Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Overleg 21.11.2014 Minister Asscher met religieuze en niet-religieuze organisaties in de Haagse Ridderzaal.

Minister Asscher met religieuze en niet-religieuze organisaties in de Haagse Ridderzaal.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sprak donderdagmiddag met vertegenwoordigers van diverse religieuze en niet-religieuze organisaties.

Aanleiding zijn de toegenomen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in ons land. De bijeenkomst vindt plaats in de Ridderzaal. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is aanwezig.

Toename terreur

Terreur eiste vorig jaar mondiaal 60 procent meer slachtoffers dan in 2012. Aanslagen komen nu overwegend van groepen met islamitisch karakter. Twee op de drie aanslagen wordt gepleegd door de Islamitische Staat, Boko Haram, Al-Kaida en de Taliban.

Het aantal slachtoffers van zelfmoordaanslagen neemt bovendien al ruim een decennium fors toe, blijkt uit de nieuwe Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace (EIP). Sinds de de aanslagen op 11 september 2001 is het aantal mensen dat omkwam door zelfmoordterreur vervijfvoudigd. Het totale aantal terreuraanslagen lag vorig jaar net onder de 10 duizend.

Doel bijeenkomst

Doel van de ontmoeting is om met elkaar in gesprek te komen en te onderzoeken wat iedereen kan doen om de spanningen te verminderen. Voor het gesprek zijn leden van verschillende joodse, islamitische, christelijke en andere religieuze organisaties uitgenodigd. Ook jongeren met verschillende achtergronden en een aantal burgemeesters worden verwacht.

Afgelopen tijd waren er diverse incidenten rond religieuze groeperingen. Zo werd joodse instellingen, maar ook moskeeën bedreigd. In de zomer vonden in de Haagse Schilderswijk gewelddadige botsingen plaats tussen aanhangers en tegenstanders van de terreurbeweging IS.

zie  ook: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ???

zie ook: Geert Wilders PVV vreest aanslag op Nederland door gewelddadige moslimradicalen

zie ook: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie ook in Den Haag

‘Respect voor elkaar’

Telegraaf 20.11.2014 Als je de spanning in de samenleving wilt wegnemen, moet je beginnen met elkaar te leren kennen, zodat je elkaar weet te vinden als het nodig is. Zo kenschetste minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken het doel van een bijeenkomst die hij donderdag had met leiders van religieuze en niet-religieuze groepen. „De vrijheid die we in Nederland hebben, kan alleen blijven bestaan als je elkaar respecteert.” 

Religieuze en niet-religieuze groepen willen spanning wegnemen

NU 20.11.2014 “Als je de spanning in de samenleving wilt wegnemen, moet je beginnen met elkaar te leren kennen, zodat je elkaar weet te vinden als het nodig is.” Zo kenschetste minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken het doel van een bijeenkomst die hij donderdag had met leiders van religieuze en niet-religieuze groepen.

“De vrijheid die we in Nederland hebben, kan alleen blijven bestaan als je elkaar respecteert.”

Ridderzaal

Het initiatief voor het gesprek werd volgens Asscher enkele maanden terug genomen door rabbijn Soetendorp. Dat het plaatsvond in de Ridderzaal, de plek die symbool staat voor de democratie, werd door bijna alle leiders als bijzonder genoemd. Soetendorp omschreef de besloten bijeenkomst na afloop als “een historische stap”.

Lees meer over: Lodewijk Asscher

Gerelateerde artikelen;

Asscher in gesprek om spanningen

Telegraaf  20.11.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken praat donderdagmiddag met vertegenwoordigers van diverse religieuze en niet-religieuze organisaties. Aanleiding zijn de toegenomen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in ons land. De bijeenkomst vindt plaats in de Ridderzaal. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is aanwezig.

Asscher houdt religietop over culturele spanningen

Trouw 18.11.2014 Vertegenwoordigers van kerken, moskeeën, synagogen en seculiere organisaties houden donderdag in Den Haag een soort levensbeschouwelijke topbijeenkomst. In de Ridderzaal gaan ze in gesprek over ‘actuele spanningen’ in de samenleving.

Daarbij komen waarschijnlijk onderwerpen als jihadisme en agressie jegens moslims en joden aan bod. Het Ministerie van Sociale Zaken hoopt dat het zogenoemde Ridderzaaldialoog leidt tot meer begrip en een betere onderlinge samenwerking. Brainstormen over nieuw beleid is niet aan de orde; minister Asscher wil vooral dat de stromingen elkaar bij incidenten of in geval van polarisatie beter weten de vinden. Na afloop maakt Asscher de belangrijkste uitkomsten bekend. Ook minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) schuift aan.

Lees ook: Nee, religie is niet de bron van alle kwaad

november 21, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.