Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderzoek naar fraude bij de gemeente Krimpenerwaard

Gemeentehuis Krimpenerwaard

Onafhankelijk bureau gaat mogelijke fraude gemeente Krimpenerwaard onderzoeken

Niet de Rijksrecherche, maar een onafhankelijk onderzoeksbureau gaat onderzoek doen naar mogelijke corruptie en fraude binnen de gemeente Krimpenerwaard. Dat heeft het gemeentebestuur woensdag bekendgemaakt. Uit dit onderzoek moet blijken of verdere stappen nodig zijn.

De gemeente Krimpenerwaard ontving in juli een anonieme e-mail waarin werd gezegd dat ambtenaren voor miljoenen euro’s gefraudeerd zouden hebben. Deze misstanden zouden plaats hebben gevonden voor 2015 binnen de gemeente Vlist, een van de voorlopers van de gemeente Krimpenerwaard. Een ambtenaar van die gemeente zou voor tientallen miljoenen euro’s opdrachten hebben verstrekt aan een adviesbureau waar hij op dat moment eveneens in dienst zou zijn geweest.

Het gemeentebestuur heeft na het ontvangen van de mail contact opgenomen met de Rijksrecherche, met het verzoek de beschuldigingen te onderzoeken. ‘Er is op dit moment ook geen aangifte of concrete informatie voor een onderzoek’, zo legde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie eerder de beslissing om geen onderzoek te doen al uit.

Aanknopingspunten voor vervolgstappen

‘De Rijksrecherche heeft aangegeven dat zij op basis van de informatie uit de anonieme mail nu zelf geen onderzoek zullen uitvoeren. In overleg met de Rijksrecherche is afgesproken dat de gemeente Krimpenerwaard eerst zelf onderzoek zal doen’, zo schrijft de gemeente in een verklaring.

Voor dit onderzoek heeft de gemeente nu het bedrijf Strated Consulting uit Rotterdam ingehuurd. Uit het onderzoek moet blijken of er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere vervolgstappen. Het blijft mogelijk dat de Rijksrecherche op basis van dit onderzoek alsnog besluit de mogelijke corruptie en fraude op te pakken. Het is de bedoeling dat het onderzoek van het Rotterdamse bedrijf nog voor het einde van dit jaar is afgerond.

Lees ook: Stopte gemeente fraude in doofpot? Acht vragen over de corruptiezaak in Krimpenerwaard 

Lees ook: Geen onderzoek Rijksrecherche naar mogelijke miljoenenfraude Krimpenerwaard 

september 8, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.