Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nabeschouwing Miljoenennota 2015

Terugblik op de Miljoenennota 2015,

Het was alweer de vierde keer dat premier Mark Rutte 2 lange dagen achter elkaar in de Tweede Kamer stond voor de algemene beschouwingen. En het lijkt hem steeds makkelijker af te gaan. Zijn begroting én hij zelf kwamen ongeschonden door het debat dat beschouwd wordt als het belangrijkste van het jaar.

Heel moeilijk was dat eerste niet. Anders dan vorig jaar had het kabinet dit keer ruim vóór Prinsjesdag afspraken gemaakt met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. Vorig jaar verzuimde Rutte dat en moest minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën het in oktober in lange, soms nachtelijke onderhandelingen eens worden met de drie oppositiepartijen over wijzigingen in zijn begroting.

TERUGLEZEN?

We zetten de vijf momenten van de het debat van vandaag op een rij, hielden een liveblogbij en maakten een fotoserie. Weten hoe het ook alweer zat? Bekijk hier een visualisatie van de Nederlandse Rijksbegroting.

Lees ook hier het hele koopkrachtplaatje, de koopkracht van de consument gaat omhoog met 0,5 procent.

zie ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015

zie ook: Prinsjesdag 2014 Den Haag

Lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 – deel 4

In beeld: Voorbereiden, overleg, telefoons checken. Wat gebeurt er in de Kamer?›

Rutte: politici lekken

Telegraaf 07.10.2014 Het zijn politici die lekken uit de stukken voor Prinsjesdag, niet ambtenaren of voorlichters. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. De premier sprak ook diens beschuldiging tegen dat dit jaar alleen het positieve nieuws uit de begroting is gelekt. „Ik zag alleen maar boze reacties.”

Rutte voelt niets voor de SP-suggestie om de begrotingshoofdstukken vrij te geven zodra er een besluit over is genomen. De samenhang zou dan verloren gaan. Rutte houdt vast aan de traditionele presentatie van de hele begroting op Prinsjesdag.

Roemer daalt in waardering kiezer

NU 25.09.2014 Het matige optreden van SP-leider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft zijn effect op de kiezersgunst. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos. Roemer werd met een 5,4 beoordeeld. Twee weken daarvoor lag zijn waarderingscijfer nog op 6,1. Ook onder de eigen achterban daalt de waardering voor Roemer: van een 7,4 naar een 6,8.

Roemer kwam zwaar onder vuur tijdens de Algemene Beschouwingen, omdat hij wel kritiek had op het kabinet maar niet met tegenvoorstellen kwam. Ook waren er momenten dat de SP-leider hakkelde.

Zijn positie binnen de SP-fractie kwam echter niet ter discussie.

Marijnissen: ‘Roemer eerlijk over inschattingsfout’

Trouw 23.09.2014 Fractieleider Emile Roemer van de SP heeft een ‘inschattingsfout’ gemaakt door de Algemene Politieke Beschouwingen in te gaan zonder een door het Centraal Planbureau doorgerekende tegenbegroting. Roemer had moeten beseffen dat hij door andere partijen daarover doorgezaagd zou worden. Maar in de fractievergadering vandaag heeft Roemer die fout eerlijk toegegeven. Dat laat volgens partijvoorzitter Jan Marijnissen zien dat die partij anders is dan andere.

‘Ik vond het een verheffende vertoning. Het was bijzonder om te zien hoe de hele fractie zich na diens uitleg achter Roemer schaarde.’ Roemer kwam bij de Algemene Beschouwingen vorige week niet goed uit de verf. Hij had geen cijfers of concrete plannen paraat toen andere fractievoorzitters hem daarnaar vroegen. Na afloop kreeg Roemer kritiek van fractiegenoten op zijn optreden in de Kamer. ‘Emile heeft zich laten overbluffen’, zei een anoniem SP-Kamerlid in het AD. ‘Hij was onhandig’, aldus een andere fractiegenoot.

‘SP-fractie achter Roemer’

Telegraaf 23.09.2014 „Binnen de SP-fractie staan we allemaal achter Emile.” SP-Kamerlid Eric Smaling zei dat dinsdag na een fractievergadering van de SP waarin onder meer het optreden van fractievoorzitter Emile Roemer vorige week bij de algemene beschouwingen werd geëvalueerd.

Positie van SP-leider Roemer niet ter discussie

NU 22.09.2014 De positie van SP-leider Emile Roemer staat binnen zijn fractie niet ter discussie naar aanleiding van zijn optreden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat is de uitkomst van een gesprek dat de fractie dinsdag over de kwestie voerde, zo liet Kamerlid Eric Smaling weten.

Roemer kreeg het tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week moeilijk toen hem gevraagd werd alternatieven voor de kabinetsplannen te geven.

Hoe SP-leider Roemer het deze week opnieuw liet afweten

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Emile Roemer SP

‘Positie van Roemer staat niet ter discussie’

Trouw 23.09.2014 De SP-fractie bespreekt morgen het optreden van fractieleider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week, maar zijn positie zal naar verwachting niet ter discussie komen. Dat heeft Kamerlid Sadet Karabulut vanavond gezegd naar aanleiding van een NOS-bericht. Ook Kamerlid Paul Ulenbelt denkt niet dat de positie van Roemer ter discussie wordt gesteld.

De migrantenstroom kwam niet van links

Trouw 22.09.2014 De PvdA heeft de migrantenstroom op gang gebracht, betoogde PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen. Dat klopt niet, zegt Bert van den Braak. De overheid moest terughoudend zijn bij bemoeienis met religie

Tijdens de Algemene Beschouwingen misbruikte Geert Wilders niet alleen een onderzoek van bureau Motivaction, bij het benoemen van problemen met migranten nam hij het ook niet al te nauw met de geschiedenis. In een interruptiedebatje met PvdA-leider Diederik Samsom legde hij de schuld voor die problemen geheel bij de PvdA. Wilders stelde dat de PvdA de migranten naar ons land had gehaald en daarna gezinshereniging had bevorderd.

Marokkaanse ambassadeur, die klacht zou indienen over politie Schilderswijk, heeft spijt van aanpak

RTVWEST 22.09.2014  De Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki had contact moeten zoeken met burgemeester Jozias van Aartsen, de politie of met het ministerie van Buitenlandse Zaken, in plaats van in de media te zeggen dat hij ‘ziek’ is van het optreden door de politie. Dat zegt Van Aartsen in de Volkskrant.

Bellouki kondigde vorige week tegenover de NOS aan een klacht in te dienen over de arrestatie van een 14-jarige jongen met Marokkaanse wortels in de Haagse Schilderswijk. Van Aartsen zegt maandag in de Volkskrant dat ambassadeur Bellouki beaamt dat diens aanpak in deze zaak niet goed was.

Een woordvoerder van de Marokkaanse ambassade wil er weinig over kwijt, maar bevestigt dat er een ‘goed gesprek’ is geweest en dat ‘alles is uitgesproken’. Bellouki, die zijn eerder aangekondigde klacht nog niet had ingediend, zal dat ook niet meer doen. Lees verder

Van Aartsen leest Marokkaanse ambassadeur de les

Elsevier 22.09.2014 De Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki moet zich voortaan beter informeren voordat hij uitspraken doet over politiegeweld in Den Haag.

Rutte kan nog eens staatsman worden

Trouw 21.09.2014  Het lijkt erop dat het brisante islamdebat deze week, dertien jaar na 9/11, een stap verder is gekomen. De dominante politieke inzet was dat moslims zich de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat eigen moeten maken. Dat is nog steeds zo, maar nu breekt, dankzij premier Rutte, de notie door dat integratie geen eenrichtingsverkeer kan zijn, maar evenzeer plichten oplegt aan de moderne westerse democratie.

Verwant nieuws

Moslims hebben meer aan de Grondwet dan aan een dodelijk boek

Elsevier 19.09.2014 De Grondwet is noodzakelijk voor een vrije samenleving. Dat veel Nederlandse moslims de islamitische wetgeving belangrijker achten, is reden voor grote zorg.

Het lukte PVV-Kamerlid Geert Wilders dit jaar niet om de Algemene Politieke Beschouwingen naar zijn hand te zetten.

Lees ook…

Misbruikt Geert Wilders cijfers over moslims en Syrië?

Helden

Aan het onderzoek werkten 370 moslims mee. Uit dit onderzoek bleek dat 72 procent van de respondenten het goed vindt dat Nederlandse moslims naar Syrië vertrekken om daar te vechten. En 73 procent van de ondervraagden beschouwt de Syriëgangers als helden, schrijft elsevier.nl.

Sharia

Wilders beweerde ook dat driekwart van de Nederlandse moslims liever de sharia heeft dan de Nederlandse wet. Deze uitspraak is volgens elsevier.nl gebaseerd op een onderzoek van hoogleraar Ruud Koopmans, werkzaam voor het prestigieuze Berlijnse instituut WZB, van eind vorig jaar.

zie ook;

18 sep Misbruikt Geert Wilders cijfers over moslims en Syrië?

12 mrt 2013 ‘Nederland grote leverancier jihadstrijders in Syrië’

20 mei Stickeractie kan Geert Wilders nog duur komen te staan

Wilders geeft om de vervolgde christen, zolang die niet bij ons aanklopt

Trouw 19.09.2014 ‘No way!’ Geert Wilders trok tijdens de algemene beschouwingen een duidelijke lijn toen hem werd gevraagd of hij vervolgde christenen in Nederland wilde opvangen. De weigering past keurig in zijn asielbeleid. Maar hij lijkt te botsen met zijn sympathie voor vervolgde christenen.

“Wij weten dat in Noord-Irak duizenden en duizenden christenen en yezidi’s op de vlucht zijn geslagen”, stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob woensdagnacht. “Daar vindt een religieuze zuivering plaats. Wat is de boodschap van de heer Wilders aan deze christenen en yezidi’s?”

Roemer krijgt kritiek uit eigen fractie na optreden Algemene Beschouwingen

VK 19.09.2014 Binnen de SP-fractie heerst onvrede over het optreden van politiek leider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. ‘Emile heeft zich laten overbluffen’, zegt een anoniem SP-Kamerlid vandaag in het AD. ‘Hij was onhandig’, aldus een andere fractiegenoot.

De onvrede komt deels voort uit een nogal ongemakkelijk moment in het debat van woensdag. PvdA-leider Diederik Samsom verweet Roemer ‘gratis bier’ te verkopen, omdat die zijn betoog niet met cijfers wist te onderbouwen.

VERWANT NIEUWS

MEER OVER; SP  Emile Roemer  Politiek

Hoe SP-leider Roemer het deze week opnieuw liet afweten

NU 19.09.2014 Met D66, Christenunie en de SGP in het kamp van de coalitie, zouden deze Algemene Politieke Beschouwingen hét moment moeten zijn waarop de SP zich als links alternatief zou profileren.

In plaats daarvan blijft vooral het beeld van een stuntelende SP-leider Emile Roemer hangen, die de cijfers niet paraat had en geen grondschuddende interrupties wist te plaatsen.

Tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), waarin de Tweede Kamer het kabinet kan bevragen over de rijksbegroting, was het Roemer die het spits mocht afbijten.

Kritiek van SP

Het wankelende optreden van Roemer is ook in zijn eigen fractie niet onopgemerkt gebleven. Verschillende Kamerleden klagen vrijdag in het Algemeen Dagblad over de eigen partijleider.

“Emile heeft zich laten overbluffen”, zegt een anoniem SP-Kamerlid tegen de krant. Een andere SP’er vond dat hun fractievoorzitter “te kijk stond.” “Roemer was onhandig”, zegt een ander anoniem Kamerlid.

Kritieken op zijn optreden wijst Roemer resoluut van de hand. “Er is geen kritiek op mij. Ik had goede bijdrages en prima interrupties. Ik dacht dat ik onze tegenbegroting pas bij de financiële beschouwingen volgende week moest inleveren. Ik had hem niet bij me”, zegt Roemer tegen het AD.

Onderhandelingstafel

Donderdag nodigde premier Rutte het CDA uit om mee te denken over de omvangrijke belastingherzieningen. GroenLinks, een van de partijen van het Onderwijsakkoord, zal samen met D66 proberen haar invloed uit te oefenen bij de hernieuwde onderhandelingen over minister Plasterks (Binnenlandse Zaken) superprovincie.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over  NUweekend Prinsjesdag Algemene Politieke Beschouwingen

Extra geld voor noodhulp

Telegraaf 19.09.2014 De komende jaren komt 120 miljoen euro extra beschikbaar voor Nederlandse particuliere hulporganisaties. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het geld komt uit het nieuwe Relief Fund. Hierin zit tot en met 2017 in totaal 570 miljoen euro voor humanitaire hulp bij rampen en conflicten. Het bedrag komt bovenop de reguliere noodhulp waar jaarlijks meer dan 200 miljoen in omgaat.

‘Initiatief vorming superprovincie bij Kamer’

Trouw 19.09.2014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat het initiatief om opnieuw te praten over de vorming van een superprovincie geheel over aan de Tweede Kamer. Als D66 of een andere partij wil komen praten over het wetsvoorstel, dan zijn ze welkom. De koffie staat klaar, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Verwant nieuws

Plasterk bereid gesprekken over superprovincie te hervatten 

NU 19.09.2014 Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bereid de gesprekken met D66 en GroenLinks over de vorming van een superprovincie te hervatten.  Bekijk video – Dat heeft de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

“Het is een heel helder voorstel: je hebt eerst drie provincies en nu maak je er een van.  Als men dit zou willen dan zijn ze van harte welkom”, zei Plasterk, die de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland graag ziet samengaan om het openbaar bestuur te verbeteren. “Het wetsvoorstel kan zo uit de la worden getrokken.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Ronald Plasterk Superprovincie

Uitval premier tegen Wilders ‘recht uit het hart’

VK 19.09.2014 De opmerking van premier Mark Rutte aan het adres van PVV-leider Geert Wilders dat hij de samenleving zwakker maakt, was niet van te voren gepland. ‘De woorden kwamen recht uit het hart van de premier’, zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) vandaag voor het begin van de ministerraad.

Wilders draagt met zijn uitspraken over ‘het Marokkanenprobleem’ en een ‘anti-shariaverklaring’ niet bij aan een sterkere samenleving, maar maakt deze juist zwakker, hield Rutte hem gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor. Rutte gaf aan dat Wilders iedereen over een kam scheert als hij over een ‘Marokkanenprobleem’ spreekt.

Uitspraak Rutte over Wilders ongepland

Telegraaf 19.09.2014 De opmerking van premier Mark Rutte aan het adres van PVV-leider Geert Wilders dat hij de samenleving zwakker maakt, was niet van te voren gepland. „De woorden kwamen recht uit het hart van de premier.” Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) vrijdag aan het begin van de ministerraad.

Gerelateerde artikelen

18-09: PVV: geen vertrouwen meer

Uitspraak premier over Wilders niet gepland

NU 19.09.2014 De opmerking van premier Mark Rutte aan het adres van PVV-leider Geert Wilders dat hij de samenleving zwakker maakt, was niet van te voren gepland. “De woorden kwamen recht uit het hart van de premier.” Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) vrijdag aan het begin van de ministerraad.

Rutte gaf donderdag tijdens de algemene beschouwingen aan dat Wilders iedereen over een kam scheert als hij over een ‘Marokkanenprobleem’ spreekt.

Lees alle berichten over Wilders in ons dossier

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Geert Wilders

Algemene Politieke Beschouwingen

Niemand opende vandaag de aanval op Rutte. Het debat in vijf momenten

NRC 18.09.2014 Geen enkele fractieleider wist het Rutte vandaag moeilijk te maken op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het debat in vijf momenten.

‘VRIJWEL HELE OPPOSITIE ZIT DICHT TEGEN KABINET AAN’

Rutte zeilde vandaag met opmerkelijk gemak door het debat, blikt onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet terug.

Hoe Rutte zijn opponenten een voor een uitschakelde

VK 18.09.2014 Mark Rutte had vandaag misschien wel zijn beste Algemene Politieke Beschouwingen in zijn vier jaar als premier van Nederland. Hij had alle touwtjes in handen en werd geen moment aan het wankelen gebracht. Tegenover zich had hij twee regeringspartijen en elf oppositiefracties. Een voor een stuurde hij zijn opponenten terug naar de bankjes. Hieronder in elf citaten hoe de premier de aanvallen van zijn tegenstanders onschadelijk maakte.

Begroting ongeschonden door Algemene Beschouwingen 

NU 18.09.2014 Woensdag en donderdag is praktisch niets veranderd aan de begroting voor komend jaar. Er komt 40 miljoen euro extra om meer huishoudelijke hulpen in de thuiszorg aan het werk te houden en er is 1,5 miljoen extra voor de beveiliging van Joodse instellingen.

Dat blijkt uit de debatten die de oppositie de afgelopen twee dagen voerde met premier Mark Rutte naar aanleiding van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Zowel de begroting als de premier kwamen ongeschonden door het debat dat beschouwd wordt als het belangrijkste van het jaar. Anders dan vorig jaar had het kabinet dit keer ruim vóór Prinsjesdag afspraken gemaakt met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Begroting ongeschonden

Telegraaf 18.09.2014 Het was alweer de vierde keer dat premier Mark Rutte 2 lange dagen achter elkaar in de Tweede Kamer stond voor de algemene beschouwingen. En het lijkt hem steeds makkelijker af te gaan. Zijn begroting én hij zelf kwamen ongeschonden door het debat dat beschouwd wordt als het belangrijkste van het jaar.

Heel moeilijk was dat eerste niet. Anders dan vorig jaar had het kabinet dit keer ruim vóór Prinsjesdag afspraken gemaakt met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. Vorig jaar verzuimde Rutte dat en moest minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën het in oktober in lange, soms nachtelijke onderhandelingen eens worden met de drie oppositiepartijen over wijzigingen in zijn begroting.

Gerelateerde artikelen;

18-09: ‘Onafhankelijk van Russisch gas’

18-09: ‘Meer geld voor diplomatie’

18-09: Extra geld voor behoud hulp

18-09: ‘Weer overleg superprovincie’

18-09: PVV: geen vertrouwen meer

18-09: VVD waarschuwt Rutte

18-09: Pechtold beste debater

18-09: VVD: taxplan in totaliteit bezien

18-09: Geld voor Joodse instellingen

18-09: Nog geen besluit militaire inzet

18-09: ‘Regels pensioen te streng’

18-09: ‘Beeld ouderen onvolledig’

18-09: ‘CDA laat tekort stijgen’

18-09: ‘Niet tevreden over ambities Rutte’

18-09: ‘Vorige hervorming duurde jaren’

18-09: Rutte dankt hulpverlenersMH17

18-09: ‘Meer geld voor zorg’

18-09: ‘Kernenergie mogelijk’

18-09: ‘Wilders misbruikt cijfers’

Rijksbegroting door Tweede Kamer (en vrijwel zonder problemen)

NRC 18.09.2014 De rijksbegroting voor 2015 is vandaag vrijwel ongeschonden door de Tweede Kamer gekomen. Dat schrijft persbureau Novum. DeAlgemene Politieke Beschouwingen, die twee dagen hebben geduurd, zijn inmiddels geëindigd.

Het kabinet gaat kijken of meer geld aan Defensie kan worden uitgegeven. Jaarlijks gaat nu honderd miljoen euro structureel naar de Defensiebegroting. Ook maakt het kabinet veertig miljoen euro extra vrij om huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Ruim anderhalf miljoen gaat naar de beveiliging van Joodse instellingen. LEES VERDER

Opvallendste uitspraken dag 2

Telegraaf 18.09.2014 Opmerkelijke uitspraken donderdag tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte reageert op een fictief verhaal dat SGP’er Kees van der Staaij (SGP) woensdag in de Kamer vertelde over een ministerraad die begint met een Bijbelstudie. „Het verbaast mij dat hij ervan uitgaat dat de ministers en staatssecretarissen elkaar tutoyeren in de ministerraad. Dat is niet het geval. Wij noemen elkaar bij de achternaam om daarmee ook in de ministerraad, hoewel zonder media en in beslotenheid, een zekere formaliteit aan de vergadertafel te handhaven.”

Gerelateerde artikelen;

18-09: ‘Extra geld voor Defensie’

18-09: Alleen PVV zegt vertrouwen op

18-09: Begroting ongeschonden

18-09: ‘Onafhankelijk van Russisch gas’

18-09: ‘Meer geld voor diplomatie’

18-09: Extra geld voor behoud hulp

18-09: ‘Weer overleg superprovincie’

18-09: PVV: geen vertrouwen meer

18-09: VVD waarschuwt Rutte

18-09: Pechtold beste debater

18-09: VVD: taxplan in totaliteit bezien

18-09: Geld voor Joodse instellingen

18-09: Nog geen besluit militaire inzet

18-09: ‘Regels pensioen te streng’

18-09: ‘Beeld ouderen onvolledig’

18-09: ‘CDA laat tekort stijgen’

18-09: ‘Niet tevreden over ambities Rutte’

18-09: ‘Vorige hervorming duurde jaren’

18-09: Rutte dankt hulpverlenersMH17

18-09: ‘Meer geld voor zorg’

18-09: ‘Kernenergie mogelijk’

18-09: ‘Wilders misbruikt cijfers’

Dag 2: Rutte weet kabinetsplannen makkelijk te verdedigen

VK 18.09.2014 Premier Rutte praatte zich vandaag zonder veel problemen door de Algemene Politieke Beschouwingen. De Volkskrant deed live verslag. Lees het hieronder terug.

Het verzoek van CDA en D66 om het voorstel voor de belastingherziening al voor 1 februari te sturen wist Rutte gemakkelijk naast zich neer te leggen. De begroting kwam zonder ook maar één krasje door de vergadering. Wel is nog onduidelijk of er overeenstemming gevonden kan worden over de belastingherziening. Dat de meeste partijen mee willen praten is wel zeker.

Volgens Rutte was het debat ‘een voorbeeld van hoe de democratie moet functioneren’, ondanks dat het soms ‘knetterde’ tussen partijen. Daarbij doelde hij misschien op zijn discussie met Geert Wilders over de moslims in Nederland. Op verzoek van PvdA-leider Samsom veroordeelde hij ‘eindelijk’ (quote Samsom) eens de uitspraken van de PVV-leider.

Beschouwingen dag 2: Rutte blaakt van het zelfvertrouwen en geeft Wilders op zijn kop

Trouw 18.09.2014  Premier Rutte blaakte van het zelfvertrouwen toen hij vandaag verantwoording aflegde aan de kamer. De vragen die hij voorgeschoteld kreeg, beantwoordde hij met bravoure. Maar naast die glimlach was er ook kritiek. Wilders’ pleidooi voor een anti-shariaverklaring vond de premier “een stuk rood vlees dat geen commentaar rechtvaardigt”.

“We zijn tegen polarisatie en voor integratie”, reageerde de premier. En, stipte hij nog eens aan, het kabinet denkt niet in groepen. Wilders draagt met zijn pleidooien niet bij aan een sterkere, maar juist aan een zwakkere samenleving, aldus Rutte.

De PVV-leider wil dat Nederlanders met een islamitisch paspoort een verklaring ondertekenen waarin ze afstand nemen van de sharia, de islamitische wetgeving.

Tegenbegroting CDA laat tekort met 1,3 miljard oplopen

Trouw 18.09.2014 De tegenbegroting voor 2015 die CDA-leider Sybrand Buma heeft ingediend bij de algemene politieke beschouwingen leidt tot een hoger overheidstekort. Dat valt 1,3 miljard euro hoger uit dan in de kabinetsplannen. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau.

In de plannen van het CDA staat dat de lasten voor burgers en bedrijven met 1,6 miljard moeten worden verlicht. Ook wil de partij honderden miljoenen meer uittrekken voor defensie en veiligheid. Volgens het planbureau staat daar een bezuiniging van per saldo 300 miljoen tegenover, vooral in de sociale zekerheid. De koopkrachteffecten en de gevolgen voor de economische groei van de CDA-plannen heeft het CPB nog niet kunnen becijferen.

Nederlands Debat Instituut: Pechtold beste debater van Binnenhof

Pechtold beste debater bij Beschouwingen

Kamer wil extra geld voor Defensie

‘Extra geld voor Defensie’

Alleen PVV zegt vertrouwen op

Kamer wil extra geld voor behoud huishoudelijke hulp

‘Meer geld voor diplomatie’

Extra geld voor behoud hulp

D66 en GroenLinks willen weer praten over superprovincie

‘Weer overleg superprovincie’

PVV: geen vertrouwen meer

VVD waarschuwt Rutte

Pechtold beste debater

VVD: taxplan in totaliteit bezien

D66 en GroenLinks weer bereid tot overleg superprovincie

Geld voor Joodse instellingen

‘Driekwart moslims wil sharia? Hoe Wilders’ praatjes de wereld inkomen’

Onderzoeksbureau distantieert zich van interpretatie cijfers Wilders

Premier Rutte neemt het op voor Marokkanen

RTVWEST 18.09.2014 DEN HAAG – Premier Rutte heeft PVV-leider Geert Wilders fel aangevallen over diens opmerking dat er een ‘Marokkanenprobleem’ is . Lees verder

Rutte leest Wilders de les over Marokkanenuitspraken; dit zei hij

VK 18.09.2014 Premier Rutte greep de Algemene Politieke Beschouwingen vandaag aan om PVV-leider Geert Wilders de les te lezen. Wilders draagt met zijn uitspraken over ‘het Marokkanenprobleem’ en een ‘anti-shariaverklaring’ niet bij aan een sterkere samenleving, maar maakt deze juist zwakker, hield Rutte hem voor. Hieronder het letterlijke verslag van die discussie, zoals opgetekend door de stenografen van de Tweede Kamer.

Rutte kraakt Sharia-plan Wilders

LIVE: Rutte haalt uit naar Wilders: hij maakt samenleving zwakker›

Rutte: Wilders maakt samenleving zwakker met zijn anti-islam retoriek

 

Rutte neemt voor het eerst afstand van uitlatingen Wilders 

‘Wilders over de schreef met Marokkanen-uitspraken’

Geld voor Joodse instellingen

Rutte kraakt Sharia-plan Wilders

Nog geen besluit militaire inzet

Rutte: Eerste voorstellen belastingstelsel voor zomer 2015

VK 18.09.2014 Het kabinet geeft niet toe aan de wensen van D66 en CDA om voor 1 februari met een meer concrete invulling te komen van de herziening van het belastingstelsel. Wel zal de regering nog voor de zomer van 2015 met eerste voorstellen komen. Dat zei premier Rutte vanochtend tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

De vorige belastinghervorming uit 2001 kostte vier jaar. De ambitie van dit kabinet is om het deze keer sneller te doen, aldus Rutte. Hij reageerde op kritiek van de oppositie dat het kabinet de belastingherziening voor zich uit schuift.

‘Regels pensioen te streng’

‘Beeld ouderen onvolledig’

Rutte: Wilders kan niet in schaduw staan van Marokkaanse ondernemers

Elsevier 18.09.2014 Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Volgens de premier kan Wilders ‘nog niet in de schaduw staan’ van Marokkanen die in Nederland een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer was het donderdag de beurt aan premier Rutte.

Stuk rood vlees

De door Wilders voorgestelde anti-shariaverklaring noemde de premier ‘een stuk rood vlees dat eigenlijk geen reactie waardig is’. Toch nam Rutte de tijd om zijn mening over het voorstel te geven.

‘Wilders gebruikte cijfers bij Beschouwingen verkeerd’

‘Wilders misbruikt cijfers’

Misbruikt Geert Wilders cijfers over moslims en Syrië?

De linkse partijen zijn helemaal de weg kwijt

CDA laat tekort stijgen

‘Niet tevreden over ambities Rutte

Vorige hervorming duurde jaren’

‘Meer geld voor zorg’

Woord is aan Rutte

Telegraaf 18.09.2014 Premier Mark Rutte komt donderdagochtend om 10.30 uur voor het eerst aan het woord in de algemene politieke beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Woensdag was de hele dag alleen de Kamer aan het woord geweest en moest Rutte, met om zich heen alle ministers en staatssecretarissen, luisteren.

Liveblog: dag 1 van debat van het jaar – eindelijk de beurt aan Wilders›

LIVE: Rutte haalt uit naar Wilders: hij maakt samenleving zwakker›

Kort nachtje voor Kamerleden en kabinet

Telegraaf 18.09.2014 Tweede Kamerleden, ministers, staatssecretarissen, hun ambtenaren en niet in de laatste plaats premier Mark Rutte gaan een kort nachtje tegemoet. De eerste dag van de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer eindigde in de nacht van woensdag op donderdag om 01.10 uur.

Als laatste kwamen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, Henk Krol van 50PLUS/Baay, Norbert Klein van 50PLUS/Klein en Louis Bontes van VNL aan het woord.

Dag 1 van de Beschouwingen: hoe deden de politieke leiders het?

NRC 17.09.2014 De eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen duurde vooral heel erg lang. Hoe deden de belangrijkste fractievoorzitters het? Wie scoorde en wie niet? Een overzicht.

SGP leest voor uit Bijbel

Meer geld voor buitenland’

Opvallende uitspraken

Debatjury over Kamerleden: ‘Het was een veel te lange eerste dag’

VK 18.09.2014 Woensdag en donderdag vinden in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen plaats, het debathoogtepunt van het jaar op het Binnenhof. Politici zetten alle retorische zeilen bij om tegenstanders te slim af te zijn en de media (en u, de kiezer) te bereiken met catchy oneliners en verrassende plannen. Maar hoe goed zijn ze eigenlijk? Onze jury, bestaande uit Roderik van Grieken en Donatello Piras van het Nederlands Debatinstituut, geeft live analyse van memorabele clashes en retorische hoogstandjes. Lees het oordeel over het debat op dag één hieronder terug. Donderdag volgt het live oordeel bij dag twee.

Kamer schiet alle kanten op in Algemene Beschouwingen

VK 18.09.2014 De Tweede Kamer reageerde gisteren op de begrotingsplannen die het kabinet een dag eerder had gepresenteerd. Die plannen waren vooraf al voorzien van steun van drie oppositiepartijen. De Kamer viel dus uiteen in coalitie, gedoogoppositie en echte oppositie. En zo was het debat dan ook, dat van 10.30 ’s ochtends tot 1.00 uur in de nacht duurde. Bij vlagen knetterde het, vaak ging het alle kanten op. De Volkskrant deed live verslag. Lees het verslag hieronder terug.

Liveblog: Rutte aan het woord bij Algemene Beschouwingen

NU 17.09.2014 Premier Mark Rutte heeft donderdag zijn termijn tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Volg het debat via dit liveblog.

Klik hier voor de mobiele versieWoensdag is de hele dag alleen de Kamer aan het woord geweest en moest Rutte, met om zich heen alle ministers en staatssecretarissen, luisteren.

‘Geld dat het kabinet uittrekt is niets meer dan beginnetje’

NU 17.09.2014 CDA-leider Sybrand Buma is woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stevig aangevallen op zijn tegenvoorstellen voor de begroting voor 2015.

Volg hier ons liveblog – Volgens PvdA-leider Diederik Samsom gaan de plannen van het CDA ten koste van ouderen, werkende vrouwen en mensen met een uitkering. D66-leider Alexander Pechtold snapt daarnaast niet dat Buma ambtenaren langer op de nullijn wil laten, terwijl zij er al jaren niks meer bij krijgen.

Debatjury over Kamerleden: ‘Een bijzonder stukje koorddansen van Pechtold’

VK 17.09.2014 Woensdag en donderdag vinden in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen plaats, het debathoogtepunt van het jaar op het Binnenhof. Politici zetten alle retorische zeilen bij om tegenstanders te slim af te zijn en de media (en u, de kiezer) te bereiken met catchy oneliners en verrassende plannen. Maar hoe goed zijn ze eigenlijk? Onze jury, bestaande uit Roderik van Grieken en Donatello Piras van het Nederlands Debatinstituut, geeft live analyse van memorabele clashes en retorische hoogstandjes. Lees het oordeel over het debat op dag één hieronder terug. Donderdag volgt het live oordeel bij dag twee.

Grootste uit ‘geliefde oppositie’ wordt grimmig

Trouw 17.09.2014 De ‘geliefde oppositie’ wordt D66 wel genoemd, samen met ChristenUnie en SGP, omdat ze partijen zijn die de kabinetsbegroting mede mochten vormgeven. Maar liefde kan snel voorbij zijn, zeker die van D66-leider Alexander Pechtold. Hij heeft de begroting van 2015 gesteund, ja. Maar die van 2016 is een heel ander chapiter. Tenzij het kabinet de komende maanden vliegende haast maakt met de hervorming van de belastingen en de pensioenen, lijkt het na volgend jaar met de steun van D66 gedaan.

Pechtold stelde vandaag twee keiharde deadlines. De eerste in een interruptiedebat met VVD-voorman Halbe Zijlstra: “1 februari dient het kabinet wat mij betreft te komen met concrete plannen. Die zal ik met mijn eigen plannen vergelijken. Dan kunnen we door.” De deadline van 1 februari is van praktische aard: dan is het nog mogelijk om de plannen op 1 januari 2016 in te voeren.

Live: ‘Mijn zoon is sinds een paar jaar lid van de PvdA’

Live: ‘Realistische tegenbegroting van GroenLinks’

Oppositie waarschuwt kabinet: ‘Niet twee jaar op de handen gaan zitten’

Pleidooi voor Defensie

‘Consumptie belasten’

D66: korting zzp’er

Coalitie verwerpt kritiek

‘Niet extra snijden’

Samsom wil snel meer banen

‘Geld voor belastingherziening is er nu niet’

CDA en D66 willen deadline voor belastinghervorming

Vragen over belastingplan

Wat betekent die koopkrachtprognose nu écht voor u?

Wat doet uw koopkracht?

Telegraaf 17.09.2014 De prinsjesdagplannen zijn bekend, de Tweede Kamer bezig met de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar gaat u er in koopkracht nou op voor- of achteruit? Met deze interactieve graphic kunt u dat zelf uitrekenen.

Het Nibud, specialist op het gebied van koopkrachtplaatjes, heeft voor 100 fictieve ‘voorbeeldgezinnen’ uitgerekend wat de koopkrachteffecten van de rijksbegroting voor 2015 zijn. Alleenstaand, getrouwd, werkend, gepensioneerd, hoge en lage inkomens: 100 verschillende combinaties, en allemaal (een klein beetje) meer of minder koopkracht.

Plannen Kabinet ‘grof schandaal’

Algemene beschouwingen: Wilders houdt het bij zijn eigen agenda

Trouw 17.09.2014 Wat gebeurde er gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Een overzicht van hoe de grootste partijen zich profileerden tijdens de eerste termijn.

Vorig jaar kon Geert Wilders, als leider van de grootste oppositiepartij nog als eerste spreken bij de Algemene Beschouwingen. Een jaar later, drie leden armer, gaan SP en CDA hem voor, omdat die fracties  nu groter zijn.

Wilders: ‘zet Marokkaanse ambassadeur het land uit’

lees ook Verbazing over uitspraken Marokkaanse ambassadeur over politie

Algemene beschouwingen in acht opvallende uitspraken

Elsevier 17.09.2014 De Tweede Kamer staat woensdag in het teken van de algemene beschouwingen over de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. Dit waren de opvallendste uitspraken vandaag.

Mark Rutte: ‘Diederik speelt geen spelletjes. Hij kan het niet eens’

Broos herstel in een vijandige wereld

Samsom: niet snijden in overheid ten faveure van belastingverlaging

Roemer onder vuur: heeft hij de cijfers wel paraat?

Het belastingplan van Rutte II is een dooie mus

Samsom roept Rutte op afstand te nemen van Wilders

‘Druk met belastingplan’

Hervorming op drijfzand’

CDA en D66 eisen haast met belastingstelsel

GroenLinks voor duurdere energie en verlaging werkgeverspremies

Asscher: kritiek is gratuit

Asscher vindt kritiek oppositie ‘gratuit’

De vijf plannen van Prinsjesdag die je nog niet kent

NRC 17.09.2014  Tientallen maatregelen, 259,6 miljard aan uitgaven, 248,6 miljard aan inkomsten. Zoals elk jaar leverde Prinsjesdag gisteren weer tientallen plannen en maatregelen op voor het komende jaar. Maar het kabinet kijkt ook verder en experimenteert met pilots. NRC Q zet vijf opvallende op een rij:MEER OP NRC Q

‘Rutte II heeft nog twee grote projecten op de agenda’›

 NRC 17.09.2014 Rutte II heeft nog twee grote projecten te voltooien: een ‘groeiagenda’ die voor meer banen moet zorgen en het hervormen van het belastingstelsel. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Zijlstra kwam goed voor de dag, terwijl Roemer eerder op de dag grote moeite had overeind te blijven.

Volg hier ons liveblog over de algemene beschouwingen.

Nederlanders begrijpen heus wel waar het kabinet mee bezig is

Koran uit de Kamer’

Liveblog debat begroting

Liveblog: Kamer aan het woord bij Algemene Beschouwingen

NU 17.09.2014 Premier Mark Rutte heeft donderdag zijn termijn tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Volg het debat via dit liveblog. Klik hier voor de mobiele versieWoensdag is de hele dag alleen de Kamer aan het woord geweest en moest Rutte, met om zich heen alle ministers en staatssecretarissen, luisteren.

Algemene Beschouwingen van start

Telegraaf 17.09.2014 De Tweede Kamer maakt zich op voor twee lange dagen van debat over de rijksbegroting voor volgend jaar. De algemene politieke beschouwingen worden traditiegetrouw gezien als het belangrijkste debat van het jaar.

De oppositie heeft de messen geslepen voor een flinke confrontatie met premier Mark Rutte. Die voert zelf pas donderdag het woord en moet woensdag vanaf 10.30 uur tot eind van de avond luisteren naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

16-09: Rutte verwacht genoeg steun

16-09: Werkloosheid onacceptabel hoog

16-09: FNV ‘schrikt’ van koopkracht ouderen

16-09: Waar geeft de overheid haar geld aan uit in 2015?

‘Het idee is goed, maar het plan ontbreekt’

Telegraaf 17.09.2014 Het kabinet krijgt bepaald nog geen staande ovatie van beursgenoteerde bedrijven voor zijn begroting voor volgend jaar, zo bleek gisteren op een ‘smallcap-conferentie’ van ABN Amro. Hooguit wat voorzichtig geklap voor het voeren van ‘consistent beleid’.

Zelfs het onderdeel dat ondernemers als muziek in de oren zou moeten klinken, het verlagen van de belasting op arbeid, wordt wat lauw ontvangen. Zo had bestuursvoorzitter Eric Winter vandetacheerder DPA gehoopt op “meer daadkracht” met het hervormen van het belastingstelsel.

Prinsjesdag: wat verandert er voor de ondernemer?

Telegraaf 17.09.2014 Minister Dijsselbloem van Financiën heeft het koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting overhandigd aan de Tweede Kamer. Ook voor de ondernemer gaat natuurlijk het een en ander veranderen met de nieuwe kabinetsplannen. Hier vindt u alle maatregelen op een rij.

Fijn voor de ondernemer: de koopkracht van de consument gaat omhoog met 0,5 procent.

ZIE OOK:

Ondernemers: het mag een onsje meer zijn

Geen cent extra voor Buitenlandse Zaken

september 19, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. K L A A S V A A K :

    Geen of minder binnenlandse Economie meer, maar wel extra Buitenlandse investeringen door nog eens extra en verplichte bijdragen aan de E.U. Geen Koopkracht meer voor Jan en alleman, wat leidt tot nog veel méér faillissementen MKB enzovoorts.
    Kaartenhuis nagenoeg niet in elkaar, maar uit elkaar !
    Know how , techniek zonder innovatie gaat per slot van rekening dan abrupt verloren en wordt door anderen overgenomen.
    B.V. NEDERLAND : uitverkoop.

    At Your & My S e r v i c e *****

    Reactie door ronantoinekraft | september 19, 2014

  2. […] zie ook:  Nabeschouwing Miljoenennota 2015 […]

    Pingback door Algemene Beschouwingen 2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2015

  3. […] zie ook:  Nabeschouwing Miljoenennota 2015 […]

    Pingback door Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.