Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17

Stille tocht

Duizenden mensen hebben zondag in Hilversum de vliegramp in Oekraïne herdacht. Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht van een park naar de Sint-Vituskerk.

Ze liepen vanaf 13.30 uur, gekleed in het wit, mee in een stille tocht. Daarna woonden ze een herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk bij. De zwijgende wandeling begon met het loslaten van vijftien witte duiven voor de vijftien omgekomen Hilversummers, gevolgd door 283 andere duiven voor de andere slachtoffers. Daarna lieten de mensen witte ballonnen wegvliegen. Vlaggen langs de route hingen halfstok.

„We rouwen zoals we de afgelopen weken hebben gedaan. Massaal en samen, respectvol en intens, wit en vredig”, zei de pastoor van de kerk, Jules Dresmé.

Hilversum verloor twaalf inwoners (drie gezinnen) tijdens de ramp met vlucht MH17 precies een maand geleden. Drie andere slachtoffers – een Nederlands-Amerikaanse jongen en een Australisch echtpaar – hadden banden met de plaats. In totaal kwamen 298 inzittenden van het neergehaalde vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

en ook:

Nederlandse Oekraïners herdenken MH17-doden

Trouw 24.08.2014 Bijna 100 Nederlandse Oekraïners zijn vanmiddag op Schiphol bijeengekomen om de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 te herdenken. Dat meldt het SBS-tv-programma Hart van Nederland.

De Oekraïners, die verspreid over Nederland wonen, liepen in stilte naar het gedenkteken voor de slachtoffers en legden daar een bloemstuk met blauwgele bloemen (kleuren van de Oekraïense vlag) neer alsmede zonnebloemen. Dat laatste gebeurde omdat het vliegtuig op een zonnebloemenveld neerstortte. Ook werd het condoleanceregister getekend.

zie ook: Nabestaanden MH17 spreken video, audio

zie ook: Stil protest Spui Amsterdam 19.07.2014 – slachtoffers vliegtuigcrash Oekraïne

zie ook: Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne

Dossiers: Telegraaf  Trouw  VK  Elsevier  NU  NRC AD

NOSMH17 oekraïnenabestaandenvliegrampRampplekMalaysia AirlinesHuib Gorter

18/07: Liveblog Vliegtuigcrash MH17

Broertjes: ellendige zomer afsluitenVideo

Telegraaf 17.08.2014 Met een goed gevoel kijkt burgemeester Pieter Broertjes terug op de herdenkingsdienst zondag in zijn Hilversum. „De massale opkomst bewijst dat de ramp hier ontzettend leeft. We hebben het bewust nu gehouden, een dag voor het begin van het nieuwe schooljaar. Er waren veel jonge kinderen. Zij gaan maandag terug naar school en zien dan een lege stoel. We willen deze ellendige zomer afsluiten en een nieuwe stap zetten”, zei Broertjes na afloop van de dienst.

‘Saamhorigheid biedt steun’

Telegraaf 17.08.2014  Duizenden mensen hebben zondag in Hilversum de vliegramp in Oekraïne herdacht. Ze liepen, gekleed in het wit, mee in een stille tocht. Daarna woonden ze een herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk bij. „We rouwen zoals we de afgelopen weken hebben gedaan. Massaal en samen, respectvol en intens, wit en vredig”, zei de pastoor van de kerk, Jules Dresmé.

‘Genieten niet ongepast na MH17’

Telegraaf 17.08.2014 Genieten op een festival als Lowlands is niet ongepast, nu precies een maand na de ramp met de MH17 waarbij 196 Nederlanders omkwamen. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat zondag in een speech op het festival.

Asscher vertelde dat hij tot het laatst had getwijfeld of hij wel naar Lowlands zou gaan, vanwege het contrast met de vliegramp, die „een gat“ sloeg in de Nederlandse samenleving. „Moeten we dan wel naar een festival? Is het gepast? Nu denk ik ja. Het is meer dan gepast. Want zo eren we de levens van onze landgenoten: door zelf van het leven te genieten. En door juist te midden van het feest stil te staan bij hun dood.”

Verwant nieuws

Asscher noemt ‘genieten na MH17’ niet ongepast

NU 17.08.2014 Genieten op een festival als Lowlands is niet ongepast, nu precies een maand na de ramp met de MH17 waarbij 196 Nederlanders omkwamen. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat zondag in een speech op het festival.

Asscher noemt 'genieten na MH17' niet ongepastFoto:  ANP

Asscher vertelde dat hij tot het laatst had getwijfeld of hij wel naar Lowlands zou gaan, vanwege het contrast met de vliegramp, die “een gat” sloeg in de Nederlandse samenleving.

Asscher: genieten is niet ongepast na MH17

Trouw 17.08.2014 Genieten op een festival als Lowlands is niet ongepast, nu precies een maand na de ramp met de MH17 waarbij 196 Nederlanders omkwamen. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat vandaag in een speech op het festival.

Asscher vertelde dat hij tot het laatst had getwijfeld of hij wel naar Lowlands zou gaan, vanwege het contrast met de vliegramp, die ‘een gat’ sloeg in de Nederlandse samenleving. ‘Moeten we dan wel naar een festival? Is het gepast? Nu denk ik ja. Het is meer dan gepast. Want zo eren we de levens van onze landgenoten: door zelf van het leven te genieten. En door juist te midden van het feest stil te staan bij hun dood.’

Duizenden bij stille tochtVideo

Telegraaf 17.08.2014 In Hilversum zijn zondagmiddag de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdacht. Duizenden mensen hadden zich verzameld bij de Sint-Vituskerk voor de herdenkingsdienst. Zowel binnen als buiten de kerk was het stampvol. Binnen waren zo’n 1500 mensen en buiten volgden velen de dienst op schermen.

Duizenden mensen bij MH17-herdenking Hilversum 

NU 17.08.2014 In Hilversum zijn zondagmiddag de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdacht. Duizenden mensen hadden zich verzameld bij de Sint-Vituskerk voor de herdenkingsdienst. Hilversum herdenkt vliegramp OekraïneFotoserie Video – Zowel binnen als buiten de kerk was het stampvol. Binnen waren zo’n 1.500 mensen en buiten volgden velen de dienst op schermen.

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

Hilversum herdenkt vliegramp ‘wit en vredig’

Trouw 17.08.2014 Duizenden mensen hebben vandaag in Hilversum de vliegramp in Oekraïne herdacht. Ze liepen, gekleed in het wit, mee in een stille tocht. Daarna woonden ze een herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk bij. ‘We rouwen zoals we de afgelopen weken hebben gedaan. Massaal en samen, respectvol en intens, wit en vredig’, zei de pastoor van de kerk, Jules Dresmé.

DOSSIER  Vliegtuigcrash Oekraïne Lees het volledige dossier »

Meer over;

Honderden mensen bij herdenking slachtoffers MH17 in Hilversum

NRC 17.08.2014 Zo’n duizend mensen hebben vanmiddag in Hilversum meegelopen in de stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, die precies een maand geleden werd neergehaald in Oekraïne. Voorafgaand aan de tocht werden vijftien witte duiven losgelaten, voor elke omgekomen Hilversummer één. Ook werden 298 witte ballonnen opgelaten, één voor elk slachtoffer van de ramp.

De deelnemers aan de stille tocht liepen vervolgens naar de Sint-Vituskerk, waar om 15.00 uur een herdenkingsmis begon. “Donderdag 17 juli 2014 blijft eeuwig in ons geheugen gegrift”, zei burgemeester Pieter Broertjes daar in een toespraak. LEES VERDER

Lees meer;

8:47 Vanmiddag herdenking slachtoffers MH17 in Hilversum ›

23 JUL Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum ›

22 JUL Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw ›

20 JUL Onduidelijkheid over bestemming lichamen, eerste NLse team morgen naarrampplek ›

25 JUL Teruglezen: dit weekend eventueel besluit over gewapende missie, 75 kisten inNederland ›

Hilversum verwacht grote toeloop herdenking MH17

Trouw 17.08.2014 Hilversum verwacht vanmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen vijftien Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

De stille tocht is georganiseerd door particulieren en begint op het Laapersveld om 13.30 uur. De organisatie verzoekt deelnemers om in het wit gekleed te gaan. Aan het begin van de tocht worden witte ballonnen opgelaten.

Verwant nieuws

Hilversum herdenkt MH17

Telegraaf 17.08.2014 Hilversum verwacht zondagmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen 15 Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

De stille tocht is georganiseerd door particulieren en begint op het Laapersveld om 13.30 uur. De organisatie verzoekt deelnemers om in het wit gekleed te gaan. Aan het begin van de tocht worden witte ballonnen opgelaten.

Vanmiddag herdenking slachtoffers MH17 in Hilversum

NRC 17.08.2014 De gemeente Hilversum verwacht vanmiddag grote belangstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. De herdenking van de crash, die precies een maand geleden gebeurde, bestaat uit een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Vituskerk.

Aan het begin van de stille tocht, om 13.45 uur, worden 298 witte ballonnen opgelaten, een voor elk van de slachtoffers van het in Oekraïne neergehaalde toestel. Deelnemers aan de tocht, een initiatief van twee Hilversummers, worden opgeroepen witte kleding dragen. De gemeente vraagt haar inwoners bovendien de vlag halfstok te hangen.

NU 127 SLACHTOFFERS GEÏDENTIFICEERD

Deze week zijn in totaal 62 slachtoffers van de rampvlucht geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo werd vrijdag bekendgemaakt. LEES VERDER

Lees meer;

15 AUG Nu 127 slachtoffers vlucht MH17 geïdentificeerd ›

9 AUG Werken, slapen, huilen in de kazerne

25 JUL Eerst een vingerafdruk, dan op zoek naar tatoeages

25 JUL Procedure is dezelfde bij alle lichamen

30 JUL Nabestaanden beslissen over de lichamen

Hilversum herdenkt MH17

Telegraaf 17.08.2014 Hilversum verwacht zondagmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen 15 Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

Hilversum verwacht grote toeloop herdenking MH17

Trouw 17.08.2014 Hilversum verwacht vanmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen vijftien Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

De stille tocht is georganiseerd door particulieren en begint op het Laapersveld om 13.30 uur. De organisatie verzoekt deelnemers om in het wit gekleed te gaan. Aan het begin van de tocht worden witte ballonnen opgelaten.

Verwant nieuws;

Drukte verwacht bij MH17-herdenking Hilversum

Precies helft van aantal mensen aan boord van MH17 geïdentificeerd

NU 17.08.2014 De gemeente Hilversum verwacht zondag grote belangstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

De herdenking van de crash, die precies een maand geleden gebeurde, bestaat uit een stille tocht en een bijeenkomst in de Sint-Vituskerk. Vijftien van de 298 slachtoffers kwamen uit Hilversum of hadden een band met de gemeente.

Aan het begin van de stille tocht, om 13.45 uur, worden 298 witte ballonnen opgelaten, een voor elk van de slachtoffers van het in Oekraïne neergehaalde toestel.

149

Zaterdag werd duidelijk dat precies de helft van het aantal mensen dat aan boord zat van MH17 is geïdentificeerd. Het Landelijk Team Forensische Opsporing liet dat weten via een besloten forum voor nabestaanden. Karel van Oosterom, vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, bevestigde het aantal identificaties van 149 viaTwitter.

Vrijdag meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat 127 slachtoffers waren geïdentificeerd. Daar zijn nu 22 indetificaties bijgekomen. Veertien hebben de Nederlandse nationaliteit.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Vliegramp Oekraïne

augustus 17, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

14 reacties

 1. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nederlands Forensisch Instituut NFI Den Haag stelt dna-profielen op crash MH17 Oekraïne | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 24, 2014

 2. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Terugblik – Hoorzitting over MH17 crash ging niet door « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 21, 2014

 3. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nationale herdenkingsdag 10 november 2014 MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | november 9, 2014

 4. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2015

 5. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2015

 6. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 13, 2015

 7. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nabestaanden MH17 verzamelen zich op 13.10.2015 in het Haagse World Forum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 13, 2015

 8. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 in Den Haag door nabestaanden aanslag MH17 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 16, 2017

 9. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Demonstratie 16.07.2017 nabestaanden aanslag MH17 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 16, 2017

 10. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Herdenking slachtoffers aanslag MH17 17.07.2014 – 17.07.2017 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2017

 11. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2017

 12. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door MH-17 tribunaal in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 6, 2017

 13. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 26, 2017

 14. […] zie ook: Stille tocht 17.08.2014 Hilversum – herdenking slachtoffers MH17 […]

  Pingback door Tweede monument voor MH17: na het ‘herdenkingsbos’ een wereldbol op 298 stenen | Kunst in de Wijk | maart 25, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: