Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1

Begroting 2015.

Het kabinet is momenteel bezig met het opstellen van de begroting voor 2015. Na jaren bezuinigen lijkt er eindelijk ruimte voor investeringen.

Hoe staat Nederland er voor?

Na jaren van tegenvallers, korte oplevingen en nog meer tegenvallers lijkt structureel economisch herstel te zijn ingezet. Afgelopen jaren viel de economische situatie steeds tegen, waardoor meer bezuinigingen nodig waren om aan de Europese begrotingseis van maximaal 3 procent begrotingstekort te kunnen voldoen. In juni meldde het Centraal Planbureau (CPB) dat de Nederlandse economie in 2015 met 1,25 procent zal groeien. Het begrotingstekort komt dan uit op 2,2 procent, ruim onder het maximum dus.

De impact van de Russische boycot van agrarische producten lijkt in eerste instantie mee te vallen voor Nederland. Het CBS berekende dat dit slechts direct van invloed is op 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport, althans dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)Kamerbrief:  Maatregelen naar aanleiding van boycot Rusland

Wat betekent dat allemaal voor de begroting in 2015?

De diverse mee- en tegenvallers zijn grosso modo tegen elkaar weg te strepen. Het is de aantrekkende economie die enige lucht geeft in de begroting enervoor zorgt dat extra bezuinigingen niet nodig zijn. Wel wil het kabinet uiteindelijk naar begrotingsevenwicht, en dat kan door meer inkomsten te genereren bij een sterkere economie of door middel van extra bezuinigingen.

Wat is de planning?

Omdat het kabinet op het Europese strafbankje zit vanwege de tekorten van afgelopen jaren, is er in april al een concept voor de begroting voor 2015 naar Brussel gestuurd. Het kabinet voerde daarvoor onderhandelingen met de begrotingspartijen D66, ChristenUnie en SGP. Vanaf maandag 18 augustus gaat het kabinet weer verder met voorbereiden van de begroting voor 2015. Tegelijkertijd spreekt het kabinet ook verder met de begrotingspartijen.

Op basis van de nieuwe CPB-ramingen, die donderdag bekend worden gemaakt, zal de begroting worden afgerond en op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Wensenlijst

D66, ChristenUnie en SGP leverden in april 2014 al hun ‘wensenlijstje’ in die per stuk opliepen tot vele honderden miljoenen euro’s. Hoeveel ruimte het kabinet heeft om daar aan tegemoet te komen, wordt mogelijk donderdag duidelijk. Dan presenteert het Centraal Planbureau de jongste ramingen van onder meer de economische groei, het begrotingstekort, de werkloosheid en de staatsschuld.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie‘ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Bezuinigen

Eerder bleek al uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het waarschijnlijk niet nodig is om extra te bezuinigen in 2015. Pas in september tijdens Prinsjesdag zal definitief duidelijk worden of er wel of niet extra moet worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsnorm te kunnen voldoen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemde de naar boven bijgestelde berekeningen een “extra duwtje in de rug. Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten.”

De jongste ramingen (pdf) van de Europese Commissie 05.05.2014.

Lees ook: Economische groei valt hoger uit

Lees ook: Overheidstekort in 2013 al onder Europese norm

zie: BEGROTING EUROPESE UNIE FITCH

Lees meer over: Begrotingsonderhandelingen

Lees meer over: Begrotingsonderhandelingen 2015

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten DNB Open pdf juni 2014

CPB-rapport Europa in Crisis (belangrijkste conclusies) Open pdf (94,4 kB)

Klik hier om te downloaden:  cpb-policy-brief-2014-05-juniraming-2014-economische-vooruitzichten-2014-en-2015.pdf.pdf

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend (zie bijlage).

Centraal Planbureau @centraalpb

Het Centraal Planbureau publiceert de kerngegevenstabel van de concept-MEV voor de periode 2012-2015. http://buzz.mw/bcaem_f 

·                            Koopkrachtcijfers 2015 Open pdf (518,9 kB)

koopkrachtcijfers (pdf)

Veranderingen in persoonlijke omstandigheden spelen een rol

Hoe de koopkracht zich ontwikkelt hangt onder andere af van zaken die voor iedereen een gegeven feit vormen, zoals een cao-loonstijging, inflatie of veranderingen in belastingregels. Dit is de zogenaamde statische koopkracht. Het inkomen van mensen en daarmee hun koopkracht kan echter ook flink veranderen door bijvoorbeeld het vinden of verliezen van een baan, overwerken of het krijgen van een prestatiebonus. Dit telt mee in de zogenaamde dynamische koopkracht.

Deze persoonsgebonden veranderingen hebben over het algemeen een positief effect op de koopkrachtontwikkeling. In doorsnee kwam dat effect vanaf 1997 uit op bijna 1 procentpunt extra koopkracht per jaar. In economisch slechtere tijden, zoals in de jaren 2009-2013, is dat effect echter veel kleiner.

Bron: Statline,

Groot koopkrachtverlies bij zelfstandigen, werknemers in de plus

De meeste bevolkingsgroepen zagen door de aanhoudende economische malaise hun koopkracht dalen in 2013. Alleen werknemers gingen er met 0,4 procent licht op vooruit. Zelfstandigen leverden met 3,3 procent het meest in. Wel is bij hen de spreiding groot. Terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht in 2013 met ten minste 16 procent daalde, steeg deze bij een even grote groep met 10 procent of meer.

Lees hier het hele koopkrachtplaatje.

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 – deel 4

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 3

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 2

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel1

Prinsjesdag

Lees het volledige dossier »

Meer over Prinsjesdag

Prinsjesdag

Meer vertrouwen kabinet

Telegraaf 15.09.2014 Het vertrouwen in het kabinet-Rutte is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld. Een jaar geleden had 14 procent van de bevolking vertrouwen in het kabinet. Dit jaar is dat 32 procent. Bij het aantreden van Rutte-II in 2012 had 42 procent van de bevolking vertrouwen in het kabinet.

Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 19.000 deelnemers. Vooral de samenwerking van de coalitiepartners VVD en PvdA met de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP wordt gewaardeerd, aldus EenVandaag.

Consumenten halen hand iets meer van de knip

Telegraaf 15.09.2014 De omzet in de Nederlandse detailhandel is in juli met 0,7% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral in winkels met voedings- en genotsmiddelen werd meer geld uitgegeven.

Dat heeft het  CBS vanochtend bekendgemaakt. De omzet was hoger doordat klanten meer producten kochten. De groei in de detailhandel kwam deels ook doordat de koopdagsamenstelling in juli dit jaar iets gunstiger was dan vorig jaar.

ZIE OOK:

Groei Nederlandse export trekt aan

Uitblijven belastinghervorming zet relatie D66 en kabinet onder druk

VK 15.04.2014 De vriendschap tussen de coalitie en de constructieve oppositie dreigt te bekoelen nu een grootschalige hervorming van het belastingstelsel lijkt uit te blijven. Tijdens een debat van de Volkskrant op Zondag maakte D66 duidelijk dat een belastinghervorming niet op zich mag laten wachten.

De regeringspartijen moeten zich voortdurend verdedigen tegen het verwijt dat ze uitgeregeerd zijn.

‘Er moeten nu enorme stappen worden gezet’, zei Roger van Boxtel, de D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. ‘De lasten op arbeid moeten omlaag. Dat is echt cruciaal. Ik zat zelf in het laatste kabinet dat een belastinghervorming doorvoerde (Paars II, red.). Dat is heel lang geleden. De coalitie kan niet zeggen: we zitten nog twee jaar, we hebben alle tijd. Als er halfbakken voorstellen worden gedaan, komen wij automatisch meer in de oppositierol.’

MEER OVER;

Commandant der Strijdkrachten vreest kortstondige steun

NU 15.09.2014 De Commandant der Strijdkrachten vreest dat de groeiende steun voor Defensie maar van korte duur kan zijn. ”Ik maak me daar zorgen over. Het actuele laagje support is gewoon dun”, zei generaal Tom Middendorp maandag tijdens een bijeenkomst van de Atlantische Commissie.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is op Defensie miljarden bezuinigd. Dinsdag op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend dat het ministerie weer structureel meer geld (100 miljoen euro per jaar) gaat krijgen. Dat wordt mede ingegeven door actuele crises zoals in Oekraïne en het Midden-Oosten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Tom Middendorp Defensie

Middendorp: steun tijdelijk

Telegraaf 15.09.2014 De Commandant der Strijdkrachten vreest dat de groeiende steun voor Defensie maar van korte duur kan zijn. „Ik maak me daar zorgen over. Het actuele laagje support is gewoon dun”, zei generaal Tom Middendorp maandag tijdens een bijeenkomst van de Atlantische Commissie.

Commandant leger vreest kortstondige steun

VK 15.04.2014 De Commandant der Strijdkrachten vreest dat de groeiende steun voor Defensie maar van korte duur kan zijn. ‘Ik maak me daar zorgen over. Het actuele laagje support is gewoon dun’, zei generaal Tom Middendorp maandag tijdens een bijeenkomst van de Atlantische Commissie.

Sinds het einde van de Koude Oorlog in 1991 zijn op Defensie miljarden bezuinigd. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend dat het ministerie weer structureel meer geld (100 miljoen euro per jaar) gaat krijgen. Dat wordt mede ingegeven door actuele crises zoals in Oekraïne en het Midden-Oosten.

zie ook: ‘Zo blaas je de defensie van de EU nieuw leven in’

Schippers: ‘De zorg is geen werkgelegenheidsproject’

VK 14.09.2014 Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat de vakbonden en de oppositiepartijen de gevolgen van de bezuinigingen op de thuiszorg overdrijven. ‘De zorg is geen werkgelegenheidsproject’, zegt zij vandaag in een interview met de Volkskrant. ‘Er werken 1,3 miljoen mensen in de zorg. Bij de ontslagen in de thuiszorg gaat het om een heel klein percentage daarvan.’

lees ook: 100.000 euro voor arts bij opgeven ondernemerschap

Prinsjesdag: wat verandert er?

Telegraaf 14.09.2014 Hoewel het nog een paar dagen duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Belastingen

Een meevaller voor iedere belastingbetaler: het tarief in de eerste schijf gaat met 0,25 procentpunt omlaag. Over de eerste 16.645 euro die u volgend jaar verdient, hoeft u dus minder belasting te betalen.

Dat lijkt gunstig, maar per saldo gaat de belasting omhoog. Dit jaar werd het belastingtarief in de eerste schijf namelijk met 0,75 procentpunt verlaagd. Die maatregel loopt dit jaar af, en het kabinet heeft te weinig geld beschikbaar om dat tarief nog eens met een zelfde percentage omlaag te schroeven. Kruimelwerk,vinden economen.

Gerelateerd;

Grootste minnen 65-plusser26/08

Lastenverlichting is ’kruimelwerk’25/08

‘Meesten vrezen gevolgen Miljoenennota’

Ook blijkt uit peiling dat helft kiezers van minister Opstelten af wil

NU 14.09.2014 Een meerderheid van de Nederlanders vreest dat de gelekte plannen uit de Miljoenennota negatief voor de eigen situatie uitpakken. Slechts elf procent van de ondervraagden verwacht dat de voornemens voor onder meer belastingen en zorgverzekeringen in hun geval positief uitpakken, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Een meerderheid van 54 procent verwacht een negatieve uitwerking en een kwart verwacht dat de plannen geen effect hebben op de eigen koopkracht. De rest, tien procent, weet het niet.

Overzicht eerder gelekte plannen Prinsjesdag | Dossier Prinsjesdag

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Prinsjesdag

Buma: kabinet moddert door

Telegraaf 14.09.2014  Het lijkt er steeds meer op dat het kabinet de belastinghervorming niet doorzet, terwijl die juist een banenmotor zou moeten worden. Als de hervorming niet doorgaat, blijft de werkloosheid hoog. Dat zei Sybrand van Haersma Buma van oppositiepartij CDA zondagochtend in WNL op zondag.

Buma vindt dat het kabinet een grote verantwoordelijkheid laat liggen. Hij is bang dat het kabinet maar doormoddert en gewoon op de winkel blijft passen, terwijl het nu de tijd is voor aanpassingen.

Buma vreest uitblijven belastinghervorming

NU 14.09.2014 Het kabinet moet niet denken dat een eerder aangekondigde en uitgestelde belastinghervorming niet meer nodig is nu de economie voorzichtig aantrekt. “Dit is juist het moment om er mee aan de slag te gaan”, zei CDA-leider Sybrand Buma in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Het lijkt er volgens Buma steeds meer op dat het kabinet de belastinghervorming niet meer wil doorzetten. Voor de zomer hebben PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-leider Halbe Zijlstra ieder hun eigen verhaal verteld, zei Buma. “Het lijkt erop dat hun eigen versie belangrijker is dan het gezamenlijk komen tot een doel.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Sybrand Buma

Groeiagenda

Coalitiepartijen slaagden er niet in overeenstemming over de ‘groeiagenda’ te vinden, omdat VVD’ers bevreesd zijn voor te veel overheidssturing van de economie. Andere coalitiepolitici meenden te zien dat premier Rutte in het verkiezingsjaar 2015 (Provinciale Staten, Eerste Kamer) geen nieuwe risico’s meer wil nemen.

Coalitie ziet nieuwe hervormingsagenda stranden›

NRC 13.09.2014 VVD en PvdA zijn er binnenskamers niet in geslaagd een nieuwe hervormingsagenda voor de coalitie op te stellen om zo de levensvatbaarheid van het kabinet te verlengen.

Pogingen het belastingstelsel te hervormen en een nieuwe ‘groeiagenda’ te formuleren, zijn volgens Haagse bronnen mislukt omdat de coalitiepartijen intern niet meer in staat waren nieuwe politieke risico’s met elkaar aan te gaan. LEES VERDER›

Rutte, flexibele zoeker

Trouw 13.09.2014 Het ontbreekt premier Rutte aan visie, was een jaar geleden de kritiek. Komende dinsdag op Prinsjesdag mag hij opnieuw laten zien wat hij met Nederland voorheeft. Wat zijn we daar het afgelopen jaar wijzer over geworden?

Historische wetmatigheden, een overheid die precies weet wat goed is voor de burger, daar heeft Rutte nooit iets mee opgehad.

Het was een jaar geleden de vraag waar het politieke seizoen mee aftrapte: wat is nou de visie van premier Mark Rutte? Onderliggende vraag: heeft hij die wel? De plotselinge tumult ontstond aan de vooravond van de H.J. Schoo-lezing die Rutte begin september in Amsterdam zou geven. Gefluisterd werd dat hij een vergezicht zou schetsen, een visionaire blik op de samenleving. Dat hij het imago van pragmatische premier-zonder-plan van zich af zou schudden in een Obama-achtige redevoering.

Verwant nieuws;

Langer steun werkloze ouders

Telegraaf 13.09.2014 Ouders die werkloos raken, houden langer recht op kinderopvangtoeslag. De maatregel moet het makkelijker maken voor mensen met kinderen om snel weer aan de slag te komen. Dat blijkt uit gelekte details uit de kabinetsplannen van Prinsjesdag.

De plannen kommen uit de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, meldt RTL Nieuws. Ouders die in de WW terechtkomen, hebben nu nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dat worden er zes.

‘Bevriende oppositie’ krijgt politieke prijs

Trouw 12.09.2014 D66, ChristenUnie en de SGP sloten vorig jaar een breed akkoord met het kabinet en daarom hebben ze vanavond een prijs gekregen. De Tweede Kamerleden Wouter Koolmees van D66, Carola Schouten van de ChristenUnie en Elbert Dijkgraaf van de SGP ontvingen de Prinsjesprijs. Ze zijn de financieel woordvoerders van hun partijen en onderhandelden met het kabinet.

Er valt nog heel veel te lekken uit de Miljoenennota

VK 12.09.2014 Is de hele Miljoenennota uitgelekt? Nee, wel een paar economische cijfers. Ze zijn heel belangrijk, de getallen die de economische groei, de werkloosheid en het begrotingstekort weergeven, maar daarmee ligt niet de hele begroting op straat. De Tweede Kamerfracties krijgen die vanmiddag op een USB-stick. Vanaf dat moment kan écht de hele Miljoenennota lekken.

RTL en NOS leveren een soort van gevecht wie het eerst met begrotingscijfers komt. RTL opende met twee lijstjes: eentje van koopkrachtcijfers en een met de bedragen bij de afspraken die de coalitiepartijen VVD en PvdA met de ‘constructieve oppositie’, D66, CU en SGP, vorige maand hebben gemaakt.

Prinsjesdag: wat verandert er?

Telegraaf 12.09.2014 Hoewel het nog een paar dagen duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Belastingen

Een meevaller voor iedere belastingbetaler: het tarief in de eerste schijf gaat met 0,25 procentpunt omlaag. Over de eerste 16.645 euro die u volgend jaar verdient, hoeft u dus minder belasting te betalen.

Dat lijkt gunstig, maar per saldo gaat de belasting omhoog. Dit jaar werd het belastingtarief in de eerste schijf namelijk met 0,75 procentpunt verlaagd. Die maatregel loopt dit jaar af, en het kabinet heeft te weinig geld beschikbaar om dat tarief nog eens met een zelfde percentage omlaag te schroeven. Kruimelwerk,vinden economen.

 CPB bevestigt koopkrachtcijfers

Telegraaf 12.09.2014 De cijfers die zijn uitgelekt via RTL Nieuws over de koopkracht van de Nederlanders volgend jaar zijn correct. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) vrijdagavond in een tweet.

„CPB bevestigt juistheid koopkrachtcijfers rtlnieuwsnl. Verder geen commentaar #mev2015#begroting 2015”, meldde het onderzoeksinstituut op Twitter. Uit de cijfers blijkt dat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander in 2015 stijgt met 0,5 procent.

Kabinet: herstel is broos

Telegraaf 12.09.2014 Het gaat beter met de Nederlandse economie, maar het herstel is broos en gevoelig voor internationale ontwikkelingen. Het kabinet schrijft dat in de miljoenennota voor 2015. Het wil daarom vasthouden aan de ingezette koers: saneren van de overheidsfinanciën, hervormen en eerlijk delen.

Dijsselbloem: het gaat wat beter, de economie herstelt zich

NRC 12.09.2014  Het gaat wat beter met Nederland: de economie herstelt zich langzaam. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in het voorwoord van de Miljoenennota 2015, zo bevestigen bronnen aan NRC, naar aanleiding van een publicatie van RTL Nieuws.

‘IEDEREEN GAAT ER GEMIDDELD OP VOORUIT’

Eerder vandaag publiceerde RTL Nieuws ook de naar verluidt nieuwe Macro-Economische Verkenningen (MEV). Deze worden aanstaande dinsdag op Prinsjesdag gepresenteerd en zijn vandaag vertrouwelijk aan de Tweede Kamer overhandigd.

Het overzicht volgens RTL Nieuws:

 • Werkenden: 0,5
 • Uitkeringsgerechtigden: 0,5
 • Gepensioneerden: 0
 • Tweeverdieners: 0,25
 • Alleenstaanden: 0,5
 • Alleenverdieners: 0
 • Met kinderen: 0,75
 • Zonder kinderen: 0,5
 • Alle huishoudens: 0,5

NIET TE VERIFIËREN

De cijfers komen uit een gedeelte van een PDF, die RTL Nieuws online heeft gezet. Politiek redacteur Philip de Witt Wijnen zegt in een reactie: “Het is heel lastig om te achterhalen of deze cijfers kloppen. We hebben namelijk geen mogelijkheid om de echtheid van het document te verifiëren. Er is pas zekerheid zodra we het hele document in handen hebben met de stempel van Financiën erop.”  LEES VERDER

Cijfers gelekt uit stukken voor Prinsjesdag

Koopkracht groeit licht

Telegraaf 12.09.2014 De koopkracht van de gemiddelde Nederlander stijgt volgend jaar met 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die officieel pas dinsdag bij Prinsjesdag bekend worden, maar vrijdag uitlekten bij RTL Nieuws. Goed ingewijde bronnen bevestigen de cijfers.

De stijging van 0,5 procent valt iets hoger uit dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden. Het gemiddelde kent wel flinke pieken en dalen van tussen de plus 10 procent en bijna minus 3 procent. Bij de ouderen (65plus) gaat 55 procent erop vooruit. De koopkracht van de Nederlander daalde de afgelopen jaren alleen maar.

‘Koopkracht in 2015 half procent omhoog’

NU 12.09.2014 Gemiddeld gaan huishoudens in 2015 er een half procent in koopkracht op vooruit. Dat blijkt vrijdag uit de via RTL Nieuwsuitgelekte cijfers uit de Macro-Economische Verkenningen.

Uit de koopkrachtcijfers blijken mensen met een inkomen tot 2.600 euro bruto per maand er een half procent op vooruit te gaan. De inkomens van 2.600 tot 5.200 gaan 0,25 procent in de plus. Vanaf 5.200 is de stijging zelfs 0,75 procent. Het Centraal Planbureau bevestigt de cijfers via Twitter, maar geeft verder geen commentaar.

Ook lekte vrijdag bij RTL al een deel van de Miljoenennota uit. Zo valt in het voorwoord van de minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) te lezen dat het economisch herstel nog broos is, maar dat onder meer de overheidsfinanciën, export en huizenmarkt wel tekenen van herstel vertonen.

Openbaar

Na het eerste lek vroeg een groot deel van de oppositie premier Mark Rutte om de Prinsjesdagstukken daarop openbaar te maken, maar Rutte weigerde dat. Ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stelt dat de begrotingsstukken voortaan eerder naar de Kamer gestuurd moeten worden en niet pas op Prinsjesdag.

Vrijdag kregen de Kamerfracties de stukken op een beveiligde USB-stick. Aanstaande dinsdag worden ze op Prinsjesdag voor iedereen openbaar.

Overzicht eerder gelekte plannen Prinsjesdag | Dossier Prinsjesdag

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015 Prinsjesdag

Nog meer cijfers gelekt: werkloosheid daalt, economie groeit

Elsevier 12.09.2014 Na de koopkrachtcijfers zijn er meer cijfers gelekt die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. De werkloosheid zal volgend jaar dalen, en de economie zal naar verwachting met 1,25 procent groeien.

Dat staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau die op Prinsjesdag officieel wordt gepubliceerd, meldt de NOS.

Dinsdag bleek al uit gelekte koopkrachtcijfers dat bijna iedereen er volgend jaar een heel klein beetje op vooruit gaat. Vooral alleenstaande ouders met minimumloon krijgen meer te besteden, 10 procent.

zie ook;

4 mrt Overheidstekort onder 3 procent, ‘geen extra bezuinigingen’

10 sep Koopkrachtcijfers gelekt: gaat u erop voor- of achteruit?

27 aug Zorgpremie met tientje per maand omhoog

Koopkracht stijgt met 0,5 procent

Telegraaf 12.09.2014 De koopkracht van de gemiddelde Nederlander stijgt volgend jaar met 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die officieel pas dinsdag bij Prinsjesdag bekend worden, maar vrijdag uitlekten bij RTL Nieuws. Goed ingewijde bronnen bevestigen de cijfers.

De stijging van 0,5 procent valt iets hoger uit dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden. Het gemiddelde kent wel flinke pieken en dalen van tussen de plus 10 procent en bijna minus 3 procent. Bij de ouderen (65plus) gaat 55 procent erop vooruit. De koopkracht van de Nederlander daalde de afgelopen jaren alleen maar.

Gerelateerde artikelen;

12-09: Kabinet: herstel is broos

12-09: ‘Eerder publiceren kan niet’

11-09: Tekort valt iets hoger uit

11-09: Griffierechten minder verhoogd

11-09: Miljoenennota niet openbaar

Uitgelekte cijfers: koopkracht stijgt gemiddeld 0,5 procent

Trouw 12.09.2014 De koopkracht van de gemiddelde Nederlander stijgt volgend jaar met 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die officieel pas dinsdag bij Prinsjesdag bekend worden.

Goed ingewijde bronnen bevestigen berichtgeving door RTL Nieuws over de uitgelekte koopkrachtcijfers. De stijging van 0,5 procent valt iets hoger uit dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden. De koopkracht van de Nederlander is de afgelopen jaren alleen maar gedaald.

Kamerlid Klein haalt uit protest begrotingsstukken niet op

Trouw 12.09.2014 Als Kamerleden vandaag vanaf 15.00 uur hun beveiligde USB-sticks met begrotingsstukken mogen ophalen, is Norbert Klein (50PLUS/Klein) er niet bij. Het Kamerlid weigert de stick in ontvangst te nemen, liet hij weten.

‘Als de sticks met stukken uit de miljoenennota worden uitgereikt, weten Nederlanders nog steeds van niets want er rust een embargo op. Dat staat haaks op het voor mij belangrijke uitgangspunt van een open democratie’, aldus Klein. Hij steunde afgelopen weken pogingen van Kamerlid Ronald van Raak (SP) om de gegevens openbaar te krijgen. ‘Het is belachelijk dat niet alleen de regeringspartijen maar ook de drie hulpsinten D66, SGP en ChristenUnie alles wel al weten.’

Meer over Prinsjesdag

‘Begroting eerder publiceren kan niet’

Telegraaf 12.09.2014  Als het kabinet zijn begroting voor het komende jaar eerder publiceert, is dat schadelijk voor de samenhang tussen de begrotingshoofdstukken. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijks persconferentie. „Alles hangt met alles samen”, aldus de premier. Wanneer elk begrotingshoofdstuk wordt vrijgegeven zodra het af is, verdwijnt dat verband.

Begroting eerder publiceren kan volgens Rutte niet

NU 12.09.2014 Als het kabinet zijn begroting voor het komende jaar eerder publiceert, is dat schadelijk voor de samenhang tussen de begrotingshoofdstukken. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “Alles hangt met alles samen”, aldus de premier. Wanneer elk begrotingshoofdstuk wordt vrijgegeven zodra het af is, verdwijnt dat verband.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Prinsjesdag Mark Rutte

Tekort valt iets hoger uit

Telegraaf 11.09.2014 Het begrotingstekort valt volgend jaar iets hoger uit dan in de raming van het Centraal Planbureau vorige maand. Goed ingewijde bronnen melden donderdag dat het tekort in de Macro Economische Verkenning van het CPB uitkomt op 2,2 procent. Het stuk wordt op Prinsjesdag officieel openbaar.

In de CPB-raming van half augustus was nog sprake van 2,1 procent. Het tekort van 2,2 procent ligt in elk geval een stuk lager dan de 2,7 procent die de schatkist naar verwachting dit jaar tekort komt. Nederland voldoet daarmee overigens beide jaren, net als in 2013, ruim aan de Europese begrotingsnorm van een maximaal tekort van 3 procent.

Gerelateerde artikelen;

11-09: Miljoenennota niet openbaar

11-09: Op de USB van Dijsselbloem

‘Belangrijkste cijfers Prinsjesdag zijn toch uitgelekt’

NU 11.09.2014 De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag zijn toch uitgelekt. Uit de cijfers blijkt onder meer dat de werkloosheid volgend jaar verder daalt van 650.000 naar 605.000 mensen.

Dat meldt de NOS. De economische groei wordt geraamd op 1,25 procent. Volgens de omroep houden mensen na vijf jaar koopkrachtverlies volgend jaar iets meer over in hun portemonnee.

Het begrotingstekort valt volgend jaar iets hoger uit dan in de raming van het Centraal Planbureau vorige maand en zal uitkomen op 2,2 procent. In de CPB-raming van half augustus was nog sprake van 2,1 procent.

RTL Nieuws wilde via de Wet openbaarheid van bestuur de stukken voor Prinsjesdag al inzien en probeerde dat via een kort geding voor elkaar te krijgen. De rechtbank in Utrecht wees dat verzoek echter af.

Overzicht eerder gelekte plannen Prinsjesdag | Dossier Prinsjesdag

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015  Prinsjesdag

NOS: werkloosheid blijft dalen en koopkracht neemt toe

Trouw 11.09.2014 De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag zijn toch uitgelekt, stelt de NOS. Uit de stukken die de omroep in handen schijnt te hebben blijkt dat onder meer de werkloosheid volgend jaar verder daalt naar 605.000 mensen. Daarnaast wordt de economische groei geraamd op 1,25 procent. Dit zou betekenen dat de koopkracht na vijf jaar eindelijk toeneemt.

Andere cijfers uit het rapport Macro Economische Verkenning van het CBS gaan over het begrotingstekort. Dit daalt verder naar 2,1 procent. Vorig jaar werd op Prinsjesdag nog rekening gehouden met een tekort van 3,3 procent.

Verwant nieuws;

‘Kabinet draait verhoging griffierechten deels terug’

NU 11.09.2014 De griffierechten gaan minder hard omhoog dan eerder was gepland. De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen.

Dat bevestigen bronnen rond het Binnenhof naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Volgens de bronnen zal dit op Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt.

Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Griffierechten

‘Cijfers van Prinsjesdag uitgelekt’ – minder werklozen, economie groeit›

NRC 11.09.2014 De belangrijkste cijfers die op Prinsjesdag bekend zouden moeten worden gemaakt, zijn uitgelekt. Dat schrijft de NOS. De werkloosheid zou volgend jaar dalen van 650.000 naar 605.000 werklozen. De economie zou groeien met 1,25 procent en het begrotingstekort daalt (naar verwachting) naar 2,1 procent. Vorig jaar werd uitgegaan van een tekort van 3,3 procent.

Lees meer;

VANDAAG Prinsjesdag Economie groeit met 1,25 pct

11 SEP Rechtbank oordeelt ten faveure van kabinet: Miljoenennota geheim ›

VANDAAG Miljoenennota! Tjongejonge

11 SEP Het is september, eindelijk kan er weer gelekt worden!

11 SEP Het slechtst bewaarde geheim van Den Haag

Belangrijkste cijfers Prinsjesdag toch gelekt

VK 11.09.2014 De NOS zegt de belangrijkste cijfers van Prinsjesdag in handen te hebben, waaruit blijkt dat de werkloosheid volgend jaar verder zal dalen naar 605.000 mensen. Op dit moment zijn er zo’n 650.000 werklozen. Daarnaast wordt de economische groei geraamd op 1,25 procent. Uiteindelijk houden veel mensen na vijf jaar koopkrachtverlies iets meer over in hun portemonnee, aldus de NOS. Het begrotingstekort lijkt met 2,2 procent iets hoger uit te vallen dan in eerste instantie was berekend.

Op grond van die berichtgeving heeft het kabinet niet de indruk dat de begrotingsstukken, zoals die op 12 september onder embargo aan uw Kamer worden verstrekt, nu al in handen zijn van de media.

De gelekte cijfers zouden afkomstig zijn uit de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau en komen grotendeels overeen met de prognose van het CPB uit augustus. Ze lagen dus in de lijn der verwachting. Op Twitter lijkt daarom niet iedereen even verrast. Econoom en journalist Mathijs Bouman schrijft: ‘Cijfers uitgelekt, meldt NOS, en komt slechts met cijfers die CPB eerder al openbaar maakte’. Volgens Bouman was het juist nieuws geweest als er sinds die raming in augustus iets was gewijzigd.

RTL krijgt miljoenennota niet eerder in handen

Trouw 11.09.2014 De rechtbank in Utrecht heeft een verzoek om de miljoenennota eerder openbaar te maken afgewezen, zo werd vanavond bekend. RTL Nieuws probeerde via een kort geding de stukken al voor Prinsjesdag in handen te krijgen.

RTL probeerde de miljoenennota via de Wet openbaarheid van bestuur in te zien, maar kreeg bij het ministerie van Financiën nul op het rekest. Het departement wil de stukken niet eerder dan op de derde dinsdag van september openbaar maken.

DOSSIER  Prinsjesdag  Lees het volledige dossier »

Meer over:  Prinsjesdag  Politiek

Miljoenennota niet openbaar

Telegraaf 11.09.2014 De rechtbank in Utrecht heeft een verzoek om de miljoenennota eerder openbaar te maken afgewezen, zo werd donderdagavond bekend. RTL Nieuws probeerde via een kort geding de stukken al voor Prinsjesdag in handen te krijgen.

RTL wilde de miljoenennota via de Wet openbaarheid van bestuur inzien, maar kreeg bij het ministerie van Financiën nul op het rekest. Het departement wil de stukken niet eerder dan op de derde dinsdag van september openbaar maken.

Gerelateerde artikelen;

09-09: Oppositie: begroting openbaar

09-09: Geding RTL over miljoenennota

Rechtbank oordeelt ten faveure van kabinet: Miljoenennota geheim

NRC 11.09.2014 Het ministerie van Financiën hoeft de Miljoenennota voor volgend jaar niet voor Prinsjesdag openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanavond bepaaldin een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

Het nieuwsprogramma stapte naar de rechter omdat de afgelopen weken al details van het begrotingsakkoord uitlekten. “Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden”, zei Klein eerder in toelichting op het kort geding. RTL is zelf een van de partijen naar wie de informatie werd gelekt. Zo bracht de zenderdinsdag de begrotingsafspraken en koopkrachtplaatjes in de openbaarheid. LEES VERDER

Kort geding over miljoenennota

Telegraaf 11.09.2014 Bij de rechtbank in Utrecht dient donderdagmiddag een kort geding over vroegtijdige openbaarmaking van de miljoenennota. RTL Nieuws probeert via deze juridische weg inzage te krijgen in de Miljoenennota, voorafgaande aan Prinsjesdag. Het kort geding begint om 14.30 uur.

Gerelateerde artikelen;

11-09: Op de USB van Dijsselbloem

09-09: Oppositie: begroting openbaar

09-09: Spoeddebat over lek begroting

09-09: Geding RTL over miljoenennota

RTL bij de rechter om Miljoenennota openbaar te maken

Trouw 11.09.2014 Bij de rechtbank in Utrecht dient vanmiddag een kort geding over vroegtijdige openbaarmaking van de Miljoenennota. RTL Nieuws probeert via deze juridische weg inzage te krijgen in de Miljoenennota, voorafgaande aan Prinsjesdag. Het kort geding begint om 14.30 uur.

RTL probeerde de stukken te krijgen via de Wet openbaarheid van bestuur, maar kreeg bij het ministerie van Financiën nul op het rekest. Het departement wil de stukken niet eerder dan op Prinsjesdag openbaar maken.

Verwant nieuws

Dit staat op de USB-stick van Dijsselbloem

Trouw 11.09.2014 De begroting wordt pas dinsdag openbaar, maar toch is er al veel uitgelekt. De Kamer krijgt alle begrotingsstukken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag onder embargo op extra beveiligde USB-sticks. Dit staat daar in elk geval op:

Eerder geplande lastenverzwaringen worden verlicht met 500 miljoen euro voor een verhoging van de arbeidskorting en 475 miljoen voor een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting. Verder is er 160 miljoen voor extra koopkracht.

Verwant nieuws;

Op de USB van Dijsselbloem

Telegraaf 11.09.2014 De begroting wordt pas dinsdag openbaar, maar toch is er al veel uitgelekt. De Kamer krijgt alle begrotingsstukken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag onder embargo op extra beveiligde USB-sticks. Dit staat daar in elk geval op:

Eerder geplande lastenverzwaringen worden verlicht met 500 miljoen euro voor een verhoging van de arbeidskorting en 475 miljoen voor een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting. Verder is er 160 miljoen voor extra koopkracht.

Tijd om dit kabinet uit zijn lijden te verlossen

Elsevier 11.09.2014 Rutte en Samsom doen na halve kabinetsperiode alsof hun taak er al opzit. Belastinghervormingen zijn ver weg. Terwijl het in de wereld onrustig is, heerst in Den Haag windstilte. Het uitruilkabinet dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom twee jaar terug in elkaar zetten,oogt uitgeregeerd. De coalitie kijkt als een konijn in de koplamp naar de provinciale verkiezingen die over een half jaar het einde kunnen inluiden.

Kabinet investeert in ruimtevaart

RO 11.09.2014 Het kabinet investeert vanaf 2018 dertien miljoen euro extra per jaar in de Nederlandse ruimtevaartindustrie zodat Nederlandse ondernemers en wetenschappers kunnen blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart. Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag 11 september 2014 in een brief aan de Tweede Kamer.

Documenten en publicaties;

Kamerbrief nota over Ruimtevaartbeleid 2014-2020

Extra geld voor Nederlandse ruimtevaartindustrie

Trouw 11.09.2014 Het kabinet investeert vanaf 2018 13 miljoen euro per jaar extra in de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Nederlandse ondernemers en wetenschappers kunnen daardoor blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Met het geld kunnen Nederlandse bedrijven meedoen met bijvoorbeeld de bouw van minisatellieten en van een waarschuwingssysteem voor zonnestormen en andere bedreigingen uit de ruimte. Dankzij de extra investering blijft Nederland tussen de 90 en 100 miljoen per jaar investeren in de ruimtevaartsector. Eerdere voorgenomen bezuinigingen zijn in 2012 en 2014 ongedaan gemaakt.

Verhoging griffierechten deels teruggedraaid

Trouw 11.09.2014 De griffierechten gaan minder hard omhoog. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws vandaag. De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen.

Dat maakt het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend. Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

Griffierechten minder verhoogd

Telegraaf 11.09.2014 De griffierechten gaan minder hard omhoog. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws donderdag. De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen.

at maakt het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend. Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

‘Bezuinigingen op griffierechten zijn minder ingrijpend dan gedacht’

NRC 11.09.2014  De bezuinigingen op de griffierechten zijn minder fors dan gedacht, zo zal op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Dat meldden bronnen aan RTL Nieuws. Eerder had minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aangekondigd de griffierechten sterk te verhogen. LEES VERDER

Prinsjesdag: wat verandert er in uw…

Telegraaf 11.09.2014 Hoewel het nog een paar dagen duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Belastingen

Een meevaller voor iedere belastingbetaler: het tarief in de eerste schijf gaat met 0,25 procentpunt omlaag. Over de eerste 16.645 euro die u volgend jaar verdient, hoeft u dus minder belasting te betalen.

Dat lijkt gunstig, maar per saldo gaat de belasting omhoog. Dit jaar werd het belastingtarief in de eerste schijf namelijk met 0,75 procentpunt verlaagd. Die maatregel loopt dit jaar af, en het kabinet heeft te weinig geld beschikbaar om dat tarief nog eens met een zelfde percentage omlaag te schroeven. Kruimelwerk, vinden economen.

CBS: overheidsfinanciën niet zo rooskleurig

Telegraaf 10.09.2014 Het overheidstekort van Nederland voldoet sinds vorig jaar aan de Europese 3-procentsnorm. Andere indicatoren schetsen echter een „minder rooskleurig beeld van de situatie”. Daarop wijst het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport dat woensdag is gepubliceerd.

Dat Nederland in 2013 weer aan de normen van Brussel voldeed kwam met name door de extreem lage rentelasten. Sinds 1983 betaalde Nederland nog nooit zo weinig aan rente. Echter, zonder rentelasten heeft Nederland altijd nog een overheidstekort. Daarin verschilt Nederland van andere landen. Italië, bijvoorbeeld, zou wanneer de rentelasten niet mee worden gerekend, niet op een tekort zijn uitgekomen.

Investeringen in 5 jaar sterk gekrompen

Telegraaf 10.09.2014 De investeringen in Nederland zijn de laatste jaren sterk achtergebleven vergeleken met de rest van de economie. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 namen de investeringen, in onder meer de bouw, vervoermiddelen en machines, met 20 procent af. Ter vergelijking: de totale omvang van de economie kromp in deze periode met 3 procent.

Prinsjesdag: wat verandert er in uw portemonee

Telegraaf 10.09.2014 Hoewel het nog bijna een week duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Gerelateerd;

Grootste minnen 65-plusser26/08

Lastenverlichting is ’kruimelwerk’25/08

Geef die Miljoenennota nou eindelijk eens vrij

Trouw 10.09.2014 “Het is een minachting van de oppositie, een minachting van het parlement en een minachting van de democratie.” Een felle uitspraak van SP-fractievoorzitter Emile Roemer over het uitlekken van de miljoenennota. Hij en veel andere Kamerleden vinden het een schande dat bepaalde media deze gevoelige informatie al in handen hebben, terwijl de Tweede Kamer nog moet wachten. Moet de aloude embragotraditie op Prinsjesdag op de schop?

Verwant nieuws

Oppositie eist onderzoek lek

Telegraaf 10.09.2014  Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen nu dat premier Mark Rutte een onderzoek instelt naar het voortdurende lekken uit de begrotingsstukken, die pas op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd. Rutte moet wat de SP betreft bovendien excuses maken aan de Kamer én aan koning Willem-Alexander, want die kan op Prinsjesdag niet anders dan slechts „oude kost” voorlezen, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Boze Roemer: Alleen het positieve wordt gelekt

Trouw 10.09.2014 Kabinet, regeringspartijen en bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP lekken alleen het positieve nieuws uit de miljoenennota naar de media. Als de stukken volgende week openbaar worden, zal blijken dat er ook allerlei ‘vileine’ afspraken zijn gemaakt die mensen met lagere inkomens treffen.

SP-leider Emile Roemer heeft dat gezegd tegen HKmedia. Roemer vindt het ‘nergens op lijken’ dat Kamerleden de begrotingsstukken vrijdag onder embargo tot Prinsjesdag krijgen en dan voor geheimhouding moeten tekenen.

Verwant nieuws;

‘Alleen positieve wordt gelekt’

Telegraaf 10.09.2014 Kabinet, regeringspartijen en bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP lekken alleen het positieve nieuws uit de miljoenennota naar de media. Als de stukken volgende week openbaar worden, zal blijken dat er ook allerlei „vileine” afspraken zijn gemaakt die mensen met lagere inkomens treffen.

Overzicht gelekte plannen Prinsjesdag

NU 09.09.2014 Ruim voor Prinsjesdag zijn de belangrijkste plannen al uitgelekt, inclusief de koopkrachtgevolgen. Een overzicht van de belangrijkste punten, al kunnen er hier en daar nog wijzigingen volgen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Prinsjesdag

Rutte weigert stukken Prinsjesdag openbaar te maken

Diverse plannen werden afgelopen dagen al openbaar gemaakt in de media

NU 10.09.2014 Premier Mark Rutte gaat niet in op een verzoek van een groot deel van de oppositie om de Prinsjesdagstukken vast openbaar te maken. Dat schrijft hij woensdagmiddag aan de Tweede Kamer. Diverse partijen willen daarom dat de premier het lek gaat onderzoeken. Met name SP en PVV reageerden afgelopen dagen gepikeerd, omdat er al vele plannen naar uitlekten.

Overzicht gelekte plannen Prinsjesdag

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015 Prinsjesdag

Premier Rutte: Tweede Kamer krijgt de Prinsjesdagstukken niet

NRC 10.09.2014 Premier Rutte (VVD) blijft weigeren om de Prinsjesdagstukken naar de Tweede Kamer te sturen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Rutte zegt daarin dat het “al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen”. Woensdag lekten via RTL Nieuws de begrotingsafspraken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP uit, net als de koopkrachtplaatjes.

KABINET WIJKT NIET AF VAN EERDERE AFSPRAKEN

Daarop eiste een woedende SP samen met de oppositiepartijen die niet bij het begrotingsoverleg zijn betrokken dat Rutte de stukken per omgaande naar de Kamer stuurt. Ronald van Raak (SP) sprak van “minachting van het parlement”. LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG Het is september, eindelijk kan er weer gelekt worden!

2013 Kabinet krijgt mogelijk steun SP in Eerste Kamer voor sociaal akkoord ›

2013 Algemene Politieke Beschouwingen Eerste Kamer uitgesteld ›

2013 ‘Roemer eist het openbaar maken van Prinsjesdagstukken’ ›

2013 Ook D66 blijft meepraten over begrotingsoverleg, maar wil meer tijd ›

Oppositie woest om lek begroting: maak akkoord direct openbaar›

NRC 10.09.2014 De oppositie in de Tweede Kamer is woest over het lekken van delen van het begrotingsakkoord. Partijen die niet betrokken zijn bij de totstandkoming van het akkoord, eisen dat de stukken onmiddellijk openbaar worden gemaakt.

Gisteravond werd via RTL Nieuws duidelijk hoe het koopkrachtplaatje eruit komt te zien. Dit had pas op Prinsjesdag bekend mogen worden gemaakt. Het is niet de eerste keer dat delen van het begrotingsakkoord voor de derde dinsdag van september al naar buiten komen.

Oppositie: begroting openbaar

Telegraaf 09.09.2014 De oppositie in de Tweede Kamer eiste dinsdagavond opnieuw dat het kabinet de Prinsjesdagstukken direct openbaar maakt. Ze is boos over het feit dat dinsdag opnieuw uit de begroting is gelekt. Het verzoek komt van de SP en PVV. Ronald van Raak (SP) sprak in de Kamer van „minachting van oppositie, parlement en onze democratie”. Ook wil de oppositie uitleg van de minister-president over het lekken van de begrotingsstukken.

Gerelateerde artikelen;

09-09: Spoeddebat over lek begroting

Spoeddebat over lek begroting

Telegraaf 09.09.2014 De SP wil nog dinsdagavond een extra Kamerdebat over het lekken van informatie over de begroting. Dat liet Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, dinsdagavond weten aan het ANP.

Dinsdag bracht RTL Nieuws feiten en cijfers naar buiten over de koopkracht van Nederlanders in 2015. Dat gebeurde eerder ook al een aantal keer. Roemer noemt het „te gênant voor woorden dat de regeringspartijen, het kabinet en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afspraken maken en selectief informatie lekken”.

Nog geen keuzes voor nieuw belastingstelsel

NU 09.09.2014 Het kabinet komt op Prinsjesdag met een notitie over een nieuw belastingstelsel. Maar volgens ingewijden worden in het stuk nog geen knopen doorgehakt. Het bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat die later uitwerken. Bronnen op het Binnenhof hebben dat gezegd.

Volgens deze bronnen zitten de regeringspartijen VVD en PvdA allerminst op één lijn over hoe het belastingstelsel moet worden ingericht.

Nog geen nieuw stelsel

Telegraaf 09.09.2014  Het kabinet komt op Prinsjesdag met een notitie over een nieuw belastingstelsel. Maar volgens ingewijden worden in het stuk nog geen knopen doorgehakt. Het bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat die later uitwerken. Bronnen op het Binnenhof hebben dat gezegd.

Kabinet komt op Prinsjesdag met notitie over nieuw belastingstelsel

Trouw 09.09.2014 Het kabinet komt op Prinsjesdag met een notitie over een nieuw belastingstelsel. Maar volgens ingewijden worden in het stuk nog geen knopen doorgehakt. Het bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat die later uitwerken. Bronnen op het Binnenhof hebben dat gezegd.

Meer over;

PVV: ouderen ontzien

Telegraaf 09.09.2014  Als ouderen volgend jaar opnieuw koopkrachtverlies lijden, moet het kabinet aftreden. PVV-leider Geert Wilders heeft dat dinsdag gezegd. Hij presenteerde een vijfpuntenplan dat moet voorkomen dat ouderen opnieuw inleveren in 2015.

Geding RTL over miljoenennota

Telegraaf 09.09.2014 RTL Nieuws probeert donderdag in kort geding alsnog inzage te krijgen in de miljoenennota, voorafgaande aan Prinsjesdag. Het geding dient donderdag om 14.30 uur bij de rechtbank in Utrecht, meldt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein op Twitter.

RTL Nieuws naar rechter om Miljoenennota

NU 09.09.2014 RTL Nieuws stapt naar de rechter in een poging de Miljoenennota openbaar te krijgen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein dinsdag op Twitter. Het kort geding dient donderdag om 14.30 uur in Utrecht.

De nieuwsrubriek probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de Miljoenennota al in handen te krijgen voordat die volgende week op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd.

Het ministerie van Financiën wees dit verzoek echter af. RTL Nieuwsneemt hiermee geen genoegen, en stapt naar de rechter om dit besluit te laten toetsen.

‘Bijna alle Nederlanders gaan er iets op vooruit’

Trouw 09.09.2014 De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar qua koopkracht iets op vooruit. Alleenverdieners met een modaal inkomen en AOW’ers met aanvullend pensioen leveren juist in. Dat blijkt uit de koopkrachtcijfers die voortvloeien uit de begrotingsafspraken die gemaakt zijn tussen de regeringspartijen en de gedoogpartijen. De cijfers zijn uitgelekt via RTL Nieuws.

·                            Koopkrachtcijfers 2015 Open pdf (518,9 kB)

Het gaat om afspraken tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Alle vijf de partijen zijn akkoord met de plannen, die zijn bedoeld om een forse koopkrachtdaling in 2015 te voorkomen.

7‘Koopkracht iets omhoog en meer geld voor veiligheid’

NU 09.09.2014 De koopkracht van de meeste Nederlanders stijgt komend jaar een klein beetje. Verder wordt er fors geïnvesteerd in veiligheid. Dat blijkt uit koopkrachtcijfers en begrotingsafspraken, die in het bezit zijn van RTL Nieuws.

ANP

Volgens de koopkrachtcijfers (pdf) gaan alleenstaanden met kinderen en een minimuminkomen er zelfs 10 procent op vooruit, zo meldt RTL Nieuws.

De alleenverdiener met kinderen en een modaal salaris gaat er echter 2,75 procent op achteruit.

‘Koopkracht stijgt iets’

NRC 09.09.2014 Voor de meeste Nederlanders gaat de koopkracht komend jaar iets vooruit. Alleenstaanden met kinderen en een minimuminkomen gaan er zelfs tien procent op vooruit. Dat meldt RTL Nieuws op basis van uitgelekte afspraken voor Prinsjesdag. AOW’ers en de sociale minima gaan er op achteruit, bijna alle andere inkomensgroepen gaan erop vooruit:

Wie gaan erop vooruit: 
– Alleenstaande ouders met een minimumloon krijgen er 10 procent bij
– Alleenstaande ouders met een modaal inkomen gaan er 1,75 procent op vooruit.

Wie gaan erop achteruit:
– Alleenverdieners met een modaal inkomen gaan er 2,75 procent op achteruit
– Alleenstaande AOW’ers met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er 1 procent op achteruit
– Een echtpaar met AOW en een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat er 1,75 procent op achteruit

Lees hier het hele koopkrachtplaatje.

Al eerder werden ook andere maatregelen bekend. Zo gaan ouderen meer zorgpremie betalen en bezitters van vervuilende auto’s de komende jaren meer belastingLEES VERDER

Koopkracht voor vierde jaar op rij gedaald

Trouw 09.09.2014 De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met 1,1 procent afgenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Het is het vierde jaar op rij waarin de koopkracht is gedaald.

De aanhoudende koopkrachtdaling is volgens het statistiekbureau ‘geheel in lijn met de economische crisis en de oplopende werkloosheid’. De jaren van koopkrachtverlies volgen op een lange periode (1985-2009) waarin de koopkracht met gemiddeld 1,8 procent per jaar toenam. Alleen in 2005 was sprake van een (lichte) daling aldus het CBS.

Nederlandse koopkracht daalt voor vierde keer op rij›

NRC 09.09.2014 De koopkracht is vorig jaar opnieuw gedaald, en wel met 1,1 procent. Dat maakte het CBS zojuist bekend. Het is de vierde keer op rij dat de koopkracht van de Nederlandse bevolking daalt.

Het CBS noemt de daling “geheel in lijn met de economische crisis en de oplopende werkloosheid”.

“Het aanhoudende koopkrachtverlies staat in schril contrast met de groei van de koopkracht in de periode 1985-2009 (gemiddeld 1,8 procent per jaar), toen alleen in 2005 sprake was van een lichte daling.”

Groot koopkrachtverlies bij zelfstandigen, werknemers in de plus

De meeste bevolkingsgroepen zagen door de aanhoudende economische malaise hun koopkracht dalen in 2013. Alleen werknemers gingen er met 0,4 procent licht op vooruit. Zelfstandigen leverden met 3,3 procent het meest in. Wel is bij hen de spreiding groot. Terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht in 2013 met ten minste 16 procent daalde, steeg deze bij een even grote groep met 10 procent of meer.

Veranderingen in persoonlijke omstandigheden spelen een rol

Hoe de koopkracht zich ontwikkelt hangt onder andere af van zaken die voor iedereen een gegeven feit vormen, zoals een cao-loonstijging, inflatie of veranderingen in belastingregels. Dit is de zogenaamde statische koopkracht. Het inkomen van mensen en daarmee hun koopkracht kan echter ook flink veranderen door bijvoorbeeld het vinden of verliezen van een baan, overwerken of het krijgen van een prestatiebonus. Dit telt mee in de zogenaamde dynamische koopkracht.

Deze persoonsgebonden veranderingen hebben over het algemeen een positief effect op de koopkrachtontwikkeling. In doorsnee kwam dat effect vanaf 1997 uit op bijna 1 procentpunt extra koopkracht per jaar. In economisch slechtere tijden, zoals in de jaren 2009-2013, is dat effect echter veel kleiner.

Bron: Statline,

De gewenste herziening van de belastingen komt er voorlopig niet

VK 07.09.2014 Met of rond Prinsjesdag zou het kabinet met een plan komen voor de herziening van het belastingstelsel. Dat kan dan de resterende kabinetsperiode vullen. Maar zo zal het niet gaan. Het stelsel zou eenvoudiger worden. Zwak punt was dat die vereenvoudiging een prijs had: een fors hogere btw.

De politieke meningsverschillen zijn te groot. En dan is er ook nog gebrek aan geld om het in goede banen te leiden. Rutte II gaat zich voorlopig beperken tot een soort stappenplan voor de lange termijn, zo bevestigen diverse Haagse bronnen.

MEER OVER;

’Dijsselbloem kan half miljard besparen’

Telegraaf 05.09.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kan een half miljard aan rentelasten besparen, becijfert Marcel Tak. Namelijk door bij de uitgifte van nieuwe staatsleningen voor een kortere looptijd te kiezen. De beleggingsadviseur benadrukt wel dat dit niet zonder risico is.

Prinsjesdag: wat verandert er in uw portemonee

Telegraaf 04.09.2014 Hoewel het nog anderhalve week duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Gerelateerd;

Grootste minnen 65-plusser26/08

Lastenverlichting is ’kruimelwerk’25/08

‘Economische tegenwind houdt aan in 2015’

Telegraaf 03.09.2014  Zowel de opkomende als de ontwikkelde economieën zullen volgend jaar last blijven houden van een moeizaam economisch klimaat, waarbij vooral Europa de gevolgen voelt van de Russische embargo van landbouwproducten. Dat stellen economen van Schroders.

Begroting niet eerder naar Kamer

Telegraaf 02.09.2014  De miljoenennota en de andere stukken bij de rijksbegroting kunnen niet eerder naar de Tweede Kamer, zoals de SP eist. Volledige openbaarmaking van de stukken vóór Prinsjesdag „zou niet stroken met de Grondwet”, schrijft premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen

27-08: Laag btw-tarief blijft langer

27-08: Tekort VS naar laagste niveau sinds 2007

27-08: Akkoord over begroting

Knot sluit dip door onrust Oekraïne niet uit

Elsevier 02.09.2014 Of het broze herstel van de Nederlandse economie in de knop wordt gebroken, hangt sterk af van internationale ontwikkelingen. Dat zei Klaas Knot, president van de De Nederlandsche Bank, dinsdag bij de EY Hofstadlezing in Den Haag.

De Nederlandse economie steunt volgens Knot op twee zaken. Voor de helft is de economie afhankelijk van het binnenland en voor de andere helft van het buitenland. ,,Veel zal afhangen van hoe de situatie in Oekraïne zich gaat ontwikkelen. Komt dat tot een diplomatieke oplossing of niet’’, aldus de centrale bankier.

Moet het kabinet echt meer geld vrijmaken voor defensie?

Elsevier 02.09.2014 De roep om extra investering in, of eigenlijk minder bezuinigen op, defensie klinkt steeds luider. Het is maar de vraag of extra geld voor defensie wel wat oplevert.

Versimpeling toeslagen uitgesteld

Telegraaf 30.08.2014 De aanpak van fraudegevoelige toeslagen is op de lange baan geschoven. Vereenvoudiging van de toeslagen blijkt niet haalbaar deze kabinetsperiode. Dat bevestigen bronnen rondom het begrotingsoverleg aan het AD.

Kabinet lijkt deels terug te komen op cultuurbezuinigingen van Halbe Zijlstra

VK 29.08.2014 Minister Jet Bussemaker van Cultuur trekt in de komende tweeënhalf jaar 8 miljoen euro extra uit voor talentontwikkeling in de cultuursector. De ontwikkeling van talent ‘stokt op een aantal punten’, schrijft de PvdA-bewindsvrouw vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee lijkt de minister voor een deel terug te komen op de bezuinigingen die tijdens het kabinet-Rutte I waren opgelegd. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur (VVD) kortte de kunstensector toen met 250 miljoen euro.

Pechtold verwijt kabinet gebrek aan lef

NU 29.08.2014 VVD en PvdA tonen te weinig lef om op een toekomstbestendige manier de crisis te lijf te gaan. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold.

“Onder leiding van een liberaal hebben we nu de hoogste lastendruk in decennia. Dat belemmert bedrijvigheid en de economie. We blijven hangen in het gebrek aan lef om hier doorheen te komen”, aldus Pechtold.

NU.nl vroeg aan diverse partijleiders wat volgens hen de agenda voor het kabinet moet worden nu een groot deel van het regeerakkoord politiek is gerealiseerd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Alexander Pechtold

Overzicht: Wat is er al gerealiseerd uit het regeerakkoord?

NU 29.08.2014 Het kabinet is na anderhalf jaar al een heel eind op stoom met het regeerakkoord. Een overzicht van de belangrijkste punten. Wat is er al gerealiseerd, wat is nog in behandeling en wat is afgeschoten?

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Regeerakkoord Politiek

Gezocht: Nieuwe opdrachten voor Rutte 2

NU 29.08.2014 Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte 2 is zo goed als klaar, maar het land is nog lang niet af. Welke nieuwe uitdagingen liggen er tot de volgende verkiezingen van 2017? NU.nl maakte een rondgang door de Tweede Kamer. “Het is nog geen tijd om tegen de gevels van de kabinetswinkel aan te leunen”, aldus ChristenUnie-leider Arie Slob.

Sinds de start van het kabinet eind 2012 zijn met name afgelopen half jaar grote maatregelen met stoom en kokend water door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer geloodst. Het kabinet leunt daarbij vooral op D66, ChristenUnie en SGP.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over NUweekend

SP: miljoenennota nu openbaar maken

Trouw 28.08.2014 De SP in de Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte de miljoenennota per omgaande naar de Tweede Kamer stuurt. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door The Post Online.

De stukken zijn klaar en moeten nu naar het parlement. Anders gaan de coalitiepartijen nog een maand lang strategisch lekken en een goednieuwsshow opvoeren

Van Raak is boos over het lekken de afgelopen dagen over de plannen. De Kamer moet formeel wachten tot de vrijdag voor Prinsjesdag voor hij de stukken op een aantal USB-sticks per fractie krijgt.

‘Miljoenennota moet nu openbaar’

Telegraaf 28.08.2014 De SP in de Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte de miljoenennota per omgaande naar de Tweede Kamer stuurt. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door The Post Online.

Van Raak is boos over het lekken de afgelopen dagen over de plannen. De Kamer moet formeel wachten tot de vrijdag voor Prinsjesdag voor hij de stukken op een aantal USB-sticks per fractie krijgt.


Begrotingsakkoord: dit verandert er voor u in 2015

Elsevier 28.08.2014 Het kabinet heeft woensdagavond, samen met de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP, een akkoord voor de begroting van 2015 bereikt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak optimistisch van ‘een prudente begroting die past bij deze tijd’.

De vraag is of de Nederlander meer te besteden zal hebben, na jaren van koopkrachtverlies en lastenverzwaringen. De details worden pas bekend op Prinsjesdag en bij de presentatie van de Miljoenennota, maar dit zijn de belangrijkste veranderingen op hoofdlijnen.

Begroting 2015 is gemillimeter met tientjes in koopkrachtplaatjes

Elsevier 27.08.2014 Het kabinet en oppositiepartijen zijn het woensdag eens geworden over de begroting voor 2015. Waar de ministers hadden moeten snijden in eigen vlees waren ze vooral druk met de tientjes in de koopkrachtplaatjes.

Vroeger werd het ‘millimeteren’ genoemd als kabinetten tegen het eind van de zomer zaten te sleutelen aan ‘koopkrachtplaatjes’ voor het volgende jaar. Als er geen problemen meer waren om over te ruziën, dan waren er altijd nog de koopkrachtplaatjes. Welnu, dat millimeteren is helemaal terug, terwijl er ook nu heus nog genoeg problemen zijn om met reden ruzie over te maken.

De begroting van 2015 is bijna af: dit weten we al

VK 27.08.2014 De contouren van de begroting van 2015 tekenen zich af. Het kabinet verlaagt de loonbelasting, maar de burger moet bijleggen om de zorgkosten binnen de perken te houden. De coalitie van VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen vandaag de onderhandelingen afronden, ze hadden aan een dag of tien genoeg.

Kabinet en oppositie eens over begroting 2015

VK 27.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

Begrotingsakkoord bijna rond: koffertje met heel kleine extra’s

Trouw 27.08.2014 Met nog iets minder dan een maand tot Prinsjesdag te gaan, beginnen de contouren van de begroting van 2015 zich langzamerhand af te tekenen. Wat kunnen we verwachten van het begrotingsakkoord van het kabinet, de regeringspartijen en de ‘constructieve oppositie’. En wat is, onder voorbehoud, de inhoud van het koffertje van de minister van financiën?

De afgelopen dagen sprak het kabinet met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor het komende jaar. Duidelijk is dat Nederland wat meer te besteden heeft, doordat de economie langzaam weer aantrekt. Daardoor konden er de afgelopen dagen wat ‘extraatjes’ vanaf. Zo komt er dit jaar 50 miljoen extra voor Defensie, gaat er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking en is er ruimte voor lastenverlichting, zij het een klein beetje. Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor lastenverlichting voor alle inkomensgroepen, bovenop de eerder aangekondigde lastenverlichting voor de midden- en hoge inkomens.

Kabinet en oppositie eens over begroting 2015

Trouw 27.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

Koopkracht zo veel mogelijk ontzien

Akkoord over begroting

Telegraaf 27.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

Gerelateerd;

Deze zorg valt niet onder uw eigen risico19/11

Bezuiniging op zorgtoeslag

Kaalslag thuiszorg wordt nu zichtbaar

Zorgpremie met tientje omhoog

Telegraaf 27.08.2014 De premie voor de basispremie in de zorg gaat volgend jaar waarschijnlijk met bijna een tientje per maand omhoog. Ze stijgt naar 1215 euro per volwassene in 2015, 114 euro meer dan dit jaar. Ze komt daardoor ongeveer uit op het niveau van 2013, is de verwachting in het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.

‘Zorgpremie gaat met tien euro omhoog’›

NRC 27.08.2014 De premie voor een basisverzekering wordt volgend jaar een tientje per maand duurder. Dat schrijft het AD op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Het verplichte eigen risico stijgt met tientallen euro’s per jaar.

De jaarlijkse premie komt uit op ongeveer 1215 euro per volwassene, een stijging van 114 euro vergeleken met vorig jaar. Dat is althans waar de coalitiepartijen VVD en PvdA, het kabinet en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP tijdens de begrotingsbesprekingen van uitgaan.

Prinsjesdag: wat verandert er in uw portemonnee?

Telegraaf  27.08.2014 Hoewel het nog even duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er in uw portemonnee?

Goed nieuws voor mensen die hun huis willen uitbreiden of opknappen. Het lage btw-tarief op een verbouwing of renovatie blijft gelden tot juli volgend jaar.

De zorgpremie gaat naar verwachting met meer dan 100 euro per jaar omhoog. Volwassenen betalen dan 1215 euro per jaar voor hun zorgverzekering. Dit bedrag kan overigens per zorgverzekeraar hoger of lager uitpakken, het kabinet geeft alleen een richtlijn.

Enkele verzekeraars hebben al beloofd dat een deel van hun winst naar een lagere premie voor volgend jaar gaat. Naar verwachting gaat ook het eigen risico omhoog.

De inkomstenbelasting in de eerste schijf gaat met 0,25 procentpunt omlaag. Over de eerste 16.645 euro die u volgend jaar verdient, hoeft u dus minder belasting te betalen.

Dat lijkt gunstig, maar per saldo gaat de belasting omhoog. Dit jaar werd het belastingtarief in de eerste schijf namelijk met 0,75 procentpunt verlaagd. Die maatregel loopt dit jaar af, en het kabinet heeft te weinig geld beschikbaar om dat tarief nog eens met een zelfde percentage omlaag te schroeven. Kruimelwerk,vinden economen.

Ouders met lage inkomens krijgen volgend jaar een extraatje. Het kindgebonden budget gaat naar verwachting omhoog. Met welk bedrag is nog onbekend.

Twee groepen gaan er naar verwachting op achteruit: ouderen met een aanvullend pensioen, wier oudedagsuitkering in de meeste gevallen niet mee zal stijgen met de inflatie, en eenverdieners met een modaal inkomen en één of twee kinderen.

Gerelateerd

Grootste minnen 65-plusser26/08

Lastenverlichting is ’kruimelwerk’

Laatste hobbels begroting

Telegraaf 27.08.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financieel specialisten van coalitie en bevriende oppositiepartijen zijn woensdagmiddag begonnen aan de laatste hobbels in het overleg over de overheidsbegroting voor volgend jaar. Naar verwachting worden ze het in de loop van de middag eens, waarna de top van het kabinet en de fractievoorzitters woensdagavond bijeen komen om het akkoord definitief dicht te timmeren.

Gerelateerde artikelen;

27-08: Dijsselbloem: al het geld van Icesave terug

27-08: Zorgpremie met tientje omhoog

27-08: NL helpt Irak ontmijnen

26-08: Extraatje armere ouders

26-08: Grootste minnen 65-plusser

Begrotingsoverleg: extraatje voor ouders met lagere inkomens

Trouw 26.08.2014 Ouders met lagere inkomens kunnen volgend jaar een extraatje tegemoetzien. Het kindgebonden budget gaat dan waarschijnlijk omhoog. Dat is volgens ingewijden afgesproken in het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Het extraatje wordt betaald uit het half miljard extra voor lastenverlichting dat de partijen zijn overeengekomen voor de lagere en middeninkomens. Het geld wordt verder gebruikt voor een verlaging van de eerste belastingschijf. Naast het half miljard voor de lagere inkomens komt er een lastenverlichting van een half miljard voor de hogere inkomens. Dat was al eerder besloten.

Grootste minnen 65-plusser

Telegraaf 26.08.2014 Ouderen met een aanvullend pensioen dreigen ook komend jaar koopkracht in te leveren. Pensioenfondsen die hun uitkeringen niet verhogen of zelfs verlagen, zorgen ervoor dat deze AOW’ers meer inleveren dan andere inkomensgroepen. Dat is volgens ingewijden vastgesteld aan de onderhandelingstafel voor de begroting van 2015. De coalitie van VVD en PvdA rondt daar naar verwachting morgen de gesprekken over af met gedoogpartijen D66, CU en SGP.

Gerelateerde artikelen;

25-08: Lastenverlichting heeft geen zin

25-08: Overleg bijna klaar

25-08: Lastenverlichting is ’kruimelwerk’

19-08: Missie: banen en herstel

18-08: Goede hoop begrotingsakkoord

18-08: Zijlstra hoopt op ruimte lastenverlichting

Begrotingsonderhandelingen vrijwel klaar

Trouw – 25/08/14 Het kabinet zit weer met de bevriende oppositie om de tafel voor onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn de onderhandelingen bijna klaar. Het akkoord moet eind deze week rond zijn.

Verwant nieuws;

Overleg bijna klaar

Telegraaf 25.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het vrijwel eens over de rijksbegroting voor volgend jaar. Ook zijn ze het eens over een eenmalige verhoging van het budget voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen. Hiervoor komt al snel in totaal bijna 900 miljoen euro beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

24-08: Overleg begroting verder

22-08: Overleg maandag verder

22-08: Overleg met oppositie hervat

20-08: Hennis: extra geld welkom

19-08: Missie: banen en herstel

18-08: Goede hoop begrotingsakkoord

18-08: ‘Bezorgd over middeninkomens’

Partijen op haar na eens over begroting foto’s

NU 25.08.2014 Regeringspartijen VVD en PvdA hebben met de meewerkende oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie bijna een akkoord bereikt over de begroting voor 2015. Video Dat zeggen de onderhandelaars die namens hun partij de gesprekken voeren.

Maandag spraken de fractievoorzitters en hun financieel specialisten met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op het ministerie van Financiën. “We hebben een begroting waar deze vijf partijen achter kunnen staan”, zei Asscher. Hij verwacht dat de begroting woensdag rond is.

Gemiddeld groeit de koopkracht volgend jaar met 0,25 procent. Dat bevestigen bronnen rond het overleg na berichtgeving door RTL Nieuws. De koopkrachtstijging is het gevolg van de 500 miljoen euro die het kabinet uitgeeft om eerder geplande lastenverzwaringen te verlichten.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren?

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015

Nederlandse begroting voor 2015 is al bijna rond›

NRC 25.08.2014 De onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar zitten in de ‘afrondende fase’. Dat bleek vanochtend na afloop van de gesprekken tussen de fractievoorzitters en financieel specialisten van de vijf partijen en de top van het kabinet. Mogelijk wordt woensdag een akkoord gesloten.

Tot nu toe lekte uit dat er een half miljard euro komt voor verlaging van de inkomstenbelasting, honderd miljoen extra voor defensie en 375 miljoen voor ontwikkelingshulp.

Lees meer;

VANDAAG Begroting Een beetje hopen op ietsje extra

2012 Rutte tijdens onderhandelingen op cruciale momenten onbereikbaar ›

2013 Politici positief over optreden koning, verdeeld over inhoud Troonrede ›

29 MRT ‘Coalitie moet rekening houden met immateriële agenda SGP’ ›

5 APR Samsom: extra geld voor zorg – Zijlstra: klaar met nivelleren ›

Asscher: vlag nog niet uit

Telegraaf 25.08.2014 De vlag kan ook met de nieuwe rijksbegroting voor volgend jaar voor veel mensen nog niet uit. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat maandag na begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de bevriende oppositie op het ministerie van Financiën. Volgens Asscher gaat het met Nederland wat beter, maar wordt 2015 „geen feestjaar. Het wordt een redelijk jaar met een redelijke begroting.”

Asscher: meeste Nederlanders gaan er in 2015 iets op vooruit

Trouw 25.08.2014 De vlag kan ook met de nieuwe rijksbegroting voor volgend jaar voor veel mensen nog niet uit. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat vandaag na begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de bevriende oppositie op het ministerie van Financiën. Volgens Asscher gaat het met Nederland wat beter, maar wordt 2015 ‘geen feestjaar’. ‘Het wordt een redelijk jaar met een redelijke begroting.’

Verwant nieuws;

Begrotingsoverleg: half miljard voor noodhulp

Trouw 25.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie willen snel ruim een half miljard euro beschikbaar maken voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in bijvoorbeeld Irak en Syrië. Daarnaast wordt er eenmalig 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de sterk stijgende kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland.

Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen kabinet en oppositie meldden dat vandaag aan het ANP. De onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar worden woensdag hervat. Het is de bedoeling ze dan definitief af te ronden.

Half miljard voor noodhulp

Telegraaf 25.08.2014 Het kabinet en de bevriende oppositie willen snel een half miljard euro beschikbaar maken voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in bijvoorbeeld Irak en Syrië. Daarnaast wordt er 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de sterk gestegen kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland. Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen kabinet en oppositie meldden dat.

Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen kabinet en oppositie meldden dat maandag aan het ANP. De onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar worden woensdag hervat. Het is de bedoeling ze dan definitief af te ronden.

Aangekondigde belastingverlaging heeft niets om het lijf

Elsevier 25.08.2014 Het kabinet wil de belastingen met 500 miljoen euro verlagen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, die de koopkrachtdalingen van de laatste jaren in de verste verte niet compenseert.

Politiek en pr zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het kabinet is bij velen impopulair omdat het burgers de laatste jaren met forse belastingverhogingen confronteerde, waardoor consumenten de hand nog meer op de knip hielden. Daarmee bracht het kabinet schade toe aan de economie, die de crisis slechter doorstond dan die van andere landen.

Belastingverlaging

Enkele dagen geleden lekte uit dat het kabinet de lasten volgend jaar met 500 miljoen euro wil verlagen. Elke euro belastingverlaging is er natuurlijk één  maar wie nuchter naar de feiten kijkt kan niet anders dan concluderen dat deze belastingverlaging niet zo veel om het lijf heeft.

Lees ook:

Mediaoverzicht 25 augustus: tegenvallende lastenverlichting en Rode Kruis blut

Zes tientjes

De 500 miljoen euro worden gebruikt om de tarieven in de onderste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen. Dat tarief daalt daardoor naar verluidt met 0,3 procent. Dat scheelt de doorsnee belastingplichtige ongeveer zes tientjes per jaar, dat is een euro of vijf per maand. Daar zal het consumentenvertrouwen niet hard van gaan stijgen.

Het effect op de economie is bovendien beperkt. Dit soort belastingverlagingen lijkt vooral bedoeld voor de bühne. Het kan niet verhullen dat dit kabinet de laatste jaren een fundamenteel verkeerde koers heeft gevolgd. In plaats van belastingen te verhogen had het mes verder en dieper in de overheid gezet moeten worden.

zie ook;

17 sep 2013 Toekomstvisie minister Hennis: lager ambitieniveau krijgsmacht

26 sep 2013 Rutte: kabinet is bereid te onderhandelen over belasting

18 aug Waarom het kabinet extra moet investeren in Defensie

Bonden: te veel bezuinigingen in gemeenten

Trouw 25.08.2014 In steeds meer gemeenten wordt veel meer bezuinigd dan de regering in Den Haag heeft opgelegd. Daarvoor waarschuwen de vakbonden van FNV, CNV en VCP vandaag in een open brief aan alle wethouders in Nederland, in de aanloop naar nieuw beleid dat komende maanden wordy vastgesteld. In de brief roepen zij de gemeenten op te stoppen met hun ‘bezuinigingsdrift’.

Te veel bezuinigen betekent volgens de bonden dat nog meer mensen hun baan kwijtraken. Geld dat eigenlijk bestemd is voor bijvoorbeeld de thuiszorg wordt soms ook aan andere dingen besteed.

Verwant nieuws;

Begrotingsonderhandelingen gaan laatste week in

Trouw 25.08.2014 Het kabinet zit weer met de bevriende oppositie om de tafel voor onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn de onderhandelingen bijna klaar. Het akkoord moet eind deze week rond zijn.

 • © anp.
  Fractievoorzitters (VLNR) Alexander Pechtold (D66), Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie) verlaten het ministerie van Financien na het begrotingsoverleg.

Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP).

Verwant nieuws;

Begrotingsoverleg morgenvroeg verder op hoogste niveau

Trouw 24.08.2014 Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositie gaat morgenochtend om 9 uur weer verder. Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Verwant nieuws;

Overleg begroting verder

Telegraaf 24.08.2014  Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositie gaat maandagochtend om 9 uur weer verder. Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Begrotingsoverleg maandag verder op hoogste niveau

Onderhandelingen zorgen naar verwachting eind van de week voor akkoord

NU 24.08.2014 Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositie gaat maandagochtend om 9.00 uur weer verder. Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Begrotingsoverleg verder op hoogste niveau

Elsevier 24.08.2014 Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositie gaat maandagochtend om 9 uur weer verder. Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Een beleidsagenda voor de nieuwe economie

Telegraaf 24.08.2014 Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg hoeft Rutte 2 niet te zoeken naar een nieuwe uitdaging voor de resterende kabinetsperiode. De coalitie VVD en PvdA zou zich meer bezig moeten houden met de nieuwe economie die gekenmerkt wordt door digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. Vermeend en Van der Ploeg nodigen het kabinet uit om een concrete beleidsagenda op te stellen die daarop inspeelt en kan leiden tot extra groei en werkgelegenheid. In hun column geven ze een voorzet voor deze agenda.

Op de wereldranglijst voor concurrentiekracht staat Nederland op de achtste plaats ( zie www.weforum.org). We waren vorig jaar nog vijfde, maar zijn door beter presterende landen ingehaald. De daling op de lijst heeft ook te maken met onze zwakke punten, zoals de ‘slechte’ kredietverlening aan het mkb, een gebrek aan technici, onvoldoende uitgaven voor onderzoek, te weinig innovaties en een arbeidsmarkt die niet flexibel genoeg is. O.a. die punten moeten dus worden aangepakt.

LEES OOK;

Een beleidsagenda voor de nieuwe economie

Telegraaf 24.08.2014 Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg hoeft Rutte 2 niet te zoeken naar een nieuwe uitdaging voor de resterende kabinetsperiode. De coalitie VVD en PvdA zou zich meer bezig moeten houden met de nieuwe economie die gekenmerkt wordt door digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. Vermeend en Van der Ploeg nodigen het kabinet uit om een concrete beleidsagenda op te stellen die daarop inspeelt en kan leiden tot extra groei en werkgelegenheid. In hun column geven ze een voorzet voor deze agenda.

Draghi pleit voor soepeler begrotingsbeleid

Telegraaf 23.08.2014 ECB-president Mario Draghi wordt in toenemende mate ongerust over de hoge werkloosheid en de lage inflatie in de eurozone. Tijdens zijn speech in het Amerikaanse Jackson Hole, waar de belangrijkste centrale bankiers van de wereld bijeen zijn, pleitte hij dan ook voor een minder strikte toepassing van de tekortregels van de eurolanden.

ZIE OOK:

Jackson Hole: informeel, maar stiekem best belangrijk

Speech Draghi heeft weinig effect op Wall Street

Oud-ministers steunen verhoging budget Defensie

Trouw 23.08.2014 De uitgaven aan Defensie moeten weer omhoog. Daarvoor pleitten oud-ministers van Defensie in het radioprogramma TROS Kamerbreed. In de begrotingsonderhandelingen die nu worden gevoerd is sprake van 100 miljoen extra voor Defensie, maar oud-minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) noemde dit ‘een fooi’.

Steun  voor Defensie

Telegraaf 23.08.2014  De uitgaven aan Defensie moeten weer omhoog. Daarvoor pleitten zaterdag oud-ministers van Defensie in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

In de begrotingsonderhandelingen die nu worden gevoerd is sprake van 100 miljoen extra voor Defensie, maar oud-minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) noemde dit „een fooi”. Hij waarschuwde dat dit zeker niet mag worden gezien als een afkoopsom voor verdere verhogingen van het defensiebudget. Zelfs met een miljard extra zou Defensie net zoveel te besteden hebben als in de tijd dat Middelkoop zelf minister was, in het laatste kabinet-Balkenende (2007-2010).

Oud-ministers willen meer geld voor Defensie

100 miljoen extra is ‘een fooi’

NU 23.08.2014 De uitgaven aan Defensie moeten weer omhoog. Daarvoor pleitten zaterdag oud-ministers van Defensie in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

In de begrotingsonderhandelingen die nu worden gevoerd is sprake van 100 miljoen extra voor Defensie, maar oud-minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) noemde dit ”een fooi”.

Bezuiniging op zorgtoeslag

Telegraaf 23.08.2014 Het kabinet gaat volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor de laagste inkomens voor het geld dat ze aan zorg kwijt zijn. Dat hebben ingewijden zaterdag gezegd na berichtgeving in het AD.

De regeringspartijen zijn het daarover eens geworden met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Dit voorjaar zag het kabinet af van invoering van de huishoudtoeslag, die de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen zou moeten vervangen. Dit sloeg een gat van ruim 600 miljoen in de begroting voor 2015.

Miljoenennota onder embargo: gewaagde oefening in zelfbeheersing

VK 22.08.2014 iemand zal gerust zijn op de goede afloop, maar kabinet en Tweede Kamer gaan het experiment toch maar weer eens aan: De Kamerfracties krijgen volgende maand al vier dagen voor Prinsjesdag de Miljoenennota en de rest van de rijksbegroting. Onder embargo en de plicht tot strikte geheimhouding – een gewaagde oefening in zelfbeheersing. ‘We gaan eens kijken wat voor ervaring dit gaat opleveren’, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst namens premier Rutte.

Europese Unie investeert ruim 2 miljard in Nederland

Trouw 22.08.2014 Nederland kan de komende jaren ruim 2 miljard euro aan investeringen uit Brussel verwachten. De Europese Commissie stemde vandaag in met een zogenoemde partnerschapsovereenkomst met Nederland.

Het geld moet de economische groei stimuleren en werkloosheid bestrijden, aldus een woordvoerster. Nederland kan tot 2020 rekenen op 1,4 miljard euro uit een speciaal ontwikkelingsfonds. Daarnaast ontvangt Nederland 607 miljoen euro voor ontwikkeling van het platteland en 102 miljoen euro voor visserij en de maritieme sector. In de overeenkomst is vastgelegd hoe het geld het best kan worden gebruikt.

Overleg maandag verder

Telegraaf 22.08.2014 Het kabinet praat maandag verder met de regeringspartijen VVD en PvdA en de drie „bevriende” oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Wouter Koolmees en Henk Nijboer, de financieel specialisten van respectievelijk D66 en PvdA, zeiden dat vrijdag toen zij het ministerie van Financiën verlieten, waar over de begroting was gesproken.

Begrotingsoverleg: geld voor noodhulp en lastenverlichting

Trouw 22.08.2014 Er komt volgend jaar een bedrag van honderden miljoenen euro’s extra beschikbaar voor ontwikkelingssamenwerking. Het geld is onder meer bedoeld voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP stellen dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

In de voorjaarsnota had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al 600 miljoen euro gereserveerd voor extra uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en aan de afdracht aan de Europese Unie. Die uitgaveposten stijgen omdat ze berekend worden in een percentage van de omvang van de Nederlandse economie. Door een nieuwe wereldwijde rekenmethode stijgt het Nederlandse bruto binnenlands product fors.

Kabinet wil half miljard lastenverlichting  – Video

‘Eerste schijf inkomstenbelasting omlaag’

NU 22.08.2014 Het kabinet wil volgend jaar een lastenverlichting doorvoeren van rond de vijfhonderd miljoen euro. Dat bevestigen bronnen vrijdag tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het geld wordt gebruikt om het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen.

Kan het kabinet weer gaan spenderen?

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Lastenverlichting Politiek

Inkomstenbelasting omlaag, Defensie krijgt volgend jaar 50 miljoen extra›

NRC 22.08.2014 Met een lastenverlichting van rond de 500 miljoen euro wil het kabinet de werkgelegenheid stimuleren. Het geld wordt ingezet om de tarieven van de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen, waardoor iedereen die inkomstenbelasting betaalt hiervan profiteert. Over deze maatregel bestaat consensus tussen de coalitiepartijen en de zogeheten C3, die op dit moment onderhandelen over de rijksbegroting voor 2015. lees verder

Lees meer;

VANDAAG Begroting 2015 Inkomstenbelasting gaat omlaag

22 AUG Begrotingsoverleg maandag verder – Dijsselbloem: 2015 wordt moeilijk ›

22 AUG Belasting op inkomen omlaag

18 AUG Begrotingsoverleg van start – focus op defensie en lagere lasten ›

14 AUG Weinig geld te verdelen bij start begrotingsoverleg

Overleg met oppositie hervat

Telegraaf 22.08.2014  Het begrotingsoverleg van het kabinet met de regeringspartijen VVD en PvdA en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP is vrijdagmiddag hervat. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ontving op zijn departement de financieel specialisten van de vijf partijen.

Gerelateerde artikelen;

22-08: Meer geld voor vluchtelingen

Consumptie krimpt al 3 maanden niet meer

Telegraaf 22.08.2014  Nederlandse huishoudens laten het geld weer behoorlijk rollen. Na jaren van krimp in de uitgaven, zijn de bestedingen nu al drie maanden op rij stabiel.

Consumenten zien de omstandigheden ook verbeteren, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Consumenten zijn minder negatief over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Ook ondernemers zijn minder somber over de toekomstige grootte van hun personeelsbestand.

’Consument gaat meer geld spenderen’

Telegraaf 21.08.2014 Hoewel het consumentenvertrouwen in ons land recent een dipje onderging, zal de bereidheid om meer geld uit te geven aan consumptiebestedingen richting het einde van het jaar toenemen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Het vertrouwen onder consumenten daalde in augustus licht vanwege de onrust rond het conflict in Oekraïne.  De ING-economen menen dat deze sentimentsdip niet zorgelijk is voor de consumptieuitgaven. Zij wijzen er op dat de sluimerende kooplust in de afgelopen kwartalen zal worden aangewakkerd dankzij de verbetering op  de arbeidsmarkt

Bezuinigingen door trajectcontrole

Telegraaf 21.08.2014 Het ministerie van Veiligheid en Justitie loopt tot wel 80 miljoen euro mis doordat trajectcontroles afgelopen jaar veelal uitstonden. Door deze en andere flinke financiële tegenvallers, onder meer bij de rechtsbijstand, moet er wellicht extra worden bezuinigd. Dat blijkt onder meer uit interne documenten die De Telegraaf bezit.

Van Ojik: ‘Meer geld defensie geen oplossing, integendeel’

VK 20.08.2014 Regeringscoalitie en bevriende oppositiepartijen kondigden deze week een ‘trendbreuk’ aan: na jaren van bezuinigen krijgt de krijgsmacht er weer wat geld bij. Conflicten elders in de wereld nijpen Nederland tot een sterke defensie, zo is de boodschap. ‘Precies het verkeerde politieke signaal’, vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik. ‘In plaats van de Koude Oorlog weer een impuls te geven, moeten we inzetten op diplomatie.’

Defensie trekt eindelijk de portemonnee, maar is het genoeg?

Trouw 20.08.2014 Dreigende Russen, een neergeschoten vliegtuig, oprukkende moslimfundamentalisten in het Midden-Oosten. Het zijn niet de minste ontwikkelingen die tot een nieuwe houding tegenover defensie leiden. Er mag weer geld gaan naar onze veiligheid is de huidige opvatting. Maar hoeveel is die ons werkelijk waard?

Verwant nieuws;

Defensiebudget sinds 1980 gedaald van 3 naar 1,3 procent bnp

VK 20.08.2014 Onderhandelaars van kabinet en constructieve oppositie meldden gisteren enthousiast dat voor het eerst in tijden defensie er weer wat geld bij krijgt. In de praktijk betekent de 100 miljoen voor het leger echter ‘minder minder’: iets minder bezuinigen. Sinds de jaren tachtig is het defensiebudget enkel geslonken.

MEER OVER;

Hennis: extra geld voor defensie zeker welkomVideo

Trouw 20.08.2014 Extra geld voor haar begroting is volgens minister Jeanine Hennis van Defensie ‘zeker welkom’, maar het is volgens haar nog te vroeg om te zeggen of dat geld er ook komt. ‘De onderhandelingen zijn nog bezig. Daar wil ik niet op vooruitlopen.’ Hennis wilde vandaag ook niet zeggen waarvoor ze het geld wil gebruiken.

Hennis: extra geld welkom Video

Telegraaf 20.08.2014  Extra geld voor haar begroting is volgens minister Jeanine Hennis van Defensie „zeker welkom”, maar het is volgens haar nog te vroeg om te zeggen of dat geld er ook komt. „De onderhandelingen zijn nog bezig. Daar wil ik niet op vooruitlopen.” Hennis wilde woensdag ook niet zeggen waarvoor ze het geld wil gebruiken.

Gerelateerde artikelen;

19-08: Missie: banen en herstel

18-08: Goede hoop begrotingsakkoord

18-08: ‘Bezorgd over middeninkomens’

18-08: Zijlstra hoopt op ruimte lastenverlichting

18-08: Overleg coalitie met oppositie

12-08: Maandag begrotingsoverleg

Vertrouwen consumenten krijgt knauw door onrust Rusland

Trouw 20.08.2014 De stemming onder consumenten is in augustus verslechterd, de eerste achteruitgang in meer dan een jaar tijd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Dat komt vooral door de onzekerheid over de ontwikkelingen in Rusland, Oekraïne en het Midden-Oosten.Onzekerheid over economisch klimaat komt vooral door ontwikkelingen in Rusland, Oekraïne en het Midden-Oosten.

De vertrouwensindicator van het CBS daalde met 4 punten en kwam uit op -6. Dat betekent dat er 6 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. Consumenten zijn vooral veel minder positief over de toekomstige economische ontwikkelingen. Dit hangt volgens het statistiekbureau mogelijk samen met de gespannen internationale politieke situatie. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen daalde het consumentenvertrouwen voor het laatst in juli vorig jaar.

Consumenten hebben minder vertrouwen in toekomst

NU 20.08.2014 Consumenten zijn in augustus somberder geworden. Ze zijn vooral minder positief over de komende twaalf maanden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag,

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde in augustus met 4 punten en kwam uit op -6. Dat betekent dat meer mensen denken dat het slechter gaat, dan dat het beter gaat.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Consumentenvertrouwen

De Nederlandse consument is iets somberder geworden›

NRC 20.08.2014 De Nederlandse consument is deze maand negatiever geworden over het economisch klimaat. De indicator die het vertrouwen van consumenten meet, daalt in augustus met vier punten naar -6, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Dat komt mogelijk door de “gespannen internationale politieke situatie”.

Dit nieuws komt eraan vandaag

Elsevier 20.08.2014 Vandaag horen we van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hoe het is gesteld met het consumentenvertrouwen in Nederland. Twee Transaviapiloten en zes andere Nederlandse getuigen worden opnieuw gehoord in de zaak rond oud-piloot Julio Poch.

Hoe is het gesteld met het consumentenvertrouwen in Nederland? De vertrouwensindicator komt vandaag met een nieuwe update. Het consumentenvertrouwen van consumenten in ons land neemt al sinds de zomer van vorig jaar onafgebroken toe. Het CBS-bericht kunt u in de loop van de dag hier vinden.

Kabinet schetst nieuwe prioriteiten: banen en herstel

Trouw 19.08.2014 Herstel van de economie en het scheppen van banen zijn voor het kabinet de belangrijkste missie in het komende regeringsjaar. Over de manier waarop dat moet gebeuren lieten minister-president Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zich vandaag in het Twentse Diepenheim niet uit. ‘Dat wordt op Prinsjesdag wel duidelijk’, zei Rutte.

Missie: banen en herstelVideo

Telegraaf 19.08.2014 Herstel van de economie en het scheppen van banen zijn voor het kabinet de belangrijkste missie in het komende regeringsjaar. Over de manier waarop dat moet gebeuren lieten minister-president Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zich dinsdag in het Twentse Diepenheim niet uit. „Dat wordt op Prinsjesdag wel duidelijk”, zei Rutte.

Banen en economisch herstel belangrijkste missie kabinet-foto’s

Volgens minister Lodewijk Asscher heeft de regering heel veel werk te doen

NU 19.08.2014 Herstel van de economie en het scheppen van banen zijn voor het kabinet de belangrijkste missie in het komende regeringsjaar. Over de manier waarop dat moet gebeuren lieten minister-president Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zich dinsdag in het Twentse Diepenheim niet uit. ”Dat wordt op Prinsjesdag wel duidelijk”, zegt Rutte.

Vrijdag gaat het overleg verder.

Kan het kabinet weer gaan spenderen?

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015

Kabinet houdt ‘heidag’ in Overijsselse Diepenheim

Trouw 19.08.2014 Het kabinet houdt vandaag een ‘heidag’ in de het Overijsselse Diepenheim. Het zal daar praten over de overheidsbegroting voor volgend jaar, over de plannen om economie en werkgelegenheid te laten groeien en over andere zaken die het komende politieke seizoen zullen spelen.

Verwant nieuws;

CBS: Russische boycot kost Nederland 300 miljoen›

NRC 19.08.2014 En weer is er een berekening van het CBS over het effect van de Russische boycot op de Nederlandse export. De totale verdiensten van de door Rusland geboycotte exportgoederen bedroegen vorig jaar voor Nederland 300 miljoen euro. De export van deze producten bood volgens het CBS aan zo’n vijfduizend mensen werk.

Vorige week berekende het CBS dat de complete waarde van de uitvoer van de boycotgoederen vorig jaar op 527 miljoen euro uitkwam, ofwel 0,1 procent van de totale Nederlandse export. Ongeveer 200 miljoen euro daarvan moest eerst geïnvesteerd worden in het buitenland – voor producten zoals ananas, die Nederland eerst importeerde en vervolgens weer exporteerde. Daardoor verdiende Nederland in totaal ruim 300 miljoen euro aan de export.

Morgen 19.08.2014  duiken 5 fractievoorzitters weer Haagse achterkamertjes in om met kabinet over begroting ’15 te onderhandelen.

Dualisme ver te zoeken.

En op 1 september groeit de economie op papier met circa 7 procent door een nieuwe berekening van het bruto binnenlands product. Daardoor dalen staatsschuld en begrotingstekort een beetje, want die worden in procenten bbp uitgedrukt. Nadeel is wel dat dat ook geldt voor het jaarlijkse bedrag aan ontwikkelingshulp en voor de afdracht van Nederland aan de EU. Die gaan omhoog als de economie groeit, ook al is dat op papier.

Dijsselbloem kan vandaag weer eens ‘ja’ verkopen

VK 18.08.2014 Draaide het de vorige keer nog om extra bezuinigingen en lastenverzwaring, bij de begrotingsonderhandelingen die vandaag beginnen gaat het nu om extra uitgaven en lastenverlichting. De vijf deelnemende partijen, VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP, hebben hun blik op de schatkist gericht, maar daar zit de minister van Financiën bovenop.

Met één greep uit die kas is Dijsselbloem akkoord gegaan: de VVD kreeg een lastenverlichting van een half miljard voor de hoogste inkomens in ruil voor het afschaffen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat was een wens van de PvdA.

Zorgeloze houding van coalitie en gedoogpartners over begroting is onterecht

Elsevier 18.08.2014 In Den Haag heerst ten onrechte de gedachte dat de crisis in de overheidsfinanciën voorbij is en dat de kraan wel weer open kan. Die aanname gaat voorbij aan wat er in de wereld gebeurt.

Kabinet, regeringspartijen VVD en PvdA en gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP beginnen maandag aan hun overleg voor de begroting van volgend jaar. Het zal duidelijk zijn dat in de twee weken die ze ter beschikking hebben hooguit nog wat accenten worden verlegd. Het overgrote deel van de begroting is al klaar.

Lees ook…

Begrotingsoverleg begint weer: waar zetten de partijen op in?

Het verschil met de afgelopen jaren is dat de druk van Brussel is weggevallen, omdat ervan wordt uitgegaan dat Nederland het begrotingstekort definitief onder de 3 procent van het nationaal inkomen heeft gekregen. Begin mei verklaarde PvdA-ministerJeroen Dijsselbloem (Financiën) bovendien dat de crisis voorbij is.

Waarom het kabinet extra moet investeren in Defensie

Elsevier 18.08.2014 Het kabinet, regeringspartijen VVD en PvdA en de drie ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP onderhandelden maandag over de begroting van volgend jaar. Defensie is daarbij een belangrijk onderwerp.

Naar verluidt willen de partijen een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro investeren in Defensie. Dit terwijl er de afgelopen jaren juist flink is bezuinigd op de begroting van Defensie.

Investering

Is het belangrijk dat het kabinet investeert in onze krijgsmacht? Oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie zegt maandag in televisieprogramma Nieuwsuur dat de investering vooral symbolisch is, maar toch nodig.

Zorgen

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Ton van Ede, adviseur van het ministerie van Defensie, uitte eerder ook in Elsevier zijn zorgen over de bezuinigingen op de krijgsmacht. ‘De strijdkrachten staan op erg dun ijs.’ Van Ede zei dat militairen gedemotiveerd raken.

Haagse onderhandelingen: geld voor lastenverlichting en defensie

VK 18.08.2014 De lasten gaan volgend jaar waarschijnlijk met circa 0,5 miljard euro omlaag en er komt ook 50 miljoen extra voor defensie, later oplopend naar 100 miljoen. Dat verwachten ingewijden op basis van het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en bevriende oppositie dat maandag is begonnen.

Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) spraken met de fractieleiders van PvdA en VVD en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Na afloop heerste er optimisme. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft ‘goede hoop’ dat de partijen eruit komen. Ook de anderen waren positief. Vrijdag gaan de gesprekken verder, dan met de fractiespecialisten. De nieuwe maatregelen worden op 16 september op Prinsjesdag officieel gepresenteerd.

Begrotingsoverleg gaat vooral over extraatjes uitdelen

Trouw 18.08.2014 Het overleg over de begroting voor volgend jaar tussen het kabinet en enkele bevriende oppositiepartijen lijkt vanochtend voorspoedig te zijn verlopen. De deelnemers waren na afloop optimistisch dat ze het eens kunnen worden.

Het overleg op het ministerie van financiën was het eerste gesprek na de zomer over de begroting van volgend jaar. Naast de regeringspartijen VVD en PvdA zaten ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP aan tafel.  Het kabinet heeft hun steun nodig om zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Goede hoop begrotingsakkoord

Telegraaf 18.08.2014 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft goede hoop dat het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het eens kunnen worden over de begroting van volgend jaar.

Zijlstra zei dat maandag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën. Ook PvdA-leider Diederik Samsom, D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob toonden zich na afloop hoopvol. „Ik ben optimistisch gestemd dat we eruit komen”, zei Samsom.

Gerelateerde artikelen;

02-07: Belasting op verbranding afval

01-04: Akkoord al vaak aangepast

01-04: SGP: meer geld voor Defensie

28-03: Geen extra geld Defensie

27-03: CU: meer geld voor Defensie

Goede hoop op begrotingsakkoord

Trouw 18.08.2014 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft goede hoop dat het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het eens kunnen worden over de begroting van volgend jaar.

Zijlstra zei dat vandaag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën. Zijlstra gaat er van uit dat er extra geld komt voor lastenverlichting en defensie.

Wij zijn drie Vrienden !!

Wij zijn drie Vrienden !!

VVD heeft goede hoop op begrotingsakkoord

Overleg rond 10.30 uur begonnen tussen kabinet en fractievoorzitters

NU 18.08.2014 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft goede hoop dat het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, het eens kunnen worden over de begroting van volgend jaar. Zijlstra zei dat maandag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren? | Kan het kabinet weer miljarden spenderen? | Kamer ziet ruimte voor lastenverlichtingen

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015

‘Bezorgd over middeninkomens’

Telegraaf 18.08.2014 D66-leider Alexander Pechtold maakt zich zorgen over de middeninkomens in 2015. Hij wil dat die in 2015 meer te besteden krijgen door lastenverlichting. „Dat is goed voor de economie en dus ook voor de werkgelegenheid”, zei Pechtold maandag voor hij aanschoof bij het coalitieoverleg op het ministerie van Financiën. Volgens Pechtold hebben de coalitiepartijen te weinig aandacht voor de koopkracht van middeninkomens. In de kabinetsplannen voor onder meer de zorg valt deze groep „tussen wal en schip”.

Ook ChristenUnie en SGP sloten maandag aan bij het eerder begonnen overleg tussen de top van het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA.

Gerelateerde artikelen;

18-08:  Zijlstra hoopt op ruimte lastenverlichting

18-08: Overleg coalitie met oppositie

12-08: Maandag begrotingsoverleg

06-08: GroenLinks: wijzig beleid

Zijlstra hoopt op ruimte lastenverlichting

Telegraaf 18.08.2014  VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoopt dat er volgend jaar ruimte is voor lastenverlichting. Zijlstra zei dat maandagochtend toen hij zich bij het ministerie van Financiën meldde voor het begrotingsoverleg met de top van het kabinet.

Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zit bij het overleg. Later op de dag schuiven de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP aan. Hun steun heeft de coalitie nodig om haar beleid door de Senaat te krijgen, waar ze geen meerderheid heeft.

Gerelateerde artikelen;

18-08: Overleg coalitie met oppositie

17-08: Kabinet moet alle kaarten op werkgelegenheid zetten

15-08: Kabinet bij elkaar in Twente

Begrotingsoverleg van start – focus op defensie en lagere lasten

NRC 18.08.2014 De coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP onderhandelen sinds vanochtend weer over de begroting van volgend jaar. De gesprekken zullen naar verwachting vooral gaan over lastenverlichting en extra geld voor defensie en ontwikkelingshulp. Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) vertelt zijn onderhandelingspartners vandaag hoeveel financiële ruimte er is voor bijvoorbeeld lastenverlichting. De nieuwste raming van het Centraal Planbureau van afgelopen donderdag stemt tot optimisme, dus de verwachting is dat er behoorlijk wat wensen kunnen worden ingelost, schreef onze Haagse redacteur Philip de Witt Wijnen donderdag in NRC Handelsblad (€).

Lees meer

14 AUG Weinig geld te verdelen bij start begrotingsoverleg

14 AUG Komt de Europese economie tot stilstand? We weten het vandaag

16 MEI Politiek akkoord over extra geld voor Defensie ›

10 APR Het tactische spel op weg naar Prinsjesdag

7 APR Begrotingsoverleg tussen coalitie, D66, CU en SGP van start ›.

Overleg coalitie met oppositie

Telegraaf 18.08.2014 De top van de regeringscoalitie gaat maandagochtend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel voor de laatste onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar. Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Gerelateerde artikelen;

12-08: Maandag begrotingsoverleg

07-07: Partijbureaus in zwaar weer

02-07: Koole luidt noodklok PvdA

25-06: ‘Loslaten begrotingsnorm schrikbeeld’

25-06: ‘Vast aan begrotingsregels’

Weer begrotingsoverleg coalitie met oppositie

NU 18.08.2014 De top van de regeringscoalitie gaat maandagochtend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel voor de laatste onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar.  Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren? | Kan het kabinet weer miljarden spenderen? | Kamer ziet ruimte voor lastenverlichtingen

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015

Begrotingsoverleg begint weer: waar zetten de partijen op in?

Elsevier 18.08.2014 Het politieke zomerreces zit er dan nu echt op. De top van het kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA onderhandelen weer met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar.

Maandagochtend is er op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte (VVD) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en fractieleider van de sociaaldemocraten, Diederik Samsom.

Vervolgens schuiven de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan. De miljoennota wordt gepresenteerd op Prinsjesdag op 16 september.

Volgens Elsevier

Syp Wynia: In Den Haag heerst ten onrechte de gedachte dat de crisis in de overheidsfinanciën voorbij is en dat... lees meer

Het uitgangspunt tijdens de onderhandelingen is anders dan voorbije jaren, toen politici op het Binnenhof er vooral op waren gericht hetbegrotingstekort tot onder de 3-procentsnorm te krijgen.

Koortsachtig werd naar bezuinigingen gezocht. Het kabinet bereikte vorig jaar oktober een akkoord met de drie oppositiepartijen, waardoor VVD en PvdA zich verzekerden van de kleinst mogelijke steun in de Eerste Kamer.

Lastenverlichtingen

Maar nu het economische getij gunstiger is en de economie langzaam maar zeker verder aantrekt , is er plots ruimte voor lastenverlichting. Daar zijn in elk geval de oppositiepartijen het over eens.

Lees ook…

Economie groeit met 0,5 procent, vooral dankzij export

Geweldige winst

Volgens Dijsselbloem is er inderdaad ruimte voor lastenverlichting, maar zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. Dat weten de partijen ook, zegt de minister van Financiën.

Het is al een ‘geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigingen dan we eerder van plan waren’. Hij wil dat zo houden, want ‘elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen,’ zei Dijsselbloem vrijdag.

zie ook;

8 mei 2013 Flinke belastingtegenvaller Rijk door krimpende economie

Kabinet moet alle kaarten op werkgelegenheid zetten

Telegraaf 18.08.2014 Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg laten de economische kerncijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) zien dat Nederland twee grote problemen heeft: een te lage economische groei en een gebrek aan voldoende werkgelegenheid.  Daarom vinden zij dat het kabinet Rutte 2 nu alle kaarten moet zetten op het bevorderen van groei en banencreatie.

Vanaf maandag gaat het kabinet aan de slag met het opstellen van de begroting 2015. Daarbij spelen de voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) een hoofdrol. Volgens deze rekenmeesters mogen we in 2014 een economische groei verwachten van 0,75% en 1,25% in 2015. Maar de groei kan lager uitvallen als gevolg van internationale spanningen rondom de Oekraïne. Bovendien stagneert de Europese economie en dat is slecht voor onze uitvoer en werkgelegenheid. Uit de cijfers van het CPB blijkt dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 2,7% BBP en volgend jaar daalt naar 2,1%.

Ruding waarschuwt kabinet voor extra investeringen

NU 15.08.2014 Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) is het nog te vroeg om miljarden in de economie te pompen nu de overheidsfinanciën er iets gunstiger voor staan. Dat zegt hij tegen NU.nl.

“Het zou zeer bezwaarlijk zijn als geluisterd wordt naar valse profeten die zeggen dat er wel weer geld uitgegeven kan worden. Daar is echt geen ruimte voor”, aldus Ruding.

Diverse partijen willen ruimte nemen voor lastenverlichting en ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet vrijdag weten hiereen klein beetje ruimte voor te zien. Dijsselbloem stelt wel dat het begrotingstekort niet weer verder mag oplopen.

Volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) komt het begrotingstekort in 2015 uit op 2,1 procent, ver onder de begrotingsnorm van maximaal 3 procent tekort.

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) vindt daarom juist dat er tot 4 miljard extra in de economie gepompt kan worden.

Lees: Kan het kabinet weer miljarden gaan spenderen?

De begroting 2015: bezuinigen of investeren? | ‘Economische groei binnen tien jaar terug op pre-crisis niveau’

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Begroting 2015

Kan het kabinet weer miljarden gaan spenderen?

NU 15.08.2014 Kan het kabinet na jaren eindelijk stoppen met bezuinigen en weer geld gaan investeren? NU.nl legde vooraanstaande economen drie scenario’s voor de begroting van 2015 voor. Jarenlang moest er keer op keer extra worden bezuinigd om de overheidsuitgaven onder het maximumtekort van 3 procent te persen. En er werd niet alleen bezuinigd, ook de lasten op burgers en bedrijven werden verhoogd.

De gezondere overheidsfinanciën geven wat lucht, waardoor volgens diverse politieke partijen miljarden extra kunnen worden uitgegeven. Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei vrijdag ruimte te zien voor een bescheiden lastenverlichting.

‘Beperkte lastenverlichting’

Telegraaf 15.08.2014  Er is enige ruimte voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Die boodschap gaf minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag voor het begin van de eerste ministerraad na het zomerreces.

Dijsselbloem ziet ruimte voor kleine lastenverlichting 

NU 15.08.2014 Er is enige ruimte voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Die boodschap geeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag voor het begin van de eerste ministerraad na het zomerreces.

Maandag spreekt de top van het kabinet op het ministerie van Financiën weer met de fractievoorzitters van VVD, PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Lastenverlichting

Kabinet werkt aan steunpakket voor getroffen ondernemers

RO 15.08.2014 Volgens de laatste cijfers is de Nederlandse economie ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 gegroeid met 0,5%. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9%. Het kabinet werkt aan een steunpakket om de gevolgen van de Russische landbouwboycot voor Nederlandse ondernemers en werknemers het hoofd te bieden.

Gisteren werd mede op aandringen van Nederland al besloten tot Europese maatregelen, zoals het tijdelijk uit de markt nemen van groente en fruit. Begin volgende week zal de Europese Commissie bekend maken welke producten het specifiek betreft. Voor Nederland staat daarbij voorop dat gezond voedsel niet verspild mag worden, maar zoveel mogelijk bij voedselbanken of scholen terecht moet komen.

Daarom zal de werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling) opengesteld worden voor ernstig getroffen bedrijven. Zo kan de werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand blijven.

Documenten en publicaties;

Kamerbrief Maatregelen naar aanleiding van boycot Rusland

Economie groeit dankzij aantrekkende export

RO 14.08.2014 De nieuwste cijfers over de Nederlandse economie laten zien dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 14 augustus 2014 publiceerde.

Groei van half procent

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2014 met een half procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9 procent.

Zie ook

Nederlandse economie trekt verder aan, tenzij oorlogen escaleren

VK 14.08.2014 Het Centraal Planbureau opent vandaag zijn persbericht over de nieuwste ramingen voor de verandering niet met een exorbitant begrotingstekort, maar met de dreiging van internationale conflicten voor de Nederlandse economie. De obligate reactie van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën – ‘Hoopvol, maar herstel blijft broos’ – toont dat het kabinet de boot, vooralsnog, in economisch rustiger vaarwater heeft gestuurd. Maar de veilige haven is nog niet bereikt.

MEER OVER;

’Crisis rond Oekraïne bedreiging voor vertrouwen in eurozone’

Telegraaf 08.2014 Hoewel de economische impact van het conflict rond Oekraïne voor de eurozone beperkt zal zijn zolang de energietoevoer uit Rusland blijft stromen, bestaat het risico dat het vertrouwen van bedrijven en consumenten wordt aangetast, wat een negatief effect kan hebben op de economische activiteiten. Dat stellen economen van ABN Amro.

ZIE OOK:

Maatregelen boycot snel bekend

‘Weinig impact Oekraïnecrisis op economie’

Spoedoverleg over crisis Irak

CPB: spanningen in Oekraïne en Irak risico voor Nederlandse economie

Trouw 14.08.2014 De spanningen in Oekraïne en in het Midden-Oosten vormen in toenemende mate een risico voor de wereldhandel en daarmee ook voor de Nederlandse economie. Het CPB stelt dit bij nieuwe ramingen voor dit en volgend jaar.

Bij een verdere escalatie van het conflict in Oekraïne kan de groei van de Nederlandse economie volgend jaar een kwart tot een half procent lager uitkomen, aldus de rekenmeesters van het Centraal Planbureau.

Verwant nieuws;

Nederlandse economie groeit weer dankzij export

Telegraaf 14.08.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5% gegroeid. De groei is vooral te danken aan de export.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend (zie bijlage).

Export

De groei is conform verwachtingen. De drie Nederlandse grootbanken rekenden op groeicijfers tussen 0,3% en 0,5%. Volgens het CBS is het positieve groeicijfer met name aan de export te danken. Dat is een opsteker, want de Nederlandse export was de afgelopen tijd nog niet heel erg sterk.

ZIE OOK:

Groei vacatures houdt aan

Kamp: voorzichtig economisch herste

Komt de groei van de Europese economie tot stilstand?

NRC 14.08.2014 Was de plotselinge economische krimp van 1,4 procent in het eerste kwartaal een hobbel in de weg van het economisch herstel? Of zullen de naar beneden bijgestelde verwachtingen voor Duitsland ook voor Nederland gelden? Om half tien vanmorgen maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend hoe de economie zich in het tweede kwartaal ontwikkeld heeft.

Behalve voor Nederland komen er ook groeicijfers voor de eurozone en de Europese Unie. Groei of geen groei, dat is ook voor de eurozone de vraag. In het eerste kwartaal groeide de eurozone met een magere 0,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In vergelijking met een jaar eerder was er 0,9 procent groei.

Kamer ziet ruimte voor lastenverlichtingen

NU 14.08.2014 De Nederlandse economie groeit weer, maar het herstel is broos. Daarvoor waarschuwt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) donderdag na bekendmaking van de CPB-cijfers. De Tweede Kamer ziet ruimte voor lastenverlichting.

“De werkloosheid is hoog en de onrust in Oekraïne en andere landen blijft een risico. Ook zijn de overheidsfinanciën nog niet op orde; een tekort dicht bij de -2 procent is geen eindstation,” aldus Dijsselbloem.

Het CPB gaat er vanuit dat de werkgelegenheid pas volgend jaar weer zal toenemen. De werkloosheid stijgt dit jaar nog licht tot gemiddeld 620.000 personen en zal volgend jaar enigszins dalen naar 605.000.

In de huidige raming gaat het CPB er vanuit dat het conflict rond Oekraïne niet verder escaleert. De groei wordt net als in juni dit jaar geraamd op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent.

Het CDA benadrukt dat het niet nieuw is dat de groei van de Nederlandse economie zo afhankelijk is van ontwikkelingen in het buitenland.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over CPB Begroting 2015

Werkloosheid daalt harder dan verwacht

CPB voorziet herstel

Telegraaf 14.08.2014 De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,75%, volgend maar met 1,25%. Tegelijkertijd loopt het tekort op. Maar de werkloosheid gaat waarschijnlijk dalen.

Dat meldt CPB-directeur Laura van Geest donderdagochtend. De cijfers gelden als belangrijke richtlijn voor het kabinet voor de economische groei en het begrotingstekort van volgend jaar.

Tekort loopt terug

Dat het tekort voor dit jaar oploopt van 2,3% naar 2,7% – waar eerder 2,9% was voorzien – geldt als opmerkelijk. Dat wordt wel minder. Voor volgend jaar berekent het CPB een tekort van 2,1% tegen eerder 2,2%.

ZIE OOK:

Magere cijfers Europese economie

Dijsselbloem: herstel hoopvol maar nog broos

Trouw 14.08.2014 De nieuwe cijfers over de Nederlandse economie zijn hoopvol, maar het herstel blijft broos. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in een reactie op nieuwe CPB-ramingen.

‘De cijfers bevestigen dat Nederland langzaam herstelt van de crisis. Dat is hoopvol. Het herstel blijft echter broos. De werkloosheid is hoog en de onrust in Oekraïne en andere landen blijft een risico. Ook zijn de overheidsfinanciën nog niet op orde; een tekort dicht bij de -2 procent is geen eindstation. We zullen de cijfers de komende weken betrekken bij de besluitvorming over de begroting in de aanloop naar Prinsjesdag.’

Meer over;

Nederlandse economie groeit weer…

Telegraaf 14.08.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5% gegroeid. De groei is vooral te danken aan de export.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend (zie bijlage).

Export

De groei is conform verwachtingen. De drie Nederlandse grootbanken rekenden op groeicijfers tussen 0,3% en 0,5%. Volgens het CBS is het positieve groeicijfer met name aan de export te danken. Dat is een opsteker, want de Nederlandse export was de afgelopen tijd nog niet heel erg sterk.

ECONOMIE

Economie groeit met 0,5 procent, vooral dankzij export

Elsevier 14.08.2014 De economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Deze groei is vooral te danken aan de export van metaalproducten, machines en installaties.

Dat blijkt uit een raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. De groei volgt op een kwartaal van economische krimp.

Banen

Het aantal banen blijft nog steeds achter: in het tweede kwartaal van dit jaar waren 80.000 banen van werknemers minder dan een jaar eerder.

zie ook;

24 sep 2012 CBS: economische krimp iets kleiner in tweede kwartaal

14 aug Modebranche vertoont weer groei

11 jul 2013 NVM: huizenmarkt lijkt eindelijk aan te trekken

Nederlandse economie groeit met half procent

Trouw 14.08.2014 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar bedraagt de groei 0,9 procent. De groei is volgens het statistiekbureau vooral te danken aan de export. ‘De export van aardgas en olieproducten was lager, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de sterke stijging van de export van basismetaal en metaalproducten, machines en installaties. Ook voerde Nederland aanzienlijk meer landbouwproducten uit’, aldus het CBS.

‘Economie kan handelsoorlog niet aan’ – Video

Telegraaf 14.08.2014 De Nederlandse economie is gegroeid, maar het herstel is erg broos. De vraag is of we met deze basis de klappen van de handelsoorlog met Rusland kunnen opvangen. Dat zegt columnist Martin Visser.

ZIE OOK:

Nederlandse economie groeit weer dankzij export

Groei vacatures houdt aan

Kamp: voorzichtig economisch herstel

Kamp: voorzichtig economisch herstel

Trouw 14.08.2014 De vandaag gepubliceerde CBS-cijfers bevestigen voor minister Kamp van Economische Zaken dat het economisch herstel voorzichtig doorzet.

‘Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet’, aldus Kamp. ‘De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.’

Verwant nieuws;

Kamp: voorzichtig economisch herstel

Telegraaf 14.08.2014 De donderdag gepubliceerde CBS-cijfers bevestigen voor minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat het economisch herstel voorzichtig doorzet.

„Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet”, aldus Kamp. „De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.”

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In dat eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9 procent.

Gerelateerde artikelen;

14-08: ‘Economie kan handelsoorlog niet aan’

14-08: Nederlandse economie groeit weer dankzij export

Magere cijfers Europese economie

Telegraaf 14.08.2014 Terwijl de Nederlandse economie met 0,5 procent groei uit het dal klimt, blijft Europa als geheel kwakkelen. De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal gestagneerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal, en de inflatieis in juli op jaarbasis gedaald naar 0,4 procent, een historisch dieptepunt. Dat heeft EU-statistiekbureau Eurostat vanochtend gemeld.

Nederlandse economie groeit weer, maar Europa hapert – 5 vragen›

NRC 14.08.2014 Vanochtend zijn allerlei cijfers gepubliceerd over de economie. NRC Q legt uit wat deze cijfers betekenen. Dit is – in het kort – wat je moet weten:

Wat gebeurde er in Nederland?

Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het tweede kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, en met 0,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de nu beschikbare economische cijfers. LEES VERDER›

Minister Kamp: krimp was te wijten aan incidentele factoren

NRC 14.08.2014 Vanochtend zijn allerlei cijfers gepubliceerd over de economie. NRC Q legt uit wat deze cijfers betekenen. Dit is – in het kort – wat je moet weten:Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het tweede kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, en met 0,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de nu beschikbare economische cijfers.

Dat herstel is op meerdere plekken zichtbaar. Op de arbeidsmarkt gaat het bijvoorbeeld beter. Het aantal banen daalde in het tweede kwartaal met achtduizend, vooral in de zorg, de bouw en financiële dienstverlening. Dat is veel, maar minder dan in het eerste kwartaal: toen was het nog achttienduizend. Ook belangrijk: het aantal vacatures groeide weer licht, vooral in de zakelijke dienstverlening.

Omdat de economie in het tweede kwartaal weer steeg, staat de economie er per saldo in 2014 beter voor dan in 2013, zegt het CBS. MEER OP NRC Q

Maandag begrotingsoverleg

Telegraaf 08.12.2014 De top van de regeringscoalitie gaat maandag weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om de rijksbegroting van volgend jaar voor te bereiden. Bronnen rond de onderhandelingen meldden dat dinsdag.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Oppositie komt maandag met ‘wensenlijstje’ voor begroting 2015

Trouw 12.08.2014 De top van de regeringscoalitie gaat na het weekend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om de rijksbegroting van volgend jaar voor te bereiden. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen vandaag.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren?

NU 12.08.2014 Het kabinet is momenteel bezig met het opstellen van de begroting voor 2015. Na jaren bezuinigen lijkt er eindelijk ruimte voor investeringen.

Hoe staat Nederland er voor?

Na jaren van tegenvallers, korte oplevingen en nog meer tegenvallers lijkt structureel economisch herstel te zijn ingezet.

Maandag weer begrotingsoverleg met oppositie

NU12.08.2014 De top van de regeringscoalitie gaat maandag weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om de rijksbegroting van volgend jaar voor te bereiden. Bronnen rond de onderhandelingen meldden dat dinsdag. Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Maandag begrotingsoverleg

Telegraaf 12.08.2014  De top van de regeringscoalitie gaat maandag weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om de rijksbegroting van volgend jaar voor te bereiden. Bronnen rond de onderhandelingen meldden dat dinsdag.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

‘Nieuwe recessie in Nederland onwaarschijnlijk’

Trouw 12.08.2014  Na de forse krimp in het eerste kwartaal vertoont de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar naar verwachting weer groei. Daarmee blijft Nederland uit recessie.

Dat voorspellen economen van de Nederlandse grootbanken, in de aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer van het tweede kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), donderdag.

Het economisch bureau van Rabobank rekent voor de afgelopen driemaandsperiode op een groei van 0,5 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. ABN Amro schat een plusje van 0,4 procent en ING raamt een groei van 0,3 procent.

‘Nieuwe recessie onwaarschijnlijk’

Telegraaf 08.12.2014 Na de forse krimp in het eerste kwartaal vertoont de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar naar verwachting weer groei. Daarmee blijft Nederland uit recessie. Dat voorspellen economen van de Nederlandse grootbanken, in de aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer van het tweede kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), donderdag.

ZIE OOK:

‘Recessie door boycot’

Russische boycot raakt 0,1 procent export

Trouw 12.08.2014 De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport. Wel gaat het voornamelijk om uitvoer van eigen makelij waar in Nederland relatief veel aan wordt verdiend. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1 procent van de totale export vorig jaar. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten.

Russische boycot raakt 0,1% van Nederlandse goederenexport

Telegraaf 12.08.2014 De Russische boycot van Nederlandse agrarische producten raakt 0,1% van de totale Nederlandse goederenexport. Het slechte nieuws is dat het vooral gaat om eigen producten, waarop de Nederlandse producenten veel verdienen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek naar de Nederlandse export naar Rusland.

ZIE OOK:

‘Geboycotte goederen moeten van de markt’

Economische groei Rusland zwakt af

EU in actie tegen landen die Rusland helpen

CBS: Russische boycot raakt 0,1 procent Nederlandse export

NRC 12.08.2014 De impact van de Russische boycot van agrarische producten lijkt in eerste instantie mee te vallen voor Nederland. Het CBS berekende dat dit slechts direct van invloed is op 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport.

De goederen waarvoor het importverbod geldt waren in 2013 in totaal 527 miljoen euro waard. De helft van die waarde bestaat uit zuivelproducten. De boycot is voornamelijk van toepassing op goederen die in Nederland geproduceerd worden, zo’n 91 procent. Volgens het CBS wordt aan deze producten relatief veel verdiend. In totaal bestaat de Nederlandse export naar Rusland uit maximaal 60 procent aan goederen die hier gemaakt worden. Het overige deel is wederuitvoer: producten die we eerst invoeren en vervolgens weer exporteren. Daar wordt veel minder geld aan verdiend.

Reclassering komt in de knel door bezuinigingen

Trouw 12.08.2014 De reclassering kan niet meer op tijd aan de vraag naar hun producten  voldoen. Door geldgebrek zijn er wachtlijsten voor mensen die een taakstraf moeten ondergaan. Sjef van Gennip, topman van Reclassering Nederland, vreest dat het niet lang meer duurt of ook de adviezen aan onder meer rechters zullen niet meer op tijd worden gegeven.

augustus 13, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 1. […] Lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2014

 2. […] Lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1 […]

  Pingback door Prinsjesdag 2014 Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 16, 2014

 3. […] Lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1 […]

  Pingback door Nabeschouwing Miljoenennota 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | september 19, 2014

 4. […] lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg naar een heet voorjaar 2015 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 29, 2014

 5. […] lees ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet najaar 2014 – deel 1 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – Begroting 2015 versus bezuinigingen op weg van een warme zomer naar een heet najaar « Debat in de Digitale Hofstad | juli 22, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: