Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne

Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014

Aanvankelijk zou de actie onder de noemer ‘Stop de oorlog in Oekraïne’ zijn. Maar de organisatie besloot er een „stiller protest” van te maken voor de slachtoffers van de crash, aldus Dostaleva. „We hebben het niet gedaan, maar iedereen voelt zich toch gedeeltelijk schuldig. Maar Europa is ook schuldig. Ze hebben niks gedaan en hadden meer sancties moeten treffen. Poetin blijft maar wapens sturen, waardoor de gevechten door blijven gaan.”

Volgens organisator Suzanne Dostaleva van de Stichting Ukraine Today zijn de Oekraïners erg aangeslagen door de ramp. „We hadden al veel pijn omdat onze jongens sneuvelen en dan nu plotseling dit. Iedereen is woedend en gechoqueerd.”

Telegraaf  Trouw  VK  Elsevier  NU  NRC AD

NOS; MH17 oekraïnenabestaandenvliegrampRampplekMalaysia AirlinesHuib Gorter

18/07: Liveblog Vliegtuigcrash MH17

zie ook: Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne

De Dam kleurt wit voor stille tocht

Trouw 23.07.2014 Ruim een uur voordat de Amsterdamse stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van start gaat, kleurt de Dam langzaam wit. Meer dan 1700 mensen hebben zich via Facebook aangemeld voor de herdenking, die particulieren hebben georganiseerd.

Vliegramp: Demonstratie tegen Rusland gaat niet door

Den HaagFM 23.07.2014 De voor zaterdag geplande demonstratie bij de Russische ambassade aan de Andries Bickerweg gaat niet door, zei organisatrice Hennie Veenman (foto) op Den Haag FM. De demonstratie was bedoeld als protest tegen de rol van Rusland bij de vliegramp in Oekraïne.

De demonstratie was opgezet door de Haagse Hennie Veenman, die zei het “gesol met onze slachtoffers” niet meer aan te kunnen zien. Nu de eerste lichamen van de slachtoffers terug naar Nederland komen, ziet zij geen aanleiding meer voor een demonstratie. …lees meer

Protest Oekraïners in A’dam

Telegraaf 19.07.2014 Een groepje Oekraïners houdt zaterdagmiddag op het Spui in Amsterdam een actie naar aanleiding van de vliegtuigcrash in hun thuisland. Op de grond liggen bloemen, papieren vliegtuigjes met nagemaakte bloedvlekken, knuffels en kaarsjes. Ook hebben ze een Nederlandse en een Oekraïense vlag en liggen er tekstbordjes met daarop onder meer ‘Oekraïners van over de hele wereld betuigen hun medeleven’, ‘Stop Putin’ en ‘Dear Russians Wake Up!’

LEES OOK;

En Verder:

AD

Vanmiddag herdenking slachtoffers MH17 in Hilversum

NRC 17.08.2014 De gemeente Hilversum verwacht vanmiddag grote belangstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. De herdenking van de crash, die precies een maand geleden gebeurde, bestaat uit een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Vituskerk.

Aan het begin van de stille tocht, om 13.45 uur, worden 298 witte ballonnen opgelaten, een voor elk van de slachtoffers van het in Oekraïne neergehaalde toestel. Deelnemers aan de tocht, een initiatief van twee Hilversummers, worden opgeroepen witte kleding dragen. De gemeente vraagt haar inwoners bovendien de vlag halfstok te hangen.

NU 127 SLACHTOFFERS GEÏDENTIFICEERD

Deze week zijn in totaal 62 slachtoffers van de rampvlucht geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo werd vrijdag bekendgemaakt. LEES VERDER

Lees meer;

15 AUG Nu 127 slachtoffers vlucht MH17 geïdentificeerd ›

9 AUG Werken, slapen, huilen in de kazerne

25 JUL Eerst een vingerafdruk, dan op zoek naar tatoeages

25 JUL Procedure is dezelfde bij alle lichamen

30 JUL Nabestaanden beslissen over de lichamen

Hilversum herdenkt MH17

Telegraaf 17.08.2014 Hilversum verwacht zondagmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen 15 Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

Hilversum verwacht grote toeloop herdenking MH17

Trouw 17.08.2014 Hilversum verwacht vanmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen vijftien Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

De stille tocht is georganiseerd door particulieren en begint op het Laapersveld om 13.30 uur. De organisatie verzoekt deelnemers om in het wit gekleed te gaan. Aan het begin van de tocht worden witte ballonnen opgelaten.

Verwant nieuws;

Drukte verwacht bij MH17-herdenking Hilversum

Precies helft van aantal mensen aan boord van MH17 geïdentificeerd

NU 17.08.2014 De gemeente Hilversum verwacht zondag grote belangstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

De herdenking van de crash, die precies een maand geleden gebeurde, bestaat uit een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Vituskerk. Vijftien van de 298 slachtoffers kwamen uit Hilversum of hadden een band met de gemeente.

Aan het begin van de stille tocht, om 13.45 uur, worden 298 witte ballonnen opgelaten, een voor elk van de slachtoffers van het in Oekraïne neergehaalde toestel.

149

Zaterdag werd duidelijk dat precies de helft van het aantal mensen dat aan boord zat van MH17 is geïdentificeerd. Het Landelijk Team Forensische Opsporing liet dat weten via een besloten forum voor nabestaanden. Karel van Oosterom, vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, bevestigde het aantal identificaties van 149 viaTwitter.

Vrijdag meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat 127 slachtoffers waren geïdentificeerd. Daar zijn nu 22 indetificaties bijgekomen. Veertien hebben de Nederlandse nationaliteit.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Helft doden MH17 bekend

Telegraaf 16.08.2014  Forensische experts hebben inmiddels de helft van alle slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Van in totaal 149 inzittenden is de identiteit nu onomstotelijk vastgesteld.

Dat heeft het Landelijk Team Forensische Opsporing geschreven op een besloten forum voor nabestaanden, zo meldt de NOS. Afgelopen donderdag waren er al 127 mensen geïdentificeerd aan de hand van stoffelijke resten die op de rampplek in Oekraïne zijn gevonden.

Gerelateerde artikelen;

15-08: Stel samen begraven na MH17

15-08: Kwetsende tekst MH17 onbestraft

15-08: Risico’s beter uitwisselen

14-08: Nieuwe slachtoffers MH17 geïdentificeerd

14-08: Onderzoek MH17 grootste ooit

14-08: ‘Strelkov stapt op’

14-08: Resten MH17 naar Maleisië

Stel samen begraven na MH17

Telegraaf 15.08.2014De lichamen van Karlijn Keijzer en haar vriend Laurens van der Graaff, die beiden omkwamen bij de ramp met vlucht MH17 zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat hebben de ouders van Keijzer bekendgemaakt. Het stel wordt binnenkort samen in besloten kring begraven.

“Ons meisje is gevonden. Haar lichaam was nog redelijk intact. Het lichaam van Laurens was een week eerder al geïdentificeerd”, zo schrijven vader Freek en moeder Jacqueline Keijzer op Facebook.

127 slachtoffers rampvlucht MH17 geïdentificeerd

Trouw 15.08.2014 Het forensisch team in Hilversum heeft deze week 62 slachtoffers van de rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Van deze 62 slachtoffers hebben er 47 de Nederlandse nationaliteit en 15 een andere nationaliteit. Inclusief de eerdere identificaties zijn er nu in totaal 127 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.Meer over

In totaal 127 slachtoffers MH17 geïdentificeerd 

NU 15.08.2014 Deze week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties.

Bekijk video  Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn ingelicht. In overleg met de familie wordt ook de burgemeester van de woonplaats van het slachtoffer geïnformeerd.

Na Nederland is Maleisië het zwaarst getroffen met 43 slachtoffers. Volgens de Maleisische vicepremier Muhyiddin Yassin zijn 24 Maleisische slachtoffers inmiddels geïdentificeerd.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook bekendgemaakt door de Australische media dat de lichamen van twee Australische slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het zijn de eerste lichamen van Australiërs die formeel zijn geïdentificeerd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Nu 127 slachtoffers vlucht MH17 geïdentificeerd›

NRC 15.08.2014  Deze week zijn in totaal 62 slachtoffers van de rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo melden de samenwerkende ministeries.

Van de 62 slachtoffers die deze week geïdentificeerd zijn hebben er 47 de Nederlandse nationaliteit. Op verzoek van de ambassades van de betrokken landen wordt niet bekendgemaakt welke nationaliteit de niet-Nederlandse slachtoffers hebben.

Lees meer;

9 AUG 65 slachtoffers van vlucht MH17 zijn geïdentificeerd ›

11 AUG ‘Missie vlucht MH17 gestopt wegens troepenopbouw Russen’ ›

9 AUG Werken, slapen, huilen in de kazerne

23 JUL Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum ›

27 JUL Nederlandse forensische experts toch niet naar rampplek ›

Nieuwe slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Telegraaf 14.08.2014  Forensische experts hebben nog eens twintig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd.   Dat hebben de nabestaanden vandaag te horen gekregen, meldt de NOS.

Van de twintig slachtoffers hebben er vijftien de Nederlandse nationaliteit. De nationaliteit van de overige vijf is niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen;

14-08: Resten MH17 naar Maleisië

14-08: Maleisië rouwt op 22 augustus

Justitieel onderzoek vliegramp MH17 grootste ooit

Trouw 14,08.2014 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne is, voor zover bekend, het grootste in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa 200 rechercheurs. De politiemensen hebben uiteenlopende specialismen.

Verwant nieuws

Strafrechtelijk onderzoek MH17-ramp grootste ooit

OM zet tien officieren van justitie in, circa 200 rechercheurs op de zaak

NU 14.08.2014 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne is, voor zover bekend, het grootste in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis.  Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa tweehonderd rechercheurs. De politiemensen hebben uiteenlopende specialismen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Onderzoek MH17 grootste ooit

Telegraaf 14.08.2014 Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne is, voor zover bekend, het grootste in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa 200 rechercheurs. De politiemensen hebben uiteenlopende specialismen.

Resten MH17 naar Maleisië

Telegraaf 14.08.2014 De menselijke resten van zestien slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden volgende week naar Maleisië gebracht. De overschotten gaan van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Als ze daar aankomen, op vrijdag 22 augustus, heeft het land een dag van nationale rouw.

Gerelateerde artikelen;

14-08: Maleisië rouwt op 22 augustus

01-08: ‘Meerdere Maleisiërs MH17 geïdentificeerd’

31-07: Krans premier Maleisië bij kazerne

Onderzoeksmissie hoopt nog voor de winter terug te keren

Trouw 11.08.2014 “Als we het zoekwerk voor de winter nog kunnen eindigen zou dat mooi zijn.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Het onderzoek naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen in het rampgebied waar MH17 is neergekomen werd vorige week afgebroken. Het risico werd te groot, zo blijkt uit het verslag van Middendorp.

Verwant nieuws;


Onderzoek oorzaak crash MH17 vanuit Den Haag

RTVWEST 11.08.2014 DEN HAAG – De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp van MH17 vanuit Den Haag doen. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Ruim 77.000 online-condoleances na vliegramp

Trouw 11.08.2014 3,5 week na de vliegtuigcrash zijn op  Condoleance.nlCondoleanceregister.nl en Condolences.eu in totaal bijna 77.600 steunbetuigingen achtergelaten voor de slachtoffers van vlucht MH17. Vooral de eerste dagen na de vliegramp kwamen honderden berichten per uur binnen. Inmiddels heeft bijna iedereen die dat wilde, zijn of haar condoleance achtergelaten: de onlineregisters worden nog maar één of enkele keren per dag ondertekend. Ze blijven voorlopig nog wel toegankelijk.

Meer over: Rampen en Ongevallen Vliegrampen

Ruim 77.000 condoleances

Telegraaf 11.08.2014  3,5 week na de vliegtuigcrash zijn op Condoleance.nl, Condoleanceregister.nl en Condolences.eu in totaal bijna 77.600 steunbetuigingen achtergelaten voor de slachtoffers van vlucht MH17. Vooral de eerste dagen na de vliegramp kwamen honderden berichten per uur binnen. Inmiddels heeft bijna iedereen die dat wilde, zijn of haar condoleance achtergelaten: de onlineregisters worden nog maar één of enkele keren per dag ondertekend. Ze blijven voorlopig nog wel toegankelijk.

http://www.condoleance.nl

Condoleance.nl telde maandagmorgen 60.021 steunbetuigingen. Condoleanceregister.nl had op dat moment 14.482 vliegrampgerelateerde berichten in de database staan en op het Engelstalige Condolences.eu stonden 3078 deelnemingen. Op die laatste internationale website zijn ook berichten achtergelaten in het Engels, Frans, Spaans, Japans en Lets.

Gerelateerde artikelen;

24-07: Veel online-condoleances

22-07: Obama tekent condoleance

18-07: Duizenden condoleances

Australische premier tekent in DenHaag condoleanceregister vliegramp MH17

Den HaagFM 11.08.2014 De Australische premier Tony Abbott brengt maandag een bliksembezoek aan Den Haag. Aanleiding is de vliegramp in Oekraïne. De Australiër zal op het Catshuis het condoleanceregister tekenen.

Aan boord van de neergeschoten vlucht MH17 zaten ook 38 Australiërs. Abbott zal een ontmoeting hebben met onder meer premier Mark Rutte en de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp om de actuele stand van zaken door te nemen. In de ochtend spreken ze op het Ministerie van Defensie met Middendorp over de repatriëringsmissie. Die is afgelopen week tijdelijk stopgezet in verband met de aanhoudende strijd en onveiligheid in het rampgebied. …lees meer

Leden Tweede Kamer bijgepraat

Telegraaf 11.08.2014  Leden van de Tweede Kamer worden maandagmiddag bijgepraat over de actuele stand van zaken van de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne. Aanleiding is het tijdelijk stopzetten van de zoektocht naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de crash van vlucht MH17.

Gerelateerde artikelen;

08-08: Controle spyware MH17 experts

08-08: MH17 overleg met Australië

08-08: Operatie geoliede machine

08-08: Identificatie 23 slachtoffers

07-08: Vliegtuig met MH17 spullen in NL

Veiligheidstop praat Kamer bij over missie MH17

Trouw 11.08.2014 Leden van de Tweede Kamer worden vanmiddag bijgepraat over de actuele stand van zaken van de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne. Aanleiding is het tijdelijk stopzetten van de zoektocht naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de crash van vlucht MH17.

Het kabinet besloot daar vorige week toe, omdat het te onveilig is in het rampgebied door de aanhoudende strijd tussen het regeringsleger en separatisten.

Verwant nieuws;

Bliksembezoek Australische premier Abbott aan Den Haag om MH17

RTVWEST 11.08.2014 DEN HAAG – De Australische premier Tony Abbott brengt maandag een bliksembezoek aan Den Haag. Aanleiding is de vliegramp in Oost-Oekraïne. De Australiër zal op het Catshuis in Den Haag het condoleanceregister tekenen. Lees verder

» Lees al het nieuws over de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne in ons nieuwsdossier.

Gerelateerde artikelen;

Bliksembezoek Abbott aan Nederland om ramp MH17

Trouw 11.08.2014 De Australische premier Tony Abbott brengt een bliksembezoek aan Nederland. Aanleiding is de vliegramp in Oost-Oekraïne. Aan boord van de neergeschoten vlucht MH17 zaten ook 38 inwoners van Australiërs.

Abbott zal een ontmoeting hebben met onder anderen Mark Rutte en de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp om de actuele stand van zaken door te nemen.

Verwant nieuws;

Bliksembezoek Tony Abbott aan Nederland om vliegramp 

NU 11.08.2014 De Australische premier Tony Abbott brengt maandag een bliksembezoek aan Nederland. Aanleiding is de vliegramp in Oost-Oekraïne. Aan boord van de neergeschoten vlucht MH17 zaten ook 38 inwoners van Australië.

Abbott zal een ontmoeting hebben met onder anderen premier Mark Rutte en de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp om de actuele stand van zaken door te nemen.

De fracties krijgen een toelichting van Middendorp, nationaal coördinator Terrrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken Wim Geerts.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Rebellen: alle spullen en stoffelijke resten MH17 overgedragen

VK 11.08.2014 De pro-Russische rebellen hebben alle stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van rampvlucht MH17 geborgen en overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Dat meldde de ‘vicepremier’ van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk vandaag aan persbureau Interfax.

‘Alle resten overgedragen’

Telegraaf 11.08.2014  De pro-Russische rebellen hebben alle stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van rampvlucht MH17 geborgen en overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Dat meldde de ‘vicepremier’ van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag aan persbureau Interfax. Op de rampplek ligt volgens hem niets meer.

‘Rebellen hebben alle resten MH17 overgedragen aan Oekraïne’

NU 11.08.2014 De pro-Russische rebellen hebben alle stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van rampvlucht MH17 geborgen en overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten.

Dat meldt ‘vicepremier’ Andrej Poergin van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag aan persbureauInterfax. Op de rampplek ligt volgens hem niets meer.

”We hebben de resten van alle slachtoffers gevonden. Ook de lichamen van de mensen die lange tijd onder wrakstukken hebben gelegen”, aldus Poergin. ”Deze hebben we overgedragen aan Oekraïne.”

De Nederlandse overheid heeft een kaart vrijgegeven van het gebied dat inmiddels doorzicht is door de internationale experts (bekijk kaart).

De Australische premier Tony Abbot brengt maandag eenbliksembezoek aan Nederland, om onder meer de repatriëringsmissie te bespreken. Bij de ramp op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, waaronder 196 Nederlanders en 38 inwoners van Australië.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

OOK ONDERZOEKSRAAD VERTROKKEN UIT OEKRAÏNE

Trouw 11.08.2014 De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is vertrokken uit Oekraïne. De Nederlandse raad zet zijn onderzoek de oorzaak van de vliegramp van MH17 voort in Den Haag.

Leden van de repatriëringsmissie die in het oosten van Oekraïne actief waren op de rampplek van vlucht MH17 voorafgaand aan hun vertrek naar Nederland.

Het is de OVV de afgelopen weken niet gelukt om onderzoek te doen op de rampplek zelf. ‘Er stonden teams in Soledar en Charkov standby, maar de situatie bleek te gevaarlijk’, zegt een woordvoerder.

MEER OVER

Russische troepenopbouw reden om met onderzoek MH17 te stoppen

Trouw 11.08.2014 De Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne was voor het kabinet mede reden om de repatriëringsmissie op de rampplek van de MH17 vorige week af te breken. Dat bleek vandaag uit de woorden van topdiplomaat Wim Geerts en de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp in een briefing in de Tweede Kamer.

Verwant nieuws;

‘Missie vlucht MH17 gestopt wegens troepenopbouw Russen’

NRC 11.08.2014  De troepenopbouw van het Russische leger bij de grens met Oekraïne is een van de redenen geweest om de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne af te breken. Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp vandaag gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

De missie moest dit weekend worden afgebroken omdat de veiligheid van de groep forensisch experts in het gebied in het gedrang kwam. Naar nu blijkt lag dit niet alleen aan de gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger, maar was de beslissing ook ingegeven door de troepenopbouw van Rusland bij de grens.

Uit eerdere berichten bleek dat Rusland 20.000 soldaten bij de grens heeft samengetrokken. Volgens Van Middendorp is er sprake van openlijke ondersteuning door Russische troepen aan de separatisten en zijn er volgens berichten beschietingen van de andere kant van de grens uitgevoerd op Oekraïens grondgebied.

Volgens Bouman verloopt de identificatie van de slachtoffers snel: de verwachting is dat voor 20 augustus de DNA-profielen van alle teruggekeerde stoffelijke resten bekend zijn. Tot nu toe zijn er al 65 slachtoffers geïdentificeerd.

Voor de Nederlanders in het gebied gearriveerd waren, had een groep van 800 Oekraïners al veel bergingswerk verricht, zoals zaterdag bleek. Daardoor vonden de Nederlandse onderzoekers nog maar weinig stoffelijke resten en bezittingen. De berging was niet volgens de ‘Nederlandse standaard’, maar wel systematisch, aldus Bouman. LEES VERDER

Lees meer;

7 AUG Niet zinvol, want te gevaarlijk. 4 vragen over stopgezette missie Oekraïne

7 AUG mh17 Onderzoek op rampplek te gevaarlijk; Nederland stopt missie

7 AUG  De laatste resten laat de missie achter – het is er te gevaarlijk

6 AUG Nederlandse missie in Oekraïne afgebroken, te gevaarlijk ›

29 JUL Wachten, wachten, wachten

‘MH17 was een vergissing’Video

Telegraaf 10.08.2014 De pro-Russische rebellen die Malaysia Airlines vlucht MH17 hebben neergehaald, wilden eigenlijk een Russisch Aeroflot toestel neerschieten. Rusland zou dan een excuus hebben gehad om Oekraïne binnen te vallen.

Tenminste, dat beweert het hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Valentyn Nalyvaitsjenko, in de Britse krant The Daily Mail. ,,Deze cynische terreurdaad was bedoeld om de Russische Federatie een excuus te geven voor een militaire invasie”, aldus Nalyvaitsjenko.

Het zou gaan om Aeroflot vlucht AFL2074, op weg van Moskou naar Larnaka op Cyprus. Aan boord waren vooral vakantiegangers. Vlucht AFL2074 vloog in de buurt van vlucht MH17, toen de Boeing van Malaysia Airlines werd neergeschoten. De dood van honderden Russische toeristen zou Rusland een goed excuus hebben gegeven voor een invasie van Oekraïne.

Klik hier voor het artikel in de DailyMail

MH17 rebels meant to down Aeroflot plane… to justify…

Gerelateerde artikelen;

08-08: Oekraïense militairen gepakt

08-08: Onderzoekers MH17 terug in NL

07-08: Oekraïne zegt wapenstilstand op

04-08: ‘Moeilijke omstandigheden’

22-07: Neerschieten MH17 ‘ongeluk’

Rutte spreekt Australische collega Abbott over MH17

Premier Australië prijst Nederland om aanpak vliegramp

NU 09.08.2014 Nederland doet ”geweldig werk” bij de aanpak van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zaterdag gezegd, vlak voor zijn vertrek naar Nederland.

Premier Australië prijst Nederland om aanpak vliegrampFoto:  AFP

Abbott heeft maandag in Den Haag een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 38 inwoners van Australië. Het rampvliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Abbott noemt dat ”een absolute schande” en een ”schandelijke misdaad”.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

PREMIER AUSTRALIË: NEDERLAND DOET HET PRIMA

Trouw 09.08.2014 Nederland doet ‘geweldig werk’ bij de aanpak van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vandaag gezegd vlak voor zijn vertrek naar Nederland. Abbott heeft maandag in Den Haag een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 38 inwoners van Australië. Het rampvliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Abbott noemt dat ‘een absolute schande’ en een ‘schandelijke misdaad’.

Meer over;

Australische premier Abbott vol lof over Nederland na MH17

Elsevier 09.08.2014 De Australische premier Tony Abbott is lovend over de manier waarop de Nederlandse regering het onderzoek leidt naar de fatale vlucht MH17. Nederland pakt het onderzoek voortreffelijk aan.

Abbott zei dat op een persconferentie in Canberra, meldt de NOS zaterdag. Hij had niets dan lovende woorden voor het werk van de onderzoekers in Oekraïne en in Hilversum bij de identificatie van de slachtoffers.

Volgens Elsevier;

René van Rijckevorsel: Goed dat premier Mark Rutte wél zijn kalmte behield in crisis rond MH17

Volgens Abbott heeft Nederland de afgelopen weken leiderschap getoond en de premier wil Rutte daarvoor bedanken. Het is de eerste keer dat Abbott Nederland bezoekt als premier. Behalve met Rutte, zal Abbott ook praten met de leiders van het identificatieproces.

Verder ontmoet Abbott Australische militairen en politieagenten die op de rampplek hebben gewerkt. Zij keren zaterdag terug naar Nederland en zullen vanaf hier doorvliegen naar Australië.

Bezoekers

In Australië was donderdag een dag van nationale rouw voor de slachtoffers. Zeker 1.800 Australiërs bezochten een speciale herdenkingsdienst in de St Patrick’s kathedraal in Melbourne. Abbott was een van de bezoekers.

Inmiddels 65 slachtoffers vliegramp geïdentificeerd 

NU 09.08.2014 65 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten. Een dag eerder was nog sprake van 23 mensen van wie de identiteit was vastgesteld.

Bij de 42 nieuwe identificaties gaat het om 21 Nederlanders en 21 mensen uit andere landen. Om welke landen het gaat, maakt het ministerie niet bekend, op verzoek van de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. ”Uit sommige landen komen zo weinig mensen, dat het makkelijk te herleiden is om wie het gaat”, licht een woordvoerder van het ministerie toe.

RTL Nieuws zegt dat op veel plekken waar wrakstukken liggen nog niet is gezocht door de repatriëringsmissie die inmiddels is teruggekeerd uit Oekraïne. Dat concluderen ze op basis van satellietbeelden van de rampplek en analyses van experts. Een kleine groep experts blijft achter in Kiev en Charkov.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

INMIDDELS 65 SLACHTOFFERS VLIEGRAMP GEÏDENTIFICEERD

Trouw 09.08.2014 Inmiddels zijn 65 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

Een dag eerder was nog sprake van 23 mensen van wie de identiteit was vastgesteld. Dat er in korte tijd zo veel stoffelijke overschotten een naam hebben gekregen, komt mede doordat de resultaten van het DNA-onderzoek nu binnenkomen.

DOSSIER Vliegtuigcrash Oekraïne  Lees het volledige dossier »

Meer over;

Forensisch team heeft 65 slachtoffers vliegramp geïdentificeerd

Elsevier 09.08.2014 Het identificatieteam in Hilversum heeft inmiddels 65 slachtoffers van rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Bij de 42 nieuwe identificaties gaat het om 21 Nederlanders en 21 inzittenden uit andere landen.

Vrijdag maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie nog bekend dat 23 slachtoffers waren geïdentificeerd. Nu komen daar 42 bij, doordat resultaten van het DNA-onderzoek nu binnenkomen.

Lees ook;

Hoe verloopt een grootschalig DNA-identificatieonderzoek?

De onderzoekers hebben in totaal 39 Nederlandse slachtoffersgeïdentificeerd. Bij de fatale vlucht kwamen 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

65 slachtoffers van vlucht MH17 zijn geïdentificeerd

NRC 09.08.2014 Er zijn 42 slachtoffers van vlucht MH17 geïdentificeerd. Daarvan hebben er 21 de Nederlandse nationaliteit. Inclusief de eerder geïdentificeerde slachtoffers is nu de identiteit bekend van 65 personen.

De nabestaanden van de geïdentificeerde slachtoffers zijn volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie reeds geïnformeerd. In totaal is nu de identiteit van 39 Nederlanders bekend.

Gisteren maakte het ministerie bekend dat er reeds 23 personen waren geïdentificeerd. De experts in de Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar het onderzoek wordt uitgevoerd, meldden gisteren dat op dit moment 176 van de 298 slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd. LEES VERDER

Lees meer;

9 AUG Tweehonderd onderzoekers MH17 keren vandaag terug ›

8 AUG Experts: er kunnen op dit moment 176 slachtoffers MH17 worden geïdentificeerd ›

8 AUG Voor identificatie al overlijdensakte voor slachtoffers van vlucht MH17 ›

4 AUG Weer stoffelijke resten aangekomen in Eindhoven ›

6 AUG Nederlands onderzoeksteam Oekraïne flyert om hulp te vragen ›

De politie heeft een factsheet gepubliceerd met een aantal bevindingen van het repatriëringsteam. Daarnaast is ook een kaart vrijgegeven van het onderzochte gebiedsatellietanalyse

3,5 VAN DE 60 VIERKANTE KILOMETER DOORZOCHT

Trouw 09.08.2014 In de zes dagen dat experts gezocht hebben op de rampplek van MH17, is 3,5 vierkante kilometer uitgekamd. Eerder had de lokale bevolking al een gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Buiten de doorzochte gebieden zijn op enkele plekken nog brokstukken neergekomen. In die buurt is nog niet gezocht. De politie heeft vandaag een kaart van het doorzochte gebied vrijgegeven.

Toegang geweigerd
De experts is op meerdere plekken in het gebied van de crash de toegang geweigerd, meldde de politie ook. Andere plekken waren te gevaarlijk om uit te kammen vanwege de gevechten in de omgeving. Ook waren sommige gebieden platgebrand.

DOSSIER  Vliegtuigcrash Oekraïne Lees het volledige dossier »

Verwant nieuws; Rampvlucht MH17

Meer over;

Grootste deel rampplek MH17 nog niet door Nederlanders onderzocht

NRC 09.08.2014 De forensisch experts op de rampplek van vlucht MH17 hebben in totaal twintig uren aan onderzoek kunnen verrichten. Daarbij is 3,5 van 60 vierkante kilometer onderzocht. De berging van stoffelijke resten van de slachtoffers door lokale inwoners is daarnaast zorgvuldiger gebeurd dan voorheen werd aangenomen.

Dat meldt de politie, naar aanleiding van berichtgeving bij RTL Nieuws. Een door RTL uitgevoerde satellietanalyse laat zien dat een klein deel van het gebied is onderzocht door de Nederlandse experts.

SOMMIGE PLEKKEN WAREN TE VEILIG

De politie heeft daarom een factsheet gepubliceerd met een aantal bevindingen van het repatriëringsteam. Daarnaast is ook een kaart vrijgegeven van het onderzochte gebiedsatellietanalyse

Een groep van tweehonderd experts keerde vandaag terug naar Nederland omdat de onderzoeksmissie moest worden afgebroken wegens de veiligheidssituatie in het gebied. Gisteren keerden al 140 experts terug. Een klein team blijft nog in Charkov en Kiev om bezittingen die de komende dagen worden teruggegeven, in ontvangst te nemen. LEES VERDER

Lees meer;

4 AUG Experts kunnen aan het werk – stoffelijke resten arriveren vanmiddag ›

7 AUG Niet zinvol, want te gevaarlijk. 4 vragen over stopgezette missie Oekraïne ›

2013 Commissaris nucleaire top weg na advies van AIVD ›

6 AUG Nederlandse missie in Oekraïne afgebroken, te gevaarlijk ›

3 AUG Onderzoekers op weg naar rampplek – menselijke resten aangekomen in Charkov ›

Eerste fase zoektocht klaar

Telegraaf 09.08.2014  Zaterdag komen de voorlopig laatste politiemensen en marechaussees uit Oekraïne terug naar Nederland. Ongeveer 200 Nederlanders, inclusief missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg en kolonel Kees Kuijs van de marechaussee landen in de loop van de middag en avond op vliegbasis Eindhoven. Een overzicht van de gebeurtenissen na de vliegtuigramp van 17 juli.

EERSTE TWEE VLUCHTEN MET MISSIELEDEN GELAND

Trouw 09.08.2014 De eerste drie vluchten met terugkerende missieleden uit Oekraïne zijn vandaag geland op vliegveld Eindhoven. Dat heeft Defensie gemeld. Het eerste toestel kwam rond 13 uur aan, het tweede rond 14.15 uur en het derde even na zessen.

De eerste groep van 135 politiemensen en militairen die afgelopen dagen actief waren in het rampgebied in het oosten van Oekraine na aankomst op vliegbasis Eindhoven. De laatste vlucht, waarschijnlijk met Aalbersberg aan boord, wordt verwacht rond 23.15 uur.

DOSSIER  Vliegtuigcrash Oekraïne  Lees het volledige dossier »

Meer over;

Tweehonderd onderzoekers MH17 keren vandaag terug

NRC 09.08.2014  Op een kleine groep achterblijvers na keren vandaag alle overige onderzoekers terug die werkzaam zijn geweest in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte.

Het gaat om tweehonderd Nederlanders die verspreid over vier vluchten landen op vliegbasis Eindhoven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Aan boord van de vliegtuigen zijn ook Australische en Maleisische onderzoekers. Zij reizen vanuit Nederland verder naar hun eigen land. De laatste vlucht wordt rond 21.00 uur verwacht. LEES VERDER

Lees meer;

4 AUG Experts kunnen aan het werk – stoffelijke resten arriveren vanmiddag ›

2 AUG Gevechten rond rampplek MH17 – onderzoek voor vandaag afgerond ›

21 JUL Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

23 JUL Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum ›

22 JUL Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw ›

Aalbersberg en missieleden vandaag terug

Trouw 09.08.2014 De eerste drie vluchten met terugkerende missieleden uit Oekraïne zijn vandaag geland op vliegveld Eindhoven. Dat heeft Defensie gemeld. Het eerste toestel kwam rond 13 uur aan, het tweede rond 14.15 uur en het derde even na zessen. De eerste groep van 135 politiemensen en militairen die afgelopen dagen actief waren in het rampgebied in het oosten van Oekraine na aankomst op vliegbasis Eindhoven. De laatste vlucht, waarschijnlijk met Aalbersberg aan boord, wordt verwacht rond 23.15 uur.

OEKRAÏNE

Voorlopig laatste groep onderzoekers MH17 keert terug

Elsevier 09.08.2014 Er vliegen zaterdag opnieuw politiemedewerkers en marechaussees uit Oekraïne terug naar Nederland. Het gaat om ongeveer tweehonderd Nederlanders die terugkeren met vier vluchten van Charkov naar Eindhoven.

Het is voorlopig de laatste keer dat Nederlanders van de repatriëringsmissie terugkeren uit Oekraïne. In Kiev en Charkov blijft nog een klein team achter.

De groep die in Kiev en Charkov achterblijft, moet ervoor zorgen dat de spullen die de lokale bevolking vindt in het rampgebied alsnog naar Nederland komen. Het team moet ook regelen dat er snel kan worden opgeschaald als de missie kan worden hervat.

Ontmoeting

Het besluit om de missie te beëindigen kwam woensdag. Premier Mark Rutte (VVD) maakte toen bekend dat de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers werd gestaakt, omdat in het rampgebied nog steeds zwaar wordt gevochten tussen het Oekraïense leger en separatisten.

zie ook;

24 jul Weer lijkkisten op weg naar Nederland

23 jul Woensdag 40 kisten naar Nederland

24 jul Ook 2e toestel met lijkkisten naar Nederland

Voorlopig laatste missieleden zaterdag terug

NU 09.08.2014 De eerste twee vluchten met terugkerende missieleden uit Oekraïne zijn zaterdagmiddag geland op vliegveld Eindhoven.

Daarmee komen voorlopig de laatste mensen terug. Onder hen zijn ook missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg en kolonel Kees Kuijs van de marechaussee. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie gezegd.

Ook Maleisiërs en Australiërs vliegen mee met de Nederlanders en reizen de komende dagen door naar hun eigen land. Voor de terugkeer worden het Nederlandse C130 Hercules-vliegtuig en de Australische C17 ingezet.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over MH17 Vliegramp Oekraïne

Leden missie zaterdag terug

Telegraaf 09.08.2014 Opnieuw vliegen zaterdag politiemensen en marechaussees uit Oekraïne terug naar Nederland. Het gaat om ongeveer 200 Nederlanders die met vier vluchten terugkeren van Charkov naar Eindhoven. Daarmee komen voorlopig de laatste mensen terug. Onder hen zijn ook missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg en kolonel Kees Kuijs van de marechaussee. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie gezegd.

Strafrechtelijk onderzoek MH17 in volle gang

RTVWEST 08.08.2014 DEN HAAG – Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 is, ondanks het afbreken van de missie in Oekraïne, nog in volle gang. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Een woordvoerder kon over de precieze voortgang nog niets zeggen.

Overleg in Den Haag

Elf landen spraken vorige week maandag in Den Haag over het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met Malaysia Airlines vlucht 17. Het ging om de tien landen die passagiers aan boord hadden, waaronder Nederland en Australië, en Oekraïne, waar het vliegtuig neerstortte. De bijeenkomst moest leiden tot ‘een zo intensief mogelijke samenwerking’ tussen de betrokken landen.

» Lees al het nieuws over de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne in ons nieuwsdossier.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

MH17

Overlijdensakte voor slachtoffers MH17 al voor identificatie

Elsevier 08.08.2014 Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de overlijdensakte regelen voor alle slachtoffers van de fatale vlucht MH17. Het is de eerste keer dat er zo’n collectieve aanvraag wordt ingediend. Dit gebeurt namens en met instemming van de nabestaanden. De procedure geldt zowel voor de Nederlandse als buitenlandse inzittenden.

Vervelend

Normaal gesproken is identificatie nodig om het overlijden vast te stellen. Nabestaanden hebben de overlijdensakte nodig om financiële zaken te regelen, zoals het opzeggen van de huur of het beëindigen van abonnementen.

Na de vliegramp in Tripoli moesten nabestaanden zelf de overlijdensakte regelen, schrijft het AD. ‘Dat was voor sommigen een heel vervelend, lang proces. Wij wilden dat de nabestaanden nu besparen,’ zegt Simon van Rijnsdijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken.

Rechter

Het OM moet de collectieve aanvraag voor de overlijdensakten indienen bij de rechtbank in Den Haag. Een ambtenaar in Den Haag zal na de uitspraak van de rechter een verklaring opstellen voor alle slachtoffers.

Voor de niet-Nederlandse inzittenden zal de gemeente Haarlemmermeer een laissez-passer opstellen. Dat is een bewijs dat noodzakelijk is om stoffelijk overschot naar het buitenland te vervoeren.

zie ook;

25 jul Nederlandse politie roept wereld op beelden MH17 te delen

7 aug Hoe verloopt een grootschalig DNA-identificatieonderzoek?

Overlijdensaktes alle slachtoffers MH17 in één keer geregeld

Trouw 08.08.2014 Voor alle slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne wordt in één keer een overlijdensakte geregeld. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verklaring van overlijden centraal aanvragen bij de rechtbank in Den Haag. Zo’n collectieve aanvraag is nooit eerder ingediend.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Met de beschikking van de rechtbank kan een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag voor elk slachtoffer een overlijdensakte opmaken. Dat kan in dit geval ook zonder lijkschouw en dat is bij een onnatuurlijke dood uitzonderlijk.

Verwant nieuws

Voor identificatie al overlijdensakte voor slachtoffers van vlucht MH17›

NRC 08.08.2014 Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Haag een collectieve aanvraag ingediend voor een overlijdensakte voor alle slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, ook al is nog niet iedereen geïdentificeerd.

Volgens het Algemeen Dagblad is dit nog niet eerder gebeurd. Onder normale omstandigheden is identificatie noodzakelijk om te bepalen of iemand is overleden om een dergelijke akte te krijgen. Dat wordt echter lastig bij een onnatuurlijke dood.

Lees meer;

23 JUL Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum ›

22 JUL Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw ›

21 JUL Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

20 JUL Onduidelijkheid over bestemming lichamen, eerste NLse team morgen naarrampplek ›

27 JUL Nederlandse forensische experts toch niet naar rampplek ›

‘176 complete lichamen teruggevonden na de vliegramp’

RTVWEST 08.08.2014 Er zijn 176 min of meer complete lichamen teruggevonden na de vliegramp in Oost-Oekraïne. Daarnaast zijn er 527 lichaamsdelen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aangekomen. Dat heeft Arie de Bruijn, coördinator van de forensische specialisten die in Hilversum aan het werk zijn, vrijdag gezegd.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Experts: er kunnen op dit moment 176 slachtoffers MH17 worden geïdentificeerd

NRC 08.08.2014 Deze week zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd van de ramp met vlucht MH17. De experts denken op dit moment in totaal 176 slachtoffers te kunnen identificeren. Ook is bekend geworden dat nabestaanden een voorschot van 37.300 euro krijgen van Malaysia Airlines.

VOORSCHOT VOOR NABESTAANDEN

Het Algemeen Dagblad meldt daarnaast dat er naast het aanvullend voorschot van 37.300 euro voor de nabestaanden, ook voorzien is in een voorschot van 3.700 euro. In de meeste gevallen zou dit bedrag volgens de vliegmaatschappij al overgemaakt zijn.  LEES VERDER

Lees meer;

23 JUL Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum ›

19 JUL 193 Nederlandse slachtoffers, namen passagiers vrijgegeven ›

21 JUL Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

19 JUL Malaysia Airlines geeft passagierslijst MH17 vrij ›

20 JUL Onduidelijkheid over bestemming lichamen, eerste NLse team morgen naarrampplek ›

De Bruijn: ‘Aantal complete lichamen geteld’

Trouw 08.08.2014 Er zijn 176 min of meer complete lichamen teruggevonden na de vliegramp in Oost-Oekraïne. Daarnaast zijn er 527 lichaamsdelen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aangekomen. Dat heeft Arie de Bruijn, coördinator van de forensische specialisten die in Hilversum aan het werk zijn, vandaag gezegd.

Er zijn tot nu toe 228 kisten met menselijke resten bij de kazerne aangekomen. De identificatie van de stoffelijke overschotten loopt wat vertraging op, omdat in Oekraïne veel met formaline is gewerkt. Formaline scheidt giftige dampen af en dus moeten alle kisten met beschermende kleding aan worden geopend.

Verwant nieuws;

Meer over;

23  slachtoffers vliegramp MH17 geïdentificeerd

Trouw 08.08.2014 Er zijn inmiddels 23 slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne geïdentificeerd, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eerder deze week kregen al 21 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hun naam terug.

Van de 21 nieuwe identificaties gaat het om zestien personen met de Nederlandse nationaliteit, waarvan een met een dubbele nationaliteit (Britse). De overige slachtoffers komen uit Maleisië (2), Duitsland (1), Canada (1) en Groot-Brittannië (1). De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd. In overleg met nabestaanden wordt indien gewenst ook de burgemeester van de woonplaats van het slachtoffer geïnformeerd.

DOSSIER  Vliegtuigcrash Oekraïne  Lees het volledige dossier »

Verwant nieuws;

Meer over:

Deze week 21 slachtoffers vliegramp geïdentificeerd 

NU 08.08.2014 Deze week zijn 21 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Zestien geïdentificeerde slachtoffers komen uit Nederland. Eén van die zestien heeft een dubbele nationaliteit (Brits).  Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt. In totaal zijn er nu 23 slachtoffers geïdentificeerd.

Ook zijn twee mensen uit Maleisië geïdentificeerd, evenals één persoon uit Duitsland, één uit Canada en één uit Groot-Brittanië.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Leden missie Oekraïne terug in Nederland 

NU 08.08.2014 Het personeel van de Nederlandse repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne is vrijdag rond 15.00 uur teruggekeerd in Nederland.

Even na tien uur vertrok vanaf Charkov een C-130 Hercules, met aan boord 43 mensen: 28 Nederlanders, 10 Australiërs en 5 Maleisiërs.

Later op de ochtend vertrok vanaf die luchthaven een Australische C-17 Globemaster naar ons land met aan boord 99 leden (54 Nederlanders, 30 Australiërs, 15 Maleisiërs) en vijf speurhonden van de repatriëringsmissie.

Bekijk hier alle laatste updates over de MH17-ramp

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraine

Hoofd repatriëringsmissie hoopt voor de winter klaar te zijn

Trouw 07.08.2014 Zodra het weer kan, wil Pieter-Jaap Aalbersberg het werk voortzetten in het rampgebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 3 weken geleden neerstortte. Over een termijn waarop hij denkt dat dat gaat gebeuren, kan hij niets zeggen. ‘Wij zijn klaar om op de kortst mogelijke termijn terug op de rampplek te zijn als het zoeken veilig kan verlopen. Ik hoop dat dat nog voor de winter is. Dan is het een hele andere situatie, het is dan -25 graden in Oost-Oekraïne. Dat maakt het zoeken een stuk moeilijker. We willen voor die tijd klaar zijn.’

Morgen keren eerste 135 experts terug in Nederland

Trouw 07.08.2014 Een eerste groep van 135 politiemensen en militairen die afgelopen dagen actief waren in het rampgebied in het oosten van Oekraïne, keert morgenmiddag terug in Nederland. De Nederlandse, Australische en Maleisische forensisch experts en marechaussees zullen rond 15.00 uur landen op vliegbasis Eindhoven, zei een woordvoerster van Defensie.

Twee vliegtuigen, een Nederlandse C-130 Hercules en een Australische C-17 Globemaster, brengen de leden van de repatriëringsmissie over. Ze worden in Nederland welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie.

Verwant nieuws

‘Voor de winter klaar’

Telegraaf 07.08.2014 Zodra het weer kan, wil Pieter-Jaap Aalbersberg het werk voortzetten in het rampgebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 3 weken geleden neerstortte. Over een termijn waarop hij denkt dat dat gaat gebeuren, kan hij niets zeggen. „Wij zijn klaar om op de kortst mogelijke termijn terug op de rampplek te zijn als het zoeken veilig kan verlopen. Ik hoop dat dat nog voor de winter is. Dan is het een hele andere situatie, het is dan -25 graden in Oost-Oekraïne. Dat maakt het zoeken een stuk moeilijker. We willen voor die tijd klaar zijn.”

Gerelateerde artikelen;

07-08: ‘Niet alles is vanzelfsprekend’

07-08: Doden bij gevechten rampplek

07-08: Experts vrijdag terug

07-08: Oekraïne zegt wapenstilstand op

06-08: Alle spullen donderdag terug

06-08: ‘We kunnen werk niet doen’

Vliegtuig met bezittingen slachtoffers MH17 landt in Nederland

Trouw 07.08.2014 Op vliegbasis Eindhoven is vanavond een militair transportvliegtuig aangekomen met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Het Australische toestel, een C-17 Globemaster, kwam uit de Oekraïense stad Charkov en landde om 20.00 uur in Eindhoven.

DOSSIER Vliegtuigcrash Oekraïne  Lees het volledige dossier »

Meer over

Vliegtuig met spullen MH17 geland in Eindhoven

Trouw 07.08.2014 Op vliegbasis Eindhoven is donderdagavond een militair transportvliegtuig aangekomen met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Het Australische toestel, een C-17 Globemaster, kwam uit de Oekraïense stad Charkov en landde om 20.00 uur in Eindhoven.

Verwant nieuws;

Vliegtuig met spullen MH17 geland in Eindhoven

NU 07.08.2014 Een militair transportvliegtuig dat persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne vervoert, is donderdagavond rond 20.00 uur geland op vliegbasis Eindhoven. Het Australische toestel vertrok vanuit de Oekraïense stad Charkov.

De spullen, waaronder fotoboeken, sieraden, camera’s, agenda’s, paspoorten, knuffels en koffers, worden in Eindhoven overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Spullen helpen bij identificatie

Telegraaf 07.08.2014  De persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne die donderdagavond aankomen op vliegbasis Eindhoven, worden overgedragen aan de politie.

Die bekijkt volgens een woordvoerder of de spullen gebruikt worden voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp, of dat ze kunnen helpen bij de identificatie van de slachtoffers. Dat laatste gebeurt in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

MH17-dode geïdentificeerd

Telegraaf 07.08.2014  Het lichaam van de bij de ramp met vlucht MH17 omgekomen Tamara Ernst is dinsdag geïdentificeerd. De 34-jarige Zwolse is daarmee het eerste Nederlandse slachtoffer van wie de naam na identifactie bekend is gemaakt.

Diverse bronnen bevestigen de identificatie van Ernst, zo schrijft de Stentor. Eerder maakte de vader van het Britse slachtoffer Liam Sweeney (28) al openbaar dat zijn zoon is geïdentificeerd.

Vliegtuig met persoonlijke bezittingen landt vanavond in Eindhoven

Trouw 07.08.2014 Een militair transportvliegtuig vervoert donderdagavond alle persoonlijke bezittingen die tot nog toe zijn gevonden op de rampplek in Oekraïne naar Nederland. De Australische C17 landt naar verwachting om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. De spullen worden daar vervolgens overgedragen aan de politie voor verder onderzoek. Dat heeft een woordvoerster van Defensie  vandaag gezegd.

Verwant nieuw: 

Vliegtuig met spullen onderweg

Telegraaf 07.08.2014  Een militair transportvliegtuig dat persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne vervoert, is onderweg naar vliegbasis Eindhoven. Het Australische toestel, dat vanuit de Oekraïense stad Charkov vertrok, landt naar verwachting om 20.00 uur in Eindhoven.

Vliegtuig met spullen rampgebied donderdagavond terug 

Leden zoekteams komen vrijdagmiddag terug

NU 07.08.2014 Een militair transportvliegtuig vervoert donderdagavond alle persoonlijke bezittingen die tot nog toe zijn gevonden op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne naar Nederland.

De Australische C17 landt naar verwachting om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. De spullen van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne worden daar vervolgens overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Experts vrijdag terug

Telegraaf 07.08.2014 De eerste militairen en politiemensen die afgelopen dagen actief waren in het rampgebied in het oosten van Oekraïne, keren vrijdagmiddag terug in Nederland. Ze zullen rond 15.00 uur landen op vliegbasis Eindhoven, zei een woordvoerster van Defensie.

Gerelateerde artikelen;

07-08: Oekraïne zegt wapenstilstand op

07-08: Spullen MH17 vanavond terug

Spullen MH17 vanavond terug

Telegraaf  07.08.2014 Een militair transportvliegtuig vervoert donderdagavond alle persoonlijke bezittingen die tot nog toe zijn gevonden op de rampplek in Oekraïne naar Nederland. De Australische C17 landt naar verwachting om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. De spullen worden daar vervolgens overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

Gerelateerde artikelen;

07-08: Kamer maandag bijgepraat 

07-08: Spullen helpen bij identificatie

07-08: Experts vrijdag terug

07-08: Oekraïne zegt wapenstilstand op

Rutte: Nederlandse missie rampplek afgebroken

Situatie ter plekke ’te gevaarlijk’

VK 06.08.2014 Nederland breekt de missie op de plek waar vlucht MH17 is neergestort af. Het is te gevaarlijk om verder te werken. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt.

  • © epa.
    Premier Rutte
  • © belga.
    Een deel van de rampplek.

Volgens Rutte is het gezien de situatie in Oekraïne ‘te gevaarlijk’ om de missie voort te zetten. ‘We willen onze mensen niet aan onnodige risico’s blootstellen.’ In het rampgebied wordt nog steeds gevochten door het Oekraïense leger en separatisten. De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn volgens Rutte geïnformeerd over het besluit.

VERWANT NIEUWS;

Premier Rutte: zoektocht in Oekraïne tijdelijk afgebroken

RTVWEST 06.08.2014 Het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt voorlopig gestaakt. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag bekendgemaakt. Aanleiding is de verslechterende veiligheidssituatie in het gebied, waar nog steeds wordt gevochten door het Oekraïense leger en separatisten.Lees verder

Gerelateerde artikelen

Missie in Oekraïne wordt afgebroken 

NU 06.08.2014 De repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne wordt afgebroken. De veiligheidssituatie daar verslechtert met de dag.

Missie woensdag voorlopig voor het laatst in actieFotoserie Dat zei premier Mark Rutte woensdagavond in een persconferentie. Donderdag zal nog wel een vliegtuig met persoonlijke bezittingen vanuit Charkov naar Nederland vliegen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Nederlandse missie in Oekraïne afgebroken, te gevaarlijk›

NRC 06.08.2014 De repatriëringsmissie in Oekraïne wordt afgebroken. De veiligheidssituatie verslechtert met de dag, zei premier Rutte zojuist op een persconferentie. “Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten”, aldus Rutte, die de nabestaanden van de slachtoffers en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer voor de persconferentie inlichtte over het besluit.

Hij zei verder: “We hebben gedaan wat we konden onder de huidige omstandigheden. Iedereen zal het ermee eens zijn dat we onze mensen niet aan onnodige risico’s moeten blootstellen.” LEES VERDER›

Lees meer;

6 AUG Nederlands onderzoeksteam Oekraïne flyert om hulp te vragen ›

2 AUG Gevechten rond rampplek MH17 – onderzoek voor vandaag afgerond ›

1 AUG Experts nemen stoffelijke resten mee van rampplek – zelfde ceremonie ›

31 JUL Ramp MH17 twee weken geleden: de stand van zaken op dit moment ›

21 JUL Teruglezen liveblog: Trein lichamen onderweg naar Charkov, VN stemt voor internationaal onderzoek ›

Rutte: repatriëringsmissie Oost-Oekraïne afgebroken

Elsevier 06.08.2014 In de regio rond de crashzone van vlucht MH17 is het op dit moment veel te gevaarlijk. De repatriëringsmissie zal om die redenen worden afgebroken. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag bekendgemaakt.

Gestaakt

Het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt voorlopig gestaakt.

Een klein team blijft in de regio achter. De lokale bevolking houdt zo de mogelijkheid om stoffelijke resten en persoonlijke spullen die worden gevonden over te dragen. Donderdag vertrekt vanuit Charkov een vliegtuig met persoonlijke bezittingen van slachtoffers vanuit Charkov naar Nederland.

zie ook;

23 jul ‘Oekraïense straaljagers neergehaald vanuit Rusland’

22 jul Trein met lichamen neergehaald vliegtuig vertrokken uit Donetsk

20 jul Timmermans terug uit Oekraïne, ‘heeft gedaan wat hij kon’

Experts woensdag eerder weg van rampplek door beschieting

NU 06.08.2014 Het repatriëringsteam heeft woensdag de plek van de vliegramp in Oekraïne eerder moeten verlaten door een schietpartij in de omgeving. Dat heeft OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw woensdag gezegd.

In de omgeving van de rampplek vechten het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen tegen elkaar. Vorige week was het daardoor dagenlang niet mogelijk om onderzoek te doen in het gebied.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Rapport over MH17 uitgesteld Telegraaf 06.08.2014

Rapportage Onderzoeksraad over MH17 uitgesteld  NU 06.08.2014

 MH17-rapport naar Nederland Telegraaf 06.08.2014

 Experts zijn klaar Telegraaf 06.08.2014

Al 150 lichamen onderzocht Telegraaf 06.08.2014

Steeds minder gevonden op plek vliegramp

RTVWEST 05.08.2014 Experts uit Nederland, Australië en Maleisië vinden steeds minder menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17, nu bijna 3 weken geleden.

Dinsdag werden op de plek van de ramp in het oosten van Oekraïne net als maandag geen stoffelijke resten gevonden. Wel werden een aantal bezittingen aangetroffen. Bij de vliegramp in Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven. Daarvan kwamen er 24 uit onze regioLees verder

Gerelateerde artikelen;

Derde dag experts op rampplek MH17 afgerond 

Werkzaamheden vonden plaats bij dorp Rozsypne

NU 03.08.2014 Nederlandse en Australische experts zijn zondagochtend aan het werk gegaan op de rampplek van MH17 in Oekraïne. Tegen 15.00 uur Nederlandse tijd waren de werkzaamheden voor de derde dag afgerond.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Onderzoekers zoeken nu ook op andere plek in crashzone MH17

Elsevier 03.08.2014 De groep Nederlandse en Australische experts is zondag in de vroege ochtend opnieuw begonnen met hun werk in het gebied in het oosten van Oekraïne waar ruim twee weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald.

Het team vertrok zondagochtend vroeg van de basis in Soledar en zoekt, net als vrijdag en zaterdag, naar spullen en menselijke resten. De experts zoeken zondag op een andere plek dan afgelopen dagen, nu nabij het dorp Rozsypne. Vrijdag en zaterdag werd gezocht bij een kippenboerderij in Grabovo.

Identificatie

Volgens het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, is dat wellicht maandag al mogelijk. Als dat het geval is, wordt dezelfde procedure in gang gezet als bij de eerdere aankomst van stoffelijke overschotten.

Vanuit Eindhoven zal een rouwstoet vertrekken naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar zal worden begonnen met de identificatie van de slachtoffers.

zie ook;

26 jun Vliegtuig terug naar vliegveld Rotterdam

Onderzoekers op weg naar rampplek – menselijke resten aangekomen in Charkov

NRC 03.08.2014 Het team van Nederlandse en Australische experts is vanmorgen opnieuw afgereisd naar de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover persbureau Novum. De groep is vertrokken van de nieuwe basis in Soledar en verwacht in de loop van de ochtend in het rampgebied aan te komen. Het is de bedoeling dat de experts vandaag ten noordoosten van het dorp Rozsypne gaan zoeken. LEES VERDER

Lees meer;

7:41 Experts weer naar rampgebied – stoffelijke resten arriveren vanmiddag ›

3 AUG Morgen weer vlucht met slachtoffers MH17 naar Nederland ›

3 AUG Zeker 9 doden in Oost-Oekraïne, onderzoekers voor vandaag klaar ›

2 AUG Gevechten rond rampplek MH17 – onderzoek voor vandaag afgerond ›

29 JUL Onderzoekers kunnen weer niet naar de rampplek – wat zijn de scenario’s? ›

Drie  onderzoeken

Telegraaf 02.08.2014 In Oekraïne worden momenteel drie verschillende Nederlandse onderzoeken verricht naar de vliegramp. Forensisch experts kammen het rampgebied uit op zoek naar menselijke resten, maar ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie zijn met de ramp bezig.

LEES OOK;

Maandag mogelijk weer slachtoffers MH17 naar Nederland

RTVWEST 02.08.2014 DEN HAAG – Op korte termijn komt er opnieuw een vlucht uit Oekraïne naar Nederland met stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH17. Volgens het repatriëringsteam kan het vliegtuig op zijn vroegst maandag vertrekken. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Vondsten rampplek vandaag nog naar Charkov

Trouw 02.08.2014 De vondsten die gisteren en vandaag op de rampplek van MH17 zijn gedaan, gaan vandaag nog met de koelwagen naar Charkov. Ze worden daar gebracht naar het logistiek en facilitair centrum. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag gezegd.

Ook het DNA-materiaal en de persoonlijke bezittingen die in het mortuarium in Donetsk lagen opgeslagen, gaan met deze koelwagen mee. In Charkov staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde manier als bij de eerder naar Nederland overgevlogen resten.

OEKRAÏNE

Onderzoeksteam in rampgebied, België schiet ook te hulp

Elsevier 02.08.2014 De Nederlandse en Australische experts in het oosten van Oekraïne krijgen hulp uit België. Op verzoek van Nederland reizen twee politiespeurhonden en hun begeleiders dit weekend naar het rampgebied af.

Bij de fatale vlucht MH17 kwamen ook enkele Belgen om het leven. De speurhonden en hun begeleiders komen uiterlijk zondag 10 augustus terug.

Lichamen

De hulp van de speurhonden is nodig bij het terugvinden van lichamen van de slachtoffers in het rampgebied.

Hoelang zij daar blijven, is nog maar de vraag. Volgens RTL Nieuws zijn er hevige gevechten aan de gang in het rampgebied.

Vrijdag heeft het team al een reeks vondsten gedaan. Behalve menselijke resten werden persoonlijke spullen van inzittenden gevonden. Ook vond het team delen van het vliegtuig die niet eerder waren gezien, zoals een deel van het staartstuk.

zie ook;

2 aug Onderzoekers opnieuw naar rampplek

27 jul Dertig Nederlandse forensisch experts naar rampgebied MH17

Onderzoek  beëindigd

Telegraaf 02.08.2014 De Nederlandse en Australische experts op de rampplek van vlucht MH17 hebben hun werkzaamheden van zaterdag afgerond. Alle gevonden menselijke resten zijn meegenomen naar Soledar, waar de experts ook overnachten, en worden zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht.

Onderzoekers weer naar rampplek

Telegraaf 02.08.2014 De groep Nederlandse en Australische experts is zaterdagochtend aangekomen op de plaats in Oekraïne waar ruim twee weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald. Ze hebben ook speurhonden bij zich. Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In totaal zijn zaterdag zo’n 70 experts van de repatriëringsmissie en 8 waarnemers van de OVSE in het rampgebied.

Gerelateerde artikelen;

01-08: Vondsten op rampplek MH17

01-08: Team missie in Soledar

Forensische experts bergen nieuwe menselijke resten

VK 01.08.2014 De 70 Nederlandse en Australische experts hebben menselijke resten meegenomen van de rampplek waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte. Daarmee hebben ze hun werkzaamheden in het gebied voor vandaag afgerond, zo meldt het repatriëringsteam. Het is niet bekend om hoeveel resten het gaat.

‘We zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden. We hopen dat dit voor de nabestaanden een troost zal zijn. Voor onze mensen is het een opluchting dat ze aan de slag zijn’, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie in Oekraïne.

DOSSIER  VLIEGTUIGCRASH IN OEKRAÏNE  LEES HET VOLLEDIG DOSSIER »

MEER OVER;

MH17

Menselijke resten slachtoffers fatale vlucht MH17 meegenomen

Elsevier 01.08.2014 Nederlandse en Australische experts hebben vrijdag het onderzoek op de rampplek van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines voor vandaag afgerond. Alle gevonden menselijke resten nemen zij nu mee.

‘We zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden,’ zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie. Het stoffelijk overschot van de slachtoffers zal net als de voorgaande keren vanuit Charkov naar Nederland worden vervoerd. Vorige week werden vanuit Charkov 227 lijkkisten naar Eindhoven overgevlogen.

zie ook;

31 jul Verkenningsmissie OVSE succesvol verlopen

30 jul OVSE verkent wegen naar rampplek

6 apr Pro-Russische actievoerders bestormen overheidsgebouw Donetsk

Menselijke resten door experts meegenomen van rampplek 

NU 01.08.2014 De Nederlandse en Australische experts zijn voor vrijdag klaar op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht 17 in Oekraïne. Alle gevonden menselijke resten zijn geborgen in Soledar en worden zaterdag naar Charkov gebracht.

Dat heeft hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdagavond bekend gemaakt in Kiev. Het is niet bekend om hoeveel resten het gaat. Volgens Aalbersberg zijn er vrijdag alleen resten gevonden, geen lichamen. Er zijn ook persoonlijke bezittingen gevonden.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Experts verlaten voor vandaag rampplek MH17

NRC 01.08.2014  De Nederlandse en Australische experts die onderzoek doen bij de rampplek van de MH17 hebben deze voor vandaag verlaten. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Alle menselijke resten die vandaag zijn gevonden worden meegenomen.

De stoffelijke resten van de slachtoffers die vandaag van de rampplek zijn meegenomen krijgen bij aankomst in Nederland dezelfde ceremonie als alle andere slachtoffers die vorige week aankwamen. Dat heeft premier Rutte laten weten tijdens een persconferentie. Pieter-Jaap Aalbersberg, die de missie in Oekraïne leidt, schrijft in een verklaring. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Speuren onder luid artillerievuur

VANDAAG Nu zijn zij er, straks komen de drones

VANDAAG Op diplomatiek vlak heeft Den Haag veel bereikt in Oekraïne

31 JUL Persoonlijke bezittingen en dna-materiaal slachtoffers overgedragen ›

1 AUG Nederlandse en Australische onderzoekers aangekomen op rampplek ›

Repatriëringsteam bereikt rampplek MH17 

NU 01.08.2014 Het  repatriëringsteam van 70 Nederlandse en Australische experts is vrijdag aangekomen bij de wrakstukken van de neergehaalde Boeing in Oost-Oekraïne.

Laatste updates over de ramp met MH17 – ”Bergingswerk begint onmiddellijk”, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die het konvooi begeleidde.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Overzicht: Het laatste nieuws over de MH17-ramp

NU 31.07.2014 Middels dit liveblog houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in de nasleep van de ramp met toestel MH17. Bij de vliegramp op 17 juli zijn 298 mensen omgekomen, van wie 195 Nederlanders.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Persoonlijke bezittingen en dna-materiaal slachtoffers overgedragen

NRC 31.07.2014 De persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers en dna-materiaal van 25 slachtoffers zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts. Dat laat het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag weten in een verklaring.LEES VERDER

lees: Experts krijgen DNA van 25 slachtoffers

lees: LTFO neemt DNA af van alle slachtoffers

lees: Separatisten dragen DNA-materiaal slachtoffers MH17 over

lees: Aantal Nederlandse slachtoffers MH17 verhoogd naar 196›

lees: Team met onderzoekers OVSE bereikt rampplek van MH17›

lees: Missie verloopt donderdag succesvol voor verkenners OVSE 

lees: Onderzoekers bereiken rampplek MH17 

MH17

lees:  OVSE-team eindelijk aangekomen bij brokstukken MH17

MH17

lees:  Russische ambassadeur bij VN: Oekraïne wil bewijs MH17 vernietigen

‘Na twee weken nog tachtig slachtoffers MH17 niet geborgen’

RTVWEST 03.07.2014 Op de plek waar twee weken geleden het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne, zouden nog altijd 80 lijken niet zijn geborgen. Volgens de Australische minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken blijkt dat uit nieuwe informatie.

Het internationale onderzoeksteam, met 30 Nederlanders erbij, probeert al dagen het rampgebied in te komen. Verschillende pogingen zijn tot nu toe mislukt, omdat het te gevaarlijk is. Zo zouden pro-Russische rebellen mijnen hebben neergelegd op de toegangswegen naar het rampgebied van vlucht MH17. Geïdentificeerd

Inmiddels zijn 227 kisten met stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegtuigcrash naar Nederland gebracht. In Hilversum worden de overblijfselen geïdentificeerd.

Aan boord van de vlucht zaten 195 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipino’s, 1 Canadees, 1 en 1 Nieuw-Zeelander. Van de slachtoffers kwamen er 24 uit onze regio.  … Lees verder

 Gerelateerde artikelen;

Ministerraad eert alle 298 slachtoffers rampvlucht MH17

RTVWEST 21.07.2014 Met een paginagrote advertentie in de Nederlandse kranten eert de ministerraad dinsdag de 298 slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. ‘Geschokt en verdrietig’, luidt de kop van de advertentie die de namen bevat van alle omgekomen passagiers van vlucht MH17…. Lees verder

» Lees al het nieuws over de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne in ons nieuwsdossier

Gerelateerde artikelen;

Lees hier de toespraak van koning Willem-Alexander terug

VK 21.07.2014 ‘We zijn diep geraakt door de schrijnende persoonlijke verhalen’, sprak koning Willem-Alexander in een toespraak op televisie, net nadat hij met de nabestaanden van de slachtoffers heeft gesproken. Hieronder de hele toespraak van de koning.

Vanmiddag kwam een grote groep nabestaanden bij elkaar van de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Mijn vrouw en ik waren daarbij. Wij zijn diep geraakt door de schrijnende, persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel. Veel mensen zeiden ons: ‘Wij willen tenminste waardig afscheid kunnen nemen van onze dierbaren.’

VLIEGTUIGCRASH IN OEKRAÏNE

LEES HET VOLLEDIG DOSSIER »

 MEER OVER;

o                                               Rampvlucht MH17

o                                               Vliegrampen

o                                               Rampen en Ongevallen

Resolutie MH17 aangenomen

Telegraaf 21.07.2014  De VN-Veiligheidsraad heeft maandag het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne veroordeeld . De raad stemde unaniem in met de resolutie die ervoor moet zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd.

Teruglezen briefing Kamer: ‘Sterke aanwijzingen over toedracht ramp’

VK 21.07.2014 Premier Rutte gaf vandaag een briefing aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom de luchtramp van afgelopen donderdag met de MH17. Wij volgden de briefing live. Lees hieronder het verslag.

MEER OVER;

o                                               Rampvlucht MH17

o                                               Kabinet-Rutte II

o                                               Vliegrampen

o                                               Politiek

o                                               Rampen en Ongevallen

Briefing Tweede Kamer over situatie Oekraïne

RO 21.07.2014 Het kabinet heeft tijdens een openbare informatiebijeenkomst de Tweede Kamer bijgepraat over de vliegtuigramp MH17 in Oekraïne. Minister-president Rutte heeft aangegeven welke stappen het kabinet heeft ondernomen om de afwikkeling van de vliegramp zo goed mogelijk te laten verlopen.

Zie ook;

Briefing Kamer over ramp

Telegraaf 21.07.2014  In de Troelstrazaal van het Tweede Kamergebouw is de openbare informatiebijeenkomst van het kabinet voor Tweede Kamerleden begonnen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil bijgepraat worden over de vliegtuigramp in Oekraïne en over de stappen die het kabinet heeft ondernomen om de afwikkeling van het drama zo goed mogelijk te laten verlopen. VVD en PvdA deden het voorstel.

Liveblog: Alles over de vliegramp in Oekraïne

NU 21.07.2014 Middels dit liveblog houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de vliegramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines, die 17 juli hoogstwaarschijnlijk werd neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Klik hier als het liveblog niet werkt op uw mobiele telefoon

Bij de vliegramp zijn 298 mensen omgekomen, van wie 193 Nederlanders. Algemeen wordtverondersteld dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Stemming VN-raad om 21.00 uur

Telegraaf 21.07.2014 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Britse ambassadeur bij de VN, Mark Lyall Grant, gezegd.

LEES OOK;

‘Veiligheidsraad stemt over resolutie vliegramp’ 

NU 21.07.2014 De VN-Veiligheidsraad stemt mogelijk maandag over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Volgens westerse diplomaten heeft de Australische VN-delegatie een ontwerpresolutie opgesteld.

Australië liet de ontwerpresolutie dit weekend circuleren. In de tekst wordt geëist dat alle landen meewerken aan pogingen vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de vliegramp, waarbij het land 28 burgers verloor.

Ook wordt gesteld dat op een ”respectvolle, waardige en professionele” manier moet worden omgegaan met de lichamen van de slachtoffers.

Volgens de diplomaten hebben de andere veertien leden van de Veiligheidsraad geen bezwaren tegen de resolutie. Zo schreef de Franse VN-ambassadeur Gerard Araud zondag op Twitter dat snel gehandeld moet worden, ”voordat het bewijs is vernietigd”.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is aangekomen in New York en heeft daar gebeld met zijn Britse en Amerikaanse collega’s Philip Hammond en John Kerry. Dat schrijft de minister op Facebook. De twee hebben volgens Timmermans laten weten ‘pal’ achter Nederland te staan en hebben daarnaast hun ‘volledige steun’ toegezegd.

Poetin

Poetin heeft “de juiste dingen” gezegd in een gesprek met de Australische premier Tony Abbott, meldt persbureau AFP. Abbott eiste maandagochtend daden in plaats van woorden van Poetin. De twee leiders spraken voor het eerst sinds de vliegramp.

“Hij zei de juiste dingen en nu moet hij hier ook naar handelen,” aldus Abbott. “Ik ben niet van plan om dit gesprek te hebben en dan te zeggen: “Nou, dat is leuk, president Poetin zei dat alles goed komt,” en me daarbij gewoon neer te leggen. Ik ga er nu voor proberen te zorgen dat deze dingen gaan gebeuren.”

De Russische president zei zelf in een videostatement dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de vliegramp, aldus CNN. “Wij hebben vaker voorgesteld om het bloedvergieten te stoppen en rond de tafel te zitten. Wij kunnen met vertrouwen zeggen dat als het vechten in het oosten van Oekraïne niet op 28 juni was hervat, deze tragedie niet had plaatsgevonden,” aldus Poetin.

Verantwoordelijk

De Verenigde Staten hebben een onderbouwing van de beschuldiging van Rusland gepubliceerd op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev. De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17.

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraine Oekraine VN

juli 19, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

16 reacties

  1. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Pro-Gaza-demonstratie 20.07.2014 Museumplein Amsterdam « Debat in de Digitale Hofstad | juli 20, 2014

  2. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 22, 2014

  3. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 17, 2014

  4. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Terugblik – Hoorzitting over MH17 crash ging niet door « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 21, 2014

  5. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nationale herdenkingsdag 10 november 2014 MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | november 9, 2014

  6. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2015

  7. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2015

  8. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 13, 2015

  9. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nabestaanden MH17 verzamelen zich op 13.10.2015 in het Haagse World Forum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 13, 2015

  10. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Demonstratie 16.07.2017 in Den Haag door nabestaanden aanslag MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 16, 2017

  11. […] zie ook:  Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Demonstratie 16.07.2017 nabestaanden aanslag MH17 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 16, 2017

  12. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Herdenking slachtoffers aanslag MH17 17.07.2014 – 17.07.2017 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2017

  13. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2017

  14. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door MH-17 tribunaal in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 6, 2017

  15. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 26, 2017

  16. […] zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne […]

    Pingback door Tweede monument voor MH17: na het ‘herdenkingsbos’ een wereldbol op 298 stenen | Kunst in de Wijk | maart 25, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.