Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CDA en het lijsttrekkerschap

Leiderschap – Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende zonder officiële leider. Maxime Verhagen bracht alvast een offer. Hij mag dan niet de nieuwe leider van het CDA worden, de kansen voor een geestverwant stijgen. Het stapje opzij dat Verhagen zet, moet de partij daarbij helpen.

Lijsttrekkerschap – In weekblad Elsevier zegt Henk Bleker het lijsttrekkerschap niet uit te sluiten. Hij is daarmee de eerste CDA’er die zich expliciet kandidaat stelt. Minister Jan Kees de Jager en oud-minister Camiel Eurlings lieten eerder weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker.

Congres 21.01.2012 – Strategisch Beraad presenteert: Kiezen en Verbinden

en ook: Bleker sluit partijleiderschap niet uitVideo

Verder ook:

CDA en de nieuwe Koers vanaf 2012

CDA nog steeds in de steigers – deel 4

CDA nog steeds in de steigers – deel 3

CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2

CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 1

Dossier CDA zoekt nieuwe leiderVK

CDA:  Lijsttrekker kiezen

Telegraaf 01.06.2013 Het CDA heeft zaterdag definitief besloten de lijsttrekker voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement altijd te gaan kiezen. Een resolutie hiertoe werd op het voorjaarscongres van de partij in Den Bosch aangenomen.

CDA gaat altijd lijsttrekker kiezen

Parool 01.06.2013 Vorig jaar waren er voor het eerst lijsttrekkersverkiezingen bij het CDA. Sybrand van Haersma Buma won die strijd met 51 procent van de stemmen. De partij keek na afloop hier zeer tevreden op terug.

CDA gaat altijd lijsttrekker kiezen

VK 01.06.2013 Het CDA heeft zaterdag definitief besloten de lijsttrekker voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement altijd te gaan kiezen. Een resolutie hiertoe werd op het voorjaarscongres van de partij in Den Bosch aangenomen.

Partijprominent De Geus kiest kant van Keijzer in lijsttrekkersstrijd CDA

NRC 14.05.2012 Net nu Mona Keijzer flink in de lift zit en de populariteit van favoriet Sybrand van Haersma Buma dalende lijkt, kiest CDA-zwaargewicht Aart Jan de Geus de kant van eerstgenoemde. De voorzitter van het Strategisch Beraad van het de christendemocraten en lid van de CDA-denktank maakt volgens het Nederlands Dagblad vandaag zijn steun bekend.

De Geus, oud-minister namens het CDA in de kabinetten Balkenende I, II en III, zal dan zijn keuze nader toelichten. Erg gelegen zou zijn steun aan Keijzer niet uitkomen voor Van Haersma Buma. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie zag afgelopen weekend, na een week van lijsttrekkersdebatten en mediaoptredens, zijn populariteit in de peilingen teruglopen. Keijzer daarentegen schoot omhoog.

Oud-minister De Geus steunt CDA-kandidaat Mona Keijzer

Elsevier 14.05.2012 Dat zegt de CDA-prominent tegen het Nederlands Dagblad. De Geus heeft als voorzitter van het Strategisch Beraad samengewerkt met Keijzer. Zij is een van de 22 leden. De steun van De Geus komt op een belangrijk moment. Zaterdag bleek uit een peiling dat Keijzer inloopt op de populaire fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

Oud-minister De Geus steunt kandidatuur Mona Keijzer

VK 14.05.2012  Oud-minister Aart Jan de Geus steunt kandidaat Mona Keijzer in de strijd om het leiderschap van het CDA. Dat meldt het Nederlands Dagblad. De Geus, die ook voorzitter is van het Strategisch Beraad van het CDA en de CDA-denktank, zal zijn keuze vandaag verder toelichten.

Oud-minister De Geus steunt kandidatuur Mona Keijzer

Parool 14.05.2012 Oud-minister Aart Jan de Geus steunt kandidaat Mona Keijzer in de strijd om het leiderschap van het CDA. Dat meldt het Nederlands Dagblad. De Geus, die ook voorzitter is van het Strategisch Beraad van het CDA en de CDA-denktank, zal zijn keuze vandaag verder toelichten.

De Geus steunt Keijzer

Telegraaf 14.05.2012 Oud-minister Aart Jan de Geus steunt kandidaat Mona Keijzer in de strijd om het leiderschap van het CDA.

‘Oud-minister De Geus steunt Keijzer’

Spits 14.05.2012 Partijprominent Aart Jan de Geus zal in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap vandaag zijn steun uitspreken voor kandidaatlijsttrekker Mona Keijzer. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

De oud-minister in de kabinetten Balkenende I, II en III, nu voorzitter van het Strategisch Beraad van de christendemocraten en bovendien lid van de CDA-denktank, zal zijn keuze dan ook nader motiveren.

De Geus steunt CDA-kandidaat Mona Keijzer

Metro 14.05.2012 Kandidaat Mona Keijzer moet het CDA gaan leiden. Dat zegt oud-minister en voorzitter van het Strategisch Beraad van het CDA Aart Jan de Geus maandag in het Nederlands Dagblad.

Hij zegt zijn keuze maandag verder toe te lichten. De Geus heeft al met Keijzer gewerkt. Zij is namelijk een van de 22 leden van het Strategisch Beraad. De steun van De Geus komt op een belangrijk moment. Zaterdag bleek uit een peiling dat Keijzer snel inloopt op favoriet Sybrand van Haersma Buma, de huidige fractieleider van het CDA.

De Geus steunt CDA-kandidaat Keijzer

NU 14.05.2012 AMSTERDAM – Kandidaat Mona Keijzer moet het CDA gaan leiden. Dat zegt oud-minister en voorzitter van het Strategisch Beraad van het CDA Aart Jan de Geus maandag in het Nederlands Dagblad.

Lees meer over dit onderwerp;

‘CDA-kandidaten niet charismatisch’

Spits 13.05.2012 Na forse kritiek van Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin op de CDA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap, roert zich nu ook oud-minister Frans Andriessen, die tijdens de formatie van het kabinet-Rutte pertinent tegen de samenwerking met de PVV was.

Volgens Andriessen hebben de zes kandidaten weinig charisma. De oud-minister van Financiën in het kabinet-Van Agt-Wiegel heeft overigens wel een voorkeur voor Sybrand van Haersma Buma.

Kandidaat-lijsttrekkers CDA hebben weinig charisma’ Video

NU 13.05.2012 De zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA hebben weinig charisma. Bekijk video – Dat zegt oud-CDA-minister en partijprominent Frans Andriessen.  Volgens hem moet de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de partij leiden de komende verkiezingen op 12 september.

Lees meer over dit onderwerp;

Lijsttrekkerskandidaat Keijzer populair onder CDA-kiezers

Elsevier 12.05.2012 Wethouder Mona Keijzer uit Purmerend groeit in populariteit onder de CDA-kiezers. Volgens een zaterdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond geeft 30 procent van de kiezers de voorkeur aan haar als lijsttrekker, tegen 15 procent vorige week dinsdag. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is nog altijd favoriet, maar zakte wel in de peiling van 38 tot 32 procent.

Bleker
Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker klom van 7 naar 10 procent. Ook onderwijsbestuurder Marcel Wintels komt op 10 procent uit, maar dinsdag was dat nog 13 procent.

Zie ook:

Populariteit Mona Keijzer groeit

Telegraaf 12.05.2012 De populariteit van CDA-lijsttrekkerskandidaat Mona Keijzer neemt hand over hand toe. Het aantal CDA-leden dat zegt op haar te zullen stemmen, is de afgelopen dagen verdubbeld. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeker Maurice de Hond. Eerder deze week zei 15 procent Keijzer te steunen, inmiddels is dat 30 procent.

CDA-kandidate Mona Keijzer stijgt plotseling flink in peiling

Parool 12.05.2012 Wethouder Mona Keijzer uit Purmerend groeit in populariteit onder de CDA-kiezers. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond geeft 30 procent van de kiezers de voorkeur aan haar als lijsttrekker, tegen 15 procent vorige week dinsdag.

CDA-eindbazenstrijd wordt nog spannend

Spits 12.05.2012 Als het aan de CDA-kiezer ligt, gaat de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA tussen Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer. Het tweetal geeft met respectievelijk 32 en 30 procent van de stemmen niet veel op elkaar toe. Dat kunnen we concluderen uit een peiling van Maurice de Hond die vandaag werd gepubliceerd.

Peiling: strijd gaat tussen Buma en Keijzer, die nu vrijwel gelijkstaan

NRC 12.05.2012 Het moet gek lopen wil een andere kandidaat dan Sybrand van Haersma Buma of Mona Keijzer CDA-lijsttrekker worden. Buma is nog steeds favoriet, maar de Purmerendse wethouder wint in rap tempo aan populariteit. Lees verder›

Ad Koppejan over samenwerking PVV: ‘Het doet pijn erover te praten’

VK 12.05.2012 Voor Kamerlid Ad Koppejan waren het ‘tropenjaren’ onder het kabinet-Rutte met gedoogpartner PVV. ‘Dit nooit meer.’ ‘Het is vers, het doet mij pijn erover te praten. Maar we kunnen het verleden niet ontkennen’, zegt een van de twee openlijke tegenstanders in de CDA-fractie van de innige samenwerking met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. In zijn huis te Zoutelande rechtvaardigt Koppejan voor het eerst sinds de kabinetsval zijn opstelling van de afgelopen twee jaar.

Samen met Kathleen Ferrier stond hij te boek als dissident en stemde op het CDA-congres in oktober 2010 tegen samenwerking met de PVV. Koppejan en Ferrier stemden evengoed onder voorbehoud in met het regeer- en gedoogakkoord, waarmee VVD, CDA en PVV 76 zetels hadden voor een groot deel van het kabinetsbeleid. De twee hielden zich het recht voor tegen te stemmen na toetsing van maatregelen op het gebied van asiel, integratie en gelijkwaardigheid van mensen.

Keijzer loopt in op Van Haersma Buma in peiling

Metro 12.05.2012  Hoewel Sybrand van Haersma Buma nog steeds favoriet is voor het lijsttrekkerschap van het CDA, wint de Purmerendse wethouder Mona Keijzer aan populariteit. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van Haersma Buma en Keijzer populair bij CDA-kiezers

NU 12.05.2012 AMSTERDAM – Als het aan de CDA-kiezer ligt, strijden Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt. Dat is op te maken uit een peiling van Maurice de Hond. Van de CDA-kiezers geeft 32 procent de voorkeur aan Van Haersma Buma en dertig procent aan Keijzer.

Lees meer over dit onderwerp;

De zes CDA-kandidaten

NU 11.05.2012 DEN HAAG – Zes kandidaten hebben zich opgeworpen om het CDA te gaan leiden in aanloop naar de verkiezingen op 12 september.

‘Is dat Buma zijn verhaal? Het is een stom sprookje voor het slapen gaan’

VK 11.05.2012 Er is een verschil tussen het vertellen van een verhaal en vertellen dat je een verhaal hebt. Daar moet Amanda Kluveld aan denken bij de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA. ‘Begrijpen de CDA-kandidaten hun eigen verhaal eigenlijk wel?’

Koppejan wil door in Kamer

Trouw 11.05.2012 Het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan wil door als Tweede Kamerlid. Hij stelt zich weer beschikbaar als kandidaat voor het CDA. Dat meldt Omroep Zeeland. Koppejan had zijn positie in beraad na de val van het kabinet Rutte. Zo wilde hij eerst overleg hebben met zijn gezin en de CDA-achterban in Zeeland voordat hij een beslissing zou nemen.

Koppejan wil door voor het CDA

NU 11.05.2012 DEN HAAG – CDA-Kamerlid Ad Koppejan wil zich opnieuw verkiesbaar stellen voor de verkiezingen op 12 september. Hij bevestigt tegenover NU.nl een bericht hierover op Omroep Zeeland. Hij zegt mee te willen bouwen aan een nieuw CDA. “Ik geloof niet in een politiek van polarisatie, zoals de PVV doet.

CDA’er Koppejan wil door als Kamerlid

Metro 11.05.2012 Ad Koppejan is beschikbaar voor een nieuwe termijn als Kamerlid. De CDA’er heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. CDA Zeeland laat weten de kandidatuur van Koppejan te steunen.

Koppejan wil door in Kamer

Telegraaf 11.05.2012 Het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan wil door als Tweede Kamerlid. Hij stelt zich weer beschikbaar als kandidaat voor het CDA. Dat meldt Omroep Zeeland.

Koppejan waagt nieuw lijstkandidaatschap

Spits 11.05.2012 Volgens Omroep Zeeland stelt Kamerlid Ad Koppejan zich opnieuw kandidaat om op de verkiezingslijst van het CDA te komen, voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Na de val van het kabinet Rutte heeft hij zich beraad op zijn positie.

‘CDA weer fatsoenlijke middenpartij’ video

NOS 11.05.2012 Het CDA moet weer gezien worden als een “fatsoenlijke middenpartij”. Dat zei kandidaat-lijsttrekker Wintels in het CDA-lijsttrekkersdebat in het tv-programma Pauw & Witteman. Zijn opmerking schoot de andere kandidaten als Van Haersma Buma, Spies en Bleker in het verkeerde keelgat.

Kandidaat-lijsttrekkers CDA: geen nieuwe samenwerking met PVV – Video

NRC 11.05.2012 Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet meer in zee met de PVV. Op de Purmerendse wethouder Mona Keijzer na zijn de kandidaten hierover unaniem, zo bleek gisteravond tijdens een debat in het programma Pauw & Witteman.

Voornamelijk Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter), Liesbeth Spies (minister) en Henk Bleker (staatssecretaris) lieten merken zeer teleurgesteld te zijn in de PVV na de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Regeringspartij CDA kiest deze maand voor het eerst in de geschiedenis van de partij een nieuwe leider. Tot nu toe wees de partijtop altijd een nieuwe leider aan.

Meeste CDA-kandidaten: We zijn PVV zat

Spits 11.05.2012 Als de kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA het ergens bijna unaniem over eens zijn, is het dat toekomstige samenwerking met de PVV ongewenst is. Alleen Mona Keijzer, wethouder in Purmerend, weigert de partij Geert Wilders bij voorbaat uit te sluiten. Dat neemt niet weg dat ze zich een samenwerking moeilijk kan voorstellen.

CDA nog even verdeeld als in 2010

AD 11.05.2012 Minister Hans Hillen kiest voor de zittende fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als nieuwe CDA-leider, oud-minister en regeringscriticaster Ernst Hirsch Ballin voor buitenstaander Marcel Wintels. De scheidslijn tussen voor- en tegenstanders van de gedoogcoalitie met de PVV is nog even scherp als op het CDA-congres van 16 oktober 2010.

CDA-kandidaten bijna allemaal klaar met PVV

NU 11.05.2012 AMSTERDAM – Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet nog eens samenwerken met de PVV.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Met een bleke CDA-voorman heeft het voor ons weinig zin om campagne te voeren’

VK 11.05.2012 Vanavond vindt het derde lijsttrekkersdebat plaats tijdens het CDA-jongerencongres te Zeist. ‘Helaas waren de debatten deze week flets en vol clichés’, schrijft Jordi Wiersma, voorzitter Raadspresidium CDJA. Omdat de jongeren in Zeist niet zitten te wachten op een saaie avond vol gemeenplaatsen, heeft hij een vijftal tips om de oude politiek nieuw leven in te blazen.


CDA-kandidaten bijna allemaal klaar met PVV

Trouw 10.05.2012 Bijna geen enkele kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA wil na de verkiezingen nog eens samenwerken met de PVV. Alleen de Purmerendse wethouder Mona Keijzer wil de partij van Geert Wilders niet vooraf uitsluiten, hoewel ook zij nieuwe samenwerking moeilijk kan voorstellen.

CDA-kandidaten bijna allemaal klaar met PVV

NU 11.05.2012  Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet nog eens samenwerken met de PVV.

Lees meer over dit onderwerp;

CDA’ers klaar met PVV

Telegraaf 10.05.2012 Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet nog eens samenwerken met de PVV. Alleen de Purmerendse wethouder Mona Keijzer wil de partij van Geert Wilders niet vooraf uitsluiten, hoewel ook zij nieuwe samenwerking moeilijk kan voorstellen.

‘Henk Bleker is het laatste scheetje van het polderpopulisme’

VK 10.05.2012  Twee dingen weten we nu zeker, schrijft Bert Wagendorp: 1. Jack de Vries heeft zijn beste dagen als spindoctor gehad; 2. Henk Bleker is ook de weg kwijt. Het wachten is op de dochter van Tok van Jannebaaien en Hilletje van Kassierottepunt.

Van Haersma Buma en Keijzer in trek bij CDA-raadsleden

Elsevier 10.05.2012 CDA-raadsleden zien het liefst fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma of wethouder Mona Keijzer lijsttrekker worden van het CDA. Ook Marcel Wintels, bestuurder bij scholengemeenschap, is populair bij lokale volksvertegenwoordigers. Dat blijkt uit een peiling van de EO. De omroep heeft meer dan 1.400 raadsleden benaderd, 381 van hen reageerden.

Van de raadsleden die antwoord gaven, hoopt 40 procent dat Van Haersma Buma de lijsttrekkersverkiezing gaat winnen. Keijzer krijgt 31 procent van de stemmen. Onderwijsbestuurder Wintels is goed voor 14 procent.

 Zie ook:

Buma en Keijzer populair onder CDA-raadsleden

VK 10.05.2012 CDA-raadsleden zien het liefst fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als de lijsttrekker van de partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend goed scoort de Purmerendse wethouder Mona Keijzer die in de peiling van de EO-programma’s Dit is de Dag en De Vijfde Dag als tweede eindigt.

Ook CDA-leden willen Buma

Telegraaf 10.05.2012 In navolging van de CDA-raadsleden, zien ook partijleden Sybrand van Haersma Buma als de ideale lijsttrekker.

CDA-leden willen Van Haersma Buma als lijsttrekker

Metro 10.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is bij CDA-leden favoriet voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na een peiling onder ruim zevenhonderd CDA-leden. Sinds donderdag kunnen alle 61 duizend CDA-leden hun stem uitbrengen.

Gerelateerd nieuws;

Buma en Keijzer populair onder CDA-raadsleden

NU 10.05.2012 HILVERSUM – CDA-raadsleden zien het liefst fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als de lijsttrekker van de partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Lees meer over dit onderwerp;

Buma en Keijzer populair

Telegraaf 10.05.2012 CDA-raadsleden zien het liefst fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als de lijsttrekker van de partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend goed scoort de Purmerendse wethouder Mona Keijzer die in de peiling van de EO-programma’s Dit is de Dag en De Vijfde Dag als tweede eindigt.

Hirsch Ballin: PVV niet doodzwijgen

Spits 10.05.2012 Het CDA kan pas weer op krachten komen als de leden zich eerlijk verhouden tot wat er met de PVV is gebeurd. Dat zei CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin vandaag in Nieuwsuur. “Zwijgen leidt niet tot eendracht.”

‘Open zijn over PVV-verleden’

NU 10.05.2012  HILVERSUM – Het CDA kan pas weer op krachten komen als de leden zich eerlijk verhouden tot wat er met de PVV is gebeurd. Dat zei CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin woensdag in Nieuwsuur.

Lees meer over dit onderwerp;

Van Haersma Buma wil CDA vanuit Kamer leiden

NU 10.05.2012 GRONINGEN – Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Sybrand van Haersma Buma ziet ook zijn nabije toekomst in de Tweede Kamer en dus niet in het nieuwe kabinet.

Lees meer over dit onderwerp;

Van Haersma Buma wil CDA vanuit Kamer gaan leiden

Elsevier 09.05.2012  Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Sybrand van Haersma Buma ziet ook zijn nabije toekomst in de Tweede Kamer en dus niet in het nieuwe kabinet. Dat heeft hij woensdagavond gezegd tijdens het een debat tussen de lijsttrekkerskandidaten van het CDA in Groningen.

IJzersterk
Als hij wordt gekozen, zei hij, zal hij het ‘ijzersterke CDA-verhaal’ blijven vertellen als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Met verkiezing van de lijsttrekker krijgen we knollen voor citroenen

Trouw 09.05.2012 Jaap Smit, de voorzitter van het CNV, was best bereid geweest het lijsttrekkerschap van het CDA op zich te nemen. Deelnemen aan een verkiezing voor het lijsttrekkerschap wilde hij echter niet. Onzin, zo’n verkiezing, meende Smit.

Bleker noemt kritiek partijgenoten gevaar voor CDA

Metro 09.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker waarschuwt kritische partijgenoten dat zij de partij in gevaar brengen. Als de critici de ‘toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis’ wordt het CDA nog kleiner en resteert een ‘partij met niet meer dan principes’, zegt de demissionair staatssecretaris van Landbouw woensdag in NRC Handelsblad

Bleker waarschuwt voor oprakelen PVV-verleden CDA

NU 09.05.2012 CDA-kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker waarschuwt zijn partijgenoten ervoor dat het CDA zal eindigen als een ”partij met niet meer dan principes”. Dat zou volgens Bleker het geval zijn als zij ”de toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis”. Dat zegt de demissionaire staatssecretaris voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag in NRC Handelsblad

Onvrede binnen het CDA over waarschuwing Ab Klink

Elsevier 09.05.2012 Binnen het CDA is met ongenoegen gereageerd op de kritiek van oud-minister Ab Klink op kandidaat-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. Klink zegt dat het CDA kwetsbaar wordt met Buma als partijleider. Ingewijden spreken van een dolkstoot in de rug van Van Haersma Buma en het CDA, meldt het AD woensdag.

Breed
Klink vindt het jammer dat Van Haersma Buma achter zijn keuze blijft staan om met de PVV samen te werken. Een bron zegt tegen de krant dat de actie van Klink binnen het CDA niet met ‘gejuich’ is ontvangen. ‘Binnen het CDA overheerste grote verbazing. Zeker nu we zo’n eind op stoom zijn en de kiezer tegemoet treden met de nieuwe koers, die breed gedragen is binnen de partij.

Een campagne in de eigen partij is iets anders dan de echte verkiezingsstrijd. Negativiteit is verboden en de scherpte ontbreekt nog bij CDA en GroenLinks

Commentaar Eric Vrijsen: Dibi, Sap, Buma of Spies: spetterend wordt het niet

Zie ook:

Keijzer: zeker 25 zetels

Spits 05.09.2012 De verrassing van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA is de Ilpendamse Mona Keijzer (44). Bij het grote publiek is ze nauwelijks bekend, maar binnen de partij is haar ster rijzende. Sp!ts legde haar vijf vragen voor.

CDA-kandidaat Mona Keijzer huiverig voor PVV

Metro 09.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker van het CDA Mona Keijzer is ‘gigantisch’ huiverig voor een nieuwe samenwerking met de PVV. De partij van Geert Wilders heeft volgens haar bewezen electoraal belang boven het landsbelang te stellen door de Catshuisonderhandelingen te laten klappen. Dat zei Keijzer woensdagochtend in Vandaag de Dag van WNL.

Bleker gaat ‘knokken’ voor lijsttrekkerschap CDA

Trouw 09.05.2012  Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker vindt dat zijn partijgenoten elkaar niet de maat moeten blijven nemen over de samenwerking van de gesneuvelde gedoogcoalitie met de PVV. Zo reageerde hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman op een waarschuwing in NRC Handelsblad van CDA-prominent Ab Klink.

‘We moeten elkaar niet de maat nemen’

NU 09.05.2012 DEN HAAG – Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker vindt dat zijn partijgenoten elkaar niet de maat moeten blijven nemen over de samenwerking van de gesneuvelde gedoogcoalitie met de PVV. Zo reageerde hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman op een waarschuwing in de NRC van CDA-prominent Ab Klink.

Lees meer over dit onderwerp;

Bleker: elkaar niet de maat nemen

Telegraaf 09.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker vindt dat zijn partijgenoten elkaar niet de maat moeten blijven nemen over de samenwerking van de gesneuvelde gedoogcoalitie met de PVV. Zo reageerde hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman op een waarschuwing in de NRC van CDA-prominent Ab Klink.

Van Haersma Buma op kop in peilingen voor lijsttrekker

NU 08.05.2012 AMSTERDAM – Als het aan de kiezer ligt wordt Sybrand van Haersma Buma de nieuwe lijsttrekker van het CDA.

CDA-kandidaat Mona Keijzer: ‘Ik ben van het Strategisch Beraad, die andere vijf niet.’

VK 08.05.2012  Mona Keijzer is misschien wel de meest verrassende van de CDA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij. De 43-jarige Volendamse is al ruim twintig jaar CDA-lid en momenteel wethouder in Purmerend. Ze heeft lange ervaring in de lokale politiek, maar zou een nieuw gezicht zijn in Den Haag. Keijzer neemt het op tegen vier Haagse kandidaten die reeds gepokt en gemazeld zijn in de landelijke politiek, en een onderwijsbestuurder met eenzelfde niet-Haagse frisheid, maar zonder politieke ervaring. ‘Den Haag moet ophouden zich met van alles en nog wat te bemoeien’.

Lees ook Klink vindt CDA kwetsbaar met Buma – 08/05/12

Lees ook Bleker in CDA-debat: ik houd niet van het woord duurzaamheid – 07/05/12

Lees ook Zes kandidaat-lijsttrekkers CDA bekend, nieuw gezicht Mona Keijzer – 07/05/12

Klink noemt kandidaat-lijsttrekkers CDA ‘kwetsbaar door samenwerking met Wilders’

VK 08.05.2012 De samenwerking met Wilders maakt de Haagse kandidaat-lijsttrekkers voor het CDA kwetsbaar, zegt CDA-prominent en voormalig minister Ab Klink tegen NRC-Handelsblad. ‘Steeds weer zal hen worden gevraagd hun keuze voor Wilders te verklaren. Een keus die ze tot het allerlaatste moment volhielden.’

Het CDA-panel spreekt zich uit: is Van Haersma Buma nog wel te kloppen?

VK 08.05.2012 Gisteren vond het eerste CDA-lijsttrekkersdebat plaats. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl hoe de kandidaten zich tijdens dit debat profileerden. ‘In het eerste debat kon je merken dat iedereen onwennig is om zich te presenteren als lijsttrekker. Daarbij kwam dat de thema’s van de discussie heel algemeen waren. Belangrijke onderwerpen als de werkloosheid en de toekomst van Europa kwamen niet op tafel. Dat heeft mij teleurgesteld.’

Klink ziet niets in Van Haersma Buma als partijleider

Elsevier 08.05.2012 Het CDA zet de geloofwaardigheid van de partij op het spel als Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker bij de verkiezingen wordt. Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ab Klink. Het CDA maakt zich ‘kwetsbaar’ met Van Haersma Buma als lijsttrekker van de partij. Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ab Klink tegen NRC Handelsblad. Van Haersma Buma zou teveel worden geassocieerd met de mislukte gedoogconstructie met de PVV.

Volgens Klink zullen tegenstanders in hun verkiezingscampagne er dankbaar gebruik van maken dat Buma de gedoogconstructie met de PVV steunde. Ook Henk Bleker en en Liesbeth Spies zouden deze last in mindere mate met zich meedragen. ‘De interne verdeeldheid over de samenwerking met de PVV brengt de strijd over de toekomstige koers van het CDA aan het licht. De botsing tussen Maxime Verhagen en Ab Klink gaat over veel meer dan een kabinet met gedoogsteun van de PVV’ Lees hier het hele commentaar van Eric Vrijsen: Het is beter voor het CDA als Klink opstapt

Klink: CDA maakt zichzelf kwetsbaar met Buma als leider

NRC 08.05.2012 Het CDA maakt zich “kwetsbaar” als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker bij de verkiezingen wordt. Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ab Klink tegenover NRC Handelsblad.

‘Kwetsbaar met Buma’

Telegraaf 08.05.2012  Het CDA maakt zich kwetsbaar als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker bij de verkiezingen wordt. Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ab Klink dinsdag tegenover NRC Handelsblad.

Klink vindt CDA kwetsbaar met Buma

VK 08.05.2012 Het CDA maakt zich kwetsbaar als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker bij de verkiezingen wordt. Klink is de eerste vooraanstaande CDA’er die zich uitspreekt over de kandidaten voor het partijleiderschap.

 Geluid CDA komt niet over VIDEO  

Telegraaf 08.05.2012 Het CDA lijsttrekkersdebat maandagavond werd vooral ontsierd door een haperende geluidsinstallatie.

CDA is van God los Video

Telegraaf 08.05.2012 Bij het CDA zijn ze van God los, en misschien is dat een vooruitgang. Dat zegt tafelgast Jan Mulder in de Wereld Draait Door tegen CDA’er Jack de Vries

Laurenskerk: slechte geluid CDA-debat lag niet aan ons

Parool 08.05.2012 De Laurenskerk in Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de geluidsproblemen die gisteravond optraden tijdens het eerste lijsttrekkersdebat van het CDA, dat op die locatie werd gehouden. Dat heeft de Stichting Grote- of Sint Laurenskerk Rotterdam vandaag laten weten in een persbericht.

CDA’er Keijzer: Niet tegen PVV

Telegraaf 08.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer van het CDA is niet op voorhand tegen een hernieuwde samenwerking met de PVV. “Ik sluit op voorhand niemand uit, dat heeft het CDA nooit gedaan. Maar ik zou me bij Wilders de volgende keer wel drie keer achter de oren krabben.”

CDA’ers lopen elkaar niet in de weg

Spits 08.05.2012 Er zijn tot nu toe weinig verschillen te vinden tussen de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De kandidaten debatteerden vandaag voor het eerste met elkaar.

Nog weinig verschil tussen CDA-kandidaten

NU 07.05.2012 De 6 kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA zijn er maandag tijdens het eerste debat nog niet in geslaagd onderlinge verschillen duidelijk te maken.

Lees meer over dit onderwerp;

Kandidaten CDA proberen om te gaan met PVV-verleden

NRC 07.05.2012 Daar wilde hij niet gaan zitten. “Liever niet”. Maar het moest toch van de partijtop. Jan Kees de Jager moest op de eerste rij gaan zitten, pal naast de zes kandidaten die wél leider proberen te worden van het CDA. De Jager: “Zit ik dan wel naast Ruth?” Hij bedoelde Ruth Peetoom, de partijvoorzitter die deze unieke situatie voor het CDA mogelijk maakte.

Kijk live mee: eerste debat tussen kandidaat-lijsttrekkers CDA

NRC 07.05.2012 De zes kandidaat-leiders CDA zijn bekend, laat de strijd beginnen. Vanavond gaan demissionair staatssecretaris Henk Bleker, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, demissionair minister Liesbeth Spies, Kamerlid Madeleine van Toorenburg en onderwijsbestuurder Marcel Wintels voor het eerst met elkaar in debat in Rotterdam. Volg het debat hier. Lees verder›

Van Leeuwen: toon respect voor elkaar

RTVWEST 07.05.2012  – Partijcoryfee Hannie van Leeuwen van het CDA wil dat de kandidaten voor het lijsttrekkerschap de komende tijd in hun campagne respect tonen voor hun concurrenten.  De Zoetermeerse is bang dat het CDA anders vanwege onderling geruzie wordt ‘afgebrand’ in de media. ‘En dat is al volop aan de gang’, aldus Van Leeuwen maandag in Rotterdam bij het eerste debat tussen de kandidaten.  Lees verder

Kandidaten bekend: wie wordt de leider van het CDA?

Elsevier 07.05.2012 Het CDA heeft de zes kandidaten bekendgemaakt die opgaan voor het lijsttrekkerschap van de christen-democraten. Zes CDA’ers zijn afgevallen. De kandidaten gaan maandagavond voor het eerst met elkaar in debat in Rotterdam.

Zes CDA-kandidaten bekend

Telegraaf 07.05.2012 De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap bij het CDA aangaan zijn bekend. Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies en staatssecretaris Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Zes kandidaat-lijsttrekkers CDA bekend

AD 07.05.2012  De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend. Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Kandidaten lijsttrekkerschap CDA bekend

Metro 07.05.2012  De zes kandidaten die gaan strijden om het lijsttrekkerschap van het CDA zijn bekend. Van de zes kandidaten die publiekelijk bekendmaakten de partij te willen leiden, valt alleen de Nijmeegse Harry Wesselink af. De Purmerendse wethouder Mona Keijzer neemt zijn plek in. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt.

Ook Mona Keijzer strijdt om leiderschap CDA – alle kandidaten bekend

NRC 07.05.2012 De Purmerendse wethouder Mona Keijzer is het zesde CDA-lid dat gaat strijden om het lijsttrekkersschap van de partij bij de Kamerverkiezingen op 12 september. Daarmee zijn alle kandidaten voor het leiderschap bekend. Keijzer (43) is wethouder welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in Purmerend. Ook is ze lid van het Strategisch Beraad van het CDA.

Dit weekend besloot een partijcommissie, waarvan niet bekend is wie daarin zitting hebben, welke partijleden daadwerkelijk mee mogen doen met de strijd die maandag begint. In de profielschets stond onder meer dat de kandidaten “humor en lef” moeten hebben en “in korte zinnen” kunnen praten.

Het CDA-panel keurt Mona Keijzer: ‘Zonder overdrijving de interessantste kandidaat’

VK 07.05.2012  Wie lijsttrekker van het CDA wil worden voor de komende Kamerverkiezingen, kon zich uiterlijk vrijdag nog melden. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Mona Keijzer, vanochtend werd bekend dat zij één van de zes kandidaten is die de strijd met elkaar mogen aangaan.

Zes kandidaat-lijsttrekkers CDA bekend, nieuw gezicht Mona Keijzer

Parool 07.05.2012 De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend. Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, …

Wie is Mona Keijzer?

Telegraaf 07.05.2012  De onbekende Mona Keijzer is een van de zes kandidaten die de strijd aangaan om het lijsttrekkerschap van het CDA bij de verkiezingen op 12 september.

Mona Keijzer wil ook CDA-leider worden

Spits 07.05.2012 De zes kandidaten die om het lijsttrekkerschap van het CDA gaan strijden zijn officieel bekend gemaakt. Het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink is afgevallen en in de plaats van hem mag de Purmerendse wethouder Mona Keijzer meedoen.

Onbekende naam op kandidatenlijst CDA

Metro 07.05.2012  De Purmerendse wethouder Mona Keijzer is een van de zes kandidaten die gaan strijden om het lijsttrekkerschap van het CDA. Van de zes kandidaten die publiekelijk bekendmaakten de partij te willen leiden, valt alleen de Nijmeegse Harry Wesselink af. De Purmerendse wethouder Mona Keijzer neemt zijn plek in. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt.

Zes kandidaten-lijsttrekkers CDA bekend

NU 07.05.2012 DEN HAAG – De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend.

Strijd om CDA-leiderschap begint

Telegraaf  07.05.2012 Twaalf mensen ambiëren het CDA-lijsttrekkerschap en maar zes worden uitverkoren om de verkiezingsstrijd binnen de partij aan te gaan. Een speciale CDA-commissie heeft met alle twaalf kandidaten gesprekken gevoerd en maandagmiddag wil de partij bekendmaken welke zes door mogen in de strijd om het leiderschap. Zij gaan direct dezelfde avond met elkaar in debat in de Laurenskerk in Rotterdam. De verwachting is dat ongeveer 400 CDA-leden naar de Laurenskerk komen.

Twaalf mensen ambiëren CDA-lijsttrekkerschap

NU 06.05.2012 AMSTERDAM – Bij het CDA hebben zich twaalf mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Maandag wordt bekend welke zes van hen uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat zich meer kandidaten gemeld hebben dan al bekend was.

Lees meer over dit onderwerp;

Twaalf CDA’ers ambiëren lijsttrekkerschap

AD 06.05.2012 Bij het CDA hebben zich twaalf mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Morgen wordt bekend welke zes van hen uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Een speciale CDA-commissie heeft hiervoor met alle kandidaten gesprekken gevoerd en zij worden nog geïnformeerd of ze door mogen of niet.

Twaalf CDA’ers ambiëren lijsttrekkerschap

Parool 06.05.2012 Bij het CDA hebben zich twaalf mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Morgen wordt bekend welke zes van hen uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Een speciale CDA-commissie heeft hiervoor met alle kandidaten gesprekken gevoerd en zij worden nog geïnformeerd of ze door mogen of niet.

Peetoom vroeg De Jager voor lijsttrekkerschap CDA

NRC 06.05.2012 CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft aan Jan Kees de Jager gevraagd of hij zich kandidaat wilde stellen voor het lijsttrekkerschap. De demissionair minister van Financiën bedankte echter voor de eer. Lees verder›

Peetoom vroeg De Jager om CDA-leider te worden

Metro 06.05.2012  CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft aan Jan Kees de Jager gevraagd of hij zich kandidaat wilde stellen voor het lijsttrekkerschap. De demissionair minister van Financiën bedankte echter voor de eer. “Jan Kees heeft zijn eigen keuze gemaakt”, zei Peetoom in het televisieprogramma Buitenhof. Peetoom heeft naast de Jager ook enkele andere CDA’ers gevraagd om zich kandidaat te stellen.

Gerelateerd nieuws;

Zes kandidaten voor CDA

Spits 06.05.2012 Er hebben zich meer kandidaten voor de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA gemeld dan de tot nu toe bekende zes, maar er is al een selectie gemaakt door de selectiecommissie. Dat zei CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom in Buitenhof.

Meer mensen ambiëren CDA-lijsttrekkerschap

NU 06.05.2012 AMSTERDAM – Bij het CDA hebben zich meer dan zes mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Hoeveel leden uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september, moet een speciale CDA-commissie nog bepalen. Dat heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zondag in het tv-programma Buitenhof gezegd.

Lees meer over dit onderwerp;

Bleker ‘trots en fier’ op kabinet, maar neemt afstand van PVV

NRC 05.05.2012 CDA-staatssecretaris Henk Bleker is “trots en fier” op wat het kabinet-Rutte de afgelopen anderhalf jaar heeft bereikt. Dat zei hij vanmiddag in een toelichting op zijn besluit van gisteravond om zich alsnog kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Lees verder›

Bleker: Ik ga voor het CDA als een brede volkspartij

VK 05.05.2012 Demissionair staatssecretaris Henk Bleker wil van het CDA een brede volkspartij maken, waar mensen uit alle geledingen zich thuisvoelen. Die moet steunen op twee pijlers: financiële degelijkheid en consensus op morele vraagstukken.

Lees ook Het CDA-panel keurt Henk Bleker: ‘Hij is de bad boy van het CDA’ – 05/05/12

Lees ook Henk Bleker kandidaat-lijsttrekker CDA – 04/05/12

Lees ook ‘Het politiek opportunisme van het CDA is schijnbaar grenzeloos’ – 03/05/12

Deze vijf willen het CDA leiden: drie Haagse politici, een bestuurder van buiten en een komiek

VK 04.05.2012  Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap van het CDA: drie Haagse politici, een bestuurder uit de onderwijswereld en een zelfverklaard politiek cabaretier. Morgen worden de aspiranten getoetst door de selectiecommissie onder leiding van CDA-corryfee Yvonne van Rooy. Maandag maakt de partij bekend welke kandidaten voldoen aan de profielschets. Die avond gaan ze meteen met elkaar voor het eerst in debat. Hieronder de vijf nog een keer op een rij, op volgorde van bekendheid en kans van slagen.

Henk Bleker kandidaat lijsttrekker CDA – ‘kansrijke deelnemer’

NRC 04.05.2012  Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat bevestigt Jack de Vries, een van Blekers medewerkers vanavond tegenover onze politiek redacteur Freek Staps. Bleker is daarmee de zesde kandidaat . Lees verder›

Ook Henk Bleker kandidaat voor CDA-lijsttrekkerschap

Elsevier 04.05.2012 Staatssecretaris Henk Bleker (CDA, Landbouw) heeft zich op de valreep nog kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn …

Zie ook:

Henk Bleker kandidaat-lijsttrekker CDA

VK 04.05.2012  Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft zich ook gemeld voor het lijsttrekkerschap bij het CDA. Hij is voor zover bekend de zesde kandidaat. Een woordvoerder van Bleker heeft berichtgeving van RTL Nieuws daarover bevestigd.

Henk Bleker kandidaat-lijsttrekker CDA

Parool 04.05.2012 Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft zich ook gemeld voor het lijsttrekkerschap bij het CDA. Hij is voor zover bekend de zesde kandidaat. Een woordvoerder van Bleker heeft berichtgeving van RTL Nieuws daarover bevestigd. Morgen geeft hij naar verluidt een verklaring.

Bleker ook kandidaat bij CDA

Telegraaf 04.05.2012 Ook Henk Bleker stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft zaterdag een persconferentie in Breda. Bleker is sinds oktober 2010 staatssecretaris van Landbouw.

Ook Bleker wil lijsttrekker CDA worden

Metro 04.05.2012 Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker heeft zich ook kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat laat hij weten via Twitter. Bleker gaf eerder aan dat hij zich zou melden als niemand anders wil. De staatssecretaris houdt zaterdag zijn eerste rede als kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Henk Bleker kandidaat CDA-leiderschap

NU 04.05.2012 EN HAAG – Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft zich ook gemeld voor het lijsttrekkerschap bij het CDA. Hij is voor zover bekend de zesde kandidaat.

Het CDA-panel keurt Van Toorenburg: ‘Ze zou cursus bij Maxime moeten volgen’

‘VK 04.05.2012 Wie lijsttrekker van het CDA wil worden voor de komende Kamerverkiezingen, kan zich uiterlijk vandaag nog melden: het CDA organiseert een lijsttrekkersverkiezing. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Madeleine van Toorenburg.

Van Toorenburg ook CDA-kandidaat, maar ‘het wordt moeilijk’

NRC 04.05.2012 Ook Madeleine van Toorenburg gaat meedoen in de race om het lijsttrekkerschap van het CDA. Maar het wordt ‘een moeilijke strijd’ voor het relatief onbekende Kamerlid. Dat meldde ze vanochtend zelf op Twitter. Van Toorenburg (43) is voor zover bekend de vijfde kandidaat. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en fractieleider Sybrand van Haersma Buma lijken de meeste kans te maken. De overige twee kandidaten zijn Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Ook Van Toorenburg kandidaat-lijsttrekker CDA

VK 04.05.2012 CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij bij de verkiezingen in september.

Van Toorenburg ook kandidaat

Telegraaf 04.05.2012  CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij bij de verkiezingen in september.

Van Toorenburg meldt zich voor lijsttrekkerschap CDA

Elsevier 04.05.2012 CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft zich kandidaat gesteld als fractievoorzitter voor haar partij. Dit liet zij vrijdag via Twitter weten. Van Toorenburg is tot nu toe de vijfde kandidaat.

Jurist Van Toorenburg (1968) is woordvoerder Justitie voor haar partij. Zij zit sinds2007 in de Kamer. Zij was manager van jeugdinrichting ‘De Leij’ te Vught en woont in Rosmalen.

Zie ook:

Ook Van Toorenburg kandidaat-lijsttrekker CDA

 VK 04.05.2012 CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij bij de verkiezingen in september.

Van Toorenburg ook kandidaat-lijsttrekker CDA

NU 04.05.2012 DEN HAAG  CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij bij de verkiezingen in september. Dat heeft ze vrijdag laten weten.

Wintels stemde niet tegen samenwerking met PVV

VK 04.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels stemde in oktober 2010 op het CDA-ledencongres niet tegen de gedoogcoalitie met de PVV van Wilders. Dat meldt het Brabants Dagblad. Wintels ageerde deze week tegen zijn medekandidaten voor het lijsttrekkerschap, Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies, vanwege hun samenwerking met de PVV.

Spies: Samenwerking PVV niet voor herhaling vatbaar

Elsevier 03.05.2012 Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Liesbeth Spies vindt een samenwerking met de PVV niet voor herhaling vatbaar. ‘Achteraf kunnen we concluderen dat dit geen gelukkig experiment is geweest. Dat zei Spies donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Zie ook:

CDA’er Spies: niet nog eens met de PVV

NRC 04.05.2012 Het CDA verwijderde zich gisteren nog verder van de partij met wie de samenwerking recent stukliep: kandidaat-lijsttrekker Liesbeth Spies zegt dat nog eens met de PVV samenwerken wat haar betreft niet gaat gebeuren.

Dat zei Spies, acht jaar Kamerlid en demissionair minister van Binnenlandse Zaken, gisteravond laat in Nieuwsuur. “Er is zeker sprake van enige opluchting”, zei ze terugkijkend op anderhalf jaar gedoogpolitiek met Wilders. Ze nam kort geleden al afstand van PVV-stokpaardjes als het verbod op dubbele nationaliteit en het boerkaverbod – twee plannen die ze als minister nog expliciet verdedigde.

Spies: Samenwerking met PVV niet voor herhaling vatbaar

Trouw 03.05.2012 UPDATE Het experiment van de samenwerking met de PVV is ‘niet voor herhaling vatbaar’. Dat zei CDA-kandidaatlijsttrekker Liesbeth Spies vandaag in Nieuwsuur.

Een carrière-politicus is niet geschikt om CDA te gaan leiden

Trouw 03.05.2012 Het ontbreekt de christen-democratie aan een langetermijnvisie. De nieuwe leider moet vanuit de Tweede Kamer gaan werken aan het eigen verhaal.

Zelden is er voor het CDA meer reden geweest tot dankbaarheid voor een kabinetsbreuk dan toen Wilders de stekker uit de gedoogcoalitie trok. Toen vervolgens ook nog eens binnen 48 uur een bezuinigingspakket tot stand kwam dankzij bekwaam onderhandelen van minister De Jager hoorde ik van CDA-leden: eindelijk heb ik weer een reden om trots te zijn op onze partij.

Zes debatten op weg naar lijsttrekkerschap

Telegraaf 03.05.2012 De kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap moeten verscheidene keren in het openbaar mondeling de degens gaan kruisen. Aanstaande maandag organiseert het CDA het eerste debat in Rotterdam.

Zes debatten op weg naar lijsttrekkerschap CDA

NU 03.05.2012 De kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap moeten verscheidene keren in het openbaar mondeling de degens gaan kruisen. Aanstaande maandag organiseert het CDA het eerste debat in Rotterdam.

Lees meer over dit onderwerp;

Kandidaten CDA-leiderschap moeten ‘dure’ campagne zelf betalen

NRC 03.05.2012 De kandidaten voor het CDA-leiderschap moeten hun campagne grotendeels zelf betalen. Ze krijgen een bijdrage van 1.000 euro “en verder is het allemaal uit eigen zak”, volgens de woordvoerder van de partij tegenover NRC.

CDA-kandidaat Wintels opent aanval op Buma en Spies

Trouw 02.05.2012 CDA-kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels heeft harde kritiek op zijn medekandidaten Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies. In een interview met HP/de Tijd beschuldigt hij hen van gedraai. Volgens hem zijn ze medeschuldig aan het verlies van zetels en goodwill.

Wintels is in het interview hard over Spies, die nu afstand neemt van het boerkaverbod dat ze eerst verdedigde. ‘Te voorzien was dat dit ging gebeuren en het is geen goede zaak voor de politiek en voor de geloofwaardigheid van het CDA. Hoe valt het uit te leggen dat je eerst A zegt en binnen een paar maanden iets totaal anders?

CDA-kandidaat opent aanval op Buma en Spies

Telegraaf 02.05.2012 CDA-kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels heeft harde kritiek op zijn medekandidaten Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies. In een interview met HP/de Tijd beschuldigt hij hen van gedraai. Volgens hem zijn ze medeschuldig aan het verlies van zetels en goodwill.

CDA-kandidaat sloopt CDA-kandidaten

Spits 02.05.2012 Het rommelt blijkbaar bij het CDA. Vice-premier Verhagen zal, net als minister De Jager, niet meer terugkeren in de Kamer, dus is de strijd om het lijsttrekkerschap losgebarsten. Hierbij gaat nu één der kandidaten, Marcel Wintels, vól op het orgel tegen de andere twee. Dit lezen we op de website van voormalig weekblad HP/De Tijd.

CDA-kandidaat opent aanval op Buma en Spies

NU 02.05.2012  CDA-kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels heeft harde kritiek op zijn medekandidaten Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies. In een interview met HP/de Tijd beschuldigt hij hen van gedraai. Volgens hem zijn ze medeschuldig aan het verlies van zetels en goodwill.

Liesbeth Spies ook kandidaat-lijsttrekker CDA

Elsevier 01.05.2012 Ook demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Zij is de derde kandidaat voor het leiderschap van de partij. Dat heeft de 46-jarige Spies vandaag bekendgemaakt. ‘Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan,’ laat Spies weten.

Eerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA zijn de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Marcel Wintels, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen en interimmanager bij scholengemeenschap Amarantis.

Hoe wordt de nieuwe CDA-lijsttrekker gekozen?

VK 01.05.2012 Aanstaande maandag gaan de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA voor het eerst met elkaar in de debat. Het is de start van een campagne die waarschijnlijk drieënhalve week gaat duren. Ambitieuze CDA’ers hebben nog drie dagen om zich te melden voor de lijsttrekkersverkiezing van hun partij. Om 10.00 uur vrijdagochtend sluit de inschrijving bij het partijbureau.

De definitieve kandidatenlijst volgt pas maandag 7 mei, omdat een selectiecommissie dit weekend eerst kijkt of de leden die zich hebben aangemeld wel voldoen aan de profielschets voor de nieuwe leider.

Spies: partijtijger met een grote achterban

VK 01.05.2012 Liesbeth Spies is nog maar vijf maanden minister en nu alweer kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA. Ze is een geduchte concurrent voor Sybrand van Haersma Buma.

Spies groeide snel in haar rol als minister van Binnenlandse Zaken, sinds ze in december het stokje overnam van Piet Hein Donner (nu vicevoorzitter van de Raad van State), en oogstte waardering onder Kamerleden en collega-bewindslieden.

Het CDA-panel keurt Liesbeth Spies: ‘Nu wordt het een echte strijd’

VK 01.05.2012  Wie lijsttrekker van het CDA wil worden voor de komende Kamerverkiezingen, kan zich de komende weken melden: het CDA organiseert een lijsttrekkersverkiezing. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl alvast de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Liesbeth Spies.

Ook Liesbeth Spies kandidaat-lijsttrekker CDA

Trouw 01.05.2012 De race om het lijsttrekkerschap van het CDA krijgt er een belangrijke kandidaat bij. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft zich vandaag gemeld als kandidaat.

Ze doet het ‘met hart en ziel’, zei ze. ‘Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land. Orde op zaken stellen gaat verder dan alleen een sluitend huishoudboekje, maar ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan.’

Liesbeth Spies wil CDA leiden

Telegraaf 01.05.2012 Spies is de vierde CDA’er die zich kandidaat stelt. Fractievoozitter Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels (interim-manager van Amarantis) en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink gingen haar voor.

Spies ook kandidaat-lijsttrekker CDA

NU 01.05.2012 Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de komende verkiezingen.

Bekijk video – “Met hart en ziel stel ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Met het strategisch beraad heeft het CDA een nieuwe koers bepaald. Met deze verkiezing zetten we een volgende stap”, stelt Spies in een verklaring.

Ook Liesbeth Spies kandidaat-lijsttrekker CDA

VK 01.05.2012  De race om het lijsttrekkerschap van het CDA krijgt er een belangrijke kandidaat bij. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft zich vandaag gemeld als kandidaat.

Ze doet het ‘met hart en ziel’, zei ze. ‘Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land. Orde op zaken stellen gaat verder dan alleen een sluitend huishoudboekje, maar ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan.’

Van Bijsterveldt toch geen kandidaat-lijsttrekker CDA

NRC 27.04.2012 Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt stelt zich toch niet verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat heeft ze op Twitter laten weten. Ze zegt er goed over te hebben nagedacht, maar heeft uiteindelijk toch besloten zich niet te kandideren. Lees verder›

Van Bijsterveldt geen kandidaat-lijsttrekker voor CDA

VK 27.04.2012 CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij. Dat heeft zij vandaag laten weten. ‘Heb er goed over nagedacht en besloten me niet kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Wens alle kandidaten veel succes!’, twittert ze.

Van Haersma Buma wil CDA gaan leiden – ‘serieuze kanshebber’

NRC 27.04.2012 CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

“Ik heb de afgelopen weken de verantwoordelijkheid voor het CDA en Nederland meer dan ooit gevoeld. […] Ik zal er staan voor het CDA. Ik zal er staan voor een vernieuwd CDA, met een blik naar de toekomst en oog voor elkaar.” – Van Haersma Buma

Sybrand van Haersma Buma wil CDA-lijsttrekker worden

Elsevier 27.04.2012 Fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma wil het CDA gaan leiden en lijsttrekker worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Van Haersma Buma zegt ‘uit volle overtuiging’ mee te doen. ‘Voor het CDA en voor het land.’

Commentaar van Eric Vrijsen: Het CDA is toe aan een shocktherapie
Weblog Afshin Ellian: Heel radicaal: het CDA heeft geen strategie

Van Haersma Buma: Friese protestant met bijzonder droog gevoel voor humor

VK 27.04.2012  Protestant en Fries, met een bijzonder droog gevoel voor humor. Trots bezitter van het Elfstedenkruisje 1986. Was sinds oktober 2010 een stille kracht in de gedoogconstructie van VVD en CDA met de PVV. Bloeide na het sneven van die samenwerking vorig weekend op in onderhandelingen met de VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie over een nieuw begrotingsakkoord. Was overtuigend in het Kamerdebat daarover gisteravond.

Het CDA-panel keurt Van Haersma Buma: ‘Hij is een nog niet versleten merk’

VK 27.04.2012 Wie lijsttrekker van het CDA wil worden voor de komende Kamerverkiezingen, kan zich de komende weken melden: het CDA organiseert een lijsttrekkersverkiezing. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl alvast de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Sybrand van Haersma Buma.

‘Ik sta voor vernieuwd CDA’

Telegraaf 27.04.2012 CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil een vernieuwd CDA leiden, met de blik op de toekomst en oog voor elkaar. Dat zei hij vrijdag in een toelichting op zijn besluit om zich te kandideren voor het CDA-leiderschap. Hij riep ook andere CDA’ers op zich te kandideren voor het lijsttrekkerschap.

Van Haersma Buma wil de CDA-kar trekken

Spits 27.04.2012 Na de aankondiging gisteren dat Maxime Verhagen niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap, en zelfs niet voor de Tweede Kamer, was het even de vraag wie dan de lijsttrekker zou worden voor het CDA bij de komende verkiezingen.

Verschillende prominenten binnen het CDA zouden graag Jan Kees de Jager op die positie zien, maar ook deze bedankt voor de eer. De Jager kondigde echter in 2010 al aan dat dit zijn laatste kabinetsperiode in de politiek zou worden. Ook Eurlings, die vertrok om meer tijd met zijn gezin te besteden en vervolgens eindbaas bij KLM werd kwam tot voor kort in de wandelgangen nog steeds ter sprake.

Buma kandidaat lijsttrekker CDA

Metro 27.04.2012 CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil het CDA gaan leiden en lijsttrekker worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in september.

Sybrand van Haersma Buma heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat maakte de fractieleider vrijdagmiddag bekend op een persconferentie.

Van Haersma Buma wil lijsttrekker CDA worden

NU 27.04.2012 De huidige fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij bij de komende verkiezingen.

Van Haersma Buma wil CDA leiden

VK 27.04.2012 CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil het CDA gaan leiden en lijsttrekker worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Hij maakte dat vanmiddag tijdens een persconferentie bekend.

De 46-jarige Van Haersma Buma is voorzitter van de fractie sinds het aantreden van het kabinet Rutte oktober 2010. Hij is Kamerlid sinds mei 2002.

Buma wil CDA leiden

Telegraaf  27.04.2012 De 46-jarige Van Haersma Buma is voorzitter van de fractie sinds het aantreden van het kabinet-Rutte in oktober 2010. Hij is Kamerlid sinds mei 2002 en hield zich voornamelijk bezig met zaken op het terrein van justitie en binnenlandse zaken.

Klink wil geen CDA-leider zijn

Telegraaf 26.04.2012 Oud-CDA-minister Ab Klink is niet beschikbaar om het CDA te leiden. Volgens hem is de huidige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, een voortreffelijke kandidaat om die taak op zich te nemen.

Klink niet beschikbaar als CDA-leider

NU 26.04.2012 HILVERSUM – Oud-CDA-minister Ab Klink is niet beschikbaar om het CDA te leiden. Volgens hem is de huidige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, een voortreffelijke kandidaat om die taak op zich te nemen.

Lees meer over dit onderwerp;

Klink wil het CDA niet leiden

AD 26.04.2012 Oud-CDA-minister Ab Klink is niet beschikbaar om het CDA te leiden. Volgens hem is de huidige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, een voortreffelijke kandidaat om die taak op zich te nemen.

 
‘Van Haersma Buma moet CDA gaan leiden’

NU 26.04.2012 HILVERSUM – CDA-raadsleden in Nederland hebben een voorkeur voor Sybrand van Haersma Buma als nieuwe partijleider. 30 procent van 507 ondervraagde CDA-raadsleden noemt hem als nieuwe partijleider, zo blijkt uit een enquête die het tv-programma De Vijfde Dag heeft gehouden onder CDA-raadsleden. 23 procent van hen geeft aan dat ”een andere kandidaat” geschikter is; wie dat moet zijn, geeft overigens niemand aan.

Het CDA-panel keurt Marcel Wintels: ‘Er zijn twee punten die hem kwetsbaar maken’

VK 26.04.2012 Wie lijsttrekker van het CDA wil worden voor de komende Kamerverkiezingen, kan zich de komende weken melden: het CDA organiseert een lijsttrekkersverkiezing. Een panel van CDA’ers beoordeelt voor vk.nl alvast de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Marcel Wintels.

Het CDA-congres in 2010 sloeg diepe wonden

Trouw 26.04.2012 Verdienstelijke partijleden werden afgeserveerd omdat zij tegen samenwerking met Wilders waren. Erken de gemaakte fouten. Voor geen andere partij komen de vervroegde verkiezingen zo ongelegen als voor het CDA. Er valt nog steeds de schaduw over van de verdeeldheid, die op het congres in Arnhem zo in alle onontkoombaarheid manifest werd.

Strijd om CDA-leiderschap verhevigt: ook CNV-voorzitter Smit mogelijk kandidaat

NRC 25.04.2012 De strijd om het leiderschap van het CDA is verhevigd nu ook Marja van Bijsterveldt en nog eens twee anderen, waaronder CNV-voorzitter Jaap Smit, de regeringspartij desgevraagd willen leiden. Vanavond beslist het partijbestuur of er iemand aangewezen wordt of een lijsttrekkersverkiezing volgt.

Demissionair minister van Onderwijs Bijsterveldt stelt zich kandidaat als er een verkiezing wordt uitgeschreven, zo meldden bronnen rondom de minister gisteravond tegenover NRC Handelsblad. Zelf geeft ze geen commentaar.

‘Verhagen vertrekt uit politiek’

Telegraaf 25.04.2012 Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maakt vanavond zijn vertrek uit de politiek bekend bij Pauw & Witteman. Dat meldt het AD.

‘Verhagen verlaat politieke circus’

Spits 25.04.2012 Maxime Verhagen maakt vanavond in de uitzending van Pauw & Witteman zijn vertrek uit de politiek bekend. Tenminste, dat meldt politiek redacteur Frank Hendrickx van het AD op Twitter.

Volgens de journalist heeft hij uit betrouwbare bron vernomen dat Verhagen “iets anders gaat doen”. De vicepremier is in ieder geval door P&W aangekondigd als gast in de late night talkshow.

Joop Atsma wil het CDA niet gaan leiden

Trouw 25.04.2012 Joop Atsma wil het CDA niet gaan leiden. De demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vindt dat er een lijsttrekkersverkiezing moet komen. Daarvoor moeten er uiteraard kandidaten zijn. ‘Die komen er voldoende. Ik ben dus geen kandidaat’, zo liet hij vandaag aan het ANP weten.

Atsma geen lijsttrekker CDA

Telegraaf 25.04.2012  Joop Atsma wil het CDA niet gaan leiden. De demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vindt dat er een lijsttrekkersverkiezing moet komen. Daarvoor moeten er uiteraard kandidaten zijn. „Die komen er voldoende. Ik ben dus geen kandidaat”, zo liet hij woensdag aan het ANP weten.

CDA buigt zich vanavond over keuze voor lijsttrekker

Trouw 25.04.2012 Het partijbestuur van het CDA komt vanavond in Utrecht bijeen om een besluit te nemen over de wijze waarop er een nieuwe lijsttrekker moet komen. Op tafel ligt een aantal opties die enkele weken geleden al werd besproken door het bestuur van de christendemocraten. ‘Het voorwerk is al gedaan. Toen ging het nog om de kandidaatstelling voor 2015 maar door de val van het kabinet is alles in een stroomversnelling gekomen’, zei een woordvoerder van het partijbestuur.

‘CDA-leden mogen nieuwe lijsttrekker kiezen’

Elsevier 25.04.2012 Het partijbestuur van het CDA wil dat de partijleden de nieuwe lijsttrekker gaan kiezen. Dat meldt de NOS op basis van ingewijden in Den Haag.

Procedure
Vanavond neem het partijbestuur een officieel besluit over de te volgen procedure.

CDA-leden kiezen lijsttrekker

Telegraaf 25.04.2012 Het partijbestuur van het CDA wil dat de lijsttrekker wordt aangewezen via verkiezingen onder de leden. Woensdagavond moet het officiële besluit vallen.

CDA kiest voor lijsttrekkersverkiezing’

Metro 25.04.2012 De leden van het CDA mogen de nieuwe lijsttrekker aanwijzen. Dat wil het partijbestuur, meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden. Een woordvoerder van het partijbestuur ontkent dat er al een beslissing is genomen. Het partijbestuur komt woensdagavond bijeen in Utrecht om te besluiten over de manier waarop de nieuwe lijsttrekker wordt aangewezen. Het uitschrijven van verkiezingen onder de leden is een van de scenario’s die op tafel liggen.

CDA buigt zich over keuze voor lijsttrekker

NU 25.04.2012 Het partijbestuur van het CDA komt woensdagavond in Utrecht bijeen om een besluit te nemen over de wijze waarop er een nieuwe lijsttrekker moet komen.

‘Marja van Bijsterveldt wil CDA-leider worden’

Elsevier 25.04.2012 Marja van Bijsterveldt wil de nieuwe leider van het CDA worden. De demissionair minister van Onderwijs zal zich kandidaat stellen als er een verkiezing onder de leden wordt uitgeschreven. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen rond Bijsterveldt. Het CDA heeft op dit moment geen leider. Maxime Verhagen maakte enkele maanden geleden in Elsevier bekend niet beschikbaar te zijn voor het leiderschap.

Zie ook:

Van Bijsterveldt wil leider CDA worden

Telegraaf 25.04.2012 Marja van Bijsterveldt wil de nieuwe leider van het CDA worden. De demissionair minister van Onderwijs stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de regeringspartij als er een verkiezing onder de leden wordt uitgeschreven.

Van Bijsterveldt ambieert lijsttrekkerschap CDA

NRC 25.04.2012 Marja van Bijsterveldt wil de nieuwe leider van het CDA worden. De demissionair minister van Onderwijs stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkersschap van de regeringspartij als er een verkiezing onder de leden wordt uitgeschreven. Dat zeggen bronnen rondom de minister tegen Freek Staps, politiek redacteur voor NRC Handelsblad. Afgelopen januari heeft de eveneens demissionair staatssecretaris Henk Bleker zich in NRC Handelsblad als eerste kandidaat gesteld.

De afgelopen dagen was er commotie binnen de partij omdat leden bang zijn dat er zomaar iemand aangewezen wordt, zoals gebruikelijk. Van Bijsterveldt zegt al langer dat ze een lijsttrekkersverkiezing wil voor haar partij.

CDA: Jan Kees, redt ons

Spits 25.04.2012 Als iemand het CDA uit de verdoemenis kan redden, is het de huidige demissionair minister van Financiën, Jan Kees de Jager. De partijleden doen dan ook een klemmend beroep op hun beoogde verlosser, om lijsttrekker te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 12 september van dit jaar. Daarmee opent het AD.

Leden bepleiten verkiezing leider CDA

Parool 24.04.2012 Tientallen leden van het CDA willen dat de partij een interne verkiezing houdt om een nieuwe leider aan te wijzen. In een open brief aan partijvoorzitter Ruth Peetoom, in het bezit van NRC Handelsblad, schrijven ze dat het heel goed mogelijk is om een ‘kort-maar-krachtige voorverkiezing’ te organiseren met meerdere kandidaten.

Leden bepleiten verkiezing leider CDA

NU 24.04.2012 Tientallen leden van het CDA willen dat de partij een interne verkiezing houdt om een nieuwe leider aan te wijzen. In een open brief aan partijvoorzitter Ruth Peetoom, in het bezit van NRC Handelsblad, schrijven ze dat het heel goed mogelijk is om een ”kort-maar-krachtige voorverkiezing” te organiseren met meerdere kandidaten.

Leden CDA willen verkiezing nieuwe leider

NRC 24.04.2012 Binnen het CDA is commotie ontstaan over de wijze waarop de nieuwe leider gevonden moet worden. Leden zijn acties begonnen om het partijbestuur van een lijsttrekkersverkiezing te overtuigen.

“Het is heel goed mogelijk om een kort-maar-krachtige voorverkiezing te organiseren” staat in de open brief aan partijvoorzitter Ruth Peetoom die in bezit is van NRC Handelsblad:

Leden_kiezen_de_leider[1]

‘Van Bijsterveldt kandidaat-lijsttrekker voor CDA’

Parool 24.04.2012 Als het CDA een lijsttrekkersverkiezing uitschrijft onder de partijleden, dan stelt Marja van Bijsterveldt zich kandidaat. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van ‘bronnen rond de minister.’

Van Bijsterveldt wil CDA-lijst trekken

Spits 24.04.2012 Marja van Bijsterveldt wil de nieuwe leider van het CDA worden. De demissionair minister van Onderwijs zal zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkersschap als er een verkiezing wordt uitgeschreven voor leden van de partij. Dat meldt NRC op basis van bronnen rondom de minister.

Strijd om leiding CDA ontbrandt

Parool 24.04.2012 Marcel Wintels, interim-voorzitter van onderwijskolos Amarantis, overweegt zich te kandideren voor het partijleiderschap van het CDA. ‘Ik denk er heel serieus over.’ Hij zou daarmee de eerste zijn die zich voor de functie meldt. Wintels zegt de laatste tijd veelvuldig te zijn aangespoord door partijleden om zich op te werpen als nieuwe voorman. ‘Het is een belangrijk besluit waar ik nog één nacht over wil slapen.’

De vaak genoemde Marja van Bijsterveldt, onderwijsminister en oud-partijvoorzitter, laat in het midden of zij zich kandideert. Haar politiek assistent Ardin Mourik: ‘Als er een beroep op haar wordt gedaan, zal ze er niet voor weglopen.’

‘De Jager moet CDA leiden’

Telegraaf 24.04.2012 Jan Kees de Jager zou lijsttrekker van het CDA moeten worden. Dat meent een meerderheid van CDA-stemmers die meededen aan een opiniepeiling van actualiteitenrubriek EenVandaag. 36 procent vindt de minister van Financiën de meest capabele man voor die functie. Daarna volgen Sybrand Van Haersma Buma (19%) en Henk Bleker (7%).

CDA zoekt snel nieuwe leider

Telegraaf 23.04.2012 CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom wil zo snel mogelijk vooruitkijken naar nieuwe verkiezingen.  Dat zei ze maandag voordat ze met de CDA-Tweede Kamerfractie in beraad ging. Het CDA moet een nieuwe partijleider en lijsttrekker kiezen. Een aantal kopstukken in de partij heeft eerder aangegeven daarvoor niet beschikbaar te zijn.

CDA moet nu snel met een nieuwe leider komen

VK 23.04.2012 Ineens heeft het CDA haast met het kiezen van een nieuwe politiek leider. Met verkiezingen in zicht moet de partij een sterke voorman of -vrouw hebben. Maar tot nu toe is nog niemand opgestaan. En dan is het ook nog niet duidelijk hoe die nieuwe leider dan gekozen moet worden.

CDA moet nu snel nieuwe leider zoeken

NU 21.04.2012 DEN HAAG – Het CDA moet versneld op zoek naar een nieuwe partijleider en lijsttrekker nu nieuwe verkiezingen onontkoombaar lijken.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom liet enkel dagen terug weten te werken aan een voorstel om de nieuwe leider aan te wijzen. Een van de opties is een lijsttrekkersverkiezing. Peetoom zal haast moeten maken met haar plan.

CDA heeft snel leider nodig

Telegraaf 21.04.2012 Het CDA moet versneld op zoek naar een nieuwe partijleider en lijsttrekker nu nieuwe verkiezingen onontkoombaar lijken. Partijvoorzitter Ruth Peetoom liet enkel dagen terug weten te werken aan een voorstel om de nieuwe leider aan te wijzen. Een van de opties is een lijsttrekkersverkiezing. Peetoom zal haast moeten maken met haar plan.

Verdeeldheid CDA over verkiezing nieuwe partijleider

Elsevier 16.04.2012 CDA-kopstukken zijn het oneens over de manier waarop de partij een nieuwe leider moet krijgen. Prominenten als Maxime Verhagen, Marja van Bijsterveldt en Henk Bleker willen een verkiezing, maar partijvoorzitter Ruth Peetoom is daar geen voorstander van. Dat meldt NRC Handelsblad.

Peetoom zou vrezen dat goede kandidaten zich niet aanmelden voor een verkiezing uit angst voor reputatieschade. Ook is ze bang dat ongeschikte kandidaten zich zullen aanmelden. Media speculeren volop over de vermeende leiderschapscrisis in het CDA. Waarom eigenlijk? Die nieuwe leider is nog lang niet aan de orde

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: CDA kan best nog even voort zonder partijleider

CDA weet nog niet hoe nieuwe leider te kiezen

Trouw 16.04.2012 CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom werkt aan een voorstel voor de voordracht van een nieuwe lijsttrekker bij de christendemocraten. Daarbij wordt gekeken naar opties die variëren van een bestuursvoordracht tot een lijsttrekkersverkiezing.

Vicepremier Maxime Verhagen stelde in januari voor dat het CDA via interne verkiezingen een nieuwe leider moet kiezen. Voorzitter Peetoom wil het idee overwegen, maar ziet ook haken en ogen aan een verkiezing. Prominente CDA’ers zouden kunnen afzien van deelname aan een lijstrekkersverkiezing uit angst voor reputatieschade bij een nederlaag. Ook zou het partijbestuur bang zijn dat allerlei onbekende kandidaten zich opgeven voor de verkiezing.

Kiezen leider verdeelt CDA

Telegraaf 16.04.2012 CDA-voorzitter Ruth Peetoom en partijprominenten onder wie vicepremier Maxime Verhagen zijn het oneens over de wijze waarop een nieuwe partijleider moet worden gekozen.

Verkiezing van nieuwe partijleider verdeelt top CDA

NRC 16.04.2012 CDA-voorzitter Ruth Peetoom en partijprominenten onder wie vicepremier Maxime Verhagen zijn het oneens over de wijze waarop een nieuwe partijleider moet worden gekozen. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag op de voorpagina.

Peetoom zint op voordracht nieuwe leider CDA

NU 16.04.2012 CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom werkt aan een voorstel voor de voordracht van een nieuwe lijsttrekker bij de christendemocraten.

Daarbij wordt gekeken naar opties die variëren van een voordracht van één persoon tot een meervoudige voordracht via een lijsttrekkersverkiezing.

Lees meer over dit onderwerp;

april 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie ook: CDA en het lijsttrekkerschap […]

    Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA « Debat in de Digitale Hofstad | mei 5, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.