het Cohen-effect lijkt op de langere termijn niet echt te […]

  Pingback door Is het Cohen-Effect aan het verdwijnen ??? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 26, 2010

 6. Job Cohen,
  Rustig, bedachtzaam, verzoenend, realistisch.
  Ik kies weer PvdA
  Doorgaan zoals ie gaat!

  Reactie door Hans | juni 8, 2010

 7. […] we het dus al eerder over het Cohen-effect, dan  zouden we nu dus kunnen spreken van het  Taliban-effect. Met de PvdA in een nieuw kabinet […]

  Pingback door Taliban-effect – Tij gekeerd voor de PvdA ? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 31, 2010

 8. […] 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – De PvdA en het Cohen-effect […]

  Pingback door Peilingen 15.08.2010 Maurice de Hond – Cohen-effect lijkt voorbij « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 15, 2010

 9. […] 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – De PvdA en het Cohen-effect […]

  Pingback door De PvdA mobiliseert Nederland in strijd tegen het Rechtse Kabinet Rutte 1 « Debat in de Digitale Hofstad | september 10, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: