Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester

Er is de laatste tijd nogal eens gedonder met de Burgemeesters.

Thom de Graaf D66, nu zelf Burgemeester in Nijmegen, kreeg hier indertijd slapeloze nachten van.

Een wetsvoorstel voor invoering van de gekozen burgemeester sneuvelde in maart 2005 in de Eerste Kamer omdat de tegenstemmen van de PvdA ervoor zorgden dat het voorstel niet de benodigde tweederdemeerderheid haalde.

Ook de SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP waren indertijd tegen het voorstel van D66-minister Thom de Graaf voor bestuurlijke vernieuwing. De Graaf trad vervolgens af en werd opgevolgd door de huidige D66-leider Alexander Pechtold.

Begin dit jaar liet de PVV ook nog van zich horen. Namelijk de PVV wil gekozen burgemeester invoeren als daar na de Provinciale Statenverkiezingen in de Eerste Kamer genoeg voorstanders voor zou zijn.

Toch weer gekozen burgemeester

BB Door Henk Bouwmans • 07.10.11 Het debat over de invoering van de direct gekozen burgemeester is door het kabinet gestart.

De invoering van de direct gekozen burgemeester is na de huidige kabinetsperiode weer aan de orde. Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) en minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) hebben die boodschap afgegeven. Zij deden dat op het jaarcongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in Haarlem.

Laat burgers afrekenen met de burgemeesters

Elsevier 01.09.2011 Het is tegelijkertijd grappig en vreemd. In de Volkskrant van dinsdag maakte de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (D66) zich druk over de toekomst van de monarchie. Dit terwijl er alle reden is om zich druk te maken over – wat dichter bij huis – de toekomst van zijn eigen ambt.

Nu heeft hij met die laatste thematiek als minister natuurlijk minder prettige ervaringen opgedaan, maar de rest van bestuurlijk Nederland houdt zich eveneens angstvallig stil.

Burgemeesters
Intussen ligt burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht volop onder vuur. ‘Geen tweede termijn Wolfsen’ Meeste Utrechters tegen nieuwe termijn voor Wolfsen  Run op petitie tegen Wolfsen  Utrechters willen van Wolfsen af

Burgemeester Wilma Verver (VVD) van Schiedam heeft het veld al moeten ruimen. De Goudse PvdA-burgervader Wim Cornelis gaat ermee stoppen; wegens onvermogen niet geprolongeerd.

En CDA’er Gerd Leers is al een tijdje niet langer de eerste burger van Maastricht. Zijn dit nu allemaal op zichzelf staande incidenten en gevallen of is er een verstrekkender patroon zichtbaar? Is er sprake van betonrot in het ambt van burgemeester?

Oud ijzer
Wolfsen kende een slechte start. De Utrechtenaren konden kiezen tussen lood en oud ijzer, als het maar PvdA was. Een electorale fopspeen.

Vervolgens liet Wolfsen, wat onhandig, een plaatselijk krantje niet verschijnen, wegens een kritisch stukje over hem.

Nu liggen er bananenschillen op zijn weg in de vorm van weggetreiterde homo’s, die hij niet adequaat hielp. Een asociale familie hielp hij eerder juist wel. Aan een vrijstaand huis.

Handhaving
Een handhavingprobleem dus, wat ook voor Cornelis geldt. Deze kon het in Gouda naar eigen zeggen toch ook niet helpen dat er vervelende Marokkaanse knaapjes waren die de buurt terroriseerden?

Het ene moment bestond dat probleem volgens hem nog niet; maar toen hij geld van het Rijk kon incasseren ietwat opportunistisch plots weer wel.

Hij eiste op hoge toon ‘smartengeld’ omdat de ‘goede naam’ van Gouda ten onrechte door het slijk zou zijn gehaald. Uniek! Gaande deze chicane verloor zijn eigen naam enigszins aan glans.

Vriendjespolitiek
Een onderzoeksbureau noteerde dat de liberale burgemeester Verver zich schuldig maakte aan intimidatie, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

Je vraagt je af wat ditzelfde onderzoeksbureau zou hebben gevonden en opgemerkt over de handelswijze van Mariko Peters, mocht ze deze hebben onderzocht, maar dit terzijde.

Over de handel en wandel van de toenmalige zuidelijke burgemeester Leers, inzake een buitenlands vakantiehuisje, rezen ook ook vragen. Die laatste kwestie lijkt overigens veel minder uitgediept.

Lees meer over de gekozen burgemeester in het dossier ‘Openbaar bestuur onder vuur’.

En ook:

Gemeente Schiedam: Verver ontvangt wél wachtgeld

VK 27.06.2014 Het wachtgeld van oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam is toch niet stopgezet. Eerdere berichten dat Verver haar uitkering niet meer zou ontvangen, worden door de gemeente Schiedam ontkracht. Dat meldt het college van B en W vandaag in een persbericht.

Woensdag zei de gemeente nog iets heel anders. Toen bevestigde de gemeente in het Algemeen Dagblad dat Verver al maanden geen geld meer op haar rekening krijgt gestort. De oud-burgemeester, die in 2011 terugtrad na beschuldigingen van machtsmisbruik en vriendjespolitiek, zou niet voldoende solliciteren.  Onderzoek
Verver nam drie jaar geleden ontslag, toen het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) een onderzoek instelde naar haar functioneren als burgemeester. De VVD-burgemeester had onder meer de ‘schijn van belangenverstrengeling’ op zich geladen in een kwestie rond de verbouwing van haar huis, zo oordeelde BING later in een rapport.

Verver stapt naar de rechter vanwege de onjuiste berichtgeving. Dat laat zij weten aan RTV Rijnmond.

VERWANT NIEUWS;

In beeld: De burgemeester›

Het zijn altijd ervaren burgemeesters die vallen

Trouw 15.10.2011 INTERVIEW – En weer verlaat een burgemeester het gemeentehuis via de achterdeur. Dit keer is het de ervaren Martin Boevée, die deze week zijn functie in Sliedrecht definitief heeft neergelegd. Beschadigd door (onterechte) verdachtmakingen, zat de burgemeester al enige maanden thuis. Boevée gaat vervroegd met pensioen.

‘Niet meer problemen burgemeesters’

Spits 11.10.2011 Het aantal burgemeesters dat gedwongen moet vertrekken of in de problemen raakt, neemt niet extreem toe. Dat zei directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vanmiddag.

Zie: Wethouder Maasdriel weg

Geen toename vertrekkende burgemeesters’

De pers 11.10.2011 Het aantal burgemeesters dat gedwongen moet vertrekken of in de problemen raakt, neemt niet extreem toe. Dat zei directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dinsdag.

Een op zeven burgemeesters is waarnemend

BB 09.09.2011 Eén op de zeven gemeenten heeft een waarnemend burgemeester. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.  Van de 418 gemeenten hebben er 55 een waarnemend burgemeester. Daarmee komt het aantal uit op 13 procent. Bij eerdere onderzoeken in 2004 en 2008 bleef het aantal waarnemers steken op 9 procent. lees meer

september 4, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

7 reacties

  1. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door De direct gekozen burgemeester weer uit de kast « Debat in de Digitale Hofstad | april 19, 2012

  2. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door De direct gekozen burgemeester weer uit de ijskast – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2014

  3. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2014

  4. […] zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door Benoeming nieuwe Burgemeester in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 26, 2016

  5. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door De direct gekozen burgemeester weer uit de ijskast – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 5, 2017

  6. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door Krijgt Thom de Graaf D66 eindelijk zijn gelijk met de direct gekozen Burgemeester ??? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2018

  7. […] Zie ook: Opnieuw aandacht voor de direct door het volk gekozen Burgemeester […]

    Pingback door Emile Roemer de eerste SP-burgemeester « Debat in de Digitale Hofstad | maart 15, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.