Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA

“Iedereen aanspreken” en “de blik op de toekomst richten”

‘Eerlijk, helder, Henk’

Blik op de toekomst, oog voor elkaar

Volgens Henk Bleker moet het CDA een ‘markante volkspartij’ worden, ‘waarbij zowel werkgevers als werknemers, zowel jong als oud en zowel mensen van allochtone afkomst als van Nederlandse afkomst zich thuisvoelen’.

Slogan
Met de slogan ‘Eerlijk, helder, Henk’ wil Bleker nu campagne voeren. Hij gaat ook met campagnevoeren door tot aan de verkiezingen van 12 september als hij geen lijsttrekker wordt. De campagne van Bleker wordt geleid door oud-staatssecretaris van Defensie en campagneleider van het CDA Jack de Vries.

‘Leiderloos CDA geen haast’ – Spits 24.04.2012 Een kamermeerderheid wil graag dat de aankomende verkiezingen nog voor de zomer zullen plaatsvinden, maar het CDA heeft geen haast. Volgens het Financieele Dagblad komt dit om dat de partij momenteel leiderloos is.

Zie ook: CDA en het lijsttrekkerschap

CDA zoekt nieuwe leiderVK

Congres 21.01.2012 – Strategisch Beraad presenteert: Kiezen en Verbinden

Zie ook: Bleker sluit partijleiderschap niet uitVideo

Zie ook:

CDA en de nieuwe Koers vanaf 2012

CDA nog steeds in de steigers – deel 4

CDA nog steeds in de steigers – deel 3

CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2

CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 1 

Volg de campagne en de verkiezingen via onze speciale Facebook-pagina

Download hier het CDA-verkiezingsprogramma ‘Iedereen’ Download pdf (889,6 kB)

Partijbestuur CDA stelt advieslijst vast

CDA 11.06.2012 Het CDA-partijbestuur heeft gisteravond de advieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen vastgesteld. Na Sybrand van Haersma Buma, die vorige maand door de leden tot lijsttrekker werd verkozen, staat wethouder Mona Keijzer uit Purmerend op plaats twee. Sander de Rouwe uit Friesland staat op de derde plaats.

Klik hier voor de gehele advieslijst. Kandidatenlijst CDA  30.06.2012

Verder:  

Haagse CDA’ers op zoek naar nieuwe functies

Elsevier 04.10.2012 Tweede Kamerleden en bewindslieden van het CDA zijn naarstig op zoek naar een nieuwe baan. Nu de Tweede Kamerfractie uit slechts dertien personen bestaat en de kans op meeregeren daardoor klein is, zoeken de CDA’ers een goed heenkomen. Volgens De Telegraaf is vooral de functie van commissaris van de Koningin in Zeeland gewild. Carla Peijs (CDA) vertrekt daar dit voorjaar als commissaris van de Koningin.

Weekers gaat ontwijkers assurantiënbelasting aanpakken

Onderzoek? Oorzaak falen CDA is allang duidelijk

Elsevier 20.09.2012 Opnieuw laat het CDA een commissie een verkiezingsdebacle bestuderen. Het wordt tijd dat de partij de werkelijke oorzaken van de nederlaag durft te benoemen.Het CDA wanhoopt. Nog een paar verkiezingen en en de laatste CDA’er kan het licht uitdoen. Vorige week kwam de nieuwe fractie bijeen. ‘Het moet afgelopen zijn met de mastodonten als Wijffels, Aantjes en Hirsch Ballin,’ werd er geroepen. ‘We dumpen ze in de Hofvijver.’

CDA deelt tegen wil en dank in malaise van liberaal christendom

Trouw 18.09.2012 Om het verdere terreinverlies van het CDA bij de verkiezingen te verklaren, moet de blik worden gericht op de natuurlijke achterban van de christen-democratie: katholieken en protestanten die tot de hoofdstroom behoren. Het CDA krijgt vanouds ook steun van orthodoxere protestanten, maar niet in de mate zoals vroeger bijvoorbeeld de ARP. Met de oprichting van kleinere christelijke partijen als SGP (1918) en GPV (1948) kwam er voor orthodoxere protestanten een alternatief. Dat had een eerste karakterverandering tot gevolg, al zagen de voorlopers van het CDA zich hierdoor tegelijkertijd genoodzaakt het eigen profiel te bewaken.

CDA laat commissie verkiezingsnederlaag analyseren

Elsevier 17.09.2012  Een partijcommissie gaat onderzoek doen naar de nederlaag van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen. De precieze opdracht en de samenstelling van de commissie worden volgende week bepaald.

CDA-commissie buigt zich over verkiezingsnederlaag

Trouw 18.09.2012 Een partijcommissie gaat onderzoek doen naar de nederlaag van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen. De precieze opdracht en de samenstelling van de commissie worden volgende week bepaald.

Het CDA-partijbestuur heeft dat maandagavond besloten tijdens een beraad in Utrecht over de verkiezingsuitslag van vorige week. Het CDA verloor daarbij 8 van de 21 zetels.

Teloorgang CDA geen reden voor gejuich

Trouw 15.09.2012 Is het de liberalen en sociaal-democraten na een halve eeuw dan eindelijk gelukt het christelijke midden te vermalen? 28 zetels is het CDA bij de laatste twee Kamerverkiezingen kwijtgeraakt. Over langere tijd genomen is het beeld nog dramatischer. Van de 76 zetels die de christen-democraten in 1963 haalden, zijn er slechts dertien over. De teruggang lijkt niet meer te stuiten en het ziet ernaaruit dat het driestromenland Nederland verandert in een tweestromenland. Dat zal gevolgen hebben voor het politieke leven.

‘De tien geboden liggen in splinters op de fractiekamervloer van het CDA’

VK 14.09.2012 De enorme nederlaag van het CDA ligt niet aan Wilders en ook niet aan de tweestrijd tussen het Rutte en Samsom, meent Jan Bennink. ‘Het merk is op drift als de Ark van Noach omdat God niet meer mee mag doen van spindokters met paarse broeken en moeilijke brillen.’

Gedeukt CDA niet meteen oppositie in

Trouw 14.09.2012 De dag na opnieuw een historische nederlaag was het knopen tellen in het CDA. Waar bevindt de partij zich, nu ze is uitgekleed tot een dieptepunt van dertien Kamerzetels?  De slag is hard. Toch is daarmee niet al het optimisme weggevaagd uit de nieuwe Kamerfractie, het partijbestuur en het jongere deel van de achterban dat de brandstof moet leveren voor de al ingezette partijvernieuwing.

‘CDA kan niet zinnig meeregeren met paar zetels’

NU 11.09.2012   Het CDA zal een coalitie van VVD en PvdA niet bij voorbaat aan een meerderheid helpen. Dat zegt oud-lijsttrekker en fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Elco Brinkman.  Bekijk video

De Jager schuwt rol in oppositie niet

NU 11.09.2012  Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vindt het niet erg als zijn partij het CDA in de oppositie belandt. Dat zegt De Jager bij BNR. “Als je niet in staat bent om bij onderhandelingen het CDAvoldoende herkenbaar te maken in het regeerakkoord, dan kun je beter niet meedoen. Het CDA moet sterk genoeg zijn om mee te doen.”

CDA wil niet dat werkloze oudere eigen huis ‘opeet’

NU 11.09.2012  Het CDA vindt niet dat werkloze ouderen vanaf 50 jaar na hun WW-uitkering hun eigen huis eerst moeten ‘opeten’ voordat zij in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.

‘Het CDA blijft een oude machtspartij’

NU 11.09.2012  Lijsttrekker Geert Wilders ziet zijn kansen om te regeren niet verkeken nu steeds meer partijen hem uitsluiten als regeringspartner. “Het CDA blijft een oude machtspartij.”

‘Rutte en Samsom gaan richting vier jaar ruzie’

NU 10.09.2012  “Iedere dag dat het moddergooien tussen Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) doorgaat, wordt de formatie langer en moeilijker”, zo voorspelt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. Buma heeft kritiek op de manier waarop VVD en PvdA campagne voeren, zo zegt hij tijdens het interview met NU.nl. Hij verwijt hen met modder te gooien.

Buma vreest voor ruziekabinet van VVD en PvdA

Elsevier 10.09.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vreest voor een ruziekabinet als VVD en PvdA opnieuw gaan samenwerken. Hij zegt dat VVD en PvdA elkaar nu ‘in de modder trekken’ terwijl Nederland een oplossing voor de crisis wil.

‘Als [Diederik] Samsom alleen naar het verleden kijkt en praat over “het rotkabinet“, dan zeg ik: “bouw, in plaats van breken.” [Mark] Rutte zegt: “met de PvdA wordt het onveiligeren gevaarlijker,” maar mensen willen nu niet afbreken, maar bouwen,’ zegt Van Haersma Buma tegen nu.nl.

Zie ook:

Buma helpt links niet

Paars kabinet bijna onmogelijk

Buma vreest ruziekabinet met VVD en PvdA

Trouw 10.09.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand Buma vreest een ruziekabinet nu ‘PvdA en VVD elkaar in de modder trekken’. Hij zegt dat maandag in een interview met nu.nl. ‘Iedere dag dat het moddergooien tussen Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) doorgaat, wordt de formatie langer en moeilijker’, zegt Buma in het vraaggesprek. 

Rutte schrikt volgens Buma van eigen plannen

‘CDA is nodig voor solidair programma’

NU  10.09.2012 DEN HAAG – CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat Mark Rutte (VVD) is geschrokken van zijn eigen plannen en daarom het CDA zoekt om tot een “solidair programma” te komen. Dat zegt Buma in een interview met NU.nl. Hij reageert op de uitspraken van VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat hij graag het CDA bij een eventuele nieuwe regering zou willen. 

Gerelateerde artikelen

10/09/2012 ‘Rutte breekt Nederland af’

09/09/2012 ‘Rutte moet geen angstbeelden schetsen’

09/09/2012 Verbazing over omgang ‘kernwaarden’ door CDA

Zelfs de dominee stemt niet meer christelijk

Trouw 10.09.2012 Verliest het CDA zijn relevantie? De christen-democratische reus van weleer dreigt op 12 september gemarginaliseerd te worden.

Verbazing over omgang ‘kernwaarden’ door CDA

NU 09.09.2012 ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob is verbaasd over de manier waarop het CDA is omgegaan met hun kernwaarden. Ook ziet hij de ChristenUnie als mogelijke ‘smaakmaker’ in een kabinet met VVD en PvdA.

Gerelateerde artikelen;

08/09/2012 ‘Afspraak Rutte en Samsom staat al in potlood’

08/09/2012 CDA-vliegtuig landt op strand na botsing

08/09/2012 Christenen in zuidwest-Nederland stemmen SGP


‘Afspraak staat al in potlood’

Telegraaf 09.09.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat VVD-leider Mark Rutte en Diederik Samsom (PvdA) met z’n tweeën al in potlood een afspraak hebben staan. Buma zei dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur waar hij reageerde op Rutte die stelde dat het slecht nieuws voor Nederland is als de PvdA de grootste partij van Nederland zou worden.

‘Afspraak Rutte en Samsom staat al in potlood’

NU 09.09.2012 DEN HAAG – CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat VVD-leider Mark Rutte en Diederik Samsom (PvdA) met z’n tweeën al in potlood een afspraak hebben staan.

‘Afspraak Rutte en Samsom staat al in potlood’

Trouw 09.o9.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat VVD-leider Mark Rutte en Diederik Samsom (PvdA) met z’n tweeën al in potlood een afspraak hebben staan. Buma zei dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur waar hij reageerde op Rutte die stelde dat het slecht nieuws voor Nederland is als de PvdA de grootste partij van Nederland zou worden.

Veel CDA-stemmers wijken uit naar VVD en D66

VK 08.09.2012 Van de kiezers die in 2010 op het CDA stemden, heeft bijna 40 procent spijt van die keuze. Zij zullen deze keer uitwijken naar VVD en D66,voorspelt het Kieskompas dat samenwerkt met Trouw. De ChristenUnie en de SGP profiteren er nauwelijks van.

Onderzoek: CDA-kiezers lopen over naar VVD en D66

Elsevier 08.09.2012 Vier op de tien Nederlanders die in 2010 op het CDA stemden, hebben spijt van hun keuze. VVD en D66 profiteren daarvan bij de verkiezingen volgende week. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas, meldt dagblad Trouw zaterdag.

De andere christelijke partijen, ChristenUnie en SGP, profiteren nauwelijk van de weggelopen CDA-kiezers. Volgens Kieskompas is de VVD de populairste partij onder christelijke Nederlanders.

ZIE OOK: Aanval op VVD niet succesvol, CDA daalt in peiling

Buma sluit linkse coalitie uit

Telegraaf 07.09.2012 CDA-leider Sybrand Buma is niet van plan om een links kabinet aan een meerderheid te helpen. Daarmee wordt de kans dat de SP en de PvdA een coalitie kunnen vormen met GroenLinks erg klein. Eerder liet ook D66-leider Alexander Pechtold namelijk al weten dat hij regeren met de partij van Emile Roemer vrijwel uitsluit. De VVD voelt er evenmin voor om deel uit te maken van een links kabinet.

CDA nog steeds gezinspartij

Telegraaf 06.09.2012 Het CDA is nog steeds een gezinspartij, blijkt uit een vergelijking tussen de CBS-cijfers over eenpersoonshuishoudens en het stemgedrag op gemeenteniveau in 2010. Er is een duidelijk verband, veel meer dan bij andere partijen. Naarmate er meer eenpersoonshuishoudens zijn, hoe minder er CDA gestemd wordt.

Buma: Rutte heeft probleem

Telegraaf 06.09.2012 CDA-leider Sybrand Buma vindt dat premier Mark Rutte „een probleem” heeft als hij van mening verschilt met zijn eigen minister Jan Kees de Jager (Financiën) over de vraag of het uiterste moet worden gedaan om de eurozone bijeen te houden.

‘Linkse partijen grotere dreiging dan al-Qaeda’  RTL 06.09.2012

CDA-Kamerlid: Linkse partijen gevaarlijker dan Al-Qa’ida

Elsevier 06.09.2012 CDA-Kamerlid Raymond Knops ziet de linkse partijen als een groter gevaar voor de veiligheid in Nederland dan terreurorganisatie Al-Qa’ida. Hij doelt op de door links gewilde bezuinigingen op Defensie.

Knops, zelf voormalig militair, waarschuwt in een column in De Dagelijkse Standaard dat 12 september wel eens de ’11 september’voor de militairen kan worden.

Zie ook: ‘Links kabinet kost Defensie tienduizenden banen’

CDA’er vindt links eerder dreiging dan al-Qaeda

NU 06.09.2012 DEN HAAG – De grootste aanslag op onze veiligheid en welvaart dreigt vooralsnog niet van terreurorganisatie al-Qaeda te komen, maar van de linkse partijen.  Dat stelt CDA-Kamerlid Raymond Knops donderdag.

Kritiek Lubbers en Bos op uitspraken Rutte

NU 05.09.2012 Het is ”niet verstandig” van VVD-leider en premier Mark Rutte om te zeggen dat hij Griekenland niet nog eens met miljarden euro’s wil steunen. Dat zei oud-premier Ruud Lubbers (CDA) woensdagavond in het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen.

Buma wil De Jager weer als minister Financiën

VK 04.09.2012 CDA-leider Sybrand Buma wil Jan Kees de Jager in een nieuw kabinet weer als minister van Financiën. Dat zei hij dinsdag bij EenVandaag. Buma zei dat als het CDA meedoet in een nieuw kabinet dat financieel degelijk beleid voert, hij dan ‘een serieuze poging’ wil wagen om De Jager weer voor het kabinet te vragen. ‘Dat zou voor Nederland heel belangrijk zijn.’

Buma wil De Jager weer als minister Financiën

Parool 04.2012 Buma zei dat als het CDA meedoet in een nieuw kabinet dat financieel degelijk beleid voert, hij dan ‘een serieuze poging’ wil wagen om De Jager weer voor het kabinet te vragen. ‘Dat zou voor Nederland heel belangrijk zijn.’

Buma: De Jager weer op Financiën

Telegraaf  04.09.2012   DA-leider Sybrand Buma wil Jan Kees de Jager in een nieuw kabinet weer als minister van Financiën. Dat zei hij dinsdag bij EenVandaag.

CDA weer minder populair

Telegraaf 04.09.2012 De populariteit van het CDA onder boeren daalt verder. Dat is op te maken uit een peiling van onderzoeksbureau AgriDirect, dat dit op eigen initiatief heeft gemeten. Het CDA kan momenteel rekenen op bijna 41 procent van de stemmen in de land- en tuinbouw, aldus de peiling. In juli was dat nog 43 procent.

‘Nog veel oud zeer binnen CDA richting PvdA’

NU 04.09.2012 De zorg moet worden gesaneerd door de eigen bedrage en het eigen risico te verhogen. Dat zegt voormalig CDA-minister Onno Ruding van Financiën in de kabinetten Lubbers I en II in een interview met NU.nl. Bekijk video – “Mensen zijn niet dom. Ze slikken een impopulaire boodschap als je het consistent en met kennis van zaken uitlegt.”

Niemand kijkt nog naar Sybrand Buma

Trouw 03.09.2012 Het venijn van het radio-nieuwsbericht van zaterdagmiddag zat in het ongezegde. Alle grote partijen waren die dag op verkiezingscampagne, meldde de nieuwslezer. Het ooit zo machtige CDA noemde hij niet.

Zo gaat het al bijna twee weken. CDA-lijsttrekker Buma valt nauwelijks op in het verkiezingsgeweld, dat gedomineerd wordt door Roemer en Samsom op links en Rutte en Wilders op rechts.

‘Mona, luister eens goed, je wilt niet weten wat je doet met het kruis in m’n broek’

NRC 01.09.2012 Het CDA zit een beetje in het slop. De partij staat al wekenlang op een fors verlies in de peilingen. Het muzikale duo Joop & Rudi wilde daar iets aan veranderen en schreef een campagnelied. “Mona, luister eens goed, je wilt niet weten wat je doet met het kruis in m’n broek”. Lees verder›

Verhagen blijft hoopvol voor CDA

Trouw 31.08.2012 CDA-kopstuk en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen houdt hoop voor zijn partij. ‘Ik hoop op meer zetels dan op dit moment in de peilingen’, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Buma legt zich niet neer bij nederlaag

NU 31.08.2012  AMSTERDAM – Dat NRC Handelsblad donderdag heeft opgeschreven dat Sybrand van Haersma Buma zich al neerlegt bij een verkiezingsnederlaag is ‘kolder’, zei Buma donderdagavond voor de camera van Nieuwsuur. Buma is zeer gemotiveerd om een goed resultaat te boeken bij de verkiezingen op 12 september.

In een interview met de krant stelde Buma donderdag dat het herstel van zijn partij nog jaren gaat duren.

Lees het profiel van Sybrand Buma;

Buma: ik ben zeer gemotiveerd

Metro 30.08.2012 Sybrand van Haersma Buma is zeer gemotiveerd om een goed resultaat te boeken bij de verkiezingen op 12 september. Dat NRC Handelsblad donderdag heeft opgeschreven dat hij zich al neerlegt bij een verkiezingsnederlaag is ‘kolder’, zei Buma donderdagavond voor de camera van Nieuwsuur.

Minder katholieken stemmen CDA

Telegraaf 30.08.2012 De CDA-stemmer is lid van een gelovig gezin dat in een middelgroot dorp woont. Ook zijn mensen die op de christendemocraten stemmen, gemiddeld boven de 50, blijkt uit cijfers van Nationale Kiezersonderzoeken van de afgelopen 40 jaar.

Drents kandidaat-Kamerlid met lastige missie op pad

Metro 30.08.2012 De moraal moet terug in de politiek en bij de burger, dat willen Agnes Mulder en haar partij het CDA. Maar dat blijkt een lastig aan de man te brengen boodschap. Die burger, die denkt namelijk vooral aan zichzelf. Zelfs in Assen, waar ze volgens de 75-jarige Wien nog best oog voor elkaar hebben.

Sybrand van Haersma Buma: Ik voorspel 21 zetels voor CDA

Metro 30.08.2012 Lijsttrekker van het CDA Sybrand van Haersma Buma, ziet zijn partij bij de verkiezingen op 12 september 21 zetels halen. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan De Twentsche Courant Tubantia in Enschede, waar Van Haersma Buma een voorspelling moest doen van de uitslag. De VVD wordt volgens Buma de grootste met 33 zetels, gevolgd door de PvdA met 24 zetels. De SP krijgt 23 zetels en wordt de derde partij.

‘CDA moet er echt voor gaan’

NU 30.08.2012 AMSTERDAM – Het CDA moet er ‘echt even voor gaan’ om bij de verkiezingen een zo’n goed mogelijk resultaat te boeken.  Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdagavond bij het tv-programma Half Acht Live. De bewindsman reageerde op de uitspraken van lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in NRC Handelsblad.

Buma berust in forse nederlaag

Telegraaf 30.08.2012  Het CDA koestert niet de hoop dat de partij komende verkiezingen winst gaat behalen. Lijsttrekker Sybrand Buma berust zelfs in een forse verkiezingsnederlaag.

Van Haersma Buma legt zich al neer bij verkiezingsnederlaag

Elsevier 30.08.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma rekent erop dat zijn partij bij de komende verkiezingen een groot zetelverlies zal lijden. Het herstel van zijn partij zal volgens Buma mogelijk nog jaren duren.

‘Het is een langetermijnproject,’ zegt Van Haersma Buma tegenover NRC Handelsblad over de opleving van zijn partij. ‘Ik kan de peilingen ontkennen en zeggen dat het goed gaat. Maar ik kan ook realistisch zijn’

Het lukt het CDA maar niet om in de peilingen boven de vijftien zetels uit te komen. Bij de verkiezingen van 2006 was het CDA nog de grootste partij met 41 zetels. Hierna kwam het verval. In 2010 was het zetelaantal zo goed alsgehalveerd. ‘Het CDA moet van ver komen,’ zegt Buma in NRC Handelsblad.

Zie ook: Buma: Wilders was akkoord met aanpak renteaftrek

Van Haersma Buma: het CDA berust nu al in een forse verkiezingsnederlaag

NRC 30.08.2012 van Haersma Buma berust in een groot zetelverlies voor het CDA en zegt dat het herstel van zijn partij nog jaren op zich zal laten wachten. “Dit is een langetermijnproject. Of we nou vijf zetels minder halen, of tien”, zegt Buma vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Lees verder›

Buma: herstel CDA pas op langere termijn

VK 30.08.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand Buma gaat er vanuit dat het herstel van het CDA langere tijd zal duren. ‘Dit is een langetermijnproject. Of we nou 5 zetels minder halen, of 10’, zegt Buma donderdag in een interview met NRC Handelsblad. 

Buma: Rutte alleen bezig met centen

Spits 30.08.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand Buma verwacht dat het herstel van het CDA nog wel een poosje gaat duren. “Dit is een langetermijnproject. Of we nou 5 zetels minder halen, of 10”, aldus Buma vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

‘CDA praat bezuiniging GGZ goed met angstbeeld’

NU 30.08.2012  UTRECHT – PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat het CDA met angstbeelden probeert de bezuinigingen op de GGZ goed te praten. “Het CDA creëert angstbeelden over wachtlijsten. Dat mag u niet pikken”, sprak Bouwmeester tijdens een debat over de GGZ donderdag in Utrecht

Mona Keijzer in Half Acht Live

Telegraaf 29.08.2012 Mona Keizer treedt vanavond op als medepresentator van het televisieprogramma Half Acht Live van omroep WNL. De nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA zal samen met presentatrice Merel Westrik praten met het D66-Kamerlid Boris van der Ham, die na de verkiezingen stopt.

‘CDA staat nergens meer voor. Net als C1000’

VK 29.08.2012 Reclameman Marc Oosterhout beschouwt politieke partijen als merknaam. Vandaag: het CDA en de Rabobank. ‘Er zit maar één ding op: teruggaan naar de merkbelofte’ Als Albert Heijn of Rabobank zich zouden gedragen zoals CDA, PvdA of elke andere partij, dan zouden ze allang niet meer bestaan. Politici realiseren zich nauwelijks dat ze een merk zijn. De waan van de dag zet de toon. De peilingen, uitspraken van concurrenten en de tafel bij Pauw & Witteman. Korte termijn gewin. Daar draait het om.

Buma haalt uit naar andere partijen

NU 27.08.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haalde in zijn persconferentie naar aanleiding van de presentatie van de CPB-doorrekeningen hard uit naar andere partijen.  “Bij de linkse partijen en de PVV worden banen vernietigd. Bij de PvdA zelfs op de korte termijn al”, aldus Buma. “Bij de VVD wordt de rekening betaald door de zieken en de ouderen.”  Hij erkende dat het CDA-programma pas op de langere termijn loont. “Het CDA schept 180.000 banen voor de lange termijn. De gevolgen voor gezinnen op de korte termijn willen we beperken door lastenverlichting.”

Gerelateerde artikelen;

CDA: VVD haalt geld bij zwakken

Trouw 27.08.2012 Het programma van de VVD zorgt weliswaar voor meer banen dan dat van het CDA, maar de liberalen laten de rekening betalen door zwakke groepen, zoals ouderen. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma zei dat maandag in een toelichting op de doorrekeningen van het verkiezingsprogramma van zijn partij door het Centraal Planbureau.

Buma: Wilders was zo goed als akkoord met hypotheekmaatregelen

Trouw 27.08.2012  CDA-lijsttrekker Buma bekritiseert PVV-leider Geert Wilders en geeft VVD-voorman Mark Rutte gelijk in de ruzie over wat in het Catshuis is afgesproken over de hypotheekrenteaftrek. Rutte zei gisteren in het RTL-debat dat Wilders akkoord is gegaan met het beperken van de aftrek tot mensen die aflossen. Wilders bestreed dat en beweerde dat Rutte loog.

Buma: Wilders was akkoord met aanpak renteaftrek

Elsevier 27.08.2012  PVV-leider Geert Wilders is in de onderhandelingen in het Catshuis wel degelijk akkoord gegaan met de afspraak om de hypotheekrenteaftrek te beperken tot mensen die aflossen. Dat zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in reactie op het premiersdebat op RTL 4. VVD-leider Mark Rutte en Wilders kwamen tijdens het debat met elkaar in aanvaring toen de VVD’er zei dat de PVV’er akkoord was gegaan met beperking van de aftrek. Wilders beschuldigde Rutte daarop van liegen.

Zie ook: Rutte: Exit EU dodelijk voor banen en pensioenen

Vaag geklets over de moraal door het CDA

Elsevier 27.08.2012 Sybrand van Haersma Buma, de leider van de christen-democraten, ziet een grote leegte bij Mark Rutte, de aanvoerder van de liberalen. Wat een CDA-aanval: ‘Bij Rutte gaat het alleen over wat anderen fout doen.’

Buma bij Buitenhof nu terug te kijken: ‘Woorden Rutte getuigen van grote leegte’

NRC 26.08.2012 Bij Buitenhof zat vandaag Sybrand van Haersma Buma aan tafel. De CDA-lijsttrekker richtte zijn pijlen op de voormalige coalitiegenoot: de VVD. “Wat Rutte heeft gezegd, getuigt van grote leegte”. Kijk hier de uitzending terug. Lees verder›

Buma: ‘grote leegte’ bij Rutte

Telegraaf 26.08.2012  De aanval van VVD-leider Mark Rutte op de socialisten van zaterdag getuigt van „een grote leegte”. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

Buma: grote leegte bij Rutte

Spits 26.08.2012 “Bij Rutte gaat het alleen over wat anderen fout doen”, aldus Buma. Het moet volgens de christen democraat juist gaan over de werkelijke oorzaak van de huidige crisis: het gebrek aan moraal.

Buma ziet ‘grote leegte’ bij Rutte

‘Herstel van moreel besef in samenleving is nodig’

NU 26.08.2012 AMSTERDAM – CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt de aanval van VVD-leider Mark Rutte op de socialisten getuigen van een ‘grote leegte’. Dat heeft Buma zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. “Wat Rutte heeft gezegd, getuigt van een grote leegte op het gebied van wat de oorsprong is van de problemen waar we voor staan”, zei Buma.

Gerelateerde artikelen;

Buma ziet ‘grote leegte’ bij Rutte

VK 26.08.2012 De aanval van VVD-leider Mark Rutte op de socialisten van zaterdag getuigt van ‘een grote leegte”. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. ‘Bij Rutte gaat het alleen over wat anderen fout doen”, zei Buma. Maar volgens de CDA-leider zou de discussie moeten gaan over de werkelijke oorzaak van de huidige economische crisis: het gebrek aan moraal.

‘CDA onbetrouwbaar zonder VVD’

NU 26.08.2012 Het ‘nieuwe’ CDA is niet betrouwbaar. Dat zegt de leider van de Eurofractie van de VVD Hans van Baalen tegen NU.nl. Volgens Van Baalen is het CDA naar links geschoven en zijn ‘om pr-redenen’ bewindspersonen en ‘stabiele’ Kamerleden als Ormel en Koopmans niet op de lijst gekomen. “Dat is niet betrouwbaar. Maxime Verhagen was en is wel betrouwbaar.”

Gerelateerde artikelen;

‘De studenten staan met lege handen en Buma in zijn hemd’

VK 25.08.2012 Het gerommel met de langstudeerboete pakt voor het CDA averechts uit. Dat krijg je van ondoordachte beloftes. Dat schrijft chef van de politieke redactie van de Volkskrant Raoul du Pré.

Niet eerder werd een verkiezingsbelofte zo snel doorgeprikt als die van het CDA over de langstudeerboete. Dát CDA-leider Buma vorige week voor een gehoor van studenten verklaarde dat de boete wat hem betreft verdwijnt, was op zich goed nieuws. De boete is een rigide, inflexibel en te zwaar instrument: ruim 3.000 euro – zo’n tweemaal het gewone collegegeld – is buitenproportioneel. 

Buma: ‘Ik wil nu met het CDA idealen in praktijk brengen’

VK 25.08.2012 In de aanloop naar de verkiezingen laat de Volkskrant tien lijsttrekkers aan het woord. Vandaag: Sybrand van Haersma Buma (47) van het CDA: ‘Ik wil een nieuwe moraal in de samenleving leggen.’

Stel zelf je vragen aan Mona Keijzer

NRC 24.08.2012  NRC en Google Hangouts bieden je de kans om in een live videochat vragen te stellen aan lijsttrekkers en prominente kandidaat-Kamerleden. Dinsdagmorgen 28 augustus kun je zelf vragen stellen aan Mona Keijzer(CDA). LEES HIER HOE JE MEE KAN DOEN›

Buma: CDA blijft intact

Telegraaf  24.08.2012  CDA-lijsttrekker Buma bezweert dat het CDA zelfs bij een nieuwe verkiezingsnederlaag op 12 september intact blijft als brede volkspartij. Daarmee drukt Buma nieuwe geruchten de kop in over een mogelijke ophanden zijnde afsplitsing van ontevreden katholieke CDA’ers in Limburg. Lees meer in De Telegraaf.

Buma: Limburgers blijven CDA trouw

Metro 24.08.2012 Het CDA valt na een nieuwe verkiezingsnederlaag niet uiteen. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma rekent erop dat de ontevreden Limburgse tak van de partij het CDA trouw blijft. Dat zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

‘Limburgers blijven CDA trouw’

NU 24.08.2012  AMSTERDAM – Het CDA valt na een nieuwe verkiezingsnederlaag niet uiteen. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma rekent erop dat de ontevreden Limburgse tak van de partij het CDA trouw blijft.  Dat zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen;

CDA hoofdrolspeler in ‘een politieke blamage’

Trouw 24.08.2012 Het CDA stond behoorlijk voor schut, gisteren. Nu ook de christendemocraten zich tegen de langstudeerboete hadden gekeerd, was er een brede meerderheid om van de heffing af te komen. Maar dat lukte niet. Heeft het CDA voor haar beurt gesproken, vroeg de voltallige oppositie. Ook de VVD wreef in de vlek en daagde het CDA uit ‘haar beloftes te herhalen’.

Zie: Kamer vindt geen alternatief: langstudeerboete blijft

Zie ook: Tweede Kamer donderdag in debat over langstudeerboete

PvdA en CDA moeten op zoek naar wat hen bindt

Trouw 21.08.2012 Beide volkspartijen delen veel waarden en uitgangspunten. Zorg dat die doorklinken in een nieuw kabinet.

De afgelopen maanden is een twintigtal leden van PvdA en CDA een aantal malen bijeen geweest in het zogeheten Vredenburgberaad om met elkaar te spreken over de vraag waarom samenwerking tussen beide partijen op nationaal niveau in coalitieverband veelal stroef verliep en hoe toekomstige samenwerking vruchtbaarder kan plaatsvinden.

PvdA en CDA zoeken het bij elkaar

Trouw 21.08.2012 I In deze tijden van polarisatie hebben de middenpartijen elkaar nodig, zeggen bestuurders en leden. PvdA en CDA moeten geen wonden slaan die na de verkiezingen nog dusdanig openliggen dat ze samenwerking in de weg staan.

Leden willen goede relatie tussen CDA en PvdA

NU 21.08.2012 Een groep leden van CDA en PvdA doet een beroep op hun partijen om de banden aan te halen.

De ongeveer 20 CDA’ers en PvdA’ers, die zich hebben verenigd in het zogenoemde Vredenburgberaad, zijn blij dat politiek leiders Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) zich de afgelopen tijd positief over de andere partij hebben uitgelaten.

‘PvdA en CDA moeten overeenkomsten niet vergeten’

NRC 21.08.2012 Het CDA en de PvdA moeten meer benadrukken dat ze als middenpartijen veel waarden delen. Die oproep doen zeventien politici, oud-politici, bestuurders en actieve leden van beide partijen vanochtend in dagblad Trouw.

‘PvdA en CDA moeten overeenkomsten niet vergeten’

Metro 21.08.2012 Het CDA en de PvdA moeten meer benadrukken dat ze als middenpartijen veel waarden delen. Die oproep doen zeventien (oud-)politici, bestuurders en actieve leden van beide partijen dinsdag onder meer in Trouw.

‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’

NRC 21.08.2012 Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties op nrc.nl met elkaar in debat middels een briefwisseling. Vandaag: de brief van Arrie Vis van het CDJA (CDA) in reactie op die vanBram Dirkx van de JOVD (VVD) van gisteren. Jij en ik hebben een voorzet voor hervormingen gedaan bij de presentatie van het alternatieve jongerenakkoord tijdens de Catshuisbesprekingen.

‘Mona Keijzer pleit niet voor liberalisme, maar voor schappelijkheid: oogje toe, schouders ophalen’

VK 21.08.2012 Het rottige van uitspraken uit het christenpolitieke genre, is dat je pas na een tijdje in de gaten krijgt dat iemand onder de discussie aan de logica gezeten heeft, schrijft Peter Middendorp, columnist voor de Volkskrant.

Mona Keijzer, nummertje twee van het CDA, vindt het intolerant dat het handjevol weigerambtenaren van de liberale partijen niet mag blijven bestaan. Dit weekend verzuchtte zij: ‘Soms heb ik het idee dat het CDA de enige liberale partij is.’

Lees ook Jammer Mona Keijzer, met Jan Smit scoor je niet op Lowlands – 19/08/12

Lees ook Mona Keijzer: ‘Ik denk wel eens: het CDA is de enige echt liberale partij’ – 17/08/12

Buma: na 2015 minder ontwikkelingshulp

Trouw 20.08.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat in de toekomst minder kan worden uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Dat zei hij maandag tijdens een debat in Breda met lezers van BN De Stem en kijkers van Omroep Brabant.

‘Na 2015 minder ontwikkelingshulp’

NU 20.08.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat in de toekomst minder kan worden uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Dat zei hij maandag tijdens een debat in Breda met lezers van BN De Stem en kijkers van Omroep Brabant.

Gerelateerde artikelen;

‘CDA, zijn jullie tot inzicht gekomen of populistisch aan het roeptoeteren?’

NRC 20.08.2012 Politiek gaat over de toekomst en als iemand belang heeft bij goede politieke keuzes dan is het de jongste generatie wel. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat op nrc.nl middels een briefwisseling. LEES VERDER›

Terugkijken: Direct Den Haag met Van Haersma Buma ›

NRC 20.08.2012  Bekijk de Google Hangout met CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma terug. Van Haersma Buma in gesprek met lezers van NRC, die hem via hun webcam rechtstreeks vragen stelde.

Jammer Mona Keijzer, met Jan Smit scoor je niet op Lowlands

Parool 19.08.2012 Gedurfd was het wel, van Halbe Zijlstra. Door veel Lowlanders ‘gehaat’, zoals iemand uit het publiek tegen hem zei. De VVD had de staatssecretaris voor Cultuur als afgevaardigde gestuurd voor het politieke debat vanmorgen in de India-tent.

‘Niet werken met PVV’

Telegraaf 19.08.2012 Mona Keijzer, de nummer 2 van het CDA, sluit een samenwerking met PVV na de verkiezingen uit. Dat zei ze zondagochtend in het programma ‘Eva Jinek op Zondag’.

Ook Mona Keijzer sluit samenwerking met PVV nu uit

NRC 19.08.2012 Ook Mona Keijzer, tweede op de lijst van het CDA, sluit samenwerking met de PVV nu uit. Eerder heeft de zogenoemde running mate van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma aangegeven niet op voorhand tegen een hernieuwde samenwerking met de PVV te zijn. Zo meldt persdienst Novum

Keizer: ‘Samenwerking met PVV gaat niet meer gebeuren’

Parool 19.08.2012 De nummer 2 van het CDA, Mona Keizer, sluit nu toch de PVV uit als partij om na de verkiezingen mee samen te werken. Dat zei ze zondagochtend in het programma ‘Eva Jinek op Zondag’.

Ook Keijzer sluit PVV nu uit

Metro 19.08.2012 Ook Mona Keijzer, tweede op de lijst van het CDA, sluit samenwerking met de PVV nu uit. Eerder heeft de zogenoemde running mate van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma aangegeven niet op voorhand tegen een hernieuwde samenwerking met de PVV te zijn.

Ook Keijzer sluit PVV nu uit

NU 19.08.2012 Ook Mona Keijzer, tweede op de lijst van het CDA, sluit samenwerking met de PVV nu uit. Eerder heeft de zogenoemde running mate van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma aangegeven niet op voorhand tegen een hernieuwde samenwerking met de PVV te zijn.

Gerelateerde artikelen;

‘CDA en PvdA slagen er niet in boodschap helder over te brengen’

NRC 18.08.2012 CDA en PvdA en profileren zich niet op de juiste manier. Ondanks de nieuwe koers lukt het de van oudsher grote middenpartijen onvoldoende om hun boodschap over te brengen en kiezers te bereiken. Dat is de conclusie van 72 procent van de deelnemers van de ‘politieke insiders pool’ die NRC Handelsblad vandaag lanceert.

Roemer, Rutte… of loopt Samsom alsnog over water?

Parool 18.08.2012 Er is geen ontkomen meer aan: de verkiezingscampagne is losgebarsten. Emile Roemer gaat van Nederland het nieuwe Griekenland maken (volgens de VVD), de oude volkspartijen CDA en PvdA zijn wanhopig op zoek naar een volk en premier Mark Rutte wil ‘doorpakken’. Nu echt.

Mona Keijzer: ‘Ik denk wel eens: het CDA is de enige echt liberale partij’

VK 17.08.2012 Volkskrant.nl spreekt in de aanloop naar de verkiezingen in september met alle ‘running mates’ van de verschillende partijen, de nummers twee op de lijst. Vandaag: Mona Keijzer (CDA). ‘Heel veel mensen zien Nederlanders nog steeds als tolerant. Maar het is wel aan het veranderen; en dat is verontrustend.’

Buma vindt zijn inspiratie bij Fortuyn

NRC 16.08.2012 CDA-leider Sybrand Buma toont in zijn gisteren gepresenteerde boek ‘Samen kunnen we meer’ veel waardering voor de denkbeelden van Pim Fortuyn over kleinschaligheid en gemeenschapszin. Het boek is bedoeld als een startschot voor de CDA-verkiezingscampagne en de auteur wil er mee aantonen dat hij in deze tijd van ‘vluchtigheid’ een genuanceerde christendemocratische boodschap achter de hand heeft.

Interview zélf Van Haersma Buma 

NRC 16.08.2012 NRC en Google Hangouts bieden je de kans om via een live videochat een vraag te stellen aan lijsttrekkers en prominente kandidaat-Kamerleden.  Lees hier hoe je mee kan doen. Jouw interview met een politicus. NRC en Google Hangouts bieden je de kans om direct een vraag te stellen aan lijsttrekkers en prominente kandidaat-Kamerleden.

Vanaf aanstaande maandag is er elke ochtend tussen 8.30 en 9.00 uur op nrc.nl Direct Den Haag, waarin NRC in samenwerking met Google Hangouts kiezers uitnodigt via hun eigen webcam vanuit huis of van kantoor in debat te gaan met politici. Dit wordt elke ochtend live uitgezonden opnrc.nl/verkiezingen en is hier daarna terug te zien. We beginnen maandag met Sybrand van Haersma Buma van het CDA. Lees verder›

Buma wil bankensector harder aanpakken

NU 15.08.2012 DEN HAAG – CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil de financiële sector harder aanpakken. De ‘moraal’ en ”respect en zorg voor elkaar”, moeten snel terugkeren in de sector, vindt Buma.

Kamer wil per direct af van langstudeerboete

NU 15.08.2012 Een Kamermeerheid van CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks wil dat per direct gestopt wordt met de geplande invoering van de langstudeerboete op 1 september. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe roept in een brief aan staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) op om per direct te stoppen met het uitdelen van boetes voor langstudeerders, dat laat hij weten aan NU.nl. Ook PvdA, SP, GroenLinks en D66 zijn voorstander van het afschaffen van de maatregel per 1 september.

Gerelateerde artikelen;

CDA maand voor verkiezingen toch tegen langstudeerboete

Elsevier 14.08.2012 Na de bezuinigingen op de kinderopvang keert het CDA zich ook tegen de langstudeerdboete voor studenten die te lang over hun studie doen. Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is duidelijk geworden dat de maatregel op te veel weerstand stuit. Dat zei Van Haersma Buma dinsdag tijdens het lijsttrekkersdebat over onderwijs in Utrecht. ‘Die langstudeerboete gaan we afschaffen,’ zegt de CDA-voorman.

Verzet
De christendemocraten waren voor de maatregel die was vastgelegd in het Regeerakkoord van VVD en CDA. Studenten die langer dan een jaar extra over hun bachelor- of masterstudie doen, moeten jaarlijks 3.063 euro extra collegegeld betalen. De nieuwe regel geldt ook voor studenten die al met hun studie bezig waren. De maatregel stuitte op veel verzet van studentenorganisaties. Zij spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om de maatregel terug te draaien. Hun bezwaren werden door de rechterverworpen. Van Haersma Buma wil dat de prikkel om studenten sneller te laten afstuderen bij de universiteiten komt te liggen, niet bij de student.

Kinderopvang
Hoewel er veel kritiek is op de langstudeerboete, lijkt de financiële maatregel wel zijn vruchten af te werpen. Bibliotheken zitten deze zomer vol met studenten die er alles aan doen om op tijd af te studeren. Eerder vandaag liet het CDA al weten de bezuinigingen op de kinderopvang te willen terugdraaien. De partij vindt dat de overheid eenderde van de kosten voor de crèche moet blijven betalen.

‘Het is niet meer dan billijk tegenover de samenleving die nog steeds het leeuwendeel van hun opleiding betaalt. Beetje sneller studeren, beetje meer kostenbesef – het kan echt geen kwaad.’

Commentaar Arthur van Leeuwen: Demonstrerende studenten zijn niet zielig

Zie ook:

CDA wil langstudeerboete terugdraaien

NRC 14.08.2012 Het CDA staat niet langer achter de veelbesproken langstudeerboete, aldus Sybrand van Haersma Buma vandaag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Utrecht.  De boete voor studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, een verhoging van het collegegeld met 3063 euro, werd vorige zomer goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De maatregel gaat komend studiejaar in, ondanks een kort geding van verscheidene studentenorganisaties.

CDA wil langstudeerboete afschaffen

Trouw 14.08.2012 Het CDA wil de boete voor langstudeerders afschaffen. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma zei dat vandaag tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht. Het CDA was altijd pleitbezorger van de maatregel, maar Buma zei dat duidelijk is geworden dat de boete op te veel weerstand stuit. ‘Die langstudeerboete gaan we afschaffen’, aldus Buma.

Verwant nieuws:

CDA keert zich tegen langstudeerboete

NU 14.08.2012 Het CDA wil niet langer dat de langstudeerboete studenten in de weg staat langer te studeren. Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Utrecht. Daarmee is er nauwelijks nog draagvlak voor de boete.

Gerelateerde artikelen

CDA wil af van de bezuinigingen op kinderopvang

Elsevier 14.08.2012 Het CDA wil af van de afspraken die de partij in het Regeerakkoord en het Kunduz-akkoord heeft gemaakt over de bezuinigingen op kinderopvang. De christen-democraten willen dat de overheid eenderde van de kosten voor de crèche blijft betalen. Enkele maanden geleden sprak het CDA met de andere Kunduz-partijen af om wel te bezuinigen op de subsidie voor kinderopvang. Ook in het Regeerakkoord van kabinet-Rutte, waaraan het CDA deelnam, was de bezuiniging opgenomen

Andere tijden
Maar volgens partijleider Sybrand van Haersma Buma zijn de tijden veranderd. Hij wil gezinnen met ouders die beiden werken, niet opzadelen met de keuze om misschien te stoppen met werken. Tegen de camera’s van de NOS zei Buma dat de kosten voor de crèche in Nederland te hoog zijn geworden. De overheid moet daarom eenderde van die kosten voor zijn rekening nemen.

Rutte
Het kabinet-Rutte voerde geleidelijke bezuinigingen op de kinderopvang door. Toch zorgde dit nauwelijks voor een afname van het aantal werkende moeders of vaders. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) zei dat ouders door de bezuinigingsmaatregelen beter nadenken of de kinderen echt opvang nodig hebben. Ouders kijken naar alternatieven, zoals opvang door vrienden of familie. Volgens Kamp kiezen weinig ouders ervoor te stoppen met werken.

Kritiek
Oppositiepartijen hadden forse kritiek op de bezuinigingen. Volgens PvdA, GroenLinks en D66 gaat 30 procent van de ouders vanwege duurdere kinderopvang minder werken. Het terugdraaien van de bezuinigingen op de crèche kost de overheid 150 miljoen euro.

Een overzicht van de bezuinigings- maatregelen van kabinet Rutte: Bezuinigingen kinderopvang op een rij van Fleuriëtte van de Velde

Zie ook: Ouders blijven werken ondanks bezuiniging op kinderopvang

CDA wil weer afspraak Lenteakkoord terugdraaien

VK 14.08.2012 Het CDA belooft de kiezer de voorgenomen beperking van de werkgeversbijdrage op de kinderopvang terug te draaien. De partij breekt daarmee met een afspraak uit het regeerakkoord met de VVD, die ook nog eens werd bevestigd in het Lenteakkoord. Het is de zoveelste maatregel uit het Lenteakkoord die in de aanloop naar de verkiezingen sneuvelt. 

CDA wil toch niet bezuinigen op kinderopvang

NRC 14.08.2012 Op de kinderopvangtoeslag moet toch niet worden bezuinigd, zo vindt het CDA. Bij een te dure kinderopvang worden tweeverdieners met kinderen gedwongen om een van hun banen op te zeggen, zo zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op Radio 1.

EEN OP DE VIJF OUDERS WERKT AL MINDER DOOR DURE OPVANG.

Momenteel werkt een op de vijf ouders al minder door de dure kinderopvang, zo schreef vakcentrale FNV enkele maanden geleden nog na een enquête onder zevenhonderd ouders. Twintig procent van de ouders is minder gaan werken vanwege de bezuinigingen op de kinderopvang. Daarnaast maakt 65 procent van de ouders minder gebruik van de opvang omdat die duurder uitpakt.

CDA: kinderopvangtoeslag toch niet omlaag

Trouw 14.08.2012 Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd.

Buma zei tegen de NOS dat het CDA afspraken uit het Vijfpartijenakkoord en het regeerakkoord die het zelf maakte, wil terugdraaien. De partij wil zo voorkomen ‘dat ouders niet voor de moeilijke keuze komen te staan dat ze misschien wel moeten stoppen met werken, omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen’.

CDA draait over kinderopvang

Telegraaf 14.08.2012 Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd.

CDA wil kinderopvangtoeslag behouden

NU 14.08.2012 AMSTERDAM – Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd.  Buma liet tegenover de NOS weten dat het CDA afspraken uit het Vijfpartijenakkoord en het regeerakkoord over bezuinigingen in 2013, die het zelf maakte, wil terugdraaien.

Toine Heijmans: ‘Mona Keijzer heeft de potentie om de Nederlandse Sarah Palin te worden’

VK 06.08.2012 ”Nee’, schrijft Volkskrant-columnist Toine Heijmans, het is ‘niet best oké’ om te denken dat het mogelijk moet zijn dat ambtenaren geen homo’s in de echt willen verbinden, zoals Mona Keijzer van het CDA. ‘Dat is een statement: homo’s zijn anders.’

CDA-leider Buma pleit voor hernieuwd poldermodel

Elsevier 04.08.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma hoopt alle partijen in Nederland om tafel te krijgen om oplossingen te zoeken voor de crisis. ‘Als iedereen elkaar bestrijdt, heeft Nederland een probleem.’ Dat zegt Van Haersma Buma tegen deLeeuwarder Courant.

Het CDA is volgens de CDA-lijsttrekker de ideale partij om vanuit het midden naar oplossingen te zoeken. ‘Samen problemen oplossen, zit het CDA in de genen.’ De CDA-leider beseft dat zijn partij voor iedere stem zal moeten vechten.

Peilingen
De partij schommelt nu rond de 15 zetels inpeilingen, zes minder dan het CDA nu in de Kamer heeft. ‘Daar hoopt de lijsttrekker nog verandering in te kunnen brengen. ‘We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.’ Het gaat in de verkiezingscampagne uiteindelijk om aan wie mensen het landsbestuur toevertrouwen. ‘Dan moet je het eerlijke verhaal vertellen en kom je in het midden uit,’ zegt Buma.

Stoere praatjes
Hij ergert zich aan ‘stoere praatjes en mooiweerverhalen’. ‘De verkiezingen zijn geenVoice of Holland. Het gaat om onze toekomst, ook op de lange termijn. Makkelijke oplossingen zijn er niet.’ De CDA-leider liet onlangs weten goed met de PvdA te kunnen samenwerken. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom beantwoordde de flirt. Toch lijken de verkiezingen van 12 september vooral te gaan tussen de VVD en SP, die in peilingen om de beurt de grootste partij lijken te worden.

Zie ook:

Buma: CDA moet vechten voor elke stem

Parool 04.08.2012 Het CDA moet deze campagne ‘voor het eerst vechten voor elke stem’. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in de Leeuwarder Courant. ‘We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.’

‘CDA moet vechten voor elke stem’

Telegraaf 04.08.2012 Het CDA moet deze campagne „voor het eerst vechten voor elke stem”. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in de Leeuwarder Courant. „We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.”

Buma: CDA moet vechten voor elke stem

VK 04.08.2012 Het CDA moet deze campagne ‘voor het eerst vechten voor elke stem’. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in de Leeuwarder Courant. ‘We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.’ Het CDA heeft in de Tweede Kamer nu 21 zetels en dobbert in de peilingen rond 15 zetels. Buma hoopt daar in de campagnetijd nog iets aan te veranderen.

MEER OVER;

Buma: CDA-campagne zwaarder dan ooit

Spits 04.08.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma lijkt zich te beseffen dat deze verkiezingen weleens zwaarder kunnen worden dan normaal. In een interview met de Leeuwarder Courant zegt Buma dat zijn partij deze campagne ‘voor het eerst moet vechten voor elke stem’. “We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog”, aldus Buma.

‘CDA moet vechten voor elke stem’

NU 04.08.2012 Het CDA moet deze campagne ”voor het eerst vechten voor elke stem”. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in de Leeuwarder Courant. ”We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.”

Gerelateerde artikelen;

‘Mona Keijzer snapt het, Willem-Alexander niet’

VK 03.08.2012  Mona Keijzer is een pragmatische CDA-er. Dat bleek weer uit een interview afgelopen zaterdag in deze krant waarin ze naturel het een en ander besprak (Intermezzo, 28 juli). Wie geen Haags verleden van geblunder en krompraat heeft, staat die onbevangenheid als gegoten. Bij Keijzer is het ook een kwestie van karakter. Problemen vat ze niet ingewikkelder op dan ze zijn.

‘Waarom zou Den Boefs levensvisie superieur zijn aan die van Mona Keijzer?’

VK 01.08.2012 Zoals uit zijn artikel over Mona Keijzer blijkt, is August Hans Den Boef van het geloof afgevallen. ‘Maar is Den Boefs nieuwe geloof niet gewoon ressentiment, of: bad faith?’, vraagt literatuurwetenschapper Ted Laros zich af  in een bijdrage aan Volkskrant.nl, zo neemt August Hansden Boef  politica Mona Keijzer de maat. Op deels cabareteske, deels fanatische wijze probeert hij in een aantal alinea’s deze nummer twee van de huidige CDA-kandidatenlijst te diskwalificeren.

‘Is Mona Keijzer wel echt zo jong en fris? ‘

VK 31.07.2012 Mona Keijzer is helemaal geen ‘gewone vrouw’ vindt publicist August Hans den Boef. ‘Voor iemand van Keijzers generatie vind ik vijf kinderen een beetje onfris.’ De Volkskrant ruimde zaterdag 28 juli in de dunne vakantie-editie enige pagina’s in voor nummer 2 op de kandidatenlijst van het CDA, de Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Met drie verschillende foto’s waarvan twee paginagroot. Die kunnen christen-democratische nerds in hun kamertje ophangen, want de wethouder schijnt erg populair te zijn bij jonge CDA-leden. Wie het interview in de Volkskrant leest, merkt dat Mona Keijzer inderdaad in verschillende opzichten ‘net iets anders’ is dan de CDA-campagneploeg en de volgzame media suggereren. In die zin is het een uitstekend interview.

Twentse actie voor CDA-Kamerlid

Telegraaf 26.07.2012  In Twente is bezwaar gerezen tegen de lage plaats van het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op de kieslijst van het CDA. Een Twentse actiegroep wil nu voor elkaar zien te krijgen dat hij veel voorkeurstemmen krijgt, zodat hij toch weer in de Kamer komt.

Minister Hillen: CDA verwaarloost katholieke erfenis

Elsevier 25.07.2012  Het CDA is veel te weinig katholiek en daarvan maakt de SP gebruik. De partij van Emile Roemer (SP) is KVP-light. Dat zegt CDA-minister Hans Hillen (Defensie) deze week in een interview met weekblad Elsevier.

‘Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd,’ vindt Hillen, zelf katholiek en behorend tot de conservatieve vleugel van het CDA. ‘Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen.’ Volgens Hillen zitten CDA-kiezers niet te wachten op ‘een streng gezicht vol morele oordelen. Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens.’

Glimlach
Hillen constateert in Elsevier dat SP-leiderEmile Roemer de trucs hanteert van de in de jaren zestig zeer populaire KVP-minister Joseph Luns. ‘Luns nam zijn hoed af en gaf een stralende glimlach. De mensen vonden hem enig. Den Haag begreep dat nooit, maar Roemer snapt het nu wel. Het katholieke kruid in de melange van de samenleving is tegenwoordig onherkenbaar. De SP gebruikt dat gemis door de kaart van de gezelligheid te spelen. SP is KVP Light. Met die Brabantse wieg van Jan Marijnissen en Emile Roemer is dat simpel.’

Premier
Hillen constateert verder een gebrek aan uitstraling van ‘rijpheid’ en ‘wijsheid’ bij de huidige lijsttrekkers. Dat geldt in zijn ogen ook voor premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. ‘Rutte straalt wel slimheid uit, maar geen rijpheid. De staatsman komt pas met de jaren.’ Over PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom zegt hij: ‘Hij kan wel wat, hoor. Maar voor een snelle slimmerik als hij, is het lastig omschakelen naar een statuur van wijsheid.’

Zie ook:

Hillen: CDA te weinig katholiek

Trouw 25.07.2012 Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd. De SP maakt daar handig gebruik van.Dat zegt CDA-minister Hans Hillen van Defensie in een interview met Elsevier. “Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen”, aldus Hillen. Kiezers zitten niet te wachten op een ‘streng gezicht vol morele oordelen’, stelt hij. “Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens.”

Het CDA werd in 1980 gevormd uit de Katholieke Volkspartij (KVP), de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Anti-revolutionaire Partij (ARP). Volgens Hillen gebruikt SP-leider Emile Roemer trucjes van de KVP-minister Joseph Luns, die erg populair was in de jaren ’60. 

‘CDA niet gezellig’

Telegraaf 25.07.2012 Minister van Defensie Hans Hillen mist de ‘katholieke erfenis’ bij zijn eigen CDA, dat in 1980 werd samengesteld uit de Katholieke Volkspartij KVP, de Christelijk-Historische Unie CHU en de Anti-Revolutionaire Partij ARP.

‘SP profiteert van katholiekarm CDA’

NU 25.07.2012 De SP vaart wel bij het gebrek aan katholicisme in het CDA. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in het weekblad Elsevier. De katholieke bewindsman noemt de partij van Emile Roemer ‘KVP light’. “Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd.”

Hillen ziet SP profiteren van ‘katholiekarm’ CDA

Metro 25.07.2012 De SP vaart wel bij het gebrek aan katholicisme in het CDA. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in het weekblad Elsevier. De katholieke bewindsman noemt de partij van Emile Roemer ‘KVP light’. “Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd.”

Wijn was in beeld als leider CDA

NOS 23 jul 2012 audio Na een spannende en voor de partij unieke verkiezing werd uiteindelijk Sybrand van Haersma Buma gekozen als de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Maar daar was een lange zoektocht aan voorafgegaan van partijvoorzitter Ruth Peetoom, die aanvankelijk aan heel andere namen dacht dan die van Buma. 

Eerder was al bekend dat zij de zowel binnen als buiten het CDA populaire minister van Financiën Jan Kees de Jager had gevraagd voor de functie. Ook had ze Camiel Eurlings op het oog, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, CDA-kroonprins uit het tijdperk Balkenende en nu topman bij KLM.

CDA komt er eindelijk achter dat hard rijden niet het hoogste goed is

Trouw  20.07.2012 Vrijheid en verantwoordelijkheid, dat was het motto van het inmiddels demissionaire kabinet van VVD en CDA. Gedoogpartner PVV distantieerde zich er meteen van; Geert Wilders voelde meer voor ‘een veiliger en Nederlandser Nederland’.

‘What would Jesus do? Opheffen dat CDA’

VK 18.07.2012 Over het CDA valt eigenlijk maar één zinnige conclusie te trekken: opheffen die handel. Het is een wonder dat het nog zolang heeft bestaan. De christendemocratie heeft zich immers nooit op een gedachtegoed laten betrappen. Als puntje bij paaltje komt is het niet veel meer dan een mengelmoes van tandeloos conservatisme en verwaterd socialisme. Dat betoogt historicus Rutger Bregman.

Keijzer grootste stijger op kieslijsten

NU 10.07.2012 Van alle kandidatenlijsten voor de verkiezingen op 12 september heeft CDA-kandidaat Mona Keijzer de grootste sprong gemaakt.

‘Hilarisch spotje laat onzekerheid CDA zien over verkiezingsboodschap’

VK 10.07.2012 Het campagnespotje van het CDA duidt op meer dan amateurisme, betoogt politicoloog en columnist Pieter Hilhorst. Het campagnespotje van het CDA over Sybrand van Haersma Buma is hilarisch. De centrale boodschap wordt finaal onderuitgehaald door de beelden. Sybrand zegt ‘Samen kunnen we meer’. En ondertussen zien we hem in zijn uppie fietsen. Sybrand zegt: ‘Het gezin is de plek waar mensen thuis zijn en voor elkaar zorgen.’ Maar Sybrand dekt tevergeefs de tafel. Niemand komt thuis eten. 

‘Van Haersma Buma kan CDA net zo groot maken als Balkenende’

VK 08.07.2012 Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma van het CDA kan die partij net zo groot maken als in haar hoogtijdagen onder Jan Peter Balkenende en Ruud Lubbers. Dat is althans de verwachting van oud-CDA-minister Ben Bot.

In een interview met nu.nl zegt Bot zich nog te kunnen herinneren dat de eerste reacties op Balkenende en diens voorkomen nogal sceptisch waren, maar dat de partij onder zijn leiding wel groeide – tot de val van zijn laatste kabinet natuurlijk.

‘Van Haersma Buma heeft Balkenende-potentie’

NU 08.07.2012 Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma kan het CDA net zo groot maken als Balkenende en Lubbers in het verleden. Dat verwacht partijprominent Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken. Bekijk video – “Ik herinner me nog de eerste reacties op Balkenende. Wordt die man met dat rare kapsel nou de grote trekker? Tot ieders verrassing werd hij de grote trekker”, aldus Bot in een videointerview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen;

‘Op termijn kan de C wel uit de naam CDA’

NU 07.07.2012 Oud-minister en CDA-prominent Ben Bot onderzoekt hoe niet-christenen zich thuis kunnen voelen binnen het CDA. “Moslims die dezelfde normen en waarden als christenen hanteren, kunnen prima lid worden.” Bekijk video – Ben Bot was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Balkenende II en voorstander van de gedoogconstructie door de PVV van het laatste VVD-CDA minderheidskabinet. 

Kandidatenlijst CDA

Telegraaf 30.06.2012 De leden van het CDA hebben zaterdag tijdens het congres in Maarssen de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen definitief vastgesteld.

De oude christelijke zuil leeft boven haar stand

Trouw 30.06.2012 Na een nieuwe grote verkiezingsnederlaag van het CDA zal de vraag rijzen wat het bestaansrecht is van een partij die een brede volkspartij wil zijn, wanneer het brede volk het laat afweten. Dan verdampt het verschil met de ChristenUnie.  Het CDA heeft de laatste twintig jaar kiezers getrokken die steeds minder een band hadden met het christendom. Die periode is voorbij. Christelijke partijen zullen op termijn nog 10 procent kiezers trekken.

Buma: grote opgave

Telegraaf 30.06.2012 De opgave waar het CDA voor staat is groter dan ooit. Dat zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het verkiezingscongres van zijn partij in Maarssen tegen zijn leden.

Wijzigingen CDA-programma ‘raken koers in kern’

NU 30.06.2012 De wijzigingen in het verkiezingsprogramma die de CDA-leden op het congres hebben aangenomen, raken de partijkoers in de kern. Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma na afloop van het congres tegen NU.nl. Een meerderheid van de CDA-leden wil de AOW-leeftijd van 65 jaar in2015 ineen keer verhogen naar 66 jaar en in 2020 naar 67 jaar.

Gerelateerde artikelen;

Verhagen tijdens CDA-congres: waar zouden we zijn zonder Europa?

NRC 30.06.2012 “Nederland heeft Europa nodig” was een van de belangrijkste thema’s waar voormalig vicepremier Maxime Verhagen zich vanmiddag op richtte in zijn speech tijdens het partijcongres van het CDA in Utrecht. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke peiler voor de partij, aldus Verhagen. Met klem liet Verhagen vanmiddag weten dat het CDA een pro-Europese partij is, ondersteund met voorbeelden die het belang van Europa voor ons lang benadrukken.

Lees hier de gehele voordracht: Congres Speech Maxime Verhagen

CDA wil breed akkoord over werkgelegenheid

‘Zitten als vanouds in het midden bij werkgever en werknemer’

NU 30.06.2012  CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wil meteen na de verkiezingen van 12 september een akkoord sluiten met organisaties van werkgevers en werknemers over het creëren van banen. Hij zegt dat zaterdag in een interview met de Volkskrant. Volgens Buma is het begrotingsakkoord onder hoge tijdsdruk zonder werkgevers en werknemers tot stand moeten komen, maar is de tijd nu rijp voor een breed akkoord.

Congres CDA: AOW-leeftijd sneller omhoog en geen km-heffing

NRC 30.06.2012  Wat het CDA betreft kan de AOW-leeftijd wel wat sneller omhoog. Sterker nog, die móet sneller omhoog. Dat is besloten op het partijcongres waar een meerderheid van bijna 56 procent stemde voor een pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar die al in 2015 ingaat. In 2020 moet deze naar 67 jaar. Vervolgens wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Het partijbestuur ontraadde het voorstel, dat werd ingediend door de jongerenorganisatie van de partij, het CDJA. De partijtop wil vasthouden aan de gemaakte afspraken. Maar net als eerder vandaag bij de discussie over donorregistratie ging het congres hieraan voorbij. Partijvoorzitter Ruth Peetoom hield vanmiddag een strijdbare toespraak voor haar partijleden waarin ze pleit voor verdere vernieuwing van de partij waarmee de teleurstellende peilingen een positieve draai krijgen.

Lees hier de  Congrestoespraak Ruth Peetoom

CDA-leden willen geen km-heffing

NU 30.06.2012  Een meerderheid van de CDA-leden heeft zaterdag besloten plannen voor een kilometerheffing uit het verkiezingsprogramma te halen.

Gerelateerde artikelen;

CDA handhaaft toch norm ontwikkelingssamenwerking

Elsevier 30.06.2012  Het CDA houdt toch vast aan de norm van 0,7 procent voor ontwikkelingshulp. Begin deze maand zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dat handhaving van de norm niet langer het doel moet zijn.

Het congres van de partij bepaalde zaterdag in Maarssen dat de norm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product tot 2015 blijft. Dat jaar worden nieuwe internationale afspraken gemaakt.

Geen percentage
In het verkiezingsprogramma werd geen percentage genoemd. ‘0,7 procent moet niet langer het doel zijn,’ zei Van Haersma Buma daarover. ‘Het doel moet zijn dat ontwikkelingshulp goed wordt besteed.’

Zie ook: CDA: Niet langer vast percentage naar ontwikkelingshulp

CDA houdt vast aan norm ontwikkelingshulp

Metro 30.06.2012 Het CDA neemt toch in het verkiezingsprogramma op dat 0,7 procent van het nationale inkomen moet worden besteed aan ontwikkelingshulp. Dat is zaterdag besloten op het partijcongres in Maarssen. In het conceptverkiezingsprogramma was de norm geschrapt. Vasthouden aan een bepaald percentage is geen doel op zich; het gaat erom waar de allerarmsten in de wereld baat hij hebben, was de redenering. In de partij was hierop veel kritiek. “0,7 procent is een erekwestie voor het CDA”, zei een partijlid op het congres.

CDA houdt vast aan norm ontwikkelingshulp

NU 30.06.2012 MAARSSEN – In het CDA-verkiezingsprogramma wordt vastgehouden aan de internationale norm voor ontwikkelingssamenwerking. De bijdrage wordt vastgesteld op 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat hebben de CDA-leden zaterdag tijdens de slotdag van het verkiezingscongres van de partij in Maarssen besloten.

CDA: iedereen automatisch orgaandonor

NU 30.06.2012 Het CDA wil dat mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat zij hun organen niet willen afstaan. De wet moet op dit punt worden aangepast, hebben de leden van het CDA zaterdag besloten tijdens het congres in Maarssen.

‘Automatisch donor bij uitblijven reactie’

NU 30.06.2012  MAARSSEN – Het CDA wil dat de keuze voor orgaandonatie minder vrijblijvend wordt. Tijdens het verkiezingscongres in Maarssen zaterdag sprak een meerderheid van de leden uit dat iemand automatisch donor wordt als degene tot twee keer toe niet heeft gereageerd op de vraag of hij donor wil worden of nabestaanden wil laten beslissen.

Gerelateerde artikelen;

CDA-besluiten op congres tegen eigen mensen in, ‘een zootje’

NRC 30.06.2012 Het CDA neemt toch in het verkiezingsprogramma op dat 0,7 procent van het nationale inkomen moet worden besteed aan ontwikkelingshulp. Dat is vanochtend besloten op het partijcongres in Maarssen. In het conceptverkiezingsprogramma was de norm geschrapt. Lees verder›

CDA-leden scherpen programma aan

NU 29.06.2012 De leden van het CDA hebben vrijdag het verkiezingsprogramma van de partij aangescherpt en geprobeerd dat meer in lijn te brengen met de eigen uitgangspunten.

Gerelateerde artikelen;

Pieter Omtzigt alsnog op CDA-lijst

NU 30.06.2012 CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft alsnog een plaats veroverd op de kandidatenlijst van zijn partij. Dat bleek zaterdag op het CDA-congres in Maarssen. Omtzigt staat nu op de veertigste plaats. Omtzigt, die naam maakte als pensioenwoordvoerder, ontbrak op de conceptkandidatenlijst.

Gerelateerde artikelen;

CDA-leden willen snellere verhoging pensioenleeftijd

Elsevier 29.06.2012 CDA-leden willen dat de pensioenleeftijd in 2015 naar 66 jaar en in 2020 naar 67 jaar gaat. Het voorstel om dit oorspronkelijke CDA-plan weer in het verkiezingsprogramma op te nemen, kreeg vrijdag tijdens een partijcongres ruime steun. De jongerenafdeling CDAJ had het voorstel ingediend tijdens een verkiezingscongres in Maarssen. De partijtop had de snellere verhoging van de pensioenleeftijd uit het verkiezingsprogrammagehaald, omdat het niet in lijn is met de afspraken die zijn gemaakt in het Kunduz-akkoord.

Stapsgewijs
De vijf Kunduz-partijen hebben afgesproken om de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogennaar 67 jaar in 2023. Jongerenorganisatie G500 is ook aanwezig op het congres. Het is het eerste congres waar de jongeren ook mee mogen stemmen. Het congres duurt nog tot en met zaterdag. Op die dag zijn ook de verkiezingscongressen van de PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de SP. 

Als de financiële markten herstellen, kunnen dreigende kortingen bij pensioenfondsen ongedaan worden gemaakt.

Commentaar Remko Nods:Pensioenen: pas paniek als eurocrisis doorzet

Zie ook: Bezorgdheid om EU-plan verplichte AOW-hervorming

CDA-leden kiezen voor snellere AOW-verhoging

Parool 29.06.2012 De partijtop had de wijziging van het verkiezingsprogramma afgewezen omdat het CDA met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie in het begrotingsakkoord een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2019 heeft afgesproken.

CDA-leden kiezen voor snellere AOW-verhoging

AD 29.06.2012  De leden van het CDA willen dat de partij vasthoudt aan zijn eerdere standpunt dat de AOW-leeftijd in 2015 naar 66 jaar moet en in 2020 naar 67.  Een voorstel van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, kreeg vanavond ruime steun tijdens het verkiezingscongres in Maarssen. 

Lees ook:

‘Niet snijden in Defensie’

Telegraaf 29.06.2012 Leden van het CDA willen dat in het verkiezingsprogramma van de partij wordt opgenomen dat er niet verder wordt bezuinigd op Defensie. Dat bleek vrijdagavond tijdens het verkiezingscongres in Maarssen. Tijdens een stemming sprak ruim 80 procent uit dat verdere bezuinigingen de inzetbaarheid en slagkracht van de krijgsmacht aantasten.

CDA: Leave Defensie alone!

Spits 29.06.2012 Leden van het CDA willen dat iedereen Defensie eens met rust laat. Daarom pleiten ze dat in het erkiezingsprogramma van de partij wordt opgenomen dat er niet verder wordt bezuinigd op Defensie. Dat werd vanavond duidelijk tijdens het verkiezingscongres van de partij.

CDA-leden verdeeld over bijdrage aan ontwikkelingshulp

AD 29/06/12 Het blijft onzeker of alsnog in het CDA-verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking op 0,7 procent van het bruto binnenlands product moet blijven. Bij stemmingen bleken de CDA-leden vrijdag tijdens de eerste dag van het verkiezingscongres in Maarssen verdeeld.

CDA-leden verdeeld over bijdrage aan ontwikkelingshulp

Parool 29.06.2012 Het blijft onzeker of alsnog in het CDA-verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking op 0,7 procent van het bruto binnenlands product moet blijven. Bij stemmingen bleken de CDA-leden vrijdag tijdens de eerste dag van het verkiezingscongres in Maarssen verdeeld.

Verdeeld over bijdrage OS

Telegraaf 29.06.2012  Het blijft onzeker of alsnog in het CDA-verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking op 0,7 procent van het bruto binnenlands product moet blijven. Bij stemmingen bleken de CDA-leden vrijdag tijdens de eerste dag van het verkiezingscongres in Maarssen verdeeld.

CDA-leden verdeeld over bijdrage OS

NU 29.06.2012 MAARSSEN – Het blijft onzeker of alsnog in het CDA-verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking op 0,7 procent van het bruto binnenlands product moet blijven. Bij stemmingen bleken de CDA-leden vrijdag tijdens de eerste dag van het verkiezingscongres in Maarssen verdeeld. Om die reden wordt er zaterdag verder over gesproken.

Gerelateerde artikelen

CDA: Rutte heeft zich laten meeslepen op EU-top

Elsevier 29.06.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft hard uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD), die afgelopen nacht op een EU-top in Brussel akkoord is gegaan met rechtstreekse steun aan banken. Volgens Van Haersma Buma heeft Rutte zich laten overrompelen en zich onder druk van andere EU-leiders laten meeslepen in iets wat hij eerder niet wilde.

Steun aan banken
De euroleiders besloten vannacht onder meer tot rechtstreekse steun aan banken. Rutte vertelde de Tweede Kamer afgelopen woensdag niets over deze mogelijkheid, zegt de CDA’er tegen Radio 1.  ‘Dit komt nu als een verrassing uit deze top en waarschijnlijk is het voor Rutte een nog grotere verrassing. De premier wilde veel langzamer en heeft zich uiteindelijk onder druk van andere landen moeten laten meeslepen.’

Twee gezichten
Van Haersma Buma heeft de laatste weken vaker kritiek op Rutte. Volgens hem heeft de premier twee gezichten heeft: dat van de premier en van de VVD-leider in verkiezingsstrijd. Over de uitkomsten van de EU-top is Buma tevreden, omdat die stabiliteit in de financiële sector dichterbij zouden brengen. 

Plasterk en Pechtold
Ook D66 en PvdA constateren dat Rutte op de top verder is gegaan dan hij voor ogen had. ‘Politiek gezien is deze stap veel groter dan premier Rutte wilde,’ zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. ‘Maar het is een goede stap, dus hij zou eens moeten inzien en toegeven dat dit goed is voor Europa.’ D66-leider Alexander Pechtold zegt: ‘Als ik premier Rutte hoor praten, is het voor hem toch een beetje een hard gelag. Hij heeft altijd gezegd dat hij dit niet wilde. Nu staat hij volgende week toch weer in de Kamer om te zeggen waarom hij ermee heeft ingestemd.’

‘Crisistop eurolanden brengt vergemeen-schappelijking schulden alweer wat dichterbij. Europees bankentoezicht is lichtpunt.’

Commentaar Carla Joosten:Naar transferunie dankzij Zuid-Europese chantage

Lees ookEuropese Unie besluit tot gezamenlijk toezicht op banken

Weer harde kritiek CDA op premier Rutte

VK 29.06.2012 Regeringspartij CDA heeft opnieuw harde kritiek op premier Mark Rutte vanwege diens optreden op de EU-top. Rutte heeft zich laten overrompelen en onder druk van andere landen laten meeslepen in iets dat hij eerder deze week niet wilde, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag op Radio 1.

Van Bijsterveldt wil aanpassing onderwijsprogramma CDA

VK 29.06.2012 Minister Marja van Bijsterveldt wil dat haar partij het CDA de onderwijsparagraaf in het verkiezingsprogram aanpast. Dat zegt ze vrijdag in een vraaggesprek met het AD. Ze wil één centrale eindtoets voor de basisschool. Het CDA wil ook een eindtoets, maar geeft scholen keuzevrijheid. Van Bijsterveldt vindt haar keuze ‘transparanter voor ouders en maakt scholen vergelijkbaar’.

Van Bijsterveldt wil aanpassing CDA-programma

NU 29.06.2012  Minister Marja van Bijsterveldt wil dat haar partij het CDA de onderwijsparagraaf in het verkiezingsprogramma aanpast. Dat zegt ze vrijdag in een vraaggesprek met het AD.

Europa verdeelt CDA

Spits 25.06.2012 Het CDA ligt intern overhoop over de bevoegdheden van de Europese Unie. Afgelopen weekend haalde Kamerlid Pieter Omtzigt fel uit naar Europa. Volgens hem probeert de EU onze pensioengelden af te pakken. De eurofractie van de christen-democraten verwijt hem stemmingmakerij.

CDA wil onbelaste kilometervergoeding van 13 cent

Elsevier 25.06.2012 Het CDA wil een onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer van 13 cent per kilometer voor auto en openbaar vervoer. Op dit moment wordt nog 19 cent per kilometer woon-werkverkeer onbelast vergoed.

Kunduz-akkoord
Het CDA was een van de partijen die in hetKunduz-akkoord besloot tot de afschaffing van de onbelaste vergoeding voor de reiskosten voor het woon-werkverkeer. 
Volgens de plannen vervallen per 1 januari 2013 de belastingvoordelen voor werknemers die met het openbaar vervoer reizen of een leaseauto rijden. Het CDA legde die afschaffing samen met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie vast, maar bijna alle partijen wil het liefst af van de voor forensen vervelende maatregel.

Zie ook: ‘Forensen onevenredig hard gepakt door Lenteakkoord’

CDA: onbelaste kilometervergoeding 13 cent

Parool 25.06.2012 Het CDA wil een onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer van 13 cent per kilometer voor auto en openbaar vervoer. Dat blijkt uit een voorstel van het CDA-partijbestuur, dat het vrijdag en zaterdag tijdens het tweedaagse verkiezingscongres voorlegt aan de leden. In het onlangs gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma kondigde het CDA al aan de geplande afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding te willen aanpassen.

CDA kiest voor sobere reiskostenvergoeding

Metro 25.06.2012 Het CDA wil de onbelaste reiskostenvergoeding versoberen, maar wel in stand houden. Dat staat in een voorstel dat partijleider Sybrand van Haersma Buma (CDA) zaterdag zal verdedigen tijdens het verkiezingscongres van zijn partij. Buma wil de vergoeding terugbrengen van 19 naar 13 cent per kilometer voor zowel de auto als het OV, laat een woordvoerder maandag weten

Rel over lijst CDA

Telegraaf 23.06.2012 Het bestuur van het CDA wil dat Brabantse politici een prominentere plek krijgen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei een woordvoerder van de partij naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad zaterdag.

CDA wil Brabanders prominenter op lijst

NU 23.06.2012 Het bestuur van het CDA wil dat Brabantse politici een prominentere plek krijgen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei een woordvoerder van de partij naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad zaterdag. Op de conceptlijst van kandidaten stond Elly Blanksma op de vierde plaats, maar zij wordt tot verrassing van de partijtop burgemeester in Helmond. Daardoor staat er geen Brabander meer in de top 10 van de lijst.

Vertrekkend CDA-Kamerlid Blanksma begrijpt woede partijtop niet

NRC 21.06.2012 Het vertrekkende CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt dat de partijtop ten onrechte boos is over haar onverwachte benoeming als burgemeester. “Ik ben geen partij in de boosheid van de partij”, zegt Blanksma tegen NRC Handelsblad. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld. En dat weet de top.”

Gerommel in het CDA na onverwacht vertrek financieel specialist Blanksma

VK 21.06.2012 CDA is onaangenaam verrast door het plotselinge vertrek van Elly Blanksma uit de landelijke politiek. De 52-jarige Blanksma, net op de vierde plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gezet, kiest voor het burgemeesterschap van Helmond.

Partijleider Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom hadden gesprekken gevoerd met zittende Kamerleden die dóór wilden gaan. Een belangrijk selectiecriterium was: voor de volle periode willen zitten. Dat zou ook de reden zijn waarom de lijst geen bekenden of (oud-)bewindslieden telt.

Bondgenoten VVD en CDA zijn even geen vrienden

Trouw 20.06.2012 Diepe ongeneeslijke wonden zal het niet slaan, maar de nieuwe CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is krap drie maanden voor de verkiezingen wel begonnen met een paar pittige aanvallen op zijn coalitiepartner VVD. Vooral om zijn eigen CDA een scherper profiel te geven.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte hield zich op de vlakte; de premier liet de verdediging over aan fractievoorzitter Stef Blok. Die ging direct in de tegenaanval. “Het CDA is in verwarring en verdeeld”, zei Blok gisteren in de wandelgangen van de Kamer.

CDA woest over vertrek Elly Blanksma naar Helmond

Elsevier 20.06.2012 In de top van het CDA is met woede gereageerd op de benoeming van fractielid Elly Blanksma tot burgemeester van Helmond. Het Kamerlid stelde zich kandidaat voor de komende verkiezingen, kreeg een uitzonderlijk hoge plaats op de lijst (nummer 4), maar solliciteerde stiekem ook naar de burgemeesterspost.

Het is bijzonder pijnlijk voor de partij dat de nummer vier van de lijst moet worden afgevoerd, omdat ze er kennelijk geen vertrouwen in had. Collega’s in de CDA-fractie verwijten Blanksma dat ze de partij ontrouw is.

Persoonlijke belangetjes
Vorige week verzekerde lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dat de kandidatenlijst bestond uit mensen met wie de partij de toekomst aankon. Nu ontstaat de indruk van een duiventil vol persoonlijke belangetjes.

Sinds de verkiezingsnederlaag in 2010 wil het CDA ‘transparanter’ worden. Partijvoorzitter Ruth Peetoom stelde zich aan het hoofd van een vernieuwingsoperatie. Het plotselinge vertrek van Blanksma duidt op een gebrek aan regie en sturing in het CDA.

Wat hebben Ineke van Gent (GroenLinks),Charlie Aptroot(VVD) en Esmé Wiegman (ChristenUnie) met elkaar gemeen? Ze keren alledrie na de verkiezingen van 12 september niet terug in de Tweede Kamer. Welke politici verdwijnen – gewild of ongewild – ook uit het parlement? Bekijk hier een overzicht.

Zie ook: Nummer vier kieslijst CDA wordt burgemeester Helmond

Kamerlid Pieter Omtzigt wil alsnog op CDA-kieslijst

Elsevier 19.06.2012 Tweede Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt vindt het maar niets dat zijn naam ontbreekt op de CDA-kieslijst voor de komende Kamerverkiezingen. Hij wil alsnog op de lijst komen en wordt gesteund door verschillende lokale afdelingen van het CDA.

Dat melden lokale media dinsdag. CDA-afdelingen van onder meer Amsterdam, Noordwijk en Woerden hebben het Kamerlid op hun voorkeurslijst gezet. Omtzigt stond niet op de conceptlijst die de partij vorige week heeft bekendgemaakt.

Namen
Het partijbestuur heeft Omtzigt geen plek aangeboden op de kieslijst. Bij de eerste vijftien kandidaten op de lijst staan acht nieuwkomers. Na lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma staat Mona Keijzer, wethouder uit Purmerend, op plek twee en Sander de Rouwe is derde.

Zie ook:

Actie voor Omtzigt (CDA)

Telegraaf 19.06.2012  Het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de slachtoffers van de vernieuwingsdrift binnen het CDA. Hij keerde tot zijn grote teleurstelling niet terug op de kandidatenlijst. Maar partijafdelingen voeren nu actie voor hem en Omtzigt hoopt na 12 september alsnog in de Kamer terug te keren.

Actie om Omtzigt (CDA) in Kamer te houden

Trouw 19.06.2012 H et CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de slachtoffers van de vernieuwingsdrift binnen het CDA. Hij keerde tot zijn grote teleurstelling niet terug op de kandidatenlijst. Maar partijafdelingen voeren nu actie voor hem en Omtzigt hoopt na 12 september alsnog in de Kamer terug te keren.

Actie om Omtzigt (CDA) in Kamer te houden

AD 19.06.2012 Het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de slachtoffers van de vernieuwingsdrift binnen het CDA. Hij keerde tot zijn grote teleurstelling niet terug op de kandidatenlijst. Maar partijafdelingen voeren nu actie voor hem en Omtzigt hoopt na 12 september alsnog in de Kamer terug te keren.

VVD-leider Blok verrast door ‘onhandige’ aanval CDA

Elsevier 19.06.2012  VVD-fractievoorzitter Stef Blok zegt verrast te zijn door de kritiek van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma op Mark Rutte. Volgens Blok valt de CDA-leider met de kritiek zijn eigen minister De Jager af.

Blok noemt de kritiek ‘onhandig’, omdat Rutte de premier is van een (demissionair) kabinet, waar ook CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) deel van uitmaakt. ‘Met de kritiek valt Buma dus ook De Jager af,’ zegt Blok.

Het CDA had volgens Blok veel beter met andere voorstellen kunnen komen, in plaats van de eigen regeringspartner aan te vallen.

Dinsdagochtend zette Van Haersma Buma zijn aanval voort in het Algemeen Dagblad. In de krant zegt de CDA’er dat Rutte bang is voor de PVV en daarom binnen Nederland ‘een vies gezicht trekt’ bij de maatregelen waar hij tegenover Europa wel voor zegt te zijn.

Tegen idee om te korten op hulp, is niets in te brengen. Reacties op plan VVD om budget Ontwikkelingssamenwerking te verlagen, zijn niet van deze tijd

Commentaar René van Rijckevorsel: O ja, Afrikaanse kindjes de dupe van plan VVD?

Zie ook: Van Haersma Buma: Rutte is bang voor de PVV

Blok ‘verrast’ door aanval Buma

Telegraaf 19.06.2012  De VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Stef Blok, is „verrast” door de aanval van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op premier en VVD-leider Mark Rutte. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele verhaal als het gaat om ontwikkelingssamenwerking en Europa.

Blok noemt aanval Buma op Rutte ‘onhandig’

VK 19.06.2012 De VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Stef Blok, is ‘verrast’ door de aanval van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op premier en VVD-leider Mark Rutte. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele verhaal als het gaat om ontwikkelingssamenwerking en Europa.

Blok vindt de kritiek van de CDA-lijsttrekker ‘onhandig’. Het CDA zit ook in het kabinet en zijn minister Jan Kees de Jager van Financiën speelt daarin een belangrijke rol, aldus Blok dinsdag. ‘En met de kritiek valt Buma dus ook De Jager af’, voegde hij eraan toe.

Blok: kritiek Buma onhandig

Spits 19.06.2012  De aanval van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op premier en VVD-leider heeft VVD-fractieleider Stef Blok “verrast”. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele verhaal als het gaat om ontwikkelingssamenwerking en Europa.

Buma haalt hard uit naar Rutte: ‘misleidend over Europa’

NRC 19.06.2012 Rutte laat twee gezichten zien als het over de Europese Unie gaat. “In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij”. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in het AD.

Toen de Duitse Bondskanselier Angela Merkel vorige week pleitte voor meer bevoegdheden voor Europa, reageerde Rutte afwijzend. “Dat vond ik erg tegenvallen. We hebben wél grote veranderingen nodig. Dat weet iedereen”, zegt Van Haersma Buma. “Europa zit in een diepe crisis.” Rutte is volgens hem te afwachtend.

Buma: Rutte is te laf

Spits 19.06.2012 Het CDA blijft zijn pijlen op zijn regeringspartner de VVD richten. Vandaag moet demissionair premier Mark Rutte het ontgelden in het AD. Hij zou verlamd zijn door de aankomende verkiezingen, alsook door zijn angst voor de PVV.

Nieuwe verkiezingsstrategie CDA: ‘VVD is PVV-light’

VK 19.06.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft vanmorgen en gisteravond in diverse media de aanval geopend op de huidige coalitiepartner in het demissionaire kabinet, de VVD en diens leider Mark Rutte. De fractievoorzitter van de christendemocraten hekelde Ruttes afwachtende houding in Europa en noemde de VVD meerdere keren ‘PVV-light’.

Sybrand Buma: ‘VVD lijkt op PVV-light’

Spits 19.06.2012 Volgens CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma is premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte niet helemaal eerlijk over een aantal dossiers. Zo meent Buma dat Rutte niet het hele en eerlijke verhaal vertelt over bijvoorbeeld het nut van ontwikkelingshulp.

Over de VVD-plannen om drie miljard euro minder uit te geven aan ontwikkelingshulp, zegt Buma: “Mark, je weet dat dit niet kan. Er zijn ook nog afspraken waar je je aan moet houden. Vertel het hele verhaal. Huil niet mee met de wolven in het bos.”

Van Haersma Buma: Rutte is bang voor de PVV

Elsevier 19.06.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma richt zijn pijlen op regeringspartner VVD. De CDA-leider noemt demissionair premier Mark Rutte (VVD) laf in Europa.

‘Rutte hobbelt mee met de stappen die in Europa worden genomen om de crisis te bezweren en in Nederland trekt hij er dan een vies gezicht bij,’ zegt Van Haersma Buma tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens de CDA-leider is Rutte bang dat de PVV met haar anti-Europa-verhaal bij de aankomende verkiezingen groter wordt dan de VVD. ‘Zijn houding is: als ik 12 september maar haal,’ zegt de CDA-leider.

Volgens de CDA’er laat Rutte twee gezichten zien. Zo wil Rutte wel een supercommissaris om begrotingen te controleren, maar ontkent hij dat er macht wordt overgedragen aan Brussel, aldus Buma.

Ontwikkelingshulp
Maandagavond viel de CDA-leider de VVD ook al aan op een partijbijeenkomst in Amsterdam. Hij kritiseerde het voornemen miljarden te bezuinigen op ontwikkelingshulp.

De zege van Sybrand van Haersma Buma bij de CDA-voorverkiezingen is een domper voor Herman WijffelsAb KlinkErnst Hirsch Ballin en andere ‘mastodonten’ die de interne race vervuilden met de oude controverse over samenwerking met de PVV

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: Winst Buma is verlies voor CDA-mastodonten

Zie ook: Van Haersma Buma opent aanval op VVD

CDA: Rutte is te laf in Europa

AD 19.06.2012  Regeringspartij CDA is volledig afgeknapt op het leiderschap van Mark Rutte in de eurocrisis. Dat meldt het AD. De demissionair premier zou verlamd zijn door de naderende verkiezingen en de angst voor de PVV.

Blok ‘verrast’ door aanval Buma op Rutte

NU 19.06.2012 DEN HAAG – De VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Stef Blok, is ”verrast” door de aanval van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op premier en VVD-leider Mark Rutte.  Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele verhaal als het gaat om ontwikkelingssamenwerking en Europa.

CDA-leider Buma noemt VVD ‘PVV-light’

RTL 18.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam stevige kritiek geuit op premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. “Vertel het hele verhaal. Huil niet mee met de wolven in het bos. De VVD kwam afgelopen zaterdag met het voorstel om 3 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. “Dan zeg ik: Mark, je weet dat dit niet kan. Er zijn ook nog afspraken waar je je aan moet houden”, zei Buma. Hij wees er bovendien op dat het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van de internationale positie van Nederland.

Buma roept Rutte op tot eerlijk verhaal

NU 18.06.2012 DA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam stevige kritiek geuit op premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele en eerlijke verhaal over bijvoorbeeld het nut van ontwikkelingssamenwerking en de voordelen voor ons land van Europese samenwerking.

Volgens Buma lijkt het erop dat Rutte uit angst voor de PVV van de VVD een soort ‘PVV-light’ probeert te maken. ”De VVD als namaak-PVV is slecht voor onze werkgelegenheid, slecht voor onze gezinnen en slecht voor onze samenleving. Niet de angst voor de PVV moet de lijn bepalen.”

Gerelateerde artikelen;

Forse kritiek Buma op Rutte

Telegraaf 18.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam stevige kritiek geuit op premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele en eerlijke verhaal over bijvoorbeeld het nut van ontwikkelingssamenwerking en de voordelen voor ons land van Europese samenwerking.

Buma roept Rutte op tot ‘eerlijk verhaal’

Trouw 18.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft vanavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam stevige kritiek geuit op premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele en eerlijke verhaal over bijvoorbeeld het nut van ontwikkelingssamenwerking en de voordelen voor ons land van Europese samenwerking.

‘Ad Koppejan, burgemeester in een oorlogstijd die uitbleef’

VK 16.06.2012  CDA-‘dissident’ Ad Koppejan neemt afscheid van Den Haag. Een burgemeester in een oorlogstijd die uitbleef. Was iedere volksvertegenwoordiger maar zo, bleef elke oorlogstijd maar uit, schrijft columnist Peter Middendorp in zijn column. De Lange Weg Naar Huis – het is dat er al een aantal boeken, films en ook een handvol liedjes zo heten, anders had ik graag een boek, dat ik dan nog wel moet schrijven, een paar verhalen en een belangrijk deel van mijn stukjes zo genoemd.

Kandidaat-Kamerlid Erkel is meer dan alleen oud-gijzelaar

Trouw 13.06.2012 Boosheid en klagen helpt niet. Zelfs niet als je opgesloten zit in een hokje van 1 bij 2 meter. Het zijn geen alledaagse woorden voor een kandidaat-politicus. Maar Arjan Erkel, nummer 23 op de CDA-lijst, heeft dan ook een opvallend profiel voor een Kamerlid. Erkel is de oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen die in 2002 in Dagestan werd ontvoerd en pas na ruim 600 dagen vrij kwam. Aan de Volkskrant laat Erkel weten ‘geen jongen van links of rechts’ te zijn.

Arjan Erkel: ‘Ik kan meer dan twee jaar in een hokje van 1 bij 2 meter zitten’

VK 13.06.2012 Op de gisteren gepresenteerde kandidatenlijst van het CDA staat een verrassende naam: Arjan Erkel. De oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen, die door zijn ontvoering in 2002 landelijke bekendheid kreeg, wil vanaf plek 23 op de lijst een gooi doen naar een zetel in de Tweede Kamer. Vanwaar deze overgang naar de landelijke politiek? Volkskrant.nl sprak met Erkel.

Gedurfde lijst van CDA biedt voor elk wat wils

Elsevier 12.06.2012 De kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen is geen zwenking naar links of naar rechts. Nieuwelingen met een naturel imago moeten zorgen voor het ‘Mona-effect’.

Maakt het CDA zich op voor een periode in de oppositie? De vanochtend gepubliceerde ontwerp-kandidatenlijst komt neer op een grote schoonmaak in de fractie. Gevestigde namen en erkende loyalisten ontbreken. De CDA-selectie klinkt als een roedel jonge honden.

Reacties opzijgeschoven CDA’ers: ‘balen’ en ‘een beetje verbaasd’

VK 12.06.2012 De Tweede Kamerleden van het CDA die geen plek op de nieuwe kieslijst hebben gekregen, zijn teleurgesteld. Ze hebben tegelijk begrip voor de vernieuwing die het partijbestuur wil bereiken. Dat zeiden zij vandaag tegen het ANP.

Limburgs Kamerlid Ger Koopmans moest het opnemen tegen twee kandidaten uit zijn thuisregio. ‘Dan weet je dat het druk wordt’, zei hij. Koopmans was ‘een beetje verbaasd, want ik wilde graag door’. Toch zegt hij de afweging van het bestuur te steunen. Koopmans, sinds mei 2002 Kamerlid, zei verder een ‘oprecht goed gevoel bij de lijst’ te hebben. 

Koppejan (in 2010 op plek 20) bedankt nu voor plek 19 op CDA-lijst

VK 12.06.2012 CDA-Kamerlid Ad Koppejan neemt geen genoegen met plek 19 op de kieslijst van de partij voor de verkiezingen van september. ‘Ik heb vertrouwen in het CDA, maar de partij moet ook vertrouwen in mij hebben’, zei hij vandaag op Radio 1.

Acceptatie CDA’ers

Telegraaf 12.06.2012 De Tweede Kamerleden van het CDA die geen plekje op de nieuwe kieslijst hebben gekregen, zijn teleurgesteld maar hebben wel begrip voor de vernieuwing die het partijbestuur wil bereiken. Dat zeiden zij dinsdag tegen het ANP.

Jonge CDA’ers keren zich tegen kilometerheffing

NU 12.06.2012 De jongerenvereniging van het CDA, het CDJA, wil dat de invoering van de kilometerheffing uit het verkiezingsprogramma wordt geschrapt. Volgens het CDJA past het systeem niet bij het uitgangspunt van een terughoudende overheid en gaat het in tegen het credo om meer verantwoordelijkheden bij burgers zelf neer te leggen.

Gerelateerde artikelen;

‘Er komt een scherpe ploeg’

Telegraaf 12.06.2012 De kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamer toont ‘een scherpe ploeg met uitgesproken mensen’, mensen ook met wie je in de politiek veel kanten op kunt. Dat zegt Hans van der Heuvel, lid van het dagelijks bestuur van de jongerenafdeling CDJA.

Buma heeft vertrouwen

Telegraaf 12.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft vertrouwen in de lijst met kandidaten voor de verkiezingen. „Het is een mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben er heel blij mee en ik heb er vertrouwen in”, zei hij dinsdag.

Van Haersma Buma blij met gevarieerde CDA-lijst

Metro 12.06.2012 Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moet de kandidatenlijst van zijn partij niet worden gezien als een afrekening met het verleden. “We hebben juist naar de toekomst gekeken”, zei hij dinsdag. Op de conceptkandidatenlijst keren 13 van de 21 huidige Kamerleden niet terug.

Buma heeft vertrouwen in de lijst

NU 12.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft vertrouwen in de lijst met kandidaten voor de verkiezingen. ”Het is een mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben er heel blij mee en ik heb er vertrouwen in”, zei hij dinsdag.

Gerelateerde artikelen:

Koppejan (in 2010 op plek 20) bedankt nu voor plek 19 op CDA-lijst

VK 12.06.2012 CDA-Kamerlid Ad Koppejan neemt geen genoegen met plek 19 op de kieslijst van de partij voor de verkiezingen van september. ‘Ik heb vertrouwen in het CDA, maar de partij moet ook vertrouwen in mij hebben’, zei hij vandaag op Radio 1.

Het Zeeuwse Kamerlid stond in 2010 nog op plaats 20, een plek onder Kathleen Ferrier. Gezamenlijk werden zij bekend als de ‘dissendenten’, tijdens de kabinetsformatie waren ze in eerste instantie fel gekant tegen samenwerking met de PVV.

Keijzer en De Rouwe zijn de ‘rising stars’ van het CDA

VK 12.06.2012 Het CDA is met de schoffel door de partij gegaan en heeft alles wat te veel naar PVV riekt (voor én tegen) uit de gelederen gewied. Jong en onbevlekt gewas krijgt de ruimte om op te bloeien.

Negen Kamerleden (van de huidige 21) hebben de grote schoonmaak overleefd en hebben wederom een plek gevonden op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in september. Onder lijsttrekker Van Haersma Buma (in 2010 nog op de tiende plek) wordt de lijst aangevoerd door de jonge gezichten van nieuwkomer Mona Keijzer en Sander de Rouwe (nummer22 in2010).

CDA laat weinig Kamerleden terugkeren na verkiezingen

Elsevier 12.06.2012 CDA-Kamerleden Ad Koppejan, Ger Koopmans, Henk Jan Ormel, Pieter Omtzigt en Coskun Cörüz keren niet terug in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de kandidatenlijst die dinsdag is bekendgemaakt.

Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Maandag werd al bekend dat Mona Keijzer, een wethouder uit Purmerend,op plek twee staat, achter Sybrand van Haersma Buma. Op drie staat Sander de Rouwe.

Gedurfde CDA-lijst biedt voor elk wat wils Lees het commentaar van Eric Vrijsen

Zie ook:

Rol CDA-dissidenten lijkt definitief uitgespeeld

VK 12.06.2012  Nu Ad Koppejan niet meer beschikbaar is voor een plek in de Tweede Kamer, zo bleek vandaag bij de presentatie van de conceptkandidatenlijst van het CDA, lijkt de rol van de zogenoemde CDA-dissidenten definitief uitgespeeld. Koppejan en Kamerlid Kathleen Ferrier verdwijnen van het politieke toneel.

Lees ook CDA’er Ad Koppejan keert niet terug in Tweede Kamer – 12/06/12

Lees ook Arjan Erkel wil voor CDA de Tweede Kamer in – 12/06/12

Lees ook Mona Keijzer op 2 op CDA-lijst – 11/06/12

Leidse wethouder lijstduwer voor CDA

RTVWEST 12.06.2012 De Leidse wethouder Jan Jaap de Haan is lijstduwer voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij staat onderaan de kandidatenlijst voor de verkiezingen van september.  Lees verder

Arjan Erkel wil voor CDA de Tweede Kamer in

Parool 12.06.2012 Arjan Erkel wil voor het CDA de Tweede Kamer in. Hij staat op nummer 23 van de concept-kandidatenlijst, die dinsdag is gepresenteerd. Erkel werd 10 jaar geleden in de Zuid-Russische republiek Dagestan ontvoerd en bijna 20 maanden vastgehouden. Hij werkte toen voor Artsen zonder Grenzen. Na betaling van losgeld kwam hij uiteindelijk vrij.

Erkel wil voor CDA Kamer in

Telegraaf 12.06.2012 Arjan Erkel wil voor het CDA de Tweede Kamer in. Hij staat op nummer 23 van de concept-kandidatenlijst, die dinsdag is gepresenteerd. Erkel werd 10 jaar geleden in de Zuid-Russische republiek Dagestan ontvoerd en bijna 20 maanden vastgehouden. Hij werkte toen voor Artsen zonder Grenzen. Na betaling van losgeld kwam hij uiteindelijk vrij.

Vers bloed op CDA-lijst

Telegraaf 12.06.2012 Het CDA wil veel nieuwe mensen in de Tweede Kamer. Van de huidige Kamerfractie van 21 mensen, keren er slechts negen terug op de lijst. Dat heeft het CDA dinsdag bekendgemaakt. Maandag werd al bekend dat Mona Keijzer op plek 2 staat, achter Sybrand van Haersma Buma en op 3 Sander de Rouwe.

Frisse wind door kieslijst CDA

Spits 12.06.2012 Nog even afhankelijk van de verkiezingsuitslag op 12 september krijgt de CDA-fractie in de Tweede Kamer veel nieuwe gezichten. Op de kandidatenlijst van de christendemocraten keren namelijk slechts negen van de huidige 21 Kamerleden terug.

Dat blijkt uit de vanmorgen gepresenteerde concept-kandidatenlijst. Het eerste volledig nieuwe gezicht op de lijst is Michel Rog op de zesde plaats. Hij is nu nog voorzitter van CNV Onderwijs.

Ad Koppejan niet op CDA-lijst – ‘veel jonge en frisse nieuwkomers’

NRC 12.06.2012  Ad Koppejan komt niet terug als CDA-Kamerlid. Hij staat niet op de lijst die het partijbestuur heeft samengesteld.  Koppejan stond enige tijd bekend als CDA-dissident. Hij verzette zich tegen de samenwerking met de PVV en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij heeft eerder aangegeven verder te willen als Kamerlid. De advieslijst wordt vandaag naar de lokale CDA-afdelingen gestuurd en wordt op 30 juni definitief bekrachtigd door het partijcongres. Lees verder

CDA’er Ad Koppejan keert niet terug in Tweede Kamer

VK 12.06.2012  Het CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan staat niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende verkiezingen. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was. Het CDA heeft vandaag de concept-kandidatenlijst bekendgemaakt.  Kandidatenlijst CDA Open pdf (19,1 kB)

Lees ook Mona Keijzer op 2 op CDA-lijst – 11/06/12

Lees ook ‘Veel nieuwe gezichten op kieslijst CDA’ – 09/06/12

Koppejan niet terug in Kamer

Telegraaf 12.06.2012 Het CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan staat niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende verkiezingen. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was. Het CDA maakte dinsdag de concept-kandidatenlijst bekend. Het partijcongres van het CDA zal op 30 juni de definitieve lijst vaststellen.

CDA’er Ad Koppejan keert niet terug in Tweede Kamer

Parool 12.06.2012 Het CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan staat niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende verkiezingen. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was. Het CDA heeft vandaag de concept-kandidatenlijst bekendgemaakt.

Ad Koppejan niet op CDA-lijst

Metro 12.06.2012 Ad Koppejan komt niet terug als CDA-Kamerlid. Hij staat niet op de lijst die het partijbestuur heeft samengesteld. Koppejan stond enige tijd bekend als CDA-dissident. Hij verzette zich tegen de samenwerking met de PVV en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij heeft eerder aangegeven verder te willen als Kamerlid.

Mona Keijzer running mate CDA

Telegraaf 12.06.2012  Mona Keijzer kan zich opmaken voor een rol als running mate van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA heeft de razend populaire Purmerendse wethouder op nummer 2 gezet op de kandidatenlijst.

Mona Keijzer nummer twee CDA-lijst
NU 11.06.2012 Dat heeft een CDA-woordvoerder maandag bevestigd. Op nummer drie van de kandidatenlijst staat het huidige Friese Kamerlid Sander de Rouwe. Van de huidige Kamerfractie van 21 mensen, keren er slechts negen terug op de lijst. Op 29 en 30 juni, tijdens het CDA-congres, stellen de leden de definitieve lijst vast waarmee de partij de Tweede Kamerverkiezingen ingaat.

Gerelateerde artikelen

Mona Keijzer tweede op CDA-lijst

Metro 11.06.2012 Mona Keijzer staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA. Het partijbestuur zette de 44-jarige Purmerendse wethouder, die positief opviel tijdens de lijsttrekkersverkiezing, direct achter Sybrand van Haersma Buma. Dat melden bronnen rond het partijbestuur.

Mona Keijzer op 2 op CDA-lijst

AD 11.06.2012  Mona Keijzer staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze staat achter Sybrand van Haersma Buma, die al eerder tot lijsttrekker was gekozen.

Lees ook

CDA zet Mona Keijzer op tweede plek conceptkieslijst

Elsevier 11.06.2012 De Purmerendse wethouder Mona Keijzer staat op de tweede plek op de conceptkieslijst van het CDA. De relatief onbekende politicus werd verrassend tweede bij de lijsttrekkersverkiezingen voor de partij. Dat meldt de NOS. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma had al aangegeven Keijzer graag hoog op de lijstte willen. Ze kreeg bij de lijsttrekkersverkiezingen meer dan een kwart van de stemmen.

Nieuwe namen
Kamerlid Sander de Rouwe is op plek drie gezet. De Fries stond bij de vorige verkiezingen nog op plek 22. Bij de eerste twintig namen op de lijst staan volgens de partij veel nieuwelingen, maar hun namen worden pas dinsdagochtend bekendgemaakt. CDA-leden kunnen op het congres op 29 en 30 juni nog stemmen over de lijst.

Vertrek
Ministers Maxime VerhagenLiesbeth Spies en staatssecretaris Henk Blekerhebben al aangegeven niet op de lijst te willen. Ook Kamerleden Bas Jan van BochoveJack BiskopMargreeth SmildeKathleen FerrierMaarten Haverkamp,Mirjam Sterk en Sabine Uitslag vertrekken uit de politiek. Of demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt op de lijst staat, is niet bekend. Ze heeft nog niets gezegd over haar toekomst bij het CDA.

Of de eerste twintig CDA’ers wel in de Kamer komen, is nog hoogst onzeker. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de partij op 13 zetels.

Zie ook: Van Haersma Buma wil Mona Keijzer hoog op CDA-lijst

Mona Keijzer nummer twee op CDA-lijst, De Rouwe op drie

NRC 11.06.2012 Op de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen komt de Purmerendse wethouder Mona Keijzer op plaats twee. Het huidige Kamerlid Sander de Rouwe neemt plek drie in, meldt de NOS.  Lees verder›

Mona Keijzer op 2 op CDA-lijst

Trouw 11.06.2012 Mona Keijzer staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze staat achter Sybrand van Haersma Buma, die al eerder tot lijsttrekker was gekozen.

Spannende nacht voor CDA’ers – wie komt er op de kandidatenlijst?

NRC 11.06.2012 CDA’ers met ambities om Kamerlid te worden wacht een lange en spannende nacht. Het partijbestuur stelt vanavond de conceptkandidatenlijst samen. Een vergadering die naar verwachting niet voor middernacht is afgelopen. Daarna begint de belronde. Lees verder›

CDA stelt maandagnacht kandidatenlijst samen

Metro 11.06.2012 CDA’ers met ambities om Kamerlid te worden wacht een lange en spannende nacht. Het partijbestuur stelt maandagavond de conceptkandidatenlijst samen. Vervolgens worden kandidaten een voor een gebeld over de plek die ze toebedeeld hebben gekregen. “Dat wordt zeker nachtwerk”, aldus een woordvoerder van het partijbureau.

Spanning rond kandidaten- lijsten

ND 09.06.2012DEN HAAG – Komende week presenteren CDA en ChristenUnie de conceptkandidatenlijsten voor de Tweede Kamer. De SGP handhaaft de lijst van 2010. Wie zijn de nieuwe gezichten, en wie moet rekening houden met een tegenvaller?

CDA gaat flink vernieuwen

Spits 09.06.2012 Het CDA gaat flink de bezem door de kieslijst halen. Mocht de partij bij de komende verkiezingen opnieuw 21 zetels binnenharken (waar het nu overigens niet naar uitziet), dan mogen slechts 11 huidige Kamerleden opnieuw zo’n lekkere zachte stoel in de Tweede Kamer bestijgen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.

‘Veel nieuwe gezichten op kieslijst CDA’

Parool 09.06.2012 Het CDA gaat veel nieuwe gezichten op de kieslijst zetten. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag. Als de partij opnieuw 21 zetels haalt, het huidige aantal in de Tweede Kamer, dan zouden volgens ingewijden slechts 11 huidige Kamerleden opnieuw op het pluche mogen plaatsnemen.

Mona Keizer, de Purmerendse wethouder die het opvallend goed deed tijdens de interne strijd om het lijsttrekkerschap, zou hoog op de kieslijst komen te staan. Mogelijk zelfs op plaats twee, achter lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. 

Nieuwe namen op CDA-lijst

Telegraaf 09.06.2012 Het CDA gaat veel nieuwe gezichten op de kieslijst zetten. Als de partij opnieuw 21 zetels haalt, het huidige aantal in de Tweede Kamer, dan zouden volgens ingewijden slechts 11 huidige Kamerleden opnieuw op het pluche mogen plaatsnemen.

Verdwenen vertrouwen; toespraak Buma over civil society

CDA 08.06.2012 Sybrand Buma heeft in de Haagse wijk Loosduinen een toespraak gehouden over het thema ‘civil society’. Deze tekst is een samenvatting van die toespraak.

Deze tijd stelt ons voor uitdagingen. Mensen maken zich zorgen, over hun baan, over de toekomst, en over de verruwing van de samenleving. Men is het vertrouwen kwijt en voelt diep van binnen dat politici in Den Haag geen zekerheid meer bieden. Het CDA wil mensen samen brengen en meer verantwoordelijkheid geven om hun leven te verbeteren. Want het CDA gelooft niet in een maakbare samenleving, maar wel in een samenleving waar we er samen wat van maken.

CDA-Kamerlid wil masterstudenten ontzien

NU 07.06.2012 CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat in het CDA-verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat de basisbeurs voor masterstudenten behouden blijft. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. In het huidige verkiezingsprogramma staat alleen dat de beurs voor de bachelorstudenten behouden moet blijven. Hij zei dat de leden gaan over het verkiezingsprogramma, maar dat hij als CDA-lid zal proberen de basisbeurs ook voor masterstudenten in stand te houden.

Gerelateerde artikelen;

Wintels stelt zich niet beschikbaar voor lijst CDA

NRC 07.06.2012 Marcel Wintels stekt zich niet beschikbaar voor de lijst van het CDA bij de verkiezingen in september. De politicus eindigdevorige maand als derde bij de lijsttrekkersverkiezingen van de partij.

Marcel Wintels wil niet in de Tweede Kamer

AD 06.06.2012  Voormalig kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Marcel Wintels ziet af van een plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen. ‘Na nodige gesprekken en zorgvuldige afweging besloten af te zien van plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer’ , laat Wintels vanavond weten op Twitter.  

Wintels wil niet op CDA-lijst

Telegraaf 06.06.2012  Onderwijsbestuurder Marcel Wintels, die meestreed om het lijsttrekkerschap van het CDA, wil geen plaats op de kandidatenlijst van zijn partij. Hij heeft dat woensdagavond laten weten.

Marcel Wintels wil niet in de Tweede Kamer

VK 06.06.2012 Voormalig kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Marcel Wintels ziet af van een plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen. ‘Na nodige gesprekken en zorgvuldige afweging besloten af te zien van plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer’ , laat Wintels vanavond weten op Twitter.  

Marcel Wintels niet voor CDA in Tweede Kamer

Metro 07.06.2012 Marcel Wintels is niet beschikbaar voor de lijst van het CDA. Dat heeft de voormalige kandidaat voor het lijsttrekkerschap donderdag bekendgemaakt. Wintels won als relatieve outsider tien procent van de stemmen bij de verkiezing, die werd gewonnen door Sybrand van Haersma Buma.

Wintels wil niet op CDA-kandidatenlijst

NU 07.06.2012 DEN HAAG – Onderwijsbestuurder Marcel Wintels, die meestreed om het lijsttrekkerschap van het CDA, wil geen plaats op de kandidatenlijst van zijn partij. Hij heeft dat woensdagavond laten weten.

Gerelateerde artikelen;

‘Meest sexy politica’ Sabine Uitslag (CDA) uit de politiek

Elsevier 06.06.2012 CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is niet opnieuw verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Uitslag kwam in 2010 door voorkeurstemmen in de Kamer. Volgens het Kamerlid heeft het niets te maken met het feit dat ze net moeder is geworden. Ook staat ze achter de nieuwe lijsttrekker, Sybrand van Haersma Buma. Wat Uitslag nu gaat doen, weet ze nog niet.

Voorkeurstemmen
Uitslag kwam in 2008 in de Kamer als vervanger van de zwangere Mirjam Sterk. In 2010 werd ze op de onverkiesbare plek 31 gezet, maar door voorkeurstemmen wist ze toch in de Kamer te komen.

ZIE OOK:

Sabine Uitslag (CDA) keert niet terug in Kamer

VK 06.06.2012 CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stelt zich niet opnieuw herkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat heeft ze haar fractiegenoten vandaag laten weten. ‘Ik krijg geen sprankel meer in mijn ogen als ik denk aan nog vier jaar Kamerlidmaatschap. Zo simpel ligt het’, zegt ze in een mail aan de CDA-fractie. Haar besluit heeft niets te maken met het feit dat ze recent moeder is geworden. Ook heeft ze alle vertrouwen in CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stapt uit politiek

Metro 06.06.2012 CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stelt zich niet herkiesbaar voor de verkiezingen in september en stapt uit de politiek. Volgens een CDA-woordvoerder ziet Uitslag het niet zitten om nog vier jaar in de Kamer te zitten. “Het zit voor haar gevoel niet goed.”

Sabine Uitslag (CDA) niet terug in Kamer

NU 06.06.2012 DEN HAAG – CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stelt zich niet opnieuw herkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat heeft ze haar fractiegenoten woensdag laten weten.

 
‘CDA’er Jack de Vries niet beschikbaar voor kandidatenlijst Tweede Kamer’

VK 05.06.2012 Voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries is niet beschikbaar voor een plek op de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen in september. Dat meldt weekblad HP/De Tijd vandaag. De Vries maakte deel uit van het vierde kabinet-Balkenende en stond in 2010 nog op nummer veertien van de CDA-lijst. Toen uitkwam dat hij een affaire had met een ondergeschikte, trok hij zich terug.

Eerlijk Helder Henk
In 2011 ging hij aan de slag bij het adviesbureau Hill & Knowlton. TegenoverHP/De Tijd bevestigt hij dat hij bij het bureau wil blijven werken en niet aan de zijde van de nieuwe lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma de campagne zal leiden. Kort geleden stond hij nog CDA’er Henk Bleker bij in diens poging om lijsttrekker te worden. Bleker kwam met de slogan ‘Eerlijk Helder Henk’ bij lange na niet in de buurt van het aantal stemmen dat Van Haersma Buma wist te verwerven. 

CDA presenteert verkiezingsprogramma “Iedereen”
CDA 01.06.2012 “Het gaat om iedereen. Jong en oud, klein en groot, rijk en arm, man en vrouw, ziek en gezond, student en gepensioneerd, stedeling en plattelander, ondernemer en werknemer, nieuwkomer en achterblijver.

Het gaat misschien wel het meest om onze kinderen. Als wij nu niet doen wat nodig is, zitten zij straks met onze problemen: schulden, verdeeldheid, verruwing, overlast, vervuiling, werkloosheid.
Het gaat bij de ingelaste verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 12 september, om onze toekomst. Om de toekomst van iedereen.” » Lees verder

Download hier het verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma CDA ‘borduurt voort op partijlijn die er al was’

NRC 01.06.2012 “Iedereen aanspreken” en “de blik op de toekomst richten”. Dat is wat het CDA wil met zijn nieuwe verkiezingsprogramma, zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. “Iedereen”, heet het programma dan ook. Op het omslag staat een foto van een gezinnetje dat een boswandeling maakt. Lees verder›

Het verkiezingsprogramma van het CDA – dit is wat er opvalt

NRC 01.06.2012  “Iedereen aanspreken” en “de blik op de toekomst richten”. Dat is wat het CDA wil met zijn nieuwe verkiezingsprogramma, zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma bij de presentatie van het verkiezingsprogramma (pdf). “Iedereen”, heet het programma dan ook. Op het omslag staat een foto van een gezinnetje dat een boswandeling maakt.

“Iedereen aanspreken” en “de blik op de toekomst richten”. Dat is wat het CDA wil met zijn nieuwe verkiezingsprogramma, zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. “Iedereen”, heet het programma dan ook. Op het omslag staat een foto van een gezinnetje dat een boswandeling maakt.

Het programma is nog niet doorgerekend en nog niet voorgelegd aan de leden. Dat laatste gebeurt op het partijcongres eind juni. Het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma is dus nog erg weinig concreet. Lees verder›

Zie : Iedereen_verkiezingsprogram_2012-2017_digitaal 

Hoofdpunten CDA-verkiezingsprogramma

NU 01.06.2012 DEN HAAG – Het CDA heeft vrijdag in Den Haag zijn conceptverkiezingsprogramma gepresenteerd. Daarin zit nog geen financiële paragraaf met daarin uitgesplitst hoeveel geld wordt weggehaald of geïnvesteerd. De leden van het CDA stellen het definitieve programma vast tijdens een partijcongres op 29 en 30 juni.

CDA-verkiezingsprogramma: 35 procent belasting voor ‘iedereen’

Parool 01.06.2012 Het CDA presenteert vandaag haar concept-verkiezingsprogramma met de titel ‘Iedereen’. Met daarin onder meer een vlaktaks (een zelfde belastingtarief voor iedereen) en loonmatiging voor iedereen. We moeten sterker uit de crisis komen en het begrotingstekort moet in 2017 zijn weggewerkt, vindt de partij.

CDA: Eén belastingtarief, behalve voor veelverdieners

Elsevier 01.06.2012 Het Het CDA wil één belastingtarief van 35 procent voor iedereen, behalve voor hoge inkomens. Voor veelverdieners moet er een extra ‘solidariteitsheffing’ komen. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van het CDA, getiteld Iedereen (pdf), dat vrijdag isgepresenteerd.

Eenvoudiger
Volgens de christendemocratische partij maakt een ‘sociale vlaktaks’ het belastingstelsel eenvoudiger en voorkomt het overmatig lenen. Ook voor de hypotheekrenteaftrek moet een vast percentage gelden, vindt het CDA. ‘Dit wordt het “onversneden” CDA-geluid: kiezen en verbinden. Waartoe leidt dit? Radicaal in het midden. Wat is dat? Weten Aart Jan de Geus en de andere 22 leden van het Strategisch Beraad wat de term “het radicale midden” betekent?’

Weblog Afshin Ellian: Heel radicaal: het CDA heeft geen strategie

Zie ook:

Daar is-ie weer: de vlaktaks

VK 01.06.2012 Het CDA kwam al vijf keer eerder met het idee van de vlaktaks; één belastingtarief voor iedereen. Nu staat het voor het eerst ook in het verkiezingsprogramma. Wetenschappers zijn sceptisch.

Daar is-ie weer: de vlaktaks. Het CDA stelt in zijn verkiezingsprogramma een uniform belastingtarief voor van 35 procent. Daarmee volgt de programmacommissie het advies op van het Strategisch Beraad van de christendemocraten.

CDA zet in op kilometerheffing

NU 01.06.2012 DEN HAAG – Het CDA wil een aangepaste versie van de kilometerheffing invoeren. Ook wil de partij banken integer gedrag afdwingen door de sector meer regels op te leggen. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘Iedereen’ dat de partij vrijdag heeft presenteerd. In het vierde kabinet-Balkenende probeerde minister Eurlings (CDA) de kilometerheffing al in te voeren.

CDA wil één belastingtarief

Spits 01.06.2012 Als het aan Sybrand van Haersma Buma’s CDA ligt, komt er één belastingtarief van 35 procent voor alle werkende Nederlanders. Daar komt vervolgens voor hoge inkomens een extra zogenoemde ‘solidariteitsheffing’ bij. Hoe hoog die extra heffing moet zijn, weet het CDA nog niet.

Daarnaast geldt voor de hypotheekrenteaftrek ook één vast percentage. Het geheel wordt een ‘sociale vlaktaks’ genoemd. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde (concept)verkiezingsprogramma van het CDA.

‘Ontwikkelingshulp niet per se op 0,7%

Spits 01.06.2012 Als het aan het CDA ligt, is de afspraak dat Nederland 0,7 procent van het bruto binnenlands product weggeeft aan ontwikkelingshulp niet langer heilig. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dat bij de presentatie van het nieuwe CDA-verkiezingsprogramma.

CDA: Geen vast percentage naar ontwikkelingshulp

Elsevier 01.06.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wil af van de afspraak dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product wordt besteed aan ontwikkelingssamenwerking. Dat bleek vrijdag na de presentatie van het CDA-conceptverkiezingsprogramma.

‘Bij ontwikkelingssamenwerking moet het debat niet gaan over bezuinigingen, maar over de effectiviteit. 0,7 procent moet niet langer het doel zijn. Het doel moet zijn dat ontwikkelingshulp goed wordt besteed,’ zei Buma tegen BNR Nieuwsradio. ‘We moeten meer naar de onderlinge handel kijken en naar het wederzijds belang.’

Hervorming
Hij wil een grote hervorming van de internationale ontwikkelingssamenwerking. ‘Daar hoort niet meer een cijfer bij, maar een doel.’

‘Het kabinet gaat waarschijnlijk verder snijden in ontwikkelingshulp. Rijke particulieren en het bedrijfsleven kunnen mooi in dit gat springen. Neem een voorbeeld aan Bill Gates.’ Lees het hele Elsevier-commentaar van René van Rijckevorsel: Waarom moet overheid opdraaien voor hulp?

Zie ook:

CDA zet in op economische groei

Metro 01.06.2012 Het CDA wil de komende vijf jaar vol inzetten op economische groei. In het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma ligt de nadruk op economisch herstel. De partij doet tien aanbevelingen om Nederland ‘sterker uit de crisis’ te krijgen. Het programma heet ‘Iedereen’ en borduurt grotendeels voort op de uitkomsten van het strategisch beraad, zei partijvoorzitter Ruth Peetoom bij de presentatie.

Van Haersma Buma: Het gaat mij niet alleen om comazuipers

Trouw 01.06.2012 U bent geschrokken van het aantal comazuipers, is dat niet een beetje laat? Zeker nu de Eerste Kamer net een wet heeft aangenomen die zestien-minners verbiedt alcohol te bezitten, en het bovendien mogelijk maakt verkopers strenger te controleren.

Van Haersma Buma: “Het gaat mij niet om het moment, maar om het probleem. Ik ben net gekozen als lijsttrekker, dus in de positie om dit voorstel te doen, en vrijdag komen we met ons verkiezingsprogramma.   

Liesbeth Spies niet op CDA-lijst

NU 01.06.2012 AMSTERDAM – Liesbeth Spies staat niet op de lijst van het CDA bij de verkiezingen in september. Dat liet ze vrijdagmiddag weten. De huidig demissionair minister van Binnenlandse Zaken deed onlangs nog een gooi naar het lijsttrekkerschap bij het CDA. Ze verloor het van Sybrand van Haersma Buma.

Gerelateerde artikelen;

Liesbeth Spies niet beschikbaar voor CDA-kandidatenlijst

NRC 01.06.2012 Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, stelt zich niet beschikbaar voor de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen in september. Lees verder›

Spies niet verkiesbaar voor Tweede Kamer

AD 01.06.2012 Demissionair minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) is niet beschikbaar voor een plaats op de CDA-kandidatenlijst.  Spies zat van 2002 tot 2010 voor het CDA in de Tweede Kamer. Daarna was ze gedurende korte tijd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Sinds december vorig jaar is ze minister van Binnenlandse Zaken, als opvolger van Piet Hein Donner.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. De maatregel staat in het verkiezingsprogramma van het CDA dat vrijdag wordt gepresenteerd.

CDA: helemaal geen alcohol voor minderjarigen

Trouw 31.05.2012 Het CDA wil de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zegt dat vandaag in een interview in de Telegraaf. ‘Ik ben me rot geschrokken’, aldus Buma. ‘Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank.’ Nu is de leeftijdsgrens voor wijn en bier nog 16 jaar. Jongeren mogen vanaf 18 jaar sterke drank (meer dan 15 procent alcohol) kopen.

 ‘Alcohol vanaf achttiende’

Telegraaf 31.05.2012 Door het verhogen van de minimumleeftijd voor de aanschaf van alcohol wil het CDA de groeiende groep ‘comazuipers’ terugdringen. De partij pleit voor een totaal verkoopverbod aan minderjarigen.

CDA voor alcoholverbod jongeren onder achttien jaar

Elsevier 31.05.2012 Jongeren onder de achttien jaar mogen als het aan het CDA ligt geen alcohol meer kopen. De christen-democraten vinden dat er een eind moet komen aan de groeiende groep ‘comazuipers’ en wil daarom een totaalverbod voor minderjarigen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. De maatregel staat in het verkiezingsprogramma van het CDA dat vrijdag wordt gepresenteerd.

Wijn
‘Ik ben me rot geschrokken. Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank,’ zegt Van Haersma Buma.

Weblog José van der Sman: Dom: pubers op vakantie verbieden te drinken

ZIE OOK:

CDA wil verbod op kopen alcohol onder 18 jaar 

NU 31.05.2012 Het CDA wil de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Bekijk video –  ”Ik ben me rot geschrokken”, aldus Buma. ”Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank.”

Gerelateerde artikelen;

CDA wil alcoholverbod voor minderjarigen, verkoop vanaf 18 jaar›

NRC 31.05.2012 Het CDA wil dat de minimumleeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar gaat. Op die manier moet een einde komen aan de groeiende groep comazuipers onder jongeren. De maatregel staat in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, bevestigt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma berichtgeving in De Telegraaf.

CDA wil alcoholverbod voor minderjarigen

Metro 31.05.2012 Het CDA wil dat de minimumleeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar gaat. Op die manier moet een einde komen aan de groeiende groep comazuipers onder jongeren. De maatregel staat in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, bevestigt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma berichtgeving in de Telegraaf.

Alcoholbeleid verdeelt Kamer

NOS 31.05.2012 De Tweede Kamer is verdeeld over het idee om de leeftijd waarop jongeren bier en wijn kunnen kopen te verhogen naar 18. De helft is voor, de andere helft is tegen. Lange tijd was een meerderheid tegen zo’n verhoging.

CDA: minimumleeftijd aankoop alcohol omhoog

Telegraaf 31,05.2012 Door het verhogen van de minimumleeftijd voor de aanschaf van alcohol wil het CDA de groeiende groep ‘comazuipers’ terugdringen. De partij pleit voor een totaal verkoopverbod aan minderjarigen.

Geen achttien? (Bijna) geen druppel (meer)!

VK 31.05.2012 Het CDA nam vandaag in de Telegraaf een aanloopje naar de presentatie van haar verkiezingsprogramma, dat morgen verschijnt. De christendemocraten willen de leeftijdsgrens voor alcohol verhogen van zestien naar achttien jaar. Een week geleden werd de verscherpte Drank- en Horecawet aangenomen door de Eerste Kamer. Toen was het CDA nog afwachtend wat betreft verhoging van de leeftijdsgrens. Maar nu de partij om is, komt het einde van bier op je zestiende wel steeds dichterbij. Lijsttrekker Van Haersma Buma zegt zich ‘rot geschrokken’ te zijn. Dagelijks drinken maar liefst twee minderjarigen zichzelf een coma in, weet de CDA’er.

‘Keijzer moet weg als wethouder’

Telegraaf 26.05.2012 In een brief aan de burgemeester eist Leefbaar Purmerend zaterdag dat de CDA-wethouder opstapt, meldt RTV Noord-Holland. De Purmerendse CDA-fractievoorzitter Rob Duijker noemt de eis overdreven. Keijzer zelf wilde niet reageren op de eis, maar ze zei vrijdag in het Noordhollands Dagblad in ieder geval tot begin juli wethouder te willen blijven.

Leefbaar Purmerend: ‘CDA’ster Mona Keijzer moet opstappen als wethouder’

Trouw 26.05.2012 Leefbaar Purmerend eist het vertrek van CDA-wethouder Mona Keijzer. RTV Noord-Holland meldt dat volgens de fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend, Arie-Wim Boer, haar baan niet te combineren zou zijn met een landelijke carrière voor het CDA.

CDA-vrouwen niet op kieslijst

Telegraaf 26.05.2012 De bewindsvrouwen Marja van Bijsterveldt (minister van Onderwijs) en Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (staatssecretaris van Volksgezondheid) zijn niet beschikbaar voor een plek op de kieslijst van het CDA.

‘CDA had teveel aandacht voor crisis, te weinig voor zaken als moraal’

Trouw 25.05.2012 Het CDA heeft de afgelopen tijd teveel gepraat over de economische crisis en de broodnodige hervormingen en te weinig aan typisch christelijke thema’s als moraal, meent vertrekkend CDA-Kamerlid Mirjam Sterk.

Mirjam Sterk: Samenwerking met PVV niet herhalen

Elsevier 24.05.2012 CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt dat haar partij niet meer met de PVV moet regeren. Toch heeft het Kamerlid, dat woensdag haar vertrek uit de Kamer aankondigde, geen spijt van de samenwerking.  Dat zegt Sterk tegen de Volkskrant.

‘Als 1,2 miljoen kiezers de PVV een fatsoenlijke partij vinden, moet je ze een podium geven. Als je ze negeert, worden ze groter en dat is uiteindelijk niet goed voor het land,’ zegt Sterk. Toch vindt ze de samenwerking met de partij van Geert Wilders niet voor herhaling vatbaar.

Zie ook:

Mirjam Sterk: ‘Wat Wilders doet, is politiek vandalisme’

VK 24.05.2012 Vicefractievoorzitter Mirjam Sterk (CDA) verlaat na de verkiezingen de Kamer. ‘Samenwerking met de PVV is niet voor herhaling vatbaar.’

‘Als 1,2 miljoen kiezers de PVV een fatsoenlijke partij vinden, moet je ze een podium geven. Als je ze negeert, worden ze groter en dat is uiteindelijk niet goed voor het land. Die mensen hebben toch al het gevoel dat ze niet gehoord worden en dat wij zakkenvullers zijn met een driedaagse werkweek.’

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar

VK 23.05.2012  Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de aanstaande verkiezingen. In De Wereld Draait Door maakte ze woensdagavond kenbaar haar …

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar

AD 23.05.2012 Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de aanstaande verkiezingen. In De Wereld Draait Door maakte ze woensdagavond kenbaar haar ‘talenten’ en idealen elders te willen verwezenlijken.  ‘Na tien jaar is het tijd om plaats te maken, ik heb er geen genoeg van, ik heb het  met ontzettend veel plezier gedaan’, zei ze tegen tafelheer Matthijs van Nieuwkerk.

Mirjam Sterk verlaat Kamer

Telegraaf 23.05.2012 Mirjam Sterk verlaat de Tweede Kamer. Ze stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn in de Kamer. Dat maakte het CDA-Kamerlid woensdag bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Maar ze liet ook weten „het best leuk te vinden” als haar een ministerspost wordt aangeboden in een nieuwe regering.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar

Trouw 23.05.2012 Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de aanstaande verkiezingen. In De Wereld Draait Door maakte ze woensdagavond kenbaar haar …

‘Eerste vrouw’ Mirjam Sterk verlaat Tweede Kamer na verkiezingenVideo

‘NRC 23.05.2012 CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de aankomende parlementsverkiezingen .  Dat maakte zij vanavond bekend tijdens De Wereld Draait Door. Sterk liet weten dat het na tien jaar tijd is om “plaats te maken” binnen de partij.  Lees verder›

Mirjam Sterk verlaat Tweede Kamer

NU 23.05.2012 AMSTERDAM – Mirjam Sterk verlaat de Tweede Kamer. Dat maakte het CDA-Kamerlid woensdag bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Gerelateerde artikelen

Appels met peren vergelijken, daar zijn journalisten gek op

Trouw 22.05.2012 De strijd om het lijsttrekkerschap van PvdA en CDA laat zien dat opiniepeilers de verkeerde doelgroep ondervragen. Journalisten volgen deze dwaallichten collectief.

Een ezel stoot zich in het gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen. Ezels leren kennelijk van hun fouten. Snel ook, trouwens: één keer stoten is in de regel genoeg. Maar ja, je hebt ezels en journalisten. En het leervermogen van die laatste diersoort lijkt minder ontwikkeld te zijn, zeker als het gaat om de manier waarop met opiniepeilingen wordt omgegaan.

Van Agt verklapt geheimen van het Catshuis

VK 22.05.2012 Dries van Agt heeft als premier peentjes gezweet tijdens een ontvangst in het Catshuis van de Amerikaanse vicepresident Walter Mondale. De reden van zijn zorg was niet de een of andere heikele politieke kwestie, maar de gaten in het tafelkleed.

Van Agt verklapt geheimen

Telegraaf 22.05.2012 Dries van Agt heeft als premier peentjes gezweet tijdens een ontvangst in het Catshuis van de Amerikaanse vicepresident Walter Mondale. De reden van zijn zorg was niet de een of andere heikele politieke kwestie, maar de gaten in het tafelkleed.

van zijn zorg was niet de een of andere heikele politieke kwestie, maar de gaten in het tafelkleed.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stapt uit de politiek

Trouw 21.05.2012 Kathleen Ferrier stelt zichzelf niet verkiesbaar voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat maakte ze vanavond bekend. Ferrier: ‘Het was een ingewikkelde afweging. Je ziet dat er grote uitdagingen zijn voor ons land, ook voor mijn partij die de weg naar het radicale midden heeft teruggevonden. Maar uiteindelijk ben ik van mening dat je als je tien jaar iets gedaan hebt het tijd is om een stap opzij te doen en anderen een kans te geven. Ik stel mij niet herkiesbaar.’

Ferrier niet terug in Kamer

Telegraaf 21.05.2012 Kathleen Ferrier keert na de verkiezingen van 12 september niet meer terug in de Tweede Kamer. Dat heeft de CDA-politicus maandagavond bekendgemaakt.http://media.nu.nl/m/m1fzcuwas8ob.jpg

Ferrier keert niet terug in Tweede Kamer

NU  21.05.2012 Kathleen Ferrier keert na de verkiezingen van 12 september niet meer terug in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stapt uit de politiek

Elsevier 21.05.2012 CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier is niet verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Ferrier zegt dat zij een ‘intens gevoel van opluchting’ beleefde toen zij hoorde dat de onderhandelingen in het Catshuis waren mislukt. Dat heeft Ferrier maandagavond gezegd in EO-programma Knevel en Van den Brink. Ferrier heeft tien jaar in de Tweede Kamer gezeten.

Dissidenten
Het CDA-Kamerlid raakte in opspraak toen zij samen met Ad Koppejan de gedoogcoalitie met de PVV niet steunde. De twee werden aangemerkt als dissidenten. ‘Het vorige finest hour van het stel was tijdens de kabinetsformatie. Toen hadden ze grote, warmmenselijke bezwaren tegen die gemene rechtse PVV’ers die de regering tot deportatie van moslims zou dwingen.’  Weblog van Liesbeth Wytzes: Daar is het dappere duo Koppejan en Ferrier weer

 Zie ook:

Buma wil Mona Keijzer heel hoog op CDA-lijst

RTL 20.05.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat Mona Keijzer, die tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing … Buma is onder de indruk van Keijzer die in de strijd om het leiderschap bij het CDA volgens hem goed uitlegde hoe zij als wethouder in Purmerend last heeft van Haagse regels.

Buma wil Mona Keijzer heel hoog op CDA-lijst

Trouw 20.05.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat Mona Keijzer, die tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, ‘heel hoog’ op de kandidatenlijst moet komen te staan. Dat zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op zondag.

Buma ziet een prominente plek voor Keijzer weggelegd in de maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Hij kan zich voorstellen dat hij ook samen met haar het land in trekt in de campagne. Zij zou dan de rol van ‘running mate’ kunnen functioneren, beaamde Buma in het tv-programma.

Mona Keijzer mag hoog op CDA-lijst

Spits 20.05.2012 Als het aan CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma ligt, mag Mona Keijzer, die tweede werd bij de interne lijsttrekkersverkiezing van het CDA, “heel hoog” op de kandidatenlijst staan.

Mona Keijzer hoog op lijst

Telegraaf 20.05.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat Mona Keijzer, die tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, „heel hoog” op de kandidatenlijst moet komen te staan. Dat zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op zondag.

Van Haersma Buma wil Keijzer als running mate

Metro 20.05.2012 De vrijdag verkozen CDA-lijsttrekker, Sybrand van Haersma Buma, wil dat zijn voornaamste uitdager Mona Keijzer een prominente plaats op de kandidatenlijst krijgt. “Ik kan me voorstellen dat ik de komende tijd met haar het land intrek”, zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Buma wil Mona Keijzer heel hoog op CDA-lijst

NU 20.05.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vindt dat Mona Keijzer, die tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, ”heel hoog” op de kandidatenlijst moet komen te staan.

Gerelateerde artikelen;

Winst Buma is verlies voor CDA-mastodonten

Elsevier 19.05.2012 De zege van Sybrand van Haersma Buma bij de CDA-voorverkiezingen is een domper voor Herman Wijffels, Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin en andere ‘mastodonten’ die de interne race vervuilden met de oude controverse over samenwerking met de PVV

Zij sommeerden de CDA-leden níet op Van Haersma Buma te stemmen, omdat hij sinds 2010 meewerkte aan de gedoogcoalitie met Geert Wilders. Zij riepen op tot steun aan de onbekende Marcel Wintels. Maar die kwam niet verder dan 11 procent, terwijl Van Haersma Buma 51 procent haalde.

Helder
Het is nu al de tweede keer dat de CDA-leden zich direct uitspraken over de hete kwestie. De eerste keer was het bijzondere partijcongres te Arnhem, oktober 2010. Toen zette tweederde van de CDA’ers allerlei bezwaren opzij en werd de centrum-rechtse koers gesteund: het kabinet-Rutte, met gedoogcoalitie van PVV, moest er komen. Nu kiest het CDA ook weer helder voor de milde conservatief Van Haerma Buma. Wijffels, Hirsch Ballin en al die andere grote gewetens hebben daar voortaan rekening mee te houden. De meerderheid van het CDA wíl echt niet naar links.

Twijfels
Oud-premier Ruud Lubbers hield zich de afgelopen weken wijselijk stil. Daar kunnen de Wijffelsen nog iets van leren. Of zoals op de rechtervleugel van het CDA heet: ‘Hoe minder Wijffels, hoe minder twijfels.’ Opvallend is de score van nieuwkomer Mona Keijzer. Zij eindigde als tweede met 26 procent. De Purmerendse wethouder versloeg de zittende CDA-politici Henk Bleker, Liesbeth Spies en Madeleine van Toorenburg, die beschamend slechte scores behaalden.

Vernieuwing
Kennelijk hunkert de CDA-achterban óók naar vernieuwing en moeten er zoveel mogelijk nieuwe gezichten op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Bange vraag voor het CDA is hoeveel direct verkiesbare plaatsen de partij nog in de aanbieding heeft. Maar de voorverkiezing is een baken van eensgezindheid: doorgaan op de gematigd rechtse koers met veel nieuwe gezichten.

Mona Keijzer voelt zich geen verliezer

Trouw 19.05.2012 De Purmerendse wethouder Mona Keijzer is teleurgesteld dat ze tweede is geworden bij de verkiezing van de nieuwe CDA-lijsttrekker. Maar ze voelt …

Mona geen verliezer

Telegraaf 19.05.2012 De gang van zaken rond de beoordeling van Tofik Dibi als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks heeft alle betrokkenen onnodig beschadigd. Dat concludeert een geschillencommissie van de partij. Dan gaat het om Dibi, het partijbestuur en de kandidatencommissie.

Mona Keijzer voelt zich geen verliezer

Spits 19.05.2012 Ze werd dan wel tweede bij de verkiezing van de nieuwe lijsttrekker voor het CDA, toch voelt Mona Keijzer zich geen verliezer. Dat ze de Purmerendse wethouder vandaag in een interview met het Noordhollands Dagblad.

Mona Keijzer voelt zich geen verliezer

NU 19.05.2012 DEN HAAG – De Purmerendse wethouder Mona Keijzer is teleurgesteld dat ze tweede is geworden bij de verkiezing van de nieuwe CDA-lijsttrekker.  Maar ze voelt zich geen verliezer, zegt ze zaterdag in het Noordhollands Dagblad.

Boksen tegen de liberalen, maar wel met ze willen regeren

Trouw 19.05.2012  Het CDA zal zich in de komende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen profileren als een partij ‘van het nieuwe midden’, die veel meer dan de oude coalitiepartner VVD wil hervormen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de zorg en bij het vergroenen van belastingen.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom voorspelt dat haar partij de liberalen op die fronten gaat aanvallen: “Wij zijn anders dan de VVD, die alleen maar het huishoudboekje van de staat op orde wil brengen”.

Bleker baalt van verlies

AD 19.05.2012 Avondenlang was Henk Bleker niet van de buis te slaan. Hij werd in zijn campagne bijgestaan door de bekende spindoctor Jack de Vries. Toch stemde slechts 7,3 procent van de CDA-leden op ‘Eerlijk Helder Henk’. Toen Bleker de uitslag hoorde, baalde hij stevig, vertelt hij aan het AD. ‘Ik heb wel even een half uur rond de boerderij gelopen om het te verwerken.’

CDA achter Van Haersma Buma

Parool 19.05.2012 De nieuwe CDA-leider Sybrand van Haersma Buma gaat met een fors mandaat de verkiezingscampagne in. Daarmee opent het AD. Van Haersma Buma haalde bij de leiderschapsverkiezingen maar liefst 51 procent van de stemmen. De nummer twee, Mona Keijzer, bleef steken op een kwart van de stemmen.

Van Haersma Buma: ‘Ik zal knokken voor elke kiezer’

NRC 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is zojuist als nieuwe lijsttrekker van het CDA op het partijbureau gepresenteerd door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Van Haersma Buma zei te zullen knokken voor elke kiezer. Hij hoopt ook dat deze uitslag het CDA zal verenigen.

CDA-leider Buma: Ik wil respect en fatsoen terugbrengen

Elsevier 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma werd vrijdag door een meerderheid van de leden gekozen tot lijsttrekker van het CDA. Hij wil bouwen aan een sterk CDA en respect en fatsoen terug brengen. Dat heeft Buma vrijdag op het partijkantoor in Den Haag gezegd. Hij gaf aan overweldigd te zijn door de uitslag van de stemming. Hij kreeg ruim 51 procent van de stemmen.

Buma: ‘Ik hoop dat deze uitslag alle CDA’ers zal verenigen’

VK 18.05.2012  Met 51,4 procent van de stemmen is Sybrand van Haersma Buma gekozen tot lijsttrekker voor het CDA. Om 16.00 uur hield hij zijn eerste speech in zijn nieuwe functie op het partijbureau in Den Haag. ‘Ik zal er staan voor u.’  Het woord was eerst aan partijvoorzitter Ruth Peetoom. ‘Deze verkiezingen hebben het CDA op een meer dan positieve manier in het daglicht gezet.’

Lees ook Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker CDA – 18/05/12

CDA-panel over Van Haersma Buma: ‘Hij moet zich omringen met Mona’s’

VK 18.05.2012  Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Wat moet de kersverse nieuwe leider nu doen? Het CDA-panel van Volkskrant.nl geeft commentaar.

Lees ook Het CDA-panel spreekt zich uit: is Van Haersma Buma nog wel te kloppen? – 08/05/12

Lees ook Het CDA-panel keurt Van Haersma Buma: ‘Hij is een nog niet versleten merk’ – 27/04/12

PvdA hoort er voor Van Haersma Buma ‘gewoon bij’

NU 18.05.2012 “De PvdA hoort er gewoon bij als het erom gaat ‘ja’ te zeggen tegen oplossingen voor Nederland”, stelt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in een interview met NU.nl. Vrijdag werd Van Haersma Buma voorgedragen als lijsttrekker. Hij kreeg 51,4 procent van de stemmen van CDA-leden.

‘Henk Bleker komt na verkiezingen niet terug in politiek’

Elsevier 18.05.2012  Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker wil niet op de kieslijst voor het CDA en verlaat na de verkiezingen in september de politiek. Bleker werd vierde bij de lijsttrekkerverkiezingen van de partij. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden.

Bleker, die campagne voerde met de slogan ‘Eerlijk, Helder Henk’ kreeg 7,3 procent van de stemmen en eindigde daarmee na Sybrand van Haersma Buma en nieuwkomers Mona Keijzer en Marcel Wintels. Als kandidaat werd Bleker bijgestaan door CDA-spindoctor en voormalig staatssecretaris Jack de Vries. Tijdens debatten viel hij op door zich af te keren van kernenergie en megastallen.

De staatssecretaris kreeg veel kritiek op zijn kandidatuur. Partijprominent Herman Wijffels liet weten dat Bleker beter terug kan naar zijn pony’s. Volgens de econoom had Bleker in 2010 als interim-partijvoorzitter ook geen staatssecretaris moeten worden. ‘Bestuurlijk-ethisch dubieus,’ aldus Wijffels.

Zie ook: Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker

Bleker niet in Tweede Kamer – beraadt zich op zijn toekomst

NRC 18.05.2012 Henk Bleker wil niet voor het CDA in de Tweede Kamer nu hij niet de nieuwe lijsttrekker van zijn partij is geworden. Dat meldden verschillende media vandaag op basis van gesprekken met ingewijden. De vermeende beslissing van Bleker komt niet echt als een verrassing. Lees verder›

Bleker niet verder in Kamer na verloren CDA-verkiezing

Parool 18.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker wil niet voor het CDA in de Tweede Kamer, nu hij geen lijsttrekker van het CDA wordt. Dat heeft hij vanmiddag laten weten, melden ingewijden.

Bij de interne partijverkiezingen om het lijsttrekkerschap van de partij won Sybrand van Haersma Buma, Bleker eindigde op een teleurstellende vierde plaats, achter Mona Keijzer en Marcel Wintels, met 7,3 procent van de stemmen.

Exit voor Eerlijk, Helder, Henk

Spits 18.05.2012 Vandaag werd bekend dat fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma met meer dan 51 procent van de stemmen is verkozen tot lijsttrekker van het CDA. Bleker is vierde geworden met slechts 7,3 procent van de stemmen.

‘Bleker ziet af van plaats op CDA-lijst’

Metro 18.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker wil niet voor het CDA de Tweede Kamer in nu hij niet de nieuwe lijsttrekker van zijn partij is geworden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van ingewijden.

‘Bleker ziet af van plaats op CDA-lijst’

NU 18.05.2012 AMSTERDAM – Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker wil niet voor het CDA de Tweede Kamer in nu hij niet de nieuwe lijsttrekker van zijn partij is geworden.

‘Bleker niet terug in Kamer’

Telegraaf 18.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker keert niet terug in de Tweede Kamer, nu hij de strijd om het lijsttrekkerschap heeft verloren.

Buma overdonderd

Telegraaf 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is „overweldigd” door de verkiezing in één ronde als CDA-lijstrekker. „Ik ben overdonderd door deze uitslag”, aldus Van Haersma Buma op het partijkantoor van het CDA in Den Haag.

Van Haersma Buma overweldigd door resultaat

Metro 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma, die door de leden van zijn partij in één ronde werd verkozen tot lijsttrekker van het CDA, was ‘overweldigd’ en ‘overdonderd’ door het resultaat. Dat zei hij vrijdagmiddag op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag. “Ik had met veel rekening gehouden, maar niet met dit.”

Buma kreeg 51,4 procent van stemmen

Spits 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma, die eerder vandaag werd verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van het CDA, kreeg in de eerste stemronde 51,4 procent van de stemmen. Dat maakte het CDA vanmiddag bekend. Die krappe meerderheid was genoeg om direct gekozen te worden.

Felicitaties Van Haersma Buma

Telegraaf 18.05.2012 De vrijdag gekozen CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma krijgt kort na zijn verkiezing van verscheidene kanten felicitaties, ook van concurrenten bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

PROFIEL: Van Haersma Buma

Telegraaf 18.05.2012 Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is vrijdag door de leden van het CDA aangewezen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

‘Grote blijk van vertrouwen’

Telegraaf 18.05.2012 Voor partijvoorzitter Ruth Peetoom is de verkiezing in één ronde van Sybrand van Haersma Buma als lijsttrekker van het CDA een verrassing. „Het heeft mij ook overvallen”, zei ze vrijdag op het partijkantoor van het CDA.

Sybrand Buma gekozen tot lijsttrekker CDA

CDA vrijdag 18 mei 2012 – Sybrand van Haersma Buma is door de leden van het CDA gekozen tot lijsttrekker voor de verkiezingen op 12 september aanstaande. In één stemronde behaalde hij de meerderheid van de stemmen waardoor een tweede stemronde vervalt.  » Lees verder


Sybrand van Haersma Buma nieuwe CDA-lijsttrekker

Elsevier 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij heeft bij de interne verkiezing de meerderheid van de stemmen gehaald. Hierdoor komt een tweede stemronde te vervallen. Dat heeft het CDA vrijdag bekendgemaakt. CDA-leden konden tot 12.00 uur stemmen op hun favoriete kandidaat. Van de leden heeft 54,9 procent zijn stem uitgebracht.

Zie ook: CDA-leden mogen kiezen

Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Parool 18.05.2012 Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft in de eerste ronde van de CDA-lijsttrekkersverkiezingen meer dan de helft van de stemmen gekregen. Hij is de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Hij liet de andere kandidaten Mona Keijzer, Henk Bleker, Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg en Marcel Wintels achter zich.

Van Haersma Buma lijsttrekker

Telegraaf 18.05.2012 CDA-leden kiezen Sybrand van Haersma Buma in de eerste ronde tot lijsttrekker. Hij kreeg meer dan 50 procent van de stemmen.

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Spits 18.05.2012 Het was even spannend bij het CDA. Zou er nog een stemronde moeten komen omdat er meerdere mensen zich kandidaat hadden gesteld voor het lijsttrekkerschap, of kreeg er één zo veel stemmen dat ze aan één ronde genoeg hadden? Nu is de kogel door de kerk. Sybrand van Haersma Buma gaat de kar trekken.

Sybrand van Haersma Buma wordt de lijsttrekker van het CDA

NRC 18.05.2012 Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hij heeft in de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezing een meerderheid van de stemmen gehaald. Dat heeft het CDA vanmiddag bekendgemaakt. Bronnen zeggen tegen NRC Handelsblad dat Van Haersma Buma 51 procent van de stemmen kreeg.

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Metro 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot lijsttrekker van het CDA bij de komende verkiezingen. Dat maakte de partij vrijdag bekend. De huidige voorzitter van de Tweede Kamerfractie haalde genoeg stemmen en daarmee is geen tweede ronde nodig. Ook in de peilingen was Van Haersma Buma favoriet.

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA

NU 18.05.2012 Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot lijsttrekker van het CDA.  Bekijk video – De huidige fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer heeft tijdens de eerste stemronde tenminste 50 procent van de stemmen van CDA-leden gekregen. Dat maakt de partij vrijdag bekend. Volgende artikel Profiel: Sybrand van Haersma Buma

Gerelateerde artikelen;

Media-aandacht brengt CDA nog geen renaissance

VK 18.05.2012 Vandaag wordt bekend of het CDA een nieuwe lijsttrekker heeft, of dat er nog een tweede ronde volgt. Van Haersma Buma en Keijzer zijn koplopers.

Het moest de wederopstanding worden van het CDA: de lijsttrekkerscampagne. Twee weken lang draafde het zesspan van lijsttrekkerskandidaten door het land; de ‘Haagse’ kandidaten Sybrand van Haersma Buma, Henk Bleker, Liesbeth Spies en Madeleine van Toorenburg, en de outsiders Marcel Wintels en Mona Keijzer.

Lees ook Van Haersma Buma en Keijzer steeds dichter bij elkaar in peiling CDA-kiezer – 17/05/12

Lees ook CDA moet wennen aan openlijke strijd – 17/05/12

CDA’ers kunnen stemmen tot 12u

NOS 18.05.2012 Het CDA laat vanmiddag weten of de interne verkiezing van een lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen al na één ronde een winnaar heeft opgeleverd of dat er een tweede ronde nodig is.

Spannende dag CDA: winnaar eerste ronde bekend

Elsevier 18.05.2012 De eerste ronde van de CDA-lijsttrekkersverkiezingen komt vrijdag ten einde. De partij maakt bekend of al na één ronde duidelijk is wie de partij gaat leiden of dat er nog een verkiezingsronde nodig is.

Alleen als een van de zes kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, wordt hij of zij de CDA-lijsttrekker. Kandidaten Sybrand van Haersma Buma, Liesbeth Spies, Henk Bleker, Marcel Wintels, Mona Keijzer en Madeleine van Toorenburg zijn de afgelopen week met elkaar in debat gegaan.

Uit een peiling bleek zondag dat 35 procent van hen achter Van Haersma Buma staat en 31 procent achter Keijzer. Zo zei Aart Jan de Geus, oud-minister en voorzitter van het Strategisch Beraad, dat Keijzer over alle eigenschappen beschikt om een goede lijsttrekker te worden.

Econoom Herman Wijffels zegt dat zijn partij een ‘nieuw gezicht’ nodig heeft. Keijzer of Wintels vindt hij het meest geschikt. Wijffels ziet niets in Bleker als kandidaat.

Van Haersma Buma is voor Leon Frissen, voormalig gouverneur van Limburg, een geschikte kandidaat. ‘Sybrand straalt integer leiderschap uit. Hij heeft een sobere vorm van communiceren. Dat past heel erg bij het CDA,’ aldus Frissen tegen elsevier.nl.

Commentaar Eric Vrijsen: Dibi, Sap, Buma of Spies: spetterend wordt het niet

En de weblog van Afshin Ellian: Heel radicaal: het CDA heeft geen

Zie ook:

D-Day voor CDA

Telegraaf 18.05.2012   Het CDA laat vrijdagmiddag weten of de interne verkiezing van een lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen al na een ronde een winnaar heeft opgeleverd of dat er een tweede ronde nodig is.

CDA maakt vandaag uitslag eerste ronde lijsttrekkersverkiezing bekend

NRC 18.05.2012 Het is een spannende dag voor de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA. De partij maakt vandaag de uitslag van de eerste ronde bekend. Wint een kandidaat meer dan de helft van alle stemmen, dan is diegene de nieuwe partijleider. Maar het lijkt erop dat er een tweede ronde komt In de peilingen is er namelijk geen kandidaat die de 50 procent haalt. Sybrand van Haersma Buma gaat aan kop, maar heeft concurrentie van de verrassend goed presterende Purmerendse wethouder Mona Keijzer

Van Haersma Buma en Keijzer steeds dichter bij elkaar in peiling CDA-kiezer

Parool 17.05.2012 Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer komen steeds dichter bij elkaar te liggen in peilingen over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA zou moeten worden. Maurice de Hond peilde gisteren voor de derde keer de populariteit van de zes kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap.

CDA twijfelt tussen Buma en Keijzer

Spits 17.05.2012 De strijd om het lijsttrekkerschap voor het CDA wordt vooral gevoerd tussen fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Buma heeft de support van 35 procent van CDA-kiezers, Keijzer volgt met 31 procent. De rest blijft ver achter.

Van Haersma Buma en Keijzer steeds dichter bij elkaar in peiling CDA-kiezer

Trouw 17.05.2012 Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer komen steeds dichter bij elkaar te liggen in peilingen over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA zou moeten worden. Maurice de Hond peilde gisteren voor de derde keer de populariteit van de zes kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap.

Van Haersma Buma en Keijzer populairst bij CDA-kiezers

Elsevier 17.05.2012 CDA-kandidaten Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer zijn nog steeds het populairst onder CDA-kiezers. De fractievoorzitter en de wethouder uit Purmerend laten de andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap ver achter zich. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de CDA-kiezers staat 35 procent achter Van Haersma Buma en 31 procent achter Keijzer.

Zie ook:

Buma en Keijzer populairst

Telegraaf 17.05.2012 Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer doen het onveranderd goed in een peiling van Maurice de Hond onder CDA-kiezers.

CDA moet wennen aan openlijke strijd

Trouw 17.05.2012 Meer en meer CDA-prominenten laten weten op wie ze stemmen. In Amerika is het tijdens de voorverkiezingen heel normaal dat bekende politici hun voorkeur voor kandidaten uitspreken. Maar bij het CDA moeten ze er bij de eerste lijsttrekkersverkiezing in de geschiedenis nog even aan wennen, zo lieten bekende CDA’ers weten aan het ANP.

CDA moet wennen

Telegraaf 17.05.2012 Meer en meer CDA-prominenten laten weten op wie ze stemmen. In Amerika is het tijdens de voorverkiezingen heel normaal dat bekende politici hun voorkeur voor kandidaten uitspreken. Maar bij het CDA moeten ze er bij de eerste lijsttrekkersverkiezing in de geschiedenis nog even aan wennen, zo lieten bekende CDA’ers weten aan het ANP.

Strijd om lijsttrekkerschap CDA wordt steeds spannender

NU 17.05.2012 AMSTERDAM – De strijd om het lijsttrekkersschap van het CDA wordt steeds spannender. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Maurice de Hond.

Gerelateerde artikelen;

Frissen: Van Haersma Buma moet CDA-leider worden

Elsevier 16.05.2012 Leon Frissen, voormalig gouverneur van Limburg en een autoriteit in het CDA, spreekt zich in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap volledig uit voor Sybrand van Haersma Buma.

In een interview met Elsevier.nl zegt Frissen: ‘Sybrand straalt integer leiderschap uit. Hij heeft een sobere vorm van communiceren. Dat past heel erg bij het CDA. Hij heeft diepgang en een bestuurlijk tintje. Hij bezit ook een mooie, relativerende humor.’

Zie ook:

Frissen vol lof over CDA-kandidaat Van Haersma Buma

Trouw 16.05.2012 Leon Frissen, voormalig gouverneur van Limburg en CDA-prominent, geeft de voorkeur aan Sybrand van Haersma Buma als CDA-lijsttrekker. Dat zegt hij op Elsevier.nl. ‘Sybrand straalt integer leiderschap uit. Hij heeft een sobere vorm van communiceren. Dat past heel erg bij het CDA. Hij heeft diepgang en een bestuurlijk tintje. Hij bezit ook een mooie, relativerende humor’, vindt Frissen.

Politiek leider hoort in Tweede Kamer te zitten

Trouw 16.05.2012  Politici kunnen leren uit het verleden: als ze in de Kamer gaan zitten, is dat goed voor de politiek én de partij.  Sybrand van Haersma Buma heeft gezegd dat hij als lijsttrekker in de Tweede Kamer zal blijven om de CDA-fractie aan te voeren, ook als het CDA weer in het kabinet komt na de verkiezingen. Dat is zeer toe te juichen. De andere kandidaat-lijsttrekkers van het CDA en de andere partijen moeten dat ook expliciet verklaren, voordat hun partij hen als lijsttrekker kiest of benoemt.

Bleker: uitspraken Wijffels onder de gordel

Trouw 16.05.2012 De uitspraken van oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels dat de toekomst van staatssecretaris Henk Bleker ‘bij de pony’s’ is, is onder de gordel. Dat zei Bleker, die tevens kandidaat-fractievoorzitter voor het CDA is, gisteravond bij Knevel en Van den Brink.

Bleker: kritiek onder de gordel

Telegraaf 16.05.2012 Onder de gordel. Zo reageerde Henk Bleker, een van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de CDA, dinsdagavond op de kritiek van zijn partijgenoot Herman Wijffels.

‘Kritiek Wijffels onder de gordel’

NU 16.05.2012 HILVERSUM – Onder de gordel. Zo reageerde Henk Bleker, een van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de CDA, dinsdagavond op de kritiek van zijn partijgenoot Herman Wijffels.

CDA-prominent Wijffels: Bleker heeft toekomst bij pony’s

Elsevier 15.05.2012 CDA-prominent Herman Wijffels ziet het liefst dat Mona Keijzer of Marcel Winstels lijsttrekker wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Henk Bleker vindt hij geen geschikte kandidaat.

Dat heeft Wijffels dinsdag gezegd tegen de KRO. CDA-leden kunnen tot vrijdag hun stem uitbrengen. Als geen van de kandidaten dan een absolute meerderheid heeft, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar een volgende ronde.

Zie ook:

‘Bleker heeft toekomst bij pony’s’

Trouw 15.05.2012 Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels ziet niets in Henk Bleker als nieuwe CDA-leider. Volgens Wijffels heeft Bleker na de verkiezingen van 2010 een bestuurlijk-ethisch dubieuze rol gespeeld. ‘Die heeft vooral toekomst bij zijn pony’s’, zei Wijffels voor de radiomicrofoon van de KRO.

Wijffels hoopt op nieuw gezicht bij CDA

NU 15.05.2012 CDA-prominent Herman Wijffels ziet het liefste een nieuw gezicht gekozen worden tot CDA-lijsttrekker.  Dat zei de econoom dinsdag in gesprek met KRO radio.

Wijffels heeft een voorkeur voor Mona Keijzer of Marcel Wintels, die beide in de race zijn om het gezicht van het CDA te worden voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen op 12 september.

Lees meer over dit onderwerp;

CDA-lijsttrekker is gebaat bij terugkeer naar midden politiek

Trouw 15.05.2012 De strijd om het leiderschap van het CDA is meer dan een wedstrijd in televisie-welsprekendheid. De leden mogen verwachten dat de concurrenten niet alleen duidelijk maken wat zij nastreven als het CDA alleen op de wereld zou zijn, maar ook hoe zij handelen in geval van politieke dilemma’s en controverses. Vragen over de ervaringen in de samenwerking met de PVV worden daarbij te gemakkelijk weggezet als irrelevant, omdat die periode toch voorbij is, of met vertroebelende opmerkingen alsof dat een persoonlijke aanval zou zijn.

Buma: CDA nooit meer met PVV

Spits 14.05.2012 Als het aan Sybrand van Haersma Buma ligt, zal het CDA onder zijn leiding nooit met de PVV in zee gaan. Dat stelde de fractieleider tijdens een interview op BNR. “Dus ook niet als er geen enkele andere optie meer rest”, benadrukte hij.  “De volgende keer dat we met de PVV zouden gaan praten, weten we door het mislukte Catshuisakkoord dat ze op de laatste dag toch opeens kunnen zeggen ‘we doen het toch maar niet’”, aldus Buma.

Van Haersma Buma: geen nieuwe regel asieljongeren

VK 14.05.2012   CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is tegen een algemene regel voor asieljongeren. Dat stelde hij vanochtend op BNR in een reactie op de kritiek die 81 lokale CDA-fracties hebben op het asielbeleid van minister Leers.

81 lokale fracties van het CDA hebben een brief gestuurd aan de CDA-fractieleden in de Tweede Kamer. Daarin roepen ze de fractie op om voorstellen voor een humaner asielbeleid te steunen.

Lokale CDA-fracties eisen humaner asielbeleid van partijgenoot Leers

NRC 14.05.2012 Het asielbeleid van Gerd Leers is niet humaan genoeg. Daarom hebben 81 lokale fracties van zijn eigen CDA bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer aangedrongen op actie, schrijft Trouw vandaag. Een verblijfsvergunning voor in Nederland geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn.

De gemeentelijke fracties schreven brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogeheten wortelingswet te steunen. In die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen asielgezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning. Dit moet gevallen als de Angolese Mauro voorkomen.

CDA-fracties vinden asielbeleid Leers niet humaan genoeg

VK 14.05.2012  81 lokale CDA-fracties vinden het asielbeleid van demissionair minister Leers niet humaan genoeg. In brieven aan hun partijgenoten in de Tweede Kamer dringen ze aan op actie. Mede-initiatiefnemer Charles Claessens, fractievoorzitter van het CDA in Heerlen, bevestigde vandaag berichtgeving hierover in Trouw.

CDA’ers op de bres voor asielkinderen

Trouw 14.05.2012 Het asielbeleid van demissionair minister Leers is niet humaan genoeg, vinden 81 lokale CDA-fracties. In brieven aan hun partijgenoten in de Tweede Kamer dringen ze aan op actie. Een verblijfsvergunning voor hier geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn.

Op initiatief van CDA Heerlen schreven de fracties brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogenoemde wortelingswet te steunen. Volgens die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen gezinnen met kinderen die door lange procedures langer dan acht jaar in Nederland verblijven (en hier ‘geworteld’ zijn) een verblijfsvergunning.

CDA wil doorgaan met aanleggen wegen

Trouw 14.05.2012 Het CDA roept de oppositiepartijen op goed na te denken voordat zij grote infrastructuurprojecten in de ijskast zetten. Volgens Tweede Kamerlid Sander de Rouwe zou dat niet alleen slecht zijn voor de economie, maar ook voor de natuur.

‘Het geld dat we overhouden doordat we nu goedkoop kunnen aanbesteden, kan dan worden besteed aan een betere inpassing’, vindt hij.

De kandidaten wilden niet vooruitlopen op mogelijke coalities na de verkiezingen, maar gaven wel alle zes aan dat moet worden geprobeerd ‘dicht in de buurt te blijven’ van middenpartijen VVD en PvdA. Daarbij lieten ze alle zes weten na 12 september liever met het PvdA van Diederik Samsom samen te willen werken, dan met de SP van Emile Roemer.

CDA’ers pakken Wilders aan en omarmen Samsom

VK 12.05.2012 De CDA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap hebben zich zaterdagavond in een livedebat tijdens het programma Nieuwsuur fel afgezet tegen Geert Wilders. De pijlen waren tijdens het debat vooral op Geert Wilders gericht. Sybrand van Haersma Buma noemde Wilders’ uitspraken vandaag – over een intimiderende Mark Rutte tijdens het Catshuisberaad – ‘overdreven’ en ‘kleinzielig’. ‘Ik kon die woedeuitbarsting van Rutte juist heel goed begrijpen’, aldus Van Haersma Buma, die zelf bij het beraad aanwezig was.

Opkomst dwingt CDA naar grotere locaties

NU 12.05.2012 ZEIST – Het CDA heeft grotere locaties geboekt voor de laatste twee lijsttrekkersdebatten volgende week omdat de belangstelling zo groot is. Peetom zei ”tevreden” te zijn over de lijsttrekkersdebatten tot dusver. Het was in het begin even wennen, maar iedereen zit volgens haar nu in de ”campagnemodus”. De discussies zijn nu ”dieper en breder” dan in het begin.

Lees meer over dit onderwerp;

CDA naar grotere locaties

Telegraaf 11.05.2012 Het CDA heeft grotere locaties geboekt voor de laatste twee lijsttrekkersdebatten volgende week omdat de belangstelling zo groot is. Dat zei partijvoorzitter Ruth Peetoom vrijdagavond in Zeist waar een debat was tussen de kandidaat-lijsttrekkers op het congres van het CDJA, de jongerenorganisatie van de partij.

Meer kiezen is nodig – liefst over echte onderwerpen

NRC 12.05.2012 Gezellig is het wel, zo’n CDA-leiderschapsrace. Het gaat er echt bij horen. Zaaltjes met slecht geluid en een tv-opstelling. De politiek volgt soepel de formats van John de Mol. Waarom ook niet, iedereen is gewend aan alle Voice-varianten. Waar bleef Jack de Vries donderdag bij Pauw & Witteman, zijn stoel omdraaiend om een bod uit […]

Zonder debat over PVV-geschiedenis blijft de wond etteren

Trouwv 12.05.2012 Toen het CDA toch besloot in de gedoogcoalitie met de PVV te stappen, moest het ‘nee-kamp’ zijn mond houden. Nu wordt de tegenstanders van toen weer het zwijgen opgelegd. ‘Het recente verleden wordt weggemoffeld.’

‘Nu het CDA afdrijft van de PVV, wil ik er weer bij zijn’

Trouw 12.05.2012 Anderhalf jaar lang was Bert Westerink uit Groningen een beetje ontrouw aan zichzelf. In een democratie hoort een burger lid te zijn van een politieke partij, vindt hij. Dertig jaar hield hij zich aan dit principe en was hij lid van het CDA – en partijbestuurslid, en wethouder van Groningen.

Bleker slikt kritiek op begrotingsakkoord in

Metro 12.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) slikt zijn kritiek op het onlangs bereikte begrotingsakkoord in. Op Twitter laat hij weten het akkoord te steunen. De kandidaat-lijsttrekker uitte zaterdag in het AD kritiek op het zogenoemde Kunduz-akkoord

Henk Bleker verzet zich tegen Kunduz-akkoord

Elsevier 12.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vreest voor de gevolgen van het Kunduz-akkoord. Hij denkt dat de daarin voorgestelde aanpassingen van het ontslagrecht desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers. Dat zegt de kandidaat-lijsttrekker voor het CDA zaterdag in een interview met het AD.

Hypotheekrenteaftrek
Ook waarschuwt hij voor de gevolgen van het bezuinigingsplan voor mensen met modale inkomens. Die kunnen volgens hem geen huis meer kopen als de hypotheekrenteaftrek te ingrijpend wordt aangepast.

Zie ook: Van Haersma Buma en Keijzer in trek bij CDA-raadsleden

Bleker vreest voor gevolgen van Kunduz-akkoord

Trouw 12.05.2012  Bleker, die zich kandidaat heeft gesteld voor het leiderschap van het CDA, waarschuwt ook voor de gevolgen van het bezuinigingsplan voor de mensen met modale inkomens. Die kunnen volgens hem geen huis meer kopen als de hypotheekrenteaftrek te ingrijpend wordt aangepast. Bleker voorziet dat zijn partij kiezers verliest als het akkoord dat CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de val van het kabinet sloten, te hard uitpakt voor de potentiële achterban.

Bleker vreest voor gevolgen van Kunduz-akkoord

VK 12.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker vreest voor de gevolgen van het Kunduz-akkoord. Hij denkt dat de daarin voorgestelde aanpassingen van het ontslagrecht desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers.

Bleker vreest voor Kunduz-akkoord

Spits 12.05.2012 Henk Bleker is alles behalve blij met het vreest Kunduz-akkoord. De demissionair staatssecretaris van Economische Zaken zegt te vrezen voor de gevolgen ervan. Hij denkt dat de daarin voorgestelde aanpassingen van het ontslagrecht desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers. Dat zegt de kandidaat-lijsttrekker voor het CDA vandaag in een interview met het AD.

Bleker tegen Kunduz-akkoord

Telegraaf 12.05.2012 Ook waarschuwt hij voor de gevolgen van het bezuinigingsplan voor mensen met modale inkomens. Die kunnen volgens hem geen huis meer kopen als de hypotheekrenteaftrek te ingrijpend wordt aangepast.

Bleker vreest voor gevolgen Kunduz-akkoord

Metro 12.05.2012 Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) heeft kritiek op de afspraken uit het Kunduz-akkoord over het ontslagrecht. Hij vreest dat de daarin voorgestelde aanpassingen desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers.

Bleker uit kritiek op Kunduz-akkoord

Demissionaire staatssecretaris vreest dat veranderingen desastreuze gevolgen heeft

NU 12.05.2012 DEN HAAG – Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker vreest voor de gevolgen van het Kunduz-akkoord. Hij denkt dat de daarin voorgestelde aanpassingen van het ontslagrecht desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers. Dat zegt de kandidaat-lijsttrekker voor het CDA zaterdag in een interview met het AD.

Lees meer over dit onderwerp;

Het CDA-debat gaat over de eigen navel

VK 11.05.2012 Voor de bühne kiest het CDA een nieuwe leider, maar intern moet er een diepe kloof worden overbrugd die is ontstaan door de samenwerking met de PVV. Heeft de partij nog richting en regie nu Maxime Verhagen de voordeur achter zich dichttrekt?

Officieel bekreunt het CDA zich dezer dagen om een nieuwe leider. Wie van de zes kandidaten spreekt er aan? Wie is de ware ‘radicaal in het midden’, zoals de partijlijn luidt? Wie is meer christelijk, zeg maar van de Bergrede, en wie meer conservatief, à la de Duitse zusterpartij CDU? Dat zouden allemaal thema’s kunnen zijn in de schoonheidswedstrijd tussen de troonpretendenten.

Meeste CDA-leden willen nog steeds met 130 over de snelweg

Trouw 10.05.2012  Lijsttrekkerskandidaten moeten over een smal koord lopen: afstand nemen van Wilders, maar niet van het kabinetsbeleid. Jack de Vries heeft dat goed door.

Het CDA is altijd een sterke bestuurlijke middenpartij geweest, die vele goede bestuurders heeft voortgebracht. De grote CDA-leiders kwamen automatisch bovendrijven, zij werden uiteindelijk door de partijelites benoemd: Van Agt, Lubbers en Balkenende. De kiezers en partijleden waren destijds nog lijdzaam.

De leider die het CDA nu gaat kiezen, is cruciaal voor de toekomst van de partij

Trouw 07.05.2012 Het is de nieuwe mode in de politiek: geen zichzelf respecterende moderne politieke partij zal het nog in haar hoofd halen een lijsttrekker aan de kiezer te presenteren van wie niet eerst via een verkiezing onder de leden is vastgesteld dat hij of zij een groot draagvlak heeft.

Het is één van de tastbare gevolgen van de opkomst van Pim Fortuyn, die afgelopen weekeinde werd herdacht omdat hij tien jaar geleden werd vermoord. Fortuyn streefde een opener democratie na. Daarvan is nog niet veel terechtgekomen, maar het heeft in de politieke partijen wel gevolgen gehad.

Commentaar van Eric Vrijsen: Ruk naar links van CDA is studeerkamer- gedoe

En de weblog van Afshin Ellian: Heel radicaal: het CDA heeft geen strategie

Jongerenpartij: CDA moet echt gaan hervormen

Parool 07.05.2012 De nieuwe CDA-top moet echt gaan hervormen en geen ‘oude maatregelen meer uit de kast halen en afstoffen’. Dat is het dwingende advies aan de CDA-partijtop van Arrie Vis, voorzitter van het CDJA, de jongerentak van de partij. Hij zegt dit in een interview met het ANP voor Nu.nl.

‘CDA moet hervormen’

Telegraaf 07.05.2012 De nieuwe CDA-top moet echt gaan hervormen en geen „oude maatregelen meer uit de kast halen en afstoffen”. Dat is het dwingende advies aan de CDA-partijtop van Arrie Vis, voorzitter van het CDJA, de jongerentak van de partij.

CDA’ers weten niet waar partij voor staat

Metro 07.05.2012  Voor 64 procent van de kiezers is het onduidelijk waar het CDA voor staat. Ook 40 procent van de CDA-stemmers vindt dat niet helder. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

‘CDA-fractieleider moet gaan doorpakken’

NU 07.05.2012 Geen hypotheekrenteaftrek meer voor huizen duurder dan 3,5 ton. Het ontslagrecht op de schop. De zorg hervormen. En voorlopig niet meer samenwerken met de PVV. Echt hervormen in plaats van ”oude maatregelen uit de kast halen en afstoffen”.

Lees meer over dit onderwerp:

Bleker op campagne: Trots op kabinet, niet op PVV

Elsevier 05.05.2012 CDA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap Henk Bleker is ‘trots’ op wat het CDA met VVD in het minderheidskabinet heeft bereikt, maar is teleurgesteld in de PVV. Hij wil niet opnieuw met de partij van Geert Wilders samenwerken. Dat heeft Bleker zaterdag gezegd in een toelichting op zijn kandidaatstelling voor de verkiezing van de lijsttrekker van het CDA.

Zie ook:

Bleker wil van CDA brede volkspartij maken

‘Eerlijk, helder, Henk’

NU 05.05.2012 BREDA – CDA’er Henk Bleker wil van zijn partij een ”brede moderne volkspartij” maken, waarbij mensen uit alle geledingen zich thuisvoelen.

‘Het politiek opportunisme van het CDA is schijnbaar grenzeloos’

VK 03.05.2012  Het CDA neemt opeens opgelucht afstand van Wilders’ PVV. Erg geloofwaardig komt het nu allemaal niet meer over, schrijft Raoul du Pré, politiek redacteur van de Volkskrant.

Het politiek opportunisme van het CDA is schijnbaar grenzeloos. In ruil voor de macht zijn de christen-democraten bereid veel op te geven. Dat werd hier en daar al langer vermoed, maar de partijtop slaagde er de afgelopen anderhalf jaar toch aardig in de kiezers te doen geloven dat de samenwerking met Wilders’ PVV van harte ging: het kritische deel van de partij werd overstemd door de pragmatici die kansen zagen om weer een paar jaar te regeren. De partijprincipes zouden ze daarbij heus niet uit het oog verliezen, beloofden zij.

CDA pakt Wilders terug

Metro 03.05.2012 De PVV kon mede dankzij de samenwerking met het CDA belangrijke punten binnenslepen op het gebied van integratie, immigratie en buitenlands beleid. Na de val van het kabinet en het uiteenvallen van de gedoogconstructie laat vooral het CDA er geen misverstand over bestaan: de PVV kan stokpaardjes op de buik schrijven. Dit zijn een aantal punten waarop het CDA terugkrabbelt van steun aan PVV-idealen.

Gevoelige CDA-standpunten tijdelijk offline na interview: ‘puur toeval’

VK 01.05.2012 Het CDA heeft afgelopen week standpunten van de website verwijderd. Het gaat om standpunten die gevoelig lagen binnen de partij tijdens en na het uiteenvallen van de gedoogconstructie. Inmiddels zijn de standpunten weer teruggeplaatst.

TROS-journaliste Margriet Vroomans kwam de wijzigingen op het spoor. Nadat zij vorige week twitterde over de CDA-standpunten over de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod verdwenen die standpunten van de partijwebsite. Zij spreekt van ‘stille geschiedherschrijving’. Volgens het CDA is er sprake van puur toeval en is het ‘gebruikelijk dat standpunten ter update tijdelijk offline gaan’. Na navraag door Volkskrant.nl werden de standpunten teruggeplaatst.

mei 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 1. CDA heeft een nieuwe lijst, maar wat blijkt weer, Brabanders of Limburgers, vroeger de meerderheid van het CDA(KVP) worden systimatisch geweerd. Natuurlijk Mona Keijzer op plaats 2. Volendam koos bij de laatste verkiezingen op de PVV. Het CDA is een partij uit het samengaan van KVP, CHU en ARP. De laatste, arp een splinterpartij, maakt nu de dienst uit binnen het CDA. Stond ooit op Wikipedia, dat het geloof geen doorslag mocht geven in politieke keuzes, is verdwenen. Ik stel voor dat de mensen een keuze maken tussen SGP en CDA, want het verschil is nog maar heel klein. Een logische verkiezingsuitslag van het CDa zou dan ook rond de 4-5 zetels zijn

  Reactie door J.T. | juni 15, 2012

 2. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 3. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 4. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA […]

  Pingback door CDA nog steeds in de steigers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | september 22, 2012

 5. […] zie ook: Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA […]

  Pingback door CDA 35 jaar « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: