Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016

Algemene Beschouwingen

De Tweede Kamer debatteert tijdens de Algemene Beschouwingen met premier Rutte over de begroting voor volgend jaar. Regeringspartijen PvdA en VVD zullen bij het verdedigen van de begroting voor 2016 meer hun eigen koers varen, ondanks dat ze samen in de coalitie zitten. Het is immers de laatste gezamenlijke begroting van dit kabinet voor geplande verkiezingen van maart 2017. Prinsjesdagstukken 2015

prinsjesdag Telegraaf

Prinsjesdag Telegraaf

Prinsjesdag 2015 BB

Miljoenennota 2016 RO

Troonrede 2015 RO

Prinsjesdag 2015 BB

Prinsjesdag 2015 NU

Prinsjesdag 2015 Live NU

Prinsjesdag 2015 VK

Miljoenenota 2016 NRC

Dit is de volledige tekst van de troonrede 2015 – Elsevier 

Wat u moet weten over Prinsjesdag 2015  – Elsevier

Prinsjesdag: bijzondere hoedjes, en wat droeg Máxima? – Elsevier

Kijk nu live Algemene Beschouwingen: debat over miljoenennota

zie ook:  Nabeschouwing Miljoenennota 2015

zie ook: Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet najaar

IMG_1778

Kabinet houdt oppositie nog op afstand

AD 01.10.2015 Het kabinet houdt de oppositie, die uiteindelijk nodig zal zijn in de Eerste Kamer, vooralsnog grotendeels op afstand. Dat bleek donderdag bij de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet bereid nu al extra geld vrij te maken voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Wel gaat hij zoeken naar oplossingen voor de mogelijke problemen. En staatssecretaris Eric Wiebes weigerde in te gaan op de uitdrukkelijke CDA-wens om de nieuwe vermogensrendementsheffing en de lastenverlichting van 5 miljard euro van elkaar los te koppelen. Op beide punten loopt het kabinet het risico om de steun in de Eerste Kamer, waar de coalitie van VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid heeft, te verliezen.

GERELATEERD NIEUWS

Zieke werknemer kost klein bedrijf straks minder geld

Beschouwingen in teken van vluchtelingen

Dijsselbloem ziet risico’s in justitiebegroting

NU 01.10.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem erkent dat er risico’s zijn in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie en wil met de Tweede Kamer op zoek naar oplossingen om te voorkomen dat het ministerie met een miljoenengat komt te zitten.

Dat zei hij donderdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Volgens Dijsselbloem dreigt er een “budgetspanning” op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen luidde de oppositie al de noodklok.

Zij eisen dat er direct meer geld wordt vrijgemaakt voor Veiligheid en Justitie. Doet het kabinet dat niet, dan voorziet de oppositie dat de justitiebegroting in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, zal stranden.

Duidelijk is dat een groot deel van de senatoren grote moeite heeft met wetsvoorstellen als de verhoging van de griffierechten, de verlaging van de rechtsbijstand en eigen bijdrage van gedetineerden.

Daarnaast worstelt Justitie al maanden met een slepend loonconflict met de politie, die geen genoegen nemen met de voorgestelde loonsverhoging. Ook de VVD en PvdA zijn kritisch over de justitiebegroting.

IMG_1779

Volg de beschouwingen

Telegraaf 30.09.2015 De Tweede Kamer houdt vandaag de jaarlijkse financiële beschouwingen met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Het debat zal deels gaan over de vraag of het toch nog mogelijk is het eens te worden over eerste stappen in een herziening van het belastingstelsel. Onze politiek verslaggever volgt het op de voet.

Pogingen daartoe strandden dit voorjaar toen een plan van het kabinet op onvoldoende steun kon rekenen van de oppositie. Die is nodig omdat het kabinet bij lange na geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Bij de algemene politieke beschouwingen vorige week bleek toch weer enig animo voor een belastingherziening. Premier Mark Rutte schoof het dossier toen door naar de financiële beschouwingen. Ook de Algemene Rekenkamer riep de Kamer en het kabinet op toch te zoeken naar manieren om het ingewikkelde Nederlandse belastingstelsel te vereenvoudigen.

Wat ook aan de orde zal komen is een voorstel van D66 om een ‘bankvergunning-light’ te introduceren, met minder strenge eisen. Dijsselbloem staat daar sympathiek tegenover, maar wil wel voorkomen dat er weer drama’s ontstaan zoals met Icesave en DSB.

Woensdag zijn eerste de Kamerleden aan de beurt, Dijsselbloem en Wiebes reageren donderdag.

PvdA: banken hebben ons voorgelogen

NRC 30.09.2015 De buffers van banken moeten verder verhoogd worden dan de 4 procent die het kabinet wil. Dat zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vandaag bij de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. De motivatie voor zijn voorstel is opmerkelijk: niet zozeer uit financiële prudentie maar omdat de grote Nederlandse bankensector “ons heeft voorgelogen”.

In de discussie in de afgelopen crisisjaren over het verhogen van kapitaalbuffers ontstond er stevig verzet vanuit de bankenlobby. Hun boodschap: als banken meer eigen vermogen moeten aanhouden op hun balans (het kabinet wil 4 procent van het balanstotaal; de banken willen niet verder gaan dan 3 procent) zou de kredietverlening opdrogen, zeker als de crisis eenmaal voorbij was. LEES VERDER

Lees ook op NRC QDijsselbloem: Banken proberen onder crisismaatregelen uit te komen

Lees meer;

VANDAAG PvdA: banken hebben ons voorgelogen

2014 PvdA hekelt salarisverhoging topmanagers ABN Amro maar wil geen debat ›

9 APR LIVE: Kamerdebat ABN – Dijsselbloem erkent foutjes, maar niet in problemen ›

2013 Kiezer verwacht harde actie na wanbeleid SNS

2014 DNB verplicht vier grote banken tot hogere buffers ›

SP vindt houding van PVV over kosten asielzoekers beschamend.

NU 30.09.2015 SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt het beschamend dat de PVV zich in het vluchtelingendebat vooral zorgen maakt over de kosten van een asielzoeker in Nederland.

“Ik voel mij persoonlijk aangevallen”, zegt Merkies tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

“Mijn moeder is als vluchteling naar Nederland toegekomen. Daarom sta ik hier nu.” De moeder van de parlementariër vluchtte in 1956 voor het het stalinistische bewind van Hongarije naar Nederland.

Volgens de SP’er realiseert de PVV zich niet hoe belangrijk het is om met open armen te worden ontvangen. Merkies: “Ik vind dat beschamend”.

Volgens PVV-Kamerlid Tony van Dijck kost het “kapitalen” om vluchtelingen uit met name Syrië en Irak asiel te verlenen. Van Dijck somt op dat een asielzoeker in Nederland onderwijs, uitkeringen en huisvesting moet krijgen. Zijn partij ziet dat geld liever naar de zorg en naar ouderen gaan.

Lees meer over: Algemene Financiële Beschouwingen SP PVV

SP en PVV ruziën bij Financiële Beschouwingen

AD 30.09.2015 SP en PVV zijn woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen flink met elkaar in botsing gekomen over de asielzoekers die naar Nederland komen.

De heer Van Dijck realiseert zich niet hoe belangrijk het is om met open armen te worden ontvangen als je op de vlucht gaat en huis en haard moet verlaten, aldus Merkies (SP).

PVV’er Tony van Dijck noemde de opvang van de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië ‘een financiële ramp voor Nederland’. Hij meent dat de SP wel erg ruimhartig vluchtelingen wil toelaten.

Dat raakte SP’er Arnold Merkies. ,,Mijn moeder is naar dit land gekomen als vluchteling. Gelukkig is zij goed ontvangen en heeft zij haar leven kunnen opbouwen. Ik ben daar blij om. De heer Van Dijck realiseert zich niet hoe belangrijk het is om met open armen te worden ontvangen als je op de vlucht gaat en huis en haard moet verlaten. Dat vind ik beschamend”, aldus Merkies.

SP en PVV botsen over kosten vluchtelingen

Telegraaf 30.09.2015 SP en PVV zijn woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen flink met elkaar in botsing gekomen over de asielzoekers die naar Nederland komen.

PVV’er Tony van Dijck noemde de opvang van de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië “een financiële ramp voor Nederland”. Hij meent dat de SP wel erg ruimhartig vluchtelingen wil toelaten. Dat raakte SP’er Arnold Merkies. “Mijn moeder is naar dit land gekomen als vluchteling. Gelukkig is zij goed ontvangen en heeft zij haar leven kunnen opbouwen. Ik ben daar blij om. De heer Van Dijck realiseert zich niet hoe belangrijk het is om met open armen te worden ontvangen als je op de vlucht gaat en huis en haard moet verlaten. Dat vind ik beschamend”, aldus Merkies.

Lees meer over; vluchtelingen

Vandaag financiële beschouwingen

Telegraaf 30.09.2015 De Tweede Kamer houdt woensdag de jaarlijkse financiële beschouwingen met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Het debat zal deels gaan over de vraag of het toch nog mogelijk is het eens te worden over eerste stappen in een herziening van het belastingstelsel.

Pogingen daartoe strandden dit voorjaar toen een plan van het kabinet op onvoldoende steun kon rekenen van de oppositie. Die is nodig omdat het kabinet bij lange na geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Bij de algemene politieke beschouwingen vorige week bleek toch weer enig animo voor een belastingherziening. Premier Mark Rutte schoof het dossier toen door naar de financiële beschouwingen. Ook de Algemene Rekenkamer riep de Kamer en het kabinet op toch te zoeken naar manieren om het ingewikkelde Nederlandse belastingstelsel te vereenvoudigen.

Wat ook aan de orde zal komen is een voorstel van D66 om een ‘bankvergunning-light’ te introduceren, met minder strenge eisen. Dijsselbloem staat daar sympathiek tegenover, maar wil wel voorkomen dat er weer drama’s ontstaan zoals met Icesave en DSB.

Woensdag zijn eerste de Kamerleden aan de beurt, Dijsselbloem en Wiebes reageren donderdag.

Lees meer over; financiële beschouwingen

Van Miltenburg overwoog geen ingrijpen om ‘nepparlement’

NU 18.09.2015 De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft niet overwogen in te grijpen toen Geert Wilders van de PVV sprak van een “nepparlement”.  ​Dat zei ze vrijdagavond in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

“In de Grondwet staat dat Kamerleden in de Kamer alles mogen zeggen”, zei ze. Het is aan de parlementariërs zelf om elkaar onderling te corrigeren, aldus Van Miltenburg.

“Als ze gewild hadden, had ik ze allemaal de ruimte gegeven om over deze uitspraak in discussie te gaan.” Ze vindt de uitspraak van Wilders wel een “hele stevige”, maar daar heeft ze er in die 22 uur Algemene Politieke Beschouwingen wel meer van gehoord. En van verschillende andere dingen die er werden gezegd vroeg ze zich ook af die wel klopten, vertelde ze. De Tweede Kamer is echter een “heel serieus parlement”, benadrukte Van Miltenburg.

Zie ook: Vertegenwoordigt Wilders ‘het volk’, of lijdt hij aan ‘grootheidswaanzin’?

Lees meer over: Anouchka van Miltenburg Geert WildersTweede Kamer

Gerelateerde artikelen;

Kamer wil anonieme post anders behandelen 

Oppositie boos op Van Miltenburg om automatische vernietiging brieven update: 22:59

Kamervoorzitter Van Miltenburg neemt inreisverbod hoog op 

PVV eist spoedvergadering bestuur Kamer over zaak-Voortman 

Vertegenwoordigt Wilders ‘het volk’, of lijdt hij aan ‘grootheidswaanzin’?

NU 18.09.2015 PVV-leider Geert Wilders haalde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de woede van de Kamer op de hals toen hij Tweede Kamer verweet “het volk” niet te vertegenwoordigen. Klopt zijn stelling?

NU.nl analyseerde met debatexpert Roderik van Grieken, historicus Zihni Özdil en Binnenhofwatcher Sywert van Lienden de uitlatingen van Wilders tijdens de algemene beschouwingen en de rol van Van Miltenburg.

De Tweede Kamer is een “nepparlement”, zei Wilders. Alexander Pechtold (D66) verweet hem “grootheidswaanzin” en nam het Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg kwalijk dat zij niet ingreep.

Lees meer over: 

PrinsjesdagAlgemene Politieke Beschouwingen Geert Wilders PVV

‘Uitspraak Wilders ongepast’

Telegraaf 18.09.2015 Dat PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer donderdag een nepparlement noemde, is ongepast. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Eerder noemde hij het al bizar.

Tegelijk wilde Rutte er niet te veel woorden aan wijden. Hij zei geen zin te hebben om via de pers met Wilders in gesprek te gaan over diens opmerking. “Ik vind ‘m ongepast, ik leg u uit waarom ik zielsveel hou van de democratie en het parlement, ook als ze het niet met me eens zijn. Verder ga ik niet in op die kreet van hem gisteren. We moeten het niet te zwaar maken. Hij riep dat, hij mag dat roepen, er is vrijheid van meningsuiting, maar het is zo’n onzin, dat we er niet te veel aandacht aan besteden.”

Wilders twitterde meteen: “Wat ongepast is, is dat we een nepparlement hebben dat niet doet wat de bevolking wil.”

D66-leider Alexander Pechtold wil “op een rustiger moment” aan de kaak stellen dat de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, donderdag niet heeft ingegrepen toen Geert Wilders van de PVV sprak van een “nepparlement”. Ze moet verklaren waarom ze niet heeft ingegrepen, vinden ze bij D66. De parlementariërs zijn rechtmatig gekozen, dan kan iemand niet zeggen dat het parlement niet legitiem is, zo is de gedachte.

PvdA en VVD scherpen het verschil aan

Trouw 17.09.2015 Mark Rutte beleefde als premier zijn vijfde Algemene Beschouwingen. Niet eerder in die vijf jaar ging het zo goed met Nederland. Is hij nu klaar? Nee. “Er ligt nog veel stof voor de schaar”, zei Rutte. Weerbarstige stof. Want: ‘De verschillen tussen deze twee partijen zijn zo’n beetje over alles gigantisch’. Nu het beter gaat en het kabinet met het laatste jaar bezig is, scherpen PvdA en VVD de verschillen nog wat aan.

Als een greppel, een schacht. Zo ziet PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen drie jaar. Hij lag erin, de VVD lag erin, heel Nederland spartelde amechtig op de bodem. Geen situatie om kniepknijperig te doen over sociaal-democratische waarden, om te tamboereren op het eigen verschiet. Er wàs helemaal geen vergezicht. Al wat je zag, was modderige wanden.

“We moesten Nederland uit de recessie laten klimmen”, vindt de PvdA-leider. “Daarvoor was het nodig dat wij elkaar zouden helpen, een beetje zoals je elkaar vroeger als kind omhoog hielp uit een te diepe greppel waarin je in je overmoed was gesprongen. Het levert zere vingers op, pijnlijke schouders en vuile handen, maar je komt wel boven.”

Verwant nieuws;

Meer over; Algemene Politieke Beschouwingen Politiek

Rutte laat onderhandeling met oppositie aan ministers

VK 17.09.2015 De angel was eigenlijk al uit het debat voordat het begon. Na de provinciale verkiezingen dit voorjaar slonk het aantal Eerste Kamerzetels van de coalitie naar 21, dat zijn 17 zetels te weinig voor een meerderheid. Het betekende het einde van de gelegenheidscoalitie met D66, ChristenUnie en de SGP. Terstond mislukten onderhandelingen over een hervorming van het belastingstelsel.

ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN;

Gejammer over rechtstatelijke principes heet mierenneukerij

Rutte laat onderhandeling met oppositie aan ministers

Kabinet zwicht: meer geld voor politie en justitie

Wilders winnaar van debatprijs

Rutte en Wilders botsen: ‘Ons volk wordt vervangen’

BEKIJK HELE LIJST

Kabinet zwicht: meer geld voor politie en justitie

VK 17.09.2015 De oppositie heeft de coalitie van VVD en PvdA zodanig onder druk gezet dat er meer geld naar de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht gaat. Coalitiepartijen VVD en PvdA beseffen dat ze zich aan de wil van de oppositie moeten onderwerpen nu hun coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

‘Een houtje-touwtjebegroting’, zo noemt de oppositie de ramingen voor justitie, gevolgd door een lange lijst grieven. Het oprichten van een Nationale Politie blijkt veel duurder dan verwacht; om het te betalen, dreigen opleidingsbudgetten voor agenten te worden gehalveerd.

Het Openbaar Ministerie kan door de bezuinigingen zijn werk niet meer doen en dreigt zijn gezag te verliezen. Rechtbanken van Alkmaar tot Zutphen moeten sluiten. En dan zijn er nog de bezuinigingen op de rechtsbijstand en de griffierechten waarmee de Eerste Kamer bij voorbaat niet akkoord gaat. Volgens het CDA kost het 200 miljoen om al die gaten te repareren.

ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN;

Gejammer over rechtstatelijke principes heet mierenneukerij

Rutte laat onderhandeling met oppositie aan ministers

Kabinet zwicht: meer geld voor politie en justitie

Wilders winnaar van debatprijs

Rutte en Wilders botsen: ‘Ons volk wordt vervangen’

BEKIJK HELE LIJST

PvdA’er blijft bij kritiek op Wilders

Telegraaf 17.09.2015 PvdA-Kamerlid Jan Vos neemt geen woord terug van zijn kritiek op PVV-leider Geert Wilders. Vos twitterde donderdagavond dat de tekst van Wilders in het Kamerdebat openlijk kenmerken toonde “van fascistoïde leiderschap”.

In een toelichting in een pauze van het debat zei Vos even later dat zijn eigen tweet niet te ver ging. “De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen in Nederland. Voor Geert Wilders, maar ook voor de PvdA. Ik vind dat hij te ver ging door het parlement voor nep uit te maken en het volk op te roepen in verzet te komen.”

Zware botsing Wilders en Pechtold om ‘nepparlement’

NU 17.09.2015 Aan het slot van de Algemene Politieke Beschouwingen herhaalde Geert Wilders (PVV) donderdag zijn betoog dat de Tweede Kamer “het volk” niet meer vertegenwoordigt. Hij kreeg de hoon van D66-leider Alexander Pechtold over zich heen.

Lees hier het liveblog (gesloten).

“Waar haalt u het lef vandaan om te zeggen: ik ben het volk”, vroeg een geagiteerde Pechtold. Volgens de D66’er diskwalificeert Wilders met zijn uitlatingen 138 democratisch gekozen parlementsleden.

Wilders zei in het debat dat hij als enige durft te zeggen wat miljoenen Nederlanders volgens hem denken, namelijk dat vluchtelingen niet welkom zijn in Nederland en dat de grenzen dicht moeten.

Volgens Pechtold lijdt Wilders aan “grootheidswaanzin” door te stellen dat hij alleen “het volk” vertegenwoordigt. Hij wees de Wilders op de afsplitsingen in zijn partij en het ontbreken van partijdemocratie en concludeerde dat Wilders zelf “de ballen verstand” heeft van democratie.

Bijl aan wortel democratie

Volgens Pechtold zet Wilders met zijn opmerkingen de bijl aan de wortel van de democratie. “Dat is in de geschiedenis al te vaak gebeurd”, zei Pechtold.

De D66-leider vond dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg had moeten ingrijpen toen Wilders sprak van een “nepparlement”. Dat zei zijn woordvoerder vrijdag na een bericht op de site van de NOS.

“De parlementariërs zijn rechtmatig gekozen, dan kan iemand niet zeggen dat het parlement niet legitiem is”, zo is de gedachte van Pechtold, die “op een rustiger moment” een verklaring van Van Miltenburg wil horen.

Fascistoïde

PvdA-Kamerlid Jan Vos twitterde dat de inbreng van Wilders “fascistoïde” kenmerken vertoont: “Slottekst Wilders toont openlijk kenmerken van fascistoïde leiderschap: ’t parlement is nep en ’t volk moet in verzet: weg met de democratie.”

Koopkracht

Rutte kreeg ook de nodige kritiek te verduren op de koopkrachtplaatjes. Volgens SP-leider Roemer klopt het niet dat de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering “op peil” blijft, zoals de koning dinsdag meldde in de Troonrede.

Roemer stelde dat onder de gepensioneerden zevenhonderdduizend huishoudens en bij de uitkeringsgerechtigden 130 duizend huishoudens er op achteruit gaan.

Volgens Rutte klopt dat wat in de troonrede is uitgesproken. Hij stelde dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er gemiddeld 0,2 procent op vooruit gaan. Dat is niet veel, erkende de premier, maar dat is beter dan het koopkrachtverlies van ruim 1 procent dat verwacht werd.

Zie ook: Koning prijst economisch herstel in troonrede

Lees meer over: Vluchtelingen PrinsjesdagAlgemene Politieke Beschouwingen

Gerelateerde artikelen;

Wilders haalt zich woede Kamer op de hals

 

Live: Wilders vindt Tweede Kamer ‘een nepparlement’

AD 17.09.2015 Het is vandaag de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Na gisteren alleen maar geluisterd te hebben, is premier Mark Rutte vandaag aan de beurt om de kabinetsplannen te verdedigen en antwoorden te geven op de vragen die gisteren zijn gesteld.

Lees hier terug wat er gebeurde op de eerste dag van Algemene Politieke Beschouwingen.

GERELATEERD NIEUWS;

Beschouwingen in teken van vluchtelingen

MEER OVER; ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGENPOLITIEK KABINET-RUTTE II

Live – ‘Fletse en ontwijkende beantwoording van Rutte’

VK 17.09.2015 Opnieuw staat de Europese vluchtelingenproblematiek centraal op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen. Gisteren besteedde de Tweede Kamer het grootste deel van haar inbreng aan de asielstroom. Vandaag reageert premier Rutte op de Kamer. De Volkskrant doet live verslag.

ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN;

Live – Rutte krijgt slappe lach van koninklijke boot

Wilders winnaar van debatprijs

Rutte en Wilders botsen: ‘Ons volk wordt vervangen’

Debatrecensies: Alleen Samsom levert retorisch hoogstandje

BEKIJK HELE LIJST

Liveblog: Rutte onder vuur bij Algemene Beschouwingen.

NU 17.09.2015 Op woensdag en donderdag bespreken premier Rutte en de fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting.

Nadat woensdag de Kamer onderling debatteerde is donderdag het kabinet aan het woord. Premier Mark Rutte verdedigt zijn beleid, maar de oppositie maakt het hem niet makkelijk.

Zie ook: Video: Fractieleiders reageren op troonrede en vluchtelingencrisis

Alles over Prinsjesdag in ons dossier

Lees meer over: Prinsjesdag Algemene beschouwingenMiljoenennota Rijksbegroting

LIVE: Rutte zegt weinig toe op ‘tamme’ tweede dag Beschouwingen›

NRC 17.09.2015 Waar fractieleiders zich tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen ten koste van elkaar probeerden te profileren in de Tweede Kamer, stond Den Haag vandaag in het teken van premier Rutte. Hij beantwoordde vragen die gisteren zijn gesteld over het kabinetsbeleid. Lees de belangrijkste momenten terug.

Lees hier wat je moeten weten na dag één van de Algemene Beschouwingen:Vergezichten? Los de problemen van nu op

De premier noemde twee thema’s die aan het begin van het nieuwe politieke seizoen om voorrang strijden: de economie en de instabiele internationale omgeving en vluchtelingenstroom die daar het gevolg van is. Over de economie kunnen we positief zijn, zei Rutte. “Het voorzichtige herstel zet door. Ik ben nu vijf jaar premier en in die jaren stonden er niet zo veel seinen op groen”, constateert de premier. Maar hij wilde ook stilstaan bij probleem van werkloosheid. Nog altijd zijn volgend jaar ruim 600.000 mensen werkloos, zei hij. En dat is te veel: “Wat nu belangrijk is dat iedereen het herstel gaat voelen.”

Rutte besprak de volgende thema’s:

 1. ‘Stap dan op’
  2.Vluchtelingencrisis en kritiek op asielbeleid
  3. Defensie
  4. Financiën, economie en koopkracht
  5. Politie en justitie
  6. Zorg en onderwijs

Vanaf 10.30 uur plaatsten we hier live-updates over het debat. Het debat live meekijken kan via NPO Politiek of via de site van de Tweede Kamer. Het debat werd rond 18.00 uur tot circa 19.30 uur geschorst voor de dinerpauze. LEES VERDER›

Oppositiepartijen betichten premier Rutte van ‘leugens’

Elsevier 17.09.2o15 ‘Het is gewoon niet waar dat de koopkracht van ouderen er niet op achteruit gaat!’ en de premier heeft koning Willem-Alexander ‘onjuistheden’ laten zeggen in zijn Troonrede.

‘Dat komt over als een leugen,’ zegt SP-leider Emile Roemer op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Mark Rutte (VVD) moet zich vandaag verdedigen voor het beleid in het jaar 2016. Op Prinsjesdag sprak de Koning uit wat het kabinet voor het komende jaar zoal van plan is.

De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarop premier Mark Rutte (VVD) antwoorden geeft op de vragen die woensdag zijn gesteld, leek opnieuw te beginnen met het thema migratie. Maar dat liep net even anders.

Tijdens het debat ging het, naast alle woordenwisselingen over het financiële kabinetsbeleid, opnieuw over de migratiecrisis. Dat leidde tot een botsing tussen Rutte en PVV-leider Geert Wilders.

Het woord ‘testosteronbom‘, dat PVV-voorman Geert Wilders gisteren gebruikte, werd door Rutte verworpen: ‘Dit zijn verschrikkelijke termen.’ Wilders draagt niets bij aan een oplossing voor het probleem. Maar de PVV’er ziet liever dat Rutte van het toneel verdwijnt als premier.

zie ook

17-9-2015 Pechtold tegen Rutte: ‘Als u niets meer doet, maak dan plaats!’

17-9-2015Rutte: Vervolging voor Nederlandse deserteur die bij IS wilde

16-9-2015Dit zijn de kopzorgen van Mark Rutte 

Pechtold tegen Rutte: ‘Als u niets meer doet, maak dan plaats!’

Elsevier 17.09.2015 De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarop premier Mark Rutte (VVD) antwoorden geeft op de vragen die woensdag zijn gesteld, leek opnieuw te beginnen met het thema migratie. Maar dat liep net even anders.

D66-leider Alexander Pechtold, die zich gisteren ook al hardop afvroeg waar toch al die banen blijven, viel de premier aan op zijn ambitie.

Lees ook…

Clash Wilders en Roemer over #migratie: ‘SP gooit asielbom’

Het kabinet verlaagt de lasten met 5 miljard euro, wat 35.000 extra banen moet opleveren. D66 wil de lasten met 6,5 miljard euro verlagen, wat 75.000 extra banen zou opleveren. We staan open voor ideeën van D66 voor meer werkgelegenheid, zei de premier.

Commentaar

Van ‘koers houden’ is bij het kabinet, zo blijkt uit de Miljoenennota 2015, geen sprake. Eerder van zwabberen, schrijft Syp Wynia

Achtertuin

Het debat is uiteindelijk toch weer op de toenemende migratie gekomen, en alle problemen die daarmee gepaard gaan. SP-leider Emile Roemer wilde van Rutte weten wat hij gaat doen voor ‘vluchtelingen’ en de mensen die een asielzoekerscentrum in de achtertuin krijgen? Gaat hij ze opzoeken? Rutte zegt dat  het migratiethema altijd zijn aandacht zal hebben.

Het woord ‘testostoronbom‘ dat PVV-voorman Geert Wilders gisteren gebruikte, werd door Rutte verworpen: ‘Dit zijn verschrikkelijke termen’. Wilders draagt niets bij aan een oplossing voor het probleem.

Alle pijlen op de begroting van veiligheid en justitie

Trouw 17.0.2015 Gatenkaas. Een verschrikking. Broddelwerk. Met deze typeringen kwam de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie er gisteren tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen niet best van af. Oppositiepartijen vielen de VVD aan op het thema dat geldt als stokpaardje van de liberalen: veiligheid. Als de partij dat onderwerp zo belangrijk vindt – het voegde de term vijf jaar geleden nota bene toe aan de naam van het departement – waarom stapelen de problemen bij het ministerie zich dan op?

In theorie kan de coalitie de justitiebegroting onveranderd door de Tweede Kamer loodsen en duimen dat het in de Eerste Kamer ook goed komt…

Wat is er aan de hand?
De problemen stonden gisteren letterlijk voor de deur: duizenden politieagenten protesteerden rondom het Binnenhof tegen de stroperige onderhandelingen over een nieuwe cao. Tel daarbij op de stokkende reorganisatie bij de politie, rechtbanken die sluiten en lagere ophelderingspercentages bij misdrijven.

Daar kwam op Prinsjesdag een hard rapport bij over bezuinigingen op het Openbaar Ministerie. Die zijn onhaalbaar en riskant als het kabinet vasthoudt aan de lange lijst van misdrijven die het wil bestrijden, aldus de onderzoekers. Pijnlijk, zo kort nadat het OM een tik op de vingers heeft gekregen vanwege fouten in het dossier van Bart van U., verdacht van de moord op oud-minister Els Borst. “Vijf jaar VVD-bewindslieden op Justitie, en het is nog nooit zo’n puinhoop geweest”, zei D66-voorman Alexander Pechtold.

Verwant nieuws;

Oppositie eist meer geld voor politie en justitie

NU 17.09.2015 Aan het slot van de Algemene Politieke Beschouwingen herhaalde Geert Wilders (PVV) donderdag zijn betoog dat de Tweede Kamer “het volk” niet meer vertegenwoordigt. Hij kreeg de hoon van D66-leider Alexander Pechtold over zich heen.

Lees hier het liveblog.

“Waar haalt u het lef vandaan om te zeggen: ik ben het volk”, vroeg een geagiteerde Pechtold. Volgens de D66’er diskwalificeert Wilders met zijn uitlatingen 138 democratisch gekozen parlementsleden.

Wilders zei als enige te zeggen wat miljoenen Nederlanders denken, namelijk dat er geen vluchtelingen meer bij mogen en dat de grenzen dicht moeten.

Volgens Pechtold leidt Wilders aan “grootheidswaanzin” door te stellen dat hij alleen “het volk” vertegenwoordigt. Hij wees de Wilders op de afsplitsingen in zijn partij en het ontbreken van partijdemocratie en concludeerde dat Wilders zelf “de ballen verstand” heeft van democratie.

Zie ook: Koning prijst economisch herstel in troonrede

Lees meer over: Vluchtelingen PrinsjesdagAlgemene Politieke Beschouwingen

Gerelateerde artikelen;

Wilders haalt zich woede Kamer op de hals  update: 21:46

Rutte is klaar met Wilders’ krachttermen

Trouw 17.09.2015 Premier Rutte heeft vanmorgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen afstand genomen van de ‘verschrikkelijke termen’ die PVV-leider Geert Wilders gebruikt rond de vluchtelingenproblematiek. “Ik hoor Wilders nou al dagenlang praten over een islamitische tsunami en over testosteronbommen”, zei Rutte. “Die verschrikkelijke termen dragen niets, maar dan ook helemaal niets, bij aan de oplossing die we met elkaar moeten zoeken.”

De PVV-leider had de discussie over vluchtelingen gisteravond tijdens het eerste deel van de Algemene Beschouwingen op scherp gezet. Hij sprak over een ‘dramatisch en beslissend moment in onze geschiedenis’, omdat Nederland ‘wordt geconfronteerd met een islamitische volksverhuizing’. “Honderdduizenden migranten stromen naar Europa.”

‘En bedankt!’
Wilders lepelde een lange lijst met gemeenten op waar inmiddels een asielzoekerscentrum staat. Halverwege liep D66-leider Alexander Pechtold naar de interruptiemicrofoon en zei: “en die danken we allemaal.” Een deel van de Tweede Kamer applaudisseerde hard voor de woorden van Pechtold.

Opvallend was ook het moment dat Wilders de burgers opriep te protesteren tegen de komst van nieuwe azc’s. “Pleeg verzet! Accepteer het niet! Ga naar die asielzoekerscentra of die inspreekavonden bij de gemeente waarop daartoe wordt besloten.” Wilders voegde toe dat het met ‘democratische, geweldloze’ middelen zou moeten.

Verwant nieuws;

Aanvaring Rutte en Wilders

Telegraaf 17.09.2015 Geert Wilders bedrijft ’illusiepolitiek’ en komt niet met realistische oplossingen voor de vluchtelingencrisis. Dat stelt premier Rutte op dag twee van de algemene politieke beschouwingen. Rutte stelde „zeer veel begrip” te hebben voor zorgen in de samenleving over de massale instroom van asielzoekers. Maar Wilders vaart volgens hem een verkeerde koers. De PVV-leider haalde gisteren hard uit wat hem in de Tweede Kamer op verontwaardigde reacties kwam te staan. Rutte hekelde vanochtend Wilders’ taalgebruik. Zo sprak deze over ’testosteronbommen’ die worden losgelaten in onze samenleving. „Een vreselijke term”, vond Rutte. Ook muntte Wilders de term ’asieltsunami’.

„Dit is een ingewikkeld vraagstuk. Hiervoor zijn geen simpele oplossingen. U kunt u uw kiezers dat niet voorspiegelen”, wierp Rutte Wilders voor de voeten. Maar de PVV-leider gaf geen millimeter toe. „U vertegenwoordigt het Nederlandse volk niet meer. Mensen worden overvallen met asielzoekerscentra van 3000 man! Als u dat niet ziet bent u half blind. Er komen zevenhonderd asielzoekers per dag”, sneerde Wilders. Hij drong er nogmaals op aan om de grenzen te sluiten en kondigde massaal protest aan. „Wij zullen de straten van Nederland en de gemeentehuizen vullen om te demonstreren, net zo lang tot u weg bent of de asielstroom is gestopt.’’

Gerelateerde artikelen

17-09: Kamervoorzitter fluit Wilders terug

17-09: Het gesprek van de dag

17-09: Rutte verdedigt plannen

16-09: Ouders woedend op Rutte

Rutte en Wilders botsen: ‘Ons volk wordt vervangen’

VK 17.09.2015 Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zijn elkaar in de haren gevlogen over de stroom vluchtelingen. Tijdens de Algemene Beschouwingen liet Rutte zijn afkeuring blijken over de in zijn ogen ‘verschrikkelijke termen’ die Wilders telkens gebruikt over de stroom vluchtelingen, zoals asieltsunami en testosteronbommen.

Liveblog

Volg alles van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen hier live.

Wilders drong er tijdens een interruptie nogmaals op aan om de grenzen te sluiten. Hij wees de premier erop dat hij in de peilingen nog maar 20 procent van de kiezers achter zich heeft staan. ‘Met die steun mag u zulke belangrijke beslissingen, het vervangen van het Nederlandse volk, de asieltsunami die ons land overspoelt, niet nemen’, aldus Wilders. De instroom van vluchtelingen bedraagt nu 700 mensen per dag, 5.000 per week, aldus Wilders.

Wilders vroeg Rutte om ontslag te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. ‘Laat de kiezer beslissen of u, met uw opengrenzenbeleid, gelijk heeft, of dat de PVV meer steun heeft.’

ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN;

Live – Rutte krijgt slappe lach van koninklijke boot

Wilders winnaar van debatprijs

Rutte en Wilders botsen: ‘Ons volk wordt vervangen’

Debatrecensies: Alleen Samsom levert retorisch hoogstandje

Marijnissen: ‘Roemer eerlijk over inschattingsfout’

BEKIJK HELE LIJST

Wilders haalt zich woede Kamer op de hals

NU 17.09.2015 PVV-leider Geert Wilders haalde woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de woede op de hals van diverse partijen door zijn uitlatingen over de vluchtelingenproblematiek.

Lees ook ons liveblog over de Algemene Beschouwingen (gesloten)

Volgens Wilders verandert Nederland in een asielzoekerscentrum en hij riep dan ook op tot verzet tegen het opzetten van asielzoekerscentra. Hij stelde dat premier Mark Rutte “testosteronbommen” importeert die Nederlandse meisjes bedreigen.

Volgens de PVV-leider is er inmiddels door de sterk toegenomen instroom helemaal geen plek meer voor vluchtelingen, dus ook geen gevluchte christenen en homo’s, zo liet hij desgevraagd weten in reactie op vragen van de andere fractievoorzitters.

Het land kan de instroom volgens hem niet meer aan en bovendien kunnen de vluchtelingen in zijn ogen in andere veilige landen terecht die meer in de buurt van het conflictgebied liggen.

Dinsdag zei premier Mark Rutte ook al de hoop op een ambitieuze belastingherziening niet te hebben opgegeven.

Zie ook: Liveblog: Rutte onder vuur bij Algemene Beschouwingen

Kritiek

Buma kreeg tijdens zijn inbreng de kritiek dit jaar geen tegenbegroting te hebben gemaakt. Andere partijen concludeerden dat hij daarmee het kabinetsbeleid steunt. Buma reageerde hierop met dat hij al eerder had gezegd dat hij de lastenverlichting van vijf miljard steunt. Het CDA wil daarnaast meer geld uittrekken voor veiligheid.

Ook Roemer kwam tijdens de algemene beschouwingen zwaar onder vuur te liggen, terwijl de SP juist wel een tegenbegroting had ingediend.

Lees meer over: PrinsjesdagAlgemene politieke beschouwingen

Gerelateerde artikelen;

Liveblog: Rutte onder vuur bij Algemene Beschouwingen 

Video: Fractieleiders reageren op troonrede en vluchtelingencrisis  

Overzicht kabinetsplannen 2016  

Kabinet nog niet tevreden over groei economie

Wilders’ oproep tot verzet brengt Kamer in rep en roer

VK 17.09.2015 Volgens PVV-leider Geert Wilders bestaat er een geheime lijst van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. Hij las woensdagavond alle namen voor tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

‘Bijna de helft van de gemeenten in Nederland dreigt straks onderdak te bieden aan een asielzoekerscentrum’, aldus Wilders. Volgens hem loopt de veiligheid van Nederland daardoor gevaar. Hij waarschuwde voor islamisering en mogelijke terroristen onder de vluchtelingen. Maar PvdA-fractieleider Diederik Samsom oogstte applaus toen hij zei dat dit juist een positieve kant van Nederland toont.

Algemene Beschouwingen

Onze debatrecensent over de opsomming van Wilders: ‘Het is stil in de Kamer. Debattechnisch een sterke zet. Het is een overdonderende illustratie van het grote probleem zoals dat door de PVV beleefd wordt.’ Lees hier alle recensies van vandaag.

Al de hele dag houdt onze Haagse redactie een liveblog bij. Volg dit blog hier en blijf van minuut tot minuut op de hoogte van de ontwikkelingen in de Tweede Kamer.

PRINSJESDAG;

Wilders’ oproep tot verzet brengt Kamer in rep en roer

Asielproblematiek overheerst politieke beschouwingen

Debatrecensies: Alleen Samsom levert retorisch hoogstandje

ProRail komt 475 miljoen tekort voor toekomstige projecten

We geven niets terug, in alle eerlijkheid

BEKIJK HELE LIJST

Rutte verdedigt plannen

Telegraaf 17.09.2015 Premier Mark Rutte gaat donderdag de regeringsplannen voor volgend jaar verdedigen. Hij reageert vanaf 10.30 uur op vragen en kritische opmerkingen die woensdag in de Tweede Kamer zijn gemaakt over de begroting voor volgend jaar.

Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Deze beschouwingen gelden traditiegetrouw als het belangrijkste debat van het jaar.

Woensdag, op de eerste dag, namen de fractievoorzitters van regeringspartijen en oppositiepartijen tot in de vroege uurtjes de tijd hun commentaar te geven. Kritiek was er vooral op de begroting van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De regeringspartijen VVD en PvdA stelden zich al open voor aanpassingen omdat zij de steun van de oppositie in de Eerste Kamer nodig hebben. Ook de vluchtelingenproblematiek kwam ruim aan de orde.

Gerelateerde artikelen;

16-09: Ouders woedend op Rutte

16-09: Ouderen maken kabaal 

16-09: Kamer debatteert met Rutte over begroting 2016

Asielproblematiek overheerst politieke beschouwingen

VK 17.09.2015 Een dag na Prinsjesdag boog de Tweede Kamer zich woensdag over de kabinetsplannen. Een groot deel van het debat ging over de prangende vluchtelingenproblematiek, hoewel bij de Algemene Politieke Beschouwingen alles aan bod mag komen: van bezuinigingen op justitie tot het TTIP-verdrag tussen de VS en de EU. Woensdag was het woord aan de Kamer, donderdag reageert de premier.

PRINSJESDAG;

BEKIJK HELE LIJST

Beschouwingen in teken van vluchtelingen

Trouw 17.09.2015 De eerste dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben voor een groot deel in het teken gestaan van de vluchtelingenstroom. Alle fractievoorzitters besteedden er aandacht aan. Volgens Geert Wilders dreigt Nederland één groot asielzoekerscentrum te worden.

De PVV-leider joeg de andere partijen weer eens stevig tegen zich in het harnas door te waarschuwen voor een massale toestroom van moslims. Het Nederlandse belastinggeld is inmiddels ons grootste exportproduct, aldus Wilders: ,,Het kabinet geeft liever geld uit aan het buitenland en buitenlanders, dan aan Nederland en de Nederlanders.” Asielzoekers krijgen alles gratis en Nederlanders krijgen een ,,schamele fooi”, vindt de PVV-kopman.

Wilders las een, volgens hem geheime, lijst voor van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. ,,Bijna de helft van de gemeenten in Nederland dreigt straks onderdak te bieden aan een asielzoekerscentrum”, zei hij. Jesse Klaver van GroenLinks zei ,,geen greintje menselijkheid” te bespeuren bij Wilders.

PvdA-leider Samsom noemde de gevolgen van de vluchtelingencrisis erger dan de bankencrisis van 2008. ,,Toen vielen banken om, nu verdrinken er mensen.”

 

Lees ook: Zo makkelijk gaat dat niet met die 5 miljard lastenverlichting – 16/09/15

Meer over; Algemene Politieke Beschouwingen Politiek

Algemene Beschouwingen

NRC 16.09.2015 De fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer gaan vandaag met elkaar in debat over de gisteren gepresenteerde Miljoenennota tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag. Volg de belangrijkste ontwikkelingen live.

De Algemene Beschouwingen begonnen om 10.30 uur. Om 10.15u vroeg PVV-leider Wilders tijdens een extra regeling van werkzaamheden om uitstel van het debat omdat hij vindt dat de Kamer deze week over de asielproblematiek moet debatteren, en niet over de kabinetsplannen. Het verzoek van Wilders kreeg onvoldoende steun.

LEES MEER;

2014 Teruglezen: liveblog van dag 1 van de Algemene Beschouwingen ›

10 SEP Rutte optimistisch over kansen Nederlands asielplan in EU ›

2014 Teruglezen: liveblog van dag 2 van de Algemene Beschouwingen ›

2013 ‘Zijlstra wil dwarse Eerste Kamer afschaffen’ ›

19 AUG Teruglezen: Kamer akkoord met nieuwe steun aan Grieken ›

Zo makkelijk gaat dat niet met die 5 miljard lastenverlichting

Trouw 16.09.2015 Het kabinet dacht op voorhand lastenverlichting van 5 miljard makkelijk binnen te halen. Bijna iedereen gaat er immers op vooruit in 2016. Helaas bleek dat optimisme gegrond. Het CDA steunt de voorstellen voluit, terwijl de kleinere christelijke partijen de deur open houden voor de coalitie.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma was bij het debat over de Miljoenennota helder. “Lastenverlichting is gewoon verstandig. Het helpt onze ondernemers en onze gezinnen. Ik ga niet stiekem allerlei voorwaarden stellen. Daarmee maakt ik het nodeloos ingewikkeld. Het CDA gaat graag akkoord.”

Waar de afgelopen jaren het CDA regelmatig kritiek uitte was dat gisteren de rol van D66. Maar juist D66 veranderde vlak voor de zomer radicaal van koers. De partij die immer smeekte om een belastinghervormingen, nam het initiatief om het overleg daarover definitief af te breken. Bij de Democraten werd er sindsdien op gespeculeerd dat ook het overblijvende pakket aan belastingverlagingen uiteindelijk in de Eerste Kamer geen meerderheid zou krijgen. Maar Buma reikt nu het kabinet de hand.

Alle pijlen oppositie op VVD-fractieleider Zijlstra

Trouw 16.09.2015 De Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zijn voorlopig samen te vatten als een frontale aanval op Halbe Zijlstra. De fractieleider van de VVD moest zich urenlang verdedigen tegen de – verwachte – kritiek vanuit de oppositie.

Vijf jaar een VVD-bewindspersoon op Justitie betekent vijf jaar puinhoop, aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold !!

Vooral vervelend voor de VVD is de brede onvrede in de Tweede Kamer over de begroting van Veiligheid en Justitie. Volgens de oppositie bevat de begroting van VVD-minister Ard van der Steur grote gaten. Een probleem is dat de kabinet geld wil besparen – onder andere op de rechtsbijstand en griffierechten, terwijl de Eerste Kamer daar in meerderheid niets voor voelt. De oppositie concludeert: het kabinet rekent zich rijk. De bezuinigingen zijn al wel in de begroting voor volgend jaar verwerkt.

Verwant nieuws;

Migratiecrisis: ‘Belastinggeld is ons grootste exportproduct’

Elsevier 16.09.2015 De migratiecrisis en de begroting voor Veiligheid en Justitie domineerden de eerste dag van de Algemene Beschouwingen.

Het kabinet moet meer geld uittrekken voor veiligheid, wil het de begroting van minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie door de Eerste Kamer krijgen. Het was het tweede grote speerpunt van het debat tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Daarnaast debatteerden de Kamerleden over de grote migrantenstromen.

Rommeltje

De begroting van Veiligheid en Justitie kan, zoals het er nu voorstaat, niet rekenen op steun van de oppositiepartijen SP, CDA, PVV, D66 en ChristenUnie. De coalitie van VVD en PvdA heeft maar 21 van de 75 zetels in de Senaat en heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig.

De oppositie zegt dat de begroting van justitie een rommeltje is en vindt dat de VVD de veiligheid, een van de stokpaardjes van de partij, heeft ‘verkwanseld’. ‘Na vijf jaar VVD-ministers is het op Veiligheid en Justitie een puinhoop,’ aldus D66-fractieleider Alexander Pechtold.

Ook CDA-leider Sybrand Buma vindt dat het kabinet de veiligheid heeft verwaarloosd. Hij wil 200 miljoen extra vrijmaken voor zowel Veiligheid en Justitie als voor Defensie. Eerder op de dag pleitte hij ook voor Nederlandse bombardementen op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom gaven toe dat de justitiebegroting ‘niet geweldig’ is en zeiden zich open te stellen voor aanpassingen.

Exportproduct

De rest van het debat werd gedomineerd door de migratiecrisis. Daarbij kwam vooral Zijlstra onder vuur te liggen. Hij kreeg de oppositie over zich heen toen hij zei dat het een droombeeld is dat Europa met hekken kan worden afgesloten. De VVD betoogde immers steeds dat de grenzen dicht moesten, zeiden verschillende oppositieleiders.

Zijlstra schoot in de verdediging en zei dat als veilige opvang in de regio een succes wordt, migranten niet langer naar Europa komen. ‘Daarmee zijn feitelijk de grenzen dicht,’ aldus Zijlstra.

Volgens Elsevier;

René van Rijckevorsel: Willen ze vrij Europa behouden, dan moeten leiders nu ingrijpen

Ook PVV-leider Geert Wilders hekelde het huidige migratiebeleid. ‘Het Nederlandse belastinggeld is ons grootste exportproduct, en iedereen wil het hebben’ zei hij. Hij waarschuwde voor de stroom migranten die richting Nederland komt. Volgens de PVV’er is 99 procent van hen moslim.

Hij sprak van een tikkende tijdbom, omdat een deel van die moslims terrorist zou zijn. Onder de 3100 asielzoekers die in een week Nederland binnenkwamen, waren zestig terroristen, aldus de PVV-leider.

Volgens Wilders bestaat er verder  een geheime lijst vanNederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. Hij las woensdagavond alle namen voor tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

‘Bijna de helft van de gemeenten dreigt onderdak te bieden aan asielzoekers,’ zegt hij.

Kamer verdeeld over migranten: ‘Grenzen dicht is droombeeld’

Elsevier 16.09.2015 De eerste drie sprekers bij de Algemene Politieke Beschouwingen laten zich vooral uit over één onderwerp: migratie. Opnieuw blijkt dat de verschillende oplossingen van de partijen in de Tweede Kamer ver uit elkaar liggen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meent dat het een illusie is dat de Europese grenzen met hekken compleet kunnen worden afgesloten. ‘De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje.’ De uitspraak is opvallend, omdat het VVD-verkiezingsprogramma letterlijk zegt dat de Europese buitengrenzen dicht moeten.

Half Afrika

Het was voor PVV-voorman Geert Wilders aanleiding om uit te halen naar de liberalen. ‘Dit is een verkapte uitnodiging voor vluchtelingen. De VVD haalt half Afrika hiernaartoe.’

Zijlstra reageerde dat hij wil dat vluchtelingen uit Syrië in de regio worden opgevangen. Toch sloot hij niet uit dat Nederland opnieuw grenscontroles gaat uitvoeren. Als andere landen dat ook doen, ‘dan ontkom je er niet aan om dat zelf op een gegeven moment ook te gaan doen’, zei Zijlstra.

Roemer

Geert Wilders lag ook overhoop met SP-leider Emile Roemer, die woensdag als eerste sprak tijdens de Algemene Beschouwingen, traditioneel het belangrijkste politieke debat van het jaar op het Binnenhof. Roemer zei zich zorgen te maken over demigrantenproblematiek. ‘Mensen zitten in ellende, we kunnen hen niet aan hun lot overlaten.’

Wilders beet Roemer daarna toe dat hij een ‘asielbom’ op Nederland gooit. ‘U gelooft in sprookjes,’ zei Wilders, waarbij hij opnieuw wees op de gewenste opvang in de regio, voor de Syriërs die vluchten voor de oorlog en Islamitische Staat in hun land.

CDA

Sybrand van Haersma Buma zei meer discussie te willen over de oorzaken van de migratiestromen. De leider van CDA pleitte opnieuw voor deelname van Nederlandse aan militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. ‘We moeten dáár aan het werk. We moeten gebieden beveiligen.’ Ook wil de partij ‘safe havens’ oprichten in Syrië, zodat vluchtelingen in eigen land daar kunnen worden opgevangen.

De Algemene Beschouwingen duren nog tot donderdag. Dan komt ook Premier Rutte aan het woord.

Kamer verdeeld over migranten: 'Grenzen dicht is droombeeld'

Emile Kossen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; algemene beschouwingen migranten halbe zijlstra geert wilders

zie ook;

Wilders haalt woede Kamer op de hals 

NU 16.09.2015 PVV-leider Geert Wilders haalde woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de woede op de hals van diverse partijen door zijn uitlatingen over de vluchtelingenproblematiek.

Lees ook ons liveblog over de Algemene Beschouwingen

Volgens Wilders verandert Nederland in een asielzoekerscentrum en hij riep dan ook op tot verzet tegen het opzetten van asielzoekerscentra. Hij stelde dat premier Mark Rutte “testosteronbommen” importeert die Nederlandse meisjes bedreigen.

Volgens de PVV-leider is er inmiddels door de sterk toegenomen instroom helemaal geen plek meer voor vluchtelingen, dus ook geen gevluchte christenen en homo’s, zo liet hij desgevraagd weten in reactie op vragen van de andere fractievoorzitters.

Het land kan de instroom volgens hem niet meer aan en bovendien kunnen de vluchtelingen in zijn ogen in andere veilige landen terecht die meer in de buurt van het conflictgebied liggen.

Dinsdag zei premier Mark Rutte ook al de hoop op een ambitieuze belastingherziening niet te hebben opgegeven.

Zie ook: Liveblog: Kamer kruist degens bij Algemene Politieke Beschouwingen

Lees meer over: Prinsjesdag Algemene politieke beschouwingen

Gerelateerde artikelen;

Liveblog: Kamer kruist degens bij Algemene Politieke Beschouwingen  

Video: Fractieleiders reageren op troonrede en vluchtelingencrisis  

Overzicht kabinetsplannen 2016  

Kabinet nog niet tevreden over groei economie update: 15:49

Live – ‘Geld klotst over de drempel van de Trêveszaal’

VK 16.09.2015 Een dag na Prinsjesdag buigt de Tweede Kamer zich over de kabinetsplannen. Een groot deel van het debat gaat over de prangende vluchtelingenproblematiek. Maar bij de Algemene Politieke Beschouwingen mag alles aan bod komen: van bezuinigingen op justitie tot het TTIP-verdrag tussen de VS en de EU. Vandaag is het woord aan de Kamer, morgen reageert de premier. De Volkskrant doet live verslag.

Liveblog: Kamer kruist degens bij Algemene Politieke Beschouwingen

NU 16.09.2015 Op woensdag en donderdag bespreken de fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting. In moties kunnen de voorzitters bezwaren indienen tegen de voorstellen van de regering.

Ook kunnen ze aansturen op aanpassingen. De Algemene Politieke Beschouwingen gelden als een belangrijk ijkpunt, omdat duidelijk wordt of het kabinet steun krijgt om de plannen uit te voeren.

Zie ook: Video: Fractieleiders reageren op troonrede en vluchtelingencrisis

Alles over Prinsjesdag in ons dossier

Lees meer over: Prinsjesdag Algemene beschouwingenMiljoenennota Rijksbegroting

Kabinet nog niet tevreden over groei economie

NU 16.09.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dinsdagmiddag de Miljoenennota en de begrotingen voor 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volg Prinsjesdag 2015 middels ons liveblog (gesloten)

“Na een moeilijke periode, waarbij Nederland langzamer uit het dal kwam, groeit de economie nu harder dan verwacht”, zei hij bij de presentatie in de Tweede Kamer.

Wel groeit de economie volgens hem niet hard genoeg. Daarom verlaagt het kabinet de lasten komend jaar met vijf miljard om de werkgelegenheid en de economie aan te jagen.

De Nederlandse economie trekt in 2016 verder aan. De groei komt dan ruim boven de 2 procent uit. Ook het begrotingstekort neemt verder af. Hij zei dat Nederland zich daarmee heeft “ontworsteld” aan de crisis.

In de koopkrachtcijfers blijkt dat 80 procent van de Nederlanders er op vooruit gaat. Met name werkenden profiteren, maar ook gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er iets op vooruit.

Zie ook: Volledige tekst troonrede Prinsjesdag 2015

Zie ook: Overzicht kabinetsplannen 2016

Troonrede

Tijdens de Troonrede maakte de Koning al bekend dat er extra zal worden geïnvesteerd in de dagbesteding in de zorg en in Defensie. Ook gaat de kinderopvangtoeslag omhoog en komt er extra geld voor de veiligheidsdiensten.

De Koning zei in de Troonrede dat de aantrekkende economie geen reden is om achterover te leunen. Zo wees ook hij erop dat nog altijd te weinig mensen een baan vinden.

De dinsdag gepresenteerde plannen voor 2016 waren vrijwel in zijn geheel al uitgelekt. Zo moet de lastenverlichtingen voor werkenden 35.000 banen opleveren. Ook investeert het kabinet volgend jaar 140 miljoen euro in de verbetering van de zorg in verpleeghuizen.

Zie ook: Koning prijst economisch herstel in troonrede

Defensie

Zoals verwacht krijgt Defensie er volgend jaar 220 miljoen euro bij. Dat bedrag loopt op naar 345 miljoen in 2020. Het budget voor de financiering van internationale missies krijgt er structureel 60 miljoen bij.

Verder krijgen gemeenten voor de komende vijf jaar 100 miljoen euro extra om ‘beschutte’ werkplekken te realiseren voor de allerzwaksten in de samenleving. De werkplekken zijn nodig omdat het kabinet bezuinigt op de sociale werkplaatsen.

Zie ook: Prinsjesdag in beeld

Alles over Prinsjesdag in ons dossier

Lees meer over: Prinsjesdag

Gerelateerde artikelen;

Koning prijst economisch herstel in troonrede

Prinsjesdag in beeld  

Dit is voorafgaand aan Prinsjesdag al uitgelekt  

Eerdere berichten

Dit effect heeft Prinsjesdag 2015 op uw portemonnee  

Video: Fractieleiders reageren op troonrede en vluchtelingencrisis

NU 16.09.2015 De troonrede is uitgesproken en de plannen uit de miljoenennota zijn officieel bekendgemaakt. NU.nl sprak met de fractieleiders in de Tweede Kamer over de toespraak van de Koning en de grootste uitdaging van dit politieke jaar: de vluchtelingencrisis.

Clash tussen Wilders en Roemer over #migratie

Elsevier 16.09.2015 De Algemene Politieke Beschouwingen, traditioneel het belangrijkste politieke debat van het jaar op het Binnenhof, begonnen met een flinke confrontatie tussen de twee oppositieleiders.

SP-leider Emile Roemer beet woensdag de spits af. Hij opende met zijn zorgen uit te spreken over de migratieproblematiek in Europa. ‘Mensen zitten in ellende, we kunnen hen niet aan hun lot overlaten.’

Troonrede

In het debat is eerst de Tweede Kamer aan het woord. De ministersploeg onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) zit in vak K en moet de fractieleiders de hele dag aanhoren.

Rutte zelf voert donderdag pas het woord. Diverse oppositiepartijen verwijten de premier dat volgend jaar nog altijd 605.000 mensen werkloos zijn, bleek al na de Troonrede en de presentatie van de begroting door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gisteren, op Prinsjesdag.

september 16, 2015 - Posted by | politiek, PvdA, VVD | , , , ,

7 reacties

 1. […] Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 | PolitiekKiosk | september 16, 2015

 2. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 21, 2015

 3. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar « Debat in de Digitale Hofstad | december 22, 2015

 4. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 19, 2016

 5. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Op weg naar de Begroting 2017 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 29, 2016

 6. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – miljoenennota versus rijksbegroting 2017 « Debat in de Digitale Hofstad | september 20, 2016

 7. […] zie ook: Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2016 […]

  Pingback door Algemene Beschouwingen Miljoenennota Begroting 2017 « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: