Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3

Nederland versus ISIS.

Het lijkt erop dat Nederland voorlopig geen luchtaanvallen gaat uitvoeren in Syrië. De militaire steun van Rusland aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vormt volgens de PvdA een te groot risico.

IMG_2192[1]

De PvdA vreest dat bombardementen op doelwitten van Islamitische Staat (IS) ervoor zullen zorgen dat de positie van Assad alleen maar wordt versterkt, terwijl het Westen wil dat hij aftreedt. Dit zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vrijdag tegen de Volkskrant.

Servaes vindt dat de Russische bombardementen de situatie in Syrië nog complexer maken. ‘Laten we weggaan van de fixatie op F-16’s inzetten.’ Zijn partij pleit voor een actieve rol van Nederland bij het vinden van een diplomatieke oplossing.

ISIS

Collectief front

Nederland doet momenteel alleen in Irak mee aan de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. Een meerderheid in de Kamer wilde de bombardementen uitbreiden naar Syrië.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is het eens met zijn collega Servaes dat de Russische aanvallen een game-changer vormen. ‘Een aantal landen opereert op eigen houtje. Daar nu tussendoor vliegen, is kamikaze,’ zegt de VVD’er tegen elsevier.nl.

Waar de PvdA een diplomatieke oplossing wil, pleit de VVD voor een collectief militair front van de internationale coalitie tegen IS. ‘Dat is belangrijker dan wachten voor de deur van de Verenigde Naties totdat daar een olijftakje naar buiten wordt gegooid. Met het wachten op een politieke strategie, verkruimelt de militaire strategie.’

IS wordt onvoldoende aangepakt volgens Ten Broeke. Hij wil dat de coalitie die wel boven Irak opereert, moet overwegen om de beperking bij Syrië te schrappen voor een gemeenschappelijk strijdplan.

Eerder sloot PvdA-leider Diederik Samsom niet uit dat Nederland militair zou ingrijpen bij de burgeroorlog in Syrië. Hij zei begin september dat de oplossing voor de aanhoudende vluchtelingenstroom ligt in een combinatie van diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, en soms ook gezamenlijke militaire macht.

Chaotisch

Het Russische parlement besloot woensdag tot een interventie in Syrië en daarmee president Assad te steunen. Inmiddels heeft de Russische luchtmacht twee reeksen bombardementen uitgevoerd in het conflictgebied.

De PvdA wil juist dat Assad zo snel mogelijk van de troon wordt gestoten. Het Westen zou dat, in samenwerking met Iran, Saudi-Arabië en Turkije, op termijn mogelijk kunnen maken.

Ned ISIS

De kans dat Iran daaraan bijdraagt lijkt gering. Donderdag schreef persbureau Reuters dat het Iraanse leger een grootschalige grondoperatie aan het voorbereiden is om de positie van Assad te versterken.

Honderden zwaarbewapende Iraanse soldaten voegen zich op korte termijn bij het leger van de Syrische leider. Het doel is om de noordelijke provincies als Idlib te heroveren. Die regio wordt bezet door radicaal-islamitische groeperingen als Al-Nusra en Ahrar-al-Sham.

Afshin Ellian: ‘De vraag wie de grootste tiran van Syrië is, is nauwelijks nog te beantwoorden. Het is dan ook niet aan het Westen om het jihadisme in Syrië te elimineren. We hebben de handen vol aan de vijfde colonne van jihadisten in Europa.’ Lees de weblog van Afshin Ellian >

Thomas Borst

Thomas Borst (1992) is sinds augustus 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; pvda vvd syrië rusland islamitische staat iran

zie ook;

zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 2

Kabinet met handen in het haar over IS

VK 08.11.2015 De coalitie blijft ten diepste verdeeld over de aanpak van Islamitische Staat. Onenigheid bestaat zowel over de strijd tegen de terreurgroep in Irak en Syrië, als over de aanpak van teruggekeerde jihadisten die mogelijk aanslagen willen plegen in Nederland.

Moet Nederland IS ook bestoken in Syrië?

Lees hier over de vijf knelpunten in het debat (+).

Screenshot van een propagandafilmpje van IS. © AP

Dit blijkt uit een rondgang langs de regeringspartijen en een kabinetsbrief die vorige week verscheen. Het opvallendste uit die brief is dat daarin onomwonden staat dat IS niet alleen in Irak, maar ook in Syrië bestreden moet worden. Nederland bestrijdt IS momenteel alleen in Irak.  Maar ‘om IS te kunnen verslaan is het vanuit militair oogpunt noodzakelijk om ook de thuisbasis en aanvoer- en commandolijnen in Syrië aan te vallen. Irak en Syrië vormen één militair theater’, schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis (Defensie).

De conclusie die daarop volgt is minder snel te volgen: Nederland gaat ondanks deze analyse voorlopig níet naar Syrië. Het kabinet wil eerst meer duidelijkheid over de doelen die gebombardeerd moeten worden en wil meer weten over ‘de kans op een (politieke) oplossing voor Syrië’.

Werkelijkheid in het kalifaat

Veel Europese jihadisten verwachten het paradijs in het kalifaat te vinden. Een ondergrondse actiegroep probeert de echte beelden uit Raqqa te laten zien.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Kabinet met handen in het haar over IS

‘Tientallen doden door Russische bombardementen bij Damascus’

Negen doden bij aanslag in Libanese stad op grens met Syrië

Rusland toch niet met rebellen om tafel

‘Syrische overheid verdient veel geld aan verdwijningen’

BEKIJK HELE LIJST

Nederlandse hulp aan oppositie Syrië verloopt ‘voorspoedig’ 

NU 02.11.2015 De Nederlandse hulp aan de gematigde gewapende oppositie in Syrië ”verloopt voorspoedig en wordt positief ontvangen”.

Het gaat onder meer om voedselpakketten, medische kits, kleding en communicatiemiddelen, meldt het kabinet maandag aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel is inmiddels geleverd. Voor deze non-militaire hulp was 3 miljoen euro uitgetrokken. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kondigde begin dit jaar na een ‘factfinding-missie’ aan deze goederen te gaan leveren. Zo moet worden voorkomen dat deze groepen in de verdrukking raken en zich aansluiten bij terroristische organisaties.

De ”overgrote meerderheid” van de Russische militaire acties in Syrië is volgens het kabinet gericht tegen gematigde oppositiegroeperingen, ook groepen die steun van Nederland krijgen. Hiermee wordt de steun voor een politiek proces bij deze groepen flink ondermijnd.

Inzet van de F-16’s boven Syrië zit er nog niet in hoewel Irak en Syrië ”één militair theater in de strijd tegen IS” vormen, aldus het kabinet. Daarvoor moeten een aantal zaken helder worden waaronder ”de doelenselectie, de plaatsen waar zou worden opgetreden en de impact van het optreden op de kans op een oplossing voor Syrië zelf”.

 

Gerelateerde artikelen;

Nederland schenkt 3,5 miljoen voor hulp in Syrië 

Nederland oefent tegen raketaanvallen jihadisten

VK 20.10.2015 Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog oefent Nederland in het onderscheppen van zogenoemde ballistische raketten die op Europa worden afgevuurd. De NAVO-oefening moet terroristen, maar ook Russen afschrikken.

De Nederlandse marine doet de komende tien dagen voor de westkust van Schotland mee aan een internationale oefening om een raketaanval af te slaan. De NAVO-oefening is vooral bedoeld om de tanden te laten zien aan terreurgroepen zoals Islamitische Staat (IS), maar ook potentieel andere vijanden. Een ballistische langeafstandsraket afschieten op Europa heeft geen zin meer, zo luidt de boodschap.

Rutte kritisch over Russische bommen op Syrië

AD 13.10.2015 Premier Mark Rutte is zeer kritisch over de Russische bombardementen in Syrië. De acties van Rusland richten zich meer op de gematigde oppositie tegen het Syrische regime dan op terreurbeweging IS, zei Rutte dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Rutte had eerder niet meer gezegd dan dat de Russische inmenging in het conflict in Syrië de situatie ingewikkelder heeft gemaakt.
Rutte zei in de Senaat dat het kabinet met de Russische bombardementen rekening moet houden bij de afweging of Nederland mee wil doen aan het bombarderen van IS in Syrië. Bij die afweging zijn er ,,geen taboes”, aldus de premier. Het is volgens hem ,,voorstelbaar” en ,,absoluut denkbaar” dat Nederland op enig moment ook IS gaat bombarderen in Syrië. Nederlandse F-16’s doen dat al boven Irak.

Lees ook;

Koenders: voorlopig geen F-16’s naar Syrië

AD 08.10.2015 Militaire actie van Nederlandse F-16’s in Syrië is op dit moment niet verstandig. Het is ,,uitermate risicovol”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. ,,De strijd tegen IS wordt vandaag niet gewonnen door ook nog eens daarheen te gaan vliegen.”

De strijd tegen IS wordt vandaag niet gewonnen ook nog eens door naar Syrië te gaan vliegen, aldus Bert Koenders

Ook in de Tweede Kamer is er geen meerderheid meer voor een snel ingrijpen in Syrië. Regeringspartij VVD deelt die mening ook. Volgens Han ten Broeke is het ,,uitermate onverstandig” om nu in Syrië actief te worden. Sinds de Russen daar zijn, heb je niet meer behoefte aan nog meer landen die daar op eigen houtje gaan vliegen, aldus de VVD’er.

Lees ook

‘Voorlopig geen F-16’s naar Syrië’

Telegraaf 08.10.2015  Militaire actie van Nederlandse F-16’s in Syrië is op dit moment niet verstandig. Het is “uitermate risicovol”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. “De strijd tegen IS wordt vandaag niet gewonnen door ook nog eens daarheen te gaan vliegen.”

Ook in de Tweede Kamer is er geen meerderheid meer voor een snel ingrijpen in Syrië. Regeringspartij VVD deelt die mening ook. Volgens Han ten Broeke is het “uitermate onverstandig” om nu in Syrië actief te worden. Sinds de Russen daar zijn, heb je niet meer behoefte aan nog meer landen die daar op eigen houtje gaan vliegen, aldus de VVD’er.

Vier Nederlandse F-16’s opereren sinds vorig jaar alleen boven Irak om terreurgroep Islamitsische Staat (IS) te bestrijden. De gevechtsvliegtuigen gooiden al honderden bommen af op doelen van IS. De missie is onlangs door het kabinet verlengd tot oktober volgend jaar.

De PvdA is steeds tegenstander geweest van een militaire inzet in Syrië zolang er geen politieke oplossing voor het conflict in zicht is. De partij heeft geen principiële bezwaren tegen ingrijpen in Syrië. In een Kamerdebat donderdag bleek het CDA nog de enige partij te zijn om snel te gaan bombarderen in Syrië.

VVD heeft geen haast meer met bombarderen boven Syrië›

NRC 08.10.2015 De VVD is niet langer voor Nederlandse luchtaanvallen boven Syrië als die niet onderdeel uitmaken van een internationale coalitie. Volgens Tweede Kamerlid Han ten Broeke heeft het op dit moment geen zin als landen “op eigen houtje” strijders van Islamitische Staat vanuit de lucht gaan bestoken.

Eerder was de VVD er wel voor dat Nederlandse F-16’s hun activiteiten zouden uitbreiden van alleen het Iraakse luchtruim tot boven Syrië. De liberalen vonden het noodzakelijk om IS ook in Syrië te bestrijden. De terreurgroep heeft de afgelopen jaren delen van Irak en Syrië veroverd en daar een islamitisch ‘kalifaat’ uitgeroepen.

KABINET DENKT AL LANG OVER BESLUIT

Het kabinet worstelt al langer met het nemen van een besluit over of Nederland ook in Syrië moet gaan bombarderen. Aanvankelijk stelde het kabinet dat voor het bombarderen in Syrië een volkenrechtelijke grondslag ontbrak. Daarom werden de luchtaanvallen beperkt tot Irak. Dat land had immers, anders dan Syrië, om internationale steun tegen IS gevraagd. Inmiddels staat vast dat veel aanvallen van IS op Irak uit Syrië komen. Het kabinet concludeerde op basis van juridisch advies dat het volkenrechtelijk mandaat daardoor nu wel aanwezig is.

Lees meer;

2014 Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten ›

11 SEP F-16’s in Syrië? Nu niet, zegt Nederland

20 JUN Kabinet vindt alsnog juridische grondslag voor luchtacties Syrië

24 JUL Generaal Middendorp: bombardeer IS ook in Syrië

24 JUL Legerchef: val IS ook in Syrië aan

‘NAVO moet zich niet uiteen laten spelen’

AD 08.10.2015 De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië moet zich niet door Rusland uiteen laten spelen. Rusland is bezig zich als een militaire grootmacht te positioneren, maar daardoor moeten we ons niet laten afleiden van ons doel, de bestrijding van IS. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschart donderdag in Brussel, waar de defensieministers van de NAVO bijeen zijn.

De NAVO maakt zich grote zorgen over het Russische optreden in Syrië, zeker nadat Russische gevechtsvliegtuigen afgelopen weekeinde tweemaal vanuit Syrië het luchtruim van NAVO-bondgenoot Turkije hebben geschonden. ,,Dat is onacceptabel, en dat laten we de Russen ook duidelijk weten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zou de NAVO en Rusland op ramkoers kunnen brengen. Dat willen we niet.” Moskou stelt zich volgens Hennis tot nog toe ,,niet betrouwbaar en niet coöperatief” op.

Offensief
De Syrische strijdkrachten zijn donderdag in het noordwesten van het land een grote aanval begonnen op jihadisten en andere rebellen. De Russische luchtmacht steunt het offensief vanuit de lucht. Syrië is blij met die hulp: Rusland maakt de aanval tegen ‘de terroristen’ mogelijk, zegt de Syrische legerleider Ali Ayoub.

Lees ook;

Koenders onderstreept dat Syrische president Assad moet vertrekken

NU 08.10.2015 Nu de Russische krijgsmacht zich in het Syrische conflict met luchtaanvallen aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad heeft gevoegd, blijft het standpunt van het kabinet over de toekomst van Assad ongewijzigd: “Assad moet weg.” Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens Koenders is het “moreel verwerpelijk” om Assad in het zadel te houden. Hij herinnerde de Kamer aan de manier waarop Assad de vreedzame opstand met harde hand heeft neergeslagen. Bovenden blijft Assad granaatbommen gooien op zijn eigen bevolking.

Woensdag eisten de VVD, PvdA en D66 helderheid van het kabinet nu Rusland zich op het strijdtoneel in Syrië heeft getoond.

F16’s

Gezien de huidige onoverzichtelijke gevechtssituatie in Syrië is het volgens Koenders niet verstandig de Nederlandse bijdrage in de strijd tegen IS uit te breiden. “De strijd tegen IS wordt vandaag niet gewonnen door ook nog eens daarheen te gaan vliegen”, zei Koenders.

Op dit moment vliegen de Nederlandse F16’s nog alleen boven Irak. Ook de VVD vindt het onverstandig om de missie uit te breiden. “We hebben er geen behoefte aan nog meer landen die daar op eigen houtje gaan vliegen”, aldus de VVD’er. Hij pleit ervoor om tot een gemeenschappelijke militaire strategie met de Russen te komen om een einde te maken aan de jarenlange burgeroorlog.
Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië

Gerelateerde artikelen;

NAVO zendt desnoods troepen naar Turkije ter verdediging grens 

Onderzoeksteam gifgas Syrië bijna aan de slag 

Rusland ondersteunt grondoffensief Syrisch leger met luchtaanvallen 

Kamer wil duidelijk kabinetsstandpunt over toekomst Assad

NU 07.10.2015 VVD, PvdA en D66 dringen er bij het kabinet op aan om duidelijk stelling te nemen in het Syrische conflict en de rol van de Syrische president Bashar al-Assad nu ook Rusland zich in de strijd heeft gemengd. “Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben duidelijk stelling genomen”, zegt PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes.

De Fransen maakten vorige week duidelijk dat er voor Assad absoluut geen toekomst is in Syrië. De Britse premier David Cameron noemde Assad “een beul” en de Russische acties “een verschrikkelijke fout”. “Ik wil graag dat ook het kabinet zich zo helder uitspreekt”, zegt de PvdA’er.

Ook vindt het kabinet het “buitengewoon zorgelijk” als Russische gevechtsvliegtuigen doelen zouden bombarderen waar geen IS-strijders zitten.

Zie ook: ‘Rusland akkoord over coördinatie aanvallen Syrië’

Timide

D66 noemt deze stellingname timide. “Het kabinet moet de Russische acties veroordelen. Dat zie ik ze niet doen. In plaats daarvan kijken we alleen of Nederland nu moet bombarderen in Syrië. Dat is door een rietje kijken naar dit conflict”, zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Koenders over de Russische inmenging in het Syrische conflict.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië

Gaan we Syrië nog bombarderen?

AD 06.10.2015 Al weken wacht de Tweede Kamer op een brief van het kabinet dat Nederland ook gaat bombarderen in Syrië. Een krappe meerderheid is voor. Toch is het besluit nog steeds niet genomen.

We moeten als de wiedeweerga tot een gemeenschappelijke militaire strategie komen, aldus VVD-kamerlid Han ten Broeke.

We gooien toch al bommen op Islamitische Staat (IS)?
Klopt, maar nu mogen onze F-16’s alleen bommen werpen op doelen in Irak. De strijders van IS zijn ook actief in buurland Syrië. In dat land bombarderen de Amerikanen wel, maar IS blijft te sterk.

Minister Hennis van Defensie dacht toch dat er snel een knoop over militair ingrijpen in Syrië zou worden doorgehakt?
Ja. Het kabinet wilde alleen de Algemene Vergadering van de VN nog even afwachten. Daar zou meer duidelijkheid komen over een politieke oplossing voor Syrië. Want het Westen wil niet alleen IS verdrijven, maar ook de Syrische dictator Assad. Het liep anders. De plannen van de VS (‘Assad moet weg’) en Rusland (‘Assad moet blijven’) staan lijnrecht tegenover elkaar. Intussen is Rusland ook begonnen met bombarderen.

Lees ook;

Nederland moet Turkije niet langer de hand boven het hoofd houden

VK 05.10.2015 Nederland moet Turkije aanspreken op diens onverantwoordelijke, oneerlijke en provocerende rol in het Syrische conflict.

Kanadoglu benadrukt dat Turkije ‘een cruciale bondgenoot’ is in de strijd tegen terrorisme

In de Volkskrant van 2 oktoberverwaardigt de Eerste Secretaris van de Turkse Ambassade in Den Haag, Sabih Can Kanadoglu, zich om te reageren op het opinie-artikel van Ruben Gischler dat Turkije vluchtelingen in zou zetten als politiek middel. Het verband dat Gischler legt ‘tussen de interne Turkse politiek en de vluchtelingencrisis is onverantwoordelijk, oneerlijk en nodeloos provocerend’, aldus Kanadoglu. De kwalificatie ‘onwaar’ ontbreekt.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Turkije zet vluchtelingen in als politiek middel

Turkije kan vluchtelingencrisis niet alleen aan

Wetenschap: eerder ‘brain circulation’ dan ‘brain drain’

Syrië voorlopig niet bestookt door Nederlandse bommen

AD 02.10.2015 Nederlandse F-16’s blijven voorlopig alleen IS-stellingen in Irak bombarderen. Regeringspartij PvdA vindt de risico’s om ook in Syrië te gaan bombarderen te groot, meldt de Volkskrant vrijdag.

De PvdA sloot dergelijke luchtaanvallen eerder nog niet uit, maar is van gedachte veranderd door de Russische deelname aan de strijd in Syrië. ,,De Russische bombardementen maken de situatie in Syrië nog veel complexer. Laten we weggaan van de fixatie op F-16’s inzetten”, verklaart PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

,,Ik pleit voor een verschuiving van de discussie naar de rol die Nederland en Europa kunnen spelen bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor het conflict.”

GERELATEERD NIEUWS

‘IS is niet bang om nucleaire wapens te gebruiken’

Mogelijke jihadisten aangehouden op Schiphol

President Iran vertrekt vlak na speech bij VN in New York

MEER OVER; ISLAMITISCHE STAAT (IS) SYRIË AANVAL OP ISLAMITISCHE STAAT

Toch geen Nederlandse bombardementen in Syrië

VK 02.10.2015 PvdA vindt risico’s luchtaanvallen te groot nu Russen Assad militair steunen

Er komen voorlopig geen Nederlandse bombardementen op Syrië. De PvdA vindt de risico’s te groot. De regeringspartij sloot luchtaanvallen eerder niet uit, maar de luchtacties van de Russen hebben alles veranderd.

‘De Russische bombardementen maken de situatie in Syrië nog veel complexer. Laten we weggaan van de fixatie op F16’s inzetten’, aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. ‘Ik pleit voor een verschuiving van de discussie naar de rol die Nederland en Europa kunnen spelen bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor het conflict.’

PvdA-minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei donderdagavond na zijn overleg over Syrië op de VN-top in New York nog niets over het uitsluiten van bombardementen. Maar hij stelde wel dat ‘de noodzaak van extra diplomatieke inspanningen door de recentste ontwikkelingen alleen nog maar urgenter is geworden.’

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Veertien nieuwe Russische luchtaanvallen in Syrië

Waarom is Russische hulp eigenlijk niet welkom?

Toch geen Nederlandse bombardementen in Syrië

Iran gaat Russisch offensief in Syrië steunen

Oplossing Syrië lijkt verder weg dan ooit

BEKIJK HELE LIJST

PvdA wil niet bombarderen in Syrië; VVD pleit voor militair front

Elsevier 02.10.2015 Het lijkt erop dat Nederland voorlopig geen luchtaanvallen gaat uitvoeren in Syrië. De militaire steun van Rusland aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vormt volgens de PvdA een te groot risico.

De PvdA vreest dat bombardementen op doelwitten van Islamitische Staat (IS) ervoor zullen zorgen dat de positie van Assad alleen maar wordt versterkt, terwijl het Westen wil dat hij aftreedt. Dit zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vrijdag tegende Volkskrant.

Koenders heeft zorgen over doelen Russen in Syrië 

NU 02.10.2015 Het zou “buitengewoon zorgelijk” zijn als Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië gebieden aanvallen waar geen IS-strijders zitten.

Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Rusland voerde woensdag naar eigen zeggen twintig luchtaanvallen boven Syrië uit waarbij acht doelen van IS zijn getroffen. Ook donderdag gooiden Russische vliegtuigen bommen af op dezelfde doelen als de internationale coalitie, verklaarde de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken.

Volgens Koenders mag de militaire operatie van Rusland de positie van president Bashar al-Assad niet versterken. Assad is al jaren een bondgenoot van Moskou. Het Kremlin moet zijn invloed juist aanwenden om Assad te bewegen deel te nemen aan het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict, aldus Koenders.

Een internationale coalitie waaronder Nederland bombardeert ook posities van de terreurgroep in Syrië en Irak. “Onze inspanningen moeten wel hetzelfde doel dienen. Daar mag geen onduidelijkheid over worden gecreëerd”, aldus de bewindsman.

Lees meer over:

Bert Koenders Rusland Syrië

Gerelateerde artikelen;

‘Militairen VS en Rusland overleggen donderdag over Syrië’  

Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië  

Overleg tussen VS en Rusland over luchtaanvallen in Syrië

Rutte: Russen maken het complex

Telegraaf 02.10.2015 De Russische inmenging in de Syrische oorlog heeft de situatie ingewikkelder gemaakt. Het is een extra factor bij de afweging of Nederland aan de strijd tegen de radicaalislamitische IS-terroristen in Syrië gaat meedoen.

Dat stelde premier Mark Rutte vrijdag. Volgens Rutte zijn de Russische acties onvoldoende afgestemd met andere landen die aan de strijd meedoen. Moskou helpt de Syrische regering in Damascus bij het bestrijden van terroristen en andere tegenstanders van het regime. Het Westen wil het regime juist weg hebben.

Rutte wilde niet zeggen wanneer Nederland de knoop doorhakt over het bombarderen van IS in Syrië: “We moeten ons niet onder druk laten zetten”.

De regeringscoalitie van VVD en PvdA is verdeeld over deelname. De sociaaldemocraten zien een inzet niet zitten. Nederlandse F-16’s voeren wel aanvallen uit op IS in het Syrische buurland Irak.

‘Russen maken situatie in Syrië ingewikkelder’

Elsevier 02.10.2015 De Russische bemoeienis met het Syrische conflict heeft de situatie ingewikkelder gemaakt. Of Nederland al dan niet IS-terroristen gaat bombarderen in Syrië, hangt mede van deze ‘extra factor’ af.

De Russische acties zijn onvoldoende afgestemd met andere landen die aan de strijd meedoen, zegt premier Mark Rutte (VVD) vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

‘Bij conflict Syrië moet Nederland geen speelbal van Russen worden

NU 02.10.2015 Bij het conflict in Syrië moeten we geen speelbal van de Russen worden. Daarvoor waarschuwde VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag. Ze reageerde op de Russische inmenging in de Syrische oorlog.

Moskou helpt de regering in Damascus bij de strijd tegen radicaalislamitische terroristen en andere tegenstanders van het regime. Het Westen wil het regime juist weg. ”Het optreden van de Russen is iets om heel goed in de gaten te houden”, stelt Hennis. Anders dreigen we speelbal te worden van Russische machtspolitiek, vreest ze

De Russische inmenging versterkt de afkeer bij coalitiepartner PvdA voor Nederlandse bombardementen in Syrië. De VVD daarentegen is voorstander van actie tegen de terreurbeweging IS. Hennis zegt zich vooral te richten op een zo ”gemeenschappelijk mogelijk optreden” tegen IS.

Zie ook: Interne problemen bemoeilijken strijd tegen IS

Lees meer over: IS

Gerelateerde artikelen;

‘Aanvallen Rusland veroorzaken escalatie van conflict in Syrië’  

VN bevriest tegoeden van Britse jihadisten 

Hennis: geen speelbal Russen

Telegraaf 02.10.2015 Bij het conflict in Syrië moeten we geen speelbal van de Russen worden. Daarvoor waarschuwde VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag. Ze reageerde op de Russische inmenging in de Syrische oorlog.

Moskou helpt de regering in Damascus bij de strijd tegen radicaalislamitische terroristen en andere tegenstanders van het regime. Het Westen wil het regime juist weg. “Het optreden van de Russen is iets om heel goed in de gaten te houden”, stelt Hennis. Anders dreigen we speelbal te worden van Russische machtspolitiek, vreest ze

De Russische inmenging versterkt de afkeer bij coalitiepartner PvdA voor Nederlandse bombardementen in Syrië. De VVD daarentegen is voorstander van actie tegen de terreurbeweging IS. Hennis zegt zich vooral te richten op een zo “gemeenschappelijk mogelijk optreden” tegen IS.

Kamer wil opheldering over bommentekort F-16’s

NU 30.09.2015 De Tweede Kamer wil uitleg van minister Jeanine Hennis van Defensie over een dreigend tekort aan bommen voor de Nederlandse F-16’s.

VNL-Kamerlid Louis Bontes trok woensdag als eerste aan de bel. “We zijn in oorlog met terroristen, maar onze regering zendt F-16’s uit met een munitietekort”, zei hij.

De SP sprak woensdag – ervan uitgaande dat het bericht klopt – van “een eigenaardig bericht”, de SGP van “een absurde situatie”. Hennis is gevraagd zo snel mogelijk een brief te sturen over de kwestie, zodat de Kamer er volgende week met haar over kan debatteren.

De NOS berichtte dinsdagavond over het dreigende munitietekort door een gebrek aan voorraad bij de leverancier.

De VVD had dinsdagavond al Kamervragen gesteld over de kwestie. De liberalen willen van Hennis onder meer weten of bij het bestellen van dergelijke bommen vraag en aanbod en voorraad en verbruik niet beter op elkaar afgestemd kunnen worden. De VVD wil ook weten of bondgenoten de bommen op korte termijn kunnen leveren.

Hennis

Hennis bevestigde tegenover de NOS dat de bewuste bommen gewoon niet op een schap liggen en een lange levertijd kennen. De aanvallen van Nederlandse F-16’s op doelen van terreurbeweging IS in Irak kunnen volgens haar doorgaan.

“Het goede nieuws is dat je nooit met één soort munitie werkt. Dat betekent ook dat je kunt variëren. Bepaalde munitiesoorten zijn eerder uitgeput dan anderen, maar het is niet zo dat de operationele missie in gevaar komt,” zei Hennis.

Volgens de bewindsvrouw kan er niet zomaar een beroep gedaan worden op bondgenoten om de bommen te leveren.

“Als het zo simpel was geweest, hadden we überhaupt nooit problemen met munitie. Ook de Amerikanen en andere coalitiepartners vliegen en bombarderen. Ook bij hen moeten voorraden worden aangevuld”, zei zij tegenover de NOS.

Defensie kampt al langer met tekorten aan munitie. Er zijn onder meer niet genoeg kogels voor schietoefeningen. Ook hier spelen hoog verbruik bij een missie en soms lange levertijden de krijgsmacht parten.

Lees meer over: Defensie F16 Jeanine Hennis-Plasschaert

Nasleep ramp Russische Airbus-A321 AD

Vliegtuigcrash-Sinai AD

Verder:

Egyptische politie doodt belangrijke IS-strijder

NU 09.11.2015 De Egyptische politie heeft een belangrijke IS-strijder gedood. Het gaat om Ashraf Ali Ali Hassanein al-Gharabli. Dat meldt persbureau AFP maandag op basis van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De man is in Caïro omgekomen tijdens een vuurgevecht nadat de politie hem probeerde te arresteren. Wanneer dit is gebeurd, is niet bekend gemaakt.

Hassanein was een van de belangrijkste IS-strijders ten westen van de Sinaï en werd al maanden gezocht door de politie. Hij behoorde tot de voormalige groep Ansar Beit al-Maqdis. Deze groep heeft zich in november 2014 bij IS aangesloten en heet sindsdien Wilayat Sinai (Provincie Sinaï).

Zie ook: Wat we tot nu toe weten over de Russische vliegramp in Sinaï

Lees meer over: IS Vliegramp Sinaï

Topterrorist uit Sinaï dood

Telegraaf 09.11.2015  Een Egyptische ‘topterrorist’, Ashraf Ali al-Gharabali, die tot een groep jihadisten in de Sinaï behoorde, is door de Egyptische veiligheidstroepen in Caïro doodgeschoten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Wanneer Gharabali werd gedood is niet vermeld. Hij was een leider van de Wilayat (Provincie) Sinaï.

Dat is een groep jihadisten in de Sinaï, in het noordoosten van Egypte. De groep stelt onderdeel te zijn van de beweging Islamitische Staat en heeft geclaimd verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van een Russische Airbus A321 boven de Sinaï op 31 oktober. Daardoor kwamen 224 mensen om het leven.

Gharabali heeft volgens autoriteiten in Caïro verscheidene aanslagen gepleegd, onder meer in 2013 op de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ibrahim. Hij deed ook een poging een bomaanslag te plegen op een tempel in Luxor. Hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de ontvoering van een Kroaat en de moord, afgelopen jaar, op een Amerikaanse ingenieur in de Sinaï.

IS brengt ook onverslaanbare Poetin in het nauw

Elsevier 09.11.2015 Het is echt geen hogere wiskunde: Rusland en het Westen staan de islamisten in de weg, dus zijn aanslagen te verwachten. Het lot van het Russische passagiersvliegtuig bewijst dat zelfs de ongenaakbare Poetin zijn burgers niet volledig kan beschermen.

De Russen zijn op een bizarre manier terug in de realiteit getrokken. De Russische Federatie werd eerder dan de westerse wereld geconfronteerd met het islamitische terrorisme.

Aanslagen op appartementencomplexen in Moskou, tijdens een theatervoorstelling en op een school in Beslan. De terroristische actie in Beslan in 2004 kostte 334 onschuldige burgers het leven. Er kwamen 186 kinderen om het leven.

De laffe Tsjetsjeense terroristen schoten op vluchtende kinderen. De Russische regering bemoeide zich niet met interne affaires in islamitische landen.

Saddam Hussein

Eigenlijk probeerde Rusland populair te worden bij de Arabische volkeren. Rusland was tegen de oorlog tegen Saddam Hussein. Ook in het geval van Libië stemde Rusland slechts aarzelend in met de resolutie van de VN-veiligheidsraad, waarmee uiteindelijk de militaire actie tegen kolonel Mu’ammar al-Khaddafi mogelijk werd.

Amerikaanse autoriteiten weten het zeker: de Russische crash was met ’99 procent zekerheid’ terreuraanslag  Lees verder >

Dat was natuurlijk niet de bedoeling van die resolutie. Het ging slechts om de bescherming van burgers en niet om het ten val brengen van het regime. Het Westen heeft uiteindelijk de dictator van Libië ten val gebracht, waardoor de kloof tussen Moskou en de westerse wereld groeide.

Sprookje

De Russische president Vladimir Poetin probeerde aanvankelijkde gedachte weg te nemen dat het Russische passagiersvliegtuig door een aanslag zou zijn neergehaald. Om minstens twee redenen zou dit Moskou niet goed uitkomen.

Poetin presenteert zich als een onverslaanbare superleider. De aanslag op het vliegtuig veroorzaakt een ernstige kras op het sprookje over de president. Het islamitische terrorisme blijkt wederom een mondiaal probleem te zijn.

Machtiger

Poetin moet dit nu aan zijn volk uitleggen, en daarbij heeft hij de steun van het Westen nodig. Het Westen is militair gezien machtiger dan de Russische Federatie. Zelfs Rusland heeft het Westen nodig in de oorlog tegen het terrorisme.

De tweede reden heeft te maken met de gevolgen van de aanslag. Wat gaat Moskou doen? Gaat het meer grondtroepen inzetten in Syrië? De Russen kunnen Iran eventueel vragen om meer troepen naar Syrië te sturen.

Plaatste een bagagemedewerker de bom in het Russische rampvliegtuig? Britse inlichtingendiensten hebben telefoongesprekken onderschept van extremisten van IS Lees verder >

Dat is een moeilijke zaak voor Teheran. In de afgelopen vier weken zijn ruim veertig commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen in Syrië. Niemand weet precies hoeveel Afghanen, Libanezen en andere nationaliteiten die onder Iraans gezag in Syrië vechten, zijn omgekomen. Zij kunnen waarschijnlijk niet meer dan wat ze nu doen.

Politiek plan

Het zou ook moeilijk worden voor Poetin om de Russen op de lange termijn te overtuigen van het belang van de Russische deelname aan de strijd in Syrië.

De Russische Federatie kan het Westen vragen om mee te vechten in Syrië. De wedervraag van het Westen zou luiden: waarom? Om een vriend van Poetin aan de macht te helpen of te houden?

Het is zeer de vraag of een dergelijke operatie zinvol zou zijn. Er bestaat geen politiek plan voor de toekomst van Syrië. En zolang er geen plannen zijn, is militaire interventie onmogelijk. Dat heeft het Westen geleerd in Libië en Irak.

Verbazing

Juist de toename van de macht van Iran in Syrië en Irak maakt het voor het Westen onmogelijk om zomaar aan de kant van ayatollahs te vechten.

Alle media reageerden verrast op de brute aanslag op een passagiersvliegtuig. Ze vroegen zich af of IS van strategie is veranderd. Ik verbaas me weleens over de verbazing van de westerse journalisten en deskundigen.

IS heeft keer op keer opgeroepen tot het plegen van aanslagen in het Westen. Ze trainen de Tsjetsjenen. Daaruit had Moskou kunnen afleiden dat er ooit een aanslag zouden worden gepleegdop Russische belangen.

Wiskunde

Het zou niet onverstandig zijn als we de beloftes van de vijand serieus gaan nemen. IS is niet van strategie veranderd – het vestigen van een staat via terreur is nog steeds de kernstrategie. En iedereen die ze in de weg staat, zal vroeg of laat met de islamitische terreur worden geconfronteerd.

Rusland en het Westen staan de islamisten in de weg. Het is echt geen hogere wiskunde. President Abdul Fatah al-Sisi van Egypte heeft op veel punten gelijk gekregen. De terroristen die zich onder Mohamed Morsi, de oud-president van de Moslimbroeders, konden bewapenen en organiseren, moeten worden aangepakt.

Al-Qa’ida heeft intussen ruimte moeten prijsgeven aan een nieuwe en slimmere terreurgroep. Door de aanslag in Egypte ontstaat een wedstrijd tussen Al-Qa’ida en IS. Ook Al-Qa’ida moet zich binnenkort laten gelden. Zelfs de onverslaanbare Poetin kan zijn burgers niet beschermen tegen de islamisten.

IS brengt zelfs de onverslaanbaar geachte Poetin in de problemen

Afshin Ellian

Rechtsgeleerde Afshin Ellian blogt regelmatig over uiteenlopende onderwerpen voor elsevier.nl.

Tags; rusland saddam hussein is sharm-el-sheikh crash sanaï

zie ook;

Egypte: Vrijwel zeker bom

Trouw 09.11.2015 Ook Egypte is nu zover: het was vrijwel zeker een bomaanslag waardoor op 31 oktober een Russisch passagiersvliegtuig neerstortte boven de Sinaï-woestijn. Een lid van het Egyptische onderzoeksteam meldde gisteren aan persbureau Reuters dat geluiden, opgenomen met een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie. De knal kwam ‘met 90 procent zekerheid’ van een bom.

De nieuwe lijn van de Egyptische overheid is om verwijten te maken aan het Westen

Direct na de ramp werd nog algemeen gedacht aan een technisch mankement, gezien de beroerde reputatie van de Russische vliegmaatschappij. Maar al snel pochten terroristen van Islamitische Staat (IS) over een aanslag. Dat werd geloofwaardig toen ook Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten repten van een terreurdaad.

De Egyptische overheid heeft moeite om hierin mee te gaan. Ze vreest voor de economische gevolgen van afnemend toerisme en zou daarom liever volhouden dat het een ongeluk was. Nu ook het Egyptische onderzoeksteam om is, lijkt die strategie uitgewerkt.

Verwant nieuws;

‘Bloggers spotten Russische grondsoldaten in Syrië’

Elsevier 08.11.2015 Het Conflict Intelligence Team, een collectief van Russische bloggers, gebruikte sociale media om Russische soldaten op te sporen. Kleine groepen Russische soldaten zijn gesignaleerd in Syrië. De soldaten zouden zich onder meer ophouden vlakbij Hama, Aleppo en Homs.

De soldaten en ex-soldaten werden gesignaleerd door een obscure groep Russische bloggers die zich het Conflict Intelligence Team (CIT) noemt, meldt persbureau Reuters zondag. De suggestie wordt daarmee gewekt dat Rusland niet alleen luchtaanvallen uitvoert, maar ook grondoffensieven voorbereidt.

Contrast

Eind september begonnen de Russen met luchtaanvallen in Syriëom het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen. Het Kremlin heeft meerdere keren verklaard geen grondoffensieven te willen uitvoeren, maar de steun te beperken tot luchtaanvallen en de aanwezigheid van experts, trainers en wapenleveranties.

De groep bloggers van CIT zouden sociale media hebben gebruikt om de geografische locatie van de soldaten te achterhalen. Het zou slechts gaan om drie (ex-)soldaten die zich momenteel in Syrië bevinden. ‘Hoewel we geen bewijs hebben dat Russische soldaten direct op de grond vechten in Syrië, geloven we wel dat deze observatie in contrast staat met de bewering dat er geen Russische troepen meedoen met grondoffensieven,’ zei het CIT. De Russische autoriteiten zouden geen commentaar willen geven op de verklaring van de bloggers.

Screenshots

De bloggers publiceerden screenshots van de social media accounts van zowel een voormalige als een dienende soldaat. Beiden zouden onlangs foto’s hebben gepost met de Hama Provincie als locatie. Een andere soldaat postte in oktober al foto’s waarop hij met een geweer poseert. De foto’s zouden genomen zijn in de Syrische stad Aleppo. Ook was er een foto zichtbaar van hem met drie andere gewapende mannen in Homs. De foto’s waren zondag van het account verwijderd. Eerder speculeerde de NAVO al dat Rusland mogelijk grondoperaties aan het voorbereiden was.

Het CIT was eerder betrokken bij het ontrafelen van informatie over Russische militaire doden in Oekraïne en was in oktober de eerste die de dood van een Russische soldaat in Syrië wist te bevestigen.

'Bloggers spotten Russische grondsoldaten in Syrië'

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags conflict intelligence team hama aleppo homs syrie rusland bloggers luchtaanvallen grondoperaties

zie ook

‘Tientallen doden door Russische bombardementen bij Damascus’

VK 08.11.2015 Bij bombardementen op een voorstad van Damascus zijn zaterdag 23 doden gevallen. Dat meldt de Britse website Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de slachtoffers zouden zich ook zes kinderen en zeven vrouwen bevinden.

Volgens het observatorium werden de bombardementen uitgevoerd op een markt in Douma, dat in handen is van rebellen. Er zouden ook meerdere mensen gewond zijn geraakt. Volgens de website werden de bombardementen uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen en vielen er burgerdoden.

Rusland steunt de Syrische president Bashar al-Assad. Rond de hoofdstad Damascus zijn verschillende gebieden in handen van de rebellen die tegen het regeringsleger vechten. Volgens Rusland worden alleen rebellengroepen aangevallen en maakt het land geen burgerslachtoffers.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

‘Tientallen doden door Russische bombardementen bij Damascus’

Negen doden bij aanslag in Libanese stad op grens met Syrië

Rusland toch niet met rebellen om tafel

‘Syrische overheid verdient veel geld aan verdwijningen’

Rusland: belangrijk onderscheid tussen terreur- en oppositiegroepen Syrië

BEKIJK HELE LIJST

Onderzoekers 90% zeker van bom bij vliegtuigcrash Sinaï

Emirates: Crash kan leiden tot strengere controles

AD 08.11.2015 Het is vrijwel zeker dat een bomaanslag de oorzaak is van het neerstorten van een Airbus A321 van Metrojet op 31 oktober in de Sinaï. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte zondag bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom.

De crash werd in eerste instantie toegeschreven aan een technisch mankement, maar al snel druppelden geluiden door dat het toestel door een aanslag naar beneden was gekomen. Zo eiste een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering uit Egypte op de dag van de crash de aanslag op. Dat werd toen nog niet erg serieus genomen, maar in de loop van vorige week veranderde dat. Het is echter nog onduidelijk of IS ook daadwerkelijk achter de aanslag zit.

Bij de crash, ruim een week geleden, kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Op een paar slachtoffers na waren alle mensen aan boord Russen. Het toestel was opgestegen vanaf de luchthaven bij het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, met als bestemming Sint-Petersburg. Daar kwam het vliegtuig nooit aan; een half uur na het opstijgen kwam het al naar beneden in de Sinaï-woestijn.

MEER OVER; VLIEGTUIGCRASH SINAÏ EGYPTE

Russische crash was met ’99 procent zekerheid’ terreuraanslag

Elsevier 08.11.2015 De Amerikaanse autoriteiten zijn er steeds zekerder van: een bom geplant door terroristen is de oorzaak van de crash van de Russische Airbus A321 boven Egypte vorige week. ‘Het is nu 99.9 procent zeker dat het een bom is geweest’. Dat zeggen Amerikaanse inlichtingenofficials zondag tegen CNN.

Contrast

Eerder deze week zei de Amerikaanse president Barack Obamanog dat het ‘mogelijkerwijs’ een bom is geweest die de vlucht van de Russische maatschappij Metrojet heeft doen neerstorten in de Sinaï-woestijn. Het vliegtuig was op weg van het toeristische oord Sharm al-Sheikh naar Sint Petersburg. Alle 224 inzittenden kwamen bij de crash om het leven.

Ook het Egyptische onderzoeksteam lijkt zich nu te vinden in het scenario. ‘Onze analyse wijst erop dat de explosie werd veroorzaakt door een bom,’ zei een van de onderzoekers zondag tegen persbureau Reuters. Eerder wilde het Egyptische team geen uitspraken doen over mogelijke oorzaken van de crash.

Het vermoeden dat een bom de oorzaak is geweest, is gebaseerd op onderschepte communicatie tussen strijders van Islamitische Staat (IS) in Egypte en IS-leden in Syrië. De Egyptische tak van IS heeft daarbij ook publiekelijk de verantwoordelijkheid voor de crash geclaimd. In eerste instantie werd deze verklaring afgedaan als propaganda, maar de Amerikanen lijken er steeds meer in te geloven.

Eerder deze week werd bekend dat het zeker geen ongeluk betrof: opnames uit de cockpit lieten duidelijk blijken dat een explosie voorafging aan de crash. Het Egyptische onderzoeksteam oppert dat een lithium-batterij mogelijk verantwoordelijk is geweest voor de explosie.

‘De verklaring van IS staat los van de communicatie die wij hebben onderschept’, zei een Amerikaanse official zondag. Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn momenteel bezig met een analyse van de communicatie om erachter te komen over welk type bom de IS-leden praten en wat er is gebruikt om deze te detoneren. Beide landen zijn echter niet actief betrokken bij het Egyptische onderzoek naar de crash.

Momenteel voeren Egypte, Rusland en Amerika gesprekken over een mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse FBI bij het onderzoek. Het zou voornamelijk gaan om een bijdrage van bomexperts van de federale inlichtingendienst. Op dit moment werken er wel experts uit Egypte, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Ierland mee aan het onderzoek.

Rusland heeft zaterdag zo’n 11.000 toeristen teruggehaald uit Sharm al-Sheikh. De meesten van hen mochten alleen handbagage meenemen, omdat het veiligheidspersoneel in met name Sharm al-Sheikh omkoopbaar is en de scanapparatuur niet goed werkt. Nog altijd zijn daar toeristen gestrand. Ook de Britse autoriteiten zijn bezig Britse toeristen terug te halen uit het resortgebied. Nederland heeft het reisadvies voor Sinaï-woestijn onlangs aangepast.

Russische crash was met '99 procent zekerheid' terreuraanslag

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; metrojet  sharm al-sheikh  sinai  airbus a321  fbi  is  terreuraanslag  toerisme

zie ook;

Bom liet vliegtuig crashen Telegraaf 08.11.2-15

Bom volgens onderzoeksteam Egypte 90 procent zeker oorzaak vliegramp

NU 08.11.2015 Het onderzoeksteam in Egypte dat de ramp met de Russische Airbus onderzoekt, is 90 procent zeker dat een bom het neerstorten heeft veroorzaakt.

Dat meldt persbureau Reuters zondag. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie.

Het Russische toestel stortte vorige week zondag naar boven de Sinaï-woestijn in Egypte. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Diverse geheime diensten hadden de afgelopen week al het vermoeden uitgesproken dat de ramp veroorzaakt zou zijn door een explosief aan boord.

Terroristische organisatie IS claimde vorige week al de verantwoordelijkheid voor de mogelijke aanslag.

Het toestel van de Russische maatschappij Metrojet vertrok vorige week uit het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh met als bestemming Sint-Petersburg. Zo’n half uur na het opstijgen stortte het vliegtuig neer.

Zie ook: Wat we tot nu toe weten over de Russische vliegramp in Sinaï

Lees meer over: Vliegramp Sinaï

Onderzoeksleider crash Sinaï: Explosie hoorbaar, geen conclusies

VK 07.11.2015 Vlak voor de crash van de Russische Airbus A321 boven de Sinaï-woestijn heeft een explosie plaatsgevonden in het vliegtuig, dit bevestigt de leider van het onderzoek op basis van opnamen uit de zwarte doos.

Over de oorzaak van de explosie kan de onderzoeker, Ayman al-Muqaddam, geen uitspraak doen: ‘Het kunnen lithiumbatterijen zijn geweest, het kan de brandstoftank zijn geweest, we houden alle opties open.’ Hij wil pas conclusies trekken als al het bewijs bekeken is en er feiten op tafel liggen.

Op dit moment zijn in totaal 58 onderzoekers uit onder andere Egypte, Duitsland en Frankrijk bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal. De wrakstukken van de Airbus zullen binnenkort overgebracht worden naar Caïro.

Bom

Waarom de Britten?

Hoe konden de Britse inlichtingendiensten weten dat de vliegramp mogelijk islamitisch terrorisme was? En waar om kwamen juist de Britten hier als eerste mee? Een reconstructie (+) van correspondent Patrick IJzendoorn.

Gisteren lekte een anonieme onderzoeker al aan de Franse televisiezender France2 dat er een explosie te horen was op de opnames uit de zwarte doos. De bron stelde dat de oorzaak van de crash geen ongeluk was.

Ook de BBC meldde vrijdag dat Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd. Iemand met toegang tot het bagageruim zou een explosief op of in de bagage hebben geplaatst

Nog geen duidelijkheid over oorzaak vliegramp Sinaï  

NU 07.11.2015 De oorzaak van de crash met het Russische vliegtuig in het Egyptische Sinaï blijft voorlopig onbekend. Het Egyptische onderzoeksteam is nog altijd bezig informatie te verzamelen om meer te weten te komen over de crash.

Dat heeft de onderzoeksleider van het Egyptische onderzoek naar de vliegramp zaterdag gezegd, melden verschillende buitenlandse media waaronder Al Jazeera. Alle scenario’s worden momenteel nog onderzocht.

Tijdens een bijeenkomst over de crash werd verder duidelijk dat de opnames van de zwarte dozen van het vliegtuig 23 minuten na het opstijgen zijn gestopt. Uit informatie van de recorders is daarnaast duidelijk geworden dat er enkele seconden voor de crash een geluid in de cockpit te horen was. Het is onduidelijk wat voor geluid dit was.

Volgens het onderzoeksteam is wel duidelijk geworden dat het vliegtuig in de lucht in stukken gebroken is. Dit zou blijken uit het feit dat de resten van het vliegtuig verspreid gevonden zijn. Wat de oorzaak van de breuk is, kon echter nog niet gezegd worden.

De autoriteiten in Egypte kijken de beelden van bewakingscamera’s van de luchthaven Sharm-el-Sheik na op verdachte situaties. Er wordt bekeken of mensen misschien langs metaaldetectiepoortjes of bewakers zijn geglipt, melden bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten zaterdag.

Lees meer over: Vliegramp Sinaï

Gerelateerde artikelen;

‘Brits vliegtuig week uit voor raket Egyptisch leger in Sinaï’

Bijna 80.000 Russische toeristen vast in Egypte  update: 11:21

‘Zwarte dozen wijzen op bom aan boord Russisch vliegtuig’  

Egypte gaat beelden Sharm-el-Sheikh onderzoeken VK 07.11.2015

‘Roep om samenwerking genegeerd’ Telegraaf 07.11.2015

‘Brits vliegtuig week uit voor Egyptische raket’  VK 07.11.2015

 Vliegtuig ontsnapt aan raket Telegraaf 07.11.2015

‘Zwarte dozen wijzen op bom aan boord Russisch vliegtuig’ NU 07.11.2015

‘Brits passagiersvliegtuig kon raket Sinaï maar net ontwijken’  Elsevier 06.11.2015

‘Brits vliegtuig week uit voor raket Egyptisch leger in Sinaï’   NU 07.11.2015

‘IS trots over neerhalen Airbus’ Telegraaf 07.11.2015

‘IS schept op over neerhalen Russische Airbus’

VK 07.11.2015 Leiders van Islamitische Staat (IS) in Raqqa en personen op het schiereiland van de Sinaï zouden in een gesprek met elkaar hebben opgeschept over het neerhalen van de Russische Airbus die vorige week zaterdag neerstortte. Dat laat de omroep NBC in de nacht van vrijdag op zaterdag weten op basis van Amerikaanse bronnen.

Lessen van Lockerbie

Bijna een week na de vliegramp in de Sinaï wijzen steeds meer vingers naar IS. Maar bewijs vinden is moeilijk, zo leerde het onderzoek naar de Lockerbie-aanslag van 1988 (+).

Hoe konden de Britse inlichtingendiensten weten dat de vliegramp mogelijk islamitisch terrorisme was? En waarom kwamen juist de Britten hier als eerste mee? (+)

‘Ze waren de crash duidelijk aan het vieren’, aldus een bron. In het gesprek werd trots over het neerhalen van het vliegtuig gesproken en hoe dat gegaan was, aldus NBC.

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten een boodschap van een groep mensen in de Sinaï die gelieerd zijn aan IS. Zij waarschuwden voor ‘iets groots in de omgeving’ voordat het Russische toestel crashte. In de afgeluisterde gesprekken overlegden ze met IS-leden in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat in Syrië.

Bom

De gegevens van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig wijzen niet op een ongeluk. Dit hebben anonieme onderzoekers vrijdag tegen persbureau AFP gezegd. Volgens de bronnen dicht bij het onderzoek is duidelijk het geluid van een plotselinge explosie te horen, en volgde deze explosie niet op het uitvallen van motoren.

De BBC meldde vrijdag dat Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd. Iemand met toegang tot het bagageruim zou een explosief op of in de bagage hebben geplaatst

Hoe krijg je een bom aan boord?

Door steeds striktere veiligheidsmaatregelen zijn bomaanslagen op vliegtuigen een zeldzaamheid geworden. ‘Maar een systeem is nooit waterdicht.’ (+)

ISLAMITISCHE STAAT;

‘IS schept op over neerhalen Russische Airbus’

Britse spionnen staan bekend als beste puzzelaars

OPCW: mosterdgas gebruikt bij strijd IS en rebellen

Hoe komt een bom in een vliegtuig?

Gemarteld door IS en vlak voor executie gered

BEKIJK HELE LIJST

‘Explosie in Russische Airbus, en zeker geen ongeluk’ Elsevier 06.11.2015

‘Explosie op voicerecorder’ Telegraaf 06.11.2015

Vliegramp Sinaï is voer voor politiek spel

Trouw 06.11.2015 Terroristen zitten achter de vliegramp in de Sinaï, zeggen de Britten en Amerikanen. Dat zint Poetin niet. Egypte vreest dat het toerisme inzakt.

Wat de Russen vooral steekt is dat de Amerikanen en de Britten buiten het officiële onderzoek om, conclusies trekken…

Laatste nieuws
Vandaag staan er 29 vluchten gepland om toeristen uit Sharm al-Sheik terug te vliegen naar Groot-Brittannië, zo meldt persbureau AFP. Er zitten ongeveer twintigduizend Britten vast in de kustplaats.
De KLM stond vanmorgen alleenhandbagage toe op een vlucht vanuit Caïro. (redactie)

Was het een bom? Grote kans, zeggen de Amerikanen en de Britten. Laten we geen voorbarige conclusies trekken, aldus de Egyptenaren en de Russen. Toch stopte Poetin vrijdagmiddag alle Russische vluchten naar Egypte, zolang niet duidelijk is wat er gebeurd is.

Naar de oorzaken van de ramp met een Russisch passagiersvliegtuig dat zaterdag neerstortte in de Sinaï-woestijn wordt al bijna een week gegist. De verwarring werd alleen maar groter toen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten woensdag bekend maakten dat het toestel heel waarschijnlijk is neergestort vanwege een explosief aan boord, vermoedelijk naar binnen gesmokkeld door strijders van Islamitische Staat (IS).

De Britse veiligheidsdienst meldt dat het toestel vermoedelijk is neergestort nadat een bom ontplofte in het vliegtuig. Later wordt dat bevestigd door de Amerikanen. Rusland wil niet te snel conclusies trekken, en Egypte spreekt de claim tegen.

Verwant nieuws;

Meer over; Egypte  Vliegrampen  Islamitische Staat (IS)  Rampen en Ongevallen

Delen van inlichtingen blijft lastig, zo bewijst crash

VK 06.11.2015 De crash van de Russische Airbus A321 boven de Sinaï-woestijn in Egypte maakt wederom duidelijk dat het delen van inlichtingen tussen landen bijzonder gecompliceerd is. Het verzamelen en verwerken van inlichtingen blijft vooral een nationale aangelegenheid

Hoe krijg je een bom aan boord?

Door steeds striktere veiligheidsmaatregelen zijn bomaanslagen op vliegtuigen een zeldzaamheid geworden. ‘Maar een systeem is nooit waterdicht.'(+)

Na de crash op zaterdag in de Sinaï-woestijn in Egypte zijn analisten van de Britse militaire inlichtingendienst MI5 en inlichtingendienst GCHQ hun bestanden gaan analyseren. Daarin vonden ze afgeluisterde gesprekken voorafgaand aan de crash die wezen op een naderende aanslag in Egypte. Dit bevestigde hun vermoedens dat aan IS gelinkte groeperingen misschien achter de ramp zouden zitten.

Maar gaven de Britten deze inlichtingen ook aan andere landen of aan Nederland? De Britse krant The Telegraph citeert de minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. ‘Sommige inlichtingen kunnen we delen, andere niet’. Volgens Hammond zijn deze specifieke inlichtingen met weinig landen gedeeld.

Het is niet gebruikelijk om ruwe data zomaar met partnerdiensten te delen, omdat die inzicht kunnen geven in de werkwijze of bronnen. Dat kan operaties in gevaar brengen. Daardoor blijft het verzamelen en verwerken ervan vooral een nationale aangelegenheid. De Britten zullen hun conclusies wel met de zogeheten Five Eyes gedeeld hebben, het belangrijkste inlichtingenverbond ter wereld waarin de Verenigde Staten, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië nauw samenwerken.

Een tijd behoorde Nederland tot de belangrijkste landen buiten de Five Eyes, de zogeheten Nine Eyes. Dat kwam onder meer door de hechte samenwerking met de NSA in de Afghanistan-jaren. Het is aannemelijk dat Nederland nu een stap terug heeft gezet en tot de 14 Eyes behoort.

Woensdag al besloten Britse luchtvaartmaatschappijen op basis van deze aannames te stoppen met vliegen naar Egyptische badplaatsen. Donderdag adviseerde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om niet langer naar Sharm el-Sheikh te reizen.

Onder meer TUI zal komende week geen passagiers meer naar Egypte vliegen. Russische maatschappijen bleven doorvliegen, maar vrijdagmiddag besloot Rusland alle vluchten toch op de schorten.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Zwarte doos wijst op explosie in neergestort vliegtuig Sinaï’

Nederlandse toeristen niet meer naar Sharm el-Sheikh

Test voor ontluikende vriendschap Rusland-Egypte

‘Zwarte doos wijst op explosie in neergestort vliegtuig Sinaï’

VK 06.11.2015 De gegevens van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig wijzen niet op een ongeluk. Dit hebben anonieme onderzoekers onder meer tegen France2 en persbureau AFP gezegd. Volgens de bronnen dicht bij het onderzoek is duidelijk het geluid van een plotselinge explosie te horen, en volgde deze explosie niet op het uitvallen van motoren.

Hoe krijg je een bom aan boord?

Door steeds striktere veiligheidsmaatregelen zijn bomaanslagen op vliegtuigen een zeldzaamheid geworden. ‘Maar een systeem is nooit waterdicht.'(+)

De BBC meldt vrijdag dat Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd.

Deze bronnen stellen dat iemand met toegang tot het bagageruim een explosief op of in de bagage heeft geplaatst. Waarom de onderzoekers die theorie over de oorzaak van de vliegramp steeds waarschijnlijker achten, blijkt niet uit het BBC-bericht.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Delen van inlichtingen blijft lastig, zo bewijst crash

Nederlandse toeristen niet meer naar Sharm el-Sheikh

Test voor ontluikende vriendschap Rusland-Egypte

‘Britten hadden informatie over aanslag Sinaï’

NU 06.11.2015 Het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh stil te leggen is ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten.

Zij zouden in de dagen voor het neerstorten van de Russische Airbus A321 hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio. Dat meldt de Daily Telegraph.

Britse onderzoekers zeggen dat er een bom in het laadruim van het vliegtuig is gelegd, vlak voordat het toestel opsteeg. Dat meldt de BBC vrijdag.

Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag.

De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de krant aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. ”Sommige informatie kunnen we delen, andere niet”, zei de minister.

De Britse inlichtingendiensten zouden de informatie overigens pas hebben ontdekt na de vliegramp. Jihadisten in de Sinaï hebben eerder een aanslag opgeëist.

Lees meer over: Vliegramp Sinaï

Gerelateerde artikelen;

Nederlandse reisorganisaties nemen alleen handbagage mee op vluchten  

Geen hinder Nederlanders door stoppen vluchten Sharm-el-Sheikh 

‘Aanzienlijke kans betrokkenheid IS bij neergestort toestel Sinaï’  

Mysteries rond neergestort Russisch vliegtuig; vier scenario’s

Trouw 05.11.2015 De crash van een Russisch verkeersvliegtuig afgelopen zaterdag in de Sinaï-woestijn in Egypte is nog altijd met veel mysteries omgeven. Over de oorzaak van de ramp, die aan alle 224 inzittenden het leven kostte, doen veel tegenstrijdige berichten de ronde, die weer voeding geven aan allerlei speculaties. De Britse premier Cameron zei vandaag dat nog niet vaststaat dat het vliegtuig is opgeblazen met een bom, maar dat het een ‘sterke mogelijkheid’ is.

Vanaf het begin zijn er veel vraagtekens over de oorzaak van de ramp, vooral over de vraag of er sprake is van een aanslag of niet. Hier heeft nog geen van de betrokken partijen uitsluitsel over willen of kunnen geven. De officiële woordvoerder van het Kremlin waarschuwde vanochtend dat alle theorieën over de oorzaak op dit moment neerkomen op ‘speculaties’. “Wat er ook gebeurd is kan alleen worden aangetoond  door het onderzoek”, aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Speculaties zijn er genoeg over de crash van de Russische Airbus, die afgelopen zaterdag neerstortte in de Egyptische Sinaï-woestijn, 23 minuten nadat het vliegtuig was opgestegen vanuit de badplaats Sharm-al-Sheikh op weg naar Sint-Petersburg in Rusland. Dit zijn de vier belangrijkste theorieën die nu de ronde doen:

Witte Huis: nog geen conclusie over vliegtuigcrash Sinaï VK 05.11.2015

Britten verdenken IS van betrokkenheid vliegtuigcrash AD 05.11.2015

Russische media: Westerse informatieoorlog over neergestort vliegtuig VK 05.11.2015

Egypte: geen aanwijzing voor bomaanslag Russische Airbus VK 05.11.2015

Russische Airbus waarschijnlijk opgeblazen door IS

Elsevier 05.11.2015 Wat veroorzaakte de crash van de Russische Airbus A321, afgelopen zaterdag in de Sinaï-woestijn? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het toestel is neergestort door toedoen van een explosief.

Het is ‘zeer waarschijnlijk’ dat er een bom aan boord was van de Airbus van de Russische vliegmaatschappij Metrojet, meldt nieuwszender CNN woensdag op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst.

Wraakactie?

Wie de bom dan zou hebben geplaatst, is onduidelijk, maar er wordt gedacht aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), waarvan de lokale tak ook in Egypte actief is.

Een groep die zich in de Sinaï tot IS rekent, claimde eerder al verantwoordelijk te zijn voor de crash, waarbij alle 224 inzittenden het leven lieten. Het zou een wraakactie zijn geweest voor de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Eerder op de avond klonken ook al dit soort geluiden uit Groot-Brittannië. Medewerkers van de Britse premier David Cameron lieten weten dat de oorzaak van de crash weliswaar nog onbekend is, maar dat naarmate er meer informatie komt, het aannemelijker lijkt dat het toestel is verwoest door een explosief.

Ook bronnen betrokken bij het onderzoek in Egypte zeiden vandaag dat een ontploffing in het toestel steeds meer aannemelijk lijkt. Om wat voor ontploffing het zou gaan, is niet vermeld. De vluchten van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië zijn woensdagavond opgeschort. Britse experts onderzoeken intussen de veiligheidssituatie op het vliegveld.

Het vliegtuig vertrok vanuit Sharm al-Sheikh naar Sint Petersburg, toen het bij het opstijgen plotseling van de radarverdween.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond aangepast.

Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.

Russische Airbus waarschijnlijk opgeblazen door IS

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; airbus metrojet sharm al-sheikh sinaï

zie ook;

‘Aanzienlijke kans betrokkenheid IS bij neergestort toestel Sinaï’ NU 05.11.2015

Britten verdenken IS van betrokkenheid vliegtuigcrash AD 05.11.2015

‘IS betrokken bij neerhalen vliegtuig’ Telegraaf 05.11.2015

Rusland stuurt raketsystemen naar Syrië VK 05.11.2015

Frankrijk stuurt vliegdekschip naar Syrië in strijd tegen IS NU 05.11.2015

‘Rusland stuurt raketsystemen naar Syrië’ NU 05.11.2015

Rusland stuurt raketsystemen naar Syrië Telegraaf 05.11.2015

‘Bom IS haalde Russisch toestel neer’ VK 05.11.2015

Mogelijk toch bom in Russisch toestel Sinaï Trouw 04.11.2015

Rusland: belangrijk onderscheid tussen terreur- en oppositiegroepen Syrië

VK 04.11.2015 De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft woensdag gezegd dat het noodzakelijk is onderscheid te maken tussen terroristische organisaties en legitieme oppositiegroeperingen in Syrië, voordat de besprekingen in Wenen over de burgeroorlog in het land vervolgd worden.

Op een persconferentie met VN-afgevaardigde Staffan de Mistura zei Lavrov ook de pogingen van de Verenigde Naties om het conflict op te lossen te steunen. De Mistura benadrukte het belang van de formatie van een representatieve Syrische regering.

Vorige week vrijdag spraken Rusland, de Verenigde Staten en vijftien andere landen in de Oostenrijkse hoofdstad over de oorlog in Syrië. De landen willen dat de VN een nieuw diplomatiek proces op gang brengen tussen de regering en oppositiegroepen in Syrië. Dit proces moet leiden tot een landelijk staakt-het-vuren en een politieke overgang. Stellige uitspraken over de politieke toekomst van president Bashar Assad werden vermeden.

Er is geen garantie dat Assad of de uiteenlopende rebellengroepen die de wapens tegen hem hebben opgenomen aan het vredesproces zullen deelnemen. Maar er is een duidelijk verschil met eerdere pogingen: de VS en hun bondgenoten, waaronder Saoedi-Arabië, dringen niet langer aan op het directe vertrek van Assad, terwijl Rusland en Iran zijn eventuele vertrek niet langer uitsluiten.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Rusland stuurt raketsystemen naar Syrische troepen

‘Syrische overheid verdient veel geld aan verdwijningen’

Rusland: belangrijk onderscheid tussen terreur- en oppositiegroepen Syrië

Rusland werkt samen met oppositiegroepen in Syrië

‘Aanblijven Assad geen principekwestie voor Rusland’

BEKIJK HELE LIJST

Obama: commando’s VS in Syrië ‘verlengstuk’ van beleid

Trouw 03.11.2015 De tientallen Amerikaanse commando’s die deze week naar Syrië zijn gestuurd, zijn bedoeld als een verlengstuk van wat de VS nu al in Syrië doet. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama in een interview met NBC.

Tegen IS vechten zoals toentertijd door Amerikaanse troepen in Irak gevochten is, lost het probleem niet op, aldus Obama. De tientallen commando’s die het Witte Huis afgelopen week naar het noorden van Syrië stuurde, gaan dus zeker niet direct het gevecht aan met Islamitische Staat (IS), aldus de president.

Obama kwam onder vuur te liggen na de aankondiging dat commando’s naar Syrië worden gestuurd om ondersteunende taken te verrichten. Ze moeten Koerdische en Arabische opstandelingen gaan ‘trainen, adviseren en assisteren’ bij gevechten tegen IS. De president heeft in het verleden regelmatig beloftes gedaan over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit buitenlandse gevechtszones.

Meer over: Barack Obama  Verenigde Staten van Amerika  Burgeroorlog in Syrië

‘VS en Rusland nemen samen deel aan oefening luchtmacht in Syrië’  NU 03.11.2015

Russen en Amerikanen oefenen samen in Syrië AD 03.11.2015

Oefening Rusland en VS Telegraaf 03.11.2015

‘Satellietbeelden laten lichtflits zien bij Russische vliegtuigcrash’ NU 03.11.2015

Feiten en fictie rond Russische rampvlucht Elsevier 03.11.2015

Geen Britse bommen in Syrië: Cameron vreest gezichtsverlies Elsevier 03.11.2015

Rampvlucht: nieuwe vraagtekens na lezing vliegmaatschappij Elsevier 02.11.2015

IS op amper 20 kilometer van snelweg Damascus-Homs

Trouw 02.11.2015 Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de Syrische plaats Maheen in de provincie Homs ingenomen. Dat melden de terreurgroep en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. IS is nu zo’n 20 kilometer verwijderd van de snelweg die Damascus verbindt met de stad Homs en andere plaatsen in het noorden van Syrië.

Tijdens het gevecht om Maheen zijn zeker vijftig doden aan de kant van het leger en regeringsgetrouwe strijders gevallen, aldus het Syrische Observatorium dat de oorlog in het land nauwgezet volgt.

De terreinwinst van IS komt ondanks de luchtaanvallen van Russische en westerse landen op bases van de organisatie. IS wordt nu al ruim een jaar gebombardeerd door Amerikaanse, Europese en Arabische vliegtuigen. Sinds vorige maand wordt de beweging ook gebombardeerd door de Russische luchtmacht die opereert vanaf een luchtmachtbasis bij Latakia.

De verovering van Maheen toont aan dat IS nog bij lange na niet in het nauw is gedreven. Volgens het Observatorium begonnen IS-strijders zaterdag de aanval op Maheen met twee aanslagen met autobommen. Op zondagochtend viel het plaatsje in handen van de jihadisten.

Meer over;

Zawahiri: breed moslimfront Telegraaf 02.11.2015

Rampvlucht: nieuwe vraagtekens na lezing vliegmaatschappij

Elsevier 02.11.2015 Er doen tegenstrijdige theorieën de ronde over waarom een Russisch passagiersvliegtuig zaterdag neerstortte boven Egypte. De Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia bezweert dat de staat van het vliegtuig niets met de crash te maken heeft, en dat ‘krachten van buitenaf’ de enige reden kunnen zijn.

Dat zegt de adjunct-directeur Alexander Smirnov tegen het Russische persbureau Sputnik. Het achttien jaar oude vliegtuig zou in goede staat zijn geweest. Een technisch mankement is uitgesloten, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Geen noodsignaal

Het personeel van de Airbus A-321 verloor 23 minuten na vertrek opeens ‘volkomen de controle over het vliegtuig’, dat onderweg was van het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg. Piloten zonden geen noodsignaal uit toen het toestel een vrije val maakte. Het vliegtuig brak in de lucht al uiteen.

Volgens de adjunct-directeur van Kogalimavia duidt dat erop dat het vliegtuig door ‘krachten van buitenaf’ is geraakt. ‘Een vliegtuig valt niet zomaar in de lucht uit elkaar. De enige logische uitleg is dat er een bepaalde actie van buiten heeft plaatsgevonden.’

Tegenstrijdig

De lezing van de luchtvaartmaatschappij staat haaks op de uitspraken die onderzoekers van de Egyptische overheid maandag deden. Zij verwerpen de mogelijkheid dat het vliegtuig door een terroristische aanslag is gecrasht, vooral omdat het vliegtuig op grote hoogte vloog.

Aanhangers van Islamistische Staat beweerden zondag dat zij het toestel hebben laten neerstorten, maar daar stelden luchtvaartexperts direct grote vraagtekens bij. De Egyptische overheid noemt een technisch mankement waarschijnlijker.

Bij de crash kwamen 224 passagiers om het leven, onder wie vooral Russen. Maandagochtend zijn 144 lichamen teruggevlogen naar Rusland.

Rampvlucht: nieuwe vraagtekens na lezing vliegmaatschappij

Emile Kossen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland egypte islamitische staat vliegtuigramp sinaï

zie ook

‘Oorzaak crash buiten vliegtuig’ Telegraaf 02.11.2015

Leider al-Qaeda bepleit breed front tegen westerse landen NU 02.11.2015

Leider Al Qaida refereert aan samenwerking met IS VK 01.11.2015

‘Niets wijst op raket of bom bij vliegtuigcrash Egypte’ VK 01.11.2015

Onderzoek naar crash in Egypte, ‘IS niet verantwoordelijk’

Elsevier 01.11.2015 Een dag na de crash van een Russisch vliegtuig in de Sinaï zijn er nog veel vragen over de oorzaak. Terreurbeweging IS is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het neerstorten van het vliegtuig, maar Egypte zegt dat een technisch mankement waarschijnlijker is.

De Russische minister van Transport is zondag samen met een team onderzoekers aangekomen in Caïro. De onderzoeker gaan Egyptische autoriteiten helpen bij het onderzoek naar de ramp.

Vliegtuig

Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden, op vier Oekraïners na allemaal Russen, om het leven. Het toestel had genoeg brandstof aan boord, toen het opsteeg in vakantieoord Sharm-el-Sheikh, zeggen Russische aanklagers.

De zwarte dozen van de Airbus A321 van de luchtvaartmaatschappij Kogalimavia zijn gevonden en worden onderzocht. Het vliegtuig was onderweg naar Sint Petersburg en de piloot zou geen noodoproep hebben gedaan.

IS: wij schoten Russisch passagiersvliegtuig neer >

Moslims

Aanhangers van IS beweerden zondag dat de terreurbeweging het toestel heeft laten neerstorten, maar daarover bestaan twijfels. In een verklaring van IS staat dat het neerhalen van het vliegtuig een reactie is op de Russische luchtaanvallen in Syrië, die aan ‘honderden moslims’ het leven hebben gekost.

Voor de zekerheid hebben luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Emirates en Air France-KLM besloten niet meer over de Sinaï te vliegen, voordat er meer bekend is over de toedracht.

De vrouw van copiloot Sergej Trukhachev zegt dat haar man voorafgaand aan de vlucht klaagde over technische mankementen aan het toestel. De ‘technische toestand’ van het vliegtuig zou volgens de vrouw nogal te wensen overlaten, meldtBBC News.

Kogalimavia zegt dat het vliegtuig, dat zo’n achttien jaar oud was, ‘100 procent luchtwaardig’ was.

Onderzoek naar crash in Egypte, 'IS niet verantwoordelijk'

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Tags; kogalimavia rusland sinaï crash

zie ook;

‘Russisch toestel brak uiteen in de lucht’ Trouw 01.11.2015

‘Russisch toestel brak ‘ Telegraaf 01.11.2015

IS wint terrein in Syrië Telegraaf 01.11.2015

Russische onderzoekers komen aan in Egypte Telegraaf 01.11.2015

Steinmeier: hoop voor Syrië Telegraaf 01.11.2015

Russisch vliegtuig zond geen noodsignaal uit NU 01.11.2015

Zwarte dozen crash gevonden Telegraaf 31.10.2015

Permalink voor ingesloten afbeelding

IS claimt Russische vliegcrash in Egypte

Elsevier 31.10.2015 ‘Het is onze strijders gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen,’ aldus IS.

Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Sinaï beweren zaterdag het Russische vliegtuig dat is gecrasht, te hebben neergeschoten. IS publiceerde een verklaring waarin dat gezegd wordt.

‘Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, dank Allah,’ zo luidt de verklaring.

Op het Sinaï-schiereiland zijn verschillende jihadistische groeperingen, waaronder IS, actief. De Airbus A321 van de Russische maatschappij Kogalymavia stortte zaterdagochtend boven de Sinaï-woestijn neer. Het was op weg van de populaire toeristische bestemming Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg.

Twijfel

De verklaring van IS wordt in twijfel getrokken. Het vliegtuig zou te hoog hebben gevlogen om te kunnen raken vanaf de grond, en daarnaast publiceert IS normaal gesproken video’s van terroristische praktijken.

Tegelijkertijd benadrukken Russische luchtvaartautoriteiten dat het veel te vroeg is om te suggereren dat het vliegtuig door een technisch mankement of als gevolg van een menselijke fout is neergestort. Het vliegtuig zou namelijk plotseling steil naar beneden zijn gaan dalen.

Mocht IS wel de verantwoordelijke zijn, dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de Russische strijd tegen IS. Bij de crash kwamen alle 224 passagiers om het leven. Rusland voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de crash.

De Egyptische autoriteiten meldden eerder echter dat een technisch mankement de oorzaak is en benadrukten dat het toestel niet is neergeschoten.Ook de Russen zijn sceptisch over het bericht. Maxim Sokolov, de Russische minister van Transport, verklaarde zaterdag dat  ‘berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen’.

IS: wij schoten Russisch passagiersvliegtuig neer

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; sinai is rusland sharm-el-sheikh sint petersburg kogalymavia vliegtuig crash

zie ook;

IS: Wij hebben Russisch vliegtuig neergehaald

AD 31.10.2015 Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel dat in Egypte is gecrasht, te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS.

De berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, kunnen niet kloppen, aldus Russische minister van Transport.

,,Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank”, staat in de verklaring. De Egyptische autoriteiten meldden zaterdag snel dat een technisch mankement de oorzaak is. Het toestel stortte neer in een gebied circa 75 kilometer ten zuiden van de stad al-Arish. Daar zijn jihadisten actief.

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, zei dat ,,berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen”. Russische luchtvaartautoriteiten hebben ondertussen beklemtoond dat het veel te vroeg is om te suggereren dat het vliegtuig door een technisch mankement of als gevolg van een menselijke fout is neergestort. Het vliegtuig daalde plotseling steil naar beneden. Egypte en Rusland gaan het samen onderzoeken.

Lees ook;

IS eist crash Russisch vliegtuig in Sinaï op

Trouw 31.10.2015 Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel dat in Egypte is gecrasht, te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS. Rusland ontkent echter dat IS iets met de crash te maken zou hebben.

“Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank”, staat in de verklaring.

De Egyptische autoriteiten meldden eerder dat een technisch mankement de oorzaak is. Volgens het Russische persbureau TASS had de piloot de luchtverkeersleiding in Caïro gevraagd te mogen landen. Er zou iets mis zijn geweest met de apparatuur aan boord. Het vliegtuig vloog op dat moment op een hoogte van 9000 meter. Kort na de melding verloor de verkeersleiding het contact. Na een steile duikvlucht stortte het toestel neer in bergachtig gebied bij Bir Hasana.

Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ze vechten vaak met de Egyptische politie en militairen. Caïro heeft al lange tijd problemen om het bergachtige schiereiland onder de duim te houden. Eerder waren er tal van gewelddadige conflicten met bedoeïenen. Zij hebben vlak voor de val van president Hosni Mubarak in 2011 het centrale gezag weer uitgedaagd. Na de staatsgreep van 2013 is het geweld verder geëscaleerd onder meer met bloedige aanvallen van jihadisten.

Verwant nieuws;

IS: Russisch vliegtuig neergehaald

Telegraaf 31.10.2015 Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel dat in Egypte is gecrasht, te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS.

“Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank”, staat in de verklaring. De Egyptische autoriteiten meldden zaterdag snel dat een technisch mankement de oorzaak is. Het toestel stortte neer in een gebied circa 75 kilometer ten zuiden van de stad al-Arish. Daar zijn jihadisten actief.

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, zei dat “berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen”. Russische luchtvaartautoriteiten hebben ondertussen beklemtoond dat het veel te vroeg is om te suggereren dat het vliegtuig door een technisch mankement of als gevolg van een menselijke fout is neergestort. Het vliegtuig daalde plotseling steil naar beneden. Egypte en Rusland gaan het samen onderzoeken.

‘Amerikaanse troepen bestrijden in Syrië alleen IS’ 

NU 31.10.2015 De speciale Amerikaanse eenheden die naar Syrië gaan, zullen alleen tegen Islamitische Staat gaan vechten. De militairen gaan zich niet mengen in de burgeroorlog.

Dat heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gemeld volgens persbureau AP.

Kerry noemt IS een “bedreiging voor elk land” en beklemtoont dat het Amerikaanse beleid duidelijk is over de doelstelling Islamitische Staat te verslaan.

President Barack Obama maakte vrijdag bekend vijftig speciale militairen naar Syrië te sturen. De Amerikanen gaan Koerdische en Arabische troepen in het noorden van het land helpen de terroristische organisatie te bestrijden.

Kerry deed zijn uitspraken in de republiek Kirgizië waar hij op bezoek is. Het is de eerste keer dat de VS grondtroepen naar Syrië stuurt om zich in de strijd tegen IS te mengen.

Het offensief is “de eerste stap in het plan Syrië te bevrijden van terroristische bendes”, aldus de rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De beweging roept de gewapende oppositie in Syrië op samen te werken in de strijd tegen IS.

Zie ook: Obama stuurt speciale eenheden naar Syrië

Lees meer over: 

Syrië Islamitische Staat John Kerry

Gerelateerde artikelen;

Deelnemers Syrië-overleg over twee weken opnieuw bijeen

Obama stuurt speciale eenheden naar Syrië  

Ban Ki-moon roept op tot flexibiliteit tijdens overleg Syrië

Verenigde Staten willen Iran aan tafel bij politiek Syrië-overleg

Offensief tegen IS 

Telegraaf 31.10.2015 Rebellen van de Syrische Democratische Strijdkrachten zijn een offensief begonnen in de omgeving van de Oost-Syrische stad al-Hasakah. In de streek rond de plaats is de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief. De Syrische rebellen zeggen de aanval af te stemmen met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die luchtaanvallen uitvoert in Syrië.

Het offensief is “de eerste stap in het plan Syrië te bevrijden van terroristische bendes”, aldus de rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De beweging roept de gewapende oppositie in Syrië op samen te werken in de strijd tegen IS. “Er moet een nationale militaire strijdkracht komen met daarin Koerden, Arabieren, Assyriërs en alle andere mensen die in Syrië wonen.”

Obama maakt omslag: grondtroepen naar Syrië  Elsevier 30.10.2015

Rusland waarschuwt Amerika op dag van nieuw overleg Syrië  Elsevier 30.10.2015

Syrië-overleg levert weinig op

Trouw 30.10.2015 Voor het eerst sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zijn vrijdag alle belanghebbenden in het conflict bijeen gekomen. In Wenen spraken topdiplomaten uit zeventien landen met elkaar in de hoop een oplossing te vinden voor het bloedigste conflict ter wereld. Maar dat de top weinig heeft opgeleverd, werd al meteen duidelijk toen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry na afloop het woord nam: “We zijn het erover eens dat we het met elkaar oneens mogen zijn”.

De deelnemers aan de conferentie zijn het over Syrië even oneens met elkaar als de Syriërs zelf. De VS en de Arabische Golfstaten eisen dat de Syrische president Assad vertrekt, het liefst binnen zes maanden. Er moeten daarnaast eerlijke verkiezingen worden gehouden.

Rusland en Iran zeggen daarentegen dat het aan de Syriërs zelf is om te bepalen wie er mee mag doen aan de verkiezingen. Daarnaast zeggen ze dat verkiezingen weinig zin hebben zolang de burgeroorlog blijft voortwoekeren.

Staakt-het-vuren
De partijen waren het er wel over eens dat er een staakt-het-vuren moet komen. Maar voor de Syriërs klinkt dit vooral als een lege boodschap: vrijwel alle deelnemers van de conferentie bombarderen in Syrië of voorzien minstens een van de strijdende partijen van wapens en geld. Bovendien zijn veel van de strijdende partijen amper in te tomen: Al-Qaida en andersoortige jihadisten zullen zich niets aantrekken van wat er op een internationale top besloten wordt.

Verwant nieuws;

Verenigde Staten, Rusland en Iran willen wapenstilstand in Syrië

VK 30.10.2015 De Verenigde Staten, Rusland, Iran en de veertien andere partijen die vandaag aanwezig waren bij het Syrië-overleg in Wenen, streven naar een wapenstilstand in Syrië. Dat stellen de partijen in een gezamenlijke verklaring. Daarnaast willen ze de gesprekken tussen de Syrische regering en oppositiepartijen hervatten en nieuwe verkiezingen houden.

Syriërs moeten zelf bepalen over het lot van Assad, aldus Russische minister Sergej Lavrov.

De partijen nodigen de Verenigde Naties uit om de gesprekken met de Syrische regering en oppositiepartijen een nieuwe constitutie te schrijven en nieuwe verkiezingen te organiseren. Tot de verkiezingen moet er een overgangsregime komen, waar plaats is voor zowel de regering als de oppositiepartijen.

Volgens de gezamenlijke verklaring zijn er nog steeds ‘substantiële meningsverschillen’ tussen de landen. Het grootste struikelblok is de rol die president Assad in de toekomst zal spelen. De Verenigde Staten willen president Assad weg hebben, terwijl Rusland en Iran hem steunen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat de Syriërs zelf moeten bepalen over het lot van Assad. De Russische minister sprak de hoop uit dat de landen in de regio – Iran, Saoedie-Arabië en Turkije – elkaar meer zullen vertrouwen na het overleg van vandaag.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Verenigde Staten, Rusland en Iran willen wapenstilstand in Syrië

Obama stuurt Amerikaanse commando’s naar Syrië

‘Meer dan 40 doden bij aanval op markt in Damascus’

Ban Ki-moon: zie af van nationale belangen tijdens Syrië-overleg

Beroofd van gezin en piano, maar vol herinneringen aan Yarmouk

BEKIJK HELE LIJST

Topoverleg over Syrië als ‘weg uit de hel’

Trouw 30.10.2015 In Wenen wordt op topniveau vergaderd over de toekomst van Syrië. Het is een heel serieuze poging, want (bijna) alle internationale hoofdrolspelers in het conflict zitten gezamenlijk aan tafel. Zelfs Iran, voor de allereerste keer.

Boots on the ground
Het Witte Huis kondigt vrijdag aan dat Amerikaanse grondtroepen permanent gelegerd worden in Syrië. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Lees daar hier meer over.

“De conferentie biedt de beste kans op een weg uit de hel”, zoomschreef de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de overlegronde die vandaag in Wenen wordt gehouden. Onder andere de VS, Turkije, Rusland, Saudi-Arabië en Iran behoren tot de achttien landen plus de Europese Unie die met elkaar een oplossing voor het Syrië-conflict zoeken.

Niemand van de aanwezigen kan ontkennen dat na ruim vier jaar gevechten de strijd in Syrië muurvast zit. Diplomatie is de enige uitweg, maar ook daar zijn er grote verschillen. Iran en Rusland zijn op de hand van president Assad, terwijl Amerika en Saudi-Arabië hem juist weg willen hebben. De rol die president Assad zou moeten vervullen in een mogelijke overgangsperiode, staat dan ook centaal bij het overleg, aldus analisten.

Waar staan de belangrijkste spelers in het conflict?

Een overzicht:

Iran is overigens ook het enige land dat nog niet heeft onderschreven dat Assad ooit het veld moet ruimen. Toch zou het land kunnen instemmen met een overgangsperiode van van zes maanden, waarna verkiezingen het lot van Assad moeten bepalen,meldde persbureau Reuters donderdag. Assad heeft verkiezingen altijd eenvoudig gewonnen.

Verenigde Staten
Waar Rusland en Iran zich pro-Assad opstellen, staan de VS aan het andere eind van het spectrum. Voor de Amerikanen is het simpel: Assad moet weg. Maar in hun benadering van het conflict is wel een verandering gekomen. Assad hoeft namelijk niet meteen het veld te ruimen, maar in een proces met een duidelijk tijdpad.

Voor Amerika is ook vooral de vernietiging van IS van belang. Washington voorziet verschillende rebellengroepen in Syrië van wapens en training. De Amerikaanse minister van defensie Ash Carter liet deze week ook weten dat mogelijk Amerikaanse militairen weer voet aan de grond gaan zetten in de strijd tegen Islamitische Staat. In Irak, maar mogelijk ook in Syrië.

© anp.

De Rus Sergei Lavrov, de Amerikaan John Kerry, minister Adel al-Jubeir van Saudi Arabie en minister van Turkije Feridun Sinirlioglu voorafgaand aan het overleg over Syrië.

Saudi-Arabië
Als bondgenoot van de VS is ook Saudi-Arabië tegenstander van het regime-Assad. Een diplomaatvertelde tegen de Amerikaanse zender CNN dat zijn land geen overeenkomst zou onderteken als daar in zou staan dat Assad aan de macht blijft. Het land financiert verschillende rebellengroepen.

Dat Saudi-Arabië en Iran om de tafel zitten, had twee weken geleden nog niemand gedacht, zo schreef de New York Times vandaag. Beide landen staan qua politiek idee lijnrecht tegenover elkaar, en Saudi-Arabië beschuldigt Iran van het steunen van rebellen in Jemen, waar de Saudi’s juist tegen vechten. Amerika deed veel moeite om beide landen vandaag om de tafel te krijgen.

Veertig doden
Bij minstens twaalf raketaanvallen van het Syrische leger op een markt in Douma, een voorstad van Damascus zijn zeker veertig doden gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Verwant nieuws;

Deelnemers Syrië-overleg over twee weken opnieuw bijeen

NU 30.10.2015 De ministers en diplomaten van de zeventien landen die vrijdag in Wenen over de strijd in Syrië praatten, zullen over twee weken opnieuw bij elkaar komen. Dat is bekendgemaakt na afloop van het gesprek.

Hoewel de bijeenkomst van vrijdag niet tot belangrijke stappen heeft geleid, zouden die inmiddels wel in het verschiet liggen. Zo zou een staakt-het-vuren op korte termijn mogelijk zijn.

Voor de wat langere termijn werd gesproken over verkiezingen en de vorming van een overgangsregering.

Flinke vooruitgang

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei na afloop dat er flinke vooruitgang is geboekt. Hij vindt dat Syrië zelf moet bepalen wat er met president Assad, een protegé van Moskou, moet gebeuren.

Dat vindt echter niet iedereen in Wenen. Zijn ambtgenoot Laurent Fabius van Frankrijk noemde het lot van Assad zelfs het ”grootste twistpunt” van het overleg.

Gelijk met het overleg in Europa maakte het Witte Huis bekend dat een speciale eenheid van bijna vijftig man naar Noord-Syrië wordt gestuurd. Verder worden Jordanië en Libanon voor zover nodig in de strijd tegen IS voorzien van militaire inlichtingen.

Het Pentagon deelde vrijdag mee dat het budget voor dit legeronderdeel dit jaar uitkomt op omgerekend bijna 16 miljard euro.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

 Lees meer over: Syrie

Gerelateerde artikelen;

Obama stuurt speciale eenheden naar Syrië  

Ban Ki-moon roept op tot flexibiliteit tijdens overleg Syrië update: 07:49

Iran aanwezig bij vredesbesprekingen Syrië 

Syrië-overleg krijgt vervolg

Telegraaf 30.10.2015 Het belangrijkste besluit van de ministers en diplomaten van de zeventien landen die vrijdag in Wenen over de strijd in Syrië praatten, was over twee weken weer bijeen te komen.Toch liggen belangrijke beslissingen in het verschiet. Een staakt-het-vuren zou op korte termijn al kunnen. Voor de wat langere termijn werd gesproken over verkiezingen en de vorming van een overgangsregering.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei na afloop dat er flinke vooruitgang is geboekt. Hij vindt dat Syrië zelf moet bepalen wat er met president Assad, een protegé van Moskou, moet gebeuren. Dat vindt echter niet iedereen in Wenen. Zijn ambtgenoot Laurent Fabius van Frankrijk noemde het lot van Assad zelfs het “grootste twistpunt” van het overleg.

Wie daarover graag iets willen zeggen, vertegenwoordigers van de Syrische regering en de anti-Assadrebellen, zijn in Wenen echter niet van de partij. Meer partijen zijn gebaat bij een adequate “uitweg uit de hel”, zoals Amerika’s minister John Kerry de oplossing van het conflict omschreef. Zo heeft bijvoorbeeld Duitsland grote baat bij een snelle oplossing. De niet-aflatende stroom vluchtelingen baart Berlijn grote zorgen.

Parallel aan de oplossingen voor de binnenlandse Syrische strijd loopt de aanpak van Islamitische Staat. Iedereen in Wenen is het erover eens dat de terroristen gewapender hand moeten worden gestopt en verdreven. Gelijk met het overleg in Europa maakte het Witte Huis bekend dat een speciale eenheid van bijna vijftig man naar Noord-Syrië wordt gestuurd. Verder worden Jordanië en Libanon voor zover nodig in de strijd tegen IS voorzien van militaire inlichtingen. Het Pentagon deelde vrijdag mee dat het budget voor dit legeronderdeel dit jaar uitkomt op omgerekend bijna 16 miljard euro.

Rusland waarschuwt Amerika op dag van nieuw overleg Syrië

Elsevier 30.10.2015 De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om ‘boots on the ground’ in te zetten tegen IS. Maar Rusland vindt dat idee onacceptabel, als het ten minste gebeurt zonder toestemming van Damascus.

‘Er is geen land dat militaire troepen in kan zetten zonder toestemming van de Syrische regering,’ zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov vrijdag, meldt het Russische persbureau Tass. ‘Dat zou voor ons echtonacceptabel zijn.’

Hij reageert daarmee op berichten in diverse Amerikaanse mediadat Washington mogelijk van plan is om militairen te sturen naar Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter is bereid om nog meer bombardementen uit te voeren, en mogelijk zelf missies uit te voeren ‘via directe acties op de grond’. Het gaat weliswaar om ‘beperkte gewapende krachten’, maar als het doorgaat, verlegt Amerika de koers in de strijd tegen IS.

Beginnetje

Vandaag worden er opnieuw vredesonderhandelingen gevoerd over de al vier jaar durende oorlog in Syrië. Voor het eerst kreeg ook Iran een uitnodiging om mee te praten. Tot vreugde van de Iraniërs. ‘Degenen die de crisis in Syrië proberen op te lossen, hebben eindelijk geconcludeerd dat er zonder Iran geen oplossing te vinden is,’ zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif donderdagavond bij aankomst in het Oostenrijkse Wenen.

Ook belangrijke spelers als de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en Saudi-Arabië zitten rond de tafel. De tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad (als het Vrije Syrische Leger, dat doorgaat voor ‘gematigd’) zijn niet uitgenodigd. Dit is ‘het begin van een serieuze discussie,’ zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). ‘Een klein beginnetje’, weliswaar.

Raketaanval

Intussen gaat het geweld in Syrië onverminderd door. Bij een raketaanval op een markt in Duma, niet ver van de hoofdstad Damascus, zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

Wie de projectielen op het rebellenbolwerk heeft afgevuurd, is onduidelijk, maar volgens de Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zou de aanval met in totaal twaalf raketten het werk zijn van Assad.

Het Observatorium opereert vanuit Londen. baseert zich op berichten van activisten en getuigen, en wordt gerund door een man, Rami Abdulrahman, een soennitische moslim uit Syrië.

Rusland waarschuwt Amerika op dag van nieuw overleg Syrië

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; syrië bashar al assad rusland duma wenen

zie ook;

John Kerry blijft bij zijn punt: Assad moet snel aftreden

Elsevier 30.10.2015 Vrijdag worden in Wenen opnieuw vredesonderhandelingen over het conflict in Syrië gevoerd. Hoewel sommige landen beginnen te twijfelen, blijft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bij zijn standpunt: de Syrische president Bashar al-Assad moet zo snel mogelijk aftreden.

Donderdagavond voerden verschillende ministers van Buitenlandse Zaken voorbereidende gesprekken. Hierbij benadrukten de Amerikanen nog eens de eis dat Assad zo snel mogelijk zijn macht opgeeft, meldt persbureau Reuters.

Macht

Voor het eerst is ook Iran, de belangrijkste bondgenoot van Assad, uitgenodigd voor de gesprekken. ‘Degenen die de crisis in Syrië proberen op te lossen, hebben eindelijk geconcludeerd dat er zonder Iran geen oplossing te vinden is,’ zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif donderdagavond bij aankomst in Wenen.

Kerry zou tijdens de bijeenkomst bij zijn Russische en Iraanse collega’s willen peilen in hoeverre zij een aftreden van Assad zouden accepteren. Beide landen hebben consequent gezegd dat ze vinden dat Assad aan de macht moet blijven.

Daarnaast wil Kerry weten of de landen bereid zijn terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te helpen elimineren. Rusland beweert dat IS het voornaamste doelwit is van de luchtaanvallen, maar de Amerikanen trekken dit in twijfel. De Russische luchtaanvallen hebben namelijk verschillende keren posities van de gematigde rebellen en andere vijanden van Assad geraakt.

Sinds Rusland zich ook actief met het conflict bemoeit, is de positie van Assad versterkt. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Turkije, hebben aangegeven misschien toch wel wat te zien in een transitieregering met Assad aan kop. Dezelfde landen waren eerder, net als Amerika, voor een rap aftreden van de president.

John Kerry blijft bij zijn punt: Assad moet snel aftreden

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; john kerry syrie bashar al-assad javad zarif rusland wenen is vredesonderhandelingen

zie ook;

Obama stuurt Amerikaanse commando’s naar Syrië

VK 30.10.2015 De Verenigde Staten gaan in Syrië commando’s inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Daardoor zijn er straks  Russische, Iraanse en Amerikaanse militairen actief op het Syrische slagveld, met verschillende doelen.

Dubbele ommezwaai

De VS accepteren Iran aan de onderhandelingstafel en ze overwegen de inzet van grondtroepen in Syrië. Het is een dubbele ommezwaai in Obama’s politiek.

We zijn niet van plan om te verzeilen in grootschalige lange-termijn gevechtsoperaties, aldus John Earnest, woordvoerder Witte Huis.

Dezelfde drie landen, plus Saoedi-Arabië en de Europese Unie, probeerden gisteren in Wenen een akkoord te bereiken over een toekomst van Syrië zonder president Assad. Concrete resoluties leverde het overleg niet op, wel de belofte van betrokken partijen dat zij de dialoog volgende week voortzetten en hopen op een uiteindelijk vredesproces onder leiding van de VN. Dat de bekendmaking over het sturen van de commando’s samenvalt met de top over Syrië, berust volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op toeval.

BURGEROORLOG IN SYRIË:

Verenigde Staten, Rusland en Iran willen wapenstilstand in Syrië

Obama stuurt Amerikaanse commando’s naar Syrië

‘Meer dan 40 doden bij aanval op markt in Damascus’

Ban Ki-moon: zie af van nationale belangen tijdens Syrië-overleg

Beroofd van gezin en piano, maar vol herinneringen aan Yarmouk

BEKIJK HELE LIJST

http://media.nu.nl/m/xw9xaqfan838_wd640.jpg/obama-stuurt-speciale-eenheden-syrie.jpg

Obama stuurt speciale eenheden naar Syrië

NU 30.10.2015 De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een kleine groep speciale eenheden naar Noord-Syrië. Ze zullen zich voornamelijk gaan bezighouden met het adviseren van de Koerdische rebellen in de strijd tegen IS. Dat is vrijdag in Washington meegedeeld.

De eerste taak van de speciale eenheden is om in Syrië te onderzoeken met welke groep Koerdische rebellen het beste kan worden samengewerkt.

Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van Obama ook A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije.

Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.

Zie ook: Interne problemen bemoeilijken strijd tegen IS

Lees meer over: Syrie IS

Amerikanen sturen speciale eenheid naar Syrië

 

AD 30.10.2015 De Verenigde Staten sturen minder dan vijftig man van een speciale eenheid naar Noord-Syrië. President Obama heeft zijn fiat aan de inzet van deze grondtroepen gegeven. Dat is vrijdag in Washington meegedeeld. Het sturen van een kleine eenheid in de strijd tegen Islamitische Staat werd enkele dagen geleden al door minister Ash Carter van Defensie aangekondigd.

De bedoeling is dat de militairen in de komende maand naar het noorden van Syrië afreizen. Hun taak is vooral het adviseren van strijders tegen IS, zelf zullen ze niet ten strijde trekken. Dat zei een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van de president A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije. Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.

‘Amerika stuurt grondtroepen naar Syrië’

Trouw 30.10.2015 De Amerikaanse president Barack Obama kondigt vrijdag aan dat Amerikaanse grondtroepen permanent worden gelegerd in Syrië. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder CNN en NBC News.

Volgens anonieme hoge ambtenaren worden ‘minder dan vijftig Amerikaanse special forces’ gestationeerd in het noorden van Syrië, waar de militairen groeperingen gaan trainen en begeleiden die bewezen hebben dat ze tegen IS vechten. Het gaat dan met name om Koerdische rebellengroepen.

Het is niet de bedoeling dat de Amerikaanse soldaten zich in gevechten mengen. De commando’s zullen een adviserende rol op zich nemen, zodat de logistieke planning beter verloopt, aldus een bron binnen de regering-Obama.

Ook in Irak worden meer Amerikaanse militairen gelegerd. Zo worden soldaten gedropt in Erbil, in het noorden van het land. De bedoeling is dat ook ‘intensiever’ wordt samengewerkt met Irakezen om de stad Ramadi (in het midden van Irak) op IS te heroveren. Amerika heeft zo’n 3300 militairen ‘op de grond’ in Irak.

Jordanië en Libanon krijgen eveneens extra steun van de Amerikanen. Zij krijgen inlichtingen doorgespeeld over waar IS-strijders gepositioneerd zijn. In Turkije worden extra bommenwerpers geplaatst op de basis Incirlik.

Verwant nieuws;

VS stuurt eenheid naar Syrië

Telegraaf 30.10.2015 De Verenigde Staten sturen minder dan vijftig man van een speciale eenheid naar Noord-Syrië. President Obama heeft zijn fiat aan de inzet van deze grondtroepen gegeven, is vrijdag in Washington meegedeeld. Het sturen van een kleine eenheid in de strijd tegen Islamitische Staat werd enkele dagen geleden al door minister Ash Carter van Defensie aangekondigd.

De bedoeling is dat de militairen in de komende maand naar het noorden van Syrië afreizen. Hun taak is vooral het adviseren van strijders tegen IS, zelf zullen ze niet ten strijde trekken. Dat zei een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van de president A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije. Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.

‘Voorstel voor wapenstilstand in Syrië’

Telegraaf 30.10.2015  Op de internationale bijeenkomst over Syrië in Wenen zou een voorstel circuleren waarin wordt gerept over een wapenstilstand. Daarna zou er een overgangsbewind moeten worden geïnstalleerd. In het overgangsregime zou er plaats moeten zijn voor president Assad én de Syrische rebellen, zo melden anonieme diplomaten.

Het is nog niet bekend hoe lang het overgangsregime aan zou moeten blijven.  Al de hele dag vergaderen leiders van verschillende landen over de oplossing van de steeds verder escalerende oorlog in Syrië.

Voorafgaand aan de top was er weinig hoop tot het bereiken van een akkoord. Volgens de NOS zou er opluchting zijn dat er ,,überhaupt een top over Syrië kwam.”

Saudi-Arabië en Iran, beiden aanwezig en gezworen aartsvijanden van elkaar, zijn tijdens de besprekingen zo ver mogelijk van elkaar geplaatst. Het is voor de eerste keer dat de twee landen elkaar samen in internationaal verband treffen.

‘VS sturen Special Forces naar Syrië’

Telegraaf 30.10.2015 De Amerikaanse regering gaat ,,een kleine hoeveelheid” aan Special Forces naar Syrië sturen, zo schrijven verschillende Amerikaanse media gebaseerd op bronnen binnen het Witte Huis.

De Special Forces zouden gestationeerd worden in Noord-Syrië, waar ze zullen samenwerken met partijen ,,die een geschiedenis hebben in het bevechten van IS”, aldus een anonieme bron binnen het Witte Huis tegen de Amerikaanse tv-zender NBC. Volgens persbureau AFP zouden de VS ,,minder dan 50′ agenten naar Syrië sturen.

De Amerikaanse eenheden zullen samenwerken met groeperingen die gekant zijn tegen IS, voornamelijk Koerdische strijders. Er zou samengewerkt worden onder de noemer ‘de Syrische Democratische Krachten’. Meerdere bronnen zeggen dat het Witte Huis het nieuwe beleid later vandaag officieel bekend zal maken. Het is onbekend of zij ook daadwerkelijk gaan vechten, volgens persbureau Reuters zouden de militairen slechts ,,een adviserende en ondersteunende rol” krijgen.

Momenteel zitten er al circa 3300 Amerikaanse militairen en militair adviseurs in Irak, waar zij het Irakese leger adviseren en trainen en Amerikaanse bedrijven beschermen.

Overleg Syrië is ‘klein beginnetje’

Telegraaf 30.10.2015 Het overleg dat vrijdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is begonnen over de oorlog in Syrië is het ,,begin van een serieuze discussie”, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). ,,Het is een klein beginnetje.” Het overleg dat vrijdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is begonnen over de oorlog in Syrië is het ,,begin van een serieuze discussie”, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). ,,Het is een klein beginnetje.”

Het is voor het eerst dat alle belangrijke betrokken buitenlandse partijen in het conflict om tafel zitten. Het gaat om vertegenwoordigers van zo’n twintig landen. Maar het Syrische regime en de Syrische oppositie zijn er niet bij. ,,Het is natuurlijk eigenlijk een schande dat vier, vijf jaar nadat deze oorlog begonnen is er nog niet het begin is van een discussie over een staakt-het- vuren en een overgangsregering”, aldus Koenders.

Volgens hem is vooral van belang dat Iran en Saudi-Arabië en de Amerikanen en Russen aanschuiven. Teheran en Moskou steunen het bewind van president Bashar al-Assad, terwijl Riyad en Washington de Syrische oppositie helpen. Het is voor het eerst dat Iran meepraat in de internationale arena over de toekomst van Syrië.

Het gaat erom dat ze eerst elkaars vertrouwen winnen, aldus de minister. ,,Er zijn heel veel verschillende belangen, maar het is wel positief dat ze aan een tafel zitten.” Hij verwacht niet direct dat er een bestand in Syrië uit zal voortkomen. Het conflict heeft al meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Zeker elf miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

‘Partijen Syrië-overleg moeten flexibel zijn’

Trouw 30.10.2015 De deelnemers aan het Syrië-overleg in Wenen moeten zich flexibel opstellen. VN-Chef Ban Ki-moon heeft dat gezegd, meldt de BBC vrijdag. Hij roept de vijf belangrijkste partijen tijdens het overleg op om af te zien van ‘nationale belangen’ en die in te ruilen voor ‘internationaal leiderschap’. Het gaat om de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en Turkije.

‘Des te langer ze bij hun nationale belangen blijven, des te meer zullen mensen lijden en zal de hele wereld lijden’, zei Ban. ‘Zoals ik altijd zeg, er is geen militaire oplossing.’

Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken hielden donderdagavond al vooroverleg in Wenen. Het echte overleg begint vrijdag.

Ban Ki-moon: zie af van nationale belangen tijdens Syrië-overleg

VK 30.10.2015 De deelnemers aan het Syrië-overleg in Wenen moeten zich flexibel opstellen. VN-Chef Ban Ki-moon heeft dat gezegd, meldt de BBC vrijdag. Hij roept de vijf belangrijkste partijen tijdens het overleg op om af te zien van ‘nationale belangen’ en die in te ruilen voor ‘internationaal leiderschap’. Het gaat om de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije.

‘Des te langer ze bij hun nationale belangen blijven, des te meer zullen mensen lijden en zal de hele wereld lijden’, zei Ban. ‘Zoals ik altijd zeg, er is geen militaire oplossing.’

Voor het eerst komen vrijdag alle landen die de Syrische burgeroorlog van brandstof voorzien samen om een uitweg uit de ellende te zoeken. ‘Een route uit de hel,’ zo omschreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de doelstelling van de gesprekken in Wenen. Onder meer de VS, Turkije, Rusland, Iran en zelfs Saoedi-Arabië doen mee – al is onduidelijk of de Saoediërs en Iraniërs daadwerkelijk samen aan tafel gaan zitten.

Is dit het antwoord van de VS op Rusland?

De VS accepteren Iran aan de onderhandelingstafel en ze overwegen de inzet van grondtroepen in Syrië. Het is een dubbele ommezwaai in Obama’s politiek. Lees hier de analyse. (+)

BURGEROORLOG IN SYRIË:

Obama stuurt Amerikaanse commando’s naar Syrië

‘Meer dan 40 doden bij aanval op markt in Damascus’

Ban Ki-moon: zie af van nationale belangen tijdens Syrië-overleg

Beroofd van gezin en piano, maar vol herinneringen aan Yarmouk

‘Bijna 600 doden door Russische luchtaanvallen in Syrië’

BEKIJK HELE LIJST

Ban Ki-moon roept op tot flexibiliteit tijdens overleg Syrië 

NU 30.10.2015 VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept op tot flexibiliteit tijdens gesprekken in Wenen over het conflict in Syrië. Dat meldt de BBC.

Ban wil graag dat de vijf belangrijkste deelnemers, de VS, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en Turkije, nationale belangen opzij schuiven en denken aan wereldwijd beleid. Het gaat om de eerste gesprekken waarbij Iran aanschuift.

Zowel Iran als Rusland staan achter de huidige Syrische president Bashar al-Assad. Beide landen hebben onlangs hun militaire aanwezigheid in het gebied vergroot. Volgens de VS is een toekomst voor Syrië echter niet mogelijk met Assad als president.

“Hoe langer zij kijken naar hun eigen belangen, hoe meer mensen zullen lijden. De hele wereld zal dat merken”, aldus Ban. “Het is zoals ik altijd al heb gezegd, er is geen militaire oplossing.”

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Afzetten

Volgens Adel al-Jubeir, de Saudi-Arabische minister van buitenlandse zaken, is het niet mogelijk dat Assad zijn huidige functie behoudt. “Daar is geen twijfel over mogelijk. Hij zal of zelf vertrekken of worden afgezet.”

Donderdag werd er al informeel gesproken over de situatie. Voor vrijdag staan de inhoudelijke discussies op de agenda.

Lees meer over: Syrië Ban Ki-moon

‘Partijen moeten flexibel zijn’

Telegraaf 30.10.2015  De deelnemers aan het Syrië-overleg in Wenen moeten zich flexibel opstellen. VN-Chef Ban Ki-moon heeft dat gezegd, meldt de BBC vrijdag. Hij roept de vijf belangrijkste partijen tijdens het overleg op om af te zien van “nationale belangen” en die in te ruilen voor “internationaal leiderschap”. Het gaat om de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en Turkije.

“Des te langer ze bij hun nationale belangen blijven, des te meer zullen mensen lijden en zal de hele wereld lijden”, zei Ban. “Zoals ik altijd zeg, er is geen militaire oplossing.”

Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken hielden donderdagavond al vooroverleg in Wenen. Het echte overleg begint vrijdag.

‘Rusland overlegt bijna dagelijks met Syrische oppositie en Koerden’

VK 29.10.2015 Rusland voert actief overleg met de Syrische oppositie en de Koerden. Dat maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend.

Soldaten van Assad zwaaien met Syrische vlaggen na het innemen van het plaatsje Achan. © AP

Persbureau Reuters tekent uit de mond van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov op dat het Kremlin ‘bijna dagelijks’ telefoneert met vertegenwoordigers van de rebellen en Koerden. Ook zijn er ontmoetingen geweest in Moskou, Parijs en Istanboel.

Reuters baseert zich op informatie van het Russische persbureau RIA Novosti. Vorige week was de Syrische president Assad nog op bezoek bij de Russische president Poetin. Begin deze maand begon Rusland met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië.

Volgens Moskou zijn die gericht tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar sommige Syrische groepen zeggen dat ook burgers en rebellengroepen worden gebombardeerd die geen banden hebben met IS. Dat Rusland zegt in gesprek te zijn met de tegenstanders van Assad, is daarom opvallend. De strijd in Syrië doet de relatie tussen de VS en Rusland geen goed.

De landen leven op gespannen voet met elkaar. Donderdag zouden de VS volgens persbureau Reuters nog in allerijl vier straaljagers hebben geprepareerd toen een Russisch anti-onderzeeër vliegtuig het vliegdekschip USS Reagan tot op een zeemijl zou hebben genaderd.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

‘Bijna 600 doden door Russische luchtaanvallen in Syrië’

Syrisch gezin woont al 50 dagen op luchthaven Moskou

‘Rusland overlegt bijna dagelijks met Syrische oppositie en Koerden’

‘Voor het eerst Russische bombardementen in zuiden Syrië’

VS willen acties tegen IS in Syrië opvoeren

BEKIJK HELE LIJST

‘Voor het eerst Russische bombardementen in zuiden Syrië’

VK 29.10.2015 Syrische rebellen verdenken Rusland ervan achter luchtaanvallen te zitten in de zuidelijke provincie Deraa. Volgens de Yarmouk Brigade werden doelen in Tel al-Harah woensdagnacht gebombardeerd. Als Moskou achter de aanval zit, is het voor het eerst dat de Russische luchtmacht zo vlakbij de hoofdstad Damascus en de Israëlische grens bombardeert.

Syrie: een milieuramp in wording

Na vier jaar oorlog, 210 duizend doden en zes miljoen vluchtelingen, is Syrië ook een milieuramp in wording. De helft van het aantal huizen is vernietigd of beschadigd. Miljoenen Syriërs moeten leven tussen asbestresten, bouwafval, niet-ontplofte munitie en zware metalen. Een interview met Wim Zwijnenburg, onderzoeker van PAX. De vredesorganisatie presenteert vandaag een onderzoek naar de milieugevolgen van de oorlog.

Tel al-Harah ligt op zo’n twintig kilometer van de Israëlische grens. ‘Het waren hoogstwaarschijnlijk Russische vliegtuigen’, aldus Bashar al-Zoubi, een hoge functionaris van de Yarmouk Brigade. Wie en wat het doelwit was van de aanvallen, is niet bekend.

De Yarmouk Brigade, die behoort tot het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA), is een van de belangrijkste rebellengroepen in Deraa. De brigade gaat ervan uit dat het Russische gevechtsvliegtuigen zijn omdat de verzwakte Syrische luchtmacht geen nachtaanvallen uitvoert. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat samenwerkt met activisten op de grond, gaat ervan uit dat Rusland achter het bombardement zit.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Syrisch gezin woont al 50 dagen op luchthaven Moskou

‘Rusland overlegt bijna dagelijks met Syrische oppositie en Koerden’

‘Voor het eerst Russische bombardementen in zuiden Syrië’

VS willen acties tegen IS in Syrië opvoeren

Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS

BEKIJK HELE LIJST

‘Bijna 600 doden door Russische luchtaanvallen in Syrië’

VK 29.10.2015 Bijna zeshonderd mensen zijn omgekomen door Russische luchtaanvallen in Syrië. Onder hen zijn 185 burgers. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de situatie in Syrië monitort, donderdag.

Syrische inwoners aan het woord

Het is 11 uur ’s ochtends als Samer al-Homsi het geluid van ronkende motoren boven zijn hoofd hoort. Hij kijkt naar de lucht en ziet twee toestellen. ‘Dat vond ik vreemd. Syrische vliegtuigen opereren altijd individueel’, zegt hij. Al snel wordt duidelijk waarom: het ene toestel valt aan, het andere vliegt ter bescherming mee. ‘Toen had ik al zo’n vermoeden: dit zijn Russische toestellen.’

De andere 410 doden zijn militanten van verschillende milities van IS. Rusland bombardeert in Syrië sinds eind september en raakt daarbij naar eigen zeggen alleen doelen van IS. Moskou zelf heeft tot nu toe ontkend dat burgers zijn gedood door de luchtaanvallen.

Het Syrische Observatorium is in Engeland gevestigd en meldt op gezag van getuigen en activisten in Syrië over de toestand daar.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

‘Bijna 600 doden door Russische luchtaanvallen in Syrië’

Syrisch gezin woont al 50 dagen op luchthaven Moskou

‘Rusland overlegt bijna dagelijks met Syrische oppositie en Koerden’

‘Voor het eerst Russische bombardementen in zuiden Syrië’

VS willen acties tegen IS in Syrië opvoeren

BEKIJK HELE LIJST

‘Bijna zeshonderd doden door Russische luchtaanvallen in Syrië’

NU 29.10.2015 Ongeveer zeshonderd mensen zijn omgekomen sinds Rusland een maand geleden begon met het bombarderen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

Onder de slachtoffers zouden 185 burgers zijn. De andere 410 doden zijn militanten van verschillende milities van IS.

Rusland bombardeert sinds eind september in Syrië en raakt naar eigen zeggen alleen doelen van IS. Moskou zelf heeft tot nu toe ontkend dat burgers zijn gedood door de luchtaanvallen.

Het Syrische Observatorium is in Engeland gevestigd en meldt op gezag van getuigen en activisten in Syrië over de toestand daar.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië Rusland IS

Gerelateerde artikelen

NAVO praat over soldaten aan Russische grens 

Iran aanwezig bij vredesbesprekingen Syrië 

Kofi Annan denkt dat Rusland en VS vrede kunnen brengen in Syrië 

600 doden door Russen Telegraaf 29.10.2015

Donderdag Syrië-overleg Telegraaf 29.10.2015

VS willen acties tegen IS in Syrië opvoeren

VK 28.10.2015 De Verenigde Staten treffen voorbereidingen om de militaire campagne tegen de extremistische groep Islamitische Staat op te voeren, onder meer door met de anti-IS-coalitie meer en zwaardere bombardementen uit te voeren. Dat heeft minister van Defensie Ash Carter dinsdag voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor de strijdkrachten gezegd. Ook is Washington voornemens Iran uit te nodigen bij overleg over de aanpak van de strijd in Syrië.

‘We zullen niet terugdeinzen in onze steun aan geschikte partners in aanvallen tegen IS of directe uitvoering van dergelijke missies door middel van luchtaanvallen of directe acties vanaf de grond’, aldus Carter.

De minister zei dat de focus voornamelijk zal komen te liggen op Raqqa, de ‘hoofdstad’ van IS in Syrië, en Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar in het westen van Irak. Ook de olie-industrie, ‘een belangrijke pijler van de financiële infrastructuur van IS’, zal op de korrel worden genomen.

Amerika wil ook soldaten inzetten in strijd tegen IS

Elsevier 28.10.2015 De Verenigde Staten is van plan de militaire acties in Syrië en Irak flink uit te breiden. Naast het verhogen van het aantal luchtaanvallen wordt ook de inzet van grondtroepen nadrukkelijk genoemd.

Door soldaten in te zetten bij grondoperaties zullen Amerikaanse militairen ‘zonder twijfel’ in gevaarlijke situaties terechtkomen, aldus Carter. Ook zullen de luchtaanvallen in Syrië en Irak flink worden uitgebreid.

Grote omslag

De inzet van Amerikaanse grondtroepen tegen IS zou een grote omslag betekenen. Sinds het terugtrekken van de gevechtstroepen uit Irak in 2010 heeft president Barack Obama altijd volgehouden geen nieuwe soldaten op gevechtsmissies naar Irak of Syrië te willen sturen.

Wel assisteren momenteel 3.500 Amerikaanse militairen het Iraakse leger. De details van de nieuwe strategie worden momenteel door Obama en het Pentagon besproken. VolgensReuters neigt Obama ernaar om een selecte groep special forcesnaar Syrië en Irak te sturen.

Voorproefje

De opmerkingen van minister Carter komen een week nadat Amerikaanse en Koerdische militairen een grootschalige reddingsoperatie uitvoerden in Noord-Irak. Bij een aanval op een IS-gevangenis konden 70 gijzelaars worden gered van een massa-executie. Bij de actie viel één Amerikaanse dode.

Het lijkt een voorproefje te zijn van een nieuwe, grotere rol voor het Amerikaanse leger, wat de militaire druk op IS moet verhogen. Een jaar nadat de Verenigde Staten begon met het bombarderen van IS-doelwitten in Irak en Syrië heeft Islamitische Staat nog altijd een groot gebied onder controle.

Ook de inmenging van Rusland in de Syrische burgeroorlog, waardoor de positie van Bashar al-Assad is verbeterd, zou van invloed zijn op de strategieverandering van Amerika. Volgens de Amerikanen vallen de Russen niet alleen IS aan, maar ook gematigde rebellengroepen, die steun ontvangen van het Westen.

Om te proberen een politieke oplossing te vinden in het Syrische conflict komt een tiental landen komende vrijdag samen. Daarbij zal ook Iran aanwezig zijn, meldden Amerikaanse autoriteiten.

Amerika wil ook soldaten inzetten in strijd tegen IS

Emile Kossen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; verenigde staten syrië islamitische staat rusland barack obama ash carter

zie ook;

 

Voor het eerst is ook Iran aanwezig bij gesprekken Syrië

Elsevier 28.10.2015 De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zal vrijdag in Wenen aanwezig zijn bij gesprekken over het conflict in Syrië. Het is de eerste keer sinds de start van het conflict dat Iran wordt uitgenodigd.

Iran steunt, net als Rusland, het regime van de Syrische president Bashar al-Asssad. Iran zou op uitnodiging van de Verenigde Staten naar Wenen komen, meldt CNN.

Onderhandelingstafel

Naast Iran, zijn ook vertegenwoordigers van Egypte, Irak, Libanon, de Europese Unie en Frankrijk aanwezig bij het gesprek, dat op initiatief van de Verenigde Staten, Rusland, Saudi-Arabië en Turkije wordt opgezet. Het is niet duidelijk of de Syrische regering en de Syrische oppositie zijn uitgenodigd.

Vorige week repte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de gesprekken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini is blij met de deelname van Iran aan de gesprekken. ‘Het is belangrijk alle regionale spelers aan de onderhandelingstafel te hebben in Wenen,’ twitterde ze woensdag, nadat ze had gebeld met haar Iraanse collega.

Prominent

Iran vindt dat Assad een deel moet uitmaken van een politieke oplossing in Syrië. De meeste westerse landen zijn hier geen voorstander van, al is er een aantal dat begint terug te krabbelen. Zo zeiden eerder onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en Turkse regeringsfunctionarissen dat een transitieregering met Assad aan kop wel als mogelijkheid moet worden gezien, zolang hij uiteindelijk maar aftreedt.

Iran neemt de laatste tijd een prominentere rol in bij het conflict. Het land stuurde eerder eigen strijders en leden van de Libanese Hezbollah-beweging naar Syrië om grondoffensieven uit te voeren en het Syrische regeringsleger te steunen. Rusland steuntdeze initiatieven vanuit de lucht.

Volgens de Revolutionaire Garde steunt Iran het Syrische regime ook met ‘adviseurs’. Deze missie wordt na vandaag nog verder uitgebreid, zegt de woordvoerder. Het is niet bekend hoeveel Iraanse strijders op dit moment in Syrië vechten, maar volgens Amerikaanse schattingen ligt het aantal op ongeveer 1.000 strijders.

Voor het eerst is ook Iran aanwezig bij gesprekken Syrië

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; iran syrie javad zarif bashar al-assad john kerry wenen vredesonderhandelingen

zie ook;

Iran naar Syrië-overleg

Telegraaf 28.10.2015 De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, neemt vrijdag in Wenen deel aan internationaal overleg over de burgeroorlog in Syrië. Hij heeft dat woensdag laten weten.

Bij eerdere pogingen om op internationaal diplomatiek niveau te zoeken naar beëindiging van de strijd in Syrië, mocht Iran vooral door toedoen van de VS niet aan tafel. Washington heeft dat verzet opgegeven en dinsdag zelfs laten weten dat Iran erbij zou moeten zijn. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Washington wilde eerder bij vredesoverleg zo min mogelijk medestanders van Assad.

Rusland wil breed overleg en krijgt tenslotte zijn zin. Vooralsnog worden gezanten verwacht namens Duitsland, Egypte, de Europese Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Iran, Irak, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en Rusland.

Gerelateerde artikelen;

27-10: VS: Iran bij Syrië-overleg

Iran aanwezig bij vredesbesprekingen Syrië

NU 28.10.2015 De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad-Javad-Zarif is vrijdag aanwezig bij vredesbesprekingen over Syrië in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dat bevestigt de Iraanse overheid aan de semi-onafhankelijke Iraanse nieuwssite ISNA .

Iran neemt op uitnodiging van de Verenigde Staten deel aan de besprekingen. Ook de buitenlandministers van Turkije en Saudi-Arabië schuiven aan, evenals vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Zarif zou de situatie in Syrië eerder hebben besproken met zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov. Iran en Rusland zijn beiden bondgenoot van de Syrische president Assad, die sinds 2011 in een burgeroorlog is verwikkeld met verschillende rebellenbewegingen.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië Iran

Gerelateerde artikelen;

Kofi Annan denkt dat Rusland en VS vrede kunnen brengen in Syrië 

Verenigde Staten willen Iran aan tafel bij politiek Syrië-overleg update: 21:32

Amerikanen voeren acties tegen IS op 

Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS

Trouw 28.10.2015 Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan denkt dat gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten tot een zekere vorm van vrede in Syrië kunnen leiden. Annan liet dinsdag lokale tijd weten de twee landen als sleutelfiguren te beschouwen.

‘In deze situatie zijn Rusland en de VS heel belangrijk. Als zij een manier vinden om effectief samen te werken, zullen we tot een oplossing komen’, aldus Annan tijdens een bijeenkomst met studenten en diplomaten. In 2012 probeerde hij zelf al een einde aan de oorlog in Syrië te maken, maar zonder succes.

Annan heeft vertrouwen in het internationaal overleg over Syrië dat vrijdag in Wenen plaatsheeft. Daar zullen Rusland en de VS met elkaar in gesprek gaan.

Meer over;

Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS 

VK 28.10.2015 Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan denkt dat gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten tot een zekere vorm van vrede in Syrië kunnen leiden. Annan liet dinsdag lokale tijd weten de twee landen als sleutelfiguren te beschouwen.

‘In deze situatie zijn Rusland en de VS heel belangrijk. Als zij een manier vinden om effectief samen te werken, zullen we tot een oplossing komen’, aldus Annan tijdens een bijeenkomst met studenten en diplomaten. In 2012 probeerde hij zelf al een einde aan de oorlog in Syrië te maken, maar zonder succes.

Annan heeft vertrouwen in het internationaal overleg over Syrië dat vrijdag in Wenen plaatsheeft. Daar zullen Rusland en de VS met elkaar in gesprek gaan.

BURGEROORLOG IN SYRIË:

VS willen acties tegen IS in Syrië opvoeren

Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS

VS willen toch met Iran aan tafel in Syrië-overleg

‘IS blaast zuilen met vastgeketende mensen op in Palmyra’

Meer Syriërs op de vlucht sinds start Russische aanvallen

BEKIJK HELE LIJST

Kofi Annan denkt dat Rusland en VS vrede kunnen brengen in Syrië

NU 28.10.2015 Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan denkt dat gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten tot een zekere vorm van vrede in Syrië kunnen leiden. Annan liet dinsdag lokale tijd weten de twee landen als sleutelfiguren te zien.

“In deze situatie zijn Rusland en de VS heel belangrijk. Als zij een manier vinden om effectief samen te werken, zullen we tot een oplossing komen”, aldus Annan tijdens een bijeenkomst met studenten en diplomaten. In 2012 probeerde hij zelf al een einde aan de oorlog in Syrië te maken, maar zonder succes.

Annan heeft vertrouwen in het internationaal overleg over Syrië dat vrijdag in Wenen plaatsheeft. Daar zullen Rusland en de VS met elkaar in gesprek gaan.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië

‘Vrede Syrië door Rusland, VS’

Telegraaf 28.10.2015 Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan denkt dat gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten tot een zekere vorm van vrede in Syrië kunnen leiden. Annan liet dinsdag lokale tijd weten de twee landen als sleutelfiguren te zien.

“In deze situatie zijn Rusland en de VS heel belangrijk. Als zij een manier vinden om effectief samen te werken, zullen we tot een oplossing komen”, aldus Annan tijdens een bijeenkomst met studenten en diplomaten. In 2012 probeerde hij zelf al een einde aan de oorlog in Syrië te maken, maar zonder succes.

Annan heeft vertrouwen in het internationaal overleg over Syrië dat vrijdag in Wenen plaatsheeft. Daar zullen Rusland en de VS met elkaar in gesprek gaan.

VS: Iran bij Syrië-overleg

Telegraaf 27.10.2015 Washington wil bij nader inzien toch Iran betrekken bij politiek overleg over de burgeroorlog in Syrië. Eerder verzetten de VS zich tegen een Iraanse rol, maar dinsdag zei een regeringswoordvoerder dat hij ervan uitgaat dat Iran zal worden uitgenodigd voor internationaal overleg over Syrië in Wenen. Iran steunt, net als Rusland, de Syrische president Bashar al-Assad ook militair.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de Amerikaanse en Russische ministers John Kerry en Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) elkaar dinsdag hebben gebeld over de kwestie Syrië. Ze bellen elkaar er al vier dagen lang elke dag over.

Kerry vertrekt woensdag uit Washington naar Wenen. Daar wordt vrijdag over Syrië overlegd. Volgens zijn woordvoerder zoekt Washington een basis voor een politieke overgang naar een ander politiek systeem in Syrië. President Barack Obama heeft daar dinsdag ook met de Saudische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud over gesproken. Obama wil dat Saudi-Arabië dat vooral jihadisten steunt, ook de gematigde oppositie helpt. De koning heeft dat beloofd volgens het Witte Huis.

Verenigde Staten willen Iran aan tafel bij politiek Syrië-overleg  

NU 28.10.2015 Washington wil bij nader inzien toch Iran betrekken bij politiek overleg over de burgeroorlog in Syrië.

Eerder verzetten de VS zich tegen een Iraanse rol, maar dinsdag zei een regeringswoordvoerder dat hij ervan uitgaat dat Iran zal worden uitgenodigd voor internationaal overleg over Syrië in Wenen.

Iran steunt, net als Rusland, de Syrische president Bashar al-Assad ook militair.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de Amerikaanse en Russische ministers John Kerry en Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) elkaar dinsdag hebben gebeld over de kwestie Syrië. Ze bellen elkaar er al vier dagen lang elke dag over.

Witte Huis

Kerry vertrekt woensdag uit Washington naar Wenen. Daar wordt vrijdag over Syrië overlegd. Volgens zijn woordvoerder zoekt Washington een basis voor een politieke overgang naar een ander politiek systeem in Syrië.

President Barack Obama heeft daar dinsdag ook met de Saudische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud over gesproken. Obama wil dat Saudi-Arabië dat vooral jihadisten steunt, ook de gematigde oppositie helpt. De koning heeft dat beloofd volgens het Witte Huis.

Lees meer over: 

Iran Syrië Verenigde Staten John Kerry

Amerikanen voeren acties tegen IS op

NU 27.10.2015 De Verenigde Staten intensiveren de militaire strijd in Syrië en Irak tegen de extremisten van Islamitische Staat. Ze zullen lokale troepen ondersteunen met meer luchtacties en zelf incidenteel grondacties uitvoeren. Dat heeft minister van Defensie Ash Carter dinsdag meegedeeld.

Carter zei tegen het comité voor de strijdkrachten van de senaat dat de Verenigde Staten onder meer de druk willen vergroten tegen de bolwerken van Islamitische Staat in Raqqa in Syrië en in de Iraakse stad Ramadi.

De bewindsman verwacht dat de acties van de coalitie onder leiding van de VS zullen worden gevoerd met meer vliegtuigen en in een hoger tempo.

Luchtaanvallen

Volgens het Pentagon heeft de Amerikaanse coalitie in Syrië al drie dagen geen luchtaanvallen uitgevoerd. Op 22 oktober was de laatste. Een drone-aanval op een voertuig van IS met een mortier.

Lees meer over: IS Syrië

Gerelateerde artikelen;

Rusland hoopt op politieke oplossing conflict Syrië

VS willen acties tegen IS opvoeren

VK 27.10.2015 De Verenigde Staten treffen voorbereidingen om de militaire campagne tegen de extremistische groep Islamitische Staat op te voeren, onder meer door met de anti-IS-coalitie meer en zwaardere bombardementen in Syrië uit te voeren. Dat heeft minister van defensie Ash Carter dinsdag voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor de strijdkrachten gezegd.

Carter zei dat de focus voornamelijk zal komen te liggen op Raqqa, de ‘hoofdstad’ van IS in Syrië, en Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar in het westen van Irak. Ook de olie-industrie, ‘een belangrijke pijler van de financiële infrastructuur van IS’, zal op de korrel worden genomen.
Door de druk op Raqqa op te voeren ondersteunen de VS gematigde Syrische oppositiestrijdkrachten die in de omgeving van die stad terreinwinst hebben geboekt op IS, zei Carter. ‘Sommige van hen staan vandaag op minder dan vijftig kilometer van Raqqa.’

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS

VS willen toch met Iran aan tafel in Syrië-overleg

VS willen acties tegen IS opvoeren

‘IS blaast zuilen met vastgeketende mensen op in Palmyra’

Meer Syriërs op de vlucht sinds start Russische aanvallen

BEKIJK HELE LIJST

‘Russische piloot omgekomen in Syrië’ 

NU 27.10.2015 In de militaire strijd in Syrie is zondag een Russische piloot omgekomen. Dat melden verschillende media  dinsdag. Volgens Rusland heeft de piloot zelfmoord gepleegd door liefdesverdriet.

Rusland bombardeert sinds eind september in Syrië, naar eigen zeggen op doelen van Islamitische Staat (IS). In de buurt van Latakia heeft de Russische defensie onder meer tanks opgesteld bij een vliegveld om Russisch materieel te beschermen. Ook hebben de Russen adviseurs en trainers naar Syrië gestuurd, maar geen grondtroepen.

Eerder waren er ook berichten dat er Russische strijders zijn omgekomen in Syrië, maar dat heeft Het Russische Ministerie van Defensie ontkent.

Lees meer over: Syrië Rusland

Gerelateerde artikelen;

Rusland hoopt op politieke oplossing conflict Syrië

Lavrov: Rusland wil samenwerken met VS in Syrië

VK 24.10.2015 Rusland wil samenwerken met de Verenigde Staten en het Vrije Syrische Leger steunen in de strijd tegen terrorisme in Syrië. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zaterdag gezegd, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Poetin en Assad

Afgelopen week bracht de Syrische president Assad voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Syrie in 2011 een bezoek aan een collega-staatshoofd. Hij ging op bezoek bij de Russiche president Poetin. Welk signaal geven de leiders hiermee af? Lees de analyse van Midden-Oostencorrespondent Remco Andersen (+).

Verder zei Lavrov dat parlementaire en presidentiële verkiezingen noodzakelijk zijn om in Syrië een politieke oplossing voor het conflict mogelijk te maken. Hij zei goede hoop te hebben dat er in de nabije toekomst voortgang kan worden geboekt.
Rusland stelt tot nu toe 934 luchtaanvallen te hebben uitgevoerd, waarbij 819 stellingen van militantengroepen zouden zijn vernietigd. Volgens de Russen zelf zijn bij deze bombardementen vooral IS-doelen geraakt. Verschillende foto’s en kaarten laten echter zien dat veel van de Russische bommen in rebellengebied vallen.
De Verenigde Staten steunen een aantal groeperingen in deze gebieden, omdat ze worden beschouwd als gematigde oppositie tegen het Assad-regime. Obama’s doel is niet alleen het bestrijden van Islamitische Staat (IS). Hij ziet het liefst ook een ander regime dan dat van Assad.

Heeft Poetins ingrijpen alleen negatieve gevolgen?

Westerse media en analisten beoordelen de interventie van de Russen in het Syrische conflict vooral negatief. Maar kan Poetins gedrag in het Midden-Oosten dan helemaal geen positieve gevolgen hebben? Daarover zijn de meningen, ook in de Verenigde Staten, verdeeld. Lees erover in dit opiniestuk (+) en in de Vonk-rubriek ‘De andere kant’ van deze week (+).

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Lavrov: Rusland wil samenwerken met VS in Syrië

Jordanië gaat samenwerken met Russen in Syrië

‘Oud-lijfwacht Ahmadinejad gedood in Syrië’

Niet alleen IS, maar alle partijen roven kunst in Syrië

Poetin: Assad moet in overleg met rebellen

BEKIJK HELE LIJST

Diplomatiek offensief Rusland Telegraaf 24.10.2015

Rusland hoopt op politieke oplossing conflict Syrië  NU 24.10.2015

‘Oplossing Syrië mogelijk’ Telegraaf 24.10.2015

VS: meer bevrijdingsacties Irak op komst

VK 23.10.2015 De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, verwacht meer acties zoals die van donderdag in Irak, waarbij zeventig gevangenen werden bevrijd uit handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zei hij vrijdag.

De operatie vond donderdagochtend in het diepste geheim plaats, 7 kilometer ten noorden van de plaats Hawija, een bolwerk van IS in Noord-Irak. Volgens het Pentagon zou IS van plan zijn geweest de gevangenen te executeren na het ochtendgebed.

Alle bevrijde gevangenen zijn van Arabische komaf. Onder hen bevinden zich meer dan twintig leden van de Iraakse veiligheidsdiensten, meldde het Pentagon. Ook zijn er lokale bewoners en IS-strijders bevrijd. De IS-strijders zouden vastgezeten hebben op verdenking van spionage.

Volg en lees meer over:

‘Assad probleem, geen oplossing’ Telegraaf 23.10.2015

Lavrov en Kerry praten over Syrië-crisis Telegraaf 23.10.2015

Witte Huis veroordeelt ‘rodeloperbezoek’ van Assad aan Moskou

VK 22.10.2015 Het Witte Huis heeft het bezoek dat de Syrische president Bashar al-Assad dinsdagavond aan Moskou bracht scherp veroordeeld. Woordvoerder Eric Schultz vindt het zorgelijk dat Moskou ‘de rode loper’ heeft uitgelegd voor Assad.

Signaal

Voor het eerst sinds zijn veiligheidstroepen in 2011 het startschot losten voor een bloedige burgeroorlog, heeft de Syrische leider Bashar al-Assad dinsdag een staatsbezoek over de grens uitgevoerd. Welk signaal zenden Assad en Poetin hiermee uit?

‘De uitgelegde rode loper voor Assad, die chemische wapens tegen zijn eigen volk heeft ingezet, is in strijd met de beoogde doelen van de Russen voor een politieke transitie in Syrië’, aldus Schultz tegenover verslaggevers.
Een regeringsfunctionaris, die anoniem wil blijven, zei dat hij niet verrast was door het bezoek van de Syrische president aan Moskou, maar dat de VS vooral bezorgd zijn over de opgevoerde Russische militaire steun, die ervoor zorgt dat het Syrische regime zijn territorium kan uitbreiden. Dit, zo voegde hij daaraan toe, zou de burgeroorlog alleen maar verlengen.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Poetin: Assad moet in overleg met rebellen

Drone-video’s: de nieuwe Russische tool op het Syrische strijdveld

Witte Huis veroordeelt ‘rodeloperbezoek’ van Assad aan Moskou

Bezoek Assad aan Poetin teken van groeiend vertrouwen Syrisch regime

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim

BEKIJK HELE LIJST

Pentagon: redding gevangenen Irak geen wijziging IS-strategie VK 22.10.2015

Redding in Irak ‘uniek’ Telegraaf 22.10.2015

Poetin: Assad moet in overleg met rebellen  VK 22.10.2015

Poetin stelt dat Assad openstaat voor overleg met ‘sommige rebellen’ NU 22.10.2015

Amerika veroordeelt bezoek Assad aan Poetin NU 22.10.2015

Poetin: Assad moet in overleg Telegraaf 22.10.2015

Militairen VS bevrijden gijzelaars Telegraaf 22.10.2015

Militair VS omgekomen bij actie om gijzelaars te bevrijden in Irak  NU 22.10.2015

Lavrov en Kerry spreken elkaar in Wenen over Syrië

NU 21.10.2015 De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de Verenigde Staten ontmoeten elkaar vrijdag in Wenen, waar ze het conflict in Syrië bespreken.

Sergej Lavrov en John Kerry hebben woensdag al uitvoerig met elkaar via de telefoon vooroverleg gepleegd, zo deelde het Russische ministerie mee. Aan het gesprek in de Oostenrijkse hoofdstad nemen ook de buitenlandministers van Turkije en Saudi-Arabië deel.

Naast dit overleg vindt in Wenen een bijeenkomst plaats over de opgelaaide gewelddadigheden tussen Palestijnen en Israëliërs. Aan dat gesprek nemen vertegenwoordigers deel van Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties, zo liet Lavrov woensdag weten.

Lees meer over: 

Syrië Sergej Lavrov John Kerry

Bezoek Assad aan Poetin teken van groeiend vertrouwen Syrisch regime VK 21.10.2015

Syrische president Assad bezoekt Poetin in Moskou AD 21.10.2015
Assad was gisteren op bezoek bij Poetin
 Trouw 21.10.2015

Syrische president Assad bezocht dinsdag Poetin NU 21.10.2015

Canadezen trekken zich terug uit strijd tegen IS, maar veel deden ze toch al niet Trouw 21.10.2015

Nieuwe premier trekt Canada terug uit IS-strijd  VK 21.10.2015

Nieuwe premier trekt Canada terug uit IS-strijd Trouw 21.10.2015

Canada trekt zich terug uit coalitie tegen IS NU 20.10.2015

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim Trouw 20.10.2015

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim

VK 20.10.2015 De Verenigde Staten en Rusland zijn het eens over een pakket voorzorgsmaatregelen om ‘veilig’ doelen van Islamitische Staat (IS) te kunnen bombarderen in Syrië. Volgens het Pentagon is er dinsdag een memorandum ondertekend door beide landen. De precieze inhoud van dat memorandum wordt niet openbaar gemaakt.

De VS en Rusland willen niet samen optrekken tegen IS. De landen strijden wel beide tegen IS, maar hebben daarnaast andere belangen. De VS zijn tegen het regime van de zittende president Bashar al-Assad en ondersteunen de Syrische rebellen die tegen het regeringsleger strijden. Rusland is echter al jarenlang een bondgenoot van Assad.
Om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet hinderen tijdens hun luchtaanvallen, is nu een akkoord gesloten. Daarin staan precieze aanwijzingen voor de militairen om ongelukken te voorkomen.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Syrische president Assad bezoekt Poetin in Moskou

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim

‘Voor het eerst Russische slachtoffers in Syrië’

VN: 35.000 mensen zijn afgelopen dagen Aleppo ontvlucht

VS en Rusland open voor onderhandelingen Syrië

BEKIJK HELE LIJST

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim  AD 20.10.2015

Akkoord VS en Rusland over Syrisch luchtruim  Trouw 20.10.2015

 Assad mag van Turkije aanblijven  Telegraaf 20.10.2015

Turkije maakt draai: Assad mag nog even aanblijven

Elsevier 20.10.2015 Van Turkije mag de Syrische president Bashar al-Assad aanblijven als president van een transitieregering. Hij moet dan wel beloven daarna af te treden.

Dat zeggen twee hoge regeringsfunctionarissen dinsdag tegen persbureau Reuters. De overgangsregering zou volgens hen maximaal zes maanden aan de macht mogen blijven.

Niet al te lang

‘We werken aan een vertrekplan voor Assad. Hij mag zes maanden aanblijven en we accepteren dat als er daarna een garantie wordt gegeven dat hij weggaat,’ zei een van de bronnen. ‘We boeken tot op een zekere hoogte vooruitgang met dit onderwerp met de Verenigde Staten en onze andere bondgenoten’.

Het is niet zeker wanneer die periode van zes maanden precies ingaat, maar ‘we denken niet over al te lange tijd,’ aldus de bron.

Verschillende westerse leiders maakten eerder al een draai in hun houding ten opzichte van Assad. De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte de aftrap en liet weten dat er misschientoch ‘gepraat’ moet worden met Assad, in plaats van alleen te eisen dat hij aftreedt.

Eind september liet ook de Britse premier David Cameron weten dat Assad wat hem betreft aan mag blijven als hoofd van een interim-regering. Ook de Amerikanen zeiden wel een deal met Assad te willen maken, op voorwaarde dat hij zou stoppen met het gebruiken van vatenbommen.

De meeste westerse landen waren eerder wel fel tegen de Syrische president, grotendeels vanwege zijn rol in de burgeroorlog in Syrië en de aanvallen tegen zijn eigen bevolking, maar sinds terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief is liggen de verhoudingen anders. Naast het feit dat de internationale coalitie de terreurbeweging wil uitroeien, is het ook zo dat Rusland met luchtaanvallen actief de Syrische regering van Assad steunt. Rusland geldt als trouwe bondgenoot van de regering van Assad.

Turkije maakt draai: Assad mag nog even aanblijven

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; bashar al-assad turkije syrie rusland david cameron angela merkel is luchtaanvallen

‘Amerikanen zetten ‘Warthogs’ vanuit Turkije in tegen IS’ NU 20.10.2015

Bombarderen Russen binnenkort ook in Irak?

Elsevier 20.10.2015 Rusland begon twee weken geleden met luchtaanvallen in Syrië, naar eigen zeggen op onder meer doelen van Islamitische Staat (IS). Gaan de Russen binnenkort ook hun bommen laten vallen op IS in Irak?

‘Amerikaanse officieren hebben met Abadi gepraat en hij heeft geen enkel verzoek gedaan aan Moskou,’ zegt Dunford, die recentelijk aantrad, tegen persbureau Reuters.

Inlichtingendienst

De Russen zouden het land wel bijstaan op het gebied van inlichtingen: een Iraakse parlementariër zei ook dat het Iraakse regeringsleger is begonnen met bombardementen op stellingen van IS, met behulp van een nieuw inlichtingencentrum in Bagdad. Bij dat centrum zouden Russische, Iraakse, Iraanse en Syrische ambtenaren werkzaam zijn.

De Russen bombarderen wel in Syrië, om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen. De door de Amerikanen geleide internationale coalitie tegen IS steunt hem echter niet. Wanneer Rusland ook in Irak zou gaan bombarderen, zou het de situatie nog verder compliceren.

De strategie in Irak is om delen land terug te winnen van IS, door het bewapenen en trainen van grondtroepen en steun te bieden vanuit de lucht in de vorm van bombardementen. De Amerikanen melden dat het Iraakse leger bijvoorbeeld in de afgelopen dagen de Baiji-olieraffinaderij heeft weten te heroveren. Ook bij de stad Ramadi, die in mei door IS werd ingenomen, zou volgens Dunford vooruitgang worden geboekt.

Een van de grootste doelen van de Amerikaanse operatie in Irak is het heroveren van de miljoenenstad Mosul. Die stad werd in juni vorig jaar ingenomen en geldt als een van de grootste IS-bolwerken in Irak. Ondanks de vele bombardementen op de stad, is het de Amerikanen en het Iraakse leger nog niet gelukt de stad te heroveren.

Bombarderen Russen binnenkort ook in Irak?

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland joseph dunford haider al-abadi irak is luchtaanvallen bombardementen

‘Voor het eerst Russische slachtoffers in Syrië’  VK 20.10.2015

Russische strijders omgekomen in Syrië  AD 20.10.2015

‘Russische strijders omgekomen in Syrië’  NU 20.10.2015

 ‘Doden door luchtacties Russen’  Telegraaf 20.10.2015

Commandant Vrije Syrische Leger omgekomen bij Russische luchtacties  NU 20.10.2015

‘Syrische rebellen ontvangen Amerikaanse wapens voor strijd Aleppo’

VK 19.10.2015 Rebellen die ten strijde trekken tegen het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten ten zuiden van Aleppo, waar sinds vrijdag een offensief gaande is, hebben nieuwe anti-tankraketten geleverd gekregen van de Verenigde Staten.

Iran staat Assad bij

Iran is bezig duizenden militairen naar Syrië te vliegen, om samen met de Russische luchtmacht het regime te helpen cruciale plaatsen in centraal en westelijk Syrië te heroveren. Lees hier meer.

Drie rebellengroepen die gelieerd zijn aan het Vrije Syrische Leger hebben dat bekendgemaakt tegenover persbureau Reuters. Ze stellen echter dat de wapens niet genoeg zijn. ‘Een paar (wapens) zullen geen verandering brengen. Ze (de rebellen) hebben er tientallen nodig’, aldus een van de bronnen, die weigert zijn identiteit bekend te maken.

Een ander programma, dat geleid wordt door het Pentagon, is daarentegen drastisch verkleind nadat bleek dat er nog maar een handvol door de Amerikanen getrainde rebellen actief was op Syrische bodem. Het programma, waar de regering-Obama 500 miljoen dollar (ruim 440 miljoen euro) in heeft gestoken, zal zich voortaan alleen maar richten op leiders binnen rebellengroepen, zo werd begin oktober naar buiten gebracht.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

VN: 35.000 mensen zijn afgelopen dagen Aleppo ontvlucht

VS en Rusland open voor onderhandelingen Syrië

‘Syrische rebellen ontvangen Amerikaanse wapens voor strijd Aleppo’

Rusland bestudeert voorstel Kerry voor vergadering over Syrië

‘Leider Khorasan-groep gedood in Syrië’

BEKIJK HELE LIJST

VS en Rusland open voor onderhandelingen Syrië

VK 19.10.2015 De Verenigde Staten proberen onderhandelingen op gang te brengen over Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de komende dagen met Rusland, Jordanië, Saoedi-Arabië, Iran en Turkije overleggen over een politieke regeling van het conflict. Moskou heeft laten weten dat het openstaat voor besprekingen.

Het overleg is volgens Kerry nodig om de ‘totale destructie’ van Syrië te voorkomen. Hij waarschuwde dat er een nieuwe golf van vluchtelingen uit Syrië dreigt, als er geen einde komt aan het geweld. De Amerikaanse bewindsman sprak er zijn teleurstelling over uit dat de Russische militaire inmenging in Syrië alleen maar tot doel lijkt te hebben president Assad in het zadel te houden. Dat zal volgens hem alleen maar meer jihadisten aantrekken en burgers op de vlucht jagen.

ONRUST IN DE ARABISCHE WERELD;

VS en Rusland open voor onderhandelingen Syrië

Israëlische leger schiet vijf Palestijnen dood in Gaza

Oplossing Syrië lijkt verder weg dan ooit

Mexicaanse toeristen: leger viel ons aan met helikopters en vliegtuig

Per ongeluk twintig mensen gedood in Jemen

BEKIJK HELE LIJST

Rusland bestudeert voorstel Kerry voor vergadering over Syrië

VK 19.10.2015 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een voorstel gedaan voor een multilaterale vergadering over Syrië. Onder meer Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije en Jordanië zijn hiervoor uitgenodigd. Rusland bestudeert het voorstel, zo meldt een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Proxy war

Gezien het perspectief van een heilloze ‘proxy war’ moeten de VS en Rusland inzetten op een vergelijk, schrijft Arnout Brouwers in zijn commentaar van vandaag.

Rusland voert sinds 30 september luchtaanvallen uit in Syrië. De aanvallen zijn gericht op doelen van terreurgroep Islamitische Staat, maar het land valt ook gematigdere rebellengroepen aan. Dit laatste zorgt voor ongenoegen bij de internationale coalitie onder leiding van de VS, die beweert dat de Russische aanvallen voornamelijk tot doel hebben om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te verstevigen.

Hoewel de relatie tussen de VS en Rusland behoorlijk is verslechterd de afgelopen weken, hebben beide landen wel een akkoord weten te bereiken over de veiligheid in het Syrische luchtruim.

Door enkele incidenten waarbij Russische en Amerikaanse vliegtuigen in de buurt van elkaar vlogen, is de noodzaak van coördinatie toegenomen.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

VS en Rusland open voor onderhandelingen Syrië

‘Syrische rebellen ontvangen Amerikaanse wapens voor strijd Aleppo’

Rusland bestudeert voorstel Kerry voor vergadering over Syrië

‘Leider Khorasan-groep gedood in Syrië’

Iran stuurt meer ‘militaire adviseurs’ naar Syrië

BEKIJK HELE LIJST

Protest in Moskou tegen Poetins Syrië-interventie

VK 17.10.2015 Enkele honderden tegenstanders van de Russische militaire interventie in Syrië hebben zaterdag in Moskou een protestactie gehouden. Het stadsbestuur had toestemming gegeven voor de demonstratie.

Russische miliaire operaties in Syrië

De boodschap van het Kremlin, na twee weken bombarderen: het moderne Rusland beschikt anno 2015 over een geavanceerde militaire macht die veel durft.

Maar wellicht durven ze net iets te veel, omliggende landen zoals Turkije hebben nu te maken met een vol luchtruim. Het land schoot recentelijk een ongeïdentificeerde drone uit de lucht.

Rusland zou ook nog eens luchtaanvallen uitvoeren op gematigde rebellen in Syrië, een actie die veroordeeld werd door de Europese Unie.

Ongeveer 250 betogers kwamen af op de actie. Zij hielden spandoeken en protestborden in de lucht waarop zij de Syrische president Bashar Assad een moordenaar noemden en tegelijkertijd stelden dat ‘Rusland zich moet schamen’. Ook waren veel spotprenten van Poetin te zien.

Rusland voert luchtaanvallen uit in Syrië. Volgens Moskou zijn die gericht tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar sommige Syrische groepen zeggen dat ook burgers en rebellengroepen worden gebombardeerd die geen banden hebben met IS.

Een Westers-Arabische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bombardeert ook boven Syrisch grondgebied. Hoewel de relatie tussen de VS en Rusland behoorlijk is verslechterd de afgelopen weken, hebben beide landen wel een akkoord weten te bereiken over veiligheid in het Syrische luchtruim.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Protest in Moskou tegen Poetins Syrië-interventie

Rusland: VS willen niet nauwer samenwerken in Syrië

‘Dit is geen hobby, maar een drang’

Rusland en VS bereiken overeenstemming over luchtruim Syrië

‘Beloofde slag’ om Aleppo in volle gang

BEKIJK HELE LIJST

Turkije benadrukt te schieten bij schending luchtruim

NU 17.10.2015 De Turkse regering heeft zaterdag benadrukt er niet voor terug te deinzen vliegtuigen die het luchtruim schenden, neer te schieten.

Vrijdag werd nog een drone uit de lucht geschoten, waarvan nog steeds niet bekend is waar die vandaan kwam.

”Als het een vliegtuig was, hadden we hetzelfde gedaan”, zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag op een partijbijeenkomst. ”Onze omgangsregels zijn bekend. Wie onze grenzen schendt, krijgt een noodzakelijk antwoord.”

Volgens de Turkse autoriteiten waren er drie waarschuwingen uitgegaan richting de drone, voor het onbemande toestel uit de lucht werd geschoten.

Er wordt nog altijd van uitgegaan dat de drone afkomstig was uit Rusland, al ontkent Moskou. Turkije klaagt al geruime tijd dat Russische gevechtsvliegtuigen het luchtruim schenden nabij de grens met Syrië.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Turkse straaljagers schieten drone neer bij Syrische grens 

Rusland en Turkije praten over schenden luchtruim 

‘Turkije schiet bij schending’

Telegraaf 17.10.2015 De Turkse regering heeft zaterdag benadrukt er niet voor terug te deinzen vliegtuigen die het luchtruim schenden, neer te schieten. Vrijdag werd nog een drone uit de lucht geschoten, waarvan nog steeds niet bekend is waar die vandaan kwam.

“Als het een vliegtuig was, hadden we hetzelfde gedaan”, zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag op een partijbijeenkomst. “Onze omgangsregels zijn bekend. Wie onze grenzen schendt, krijgt een noodzakelijk antwoord.”

Volgens de Turkse autoriteiten waren er drie waarschuwingen uitgegaan richting de drone, voor het onbemande toestel uit de lucht werd geschoten. Er wordt nog altijd van uitgegaan dat de drone afkomstig was uit Rusland, al ontkent Moskou. Turkije klaagt al geruime tijd dat Russische gevechtsvliegtuigen het luchtruim schenden nabij de grens met Syrië.

Gerelateerde artikelen;

16-10: ‘Turkije hoort beschermd’

16-10: Neergehaald toestel boven Turkije blijkt drone

15-10: Rusland en Turkije praten

Rusland: VS willen niet nauwer samenwerken in Syrië

VK 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. ‘We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor’, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Het woord samenwerking wordt door de Amerikanen gemeden, zegt Antonov, terwijl een betere samenwerking juist belangrijk is. Dat kan bijvoorbeeld goed uitpakken als een vliegtuig van de internationale coalitie neerstort in IS-gebied. De Russen kunnen dan helpen met het zoeken naar en bevrijden van piloten, zei de onderminister.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Protest in Moskou tegen Poetins Syrië-interventie

Rusland: VS willen niet nauwer samenwerken in Syrië

‘Dit is geen hobby, maar een drang’

Rusland en VS bereiken overeenstemming over luchtruim Syrië

‘Beloofde slag’ om Aleppo in volle gang

BEKIJK HELE LIJST

 Amerikanen wijzen nauwere samenwerking met Russen in Syrië af

NU 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië, maar de Verenigde Staten zouden daar niet op ingegaan zijn. Dat zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord om de veiligheid in Syrië te verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. “We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor”, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Antonov zegt dat het woord samenwerking door de Amerikanen wordt gemeden terwijl een betere samenwerking juist belangrijk is volgens Rusland. Dat kan bijvoorbeeld goed uitpakken als een vliegtuig van de internationale coalitie neerstort in IS-gebied. De Russen kunnen dan helpen met het zoeken naar en bevrijden van piloten, zei de onderminister.

Het is nog niet gelukt Iran en andere regiomachten als Turkije en Saudi-Arabië om de tafel te krijgen voor een Syrië-overleg. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zei zaterdag dat Iran wel bereid is het gesprek aan te gaan.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Rusland Verenigde Staten Syrië

Gerelateerde artikelen;

Rusland heeft akkoord met VS over vliegveiligheid Syrië 

Poetin stelt dat duizenden Russen vechten voor IS 

‘VS slaan samenwerking af’

Telegraaf 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. “We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor”, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Het woord samenwerking wordt door de Amerikanen gemeden, zegt Antonov, terwijl een betere samenwerking juist belangrijk is. Dat kan bijvoorbeeld goed uitpakken als een vliegtuig van de internationale coalitie neerstort in IS-gebied. De Russen kunnen dan helpen met het zoeken naar en bevrijden van piloten, zei de onderminister.

Volgens Antonov is er regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. “Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat”, zei hij daarbij. “Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan.”

Rusland voert sinds 30 september luchtaanvallen uit in Syrië, nadat de regering van president Bashar al-Assad daarom had gevraagd. Volgens het Westen worden behalve op doelen van IS ook aanvallen uitgevoerd op rebellen die strijden tegen Assad. Het gaat daarbij ook om militanten die door het Westen worden gesteund.

Rusland: VS niet klaar voor meer samenwerking Syrië

Trouw 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. ‘We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor’, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Volgens Antonov is er regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. ‘Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat’, zei hij daarbij. ‘Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan.’

Verwant nieuws;

Rusland: VS niet klaar voor samenwerking Syrie

AD 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. ‘We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor’, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Volgens Antonov is er regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. ‘Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat’, zei hij daarbij. ‘Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan.’

Rusland: VS slaan samenwerking Syrie af

AD 17.10.2015 Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. ,,We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor”, aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Volgens Antonov is er regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. ,,Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat”, zei hij daarbij. ,,Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan.”

Lees ook;

‘Turkije hoort beschermd’

Telegraaf 16.10.2015 Het Turkse grondgebied hoort goed beschermd te worden door de NAVO. Dat er vrijdag een – vermoedelijk Russische – drone is neergehaald boven Turks grondgebied, is zeer kwalijk. “We weten nog niet alle feiten, maar dit klinkt uiteraard niet goed”, zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders wil niet vooruitlopen op de zaken, daarom kan hij nog geen inschatting maken wat hier de mogelijke effecten van zijn op het conflict in Syrië. “Maar het Turkse grondgebied hoort uiteraard goed beschermd te worden.”

Turkse straaljagers hebben vrijdag in de buurt van de Syrische grens een onbemand vliegtuig neergehaald. Het leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV.

Gerelateerde artikelen;

16-10: Neergehaald toestel boven Turkije blijkt drone

Rusland en ex-Sovjetstaten vormen strijdmacht

VK 16.10.2015 Rusland en zes andere voormalige Sovjetrepublieken hebben vrijdag besloten een gezamenlijke strijdmacht te vormen die de Kaukasus en Centraal-Azie moeten beschermen tegen de dreiging van islamitische extremisten uit Afghanistan. Moskou maakt zich steeds meer zorgen over het oprukken van de Taliban en de terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan.

Éen van hun doelen is Centraal-Azië binnen te dringen

Op een bijeenkomst van de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) in Kazachstan waarschuwde de Russische president Poetin dat de situatie in Afghanistan ‘bijna kritiek’ is en dat jihadisten erop uit zijn hun gebied uit te breiden. ‘Éen van hun doelen is Centraal-Azië binnen te dringen’, aldus Poetin. Daarom moeten de GOS-landen volgens hem klaar staan om een dergelijke aanval af te slaan.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Rusland: VS willen niet nauwer samenwerken in Syrië

Rusland en VS bereiken overeenstemming over luchtruim Syrië

VK 16.10.2015 Rusland en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over ‘alle technische vraagstukken’ rondom het luchtruim in Syrië. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Een definitief akkoord zal in de nabije toekomst worden ondertekend.

Drukbezet Syrisch luchtruim

Het is druk in het Syrische luchtruim, nu de Russen bombarderen in Syrië. Dat zet de teller op elf landen. Amerikaanse F-16’s zijn Russische Soechoi’s al tot op 45 kilometer genaderd.Hoe groot is de kans op een incident, zelfs op een luchtgevecht, nu de NAVO en Rusland zo dicht bij elkaar opereren?

De Russen en Amerikanen lopen op dit moment de tekst van de overeenstemming na. De Russische kolonel-generaal Andrei Kartapolov zei dat hij hoopte op een spoedige ondertekening, en een intensivering van de samenwerking met de Amerikanen en andere landen die actief zijn in Syrië.

De Amerikaanse president Obama bevestigde dat er gesproken is over het voorkomen van botsingen in het luchtruim. Dit is het enige terrein waar overeenstemming over is bereikt, benadrukte Obama. Over het bereiken van vrede in Syrië blijven de grootmachten enorm van mening verschillen.

Rusland startte 1 oktober met luchtaanvallen in Syrië. Omdat de coalitie onder Amerikaanse leiding ook bombardementen uitvoert, is het risico op een botsing groot. De VS reageerden fel op de Russische inmenging in Syrië, vooral omdat de Amerikanen een uur voor de eerste Russische bommen vielen pas werden ingelicht.

Door enkele incidenten waarbij Russische en Amerikaanse vliegtuigen vlakbij elkaar vlogen, is de noodzaak van coördinatie toegenomen.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Rusland: VS willen niet nauwer samenwerken in Syrië

‘Dit is geen hobby, maar een drang’

Rusland en VS bereiken overeenstemming over luchtruim Syrië

‘Beloofde slag’ om Aleppo in volle gang

Turkije schiet drone neer bij Syrische grens

BEKIJK HELE LIJST

‘Russen frustreren overleg’

Telegraaf 16.10.2015  De Russen creëren mist met hun aanhoudende kritiek op het dinsdag gepresenteerde onderzoek over rampvlucht MH17. Ze hebben nu geen zin te praten over dit onderzoek.

Dat stelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Hij heeft geprobeerd contact op te nemen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Maar die houdt de boot af, aldus Koenders. “Ik heb de indruk dat de Russen op dit moment niet zo heel erg geïnteresseerd daarin zijn en meer de indruk dat ze mist moeten optrekken.”

Koenders roept de Russen op te stoppen met het bekritiseren van het onderzoek, “dat door de hele wereld wordt gezien als het gezaghebbende onderzoek”. Hij benadrukt dat het onderzoek professioneel, neutraal en transparant is uitgevoerd.

Ook de Russen moeten dit accepteren, aldus de bewindsman. “Het heeft geen zin om nu mist op te trekken. Het belangrijkste is om samen te werken.”

Koenders ziet de Russische houding niet als een soort erkenning van schuld, “maar het is niet bevorderlijk voor het proces.” Hij wijst op de noodzaak om de volgende stap te zetten: de vervolging van de daders.

Uit het OVV-rapport blijkt dat de vliegtuig van rampvlucht MH17 is neergehaald door een raket van Russische makelij. De raket werd afgevuurd vanuit een gebied in Oekraïne met pro-Russische rebellen.

Rusland: akkoord over vliegveiligheid Syrië

AD 16.10.2015 Rusland heeft overeenstemming bereikt met de Verenigde Staten over de vliegveiligheid boven Syrië. Een definitief akkoord zal in de nabije toekomst worden ondertekend, liet het Russische ministerie van Defensie vrijdag weten.

Door Ruslands bemoeienis met de burgeroorlog zijn de zorgen over een ongeluk tussen Russische en Amerikaanse jachtvliegtuigen boven het luchtruim van Syrië toegenomen. Het Pentagon noemde eerder enkele gevallen waarbij een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Daardoor nam de noodzaak van een betere coördinatie van de vluchten toe.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ook direct contact gelegd met het Turkse leger om incidenten met vluchten bij de Turks-Syrische grens te voorkomen, meldde het Russische persbureau Interfax. Verder heeft een luchtmachtbasis die de Russen in Syrië gebruiken nu een ‘hotline’ met Israël om de vluchten boven Syrië te coördineren.

Rusland heeft akkoord met VS over vliegveiligheid Syrië

NU 16.10.2015 Rusland heeft overeenstemming bereikt met de Verenigde Staten over de vliegveiligheid boven Syrië.

Een definitief akkoord zal in de nabije toekomst worden ondertekend, liet het Russische ministerie van Defensie vrijdag weten.

Door Ruslands bemoeienis met de burgeroorlog zijn de zorgen over een ongeluk tussen Russische en Amerikaanse jachtvliegtuigen boven het luchtruim van Syrië toegenomen.

Het Pentagon noemde eerder enkele gevallen waarbij een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Daardoor nam de noodzaak van een betere coördinatie van de vluchten toe.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ook direct contact gelegd met het Turkse leger om incidenten met vluchten bij de Turks-Syrische grens te voorkomen, meldde het Russische persbureau Interfax. Verder heeft een luchtmachtbasis die de Russen in Syrië gebruiken nu een ‘hotline’ met Israël om de vluchten boven Syrië te coördineren.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Rusland Verenigde Staten Syrië

Gerelateerde artikelen;

Turkse straaljagers schieten drone neer bij Syrische grens 

VS en Rusland dicht bij veiligheidsprotocol luchtruim Syrië

Turkse straaljagers schieten drone neer bij Syrische grens

NU 16.10.2015 Turkse straaljagers hebben vrijdag in de buurt van de Syrische grens een drone neergeschoten

Dat heeft een hoge Turkse functionaris gezegd. Het is niet bekend van welk land het onbemande vliegtuig is geweest.

Het Turkse leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV.

Het Turkse leger zegt dat het toestel tot drie keer toe was gewaarschuwd, volgens de internationaal geldende regels.

Rusland heeft laten weten dat ze geen drones of toestellen missen. Dat meldt persbureau Interfax. De Amerikanen spreken op hun beurt wel het vermoeden uit dat het om een Russische drone gaat. Eerder schonden Russische gevechtsvliegtuigen tot driemaal toe het Turkse luchtruim.

Lees meer over: Syrië Turkije

‘Akkoord over vliegveiligheid Syrië’

Telegraaf 16.10.2015 Rusland heeft overeenstemming bereikt met de Verenigde Staten over de vliegveiligheid boven Syrië. Een definitief akkoord zal in de nabije toekomst worden ondertekend, liet het Russische ministerie van Defensie vrijdag weten.

Door Ruslands bemoeienis met de burgeroorlog zijn de zorgen over een ongeluk tussen Russische en Amerikaanse jachtvliegtuigen boven het luchtruim van Syrië toegenomen. Het Pentagon noemde eerder enkele gevallen waarbij een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Daardoor nam de noodzaak van een betere coördinatie van de vluchten toe.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ook direct contact gelegd met het Turkse leger om incidenten met vluchten bij de Turks-Syrische grens te voorkomen, meldde het Russische persbureau Interfax. Verder heeft een luchtmachtbasis die de Russen in Syrië gebruiken nu een ‘hotline’ met Israël om de vluchten boven Syrië te coördineren.

Rusland en Turkije praten

Telegraaf 15.10.2015 De Russische luchtmacht heeft donderdag in de Turkse hoofdstad Ankara tekst en uitleg gegeven over twee incidenten waarbij Russische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim schonden. Dat gebeurde op 3 en 4 oktober, tot woede van de Turkse regering.

De Russische delegatie onder leiding van generaal Sergej Dronov verzekerde zijn Turkse gesprekspartners dat er maatregelen zijn genomen om nieuwe schendingen van het luchtruim te voorkomen, meldde het Turkse leger in een verklaring.

De schendingen van het luchtruim waren niet de enige incidenten tussen de twee landen. Tussen 3 en 10 oktober zijn er dertien gevaarlijke confrontaties tussen Turkse en Russische vliegtuigen geweest. Dat zei de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Ali Kemal Aydin tijdens een bezoek aan Moskou. Volgens hem vonden die confrontaties plaats in de buurt van de Turks-Syrische grens.

Gerelateerde artikelen;

10-10: Gesprek Rusland en VS over luchtruim Syrië

07-10: Turken wiilen Russen spreken

05-10: ‘Vliegtuig paar tellen in Turkije’

05-10: Mig hindert Turkse vliegtuigen

05-10: ‘Rusland in luchtruim Turkije’

Russische en Iraanse hulp voor regime drijft rebellen Syrië in het nauw

VK 15.10.2015 Iran is bezig duizenden militairen naar Syrië te vliegen, om samen met de Russische luchtmacht het regime te helpen cruciale plaatsen in centraal en westelijk Syrië te heroveren. Dat melden Syrische activisten en hooggeplaatste regionale functionarissen.

Achtergrond

Nu de Russen zich met luchtaanvallen in de strijd mengen, lijken de Iraniërs zich ook meer op de voorgrond te presenteren. Het schimmige hoofd van de Quds Brigade, de internationale tak van de Iraanse Revolutionaire Garde, is mogelijk persoonlijk naar Syrië afgereisd. Ondertussen gonst het van berichten over een naderende aanval op rebels Aleppo.

De troepenopbouw betekent een dramatische escalatie van Iraanse militaire betrokkenheid in Syrië. Ook de Libanese groep Hezbollah, bondgenoot van Syrië en Iran, heeft grote aantallen extra strijders gestuurd. Een hernieuwd regerigsoffensief dreef vorige week al rebellen uit een serie dorpen in centraal Syrië. Gisteren zetten troepen van het regime, bijgestaan door de Russische luchtmacht, ook de aanval in op een strategisch bastion van oppositiestrijders ten noorden van Homs.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Russische en Iraanse hulp voor regime drijft rebellen Syrië in het nauw

Nieuw machtsblok in Syrië: Iran-Hezbollah-Assad-Rusland

Rusland en VS praten over protocol luchtruim Syrië

Voorbereidingen Iran en Syrië voor grondoffensief Aleppo in volle gang

Rusland claimt massale vernietiging wapens IS

BEKIJK HELE LIJST

Rus vloog in Syrië tot op drie kilometer van vliegtuig VS

VK 14.10.2015 De VS en Rusland gaan woensdag opnieuw met elkaar overleggen over de veiligheid in het Syrische luchtruim, nadat gevechtsvliegtuigen van beide landen dichtbij elkaar zijn gekomen. Volgens Moskou naderde een Russische SU-30 een Amerikaans toestel tot op drie kilometer. Het incident vond zaterdag plaats maar werd woensdag pas bekend gemaakt door een Pentagon-functionaris.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Rus vloog in Syrië tot op drie kilometer van vliegtuig VS

Voorbereidingen Iran en Syrië voor grondoffensief Aleppo in volle gang

Rusland claimt massale vernietiging wapens IS

Amnesty: Koerden begaan oorlogsmisdaden in Syrië

Leider Al Nusra roept op tot wraak voor Russische aanvallen

BEKIJK HELE LIJST

‘Rusland valt IS-doelen aan’

Telegraaf 14.10.2015  Russische militaire vliegtuigen hebben de afgelopen 24 uur veertig doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aangevallen. Dat gebeurde met 41 aanvalsvluchten, meldde het Russische ministerie van Defensie woensdag.

Bij de bombardementen vernietigde de Russische luchtmacht onder meer werkplaatsen in de buurt van Aleppo, die terroristen gebruikten om explosieven voor zelfmoordaanslagen te maken, zei de woordvoerder van het ministerie.

Het Russische ministerie van Defensie maakte verder melding van een incident in het Syrische luchtruim. Een Russische straaljager kwam op 10 oktober boven Syrië dicht in de buurt van een Amerikaanse jet om hem te identificeren, niet om “hem af te schrikken”, citeerde persbureau ITAR-TASS het ministerie. De SU-30CM-jet vloog op 2 á 3 kilometer van het Amerikaanse toestel.

Washington zei dinsdag al dat Amerikaanse en Russische vliegtuigen op missies boven Syrië binnen zichtbaar bereik van elkaar waren gekomen. Het incident onderstreept de noodzaak van veiligheidsprotocollen in de lucht, nu beide landen los van elkaar bombardementen uitvoeren in Syrië.

Gerelateerde artikelen;

12-10: ‘Actie van Russen staken’

09-10: Rusland: 300 man gedood in Syrië

07-10: VS geven Russische jagers ruimte

‘VS weigeren besprekingen Syrië’

Telegraaf 14.10.2015 De Verenigde Staten weigeren een hoge militaire delegatie naar Moskou te sturen voor besprekingen over coördinatie van de gevechten in Syrië zoals was voorgesteld door Moskou. Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag.

Volgens Lavrov was het voorstel gedaan door de Russische president Vladimir Poetin tijdens diens bezoek aan New York eind september. Hij zei dat onderdeel van het idee was om een Russische delegatie onder leiding van premier Dmitri Medvedev naar de Verenigde Staten te sturen als tweede stap. Washington heeft Moskou laten weten zo’n Russische delegatie niet te willen ontvangen, aldus Lavrov.

Gerelateerde artikelen;

13-10: Medvedev naar VS om Syrië

Medvedev naar VS om Syrië

Telegraaf 14.10.2015 De Russische president Vladimir Poetin wil premier Dmitri Medvedev naar de VS sturen om overeenstemming te bereiken over samenwerking in de Syrië-crisis. Door het hoofd van de regering te sturen, onderstreept Poetin het belang dat Rusland aan dit probleem hecht, zei een woordvoerder van het Kremlin dinsdag.

Washington heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Op een economisch forum in Moskou maakte Poetin heftige verwijten aan het adres van de Amerikanen omdat die geen informatie over Syrië willen delen. Hij riep ook nogmaals op tot een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.

De Russische luchtmacht voert sinds eind september in Syrië aanvalsmissies uit tegen tegenstanders van president Bashar al-Assad. Dat gebeurt in overleg met de Syrische strijdkrachten. Washington wil van Assad af.

Gerelateerde artikelen;

13-10: Rutte kritisch op Rusland

12-10: ‘Actie van Russen staken’

11-10: Gesprek met Defensieminster

10-10: ‘Goed overleg Rusland en VS’

09-10: Rusland: 300 man gedood in Syrië

Poetin: ‘Amerikanen hebben pap in hun hoofd’

Elsevier 13.10.2015 Terwijl het Russische leger luchtaanvallen boven Syrië blijft uitvoeren, roept president Vladimir Poetin dinsdag de Amerikanen opnieuw op mee te werken aan een politieke oplossing voor het conflict. Hij beticht de Amerikanen ervan het vredesproces te dwarsbomen.

‘Ik denk dat sommige van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben,’ zei Poetin, doelend op de Amerikanen, bij een bijeenkomst in Moskou. Tegelijkertijd zegt hij dat Rusland niet streeft naar ‘leiderschap’ over Syrië, meldt persbureau Reuters.

Invloed uitoefenen

‘Als we niet alleen maar willen schieten, maar ook een politieke oplossing willen vinden, moeten de krachten in het land samen met andere krachten op het Syrische grondgebied tot samenwerking komen,’ aldus Poetin. Volgens hem moeten daartoe alle buitenlandse grootmachten hun invloed uitoefenen op de Syriërs, en niet alleen de westerse landen van de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Poetin verwijt het de Amerikanen geen informatie met hem te delen over ‘terroristische doelwitten’ in Syrië en ook niet duidelijk te zeggen waarop niet geschoten moet worden.

Legerleiders van beide landen kwamen zondag in een videoconferentie enkele maatregelen overeen om incidenten in het Syrische luchtruim te voorkomen, maar een Amerikaanse legerwoordvoerder meldde dinsdag dat Russische en Amerikaanse vliegtuigen binnen visueel bereik van elkaar zijn gekomen. Binnenkort voeren de twee landen weer een gesprek over het voorkomen van incidenten in de lucht tijdens een videoconferentie. De Amerikanen voeren met de internationale coalitie sinds vorig jaar bombardementen uit op IS.

De Russen hebben als voornaamste doel de regering van de Syrische president Bashar al-Assad overeind te houden. De Amerikanen en hun westerse partners vermoeden dan ook dat Rusland het niet voornamelijk op IS heeft voorzien, maar ook op andere rebellen, ook degenen die juist tegen IS vechten.

De Russen claimden dinsdag overigens enkele tientallen doelen van IS in Syrië te hebben gebombardeerd, wat in een grote klap voor de terroristen zou hebben geresulteerd. ‘Het merendeel van munitie, zware voertuigen en uitrusting’ van IS zou zijn geëlimineerd volgens de Russen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de luchtaanvallen in de afgelopen 24 uur 86 doelen van IS heeft geraakt. De Sukhoi-bommenwerpers hadden het onder meer voorzien op commandoposten, munitie- en wapendepots, voertuigen en bases.

Poetin: 'Amerikanen hebben pap in hun hoofd'

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland vladimir poetin bashar al-assad amerika syrie is luchtaanvallen luchtsteun

Vliegtuigen VS en Rusland

Telegraaf 13.10.2015 Amerikaanse en Russische jachtvliegtuigen zijn op hun missies boven Syrië binnen zichtbaar bereik van elkaar gekomen. Dat zei een Amerikaanse legerwoordvoerder dinsdag. Hij voegde eraan toe dat het incident de noodzaak onderstreept van veiligheidsprotocollen in de lucht, nu beide landen los van elkaar bombardementen uitvoeren in Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zei dinsdag te verwachten dat “de zeer constructieve dialoog” met de Russen snel tot een overeenkomst over de acties boven Syrië leidt.

Volgens de in Bagdad gestationeerde woordvoerder van de door de VS geleide militaire campagne tegen IS, kwamen twee bommenwerpers zaterdag op een afstand van een paar mijl van elkaar. Dat was op dezelfde dag waarop Amerikaanse en Russische militairen gesprekken voerden over veiligheidsprotocollen. De vliegtuigbemanningen uit beide landen hebben ‘professioneel’ gehandeld, aldus de woordvoerder in een briefing aan het Pentagon.

Gerelateerde artikelen;

06-10: Zo werpt Rusland zijn bommen af 

Vliegtuigen VS en Rusland vlak bij elkaar in Syrië

AD 13.10.2015 Amerikaanse en Russische jachtvliegtuigen zijn op hun missies boven Syrië binnen visueel bereik van elkaar gekomen. Dat zei een Amerikaanse legerwoordvoerder dinsdag.

Hij voegde eraan toe dat het incident de noodzaak onderstreept van veiligheidsprotocollen in de lucht, nu beide landen los van elkaar bombardementen uitvoeren in Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zei dinsdag te verwachten dat ,,de zeer constructieve dialoog” met de Russen snel tot een overeenkomst over de acties boven Syrië leidt.

Volgens de in Bagdad gestationeerde woordvoerder van de door de VS geleide militaire campagne tegen IS, kwamen beide bommenwerpers zaterdag op een afstand van een paar mijl van elkaar. Dat was op dezelfde dag waarop Amerikaanse en Russische militairen gesprekken voerden over veiligheidsprotocollen.

Rusland claimt massale vernietiging wapens IS

AD 13.10.2015 Met bombardementen op tientallen doelen in Syrië heeft de Russische luchtmacht terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naar eigen zeggen een grote klap gegeven. ,,Russische luchtaanvallen hebben geresulteerd in vernietiging van het merendeel van munitie, zware voertuigen en uitrusting van IS”, claimde het Russische ministerie van Defensie dinsdag.

In totaal vielen de Russen de afgelopen 24 uur volgens het ministerie 86 doelen van IS aan in Syrië. De Sukhoi-bommenwerpers hadden het onder meer voorzien op commandoposten, munitie- en wapendepots, voertuigen en bases, somde tv-zender RT op.
Rusland is de voornaamste buitenlandse bondgenoot van het regime in Damascus.

Lees ook;

Europa op één lijn over Syrië’

Telegraaf 13.10.2015 Het is essentieel dat de Europese Unie een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaande aan overleg met zijn Europese collega’s. Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen president Bashar al-Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

“Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties”, vatte Koenders de Europese positie samen. In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen. “Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad”, aldus Koenders. “Niet alleen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen.”

Koenders benadrukt belang gezamenlijk standpunt EU over Syrië

NU 13.10.2015 Het is essentieel dat de Europese Unie een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaande aan overleg met zijn Europese collega’s.

Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen president Bashar al-Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

”Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties”, vatte Koenders de Europese positie samen. In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen.

”Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad’’, aldus Koenders. ”Niet alleen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen.”

De VS steunen diverse min of meer seculiere groepen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad, zoals het Vrije Syrische Leger en de Koerdische YPG. ”Dit leidt ook tot zorgen in de VS, waar het volk en het Congres vragen beginnen te stellen”, citeerde persbureau Tass uit een interview dat Lavrov aan een Russische tv-zender gaf.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië

Koenders: Europa op één lijn over Syrië

AD 13.10.2015 Het is essentieel dat de Europese Unie een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaande aan overleg met zijn Europese collega’s. Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen president Bashar al-Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

,,Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties”, vatte Koenders de Europese positie samen. In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen.

,,Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad”, aldus Koenders. ,,Niet allen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen.”

Lees ook;

Poetin bekritiseert VS-beleid over Syrië en dringt aan op politieke oplossing 

NU 13.10.2015 Terwijl de Russische luchtmacht luchtaanvallen op doelen in Syrië blijft uitvoeren, heeft president Vladimir Poetin dinsdag in Moskou opnieuw aangedrongen op een politieke oplossing voor de burgeroorlog.

Tegelijkertijd beschuldigde Poetin de VS ervan dat het land niet mee wil werken. “Ik denk dat sommige van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben”, zei Poetin op een bijeenkomst voor zakenlieden.

“Als we niet alleen maar willen schieten, maar een politieke oplossing willen vinden, moeten de krachten in het land samen met andere krachten op het grondgebied van Syrië tot samenwerking komen”, zei Poetin. Daartoe moeten volgens hem alle buitenlandse machten hun invloed uitoefenen op alle Syriërs.

De Kremlin-leider hield de VS voor dat het land geen informatie deelt over terroristische doelen in Syrië en ook niet duidelijk wil zeggen waarop niet geschoten moet worden.

Kritiek Rutte

Premier Mark Rutte is zeer kritisch over de Russische bombardementen in Syrië. De acties van Rusland richten zich meer op de gematigde oppositie tegen het Syrische regime dan op terreurbeweging IS, aldus Rutte, die eerder niet meer had gezegd dan dat de Russische inmenging in het conflict in Syrië de situatie “ingewikkelder heeft gemaakt”.

Rutte zei in de Senaat dat het kabinet met de Russische bombardementen rekening moet houden bij de afweging of Nederland mee wil doen aan het bombarderen van IS in Syrië. Bij die afweging zijn er “geen taboes”, aldus de premier. Het is volgens hem “voorstelbaar” en “absoluut denkbaar” dat Nederland op enig moment ook IS gaat bombarderen in Syrië. Nederlandse F-16’s doen dat al boven Irak.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Syrië

Poetin kritiseert VS-beleid

Telegraaf 13.10.2015  Terwijl de Russische luchtmacht aanvalsvluchten boven Syrië blijft uitvoeren, heeft president Vladimir Poetin dinsdag in Moskou opnieuw aangedrongen op een politieke oplossing voor de burgeroorlog. Tegelijk beschuldigde hij de Verenigde Staten ervan daaraan niet te willen meewerken. “Ik denk dat sommige van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben”, zei Poetin op een bijeenkomst voor zakenlieden.

“Als we niet alleen maar willen schieten, maar een politieke oplossing willen vinden, moeten de krachten in het land samen met andere krachten op het grondgebied van Syrië tot samenwerking komen”, zei Poetin. Daartoe moeten volgens hem alle buitenlandse machten hun invloed uitoefenen op alle Syriërs.

De Kremlin-leider hield de Verenigde Staten voor dat ze geen informatie delen over terroristische doelen in Syrië en ook niet duidelijk zeggen waarop niet geschoten moet worden. Militairen van beide landen waren in een videoconferentie op zondag alleen maatregelen overeengekomen om incidenten in het luchtruim van Syrië te voorkomen. Sinds 2014 voert een door de VS geleide coalitie luchtaanvallen uit tegen terroristische milities van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Aantal Russische luchtaanvallen in Syrië verdubbeld NU 12.10.2015

EASA wijst luchtvaart op Russische kruisraketten bij Syrië NU 12.10.2015

EU eist dat Rusland aanvallen op gematigde rebellen Syrië staakt NU 12.10.2015

Strijders in Syrië bundelen krachten tegen Assad en IS NU 12.10.2015

Poetin verdedigt Russische luchtaanvallen Syrië Elsevier 12.10.2015

VN dringen aan op akkoord VS-Rusland over Syrië VK 12.10.2015

EU veroordeelt Russische aanvallen op Syrische rebellen VK 12.10.2015

VN dringt aan op snel akkoord Telegraaf 12.102015

‘Actie van Russen staken’ Telegraaf 12.10.2015

Rusland overlegt met Syrië-gezant Telegraaf 12.10.2015

Gesprek met Defensieminster Telegraaf 11.10.2015

Intensievere samenwerking Saoedi’s en Russen in Syrië VK 11.10.2015

Aanschurken tegen Assad is een slecht idee VK 11.10.2015

Rusland en VS steken elkaar naar de kroon Telegraaf 11.10.2015

Russische luchtsteun werpt vruchten af voor leger van Assad

Elsvevier 11.10.2015 Het Syrische regeringsleger heeft flinke winsten geboekt in het westelijke gedeelte van het land. De winsten zijn te danken aan hevige luchtaanvallen die de Russen uitvoerden op een aantal belangrijke snelwegen.

Dit meldt persbureau Reuters zondag op basis van verklaringen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Rusland bombardeerde een aantal prominente snelwegen die tot de grote steden in het gebied leiden.

Luchtsteun

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad werd gesteund door strijders van de Libanese Hezbollah-beweging. Ze wisten het bergachtige Tal Skik in de Idlib-provincie weer onder controle te krijgen, na een ‘intensief’ grondoffensief. Het offensief werd vanuit de lucht gesteund door de Russen.

Volgens het Observatorium heeft het leger wapens, ammunitie en uitrusting van ‘terroristische groepen’ weten te vernietigen en werden 50 strijders gedood. Het is niet bekend van welke groepering deze strijders afkomstig zijn.

Nu de Russen de tegenstanders van Bashar al-Assad bombarderen in een poging het Syrische regime te redden, rijst de vraag: ligt overleg of zelfs samenwerking met president Assad in de strijd tegen IS niet voor de hand? Lees verder >

Geen IS

Idlib is voornamelijk het territorium van het Leger der Verovering, een radicaal islamitische organisatie waaronder ookhet Al-Nusra Front, de Syrische tak van Al-Qa’ida, valt. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hoort niet bij deze groep. De Russen beweren sinds de start van de luchtaanvallen IS als voornaamste doelwit te hebben. Ze hebben echter in de tussentijd veel stellingen van andere groepen, waaronder het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger, gebombardeerd.

De Russen begonnen vorige week met luchtaanvallen boven Syrië, voornamelijk in de provincies Hama en Idlib. Doel daarvan is om de gebieden in het westen weer onder controle van Assad te krijgen. Vooral de snelweg die vanaf de hoofdstad Damascus in het zuiden naar Homs, Hama en Aleppo in het noorden gaat is een belangrijk strategisch punt voor de president.

Russische luchtsteun werpt vruchten af voor leger van Assad

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; bashar al-assad rusland idlib hama is vrije syrische leger leger der verovering al-nusra luchtaanvallen

zie ook;

‘Goed overleg Rusland en VS over aanvallen op IS in Syrië’ NU 10.10.2015

‘Goed overleg Rusland en VS’ Telegraaf 10.10.2015

Poetins eerste winst is binnen VK 10.10.2015

‘Goed overleg Rusland en VS over aanvallen op IS in Syrië’ 

NU 10.10.2015 Hoge militairen van de VS en Rusland hebben zaterdag anderhalf uur gesproken over de luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië. Volgens een woordvoerder van het Pentagon was het een professioneel gesprek.

De VS en Rusland willen niet samen optrekken tegen IS, maar bombarderen wel allebei in Syrië.

”De discussies gingen vooral over hoe we specifieke veiligheidsprocedures kunnen instellen”, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. ”Er is vooruitgang geboekt en de VS hebben toegestemd om in de nabije toekomst nogmaals met de Russen te overleggen.”

Zowel de VS als Rusland strijdt tegen IS. De Russen zouden daarbij ook tegenstanders van de regering van president Bashar al-Assad aanvallen, die juist worden gesteund door het Westen.

Zie ook: Interne problemen bemoeilijken strijd tegen IS

Lees meer over: Rusland VS Syrie IS

‘Goed overleg Rusland en VS’ Telegraaf 10.10.2015

Rusland en VS in gesprek over luchtruim Syrië  VK 10.10.2015

Rusland en VS overleggen over veiligheid in Syrisch luchtruim NU 10.10.2015

VS en Rusland in gesprek over veiligheid van Syrische luchtruim›  NRC 10.10.2015

Gesprek Rusland en VS over luchtruim Syrië Telegraaf 10.10.2015

Rusland en VS in gesprek over luchtruim Syrië AD 10.10.2015

‘Kom eerst eens met bewijs’ over Russische raketten op Iran

Elsevier 09.10.2015  CNN meldde donderdag op basis van anonieme bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten dat er zeker vier Russische raketten, bedoeld voor stellingen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Allemaal leugens, zegt het Iraanse ministerie van Defensie.

Niemand kan controleren hoe het werkelijk zit, want in de berichtgeving werd geen bewijs geleverd voor de Amerikaanse bewering. Feitelijk het enige dat CNN wist te melden, is dat zeker vier raketten zijn afgevuurd vanaf een Russisch oorlogsschip in de Kaspische Zee,  het doel in Syrië niet haalden, maar neer zijn gekomen in Iran.

De projectielen – de relatief nieuwe kruisraketten met de naam Kaliber – waren bedoeld voor de ‘gematigde’ rebellen, die tot vrijdag door de Verenigde Staten werden gesteund. Er is nog geen melding van slachtoffers of zelfs maar schade gekomen uit de Islamitische Republiek – overigens een bondgenoot van zowel de Russen als de Syrische president Bashar al-Assad.

Het ontbreken van bewijs: dat is het grootste bezwaar van Iran. ‘Als de mensen die met dit soort claims komen zonder ook maar iets van bewijs hadden gehad, dan was het wel gepresenteerd,’ zegt generaal Musa Kamali tegen de Russische nieuwszender Sputnik. De Amerikanen hebben volgens hem in het verleden soortgelijke beschuldigingen geuit ‘als onderdeel van hun psychologische oorlogsvoering tegen iedereen die tegen hun beleid in de regio is’. De berichtgeving over de neerkomende raketten in Iran zijn ‘overduidelijke leugens,’ aldus de generaal.

Onplezierig

Het Kremlin zelf zegt dat de kruisraketten – zesentwintig in totaal – ‘gewoon‘ op de beoogde doelen terecht zijn gekomen. Ze zouden zijn beland op stellingen in het noorden en noordwesten van Syrië.

Op de Facebook-pagina van het Russische ministerie van Defensie is te lezen dat ‘onze precisiewapens stellingen van Islamitische Staat hebben geraakt, hoe onplezierig en onverwacht dat voor onze collega’s in het Pentagon ook is’. Het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – wil niet op de berichten reageren.

In de clinch

Rusland en het Westen (en de NAVO) liggen in toenemende mate in de clinch over het conflict in Syrië. Er is sprake van tegengestelde belangen: Moskou steunt het Syrische bewind, terwijl Washington de Syrische president – een ‘tiran die het heeft gemunt op zijn eigen bevolking’ – weg wil hebben.

Rusland laat al ruim een week bommen vallen op het Arabische land, waar al vier jaar een bloedige oorlog woedt – die heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom.

'Kom eerst eens met bewijs' over Russische raketten op Iran

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie.

Tags: iran bashar al-assad raketten syrië rusland

zie ook;

Onze eigen zwakte kan tot een oorlog met de Russen leiden Trouw 09.10.2015

VS gaan wapens leveren aan Syrische rebellen VK 09.10.2015

VS gaan wapens leveren aan Syrische rebellen AD 09.10.2015

VS levert wapens aan rebellen Telegraaf 09.10.2015

Amerika stopt met trainen Syrische rebellen NU 09.10.2015

Amerikanen schroeven training Syrische rebellen terug Trouw 09.10.2015

Pentagon stopt met trainen ‘gematigde’ rebellen

Elsevier  09.10.2015 Om de strijd tegen IS op de grond kracht bij te zetten, trainen de Amerikanen de ‘gematigde’ rebellen in Syrië. Daar gaan ze niet langer mee door. Ook zullen de Amerikanen ook niet langer wapens leveren aan deze groepen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal later vandaag met een verklaring komen, meldt The New York Times op basis van ingewijden.

Trainen

Voor het trainen en bewapenen van de rebellen trokken de Amerikanen 500 miljoen euro (ruim 440 miljoen euro) uit. Het Amerikaanse leger rekruteerde strijders die geschikt zouden zijn om te trainen in Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië of Verenigde Arabische Emiraten. Ook dat gaat niet langer door.

Nu de Russen de tegenstanders van Bashar al-Assad bombarderen in een poging het Syrische regime te redden, rijst de vraag: ligt overleg of zelfs samenwerking met president Assad in de strijd tegen IS niet voor de hand? Lees nu >

In plaats van het trainen van de zogenaamde gematigde rebellen, zouden de Verenigde Staten een trainingscentrum opzetten in Turkije, waar zij vooral leiders van oppositiegroepen bepaalde operationele stappen, zoals het inzetten van luchtaanvallen, leren.

Rebellen

President Barack Obama liet het Amerikaanse leger rebellen trainen, zodat zij IS op de grond konden bestrijden, hoewel vrij onduidelijk is wie die ‘gematigde’ rebellen dan precies zijn. Zeker vijfduizend rebellen zouden training krijgen van de Amerikanen.

Maar al snel bleek de operatie geen succes te zijn. Generaal Lloyd Austin zei dat de eerste 54 rebellen die de training hadden afgerond, zijn gerekruteerd door Al-Qa’ida. Het aantal getrainde rebellen dat daadwerkelijk aan het vechten is, is klein: ‘Heb hebben het over vier of vijf,’ zei Austin.

Volgens de generaal was het een zaak van de lange adem en is geduld nodig. ‘Het duurt wat langer om het voor elkaar te krijgen, maar zo moet het als we een langdurige effect willen.’

De getrainde rebellen vechten niet alleen mee met organisaties zoals IS, terreurbewegingen hebben ook al de hand weten te leggen op de Amerikaanse wapens. De afgelopen weken doken er regelmatig foto’s op van jihadisten die de Verenigde Staten bedankten voor hun nieuwe wapens.

Pentagon stopt met trainen 'gematigde' rebellen

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Tags; syrië lloyd austin rebellen is

zie ook;

‘VS stoppen met trainen Syrische rebellen’› NRC 09.10.2015

Turkije praat met NAVO over Patriots vanwege dreiging Syrië NU 09.10.2015

Gesprek NAVO over Patriots Telegraaf 09.10.2015

Frankrijk bombardeert kamp Islamitische Staat NU 09.10.2015

Frankrijk bombardeert IS Telegraaf 09.10.2015

NAVO bereid troepen naar Turkije te sturen tegen Russische dreiging VK 08.10.2015

‘Russische raketten komen terecht in Iran’ NU 08.10.2015

Raketten landen in Iran Telegraaf 08.10.2015

‘Russische kruisraketten bedoeld voor Syrië komen terecht in Iran’ – Rusland ontkent NRC 08.10.2015

‘Russische raketten missen doel, en komen terecht in Iran’

Elsevier 08.10.2015 Zeker vier raketten die zijn afgevuurd vanaf een Russisch schip zijn terechtgekomen in Iran, zeggen de Amerikaanse autoriteiten.

Zeker vier raketten die zijn afgevuurd vanaf een Russisch schip zijn terechtgekomen in Iran. De projectielen hadden eigenlijk doelen in Syrië moeten raken. Mogelijk zijn daarbij ook slachtoffers gevallen, meldt CNN op basis van een bron binnen de Amerikaanse autoriteiten, maar andere bronnen zeggen dat dit nog onbekend is. Ook is het niet duidelijk of er schade is. Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet op de laatste berichten willen reageren.

Met de Russische inmenging is het conflict in en rond Syrië er alleen maar ingewikkelder op geworden. Wie zijn elkaars bondgenoten en rivalen?Lees meer >

‘Gematigde’ rebellen

De Russische oorlogsschepen liggen in het zuiden van de Kaspische Zee, waardoor afgevuurde raketten een flinke afstand moeten afleggen over Iran en Irak. De Russen gebruiken daarbij de relatief nieuwe kruisraket Kaliber, voor het eerst in een oorlogssituatie.

Volgens de Amerikanen waren de raketten bedoeld voor de ‘gematigde’ rebellen die oorlog voeren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Strijders van bijvoorbeeld het Vrije Syrische Leger worden gesteund door de Verenigde Staten, waardoor de spanning tussen de Rusland en Amerika (en de NAVO) zienderogen oploopt.

Het Kremlin claimt tot dusver dat het voornaamste doelwit Islamitische Staat (IS) is. De terreurbeweging is eveneens een vijand van Assad, en die is weer de grote bondgenoot van Rusland.

Groot offensief

Moskou is nu al ruim een week bezig met een groot offensief om de Syrische president in het zadel te houden. Sinds woensdag ondersteunen ze Assads regeringstroepen met kruisraketten die worden afgevuurd vanaf oorlogsschepen in de Kaspische Zee – een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië.

Iran, ook een vriend van Damascus, steunt de Russische actie. Amerika verwijt Rusland ‘toenemend onprofessioneel gedrag’ – woorden die eerder vandaag konden worden opgetekend uit de mond van Defensie-minister Ashton Carter.

Zijn uitlating had ook betrekking op de vermeende schending van het Turkse luchtruim door een Russische jet eerder deze week. Turkije is NAVO-lidstaat, en is erg verontwaardigd over het incident. Dit mag niet meer gebeuren, sprak Ankara dreigend.

'Russische raketten missen doel, en komen terecht in Iran'

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; iran rusland kaspische zee bashar al-assad syrië turkije

zie ook;

VS: Russische raketten komen terecht in Iran, Rusland ontkent VK 08.10.2015

Groot offensief Syrië Telegraaf 08.10.2015

‘NAVO moet focussen op doel’ Telegraaf 08.10.2015

NAVO bereid tot inzet grondtroepen in Turkije VK 08.10.2015

NAVO zendt desnoods troepen naar Turkije ter verdediging grens NU 08.10.2015

Desnoods troepen naar Turkije Telegraaf 08.10.2015

Irritatie bij Navo over Russische acties in Syrië loopt hoog op Trouw 08.10.2015

Alsof de VS het zo goed doen in Syrië Trouw 08.10.2015

Amerikaans legervliegtuig Syrië wijkt uit voor Russen Trouw 08.10.2015

VS geven Russische jagers ruimte

Telegraaf 07.10.2015 De VS laten gevechtstoestellen van hun luchtmacht uitwijken om botsingen met Russische staaljagers boven Syrië te voorkomen. Dat blijkt uit woorden van een marinekapitein.

In zeker een geval veranderde een US Airforcetoestel “een beetje” van koers om een botsing te voorkomen, aldus Jeff Davis woensdag in het Pentagon. Volgens hem is het Amerikaanse leger “in hoge mate alert” op de bewegingen van Russische toestellen. Het is niet bekend hoe vaak toestellen van beide landen elkaar dicht zijn genaderd.

Amerikaanse en Russische legerfunctionarissen hebben al met elkaar overlegd hoe ongevallen in het Syrische luchtruim te voorkomen. De VS lieten woensdag weten militair niet te willen samenwerken met Rusland, maar wel bereid zijn tot technisch overleg om het leven van straaljagerpiloten niet in gevaar te brengen.

Russen bestoken IS

Telegraaf 07.10.2015 Vanaf vier Russische marineschepen zijn 26 raketten afgevuurd op posities van Islamitische Staat in Syrië. Dit heeft de Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigoe, woensdag bekendgemaakt. De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer.

Het persbureau Interfax berichtte woensdag dat Sjoigoe van president Poetin de opdracht heeft gekregen zich te blijven inspannen voor samenwerking met Syrië, de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Iran en Irak. Sjoigoe verwacht dat westerse partners de Russen vertellen waar ze IS moeten aanvallen. Westerse mogendheden beschuldigen Rusland ervan IS te ontzien.

Poetin zei volgens Russische media dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande recent suggereerde het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA) samen te laten optrekken tegen IS met de troepen van president Bashar al-Assad. In Parijs is dat onmiddellijk tegengesproken. Hollande heeft Poetin wel gezegd dat het noodzakelijk is het FSA aan de onderhandelingstafel te hebben.

Rusland bombardeert Syrië vanaf zee – VS willen niet samenwerken›

NRC 07.10.2015 Rusland heeft vandaag 26 raketten afgevuurd op doelen in Syrië vanaf marineschepen in de Kaspische Zee. Dat hebben president Vladimir Poetin en de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe op de staatstelevisie bekendgemaakt. De Verenigde Staten willen geen militaire samenwerking met Rusland in Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter heeft in zeer duidelijke bewoordingen laten weten dat de VS geen heil zien in militaire samenwerking met Rusland.

“We zijn niet bereid om samen te werken met een strategie, die in onze ogen op tragische wijze faalt door het optreden van Rusland.”

De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan dat de bombardementen niet gericht zijn op Islamitische Staat (IS) maar op andere rebellengroepen die tegen de Syrische president Assad vechten. Het Pentagon geeft de Russen alleen informatie over vliegroutes zodat beide grootmachten elkaar niet treffen in het Syrische luchtruim.

Vanochtend werd bekend dat de Russen luchtsteun gaven bij een grondaanval van het Syrische leger in de buurt van Hama en Idlib. Het was voor het eerst dat er een onderling gecoördineerde aanval plaatsvond.

Al veel langer klinken er geluiden dat Assad vooral bezig is om de grootste steden in het westen van het land te behouden en zich niet te bemoeien met de rest van Syrië. Zo kon IS redelijk eenvoudig, zonder dat ze werden gebombardeerd door het Syrische leger, de eeuwenoude Syrische stad Palymra innemen. Daarnaast worden de Koerden in Noordoost-Syrië ook met rust gelaten door het Syrische leger. Het Westen is zeer bezorgd dat door de Russische inmenging dit Syrische ‘afscheidingsplan’ tot uitvoer wordt gebracht.  LEES VERDER›

Lees ook‘Rusland heeft de regie in Syrië’

Lees meer;

10:10 Rusland geeft luchtsteun bij Syrische grondaanval ›

2 OKT ‘Rusland bombardeert IS-bolwerk Raqqa’, Iran bezig met grondoffensief ›

3 OKT Russisch roulette maakt iedereen bang

1 OKT Poetin pakt zijn kans

1 OKT Russische bommen op Syrië, willen niet deelnemen aan anti-IS coalitie ›

Amerika weigert militaire samenwerking met Rusland

Elsevier 07.10.2015 De Russen zijn bereid om een samenwerking aan te gaan met de Amerikanen in Syrië. Maar intussen zou de Russische president Vladimir Poetin het de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) steeds moeilijker maken.

De Amerikanen weigeren om een militaire samenwerking aan te gaan met Rusland in Syrië, omdat de Russische strategie ‘tragisch faalt’,  zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter woensdag. De Verenigde Staten willen wel een technische samenwerking aanknopen met de Russen.

Moskou reageerde kritisch op de uitlatingen van Carter. De Amerikanen zouden excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden, zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens hem zouden de Amerikanen geen informatie delen over posities van IS-extremisten in Syrië, terwijl ‘andere partners’ dat wel doen.

Ondertussen maken de Russen het de Amerikanen in Syrië flink lastig. Het Russische leger zou namelijk Karsukha-4-systemen, geavanceerde stoorapparatuur, naar Syrië hebben gestuurd, waarmee het zicht van NAVO-piloten wordt bemoeilijkt, schrijft de Britse krant The Times. Amerikaanse ambtenaren bevestigden het bericht.

Radar

De Karsukha-4-systemen kunnen de systemen van radar gestuurde-raketten door de war gooien, en zou worden ingezet zodat de Russen een no-fly-zone kunnen handhaven boven het gebied waar het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad gestationeerd is.

De apparatuur heeft echter ook effect op de internationale coalitie: het type radar dat de stoorapparatuur blokkeert, is alleen de vinden in westerse apparatuur, en niet in apparatuur van militante groepen.

Eerder deze week vlogen twee keer Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnen. Leden van de NAVO bekijken de situatie met argusogen. NAVO-baas Jens Stoltenberg zei dinsdag dat de acties van Rusland op ‘opzettelijke intimidatie’ beginnen te lijken. Hij zou hetzelfde kunnen zeggen van de inzet van de Karsukha-4-systemen.

De Russen begonnen woensdag opnieuw met luchtaanvallen boven Syrië, op verschillende plaatsen in de westelijke provincies Hama en Idlib. Er zouden zich geen doelwitten van IS in het gebied vinden, maar van het al-Nusra-front. Dinsdag sloegen westerse landen alarm over de expansie van het Russische leger in het gebied en de mogelijkheid dat er Russische grondtroepenin Syrië zouden zijn.

De onderminister van Defensie Anatoly Antonov verklaarde woensdag dat Moskou ‘bereid is informatie en intelligentie over te nemen die vergaard is door de Amerikanen en de internationale coalitie’.

Beide kanten moeten informatie met elkaar delen, vindt hij. Het zou een antwoord zijn op een verzoek van het Pentagon. De twee landen lagen vorige week, na de start van de Russische bombardementen, met elkaar in de clinch. De Amerikanen denken niet dat Rusland het daadwerkelijk op IS heeft voorzien.

Vandaag bespreken vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Defensie en het Pentagon nog een aantal ‘technische details’ met elkaar, aldus een Russische Defensiewoordvoerder.

Amerika weigert militaire samenwerking met Rusland

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland amerika karsukha-4 syrie jens stoltenberg anatoly antonov bashar al-assad navo stoorapparatuur internationale coalitie

zie ook

Russen bestoken IS vanaf Kaspische Zee

Trouw 07.10.2015 Vanaf vier Russische marineschepen zijn 26 raketten afgevuurd op posities van Islamitische Staat in Syrië. Dit heeft de Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigoe, vandaag bekendgemaakt. De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer.

Het persbureau Interfax berichtte vandaag dat Sjoigoe van president Vladimir Poetin de opdracht heeft zich te blijven inspannen voor samenwerking met Syrië, de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Iran en Irak. Sjoigoe verwacht dat westerse partners de Russen vertellen waar ze IS moeten aanvallen. Westerse mogendheden beschuldigen Rusland ervan IS te ontzien.

Poetin viert vandaag zijn 63e verjaardag. Hij zei dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande recent heeft gesuggereerd het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger samen te laten optrekken met de troepen van president Bashar al-Assad van Syrië tegen IS.

Verwant nieuws

Russische luchtmacht valt samen met leger Assad noordwesten Syrië aan

Trouw 07.10.2015 De Russische luchtmacht en het Syrische grondleger hebben vanochtend op vier plaatsen in het westen van Syrië een gecombineerde aanval gelanceerd tegen opstandelingen.

Russische gevechtsvliegtuigen voerden al vroeg aanvallen uit in de noordwestelijke provincies Hama en Idlib. Volgens SOHR-chef Rami Abdelrahman is dit nog maar een voorproefje. In Syrische militaire kringen wordt volgens hem gezegd dat de grondtroepen met de Russische luchtsteun de sterkte van hun tegenstanders in het gebied testen. Dat is een voorbereiding voor een veel groter offensief dat later van start moet gaan.

Daarvoor zouden ook duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran naar de streek zijn overgebracht. Duitse media stelden vandaag dat er zeker 2000 Russische militairen in Syrië zijn neergestreken. Het Kremlin bezweert zelf geen grondtroepen in te zetten.

Verwant nieuws;

Rusland en Syrië gaan gezamenlijk strijd aan tegen Syrische rebellen

Trouw 07.10.2015 Rusland en Syrië zijn vandaag de eerste grote, gezamenlijk aanval op Syrische opstandelingen begonnen. Niet Islamitische Staat, maar andere tegenstanders van de Syrische regering zijn actief in het aangevallen gebied.

Het Syrische leger begon vandaag in de provincies Idlib en Hama een grondoffensief tegen de opstandelingen in het gebied. Rusland bood ondersteuning met luchtaanvallen en beschietingen vanaf zee. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een Britse groep die de strijd volgt via een netwerk van over het land verspreide contactpersonen. Volgens het Observatorium zijn de gevechten de zwaarste in maanden.

Moskou stelt dat het, net als Westerse landen, de IS-strijders wil terugdringen die grote delen van Syrie veroverden, nadat in 2011 een burgeroorlog uitbrak na protesten tegen de overheid. Maar volgens Westerse landen richten de Russische aanvallen zich vooral op andere strijdgroepen die zich verzetten tegen de Syrische regering.

Verwant nieuws;

Rusland geeft luchtsteun bij Syrische grondaanval›

NRC 07.10.2015 Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben vandaag een grondaanval op rebellen uitgevoerd, waarbij zij luchtsteun ontvingen van Rusland. Het zou de eerste onderling gecoördineerde aanval zijn sinds Moskou een week geleden militair ingreep in Syrië.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een monitorgroep die de situatie in het door strijd verscheurde land in de gaten houdt. De Russen namen doelwitten in het noorden van de provincie Hama en in nabijgelegen gebieden in de provincie Idlib onder vuur. Vliegtuigen bestookten dorpen die liggen bij de grote snelweg. Die loopt van het noorden naar het zuiden van het land en voert langs belangrijke steden.

‘IRAN BEREIDT GRONDOFFENSIEF VOOR’

Vorige week deden berichten de ronde dat Iran een grondoffensief in Syrië aan het voorbereiden zou zijn. De afgelopen dagen zouden honderden Iraanse strijders zijn aangekomen in Syrië. Zij zouden zich aansluiten bij de Libanese beweging Hezbollah, die al langer de troepen van Assad bijstaat.

Lees meer;

16:14 Rusland bombardeert Syrië vanaf zee – VS willen niet samenwerken ›

2014 De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen ›

2 OKT ‘Rusland bombardeert IS-bolwerk Raqqa’, Iran bezig met grondoffensief ›

3 OKT Russisch roulette maakt iedereen bang

1 OKT Russische bommen op Syrië, willen niet deelnemen aan anti-IS coalitie ›

Turkije wil overleg met Rusland over schending luchtruim

Trouw 07.10.2015 Turkije wil in Ankara gesprekken voeren met Russische militaire functionarissen om op die manier te voorkomen dat gevechtsvliegtuigen van Rusland opnieuw het Turkse luchtruim schenden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld.

Premier Davutoglu zei geen conflict met Rusland te hebben, maar geen enkel compromis te zullen aangaan wat betreft het Turks luchtruim en de grensbeveiliging. Hij is wel voorstander van overleg met de Russen. Het conflict in Syrië mag niet uitgroeien tot een crisis tussen de NAVO en Rusland, aldus de premier.

De Russische toestellen zijn nu drie keer rond acties tegen doelen in Syrië het luchtruim van Turkije binnengevlogen, niet alleen tot ergernis van Ankara, maar ook van het argwanende Westen en de NAVO. Gisteren werd de Russische ambassadeur in Ankara al voor de tweede keer in drie dagen ontboden om over de incidenten te komen praten.

Verwant nieuws;

Turken wiilen Russen spreken

Telegraaf 07.10.2015 Turkije wil in Ankara gesprekken voeren met Russische militaire functionarissen om op die manier te voorkomen dat gevechtsvliegtuigen van Rusland opnieuw het Turkse luchtruim schenden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag meegedeeld.

Premier Davutoglu zei geen conflict met Rusland te hebben, maar geen enkel compromis te zullen aangaan wat betreft het Turks luchtruim en de grensbeveiliging. Hij is wel voorstander van overleg met de Russen. Het conflict in Syrië mag niet uitgroeien tot een crisis tussen de NAVO en Rusland, aldus de premier.

De Russische toestellen zijn nu drie keer rond acties tegen doelen in Syrië het luchtruim van Turkije binnengevlogen, niet alleen tot ergernis van Ankara, maar ook van het argwanende Westen en de NAVO. Dinsdag werd de Russische ambassadeur in Ankara al voor de tweede keer in drie dagen ontboden om over de incidenten te komen praten.

Gerelateerde artikelen;

06-10: Turkse jets weer belaagd

06-10: ‘VS en Rusland eens over Syrië’

06-10: NAVO bezorgd over Rusland

06-10: Turkije ontbiedt weer ambassadeur

05-10: ‘Rusland in luchtruim Turkije’

Turken doden vier Koerden

Telegraaf 07.10.2015 Turkse veiligheidstroepen hebben op jacht naar bankovervallers vier Koerdische militante strijders doodgeschoten. Het is niet duidelijk of de Koerden ook de rovers waren. Het voorval speelde zich af in Bismil, in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir, aldus woensdag de autoriteiten in de regio.

De overvallers waren uit op de inhoud van een geldtransport van een Turkse bank en gingen er vandoor met omgerekend 33.000 euro, alsmede twee vuurwapens. De uitgerukte veiligheidstroepen kregen de Koerden te pakken en raakten met hen in een vuurgevecht.

Het geweld tussen Turken en Koerden is sinds juli opgelaaid na een staakt-het-vuren dat 2,5 jaar heeft geduurd. Sinds de hervatting van de vijandelijkheden zijn 120 politieagenten en militairen, en honderden Koerden om het leven gekomen.

Russisch-Syrisch offensie

Telegraaf 07.10.2015  De Russische luchtmacht steunt woensdag de Syrische strijdkrachten bij een aanval ten noorden van de stad Hama. Volgens de waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) is het de grootste aanval over land sinds maanden.

Volgens SOHR-chef Rami Abdelrahman is dit nog maar een voorproefje. In Syrische militaire kringen wordt volgens hem gezegd dat de grondtroepen met de Russische luchtsteun de sterkte van hun tegenstanders in het gebied testen. Dat is een voorbereiding voor een veel groter offensief dat later van start moet gaan. Daarvoor zouden ook duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran naar de streek zijn overgebracht. Duitse media stelden woensdag dat er zeker 2000 Russische militairen in Syrië zijn neergestreken. Het Kremlin bezweert zelf geen grondtroepen in te zetten.

‘Turkije wil overleg met Rusland’

Telegraaf 06.10.2015 Volgens Rusland heeft Turkije voorgesteld een werkgroep in te stellen om de luchtacties van Moskou boven Syrië te coördineren. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt.

Turkije stoort zich heftig aan de luchtaanvallen die Rusland in buurland Syrië. Het Turkse ministerie van Defensie zou bij een militaire functionaris van de Russische ambassade de instelling van de werkgroep hebben geopperd.

Turkije roept Russische ambassadeur op na tweede schending luchtruim

NU 06.10.2015 Turkije roept de Russische ambassadeur weer op het matje nu het Turkse luchtruim voor de tweede keer in twee dagen is geschonden door een Russisch gevechtsvliegtuig.

Maandag spraken de VS en NAVO al schande van het schenden van het Turkse luchtruim. Rusland sprak na de eerste keer, zaterdag vloog een Russische Sukhoi boven Turkije na een bombardement in Syrië, nog van een ‘fout’.

Volgens de Russen duurde het maar een paar seconden en werd de fout veroorzaakt door weersomstandigheden.

Zondag was er weer sprake van een Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije, waardoor de zorgen toenemen dat het tot een confrontatie kan komen. Turkije dreigt met represailles, mocht er sprake zijn van een volgende schending. Rusland zegt de oorzaak van de tweede schending uit te zoeken.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van NAVO zei dinsdag dat het “geen ongeluk” was dat Russische toestellen het Turkse luchtruim hebben geschonden. “Het gebeurde twee keer en het duurdere langere tijd. Het lijkt niet op een ongeluk”, aldus Stoltenberg, die de schendingen “zeer serieus” neemt.

De snelle reactiemacht van de NAVO staat zo nodig paraat, vervolgde Stoltenberg, net als de marineschepen van de verdragsorganisatie in de Middellandse Zee. Vanuit de lucht houden drones de situatie in de gaten.

Zie ook: De belangrijkste punten om de oorlog in Syrië te begrijpen

Lees meer over: Turkije Syrië

Weer schending Turks luchtruim

VK 06.10.2015 NAVO-chef: Russische schending Turks luchtruim ‘geen toeval’ De NAVO gelooft niets van Moskous verklaring dat het Turkse luchtruim ‘per ongeluk’ is geschonden. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd tijdens een persconferentie. Volgens hem was er sprake van twee verschillende incidenten en ‘duurde de schending lange tijd’. Kort nadat ook Erdogan Rusland waarschuwde dat het hiermee hun vriendschap op het spel zet, vloog weer een vliegtuig zonder toestemming het Turkse luchtruim binnen.

Het gaat om een ongeïdentificeerd gevechtsvliegtuig van het type MIG-29. Het is vrijwel zeker van de Syrische luchtmacht. Rusland beschikt wel over dit type toestel, maar zet deze niet in Syrië in. Dit derde incident gebeurde kort na de persconferentie van Stoltenberg, die in Brussel zei de eerste twee incidenten ‘zeer serieus’ te nemen.

‘Het lijkt er niet op dat het per ongeluk is gebeurd’, zei hij. ‘En het gebeurde twee keer.’ Ook zou de door VS geleide coalitie, die bombardementen uitvoert in Syrië, volgens Stoltenberg ‘geen echte uitleg’ hebben ontvangen van Rusland over wat er is gebeurd.

BURGEROORLOG IN SYRIË;

Russische bommen maken leefbaarheid Syrië slechter

‘Groene mannetjes’ trekken nu naar Syrië

Weer schending Turks luchtruim

‘Rusland akkoord met coördinatie bombardementen Syrië’

Rusland benadrukt: geen eigen grondtroepen in Syrië

BEKIJK HELE LIJST

Turkse gevechtsvliegtuigen opnieuw belaagd

AD 06.10.2015 Vliegtuigen van de Turkse luchtmacht zijn opnieuw belaagd vanuit Syrië. De strijdkrachten meldden dinsdag dat toestellen op patrouille maandag werden bedreigd door luchtafweer en door een gevechtsvliegtuig van het type Mig-29 dat niet kon worden geïdentificeerd. Zondag viel ook een niet geïdentificeerde Mig-29 Turkse F-16’s lastig. De Syrische luchtmacht beschikt over dit Russisch type vliegtuig. De Russen hebben het niet zelf naar Syrië meegenomen voor hun luchtaanvallen.

De Turkse regering is razend over de aanvallen, aangezien vermoed wordt dat Rusland achter de aanval zit. Ankara behoort tot de felste tegenstanders van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Dat wordt sinds vorige week bijgestaan door Russische luchtaanvallen.

Eerder schonden de Russen de grenzen van het Turkse luchtruim. De Turkse president Erdogan waarschuwde dinsdag dat Rusland een belangrijke vriend (Turkije) dreigt te verliezen. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus vreest dat er door de luchtaanvallen nog eens een miljoen vluchtelingen uit Syrië komen, meldde de krant Hürriyet.

Lees ook;

Turkse jets weer belaagd Telegraaf 06.10.2015

‘IS in Palmyra niet bestookt’ Telegraaf 06.10.2015

‘Russen sturen ook grondtroepen naar Syrië’

Elsevier 06.10.2015 Het is onduidelijk of het ‘betaalde vrijwilligers’ zijn – zoals de Russen betogen – of militairen van het Russische leger, maar er is steeds meer bewijs dat Rusland ook grondtroepen naar Syrië stuurt.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei dinsdag dat er bewijs is dat de Russen van plan zijn militairen naar het Syrische conflict te sturen. Nu zetten de Russen al gevechtsvliegtuigen in om Syrische doelen te bombarderen. De NAVO-baas zei verder dat hij er rekening mee houdt dat Rusland ook in Irak militaire operaties gaat uitvoeren.

‘Vrijwilligers’

De Russische president Vladimir Poetin houdt vol dat er geen Russische militairen naar Syrië gaan om te vechten, maar zelfs vanuit Rusland komen andere geluiden naar buiten. Een voormalig legercommandant vertelde het Russische persbureau Interfax dat ‘een eenheid van Russische vrijwilligers, oorlogsveteranen, waarschijnlijk zal opduiken in de gelederen van het Syrische leger.’

Deze tactiek werd door de Russen eerder toegepast in Oekraïne, waar ‘vrijwillige strijders’ de controle over de Krim overnamenvan het Oekraïense regeringsleger. Volgens de voormalig commandant zullen in Syrië deels dezelfde troepen – voor een vergoeding van 50 dollar per dag – actief zijn.

Omslag

De vorming van een alliantie van Russische en Iraanse militairen, Libanese Hezbollahstrijders en het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad betekent een omslag in het vier jaar durende Syrische conflict. Nadat het regime van Assad eerder dit jaar veel terrein verloor ten koste van rebellengroepen, wil de nieuwe alliantie een poging doen om territorium in het noorden van Syrië te heroveren.

De tactiek van de Russen en Iraniërs is een doorn in het oog van het Westen. De bombardementen van de Russen raken ook de ‘gematigde oppositiegroepen’ die worden gesteund door de Verenigde Staten. Ook vlogen de Russen afgelopen weekendtweemaal over Turks grondgebied, wat tot boze reacties leidde.

'Russen sturen ook grondtroepen naar Syrië'

Emile Kossen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland syrië vladimir poetin bashar al-assad burgeroorlog hezbollah

zie ook;

‘Rusland akkoord over coördinatie aanvallen Syrië’  NU 06.10.2015

‘VS en Rusland eens over Syrië’ Telegraaf 06.10.2015

‘Rusland akkoord over coördinatie aanvallen Syrië’ AD 06.10.2015

NAVO bezorgd over Rusland Telegraaf 06.10.2015

NAVO bezorgd over Russische legeropbouw AD 06.10.2015

Russen bestoken IS in Palmyra Telegraaf 06.10.2015

‘Vliegtuig paar tellen in Turkije’ Telegraaf 06.10.2015

Rusland: ook Irak bombarderen Telegraaf 06.10.2015
Nóg een Russisch gevechtsvliegtuig in Turks luchtruim, zegt Turkije
 NRC 05.10.2015

‘Bufferzone in Syrië bespreekbaar’ Telegraaf 05.10.2015

VS: ‘Rusland verergert burgeroorlog in Syrië door nieuwe aanvallen’  VK 05.10.2015

Conflict rond Syrië: wie zijn elkaars bondgenoten en rivalen?

Elsevier 05.10.2015 Met de Russische inmenging is het conflict in en rond Syrië er alleen maar ingewikkelder op geworden. Het Kremlin besloot vorige maand tot de aanval over te gaan, om Islamitische Staat (IS) – en vermoedelijk ook ‘gematigde’ rebellengroepen – een slag toe te brengen.

Rusland haalde maandag de woede van Turkije op de hals door het Turkse luchtruim binnen te gaan met een gevechtstoestel. Dit mag niet meer gebeuren, klinkt het in Ankara. Volgens Moskou berust de actie op een vergissing, een fout bij het navigeren.

De Syrische oorlog begon lokaal, maar verandert intussen steeds meer in een conflict van regionale en internationale proporties.Elsevier zet de hoofdrolspelers op een rij: wie is – op hoofdlijnen – bondgenoot en wie is tegenstander?

* Rusland

Bondgenoot van: de Syrische president Bashar al-Assad, de Islamitische Republiek Iran

Tegenstander van: Islamitische Staat (IS),’gematigde’ rebellen (onder wie het door Amerika gesteunde Vrije Syrische Leger), en islamistische groeperingen. Deze partijen trekken allemaal ten strijde tegen het Syrische bewind.

Achtergrond: het Kremlin, dat sinds jaar en dag steun geeftaan Damascus, wil Assad beschermen, en daarmee ook de enige marinebasis aan de Middellandse Zee (niet van ver van Assads bolwerk Latakia). Maar speelt hier alleen eigen belang?

* Amerika

Bondgenoot van: ‘gematigde’ rebellenbewegingen als het Vrije Syrische Leger, Syrische Koerden, Saudi-Arabië en andere Golfstaten.

Tegenstander van: IS, Iran, Assad en radicaalislamitische bewegingen als Al-Nusra, die net als IS worden bestookt met bommen.

Achtergrond: de Verenigde Staten leiden de internationale anti-IS-coalitie (met daarin ook diverse EU-landen, Saudi-Arabië en Golfstaten als Qatar). Rusland is er (nog niet) bij aangesloten.

Saudi-Arabië en de Golfstaten

Bondgenoot van: Amerika, ‘gematigde’ rebellen, islamistische strijders (ook de radicaalislamitische), Turkije.

Tegenstander van: Iran, Assad, IS

Achtergrond: Saudi-Arabië is fel gekant tegen de Syrische president, en wil hem weg hebben. Belangrijke drijfveer: de afkeer van het sjiitische Iran.

Schuivende panelen in Syrië roepen vragen op: hoe wreed is dat Assad-regime nu werkelijk? Lees verder >

* Turkije

Bondgenoot van: ‘gematigde’ rebellen, islamistische groepen, Saudi-Arabië, Amerika.

Tegenstander van: Iran, IS, Assad en (Syrische) Koerdische milities.

Achtergrond: deze NAVO-lidstaat deelt een lange grens met Syrië, wil Assad zien verdwijnen. Ankara heeft zich na lang aarzelen gemengd in de strijd tegen IS. Geeft geld aan ‘gematigde’ rebellen, en beziet het toenemende zelfbewustzijn bij de Syrische Koerdische strijders met argusogen. Ook zij zijn doelwit van Turkse bommenwerpers.

* Iran

Bondgenoot van: Rusland, Assad. Hezbollah

Tegenstander van: Saudi-Arabië, IS, ‘gematigde’ rebellen, radicaalislamitische groepen als Al-Nusra.

Achtergrond: historische steunpilaar van Assad, via onder meer de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Rivaal van het soennitische Saudi-Arabië.

Conflict rond Syrië: wie zijn elkaars bondgenoten en rivalen?

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; syrië turkije iran bashar al-assad rusland islamitische staat is

zie ook

‘VS treffen voorbereidingen voor groot offensief tegen IS in Syrië’› NRC 05.10.2015

Rusland wil met ‘spookorganisatie’ Vrije Syrische Leger praten

Elsevier 05.10.2015 Rusland is bereid tot contact met de ‘fantoomorganisatie’ van het Vrije Syrische Leger, de rebellengroepering die gesteund wordt door de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). ‘Ze hebben het over het Vrije Syrische Leger, maar waar is het?’

Dat vroeg de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich af. Hij zegt dat de Russen bereid zijn in contact te treden met het Vrije Syrische Leger ‘als het echt een capabele militaire oppositiegroep is waar Syriërs in zitten,’ meldt de Russische staatsomroep RT.

Doelwit

Eerder meldden leden van het Vrije Syrische Leger dat zij geraakt werden door Russische luchtaanvallen, die vorige week van start gingen. De Russen willen daarmee het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen en beweren dat ze het op doelen van IS voorzien hebben.

Het Vrije Syrische Leger wordt gesteund door het westen en is er zelf op uit om de regering van Assad ten val te brengen. Westerse landen, met name Groot-Brittannië en Amerika, zijn boos dat de Russen het Vrije Syrische Leger schijnen te bombarderen en zich niet beperken tot doelen van IS.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon schatte zaterdag bijvoorbeeld dat slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen daadwerkelijk gericht is op IS. Ook zouden bij de luchtaanvallen veel burgerslachtoffers vallen.

Volgens Lavrov hebben de Russen de Amerikanen om informatie gevraagd over waar het Vrije Syrische Leger zich precies bevindt. ‘Tot zover heeft niemand ons verteld waar het Vrije Syrische Leger zich ophoudt en waar en hoe andere delen van de zogenaamde gematigde oppositie opereren,’ aldus Lavrov.

Rusland wil met 'spookorganisatie' Vrije Syrische Leger praten

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; vrije syrische leger sergej lavrov bashar al-assad michael fallon syrie is luchtaanvallen

NAVO waarschuwt Rusland Turks luchtruim niet meer te schenden NU 05.10.2015

NAVO maant Rusland te stoppen met schenden luchtruim Turkije VK 05.10.2015

NAVO-baas: Russen schonden niet per ongeluk luchtruim Turkije› NRC 06.10.2015

NAVO maant Rusland Telegraaf 05.10.2015

Mig hindert Turkse vliegtuigen Telegraaf 05.10.2015

Russische tv geeft weersverwachting voor… Telegraaf 05.10.2015

‘Doelen Russen ongeloofwaardig’ Telegraaf 05.10.2015

Moskou bereid tot contact met Vrije Syrische Leger (FSA). NU 05.10.2015

Moskou bereid tot contact FSA Telegraaf 05.10.2015

Syrische rebellen roepen op tot alliantie tegen Rusland en Iran VK 05.10.2015

Turkije: ‘Russisch vliegtuig in Turks luchtruim is onacceptabel’

Elsevier 05.10.2015 Een Russisch gevechtsvliegtuig is zaterdag het Turkse luchtruim ingevlogen. Turkije waarschuwt Rusland dat dit niet nog een keer mag gebeuren.

Het vliegtuig werd rond middernacht op zaterdag gesignaleerd in de zuidelijke Hatay-provincie, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken aan de krant Hurriyet.

Ongewenst incident

Het incident had naar verluidt bijna geleid tot een militaire confrontatie tussen de twee landen. Turkse F-16’s werden al opgeroepen, maar tegen de tijd dat zij wilden opstijgen had het Russische vliegtuig het luchtruim al verlaten. Het gebeurde tijdens een Russisch bombardement op al-Yamdiyyah, een Syrisch dorpje op de grens met Turkije.

Het Turkse ministerie van Buitenlands Zaken heeft Andrey Karlov, de Russische ambassadeur in Ankara, op het matje geroepen en gewaarschuwd dat dit niet nog een keer mag gebeuren. Anders is Rusland verantwoordelijk voor elk ‘ongewenst incident’ dat zich daar voltrekt, aldus het dreigende bericht van Turkije.

Dat Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim penetreren is geen verrassing. Rusland begon afgelopen week met luchtaanvallen in Syrië om de regeringstroepen van president Bashar al-Assad te helpen. Naar eigen zeggen is het voornaamste doelwit daarvan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De luchtaanvallen richten zich ook op het noordwesten van Syrië, met de havenstad Latakia als belangrijkste stad in de regio. Rusland heeft een militaire basis in de havenstad, die minder dan 40 kilometer van de Turkse grens ligt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de Russische aanvallen in Syrië. De acties van de Russen in Syrië zijn ‘onacceptabel’, aldus Erdogan. ‘Het is een teken dat het land complete eenzaamheid in de regio nadert,’ vindt hij.

Sinds de Russen zijn begonnen met aanvallen op Syrië, makenNAVO-landen zich zorgen over botsingen tussen Russische gevechtsvliegtuigen en vliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS.

Ook bestaat er twijfel, vooral vanuit de kant van de Britten en Amerikanen, over of de Russen het wel daadwerkelijk op IS hebben gemunt, of dat ze ook andere rebellengroeperingen uit de weg willen ruimen. Vorige week claimde bijvoorbeeld het Vrije Syrische Leger, dat gesteund wordt door de internationale coalitie, dat het werd getroffen door Russische bombardementen.

Turkije: 'Russisch vliegtuig in Turks luchtruim is onacceptabel'

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; turkije rusland recep tayyip erdogan andrey karlov hatay al-yamdiyahh syrie is navo luchtaanvallen

zie ook;

‘Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije’ NU 05.10.2015

‘Rusland in luchtruim Turkije’ Telegraaf 05.10.2015

Koerden: Rusland en coalitie moeten gezamenlijk IS bestrijden

VK 04.10.2015 De leider van de Koerdische regio in Irak meent dat de strijd tegen Islamitische Staat (IS) succesvoller kan zijn als Rusland en de internationale coalitie samenwerken. Dat heeft Massoud Barzani zaterdag in een verklaring gezegd.

Barzani zegt blij te zijn met hulp van welk land dan ook. Hij zegt dat zijn Koerdische strijders, ook bekend als peshmerga, Russische hulp goed kunnen gebruiken. De Koerden zijn een belangrijke bondgenoot van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die in Syrië en Irak de terreurgroep IS bestrijdt. Aan die coalitie nemen zo’n zestig landen deel, waaronder Nederland maar niet Rusland. De Russen bombarderen sinds vorige week zelf doelen in Syrië vanuit de lucht. Volgens de Amerikanen raken ze daarbij niet alleen IS maar ook andere rebellengroepen die tegen de Syrische president Bashar Al-Assad vechten.

‘Als er coördinatie en samenwerking is tussen de internationale coalitie en Rusland tegen IS, dan zorgt dat voor betere resultaten’, aldus de Koerdische leider. ‘De Koerdische regio verwelkomt Rusland als het onze strijd tegen IS steunt.’ De Iraakse overheid liet vorige week weten dat Rusland op Iraaks grondgebied IS-doelen mag bombarderen. Irak werkt al samen met het Russische leger om inlichtingen te verzamelen.

Terugdringen
Strijders van de extremistische beweging IS werden woensdag verdreven uit dorpen in een gebied van zo’n 140 vierkante kilometer, in de buurt van de Iraakse oliestad Kirkuk. Ook een deel van een belangrijke snelweg werd heroverd op IS, zo meldde de Koerdische regering in het gebied.

ISLAMITISCHE STAAT;

Rusland claimt IS zware klappen te hebben toegebracht

Koerden: Rusland en coalitie moeten gezamenlijk IS bestrijden

’39 burgers en 14 strijders gedood door Russische bommen boven Syrië’

VS overvallen door luchtoffensief van Poetin

Tegen IS optrekken met Rusland is riskant

BEKIJK HELE LIJST

Syrische president Assad pleit voor coalitie met Rusland, Iran en Irak  NU 04.10.2015

Assad: vernietiging van de regio dreigt als Russische coalitie verliest› NRC 04.10.2015

Assad: regio vernietigd als Rusland niet slaagt

Elsevier 04.10.2015 De luchtaanvallen van Rusland in Syrië zijn bedoeld om de ‘beul’ president Bashar al-Assad te helpen. De Russische interventie is een ‘afschuwelijke vergissing’ en maakt de situatie in Syrië ‘alleen maar erger’.

Met die woorden veroordeelt ook de Britse premier David Cameron de bemoeienis van Rusland in het Syrische conflict. ‘Het is duidelijk dat Rusland geen verschil maakt tussen [IS] en de Syrische oppositiegroepen en daardoor helpen de Russen de beul Assad,’ zegt Cameron tegen BBC News.

Vrede

De Britse minister Michael Fallon (Defensie) zei zaterdag dat slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen is gericht op IS. ‘We analyseren iedere ochtend op wie de aanvallen zijn gericht. Het overgrote deel is absoluut niet gericht op IS.’

Afshin Ellian: ‘Als gevolg van wanbeleid en besluiteloosheid in het Westen hebben Iran, Irak en Rusland elkaar gevonden. Vroeg of laat gaan we hiervoor de prijs betalen.’ Lees nu >

Cameron benadrukt dat de Arabische wereld de Russische inmenging al heeft veroordeeld, ‘en ik denk dat de Arabische wereld gelijk heeft’. ‘We moeten dit moment gebruiken om een vooruitstrevend politiek overgangsplan op te zetten voor Syrië, omdat dat nodig is om vrede terug te brengen in de regio.’

Oplossing

Bondskanselier Angela Merkel zegt zondag in een radio-interview met Deutschlandfunk dat militair ingrijpen in Syrië nodig is, ook al zal het de oorlog in het land niet beëindigen. Ook Merkel pleit daarnaast voor een politieke oplossing.

‘We hebben militaire actie nodig, maar militaire actie brengt niet de oplossing. We hebben een politiek proces nodig, maar dat is nog niet goed van de grond gekomen.’ Het is volgens de Duitse bondskanselier nodig om Assad te betrekken bij gesprekken.

‘Om een politieke oplossing te bereiken, heb ik zowel de vertegenwoordigers van de Syrische oppositie nodig als degenen die nu in Damascus regeren, en vooral de bondgenoten van de verschillende groeperingen.’

Hoewel het volgens Merkel nodig is om militair in te grijpen in Syrië, lijkt het er niet op dat Nederland dit binnenkort gaat doen. Door de inmenging van Rusland in het conflict is een beslissing hierover verder weg dan ooit, bleek deze week.

Russen helpen 'beul' Assad met luchtaanvallen, zegt Cameron

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Tags; syrië david cameron rusland

zie ook;

‘Aanvallen zijn afschuwelijke vergissing’ Telegraaf 04.10.2015

Cameron noemt Russische aanval op Syrië ‘afschuwelijke vergissing’ NU 04.10.2015

Cameron: Russisch ingrijpen in Syrië een verschrikkelijke fout› NRC 04.10.2105

http://cdn.elsevier.nl/Resizes/230×154/PageFiles/42/64/276442/001_rb-image-2696698.jpegBUITENLAND

Russen helpen ‘beul’ Assad met luchtaanvallen, zegt Cameron

Elsevier 04.10.2015 Cameron: de Russische interventie maakt de situatie in Syrië ‘alleen maar erger’.

Angela Merkel wil militaire actie in Syrië NU 04.10.2015

Merkel: militaire actie in Syrië is nodig Telegraaf 04.10.2015

Rusland claimt IS zware klappen te hebben toegebracht   VK 04.10.2015

Rusland: wij hebben IS-doelen aangevallen Trouw 04.10.2015

‘5 procent Russische luchtaanvallen gericht op IS’

Elsevier 03.10.2015 Westerse leiders blijven klagen over de Russische bemoeienis in Syrië. Volgens de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, is slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen gericht op Islamitische Staat (IS).

‘De theorie dat iedere vijand van de Syrische president Bashar al-Assad een terrorist is, vormt een recept tot een rampzalig beleid,’ zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag al. Volgens de Amerikanen versterken de Russen IS juist door de groepen waar de terroristen tegen strijden aan te vallen.

5 procent op IS

Ook de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, mengt zich in het debat. Volgens Fallon is slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen gericht op doelen van IS. ‘We analyseren iedere ochtend op wie de aanvallen zijn gericht. Het overgrote deel is absoluut niet gericht op IS,’ zei de minister tegen de Britse krant The Sun.

Volgens Fallon gooien de Russen ongecontroleerd bommen op gebieden waar veel burgers wonen. Hierbij zouden veel burgers om het leven komen. Rusland zou zich met name richten op doelen van het Vrije Syrische Leger. Deze rebellen die tegen Assad vechten, worden juist door westerse landen gesteund en getraind.

Een ingewikkelde situatie dus. Volgens de Britse minister is de situatie in Syrië door de Russische acties complex geworden. Hij zei dat de luchtaanvallen het opzetten van een no-fly zone in Zuid-Syrië bemoeilijken.

Fallon heeft met koning Abdullah van Jordanië gesproken over het instellen van zo’n zone. Groot-Brittannië gaat hoe dan ook wel door met het aanvallen van IS, beloofde de minister.

Nederland

Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag na de ministerraadvergelijkbare woorden. Volgens Rutte zijn de Russische acties onvoldoende afgestemd met andere landen die aan de strijd meedoen. ‘Dit maakt de situatie in Syrië ingewikkelder,’ zei de premier.

Nederlandse deelname aan de luchtaanvallen op Syrië is daardoor weer wat verder weg. Zelfs de VVD is daar nu een stuk minder enthousiast over. VVD-Kamerlid Han ten Broeke: ‘Een aantal landen opereert op eigen houtje. Daar nu tussendoor vliegen, is kamikaze.’

Rusland

Volgens het Russische persbureau Tass heeft Rusland in de afgelopen 24 uur twintig luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Er zijn volgens het Russische ministerie van Defensie negen doelen van terreurbeweging IS gebombardeerd.

De aanvallen zijn uitgevoerd op een hoofdkwartier van IS in de stad Raqqa in Noord-Syrië. Ook zijn onder meer een ondergrondse bunker en een opslagplaats voor explosieven gebombardeerd. Het ministerie van Defensie heeft videobeelden vrijgegeven van de luchtaanvallen.

'5 procent Russische luchtaanvallen gericht op IS'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Tags; rusland  syrië  islamitische staat  terreur

zie ook;

Rusland: zestig aanvallen in drie dagen in Syrië AD 03.10.2015

‘Rusland bombardeert 50 doelwitten in Syrië’ NRC 03.10.2015

‘Rusland bombardeert burgers in Syrië’ AD 03.10.2015

’39 burgers en 14 strijders gedood door Russische bommen boven Syrië’ VK 03.10.2015

’39 burgerdoden door Russische luchtaanvallen in Syrië’ Trouw 03.10.2015

‘Tientallen burgers gedood door Russische luchtaanvallen Syrië’ NU 03.10.2015

Rusland doodt burgers in Syrië’ Telegraaf 03.10.2015

 Twintig lucht-aanvallen Rusland Telegraaf 03.10.2015

Veertien nieuwe Russische luchtaanvallen in Syrië  VK 02.10.2015

Hollande en Poetin voeren gesprek over Syrië NU 02.10.2015

‘Rusland bombardeert IS-bolwerk Raqqa’, Iran bezig met grondoffensief›

NRC 02.10.2015  Bij bombardementen op IS-bolwerk Raqqa zijn zeker twaalf IS strijders omgekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De luchtaanvallen zijn waarschijnlijk door Rusland uitgevoerd. Iran, een andere bondgenoot van Syrië, is een grondoffensief aan het voorbereiden.

Het Russische ministerie van Defensie meldt niet specifiek dat er IS-doelen in Raqqa zijn getroffen, wel zouden er achttien verschillende Russische luchtaanvallen zijn uitgevoerd boven de Syrische provincies Idlib, Hama en Aleppo. Het Amerikaanse Pentagon spreekt van bombardementen op zeven locaties in Syrië. .LEES VERDER›

Turkije waarschuwt: Russische aanvallen leiden tot escalatie

Elsevier 02.10.2015  Turkije vreest dat de Russische inmenging in Syrië, leidt tot verdere escalatie van het conflict. Ook zullen de Russische acties leiden tot ‘meer extremisme en radicalisering’.

Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, die samen met de internationale coalitie tegen IS is opgesteld.

Luchtaanvallen

‘Wij hebben ernstige zorgen over de aanwezigheid van het Russische leger in Syrië, en in het bijzonder de aanvallen van de Russische luchtmacht op Hama, Homs en Idlib die leidden tot burgerslachtoffers en niet Daesh als doelwit hadden,’ staat in de verklaring. Daesh is een andere naam voor Islamitische Staat.

Woensdag begonnen de Russen met luchtaanvallen op doelen in Syrië. Volgens Moskou zijn de luchtaanvallen alleen gericht op IS, maar volgens waarnemers zijn ook rebellen bestookt die vechten tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Turkije roept Rusland op direct te stoppen met aanvallen op rebellen en vraagt of Rusland zich alleen op IS wil richten.

Frankrijk

Ook de Franse president François Hollande maakt zich zorgen over de inmenging van Rusland. Hollande praat vrijdag met president Vladimir Poetin. De twee zouden eigenlijk praten over de situatie in Oekraïne, maar vanwege de laatste ontwikkelingen zullen ze het vooral hebben over Syrië.

Hollande benadrukt al voorafgaand aan het gesprek dat Rusland zich aan zijn woord moet houden en alleen IS moet bombarderen.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat Rusland het ook heeft gemunt op andere terreurgroepen zoals Al-Nusra, dat is gelieerd aan Al-Qa’ida. De doelwitten van Rusland zijn volgens Lavrov vastgesteld in samenspraak met het Syrische leger.

zie ook;

2-10-2015 PvdA wil Syrië niet bombarderen; VVD pleit voor militair front

2-10-2015 Alleen moslims kunnen het jihadisme uitroeien

2-10-2015 Rutte: ‘Russen maken situatie in Syrië ingewikkelder’

‘Aanvallen Rusland veroorzaken escalatie van conflict in Syrië’ NU 02.10.215

Machtsvacuüm in Syrië, gebrek aan ideeën in Washington Trouw 02.10.2015

Europa’s probleem is de vijfde colonne, niet IS Elsevier 02.10.2015

Russische kerk: Poetin voert in Syrië een heilige oorlog Trouw 01.10.2015

Rusland en VS praten ‘zo snel mogelijk’ over luchtaanvallen – 01/10/15

Poetin zoekt slechts goedkope kick in Syrië VK 01.10.2015

Iran gaat Russisch offensief in Syrië steunen VK 01.10.2015

Teruglezen – De ‘twintig’ Russische luchtaanvallen op Syrië VK 01.10.2015

Lavrov: Moskou valt alleen ‘terroristen van IS’ aan VK 01.10.2015

VS overvallen door luchtoffensief van Poetin  VK 01.10.2015

Lavrov verdedigt aanvallen – Telegraaf 01.10.2015

lees: ‘Russen mogen Irak bombarderen’

lees: ‘Militairen VS en Rusland overleggen’

lees: Rusland verwoest centra IS

lees:  Nieuwe luchtaanval in Syrië

lees: Zorgen om Russische aanvallen

Overleg tussen VS en Rusland over luchtaanvallen in Syrië NU 01.10.2015

VS en Rusland gaan praten over aanvallen in Syrië, Lavrov spreekt kritiek tegen›  NRC 01.10.2015

Veel speculaties over Russische inmenging in Syrië AD 01.10.2015

Russische bommen op Syrië, willen niet deelnemen aan anti-IS coalitie› NRC 01.10.2015

Poetin bombardeert weer in Syrië: nu wel IS-doelwit?  Elsevier 01.10.2015

Rusland voert opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië  NU 01.10.2015

Nieuwe luchtaanvallen Rusland in Syrië AD 01.10.2015

Amerikaanse zelftwijfel na Poetins offensief in de VN VK 30.09.2015

Wat de Russische bombardementen voor Syrië betekenen Trouw 30.09.2015

Live – Rusland ontkent treffen burgerdoelen in Syrië  VK 30.09.2015

Tegenstrijdige berichten over doelen van Russische luchtaanvallen›

NRC 30.09.2015 Kort nadat het Russische parlementtoestemming gaf voor bombardementen op buitenlands grondgebied, hebben Russische gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen boven Syrië uitgevoerd. De vraag is alleen wie de Russen precies bombarderen. Het Kremlin zegt dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) het doelwit is, maar de Verenigde Staten, Frankrijk, lokale bevolking en rebellen bestrijden dit.

De Russische luchtaanvallen vonden plaats in het gebied rond de stad Homs. Volgens de lokale bevolking en lokale rebellengroepen daar zou echter geen gedeelte van Homs zijn geraakt dat in handen is van IS, maar juist gebied dat in handen is van het Vrije Syrische Leger, een verzamelnaam van rebellen die tegen president Bashar al-Assad strijden. .LEES VERDER›

‘Burgerslachtoffers bij Russische bombardementen op Vrije Syrische Leger’  VK 30.09.2015

Overleg Kerry en Lavrov Telegraaf 30.09.2015

lees: Kerk steunt luchtaanvallen

lees: Fransen onderzoeken Assad

‘Begin luchtaanvallen Russen’ Telegraaf 30.09.2015

VS: Rusland heeft mogelijk boven Syrië gebombardeerd NRC 30.09.2015

Rusland bestookt doelen in Syrië VK 30.09.2015

Rusland begonnen met luchtaanvallen in Syrië NU 30.09.2015

Rusland begint met bombardementen Syrië

Elsevier 30.09.2015 Rusland is woensdag begonnen met het bombarderen van doelen in de regio ten noorden van de Syrische stad Homs. Eerder op de dag stemde het Russische parlement in Moskou in met het leveren van steun aan de Syrische president Bashar al-Assad.

Franse diplomatieke bronnen zeggen dat  niet IS, maar andere tegenstanders van Assad slachtoffer zijn geworden, meldt persbureau Reuters. Het Vrije Syrische Leger, dat gesteund wordt door de internationale coalitie tegen IS, beweert doelwit te zijn geweest van de Russische luchtaanvallen. Volgens een lid van het rebellenleger is het gebied ten noorden van Homs niet in handen van IS, maar van het Vrije Syrische Leger.

Een Amerikaanse woordvoerder zei al eerder dat de doelen van de Russen ‘kennelijk geen posities van IS’ waren. Zowel Moskou als Damascus liet zich niet uit over wie dan wel het doelwit vormde. Poetin liet in een verklaring weten dat hij in Syrië ‘het terrorisme’ bestrijdt.

Lees ook;

Amerika neigt toch naar samenwerking met Assad

IS-doelen

Rusland vroeg de Amerikanen onmiddellijk het luchtruim in Syrië te verlaten. De eerste aanvallen van de Russen waren onder meer op de plaatsen al-Rastan en Talbissah, beiden ten noorden van de Syrische stad Homs. De regio rond Homs is belangrijk voor de macht van Assad, aangezien daar de toevoerroute loopt van de hoofdstad Damascus naar de kustplaatsen Latakia en Tartous, waar Rusland ook een marinebasis heeft. Bij de aanvallen zouden vele tientallen slachtoffers zijn gevallen.

Lees ook

Russisch parlement stemt in met interventie Syrië

Coalitie

Het Russische parlement stemde unaniem in met de steun aan de regering van Assad. De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat Rusland Assad tijdelijk militair bijstaat en dat slechts vanuit de lucht doet. De Russen zijn nog altijd bereid om het terrorisme in een coalitie met anderen te bestrijden, zei Poetin.

De Russen zijn echter al langere tijd aanwezig in Syrië: eerder werd al bekend dat Russische soldaten in het geniep zouden meevechten met de troepen van Assad maar de militaire steun aan het land is met de luchtaanvallen nu officieel.

Rusland begonnen met luchtaanvallen op IS in Syrië AD 30.09.2015

Rusland gaat luchtmacht inzetten boven Syrië NU 30.09.2015

Russisch parlement stemt in met interventie Syrië

Elsevier 30.09.2015 De Russische Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, heeft ingestemd met het plan om militairen in Syrië in te zetten. De senatoren stemden unaniem voor dit plan van president Vladimir Poetin.

Het gaat in eerste instantie om de inzet van de Russische luchtmacht, melden Russische media.

Assad

Doel van het plan is om de Syrische president Bashar al-Assad, een bondgenoot van het Kremlin, te helpen in de strijd tegen de rebellen en Islamitische Staat (IS).

Daarmee voert Moskou duidelijk een ander beleid dan de westerse landen die weigeren om Assad als bondgenoot te betrekken in de strijd tegen IS. Volgens Rusland is de steun van Assad juist hard nodig om de islamitische terroristen te kunnen verslaan.

Lees ook...

Obama vs. Poetin: samenwerken met Assad of niet?

Tiran

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werden Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama het maar niet eens over Syrië.

Assad is een tiran die vatbommen gooit op eigen bevolking,’ zei Obama tijdens zijn speech. Volgens de Amerikaanse president wil een aantal landen terug naar de tijd van voor internationale wetgeving, toen sterkere staten hun wil simpelweg konden opleggen. ‘Volgens die gedachte moeten we regimes zoals die van de Syrische president Bashar al-Assad steunen, ook al vermoordt hij onschuldige kinderen. Alleen omdat het alternatief nog erger is.’

Schuld van Amerika

Poetin gaf in zijn speech voor de VN indirect juist de Amerikanen de schuld van de opmars van IS. ‘Tienduizenden strijders vechten op dit moment mee met de terroristen, onder wie veel voormalige veiligheidsagenten die na de invasie van Irak op straat werden gegooid.’

Ook laakte hij de steun aan de Syrische oppositie: ‘Het Westen steunt de gematigde Syrische rebellen, die eerst door Amerika getraind worden en zich vervolgens toch voegen bij IS,’ zei de Russische president.

Volgens onze bloggers…

Afshin Ellian: ‘Terreurstaten in Midden-Oosten hebben al voor Poetin gekozen’

Steun

Het is de eerste keer dat Rusland zich direct met het conflict in Syrië bemoeit. Eerder steunde Moskou het regime van Assad wel al met financiële middelen en wapens.

Het Russische Hogerhuis moet formeel toestemming geven als Rusland het leger in het buitenland wil inzetten. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de annexatie van de Krim.

Rusland zet luchtmacht in boven Syrië Telegraaf 30.09.2015

Rusland mag luchtmacht inzetten in Syrië›  NRC 30.09.2015

‘Fiat Poetin voor leger in Syrië’ Telegraaf 30.09.2015

oktober 2, 2015 - Posted by | 2e kamer, Irak, is, isis, Kunduz, politiek, Rusland, syrie, turkije, VVD-PvdA | , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 | PolitiekKiosk | oktober 2, 2015

 2. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2015

 3. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | december 5, 2015

 4. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2016

 5. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2016

 6. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Nederland ook in de strijd tegen IS – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 4, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: