Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Voorjaarsnota 3e woensdag mei 2014

Voorjaarsnota 2014

Komende week verschijnt de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de tussenstand van de begroting voor dit jaar.

Het kabinet gaat dit jaar een meevaller ontvangen van 1,6 miljard euro. Op de zorg wordt 600 miljoen euro minder uitgegeven dan verwacht en er gaat 1 miljard euro minder naar sociale zekerheid. Ingewijden hebben een bericht in de Volkskrant van zaterdag daarover bevestigd.

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een heet voorjaar 2014 deel 3

VVD tegen hogere belastingen op vermogen

‘Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt’

NU 07.06.2014 De VVD is fel tegen hogere belastingen op vermogen. Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een onbegaanbare weg, zegt hij zaterdag in De Telegraaf. “Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt”, zegt Zijlstra in de krant.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Vermogen Halbe Zijlstra VVD

Lagere lasten op arbeid? Links kijkt ‘begerig’ naar spaarpot

Elsevier 07.06.2014 VVD en PvdA stevenen af op een botsing over hervorming van het belastingstelsel. PvdA wil vermogen zwaarder belasten, maar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ziet dat niet zitten.

‘Hoe vaak moet je over een verdiende euro belasting betalen?’ zegt Zijlstra zaterdag in De Telegraaf. Vermogen zit vaak vast in eigen huis, en Zijlstra vindt het ‘dom’ om daarop af te romen.

Botsing Rutte Dijsselbloem

Telegraaf 07.06.2014  Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijken ernstig te zijn gebotst bij onderhandelingen over de begroting. In een coalitieoverleg in april met de drie gedoogpartijen ontplofte Rutte tegenover een gezelschap onderhandelaars. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen

06-06: Ministers krijgen onvoldoende

06-06: Geen wonderen verwacht van ECB

Botsing tussen Rutte en Dijsselbloem laat spanning in coalitie zien›

NRC 07.06.2014 Premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) blijken ernstig te zijn gebotst in de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. In een coalitieoverleg met de drie gedoogpartijen op het ministerie van Financiën in april ontplofte Rutte ten overstaan van een gezelschap onderhandelaars, waarbij hij Dijsselbloem volgens aanwezigen toebeet: “Moet je daar nú over beginnen?”

Lees:  ‘Coalitie van Onwilligen’ (€) of koop de digitale editie van NRC Weekend.

Lees meer;

VANDAAG Botsing Rutte/Dijsselbloem laat spanning in coalitie zien

VANDAAG Coalitie van de onwilligen

VANDAAG Pfff, nog drie jaar, dat wordt uitzitten

10 APR Het tactische spel op weg naar Prinsjesdag

8 APR Begroting PvdA bedingt 250 mln extra voor zorg

‘Links begeert spaarpot’

Telegraaf 07.06.2014 De VVD blokkeert het zwaarder belasten van vermogen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat onbespreekbaar, omdat het in zijn ogen onrechtvaardig is.

Daarmee koerst de VVD af op een botsing met de PvdA over de hervorming van het belastingstelsel, waar het kabinet nog op broedt. „Hoe vaak moet je over een verdiende euro belasting betalen?” vraagt hij zich af. Hij stelt dat vermogen vaak vastzit in eigen huis of bedrijf en noemt het daarom ’dom’ om dat af te romen.

D66: ‘Uitstel belastinghervorming door kabinet zorgelijk’

Trouw 06.06.2014 D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het zorgelijk dat het kabinet de hervorming van het belastingstelsel uitstelt. Volgens hem leiden politieke tegenstellingen tussen VVD en PvdA tot de vertraging.

Koolmees zegt dat in reactie op een brief van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) van vandaag. Wiebes meldt de Kamer dat het niet lukt zijn reactie op het advies van de commissie-Van Dijkhuizen over een belastinghervorming al vóór de zomer naar de Kamer te sturen, zoals de bedoeling was. Eerder was al uitgelekt dat het kabinet daarvoor meer tijd nodig heeft.

Verwant nieuws;

Strijd PvdA en VVD om hulpgeld is losgebarsten

VK 31.05.2014 De PvdA en VVD maken zich op voor het verdelen van extra geld dat nog vóór Prinsjesdag beschikbaar komt voor ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de hoogte van het bedrag nog niet vaststaat, is het getouwtrek achter de schermen alvast begonnen.

De strijd tussen de PvdA en VVD gaat niet om de hoogte van het bedrag, maar om de wijze waarop dit besteed zal worden.

Dat er honderden euro’s miljoenen extra komen voor ontwikkelingshulp, beschouwen beide regeringspartijen als een voldongen feit, lieten zij begin april al weten. Dat komt omdat het budget voor hulp aan de allerarmsten een vast percentage is van het bruto binnenlands product (bbp). Als gevolg van een recentelijk ingevoerde nieuwe rekenmethode om de hoogte van het bbp vast te stellen, stijgt de omvang van de economie in 2014 op papier tussen de 4 en 8 procent. Daarmee wordt het budget voor ontwikkelingshulp ook 4 tot 8 procent hoger. Dit komt neer op maximaal 290 miljoen euro extra.

Mogelijk half miljard extra ontwikkelingshulp

Trouw 30.05.2014 Het kabinet reserveert 600 miljoen euro voor tegenvallers op de begroting en voor wensen van de bevriende oppositiepartijen. Van die reservering gaat mogelijk 500 miljoen euro naar Ontwikkelingssamenwerking. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover vrijdag in De Telegraaf.

Half miljard extra hulp

Telegraaf 30.05.2014 Het kabinet houdt er rekening mee dat het dit jaar 500 miljoen euro meer kwijt zal zijn aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is het gevolg van een nieuwe boekhoudkundige rekenmethode, waardoor de omvang van de economie toeneemt.

Dat blijkt uit de voorjaarsnota, waarin minister Dijsselbloem (Financiën) een reservering van 600 miljoen euro heeft getroffen. Van dit bedrag is circa 100 miljoen bedoeld voor wensen van ’gedogers’ D66, ChristenUnie en SGP. Een half miljard staat in de boeken voor ontwikkelingshulp, aldus bronnen.

Mogelijk half miljard extra naar ontwikkelingshulp

NU 30.05.2014 Het kabinet reserveert 600 miljoen euro voor tegenvallers op de begroting en voor wensen van de bevriende oppositiepartijen. Van die reservering gaat mogelijk 500 miljoen euro naar Ontwikkelingssamenwerking. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover vrijdag in De Telegraaf.

In de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, het tussentijds overzicht over de uitvoering van de begroting van dit jaar, staat de reservering van 600 miljoen. Die is onder meer nodig omdat de Nederlandse economie als gevolg van een nieuwe internationale rekenmethode groter is dan eerder berekend.

Kabinet reserveert half miljard extra aan ontwikkelingshulp

Elsevier 30.05.2014 De Nederlandse regering houdt er rekening mee dat dit jaar nog eens 500 miljoen euro extra aan ontwikkelingshulp zal worden uitgegeven. Dit volgt uit een nieuwe rekenmethode in de voorjaarsnota. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Reservering

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën heeft een reserveringvan 600 miljoen euro getroffen. Daarvan is 100 miljoen euro bedoeld voor de wensen van steunpartijen D66, ChristenUnie en SGP. De overige 500 miljoen euro is bestemd voor ontwikkelingshulp.

Dit komt omdat Nederland een vast percentage van het bbp uitgeeft aan ontwikkelingshulp. Als de economie groeit, stijgt dus ook het budget voor internationale hulp.

Theoretisch

Aangezien door internationale afspraken een nieuwe rekenmethode wordt gehanteerd, is de Nederlandse economie in theorie groter geworden. Dit heeft gevolgen voor de uitgaven aan internationale hulp.

‘Meevaller van 1,6 miljard voor kabinet’

Tekort op begroting kan omlaag gebracht worden

NU 24.05.2014 Het kabinet gaat dit jaar een meevaller ontvangen van 1,6 miljard euro. Op de zorg wordt 600 miljoen euro minder uitgegeven dan verwacht en er gaat 1 miljard euro minder naar sociale zekerheid. Ingewijden hebben een bericht in de Volkskrant van zaterdag daarover bevestigd.

Komende week verschijnt de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de tussenstand van de begroting voor dit jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; Begroting Voorjaarsnota

Meevallers helpen kabinet bij terugschroeven tekort

Voorjaarsnota: 600 miljoen minder uitgaven aan zorg

VK 24.05.2014 Ondanks 700 miljoen lagere gasopbrengsten weet het kabinet het tekort op de begroting dit jaar naar beneden te brengen. De zorg incasseert een meevaller van 600 miljoen euro en aan sociale zekerheid wordt 1 miljard minder uitgegeven dan gepland. Dat staat volgens betrouwbare bronnen in de Voorjaarsnota die woensdag uitkomt.

‘Forse meevaller kabinet, maar ook tegenvallende gasopbrengst’

Elsevier  24.05.2014 Het kabinet heeft dit jaar een meevaller van zo’n 1 miljard euro in de sociale zekerheid en zo’n 600 miljoen in de zorg. Daardoor kan het begrotingstekort naar beneden worden bijgesteld.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bronnen op het Binnenhof. Het ministerie van Financiën wil de cijfers niet bevestigen. De meevallers worden gebruikt om tegemoet te komen aan de wensen van D66, ChristenUnie en SGP, die vaak worden aangeduid als de constructieve oppositiepartijen.

Tegenover de meevallers staan ook de financiële tegenvallers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) meldde eerder al dat de gasopbrengst dit jaar 700 miljoen lager uitvalt. Dat komt omdat hij in januari besloot de gaskraan in Groningen dicht te draaien na onrust onder inwoners in die provincie.

zie ook

‘Meevaller van 1,6 miljard euro voor kabinet’

NRC 24.05.2014 Het tekort op de rijksbegroting kan dit jaar worden teruggeschroefd door een meevaller van 1,6 miljard euro. Aan zorg wordt zeshonderd miljoen euro minder uitgegeven dan gepland en aan sociale zekerheid een miljard. Dat staatvolgens de Volkskrant in de Voorjaarsnota, die woensdag uitkomt.

De nota geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van het lopende begrotingsjaar. De meevaller is welkom omdat er zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt aan gasopbrengsten doordat de gaskraan iets is dichtgedraaid.  LEES VERDER

Lees meer;

26 APR Prinsjesdag krijgt z’n functie terug

10 APR Het tactische spel op weg naar Prinsjesdag

8 APR Begroting PvdA bedingt 250 mln extra voor zorg

20 FEB ‘België tegen EU-werkloze: geen werk? Dan vertrekken s.v.p.’›

2013 Voorjaarsnota: minder belastinginkomsten leiden tot miljardentegenvaller kabinet›

Forse meevallers voor kabinet

Trouw 24.05.2014 Het kabinet heeft dit jaar een meevaller van zo’n 1 miljard euro in de sociale zekerheid en van circa 600 miljoen in de zorg. Ingewijden hebben een bericht in de Volkskrant van zaterdag daarover bevestigd. Het ministerie van Financiën wil geen toelichting geven.

Komende week verschijnt de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de tussenstand van de begroting voor dit jaar.

Kabinet gaat bouw niet extra stimuleren

NU 24.05.2014 Het kabinet komt niet met nieuwe stimuleringsmaatregelen en directe investeringen in de bouw.

Het is bezig aan een ”megaoperatie” om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. ”Dus ik wil ook eerlijk zijn: Sinterklaas valt niet vroeg dit jaar.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bouwsector

Rutte: geen vroege Sinterklaas voor bouw

VK 24.05.2014 Het kabinet komt niet met nieuwe stimuleringsmaatregelen en directe investeringen in de bouw. Het is bezig aan een ‘megaoperatie’ om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. ‘Dus ik wil ook eerlijk zijn: Sinterklaas valt niet vroeg dit jaar.’

Zijn gemeenten op tijd klaar voor zorgtaken?

VK 21.05.2014 Het is volstrekt onduidelijk of de 403 gemeenten klaar zijn voor de overheveling van taken van het Rijk op 1 januari 2015. Daarom moet er uiterlijk in oktober een ‘beoordelingsmoment’ komen om te kijken of die zogenoemde decentralisatie van langdurige zorg, jeugdzorg en werk ‘haalbaar en verantwoord’ is. Ook moet er een onafhankelijke commissie komen om de operatie ter waarde van 8 miljard euro te begeleiden.

o  Lees ook Financiële risico’s voor schatkist fors lager – 21/05/14

Financiële risico’s voor schatkist fors lager

Trouw 21.05.2014 De risico’s die de overheid loopt op allerlei garanties voor bijvoorbeeld leningen aan banken, de nationale hypotheekgarantie, exportkredieten en Europese noodfondsen zijn fors verminderd. Dat blijkt uit de stukken die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag op de jaarlijkse ‘verantwoordingsdag’ heeft aangeboden aan het parlement.

In 2012 stond de Staat nog voor in totaal 258 miljard euro garant. Vorig jaar was dat met 44 miljard gedaald tot 214 miljard euro. Dat zijn de ‘binnenlandse’ garanties voor burgers en bedrijven, maar ook garanties aan internationale instellingen als het IMF, de Europese Centrale Bank en Europese noodfondsen.

Financieel Jaarverslag 2013: herstel ingezet ondanks zwaar economisch jaar

RO 21.05.2014 2013 was een jaar met 2 gezichten. Economisch was het zwaar: de economie kromp en de werkloosheid liep flink op. Tegelijkertijd is 2013 ook het jaar waarin het economisch herstel voorzichtig inzette. De toegenomen export en bedrijfsinvesteringen hebben in hoge mate bijgedragen aan die omslag. De overheid heeft verder gewerkt aan gezonde overheidsfinanciën, waardoor voor het eerst in 5 jaar het begrotingstekort binnen de Europees maximale grens uitkomt.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2013 (FJR), waarin het kabinet rapporteert over de economische, budgettaire en politieke ontwikkelingen in 2013. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft het FJR en alle andere verantwoordingsstukken vandaag (woensdag 21 mei) aangeboden aan de Tweede Kamer. Het debat over de verantwoordingsstukken is op 28 mei.

Zie ook;

Verantwoordingsbrief 2013: publieke voorzieningen aanpassen aan eisen van vandaag

RO 21.05.2014 De komende jaren wil het kabinet haar hervormingsvoorstellen uitvoeren. Daarmee voldoet het stelsel van publieke voorzieningen structureel weer aan de eisen van deze tijd. En de economie kan blijven groeien. Dat schrijft minister-president Rutte in de Verantwoordingsbrief 2013 aan de Tweede Kamer. In deze brief legt minister-president Rutte namens het kabinet verantwoording af over het regeringsbeleid.

Zie ook;

Jaarlijkse verantwoording

Telegraaf 21.05.2014  Het is woensdag weer ‘verantwoordingsdag’, de dag waarop het kabinet in een stapel jaarverslagen verantwoording aflegt aan het parlement over het vorige kalenderjaar. Het gaat dan zowel om de besteding van ons belastinggeld door de overheid, als om het gevoerde beleid.

Dijsselbloem: ‘2013 was kantelmoment’

AD 21.05.2014 Het vorige jaar was voor de Nederlandse economie en de Nederlandse overheidsfinanciën een ‘kantelmoment’. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat vandaag bij de aanbieding van het financieel jaarverslag van het Rijk in de Tweede Kamer.

‘Hoewel de economie over het geheel in de min zat, zette het herstel halverwege het jaar in’, aldus de minister. Het begrotingstekort is nu vastgesteld op 2,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie. De kwetsbaarheid van de Staat is ook verminderd doordat de overheidsgaranties flink zijn afgenomen, van 258 miljard euro naar 214 miljard.

Verder;

mei 25, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.