Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 13

Pact voor de Ouderenzorg

Het ministerie van VWS heeft op donderdag 8 maart 2018 met landelijke organisaties het pact voor de ouderenzorg ondertekend. 

Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren.

Nederland heeft een enorm grote opgave voor de boeg op het gebied van ouderenzorg. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de manier waarop we de zorg inrichten in ons land. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbreekt nog.

Minister De Jonge: “Het verenigen van alle partijen die betrokken zijn in één ‘pact voor de ouderenzorg’ is de beste manier om samen de schouders hieronder te zetten. Natuurlijk gebeurt er al ontzettend veel in de ouderenzorg. Maar samen kunnen we nog veel meer bereiken. Met deze 35 partijen, en hopelijk worden het er meer, gaan we nu aan de slag.”

AD 14.03.2018

AD 14.03.2018

Met het Pact voor de Ouderenzorg gaat een keur aan partijen – zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, etc. – gezamenlijk aan de slag om de zorg voor ouderen merkbaar en meetbaar te verbeteren door:

  • de trend van stijgende eenzaamheid onder ouderen te keren;
  • te zorgen dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen, met de juiste zorg en ondersteuning;
  • de verpleeghuiszorg te verbeteren zo dat ouderen er de juiste zorg krijgen en de aandacht die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis.

De ondertekenaars onderstrepen met het sluiten van dit landelijk Pact voor de Ouderenzorg de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen en verbinden zich aan het meedenken en meedoen met concrete plannen en acties. Het pact wordt in drie programma’s verder uitgewerkt en er worden afspraken gemaakt over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor aan zet is. Het pact is het begin van een proces met als doel ouderen in Nederland te laten merken dat de zorg en ondersteuning voor hen, en de generaties daarna, beter wordt.

Borsts woede over de behandeling die zijn moeder onderging, inspireerde hem en onderzoeker Carin Gaemers in 2016 tot het schrijven van een open brief aan de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Van Rijn. Daarin veroordeelden zij het tekort aan personeel in de verpleegzorg en de vele administratieve taken die de verzorgenden moesten verrichten. De patiënten kregen daardoor niet de zorg en veiligheid die ze nodig hadden.

Na aandrang van de Tweede Kamer maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat 150 verpleeghuizen niet de zorg leverden waarop gerekend mocht worden.

AD 27.10.2018

AD 27.10.2018

Manifest Hugo Borst 

Hugo Borst en Gaemers schreven vervolgens het ‘manifest getiteld Scherp op Ouderenzorg. Samen met onderzoekster Carin Gaemers constateerde hij daarin dat te veel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen niet de zorg krijgen die zij zo hard nodig hebben. Daarom werd de politiek opgeroepen om zo snel mogelijk goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen.

Het manifest kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde tot 2,1 miljard euro extra geld voor het verbeteren van de verpleeghuiszorg.

Minister De Jonge: “Ik zie en hoor al voorbeelden van verpleeghuizen die extra medewerkers hebben aangetrokken om meer tijd en aandacht te kunnen geven aan onze ouderen. Of hoe de regeldruk teruggedrongen wordt. Ook in de strijd tegen eenzaamheid zijn er tal van initiatieven. Van huisbezoeken bij 75-plussers, tot dansmiddagen met ‘oude’ muziek, en van breiclubs tot walking football. Deze voorbeelden maken voor ouderen een wereld van verschil.”

Kortom zij komen gezamenlijk in actie door:

  • eenzaamheid signaleren en doorbreken;
  • goede zorg en ondersteuning thuis organiseren;
  • de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verbeteren.

‘Rutte-II hield informatie over uitgave van 2,1 miljard verborgen voor Kamer’

Het kabinet-Rutte II heeft informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer over een enorme uitgave van 2,1 miljard euro aan verpleeghuizen. Dat schrijft NRC.

Rutte II vertelde aan de Tweede Kamer dat het Rijk wettelijk gezien niet onder de uitgave uit kon. Maar uit interne e-mails, notities en gesprekken met twaalf betrokkenen blijkt dat toenmalig VVD-ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) wel degelijk opties zagen om nog een discussie te voeren over de hoogte van het bedrag.

AD 13.09.2018

Restaurant sluit bij verzorgingshuis Stefanna

De aanstaande sluiting van het restaurant van verzorgingshuis Stefanna in Delft houdt de gemoederen flink bezig. Betrokkenen roepen zelfs de hulp in van de politiek. Ze vrezen dat de ouderen in de kou worden gezet.

Voor veel bewoners is er geen andere mogelijk­heid om wat privacy te hebben buiten de afdeling, aldus Suzanne Peters.

In Stefanna, het huis aan de Aart van der Leeuwlaan dat dit jaar 45 jaar bestaat, gonst het van de geruchten over de aanstaande sluiting van het restaurant. Het is het gesprek van de dag onder familieleden van de bewoners, die graag gebruikmaken van de gezamenlijke ruimte.

,,Het restaurant biedt de mogelijkheid om even van de (gesloten) afdeling weg te zijn. En dat is voor de bewoners en hun bezoek een welkome afwisseling’’, zegt de uit Delft afkomstige Suzanne Peters. Samen met andere familieleden bezoekt zij regelmatig het restaurant.

AD 08.03.2018

Plicare onder druk

Duizenden Haagse cliënten van Plicare komen vanaf 1 april zonder hun vertrouwde wijkverpleegkundige te zitten. Er is geen geld meer voor. ,,Dit is een groot drama.’’

Drama

Met sommige patiënten loopt hij ‘enorm te klooien’, zegt huisarts Hendrik Vrolijk. Of hij kan ze überhaupt niet helpen of hij doet het verkeerd. In veel gevallen, weet hij, is de patiënt beter af bij de wijkzuster dan bij de huisarts. Bijvoorbeeld als hij of zij hartstikke depressief is en dat blijkt door schulden te komen. ,,Als huisarts kan ik de patiënt doorsturen naar de psychiater, maar zo iemand schiet meer op met financiële hulp. Ik kan daar niet mee helpen.’’

Geld

Huisartsen doen bijna nooit mee aan acties. Dat ze dat nu wel doen geeft aan hoe belangrijk de wijk­ver­pleeg­kun­di­ge is, aldus Liane den Haan.

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat de zeventien wijkverpleegkundigen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg, die duizenden cliënten helpen, moeten stoppen. Er is geen geld meer voor beschikbaar.

De wijkverpleegkundige als oren en ogen van de wijk. De wijkverpleegkundige als hét loket voor alle zorgen, óók als het gaat over betalingsproblemen, wonen, verslaving, geestelijke gezondheid en eenzaamheid. De wijkverpleegkundige als gids, kaart en kompas, in één persoon. Op deze manier werkt Plicare, een samenwerking van onafhankelijke wijkverpleegkundigen. Zij willen de wijk gezonder maken, door ervoor te zorgen dat mensen, ondanks zorg of hulp, zoveel mogelijk op eigen kracht en in hun buurt kunnen doen.

Plicare stopt

“De manier van werken van Plicare staat onder druk: de financiering gaat nu via reguliere zorgaanbieders, en wanneer zij dat niet meer willen of kunnen opbrengen, dan moet de stekker eruit. Dat gebeurt in Den Haag op 1 april en dat betekent dat de meest kwetsbare buurtbewoners de dupe worden. Totaal verkeerd: deze aanpak werkt niet alleen in Den Haag, maar moet juist als voorbeeld dienen voor andere gemeenten”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Noodklok

Huisartsen, fysiotherapeuten en andere eerstelijnszorgprofessionals in Den Haag luiden samen met ANBO de noodklok over het noodgedwongen stoppen van Plicare. “Dit is een groot drama voor werknemers en cliënten. Wanneer deze wijkverpleegkundigen uit de wijk verdwijnen gaat er een hoeveelheid kennis en een netwerk van onschatbare waarde verloren. Maar evenzogoed verwachten wij dat door het wegvallen van deze schakelfunctie de druk op eerstelijnspartijen en organisaties voor wijkverpleging in de regio toeneemt”, zo schrijven de ondertekenaars.

“Wij hopen dat de gemeente Den Haag deze handschoen opneemt. Zonder Plicare zullen we niet alleen negatieve effecten zien het gebied van gezondheid en ziekte, maar ook in participatie, armoede, onderdak en veiligheid.  Juist de kwetsbaarste groepen in de samenleving, die waar de wijkverpleegkundige nu achter de voordeur komt, zullen het hardst worden getroffen.”

Documenten;

lees: kamerbrief-onderhandelaarsakkoord-medisch-specialistische-zorg-2019-2022

lees: kamerbrief-over-hoofdlijnenakkoord-medisch-specialistische-zorg-2019-2022

lees: kamerbrief over bestuurlijk akkoord huisartsenzorg 2019-2022  11.07.2018

lees: bestuurlijk akkoord huisartsenzorg 2019-2022 11.07.2018

lees: kamerbrief-over-hoofdlijnenakkoord-wijkverpleging 06.06.2018

lees: Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2019-2022 06.06.2018

lees: kamerbrief over onderhandelaarsakkoord wijkverpleging 2019-2022 24.05.2018

lees: onderhandelaarsakkoord wijkverpleging 2019-2022 22.05.2018

lees: Brief Verzameloverleg Patienten Clientenrechten 18.04.2018

lees: Pact voor de Ouderenzorg 08.04.2018

lees: Deelnemende partijen Pact voor de Ouderenzorg 08.04.2018

lees: kamerbrief over actieprogramma werken in de zorg 14.03.2018

lees: Actieprogramma Werken in de Zorg14.03.2018

Lees de brief aan Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens, gemeente Den Haag 26.02.2018

lees: kamerbrief-over-waardigheid-en-trots-aanpak-vernieuwing-verpleeghuiszorg 4 juli 2016

lees: kamerbrief over waardigheid en trots aanpak vernieuwing verpleeghuiszorg 04.07.2016

lees: eindrapportage toezicht igz op 150 verpleegzorginstellingen 07.2016

zie ook: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 12

zie ook: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 11

zie ook: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 10

zie ook: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 9

zie ook: Manifest gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 8

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 7

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 6

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 5

zie ook: TSN / Vérian – Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 4

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 4

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 2

zie ook: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 1

Twee ziekenhuizen in zwaar weer, wat merkt de patiënt?

NOS 23.10.2018 Twee ziekenhuizen staan de op de rand van een faillissement: het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen met locaties in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. Het betekent onzekerheid voor de ruim 2000 medewerkers, maar ook voor de patiënten.

In Amsterdam zijn er nu al gevolgen voor (potentiële) patiënten; de afdeling spoedeisende hulp (SEH) is daar per direct dicht. Niet per se heel ingrijpend, want er zijn genoeg andere ziekenhuizen met een SEH in de hoofdstad. De SEH van MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad blijft voorlopig open.

Wettelijk is vastgelegd dat iedere Nederlander binnen 45 minuten op een spoedeisende hulp moet kunnen zijn. Volgens minister Bruins voor Medisch Zorg heeft eventuele sluiting van beide ziekenhuizen wat dat betreft geen gevolgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

“Beide ziekenhuislocaties zijn niet ‘gevoelig’ voor de bereikbaarheid van spoedeisende hulp en acute verloskunde in de regio’s. Dat wil zeggen dat bij een eventueel faillissement van deze instellingen het aantal mensen in Nederland dat niet binnen de norm van 45 minuten een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde kan bereiken, niet toeneemt.”

Bewindvoerder

De zorg voor mensen die er al patiënt zijn, is in beide ziekenhuizen gegarandeerd, zegt MC-Slotervaart bestuursvoorzitter Marika Tichem. “Wij gaan er samen voor zorgen dat patiënten kwalitatief goede zorg blijven ontvangen in deze uiterst onzekere periode. Tot nader order blijven alle behandelingen doorgaan en afspraken die al staan gehandhaafd.”

Haar collega-bestuursvoorzitter Sjoerd de Blok van MC IJsselmeerziekenhuizen maakte wel een voorbehoud: “Onze hardwerkende verpleegkundigen en artsen zullen strijden voor hoogwaardige patiëntenzorg, tot de dag waarop de bewindvoerder het toelaat”.

Er zijn voldoende andere ziekenhuizen in de omgeving. Dus dat is niet zo erg voor patiënten, aldus Wim Groot, zorgeconoom.

Beide ziekenhuizen hebben uitstel van betaling aangevraagd en krijgen te maken met een bewindvoerder die gaat kijken wat er moet gebeuren: een doorstart, een faillissement of een overname.

Zorgeconoom Wim Groot denkt dat het MC Slotervaart moeilijk te redden is. “Er is in Amsterdam een overcapaciteit aan bedden en er zijn voldoende andere ziekenhuizen in de omgeving. Dus dat is niet zo erg voor patiënten.”

Patiënten, bedden en medewerkers

Het Amsterdamse ziekenhuis beschikt over 150 bedden en er werken 1095 medewerkers. Jaarlijks komen er bijna 90.000 patiënten in het ziekenhuis.

MC IJsselmeerziekenhuizen bestaat uit het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad en poliklinieken in Dronten, Emmeloord en op Urk. Het heeft in totaal 250 bedden en er werken 821 mensen. Jaarlijks bezoeken ruim 70.000 patiënten het ziekenhuis.

In Flevoland is het een ander verhaal. “Als die locaties dichtgaan, moeten mensen veel verder reizen om zorg te krijgen. De mensen daar gaan erop achteruit. Gezien de afstanden zou het ziekenhuis in Lelystad in een of andere vorm overeind moeten blijven.”

Voor niet-spoedeisende ziekenhuiszorg zijn geen harde eisen wat betreft maximale afstand, legt Groot uit. “Maar er moet wel voldoende zorg zijn binnen een aanvaardbare afstand. Het moet dus in de regio zijn.”

Minister Bruins schrijft in zijn brief dat de zorgverzekeraars daarvoor moeten zorgen. “Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken zorgverzekeraars om te voldoen aan hun wettelijke zorgplicht. Dat wil zeggen dat de continuïteit van de zorgverlening in de regio geborgd blijft (…). De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de grootste zorgverzekeraar in beide regio’s, Zilveren Kruis, gevraagd om hiervoor een plan op te stellen.”

Een chirurg die honderd keer dezelfde operatie doet, wordt beter dan een chirurg die dat één keer doet, aldus Wim Groot, zorgeconoom.

De reden dat beide ziekenhuizen in zwaar weer zitten, zijn stijgende personeelskosten en tegenvallende inkomsten. Volgens zorgeconoom Groot kampen meer streekziekenhuizen daarmee. “Patiënten kiezen steeds vaker voor een gespecialiseerd ziekenhuis. Dus vooral in regio’s waar dergelijke ziekenhuizen zijn, kunnen de kleinere streekziekenhuizen in gevaar komen.”

Dat kan leiden tot langere reistijden voor patiënten, maar uiteindelijk ook tot betere zorg, want de ziekenhuizen die over blijven kunnen zich nog verder specialiseren. “En dat is weer goed voor patiënten. Een chirurg die honderd keer dezelfde operatie doet, wordt beter dan een chirurg die dat één keer doet.”

Bekijk ook;

Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in acute geldnood

Wilhelmina Ziekenhuis Assen krijgt mobiele verloskamer

Ervaringsdeskundige rukt op in de zorg, ‘die kent de weg naar herstel’

Minister: Patiënten moeten ook goede zorg krijgen na bankroet ziekenhui­zen

AD 23.10.2018 Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht. Dat meldt zorgminister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij ingaat op het dreigende faillissement.

Die zorgplicht houdt in dat de hulpverlening in de regio niet in gevaar komt en dat ook in de nieuwe situatie patiënten tijdig goede zorg in de regio kunnen krijgen. Toezichthouder NZa heeft de grootste zorgverzekeraar in beide regio’s van de ziekenhuizen, Zilveren Kruis, gevraagd om hiervoor een plan op te stellen.

Spoedeisende hulp

Voor alle betrokke­nen, patiënten en medewer­kers is dit een vervelende en onzekere situatie, aldus Zorgminister Bruins .

De minister vreest overigens niet dat door een eventueel faillissement van het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen het aantal mensen in Nederland zal toenemen dat niet binnen de wettelijke norm van 45 minuten een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde kan bereiken, laat hij weten.

Mocht één of beide ziekenhuizen definitief omvallen, dan is de rol van het ministerie van Volksgezondheid daarom volgens Bruins ‘beperkt’. ,,Ik heb het RIVM gevraagd om met spoed te bezien of het eventuele verdwijnen van deze ziekenhuizen gevolgen zou hebben voor andere ziekenhuizen in die regio.”

Nu surseance van betaling is aangevraagd, heeft de zorginspectie bij de ziekenhuizen aangegeven dat er concrete afbouwplannen dienen te worden opgesteld. Bruins benadrukt dat daarin moet worden opgenomen hoe de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg tijdens de afbouw worden geborgd.

Onzekere situatie

Op een meer persoonlijke noot spreekt de bewindsman van een ‘voor alle betrokkenen, patiënten en medewerkers vervelende en onzekere situatie’. Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen, stelt Bruins nog vast.

In de Tweede kamer wordt niet verrast gereageerd op de problemen voor deze ziekhuizen. 

,,Dit zat er al aan te komen, de berichten waren al een tijdje niet goed. Maar het is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt SP’er Henk van Gerven. ,,De overheid heeft eerder vele miljoenen gestoken in Lelystad, want dat was een zogeheten ‘systeemziekenhuis’.

Het is dus nu cruciaal voor de omgeving dat de minister het ziekenhuis volwaardig overeind houdt en zorgt dat het niet opgegeten wordt. Want dat gaat ten koste van de leefbaarheid. Het is een politieke keuze om daarvoor te gaan.”

Goede zorg voor iedereen

VVD-Kamerlid Arno Rutte laat weten: ,,Ik kan me voorstellen dat dit in Flevoland tot zorgen leidt. Is de zorg er wel als ik die nodig heb? Daarom moet voorop staan dat goede zorg voor iedereen beschikbaar blijft. Het is goed dat minister Bruins zorgverzekeraar Achmea opdracht heeft gegeven hiervoor zo snel mogelijk een plan te maken.”

De PvdA sluit zich aan bij de zorgen over Flevoland. Kamerlid Lilianne Ploumen: ,,Het is goed dat er een uiterste poging wordt gedaan om dat ziekenhuis te behouden. Wat betreft het Slotervaart: ik woon daar vlakbij en weet hoe prettig het is om een ziekenhuis in de buurt te hebben. Maar, het zorglandschap verandert ook.

Dus moet duidelijk worden in welke vorm dat ziekenhuis kan blijven bestaan. Het zou heel goed zijn als alle feiten op een rij worden gezet. De minister moet daar wel een rol in spelen en zijn visie met de Kamer delen.”

Bijna failliet Sloter­vaart­zie­ken­huis sluit per direct eerste hulp

AD 23.10.2018 Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft per direct de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.

Deze maatregel geldt niet voor MC IJsselmeerziekenhuizen (met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk), dat samen met MC Slotervaart uitstel van betaling heeft aangevraagd. Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd de Blok moet dat wel omdat er anders geen eerste hulp in de nabije omgeving te vinden is.

Medewerkers en patiënten van de ziekenhuizen zijn vandaag op de hoogte gebracht van de actuele situatie. ,,Een faillissement is op korte termijn onafwendbaar”, zo vreest Tichem. Ze verwacht dat hier snel meer duidelijkheid over is. Het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen hebben inmiddels uitstel van betaling gekregen.

Lees ook;

Bijna failliet Slotervaartziekenhuis sluit per direct eerste hulp

Lees meer

Ontzettend slecht bericht

De hoofdingang van het MC Slotervaart. © anp

Tichem sprak van een ,,ontzettend slecht bericht” voor de ruim tweeduizend medewerkers in de ziekenhuizen. Volgens haar gaan wel alle geplande behandelingen en afspraken die patiënten hebben staan door. ,,De patiëntenzorg blijft op dit moment gegarandeerd”, verzekerde zij. Door het uitstel van betaling is volgens haar sprake van een ,,buitengewoon onzekere situatie”.

Op dit moment zijn in het Slotervaartziekenhuis 150 bedden bezet. In de IJsselmeerziekenhuizen liggen zo’n tweehonderd patiënten. Volgens Sjoerd de Blok, voorzitter van de raad van bestuur van MC IJsselmeerziekenhuizen, werkt het personeel de komende tijd gewoon door. ,,We gaan gewoon door, onze hardwerkende verpleegkundigen en artsen zullen tot de dag dat er meer duidelijk is, strijden voor kwalitatieve patiëntenzorg.’’

Het is onduidelijk of ze hun salarissen, die deze week zouden worden uitbetaald, krijgen. De medewerkers die in dienst zijn, kunnen terecht bij het UWV. Maar voor de medewerkers die extern worden ingehuurd, waar vooral bij het Slotervaartziekenhuis sprake van is, geldt dat niet.

Op de vraag of die mensen nog wel komen werken nu ze geen zich hebben op betaling, antwoordde Tichem dat ze later op de dag in gesprek gaat met de bewindvoerder om voor hen een oplossing te vinden.

Financiële problemen

Beide ziekenhuizen hadden te maken met een te laag aantal patiënten ten opzichte van het aantal medewerkers. Met name de personeelstekorten en daardoor de hoge kosten van de externe inhuur leidden tot problemen. Voor de IJsselmeerziekenhuizen komt daar nog bij dat er te weinig mensen in het verzorgingsgebied in Flevoland wonen, zo’n 180.000.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus de woordvoerder. ,,In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst.”

Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis was de financiële situatie van de MC Groep, waar het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland onder vallen, slechter dan verwacht. Toen de noodlijdende ziekenhuisgroep recent om extra financiering vroeg, heeft Zilveren Kruis dat afgewezen.

,,Financiering verstrekken aan een bedrijf in financiële nood is geen taak van een zorgverzekeraar, meer iets voor een bank. Wij moeten van het premiegeld zorg betalen, geen bedrijven financieren. Dat is niet onze rol. Daarom hebben we dat verzoek van de MC Groep afgewezen”, aldus directievoorzitter Georgette Fijneman.

Alleen als er nog investeerders worden gevonden die bereid zijn geld te steken in het MC Slotervaart, is het ziekenhuis te redden. ,,In alle eerlijkheid: de kans daarop is klein”, zei bestuursvoorzitter Mariska Tichem vanmiddag op een besloten bijeenkomst waarop het personeel werd ingelicht.

Van zorg verstoken

Leuk is anders, maar patiënten vallen niet buiten de boot, aldus Woordvoerder Patiëntenfederatie .

Patiënten die in de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen liggen, hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit van de zorg, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. ,,Bewindvoerders zullen alles uit de kast trekken om de ziekenhuizen open te houden. Daarbij hebben ziekenhuizen altijd noodscenario’s om te waarborgen dat patiënten niet van zorg verstoken blijven als er iets misgaat. Hier zag je allang dat het mis zou gaan.”

Zo worden er van tevoren afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen om patiënten over te dragen. ,,Leuk is anders, maar patiënten vallen niet buiten de boot’’, aldus de zegsman. Een nadeel voor patiënten is mogelijk wel dat ze niet naar het ziekenhuis van hun keuze kunnen.

Verbijstering

In de Tweede Kamer wordt morgen vergaderd over de positie van het Slotervaartziekenhuis. © anp

De Ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis is ‘verbijsterd’ dat er uitstel van betaling wordt aangevraagd. De raad vindt het ‘onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars willens en wetens’ dit ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen ‘te gronde richten’. ,,Het is buitengewoon kwalijk dat binnen de Nederlandse gezondheidszorg de zorgverzekeraar een dergelijke macht heeft gekregen. Daarmee is de marktwerking binnen de zorg volledig mislukt”, zo klinkt het.

Cor de Beurs, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, noemt het in- en intriest voor de medewerkers van zowel MC Slotervaart als MC IJsselmeerziekenhuizen dat het zover heeft moeten komen. ,,Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep”, vertelt hij. ,,Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen.”

De FNV hoopt snel in gesprek te gaan met de bewindvoerder om te horen wat de vervolgstappen zijn. ,,Scenario’s waarbij de ziekenhuizen de zorgkosten fors naar beneden brengen en nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen, zijn door de zorgverzekeraars afgekeurd”, liet een woordvoerder van de ziekenhuizen vandaag weten. ,,Ook het voorstel om MC Slotervaart via een gecontroleerde afbouw binnen een half jaar geheel te sluiten, kreeg geen goedkeuring. MC IJsselmeerziekenhuizen kreeg geen steun voor forse afslankingsplannen met een nieuw innovatief zorgconcept in Flevoland. “

Onrust

Eind juli stapte de voorzitter van de raad van bestuur van de ziekenhuizen, Willem de Boer, al op. Zijn vertrek volgde op onrust onder het medisch personeel van het ziekenhuis. Artsen hadden in een brief het vertrouwen in het bestuur opgezegd. Ze zeiden toen al dat ze vreesden voor een faillissement.

De MC-groep, waar Willem de Boer eigenaar van is, nam de IJsselmeerziekenhuizen in 2009 over, na een nogal turbulente reddingsoperatie. De groep nam in 2013 ook het verliesmakende Slotervaartziekenhuis over. In september werd de zorggroep onder verscherpt toezicht gesteld.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.

Willem de Boer. © ANP

Het Slotervaartziekenhuis. © ANP

Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in acute geldnood

NOS 23.10.2018 De afdeling spoedeisende hulp van het MC Slotervaart in Amsterdam is per direct gesloten. Patiënten die al waren opgenomen, kunnen in het ziekenhuis blijven en ook geplande opnames en afspraken gaan gewoon door.

Vanochtend werd bekend dat de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk en het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling hebben aangevraagd. De spoedeisende hulp van MC Zuiderzee in Lelystad blijft wel open.

Zorgverzekeraars hebben geen vertrouwen meer in de ziekenhuizen en wensen geen noodkrediet meer te verstrekken. “Een faillissement is mogelijk onafwendbaar”, zegt de MC Groep in een persverklaring. Verder zegt de MC Groep dat al het mogelijke is gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst, maar dat dat financieel niet is gelukt.

Verscherpt toezicht

Het was al bekend dat de MC Groep in zwaar financieel weer verkeert. Volgens de bestuurders zijn de financiële problemen vooral veroorzaakt doordat de ziekenhuizen duur personeel hebben moeten inhuren.

Begin september werden de drie ziekenhuizen in Flevoland door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er zorgen waren over de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Het bedrijf verzekert na de bekendmaking dat er surseance is aangevraagd dat de patiëntenzorg is gegarandeerd. De patiënten die op dit moment worden behandeld, krijgen adequate zorg, staat in de persverklaring.

Een overbruggingskrediet is niet onze rol, aldus Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis.

Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat de zorg overeind blijft. “Iedereen die nu in het ziekenhuis ligt of morgen of later een afspraak heeft, krijgt gewoon zorg”, zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. “Wij hebben als verzekeraar een zorgplicht. Wij voelen ons ook verantwoordelijk om te regelen dat, mocht het in de toekomst anders lopen, iedereen die zorg krijgt die nodig is.”

‘Verzekeraar is geen kredietverstrekker’

Fijneman zegt dat de ziekenhuizen hun financiële tekorten wilden opvullen met extra geld van de zorgverzekeraars. Maar dat wilde Zilveren Kruis niet. “Dat zijn het soort financieringen waarvoor je een bank nodig hebt. Een overbruggingskrediet is niet onze rol. Wij hebben premiegeld om zorg te betalen en het is niet de bedoeling dat dat geld de verliezen van het ziekenhuis compenseert.”

In juli zag Zilveren Kruis nog af van het opeisen van een vordering bij de MC Groep. Een bedrag wil Fijneman niet noemen, maar ze zegt wel dat het in de miljoenen liep. “Zo konden we met elkaar over de toekomst praten. Deze maand werd ons pas duidelijk dat het ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan dat wij tot dat moment wisten.”

Vraagtekens bij verdienmodel

Loek Winter en Willem de Boer zijn de eigenaren van de ziekenhuizen. Hun oogmerk bij de aankoop ervan was om de zorg veel efficiënter te maken. De Boer stapte eind september op als bestuurder bij de ziekenhuizen.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het intriest voor het personeel dat het zover heeft moeten komen. Bij de ziekenhuizen werken in totaal zo’n 2000 mensen. “Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen.”

Minister Bruins voor Medische Zorg vindt het wrang dat het voorlopig niet gelukt is de financiële situatie op orde te krijgen. “Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen”, zegt hij in een reactie.

Bekijk ook;

MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht

Bestuur ziekenhuizen Loek Winter ontkent acute geldproblemen

Crisis bij MC Slotervaart: tien specialisten weg

Verpleeg­hui­zen trekken meer personeel aan

AD 16.10.2018 De verpleeghuizen hebben in de eerste helft van het jaar 5000 extra werknemers aangenomen. De groei van 2017, toen er in totaal 8000 nieuwelingen aan de slag gingen, zet daarmee door.

De verpleeghuizen kampen met een tekort aan personeel. Ze kregen ook nog eens opdracht te zorgen voor meer handen aan het bed en meer aandacht voor bewoners. Daarvoor heeft het kabinet veel geld uitgetrokken, maar het is lastig nieuwe medewerkers te vinden.

Ook het aantal mensen dat zich laat scholen voor de verpleeghuiszorg stijgt. Afgelopen schooljaar kwamen er duizenden stageplaatsen en leerwerkplaatsen bij, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Zorg Utrechts gezondheidscentrum nog niet oké

Telegraaf 01.10.2018 Medisch Centrum Bernadotte in Utrecht moet de zorg die de huisartsenpraktijk aan patiënten geeft sterk verbeteren. Er is nu bijvoorbeeld te weinig voldoende opgeleid personeel, de patiëntendossiers zijn niet op orde en instrumenten worden niet altijd goed gesteriliseerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil dat het centrum daar snel wat aan doet.

Binnen vier maanden moeten verbeteringen zijn doorgevoerd. Tot die tijd moet Bernadotte, dat eerder Gezondheidscentrum Medimel heette, de inspectie op de hoogte houden van de vorderingen.

In mei mocht de Utrechtse huisartsenpraktijk een tijdje helemaal geen zorg meer verlenen. Volgens inspecteurs waren huisartsenzorg en spoedzorg niet goed geregeld. Toen er geen acuut risico meer was, werd het zogenoemde bevel van IGJ opgeheven.

Bekijk meer van;

Verpleeghuis verandert in museum: ‘We halen buiten naar binnen’

NOS 01.10.2018 Een verpleeghuis als museum: bedoeld om ouderen die niet meer naar een museum kunnen toch van kunst te laten genieten én om buurtbewoners het verpleeghuis te laten bezoeken. De komende maand ondergaat verpleeghuis De Vreugdehof in Amsterdam de transformatie. In de gangen en in kamertjes zijn 120 kunstwerken te zien.

“Zo staan ouderen midden in de samenleving”, zegt organisator Marie-José de Bie. Dit soort zorginstellingen gaan er in de toekomst anders uitzien, denkt ze. Middenin de wijk, in plaats van gesloten bolwerken. De gebouwen krijgen er andere functies bij, zoals een bibliotheek of misschien wel een crèche. “Wij zetten de deuren vast wijd open.”

We halen buiten naar binnen., aldus Inge Borghuis.

Tijdens de openingsmiddag lopen tientallen genodigden langs de kunstwerken in de hal en, via trap en lift, in kamertjes waar vroeger de verpleegkundigen sliepen. Bewoonster Mieke van Dorp (71) vindt al die reuring heel gezellig. Meneer Van Overloo (74), ook in een rolstoel, knikt. “Zo zie je ook weer eens andere mensen.”

“Het is een misverstand dat het rustig moet zijn in zo’n tehuis”, zegt bestuurder Inge Borghuis. “We halen buiten naar binnen, ik hoop dat er veel mensen komen.” Moeten de bewoners op hun oudere dag dan nog met kunst worden opgevoed? Borghuis: “Ja, leuk toch? En dit is voor, door en met ouderen.” Het museum is ingericht door tien gastconservatoren. De leeftijdseis was minimaal 65 jaar.

Bezoekers en bewoners van het verpleeghuis kijken naar kunststukken NOS

Kunst in het verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert NOS

Bewoners van verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert NOS

In een van de kamertjes boven hangen portretten van kunstfotograaf Peter van de Meer. Voor hem is het verpleeghuis bekend terrein. In 1983 liep hij hier stage als beginnend verpleegkundige. “Er is niks veranderd, zelfs de geur is dezelfde”, zegt hij. Alleen was toen zoiets ondenkbaar. “Het was toen niet de bedoeling dat er al te veel mensen naar binnen kwamen. Het ging om rust en gemak.”

Hij vindt het prachtig dat iedereen hier naar zijn werk kan komen kijken. “Zo moet het ook zijn, het moet niet elitair zijn.” Toch waren er zeker twee kunstenaars die niet wilden meewerken, vertelt organisator Marie-José de Bie. “Dat is jammer, want dit is een goede plek om iets aan sociale inspanning te doen. Dat kan voor een kunstenaar toch ook geen kwaad?”

Kabinet wil verplicht register voor ‘rotte appels’ in de zorg

AD 28.09.2018 Het kabinet wil deelname aan een online waarschuwingsregister voor ‘rotte appels’ in de gezondheidszorg in 2019 verplicht stellen voor alle zorgwerkgevers.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer.  Aan dit register kunnen zorg- en welzijnsmedewerkers worden toegevoegd die over de schreef zijn gegaan, door mishandeling van ouderen en diefstal. Organisaties hebben toegang om de database te raadplegen of om nieuwe gevallen te registreren.

Het huidige register van daders, opgezet door werkgeversorganisaties in de zorg, is louter vrijwillig en vooralsnog doen er maar 36 instellingen aan mee. Zo kunnen nu ‘slechts’ zo’n 50.000 van de vele honderdduizenden zorgmedewerkers gecheckt worden. Dat vindt minister De Jonge niet genoeg.

Hartstikke belangrijk

,,Er nemen nog te weinig zorgwerkgevers deel om het register effectief te laten zijn. Terwijl het hartstikke belangrijk is dat iemand die ergens ontslagen is voor diefstal uit de portemonnee van een oude dame, niet de volgende dag ergens anders op de stoep staat en weer aan de slag kan.”

De bewindsman wil verplichte deelname aan het register volgend jaar dus wettelijk regelen. De Jonge vertelt: ,,Dat moet op een weloverwogen manier gebeuren en het moet uitvoerbaar zijn voor partijen. Tot die tijd ga ik breed landelijk gebruik van het waarschuwingsregister stimuleren.”

In de brief die vandaag verschijnt, neemt minister De Jonge ook andere maatregelen om financiële uitbuiting en mishandeling van ouderen te bestrijden. Jaarlijks hebben 170.000 senioren te maken met een vorm van mishandeling.

Beter in beeld

Zo is het de bedoeling dat ouderenmishandeling eerder en beter in beeld komt en dat iedereen weet wat te doen bij (een vermoeden van) mishandeling. Daar speelt training van zorgprofessionals, hulpverleners en vrijwilligers een grote rol bij.

De minister van Volksgezondheid overweegt om naast de bestaande ‘kindcheck’ (zorgprofessionals die bijvoorbeeld psychische hulp aan iemand verlenen, moeten ook altijd nagaan of er kinderen in de problemen zijn) eveneens een ‘ouderencheck’ in te voeren. ,,Het is altijd goed om na te gaan of bijvoorbeeld een verslaafde wel goede mantelzorg kan verlenen aan zijn oude moeder”, aldus De Jonge.

Het is altijd goed om na te gaan of bijvoor­beeld een verslaafde wel goede mantelzorg kan verlenen aan zijn oude moeder, aldus Zorgminister Hugo de Jonge .

Kabinet trekt teugels aan in de thuiszorg

AD 26.09.2018 Het kabinet gaat nieuwe thuiszorgaanbieders aan de leiband leggen, blijkt uit een voorstel van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Nieuwkomers in de thuiszorgwereld kunnen straks alleen nog verleende zorg declareren via een registratiecode als ze voldoen aan een set kwaliteitseisen en zich aanmelden, staat in de toelichting.

,,De meldplicht als voorwaarde voor zo’n code zou een sterke financiële prikkel aan de nieuwe zorgaanbieder geven om aan die meldplicht te voldoen”, stelt De Jonge.

Op tijd in beeld

De meldplicht als voorwaarde voor zo’n code zou een sterke financiële prikkel aan de nieuwe zorgaanbie­der geven, aldus Zorgminister Hugo de Jonge.

Hij gaat hierover in gesprek met in gesprek met de zorgverzekeraars en uitvoerders van de langdurige zorg. Zo moet een einde komen aan de huidige situatie waarin nieuwe (en soms malafide) zorgaanbieders niet altijd op tijd in beeld zijn bij overheden en toezichthouders.

Overigens zit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd falende thuiszorgleveranciers nu al flink achter de broek, meldde De Jonge gisteren aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde op een kritisch rapport van de Consumentenbond, waarover deze krant eerder publiceerde. Volgens de belangenbehartiger hebben veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg en grijpt de inspectie niet in.

Zo zou ongeschoold personeel verpleegkundige handelingen uitvoeren, zoals het toedienen van sondevoeding. Ook zijn er organisaties die fouten maken bij het geven van medicatie of die cliënten onterecht vastzetten.

Met spoed oppakken

Daar wordt wel degelijk op ingegrepen, aldus de bewindsman. ,,Waar verdere verbetering nodig is, komt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd opnieuw langs voor een bezoek. Als er ernstige risico’s zijn, pakt de IGJ deze met spoed op.”

Bij een zorgaanbieder die niet in staat is of niet bereid is om de zorg te verbeteren, grijpt de Inspectie volgens De Jonge passend in; bijvoorbeeld via een handhavingsmaatregel.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat risico’s in de thuiszorg ‘meer aandacht verdienen’ en belooft daarom meer toezicht te gaan houden.

Minister: Inspectie treedt wél op bij falende thuiszorg

AD 25.09.2018 De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zit falende thuiszorgleveranciers wel degelijk achter de broek. Dat schrijft zorgminister Hugo de Jonge vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Inspectie was voorheen helemaal niet bekend met de onderzoch­te aanbieders of het gaat om gloednieu­we aanbieders.

Brief zorgminister De Jonge

De Jonge reageert op een kritisch rapport van de Consumentenbond, waarover deze krant eerder publiceerde. Volgens de belangenbehartiger hebben veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg en grijpt de inspectie niet in.

Terwijl toch onder meer werd geconstateerd dat ongeschoold personeel verpleegkundige handelingen uitvoert, zoals het toedienen van sondevoeding. Ook zijn er organisaties die fouten maken bij het geven van medicatie of die cliënten onterecht vastzetten.

Uit de brief van de minister blijkt dat de Inspectie voorheen helemaal niet bekend was met de onderzochte aanbieders of dat het gaat om gloednieuwe aanbieders. In totaal richtte het onderzoek van de Consumentenbond zich op bezoeken aan vijftig instellingen.

Meeste aanbieders voldoen niet

De Jonge schrijft daarover: ,,De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt net als de Consumentenbond vast dat de meeste (in casu 48) van deze nieuwe zorgaanbieders bij een eerste inspectiebezoek niet aan alle voorwaarden voor goede zorg voldeden. Bij hertoetsing binnen twee maanden was veel verbetering zichtbaar, maar voldeed een groot aantal toch nog niet aan alle voorwaarden.”

Daar wordt wel degelijk op ingegrepen, aldus de bewindsman. ,,Waar verdere verbetering nodig is, komt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd langs voor een herbezoek. Als er ernstige risico’s zijn, pakt de IGJ deze met spoed op. Bij een zorgaanbieder die niet in staat is of niet bereid is om de zorg te verbeteren, neemt de Inspectie een passende maatregel, zoals het geven van een aanwijzing (een dwingende handhavingsmaatregel, red.)Zorgminister Hugo de Jonge ziet bij veel aanbieders al verbetering na ingrijpen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd © ANP LEX VAN LIESHOUT

Geen thuiszorg meer

Van de vijftig aanbieders voldoen volgens De Jonge inmiddels 21 organisaties aan de voorwaarden. Vier organisaties blijken geen thuiszorg (meer) te leveren. De overige 25 wachten nog meer schriftelijke vragen of een extra inspectiebezoek.

De Jonge: ,,Bij de meeste van deze organisaties was na het eerste inspectiebezoek al verbetering zichtbaar.”

In de afgelopen jaren maakte de thuiszorg een grote ontwikkeling door, met veel nieuwe zorgaanbieders en verschillende organisatievormen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat risico’s in de thuiszorg ‘meer aandacht verdienen’ en gaat daarom nog dit jaar – en ook komende jaren – meer toezicht houden op de thuiszorg.

 

De raad van toezicht van Arduin heeft zijn eigen beloning vorig jaar fors verhoogd.

Zeeuwse zorginstel­ling is in nood, maar toezicht­hou­ders verhogen eigen beloning

AD 19.09.2018 De raad van toezicht van de in opspraak geraakte Zeeuwse zorginstelling Arduin heeft zijn eigen beloning vorig jaar fors verhoogd. Ondanks de financiële en organisatorische problemen bij de stichting gingen de toezichthouders er in één klap 66 procent op vooruit.

Voorzitter Jan Geluk kreeg vorig jaar 17.672 euro voor zijn werk bij Arduin. In 2016 was dat nog 10.620 euro. De andere leden gingen van 7.000 euro naar gemiddeld 12.000 euro, zo blijkt uit de jaarrekening. Een onderbouwing van de verhoging ontbreekt.

Lees ook;

Inspectie sluit per direct instelling voor verstandelijk gehandicapten

Onrust over sluiten van restaurant Stefanna

AD 13.09.2018 De aanstaande sluiting van het restaurant van verzorgingshuis Stefanna houdt de gemoederen flink bezig. Betrokkenen roepen zelfs de hulp in van de politiek. Ze vrezen dat de ouderen in de kou worden gezet.

Voor veel bewoners is er geen andere mogelijk­heid om wat privacy te hebben buiten de afdeling, aldus Suzanne Peters.

In Stefanna, het huis aan de Aart van der Leeuwlaan dat dit jaar 45 jaar bestaat, gonst het van de geruchten over de aanstaande sluiting van het restaurant. Het is het gesprek van de dag onder familieleden van de bewoners, die graag gebruikmaken van de gezamenlijke ruimte.

,,Het restaurant biedt de mogelijkheid om even van de (gesloten) afdeling weg te zijn. En dat is voor de bewoners en hun bezoek een welkome afwisseling’’, zegt de uit Delft afkomstige Suzanne Peters. Samen met andere familieleden bezoekt zij regelmatig het restaurant.

Haar moeder woont sinds enkele maanden in Stefanna. ,,Met het koudere weer in aantocht kun je minder snel naar buiten. Dan is het restaurant helemaal een onmisbare plek’’, zegt Peters. ,,Voor veel bewoners is er geen andere mogelijkheid om wat privacy te hebben buiten de afdeling. Bij deze hoogbejaarde mensen is meenemen in de auto vaak geen optie.’’

Veranderingen op stapel

Een woordvoerder van zorginstelling Pieter van Foreest, waartoe Stefanna behoort, erkent dat er veranderingen op stapel staan. Die krijgen pas aan het eind van het jaar hun beslag. ,,Het klopt dat de restaurantfunctie verdwijnt. De afdelingen binnen Stefanna beschikken over mooie huiskamers met vaste kookeilanden. Daar koken en eten de meeste bewoners. Zij maken nauwelijks nog gebruik van het restaurant. Dat is de reden om te stoppen met het verstrekken van warme maaltijden.’’

Ook al verdwijnt de warme prak, als ontmoetingsruimte blijft het restaurant behouden, benadrukt de woordvoerder. ,,Bewoners en buitenstaanders blijven er terecht kunnen voor koffie, thee, appelgebak of een frisdrankje. De gezelligheid blijft. Dat kunnen we de bewoners en hun familieleden beloven.’’

De onrust speelt precies op een pikant moment op. Want juist volgende maand viert Stefanna feest, ter ere van het 45-jarig bestaan van het woonzorgcentrum. De bewoners worden onder meer getrakteerd op een verwenontbijt, koffie met gebak en vrolijke muziek uit een draaiorgel.

 

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel doet onderzoek naar zelfmoord patiënt

NU 11.09.2018 Een patiënt uit de tbs-kliniek De Rooyse Wissel heeft maandag zelfmoord gepleegd. Er komt een onderzoek naar het overlijden.

“We willen graag weten of we signalen hebben gemist”, staat op de sitevan de kliniek. Het overlijden is ook bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gemeld.

De zelfdoding vond maandag plaats, laat de kliniek uit het Limburgse Oostrum dinsdag op de website weten. “Als een patiënt die aan onze zorg is toevertrouwd een einde maakt aan zijn leven, dan maakt dat veel indruk. Onze eerste aandacht gaat uit naar de familie van de patiënt, de patiënten in onze kliniek en onze medewerkers”, staat in de verklaring.

De Limburgse kliniek is de laatste tijd geregeld opgeschrikt door incidenten. Afgelopen juni slaagde een patiënt erin om zijn eigen uitbraak te filmen. In mei mishandelde een patiënt een medewerker. Afgelopen december werd een vrouw verkracht door een tbs’er die op onbegeleid verlof was.

Lees meer over: Oostrum

Opnieuw incident Rooyse Wissel: tbs’er dood gevonden

EenLimburg 11.09.2018  In De Rooyse Wissel in Oostrum heeft een tbs-patiënt zichzelf van het leven beroofd. De persoon in kwestie werd maandag dood gevonden in zijn kamer.

Onderzoek
De Rooyse Wissel is een onderzoek gestart. De kliniek kon nog niet zeggen hoe de tbs’er zichzelf van het leven heeft beroofd. Ook over de identiteit worden geen mededelingen gedaan in verband met de privacy.

Aangeslagen
Volgens de kliniek heeft het incident veel indruk gemaakt bij de andere bewoners. “Onze aandacht gaat nu uit naar de overige patiënten en de familie van de persoon in kwestie”, aldus een woordvoerder.

Intern onderzoek
In een verklaring op de website zegt de kliniek dat er een intern onderzoek is gestart. ‘We willen graag weten of we signalen hebben gemist. Daarom voeren we een intern onderzoek uit naar het overlijden’, zo staat in de verklaring. ‘Daarnaast hebben we het overlijden gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.’

Incidenten
De Rooyse Wissel ligt al langere tijd onder vuur vanwege uiteenlopende incidenten, waarbij de veiligheid van medewerkers en patiënten in het geding is. Zo zijn er verschillende keren ontsnappingspogingen geweest, bleken patiënten zich door het gebouw te kunnen bewegen naar plaatsen waar ze niet mogen komen. Ook werden medewerkers mishandeld en is onlangs een tbs’er veroordeeld voor verkrachting van een meisje tijdens zijn verlof.

Lees ook: Vakbond: ‘Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen’

Lees ook: Maatregelen na aanranding tbs-kliniek De Rooyse Wissel

Lees ook: Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld

‘Rutte-II hield informatie over uitgave van 2,1 miljard verborgen voor Kamer’

NU 08.09.2018 Het kabinet Rutte-II heeft informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. Het Rijk zou niet onder een uitgave van 2,1 miljard euro aan verpleeghuizen uit kunnen komen, terwijl uit notities en gesprekken blijkt dat dit wel degelijk mogelijk was. Dit schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.

In 2017 zou er ruzie zijn geweest binnen het kabinet over de hoogte van het bedrag dat naar de verpleeghuiszorg zou gaan. Toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn hakte de knoop door. Om de zorg weer op orde te krijgen, is er 2,1 miljard euro uitgetrokken.

Dat vond de Tweede Kamer een flink bedrag, maar volgens Van Rijn viel hier niet over te onderhandelen. Het Rijk zou wettelijk niet onder de uitgave uitkunnen.

Kabinet Rutte besluit bewust informatie niet te delen

Uit de reconstructie van NRC op basis van interne e-mails, notities en gesprekken met twaalf betrokkenen blijkt dat er wel degelijk ruimte was in de vorm van “denkrichtingen” die zouden kunnen helpen de “financiële gevolgen enigszins te mitigeren”.

Het kabinet Rutte-II besluit deze informatie niet met de Kamer te delen, ook niet toen de Kamer vorige zomer specifiek vroeg naar de juridische achtergronden van de investering. Dit gebeurde op advies van hoge ambtenaren van diverse ministeries.

De ministeries Algemene Zaken en Volksgezondheid stellen in een reactie dat het “staand beleid” is om juridische adviezen aan het kabinet niet te delen met de Tweede Kamer.

Lees meer over: Politiek

‘Rutte II hield informatie achter over uitgave 2,1 miljard aan verpleeghuizen’

AD 08.09.2018 Het kabinet-Rutte II heeft informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer over een enorme uitgave van 2,1 miljard euro aan verpleeghuizen. Dat schrijft NRC.

Rutte II vertelde aan de Tweede Kamer dat het Rijk wettelijk gezien niet onder de uitgave uit kon. Maar uit interne e-mails, notities en gesprekken met twaalf betrokkenen blijkt dat toenmalig VVD-ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) wel degelijk opties zagen om nog een discussie te voeren over de hoogte van het bedrag.

Zij baseerden zich onder meer op een interne notitie van de landsadvocaat. Daarin staat weliswaar dat de mogelijkheden om onder de uitgave uit te komen ,,zeer beperkt” zijn, maar ook worden er ,,denkrichtingen” in geschetst om minder geld uit te trekken.

Toch werd de notitie expres niet met de Tweede Kamer gedeeld, ook niet toen die vorige zomer specifiek vroeg naar de juridische achtergronden van de investering. Het is volgens woordvoerders van de ministeries van Algemene Zaken en Volksgezondheid ,,staand beleid” juridische adviezen aan het kabinet niet te delen met de Tweede Kamer.

Verloop personeel bedreigt voortbe­staan zorginstel­lin­gen

AD 04.09.2018 Het personeelstekort in de zorg loopt uit de hand. Vooral bij de geestelijke gezondheidszorg en de jeugd- en ouderenzorg is het probleem acuut.

Rob Leensen. © Ernst & Young

Accountants- en adviesorganisatie EY concludeert in haar jaarlijks onderzoek naar de financiële situatie in de zorg dat het bestaan van zorginstellingen flink onder druk staat door het personeelstekort. ,,Wat we zien is dat het ziekteverzuim en het verloop onder het personeel al jaren toeneemt. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz), jeugd- en ouderenzorg is het verloop gemiddeld 15 procent. Dat is zorgwekkend”, zegt Rob Leensen, partner bij EY.

Dat grote verloop is terug te voeren op het personeelsgebrek en de daarbij horende werkdruk in de sector. ,,Kijk naar de jeugdzorg. Daar zijn de tarieven met 30 tot 40 procent gedaald. Maar er wordt nog evenveel zorg verleend. Dat betekent dat de productiviteit en daarmee de werkdruk enorm is gestegen.”

Niet voor niets dat het personeel in de jeugdzorg gisteren woedend naar Den Haag trok om te protesteren tegen de werkdruk en de bureaucratie. Want veel tijd van zorgverleners gaat tegenwoordig op aan het verantwoorden van de uitgaven en de behandelingen. Zo’n 30 procent van hun tijd zijn de hulpverleners tegenwoordig bezig met formulieren invullen in plaats van zorg verlenen.

De toegenomen werkdruk is een van de redenen dat personeel afhaakt. ,,Die mensen zoeken een baan buiten de sector, dus die ben je kwijt”, verduidelijkt Leensen. In een eerdere enquête onder haar leden zag zorgvakbond V&VN dat 70 procent van de verplegenden en verzorgenden ontevreden is over het salaris. Ze vinden dat ze te weinig verdienen gezien de zwaarte van het beroep.

Lees ook

Grote manifestatie van jeugdzorgwerkers in Den Haag

Lees meer

Kijk naar de jeugdzorg. Daar zijn de tarieven met 30 tot 40 procent gedaald. Maar er wordt nog evenveel zorg verleend, aldus Rob Leensen, partner bij EY.

Vechtmarkt

Ralph Poulssen. © Ernst & Young

Zij kunnen nu profiteren van de schaarste. ,,De personeelsmarkt in de zorg is een echte vechtmarkt geworden”, zegt Leensen. ,,Rijke instellingen betalen meer dan de cao-lonen om mensen binnen te krijgen of te behouden. Daarnaast gaan veel mensen als zzp’er aan de slag of laten ze zich inhuren via een detacheringsbureau. Dat gaat tegen hogere tarieven.”

Dat leidt tot hogere kosten die ten koste gaan van het rendement. En daar zit een gevaar in, zegt Ralph Poulssen, specialist in de financiering van de gezondheidszorg bij EY. ,,Je ziet dat banken scherp naar het personeelsverloop kijken. Ze zijn bang voor de continuïteit van de instelling. Dat maakt ze huiverig om nieuwe financiering te geven.”

Zonder financiering voor bijvoorbeeld nieuwe technieken of modernere gebouwen raakt een instelling nog verder achter op de concurrentie en komt het voortbestaan op den duur in gevaar. ,,Dat zou tot minder aanbod van zorg in een regio kunnen leiden. Het is een ontwikkeling die de verkeerde kant op kan gaan”, waarschuwt Poulssen.

Opleiden

Dat extra personeel is er simpelweg niet. Dat moet nog opgeleid worden. Maar daar is onvoldoen­de capaciteit voor, aldus Rob Leensen.

Sowieso hebben veel zorginstellingen het moeilijk. De tarieven, en daarmee de inkomsten dalen, terwijl met name de personeelskosten oplopen. Dat zet de rendementen van instellingen onder druk. Een deel van de zorginstellingen maakt nu al verlies.

De overheid wil het personeelstekort aanpakken. Voormalig staatssecretaris Van Rijn stelde 2,1 miljard extra beschikbaar tot 2021 voor meer personeel in de ouderenzorg. Dit jaar gaat het om 435 miljoen euro extra. Geld alleen gaat het probleem niet oplossen, waarschuwt Leensen. ,,Dat extra personeel is er simpelweg niet. Dat moet nog opgeleid worden. Maar daar is onvoldoende capaciteit voor.”

EY vreest dat het volgend jaar een slagveld wordt op de personeelsmarkt. ,,Dan krijgen de instellingen ruim 600 miljoen extra voor nieuw personeel. Ze moeten dan aantonen dat ze het geld ook daadwerkelijk aan nieuw personeel uitgeven. Wij vrezen dat het tot een explosie in de personeelskosten gaat leiden, want dat is er niet.” Personeel binnenhalen kan dan alleen door het elders weg te kopen. En veel vraag en weinig aanbod leidt tot hogere prijzen, in dit geval hogere beloningen voor werknemers.

Imagoprobleem

Leensen denkt dat de zorgsector ook zijn imago moet verbeteren om meer mensen te trekken. Verhalen over elk weekend moeten werken, op vakantie worden gebeld of je alsjeblieft kan komen, of alleen op een groep van vijftig bejaarden staan, maken het vak niet populair. Die imagoverbetering moet snel komen. De komende jaren heeft de zorgsector 126.000 extra mensen nodig.

Voor de lange termijn dreigt nog een ander probleem. Veel instellingen maken nu nog winst dankzij de vergoeding die ze krijgen voor het vastgoed, de gebouwen. ,,Op de zorgexploitatie verdienen ze niks of er moet zelfs geld bij”, zegt Leensen. Maar de vergoeding voor het vastgoed wordt lager in de toekomst. Dat brengt de financiële gezondheid van sommige instellingen in gevaar.

Het gaat niet in de hele zorgsector slecht, benadrukt Poulssen. De onderlinge verschillen tussen instellingen zijn erg groot. Met name in de curatieve zorg, zoals ziekenhuizen en UMC’s, zijn de financiële prestaties nog steeds redelijk tot goed.

’Markt zorgpersoneel wordt vechtmarkt’

Telegraaf 04.09.2018 Er is steeds meer verloop van personeel in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse gezondheidszorg 2018 van accountants- en onderzoeksbureau EY.

De onderzoekers noemen een verloop van gemiddeld 13 procent alarmerend, zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg. In de ggz, jeugdzorg en gehandicaptenzorg is het verloop zelfs 15 procent.

Het grote verloop heeft volgens de onderzoekers veel negatieve effecten. Het leidt tot paniek bij sommige zorginstellingen. Dienstverbanden worden omgezet in zzp-constructies. Detacheringsbureaus worden ingeschakeld en rijke instellingen zijn bereid om hun personeel een salarisschaal meer te betalen. De markt voor zorgpersoneel wordt hiermee een vechtmarkt, aldus het onderzoek.

Daarnaast is ook het ziekteverzuim met bijna 6 procent in de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest.

LEES MEER OVER gezondheidszorg  jeugdzorg

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actie tegen duur medicijn stofwisselingsziekte

Zorg trekt ’cowboys’

Thuiszorg onder de loep: ’Kwaliteit laat vaak te wensen over’

Vergoedingsplan Menzis stuit op veel kritiek

Proef met lotgenoten in GGZ

May: besparing door brexit naar gezondheidszorg

GEEN EXTRA GELD VOOR JEUGDZORG

BB 03.09.2018 De jeugdzorg kan voorlopig niet rekenen op extra geld. Jeugdzorgwerkers die zich in Den Haag hebben verzameld om verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ertoe te bewegen driekwart miljard euro meer voor hen uit te trekken, hebben te horen gekregen dat dat er niet in zit.

Werkdruk
Jeugdzorgpersoneel uit heel Nederland houdt maandagmiddag een manifestatie op het Lange Voorhout in Den Haag. Het voert actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen. FNV Zorg en Welzijn verwacht dat er meer dan 2500 zorgmedewerkers zullen komen opdagen.

Geld niet het probleem

De Jonge heeft ontevreden medewerkers ontvangen en ‘hun zorgen aangehoord’. Daarvoor heeft de minister ook begrip, maar hij stelt dat ‘geld het probleem niet is’. Hij wijst erop dat hij 108 miljoen euro heeft uitgetrokken om gemeenten te helpen met de nieuwe inrichting van de jeugdzorg, en dat er een ‘stroppenpot’ is met nog eens 200 miljoen. De Jonge denkt de problemen eerder op te lossen met andere maatregelen, zoals het verruimen van de aanbestedingsregels voor gemeenten.

Personeel

Maar volgens FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen. Zo is er 450 miljoen euro nodig om eerdere bezuinigingen, sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, terug te draaien. Daarnaast is de vraag naar jeugdzorg flink toegenomen, waardoor er nog eens 300 miljoen nodig is.

Aanbestedingswaanzin

FNV wil ook dat er een einde komt aan de ‘aanbestedingswaanzin’ van gemeenten, om maar zo goedkoop mogelijk jeugdzorginstellingen te kunnen contracteren. Hierdoor is er per kind te weinig geld en lopen de wachttijden op. Voor de zorgmedewerkers is hierdoor een ‘enorm hoge werkdruk’ ontstaan, aldus FNV. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN

Demonstreren de jeugdwerkers krijgen geen extra geld

Den HaagFM 03.09.2018  Het Lange Voorhout kleurde maandagmiddag rood tijdens een manifestatie van jeugdzorgmedewerkers. Zij voerden actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen. Tot hun teleurstelling kregen ze te horen dat meer geld er niet in zit.

Volgens FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen. De verantwoordelijke minister Hugo de Jonge liet weten begrip te hebben voor de ontevreden medewerkers, maar stelde dat “geld het probleem niet is”. Hij wijst erop dat hij 108 miljoen euro heeft uitgetrokken om gemeenten te helpen met de nieuwe inrichting van de jeugdzorg, en dat er een “stroppenpot” is met nog eens 200 miljoen.

De Jonge denkt de problemen eerder op te lossen met andere maatregelen, zoals het verruimen van de aanbestedingsregels voor gemeenten. De FNV laat weten woedend te zijn. “Dit is zeer teleurstellend. Wij gaan door met actievoeren totdat er wel geld bijkomt”, aldus vicevoorzitter Kitty Jong.…lees meer

Gerelateerd

Volgend jaar minder geld voor jeugdzorg 30 november 2009

Extra geld voor jeugdzorg 6 oktober 2010

Gemeente wordt verantwoordelijk voor jeugdzorg 17 oktober 2013

Geen extra geld voor demonstrerende jeugdzorgmedewerkers

OmroepWest 03.09.2018 Rode petjes, rode hesjes en rode vlaggen. Het Lange Voorhout in Den Haag kleurde maandagmiddag rood tijdens een manifestatie van jeugdzorgmedewerkers. Zij voerden actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen. Tevergeefs: ze kregen te horen dat meer geld er niet in zit.

Volgens FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge liet weten begrip te hebben voor de ontevreden medewerkers, maar stelde dat ‘geld het probleem niet is’. Hij wijst erop dat hij 108 miljoen euro heeft uitgetrokken om gemeenten te helpen met de nieuwe inrichting van de jeugdzorg, en dat er een ‘stroppenpot’ is met nog eens 200 miljoen.

Geen extra geld, maar andere maatregelen

De Jonge denkt de problemen eerder op te lossen met andere maatregelen, zoals het verruimen van de aanbestedingsregels voor gemeenten.

De FNV laat weten woedend te zijn. ‘Dit is zeer teleurstellend. Wij gaan door met actievoeren totdat er wel geld bijkomt’, aldus vicevoorzitter Kitty Jong.

Afbeelding weergeven op Twitter

Renske van der Zalm@Renske_vdz

Zo’n 2500 jeugdzorgmedewerkers hebben zich verzameld op het Lange Voorhout in Den Haag. Ze willen minder werkdruk en administratieve rondslomp. Vanmorgen is er een gesprek gevoerd met minister Hugo de Jonge, maar volgens de FNV zonder resultaat… #jeugdzorg #FNV @omroepwest

13:27 – 3 sep. 2018

Andere Tweets van Renske van der Zalm bekijken

Informatie over Twitter Ads en privacy

Meer over dit onderwerp: MANIFESTATIE JEUGDZORG LANGE VOORHOUT DEN HAAG

Jeugdzorgmedewerkers in actie: ‘Wie niet hard schreeuwt, krijgt geen zorg’

OmroepWest 03.09.2018 Zo’n 2500 jeugdzorgmedewerkers protesteerden maandag op het Lange Voorhout in Den Haag. Ze voerden actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen. Een van de mensen die dagelijks gebukt gaan onder de werkdruk in de Jeugdzorg, is Richard van Jeugdbescherming West in Den Haag. ‘We hebben nu gewoon te weinig tijd voor de gezinnen.’

Goede zorg bieden lukt nu vaak niet. Door structureel tijd en geldgebrek, stapelen de problemen zich op. ‘Er zijn veel gezinnen per jeugdbeschermer’, legt Richard uit. ‘Dat betekent dat gezinnen die niet hard om hulp schreeuwen, ook niet de zorg krijgen.’

Daarom werd vandaag actie gevoerd. ‘Jeugdzorgmedewerkers gaan niet zo snel naar een manifestatie omdat we het te druk hebben met de kinderen, maar als we ons niet laten horen, worden we niet gezien. En de kinderen daarmee ook niet’, vertelt Richard. En daar doen ze het allemaal voor: ‘We willen de kinderen goede zorg bieden.’

‘Andere aanpak nodig’

Volgens FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen. Richard denkt dat er ook een andere aanpak van de Jeugdzorg moet komen. ‘In 2015 is de zorg naar de gemeente overgeheveld. Er is vaak maar keuze uit een of twee instellingen, terwijl een kind bij een andere instelling vaak beter af is.’

De oplossing voor het probleem begint volgens Richard bij meer vertrouwen in de hulpverlening en betrokkenen. ‘Ik wil dat de professional het voor het zeggen heeft, en niet de gemeente.’

Geen extra geld

Het extra geld dat volgens FNV Zorg en Welzijn nodig is, komt er niet. Dat liet minister Hugo de Jonge maandag aan de actievoerders weten. Hij stelde dat ‘geld het probleem niet is’. Hij wijst erop dat hij 108 miljoen euro heeft uitgetrokken om gemeenten te helpen met de nieuwe inrichting van de jeugdzorg, en dat er een ‘stroppenpot’ is met nog eens 200 miljoen.

De Jonge denkt de problemen eerder op te lossen met andere maatregelen, zoals het verruimen van de aanbestedingsregels voor gemeenten.

Meer over dit onderwerp: JEUGDZORG MANIFESTATIE DEN HAAG

Grote manifestatie van jeugdzorgwerkers in Den Haag

AD 03.09.2018 Jeugdzorgwerkers uit heel Nederland houden vanmiddag een manifestatie aan het Lange Voorhout in Den Haag. Ze voeren actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen.

FNV Zorg en Welzijn verwacht dat er meer dan 2500 zorgmedewerkers zullen komen opdagen. Volgens de bond is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen. Zo is er 450 miljoen euro nodig om eerdere bezuinigingen, sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, terug te draaien. Daarnaast is de vraag naar jeugdzorg flink toegenomen, waardoor er nog eens 300 miljoen nodig is.

Lees ook

Jeugdzorgwerkers demonstreren: ‘Het gaat over geld, niet over zorg’

Lees meer

Jeugdzorgwerkers eisen 750 miljoen euro extra

Lees meer

,,De jeugdzorgwerkers zijn echt boos”, vertelde Maaike van der Aar van FNV Zorg en Welzijn eerder aan deze krant. ,,Minister Hugo de Jonge en zijn voorgangers luisteren al jaren niet meer naar de noodkreten uit de jeugdzorg.” Volgens van der Aar protesteren jeugdzorgwerkers niet te pas of te onpas, maar is het nu toch echt klaar: ,,Liever lopen zij zichzelf voorbij om kinderen niet met een lange wachtlijst te confronteren. Maar er is een grens en die is nu ver overschreden.”

Aanbestedingswaanzin

FNV wil ook dat er een einde komt aan de ‘aanbestedingswaanzin’ van gemeenten, om maar zo goedkoop mogelijk jeugdzorginstellingen te kunnen contracteren. Hierdoor is er per kind te weinig geld en lopen de wachttijden op. Voor de zorgmedewerkers is hierdoor een ,,enorm hoge werkdruk” ontstaan, aldus FNV.

Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg verschoven van de landelijke overheid naar gemeenten.

2500 jeugdzorgwerkers gaan protesteren in Den Haag

OmroepWest 31.08.2018  Ruim 2500 jeugdzorgwerkers uit heel Nederland protesteren maandagmiddag aan het Lange Voorhout in Den Haag. Zij voeren actie om de werkdruk en de administratieve rompslomp in de jeugdzorg te verlagen.

Volgens FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen.

Zo is er 450 miljoen euro nodig om eerdere bezuinigingen, sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, terug te draaien. Daarnaast is de vraag naar jeugdzorg flink toegenomen, waardoor er nog eens 300 miljoen nodig is.

Einde aan ‘aanbestedingswaanzin’?

FNV wil ook dat er een einde komt aan de ‘aanbestedingswaanzin’ van gemeenten, om maar zo goedkoop mogelijk jeugdzorginstellingen te kunnen contracteren. Hierdoor is er per kind te weinig geld en lopen de wachttijden op. Voor de zorgmedewerkers is hierdoor een ‘enorm hoge werkdruk’ ontstaan, aldus FNV.

Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg verschoven van de landelijke overheid naar gemeenten.

LEES OOK: Tekort op jeugdhulp Zoetermeer flink groter dan gedacht

Meer over dit onderwerp: JEUGDZORG DEN HAAG

Jeugdzorg­wer­kers eisen 750 miljoen euro extra

AD 30.08.2018 Zo’n 2.500 jeugdzorgwerkers komen aanstaande maandag 3 september in actie tegen de knellende situatie in de jeugdzorg. Tijdens een manifestatie in Den Haag zullen zij politici eisen om actie te ondernemen.

Door jarenlange bezuinigingen, aanbestedingen door gemeenten en torenhoge administratiedruk zeggen de jeugdzorgwerkers niet meer toe te komen aan hun werk.  Ze eisen 750 miljoen euro extra voor de jeugdzorg, minder bureaucratie en een einde aan de ‘aanbestedingswaanzin’ door gemeenten.

,,De jeugdzorgwerkers zijn echt boos”, vertelt Maaike van der Aar van FNV Zorg en Welzijn. ,,Minister Hugo de Jonge en zijn voorgangers luisteren al jaren niet meer naar de noodkreten uit de jeugdzorg.” Volgens van der Aar gaat deze groep niet snel de barricade op, maar is het nu toch echt klaar:  ,,Liever lopen zij zichzelf voorbij om kinderen niet met een lange wachtlijst te confronteren. Maar er is een grens en die is nu ver overschreden.”

Minister Hugo de Jonge en zijn voorgan­gers luisteren al jaren niet meer naar de noodkreten uit de jeugdzorg, aldus Maaike van der Aar – FNV Zorg en Welzijn.

750 miljoen

Door bezuinigingen vanuit de overheid raken de gemeentelijke geldpotten voor de jeugdzorg leeg. De jeudzorgwerkers willen nu dat er 750 miljoen euro bijkomt. Dit bedrag bestaat uit het terugdraaien van 450 miljoen euro aan bezuinigingen en 300 miljoen euro extra om de toename van de vraag naar jeugdzorg aan te kunnen.

Gemeenten proberen deze stijgende vraag op te lossen met goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind. Het gevolg hiervan is dat kinderen en gezinnen niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben, meldt het FNV.

Jeugdzorgwerkers lopen hierdoor vast. Volgens het FNV is er voortdurend de angst om werk te verliezen aan een andere organisatie. Contracten worden onzeker en de werkdruk is torenhoog. Gemeentes hebben verschillende formulieren, codes en regels. Daarnaast hebben ze een beperkt budget. Jeugdzorgwerkers zouden hierdoor meer bezig zijn met verantwoording afleggen en het zoeken naar budget dan met het verlenen van de juiste zorg.

Oververmoeid

Renna Himonetos is 20 jaar jeugdzorgwerker. Voor haar is de maat vol: ,,Wat er nu gebeurt in de jeugdzorg is echt vreselijk”,  vertelt ze. ,,Regelmatig komt het voor dat driekwart van een gesprek over een gezin gaat over hoe en waar we zo goedkoop mogelijk de zorg kunnen regelen en niet over wat daadwerkelijk nodig is voor een kind.” Volgens Himonetos wordt het haar vak uitgehold en blijft er weinig tijd over voor zorgtaken. ,,We moeten wel in opstand komen. Voor de kinderen en de gezinnen, maar ook voor onszelf. De werkdruk is torenhoog en mijn collega’s en ik zijn oververmoeid.”

Gesprek

Minister De Jonge van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat medewerkers in de jeugdzorg van grote betekenis zijn voor veel kwetsbare kinderen. ,,We hebben ze keihard nodig,” vertelt De Jonge. ,,Hun signalen neem ik heel serieus en ik wil graag in gesprek over hun zorgen.” Maandagochtend komt het FNV samen met een groep jeugdzorgwerkers langs. ,,We zullen praten over hoe we samen de problemen te lijf kunnen gaan,” aldus minister De Jonge.

In de jeugdzorg werken momenteel 30.000 werknemers. Zij bieden hulp aan kinderen en hun ouders. Sinds 2015 wordt de jeugdzorg geregeld in de Jeugdwet. Die wet bepaalt dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulp.

Hugo Borst in 2017 tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Ach, moedertje ANP

Moeder van Hugo Borst overleden

NOS 18.08.2018 De moeder van schrijver, columnist en NOS-presentator Hugo Borst is in een verpleegtehuis in Rotterdam overleden. Joke Borst was 89 jaar. Hugo schreef elke week over haar onder de kop “Mijn ma” in het AD-magazine. Zij leed aan alzheimer.

Borsts woede over de behandeling die zijn moeder onderging, inspireerde hem en onderzoeker Carin Gaemers in 2016 tot het schrijven van een open brief aan de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Van Rijn. Daarin veroordeelden zij het tekort aan personeel in de verpleegzorg en de vele administratieve taken die de verzorgenden moesten verrichten. De patiënten kregen daardoor niet de zorg en veiligheid die ze nodig hadden.

Na aandrang van de Tweede Kamer maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat 150 verpleeghuizen niet de zorg leverden waarop gerekend mocht worden.

Manifest

Borst en Gaemers schreven vervolgens het manifest Scherp op Ouderenzorg. Daarin werd de politiek opgeroepen om zo snel mogelijk goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen.

Het manifest kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro extra voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde.

BEKIJK OOK

Hugo Borsts noodkreet over zieke moeder krijgt gehoor bij Van Rijn

Kamerbrede omarming van manifest Hugo Borst

Waarom de politiek toch niet zo blij is met 2 miljard voor de verpleeghuizenMoeder (89) van auteur Hugo Borst overleden

De moeder van de Rotterdamse schrijver en columnist Hugo Borst is overleden. Ze is 89 jaar geworden. 

AD 18.08.2018 Al bijna vier jaar lang schrijft Hugo Borst elke week in het zaterdagmagazine over zijn aan alzheimer lijdende moeder. Toen Borst aan de kroniek Mijn ma begon, woonde zijn moeder nog zelfstandig. Gisterochtend vroeg overleed ze in het Rotterdamse verpleeghuis De Hofstee waar ze in de lente van 2015 terechtkwam.

Hugo Borst beschreef het ziekteproces van zijn moeder, en wat dat deed met hem en zijn familie, openhartig en eerlijk. ‘Het doet pijn om te zien hoe een sterke vrouw beetje bij beetje haar autonomie verliest’, schreef hij in de eerste aflevering, die op 18 oktober 2014 verscheen. Margi Geerlinks, een vriendin van de familie, maakte al die jaren intieme foto’s van de steeds verder aftakelende mevrouw Borst.

Mede naar aanleiding van zijn bevindingen in het verpleeghuis waar zijn moeder woonde, schreef Hugo Borst twee jaar geleden het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg‘. Samen met onderzoekster Carin Gaemers constateerde hij daarin dat te veel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen niet de zorg krijgen die zij zo hard nodig hebben. Het manifest kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde tot 2,1 miljard euro extra geld voor het verbeteren van de verpleeghuiszorg.

NZa: Wachttij­den psychische hulp nog steeds te hoog

AD 17.07.2018 De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn nog steeds te hoog. Het is niet gelukt de wachttijden per 1 juli onder de norm te brengen die was afgesproken. Dat is teleurstellend, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De brancheorganisaties in de ggz maakten in juni 2017 afspraken met het ministerie van VWS om de wachttijden terug te dringen. ,,In onze eindrapportage constateren we dat de wachttijden niet zijn gedaald”, aldus de NZa.

Voor de drie diagnosegroepen waarvoor patiënten eerder al langer dan de norm moesten wachten, zijn de wachttijden zelfs licht gestegen. Het gaat dan om patiënten met stoornissen zoals autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen.

Onnodig

Er blijft capaciteit onbenut bij zorgaanbieders door afspraken met verzekeraars over hun zogeheten omzetplafond, schrijft NZa. Hoewel de omvang van dat effect beperkt is -ongeveer 0,5 procent van de landelijke behandelcapaciteit – ‘zijn er wel degelijk patiënten die onnodig lang wachten op de juiste zorg’.

Eerder al bleek dat lang niet alle ggz-instellingen de wachttijden maandelijks aanleveren, zoals is afgesproken. Dat is in het eindrapport nog niet anders. De zorgautoriteit kondigt aan deze maand te starten met passende maatregelen ‘als het opleggen van een aanwijzing of een dwangsom’ voor zorgaanbieders die niet de gegevens aanleveren.

Ondanks een aantal goede initiatieven, is er nog onvoldoende focus op de specifieke patiëntgroepen met de langste wachttijden, constateert de NZa. Die roept de landelijke partijen op tot concrete acties over te gaan.

Kabinet trekt miljoenen uit om werkdruk GGZ te verlichten

NU 13.07.2018 Het kabinet trekt 28,5 miljoen euro extra uit om de werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verminderen en de veiligheid te verbeteren. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft hierover afspraken gemaakt met de branche.

Het ​akkoord is getekend door GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Federatie Opvang (FO).

Voor forensisch psychiatrische afdelingen en de forensisch psychiatrische klinieken komt de komende drie jaar extra geld beschikbaar. Door de stijgende vraag is de werkdruk hier hoog.

Er komt een campagne om meer goed gekwalificeerd personeel te werven. Ook moeten de administratieve lasten in 2020 met 25 procent zijn afgenomen.

GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stuurden vorige maand nog een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij waarschuwden dat het aantal incidenten zou toenemen door de zware werkdruk, het personeelsgebrek en tekort aan financiële middelen.

De organisaties lieten toen weten dat er zeker 20 miljoen euro extra nodig was voor de sector.

Lees meer over: werk Zorg

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en 12 partijen uit de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein ondertekenen het hoofdlijnenakkoord.

Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoofdlijnenakkoord geestelijke gezondheidszorg ondertekend

RO 11.07.2018 Het hoofdlijnenakkoord over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg is getekend door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en 12 partijen uit de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein. Ze hebben afspraken gemaakt om de kwaliteit en de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg verder te verbeteren. Het ideaalbeeld voor de toekomst van de GGZ waar partijen aan werken is dat er goed naar mensen wordt geluisterd, deze de hulp krijgen die nodig is, afgestemd op hun behoefte en dat deze snel wordt geleverd.

Ondertekenaars

Het akkoord is ondertekend door de volgende partijen:

  • GGZ Nederland
  • MIND Landelijk Platform
  • Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
  • Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP)
  • Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
  • Federatie van Psychologen, Psychotherapeuten en Pedagogen (P3NL)
  • Platform MEERGGZ
  • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
  • Vereniging voor eertselijnsorganisaties InEen
  • Federatie Opvang (FO)
  • RIBW Alliantie
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
  • ministerie van VWS

Zie ook

Hoofdlijnakkoord huisartsen ondertekend

RO 11.07.2018 Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en de partijen uit de huisartszorg hebben het hoofdlijnakkoord ondertekend.  De afspraken zijn gemaakt tussen het ministerie van VWS, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijns zorg, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Na een akkoord tussen de onderhandelaars eind juni hebben nu ook de achterbannen ingestemd met het akkoord.

Versterken huisartsenzorg
De komende jaren wordt  € 471 miljoen beschikbaar gesteld voor het versterken van de huisartsenzorg. Dit budget is onder andere beschikbaar om meer tijd te hebben voor en met de patiënt, de zorg in de avond-, nacht- en weekenduren, het versterken van de organisatiegraad van de eerste lijn, de zorg voor kwetsbare groepen en  ICT-infrastructuur.

Huisartsen(organisaties) en verzekeraars kunnen bijvoorbeeld afspraken maken in de regio over meer inzet van praktijkondersteuners en praktijkmanagers of de inzet van E-health. Tevens is extra geld beschikbaar voor de zorg in achterstandswijken.

Daarnaast stelt het ministerie voor de looptijd van het akkoord circa € 133 miljoen beschikbaar voor het versterken van ICT in de huisartspraktijk, digitale uitwisseling met patiënten en voor de uitvoering van de nationale onderzoeksagenda huisartsengeneeskunde. Tot slot zullen partijen zich onverminderd blijven inzetten op het terugdringen van regeldruk en de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Zorg op de juiste plek en betaalbaarheid
Met de ondertekening zijn nu vier hoofdlijnakkoorden in de zorg afgesloten voor de periode 2019-2022. Met de medisch-specialistische zorg, de wijkverpleging, de GGZ en de huisartsenzorg. Centraal in alle hoofdlijnakkoorden staat de beweging de juiste zorg te bieden op de juiste plek.

Vertrekpunt is het functioneren van mensen, lichamelijk, psychisch en sociaal. Minister Bruno Bruins: “Het gaat er om voor de patiënt de beste oplossing te vinden. Daarbij past niet altijd een medisch (specialistisch) antwoord. Als het nodig is, kies je voor hoog specialistische zorg, de andere keer is iemand beter geholpen bij de huisarts of de fysiotherapeut.

Maar soms ook met begeleiding naar een gezondere leefstijl of naar andere vormen van hulp. Zorg op de juiste plek, door de juiste behandelaar voor die persoon. Naast goede zorg willen we hiermee de zorg betaalbaar houden. Minder (duurdere) zorg bij specialisten, meer zorg dichtbij huis waar dat kan. Deze beweging is nodig om ook de patiënt van de toekomst toegankelijke en betaalbare zorg te bieden”.

Zonder afspraken en maatregelen stijgen de kosten de komende jaren met € 10 miljard. Door de hoofdlijnakkoorden wordt deze groei getemperd en is € 8 miljard beschikbaar tot en met 2022. De medisch specialistische zorg levert een flinke bijdrage aan het beperken van de uitgaven (€ 1,5 miljard).

De GGZ draagt € 0,2 miljard bij en de laatste € 0,2 miljard komt uit overige zorg onder de Zorgverzekeringswet. Hiermee is een afspraak uit het Regeerakkoord gerealiseerd om via hoofdlijnakkoorden afspraken te maken over het remmen van de groei met € 1,9 miljard.

Documenten

Kamerbrief over bestuurlijk akkoord huisartsenzorg 2019-2022

Kamerstuk: Kamerbrief | 11-07-2018

Zie ook

Nieuwe zaak over te karige thuishulp in Den Haag: ‘Het werd afgeraf­feld’

AD 11.07.2018 Tientallen Hagenaars klagen dat ze te weinig thuishulp krijgen. Gisteren kwam er weer een zaak (de derde) voor de rechter. ,,Ik krijg nu weer meer hulp, maar wil dit zwart-op-wit hebben.”

Van de ene op de andere dag kregen de ouders (74 en 80 jaar) van Oesha Roopram nog maar drie uurtjes huishoudelijke hulp in plaats van vier. ,,Alles werd nog wel gedaan, maar dan met de Franse slag. Het werd afgeraffeld.”

Na verschillende telefoontjes met de zorgaanbieder en dreigen met een rechtszaak werd het aantal uren bijgesteld. Maar nu wil de familie het afgesproken aantal hulpuren wel graag zwart op wit hebben. En daar wringt de schoen. De gemeente, opdrachtgever van de zorgaanbieder, rekent sinds vorig jaar niet meer in uren, maar in klussen. Dus stonden Roopram en de gemeente gisteren tegenover elkaar in de rechtbank.

Roopram: ,,Mijn ouders hebben allerlei kwalen. Ze doen hun best, maar redden het zelf gewoon niet meer om het huishouden goed te doen. Om uit te komen met die vier uur hulp zijn ze kleiner gaan wonen. Mijn moeder heeft zich er bij neergelegd dat het nooit meer zo schoon zal zijn als vroeger toen het huis blonk en glom. Maar met die drie uurtjes werd er écht oppervlakkig schoongemaakt. Mijn moeder vond het vreselijk. Dat willen we niet meer.”

Toch is de angst dat het aantal uren opnieuw wordt teruggeschroefd reëel, denkt Kevin Wevers, de jurist die de familie vertegenwoordigt. ,,Om de haverklap vallen er thuiszorgbedrijven om. En elk nieuw bedrijf geeft weer een eigen invulling aan de opdracht van de gemeente.”

Sinds vorig jaar regent het klachten over de thuishulp. Cliënten zijn opnieuw beoordeeld. Een deel is er op achteruit gegaan, zeggen ze. Met de karige hulp die ze nu krijgen, redden ze het niet. 63 van hen hebben zich gemeld bij Wevers, die met zijn bureau Jurist Wevers, is gespecialiseerd in Wmo-zaken, de Wet maatschappelijke ondersteuning, die voorziet in thuishulp. De zaak van vandaag, zegt hij voordat de zitting begint, is cruciaal. ,,Stel, de rechter wil dat die vier uur worden vastgelegd, dan moet dat in álle zaken gebeuren.”

Om de zorg flexibeler te maken, geeft de gemeente zorgaanbieders sinds vorig jaar niet meer de opdracht om bij een cliënt een bepaald aantal uren te werken, maar om ‘een schoon huis’ op te leveren. Inclusief takenlijst: van ramen wassen tot stofzuigen. Maar dat werkt niet, volgens Wevers. ,,Het is niet concreet genoeg. De zorgaanbieder kan makkelijk zeggen: ‘ik doe al die klussen,waar je eigenlijk vier uur voor nodig hebt, gewoon in drie uur’.”

De jurist van de gemeente geeft toe dat het lastig is. ,,Misschien werkt dit niet.” De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

ZORG THUIS NIET GOEDKOPER DAN VERPLEEGHUIS

BB 09.07.2018 Langer thuis blijven wonen is qua zorgkosten niet of nauwelijks goedkoper dan wonen in een verpleeghuis, blijkt uit onderzoek. Sinds de decentralisaties van 2015 is er door rijk en gemeenten juist flink ingezet op het langer thuis laten wonen van mensen om de zorgkosten te drukken. Of dat doel zo bereikt kan worden is dus maar de vraag.

Nooit hard gemaakt

Het vergelijkend onderzoek naar zorgkosten bij thuis wonen of wonen in een verpleeghuis is uitgevoerd door het CPB, het RIVM en de Erasmus School of Economics en is gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten. Volgens de onderzoekers is nooit goed hard gemaakt dat zorg thuis goedkoper is, terwijl op die gedachtegang wel veel beleid gestoeld is.

Nauwelijks besparingen

Des te meer opvallend is dan ook de bevinding dat het terugschroeven van zogeheten intramurale zorg (zorg in een instelling) mogelijk nauwelijks besparingen zal opleveren. Ouderen met een indicatie voor intramurale zorg gebruiken in de eerste twee jaar na hun indicatie gemiddeld 12.450 euro aan die intramurale zorg.

Daartegenover gebruiken ouderen die thuis blijven wonen in dezelfde tijdsspanne na hun indicatie voor thuiszorg gemiddeld 11.140 euro. Ouderen in een instelling gebruiken gemiddeld 1.420 euro minder aan curatieve zorg, wat het verschil tussen intramurale zorg en thuis wonen, gemiddeld op 110 euro brengt. De onderzoekers keken naar een populatie van 51.000 mensen die tussen 2009 en 2013 een aanvraag voor intramurale zorg indienden.

De aanvragers kregen daarop de gevraagde indicatie of een indicatie voor thuiszorg, wat de vergelijking mogelijk maakte.

Decentralisaties

Gemeenten en zorgverzekeraars zijn sinds 2015 samen verantwoordelijk voor de intramurale zorg die tot dat jaar onder de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) viel. Het deel waarvoor de gemeenten nu verantwoordelijk zijn, valt sinds de decentralisaties onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Bijna 2 miljard euro besparin­gen door deals in de zorg

AD 04.07.2018 Het kabinet behaalt via akkoorden met de zorgwereld 90 procent van de miljardenbesparing die in het regeerakkoord wordt beloofd. Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Volksgezondheid.

Afgelopen oktober bleek dat in het regeerakkoord, tegen het advies in van het Centraal Planbureau, door de coalitiepartijen een ‘ambitieuze’ zorgbesparing van 1,9 miljard euro was opgenomen voor het einde van deze kabinetsperiode.

Dat geld moest komen uit zogeheten hoofdlijnenakkoorden; afspraken met verzekeraars en zorgpartijen op het gebied van medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Die akkoorden zijn inmiddels allemaal door de onderhandelaars bereikt.

Zorg op de juiste plek

Het is de bedoeling de juiste zorg te bieden op de juiste plek, door de juiste behandelaar. Daarbij past niet altijd een medisch (specialistisch) antwoord. Als het nodig is, moet worden gekozen voor zeer specialistische zorg, de andere keer is iemand beter geholpen bij de huisarts of de fysiotherapeut.

Maar soms ook simpelweg met begeleiding naar een gezondere leefstijl of naar andere vormen van hulp. Door die totale aanpak wordt uiteindelijk in totaal 1,7 miljard euro bespaard, laat een woordvoerster van het departement weten.

Dat is op een haar na 90 procent van het bedrag in het regeerakkoord. De gerealiseerde besparing wordt gehaald uit deals met de medisch-specialistische zorg (1,5 miljard) en de ggz (0,2 miljard). Daar is straks slechts beperkt groei mogelijk. De huisartsen en de wijkverpleging zijn wel ontzien.

Groeiruimte

Het kabinet is echter nog steeds van plan in totaal 1,9 miljard te besparen, zodat de zorgkosten minder snel oplopen. De nog benodigde 200 miljoen zal komen vanuit de ‘overige zorg’ die loopt via de zorgverzekeringswet. Daar is de groeiruimte in het budget de afgelopen jaren toch niet volledig benut.

Door de akkoorden zal de uitgavengroei via de zorgverzekeringswet de komende jaren nog 8 miljard euro bedragen, 2 miljard lager dan gepland. Toch gaat het eind deze kabinetsperiode nog steeds om 56 miljard aan jaarlijkse zorgkosten.

 

Extra mankracht tegen nijpend tekort aan psychische hulp

AD 04.07.2018 Er komt extra mankracht beschikbaar om de nijpende tekorten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. Dat hebben de ggz, de zorgverzekeraars en staatssecretaris Paul Blokhuis samen afgesproken.

De laatste jaren kampt de geestelijk gezondheidszorg – mede door de afbouw van plekken in instellingen – met lange wachtlijsten voor psychische hulp. Ook is er een schreeuwend tekort aan gekwalificeerde behandelaars.

Volgens de afspraken stelt het ministerie van Volksgezondheid 150 extra opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen beschikbaar in 2019. Deze komen boven op de 610 plekken die al eerder waren toegezegd.

Opleidingscapaciteit

Daar bovenop is er een potje met financiële middelen om opleidingscapaciteit te creëren, om te beginnen 20 miljoen extra volgend jaar. Voor de jaren daarna wordt eerst bekeken of de voorgenomen budgetten afdoende zijn.

We willen dat iedereen, ook mensen met psychische problemen, zoveel mogelijk meedoet in de samenle­ving zonder stigma, aldus Staatssecretaris Paul Blokhuis.

Verder kunnen professionals in de geestelijke gezondheidszorg extra bij- en nascholing volgen. En de beschikbare mensen worden in de toekomst beter ingezet door fors minder administratieve rompslomp, is de afspraak.

Blokhuis: ,,We willen dat iedereen, ook mensen met psychische problemen, zoveel mogelijk meedoet in de samenleving zonder stigma. Daarbij past een moderne en flexibele geestelijke gezondheidszorg. De juiste zorg op de juiste plek.”

Wachtlijsten

Voormalig zorgminister Edith Schippers beloofde vorig jaar zomer binnen een jaar een eind te maken aan de wachtlijsten. Dat gaat niet lukken, bleek eerder al, en Blokhuis wil ook niet aangeven wanneer de problemen nu totaal zijn opgelost.

Wel is ook afgesproken meer gebruik te maken van ervaringsdeskundigen bij zorg en ondersteuning aan mensen met psychische problemen. Volgend jaar al start er een experiment om de inzet van ervaringsdeskundigen te bevorderen.

De partijen hebben in hun akkoord nog besloten over de contractering in de GGZ te verbeteren. Het is de bedoeling dat er meer en makkelijker tariefafspraken, ook voor meerdere jaren, met psychisch behandelaars worden gemaakt.

Meer behandelingen  

Het totaal aantal behandelingen mag licht groeien de komende vier jaar. In 2017 bleef er 300 miljoen euro aan overheidsgeld op de plank liggen. Praktisch bezien is er straks ruim 200 miljoen extra per jaar beschikbaar voor de GGZ, 100 miljoen minder dan nu dus. Maar Blokhuis belooft dat deze centen ook echt op gaan.

GGZ Nederland is tevreden met het bereikte akkoord voor de geestelijke gezondheidszorg. Voorzitter Jacobine Geel: ,,Dit akkoord ondersteunt de inhoudelijke opdracht die wij zien voor de komende jaren: blijvend kwalitatieve hoogwaardige zorg en ondersteuning leveren aan iedereen die dit nodig heeft.”

Staatssecretaris Paul Blokhuis. © ANP

Akkoord over kortere wachttijden in geestelijke gezondheidszorg

NOS 04.07.2018 De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg moeten korter. Daarover heeft staatssecretaris Blokhuis een akkoord gesloten met ggz-instellingen, patiënten, zorgverzekeraars en andere partijen in de geestelijke gezondheidszorg.

Er is onder meer afgesproken dat er vanaf 2019 150 extra opleidingsplaatsen komen voor psychologen die een eerste diagnose kunnen stellen. Ook moeten mensen die al in de geestelijke gezondheidszorg werken, de gelegenheid krijgen om bij- en nascholing te volgen.

Blokhuis zegt alle partijen eraan werken dat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben “en dat deze snel wordt geleverd”.

Zware problemen

De wachtlijsten in de ggz zijn al jaren een probleem. Vorig jaar is afgesproken om de wachttijden voor de eerste behandeling voor 1 juli van dit jaar te verkorten tot maximaal veertien weken. Die deadline is niet gehaald.

Er zijn nog steeds mensen met psychische nood die maanden moeten wachten voor zij een intakegesprek krijgen. Het gaat daarbij ook om mensen met zware problemen als autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen.

Sinds 1 januari zijn de ggz-instellingen verplicht om hun wachttijden openbaar te maken. Daardoor ontstaat een beter beeld van de beschikbare hulp in de regio en kunnen zorgverzekeraars de patiënten die lang op hulp moeten wachten, gemakkelijker doorverwijzen. Maar niet alle instellingen werken hieraan mee en daarom zijn er in het akkoord nieuwe afspraken over gemaakt.

Andere sectoren

Het kabinet sloot eerder al akkoorden met andere sectoren in de zorg, zoals de medisch specialisten en de huisartsen. De afspraken die nu over de geestelijke gezondheidszorg zijn gemaakt, zijn de laatste in de rij.

De ggz-instellingen en de patiënten werken nu aan de uitwerking van het plan om de wachttijden te verkorten. Dat moet over een paar weken klaar zijn.

BEKIJK OOK

Meer geld voor huisartsen om ziekenhuistaken over te nemen

Wachtlijsten psychische zorg blijven ook na deadline te lang

Bijna half miljard euro extra voor huisartsen­zorg

AD 29.06.2018 Het kabinet stelt de komende jaren 471 miljoen euro extra beschikbaar voor het versterken van de huisartsenzorg. Het geld is onder meer bedoeld voor de verbetering van de zorg in de avond en tijdens weekenden, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.

Met de verruiming van het budget probeert de minister de kwaliteit van de huisartsenzorg te verhogen en tegelijkertijd betaalbaar en toegankelijk te houden. Zonder afspraken en maatregelen stijgen de kosten de komende jaren met tien miljard euro, schrijft hij aan de Kamer. Met het plan moet die toename getemperd worden.

Het geld moet worden gebruikt om meer tijd te hebben voor en met de patiënt, de zorg in de avond-, nacht- en weekenduren, het versterken van de organisatiegraad van de eerste lijn en de zorg voor kwetsbare groepen, aldus Bruins. Ook is extra geld beschikbaar voor de zorg in achterstandswijken.

Het kabinet stelt daarnaast zo’n 133 miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van ict binnen de huisartsensector. 

Op maat

‘Het gaat er om voor de patiënt de beste oplossing te vinden’, schrijft de minister. ‘Daarbij past niet altijd een medisch (specialistisch) antwoord. Als het nodig is, kies je voor hoog specialistische zorg, de andere keer is iemand beter geholpen bij de huisarts of de fysiotherapeut.’ Huisartsen spelen volgens hem een belangrijke rol bij ‘zorg op de juiste plek en door de juiste behandelaar’.

Het akkoord is ondertekend door het ministerie, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijns zorg, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Alle partijen leggen het plan de komende periode aan hun achterban voor.

‘Studenten­stop ondanks groot personeels­te­kort in de zorg’

AD 08.06.2018 Op elf van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde geldt komend jaar een studentenstop, terwijl het personeelstekort in de zorg toeneemt. De hogescholen hanteren de numerus fixus omdat ziekenhuizen te weinig stageplekken bieden, schrijft de Volkskrant.

De studentenstops moeten zo snel mogelijk worden opgeheven, indien nodig onder druk van de minister van Onderwijs, pleit de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. De hbo-opleidingen zouden in plaats van een ziekenhuisstage een stage kunnen aanbieden die is verdeeld over verschillende sectoren.

In de zorg zijn op dit moment 120 duizend vacatures. De ziekenhuizen, die kampen met een tekort aan personeel, zijn zich ervan bewust dat ze zichzelf in de voet schieten als ze niet meer stageplekken regelen, zegt brancheorganisatie NVZ. De vergoeding voor begeleiding van stagiairs is volgens de woordvoerder echter te laag.

Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging ondertekend

RO 06.06.2018 Minister Hugo de Jonge van VWS en de partijen in de wijkverpleging hebben vandaag het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging ondertekend. Daarmee worden de door de onderhandelaars gemaakte eerdere afspraken definitief van kracht. Het akkoord betekent onder meer dat er € 435 miljoen extra beschikbaar gesteld wordt voor de wijkverpleging voor de periode 2019-2022.

Het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging is ondertekend door ActiZ, BTN, PFN, VNG, V&VN, ZN en de minister van VWS. Met het hoofdlijnenakkoord maken zij afspraken over het voorkomen van (duurdere) zorg, de zorg dichter bij mensen thuis te brengen of juist verder weg (als dat omwille van de kwaliteit moet) en over het vervangen van bestaande zorg door nieuwe, innovatieve vormen van zorg zoals e-health.

Verder staan in het akkoord afspraken om de omvang van niet-gecontracteerde zorg te verminderen, omdat deze een onevenredig groot beslag legt op de beperkte capaciteit van de wijkverpleging. Dat zet het zorgstelsel onder druk.

De ondertekenaars gaan verder onverminderd door met het terugdringen van regeldruk en er zijn afspraken gemaakt over de aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Om de afspraken uit het akkoord te kunnen bewerkstelligen gaat er extra geld naar de wijkverpleging. Van 2019 tot en met 2022 komt er in totaal € 435 miljoen (exclusief loon- en prijsbijstelling) bij het kader wijkverpleging ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2018.

Documenten

Convenant | 06-06-2018

Zie ook

Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022 ondertekend

RO 04.06.2018 Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en partijen in de medisch-specialistische zorg hebben vandaag het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 ondertekend. Op 26 april was al een onderhandelaarsakkoord bereikt. Alle achterbannen hebben met het akkoord ingestemd.

De afspraken in het akkoord zijn gemaakt tussen het ministerie van VWS, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Patiëntenfederatie Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Er zijn afspraken gemaakt over een aantal onderwerpen waaronder zorg op de juiste plek, terugdringen van regeldruk en over de aanpak van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Bij zorg op de juiste plek gaat het om zorg op maat dichtbij huis, het voorkomen van duurdere zorg en het inzetten van innovatieve manieren van zorg, zoals e-health. Verder gaat het bij regeldruk o.a. om het schrappen van dubbele registraties. Als laatste wordt er op de arbeidsmarkt ingezet op meer opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen en het aantrekkelijker maken van het beroep van verzorgende.

Het akkoord is een combinatie van aan de ene kant het beheersen van de uitgaven en aan de andere kant de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg op lange termijn te borgen. In het regeerakkoord is afgesproken dat de groei van de kosten onder de zorgverzekeringswet wordt geremd. Dit betekent in de periode van 2019-2022 een groei van 8 miljard in plaats van 10 miljard (circa 1,5 miljard).

Zie ook

Hartpatiënten luiden noodklok over wachttijden

Telegraaf 04.06.2018 Hartpatiënten moet steeds langer wachten voordat ze gedotterd of aan hun hart geopereerd worden. Belangenvereniging Hartpatiënten Nederland vindt dat onacceptabel en heeft een meldpunt opgezet. Mensen wachten inmiddels soms wel tot 3,5 maand op een openhartoperatie. Wie een dotterbehandeling nodig heeft, wordt tussen de anderhalve maand en drie maanden in de pauzestand gezet, klaagt de belangenvereniging Hartpatiënten Nederland.

Hartpatiënten Nederland wil dat er snel een einde komt aan deze lange wachttijden. Bij AMC Amsterdam, Amphia Breda en Radboud Nijmegen is de wachttijd voor een openhartoperatie ruim zes weken. Bij UMCU Utrecht en LUMC Leiden is dat tien weken. Koploper volgens Hartpatiënten is Maastricht met 3,5 maand.

Voor een dotterbehandeling moet je zeker zes weken wachten in onder meer Antonius Nieuwegein, Haga Den Haag, Isala Zwolle, LUMC Leiden, MCA Alkmaar, UMCG Groningen en VU Amsterdam.

LEES MEER OVER hartpatiënten wachttijden amc amsterdam amphia breda radboud nijmegen

Hartpatiën­ten luiden noodklok over wachttij­den voor operaties

AD 04.06.2018 Hartpatiënten moeten steeds langer wachten voordat ze gedotterd of aan hun hart geopereerd worden. Soms is de wachttijd wel 3,5 maand.

Belangenvereniging Hartpatiënten Nederland vindt dat onacceptabel en heeft een meldpunt opgezet.

Wie een dotterbehandeling nodig heeft, wordt tussen de anderhalve maand en drie maanden in de pauzestand gezet, klaagt de belangenvereniging Hartpatiënten Nederland. ,,Jarenlang hebben wij gevochten voor kortere wachttijden. En met succes. Maar helaas, we lijken weer terug naar af te gaan. De wachttijden rijzen de pan uit”, aldus coördinator Marly van Overveld van de belangenvereniging.

Dotteren? 6 weken wachten

Hartpatiënten Nederland wil dat er snel een einde komt aan deze lange wachttijden. Bij AMC Amsterdam, Amphia Breda en Radboud Nijmegen is de wachttijd voor openhartoperatie ruim zes weken. Bij UMCU Utrecht en LUMC Leiden is dat tien weken. Koploper volgens Hartpatiënten is Maastricht met 3,5 maand.
Voor een dotterbehandeling moet je zeker zes weken wachten in onder meer Antonius Nieuwegein, Haga Den Haag, Isala Zwolle, LUMC Leiden, MCA Alkmaar, UMCG Groningen en VU Amsterdam.

Bezuinigingen

De hartpatiënten zijn bang dat de wachttijden nog verder oplopen omdat minister Bruno Bruins van Medische Zorg met medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken heeft gemaakt. Vanaf 2022 mogen de kosten voor medisch-specialistische hulp niet verder oplopen. ,,Dat komt feitelijk neer op een bezuiniging’’, weet Marly. ,,Bezuinigen betekent minder operaties. En dus nóg langere wachttijden. Onacceptabel!’’

Eerste spoedkliniek voor oudere wijkbewoners opent deuren

NOS 04.06.2018 Een mini-wijkziekenhuis speciaal voor ouderen, waar alle patiënten zo snel mogelijk uit bed zijn, zodat ze zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Dat is het idee achter de eerste wijkkliniek van het land, die vandaag in Amsterdam de deuren opent.

Het aantal 75-plussers verdubbelt de komende tien jaar. Tegelijkertijd kunnen de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen de toestroom van ouderen nu al nauwelijks aan. Uit onderzoek blijkt ook dat lang niet alle ouderen gebaat zijn bij een ziekenhuisbed.

Voor initiatiefnemer en hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman allemaal redenen om een ander soort ziekenhuiszorg op te zetten voor ouderen.

Kennis en ervaring bundelen

De Amsterdamse wijkkliniek zit in een verbouwd verpleeghuis en krijgt in eerste instantie 24 bedden voor acute opnames. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis betaalt de eerste drie jaar, als proefperiode.

In dit mini-ziekenhuis voor de buurt is alles erop gericht een oudere zo mobiel mogelijk te houden. Ook is er veel aandacht voor de zorg die thuis nodig is. Doel is om op wijkniveau de kennis en ervaring van verpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen en specialisten van het AMC te bundelen, zodat ouderen zo mobiel mogelijk blijven en dicht bij huis geholpen kunnen worden.

En de ambities zijn groot. “We gaan proberen het aantal ouderen dat last heeft van functie-uitval na een ziekenhuisopname te halveren”, zegt Buurman. “Ook willen we de heropnames met de helft terugdringen.” Dat scheelt in de zorgkosten. En sowieso wordt er in de wijkkliniek bespaard: zo kost een bed daar 370 euro per dag en in het AMC 750 euro per dag.

Medisch akkoord

Het model past bij de nieuwe afspraken die het Rijk onlangs heeft gemaakt met onder meer de ziekenhuizen. In dat Medisch Akkoord staat de ambitie om minder ziekenhuiszorg in het ziekenhuis te organiseren. In plaats daarvan moet die zorg verschoven worden naar thuis, of in ieder geval dichtbij huis.

Maar de ervaring van Buurman is dat het in de praktijk niet eenvoudig is om die ambitie waar te maken. “Wij combineren eerstelijnszorg, zoals wijkzorg, met ziekenhuiszorg, eigenlijk zoals het Rijk dat wil. Maar daar bestaan gewoonweg geen vaste financieringsvormen voor.”

De transitiemiddelen die genoemd zijn in het Medisch Akkoord, om de overgang van ziekenhuiszorg naar thuis te bekostigen, gaan wel helpen, denkt ze.

Hoe ziekenhuizen met man en macht proberen personeel te vinden

NOS 02.06.2018 Ziekenhuizen doen in strijd tegen het almaar groeiende tekort aan medisch personeel van alles om een extra aantrekkelijke werkgever te zijn. Ze bieden bijvoorbeeld voor bepaalde functies direct een vast contract aan. Een enkel ziekenhuis overweegt een tekenbonus te bieden, of doet dat al.

Het is namelijk moeilijk om zorgpersoneel te vinden. Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden, meldde de NOS vanochtend.

Breder inzetbare medewerkers

De gezamenlijke universitaire medische centra proberen nauwkeurig te voorspellen hoeveel zorgmedewerkers in de toekomst voor elk specialisme nodig zijn. Zo nodig vergroten ze de capaciteit van opleidingen voor bepaalde specialismen of afdelingen. Op dit moment onderzoeken de umc’s de mogelijkheid om minder gespecialiseerde, breder inzetbare medewerkers op te leiden.

“Zulke medewerkers zouden in hun loopbaan gemakkelijker van specialisme kunnen wisselen. De zorg zou zo minder gevoelig worden voor snelle veranderingen in de arbeidsmarkt en in medische kennis en zorg. “Daarnaast zetten de umc’s zich maximaal in om jongere medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers bij te scholen en vast te houden.”

Stageplaatsen en zelf opleiden

Massaal wordt ingezet op het intern opleiden van personeel en op het verder vormgeven van samenwerking in de regio.

“We zijn volop aan het opleiden. Dat is voor de toekomst absoluut noodzakelijk, maar we hebben ook voor nu oplossingen nodig”, zegt een woordvoerder van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam. “Toen we hier genoodzaakt waren om onze spoedeisende hulp ’s nachts te sluiten, hebben we dankzij goed contact met huisartsen en de huisartsenpost toch kunnen regelen dat er een nachtelijke-opname-afdeling kwam. Mensen die al bij ons als patiënt waren, konden daar ’s nachts toch terecht.”

Ook het Zuyderland Medisch Centrum met locaties in Heerlen en Sittard-Geleen kiest voor het zelf opleiden en dooropleiden van personeel. Het ziekenhuis, dat ingeklemd ligt tussen Duitsland en België, haalt ook personeel uit het buitenland. Verder probeert het Zuyderland administratieve taken van het personeel te beperken, zodat er meer tijd is voor het verlenen van zorg.

Leuk is het op spoedeisende hulp

De Noordwestziekenhuisgroep begint volgend jaar met een eigen hbo-opleiding verpleegkundige, waar volgens het ziekenhuis veel animo voor is. “Oftewel, de gezondheidszorg is nog steeds populair, dat is in ieder geval wat wij merken onder de jongeren.”

Twee verpleegkundigen van de spoedeisendehulp van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben deze week de eerste prijs gewonnen tijdens een congres over spoedgeneeskunde. Ze deden dat met een clip die laat zien hoe leuk het is om op een spoedeisende hulp te werken, zelfs als daar voortdurend personeelstekorten zijn.

Extra maatregelen in grote steden

Het St Jansdal in Harderwijk heeft de afgelopen jaren al ingezet op het opleiden van medewerkers en ziet daarvan het resultaat, zegt een woordvoerder. “We hebben relatief weinig problemen ten opzichte van ziekenhuizen in midden Nederland en de Randstad.”

Het OLVG vindt dat er een ‘grotestedenbeleid’ nodig is, “voor groepen zorgverleners die weinig verdienen en het zich niet meer kunnen veroorloven om in de stad te wonen en werken”. Iets dergelijks gebeurt in Amsterdam al voor onderwijzers en leraren voor wie relatief goedkope woningen beschikbaar gesteld worden om iets te doen tegen het lerarentekort in de hoofdstad.

Chirurg Alexander van Marle vertelt hoe patiënten soms de dupe zijn van de personeelstekorten:

Video afspelen

‘Als de economie aantrekt, wordt de zorg minder interessant’

BEKIJK OOK

Deze zorgverleners maakten tijd vrij om met ons te praten over werkdruk

Minder regels in de zorg, dat moet nu dan toch echt gaan lukken

Meer zij-instromers in verpleging, ‘ik wist dat het pittig zou worden’

‘Wachtlijs­ten operaties groeien door groot personeels­te­kort ziekenhui­zen’

AD 02.06.2018 Door gebrek aan artsen en verpleegkundigen zullen de wachtlijsten voor planbare operaties groeien, constateert de NOS op basis van eigen onderzoek onder 63 ziekenhuizen. Het aantal openstaande vacatures onder medisch personeel bij die ziekenhuizen is in een jaar tijd verdubbeld tot 2200, blijkt uit die inventarisatie.

Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend medisch personeel.
,,Dit leidt onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten”, laten meerdere ziekenhuizen aan de omroep weten.

Lees ook;

Ambulancedienst zoekt vaak naar een leeg bed

Lees meer

Personeelstekort in de zorg blijft groot probleem

Lees meer

De spoedafdelingen kampen met de grootste tekorten. Er wordt regelmatig verpleegkundig personeel van andere afdelingen ingezet om personeelstekorten op die afdelingen weg te werken. De helft van de ondervraagde instellingen zegt vorig jaar om die reden niet-acute operaties te hebben uitgesteld. Het ging om honderden ingrepen.

Volgens de ziekenhuizen leidt het personeelstekort tot verhoging van de werkdruk en toenemend ziekteverzuim. Zij richten zich daarom nadrukkelijk op het opleiden van nieuw personeel.

Personeelstekorten ziekenhuizen nemen dramatisch toe

NOS 02.06.2018 Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar personeelstekorten in Nederlandse ziekenhuizen en de gevolgen daarvan. “Dit leidt onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten”, zeggen verschillende ziekenhuizen.

De 63 (van de 90 aangeschreven) ziekenhuizen die de vragen beantwoordden, hebben samen meer dan 2200 vacatures openstaan voor artsen, verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel.

Ze moeten bijna allemaal grote moeite doen om hun bezetting rond te krijgen als gevolg van dat groeiende personeelstekort. De helft zegt het afgelopen jaar om die reden planbare operaties te hebben uitgesteld. In totaal ging het om vele honderden operaties.

Minder operaties, afdelingen dicht

De spoedafdelingen kampen met de grootste personeelstekorten. Ziekenhuizen hebben de grootste moeite om gespecialiseerd verpleegkundig personeel te vinden voor deze acute zorgafdelingen, zoals de spoedeisende hulp, intensivecareafdelingen en operatiekamers (OK’s).

Chirurg Alexander van Marle vertelt hoe patiënten soms de dupe zijn van de personeelstekorten:

Video afspelen

‘Als de economie aantrekt, wordt de zorg minder interessant’

Tekorten aan medisch personeel per eind april 2018 (in 63 ziekenhuizen)

Verpleegkundigen: 628
Gespecialiseerd verpleegkundigen: 671
Ondersteunend medisch personeel: 528
Medisch specialisten: 290

Ziekenhuizen zegden niet alleen operaties af, maar plannen ook minder operaties in, laat het AMC weten. “Bij 5 procent personeelstekort, is er 5 procent minder OK-tijd beschikbaar. Dat leidt bij ons niet tot afzeggingen, maar heeft wel gevolgen voor de wachtlijst.”

Het Amsterdamse OLVG beperkte afgelopen jaar de operatiecapaciteit tijdelijk met 10 tot 15 procent, vanwege personeelsgebrek. Ook daar ontstaan langere wachtlijsten voor planbare operaties. Het UMC Utrecht zegt dat alle geplande operaties worden uitgevoerd, “maar operateurs krijgen minder operatietijd beschikbaar gesteld dan wanneer we meer personeel hadden. Er moet namelijk wel voldoende verpleegkundig personeel zijn.”

Houtje touwtje

De ziekenhuizen zetten alles op alles om aan de acute zorgvraag te voldoen. Dat betekent ook dat regelmatig verpleegkundig personeel van andere afdelingen geleend wordt om gaten op spoedafdelingen op te vullen. Omdat er op die afdelingen vervolgens weer minder personeel is, kunnen er minder patiënten liggen en worden daar dus (tijdelijk) bedden gesloten.

Zo kunnen vrouwen voor een bevalling door een gebrek aan kinderartsen straks niet meer terecht in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en in Bethesda in Hoogeveen.

Ziekenhuizen zitten in hun maag met de hoge werkdruk die hun personeel ervaart als gevolg van het tekort aan collega’s. Personeel draait regelmatig extra diensten. “We vragen enorm veel van onze medewerkers”, aldus het UMC Groningen. “Dankzij hun extra inspanningen lukt het om nagenoeg alle zorg te blijven verlenen.” Het UMCG heeft vier IC-bedden moeten sluiten. “Waar mogelijk worden taken soms anders verdeeld om de lasten te verlichten, maar dit levert in veel gevallen geen structurele oplossing voor de personeelstekorten.”

De hoge werkdruk leidt ook tot hoog ziekteverzuim en tot het vertrek van vaste medewerkers. Dat maakt het probleem van de personeelstekorten nog groter.

Spoedeisende hulp NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVEN

Ziekenhuizen maken noodgedwongen vaker gebruik van verpleegkundigen die zich als zelfstandige laten inhuren. Dat biedt weliswaar oplossingen voor de korte termijn, maar op de lange termijn zien ziekenhuizen er weinig heil in.

“Het zorgt voor ongewenste doorbreking van de continuïteit op afdelingen en vergt extra inwerktijd en aanpassingsvermogen van onze eigen medewerkers”, aldus het Antonius Ziekenhuis in Utrecht, waar de geboortezorg tijdelijk ingeperkt is als gevolg van tekorten. “Verder stijgen de kosten van de zorg door de inzet van detacheerders. En geeft het scheve ogen bij ons eigen personeel, vanwege de hogere salarissen die detacheringsbureaus bieden.”

De universitaire ziekenhuizen hebben afgesproken dat ze geen zzp’ers inhuren. “Als ziekenhuis wil je zeker bij medewerkers die in de directe patiëntenzorg werkzaam zijn, bepalen wat de medewerker dient te doen en hoe de medewerker dit dient uit te voeren”, zegt een woordvoerder namens de acht umc’s.

Verpleegkundigen uit umc’s laten de NOS echter weten dat ook universitaire ziekenhuizen wel degelijk zzp’ers inhuren. “Bij ons werken er nu een heel aantal”, zegt een verpleegkundige. “Anders zouden we nog minder operaties kunnen doen.”

Ziekenhuizen zetten massaal in op opleiden. “Opleiden is de toekomst”, aldus het VUmc. “Voortdurend blijven opleiden, ook wanneer er in de toekomst weer voldoende medisch personeel is. Maar dat gaat nog wel even duren.”

Verantwoording

De NOS heeft 90 Nederlandse ziekenhuizen gevraagd deel te nemen aan een onderzoek naar personeelstekorten en de gevolgen daarvan. Van de aangeschreven ziekenhuizen hebben er 63 meegedaan. Dat is 70 procent. Alle acht Universitaire Medische Centra hebben de vragenlijst ingevuld en 22 van de 26 topklinische ziekenhuizen (85 procent). Verder namen nog 32 van de 52 algemene ziekenhuizen (62 procent) deel aan ons onderzoek en één van de vier aangeschreven gespecialiseerde klinieken. Regionale en stedelijke ziekenhuizen reageerden in overeenstemming met hun spreiding over het land.

BEKIJK OOK

Alarmerend tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen dreigt

Hartcentra hebben last van verpleegkundigentekort

Groot tekort aan verpleegkundigen, maar wel een studentenstop. Hoe zit dat?

Minister bemoeit zich niet met dreigende sluiting IC-afdelingen

NOS 29.05.2018 Minister Bruins voor Medische Zorg is niet van plan in te grijpen bij de dreigende sluiting van 22 afdelingen intensive care (IC) en spoedeisende hulp (SEH). Een aantal streekziekenhuizen voorziet grote financiële problemen door strengere eisen aan de aanwezigheid en inzet van IC- en SEH-artsen in het ziekenhuis.

Om de kwaliteit te verhogen, moeten zeven dagen per week IC-artsen aanwezig zijn. Ze mogen alleen werken voor die afdeling en niet elders in het ziekenhuis bijspringen als ze weinig te doen hebben. Die IC-richtlijn is twee jaar geleden al afgekondigd. De inspectie gaat vanaf 1 juli controleren. Een dergelijke richtlijn voor de SEH is nog in de maak.

‘Geen bemoeienis overheid’

De minister wijst erop dat de richtlijn door de artsen en andere betrokkenen in de gezondheidszorg zelf is opgesteld, bedoeld om de kwaliteit te verhogen. Daar heeft de overheid geen bemoeienis mee.

Bruins vindt het “prijzenswaardig” dat de eisen telkens worden aangescherpt door de professionals, omdat de kwaliteit van de zorg daarmee volgens hem omhoog gaat. “De patiënt verdient de beste zorg.”

De minister maakt zich wel zorgen of er na de invoering van de maatregel genoeg artsen zijn voor de intensive care.

Zorgen over ziekenhuizen in de regio

In het Vragenuur zei SP-Kamerlid Van Gerven dat minister Bruins de problemen van de streekziekenhuizen “bagatelliseert.” Mensen willen volgens hem dat het streekziekenhuis behouden blijft. Een goede intensive care en spoedeisende hulp zijn daarbij van essentieel belang, vindt Van Gerwen.

Ook CDA, 50Plus, ChristenUnie en PVV maken zich zorgen over de beschikbaarheid van ziekenhuiszorg in de regio. Veel ziekenhuizen zijn kleiner geworden of gesloten, waardoor patiënten grotere afstanden moeten afleggen. De minister vindt vooral de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid van groot belang.

‘Volgens de richtlijn moet ik hier de hele dag zitten en mezelf vermaken’

NOS 26.05.2018 De best mogelijke zorg. En richtlijnen die dat moeten garanderen. Niks mis mee zou je zeggen, maar bij veel regionale ziekenhuizen krijgen ze hoofdpijn van de nieuwe regels voor de intensive care en de spoedeisende hulp.

Volgens de IC-richtlijn moet in elk ziekenhuis zeven dagen per week een IC-arts aanwezig zijn. Die mag nergens anders ingezet worden en dat kost extra mankracht. Veel ziekenhuizen kunnen dat niet betalen en vrezen sluiting van de IC en ook van de spoedeisende hulp, want daarvoor is een soortgelijke richtlijn in aantocht.

Op een vrijwel lege intensive care-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen legt IC-arts Johan Lutisan uit waarom de richtlijnen voor zijn ziekenhuis verkeerd kunnen uitpakken. “Als ik op een rustig moment op de IC weinig om handen heb, wil ik het liefst op een andere afdeling mijn capaciteit inzetten. Ik ben ook internist dus ik wil heel graag op dat moment op de interne afdeling patiëntenzorg leveren. Als er iets acuuts is kan ik heel snel weer hier op de IC aanwezig zijn. Dat is de praktijk nu.”

Maar straks mag dat mag niet meer. De verscherpte IC-richtlijn bestond al langer, maar vanaf 1 juli gaat de Inspectie ook echt controleren of de regel wordt nageleefd. “Dat betekent, als ik volgens die richtlijn hier exclusief aanwezig moet zijn, dat ik hier de hele dag zit en mezelf moet vermaken.”

Video afspelen

‘Ik zit dan hier de hele dag en moet mezelf vermaken’

Volgens Lutisan lijdt de kwaliteit van de zorg op zijn IC niet onder de flexibele inzet van de artsen. “In 2015 is er een grote studie over verschenen. Daaruit blijkt ook dat de kwaliteit van zorg en de acute hulp in deze regionale ziekenhuizen gewoon goed is. Ook in vergelijking met de grotere centra.”

Voor ziekenhuizen die een grote intensive care-afdeling hebben, met veel patiënten, moet wél altijd een IC-arts aanwezig zijn, vindt Lutisan. Maar dat geldt niet voor elk ziekenhuis. “Wij vinden dat iedere patiënt recht heeft op zorg van een intensivist, maar dat kun je op verschillende manieren regelen. Hier kunnen we maatwerk leveren. Als het even rustig is, gaan we met andere werkzaamheden verder.”

Als de IC moet sluiten zie je vrij snel dat ziekenhuizen in de problemen komen, aldus Suzanne Kruizinga, bestuurder Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Het WZA voldoet op dit moment overigens wel aan de IC-richtlijn, maar dat kost veel geld en extra IC-artsen zijn heel moeilijk te vinden. Veel ziekenhuizen zullen hun IC-afdelingen om die redenen misschien wel moeten sluiten. Een hele slechte zaak, vindt ook Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Assense ziekenhuis. Want de IC en de spoedeisende hulp zijn niet zo maar afdelingen.

“Ze zijn het hart van het ziekenhuis. Veel patiënten komen binnen via de spoedeisende hulp. De intensive care hebben we nodig als back-up voor de grote operaties, voor als er iets niet helemaal goed gaat. En we hebben natuurlijk heel veel mensen hier in een ziekenhuisbed liggen die ook zieker kunnen worden, en die moeten we dan even opvangen op de IC.”

‘Kans op omvallen’

De intensive care heeft een soort brandweerfunctie. Een ziekenhuis kan eigenlijk niet zonder. “Als de IC moet sluiten zie je vrij snel dat ziekenhuizen in de problemen komen omdat de IC en de spoedeisende hulp echt essentiële onderdelen zijn van het ziekenhuis zijn. Dan is de kans groot dat ziekenhuizen gaan omvallen.” Voor het WZA geldt nu al dat verbouwingsplannen voorlopig zijn stilgelegd vanwege de nieuwe richtlijnen.

Kruizinga hoopt net als IC-arts Lutisan dat er voor verschillende ziekenhuizen meer maatwerk kan komen, in plaats van de knellende richtlijnen. “Die kosten miljoenen en gaan voor ons type ziekenhuis niets toevoegen.”

Ook patiënten komen in verzet. Chris Vegter van de cliëntenraad van het ziekenhuis in Drenthe moet er niet aan denken dat het WZA zou verdwijnen. De instelling voert niet voor niets de slogan ‘vertrouwd en dichtbij’.

“Voor ons is het van groot belang dat het ziekenhuis kan blijven”, zegt Vegter. “We denken dat de zorg goed is, en mensen kennen elkaar. Als patiënten hier binnenkomen, voelen ze zich gezien. Dat is voor veel mensen heel belangrijk. Als de zorg goed is, waarom moeten die richtlijnen dan zo opgeschroefd worden dat het risico bestaat dat het ziekenhuis verdwijnt?”

BEKIJK OOK

Regionale ziekenhuizen vrezen voor sluiting afdelingen spoedzorg en IC

‘Intensive care en spoedhulp dreigen te verdwijnen in regioziekenhuizen’

NU 26.05.2018 40 procent van de algemene regionale ziekenhuizen dreigt de intensive care te moeten sluiten als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanaf 1 juli actief de nieuwe richtlijnen gaat controleren.

De gevolgen voor de afdeling spoedeisende hulp is nog groter. Van de 30 regionale ziekenhuizen zijn er 22 die niet aan het nieuwe kwaliteitskader spoedzorg voldoen. Dat schrijft dagblad Trouw. Deze cijfers zijn berekend door zorgconsultancybureau Gupta in opdracht van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

In de nieuwe kwaliteitskaders staat dat er op de afdeling intensive care vanaf 1 juli overdag en in het weekeinde altijd een medisch specialist moet rondlopen. Op de afdeling spoedeisende hulp moet altijd een arts aanwezig zijn met minimaal twee jaar ervaring.

Het invoeren van de eis is uitgesteld, omdat de regionale ziekenhuizen en verzekeraars eerst willen weten wat het gaat kosten.

Suzanne Kruizinga, lid van de werkgroep Acute Zorg van de SAZ, zegt dat het sluiten van de intensive care en de spoedeisende hulp de oplossing is om aan de eisen van de inspectie te voldoen.”Dat kan, maar laat de bewindslieden op zorg dan maar uitleggen waarom Nederlanders in veel regio’s langer moeten reizen als zij naar het ziekenhuis moeten”, aldus Kruizinga in Trouw.

Lees meer over: Ziekenhuizen

Regionale ziekenhuizen vrezen voor sluiting afdelingen spoedzorg en IC

NOS 26.05.2018 Regionale ziekenhuizen waarschuwen dat patiënten in de toekomst mogelijk langer moeten reizen met acute zorgvragen. Zij zijn bang dat ze hun afdelingen spoedeisende hulp en intensive care op den duur niet meer draaiende kunnen houden en dus moeten sluiten.

Die vrees heeft te maken met scherpere richtlijnen voor Intensive Care- en spoedeisende zorg. Die richtlijnen, bedoeld om de kwaliteit te verhogen, stellen strengere eisen aan de aanwezigheid en inzet van IC- en SEH-artsen in het ziekenhuis. Eraan voldoen kost de ziekenhuizen mankracht en geld.

Naderende deadline

De IC-richtlijn vereist dat in elk ziekenhuis zeven dagen per week een IC-arts aanwezig is, en dat hij of zij exclusief beschikbaar is voor de IC. De IC-richtlijn ligt er al een paar jaar, maar de betreffende ziekenhuizen krijgen de zenuwen omdat de inspectie vanaf 1 juli officieel gaat controleren of ziekenhuizen aan de richtlijn voldoen. De SEH-richtlijn is inhoudelijk zo goed als af, maar nog niet officieel van kracht.

Lang niet alle ziekenhuizen zien een probleem in de richtlijnen, die bovendien bedoeld zijn om te kwaliteit te verhogen. Maar met name de kleinere regionale ziekenhuizen, met kleinere budgetten, voelen de pijn van de richtlijn die extra kosten met zich meebrengt.

De betreffende ziekenhuizen hebben vooral problemen met het woordje ‘exclusief’. “Die IC-arts mag dus niets anders doen dan op de IC zijn”, zegt Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en woordvoerder namens koepelorganisatie Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), bestaande uit 28 ziekenhuizen. “Ook niet bijspringen op de spoedeisende hulp, als daar even behoefte aan is, zoals dat nu soms wel gebeurt. Concreet betekent dat situaties waarin een IC-arts niets doet, terwijl de SEH overloopt. En dat terwijl er op dit moment een gruwelijk tekort is aan SEH- en IC-artsen.”

‘Dure oplossingen’

De ziekenhuizen lieten adviesbureau Gupta inventariseren hoeveel ziekenhuizen op dit moment aan de IC-richtlijn voldoen. 12 van de 28 slagen niet voor de test. “En dan is de SEH-richtlijn nog niet eens van kracht”, zegt Kruizinga. Daar zouden volgens Gupta 22 van de 28 ziekenhuizen niet aan voldoen. “Wij kunnen dit straks niet meer betalen. En als er SEH’s en IC’s moeten sluiten, kan veel basis-spoedeisende hulp niet meer in het buurtziekenhuis. Dat is voor de bevolking echt een probleem.”

Het WZA voldoet momenteel overigens wél aan de richtlijncriteria. “Maar dat komt door hele dure oplossingen”, zegt Kruizinga. “We dragen tonnen weg om te kunnen voldoen aan die richtlijn. Vacatures krijgen we niet vervuld, dus we wijken noodgedwongen uit naar hele dure IC-waarnemers, anders krijgen we het niet voor elkaar.”

Geen geld voor buskaart

Volgens Johan Lutisan, IC-arts in het WZA, merkt de patiënt in zijn ziekenhuis weinig extra goeds van de richtlijn. Die merkt volgens hem veel meer van eventuele sluiting van IC’s en SEH’s. “Dat betekent verschraling van zorg. We hebben hier in Drenthe veel kwetsbare patiëntengroepen, zoals kwetsbare ouderen. Ook die mensen moeten dan grotere afstanden afleggen.”

Voor de regio noemt hij het belangrijk dat er een ziekenhuis in de buurt is met voldoende faciliteiten. “Mensen hebben hier soms niet eens geld voor een buskaart. Naarmate de afstand groter wordt, wordt ook de zorgkloof groter. En dat terwijl we zorg juist dichterbij huis willen.” Dat kan en hoeft niet voor alle type zorg, zegt hij. “Een deel van de zorg is goed om te concentreren, maar zeker 80 procent is basiszorg. Dat kan prima in de regio.”

Controle

Desgevraagd zegt de Inspectie dat het toezicht op de naleving van de IC-richtlijn vanaf 1 juli ‘risicogestuurd’ zal zijn. Dat betekent dat de Inspectie een onderzoek instelt bij een ziekenhuis op het moment dat er signalen zijn dat het ziekenhuis de organisatie van de IC niet op orde heeft, en patiënten daardoor risico’s lopen.

Voor handhaving van de andere kwaliteitsstandaard, voor SEH, is nog geen datum bekend. De Zorgautoriteit is momenteel bezig met een analyse om de eventuele gevolgen in kaart te brengen. Ties Eikendal, voorzitter van de vereniging van SEH-artsen, snapt de zorgen van de regionale ziekenhuizen, maar vindt ze niet geheel terecht. Hij benadrukt het belang van die aankomende analyse. “Wij hebben als artsenvereniging meegedacht over die nieuwe norm. Die is belangrijk voor de kwaliteit. Maar als blijkt dat heel veel ziekenhuizen daar niet aan kunnen voldoen, zullen we daar opnieuw naar moeten kijken.”

Vuur aan de schenen

Mochten de sluitingsscenario’s waar de SAZ voor waarschuwt op den duur waarheid worden, is dat dan erg voor patiënten? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. De cliëntenraad van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen vindt van wel, want zij willen zorg dichtbij huis.

Maar in Nederland is een aanrijtijd van 45 minuten nog als acceptabel gesteld wanneer het aankomt op toegang tot acute zorg. Het is aan zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de regio om te zorgen dat die norm niet wordt overschreden.

De naderende deadline legt vooral regionale ziekenhuizen het vuur aan de schenen, zegt Kruizinga. “We hebben als regionale ziekenhuizen regelruimte nodig om spoedzorg kwalitatief goed te kunnen organiseren”, zegt ze. “Dat moet worden afgestemd op de regio. Het is geen one size fits all model.”

“Als er geen verruiming komt voor de richtlijnen, gaan buurtziekenhuizen omvallen”, stelt Kruizinga. “Daar mogen we dan eerst wel eens een flinke discussie over voeren, want dat gaan mensen merken. Het gaat over bereikbaarheid, over toegankelijkheid van de acute zorg in de regio.”

BEKIJK OOK

Acties aangekondigd in ziekenhuizen Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Werkdruk op de spoedeisende hulp: ‘Ik kreeg last van hartkloppingen’

Scepsis over mes in regelbrij zorg

Telegraaf 24.05.2018 Een kabinetsplan om stevig te snoeien in overbodige regels in de zorg leidt tot scepsis in de Tweede Kamer. Eerdere pogingen strandden hopeloos en ook nu bestaat de vrees dat het allemaal veel te vrijblijvend is.

Huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers klagen al jaren steen en been over tenenkrommende, tijd absorberende regelgeving. Vandaar dat hun koepelorganisaties met de drie bewindspersonen De Jonge (CDA), Bruins (VVD) en Blokhuis (CU) van het ministerie van Volksgezondheid met een stofkam door de formulierenbrij zijn gegaan.

Overbodige verplichtingen worden geschrapt, wordt vanuit het kabinet plechtig beloofd. De maatstaf daarvoor wordt het ’gevoel’ dat zorgmedewerkers daar straks over hebben. Op een website zal ’minutieus’ worden bijgehouden hoe het ervoor staat.

’Actieplannetjes’

De Tweede Kamer reageert gereserveerd op de hernieuwde poging om zorgregels te schrappen, want waar in het verleden regels verdwenen, kwamen er vaak minstens evenveel nieuwe voor terug.

PVV-Kamerlid Agema ergert zich vooral groen en geel aan minister De Jonge. Ze wijst erop dat de CDA-bewindsman wel erg vaak met ’actieplannetjes’ in de media komt, die ’niet af te rekenen’ zijn. Ze noemt hem misprijzend de ’een-dag-niet-op-tv-is-een-dag-niet-geleefd-minister’. „Niet meneer Popie Jopie zijn, vooral niet als het om zulke kwetsbare mensen gaat”, raadt ze hem aan.

’Te weinig harde maatregelen’

GL-Kamerlid Ellemeet en SP’er Hijink zijn milder voor De Jonge en zijn collega’s, maar zien eveneens ruimte voor verbetering. „De vrijblijvendheid moet er van af”, oordeelt Ellemeet over de plannen. „Ik lees te weinig harde maatregelen”, vult Hijink aan.

Zelfs binnen de coalitie klinken veelzeggende waarschuwingen. „We hebben de afgelopen jaren op papier wel vaker mooie plannen voor het schrappen van regels gezien, maar de praktijk blijkt keer op keer weerbarstig”, verzucht VVD-Kamerlid De Vries. Ze eist dan ook dat het ministeriële trio de schrapvoorstellen nu ook echt toetsbaar maakt. „Geen woorden maar daden.”

’Ga sturing geven’

D66-collega Bergkamp vindt het weliswaar goed dat de zorgsector achter het plan staat. „Maar het gaat wel om de resultaten. Ga sturing geven”, geeft ze De Jonge, Bruins en Blokhuis mee.

„En tuig geen bureaucratie op om bureaucratie aan te pakken”, zegt ze met een schuin oog op de website die de voortgang van het plan moet registreren.

LEES MEER OVER; zorg hugo de jonge bruins paul blokhuis  tweede kamer

Kabinet trekt 435 miljoen uit voor vernieuwing wijkverpleging

NU 24.05.2018 De wijkverpleging krijgt er de komende vier jaar in totaal 435 miljoen euro bij. Dat geld is bedoeld om de omslag te maken naar een gezondheidszorg die er sneller bij is, vaker bij mensen thuis plaatsvindt en gebruikmaakt van bijvoorbeeld nieuwe technologie.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft afspraken over de wijkverpleging gemaakt met de zorgverleners, patiëntenorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Die zijn bedoeld om de kosten van de zorg te beteugelen, maar gaan ook over het veranderen van die zorg.

De Jonge wil voorkomen dat dure zorg wordt ingeschakeld en ziet graag dat patiënten thuis of in de buurt worden behandeld of verpleegd. Nieuwe vondsten als digitale zorgtechnologie kunnen helpen de zorg dichterbij te brengen en goedkoper te maken, denkt hij. In die nieuwe zorg speelt de wijkverpleegkundige, die bij mensen thuis komt, een sleutelrol.

De ondertekenaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun achterban, maar verwachten van hen groen licht.

Ben jij wijkverpleegkundige? Deel in de NUjij-reacties jouw mening over de vernieuwing van de wijkverpleging.

Lees meer over: Zorg Wijkverpleging

Wijkverpleging krijgt extra geld

Telegraaf 24.05.2018 De wijkverpleging kan de aankomende vier jaar rekenen op extra geld. Het gaat volgens het kabinet om een plus van 435 miljoen euro in de aankomende vier jaar. Het gaat vooral naar extra personeel.

Het extra geld vloeit voort uit een groot akkoord dat het kabinet gesloten heeft onder andere met koepelorganisatie Actiz, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties.

De ondertekenaars zijn overeengekomen dat de wijkverpleging de aankomende vier jaar met 2,4 procent mag groeien. Op dit moment wordt er jaarlijks zo’n 3,8 miljard euro aan uitgegeven. In het jaar 2022 mag dit opgelopen zijn naar dik 4,2 miljard.

Tekort aan wijkverpleegkundigen

De extra financiële ruimte is volgens minister De Jonge (Volksgezondheid) nodig omdat Nederland vergrijst en senioren steeds langer thuis blijven wonen. Aangezien er nu al een tekort is aan wijkverpleegkundigen moeten alle zeilen bij worden gezet, om extra werkkrachten aan te trekken en het huidige personeel te behouden.

De onderhandelaars hebben ook met elkaar afgesproken dat ongecontracteerde zorg in de wijkverpleging moet verminderen. Uit eerder onderzoek bleek dat deze zorg duurder is, terwijl de kwaliteit juist eerder te wensen overlaat.

LEES MEER OVER; wijkverpleging ministerie van volksgezondheid welzijn en sport (vwz) (ministerie vwz) hugo de jonge actiz kabinet

Kabinet steekt 435 miljoen extra in wijkverple­ging

AD 24.05.2018 Het kabinet investeert de komende vier jaar in totaal 435 miljoen euro extra in de wijkverpleging, om de kwaliteit van deze zorg op niveau te houden en te verbeteren.

Minister Hugo de Jonge (CDA, zorg) heeft daarover een akkoord gesloten met de gemeenten, zorgverzekeraars en belangenorganisaties, maakte hij vanmiddag bekend. Het gaat om een jaarlijkse stijging van het budget met 2,4 procent.

Contractafspraken

Door de deal kan ‘de juiste zorg op de juiste plek’ terechtkomen, beweren alle partijen. Concreet wordt vooral het maken van contractafspraken tussen verzekeraars en zorgverleners beter geregeld.

Verder is het terugdringen van de administratieve rompslomp voor hulpverleners een belangrijk punt. Daaronder valt het afschaffen van de zogeheten ‘5 minutenregistratie’. Ook de aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt, zoals de roep om geschikt personeel, staat in de planning.

Kwaliteit bevorderen

Daarnaast stelt het ministerie jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar om de kwaliteit in de wijkverpleging verder te bevorderen. Ook wordt extra geld gestoken in kortdurend verblijf in een zorginstelling, bijvoorbeeld omdat iemand herstelt van een behandeling in het ziekenhuis.

Alles overziend willen de partijen drie bewegingen maken: het voorkomen van (duurdere) zorg, het verplaatsen van zorg (dichter bij mensen thuis of zelfs thuis) en het vervangen van zorg door nieuwe ontwikkelingen, zoals e-health.

Vorige maand nog sloot het kabinet een belangrijk akkoord om de groei van het aantal behandelingen in de medisch-specialistische zorg de komende vier jaar behoorlijk af te remmen. Die deal leverde juist 1,5 miljard op.

Lagere werkdruk

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt over het akkoord: ,,Goed om te zien dat het kabinet nu eindelijk ook heeft begrepen dat de wijkverpleegkundigen steun verdienen voor hun harde werk in plaats van een bezuinigingsronde. Het komt er nu op aan dat de investeringen bij de wijkverpleegkundigen terecht gaan komen en zorgen voor een lagere werkdruk en een verbeterde zorg dichtbij mensen.”

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

435 miljoen extra voor wijkverpleging

RO 24.05.2018 Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een onderhandelaarsakkoord bereikt met partijen in de wijkverpleging voor de periode 2019-2022. Om de kwaliteit van zorg op niveau te houden en te verbeteren wordt de komende 4 jaar in totaal € 435 miljoen extra in de wijkverpleging geïnvesteerd.

In het onderhandelaarsakkoord zijn afspraken gemaakt over een beweging naar de juiste zorg op de juiste plek. Verder zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van het contracteerproces en het verhogen van de contracteergraad om zo de omvang van niet-gecontracteerde zorg te verminderen. Er is een stevige financiële impuls voor het kwaliteitsbeleid.

Partijen gaan onverminderd door met het terugdringen van regeldruk en er zijn afspraken gemaakt over de aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt. Vanwege de stijgende zorgvraag (meer ouderen, meer complexiteit in de thuissituatie) zal er niet alleen aandacht moeten zijn voor het aantrekken van meer personeel (waaronder zij-instroom) maar ook voor het (duurzaam) behouden van het huidig personeel in de wijkverpleging.

Zorg op de juiste plek

Zorg op de juiste plek is gericht op 3 bewegingen: het voorkomen van (duurdere) zorg, het verplaatsen van zorg (dichter bij mensen thuis of zelfs thuis als dat kan en verder weg als dat omwille van de kwaliteit of doelmatigheid moet) en het vervangen van zorg door nieuwe, innovatieve vormen van zorg zoals e-health.

Ook in andere zorgsectoren zijn afspraken nodig om de gewenste overgang en ambities uit dit akkoord mogelijk te maken. De wijkverpleegkundige vormt samen met de huisarts en de Wmo-deskundige de verbinding tussen de verschillende domeinen.

Om de beweging naar zorg op de juiste plek te ondersteunen gaat er extra geld naar de wijkverpleging. Van 2019 tot en met 2022 komt er jaarlijks 2,4% bij het kader wijkverpleging om dit te ondersteunen. In totaal komt er daarmee over een periode van 4 jaar € 435 miljoen (exclusief loon- en prijsbijstelling) bij het kader wijkverpleging ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2018.

Daarnaast stelt het ministerie jaarlijks € 5 miljoen beschikbaar om de kwaliteit en transparantie in de wijkverpleging verder te bevorderen. Ook wordt extra geïnvesteerd in het zogenaamde eerstelijnsverblijf – een kortdurend verblijf in een zorginstelling, bijvoorbeeld omdat iemand herstelt van een behandeling in het ziekenhuis.

Betrokken partijen

De afspraken zijn gemaakt tussen het ministerie van VWS, ActiZ, Branchevereniging BTN, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Betrokken partijen leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode met een positief advies aan hun achterbannen voor.

Documenten; 

Onderhandelaarsakkoord wijkverpleging 2019 t/m 2022

Publicatie | 24-05-2018

Kamerbrief over onderhandelaarsakkoord wijkverpleging 2019 – 2022

Kamerstuk: Kamerbrief | 24-05-2018

Zie ook;

Er komt meer zorg aan huis voor ouderen die wachten op een plek in het verpleeghuis

Trouw 17.05.2018 Ouderen die wachten op een plek in een verpleeghuis, hoeven niet meer te vrezen dat ze in de tussentijd minder uren zorg krijgen. Dat laatste – de ‘zorgval’ – overkomt nu nog elk jaar duizenden ouderen en chronisch zieken, doordat regelingen voor de vergoeding van hulp nu slecht op elkaar aansluiten.

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid belooft dat het probleem per 1  juli uit de wereld is. Voor alle ouderen en chronisch zieken die wachten op een plaats in een instelling voor langdurige zorg, komt er genoeg zorg aan huis, verzekert De Jonge de Tweede Kamer vandaag in een brief.

Deze zogenoemde zorgval is een berucht probleem. GroenLinks, CDA en ChristenUnie vroegen vorig jaar in de Tweede Kamer al om een oplossing. Vooral ouderen met dementie en hun mantelzorgers zijn zwaar ­gedupeerd, schreef Trouw toen.

Verpleeghuis

Het probleem ontstond toen in 2015 de zorg thuis van het Rijk overging naar gemeenten. Wie thuis zorg nodig heeft, krijgt thuiszorg via de gemeente of wijkverpleging via de zorgverzekeraar. Maar zodra een oudere of chronisch zieke een indicatie voor het verpleeghuis heeft, houden die vergoedingen op. Er is daardoor beperkt zorg beschikbaar tijdens het wachten op een plek in het verpleeghuis.

“Het is niet goed uit te leggen dat iemand juist dan minder uren zorg krijgt”, schrijft de minister de Kamer. In de laatste fase dat ze thuis wonen, en de meeste zorg nodig hebben, krijgen ze soms minder uren hulp, vaak tot wanhoop van partner of familie. Ze komen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor dagbesteding, raken hun casemanager kwijt of verliezen hun vertrouwde zorgverleners.

Hoeveel mensen dit treft, heeft Volksgezondheid niet kunnen achterhalen. Eerder schatte deze krant dat het om duizenden gevallen gaat.

Overbruggingszorg

Voor ouderen die al op de wachtlijst staan, wordt de overbruggingszorg verlengd van zes weken naar drie maanden. Volgens minister De Jonge kan dit per direct, want de regels zijn afgelopen tijd ‘beperkter toegepast dan mogelijk’, aldus de minister.

Ook komt er extra zorg voor zieke ouderen die nog niet op een wachtlijst staan en mensen met een beperking, die met een pgb zelf de zorg organiseren. Zij kunnen tot 25 procent meer zorg krijgen als dat een opname in een verpleeghuis kan voorkomen.

Voor het probleem dat ouderen soms ook nog een hogere eigen bijdrage moeten betalen, is nog geen oplossing. Daarvoor moeten de drie verschillende wetten worden aangepast van waaruit de thuiszorg, wijkverpleging en verpleeghuiszorg worden gefinancierd. Dat is niet zo snel te regelen en vergt nader onderzoek, aldus minister De Jonge.

Lees ook: wat is de zorgval?

Meer zorg nodig hebben, minder hulp krijgen, daarvoor meer betalen en de toch al zwaar belaste mantelzorger extra onder druk zetten. Samenvattend is dat wat er kan gebeuren als ouderen met dementie naar een verpleeghuis moeten en op de wachtlijst terechtkomen.

Minister repareert zorgval bij ouderen op wachtlijst

NOS 17.05.2018 Op 1 juli komt een einde aan de situatie dat ouderen die op een wachtlijst staan voor opname in een verpleeghuis, minder zorg thuis krijgen. Dat laat minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Duizenden ouderen en chronisch zieken ervaren jaarlijks dat ze minder zorg thuis krijgen tussen het moment dat ze een indicatie voor een verpleeghuis krijgen en de daadwerkelijke verhuizing naar het verpleeghuis. De Jonge noemt deze zogenoemde zorgval “onbedoeld en ongewenst”.

De terugval in zorg is een gevolg van slecht op elkaar aansluitende vergoedingen voor de zorg. Reguliere thuis- of wijkzorg wordt vergoed via de gemeente of de zorgverzekeraar. Als de oudere in aanmerking komt voor een zorginstelling, verandert de financiering en kan de oudere in de periode voor de daadwerkelijke opname geconfronteerd worden met een hogere eigen bijdrage voor de zorg, andere zorgverleners en minder uren zorg. Dan vervalt bijvoorbeeld de dagbesteding en worden mantelzorgers extra belast.

‘Niet uit te leggen’

“Het is aan cliënten en hun omgeving niet goed uit te leggen dat iemand juist dan minder uren zorg krijgt”, schrijft De Jonge aan de Kamer. Hij wil de overbruggingsperiode voor zorg verlengen van zes tot dertien weken. Aan de hogere eigen bijdrage kan De Jonge vooralsnog niets doen, omdat dat meer tijd vereist. Verder kondigt hij aan dat de voorlichting voor ouderen over langdurige zorg verbeterd wordt.

Mensen met een persoonsgebonden budget die met extra zorg juist thuis kunnen blijven wonen in plaats van te verhuizen naar een verpleeghuis, kunnen tot 25 procent meer zorg krijgen, aldus De Jonge.

APELDOORNS THUISZORGBEDRIJF IN SURSEANCE

BB 14.05.2018 Thuiszorgorganisatie Vérian Care & Clean in Apeldoorn, met 1100 medewerkers in dienst, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Het financieel noodlijdende bedrijf is niet meer in staat zijn rekeningen te betalen, maakte Vérian bekend.

Continuïteit zoveel mogelijk behouden

Volgens een woordvoerster is de schuld aan de Belastingdienst opgelopen tot 2 miljoen euro.

Er is door de rechtbank al een bewindvoerder benoemd, die samen met de directie de leiding heeft gekregen over de organisatie. ‘De bewindvoerder zal samen met hen de komende periode gebruiken om alle mogelijkheden te bekijken om continuïteit van werk in dezelfde omgeving zoveel mogelijk te behouden’, meldt Vérian.

Te lage tarieven gemeenten

De medewerkers blijven tot die tijd in dienst van het Gelderse bedrijf en ook de zorgverlening aan cliënten gaat door. Vérian Care & Clean BV draagt ongeveer een kwart bij aan de totale omzet van Stichting Vérian als concern. Vérian vroeg begin 2016 al ontslag aan voor honderden medewerkers omdat Apeldoorn en tien andere gemeenten volgens het bedrijf te lage tarieven voor de thuishulp betaalden. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Thuiszorgbedrijf Vérian in surseance

Telegraaf 14.05.2018 Thuiszorgorganisatie Vérian Care & Clean in Apeldoorn, met 1100 medewerkers in dienst, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Het financieel noodlijdende bedrijf is niet meer in staat zijn rekeningen te betalen, maakte Vérian bekend.

Volgens een woordvoerster is de schuld aan de Belastingdienst opgelopen tot 2 miljoen euro.

Continuïteit van werk

Er is door de rechtbank al een bewindvoerder benoemd, die samen met de directie de leiding heeft gekregen over de organisatie. ,,De bewindvoerder zal samen met hen de komende periode gebruiken om alle mogelijkheden te bekijken om continuïteit van werk in dezelfde omgeving zoveel mogelijk te behouden”, meldt Vérian.

De medewerkers blijven tot die tijd in dienst van het Gelderse bedrijf en ook de zorgverlening aan cliënten gaat door. Vérian Care & Clean BV draagt ongeveer een kwart bij aan de totale omzet van Stichting Vérian als concern.

Te lage tarieven

Vérian vroeg begin 2016 al ontslag aan voor honderden medewerkers omdat Apeldoorn en tien andere gemeenten volgens het bedrijf te lage tarieven voor de thuishulp betaalden.

BEKIJK OOK:

Thuishulpen bezetten raadhuis Apeldoorn

BEKIJK OOK:

’Wijkverpleging is top’

LEES MEER OVER

RUZIËNDE ZORGAANBIEDERS KRIJGEN WAARSCHUWING

BB 11.05.2018 De gezondheidsinspectie heeft drie zorgaanbieders die samenwerken in woonzorgcentrum Pelgromhof in Zevenaar een ernstige waarschuwing gegeven. De drie ruziën al tijden waardoor de kwaliteit en veiligheid van zorg voor bewoners in gevaar komt, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Eerder in opspraak
Pelgromhof kwam eind maart al in opspraak, na een reeks klachten van bewoners, familie van bewoners en personeel van het centrum. Daarop werden de inspectiediensten ingeschakeld. Die moeten onderzoeken of de veiligheid van bewoners in het geding is, of er voldoende goede zorg wordt geleverd en of medewerkers hun taak fatsoenlijk kunnen uitvoeren.

Samenwerken

De gezondheidsinspectie eist nu dat de zorgverleners binnen drie weken op papier zetten hoe ze op een werkbare manier kunnen gaan samenwerken. Doen ze dit niet, dan kunnen ze worden beboet.De Pelgromhof is een particulier woonzorgcentrum voor ouderen met 48 appartementen en ruim tweehonderd aanleunwoningen. De gebouwen zijn in beheer bij Percura Zorg. Twee zorgorganisaties verzorgen de bewoners. De werkrelatie tussen Percura en de zorgverleners is compleet verstoord. Zowel bewoners en familie als personeel klagen over wantoestanden die daardoor ontstaan, stelde de gemeente eerder. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN

Inspectie: Zorginstel­ling Careyn voldoet aan eerste deel verbeter­pun­ten

AD 09.05.2018 Zorginstelling Careyn heeft voldaan aan het eerste deel van het door de inspectie opgelegde pakket aan verbeterpunten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft daarom dit deel van de zogenoemde ‘aanwijzing’ officieel beëindigd. Maar daarmee is de zorginstelling, die al jaren onder een vergrootglas ligt wegens wanbeleid, nog niet klaar.

Alle 29 verpleeghuizen van Careyn belandden eind 2016 op een zwarte lijst van de inspectie. De zorg daar was zó slecht, dat de inspectie de organisatie dwong om verbeteringen door te voeren. Zo waren er op de meeste locaties te weinig (hoogopgeleide) medewerkers die daardoor overbelast waren, lag het ziekteverzuim hoog en was het cliëntdossier een zooitje.

Lees ook;

‘Ik zou mijn moeder hier zeker niet laten verzorgen’

Lees meer

Omdat Careyn halverwege vorig jaar nog niet klaar was met het verbeterplan, legde de inspectie in november een tweede formele aanwijzing op. De zorginstelling heeft voldaan aan het eerste deel daarvan, laat de inspectie vandaag weten.

Het eerste deel had betrekking op het verbeteren van de dossiers en het organiseren van voldoende tijd voor ‘rapportage en overdracht’. De inspectie laat vandaag weten ‘voldoende verbeteringen’ op die onderwerpen te zien om de aanwijzing te beëindigen.

Klaar is Careyn nog lang niet, stelt de inspectie. De zorginstelling moet zich nu focussen op de zorg, financiën én het bestuur. De deadline voor het tweede deel van de aanwijzing verloopt op 7 november. ‘De resterende verbeteropdracht voor Careyn blijft onverminderd van belang. De komende maanden volgt de inspectie de verdere voortgang bij Careyn.’

Splitsen

Wat er gebeurt als die deadline niet gehaald wordt, is niet duidelijk. Minister Hugo de Jonge (Zorg) liet in april tijdens een Kamerdebat weten niets te voelen voor de oproep van SP en PVV om de organisatie op te knippen in meerdere onafhankelijke stichtingen. ,,Ik sluit niet uit dat opknippen een denkbaar scenario is in toekomst.

Maar ik zie nu de grond niet”, aldus de bewindsman, die stelde dat Careyn in de afgelopen anderhalf jaar belangrijke stappen heeft gezet door de kraamzorgtak af te stoten en zich meer te richten op de ouderenzorg. Daarnaast zou de veiligheid in de verpleeghuizen zijn vergroot en zijn er allerlei na- en bijscholingscursussen opgezet voor medewerkers.

Meer geld voor verpleeghuis- en thuiszorgers

Telegraaf 07.05.2018 Er is een nieuwe cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt waarin onder meer een loonsverhoging van 4 procent per 1 oktober is opgenomen. Vanaf een maand daarvoor stijgen ook de leerlingensalarissen met 10 procent, en de stagevergoedingen met ruim 16 procent.

In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen van een mooi resultaat omdat zij „waarde hechten aan een goede, marktconforme beloning. Daaruit spreekt de waardering voor het werk van zorgprofessionals.”

Verder zijn afspraken gemaakt over het bevorderen van instroom en zij-instroom, met een oriëntatiebaan waarin belangstellenden in korte tijd kunnen kennismaken met het vak. Hoe meer mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de zorg hoe beter, stellen de partijen.

Onder de cao vallen ruim 375.000 mensen. De komende weken leggen vakbonden en werkgevers het akkoord voor aan hun leden.

LEES MEER OVER;  verzorgingstehuizen  thuiszorg verpleegzorg

Zorginstelling Domus Magnus krijgt berisping

Telegraaf 07.05.2018  Domus Magnus, een woonzorgorganisatie voor welgestelde senioren, heeft een berisping gekregen van de gezondheidsinspectie. Op alle veertien locaties door heel Nederland moeten verbeteringen worden doorgevoerd, op het gebied van deskundigheid van zorgverleners, de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van bewoners.

De Inspectie Gezondheidszorg stelt onder meer vast dat cliëntdossiers onvolledig zijn en informatie niet goed wordt gebruikt. ,,Bij de zorgverleners is onvoldoende kennis over de doelgroep, onder meer over mensen met onbegrepen gedrag. Domus Magnus werkt niet systematisch aan het verbeteren van de kwaliteit van de verleende zorg”, aldus de inspectie.

Enkele jaren geleden werd een vestiging van Domus Magnus in Baarn al onder verscherpt toezicht geplaatst omdat er tekortkomingen in de zorg waren.

Als de verbeteringen niet worden doorgevoerd, kan de zorginstelling worden beboet.

Zorgak­koord levert kabinet 1,5 miljard euro op

AD 26.04.2018 Het kabinet heeft een belangrijk akkoord gesloten om de groei van het aantal behandelingen in de medisch-specialistische zorg de komende vier jaar behoorlijk af te remmen. Dat meldt zorgminister Bruno Bruins vanmiddag.

De meerjarige deal voor medisch-specialistische zorg alleen levert ongeveer 1,5 miljard euro op. Het kabinet is daarmee goed op koers om een beoogde bezuiniging van 1,9 miljard op de complete curatieve zorg te gaan halen.

Momenteel vinden nog gesprekken plaats over deals met de wijkverpleging, geestelijke gezondheidszorg en huisartsen. De Tweede Kamer heeft er vooral bij de wijkverpleging op aangedrongen niet te bezuinigen. Pas als alle deals er liggen, wordt de totale besparing duidelijk.

Op naar nul groei in 2022

Nu is al afgesproken dat de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2019 slechts met maximaal 0,8 procent zullen toenemen. Deze groei neemt daarna jaarlijks af tot uiteindelijk nul in 2022.

Een groot deel van de besparing komt doordat ziekenhuizen anders gaan werken. Zo kunnen patiënten met sommige aandoeningen, zoals hartproblemen, tegenwoordig zelf thuis hun waarden meten en doorsturen. Ze gaan pas naar het ziekenhuis als er iets mis is.

Veranderingen in de zorg

Om de veranderingen in de zorg te ondersteunen is in totaal 425 miljoen euro beschikbaar van 2019 tot en met 2022. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor afspraken over een andere inzet van zorgprofessionals buiten de muren van het ziekenhuis of kliniek. Ook investeringen in vernieuwende toepassingen zijn mogelijk.

Zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, blijven zelf met de zorgverzekeraars afspraken maken over het geld. Alle betrokken partijen (ziekenhuizen, specialisten, verpleegkundigen, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties) leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode met een positief advies aan hun achterban voor.

Minder regeldruk

Volgens minister Bruins is dit akkoord ‘een beweging naar de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional op het juiste moment en tegen de juiste prijs’. Verder zijn volgens hem afspraken gemaakt over het terugdringen van regeldruk zoals het schrappen van dubbele registraties en over de aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Hoe hard stijgen de zorgkosten als we niet ingrijpen?

NOS 26.04.2018 De zorgkosten blijven maar stijgen. Vandaag presenteerde het kabinet een plan dat de zorg betaalbaar moet houden, onder meer door ziekenhuizen kleiner te maken en de huisarts meer te laten doen.

Maar hoe en waarom veranderen de kosten eigenlijk? Een overzicht in vier grafieken (dit zijn cijfers van vóór het vandaag bereikte akkoord).

Totale zorguitgaven, en wat je daarvan zelf betaalt

Sinds de millenniumwisseling hebben we steeds meer geld uitgegeven aan gezondheidszorg. Slechts een klein deel betalen we direct zelf. De rest wordt betaald via collectieve verzekeringen, de overheid of werkgeverspremies.

Zo hard zullen de zorgkosten stijgen per persoon per jaar

De uitgaven aan zorg zullen in de toekomst waarschijnlijk flink groeien. Het RIVM maakte deze voorspelling op basis van de situatie voor het akkoord van vandaag. Bij overige uitgaven, moet je denken aan eigen bijdragen en aanvullende verzekeringen.

Vraag naar zorg door 65 plussers

Een steeds groter deel van de zorg gaat in de toekomst naar ouderen, verwacht het RIVM. Onder andere omdat we steeds ouder worden.

Waarom zullen zorguitgaven stijgen?

Het is niet alleen vergrijzing (onderdeel van de demografische ontwikkeling) waardoor de uitgaven omhoog zullen gaan. Volgens het RIVM zijn het gaan we ook steeds duurdere zorg gebruiken omdat de medische technologie steeds geavanceerder wordt, en wij steeds rijker. Dat is in de bovenstaande grafiek samengevat als ‘overige ontwikkelingen’.

BEKIJK OOK;

Akkoord over terugdringen kosten ziekenhuizen

Besparen op zorg zonder dat kwaliteit daalt kan best, zegt zorgverzekeraar VGZ

Kostenstijging onvermijdelijk? Oud-minister Klink vindt van niet

VK 19.04.2019 Op de gezondheidszorg kan nog veel worden bespaard zonder dat de kwaliteit daalt. Zowel door ziekenhuizen als door huisartsen kan efficiënter en patiëntvriendelijker worden gewerkt. Kabinet en Tweede Kamer zouden zich daarom niet moeten neerleggen bij de nu geraamde stijging van de zorgkosten met ruim 2 miljard euro per jaar en de daardoor almaar stijgende premie van de ziektekostenverzekering. Sterker, de uitgaven en de premie kunnen dalen.

Dit betoogt oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, tegenwoordig directielid van zorgverzekeraar VGZ. Hij krijgt vandaag in de Volkskrant bijval van artsen en bestuurders van diverse ziekenhuizen en van concurrent-zorgverzekeraar Menzis.

Vandaag presenteert VGZ, in grootte de tweede zorgverzekeraar, het jaarverslag over 2017 met een eigenzinnige visie. De zorgverzekeraar verwacht dat de uitgaven voor de zorgverzekering tot 2021 vier procent, 1,6 miljard euro kunnen dalen. De premie kan dan volgen.

Dat staat haaks op de aankondiging van twee grote concurrenten, CZ en Achmea, die voorzien dat de premie voor de zorgverzekering volgend jaar zal stijgen. Over de hele linie verwacht het Centraal Planbureau voor de zorgverzekering tot 2021 een kostenstijging met 20 procent, van 41 miljard euro in 2017 naar 50 miljard in 2021. Het kabinet volgt die raming, al hoopt het de groei wat af te remmen door middel van afspraken met artsen en instellingen.

VGZ claimt dat er nog veel lucht in de zorg zit. De zorgverzekeraar heeft al met elf ziekenhuizen en drie instellingen in de geestelijke gezondheidszorg contracten voor de komende vijf jaar afgesloten waarin hun omzet geleidelijk daalt. ‘Hoe dat gaat, laten we aan de artsen over’, aldus Klink, ‘Zij hebben het beste zicht op kwaliteit. De verzekeraar heeft dat niet, maar kan wel de goede voorbeelden meenemen in de contracten met anderen. Dit doen we al enkele jaren. Voorop staat dat de zorg beter wordt.’

Als voorbeeld noemt Klink de plaatsing van ‘zeer ervaren artsen’ op de spoedeisende hulp. ‘Door hun ervaring verwijzen ze minder door, wordt er minder onnodig duur onderzoek gedaan en worden minder medicijnen voorgeschreven. Ander voorbeeld: na een hartoperatie komen patiënten heel vaak terug in het ziekenhuis voor controle, maar ook bij de huisarts. Dat is onnodig belastend en tijdrovend voor de patiënt terwijl het lang niet altijd nodig is. Het zijn vaak handshake-rekeningen die het ziekenhuis daarvoor schrijft. Zo zijn er honderden ideeën en initiatieven van artsen zelf.’

Zulke contracten wil VGZ de komende tijd ook afsluiten met andere ziekenhuizen, met instellingen voor verpleging en verzorging, met fysiotherapeuten en tandartsen. Daar profiteren ook andere verzekeraars van, verwacht Klink. ‘Een ziekenhuis sluit niet met ons een contract af waarin betere, passende zorg vooropstaat en met een andere verzekeraar een heel ander contract. Bij de programma’s nemen andere verzekeraars de goede dingen over.’

Zorgverzekeraar CZ, iets kleiner dan VGZ, is sceptisch over Klinks optimisme. ‘Wij sluiten ook contracten zoals Klink die noemt. Maar een daling van de zorgkosten? We hopen het ook, maar dat zien wij nog niet gebeuren, al is het maar door de vergrijzing.’ Zorgverzekeraar Zilveren Kruis laat namens het grootste zorgverzekeringsconcern Achmea weten ‘geen behoefte te hebben te reageren’.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) acht een daling van de zorgkosten ‘wensdenken’. ‘Wij zijn niet tegen zorg efficiënter of anders organiseren. Dat kost tijd en geld. Maar steeds meer patiënten hebben steeds complexer zorg nodig. Dat blijft duur’, aldus NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy. De lobby van zorgverzekeraars, ZN, wil zich niet uitlaten over de visie van een lid.

Klink roept het kabinet op in de onderhandelingen met de sector rekening te houden met het gedrag van artsen in instellingen. Het kabinet dreigt de sector met strafkortingen als er overschrijdingen van de budgetten zijn. ‘Als het tot kortingen komt, moeten die niet algemeen worden toegepast. Want waarom zou een ziekenhuis nog meewerken aan onze aanpak als het eventueel moet meebetalen aan de boete die anderen veroorzaken?’

Hoe een streekziekenhuis het zorgstelsel op zijn kop zette

Ziekenhuizen moeten veel slimmer gaan werken. In Gorinchem laten ze zien hoe dat kan. Goedkoper, logischer, maar vooral: beter voor de patiënt. Ook kwaliteit kan een medicijn zijn. (+)

Volg en lees meer over:  GEZONDHEIDSZORG   GEZONDHEID   WETENSCHAP   POLITIEK  NEDERLAND   ECONOMIE

ZORG;

BEKIJK HELE LIJST

VGZ-directeur Klink: Zorg kan goedkoper, zonder kwaliteits­ver­lies

AD 19.04.2018 De aldoor stijgende premie van de ziektenkostenverzekering is nergens voor nodig. Dat meent oud-minister Ab Klink. Klink, die momenteel directeur is bij zorgverzekeraar VGZ, vindt dat als ziekenhuizen en huisartsen efficiënter zouden werken de geraamde stijging van 2 miljard aan zorgkosten uit kan blijven. Uitgaven in de zorg en de zorgpremie kunnen zelfs omlaag, aldus Klink in de Volkskrant.

Volgens de VGZ-directeur kan er veel op de gezondheidszorg worden bespaard, zonder dat de zorg aan kwaliteit inboet. Volgens Klink moeten het kabinet en de Tweede Kamer zich daarom niet neerleggen bij alsmaar stijgende zorgkosten en de steeds hogere premies. Artsen en bestuurders van meerdere ziekenhuizen onderschrijven de stelling van Klink. Net als de concurrerende zorgverzekeraar Menzis, zo meldt De Volkskrant.

’s Lands op één na grootste zorgverzekeraar VGZ presenteert vandaag het jaarverslag over 2017. Volgens het jaarrapport kunnen de uitgaven voor de zorgverzekering tot het jaar 2021 1,6 miljard euro omlaag. Een daling van zo’n vier procent. Volgens VGZ kunnen de premies die daling volgen. Een stelling die haaks staat op het gangbare beeld bij kabinet en concurrenten van VGZ.

Stijging naar 50 miljard

Ziekenhui­zen hebben het beste zicht op kwaliteit, de verzeke­raar heeft dat niet, aldus Ab Klink, Zorgverzekeraar VGZ.

CZ en Achmea zien de premie volgend jaar juist stijgen, zo kondigden de maatschappijen al eerder aan. Het Centraal Planbureau gaat tot 2021 uit van een kostenstijging van 20 procent. Een totaal aan zorgkosten van 50 miljard. Het kabinet volgt de cijfers van het CPB en begroot tot aan 2021 een stijging van 9 miljard ten opzichte van de 41 miljard aan kosten in 2017. Wel bestaat de hoop in overleg met artsen en zorgverleners de stijging te beperken.

VGZ, dat al met elf ziekenhuizen contracten voor de komende vijf jaar heeft afgesloten, is van mening dat er ‘veel lucht in de zorg zit’. In de nieuwe afspraken daalt de omzet juist. Hoe de instellingen dat gaan verwezenlijken, laat de verzekeraar ‘aan de artsen over’, zegt Klink. ,,Zij hebben het beste zicht op kwaliteit, de verzekeraar heeft dat niet.’’ Vooropstaat, aldus de VGZ-directeur, dat de zorg beter wordt. De verzekeraar draagt daarvoor wel voorbeelden aan.

Ervaren artsen op eerste hulp

Het plaatsen van ‘zeer ervaren artsen’ op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen is een zo’n voorbeeld.Klink: ,, Door hun ervaring verwijzen ze minder door, wordt er minder onnodig duur onderzoek gedaan en worden minder medicijnen voorgeschreven.’’ Ook de dubbele controle van een patiënt na een hartoperatie, in het ziekenhuis én bij de huisarts, noemt Klink ‘onnodig belastend en tijdrovend’. Er zouden honderden van dit soort ideeën en initiatieven zijn, vaak van artsen zelf.

Niet iedereen deelt Klinks visie. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt de plannen ‘wensdenken’. Voorzitter Yvonne van Rooy laat weten dat efficiëntere zorg ‘tijd en geld’ kost en dat steeds meer patiënten complexere zorg nodig hebben. ,,Dat blijft duur’’, aldus Van Rooy. Ook zorgverzekeraar CZ zet vraagtekens. ,,Wij sluiten ook contracten zoals Klink die noemt. Maar een daling van de zorgkosten? We hopen het ook, maar dat zien wij nog niet gebeuren, al is het maar door de vergrijzing.’’

Patiëntenorganisaties hebben te weinig geld om goed te werken

NOS 19.04.2018 Patiëntenorganisaties hebben meer geld nodig, anders kunnen ze hun werk niet meer goed doen. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vragen ze om extra subsidie.

“De financiering van de patiëntenbeweging dateert uit de tijd dat ze alleen opkwam voor betere zorg. Maar inmiddels praten vertegenwoordigers van patiënten mee over veel meer onderwerpen en op veel meer plaatsen, landelijk en regionaal. Het werk is enorm toegenomen, maar de financiering niet”, schrijft Patiëntenfederatie Nederland.

Ook de koepelorganisaties Ieder(in) en MIND en honderd patiëntenorganisaties hebben de brief ondertekend.

Vertegenwoordigen

Sommige patiëntenorganisaties zou het water aan de lippen staan. Ze willen daarom snel extra subsidie, want anders kunnen ze patiënten niet meer goed vertegenwoordigen.

De organisaties komen op voor de belangen van patiënten, verbeteren de kwaliteit van zorg en denken mee met ziekenhuizen, andere zorginstellingen en gemeenten. Ook werken ze mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Inspectie spit door medische dossiers Careyn

AD 05.04.2018 De Inspectie voor de Gezondheidszorg licht komende weken de medische dossiers van Careyn door. De zorgwaakhond gaf de verpleeghuisinstelling, met vestigingen in Utrecht en Zuid-Holland het afgelopen jaar een laatste waarschuwing om de dossiers op orde te brengen.

De inspectie constateerde in afgelopen jaren dat in alle bezochte verpleeghuizen van Careyn de dossiers niet actueel of compleet waren. In deze documenten behoren gegevens over de medicijnen van de cliënt te staan, maar ook diens voorgeschiedenis en dagelijkse rapportages.

Careyn, dat dertig verpleeghuizen heeft in de provincies Utrecht en Zuid-Holland, krijgt al drie jaar lang waarschuwingen van de inspectie en werd eind 2016 onder curatele gesteld. Deze zogenoemde aanwijzing werd afgelopen najaar opnieuw met een jaar verlengd.

Cowboys

SP en PVV pleitten vandaag tijdens een Kamerdebat voor het opknippen van de organisatie in meerdere onafhankelijke stichtingen. Careyn zou een onbestuurbare ‘zorgmoloch’ zijn geworden. ,,In vele debatten die over Careyn zijn gevoerd komt een duidelijk beeld naar voren. Grootheidswaanzin, dikbetaalde bestuurders, overnames en ga zo maar door. Careyn past daarmee in het rijtje van Meavita, Vestia en Inholland. Organisaties met een belangrijke publieke taak die volledig zijn verziekt en verpest door marktdenken en commerciële cowboys”, zei SP’er Maarten Hijink.

Volgens minister Hugo de Jonge (Zorg) is opsplitsen van één van Nederlands grootste zorginstellingen voorlopig niet aan de orde. ,,Ik sluit niet uit dat opknippen een denkbaar scenario is in toekomst. Maar ik zie nu de grond niet.” Volgens De Jonge heeft Careyn in de afgelopen anderhalf jaar belangrijke verbeterstappen gezet door bijvoorbeeld de kraamzorgtak af te stoten en zich meer te richten op de ouderenzorg. Ook zou de veiligheid in de verpleeghuizen zijn vergroot en zijn er allerlei na- en bijscholingscursussen opgezet voor medewerkers.

Careyn heeft tot 7 november om ook aan de tweede en laatste deadline van de inspectie te voldoen: dan moet de zorginstelling de zorg, financiën én het bestuur op de rit hebben. Op wat er gebeurt als die deadline niet gehaald wordt, wilde de minister niet op vooruitlopen.

Wachten

De Jonge benadrukte dat de circa tweeduizend ouderen in de verpleeghuizen geen acuut gevaar lopen. Op de vraag van D66 hoe het met de reguliere zorg gesteld is – ‘zou je je vader of moeder hier willen onderbrengen’- gaf hij ook geen antwoord. ,,Ik doe geen quick en dirty schets”, zei hij. De Jonge wacht eerst op het eindoordeel van de Inspectie.

PvdA-kamerlid Sharon Dijksma voorspelde nu al een heftig Kamerdebat, mocht volgende maand blijken dat de dossiers nog altijd niet op orde zijn. Ze vindt dat de inspectie haar geloofwaardigheid heeft verloren door ‘keer op keer de deadline uit te stellen’ en niet duidelijk te stellen wat de consequenties zijn van een mogelijk negatief eindoordeel.

Zevenaar wil inspecties bij ouderencentrum

Telegraaf 29.03.2018  Woonzorgcentrum Pelgromhof in Zevenaar is in opspraak. De gemeente Zevenaar en Zorgverzekeraar Menzis hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie SZW ingeschakeld. Dat doen ze na een reeks klachten van bewoners, familie van bewoners en personeel van het woonzorgcentrum.

De inspecties moeten onderzoeken of de veiligheid van bewoners en hun familie in het geding is, of er voldoende goede zorg wordt geleverd en of medewerkers hun taak fatsoenlijk kunnen uitvoeren. Gemeente en zorgverzekeraar maken zich daarover zorgen, staat in een verklaring. Menzis besloot vorige week al tot een opnamestop voor bewoners die intensieve zorg nodig hebben.

De Pelgromhof is een particulier woonzorgcentrum voor ouderen met 48 appartementen en ruim tweehonderd aanleunwoningen. De gebouwen zijn in beheer bij Percura Zorg. Twee zorgorganisaties verzorgen de bewoners. De werkrelatie tussen Percura en de zorgverleners is compleet verstoord. Zowel bewoners en familie als personeel klagen over wantoestanden die daardoor ontstaan, zegt de gemeente. Percura kon daar donderdag niets over zeggen.

Zorgorganisatie Winterswijk sluit plotseling

Telegraaf 29.03.2018 Zorgorganisatie De Zorgconsulent in Winterswijk heeft donderdag plotseling de deuren gesloten. Andere zorgverleners overleggen over overname van de ongeveer tachtig cliënten en dertig medewerkers van De Zorgconsulent, zo bevestigde de directeur van zorginstelling Cumulus Home uit Amsterdam donderdag berichtgeving in De Gelderlander. Cumulus neemt waarschijnlijk cliënten in de Randstad over.

Personeel van De Zorgconsulent heeft een mail van de directeur gekregen dat hij het salaris niet meer kan betalen en faillissement gaat aanvragen. De directeur is telefonisch niet meer bereikbaar en het kantoor is gesloten.

De Zorgconsulent begeleidt en huisvest jongvolwassenen met een lichte verstandelijke handicap in de Achterhoek, de regio Arnhem-Nijmegen, Twente, Noord-Holland en de regio Rotterdam. In september vorig jaar was de Inspectie voor de Gezondheidszorg kritisch over de geleverde zorg en noemde die „risicovol”, onder meer omdat cliënten te weinig begeleiders in hun directe omgeving hadden. De directie verzekerde toen dat de problemen waren opgelost.

Ziekenhuis stuurt Dordtse ouderen sneller naar verpleeghuis

NOS 28.03.2018 Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht gaat ouderen sneller doorsturen naar een verpleeghuis. Daarmee moet onnodige bezetting van ziekenhuisbedden worden voorkomen.

Het gaat om ouderen die binnenkomen op de spoedeisende hulp maar die niet hoeven te worden opgenomen, zoals een verwarde patiënt die is gevallen maar niets heeft gebroken.

Proef

Het ziekenhuis neemt dit besluit na een proef van vijf maanden, waarbij intensiever werd samengewerkt met verpleeghuizen in de omgeving om snel een plek te vinden voor dit soort patiënten.

Tijdens de proefperiode kon tweederde van de 69 patiënten die zich zonder medische noodzaak op de eerste hulp meldden, direct worden doorverwezen naar een verpleeghuis. Het ziekenhuis noemt de proef geslaagd.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis dat kampt met onnodige bezetting van ziekenhuisbedden door ouderen. In onder meer het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht loopt een soortgelijke proef. Ook in Rotterdam loopt een proef om ouderen sneller uit het ziekenhuisbed te krijgen.

Verzorgingshuis berispt door inspectie

Telegraaf 27.03.2018 De gezondheidsinspectie heeft een verzorgingshuis van de Stichting Zahet in Nijmegen onder verscherpt toezicht gesteld omdat er veel mis is met de zorg. Volgens de inspectie zijn er tekortkomingen op het gebied van onder meer deskundigheid van zorgmedewerkers, de veiligheid van patiënten en de omgang met medicatie.

Daarbij is er te weinig controle op de naleving van werkafspraken en procedures. In totaal voldoet de verleende zorg in Gasthuis Schependomlaan niet aan meer dan de helft van de 23 getoetste normen.

Stichting Zahet krijgt van de inspectie vier maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet, dan kan de instelling worden beboet. Naar eigen zeggen richt de stichting zich met zijn gasthuizen op met name allochtonen die het thuis niet meer redden.

Opbrengst ‘schrapsessies’ in de zorg: snel stoppen met 62 regeltjes

NOS 27.03.2018 Onder het motto (Ont)Regel de Zorg hebben vertegenwoordigers van zeven zorgsectoren minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vandaag zeven lijstjes aangeboden met in totaal 62 bureaucratische maatregelen die op korte termijn geschrapt kunnen worden. Bij de maatregelen wordt ook een tijdpad geleverd.

Het gaat om handelingen als het meten van de bloeddruk. Deze verpleegkundige laat zien hoe dat gaat en wat er beter kan:

Video afspelen

Zorgorganisaties willen af van bureaucratische regels zoals deze

De minister heeft na het aantreden van het nieuwe kabinet de huisartsenactiegroep “Het Roer Moet Om” (HRMO) en de belangenvereniging voor artsen VvAA om zulke voorstellen gevraagd. Ook in het regeerakkoord belooft het kabinet vermindering van de regeldruk in de zorg.

Samen met apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen zijn zogenoemde “schrapsessies” georganiseerd. Zorgverzekeraars, toezichthouders en beroepsverenigingen hebben daaraan deelgenomen en ook het ministerie van VWS was betrokken. Uit die bijeenkomsten zijn de voorstellen voortgekomen.

Kwaliteitsregistraties

Verpleegkundigen willen af van dubbele registraties. Nu noteren ze bijvoorbeeld niet alleen de pijnscore van de patiënt, maar ook dat ze naar die pijnscore gevraagd hebben. Ze gaan ook stoppen met het invullen van machtigingsformulieren om hulp- en verbandmiddelen te mogen gebruiken voor patiënten.

Medisch specialisten willen af van de kwaliteitskeurmerken voor ziekenhuizen die niet alleen veel geld kosten, maar ook heel veel administratieve last betekenen. Verder stoppen ze met alle kwaliteitsregistraties die niet vastgesteld zijn door de beroepsgroep zelf.

Huisartsen willen in de eerste plaats af van de zogeheten uitvoeringsverzoeken. Dat zijn formulieren die zij moeten invullen als ze willen dat wijkverpleegkundigen of verpleegkundigen in verpleeghuizen bepaalde, meer risicovolle handelingen uitvoeren bij hun patiënten. Ze stoppen ook met het telkens opnieuw schrijven van verwijsbrieven voor de behandeling van chronische aandoeningen door andere zorgverleners.

Zorgverzekeraars

Apothekers stoppen met het meedoen aan de uiteenlopende kwaliteitsmetingen van zorgverzekeraars. Die hanteren allemaal andere kwaliteitsvoorwaarden waaraan zorgverleners moeten voldoen om een contract te krijgen. Als ze met alle zorgverzekeraars een contract willen dan moeten apothekers aan al die verschillende sets voorwaarden voldoen.

Psychiaters gaan fiks snoeien in het aantal punten dat ze moeten registreren om de effectiviteit van hun zorg en de tevredenheid van hun patiënten te meten. Fysiotherapeuten zoeken het in vergelijkbare maatregelen.

Wijkverpleegkundigen stoppen ermee hun cliënten elke wijziging van het zorgplan te laten ondertekenen. Verder gaan ze artsen ook niet langer vragen om de bovengenoemde uitvoeringsverzoeken vóór ze risicovolle handelingen uitvoeren.

Dit jaar

De meeste van deze maatregelen worden nog dit jaar geschrapt. De schrapsessies om nog meer overbodige of soms onzinnige bureaucratische maatregelen te vinden, gaan intussen door.

Minister Bruins voor Medische Zorg is onder de indruk van de ‘schraplijst’. Hij vindt het belangrijk dat die door zorgverleners zelf is samengesteld en denkt dat de uitvoering meer werkplezier en meer tijd voor de patiënten zal opleveren. Hij denkt dat er “nog vele jaren” opgelet moet worden, om te voorkomen dat de regeltjes weer als onkruid de kop opsteken.

BEKIJK OOK

‘Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt’

Te weinig zorg door teveel aan regels, zegt GGZ Nederland

Zorgaanbieder schrapt omstreden verzuimregels

Telegraaf 27.03.2018 Zorgaanbieder Carinova trekt omstreden verzuimregels in. Werknemers die ziek waren, werden verplicht hun dagen later in te halen. Ook moesten ze zelf voor vervanging zorgen.

De regels worden geschrapt na overleg tussen de vakorganisaties (FNV, NU’91, CNV Zorg en Welzijn, FBZ), ondernemingsraad en het bestuur van de instelling. „Het is nooit de bedoeling van Carinova geweest om in strijd te handelen met de wet- en regelgeving”, staat in een gezamenlijk verklaring.

Bij Carinova, dat opereert in de regio Deventer en omstreken, werken 3200 mensen. Vanuit de Tweede Kamer was minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken om opheldering gevraagd over de kwestie.

De vakbonden zeggen dat ze meerdere soortgelijke meldingen van werknemers over instellingen hebben gekregen. De bonden proberen eerst via overleg een eind te maken aan deze praktijken, die tegen de wet zijn.

Zorgaanbieder Carinova trekt verzuimprotocol per direct in

AD 27.03.2018 Zorgaanbieder Carinova trekt met onmiddellijke ingang het bekritiseerde verzuimprotocol in. Werknemers die ziek waren, werden verplicht hun dagen later in te halen. Ook moesten ze zelf voor vervanging zorgen.

De Sallandse zorgorganisatie trekt het protocol in na overleg met vakorganisaties FNV, NU’91, CNV Zorg en Welzijn en werknemersorganisatie FBZ. Op vrijdag 6 april vindt verder overleg plaats tussen de vakorganisaties, de ondernemingsraad en Carinova, om tot overeenstemming te komen over een nieuw te vormen verzuimprotocol.

Lees ook

Geen tik op de vingers voor ‘inhaalwerk’ zieke werknemers

Lees meer

Zorgaanbieder Carinova wil dat zieke werknemer werk inhaalt

Lees meer

Kamer valt over ‘inhaalwerk’ voor ziek zorgpersoneel

Lees meer

‘Het is nooit de bedoeling van Carinova geweest om in strijd te handelen met de wet- en regelgeving. Carinova hecht, evenals de vakorganisaties, aan goed werkgeverschap’, schrijft de zorgaanbieder in een persbericht. Medewerkers die benadeeld zijn kunnen contact opnemen met de personeelsafdeling, zegt Carinova.

Ziek melden

In het zorgprotocol van Carinova staat onder meer dat medewerkers ‘probleemhouder’ zijn van hun verzuim. Als ze zich ziek melden, wordt hun gevraagd zelf met de cliënt een nieuwe afspraak te maken, anders doet Carinova dat. De zorginstelling spreekt zelf van een ‘gedragsmatige visie op verzuim’.

Dat zorgaanbieder Carinova ziek personeel het werk op een andere dag wil laten inhalen, zorgde voor veel commotie. Na eerdere, vergeefse verzoeken het protocol aan te passen, schreven vakbonden CNV en NU’91 en werknemersorganisatie FBZ een brief op poten naar de directie van de zorgaanbieder. Daarin schreven ze dat de verzuimregels van het zorgbedrijf in strijd waren met de wet. CNV dreigde zelfs met een rechtsgang.

Kind griep

De vakbonden zijn van mening dat Carinova met het nieuwe protocol probeert het ziekteverzuim omlaag te krijgen, vooral van mensen die niet echt (heel) ziek zijn. Veel mensen zouden zich bijvoorbeeld ziek melden als hun kind griep heeft. Carinova ontkent dit en laat in een reactie weten dat het verzuim niet hoger is dan gemiddeld in de zorg, en dat het momenteel zelfs aan het dalen is.

Carinova zei eerder de nieuwe verzuimregels juridisch te hebben laten toetsen en dat ze binnen de kaders van de wet handelt. Volgens de zorgaanbieder willen cliënten graag hun ‘eigen’ zorg- of hulpverlener, en dus geen invaller. ,,Er wordt een verantwoordelijkheid gevraagd van onze medewerkers voor hun eigen inzetbaarheid – wanneer mogelijk – om te zorgen dat de zorg altijd wordt geleverd. Als een medewerker niet in staat is vervanging te regelen, wordt dit opgelost door het team of door de planner.”

Gevraagd om een antwoord op de vraag of het intrekken van het protocol betekent dat Carinova zelf ook twijfelt aan de juridische houdbaarheid van het protocol, reageert woordvoerder Jos van de Kemenade na ruggespraak met de directie niet inhoudelijk. Wel laat hij per mail weten: ,,Samen met de vakorganisaties en ondernemingsraad gaan we werken aan een goed verzuimprotocol wat uiteraard past binnen de wet- en regelgeving. We hebben er vertrouwen in dat we er goed uit komen.”

3200 mensen

Bij Carinova, dat opereert in de regio Deventer en omstreken, werken 3200 mensen. Vanuit de Tweede Kamer was minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken om opheldering gevraagd over de kwestie. Koolmees bekende dat ook hij ‘met zijn wenkbrauwen had gefronst’, toen hij de berichtgeving over het nieuwe protocol van Carinova las. Wel zei hij het overleg af te willen wachten voor hij Carinova eventueel zou terugfluiten. Dat bleek dus niet nodig.

De vakbonden zeggen dat ze meerdere soortgelijke meldingen van werknemers over instellingen hebben gekregen. De bonden proberen eerst via overleg een eind te maken aan deze praktijken.

Geen tik op de vingers voor ‘inhaalwerk’ zieke werknemers

AD 27.03.2018 Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vindt het te vroeg om de Sallandse zorginstelling Carinova terug te fluiten omdat die ziek personeel werk laat inhalen. Hij wil eerst afwachten wat het overleg tussen vakbonden en Carinova oplevert en of er mogelijk een rechtszaak komt.

Koolmees bekende vanmiddag in de Tweede Kamer dat hij ‘met zijn wenkbrauwen had gefronst’ toen hij de berichtgeving over het nieuwe zorgprotocol van Carinova las. Daarin staat onder meer dat medewerkers ‘probleemhouder’ zijn van hun verzuim. Als ze zich ziek melden, wordt hun gevraagd zelf met de cliënt een nieuwe afspraak te maken, anders doet Carinova dat. De zorginstelling spreekt zelf van een ‘gedragsmatige visie op verzuim’. Vakbond CNV ziet dat anders en stelt dat Carinova de wet overtreedt.

Details

  Peter Kwint  ✔@peterkwint

Medewerkers van een zorginstelling zijn ‘probleemhouder van hun verzuim.’ In normaal Nederlands: sjoemelen met roosters zodat je zieke werknemers niet hoeft te betalen. Goed dat @bartvankent voor de zorgmedewerkers opkomt. #vragenuur  2:51 PM – Mar 27, 2018

Koolmees heeft contact gezocht met beide partijen en stelt dat uit die gesprekken ‘geen gedeeld beeld’ is gekomen. ,,Ik heb nog niet alle details”, zei hij tijdens het Vragenuur, waar hij door SP-Kamerlid Bart van Kent was ontboden.

Volgens Koolmees is de kwestie vooralsnog een zaak tussen werkgever en werknemer, waar hij zich niet mee moet bemoeien, zeker niet nu CNV heeft gedreigd met een gang naar de rechter.

Volgens Van Kent verschuilt de minister zich. Volgens de SP’er is het overduidelijk dat Carinova de wet overtreedt. ,, Dit is heel eenvoudig. Volgens mij kan de minister prima beoordelen dat hier sprake is van een illegale constructie en Carinova daarop aanspreken.”

Afstand

SP-Kamerlid Bart van Kent © ANP

Ook Kamerleden van GroenLinks en PvdA dringen er bij Koolmees op aan afstand te nemen van de zorginstelling. Koolmees wil echter alleen in algemene zin uitlaten. ,,Het is niet de bedoeling dat er druk wordt uitgeoefend op iemand bij ziekte. Als de vraag is of Carinova zich aan de wet moet houden, dan luidt het antwoord ‘ja’.”

Koolmees zegt geen signalen te hebben dat andere zorginstellingen het verzuimprotocol van Carinova kopiëren. Hij erkent dat de berichtgeving niet goed is voor het imago van de zorg als werkgever. Daarom is het volgens hem positief dat bonden aan de bel hebben getrokken.

‘Meer werkers in de zorg? Eerst imago verbeteren’

OmroepWest 14.03.2018 Werkgevers en opleidingen staan te trappelen om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. ‘Het belangrijkste daarbij is het verbeteren van het imago. Want alle bezuinigingen op de zorg hebben dat geen goed gedaan. Dat zegt Marjolijn van der Meer, directeur van Extra Strong, waarin zorgwerkgevers en opleidingen uit onze regio al enkele jaren samenwerken.

Extra Strong doe mee aan het actieplan ‘Werken in de Zorg’ dat het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Op 27 maart gaan we daar afspraken over maken met het ministerie,’ zegt Van der Meer.

Het doel van het plan is om zoveel mogelijk mensen te interesseren voor een opleiding en uiteindelijk een baan in de zorg. De komende jaren zijn er in het hele land zeker 130.000 mensen nodig, in onze regio alleen al tienduizend. Maar veel mensen herinneren zich nog heel goed hoe er werd bezuinigd in de zorg en hoeveel banen dat toen kostte.

‘Dan waren er teveel, dan weer te weinig mensen voor de zorg’

‘Dat begon al toen ik in de jaren ’70 als verpleegkundige mijn opleiding begon,’ zegt Tineke van den Dries, inmiddels opgeklommen tot schooldirecteur Zorg en Welzijn aan het ROC Mondriaan in Leiden. ‘Als je klaar was met je opleiding werd je meteen ontslagen. En dat ging steeds op en neer. Dan waren er teveel mensen, dan weer te weinig.’

‘Dat slechte imago moeten we verbeteren,’ zegt Marjolijn van der Meer. De boodschap nu is dat je gebeiteld zit als je in de zorg gaat werken. En dat het leuk is in de zorg, dat je er ook toe doet.’

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Maar als er zoveel mensen moeten worden opgeleid, zoeken ook de opleidingen zelf personeel. En in het onderwijs is ook al een groot personeelstekort.

Toch blijft Van der Meer vertrouwen op succes. ‘We gebruiken op de opleidingen nu ook al mensen die zelf in de zorg werken. Het wordt een zware operatie, maar onder druk wordt alles vloeibaar.’

Bonden: meer nodig om zorgpersoneel te houden

Telegraaf 14.03.2018 In de kabinetsplannen om het groeiende personeelstekort in de zorg aan te pakken, missen de vakbonden voorstellen die ervoor moeten zorgen dat mensen die nu al in de zorg werken dat ook blijven doen. Meer salaris en het verminderen van de werkdruk en de administratieve rompslomp zouden helpen, vinden FNV en CNV.

CNV is blij dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) miljoenen uittrekt voor opleidingen, werk- en stageplekken om het groter wordend personeelstekort in de zorg aan te pakken. Het grote personeelstekort vraagt om alle hens aan dek, maar het is ook zaak om zuinig te zijn op de zorgmedewerkers van nu, aldus het CNV.

BEKIJK OOK:

Personeelstekorten in zorg nemen toe

De FNV mist in de plannen van De Jonge vooral aandacht voor manieren om het huidige personeel te behouden. „Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren vertrokken, omdat ze niet wisten of ze hun baan zouden houden. Rond hun dertigste kunnen mensen nachtdiensten vaak niet meer combineren met hun privéleven en haken ze af. Kom met beleid daarvoor en verhoog de salarissen zodat je betaalt voor de kwaliteit die wordt gevraagd.”

Kabinet wil personeelstekort in de zorg binnen vier jaar wegwerken

VK 14.03.2018 Het kabinet wil binnen vier jaar de personeelstekorten in de zorg wegwerken. Het trekt 320 miljoen euro uit voor scholingsplannen, wervingscampagnes en meer stageplekken. In 2022 moet het tekort aan mensen ‘naar nul of daar dichtbij’.

Dit schrijven de ministers De Jonge en Bruins, die samen het ministerie van Volksgezondheid bestieren, aan de Tweede Kamer. In de zorg wordt gewaarschuwd voor grote personeelstekorten op korte termijn. Het aandeel zorgbedrijven met moeilijk vervulbare vacatures tussen medio 2016 en medio 2017 is opgelopen van 45 naar 51 procent, waarschuwde uitkeringsinstantie UWV eerder deze week. In ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en ggz heeft zelfs 80 procent van de organisaties moeite personeel te vinden. Er staan dit jaar al zo’n 130 duizend vacatures open waar met moeite mensen voor te vinden zijn.

Als er nu niet wordt ingegrepen, is er in 2022 een tekort van 100 tot 125 duizend medewerkers, schrijven nu ook de bewindslieden. Zij willen ‘alles op alles zetten’ om het tij te keren. Het geld wordt via regionale plannen verdeeld, van de huisartsenpraktijken tot grote verpleeg- en thuiszorginstellingen. Daarmee hopen de ministers meer dan 58 duizend scholingstrajecten op te kunnen zetten. Eerder kondigde minister De Jonge al hervormingen aan, opdat verpleegkundigen effectiever te werk kunnen gaan. Zo worden zij binnenkort verlost van veel administratieve rompslomp.

Waarom de zorg aan vernieuwing toe is;

Het tekort aan personeel in de zorg vraagt om zij-intreders. ‘Het is fijn weer onderdeel te zijn van de maatschappij’
Zij-instromers en herintreders zijn meer dan welkom in de zorg, waar een groot tekort is aan personeel. Drie van hen vertellen over hun geslaagde overstap.

Minister de Jonge maakt haast met vernieuwing in de zorg en schrapt 5-minutenregistratie voor wijkverpleging
Wijkverpleegkundigen worden verlost van veel administratieve rompslomp. De door velen gehate 5-minutenregistratie wordt afgeschaft, zodat zij niet meer minutieus verslag hoeven te doen van hun werkzaamheden gedurende de dag.

Zorg zoekt meer handen aan bed: ‘Tekort aan personeel neemt komende tijd toe’
Het tekort aan personeel in de zorg neemt toe. Dit maakte het UWV maandag bekend in zijn arbeidsmarktrapportage. Er staan dit jaar zo’n 130 duizend vacatures open waar met moeite mensen voor te vinden zijn.

Volg en lees meer over:  GEZONDHEID   POLITIEK   NEDERLAND   GEZONDHEIDSZORG

ZORG;

BEKIJK HELE LIJST

Kabinet zet alles op alles om personeelstekort in de zorg terug te dringen

RO 14.03.2018 Extra middelen voor leerwerkplekken en omscholen, 28 regionale actieplannen van onder andere werkgevers en onderwijsinstellingen en een landelijke campagne moeten er toe leiden dat de personeelstekorten in de zorg worden aangepakt. Dit staat in actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ dat het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gezamenlijke opdracht is luid en duidelijk: de personeelstekorten moeten in 2022 naar nul of daar dichtbij.

Het tekort aan medewerkers is een van de belangrijkste uitdagingen voor iedereen die iets te maken heeft met zorg en welzijn. In de zorg werken zo’n 1,2 miljoen mensen. Maar als we nu niet iets anders doen dreigt in 2022 een tekort van 100 tot 125 duizend medewerkers. Het kabinet zet daarom samen met werkgevers, scholen/opleidingen, medewerkers en overheden  alles op alles om het tij te keren. Landelijk, en in de regio met concrete en ambitieuze actieplannen waarin de regionale opgave wordt beschreven en concrete en meetbare ambities en acties worden geformuleerd. Drie pijlers zijn daarbij belangrijk:

  1. Meer kiezen voor de zorg: meer leerlingen, studenten, zij-instromers en herintreders kiezen voor de zorg. Dat begint bij een beter imago van de zorg en weten wat het werk inhoudt.
  2. Beter leren in de zorg: iedere leerling en student kan rekenen op een stageplek. Zij maken door middel van vernieuwende stages kennis met de sectoren binnen de zorg. Meer leerlingen maken de opleiding af door inspirerend en uitdagend onderwijs. Voor het huidige personeel staat permanent leren en ontwikkelen centraal.
  3. Anders werken in de zorg: het werken in de zorg sluit beter aan bij de wensen van medewerkers. Medewerkers kunnen het aantal uren werken dat bij ze past (hogere deeltijdfactor). Medewerkers doen het werk waarvoor ze zijn opgeleid en zonder overbodige administratieve lasten. Zo blijft het werk leuk en wordt werkdruk en ziekteverzuim teruggedrongen. Door het herschikken van taken (jobcarving) wordt het werk beter verdeeld en geschikt gemaakt voor meer mensen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Geld voor omscholen en extra werkplekken

De komende jaren komt een bedrag van in totaal €320 miljoen via de scholingsimpuls Sectorplanplus voor regionale plannen beschikbaar. Voor het eerste tijdvak, dat loopt van augustus 2017 tot 1 mei 2018, is 80 miljoen vrijgemaakt. In het eerste tijdvak is voor 1059 organisaties, uiteenlopend van huisartsenpraktijken tot grote verpleeg- en thuiszorginstellingen, geld gereserveerd, waarmee naar verwachting zo’n 58.500 scholingstrajecten kunnen worden uitgevoerd.

Met dit geld kunnen werkgevers extra leerwerkplekken voor de instroom van zorgmedewerkers (zowel MBO en HBO) bieden, boventallige medewerkers omscholen en extra doorstroomplekken creëren. Voorwaarde voor deze middelen is dat een werkgever zich verbindt aan een van de regionale actieplannen.

Het kabinet gaat bovendien meer sturen op de realisatie en voortgang van de regionale arbeidsmarktplannen. Het geld voor verschillende tijdvakken komt pas beschikbaar nadat een onafhankelijke commissie zich over de plannen heeft gebogen en aan het ministerie van VWS een positief advies geeft. Ook bevordert de commissie kennisuitwisseling tussen regio’s en volgt zij de voortgang van de plannen.

Documenten;

In dit actieprogramma geeft het kabinet aan hoe het de personeelstekorten in de zorg gaat aanpakken.

Jaarplan | 13-03-2018

Zie ook;

Zorg in VS duurder dan in Nederland

Internationaal onderzoek

NRC 13.03.2018 Het Nederlandse zorgstelsel is goed en niet duur in vergelijking met rijke Europese landen en de VS. Verpleegkundigen worden behoorlijk goed betaald.

Een patiënt wordt door middel van een operatierobot aan prostaatkanker geopereerd in het – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Het Nederlandse zorgstelsel levert even goede kwaliteit als andere rijke landen in Europa voor een vergelijkbare, iets lagere prijs. De Europese zorgstelsels zijn veel beter en aanzienlijk goedkoper dan het Amerikaanse zorgstelsel.

Dit blijkt uit een uitgebreid overzicht in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA, dat dinsdag is gepubliceerd. Hierin wordt het zorgstelsel in de VS vergeleken met de stelsels in tien andere rijke landen, waaronder Canada, Australië en Europese landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland. Niet eerder gebeurde dit zo gedetailleerd als in dit Brits-Amerikaanse onderzoek, waarin zorgsystemen op bijna honderd punten naast elkaar zijn gelegd.

Zorgverleners goed betaald

Hieruit komt onder meer naar voren dat Nederlandse zorgverleners behoorlijk goed worden betaald. Nederlandse huisartsen zitten net als de Franse en Australische aan de onderkant van de middenmoot, met een gemiddeld jaarsalaris van rond de 110.00 dollar (90.000 euro); Zweedse huisartsen krijgen minder (86.000 dollar), Duitse (154.000 dollar) en vooral Amerikaanse (218.000 dollar) veel meer. Maar Nederlandse specialisten zijn Europees koploper en verdienen met 192.000 dollar bijna twee keer zoveel als Zweedse (98.000) maar minder dan Amerikaanse (316.000). Nederlandse verpleegkundigen moeten met een jaarsalaris van 65.000 dollar alleen de Amerikaanse voor laten gaan (74.000 dollar).

In de VS wordt bijna een vijfde van het nationaal inkomen (17,8 procent) uitgegeven aan zorg. In Nederland is dat iets meer dan een tiende (10,5 procent), vergelijkbaar met landen als Denemarken (10,8 procent), Frankrijk (11 procent) en Duitsland (11,3 procent). Die hoge bestedingen aan zorg in de VS leiden niet tot een gezondere bevolking, zoals is te zien aan onder meer levensverwachting, kindersterfte en leefstijl.

De levensverwachting in de VS is met een gemiddelde van 78,8 jaar aanzienlijk lager dan in Nederland (81,6 jaar) en bijvoorbeeld Frankrijk (82,4 jaar) en Japan (83,9 jaar). Waar in Japan nog niet één van de duizend kinderen rond de geboorte overlijdt, is dat in de VS vier (2,5 in Nederland). Terwijl Amerikanen minder roken dan bijvoorbeeld Nederlanders (11,4 procent tegen 19 procent van de bevolking), zijn ze veel vaker te dik (70 procent tegen minder dan 50 procent).

Matige gezondheid in VS

De matige gezondheid in de VS in vergelijking met andere landen schrijven de onderzoekers onder meer toe aan de relatief hoge armoede. De verschillen in zorguitgaven zijn volgens de onderzoekers lastiger te verklaren. In de VS worden namelijk niet duidelijk meer verrichtingen gedaan dan elders. Zo hebben keizersnedes in de VS (een op de drie geboortes) wel vaker plaats dan in Nederland, Zweden of Japan (een op de zes), maar niet meer dan in Duitsland, Zwitserland en Australië.

Het grootste verschil lijkt dan ook te zitten in de prijzen die worden berekend voor verrichtingen en nieuwe medicijnen. Zo kost een CT-scan in de VS gemiddeld 900 dollar, tegen 280 dollar in Nederland en een kleine 100 dollar in Canada. Waar in Nederland jaarlijks 466 dollar per inwoner aan geneesmiddelen wordt uitgegeven, het minst in alle onderzochte landen, is dat in de VS 1.443 dollar.

Ruim 300 miljoen euro om personeelstekort in zorg terug te dringen

NU 13.03.2018 Met extra geld voor opleidingen, werk- en stageplekken en regionale actieplannen wil het kabinet het oplopende personeelstekort in de zorg de komende jaren aanpakken.

Doel is het tekort, dat de komende jaren dreigt op te lopen naar 125.000 vacatures, in 2022 zo ver mogelijk te hebben weggepoetst. Met het plan is zo’n 347 miljoen euro gemoeid.

Het ministerie van Volksgezondheid wil zoveel mogelijk mensen lekker maken voor een baan in de zorg. Het gaat daarbij niet alleen om leerlingen en studenten, maar bijvoorbeeld ook om mensen die al een baan hebben of ooit in de zorg hebben gewerkt. Daarnaast moeten mensen die stage willen lopen in de zorg, verzekerd zijn van een plek.

Er komt een landelijke campagne en om te zorgen dat in elke regio de daar bestaande problemen worden aangepakt komen er 28 regioplannen.

Minister Hugo de Jonge presenteert het actieplan woensdag. Het staat los van de plannen die er zijn om de problemen in de verpleeghuizen aan te pakken. Daarvoor is eerder al 2,1 miljard gereserveerd.

Zie ook: Zorg komt komende jaren honderdduizend werknemers tekort

Lees meer over: Zorg

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie), Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA).

Ⓒ ANP

Kabinet zet vol in op zorgpersoneel

Telegraaf 13.03.2018  Het kabinet opent de trukendoos om het nijpende tekort aan zorgpersoneel het hoofd te kunnen bieden. Om bijvoorbeeld de uitval van oudere werknemers in de zorg in te dammen, zullen ze eerder moeten worden ingezet voor lichter werk zoals studie- en stagebegeleiding.

Ook moeten er meer werklozen worden omgeschoold naar een zorgbaan en kunnen huisartsen worden ontzien door het inzetten van medewerkers die gespecialiseerd zijn in veel voorkomende aandoeningen zoals COPD en diabetes.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) onthult morgen, ook namens zijn departementale collega’s Bruins en Blokhuis, het complete actieprogramma dat tot meer handen aan het bed moet leiden. Zonder extra inspanning dreigt er in het jaar 2022 een tekort van 125.000 zorgmedewerkers.

Regionaal

Omdat de vraag naar zorgpersoneel per regio sterk verschilt, hebben de zorgministers per regio in kaart laten brengen waar het knelt en wat eraan gedaan kan worden. Het levert een scala aan mogelijke oplossingen op.

Een van de ideeën gaat over oudere werknemers, voor wie het werk in de zorg fysiek steeds zwaarder wordt. Om uitval te voorkomen moet eerder en creatiever worden nagedacht over lichtere functies, zoals studie- en stagebegeleiding. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: de oudere werknemer kan langer aan de slag blijven en ontlast daarmee andere verpleegkundigen en verzorgenden die het stagewerk er vaak gewoon bij moeten doen.

Ook opleidingen staan te springen om meer stageplekken. Er is in sommige regio’s een tekort aan. Voor een aantal scholen was het zelfs aanleiding om het aantal opleidingsplekken via numerus fixus te beperken.

Snoeien in regels

Grote frustratie blijkt er bij werknemers te zitten omdat ze – vaak na bezuinigingen – werk zijn gaan doen dat eigenlijk niet bij hun functie past. Het gaat om administratieve taken en schoonmaaktaken. Geadviseerd wordt daarom om flink te snoeien in regelgeving en zorgklussen te herschikken.

Een aantal regio’s is al aan de slag gegaan met het omscholen van mensen met een uitkering naar de zorg. Daarbij wordt samengewerkt met het UWV, uitzendbureaus en zorginstellingen. Succesvol blijkt het te zijn om de kandidaten na een korte training meteen al mee te laten draaien in de zorg, waar hun opleiding wordt voortgezet en verdiept. Voor het werven en scholen van nieuwe zorgmedewerkers heeft het ministerie van Volksgezondheid de aankomende jaren 325 miljoen euro beschikbaar.

Grote huisartspraktijken kunnen gebaat zijn bij het inzetten van een manager die zich stort op administratieve taken, waaronder de declaraties. Hierdoor houden de huisartsen meer tijd over voor hun patiënten. Huisartsen nemen nu namelijk steeds meer taken over van ziekenhuizen. Het drukt de zorgkosten: ziekenhuiszorg is duurder. Maar ze krijgen het daardoor wel steeds drukker. Vandaar de nieuwe plannen.

Honderden miljoenen extra voor meer personeel in de zorg

NOS 13.03.2018 Het kabinet legt op korte termijn 347 miljoen euro op tafel om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. Als er niets gebeurt is er over vier jaar een tekort van 125.000 mensen. Het kabinet wil juist dat tegen die tijd het personeelstekort helemaal is opgelost.

Er gaat meer geld naar opleidingen, omscholing en stageplekken, en er komen regionale actieplannen en een landelijke campagne. Het kabinet wil vooral extra investeren in scholing: 320 miljoen. Een speciale adviescommissie gaat erop toezien dat het geld efficiënt wordt gebruikt.

Op korte termijn zijn er onder meer veel extra mensen nodig in de verpleeghuizen.

Minister komt met actieprogramma

In een actieprogramma van de ministers De Jonge, Bruins en staatssecretaris Blokhuis, dat morgen gepresenteerd wordt, staat dat medewerkers in de zorg beter moeten worden ingezet. Ook komt er een campagne om werken in de zorg aantrekkelijker te maken.

Per regio worden de vacatures in kaart gebracht. Vervolgens gaan alle partijen om de tafel zitten om af te spreken hoe ze dat tekort gaan verminderen.

Voor de regio Rotterdam wordt bijvoorbeeld een tekort van 5000 mensen verwacht. Daar zijn nu al afspraken gemaakt over nieuwe stageplaatsen bij huisartsenpraktijken en zorginstellingen. Ook wordt geprobeerd om te voorkomen dat medewerkers de zorg verlaten, bijvoorbeeld omdat ze de werkdruk te hoog vinden.

De maatregelen staan los van de plannen die er al zijn om de problemen in de verpleeghuizen aan te pakken. Daarvoor was al 2,1 miljard uitgetrokken.

Belofte kabinet: 125.000 mensen extra aan het werk in de zorg

AD 13.03.2018 Het dreigende personeelstekort in de zorg moet in 2022 zijn weggewerkt. Dan moeten er zeker 125.000 mensen extra aan het werk zijn. Die ambitie spreken de drie zorgbewindslieden in Rutte III morgen uit in deze krant. Lukt dat niet, dan dreigen grote problemen; niet alleen in verzorgingshuizen, maar ook in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.

Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis trekken deze kabinetsperiode 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een baan in de zorg. Iedereen in opleiding moet straks kunnen rekenen op een stageplek.

De grootste daling van het tekort (zo’n 30.000 duizend extra mensen) moet komen uit de verhoging van het aantal herintreders en zijinstromers met 20 procent per jaar. Maar ook het uitbreiden van alle arbeidscontracten met 1 uur kan het tekort al met 20.000 fte’s verminderen.

Begeleiding

De ministers komen met een aanvalsplan om de arbeidsmarkt aan te zwengelen in 28 regio’s, die financieel worden afgerekend op hun plannen om meer zorgpersoneel te rekruteren. Er komt een onafhankelijke adviescommissie die de regio’s begeleidt om de afgesproken doelen te halen.

Binnen vijf jaar moet het tekort zo zijn weggewerkt, is de nadrukkelijke wens van de bewindslieden. Minister Hugo de Jonge zegt daarover: ,,We leggen de lat bewust hoog voor onszelf. Ik leg straks liever uit dat we onze ambitie net niet halen dan dat we onszelf geen doel meer zouden durven stellen.”

Het kabinet denkt ook handen aan het bed vrij te maken door te snijden in de administratieve rompslomp voor verpleegkundigen. Dat soort werk, maar ook bijvoorbeeld de catering of schoonmaak, kan dan worden overgenomen door werkzoekenden die nu nog aan de kant staan.

Haalbaar

Minister Bruins over de haalbaarheid van het plan: ,,Het Centraal Planbureau zegt dat het te doen is. En we zijn al begonnen. Van de beschikbare 347 miljoen euro voor de arbeidsmarkt is al 80 miljoen vrijgekomen, waarmee nu bijna 60.000 mensen worden opgeleid in de zorg. Om met patiënten te werken, maar ook als stagebegeleider.”

Lees een uitgebreid interview met zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins in deze krant.

Zorg komt komende jaren honderdduizend werknemers tekort

NU 12.03.2018 Zorgbedrijven moeten dit jaar zo’n 130.000 vacatures vullen, becijfert het UWV maandag. Mede door de vergrijzing is goed personeel echter steeds moeilijker te vinden. De komende vier jaar wordt een tekort van honderdduizend medewerkers verwacht.

De gemiddeld steeds oudere bevolking leidt er niet alleen tot een toename van het aantal hoogbejaarden dat specialistische en intensieve zorg nodig heeft. Ook is bijna een kwart van de zorgmedewerkers 55 jaar of ouder en verlaat zij in de komende jaren de arbeidsmarkt, zo schetst het UWV.

Er is vooral veel behoefte aan zorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. Die zijn voor zorgbedrijven steeds moeilijker te vinden. Zo kan 80 procent van de ziekenhuizen, thuiszorg- en geestelijke gezondheidszorginstellingen vacatures niet gevuld krijgen. In andere zorgsectoren geldt dat voor de helft van de instellingen.

Volgens Willem de Boer van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen werkt het personeel in ziekenhuizen vaak al extra diensten en loopt de werkdruk op. Soms worden operaties uitgesteld of moeten specialistische afdelingen tijdelijk de deuren sluiten.

Vraag

De vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden stijgt dit jaar met 1,5 procent, na jaren van banenverlies in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Het UWV verwacht dat het aantal banen in de sector zal stijgen tot ongeveer 1,1 miljoen.

De uitkeringsinstantie ziet zeer goede kansen op werk voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ook werknemers die werken in medisch-technische beroepen, zoals opticien en mondhygiënist zijn gewild.

Oplossingen

Het UWV stelt een aantal oplossingen voor de korte termijn voor. Zo kan er efficiënter worden geroosterd, kunnen contracten worden verruimd en kunnen servicemedewerkers niet-zorgtaken overnemen.

Op de langere termijn raadt de overheidsinstelling onder meer betere erkenning van en meer waardering voor zorgmedewerkers door werkgevers aan. Ook kunnen er bijvoorbeeld meer werkzoekenden of migranten worden opgeleid.

De bevindingen van UWV sluiten aan bij die van onderzoekbureau Berenschot, dat vorig jaar november al waarschuwde voor tekorten van honderdduizend of meer zorgmedewerkers.

Veel zorginstellingen houden deze week open huis, in het kader van de Week van Zorg en Welzijn, om de belangstelling van werkzoekenden te wekken. Daar ontstaan veel nieuwe arbeidsplaatsen doordat extra geld wordt gestoken in verbetering van de kwaliteit in verpleeghuizen.

Zie ook: ‘Personeelstekort in zorgsector loopt komende jaren hard op’

Lees meer over: Zorg

Personeelstekorten in zorg nemen toe

Telegraaf 12.03.2018 Personeelstekorten in de zorgsector nemen toe, waarschuwt UWV. Daar ontstaan dit jaar tussen de 120.000 en 130.000 vacatures. Die kunnen niet allemaal worden ingevuld: tot 2022 loopt het tekort op tot mogelijk meer dan 100.000, aldus de uitkeringsinstantie.

Ongeveer de helft van de zorginstellingen had vorig jaar te kampen met moeilijk vervulbare vacatures, in ziekenhuizen en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg lag dat aandeel zelfs rond de 80 procent.

Verpleegkundigen

Vooral verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden. De vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden stijgt dit jaar met 1,5 procent, na jaren van banenverlies in de verpleging, verzorging en thuiszorg. In deze tak werken bijna 1,1 miljoen mensen, die circa 13 procent van alle banen in Nederland vervullen.

Volgens de uitkeringsinstantie is er eveneens veel vraag naar mensen in medisch-technische beroepen, zoals audicien, opticien, optometrist en mondhygiënist. Ook bepaalde medisch specialisten, waaronder artsen op de spoedeisende hulp en ouderengeneeskundigen, zijn er niet genoeg.

Volgens UWV is het aantal vacatures in de kinderopvang in een jaar tijd is verdubbeld, van 200 per maand in 2016 tot 400 openstaande banen per maand vorig jaar. Met name in de Randstad melden werkgevers in dat banen lastig in te vullen zijn. Enkele jaren geleden was er nog een een overschot aan medewerkers in de kinderopvang. Wel worden thans hogere eisen gesteld aan nieuwe werknemers, zoals opleiding, ervaring en taalvaardigheid.

Vergrijzing

De zorgsector heeft eveneens te lijden onder de vergrijzing. Bijna een kwart van de werknemers in de branche is ouder dan 55 jaar.

Vacatures in de zorg nemen toe: ‘De rek is eruit’

 

NOS 12.03.2018 Het aantal banen in de zorg groeit. Dit jaar zijn er zo’n 130.000 vacatures, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Maar voor veel functies is nauwelijks iemand te vinden. En dat heeft gevolgen voor iedereen, zegt de Vereniging voor Ziekenhuizen.

Nu al werken er ruim een miljoen mensen in de zorg. Dat er steeds meer mensen nodig zijn, komt door strengere kwaliteitseisen (meer handen aan het bed) en de vergrijzing; bijna een kwart van de werknemers in de zorg is 55 jaar of ouder en stroomt de komende jaren uit.

Niet genoeg

“De instroom vanuit het onderwijs neemt wel toe”, zegt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. “Maar het is nog lang niet genoeg. De mensen zijn er simpelweg niet van de ene op de andere dag.” Ook personeel dat door de inkrimping van de zorg de afgelopen jaren ontslag kreeg, heeft volgens haar al lang weer een baan. “Dus die kunnen de vacatures ook niet vervullen.”

Werkgevers in de zorg zeggen dat ze grote moeite hebben om personeel te vinden. De grootste problemen zijn er in ziekenhuizen, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg: daar zoekt 80 procent van de instellingen tevergeefs naar mankracht. In andere zorgsectoren heeft de helft dat probleem.

Waar ziet het UWV oplossingen op korte termijn?

  • Andere personeelsmix, bijvoorbeeld de inzet van ‘helpenden-plus’: mbo-niveau 2 aangevuld met bepaalde modules.
  • Verschuiven van niet-zorgtaken naar servicemedewerkers, declaratiemedewerkers en/of vrijwilligers/mantelzorgers.
  • Aanpak administratie, door inzet van niet-zorgmedewerkers, betere technologie of het schrappen van overbodige registratie.
  • Efficiëntere inzet personeel, bijvoorbeeld slimmer roosteren, meer contracturen per persoon.
  • Aanboren mogelijke ‘reserves’: ontslagen zorgprofessionals terughalen naar de sector, opleiden van werkzoekenden of migranten, aantrekken van personeel uit het buitenland
  • Op de langere termijn ziet het UWV kansen in betere erkenning en waardering voor zorgpersoneel door werkgevers, meer opleiding en stages, maatregelen om zorgvragen te voorkomen en meer voorlichting om jongeren voor de sector te interesseren.

“De rek in ziekenhuizen is eruit”, zegt Willem de Boer van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen. “Het ziekenhuispersoneel ervaart een grote werklast en werkt vaak al extra diensten.” De Boer krijgt signalen van ziekenhuizen die operaties uitstellen, acute stops op eerste hulpposten en specialistische zorgafdelingen die (tijdelijk) dichtgaan omdat ze in die regio geen mensen hebben.

Volgens de zorgbestuurder gaat iedereen in Nederland de gevolgen van de oplopende vacatures nu merken. “We moeten eraan wennen dat we nog wel zorg kunnen krijgen, maar niet meer per definitie heel dichtbij,” zegt hij. Ziekenhuizen werken intensiever samen en wisselen informatie en mensen uit om de ergste druk te delen. “Het wordt bijvoorbeeld steeds moeilijker alle patiënten een bed te geven, als er onvoldoende personeel is. Ziekenhuizen bellen elkaar continu en stemmen af waar wel plek is.”

Nieuwe plannen

De oplopende personeelstekorten in de zorg vormen ook een uitdaging voor het kabinet. Woensdag maakt het kabinet bekend hoe hij het personeelsprobleem wil aanpakken.

Op dit moment versterkt de griepgolf de problemen met personeelstekorten. Meer mensen dan normaal doen een beroep op ziekenhuiszorg, terwijl ziekenhuizen zelf ook kampen met griep onder personeel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt de situatie in de gaten en zegt in te kunnen grijpen als dat nodig is. Volgens het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tonen de problemen door de griepepidemie aan dat de rek uit ons systeem is.

Ondertussen zit het oplopende personeelsgebrek zelfs de werving van nieuwe mensen in de weg; een aantal zorgorganisaties dat in het kader van de Week van Zorg en Welzijn vandaag hun deuren zouden openen voor werkzoekenden, blaast dat mogelijk af omdat ze onvoldoende personeel beschikbaar hebben.

BEKIJK OOK;

‘Bijna elk ziekenhuis worstelt nog met gevolgen griepgolf’

Zorg zoekt meer handen aan bed: ‘Tekort aan personeel neemt komende tijd toe’

VK 12.03.2018 Het tekort aan personeel in de zorg neemt toe. Dit maakte het UWV maandag bekend in zijn arbeidsmarktrapportage. Er staan dit jaar zo’n 130 duizend vacatures open waar met moeite mensen voor te vinden zijn.

Zorgwekkende bezuinigingen of gratis yogales: ouderenzorg verschilt sterk per gemeente.

Waar de ouderenzorg in de ene gemeente gebukt gaat onder jarenlang bezuinigen, spelen ouderen in de andere gemeente onbezorgd hun partijtje scrabble. Nu de gemeenten meer te zeggen krijgen, worden ook de verschillen groter. Lees hier aflevering 1 van een korte serie, over de lokale zorg.

Het UWV schrijft dat het aandeel zorgbedrijven met moeilijk vervulbare vacatures tussen medio 2016 en medio 2017 is opgelopen van 45 naar 51 procent. In ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en ggz heeft zelfs 80 procent van de organisaties moeite personeel te vinden.

Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV, zegt dat met name verpleegkundigen en verzorgenden in de individuele gezondheidszorg in trek zijn. ‘Zowel op mbo- als op hbo-niveau. Die tekorten nemen de komende tijd eerder toe dan af.’ Ook werknemers die werken in  medisch-technische beroepen, zoals audicien, opticien, optometrist en mondhygiënist, zijn gewild.

Als het lukt alle openstaande functies te vervullen is de zorgsector bijna weer net zo groot als in 2012. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) presenteert woensdag zijn plannen hoe het personeelstekort aan te pakken.

Aangescherpte eisen, vergrijzing

© anp

Er zijn meer mensen nodig in de zorg omdat de kwaliteitseisen voor zorgpersoneel zijn aangescherpt en omdat het personeel vergrijst. UWV meldt dat 23 procent van de werknemers in de zorg ouder is dan 55 jaar, waardoor in de komende jaren veel personeel vervangen moet worden. Volgens het UWV zoekt de zorgsector ‘intensief naar oplossingen voor de tekorten’.

Vorig jaar juli luidde VGZ en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) al de alarmbel over een dreigend, structureel tekort aan verpleegkundigen. En in het bijzonder over een tekort aan wijkverpleegkundigen. Dit zou volgens de zorgverzekeraar en beroepsvereniging leiden tot duurdere zorg en langere wachtlijsten.

Ouderen zouden bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis moeten blijven en daarmee bedden bezet houden. Bovendien worden mensen langer thuis verzorgd, waardoor de vraag naar wijkverplegers groter is.

Ouderenzorg

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is druk bezig met onder meer het hervormen van de ouderenzorg, zodat verpleegkundigen effectiever te werk kunnen gaan. Zo worden wijkverpleegkundigen binnenkort verlost van veel administratieve rompslomp.

De door velen gehate 5-minutenregistratie wordt afgeschaft, zodat zij niet meer minutieus verslag hoeven te doen van hun werkzaamheden gedurende de dag. Vorige week sloot De Jonge nog een ‘pact voor de ouderenzorg’ met 35 organisaties.

Daarin beloofden zij plechtig dat zij eenzaamheid onder ouderen willen verminderen, en de kwaliteit van de verpleeghuizen en de zorg aan huis willen opkrikken. Dit moet nog worden uitgewerkt in concrete plannen.

Deze maand wordt er overlegd over de aanpak van eenzaamheid en de verpleeghuiszorg, daarna volgt een plan van aanpak voor de zorg thuis. Voor zijn ouderenbeleid heeft De Jonge de komende drie jaar ruim 2 miljard euro beschikbaar.

Volg en lees meer over:  GEZONDHEID   GEZONDHEIDSZORG

ZORG

BEKIJK HELE LIJST

Haagse huisartsen zitten met de handen in het haar nu de Plicare-wijkverpleegkundigen stoppen. ,,Voor ons is dit dramatisch.’’

AD 11.03.2018 Met sommige patiënten loopt hij ‘enorm te klooien’, zegt huisarts Hendrik Vrolijk. Of hij kan ze überhaupt niet helpen of hij doet het verkeerd. In veel gevallen, weet hij, is de patiënt beter af bij de wijkzuster dan bij de huisarts. Bijvoorbeeld als hij of zij hartstikke depressief is en dat blijkt door schulden te komen. ,,Als huisarts kan ik de patiënt doorsturen naar de psychiater, maar zo iemand schiet meer op met financiële hulp. Ik kan daar niet mee helpen.’’

Geld

Huisartsen doen bijna nooit mee aan acties. Dat ze dat nu wel doen geeft aan hoe belangrijk de wijk­ver­pleeg­kun­di­ge is, aldus Liane den Haan.

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat de zeventien wijkverpleegkundigen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg, die duizenden cliënten helpen, moeten stoppen. Er is geen geld meer voor beschikbaar.

Vrolijk is verbonden aan huisartsenpraktijk De Doc, die vestigingen heeft in de Rivierenbuurt en de Stationsbuurt in het Haagse centrum. ,,Wij hebben 12.000 patiënten en zien veel kwetsbare mensen. We werken heel nauw samen met de twee Plicare-wijkverpleegkundigen die hier rondlopen. Hebben we het een niet-pluis-gevoel, dan geven we de patiënt hun nummer. Zij gaan er dan mee aan de slag. Zo gaat het al tien jaar (Plicare bestaat 3 jaar, ervoor heette het Zichtbare Schakel, red.). En nu houdt het op.’’

Vrolijk is een van de tientallen huisartsen die hun handtekening zetten onder een brandbrief, die vorige week is verstuurd aan zorgwethouder Karsten Klein.

Dat huisartsen in zo groten getale in actie komen is opvallend, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO, de landelijke belangenbehartiger voor senioren, die samen met de huisartsen de noodklok heeft geluid. ,,Huisartsen doen bijna nooit mee aan acties. Dat ze dat nu wel doen geeft aan hoe belangrijk de wijkverpleegkundige is. Die ontlast ze enorm.’’

De Plicare-wijkverpleegkundige is anders dan andere wijkverpleegkundigen volledig onafhankelijk en richt zich puur op preventie. Ernstige probleemgevallen en zorgmijders, die compleet zijn vastgelopen, helpt ze om uit het web van problemen te raken.

Concept

Het is ‘een heel mooi concept’, zegt Den Haan, ‘waarin Den Haag voorop loopt’. ,,Breda heeft dit al met succes overgenomen.’’

Plicare stopt omdat de zorgverzekeraars er niet meer voor betalen. Daarop heeft de gemeente haar bijdrage ook ingetrokken. Den Haan: ,,Nou, wethouder, waar ben je nou? Den Haag heeft hiermee een pareltje in handen. Waarom doet de gemeente niks?’’

Volgens een woordvoerder wíl de gemeente wel wat doen, maar kan dat niet. ,,De gemeente maakt zich zorgen en heeft contact gehad met de zorgverzekeraars, maar officieel gaat de gemeente hier niet over.’’

Extra aandacht krimpregio’s bij ouderenzorg

Telegraaf 08.03.2018 Bijna veertig organisaties, instellingen, bedrijven en overheden slaan de handen ineen om de ouderenzorg te verbeteren. Daarbij zal bijzondere aandacht worden gegeven aan grensstreken en krimpregio’s.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tekent donderdag het Pact voor de Ouderenzorg met onder meer Albert Heijn, KPN, ANBO en Zorgverzekeraars Nederland, gemeenten en woningcorporaties. Het is voor het eerst dat zo’n brede coalitie zich hiervoor gaat inzetten.

Drie punten staan centraal in het pact: de aanpak van eenzaamheid, zorgen dat ouderen langer kunnen thuis wonen en verbetering van de verpleeghuiszorg. Heel concreet is het nu nog niet. Maar het is de bedoeling dat nog dit voorjaar plannen met een reeks maatregelen worden gepresenteerd.

Dat daarbij in het bijzonder wordt gekeken naar de krimpregio’s en grensstreken komt omdat daar het aantal voorzieningen zoals winkels aan het teruglopen is. Bovendien is hier de vergrijzing verder gevorderd dan in andere delen van het land.

Het aantal ouderen groeit. Op dit moment zijn er ongeveer 1,3 miljoen mensen ouder dan 75, in 2030 zullen dat er naar verwachting 2,1 miljoen zijn.

‘Betere ouderenzorg is hard nodig’

Telegraaf 08.03.2018 Grote bedrijven zoals KPN en Albert Heijn zetten vandaag met tal van zorginstellingen hun handtekening onder het nationale Pact voor de Ouderenzorg.

Minister wil bedrijven inschakelen bij ouderenzorg

NOS 08.03.2018 Een supermarktketen die zijn medewerkers traint in de omgang met de oudere, vergeetachtige klant. Een telecombedrijf dat een speciale telefoonlijn heeft met vrijwilligers om dagelijks of wekelijks contact te houden met ouderen. Het zijn voorbeelden van bedrijven die zich voorbereiden op de behoeften van de snel toenemende groep ouderen in de samenleving.

Als het aan minister De Jonge van Welzijn ligt, buigen de komende tijd veel meer bedrijven en organisaties zich over de vraag hoe al die ouderen het best geholpen kunnen worden. In Scheveningen tekenen vandaag meer dan dertig bedrijven met dit oogmerk het Pact voor de Ouderenzorg.

Video afspelen

Minister over toenemende zorg voor ouderen: ‘Niemand kan dit in zijn eentje

Tot 2030 komen er naar schatting 800.000 75-plussers bij. Dat betekent een forse opgave voor de ouderenzorg, zegt minister De Jonge. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Daarbij ligt eenzaamheid nogal eens op de loer, of is er meer zorg nodig. En als de gezondheid verslechtert, moeten ze misschien naar een verpleeghuis.

De kwaliteit van de verpleeghuiszorg is, wat De Jonge betreft, een van de grote uitdagingen. “Hoe lukt het om te zorgen dat al die verpleeghuizen van zo’n kwaliteit zijn dat je er met een gerust hart zelf voor zou willen kiezen, of dat je die zou willen uitkiezen voor je eigen ouders?”, vraagt hij zich af.

Geld is niet langer het probleem, zegt de bewindsman. “De zorguitgaven groeien de komende periode fors. Voor de verpleeghuiszorg is er zo’n 2 miljard euro extra.” De vraag is vooral hoe dit geld goed kan worden besteed en of er wel voldoende mensen zijn om zorg te bieden.

Eenzaamheid bestrijden

De Jonge wil ook de zorg voor ouderen die thuis blijven wonen verbeteren, bijvoorbeeld door de mantelzorgers te ondersteunen en te zoeken naar nieuwe combinaties van zorg en wonen.

Ook de eenzaamheid onder ouderen baart hem zorgen. “Hoe krijgen we die met elkaar gekeerd? Lukt het bijvoorbeeld om bij alle 75-plussers een huisbezoek af te leggen?” Die bezoeken moeten uitwijzen of het goed gaat met de oudere en wat hij of zij nodig heeft.

De minister wil het bedrijfsleven nadrukkelijk betrekken bij het verbeteren van de ouderenzorg. Als voorbeeld noemt hij Albert Heijn. De supermarktketen denkt volgens hem nu al na over de vraag hoe de wijkfilialen daarbij een rol kunnen spelen.

De Jonge: “Bij mensen die bijvoorbeeld licht dementeren, is de medewerker achter de kassa soms de eerste die doorheeft dat mevrouw extra zorg nodig heeft. Hoe kunnen we zorgen dat de supermarkt weet waar die signalen naartoe kunnen?”

De supermarkt om de hoek kan volgens hem ook signalen van eenzaamheid oppikken en doorgeven. Of een lunch organiseren voor mensen uit de wijk.

‘Bedrijven ook onderdeel van de samenleving’

De Jonge wijst ook op telecombedrijf KPN, dat via de ‘Zilverlijn’ contact wil houden met ouderen. Bij dat project bellen vrijwilligers op verzoek met ouderen om te vragen hoe het met hen gaat. “Een voorbeeld voor bedrijven die misschien met een heel ander doel zijn opgericht, maar die onderdeel zijn van diezelfde samenleving.”

De Jonge noemt de opdracht om de ouderenzorg te verbeteren “zo allemachtig groot, dat we daar echt elkaar voor nodig hebben. Niemand kan dat in zijn eentje.”

BEKIJK OOK;

Kamer: contant betalen bij gemeenten moet mogelijk zijn

Steeds meer spoedposten voor ouderen in ziekenhuizen

Sterftecijfer deze winter hoger dan vorig jaar

35 partijen sluiten Pact voor de Ouderenzorg

RO 08.03.2018 Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren.

Nederland heeft een enorm grote opgave voor de boeg op het gebied van ouderenzorg. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de manier waarop we de zorg inrichten in ons land. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbreekt nog.

Minister De Jonge:
“Het verenigen van alle partijen die betrokken zijn in één ‘pact voor de ouderenzorg’ is de beste manier om samen de schouders hieronder te zetten. Natuurlijk gebeurt er al ontzettend veel in de ouderenzorg. Maar samen kunnen we nog veel meer bereiken. Met deze 35 partijen, en hopelijk worden het er meer, gaan we nu aan de slag.”

Met het Pact voor de Ouderenzorg gaat een keur aan partijen – zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, etc. – gezamenlijk aan de slag om de zorg voor ouderen merkbaar en meetbaar te verbeteren door:

  • de trend van stijgende eenzaamheid onder ouderen te keren;
  • te zorgen dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen, met de juiste zorg en ondersteuning;
  • de verpleeghuiszorg te verbeteren zo dat ouderen er de juiste zorg krijgen en de aandacht die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis.

De ondertekenaars onderstrepen met het sluiten van dit landelijk Pact voor de Ouderenzorg de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen en verbinden zich aan het meedenken en meedoen met concrete plannen en acties. Het pact wordt in drie programma’s verder uitgewerkt en er worden afspraken gemaakt over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor aan zet is. Het pact is het begin van een proces met als doel ouderen in Nederland te laten merken dat de zorg en ondersteuning voor hen, en de generaties daarna, beter wordt.

Minister De Jonge:
“Ik zie en hoor al voorbeelden van verpleeghuizen die extra medewerkers hebben aangetrokken om meer tijd en aandacht te kunnen geven aan onze ouderen. Of hoe de regeldruk teruggedrongen wordt. Ook in de strijd tegen eenzaamheid zijn er tal van initiatieven. Van huisbezoeken bij 75-plussers, tot dansmiddagen met ‘oude’ muziek, en van breiclubs tot walking football. Deze voorbeelden maken voor ouderen een wereld van verschil.”

Het ministerie van VWS heeft op donderdag 8 maart 2018 met zo’n 40 landelijke organisaties het pact voor de ouderenzorg ondertekend.

Kortom zij komen samen in actie:

  • eenzaamheid signaleren en doorbreken;
  • goede zorg en ondersteuning thuis organiseren;
  • de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verbeteren.

Documenten;

Pact voor de ouderenzorg

Het ministerie van VWS heeft op donderdag 8 maart 2018 met zo’n 40 landelijke organisaties het pact voor de ouderenzorg…

Formulier | 07-03-2018

Pact voor de Ouderenzorg

Convenant | 08-03-2018

Lijst deelnemers Pact voor de Ouderenzorg

Zie ook;

Minister moet nu met concrete acties voor senioren komen

Telegraaf 08.03.2018 Het aantal 75-plussers neemt in rap tempo toe. Het zijn er nu zo’n 1,3 miljoen; in 2030 zal dat al zijn opgelopen tot meer dan twee miljoen. Het plaatst ons land voor een enorme uitdaging. Dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) daarom middels een ouderenpact zoveel mogelijk organisaties bij elkaar aan tafel zet om struikelblokken weg te nemen en de schouders eronder te zetten, is dan ook hoog tijd.

Het is goeddeels aan schrijfster Carin Gaemers en sportjournalist Hugo Borst te danken dat senioren sowieso weer in de schijnwerpers staan. Zij hadden het twee jaar geleden helemaal gehad met de benedenmaatse zorg in het verpleeghuis van hun beider moeders. Ze schreven een manifest voor betere verpleeghuiszorg. Dat kreeg grote maatschappelijke bijval en werd omarmd door de complete Tweede Kamer.

Het betekende een doorbraak. Op het terrein van ouderenzorg voerde het politieke gewin namelijk lange tijd de boventoon in Den Haag en sneeuwde het belang van de mensen, waarom het daadwerkelijk draait, nogal eens onder.

Andere wind

Na Gaemers en Borst is er een andere wind gaan waaien. Kabinet-Rutte II kon daar absoluut niet meer omheen. Voor betere verpleeghuiszorg werd 2,1 miljard euro extra uitgetrokken. Nog eens 180 miljoen gaat naar het project Waardig Ouder Worden, waar de rest van het ouderenpact onder gaat vallen.

Het is nu aan minister De Jonge om te laten zien dat er ook daadwerkelijk concrete maatregelen uit vloeien.

Het ouderenpact is wat dat betreft het eerste honk. Concrete plannen en acties zijn er namelijk nog maar amper. Daar gaan de deelnemers zich de aankomende drie jaar op storten.

‘Gehate vijf­mi­nu­ten­re­gi­stra­tie in wijkverpleging verdwijnt’

AD 08.03.2018 Er komt een einde aan de door veel wijkverplegers gehate vijfminutenregistratie. Die regeling, waarbij verplegers iedere vijf minuten in een app moeten registreren waar ze zijn en wat ze doen, was de afgelopen jaren hét symbool van de administratieve rompslomp in de zorg.

Vice-premier Hugo de Jonge © ANP

Personeel is volgens belangenvereniging V&VN op dit moment nog een derde van de tijd kwijt aan de beruchte registratie. Alle betrokken partijen zijn het echter zo goed als eens over een nieuw ‘kwaliteitskader wijkverpleging’, schrijft de Volkskrant. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Zorgautoriteit opgedragen de minutenregistratie af te schaffen.

In het nieuwe plan, dat op 1 april af moet zijn, krijgen verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid. Zij worden de coördinatoren van de zorg aan huis die huisartsen en gemeenten leveren.

Plan tegen eenzaamheid

De vijfminutenregistratie werd rond de eeuwwisseling ingevoerd. Het kabinet-Balkenende schafte de norm af, maar informeel bleef ze bestaan. Dat had onder meer te maken met de zorgverzekeraars, die hun vergoeding op de registratie baseren.

Minister De Jonge schrapt niet alleen de registratie, maar komt vandaag ook met een zogenoemd ‘pact voor de ouderenzorg’. Daarin beloven 35 organisaties zich te zullen inzetten om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen en de kwaliteit van verpleeghuizen en zorg aan huis te verbeteren. Er zijn op dit moment 1,3 miljoen 75-plussers in Nederland en dat aantal stijgt de komende jaren sterk. Aangezien zij langer thuis blijven wonen, is het risico op vereenzaming groot.

Minister de Jonge maakt haast met vernieuwing in de zorg en schrapt 5-minutenregistratie voor wijkverpleging

VK 08.03.2018 Wijkverpleegkundigen worden verlost van veel administratieve rompslomp. De door velen gehate 5-minutenregistratie wordt afgeschaft, zodat zij niet meer minutieus verslag hoeven te doen van hun werkzaamheden gedurende de dag.

De verpleegkundigen zelf worden de coördinatoren van de zorg aan huis die door huisartsen en gemeenten wordt geleverd. Dat is de kern van het nieuwe ‘kwaliteitskader wijkverpleging’, waarover alle partijen in de wijkverpleging het zo goed als eens zijn.

Dat kader beschrijft de normen waaraan het werk van wijkverpleegkundige moet voldoen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft het stuk besteld bij de organisaties die betrokken zijn bij de wijkverpleging. Uiterlijk 1 april moet het klaar zijn.

Rond de eeuwwisseling werd de 5-minutenregistratie geïntroduceerd als standaard voor de zorg aan huis. Verpleegkundigen moeten al hun werkzaamheden registreren in rubrieken, steeds in blokjes van vijf minuten. De regel groeide sindsdien uit tot hét symbool van de doorgeschoten bureaucratie in de zorg, ook omdat de organisatie voor verpleegkundigen V&VN uitrekende dat ze 30 procent van hun tijd kwijt zijn aan die registratie.

Dat ontneemt velen het plezier in hun werk, bleek in 2017 uit een enquête. De registratie voelt bovendien vaak als een blijk van wantrouwen.

Rond de eeuwwisseling werd de 5-minutenregistratie geïntroduceerd als standaard voor de zorg aan huis

In 2009 schafte het vierde kabinet-Balkenende de norm formeel alweer af. Informeel bleef die bestaan, vooral doordat de vergoeding van de zorgverzekeraars erop gebaseerd is. Ook vinden werkgevers en hun accountants de registratie prettig als informele prikklok.

Minister De Jonge profileert zich als strijder ‘tegen de spreadsheets en de stopwatches’. Hij heeft de Nederlandse Zorgautoriteit, die de tarieven voor wijkverpleging opstelt, inmiddels opdracht gegeven de minutenregistratie als norm te schrappen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP

Zorgverzekeraars baseren hun vergoeding op de tarieven van de NZA. Zorgverzekeraar VGZ experimenteert al met vergoeding van wijkverpleging zonder de minutenregistratie. Ook de eerste thuiszorgorganisaties volgen al.

Het schrappen van de norm is een eerste concreet voorbeeld van de vernieuwing van de ouderenzorg die het nieuwe kabinet heeft beloofd. Vandaag sluit De Jonge een ‘pact voor de ouderenzorg’ met 35 organisaties. Daarin beloven zij plechtig dat zij eenzaamheid onder ouderen willen verminderen, en de kwaliteit van de verpleeghuizen en de zorg aan huis willen opkrikken. Dit moet nog worden uitgewerkt in concrete plannen. Deze maand nog over de aanpak van eenzaamheid en de verpleeghuiszorg, daarna volgt een plan van aanpak voor de zorg thuis.

Het schrappen van de norm is een eerste concreet voorbeeld van de vernieuwing van de ouderenzorg die het nieuwe kabinet heeft beloofd

De Jonge wordt niet moe erop te wijzen dat nieuw beleid nodig is omdat de samenleving snel vergrijst. Nu zijn er 1,3 miljoen 75-plussers, in 2030 zullen het er 2,1 miljoen zijn. Ouderen blijven ook steeds langer thuis wonen. Daar ligt volgens De Jonge eenzaamheid op de loer. Meer dan de helft van de 75-plussers is volgens hem eenzaam en tweederde van de 85-plussers. De Jonge wil dat aanpakken met projecten en uitwisseling van ‘effectieve lokale aanpakken’.

Voor zijn ouderenbeleid heeft De Jonge de komende drie jaar ruim 2 miljard euro beschikbaar. Voor de bestrijding van eenzaamheid is in het regeerakkoord 29 miljoen euro gereserveerd, voor de verpleeghuiszorg 2,1 miljard euro en voor betere zorg aan huis 180 miljoen.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   GEZONDHEIDSZORG   POLITIEK

ZORG;

BEKIJK HELE LIJST

AD 08.03.2018

Na tien jaar is het over en uit voor wijkzusters en cliënten van Plicare …

AD 08.03.2018 Duizenden Haagse cliënten van Plicare komen vanaf 1 april zonder hun vertrouwde wijkverpleegkundige te zitten. Er is geen geld meer voor. ,,Dit is een groot drama.’’

Voorbeeld van nieuwe wijkaanpak moet noodgedwongen stoppen …

ANBO 01.03.2018  De wijkverpleegkundige als oren en ogen van de wijk. De wijkverpleegkundige als hét loket voor alle zorgen, óók als het gaat over betalingsproblemen, wonen, verslaving, geestelijke gezondheid en eenzaamheid. De wijkverpleegkundige als gids, kaart en kompas, in één persoon. Op deze manier werkt Plicare, een samenwerking van onafhankelijke wijkverpleegkundigen. Zij willen de wijk gezonder maken, door ervoor te zorgen dat mensen, ondanks zorg of hulp, zoveel mogelijk op eigen kracht en in hun buurt kunnen doen.

Plicare. Stopt. 

“Maar de manier van werken van Plicare staat onder druk: de financiering gaat nu via reguliere zorgaanbieders, en wanneer zij dat niet meer willen of kunnen opbrengen, dan moet de stekker eruit. Dat gebeurt in Den Haag op 1 april en dat betekent dat de meest kwetsbare buurtbewoners de dupe worden. Totaal verkeerd: deze aanpak werkt niet alleen in Den Haag, maar moet juist als voorbeeld dienen voor andere gemeenten”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Noodklok

Huisartsen, fysiotherapeuten en andere eerstelijnszorgprofessionals in Den Haag luiden samen met ANBO de noodklok over het noodgedwongen stoppen van Plicare. “Dit is een groot drama voor werknemers en cliënten. Wanneer deze wijkverpleegkundigen uit de wijk verdwijnen gaat er een hoeveelheid kennis en een netwerk van onschatbare waarde verloren.

Maar evenzogoed verwachten wij dat door het wegvallen van deze schakelfunctie de druk op eerstelijnspartijen en organisaties voor wijkverpleging in de regio toeneemt”, zo schrijven de ondertekenaars. “Wij hopen dat de gemeente Den Haag deze handschoen opneemt. Zonder Plicare zullen we niet alleen negatieve effecten zien het gebied van gezondheid en ziekte, maar ook in participatie, armoede, onderdak en veiligheid.  Juist de kwetsbaarste groepen in de samenleving, die waar de wijkverpleegkundige nu achter de voordeur komt, zullen het hardst worden getroffen.”

Lees de brief aan Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens, gemeente Den Haag

maart 9, 2018 - Posted by | bezuinigingen, ouderenzorg, politiek, Zorg, zorginstellingen | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.