Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderzoek bedreiging Burgemeesters in Nederland

Bedreiging Burgemeesters

Houben maakte woensdag in De Limburger bekend dat een gewapende man met een bivakmuts hem heeft opgewacht in het buitengebied. Hij was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte, vertelde hij de krant. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, van uit dat de bedreiging ‘op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester’ is gericht.

En het gaat weer goed met burgemeester Wil Houben van het Limburgse Voerendaal, die vorige week in het nieuws kwam omdat hij eind februari met een vuurwapen is bedreigd.

Doodsbedreigingen

‘Het is bijna net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen’, schreef het ED over doodsbedreigingen, op basis van gesprekken met twaalf (voormalige) burgemeesters. De drugscriminaliteit in het zuiden is al langer een groot probleem voor het lokale bestuur. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren liet maandag weten met een integriteitstoets te komen voor lokale bestuurders. Daarmee moet worden voorkomen dat criminelen het gemeentebestuur infiltreren.

Reacties

Volgens L1 heeft Houben uit het hele land reacties ontvangen. Vooral de mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van bedreigingen en intimidaties, hebben een gevoelige snaar bij de burgemeester geraakt. “Van al die verhalen en de mensen die vol schieten als ze mij ontmoeten, ben ik veel emotioneler dan de seconden dat ikzelf doelwit was. Ik heb enorm te doen met deze mensen en wil hen nog meer morele steun geven en toewensen dan ik heb gehad”, schrijft Houben.

Debat

De Tweede Kamer wil een debat over de doodsbedreigingen aan het adres van burgemeesters in Noord-Brabant. Het verzoek van de VVD werd vanmiddag door vrijwel alle partijen gesteund.

Aanleiding is een reeks interviews in het Eindhovens Dagblad met Brabantse burgemeesters. ‘Het is bijna net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen’, schreef de krant over doodsbedreigingen, op basis van gesprekken met twaalf (voormalige) burgemeesters. Twee burgemeesters liepen afgelopen jaar met een alarmknopje in hun colbert waarmee ze bij gevaar direct de politie konden waarschuwen.

De drugscriminaliteit in het zuiden is al langer een groot probleem voor het lokale bestuur. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren liet maandag weten met een integriteitstoets te komen voor lokale bestuurders. Daarmee moet worden voorkomen dat criminelen het gemeentebestuur infiltreren.

Terugblik

Houben is niet de enige Nederlandse burgemeester die een dergelijk voorval heeft meegemaakt, bedreiging van burgemeesters komt in een van de vier gevallen voor, zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in oktober vorig jaar.

Elsevier Weekblad maakte een overzicht van vijf burgemeesters die ook werden bedreigd.

Lees ook dit artikel van Nikki Sterkenburg: Burgemeesters strafbaar na avondklok voor azc’s?

Marjolein van der Meer Mohr, burgemeester van Rucphen

Kwam in augustus 2015 in het nieuws toen ’s nachts haar BMW was afgebrand voor haar huis in Sint-Willebrord. Ze was op dat moment niet thuis. Onduidelijk is wie er achter de brandstichting zit, maar de dader komt vermoedelijk uit het drugsmilieu, Van der Meer Mohr voert een streng beleid. Zo werden onder haar bewind zeker 22 drugspanden gesloten. Rucphen is, zei Van der Meer Mohr, een ‘doorvoerplek’ tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam.

In december 2016 is het weer raak als een man naar het gemeentehuis belt. Tegen de receptioniste zegt hij: ‘Jullie burgemeester moet oppassen vanavond, die kan gerust beveiliging gaan zoeken, want die komt niet veilig thuis vanavond.’ De man wordt opgepakt en veroordeeld tot een geldboete.

Fons Jacobs, voormalig burgemeester Helmond

Fons Jacobs, ex-burgemeester van Helmond, moet in 2011 halsoverkop onderduiken als de politie informatie binnenkrijgt dat criminelen hem willen omleggen. Jacobs zit eerst twee weken in Turkije, later nog een paar dagen in Antwerpen. Voor zijn huis staan maandenlang met mitrailleurs bewapende politiemensen en hij krijgt persoonlijke beveiliging. Waarom is nog altijd onduidelijk, maar Jacobs had kort daarvoor een coffeeshop laten sluiten, omdat daar een granaat naar binnen was gegooid. Of de bedreiging ook uit die hoek kwam, is nooit vast komen te staan.

Henri de Wijkerslooth, voormalig burgemeester van Waalre

Toenmalig burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth krijgt, vlak voordat er een aanslag op het gemeentehuis in de zomer van 2012 wordt gepleegd, al kogelwerende ramen in zijn huis en wordt korte tijd beveiligd. Bij de aanslag op het gemeentehuis rijden twee auto’s naar binnen en breekt er brand uit. Er is op dat moment onenigheid met woonwagenbewoners over illegale bouwsels.

Eind 2017 blijkt dat ook zijn opvolger Jan Brenninkmeijer en zijn collega Anton Ederveen van Valkenswaard door de inwoners met de dood zijn bedreigd.

Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen

Burgemeester Loohuis doet begin 2016 een aantal uitspraken over asielzoekers en vluchtelingen die betrokken waren bij incidenten. De uitspraken worden hem door een 45-jarige man uit Den Haag niet in dank afgenomen. ‘Een kogel door z’n kop,’ reageert hij op een online-artikel in een community op Facebook. Loohuis voelt zich niet direct bedreigd, maar laat wel weten: ‘Het is niet iets waar je zo maar even overheen stapt. Ook omdat het effect heeft op je gezin.’ De 45-jarige man komt uiteindelijk voor de rechter, maar komt ervanaf met een waarschuwing.

Bouke Arends, locoburgemeester Emmen

Locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen moet in maart 2017 drie weken onderduiken in Engeland. Hij doet dat op dringend advies van het Openbaar Ministerie, nadat er serieuze bedreigingen tegen hem worden geuit.

De bedreigingen hebben volgens het Openbaar Ministerie te maken met de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen in januari 2017. Maar volgens persofficier van justitie Pieter van Rest is No Surrender niet verantwoordelijk voor deze bedreigingen. Wie dan wel, kan de persofficier niet zeggen. ‘De bedreiging kan uit allerlei hoeken afkomstig zijn; bijvoorbeeld een sympathisant van de motorclub.’ Na drie weken onderzoek concludeert het Openbaar Ministerie dat het gevaar is geweken. Er worden geen arrestaties verricht.

Onderzoek

Bijna een kwart van de burgemeester wordt bedreigd door criminelen. Ondanks pogingen om niet alleen burgemeesters maar ook wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren te beïnvloeden, is er geen sprake van grootschalige beïnvloeding.

Dat is een van de vele uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de landelijke overheid. Aanleiding voor de enquête was een reeks incidenten waaronder de bedreiging van burgemeesters van Helmond en Gilze en Rijen en de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre.

Burgemeesters Jan Brenninkmeijer (Waalre), Anton Ederveen (Valkenswaard) en Wobine Buijs (Oss) stapten de afgelopen maanden naar de politie omdat ze werden bedreigd. Hun aangiftes leidden in twee gevallen tot een veroordeling.

Drugslab dicht
In het rapport staat verder dat soms niet eens duidelijk is uit welke hoek de dreigingen komen, zoals bij de burgemeester van Rucphen van wie de auto’s in brand werd gestoken.

Het onderzoek richtte zich op de beïnvloeding onder bijna vierduizend burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Het gaat volgens de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken om een “eerste indicatie van de aard en omvang van de problemen”.

Volgens het onderzoek hebben vooral burgemeesters in de grotere gemeenten gezegd dat zij (vaak anoniem) zijn bedreigd uit criminele hoek. Van de 225 ondervraagde burgemeesters gaat het in totaal om 24 procent. Voor zover de onderzoekers dat hebben kunnen controleren, zijn bedreigingen met geweld niet in de praktijk gebracht.

Het onderzoek is – in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum en op verzoek van de directie Strafrechtketen, beide van het ministerie van Veiligheid en Justitie – uitgevoerd door Pro Facto, bureau voor bestuurskundig en juridisch onderzoek, advies en onderwijs.

Projectleiders: prof. dr. Heinrich Winter, mr. Nicolette Woestenburg
Onderzoekers: mr. Niko Struiksma, mr. Charlotte Akerboom, mr. Christian Boxum
Met medewerking van dr. J.M. Smits (Arena Consulting)

Begeleidingscommissie:
Prof. dr. mr. W. Huisman (voorzitter), hoogleraar VU
dr. A.D.N. Kerkhoff, Universiteit Leiden
mr. I. Siereveld, ministerie van Veiligheid en Justitie
drs. M.H. Donia, ministerie van Veiligheid en Justitie (NCTV)
drs. T. L. van Mullekom, ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC)

Voor de inhoud van het rapport zijn de onderzoekers verantwoordelijk. Het leveren van een bijdrage
(als medewerker van een organisatie of als lid van de begeleidingscommissie) betekent niet automatisch
dat de betrokkene instemt met de gehele inhoud van het rapport. Dat geldt evenmin voor het
ministerie van Veiligheid en Justitie en zijn minister.
© 2017 WODC, ministerie van Veiligheid en Justitie. Auteursrechten voorbehouden.

lees: samenvatting_tcm

lees: summary_tcm

lees: volledige_tekst_tcm

BEKIJK OOK;

Meer voor wil houben burgemeester

Burgemeester Voerendaal op 3 meter afstand met wapen bedreigd

Mogelijk extra beveiliging voor burgemeester Voerendaal

Gouverneur Limburg: samenleving moet achter burgemeesters gaan staan

Kwart burgemeesters ontvangt bedreigingen

Nog veel vragen over bedreiging burgemeester

Collega’s geschokt door bedreiging burgemeester Voerendaal

Burgemeester Voerendaal op 3 meter afstand met wapen bedreigd

Burgemeester van Limburgse gemeente Voerendaal bedreigd …

Bijna kwart burgemeesters bedreigd, aanpak drugshandel

Kwart burgemeesters bedreigd door criminelen

L1NWS: Burgemeester Voerendaal zwicht niet onder ernstige …

Bedreiging burgemeester Houben

Burgemeester Voerendaal bedreigd met vuurwapen

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

TWEEDE KAMER ZET BEDREIGINGEN BURGEMEESTERS OP AGENDA

BB 20.03.2018 De Tweede Kamer wil een debat over de doodsbedreigingen die Brabantse burgemeesters regelmatig ontvangen. Een verzoek van de VVD werd door vrijwel alle partijen gesteund.

Doodsbedreigingen

Aanleiding is een reeks interviews in het Eindhovens Dagblad met Brabantse burgermeesters. ‘Het is bijna net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen’, schreef het ED over doodsbedreigingen, op basis van gesprekken met twaalf (voormalige) burgemeesters. De drugscriminaliteit in het zuiden is al langer een groot probleem voor het lokale bestuur. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren liet maandag weten met een integriteitstoets te komen voor lokale bestuurders. Daarmee moet worden voorkomen dat criminelen het gemeentebestuur infiltreren. (ANP)

Kamer debatteert over bedreigingen burgemeesters Noord-Brabant

AD 20.03.2018 De Tweede Kamer wil een debat over de doodsbedreigingen aan het adres van burgemeesters in Noord-Brabant. Het verzoek van de VVD werd vanmiddag door vrijwel alle partijen gesteund.

Aanleiding is een reeks interviews in het Eindhovens Dagblad met Brabantse burgemeesters. ‘Het is bijna net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen’, schreef de krant over doodsbedreigingen, op basis van gesprekken met twaalf (voormalige) burgemeesters. Twee burgemeesters liepen afgelopen jaar met een alarmknopje in hun colbert waarmee ze bij gevaar direct de politie konden waarschuwen.

De drugscriminaliteit in het zuiden is al langer een groot probleem voor het lokale bestuur. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren liet maandag weten met een integriteitstoets te komen voor lokale bestuurders. Daarmee moet worden voorkomen dat criminelen het gemeentebestuur infiltreren.

Deze burgemeesters werden ook bedreigd

Elsevier 19.03.2018 Het gaat goed met burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die eerder deze week in het nieuws kwam omdat hij eind februari met een vuurwapen is bedreigd. In een bericht op Facebook schrijft Houben zondag dat mensen zich over hem geen zorgen hoeven te maken.

‘Ik voel me goed en heb alles onder controle. Ik weet me gesteund door heel veel mensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik verder niet onder het voorval zal lijden,’ schrijft de burgemeester van de Limburgse gemeente. 

Houben maakte woensdag in De Limburger bekend dat een gewapende man met een bivakmuts hem heeft opgewacht in het buitengebied. Hij was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte, vertelde hij de krant. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, vanuit dat de bedreiging ‘op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester’ is gericht. Houben kon wegvluchten met zijn auto.

Houben is niet de enige Nederlandse burgemeester die een dergelijk voorval heeft meegemaakt, bedreiging van burgemeesters komt in een van de vier gevallen voor, zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in oktober vorig jaar.

Elsevier Weekblad maakt een overzicht van vijf burgemeesters die ook werden bedreigd:

Lees ook dit artikel van Nikki Sterkenburg: Burgemeesters strafbaar na avondklok voor azc’s?

Marjolein van der Meer Mohr, burgemeester van Rucphen

Kwam in augustus 2015 in het nieuws toen ’s nachts haar BMW was afgebrand voor haar huis in Sint-Willebrord. Ze was op dat moment niet thuis. Onduidelijk is wie er achter de brandstichting zit, maar de dader komt vermoedelijk uit het drugsmilieu, Van der Meer Mohr voert een streng beleid. Zo werden onder haar bewind zeker 22 drugspanden gesloten. Rucphen is, zei Van der Meer Mohr, een ‘doorvoerplek’ tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam.

In december 2016 is het weer raak als een man naar het gemeentehuis belt. Tegen de receptioniste zegt hij: ‘Jullie burgemeester moet oppassen vanavond, die kan gerust beveiliging gaan zoeken, want die komt niet veilig thuis vanavond.’ De man wordt opgepakt en veroordeeld tot een geldboete.

Fons Jacobs, voormalig burgemeester Helmond

Fons Jacobs, ex-burgemeester van Helmond, moet in 2011 halsoverkop onderduiken als de politie informatie binnenkrijgt dat criminelen hem willen omleggen. Jacobs zit eerst twee weken in Turkije, later nog een paar dagen in Antwerpen. Voor zijn huis staan maandenlang met mitrailleurs bewapende politiemensen en hij krijgt persoonlijke beveiliging. Waarom is nog altijd onduidelijk, maar Jacobs had kort daarvoor een coffeeshop laten sluiten, omdat daar een granaat naar binnen was gegooid. Of de bedreiging ook uit die hoek kwam, is nooit vast komen te staan.

Henri de Wijkerslooth, voormalig burgemeester van Waalre

Toenmalig burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth krijgt, vlak voordat er een aanslag op het gemeentehuis in de zomer van 2012 wordt gepleegd, al kogelwerende ramen in zijn huis en wordt korte tijd beveiligd. Bij de aanslag op het gemeentehuis rijden twee auto’s naar binnen en breekt er brand uit. Er is op dat moment onenigheid met woonwagenbewoners over illegale bouwsels.

Eind 2017 blijkt dat ook zijn opvolger Jan Brenninkmeijer en zijn collega Anton Ederveen van Valkenswaard door de inwoners met de dood zijn bedreigd.

Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen

Burgemeester Loohuis doet begin 2016 een aantal uitspraken over asielzoekers en vluchtelingen die betrokken waren bij incidenten. De uitspraken worden hem door een 45-jarige man uit Den Haag niet in dank afgenomen. ‘Een kogel door z’n kop,’ reageert hij op een online-artikel in een community op Facebook. Loohuis voelt zich niet direct bedreigd, maar laat wel weten: ‘Het is niet iets waar je zo maar even overheen stapt. Ook omdat het effect heeft op je gezin.’ De 45-jarige man komt uiteindelijk voor de rechter, maar komt ervanaf met een waarschuwing.

Bouke Arends, locoburgemeester Emmen

Locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen moet in maart 2017 drie weken onderduiken in Engeland. Hij doet dat op dringend advies van het Openbaar Ministerie, nadat er serieuze bedreigingen tegen hem worden geuit.

De bedreigingen hebben volgens het Openbaar Ministerie te maken met de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen in januari 2017. Maar volgens persofficier van justitie Pieter van Rest is No Surrender niet verantwoordelijk voor deze bedreigingen. Wie dan wel, kan de persofficier niet zeggen. ‘De bedreiging kan uit allerlei hoeken afkomstig zijn; bijvoorbeeld een sympathisant van de motorclub.’ Na drie weken onderzoek concludeert het Openbaar Ministerie dat het gevaar is geweken. Er worden geen arrestaties verricht.

   Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 op de webredactie. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Oud-burgemeester Voerendaal herkent beeld Houben niet

Limburg 19.03.2018 Ed Sprokkel, de voorganger van burgemeester Wil Houben van Voerendaal, herkent zich niet in het beeld dat Houben schetst over de bestuurscultuur.

Houben liet in het NRC Handelsblad weten dat er 25 jaar ‘weggekeken, gedoogd en aangemodderd’ is.

‘Beleving meneer Houben’ 
Sprokkel vindt dat beeld ‘pertinent niet waar’. Hij was van 2008 tot 2014 burgemeester in Voerendaal. “Dat er niks is gebeurd, is de beleving van meneer Houben. Er is van alles gebeurd, maar dat heeft niet altijd de publiciteit gehaald”, vertelt Sprokkel.

Lees ook: Bedreigde burgemeester Voerendaal: ‘Alles onder controle’

Acties
De gemeente Voerendaal en andere opsporingsinstanties traden in 2017 drie keer hard op. Op het terrein van een autohandel werd een xtc-lab aangetroffen. Op twee woonwagenkampjes vond men onder andere drugs, hennepplantages, wapens en veel cash geld. De gemeente nam harde maatregelen, zoals de sluiting van chalets. Na een van die acties werd in juni vorig jaar de auto van een wethouder in brand gestoken.

Lees ook: ‘Autobrand is gerichte actie tegen gemeentebestuur’

Watch all media

  • Foto: Whatsapp 1Limburg

Hard
Volgens Sprokkel trad de gemeente in zijn tijd ook al hard op. “Wij hebben er alles aan gedaan dat de bewuste personen zich aan regels en wetgeving hielden. Er zijn ook al eerder invallen gedaan. Daar zijn spullen gevonden die niet mogen en er zijn personen strafrechtelijk vervolgd”, aldus Sprokkel.

De huidige burgemeester van Eijsden-Margraten, Dieudonné Akkermans, wil niet reageren op de kritiek van Houben. Akkermans bestuurde Voerendaal van 2005 tot 2008.

BEDREIGDE BURGEMEESTER VOELT ZICH GOED

BB 18.03.2018 Het gaat goed met burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die eerder deze week in het nieuws kwam omdat hij eind februari met een vuurwapen is bedreigd. In een bericht op Facebook schrijft Houben zondag dat mensen zich over hem geen zorgen hoeven te maken.

Vertrouwen
‘Ik voel me goed en heb alles onder controle. Ik weet me gesteund door heel veel mensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik verder niet onder het voorval zal lijden’, schrijft de burgemeester van de Limburgse gemeente. In het bericht meldt Houben verder dat het voorval alweer een paar weken geleden is gebeurd. ‘En ik had er, eerlijk gezegd, al een streep onder getrokken.’

Opgewacht

De burgervader heeft de afgelopen dagen veel steun gekregen. ‘Daar ben ik door overweldigd.’ Houben schrijft meer te zijn aangedaan door de verhalen van mensen die zelf ooit zijn bedreigd en daar nog last van hebben dan door ‘de seconden dat ik zelf doelwit was. Ik heb enorm te doen met deze mensen en wil hen nog meer morele steun geven en toewensen dan ik heb gehad’.

Houben maakte woensdag in De Limburger bekend dat een gewapende man met een bivakmuts hem heeft opgewacht in het buitengebied. Hij was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte, vertelde hij de krant. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, van uit dat de bedreiging ‘op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester’ is gericht. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Bedreigde burgemeester: het gaat goed met mij

AD 18.03.2018 Het gaat goed met burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die eerder deze week in het nieuws kwam omdat hij eind februari met een vuurwapen is bedreigd. In een bericht op Facebook schrijft Houben vandaag dat mensen zich over hem geen zorgen hoeven te maken.

Ik voel me goed en heb alles onder controle. Ik weet me gesteund door heel veel mensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik verder niet onder het voorval zal lijden”, schrijft de burgemeester van de Limburgse gemeente. In het bericht meldt Houben verder dat het voorval alweer een paar weken geleden is gebeurd. ,,En ik had er, eerlijk gezegd, al een streep onder getrokken.”

Lees ook

Burgemeester Voerendaal ernstig bedreigd

Lees meer

De burgervader heeft de afgelopen dagen veel steun gekregen. ,,Daar ben ik door overweldigd.” Houben schrijft meer te zijn aangedaan door de verhalen van mensen die zelf ooit zijn bedreigd en daar nog last van hebben dan door ,,de seconden dat ik zelf doelwit was. Ik heb enorm te doen met deze mensen en wil hen nog meer morele steun geven en toewensen dan ik heb gehad”.

  app-facebook Wil Houben

op zondag

Het was een hectische week. Op woensdag was er een nieuwsexplosie die in heel Nederland was te horen. Daarna nog dagenlang achtergrondverhalen in de grote kranten en op de tv.
Ik heb er niet zoveel over gemeld. Het is alweer een paar weken geleden en ik had er, eerlijk gezegd, al een streep onder getrokken.

De afgelopen dagen heb ik van heel erg veel mensen morele steun gekregen. Daar ben ik door overweldigd. Uit alle hoeken van het land, tot in Groningen, Goes en Amsterdam, … Meer weergeven

NOS Journaal van Gisteren, 20:00 | NOS NOS.NL

Houben maakte woensdag in De Limburger bekend dat een gewapende man met een bivakmuts hem heeft opgewacht in het buitengebied. Hij was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte, vertelde hij de krant. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, van uit dat de bedreiging ,,op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester” is gericht.

maart 21, 2018 - Posted by | bedreiging, burgemeester | , , , ,

1 reactie

  1. […] ook: Onderzoek bedreiging Burgemeesters in Nederland – deel […]

    Pingback door Onderzoek bedreiging Burgemeesters in Nederland – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 17, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.