Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ??

IMG_1825[1]

ProRail versus problemen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) van de PvdA ligt zwaar onder vuur vanwege problemen bij de spoorbeheerder.

ProRail

De oppositie wil nog voor het debat op dinsdag 29.09.2015 met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over ProRail een hoorzitting houden. De PvdA-bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur vanwege problemen bij de spoorbeheerder. Onder meer de PVV dreigt met een motie van wantrouwen.

CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks willen voormalig financieel topman Ruud van der Steeg van ProRail, directeur Gerard Sanderink van Strukton en een afvaardiging van accountants- en belastingbedrijf PwC horen. De topman van Strukton, de grootste aannemer op het spoor, zei zaterdag in De Telegraaf dat het management bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet op orde is en dat veel ambtenaren overspannen zijn.

De oppositie vraagt zich af of Staatssecretaris Wilma Mansveld de problemen bij ProRail wel aankan. Het spoorbedrijf kampt onder meer met tekorten en de communicatie met het ministerie verloopt stroef.

Het ministerie van I&M kreeg de brief op 25 juni 2014, melden bronnen. Gout trad ongeveer een week later af. Ze schreef in haar afscheidsbrief dat er gezamenlijke conclusies waren getrokken door haar en het ministerie. Het departement ontkent dat. „Daarvan was geen sprake. De gesprekken waren nog in volle gang.” Vervolgens heeft Patrick Buck, de opvolger van Gout, de brief ingetrokken.

Losse schroeven

Opmerkelijk is dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) tien dagen geleden nog gezegd heeft dat er pas bij „de begroting van 2014 op weg naar 2015″ de eerste gesprekken met ProRail zijn gevoerd over het dreigende megatekort. De brief van Gout lijkt die uitspraak op losse schroeven te zetten. Na deze gesprekken heeft de PvdA-bewindsvrouw een externe controlelaten uitvoeren. Daar kwam uit dat het tekort voor 2018-2028 uitkwam op 475 miljoen euro.

IMG_2339[1]

Mansveld ligt in de Tweede Kamer onder vuur vanwege de ellende bij ProRail. Er duiken steeds maar weer tegenvallers op bij de spoorbeheerder. Naast de budgetten voor onderhoud, beheer en vervanging van het spoor gaat het om stations die duurder uitvallen en contracten die indruisen tegen de aanbestedingswet. De Tweede Kamer heeft het idee dat Mansveld geen openheid van zaken geeft over ProRail en de zaak niet onder controle heeft. Vandaag moet de PvdA-bewindsvrouw in een brief uitleggen wat er aan de hand is. Morgen zal de Tweede Kamer haar doorzagen over alle ProRail-dossiers. SP en PVV dreigen met een motie van wantrouwen.

IMG_2362

Dat er een jaar heeft gezeten tussen de melding van ProRail en het daadwerkelijke onderzoek naar het dreigende tekort, vindt het ministerie niet vreemd. „In de tussentijd zijn er gesprekken gevoerd tussen ProRail en I&M om de zaak helderder te kunnen krijgen.”

Vandaag 29.09.2015  publiceerde de Telegraaf de twee rapportages, waar de krant al eerder uit citeerde, op de website. In NRC zei Hans Alders, president-commissaris van ProRail, dat hij had besloten om de stukken niet naar Mansveld te sturen. Hij vindt dat het financiële beheer van ProRail uitsluitend een zaak is van de raad van commissarissen.

De twee bewuste documenten schetsten een onthutsend beeld over de spoorbeheerder. Zo werken financiële medewerkers van ProRail ’onnauwkeurig en inconsistent’. Ook zitten er ’hiaten’ in de financiële administratie. Er kan zelfs niet worden uitgesloten dat er sprake is van fraude, zo wordt gemeld.

Prorail

Deze krant bracht de bevindingen een dikke week geleden naar buiten. De Tweede Kamer reageerde geschokt en eiste via staatssecretaris Mansveld inzage in de rapportages. In een brief liet president-commissaris Hans Alders van ProRail gisteren weten dat de Kamer daar wat hem betreft naar kan fluiten. De partijgenoot van Mansveld erkent weliswaar dat er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd bij ProRail, maar stelt dat er in de publiciteit ’een volkomen overtrokken en onjuist beeld’ is geschetst van de huidige situatie. De Kamer kan nu controleren of dat inderdaad zo is, of dat de vork misschien toch anders in de steel zit.

Uit brieven die Mansveld nu naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat Kamervoorzitter Van Miltenburg haar “nadrukkelijk” heeft verzocht om de stukken alsnog naar de Kamer te sturen. Hans Alders heeft ze op verzoek van de secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaag naar het ministerie gestuurd. Mansveld sputtert wel tegen in haar brief aan de Kamervoorzitter. Ze tekent aan dat de informatie uit de twee documenten geen totaalbeeld geeft van de situatie bij ProRail, en dat de context ontbreekt.

  • Klik hier om te downloaden: pdf.pdf
  • Klik hier om te downloaden: pdf.pdf

ProRail, eerste document

ProRail, tweede document

Pro Rail  – AD

zie:  Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ??

zie ook: De parlementaire enquêtecommissie Fyra 28.10.2015 – Eindrapport

en zie ook: De parlementaire enquêtecommissie Fyra 18.05.2015 van start

zie verder ook: Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten – eindrapport

en zie verder dan ook; Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten

zie dan ook nog: Privatisering – het eerste parlementair onderzoek in de Senaat.

Dijksma wil hsl-traject openstellen voor andere partijen

VK 28.11.2015 De problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn moeten door de NS worden aangepakt, anders wordt het tracé mogelijk opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zaterdag in een interview met De Telegraaf. Wel krijgen de Nederlandse Spoorwegen nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen.

‘Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS. Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent’, aldus de staatssecretaris, die de opgestapte partijgenote Wilma Mansveld opvolgde.

Vraagtekens zet ze ook bij het meedingen van de NS op het rijden op allerlei regionale spoortrajecten. ‘De kamer vraagt zich terecht af waarom de NS nou voortdurend moet meedingen naar al die regionale spoortrajecten. Zou men zich niet beter op het hoofdrailnet kunnen concentreren? En daar ben ik het mee eens.’

ProRail

Dijksma schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat ProRail volgend jaar met 175 miljoen euro minder subsidie toe kan, omdat de spoorbeheerder investeringen in onderhoud en vervanging van spoorrails al jarenlang doorschuift. Zo wordt alleen al dit jaar voor een bedrag van tussen de 100 en 160 miljoen euro niet aangesproken.

Dat ProRail het geld niet besteedt aan noodzakelijk onderhoud en vernieuwing van het spoor illustreert nogmaals het financiële wanbeheer bij het bedrijf. Twee maanden geleden bracht een analyse van accountantsbureau PwC, in opdracht van Dijksma’s voorgangster Wilma Mansveld, aan het licht dat het op financieel gebied een janboel is bij ProRail.

Dijksma: we moeten niet eindeloos blijven soebatten over de HSL

Trouw 28.11.2015 De problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn moeten door de NS worden aangepakt, anders wordt het tracé mogelijk opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zaterdag in een interview met De Telegraaf. Wel krijgen de Nederlandse Spoorwegen nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen.

‘Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS. Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent’, aldus de staatssecretaris, die de opgestapte partijgenote Wilma Mansveld opvolgde.

Verwant nieuws;

Laatste kans op flitstrein

Telegraaf 28.11.2015 De Nederlandse Spoorwegen krijgen een laatste kans om de hogesnelheidslijn naar Brussel te exploiteren.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) stelt dat het haar ’menens’ is en dat de NS na het Fyra-debacle echt moet leveren. Ze zet de deur naar buitenlandse concurrentie op het flitstraject op een kier.

„Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS”, zegt Dijksma in een interview met De Telegraaf. „Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent.”

De staatssecretaris geeft ook aan dat er moet worden ingegrepen om station Schiphol goed te laten functioneren. De halte kan de reizigersstromen nu al nauwelijks aan en Dijksma verwacht dat ze de knip moet trekken om de nationale luchthaven goed bereikbaar te houden. Mogelijk gaat het mes in een nieuw railbeveiligingssysteem (ERTMS), dat dan beperkt ingevoerd zal worden.

Dijksma is Wilma Mansveld opgevolgd, die om de Fyra-puinhopen vertrok.

Gerelateerde artikelen;

28-11: ‘Laatste kans voor NS’

25-11: De Beer eist schadevergoeding

17-11: ‘Verscheur contract NS’

28-10: Fyra bezegelt lot van Mansveld

Dijksma wil HSL-tracé openstellen voor andere spoorbedrijven

NU 28.11.2015 De NS moet de problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn aanpakken, anders wordt het tracé mogelijk opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur. Zij zegt dit zaterdag in een interview in De Telegraaf. 

Wel krijgen de Nederlandse Spoorwegen nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen.

“Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS”, stelt Dijksma. “Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent.”

Veolia

Eerder liet Veolia Transport Nederland al weten “zeer geïnteresseerd” te zijn om opnieuw mee te dingen naar de concessie voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel.

Veolia verloor destijds de aanbesteding van de NS en eindigde als tweede. Het bedrijf bood destijds iets minder dan 80 miljoen euro per jaar voor de concessie. NS verkreeg de concessie door het dubbele bedrag te bieden.

Regio-ambities

Staatssecretaris Dijksma zet trouwens in het interview ook vraagtekens bij het meedingen van de NS op het rijden op allerlei regionale spoortrajecten. “De kamer vraagt zich terecht af waarom de NS nou voortdurend moet meedingen naar al die regionale spoortrajecten. Zou men zich niet beter op het hoofdrailnet kunnen concentreren? En daar ben ik het mee eens.”

Verder wil de bewindsvrouw dat het financieel beheer bij spoorbeheerder Prorail anders wordt georganiseerd. Er gaat te weinig geld naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zoals stations, stelt zij.

Zie ook: Chronologie van het debacle rond de Fyra

Lees meer over: HSL Sharon Dijksma

Gerelateerde artikelen;

‘Betonrot bedreigt Rotterdamse tunnels HSL-lijn’

‘Tot 70 miljoen euro nodig tegen lawaai van hogesnelheidslijn’ 

CDA wil Mansveld van HSL-dossier 

Veolia hoopt op nieuwe kans HSL 

Dijksma: ProRail doet niets met geld voor onderhoud spoor

VK 27.11.2015 ProRail kan volgend jaar met 175 miljoen euro minder subsidie toe omdat de spoorbeheerder investeringen in onderhoud en vervanging van spoorrails al jarenlang doorschuift. Zo wordt alleen al dit jaar voor een bedrag van tussen de 100 en 160 miljoen euro niet aangesproken, schrijft de nieuwe staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat ProRail het geld niet besteedt aan noodzakelijk onderhoud en vernieuwing van het spoor illustreert nogmaals het financiële wanbeheer bij het bedrijf. Twee maanden geleden bracht een analyse van accountantsbureau PwC, in opdracht van Dijksma’s voorgangster Wilma Mansveld, aan het licht dat het op financieel gebied een janboel is bij ProRail.

Mansveld meldde toen aan de Tweede Kamer  dat de spoorbeheerder voor de periode 2018-2028 met een tekort van 475 miljoen euro dreigt te kampen. Dijksma onderschrijft die analyse maar voegt er wel aan toe dat het om een bedrag gaat ‘dat niet stilstaat’.

ProRail ontving de laatste jaren gemiddeld 1,2 miljard euro aan rijkssubsidie. Bij grote projecten als verbouwingen van stations weet het bedrijf de kosten niet te beheersen, vindt Dijksma, regulier onderhoud aan het spoor wordt juist steeds maar doorgeschoven. De aanleg van nieuwe sporen bij de verbouwing van Utrecht Centraal daarentegen dreigt 80 miljoen euro meer te gaan kosten dan begroot.

‘Structureel fenomeen’

Prorail is een getormenteerde mammoettanker, aldus Staatsecretaris Sharon Dijksma.

Dat ProRail in veel gevallen onderhoud en vervanging van spoor uitstelt is volgens Dijksma ‘een structureel fenomeen’. De nieuwe staatssecretaris voor het spoorbeleid maakt dat ook op uit nieuwe informatie die door ProRail zelf is aangedragen.

Volgens ProRail zelf zijn er logische verklaringen voor het ‘overhouden’ van geld. De laatste jaren viel een aantal werkzaamheden aan het spoor goedkoper uit dan gedacht en hoefde gereserveerd geld voor onvoorzien werk niet te worden aangesproken. De spoorbeheerder beklemtoont dat nergens de veiligheid op het spoor in het geding is geweest.

In haar brief aan de Tweede Kamer geeft Dijksma echter aan dat de ‘cultuur’ bij ProRail moet veranderen. Behalve dat er van alles schort aan de financiële bedrijfsvoering blijkt er ook veel mis te gaan in de samenwerking met aannemers en de NS. Aanbestedingsprocedures lopen vaak vertraging op en met het verkrijgen van treinvrije periodes om werk aan het spoor te verrichten wil het ook niet vlotten.

Eerder deze week stonden spooraannemers en ProRail tegenover elkaar voor de rechter. Volgens Strukton Rail, BAM Rail en VolkerRail kunnen ze bij bepaalde aanbestedingen voor spooronderhoud nooit met een goed bod komen, omdat ProRail onvoldoende informatie verstrekt over de staat van het spoor.

‘Prorail moet meer geld uitgeven aan vervanging spoor’

NU 27.11.2015 Het financieel beheer bij spoorbeheerder Prorail moet anders georganiseerd. Er gaat te weinig geld naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zoals stations.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt, maar waarvan de krant vrijdag al een klein deel publiceert.

“Prorail is een getormenteerde mammoettanker”, zegt ze. “Het bedrijf heeft veel klappen gehad. En voor een deel is dat ook terecht. Het financieel beheer zal echt anders moeten. We hebben ontdekt dat er te weinig geld gaat naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zoals stations”.

Ook inspecteurs van het Rijk stelden al dat de teugels nog strakker moeten worden aangehaald om financiële tegenvallers te vermijden. Zij hadden zich op nadrukkelijk aandringen van de Tweede Kamer gebogen over de problemen bij het staatsbedrijf.

Uit een Kamerbrief van de staatssecretaris blijkt dat afgelopen vijf jaar gemiddeld 172 miljoen per jaar voor beheer en onderhoud op de plank bleef liggen.

Meevallers

In een reactie bevestigt Prorail dat het geld om diverse redenen niet is besteed. “Ten eerste hadden we een aantal meevallers. Zo bleken sommige werkzaamheden goedkoper dan gedacht. Ook hadden we geld gereserveerd voor onverwachte werkzaamheden, maar dat budget hoeven we niet te gebruiken”, aldus de spoorbeheerder op de website.

Ook zijn volgens de spoorbeheerder om diverse redenen werkzaamheden vertraagd en zijn planningen opgeschoven.

Mansveld

Dijksma’s voorganger Mansveld zei eerder nog dat een tekort van 475 miljoen euro dreigde voor beheer, vervangen en het onderhouden van het spoor door kostenoverschrijdingen bij grote projecten, maar dat blijkt deels anders te liggen.

Er was wel sprake van een reeks financiële tegenvallers, maar het ging ook om andere misstanden. Mansveld lag hierom in de Tweede Kamer onder vuur en moest meer opheldering verschaffen over de gang van zaken bij de spoorbeheerder.

Complexe projecten

Uiteindelijk trad Mansveld eind oktober af vanwege het Fyra-debacle en erkende toen dat veel grote stationsprojecten van Prorail duurder zijn uitgevallen. De afgelopen dertien jaar ging het om ruim 300 miljoen euro extra.

Ze benadrukte dat dergelijke projecten complex zijn. De ruimte om te bouwen is beperkt en er zijn veel partijen bij betrokken, van omwonenden tot gemeenten en de vervoerders. Ook moesten projecten tijdens de bouw worden aangepast. Zo bleek grondwater een probleem bij de bouw van de spoortunnel in Delft.

Zie ook: ‘Spoorproblemen rond Schiphol volgend jaar opgelost’

Lees meer over: Prorail Sharon Dijksma

Gerelateerde artikelen;

Toezichthouder tikt Prorail op de vingers 

‘Spoorproblemen rond Schiphol volgend jaar opgelost’

‘Extra aandacht voor financieel beheer Prorail blijft noodzakelijk’ 

Vervanging spoor verzaakt

Telegraaf 27.11.2015 ProRail heeft honderden miljoenen euro’s gekregen van het Rijk voor de vervanging van het spoor, maar laat dat geld op de plank liggen.

Tot die verbluffende conclusie komt de kersverse staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur), die deze maand het stokje overnam van Wilma Mansveld. De spoorbeheerder kwam de afgelopen tijd juist in het nieuws vanwege grote tekorten. Er waren forse overschrijdingen bij grote projecten, zoals de verbouwing van de stations van Utrecht, Den Haag Centraal en Zwolle. Staatssecretaris Mansveld zei eerder dat er ook een tekort dreigde van zo’n 475 miljoen euro voor het beheer, vervangen en onderhouden van het spoor.

De vork blijkt, nu Dijksma op het departement is aangetreden, voor een deel toch anders in de steel te zitten. Als het specifiek gaat om het vervangen van rails is er namelijk geen tekort, maar een overschot geconstateerd op de balansen van ProRail. Het gaat om een bedrag van honderden miljoenen euro’s in de afgelopen vijf jaar, zegt Dijksma in een interview met De Telegraaf dat morgen verschijnt.

Lees meer over; sharon dijksma prorail

Toezichthouder tikt ProRail op de vingers

Telegraaf 26.11.2015 ProRail is door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) op de vingers getikt over de variabele kosten die de spoorbeheerder in rekening brengt aan vervoerders.

Het is de tweede keer dat ProRail in deze kwestie door de toezichthouder terecht wordt gewezen, na klachten van de regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

In juli constateerde ACM al dat ProRail onvoldoende duidelijk had gemaakt welk deel van de onderhoudskosten en vervangingsinvesteringen van het spoor variabel zijn.

Dit keer betreft de terechtwijzing van de toezichthouder de onvoldoende motivering van de percentages voor variabele onderhoudskosten van spooronderdelen als overwegbeveiliging, bruggen en tunnels.

“Bij deze percentages is bijvoorbeeld de onderliggende documentatie niet meer te achterhalen. Dat is noodzakelijk informatie; ProRail mag alleen de variabele kosten in rekening brengen aan spoorvervoerders”, zegt ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring.

ProRail krijgt tot uiterlijk 1 juni 2016 om de tarieven die de spoorvervoerders moeten betalen en de onderbouwing daarvan opnieuw aan de toezichthouder voor te leggen.

‘Verscheur contract NS’

Telegraaf 17.11.2015 De overheid moet het spoorcontract van de NS ontbinden. Volgens Arriva-directeur Anne Hettinga zou dat het logische gevolg moeten zijn van het harde rapport over het Fyra-debacle.

Dat zegt Hettinga in vakblad OV Pro. De contracten voor de hogesnelheidslijn (HSL) én het hoofdrailnet moeten vervolgens onafhankelijk aanbesteed worden, zodat andere vervoerders de kans krijgen zich te bewijzen, vindt hij.

“Bedrijven als Arriva, Connexxion/Veolia en Syntus weten een succes te maken van openbare aanbestedingen in de regio. Die kans zouden we ook moeten krijgen op het hoofdrailnet.”

‘Geen nieuwe feiten in onderzoeken rol NS bij aanbesteding ov Limburg’

NU 06.11.2015 Verschillende onderzoeken naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg werpen volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën “geen nieuw licht op de zaak”. Dijsselbloem heeft de onderzoeken vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het gaat om een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw en twee second opinions waarin het onderzoek van De Brauw tegen het licht is gehouden.

Dijsselbloem had om die tegenonderzoeken gevraagd omdat De Brauw ook de huisadvocaat is van NS. Hij wilde voorkomen dat dat reden zou kunnen zijn om te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw.

Niet vlekkeloos

Volgens Dijsselbloem is de procedure met onder meer een eerste en een tweede onderzoeksversie van de kant van De Brauw ”niet helemaal vlekkeloos verlopen”.

Maar de tegenonderzoekers (oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en oud-rechter Wil Tonkens) ”doen inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw”. De belangrijkste conclusie van Brenninkmeijer is volgens Dijsselbloem dat alle feiten nu op tafel liggen voor een publieke verantwoording en het onderzoek kan worden gesloten.

De Brauw schreef in het voorlopig rapport dat er geen aanwijzingen waren voor betrokkenheid van de NS-top bij de aanstelling van een medewerker van een concurrent van NS. Dat is in de definitieve versie verdwenen. De Brauw constateert dat verklaringen van toenmalig NS-topman Timo Huges over contacten met NS-dochter Qbuzz ”onjuist en onvolledig” waren.

Onderzoek NS

De NS heeft op haar beurt onderzoek laten doen naar andere aanbestedingen van ov-concessies in zowel binnen- als buitenland. Volgens de NS onderstrepen de resultaten van dit onderzoek dat de onregelmatigheden bij de aanbesteding in Limburg een incidient zijn geweest.

Het onderzoek werd uitgevoerd door advocatenkantoor Jones Day. In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april van dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS.

Vanwege de onregelmatigheden bij de aanbesteding van het ov in Limburg moest NS-topman Timo Huges destijds het veld ruimen. Dat nu uit onderzoek geen nieuwe onregelmatigheden naar voren zijn gekomen, verandert daar niets aan, zei een NS-woordvoerder. “Huges moest weg omdat hij tegengestelde verklaringen heeft afgelegd. De raad van commissarissen heeft daarop het vertrouwen in hem opgezegd”

Lees meer over: NS Limburg

Gerelateerde artikelen;

Geen nieuwe aanbesteding Limburgs openbaar vervoer 

Overzicht: gesjoemel rond aanbesteding ov Limburg 

Dijsselbloem roept NS-top ter verantwoording over mogelijk machtsmisbruik  

‘Geen aanwijzing fouten bij andere biedingen’

Telegraaf 06.11.2015 Verschillende onderzoeken naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg werpen volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën “geen nieuw licht op de zaak”. Hij heeft de onderzoeken vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het gaat om een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw en twee second opinions waarin het onderzoek van De Brauw tegen het licht is gehouden. Dijsselbloem had om die tegenonderzoeken gevraagd omdat De Brauw ook de huisadvocaat is van NS. Hij wilde voorkomen dat dat reden zou kunnen zijn om te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw.

Volgens Dijsselbloem is de procedure met onder meer een eerste en een tweede onderzoeksversie van de kant van De Brauw “niet helemaal vlekkeloos verlopen”. Maar de tegenonderzoekers (oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en oud-rechter Wil Tonkens) “doen inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw”. De belangrijkste conclusie van Brenninkmeijer is volgens Dijsselbloem dat alle feiten nu op tafel liggen voor een publieke verantwoording en het onderzoek kan worden gesloten.

De Brauw schreef in het voorlopig rapport dat er geen aanwijzingen waren voor betrokkenheid van de NS-top bij de aanstelling van een medewerker van een concurrent van NS. Dat is in de definitieve versie verdwenen. De Brauw constateert dat verklaringen van toenmalig NS-topman Timo Huges over contacten met NS-dochter Qbuzz “onjuist en onvolledig” waren.

Dijsselbloem en de raad van commissarissen van NS vonden dat in juni ook, waarna Huges werd ontslagen. Door fouten in de ontslagprocedure moest de NS alsnog een schikking treffen met Huges en hem 175.000 euro betalen.

Gerelateerde artikelen;

06-11: ‘Geen nieuwe feiten in onderzoeken NS’

‘Geen nieuwe feiten in onderzoeken NS’

Telegraaf 06.11.2015  Verschillende onderzoeken naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg werpen volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën “geen nieuw licht op de zaak”. Hij stuurt de onderzoeken later vrijdag naar de Tweede Kamer.

Het gaat om een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw en twee second opinions waarin het onderzoek van De Brauw tegen het licht is gehouden. Dijsselbloem had om die tegenonderzoeken gevraagd omdat De Brauw ook de huisadvocaat is van NS. Hij wilde voorkomen dat dat reden zou kunnen zijn om te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw.

Volgens Dijsselbloem doet de second opinion inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw. Wel is de procedure met onder meer een eerste en een tweede onderzoeksversie van de kant van De Brauw “niet helemaal vlekkeloos verlopen”. Maar de tegenonderzoekers (oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en oud-rechter Wil Tonkens) “doen inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw”.

De belangrijkste conclusie van Brenninkmeijer is volgens Dijsselbloem dat alle feiten nu op tafel liggen voor een publieke verantwoording en het onderzoek kan worden gesloten.

Door onregelmatigheden bij die aanbesteding in Limburg moest NS-topman Timo Huges in juni vertrekken. Door fouten in de ontslagprocedure moest de NS alsnog een schikking treffen met Huges en hem 175.000 euro betalen.

Gerelateerde artikelen;

06-11: NS doet winkels weg

03-11: NS heeft lak aan Dijsselbloem

30-10: ‘Ik had meer info kunnen geven’

28-10: PvdA-top praat met Mansveld

Duitse intercitybus steekt NS de loef af

VK 03.10.2015 Het Duitse busbedrijf FlixBus, een prijsvechter die met intercitybussen in vijftien Europese landen rijdt, gaat de NS beconcurreren met een vervoers-netwerk voor binnenlandse lange afstanden.

Provincies moeten besluiten of het Duitse bedrijf als binnenlandse vervoerder kan worden toegelaten..

FlixBus heeft al een aanvraag ingediend om onder meer tussen Groningen en Eindhoven een busdienst te onderhouden en maakt later deze maand bekend hoe het netwerk in Nederland verder wordt versterkt. Provincies moeten besluiten of het Duitse bedrijf als binnenlandse vervoerder kan worden toegelaten.

‘We zien veel groeimogelijkheden in Nederland’, zegt woordvoerster Rosa Dorat van het in München gevestigde bedrijf dat vanuit Duitsland busritten verzorgt op 500 Europese bestemmingen. Sinds een jaar worden ook Nederlandse steden aangedaan.

NS heeft lak aan Dijsselbloem

Telegraaf 03.11.2015 Minister Dijsselbloem van Financiën heeft geen bezwaar tegen de poging van Qbuzz om een Friese busconcessie binnen te slepen. Eerder dinsdag werd bekend dat Qbuzz een bod heeft gedaan op het busvervoer in Zuidoost Friesland.

Dat is opmerkelijk, want eerder liet de minister de Tweede Kamer nog weten dat hij niet wil dat de in opspraak geraakte NS-dochter ‘onomkeerbare’ bedrijfsbesluiten neemt.  NS zei toen dat Qbuzz niet mee zou doen aan aanbestedingen.

Tegen Qbuzz lopen nog onderzoeken van de Fiod en van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek naar aanleiding van malversaties bij de aanbesteding in Limburg. Desondanks zei Dijsselbloem dinsdagavond laat dat ,,onomkeerbare stappen’’ niet betekent dat NS of Qbuzz moeten worden stilgelegd. Qbuzz mag van de minister gewoon meedoen aan aanbestedingen.

Volgens een woordvoerster van de NS is het meedoen in Friesland “een weloverwogen besluit. Deze aanbesteding is een uitzondering, omdat wij die nu ook al rijden.”

De aanbestedingskwestie volgt nadat vorige week het parlementaire rapport over de Fyra-flop naar buiten kwam. De hoofdconclusie daarvan was dat de Staat, die aandeelhouder is van de NS, vooral financiële belangen steeds liet prevaleren boven het belang van de reiziger. Bij de NS stonden bij het Fyra-debacle de eigen strategische belangen steeds voorop.

Gerelateerde artikelen;

02-09: NS verzweeg verkoopplan

Lees meer over: jeroen dijsselbloem ns qbuzz

Haagse hyena’s ruiken het bloed van Wilma Mansveld al

 

AD 26.10.2015 Wilma Mansveld vecht voor haar politieke leven. De nuchtere Groningse moet zich de komende weken in de Tweede Kamer verdedigen voor de interne chaos bij Prorail én ze krijgt een kritisch Fyra-rapport voor haar kiezen. Kan Mansveld nog overleven in de Haagse slangenkuil? Een profiel.

Ik dacht: straks vallen de blaadjes op het spoor en ben jij de pineut. Hoe ga jij daar mee dealen?. aldus Johan de Veer.

Ze denkt dat Diederik Samsom haar belt over de Eemshaven, of een ander langlopend dossier. En dus sms’t Wilma Mansveld, in september 2012 nog een onbekende bestuurder in Groningen, naar de leider van de PvdA dat ze het druk heeft. Als ze later die dag terugbelt, vanuit de auto, vraagt Samsom aan Mansveld of ze de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil worden. Zij schrikt daar zo van, dat ze prompt ophangt. Pas een paar dagen later belt ze terug.

GERELATEERD NIEUWS;

Mansveld informeert Kamer sneller over problemen spoor

Onderzoek: teugels strak aanhalen bij ProRail

‘Luie’ Mansveld door oog van naald in ProRail-debat

MEER OVER;

POLITIEK WILMA MANSVELD

Tweede Kamer krijgt sneller te horen over problemen spoor

NU 23.10.2015 De Tweede Kamer zal voortaan eerder worden geïnformeerd over budgetoverschrijdingen bij grote spoorprojecten.

Dat zal al gebeuren op het moment dat het ministerie van Infrastructuur en ProRail concluderen dat een aanpassing “onontkoombaar” is, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De exacte omvang van de overschrijding is dan nog niet altijd bekend, aldus de bewindsvrouw. Ze ligt in de Kamer zwaar onder vuur vanwege de problemen op het spoor. De oppositie heeft grote twijfel of zij wel grip kan krijgen op de zaak.

Verder blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar twee grote spoorprojecten dat de afspraken en spelregels tussen ministerie en spoorbeheerder over de besluitvorming en informatie-uitwisseling daarbij niet correct zijn toegepast. Volgens de onderzoekers is er sprake van “te weinig hard en zakelijk projectmanagement”.

‘Stevige conclusies’

Mansveld schrijft de “stevige conclusies” over te zullen nemen. Ze ziet het als een bevestiging van de door haar ingeslagen koers. Ze wil de relatie tussen haar ministerie en ProRail versterken.

Mansveld overleefde een debat eind vorige maand over ProRail met veel mitsen en maren. Het vervolgdebat hierop dat volgende week zou plaatsvinden, wordt naar een andere datum verplaatst omdat ze niet op tijd een reeks vragen over ProRail kan beantwoorden.

Lees meer over: ProRail Wilma Mansveld

Mansveld informeert Kamer sneller over problemen spoor

AD 23.10.2015 De Kamer zal voortaan eerder worden geïnformeerd over budgetoverschrijdingen bij grote spoorprojecten. Dat zal al gebeuren op het moment dat het ministerie van Infrastructuur en ProRail concluderen dat een aanpassing ,,onontkoombaar” is, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld vrijdag in een brief aan de Kamer.

De exacte omvang van de overschrijding is dan nog niet altijd bekend, aldus de bewindsvrouw. Ze ligt in de Kamer zwaar onder vuur vanwege de problemen op het spoor.

Verder blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar twee grote spoorprojecten dat de afspraken en spelregels tussen ministerie en spoorbeheerder over de besluitvorming en informatie-uitwisseling daarbij niet correct zijn toegepast. Volgens de onderzoekers is er sprake van ,,te weinig hard en zakelijk projectmanagement”. Mansveld schrijft de ,,stevige conclusies” over te zullen nemen.

Bevestiging
Mansveld schrijft de ,,stevige conclusies” over te zullen nemen. Ze ziet het als een bevestiging van de door haar ingeslagen koers. Ze wil de relatie tussen haar ministerie en ProRail versterken.

Mansveld overleefde een debat eind vorige maand over ProRail met veel mitsen en maren. Het vervolgdebat hierop dat volgende week zou plaatsvinden, wordt naar een andere datum verplaatst omdat ze niet op tijd een reeks vragen over ProRail kan beantwoorden.

Lees ook;

Kamer hoort sneller over problemen bij het spoor

Telegraaf 23.10.2015 De Kamer zal voortaan eerder worden geïnformeerd over budgetoverschrijdingen bij grote spoorprojecten. Dat zal al gebeuren op het moment dat het ministerie van Infrastructuur en ProRail concluderen dat een aanpassing “onontkoombaar” is, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld vrijdag in een brief aan de Kamer.

De exacte omvang van de overschrijding is dan nog niet altijd bekend, aldus de bewindsvrouw. Ze ligt in de Kamer zwaar onder vuur vanwege de problemen op het spoor. De oppositie heeft grote twijfel of zij wel grip kan krijgen op de zaak.

Verder blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar twee grote spoorprojecten dat de afspraken en spelregels tussen ministerie en spoorbeheerder over de besluitvorming en informatie-uitwisseling daarbij niet correct zijn toegepast. Volgens de onderzoekers is er sprake van “te weinig hard en zakelijk projectmanagement”.

‘Teugels strak aanhalen’

Telegraaf 15.10.2015  De teugels zullen nog strakker moeten worden aangehaald bij spoornetbeheerder ProRail om financiële tegenvallers te vermijden. Extra aandacht voor het financieel beheer van ProRail blijft noodzakelijk.

Dat stellen inspecteurs van het Rijk die zich op nadrukkelijk aandringen van de Tweede Kamer over de problemen bij het staatsbedrijf hebben gebogen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maakte de bevindingen donderdag bekend. Ze zegt dat ze het met de conclusie van de inspecteurs eens is.

Mansveld ligt in de Tweede Kamer onder vuur wegens de reeks financiële tegenvallers en andere misstanden bij ProRail. Ze moest van de Kamer meer opheldering verschaffen over het reilen en zeilen bij de spoorbeheerder.

De PVV kwam al met een motie van wantrouwen tegen de bewindsvrouw, die echter geen steun kreeg. Mansveld moet zich op 27 oktober opnieuw verantwoorden.

De staatssecretaris erkent dat veel grote stationsprojecten van ProRail duurder zijn uitgevallen. De afgelopen dertien jaar ging het om ruim 300 miljoen euro extra door bijvoorbeeld problemen bij de bouw. Zo bleek grondwater een probleem bij de aanleg van de spoortunnel in Delft.

Gerelateerde artikelen;

15-10: ProRail dreigt weer in de fout te gaan

14-10: ProRail doet aangifte

Rekenkamer kritisch over ProRail

Telegraaf 15.10.2015 ProRail is er nog altijd niet voldoende in geslaagd om interne problemen op te lossen. Die conclusie trekt de Algemene Rekenkamer binnenskamers, meldt het AD.

De spoorbeheerder wordt volgens de Rekenkamer niet goed aangestuurd en er zijn flinke tekortkomingen als het gaat om de financiën, het personeelsbeleid en interne beslissingen. Ook zou totaal niet duidelijk zijn wie waar verantwoordelijk voor is. De conclusies lijken volgens de krant veel op een kritisch rapport van de Rekenkamer uit oktober 2011.

De Rekenkamer vindt het verder veel beter als niet het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar het ministerie van Financiën eigenaar van de spoorbeheerder wordt.

Rekenkamer: Prorail heeft niets geleerd

AD 15.10.2015 Prorail kampt met voortdurende interne problemen en de spoorbeheerder wordt, ondanks eerdere waarschuwingen, totaal niet goed aangestuurd. Die conclusie trekt de Algemene Rekenkamer binnenskamers.

In een vertrouwelijk overleg kregen Kamerleden gisteren aanvullende informatie over de gang van zaken bij Prorail, de organisatie waar staatssecretaris Mansveld aandeelhouder van is. Volgens meerdere bronnen was de Rekenkamer scheutig met kritische noten.

Zo zouden bij Prorail flinke ‘tekortkomingen’ zijn als het gaat om de financiële beslommeringen, het personeelsbeleid en interne beslissingen. Ook is totaal onduidelijk wie waar verantwoordelijk voor is.

Eigenaar
De Rekenkamer vindt het veel beter als niet het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar het ministerie van Financiën eigenaar van de spoorbeheerder wordt. Mansveld houdt de uitvoering van onderhoud in de gaten en Dijsselbloem houdt financieel toezicht.

GERELATEERD NIEUWS;

ProRail doet aangifte tegen spoorboomduikers

Zorgenkindje ProRail kampt met te kort van 475 miljoen

Mansveld gaat meer bovenop ProRail zitten

MEER OVER; PRORAIL  BEDRIJVEN

ProRail dreigt weer in de fout te gaan

Telegraaf 15.10.2015 Het in opspraak geraakte spoorbedrijf ProRail wil opnieuw de wet overtreden. Het bestuur van het staatsbedrijf wil met een truc openbare aanbestedingen omzeilen door het werk op en rond Schiphol zodanig op te knippen dat de werkzaamheden niet openbaar hoeven te worden aanbesteed.

Bewust opknippen van werk om onder wettelijke regels uit te komen is ten strengste verboden. Daarnaast wil de ProRail-directie de eigen interne regels voor aanbestedingen terzijde schuiven. Anders krijgt men het werk niet op tijd af, blijkt uit vertrouwelijke notulen van de directie die in het bezit zijn van deze krant. In het verslag van de directievergadering van 22 september staat:

Conclusie is dat de maatregelen niet op tijd kunnen worden uitgevoerd als deze openbaar moeten worden aanbesteed. Wanneer de onderdelen los van elkaar kunnen worden gezien wordt de wettelijke aanbestedingsgrens niet overschreden. Vervolgens moet voor dit geval worden afgeweken van de strengere interne regelgeving.” –>Lees het complete verhaal hier.

ProRail voorziet ‘hinderrijk’ jaar voor reizigers

VK 15.10.2015 De ingrijpende werkzaamheden bij het belangrijkste spoorknooppunt van Nederland, Utrecht Centraal, leiden voor de treinreiziger tot een ‘hinderrijk’ 2016. De gevolgen van het werk in Utrecht, in combinatie met dat aan andere trajecten en stations, zijn zo verreikend dat spoorbeheerder ProRail nu al een waarschuwing afgeeft.

Voor treinpassagiers die naar of via Utrecht Centraal reizen, wordt een aangepaste dienstregeling met langere reistijden en drukkere treinen eerder regel dan uitzondering, voorziet ProRail. In ieder geval tijdens twintig weekeinden en alle vakantieperiodes. Maar ook op veel gewone werkdagen valt niet te ontkomen aan overlast.

Juist omdat de spoorbeheerder nu onder vuur ligt over kostenoverschrijdingen en bouwvertragingen is er ProRail veel aan gelegen vaart te maken met het werk op het belangrijkste traject van het land, Utrecht-Amsterdam-Schiphol. De Telegraaf citeerde donderdag uit notulen van een recente directievergadering van ProRail waaruit zou blijken dat de spoorbeheerder bij verbouwing van station Schiphol de wettelijke regels voor aanbesteding aan zijn laars wil lappen.

Nederland behoudt keuzevrijheid op spoor

NU 08.10.2015 Nederland blijft ‘baas op eigen spoor’. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) sloot donderdag een akkoord met haar Europese collega’s in Luxemburg.

Nederland kan treinvervoer onderhands blijven gunnen aan de Nederlandse Spoorwegen. Er hoeft niet uitsluitend openbaar te worden aanbesteed, zoals de Europese Commissie in Brussel graag zou zien.

Ook andere lidstaten van de Europese Unie behouden de mogelijkheid om onderhands te gunnen.

In de contracten moeten wel duidelijke afspraken staan over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder. Daarmee zou het vervoer op het spoor jaar op jaar moeten verbeteren.

Mansveld zegt opgetogen te zijn: ”Hiermee houden we de ruimte om zelf te beslissen wie met reizigerstreinen op het Nederlandse spoor mag rijden.” Het Europees Parlement gaat zich nu over het akkoord buigen.

Lees meer over: Spoor NS

NL blijft ‘baas op eigen spoor’

Telegraaf 08.10.2015 Nederland blijft ‘baas op eigen spoor’. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) sloot donderdag een akkoord met haar Europese collega’s in Luxemburg.

Nederland kan treinvervoer onderhands blijven gunnen aan de Nederlandse Spoorwegen. Er hoeft niet uitsluitend openbaar te worden aanbesteed, zoals de Europese Commissie in Brussel graag zou zien.

Het contract met de NS hoeft dus niet te worden opengebroken. “Dat is echt iets om trots op te zijn”, zei Mansveld na de vergadering over het “soepele” besluit. “Hiermee houden we de ruimte om zelf te beslissen wie met reizigerstreinen op het Nederlandse spoor mag rijden.”

Nederland wil ‘baas op eigen spoor’ blijven

NU 08.10.2015 Nederland gaat ervan uit ‘baas op eigen spoor’ te kunnen blijven. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) verwacht donderdag tot een akkoord te komen met haar Europese collega’s in Luxemburg.

Volgens Mansveld kan Nederland treinvervoer onderhands blijven gunnen aan de Nederlandse Spoorwegen. Er hoeft niet uitsluitend openbaar te worden aanbesteed, zoals de Europese Commissie in Brussel graag zou zien.

Ook andere lidstaten van de Europese Unie willen de mogelijkheid houden om onderhands te gunnen. In de contracten moeten wel duidelijke afspraken staan over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder. Ook moet de vervoerder zijn prestaties constant verbeteren.

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten hadden onlangs al op lager niveau een akkoord bereikt. Mansveld spreekt over een gunstig resultaat. ”Het bereikte compromis is geheel geïnspireerd op het Nederlandse concessiemodel”.

Lees meer over: Wilma Mansveld Nederlandse Spoorwegen

Gerelateerde artikelen;

Waarom is de Tweede Kamer toch zo boos op Mansveld? 

Mansveld nog niet veilig na urenlang Prorail-debat 

EU-landen mogen spoorcontracten blijven gunnen aan vervoerders›

NRC 08.10.2015 Lidstaten van de Europese Unie mogen contracten voor treinvervoer onderhands blijven gunnen aan transporteurs. Wel moeten in de contracten duidelijke afspraken worden vastgelegd die garanderen dat het spoorvervoer ieder jaar verbetert.

Dat spraken Europese Transportministers vandaag af op een overleg in Luxemburg, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De situatie is ook van toepassing op Nederland. Eind vorig jaar sloot staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) met de NS een contract af voor tien jaar. Zij is dan ook tevreden over het bereikte akkoord: “Hiermee houden we de ruimte om zelf te beslissen wie met reizigerstreinen op het Nederlandse spoor mag rijden. Met die vervoerder maken we strakke afspraken om de prestaties voor de reizigers jaar na jaar te verbeteren.”

Lees meer;

10 JUN ‘NS had juridisch geen poot om op te staan tegen AnsaldoBreda’ ›

2013 Fyra heet vanaf volgende maand Intercity Direct ›

2013 Dijsselbloem vertraagt stopzetten Fyra – Meerstadt in 2003 gewaarschuwd ›

2013 De NS is er inmiddels ook achter: dit is niks

2013 De NS is er inmiddels ook achter: dit is niks

Spoorgoederenvervoerders vangen bot bij rechter›

NRC 07.10.2015 Een poging van spoorgoederenvervoerders om een beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bij de rechter aan te vechten, is mislukt. Hun beroep is vanochtend door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag niet ontvankelijk verklaard omdat het beroep te laat werd ingediend. Een door de goederenvervoerders beoogd kort geding is hiermee van de baan.

De zaak gaat over de gebruiksvergoeding die spoorbeheerder ProRail ontvangt van vervoerders voor gebruik van het spoor. Het betreft een aanzienlijk deel van van de inkomsten van ProRail, naast subsidie van het Rijk. Na een klacht van de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus besloot de ACM deze zomer dat de tarieven van ProRail voor deze vervoerders omlaag moeten. Hun treinen zijn namelijk lichter dan NS-treinen en veroorzaken daardoor minder slijtage aan het spoor.

Lees meer;

2014 Havenbedrijven trekken zich terug uit exploitatie Betuweroute

3 JUN ‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’ ›

2009 Tarief ProRail ligt niet vast

2014 Goederenvervoer wil meer ruimte op spoor

6 MRT NS verhindert publicatie kritisch rapport – Arriva en Veolia naar rechter ›

‘Onderzoek ProRail moet al over twee weken af zijn’

AD 06.10.2015 Het onafhankelijke onderzoek naar de financiën achter de spoorprojecten van ProRail wordt uitgevoerd door de Inspectie Rijksfinanciën en moet al over twee weken klaar zijn. Dat wil de Tweede Kamer.

Tijdens een verhit debat over de spoorbeheerder, vorige week, eiste een Kamermeerderheid dat een onafhankelijke partij de cijfers zou doorlichten waar staatssecretaris Mansveld mee schermde. Nu ligt er een voorstel vanuit het parlement.

De minister van Financiën, verantwoordelijk voor deze inspectiedienst, moet instemmen met het verzoek. Ook wil de Tweede Kamer van de Inspectie Rijksfinanciën een beter beeld krijgen over de algemene financiële situatie bij ProRail.

Lees ook;

‘Speciale inspectiedienst voor ProRail’

Telegraaf 06.10.2015 Een speciale inspectiedienst van minister Dijsselbloem (Financiën) moet de boekhouding van ProRail gaan uitpluizen. Dat voorstel doen VVD, PvdA en D66. Deze Inspectie Rijksfinanciën (IRF) moet nagaan of ProRail wel goed omspringt met de vele miljarden aan subsidie die het van het Rijk krijgt.

Dat de financiën van ProRail moeten worden doorgespit is afgedwongen door de Tweede Kamer tijdens een gedenkwaardig debat met staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur). De Kamer was er na het inzien van twee interne rapportages van ProRail niet gerust op dat de spoorbeheerder de administratie op orde heeft. Mansveld wilde de Tweede Kamer de alarmerende rapporten eerst niet geven. De Telegraaf plaatste ze na de weigering van de PvdA-bewindsvrouw alsnog op de website, zodat iedereen ze kon bestuderen.

Tijdens het debat stelde Mansveld dat er niets mis is met de boekhouding van ProRail. De Kamer geloofde haar echter niet en vroeg om een onafhankelijk onderzoek. VVD, PvdA en D66 willen nu dat de Inspectie Rijksfinanciën (IRF) dit gaat doen.

Lees meer over: wilma mansveld   prorail

Gerelateerde artikelen;

29-09: Aannemer haalt weer uit

29-09: Mansveld op het matje

29-09: Hans Alders spil in Prorail-rel

29-09: Coalitie verwerpt hoorzitting

Bussemaker wil overleg tussen OV en onderwijs

AD 02.10.2015 Het openbaar vervoer en het onderwijs moeten met elkaar om tafel gaan zitten om te kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs vrijdag in reactie op een oproep van NS-topman Roger van Boxtel aan scholen en universiteiten om hun lesuren meer te gaan spreiden omdat er komend jaar een tekort aan treinen ontstaat. ,,Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat scholen alleen het gebrek aan treinstellen van de NS oplossen”, aldus de bewindsvrouw.

Lees ook

NS-topman: lestijden scholen aanpassen door tekort treinen›

NRC 02.10.2015 Door een tekort aan treinen wordt het in 2016 “even dringen” op het spoor. Onderwijsinstellingen zouden hun lestijden zelfs moeten aanpassen om het groeiende aantal studenten en scholieren te kunnen vervoeren. Dat zegt NS-topman Roger van Boxtel tegen Nieuwsuur. “Anders is de kans op een zitplaats bijzonder klein”, aldus Van Boxtel in zijn eerste interview als nieuwe baas van de NS.

De NS hebben voor meer dan twee miljard euro aan nieuwe treinen besteld, maar het duurt nog tot eind 2016 voordat het vervoersbedrijf die in gebruik kan nemen. Dit terwijl veel oude treinen, de zogenaamde ‘apenkoppen’, in het voorjaar al worden afgeschreven. Van Boxtel probeert dit gat tussen de oude treinen en de nieuwe treinen op het spoor “zo klein mogelijk” te houden. Aan reizigers vraagt hij alvast “begrip”: “We moeten er even doorheen met elkaar”.

BUSSEMAKER: SCHOLEN LOSSEN GEBREK AAN TREINEN NIET OP

Scholen kunnen het gebrek aan treinen bij de NS niet oplossen. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker in een reactie tegen de NOS. Wel vindt de bewindsvrouw dat scholen en ov-bedrijven samen moeten kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Van Zijl tegenover NOS.

ONSTUIMIGE PERIODE

Roger van Boxtel is sinds augustus interim-directeur van de NS. Hij volgde Timo Huges op, die in juni na veel ophef vertrok vanwege fraude bij aanbesteding in Limburg. De oud-minister moet de situatie bij de NS na een onstuimige periode weer verbeteren.

‘Lesuren spreiden bij een tekort aan treinen’

AD 02.10.2015 Het is goed mogelijk dat treinen tijdens de spits volgend jaar nog voller komen te zitten. De Nederlandse Spoorwegen hopen daarom dat scholen en hogere onderwijsinstellingen hun lesuren meer gaan spreiden. Topman Roger van Boxtel roept de instellingen op mee te werken omdat, bij een tekort van treinen volgend jaar, het vervoersmiddel anders overvol zit.

Het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt, aldus Roger van Boxtel.

De NS zelf heeft zijn kantoormedewerkers de mogelijkheid gegeven om buiten de spits te reizen of te flexwerken zodat reizigers een plek in de trein hebben. In een interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampen. ,,We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet.”

NS wil dat scholen lestijden spreiden voor plek in trein

NU 02.10.2015 De Nederlandse Spoorwegen hoopt dat scholen en hogere onderwijsinstellingen hun lesuren meer gaan spreiden als er komend jaar een tekort aan treinen ontstaat.

Topman Roger van Boxtel roept de instellingen op mee te werken omdat treinen anders overvol zitten.

De NS zelf heeft zijn kantoormedewerkers de mogelijkheid gegeven om buiten de spits te reizen of te flexwerken zodat reizigers een plek in de trein hebben.

In een interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampt. ”We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet.”

Oude treinen gaan er al uit. ”We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen.”

Oplossing

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad ziet weinig in de plannen van de NS.

”Dit is een iets te makkelijke oplossing voor een iets te moeilijk probleem”, zei hij tegen de NOS. ”Met dit plan wordt de complexiteit van het aanpassen van de lesroosters miskend. In de regio is hier en daar misschien wat mogelijk. Maar in de Randstad is het niet te doen voor de grote instellingen om zomaar even een uurtje later te beginnen. Bovendien wordt hiermee het probleem naar het einde van de middag verplaatst.”

Lees meer over: NS Onderwijs

NS-topman: ‘Spreid lestijden’

Telegraaf 02.10.2015 NS-topman Roger van Boxtel heeft een opmerkelijke oplossing bedacht voor als er volgend jaar enkele maanden een tekort aan treinen is. Van Boxtel roept scholen en hogere onderwijsinstellingen op mee te werken omdat treinen anders overvol zitten. De NS zelf heeft zijn kantoormedewerkers de mogelijkheid gegeven om buiten de spits te reizen of te flexwerken zodat reizigers een plek in de trein hebben.

In en interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampen. “We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet.” Oude treinen gaan er al uit. “We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen”, zegt hij. “Probeer het reizen een beetje te spreiden rond de ochtend- en avondspits. Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van 09.00 uur om 10.00 uur beginnen. En dan niet om 15.00 uur stoppen, maar een uur later.”

Oud-politicus Van Boxtel is sinds augustus bestuurder bij de NS na het vertrek van Timo Huges als gevolg van de aanbestedingsaffaire in Limburg.

NS: spreid lestijden voor plek in de trein

Trouw 02.10.2015 De Nederlandse Spoorwegen hopen dat scholen en hogere onderwijsinstellingen hun lesuren meer gaan spreiden als er komend jaar een tekort aan treinen ontstaat. Topman Roger van Boxtel roept de instellingen op mee te werken omdat treinen anders overvol zitten. De NS zelf heeft zijn kantoormedewerkers de mogelijkheid gegeven om buiten de spits te reizen of te flexwerken zodat reizigers een plek in de trein hebben.

In een interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampen. ‘We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet.’ Oude treinen gaan er al uit. ‘We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen.’

Waarom is de Tweede Kamer toch zo boos op Mansveld?

NU 30.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) staat onder druk. Tijdens het debat over Prorail wist ze de Kamer nog niet te overtuigen dat zij de problemen bij de spoorbeheerder onder controle heeft. Wat is er precies aan de hand?

De belangrijkste verwijten aan het adres van Mansveld zijn dat zij weinig grip heeft op de misstanden bij Prorail, de problemen niet proactief aanpakt, en belangrijke informatie zou achterhouden voor de Kamer.

Zo moest de Kamer ergens in de marge van de Prinsjesdagstukken lezen dat er in de periode tot 2028 mogelijk een half miljard te weinig is begroot voor onderhoud en beheer van het spoor en vallen ook grote projecten als de verbouwing van Utrecht Centraal tientallen miljoenen duurder uit.

De oppositie bleef tijdens het debat ontevreden over de onderbouwing van de staatssecretaris en een meerderheid van de partijen steunde dan ook een voorstel van D66 om een externe partij deze cijfers te laten uitzoeken.

Tijdens het debat haalde Mansveld de verbijstering van de Kamer op de hals door te stellen dat de bedrijfsvoering van Prorail een zaak is voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Het ministerie heeft hierbij als aandeelhouder slechts een toezichthoudende rol op afstand, vindt de staatssecretaris.

Zie ook: Mansveld nog niet veilig na urenlang Prorail-debat

Hoofdlijnen

De oppositie toonde zich “stomverbaasd” door deze houding van Mansveld, die pas afgelopen dinsdag de hele rapportage opvroeg.

Mansveld stelde dat voor haar de goedkeurende verklaring van een accountant over de bedrijfsvoering bij de spoorbeheerder leidend is en dat er verbeterpunten zijn vastgesteld.

Lees meer over: Wilma Mansveld Prorail

Gerelateerde artikelen;

Mansveld nog niet veilig na urenlang Prorail-debat update: 00:38

Mansveld wacht zwaar debat om Prorail  

Mansveld: Media verspreiden veel onjuiste informatie

AD 30.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld vindt dat de media vaak een onjuist beeld neerzetten over haar persoon en het spoordossier. Ook is er sprake van een meningencircus.

Een hoop van de uitspraken kloppen niet. Het zijn meningen van mensen, aldus Staatssecretaris Wilma Mansveld.

Dat heeft de bewindsvrouw op Infrastructuur en Milieu vanmiddag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer. ,,Een hoop van de uitspraken kloppen niet. Het zijn meningen van mensen. Ik ben hier gewoon om mijn werk uit te voeren en dat doe ik.”

Mansveld noemt als simpel voorbeeld dat ze vanmorgen in een grote krant de leeftijd van 43 jaar meekreeg. Ze is 53. ,,Als ik kijk naar alle pers zie ik terug dat we momenteel even door een spannende tijd heen gaan met ProRail, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar uitkomen.”

Overigens zegt de bewindsvrouw dat ze zich niet onder druk gezet voelt door alle heisa rondom haar persoon. ,,De pers mag er van alles van vinden en heeft daar ook een rol in. Maar in principe word ik gestuurd door de inhoud van mijn beleid en de keuzes die ik zelf maak.”

Wim-la
De afgelopen weken hebben de media veel ingezoomd op de persoon Mansveld. Kranten schreven bijvoorbeeld dat ze op het Binnenhof ‘Wim-la’ wordt genoemd, vanwege alle rapporten die op het ministerie in een la zouden blijven liggen. Ook worden anonieme ambtenaren aangehaald die spreken over het ‘explosieve’ karakter van hun staatssecretaris.

Mansveld voerde gisteravond nog een pittig debat met de Tweede Kamerover de financiële chaos bij spoorbeheerder ProRail. Maar de oppositie hakte ook in op haar functioneren als staatssecretaris en verweten Mansveld een gebrek aan controle. Uiteindelijk overleefde ze een motie van wantrouwen door de PVV, maar het vertrouwen in deze bewindspersoon is verder beschadigd.

Kamerlid Duco Hoogland (van de PvdA, de partij van Mansveld) zei vanmiddag dat naar zijn mening Mansveld gisteren tijdens het debat geen enkel moment de kans heeft gekregen om haar eigen verhaal te vertellen. ,,Dat vind ik niet netjes van de oppositie. Ik had het gevoel dat ze wel heel vaak werd afgefakkeld. Dat is niet goed voor het aanzicht van de politiek.”

Lees ook;

ProRaildebat eindigt in cliffhanger voor Mansveld

VK 30.09.2015 Een debat tussen staatssecretaris Mansveld van Spoor en de Tweede Kamer eindigde vanavond in een cliffhanger. De voltallige Kamer eiste meer informatie over de financiële problemen bij ProRail. De staatssecretaris heeft tot eind oktober om te leveren, dan moet ze opnieuw verschijnen in de Kamer. De Volkskrant deed live verslag. Lees het hieronder terug: bovenaan de samenvatting, daaronder het verslag van het debat.

Wat aanvankelijk leek op een taai maar ongevaarlijk debat voor staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur eindigde vanavond in een cliffhanger met de staatssecretaris wankelend op het randje.

Mansveld moest vandaag verantwoording afleggen over een intern rapport van ProRail waaruit bleek dat er vanalles rammelt binnen de organisatie: grote financiële tekorten, budgetoverschrijdingen, uit de klauwen lopende spoorprojecten, matige financiële controle en zelfs mogelijke fraude. De Telegraaf kreeg het rapport in handen en citeerde eruit. Toen Mansveld weigerde het stuk te delen met de Kamer, zette de krant het online. Uiteindelijk stuurde de staatssecretaris het rapport vanmiddag alsnog naar de Kamer.

En met een interruptie van Liesbeth van Tongeren van GroenLinks gaat de discussie weer over het gelekte rapport. Waarom heeft ze het alsnog gedeeld toen De Telegraaf het op internet zette?Mansveld verwijst naar het briefje dat ze vanmiddag aan het rapport toevoegde. Daarin schrijft ze dat ze eenmalig de interne ProRail-stukken naar de Kamer stuurt, maar dat dit geen precedent schept voor stukken die mogelijk in de toekomst in de media terechtkomen.

KABINET-RUTTE II;

ProRaildebat eindigt in cliffhanger voor Mansveld

 

Mansveld nog niet veilig na urenlang Prorail-debat

NU 30.09.2015 Oppositiepartijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder Prorail. Ver na middernacht werd het debat geschorst om later te worden voortgezet.

Naast de ferme kritiek op de informatievoorziening aan de Kamer kwam Mansveld onder vuur over de tekorten die dreigen te ontstaan voor het onderhoud van het spoor.

Op Prinsjesdag kondigde zij aan dat er op de langere termijn mogelijk een tekort dreigt van 475 miljoen euro, maar de oppositie was ontevreden over de onderbouwing. Een meerderheid van de partijen steunde dan ook na een urenlang debat een voorstel van D66 om een externe partij deze cijfers te laten uitzoeken.

Over een paar weken wordt het debat vervolgd. De staatssecretaris krijgt daarmee tijd om de overige vragen vanuit de Kamer schriftelijk te beantwoorden. De analyse van de cijfers door de externe partij volgt later.

Een kritische rapportage over de financiële toestand bij Prorail werd niet naar de Kamer gestuurd en Mansveld vond dat ook niet nodig, tot verbijstering van de partijen in de Kamer.

De staatssecretaris verdedigde de “inrichting van het model” waarbij de bedrijfsvoering van Prorail een zaak is voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Prorail, en het ministerie hierbij als aandeelhouder slechts een toezichthoudende rol op afstand heeft.

Mansveld stelde dat voor haar de goedkeurende verklaring van een accountant over de bedrijfsvoering bij de spoorbeheerder leidend is en dat er verbeterpunten zijn vastgesteld.

Zie ook: Mansveld wacht zwaar debat om Prorail

Structuur

De staatssecretaris zei dat er wordt gekeken naar verbetering van het financieel beheer, maar ook dat ze “niet kan garanderen dat er niet meer dingen boven water komen”. Om problemen actiever aan te kunnen pakken zei ze “met een andere inzet de aandeelhoudersvergadering in te gaan”. “Om te voorkomen dat we hier over anderhalf jaar weer zo staan”, aldus Mansveld.

Aan het einde van het monsterdebat zegde ze uiteindelijk onder druk van de Kamer toe de notulen van de aandeelhoudersvergadering openbaar te maken. “Dit vind ik een heel onverstandige toezegging, van mezelf”, voegde ze toe.

Lees meer over: Wilma Mansveld Prorail

ProRail-debat: Mansveld blijft nog even bungelen›

NRC 30.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) bungelt voort, nadat de Tweede Kamer gisteren het ProRail-debat met haar opschortte omdat Kamerleden ontevreden waren over haar antwoorden op vragen.

Mansveld moet uitvoerig schriftelijk antwoord geven op kwesties waar ze gisteren niet uitkwam. Ze moet vertrouwelijke documenten van ProRail naar de Kamer sturen. En een extern onderzoek laten doen naar de tekorten, risico’s en de rechtmatigheid van uitgaven van de spoorbeheerder.

Mansveld zei dit na middernacht allemaal toe, hoewel ze daarbij meteen de kanttekening plaatste dat ze die toezegging “onverstandig” van zichzelf vond. Het was tekenend voor de daadkracht die Mansveld in het debat wilde uitstralen, maar die meer dan eens leidde tot onvolledigheid, tegenstrijdigheid, verwarring en irritatie.

Lees ook in NRCEn wéér is er iets mis bij ProRail, en de Kamer verliest het vertrouwen in Mansveld. Lees ook een profiel van Wilma Mansveld: flamboyant en onverschrokken.

Lees meer;

VANDAAG Er is veel kritiek op haar. ‘Wie is nu de baas?’

VANDAAG Mansveld vecht voor vertrouwen

29 SEP Mansveld stuurt rapportages ProRail alsnog naar Kamer › 

29 SEP President-commissaris Alders hield ProRail-stukken intern › 

29 SEP Alders hield ProRail-stukken intern

Mansveld overleeft avond

Telegraaf 30.09.2015 PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dinsdag het debat over de problemen bij ProRail overleefd. Officieel is het debat nog niet afgerond; het wordt op een later moment hervat na een extern onderzoek, mogelijk door de Algemene Rekenkamer, naar de financiële situatie bij ProRail. De PVV diende nog wel een motie van wantrouwen tegen Mansveld in, maar die kreeg geen steun.

Na afloop van het debat zei Mansveld extra motivatie te voelen om door te gaan: ,,Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen precies door te gaan, koersvast, waar ik mee bezig ben. Dat is elke dag, voor de reiziger: verbeteringen op het spoor.” Ze noemt het heel goed dat de cijfers over ProRail door een externe organisatie worden onderzocht. ,,Daar kunnen we dan mee verder.”

Verbazing

Mansveld erkende eerder op de avond dat ze kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging het om interne documenten van ProRail.

Gerelateerde artikelen;

29-09: Aannemer haalt weer uit

29-09: Mansveld op het matje

29-09: Coalitie verwerpt hoorzitting

29-09: Mansveld wacht pittig debat

29-09: Documenten ProRail online

Mansveld wankelt bij debat, maar krijgt toch tweede kans

Trouw 30.09.2015 Ondanks een motie van wantrouwen is PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) nog niet ontspoord tijdens het debat in de Tweede Kamer over haar functioneren. Op het einde van het urenlange en voor Mansveld pijnlijke debat moest ze wel een reeks toezeggingen doen om de problemen op het spoor aan te pakken.

De motie van wantrouwen van oppositiepartij PVV kreeg van geen enkele andere partij steun. Maar de positie van de bewindsvrouw blijft wankel. Ze overleefde het debat met veel mitsen en maren. En het is nog niet voorbij: het debat krijgt een vervolg.

Mansveld moest dinsdagavond in de Kamer verschijnen om verantwoording af te leggen over alle perikelen bij spoorbeheerder ProRail. De berichten over tekorten en kostenoverschrijdingen bleven maar de kop opsteken. Daarnaast voelden de Kamerleden zich slecht of niet geïnformeerd.

Onafhankelijk onderzoek
Mansveld moet nu toelaten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de financiële handel en wandel van ProRail. Ook moest ze de Kamer beloven dat ze documenten gaat overhandigen die meer inzicht moeten geven in de afspraken met ProRail.

Meer over; Wilma Mansveld ProRail Politiek Tweede Kamer Bedrijven

Mansveld informeerde Kamer bewust niet over ProRail-chaos

Elsevier 30.09.2015 De Tweede Kamer bevraagt staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur dinsdagavond tijdens een debat. Mansveld moet onder meer uitleggen hoe zij denkt de problemen bij spoorbeheerder ProRail te gaan oplossen.

Mansveld heeft dinsdag kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging het om interne documenten van ProRail, bleek dinsdag tijdens het Kamerdebat over de kwestie.

Oppositiepartijen reageerden daar met verbazing op en vonden dat Mansveld de documenten eerder had moeten sturen. Maandag had de staatssecretaris eenzelfde verzoek van de Kamer afgewezen.

De PVV diende een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretaris, die kort daarna werd verworpen. Mansveld mag daarmee voorlopig blijven zitten.

Positie

Oppositiepartijen dreigden eerder al met een motie van wantrouwen. Zij vragen zich af of Mansveld wel capabel is om de situatie aan te pakken. Coalitiepartners PvdA en VVD zouden Mansveld echter blijven steunen, maar willen wel maatregelen zien.

Haar positie als staatssecretaris is onder druk komen te staan. Mansveld is namens de staat de enige aandeelhouder in ProRail en is verantwoordelijk voor de politieke regie over het bedrijf.

De oppositiepartijen verwijten haar dat ze niet genoeg grip heeft op de spoorbeheerder, en dat ze de Kamer meerdere keren onvolledig heeft geïnformeerd over de financiële problemen bij het bedrijf.

ProRail kampt met tekorten en kostenoverschrijdingen. Het bedrijf meldde onlangs dat het een financieel gat heeft van bijna een half miljard euro voor 2018-2028. Ook bleek de verbouwing van Utrecht CS 53 miljoen duurder uit te vallen.

zie ook;

29-9-2015 Slaagt Mansveld erin om de chaos bij ProRail uit te leggen?

Oppositie legt Mansveld op pijnbank

Trouw 29.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, infrastructuur en milieu) moet zo snel mogelijk grip krijgen op ProRail. Dat eist de Tweede Kamer, die een deel van de huidige problemen wijt aan de grote afstand tussen het ministerie en de spoorbeheerder. Zowel coalitie als oppositie vindt ook dat de staatssecretaris de Kamer beter en op tijd moet informeren over de aanhoudende malaise bij ProRail.

Mansveld beleefde vanavond een zwaar debat over het spoorbedrijf. Meerdere oppositiepartijen betwijfelden openlijk of zij nog wel de aangewezen persoon is voor deze baan. “Geniet Mansveld nog wel voldoende gezag op het departement?”, vroeg SP’er Farshad Bashir zich af. Ook CDA en PVV schermden nadrukkelijk met de vertrouwensvraag.

Kritische rapportage
Grootste pijnpunt is een interne en zeer kritische rapportage over de bedrijfsvoering van ProRail, die dinsdag via De Telegraaf naar buiten kwam. Uit het document blijkt dat het schort aan ‘financiële controles’ en ‘kennis’, mede vanwege ‘instabiel management’. De Tweede Kamer kreeg deze informatie pas vlak voor het debat, na stevig aandringen. Mansveld erkende dat ze niet van plan was deze rapportage te openbaren, maar die ‘bij hoge uitzondering’ naar de Kamer heeft gestuurd. De oppositie reageerde verontwaardigd.

Live ProRaildebat: Mansveld: ik sta als aandeelhouder op afstand

VK 29.09.2015 De Tweede Kamer debatteert vanavond met staatssecretaris Mansveld over de problemen bij ProRail. Uit een door De Telegraaf gepubliceerd intern rapport blijkt dat de problemen groot zijn bij de spoorbeheerder: regels worden overtreden, budgetten schieten tekort, projecten kosten miljoenen meer dan begroot. Is Mansveld nog wel de geschikte persoon om sturing te geven aan het spoorbedrijf? De Volkskrant doet live verslag.

KABINET-RUTTE II;

Live – Mansveld: soms ‘best spannend’ tussen ProRail en ministerie

Mansveld wekt irritatie bij oppositie in Prorail-debat

NU 29.09.2015 Oppositiepartijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder Prorail.

De staatssecretaris verdedigde de “inrichting van het model” waarbij de bedrijfsvoering van Prorail een zaak is voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Prorail en dat het ministerie hierbij als aandeelhouder slechts een toezichthoudende rol op afstand heeft.

Een kritische rapportage over de financiële toestand bij Prorail werd daarom niet naar de Kamer gestuurd en Mansveld vond dat dus ook niet nodig.Hoofdlijnen

De conclusies uit de rapportages zouden slechts op hoofdlijnen tijdens de aandeelhoudersvergadering met het ministerie zijn gedeeld. Tot verbijstering van de oppositie.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde “stomverbaasd” te zijn door de houding van Mansveld door pas afgelopen dinsdag de rapportage op te vragen.

Mansveld stelde dat voor haar de goedkeurende verklaring van een accountant over de bedrijfsvoering bij de spoorbeheerder leidend is en dat er verbeterpunten zijn vastgesteld.

Zie ook: Mansveld wacht zwaar debat om Prorail

Lees meer over: Wilma Mansveld Prorail

Mansveld stuurde rapporten niet

Telegraaf 29.09.2015 PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dinsdag kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging het om interne documenten van ProRail. e besloot de rapporten over de bedrijfsvoering alsnog te sturen nadat De Telegraaf ze had gepubliceerd, zo zei ze dinsdagavond in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen reageerden daar met verbazing op en vonden dat Mansveld de documenten eerder had moeten sturen. Maandag had de staatssecretaris een verzoek van de Kamer nog geweigerd. Mansveld benadrukte dat zij een andere rol heeft dan de raad van commissarissen die toeziet op ProRail. President-commissaris Hans Alders van ProRail wilde de stukken niet delen met de Kamer.

Onze verslaggeefster Inge Lengton is bij het debat aanwezig en twittert.

Gerelateerde artikelen;

29-09: Aannemer haalt weer uit

29-09: Mansveld op het matje

29-09: Coalitie verwerpt hoorzitting

29-09: Mansveld wacht pittig debat

29-09: Documenten ProRail online

Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld in Prorail-debat

NU 29.09.2015 Oppositiepartijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder Prorail.

De staatssecretaris verdedigde de “inrichting van het model” waarbij de bedrijfsvoering van Prorail een zaak is voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Prorail en dat het ministerie hierbij als aandeelhouder slechts een toezichthoudende rol op afstand heeft.

Een kritische rapportage over de financiële toestand bij Prorail werd daarom niet naar de Kamer gestuurd en Mansveld vond dat dus ook niet nodig.

Hoofdlijnen

De conclusies uit de rapportages zouden slechts op hoofdlijnen tijdens de aandeelhoudersvergadering met het ministerie zijn gedeeld. Tot verbijstering van de oppositie.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde “stomverbaasd” te zijn door de houding van Mansveld door pas afgelopen dinsdag de rapportage op te vragen.

Mansveld stelde dat voor haar de goedkeurende verklaring van een accountant over de bedrijfsvoering bij de spoorbeheerder leidend is en dat er verbeterpunten zijn vastgesteld.

Zie ook: Mansveld wacht zwaar debat om Prorail

Lees meer over: Wilma Mansveld Prorail

Live: Zit staatssecretaris Mansveld de rit nog uit?

AD 29.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld moet dinsdag aan de Tweede Kamer bewijzen dat ze de grote problemen op het spoor best aankan. De SP heeft er geen vertrouwen meer in en vindt dat Mansveld de eer aan zichzelf moet houden, de PVV dreigt met een motie van wantrouwen en VVD’ers roepen in de wandelgangen dat ‘Wilma de kerst niet gaat halen’. Heeft Mansveld nog genoeg politiek draagvlak om aan te blijven? Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

Lees ook;

LIVE: Kamerdebat met staatssecretaris Mansveld over ProRail›

NRC 29.09.2015 De Tweede Kamer debatteert vanavond met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) over de (financiële) problemen bij spoorbeheerder ProRail. Ze kan een zwaar debat tegemoet zien, nu de Kamer langzaamaan het vertrouwen in haar verliest en betwijfelt of ze het dossier nog wel aankan. Hier houden we je live op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.  LEES VERDER›

Kijk het debat live mee via NPO Politiek.

LEES MEER;

30 SEP Er is veel kritiek op haar. ‘Wie is nu de baas?’

12:17 President-commissaris Alders hield ProRail-stukken intern ›

18:21 Mansveld stuurt rapportages ProRail alsnog naar Kamer ›

VANDAAG  Alders hield ProRail-stukken intern

28 SEP Mansveld niet op tijd met rapporten over financiën ProRail en NS ›

Mansveld stuurt alsnog rapportages ProRail naar Kamer

NRC 29.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) heeft twee rapportages over het financiële beheer van spoorbeheerder ProRail alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd, vlak voor het begin van een Kamerdebat. Gisteren liet Mansveld aan de Kamer weten dat zij niet zou voldoen aan het verzoek van de Kamer om alle rapporten over de financiën van ProRail toe te sturen. De Kamer had daarom gevraagd omdat zij er geen vertrouwen in hebben dat Mansveld alle informatie over ProRail deelt. LEES VERDER

Lees meer

12:17 President-commissaris Alders hield ProRail-stukken intern ›

VANDAAG Alders hield ProRail-stukken intern

18:30 LIVE: Mansveld beantwoordt kritiek van Kamer in debat over ProRail ›

30 SEP Er is veel kritiek op haar. ‘Wie is nu de baas?’

VANDAAG Informatie Mansveld komt vandaag niet

Voor Mansveld steekt probleem-ProRail weer de kop op

Trouw 29.09.2015 Wilma Mansveld weet: er ligt een motie van wantrouwen tegen haar op de loer. De staatssecretaris van infrastructuur en milieu wacht vandaag een loodzwaar debat met de Tweede Kamer over de aanhoudende malaise bij spoorbeheerder ProRail. De kans bestaat dat in de loop van de avond in ieder geval een deel van oppositie het vertrouwen in de PvdA-bewindspersoon opzegt.

Deze zomer bleek dat er problemen zijn met onderhoudscontracten, die de spoorbeheerder niet goed heeft aanbesteed. Er zijn grote ‘budgetoverschrijdingen’ bij verbouwingen van stations.

Mansveld ziet het debat met vertrouwen tegemoet. Ze rekent op de steun van de coalitie en hoopt op bijval van (een deel van) de oppositie. Dat moet voldoende zijn om politiek te overleven. Haar baas, VVD-minister Melanie Schultz, zei vrijdag tegen het Algemeen Dagblad dat Mansveld ‘natuurlijk’ kan aanblijven. “Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze zit goed in het spoordossier.” Premier Rutte noemde haar een week eerder ‘zeer adequaat’.

Het zijn sympathiek bedoelde steunbetuigingen die niet kunnen verbloemen dat Mansveld op het moment in zwaar weer verkeert. Het debat vandaag belooft een lang functioneringsgesprek te worden.

Verwant nieuws;

Aannemer haalt weer uit

Telegraaf 29.09.2015 De grootste aannemer op het spoor, Strukton, heeft dinsdag flink uitgehaald naar de overheid. Niets gaat zoals je denkt dat het moet gaan, klaagde directeur Gerard Sanderink tegen Tweede Kamerleden. “Ik word er schizofreen van”.

Kamerleden wilden opheldering na de kritiek van Sanderink in De Telegraaf.

Sanderink trok de beerput nogmaals open in een bijeenkomst die was georganiseerd door de oppositie. Die had dinsdagmiddag eigenlijk een officiële hoorzitting met Strukton gewild, maar daar stak de coalitie van VVD en PvdA een stokje voor.

De felle kritiek van Strukton komt kort voor een debat in de Tweede Kamer over de toestand op het spoor. Verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld moet zich verantwoorden voor onder meer de perikelen bij spoorbeheerder ProRail.

Volgens Strukton-directeur Sanderink zou Mansveld bij vragen van de Kamer over zijn bedrijf de helft onjuist hebben beantwoord.

Gerelateerde artikelen;

29-09: Mansveld op het matje

29-09: Hans Alders spil in Prorail-rel

29-09: Coalitie verwerpt hoorzitting

29-09: Documenten ProRail online

26-09: Mansveld verder in het nauw

Mansveld wacht zwaar debat om Prorail

NU 29.09.2015 In de Tweede Kamer zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) er dinsdag een hele kluif aan hebben om staande te blijven in het debat over het groeiend aantal misstanden bij spoorbeheerder Prorail. Dat debat begint dinsdag om 16.45 uur.

De belangrijkste verwijten aan het adres van Mansveld zijn dat zij weinig grip heeft op de misstanden bij Prorail, de problemen niet proactief aanpakt, en belangrijke informatie zou achterhouden voor de Kamer.

Zo moest de Kamer ergens in de marge van de Prinsjesdagstukken lezen dat er in de periode tot 2028 mogelijk een half miljard te weinig is begroot voor onderhoud en beheer van het spoor en vallen ook grote projecten als de verbouwing van Utrecht Centraal tientallen miljoenen duurder uit.

Fraude

De Telegraaf onthulde vervolgens dat uit onderzoeksrapporten blijkt dat de financiële administratie van de spoorbeheerder een zooitje is. Er zouden hiaten zitten in de administratie en fraude kon niet worden uitgesloten.

De financiële medewerkers zouden bovendien “onnauwkeurig en inconsistent” werken, zo viel te lezen in de rapportages die dinsdag alsnog door de krant werden gepubliceerd.

Prorail weigerde dit eerder na verzoeken uit de Kamer. VolgensNRC Handelsblad had Mansveld wel om de stukken gevraagd, maar hield president-commissaris van Prorail Hans Alders het vrijmaken tegen.

De staatssecretaris schreef maandag aan de Kamer dat er weliswaar nog een hoop werk gedaan moet worden, maar het beeld van een “financiële puinhoop”herkende ze niet.

De meest recente misstand is de onthulling van NRC maandag dat het toezicht vanuit het ministerie op onderliggende organisaties, waaronder Prorail, tekortkomingen kent. Het betreffende onderzoek ging niet naar de Kamer.

Lees meer over: Wilma Mansveld Prorail

Gerelateerde artikelen;

De Telegraaf publiceert documenten over situatie Prorail 

Staatssecretaris Mansveld ziet geen financiële chaos bij Prorail 

Topman Strukton haalt uit naar staatssecretaris Mansveld 

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

Mansveld op het matje

Telegraaf 29.09.2015  Staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) verantwoordt zich tijdens een debat in de Tweede Kamer tegenover de oppositie over het feit dat zij pijnlijke interne ProRail-documenten niet naar de Tweede Kamer stuurde.

‘Niet zoveel nieuws’

Volgens de PvdA bevat het interne rapport ,,op zich niet zoveel nieuws.” D66 is verbijsterd en noemt alle misstanden die in het rapport worden aangekaart. De PvdA wil niet ingaan op de details in het rapport: ,,het debat moet over hoofdlijnen gaan.” De PVV en D66 maken zich kwaad over de PvdA die de zaak probeert te sussen.

Tijdens het debat moet blijken of Mansveld de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. De oppositie lust de PvdA-bewindsvrouw rauw. De vraag is of ze straks tijdens een debat over ProRail het veld zal moeten ruimen.

Mansveld lijkt weinig grip te hebben op ProRail en dan met name op de president-commissaris Hans Alders, voor wiens aanstelling de staatssecretaris politiek verantwoordelijk is. De Tweede Kamer eiste via Mansveld interne ProRail-stukken op. Deze krant zag ze eerder al in en berichtte over de rapporten die een administratieve en boekhoudkundige chaos blootleggen. Alders joeg gisteren de oppositie in de gordijnen met de melding dat hij de informatie niet ging delen. De Kamer kon ze alsnog inzien omdat ze vanochtend vroeg op onze website zijn gezet.

Onze verslaggeefster Inge Lengton is bij het debat aanwezig en twittert.

Gerelateerde artikelen

29-09: ‘Mansveld moet nederig zijn’

29-09: Mansveld wacht pittig debat

29-09: Documenten ProRail online

28-09: Alarmerende cijfers al in 2013 bekend bij ministerie

28-09: Brief over ProRail in 2014

ProRail hield kritische stukken zelf onder de pet

VK 29.09.2015 President-commissaris Hans Alders van ProRail heeft eigenhandig besloten om kritische rapporten over de spoorbeheerder niet met de Tweede Kamer te delen. Hij heeft daarover niet overlegd met staatssecretaris Wilma Mansveld, zegt hij vandaag tegen NRC.

Uit een rapportage van een tijdelijke financieel directeur van ProRail, die vandaag voor een deel is uitgelekt via De Telegraaf, blijkt dat het bij spoorbeheerder het jarenlang een financiële janboel is geweest. Ook bestaan er nog steeds twijfels of het bedrijf wel voldoende greep heeft op het beheersen van de kosten bij grote projecten.

Staatssecretaris Mansveld meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat ProRail voor de lange termijn (2018-2028) 475 miljoen euro tekort komt. Volgens haar zijn er ‘geen signalen’ dat het bij ProRail een ‘financiële chaos’ is. De nu gepubliceerde rapporten roepen in ieder geval het beeld op dat het wel een chaos was.

Profiel

Waar gaat het mis? En ligt dat aan de stugge Mansveld, aan de wispelturige Tweede Kamer, aan het gesloten ProRail of aan alle drie? Lees het uitgebreide profiel over Mansveld, outsider in een wespennest. (+)

President-commissaris Alders hield ProRail-stukken intern›

NRC 29.09.2015 Hans Alders, president-commissaris van ProRail, heeft zelf besloten dat twee interne documenten over de boekhouding van ProRail niet naar de Tweede Kamer mochten worden gestuurd. Hij heeft daarover niet overlegd met staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA), zo verklaart hij desgevraagd tegenover NRC.

De documenten zijn vanochtend gepubliceerd op de website van De Telegraaf, die er al eerder uit citeerde. De Tweede Kamer had naar aanleiding daarvan aan Mansveld gevraagd om uiterlijk vandaag alle stukken over de financiële situatie van ProRail toe te sturen. Gisteren liet Mansveld weten niet aan dat verzoek te zullen voldoen.

Later vandaag debatteert de Kamer met Mansveld over ProRail. Mansvelds positie blijft wankel, ze krijgt het verwijt onvoldoende greep te hebben op de spoorbeheerder en het parlement niet volledig te informeren over financiële problemen bij het bedrijf.

ProRail, eerste document

ProRail, tweede document

LEES MEER;

VANDAAG Alders hield ProRail-stukken intern

18:21 Mansveld stuurt rapportages ProRail alsnog naar Kamer ›

18:30 LIVE: Mansveld beantwoordt kritiek van Kamer in debat over ProRail ›

30 SEP Er is veel kritiek op haar. ‘Wie is nu de baas?’

30 SEP Rapporten over ProRail toch openbaar, via De Telegraaf ›

Hans Alders spil in Prorail-rel

Telegraaf 29.09.2015 De toenmalige financiële directeur van ProRail, Eelco de Boer, wilde in 2014 de onthutsende financiële gegevens van Prorail doorspelen aan staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur, maar dat werd verboden door president-commissaris Hans Alders van Prorail.

De Boer besloot mede daarom om op te stappen. Dat zeggen betrouwbare bronnen binnen ProRail. Onder het bewind van De Boer werd een interne rapport gemaakt dat de financiële chaos bij de spoorbeheerder beschrijft. Sinds vanochtend is de rapportage te lezen op de website van Telegraaf.

ProRail wil niet reageren. ,,Dit is iets voor de raad van commissarissen’’. Ook De Boer verwijst naar de commissarissen. Een bestuurder zei vorige week al tegen deze krant dat de raad van commissarissen de rapportage van De Boer veel te hard vond. ,,De tijdelijke financiële directeur die de rapportage  opstelde kwam uit het bedrijfsleven en hanteerde veel te strenge financiële normen voor een overheidsbedrijf. Ook wilde hij graag bij het ProRail blijven en dan is het nooit verkeerd te opperen dat een puinhoop is.’’

Gerelateerde artikelen;

29-09: ‘Mansveld moet nederig zijn’

29-09: Mansveld wacht pittig debat

29-09: Documenten ProRail online

Coalitie verwerpt hoorzitting

Telegraaf 29.09.2015 De regeringspartijen hebben dinsdag een stokje gestoken voor een extra hoorzitting over de perikelen bij spoorwegbeheerder ProRail en het ministerie van Infrastructuur. Zij verwierpen een verzoek van de oppositie.

De hoorzitting had nog voor het grote debat later dinsdag met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) moeten plaatsvinden. De PvdA-bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur vanwege alle problemen. Onder meer de PVV dreigt met een motie van wantrouwen.

CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks hadden onder anderen directeur Gerard Sanderink van Strukton willen horen. Volgens de topman van Strukton, de grootste aannemer op het spoor, is het management bij het ministerie van Infrastructuur niet op orde. De oppositie houdt nu een openbaar gesprek met de directeur.

Gerelateerde artikelen;

29-09: ‘Mansveld moet nederig zijn’

De Telegraaf publiceert documenten over situatie Prorail 

NU 29.09.2015 De Telegraaf heeft documenten gepubliceerd van de kritische interne rapportage over Prorail. Dinsdag wordt er in de Kamer gedebatteerd met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vanwege problemen bij de spoorbeheerder.

De Telegraaf citeerde al eerder uit de stukken, maar heeft ze nu in zijn geheel online gezet. Mansveld en Prorail gaven maandag nog aan de rapporten niet te willen overhandigen aan de Kamer.

Het gaat om interne rapportages waarvan niet precies duidelijk is wie ze heeft opgeschreven en wanneer ze zijn opgesteld.

De documenten geven aan dat er hiaten zitten in de financiële administratie en dat zelfs fraude niet kan worden uitgesloten. Verder valt te lezen dat de financiële afdeling van Prorail “onnauwkeurig en inconsistent” werkt.

Lees meer over: Prorail

Gerelateerde artikelen;

Staatssecretaris Mansveld ziet geen financiële chaos bij Prorail 

Oppositie wil hoorzitting Prorail voor debat 

SP wil ontslag Mansveld als spoorproblemen niet worden opgelost 

‘Breng Prorail direct onder bij ministerie’ 

Documenten ProRail online

Telegraaf 29.09.2015 De Telegraaf heeft exclusief de pikante documenten over ProRail in handen en deze zijn nu voor iedereen digitaal in te zien (zie PDF). De Tweede Kamer wilde de documenten ook hebben, maar staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) en ProRail maakten maandag bekend dat ze geen gehoor geven aan dit verzoek. De Telegraaf had eerder al inzage en maakt de rapportages nu wel openbaar.

  • Klik hier om te downloaden:pdf.pdf
  • Klik hier om te downloaden:pdf.pdf

De twee bewuste documenten schetsten een onthutsend beeld over de spoorbeheerder. Zo werken financiële medewerkers van ProRail ’onnauwkeurig en inconsistent’. Ook zitten er ’hiaten’ in de financiële administratie. Er kan zelfs niet worden uitgesloten dat er sprake is van fraude, zo wordt gemeld.

Deze krant bracht de bevindingen een dikke week geleden naar buiten. De Tweede Kamer reageerde geschokt en eiste via staatssecretaris Mansveld inzage in de rapportages. In een brief liet president-commissaris Hans Alders van ProRail gisteren weten dat de Kamer daar wat hem betreft naar kan fluiten. De partijgenoot van Mansveld erkent weliswaar dat er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd bij ProRail, maar stelt dat er in de publiciteit ’een volkomen overtrokken en onjuist beeld’ is geschetst van de huidige situatie. De Kamer kan nu controleren of dat inderdaad zo is, of dat de vork misschien toch anders in de steel zit.

Mansveld ziet ‘geen signalen’ financiële chaos bij ProRail

VK 28.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur ziet ‘geen signalen dat er sprake is van financiële chaos’ bij ProRail. Eerder deze maand kwam naar buiten dat de spoorbeheerder voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort komt.

Ze deelt het beeld dat president-commissaris Hans Alders van ProRail schetst ‘dat er nog veel werk moet worden verzet’, schrijft Mansveld maandag aan de Kamer. De Kamer had om opheldering over de financiën bij ProRail gevraagd. Eerder werd al bekend dat de verbouwing van het centraal station van Utrecht 53 miljoen meer kost.

Mansveld ligt in de Kamer onder vuur van de oppositie. Die vraagt zich af of Mansveld de problemen bij ProRail wel de baas kan. Dinsdag praat de Kamer met haar over de situatie bij ProRail. De SP dringt aan op het aftreden van de PvdA-bewindsvrouw. Een meerderheid voor een motie van wantrouwen is er niet.

Volg en lees meer over:  BEDRIJVEN   NEDERLAND   NEDERLANDSE SPOORWEGEN (NS)   PRORAIL

Staatssecretaris Mansveld ziet geen financiële chaos bij Prorail

NU 28.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) ziet ”geen signalen dat er sprake is van financiële chaos” bij Prorail.

Eerder deze maand kwam naar buiten dat de spoorbeheerder voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort komt.

Ze deelt het beeld dat president-commissaris Hans Alders van Prorail schetst ”dat er nog veel werk moet worden verzet”, schrijft Mansveld maandag aan de Kamer.

De Kamer had om opheldering over de financiën bij Prorail gevraagd. Eerder werd bekend dat de verbouwing van het centraal station van Utrecht 53 miljoen meer kost.

Overtrokken

Alders vindt de berichtgeving over de situatie bij Prorail en de verhouding met het ministerie ”volkomen overtrokken”. Het geeft een ”onjuist beeld”.

Volgens hem is het financiële gat van bijna een half miljard het gevolg van het feit dat de overheid geen of onvolledige prijscompensatie geeft en omdat Prorail van dezelfde overheid moet bezuinigen. Hij roept de overheid op voor deze problemen samen met Prorail een oplossing te vinden.

Lees meer over: Prorail

Gerelateerde artikelen;

Oppositie wil hoorzitting Prorail voor debat 

Topman Strukton haalt uit naar staatssecretaris Mansveld 

SP wil ontslag Mansveld als spoorproblemen niet worden opgelost 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

‘Geen signalen chaos bij ProRail’

Telegraaf 28.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) ziet “geen signalen dat er sprake is van financiële chaos” bij ProRail. Eerder deze maand kwam naar buiten dat de spoorbeheerder voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort komt.

Ze deelt het beeld dat president-commissaris Hans Alders van ProRail schetst “dat er nog veel werk moet worden verzet”, schrijft Mansveld maandag aan de Kamer. De Kamer had om opheldering over de financiën bij ProRail gevraagd. Eerder werd bekend dat de verbouwing van het centraal station van Utrecht 53 miljoen meer kost.

Alders vindt de berichtgeving over de situatie bij ProRail en de verhouding met het ministerie “volkomen overtrokken”. Het geeft een “onjuist beeld”.

Volgens hem is het financiële gat van bijna een half miljard het gevolg van het feit dat de overheid geen of onvolledige prijscompensatie geeft en omdat ProRail van dezelfde overheid moet bezuinigen. Hij roept de overheid op voor deze problemen samen met ProRail een oplossing te vinden.

Gerelateerde artikelen;

28-09: Cijfers al eerder bekend bij ministerie

28-09: Alarmerende cijfers al in 2013 bekend bij ministerie

28-09: Brief over ProRail in 2014

28-09: Oppositie wil hoorzitting ProRail

Mansveld niet op tijd met rapporten over financiën ProRail en NS

NRC 28.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) voldoet niet aan het verzoek van de Tweede Kamer om uiterlijk morgen alle rapporten inzake de financiën van ProRail en NS naar de Kamer te sturen. De Kamer had hierom gevraagd omdat er geen vertrouwen is dat Mansveld alle beschikbare informatie op het ministerie over ProRail deelt met de Kamer.

Wel zal Mansveld voldoen aan het verzoek van de Kamer om binnen vier weken na het laatste overleg op 10 september, dus uiterlijk 8 oktober, een overzicht te sturen met de stand van zaken bij de grote stationsprojecten. De Kamer had hierom gevraagd omdat er zorgen zijn over budgetoverschrijdingen bij verbouwingsprojecten, zoals bij Utrecht Centraal. Mede vanwege deze overschrijding heerst het beeld dat ProRail geen greep heeft op de financiën.LEES VERDER

Bekijk ook op nrc.nlMansveld tegen ProRail-baas: ‘U mag hier niet komen’

Lees ook op NRC QBij ProRail heerst het gevoel: ze plassen over ons heen

Lees ook op NRC QOnderzoek: ‘Toezicht van Infrastructuur en Milieu faalt’

Lees meer

VANDAAG Kritisch rapport raakt positie Mansveld

5:01 Onderzoek: ‘Toezicht van Infrastructuur en Milieu faalt’

21 SEP En wéér is er gedoe met ProRail

21 SEP Wéér iets mis bij ProRail, Kamer verliest vertrouwen in Mansveld

8 SEP Baas ProRail: Mansveld moet minder afwachten

Alarmerende cijfers al in 2013 bekend bij…

Telegraaf 28.09.2015  Het ministerie van Infrastructuur weet al sinds december 2013 dat er bij ProRail grote tekorten dreigen op het budget voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor. Pas een jaar later heeft het departement onderzoek laten doen naar deze alarmerende cijfers.

Twaalf dagen geleden zei staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) nog tegen journalisten dat pas bij „de begroting van 2014 op weg naar 2015″ de eerste gesprekken met ProRail zijn gevoerd over het dreigende tekort. „Dat heb ik ook aan de Tweede Kamer gemeld”. Inmiddels blijken de zaken toch anders te liggen. ProRail trok namelijk al een jaar eerder aan de bel.

Het ministerie geeft openheid van zaken nadat deze krant ontdekte dat Marion Gout, de voormalig topvrouw van ProRail, in de zomer van 2014 een brief heeft geschreven aan het ministerie van Infrastructuur. In die brief maakt ze volgens bronnen melding van de op handen zijnde tegenvaller 1,1 miljard euro voor de periode 2013-2028.

Het ministerie van I&M kreeg de brief op 25 juni 2014. Gout trad ongeveer een week later af. De ProRail-topvrouw schreef in haar afscheidsbrief dat er gezamenlijke conclusies waren getrokken door haar en het ministerie. Het departement ontkent dat. „Daarvan was geen sprake. De gesprekken waren nog in volle gang.” Vervolgens heeft Patrick Buck, de opvolger van Gout, de brief ingetrokken.

Na deze gesprekken heeft Mansveld een externe controle laten uitvoeren. Daar kwam uit dat het tekort voor 2018-2028 uitkwam op 475 miljoen euro.

Dat er een jaar heeft gezeten tussen de melding van ProRail en het daadwerkelijke onderzoek naar het dreigende tekort, vindt het ministerie niet vreemd. „In de tussentijd zijn er gesprekken gevoerd tussen ProRail en I&M om de zaak helderder te kunnen krijgen.”

Mansveld ligt in de Tweede Kamer onder vuur vanwege de ellende bij ProRail. Er duiken steeds maar weer tegenvallers op bij de spoorbeheerder. Naast de budgetten voor onderhoud, beheer en vervanging van het spoor gaat het om stations die duurder uitvallen en contracten die indruisen tegen de aanbestedingswet. De Tweede Kamer heeft het idee dat Mansveld geen openheid van zaken geeft over ProRail en de zaak niet onder controle heeft. Vandaag moet de PvdA-bewindsvrouw in een brief uitleggen wat er aan de hand is. Morgen zal de Tweede Kamer haar doorzagen over alle ProRail-dossiers. SP en PVV dreigen met een motie van wantrouwen.

Gerelateerde artikelen;

28-09: Brief over ProRail in 2014

28-09: Oppositie wil hoorzitting ProRail

Brief over ProRail in 2014

Telegraaf 28.09.2015 De voormalig topvrouw van ProRail, Marion Gout, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu al in de zomer van 2014 een brief gestuurd waarin ze een mogelijk tekort bij haar bedrijf meldt van 1,1 miljard euro op het budget voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor voor de periode 2013-2028.

Het ministerie van I&M kreeg de brief op 25 juni 2014, melden bronnen. Gout trad ongeveer een week later af. Ze schreef in haar afscheidsbrief dat er gezamenlijke conclusies waren getrokken door haar en het ministerie. Het departement ontkent dat. „Daarvan was geen sprake. De gesprekken waren nog in volle gang.” Vervolgens heeft Patrick Buck, de opvolger van Gout, de brief ingetrokken.

Oppositie wil hoorzitting Prorail voor debat

NU 28.09.2015 De oppositie wil nog voor het debat dinsdag met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over Prorail een hoorzitting houden.

De PvdA-bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur vanwege problemen bij de spoorbeheerder. Onder meer de PVV dreigt met een motie van wantrouwen.

CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks willen voormalig financieel topman Ruud van der Steeg van Prorail, directeur Gerard Sanderink van Strukton en een afvaardiging van accountants- en belastingbedrijf PwC horen.

De topman van Strukton, de grootste aannemer op het spoor, zei zaterdag in De Telegraaf dat het management bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet op orde is en dat veel ambtenaren overspannen zijn.

De oppositie vraagt zich af of Mansveld de problemen bij Prorail wel aankan. Het spoorbedrijf kampt onder meer met tekorten en de communicatie met het ministerie verloopt stroef.

Lees meer over: Prorail Wilma Mansveld

Gerelateerde artikelen;

SP wil ontslag Mansveld als spoorproblemen niet worden opgelost 

‘Breng Prorail direct onder bij ministerie’ 

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

Oppositie wil hoorzitting ProRail

Telegraaf 28.09.2015  De oppositie wil nog voor het debat dinsdag met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over ProRail een hoorzitting houden. De PvdA-bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur vanwege problemen bij de spoorbeheerder. Onder meer de PVV dreigt met een motie van wantrouwen.

CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks willen voormalig financieel topman Ruud van der Steeg van ProRail, directeur Gerard Sanderink van Strukton en een afvaardiging van accountants- en belastingbedrijf PwC horen. De topman van Strukton, de grootste aannemer op het spoor, zei zaterdag in De Telegraaf dat het management bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet op orde is en dat veel ambtenaren overspannen zijn.

De oppositie vraagt zich af of Mansveld de problemen bij ProRail wel aankan. Het spoorbedrijf kampt onder meer met tekorten en de communicatie met het ministerie verloopt stroef.

Mansveld verder in het nauw

Telegraaf 26.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) lag al onder vuur, maar ze heeft het nu nog moeilijker gekregen. Kamerleden willen opheldering over de zoveelste onthulling over haar functioneren, ditmaal door Strukton-directievoorzitter Gerard Sanderink in deze krant.

Volgens Sanderink is de PvdA-bewindsvrouw overbelast en haar ambtenaren spelen volgens hem spelletjes. Voor Mansveld stond al een zwaar spoordebat op de agenda aanstaande dinsdag, maar dat debat zal alleen maar zwaarder worden, beloven parlementariërs van PVV, SP, CDA en D66.

„Dit geeft weer een wending aan het debat, ik zie het somber in voor Mansveld”, zegt PVV-Kamerlid Madlener die eerder al met een motie van wantrouwen dreigde. SP-Kamerlid Bashir vindt het „onacceptabel” dat zaken op het ministerie worden verdraaid. Hij wil dat Mansveld de eer aan zichzelf houdt. „Dan kunnen we de problemen inhoudelijk bespreken met de volgende staatssecretaris.”

Gerelateerde artikelen;

26-09: ’Spelletjes op ministerie Mansveld’

25-09: PVV richt pijlen op Mansveld

25-09: Mansveld ontkent inzien rapporten

19-09: ‘Mansveld moet opstappen’

19-09: ProRail knoeit met de cijfers

’Spelletjes op ministerie Mansveld’

Telegraaf 26.09.2015 Het ministerie van Infrastructuur is ’niet op orde’. Staatssecretaris Mansveld is ’overbelast’ en haar ambtenaren ’spelen spelletjes’. Dat zegt Gerard Sanderink, directievoorzitter bij Strukton, de grootste aannemer op het spoor.

De spoortopman doet een boekje open omdat hij het ’niet oprecht en niet juist’ vindt dat op dit moment vooral ProRail onder vuur ligt.

„Het is een misvatting te denken dat als ProRail onder de vleugels van ministerie van Infrastructuur en Milieu komt, het opeens goed komt. Veel ambtenaren zijn overspannen, het management is niet op orde en er zijn veel wisselingen. Ik vind het mijn plicht om dit te melden”, aldus de Strukton-topman. Dat er zo veel spanningen zijn op het ministerie en het verloop zo groot is, komt volgens Sanderink doordat de ambtenaren gedwongen worden om ’spelletjes te spelen’. „Ze zijn niet eerlijk en verdraaien zaken. Niets is zuiver. Ik kan me voorstellen dat je dan niet goed slaapt.” Het ministerie wil niet reageren op de uitspraken.

Lees hier meer: Hoe rot is ProRail?

Wilma Mansveld: outsider in een wespennest

VK 26.09.2015 De druk op Wilma Mansveld groeit. De onervaren PvdA-staatssecretaris van Infrastructuur kreeg de grootste hoofdpijndossiers toebedeeld. Dinsdag gaat het over ProRail. En over haar positie.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Het volste vertrouwen van Mark Rutte

NS over risico chroomverf: ‘Personeel is direct ingelicht’

Na NS ook ProRail in de fout bij aanbestedingen

Schultz: Vertrek Wilma Mansveld niet aan de orde

AD 25.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld kan ‘natuurlijk’ aanblijven, ondanks de problemen op het spoordossier. Dat heeft haar baas, verkeersminister Melanie Schultz van Haegen, vanmiddag gezegd tegen deze krant. Volgens Schultz doet Mansveld haar werk prima en wordt de geplaagde bewindsvrouw op een verkeerde manier neergezet.

Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel, aldus Melanie Schultz.

,,Mevrouw Mansveld zit goed in het spoordossier, ze heeft een goed verhaal,” aldus de minister. ,,Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel.”

Volgende week dinsdag staat de positie van Mansveld ter discussie tijdens een Kamerdebat over de problemen met spoorbeheerder ProRail. De oppositie verwijt haar deze organisatie niet onder controle te hebben en de Kamer te laat te informeren over pijnlijke zaken.

PVV richt pijlen op Mansveld

Telegraaf 25.09.2015 De PVV dreigt met een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Wilma Mansveld als zij de problemen op het spoor niet aanpakt. Dinsdag houdt de Tweede Kamer een debat over onder meer kostenoverschrijdingen en de aanhoudende perikelen bij spoorwegbeheerder ProRail.

De PVV zegt de problemen op het spoor helemaal zat te zijn. De partij eist dat staatssecretaris Mansveld de regie van ProRail in eigen handen neemt.

“Het spoor is publieke infrastructuur en daarom moet ProRail, net zoals Rijkswaterstaat, weer onder het ministerie komen”, aldus PVV’er Barry Madlener vrijdag. Anders zullen de problemen op het spoor blijven aanhouden, vreest hij.

Madlener: “Mansveld moet nu doorpakken. Het heeft al veel te lang aangesleept. Als de staatssecretaris nalaat om op te treden, dan moet ze maar aftreden.”

Mansveld ontkent inzien rapporten

Telegraaf 25.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) zegt zeer alarmerende stukken over ProRail nooit onder ogen te hebben gehad. „Ik heb ze niet. ProRail heb ik om opheldering gevraagd. Dus ik wacht af”, laat ze aan deze krant weten.

De rapporten, die door deze krant zijn ingezien, zijn gestuurd aan de raad van commissarissen van ProRail. Mansveld is daar politiek verantwoordelijk voor. Het zou opmerkelijk zijn als president-commissaris Hans Alders het explosieve materiaal niet met de PvdA-bewindsvrouw zou hebben gedeeld.

De stukken leggen op pijnlijke wijze bloot dat het al vijf jaar lang een boekhoudkundige puinhoop is bij de spoorbeheerder. Geld wordt verkeerd ingeboekt, grote spoorprojecten vallen duurder uit en een belangrijk deel van het financiële personeel blijkt onbekwaam. De interne controle is zelfs zo zwak dat fraude niet kan worden uitgesloten, zo valt er te lezen.

In de Tweede Kamer ligt Mansveld vanwege de ProRail-perikelen onder vuur. De SP zegt dat ze gevoelige informatie probeert te verdoezelen. Wat die partij betreft mag de PvdA-bewindsvrouw opstappen.

Ook PVV’er Madlener eist meer actie van Mansveld. Hij wil dat zij ProRail onderdeel maakt van haar ministerie, zoals nu al het geval is bij Rijkswaterstaat. Doet Mansveld dat niet, dan zal de PVV volgende week tijdens het grote ProRail-debat een motie van wantrouwen indienen, kondigt hij aan.

SP wil ontslag Mansveld als spoorproblemen niet worden opgelost

NU 19.09.2015 De SP vindt dat Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) beter zelf haar ontslag kan indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder Prorail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogrammaKamerbreed.

“Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon”, zei Kox over Mansveld. “Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af.” Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

Prorail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Lees meer over: Mansveld Prorail

Gerelateerde artikelen;

‘Breng Prorail direct onder bij ministerie’ 

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

‘Mansveld moet opstappen’

Telegraaf 19.09.2015 Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet concluderen dat zij heeft gefaald met ProRail en de eer aan zichzelf houden. Daar hoeft wat SP-senator Tiny Kox niet eerst opnieuw een debat in de Tweede Kamer over te worden gevoerd.

,,Bewindslieden moeten terug naar de roots en als iets iets niet lukt zélf concluderen: ‘Het lukt niet, ik treed af.’ Ze moet in de spiegel kijken en afvragen of ze nog wel de juiste persoon op de juiste plaats is. Ik denk van niet”, zei Kox zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Eerste Kamerlid voor GroenLinks Tineke Strik wil dat Mansveld wél nog eerst verantwoording aflegt in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) kijkt uit naar een ,,heel lastig debat” met Mansveld. ,,Je stuurt de staatssecretaris niet weg om een akkevietje. Maar er moet een vervolgplan komen, door wie het dan ook wordt uitgevoerd.”

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Gerelateerde artikelen;

19-09: ProRail knoeit met de cijfers

18-09: Kamer is problemen spoor beu

17-09: Betonrot vreet aan nieuwe spoorlijnen

16-09: Mansveld niet bezorgd om ProRail

SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden om ProRail

AD 19.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kan beter zelf haar ontslag indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder ProRail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

,,Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon,” zei Kox over Mansveld. ,,Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af.” Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Lees ook;

‘Breng ProRail direct onder bij ministerie’

VK 18.09.2015 Spoorbeheerder ProRail kan beter rechtstreeks ondergebracht worden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor pleit voormalig president-commissaris bij ProRail Michiel Boersma vrijdag in Het Financieele Dagblad.

‘Misschien is een zelfstandig bestuursorgaan of een rechtspersoon met een wettelijke taak als Rijkswaterstaat dan beter’, zegt Boersma. ‘De staat kan dan als aandeelhouder in feite alles doen, want de minister is altijd verantwoordelijk.’

‘Huidige bestuursstructuur klopt niet’

Boersma was president-commissaris bij ProRail van 2010 tot 2014. Volgens hem klopt de huidige bestuursstructuur bij ProRail niet. ‘Als je activistisch wil zijn als aandeelhouder moet je je afvragen of dat te rijmen is met een onafhankelijk bestuur en onafhankelijke commissarissen, zoals bij ProRail. Belangrijke besluiten voor ProRail, bijvoorbeeld de aanleg van een spoortraject, worden namelijk altijd door de politiek genomen.’

‘Breng ProRail onder bij ministerie’

Telegraaf 18.09.2015 Spoorbeheerder ProRail kan beter rechtstreeks ondergebracht worden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor pleit voormalig president-commissaris bij ProRail Michiel Boersma vrijdag in Het Financieele Dagblad. “Misschien is een zelfstandig bestuursorgaan of een rechtspersoon met een wettelijke taak als Rijkswaterstaat dan beter”, zegt Boersma. “De staat kan dan als aandeelhouder in feite alles doen, want de minister is altijd verantwoordelijk.”

Boersma was president-commissaris bij ProRail van 2010 tot 2014. Volgens hem klopt de huidige bestuursstructuur bij ProRail niet. “Als je activistisch wil zijn als aandeelhouder moet je je afvragen of dat te rijmen is met een onafhankelijk bestuur en onafhankelijke commissarissen, zoals bij ProRail. Belangrijke besluiten voor ProRail, bijvoorbeeld de aanleg van een spoortraject, worden namelijk altijd door de politiek genomen.”

Bestuurders worden volgens Boersma daardoor buitenspel gezet. “Tegen de tijd dat de raad van commissarissen van het bedrijf zich erover moet uitspreken is het vliegwiel al lang in gang gezet. Daarmee wordt de rvc een papieren tijger”, stelt hij.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) ligt onder vuur vanwege problemen bij ProRail. Dinsdag bleek dat ProRail voor projecten voor de periode 2018-2028 zo’n 475 miljoen euro tekort komt.

Gerelateerde artikelen;

18-09: Kamer is problemen spoor beu

Lees meer over; prorail

Kamer is problemen spoor beu

Telegraaf 18.09.2015 De Tweede Kamer is het beu om steeds overvallen te worden door tegenvallers bij de spoorbedrijven. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) moet de Tweede Kamer voor 29 september al haar stukken geven die gaan over de financiële perikelen bij NS en ProRail, zo willen VVD, CDA, SP, D66 en PVV.

Het regent de afgelopen tijd tegenvallers in de spoorwereld, vooral bij projecten van ProRail is het mis. Zo vallen twee spoorverbouwingen bij Utrecht Centraal tientallen miljoenen euro’s duurder uit, maar ook bij andere stations worden budgetten stelselmatig overschreden. Tijdens Prinsjesdag dook nieuwe financiële misère op bij ProRail. Mansveld moet een gat van 475 miljoen euro dichten, omdat er te weinig geld is voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor. Een nieuwe tegenvaller dient zich aan. Betonrot op de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn.

Gerelateerde artikelen;

17-09: Reizigers 100 miljoen door neus geboord

16-09: Mansveld niet bezorgd om ProRail

15-09: Megastrop voor ProRail

14-09: Financiële strop Utrecht CS

13-09: Belofte: betere ov-chipkaart

12-09: Verzet ov tegen hoge boetes

Mansveld niet bezorgd om ProRail

Telegraaf 16.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu maakt zich geen zorgen over het dreigende miljoenentekort bij ProRail, dat dinsdag bekend werd. Er is volgens haar nog genoeg tijd om oplossingen te vinden, zegt ze tegen de NOS.

Het probleem dient zich op zijn vroegst pas over drie jaar aan. Volgens Mansveld is er een grote kans dat er geen tekort ontstaat. “We zijn er vroeg bij en kunnen er nu nog wat aan doen”, aldus Mansveld.

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail

NU 16.09.2015 Prorail komt voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van Prorail voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor in die jaren. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Kamer.

Prorail wil veel meer geld uitgeven dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Volgens Mansveld kijkt Prorail naar maatregelen om het tekort weg te werken.

De spoorbeheerder zal haar hier begin volgend jaar over rapporteren. Intussen zullen maatregelen genomen worden bij Prorail om de risico’s voor de toekomst te beheersen.

De onderzoekers stellen elf maatregelen voor om de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor te verlagen. Voor de langere termijn gaat het dan bijvoorbeeld om spoornetwerk minder complex te maken en toepassen van spoorvriendelijker materieel.

Lees meer over: Prorail

Gerelateerde artikelen;

Topman Prorail trekt kritiek op ministerie alsnog in 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

Mansveld ontkent aantijging topman ProRail  

‘Regionale spoorprojecten geschrapt’

VK 16.09.2015 Een aantal spoorprojecten buiten de randstad dreigt te worden geschrapt als gevolg van het gapende gat in de begroting van ProRail.

De spoorbeheerder liet dinsdag weten op een tekort van 475 miljoen euro af te stevenen. Dat gat moet onder meer worden gedicht met geld uit een potje voor regionale spoorprojecten, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van bronnen in de spoorwereld.

Het potje van 300 miljoen euro was juist bedoeld om tegemoet te komen aan de provincies, die klaagden dat er meer in het spoor in de Randstad wordt geïnvesteerd. SP en CDA in de Tweede Kamer willen opheldering van staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

ProRail komt 475 miljoen tekort voor toekomstige projecten

VK 15.09.2015 Spoorbeheerder ProRail komt voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van ProRail voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor in die jaren, schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Kamer.

ProRail wil vanaf 2018 veel meer geld uitgeven dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Volgens Mansveld kijkt ProRail naar maatregelen om het tekort weg te werken. De spoorbeheerder zal haar hier begin volgend jaar over rapporteren. Intussen zullen maatregelen genomen worden bij ProRail om de risico’s voor de toekomst te beheersen. ‘Voor het oplossen van dit tekort zullen kostenbesparende maatregelen moeten worden genomen’, meldt ProRail.

ProRail kampt met miljoenentekort voor toekomstige projecten›

NRC 15.09.2015 ProRail kampt met een tekort van zo’n 475 miljoen voor projecten tussen 2018 en 2028. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de financiën van het bedrijf, meldt staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld vandaag aan de Kamer.

Het is een nieuwe tegenslag voor de bewindsvrouw die al onder vuur ligt vanwege de problemen bij de spoorbeheerder, schrijft persbureau ANP. ProRail zou meer geld willen uitgeven dan er in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Mansveld spreekt niet van een ‘megastrop’, zoals de Telegraaf er eerder vanavond over berichtte, de spoorbeheerder zou volgens haar op dit moment manieren onderzoeken om het tekort op te lossen. Hierover wordt het ministerie pas volgend jaar ingelicht.

Het onderzoek naar de financiën van ProRail geeft elf punten aan voor kostenbesparende bezuinigingen bij het bedrijf. De spoorbeheerder zou onder andere het spoornetwerk minder complex kunnen maken of meer onderhoud overdag uit kunnen voeren. Dat laatste zou kunnen zorgen voor fikse vertragingen voor treinreizigers.

LEES MEER;

16 SEP ProRail komt half miljard tekort voor toekomstig spoorbeheer

8 SEP Baas ProRail: Mansveld moet minderafwachten

26 JUN ‘Wij van het spoor zijn een klein en kwetsbaar clubje’

2013 Voortaan mogelijk minder snel winterdienstregeling NS ›

2014 ‘ProRail moet het spoor beter onderhouden’

Megastrop voor ProRail

Telegraaf 15.09.2015 Het is financieel helemaal mis bij ProRail. De spoorbeheerder heeft de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor niet in de hand. Een onafhankelijk bureau spitte de financiën door en er blijkt een megatekort te zijn van 475 miljoen euro.

De tegenvaller is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu verstopt in een bijlage van de Prinsjesdagstukken !!

Volgens het ministerie is er nu geen overheidsgeld voorhanden om het gat te dichten. Er zullen kostenbesparende maatregelen moeten worden doorgevoerd om de misère op te lossen. Voor de treinreizigers zullen die maatregelen zeer ingrijpend zijn, zo wordt geschetst. Dit omdat ProRail de afgelopen jaren al flink in eigen vlees heeft moeten snijden en er geen simpele ingrepen meer over zijn.

Gerelateerde artikelen;

15-09: ’Treinmisère nu snel oplossen’

14-09: Financiële strop Utrecht CS

11-09: Forse treinvertragingen tot laat in avond

11-09: ‘Mansveld zeer adequaat’

11-09: ‘Mansveld en Eringa komen er wel’

Commissarissen staatsdeelnemingen zijn bemoeienis Dijsselbloem zat›

NRC 12.09.2015 Toezichthouders van staatsdeelnemingen zijn zeer ongelukkig met de steeds actievere rol van de rijksoverheid als aandeelhouder. (Oud-)commissarissen van NS, ProRail, Schiphol, Gasunie, TenneT en Havenbedrijf Rotterdam vinden dat hun functie wordt “uitgehold” door de toenemende bemoeienis van voornamelijk het ministerie van Financiën, zeggen ze tegen NRC Q.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stelt zich nadrukkelijk op als ‘actief aandeelhouder’. Hij eist steeds meer inspraak bij benoemingen en beloningen van bestuurders en commissarissen maar ook bij investeringen en strategische beslissingen.

Topman Prorail betreurt, uiteindelijk, commotie over uitspraak

VK 11.09.2015 President-directeur Pier Eringa van Prorail betreurt de commotie die hij zelf heeft veroorzaakt met kritische uitspraken over het ministerie van Infrastructuur. Woensdag beweerde hij in een interview met het Financieele Dagblad dat het ministerie ProRail onder druk zet om informatie over kostenoverschrijdingen achter te houden. Donderdagavond ging hij overstag en nam de uitspraak terug.

Eringa kwam pas tot inkeer na een ongemakkelijk Kamerdebat met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Onderwerp van debat waren de kostenoverschrijdingen en vertragingen bij spoorprojecten van ProRail. De topman was voor de gelegenheid pontificaal in het publiek gaan zitten. Ook onderdeel van de agenda was zijn uitspraak in het FD: ‘ProRail moet stoppen met meebuigen als het ministerie wil dat slecht nieuws wordt uitgesteld.’

Lees ook: Bij ProRail heerst het gevoel: ze plassen over ons heen

september 28, 2015 - Posted by | 2e kamer, Fyra, politiek, privatisering, PvdA, Staatssecretaris Wilma Mansveld, VVD, VVD-PvdA | , , , , , , , ,

8 reacties

  1. […] Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? […]

    Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? | PolitiekKiosk | september 28, 2015

  2. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? […]

    Pingback door De parlementaire enquêtecommissie Fyra 28.10.2015 -Eindrapport « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 28, 2015

  3. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? […]

    Pingback door Gedonder met Johan Meijer ex-PvdA-raadslid in Oldenzaal « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

  4. […] ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel […]

    Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 3, 2015

  5. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel […]

    Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2016

  6. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel […]

    Pingback door Het Fyra-debacle dondert verder « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2016

  7. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel […]

    Pingback door ProRail terug naar de overheid « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 16, 2016

  8. […] zie ook: Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel […]

    Pingback door Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten – eindrapport « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.