Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3

‘Breed aanvalsplan’

Het plan van staatssecretaris Van Rijn kwam uiteindelijk tot stand na veel overleg met zorgclubs en patiëntenorganisaties. Hij waarschuwde in november 2014 al dat ‘het ei van Columbus er niet is, anders was het wel gevonden’. Dus is volgens een ingewijde gekozen voor een ‘breed aanvalsplan’. ,,Ik hoopte dat de staatssecretaris verder zou gaan, maar daar lijkt het niet op.”

IMG_0803

In verpleeghuizen waar de basiszorg nu al door de bodem zakt, heeft de bewindsman destijds al direct stappen aangekondigd: het komend halfjaar wil hij hier het toezicht verscherpen. Verder worden managers bij structureel onderpresteren gedwongen verbeteringen door te voeren. Ook kan een externe waarnemer de zaak overnemen of een andere instelling de zorg.

IMG_0795

Maar hoe wil Van Rijn de verpleeghuiszorg over de gehele breedte verbeteren? In zijn plan van aanpak zet hij in op meerdere trajecten om dat te bereiken.

Oude Nijhuis

Ben Oude Nijhuis (links) en Joop van Rijn, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn, deden indertijd tegenover het AD hun beklag over de falende zorg aan hun zwaar demente echtgenotes.

zorg

Scherper toezicht door de inspectie voor goede basiszorg in verpleeginstellingen, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Want vooral de aandacht voor ‘zware’ patiënten moet beter.

Betrokkenen melden echter dat het plan pas echt serieus is opgepakt nadat het AD in november het schokkende relaas plaatste van de vader van staatssecretaris Van Rijn en diens buurman Ben Oude Nijhuis. Beide heren waren zeer ontevreden over de zorg voor hun echtgenotes in een Haagse instelling. ,,Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels”, zo gaf de oude Van Rijn destijds aan.

Na alle ophef trok hij zich vrij snel terug uit de media. Zijn kompaan Oude Nijhuis ging door met zijn strijd en veranderde van een anonieme oude man in een alom geliefde voorvechter van de ouderenzorg. Twee weken later  overleed hij.

Tot letterlijk enkele uren voor zijn hersenbloeding hield Ben Oude Nijhuis zijn kruistocht vol tegen de falende zorg aan zijn dementerende vrouw. Die kruistocht nam in slechts 2 weken tijd een enorme vlucht, toen ook de moeder van verantwoordelijk staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) slachtoffer bleek. De kritiek op de bezuinigingen in de zorg laaide op en Oude Nijhuis ging voorop om dat protest gaande te houden.

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 2

zie ook: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel1

zie ook: Het Kabinet met de aangepaste Zorgwet

Zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2

lees ook: Vrije artsenkeuze niet beperkt: de patiënt wint

Lees ook: Het zijn de zorgverzekeraars die de lakens uitdelen

zie ook: Hoe het kabinet dinsdag door PvdA opeens in crisissfeer belandde

zie ook: Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?

zie ook: Lees hier meer over ‘ de coalitie in ontbinding’

zie verder ook: Huurdersheffing versus De Nacht van Adri Duivesteijn ??

zie ook: Brief Adri Duijvesteijn

‘Strijd van klokkenluider Oude Nijhuis niet vergeefs’

AD 17.11.2015 Eén jaar na de dood van klokkenluider Ben Oude Nijhuis, krijgt zijn dementerende vrouw Sjaan goede zorg. ,,De strijd van mijn vader is niet voor niks geweest. Was dat maar overal zo”, zegt zijn dochter Yvonne.

Heel soms wordt Yvonne herkend in haar viswinkel in Zoetermeer. ,,Jij bent toch de dochter van…”, klinkt het dan. De Haagse is niet zo happig op aandacht en wil beslist niet op de foto, maar als het wordt gevraagd kan ze niet anders dan glimlachen. Die koppige oude man, die vorig jaar op de barricade sprong voor betere zorg voor zijn vrouw, die nog amper sliep van opwinding én het in de media opnam tegen staatssecretaris Van Rijn, ja, dat was haar vader.

Joop van Rijn (donker jasje) en Ben Nijhuis in 2014. © Shody Careman.

Ik denk wel eens: hij is in twee weken zo druk bezig geweest, zou hem dat te veel zijn geworden? aldus dochter Yvonne.

Er is een jaar verstreken. Een jaar waarin Yvonne nog elke dag rond etenstijd een belletje van haar vader verwacht. ,,Dag meid, hebbie een drukke dag gehad”, vroeg hij dan. Om haar vervolgens op de hoogte te brengen van de gezondheid van haar moeder Sjaan, die hij twee, soms drie keer per dag bezocht. Toen nog licht dementerend, maar inmiddels een schim van wie ze was, vertelt Yvonne.

Nationale held
Oude Nijhuis gaf hierna zo veel interviews, dat ‘hij van voren niet meer wist, dat hij van achteren leefde’, herinnert zijn dochter zich. Laatst zag Yvonne de beelden terug op tv, waar haar vader het opneemt tegen Van Rijn. Het ging toch ook om zijn moeder? ,,Wat deed-ie het goed hè?”, zei ze tegen haar man. Haar vader werd een nationale held.

En veertien dagen later stierf hij. ,,Ik denk wel eens: hij is in twee weken zo druk bezig geweest, zou hem dat te veel zijn geworden? De huisarts heeft me daar nooit een duidelijk antwoord op kunnen geven. Tja, hij had twee tia’s gehad, dan is stress natuurlijk nooit bevorderlijk. Aan de andere kant vond hij al die aandacht geweldig. Hij werd eindelijk gehoord.”

Dinsdag, op zijn sterfdag, werkt ze gewoon zoals altijd in de viskraam. ,,Maar ik weet dat de gedachte aan hem me zal overvallen. De tranen komen vanzelf.”

Lees ook

Verder:

TSN Thuiszorg krijgt uitstel van betaling

RTVWEST 30.11.2015 TSN Thuiszorg hoeft voorlopig minder rekeningen te betalen. Het bedrijf heeft maandag uitstel van betaling gekregen, nadat het daar vrijdag om had gevraagd. TSN hoeft voorlopig alleen salarissen, hypotheken en belastingen te betalen.

Het uitstel geldt voor het TSN-onderdeel dat mensen helpt in het huishouden. Daar werken 12.000 mensen. De hulp gaat voorlopig gewoon door. De rechtbank in Almelo heeft twee curatoren benoemd. Die moeten kijken of TSN door kan gaan of dat het failliet moet gaan.

LEES OOK: ‘Sommige cliënten TSN Thuiszorg misschien toch zonder hulp’
TSN is het grootste thuiszorgbedrijf van het land. In Den Haag staat een groot regiokantoor van TSN. Het bedrijf nam in 2009 het failliete Meavita over, op dat moment de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Meavita was vooral actief in Den Haag, Utrecht en Groningen. Meavita ging failliet door ambitieuze projecten en het aannemen van de opdracht voor huishoudelijke zorg onder de kostprijs.
Tarieven te laag
TSN Thuiszorg wankelt al langer. Vorig jaar draaide het bedrijf een verlies van tien miljoen euro dit jaar wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht. Volgens TSN komen de problemen doordat het Rijk de verantwoordelijkheid voor de thuiszorg heeft overgedragen aan de gemeenten. Het bedrijf zou sindsdien veel minder geld krijgen voor dezelfde werkzaamheden.

Meer over dit onderwerp: Thuiszorg TSN Uitstel Betaling

TSN Thuiszorg krijgt uitstel van betaling

AD 30.11.2015 TSN Thuiszorg hoeft voorlopig minder rekeningen te betalen. Het bedrijf heeft maandag uitstel van betaling gekregen, nadat het daar vrijdag om had gevraagd. TSN hoeft voorlopig alleen salarissen, hypotheken en belastingen te betalen. Andere schuldeisers moeten wachten op hun geld.

Het uitstel geldt voor het TSN-onderdeel dat mensen helpt in het huishouden. Daaronder vallen ook de afdelingen in Groningen, de Achterhoek, Noord-Oost-Brabant en West-Brabant. TSN had daar de werknemers van andere zorgbedrijven overgenomen, zoals Sensire en Thebe.

Bij de huishoudelijke hulp van TSN werken 12.000 mensen. De hulp gaat voorlopig gewoon door. De rechtbank in Almelo heeft twee curatoren benoemd. Die moeten kijken of TSN door kan gaan of dat het failliet moet gaan.

TSN is het grootste thuiszorgbedrijf van het land. Het verkeert al langer in zwaar weer. TSN kondigde een paar maanden geleden honderden ontslagen aan. Het bedrijf wilde bovendien de lonen van andere thuiszorgers verlagen, maar dat werd teruggedraaid door de rechter. TSN zegt dat gemeenten te weinig betalen voor de zorg en dat het daardoor constant verlies lijdt.

Lees ook;

‘Problemen TSN komen niet door Twentse gemeenten’

AD 30.11.2015 De problemen rond TSN Thuiszorg zijn niet ontstaan door de contracten die de marktleider voor huishoudelijke hulp met de Twentse gemeenten heeft afgesproken. Dat maakt wethouder Anja Timmer van Almelo op uit het contact dat ambtenaren van haar gemeente met TSN Thuiszorg hebben gehad naar aanleiding van het uitstel van betaling dat het bedrijf heeft aangevraagd.

Ik leid uit het ambtelijke contact met het bedrijf af dat de Twentse gemeenten redelijke tarieven betalen, aldus Anja Timmer, wethouder.

Door het uitstel van betaling staan 12.000 banen en de zorg voor 40.000 klanten op de tocht. ,,Ik leid uit het ambtelijke contact met het bedrijf af dat de Twentse gemeenten redelijke tarieven betalen”, zegt Timmer. ,,Dat is bij alle zorgelijke ontwikkelingen nog een enigszins positief punt.”

TSN heeft contracten afgesloten met twaalf van de veertien Twentse gemeenten. In Almelo, de plaats van het hoofdkantoor van TSN, hebbenmeerdere raadsfracties het gemeentebestuur schriftelijke vragen gesteld over de ontwikkelingen.

Ook wordt het college in een motie gevraagd wat het denkt te doen om de huishoudelijke hulp te garanderen voor het geval TSN failliet gaat. In de Tweede Kamer hebben CDA en SP vragen aangekondigd over TSN.

Het SP-statenlid Gezina van der Ven riep burgemeester Jon Hermans van Almelo het afgelopen weekeinde in een open brief op ‘mee te strijden’ voor behoud van de banen van thuishulpen. Hermans zegt desgevraagd waar mogelijk te willen helpen. ,,Als ik in het contact met Den Haag iets kan doen, dan zal ik dat natuurlijk niet nalaten.”

Lees ook;

FNV: TSN heeft problemen ook aan zichzelf te danken

Trouw 29.11.2015 Thuiszorgbedrijf TSN heeft zijn problemen niet alleen aan de bezuinigingen te danken, maar ook aan zichzelf, zegt Gijs van Dijk (35) bestuurder van vakbond FNV. Dat de bond een loonsverlaging van TSN onlangs met succes bij de rechter aanvocht, is hooguit de druppel geweest, zegt hij. Mocht het op een faillissement uitdraaien, dan hoopt Van Dijk dat er genoeg lokale thuiszorgaanbieders opstaan die hun 12.000 personeelsleden kunnen overnemen.

Vakbond CNV deed niet mee aan die rechtszaak. Volgens bestuurder Suzanne Kruizinga was het glashelder dat TSN failliet zou gaan als ze de lonen niet konden verlagen. 

“Wij kijken naar het personeel van TSN. Die zou er bijna een derde in salaris op achteruit gaan. Dat is echt heel flink, want die mensen verdienden al weinig. Als vakbond staan wij voor die mensen.”

Volgens Kruizinga zijn er in Den Haag al maanden besprekingen voor een oplossing in de sector tussen staatssecretaris Van Rijn en de vakbonden. Ze verwacht dat er binnen een paar weken al een oplossing komt. Hadden jullie niet even kunnen wachten?

Eigen keuze
“Onze achterban besefte ook wel dat hun werkgever in zwaar weer zat. Maar ze wilden ook hun loon. TSN zegt dat ze mede door die rechtszaak in de problemen zitten. Maar het ging al jaren slecht. Dat ze die rechtszaak verloren, was hooguit de druppel. Het is toch niet meer dan normaal dat je mensen betaalt, waarvoor ze op de payrol staan?

Dat TSN nu uitstel van betaling heeft aangevraagd, is ook een keuze van het bedrijf. Hun moedermaatschappij ADG heeft al meerdere malen geld in TSN gestoken. Als die besprekingen in Den Haag zoveel perspectief bieden, dan had ADG toch nog één keer zijn nek kunnen uitsteken?”

De rechtszaak ging erover dat TSN duur personeel minder wilde betalen, omdat ze inmiddels werk op lager niveau doen. Waarom zou TSN relatief veel moeten betalen voor personeel dat inmiddels goedkoper werk uitvoert?

Duur personeelsbestand
“Die situatie heeft TSN aan zichzelf te danken. Toen ze de afgelopen jaren lukraak de ene na de andere thuiszorgorganisatie overnam, is niet goed gekeken naar het personeelsbestand. Was dat wel gedaan, dan hadden ze gezien dat relatief veel personeel in hoge functieschalen zat. En daarma heeft TSN zelf erg laag ingetekend bij aanbestedingen van gemeenten. Als je duur personeel hebt, en je accepteert de klus voor een laag bedrag, dan kom je in de problemen.”

Volgens Paul Lafranca, de financieel directeur van TSN, is dat helemaal niet zo eenvoudig. Wanneer ze niet meededen, liepen ze het risico mensen te moeten ontslaan, met dure afvloeiingsregelingen als gevolg. In feite zaten ze klem, zei hij.

“Ja, je moet blijven draaien. Dat snap ik wel. Het ligt ook niet alleen maar aan TSN. De rigoureuze bezuinigingen van dit kabinet dragen hier ook aan bij. En er zit een fout in het systeem. Er zijn te weinig regels waardoor organisaties met veel goedkope zzp’ers mogen meedoen, terwijl de overheid daar eigenlijk tegen is. Zo is TSN ook uit de markt geconcurreerd. Daarom moet dat beter geregeld worden. Het zou mooi zijn als Van Rijn op korte termijn met iets komt waardoor dit wordt rechtgezet. De arbeidsvoorwaarden moeten beter, en gemeenten moeten fatsoenlijk betalen.”

Hoog spel
Als TSN alsnog failliet gaat, hebben jullie dan te hoog spel gespeeld?

“Nee, dat denk ik niet. Het zou wel dramatisch zijn. De enige verzachtende omstandigheid is dat TSN de afgelopen jaren door heel Nederland organisaties heeft overgenomen. Daardoor zitten hun mensen verspreid door het hele land. Omdat overal wel andere lokale aanbieders zijn, denk ik dat deze mensen wel weer aan een baan kunnen komen. Het zou veel moeilijker zijn als TSN bijvoorbeeld monopolist zou zijn in één regio.”

Als personeelsleden na een faillissement door een andere aanbieder worden overgenomen, dan kunnen zij alsnog hun rechten verliezen.

“Wij zouden ons er sterk voor maken dat personeel met behoud van rechten wordt overgenomen. In het verleden is ons dat ook gelukt, bijvoorbeeld met het personeel van Meavita, dat in 2009 failliet ging.”

Die mensen zijn een jaar later bij de eerstvolgende bezuiningsronde voor een groot deel alsnog ontslagen.

“Daarom is het belangrijk dat Van Rijn op korte termijn verbeteringen doorvoert.”

Verwant nieuws

Waarom TSN straks 12.000 medewerkers niet kan betalen

Trouw 27.11.2015 Het was vandaag een zwarte dag voor Zion Jongstra, de directeur van TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland. Als er geen wonder gebeurt, kan hij straks zijn 12.000 medewerkers niet betalen, en komt de zorg aan 40.000 cliënten in gevaar. Zonder oplossing is de maatschappij alleen maar duurder uit, vreest hij.

Met de kennis van nu zou ik andere zorgaanbieders niet hebben overgenomen. De tarieven stonden toen nog niet zo onder druk als nu, aldus Zion Jongstra, directeur TSN Thuiszorg.

Ondanks forse bezuinigingen in de zorg is TSN uitgegroeid tot de grootste speler van Nederland. Hoe is dat mogelijk?
“Dat is begonnen in 2007, toen deze zorg naar de gemeenten overging. Klassieke zorgaanbieders, zoals Thuiszorg Groningen Icare, hebben toen veel medewerkers aan ons overgedragen. Die mensen deden vooral wat wij HH2 noemen, huishoudelijke hulp, met de nadruk op het zelfredzaam houden van ouderen. Toen was nog 80 procent van het werk HH2, en 20 procent HH1, het echte schoonmaakwerk. Door alle bezuinigingen is dat inmiddels omgedraaid. Op deze mensen maken we nu zo’n 30 procent verlies. Dat is niet vol te houden.”

Hoe beoordeelt u de rol van vakbond FNV? Ze lieten uw besluit om deze lonen met een kwart te verlagen door de rechter terugdraaien. “Wij hebben 4800 mensen in een hoge functieschaal. Daarvan doen er 4300 ook eenvoudig schoonmaakwerk. Voor de uren die ze daaraan besteden, wilden we het salaris verlagen. Voor de een ging dat om een of twee uur in de week, voor de ander betekende dat verlaging op alle gewerkte uren. Tegen de FNV hebben we gezegd: ‘Als jullie hier een zaak van maken, dan brengt dat ons voortbestaan in gevaar.’ We hebben onze hele financiële huishouding laten zien. Zei zeiden dat principes belangrijker waren. Ik begrijp dat, maar zonder dat proces zaten we nu niet in deze situatie.”

Om de bezuinigingen wat te verzachten, kwam staatssecretaris Van Rijn met zogenaamde HHT-gelden, zo’n 250 miljoen die gemeenten extra konden besteden aan huishoudelijke hulp. Heeft dat geholpen?
“Nee, die regeling is te ingewikkeld gemaakt. Gemeenten konden dat geld alleen uitgegeven als inwoners minimaal de eerste tien euro per uur zelf zouden betalen. Maar juist de zwakkeren, waarvoor die regeling bedoeld is, kunnen dat niet. Ik zou gokken dat er van de 125 miljoen voor dit jaar nog tachtig miljoen op de plank ligt. Dat is toch bizar? Er is geld, maar dat wordt niet gebruikt.”

In het verleden is TSN vaak te hulp geschoten als andere aanbieders failliet gingen, waardoor jullie steeds groter werden. Heeft u daar spijt van?
“Met de kennis van nu zou ik niet hebben gedaan. De tarieven stonden toen nog niet zo onder druk als nu. We wisten natuurlijk wel dat er fors bezuinigd zou worden, maar sommige gemeenten zijn nagenoeg gestopt met het vergoeden van huishoudelijke hulp. Ze zeggen dat ze er een algemene voorziening van maken, maar dat betekent gewoon dat inwoners het volledig zelf moeten betalen. Uiteindelijk zal je zien dat die mensen naar het verpleeghuis gaan. Dit kabinet moet zich wel realiseren dat één dag in een verpleeghuis duurder is dan een maand huishoudelijke hulp.”

U heeft lang gestreden tegen aanbestedingen onder de kostprijs. Maar omdat die onderhandelingen spaak liepen, is er op aandrang van het Rijk een soort code of practice gekomen waarin staat dat gemeenten een fatsoenlijk bedrag moeten betalen. Heeft u daar iets aan gehad?
“Nee. De vier grote steden hebben die code ondertekend. Maar het is allemaal vrijblijvend. Zelfs die gemeenten, die het dus beter willen doen dan de rest, hebben zich er tot vandaag nog niet aan gehouden.”

In hoeverre is het nieuw dat jullie nu toch iets voor elkaar proberen te krijgen?
“In de wijkverpleging hebben we dat vaak gezien. Aanbieders kondigen met veel bombarie een patiëntenstop af, en meestal is dat na een paar weken opgelost. Maar deze aanbieders hebben met zorgverzekeraars te maken. Die zijn toch meer ervaren in de onderhandeling. Met gemeenten is het lastiger. Die schakelen inkoopbureau’s in die meer betaald krijgen als ze goedkoop inkopen. ze kijken echt alleen maar naar de prijs. Met name kleinere gemeenten. Het zou mooi zijn als onze aankondiging bijdraagt aan een oplossing, maar dat is niet waarom we er mee naar buiten treden.”

Wordt huishoudelijke hulp louter een bijbaan voor studenten? Dat is één van de vragen nadat TSN Thuiszorg vandaag uitstel van betaling aanvroeg. Nederlands grootste thuiszorgaanbieder kan als gevolg van de bezuinigingen volgende maand waarschijnlijk de salarissen van 12.000 huishoudelijke hulpen niet meer betalen, ruim drie kwart van het totale personeelsbestand. Wanneer dat gebeurt, kunnen 40.000 cliënten door het hele land zonder zorg komen te zitten. Na eerdere faillissementen van Thebe (2000 medewerkers) en Panthein/Vivent (1750 medewerkers) in Brabant, zou een faillissement van TSN een absoluut dieptepunt zijn voor de sector.

‘Sommige cliënten TSN Thuiszorg misschien toch zonder hulp’

RTVWEST 27.11.2015 Sommige cliënten van TSN Thuiszorg komen misschien toch zonder zorg te zitten. Dat zegt Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN). TSN zit in de financiële problemen en vroeg uitstel van betaling aan. Het is de vraag wat de cliënten daarvan gaan merken.

TSN heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd en de kans is groot dat de tak voor huishoudelijke hulp binnenkort failliet gaat. Totdat het zover is, blijft de hulp gewoon doordraaien, zei directeur Zion Jongstra vrijdag.
Maar na een faillissement ligt dat anders. Het is niet duidelijk wat er moet gebeuren als een zorgaanbieder failliet gaat. Concurrenten van TSN schieten misschien te hulp ‘om even zorg te leveren, zodat cliënten niet in de kou staan’.

Naar een verpleeghuis
Maar willen die concurrenten ook op de lange termijn helpen als gemeenten te weinig betalen voor de zorg? De branchevereniging BTN vraagt het zich af. ‘Dan wordt de molensteen doorgeschoven. Als anderen bedrijven ook in gevaar komen, gaat er misschien meer werkgelegenheid verloren. Iedereen wijst dan naar iedereen, maar er moet een oplossing komen.’
Jongstra zei dat ouderen misschien in een verpleeghuis komen als ze thuis geen hulp meer kunnen krijgen. ‘Een dag verpleeghuis kost evenveel als een maand van onze ondersteuning’, zei hij. BTN is het daar mee eens. ‘Huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat mensen op tijd en vers eten en schoon blijven. Ze krijgen structuur in hun leven en houden grip op hun omgeving. Als je dat weghaalt, worden ze eenzamer. Dan hebben ze uiteindelijk meer zorg nodig.’

Meer over dit onderwerp: Huishoudelijke hulp Thuiszorg FaillissementUitstel van betaling TSN Thuiszorg

Staatssecretaris Van Rijn: zo snel mogelijk duidelijkheid voor cliënten en medewerkers TSN Thuiszorg

RTVWEST 27.11.2015 Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN Thuiszorg, zodat ‘de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd’ en zodat ‘mensen die zorg nodig hebben, die krijgen’. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag. Hij noemde de situatie ‘hartstikke waardeloos’.

TSN heeft uitstel van betaling aangevraagd voor de afdeling die mensen helpt bij de huishouding. Daar werken 12.000 thuiszorgers. TSN is ook actief in de regio Den Haag.

Volgens TSN kost thuiszorg meer dan gemeenten ervoor willen betalen. ‘Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten’, zei Van Rijn.

Meer over dit onderwerp: TSN Thuiszorg Uitstel van betaling

Van Rijn: zo snel mogelijk duidelijkheid TSN

Telegraaf 27.11.2015  Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN, zodat “de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd” en zodat “mensen die zorg nodig hebben, die krijgen”. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag. Hij noemde de situatie “hartstikke waardeloos”. TSN heeft uitstel van betaling aangevraagd voor een onderdeel dat mensen helpt bij de huishouding. Daar werken 12.000 thuiszorgers. Volgens TSN kost thuiszorg meer dan gemeenten ervoor willen betalen. “Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten”, zei Van Rijn.

Reacties: faillissement TSN zou echt dramatisch zijn

AD 27.11.2015 Hoe dramatisch een eventueel faillissement van TSN Thuiszorg ook zou zijn, het nieuws over de aanvraag van uitstel van betaling komt niet bepaald uit de lucht vallen. Het bedrijf verkeert al jaren in financiële malaise. Voor veel instanties is het de vraag hoe kan worden voorkomen dat duizenden mensen straks op straat staan.

SP wil staatssecretaris Van Rijn ter verantwoording naar de Kamer roepen © anp.

Vakbond CNV Zorg & Welzijn zag de problemen bij TSN al van ver aankomen. ,,Ze zitten al jaren in de rode cijfers”, laat voorzitter Suzanne Kruizinga weten. ,,Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn.”

Kruizinga beseft dat voor de medewerkers en cliënten een lange tijd van onzekerheid aanbreekt. ,,We gaan onze schouders eronder zetten om deze mensen te begeleiden naar ander werk, opdat ze niet op straat komen te staan. We hebben goede hoop dat dit gaat lukken.”

SP
Om het door CNV gevreesde faillissement te voorkomen moet er volgens de SP vanuit de regering een noodplan komen. Dat pakket maatregelen moet erin voorzien ,,dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen”, vindt Renske Leijten van de SP.

De SP vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid niet kan wegkijken nu het gevaar dreigt dat de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland failliet gaat. Van Rijn moet in de optiek van de SP een basistarief voor thuiszorg invoeren, waardoor gemeenten de zorg niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. De partij wil, net als 50Plus overigens, de staatssecretaris naar de Tweede Kamer roepen om tekst en uitleg te geven.

Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan?,aldus Branchevereniging BTN.

Patiëntenfederatie NPCF
De problemen bij TSN raken niet alleen de medewerkers. Ook de mensen die afhankelijk zijn van de huishoudelijke zorg die TSN biedt, worden getroffen. ,,Ze hebben die thuiszorg niet voor niets”, aldus de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). ,,Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig.”

Volgens NPCF zijn er ongeveer 40.000 cliënten die de gevolgen van de financiële problemen bij TSN zullen ondervinden. ,,We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen BTN en Actiz op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.”

Brancheverenigingen BTN & Actiz
De financiële problemen bij TSN zijn een voorbode van nog veel meer problemen bij bedrijven in de thuiszorg. Dat stelde Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) vrijdag in een reactie op het uitstel van betaling van TSN Thuiszorg. ,,Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen”, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

BTN zal een beroep doen op thuiszorgorganisaties om de zorg van gedupeerde cliënten over te nemen. Maar dan alleen als het echt niet lukt met TSN. De zegsman benadrukt dat de problemen structureel moeten worden opgelost. Of andere thuiszorgbedrijven bijspringen bij een eventueel bankroet van TSN hangt volgens ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, vooral af wat gemeentes hiervoor gaan betalen. ,,Werkgevers kunnen mensen niet onder kostprijs aan het werk houden. Dat lukt gewoon niet”, zegt een woordvoerster.

ActiZ vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de gemeentelijke eisen. De zegsvrouw benadrukt dat het ontzettend verdrietig is voor alle mensen die hun baan en de hulp in de huishouding gaan verliezen.

Ouderenbond ANBO stelt in een reactie dat gemeenten een zorgplicht hebben en nu teveel knijpen op de uurprijzen. De organisatie pleit voor een minimumtarief voor de thuiszorg.

Lees ook;

Directeur TSN: De oplossing moet uit Den Haag komen

AD 27.11.2015 ,,De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen,” zegt Zion Jongstra, algemeen directeur van het thuiszorgbedrijf TSN Thuiszorg. Hij maakte vrijdagochtend tijdens een persconferentie bekend dat zijn organisatie uitstel van betaling heeft gevraagd voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Volgens Jongstra zijn de geldproblemen geen TSN-problemen, maar die van de hele branch. ,,We moeten af van de kaasschaafmethode.”

Een dag in een verpleeghuis kost net zo veel als een maand thuiszorg. Ik ben ervan overtuigd dat het gekkenwerk is wat we nu doen, aldus Zion Jongstra, directeur TSN Thuiszorg.

Volgens de directeur van het thuiszorgbedrijf is er de afgelopen maanden te weinig gedaan om het tij te keren. Hij zegt zich erg ongerust te maken over de 12.000 medewerkers en 40.000 cliënten.

Het probleem ligt volgens de directeur onder meer bij het feit dat TSN op elke arbeidskracht 6 euro moet toeleggen. Simpelweg omdat gemeenten het volledige bedrag niet kunnen of willen betalen. Zij krijgen op hun beurt weer minder budget uit Den Haag.

Om deze reden wilde het thuiszorgbedrijf de bedragen aanpassen, maar een loonsverlaging werd twee weken geleden door de rechtbank afgewezen. ,,Geld toeleggen kunnen wij simpelweg niet blijven volhouden,” aldus Jongstra.

Jongstra haalt de kaasschaafmethode aan: ,,We willen alles goedkoper en daarna ook nog in minder uur. Andere bedrijven kunnen de dienst goedkoper aanbieden, omdat zij met uitzendkrachten werken.” Dat doet TSN liever niet, want dan ziet de cliënt volgens de directeur elke twee jaar een andere thuiszorgmedewerker.

Geld meer voor thuiszorg
,,Sommige gemeenten willen zelfs helemaal stoppen met thuiszorg. Dan moet de burger zelf haar thuiszorg regelen, en dat terwijl we mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen laten wonen. Een dag in een verpleeghuis kost net zo veel als een maand thuiszorg. Ik ben ervan overtuigd dat het gekkenwerk is wat we nu doen.”

,,De dienstverlening gaat gewoon door, de arbeidscontracten gaan door. We gaan praten met Den Haag. Er moet daar iets gebeuren.”

Lees ook;

Grootste thuiszorgorganisatie TSN wankelt

Trouw 27.11.2015  De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen.

De medewerkers zijn vanochtend geïnformeerd. TSN verkeert al langer in zwaar weer. Het lijdt per jaar tien miljoen euro verlies, zo vertelde directeur Zion Jongstra vandaag.

Volgens hem ligt de schuld van de financiële problemen bij de overheid. “De tarieven voor thuishulp zijn de afgelopen jaren extreem gedaald. Bureau Berenschot heeft onlangs becijferd dat deze daling maar liefst 25% bedraagt. Daar komt bij dat veel gemeenten de afname van hulp bij de huishouding fors hebben teruggeschroefd of er zelfs bijna helemaal mee zijn gestopt.”

Jongstra waarschuwde in april al dat de decentralisatie van de zorg tot een ‘sociaal slagveld’ zou leiden. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg. Maar het budget dat ze daarvoor van de rijksoverheid hebben gekregen, is lager dan wat er daarvoor aan thuiszorg werd uitgegeven.

De klacht van Jongstra was bovendien dat sommige gemeenten nog veel meer bezuinigden dan de circa dertig procent dan de opdracht was. De gemeenten ontkenden dat.

Loonsverlagingen
Eerder dit jaar kondigde TSN aan dat het de lonen van 4300 medewerkers met twintig tot dertig procent zou verlagen, ‘met pijn in het hart’. De lonen moesten van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur dalen. De totale kosten voor de organisatie van een uur werk bedragen volgens TSN 27 euro per gewerkt uur, terwijl de gemeenten gemiddeld maar 21 euro vergoeden.

Vakorganisatie FNV vond niet dat het personeel de dupe mocht worden van de problemen, en stapte toen naar de rechter. Twee weken geleden stelde die de vakbeweging in het gelijk: TSN mocht niet zomaar de lonen verlagen.

Bezuinigingen
Maar FNV deelt nu wel de kritiek van TSN op de overheid. “Het kabinet schrapte zo’n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af”, aldus de FNV in een verklaring vandaag.

Staatssecretaris Van Rijn noemde de situatie bij TSN in een reactie ‘hartstikke waardeloos’, maar herkent zich niet in de kritiek dat er door overheden te weinig betaald wordt voor zorg. “Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten”.

Ontslagen
De vakorganisaties zijn bang voor een nieuwe ontslaggolf. “Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn”, zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, in een reactie.

Volgens branchevereniging BTN zijn de problemen bij TSN slechts het topje van de ijsberg. “Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan?”

De hulp bij de huishouding gaat voorlopig gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. “We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door”, zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

12 duizend banen op tocht bij grootste thuiszorgorganisatie

VK 27.11.2015 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie in Nederland, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Directeur Zion Jongstra heeft dat vandaag bekend op een persconferentie in Almelo. TSN Thuiszorg heeft twaalfduizend medewerkers, vooral vrouwen, in dienst. Zij verlenen thuishulp aan ongeveer 60 duizend mensen.

Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg geeft een persconferentie over de ontslagronde bij de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. © ANP

De thuishulp staat onder druk sinds de huishoudelijke hulp is overgeheveld naar de gemeenten. Die verandering gaat gepaard met een bezuiniging van 40 procent door de rijksoverheid. Sindsdien regent het ontslagen en zijn ook al kleinere organisaties failliet gegaan. Deze zomer verbood de rechter een loonsverlaging die een andere thuiszorgorganisatie, Vérian, eenzijdig had opgelegd. Volgens de rechter was dat in strijd met de cao.

Nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd, gaat de hulp bij de huishouding gewoon door, zei algemeen directeur Zion Jongstra vandaag. ‘We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door.’

Jongstra sprak van een ‘onnodige tragedie’ en riep de politiek op in te grijpen. ‘Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.’

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van 4.300 thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen. Vakbond FNV stapte naar de rechter om dat te voorkomen, en won. De loonsverlaging moest worden teruggedraaid. Volgens Jongstra was dat vonnis  ‘de acute reden’ om uitstel van betaling aan te vragen.
‘Het ging om mensen die in de hogere functieschalen zitten, maar de meest eenvoudige en meest goedkope thuiszorg doen, waar gemeenten het minst voor betalen. Het kost ons 27 euro per uur, maar de gemeenten betalen er 21 euro per uur voor. Elk uur zes euro hierop toeleggen, dat kunnen we niet volhouden’, zei de directeur.

Volgens Jongstra is er meer aan de hand. Gemeenten krijgen minder geld uit Den Haag en willen zelf ook zo min mogelijk betalen. ‘Eerst vragen ze of een uurtje zorg goedkoper kan. Daarna of het in minder uurtjes kan. Dat is de meest schadelijke vorm van bezuinigen en dat houden wij niet meer vol.’

‘Bodem in zicht’

Flexkracten, zzp-ers en jongeren

Volgens Jongstra is er maar één manier om zorg te leveren voor het geld dat er beschikbaar is: flexkrachten, zzp’ers en jongeren inzetten. ‘Ze werken er maximaal twee jaar en staan dan weer buiten, want zo werkt de draaideur.’
Het gevolg is dat de cliënten elke twee jaar een nieuw gezicht zien en dat medewerkers geen bestaanszekerheid hebben. ‘Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers.’

Jongstra zei op een persconferentie dat meer thuiszorgbedrijven in grote problemen zitten. Hij wil dat het kabinet ingrijpt. Volgens Jongstra ligt er nog 70 tot 80 miljoen euro op de plank bij de overheid. ‘Het kabinet zegt: we vinden het belangrijk dat mensen in vaste dienst komen, we zijn tegen schijnconstructies. Maar waarom is de overheid niet bereid daarvoor te betalen?’

Eerder dit jaar vond er ook een grote ontslagronde plaats bij TSN. Jongstra voorspelde toen dat er nog ‘tienduizenden’ banen zouden verdwijnen bij thuishulporganisaties in Nederland. ‘Ik heb de verantwoordelijkheid iets te doen als ik zie dat er geen reële vooruitzichten bestaan op een duurzame bedrijfsvoering’, aldus Jongstra in een interview met NRC Handelsblad.

Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zouden er mogelijk 40 duizend cliënten worden getroffen door financiële problemen bij TSN Thuiszorg. ‘We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig.’ De NPCF roept brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen.
Vakbond CNV Zorg & Welzijn vreest een nieuwe grote ontslagronde bij TSN. ‘Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn’, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga.

‘Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen’, zegt Branchebelang Thuiszorg Nederland in een reactie. BTN zal een beroep doen op andere thuiszorgorgnisaties ‘als het echt niet gaat bij TSN’.
Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn zegt dat er vanaf maandag een bewindvoerder aan het werk zal zijn.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt de situatie bij TSN ‘waardeloos’. De minister wil dat ‘de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd’, zodat ‘mensen die zorg nodig hebben, die krijgen’.

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg

AD 27.11.2015 De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Een betrouwbare bron bevestigt dat na een bericht van de NOS. Het bedrijf geeft om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn, aldus Toon Wennekers – FNV Zorg.

Ook Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn zegt dat TSN uitstel van betaling gaat aanvragen. ,,Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. TSN zegt niet verder te kunnen met de lage tarieven van gemeentes”, aldus de vakbondsman. Directe aanleiding zou de rechtszaak zijn die TSN heeft verloren over een eenzijdige loonkorting op ruim 4500 thuishulpen.

Loonsverlaging
TSN kondigde eerder dit jaar al aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van 12,50 naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden. De rechter besloot dat de organisatie de loonsverlaging van 4300 medewerkers moest terugdraaien.

Noodplan
De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat de organisatie failliet gaat. Volgens Renske Leijten van de SP kan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) niet wegkijken nu de grootste thuiszorgaanbieder van het land onderuit dreigt te gaan. ,,Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen.”
Zij vindt dat de bewindsman een basistarief voor thuiszorg moet invoeren waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. Gemeenten zijn door de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg. Zij hebben hiervoor van Van Rijn geld gekregen.
De SP wil net als 50 PLUS de bewindsman ter verantwoording roepen in de Kamer.

Eerdere problemen
De thuiszorgorganisatie kondigde begin 2015 al aan 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan. Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg schreef toen de ,,ongekend zware maatregelen” ook al toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelde Jongstra eerder. ,,We hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen.”

Ook de FNV vindt dat de problemen toe te schrijven zijn aan het kabinet.,,Ingrijpen is noodzakelijk”, vindt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. In een verklaring zegt hij dat de arbeidsvoorwaarden steeds slechter worden. ,,Dit is onacceptabel en moet worden gestopt”.

TSN Thuiszorg
Geschiedenis: Opgericht in 2001 in Twente. TSN Thuiszorg nam in 2009 veel activiteiten over van de omgevallen thuiszorggigant Meavita. In 2013 konden enkele honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire overstappen naar TSN.
Werkgebied: TSN heeft meer dan veertig vestigingen, verspreid over het hele land: in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo.
Cliënten: TSN zorgt voor ongeveer 60.000 ouderen en hulpbehoevenden.
Werknemers: TSN heeft ruim 11.000 medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.

Duizenden thuiszorgers vrezen voor baan

Telegraaf 27.11.2015  Het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland wankelt. TSN Thuiszorg heeft uitstel van betaling aangevraagd voor een onderdeel waar 12.000 mensen werken. Maar de thuiszorg is bang dat het daar niet bij blijft. Volgens branchevereniging BTN staat veel bedrijven het water aan de lippen. “Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan?”

TSN-directeur Zion Jongstra verklaarde op een persconferentie dat zijn bedrijf 10 miljoen euro per jaar verliest lijdt. Dat komt doordat gemeenten te weinig willen betalen voor de zorg. De enige manier waarop zijn bedrijf goedkoper kan werken, is tijdelijke medewerkers, zzp’ers en jongeren inhuren. Die kunnen na twee jaar worden vervangen voor andere goedkope krachten. “Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers”, aldus Jongstra.

Ouderenbond ANBO is het met Jongstra eens. Gemeenten knijpen te veel op de uurprijzen, vindt de organisatie, die wil dat er een minimumtarief voor de thuiszorg komt.

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van 4300 thuiszorgers verlagen. Hun werk kost 27 euro per uur, maar gemeenten betalen er ongeveer 21 euro voor. De rechtbank floot TSN terug na een klacht van vakbond FNV. Jongstra: “We kunnen het niet volhouden om hier weer 6 euro per uur op toe te leggen.”

Het uitstel van betaling geldt voor de afdeling die hulp bij de huishouding levert. Die hulp gaat voorlopig door, ondanks het uitstel, benadrukte Jongstra. “We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door.” Toch is vakbond CNV bang voor een nieuwe ontslagronde.

Als het echt misgaat met TSN, wil branchevereniging BTN een beroep doen op de concurrenten van TSN. Die zouden dan de zorg voor gedupeerde cliënten moeten overnemen. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), die opkomt voor cliënten, wil dat. In de politiek wil de SP dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN failliet gaat.

Wethouders vormen front tegen beknibbelend Rijk

Trouw 11.11.2015 In een noodkreet van maar liefst 234 wethouders van financiën aan zijn adres, krijgt minister Plasterk (binnenlandse zaken) zware kritiek op de schrale budgetten voor de gemeenten. Die voeren steeds meer overheidstaken uit, maar het geld dat ze daarvoor krijgen van het Rijk is bij lange na niet genoeg.

“Wij begrijpen dat bezuinigingen bij het Rijk soms onvermijdelijk zijn, maar de rek is er nu uit.”, aldus 234 wethouders van financiën in een open brief.

De wethouders schotelen de PvdA-minister, verantwoordelijk voor het lokale bestuur, een gitzwart toekomstscenario voor. Buurten dreigen te verloederen, er komen lange wachtlijsten in de zorg, de wegen kampen met slecht onderhoud en burgers gaan zich onveiliger voelen. Musea, zwembaden en kindercentra zullen nog vaker worden gesloten.

Klachten van het lokaal bestuur over geldgebrek zijn niet nieuw. De open brief aan de minister is bijzonder omdat die werd ondertekend door wethouders uit alle politieke richtingen uit meer dan helft van de 393 Nederlandse gemeenten. “Wij begrijpen dat bezuinigingen bij het Rijk soms onvermijdelijk zijn, maar de rek is er nu uit”, schrijven ze.

234 wethouders sturen brandbrief aan Plasterk 

NU 10.11.2015 De forse bezuinigingen op onder meer de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp voor ouderen gaan ten koste van kwetsbare burgers en de rek is eruit.

Dat schrijven de wethouders van 234 gemeenten in een brandbrief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De brief staat dinsdag op de website van NRC.

De bezuinigingen die het Rijk oplegt zijn volgens de wethouders ”te groot, te onvoorspelbaar en onterecht”. Ze stellen onder meer voor om een korting op het gemeentefonds – in 2016 gaat het om 120 miljoen en na 2017 om bijna een miljard euro – te schrappen.

”De afgelopen jaren heeft u ons als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen. Dat heeft ons genoodzaakt de ene bezuiniging na de andere door te voeren, ten koste van de voorzieningen voor onze inwoners: zij betalen uiteindelijk de rekening hiervan.”

”Een deel van de aanhoudende kortingen op gemeentelijke inkomsten is nauwelijks of slecht onderbouwd en in strijd met financiële afspraken tussen het Rijk en mede-overheden”, zo staat in de brief aan de minister.

Gerelateerde artikelen;

‘Budget van psychologen voor jeugdzorg bij deel gemeenten al op’  

234 gemeenten sturen brandbrief aan Plasterk

AD 10.11.2015 De forse bezuinigingen op onder meer de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp voor ouderen gaan ten koste van kwetsbare burgers en de rek is eruit. Dat schrijven de wethouders van 234 gemeenten in een brandbrief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De brief staat dinsdag op de website van NRC. De bezuinigingen die het Rijk oplegt zijn volgens de wethouders van financiën te groot, te onvoorspelbaar en onterecht. Ze stellen onder meer voor om een korting op het gemeentefonds – in 2016 gaat het om 120 miljoen en na 2017 om bijna een miljard euro – te schrappen.
,,De afgelopen jaren heeft u ons als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen. Dat heeft ons genoodzaakt de ene bezuiniging na de andere door te voeren, ten koste van de voorzieningen voor onze inwoners: zij betalen uiteindelijk de rekening hiervan”, zo staat in de brief aan de minister.

Brief 234 wethouders aan Plasterk: bezuinigingen ‘te groot en onterecht’

VK 10.11.2015 De forse bezuinigingen op onder meer de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp voor ouderen gaan ten koste van kwetsbare burgers en de rek is eruit. Dat schrijven de wethouders van 234 gemeenten in een brandbrief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Opiniestuk Plasterk

Gemeenten hebben veel meer taken gekregen, maar de lokale democratie staat onder druk,schreef minister Plasterk in oktober van dit jaar.

De brief van de wethouders

pdf (132.7 kB)

De brief staat dinsdag op de website van NRC. De bezuinigingen die het Rijk oplegt zijn volgens de wethouders ‘te groot, te onvoorspelbaar en onterecht’. Ze stellen onder meer voor om een korting op het gemeentefonds – in 2016 gaat het om 120 miljoen en na 2017 om bijna een miljard euro – te schrappen.
‘De afgelopen jaren heeft u ons als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen. Dat heeft ons genoodzaakt de ene bezuiniging na de andere door te voeren, ten koste van de voorzieningen voor onze inwoners: zij betalen uiteindelijk de rekening hiervan.’
‘Een deel van de aanhoudende kortingen op gemeentelijke inkomsten is nauwelijks of slecht onderbouwd en in strijd met financiële afspraken tussen het Rijk en mede-overheden’, zo staat in de brief aan de minister. ‘De voortdurende en vaak onverwachte tussentijdse bijstellingen van de accressen (vermeerdering) van het gemeentefonds leiden tot een grote mate van onvoorspelbaarheid en instabiliteit aan de inkomstenkant van gemeenten: gedurende een begrotingsjaar zijn er grote schommelingen in de cijfers.’
De brief is opvallend in z’n eensgezindheid, 234 van in de totaal 393 wethouders van Financiën, ofwel zo’n 60 procent,  hebben hun handtekening gezet. Op 16 oktober probeerde Plasterk de gemeenten juist tegemoet te komen. In een opiniestuk in de Volkskrant schreef hij: ‘(…) het versterken van de gemeenten als eerste bestuurslaag, van de lokale democratie en van lokale politici moet voor de komende jaren de allerhoogste prioriteit hebben. Het begint met respect en waardering voor politici, ook onderling.’

Bezuinigingen treffen ouderen opnieuw hard

AD 07.11.2015 Opnieuw moet een Dordts zorgcentrum keihard bezuinigen. Ouderen van de vijf locaties van thuiszorgorganisatie De Wielborgh gaan de gevolgen hiervan de komende tijd ondervinden. Restaurants en keukens gaan op sommige plekken mogelijk dicht en ‘dure’ activiteiten als bingo worden dan geschrapt.

De bezuinigingen zijn volgens bestuurder Jorn Nierstrasz noodzakelijk, omdat de overheid minder geld geeft. De Wielborgh moet zeker enkele tonnen inleveren. ,,We hebben het niet makkelijk in de zorg en uiteindelijk gaat het om de centen. We kunnen geen verlies meer lijden,” zegt Nierstrasz.
De directie van De Wielborgh heeft deze week op bijeenkomsten alle bewoners, personeel en vrijwilligers geïnformeerd over de ingrijpende maatregelen die er aan komen. Op locatie Polderwiel in Stadspolders werd gisteren de laatste groep ouderen op de hoogte gebracht. Zij kregen onder meer horen dat er plannen zijn om keukens en restaurants van locaties te sluiten om zo de kosten te drukken. ,,Elke locatie heeft nu een eigen keuken. Dat zouden we terug kunnen brengen naar één centrale keuken,” legt Nierstrasz uit.

Bezuinigingen op de thuiszorg werken averechts

VK 21.10.2015 De bezuinigingen op de thuiszorg brengen voor alle betrokkenen een hoop ellende teweeg, betoogt Suk-jae Hummelen.

Ouderen zijn nog meer in een isolement geraakt, personeel werkt dubbel zo hard voor hetzelfde karige loon.

Het is bijna een jaar geleden dat het kabinet de bezuinigingen op de thuiszorg doorvoerde. Omdat veel gemeenten, die deze taak van het Rijk overnamen, laat hun boel op orde hadden, worden nu pas de gevolgen van de korting in haar volle omvang duidelijk. Ouderen zijn nog meer in een isolement geraakt, personeel werkt dubbel zo hard voor hetzelfde karige loon, wordt ontslagen of houdt het zelf voor gezien. En het allerergste is dat de bezuiniging behalve een hoop ellende niets positiefs oplevert.

ZORG;

Bezuinigingen op de thuiszorg werken averechts

Huisarts vecht zich uit wurggreep verzekeraar

Opstand huisartsen succes: bureaucratie sterk beperkt

Zorgverzekeraars steken reserves in ruimere buffers

Buffers zorgverzekeraars bijna verdubbeld naar 8,5 miljard

BEKIJK HELE LIJST

Vuist tegen zorgwinst

Telegraaf 18.10.2015 Een linkse coalitie van PvdA en SP gaat proberen om voor eens en voor altijd te voorkomen dat premiegeld voor zorg verdwijnt in de zakken van aandeelhouders van zorgverzekeringen. Daartoe gaan beide partijen samen een wet schrijven.

De samenwerking op links is opmerkelijk, omdat de twee partijen elkaar de afgelopen jaren continu in de haren vlogen in de zorgpolitiek. Des te opvallender is dat het VVD-minister Schippers (Volksgezondheid) is die de partijen bij elkaar bracht.

De bewindsvrouw weigerde tot nu toe in de Eerste Kamer een wet te verdedigen, die de SP eerder ingrijpend had gewijzigd. Daarmee werd voorkomen dat alle zorgverzekeraars die afstammen van een ziekenfonds, zorggeld als winst mogen uitkeren. De impact van die wijziging was groot: op ONVZ en ASR na hebben namelijk alle verzekeraars een voormalig ziekenfonds in de gelederen.

Lees meer: geheim overleg over compromis

‘Draai bezuinigingen terug’, roepen demonstranten tegen Van Rijn

Trouw 13.09.2015 Zo’n 15.000 zorgverleners, zorgbehoevenden en sympathisanten verzamelden zich gisteren op het Damrak in Amsterdam voor de Red de zorg-demonstratie van vakbond FNV. De demonstranten vreesden voor verdere uitholling van de zorg. Met de massale bijeenkomst in de hoofdstad deden ze een ultieme poging staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te bewegen de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

Van Rijn werd vanmiddag uitgejoeld toen hij in Westerpark de demonstranten toesprak. “Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen”, meldde Van Rijn, die voor de gelegenheid zijn gouden FNV-speldje droeg. “Ik ben al veertig jaar lid.”

“Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken.” De staatssecretaris herhaalde zijn uitnodiging aan de FNV om terug te keren naar de onderhandelingstafel. “We moeten er samen uitkomen. Samen werken aan een goede toekomst voor de zorg.” Van Rijn beloofde dat de Prinsjesdagstukken enkele voordelen voor de zorg in onder meer verpleeghuizen bevatten.

Maar terugdraaien van de bezuinigingen op de zorg thuis voor ouderen en gehandicapten, zoals de eerste en belangrijkste eis luidt? Daar kan geen sprake van zijn. Met die boodschap sprak Van Rijn het publiek vandaag toe. En daarmee begaf hij zich in het hol van de leeuw, schreef politiek redacteur Wilfried van der Bles vandaag ook in Trouw.

“We vinden alles best, als ze maar van z’n oren afblijven”, zei gisteren zijn woordvoerder, daarmee herinnerend aan een incident vorig najaar toen de staatssecretaris tijdens een rondtocht door Nederland door een SP-demonstrant aan z’n oor werd getrokken.

Ankie
Chronische ziekte, ouderdom, daar kies je niet voor, dat overkomt je, zegt Ankie, één van de spreeksters tijdens de demonstratie ‘Red de zorg’, vanmiddag in Amsterdam. Ze zit op het podium in haar rolstoel en vertelt dat er ook al op incontinentiemateriaal wordt bezuinigd. “Ik knok me kapot iedere dag, voor een menswaardig bestaan”, aldus Ankie, die zonder achternaam aan het publiek wordt voorgesteld. “Maar de verzekeraar wil het liefst dat je elk urinedruppeltje telt.”

Verwant nieuws

Van Rijn uitgefloten tijdens zorgdemonstratie

VK 12.09.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is zaterdagmiddag door een vol Westerpark in Amsterdam uitgefloten. Van Rijn betrad het podium om te spreken voor tienduizenden Red de zorg-demonstranten tijdens de door de FNV georganiseerde actiedag.

‘Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen’, meldde Van Rijn, die voor de gelegenheid zijn gouden FNV-speldje droeg. ‘Ik ben al veertig jaar lid.’

‘Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken.’ De staatssecretaris herhaalde zijn uitnodiging aan de FNV om terug te keren naar de onderhandelingstafel. ‘We moeten er samen uitkomen. Samen werken aan een goede toekomst voor de zorg.’ Van Rijn beloofde dat de Prinsjesdagstukken enkele voordelen voor de zorg in onder meer verpleeghuizen bevatten.

Van Rijn wees er op Radio 1 op dat er de komende jaren nog steeds meer geld aan zorg wordt uitgegeven, maar dat we moeten kijken hoe we de zorg in de toekomst moeten inrichten om die goed te houden, ook voor mensen met een minder dikke portemonnee. Van Rijn zei wel dat de begrotingsstukken op Prinsjesdag ‘nieuws’ zullen bevatten voor een nieuwe impuls ‘om de kwaliteit van de zorg verder te versterken’. Heerts wil graag weten wat dat is, om dan misschien toch ‘de drempel’ over te stappen voor overleg.

Zes vragen over FNV-demonstratie in Amsterdam

Waar gaat het precies om? Hoe groot is de bezuiniging op de langdurige zorg? Lees de antwoorden hier.

ZORG;

Van Rijn uitgefloten tijdens zorgdemonstratie

‘Maak het mantelzorgers financieel makkelijker’

‘Patiënt bepaalt zelf welke informatie hij precies deelt’

‘Nederlanders bezorgd over ouderenopvang’

Niet alle foute pgb-uitkeringen komen terug

BEKIJK HELE LIJST

Van Rijn wil overleg over zorg, FNV actie

VK 12.09.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil met de FNV om de tafel om de toekomst van de zorg te redden. Dat moet je samen doen, zei hij zaterdag om Radio 1, en daarbij is ook de bond onmisbaar.

Maar volgens FNV-voorzitter Ton Heerts wordt vooralsnog actie gevoerd. In Amsterdam is zaterdag de ‘Red de zorg’-demonstratie, georganiseerd door vakbond FNV. Van Rijn is daar ook.

De bewindsman wees er op Radio 1 op dat er de komende jaren nog steeds meer geld aan zorg wordt uitgegeven, maar dat we moeten kijken hoe we de zorg in de toekomst moeten inrichten om die goed te houden, ook voor mensen met een minder dikke portemonnee. Van Rijn zei wel dat de begrotingsstukken op Prinsjesdag ‘nieuws’ zullen bevatten voor een nieuwe impuls ‘om de kwaliteit van de zorg verder te versterken’. Heerts wil graag weten wat dat is, om dan misschien toch ‘de drempel’ over te stappen voor overleg.

Amper beweging in verpleeghuis

Telegraaf 25.07.2015 Bewoners van verpleeghuizen bewegen nauwelijks. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Universiteit Maastricht, schrijft Trouw zaterdag.

Uit onderzoek onder 723 ouderen in zeven Zuid-Limburgse verpleeghuizen blijkt dat zij overdag vooral slapen, in hun stoel zitten of televisie kijken. Ze liggen of zitten bijna negentig procent van de tijd. Volgens de onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in JAMDA, een internationaal tijdschrift over ouderenzorg, zijn de uitkomsten representatief voor heel Nederland.

Verpleeghuizen aan de slag met verbeterplan 

Verpleeghuispersoneel op 670 locaties aan slag met plannen

NU 21.07.2015 Veel meer zorginstellingen dan verwacht gaan aan de slag met voorstellen om de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) meldt dinsdag dat verpleeghuispersoneel op 670 locaties aan de slag gaat met de plannen. Eerder ging hij nog uit van tweehonderd van de ongeveer 2.200 verpleeghuizen.

Inzet van de in totaal 151 plannen die de verpleeghuizen zelf aandroegen, is om mensen in het verpleeghuis, ondanks de vele zorg die nodig is, zoveel mogelijk het leven te laten leiden dat ze gewend waren.Ook moet nu echt een einde komen aan de administratieve rompslomp door regels te schrappen die niets toevoegen.

Lees meer over: Zorginstellingen Verpleeghuizen

Gerelateerde artikelen;

‘Verpleeghuizen verspillen miljard per jaar’ 

‘Verpleeghuizen moeten bewoners centraal stellen’ 

‘Van Rijn heeft meer tijd nodig voor herstelplan pgb’s’›

NRC 30.06.2015  Het herstellen van de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) duurt langer dan eerst gedacht. Staatssecretaris Van Rijn schrijft volgens de NOS vandaag aan de Tweede Kamer dat de nieuwe deadline voor de “stabilisatie” van het systeem op 1 januari ligt.

Van Rijn had eerder beloofd dat het systeem na de zomer al op orde zou komen, terwijl de Kamer eerder al een deadline van 15 mei had gegeven. De NOS citeert uit de brief dat het volgens de staatssecretaris nog wachten is op een aantal spelers. Op externe onderzoekers, die moeten beoordelen of de maatregelen die nu genomen zijn wel werken. Op de Sociale Verzekeringsbank, waarlangs de betalingen lopen, die de nieuwe geautomatiseerde verwerking nog moet testen.

Lees meer;

3 JUN Gemeenten omzeilen SVB en betalen zelf zorgbudgetten uit

4 JUN Kamer praat over pgb’s. Het is chaos, maar Van Rijn zal overleven ›

3 JUN Gemeenten omzeilen SVB en betalen patiënten zelf pgb’s uit ›

4 JUN Forse kritiek oppositiepartijen op Van Rijn in pgb-debat ›

3 JUN Gemeenten omzeilen SVB en betalen patiënten zelf

Ruim 100 miljoen voor betere verpleeghuiszorg

AD 27.06.2015 Het kabinet gaat minstens 100 miljoen euro extra pompen in betere verpleeghuiszorg. Dat melden bronnen rondom de begrotingsonderhandelingen voor 2016, die de coalitie momenteel voert.

Volgens een ingewijde is dit ‘wezenlijke bedrag hartstikke nodig’ om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in ons land gemiddeld naar een hoger niveau te tillen, na alarmerende signalen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Staatssecretaris Martin van Rijn kwam daarom begin dit jaar met een aanvalsplan. Hij wil scherper inspectietoezicht, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen én zorgen dat bij elk tehuis de juiste teams en goed opgeleide personeelsleden werken. Vooral de zorg voor ‘zware’ patiënten moet aanzienlijk verbeteren. Alleen ontbrak het bijbehorende geld vooralsnog.

Van Rijn door trucje oppositie wéér op matje over pgb’s

AD 25.06.2015  Staatssecretaris Martin van Rijn mag zich volgende week voor de zevende keer in de Tweede Kamer komen verantwoorden voor de chaos met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dat werd vanmiddag duidelijk tijdens een regiezitting van de zorgcommissie.

Coalitiepartijen VVD en PvdA konden, ondanks hun Kamermeerderheid, niet voorkomen dat de voltallige oppositie op voorstel van de SP het overleg wist door te drukken. Dat speelde ze klaar door met heel veel leden op te komen dagen en zo de stemming te sturen.

Lees ook;

Pgb-ellende: zorgverleners claimen massaal schade

VK 23.06.2015 Zorgverleners die te laat het persoonsgebonden budget (pgb) hebben ontvangen, claimen massaal schade bij de uitbetalende instantie Sociale Verzekeringsbank (SVB). Al honderden zorgverleners hebben zich dinsdag aangemeld bij de hiertoe in leven geroepen Stichting PGB Schadeclaim. En de kans dat het lukt is groot, dankzij de 44-jarige zorgverleenster Marjan van der Ploeg uit het Friese Franeker. Zo’n 16 uur per week begeleidt en verzorgt Van der Ploeg een dove hulpbehoevende vrouw. Ze wordt hiervoor door de SVB betaald vanuit het pgb van haar cliënt, althans, dat is de bedoeling. Van de ruim 5000 euro die de verzekeringsbank haar van januari tot en met april schuldig is, ontvangt ze maar 1.400 euro, uitbetaald in willekeurige bedragen op drie verschillende momenten. Ondertussen kunnen haar kinderen niet op schoolreisje en moet de APK maar even wachten.

Massaschadeclaim pgb in de maak

Telegraaf 23.06.2015 Pgb-claims stapelen zich op nu een zorgverlener uit Franeker fors meer salaris krijgt omdat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te laat is met betalen van de zorgbudgetten.

De advocaat die deze rechtszaak won, werkt inmiddels aan een massaschadeclaim. Daarvoor hebben zich dinsdag al duizend zorgverleners aangemeld. De SVB zelf heeft in allerijl hoger beroep ingesteld, om te voorkomen dat de uitspraak gevolg gaat hebben voor andere claims. Daarmee wordt bovendien tijd gewonnen, die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) nodig heeft om een eigen schaderegeling te bedenken. Die komt pas na de zomer, kondigde hij dinsdag aan.

Gerelateerde artikelen;

23-06: ‘Al 900 meldingen pgb-claim’

23-06: Massaclaim pgb in de maak

19-06: Loonsverhoging door pgb-chaos

‘Al 900 meldingen pgb-claim’

Telegraaf 23.06.2015  Bij de Stichting PGB Schadeclaim hebben zich dinsdag al negenhonderd particuliere zorgverleners gemeld omdat ze hun geld niet of te laat hebben gekregen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat heeft voorzitter Oscar van Oorschot laten weten na een bericht in de kranten van de Holland Media Combinatie. De stichting is dinsdag mede door hem opgericht.

Eerder bepaalde de kantonrechter in Amsterdam dat een zorgverleenster die werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget, extra geld moet krijgen omdat haar salaris te laat is uitbetaald.

Als een werkgever loon te laat uitbetaalt, heeft een werknemer in principe recht op een verhoging, die uiteindelijk kan oplopen tot 50 procent van het loon.

Gerelateerde artikelen;

23-06: Massaclaim pgb in de maak

09-06: Rekenkamer kraakt bezuiniging

08-06: Mijnpgb toont privégegevens

04-06: Potters: ‘we zijn er nog niet’

04-06: Veel ellende door pgb-debacle

03-06: ‘Van Rijn shopt in pgb-cijfers SVB’

28-05: Megaclaim dreigt om pgb-ellende

Massaclaim pgb in de maak

Telegraaf 23.06.2015  Om het voor elkaar te krijgen dat individuele zorgverleners hun achterstallig geld krijgen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), wordt dinsdag een nieuwe stichting opgericht: Stichting PGB Schadeclaim. Dat heeft Eric van der Goot, advocaat van de stichting, dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Individuele zorgverleners die werken voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), kunnen zich bij PGB Schadeclaim aanmelden. Die bekijkt vervolgens binnen twee weken op hoeveel geld de zorgverlener recht heeft en schrijft dan ook de SVB aan.

De stichting wordt opgericht na een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam, die heeft bepaald dat een zorgverleenster die voor een pgb-houder werkt, van de SVB een verhoging op haar loon moet krijgen, omdat dat loon te laat is uitgekeerd, aldus Van der Goot.

Collectieve procedure opgezet tegen pgb-uitbetalingsproblemen›

NRC 23.06.2015 Na de vorige week gewonnen zaak van een zorgverlener over de te late pgb-uitbetalingen, komt er nu de mogelijkheid om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen. Gedupeerde zorgverleners kunnen zich sinds gisteren bij een stichting hierover melden.

Dat meldt de Stichting PGB Schadeclaim op Twitter. De advocaat van de vrouw die haar zaak vorige week won, Eric van der Goot, staat de stichting bij.

Sinds begin dit jaar is het pgb-systeem hervormd. Om fraude te voorkomen worden niet meer de zieken zelf, maar de hulpverleners uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Dat gaat echter heel vaak mis. Hulpverleners krijgen regelmatig te laat of helemaal niet uitbetaald.

De rechter oordeelde vrijdag dat de zorgverlener recht had op een schadevergoeding, omdat de uitbetaling zo lang op zich had laten duren. De rechter oordeelde dat in deze zaak dezelfde regels gelden als in een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer. Een werkgever die het loon te laat uitbetaalt, moet na enkele dagen al een wettelijke verhoging betalen die kan oplopen tot 50 procent van het salaris.

Lees ook het opiniestuk van zorgverlener Jan Windey: Van Rijns zorgblunders slechts het topje van de ijsberg

Lees meer;

19 JUN Vrouw wint zaak om te late uitkering pgb – nu stortvloed aan claims? ›

4 JUN Kamer praat over pgb’s. Het is chaos, maar Van Rijn zal overleven ›

3 JUN Gemeenten omzeilen SVB en betalen patiënten zelf pgb’s uit ›

3 JUN Gemeenten omzeilen SVB en betalen patiënten zelf

28 MEI SVB-baas maakt excuses voor pgb-chaos

Ruim 700.000 tekenen petitie

Telegraaf 19.06.2015 De volkspetitie Red de Zorg van vakbonden FNV en CNV heeft 736.759 handtekeningen opgeleverd. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) nam de handtekeningen vrijdagmiddag voor de Tweede Kamer in ontvangst.

Bij de overhandiging waren leden van de beide vakbonden aanwezig. Op veel sympathie van de ruim vijfhonderd aanwezigen kon Van Rijn niet rekenen. Volgens hen zorgt het huidige kabinetsbeleid voor een slechte en uitgeklede zorg. De staatssecretaris beklom onder luid boegeroep het podium om de petitie in ontvangst te nemen. Van Rijn liet desondanks weten overweldigd te zijn door het grote aantal handtekeningen.

Strijd

„De strijd voor goede zorg is ook onze strijd. Wij willen vechten voor een zorg die ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar is, niet alleen voor de mensen met een dikke portemonnee”, aldus de staatssecretaris. Van Rijn staat open voor een gesprek met de vakbonden. „Als ik de actiepunten bekijk zie ik er veel die we delen. Ik wil daarom met de bonden aan tafel. Als dat de uitnodiging van vandaag is, neem ik die graag aan.”

Op 1 mei lanceerden FNV en CNV gezamenlijk de Red de Zorg-petitie als protest op de zorgbezuinigingen. De vooraf gewenste 300.000 handtekeningen waren binnen drie weken al bereikt.

Van Rijn ontvangt volkspetitie Red de Zorg

NU 19.06.2015 Vakbonden FNV en CNV overhandigen vrijdagmiddag de handtekeningen van de volkspetitie ‘Red de Zorg’ aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Met de petitie hopen de bonden dat de overheid stopt met het bezuinigen op de zorgsector.

Het doel van de petitie was om 300.000 handtekeningen binnen te halen. Dit aantal was volgens de bonden na drie weken al bereikt. Tijdens het overhandigen werd bekendgemaakt dat het om precies 736.759 handtekeningen gaat.

De op 1 mei gelanceerde petitie kon rekenen op steun van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder de Landelijke Cliëntenraden en de Katholieke Ouderenbond. Ook prominenten als Arie Boomsma, Willeke Alberti en Humberto Tan steunen de actie.

Lees meer over: Martin van Rijn Zorg

Gerelateerde artikelen;

Bevolkingsonderzoek naar kanker heeft effect 

‘Gezondheidszorg niet voldoende ingesteld op verschil man vrouw’ 

Rekenkamer mist onderbouwing bezuinigingen zorg

Van Rijn overleeft zesde pgb-debat

‘Krimp in de zorg houdt voorlopig aan’

Trouw 16.06.2015 De komende twee jaar zal de werkgelegenheid in de zorg naar verwachting met nog eens 27.000 banen afnemen. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag verschenen sectorrapport.

De krimp komt voor het overgrote deel voor rekening van de verpleging, verzorging en thuiszorg. In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. Vanaf 2017 komen er ‘voorzichtig’ weer banen bij, met name in de thuiszorg, verwacht UWV.

Voor de gehandicaptenzorg gaat UWV voor de periode 2012 tot 2017 uit van een afname met 10.000 banen en ruim 5000 banen bij de ziekenhuizen. In de geestelijke gezondheidszorg blijft de werkgelegenheid nagenoeg stabiel tot 2017. Bij de overige zorg, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijken, stijgt het aantal banen naar verwachting met 10.000. Dat komt vooral door de overheveling van taken naar huisartsen en andere eerstelijnsaanbieders.

Mes in de zorgsector

Telegraaf 16.06.2015 De komende twee jaar zal de werkgelegenheid in de zorg naar verwachting met nog eens 27.000 banen afnemen. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag verschenen sectorrapport.

De krimp komt voor het overgrote deel voor rekening van de verpleging, verzorging en thuiszorg. In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. Vanaf 2017 komen er „voorzichtig“ weer banen bij, met name in de thuiszorg, verwacht UWV. Dat komt vooral door de vergrijzing.

Voor de gehandicaptenzorg gaat UWV voor de periode 2012 tot 2017 uit van een afname met 10.000 banen en ruim 5000 banen bij de ziekenhuizen. In de geestelijke gezondheidszorg blijft de werkgelegenheid nagenoeg stabiel tot 2017. Bij de overige zorg, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijken, stijgt het aantal banen naar verwachting met 10.000. Dat komt vooral door de overheveling van taken naar huisartsen en andere eerstelijnsaanbieders.

Opinie: Van Rijns zorgblunders slechts het topje van de ijsberg

NRC 11.06.2015 Elk probleem wordt in Den Haag met een nieuwe wet ‘opgelost’. Debacles zoals die met het pgb ontstaan omdat stelselwijzigingen te haastig doorgevoerd worden. In het bedrijfsleven trekken ze daar geld voor uit, in Den Haag denken ze dat het direct geld oplevert, schrijft zorgverlener Jan Windey.

Na het zesde Kamerdebat over het persoonsgebonden budget (pgb) en een diepe buiging van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) is het stof een beetje neergedaald. Maar als we geen lessen trekken is het wachten op het volgende debacle.

Sinds de hervorming van het zorgstelsel in 2015 zijn de horrorverhalen niet van de lucht. Urine die over de schoenen loopt, nauwelijks huishoudelijke hulp, psychiatrische patiënten die op straat rondzwerven en chaos bij de uitbetaling van pgb-gelden door de Sociale Verzekeringsbank. LEES VERDER

‘Van Rijn moet opnieuw kijken naar besparing’

Trouw 10.06.2015 SP en CDA vinden dat er nieuw onderzoek moet komen naar de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken. Ze sluiten zich daarmee aan bij de Algemene Rekenkamer, die dinsdag concludeerde dat meer en beter onderzoek nodig is naar de plannen.

De besparingen moeten over twee jaar ingaan en zouden een half miljard moeten opleveren. Dat moet bereikt worden met doelmatiger en efficiënter werken. Maar de haalbaarheid ervan is niet voldoende onderbouwd, stelden de Algemene Rekenkamer en het Centraal Bureau voor de Statistiek in een rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik.

De rekenmeesters concluderen dat regionale verschillen in zorggebruik vooral verklaard worden door leeftijd en de samenstelling van het huishouden. Dan zijn er ook nog niet verklaarde verschillen, waar aanvullend onderzoek naar zou moeten komen. ‘Daardoor is ook niet bekend óf en hoe de gewenste besparing via het terugdringen van regionale verschillen in het zorggebruik is te behalen.’

Verwant nieuws

Miljoenenbezuiniging kabinet in gevaar – ‘onvoldoende onderbouwd’›

NRC 09.06.2015 Het kabinet heeft een structurele bezuiniging van jaarlijks 500 miljoen euro op de zorg voor chronisch zieken en ouderen “onvoldoende onderbouwd”, waardoor deze vermoedelijk niet gehaald wordt. Dit schrijft de Algemene Rekenkamer, die controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was, vanavond in een kritisch rapport.

Het ministerie van Volksgezondheid begrootte de bezuiniging van een half miljard vanaf 2017, als onderdeel van drie grote stelselwijzigingen in de zorg. Die hadden in totaal een besparing van 3,5 miljard euro moeten opleveren.

Lees meer;

VANDAAG Rekenkamer kritisch op kabinet

VANDAAG In Waterland wordt mevrouw Jansen minder snel opgenomen

VANDAAG Waarom gebruiken Zeeuwen minder zorg?

22 MEI Verzorgingsstaat krijgt knauw met Duits pgb-model

19 MEI ‘Vernietigend’ rapport van Rekenkamer over bezuiniging AIVD ›

Rekenkamer maakt gehakt van bezuinigingen zorg

Telegraaf 09.06.2015  De bezuinigingsplannen van een half miljard euro op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zijn niet voldoende onderbouwd. Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst meer en beter onderzoek doen naar de haalbaarheid van de bezuiniging die over twee jaar in moet gaan.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik van ouderen en chronisch zieken van de Algemene Rekenkamer samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport maakt gehakt van de bezuinigingsplannen. „Wij concluderen dat het ministerie nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft om de ingeboekte besparing te realiseren”, staat in het rapport.

Het ministerie van Volksgezondheid wil vanaf 2017 structureel 500 miljoen euro bezuinigen op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken. Dat moet bereikt worden met doelmatiger en efficiënter werken.

Zie ook:

Rekenkamer: zorgplannen onvoldoende onderbouwd

VK 09.06.2015 De bezuinigingsplannen van een half miljard euro op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zijn niet voldoende onderbouwd, stelt de Rekenkamer. SP en CDA vinden dat er nieuw onderzoek moet komen naar de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken.

Wij concluderen dat de minister nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik van ouderen en chronisch zieken van de Algemene Rekenkamer samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport maakt gehakt van de bezuinigingsplannen. ‘Wij concluderen dat de minister nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft om de ingeboekte besparing te realiseren’, staat in het rapport.

Rekenkamer mist onderbouwing bezuinigingen zorg

NU 09.06.2015 De bezuinigingsplannen van een half miljard euro op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zijn niet voldoende onderbouwd, stelt de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport.

Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst meer en beter onderzoek doen naar de haalbaarheid van de bezuiniging die over twee jaar in moet gaan.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik van ouderen en chronisch zieken van de Algemene Rekenkamer samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport maakt gehakt van de bezuinigingsplannen.

”Wij concluderen dat het ministerie nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft om de ingeboekte besparing te realiseren”, staat in het rapport.

Lees meer over: 

Zorg Algemene Rekenkamer

Pgb-kwestie bewijst: uitvoering is achilleshiel van de overheid

Woede om draai D66

SVB voelt zich soms genoodzaakt dubieuze zorgclubs te betalen›

Pgb-debat: wat werd er donderdag besproken?

Elsevier 04.06.2015 Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn(PvdA) heeft zich donderdag voor de zesde keer in een Tweede Kamerdebat moeten verantwoorden over de betalingschaos rondom het persoonsgebonden budget (pgb). Wat werd er donderdag besproken?

SP, GroenLinks en CDA hebben donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Volgens de drie heeft Van Rijn grote fouten gemaakt bij het ontstaan van de problemen rond het persoonsgbonden budget (pgb). De ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en de SGP steunen de motie van wantrouwen niet en blijven vertrouwen houden in Van Rijn.

Van Rijn gaf toe dat de start van het nieuwe systeem rond het persoonsgebonden budget (pgb) niet goed is verlopen. Hij betreurt dat de veranderingen in het systeem hebben geleid tot problemen. De uitvoeringsfase is onzorgvuldig en fout verlopen, zei hij ook.

‘Het gaat om een kwetsbare groep en het is fout dat de invoering op deze wijze is verlopen. Daarom heb ik al eerder excuses aangeboden en daarom werken we er dag en nacht aan om de problemen op te sporen en op te lossen’, zei hij tijdens het Kamerdebat.

Nog steeds wachten duizenden zorgverleners op uitbetaling sinds het uitbetalingssysteem rondom het pgb 1 januari op de schop ging: tot dan toe werd geld rechtstreeks overgemaakt naar de zorgbehoevende maar door fraudegevoeligheid werd de sociale verzekeringsbank (SVB) ertussen geplaatst.

De uitbetaling wordt door administratieve chaos bij de SVB bemoeilijkt en kan op veel kritiek rekenen. Van Rijn heeft al in verschillende debatten beloofd zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. Maar nog steeds meldt Per Saldo, de belangenvereniging van pgb-houders, fikse problemen.

Wel/niet weg

Een aantal oppositiepartijen heeft er inmiddels geen vertrouwen meer in dat Van Rijn de problemen nog kan oplossen. ‘Vier debatten op rij heeft Van Rijn gezegd dat de uitbetaling aan zorgverleners topprioriteit heeft maar nog altijd zitten mensen na drie maanden zonder salaris’, zei SP-Kamerlid Renske Leijteneind maart tegen het Financieel Dagblad. Haar partij diende een motie van wantrouwen in tegen Van Rijn. ‘Met mooie beloften kopen mensen geen brood en wordt geen zorg, huur of hypotheek betaald.’
Meerdere oppositiepartijen verwijten Van Rijn donderdag dat hij de wijzigingen bij het pgb van tevoren heeft onderschat en dat hij toen ze er waren te weinig heeft gedaan. D66 en GroenLinks stelden dat de staatssecretaris dit hele voorjaar de situatie te rooskleurig heeft voorgesteld. Volgens de PVV zou Van Rijn zich kapot moeten generen en moeten opstappen.

Leijten deed onder anderen vandaag tijdens het debat haar zegje. Zij pleit voor eerlijkheid en zei eerder niet te zullen buigen voor ‘mooie, opgepoetste cijfers’. Het Kamerlid slaat hiermee terug op de bewering van Van Rijn dat bij 95 procent van de goed ingediende declaraties een snelle, correcte betaling plaatsheeft.

Uit ‘het veld’ zouden andere geluiden te horen zijn, dat schrijft deVolkskrant. De top van de coalitie liet de afgelopen weken weten Van Rijn een ‘uitstekende bestuurder’ te vinden die hard werkt. Premier Rutte ziet het debat met vertrouwen tegemoet. ‘Ik ga ervan uit dat Kamerleden niet uit zijn op een rel, maar zich zullen richten op de inhoud.’ Volgens de premier is Van Rijn de juiste man om de problemen op te lossen.

Wanneer dan wel?

Op 15 mei zouden de problemen zijn opgelost, zei Van Rijn toen de Tweede Kamer die datum als ultimatum stelde in een motie van wantrouwen die niet werd gesteund door een meerderheid van de Kamer. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) had Van Rijn door zijn hervormingsbijdragen in de zorg het voordeel van de twijfel gegeven, maar de staatssecretaris wel die deadline gesteld: iets waar Van Rijn nu over kan vallen.

Maar het is de vraag of D66 de motie nog zou steunen. Voor aanvang van het debat liet Dijkstra aan RTLZ weten dat het van belang is hoe Van Rijn zich vandaag opstelt. ‘Daarna gaan we pas een oordeel vellen.’

Systeem

De kern van het probleem is het op 1 januari ingevoerde systeem waardoor uitbetalingen misgaan. Van Rijn beweert daarin ‘nu echt stappen te maken’ en het systeem de komende tijd verder te vereenvoudigen. Vandaag legt hij nogmaals zijn beleid uit en bespreekt hij de gemaakte voortgang. Onder meer de zaak rondom Zorggroep Deurne wordt besproken: Kitty Beelen, eigenaresse van het Zorghuis Deurne,  is een van de genodigden. Ook het bestuur van de SVB moet de Kamer uitleg komen geven.

In maart dreigde Beelen met een kort geding om de SVB tot uitbetaling van achterstallige declaraties te dwingen. Dat werd afgelast nadat de SVB had beloofd het geld snel over te maken. Maar dan moest Beelen wel een positieve tweet uitsturen over de SVB en zich onthouden van negatieve uitlatingen over de organisatie, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per keer, schrijft het Eindhovens Dagblad.

VAN RIJN: VERANDERINGEN PGB TE SNEL INGEVOERD

BB 04.06.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft donderdag in de Tweede Kamer toegegeven dat wijzigingen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) niet goed en niet zorgvuldig zijn verlopen. Hij erkende dat het achteraf gezien geen goed besluit was om de veranderingen per 1 januari in te laten gaan. Een motie van wantrouwen van SP, CDA en GroenLinks werd niet aangenomen; Van Rijn mag blijven om problemen op te lossen.

Alles uit de kast
De staatssecretaris betreurt dat de risico’s die er waren bij de veranderingen in het systeem leidden tot problemen. Van Rijn zei dat de problemen hem raken en dat het nieuwe systeem niet bedoeld is om mensen in onzekerheid te laten zitten. ‘Het gaat om een kwetsbare groep en het is fout dat de invoering op deze wijze is verlopen. Daarom heb ik al eerder excuses aangeboden en daarom werken we er dag en nacht aan om de problemen op te sporen en op te lossen. Juist daarom verdiep ik me ook in de persoonlijk problemen van mensen en vraag ik de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten alles uit de kast te halen.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Van Rijn overleeft zesde pgb-debat

NU 04.06.2015  Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) behoudt de steun van D66, ChristenUnie en SGP om de problemen rond de uitbetalingen van de persoongebonden budgetten op te lossen.

De drie oppositiepartijen steunden donderdagavond ingediende de motie van wantrouwen van SP, CDA en GroenLinks niet. PVV, VNL en 50plus deden dat wel.

Met het vertrouwen van de drie oppositiepartijen, die het kabinet geregeld te hulp is geschoten, behoudt Van Rijn de steun van de Kamer en overleeft daarmee het zesde pgb-debat.

Een opgeluchte Van Rijn toonde zich dankbaar en gemotiveerd om de problemen rond betalingen zo snel mogelijk op te lossen.

Maar de groep pgb’ers van wie de declaraties niet betaalbaar zijn gesteld, is niet onderzocht zeiden de onderzoekers vorige week in eenhoorzitting. Cijfers over het aantal incorrect ingediende declaraties zijn er dus niet, concludeert de Kamer.

Zie ook: Overleeft Van Rijn het zesde pgb-debat?

Lees meer over: Zorg Martin van RijnPersoonsgebonden budgetten

Gerelateerde artikelen;

Van Rijn overleeft debat

Teruglezen pgb-debat: motie van wantrouwen tegen Van Rijn verworpen›

Deel oppositie zegt vertrouwen in Van Rijn op

Van Rijn overtuigt oppositie niet

Motie van wantrouwen tegen Van Rijn verworpen, maar steun CDA›

Pgb-debat: Kamer geeft Van Rijn voordeel van twijfel

Van Rijn erkent fouten, informeerde Kamer ‘zo goed mogelijk’›

Van Rijn door het stof

IJzersterk verhaal gevraagd van staatssecretaris Van Rijn

Forse kritiek oppositiepartijen op Van Rijn in pgb-debat›

Potters: ‘we zijn er nog niet’

Grote sprong vooruit met pgb’s

Van Rijn onder vuur om pgb-chaos
Veel ellende door pgb-debacle

PVV: Van Rijn moet zich generen

SP haalt hard uit naar Van Rijn

‘Pgb-verhaal Van Rijn te rooskleurig’

Overleeft Van Rijn het zesde pgb-debat?

NU 03.06.2015 Donderdag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de pgb-problemen met als centrale vraag: is staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) de juiste man om structuur in de chaos te brengen?

De problemen rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pbg) gaan de zesde maand in en een oplossing is nog niet in zicht.

Sinds 1 januari is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb’s, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen inkopen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Zij komen weken, soms wel maanden, zonder inkomen te zitten met alle financiële gevolgen van dien.

Hoewel de Kamerleden de staatssecretaris en ook de SVB herhaaldelijk hoorden zeggen dat het lek inmiddels boven is en dat de meeste betalingen nu goed gaan, zien zij in de praktijk dat nog te veel zorgverleners op hun geld moeten wachten.

Zie ook: Waarom zijn er zo veel problemen rond het persoonsgebonden budget?

Dan is daar ook nog de deadline van 15 mei: dan moet het systeem echt werken, kreeg de staatssecretaris als opdracht mee. Na de hoorzitting over de pgb-chaos vorige week Dijkstra er in ieder geval niet geruster op geworden. “Van gemeente tot belangenorganisaties, alle partijen houden zorgen.”

Zie ook: SVB biedt ‘oprechte excuses’ aan voor pgb-problemen

Voordeel van de twijfel

Van Rijn kreeg van de Kamer lang het voordeel van de twijfel. De PvdA-bewindsman staat bekend staat als een kundig bestuurder met ruime ervaring in de wereld van de zorg. De bewierookte staatssecretaris eindigde net onder Frans Timmermans en Mark Rutte in de parlementaire persverkiezing voor politicus van het jaar.

Lees meer over: 

Zorg Martin van RijnPersoonsgebonden budget

Van Rijn wacht zwaar debat

‘Van Rijn shopt in pgb-cijfers SVB’

Gemeenten omzeilen SVB en betalen patiënten zelf pgb’s uit›

Van Rijn onder vuur om pgb

‘Van Rijn kan het moeilijk goed doen in de pgb-crisis’

Nieuwe tegenvaller PGB-dossier

‘Pgb-aanvragen goedgekeurd zonder toetsing – nieuwe tegenvaller dreigt’›

Al 60 duizend pgb-aanvragen goedgekeurd zonder toetsing

VK 01.06.2015 De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft al 60 duizend aanvragen voor persoonsgebonden budgetten goedgekeurd zonder de rechtmatigheid te toetsen, als onderdeel van de politieke noodoplossing voor de pgb-chaos. Het is nog niet duidelijk hoe groot het financiële risico is dat de overheid en verzekeraars hierdoor lopen.

Dat laat een woordvoerder van de SVB vanochtend weten aan de Volkskrant. Als een aanvraag achteraf niet in orde blijkt kan het uitbetaalde bedrag worden teruggevorderd op de aanvrager, maar als deze niet kan betalen draait de overheid mogelijk voor de kosten op.
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn heeft onder druk van de Tweede Kamer de SVB opdracht gegeven alle aanvragen te honoreren, zodat het geld direct naar de budgethouders kon worden overgemaakt.

Volgens het Financieele Dagblad vreest de SVB voor nieuwe maatschappelijke onrust als blijkt dat sommige aanvragen toch niet worden goedgekeurd. ‘Van Rijn blust de brand met benzine’, zegt een anonieme SVB-bron in de krant. Hoe lang het handmatig controleren van alle 60 duizend aanvragen gaat duren, is niet bekend.

MEER ZORG;

Staatssecretaris Van Rijn wil blijven ondanks wantrouwen

SVB biedt excuses aan voor pgb-problemen

Psychische hulp bij kanker afhankelijk van goodwill

BEKIJK HET HELE DOSSIER

Staatssecretaris Van Rijn wil blijven ondanks wantrouwen

VK 29.05.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil ook aanblijven als volgende week de voltallige oppositie het vertrouwen in hem opzegt. Dat heeft de zwaar bekritiseerde PvdA’er intern aangegeven, bevestigen meerdere bronnen, zo blijkt uit een stuk in de Volkskrant van morgen.

Van  Rijn wacht donderdag een zwaar debat over de aanhoudende problemen rond het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee hulpbehoevenden zelf hun zorg inkopen. De coalitie houdt er ernstig rekening mee dat nagenoeg de gehele oppositie zich tegen Van Rijn zal keren.

Eerder leefde de vrees dat Van Rijn de eer aan zichzelf zou houden als zijn politiek draagvlak alleen nog bestaat uit de regeringspartijen VVD en PvdA. Die vrees lijkt nu weggenomen, al blijft er nervositeit over een goede afloop. Bij een zeer pijnlijk verloop van het debat kan de dynamiek alsnog veranderen, bevestigt een bron. ‘Om de premier te spreken: alleen op stofzuigers krijg je garanties.’

Staatssecretaris Van Rijn dreigde niet met aftreden om dreiging D66

NU 29.05.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft niet achter de schermen gedreigd met aftreden als hij geen steun meer zou hebben van oppositiepartij D66. Dat zei de bewindsman van de PvdA vrijdag na de ministerraad.

Van Rijn ligt in de Tweede Kamer onder vuur vanwege de problemen met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg.

Hij heeft al een keer een motie van wantrouwen gekregen om deze kwestie. Die kreeg in maart alleen steun van SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren.

Lees meer over: Martin van Rijn

Gerelateerde artikelen;

Van Rijn dreigde niet

Telegraaf 29.05.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft niet achter de schermen gedreigd met aftreden als hij geen steun meer zou hebben van oppositiepartij D66. Dat zei de bewindsman van de PvdA vrijdag na de ministerraad.

Van Rijn ligt in de Tweede Kamer onder vuur vanwege de problemen met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg. Hij heeft al een keer een motie van wantrouwen gekregen om deze kwestie. Die kreeg in maart alleen steun van SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren.

Geld zorgbudget hoeft niet terug

Telegraaf 29.05.2015 Gemeenten hoeven geen geld terug te geven aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid omdat ze minder dan verwacht uitgeven aan lichte zorg. Het ging dit jaar om een korting van circa 260 miljoen euro en het zou de komende jaren oplopen tot meer dan 400 miljoen.

Dat bleek vrijdag na overleg tussen Van Rijn en voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeenten verzetten zich fel tegen het voornemen van het kabinet. Ze waren bang dat bij elke tegenvaller in de toekomst in de zorg ze opnieuw gekort zouden kunnen worden

Megaclaim dreigt om pgb-ellende

Telegraaf 28.05.2015 Gemeenten willen de kosten die zij moeten maken door de problemen met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) terugzien. Zij willen dat het ministerie van Volksgezondheid de schade vergoedt.

Dat meldt de NOS donderdag. De gemeente Groningen raamt de extra kosten op 1,2 miljoen euro. De claim van alle gemeenten zou in totaal kunnen oplopen tot 100 miljoen euro. Het ministerie brengt zelf ook in kaart hoeveel de problemen de gemeenten kosten.

Gerelateerde artikelen;

28-05: SVB biedt excuses aan

28-05: Salaris te laat buitenkans

27-05: Ombudsman: breder PGB-onderzoek

26-05: Eisen voor Rutte

26-05: ´Onduidelijk wanneer pgb op orde is´

Van Rijn zette SVB niet echt onder druk

Trouw 28.05.2015 De Sociale Verzekeringsbank (SVB), daar ging het vrijwel nooit over. Relatief geruisloos betaalde de overheidsdienst jaarlijks een kleine 40 miljard euro aan AOW, kinderbijslag, en een veelvoud aan andere, kleinere uitkeringen.

Het verhaal van de SVB kan mede bepalen of Van Rijn – net als Weekers vorig jaar – zal struikelen

Zelfs een miljoenenverslindend ICT-drama leidde de afgelopen jaren nauwelijks tot kranteberichten. Tot er in januari iets veranderde aan de wijze waarop persoongebonden budgetten (pgb’s) werden uitbetaald. Wie de laatste stand van zaken wil bijhouden, doet er verstandig aan om elke vijf minuten op Twitter #pgb of #pgbalarm in te voeren.

Maar wie op de naam Nicoly Vermeulen zoekt, treft er voor heel 2015 slechts zeven berichten. Toch opvallend, want Vermeulen is de voorzitter van de raad van bestuur van de SVB. Zo gaat dat meestal met problemen bij overheidsdiensten. Als er grote problemen spelen, is de staatssecretaris aan zet, en gaat men elkaar niet voor de voeten lopen. Nu is het Van Rijn, toen er vorig jaar problemen waren bij de Belastingdienst was het Frans Weekers.

Verwant nieuws;

SVB biedt ‘oprechte excuses’ aan voor pgb-problemen

NU 28.05.2015 Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) Nicoly Vermeulen heeft donderdag haar “oprechte excuses” aangeboden voor de chaos rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb).

“De zorgverleners en budgethouders zijn de dupe”, zei Vermeulen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de uitbetalingsproblemen. “Wat mij steekt is dat er budgethouders zijn die in onzekerheid verkeren en zorgverleners die zonder geld zitten (…) Het is niet zoals wij bij de SVB gewend zijn te werken.”

Van Rijn

Volgende week debatteert de Kamer voor de zesde keer met Van Rijn over de uitbetalingsproblematiek. De staatssecretaris kreeg van de Kamer de opdracht mee de chaos uiterlijk 15 mei op te lossen.

Navraag bij de gemeenten en cliëntorganisaties leerde dat de uitbetalingen nog steeds niet op orde zijn. “Het is een open wond, en die wond zal nog wel even open blijven”, zei wethouder Schroor.

Zie ook: Waarom zijn er zo veel problemen rond het persoonsgebonden budget?

Lees meer over: 

Persoonsgebonden budget Pgb Zorg

Gerelateerde artikelen;

SVB biedt excuses aan

Telegraaf 28.05.2015 Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft donderdagochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer ‘oprechte excuses’ aangeboden voor de problemen rondom de uitkeringen van het persoonsgebonden budget (pgb) en de onzekerheid waarin mensen daardoor zitten.

De SVB is de instelling die de pgb’s sinds 1 januari van dit jaar uitbetaalt aan de gerechtigden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schakelde de SVB in als tussenschakel in het betaalproces om fraude tegen te gaan. Echter bleek dat mensen massaal veel te lang moesten wachten op de uitbetaling van hun pgb.

Gerelateerde artikelen;

28-05: Salaris te laat buitenkans

SVB-voorzitter biedt ‘oprechte excuses’ aan voor pgb-problemen›

NRC 28.05.2015 Nicoly Vermeulen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), biedt alle gedupeerden haar “oprechte excuses” aan voor de problemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb). Vermeulen deed dit vanochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Vermeulen en andere hoofdrolspelers binnen de SVB geven vandaag in het parlement uitleg over de problemen met de pgb’s. De SVB is de overheidsorganisatie die is belast met het verwerken en uitbetalen van pgb-declaraties. Daarmee zijn de laatste tijd grote problemen: de SVB blijkt al maanden niet in staat tienduizenden rechthebbenden hun budgetten bijtijds uit te betalen. Na veel haperen beloofde staatssecretaris Van Rijn (PvdA) de Tweede Kamer eerder dat op 15 mei alles in orde zou zijn. Hij schreef vorige week maandag dat nu 95 procent van de correct ingediende declaraties wordt uitbetaald.

De SVB kreeg vorige week meer negatieve publiciteit toen bleek dat de instantie een zorgondernemer uit Deurne geheimhouding had opgelegd in ruil voor de snelle betaling van een pgb. Ook werd van de ondernemer gevraagd een positieve tweet uit te sturen over het oplossen van het probleem.

Salaris te laat buitenkans

Telegraaf 28.05.2015  Een flinke meevaller gloort voor de duizenden zorgverleners die de afgelopen maanden veel te lang hebben moeten wachten op hun salaris vanwege de chaos met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Wanneer ze naar de rechter stappen, kunnen ze een loonsverhoging claimen die kan oplopen tot 50 procent.

Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij is hiervoor gewaarschuwd door de twee mensen die hij heeft aangesteld om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen. Sinds die dienst op 1 januari verantwoordelijk werd voor het uitbetalen van de pgb’s, gaat er van alles mis.

Op grond van het Burgerlijk Wetboek kunnen mensen die hun salaris vier tot acht dagen te laat krijgen, aanspraak maken op 5 procent loonsverhoging. Elke dag dat het salaris later komt, loopt dit percentage op met 1 procentpunt. Dit gaat zo door tot een maximum van anderhalf keer het werkelijke salaris. Gedupeerden moeten hiervoor wel naar de rechter.

Ombudsman verbreedt pgb-onderzoek

NU 27.05.2015 De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat breder onderzoek doen naar het organisatorische drama rond de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg.

”Iedereen is zich er nu wel van bewust dat dit met problemen gepaard is gegaan”, zegt de ombudsman woensdag. Hij heeft besloten nu te onderzoeken hoe de overheid in het vervolg bij zulke grote projecten de belangen van burgers wél in het oog kan houden.

Van Zutphen wil met aanbevelingen komen over wat burgers ”in redelijkheid” kunnen verwachten van de overheid, als er hele grote veranderingen gepland en ingevoerd worden. Een van de punten waarop hij wil ingaan is hoe overheden problemen van burgers moeten oplossen.

Lees meer over: Pgb

Gerelateerde artikelen;

Ombudsman: breder PGB-onderzoek

Telegraaf 27.05.2015  De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat breder onderzoek doen naar het organisatorische drama rond de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg. „Iedereen is zich er nu wel van bewust dat dit met problemen gepaard is gegaan”, zegt de ombudsman woensdag. Hij heeft besloten nu te onderzoeken hoe de overheid in het vervolg bij zulke grote projecten de belangen van burgers wél in het oog kan houden.

Pgb-chaos toont veerkracht burgers

Trouw 27.05.2015 Cliënten die hun thuishulp geld voorschieten, vrienden en familie die in de bres springen: de chaos rond de uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten, heeft de afgelopen maanden geleid tot bijzondere reddingsacties. Op talloze plaatsen heeft de samenleving in nijpende situaties van  onbetaalde rekeningen haar weerbaarheid laten zien, blijkt uit een rondgang van Trouw.

“Een zoon van een van onze thuiszorgklanten maakte vanuit de Verenigde Staten 12.000 euro over, in goed vertrouwen”, zegt Elisabeth Buijtelaar, mede-eigenaar van Haesebroeck, een bemiddelingsbureau voor particuliere thuiszorg in Wassenaar. “Omdat deze zoon de thuiszorgmedewerker al zo lang kende, wilde hij uit principe geen (officieel) contract ondertekenen.”

Verwant nieuws;

Rutte kan niet zeggen wanneer pgb op orde is

NU 26.05.2015  Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de zorg definitief zijn opgelost.

Het heeft de ”absolute topprioriteit” van het kabinet, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het verantwoordingsdebat.

Volgens de premier loop je in dit soort grote reorganisaties onvermijdelijk altijd tegen problemen aan. ”We nemen het buitengewoon serieus”, aldus de premier. Uit de cijfers wordt volgens hem al verbetering zichtbaar. ”We gaan het stap voor stap oplossen.”

Vorige week oordeelde de Algemene Rekenkamer hard over onder meer de invoering van het nieuwe systeem rond het pgb, dat ”niet zorgvuldig verlopen” is.  De Rekenkamer onderzoekt voor Verantwoordingsdag jaarlijks de manier waarop het kabinet ons belastinggeld heeft besteed.

Zie ook: Rekenkamer hard over uitvoering kabinetsbeleid

‘Niet goed voorbereid’

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt sinds 1 januari de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Van Rijn

Rutte sprak opnieuw zijn steun uit voor staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid die over de pgb’s gaat. ”Niemand is zo gemotiveerd om de problemen op te lossen.”

Zie ook: Waarom zijn er zo veel problemen rond het persoonsgebonden budget?

Lees meer over: Pgb Kabinetsbeleid

Gerelateerde artikelen;

Onduidelijk wanneer pgb op orde is´

Telegraaf 26.05.2015  Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de zorg definitief zijn opgelost. Het heeft de „absolute topprioriteit” van het kabinet, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens de premier loop je in dit soort grote reorganisaties onvermijdelijk altijd tegen problemen aan. „We nemen het buitengewoon serieus”, aldus de premier. Uit de cijfers wordt volgens hem al verbetering zichtbaar. „We gaan het stap voor stap oplossen.”

Gerelateerd;

Kamer kijkt naar uitgaven26/05

‘Van Rijn zou moeten aftreden’24/05

Rutte steunt Van Rijn volledig22/05

Vragen over pgb-systeem22/05

Rutte kan niet zeggen wanneer pgb op orde is

AD 26.05.2015 Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de zorg definitief zijn opgelost. Het heeft de ,,absolute topprioriteit” van het kabinet, zei hij vandaag in de Tweede Kamer.

Volgens de premier loop je in dit soort grote reorganisaties onvermijdelijk altijd tegen problemen aan. ,,We nemen het buitengewoon serieus”, aldus de premier. Uit de cijfers wordt volgens hem al verbetering zichtbaar. ,,We gaan het stap voor stap oplossen.” Hij sprak opnieuw zijn steun uit voor staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid die over de pgb’s gaat. ,,Niemand is zo gemotiveerd om de problemen op te lossen.”

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt sinds 1 januari de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Lees ook;

Opvallend is dat de meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat Van Rijn beter kan vertrekken.

Dat geldt ook voor kiezers van PVV, SP en CDA. Van de VVD- en de D66-kiezers vindt een meerderheid dat niet. Aldus Maurice de Hond: PGB bron van veel electorale onvrede

Peiling De Hond: Van Rijn zou moeten aftreden

AD 24.05.2015 Meer dan de helft van de kiezers vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet aftreden vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In totaal 54 procent is van mening dat Van Rijn beter kan opstappen.

Er zijn al lange tijd problemen rond de betalingen van het pgb, een budget waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Slechts negen procent van de respondenten in de peiling van De Hond gelooft dat de problemen vrijwel opgelost zijn.

Lees ook;

‘Van Rijn zou moeten aftreden’

Telegraaf 24.05.2015 Meer dan de helft van de kiezers vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet aftreden vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In totaal 54 procent is van mening dat Van Rijn beter kan opstappen. Slechts negen procent gelooft dat de problemen vrijwel opgelost zijn.

‘Helft van kiezers vindt dat Van Rijn moet aftreden’

NU 24.05.2015  Iets meer dan de helft van de kiezers vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet aftreden vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb).

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In totaal 54 procent is van mening dat Van Rijn beter kan opstappen. Slechts 9 procent gelooft dat de problemen vrijwel opgelost zijn.

Er zijn al lange tijd problemen rond de betalingen van het pgb, een budget waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Opvallend is dat de meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat Van Rijn beter kan vertrekken. Dat geldt ook voor kiezers van PVV, SP en CDA. Van de VVD- en de D66-kiezers vindt een meerderheid dat niet.

Lees meer over: Martin van Rijn Politieke peilingen

Gerelateerde artikelen;

RUTTE STEUNT STAATSSECRETARIS VAN RIJN

BB 22.05.2015 Premier Mark Rutte staat vierkant achter staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, die onder vuur ligt vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). ‘Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun’, zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS.

Klijnsma

Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb’s, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Rutte steunt staatssecretaris Van Rijn in kwestie pgb

NU 22.05.2015  Premier Mark Rutte staat vierkant achter staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, die onder vuur ligt vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb).

”Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun”, zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS.

Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb’s, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

Rutte weigerde excuses te maken voor de chaos rond de pgb’s. ”Ik zit er om problemen op te lossen. Excuses zijn gratuit.”

Zie ook: Waarom zijn er zo veel problemen rond het persoonsgebonden budget?

Lees meer over: Pgb Martin van Rijn

Gerelateerde artikelen;

Rutte steunt Van Rijn volledig

Telegraaf 22.05.2015 Premier Mark Rutte staat vierkant achter staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, die onder vuur ligt vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). „Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun”, zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS.

Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb’s, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

Gerelateerde artikelen;

22-05: Vragen over pgb-systeem

21-05: Nakijkregel is wantrouwend

21-05: PvdA vreest val Van Rijn

20-05: Vergadering over pgb verlaat

20-05: Oppositie eens met kritiek Rekenkamer

20-05: Rekenkamer veel kritiek op kabinet

20-05: Kamer praat weer met Van Rijn

20-05: ‘Monddood om pgb-ellende’

18-05: Pgb: nog veel spoedmeldingen 

18-05: GroenLinks houdt zorgen pgb

18-05: Betaling pgb grotendeels op orde

15-05: Schot in ruimen pgb-chaos

12-05: Problemen pgb niet opgelost

29-04: D66 wil top SVB horen

29-04: Van Rijn baalt van pgb-problemen

29-04: ‘Elke dag 100 pgb-problemen’

29-04: Kamer bespreekt pgb opnieuw

29-04: Van Rijn gewaarschuwd

Vragen over pgb-systeem

Telegraaf 22.05.2015 Het is voor VVD-senator Heleen Dupuis de vraag of het pgb-systeem in Nederland houdbaar is. Dat zei ze vrijdag in Radio EenVandaag. „Het is een mooi systeem op zichzelf maar het blijkt dat het buitengewoon fraudegevoelig is en zo ernstig, dat voor mij langzaam de vraag rijst of hier wel mee moeten doorgaan.”

Dupuis claimt over meerdere bronnen te beschikken die zeggen dat er voor honderden miljoenen euro’s is gefraudeerd met de persoonsgebonden budgetten.

PvdA vreest val Van Rijn

Telegraaf 21.05.2015 Een zwaarbeladen Kamerdebat over de chaos met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is gisteren minder dan een uur voor aanvang plots van de agenda gehaald.

De PvdA vreesde dat de eigen staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) het debat niet zou overleven.

Dat zeggen verschillende bronnen aan het Binnenhof, uit zowel de coalitie als de oppositie. De kritiek op de chaos rond de hervorming van het uitbetalen van de zorgbudgetten zwol gisteren zo hard aan, dat een groot deel van de oppositiepartijen achter de schermen aangaf dat er een klein wonder moest gebeuren, wilden zij niet het vertrouwen opzeggen in de bewindsman.

„Een breed blok in de oppositie dreigde daarmee”, stelt een bron in een regeringspartij.

Dit kan u ook interesseren;

Kamer heeft zitten slapen

Kamer vergadert later over problemen pgb

Van Rijn steeds voor SVB gewaar­schuwd

Kamer praat opnieuw met Van Rijn over pgb’s

PGB-PROBLEMEN BIJ SVB ONDERZOCHT DOOR REKENKAMER

BB 20.05.2015 De Algemene Rekenkamer gaat ‘zeer binnenkort’ een onderzoek uitvoeren naar de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met het nieuwe systeem voor het persoongsgebonden budget (pgb). Scheidend Rekenkamer-president Saskia Stuiveling zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Niet zorgvuldig
Volgens de Rekenkamer is de invoering van het nieuwe pgb-systeem ‘niet zorgvuldig verlopen’. De politieke besluiten erover zijn ‘laat’ genomen. Eén en ander was ook ‘niet goed voorbereid’. Daardoor werden gegevens laat bij de Sociale Verzekeringsbank aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. De ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hebben hun rol ‘niet goed ingevuld’.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Collectieve schadeclaim tegen Sociale Verzekeringsbank’

NU 20.05.2015 Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorghuis Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Woensdagmiddag komen de partijen voor het eerst bij elkaar. Dat heeft Beelen woensdag laten weten.

”Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen, na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade’’, stelt Beelen.

Lees meer over: pgb-budget

Gerelateerde artikelen

Meevaller in de zorg van 2 miljard euro

VK 20.05.2015 De uitgaven in de zorg stijgen veel minder hard dan gedacht. Vorig jaar heeft de zorg 2 miljard euro minder gekost dan begroot. Daardoor heeft het kabinet nu een meevaller van die omvang.

In het jaarverslag dat vorig jaar werd gepubliceerd, stond voor het eerst sinds mensenheugenis een meevaller, van liefst een miljard euro

Dit melden bronnen in Den Haag. Vandaag publiceert de Algemene Rekenkamer de jaarverslagen van de ministeries. Uit het jaarverslag van het ministerie van Volkgezondheid, dat niet wilde reageren op het nieuws, blijkt de meevaller van twee miljard euro.

MEER ZORG;

Zorginstellingen bereiden collectieve schadeclaim voor om pgb-geld

Is lek in pgb-chaos boven?

Pgb-crisis voorbij, zegt Van Rijn, maar oppositie houdt zorgen

BEKIJK HET HELE DOSSIER

Meevaller van twee miljard voor kabinet door minder harde stijging zorgkosten

NU 20.05.2015 De kosten voor de zorg zijn vorig jaar veel minder hard gestegen dan was begroot. Het gaat om een meevaller van twee miljard euro. Bronnen bevestigen een bericht daarover van de Volkskrant.

De meevaller wordt later woensdag bekendgemaakt in de jaarverslagen die het kabinet publiceert in het kader van verantwoordingsdag. De lagere kosten komen onder meer door goedkopere medicijnen.

De twee miljard lagere uitgaven in 2014 komen bovenop de effecten van de akkoorden die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in 2013 afsloot met de sectoren. Die zijn bedoeld om de groei te dempen tot 1,5 procent in 2014 en 1 procent in 2015.

Vorig jaar was er ook al een miljard minder uitgegeven dan verwacht. De jaren daarvoor was er altijd sprake van overschrijdingen.

Zie ook: Verantwoordingsdag voor het kabinet

Lees meer over: Zorg

Meevaller van 2 mld in zorg

Telegraaf 20.05.2015 De kosten voor de zorg zijn vorig jaar veel minder hard gestegen dan was begroot. Het gaat om een meevaller van 2 miljard euro. Bronnen bevestigen een bericht daarover van de Volkskrant. De meevaller wordt later woensdag bekendgemaakt in de jaarverslagen die het kabinet publiceert in het kader van verantwoordingsdag. De lagere kosten kosten komen onder meer door goedkopere medicijnen.

De 2 miljard lagere uitgaven in 2014 komen bovenop de effecten van de akkoorden die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in 2013 afsloot met de sectoren. Die zijn bedoeld om de groei te dempen tot 1,5 procent in 2014 en 1 procent in 2015.

Vorig jaar was er ook al 1 miljard minder uitgegeven dan verwacht. De jaren daarvoor was er altijd sprake van overschrijdingen.

Kamerdebat over pgb afgezegd, irritaties lopen op

VK 20.05.2015 De irritatie in de Tweede Kamer over de chaos bij de uitbetaling van pgb’s neemt steeds grotere vormen aan. Een debat dat woensdagavond zou worden gehouden, werd op het laatste moment uitgesteld naar volgende week.

Dat uitstel gebeurde op verzoek van de PvdA. Dat irriteerde oppositiepartijen zoals het CDA danig, omdat de regeringspartijen PvdA en VVD dinsdag niet van uitstel wilden horen toen de oppositie daarom vroeg. ‘Er zijn hier tientallen pgb-houders die het debat wilden bijwonen, een reis hebben gemaakt en hotelkamer hebben geboekt. Zij krijgen nu op het laatste moment te horen dat dat voor niets is’, zegt Mona Keijzer van het CDA.

Kabinet-Rutte II;

Klijnsma haalt uit naar SVB over pgb-zwijgplicht

Rekenkamer: uitvoering beleid in knel door haastig kabinet

Pgb-crisis voorbij, zegt Van Rijn, maar oppositie houdt zorgen

BEKIJK HELE LIJST

PvdA en VVD blazen debat PGB af

Trouw 20.05.2015 Het voor gisteravond geplande overleg  met staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid over de problemen met het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (pgb) is uitgesteld tot volgende week. En dan wordt het niet een overleg van de staatssecretaris met de commissie volksgezondheid in een klein zaaltje, maar een volwaardig plenair debat. Het verzoek tot uitstel  kwam op de valreep van regeringspartij PvdA en kreeg steun van de hele Tweede Kamer.

Over de reden voor het uistel doen verschillende interpretaties de ronde. De officiële uitleg van de PvdA is dat de staatssecretaris op het allerlaatste moment nog een technisch ingewikkeld onderzoeksrapport naar de Kamer heeft gestuurd op basis waarvan hij eerder deze week heeft beweerd dat de problemen met het uitbetalen van de pgb’s nagenoeg zijn opgelost. “We hebben meer tijd nodig om dit te bestuderen”, aldus PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk.

Debat over pgb-problemen uitgesteld

NU 20.05.2015 Het debat over de uitbetalingsproblemen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) door Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat woensdagavond gepland stond gaat niet door.  De PvdA heeft het debat ingetrokken, de VVD steunt de coalitiepartner.

De sociaal-democraten willen meer tijd om het rapport van de Algemene Rekenkamer over onder andere de invoering van het nieuwe pgb-systeem te bestuderen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam hierdoor telkens onder vuur te liggen. Volgens de staatssecretaris is het ”lek boven water”, al is er nog wel werk aan de winkel, zei hij maandag.

Rapport Rekenkamer

Eerder op de dag bracht de Algemene Rekenkamer een vernietigend oordeel over de invoering van het nieuwe pgb-systeem naar buiten.

zie ook  hier

Lees meer over: Zorg Martin van RijnPersoonsgebonden budget

Kamer praat weer met Van Rijn

Telegraaf 20.05.2015  De Tweede Kamer praat woensdag opnieuw met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de problemen met de uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg. De bewindsman meldde deze week dat de problemen grotendeels voorbij zijn, maar de oppositie is niet overtuigd.

Volgens Van Rijn is het „lek boven water”, al is er nog wel werk aan de winkel. De Tweede Kamer had hem tot 15 mei gegeven om de problemen op te lossen.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Maar Van Rijn meldde maandag dat nu 94 procent van de zorgverleners die hun gewerkte uren correct declareren, binnen vijf tot tien dagen krijgen uitbetaald. Ook de uitbetaling aan mensen met een vast loon uit een pgb gaat volgens hem goed.

‘Breed verzet tegen afbraak zorg’

Telegraaf 20.05.2015 Vakbonden FNV en CNV roepen de regering woensdag in landelijke krantenadvertenties op om „de afbraak van de zorg” te stoppen. Met de volkspetitie ‘Red de Zorg’ hebben zij inmiddels meer dan 100.000 handtekeningen opgehaald, maakten de bonden bekend.

„Terwijl verzorgingshuizen sluiten en ouderen langer thuis moeten blijven wonen, bezuinigt de regering op de zorg thuis. Terwijl zorgverzekeraars recordwinsten maken, bezuinigt de regering op de zorg aan psychiatrische en gehandicapte cliënten. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben, raken deze kwijt”, schrijven de vakbonden. Ook waarschuwen ze dat tienduizenden mensen in de sector hun baan of inkomen verliezen.

SVB eiste geheimhouding in ruil voor snelle betaling pgb-geld

Trouw 20.05.2015 De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Het centrum had in maart gedreigd naar de rechter te stappen, maar de SVB wilde dat voorkomen en trof een schikking waar de geheimhouding deel van uitmaakte meldt de NOS.

Ook moest directrice Nicky Beelen beloven dat ze geen negatieve uitlatingen zou doen en werd haar een tweet voorgekauwd. Beelen zoekt nu toch de publiciteit omdat de pgb’s deze maand weer niet betaald zijn. ‘Het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodderen, maar het gaat niet vanzelf over.’

‘Monddood om pgb-ellende’

Telegraaf 20.05.2015  De Sociale Verzekeringsbank heeft de Brabantse zorgonderneemster Kitty Beelen het zwijgen opgelegd over de pgb-chaos.

In ruil voor het overmaken van de salarissen van haar negentig werknemers verbood de overheidsdienst de eigenaresse van Zorghuis Deurne Brabantse om nog langer met de pers te praten of te twitteren over de puinhoop bij het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten.

Gerelateerde artikelen;

20-05: Kamer praat weer met Van Rijn

20-05: ‘Breed verzet tegen afbraak zorg’

Ouderen onnodig naar verpleeghuis

Trouw 30.04.2015 Gemeenten proberen ouderen soms onnodig in een verpleeghuis opgenomen te krijgen. Dat is financieel aantrekkelijker voor die gemeenten: ouderen in verpleeghuizen vallen onder de Wet langdurige zorg (de opvolger van de AWBZ) en niet een gemeente, maar het Rijk is verantwoordelijk voor de betaling daarvan. Dat zegt ActiZ, de branchevereniging van verpleeg- en verzorgingshuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Toen een man wat meer zorg wilde, kreeg hij te horen dat ze in aanmerking kwamen voor opname in een verpleeghuis.

De belangenvereniging hoopt dat Kamerleden het onderwerp vandaag tijdens een debat over de langdurige zorg bij staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid aansnijden.

Verwant nieuws;

‘Gemeenten sturen ouderen onnodig naar verpleeghuis’

NU 30.04.2015 Om kosten te besparen, proberen gemeenten ouderen soms onnodig in een verpleeghuis opgenomen te krijgen. Dat schrijft Trouw donderdag op basis van een brief van verpleeghuiskoepel Actiz aan de Tweede Kamer. Actiz baseert zich op signalen van verschillende zorgorganisaties.

Ouderen in verpleeghuizen vallen onder de Wet langdurige zorg en niet een gemeente. Het Rijk is verantwoordelijk voor de betaling.

Volgens Actiz is het voor gemeenten te gemakkelijk om ouderen in een instelling opgenomen te krijgen. “Als iemand een aanvraag doet voor zorg van de gemeente, wordt er een heel keukentafelgesprek opgetuigd, en wordt er gekeken wat vrienden en familie kunnen doen,” aldus plaatsvervangend directeur Frank Bluiminck tegen de krant.

Lees meer over: Zorg

Gerelateerde artikelen;

‘Ouderen onnodig naar verpleeghuis’›

NRC 30.04.2015  Gemeenten proberen ouderen soms in een verpleeghuis te stoppen, terwijl dat niet nodig is. Dit is financieel aantrekkelijker voor gemeenten, omdat ouderen in verpleeghuizen vallen onder de Wet langdurige zorg. En de rekening daarvan gaat naar het Rijk. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag op basis van een brief die verpleeghuiskoepel Actiz schreef aan de Tweede Kamer.

Ouderen die thuis verzorgd moeten worden vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Actiz zegt signalen te hebben ontvangen van verschillende zorgorganisaties dat ouderen onnodig naar een verpleeg- of verzorgingstehuis worden doorgestuurd.

GEVOLGEN NIEUWE WET

Het overheidsbeleid is juist om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, en pas in verpleeghuizen te verzorgen als thuis wonen niet meer kan. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) heeft tot taak te beoordelen of iemand naar een verpleeghuis kan. Maar het CIZ mag volgens Bluiminck alleen naar het ziektebeeld kijken. Zo kan het voorkomen dat een oudere die met steun van een mantelzorger thuis zou kunnen blijven wonen, ook in aanmerking komt voor een plek in een verpleeghuis.

Het aantal ouderen in Nederland groeit snel, het aantal ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis of een andere (zorg)instelling daalt. In 2014 woonde 10 procent van de 75-plussers in een instelling, meldde het CBS deze week. Van de 65-plussers woonde 95 procent thuis, dat zijn bijna 2,8 miljoen mensen.

ActiZ stelt op basis van een enquête onder zorgorganisaties dat de financiering en niet de hulpvraag van mensen nu vaak centraal staat. Lees hieronder het onderzoek.

Lees meer;

30 APR Onnodig in duur tehuis

2014 Scherper toezicht op verpleeghuizen ›

2014 Hulpbehoevende ouderen naar huis gestuurd – Van Rijn erkent fouten ›

2014 ‘Bejaardenkoppel gedwongen uit elkaar na 60 jaar’

2006 ‘Mag ik de schoonmaker houden die ik vertrouw?’ ›

Van Rijn krijgt nog drie weken respijt in pgb-crisis

VK 29.04.2015 Voor de vijfde keer besprak de Tweede Kamer vandaag de chaos bij de uitbetaling van de pgb’s. Het waren vooral inleidende beschietingen voor het zesde debat: woensdag 20 mei is het zover. Dat wordt een cruciaal debat, want de Kamer heeft een deadline gesteld: op vrijdag 15 mei moeten de uitbetalingen van de pgb’s op orde zijn.

Minachting voor het parlement. Minachting voor de hulpbehoevenden die afhankelijk zijn van de persoonsgebonden budgetten waarmee zij zelf hun zorg kunnen regelen.
Zoals gebruikelijk windt Renske Leijten (SP) er geen doekjes om in het debat met staatssecretaris Martin van Rijn  (PvdA) van Volksgezondheid. In zekere zin heeft Leijten makkelijk praten want zij heeft met de PVV, de Partij voor de Dieren en 50-Plus het vertrouwen in Van Rijn al opgezegd.

D66 wil top SVB horen

Telegraaf 29.04.2015 Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, wil met een topman van de Sociale Verzekeringsbank praten over de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Zij wil dat doen tijdens een hoorzitting die nog moet plaatsvinden voordat de Kamer op 20 mei opnieuw praat over problemen met het pgb. Daarmee kunnen mensen zelf hun zorg regelen.

Kamerleden van diverse partijen maakten woensdag duidelijk dat zij meer hadden willen weten over de waarschuwingen die zijn gegeven in de aanloop naar de veranderingen rond het pgb, dat sinds 1 januari wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Sindsdien zijn er veel klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld ontvangen.

Gerelateerde artikelen;

29-04: Van Rijn baalt van pgb-problemen

29-04: ‘Elke dag 100 pgb-problemen’

29-04: Regering verziekt de gezondheidszorg

29-04: Kamer bespreekt pgb opnieuw

29-04: Van Rijn gewaarschuwd

Van Rijn baalt van pgb-problemen

Telegraaf 29.04.2015  Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft geen moment overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan. Van Rijn zei dat woensdag in de Tweede Kamer die zich grote zorgen maakt over de problemen met het pgb.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Van Rijn zei dat hij baalt van de aanhoudende problemen en dat in de voorbereiding juist alles op alles is gezet om te zorgen dat mensen hun geld zouden krijgen.

Gerelateerde artikelen;;

29-04: ‘Elke dag 100 pgb-problemen’

Druk op Van Rijn neemt toe na pgb-chaos

NU 29.04.2015  De druk op staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) vanwege de aanhoudende problemen rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) neemt toe, nu bekend is dat hij was gewaarschuwd voor de ontstane problemen.

“Het is nog steeds een chaos. Van Rijn kan niet blijven volhouden dat hij adequaat is omgegaan met de waarschuwingen”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber tegen NU.nl.

Nieuw uitbetalingssysteem

Tot eind vorig jaar betaalden de budgethouders, dat zijn de hulpbehoevenden die zelf hun zorg inkopen, de zorgverlener uit hun persoonsgebonden budget. De zorgverleners konden hun kosten direct declareren. Er werd pas achteraf gecontroleerd of de declaratie ook echt terecht was. Dat systeem moest op de schop besloot de Tweede Kamer, omdat het erg fraudegevoelig bleek te zijn.

Daarom regelt de Sociale Verzekeringsbank sinds 1 januari van dit jaar de uitbetaling van de zorgverleners. Nu wordt vooraf gecontroleerd wat er met het geld gaat gebeuren en niet meer achteraf als het al is uitgegeven.

De hervorming heeft echter geleid tot grote administratieve problemen. Het gevolg is dat veel zorgverleners van de pgb-houders niet worden uitbetaald. Zij komen weken, soms wel maanden, zonder inkomen te zitten met alle financiële gevolgen van dien.

Lees meer over: Martin van Rijn ZorgPersoonsgebonden budget

Gerelateerde artikelen;

DAGELIJKS 100 MELDINGEN VAN PGB-PROBLEMEN

BB 29.04.2015 Nog dagelijks komen er zo’n honderd meldingen binnen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat maakte Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb, woensdag bekend.

Op alle fronten gefaald
‘Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren’, vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo. Volgens de belangenorganisatie heeft het nieuwe systeem op alle fronten gefaald in de afgelopen maanden.
GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Elke dag 100 pgb-problemen’

Telegraaf 29.04.2015 Nog dagelijks komen er zo’n honderd meldingen binnen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat maakte Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb, woensdag bekend.

„Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren”, vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo. Volgens de belangenorganisatie heeft het nieuwe systeem op alle fronten gefaald in de afgelopen maanden.

Gerelateerde artikelen;

29-04: Kamer bespreekt pgb opnieuw

Kamer bespreekt pgb opnieuw

Telegraaf 29.04.2015 De Tweede Kamer praat woensdag opnieuw over de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen.

Het is het vijfde pgb-debat dit jaar. Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die hun geld niet of te laat krijgen. Dinsdag liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat de uitbetalingen op stoom zijn na de valse start. De meeste declaraties worden nu binnen vijf tot tien dagen betaald.

Gerelateerde artikelen;

29-04: Van Rijn gewaarschuwd

21-04: Geen spoedvergadering

18-04: Oppositie wil snel opheldering over pgb’s

Van Rijn heeft nooit uitstel nieuw pgb-systeem overwogen

NU 29.04.2015 Ondanks de waarschuwingen dat de invoering van het nieuwe uitbetalingssysteem voor de persoonsgebonden budgetten (pgb) tot problemen kon leiden, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) nooit overwogen de invoering uit te stellen. Dat zei hij woensdag in het Kamerdebat over de problemen met de uitbetalingen van de pgb’s.

Het is alweer de vijfde keer dat Van Rijn zich voor de Kamer moet verantwoorden voor de aanhoudende pgb-problemen.

Nieuw uitbetalingssysteem

Tot eind vorig jaar betaalden de budgethouders, dat zijn de hulpbehoevenden die zelf hun zorg inkopen, de zorgverlener uit hun persoonsgebonden budget. De zorgverleners konden hun kosten direct declareren. Er werd pas achteraf gecontroleerd of de declaratie ook echt terecht was.

Dat systeem moest op de schop besloot de Tweede Kamer, omdat het erg fraudegevoelig bleek te zijn.

Daarom regelt de Sociale Verzekeringsbank sinds 1 januari van dit jaar de uitbetaling van de zorgverleners. Nu wordt vooraf gecontroleerd wat er met het geld gaat gebeuren en niet meer achteraf als het al is uitgegeven.

De hervorming heeft echter geleid tot grote administratieve problemen. Het gevolg is dat veel zorgverleners van de pgb-houders niet worden uitbetaald. Zij komen weken, soms wel maanden, zonder inkomen te zitten met alle financiële gevolgen van dien.

Lees meer over: 

Martin van Rijnpersoonsgebonden budget zorg

Gerelateerde artikelen;

Van Rijn gewaarschuwd

Telegraaf 29.04.2015 Haastige spoed is zelden goed, weet nu ook staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Hij mag vandaag voor de zoveelste keer in de Kamer uitleggen waarom het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is uitgelopen op een grote puinhoop.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die in januari betaalt, is het flink mis en wachten zorgverleners soms maanden op salaris.

De haast blijkt uit het negeren van risico’s die werden voorgespiegeld in een grote stapel rapporten. Die werd gisteren uitgestort over de Tweede Kamer. Omdat de PvdA-bewindsman de stukken zo laat aanleverde, krijgt hij mogelijk een officiële berisping van Kamervoorzitter Van Miltenburg. Bijna de voltallige oppositie eist dit.

Lees hier meer achtergrond

Gerelateerde artikelen;

28-04: Van Rijn houdt meerkosten achter

28-04: Greep Van Rijn in zorgkas

27-04: Pgb-probleem 15 mei niet opgelost

27-04: Ouderen in paniek na brief 

Minister Schippers rekent zich te gemakkelijk rijk

Trouw 29.04.2015 De minister denkt dat ze fijn bezuinigt op de zorg. Maar de dokter beslist anders. Volgens de Rekenkamer rekent het kabinet zich te snel rijk wanneer het snijdt in het basispakket van de zorgverzekeringen. Fier aangekondigde besparingen worden in de praktijk maar voor de helft gehaald.

Het half miljard aan besparingen die minister Edith Schippers bij elkaar al aankondigde, is maar voor de helft gehaald !!!

Neem de patiënten met hoog cholesterol die en masse moesten overstappen naar goedkopere medicijnen. Aanvankelijk deden ze dat, maar binnen de kortste keren zaten veel patiënten weer aan de duurdere varianten. Met hulp van het doktersbriefje ‘heeft te veel last van de goedkope variant’. Resultaat: niet de verwachte besparing van bijna 100 miljoen euro, maar slechts 18 miljoen.

Beperking basispakket

Het half miljard aan besparingen die minister Edith Schippers (volksgezondheid) bij elkaar al aankondigde, is maar voor de helft gehaald. En haar doel om de komende jaren nog eens een kwart miljard te bezuinigen, zal vermoedelijk hetzelfde lot zijn beschoren.

Twee jaar geleden suggereerde het Centraal Planbureau (CPB) al om het basispakket te beperken, een pleidooi dat enthousiast werd ontvangen bij Schippers’ VVD maar werd afgewezen door coalitiepartner PvdA en andere partijen.

Verwant nieuws;

Rekenkamer: slechts helft van de zorgbezuinigingen lukt

NRC 28.04.2015 Slechts de helft van de bezuinigingen op het basispakket die kabinetten sinds 2006 hebben aangekondigd, zijn ook daadwerkelijk behaald. Van de beoogde half miljard euro besparing die met het schrappen van vergoedingen werd beoogd, is naar schatting slechts 250 miljoen gerealiseerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Volgens de toezichthouder heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onvoldoende zicht op de effectiviteit van versoberingen in de basispolis. Zo werd in 2009 gerekend op een bezuiniging van bijna 100 miljoen euro per jaar toen cholesterolverlagers minder royaal vergoed werden. Maar dat leverde uiteindelijk slechts eenvijfde van het bedrag op, schat de Rekenkamer.  LEES VERDER

Schrappen in basispakket leverde veel minder op

Trouw 28.04.2015   Het schrappen van behandelingen uit het basispakket van de zorgverzekering, zoals de anticonceptiepil, slaapmiddelen en antidepressiva, levert minder besparingen op dan beoogd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport over de maatregelen.

Ze leverden het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de periode 2008-2013 jaarlijks slechts circa 250 miljoen euro aan besparingen op. Dat is de helft van het half miljard waarop gerekend werd. Als voorbeeld geven de onderzoekers het niet langer vergoeden van cholesterolverlagers. Dat had VWS een jaarlijkse besparing van 97 miljoen euro moeten opleveren. Maar in werkelijkheid leverde dit maar 18 miljoen op.

‘Versoberen basispakket levert minder op dan verwacht’

NU 28.04.2015 Het schrappen van zorgbehandelingen uit het basispakket levert minder kostenbesparingen op dan de bedoeling is. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Tussen 2007 en 2013 werd met de versobering van het basispakket naar schatting jaarlijks 250 miljoen euro bespaard. Dat is slechts de helft van de 500 miljoen euro waar op gerekend was. Het controlerende orgaan spreekt dan ook van “een relatief beperkte besparing”.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan in samenspraak met het parlement specifieke behandelingen uit het basispakket halen of er juist in stoppen. De minister en het Zorginstituut gaan niet in op de vraag of de voorgestelde bezuinigingen gehaald zullen worden.

Lees meer over: Basispakket ZorgverzekeringZorguitgaven

Gerelateerde artikelen;

Greep Van Rijn in zorgkas

Telegraaf 28.04.2015 Gemeenten en het kabinet liggen opnieuw op ramkoers over de zorghervormingen. Reden is dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) nog geen drie maanden na de decentralisaties een greep uit de gemeentekas wil doen.

Het gaat om een kwart miljard euro die uit de gemeentekas van volgend jaar moet komen. De staatssecretaris wil daarmee zijn eigen tekorten dekken. Deze zijn ontstaan doordat veel jongeren en mensen met problemen vorig jaar in aanloop naar de zorghervormingen nog snel zijn aangemeld voor zwaardere zorg, betaald door het Rijk. Bovendien blijven mensen minder lang thuis wonen dan het kabinet eerder had berekend. Dat kost volgend jaar 270 miljoen euro en dat bedrag loopt op tot 435 miljoen euro in 2018.

Een derde ouderen woont thuis met beperkingen

NU 28.04.2015 Een derde van de ouderen die thuis blijft wonen, heeft moeite met de dagelijkse handelingen in huis. Ze hebben vooral problemen met traplopen en het doen van zwaar huishoudelijk werk. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twee derde van de thuiswonende 65-plussers ervaart geen beperkingen. Naarmate de leeftijd vordert, daalt het percentage ouderen zonder beperkingen. Van de 65- tot 74-jarigen heeft 79 procent geen beperkingen, bij 75 jaar en ouder is dat nog maar 51 procent. Vooral vrouwen hebben in het dagelijks leven meer last van beperkingen.

Lees meer over: Ouderen

Gerelateerde artikelen;

Traplopen is voor een op de drie ouderen een probleem

Trouw 28.04.2015 Ouderen die zelfstandig thuis wonen hebben het relatief vaak goed voor elkaar. Toch heeft een op de drie zelfstandig wonende ouderen grote moeite met handelingen in en om het huis. Dan gaat het met name om zwaar huishoudelijk werk, maar ook om traplopen of telefoneren, bleek dinsdag uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS

Voor de Gezondheidsenquête van het CBS worden ouderen ondervraagd over algemene dagelijkse handelingen. De ouderen worden opgedeeld in twee groepen. Een van mensen tussen de 65-74 jaar, en een groep van 75-plussers. Het CBS probeert met het onderzoek beperkingen in kaart te brenen die het gevolg zijn van gezondheidsproblemen.

De senioren in Nederland worden steeds ouder, en krijgen gemiddeld gezien steeds later last van beperkingen. Dat weegt door in het aantal mensen dat nog zelfstandig woont, een trend die door de overheid erg wordt gestimuleerd. Woonde in 1995 nog 17 procent van de 75-plussers in een zorginstelling, dat aantal was vorig jaar gedaald tot 10 procent.

Verwant nieuws;

Ouderen wonen langer thuis: hier hebben ze moeite mee

Elsevier 28.04.2015 De meeste ouderen in Nederland wonen zelfstandig en het merendeel ervaart daarbij ook geen beperkingen. Eenderde van de ouderen die thuis wonen, hebben wel wat problemen, bijvoorbeeld met traplopen en huishoudelijk werk.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dinsdag dat ouderen steeds langer zelfstandig wonen.

Vrouwen

Het kabinetsbeleid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat vooral vrouwen, meer last hebben van beperkingen dan mannen. Dat komt vooral doordat er meer bejaarde vrouwen zijn onder de 75-plussers dan mannen. Zo zijn er meer vrouwen van 85, dan mannen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van huishoudelijke hulp voor ouderen, als ouderen hiervoor zelf geen netwerk hebben. Zorgverzekeraars moeten zorgen voor eventuele verpleging en verzorging van mensen thuis.

CBS: ouderen vaak problemen met huishoudelijk werk

NRC 28.04.2015 Een derde van de ouderen die zelfstandig woont, heeft moeite met een of meer dagelijkse werkzaamheden in en rondom het huis. In de leeftijdsgroep 65- tot 74-jarigen vindt een op de vijf thuiswonenden taken als huishoudelijk werk, boodschappen doen en traplopen lastig. Bij 75-plussers geldt dat voor de helft van de groep. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ZELFSTANDIG WONEN

De meeste ouderen in Nederland wonen zelfstandig. Voor de Gezondheidsenquête van het CBS zijn ouderen in twee groepen verdeeld: 65 t/m 74 jaar en 75-plussers. Het onderzoek doet uitspraken over zwaar huishoudelijk werk, licht huishoudelijk werk, traplopen, boodschappen doen, in bad gaan of douchen en naar buiten gaan. LEES VERDER

lees:  Media: thuiszorgbrief zaait paniek onder ouderen, en meer nieuws

Van Rijn ziet verbetering in pgb-problemen

NU 28.04.2015 De problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, zijn niet veroorzaakt door een technisch ICT-probleem.

Tot die slotsom komt het bureau dat op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het computersysteem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bekeek.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld kregen.

Andere declaraties

Declaraties die langer onderweg zijn, blijken bijvoorbeeld te overlappen met andere declaraties, zijn niet volledig ingevuld of blijken lang te blijven liggen bij de pgb-houder.

De Kamer debatteert woensdag met Van Rijn over de pbg-problemen. Het is het vijfde debat dit jaar over de kwestie. Bij het laatste debat eind maart lieten SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren weten dat zij er geen vertrouwen meer in hebben dat van Rijn de problemen met het pgb kan oplossen.

Lees meer over: Pgb

Gerelateerde artikelen;

Waarschuwing voor pgb-chaos genegeerd›

NRC 28.04.2015 Bij de voorbereiding van de zorghervormingen door staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) is te er veel te weinig aandacht gegaan naar het persoonsgebonden budget (pgb). Bijna een jaar geleden werd al gewaarschuwd dat uitkeringsinstantie de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met een “onlegbare puzzel” zou worden geconfronteerd omdat er een volstrekt gebrek aan samenwerking was tussen allerlei betrokken instanties.

Dat blijkt uit een interne brief waarover NRC Handelsblad beschikt.

Sinds begin dit jaar is het systeem voor uitbetaling van persoonsgebonden budgetten circa 110.000 thuiswonende hulpbehoevende mensen veranderd. Zij krijgen niet meer vooraf geld om zorg in te kopen, maar hun hulpverleners worden achteraf betaald. Dit heeft tot grote problemen geleid, waardoor er veel zorgverleners dit jaar maanden te laat of nog helemaal niet betaald zijn.

Van Rijn houdt meerkosten achter

Telegraaf 28.04.2015 Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft politiek opnieuw heel wat uit te leggen over de uitbetalingsproblemen van persoonsgebonden budgetten voor zorg. Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit is gaan doen, ondervinden veel zorgverleners problemen.

Van Rijn blijkt in maart al te hebben geweten hoeveel geld het ongeveer gaat kosten om de ellende bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen. Toch heeft hij dit nog steeds niet gemeld aan de Tweede Kamer, die hier meermaals uitdrukkelijk om vroeg.

‘Beleid kabinet funest voor zorg’

Telegraaf 22.04.2015 De 650 ontslagen bij TSN Thuiszorg tonen aan dat het kabinetsbeleid funest is voor de zorg en de werkgelegenheid in die sector. Dat stelt vakbond FNV woensdag in een reactie op de reorganisatie bij de thuiszorgorganisatie.

FNV eist dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt en stopt met „de goednieuwsshow” over zijn zorgbeleid. Vorige week maakte de staatssecretaris nog bekend dat de zorgverschuiving ‘beheerst’ was verlopen, aldus de vakbond.

Gerelateerde artikelen;

22-04: Van Rijn: heel zuur voor TSN

Van Rijn: heel zuur voor TSN

Telegraaf 22.04.2015  De plannen van TSN Thuiszorg om 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan, noemt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) „ongelofelijk zuur voor de medewerkers”.

Van Rijn geeft aan dat het kabinet met gemeenten bezig is zoveel mogelijk banen te behouden voor de huishoudelijke hulp en „een nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening” te ontwikkelen. „Bijvoorbeeld met de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage regeling. Daarbij is ook TSN betrokken”, aldus de bewindsman.

TSN Thuiszorg wil 650 medewerkers ontslaan

AD 22.04.2014 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo’n 4300 werknemers ,,fors verlaagd”. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch, aldus Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg.

Directeur Zion Jongstra schrijft de ,,ongekend zware maatregelen” toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelt Jongstra.

TSN Thuiszorg, met vestiging in Den Haag, wil 650 medewerkers kwijt

RTVWEST 22.04.2015 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo’n 4.300 werknemers ‘fors verlaagd’. Dat maakte het bedrijf, dat ook een vestiging in Den Haag heeft, woensdag bekend.

Directeur Zion Jongstra schrijft de ‘ongekend zware maatregelen’ toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ‘Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch’, stelt Jongstra. Lees verder

gerelateerde artikelen;

GROOTSTE THUISZORGORGANISATIE ONTSLAAT 650 MEDEWERKERS

BB 22.04.2015 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo’n 4300 werknemers ,,fors verlaagd”. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Bezuinigingen gemeenten

Directeur Zion Jongstra schrijft de ,,ongekend zware maatregelen” toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

GERELATEERDE ARTIKELEN

650 mensen weg bij TSN Thuiszorg

Den HaagFM 22.04.2015 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo’n 4.300 werknemers “fors verlaagd”. Dat maakte het bedrijf, dat ook een vestiging in Den Haag heeft, woensdag bekend.

Directeur Zion Jongstra schrijft de “ongekend zware maatregelen” toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan de gemeenten heeft opgelegd. “Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelt Jongstra.

De werknemers die worden ontslagen, werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend. De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. …lees meer

Grote ontslagronde bij TSN Thuiszorg

VK 22.04.2015 Directeur Zion Jongstra schrijft de ‘ongekend zware maatregelen’ toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ‘Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch’, stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Voor mensen die nu thuishulp hebben, betekent dit volgens Jongstra dat ze die hulp kunnen verliezen of straks niet meer kunnen betalen. En dan kunnen ze niet meer zelfstandig wonen, waardoor ze naar een verzorgingshuis moeten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Utrecht krijgt al 600 klachten over korten thuiszorg

Ophef over massaontslag thuiszorg

Dementerenden vastgebonden bij thuiszorg

Grote ontslagronde bij TSN Thuiszorg

Trouw 22.04.2015 TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de elfduizend vaste medewerkers. Daarnaast verliezen dit jaar ongeveer 1500 medewerkers met een tijdelijk contract hun baan. Ook worden de salarissen van zo’n 4300 werknemers ‘fors verlaagd’, maakte het bedrijf vandaag bekend.

Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus,aldus Directeur Zion Jongstra.

Directeur Zion Jongstra schrijft de ‘ongekend zware maatregelen’ toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ‘Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch’, stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Verwant nieuws

Van Rijn neemt bedreigingen rondom pgb zeer serieus

Medewerker Sociale Verzekeringsbank ontvangt kogelbrief

AD 21.04.2015 De bedreigingen die servicemedewerkers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben ontvangen van pgb-houders en hun zorgverleners zijn zeer ernstig. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn vanmiddag in de Tweede Kamer. ,,Deze mensen moeten alle steun krijgen.”

Van Rijn bevestigde geluiden vanuit de SVB dat een medewerker zelfs een kogelbrief heeft gekregen. Afgelopen weekend bleek dat medewerkers van de organisatie zich voelen als boksballen. ,,Het is heftig,” aldus een bron. ,,Op Twitter schelden ze je de huid vol. Er zijn ook doodsbedreigingen geweest.”

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen vanwege een reconstructie van het AD waaruit blijkt dat de SVB in een vertrouwelijk rapport van oktober 2014, vlak vóór invoering van het nieuwe pgb-systeem, heeft gewaarschuwdvoor grote risico’s. Toch zette Van Rijn het zogeheten trekkingsrecht door.

GERELATEERD NIEUWS;

Deel Kamer zegt vertrouwen in Van Rijn op om pgb

‘SVB waarschuwde Van Rijn over pgb-chaos’ – oppositie wil debat

Trouw 18.04.2015 Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen snel opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over berichten dat hij waarschuwingen over invoering van het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) in de wind heeft geslagen. Het AD schreef zaterdag over een rapportage van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uit oktober 2014, waarin staat dat het moeilijk wordt het nieuwe stelsel snel in te voeren.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt dit ‘heel ernstig’. Ze vindt het niet goed voor het vertrouwen in de staatssecretaris, maar wil wachten met conclusies tot er nieuwe cijfers zijn over de betalingen van de pgb’s. Sinds de invoering van het nieuwe stelsel per 1 januari zijn er veel klachten over achterblijvende betalingen door de Sociale Verzekeringsbank, de belangrijkste uitvoerder van de nieuwe regeling.

Van Rijn besloot vorig jaar toch door te zetten omdat er genoeg waarborgen waren dat het geld toch snel uitbetaald zou worden.
De oppositie wil in ieder geval komende week nog van Van Rijn weten hoe hij is omgegaan met de waarschuwende rapportage van de SVB.

Meer over;

‘VAN RIJN NEGEERDE WAARSCHUWING OVER PGB’S’

BB 18.04.2015 Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) maar waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in de wind geslagen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Risico
De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat ‘de haalbaarheid risicovol was geworden’. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario’s, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf. ‘Op verzoek van de Tweede Kamer zal een onafhankelijke probleemanalyse worden uitgevoerd’, aldus Van Rijn in de krant. Naar de extra kosten die zijn ontstaan door de chaos wordt volgens hem op dit moment gekeken.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Van Rijn negeerde waarschuwingen over pgb’s’

NU 18.04.2015 Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb). Waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) genegeerd. Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat ‘de haalbaarheid risicovol was geworden’.

Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario’s, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf.

Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen.

Lees meer over: Martin van Rijn pgb

Gerelateerde artikelen;

Chaos zorggeld voorspeld, Van Rijn negeerde pgb-alarm

’Kogelbrief SVB-medewerker om pgb’

AD 18.04.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zette de invoering van een nieuw pgb-stelsel door, ondanks waarschuwingen dat dit tot grote problemen kon leiden. Zelfs de hoofduitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), luidde de noodklok.

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. In een voortgangsnotitie uit oktober 2014, vlak vóór de start van het nieuwe stelsel voor de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten, schrijft de SVB dat ‘de haalbaarheid risicovol is geworden’. ,,Zelfs de meest eenvoudige variant komt nu in de knel.”
Van Rijn ging, ondanks het alarm, door met de invoering. Duizenden hulpbehoevenden kwamen in de problemen doordat het nieuwe systeem niet goed werkte en de SVB niet was opgewassen tegen de stroom boze klanten.

Lees ook;

Van Rijn negeerde pgbalarm

Telegraaf 18.04.2015 Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) maar waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in de wind geslagen.

Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek. De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat ‘de haalbaarheid risicovol was geworden’. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario’s, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf.

Meer Zorg & Gezin;

Van Rijn negeerde pgbalarm18/04

Een op de tien kiest voor hoger eigen…17/04

‘Hoge prijzen door fusies ziekenhuizen’17/04

Burgercoöperaties regelen zorg zelf17/04

Artsen zijn nog altijd slecht bereikbaar10/04

‘Van Rijn negeerde waarschuwingen over nieuw pgb-stelsel’

NRC 18.04.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) heeft waarschuwingen over de invoering van het nieuwe stelsel van het persoonsgebonden budget (pgb) in de wind geslagen. Hoofduitvoerder de Sociale Verzekeringsbank (SVB) schreef Van Rijn in een notitie voorafgaand aan de invoering dat “de haalbaarheid risicovol is geworden”. “Zelfs de meest eenvoudige variant komt nu in de knel.”

Dat blijkt uit een reconstructie van het AD. De krant beroept zich onder meer op een voortgangsnotitie van de SVB uit oktober 2014, vlak voor de start van het nieuwe stelsel. Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen zieken zelf hun zorg inkopen, hun medische hulpmiddelen aanschaffen en voorzieningen kiezen. LEES VERDER

Lees meer;

25 MRT Een systeem dat zelf ziek is

24 MRT Onderzoek naar fraude met pgb’s na problemen ›

3 FEB Staatssecretaris Van Rijn: iedereen met pgb kan nu declareren ›

25 FEB ‘Duizenden pgb-declaraties nog niet uitbetaald’ ›

4 FEB Van Rijn biedt excuses aan om problemen met persoonsgebonden budget ›

Feller verzet huisartsen tegen verzekeraars›

NRC 16.04.2015 Een broeiend conflict tussen een groep protesterende huisartsen en de zorgverzekeraars dreigt vanaf vandaag te escaleren. De huisartsen roepen sympathiserende collega’s actief op om conceptcontracten met verzekeraars te weigeren.

Circa tweederde van de ruim 11.000 Nederlandse huisartsen tekende de afgelopen weken het manifest Het roer moet om. Hierin eisen de huisartsen onder meer dat hun onderhandelingspositie gelijkwaardig wordt aan die van de verzekeraars. Nu is dat onmogelijk door strenge mededingingsregels.

Lees verder in NRC Handelsblad: Artsen harder tegen verzekeraars

Lees meer;

16 APR Artsen harder tegen verzekeraars

2014 Groot conflict huisartsen en Achmea om contracten

11 MRT Tientallen huisartsen gaan voor het eerst strijd aan met zorgverzekeraars › BINNENLAND

11 MRT Huisartsen willen blok vormen in onderhandelingen met verzekeraar

2014 Groot conflict huisartsen en Achmea om contracten

Van Rijn spreekt van ‘beheerst verlopen’ zorghervormingen

NU 14.04.2015 De ingrijpende hervorming in de langdurige zorg, waar de zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten en zorgverzekeraars zijn overgeheveld, “is beheerst verlopen”. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag tegen NU.nl.

“De hervorming in de zorg is een grote operatie. Veel mensen vroegen zich af of het allemaal wel goed zou verlopen op 1 januari. Zouden de verhuisdozen wel allemaal op de goede plek terechtkomen? Mijn constatering is dat de overgang beheerst is verlopen”, zegt Van Rijn.

“Ik begrijp best dat mensen zich zorgen maakten. Tegelijkertijd heb ik met de wethouders, zorgaanbieders, cliëntorganisaties en zorgverzekeraars afgesproken met z’n allen tien vingers aan de pols te houden. Dat heeft gewerkt. Gelukkig zijn heel veel voorspellingen niet uitgekomen.”

Bureaucratie

Van Rijn is het wel met Samsom eens dat er te veel papierwerk op het bordje van de wijkverpleging terechtkomt. “De wijkverpleging moet meer ruimte krijgen te bepalen welke zorg iemand nodig heeft. Het is belangrijk dat niet alleen op papier in de wet op te schrijven, maar ook in de praktijk te laten werken.”

Van Rijn zegt nog bezig te zijn te onderzoeken hoe de wijkverpleegkundigen meer tijd krijgen voor zorg en zich minder hoeven bezig te houden met afvinklijstjes.

Achtergrond: Van de AWBZ naar de Wlz: wat er verandert in de zorg en waarom

Lees meer over: Zorg Martin van Rijn

‘Goede zorg na verandering’

Telegraaf 14.04.2015 De vele veranderingen in de zorg sinds januari zijn volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) beheerst en gecontroleerd verlopen. Van Rijn liet zich dinsdag voor het eerst uit over de decentralisatie van jeugdzorg en lichte zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten.

Ondanks alle wijzigingen kregen mensen gewoon hun zorg. „Er zijn veel problemen voorspeld en ik constateer dat die zich in elk geval niet hebben voorgedaan. Dat wil niet zeggen dat we niet heel hard moeten werken aan het nog beter maken van die zorg”, aldus Van Rijn dinsdag. „Want het gaat er mij niet om hoe een wet op papier staat, maar hoe een wet uitpakt voor mensen in de praktijk. En mensen moeten altijd hun weg naar goede zorg kunnen vinden en weten wat hun mogelijkheden zijn.”

Wijkverpleegkundigen vrezen bezuinigingen

NRC 14.04.2015 Een kwart van de wijkverpleegkundigen vreest dat er “onvoldoende budget” is om cliënten de zorg te geven die ze nodig hebben. Daardoor kan er een gat ontstaan tussen de diagnose die de verpleegkundige stelt en de zorg die hij of zij kan leveren. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN). De enquête werd ingevuld door een kleine 1.000 leden.

Sinds begin dit jaar zijn wijkverpleegkundigen nog belangrijker geworden in de zorg dicht bij huis. Zij leveren niet meer alleen zorg, maar bepalen sinds 1 januari ook hoeveel en welke zorg een patiënt krijgt: ‘indiceren’. Vroeger deed een groot ‘indicatiekantoor’ dit. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Wijkverpleegkundigen vrezen bezuinigingen

14 APR Wijkverpleegkundigen vrezen bezuinigingen

11 APR Samsoms noodkreet is nogal overdreven

11 APR Zó vreselijk is het nu ook weer niet

9 APR De controledrift van verzekeraars verlamt de hele zorg ›

SP wil gemeentelijk basispakket thuiszorg

NU 14.04.2015 De SP komt dinsdag met een plan voor een gemeentelijk basispakket voor onder meer de thuiszorg. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden. Nu zijn er te veel verschillen.

Leider Emile Roemer en Kamerlid Renske Leijten van de SP willen dat het recht op thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning in elke gemeente gelijk wordt gegarandeerd.

Lees meer over: Thuiszorg SP

Gerelateerde artikelen;

SP WIL GEMEENTELIJK BASISPAKKET ZORG

BB 14.04.2015 Er moet een einde komen aan de rechtszaken die mensen starten om de zorg te krijgen die ze nodig hebben, vindt de SP. Daarom komt de partij dinsdag met een initiatiefnota om een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning  in te voeren.

Grote verschillen
De decentralisaties van zorgtaken die per 1 januari 2015 zijn ingegaan hebben tot doel de zorg dichter bij de mensen te brengen en de gemeenten in staat te stellen meer maatwerk te leveren in hun dienstverlening aan de burger. Volgens de SP worden de verschillen echter te groot. ‘Het is onacceptabel dat er grote verschillen tussen gemeenten zijn in de zorg die mensen kunnen krijgen. Met dit basispakket maakt het niet uit waar je woont. Je hebt recht op de thuiszorg en dagbesteding die je nodig hebt.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

SP wil basispakket zorg

Telegraaf 14.04.2015 De SP komt dinsdag met een plan voor een gemeentelijk basispakket voor onder meer de thuiszorg. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden. Nu zijn er te veel verschillen.

Leider Emile Roemer en Kamerlid Renske Leijten van de SP willen dat het recht op thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning in elke gemeente gelijk wordt gegarandeerd.

Flinke steun zorgverleners

Telegraaf 14.04.2015 De farmaceutische industrie heeft vorig jaar 38 miljoen euro betaald aan ziekenhuizen en artsen voor onderzoeken en andere vormen van dienstverlening. Dat is 5 miljoen euro meer dan in 2013, zo maakte de Stichting Transparantieregister Zorg dinsdagochtend bekend.

Doel van het register, dat in 2013 in het leven werd geroepen, is om voor iedereen zichtbaar en controleerbaar te maken welke bedragen zorgaanbieders ontvangen voor bijvoorbeeld medische onderzoeken of ander werk. Ook artsen of apothekers die adviseren, spreekbeurten houden of medische artikelen schrijven voor geneesmiddelenfabrikanten, moeten hun verdiensten opgeven aan het register.

‘Helft pgb-houders snapt pgb niet’

Telegraaf 14.04.2015 Meer dan de helft van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) die in 2013 en de eerste helft van 2014 zijn gecontroleerd, gebruikt dit zorggeld onjuist. Dat blijkt uit bezoeken van zorgkantoren bij 14.570 huishoudens die extra zorg nodig hebben. Dit wil overigens niet zeggen dat hier sprake is van fraude. Het gaat geregeld om mensen die de pgb-regeling niet begrijpen en daardoor bijvoorbeeld fouten maken in hun administratie. Ruim 120.000 mensen maken in Nederland gebruik van een pgb.

Gerelateerd;

Effecten voor zorg op een rij31/03

Geen late pgb-betaling door inkt27/03

SP is klaar met Van Rijn26/03

Was bewind noodzakelijk?14/03

Betaling pgb blijft zootje18/03

‘Geen uitweg zonder pgb’04/03

Chaos pgb’s nog maanden24/03

‘Ouderen krijgen thuis onvoldoende zorg’›

NRC 13.04.2015 Steeds meer ouderen vereenzamen, leven ongezond en krijgen zowel onvoldoende thuiszorg als te weinig mantelzorg. Dat beeld schetsen huisartsen en wijkverpleegkundigen in een onderzoek van de NOS. Driekwart van de 320 ondervraagde artsen vindt de zorg thuis onvoldoende.

Ouderen zouden er vaak ongezonde eet- en drinkgewoonten op na houden. Van de dertig ondervraagde wijkverpleegkundigen vindt de helft dat ouderen te weinig thuiszorg krijgen. Doordat de toegang tot verpleeghuizen door het kabinet is ingeperkt, blijven ouderen langer thuis wonen. Zij krijgen dan ook minder professionele zorg en moeten vaker een beroep doen op buren, familie en vrienden.

Lees meer;

2014 Wijkverpleging komt in basispakket ziektekostenverzekering ›

23 MRT Wijkverpleegkundige heeft nog te weinig contact met gemeente ›

23 MRT Wijkverpleegkundige heeft nog te weinig contact met gemeente

2 FEB FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Ontslagen thuiszorgwerknemers werken zwart verder’ ›

17 JAN Wijkverpleger in een nieuwe rol

Onvoldoende zorg oudere

Telegraaf 13.04.2015 Steeds meer ouderen vereenzamen of eten en drinken slecht. Dat zeggen althans huisartsen en wijkverpleegkundigen in hun dagelijkse praktijk te zien.

Dat meldt de NOS na onderzoek. Ouderen krijgen volgens de huisartsen en wijkverpleegkundigen ook vaak te weinig professionele zorg aan huis en te weinig mantelzorg.

Voor het onderzoek vulden ruim 320 artsen en dertig wijkverpleegkundigen een vragenlijst in. Driekwart van de huisartsen en de helft van de wijkverpleegkundigen vinden de zorg thuis onvoldoende.

Onvoldoende zorg oudere

Telegraaf 13.04.2015 Steeds meer ouderen vereenzamen of eten en drinken slecht. Dat zeggen huisartsen en wijkverpleegkundigen in hun dagelijkse praktijk althans te zien. Dat meldt de NOS na onderzoek. Ouderen krijgen volgens de huisartsen en wijkverpleegkundigen ook vaak te weinig professionele zorg aan huis en te weinig mantelzorg.

Omstreden zorginstelling sluit drielocaties

Den HaagFM 04.04.2015 Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) sluit drie locaties waar nu nog dagbesteding voor senioren is. Eerder gingen al twee verzorgingshuizen van WZH dicht.

De zorginstelling kwam eerder negatief in het nieuws door de gebrekkige zorg aan de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn, de volgesn sommigen “buitensporige beloning” van de directeur en het eigen vermogen van meer dan dertig miljoen euro.

Gemeenteraadslid Lex Kraft van Ermel van Groep de Mos is verbaasd over de sluiting. “Financieel zit het daar wel goed. Waarom krijgt de verminderde financiële bijdrage van de gemeente dan de schuld?” Het raadslid heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur en wil ook weten wat de gemeente heeft gedaan om de locaties te behouden. …lees meer

‘Verpleegzorg verspilt miljard’

Telegraaf 06.03.2015 Verpleeghuizen verspillen jaarlijks een miljard euro aan onder meer te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen en onnodig papierwerk. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma Tijd voor Meldpunt! van omroep Max.

De hoge energierekeningen zijn te danken aan gebouwen die slecht zijn geïsoleerd en verouderde installaties hebben, stelt Harmke Bekkema van innovatieprogramma Energiesprong. Volgens het onderzoek geven verpleeghuizen vaak ook veel geld uit aan onnodige medicatie en overbodige overhead.

Gerelateerde artikelen

05-03: Max wil eigen verpleeghuis

Woonzorgcentra Haaglanden heeft nog 3 maanden om tekortkomingen bij zorg op te lossen

RTVWEST 17.02.2015 Zorgbelang Zuid-Holland reageert geschrokken op de tekortkomingen bij Woonzorgcentra Haaglanden (WZH). Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn er bij de verpleeghuizen WZH Waterhof en WZH De Strijp problemen met de medicatieveiligheid, de personele bezetting en de veilige woonomgeving. WZH heeft tot 15 mei om orde op zaken te stellen.

Volgens de Inspectie werken er te veel flexmedewerkers in beide Haagse verpleeghuizen. Hierdoor is er niet altijd voldoende deskundigheid aanwezig. Ook is niet altijd gegarandeerd dat alleen bevoegd personeel risicovolle handelingen uitvoert.

Waterhof en De Strijp raakten in november vorig jaar in opspraak toen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn in het AD alarm sloeg over de zorg die zijn dementerende vrouw kreeg. In Waterhof woont de moeder van Van Rijn, in De Strijp de vrouw van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis. Bewoners zouden soms ‘urenlang alleen worden gelaten’. Soms zou de ‘urine langs de enkels lopen.’ De Inspectie heeft op 12 november de inspectiebezoeken afgelegd. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Misstanden zorginstellingen WZH moeten 17 mei opgelost zijn

Den HaagFM 17.02.2015 De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) tot 17 mei de tijd gegeven om orde op zaken te stellen. Het gaat om misstanden in de locaties WHZ Waterhof en WZH De Strijp.

De twee zorgcentra kwamen in november vorig jaar in opspraak toen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn alarm sloeg over de zorg die zijn dementerende vrouw kreeg. In Waterhof woont de moeder van Van Rijn, in De Strijp de vrouw van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis. Bewoners zouden soms “urenlang alleen worden gelaten”.

De inspectie ging naar aanleiding van de klachten een week later bij de twee locaties op bezoek. Op beide locaties bleken tekortkomingen te zijn in de medicatieveiligheid en het waarborgen van een veilige leefomgeving. “De huidige inzet van voldoende deskundig personeel bij de toenemend complexe zorg is kwetsbaar”, schreef de Inspectie. …lees meer

Zorginstellingen WZH hebben tot half mei de tijd om orde op zaken te stellen na klachten over ‘urine langs de enkels’

RTVWEST 17.02.2015 De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) tot 17 mei de tijd gegeven om orde op zaken te stellen. Dat blijkt uit rapporten van de IGZ. Het gaat om de locaties WHZ Waterhof en WZH De Strijp.

De 2 zorgcentra kwamen in november vorig jaar in opspraak toen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn in het AD alarm sloeg over de zorg die zijn dementerende vrouwer kreeg. In Waterhof woont de moeder van Van Rijn, in De Strijp de vrouw van de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis. Bewoners zouden soms ‘urenlang alleen worden gelaten’. Soms zou de ‘urine langs de enkels lopen.’

De inspectie ging naar aanleiding van de klachten een week later bij de 2 locaties op bezoek. In het rapport schrijft de IGZ dat er op beide lokaties tekortkomingen bleken te zijn in de medicatieveiligheid en het waarborgen van een veilige leefomgeving. ‘De huidige inzet van voldoende deskundig personeel bij de toenemend complexe zorg is kwetsbaar’, zo staat in het rapport.
Lees verderDownloads:

Gerelateerde artikelen;

Van Rijn: bewoner verpleeghuis krijgt grotere stem in zorg

VK 12.02.2015 De positie van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt versterkt. Zij krijgen allemaal een persoonlijk ‘zorgplan’ waarin hun wensen staan beschreven. Daarnaast krijgt elke instelling een onafhankelijke ‘cliëntondersteuner’ die bewoners en hun verwanten adviseert.

In het zorgplan moeten de persoonlijke wensen van de bewoner en diens verwanten komen te staan om ‘waardig te kunnen leven’

Dit kondigt staatssecretaris Martin van Rijn aan in een plan om de kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen te verbeteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde vorig jaar dat de zorg vaak ondermaats is. In het najaar kreeg dit een persoonlijke dimensie toen de vader van Van Rijn in het AD zijn beklag deed over de zorg voor zijn dementerende vrouw.

‘Zorg voor moeder staatssecretaris Van Rijn stuk beter’

NU 12.02.2015 De zorg in het verpleegtehuis waar de dementerende moeder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, is fors verbeterd.

‘De instelling heeft het ongelooflijk goed opgepakt”, zei de bewindsman woensdagavond in het tv-programma Jinek.

Hij ging in op de situatie rond het Haagse zorgcentrum WZH. Drie maanden geleden ontstond hier ophef over toen de vader van Van Rijn, samen met een andere man, tegenover het AD klaagde over de tekortschietende zorg.

Lees meer over: Martin van Rijn Den Haag

Gerelateerde artikelen;

Van Rijn: zorg moeder beter

Telegraaf 12.02.2015 De zorg in het verpleegtehuis waar de dementerende moeder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, is fors verbeterd. „De instelling heeft het ongelooflijk goed opgepakt”, zei de bewindsman woensdagavond in het tv-programma Jinek.

Hij ging in op de situatie rond het Haagse zorgcentrum WZH. Drie maanden geleden ontstond hier ophef over toen de vader van Van Rijn, samen met een andere man, tegenover het AD klaagde over de tekortschietende zorg. Ook ontbrak het aan toezicht, zei hij. „Soms loopt de urine langs haar enkels.”

Gerelateerde artikelen;

11-02: Amsterdam tegen ouderbijdrage

11-02: ‘Bewoners verpleeghuis centraal’

10-02: Nieuwe zorgplan woensdag besproken

Van Rijn lanceert breed plan voor kwaliteit zorg in verpleeghuizen

RO 11.02.2015 Kwaliteit door de ogen van de bewoner, de deur wagenwijd open voor mantelzorgers, trotse zorgverleners en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) voor ogen met zijn Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen. Van Rijn lanceerde zijn ideeën vandaag in het Haagse verpleeghuis Bosch en Duin.

Hervorming langdurige zorg

Het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg is vanaf diens aantreden een van Van Rijn’s speerpunten binnen de hervorming van de langdurige zorg geweest. Op 12 juni 2014schreef Van Rijn aan de Kamer dat kwaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, omdat we kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke zorg moeten bieden.

Documenten en publicaties

Kamerbrief over de uitwerking kwaliteitsbrief ouderenzorg

Kamerstuk | 10-02-2015

Zie ook; Ouderenzorg

GroenLinks: effecten onduidelijk

Telegraaf 11.02.2015 GroenLinks wil weten wat de koopkrachteffecten zijn van het nieuwe zorgplan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Volgens Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet is onduidelijk hoe dat financieel uitpakt. Ze wil dat het Centraal Planbureau het voorstel doorrekent. De Kamer debatteert woensdagavond met de minister over haar nieuwe plan.

Gerelateerde artikelen;

10-02: ‘Zorgplan tast solidariteit aan’

09-02: ‘Wat is het verschil?’

07-02: Vragen en twijfels over presentatie Schippers

06-02: Nieuw zorgplan beloont patiënt voor artsenkeus

06-02: Positieve reacties zorgplan

‘Verpleeghuizen moeten bewoners centraal stellen’

NU 11.02.2015  In verpleeghuizen moeten bewoners en mantelzorgers centraal staan. Dat staat in het plan dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag presenteert om de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen te verbeteren.

Van Rijn wil dat de wensen van bewoners vooropstaan bij de zorg die wordt gegeven.

Ook de toezichthoudende Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet daar rekening mee houden, bijvoorbeeld door het trakteren op zelfgebakken taart toe te staan, ook als dat wellicht afwijkt van de regels voor hygiëne, maar wel goed is voor de kwaliteit van leven van een bewoner.

Scherper toezicht

In de Tweede Kamer beloofde Van Rijn eerder al dat de inspectie scherper toezicht gaat houden op verpleeghuizen waar de zorg niet goed is. Ook kondigde hij aan dat bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, daar eerder op worden aangesproken.

Lees meer over: 

Verpleeghuizen VerzorgingstehuizenBejaarden

‘Bewoners verpleeghuis centraal’

Telegraaf 11.02.2015  De oplossing voor de grote problemen in de ouderenzorg is meer en beter opgeleid personeel. En de oplossing is niet het plan van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voor onder meer extra toezicht en inspectie, zeggen werkgevers, werknemers en patiënten. Zij kijken kritisch naar het woensdag gepresenteerde Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen van Van Rijn.

Nieuw plan staatssecretaris Van Rijn voor verpleeghuiszorg: ‘De patiënt, de mantelzorger en de hulpverlener centraal’

RTVWEST 11.02.2015 Er moet scherper toezicht komen op slechte zorginstellingen, falende bestuurders moeten worden aangepakt en bewoners en mantelzorgen moeten weer centraal komen te staan. Dat staat in het plan van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) voor betere verpleeghuiszorg die hij woensdag heeft gepresenteerd.

Slechte zorg aan het licht na verhaal vader Van Rijn

Van Rijn kwam eind vorig jaar in opspraak. In het AD verscheen een artikel over de slechte staat van verzorging van ouderen in verzorgstehuizen. 1 van de mensen die aan het woord kwam, bleek de vader van Van Rijn. De staatssecretaris verdedigde zich en beloofde met nieuwe plannen te komen. Die heeft hij woensdag gepresenteerd. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Staatssecretaris Van Rijn komt met plan voor betere verpleeghuizen’

RTVWEST 10.02.2015 Scherper toezicht van de inspectie voor goede basiszorg in verpleeginstellingen, slechte bestuurders keihard aanpakken en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Dat staat in het plan voor betere verpleeghuiszorg van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Betrokkenen melden de krant echter dat het plan pas echt serieus is opgepakt nadat het AD in november het schokkende relaas plaatste van de vader van staatssecretaris Van Rijn en diens buurman Ben Oude Nijhuis. Beide heren waren zeer ontevreden over de zorg voor hun echtgenotes in een Haagse instelling.  Lees verder

gerelateerde artikelen

Van Rijns antwoord aan Ben Oude Nijhuis

Plan betere verpleeghuizen ’vergaarbak van goede voornemens’

AD 10.02.2015 Staatssecretaris Martin van Rijn komt met een aanvalsplan om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren. Vorig jaar luidden Ben Oude Nijhuis en vader Van Rijn de noodklok. Maar de aanpak van Van Rijn junior lijkt vooral een vergaarbak van goede voornemens. De sector mag het leeuwendeel zelf uitwerken.

© AD. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © anp.

Ik hoopte dat de staatssecretaris verder zou gaan, maar daar lijkt het niet op, aldus Een ingewijde over het plan.

Ben Oude Nijhuis (links) en Joop van Rijn, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn, deden tegenover het AD hun beklag over de falende zorg aan hun zwaar demente echtgenotes © AD.

Scherper toezicht door de inspectie voor goede basiszorg in verpleeginstellingen, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Want vooral de aandacht voor ‘zware’ patiënten moet beter.

Lees ook;

Plan voor betere verpleeghuizen

Telegraaf 10.02.2015 Scherper toezicht door de inspectie voor goede basiszorg in verpleeginstellingen, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Want vooral de aandacht voor ‘zware’ patiënten moet beter.

Gerelateerde artikelen;

23-12: Oude Nijhuis Held van 2014

22-12: ‘Geen schrijnend geval’

02-12: Akkoord veranderingen zorg

29-11: ‘Ondervoed door werkdruk’

24-11: Nu doorpakken in verpleeghuizen

19-11: Van Rijn: scherper toezicht

18-11: ‘Sluit slechte verpleeghuizen’

11-11: Van Rijn: meer oog mantelzorger

09-11: ‘Controle onaangekondigd’

08-11: Gaten in zorg aan ouderen

25-09: Akkoord over langdurige zorg

Ouderen zijn zelfstandiger en blijven langer thuis wonen

NU 10.02.2015 Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan.

Dit was de bedoeling van het ministerie van Volksgezondheid met het beleid van de afgelopen jaren en in de praktijk blijkt het ook zo te werken.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport Zicht op zorggebruik van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ”Het overheidsbeleid zie je terug in de resultaten’’, aldus onderzoeker Inger Plaisier. Voor het onderzoek is gekeken naar de ontwikkelingen in het gebruik van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging tussen 2004 en 2011.

Lees meer over: Ouderen

Gerelateerde artikelen;

Ouderen langer thuis

Telegraaf 10.02.2015 Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan. Dit was de bedoeling van het ministerie van Volksgezondheid met het beleid van de afgelopen jaren en in de praktijk blijkt het ook zo te werken.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport ‘Zicht op zorggebruik’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau. „Het overheidsbeleid zie je terug in de resultaten”, aldus onderzoeker Inger Plaisier. Voor het onderzoek is gekeken naar de ontwikkelingen in het gebruik van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging tussen 2004 en 2011.

februari 10, 2015 - Posted by | politiek, Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 reacties

 1. […] En ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg van een warme zomer naar een heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | juli 22, 2015

 2. […] En ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2015

 3. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door De affaire Loek Hermans VVD – Gerommel in de zorg « Debat in de Digitale Hofstad | november 4, 2015

 4. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | december 3, 2015

 5. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | december 3, 2015

 6. […] En ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar « Debat in de Digitale Hofstad | december 22, 2015

 7. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2016

 8. […] En ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 19, 2016

 9. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 14, 2016

 10. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 5, 2016

 11. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 6, 2016

 12. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Manifest gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 25, 2016

 13. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Manifest gedonder ook in de Haagse Zorg door bezuinigingen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 25, 2016

 14. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2017

 15. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 4, 2017

 16. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Terugblik demonstratie 07.08.2017 HWW Zorg bij winkelcentrum Leyweg | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 8, 2017

 17. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 12, 2017

 18. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 12 « Debat in de Digitale Hofstad | november 8, 2017

 19. […] zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 […]

  Pingback door Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 13 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: