Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ??

Ja ja, de Pisang

Ja ja, de Pisang

Fyra-debacle

Commercieel denken implanteer je niet zomaar in mensen die anders denken over openbaar vervoer. De slotconclusie van de parlementaire enquêtecommissie naar het Fyra-debacle staat wel zo’n beetje vast. De belangrijkste politici en bestuurders zijn de afgelopen weken voor de commissie verschenen. Deze week komt nog het toezicht op de bouw, de certificering en de toelating van de Fyra tot het Nederlandse spoor aan bod, de start van de commerciële dienstregeling en de samenwerking met de Belgische Spoorwegen. Het zal ongetwijfeld nog smeuïge details opleveren. Maar het verhaal is op hoofdlijnen wel duidelijk.

De chronologie van gebeurtenissen beslaat zo’n 25 jaar. Het politiek denken over marktsuperioriteit begon met Reaganomics. In 1991 werd de EU-richtlijn aangenomen over de scheiding van de administratie van infrastructuur en exploitatie bij spoorwegen. In dit decennium werden juridische veranderingen doorgevoerd bij de Nederlandse Spoorwegen, de zogenaamde verzelfstandiging van de NS, die erop neer kwamen dat het geïntegreerde staatsbedrijf van de spoorwegen werd gesplitst in twee staatsbedrijven, het latere ProRail voor de infrastructuur en de nieuwe NS voor het treinverkeer, waarbij concurrentie om het treinverkeer mogelijk werd gemaakt … meer !!!!

Verdere ophef NS

Eerder deze week ontstond er ophef over machtsmisbruik van de NS tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Topman Huges komt onder hogere druk te staan nu blijkt dat hij mogelijk direct betrokken is bij de zaak: Huges zou een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf  Veolia doorgestuurd hebben naar NS-dochter Qbuzz – iets dat strikt verboden is.

Uit een gesprek van vrijdagmiddag moest blijken of bestuursvoorzitter Timo Huges en de voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest naar aanleiding van de moeilijkheden moeten opstappen.

Wat ging er aan vooraf?

De informatie over de Nederlandse Spoorwegen komt naar buiten nadat woensdag een vernietigend rapport van kartel-toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) werd gepubliceerd.
Daaruit blijkt dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden door Veolia geen redelijk aanbod te doen over het gebruik van diensten op stations. NS deed het aanbod te laat, onvolledig, vrijblijvend of helemaal niet. Kortom, wat is er aan de hand?

Publiek belang

Het rapport van de kartelwaakhond laat volgens Dijsselbloem zien dat NS de procedures rondom de ‘aanbieding van generieke diensten en voorzieningen onvoldoende heeft geborgd binnen haar organisatie.’ Dat schrijft hij in een brief naar aanleiding van het ACM-rapport.

Vakbond FNV zegt dat topman Huges moest opstappen. ‘Iemand moet verantwoordelijkheid nemen voor dit geblunder’, zegt FNV-bestuurder Huub van den Dungen.’ De vakbond zegt er geen vertrouwen meer in te hebben dat Huges de reputatie van de NS nog kan redden. Hetgeen NS-topman Timo Huges dus ook doet wegens twijfel aan verklaringen !!!

Terugblik

Wie is Timo Huges? Een verstokt automobilist, zo leest u in dit profiel. 

Dijsselbloem haalt hard uit naar Huges, CNV en SP vinden dit het moment om over marktwerking in het ov te praten. Lees de reacties op het vertrek van Huges. 

Niet alleen Timo Huges heeft fout gehandeld bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. René de Beer van de directie van vervoersbedrijf Veolia speelde ook een cruciale rol. Zonder dat iemand het wist, gaf hij essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald. Reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

Particuliere ov-bedrijven gingen in 2008 met elkaar in zee om het monopolie van de NS te breken. De strijd om de concessies stinkt. Lees hier de reconstructie van Sander Heijne

ACM rapport

Lees hier het rapport van ACM (de informatie over de emails staat vanaf paragraaf 159 en vooral paragraaf 164).

zie ook: De parlementaire enquêtecommissie Fyra 18.05.2015 van start

Zie ook: Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten – eindrapport

Zie: Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten

Zie ook: Privatisering – het eerste parlementair onderzoek in de Senaat.

zie verder ook: Parlementair onderzoek woningbouwcorporaties – Conclusie

zie ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector

Zie verder ook:

NS trekt knip voor Hoogesteger

Telegraaf 12.11.2015 De van omkoping verdachte Abellio-topman Jeff Hoogesteger eist tonnen schadevergoeding van de NS. Ook wil Hoogesteger pas op 1 januari 2016 uit dienst treden, terwijl hij al op 5 juni 2015 is geschorst naar aanleiding van gesjoemel van NS-dochter Abellio in Limburg.

Dat blijkt uit een voorlopige beschikking van de Utrechtse rechtbank. NS wil niet reageren. „Dat doen we nooit op lopende arbeidszaken.”

Hoogesteger eist een bruto jaarsalaris (inclusief bonus en vakantiegeld) plus zeven maanden extra in dienst. In totaal zou dat om meer dan drie ton gaan. NS wil dat Hoogesteger zo snel mogelijk wordt ontslagen en dat dit zonder een vertrekregeling gebeurt. Merkwaardig is echter dat NS bij de rechter ook aangaf tevreden te zijn met ’een billijke vergoeding’ voor Hoogesteger van naar schatting twee ton.

NS en Hoogesteger zijn verwikkeld in een heftig arbeidsconflict. De NS vindt dat Hoogesteger verantwoordelijk is voor de fraude in Limburg, waarbij directeur René de Beer van concurrent Veolia werd omgekocht in ruil voor vertrouwelijke informatie. Ook loog hij volgens de NS tegen de onderzoekers van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Lees het hele artikel hier.

Gerelateerde artikelen;

07-09: Onrust bij NS-dochter Abellio

24-06: Justitie onderzoekt aanbesteding

05-06: ‘Vertrouwen weg, geen geld’

01-04: Gratis kaartje voor Schotten

01-04: NS geeft gratis kaartjes weg

Dijsselbloem onder vuur

Telegraaf 09.11.2015 Oppositiepartijen D66, SP en CDA willen opheldering van minister Dijsselbloem (Financiën) over de riante bonus die voormalig NS-topman Huges heeft gekregen.

De PvdA-bewindsman zei eerder tegen de Tweede Kamer dat hij pas op 17 juni hoorde dat de inmiddels ontslagen spoorman een riante bonus had gekregen. Uit een mail van 14 april van de NS aan zijn ministerie blijkt echter iets anders. Daaruit blijkt dat de NS toen al schreef Huges die variabele beloning al op zak had.

Dat Huges een bonus kreeg deed voor de zomer veel stof opwaaien. De spoorbons bleek namelijk betrokken te zijn bij de fraude met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Na het horen van dat nieuws eiste Dijsselbloem dat de man ontslagen werd en dat hij geen enkele vergoeding mee naar huis zou krijgen. Beide pogingen mislukten. Het ontslag verliep desastreus. De NS liet Dijsselbloem weten dat Huges zelf ontslag had genomen, maar noch de NS, noch NS-aandeelhouder Dijsselbloem zette dat op papier. Achteraf bleek Huges helemaal geen ontslag te hebben genomen. Pas maanden later kon het contract worden ontbonden.

De bonus pakte eveneens lelijk uit. Dijsselbloem liet de Kamer half juni weten verrast te zijn dat Huges die bonus al lang en breed op zak had. Uit de nu opgedoken mail blijkt echter dat hij het al wist of had kunnen weten. D66, SP, en CDA hebben er Kamervragen over gesteld.

Gerelateerde artikelen;

06-11: ‘Geen aanwijzing fouten bij andere biedingen’

06-11: ‘Geen nieuwe feiten in onderzoeken NS’

02-09: NS verzweeg verkoopplan

Geen nieuwe aanbesteding Limburgs openbaar vervoer

NU 06.10.2015 Er komt geen nieuwe aanbesteding voor het openbaar vervoer (ov) in Limburg. De provincie Limburg heeft de bezwaren van huidig vervoerder Veolia tegen gunning van de nieuwe vervoersconcessie van treinen en bussen aan Arriva verworpen.

In februari gunde Limburg het ov vanaf december 2016 tot en met 2031 aan NS-dochter Abellio. In juni trok Limburg die gunning weer in toen bleek dat NS en Abellio gesjoemeld hadden.

De nummer twee van de aanbesteding, Arriva, werd daarop als nieuwe vervoerder aangewezen. Maar daartegen maakte Veolia, dat een nieuwe aanbesteding wilde, bezwaar.

Lees meer over: Veolia Arriva Limburg

Gerelateerde artikelen;

‘Machtspositie NS belemmert concurrentie’ 

NS zegt toe Veolia-geheimen te vernietigen 

President-commissaris NS stapt op om aanbestedingsrel 

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg 

Limburg draait keuze voor Arriva niet terug

NRC 06.10.2015 De Provincie Limburg gaat de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg niet over doen. De huidige vervoerder Veolia had daar om gevraagd omdat tijdens de aanbesteding gesjoemeld was door de oorspronkelijke winnaar Abellio. De concessie werd uiteindelijk gegund aan het bedrijf dat op de tweede plaats kwam: Arriva.

Bij de aanbesteding had vervoersbedrijf Qbuzz geheime informatie gekregen van een voormalig medewerker van concurrent Veolia. Alle aandelen van Qbuzz zijn in handen van Abellio. Kort nadat het bedrijf de concessie ter waarde van 2 miljard euro had binnengehaald kreeg degene die de informatie had doorgespeeld een baan bij Qbuzz/Abellio.

BEZWAAR

Het gerommel was voor Veolia aanleiding om bezwaar in te dienen bij de Provincie, maar die volgt het besluit van haar eigen Adviescommissie bezwaarschriften. De reden dat Arriva de voorkeur kreeg zou geweest zijn dat Veolia het jaarbudget van 55,5 miljoen euro overschreed met 4 miljoen. Volgens Veolia was dat omdat de NS onredelijke tarieven hanteerde voor het gebruik van NS-faciliteiten. Naar oordeel van de commissie had Arriva echter met precies dezelfde tarieven te maken en slaagde het bedrijf er toch in binnen budget te blijven. Gedeputeerde Van der Broeck.

BEROEPSPROCEDURE

Met de gunning mag Arriva de komende vijftien jaar naast de intercity’s van de NS alle openbaar vervoer in Limburg exploiteren. Veolia kan wel nog binnen zes weken beroep aantekenen tegen het besluit bij de hoogste rechter op dit gebied, het College van Beroep voor het bedrijfsleven.  — LEES VERDER

Lees meer;

29 APR Limburg beslist eind mei over concessie openbaar vervoer ›

2 JUN Limburg gunt concessie openbaar vervoer aan Arriva ›

3 JUN Arriva krijgt ov Limburg na fraude van NS-dochter

3 JUN ‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’ ›

29 APR Wat is dat voor gesjoemel bij de dochters van NS?

Mansveld verder in het nauw

Telegraaf 26.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) lag al onder vuur, maar ze heeft het nu nog moeilijker gekregen. Kamerleden willen opheldering over de zoveelste onthulling over haar functioneren, ditmaal door Strukton-directievoorzitter Gerard Sanderink in deze krant.

Volgens Sanderink is de PvdA-bewindsvrouw overbelast en haar ambtenaren spelen volgens hem spelletjes. Voor Mansveld stond al een zwaar spoordebat op de agenda aanstaande dinsdag, maar dat debat zal alleen maar zwaarder worden, beloven parlementariërs van PVV, SP, CDA en D66.

„Dit geeft weer een wending aan het debat, ik zie het somber in voor Mansveld”, zegt PVV-Kamerlid Madlener die eerder al met een motie van wantrouwen dreigde. SP-Kamerlid Bashir vindt het „onacceptabel” dat zaken op het ministerie worden verdraaid. Hij wil dat Mansveld de eer aan zichzelf houdt. „Dan kunnen we de problemen inhoudelijk bespreken met de volgende staatssecretaris.”

Gerelateerde artikelen;

26-09: ’Spelletjes op ministerie Mansveld’

25-09: PVV richt pijlen op Mansveld

25-09: Mansveld ontkent inzien rapporten

19-09: ‘Mansveld moet opstappen’

19-09: ProRail knoeit met de cijfers

’Spelletjes op ministerie Mansveld’

Telegraaf 26.09.2015 Het ministerie van Infrastructuur is ’niet op orde’. Staatssecretaris Mansveld is ’overbelast’ en haar ambtenaren ’spelen spelletjes’. Dat zegt Gerard Sanderink, directievoorzitter bij Strukton, de grootste aannemer op het spoor.

De spoortopman doet een boekje open omdat hij het ’niet oprecht en niet juist’ vindt dat op dit moment vooral ProRail onder vuur ligt.

„Het is een misvatting te denken dat als ProRail onder de vleugels van ministerie van Infrastructuur en Milieu komt, het opeens goed komt. Veel ambtenaren zijn overspannen, het management is niet op orde en er zijn veel wisselingen. Ik vind het mijn plicht om dit te melden”, aldus de Strukton-topman. Dat er zo veel spanningen zijn op het ministerie en het verloop zo groot is, komt volgens Sanderink doordat de ambtenaren gedwongen worden om ’spelletjes te spelen’. „Ze zijn niet eerlijk en verdraaien zaken. Niets is zuiver. Ik kan me voorstellen dat je dan niet goed slaapt.” Het ministerie wil niet reageren op de uitspraken.

Lees hier meer: Hoe rot is ProRail?

Wilma Mansveld: outsider in een wespennest

VK 26.09.2015 De druk op Wilma Mansveld groeit. De onervaren PvdA-staatssecretaris van Infrastructuur kreeg de grootste hoofdpijndossiers toebedeeld. Dinsdag gaat het over ProRail. En over haar positie.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Het volste vertrouwen van Mark Rutte

NS over risico chroomverf: ‘Personeel is direct ingelicht’

Na NS ook ProRail in de fout bij aanbestedingen

Schultz: Vertrek Wilma Mansveld niet aan de orde

AD 25.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld kan ‘natuurlijk’ aanblijven, ondanks de problemen op het spoordossier. Dat heeft haar baas, verkeersminister Melanie Schultz van Haegen, vanmiddag gezegd tegen deze krant. Volgens Schultz doet Mansveld haar werk prima en wordt de geplaagde bewindsvrouw op een verkeerde manier neergezet.

Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel, aldus Melanie Schultz.

,,Mevrouw Mansveld zit goed in het spoordossier, ze heeft een goed verhaal,” aldus de minister. ,,Ik ben het er niet mee eens dat ze de controle kwijt zou zijn. Ze is deskundig op haar vlak en weet veel van de dossiers af. Er gebeurt ook veel.”

Volgende week dinsdag staat de positie van Mansveld ter discussie tijdens een Kamerdebat over de problemen met spoorbeheerder ProRail. De oppositie verwijt haar deze organisatie niet onder controle te hebben en de Kamer te laat te informeren over pijnlijke zaken.

PVV richt pijlen op Mansveld

Telegraaf 25.09.2015 De PVV dreigt met een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Wilma Mansveld als zij de problemen op het spoor niet aanpakt. Dinsdag houdt de Tweede Kamer een debat over onder meer kostenoverschrijdingen en de aanhoudende perikelen bij spoorwegbeheerder ProRail.

De PVV zegt de problemen op het spoor helemaal zat te zijn. De partij eist dat staatssecretaris Mansveld de regie van ProRail in eigen handen neemt.

“Het spoor is publieke infrastructuur en daarom moet ProRail, net zoals Rijkswaterstaat, weer onder het ministerie komen”, aldus PVV’er Barry Madlener vrijdag. Anders zullen de problemen op het spoor blijven aanhouden, vreest hij.

Madlener: “Mansveld moet nu doorpakken. Het heeft al veel te lang aangesleept. Als de staatssecretaris nalaat om op te treden, dan moet ze maar aftreden.”

Mansveld ontkent inzien rapporten

Telegraaf 25.09.2015 Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) zegt zeer alarmerende stukken over ProRail nooit onder ogen te hebben gehad. „Ik heb ze niet. ProRail heb ik om opheldering gevraagd. Dus ik wacht af”, laat ze aan deze krant weten.

De rapporten, die door deze krant zijn ingezien, zijn gestuurd aan de raad van commissarissen van ProRail. Mansveld is daar politiek verantwoordelijk voor. Het zou opmerkelijk zijn als president-commissaris Hans Alders het explosieve materiaal niet met de PvdA-bewindsvrouw zou hebben gedeeld.

De stukken leggen op pijnlijke wijze bloot dat het al vijf jaar lang een boekhoudkundige puinhoop is bij de spoorbeheerder. Geld wordt verkeerd ingeboekt, grote spoorprojecten vallen duurder uit en een belangrijk deel van het financiële personeel blijkt onbekwaam. De interne controle is zelfs zo zwak dat fraude niet kan worden uitgesloten, zo valt er te lezen.

In de Tweede Kamer ligt Mansveld vanwege de ProRail-perikelen onder vuur. De SP zegt dat ze gevoelige informatie probeert te verdoezelen. Wat die partij betreft mag de PvdA-bewindsvrouw opstappen.

Ook PVV’er Madlener eist meer actie van Mansveld. Hij wil dat zij ProRail onderdeel maakt van haar ministerie, zoals nu al het geval is bij Rijkswaterstaat. Doet Mansveld dat niet, dan zal de PVV volgende week tijdens het grote ProRail-debat een motie van wantrouwen indienen, kondigt hij aan.

SP wil ontslag Mansveld als spoorproblemen niet worden opgelost

NU 19.09.2015 De SP vindt dat Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) beter zelf haar ontslag kan indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder Prorail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogrammaKamerbreed.

“Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon”, zei Kox over Mansveld. “Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af.” Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

Prorail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Lees meer over: Mansveld Prorail

Gerelateerde artikelen;

‘Breng Prorail direct onder bij ministerie’ 

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

‘Mansveld moet opstappen’

Telegraaf 19.09.2015 Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet concluderen dat zij heeft gefaald met ProRail en de eer aan zichzelf houden. Daar hoeft wat SP-senator Tiny Kox niet eerst opnieuw een debat in de Tweede Kamer over te worden gevoerd.

,,Bewindslieden moeten terug naar de roots en als iets iets niet lukt zélf concluderen: ‘Het lukt niet, ik treed af.’ Ze moet in de spiegel kijken en afvragen of ze nog wel de juiste persoon op de juiste plaats is. Ik denk van niet”, zei Kox zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Eerste Kamerlid voor GroenLinks Tineke Strik wil dat Mansveld wél nog eerst verantwoording aflegt in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) kijkt uit naar een ,,heel lastig debat” met Mansveld. ,,Je stuurt de staatssecretaris niet weg om een akkevietje. Maar er moet een vervolgplan komen, door wie het dan ook wordt uitgevoerd.”

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Gerelateerde artikelen;

19-09: ProRail knoeit met de cijfers

18-09: Kamer is problemen spoor beu

17-09: Betonrot vreet aan nieuwe spoorlijnen

16-09: Mansveld niet bezorgd om ProRail

SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden om ProRail

AD 19.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kan beter zelf haar ontslag indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder ProRail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

,,Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon,” zei Kox over Mansveld. ,,Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af.” Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

Lees ook;

‘Breng ProRail direct onder bij ministerie’

VK 18.09.2015 Spoorbeheerder ProRail kan beter rechtstreeks ondergebracht worden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor pleit voormalig president-commissaris bij ProRail Michiel Boersma vrijdag in Het Financieele Dagblad.

‘Misschien is een zelfstandig bestuursorgaan of een rechtspersoon met een wettelijke taak als Rijkswaterstaat dan beter’, zegt Boersma. ‘De staat kan dan als aandeelhouder in feite alles doen, want de minister is altijd verantwoordelijk.’

‘Huidige bestuursstructuur klopt niet’

Boersma was president-commissaris bij ProRail van 2010 tot 2014. Volgens hem klopt de huidige bestuursstructuur bij ProRail niet. ‘Als je activistisch wil zijn als aandeelhouder moet je je afvragen of dat te rijmen is met een onafhankelijk bestuur en onafhankelijke commissarissen, zoals bij ProRail. Belangrijke besluiten voor ProRail, bijvoorbeeld de aanleg van een spoortraject, worden namelijk altijd door de politiek genomen.’

‘Breng ProRail onder bij ministerie’

Telegraaf 18.09.2015 Spoorbeheerder ProRail kan beter rechtstreeks ondergebracht worden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor pleit voormalig president-commissaris bij ProRail Michiel Boersma vrijdag in Het Financieele Dagblad. “Misschien is een zelfstandig bestuursorgaan of een rechtspersoon met een wettelijke taak als Rijkswaterstaat dan beter”, zegt Boersma. “De staat kan dan als aandeelhouder in feite alles doen, want de minister is altijd verantwoordelijk.”

Boersma was president-commissaris bij ProRail van 2010 tot 2014. Volgens hem klopt de huidige bestuursstructuur bij ProRail niet. “Als je activistisch wil zijn als aandeelhouder moet je je afvragen of dat te rijmen is met een onafhankelijk bestuur en onafhankelijke commissarissen, zoals bij ProRail. Belangrijke besluiten voor ProRail, bijvoorbeeld de aanleg van een spoortraject, worden namelijk altijd door de politiek genomen.”

Bestuurders worden volgens Boersma daardoor buitenspel gezet. “Tegen de tijd dat de raad van commissarissen van het bedrijf zich erover moet uitspreken is het vliegwiel al lang in gang gezet. Daarmee wordt de rvc een papieren tijger”, stelt hij.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) ligt onder vuur vanwege problemen bij ProRail. Dinsdag bleek dat ProRail voor projecten voor de periode 2018-2028 zo’n 475 miljoen euro tekort komt.

Gerelateerde artikelen;

18-09: Kamer is problemen spoor beu

Lees meer over; prorail

Kamer is problemen spoor beu

Telegraaf 18.09.2015 De Tweede Kamer is het beu om steeds overvallen te worden door tegenvallers bij de spoorbedrijven. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) moet de Tweede Kamer voor 29 september al haar stukken geven die gaan over de financiële perikelen bij NS en ProRail, zo willen VVD, CDA, SP, D66 en PVV.

Het regent de afgelopen tijd tegenvallers in de spoorwereld, vooral bij projecten van ProRail is het mis. Zo vallen twee spoorverbouwingen bij Utrecht Centraal tientallen miljoenen euro’s duurder uit, maar ook bij andere stations worden budgetten stelselmatig overschreden. Tijdens Prinsjesdag dook nieuwe financiële misère op bij ProRail. Mansveld moet een gat van 475 miljoen euro dichten, omdat er te weinig geld is voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor. Een nieuwe tegenvaller dient zich aan. Betonrot op de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn.

Gerelateerde artikelen;

17-09: Reizigers 100 miljoen door neus geboord

16-09: Mansveld niet bezorgd om ProRail

15-09: Megastrop voor ProRail

14-09: Financiële strop Utrecht CS

13-09: Belofte: betere ov-chipkaart

12-09: Verzet ov tegen hoge boetes

Mansveld niet bezorgd om ProRail

Telegraaf 16.09.2015 Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu maakt zich geen zorgen over het dreigende miljoenentekort bij ProRail, dat dinsdag bekend werd. Er is volgens haar nog genoeg tijd om oplossingen te vinden, zegt ze tegen de NOS.

Het probleem dient zich op zijn vroegst pas over drie jaar aan. Volgens Mansveld is er een grote kans dat er geen tekort ontstaat. “We zijn er vroeg bij en kunnen er nu nog wat aan doen”, aldus Mansveld.

Flink tekort op toekomstige projecten Prorail

NU 16.09.2015 Prorail komt voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van Prorail voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor in die jaren. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Kamer.

Prorail wil veel meer geld uitgeven dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Volgens Mansveld kijkt Prorail naar maatregelen om het tekort weg te werken.

De spoorbeheerder zal haar hier begin volgend jaar over rapporteren. Intussen zullen maatregelen genomen worden bij Prorail om de risico’s voor de toekomst te beheersen.

De onderzoekers stellen elf maatregelen voor om de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor te verlagen. Voor de langere termijn gaat het dan bijvoorbeeld om spoornetwerk minder complex te maken en toepassen van spoorvriendelijker materieel.

Lees meer over: Prorail

Gerelateerde artikelen;

Topman Prorail trekt kritiek op ministerie alsnog in 

Mansveld belooft strenger toezicht op Prorail  

Mansveld ontkent aantijging topman ProRail  

‘Regionale spoorprojecten geschrapt’

VK 16.09.2015 Een aantal spoorprojecten buiten de randstad dreigt te worden geschrapt als gevolg van het gapende gat in de begroting van ProRail.

De spoorbeheerder liet dinsdag weten op een tekort van 475 miljoen euro af te stevenen. Dat gat moet onder meer worden gedicht met geld uit een potje voor regionale spoorprojecten, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van bronnen in de spoorwereld.

Het potje van 300 miljoen euro was juist bedoeld om tegemoet te komen aan de provincies, die klaagden dat er meer in het spoor in de Randstad wordt geïnvesteerd. SP en CDA in de Tweede Kamer willen opheldering van staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

ProRail komt 475 miljoen tekort voor toekomstige projecten

VK 15.09.2015 Spoorbeheerder ProRail komt voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van ProRail voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor in die jaren, schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Kamer.

ProRail wil vanaf 2018 veel meer geld uitgeven dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Volgens Mansveld kijkt ProRail naar maatregelen om het tekort weg te werken. De spoorbeheerder zal haar hier begin volgend jaar over rapporteren. Intussen zullen maatregelen genomen worden bij ProRail om de risico’s voor de toekomst te beheersen. ‘Voor het oplossen van dit tekort zullen kostenbesparende maatregelen moeten worden genomen’, meldt ProRail.

ProRail kampt met miljoenentekort voor toekomstige projecten›

NRC 15.09.2015 ProRail kampt met een tekort van zo’n 475 miljoen voor projecten tussen 2018 en 2028. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de financiën van het bedrijf, meldt staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld vandaag aan de Kamer.

Het is een nieuwe tegenslag voor de bewindsvrouw die al onder vuur ligt vanwege de problemen bij de spoorbeheerder, schrijft persbureau ANP. ProRail zou meer geld willen uitgeven dan er in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Mansveld spreekt niet van een ‘megastrop’, zoals de Telegraaf er eerder vanavond over berichtte, de spoorbeheerder zou volgens haar op dit moment manieren onderzoeken om het tekort op te lossen. Hierover wordt het ministerie pas volgend jaar ingelicht.

Het onderzoek naar de financiën van ProRail geeft elf punten aan voor kostenbesparende bezuinigingen bij het bedrijf. De spoorbeheerder zou onder andere het spoornetwerk minder complex kunnen maken of meer onderhoud overdag uit kunnen voeren. Dat laatste zou kunnen zorgen voor fikse vertragingen voor treinreizigers.

LEES MEER;

16 SEP ProRail komt half miljard tekort voor toekomstig spoorbeheer

8 SEP Baas ProRail: Mansveld moet minderafwachten

26 JUN ‘Wij van het spoor zijn een klein en kwetsbaar clubje’

2013 Voortaan mogelijk minder snel winterdienstregeling NS ›

2014 ‘ProRail moet het spoor beter onderhouden’

Megastrop voor ProRail

Telegraaf 15.09.2015 Het is financieel helemaal mis bij ProRail. De spoorbeheerder heeft de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor niet in de hand. Een onafhankelijk bureau spitte de financiën door en er blijkt een megatekort te zijn van 475 miljoen euro.

De tegenvaller is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu verstopt in een bijlage van de Prinsjesdagstukken !!

Volgens het ministerie is er nu geen overheidsgeld voorhanden om het gat te dichten. Er zullen kostenbesparende maatregelen moeten worden doorgevoerd om de misère op te lossen. Voor de treinreizigers zullen die maatregelen zeer ingrijpend zijn, zo wordt geschetst. Dit omdat ProRail de afgelopen jaren al flink in eigen vlees heeft moeten snijden en er geen simpele ingrepen meer over zijn.

Gerelateerde artikelen;

15-09: ’Treinmisère nu snel oplossen’

14-09: Financiële strop Utrecht CS

11-09: Forse treinvertragingen tot laat in avond

11-09: ‘Mansveld zeer adequaat’

11-09: ‘Mansveld en Eringa komen er wel’

Commissarissen staatsdeelnemingen zijn bemoeienis Dijsselbloem zat›

NRC 12.09.2015 Toezichthouders van staatsdeelnemingen zijn zeer ongelukkig met de steeds actievere rol van de rijksoverheid als aandeelhouder. (Oud-)commissarissen van NS, ProRail, Schiphol, Gasunie, TenneT en Havenbedrijf Rotterdam vinden dat hun functie wordt “uitgehold” door de toenemende bemoeienis van voornamelijk het ministerie van Financiën, zeggen ze tegen NRC Q.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stelt zich nadrukkelijk op als ‘actief aandeelhouder’. Hij eist steeds meer inspraak bij benoemingen en beloningen van bestuurders en commissarissen maar ook bij investeringen en strategische beslissingen.

Topman Prorail betreurt, uiteindelijk, commotie over uitspraak

VK 11.09.2015 President-directeur Pier Eringa van Prorail betreurt de commotie die hij zelf heeft veroorzaakt met kritische uitspraken over het ministerie van Infrastructuur. Woensdag beweerde hij in een interview met het Financieele Dagblad dat het ministerie ProRail onder druk zet om informatie over kostenoverschrijdingen achter te houden. Donderdagavond ging hij overstag en nam de uitspraak terug.

Eringa kwam pas tot inkeer na een ongemakkelijk Kamerdebat met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Onderwerp van debat waren de kostenoverschrijdingen en vertragingen bij spoorprojecten van ProRail. De topman was voor de gelegenheid pontificaal in het publiek gaan zitten. Ook onderdeel van de agenda was zijn uitspraak in het FD: ‘ProRail moet stoppen met meebuigen als het ministerie wil dat slecht nieuws wordt uitgesteld.’

Lees ook: Bij ProRail heerst het gevoel: ze plassen over ons heen

Omzet NS schiet omhoog

Telegraaf 17.08.2015 NS zag de omzet in het eerste halfjaar flink stijgen. Het spoorbedrijf haalde, geholpen door buitenlandse activiteiten, een omzet van bijna 2,4 miljard euro, ofwel 16 procent meer dan in dezelfde periode in 2014.

De stijging schrijft het bedrijf vooral toe aan de Scotrail-concessie in Schotland die per 1 april dit jaar is ingegaan en door een hogere omzet bij Abellio Greater Anglia. NS zag het aantal reizigerskilometers op het binnenlandse net in het eerste halfjaar met ruim 2 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 56 miljoen euro ten opzichte van 133 miljoen euro in de vergelijkbare periode in 2014. Vorig jaar kon NS nog enkele baten bijschrijven, als gevolg van de afwikkeling met treinproducent AnsaldoBreda rond het mislukte Fyra-project en de vrijval van voorzieningen.

De investeringen namen toe van 218 miljoen euro in het eerste halfjaar 2014 naar 307 miljoen euro dit jaar. Het spoorbedrijf stopte vooral extra geld in materieel, waaronder nieuwe Sprinters.

Het eerste halfjaar kwam 91,6 procent van de treinreizigers op tijd aan. Een jaar eerder was deze zogeheten ‘reizigerspunctualiteit’ nog 93,3 procent. Enkele grote externe ict- en stroomstoringen rond Utrecht en Amsterdam hadden veel gevolgen voor treinreizigers. Niet alleen operationeel was het een roerig halfjaar, intern onderzoek bracht ernstige onregelmatigheden bij de aanbesteding in Limburg aan het licht.

Topman Timo Huges moest daardoor gedwongen vertrekken bij het spoorbedrijf. Roger van Boxtel is per 1 augustus de nieuwe president-directeur. „NS maakt een turbulente periode door. Opbouw van vertrouwen bij reizigers, politiek en overheid staat de komende tijd centraal”, aldus Van Boxtel.

Positie Huges ter discussie

Telegraaf 12.08.2015 De positie van de gevallen NS-topman Timo Huges als commissaris van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) staat ter discussie. „Wij zijn in overleg met de aandeelhouders de staat en de gemeente Rotterdam over het in te nemen standpunt ten aanzien van de toekomst van de heer Huges als commissaris”, zei een woordvoerder van het Havenbedrijf woensdag.

Huges stapte in juni op bij het spoorbedrijf wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De raad van commissarissen van NS, dat de staat als enige aandeelhouder heeft, had geen vertrouwen meer in hem.

HbR, de exploitant van de Rotterdamse haven, is voor 30 procent eigendom van de staat. De gemeente Rotterdam bezit de overige 70 procent.

Huges is sinds 2012 commissaris bij HbR. Hij is tevens voorzitter van de zogenoemde remuneratiecommissie van de RvC, die gaat over de beloningen van de raad van bestuur. Zijn huidige termijn loopt tot maart 2016.

HbR zegt tevreden te zijn over het functioneren van Huges als commissaris. Dat zijn positie ter discussie is komen te staan door de gebeurtenissen bij NS, doet daar niets aan af.

Brenninkmeijer voert second opinion aanbesteding NS uit

VK 10.08.2015 De vroegere ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat een second opinion uitvoeren naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg eerder dit jaar. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat afgesproken met de raad van commissarissen van de NS, blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer. Het huidige onderzoek wordt uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw.

Dubbelspel van topman Veolia

Zonder dat iemand het wist, gaf directielid van Veolia Limburg René de Beer essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald.Lees hier de reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

NS-dochter Abellio Limburg heeft de aanbesteding op het Limburg openbaar vervoer oneerlijk verkregen: ze beschikte over informatie over de exacte vervoerscijfers per lijn die eigenlijk alleen in handen kon zijn van de huidige concessiehouder Veolia Limburg. Deze informatie is gelekt door de voormalig directielid van Veolia Limburg René de Beer. Abellio omzeilde De Beers concurrentiebeding – dat inhoudt dat De Beer het eerste jaar na zijn vertrek niet voor concurrenten van Veolia mag werken – door hem in te huren via een adviesbureau.


Ook NS-topman Timo Huges speelde een rol in de onregelmatigheden. Hij zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz – in handen van Abellio – terwijl dat strikt verboden is. Huges is begin juni opgestapt, vorige week werd bekend dat hij toch 175.000 euro mee krijgt.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Overheid moet zich meer met NS bemoeien

Top NS wist van bedrijfsspionage

‘NS-topman Huges betrokken bij machtsmisbruik Limburg’

Vragen in Kamer over Huges

Telegraaf 06.08.2015 Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de tand voelen over de regeling die is getroffen met voormalig NS-topman Timo Huges. Huges werd ontslagen om onrechtmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, maar krijgt nu 175.000 euro mee.

De NS trof een schikking met Huges omdat het bedrijf door fouten in de ontslagprocedure juridisch niet sterk stond. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) schrijft de Tweede Kamer dat hij daarom nu toch akkoord is gegaan met een regeling hoewel hij Huges eerder geen enkele vertrekvergoeding wilde meegeven. Dijsselbloem is namens de staat enig aandeelhouder van de NS. ,,Tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat het, gegeven het verloop van de ontslagprocedure, niet houdbaar is dat de heer Huges geen enkele vergoeding ontvangt’’, aldus Dijsselbloem.

Gerelateerde artikelen;

06-08: NS sluit deal met Huges

04-08: Ex-topman Huges wil anderhalve ton van NS

22-07: Dijsselbloem staat in z’n hemd

Minister betreurt schikking met ex-NS-baas Huges

VK 06.08.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ‘betreurt ten zeerste’ dat hij als enig aandeelhouder van de NS heeft moeten schikken met de ontslagen directeur Timo Huges. De voormalig topman krijgt alsnog zes maandsalarissen, schrijft Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Vlekkeloze reputatie

Huges treedt ruim anderhalf jaar geleden met een vlekkeloze reputatie in dienst bij de NS.’Aardige man, losjes in de omgang, probeert echt voeling te houden met wat er onder reizigers leeft.’ Lees hier het profiel (+).

Lees de brief van Dijsselbloem aan de Tweede Kamer

Lees het advies van de landsadvocaat aan Dijsselbloem

De minister had eerder gezegd dat ‘geen sprake zou zijn van een vertrekvergoeding en ook geen andere vergoeding’. Hij schrijft dat hij die uitspraak ‘niet gestand kan doen’. De NS betaalt Huges alsnog, conform de opzegtermijn van zijn contract, zes maandsalarissen. Onderdeel van de schikking is ook dat Huges zijn bonus over 2014 terugbetaalt en afstand doet van zijn recht op een ontslagvergoeding. In totaal moet Dijsselbloem 175 duizend euro overmaken.

Pieter Omtzigt @PieterOmtzigt

Dijsselbloem schreef op 5 juni aan de Tweede Kamer: “Aan de heer Huges wordt geen vertrekvergoeding meegegeven.” https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-28165-198.html …

11:23 AM – 6 Aug 2015

Stientje v Veldhoven @SvVeldhoven

#Schikking #NS Buitengewoon amateuristisch dat een topbestuurder drie keer moet worden ontslagen. 1/2 12:08 PM – 6 Aug 2015

Stientje v Veldhoven @SvVeldhoven

2/2 #Schikking #NS. Wrang dat nu alsnog 175.000 € wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen.  12:09 PM – 6 Aug 2015

Oud-topman Huges krijgt 175.000 euro van NS

Trouw 06.08.2015 De ontslagen NS-topman Timo Huges krijgt toch nog geld van de NS. Het gaat om een bedrag van 175.000 euro bruto. Huges ziet nu af van een kort geding dat hij tegen de NS wilde aanspannen om alsnog salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen te krijgen, want hij is tevreden over deze uitkomst.

Huges werd in juni ontslagen toen bekend werd dat de NS zich schuldig hadden gemaakt aan vuil spel bij een aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Eerder riep vakbondsorganisatie FNV nog op tot zijn vertrek. “Huges is een capabele man, maar niet in staat kritiek te pareren”, aldus de vakbond.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, wilde Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven. Hij zei vorige maand dat de NS een bonus aan voormalig NS-topman Timo Huges voortijdig heeft uitbetaald. De minister had eind februari wel overeenstemming bereikt over een variabele bonus, maar het hele pakket moest nog uitgewerkt worden. Zijn ambtenaren kwamen er halverwege juni pas achter dat de bonus al in maart was uitbetaald.

Verwant nieuws;

Oud-topman Huges krijgt 175.000 euro van NS 

NU 06.08.2015 De NS betaalt de ontslagen topman Timo Huges 175.000 euro bruto als gevolg van zijn gedwongen vertrek.

Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Huges werd in juni ontslagen wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Volgens de NS is Huges op een rechtmatige wijze ontslagen, maar zijn er “onvolkomenheden in het ontslagproces” die de juridische positie van de NS hebben verzwakt. Het bedrijf heeft daarom moeten schikken met de voormalig topman.

Huges eistte eerder nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen en dreigde met een kort geding. Volgens de advocaat van Huges is de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen.

Geen ontslagvergoeding

De NS stelde eerder dat Huges ontslag had genomen en daarom geen aanspraak kon maken op een ontslagvergoeding. Huges betwistte dat en stelde dat hij zijn bestuurstaken had neergelegd nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd.

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, was eerder nog stellig en wilde Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven.

In de brief aan de de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij die uitspraak “gegeven het verloop van het ontslag, niet gestand kan doen.”

Lees meer over: NS Timo Huges

NS sluit deal met Huges

Telegraaf 06.08.2015 De in ongenade gevallen directeur Timo Huges van de Nederlandse Spoorwegen heeft een schikking gesloten met zijn werkgever over zijn vertrek. Hij krijgt zes maandsalarissen mee, die overeenkomen met de opzegtermijn. Het komt volgens NS neer op een bedrag van circa 175.000 euro.

Huges krijgt geen verdere vertrekvergoeding mee en betaalt zijn bonus over 2014 terug. Minister Dijsselbloem (Financiën) is als aandeelhouder akkoord met de schikking die de NS met de voormalige topman heeft gesloten.

,,NS en de heer Timo Huges hebben in goed overleg overeenstemming bereikt over de afwikkeling van het dienstverband van de heer Huges”, laat NS in een verklaring weten. ,,Met de definitieve beëindiging van de arbeidsrelatie tussen NS en de heer Huges door middel van deze schikking wordt de discussie erover gesloten. Onvolkomenheden in het ontslagproces hebben tot die discussie aanleiding gegeven en de juridische positie van NS verzwakt.”

,,Het spreekt voor zich dat ik het ten zeerste betreur dat een schikking, als gevolg van de gang van zaken rondom het ontslag, nodig is”, meldt de PvdA-minister de Tweede Kamer. ,,Ik ben er echter van overtuigd geraakt dat deze schikking in de gegeven omstandigheden voor NS de beste oplossing is, waarmee het bedrijf zich weer kan richten op de toekomst.” De bewindsman meldt dat de kans groot was dat Huges met succes via de rechter een gouden handdruk van een jaarsalaris had kunnen afdwingen, bovenop de nu afgesproken 175.000 euro. Dit was het gevolg van de slordigheden in het ontslagproces.

Gerelateerde artikelen;

04-08: Ex-topman Huges wil anderhalve ton van NS

22-07: Dijsselbloem staat in z’n hemd

16-07: Loungen in de trein

Overeenstemming tussen NS en ontslagen Huges: 175.000 euro vergoeding

NRC 06.08.2015 De NS en Timo Huges zijn het eens geworden over de afwikkeling van het ontslag van de voormalige topman van het spoorbedrijf. Huges krijgt in totaal 175.000 euro bruto mee. Hij ziet wel af van zijn bonus over 2014. Dat meldt de NS zojuist in een persbericht en wordt bevestigd door Huges’ advocaat en hetministerie van Financiën.

Huges wilde via de rechter 179.000 euro bedingen van zijn voormalige werkgever. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) had eerder in de Tweede Kamer nog gezegd dat van een ontslagvergoeding voor de voormalige topman van het staatsbedrijf “wat hem betreft geen sprake kon zijn”. Hij schrijft vandaag aan de Kamer dat hij geen gestand heeft kunnen doen aan die belofte “gezien het verloop van het ontslag”.

GEEN BONUS

Huges kon verder aanspraak maken op een bonus van 75.250 euro vanwege de prestaties van de NS over 2014. Ook daar ziet Huges nu dus vanaf.

Die bonus lag zeer gevoelig, omdat later bleek dat de NS dat jaar betrokken was geraakt bij fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS is hiervoor door de rechter aansprakelijk gesteld, na klachten van concurrent Veolia. De fraudezaak was de reden achter het vertrek van Huges. LEES VERDER

Lees meer

6 AUG NS en afgetreden topman Huges eens over vergoeding

5 AUG Timo Huges wil nog 180.000 euro van NS

10 JUL Huges eist 180.000 euro aan loon van NS ›

11 JUL Huges eist 179.000 euro van NS

21 JUL Dijsselbloem: bonus Huges niet goedgekeurd

Deel vertrekpremie afgeschaft

Telegraaf 06.08.2015 Mongoolse en Kosovaarse asielzoekers die vrijwillig terugkeren, krijgen vanaf deze week geen vertrekpremie meer. De regeling wordt niet gebruikt zoals deze bedoeld is.

Dat stelt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD). Het gaat om vluchtelingen die speciaal voor het geldbedrag naar Nederland komen omdat andere landen de terugkeerpremier voor deze groepen al hebben afgeschaft, schrijft de Volkskrant.

Directeur Martin Wyss van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) spreekt in de krant bewust van „gebruik” van regelingen en niet van misbruik. „Zolang de Europese landen hun regelgeving en geboden ondersteuning bij terugkeer niet afstemmen, kijken migranten waar de opties het best zijn. Het is aan ons oneigenlijk gebruik onmogelijk te maken.”

NS wil corrupt Qbuzz lozen

Telegraaf 05.08.2015 NS is in het diepste geheim bezig het eigen busbedrijf Qbuzz, dat in opspraak kwam vanwege corruptie in Limburg, te verkopen aan de Franse spoorwegen.

In ruil hiervoor wil NS aandelen krijgen in het door de Fransen gedomineerde hogesnelheidsbedrijf Thalys. Dat zeggen diverse bronnen tegen De Telegraaf.

De verkoop aan de Fransen is hoogst opmerkelijk. Deskundigen snappen niet waarom NS de miljoenen van Qbuzz niet stopt in het verbeteren van het Nederlandse spoor. „Ten eerste verkoopt NS een Nederlands bedrijf aan de Fransen, waardoor het de SNCF in Nederland in het zadel helpt. En ten tweede krijgt NS nooit iets te vertellen over Thalys. NS kan maar een klein aandeel verwerven. De SNCF heeft alle macht met een belang van 60 procent”, zegt een bron dicht bij de onderhandelingen.

Het van de hand doen van Qbuzz is het directe gevolg van fraude en machtsmisbruik die dit voorjaar bij de NS aan het licht kwamen. Qbuzz, dat bussen rijdt in Utrecht en in het noorden van het land, haalde het nieuws door omkoping van directeur René de Beer van concurrent Veolia.

Voormalig NS-topman Huges spant kort geding aan om vergoeding 

NU 04.08.2015 De ontslagen NS-topman Timo Huges wil van zijn voormalige werkgever nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen. Hij spant daarvoor een kort geding aan.

Dat heeft zijn advocaat Mark Keuss gezegd na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Huges werd in juni ontslagen wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, wil Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven.

Maar volgens Keuss is de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen. Het kort geding dient volgende week woensdag, op 12 augustus. De raadsman wil niet ingaan op de vraag of hij in de tussentijd nog met de NS onderhandelt.

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

Betalen bonus NS-topman volgens Dijsselbloem echt voorbarig 

‘Ministerie van Financiën keurde bonus Huges goed’ 

Roger van Boxtel benoemd tot tijdelijk president-directeur NS 

Ex-topman dagvaardt NS

Telegraaf 04.08.2015 De ontslagen NS-topman Timo Huges wil van zijn voormalige werkgever nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen. Hij spant daarvoor een kort geding aan. Dat heeft zijn advocaat Mark Keuss gezegd na berichtgeving in Het Financieele Dagblad, waarin eerder over 180.000 euro werd gesproken.

Huges werd in juni ontslagen wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, wil Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven. Maar volgens Keuss is de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen. Het kort geding dient volgende week woensdag, op 12 augustus. De raadsman wil niet ingaan op de vraag of hij in de tussentijd nog met de NS onderhandelt.

Gerelateerde artikelen;

22-07: Dijsselbloem staat in z’n hemd

20-07: ‘Betalen bonus NS voorbarig’

07-07: ‘Opheldering bonus NS-topman’

01-07: Pijnlijke details ontslag Huges

ProRail moet treintarieven verlagen

Trouw 23.07.2015  ProRail moet zijn tarieven voor het gebruik van het spoor voor lichte treinen verlagen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na een klacht van de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia die voor hun personenvervoer veel met deze lichte treinen rijden.

ProRail hanteerde tarieven die nadelig waren voor lichte treinen onder de 120 ton. De vervoerders, die verenigd zijn in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), moesten vanaf 2015 voor deze treinen hetzelfde tarief betalen als voor zwaardere treinen van 160 ton. Dat vonden zij oneerlijk en ACM heeft ProRail nu opgedragen om voor 2016 die gewichtsklassen opnieuw in te delen en daarbij rekening te houden met de lichte treinen.

Tarieven
ProRail berekent aan vervoerders tarieven voor het gebruik van het spoor, die moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven gebaseerd moeten zijn op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en de wissels. De spoorbeheerder gaat de komende weken met de vervoerders in gesprek over de tarieven. “Deze beslissing heeft ons meer duidelijkheid gegeven over hoe we de tarieven moeten indelen”, aldus een woordvoerder van ProRail.

ProRail moet tarieven verlagen

Telegraaf 23.07.2015 ProRail moet zijn tarieven voor het gebruik van het spoor voor lichte treinen verlagen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na een klacht van de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia die voor hun personenvervoer veel met deze lichte treinen rijden. Dat meldt de toezichthouder donderdag.

ProRail hanteerde tarieven die nadelig waren voor lichte treinen onder de 120 ton. De vervoerders, die verenigd zijn in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), moesten vanaf 2015 voor deze treinen hetzelfde tarief betalen als voor zwaardere treinen van 160 ton. Dat vonden zij oneerlijk en ACM heeft ProRail nu opgedragen om voor 2016 die gewichtsklassen opnieuw in te delen en daarbij rekening te houden met de lichte treinen.

ProRail berekent aan vervoerders tarieven voor het gebruik van het spoor, die moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven gebaseerd moeten zijn op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en de wissels. De spoorbeheerder gaat de komende weken met de vervoerders in gesprek over de tarieven. “Deze beslissing heeft ons meer duidelijkheid gegeven over hoe we de tarieven moeten indelen”, aldus een woordvoerder van ProRail.

De FMN laat weten dat het besluit verder geen gevolgen heeft voor de treinreiziger. „Dit betekent dat de consument niet te maken krijgt met forse tariefsverhogingen door de verhoging van de gebruiksvergoeding.” Met dit besluit heeft de ACM „bijzondere positie van regionale lijnen erkend”, laat de federatie verder weten.

‘Betalen bonus NS voorbarig’

Telegraaf 20.07.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijft erbij dat de NS een bonus aan voormalig NS-topman Timo Huges voortijdig heeft uitbetaald. Dat gebeurde al in maart maar hij kwam er pas in juni achter. De minister had eind februari wel overeenstemming bereikt over een variabele bonus maar het hele pakket moest nog uitgewerkt worden.

Dijsselbloem heeft dat maandag aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op een nieuwe reeks vragen van de oppositie. SP, D66 en CDA begrepen niet waarom de minister de uitbetaling prematuur noemde terwijl de raad van commissarissen en de Staat (als aandeelhouder) eind februari al akkoord waren. Maar volgens de minister moesten daarna nog afspraken worden vastgelegd over variabele en vaste beloningen.

Op 2 juni was het pakket klaar en dat was het moment geweest dat de NS kon uitbetalen, stelt hij.

Gerelateerde artikelen;

07-07: ‘Opheldering bonus NS-topman’

Huges eist 180.000 euro aan loon van NS›

NRC 10.07.2015 Timo Huges, de ex-topman van NS, gaat naar de rechter om 179.000 euro aan bruto salaris van NS te eisen. Huges vindt dat hij recht heeft op vijf maanden inkomen, omdat zijn ontslag pas sinds vandaag officieel is. Vandaag werd het ontslag van Huges bekrachtigd tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

NS-bestuurders worden benoemd en ontslagen door de minister van Financiën als enig aandeelhouder van NS. Het ministerie van Financiën vindt dat Huges geen recht heeft op geld. Dat heeft minister Dijsselbloem ook herhaaldelijk in de Tweede Kamer gezegd.

Meer weten? Lees ookDijsselbloem en Huges ruziën ook over bonus en NS-baas Huges: ‘fout van Dijsselbloem bij ontslag’.

Lees meer;

11 JUL Huges eist 179.000 euro van NS

10 JUL Ex-topman NS dient klacht in tegen advocaat van NS

10 JUL Ex-baas NS dient klacht in tegen advocaat van NS

7 JUL Dijsselbloem en Huges ruziën ook over bonus

7 JUL Dijsselbloem en Huges ruziën ook over bonus

Klacht ex-NS-topman Huges over NS-advocaat

VK 10.07.2015 De onlangs vertrokken topman van de Nederlandse Spoorwegen, Timo Huges, heeft een klacht ingediend tegen de advocaat van de NS, Martijn Snoep. Dat heeft advocatenkantoor Lexence, dat Huges vertegenwoordigt, vrijdag bevestigd na berichtgeving van NRCQ.

Zelfs de vakbond die aandrong op het opstappen van Timo Huges had er weinig behoefte aan hem een trap na te geven. Wie was Timo Huges?

Snoep nam onlangs in Het Financieele Dagblad een voorschot op de eindconclusie van een nog niet afgerond en gepubliceerd onderzoek. Hij zei dat Huges betrokken was bij onregelmatigheden bij NS-dochterbedrijf Qbuzz. Hij overtrad daarmee de gedragsregels voor advocaten en berokkent Huges schade, meent Lexence.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Van Boxtel nieuwe topman van NS

Na NS ook ProRail in de fout bij aanbestedingen

Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

Oppositie razend op Mansveld

Telegraaf 09.07.2015 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu weet al maanden van misstanden bij ProRail met contracten voor het onderhoud van het spoor. Die conclusie trekt de oppositie in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Mansveld hield de gevoelige informatie echter onder de pet.

SP, D66, PVV en CDA nemen de zaak hoog op, vooral omdat het niet de eerste keer is dat de PvdA-bewindsvrouw laks is met het verstrekken van spoordocumenten.

Twee weken geleden overviel Mansveld de Tweede Kamer met een uiterst zorgwekkend rapport van onderzoeksbureau PwC. ProRail had deze club ingeschakeld omdat er binnen het bedrijf twijfel was gerezen of vier contracten met spooraannemers wel door de beugel konden. Eigenlijk was afgesproken dat deze contracten van korte duur zouden zijn, zo’n 3,5 jaar, en dat ze openbaar zouden worden aanbesteed. ProRail gunde ze echter voor tien jaar onderhands aan vier verschillende spooraannemers.

‘Ministerie van Financiën keurde bonus Huges goed’

NU 07.07.2015  Het ministerie van Financiën en de raad van commissarissen van de NS hebben goedkeuring gegeven aan de bonus voor voormalig NS-topman Timo Huges die hij in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deed voorkomen dat het idee voor de bonus geheel bij Huges lag

Dat meldt NRC Q dinsdag op basis van twee vertrouwelijke stukken van de raad van commissarissen van de NS.

De NS wil het geld van de bonus terug, omdat Huges in juni moest opstappen wegens dubieuze handelingen rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Dijsselbloem schreef in juni de variabele beloning daarom ”onacceptabel” te vinden. Huges handelde hier buiten de commissarissen om, zei Dijsselbloem tijdens een debat op 1 juli. De minister wilde in die periode juist de variabele beloningen bij NS verlagen.

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

Huges betwist dat hij direct ontslag nam bij NS 

‘Opheldering bonus NS-topman’

Telegraaf 07.07.2015 Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil snel helderheid over de toestemming voor een bonus voor voormalig NS-topman Timo Huges. Er waren door het kabinet al nadere antwoorden over de kwestie beloofd, zegt hij, maar nu de NRC dinsdag bericht dat ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) akkoord zou zijn gegaan met de bonus, wil Omtzigt vaart achter die antwoorden en stuurt hij aanvullende Kamervragen.

Volgens eerdere berichten van Dijsselbloem had Huges zijn medewerkers zelf opdracht gegeven hem zijn bonus over 2014 uit te betalen. Maar de NRC zegt stukken te hebben waaruit blijkt dat de bonus van Huges was goedgekeurd door de raad van commissarissen van NS en daarna door het ministerie van Financiën.

Een woordvoerster van de bewindsman zei dinsdag dat het departement erbij blijft dat Huges opdracht had gegeven voordat er een akkoord over was.

Huges moest opstappen wegens dubieuze handelingen rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Dijsselbloem schreef in juni de variabele beloning daarom „onacceptabel” te vinden. Huges handelde hier buiten de commissarissen om, zei Dijsselbloem tijdens een debat op 1 juli. De minister wilde in die periode juist de variabele beloningen bij NS verlagen.

Volgens Omtzigt zou het niet de eerste keer dat Dijsselbloem een verkeerde voorstelling van zaken geeft: „Dat gebeurde ook al bij de loonsverhogingen bij ABN Amro.”

Dijsselbloem en Huges ruziën ook over bonus›

NRC 07.07.2015 Timo Huges, de afgetreden topman van NS, heeft niet zonder overleg op eigen houtje besloten om zichzelf een bonus over 2014 uit te laten betalen. Die voorstelling van zaken, bij herhaling gedaan door minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is onjuist. De bonus van Huges was goedgekeurd door de raad van commissarissen van NS en daarna besproken met het ministerie van Financiën. Dat staat in twee vertrouwelijke stukken van de raad van commissarissen van NS, die NRC heeft ingezien.

Een vergoeding voor Huges, in welke vorm dan ook, ligt politiek zeer gevoelig. Op 5 juni, de dag dat Huges moest opstappen de commissarissen als aandeelhouder Dijsselbloem het vertrouwen in hem opzegden, schreef Dijsselbloem aan de Kamer dat Huges geen vertrekvergoeding zou ontvangen. Op 19 juni schreef hij dat hij een bonus over 2014 “onacceptabel” vond en dat die zou worden teruggevorderd.

Lees ookNS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

‘Bonus was prematuur’

Op 23 juni schreef Dijsselbloem aan de Kamer dat het uitbetalen van de bonus aan Huges in maart prematuur was geweest. De topman had ten onrechte aan zijn medewerkers de instructie gegeven om de bonus uit te betalen. Bij een Kamerdebat over staatsdeelnemingen, vorige week woensdag, herhaalde Dijsselbloem deze beschuldiging. Kamerleden waren zichtbaar geschokt. Dijsselbloem:

“Ik was even geschrokken als u. De cultuur van een bedrijf begint bovenaan de trap. Het is pijnlijk dat we dit moeten wisselen, ik zou personen liever sparen.”

‘Ontslagen NS-topman Huges had steun voor bonus’

AD 07.07.2015 De inmiddels vertrokken NS-topman Tim Huges stond niet alleen in de beslissing zichzelf een bonus over het jaar 2014 toe te kennen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem spiegelde dat zo voor, maar dat klopt niet, schrijft NRC Q dinsdag op basis van twee vertrouwelijke stukken van de raad van commissarissen van de NS.

De raad van commissarissen én het ministerie van Financiën hadden de bonus goedgekeurd. Aan de Tweede Kamer liet Dijsselbloem weten geschokt en verbaasd te zijn door de bonus.

Een woordvoerder van Dijsselbloem laat NRC Q weten dat de minister ‘het laat bij alles wat hierover tijdens het debat over staatsdeelnemingen op 1 juli heeft gezegd’.

Rover positief over benoeming Van Boxtel

Telegraaf 06.07.2015 Reizigersorganisatie Rover is „positief” over de benoeming van Roger van Boxtel tot tijdelijk president-directeur van de NS. „Hij heeft zowel ervaring in Den Haag als ervaring in het bedrijfsleven”, aldus Rover-voorzitter Arriën Kruyt. Hij kent de oud-minister goed want in een „grijs verleden” hebben ze goed samengewerkt. Toen werkte Van Boxtel voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Kruyt voor een organisatie die zich bezighield met racismebestrijding.

Gerelateerde artikelen;

06-07: Van Boxtel wordt NS-baas

 

Hoe krijgt Van Boxtel de NS weer op de rails?

Trouw 06.07.2015  D66-coryfee Roger van Boxtel (61) moet de scherven bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan lijmen. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft hem voor een jaar benoemd als president-directeur.

Nu is het zaak om die snippers op de juiste manier aan elkaar te plakken, aldus Ad Toet, brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer.

Dijsselbloem, als minister van financiën enige aandeelhouder van de NS, denkt dat Van Boxtel de man is die orde op zaken kan stellen ‘bij een organisatie met een zeer belangrijke maatschappelijke rol die tegelijkertijd een commerciële opdracht te vervullen heeft’.

Tot voor kort was Van Boxtel voorzitter van de Raad van Bestuur bij Menzis. Daarnaast heeft hij diverse politieke functies vervuld als minister, Eerste -en Tweede Kamerlid.

Verwant nieuws;

Roger van Boxtel gaat de NS één jaar lang leiden

VK 06.07.2015 Roger van Boxtel gaat een jaar lang de Nederlandse Spoorwegen leiden. Timo Huges, de vorige vaste topman, moest in juni het veld ruimen nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges bleek betrokken bij vals spel rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had dat eerder nog ontkend. De NS-top sluisde congevoelige informatie van concurrenten door naar dochterbedrijf Abelio, dat meedong naar de aanbesteding, bleek vorige maand uit een rapport van toezichthouder ACM. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Carel van den Driest, legde na de affaire zijn functie neer.

Van Boxtel nieuwe topman van NS

VK 06.07.2015 Roger van Boxtel gaat een jaar lang de Nederlandse Spoorwegen leiden. De oud-minister en Menzis-topman is per 1 augustus de nieuwe president-directeur van het geplaagde spoor-bedrijf. Van Boxtel (61) volgt de in juni vertrokken Timo Huges op.

Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt. Van Boxtel is benoemd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, op voordracht van de raad van commissarissen van de NS. Het spoorbedrijf zegt begin volgend jaar op zoek te gaan naar een vaste nieuwe topman. Na Huges’ vertrek fungeerde financieel topman Engelhardt Robbe tijdelijk als bestuursvoorzitter. Als Van Boxtel in augustus begint, bestaat de raad van bestuur weer uit twee personen.

Roger van Boxtel een jaar NS-topman

Trouw 06.07.2015 Roger van Boxtel is per 1 augustus de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft Van Boxtel voor één jaar benoemd tot president-directeur van de spoorwegen. Dat meldt de NS vandaag.

Wanneer Van Boxtel aantreedt, bestaat de raad van bestuur van NS weer uit twee personen. Na het vertrek van topman Timo Huges was Engelhardt Robbe alleen achtergebleven. Begin volgend jaar gaat het bedrijf op zoek naar een vaste nieuwe topman.

Huges vertrok in juni bij NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. De RvC deed dat omdat in het onderzoek naar de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg onregelmatigheden waren opgedoken. Huges kreeg geen geld mee bij zijn vertrek.

Verwant nieuws;

Roger van Boxtel benoemd tot tijdelijk president-directeur NS

NU 06.07.2015 Roger van Boxtel is benoemd tot tijdelijk president-directeur NS. Hij zal de functie per 1 augustus 2015 een jaar lang bekleden. Dat meldt de NS maandag.

Begin 2016 wordt er begonnen met het zoeken naar een definitieve opvolger van de recent vertrokken Timo Huges. hij stapte begin juni op na het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Wanneer Van Boxtel aantreedt, bestaat de raad van bestuur van NS weer uit twee personen. Na het vertrek van topman Timo Huges was Engelhardt Robbe alleen achtergebleven. Begin volgend jaar gaat het bedrijf op zoek naar een vaste nieuwe topman.

Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. Tot voor kort was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis.

Volgens NS kent Van Boxtel de situatie waarin de spoowegen zitten goed: “een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol die tegelijk een commerciële opdracht heeft”.

Lees meer over: NS

Van Boxtel wordt NS-baas

Telegraaf 06.07.2015  Roger van Boxtel is per 1 augustus de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft Van Boxtel voor één jaar benoemd tot president-directeur van de spoorwegen. Dat maakte NS maandag bekend.

Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. Tot voor kort was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Volgens NS kent Van Boxtel de situatie waarin de spoowegen zitten goed: ,,een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol die tegelijk een commerciële opdracht heeft”. Van Boxtel heeft volgens NS zelf gevraagd om een vast jaarsalaris en geen variabele beloning.

Wanneer Van Boxtel aantreedt, bestaat de raad van bestuur van NS weer uit twee personen. Na het vertrek van topman Timo Huges was Engelhardt Robbe alleen achtergebleven. Begin volgend jaar gaat het bedrijf op zoek naar een vaste nieuwe topman.

Huges vertrok in juni bij NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. De RvC deed dat omdat in het onderzoek naar de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg onregelmatigheden waren opgedoken. Huges kreeg geen geld mee bij zijn vertrek.

Gerelateerde artikelen;

06-07: Rover positief over benoeming Van Boxtel

26-06: ‘U mag bonus aan mij overmaken’ 

25-06: ‘Blunder NS kwam goed uit’

24-06: ’Huges krijgt tonnen mee’

23-06: Huges: geen bewijs ontslag

19-06: Onzinnige tijdsbesteding

Roger van Boxtel tijdelijk president-directeur NS›

NRC 06.07.2015 Roger van Boxtel is vanaf augustus tijdelijk president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem benoemde hem voor een jaar, meldt de NS.

Van Boxtel (61) was tot vorige maand lid en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Ook was hij tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Vanaf 2016 zal de raad van commissarissen op zoek gaan naar een definitieve invulling van de topfunctie.

Met Van Boxtel wil NS een begin maken aan het herstel van “rust en vertrouwen”. Begin juni vertrok Timo Huges als CEO van de NS. De raad van commissarissen had het vertrouwen in hem opgezegd, na de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Na het rommelige vertrek van Huges stapte ook Carel van den Driest op, voorzitter van de raad.

Huges bleek op de hoogte te zijn van “ernstige onregelmatigheden”, zoals de NS zelf de fraude noemde. De NS-topman wist dat vervoersbedrijf Qbuzz, dochter van Abellio, concurrentiegevoelige informatie ontving van Veolia-directeur René de Beer. Eerder ontkende Huges dat. Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. De fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoekt nu de malversaties bij de aanbesteding.

Lees meer;

1 JUL ‘Onduidelijkheid ontslag NS-topman schuld van Van den Driest’ ›

24 JUN NS: voorzitter van de raad van commissarissen legt functie neer ›

24 JUN Justitie start onderzoek naar ov-aanbesteding Limburg ›

19 JUN NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges ›

24 JUN NS-topman Timo Huges betwist ontslag na fraude

Pijnlijke details ontslag Huges

Telegraaf 01.07.2015 Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over de gang van zaken rond het ontslag van NS-topman Timo Huges. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onthulde woensdag in een debat in de Tweede Kamer een aantal pijnlijke details.

Zo meldde hij dat Huges al op 5 juni in een mail aan de voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest betwistte dat hij zelf ontslag had genomen. Van den Driest had die dag juist aan Dijsselbloem gemeld dat Huges die ochtend was opgestapt, nadat de commissarissen het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Zo werd het vervolgens door de NS zelf ook bekendgemaakt.

Van den Driest lichtte Dijsselbloem en zijn medecommissarissen pas op 19 juni in over het feit dat Huges beweerde dat hij geen ontslag had genomen. Dijsselbloem werd daar zeer onaangenaam door verrast. „Buitengewoon onzorgvuldig”, zei hij hierover. Hij vermoedt dat dit reden was voor Van den Driest om op te stappen als voorzitter van de raad van commissarissen. Het is niet duidelijk waarom Van den Driest twee weken heeft gewacht om de andere commissarissen en de minister in te lichten.

Dijsselbloem meldde de Kamer ook dat Huges in maart aan de afdeling HR van NS opdracht had gegeven hem een bonus uit te betalen, terwijl daar tussen de commissarissen en de staat als aandeelhouder nog een gesprek over gaande was. Huges handelde hier buiten de commissarissen om, zei Dijsselbloem. De minister wilde in die periode juist de variabele beloningen bij NS verlagen.

Gerelateerde artikelen;

26-06: ‘U mag bonus aan mij overmaken’ 

25-06: ‘Blunder NS kwam goed uit’

‘Onduidelijkheid ontslag NS-topman schuld van Van den Driest’

NRC 01.07.2015 Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) legt de schuld voor de onduidelijkheid over het ontslag van NS-topman Timo Huges volledig bij Carel van den Driest, tot vorige week de president-commissaris van NS. De voorzitter van de raad van commissarissen heeft hem verkeerd geïnformeerd, zei Dijsselbloem vanmiddag tijdens een Kamerdebat over staatsdeelnemingen, en twee weken lang verzuimd om de onjuiste informatie te corrigeren.

Op 5 juni maakten NS en enig aandeelhouder Dijsselbloem bekend dat president-directeur Huges zijn ontslag had aangeboden wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zowel de raad van commissarissen als de minister hadden het vertrouwen in hem opgezegd. Op dezelfde dag stuurde Huges al een mail naar Van den Driest waarin hij ontkende ontslag te hebben genomen. LEES VERDER

Lees meer;

30 JUN NS-baas Huges: ‘fout van Dijsselbloem bij ontslag’

30 JUN NS-baas Huges: ‘Fout van Dijsselbloem bij ontslag’

30 JUN Ontslag van NS-baas Huges gaat met hink-stap-sprong

26 JUN NS en staat: een slecht huwelijk

25 JUN De onthoofding van NS is nu compleet

Zeven NS-medewerkers gestraft voor fraude bij aanbesteding Limburg›

NRC 30.06.2015 Zeven medewerkers van NS zijn op non-actief gesteld of anderszins gestraft voor hun betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat blijkt uit een brief van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) aan de Tweede Kamer (pdf hier).

Tegen de medewerkers zijn “arbeidsrechtelijke maatregelen” getroffen op grond van het – nog niet definitieve – onderzoek van advocatenkantoor De Brauw naar de aanbesteding. NS-dochter Qbuzz maakte zich schuldig aan bedrijfsspionage door via een schijnconstructie een medewerker van concurrent Veolia in te huren.

Tot nu toe was bekend dat drie directeuren van NS-dochters Qbuzz en Abellio op non-actief zijn gesteld. Qbuzz-oprichter Leon Struijk verloor zijn contract als adviseur.

Lees ook op NRC Q: Wat is dat voor gesjoemel bij de dochters van NS?

Lees meer;

30 JUN Ontslag van NS-baas Huges gaat met hink-stap-sprong

6 JUN NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

6 JUN Iedereen laat NS-topman Huges vallen

3 JUN ‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’ ›

6 JUN Hij wist wat er misging, en nu moet hij weg

NS zegt toe Veolia-geheimen te vernietigen

NU 30.06.2015 De NS gaat alle vertrouwelijke stukken van vervoersbedrijf Veolia in zijn bezit vernietigen. Die stukken had de NS illegaal gekregen tijdens de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Veolia eiste vernietiging daarvan en NS zegt dit nu toe, bevestigde een NS-woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

Wel wacht de NS nog met de vernietiging tot onderzoeken naar de handelwijze van de NS in deze kwestie zijn afgerond. ”Als we nu stukken vernietigen is dat nadelig voor het onderzoek”, aldus de woordvoerder.

Veolia is teleurgesteld. ”Wij willen zelf bekijken welke vertrouwelijke informatie de NS heeft verkregen en dan samen beslissen hoe die te vernietigen”, zei een woordvoerster van Veolia.

Lees meer over: NS Veolia

Gerelateerde artikelen;

President-commissaris NS stapt op om aanbestedingsrel 

Justitie doet onderzoek naar aanbesteding ov-Limburg 

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg 

Veolia-geheimen vernietigd

Telegraaf 30.06.2015 De NS gaat alle vertrouwelijke stukken van vervoersbedrijf Veolia in zijn bezit vernietigen. Die stukken had de NS illegaal gekregen tijdens de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia eiste vernietiging daarvan en NS zegt dit nu toe, bevestigde een NS-woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

Wel wacht de NS nog met de vernietiging tot onderzoeken naar de handelwijze van de NS in deze kwestie zijn afgerond. „Als we nu stukken vernietigen is dat nadelig voor het onderzoek”, aldus de woordvoerder.

Veolia is teleurgesteld. „Wij willen zelf bekijken welke vertrouwelijke informatie de NS heeft verkregen en dan samen beslissen hoe die te vernietigen”, zei een woordvoerster van Veolia.

Gerelateerde artikelen;

24-06: Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

24-06: Justitie onderzoekt aanbesteding

24-06: ’Huges krijgt tonnen mee’

23-06: NS houdt boot af rond Veolia

20-06: NS schoof bonus onder het tapijt

NS-baas Huges: fout van Dijsselbloem bij ontslag›

NRC 30.06.2015 Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over het ontslag van NS-topman Timo Huges. Anders dan Dijsselbloem aan de Kamer heeft geschreven, heeft Huges niet zijn ontslag aangeboden. Ook NS zelf heeft dit ten onrechte gemeld in een persbericht.

Dat zegt Huges, via zijn advocaat. Het is voor het eerst sinds zijn vertrek op 5 juni dat Huges zich openlijk uitspreekt over de kwestie. Het was al duidelijk dat er onenigheid bestaat tussen Huges en Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, over Huges’ vermeende ontslag. Nu blijkt dat het verschil van inzicht nog groter is, en de ontslagprocedure nog moeizamer. Dijsselbloem wil tijdens twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen op 9 en 14 juli Huges alsnog formeel ontslaan.

Lees ook:NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

Na NS ook ProRail in de fout bij aanbestedingen

VK 25.06.2015 Slechts enkele weken nadat de NS zijn directeur kwijtraakte vanwege gesjoemel bij aanbestedingen, blijkt nu ook ProRail zich niet aan de regels te houden. De spoorbeheerder heeft een verlenging van contracten geheim gehouden voor de regering en voor zijn eigen Raad van Commissarissen, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau PWC.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. De directie van ProRail besloot vorig jaar de looptijd van vier onderhandse onderhoudscontracten in het geheim te verlengen van drieënhalf naar tien jaar, van 2017 tot 2024. Daarmee hield ProRail zich niet aan de aanbestedingswetgeving, concludeert PWC.

Vlekkeloze bestuurder viel in eigen zwaard

Gerommel met aanbestedingen kostte eerder deze maand NS-directeur Timo Huges de kop. Leest u hier het profiel van de gevallen topman, geschreven door Marcel van Lieshout.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘NS-topman Huges betrokken bij machtsmisbruik Limburg’

NS-topman Huges per direct weg om rol in aanbesteding

‘Open stationsplein is pure winst voor Utrecht’

Prorail heeft verlenging contracten geheim gehouden voor ministerie

NU 25.06.2015 Prorail heeft een verlenging van contracten geheim gehouden voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en haar eigen raad van commissarissen. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat donderdag aan de Kamer laten weten.

Vier spooronderhoudscontracten hadden een looptijd van 3,5 jaar. Maar de directie van Prorail besloot vorig jaar echter de onderhandse contracten een looptijd te geven van tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau PWC. Deze gang van zaken kan niet door de beugel, aldus Mansveld.

De contracten zouden lopen tot 2017, maar zijn door Prorail verlengd tot 2024. Volgens PWC voldoet Prorail door de verlenging gedurende langere tijd niet aan de aanbestedingswetgeving.

Lees meer over: Prorail

Gerelateerde artikelen;

Prorail onderzoekt mogelijke overtredingen bij aanbesteding 

‘ProRail verlengde stiekem contracten’

Trouw 25.06.2015 ProRail heeft een verlenging van contracten geheim gehouden voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en haar eigen raad van commissarissen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat donderdag aan de Kamer laten weten. Vier onderhoudscontracten hadden een looptijd van 3,5 jaar, maar de directie van ProRail besloot de onderhandse contracten een looptijd te geven van tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau PWC. Deze gang van zaken kan niet door de beugel, vindt Mansveld.

De contracten zouden lopen tot 2017, maar zijn door ProRail verlengd tot 2024. Volgens PWC voldoet ProRail door de verlenging gedurende langere tijd niet aan de aanbestedingswetgeving. ‘ProRail heeft hier geen volledige en transparante informatie over verstrekt aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en aan haar eigen Raad van Commissarissen’, schrijft Mansveld. ‘Daarom zijn maatregelen noodzakelijk.’

ProRail verlengt contracten stiekem

Telegraaf 25.06.2015 ProRail heeft een verlenging van contracten verdoezeld voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en haar eigen raad van commissarissen. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Vier spooronderhoudscontracten hadden een looptijd van 3,5 jaar. Maar de directie van ProRail besloot vorig jaar echter de onderhandse contracten een looptijd te geven van tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau PWC. Deze gang van zaken kan niet door de beugel, aldus Mansveld.

De contracten zouden lopen tot 2017, maar zijn door ProRail verlengd tot 2024. Volgens PWC voldoet ProRail door de verlenging gedurende langere tijd niet aan de aanbestedingswetgeving.

Transparant

„ProRail heeft hier geen volledige en transparante informatie over verstrekt aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en aan haar eigen Raad van Commissarissen”, schrijft Mansveld. „Daarom zijn maatregelen noodzakelijk”, voegt ze eraan toe.

De raad van commissarissen overlegt inmiddels met de aannemers om te kijken of de looptijd van de contracten kan worden verkort. Ten minste een aannemer heeft ProRail laten weten de voorkeur te geven aan een nieuwe aanbesteding.

De staatssecretaris eist verder dat ProRail haar ministerie „proactief en transparant” van informatie voorziet over cruciale onderwerpen. Verder wil ze dat voor 1 september duidelijk is hoe de verantwoordelijkheden binnen de top van ProRail zijn verdeeld. Ook gaat ze de werkcultuur binnen het bedrijf aan de orde stellen.

Mansveld: ProRail verlengde stiekem vier onderhoudscontracten

NRC 25.06.2015 ProRail heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de eigen raad van commissarissen gebrekkig geïnformeerd over de verlenging van vier onderhoudscontracten. De contracten hadden een looptijd van 3,5 jaar, maar de directie van ProRail heeft deze vorig jaar een looptijd van tien jaar gegeven. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld vandaag laten weten (pdf) aan de Tweede Kamer.

De contracten waren in eerste instantie al onderhands gegund en directie van de spoorinfrastructuurbeheerder heeft bij de verlening ervan interne waarschuwingen genegeerd, zo is naar voren gekomen uit een onderzoek van accountantskantoor PWC. Met de verlenging overtreedt ProRail de regels omtrent openbare aanbesteding.

De raad van commissarissen van ProRail gaat met de bevoordeelde aannemers bespreken of de looptijd van de contracten kan worden verkort. President-directeur Pier Eringa moet nieuwe aanbestedingen gaan toetsen aan de “lessen uit dit onderzoek”, schrijft ProRail in een verklaring. Hij moet ook procedures voorstellen die ervoor moeten zorgen dat de geconstateerde praktijken een kwestie zijn van “eens en nooit meer”.

De Kamer krijgt alleen de samenvatting van het PWC-onderzoek toegestuurd, omdat het rapport “bedrijfs- en privacygevoelige informatie” bevat. LEES VERDER

Lees de samenvatting hier: pwcprorail

Lees meer;

VANDAAG ProRail heeft verkeerde informatie verstrekt

VANDAAG ‘Wij van het spoor zijn een klein en kwetsbaar clubje’

2 FEB Mansveld eist uitleg NS – problemen op spoor voorbij › 

2 FEB Storing rond Utrecht Centraal legt treinverkeer plat › 

2010 Eurlings voorkomt salarisverhoging ProRail

‘Blunder NS kwam goed uit’

Telegraaf 25.06.2015 President-commissaris Carel van den Driest van NS, die gisteren na diverse blunders opstapte, had het helemaal gehad met het gedrag van minister Dijsselbloem (Financiën). Dat zeggen bronnen tegen De Telegraaf.

Van den Driest is vooral kwaad dat Dijsselbloem hem overtroefde in de bonuszaak. De raad van commissarissen (rvc) wilde dat Huges de reeds betaalde bonus van ruim 75.000 euro over 2014 mocht behouden, maar Dijsselbloem stond erop dat het bedrag werd teruggevorderd.

In zijn afscheidsbrief laat Van den Driest, die een jarenlange vriend is van topman Huges, zijn onvrede doorschemeren. Hij schrijft dat hij „de harde publieke afstraffing van de heer Huges zeer betreurt”. Ook schrijft hij dat hij en het ministerie het eens zijn dat de „rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid”.

De boosheid van Van den Driest op minister Dijsselbloem roept de vraag op of de ontslagbrief bewust niet is verstuurd. Lees meer in De Telegraaf van vandaag

Gerelateerde artikelen;

24-06: Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

Voorzitter raad van commissarissen NS stapt op

AD 24.06.2015  Carel van den Driest, voorzitter van de raad van commissarissen van NS is opgestapt. De voormalig topman zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Van den Driest zou oorspronkelijk voorzitter blijven tot en met 2016. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt voorlopig de taken van Van den Driest waar.

In een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwijst Van den Driest naar een gesprek dat hij maandag had met Wouter Raab, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Financiën. Ook Lodder was daarbij. ,,Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid”, aldus Van den Driest.

MEER OVER: NEDERLANDSE SPOORWEGEN (NS)BEDRIJVEN

Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

VK 24.06.2015  Het aanbestedingdebacle bij de NS heeft een nieuw slachtoffer geëist. Na het ontslag van topman Timo Huges heeft ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Carel van den Driest, zijn functie neergelegd.

De voorzitter, sinds 2012 commissaris, neemt de verantwoordelijkheid voor de ‘rommelige wijze van het beoogde ontslag van Huges’, die tot een ‘compliceerde juridische situatie’ heeft geleid.

Volgens de NS en minister Dijsselbloem (Financiën) diende president-directeur Huges op 5 juni mondeling zijn ontslag in bij de raad van commissarissen. Die rekende hem zijn rol in het schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg zwaar aan. Deze week bleek dat Huges deze lezing betwist. Hij zou die dag alleen zijn bestuurstaak hebben neergelegd. In dat geval zou Huges nog recht hebben op salaris en – bij een formeel ontslag – wellicht een vertrekregeling.

Voorzitter Raad van Commissarissen NS stapt op

Trouw 24.06.2015 Carel van den Driest vertrekt bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt de taken van Van den Driest waar.

Eerder vertrok bestuursvoorzitter Timo Huges al bij de NS. De NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding in Limburg meedeed en de aanbesteding ook won.

In een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwijst Van den Driest naar een gesprek dat hij maandag had met Wouter Raab, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Financiën. Ook Lodder was daarbij.

“Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid”, aldus Van den Driest. “De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote mate van verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie ter beschikking te stellen. Het is bijzonder spijtig dat het zo gelopen is, we waren met de NS op de goede weg.”

Verwant nieuws;

Meer over: Nederlandse Spoorwegen (NS)  Bedrijven

President-commissaris NS stapt op om aanbestedingsrel

NU 24.06.2015 De voorzitter van de raad van commissarissen van de NS, Carel van den Driest, stapt op. Van den Driest heeft het besluit woensdag genomen. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt de taken van Van den Driest waar.

Eerder vertrok bestuursvoorzitter Timo Huges al bij de NS. De NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding in Limburg meedeed en de aanbesteding ook won.

Lees meer over: NS Arriva Veolia

Gerelateerde artikelen; 

Justitie doet onderzoek naar aanbesteding ov-Limburg

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg 

NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges 

Veolia eist miljoenen van NS vanwege aanbestedingsfraude 

Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

Telegraaf 24.06.2015 Carel van den Driest vertrekt bij de Nederlandse Spoorwegen. De voorzitter van de raad van commissarissen heeft dat besluit woensdag genomen. Van den Driest zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt de taken van Van den Driest waar. Eerder vertrok bestuursvoorzitter Timo Huges al bij de NS. De NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding in Limburg meedeed en de aanbesteding ook won.

In een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwijst Van den Driest naar een gesprek dat hij maandag had met Wouter Raab, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Financiën. Ook Lodder was daarbij.

Gerelateerde artikelen;

24-06: Justitie onderzoekt aanbesteding

24-06: ’Huges krijgt tonnen mee’

23-06: Huges: geen bewijs ontslag

20-06: NS schoof bonus onder het tapijt

19-06: Onzinnige tijdsbesteding

NS: voorzitter van de raad van commissarissen legt functie neer

NRC 24.06.2015 Carel van den Driest (1947), voorzitter van de raad van commissarissen van NS, stapt op. Dat meldt NS op de website. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de “rommelige wijze” van het ontslag van voormalig NS-topman Timo Huges en de fouten in de communicatie tussen het ministerie van Financiën en NS. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt zijn taken waar.

In een gisteren verzonden brief (hier) aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) schrijft hij het volgende: “Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer [Timo] Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid.”

“De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie als Commissaris van de NS bij deze ter beschikking te stellen.”

HET ‘BEOOGDE ONTSLAG’ VAN HUGES

Voormalig NS-topman Timo Huges ontkent sinds een week dat hij op 5 juni zelf ontslag heeft genomen, en stelt dat hij alleen zijn bestuurstaak heeft neergelegd. Dat schreef minister Dijsselbloem in een gisteravond verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem is wel overtuigd van het ontslag en voorziet een juridische procedure over de vraag of het mondeling aangeboden ontslag rechtsgeldig is.

Lees verder in NRC Handelsblad: NS-topman Timo Huges betwist ontslag na fraude (€) en op NRC Q: NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moest hij weg.

OVER DE AANBESTEDING IN LIMBURG

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wordt een zaak van justitie, zo werd vanmorgen bekend. De fiscale opsporingsdienst FIOD is een onderzoek gestart naar malversaties bij de aanbesteding. Enkele verdachten zijn al verhoord. Limburgse media melden dat het zou gaan om een directeur van toezichthouder Trafficon, dat de Regiotaxi in 22 Limburgse gemeenten controleert.

In mei kwamen na intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij Abellio, het dochterbedrijf van de NS, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Dit in een poging de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer te winnen. Spil in die bedrijfsspionage was volgens het rapport Veolia-directeur De Beer, die via een schijnconstructie door Abellio bij Veolia werd weggehaald. Voorafgaand aan die geheime overstap lekte hij interne Veolia-informatie naar Abellio. Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. LEES VERDER

Lees meer;

24 JUN Justitie start onderzoek naar ov-aanbesteding Limburg ›

24 JUN NS-topman Timo Huges betwist ontslag na fraude

24 JUN Huges: ik heb geen ontslag genomen

19 JUN NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges ›

19 JUN Dijsselbloem: beloning NS-topman Huges onacceptabel ›

Justitie doet onderzoek naar aanbesteding ov-Limburg

NU 24.06.2015 Er loopt een stafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat meldt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag. De NS speelde een omstreden rol in deze kwestie.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Volgens het OM is het onderzoek nu in volle gang met het ondervragen van getuigen en verdachten. Om het verder niet te beïnvloeden, zegt het OM verder niets over het onderzoek.

Lees meer over: NS Limburg

Gerelateerde artikelen;

Huges betwist dat hij direct ontslag nam bij NS 

Veolia eist miljoenen van NS vanwege aanbestedingsfraude 

Arriva wil met bussen en treinen vanuit Limburg de grens over 

Justitie onderzoekt aanbesteding

Telegraaf 24.06.2015 Er loopt een stafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat meldt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag. De NS speelde een omstreden rol in deze kwestie.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Volgens het OM is het onderzoek nu in volle gang met het ondervragen van getuigen en verdachten. Om het verder niet te beïnvloeden, zegt het OM verder niets over het onderzoek.

De NS zegde het vertrouwen in topman Timo Huges op. Hij zou onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd hebben rond de aanbesteding. Ook werd Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, uit zijn functie ontheven.

Veolia stelt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die geleden is als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer. Veolia wil dat de aanbesteding in Limburg wordt overgedaan. De NS gaf dinsdag aan overleg met Veolia over de gang van zaken nu niet te zien zitten. De spoorwegen wachten een onderzoek naar de aanbesteding rond het ov in Limburg af.

Gerelateerde artikelen;

24-06: Justitie onderzoekt aanbesteding

24-06: ’Huges krijgt tonnen mee’

23-06: NS houdt boot af rond Veolia

19-06: Veolia stelt NS aansprakelijk 

17-06: ‘Opmerkelijke hulp voor NS’

09-06: ‘Onderzoek naar dubbele pet’

09-06: Kamer praat over NS-debacle

Justitie start onderzoek naar ov-aanbesteding Limburg›

NRC 24.06.2015 De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wordt een zaak van justitie. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat de fiscale opsporingsdienst FIOD een onderzoek is gestart naar malversaties bij de aanbesteding. Al enkele verdachten zijn verhoord. Diverse Limburgse media melden dat het onder meer zou gaan om een directeur van toezichthouder Trafficon, dat de Regiotaxi in 22 Limburgse gemeente controleert.

Deze man, die verdacht wordt van valsheid in geschrifte, zou oud-directeur René de Beer van Veolia tijdelijk hebben aangenomen bij het bedrijf dat hij erop nahield om zo het concurrentiebeding dat De Beer had bij Veolia te omzeilen. De Beer lekte later bedrijfsgeheimen naar NS-dochter Abellio. Vorige maand deed Veolia aangifte tegen hem.

Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. Bij de NS vertroktopman Timo Huges omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz.

Lees ook op NRC Q: Wat is dat voor gesjoemel bij de dochters van NS?

LEES MEER OVER: ABELLIO  ARRIVA  FIOD  NS  OPENBAAR VERVOER. LIMBURG TRAFFICON  VEOLIA

Lees meer;

24 JUN NS: voorzitter van de raad van commissarissen legt functie neer ›

19 JUN NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges ›

3 JUN ‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’ ›

3 JUN NS gaf concurrent te weinig informatie bij aanbesteding

5 JUN NS-topman Timo Huges stapt op wegens twijfel aan verklaringen ›

’Huges krijgt tonnen mee’

Telegraaf 24.06.2015 De raad van commissarissen van NS heeft een megablunder gemaakt, waardoor de kans groot is dat topman Timo Huges bij zijn vertrek alsnog tonnen meekrijgt. De raad verzuimde de ’ontslagen’ Huges een ontslagbrief te sturen, waardoor de topman nog steeds in dienst is. Omdat Huges nu niet op staande voet is ontslagen, en dat ook niet meer kan gebeuren, wordt de kans op een aanzienlijke vertrekregeling veel groter, denken diverse arbeidsjuristen.

In Huges’ contract staat dat hij een jaarsalaris van 430.000 euro ontvangt, als hij ’gewoon’ wordt ontslagen. Ook is de kans nu veel groter dat Huges zijn reeds uitbetaalde bonus van dik 75.000 euro behoudt.

Lees hier meer in het artikel Prutswerk NS verbijstert Kamer

Gerelateerde artikelen;

23-06: Huges: geen bewijs ontslag

20-06: NS schoof bonus onder het tapijt

19-06: Onzinnige tijdsbesteding

19-06: Huges opnieuw in problemen

NS houdt boot af rond Veolia

Telegraaf 23.06.2015 De NS ziet overleg met Veolia over de gang van zaken rond het openbaar vervoer (ov) in Limburg nu niet zitten. De spoorwegen wachten een onderzoek naar de aanbesteding rond het ov in Limburg af, schrijft de NS dinsdag aan Veolia. Dat maakte een teleurgesteld Veolia bekend.

Veolia had de NS een ultimatum gesteld dat dinsdagmiddag afliep. De vervoerder zegt een miljoenenschade te hebben geleden door de fraude van NS-dochter Abellio bij de aanbesteding van het ov in Limburg. „We maken ons vooral zorgen dat zeer bedrijfsgevoelige informatie op de NS-burelen ligt”, zei een woordvoerster van Veolia dinsdag.

Limburg schrapte winnaar Abellio van de aanbesteding wegens fraude en gaf de concessie aan Arriva, de nummer 2. Maar Veolia vecht dat aan en stapt naar de voorzieningenrechter om dit besluit te schorsen.

„We willen op die manier voorkomen dat er onomkeerbare dingen gebeuren rond de concessie”, zei de woordvoerster van Veolia. „Anders zou een nieuwe aanbesteding immers geen zin meer hebben.”

Gerelateerde artikelen;

19-06: Veolia stelt NS aansprakelijk 

17-06: ‘Opmerkelijke hulp voor NS’

09-06: ‘Onderzoek naar dubbele pet’

Huges: geen bewijs ontslag

Telegraaf 23.06.2015 Oud-NS-topman Timo Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen bij de NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn „bestuurstaak heeft neergelegd”. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, namens de staat de enige aandeelhouder van NS, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De kwestie is van belang voor de bonus die Huges in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. De NS wil dat geld terug, omdat Huges moest vertrekken vanwege fraude rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Opmerkelijk is dat de raad van commissarissen het mondeling door Huges ingediende ontslag „niet op schrift heeft gesteld”, aldus Dijsselbloem. Voor de raad en voor Dijsselbloem blijft echter overeind dat Huges op 5 juni ontslag heeft genomen.

Mocht Huges het daar mee oneens blijven, dan zal de rechter een oordeel moeten vellen over de kwestie, aldus de minister.

Gerelateerde artikelen;

20-06: NS schoof bonus onder het tapijt

19-06: Huges opnieuw in problemen

19-06: NS loog over bonus

19-06: Veolia stelt NS aansprakelijk 

Huges betwist dat hij direct ontslag nam bij NS

NU 23.06.2015 Oud-NS-topman Timo Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen bij de NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn ”bestuurstaak heeft neergelegd”.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, namens de staat de enige aandeelhouder van NS, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De kwestie is van belang voor de bonus die Huges in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. De NS wil dat geld terug, omdat Huges moest vertrekken vanwege fraude rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges 

Voormalig NS-topman Huges niet verhoord over Fyra 

Dijsselbloem gaat aangifte onderzoeken tegen NS-topman  

NS-topman Huges stapt op na mogelijke fraude aanbesteding ov Limburg 

‘Oud-topman Huges betwist dat hij ontslag nam bij NS’

NRC 23.06.2015  Voormalig NS-topman Timo Huges ontkent dat hij op 5 juni zelf ontslag heeft genomen bij het vervoersbedrijf. Huges stelt dat hij alleen zijn taak als bestuurder heeft neergelegd, zo schrijft minister Jeroen Dijsselbloem(Financiën, PvdA) vanavond aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem en de toezichthouders bij de NS zijn het daar niet mee eens.

De NS en Dijsselbloem maakten op 5 juni bekend dat Huges ontslag nam bij de vervoerder. Hij deed dat nadat de raad van commissarissen van de NS het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges zou in het onderzoek naar de fraude bij dochterbedrijf Qbuzz onvolledige en onjuiste informatie hebben gegeven, zo meenden de toezichthouders. Voor het weekeinde schreef Dijsselbloem ook al een Kamerbrief over de bonus van de NS-top. Die zou volgens de minister “onacceptabel” zijn omdat Huges het vervoersbedrijf in diskrediet heeft gebracht. Dat geld wil Dijsselbloem nu terugvorderen, zo herhaalde hij vandaag nogmaals.  LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Huges: ik heb geen ontslag genomen

23 JUN Hoe zit ’t met de bonus van ex-NS-chef Huges?

20 JUN Dijsselbloem: beloning Huges onacceptabel

19 JUN Dijsselbloem: beloning NS-topman Huges onacceptabel ›

19 JUN NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges ›

Geluidsboete NS onbegrijpelijk

Telegraaf  21.06.2015 Reizigersorganisaties zijn verbolgen over een eenmalige ‘geluidsboete’ van tien miljoen euro die de NS moet betalen om met treinen over de hogesnelheidslijn (hsl) te mogen rijden. Dat meldt Metro zondag. De NS mag in ruil voor de tien miljoen euro van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld nieuwe treinen voor de hsl kopen die aan de iets luidere Europese norm voldoen.

Reizigersvereniging Rover vraagt zich af of het bedrag wordt teruggesluisd naar het openbaar vervoer. „Dit geld wordt weggehaald bij de NS, die er iets voor het openbaar vervoer mee had kunnen doen”, aldus een woordvoerder van Rover. De Maatschappij Voor Beter OV wil weten waarom het geld niet wordt besteed aan extra geluidwerende maatregelen rond de hsl.

NS schoof bonus onder het tapijt

Telegraaf 20.06.2015 De raad van commissarissen van NS wilde een bonus van ruim 75.000 euro aan topman Timo Huges onder de pet houden.

De bonus werd uitgekeerd over de prestaties van NS in 2014. Bestuursleden van NS werd niet de waarheid verteld en ook de woordvoering werd voorgelogen. Dat zeggen diverse bronnen binnen en buiten de NS. De raad staat onder leiding van Carel van den Driest, een studievriend van Huges. Oud-GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller is een prominent lid.

Afgelopen maandag kreeg De Telegraaf een tip dat Huges toch een bonus had gekregen, ondanks dat minister Dijsselbloem (Financiën) de Tweede Kamer had voorgehouden dat de NS-topman geen financieel extraatje mee zou krijgen. Huges werd onlangs gedwongen op te stappen. Hij heeft in een forensisch onderzoek naar omkoping bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg gelogen.

Gerelateerde artikelen;

19-06: Huges opnieuw in problemen

19-06: NS loog over bonus

19-06: Veolia stelt NS aansprakelijk 

19-06: ‘Toch bonus NS-baas’

19-06: Gevallen NS-baas heeft toch uitzicht op bonus

Dijsselbloem: beloning NS-topman Huges onacceptabel

NRC 19.06.2015 De variabele beloning die NS-topman Timo Huges in 2014 heeft gekregen, is volgens minister Dijsselbloem van Financiën ‘onacceptabel’. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Dijsselbloem heeft de reputatie en de financiële positie van de NS door toedoen van Huges schade opgelopen. “Het spreekt voor zich dat de eerder toegekende beloning over 2014 op basis van deze nieuwe feiten die rond de aanbesteding van de concessie in Limburg naar voren zijn gekomen in een ander daglicht is komen te staan.”

Ook zei Dijsselbloem gesproken te hebben met de commissarissen van de NS. Die hebben er daarna mee ingestemd om de variabele beloning van Huges terug te vorderen.

Huges stapte begin deze maand op als president-directeur van de NS in verband met fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS is hiervoor aansprakelijk gesteld door concurrent Veolia, die daarin gelijk heeft gekregen. LEES VERDER

Lees meer;

20 JUN Dijsselbloem: beloning Huges onacceptabel

9:29 NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges ›

6 JUN Topman Timo Huges weg bij de NS

6 JUN NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

5 JUN NS-topman Timo Huges stapt op wegens twijfel aan verklaringen ›

NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges

NU 19.06.2015 De NS wil geld terug van voormalig topman Timo Huges. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. Het gaat om het bedrag dat Huges in maart van dit jaar kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. ”We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning”, aldus de zegsman.

Huges moest begin deze maand weg bij de NS wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen zegde daarna het vertrouwen in hem op.

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

Voormalig NS-topman Huges niet verhoord over Fyra 

Dijsselbloem gaat aangifte onderzoeken tegen NS-topman  

NS-topman Huges stapt op na mogelijke fraude aanbesteding ov Limburg 

NS wil geld terug van oud-topman Huges

Trouw 19.06.2015 De NS wil geld terug van voormalig topman Timo Huges. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. Het gaat om het bedrag dat Huges in maart van dit jaar kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. ,,We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning”, aldus de zegsman. ,,Hij heeft de NS in diskrediet gebracht.”

Huges moest begin deze maand weg bij de NS wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen zegde daarna het vertrouwen in hem op.

Verwant nieuws;

NS wil geld terugvorderen van voormalig topman Huges›

NRC 19.06.2015 De NS wil geld terugvorderen van gevallen topman Timo Huges. Hij stapte begin deze maand op in verband met fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarvoor stelt Veolia de NS aansprakelijk, zo blijkt vanochtend.

TWEE FRAUDEZAKEN

Huges vertrok omdat hij meer wist van misstanden dan hij deed voorkomen. Rond de aanbestedingsprocedure voor het ov in Limburg liepen twee fraudezaken. Vervoersbedrijf Qbuzz, een volledige dochter van NS-dochter Abellio, heeft zich schuldig gemaakt aan “ernstige bedrijfsspionage”: Q-buzz ontving bedrijfsgevoelig informatie over Veolia van een concessiedirecteur van Veolia, die via een schijnconstructie, een externe bv, voor Qbuzz werkte. Volgens de NS heeft Huges in zijn verklaringen gelogen over wat hij daarvan wist, en daarom moest hij opstappen.

Lees ook: Iedereen laat NS-topman Huges vallen

Lees meer

20 JUN Dijsselbloem: beloning Huges onacceptabel

15:01 Dijsselbloem: beloning NS-topman Huges onacceptabel › BINNENLAND

5 JUN NS-topman Timo Huges stapt op wegens twijfel aan verklaringen › BINNENLAND

6 JUN NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

5 JUN Dijsselbloem ontbiedt NS-top over mogelijk machtsmisbruik › BINNENLAND

NS wil dat opgestapte topman Huges zijn bonus weer inlevert

Elsevier 19.06.2015 Moet de opgestapte NS-topman Timo Huges zijn bonus (gedeeltelijk) inleveren? Als het aan de NS ligt wel. De Nederlandse Spoorwegen eisen het geld terug van hun voormalige baas.

Maximaal 86.000 euro kan Huges ontvangen als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. Onder zijn leiding heeft de NS vorig jaar betere reisresultaten behaald, schrijft De Telegraaf. Zo was de punctualiteit beter en gaven reizigers het spoorbedrijf een hoger rapportcijfer dan in voorgaande jaren.

Diskrediet

De NS wil niet dat Huges het geld houdt dat hij in maart dit jaar kreeg. ‘We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning,’ aldus een woordvoerder. ‘Hij heeft de NS in diskrediet gebracht.’ De vraag is of de voormalige NS-baas juridisch gezien aanspraak kan maken op de uitkering.

Eerder zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in de Tweede Kamer dat Huges geen vertrekvergoeding krijgt ‘en ook geen andere vergoedingen wat mij betreft‘. De raad van commissarissen zou volgens de minister hebben gezegd die lijn te zullen volgen.

Rapport

Huges vertrok begin deze maand bij NS na gerommel rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Hij zou een mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochteronderneming Q-Buzz – iets dat tegen de aanbestedingsregels is. Veolia en Qbuzz waren concurrenten in de strijd om de gunning van het openbaar vervoer in Limburg.

Lees meer…

NS-topman stapt op: wat is er aan de hand?

Uit een vernietigend rapport van kartel-toezichthouder Autoriteit Consument en Markt bleek al dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden door Veolia geen redelijk aanbod te doen over het gebruik van diensten op stations. NS deed het aanbod te laat, onvolledig, vrijblijvend of helemaal niet. Daarnaast zou de NS concurrentiegevoelige informatie van onder meer Veolia hebben doorgespeeld.

Ontslag

Toen bleek dat Huges betrokken was bij het machtsmisbruik zegde de raad van commissarissen het vertrouwen in hem op. De topman diende daarop zijn ontslag in. Dijsselbloem stelde dat Huges ‘slordig, onjuist en in strijd met de wet heeft gehandeld’.

De NS wil niet zeggen hoeveel geld wordt teruggevorderd. Huges kon een maximale beloning van 20 procent van zijn salaris krijgen.

Aansprakelijk

Wellicht hangt Huges nog een claim boven het hoofd: Veolia stelt de NS nu aansprakelijk voor de miljoenenschade die het bedrijf heeft geleden als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld.

Veolia vraagt de NS om een gesprek om de geleden schade in kaart te brengen en over afdoening daarvan te overleggen. NS krijgt tot dinsdag de tijd om te reageren. Anders stapt Veolia naar de rechter.

Huges opnieuw in problemen

Telegraaf 19.06.2015 Ondanks zijn gedwongen voortijdige vertrek bij de Nederlandse Spoorwegen stapelen de problemen voor ex-topman Timo Huges zich op. Het spoorbedrijf wil nu de variabele beloning terug die hij kreeg over prestaties over 2014 en vervoerder Veolia stelt (oud-)directieleden van de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade na de problemen rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De inmiddels vijftigjarige Huges begon in oktober 2013 officieel bij het spoorbedrijf. Hij heeft een achtergrond in vervoer en logistiek. Hij kwam destijds over van bloemenveiling FloraHolland, waar hij directievoorzitter was.

NS loog over bonus

Telegraaf 19.06.2015 De NS heeft gelogen over het verstrekken van een bonus aan ex-topman Timo Huges. Eerder meldde het spoorbedrijf na vragen van De Telegraaf dat het besluit over de bonus nog genomen moest worden. Dat blijkt gelogen, nu het spoorbedrijf heeft aangekondigd de bonus te willen terugvorderen.

Het gaat om het bedrag dat Huges in maart van dit jaar kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. ,,We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning”, aldus de zegsman. ,,Hij heeft de NS in diskrediet gebracht.’

Gerelateerde artikelen;

19-06: Veolia stelt NS aansprakelijk 

19-06: ‘Toch bonus NS-baas’

12-06: Fyra moest wel komen

12-06: Directeur ethiek bij NS

12-06: Excuses NS voor falen Fyra

12-06: Mansveld sluit Fyra-verhoren

11-06: Fyra-bouwer klaagt

11-06: Weerwoord Fyra-fabrikant

Veolia stelt NS aansprakelijk

Telegraaf 19.06.2015 Vervoerder Veolia stelt NS, de betrokken bestuurders en medewerkers hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die is geleden door de omkoping van Veolia-directeur Réne de Beer. Veolia eist van de NS dat het spoorbedrijf de omkoping uitvoerig in kaart brengt, ten einde de schade en de aansprakelijkheid zo goed mogelijk te kunnen vaststellen.

Veolia wil weten wie er van de omkoping wist, welke informatie is gedeeld, wanneer dat is gebeurd , op welke wijze en waar binnen of buiten NS deze informatie terecht is gekomen? Mocht NS niet willen meewerken dan stapt het bedrijf naar de rechter.

Dat schrijft topman Bart Schmeink van Veolia in een brief aan de NS-leiding en aan de top van de NS-dochters Abellio en Qbuzz. Een afschrift van de brief is gestuurd naar minister Dijsselbloem van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

17-06: ‘Opmerkelijke hulp voor NS’

09-06: Dijsselbloem miste info NS

09-06: Kamer praat over NS-debacle

‘Toch bonus NS-baas’

Telegraaf 19.06.2015 Voormalig NS-baas Timo Huges krijgt na zijn gedwongen vertrek mogelijk toch nog een zak met geld mee. De raad van commissarissen overweegt hem een bonus uit te keren tot 86.000 euro.

Hierdoor is minister Dijsselbloem (Financiën) in verlegenheid gebracht. De PvdA-bewindsman had de Tweede Kamer namelijk voorgehouden dat de gevallen NS-topman wat hem betreft geen financiële extra’s zou krijgen. Juristen van de NS vrezen echter dat hij voor zijn beurt heeft gesproken.

Onder leiding van Huges heeft de NS vorig jaar betere reisresultaten behaald. De punctualiteit was beter en reizigers gaven het spoorbedrijf een hoger rapportcijfer dan in vorige jaren. Hiervoor kan de raad van commissarissen (rvc) van de NS een bonus uitkeren aan de topman. Dit bedrag is maximaal 20 procent van zijn jaarsalaris. Voor Huges zou dit neerkomen op een riante uitkering tot 86.000 euro.

Gerelateerde artikelen;

12-06: Fyra moest wel komen

12-06: Directeur ethiek bij NS

12-06: Excuses NS voor falen Fyra

12-06: Mansveld sluit Fyra-verhoren

11-06: Fyra-bouwer klaagt

‘Opmerkelijke hulp voor NS’

Telegraaf 17.06.2015 Een toezichthouder die vervoerder Veolia controleert, heeft met NS-dochter Abellio samengespannen in het bedrijfsspionageschandaal rond Veolia.

Dat meldt De Limburger woensdag op basis van eigen onderzoek. De directeur van toezichthouder Trafficon, Chrit Wolfhagen, gebruikte zijn eigen bedrijf PTRM bij het opzetten van een schijnconstructie.

De Veolia-directeur die informatie toespeelde aan de NS kon daar tijdelijk in dienst treden om het concurrentiebeding dat hij had te omzeilen. Deskundigen zeggen in de krant dat de schijnconstructie strafbaar is, omdat er sprake is van valsheid in geschrifte en mogelijke belastingontduiking.

Syntus wint aanbesteding vervoer Overijssel

NU 16.06.2015  Syntus gaat het treinvervoer tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede verzorgen. De vervoerder heeft de aanbesteding voor een periode van vijftien jaar gewonnen.

Behalve Syntus hadden ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva een offerte uitgebracht, liet de provincie Overijssel dinsdag weten. Met de exploitatie is ongeveer 17,5 miljoen euro per jaar gemoeid.

Syntus gaat op beide lijnen met nieuwe comfortabele treinen rijden. Beide trajecten moeten eerst nog worden aangepast omdat er elektrische treinen komen. Daarom gaan Syntus als nieuwe vervoerder pas in december 2017 op beide lijnen rijden. Op beide lijnen rijdt nu nog de NS met diesellocs.

Lees meer over: Syntus

Gerelateerde artikelen;

Ov-bedrijf Syntus laat passagiers met app betalen 

Ook meer loon trein- en buspersoneel Arriva en Syntus 

‘PGGM en Syntus praten over samenwerking’ 

Syntus doet vervoer Overijssel

Telegraaf 16.06.2015 Syntus gaat het treinvervoer tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede verzorgen. De vervoerder heeft de aanbesteding voor een periode van vijftien jaar gewonnen. Behalve Syntus hadden ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva een offerte uitgebracht, liet de provincie Overijssel dinsdag weten. Met de exploitatie is ongeveer 17,5 miljoen euro per jaar gemoeid.

Syntus gaat op beide lijnen met nieuwe comfortabele treinen rijden. Beide trajecten moeten eerst nog worden aangepast omdat er elektrische treinen komen. Daarom gaan Syntus als nieuwe vervoerder pas in december 2017 op beide lijnen rijden. Op beide lijnen rijdt nu nog de NS met diesellocs.

Gerelateerde artikelen;

08-06: NS mag gewoon bieden

12-05: Veiligheid ov in Oosten moet beter

03-04: Ov-bedrijven werken samen

Tussen Zwolle, Kampen en Enschede gaan treinen van Syntus rijden

NRC 16.06.2015 De provincie Overijssel gunt de spoorconcessie tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede aan Syntus. NS en Arriva deden ook mee aan de Europese aanbesteding, die vijftien jaar geldig is.

Syntus zal met nieuwe treinen gaan rijden, die voorzien zijn van wifi en stopcontacten in alle coupés en gehandicaptentoiletten. Het treinverkeer moet sneller en toegankelijker worden en er moeten meer mensen op het traject kunnen reizen. De dienstregeling tussen Zwolle en Kampen wordt op zondagochtend uitgebreid naar twee in plaats van één keer per uur.

De totale exploitatiekosten bedragen ongeveer 17,5 miljoen per jaar. Syntus gaat naar verwachting in december 2017 aan de slag. De komende jaren wordt besteed aan de aankoop, bouw en testen van de treinen en worden beide spoortrajecten omgebouwd – treinen worden elektrisch.

Voormalig monopolist NS was er zo veel aan geleden regionale trajecten in handen te hebben, dat het bij de aanbesteding van ov in Limburg Veolia opzettelijk benadeelde en de Spoorwegwet overtrad. Door de fraude moest topman Timo Huges onlangs het veld ruimen. Ná het incident zei de NS de eigen rol in het regionale spoorvervoer te heroverwegen. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Syntus haalt opdracht Overijssel binnen

VANDAAG Spoorlijn Zwolle-Enschede van NS naar Syntus

2002 Syntus in de Achterhoek laat NS zien hoe het ook kan ›

2003 NS `blokkeert marktwerking’ in de Achterhoek

2011 Laat stoptreinen voortaan aan ons over

Huges niet verhoord over Fyra

Telegraaf 10.06.2015 Voormalig NS-topman Timo Huges verschijnt deze week niet als getuige bij de parlementaire enquêtecommissie Fyra. In zijn plaats verhoort de commissie zijn tijdelijke plaatsvervanger Engelhardt Robbe, de financiële man binnen de NS-directie.

Dat heeft de enquêtecommissie woensdag laten weten. De commissie was wel van plan om Huges te verhoren, maar de topman stapte vorige week op wegens zijn betrokkenheid bij malversaties met aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Robbe verscheen woensdag ook al voor de enquêtecommissie die onderzoekt waarom de Fyra een flop werd. De trein had op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid moeten gaan rijden, maar hield er kort na de start alweer mee op omdat er van alles mis was met de trein.

Gerelateerde artikelen;

10-06: ‘Intrekken deal HSL was optie’

10-06: Fyra kostte NS bijna 800 miljoen

10-06: ‘NS mocht HSA niet zelf redden’

Bij NS moet publiek belang voorop staan

PvdA door Duco Hoogland op 9 juni 2015 – Foto Flickr / faceme – Reizigers moeten in de toekomst kunnen blijven reizen met een bedrijf dat op meer uit is dan alleen winst maken. Een bedrijf dat eerst en vooral kijkt naar het publieke belang: de reiziger. Het is daarom ook onverteerbaar dat de NS vals spel heeft gespeeld bij het winnen van de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Limburg. Het was een onvermijdelijk en eendaadkrachtig besluit van de minister om meteen de directeur van NS te ontbieden, met als gevolg dat hij zijn ontslag heeft aangeboden. Een cultuurverandering is nu nodig. lees verder »

Kamer wil positie NS bekijken na schandaal aanbesteding

NU 09.06.2015  De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat kijken hoe de positie van NS binnen het openbaar vervoer moet worden herzien.

Dat blijkt dinsdag tijdens een debat naar aanleiding van diverse misstanden rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

NS-dochter Abellio pleegde bedrijfsspionage bij de aanbesteding in Limburg. Het bedrijf won de concessie, maar die is inmiddels door de provincie weer teruggenomen.

Diverse NS-kopstukken hebben vanwege hun betrokkenheid al het veld moeten ruimen, waaronder topman Timo Huges.

Zie ook: Wat er voorafging aan het debat over aanbesteding ov Limburg

Marktwerking

Andere partijen als SP, PVV en GroenLinks vinden dat de problemen zijn veroorzaakt door de marktwerking op het spoor. SP-Kamerlid Farshad Bashir hield VVD-Kamerlid Betty de Boer voor dat in Duitsland de Deutsche Bahn gewoon eigenaar is van de stationsvoorzieningen.

Lees meer over: NS

Gerelateerde artikelen;

Kan gevallen NS-topman Huges achter de tralies belanden?

NRC 09.06.2015 Wat is de straf voor een topman van een staatsbedrijf die misstanden liet passeren en er soms zelfs persoonlijk aan meewerkte? Die loog en wiens onderneming de Spoorwegwet aan de laars lapte? Is opstappen zonder vertrekvergoeding dan voldoende? Of kan Timo Huges ook achter de tralies belanden?

De president-directeur van Nederlandse Spoorwegen (NS) kon vorige week vrijdag niet anders dan ontslag nemen nadat de raad van commissarissen en minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) het vertrouwen in hem opzegden. Nu het Openbaar Ministerie NS en enkele dochterbedrijven officieel als verdachte heeft aangemerkt in het onderzoek naar misstanden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, dringt de vraag zich op wat er gebeurt met de man die eindverantwoordelijk was.

Dijsselbloem klaagt: NS-top informeerde veel te laat

AD 09.06.2015 Het ministerie van Financiën heeft niet getreuzeld bij de aanpak van de problematiek rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het duurde alleen lang voordat het ministerie een compleet beeld had van de kwestie, zei minister Jeroen Dijsselbloem dinsdag in de Tweede Kamer.

De NS-top had hem in zijn rol als enige aandeelhouder van NS wel veel eerder moeten informeren over de malversaties bij een aanbesteding. Uiteindelijk kregen hij en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) pas op 4 juni het complete rapport van de ACM over de zaak in Limburg.

Vooral oppositiepartijen D66, PVV en het CDA oordeelden kritisch over het optreden van beide bewindslieden. Dijsselbloem stelde zich niet op als een activistische aandeelhouder, menen zij. En Mansveld nam een ‘passieve houding’ aan toen de problemen aan het licht kwamen, aldus Martijn van Helvert (CDA).

GERELATEERD NIEUWS;

NS-medewerkers ziek van gedoe na vertrek Huges

Geen vertrekvergoeding voor NS-topman Huges

NS-top op het matje wegens mogelijk machtsmisbruik

‘Kabinet greep veel te laat in bij NS’

VK 09.06.2015 De oppositiepartijen in de Tweede Kamer verwijten minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) veel te laat te hebben opgetreden tegen de misstanden bij de NS. De twee bewindslieden verwerpen die kritiek vandaag in een Kamerdebat over de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Weliswaar won NS-dochterbedrijf Abellio die aanbesteding, maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gespeeld, compleet met bedrijfsspionage en valsheid in geschrifte. Volgens Dijsselbloem, enig aandeelhouder namens de Staat, heeft de top van de NS een ‘zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen’. Hij dwong NS-topman Timo Huges uiteindelijk vorige week op 5 juni tot opstappen nadat bleek dat Huges betrokken was bij de fraude rond de Limburgse aanbesteding.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Fyra-verhoren: ‘Die bodemplaat, dat was het nekschot’

Dijsselbloem haalt uit naar opgestapte NS-topman Huges

Fyra-debacle gevolg van gebrek aan draagvlak voor privatisering van NS

Dijsselbloem: NS had mij moeten informeren

Trouw 09.06.2015 Als aandeelhouder van de NS had had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder door de NS-top geinformeerd moeten worden over de malversaties bij een aanbesteding in Limburg. Dijsselbloem zei dat dinsdag zelf in een Kamerdebat over de fraude binnen NS.

Ook de raad van commissarissen van NS werd door de NS-top ‘veel te laat en onvolledig’ geïnformeerd. Dat Dijsselbloem zelf zo laat werd ingelicht heeft zijn vertrouwen in NS-topman Timo Huges aangetast, zei hij. Huges stapte afgelopen vrijdag op.

Dijsselbloem zei verder dat het ministerie van Economische Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) wel deels eerder (in maart) waren ingelicht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar die informatie kregen ze vertrouwelijk van de ACM en mochten ze niet delen met het ministerie van Financiën.

Verwant nieuws;

Kamer: kabinet had eerder moeten ingrijpen bij ‘vals spel’ NS

NRC 09.06.2015  In de Tweede Kamer is vanmiddag forse kritiek geleverd op de houding van het kabinet inzake het machtsmisbruik door NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Een aantal partijen verweet minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) niets tegen het “valse spel” van NS te hebben gedaan.

De Kamer debatteert vandaag over alles wat afgelopen week naar buiten kwam over het gedrag van NS bij de aanbesteding van het ov in Limburg. In een vorige week gepubliceerd rapport constateerde de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dat de NS-top op de hoogte was van concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia. Vrijdag stapte NS-topman Timo Huges op nadat de Raad van Commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges zou in het onderzoek naar een andere fraudezaak rond Veolia en Qbuzz onjuiste onjuiste en onvolledige verklaringen hebben afgelegd.

DIJSSELBLOEM: NS KAMPT MET ZWAK ONTWIKKELD NORMBESEF

Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Mansveld reageren later vanavond op de vragen vanuit de Kamer. Dijselbloem schreef vrijdag al aan de Kamer dat NS “een diep cultuurveranderproces” gaan, want het bedrijf heeft volgens hem te kampen met een “zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen”.

Lees op NRC Q: Kan gevallen NS-topman Huges achter de tralies belanden?   LEES VERDER

Lees meer;

9 JUN Dijsselbloem: NS had mij eerder moeten informeren over fraude ›

VANDAAG Dijsselbloem: NS had mij moeten informeren

9 JUN Kan gevallen NS-topman Huges achter de tralies belanden?

6 JUN Iedereen laat NS-topman Huges vallen

4 JUN Door deze twee zinnen zit de NS-top nu in de problemen

‘Onderzoek naar dubbele pet’

Telegraaf 09.06.2015 De PvdA wil dat er een onderzoek komt naar de ‘dubbele pet’ van de NS. Het staatsspoorbedrijf dingt mee naar regionale concessies, maar biedt tegelijk aan de meedingende concurrenten ondersteunende diensten aan.

De scheiding tussen de verschillende belangen van de NS heeft niet goed gewerkt, zei PvdA-Kamerlid Duco Hoogland dinsdag in een Kamerdebat over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. „We moeten kijken hoe het beter kan.”

Hoogland noemde het een „daadkrachtig besluit” van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om NS-topman Timo Huges naar huis te sturen. De PvdA’er wil wel meer helderheid over de rol van de raad van commissarissen van de NS bij het debacle in Limburg.

NS-dochter Abellio pleegde bedrijfsspionage bij de aanbesteding in Limburg. Het bedrijf won de concessie, maar die is inmiddels door de provincie weer teruggenomen.

Dijsselbloem naïef over NS

Telegraaf 09.06.2015 D66 is bijzonder kritisch over het optreden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën rond de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dijsselbloem had als enige aandeelhouder van NS veel eerder moeten ingrijpen, zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag in een Kamerdebat over NS.

Volgens haar had Dijsselbloem in actie moeten komen toen de eerste berichten over fraude in maart naar buiten kwamen. „Waarom deed de minister niks op 6 maart en geloofde hij NS-topman Huges op zijn blauwe ogen? Was dat niet een beetje naïef?“

Fortuin voor interimmer Prorail

Telegraaf 09.06.2015 Spoorbeheerder Prorail heeft vorig jaar een interim financieel directeur een ton betaald voor drie maanden werk. Daar komt nog eens 10 procent aan ‘kantoorkosten’ bij.

Dat meldt RTL Z dinsdag op basis van het jaarverslag van Prorail over 2014. Eelco de Boer werd per 1 oktober 2014 de interim financieel directeur. Hij volgde een andere interimmer op, die volgens het jaarverslag 184.000 euro verdiende voor negen maanden werk in 2014. Ook in dit geval komen daar nog eens 10 procent aan kantoorkosten bovenop.

Arriva: Grenzenloos vervoer

Telegraaf 08.06.2015 Vervoerder Arriva zet in Limburg sterk in op bus- en treinreizen over de Duitse en Belgische grens heen. Het bedrijf profiteert daarbij ook van het feit dat de Deutsche Bahn eigenaar is van de vervoeder. Dat bleek maandag tijdens een presentatie van de plannen van Arriva voor het openbaar vervoer (ov) in Limburg.

Behalve het busvervoer gaat Arriva vanaf december 2016 ook het regionale treinvervoer in Limburg regelen. Voorzitter Anne Hettinga van de Raad van Bestuur van Arriva Nederland zei dat er een directe verbinding komt met Aken via Heerlen naar Maastricht, en van Maastricht naar Luik. Verder komt er een snelle verbinding tussen Nijmegen en Maastricht.

Arriva zet in op vervoer over grens heen

NRC 08.06.2015  Vervoerder Arriva, eigendom van Deutsche Bahn, zet in Limburg sterk in op bus- en treinreizen over de Duitse en Belgische grens heen. De vervoerder presenteerde vanmiddag de plannen voor het ov in de provincie.

Naast het busvervoer gaat Arriva vanaf december 2016 ook het regionale treinvervoer in Limburg regelen. Voorzitter Anne Hettinga van de Raad van Bestuur van Arriva Nederland zei dat er een directe verbinding komt met Aken via Heerlen naar Maastricht, en van Maastricht naar Luik. Verder komt er een snelle verbinding tussen Nijmegen en Maastricht want Arriva heeft nu toegang gekregen tot het hoofdspoornet.

HUGES OPGESTAPT

Arriva kreeg de ov-concessie van de provincie afgelopen februari nadat bleek dat Abellio bevooroordeeld was bij de gunning. NS had concurrentiegevoelige informatie van Veolia over het gebruik van diensten en het tijdelijk gebruik van treinen doorgespeeld aan haar dochteronderneming Abellio. Veolia heeft overigens aangekondigd naar de rechter te stappen en een nieuwe aanbesteding te eisen. NS-topman Timo Huges moest vrijdag opstappen onder andere naar aanleiding van deze zaak.   LEES VERDER

Lees meer

2 JUN Limburg gunt concessie openbaar vervoer aan Arriva ›

3 JUN Arriva krijgt ov Limburg na fraude van NS-dochter

3 JUN ‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’ ›

3 JUN FNV zegt vertrouwen op in topman NS ›

6 JUN NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

NS mag gewoon bieden

Telegraaf 08.06.2015 Ondanks dat het gesjoemel met een aanbesteding de hoogste baas van de Nederlandse Spoorwegen de kop kostte, mag het bedrijf vooralsnog meedoen aan de biedingstrijd voor regionaal treinvervoer in Overijssel.

Deze week hoopt de provincie de aanbesteding af te ronden van twee spoorlijnen, Kampen-Zwolle en Zwolle-Enschede. Op dat laatste traject moet naast een stoptrein ook een sneltrein gaan rijden. NS is in de race voor die concessie, net als Syntus en Arriva.

Nu NS-baas Timo Huges het veld heeft moeten ruimen omdat hij bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg vertrouwelijke informatie doorspeelde aan dochterbedrijven van het staatsbedrijf, zou NS voor straf niet meer mee mogen doen met andere aanbestedingen, zeggen meerdere partijen in de Tweede Kamer. Dat betekent dat de NS de verbindingen vanuit Zwolle op haar buik kan schrijven.

Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, hangt af van het provinciebestuur. Dat is nog niet uitvergaderd over de misstanden van NS, maar tot die tijd dingt het bedrijf gewoon mee.

In Nederland heet ‘corruptie’ hoogstens ‘fraude’

Trouw 07.06.2015 Het was geen gemakkelijke week voor wie nog wilde geloven in de onkreukbaarheid van het menselijk gemoed. Het aftreden van Sepp Blatter als voorzitter van de Fifa legde daarbij niet eens zoveel gewicht in de schaal. Dat deze man en zijn organisatie het met de regels niet zo nauw namen zal niemand hebben verbaasd. Verrassend was eerder dat hij het nog zo lang, tot aan een herverkiezing toe, had weten uit te houden.

Natuurlijk, de NS-top zal geen miljoenen in eigen zak gestoken hebben, zoals bij de Fifa schering en inslag lijkt te zijn geweest. De omvang van het bederf kan ongetwijfeld niet in de schaduw staan van dat in de voetbalwereld. Het ‘vals spel’ bleef beperkt tot een iets te creatieve interpretatie van de regels en een iets te ver oprekken van de grenzen. Een bestuurlijk incident, geen graai- en zakkenvullersgedrag. ‘Fraude’, zo noemen wij dat dan, maar natuurlijk geen ‘corruptie’.

Ziek van Timo Huges

Telegraaf 07.06.2015 NS-medewerkers hebben het moeilijk met het vertrek van NS-topman Timo Huges en de harde woorden over een ‘verziekte bedrijfscultuur’. Dat zegt voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de NS Gerard Wold tegen Metro. Volgens hem heerst er een ‘enorme buikpijn’ in het bedrijf en komt de kwestie veel harder binnen dan ‘het gedoe met de Fyrachaos’.

De medewerkers weten niet hoe ze de situatie moeten uitleggen aan klanten. Zo krijgen conducteurs van lastige klanten verwijten naar hun hoofd geslingerd dat de NS zelf ook niet zo betrouwbaar is. „Lastposten in de trein gebruiken het nu als extra middel om de conducteur af te zeiken.”

Gerelateerde artikelen;

06-06: NS-topman Huges loog glashard

05-06: ‘Vertrouwen weg, geen geld’

05-06: NS-topman Huges stapt op

05-06: Overzicht gesjoemel aanbesteding

Overheid moet zich meer met NS bemoeien

VK 06.06.2015 De fouten van de NS zijn mede het gevolg van de schemerzone die de overheid voor de NS heeft gecreëerd.

Het vertrek van Timo Huges van treinbedrijf NS was onvermijdelijk na nieuwe onthullingen over zijn rol bij de frauduleuze aanbesteding in Limburg. Onder zijn leiding heeft de NS doelbewust gelekte informatie van concurrenten gebruikt om het beste bod te kunnen doen op het openbaar vervoer in Limburg. Huges heeft daarbij over zijn rol ‘onvolledige en onjuiste’ verklaringen afgegeven. Daarnaast heeft hij een sfeer geschapen waarbij NS-dochter Abellio alle middelen uit de kast trok om de aanbesteding te winnen.

MEER COMMENTAAR;

Mansveld moet vooral oneerlijke concurrentie bestrijden

Wat er goed uitzag op de tekentafel, dreigt uit te lopen op een fiasco

Het hypotheekplafond verlagen is ingrijpender dan nodig

BEKIJK HET HELE DOSSIER

NS-topman Huges wist wat er misging, en dus moet hij weg

NRC 06.06.2015  Dat was een flinke verrassing. Krap twee uur nadat RTL en ANP gistermiddag meldden dat Timo Huges zou opstappen als topman van NS, kwam NS met een verklaring. Huges stapt op, maar niet om de reden die alom werd verwacht. En hij is niet weggestuurd door zijn enige aandeelhouder, minister Dijsselbloem van Financiën, maar door zijn Raad van Commissarissen.

De val van Timo Huges in vier stappen:

Dijsselbloem: NS kampt met zwak ontwikkeld normbesef›

NRC 05.06.2015 NS moet door “een diep cultuurveranderproces” gaan, want het bedrijf heeft te kampen met een “zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen”. Tot die harde conclusie komt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) naar aanleiding van het opstappen van NS-directeur Timo Huges.

Dijsselbloem reageert in de Kamerbrief uitgebreid op alles wat afgelopen week naar buiten kwam over het gedrag van NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. In een woensdag gepubliceerd rapport constateerde de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dat de NS-top op de hoogte was van concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia. Vertrouwelijke mails over treinorders van Arriva werden door NS-dochters naar elkaar doorgestuurd. De Telegraaf meldde vandaag dat NS-directeuer Huges zelf een e-mail van concurrent Veolia doorstuurde naar NS-dochter Qbuzz.

Lees meer;

6 JUN Topman Timo Huges weg bij de NS

5 JUN NS-topman Timo Huges stapt op wegens twijfel aan verklaringen ›

6 JUN Iedereen laat NS-topman Huges vallen

5 JUN Dijsselbloem ontbiedt NS-top over mogelijk machtsmisbruik ›

5 JUN Dijsselbloem roept NS-top op matje

Dijsselbloem lag op ramkoers met NS-top

VK 05.06.2015 Minister Dijsselbloem van Financiën heeft deze week hard ingegrepen bij NS. Hij eiste dat het spoorbedrijf, waarvan Financiën de enige aandeelhouder is, een procedure tegen een rapport van toezichthouder ACM introk. Daarna gelastte hij publicatie van het rapport, dat een vernietigend oordeel velt over de rol van NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

NS-dossier

Lees ook Wie was Timo Huges? Een verstokt automobilist, zo leest u in dit profiel.

Niet alleen Timo Huges heeft fout gehandeld bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. René de Beer van de directie van vervoersbedrijf Veolia speelde ook een cruciale rol. Zonder dat iemand het wist, gaf hij essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald. Reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

Particuliere ov-bedrijven gingen in 2008 met elkaar in zee om het monopolie van de NS te breken. De strijd om de concessies stinkt. Lees hier de reconstructie van Sander Heijne.

Het werd de opmaat tot het onmiddellijke vertrek vrijdag van NS-topman Timo Huges. Met zijn handelen ging Dijsselbloem lijnrecht in tegen de wens van de raad van commissarissen van NS, blijkt uit gesprekken met betrokkenen.

NS-topman stapt op: wat is er aan de hand?

Overzicht gesjoemel aanbesteding

Felle kritiek van Dijsselbloem

‘Vertrouwen weg, geen geld’

Profiel Carel van den Driest

NS-topman Huges per direct weg om rol in aanbesteding

VK 05.06.2015 NS-topman Timo Huges heeft onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd in de kwestie rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat is voor de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) aanleiding geweest het vertrouwen in hem op te zeggen. Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee. Dat heeft de NS vrijdag verklaard.

De  NS stelt dat er in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij NS-dochter Qbuzz nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Nadat het vertrouwen was opgezegd, heeft Huges zijn ontslag aangeboden, aldus de verklaring. De financiële topman bij NS Engelhardt Robbe vervangt tijdelijk zowel Huges als Hoogesteger.

NS-topman Huges stapt op na mogelijke fraude aanbesteding ov Limburg

NU 05.06.2015 Topman Timo Huges vertrekt bij de NS. Dat laat het spoorbedrijf vrijdag weten. Aanleiding voor het vertrek is het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De Raad van Commissarissen heeft het vertrouwen in Huges opgezegd na een overleg op vrijdagmiddag. Daarop heeft hij zijn conclusies getrokken en zijn ontslag aangeboden. Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee.

De NS-topman zou de aanbestedingsregels hebben overtreden door gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door te spelen aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed en de aanbesteding ook won.

Huges zou volgens De Telegraaf een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

Onjuiste informatie

In het persbericht van de NS staat dat Huges in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz onjuiste informatie heeft verstrekt.

Zie ook: Overzicht rond gesjoemel aanbesteding ov Limburg

Twee jaar

Huges is de tweede topman in twee jaar tijd die het veld ruimt bij de NS. Voorganger Bert Meerstadt vertrok in 2013 nadat hij in het nauw gedreven was door de problemen met de Fyra.

De inmiddels 50-jarige Huges begon in oktober 2013 officieel bij het spoorbedrijf. Hij heeft een achtergrond in vervoer en logistiek en kwam destijds over van bloemenveiling FloraHolland waar hij directievoorzitter was.

De raad van commissarissen van NS zei bij zijn komst “een uitstekende en ervaren opvolger” te hebben gevonden.

Zie ook: NS-baas: ‘Ik wil weleens weten waar men zoal over piept’

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

 NS-topman Huges stapt op

Timo Huges in het NS-hoofdkantoor in Utrecht.

NS-topman Timo Huges opgestapt wegens twijfel aan verklaringen›

NRC 05.06.2015 Timo Huges stapt op als topman van de NS. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bevestigd in een persbericht. Huges kwam deze week in opspraak omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz, wat strikt verboden is. Dat is echter opvallend genoeg niet de reden van zijn vertrek vandaag, volgens NS.

In het persbericht dat NS vanmiddag uitstuurde over de reden van het vertrek van Huges staat namelijk dat zijn vertrek samenhangt met een andere fraudezaak rond Veolia en Qbuzz, waarover NS zelf eind april al naar buiten trad. In het onderzoek naar deze zaak zou Huges onjuiste en onvolledige verklaringen hebben afgelegd. Dat is voor de Raad van Commissarissen (RvC) van NS aanleiding geweest het vertrouwen in hem op te zeggen. De RvC stelt dat er in dit onderzoek nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Nadat het vertrouwen was opgezegd, heeft Huges zijn ontslag aangeboden, aldus de verklaring. LEES VERDER›

Huges al snel in problemen

VVD: NS lijkt FIFA wel

Ontbieden NS-top ‘onvermijdelijk’

Dijsselbloem gaat aangifte onderzoeken tegen NS-topman

NU 05.06.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat onderzoeken of er aangifte wordt gedaan tegen de inmiddels opgestapte NS-topman Timo Huges.

Dat maakte Dijsselbloem vrijdag bekend in een reactie op het vertrek van Huges, vanwege het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De minister verklaarde dat het schenden van de integriteit door Huges een belangrijke reden was om het vertrouwen in hem op te zeggen. “De druppel die de emmer deed overlopen was dat Huges in het onderzoek naar de onregelmatigheden onjuiste informatie heeft verstrekt”, aldus Dijsselbloem.

Zie ook: Overzicht rond gesjoemel aanbesteding ov Limburg

Fyra-commissie

De parlementaire enquêtecommissie Fyra gaat zich naar aanleiding van het nieuws over Huges beraden of hij nog verhoord moet worden binnen het onderzoek naar de Fyra.

Huges staat nog wel op de lijst met getuigen voor komende week, maar het is nog de vraag of hij ook echt moet komen. De commissie had van hem willen horen hoe het nu verder gaat met de treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Zie ook: Enquêtecommissie Fyra beraadt zich over verhoor Huges

Lees meer over: Timo Huges NS

Gerelateerde artikelen;

Dijsselbloem roept NS-top op het matje

Dijsselbloem haalt uit naar opgestapte NS-topman Huges

VK 05.06.2015 NS-topman Timo Huges heeft ‘slordig, onjuist en in strijd met de wet gehandeld. En dat is buitengewoon ernstig.’ Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in een reactie op het vertrek van Huges.

De druppel was volgens de bewindsman ‘de onjuiste verklaring’ die de NS’er heeft gegeven over zijn eigen rol. Dijsselbloem sprak bovendien van concurrentievervalsing. ‘De rol van de NS vergt een hoge mate van integriteit, maar die was in de afgelopen jaren niet aanwezig.’ De inmiddels vertrokken NS-baas ‘had open kaart moeten spelen’. Dijsselbloem kon niet zeggen of er mogelijk juridische gevolgen komen.

Dijsselbloem roept NS-top ter verantwoording over mogelijk machtsmisbruik

NU 05.06.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roept vrijdag de top van vervoersbedrijf NS op het matje over mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat zei hij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

Vrijdag wist De Telegraaf te melden dat president-directeur Timo Huges betrokken is bij het machtsmisbruik in Limburg.

De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

Zie ook: Overzicht rond gesjoemel aanbesteding ov Limburg

​Aanbesteding

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie volgens De Telegraaf nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen.

De raad van commissarissen van NS zei bij zijn komst ”een uitstekende en ervaren opvolger” te hebben gevonden. ”We zien ernaar uit om NS onder zijn leiding voor reizigers nog verder te verbeteren.”

Zie ook: ‘NS-topman betrokken bij machtsmisbruik ov Limburg’

Lees meer over: NS Timo Huges Limburg

Gerelateerde artikelen;

Dijsselbloem ontbiedt NS-top

Dijsselbloem ontbiedt NS-top over mogelijk machtsmisbruik›

‘NS-topman Huges betrokken bij machtsmisbruik Limburg’

VK 05.06.2015 President-directeur Timo Huges van NS is volgens betrokken bij het machtsmisbruik in Limburg, meldt De Telegraaf. De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie volgens De Telegraaf nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen. De NS-topman zou daarmee de aanbestedingsregels hebben overtreden.

NS-dochter speelt vuil spel bij aanbesteding

Abellio ontving vertrouwelijke informatie van de voormalige concessiedirecteur van concurrent Veolia Limburg enomzeilde zijn concurrentiebeding.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Fyra-verhoren: ‘Die bodemplaat, dat was het nekschot’

Dijsselbloem haalt uit naar opgestapte NS-topman Huges

‘NS-topman betrokken bij machtsmisbruik ov Limburg’

NU 05.06.2015  President-directeur Timo Huges van NS is volgens De Telegraaf betrokken bij het machtsmisbruik in Limburg.

De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie volgens De Telegraaf nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen.

De NS-topman zou daarmee de aanbestedingsregels hebben overtreden.

Lees meer over: 

Timo Huges

NS-topman zwaar in de fout

Mansveld belooft inzage in afspraken AF-KLM

Ook Schiphol een probleem ?????

‘Positie KLM op Schiphol voldoende geborgd’

NU 04.06.2015 De positie van KLM op Schiphol is voldoende geborgd door afspraken die in 2010 zijn gemaakt tussen de Staat en fusiebedrijf Air France-KLM. Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In de Kamer ontstond grote bezorgdheid over de positie van KLM toen er twijfels waren gerezen over de hardheid van de garanties.

In 2003 fuseerden KLM en Air France en daarbij zijn tijdelijke afspraken gemaakt om de ontwikkeling van de beide bedrijven en de luchthavens Schiphol en Charles de Gaulle in balans te houden.

Deze afspraken werden verlengd in een zogeheten Memorandum of Understanding in 2010.

Lees meer over: Air France-KLM KLM

Gerelateerde artikelen;

Timo

Door deze twee zinnen zit de NS-top nu in de problemen

NRC 04.06.2015 Timo Huges, president-directeur van NS, is in ernstige verlegenheid gebracht door twee zinnen. Hij kan er zelfs over struikelen: “ACM benadrukt dat dit bovendien geen gedraging betreft van een individuele NS-medewerker of anderszins een op zichzelf staand incident vormt. De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland (NS-dochter, red.) als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door de vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend.”

Die passage, verstopt op pagina 39 van een gisteren door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijgegeven rapport, verandert veel. Niet langer zijn strafbare feiten gepleegd door medewerkers bij NS-dochterbedrijven, ver verwijderd van het Utrechtse hoofdkantoor. Maar nu blijkt dat de NS-top wist dat het bedrijf de Spoorwegwet overtrad. Als de concessie voor het Limburgse ov maar werd binnengesleept.

Lees ookWat is dat voor gesjoemel bij de dochters van NS?

Waar draait het om?

De affaire draait om Arriva, Veolia en NS-dochter Abellio. Zij streden om de Limburgse concessie: het recht om vijftien jaar lang ov in de provincie te verzorgen. Een interessante klus; de opbrengst uit provinciale subsidie en reizigersomzet is 2 miljard euro. De concessie ging naar Abellio/Qbuzz, maar er bleek fraude te zijn gepleegd. Een medewerker van Veolia, overgestapt naar Qbuzz, speelde geheime informatie over Veolia door naar zijn nieuwe werkgever. Dinsdag ging de concessie daarom alsnog naar de nummer 2, Arriva.

De zaak was aanleiding voor vakbond FNV Spoor om het vertrouwen in Huges op te zeggen. Gisteren kwam daar het het ACM-rapport-rapport overheen. Maandenlang had NS publicatie weten te voorkomen door bij de rechter een beroep te doen op schending van bedrijfsvertrouwelijke informatie. Die procedure trok NS deze week in, zodat de ACM eindelijk kon publiceren.

Lees ookDe baas van de NS speelt kinderachtige spelletjes

NS-top onder vuur

Top NS wist van bedrijfsspionage

VK 03.06.2015 Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg heeft de top van de NS bewust concurrentiegevoelige informatie doorgesluisd naar dochteronderneming Abellio.

De leiding van de NS komt steeds meer onder vuur te liggen nu nieuwe details naar buiten komen over vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Toezichthouder ACM publiceerde woensdag een vernietigend rapport. Daaruit blijkt dat de NS-top bewust heeft aangestuurd op overtreding van de wet door concurrentiegevoelige informatie van andere vervoersbedrijven door te sluizen naar de eigen, meedingende dochteronderneming Abellio.

‘Dit is zeer ernstig’, schrijft aandeelhouder en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat de conclusies van de kartelwaakhond ACM ‘buitengewoon serieus’ moeten worden genomen.

Lees de brief van Dijsselbloem over het ACM-rapport

Kamer geschokt om NS-affaire

NS onder vuur om vals spel bij aanbesteding OV Limburg

VK 03.06.2015 De leiding van de NS komt steeds meer onder vuur te liggen nu nieuwe details naar buiten komen over vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Toezichthouder ACM publiceerde woensdag een vernietigend rapport waaruit blijkt dat de NS-top bewust heeft aangestuurd op overtreding van de wet door concurrentiegevoelige informatie van andere vervoersbedrijven door te sluizen naar de eigen, meedingende  dochteronderneming Abellio.

‘Dit is zeer ernstig’, schrijft aandeelhouder en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat de conclusies van de kartelwaakhond ACM ‘buitengewoon serieus’ moeten worden genomen.

Lees de brief van Dijsselbloem over het ACM-rapport

NS belooft snelle maatregelen

‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’›

NRC 03.06.2015 NS heeft de Spoorwegwet overtreden door Veolia te benadelen voorafgaand aan de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een klacht van Veolia.

ACM nam dit besluit al op 6 maart. De NS had bij de rechter gevraagd om de publicatie te verbieden, maar verzet zich nu niet langer hiertegen. De overtreding staat los van de fraude door NS-dochter Abellio, die zich bij dezelfde aanbesteding schuldig heeft gemaakt aan bedrijfsspionage.

NS SPEELDE INFORMATIE VAN VEOLIA DOOR

Bovendien speelde NS concurrentiegevoelige informatie van Veolia over het gebruik van diensten en het tijdelijk gebruik van treinen door aan haar dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed. Met die informatie kon Abellio een oneerlijke voorsprong krijgen op de andere deelnemers aan de aanbesteding. De Limburgse ov-concessie, met een waarde van 2 miljard euro, werd in februari toegekend aan Abellio. Toen bleek dat die fraude had gepleegd, besloot de provincie gisteren om de concessie aan Arriva te gunnen, de enige andere overgebleven kandidaat bij de aanbesteding.

NS: WIJ BETREUREN FOUTEN TEN ZEERSTE

NS betreurt “ten zeerste” dat er fouten zijn gemaakt, zo schrijven NS-topman Timo Huges en Carel van den Driest, voorzitter van de Raad van Commissarissen, vandaag in een brief aan minister Dijsselbloem van Financiën.

Bij de aankoop van nieuwe sprinters heeft een externe consultant zich laten omkopen door fabrikant Bombardier. Bij de verhoren voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra bleek NS-dochter HSA bewust informatie te hebben achtergehouden.

Naar aanleiding van het verlies van de aanbesteding in Limburg heeft FNV Spoorvanochtend het vertrouwen in topman Huges opgezegd. Reizigersorganisaties Rover en Maatschappij voor Beter OV hebben in een reactie daarop juist hun vertrouwen in Huges uitgesproken.

FNV zegt vertrouwen op in topman NS

VK 03.06.2015 De FNV zegt het vertrouwen op in NS-topman Timo Huges, nu de provincie Limburg heeft besloten om het openbaar vervoer daar voor vijftien jaar aan NS-concurrent Arriva te gunnen. De vakbonden zijn traditioneel erg goed vertegenwoordigd bij de NS en zijn erg machtig bij het spoorbedrijf.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Het bedrijf bleek zich schuldig te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage bij concurrent Veolia. De provincie Limburg wil de schade op de NS verhalen.

Het dubbelspel van een Limburgse ov-topman

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg speelde René de Beer van de directie van vervoersbedrijf Veolia een cruciale rol. Zonder dat iemand het wist, gaf hij essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald. Reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

FNV zegt vertrouwen op in topman NS›

NRC 03.06.2015 De FNV zegt het vertrouwen op in NS-topman Timo Huges, nu de provincie Limburg heeft besloten om het openbaar vervoer daar voor vijftien jaar aan NS-concurrent Arriva te gunnen. De vakbonden zijn traditioneel erg goed vertegenwoordigd bij de NS en zijn erg machtig bij het spoorbedrijf.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld.

Positie NS-baas wankelt

ACM publiceert vernietigend rapport over NS

‘NS benadeelde Veolia in aanloop naar aanbesteding ov Limburg’

NRC 03.06.2015  NS heeft de Spoorwegwet overtreden door Veolia te benadelen voorafgaand aan de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een klacht van Veolia.

ACM nam dit besluit al op 6 maart. De NS had bij de rechter gevraagd om de publicatie te verbieden, maar verzet zich nu niet langer hiertegen. De overtreding staat los van de fraude door NS-dochter Abellio, die zich bij dezelfde aanbesteding schuldig heeft gemaakt aan bedrijfsspionage.

NS SPEELDE INFORMATIE VAN VEOLIA DOOR

Bovendien speelde NS concurrentiegevoelige informatie van Veolia over het gebruik van diensten en het tijdelijk gebruik van treinen door aan haar dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed. Met die informatie kon Abellio een oneerlijke voorsprong krijgen op de andere deelnemers aan de aanbesteding. De Limburgse ov-concessie, met een waarde van 2 miljard euro, werd in februari toegekend aan Abellio.

Toen bleek dat die fraude had gepleegd, besloot de provincie gisteren om de concessie aan Arriva te gunnen, de enige andere overgebleven kandidaat bij de aanbesteding.  LEES VERDER

Kamer wil garanties rond KLM zwart op wit

AD 02.06.2015 Kamerleden willen dat de garanties die de Nederlandse overheid in 2003 bedong bij de fusie tussen KLM en Air France op papier worden gezet. Dat meldt de Volkskrant dinsdagavond. De krant meldde eerder dat de garanties om banen rond Schiphol veilig te stellen en Nederland bereikbaar te houden vanuit de lucht boterzacht waren.

‘Garanties KLM en Schiphol moeten zwart op wit’

VK 02.06.2015 Bij het personeel van de KLM is nieuwe reuring ontstaan over de nabije toekomst, nu blijkt dat de staatsgaranties rond de fusie van Air France en KLM al vanaf het begin in 2003 boterzacht zijn geweest. Daardoor kan de directie van Air France-KLM vluchten van de KLM vanaf Schiphol schrappen of overhevelen naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, zo bleek deze week. Het CDA noemt het daarom ‘onvoorstelbaar’ dat staatssecretaris Mansveld nieuwe mondelinge afspraken die ze in maart maakte met topman van Air France-KLM, niet op papier wil zetten.

‘Het is onvoorstelbaar dat het kabinet een dergelijke lakse houding aanneemt. Het kabinet zit erbij en kijkt ernaar’, zegt het CDA-Kamerlid  Martijn van Helvert. ‘Hoe anders gaat dat in Frankrijk. Wie nu de urgentie van optreden nog niet door heeft. Ik heb geen ambitie om straks een parlementaire enquête voor te zitten over KLM-AirFrance en dat dan wordt gezegd: Als het kabinet had opgetreden hadden we nu nog gevlogen.’ Staatssecretaris Mansveld heeft morgen een overleg met de Kamer over KLM en Schiphol. Ook de VVD wil de toezeggingen die de PvdA-staatssecretaris kreeg zwart op wit zien. De SP vindt dat de baas van Air France-KLM, Alexandre de Juniac, zijn handtekening moet zetten onder de afspraak dat de verdere ontwikkeling van Parijs en Amsterdam ‘eerlijk’ plaats vindt.

Uit stukken die de Volkskrant heeft opgevraagd in het kader van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur), bleek deze week dat de garanties die de overheid bij de fusie in 2003 bedong om banen rond Schiphol veilig te stellen en Nederland bereikbaar te houden vanuit de lucht, vaag en voor meerdere uitleg vatbaar waren. In een ‘Memorandum of Understanding’ van mei 2010 werden de staatsgaranties verlengd. Maar twee concrete bepalingen, die voor gelijkwaardige groei voor de passagiers op 42 sleutelbestemmingen en voor vracht, kwamen te vervallen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu waren die afspraken al in mei 2009 verlopen. De evenwichtige groei – de groei op de ene luchthaven mag niet ten koste van de ander gaan – was voldoende vastgelegd in de verlengde garanties, zegt I en M. Daarin staat onder meer dat Air France-KLM twee knooppunten heeft, die moeten groeien. Maar volgens deskundigen is dat alleen een intentieverklaring, zonder concrete doelen.

Volgens haar moeten KLM en Air France-KLM zelf bekijken of ze de afspraken op papier zetten en zo ja, hoe. Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Jan van den Brink is er door de berichten over de garanties opnieuw onrust onder het personeel van KLM. Volgens de bondsbestuurder blijkt nu dat iedereen in 2010 te makkelijk heeft gedacht over de garanties, FNV Bondgenoten niet uitgezonderd. De KLM wilde niet ingaan op de garanties, maar onderstreept de voordelen die de fusie heeft opgeleverd. Air France-KLM-baas De Juniac waarschuwde anderhalve week geleden in de Volkskrant, gevraagd naar de Nederlandse irritaties, dat de nood bij het bedrijf nog nooit zo hoog is geweest.

Wat ging er mis met Air-France-KLM?

Hoe verloor de staat de greep op KLM en Schiphol? Lees hierde analyse van Volkskrantjournalisten Wilco Dekker en Eric van den Outenaar.

Wat vind de hoogste baas van Air France-KLM zelf van alle ophef over de luchtvaartmaatschappij? Leeshier het interview met bestuursvoorzitter lexandre de Juniac.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Puur Nederlandse bedrijven worden gewoon niet meer beschermd’

Hoe de staat de greep op KLM en Schiphol verloor

Staatsgaranties voor Schiphol en KLM boterzacht

Mansveld: Geen formele rol overheid

’Garantie zelfstandig KLM niet op papier’

Limburg gunt openbaar vervoer aan Arriva

VK 02.06.2015 De provincie Limburg gaat het openbaar vervoer gunnen aan Arriva. Deze vervoerder mag vanaf volgend jaar december vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen. Met de gunning is een bedrag van 2 miljard euro gemoeid.

In  februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Het kreeg geheime informatie van de voormalig Veolia-Limburg-directeur.

Het dubbelspel van een Limburgse ov-topman

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg speelde René de Beer van de directie van vervoersbedrijf Veolia een cruciale rol. Zonder dat iemand het wist, gaf hij essentiële informatie door aan concurrent Qbuzz. Daarvoor werd hij via een U-bocht betaald. Reconstructie van een oneerlijke biedingsstrijd.

Met zijn drieën tegen de NS

Particuliere ov-bedrijven gingen in 2008 met elkaar in zee om het monopolie van de NS te breken. De strijd om de concessies stinkt. Lees hier dereconstructie van Sander Heijne.

Limburg kiest voor Arriva

Limburg gunt concessie openbaar vervoer aan Arriva

NRC 02.06.2015  Limburg gunt het openbaar vervoer in de provincie aan Arriva. Vanaf volgend jaar december mag de vervoerder vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen, meldt de provincie. De gunning, waar een bedrag van in totaal 2 miljard euro mee gemoeid is, komt na “ernstige onregelmatigheden” bij de aanbesteding van het ov in Limburg aan NS-dochter Abellio.

Het provinciebestuur had Abellio in februari aangewezen als vergunninghouder. Arriva kwam als nummer twee uit de aanbesteding. De NS maakte eind april bekend dat dochterbedrijf Qbuzz had gerommeld bij het binnenhalen van de concessie. LEES VERDER

‘Ov Limburg toch naar Arriva’

juni 6, 2015 - Posted by | 2e kamer, Fyra, NS, politiek, privatisering | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. […] Privatisering van de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Privatisering van de NS een groot succes !! of niet ?? – PolitiekKiosk | juni 6, 2015

 2. […] zie ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door De parlementaire enquêtecommissie Fyra 18.05.2015 van start « Debat in de Digitale Hofstad | juni 10, 2015

 3. […] zie ook:  Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? « Debat in de Digitale Hofstad | september 28, 2015

 4. […] zie ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door De parlementaire enquêtecommissie Fyra 28.10.2015 -Eindrapport « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 28, 2015

 5. […] zie:  Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Gedonder met Johan Meijer ex-PvdA-raadslid in Oldenzaal « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

 6. […] zie dan ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 3, 2015

 7. […] zie dan ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Privatisering van o.a. ProRail en de NS een groot succes !! of niet ?? – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2016

 8. […] zie dan ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Het Fyra-debacle dondert verder « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2016

 9. […] zie dan ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door ProRail terug naar de overheid « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 16, 2016

 10. […] zie dan ook: Privatisering van o.a. de NS een groot succes !! of niet ?? […]

  Pingback door Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten – eindrapport « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: