Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015

Prinsjesdag is de traditionele opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal

Dijsselbloem (links) neemt het koffertje mee uit het ministerie van Financiën

Miljoenennota 2015.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft op 16.09.2014 in de Tweede Kamer de Miljoenennota 2015 aangeboden, met daarin de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Wat zijn de belangrijkste maatregelen die in de Miljoenennota staan? Een beknopt overzicht. Minister Dijsselbloem in de Tweede Kamer met het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota.

en ook: 100.000 extra banen en andere punten uit de begroting

Lees meer over: Begrotingsonderhandelingen

Lees meer over: Begrotingsonderhandelingen 2015

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten DNB Open pdf juni 2014

CPB-rapport Europa in Crisis (belangrijkste conclusies) Open pdf (94,4 kB)

Klik hier om te downloaden:  cpb-policy-brief-2014-05-juniraming-2014-economische-vooruitzichten-2014-en-2015.pdf.pdf

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) (zie bijlage).

Centraal Planbureau @centraalpb

Het Centraal Planbureau publiceert de kerngegevenstabel van de concept-MEV voor de periode 2012-2015.http://buzz.mw/bcaem_f 

·                            Koopkrachtcijfers 2015 Open pdf (518,9 kB)

koopkrachtcijfers (pdf)

Veranderingen in persoonlijke omstandigheden spelen een rol

Hoe de koopkracht zich ontwikkelt hangt onder andere af van zaken die voor iedereen een gegeven feit vormen, zoals een cao-loonstijging, inflatie of veranderingen in belastingregels. Dit is de zogenaamde statische koopkracht. Het inkomen van mensen en daarmee hun koopkracht kan echter ook flink veranderen door bijvoorbeeld het vinden of verliezen van een baan, overwerken of het krijgen van een prestatiebonus. Dit telt mee in de zogenaamde dynamische koopkracht.

Deze persoonsgebonden veranderingen hebben over het algemeen een positief effect op de koopkrachtontwikkeling. In doorsnee kwam dat effect vanaf 1997 uit op bijna 1 procentpunt extra koopkracht per jaar. In economisch slechtere tijden, zoals in de jaren 2009-2013, is dat effect echter veel kleiner.

Bron: Statline,

Groot koopkrachtverlies bij zelfstandigen, werknemers in de plus

De meeste bevolkingsgroepen zagen door de aanhoudende economische malaise hun koopkracht dalen in 2013. Alleen werknemers gingen er met 0,4 procent licht op vooruit. Zelfstandigen leverden met 3,3 procent het meest in. Wel is bij hen de spreiding groot. Terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht in 2013 met ten minste 16 procent daalde, steeg deze bij een even grote groep met 10 procent of meer.

Lees hier het hele koopkrachtplaatje.

Lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 – deel 4

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 3

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 2

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel1

Meer over Prinsjesdag Prinsjesdag Prinsjesdag Lees het volledige dossier »

PRINSJESDAG  PRINSJESDAG  Prinsjesdag 2014  PRINSJESDAG

PRINSJESDAG  PRINSJESDAG  PRINSJESDAG

De Miljoenennota 2015,

CBS 09-10-2014Inflatie weer onder de 1 procent

CPB-rapport Europa in Crisis (belangrijkste conclusies) Open pdf (94,4 kB)

Brussel verdedigt naheffing: cijfers komen van landen zelf

Elsevier 27.10.2014 Het ziet er niet naar uit dat lidstaten, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, onder de naheffing van de Europese Unie (EU) uitkomen. Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting) verdedigde de extra bijdrage maandag.

Dominik wijst erop dat de naheffing is berekend aan de hand van cijfers die de landen zelf hebben ingeleverd. Nederland moet waarschijnlijk 642 miljoen euro betalen en Groot-Brittannië 2,1 miljard. Andere landen krijgen geld terug.

Signaal

Eurocommissaris Dominik zegt verbaasd te zijn over de felle reactie van de Britse premier David Cameron, nadat de Financial Times het bedrag donderdagavond onthulde. Tot de bekendmaking was er geen enkel signaal van de Britten dat zij bedenkingen hadden bij de naheffing.

Bezuinigingen

Premier Mark Rutte (VVD) en minister Jeroen Dijsselbloem(PvdA, Financiën) noemden de naheffing vrijdag een ‘onaangename verrassing’. Dijsselbloem maakte zondagavond in televisieprogramma Nieuwsuur wel duidelijk dat Nederland het bedrag gaat betalen als ‘feiten en cijfers kloppen’.

Commentaar;

Syp Wynia: Braverik Nederland draait weer eens op voor een Brusselse rekening

Lees ookZo wordt het bbp berekend volgens de nieuwe methode

zie ook;

15 okt Frans gebrek aan discipline is arrogant, en gevaarlijk voor de euro

9 okt Lagarde vreest recessie, Dijsselbloem vindt zorgen overdreven

Kabinet betaalt naheffing als de feiten kloppen

NU 27.10.2014 Als de ”feiten en cijfers kloppen” betaalt Nederland de Europese  naheffing van 642 miljoen euro aan Brussel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zondagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Omdat de begroting voor volgend jaar al klaar is, zou dat volgens hem ”gewoon een tegenvaller” zijn. ”Ik ga er niet voor bezuinigen”, zei de minister.

Nederland krijgt forse naheffing op EU-afdracht | Britten woest over naheffing EU | Waar komt die Europese naheffing vandaan?

Lees meer over: naheffing

Gerelateerde artikelen;

Eurocommissaris: lidstaten op 17 oktober op de hoogte van naheffing

NRC 27.10.2014  De ophef die is ontstaan over de naheffingen die enkele EU-landen, waaronder Nederland, hebben gekregen heeft de Europese Commissie verrast. Dat heeft eurocommissaris Jacek Dominik, verantwoordelijk voor de Europese begroting, gezegd. Volgens hem waren de lidstaten sinds 17 oktober op de hoogte.

De uitlatingen van Dominik lijken in strijd met verklaringen van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens hen heeft Nederland op ambtelijk niveau om opheldering gevraagd over de naheffing, nadat de cijfers op 17 oktober waren meegedeeld.

VERRASSING

Zowel minister Dijsselbloem van Financiën als premier Rutte zeiden verbaasd te zijn over de naheffing. Niet zozeer dát er een bedrag extra betaald zou moeten worden – er was al wel duidelijk dat dat eerder bekend was bij de landen – maar dat het bedrag zo hoog is uitgevallen. Dijsselbloem zei gisteren in het tv-programma Nieuwsuur dat hij wel van plan is te gaan betalen, maar dan moet het bedrag echt kloppen.

CAMERON WIL NIET BETALEN

In tegenstelling tot Nederland is Groot-Brittannië niet bereid te gaan betalen. Het kreeg de grootste naheffing van de Europese Commissie, ruim 2,1 miljard. Hij zwoer de “onrechtvaardige” rekening op “elke mogelijke manier” te zullen aanvechten. Tegenover zijn collegaleiders zou hij een gematigder toon hebben aangeslagen en alleen zijn zorgen hebben geuit over de deadline, die al zo vroeg is, schrijft ReutersLEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Dijsselbloem over EU: ‘Als naheffing klopt, betalen we’

25 OKT Cameron voelt zich geflikt door Brussel

24 OKT Toelichting EC op naheffing maakt het voor Rutte alleen maar onduidelijker ›

24 OKT Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd

23 OKT Rutte onaangenaam verrast door EU-heffing van 642 miljoen ›

Vertrouwen producenten in economie neemt fors toe

Trouw 27.10.2014 Het vertrouwen van Nederlandse producenten in de economie is in oktober fors gestegen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

 •  Een week geleden meldde het CBS al dat het consumentenvertrouwen in oktober is toegenomen

De index van het producentenvertrouwen verbeterde van min 0,2 in september tot 2,0. De verbetering is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan een veel positiever oordeel over de verwachte productie en de orderportefeuille in de komende 3 maanden. ‘Daarentegen is het oordeel over de voorraden gereed product wat minder positief dan vorige maand’, aldus het CBS.

De bezettingsgraad ligt in het vierde kwartaal tot nu toe op het niveau van het tweede kwartaal. In het derde kwartaal was voor het eerst in 1 jaar sprake van een daling.

Roemer gelooft onwetendheid kabinet over naheffing niet

Trouw 26.10.2014 SP-leider Emile Roemer denkt dat Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro gewoon gaat betalen. Hij gelooft er ook niets van dat het kabinet hier niets van af wist.

‘Ik denk dat ze meer voor de bühne een aardig verhaal houden alsof ze zwaar verrast zijn’, zei Roemer in het televisieprogramma Buitenhof. ‘Ik denk dat ze voor een groot deel echt wel wisten wat er aan zat te komen, dat ze misschien over de exacte hoogte wellicht een beetje zijn geschrokken. Maar dat ze naar buiten toe groots willen overkomen.’

Roemer: kabinet wist van naheffing

Telegraaf 26.10.2014 SP-leider Emile Roemer denkt dat Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro gewoon gaat betalen. Hij gelooft er ook niets van dat het kabinet hier niets van af wist.

„Ik denk dat ze meer voor de bühne een aardig verhaal houden alsof ze zwaar verrast zijn”, zei Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof. „Ik denk dat ze voor een groot deel echt wel wisten wat er aan zat te komen, dat ze misschien over de exacte hoogte wellicht een beetje zijn geschrokken. Maar dat ze naar buiten toe groots willen overkomen.”

Gerelateerde artikelen;

24-10: Oppositie eist uitleg naheffing

24-10: Cameron betaalt Brussel niet

24-10: Dijsselbloem zeer verrast

23-10: ‘Opheldering naheffing EU’

23-10: Brussel eist miljoenen aan naheffing van Nederland

Betaalde Nederland jarenlang te weinig?

Trouw 25.10.2014 Door een nieuwe rekenmethode blijkt de Nederlandse economie 7, 6 procent groter, en de afdracht aan de EU hoger dan gedacht.

De meeste landen krijgen juist geld terug, zoals Frankrijk (1 miljard), Duitsland (780 miljoen) en Denemarken (320 miljoen).

Waarom moet Nederland extra geld betalen?
De Europese Unie wordt gefinancierd uit bijdragen van de lidstaten naar draagkracht. Ieder land moet een percentage van de economie afdragen. Daarom wordt het bedrag regelmatig – ook met terugwerkende kracht – aangepast, net zoals de voorlopige en de definitieve aanslag van burgers bij de Belastingdienst kan verschillen. Zo kan de economie meer groeien of krimpen dan verwacht, of beïnvloeden nieuwe regels voor statistische berekeningen het bedrag.

Het lijkt dan ook niet te gaan om een poging van de Europese Commissie om extra geld voor de EU op te halen. Uit een gelekte notitie met een overzicht van de bedragen blijkt dat naast Nederland (640 miljoen) ook het Verenigd Koninkrijk (2,1 miljard) en Italië (340 miljoen) moeten bijbetalen.

Oppositie eist uitleg over naheffing EU

Trouw 24.10.2014 Vrijwel de gehele oppositie in de Tweede Kamer eist uitleg van het kabinet over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland aan Brussel moet betalen. De oppositiepartijen CDA, D66, SP, PVV, ChristenUnie, SGP en GroenLinks willen voor dinsdag 12 uur duidelijkheid van premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

De Kamerleden willen onder meer weten op welke berekeningen de naheffing is gebaseerd en of het kabinet op enig moment expliciet akkoord is gegaan met de berekening. Ze willen ook weten of het kabinet de verzekering heeft gekregen dat er geen sprake zou zijn van een extra afdracht met terugwerkende kracht.

Oppositie eist uitleg naheffing

Telegraaf 24.10.2014 Vrijwel de gehele oppositie in de Tweede Kamer eist uitleg van het kabinet over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland aan Brussel moet betalen. De oppositiepartijen CDA, D66, SP, PVV, ChristenUnie, SGP en GroenLinks willen voor dinsdag 12 uur duidelijkheid van premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

24-10: Cameron betaalt Brussel niet

24-10: Dijsselbloem zeer verrast

23-10: ‘Opheldering naheffing EU’

23-10: Brussel eist miljoenen aan naheffing van Nederland

Zo wordt het bbp berekend volgens de nieuwe methode

Elsevier 24.10.2014 Door een nieuwe rekenmethode wordt het bruto binnenlands product (bbp) veel groter. Nederland moet daardoor een hogere afdracht betalen aan Brussel. Hoe wordt het bbp berekend?

En opeens was de Nederlandse economie 45 miljard euro groter. Niet dat het zo goed gaat: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt een nieuwe methode om de omvang van de economie – het bruto binnenlands product – te meten.

Braverik Nederland draait weer eens op voor een Brusselse rekening

Elsevier 24.10.2014 Naheffing? Nederland is al twintig jaar naar verhouding de grootste betaler van de Europese Unie. Nederland is al twintig jaar naar verhouding de grootste betaler van de Europese Unie. Omdat het CBS zo braaf het onderste uit de kan haalt, gaat de contributie naar Brussel verder omhoog.

Nederland heeft van de Europese Commissie de afgelopen week een schimmige ‘naheffing’ opgelegd gekregen van 642 miljoen euro, met de opdracht het geld voor 1 december over te maken. Waarop die naheffing is gebaseerd en waar die voor nodig is, is vooralsnog onduidelijk.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) betreft het een ‘onaangename verrassing’ die ‘heel veel vragen oproept’. Volgens hem schuilt de verrassing in de enorme hoogte van de naheffing. Rutte wil die ‘tot op de bodem uitzoeken’, waarbij hij een juridische procedure niet uitsluit.

Niet gerekend op extra miljoenen voor Brussel

‘Verrast’ door naheffing

Telegraaf 24.10.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem is „zeer onaangenaam verrast” over de forse naheffing die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel. Nederland heeft een naheffing gekregen van de Europese Commissie van 642 miljoen euro. De minister benadrukte dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat.

Dijsselbloem zei dit vrijdag in Brussel, voorafgaand aan overleg. Hij gaf aan dat hij met een dergelijk bedrag geen rekening heeft gehouden in de begroting.

Zie ook:

Minister Dijsselbloem ‘niet blij’ met naheffing Europese Commissie

NRC 24.10.2014 De onduidelijkheid over de naheffingen die de Europese Commissie zou treffen tegen sommige EU-lidstaten, waaronder Nederland, is alleen maar groter geworden. Dat zei premier Mark Rutte vanavond na afloop van een EU-top in Brussel. “De onduidelijkheid blijft, en eerlijk gezegd is die alleen maar toegenomen. De Europese Commissie is er niet in geslaagd de mist weg te nemen.”

Minister Dijsselbloem van Financiën is “niet blij” met het bericht over de honderden miljoenen die Nederland extra moet betalen aan de EU. Hij doelt op het bedrag van 627 miljoen euro, maar zegt in een reactie ook: “Blijkbaar is er een tabel op internet gezet, zonder dat er van tevoren iets over is gemeld aan de lidstaten. Dus ook in die zin zijn we verrast.”

WAAROM MOET NEDERLAND RUIM 600 MILJOEN BETALEN AAN BRUSSEL?

Volgens RTL Z komt het erop neer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen tijd beter is gaan rekenen. Het CBS heeft nu onder andere meer zicht op de enorme omvang van de ZZP-economie, inzicht in onze salarissen en in snelgroeiende sectoren zoals de ICT.
Het nadeel van die betere gegevens is: nu blijken we rijker te zijn dan we dachten. Nederland is economisch groter dan aanvankelijk werd gedacht. En dat heeft als gevolg dat de bijdrage die we aan Brussel moeten betalen, hoger uitvalt.

RUTTE OOK VERRAST

Gisteren reageerde premier Rutte op het bericht. Hij was net als Dijsselbloem ook “onaangenaam verrast”. Nederland gaat in discussie met de Europese Commissie over het bedrag en gaat de kwestie tot op de bodem uitzoeken, liet de premier gisteravond weten. LEES VERDER

Lees meer over de kwestie in het artikel Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd (€). 

Lees meer;

23 OKT Rutte onaangenaam verrast door EU-heffing van 642 miljoen ›

VANDAAG Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd

2013 Teruglezen liveblog: na Politieke Beschouwingen wacht achterkameroverleg ›

2013 Dijsselbloem hoort eis 2,8 procent ‘voor het eerst’, maar is niet verrast ›

7 FEB Rutte stipt homokwestie aan in kort gesprek met Poetin ›

Dijsselbloem zeer verrast over naheffing

Trouw 24.10.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem is ‘zeer onaangenaam verrast’ over de forse naheffing die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel.Nederland heeft een naheffing gekregen van de Europese Commissie van 642 miljoen euro. De minister benadrukte dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat.

Dijsselbloem zei dit vrijdag in Brussel, voorafgaand aan overleg. Hij gaf aan dat hij met een dergelijk bedrag geen rekening heeft gehouden in de begroting.

Dijsselbloem ‘zeer onaangenaam verrast’ over naheffing EU

NU 24.10.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is ”zeer onaangenaam verrast” over de forse naheffing die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel. Nederland heeft een naheffing gekregen van de Europese Commissie van 642 miljoen euro.

De minister benadrukte dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat. Dijsselbloem zei dit vrijdag in Brussel, voorafgaand aan overleg. Hij stelde dat hij met een dergelijk bedrag geen rekening heeft gehouden in de begroting.

Volgens Dijsselbloem gaat het om een reguliere naheffing op basis van een revisie van statistische bronnen. Dat gebeurt regelmatig, zei de minister. ”Dat heeft tot nu toe alleen geleid tot kleine correcties, maar nu komt er ineens een groot bedrag uit. In die zin is dat zeer verrassend.”

Gerelateerde artikelen;

Nederland krijgt forse naheffing op EU-afdracht 23-10-14

‘Opheldering naheffing EU’

Telegraaf 23.10.2014 De VVD en het CDA willen opheldering van het kabinet over een naheffing voor dit jaar van de Europese Commissie. Het gaat volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaan om een bedrag van 642 miljoen euro.

„Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren”, twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. „Het moet niet gekker worden.” Elbert Dijkgraaf (SGP) spreekt van een „bizarre stijging”.

Rutte wil forse EU-naheffing ‘tot op de bodem’ uitzoeken

Trouw 24.10.2014 Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. De Britse krant Financial Times berichtte vanavond dat het gaat om 642 miljoen euro. Voor Nederland komt dit als ‘een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op’, reageert premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP.

Meer over

Rutte onaangenaam verrast door EU-heffing van 642 miljoen›

NRC 23.10.2014 Premier Mark Rutte is “onaangenaam verrast” door de naheffing van 642,7 miljoen euro die de Europese Commissie volgens de Britse krant Financial Times wil opleggen. Nederland gaat in discussie met de Europese Commissie over de naheffing en gaat de kwestie tot op de bodem uitzoeken, laat de premier vanavond weten.

Nederland is het geld verschuldigd omdat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder was gemeld. Dat blijkt uit een voorlopige herberekening van de commissie, schreef het Britse dagblad.

Lees meer;

13:58 Toelichting EC op naheffing maakt het voor Rutte alleen maar onduidelijker ›

VANDAAG Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd

2013 Timmermans: Britten bij EU houden – geen referendum in Nederland ›

2013 Frankrijk en Duitsland: er bestaat geen ‘Europa à la carte’ ›

2013 Europa-speech Cameron is vrijdag, in Nederland – ‘hij ziet bondgenoot in ons’ ›

‘Verrassing’ uit Brussel: naheffing van 642 miljoen euro

Elsevier 23.10.2014 Nederland heeft een ‘onaangename verrassing’ gekregen uit Brussel. Het gaat om een flinke naheffing op de afdracht aan de Europese Unie voor dit jaar van 642 miljoen euro. Premier Mark Rutte (VVD) gaat dit ‘tot op de bodem’ uitzoeken.

De Financial Times berichtte donderdag over de naheffing voor Nederland, en het Verenigd Koninkrijk. De Britten moeten 2,1 miljard euro extra betalen.

Afdracht

In Europa wordt net als in de rest van de wereld een nieuwe rekenmethode toegepast, waardoor de economie groter is dan eerder werd berekend.

Plan

De Commissie wil met het extra geld het gat in de begroting van dit jaar dichten. De Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met dit plan instemmen. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag.

Rutte laat weten dat hij de kwestie ‘tot op de bodem’ wil uitzoeken en heeft hierover al contact gehad met de Britse premier David Cameron. ‘Als ik zeg tot de bodem uitzoeken, betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen.’

De afdracht aan Brussel is berekend aan de hand van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en een land verdienen. Doordat de Nederlandse economie nu op papier groter is, moet ons land meer afdragen aan de Unie.

Bij de nieuwe rekenmethode worden ook inkomsten uit criminele activiteiten meegerekend. Vorig jaar kwam het bbp met deze rekenmethode uit op 643 miljard euro, 45 miljard euro hoger dan met de oude methode.

De nieuwe rekenmethode heeft het kabinet eerder ook voordelen opgeleverd. Door het gegroeide bbp komt het begrotingstekort over 2013 met terugwerkende kracht niet op 2,5, maar op 2,3 procent van het bbp uit, en op comfortabele afstand van de 3-procentsnorm die de EU oplegt.

zie ook;

23 okt Nederland krijgt naheffing op EU-afdracht

22 okt Gevecht over EU-begroting 2015 kan beginnen

4 okt Investeringen telecomsector nemen vlucht

Nederland krijgt naheffing op EU-afdracht

Trouw 23.10.2014 Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. De Britse krant Financial Times berichtte vanavond dat het gaat om 642 miljoen euro. Voor Nederland komt dit als ‘een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op’, reageert premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP.

Dit is een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op; Mark Rutte.

De verrassing zit hem in de enorme hoogte van de naheffing, aldus de premier. Dus dat betekent niet dat Nederland zomaar een cheque uitschrijft, maar de kwestie ‘tot op de bodem gaat uitzoeken’, benadrukte Rutte.

Meer over;

Brussel eist miljoenen aan naheffing van Nederland

Telegraaf 23.10.2014 Nederland heeft een naheffing van de Europese Unie van €642 miljoen gekregen. De oorzaak is een nieuwe rekenmethode en een veel beter presterende economie dan in andere landen in de EU. Door de nieuwe rekenmethode van de Europese commissie is de omvang van de Nederlandse economie een stuk groter.

Door deze nieuwe methode groeit het Nederlandse bbp, waarop de jaarlijks afdrachten aan de EU zijn gebaseerd, fors. Onder andere omdat de Nederlandse economie het beter deed dan ingeschat. De commissie wil met de extra aanslagen haar gat in de begroting van dit jaar dichten.

LEES OOK;

Dijsselbloem: Geen angst voor nieuwe crisis

Telegraaf 23.10.2014 Ondanks alle zorgen en dalende beurskoersen duikt de Nederlandse economie niet in een nieuwe recessie en zal ze volgend jaar gewoon groeien. Dat stelt Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem in een exclusief gesprek met De Telegraaf.

,,Het is nog niet genoeg, maar de groei in Europa trekt aan”, aldus de Nederlandse bewindsman, die vandaag tijdens de Europese top in Brussel een groeiplan zal presenteren aan de regeringsleiders van de 28 lidstaten.

Gerelateerde artikelen;

23-10: Jeroen Dijsselbloem: ‘De crisis is niet terug’

‘Begrotingsregels gelden voor iedereen’

NU 23.10.2014 De Europese begrotingsregels gelden voor alle landen in Europa. Dat benadrukt premier Mark Rutte donderdag bij aankomst in Brussel voor tweedaags overleg met zijn collega’s.

”De afspraken zijn helder. En alle landen moeten zich daaraan houden.”

Tijdens de top staat het klimaat centraal, maar achter de schermen zal er beslist worden gesproken over de begrotingen van de landen voor volgend jaar, zei Rutte.

Frankrijk heeft al gezegd zich niet te houden aan eerder gemaakte afspraken met de Europese Commissie in Brussel om het tekort onder de norm van 3 procent terug te dringen.

‘Thuiswonende ouderen lopen meer risico op ongelukken’

NU 23.10.2014 Door de aanstaande veranderingen en bezuinigingen in de zorg, lopen thuiswonende ouderen meer risico’s op ongelukken.

Huisartsen en mantelzorgers kunnen het toenemend aantal kwetsbare ouderen niet voldoende helpen en wijkteams zijn niet goed genoeg voorbereid.

Dat is de mening van 440 specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, zij hebben een enquête over dit onderwerp ingevuld van het tv-programma Zembla. De uitzending van donderdagavond gaat over ouderenzorg.

‘Ouderen thuis meer risico’

Telegraaf 23.10.2014 Door de aanstaande veranderingen en bezuinigingen in de zorg, lopen thuiswonende ouderen meer risico’s op ongelukken. Huisartsen en mantelzorgers kunnen het toenemend aantal kwetsbare ouderen niet voldoende helpen en wijkteams zijn niet goed genoeg voorbereid. Dat is de mening van 440 specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, zij hebben een enquête over dit onderwerp ingevuld van het tv-programma Zembla. De uitzending van donderdagavond gaat over ouderenzorg.

‘Duitse stimulans goed voor Nederland’

Telegraaf 22.10.2014 Extra investeringen van Duitsland hebben een gunstig effect op de Nederlandse economie. De gevolgen voor het economische herstel in de hele eurozone blijven echter beperkt. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Economen van S&P schatten daarin de gevolgen als Duitsland zou besluiten zijn investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur met 1 procent van de omvang van zijn economie op te voeren. De groei van de Duitse economie zou dan in 2016 circa 0,75 procentpunt hoger kunnen uitvallen dan nu wordt verwacht.

ZIE OOK:

Zorgen bij Britse centrale bank om malaise

Consumptie stijgt hardst in bijna vier jaar

Telegraaf 21.10.2014 Consumenten hebben in augustus 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat is de grootste consumptiegroei in bijna 4 jaar. Vooral aan duurzame goederen gaven consumenten meer uit. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

In de mei, juni en juli lagen de bestedingen van consumenten ook op of net iets boven het niveau van een jaar eerder. De stabilisatie en de groei van de consumptie volgen op bijna 3 jaar van vrijwel onafgebroken krimp.

Hardste stijging consumptie in vier jaar tijd, huizenprijzen stijgen

NRC 21.10.2014 Na bijna vier jaar onafgebroken krimp geven consumenten weer flink meer uit. In augustus steeg de consumptie met 1,5 procent: de hardste stijging in vier jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers die het CBS zojuist heeft gepresenteerd. Vooral aan kleding, huishoudelijke apparaten en woninginrichting werd meer geld uitgegeven. De uitgaven in deze categorie stegen in augustus met 6,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Consumentenvertrouwen trekt aan

Trouw 20.10.2014 Ondanks alle sombere berichten van de afgelopen tijd is de stemming onder consumenten in oktober toch verbeterd. Ze vinden de tijd ‘iets minder ongunstig’ voor het doen van grote aankopen zoals wasmachines en televisies dan in de vorige maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Verwant nieuws;

Nederlanders sterk optimistischer over economie

Telegraaf 20.10.2014 Nederlanders zien de toekomst zonniger in. In oktober steeg het consumentenvertrouwen weer, na een daling in september. Vooral de stemming over de economie verbeterde flink.

Al met al kwam het consumentenvertrouwen in oktober 4 punten hoger uit op een score van -3, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

LEES OOK;

Pechtold spoort kabinet aan provincies alsnog te fuseren

Trouw 19.10.2014 Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in WNL op Zondag.

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen. Hij roept hem op er alsnog werk van te maken.

Het kabinet wil een geplande verlaging van de lasten deels betalen met financiële meevallers. Maar onder meer D66 wil daar niet van uitgaan, maar verder bezuiningen op uitgaven aan de overheid.

Pechtold: snijden in bestuurslagen

Telegraaf 19.10.2014  Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in WNL op Zondag.

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen. Hij roept hem op er alsnog werk van te maken.

Pechtold wil bestuurlijke drukte aanpakken

‘Met het geld dat dit oplevert, kunnen belastingen omlaag’

NU 19.10.2014 Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag.

In afwachting van het Plan-Teulings

VK 17.10.2014 We zeilen in onverkende wateren. De man met schietlood aan de boeg meldt met ijzeren regelmaat de diepte onder de kiel; de man in het kraaiennest schreeuwde twee seconden geleden nog dat er een storm op komst was. Omdat de wind ons al om de oren slaat, en de regen op het dek klettert, vragen we ons af of de uitkijk niet eerder had kunnen waarschuwen. Op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank somberde men deze week; de olieprijs daalde verder; beurzen zegen ineen; rentes op stevige staatsobligaties bereikten nieuwe laagterecords. Wat te doen? Loeven of juist naar lij? Zeil reven of juist bijzetten? Omdat we zes jaar geleden – de val van Lehman Brothers – van de kaart zijn gezeild, is stelligheid sowieso ongepast.

De kwestie is eigenlijk vrij eenvoudig. Teulings pleit al sinds zijn jaren bij het CPB voor een minder streng begrotingsbeleid. Los van de vraag of dat steeds verstandig was of niet: hij heeft dat pleit verloren. Sindsdien doet hij zijn beklag over ‘de Nederlandse financiële pers’ die onvoldoende aandacht besteedt aan verstandige mensen die, net als hij, zeggen dat het begrotingsbeleid minder streng moet.

Dijsselbloem: beursval lijkt correctie

Telegraaf 17.10.2014  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het nog te vroeg en ,,te somber” om nu al te zeggen dat er een nieuwe economische crisis aankomt. De dalingen op de beurs zijn wel ,,fors”, constateerde hij vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Volgens hem is mogelijk sprake van een correctie op de fors opgelopen beurskoers van het afgelopen jaar. Hij hoopt dat die correctie beperkt blijft.

Nieuwe crisis? Volgens Dijsselbloem is dat veel te somber

Elsevier 17.10.2014 Het is te vroeg en ‘te somber’ om nu al te zeggen dat er een economische crisis voor de deur staat. MinisterJeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) erkent wel dat de dalingen op de beurs ‘fors’ zijn. Woensdag en donderdag sloten de beurzen wereldwijd met grote verliezen. ‘De feiten zijn nog diffuus,’ zegt Dijsselbloem voorafgaand aan de ministerraad. ‘Mogelijk is er sprake van een correctie op de opgelopen beurskoersen van het afgelopen jaar. ‘Ik hoop dat die correctie beperkt blijft.

Recessie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat dekans op een recessie in de eurozone is toegenomen. Moeten we ons extra zorgen maken? Dijsselbloem zegt van niet. ‘Die kans schatten ze eerst in op 30 en nu op 40 procent. Het is niet alsof daarmee een nieuw feit gecreëerd is.’

Doel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde donderdag dat de crisis in de eurozone nog niet voorbij is. ‘De eerste successen laten zien dat we het juiste pad hebben gekozen, maar ik blijf zeggen dat we ons doel nog lang niet hebben bereikt.’ Dijsselbloem zegt dat Nederland last heeft van de ‘dip’ in Duitsland en hij weet niet of die achteruitgang blijvend is. De situatie heeft volgens de minister veel te maken met de vertrouwenscrisis als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Lees ook

Zes jaar na ‘Lehman’: wanneer is de crisis echt over?

PvdA: geen nieuwe bezuinigingsronde

Telegraaf 16.10.2014 De PvdA wil niet meewerken aan een nieuwe bezuinigingsronde. „Dat is niet onze inzet. Het land zit niet te wachten op weer nieuwe bezuinigingen.” PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft dat donderdag gezegd na het eerste verkennende gesprek met het kabinet over een grootscheepse belastinghervorming. Daaraan nam een groot aantal Kamerfracties deel.

CDA en D66: praten over kleinere overheid

Trouw 16.10.2014 CDA en D66 in de Tweede Kamer willen niet wachten op financiële meevallers om het belastingstelsel te herzien. Zij vinden dat de overheidsuitgaven omlaag moeten en dat kan het beste door de overheid kleiner te maken.

Met die inzet schuiven de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Wouter Koolmees (D66) aan bij staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De bewindslieden spreken vandaag met vrijwel alle fracties uit de Tweede Kamer over een nieuw belastingstelsel. Alleen de PVV doet niet mee.

CDA en D66 eisen beperking overheidsuitgaven, kabinet klem

Elsevier 16.10.2014 Regeringspartijen VVD en PvdA zitten in een lastig parket bij de onderhandelingen over een nieuw belastingstelsel. CDA en D66 willen meepraten, maar hebben een belangrijke eis: er moet worden bezuinigd op overheidsuitgaven.

VVD en PvdA hebben eerder afgesproken dit niet te doen, maar wellicht komt daar verandering in als CDA en D66 voet bij stuk houden.

Arbeid

Als het kabinet zich niet bereid toont om te snoeien in de eigen uitgaven zijn onderhandelingen over een belastingstelsel kansloos, meldt de Volkskrant. Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) heeft alle fracties uitgenodigd om donderdag achter gesloten deuren te praten over de belastingherziening.

Lastenverlichting

‘De komende twee jaar stijgen de uitgaven volgens de begroting 13 miljard euro. Dat kan best wat minder,’ zegt D66-KamerlidWouter Koolmees tegen de krant.

‘Dan komt er ruimte vrij voor lastenverlichting. De lasten op arbeid moeten omlaag. Dat stimuleert de werkgelegenheid. Dat kan al in 2016.’ Koolmees wil dat beperken van de overheidsuitgaven bespreekbaar wordt. ‘Het taboe moet van tafel.’

Nullijn

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei in september nog dat de overheidsuitgaven automatisch niet meer zouden mogen stijgen als het begrotingstekort boven de 3 procent komt. ‘Heel Nederland zit op de nullijn, behalve de overheid. Ik wil bij wet vastleggen, dat als de tekorten groter zijn dan 3 procent, de rijksoverheid er geen geld bij krijgt.’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) denkt dat ‘zeker 2 miljard euro per jaar’ minder kan worden uitgegeven. ‘Het Regeerakkoord geeft een uitgavenplafond aan. Voor de socialisten is dat een uitgangspunt, voor ons een maximum dat niet gehaald hoeft te worden.’

Commentaar;

Michiel Dijkstra: In Nederland komt bezuinigen vooral neer op lastenverzwaring

zie ook;

7 jun Lagere lasten op arbeid? Links kijkt ‘begerig’ naar spaarpot

16 mrt Landelijke politici voeren campagne door heel Nederland (foto’s)

30 jan Meerderheid Kamer is voor makkelijker ontslaan ambtenaren

CDA en D66 willen praten over kleinere overheid 

NU 16.10.2014 Oppositiepartijen CDA en D66 in de Tweede Kamer willen niet wachten op financiële meevallers om het belastingstelsel te herzien. Zij vinden dat de overheidsuitgaven omlaag moeten en dat kan het beste door de overheid kleiner te maken.

Bekijk video – Met die inzet schoven de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Wouter Koolmees (D66) donderdag aan bij staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor het eerste verkennende gesprek met het kabinet over een grootscheepse belastinghervorming.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Belastingstelsel Tweede Kamer

Opinie: Nu nóg meer staatsschuld door al dat bezuinigen

NRC 15.10.2014 Bezuinigingen hebben in Nederland geleid tot een nog hogere schuld, menen de economen Giulio Mazzolini en Ashoka Mody.

Ze waren vooral schadelijk omdat ze niet gepaard gingen met een toereikende en tijdige monetaire impuls, of met maatregelen om de bankensector er weer bovenop te helpen. LEES VERDER

‘Tijd voor getreuzel is voorbij’Video

Telegraaf 14.10.2014 De beurzen dalen wereldwijd sterk. In Europa dreigen we voor de derde keer in een recessie terecht te komen. Columnist Martin Visser legt uit wat er gedaan wordt om een nieuwe crisis te voorkomen.

’Europa komt weer in recessie’

Telegraaf 13.10.2014 Ondanks de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de Europese centrale bank (ECB) kan Europa een nieuwe recessie niet ontlopen. Althans dat beeld komt naar voren in een peiling van DFT.nl.

Hoewel de ECB het monetaire beleid al flink heeft verruimd met steunmaatregelen,  zoals een verdere verlaging van de rente lijkt de kwakkelende economie in de eurozone af te stevenen op een nieuwe krimp.

Dijsselbloem wil hervormingen belonen

Telegraaf 10.10.2014 Eurolanden die hun economie op overtuigende manier versterken kunnen mogelijk meer ruimte krijgen om hun begroting op orde te brengen. Op die manier kan de economische groei in de eurozone vooruit worden geholpen. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag tijdens een speech in Washington.

Dijsselbloem pleitte daarin voor een nieuw akkoord over economische groei. Dat zou de noodzaak om begrotingen op orde te krijgen, de economie te hervormen en de investeringen te verhogen moeten combineren. Landen die meer uitstel willen ten opzichte van de begrotingsregels, moeten daarbij geloofwaardige plannen hebben voor hervormingen die direct worden ingevoerd.

Lagarde vreest recessie, Dijsselbloem vindt zorgen overdreven

Elsevier 09.10.2014 Zorgen die de afgelopen dagen de kop hebben opgestoken over de Europese economie zijn overdreven, zegt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën). Toch waarschuwt IMF-topvrouw Christine Lagarde dat de eurozone opnieuw in recessie terechtkomt.

Dijsselbloem zegt dat waarschuwingen voor een eventuele nieuwe recessie ‘te somber’ zijn. ‘De meeste landen hebben veel maatregelen genomen en in de meeste landen trekt de groei aan. De cijfers zijn daarom niet zorgwekkend, we weten wat we moeten doen.’

Hervorming

Dijsselbloem sprak donderdag tijdens een discussie over de wereldeconomie in Washington. Hij wees opnieuw naar Frankrijk en Italië als landen die achterlopen bij de hervorming van hun economie. ‘Zij hebben nu wel regeringen die meer willen doen.’

IMF: overheidstekort Nederland slinkt verder

Trouw 08.10.2014 Het overheidstekort van Nederland slinkt de komende jaren verder, terwijl de staatsschuld vanaf 2015 gaat dalen. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vandaag gepubliceerd rapport over de financiën van ’s werelds rijkste landen.

Het IMF verwacht dat het tekort volgend jaar zakt van 2,5 naar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en verder daalt naar 1,5 procent in 2017 en 0,8 procent in 2019. De staatsschuld piekt volgens de modellen van het fonds in 2015 op 69,6 procent van het bbp. Vanaf 2016 wordt een daling voorspeld, die ervoor zorgt dat de schuld in 2019 overeenkomt met ruim 65 procent van de omvang van de economie.

IMF: veel banken kunnen economie niet steunen

Telegraaf 08.10.2014  Europese banken zijn de afgelopen jaren gezonder geworden, maar missen grotendeels de kracht om het herstel van de economie te ondersteunen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de internationale financiële sector.

Volgens het IMF is 70 procent van de bankensector in de eurozone momenteel niet in staat de economie te ondersteunen door meer krediet te verlenen aan bedrijven. Zij hebben hun buffers weliswaar versterkt, maar hebben hun winstgevendheid tegelijkertijd sterk zien dalen. Om meer krediet te verlenen moet de winst omhoog, maar het is voor veel instellingen de vraag in hoeverre dat mogelijk is.

IMF vreest nieuwe systeemcrisis door opkomst ‘schaduwbanken’

NRC 08.10.2014 Banken die niet lenen, schaduwbanken die in het gat springen. Het financiële systeem is wankeler dan gedacht.

Veel van de huidige maatregelen om de economische en financiële crisis te bestrijden kunnen diezelfde crisis juist opnieuw veroorzaken, of een herstel bemoeilijken. Die paradoxale conclusie trekt het Internationale Monetaire Fonds in een halfjaarlijks rapport over de mondiale financiële stabiliteit.

Uit een onderzoek onder de 300 grootste banken ter wereld komt naar voren dat veel van deze instellingen zoveel moeite hebben om te voldoen aan opgewaardeerde eisen voor hun eigen vermogen en intern beheer, dat dit ten koste gaat van hun kredietverlening.

Veertig procent van deze banken kan om deze redenen niet voldoende krediet verlenen om het economisch herstel voldoende vaart te geven. Voor de grote banken in de eurozone is dat percentage zelfs zeventig. Dat betekent dat de maatregelen om de banken gezond te krijgen enonder het toezichtsregime te plaatsen van de Europese Centrale Bank, die op dit moment in volle gang zijn, de economie van de eurozone juist dwars zitten. MEER OP NRC Q

Hoe het komt dat het IMF zo somber is over groei economie

Elsevier 07.10.2014 Het langzame herstel van de economie zet wereldwijd door, maar zal ook dit jaar trager verlopen dan eerst werd verwacht. Hoe zit dat precies?

In april dit jaar was het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog positief gestemd over de groei van de wereldeconomie, maar in de nieuwe, halfjaarlijkse prognoses klinkt een ander geluid vanuit Washington.

Vertrouwen

De groei voor 2014 komt naar verwachting niet hoger uit dan 3,3 procent, terwijl een half jaar geleden nog op bijna 4 procent werd gerekend. En er is een grote kans dat er nog meer klad komt in de economische groei, nu de politieke spanningen in de wereld zijn opgelopen.

IMF waarschuwt voor langdurige stagnatie›

NRC 07.10.2014 Westerse landen lopen kans terecht te komen in de periode van langdurige stagnatie die aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw werd gevreesd. Dat stelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vandaag bij de publicatie van de halfjaarlijkse vooruitzichten voor de wereldeconomie.

Lichte verbetering in 2015

Voor 2015 ziet het IMF in zijn basis-scenario een lichte verbetering in de wereldeconomie, met een wereldwijde economische groei van 3,8 procent. De Amerikaanse economie groeit met 3,1 procent, die van de eurozone met slechts 1,3 procent (Nederland: 1,4 procent). China ziet de groei teruglopen van 7,4 procent naar 7,1 procent. Opmerkelijk is vooral de prognose voor Rusland. Daar groeit de economie zowel dit jaar als volgend jaar nauwelijks.

Eerder vandaag waarschuwde De Nederlandsche Bank voor zeepbelvorming op de financiële markt. Ook die waarschuwing heeft met een stagnerende economie te maken: vanwege het trage economische herstel houden centrale bankiers de rentes laag. Dat leidt ertoe dat beleggers bereid zijn om meer risico’s te nemen.

IMF somberder over groei Nederlandse economie

Telegraaf 07.10.2014 De Nederlandse economie gaat dit jaar voor het eerst sinds 2011 vooruit, maar het herstel is minder sterk dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit de nieuwe ramingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het IMF verwacht dat de economische groei in Nederland dit jaar uitkomt op 0,6 procent, na een krimp met 0,7 procent in 2013. Voor 2015 wordt nu een vooruitgang van 1,4 procent voorzien. In april werd nog een plus van 0,8 procent in 2014 en een verdubbeling van die groei in 2015 voorspeld.

Lees hier de IMF-prognoses op een rij.

IMF vreest nieuwe economische tegenvallers

Telegraaf 07.10.2014 Het geleidelijke herstel van de economie zet wereldwijd door, maar gaat ook dit jaar langzamer dan eerder werd gedacht. Door de grote politieke spanningen en de kwetsbare financiële markten is de kans op nieuwe tegenvallers bovendien groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde nieuwe World Economic Outlook.

Hoge schuldenlast maakt wel kwetsbaar

IMF ziet verder herstel Nederlandse economie

Telegraaf 06.10.2014  Het IMF verwacht een gematigd herstel van de Nederlandse economie de komende jaren. De export trekt aan, de huizenprijzen stijgen en het vertrouwen in de economie neemt toe. Volgens de economen van het IMF leidt dat in 2015 tot een aantrekkende groei, maar in een voorzichtig tempo omdat de schulden van de huishoudens zwaar wegen op de consumptiebestedingen.

Kenneth Kang van het IMF zei dat maandag tijdens een persconferentie in Den Haag, in een toelichting op het jaarlijkse rapport van het Internationaal Monetair Fonds over de Nederlandse economie. De hoge schuldenlast van huishoudens in Nederland vormt de grootste bedreiging voor het herstel, aldus Kang. Externe risico’s voor onze economie liggen bij de lage inflatie, trage groei in de eurozone en geopolitieke onrust.

Zonder lagere lasten geen extra banen

Rutte 2 rekent zich rijk

Telegraaf 29.-09.2014 De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg concluderen dat Rutte 2 met de voorgenomen belastingherziening nauwelijks banen zal scheppen. Volgens de economen heeft staatsecretaris Wiebes economisch gezien geen ruimte om de gewenste lagere lastdruk op arbeid mede te financieren uit de verhoging van andere belastingen, zoals de BTW, accijnzen en energieheffingen. Deze verhoging remt de  groei en werkgelegenheid en doet de positieve effecten van een verlaging van de belastingdruk op arbeid te niet.

Een belastingherziening die teven de economie en werkgelegenheid aanjaagt, heeft volgens Vermeend en Van der Ploeg alleen maar zin als deze wordt gefinancierd  uit lagere overheidsuitgaven. Het moet per saldo gaan om een echte belastingverlaging voor burgers en bedrijven, waarbij verhogingen achterwege blijven.

Koopkrachtstijging gaat in rook op

Telegraaf 25.09.2014 De koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag voorschotelde kunnen nu al weer in de prullenmand. Met name voor werkenden was uitgegaan van een daling van de pensioenpremies, die moesten zorgen voor de kleine plusjes van gemiddeld een half procent.

ZIE OOK:

Wat doet uw koopkracht?

‘Claim 100.000 banen gebaseerd op CPB-model’

NU 24.09.2014 De claim van het kabinet dat er honderdduizend banen extra bij kunnen komen met een belastingherziening en lastenverlichting is gebaseerd op modellen van het Centraal Planbureau.  Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

Hij schrijft dat er “uiteraard” nog geen doorrekening is van het CPB. “Dat kan ook niet, omdat er nog geen concreet pakket is, en voor een doorrekening van het CPB-model is het precieze pakket nodig.”

Wiebes: belastingplannen nog niet doorgerekend door CPB›

NRC 24.09.2014 Het kabinet heeft nog geen pakket concrete maatregelen voor het belastingplan. De plannen zijn dan ook nog niet doorgerekend door het CPB. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes in een brief naar de Tweede Kamer.

Het kabinet wekte vorige week rond de Prinsjesdag de indruk dat de voorlopige belastingplannen wel door het CPB zijn doorgerekend. Volgens het kabinet zou een lastenverlichting van 15 miljard 100.000 extra banen opleveren. Wiebes schrijft nu:

“Er is uiteraard nog geen doorrekening van het CPB. Dat kan ook niet, omdat er nog geen concreet pakket is, en voor een doorrekening van het CPB model is het precieze pakket nodig. De komende tijd wil het kabinet in overleg met uw Kamer werken aan voorstellen.”

Lees meer;

26 SEP Moeizame start overleg nieuw belastingstelsel

18 SEP ‘Btw-verhoging kappers kost 5500 banen’ ›

17 SEP ‘Jammer dat het kabinet niet zegt hoe nu verder’

18 SEP Teruglezen: liveblog van dag 2 van de Algemene Beschouwingen ›

2013 Tekort volgend jaar 3,3 procent, koopkracht daalt – ‘gevolgen lijken mee te vallen’ ›

Huishoudens halen hand meer van knip

Nederlandse economie sterker gegroeid

Telegraaf 24.09.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2014 met 0,7% gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder, zo blijkt uit de tweede raming die het CBS vandaag heeft bekendgemaakt. Bij de eerste raming in augustus werd nog een groei van 0,5% vastgesteld.

ZIE OOK:;

Overheidstekort zwelt aan

Producentenvertrouwen iets omlaag

Lichte groei Nederlandse economie in tweede kwartaal

Trouw 24.09.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar buiten heeft gebracht.

Medio augustus werd voor die periode nog een groei met 0,5 procent gemeld. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 1,1 procent, waar het CBS eerder uitging van 0,9 procent.

Economie in tweede kwartaal harder gegroeid dan gedacht

NU 24.09.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt woensdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie groeide met 0,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In augustus werd er nog vanuit gegaan dat de economie met 0,5 procent was gegroeid.

Uit de tweede raming blijkt dat consumenten iets meer hebben uitgegeven dan eerder was berekend. Ook is er meer geïnvesteerd in zogenoemde vaste activa. Dat zijn dingen die langer dan een jaar worden gebruikt zoals gebouwen, machines en software.

Nederlandse economie groeit iets meer dan verwacht›

NRC 24.09.2014  De Nederlandse economie is vorig kwartaal iets sterker gegroeid dan gedacht. De economie groeide met 0,7 procent in plaats van een half procent, zo meldt het CBS. De hogere groei is volgens het statistiekbureau te danken aan de consumptie van huishoudens en de investeringen van bedrijven, die in tweede instantie hoger uitvielen. Het algehele beeld van de economie is daarentegen niet gewijzigd, zo stellen de statistici. De groei is nog altijd voor het grootste deel te danken aan de export.

Bij het herzien van de cijfers blijkt ook dat de economische krimp in het eerste kwartaal minder sterk is dan het CBS tot dusver dacht. Waar eerder nog werd gedacht dat het bbp in de eerste maanden van dit jaar met 0,4 procent kromp, is dat nu bijgesteld naar een daling van 0,3 procent.

En dat kan verschil maken: over het eerste kwartaal berekende het CBS eerst dat de economie 1,4 procent kromp. Bij de tweede raming bleek de krimp maar 0,6 procent te zijn.

Dijsselbloem kraakt plannen De Boer

Telegraaf 23.09.2014 Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft een pleidooi van VNO-NCW om de lasten met 15 miljard euro te verlagen hard afgewezen. Volgens de minister is het voorstel van VNO-chef Hans de Boer „niet serieus” een „veel te makkelijk”. Voor lastenverlichting zoals VNO die bepleit zou elders in de overheidsuitgaven gesneden moeten worden en dat leidt juist weer tot hogere lasten voor bedrijven en burgers. „Hans de Boer heeft geen geldmachine staan op zolder bij VNO. Hij kan niet 15 miljard tevoorschijn toveren. Hij kan het wel wegsnijden, maar dan lopen de lasten elders op.”

Gerelateerde artikelen;

23-09: ‘Geld moet weer gaan rollen!’

‘Lastenverlichting van 15 miljard nodig’

Telegraaf 23.09.2014 Het kabinet moet burgers en bedrijven zo snel mogelijk zeker 10 tot 15 miljard euro teruggeven die in de afgelopen jaren via lastenverzwaringen is afgepakt. Dat stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, die zo de voorzichtig aantrekkende economie een extra impuls wil geven, waardoor consumenten eindelijk weer meer gaan besteden.

Gerelateerde artikelen;

23-09: ‘Geld moet weer gaan rollen!’

23-09: ’Wijzig begrotingsregels’

Dijsselbloem heeft geen geld

Telegraaf 23.09.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft een pleidooi van VNO-NCW om de lasten met 15 miljard euro te verlagen hard afgewezen. Volgens de minister is het voorstel van VNO-chef Hans de Boer „niet serieus” een „veel te makkelijk”.

‘Geld moet weer gaan rollen!’Video

Telegraaf 23.09.2014 ‘Als je geld uit de portemonnee van burgers haalt, geven ze minder uit. Zo simpel is dat.’ Dat stelt Hans de Boer (VNO-NCW). Hij kruiste de degens in dit DFT Debat met econoom Bas Jacobs en Alexander Pechtold (D66). Pechtold: ‘De overheid kan geen banen creëren.

ZIE OOK:

Dijsselbloem heeft geen geld

’Stijging  huizenprijzen zegt weinig over economisch herstel’

Telegraaf 23.09.2014 Hoewel de huizenprijzen al enige tijd in de lift zitten en het steeds beter gaat met het aantal verkochte woningen  is er nog geen aanleiding voor al te veel optimisme over het economisch herstel in Nederland. Dat komt naar voren in een peiling van DFT.nl

‘Pechtold voortreffelijke man!’

Telegraaf 23.09.2014 ‘Oh jee, nu moet ik opletten!’ Alexander Pechtold (D66) zet zich schrap als Hans de Boer (VNO-NCW) hem een compliment geeft. De twee debatteren op het scherpst van de snede met econoom Bas Jacobs. Onderwerp: de stand van ondernemend Nederland.

ZIE OOK:

’Geld terug naar de burger’

Pechtold: Ik ben geen huwelijksmakelaar voor PvdA en VVD

Trouw 20.09.2014 Het begint gewoon te worden, dat D66 het kabinet aan een meerderheid helpt. Afgelopen zomer nog, toen de begroting voor 2015 moest worden gemaakt. Maar toen fractievoorzitter Alexander Pechtold in de Miljoenennota zag dat het kabinet zichzelf geen enkel doel meer stelt, werd hij giftig. “Dat kun je zeggen in je laatste regeringsjaar, niet halverwege.” Dus eist Pechtold in het verkiezingsjaar 2015 meer ambitie, meer hervorming. Met spoed.

Het kabinet komt met plannen en daar zullen we, zoals van ons verwacht mag worden, constructief mee omgaan.

Deze zomer zagen wij bij de begrotingsonderhandelingen vijf partijen aan tafel zitten: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. Het leek bijna op een normaal kabinet. Alleen leveren drie van de vijf partijen geen ministers.
“Als er een eurocommissaris wordt benoemd, dan moet ik dat net als ieder ander in Trouw lezen. Deze situatie is voortgekomen uit 2012, een onrustige periode met grote economische gevaren. Het kabinet-Rutte I viel, de tekorten bleven oplopen. De Kamer heeft verantwoordelijkheid genomen.

Verwant nieuws;

Consumenten geven iets meer uit

Telegraaf 19.09.2014 Consumenten hebben in juli 0,5% meer besteed aan goederen en diensten dan in juli 2013, zo blijkt uit gegevens van het CBS. In mei en juni lagen de bestedingen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De stabilisatie en de lichte groei volgen op bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp.

Investeringen in Nederland omhoog

Telegraaf 19.09.2014 De investeringen in Nederland zijn in juli gestegen, na 2 maanden met kleine krimp. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was in juli 5,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was vooral te danken aan investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur, aldus het CBS. Volgens het statistiekbureau liggen de totale investeringen in materiële vaste activa nog wel aanzienlijk lager dan voor de economische crisis.

Miljoenennota 2015: Behoedzaamheid geboden bij economisch herstel

RO 16.09.2014 Nederland herstelt langzaam van de crisis. Export, bedrijfsinvesteringen en consumptie vertonen een stijgende lijn. De economie groeit in 2015 naar verwachting met 1,25%. Het herstel is echter broos en internationale ontwikkelingen vormen een risico. De werkloosheid is onverminderd hoog en de aanpak ervan is een topprioriteit van het kabinet. In de Miljoenennota 2015 kiest het kabinet voor het evenwicht tussen herstel van de koopkracht en het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën. Daarnaast zijn er gerichte maatregelen om de economie meer te laten groeien, werkgelegenheid te stimuleren en een antwoord te bieden op opgelopen internationale spanningen.

Zie ook;

Dit blijkt uit de Miljoenennota 2015,

Miljoenennota: behoedzame begroting

De belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota op een rij

VK 16.09.2014 De strik is van het pak papier; de Miljoenennota is openbaar. Lees hier de belangrijkste nieuwe kabinetsplannen voor 2015:

Hoe betrouwbaar is de begroting van Dijsselbloem?

Rutte (8), Dijsselbloem (9), Plasterk (4): de rapportcijfers van het kabinet

Dit zijn de plannen van de ministeries

Trouw 16.09.2014 Wat zijn de ministeries het komende jaar van plan? Een overzicht.

Waar geeft de overheid haar geld aan uit in 2015?

Telegraaf 16.09.2014 Ook dit jaar gaat het meeste geld naar de sociale zekerheid, de arbeidsmarkt en de zorg. Bekijk in de graphics waar de overheid volgend jaar haar geld aan uitgeeft.

ZIE OOK:

Hoe de Prinsjesdagmaatregelen uw portemonnee raken

Wie ziet zijn koopkracht het hardst stijgen door Prinsjesdag?

Wie ziet zijn koopkracht het hardst stijgen door Prinsjesdag?

Telegraaf 16.09.2014 Door alle prinsjesdagmaatregelen zien Nederlanders hun koopkracht in 2015 met gemiddeld 0,5 procent toenemen….

Wat betekent die koopkrachtprognose nu écht voor u?

Teruglezen – Warme Prinsjesdag met voorzichtige begroting

Wat doet het kabinetsbeleid met uw koopkracht?

Hoe de Prinsjesdagmaatregelen uw portemonnee raken

Telegraaf 16.09.2014 De inkomstenbelasting wordt iets beperkt en ouderenkortingen worden geschrapt. Minister Dijsselbloem van Financiën presenteerde op Prinsjesdag de Miljoenennota met daarbij…

Gerelateerd;

Prinsjesdag: Cadeautjes voor werkenden16/09

Prinsjesdag: Ouderen volgend jaar in de min16/09

Prinsjesdag: Kleine plusjes voor gezinnen16/09

Prinsjesdag: Minder subsidie voor zuinige auto’s16/09

Prinsjesdag: Steunmaatregelen woningmarkt deels verlengd16/09

Prinsjesdag: Zorg zelf betalen

Prinsjesdag: wat verandert er voor de ondernemer?

Telegraaf 16.09.2014 Minister Dijsselbloem van Financiën heeft het koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting overhandigd aan de Tweede Kamer. Ook voor de ondernemer gaat natuurlijk het een en ander veranderen met de nieuwe kabinetsplannen. Hier vindt u alle maatregelen op een rij.

ZIE OOK:

Ondernemers: het mag een onsje meer zijn

Rutte: koers houden in onzekere tijd

Telegraaf 16.09.2014 Het gaat met Nederland „stap voor stap beter”. Het kabinet wil ervoor zorgen dat mensen dat zelf ook gaan ervaren, in koopkracht maar vooral ook in toenemende werkgelegenheid….

ZIE OOK:

Studentenvakbond gefrustreerd over Rijksbegroting

 1. 278 kilometer asfalt erbij
 2. Opnieuw daling aantal verkeersboetes
 3. Kabinet wil 100.000 banen extra scheppen
 4. Extra geld voor noodhulp komende jaren
 5. ‘Oppositie betrekken bij belastingherziening’
 6. Reacties politici op troonrede
 7. Tekst troonrede 2014
 8. Koning: Prinsjesdag met rouwrand
 9. Erewacht houdt oogje in het zeil
 10. Gemoedelijke drukte langs route gouden koets

Koning spreekt zijn zorg uit over hoge werkloosheid

Telegraaf 16.09.2014 Koning Willem-Alexander roemde in de troonrede meermalen de veerkracht van de Nederlandse economie. Wel sprak hij zijn zorg uit over de hoge werkloosheid.

ZIE OOK:

‘Zorgkosten vallen mee’

Koning: extra geld Defensie

Boos om begroting

Raad van State vindt begrotingsbeleid riskant

Overzicht: de kabinetsplannen voor 2015

Reacties begroting: langetermijnvisie ontbreekt

Wat wil de burger? Meer zekerheid graag

Reacties op de Troonrede: van ‘realistisch’ tot ‘dingetjeslijst’

NRC 16.09.2014 Zoals te verwachten viel is de oppositie kritisch over de politieke boodschap van de Troonrede. Buma, Roemer en Pechtold laakten het gebrek aan visie en daadkracht in de toespraak. PvdA-leider Samsom vond de speech van Willem-Alexander “juist van toon” en “realistisch”.LEES VERDER

Extra geld voor aanpak jihadisme in Miljoenennota

RTVWEST 16.09.2014 DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie krijgt er 20 miljoen euro bij voor de aanpak van internationale criminaliteit, zoals jihadisme en kinderporno. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Lees verder

100.000 extra banen en andere punten uit de begroting

Elsevier 16.09.2014 Veel cijfers zijn de afgelopen tijd al uitgelekt, maar hier zijn nog eens de belangrijkste onderdelen uit de Miljoenennota.

Rondvraag: ‘De troonrede was alles behalve inspirerend’

Troonrede: Veiligheid, vrijheid en welvaart met elkaar verbonden

Troonrede 2014: ‘Haat zaaien niet getolereerd’

Kabinet kiest voor ‘behoedzame’ begroting 

Tweede Kamer reageert kritisch op plannen kabinet 

‘Knelpunten te overzien’

Teleurstelling om belastingplan

Ouderen boos om begroting

‘Drie tot vijf miljard vrijmaken’

‘Geen visie langetermijn’

Raad van State: riskant beleid

Teleurstelling militaire vakbonden

Nibud: niet-werkenden leveren in

Economie langzaam uit dal

‘Eindelijk aandacht buitenland’

Meer vertrouwen in kabinet

Kwart miljard naar Defensie

Renovatie Haagse paleizen

278 kilometer asfalt erbij

Vizier 2015 op huursector

Kabinet wil 100.000 banen extra

Urgente problemen aanpakken

Overzicht miljoenennota 2015

Extra geld voor noodhulp

Samsom: ‘Oppositie betrekken’

Reacties politici op troonrede

Rutte: koers houden

‘Zorgkosten vallen mee’

Tekst troonrede 2014

Amper neerslag in september

Koning: extra geld Defensie

Deze negen cijfers uit de Miljoenennota zijn vandaag belangrijk

LIVE: ‘behoedzame’ begroting Dijsselbloem›

Koning Willem-Alexander als trendsetter in taal

Staatshoofden en ministers spreken tijdens staatsbezoeken meestal hun eigen taal.

Troonrede: ‘rouwrand’, maar Nederland ‘veerkrachtig’› Tweehonderd jaar Troonredes in drie infographics›
In beeld: Hoedjes, Gouden Koets en Ridderzaal› Miljoenennota: belangrijkste maatregelen op een rij›

TELEVISIE

Wat u moet weten over de geschiedenis van Prinsjesdag – Vier vragen en antwoorden over Prinsjesdag en de Troonrede.

LIVEBLOG

Kijken: zo worden de bezuinigingen gevoeld in Amersfoort

NRC 16.09.2014 Het wordt vandaag dan officieel bekend met de openbaarmaking van de Miljoenennota, maar het lekte al eerder uit dat de koopkracht voor veel Nederlanders verbetert. De inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier zijn er niet zo mee bezig. Al voelen ze de bezuinigingen anders dan drie jaar geleden inmiddels wel.

Drie jaar geleden ging NRC Handelsblad in aanloop naar Prinsjesdag naar het Soesterkwartier, zomaar een wijk in het westen van Amersfoort, om bewoners te ondervragen over het effect van de crisis voor hun portemonnee. De wijk bestaat uit enkele gemêleerde woonwijken variërend van seniorenwoningen tot grauwe galerijflats en kleine arbeiderswoninkjes. De bewoners maakten zich destijds geen zorgen. (€) Ze hadden het goed, vertelden de meesten. Van de crisis voelden ze tot dan toe nog niets, voor de bezuinigingen waren ze niet bang. MEER OP NRC Q

september 16, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

8 reacties

 1. […] lees ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 […]

  Pingback door Prinsjesdag 2014 Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 16, 2014

 2. […] zie ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 […]

  Pingback door Nabeschouwing Miljoenennota 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | september 19, 2014

 3. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 29, 2014

 4. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg van een warme zomer naar een heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | juli 22, 2015

 5. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2015

 6. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar « Debat in de Digitale Hofstad | december 22, 2015

 7. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Begroting 2016 versus bezuinigingen op weg naar een zeer heet Voorjaar – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 19, 2016

 8. […] ook: Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Op weg naar de Begroting 2017 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 29, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: