Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CDA nog steeds in de steigers – deel 3

CDA-gedachtegoed zal worden vernieuwd.

Met lede ogen hebben de christen-democraten moeten aanzien hoe de PVV van Geert Wilders buiten het gedoogakkoord om regelmatig oppositie voert tegen het kabinet en daarvoor beloond wordt in de peilingen. De VVD staat ook gunstig in de peilingen, mede vanwege de populariteit van rasoptimist Mark Rutte. Het CDA daarentegen vormt de pispaal van zowel de PVV als de oppositie.

De CDA-fractie lijkt opnieuw meer ruimte te willen nemen voor een eigen, meer kritische koers richting kabinet. Dat is ook onontkoombaar, wil de partij haar bestaansrecht opnieuw bewijzen en niet al te dramatisch verliezen bij de komende verkiezingen. Het risico daarbij is dat de verhoudingen binnen de coalitie met de VVD en met de PVV op scherp worden gezet, met als grootste gevaar een breuk.

Gastvrijheid
Ferrier is een van de CDA’ers die gekant is tegen de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders. Over de PVV zegt ze: ‘Ik hoor ze steeds over onze joods-christelijke waarden. Maar een van de belangrijkste joods-christelijke waarden is onze gastvrijheid.’

Het Tweede Kamerlid laat weten dat ze nog steeds tegen de samenwerking met de PVV is. ‘De PVV zit niet in de regering, maar wel in het bestuur en dat vind ik gewoon niet goed.’

Peiling
Volgens Ferrier wordt de spanning door de slechte peilingengevoeld in de Tweede Kamerfractie van het CDA. Ferrier zegt dat het er soms hard aan toe gaat. ‘Het is geen gezelligheidsvereniging.’

De dissident, nog altijd kritisch op de samenwerking van haar CDA met de partij van Geert wilders, zegt te maken te hebben met twee stromingen binnen de partij. Enerzijds ‘supporters’ die stellen dat ze te ‘onzichtbaar’ is en vinden dat ze haar poot stijf moet houden, anderzijds zijn mensen ‘woedend dat je dwars ligt, dat je de partij kapot maakt, enzovoort.’

Het CDA is enige tijd bezig met het vaststellen van ‘een nieuwe koers’ en het zoeken van een geschikte partijleider. In de laatste peiling van Maurice de Hond haalde het CDA 12 zetels, 9 zetels minder dan het huidige aantal.

Het CDA-gedachtegoed zal worden vernieuwd op twee partijcongressen in januari en voor de zomer 2012. Ferrier spreekt, in een interview met Trouw, de hoop uit voor een duidelijker sociaal-christelijke nieuwe koers: “Geen wij-zijverhaal, maar over één samenleving”. Het CDA moet daarbij volgens haar niet terugschrikken voor mogelijke botsingen in de coalitie, met gedoogpartij de PVV.

Dat zegt CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier in een interview met dagblad Trouw. Ferrier wil dat de christen-democraten volgend jaar weer ‘een onversneden samenbindend verhaal’ gaan uitdragen.

Zie ook: 

Stef Blok VVD maakt zich zorgen over CDA

CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2

Ferrier: Nieuwe koers CDA mag botsen met PVV

Elsevier 30.12.2011  Het CDA moet bij het bepalen van een nieuwe koers niet terugschrikken voor mogelijke botsingen met de PVV. Er moet een duidelijker sociaal-christelijke koers komen. ‘Geen wij-zijverhaal, maar over één samenleving.’

Ferrier: Ik zit niet in de fractie om op mijn gemak te zijn

Trouw 30.12.2011  Het CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier, één van de dissidenten tegen de gedoogconstructie met de PVV, wil dat haar partij volgend jaar weer ‘een onversneden samenbindend verhaal’ gaat uitdragen.

Ferrier: CDA moet niet terugschrikken voor botsingen met PVV

VK 30.12.2011 Het CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier, één van de dissidenten tegen de gedoogconstructie met de PVV, wil dat haar partij volgend jaar weer een duidelijker sociaal-christelijke nieuwe koers gaat varen. ‘Geen wij-zijverhaal, maar over één samenleving’, zegt Ferrier in een interview met dagblad Trouw.

‘Het gaat er soms hard aan toe’

De Pers 30.12.2011 Het CDA moet niet terugschrikken voor mogelijke botsingen in de coalitie, en met gedoogpartij de PVV. Dat zegt CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier vrijdag in een interview met dagblad Trouw.

december 30, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. K A B I N E T

  Coalitie stoppen met de PVV, bijvoorbeeld op 5, 6 of 7 Januari 2012.
  De dag van drie Koningen !
  Verjaardag..

  Smalle PVV uitkomsten vandaag en morgen niet meer relevant t.a.v. algemeen politieke programma`s en beleidsstandpunten ???
  Men raakt uitgekeken !!!

  CDA verplichtingen anno 2012 over `t algemeen genomen waarmaken,betekent dan samen met de VVD-partner de grootste.
  CDA zal heel dicht bij de Burgers staan.
  Christenen en andere religies, Amen.
  Nederland -16 / 17.000.000 mensen.

  Ron, Antoine Kraft, wenst een ieder, maar ook een ieder een Gezond, Gelukkig en een Buitengewoon S u c c e s v o l Jaar 2012 toe!

  Reactie door ronantoinekraft | december 31, 2011

 2. […] CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door CDA en de nieuwe Koers vanaf 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 20, 2012

 3. […] CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door CDA en het lijsttrekkerschap « Debat in de Digitale Hofstad | april 26, 2012

 4. […] CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2012

 5. […] CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door CDA nog steeds in de steigers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2012

 6. […] zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door CDA 35 jaar « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2015

 7. […] zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 3 […]

  Pingback door Oud-CDA-politicus Willem Aantjes overleden « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 22, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: